Nya talböcker september 2010

Nya talböcker september 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 129 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Man bör förlåta

av Joe Abercrombie. Inläst ur Damm, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar Bok 1: 8 tim., 59 min. : mono.

Del 2:1 (utgiven i två delar) i serien Första lagen. Nordmännen har invaderat Angland och sprider eld och död. Kronprins Ladisla gör sig redo att driva bort dem, men hans otränade armé leds av okunniga officerare och saknar vinterutrustning. Samtidigt ger sig en omaka skara i väg på ett svårt uppdrag under ledning av magikern Bayaz. Blodiga strider kommer att vinnas och bittra fiender att förlåtas när de är hängda.

Svart arbete

av Rolf Almström. Inläst ur Bokförlaget Mormor, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

Danny och hans kompisar jobbar på byggen, svart och utan skyddsnät. För polaren Mikko går det illa när han skadas svårt i en arbetsplatsolycka. Inga försäkringar finns i svartjobbssvängen. Kriminalitet, fylla och droger finns som nära frestelser i förorten Västra Frölunda. Danny dras in i svartjobbsarbetet som en hantlangare till Heikki, får transportera svarta pengar och riskerar sin frihet.

En sannolik historia

av Karin Alvtegen. Inläst ur Bromberg, 2010 av Carin Andersson. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Helena och hennes man köper en gård i Norrland för att driva hotell. Men när skilsmässan är ett faktum står hon ensam kvar med en dotter och ett hotell. Finansmannen Anders tröttnar på en meningslös tillvaro och sätter livet på spel. Han vaknar upp på sjukhus och tar senare in på Helenas hotell. När de två möts upptäcker de att man kan ändra sitt sätt att se på tillvaron och göra andra livsval. Roman om relationer, sorg och kärlek.

I pianoskor och huvudvärkskostym

av Gunder Andersson. Inläst ur Lindelöw, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Drastisk humor, kärlek och mänskliga tragedier betecknar dessa trettio noveller, de flesta tidigare publicerade i tidningar och tidskrifter. Det handlar om dråpliga skildringar från kvällstidningsvärlden, berättelser om otrohet, erotik, grann- och samhällskonflikter. En passionerad bonde som löper amok. Ett vägvals fatala konsekvenser. Några är korta och intensiva. Titelnovellen är en kärlekshistoria med tragikomiskt slut.

Vagga liten vagabond

av Eva-Stina Byggmästar. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 42 min..

Den avslutande delen i En trilogi om kärlek, som inleddes med Älvdrottningen, 2006 och följdes av Men hur små poeter finns det egentligen, 2008. Här fortsätter förf. sin lustfyllda resa genom de mjukt mossbeklädda landskapen någonstans långt borta. Landskap som befolkas av älvor, små, små poeter och djärva nomader. Fritt och lekfullt språk.

Det ögat inte ser

av Lee Child. Inläst ur Damm, 2010 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 16 tim., 51 min..

Jack Reacher, f. d. militärpolis, befinner sig i New Yorks tunnelbana klockan två på morgonen. Han är trött, men observerar sina medpassagerare. Fyra är okej, men inte den femte. Tåget kommer att passera Grand Central Station och Reacher är övertygad om att det sitter en självmordsbombare framför honom. En kvinna som sänder alla de signaler han så väl känner igen efter sina år inom militären. Ska han ingripa?

Segraren står ensam

av Paulo Coelho. Inläst ur Bazar, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 41 min..

Igor Malev har ett mål: att få tillbaka sin f.d. hustru, Ewa. Trots att han är en attraktiv och förmögen man har hon lämnat honom för en framgångsrik modedesigner, ett nederlag han aldrig har accepterat. Igor reser till Cannes, besatt av att vinna tillbaka Ewa som besöker festivalen med sin nya man. Väl där begår han systematiskt mord efter mord för att sända henne ett budskap. Offren kallar han " kärlekens martyrer".

Nordens herrar

av Bernard Cornwell. Inläst ur Bazar, cop. 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 13 tim., 49 min..

Del 3 i serien inledd med Det sista kungadömet. Uhtred har hjälpt Alfred den store att trygga Wessex framtid och reser nu norrut. Han ska frita sin styvsyster, som hålls fången av vikingajarlen Kjartan grymme i borgen Dunholm i Northumbria. Där råder kaos och krig och Uhtred lierar sig med förre trälen Gudröd, men snart blir han varse ett förräderi och tvingas vända sig till Alfred för att få hjälp.

Gråt aldrig ensam

av Josephine Cox. Inläst ur Bonnierförlagen, 1994 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 59 min..

Den unga vackra Beth Ward, som tillhör en välbärgad familj i 1800-talets London, förälskar sig i Tyler Blacklock, som arbetar i faderns fabrik. När det uppdagas att Beth är gravid med sitt och Tylers kärleksbarn kastas hon ut från föräldrahemmet. Svåra umbäranden och prövningar och otaliga missförstånd kantar hennes väg mot kärleken och lyckan. Romantisk och sentimental underhållningsroman.

Hogg

av Samuel R. Delany. Inläst ur Vertigo, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 9 tim., 10 min..

Berättaren är en elvaårig pojke som kallas "grabben" eller "kuksugare". Efter att ha blivit uthyrd som sexslav hamnar han hos den brutale lastbilschaffisen Hogg som livnär sig som våldtäktstorped. Det är en omöjlig relation som är vulgär, vidrig, illaluktande, kärleksfull och ömsint. Allt är politiskt inkorrekt och utmanande. Boken skrevs 1969 men var förbjuden i nästan 30 år på grund av det obscena innehållet.

Svårläst

av Åsa Ericsdotter. Inläst ur Bonnier, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 tim., 29 min..

En kvinna slits mellan viljan att vara ensam och längtan efter tvåsamhet. När kärleken kommer för nära gör hon sig onåbar. Hon är svårläst. En roman om svårigheterna att släppa någon inpå livet. På en rytmisk, särpräglad prosa tecknas rädslan och oviljan att anpassa sig till någon annan, men också viljan att vara nära och kunna släppa taget. Å.E., 1981- .

Hemsökelse

av Jenny Erpenbeck. Inläst ur Bonnier, 2010 av Lina Nyman. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

En tomt och en sommarvilla vid stranden av en sjö i nordöstra Tyskland är skådeplats för romanen. J.E. bodde själv i huset som barn och berättar om dem som varit knutna till platsen före henne, bl.a. presenteras arkitekten som ritade huset, trädgårdsmästaren, en tygfabrikör, en ung major i Röda armén, hyresgäster och författaren själv. Deras öden formas av 1900-talets historia och återges på en poetisk, återhållen prosa.

Älskade Poona

av Karin Fossum. Inläst ur Månpocket, 2002 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 7 min..

På en äng utanför Elvestad hittas en kvinna mördad på ett synnerligen bestialiskt sätt. Dagen innan skulle Gunder Jomann ha hämtat sin nyblivna hustru Poona, från Bombay i Indien, på flygplatsen. Men Poona dyker aldrig upp, varken på flygplatsen eller hemma hos Gunder. Kommissarie Sejer och hans assistent Skarre kopplas in på fallet som väcker upp starka känslor, och det lilla samhället är inte längre så idylliskt.

En dag till skänks

av Anna Gavalda. Inläst ur Bonnier, 2010 av Maria Kjellberg. Talboken omfattar 2 tim., 48 min..

Berättelse om det vemodiga att befinna sig i ett vägskäl mellan barndom och vuxenvärld. Tre syskon rymmer från ett trist bröllop och letar upp den yngste brodern som arbetar som guide på ett slott på landet. Utflykten blir ett skimrande ögonblick av lycka. Kanske är det sista gången de får vara tillsammans - ansvarslösa och fria som barn.

Migrationer

av Gloria Gervitz. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Den mexikanska poeten G.G. har sedan 1976 skrivit på en enda lång dikt med titeln Migrationer. Dikten har sedan 90-talet publicerats i ständigt omarbetade versioner och speglar tillkomsttidens alla växlingar i tonfall och perspektiv. Hennes judiska mor- och farföräldrar emigrerade från Östeuropa omkring sekelskiftet 1900 och den judiska identiteten är viktig för henne och speglas i hennes dikt. G.G., 1943- . Tvåspråkig utgåva.

Maqiao

av Shaogong Han. Inläst ur Bonnier, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 19 tim., 18 min..

Berättaren skickas under kulturrevolutionen i Kina till den lilla byn Maqiao, där han möter en värld som kan tyckas upp- och nedvänd. Här finns lokala mytbildningar, småpåvar och sagoväsen. I uppslagsverkets form börjar han närma sig sitt nya hem och dess originella invånare. Allt eftersom uppslagsorden läggs till varandra växer kritiken mot en diktatur. Författaren, född 1953, räknas som en av Kinas främsta.

Redan död

av Charlie Huston. Inläst ur Voltaire, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

I New York kryllar det av vampyrer. Privatspanaren Joe Pitt är en av dem. Han måste varje natt få ihop en halv liter blod för att inte ett virus ska äta upp honom inifrån. När Joe får i uppdrag att leta reda på en överklassflicka som försvunnit hamnar han i konflikt med Koalitionen, vampyrernas mäktigaste klan som styr de vandödas undre värld. Och en galen hasare jagar honom också. Hårdkokt vampyrhistoria.

Numret till Calicut

av Calle Hård. Inläst ur Isaberg, 2006 av Per Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 53 min..

En regnig septembernatt tar sig en hacker in i ett av Sveriges största vattenkraftverk. Dammluckorna i Umeälven öppnas och de framvällande vattenmassorna sätter skräck i befolkningen. Myndigheter och polis är handfallna och alla är övertygade om att den internationella terrorismen nått Sverige. Marit Sköld, lokalreporter på Norrlands Nyheter i Lycksele, söker sig med ungdomlig iver fram mot den överraskande upplösningen.

A

av Birgit Häggkvist. Inläst ur Bonnier, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

Självbiografisk roman som utspelas i Norrbotten. Innan flickan började i läroverket trodde hon att hon skulle få uppleva det Oerhörda, en tankevärld av ett helt annat slag än den handfast vardagliga som präglar hennes hemmiljö. Men gradvis upptäcker hon att det inte riktigt är som hon trott. Känslan av utanförskap är stark. En roman om outsagda känslor och osynliga men orubbliga hierarkier. B.H., 1941- .

Ett snyggt lik

av Peter James. Inläst ur Damm, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 31 min..

Tom Bryce tar upp cd-skivan som mannen på pendeltåget tappade. När han försöker hitta ägarens adress genom att stoppa in skivan i sin egen dator blir han vittne till ett mord. En död kvinna hittas senare i ett rapsfält i utkanten av Brighton. Kommissarie Roy Grace får hand om fallet. Men var är den dödade kvinnans huvud? Och vad betyder skarabén som hittas inuti kvinnan?

Verklighet i ljus och mörker

av André Jarz. Inläst ur Instant Book, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Självbiografisk skildring. Förf., född i Polen 1955, kom till Sverige som sjuåring. Genom en kuvösskada blev han blind, men kan skilja på ljus och mörker. Skolgången ägde rum på Tomtebodaskolan. Efter gymnasiegång på Norrbackainstitutet återvände han till Tomteboda för att utbilda sig till pianostämmare, ett yrke som ansågs lämpligt för blinda. Här inbjuds läsaren att tillbringa en stund på samma villkor som en blind.

Orostid i gränsland

av Kjell Johansson. Inläst ur Norlén & Slottner, 2009 av Per Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 57 min..

Nybyggarfamiljen Sunde slår sig ner nära Björnfjället i Norge i gränstrakten till Sverige. Det är oroligt i Europa och tyskarna har ockuperat Norge. I den lilla fjällbyn finns människor som stöder landets nya makthavare och osäkerheten mellan invånarna i byn ökar. Vem är vän och vem är fiende? En dag dyker två utmattade främlingar upp. De är på flykt till Sverige undan nazisterna. Vågar någon hjälpa dem. Förlag: Norlén & Slottne, 2009.

Den farliga leken

av Mari Jungstedt. Inläst ur Bonnier, 2010 av Ann Katrin Andréasson. Talboken omfattar 9 tim., 22 min..

Den unga vackra gotländskan Jenny upptäcks av en modellagentur och kommer via catwalken snabbt in i en värld med glamour och kändisfester. För den något yngre Agnes har det inte gått lika bra. Hon kämpar på en anorexiklinik efter en misslyckad start på en modellkarriär. När modefotografen Markus Sandberg blir utsatt för ett mordförsök under en visning på södra Gotland börjar de unga kvinnornas öden att flätas samman.

Vårlik

av Mons Kallentoft. Inläst ur NoK, 2010 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 13 tim., 50 min..

Fjärde boken om kriminalkommissarie Malin Fors vid polisen i Linköping. En mamma med två små barn går emot en uttagsautomat vid Stora torget i staden. Plötsligt slits lugnet sönder av en kraftig explosion. Malin Fors, som försöker känna något vid sin mammas begravning i Uppståndelsens kapell, beger sig snabbt till torget. Vad som liknar ett terrorattentat visar sig ha upprinnelse i en familjetragedi i Stockholms finansvärld.

Ormar och piercing

av Hitomi Kanehara. Inläst ur Modernista, 2009 av Lina Nyman. Talboken omfattar 2 tim., 26 min..

I en generation som lever på skuggsidan är skadorna det enda som känns. Lui bor i Tokyo, är nitton år och öppen för allt. Hon lever med punkkillen Ama, i ett spänningsfält mellan smärta och begär. När tatueraren Shiba dyker upp kollapsar den ansträngda jämvikten. Berättelse om en japansk ungdomskultur dränkt i uråldrig mytologi, i konflikt med traditionella värderingar. H.K., 1983- . Prisbelönad debutroman.

Hotellet

av Ola Klippvik. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

På ett hotell i en nordligt belägen stad arbetar nattportieren och nattvakten sida vid sida. En natt exploderar en bil i hotellgaraget. Samtidigt har en kvinna smittats av ett virus och i en bergstrakt långt bort befinner sig en ung man med en bit bröd i ena handen och förhoppningen om att snart få en kalasjnikov placerad i den andra. Vad har hänt? En berättelse om skuld och en mörk vision av västvärlden efter elfte september.

Marshmallows till frukost

av Dorothy Koomson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 15 tim., 32 min..

Kendra Tamale har just återvänt till England efter en längre vistelse i Australien. Bakom sig har hon en uppslitande kärlekshistoria och hon vill helst bli lämnad ifred. Men barnen i familjen hon hyr rum hos har andra planer. Deras pappa är ensamstående och barnen adopterar raskt Kendra som sin nya mamma. Så en dag stöter hon ihop med den man som delar hennes hemska hemlighet och allt rasar samman. Underhållningsroman.

Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig

av Mark Levengood. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Peter Öberg. Talboken omfattar 2 tim., 31 min..

Mark Levengood kåserar och resonerar kring ensamhet och samhörighet. Man får träffa Marks mamma som sitter på bröllop och snyftar att inget är som första gången man gifter sig, storebror som aldrig kunnat förlika sig med att han fick lillebror Mark istället för en kanin, ilskna nunnor i Calcutta och släktens enda vita får, kusinen Stefan. Alla ingår de i Marks värld.

Själens osaliga längtan

av Audrey Niffenegger. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 35 min..

När Elspeth Noblin dör skänker hon allt hon äger till sina systerdöttrar Julia och Valentina. De flyttar in i den ärvda våningen vid Highgate-kyrkogården i London. Där får de kontakt med grannarna; korsordsskaparen ovanför och mosterns älskare i våningen under, som skriver en avhandling om kyrkogården. Snart märker de att Elspeth finns kvar; hon vill inte lämna jordelivet och lämnar inte flickorna i fred.

Död åt Karl Johan Nilsson

av Karl Johan Nilsson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 42 min..

Karl Johan Nilsson är försvunnen. En man vid namn Makako tar sig hela vägen från Kairo till ett insnöat Sverige, världens bästa land, för att hitta den försvunne. En självbiografi med dåligt minne, en bok om det som aldrig hände, det som hände och det som aldrig borde ha hänt, ett försök att utplåna en identitet istället för att hävda den. Förf. skriver in sig i en postmodernistisk berättartradition.

"Till dig jag vänder åter-"

av Vladimir Aurum Oravsky. Inläst ur h:ström, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 4 min..

Roman om den intensiva kärlekshistorien mellan drottning Marie Antoinette och greve Axel von Fersen - från dess passionerade början till det oundvikliga slutet i 1700-talets Frankrike. I maktspelet runt de båda älskande finns den skandalöse Markis de Sade och diktatorn Robespierre - och i bakgrunden rycker den franska revolutionen allt närmare. Mustig och erotisk fresk över två älskande och deras turbulenta tid.

Pludrik på galejan

av Hans Ostelius. Inläst ur Natur och kultur, 1946 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 37 min..

Studenten Pludrik, en synnerligen ogift tjugotreårig skåning, har lämnat sitt fädernesland för att likt en riddare från 30-åriga krigets dagar söka vinna guld och lycka ute i Europa. På hans irrfärder inträffar en mängd äventyrligheter. Pludrik är en fåfäng, djärv och ogenerad bluffmakare; han är ständigt på galejan. Studentikos, humoristisk berättelse från 1931. H.O., 1904-94, främst berömd för sina kåserande reseskildringar.

Fogdens brud

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2005 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

Del 4 i serien om Raija, som männen svärmar kring som nattfjärilar dras till ljuset. Hennes nya äkta man vaktar henne noga. Raija tillhör honom nu - köpt och betald - utstyrd i spetsar och vackra kjolar. Men han har inte köpt hennes kärlek, för hon hatar den blonde kämpen och hans krävande smekningar, som hon inte mäktar med att avvisa. Utspelas i trakterna av Alta i Nordnorge tidigt 1700-tal.

Försoning

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 52 min..

Del 6 i serien Tre systrar. Lilla Marit ligger sjuk i mässlingen. De tre "hjärtesystrarna" vakar över henne dag som natt och Aile lovar sig själv att hon aldrig ska överge dottern igen. Det skulle en dyrköpt erfarenhet till för att hon skulle inse barnets bästa. På sommarens boplats söker Ailes bröder hämnd på mannen som gjorde systern gravid. Aile gör allt för att glömma barnets fader Hans; en ny friare står på tur.

Svek

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2007 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

Del 5 i serien Tre systrar. På Jakobvollen kämpar Stina och Iver med sitt äktenskap. Iver är olycklig. Han vet nu att Stina inte gifte sig av kärlek, utan av praktiska skäl. I sin förtvivlan anförtror han sig till den vackra änkefrun Laura Nilsdatter, som tröstar honom på alla sätt. Ingrid och Aron har flytt i all hast med lilla Marit. Men tillvaron i det karga fiskeläget utanför Hammerfest blir mycket strävsamt.

Den döende detektiven

av Leif G. W. Persson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

Lars Martin Johansson, f.d. chef för Rikskriminalen och legendarisk mordutredare, är numera pensionär. I juli 2010 får han en stroke och hamnar på Karolinska sjukhuset. När han ligger där får han höra talas om ett 25 år gammalt ouppklarat mord på en 9-årig flicka. Från sjukbädden inleder han en egen utredning, trots att fallet är preskriberat vill J. ända att rättvisa ska skipas. Han anar att detta kan bli hans sista fall.

Nekromantikerns ensamhet

av Nik Perumov. Inläst ur Ersatz, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar D. 1: 16 tim., 3 min. : mono.

Nekromantikerns ensamhet 1 är del 6 i serien Svärdens väktare. Fess har lidit ett förödande nederlag i kampen mot Heliga inkvisitionen. Han vandrar ensam mot norr och oväntade följeslagare ansluter sig. De söker den gamla nekropolen, där saladoréerna i århundraden begravde sina döda anförvanter. Klara Kummel fortsätter sitt sökande efter Fess. Hon jagas av magikerflickan Silvia som ska döda upprorskvinnan.

Kontraktet

av Joe Poyer. Inläst ur AWG, 1978 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 23 min..

Deras mål var att spränga sig in i Riksbanken i Stockholm. En kupp som leder rakt in i maktkampen mellan två internationella ligor. Cole Brogan vid FBI:s narkotikabyrå och expert på undervattenssprängningar får till uppgift att agera lockbete i Interpols livsfarliga plan att oskadliggöra terroristerna. Thriller som till stor del utspelas i Sverige och Norge under 1970-talet.

Själakistan

av Ann Rosman. Inläst ur Damm, 2010 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 12 tim., 35 min..

Andra boken med kriminalinspektör Karin Adler som utredare. Det är en sensommardag och en skolklass gör en hemsk upptäckt vid Carlstens fästning i Marstrand. Liket efter en huvudlös kvinna i medeltida kläder påträffas vid den gamla Offerstenen. Strax efteråt får en kvinna syn på ett kvinnohuvud i sin trädgård. Offret visar sig ha tillhört en grupp medeltidslajvare vid den avsides belägna Sankt Eriks park på Marstrandsön.

Flykt

av Charlotta Rydholm. Inläst ur ALF, cop. 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

År 2000 flyr Jenny Sverige och jobbet i den överhettade IT-världen i Stockholm. Hon beger sig till Spanien för att starta en ny verksamhet inom IT-branschen. Kunskaperna i spanska och den spanska kulturen räknar hon kallt med att kunna plocka upp på plats. En ovälkommen följeslagare på färden är den obotliga sjukdom hon drabbats av och som hon måste lära sig att leva med.

Fantasterna

av Hans Egede Schack. Inläst ur Atlantis, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 15 tim., 38 min..

Berättelse i jagform. Huvudpersonen Conrad Malcolm skildrar sin och två vänners utveckling från barndom till 35-årsåldern. Christans framtidsdrömmar är vilt romantiska liksom Conrads egna, medan bondsonen Thomas är mer realistisk. Han når också sina mål medan Christian drivs in i sinnessjukdom. Tack vare kärleken kan Conrad finna balans mellan realism och drömmar. Utkom 1857. H. E. S., 1820-1859, dansk förf. och politiker.

Det bittra slutet

av Paul Scott. Inläst ur Bonnier, 1987 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 24 tim., 59 min..

Del 4 (sista) av romanserien Juvelen i kronan. Den tilldrar sig åren 1945-47. Familjen Layton fungerar som berättelsens kärna. Fadern återvänder från 2:a världskriget med resterna av sitt indiska regemente. Dottern Susan gifter sig med polischefen Merrick. Viktigast är dottern Sara och hennes två kavaljerer, som arbetar för Indiens självständighet.

Hemligt uppdrag

av Nevil Shute. Inläst ur B. Wahlström, 1969 av Håkan Julander. Talboken omfattar 9 tim., 3 min..

IÄventyrs- och kärleksroman från andra världskriget. Huvudpersonen får tillsammans med tre andra utvalda i uppdrag att utföra raider mot tyskarna i en liten fransk hamnstad i Bretagne.

Glas och aska

av Ann Syréhn Tomasevic. Inläst ur Bonnier, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 17 tim., 42 min..

Året är 1884. Lili föds in i en välbärgad familj i Elsass, nuvarande Alsace. Hon växer upp i en omvälvande och orolig tid, och det 1:a världskriget rycker allt närmare. 100 år senare beger sig den svenska journalisten Amanda till Wien efter att ha kommit över ett oväntat arv från Lili. Genom hennes efterforskningar växer bilden av en ovanlig kvinnas dramatiska levnadsöde fram, ett liv som kantats av både tragedier och kärlek.

Vredens tid

av Stefan Tegenfalk. Inläst ur ALF, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 17 tim., 15 min..

Kriminalkommissarie Walter Gröhn får ett förbryllande fall på sitt bord - en död taxichaufför och en förövare som inte har en aning om varför han begått brottet. Det första mordet följs av fler, alla lika brutala, och till synes oförklarliga. Tillsammans med Jonna de Brugge från den särskilda utredningsenheten, SÄK, vid Rikspolisstyrelsen börja han nysta i trådar som leder rakt in i det svenska rättssystemets hjärta.

Jeanne d'Arc

av Mark Twain. Inläst ur B. Wahlström, 1957 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Romantiserad biografi över Jeanne d'Arc, 1412-1431. Fiktionen är att boken är en översättning till engelska av ett franskt manus - personliga minnen och hågkomster - skrivna av Louis de Conte, god vän och förtrogen till Jeanne d'Arc. Den presenteras som "freely translated out of the ancient French into modern English from the original unpublished manuscript in the National Archives of France". M.T., amerikansk förf., 1835-1910.

Ödelagd

av Henrik Valentin. Inläst ur Fonem, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 20 tim., 30 min..

Det värsta tänkbara för en trädgårdsälskare drabbar Helena Winberg. Hennes man tänker lämna henne efter ett långt äktenskap och det innebär att hon även kommer att förlora sin trädgård. Helenas hämndbegär tar sig starka uttryck men arbetet som lärare blir ett andningshål i tillvaron. Helena får nya vänner och så småningom går livet vidare.

Det röda skriket

av Mary Willis Walker. Inläst ur Forum, 1999 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 14 tim., 55 min..

Kriminalreporter Molly Cates har skrivit en bok om massmördaren Louie Bronk. Han är dömd till döden för mordet på Tiny McFarland. Kort före avrättningen mördas en kvinna på samma sätt som Tiny. Vem är mördare? Och varför imitera Louie Bronk? När Molly i sista minuten börjar leta efter sanningen utsätts hon för både hot och misshandel. Amerikansk kriminalroman, som fick Edgarpriset för bästa deckare 1995.

Facklitteratur

Religion

Evolutionens Gud

av Francis S. Collins. Inläst ur Libris, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 58 min.Hmono.

Att tro både på Gud och på vetenskapen behöver inte vara något problem. Förf, en av världens ledande experter på den mänskliga arvsmassan, var från början ateist. Efter att ha tagit sig an frågan om Guds existens utifrån ett vetenskapligt tankesätt drog han slutsatsen att gudstron visst är förenlig med vetenskap. Olika synsätt på skapelsetro och vetenskap, alltifrån ateism till kreationism och intelligent design, diskuteras.

Islams historia

av Christer Hedin. Inläst ur Dialogos, 2010 av Jan Setréus. Talboken omfattar 29 tim., 2 min..

Översikt över islams hela historia som sträcker sig från tidigt 600-tal fram till våra dagar. Framställningen är lika mycket inriktad på läran som på det yttre skeendet. Boken är kronologiskt indelad i fem delar: Profetens tid, Erövringarnas tid 632-750, Abbasidisk tid 750-1258, Nya riken 1258-1798, Modern tid. Litteraturlista och register avslutar: C.H., religionshistoriker och universitetslärare Förlaga; Dialogos, 2010.

Ljus av ljus

av Vladimir Lossky. Inläst ur Artos, 2010 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 13 tim., 40 min..

Nitton teologiska texter av V.L., 1903-1958, en av 1900-talets främsta ortodoxa teologer. Större delen av sitt liv bodde han i Paris och blev där en känd förmedlare mellan östlig och västlig kristendom. Han kan ses som en förnyare av den patristiska traditionen inom den ortodoxa kyrkan. Sin trohet mot sitt rysk-ortodoxa arv förenade han med en öppenhet mot västerländskt tänkande och den franska intellektuella traditionen.

Ljus på din stig

av Sten Nilsson. Inläst ur Livets ord, 1996 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

52 andakter, en för varje vecka på året, skrivna av S.N., 1915-2009, missionär och frikyrkopastor. Andakterna är hämtade från en radioserie som förf. hållit. Varje andakt bygger på ett utvalt bibelord. Bibelcitaten från Nya testamentet är hämtade ur Folkbibeln. Förf. var under sin livstid en av förgrundsgestalterna i församlingen Livets ord.

Tidlös besinning i besinningslös tid

av Frithjof Schuon. Inläst ur Natur och kultur, 1973 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

F.S., 1907-1998, schweizisk religionsfilosof, sufier och företrädare för Philosophia perennis. Hans verk bygger vidare på det tidlösa perspektiv som började ta sin form i början av 1900-talet genom den franske filosofen René Guénon och Harvard-professorn Ananda Coomaraswamy. Han gjorde sig bl.a. känd för sina jämförande studier av öster- och västerländska religioner.

Kärnpunkterna i den sociala frågan sådana de framträda i dagens och framtidens livskrav

av Rudolf Steiner. Inläst ur Förlagsföreningen A.S., 1920 av Anna Westberg. Talboken omfattar 4 tim., 24 min..

Vid krigsslutet i november 1918 stod Tyskland inför hot om våldsamma omvälvningar. Hungersnöd rådde och strejker och väpnade uppror hörde till vardagen. Som universallösning krävde de tyska arbetarna statens övertagande av näringslivet. R. S. blev våren 1918, bl. a. från industriell sida, ombedd att bidra till debatten. Svaret blev denna skrift och en omfattande föredragsverksamhet.

Klockaren i helg och söcken

av Hilmer Wentz. Inläst ur W. Ekstrand, 1980 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 22 tim., 43 min..

Klockaren var under lång tid i historien en central person i socknen. Med stöd av både tryckta och otryckta källor skildras klockarens väldigt skiftande arbetsuppgifter från kyrkotjänst med klockringning och funktion som försångare till senare tiders undervisare, vaccinatör och postbefordrare. Enskilda levnadsöden skildras genom klockarelängden i det skånska pastoratet Höör och Munkarp.

Tolken som tiger

av Gustaf Wingren. Inläst ur Gummesson, 1981 av Anna Westberg. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

G.W., 1910-2000, svensk teolog, professor i systematisk teologi i Lund 1951-1977. Han granskar den samtida svenska universitetsteologin, som enligt hans mening har svikit sin uppgift. Teologins uppgift bör vara att underbygga förkunnelsen och därför inte stanna vid historiska undersökningar som lundateologins metod gör. Han pläderar alltså för en kerygmatisk teologi. Kerygma är det grekiska ordet för förkunnelse.

Filosofi och psykologi

Rädsla eller kärlek?

av Jackie Bergman. Inläst ur Bergman ledning och utveckling, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 25 min..

J.B., civilingenjör med utbildningar inom psykologi och filosofi, har under 30 år varit projektledare i energibranschen. Utan budskapet om de två grundkänslorna rädsla och kärlek skulle han inte ha klarat sina utmaningar. Både som privatperson och tekniker behöver man en existentiell förankring i svårare situationer, allt enligt förf.

De stora undren

av Oscar Busch. Inläst ur Nordiska förlaget, 1913 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

O.B., 1844-1916, var en av förgrundsfigurerna inom den svenska spiritismen. Mellan 1907 och 1916 var förf. ordförande i den första svenska spiritistiska föreningen, Spritistiska Litteratur Föreningen, S.L.F. I texten vänder han sig i brevform till sitt barnbarn. I breven diskuterar förf. de synliga under som finns i naturen runt omkring oss men framför allt vill förf. visa på de naturens hemligheter som ligger dolda för oss i den osynliga världen.

Tonåren

av Christina Oscarsson. Inläst ur ICA, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

Bok som riktar sig främst till föräldrar med barn i tonåren eller på väg in i tonåren. Som tonårsförälder är det lätt att förledas att tro att barnet nu klarar sig självt och föräldern blivit mindre viktig för barnet. Snarare kan det vara tvärtom hävdar förf. Ämnen som behandlas är självkänsla, gränssättning, bekräftelsebehov, utseendehets, alkohol och droger samt framför allt hur man kan stötta sitt barn genom tonåren.

Litteraturvetenskap

Jag är femton år och jag vill inte dö

av Christine Arnothy. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 59 min..

I en källare i Budapest 1945 sitter Christine Arnothy och skriver i sin dagbok medan striderna rasar ovanför henne. Förutom Christines familj finns där den unga modern med sin lilla baby, bankiränkan som bekymrar sig för sina pengar, den gamle juden som gömmer sin gula stjärna, det unga paret Eve och Gabriel och framför allt Pista som med gott humör inger förtröstan och skaffar mat och läkemedel till dem alla.

När vi försvann

av Cylin Busby. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

En sann berättelse om familjen Busby, skriven av Cyril, dottern i familjen, tillsammans med fadern John. När Cyril var nio år förändrades hennes tillvaro över en natt. John arbetade då som polis i Cape Cod och blev en kväll, när han skulle åka till sitt nattpass, beskjuten av en vettvilling. Han överlevde men halva var ansiktet var borskjutet. Så småningom flyttar familjen till en annan delstat och familjen får skyddad identitet.

Mitt barndomshem Näs

av Astrid Lindgren. Inläst ur Boa på Näs, 2007 av Inga Pyk. Talboken omfattar 50 min..

Astrid Lindgrens barndomshem ligger ännu kvar på gården Näs i Vimmerby. Där växte hon upp och dit återvände hon regelbundet i sitt liv. Skriften skulle vara en ledning för brorsdöttrarna efter att hon överlåtit gården Näs till dem. Sakliga beskrivningar, foton och akvareller beskriver interiören och föremålen. Människor och händelser gör skildringen levande och knyter an till personerna i hennes berättelser.

Det var på Capri-

av Arne Melberg. Inläst ur Daidalos, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

Bland alla besökare till ön Capri genom tiderna har det funnits ett stort antal författare som gjort kortare eller längre visiter, ibland rent av slagit sig ner för gott. Axel Munthe är kanske den mest kände av dessa. Det är ett personligt urval bland alla de författare som låtit sig inspireras av Capri och bidragit till berättelserna om ön. En guide till Capris litterära historia och öns litterära geografi.

Agatha Christie

av Laura Thompson. Inläst ur Pussel, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 22 tim., 20 min..

Biografi över Agatha Christie, 1890-1976, världens mest lästa deckarförfattare. L.T. berättar om den Edwardianska miljö som A.C. växte upp i och utforskar de relationer som hon hade med sina män och sin dotter. Även om den mystik som fortfarande är förknippad med Agatha Christies liv - inte minst hennes försvinnande 1926. Bygger på personliga brev, dagböcker och intervjuer med dottern och andra släktingar.

Konst, musik, teater och film

Färder i filmens värld

av Jean-Marie Gustave Le Clézio. Inläst ur Grate, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Essäer där författaren lustfyllt berättar om sina starka filmupplevelser, alltifrån 1940-talets seanser i mormoderns våning i Nice med en Pathé Baby-projektor och ett lakan till filmduk, till möten med dagens unga koreanska filmskapare. Färden går via mästare som Jean Vigo, Yasujiro Uzu, Antonioni, Godard och Bergman, vars Sommaren med Monika han skriver om med särkslid värme. Le Clezio, 1940- . Nobelpris i litteratur 2008.

Bo Nilsson

av Gunnar Valkare. Inläst ur Atlantis, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 8 tim., 14 min..

Bo Nilsson, "geniet från Malmberget", slog igenom vid 18 års ålder 1956 i en radiokonsert i Köln med två stycken för flöjt, basklarinett, piano och slagverk. Pierre Boulez har spelat hans verk och B.N. gjorde sig ett namn inom den avantgardistiska Darmstadt-skolan. Senare komponerade han film- och tv-musik (bl. a. Hemsöborna 1966) och visor i en mer lättillgänglig stil för exempelvis Cornelis Vreeswijk och Tommy Körberg.

Historia

Berlinmuren

av Björn Cederberg. Inläst ur Bokförlaget Mormor, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

Berlinmuren var en av världens mest hårdbevakade gränser och näst intill omöjlig att forcera. Muren, som revs den 9 november 1989, kom att bli en symbol inte bara för Berlins delning utan även för Tysklands, Europas och hela världens delning under det kalla kriget. Här tar förf. oss med på en vandring längs den gamla muren i Berlin. Man får möta en tidigare östtysk vakt, konstnären Conny Schleime, en Stasi-informatör m.fl.

Talals hus

av Terese Cristiansson. Inläst ur Forum, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 9 tim., 21 min..

Några månader efter Israels attack mot Gaza, i december 2008, flyttar den svenska journalisten T.C. in hos de överlevande av storfamiljen Talal som bor i ett sönderbombat hus i ett av de värst drabbade områdena i Gaza. Familjen blev vittne till hur tjugonio släktingar dödades i en attack. Själv får T.C. på nära håll ta del av de överlevandes vardag. En bok som utan polemik visar vad som verkligen händer i krig.

Purgatorium

av Mats Deland. Inläst ur Atlas, 2010 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 32 tim., 36 min..

Sverige har sedan andra världskrigets slut utmärkt sig för oviljan att ställa krigsförbrytare inför rätta. Allt tyder på att åtskilliga av Förintelsens och de nazistiska brottens förövare fann en fristad i Sverige. Regeringen hjälpte flera misstänkta att komma undan och underrättelsetjänsten anställde veteraner från avrättningskommandon. Förf. tecknar bakgrunden till de beslut som togs vid krigets slutskede.

Kaputt

av Curzio Malaparte. Inläst ur Bonnier, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 24 tim., 15 min..

C.M., 1898-1975, italiensk journalist med diplomatiskt förflutet, var under andra världskriget korrespondent vid ostfronten. Han var enligt egen uppgift antifascist, men skyddad av barndomsvännen Galeazzo Ciano, Italiens utrikesminister. Resereportagen är en skakande skildring av mänskliga öden och händelser under detta grymma krig. Komplett utgåva i nyöversättning.

1939

av Richard James Overy. Inläst ur Historiska media, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

Förf., brittisk historieprofessor, återskapar det politiska spelet veckan före andra världskrigets utbrott. Många misstag begicks, inte minst på grund av de inblandades fysiska och psykiska utmattning, och händelserna fick ett eget liv. Att premiärminister Chamberlain var beredd att offra Polen för freden och att Hitlers mål var världsherravälde är några av de myter som punkteras i denna skildring timme för timme.

Vladimir Putin och rysskräcken

av Vladislav Savic. Inläst ur Norstedt, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 51 min..

Skildring av Putins Ryssland. Förf., Moskvakorrespondent, beskriver utvecklingen från den siste Sovjetledaren Michail Gorbatjov fram till att Vladimir Putin kom till makten. Hur kunde den osynlige ryske byråkraten och f.d. KGB-mannen på bara några månader bli Rysslands "store räddare"? Under Putins tid har spänningarna mellan Ryssland och väst ökat. Läget idag påminner alltmer om det hotfulla tonläget under kalla kriget.

Hemliga förbindelser

av Roger Älmeberg. Inläst ur Norstedt. 2007 av Per Godenius. Talboken omfattar 20 tim., 46 min..

Den 13 juni 1952 sköts ett svenskt signalspaningsplan ned av ett sovjetiskt jaktflyg. DC-3:an, hittad 2003 och bärgade året därpå, var ute på topphemligt uppdrag och hade åtta man ombord, däribland förf:s far. Den svenska regeringen mörklade affären. Efter omfattande arkivforskning kartläggs här för första gången hur en rad makthavare i Sverige, Sovjet, USA och Storbritannien agerade utifrån sina olika bevekelsegrunder.

Biografi med genealogi

Tage Erlander

av Rolf Alsing. Inläst ur Bonnier, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

Tage Erlander, 1901-1985, statsminister 1946-1969. Han verkade utan avbrott i 23 år som statsminister. Under 1950- och 1960-talen var den ekonomiska tillväxten hög och arbetslösheten låg. Utrikespolitiken handlade mest om det kalla kriget vilket kom att påverka hans tid vid makten. E. personifierar den tid då Sverige var en av världens mest avancerade välfärdsstater. Del 15 i serien Sveriges statministrar under 100 år.

Ola Ullsten

av Mats Bergstrand. Inläst ur Bonnier, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

Ola Ullsten, 1931- , statsminister under ett års tid 1978-1979. Efter den första Fälldinregeringens fall ledde U. en folkpartistisk minoritetsregering. Hans plan var att bryta upp blockpolitiken. Folkpartiet bedrev under hans tid ett omfattande spel med hemliga överläggningar med socialdemokraterna samtidigt som partiet ingick i en borgerlig koalition. Del 18 i serien Sveriges statsministrar under 100 år.

Per Albin Hansson

av Niklas Ekdal. Inläst ur Bonnier, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Per Albin Hansson, 1885-1946, statsminister 1932-1936 och 1936-1946. En effektiv politiker som fullbordade arbetarrörelsens integration i samhället och lade grunden för socialdemokraternas långa maktinnehav. Folkhemstanken och kohandeln med bondeförbundet hjälpte landet genom 1930-talets krisår och balanserandet i utrikespolitiken höll landet utanför världskriget. Del 13 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Olof Palme

av Klas Eklund. Inläst ur Bonnier, 2010 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Olof Palme, 1927-1986, statsminister 1969-1976 och 1982-1986. Han var den förste moderne politikern: En karismatisk personlighet, sin tids främste retoriker och socialdemokraternas store ideolog - men också en praktisk problemknäckare, febrilt verksam inom alla politiska fält. Få politiker har varit så kontroversiella, älskad av sina egna och avskydd av sina motståndare. Del 16 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Axel Pehrsson-Bramstorp

av Lotta Gröning. Inläst ur Bonnier, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 26 min..

Axel Pehrsson-Bramstorp, 1883-1954, statsminister sommaren 1936. I tider av ekonomisk kris och nazistiska stämningar satte han folkets väl först; det gick före ideologiska överväganden och partipolitik. Han var en nyckelperson i bondeförbundets kohandel med socialdemokraterna och lade tillsammans med Per Albin Hansson grunden för den svenska välfärdspolitiken. Del 14 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Flickan i källaren

av Allan Hall. Inläst ur Forum, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

Skildring av hur österrikiskan Natascha Kampusch som tioåring kidnappades och hölls inspärrad i åtta år tills hon lyckades fly den 23 augusti 2006. Den ger även en bild av hennes och kidnapparen Wolfgang Priklopils bakgrund och tillvaro under kidnappningsåren. Bygger på Nataschas egna vittnesmål samt på intervjuer med hennes föräldrar och skolkamrater, liksom på samtal med Priklopils kollegor och grannar.

Hjalmar Branting

av Lars Ilshammar. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

Hjalmar Branting, 1860-1925, svensk statsminister under tre korta perioder mellan 1920 och 1924. Han var den förste socialdemokratiske regeringschefen, men hans viktigaste politiska insatser låg före denna period. Han föddes i ett högborgerligt hem men kom tidigt i kontakt med radikala idéer och blev sedermera en ledargestalt inom den framväxande arbetarrörelsen. Del 6 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Felix Hamrin

av Anders Johnson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 5 tim..

Felix Hamrin, 1875-1937, statsminister i 50 dagar, 1932. Han är därmed den som innehaft ämbetet den kortaste tiden i Sverige. Han var frikyrklig folkpartist som under tidigare regeringar både hade varit handels- och finansminister. Under mindre än ett år i början av 1930-talet hamnade han i centrum för många kriser: Valutakrisen, Kreugerkraschen och C.G. Ekmans avgång. Del 12 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Madame de Pompadour

av Herman Lindqvist. Inläst ur Bonnier, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 39 min..

Biografi över Madame de Pompadour, egentligen Jeanne Poisson, och som var tjugotre år när hon förtrollade Frankrikes kung Ludvig XV med sin intelligens och skönhet. Hon blev hans älskarinna, officiellt en kunglig sådan, trots att hon var en vanlig borgarflicka utan adliga anor eller anknytning till hovet. Det uppseendeväckande var att hon ända till sin död lyckades bibehålla och förstärka sin maktställning i Versailles.

Vi alla byggde landet

av Torgny Nevéus. Inläst ur Uppsala Publishing House, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 14 tim., 42 min..

Förf., historiker, presenterar elva kvinnor och elva män verksamma i Sverige 1890-1910 under en viktig tid. Det handlar inte om personer i framskjutna positioner som har format Sverige, utan vanliga, för eftervärlden okända människor från helt olika bakgrund och verksamhet: adelsfröken, piga, folkskollärare, folkskollärarhustru, präst, murare, läkare, sjukgymnast, renägare, jurist husmor m.m.

Christina och Carl Piper

av Svante Norrhem. Inläst ur Historiska media, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 13 tim., 25 min..

Carl Piper var Karl XII:s viktigaste politiske rådgivare. Christina var en av landets rikaste kvinnor. Stormaktstidens slut förändrade deras liv. Efter slaget vid Poltava fördes Carl som politisk fånge till Moskva och Christina, som tog över ansvaret för familjen, blev med tiden en mäktig industri- och jordägare, från Tornedalen i norr till Skåne i söder. De var det tidiga 1700-talets mest inflytelserika par.

Rolf de Maré

av Erik Näslund. Inläst ur Langenskiöld, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 33 tim., 24 min..

Storslagen biografi över Rolf de Maré, 1888-1964, konstsamlare, balettledare, museiskapare. Född i en förmögen släkt - hans mormor var Wilhelmina von Hallwyl - blev han redan som ung intresserad av konst och dans. Nyckelpersoner i hans liv var konstnären Nils Dardel och dansören Jean Börlin. Han var ledare för Svenska baletten i Paris, 1920-25, och grundade 1931 världens första dansmuseum. Förlagan är rikt illustrerad.

Carl Gustaf Ekman

av Per T. Ohlsson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 4 tim., 57 min..

Carl Gustaf Ekman, 1872-1945, statsminister 1926-1928 och 1930-1932. Han var en fattig kroppsarbetare som nådde maktens höjder - bara för att falla i vanära på en lögn om pengar från Ivar Kreuger. Frisinnad liberal profilerade han sig som en förespråkare för totalt rusdrycksförbud. Han var en utpräglad resultatpolitiker; en skicklig vågmästare mellan högern och vänstern. Del 11 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Rickard Sandler

av Per T. Ohlsson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Rickard Sandler, 1884-1964, svensk statsminister 1925-1926. Han var en svindlande och mångsidig begåvning; politiker, agitator, folkbildare, utredare, chifferexpert och översättare av Das Kapital till svenska. I början tillhörde han socialdemokratins yttersta vänster och var en viktig ideolog och impulsgivare. Under större delen av 1930-talet var han utrikesminister. Del 10 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Ernst Trygger

av MarieLouise Samuelsson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 35 min..

Ernst Trygger, 1857-1943, svensk statsminister 1923-1924. Hans statsministerperiod var kort men hans politiska bana desto längre - han var riksdagsledamot för högerpartiet 1897-1933. Hans bitska debattstil skaffade honom många fiender, och han var motsägelsefull både som person och politiker; en besvärlig bakåtsträvare med makthunger men respekterad som briljant jurist. Del 9 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Thorbjörn Fälldin

av Olle Svenning. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

Thorbjörn Fälldin, 1926- , statsminister under tre perioder 1976-1982. Lantbrukaren och centerpartisten blev den förste icke socialdemokratiske statsministern på 44 år. Frågan som avgjorde valet 1976 var kärnkraften som F. ansåg måste avvecklas. Under sin period som statsminister inträffade många kriser och regeringen ombildades vid tre olika tillfällen. Del 17 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Oscar von Sydow

av Per Svensson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim., 6 min..

Oscar von Sydow, 1873-1936, svensk statsminister under åtta månader 1921. Själv opolitisk ledde han en ämbetsmannaministär som tillsattes i väntan på ett riksdagsval. Han hade tidigare haft olika ministerposter och var den idealiske mannen i mitten, respekterad i alla politiska läger. Han bidrog till att skapa det moderna politiska klimatet med pragmatism och samförstånd. Del 8 i serien: Svenska statsministrar under 100 år.

Rebellerna

av Ian Wachtmeister. Inläst ur Fischer & Co, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 14 min..

I. W., 1932- , förknippas främst med partiet Ny Demokrati som grundades tillsammans med Bert Karlsson och kom in i riksdagen 1991. Här skildrar han sitt liv, från uppväxten på godset i Södermanland, via näringsliv och politik till dagens pensionärstillvaro. Han skildrar dråpliga episoder, skriver personligt om allvarliga frågor och förmedlar en tro på att kunna påverka och förändra. Många kända personer porträtteras.

Nils Edén

av Gunnar Wetterberg. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim..

Nils Edén, 1871-1945, svensk statsminister 1917-1920. Han ledde den hitintills enda liberal-socialdemokratiska koalitionen, och kryssade mellan demonstrerande arbetare och stridsglada högermän. Hans regering blev reformernas ministär: Främst den allmänna rösträtten, men också åttatimmarsdag, socialpolitik och skola. Han blev sedermera landshövding i Stockholm 1920-1938. Del 5 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Louis de Geer

av Johannes Åman. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 20 min..

Louis de Geer, 1854-1935, svensk statminister under 120 dagar år 1920-1921. Han var friherre, ämbetsman och liberal politiker. I oktober 1920 bildade han en opolitisk ämbetsmannaministär men tvingades redan i början av följande år lämna sin post sedan ett förslag om höjd kaffetull fällts av riksdagen. Hans tid var en nödlösning då inget parti ville bilda regering. Del 7 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Sverigebilden

av Kalle Bäck. Inläst ur Noteria, 2008 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

Kan man tänka sig en svensk landsbygd utan röda stugor med vita knutar? Men hur gammal är den här Sverigebilden? När etablerades den och hur spreds den? Förf. undersöker bebyggelsens förändringar 1840 till 1880. Det är spridningen av rödfärg, panel, tegeltak, övervåning och trädgårdar som står i fokus. Han studerar även interiöra förändringar som tillkomsten av kök, järnspis och kakelugn.

Är jag en riktig same?

av Christina Åhrén. Inläst ur Institutionen för kultur- och medievetenskaper/Etnologi, Umeå universitet, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Etnologisk studie av unga samers identitetsarbete. Unga sydsamer är en heterogen grupp - de kan ha skilda uppväxtorter, skilda kulturella kompetenser och olika rättigheter inom det samiska samhället. Oavsett skillnaderna är de emellertid alla sydsamer. Avhandlingen bygger på unga sydsamiska kvinnors och mäns berättelser. Här berörs frågor som vad är samiskt och vem har rätten att kalla sig same?

Geografi

Leva på gränsen

av Leif Norrman. Inläst ur Atlas, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 22 min..

L.N., journalist på DN, kom första gången till Sydafrika som sjöman 1966. Han återvände som reporter 1989 och var sedan DN:s Afrikakorrespondent under tolv år med bas i Sydafrika. Han har alltså kunnat följa utvecklingen från apartheid till demokrati på plats. Omvandlingen speglas genom människor och händelser och berättelserna spänner mellan xhosas traditioner och överklassliv i norra Johannesburg.

Backabusar

av Lennart Olsson. Inläst ur Kira, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim..

Skildring av dem som växte upp i barnrikehusen på Backarna i Malmö under 1940- och 50-talet. Vi följer Krigaren Lennart och alla hans kamrater i en värld av busstreck, skattjakter på "skitspissen" och gårdakrig mot Gula Farans invånare. Den vanliga vardagen för de fattiga arbetarfamiljerna beskrivs med knivskarp precision. Förf. är f.d. Backabuse själv.

Kyrkklockor, klockare och klocksägner i Dalarne

av Mats Åmark. Inläst ur Svenska kyrkans diakonistyrelses bokförlag, 1928 av Bo Green. Talboken omfattar 16 tim., 36 min..

Kyrkklockor har ringt in helg och söcken under många hundra år i Sverige. Här beskrivs kyrkklockornas, men även klockarnas, kulturhistoria med särskild betoning på seder och bruk i Dalarna. Även sägner och folktro förknippad med kyrkklockorna och dessas användande behandlas. Omfattande källhänvisningar avslutar.

Samhälls- och rättsvetenskap

Gilla läget

av Barbara Ehrenreich. Inläst ur Leopard, 2010 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 10 tim., 28 min..

B.E., amerikansk journalist, diskuterar hur myten om positivt tänkande fått ersätta rationellt tänkande och lurat många människor att de kan bli friska, rika och framgångsrika bara de tror tillräckligt starkt på det. Idéerna har spridit sig till sjukvården, frikyrkorna och universiteten, men fr.a. till näringslivet och finansvärlden. Skarp analys som kan ses som en motvikt till självhjälpsböcker inom populärpsykologin.

Ut ur skuggan

av Mikael Ekman. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 15 tim., 27 min..

Sedan mitten av 1990-talet har Sverigedemokraterna försökt tona ner den högerextrema profilen och ledningen hävdar att partiet gjort upp med sin historia. Men det är inte sant hävdar bokens författare, som visar hur övervintrade nazister, missnöjespopulister och flyktingmotståndare förenades för att bilda vad som idag är Sveriges största parti utanför riksdagen. Första heltäckande bok om Sverigedemokraterna.

Tankar om politik

av Bengt Göransson. Inläst ur Ersatz, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 58 min..

Det politiska språket förändras. Begrepp försvinner, andra nyskapas och inte sällan innebär det dramatiska förändringar i politikens innehåll. Med erfarenhet och skärpa skärskådar den förre skol- och kulturministern B.G., 1932- , samtidens politiska tendenser i ett medialt klimat som ställer allt högre krav på både politiker och medborgare.

Likhet och särart

Inläst ur Fingraf, 1995 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 10 tim., 41 min..

30 uppsatser, vilka från olika utgångspunkter gör nedslag i den nordiska handikapphistorien. Samlingen är resultatet av den första nordiska konferensen om handikapphistoria 1991 och består av fyra avdelningar: Handikapp och föreställningar; Utvecklingsarbete - handikappolitik inom olika områden; Föreningar, organisationer och institutioner; Handikappolitisk utveckling i olika länder.

Maktlekar

av Sanna Mohr. Inläst ur Bilda, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

Maktlekar bland unga pågår dagligen, det är ett sätt att umgås där vuxenvärlden hålls utanför. Boken bygger på ett stort antal intervjuer med ungdomar och beskriver utifrån dessa vad maktlekarna innebär och hur de går till. Exempel på sådana är "Slavleken", "Böghög" och "Reaction", där vanliga sociala normer sätts ur spel för att stärka gruppkänslan. Det är viktigare att vara någon i gruppen än rätten att vara fri.

Kriskaravanen

av Linda Polman. Inläst ur Leopard, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

Reportagebok där den holländska journalisten L.P. visar hur hjälporganisationer gjort sig allt mer beroende av krig och humanitära katastrofer. Organisationer konkurrerar med varandra och samordning saknas. En central fråga är: Vad blir slutsumman om man väger de positiva följderna av humanitär hjälp mot hur krigförande parter exploaterar den och undgår straff eftersom rättsskipning saknas?

Status

av Marie Söderqvist Tralau. Inläst ur Norstedt, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

För att uppnå maximal status måste man lyckas med allt. Status är det som är svårfångat och att lyckas med allt är det svåraste man kan göra. Förf. söker leda i bevis att nästan samma saker som ger hög status är det som gör oss lyckliga samt ger oss vänner, stabila relationer, framgång på jobbet och en god ekonomi. Så genom att uppnå det som ger status kan man också uppnå lycka. Dessutom lever man längre och är friskare.

Infiltratören

av Lasse Wierup. Inläst ur Norstedt, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 18 tim., 47 min..

Max Åström från Strängnäs arbetade åtta år som infiltratör åt den svenska polisen. Han gillrade fällor för mc-gäng, rånare och knarkhandlare på uppdrag av den nu dömde och avskedade kriminalkommissarien Olle Liljegren vid Stockholmspolisen. När Max avslöjades ville ingen ta ansvar; varken Liljegren som drivit Max långt ut i olaglig terräng, eller de höga chefer som solat sig i glansen av sensationella tillslag.

Ekonomi och näringsväsen

Saabaffären inifrån

av Jöran Hägglund. Inläst ur Ekerlid, 2010. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Initierad skildring av händelseförloppet när Saab Automobile såldes. Turerna beskrivs ingående; det var många förhandlingar med olika intressenter innan Spyker Cars fullbordade köpet i februari 2010. Framtiden för Saab utvecklades till en affär med såväl industriella, ekonomiska som politiska förtecken - försäljning, statligt övertagande eller konkurs? J.H. centerpartistisk statssekreterare i näringsdepartement.

GI gourmet

av Ola Lauritzson. Inläst ur ICA, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 58 min..

Att både äta gott och gå ner i vikt anser många vara en paradox. Här presenteras recept som passar vid festliga tillfällen som romantiska middagar, lyxiga frukostar, lyxiga bufféer, fredagsgourmet med familjen eller sköna hemmakvällar. De bygger på GI-metoden och följer principerna om att maximera fettförbränningen och hålla blodsocker och insulinproduktion i schack.

100 sätt att rädda maten-

av Annica Triberg. Inläst ur Max Ström, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 56 min..

100 konkreta tips och många recept på hur man på bästa sätt tar hand om maten, utifrån både miljö, ekonomi och det egna hushållet. Nästan en tredjedel av all mat i Sverige slängs. Tipsen handlar om hur man tömmer sitt kylskåp, ser om sin frys, kyler överbliven mat och avgör om maten är ätbar utan att slaviskt följa bäst före-datum.

Militärväsen

Historiens största spioner

av Gunnar Wall. Inläst ur Semic, 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 1 min..

Ingående presentation av åtta spioner: Stig Bergling, James Jesus Angelton, Richard Sorge, Mata Hari, Stig Wennerström, Harriet Tubman, Sidney Reilly och Arne Treholt. Författaren funderar över hur olika spioner har blivit ihågkomna - som skurkar, hjältar, stollar eller oskyldiga offer. Gemensamt för alla är att de rönt stor uppmärksamhet. Två av de spiondömda - Bergling och Treholt - kommenterar sina egna levnadsöden.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Vi ses, baby-

av Kevin Brooks. Inläst ur Argasso, 2006 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Sally Mack har fått nog. Av sitt jobb, sin chef och sitt liv. Keith Scully känner sig inte heller på topp. Hans vänner har svikit och nu är han på väg till ROCK OUT, årets viktigaste festival, alldeles ensam. Både Sally och Keith önskar att de var någon annan. Och den här gången har de tur. Av en slump råkar båda få tag på VIP-biljetter till ROCK OUT. Men vad händer när de träffar varandra?

Ondskans grav

av Benni Bødker. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Nattens barn som börjar med Vampyrfesten. Mörkrets brigad var infiltrerad av vampyrer och medlemmarna försvann spårlöst. De vampyrer som finns kvar i staden är försvagade. Men en kvinna berättar att hon flytt från Karpaterna där byarna skövlas av en skoningslös grupp. Det är Mörkrets brigad som planerar att återuppliva tidernas största vampyr - Erzebet Báthory. Edvard, Agnes och Mina måste resa dit.

Utvald

av P. C. Cast. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Vampyrens märke. Vem kan man lita på i Nattens hus? Mellan Zoey och hennes mentor råder ett psykologiskt krig där Neferet manipulerar Zoeys vänner att vända sig mot henne. Den enda Zoey kan anförtro sig åt är lustigt nog hennes ärkefiende Afrodite. Och vad har hänt med Stevie Rae? Hon dog, men är inte död. Är hon en vampyrzombie?

En förtrollad värld

av Linda Chapman. Inläst ur Bergh, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Elektra är en alldeles speciell sjöjungfru, istället för stjärtfena har hon två ben. Hon vill hellre utforska det spännande havet än plaska i den trygga lagunen där de bor. Elektra bestämmer sig för att samla mer magisk sjöjungfrueld än sina kompisar. Tillsammans med sin trogne delfinvän Plask simmar hon ner till havsbottnen. Där finns massor av eld, men också många faror.

Ett nytt liv på köpet

av Emma Granholm. Inläst ur Alfabeta, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Sanna har levt ett liv i total ensamhet och tagit sig igenom skoldagarna utan att umgås med någon. När hon börjar gymnasiet, med inriktning på foto, visar det sig att allt blir annorlunda. Hon får många nya vänner, hon blir faktiskt vän med alla. Men kan man verkligen vara det? Utan att vara medveten om riskerna spelar Sanna ett högt spel.

Den farliga kyssen

av Kjetil Johnsen. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Ett hål i själen. Vilde och Trine kysser varandra och världen blir ny och spännande. Men farlig. Samtidigt döljer Nora och Benedicte egna hemligheter. Och nu är det bara två veckor till en av de fyra ska dö.

Den gråtande mördaren

av Kjetil Johnsen. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Ett hål i själen. De tre väninnorna - Nora, Vilde, Benedicte - ska gå vidare med sina liv. Klasskamraten Nicholas, som spelar en stor roll för händelseutvecklingen, minns sin barndom och den dagen då allt förändrades. Sekunden som formade honom för all framtid.

Det som kommer att ske

av Kjetil Johnsen. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Ett hål i själen. Om några få timmar var det bara elva dagar kvar tills en av de fyra väninnorna - Nora, Vilde, Benedicte och Trine - skulle dö. Men det skulle ske ett mord innan dess också, ett hastigt och blodigt dråp. Och någon skulle stå böjd över liket med blod på händerna.

Ett hål i själen

av Kjetil Johnsen. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

En flicka hittas död, flytande i den lilla insjön vid Dypdal. Hon har blivit mördad av någon hon kände. Så börjar serien Tre. Tiden vrids tillbaka tre veckor och mordets förhistoria rullas upp. Bara en sak är säker - den mördade är en av de fyra huvudpersonerna: Vilde, Nora, Trine eller Benedicte. Men vem av dem? Och varför? Del 1 i serien Tre.

Flytande i vatten

av Kjetil Johnsen. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Ett hål i själen. De blå läpparna. Den smala strimman av stelnat blod från mungipan och ner mot hakan. Huvudet av det som en gång var en ung flicka. Ung. Död. Naken, och inlindad i tunn, genomskinlig plast. En av de fyra väninnorna - Nora, Vilde, Benedicte, Trine - har mördats. Men vem och varför återstår att ta reda på.

Till jord skall du bli

av Kjetil Johnsen. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Ett hål i själen. Trine har hittats mördad. Det är dags att ta farväl och se kistan sänkas ner i graven. En av de tre vännerna - Nora, Vilde, Benedicte - är säker på att hon vet vem mördaren är. Och hon tänker göra allt för att stoppa honom.

Tvillingarna Thornthwaites testamente

av Gareth P. Jones. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Tvillingarna Thornthwaite är inte som andra 13-åringar. Till att börja med är de enda arvtagarna till en enorm förmögenhet och bor i ett jättestort, mörkt slott med märkliga tjänare. Men det som verkligen gör dem annorlunda är deras ständiga försök att ha ihjäl varandra. Att försöka ta livet av varandra har helt enkelt blivit en vana, något som tvillingarna gör lika självklart som andra syskon leker med varandra.

Muren

av Titti Knutsson. Inläst ur Kabusa, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Peter och Sofia bor på varsin sida av en mur. De lever i skilda världar, men är lika rädda och känner samma hat mot fienden på den andra sidan. Men så en dag händer något som förändrar allt. Den märkvärdiga Storm kommer in i deras liv och ingenting blir någonsin sig likt igen. Om barns utsatthet i krig och konflikter.

Skuggkysst

av Richelle Mead. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Vampire Academy, som börjar med Törst. Det är dumt att bli kär i sin lärare. För en beskyddare som Rose är det dessutom dumt att bli kär i en annan beskyddare. Hennes uppdrag, hennes liv, är att skydda Lissa. Men för Dimitris skull, som är både lärare och beskyddare, kan Rose tänka sig att bryta mot reglerna. Frågan är om Dimitri också kan det? En passionerad berättelse om vänskap, kärlek och död.

Örnarnas triumf

av Naomi Novik. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Hans majestäts drake. Efter att ha följt sitt samvete och räddat fienden från den dödliga farsot som härjar, återvänder Temeraire och kapten Laurence till England. Där blir de gripna för landsförräderi. Åtskilda och fördömda kämpar de för att rädda Englands sönderfallande försvar - i kampen mot sin värsta fiende, himmelsdraken Lien, och Bonapartes kommande invasion.

Grön storm

av Philip Reeve. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Ana Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med De vandrande städerna. Tom och Hester lever i fred på den nu stillastående staden Anchorage. Deras dotter Wren är sexton år och drömmer om att upptäcka världen. När Gärsen dyker upp i sin undervattensfarkost är hon säker på att han är hennes biljett till äventyret. Men allt förvandlas till en mardröm när familjen åter hamnar i kriget mellan rörelsemotståndarna och de vandrande städerna.

Alkemisten

av Angie Sage. Inläst ur Damm, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Magi. När Silas Heap öppnar ett förslutet och bortglömt rum på palatsets vind släpper han samtidigt ut drottning Etheldreddas spöke. Drottningen levde för 500 år sedan och hon är minst lika skräckinjagande död, som när hon levde. Hennes djävulska plan ska ge henne evigt liv men hon behöver hjälp från både Jenna, Septimus och sin son, Marcellus Py, som är duktig i läkekonst och en berömd alkemist.

Havets demoner

av Justin Somper. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 6 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Vampyrater. Året är 2505. En storm skiljer de tonåriga tvillingarna Grace och Connor åt när den förstör deras båt. De slungas ut i de upprörda vågorna. Connor plockas upp av ett förbipasserande skepp. Det visar sig vara ett beryktat sjörövarskepp. Grace vaknar upp på ett mystiskt fartyg. Hon hålls inlåst och måste lita på att den gåtfulle kaptenen vill henne väl, och inte törstar efter hennes blod.

Skräckens tidevarv

av Justin Somper. Inläst ur BW, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 10 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Havets demoner. Connor Tempest är bara 14 år, men han trivs verkligen med piratlivet. Men nu tvingas han plötsligt välja, mellan sin lojalitet till piraterna ombord och lojaliteten till sin tvillingsyster. Det är inget enkelt val. Grace Tempest däremot tilltalas inte alls av sjörövarlivet. Inte heller blir hon av med den oroväckande känslan av att allt inte står rätt till ombord.