Nya talböcker oktober 2010

Nya talböcker oktober 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 222 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Lila hibiskus

av Chimamanda Ngozi Adichie. Inläst ur Bonnier, 2010 av Lina Nyman. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

Romanens berättarjag, tonårsflickan Kambili och hennes bror Jaja lever i en familj som styrs av en far som utåt är en from katolik och generös medborgare, men inom familjen grym och våldsam mot hustru och barn. Kambili är livrädd för sin far samtidigt som han är hennes förebild och föremål för villkorslös kärlek. Hos sin faster ser hon att livet kan se annorlunda ut - och det blir början på hennes frigörelse. Debutroman.

Hakawati

av Rabih Alameddine. Inläst ur Norstedt, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 24 tim., 36 min..

Usama al-Kharrat lämnar USA för att resa till Beirut och sin fars dödsbädd. Där börjar Usama och familjen återupptäcka Usamas barndomskultur; skvallret, skrattet och farfar al-Kharrats berättelser om Libanon, de turkiska krigen och hur han fick sitt namn, som betyder "påhittaren". Däremellan skildras även de samtida libaneserna och deras till synes eviga krig och kamp för överlevnad.

Drömmen om Everest

av Jeffrey Archer. Inläst ur Damm, 2010 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 11 tim., 48 min..

Spännande berättelse som är inspirerad av George Mallorys liv - mannen som, utan att det finns några handfasta bevis, kan ha varit den förste som besteg Mount Everest, redan 1924. Allt som talar för att han nådde sitt mål är en sedan länge död kropp som hittades i Himalaya 1999 samt ett saknat fotografi av en älskad hustru. J. A., bestsellerförfattare har även gjort sig namn som kontroversiell, konservativ politiker i England.

Emma

av Jane Austen. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 9 min..

Emma är vacker, intelligent och rik. Hon roar sig med att arrangera äktenskap för vänner och grannar i den lilla byn, där hon bor. Hon gör många misstag och orsakar mer problem än lycka för de inblandade, inte minst för sig själv. J. Austen skildrar med psykologisk klarsyn och lätt ironi människor i det lilla engelska samhället. Småstads- och herrgårdsmiljö. Nyöversättning av boken, som utkom f.f.g. 1816. Förlaga : Bonnier, 2010.

De rättfärdiga

av David Baldacci. Inläst ur Bra böcker, 2010 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 12 tim., 3 min..

Kamelklubben är en informell organisation bestående av äldre män och en kvinna som gjort till sin uppgift att undersöka och åtgärda brister och övergrepp inom olika spion- och polisorganisationer och bland korrupta politiker. Här står deras inofficielle ledare, Vietnamveteranen Oliver Stone, i centrum. Denne är på flykt från CIA efter att ha eliminerat två högt uppsatta personer och gömmer sig i en småstad i Virginia.

Min mamma

av Tahar Ben Jelloun. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

Författaren berättar om sin mors sista tid i livet, som på grund av hennes diabetes, hjärtsvikt och begynnande demens blir alltmer kaotisk. Ibland verkar hon befinna sig i en annan tid och Tahar får reda på saker om sin familjs historia som han inte kände till. Jämsides skildras det gamla Marocko med sina traditioner och hårda villkor för de viljestarka kvinnorna. Ömsint berättelse av innerlig kärlek mellan mor och son.

Dagar som brännglas

av Göran Bergengren. Inläst ur Carlsson, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

G.B., 1945- , bosatt i Åsbo socken i Östergötland, debuterade 1981 med naturskildringen Tåkern. Sedan dess har han skrivit en rad böcker, både för barn och vuxna. Här skriver han om en hemort på världsvid färd. Om platsen som spegel för det fjärran exotiska. Det handlar om barndomstorpets tidsresa med all sin magi av röster och minne. Finstämda naturskildringar och ögonblicksbilder av människors möten.

Den drunknade

av Therese Bohman. Inläst ur Norstedt, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Marina åker till Skåne för att hälsa på sin syster och hennes nye man Gabriel. Hon upplever en våldsam attraktion till Gabriel som hon uppfattar som besvarad. Samtidigt förstår hon att det finns något som systern vill berätta. Marina och Gabriel spelar ett farligt spel som riskerar att få ödesdigra konsekvenser. Suggestiv debutroman. T.B., 1978- .

Sweetheart

av Chelsea Cain. Inläst ur Forum, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

Del 2 i serien inledd med Heartsick. Susan Ward på Oregon Herald försöker avslöja vad betydelsefulla män vill dölja om händelserna kring senator Castles barnflicka. Archie Sheridan hjälper henne men hans tankar är hos Gretchen, den vackra seriemördaren som nu är på rymmen.

Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska

av Claire Castillon. Inläst ur Sekwa, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 43 min..

Tjugotre noveller skrivna av den franska förf. Claire Castillon, som tidigare gett ut både romaner och noveller. Berättelserna i denna bok har relationsproblematiken som ett gemensamt tema. Med svart humor, otyglad fantasi och stilsäker röst berättar hon historier om folk som inte är som du. Men kanske som din granne. Kärleken är inte de kärleksfullas privilegium.

Rörmokaren

av Viggo Cavling. Inläst ur Forum, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Valrörelsen 2006. Samtidigt som den borgerliga oppositionen skapar Allians för Sverige och socialdemokraternas opinionssiffror dalar lyckas en paparazzifotograf smygfotografera en otrogen justitieminister. För att förhindra skandalen skickas Mårten Leijon, socialdemokraternas rörmokare, ut för att köpa loss bilderna. Men något går snett och han råkar döda fotografen. Thriller som utspelas i chica Stockholmsmiljöer.

Kärlek

av Paulo Coelho. Inläst ur Bazar, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 27 min..

Utvalda citat om kärlek från böcker skrivna av Paulo Coelho. Citaten är samlade under rubriker som: Gåvan, Förvandlingen, Övervinnande, Solidaritet, Själsfrändskap, Sökande, Umgängeskonst och Storhet.

Kapten Nemos bibliotek

av Per Olov Enquist. Inläst ur Norstedt, 1991 av Leif Hedberg. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

1940 fastställdes det att två 6-åriga pojkar förväxlats vid födelsen. De två tvingades byta hem. Denna verkliga händelse är romanens utgångspunkt. Berättare är en av pojkarna. Miljön är ett Västerbotten präglat av fattigdom, sträng frireligiositet, småskuren kärlekslöshet. Mörk saga, där tung verklighet, poetisk fantasi och myt samsas. Om kärlekslängtan, om sökandet efter identitet och ursprung m.m..

Passionsdagen

av Almeida Faria. Inläst ur Almaviva, 2009 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 5 tim., 19 min..

En mörk saga om en portugisisk aristokratisk familj i sönderfall. Släkten är hårt styrd av patriarken Fransisco men nu blåser förändringens vindar. Under en dag får vi följa personernas tankar och tillbakablickar, men också deras reaktion inför en dramatisk händelse. En mäktig fond till människornas liv bildas av jordbrukslandskapet i Alentejo med dess vidsträckta åkrar och beteslundar. Del 1 i en trilogi.

Spel utan slut

av Bryan Forbes. Inläst ur Legenda, 1987 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 44 min..

En kvinnlig brittisk fd agent mördas på ett ålderdomshem, trots att hon sedan länge är oskadliggjord av KGB. Frågetecken uppstår och en invecklad härva börjar nystas upp. En underrättelseman låtsas hoppa av till öst för att avslöja en högt placerad "mullvad" som anses ligga bakom olika våldsdåd i Storbritannien.

Mord under Tjörn runt

av Ramona Fransson. Inläst ur Anomar, 2010 av Lina Nyman. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Den berömda författaren Lilly Gertzon och Sveriges justitieminister Bertrand Thom hittas döda i ett sommarhus på Tjörn. Johan Gertzon, Lillys make, som ska delta i regattan Tjörn Runt dyker aldrig upp till start. Har han försvunnit frivilligt? Spaningschef Greger Thulin och hans medhjälpare inom Göteborgspolisen får fullt upp med att nysta i ledtrådar som leder långt tillbaka i tiden.

Vyssan lull

av Carin Gerhardsen. Inläst ur Ordfront, 2010 av Ann Katrin Andréasson. Talboken omfattar 9 tim., 14 min..

Del 3 i förf:s Hammarbyserie. Två små barn och deras filippinska mamma hittas bestialiskt mördade i en lägenhet på Söder i Stockholm. Misstanken faller genast på barnens svenske far, en deprimerad förtidspensionär som lever avskärmad från samhället. Medan spaningsledningen sliter med utredningen känner kriminalkommissarie Conny Sjöberg hur hans eget liv är i gungning. Han kan inte förtränga en viss kvinna i sina drömmar.

Bara betydelsefulla dör

av Varg Gyllander. Inläst ur Bra böcker, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 10 tim., 7 min..

Andra boken om de två kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. En svensk nazistledare har mördats med ett medeltida vapen. Levin rotar mot sin vilja i den döde nazistens förflutna och konfronterar otäcka familjehemligheter. Samtidigt blir frågetecknen allt fler: Vem var den rökande mannen i skogen i samband med nazisternas årliga manifestation - och vad händer egentligen bakom dörrarna i det ökända Örnnästet?

Somliga linor brister

av Varg Gyllander. Inläst ur Bra böcker, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 38 min..

En tidig vårmorgon i Stockholm hittas liket av Jenny, naken i en fontän mitt i city. För kriminaltekniker Ulf Holtz verkar det först röra sig om en olycka, men snart står det klart att man har med en mördare att göra. Några filmsekvenser från en övervakningskamera är allt polisen har att gå efter, i övrigt har gärningsmannen inte lämnat några spår. Debutroman av V.G., pressekreterare vid Rikskriminalpolisen.

Baddaren

av Emma Hamberg. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 11 tim., 19 min..

På ön Hjortholmen mitt i Vänern tronar ett gammalt 1700-talsslott. Här bor Maja och Pelle Hannix. Han är en framgångsrik skulptör, hon en av hans före detta elever som aldrig lyckats som konstnär. Maja känner sig trött på allt och bestämmer sig för att starta en simskola för vuxna, där eleverna får bo på slottet några veckor. Tre elever anländer och de två varma sommarveckorna förändrar deras liv. Underhållningsroman.

Under jorden i Villette

av Ingrid Hedström. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 1 CD (10 tim., 31 min.).

Del 3, fristående, i serien om undersökningsdomaren Martine Poirot i den fiktiva belgiska staden Villette. Året är 1994 och en ung journalist på jakt efter sanningen om en gruvolycka 1956 hittas mördad. När Poirot börjar nysta i fallet pekar spåren både mot korrupta affärer och en liten insomnad gruvort i svenska Bergslagen. Då ett nytt mord inträffar inser Poirot att även hennes eget liv är hotat.

Den anständige massmördaren

av Calle Hård. Inläst ur Isaberg, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 15 tim., 19 min..

Frist. forts. på Numret till Calicut. En svensk industriman som försvunnit från en semesterö utanför Norrlandskusten är verksam vid en stor teplantage i Indien där arbetarna mystiskt insjuknar och dör. Den unga journalisten Malin Sköld och hennes pojkvän, adoptivbarn från Indien, får nys om fallet. Välskriven spänningsroman om manipulation och hänsynslöshet i skuggan av högstämda tal om en grönare värld.

Iliaden - en cover

av Dimitrios Iordanoglou. Inläst ur Ruin, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Iliaden eller berättelsen om det Trojanska kriget har fascinerat människor i alla tider. Här har den förflyttats till modern tid och modernt språk. Spjuten har bytts mot pistoler, sköldarna mot skottsäkra västar, den liljearmade Hera mot den hårdsminkade, den högstämda hexametern mot ryckig prosa och förortsslang. Men kontakten med den ursprungliga historien finns kvar. Förf. är fil.dr. i klassisk grekiska.

Hantverkarsvett är dyrare än saffran

av Anna Jansson. Inläst ur Norstedt, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 41 min..

Kåserier som tidigare varit publicerade i dagspress åren 2004-2008. Här kan man lära sig vad en intuitiv elektriker gör eller hur en äktenskapsmäklerska arbetar. Här möter man mannen som kunde tala med bilar och man får bland annat lära sig hur man städar med motorsåg.

Barnen

av Ida Jessen. Inläst ur Kabusa, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

32-åriga Solvej flyttar utblottad och desperat till det lilla samhället Hvium på den danska landsbygden. Hon har lämnat sin man och sin femåriga dotter och försöker nu förtvivlat återuppta kontakten med dottern. Efterhand finner hon sig till rätta i sin nya tillvaro, får sin dotter tillbaka och möter en ny kärlek. Men hur säker kan en människa vara på det hon har? Prisbelönad dansk roman.

Medinas juvel

av Sherry Jones. Inläst ur Earbooks, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 16 tim., 18 min..

En berättelse om islams första tid och om huvudpersonen Aisha, som vid nio års ålder, år 622 e. Kr., gifts bort med profeten Muhammed, då 54 år. Hon träder in i en ny och farlig värld och med sitt mod kämpar hon emot religiösa förföljelser, politiska rivaler och avundsjuka bihustrur. Det är också en berättelse om en unik kärlekshistoria. Mellan Aisha och profeten M. uppstod en innerlig kärlek som kom att vara livet ut.

Södermorsor

av Lena Kallenberg. Inläst ur Leopard, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Det är i skarven 1970- och 1980-tal. Arbetarstadsdelen Södermalm i Stockholm ömsar skinn när en gammal tid ersätts av en ny och kollektiv gemenskap ersätts av låsta portar. Jana, Katrin och Lena är tre morsor som bor tillsammans med sina barn. Lena, romanens dagboksskrivare, arbetar på hemtjänsten och har övergetts av sin man. Hon får tröst och hjälp av de övriga. Jana köper frisersalongen där hon tidigare hyrt en stol.

Paganinikontraktet

av Lars Kepler. Inläst ur Bonnier, 2010 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 18 tim., 53 min..

Thriller om svensk och internationell vapenhandel. En generaldirektör Carl Palmcrona hittas hängd i sin paradvåning på Östermalm. Samma dygn påträffas även en död kvinna på en fritidsbåt som driver runt i Stockholms skärgård. Hennes lungor är fyllda av bräckt vatten, men inga spår finns av vattnet på kläder eller kropp. Joona Linna på Riksmordkommissionen får i uppdrag att utreda och hejda de krafter som triggats igång.

Berömmelse

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 25 min..

Dayne Matthews är Hollywoods favoritskådespelare - framgångsrik och med en lysande framtid. Men hans hjärta dras mot en familj, som inte anar hur deras liv är knutet till hans. Kathy Hart är ledare för en kristen barngrupp och känner sig nöjd med det. Men allt förändras på ett ögonblick när hon möter Matthews. Enligt baksidan: "En berättelse om hopp, helande och Guds gudomliga ledning - mitt i omöjliga omständigheter".

Kungens födelsedag

av Hans Koppel. Inläst ur Telegram, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 14 min..

Kungen dagdrömmer om att göra skillnad. Men vad ska en kung ta sig till i ett land som inte bjuder på minsta lilla statskupp? Samtidigt i Sverige: En livvakt tänker osunt mycket på Borlänge, några unga miljöaktivister vill förändra världen, en mansforskare lobbar hårt för att sälja sina floskler, en ung stjärnadvokat vill mest bara ligga med sin man. Och Elin fyller snart 110.

En sån härlig aptit

av Svante Körner. Inläst ur Ord o tal, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Förf. är född 1942 och verksam som läromedelsförfattare och universitetslärare. Här är det sin barndom han i målande ord beskriver; en uppväxt som delas mellan lägenheten i Växjö, där pappan arbetar som läroverkslärare, och sommarstugan i Tjörnarp i Skåne. Om vardagsliv, barndomsvänner och familjehemligheter.

När dimman lättat

av Jan Landin. Inläst ur Lania, 2009 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

En råkall decemberdag hittar den pensionerade ingenjören Johan ett konstigt bylte. Detta blir upprinnelsen till ett morddrama där han blir inblandad. Ett spännande uppdrag i luften väntar, med stridsflygplan och helikoptrar och även dramatik till sjöss. Förf. har arbetat i många år som stridspilot i Flygvapnet.

Valda verk av T. S. Spivet

av Reif Larsen. Inläst ur Forum, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 17 min..

T.S. Spivet är en mästare på att avbilda allt i sin omgivning. Hans illustrationer är så vackra att de uppmärksammas av Smithsonian Institution i Washington. När de ringer därifrån för att meddela att han vunnit ett fint vetenskapligt pris har de ingen aning om att han bara är tolv år. Han bestämmer sig för att ta emot priset. En tidig morgon, när resten av familjen sover, stiger han på ett godståg och reser tvärs över USA.

Trängsel

av Kate Larson. Inläst ur Lejd, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

En samling prosaberättelser där mänsklig komedi och existentiell panik samlas. Karaktärerna befinner sig i vardagen men här anas hela tiden något mer, något annat. Det vardagliga rör sig oavbrutet mot en blind fläck, där sprickor mot något okänt uppstår mitt i den sociala, mentala och språkliga trängseln.

Europa är vi allihopa

av Herman Lindqvist. Inläst ur Norstedt, 1991 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 12 min..

En humoristisk bruksanvisning i konsten att leva i Europa. Vem ska man ta i hand och vem får man kyssa på kinden? Kan man ha träskor i Paris? Får man påtår i Bryssel? 39 kåserier om seder och bruk kring mat och ätande, tilltal, hierarki och klädsel. Vidare exempel på vardagliga situationer från badrum och kök, flygplatser och postkontor, kongresslokaler och polisstationer. H.L., 1943- , journalist och historiker.

Den svarta solen

av Lotta Lotass. Inläst ur Bonnier, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 15 tim., 27 min..

En installation av texter vars början och slut bildar fästpunkter för det spel, det system eller den struktur läsaren själv väljer sin väg igenom. Instängdhet, upprepning, utmattning och klaustrofobi är nyckelord för framställningen, där analogier, omtagningar och hård rytmisering knyter de skilda texterna samman i en motståndets estetik.

Gamla stan-morden

av Lars Bill Lundholm. Inläst ur Lind & Co, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 14 tim., 13 min..

När den kände och omstridde skådespelaren Peter Branting hittas död utanför sin bostad i Gamla Stan i Stockholm ställs den egensinnige kriminalkommissarie Axel Hake inför ett av sina mest spektakulära fall. Händelsen väcker enorm uppmärksamhet och Hake tvingas hantera såväl den upphetsade pressen som sin opportunistiske chef Seymour Rilke. Dessutom upptäcker han att charmören Branting haft kontakt med Hanna, hans fru!

Och jag ruskade en älskling

av Friederike Mayröcker. Inläst ur Ellerström, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Den österrikiska förf. F. M:s lista upptar ett nittiotal verk. Hon debuterade 1946 och lever sitt liv genom språket. I denna egensinniga berättelse visar M. upp en stor språklig uppfinningsrikedom. Gertrude Stein och Jacques Derrida är självklara samtalspartners liksom livskamraten, den experimentelle poeten Ernst Jandl. Men vardagliga händelser, telefonsamtal och brev spelar också en stor roll i denna märkliga prosa.

För mycket lycka

av Alice Munro. Inläst ur Atlas, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 59 min..

A.M., 1931- , räknas som en av Kanadas största författare. Hennes noveller är små mästerverk som med värme och psykologisk skärpa skildrar olika människoöden. Miljön är oftast kanadensisk småstad och landsbygd. Övertygande och hjärtskärande berättelser om kärlek, äktenskap, vänskap.

Incestens hus

av Anaīs Nin. Inläst ur Sphinx, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 57 min..

Förf.:s skönlitterära debut utkom i original första gången 1936. Berättelsen är ett resultat av samma omvälvande tid som framställs i de berömda dagböckerna, men här får hennes drömmar och mardrömmar litterärt liv genom poetiskt slående bilder. Förebådar många av de teman som skulle komma att prägla hennes senare författarskap. A.N., 1903-1977.

Nemesis

av Alfred Nobel. Inläst ur Esperantoförlaget, 2003 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 2 tim., 51 min..

Alfred Nobel, 1833-1896, hyste ett stort litteraturintresse. Han skrev själv ett verk - detta drama som utgavs 1896. Han tar upp ett tema från den italienska renässansen, historien om den hänsynslöse greve Cenci om vilken det ryktas att han hade ett brottsligt förhållande till sin dotter Betrice. Det är en högstämd framställning med många långa resonerande repliker. Förlagans parallelltext på esperanto ingår inte.

Vinterhjärta

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2003 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 11 tim., 18 min..

Del 1 i en serie om 21 delar. I mitten av 1800-talet blomstrar handeln mellan Ryssland och Nordnorge. Arkhangelsk sjuder av aktivitet och det är här som Vanda trampar ur barnskorna - den vackra, starka och självständiga dottern till en fartygskapten. I sällskapslivet är hon omsvärmad av alla och balernas prinsessa, men Vanda bryr sig inte om sådant. Inte förrän hon möter Hans Fredrik från Norge.

Jiddra inte

av Patrik Pelosio. Inläst ur Forum, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Förf. har ett dramatiskt liv bakom sig. Han gjorde kriminell kometkarriär från värsting till torped och droghandlare, men under en vistelse på ett behandlingshem började han reflektera över sitt liv. Detta är hans egen, självupplevda berättelse om Stockholms undre värld och hans väg ut därifrån.

Blodiga Marias örhängen

av Robert Player. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1977 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Mary Tudor, drottning av England, av eftervärlden känd som den "Blodiga Maria", får vid sitt giftermål med spanske kungen Filip II ett par örhängen som hon skall bära på bröllopsnatten. De ska vara en garanti att paret skall välsignas med ett gossebarn som säkrar tronföljden. Men någon vill lägga beslag på dem. Örhängenas öde följs genom flera epoker i denna kultiverade detektivroman.

Tidens tvång

av Bengt Pohjanen. Inläst ur Norstedt, 2009 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 7 tim., 54 min..

Fristående forts. på Smugglarkungens son. Pänktti har blivit fjorton år och börjar realskolan. Men han får dåliga betyg och vantrivs. Bäst trivs han i den blå Scania 4:an som transporterar hästar. Men till sist tar han realexamen och funderar på om han ska bli officcer, vetenskapsman eller kanske författare. Pappa smugglarkungen visar symtom på magcancer. Pänktti börjar gymnasiet i Haparanda och en ny värld öppnar sig.

Din farfar heter Bernt

av Tommy Rander. Inläst ur Zon, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 4 tim., 38 min..

När Tommy Randers son ställer frågan om vem farfar var börjar Tommy forska om sin far och hans liv. Fadern hette Bernt Johannessen och han lämnade familjen innan Tommy var 2 år gammal. Efterforskningarna och möten med fadern ger upphov till denna dokumentära roman om livet för folket i Norden under Tysklands ockupation av Norge och Danmark och vad Bernt Johannessen fick uppleva av den och sin fångenskap i Tyskland.

Jag - Signe Hedenius

av Birgitta Rudberg. Inläst ur Tre böcker, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim., 41 min..

Här skildras Signe Hedenius livshistoria. Fadern var läkare och lättsam till sin natur medan modern var strängare. Hela familjen levde under en sträng religiositet. Signe var vacker, intresserad av kultur och en duktig konstnär. I slutet av 1880-talet lever hon ett år i Paris träffar där hon sin blivande man, som var sjömanspräst. Till umgänget hör Anders Zorn och Carl Larsson. Romanen bygger på brev och dagböcker.

Jordens dans

av Oka Rusmini. Inläst ur Idea, cop. 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

Berättelse om fyra generationer balinesiska kvinnor. De lever i ett samhälle där alla, men mest kvinnorna, måste foga sig. Det är en mansdominerad kultur som beskrivs utifrån hur kvinnorna konfronterar sin verklighet. Deras situation och det kastväsende som fortfarande finns skildras på ett enkelt, men till vissa delar ålderdomligt språk. O.R. född i Jakarta 1967 har skrivit flera uppmärksammade böcker inom olika genrer.

Mirakelstunder

av Ing-Marie Rydeman. Inläst ur Ord & visor, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 4 min..

Kåserisamling som spänner över åren 1997 till 2008. Förf. är född 1949 och verksam som frilansskribent och coach för arbetslösa. Mot bakgrund av skilsmässa och sjukdom beskrivs en vardag där det trots allt finns ljusa stunder att ta vara på. Syftet är att ge människor inspiration att hitta en balans i tillvaron och att njuta av att bara vara.

Den sista önskningen

av Andrzej Sapkowski. Inläst ur Coltso, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 12 tim., 12 min,..

Geralt från Rivia är en häxkarl och en skoningslös demondödare. Mot betalning utplånar han vampyrer, drakar och andra mer eller mindre onda väsen som härjar i världen. Geralt förälskar sig i den sköna trollpackan Yennefer och inser att alla vanskapta inte är onda och att alla vackra jungfrur inte är goda. Mångbottnad fantasy full av överraskningar och svart humor. A.S., 1948- , hyllad polsk fantasyförfattare.

Legionären

av Simon Scarrow. Inläst ur Historiska media, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 12 tim., 51 min..

Året är 42 f. Kr. och den unge rekryten Quintus Licinus Cato kommer till den beryktade Andra legionens läger. Livet som soldat blir hårt och han får utstå mycket avundsjuka då han tack vare sina kejserliga kontakter blir befordrad. Cato står under den orädde och krigshärjade centurionen Macros befäl. De tilldelas ett hemligt uppdrag som för dem rakt in i en sammansvärjning som hotar självaste kejsar Claudius.

Jupiters öga

av Oline Stig. Inläst ur Bonnier, 2010 av Christina Hellman. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

Aksel drömmer om att bli författare när han möter sin blivande hustru, Clara. De lever bohemliv i Oslos utkant på 1920- och 30-talen, bland konstnärer, socialister och intellektuella. 1942 blir de medlemmar i det norska nazistpartiet, Nasjonal Samling. En fiktiv berättelse om författarens farföräldrar som blir till en roman om kärlek, tro och tvivel och vad som egentligen avgör en människas livsval. Förlaga. Bonnier, 2010.

Kunskapens träd

av Artur Strid. Inläst ur Bokpro, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 13 min..

Del 3, fristående, i serien som inleds med Skomakarens söner. Arbetarpojken Sven-Rune går i realskolan som den förste i sin släkt. Han känner sig som en främling både i byn och i realskolans "fina" värld. Självbiografisk roman från nordvästra Skåne med stark tidskänsla. Man har dubbelnamn som Sven-Rune och Hans-Erik och smyger in på kafé utan pengar. Konkret och ömsint tecknas de olika livsödena.

De sex misstänkta

av Vikas Swarup. Inläst ur Bra böcker, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 16 tim., 59 min..

För sju år sedan mördade playboyen Vicky Rai bartendern Ruby Gill när hon vägrade servera honom en drink. Nu är Vicky Rai död, mördad under en fest för att fira att han blivit frikänd från mordet. Polisen spärrar av platsen och kroppsvisiterar alla gäster. Sex av dem bär vapen. Men vilka är de sex misstänkta? Spänning, humor och satir i en insiktsfull skildring av dagens Indien. Inspirerad av verkliga händelser.

Lämna mig inte

av Stig Sæterbakken. Inläst ur Vertigo, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 4 min..

Aksel, i romanen tilltalad i du-form, är 21 år och har precis blivit övergiven av sin älskade Amalie. Sakta börjar historien rullas upp i ett baklänges berättande. Det är en passionshistoria med inslag av patologisk svartsjuka och ett plågsamt ältande av Amalies tidigare kärleksliv. Sedan anas konturerna av en uppväxt kantad av svek, mobbning, skam och grymhet. Djupborrning i själens mörkaste skrymslen.

Talisman

av Yoko Tawada. Inläst ur Ariel, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 5 tim., 45 min..

Y.K., född 1960 i Tokyo, sedan 1982 bosatt i Tyskland. Essäist, prosaist och lyriker, debuterade på tyska 1986 och på japanska 1987. Med en japansk sidoblick på Europa erbjuder hennes essäer nya sätt att betrakta vår alltför bekanta vardag. Ofta återkommer hon till hur språkets struktur påverkar verklighetsuppfattningen hos dess talare.

Den som vakar i mörkret

av Helene Tursten. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Lillemor Hjelm. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

En kvinna hitats död på en kyrkogård, strypt och paketerad i plast. Några dagar före mordet har kvinnan fått en blomma samt ett kort med obegriplig text och ett fotografi på sig själv. När ett liknande mord begås strax därefter börjar en desperat jakt för kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor vid polisen i Göteborg. Till en början saknar de både ledtrådar och motiv.

Rekviem

av Robyn Young. Inläst ur Norstedt, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 20 tim., 54 min..

Del 3 i trilogin som inleds med Brödraskapet. Året är 1295, de kristnas fästen har fallit i det Heliga landet och korstågens tid är ute. Den skotske tempelriddaren Will Campbell har återvänt till Paris där han hamnat i ett dilemma. Han har svurit en ed att kämpa för den hemliga Tempelherreordens principer. Samtidigt har denna ingått en allians med Wills fiende, kungen av England för att bistå honom i kriget mot Skottland.

Jag ska fånga en ängel

av Håkan Östlundh. Inläst ur Forum, 2010 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 9 tim., 59 min..

Paul Bäckström är frånskild polis som arbetar i Stockholmsförorten Sollentuna. Ylva Ström är gift, framgångsrik bokförläggare med tjusig våning på Kungsholmen. Deras passionerade möten är hemliga, men kompliceras alltmer när Paul dras in i bråk med tragisk upplösning mellan ungdomar från fina villor och hyresområdet Malmvägen. I utredningen blir han personligt involverad och får svårt att skilja på vad som är rätt och fel.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Christian Rosencreutz alkemiska bröllop år 1459

av Johann Valentin Andreæ. Inläst ur Bakhåll, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 4 tim., 36 min..

Skrift som är en av källorna för Rosencreutzordens mysterier. Berättelsen trycktes första gången 1616 och presenteras här i modern språkdräkt av Erik Ågren. I ett efterord av Peter Södergård förklaras innehållet och sätts in i sitt historiska sammanhang. Det alkemiska bröllopet kan ses som ett mystiskt sammanförande både av laddade motsatser i naturen och i psyket, vilket leder till nyskapelse eller andlig initiation.

Sociala medier

av Paul Ronge. Inläst ur Optimal, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

P.R., PR-konsult med mer än 30 års erfarenhet i branschen, har intervjuat ett 30-tal personer om deras syn på sociala medier - bloggar, Facebook, Twitter etc. Frågor som diskuteras är: Finns det någon gräns mellan det privata och det offentliga på nätet? Utvecklas demokratin eller hotas den? Vem vinner och vem förlorar? Vart är vi på väg? Många överraskande svar från politiker, entreprenörer, marknadsförare, journalister.

Religion

Den glömda dimensionen

av Kurt Almqvist. Inläst ur Natur och kultur, 1959 av Anna Westberg. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

Som botemedel mot materialism och överbetoning av det yttre skeendet, rekommenderar K.A., 1912-2001, ett intuitivt förstående av en esoterisk verklighet, philosophia perennis - den tidlösa visdomen, som funnit uttryck i olika religioner och filosofiska åskådningar, främst i orienten. Särskilt anknyter han till René Guénons, Ananda Coomaraswamys, Frithjof Schouns och Titus Burkhardts författarskap:

Ordet är dig nära

av Kurt Almqvist. Inläst ur Åsak, 1994 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Kunnigt och idérikt ger K.A., 1912-2001, läsaren en inblick i de stora religionernas dolda dimensioner. Det handlar mycket om mystik: den kristna medeltidens, islamisk sufism och hinduisk visdoms- och kärlekstradition. I dem alla finns, enligt förf., en gemensam kärna då allt är skapat av en och samma Gud. Slutkapitlet handlar om konstnären Ivan Aguéli som konverterade till islam och lät sig invigas i en sufisk orden.

Att tämja gudarna

av Ian Buruma. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Christina Hellman. Talboken omfattar 5 tim., 29 min..

I.B., brittisk-holländsk akademiker och debattör, har tidigare bland annat skrivit en bok om mordet på den holländske konstnären Theo van Gogh. Här ställer han frågan vad som krävs för att hålla ihop en demokrati. Räcker lagar eller behövs också gemensamma värderingar och traditioner? Förhållandet mellan sekulära och religiösa auktoriteter i Europa, USA, Japan och Kina tas upp liksom de svåra utmaningar politisk islam innebär.

I tjänst hos det enda

av René Guénon. Inläst ur Natur och kultur, 1977 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

R.G., 1886-1951, fransk religionsfilosof, företrädare för Philosophia perennis som påverkat senare företrädare för den eviga filosofin, bl.a. Frithjof Schuon, schweizisk religionsfilosof. I G.s ögon var sufismen, som han själv företrädde, ett uttryck för denna filosofi men hans bidrag till religionsstudiet ligger inte enbart inom ramen för islams mystik, utan främst i hans studier av religionernas transcendenta enhet.

Hinduismens heliga skrifter

Inläst ur Atlantis, 2010 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 15 tim., 41 min..

I utdrag från ett stort antal skrifter får läsaren här bekanta sig med Vedas högstämda hymner, lagtexterna, tantriska texter och även eposen. Texterna är direktöversatta från sanskrit och endast ett fåtal har tidigare översatts till svenska. De ger en fascinerande inblick i hinduismen, men också i allmänmänskliga, eviga frågor. Översättning och urval av Måns Bro, docent i religionsvetenskap vid Åbo Akademi.

En delad värld

av Ingmar Karlsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Om relationen mellan islam och Europa, igår, idag och imorgon. I historiska tillbakablickar synliggörs en 800-årig islamsk närvaro på europeisk mark. Vidare behandlas nationsbegreppet i det osmanska riket och i vad mån det kan vara en modell för dagens Europa. I.K. har varit verksam på olika positioner inom UD och skrivit ett flertal böcker som behandlar politik och religion.

En sky av vittnen

av Carl Henrik Martling. Inläst ur Artos, 2010 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 19 tim., 2 min..

Presentation av över 1700 helgon och martyrer från hela den världsvida kyrkan, huvudsakligen tagna från katolska och ortodoxa kalendrar. För var dag under året kan man läsa om fem till tio heliga gestalters historia, uppställda efter sina festdagar. I bokens slut finns register över skyddspatroner samt ett personregister. C.H.M., 1925- , docent i kyrkohistoria.

Mandelträdet i din trädgård

av Nhât Hanh. Inläst ur Attusa, 2002 (tr. 2005) av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

När du diskar ska diskandet vara det viktigaste i ditt liv. Varje handling måste utföras uppmärksamt och du måste vara närvarande i allt du företar dig. Då kan varje enskilt steg du tar upplevas som ett under, menar den vietnamesiske buddhistmunken och zenmästaren Thich Nhat Hanh, sedan många år boende i Frankrike. Råd för ett liv i meditation kompletteras med ett urval av buddhistiska sutror. Utkom på engelska 1975.

Den ursprunglige Jesus

av Ditlef Nielsen. Inläst ur Bonnier, 1972 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Frågorna kring den historiske eller ursprunglige Jesus är ständigt aktuella. Den danske teologen D.N. skrev redan på 1920-talet den skrift som sedan Birger Edman på 1970-talet utvidgade med kapitlen Jesusfrågan av idag och Qumranfynden. Ett inlägg mot Ingemar Hedenius bok Helvetesläran infogades också i texten. D.N. tillhörde den så kallade liberalteologin i professorerna Harnacks och Bultmanns efterföljd.

Kyrkans tro

av Regin Prenter. Inläst ur Verbum, 1971 av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

R.P., dansk präst och teolog, 1907-1990, presenterar här en dogmatik, troslära, speciellt skriven för att passa kyrkans lekmän. Förf. menar att kyrkan är skyldig att klart och tydligt tala om vad kyrkan tror och vad den inte tror. R.P. var teologiskt påverkad av bland andra Karl Barth, den anglikanska kyrkan med teologen F.D. Maurice, den svenska lutherska högkyrkligheten och lundateologerna Anders Nygren och Anders Bring.

Ett brustet halleluja

av Tomas Sjödin. Inläst ur Cordia, 2008 av Per Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 13 min..

T.S., förf., pingtpastor och krönikör i Göteborgsposten, delar med sig av erfarenheter vid läsning av andlig och existentiell art. Berättandet är vardagsnära med öppningar mot existentiell problematik och andlig vägledning. Här skymtar t.ex. Johannes av Korset, spansk mystiker som levde 1542-91. Erfarenheter av livets brutalitet, tomhet och sorg ger en personlig bakgrund till S:s betraktelser.

Vägen till henne

av Margareta Skantze. Inläst ur Arakne, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

M.S., författare och dramatiker, ger sig här ut på jakt efter det heligt kvinnliga, eller Guds kvinnliga ansikte. I en kronologiskt sammanhållen skildring visar förf. hur kvinnan från att ha varit en uppburen modergudinna reduceras till en moraliskt och intellektuellt underlägsen individ. Hon skärskådar hur Mariakulten förändrats under tvåtusen år och hur detta påverkat Kvinnan.

Svenskars fromhet

av Nathan Söderblom. Inläst ur Svenska kyrkans diakonistyrelses bokförlag, 1933 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 59 min..

Samling uppsatser och skrifter av Nathan Söderblom, Sveriges ärkebiskop 1914-1931, med förord av Anna Söderblom. Innehåll: Birgitta och reformationen, Johannes Rudbeckius och Kyrkan - Sanningens fäste, Henric Schartau, Tegnér och religionen, Från Geijers ungdom, Lars Landgren, Waldemar Rudins inre liv, Strindberg och religionen, Vid Gustaf Frödings bår, Ernst Heuman, Ärkebiskop Stefans invigning i katedralen i Sens år 1164.

Om godhet

av Desmond Tutu. Inläst ur Libris, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

D.T., ärkebiskop emeritus i den anglikanska kyrkan i Sydafrika, berättar tillsammans med sin dotter Mpho om sin tro på det goda i människan och ger många belysande exempel. Han arbetade i många år emot apartheid och ledde efter regimens sammanbrott Sanningskommissionen. 1984 fick han ta emot Nobels fredspris. Dottern är präst i den episkopala kyrkan och har bl.a. arbetat med rehabilitering av våldtäktsoffer i Sydafrika .

Vägar till bön

av Veronica. Inläst ur Artos, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 41 min..

Vägledning för ett kristet böneliv. Syster Veronica, dominikanersyster, säger i förordet att boken har två syften: att ge en elementär undervisning om bön samt att ge stöd åt dem som börjat gå bönens väg. Hon har själv fått undervisning om bön under sina år i kloster och vet av erfarenhet hur viktig den är.

Torterad för Kristi skull

av Richard Wurmbrand. Inläst ur Evangeliipress, 1968 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

R.W., 1909-2001, rumänsk evangelisk kristen präst, författare och lärare. Han satt sammanlagt fjorton år i kommunistiskt fängelse och blev svårt torterad. 1964 släpptes han fri i en allmän amnesti och fortsatte genast att verka som pastor i den underjordiska kyrkan. Då vänner utomlands insåg att han snart kunde fängslas igen underhandlade de med regimen och köpte honom fri. Här berättar han om sina erfarenheter.

Filosofi och psykologi

Essäer

av Francis Bacon. Inläst ur Daidalos, 1984 av Per Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

F.B., 1561-1626, räknas som den engelska empirismens grundare, men hans filosofi är inte entydigt empiristisk utan även påverkad av såväl den platonska som den aristoteliska traditionen. I polemik mot skolastiken ville han skilja rationell kunskap från uppenbarat vetande. Litterärt har han blivit känd för sina Essäer, präglade av livsvisdom och ett aforistiskt uttryckssätt.

Hur viktigt är det att vara lycklig?

av Bengt Brülde. Inläst ur Bonnier Existens, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 6 min..

Filosofen B.B. resonerar om hur mycket lycka vi egentligen behöver, men också om hur moraliska vi behöver vara. Han ger oss några riktlinjer för vårt sökande. Att hjälpa människor i nöd, att utveckla sin generositet och sin moraliska medvetenhet har inte bara effekter på andras lycka utan gör oss själva lyckligare på sikt. Lycka definieras då som ett tillstånd när man både känner välbefinnande och är tillfreds med sitt liv.

Lusten att förstå

av Peter Gärdenfors. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 32 min..

Vad är lärande, hur skapas förståelse och vilka processer i hjärnan är involverade i lärande, minne och motivation? P.G., professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, undersöker hur undervisning kan organiseras så att barns förståelse ökar och beskriver bl.a. lekens, berättandets och visualiseringens betydelse. Han visar också hur datorer och andra former av teknik kan stödja lärandet.

Drömmen som vän och vägvisare

av Ulla Hagberg. Inläst ur Svenska förlaget, 2001 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

U.H., f.d. lärare och journalist, nu drömterapeut, delar med sig av de erfarenheter och insikter hon tillägnat sig under sitt mångåriga arbete med drömmar, både egna och andras. Hon refererar till auktoriteter på området men har även utvecklat sitt eget drömschema. Med dess hjälp leder hon läsaren genom det pussel som en dröm kan vara. Bra introduktion till en arbetsmetod som kan leda till ökad självförståelse.

En liten bok om ondska

av Ann Heberlein. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 52 min..

Hur skiljer man på onda handlingar och onda människor? A.H., forskare i etik, behandlar ondskans problem och resonerar utifrån ett större perspektiv. Hon skriver om fiktiva gestalter - Raskolnikov och Doktor Glas - och verkliga personer som Hitler, Eichmann, Josef Fritzl och Anders Eklund. Hon undersöker våra föreställningar om ondskan och menar att den inte är obegriplig; den hämtar ofta näring ur rädsla och maktlöshet.

Etik

av George Edward Moore. Inläst ur Orion/Bonnier, 1962 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 5 tim., 50 min..

G.E.M., 1873-1957, professor i filosofi i Cambridge 1925-1939, var en av 1900-talets mest inflytelserika moralfilosofer. Kort kan man beskriva hans etik som ett slags utilitarism eller kanske allmännare konsekvensetik. Hans analytiska metod har utövat stort inflytande på modern filosofi och har bl.a. påverkat Bertrand Russell och C.D. Broad. Förord av Harald Ofstad, 1920-1994, känd norsk moralfilosof.

Möt din skyddsängel

av Märtha Louise. Inläst ur ICA, 2010 av Lina Nyman. Talboken omfattar 3 tim., 37 min..

Självutvecklingsbok med en andlig dimension, menar förf. De ger råd och vägledning om hur du kommer i kontakt med den positiva kraften inom dig själv. De förmedlar att varje människa har potential till större självinsikt, självtillit och självacceptans genom att lära sig lyssna till sig själv och sin egen intuition. Innehåller medvetandehöjande meditationstekniker.

Förändra ditt liv med KBT och motiverande samtal MI

av Liria Ortiz. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

L.O., leg psykolog och psykoterapeut med KBT-inriktning, ger en handledning hur man i tio steg kan förändra sitt liv. Med hjälp av MI, motiverande samtal och KBT, kognitiv beteendeterapi ger hon ett förslag till förändringsmodell. Hon menar att förändringar kräver vilja, uthållighet och energi. Innehåller en rad övningar och självtester som ska underlätta den personliga utvecklingen.

Metafysiska tankar

av Benedictus Spinoza. Inläst ur Hilaritas, 1994 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 2 tim., 12 min..

Baruch Spinoza, 1632-1677, var en judisk nederländsk filosof. Hans filosofi vilar på två grundprinciper: rationalism och en idé om all materia som delar av Gud. Han trodde på en objektiv metafysisk sanning. Här utreder han vad det Verkliga, Gud, den eviga Makt som vidmakthåller världen och allt liv, är.

Om barnet inom oss

av Patricia Tudor-Sandahl. Inläst ur Almqvist & Wiksell, 1983 (tr. 1991) av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Med utgångspunkt från det tänkande som objektrelationsteorin står för, och som den engelske prästen och psykoanalytikern Harry Guntrip starkt bidragit till, ger förf. en fängslande introduktion till en gren av psykologin som säter jaget i centrum. Denna teori utgår från att goda relationer till modern under barnets tre första levnadsår är den viktigaste grunden för barnets utveckling.

Goda hjärningar!

av Gabriella Wejlid. Inläst ur Brain Books, 2008 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 2 tim., 27 min..

Genom att göra goda gärningar berikar man såväl sitt eget som någon annans liv. Hjärnan tränas att tänka i nya banor och man stärker sin kreativa förmåga. Dessutom lär man sig att fokusera på det positiva i tillvaron och ökar därmed sin inlevelseförmåga och självkänsla.

Lev som du vill och inte som du lärt dig

av Jeffrey E. Young. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 17 tim., 34 min..

Författarna, båda psykologer, beskriver hur man identifierar negativa mönster - livsteman - och hur man kan förändra dem. De ger exempel på elva vanliga livsteman som kan vara ett hinder för att leva livet fullt ut. De bygger sin forskning på schematerapi som är en vidareutveckling av kognitiv beteendeterapi med influenser från bl.a. gestaltterapi och anknytningsteori. Pionjärarbete som gavs ut i USA 1993.

Kinesisk visdom från hjärtat

av Dan Yu. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Under Mao Zedongs regim var det förbjudet att tala väl om filosofen Konfucius, 551-479 f.Kr., som länge präglat den kinesiska identiteten och kulturen. Men i och med att samhället förändras finns en nyväckt vilja att knyta an till traditionen för att få vägledning och livsvisdom. Med citat från Konfucius, berättelser, myter och exempel ur vardagen visar Yu Dan hur man kan söka sanningen, finna självförtroende och harmoni.

Uppfostran och undervisning

"Vi kan inte alla passa till hantverkare"

av Beatrice Christensen Sköld. Inläst ur Pedagogiska institutionen, Stockholms universitet, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 23 min. 12 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Akademisk avhandling om blinda kvinnors utbildnings- och yrkesval i Sverige; från 1879 då ett ett statligt institut för blinda grundades, till 1923 då De Blindas förening startade egna verkstäder och kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd hade byggt upp ett stödjande nätverk i hela landet. Många blinda hade svårt att göra karriär utanför den egna intresseorganisationen. Baserad på material från Tomtebodaskolans arkiv.

Elevhälsa börjar i klassrummet

av Lars H. Gustafsson. Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 59 min..

Förf. är docent i socialmedicin och har lång erfarenhet av arbete som barnläkare och skolläkare. Ett kompetent elevhälsoteam ska finnas på varje skola, men det som betyder mest för elevers välbefinnande är vardagens möten med skolans vuxna. Den stora utmaningen för skolan är att utforma en arbetsmiljö som främjar både hälsa och lärande. Boken innehåller en rad vardagsnära exempel.

Skolans nya syfte

av John M. Steinberg. Inläst ur Eldsjälsförlaget, cop. 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

Förf. är filosofie doktor i pedagogik med erfarenhet som rektor och lärarutbildare. Vad är egentligen skolans uppdrag? Den svenska skolan har enligt förf. tappat fokus. Denna bok tillägnar han alla som tycker att skolan behöver ett nytt syfte och nytt fokus, men utan rop efter mera av det gamla eller av hårda tag. Ordning kommer först när det finns mål och mening för både pedagogerna och eleverna.

Språkvetenskap

Ska vi tala finska?

av Leena Huss. Inläst ur Hugo Valentin-centrum, 2010 av Maija Lybeck. Talboken omfattar 3 tim., 38 min..

Kirjan aiheena on suomen kielen elvyttäminen Ruotsissa. Sen tarkoitus on olla neuvoa-antava käsikirja ja esitellä tapoja, joilla voi tukea suomen kielen asemaa ja käyttöä Ruotsissa. - Boken handlar om revitaliseringen av det finska språket i Sverige. Syftet är att den ska fungera som en rådgivande handbok. Här presenteras hur man på olika sätt kan stärka finskans ställning och användning i Sverige.

Orden och evigheten

av Ola Wikander. Inläst ur W&W, 2010 av Ola Wikander. Talboken omfattar 5 tim., 7 min..

En samling personliga och inbördes olika essäer, där de gemensamma nämnarna är språk, religion och humaniora. Här möts högt och lågt, klassiska språk såväl som populärkultur. En del texter är upplysande, andra filosoferande. Några är allvarliga, andra inte alls. Några kapitelrubriker: Latinet, vår tids stämningsskapare, Fornnordiska japaner, En musik av ettor och nollor, UFO:n mellan floderna, Klippdassar och fenicier.

Litteraturvetenskap

Dante i Sverige

Inläst ur Bonnier, 1965 av Maria Tikka. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

Societā Dante Alighieris Stockholmsavdelnings bidrag till firandet av 700-årsminnet 1965 av Dante Alighieris födelse. Innehåller essäer av bland andra Hans Henrik Brummer, Carl Fehrman, Emilia Fogelklou, Oscar Levertin, Alf Nyman och E.N. Tigerstedt.

Tio år av landsflykt

av Germaine Staël von Holstein. Inläst ur Bakhåll, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

Germaine de Staël var en stark lysande gestalt under Napoleontiden, omtalad för sina boksuccéer, sin litterära salong, sina dispyter med Napoleon och sitt passionerade kärleksliv. Först fascinerades Napoleon av henne och försökte göra henne till en sammansvuren men hon var alldels för egensinnig för att förledas av honom. Dispyterna resulterade i öppen fiendskap och han tvingade henne till en tioårig landsflykt.

Selma Lagerlöf

av Sven Stolpe. Inläst ur Legenda, 1984 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

Förf., som beundrat S.L. alltsedan tonåren, belyser här nya sidor av hennes liv och författarskap. Han framhåller hennes säregna fantasi och stora språkbegåvning men även hennes etiska inställning. Ett intressant avsnitt ägnas L:s djupa men problematiska vänskap med Sophie Elkan, en vacker, förmögen judisk änka, och Ida Bäckmann, en särpräglad, nästan frånstötande kvinna, båda med litterära ambitioner.

Resa med Rilke

av Mirjam Tapper. Inläst ur Mita, cop. 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

M.T. har haft ambitionen att följa diktaren Rainer Maria Rilke, 1875-1926, i spåren genom Paris, på Capri och i Skåne samt att gestalta hur hans poesi växte fram i brytpunkten mellan yttre och inre erfarenheter. Förutom hustrun Clara, Lou Salomé och andra väninnor porträtteras många samtida konstnärer och författare. Innehåller också tolkningar av Rilkes dikter, utförda av Martin Tegen och Mirjam Tapper.

Draksådd

av Johan Tralau. Inläst ur Atlantis, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Den grekiska tragedin blomstrade som konstform under 400-talet f.Kr. Den ställde alla de stora och moraliska frågorna: Måste man lyda lagen? Har man rätt att göra uppror? Vem skall bestämma över de dödas kroppar? Frågorna som Sofokles och de andra tragöderna ställde har inte dött. Även idag kan den grekiska tragedin lära oss något om familjen, staten, moralen och döden. J.T., docent i statskunskap vid Uppsala universitet.

Konst, musik, teater och film

Väggen e' klar!

av Lars Carlsson. Inläst ur Reverb, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Carl-Axel Thernberg blev i mitten av 1960-talet känd som Kalle Sändare. Under många år gladde han åtskilliga och irriterade en del med sina busringningar. Han hördes i radio och teve, i nöjesparker samt gav ut en rad skivor. Här skildras uppväxten, jazzintresset, genombrottet och karriärens berg- och dalbana. Förord av Fredrik Lindström. Förlagans CD-bilaga ingår inte i talboken.

Fruktan, fascination och frändskap

Inläst ur Sekel, cop. 2006 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 15 tim., 23 min..

Antologi utgiven inom ramen för forskningsprojektet Sveriges förhållande till nazism, Nazityskland och Förintelsen. Inleds med en diskussion av begreppet nationalsocialism. Därefter bidrag som speglar olika sidor av förhållandet Sverige-Tyskland på musikens område; hur svensk musik togs emot i Nazityskland, Kurt Atterbergs och Moses Pergaments förhållande till nazismen, den svenska radiopublikens reaktioner på tysk musik m.m.

Gaza graffiti

av Mia Gröndahl. Inläst ur Roos & Tegnér, 2009 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 1 tim., 58 min..

Politiska slagord såväl som lyckönskningar till nygifta eller texter om fred och frihet ryms inom Gazas graffiti. De politiska rörelserna Fatah och Hamas har sina egna graffitikonstnärer och erbjuder också kvällsskolor för att höja den konstnärliga kvalitén. Förf., f. 1951, dokumenterade graffiti i Gaza 2002-2009 vilket ledde bl.a. till en utställning på Etnografiska museet. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Nackspärrarnas rike

av Roland Janson. Inläst ur Lindelöw, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 10 tim., 18 min..

R.J., 1939- , är skådespelaren och arbetarkillen som växte upp i stadsdelen Redbergslid i Göteborg, spelade fotboll på fritiden och ägnade sig åt politik på vänsterkanten innan teatern kopplade sitt mer permanenta grepp. Om detta och mycket annat skriver han i denna självbiografi vars titel syftar på ett underifrånperspektiv med blicken ständigt riktad uppåt. Han berättar också om vänner och egna alkoholproblem.

Inte bara mode

av Tonie Lewenhaupt. Inläst ur Atlantis, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Om modet som kreativt uttryck för sin tid. Ingenting, menar förf., är så känsligt för ett samhälles skiftande värderingar som modet. Men medan mediernas modebevakning kretsar kring formgivare och visningar glöms ofta klädmodets uppgift som katalysator bort; modet som framkallare och spridare av omvärldens skiftande synsätt, attityder och idéer.

Jamaica - Sverige tur & retur

av Kristian Lönner. Inläst ur Stenberg-Schentz, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

1971 satt en då okänd Bob Marley i Stockholmsförorten Nockeby och försökte lära svenska musiker spela reggae. Fyra decennier senare skickar svenska producenter ljudfiler till Jamaica som sedan blir till reggaehittar världen över. Här är historien om reggaemusikens utveckling i Sverige: från den första jamaicanska succén till dagens svenska reggaescen. Intervjuer med bl.a. Peps Persson, Thomas Gylling och Papa Dee.

Jag är Ozzy

av Ozzy Osbourne. Inläst ur Norstedt, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

Biografi över rockartisten Ozzy Osbourne. Född 1948 i en arbetarstadsdel i Birmingham bildade han 1968 hårdrockbandet Black Sabbath som hade stora försäljningsframgångar fr.a. på 1970-t. De blev kända för sina skandalösa uppträdanden, tunga beat och ockulta texter. På senare år har han nått en ny publik genom dokusåpan om sin egen familj, The Osbournes. Osminkad berättelse om ett, i många stycken, självdestruktivt liv.

Ett svunnet Europa

av Tom Sandqvist. Inläst ur Symposion, cop. 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 33 tim., 7 min..

Om konstnärliga och litterära riktningar i det forna habsburgska imperiet kring sekelskiftet 1900. Första delen om nationalistiska rörelser och modernistisk konst i Polen, Tjeckien, Ungern, Serbien, Slovenien och Kroatien. Del två diskuterar strävan efter syntetiska helheter. Sista delen berättar om den judiska kulturens betydelse för modernismens framväxt i Central- och Östeuropa.

Mellan konsten och publiken

av Göran Ståhle. Inläst ur Carlsson, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 30 min..

Mellan samtidskonsten och publiken, och även mellan kulturetablissemanget och den breda publiken, finns en klyfta som förf. vill överbrygga genom att ställa en rad vanligt förekommande frågor: Är det här konst, det kunde jag gjort själv? Behövs konsten? eller Vad är kvalitet i konsten! Han skriver också om tolkning, folkbildning, smak och nyfikenhet. Förf., f. 1951, är konstpedagog och föreläsare.

Boken om Lasse Dahlquist

av Anders Wällhed. Inläst ur Tre böcker, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 10 min..

Biografi över Lasse Dahlquist, 1910-1979, en av Sveriges mest älskade sångare och filmskådespelare genom tiderna. Född i Göteborg gick han till sjöss 1926 och debuterade som grammofonsångare 1938 med Jolly Bob från Aberdeen. Han skrev 100-tals visor varav många blivit allsångsklassiker som Dans på Brännö brygga, Oh boy, oh boy, oh boy och Very welcome hem Mr. Swanson. Här berättas kärleksfullt om hans liv och karriär.

Arkeologi

Avtryck av liv

av Carl Nylander. Inläst ur Carlsson, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 16 tim., 12 min..

C.N., 1932- , berättar om sitt liv som arkeolog och tar läsaren med till platser som inte är nåbara utan arkeologens kunskap: Minos värld, Gilgamesh-eposets landskap, dödens levande närvaro i Rom och Istanbul. Förf. har tillbringat stora delar av sitt liv i länderna runt Medelhavet och hans forskning har ofta handlat om de skärningspunkter där kulturer och idéer möts. Förord av Sture Linnér.

Historia

Pakistan mellan diktatur och korruption

av Tariq Ali. Inläst ur Ordfront, 2010 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 16 tim., 41 min..

Med Afghanistan som granne, stora ekonomiska klyftor och en befolkning som till stor del är utfattig och analfabetisk befinner sig Pakistan i ett trängt läge. Ända sedan grundandet av staten 1947 har stormakter försökt utnyttja landet för egna syften. Förf. berättar personligt och insiktsfullt om landets moderna historia. Förf., själv född i Pakistan, har mött många av de personer som kommit att forma landets öde.

Den motvillige europén

av Ulf Dinkelspiel. Inläst ur Atlantis, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 13 tim., 3 min..

Den 1 januari 1995 blev Sverige medlem i EU. U.D., 1939- , tecknar här en bild av den svenska europapolitiken under efterkrigstiden med tonvikt på de tre förhandlingar som föregick medlemskapet, och där han själv medverkade: Frihandelsförhandlingarna 1970-72 under Palme-regeringen, EES-förhandlingarna 1990-92 under Ingvar Carlsson och medlemskapsförhandlingarna 1993-94 med Carl Bildts regering i ledningen.

En dynasti blir till

Inläst ur Norstedt, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 18 tim., 43 min..

Några av Sveriges mest initierade forskare i ämnet beskriver här hur familjen Bernadotte etablerade sig som kunglig dynasti under åren 1810-1860. Inför 200-årsjubileet av valet av J. B. Bernadotte som svensk tronföljare kastas här nytt ljus över Bernadottesläkten. Förf:na visar bl.a. hur både tronföljaren Karl XIV Johan och dennes son Oscar I utnyttjade nya medier för att vinna stöd i folkets breda lager.

Sanningen om ubåtsfrågan

av Bengt Gustafsson. Inläst ur Santérus, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 55 min..

Ett nytt försök att klargöra varifrån de ubåtar kom som kränkte svenska vatten under 1980-talet. B.G., f.d. överbefälhavare, anser att bevisen för att det var Warszawapakten som kränkte svenska vatten är entydiga. Han är följaktligen kritisk mot både media och politiker, men framförallt de bristfälliga utredningar som misslyckats med att finna sanningen. Dock medger han att försvaret inte lyckats lägga fram klara bevis.

Afrika

av Ellen Hillbom. Inläst ur SNS, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 24 tim., 22 min..

Om den ekonomiska och sociala utvecklingen i Afrika söder om Sahara i ett långsiktigt perspektiv från 1000 e. Kr. fram till nutid. Förf. har lämnat det så vanliga eurocentristiska perspektivet, där Afrika hålls samman i sin egenskap av att skilja sig från Europa. De inriktar sig i stället på dynamiken i de lokala förändringsprocesserna och betonar skillnaderna i utvecklingsmönster mellan olika delar av kontinenten.

Gustaf III och det ofullbordade slottet

av Nils-Erik Landell. Inläst ur Carlsson, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

Gustaf III:s slott i Hagaparken i Solna skulle ha blivit ett storslaget palats omgivet av en vidsträckt engelsk park och blanka vattenspeglar. Hundratals män arbetade utifrån arkitekten Louis Jean Desprez' visionära ritningar med att gräva, spränga och lägga grund. Men bygget avbröts efter mordet på konungen den 16 mars 1792. Förf. berättar om det storstilade projektet och om kulturlandskapet i området runt Brunnsviken.

Svenskornas företagsamma historia

av Anita Lignell Du Rietz. Inläst ur Timbro, cop. 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

Svenska kvinnor har alltid arbetat. Bondhustrur, prästhustrur och adelskvinnor liksom hustrur till hantverkare och företagare. Deras historia får liv när förf., fil.dr. och civilekonom, granskar svenska kvinnors företagsamhet och synliggör de strider dessa kvinnor tagit och de framsteg de gjort, trots starkt motstånd från mäktiga institutioner.

Moammar al-Gaddafi - diktatorn som omfamnas av väst

av Aron Lund. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Libyens ledare Moammar al-Gaddafi befann sig länge i konflikt med västvärlden, men de senaste åren har han slutit fred med sina gamla fiender i USA och Europa som numera tycks ha överseende både med den libyska diktaturen och dess tidigare inblandning i terroristverksamhet. Här beskrivs hur detta gick till, men också utvecklingen i Libyen från kuppen 1969 fram till idag.

Påven hade sju barn

av Göran Ramberg. Inläst ur Atlantis, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 43 min..

Tre essäer om italiensk senmedeltid och renässans, en period i historien då det inom ett begränsat område och under kort tid hände väldigt mycket i samhället och inom konsten. Den första handlar om den märklige 1300-talsköpmannen Francesco di Marco Datini från Prato. I de båda andra berättas om den mäktiga familjen Medici och den skrupelfria familjen Borgia med bl.a. påven Alexander VI.

En brud för kung och fosterland

av Lena Rangström. Inläst ur Atlantis, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 25 tim., 59 min..

L.R., intendent vid Livrustkammaren, berättar om 26 regenter och blivande regenters bröllop; från Gustav Vasa till dagens kungapar. Inleds med en redogörelse för traditionellt ceremoniel vid kungabröllop, som brudhämtningar, triumfatoriska intåg, sängledningsceremonier m.m. Stor vikt läggs vid historiska förändringar, där politiska allianser, dynastiska förbindelser, religionshinder och bördsvillkor förlorat i betydelse.

Judar på vandring

av Joseph Roth. Inläst ur Atlantis, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 49 min..

Klassisk essä från 1927 . Förf., född i Galizien 1894, död i Paris 1939, skildrar den östeuropeiska judendomen; kringvandrande handlare, fromhet, fester, misär, drömmar, de öden som väntade de miljoner som begav sig mot Amerika, undan pogromerna i öst och senare nationalsocialismen. Dokument över en försvunnen verklighet tillika reflexion över Roths eget liv - som assimilerad och i exil. Inledning av Bo Isenberg.

Vägen ut ur Afghanistan

av Pierre Schori. Inläst ur Leopard, 2010 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 4 tim., 55 min..

Den militära alliansfriheten har gett Sverige möjlighet att medla i svårlösta konflikter som ofta utnyttjats av FN. Men alliansfriheten hotas av det militära engagemanget i Afghanistan. Svenskar strider under NATO:s baner och amerikanskt befäl. Förf. menar att det efter nio års krig är hög tid att omvandla dessa insatser till ett civilt biståndsprogram och överlåta åt afghanerna att forma sin egen fredsstrategi.

Karl XIV Johan

av Olof Sjöström. Inläst ur Beijbom Books, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Under sin långa regeringstid, drygt 33 år, kunde Karl XIV Johan målmedvetet bygga den grund på vilken det moderna Sverige vilar. Förf. lyfter fram kungens betydelse för utvecklingen av bankväsende, industri och kommunikationer. Han blev också den svenska neutralitetens fader. Med honom fick Sverige den längsta fredsperiod som landet dittills haft - en fred som bestått i över 200 år.

Solidaritetens betydelse

av Håkan Thörn. Inläst ur Atlas, 2010 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 15 tim., 26 min..

1958 uttalade en enad sydafrikansk befrielserörelse en vädjan till det internationella samfundet: stöd oss i kampen för att störta apartheidregimen genom att bojkotta sydafrikanska varor! Här skildras och analyseras för första gången den globala antiapartheidrörelsens framväxt. Förf. jämför också de nationella solidaritetsrörelserna i Storbritannien och Sverige, två länder som på olika sätt spelade viktiga roller i kampen.

Korsade klingor

av Henning Österberg. Inläst ur Atlantis, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 42 min..

En adelsman i äldre tid måste alltid vara beredd att bli utmanad eller vara tvungen att utmana på duell. Tankesätt och uppträdande påverkades av att ständigt vara beredd att med vapen i hand försvara sin heder och riskera sitt liv. Om duellens och fäktkonstens historia i ett europeiskt perspektiv med särskild fokus på utvecklingen i Sverige. Läsaren får ta del av kända personers duellhistorier på liv och ibland död.

Biografi med genealogi

Från Dragarbrunn till slottet

av Hans Alsén. Inläst ur Uppsala Publishing House, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

H.A., 1926- , arbetade som typograf innan facket och politiken tog över med uppgifter som ombudsman, stadsfullmäktigeledamot för socialdemokraterna, kommunalråd, statssekreterare hos Olof Palme och riksdagsledamot. Han har även varit engagerad i organisationer som KF, HSB, AP-fonderna, Riksidrottsförbundet, STF, Nordea m.m. Här berättar han om sin klassresa från arbetarkvarteren i Dragarbrunn i Uppsala till landshövdingeresidenset på Slottet.

Underbara dagar framför oss

av Henrik Berggren. Inläst ur Norstedt, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 35 tim., 42 min..

Omfattande biografi över Olof Palme, 1927-86. P. var en komplex människa full av motsägelser. Han stod alltid i centrum för tidens debatter; hyllad och ifrågasatt, älskad och hatad. En flödande rik berättelse om en fascinerande person och politiker, människorna omkring honom, den nation han ledde och den internationella scen han intog med lidelse och självklarhet. H.B., historiker och journalist på DN.

Änglar i mitt hår

av Lorna Byrne. Inläst ur ICA, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 14 tim., 20 min..

Irländskan Lorna Byrne har alltid levt i nära gemenskap med änglar. När hon var liten ansågs hon vara annorlunda och kände sig utanför. Hon berättar personligt om sitt liv och uppväxten i ett fattigt hem. Hela tiden var änglarna nära och talade med henne. De kunde förutse giftermål och dödsfall. Man får följa Lornas liv med änglarna. Hennes önskan är att man ska upptäcka att man inte är ensam.

Inte utan mina söner

av Ingrid Carlqvist. Inläst ur Blue Publishing, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Historien om australiern George Pesor vars äktenskap med en svensk kvinna leder till skilsmässa och en vårdnadstvist som slutar med att barnen rövas bort. Det handlar också om vårt samhälle i en tid där rättsäkerheten för män och barns rätt till sina pappor väger lätt. Förf., journalist, menar att hälften av våld inom familjen utövas av kvinnor och oftare har en benägenhet att efter vårdnadsdomar undanhålla papporna barnen.

Fredrik Reinfeldt

av Björn Elmbrant. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 48 min..

Fredrik Reinfeldt, född 1965, statsminister från 2006. Han vann regeringsmakten genom att lansera sitt parti som de nya moderaterna - ett mjukare parti som framför allt satsade på arbete åt alla. Tillsammans med de andra borgerliga partierna bildades en alliansregering där R. som statsminister haft en dominerande ställning. Han har också under perioden varit EU-ordförande. Del 22 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Årstafruns dolda dagböcker

av Kristina Ekero Eriksson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 13 tim., 47 min..

Märta Helena Reenstierna, mer känd som Årstafrun, var en adelsdam som förde dagbok om sitt händelserika liv varje dag mellan 1793 och 1839. Hon gifte sig mycket ung med en ryttmästare och bosätter sig på Årsta gård, strax söder om Stockholm. Hon är charmerande och kvick, bjuder Bellman på fest och har fullt sjå med tjänstefolket. Men hon råkar ut för många bakslag i slutet av sitt liv. Biografi som utgår från dagböckerna.

Mina dagsverken

av Lars Furuland. Inläst ur LaGun, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 59 min..

L.F., 1928-2009, var litteraturprofessor och Sveriges främste kännare av svensk arbetarlitteratur. Här ser han tillbaka på sitt liv och sin gärning, från barndomen i Malung via gymnasieåren i Karlstad till universitetsstaden Uppsala. På 1960-talet var han med om att införa forskningsinriktningen Litteratursociologi som akademisk disciplin. 14 författare, kritiker och folkbildare som betytt mycket porträtteras också.

Ingvar Carlsson

av Rolf Gustavsson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 35 min..

Ingvar Carlsson, 1934- , statsminister 1986-1991 och 1994-1996. Han tillhörde svensk politiks innersta kretsar under 40 år som nära medarbetare åt tidigare socialdemokratiska ledare. Efter mordet på Palme tvingades C. att ta ansvaret som partiledare och regeringschef. Han var en pragmatisk politiker som vid valet 1994 profilerade den offentliga sektorn och jämställdhet. Del 19 i serien Sveriges statsministrar under 100 år.

Drömmen om San Michele

av Bengt Jangfeldt. Inläst ur Bonnier, 2000 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Biografi om den svenske läkaren Axel Munthe, 1857-1949, världsberömd genom "Boken om San Michele". A.M. levde ett omväxlande liv, som fattigläkare i Neapel, byggherre till San Michele på Capri och senare livmedikus åt drottning Victoria av Sverige. Hans märkliga bana skildras av B.J. som tillsammans med fotografen Ingalill Snitt gjort en resa i Axel Munthes fotspår. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

En lycklig tid

av Peter Johansson. Inläst ur Carlsson, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

Johan Fredrik Victorin, 1831-1855, växte upp på Kvarns herrgård i Kristbergs socken i Östergötland. Redan som barn började han intressera sig för djur och natur. 22 år gammal påbörjade han sitt afrikanska äventyr. Under två år reste han runt i Sydafrika, samlade fåglar, insekter och växter att föra hem till Sverige. Under hela resan förde han dagbok och tecknade. Han dog strax efter sin hemkomst, drabbad av lungsot.

Adolf Hitler

av Bengt Liljegren. Inläst ur Historiska media, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 24 tim., 30 min..

Diktatorn och massmördaren Adolf Hitler är en av världshistoriens mest omtalade personer. Men privatpersonen är mindre känd. För dåtidens nazister var han en övermänniska, för eftervärlden ett monster. Förf., historiker, vill göra personen Hitler mer begriplig genom att sätta hans privatliv i centrum. I god källkritisk anda avvisar han de uppgifter i källmaterial och litteratur som inte går att bygga på.

Alltför mycket kvinna

av Kristina Lundgren. Inläst ur Carlsson, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 17 tim., 1 min..

Biografi över Else Kleen, 1882-1968, inflytelserik journalist och ett av de så kallade pennskaften; den generation kvinnliga skribenter som kom att spela en avgörande roll i kampen för rösträtt. Hon skrev i Stockholmspressen där hennes penna var fruktad inom skilda områden som modets och sinnessjukhusens värld. Hon arbetade för bättre förhållanden inom fångvården och gifte sig med socialminister Gustav Möller.

Carl Bildt

av Tommy Möller. Inläst ur Bonnier, 2010 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 4 tim., 21 min..

Carl Bildt, 1949- , statsminister 1991-1994. I nästan fyra decennier har han tillhört moderaternas inre cirkel. Som studentpolitiker blev han medarbetare till partiledaren Gösta Bohman. Han var statsminister under en ekonomiskt och parlamentariskt turbulent period, men hans regering lyckades på flera områden genomföra förändringar så människor märkte av ett systemskifte. Del 20 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Jag heter Allan, - jag har läs- och skrivsvårigheter

av Allan Nilsson. Inläst ur Sigvard Pålsson Art & Design, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

Förf. berättar om sin uppväxt i 1930-talets Sverige och om sina läs- och skrivsvårigheter. Svårigheten har inte varit att förstå utan att få andra att förstå. I skolsystemets otillräcklighet och arbetslivets hårda villkor, genom lögner och svepskäl, finner Allan alltid en utväg att bli accepterad och respekterad som person..

Flykten valde mig!

av Ismail Osman. Inläst ur Kitab-i Arzan, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

Ismail Osman, har tillsammans med journalisten Mattias Kjellin, skrivit om sitt liv från uppväxten i irakiska Kurdistan till flykten 1990 och tillvaron i Sverige. Han blev politiskt aktiv under studietiden och var tvungen, i likhet med många andra, att fly och fortsätta kampen mot diktatorn från bergen och grannlandet Iran. Lättläst framställning som bl.a. vänder sig till ungdomar med kurdiska rötter.

Bärstol och damsadel

av Ulla Siljeholm. Inläst ur Ulla Siljeholm, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 4 min..

Om 14 kvinnliga resenärer under en tidsrymd av ca 300 år. Gemensamt för dem alla är att de på olika sätt dokumenterat sina resor. Gemensamt för äldre tiders kvinnliga resenärer var också att de måste legitimera sina resor med en uppgift, rena nöjesresor var otänkbara. Bl.a. berättas om Margaret Fountaine, 1862-1940, som reste jorden runt för att samla fjärilar och Anna Leonowens, 1831-1915, som blev lärare åt kungen av Siam.

Göran Persson

av Annika Ström Melin. Inläst ur Bonnier, 2010 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Göran Persson, 1949- , statsminister 1996-2006. Kraftfull regeringschef som under sin tid som finansminister, 1994-1996, bidrog med hårda nypor och ekonomisk kompetens till att lyfta Sverige ur en djup ekonomisk kris. Han var taktiskt skicklig och lyckades behålla regeringsmakten under drygt tio år, trots att socialdemokraterna saknade egen majoritet under denna period. Del 21 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

En ande som hör jorden till

av Eva Strömberg Krantz. Inläst ur Carlsson, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 30 tim., 13 min..

Biografi över Amelie Posse, 1884-1957, författare och aktiv inom den antinazistiska Tisdagsklubben. Hon hamnade i Berlin, levde i konstnärskretsar i Rom och blev slottsfru i Tjeckoslovakien efter att ha gift sig med Oskar Brázda. Heltäckande skildring av en livshungrig kvinna - mångsidig konstnärsbegåvning, politisk aktivist och andlig sökare. E. S. K., översättare från tjeckiska och docent i Gamla testamentets exegetik.

Uno

av Uno Wahlström. Inläst ur Uppsala Publishing House, 2006 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

Uppsalaoriginalet Uno Wahlström, 1934- , ser tillbaka på sitt brokiga liv. Här finns barndomens västgötahistorier, en redogörelse för ett par hisnande år som sjöman ute på världshaven, hågkomster från vittra studier och åtaganden, skrönor från Dagens Nyheters korrekturavdelning, en tragisk kärlekshistoria och många reseminnen. Den tryckta boken är illustrerad.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Tjärdoft och milrök

av Göte Ingelman. Inläst ur Göte Ingelman, cop. 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

Ett tidsdokument över torparlivet i Jämtland. Jonas och Johanna börjar sitt gemensamma liv på torpet Sandåsen i sviterna efter nödåren 1867-1870. En ko lånar de för att få mjölk och i början samlar de bark i skogen och säljer till garvaren för att få matpengar. Småvilt och älg får bidra till mathållningen. Jonas arbetar med tjärbränning och kolning. Från första dagen får de goda vänner i Amos och Tilda.

Geografi

Med döden som bröllopsgäst

av Calle Hård. Inläst ur Isaberg, 2007 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 12 tim., 40 min..

I delstaten Kerala i södra Indien är läs- och skrivkunnigheten mycket hög, över 90 procent, men brutaliteten människor emellan är lika hög som i andra delar av Indien. Förf. rapporterar om prostituerade kvinnor, misshandlade kvinnor, offer för ockrare, handikappade som blivit misshandlade av poliser och militanta hindunationalister med flera iakttagelser.

Promenader i London

av Celia Woolfrey. Inläst ur ICA, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Många av Londons stadsdelar var ursprungligen byar som, samtidigt som de smälte samman i takt med att staden växte, behöll sin särprägel. De promenader som presenteras i boken har detaljerade riktningsanvisningar på flygfotokartor med isometriskt perspektiv som beskrivs utförligt i bokens texter. Även specialtips om händelser och sevärdheter, matställen och butiker finns i denna guide.

Samhälls- och rättsvetenskap

Från gatan in i parlamenten

av Christoph Andersson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 20 tim., 38 min..

60 år efter 2:a världskrigets slut och nazismens sammanbrott är extremhögern tillbaka. Från gatorna tågar de in i små och stora parlamentariska församlingar. Allt från kommunfullmäktige i Södertälje till tyska delstatsparlament och självaste EU-parlamentet i Bryssel. Men den moderna extremhögerns politiska mål är inte att få egen majoritet, utan att bli vågmästare. Förf., 1956- , radiojournalist och lärare.

Från ekologi till självstyre

av Cornelius Castoriadis. Inläst ur Federativ, 1982 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 3 tim., 33 min..

Var står den ekologiska rörelsen? Vilka är sambanden mellan dess frågor och vår tids sociala och politiska problem? Kan kampen mot miljöförstöring skiljas från kampen för en radikal förändring av samhället? Dessa frågor debatterades på ett möte i Belgien 1980. Boken återger inledningsanförandena av C.C., 1922-1997 och D.C-B., 1945- , samt den livliga och rikhaltiga diskussion som följde.

Sanna historier om rymningar

av Paul Dowswell. Inläst ur Historiska media, 2006 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 51 min..

Skildrar åtta av de mest otroliga rymningsförsöken genom tiderna. Låsta dörrar, höga murar och fängelsevakter som skjuter för att döda är inte alltid tillräckliga hinder för fångar som har bestämt sig för att ta sig ut. Vi får bl.a. möta fången Morris som rymmer från det rymningssäkra Alcatraz, mästerspionen Blake som flyr från fängelset i London samt Jenkins som måste ta sig förbi fängelsets tio låsta dörrar.

Där främlingskapet bryts kan en ny värld börja

Inläst ur Arcus, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 33 min..

Antologi om migration, mångfald och människovärde som har till uppgift att rusta särskilt medlemmar i Svenska kyrkan att bemöta främlingsfientlighet och rasism. Nationalistiska grupper i Sverige betraktar gärna kyrkan som en symbol för det svenska. Men Svenska kyrkan är framför allt en kristen kyrka i en världsvid gemenskap med andra kyrkor. Skribenter som medverkar är bland andra Lars Collmar, Ylva Eggehorn och Martin Lind.

Den nya överklassen

av Bengt Ericson. Inläst ur Fischer & Co, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 41 min..

B.E., ekonomijournalist, gör en djupgående och underhållande genomgång av den nya överklassen, Sveriges ekonomiska elit. Det är en guidad tur genom ett rikemansland med dess herrgårdar, kungajakter, privatskolor och slutna elitsällskap. Pengar och positioner betyder allt. Några personer, bl.a. Stefan Persson, Gerhard de Geer och Ingvar Kamprad, porträtteras mer ingående.

McMaffia

av Misha Glenny. Inläst ur Norstedt, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 23 tim., 48 min..

Vapenhandel, narkotikahandel, prostitution och trafficking utgör ca tjugo procent av världens BNP. Förf. beskriver den organiserade brottsligheten världen över och visar på dess kopplingar till det politiska toppskicket i både diktaturer och demokratier, till internationella storföretag och till konsumenterna. Intervjuer med såväl kriminella som med lagens män och kvinnor.

Multituden

av Michael Hardt. Inläst ur Tankekraft, 2007 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 23 tim., 35 min..

Förf:na, italiensk marxistisk filosof respektive amerikansk litteraturvetare, pläderar här för ett kritiskt helhetsperspektiv på vår tids ekonomisk-politiska förhållanden, den s. k. "väpnade globaliseringen", modern internationell kapitalism, krig med mera. Framställningen är vidlyftig, men också med tankeväckande iakttagelser. För bästa behållning behövs engagemang i globaliseringsfrågor.

Makthavare i ministerns skugga

av Anders Ivarsson Westerberg. Inläst ur Boréa, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 45 min..

Statssekreterare har dubbla roller i Regeringskansliet; de är både administrativt ansvariga och politiska rådgivare. Är de fångade i organisatoriska rutiner och beslut som fattas någon annanstans? I vilken utsträckning kan de påverka politiska beslut? I boken analyseras statssekreterarens roll med hjälp av teorier om makt, organisationsledning och byråkrati.

Rätt att lobba

av Anders Johnson. Inläst ur Timbro, 1999 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 31 min..

I boken analyseras orsakerna till att lobbying har fått ökad betydelse på bekostnad av den traditionella svenska korporativa modellen. Förf. hävdar att denna utveckling har bidragit till ökad mångfald och öppenhet i politiken. Samtidigt finns skäl att varna för att särintressen får för stort inflytande och att medievridningen skapar en ytlig debatt.

Cocaína

av Magnus Linton. Inläst ur Atlas, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Uppföljare till förf:s Americanos. Över 70 procent av allt kokain som konsumeras i världen kommer från Colombia. I denna reportagebok om knarkindustrin i detta, ett av världens våldsammaste länder, följer Linton kokabönder, yrkesmördare och antidrogkrigets soldater och tar med läsaren på en hisnande resa genom pulvrets galna historia, produktionens brutala villkor och kokainets växande roll i krig och politik.

Möjligheternas land

av Mona Sahlin. Inläst ur Norstedt, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

M.S., 1957-, har haft många poster inom det socialdemokratiska partiet sedan hon kom in i riksdagen 1982. Hon blev partiets första kvinnliga ordförande 2007. Här utvecklar hon sina tankar om Sverige som ett möjligheternas land och världen som en rättvisare och mindre farlig plats. Hon har en önskan att få mer tid för det demokratiska samtalet. Personligt hållen bok där också människan Mona Sahlin skymtar fram.

Slöjans politik

av Joan Wallach Scott. Inläst ur Tankekraft, 2010 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

År 2004 antogs i Frankrike en lag som förbjuder elever att bära "iögonfallande tecken" på religiös tillhörighet i allmänna skolor. Även om lagen gäller alla religiösa grupper, är den i första hand riktad mot muslimska flickor som bär huvudduk. Förf., genushistoriker, levererar en skarp kritik utifrån en noggrann analys av de centrala teman som dominerat förbudsdebatten: rasism, sekularism, individualism och sexualitet.

Den nya kapitalismens kultur

av Richard Sennett. Inläst ur Atlas, 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Den flexibla och snabbt föränderliga nya kapitalism som utmärker dagens arbetsliv gör människor ofria, menar förf., amerikansk sociolog. Företag och institutioner organiseras på ett sätt som medför att värdet av hantverksskicklighet och långsiktighet devalveras, att gränser mellan politik och konsumtion flyter ihop och att alltfler människor står inför hotet att inte behövas. Förutsätter viss vana vid akademiskt språkbruk.

Quick

av Pelle Svensson. Inläst ur Blue Publishing, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 6 min..

Mordrättegångarna mot Thomas Quick är Sveriges största rättsskandal genom tiderna, menar P. S., författare, advokat och f.d. elitidrottsman. Quick erkände 33 mord och dömdes för åtta. Neddrogad vallades han runt på påstådda mordplatser och gravgömmor. Inga vittnen har sett honom och han kunde inte bindas till brotten. Han dömdes enbart på sitt eget erkännande. Sannolikt är han oskyldig och de verkliga mördarna gått fria.

Resa i Sharialand

av Tina Thunander. Inläst ur Leopard, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

I Saudiarabien är det nästan omöjligt för en kvinna att röra sig utanför hemmet utan en manlig förmyndare. Där tillämpas segregationen mellan kvinnor och män mest restriktivt i hela världen. Där gäller sharia, den traditionella muslimska lagen. Avrättningar, stympningar och offentlig piskning lockar stor publik. Förf. reste till islams supermakt för att undersöka hur kvinnorna lever och försöka förstå deras islam.

Teknik, industri och kommunikationer

Döden i grytan

av Henrik Ennart. Inläst ur Ordfront, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 46 min..

Kritiskt granskande reportage om livsmedelsindustrin. Författarna anser att samhällets regelsystem gynnar näringsmässigt undermålig industrimat på den traditionellt lagade matens bekostnad. Att hantera färskvaror anses vara ett högriskprojekt medan hårt processade matprodukter uppfyller myndighetskrav. Många exempel ges; alltifrån förbud mot hemgjort mos i korvkiosk till en studie av den antibiotikaberoende djurindustrin.

Sötsug

av Johan Frisk. Inläst ur Blue Publishing, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Sockret var tidigare en lyxvara och medicin men är idag den vanligaste tillsatsen i våra livsmedel. Många sjukdomar sägs vara sockrets fel: fetma, diabetes, cancer, demens, depression m.fl. Sockret beskrivs numera som en drog som kan skapa ett beroende, sötsug. Länge har man försökt hitta sockrets ersättare. I dag sätter man sitt hopp till stevia, en ört som Sydamerikas indianer länge använt som sötningsmedel.

Skuggdykare

av Robert Kurson. Inläst ur Forum, 2006 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 16 tim., 7 min..

En sann historia om två sportdykare som riskerar allt för att lösa ett historiskt mysterium. För John Chatterton och Richie Kohler var djupdykning mer än en sport. Men inte ens de var beredda på vad de skulle hitta på 70 meters djup utanför New Jerseys kust: en havererad tysk ubåt från2:a världskriget. Ingen kan förklara deras upptäckt - enligt officiella handlingar har det sjunkna fartyget aldrig funnits.

Taxiboken - för taxiförarlegitimation

Inläst ur Sveriges trafikskolors riksförbund, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Handbok med alla fakta som behövs för att klara Trafikverkets prov för taxiförarlegitimation. Förarprovet är uppdelat i ett körprov och tre kunskapsprov som görs på ett av Trafikverkets förarprovskontor. De tre delproven består av: Kartläsning, Säkerhet och beteenden, och Lagstiftning. Facklitteratur för seende. Den tryckta förlagan används jämsides.

Båtkörkortet

av Göran Wahlström. Inläst ur Jure, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

Boken är skriven för den som vill avlägga prov för förar- och kustskepparintyg. Behandlar bl.a. sjökortet, sjökortssymboler och utmärkning, navigering, miljö och skärgård, sjömanskap, sjövägsregler, säkerhet på sjön, sjövädret, sjukvård ombord, kustnavigering, mörkernavigering, högfartsnavigering och sjötermer.

Ekonomi och näringsväsen

Jaktens själ

av Göran Bengtsson. Inläst ur Settern, 2000 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 16 min..

Förf. berättar här om sin kärlek till viltet, naturen, den egna jaktmarken, hunden och respekten för allt levande. I korta kapitel berättas om jakten på älg, rådjur, hare, vildsvin med flera. Det är inte en renodlad jaktbok utan en bok för alla naturintresserade som mer försöker fånga upp jaktens innersta väsen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Nybörjarens lata trädgård

av Kerstin Engstrand. Inläst ur Bonnier fakta, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Odlingstips för den som önskar att, utan att lägga ner för mycket arbete, få en fin trädgård. Alla växter är noga utvalda och garanterat lättodlade. Det ges bl.a. råd om fröer, sådd, plantering, hur man tjuvstartar odlingen inomhus, vilka växter som passar bäst under olika ljusförhållanden och hur man förebygger angrepp från skadedjur. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Sticka dockkläder

av Målfrid Gausel. Inläst ur ICA, 2004 (tr. 2007) av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Stickbok där modellerna passar både babydockor och lite större dockor, cirka 45 cm lång och med ett midjemått på 30-35 cm. Garngrovleken är densamma och plaggen stickas med stickor nummer 3. Cirka 30 olika set med kappor, sportkläder, varav några i norska folkloremönster, babykläder och en dopklänning. Inleds med innehållsförteckning, förkortningar och sticktips. Uppgifter om garnåtgång ges för varje modell.

Zelda och meningen med att ha hund

av Åsa Nilsonne. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Å.N., psykiater och författare, berättar om sitt första år tillsammans med Zelda, en kinesisk nakenhund. Hon beskriver kärleksfullt och självutlämnande om de med- och motgångar som uppstår. Det handlar inte enbart om att ha hund utan N. reflekterar också över sina tidigare erfarenheter av hundar och hur hon själv utvecklas och förändras. Även konkreta råd från en hundcoach, forskningens senaste rön och en del kulturhistoria.

Egendomspraktikan

av Jacob Palmstierna. Inläst ur Ekerlid, 2009 av Per Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 57 min..

J.P., 1934- , erfaren bankman, berättar personligt och detaljerat om hur det varit att ha haft ansvar för en större egendom, Maltesholm i Skåne, under 40 åren. Tre teman: Successionsfrågorna - hur hantera rättviseproblematiken vid högt marknadsvärde och begränsat avkastningsvärde? Miljöförändringar - det senaste decenniet har svåra stormar härjat. Vindkraft - gården håller på med en omfattande investering i vindkraft.

Superhälsa med naturlig mat

av Natalie Savona. Inläst ur Norstedt, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Naturlig mat som gör gott för vår hälsa kan öka energin, förbättra hyn, stärka immunförsvaret, öka sexualdriften och motverka åldrandet. Det menar förf., näringsexpert med inriktning mot balanserad kost. I handboken presenteras mer än 60 superlivsmedel i avsnitt om energi, rening, hud, sex, åldrande, immunförsvar och hjärta. 120 recept ingår.

Tävlingslydnad

av Inki Sjösten. Inläst ur SRI, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 46 min..

Lydnadsprov för hundar är precisionsinriktad träning för tävling eller aktivering. Inlärningsmodellen kallas målbildsträning genom positiv förstärkning och används bl.a. inom Svenska Brukshundsklubben. Här beskrivs detaljerat hur hundägaren kan vidareutveckla sig själv och hunden till ett tävlingsekipage på en allt högre nivå. Innehåller noggranna inlärningsinstruktioner för varje moment i lydnadsklasserna I, II, III och elit.

Insiders

av Annelie Östlund. Inläst ur Atlas, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 46 min..

Ett reportage om pengar och insiderbrott. Om hur goda kontakter och tillgång till rätt information snabbt kan göra en rik på aktieaffärer. Den som tar stora risker och har ett rymligt samvete kan tjäna ännu mer. Möt Aktietorgskungen som med fagra löften om framtiden får fyra aktier att rusa, Cevianmannen, Nordeamannen och Pokerproffset som i hemlighet tjänar storkovan på att göra affärer för hundratals miljoner på börsen.

Naturvetenskap

Hur mycket blåst klarar en fluga?

av Lars-Åke Janzon. Inläst ur Norstedt, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

Jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, Lars-Åke Janzon, besvarar många frågor om djur av alla de slag. Kan fiskar simma baklänges? Finns det flyttfjärilar? Dör en mygga som träffas av en vattendroppe? Hur gamla är djur? De äldsta fossilen av bläckfiskar är 500 miljoner år gamla, den utdöda ortoceratiten. Och hur definierar man en art? I dag finns det flera olika artbegrepp.

Impotensmadrassen

av Monica Kauppi. Inläst ur Sanioma, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 16 tim., 38 min..

I 23 kapitel tas olika produkters kemikalieinnehåll upp. Författaren utgår från berättelser om egna och andras erfarenheter av reaktioner på gifter i omgivningen och väver in information från intervjuer hon gjort med experter inom olika områden. En uttömmande källförteckning avslutar boken.

Medicin

Annorlundheter

av Lisa Fellinger. Inläst ur Artéa, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Förf., som lider av bipolär sjukdom, fick sin diagnos i vuxen ålder. Då kom förklaringen till varför hennes psykiska tillstånd alltid växlat mellan depression, oro och hyperaktivitet. Hennes skrivande blev en väg till självhjälp. Hon berättar hur hon hittade ett liv som ger henne glädje, frihet och kärlek - även om det inte är så alla dagar. I förordet beskrivs vikten av att få rätt diagnos och möjligheter till behandling.

Kristallernas förunderliga värld

av Lone Hertz. Inläst ur Regnbågsförlaget, 2007 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 12 tim., 59 min..

Uppslagsbok över 300 stenar och kristaller med beskrivning av utseende, vilka energier som är kännetecknande, på vilka sätt de kan hjälpa oss - fysiskt, psykiskt och andligt, hur man utnyttjar deras helande och utvecklande krafter samt hur man sköter dem. Förf. är clairvoyant medium, numerolog och kristallhealer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Hund på recept

av Ingeborg Höök. Inläst ur Gothia, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 3 tim., 4 min..

Det har visat sig att hundar kan ha stor positiv effekt på patienter inom sjukvården, fr.a. i äldreomsorgen. I.H., en av initiativtagarna till Svenska vårdhundsskolan, presenterar hundens användning inom äldrevård och rehabilitering. Hon redogör för den positiva betydelsen av rehabiliteringsinsatsen för minnesträning, fysisk, social och kognitiv träning. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad. Förlaga Gothia, 2010.

Paus

av Louise Malmros Manfrinato. Inläst ur ICA, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 55 min..

Boken ger tips på korta, effektiva återhämtningstekniker: andningsövningar, djupavslappning, fysisk träning och mentala övningar. Kan även användas som uppslagsbok för avslappningsövningar vid skilda tillfällen.

Vardagshälsa

av Åsa Ottosson. Inläst ur Bromberg, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 23 min..

Boken vänder sig till den som vill uppnå balans i livet och veta mer om hur man hittar vägen till vardagshälsa. Det handlar om att värna om sådant som är positivt i livet: relationer, mat, sömn, vila och rörelse. Med bidrag av bl.a. Karin Fransson, Martin Ingvar, Bodil Jönsson och Patricia Tudor-Sandahl.

Att beröra kroppen och nå själen

av Sandra Dillon Wooten. Inläst ur Astarte, cop. 1999 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 23 min..

Förf. är Rosenterapeut och utövar en alternativ behandlingsform som skapades av Marion Rosen, amerikansk sjukgymnast. Hon skriver om mänsklig beröring och undersöker sambandet och relationen mellan beröring och medvetenhet, beröring och fysik samt beröring och kreativitet, för att klargöra det djupa inflytande som beröring har på människan.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Fabler

av Aisopos. Inläst ur Bonnier, 1975 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 51 min..

143 av Aisopos fabler i en klassisk översättning av Brita af Geijerstam. Här finns både de kända fablerna som Räven och storken, Lejonet och musen, Hunden och benet, men även många av de mindre kända. Alla fabler avslutas med ett talesätt av typen "Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket".

Min osynlige vän

av Louise Arnold. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Spökvärlden har länge existerat vid sidan av vår verkliga värld. Av spöken finns det många sorter och ändå tillhör inte Arthur Grå någon känd kategori. Samtidigt upplever Tom Golden hur det känns att vara utstött i sin värld. Han är mobbad i skolan, ledsen och ensam. Tills Arthur Grå bestämmer sig för att han nog tillhör spöksorten Osynlig vän. Han ska bli Toms ständige följeslagare och Osynlige vän!

Kära Edda

av Elen Fossheim Betanzo. Inläst ur R&S, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

En ung tjej på sjutton år vill ta reda på vad kärlek är. Hennes bästa kompis är redan upp över öronen förälskad i en kille. Förhållandet tar aldrig slut, hur mycket de än bråkar. Är det kärlek? Själv har hon aldrig varit i närheten av att känna samma sak. Hon bestämmer sig för att ta reda på hur man gör när man älskar någon. Av en slump hittar hon en bunt med kärleksbrev uppe på mormors vind, och en stor hemlighet uppdagas.

Livet som filmstjärna

av Eva Callenbo. Inläst ur LL-förlaget, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Vilma och Happy, den vilda ponnyn. Vilma ser en annons om att ett filmbolag söker en ponny. Stjärna i filmen är 15-årige Felix Green, alla tjejers favorit. När Happy får rollen blir Vilma plötsligt populär. Men filmbolaget ringer och berättar att Happy har kastat av Felix flera gånger. Vilma måste hjälpa till - annars kan både Felix och Happy få sparken.

Bellas beslut

av Tomas Dömstedt. Inläst ur Hegas, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim. 15 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Bellas Band. Bellas band finns inte längre. Tove har tröttnat. Isak har flyttat. Men han har inte flyttat ur Bellas tankar. Kvar är bara Bella och Amanda. Och fortfarande får bandet spelningar, fastän det egentligen inte finns. Bella och Amanda måste bestämma sig. Ska de satsa på ett nytt band eller inte?

Fången i Arrida

av John Flanagan. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien som börjar med Gorlans ruiner. I en tillbakablick följer vi Will i ett äventyr som utspelar sig tiden mellan de tidigare böckerna Slaget om Skandia och Den förtrollade skogen, året innan han blev spejare. Halts bröllopsfest blir hastigt avbruten av skandernas sändebud vars överjarl, Erak, har tagits som gisslan. Will och hans vänner måste ta sig till Arrida för att överlämna lösensumman och frita Erak.

Vi var en familj i Betlehem

av Ryan Ghadban. Inläst ur Alhambra, 2004 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

När Ryan Ghadban skrev romanen, var han bara 16 år gammal. Han bor i Sverige men familjen har sina rötter i Palestina. Boken handlar om konflikten mellan en ockupationsmakt och folket i det ockuperade landet, beskriven ur en ung pojkes perspektiv. Pojken bor i Betlehem med sin familj och under berättelsens gång dödas flera av familjens medlemmar. Pojken bearbetar sina förluster t.ex. genom att skriva dikter.

Den svarte riddaren

av Peter Gotthardt. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 36 min.. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Många faror hotar alverna i deras gröna rike. Men alvdrottningens tappra riddare är alltid redo att kämpa mot de mörka krafterna. En främmande riddare dyker upp för att hämnas en gammal oförrätt. Han utmanar riddare Valnöt på en kamp på liv och död, men Valnöt har inte alls lust att slåss mot den svarte riddaren på den vita pantern.

Den vita hjorten

av Peter Gotthardt. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 36 min.. DAISY text och ljud.

Del 6, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Farorna som hotar alverna i deras gröna rike är många. Men alvdrottningens tappra riddare är alltid redo att kämpa mot de mörka krafterna. En vit hjort visar sig för riddare Björn och han kan inte kan låta bli att följa efter det gåtfulla djuret. Hjorten för honom genom skogen, till en plats som tycks vara förhäxad. Vad är det hjorten vill honom?

Nej! sa lilla monster

av Kalle Güettler. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2004 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 min.. DAISY text och ljud.

Stora Monster ska alltid bestämma över lilla monster. Han retas, kluddar på teckningar, ljuger och knycker pengar. Ska lilla monster äntligen våga säga ifrån? En bok för de minsta om att våga stå på sig och inte låta sig skrämmas av någon som är större.

Tarzan och jag

av Pia Hagmar. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Flisans osynliga häst. Mamma var inte särskilt förtjust i Manolito, Flisans osynliga häst. Nu har han flyttat och mamma är nöjd. Då kommer pappa med en överraskning. Istället för en låtsashäst ska Flisan få en riktig häst. Tarzan visar sig vara en riktigt busig häst, så Flisan får fullt upp. Det är inte lätt att vara hästägare med allt vad det innebär av ansvar.

Klart som korvspad, Astrakan

av Katarina Kieri. Inläst ur R&S, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar (1 tim., 18 min. ). DAISY text och ljud.

Fröken Sverige vill att Astrakan, 7 år, och de andra i klassen ska rita ett fantasihus. Astrakan fattar inte varför. Hennes kompis Josef däremot ritar ett jättefint hus med pool. Just precis när det är som tystast i klassen råkar Astrakan säga att hon kan simma. Fast innerst inne vet hon ju att hon inte alls kan. Så kommer den hemska dagen då klassen ska till badhuset. Nu vill alla få se hennes simtag.

Ingen ser dig!

av Anna Knutsson. Inläst ur Tiden, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar (1 tim., 53 min. ). DAISY text och ljud.

Vildmarksläger vid Kilsbergen med sommarfritids är inte Miras önskedröm precis. Hon känner ingen där. Fritidsledaren Kenneth Klack är dessutom helt hysteriskt hurtig. Redan första natten i skogen försvinner Kenneth spårlöst. Barnen är plötsligt helt ensamma, vilse utan vare sig mat eller vatten. Det hela blir inte mindre läskigt av att de vet att några fångar har rymt från Kumlaanstalten, alldeles i närheten av Kilsbergen.

Två ord

av Tanya Landman. Inläst ur Argasso, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar (20 min. ). DAISY text och ljud.

Vännerna Matt och Jake tänker bevisa att de kan klara den två dagar långa Stortoppsvandringen snabbast. Samtidigt funderar de över den märkliga läxan de fått, att komma på de två sorgligaste orden i språket. Allt börjar bra, men snart begår de ett misstag som får ödesdigra konsekvenser.

Ludde tar Gothia Cup

av Viveca Lärn. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Ludde blir en lirare. Ludde fyller 11 år. Vad är då störst med att vakna en morgon och plötsligt vara elva? Tårtan? Ett paket med nya fotbollsskor? Nej, störst för ett fotbollsfan som Ludde är att få vara med och spela i Gothia Cup, den stora internationella fotbollsturneringen som arrangeras i Göteborg varje sommar.

Akimbo och elefanterna

av Alexander McCall Smith. Inläst ur Damm, 2005 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 1 tim., 5 min..

Första delen i en serie om pojken Akimbo som bor i Afrika. Hans pappa arbetar i en nationalpark där tjuvskyttar som dödar elefanter härjar. Akimbo låtsas vilja bli tjuvskytt själv och lyckas få följa med några sådana på jakt. Då får han se en tjuvskjuten elefanthona och hennes övergivna unge. Det blir början till en spännande berättelse där Akimbo lyckas avslöja tjuvskyttarna.

Riggad

av Sophie McKenzie. Inläst ur Argasso, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

För tonårige Blake, den bäste målskytten i laget, är ingenting viktigare än fotbollen. Men den betalar inte hyran, och kan han och hans mamma inte betala kommer de snart att bli vräkta. När det ser som mörkast ut dyker en främmande man upp och ger honom ett erbjudande: missa några mål och få pengar till hyran. Har Blake råd att tacka nej?

Sjöodjur och andra delikatesser

av Matthew Morgan. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Varulv möter drake. Den grymme viltjägaren, baron Marackai, vägrar att ge upp. Den här gången tänker han ställa till med en riktig best-fest. Och det betyder inte att han planerar att bjuda vilddjuren på fest, utan snarare att han tänker bjuda på dem. För Ulf och hans vänner gäller det att stoppa baronen - innan de själva serveras som dessert.

Troll i sikte

av Matthew Morgan. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med varulv möter drake. När en brev-fladdermus kommer till Farraway Hall får varulvspojken Ulf veta att det händer hemska saker ute i vildmarken. Någon röker ut trollen ur deras grottor, för att sedan ha trolljakt och skjuta dem! Kan Ulf och hans vänner stoppa jakten eller kommer de själva att bli nästa offer?

Darklings hämnd

av Chris Mould. Inläst ur Bergh, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Hemligheten på Crampton Rock. Det är numera lugnt på ön Crampton Rock efter det stora piratslaget. Men något ondskefullt är i görningen. Familjen Darkling verkar vilja ta över Stanley Buggles hem. Det går rykten som om att de som husdjur har en tvåhövdad orm.

Hedvig och Hardemos prinsessa

av Frida Nilsson. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien som börjar med Hedvig!. Hedvig har en ny klasskamrat som har lockigt hår, långa ögonfransar, är söt som en prinsessa men som inte kan knyta skosnören. Hedvig hjälper så gärna till, men när hon får höra att prinsessan heter Olle blir det pinsamt. Till råga på allt är Olle jättesnabb. Hedvig som alltid varit den snabbaste i klassen!

Sagan om Sigurd

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar D. 1: 1 tim., 21 min. : mono; 46 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Sigurd går ut i skogen. Det är natt och bara månen lyser. Stegen han går på leder honom mot ett svagt ljussken. Plötsligt ser han ljuset från en eld....

Sagan om Sigurd

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar D. 2: 1 tim., 7 min. : mono; 48 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

När det blir vinter igen och Sigurd och Völsung en kväll är på väg genom en skog blir de överfallna. Men det är inte människor som kastar sig över dem. Det är vargar....

Sagan om Sigurd

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar D. 3: 1 tim., 7 min. : mono; 48 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Nu har Attle fått nog. Med darrande röst ropar han: Döda dem! De fyra vakterna drar sina svärd....

Sagan om Sigurd

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar D. 5: 1 tim., 21 min. : mono; 48 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Oden håller fram ett rep mot Sigurd. Han vill att Sigurd ska lägga repet om den grå hingsten Grane. Grane är den bästa hästen i Midgård....

Sagan om Sigurd

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar D. 4: 1 tim., 16 min. : mono; 48 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Till slut kommer han fram till skogen som är mörk och dyster. Det är ingen plats man vill vara ensam på, men Sigurd går snabbt framåt. Plötsligt hör han hammarslag....

Sagan om Sigurd

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar ($bc). DAISY text och ljud.

Plötsligt börjar marken skaka. Det är Fafner som är på väg ner för att dricka. Regin och Sigurd skyndar sig att ta skydd bakom några buskar....

Där världen slutar

av Philip Reeve. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar (17 tim., 32 min. ). DAISY text och ljud.

Del 4 och den avslutande i serien som börjar med De vandrande städerna. Tom återvänder i luftskeppet Jenny Haniver till sin hemstad för att söka efter överlevande. Londons ruiner ligger mellan Gröna stormens och De vandrande städernas fronter. Återigen hamnar han mitt i den hänsynslösa striden.

Genom drömmens rike

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående och avslutande, i serien Almandrarnas återkomst. Än en gång är Rian den ende som kan rädda Almandrarna och folket i Skrådalen. Han har fått en idé om hur han ska kunna undgå att slukas av stjälaren. Men han vet inte om det kommer att lyckas och om han ska våga. Går det inte, är det ute med dem alla. Om han inte vågar är det lika illa. Upplösningen, när Rian möter stjälaren, blir dramatisk.

I stjälarens spår

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien Almandrarnas återkomst. Tack vare att Rian hittat almandrarnas trolldomsbok lyckas dessa ta sig tillbaka till vår värld. En stjälare, den allra farligaste av de onda varelserna, följer dock efter dem. Nu är den på jakt efter trolldomsboken för att få ut två stjälare till ur Skuggornas rike. Rian, Elien och deras vänner måste stoppa stjälaren. Men först måste de hitta den.

Svarta fåglar

av Mikael Salmson. Inläst ur Langenskiöld, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar (3 tim., 56 min. ). DAISY text och ljud.

Två svarta fåglar svävar högt över Mabekernas rike nära Dödens dal. De kommer med ett varsel, de kommer med ett budskap. Någon kommer att dö. Men vem? I Mabekien lever Amik, 12 år, ett stillsamt liv med sin familj när han plötsligt en dag får syn på två spejare från det främmande landet Tekitien. Det börjar ryktas om att en grym krigare tagit makten i Tekiternas rike och att kriget är på väg till dalen.

Saba

av Simonette Schwartz. Inläst ur LL-förlaget, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

När 16-åriga Sabas pappa åker till sitt hemland Eritrea lämnas hon ensam med småbröderna. Hon får ta hand om allt medan mamma knappt reser sig ur sängen. Och i skolan har någon brutit sig in i databasen och mejlat ut hemligheter om alla i klassen. Saba hatar sitt liv och längtar efter att pappa ska komma hem.

Vad min flickvän inte vet

av Sonya Sones. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Livet börjar ljusna för Robin. Han är inte längre bara Murphy, skolans nörd. Han är Sophie Steins pojkvän. Men att vara ett udda par på Cambridge High har sitt pris. Sophie blir totalt utfryst av sina gamla så kallade bästisar och de kallas för Skönheten och odjuret. När Robin får en plats i en konstklass på universitetet verkar det som han äntligen har hittat en fristad. Men hur påverkar det kärleken till Sophie?

Vad mina vänner inte vet

av Sonya Sones. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Sophie har vinterlov och är ensam kvar i stan. Alla vännerna är bortresta. Men en dag på konstmuseet börjar skolans ärkenörd Murphy småprata med Sophie. Och snart ses de varje dag. De åker skridskor och går på café. Sophie försöker med alla medel värja sig mot Amors tusen pilar. För inte kan hon väl vara kär i den där tönten. Eller kan hon det? Och vad ska kompisarna säga?

Pojken och Tigern [Elektronisk version]

av Lars Westman. Inläst ur Natur och kultur, cop. 2002 (tr. 2009) av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

En pojke jagar sin katt, Tiger, som rymde i Skåne under en semesterresa. Jakten går genom hela landet ända tills de förenas i hemmet i Norrbotten. Båda upplever många och fantastiska äventyr under resan. En omarbetning av den tidigare utgåvan. Boken finns i två versioner, detta är den lättlästa.

Offensiv Röda nunnan

av Monica Zak. Inläst ur Författarhuset, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

En pojke tigger utanför McDonald's i Guatemala City och sprängs i luften av en handgranat. Gatubarnet Felix blir vittne till mordet. Samtidigt samlas fem män och en kvinna på ett lyxhotell. De bildar gruppen Röda nunnan, med uppdrag att ägna sig åt social städning. De ska befria samhället från gatubarn, tiggare, människorättsaktivister m.fl. Och den första som ska bort är Felix. Omskakande verklighetsthriller.

Ormen

av Gull Åkerblom. Inläst ur Opal, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 45 min.. DAISY text och ljud.

Miras hund Trollet biter en snok. Snoken blir skadad. Ett uppdrag för djurväktarna! Eftersom snoken behöver skydd under läkningen så får den bo med Anton hos farmor och farfar. Anton är egentligen rädd för ormar, men hos Mira och Trollet kan den ju inte bo. Anton biter ihop och försöker vara modig. Efter ett tag märker han att ormen inte är så läskig.

Facklitteratur

Biografi med genealogi

Jag måste berätta

av Magda Eggens. Inläst ur En bok för alla, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Magda Eggens upplevde som ung nazisternas förintelseläger. Hon och hennes syster överlevde, men resten av familjen mördades. Magda kom till Sverige efter kriget. Hon var då bara 20 år och hamnade först i Småland, men flyttade sedan till Stockholm. Här berättar hon om sitt dramatiska öde och om sin kamp för att förhindra att något sådant som Förintelsen någonsin ska kunna hända igen.