Nya talböcker november 2010

Nya talböcker november 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 124 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Överenskommelser

av Simona Ahrnstedt. Inläst ur Damm, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 21 min..

I december 1880 på Operan i Stockholm möts för första gången Beatrice Löwenström och den karismatiske Seth Hammerstaal. Hon lever ett konventionellt borgarliv, han är en av landets rikaste män och har aldrig levt efter någon regelbok. Snart är de involverade i en komplicerad men passionerad romans. Men personer i Beatrices närhet har andra planer för hennes framtid. Historisk roman med romantiska förtecken. Debut.

Lilla Stjärna

av John Ajvide Lindqvist. Inläst ur Ordfront, 2010 av Emma Sildén. Talboken omfattar 19 tim., 10 min..

En liten flicka hittas övergiven i skogen och växer upp i en källare. Hon har en säregen begåvning; hon kan sjunga helt rent och härma all musik hon hör. Men hon är sluten inom sig själv och uttrycker utåt inga känslor. När hon är fjorton år möter hon en annan flicka från en helt vanlig familj - också hon utanför, men på ett annat sätt. Tillsammans ger de sig ut på en blodig och brutal resa på jakt efter kärlek.

Igelkottsklubben

av Ann-Charlotte Alverfors. Inläst ur Normal, 2009 av Cecilia Walton Agrell. Talboken omfattar 5 tim., 29 min..

Dolores är medlem i Igelkottsklubben, en grupp kvinnor med ett gott öga till mat och dryck, dans, skvaller och kortspel. Kvinnor som funnit varandra i en utsatthet av våld och skam. När Dolores fyller år ska födelsedagen firas med barnen. Hon har ingen aning om att den trevliga överraskningen som väntar kommer att hota hemligheten hon levt med sedan ungdomen i Kullabygden, då hon var 16 år och bar månviolsklänningen.

Den siste brodern

av Nathacha Appanah. Inläst ur Elisabeth Grate, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

70-årige Raj vaknar efter att ha drömt om David som han träffade som 10-åring 1945. Han återupplever sin barndom och uppväxt på Mauritius; den enkla bostaden vid sockerrörsfältet, faderns brutalitet, moderns omsorg, cyklonen som tvingade dem att flytta till andra sidan ön, intill fängelset med mystiska interner. I december 1940 lade ett fartyg till på ön. Ombord fanns 1500 judar som avvisats från Palestina.

Barns tankar om mormor och morfar, farmor och farfar

Inläst ur Bonnier, 2006 av Cecilia Ström. Talboken omfattar 1 tim., 27 min..

Citat samlade ur intervjuer med barn av den danska författaren och tv-producenten Grethe Dirckinck-Holmfeld. Citaten är samlade runt rubriker som Vad händer med håret?, Kan mormor dansa?, Gamla och datorer. Citaten är roliga, tankeväckande och ibland ömsinta.

Bankkamrern som kunde flyga

av Birger Beckman. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1975 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

Ossi Larsson, en normalsvensk och korrekt bankkamrer mitt i sin karriär, gör en upptäckt: han kan flyga utan tekniska hjälpmedel. Med massmediernas och masshysterins hjälp får hans kringflygande djupgående religiösa och politiska följder. Och han själv - den lycklige familjefadern - hamnar hos en poseringsflicka i Hagalund. Omständigheterna gör honom osäker på om han är en gud eller en hallick. Satirisk samhällskritik.

Jakten

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 52 min..

Det är lugnt på Rudningens gårdsplan. Männen är i skogen, Åshild i smedjan och flickorna i ladugården. Sebjörg är ute för att hänga upp tvätten, men hon är inte så ensam som hon tror. En grupp ur resandefolket som försökte plundra skolan har inte glömt Sebjörgs ingripande och en av dem bär på ett personligt hat mot folket på Rudningen. Lars Sletten kastar sig över den aningslösa Sebjörg och slänger henne över hästryggen.

Livskraft

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Knuts fiolspel hörs äntligen över Rudningen. Och Ola blir inte arg. Tvärtom känner han glädje över den vackra melodin som hjälper honom att tillfriskna. Undantagsbostaden står klar, och Åshild och Ola flyttar. Det är en ny husbonde och en ny tid på Rudningen. Ola blir ständigt bättre, men det är en sak som plågar honom. Han ber Knut resa iväg för att varna Anders Finset om att hans son är i fara uppe på Skogshorn.

Samtidigt

av Barbro Bronsberg. Inläst ur Författares bokmaskin, 1979 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 54 min..

Diktsamling som behandlar människans plats på jorden, meningen med att leva och vad som menas med det eviga.

Försvunnen

av Harlan Coben. Inläst ur Forum, 2010 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 11 tim., 41 min..

Myron Molitar väcks en dag av ett mystiskt telefonsamtal. Det är Terese Collins, tv-reporter och gammal älskarinna, som plötsligt hör av sig och ber honom komma till Paris. Där har Tereres exmake påträffats mördad. När Myron börja forska i saken infinner sig en del märkliga omständigheter. Till exempel har DNA-spår från parets dotter återfunnits på brottsplatsen trots att det är tio år sedan flickan dog.

Scarpetta

av Patricia D. Cornwell. Inläst ur Norstedt, 2010 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 17 tim., 52 min..

Den kvinnliga rättsläkaren Kay Scarpetta lämnar rättsläkarpraktiken i South Carolina för att bege sig till New York. Hon har blivit anlitad i ett mystiskt fall rörande en skadad patient som sitter inlåst på en psykiatrisk avdelning. Patienten har bett att få bli undersökt av just Scarpetta. När hon träffar patienten får hon höra en mycket bisarr berättelse. Är patienten paranoid eller talar han sanning?

Sjöjungfruns andra fot

av Mia Couto. Inläst ur Leopard, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 11 min..

En ung kvinna, Mwadia Malunga återvänder till sin hemby i Moçambique. Med sig har hon en staty föreställande jungfru Maria som hon vill ge en trygg viloplats i byn. Kort därefter anländer ett afroamerikanskt par som söker sin svarta identitet; de vill inte se kontinentens svårigheter utan istället återskapa det "riktiga Afrika". Myllrande kollektivroman med inslag av magisk realism, där nuet korsas med det förflutna.

Gargoylen

av Andrew Davidson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 17 tim., 5 min..

En man kör sin bil genom ett vägräcke. Bilen fattar eld, han får svåra brännskador, men överlever. De svåra skadorna gör att han ses som ett monster. Då uppenbarar sig Marianne Engel, en mystisk och tilldragande kvinna med en magisk förmåga att skulptera gargoyler: groteska fantasifigurer i sten. Hon avslöjar att de båda varit älskande en gång i det medeltida Tyskland. En sagolik kärlekshistoria inleds.

Mannen på ön

av Lennart Hagerfors. Inläst ur Weyler, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Under sin barndom i Kongo hörde L.H. en historia om en man som plötsligt dök upp på en ö i Kongofloden. Ön låg mitt i de berömda Livingstonefallen och ingen människa borde kunna ta sig dit eller därifrån. Förf. placerar i romanen in honom i Kongos stora berättelse, den om frigörelsen från Frankrike. Mannens trots mot naturen uppmuntrar människorna att ifrågasätta fransk kultur och i stället söka sina egna rötter.

Colosseum, Kolosseum

av Anna Hallberg. Inläst ur Bonnier, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 10 min..

Är kroppen dikt? frågar sig förf. i sin fjärde diktsamling. Dikterna formar en cirkelrörelse och beskriver en resa inuti kroppen, där längtan, minnen och sorg blir betydelsebärande inslag. "utanför kroppen finns ingenting / kroppsdelar, sopor, trasiga möbler / rummet håller om / en svajande fjäderskrud över skelettet / det röda och det vita korsar varandra". A.H. 1975- .

Det fördolda

av Michael Hjorth. Inläst ur Norstedt, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 15 tim., 47 min..

Sextonårige Roger är försvunnen. Polisen i Västerås tror att han rymt till Stockholm, men han återfinns snart i ett kärr norr om stan med hjärtat utskuret ur kroppen. Alla ledtrådar pekar mot Rogers skola, Palmlövska gymnasiet. En till synes felfri miljö, som visar sig gömma hemligheter i det fördolda. Den första boken i en planerad serie om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Debutroman.

Operation Oden

av James Holland. Inläst ur Pocketförlaget, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 14 tim., 1 min..

Första delen i en serie som utspelar sig på andra världskrigets krigsskådeplatser med sergeant Jack Tanner som huvudperson. En brittisk kampanj i det av nazisterna ockuperade Norge äger rum våren 1940. Tanner får ett topphemligt uppdrag; att föra tre norska officerare och en civilperson i säkerhet. Om sistnämnde är inget annat känt än att han går under kodnamnet Oden och inte får falla i tyskarnas händer.

Våga leva

av Ingela Holmström. Inläst ur Recito, 2008 av Cecilia Ström. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

Petra, en döv sjuttonåring som går på Riksgymnasiet för döva i Örebro, blir en vinterkväll våldtagen av ett grabbgäng när hon är på besök hos sina föräldrar i Östersund. Hennes tillvaro slås sönder och blir tung och otrygg. Hon får stöd av sina närmaste; tre tjejkompisar på skolan och sina trygghetsskapande föräldrar. Fiktiv historia där författaren beskriver hur det kan vara att vara ung och döv i dagens Sverige.

Mörka strömmar

av Arnaldur Indriðason. Inläst ur Norstedt, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 8 tim., 55 min..

Del 2, fristående, i en kvartett med fyra deckare från Island. En kvinnlig polis, Elinborg, utreder ett mord på en man som hittas med avskuren hals i en lägenhet i Reykjavijk. Brottet sätts i samband med Rohypnol och en våldtäkt. Kriminalberättelse med många sammanträffanden och spår som leder ut till den ödsliga isländska landsbygden. Privat är Elinborg mamma till tre tonåringar och hon hyser intresse för matlagning.

Trainspottern och andra berättelser från järnvägen

av Åke Johansson. Inläst ur Ord & visor, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 3 min..

En samling trevliga berättelser om tågresenärer och tågpersonal. Det finns berättelser om folk som inga biljetter har, folk som blir avslängda av tåget, berättelser om kärlek på tåg, om ett japanskt par som hamnar i Vännäs istället för i Venedig, men också om arbetsförhållanden för järnvägsanställda och om en svart man som sånär blev kvar i Sprängsviken. Författaren är tågmästare och van resenär och iakttagare.

Oväntat besök på Star Street

av Marian Keyes. Inläst ur Norstedt, 2010 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 20 tim., 57 min..

Ett mystiskt väsen iakttar invånarna på Star Street 66 i Dublin och deras förehavanden. Högst upp bor en kvinnlig PR-chef på ett skivbolag. Hon har fullt sjå att hålla avdankade rockstjärnor kort. Under henne delar ett par muskulösa polacker lägenhet med en streetsmart kvinnlig taxichaufför och på första vången bor en trädgårdsmästare som föredrar grönsaker framför människor samt ett förälskat par som gör goda gärningar.

Isens gåta

av Raymond Khoury. Inläst ur Norstedt, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 35 min..

Ett magnifikt ljusfenomen uppträder på himlen ovanför Antarktis i form av ett enormt ljusklot som hela tiden ändrar färg och form. På plats i befinner sig av en händelse tv-reportern Gracie Logan och hennes inslag kablas ut av de amerikanska nyhetskanalerna över världen inför chockade tv-tittare. I Boston inser den f.d. biltjuven Matt Sherwood att hans brors försvinnande och död kan ha ett samband med ljusfenomenet över Amundsenhavet.

Onans bok

av Ola Klingberg. Inläst ur Månpocket, 2000 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Det är i början på 1990-talet och den unge läkare Peter inleder efter åtta år av självvalt celibat till följd av en skräck att få aids ett förhållande med Christopher. Under en resa till Paris träffar de den unge konstnären Jerome och tar med honom till Sverige. Triangeldrama om tre mäns kärlek och maktkamp, sex och avhållsamhet - och rädslan för en sjukdom som drabbar även dem som inte smittats. O. K., 1965- .

Stängt pga hälsosjäl

av Agneta Klingspor. Inläst ur Bokförlaget Mormor, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 2 tim., 31 min..

Vad händer med en människa när hon hotas av en livshotande sjukdom? Vad innebär det att få en biljett till Cancerland? Förf. berättar om sina känslor, sin vånda och sitt hopp från det att läkaren sa "det lutar åt cancer." Hon skriver initierat om en sjukdom som berör många. Ett kliniskt kartläggande av cancern och undersökningarna blandas med poesi och humoristiska ordlekar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Scruples

av Judith Krantz. Inläst ur AWE/Geber, 1982 av Anna Godenius. Talboken omfattar 21 tim., 32 min..

Om Billy Ikehorn, "den fula ankungen" i en aristokratisk bostonfamilj, som reser till Paris och kommer hem som en fullfjädrad skönhet. Han får idén att skapa Scruples, en kopia av Diors modehus uppbyggd i Beverly Hills i Hollywood. Scruples blir den eleganta och lockande samlingsplatsen för människorna i modevärldens och filmens kulisser, en festlig lekplats, där de rika kan förverkliga sina vildaste fantasier.

Minnen

av Torgny Lindgren. Inläst ur Norstedt, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 5 tim., 3 min..

T.L. har flera gånger uppmanats av sina förläggare att skriva sina "minnen". Problemet har varit att han inte ansett sig ha några. Men här formuleras med finessrikt språk stycken av en försvunnen verklighet som blir till korta minnesfragment av möten med kända såväl som okända personer - och där samtalen ofta försvunnit in i minnenas dimma. På ett särpräglat sätt förmedlas situationernas stämningar och karaktär.

Miss Mary Bennets självständighet

av Colleen McCullough. Inläst ur Forum, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 55 min..

När modern dör är Mary Bennet fri att bestämma över sitt eget liv. Hon är trettioåtta år, vacker och bildad. Inspirerad av den anonyme journalisten Argus beger hon sig på en resa genom England för att kartlägga de fattigas villkor. Snart tar hennes liv en ny riktning. Romanen tar vid tjugo år efter Jane Austens roman Stolthet och fördom. Systrarna Bennet och mr Darcy är därmed välkända karaktärer, här i ny belysning.

I tid och evighet

av Enel Melberg. Inläst ur GML, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim., 41 min..

Bokens handling bygger på tre populära operor. I centrum står Rosina i tre åldrar, genom tre operor: som sextonåring i Barberaren i Sevilla, som Grevinnan i Figaros bröllop och som Marskalkinnan i Rosenkavaljeren. Förutom Rosinafiguren möter läsaren kompositörer, librettister, dirigenter, primadonnor och andra sångare. Passion, tragik och komik i en roman som gör ett färgstarkt tvärsnitt genom operahistorien.

Den magiske ingenjören

av L. E. Modesitt. Inläst ur Damm, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 2: 9 tim., 58 min..

Del 2 av Den magiske ingenjören som är en bok i serien Särlands historia. De vita magikerna har slagit ner motståndet i alla riken på Candar. Brejd och Kadara ber smeden och helaren Dorrin om hjälp med vapen. Men Dorrin vill konstruera maskiner och allt arbete och allt helande tar på hans krafter. Den svarte magikern tar sig tillbaka till Särland försöker att få ordning på det kaos de vita utnyttjar för att erövra världen.

Den magiske ingenjören

av L. E. Modesitt. Inläst ur Damm, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 1: 9 tim., 49 min. : mono.

Del 1 av Den magiska ingenjören som är en bok i serien Särlands historia. Ungdomarna Brejd, Kadar och Dorrin har förvisats från sina hem till en utbildning i Akademien och vidare till exil i Candar. I Candar styr de vita kaosmagikerna med sin destruktiva energi och sina konspirationer mot Särland. De tre vännerna går sedan skilda vägar och skaffar sig olika färdigheter till gagn för Särland.

Mirakelmannen

av Jonas Moström. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 49 min..

Femte boken om kriminalkommissarie Johan Axberg och hans kollegor vid polisen i Sundsvall. En man har drunknat under en fisketur i en by i Medelpad. Axberg kontaktas av barndomsvännen Mattias Molin som vädjar att han ska komma. Han har något väsentligt att säga om den drunknade, kallad mirakelmannen i sin egenskap av chef för ett hälsocenter som erbjuder alternativ vård för skyhöga belopp till obotligt sjuka.

Pansarhjärta

av Jo Nesbø. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 20 tim., 29 min..

Åttonde thrillern med kriminalkommissarie Harry Hole. Den före detta kriminalkommissarien hämtas hem från sin nerdekade tillvaro i Hongkong på flykt från demonerna i ett tidigare mordfall och den kinesiska maffian. En seriemördare härjar i Oslo och Hole behövs som expert. Tillsammans med Kaja Solness vid Oslopolisen drar han igång en egen utredning. Handlingen för till Kongo, de norska fjällen, Leipzig och Hongkong.

Uppländsk kvinnospegel

av Tora Nordström-Bonnier. Inläst ur Bonnier, 1941 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 26 min..

Novellsamling, utgiven 1941, där förf. tecknar ett antal kvinnoporträtt med Bisslinge herrgård i Upplands Väsby som ram. T.N-B., 1895-1991, journalist och författare.

I långa loppet

av Miika Nousiainen. Inläst ur Bromberg, 2010 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 12 tim., 4 min..

På båtresan hem från ett ungdomsmästerskap försvinner löparlöftet Jarkko i havet mellan Sverige och Finland. En familj krossas, men också pappa Marttis drömmar om att åter få se Finland som en stor löparnation. Systern Heidi erbjuder sig därför att ta vid och låta sig tränas av sin far. Den hårda träningen blir en svår prövning och hon ångrar snart sitt löfte. Tragikomisk roman om Finlands självbild som idrottsnation.

Gå på djupet

av Marcus Priftis. Inläst ur Kalla kulor, cop. 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 56 min..

Emil Arvidsson är en 21-årig fotbollsspelare som fått kontrakt med ett lag i världens bästa liga, Premier League i England. Han älskar sin fotboll och livet är som en dröm när en fullsatt arena jublar då han springer in på planen. Men proffslivet är inte bara en segerdans framför klacken. Det är också en värld av kamp, ensamhet och stenhård konkurrens. Spännande fotbollssaga för vuxna.

Misstro

av Ian Rankin. Inläst ur Minotaur, 2010 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 12 tim., 42 min..

Malcolm Fox är kriminalkommissarie inom enheten för klagomål vid polisen i Edinburgh. När hans till synes oförvitlige kollega Jamie Breck blir föremål i en pedofilutredning blir situationen extra känslig. Inte minst för att Fox fallit för den kvinnliga polisinspektör som har förmedlat tipset om Breck. När dessutom pojkvännen till Fox' syster mördas upptäcker Fox att han motarbetas av starka krafter inom den egna kåren.

Boys

av Anna Ringberg. Inläst ur Ordfront, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 54 min..

Lasse fyller sextiofem och ordnar fest. För första gången på tjugo år ska sonen komma till stugan. Då händer det som inte får hända: Boys, whippethunden med känsliga tassar, försvinner. Lasse antar att det är grannarnas fel. Gästerna anländer, så även den efterlängtade grabben, och flaskorna korkas upp. Om gränslös och skadeskjuten kärlek, om det skitiga i hörnen och om att aldrig riktigt hitta hem. Debut. A.R., 1980- .

Rolandssången

Inläst ur Bonnier, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Hjälteeposet om Karl den stores strider mot morerna i Spanien stammar från tidig medeltid. Man fascineras av denna strängt maskulina värld där ära, trohet och mod är det som räknas. Rolandssången bjuder på färgstarka bilder från riddarlivet. Denna metriska tolkning, gjord av Leif Duprez och Gunnar Carlstedt, är lika texttrogen som Jens Nordenhöks alternativa översättning, men följer närmare originalets versmått.

Ett litet snedsprång

av Denise Rudberg. Inläst ur Norstedt, 2010 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

En rik finansman mördas utanför sin bostad på Östermalm i Stockholm. Marianne Jidhoff, 55-årig änka och nyss övertalats att återvända till åklagarmyndigheten tar sig an fallet tillsammans med den erfarne kriminalaren Torsten Ehn och dennes unge, begåvade assistent Augustin Madrid. Spåren leder till en sluten värld med fina middagar och exklusivt leverne som bara mycket rika kan unna sig.

Carmen och Maja och andra noveller

av Cora Sandel. Inläst ur Forum, 1951 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 54 min..

14 noveller där människor med olika bakgrund kommer till tals i lågmälda och finstämda skildringar. Här finns konstnärer, fiskare, hemmafruar, ämbetsmän, gatflickor, krymplingar och sjömän vilka inregistreras med sensibilitet, bitter visdom och drastisk humor. Konsekvent tar förf. upp kampen mot fördomar och självgodhet. Samlingen utkom på norska 1932. C. S. 1880-1974.

Silverarken

av Henning Sjöström. Inläst ur Sjöström & Sjöström, 1969 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

En extatisk väckelserörelse drog fram som en farsot under Korpelarörelsens tid och många tragedier utspelades. Folk gav bort hemman och skrev över sina bankböcker i väntan på att en silverark skulle föra medlemmarna till himlen. Ledarna menade att dryckenskap och fria sexuella förbindelser var rätt. De såg som sina fiender laestadianerna som var kritiska till deras utsvävande liv som till sist ledde till åtal.

Stinsens trädgård

av Artur Strid. Inläst ur Bokpro, 2007 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

Del 2 i serien inledd med Skomakarens söner. Björkön är en liten by i de stora mossmarkerna mellan Skåne och Småland. Det andra världskriget närmar sig sitt slut. Rune känner fortfarande trygghet i familjen och i byn men förstår att det är ett tillstånd som inte varar för evigt. Freden är efterlängtad men kommer att hota byns tillvaro. Ömsint skildring av småbrukare, torparna som tar upp torv och flykten från landsbygden.

Till: igår

Inläst ur Tranan, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 49 min..

Antologi som presenterar tolv vietnamesiska poeter. Bidragen är tagna från verk utgivna från 1975 och framåt. Poesins tyngdpunkt ligger inte på det politiska utan rör sig mer inom den personliga sfären. Individen ställs mot den moderna historien. En pendang dels till det urval med svensk poesi som gavs ut i Vietnam 2009, dels till novellantologin Vietnam berättar, 2003.

Vår bästa tid

av Penny Vincenzi. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 21 tim., 56 min..

En lastbil får sladd på motorvägen mot London och utlöser en seriekrock, som kommer att få stora konsekvenser för många människor: Toby, försenad brudgum med mörka hemligheter. Georgia, skådespelerska med chans till drömrollen, om hon kommer i tid. Mary, en äldre dam som skall möta sin ungdomskärlek och Jonathan, vars hustru tror att han är på hemväg från en konferens. Men vid hans sida i bilen finns älskarinnan Abi.

Strindbergs stjärna

av Jan Wallentin. Inläst ur Bonnier, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 14 tim., 29 min..

Thriller i Dan Browns och Stieg Larssons anda. En man hittar ett kors i en gruva i Dalarna. Forskaren och läkemedelsmissbrukaren Don Titelman kopplas in och dras in i jakten på den stjärna som utgör den andra delen av nyckeln. Runt honom spinner både en gammal nazitysk och en katolsk orden sina nät. En ung kvinna med magiska egenskaper spelar en roll liksom Sven Hedin och Andrées polarexpedition i början av 1900-talet.

Ingersonetterna

av Magnus William-Olsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Gunnar Johnson. Talboken omfattar 34 min..

I sonettens form, gripande och personligt, tilltalar författaren sin alzheimersjuka mor. "Livslinjen i handen, varifrån? / Slutet färgar blicken. Intets vind / Den gråa himlen vid din gråa kind / En fisk som flyter död i glömskeån". M.W-O., 1960- .

Kallskänken

av Jenny Wrangborg. Inläst ur Kata, 2010 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 1 tim., 16 min..

Kallskänkan jobbar på ett kafé i Göteborg. Ett myller av människor och deras öden omger henne. Kallskänken, hennes plats, blir ett nav för vänskap, passioner och drömmar. Men även för tankar om jämlikhet och förändring. En diktsamling och en kollektiv historia, berättelsen om kamp bland arbetande människor i ett kök. Debut. J.W., 1984- .

Titta inte bakåt!

av Nina Wähä. Inläst ur Norstedt, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Aleksandr Petrov är en rädd ung man som 1968 flyr från Bulgarien till drömlandet USA. Tillsammans med en vän reser han genom studentupprorens Europa. I en annan tid lever Stockholmskvinnan Sabina. Hon behöver inget och tror inte på något. På nattklubben där hon arbetar möter hon Alex, i vars lägenhet hon finner ett manuskript där han berättar sin historia. Roman om identitetsskapande och kärlek.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Mäster Grå

av Rebecka Vik. Inläst ur Solrosen, 2007 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 2 tim., 45 min..

Författaren berättar om sina möten med olika väsen i naturen som troll, älvor, naturandar med flera. Hon menar sig kunna kommunicera med dessa och kunna se dem lika tydligt som det träd eller den bäck de enligt henne sköter om. R.V. arbetar med så kallad geomanti, konsten att spå med hjälp av jordens tecken.

Religion

Människan - det glömda templet

av Kurt Almqvist. Inläst ur Åsak, 1984 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Det Gudomliga - det är den absoluta och totala Verklighet som ger verklighet åt allt jordiskt, och det Gudomliga kan bara sökas via de stora världsreligionerna som är den gudomliga Andens språk i dess olika dialekter. Det menar K.A., 1912-2001, själv utövande sufi. Mystiken inom religionerna har metoder för att människan ska kunna se och bli ett med denna Ande. Förf. analyserar vad detta innebär: fysiskt, psykiskt och andligt.

Dionysios Areopagita

av Hugo Ball. Inläst ur Artos, 1997 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

D.A., ca 500 e.Kr., teologisk-filosofisk förf., som utgav sig för att vara areopagiten Dionysios, omtalad i Apg. 17:34, och länge troddes vara identisk med denne. Genom D. kom en speciell utformning av nyplatonismen att influera både öst- och västkyrklig teologi. Genom Johannes Scotus Erigenas översättning till latin på 800-talet blev D. känd i västkyrkan och påverkade starkt Thomas av Aquino och den senmedeltida mystiken.

Ansikte mot ansikte

av Göran Skytte. Inläst ur Libris, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

G.S., undersökande reporter, och W.S., karmelitbroder och andlig vägledare, möts i ett antal samtal om kristen tro. Den ene kom till tro som vuxen och den andre har levt med Gud hela sitt liv. Tillsammans, och utifrån broder Wilfrids texter, samtalar de om att längta efter och erfara Gud, om synden och nåden, om tvivlet och förvissningen. Det finns också rum för vardagliga frågor: Är det sant att munkar tar semester?

Filosofi och psykologi

Hämnd eller upprättelse

av Tomas Böhm. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

T.B. är psykoanalytiker och läkare, S.K. psykolog och psykoanalytiker. Här visar de hur hämnden som psykologisk mekanism oftare än man kan tro är verksam i allt från vardagliga händelser till större samhällsfenomen. Denna omarbetade version av den tidigare boken "Hämnd och att avstå från att ge igen" innehåller bl.a. ett nytt kapitel om hämnd i parrelationer.

Att leva till 100%

av Jim Loehr. Inläst ur ICA, 2008 av Anna Westberg. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

Praktisk handbok för den som vill leva ett lyckligare, produktivare och mer fullödigt liv. Författarna J.L. och T.S. är sedan 1970-talet verksamma som mentorer/tränare för idrottsmän i toppklass. De vill visa hur man genom att använda sin energi på rätt sätt kan öka sin kapacitet mer än man trodde var möjligt. Bästa resultat uppnås då man fokuserar på en uppgift i taget.

Spelets regler

av Neil Strauss. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 4 min..

I boken Spelet berättade den amerikanske journalisten N.S. hur han tillbringade två år i ett hemligt sällskap av män som ville bli experter på att ragga kvinnor. Här är en uppföljare i två delar: Utmaningen handlar om hur man på 30 dagar kan lära sig allt om raggning; en guide till hur man ska hitta sin drömkvinna. Dagboken beskriver tillvaron i det hemliga sällskapet - både framgångar och misslyckanden.

Psykets räckvidd

av Russell Targ. Inläst ur Askild & Kärnekull, 1980 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 11 tim., 18 min..

Existerar psykiska eller paranormala krafter? Förf:na har under en fleråriga experiment utförda vid Stanford Research Institute försökt utforska de fasetter av den mänskliga uppfattningsförmågan som förefaller ligga utanför våra vanliga erfarenhetsramar. Resultaten skildras med utdrag ur bandinspelningar, statistik - och i den tryckta boken - bilder. Problemen med denna typ av forskning diskuteras liksom resultatens innebörd.

Uppfostran och undervisning

Bildningsresan

av Leif Alsheimer. Inläst ur Prisma, 2004 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 12 tim., 39 min..

Tankeväckande debattbok om den oroande kvalitetsförsämring som genom successiva nedskärningar blivit märkbar på alla utbildningsnivåer. Bildningsideal, humanistisk bredd och livskunskap har, enligt förf., fått stryka på foten till förmån för ensidig fokusering på yrkesutbildning och kortsiktig, ekonomiskt användbar kompetens. Förf., 1953-2010, var universitetslektor i rättsvetenskap, utbildningskonsult och kulturskribent.

Litteraturvetenskap

Av och om Vilhelm Moberg

Inläst ur Carlsson, cop. 2005 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

12 texter av och om Vilhelm Moberg - 6 av författaren själv och 6 av andra medarbetare. M:s egna texter: Författarskapet blev mitt öde (manus skrivet för radion 1969), Vårt ursprung - hembygden (tal vid Smålands nation i Lund 1942), Författaren och hans hembygd (Kronobergsboken 1946), En drömmare (Smålandsposten 1916), Amerika i torpstugan (julberättelse 1942), AMERIKA - smålänningarnas fostermor (Folket i Bild, 1945).

En kocks resa

av Anthony Bourdain. Inläst ur Prisma, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Förf., kökschef på trendkrogen Les Halles i New York och känd efter boken Kitchen confidential, är på jakt efter den bästa maten och den perfekta måltiden. Han gör strandhugg och nedslag i Kambodja, Baskien, Vietnam, San Francisco, Portugal, Sankt Petersburg, Marocko, Tokyo, Mexico, England, Skottland och på franska atlantkusten. Det har blivit en resa med många spektakulära inslag och ofta extrema matupplevelser.

Proust

av Jørgen Bruhn. Inläst ur Barr, 2001 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim..

Handledning till Marcels Prousts På spaning efter den tid som flytt, utgiven 1913-1927. Förf:na, danska litteraturvetare, gör en textnära introduktion till de sju böckerna i syfte att uppmuntra till läsning eller omläsning av romancykeln. Genom att närmare granska teman som kärlek, tid och estetisk utbildningsprocess i Prousts verk presenterar de olika tolkningsmöjligheter av texten. Håller viss akademisk nivå.

Och ingen utanför

av Alva Ekström. Inläst ur Artos, 2010 av Lisbeth Tammeleht. Talboken omfattar 9 tim., 3 min..

Biografi över psalmdiktaren, poeten, och prästen A.F., 1906-2006, förgrundsgestalt i 1900-talets psalmdiktning. I 1986 års psalmbok finns han representerad med 146 verk i form av original, bearbetningar och översättningar. 1932 prästvigdes han och började året därefter sin tjänst i Gustaf Vasa församling i Stockholm för att sedan flytta ut till Lovö församling där han blev kvar till sin pensionering 1971.

Samuel Hedborn

av Torsten Fogelqvist. Inläst ur Bonnier, 1937 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 12 tim., 6 min..

Biografi över Samuel Johan Hedborn, 1783-1849, författare och präst. Han var soldatson från Heda i Östergötland, studerade till präst vid Uppsala universitet - där han bl.a. blev god vän med Atterbom - för att sedan bli kyrkoherde i Askeryd församling från 1820 till sin död. Han är mest känd som psalmdiktare och för visan "Ute blåser sommarvind". Som lantpräst vantrivdes han, och han tystande tidigt som diktare.

I nöd och lust

av Elizabeth Gilbert. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Fortsättning på Lyckan, kärleken och meningen med livet. Efter att ha funnit kärleken på Bali begrundar förf. här äktenskapets dilemma, men också äktenskapet som fenomen. När den nya kärleken vägras inresevisum i USA måste de gifta sig. Det blir en juridiskt komplicerad process och de tillbringar lång tid i ofrivillig exil i bl. a. Thailand. Förf. väver ihop egna personliga erfarenheter med kulturhistoriska reflexioner.

Ordets makt och vanmakt

av Jan Guillou. Inläst ur Pocketförlaget, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 24 tim., 30 min..

Självbiografi av J.G., 1944- , där han berättar om sitt yrkesliv - 40 år som journalist, författare och samhällsdebattör. Här finns möten med högerliberala redaktörer, politiskt korrekta kamrater, tevechefer och bokförläggare. Öppet och underhållande om IB-affären, andra avslöjanden, heta debatter och de skönlitterära framgångarna. Denna utgåva innehåller även skildringen av den s.k. KGB-affären och dess efterspel.

Martin Beck

av Bo Hammar. Inläst ur Pan, 2005 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

Martin Beck - huvudperson i de 10 polisromaner som Maj Sjöwall och Per Wahlöö skrev på 1960- och 70-talet - är ständigt aktuell. Det har gjorts otaliga filmatiseringar som utgått från gestalten Beck. B.H. var mycket god vän med S. och W. och skriver personligt om deras vänskap, om tidens politiska atmosfär och om Martin Beck och hans kollegor.

Seven Troop

av Andy McNab. Inläst ur Forum, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 11 tim., 13 min..

A.M. inledde sin militära karriär som vanlig infanterist vid 16 års ålder, åtta år senare klarade han antagningen till den brittiska specialstyrkan SAS. När han tog avsked därifrån var han den brittiska arméns mest dekorerade soldat. Han skriver om sina farliga uppdrag i Malaysia, Belfast och Oman. Under Kuwaitkriget 1991 ingår M. i styrka Bravo Två Noll. De livsfarliga uppdragen avlöser varandra.

Då brister själen ut-

av Harry Netzell. Inläst ur Stranda, 2010 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

Carl Boberg, 1959-1940, är känd som mannen bakom sången "O store Gud" som översatts till ett femtiotal språk. Han skrev ytterligare ett sjuttiotal andliga sånger. Men han är också känd som predikant, tidningsman och politiker. Som chefredaktör för Sanningsvittnet hade han en viktig plattform för sin högersinnade politik. Han var även ledarskribent i Kalmartidningen Barometern.

Tyska minnesgemenskaper

av Sture Packalén. Inläst ur Carlsson, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 20 tim., 6 min..

Kan man tala om ett "kollektivt minne" av Hitlertidens förbrytelser och judeutrotning? S.P., prof. i tyska, redovisar olika tyska "minnesgemenskaper" vilka fokuserar på dessa fortfarande laddade ämnen, och presenterar många författare och deras verk. Somliga är välkända för en svensk läsekrets som Böll, Grass, Weiss och familjen Mann, andra mindre bekanta. Förf. ger även en introduktion till den tyska samhällsbakgrunden.

Den vältempererade kritiken

av Andreas Åberg. Inläst ur 10-tal, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Om kritikernas inverkan på läsare, författare och konstnärer. A.Å., redaktionssekreterare på kulturtidskriften 10TAL läser av temperament, stämningslägen och inneboende möjligheter hos den samtida kritiken. I de inledande kapitlen skriver han tillsammans med Madeleine Grive om tidskrifternas odiskutabla betydelse för kritikens utvecklingspotential och oberoende ställning.

Konst, musik, teater och film

Gösta Ekman

av Klas Gustafson. Inläst ur Leopard, 2010 av Gunnar Johnson. Talboken omfattar 14 tim., 2 min..

Biografi över den mångsidige skådespelaren Gösta Ekman, 1939- . Som son till regissören Hasse E. och sonson till den store skådespelaren Gösta E. var han, enligt sina egna ord, "känd redan som spermie". Framställning följer kronologiskt hans arbetsliv från att som tonåring varit regiassistent åt Ingmar Bergman till 2010 då arbetar som regissör på Dramaten. Däremellan passerar en rad roller både på film och på teater.

Tunna skivor av mig

av Siw Malmkvist. Inläst ur Norstedt, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

S. M., 1936- , är en av Sveriges mest folkkära artister. Karriären började i tonåren när Siw sjöng med olika orkestrar hemma i Skåne. Det stora genombrottet kom 1959 då hon blev värdinna i Lennart Hylands tv-underhållning Stora famnen och samma år vann Melodifestivalen med schlagern Augustin. Här berättar hon för första gången om sitt liv, barn- och ungdomsåren i Landskrona och åren som schlagerdrottning på 1960-talet.

Antikrundan

av Joachim von Platen. Inläst ur B. Wahlström, 2005 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 44 min..

Vad är falskt eller äkta, värdelöst eller värdefullt? Här delar Antikrundans nitton experter med sig av sin kunskap, var och en har valt ut ett tjugotal föremål som de kommenterar och värderar. Följ med bakom kulisserna till inspelningen och träffa producent och programledare för det populära tv-programmet som sänts i Sveriges television sedan 1989. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Gränsbilder

av Astrid Söderbergh Widding. Inläst ur Institutionen för teater- och filmvetenskap, Stockholms univ., 1992 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Studie av tre filmer av den ryske filmregissören Andrej Tarkovskij, 1932-1986. Författaren betraktar de tre filmerna - Stalker, Nostalghia och Offret - som en trilogi, dels stilmässigt, dels tematiskt. Det är det dolda rummet i filmerna som lyfts fram, både det som finns i bild och det som befinner sig utanför rummet. Akademisk avhandling i filmvetenskap.

Historia

Trollsländans land

av Monica Braw. Inläst ur Atlantis, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 31 tim., 48 min..

Om Japans historia från begynnelsen fram till Meijirestaurationen vid 1800-talets slut. Med stark personlig närvaro presenterar M.B., som varit korrespondent i Japan i 15 år och även doktorerat på japansk historia, ny forskning och egna iakttagelser om kejsare samurajer, munkar, kvinnor stadsbefolkning och poeter. Hon ger ett vidvinkelperspektiv på "Trollsländans land", ett urgammalt namn för Japan.

Ödesdigra val

av Ian Kershaw. Inläst ur Bonnier, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 32 tim., 41 min..

Tio beslut som fattades av stormakterna mellan maj 1940 och december 1941 påverkade inte bara i avgörande utsträckning händelseutvecklingen utan kom även att forma hela vår moderna historia. Det menar förf., brittisk historiker. Han analyserar besluten utifrån den information aktörerna hade tillgång till och understryker att historiens förlopp inte alls är ödesbestämt utan resultat av medvetna överväganden.

Internet - en väg mot demokrati i Kina?

av Johan Lagerkvist. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Googles hot att lämna Kina på grund av landets internetcensur slutade i en kompromiss. Regimens hårda kontroll över nätet kvarstår och kinesiska företagare oroade sig för konsekvenserna om Google och andra utländska företag skulle lämnat landet. Utvecklingen av det kinesiska internet har inte bara stor betydelse för Kinas framtid och demokratisering utan är även globalt viktig för kampen för yttrandefrihet på hela internet.

Neutralitetens tid

av Britt-Marie Mattsson. Inläst ur Forum, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 19 tim., 26 min..

Med hetta försvarades den svenska neutraliteten under årtionden, med lätthet övergavs den när Sverige gick med i EU. Med neutraliteten som bas var Sverige ett världssamvete, för att sedan anpassa sig till en plats avsedd för en liten nation utan större egna utrikespolitiska ambitioner. Hur gick denna svängning till? B-M.M. gör en personlig utrikespolitisk resa under de 50 år som helt förändrat svensk utrikespolitik.

De vågade återvända

av Patrick K. O'Donnell. Inläst ur Optimal, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 10 tim., 36 min..

Fascinerande berättelse om hur en grupp tyska judar, både män och kvinnor, återvänder till Nazityskland i krigets slutskede som amerikanska fallskärmsjägare med mål att infiltrera och sabotera bygget av Hitlers alpfästning. Förhoppningen var att kunna förkorta kriget. Framställningen är baserad på arkivforskning, konfidentiella dokument och personliga intervjuer. Förf., amerikansk militärhistoriker.

Fem biografier

av Plutarchos. Inläst ur Norstedt, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 15 tim., 39 min..

Plutarchos, 46-120, grekisk författare och filosof, är mest känd för sina biografier över kända greker och romare. Läsaren får här möta krigshjälten Coriolanus, politikern Cato d.ä., fältherren Crassus, Julius Caesar och till sist Marcus Antonius och den egyptiska drottningen Cleopatra. Nyöversättning från grekiska av Ingemar Lagerström. Noter, kartor, ordlista, och introduktion till Roms historia och krigsmakt finns.

Biografi med genealogi

Offret & gärningsmannen

av Hans Hederberg. Inläst ur Atlantis, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

Berättelse om förre statsministern Olof Palme och dennes misstänkte mördare Christer Pettersson. H. H., förf. och tv-producent, redogör för Palmes karriär fram till mordet 1986. Palmehatet var stort under hans statsministertid. I bokens andra del behandlas den av hovrätten friade Christer Pettersson som gärningsman. Han beskriver dennes brokiga levnadsbana från att ha varit lovande skådespelare till A-lagare.

Uppfostrad av män

av Christina Jutterström. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 57 min..

Christina Jutterström, 1940- , har haft de tuffaste chefsjobben i Mediesverige; på Dagens Nyheter 1982-95, Expressen 1995-96 och Sveriges Television 2001-06. Här berättar hon om sin resa från det icke-akademiska hemmet i Uppsala till positionen som vd på SVT. Fram träder en flicka som tidigt burit på ett duktighetsok från en sträng pappa och som sedan fostrats av män, men till slut hittade sitt eget sätt att leda.

Mitt galna liv

av Arvid Lagercrantz. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

A.L., 1942- , journalist och halvbror till Olof Lagercrantz och Lis Asklund, har bl. a. arbetat som politisk reporter och VD på Sveriges Radio, programledare och reporter för SVT och Axess TV. Han fick tidigt diagnosen manodepressiv psykos. Här berättar han om terapin och elchockerna som barn, journalistdebuten, tvillingbroderns självmord, turerna in och ut på psyket och om hur han lärt sig acceptera sin bipolära sjukdom.

Ett land av friherrinnor

av Maud Olofsson. Inläst ur Centerpartiets riksorganisation, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 48 min..

Maud Olofsson, 1955- , ledare för Centerpartiet och näringsminister, berättar om sin bakgrund, uppväxt och politiska visioner för Sverige. I slutändan är det vad man är präglad av och vad man har för instinkter som avgör vilka beslut man fattar. Sin världsbild och värdegrund fick Maud som barn hemma i Högbyn i Ångermanland. Hon vill berätta om sin dröm om verklig frihet, både till det inre och till det yttre.

Ulles mamma

av Elisabeth Sandlund. Inläst ur Libris, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim..

Hur är det att vara förälder till ett vuxet handikappat barn? E. S., chefredaktör på tidningen Dagen och tidigare ekonomijournalist, berättar om sin dotter Ulle, född 1983, som gillar att dansa och rida, men som endast kan säga fem, högst tio ord. Det handlar om frigörelse, tandborstning, vardag, om teckenspråk och teater, om hur man lär sig att ta vara på samhällets resurser samt om att möta andra unika människor.

Kära syster! Jag tyckes hafva otur i allt

av Torbjörn Sjöqvist. Inläst ur Mårbacka, 2010 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

Selma Lagerlöfs bror Johan, 1854-1912, emigrerade till USA 1890. En ganska okänd del av Mårbackafamiljens öde presenteras i porträttet av Johan. Förf. har utgått från brev och arkivmaterial. Brevutdragen ger en bild av en omtänksam bror och son. Krisen kring Mårbacka på 1880-talet får en skarp belysning i breven och i breven från Amerika ges en levande bild av de livsvillkor som gällde för emigranter.

Mandelas arv

av Richard Stengel. Inläst ur Forum, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

N.M., 1918- , delar i 15 lektioner med sig av sin livsvisdom, om hur han har levt sitt liv och vilka värdefulla insikter han önskar föra vidare till kommande generationer. Han är en orädd man som i mycket enat ett Sydafrika fullt av motsättningar. Utifrån sina egna erfarenheter och prövningar förklarar han bl.a. varför vi bör stå våra fiender nära och varför mod är så mer än avsaknad och rädsla.

Peter Rätz

av Dick Sundevall. Inläst ur Bonnier pocket, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 4 min..

Debattinlägg om polisens roll och arbetsmetoder i en demokratisk rättsstat. Polisen försöker via infiltratörer förhindra grov brottslighet och gripa gärningsmän. Här låter förf. en sådan, P. R., berätta om den verksamhet han bedrev och hur han hanterades av kontaktpersoner inom polisen. Tar även upp frågan upp om polis och åklagare medvetet vilseleder domstolar genom att inte berätta om infiltratörers verksamhet.

Geografi

Sydafrika

av Fredrik Sperling. Inläst ur Bilda, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

En samling reportage från åren 2003 till 2009 då förf. var SVT:s Afrikakorrespondent med placering i Johannesburg. I boken vill han berätta om vad som finns bakom rubrikerna - i det riktiga Sydafrika. Om människorna, historien, politiken och kulturen.

Cowboy

av Lars Åberg. Inläst ur Carlsson, 2002 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 54 min..

Cowboy handlar om ett annat Amerika än det som syns i nyhetsmedierna. Den handlar om landsbygdens USA med människor på drift och en tillvaro som när som helst kan spricka. Det handlar mycket om Västern. Författaren Lars Åberg har rest kors och tvärs under tre decennier i landet som på många sätt är konservativt, men också föränderligt och alltid på väg. Vi möter dagens USA, dagens cowboy.

Samhälls- och rättsvetenskap

Att komma till Sverige

av Barbro Bronsberg. Inläst ur Esselte studium, 1983 av Inga Pyk. Talboken omfattar 2 tim., 12 min..

Hur är det egentligen att komma till Sverige? Här berättar Gidey från Etiopien, Marta från Uruguay, Oya från Turkiet och Georgia från Grekland om sina liv - både om hur de hade det innan de kom hit och om hur de har det nu i Sverige, tidigt 1980-tal. Om bekymmer och glädjeämnen, om saknad och glada överraskningar. Boken som egentligen är en lärobok innehåller även diskussionsfrågor och samtalsförslag.

Den befriade tiden

av Lars Ekstrand. Inläst ur Korpen, 1995 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Boken tar upp frågan om medborgarlön dvs att ett medborgarskap i sig ska ge rätt till en grundinkomst utan krav på motprestation. Förf. inriktar sig främst på en argumentation om att lönearbetet håller på att ta slut och att vi är fångna i den goda arbetsmoralens skräckvälde.

Kokain

av Tom Feiling. Inläst ur Månpocket, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 17 tim., 40 min..

En berättelse om kokainet, som påverkar nationers ekonomi, finansierar krig och korrumperar politiker och tjänstemän. Förf. följer kokainet från Colombia, via Miami, till London och New York. Han träffar torpeder, langare, missbrukare och smugglare av olika nationaliteter men också militärer och narkotikapoliser som för kampen mot gängen och kartellerna. Han rapporterar från frontlinjen i kriget mot drogen.

Sambo

av Eva Gabrielsson. Inläst ur Blue Publishing, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 5 tim., 15 min..

E.G. var under många år sambo med journalisten och författaren Stieg Larsson. När han dog 2004 insåg hon att hon inte skulle ärva något efter honom; eftersom de inte upprättat något inbördes testamente betraktades de i samhällets ögon som två ensamstående. Utifrån sina erfarenheter redogör hon för vad sambolagen innebär - tillkomst och innehåll, konsekvenser och brister.

Utmaning Europa

av Mark Leonard. Inläst ur Prisma, 2005 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

De som tycker att Europa är svagt och ineffektivt har fel. Förf., brittisk debattör och journalist, ställer den gängse uppfattningen på huvudet och hävdar att Europa håller på att omskapa världen till sin avbild. Europa ser dött ut bara för att det betraktas med amerikanska ögon. Det nya Europa, med bildandet av EU, grundades för att skydda oss mot krig och är nu en nyckel till demokratins spridning i världen.

Omsorg & kontroll

av Claes G. Olsson. Inläst ur Institutionen för kultur och medievetenskaper, Umeå universitet, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 14 tim., 48 min..

Akademisk avhandling med två syften: att dels undersöka hur dominerande föreställningar om funktionshindrade - avseende hörsel, syn och rörelseförmåga - kom till utryck i forskning, folkliga sägner samt inom utbildning och omvårdnad, samt dels att belysa hur livet gestaltade sig för enskilda personer med funktionshinder. Undersökningsperioden sträcker sig från 1700-talet och framåt.

Det nya Sverige

av Nyamko Sabuni. Inläst ur Ekerlid, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Förf., integrations- och jämställdhetsminister, är kongoles född i Burundi och kom till Sverige som 12-åring 1981. Hon var med om att grunda Afrosvenskarnas riksförbund och valdes 2002 in i riksdagen för Folkpartiet, 33 år gammal. Här berättar hon om sin bakgrund, om hur pappan ville att hon skulle ta över som klanhövding och om sin vision för ett integrerat Sverige - som det kanske kan se ut 2040!

Privatliv

av Torbjörn Tännsjö. Inläst ur Fri tanke, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

Om personlig integritet och övervakning samt om var gränsen går mellan privat och offentligt. Förf. utgår från fyra moralfilosofiska traditioner och undersöker frågor som dataövervakning, biobanker och kriminalvård. Med hjälp av begreppet "genomsiktlighet" argumenterar han för ett radikalt öppet samhälle - så länge som öppenheten är ömsesidig i den meningen att myndigheterna är lika "genomsiktliga" som medborgarna.

Ideologins sublima objekt

av Slavoj Zizek. Inläst ur Glänta, 2001 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 12 tim., 19 min..

Moralfilosofiskt traktat där förf. fastlägger vissa grundläggande utgångspunkter, men också en lärd analys av en rad positioner i debatten mellan strukturalister och poststrukturalister/postmarxister. Det handlar också om att förklara den franske psykoanalytikern Lacan i ljuset av den tyske filosofen Hegel. Allt belyst genom konkreta exempel från vitt skilda områden som filosofi, skönlitteratur, populärkultur och vardagsliv.

Teknik, industri och kommunikationer

Personuppgiftslagen i praktiken

av Roger Petersson. Inläst ur Norstedts juridik, 2007 av talsyntes. Talboken omfattar 9 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

Ansvaret för att personuppgifter behandlas på ett juridiskt korrekt sätt ligger i första hand hos dem som behandlar och använder sig av dessa uppgifter. I boken, här i sin fjärde upplaga, sätts gällande regler in i sitt sammanhang och belyses genom praktiska exempel. Här behandlas bl.a. de nya bestämmelser i lagen som infördes den 1 januari 2007. Syftet är att ge både en praktisk introduktion samt en vägledning till lagstiftningen.

Ekonomi och näringsväsen

Unghunden

av Mickie Gustafson. Inläst ur Natur och kultur, 2006 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 13 min..

Valp- och unghundstiden är den viktigaste perioden i hundens liv. Det är då den formas till vilken karaktär den kommer att få och som vuxen. Det är också då människan och hunden ska skapa ett gott samarbetsklimat genom träning, inlärning och förståelse för hundens beteende. M.G., med mer än 25 års yrkeserfarenhet av att arbeta med hundar, delar med sig av sina kunskaper inom kommunikation, inlärning, stresshantering m.m.

Din hunds beteende

av Jan Gyllensten. Inläst ur ICA, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 43 min..

Ju mer man vet om hundens beteende desto lättare blir det att påverka den i såväl vardagsliv som i träningssituationer. Ofta uppfattas hundars mentalitet som något komplicerat och obegripligt. J.G., som arbetat i drygt 20 år inom polisens hundverksamhet, skriver om hundens mentala egenskaper och drifter, och ger förklaringar till hundars beteende vid olika situationer.

Business school for people who like helping people

av Robert T. Kiyosaki. Inläst ur Ekerlid, 2008 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

Nätverksekonomi bygger på att försäljningen mot slutkunden är organiserad genom ett nätverk av distributörer. Förf., amerikansk entreprenör, anser att denna typ av ekonomi innebär stora mervärden, "åtta dolda värden", som kan hjälpa människor att vidareutveckla sina mentala, fysiska, andliga och emotionella sidor. En väl uppbyggd nätverksekonomi, menar förf., gör det möjligt för vem som helst att nå stor rikedom.

Svenska äpplen

av Görel Kristina Näslund. Inläst ur Kärnhuset, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 19 tim., 27 min..

245 sorters äpplen som kan odlas i Sverige presenteras utförligt, med bl.a. lämplig växtzon. Beskrivningarna bygger på noggranna studier av varje äppelsort. Tabellen över sterilitetsgener hos äpplen ger svar på frågan vilka äppelsorter som kan befrukta varandra. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

"Min dröm om lustgården"

av Börje Remstam. Inläst ur BR Tryck, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 28 min..

Författaren skildrar sina erfarenheter av täckodling. Det innebär att man håller jorden täckt med organiskt material året runt så att näring till växterna optimeras utan att man behöver gräva, luckra och rensa och att vattningen minimeras kraftigt, samt att pH-värdet automatiseras.

Idrott, lek och spel

Yogaliv

av Eva Lewenhaupt. Inläst ur Prisma, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

Sammanfattning av yogafilosofins olika sidor utifrån den klassiska yogans åtta steg. Beskriver både den tusenåriga yogiska filosofin och ger praktiska övningar för att andas, tala, tänka och vila i sin kropp. Innehåller även samtal med sju utövare om hur yogan förbättrat deras livskvalitet. E.L., lärare i yoga och en av grundarna till Yogayama, ett yogacenter i Stockholm. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Medicin

Livbok

av Lars Ekstrand. Inläst ur Korpen, 2002 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 29 min..

Våren 1999 drabbas förf. av en stor trötthet men intalar sig att det handlar om utbrändhet. Det visar sig vara cancer. Behandling påbörjas och utgången är oviss. Men han överlever och livet går vidare. Han berättar om den svåra vägen genom sjukdom fram till tillfrisknande och de nya insikter han fått.

Demensboken

av Kjell Fahlander. Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 6 tim., 9 min..

Hur kan man förbättra vardagens möten mellan personer med demenssjukdomar och deras vårdare? Boken ger fördjupad kunskap och förståelse både om demenssjukdomarna i sig, om patientens och anhörigas upplevelse av demens, och om hur man med sitt bemötande kan bibehålla den demenssjukes värdighet. För personal och anhöriga och studenter inom vård- och omsorgsinriktade utbildningar.

Sex, kärlek & Aspergers syndrom

av Inger Jalakas. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Förf. visar med hjälp av forskning och intervjuer hur människor med Aspergers syndrom hanterar relationer och kärlek. I sin kärleksskola ger hon konkreta råd till aspergare som vill öka sin förståelse för och sina chanser i kärleksspelet. Budskapet är att ingen som vill ha en relation ska ge upp, ensamhet är bara positiv om den är självvald. Det går att kombinera ett lyckligt kärleksliv med Aspergers syndrom.

Män som slår kvinnor

av Lars-Åke Kastling. Inläst ur Themis, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 43 min..

Förf., socionom, beskriver mäns våld mot kvinnor och barn. Boken handlar om män som har svårigheter att förstå sina egna och andras känslor och istället agerar med våld. Männen osynliggör, bagatelliserar och skyller sina våldshandlingar på partnern. Exempel ges på män som tagit sin uppväxts våld med sig in i vuxenvärlden. En del kan via samtalsbehandling få kontakt med sitt känsloliv och lära sig att välja bort våldet.

Möta närstående med demens

av Vicki de Klerk-Rubin. Inläst ur Gothia, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Förf., sjuksköterska och europachef för Validation Training Institute, ger sin syn på hur man kan få ett mer givande sätt att möta äldre personer med demenssjukdom. Validationsmetoden går ut på att lära oss att känslomässigt acceptera och bekräfta personer med demens. Då får vi också verktyg att bättre förstå och möta personen bakom diagnosen. En handbok med många praktiska övningar och exempel.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Ser mitt huvud tjockt ut i den här?

av Randa Abdel-Fattah. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 45 min.. DAISY text och ljud.

Amal är en 16-årig palestinsk tjej som bor i Australien. En dag bestämmer hon sig för att bli "heltidare": hon ska bära slöja utanför hemmet. Både föräldrarna och vännerna blir chockade. Men Amal är orubblig, hon vill bevisa för sig själv att hon är stark nog att visa vad hon tror på, vilket inte betyder att hon är fundamentalist, tvärtom. Boken har nominerats i Australien till årets bästa ungdomsbok. Förf. är född 1980.

Eldbärare

av Anders Björkelid. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Ondvinter. Tvillingarna Sunia och Wulf har vistats ett år i domarringen och lärt sig mycket om sitt ödesdigra arv, om släktet Blodet och om de rigida regler som följer med Traditionen. Ingen av dem trivs med de påtvingade rollerna. Nu har hotet från Kylan trappats upp. Hirdjägarna tror att ett krig är oundvikligt.

Jättens kamp

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar (1 tim., 27 min. ). DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Beast Quest. Vidundren som beskyddar Avantien måste befrias från förbannelsen som gör dem till vildsinta bestar. beväpnad med ett blänkande svärd och sin magiska sköld ger sig Tom ut på sitt tredje uppdrag som leder honom ut i bergen. Där lurar jätten som hotar befolkningen med hemska jordskred.

Kentaurens styrka

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar (1 tim., 23 min. ). DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Beast Quest. På Avantiens slätter lever djur och människor i skräck för den vildsinta kentauren. Han är förhäxad av den lömske trollkarlen Malvel och istället för att beskydda djuren terroriserar han dem. Tom tvekar inte att ge sig ut på sin fjärde utmaning, men när han försöker hjälpa den hårt prövade befolkningen blir han kastad i fängelse.

Zefa - jättebläckfisken

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Beast Quest - Den gyllene rustningen. Den onde trollkarlen Malvel har stulit en magisk gyllene rustning och spritt ut delarna över hela Avantien. Tom har svurit på att hitta dem. Men varje del vaktas av ett fruktansvärt monster. Och ett av dem är Zefa - jättebläckfisken. Ska Tom lyckas övervinna en undervattenstrid mot detta monster.

Flams

Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008. Talboken omfattar 1 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Vem drog det första skämtet och varför skämtar vi om norrmän? Det får du svar på i den här flamsiga boken. Du lär dig också att berätta en rolig historia som ett riktigt proffs och får tips för roliga timmen. Och sen kan du skratta åt hundratals knasiga, galna och superroliga flams inskickade till tidningen Kamratposten.

Nollan

av Beth Goobie. Inläst ur Hegas, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Sjuttonåriga Sofi blir misshandlad av sin pappa, både fysiskt och psykiskt. Hennes liv är en djungel där hon ständigt måste se upp för socialtanter, snokande grannar och lärare. Alla ställer frågor. Men den hon måste akta sig allra mest för är den man som lever under samma tak som hon. Och en dag går han för långt. Sofi inser att det finns hjälp att få.

Övergivna

av Michael Grant. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar $bc. DAISY text och ljud.

Del 1 i en planerad serie. På ett ögonblick försvinner alla människor över femton år. Bilar kör av vägen, spädbarn ligger ensamma i sin vagga och plötsligt fungerar inte telefoner, datorer eller teveapparater. En helt ny och skrämmande värld möter Sam, Astrid och deras vänner. Förtvivlat försöker de komma på gåtans lösning. Men tiden börjar rinna ut för Sam, som snart ska fylla femton.

Unga monster

av Michael Lawrence. Inläst ur Argasso, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 57 min.. DAISY text och ljud.

Det är Lons första dag i sin nya skola, doktor Ffelix Ffurters Akademi för Unga Monster. Ohyggliga varelser hemsöker korridorerna - och då pratar vi bara om lärarna. Är Lon tillräckligt hemsk för att klara av skolan? Från och med nu måste han uppföra sig så illa han bara kan.

Drakens dagbok

av Dugald Steer. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i Drakologi-krönikan som börjar med Drakens öga. De blivande drakologerna Daniel och Beatrice Cook blir kvar i England när deras lärare dr Drake oväntat blir kallad till Indien för att ta hand om en svårt sjuk naga. Syskonen får veta att ett botemedel för drakar kan finnas omnämnt i en gammal dagbok. Med en nykläckt drakunge i släptåg ger de sig av på den hemliga Drakexpressen för att hitta Drakens dagbok.

Drakens öga

av Dugald Steer. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i Drakologi-krönikan. Daniel Cook, 12 år, och storasyster Beatrice ska tillbringa sommaren 1882 hos sina föräldrars gamla lärare, dr Ernest Drake. Syskonen får till sin förvåning veta att det finns drakar och att deras föräldrar i hemlighet är berömda drakologer. Barnen börjar egna drakstudier men dessa avbryts snart av ett inbrott där dr Drakes dagbok blir stulen av den ondskefulle drakologen Ignatius Crook.

Cherry Ames, översköterska

av Helen Wells. Inläst ur Bonnier, 1970 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Handlingen utspelas på en ö i Stilla havet under 2:a världskriget. Cherry Ames är tillförordnad översköterska vid ett etappsjukhus. Utöver sitt ansvarsfulla arbete måste hon hålla disciplin bland sina spralliga, viljestarka kamrater. Överste Pillsbee är uppfylld av reglementet och motarbetar Cherry på alla områden. Nostalgisk läsning för vuxna.

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Konsten att vara kompis

av Per Bengtsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Intervjuer med läsare av Kamratposten om konsten att vara kompis. Här ges också tips på vad man kan göra för att hitta nya vänner, hur man blir en bra kompis och så kan man göra ett test som visar vilken kompistyp är.

Teknik, industri och kommunikationer

Staden [Elektronisk version]

av Johanna von Horn. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 48 min.. DAISY text och ljud.

Vad finns under marken egentligen och vad är alla de där brunnslocken på gator och trottoarer till för? Hur fungerar bankomaten, tunnelbanan, trafikljusen och rulltrappan? De här frågorna, och många andra, får du som är nyfiken på hur saker och ting i staden fungerar, svar på. Taktila svällpappersbilder i färg.