Nya talböcker december 2010

Nya talböcker december 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 193 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Skulle jag dö under andra himlar

av Johannes Anyuru. Inläst ur Norstedt, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 37 min..

Francis är en framgångsrik men frustrerad ung konstnär från Hisingen i Göteborg. Han bär på en välvande sorg inuti, och vill hela tiden vara någon annan, någon annanstans. Han reser till Madrid där han träffar Nina. En roman om längtan efter mening, en poetisk berättelse om kärlek och vänskap och om att söka efter mening. J.A., 1979- , hyllad poet som nu romandebuterar.

Lust och heder

av Leslie Arlen. Inläst ur B. Wahlström, 1984 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 14 tim., 33 min..

Borodinsagan är en berättelse i flera delar, som handlar om en rysk furstefamilj. Handlingen tar sin början under de oroliga åren före ryska revolutionen. Man får möta bland andra Ilona, den unga vackra furstinnan, som av sin familj enligt traditionen är utsedd att gifta sig med Furst Roditjev. Men ödet vill annorlunda och istället förälskar Ilona i en amerikansk journalist som är på reportageresa i Ryssland .

Svarta katten - livets lapptäcke

av Annika Banfield. Inläst ur B C Books, cop. 2006 av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

Efter tusen år i dvala ska en av landets äldsta ceremoniplatser öppnas. För att rädda Moder Jord måste förändringen ha skett före 2012. Fem halsband måste sammanföras på rätt plats och vid rätt tidpunkt för att initiera den gamla profetian: ljuset ska komma från norr. Medan människorna letar efter svar knyter den svarta katten ihop själar i ett nätverk inför det som ska hända under vintersolståndet.

Begärets nio växter

av Margot Berwin. Inläst ur Bra böcker, 2010 av Christina Hellman. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Lila Nova bor ensam i en enkel vitmålad liten lägenhet i New York. Efter en uppslitande skilsmässa ser hennes liv ut som henes hem; avskalat och tomt. Men när hon träffar den stilige växtförsäljaren David Exley öppnar sig en helt ny värld för henne. En berättelse om kärlek och självinsikt som förenar mystik och äventyr.

Att leva och dö som Joe Strummer

av Marcus Birro. Inläst ur Damm, 2010 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Självbiografisk roman. Berättaren är en man i yngre medelåldern som lever ett trist liv i Norrköping. När Frank, en av hans vänner dör bestämmer han sig för att återförena deras gamla band för en spelning på dennes begravning. Han löser en förstaklassbiljett till barndomens Göteborg, den stad han lämnat tio år tidigare och inte tänkt återvända till, men nu tvingas konfrontera i sina minnen. M. B., 1972.

Kärlekens geografi

av Nina Bouraoui. Inläst ur Grate, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 19 min..

Berättelse om relationen mellan en kvinnlig författare och en sexton år yngre man, som i sitt konstnärskap inspirerats av hennes dagbok. Det handlar om besatthet, om att leva i nuet, om åtrå, om förväntan, om rädslan att bli övergiven, om vänskap och kärlek. N.B. har en framträdande plats bland Frankrikes unga författare. Boken belönades 2005 med prestigefyllda priset Prix Renaudot.

Kvinnor

av Steinar Bragi. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

Eva flyttar hem till Reykjavik efter många år i New York. Hon får låna en lägenhet i ett modernt höghus men förstår snart att något inte stämmer. Inom kort liknar hennes tillvaro en surrealistisk mardröm. Hon är fångad i en glasbur och ständigt bevakad. Skrämmande skildring av Island strax före den ekonomiska krisen, av ett samhälle genomsyrat av materialism och ytlighet. Nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2010.

Anklagad

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 26 min..

Del 34 i släktsagan om Hannah. Åshild har blivit godtagen som mästare i skrået, och kan nästan inte tro att det är sant. Tiden i Bergen har varit vällyckad och nu glädjer hon sig åt att resa hem till silversmedjan och Ola. Men Knut är inte helt färdig i staden. Det är en person han känner att han har något ouppklarat med. Tyvärr visar det sig att Ditten har goda vänner bland stadens skurkar.

Krigstid

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 8 min..

Det är oroliga tider i Danmark. På Sörholm märks inte så mycket av krigstiden annat än att alla krigsdugliga, unga män blir inkallade. Men de har andra saker att bekymra sig över. Någon smyger fortfarande omkring i skuggorna och oron växer, så Hannah bestämmer sig för att sätta ut vakter. Och i Hemsedal har det börjat gå rykten om ett mycket kärleksfullt avsked mellan Knut och prästänkan Emma.

Månstenen

av Wilkie Collins. Inläst ur Norden, 1972 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar D. 1: 9 tim., 28 min. : mono.

Snölejoninnans mjölk

av Dalai Lama VI. Inläst ur Rosengården, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 9 min..

64 sånger ur det odaterade manuskriptet Visdomsbäraren Tsamyang Gyatsos sånger, som brukar tillskrivas den sjätte Dalai Lama, 1683-1706. Sångerna infogar sig i den tibetanska folkpoesitraditionen och rör sig mellan det världsliga och det andliga - buddhistiska tankesätt, naturbeskrivningar, kärlekens uppblossande och avsvalnande. Urval, inledning, kommentarer och översättning av språkvetaren och indologen Rolf Jonsson.

Katarina Stenbock

av Camilla De Laval. Inläst ur Ramnäs historiska förlag, cop. 2008 av Christina Hellman. Talboken omfattar 35 tim., 23 min..

Gustav Vasa, på rundresa i Västergötland i sällskap med Gustav Olofsson, Stenbocken kallad. Stenbocken får bud om att han fått ännu en dotter. När han ber om lov att besöka sin fru och dotter i gården Torpa följer kungen med för att hälsa på sin släkting Brita av Vasa och den nyfödda Katarina. Vi följer sedan den nyfödda Katarina Stenbocks liv från vaggan till graven.

Omegapunkten

av Don DeLillo. Inläst ur Atlantis, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 4 min..

Richard Elster, 73-årig intellektuell med förflutet på Pentagon, har dragit sig tillbaka i Arizonas öken. En ung dokumentärfilmare kör ut för att besöka honom. Tanken är att göra en film om Elsters minnen av Irakinvasionen. Men ökenhettan gör att planerna förskingras av kvällsdrinkar, vardagsbestyr och abstrakta diskussioner. En dag kommer Elsters vuxna dotter på besök - och försvinner spårlöst.

Sherlock Holmes i skräckens dal

av Arthur Conan Doyle. Inläst ur Bakhåll, 2010 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

Godsägaren John Douglas hittas mördad på sin herrgård under gåtfulla omständigheter. Han är skjuten i huvudet och så vanställd att han endast kan identifieras med hjälp av tatueringen, eller snarare brännmärkningen, på höger underarm. Sherlock Holmes får anledning att misstänka att den ökände professor Moriarty figurerar i bakgrunden till det makabra mordet. Utkom i original 1914.

Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem

av Åke Edwardson. Inläst ur Leopard, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 8 tim., 39 min..

Stormens framfart i Småland förändrade livet radikalt för Ann och Johan. Nu sitter de vid 11-årige sonen Andreas' sjuksäng. Han har legat i koma i flera månader efter att ha fått ett träd över sig. Det de inte kan säga varandra yppas vid sonens sjukbädd. Hur ska livet kunna gå vidare? Kommer det att vara något mer än "en semester från döden"? Om kärlekens villkor under den största påfrestning två personer kan utsättas för.

Döden i Lund

av Sven B. Ek. Inläst ur Bra böcker, 1976 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Adjunkt Linderholm har återupptagit sina studier i Lund. Efter ett studiebesök på Glyptoteket i Köpenhamn ser han fram emot en god middag på båten till Malmö. Men han blir störd av en främmande man som faller död över hans bord. Linderholm dras motvilligt in i en trasslig mordhärva som leds av den voluminösa och skroderande polisintendenten Larsson. Humoristisk pusseldeckare i Lundamiljö.

I döden dina män

av Niklas Ekdal. Inläst ur Forum, 2008 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 17 tim., 28 min..

Stockholm drabbas av en rad ritualmord på hög uppsatta tjänstemän. Kalle Holm på Aftonbladet får tips som pekar mot militanta islamister. Kriminalinspektör Johanna Tott följer ett annat spår och hamnar i konflikt med sina chefer. Hennes jakt leder henne bakåt i tiden, till underjordiska gångar under centrala Stockholm och till mysterier hörande till det förgångna. Samtidigt arbetar mäktiga krafter för att uppnå sina mål.

Viki som ville gå i skolan

av Fabrizio Gatti. Inläst ur Karneval, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 36 min..

Kortroman om ett angeläget ämne: invandringen till EU från fattiga länder utanför unionen. Läsaren får här följa Viki och hans mor och syster som lämnar hemlandet Albanien för att återförenas med fadern som svartjobbar i Italien. Men EU bjuder dem på kärva villkor, och deras bostad är ett skjul på en soptipp. Viki får trots allt börja i skolan, som han drömt om så länge! Men vad händer om polisen hittar hans pappa?

Fortfarande Alice

av Lisa Genova. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 9 tim., 54 min..

Alice, 50 år, lyckligt gift och med tre vuxna barn, är mitt i karriären när hon börjar glömma saker. Först enstaka ord i meningar, men sedan den dag hon under sin joggingtur i city plötsligt upptäcker att hon gått vilse bestämmer hon sig för att söka en läkare. Hon får diagnosen tidig Alzheimer. Ett gentest visar att hon ärvt sjukdomen. Förf. skildrar kärleksfullt, men sakligt och fängslande en människas hastiga åldrande.

Gul ondska

av Peter Gissy. Inläst ur Tre böcker, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 20 min..

En naken, död kvinna hittas på en filt utanför Göteborg. I bakgrunden hänger hennes underkläder i träden. Mördaren har ägnat lång tid åt att avlägsna varje spår av sitt hemska brott. Varför har han arrangerat mordplatsen som en makaber teaterscen? När Kent Mortland återvänder från norra Tyskland, där han varit tillsammans med sin dotter, dras han motvilligt in i polisens allt mer desperata jakt efter förövaren.

Bittrare än döden

av Camilla Grebe. Inläst ur W&W, 2010 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Den andra boken om psykologen Siri Bergman. Femåriga Tilde blir vittne till hur någon sparkar hennes mamma till döds. Samtidigt träffar Siri och hennes kollega Aina en helt ny patientgrupp då de leder en självhjälpsgrupp för kvinnliga brottsoffer. Stegvis flätas lilla Tildes öde samman med Siris och de andra kvinnornas i gruppen. Sökandet efter försoning och upprättelse övergår i en jakt på en besatt mördare.

Änkan

av Maria Gustavsdotter. Inläst ur Isaberg, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 54 min..

Del 3 i serien inledd med Dottern. Gertraud blir änka efter att Nils gått bort i blodförgiftning. Hon är självständig och har en stark katolsk trosuppfattning, men hon kommer i konflikt med familjen när Måns Vågmästare friar. De tror att han blir en god man åt henne. Gertraud vet att den mannen är ond och strider för sin frihet. När hennes moster Hildegard vill ha löftet infriat att få dö i Lübeck, ser Gertraud en utväg.

Den flerfaldige mördaren

av Björn Hellberg. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

Den lilla staden är sig lik, lugn och oförstörd, men oroande krusningar finns under ytan. Kommissarie Sten Wall ser med oro fram emot pensionen. En ungdomsliga sprider rasistiskt klotter och en överaktiv bloggare gör allt för att ta heder och ära av folk. Men när en rikskänd rasistbekämpare plötsligt mördas under ett hemligt besök i staden börjar misstankar och oror sprida sig.

Casanovas kvinna

av Åsa Hellberg. Inläst ur Kalla kulor, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

Efter en tids singelliv vill Lotta träffa en ny man. Hon nätdejtar och får kontakt med Jonas. De förälskar sig och blir ett par. Men så visar det sig att Jonas fortfarande har kontakt med andra kvinnor, att han helt enkelt inte kan sluta träffa andra. Jonas är sexmissbrukare. Lottas tillvaro faller samman. Men hon ger inte upp utan kämpar vidare, för att rädda sig själv och mannen som hon på något sätt ännu älskar.

Ich bin ein Bibliothekar!

av Christer Hermansson. Inläst ur Tusculum, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 49 min..

Satir över hur managementtrender genomsyrar kultur- och näringsliv. Oliver C. Johansson vill göra karriär och bli sedd, men blir genast nedtryckt i den nya organisationen. Han får nya arbetsuppgifter vilka han misslyckas med att utföra och framstår alltmer som en Kafka-figur som kämpar i sitt värv med skygglappar för ögonen. Komisk dystopi över den lilla människans fruktlösa strävan. C. H., 1963-, förf. och bibliotekarie.

Kulturchefen

av Christer Hermansson. Inläst ur Tusculum, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Frist. forts. på Ich bin ein Bibliothekar. Oliver C. Johansson har avancerat från bibliotekarie till kulturchef i Strangeness. Han är en självgod herre i sina bästa år med gott självförtroende. Verksamheten ska profileras och Strangeness kulturliv lyftas till högre dimensioner. Förf. låter sin kulturchef hamna i ironiskt skruvade samtal kring kommunal handläggning. Roman fylld med dråpliga replikskiften.

Förtvivlans timme

av James Holland. Inläst ur Historiska media, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 20 min..

Del 2 i en serie från andra världskriget med sergeant Jack Tanner i huvudrollen. Det är maj 1940 och Tanner är på träningsläger på Englands sydostkust. Två polacker omkommer på grund av sabotage och Tanner själv utsätts för mordförsök. Han misstänker att någon i de egna leden kan ligga bakom attentatsförsöket och dras in i det infernaliska krigskaoset vid franska Dunkerque.

Små citroner gula

av Kajsa Ingemarsson. Inläst ur Forum, 2004 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 6 min..

Agnes är nära trettio och har det mesta. Ett bra jobb som hovmästare på en krog i Stockholm, en älskad pojkvän och en bästa väninna som alltid ställer upp. Men så förlorar hon sitt arbete och pojkvännen överger henne för en annan. En efter en rasar byggstenarna i den tillvaro hon byggt upp. Men kanske finns en mening med allt som sker. Agnes lär sig så småningom vad hon vill med sitt liv. Underhållningsroman om kärlek och vänskap.

Sista natten i Twisted River

av John Irving. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 19 tim., 49 min..

År 1954, i ett litet samhälle i New Hampshire, förväxlar 12-årige Danny den lokala polismannens flickvän med en björn. Han råkar slå ihjäl henne med en stekpanna och pojken, och hans pappa, tvingas fly från trakten. De startar ett nytt liv i Boston och Danny växer upp och blir i vuxen ålder en författare. Myllrande roman som, med en kombination av humor och stort allvar, skildrar ett antal livsöden i USA under ett halvt sekel.

Fallet Grete

av Anders Jonason. Inläst ur Bonnier, 1963 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

Grete, född Margareta Larsson, är en flicka av den sort som med lite tur kan sätta ett imperium i gungning och ruska om i Londonsocieteten. Hon lyckas med sin frånvaro trassla till livet rejält för några herrar ur Stockholms övre och undre värld. Journalisten Björn Andersson följer trådarna i fallet Grete och finner att det handlar om en besvärlig kriminalgåta.

Övervintraren

av Willy Josefsson. Inläst ur W&W, 2007 av Willy Josefsson. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Det är maj 1968. I Båstad pågår demonstrationer - Sverige ska möta Rhodesia i en Davis Cup-match. När slagorden tystnat gör den unge polisen Martin Olsson en fruktansvärd upptäckt. En sjuttonårig pojke från trakten har mördats. En student från Lund, Svante Hanzon, fälls för mordet. Nästan fyrtio år senare kontaktas Olsson. Någon i polishuset försöker sabotera en mordutredning - där offret är journalisten Svante Hanzon.

Hundens paradis

av Reidar Jönsson. Inläst ur Darwin Books, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 14 tim., 6 min..

Del 3, frist., i serien inledd med Mitt liv som hund. Ingemar Rutger är i början av 2000-talet en nybliven änkling i djup sorg efter tre äktenskap. Han försöker ta sitt liv, men misslyckas som vanligt och somnar. I drömmen söker hand lindring för son sorg, men tvingas istället bege sig ut på en tragikomisk vansinnesfärd där livet passerar revy - med en schizofren gudinna som reskamrat.

Måsen och andra noveller

av Sevko Kadric. Inläst ur Hamlet, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

19 noveller med bosniska motivkretsar. Förf. flydde kriget i det sönderfallande Jugoslavien och kom till Sverige 1992. Man får bland annat möta Samir som levde i en hangar som en sardin i en sardinburk med 600 andra, Selma som kallades svenskan för att hon var självständig och ville bada naken, Saban som suttit i sex koncentrationsläger i fyra länder och Bina, flickan som kysste en groda och fick en prins.

Uppdrag: mord

av Simon Kernick. Inläst ur Bra böcker, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Operation kirurgsnitt är avsedd att lura colombianska narkotikahandlare att sälja kokain till två polisinfiltratörer på ett hotell vid Heathrow. Men den misslyckas och misstankarna faller på en av de inblandade poliserna, Stegs Jenner. Stegs är en enstöring med disciplinära prickar och som alltid levt på gränsen. När hans kollega och nära vän dör i skottdramat på flygplatsen bestämmer han sig för att köra sitt eget race.

Vad dagen är natten skyldig

av Yasmina Khadra. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 13 tim., 9 min..

Det är tidigt 1930-tal i Algeriet. Younes är en muslimsk pojke som på grund av familjens ekonomiska bekymmer tvingas flytta till sin farbror och dennes franska fru i Orans mer fashionabla villakvarter. Han får byta namn till Jonas för att lättare accepteras av de franska kolonialisterna. En dag blir han förälskad i den franska flickan Émilie. Om Algeriets turbulenta politiska historia sedd genom den lilla människans ögon.

Min familj på gott och ont

av Ephraim Kishon. Inläst ur Bergh, 1978 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 11 min..

Ett urval kåserier ur den israeliske humoristens produktion. Det handlar om våpig och spendersam hustru, tyranniska barn och en familjefar i ständigt underläge. Kunde vara från vilken västeuropeisk eller amerikansk medelklass- och storstadsmiljö som helst under 1960- och 70-talen. Rappt skrivet med en ton av stilla vansinne som är både sympatiskt och roande. E. K., 1924-2005.

Radhusdisco

av Morgan Larsson. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 13 tim., 21 min..

Uppväxtskildring från Trollhättan som utspelas på 1980-talet. Morris trivs med sina vänner på lågstadiet, trots att Linus alltid får alla tjejer och Ubbes lekregler är väldigt märkliga. Mellanstadiet passerar och på högstadiet blir världen större, förälskelserna djupare, vännerna vildare och desperationen starkare. Debutroman med tydlig tidkänsla, träffsäkra iakttagelser och mycket humor.

Berättelsen är världens språk

av Ursula K. Le Guin. Inläst ur Ordbilder, 2005 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

Planeten Aka hade en gång en rik kultur, men den moderna teknologin har fullständigt förändrat den. Allt som vittnade om det förflutna har förstörts och medborgarna övervakas noggrant. Sutty som är officiell observatör från Jorden, har hört talas om några utstötta som lever i ödemarken enligt de gamla sederna och utövar den religion som gått förlorad - berättelsen. Hon får i uppdrag att söka efter de utstötta i bergen.

En tyst minut

av Siegfried Lenz. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

Berättelse om den unge gymnasisten Christians förbjudna kärleksaffär med sin engelsklärarinna Stella under vad som tycks vara arla efterkrigstid. Christian själv för ordet och växlar mellan parets kärlekshistoria under ett sommarlov och en minneshögtid för Stella, som kort efter sommaren rycks bort i en olycka. S. L., 1926- , är en av den tyska efterkrigslitteraturens främsta romanförfattare.

Skogen

av Margareta Lindholm. Inläst ur Kabusa, 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 2 tim., 52 min..

Maria och Bror är syskon och arrenderar samma skogsbruk av kyrkan som sina föräldrar. Men nu har marken sålts till Grenaas. Skogen ska huggas ner och de tvingas flytta till en lägenhet i samhället. Vi får följa utvecklingen genom Marias dagbok. Ju närmare de kommer den livsavgörande förändringen, desto mer närvarande blir barndomen på gården och kärleken till skogen.

Ett piggsvins memoarer

av Alain Mabanckou. Inläst ur Weyler, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 51 min..

Banditen och mördaren Kibandi har just dött och den dubbelgångare han har haft i livet - ett piggsvin - summerar sitt liv för ett baobaträd. Piggsvinet är i själva verket den som fått genomföra Kibandis dåd och nu ångrar han allt ont han gjort. I långa monologer tänker han tillbaka på sina unga år i piggsvinsstammen. Ironisk betraktelse över människornas förehavanden i skenet av gamla afrikanska föreställningar.

Blodets meridian

av Cormac McCarthy. Inläst ur Bonnier, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 20 min..

Makaber pikaresk- och västernroman med handling från 1800-talets mitt. Ett gäng skalpjägare rör sig i gränstrakterna mellan USA och Mexiko och dödar krigförande apacher. Men snart ger de sig på alla civila som kommer i deras väg. Anförare är John Joel Glanton, men den verklige ledaren är domaren Holden, en över två meter lång vetenskapsman och skoningslös mördare. Litterär nedstigning i helvetets nedersta kretsar.

Den riktiga jultomten och andra julberättelser

av Vilhelm Moberg. Inläst ur Carlsson, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 30 min..

15 noveller, de flesta skrivna under 1920- och 1930-talen och publicerade i tidskrifter som Smålänningens jul och Veckotidningen Såningsmannen m.fl. Här sammanställs de för första gången i en volym. De ger smakprov på den bredd som Vilhelm Moberg senare skulle komma att erbjuda sina läsare.

Medan stormen drog fram

av Marie Morin. Inläst ur Axplock, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 30 min..

Annika har rest till sin lilla stuga för att fundera över om hon ska skaffa sig barn eller inte. Hon tänker på sin bortgångne man Max och trivs med tystnaden och stillheten, men den bryts av stormen som drar in över trakten. Med stormen kommer också Erik. Hans bil har stannat så han söker sig till bebyggelse för att komma undan ovädret. Medan stormen drar fram närmar sig de två varandra.

Den gode borgmästaren

av Andrew Nicoll. Inläst ur Telegram, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 13 min..

I Dot, en liten stad någonstans på den baltiska kusten, är den ärlige och gode borgmästaren Tibo Krovic djupt och hemligt förälskad i sin sekreterare, Agathe Stopak. Hon är vacker, men gift och Tibo har ingen möjlighet att visa sin kärlek. Men en dag förändras allt och deras liv blir sig aldrig likt igen. Roman om kärlek, förlust, förtrollning, vänskap, fantastisk mat, en blåsorkester och en biljakt i promenadtempo.

Inger Grannes och brudkronan

av Per Nilsson-Tannér. Inläst ur HLT, 1994 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Hede var i början av 1600-talet ännu en norsk provins. Våren är kommen och till sommaren ska Inger stå kronbrud, gifta sig med Jon, bli sonhustru i den rika gården Grannes. Men vid söndagspredikan uppmanar prästen dem att dra till storskogen då stora härar kommer dragande från Sverige. De är redan i grannförsamlingen. Jon tar brudkronan med sig och gömmer den, det kanske inte blir något bröllop till sommaren.

Noveller för Världens barn

Inläst ur Informationsförlaget, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 2009: 13 tim., 30 min. : mono.

Novellsamling med tema klassiska verk ur världslitteraturen. Urvalet har stor geografisk spridning och svenska författare står för cirka en tredjedel. Noveller av bl.a.Karin Boye, Selma Lagerlöf, Göran Tunström, Elin Wägner, Julio Cortázar, Franz Kafka, Norman Mailer, Cora Sandel, John Updike och Richard Yates. Ingår i serien Noveller för världens barn.

Luftslott

av Sheila O'Flanagan. Inläst ur Pocketförlaget, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 57 min..

Carey jobbar som flygledare på Dublins flygplats och är van vid att hantera oförutsedda händelser. När Ben, en man hon känt i bara fem minuter, friar, tar hon hand om situationen lika lugnt som vanligt - och tackar ja! Men det verkar som om Ben inte varit uppriktig om sitt förflutna och Carey börjar snart undra om hon inte begått ett stort misstag.

Utrensning

av Sofi Oksanen. Inläst ur Bonnier, 2010 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 11 tim., 18 min..

Systrarna Aliide och Ingel växer upp på en liten gård i Estland under andra världskriget. Ingel blir förvisad till Sibirien medan Aliide blir kvar. Hon begår en handling, ett förräderi, som förföljer henne resten av livet. I början av 1990-talet kommer tiden ikapp Aliide; hon hittar en blåslagen kvinna utanför sitt torp, tar med henne hem och inser gradvis att kvinnan inte är en främling. Tilldelades Nordiska rådets stora pris 2010.

Snö

av Orhan Pamuk. Inläst ur Norstedt, 2005 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 22 tim., 58 min..

Till staden Kars längst österut i Turkiet kommer en man som kallas Ka. Han är poet och har länge levt i exil i Tyskland. Nu har han i uppdrag att skildra en våg av självmord bland unga kvinnor. Det är 1992, snön faller, och staden är snart avskuren från omvärlden. I en valkampanj går islamisterna mot seger, staden skakas av politiska motsättningar och Ka får mer material till sitt reportage än han vill ha. Politiskt laddad roman. Nobelpris i litteratur 2006.

Vårflod

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

Del 7 i serien Tre systrar. Det är svåra tider på Jakobvollen. Spannmålsskörden har gått förlorad under nattfrosten och folket på gårdarna i dalen lever ur hand i mun. När en charmerande Amerika-agent kommer på besök är det flera som låter sig frestas. Våren är i antågande och med den flyttar ett nytt par till bygden. Både Stina och Ingrid känner att det är något mystiskt med den unga, vackra Maria.

Ensam i världen

av Margit Sandemo. Inläst ur Boknöje, 2001 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

I 1600-talets Europa härjar trettioåriga kriget. Föräldralös och ensam är Kira på flykt undan krigets fasor. Vem är hon egentligen och var kommer hon ifrån? Efter moderns död har Kira glömt sitt riktiga namn och hon har inte någon plats hon kan kalla ett hem, bara landsvägen och slagfälten, där hon flackar omkring i soldaternas följe. Ingen man bryr sig om henne - tills hon möter Johannes.

Det händer inte mig

av Miriam Sennehed. Inläst ur Miriam Sennehed, 2005 av Lily Bigestans. Talboken omfattar 15 tim., 12 min..

Autentisk skildring av ungdomars liv idag. Förf., endast 18 år gammal, vill skaka om läsaren och ge en inblick i vilken roll hasch, amfetamin och alkohol faktiskt spelar i många tonåringars liv - även hos dem som inte själva går på droger. Förf. skriver på ett sätt som talar direkt till läsaren med slängig talspråksjargong. Den tryckta boken är sponsrad av Riksorganisationen för ett Drogfritt Sverige.

Niceville

av Kathryn Stockett. Inläst ur Forum, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 19 tim., 4 min..

När Skeeter efter sin utbildning återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi faller hon tillbaka i sitt gamla liv med tennis och baler. Men hon har förändrats och reagerar alltmer på de orättvisor hon ser i 1960-talets Södern. Genom arbetet på lokaltidningen träffar hon två svarta hemhjälper och tillsammans bestämmer de sig för att skriva en bok om verkligheten bakom de fina fasaderna i den stad som de kallar Niceville.

Phonephucker

av Tanja Suhinina. Inläst ur Hydra, 2007 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Erotiskt frispråkig debutroman som bygger på en blogg där förf. som ung blivande psykolog berättar om sitt jobb med telefonsexförsäljning. Fräckt skildras hur kampen för det nattliga brödet kan ta sig många, vitt skilda och ofta humoristiska uttryck, men att det i slutändan ändå alltid är en människa i den andra luren.

Da capo i London

av Bodie Thoene. Inläst ur Mediagruppen, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 11 tim., 32 min..

Del 7 i serien Sionförbundet, inledd med Upptakt i Wien. Politiker debatterar medan hundratals förtvivlade människor köar utanför brittiska ambassaden för att fly Polen innan Hitlers markstyrkor anländer. Utanför ambassadgrindarna ber den judiska lärarinnan Eva Weitzman om ett mirakel. Utan ett brittiskt pass kommer hon att hamna i nazisternas klor.

Intill mjölkhagen

av Dylan Thomas. Inläst ur Bonnier, 1958 av David Zetterstad. Talboken omfattar 2 tim., 6 min..

Pjäs, som ursprungligen skrevs för radion, där rösterna tillhör några invånare i den lilla walesiska sjöstaden Llaregyb. Med sin poetiska, starkt allittererande och bildrika prosa är den en av milstolparna i radiodramatikens historia. Utkom postumt 1954. Dylan Thomas, 1914-53, brittisk (walesisk) författare samt populär underhållare och uppläsare.

Odalsdottern

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2010 av Helena Nizic. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

Del 1 i en historisk romanserie, från Eidsfoss järnverk, som utspelar sig under 1800-talet. Ylva är 19 år då hon tvingas ta över som husfru på storgården Brandsäther när modern blir allvarligt sjuk. Hon får hjälp av tjänstefolket, men mäktiga fiender döljer sig i skuggorna. Harald är en av dem som kör kol för järnverket och som drömmer om den vackra och stolta Ylva. Men en storgårdsdotter är ouppnåelig för en arbetarson.

Angelologi - änglarnas tecken

av Danielle Trussoni. Inläst ur Damm, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 19 tim., 12 min..

En dag när syster Evangeline utför sina sysslor i klostret Sankta Rosas bibliotek hittar hon en brevsamling som kommer att förändra hennes liv. Breven avslöjar att det i generationer har pågått en kamp mellan änglar och människor. Samtidigt närmar sig ett stort antal bevingade varelser klostret. Stämningen är hotfull.

Resehandbok för singlar

av Liz Tuccillo. Inläst ur Damm, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 50 min..

Julie Jensen tröttnar på sitt singelliv i New York och bestämmer sig för att ge sig ut i världen för att se hur andra kvinnor i hennes situation lever. Hon lämnar sitt hem sitt arbete, familj och vänner och reser till Paris, Rio, Sydney, Bali, Peking, Bombay och Reykjavik för att få underlag till den bok om singelkvinnor världen över som hon tänker skriva.

Frankie Machine

av Don Winslow. Inläst ur Voltaire, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 11 tim., 49 min..

Frank Machianno trodde att han lämnat maffian för gott. 62 år gammal lever han ett stillsamt liv i San Diego. Förr var han en fruktad torped och yrkesmördare under namnet Frankie Machine. Men nu kallas Frank in för ett nytt uppdrag - han ska övervaka ett möte mellan Los Angeles-maffian och "The Detroit Combination". Mötet går snett och han upptäcker att han har många fiender som jagar honom. Hårdkokt kriminalroman.

Den långa vägen till trygghet

av Berthil Åkerlund. Inläst ur Läkarmissionen, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 30 min..

Frist. forts. på Hon ville överleva. Boken är ett journalistiskt arbete i lätt dramatiserad form som utspelar sig i Sydafrika. Sne är 6 år när hennes mormor mördas 1998. Hon ser vilka som utför dådet och fruktar för sitt liv. Två år efter mordet avlider Snes mamma och inom kort även lillasyster. Hon kommer till en fosterfamilj, men rymmer därifrån för att leta efter sin försvunna bror. Lämplig även för ungdom.

Boken om Albin och Märta

av Berit Ölund. Inläst ur Berit Ölund, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 14 tim., 2 min..

En nästan sann historia om livet i en vanlig familj utanför Piteå i början av förra seklet. Stockholmsflickan Alma kommer som fosterbarn till Hortlax, föder tre horungar och dör. Äldste sonen Albin knyter näven i byxfickan, ligger på tro och loven hos Märta och gör henne med barn. De kämpar för sin rätt att leva, inte bara överleva. B.Ö., 1945- .

Berättelsen om Esmara

av Petra Östergren. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Det har hunnit bli 1980-tal och Esmara lämnar Tornedalen för Stockholm. I Tornedalen finns tryggheten, men också mörka minnen från barndomen. I Stockholm börjar hon på Handelshögskolan och tar hand om släktens hyreshus på Dalagatan. Hon börjar handla med fastigheter, knyter vänskapsband och utforskar kärleken. Men minnena tränger på.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Är det verkligen sant?

av Peter Olausson. Inläst ur Ordalaget, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

Blir tjurar arga av rött? Hade Einstein dåliga betyg? Kan druvkärnor fastna i blindtarmen? Kan man se kinesiska muren från månen? Är Big Ben ett klocktorn i London? Svaret på dessa frågor är nej. P.O. har under många år samlat på "faktoider", påståenden som liknar fakta men som vid en närmare granskning inte stämmer. Han presenterar cirka 140 "faktoider", slår hål på osanningar och förklarar hur det faktiskt ligger till.

Godmorgon Digistan!

av Ulf Wickbom. Inläst ur Langenskiöld, 2006 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Digistan är överallt och ingenstans, det är det digitala landskapet där alla är tillgängliga jorden runt och dygnet runt. Radiojournalisten U.W. funderar här över digitaliseringens konsekvenser. Hur tillgängliga vill vi egentligen vara? Förf. urskiljer nio olika trender som han tycker präglar nutiden, i början av 2000-talet, men han ger också exempel på mottrender som motverkar digitaliseringens negativa följder.

Puh och de gamla mysterierna

av John T. Williams. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1999 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

Med hjälp av Nalle Puh försöker sig förf. på att förklara gamla mysterier - astrologi, alkemi, kabbalan, Arthursagan, druiderna etc. Genom halsbrytande logik bevisas Puhs överlägsenhet - han är inte bara en björn med mycket liten hjärna, han är också sina vänners allra bästa guru och vägledare. Humoristisk drift med övertolkningar av mystikens väsen.

Religion

Uppdrag ärkebiskop

av David Berjlund. Inläst ur Cordia, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Anders Wejryd är Svenska kyrkans ärkebiskop sedan 2006. I ett samtal med journalisten D.B. träder han fram som teolog och något motvillig makthavare. A.W. vill egentligen framför allt bli betraktad som medmänniska. Samtalet där förf. ställer frågor och opponerar sig berör bland annat synen på äktenskapet, makten i kyrkan, homosexualitet, hopp i en förtvivlad klimatkris, tron på Jesus och skolavslutningar i kyrkan.

Den oemotståndliga revolutionen

av Shane Claiborne. Inläst ur Cordia, 2008 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 9 tim., 11 min..

S.C. är en av grundarna till The Simple Way, en kristen kommunitet som lever tillsammans med hemlösa i ett av de fattigaste områdena i norra Philadelphia. Han ställer viktiga frågor kring kyrkan och samhället och utmanar läsarna att lämna en likgiltig "lagomkristendom" och leva ut en tro som kan förändra världen. Allt skrivet med sådan värme och humor att budskapet snarare känns inspirerande än uppfordrande.

Kvällssamtal

av Eckehart. Inläst ur Artos, 1979 av Lars Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

Johannes Eckhart von Hochheim, kallad Meister Eckhart, 1260-1327, tysk filosof och teolog. Han var dominikanermunk och en av medeltidens mest betydande mystiker. Påven Johannes XXII förklarade 1329 det mesta av Eckharts teologi kättersk eftersom denne ibland tycktes vilja utplåna skillnaden mellan Gud och Skapelsen. Emellertid levde grunddragen i hans läror vidare genom lärjungarna Henrik Suso och Johannes Tauler.

Islamismer

av Jan Hjärpe. Inläst ur Gleerup, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

Islamism kallar man politiskt verksamma organisationer som hävdar att islam också är en samhällsordning och ska prägla administration och rättssystem. Men vad händer när islams språkbruk och religiösa föreställningar blir en aktiv del i politiken? Vad är wahhabism, Muslimska brödraskapet, al-Qaida eller ash-Shahab? Förf., religionshistoriker, ger här en orientering om islamismens historia och föreställningsvärld.

Gud i Sverige

av Göran Hägg. Inläst ur Norstedt, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 26 tim., 17 min..

Svensk kulturhistoria ur ett ovanligt, ofta förbisett religionsperspektiv. Här skildras allt från hedniska riter till Knutby-sektens övningar. Författaren berättar om hårdhudade helgon och myndiga biskopar, om den heliga Birgitta, biskoparna Brask och Rudbeckius. Swedenborgarna, Eriksjansarna, Korpela-rörelsen, Maranata, Livets ord, psalmdiktare och andeskådare finns också med i denna digra skildring av Guds Sverige.

Hur hel kan man bli?

av Larsåke W. Persson. Inläst ur Libris, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Med utgångspunkt i Sinnesrobönen och i sin egen familjs historia samtalar förf. med sin läsare om den mänskliga tillvarons möjligheter och begränsningar. L.W.P., 1945- , pastor i Svenska Baptistsamfundet, S:t Lukasterapeut och lärare vid S:t Lukas själavårdsinstitut, har arbetat som pastor och själavårdare i 40 år.

Upptäckter

av Per Edward Petrén. Inläst ur Gratia, 1994 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

Att utvecklas som predikant är att göra upptäckter. Upptäckter om Gud, livet vi lever, Bibelns rikedom och den kristna traditionen. Men också upptäckter om talekonsten, om sig själv och de människor man talar till. Förf. visar på olika sätt hur predikan skiljer sig från andra typer av föredrag eftersom den har ett särskilt anspråk på att vara en auktoritativ utläggning av Skriften och framförs i gudstjänsten.

Frälsningen

av Sven Reichmann. Inläst ur XP media, cop. 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 10 tim., 12 min..

I kristna kyrkor i Sverige handlar predikan allt mindre om syndernas förlåtelse och behovet av frälsning. För S.R., författare till flera böcker och med erfarenhet som lärare vid olika bibelskolor, är detta en dålig utveckling som han polemiserar emot. Han lägger därför stor vikt vid att förklara hur Paulus uttrycker lagens och nådens roller. Generellt används Bibeln i Svenska folkbibelns version.

Förvandlad i Guds närhet

av Anders-Petter Sjödin. Inläst ur Libris, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 19 tim., 42 min..

Om kristet lärjungaskap. Boken har två avdelningar. Den första delen vill stimulera tankar kring en renässans för lärjungaskapets pedagogik. Den andra delen beskriver andliga övningar som på olika sätt är verksamma i den process som leder fram till andlig växt och mognad. Förf., präst i Furulundskyrkan i Partille, med lång erfarenhet av församlingsarbete. Innehåller även boktips och bibeltexter att meditera över

Jag lutar åt Gud

av Tomas Sjödin. Inläst ur Libris, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

85 krönikor, tidigare publicerade i Göteborgs-Posten, där T.S. skrivit under drygt tretton år. De handlar om stort och smått och är fyllda av tidlösa tankar för alldeles vanliga dagar. T.S., pastor och författare, 1959- .

Inkamästarnas arv

av Anna E. Southerington. Inläst ur ICA, 2008 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

Under sina resor i Peru lärde A.S. känna Q'eroindianerna, inkaindianernas ättlingar i rakt nedstigande led. Hon beskriver deras andliga kunskapstradition och ger läsaren instruktioner hur man kan tillämpa den. Enligt förf. lär den andinska kunskapen människan att balansera det mänskliga energifältet, bl.a. genom kontakt med naturens krafter, vilket för henne till en högre nivå av personlig energi, glädje och livskraft.

Filosofi och psykologi

Magkänslans anatomi

av Kristoffer Ahlström. Inläst ur Bonnier Existens, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Om hur vi människor tänker och hur vi i stället borde tänka för att fatta kloka beslut. K.A., 1980- , doktor i teoretisk filosofi, gör en kartläggning av de psykologiska mekanismer som ligger bakom hur vi fattar våra beslut. Genom att korsa experimentell filosofi med ekonomi, filosofi och biologi kommer han fram till helt nya insikter om hur vi människor fungerar.

Född att älska

av Leo Buscaglia. Inläst ur Forum, 1993 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 40 min..

L.B., 1924-1998, var professor i pedagogik vid University of Southern California under tjugo år innan han övergick till fri verksamhet: forskning, författande och föreläsningar. De flesta av hans böcker handlar om kärlekens möjligheter, så också denna bok som består av korta texter, kompletterade med citat av kända och okända tänkare.

Dubbelstjärnan

av Ben Furman. Inläst ur 1. uppl. Natur och kultur, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 3 tim., 33 min. Hmono.

Dubbelstjärnan är en arbetsmodell som har utvecklats av förf:na för att främja den psykosociala arbetsmiljön. Den består av element som framkallar positiva känslor och gemenskap - uppskattning, framgång, skoj och omtanke - samt omständigheter som hotar vår arbetsmiljö - problem, kränkningar, motgångar och kritik. Kan användas som handbok i målinriktat utvecklingsarbete inom alla typer av organisationer.

Mod

av Maria Gerlofson. Inläst ur NoK, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 5 tim., 58 min..

M.G., chefredaktör på tidningen PS!, journalist, dramapedagog och ekonom, berättar om sin egen väg ur mesighet och rädsla och hur hon har gjort för att kunna bli modigare i livet. Med de metoder hon beskriver menar hon att man kan bli mera medveten om hur man själv och andra fungerar och därmed bli starkare. Boktips avslutar.

Svälj den fulaste grodan först

av Brian Tracy. Inläst ur ICA, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 2 tim., 37 min..

21 olika sätt på vilka man kan bryta den onda cirkel där saker och ting antingen inte blir gjorda, eller skjuts upp på obestämd tid. Det handlar om att bryta samlandet av uppgifter så att man blir mer effektiv, fokuserad och organiserad. På ett enkelt och lättillgängligt sätt sammanfattas här de bästa teknikerna.

Du leder!

av Mia Törnblom. Inläst ur Forum, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 14 min..

M.T. har tidigare skrivit handböcker om att leda sig själv - här är den första om att leda andra. Den riktar sig inte bara till chefer utan till alla som är intresserade av hur man når mål, klarar svåra samtal, skapar gemenskap och blir framgångsrik. Med egna erfarenheter, många exempel och humor visar M.T., som driver ett företag som arbetar med ledar- och medarbetarutveckling, hur man kan gå till väga.

Internationella Sova hela natten

av Anna Wahlgren. Inläst ur Anna Wahlgren, 2008 av Anna Westberg. Talboken omfattar 9 tim., 50 min..

A.W., hemarbetande niobarnsmamma och författare, har under trettio års tid utvecklat Sova hela natten-kuren. I denna instruktionsbok får trötta föräldrar reda på hur man kan hjälpa sitt barn till en god sömn hela natten. Metoderna i kuren, som bygger på lugn, säkerhet och njutning, finns utförligt beskrivet liksom svar på föräldrarnas vanligaste frågor.

Vetenskapen om att bli rik

av Wallace D. Wattles. Inläst ur Highhill Publishing, 2010. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

Författaren ställer upp 17 korta principer där han förklarar hur man övervinner mentala hinder och hur skapande och kreativitet är nycklar till välstånd. Han menar att människor genom mentala strategier och positivt tänkande inte bara uppnår andlig rikedom utan även kan erhålla materiella rikedomar. De olika energierna stöttar varandra. Utkom i original 1910 och har därefter kommit ut i en mängd upplagor.

Litteraturvetenskap

Fem porträtt

av Fredrik Böök. Inläst ur Norstedt, 1929 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Fem essäer av F.B., 1883-1961, professor i litteraturvetenskap och i närmare fyrtio år ledamot av Svenska Akademien. Essäerna behandlar författare verksamma på 1800-talet: Johan David Valerius, 1776-1852, ämbetsman och poet. Jacob Adlerbeth, 1785-1844, ämbetsman. Vitalis, psued för Erik Sjöberg, 1794-1828, poet och informator. Sophie von Knorring, 1797-1848, friherrinna. Louis De Geer, 1818-96, politiker.

En levande gosse

av Åke Cato. Inläst ur Sivart, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 5 tim., 6 min..

Åke Cato, 1934- , har varit nöjesreporter och kåsör i Expressen och Aftonbladet, underhållit på tv m. m. Här berättar han hejdlöst roligt om sitt långa liv i underhållningens tjänst, om miljöer och personer i barndomens Malmö, livet som cabaret- och manusförfattare på scen och tiden som mångsidig underhållare med Povel Ramel och Lill Lindfors samt med Sven Melander i tv-programmet Nöjesmassakern.

Det gäckande könet

Inläst ur Symposium, 2006 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 12 tim., 59 min..

Under hundra år har bilden av Strindberg dominerats av tre motsägelsefulla aspekter: den radikale samhällsomvandlaren, den besatte kvinnohataren och den vördnadsbjudande nationalskalden. Hur går de här motstridiga bilderna ihop? Inte alls visar denna antologi där tretton svenska och internationella skribenter kritiskt diskuterar Strindbergs mångskiftande verk ur internationella genusteoretiska perspektiv.

Om konsten att älska skriften

av Mikael Enckell. Inläst ur Söderström, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Förf., finlandssvensk essäist och psykoanalytiker, 1932- , menar att "kärleken till förebilderna är en av de viktigaste livräddande känslorna". Här skildras några kvinnliga litterära sådana: modern Heidi Parland - med inblickar i den Enckellska familjen, George Eliot, Helen af Enehjelm och Irène Némirovsky. Särskilt uppmärksammas judiska teman, och i två essäer behandlas Freud, Proust samt bibliska och judiska urkunder.

Flykt och förvandling

av Aris Fioretos. Inläst ur Ersatz, 2010 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 18 tim., 9 min..

Om den tysk-judiska poeten Nelly Sachs, 1891-1970, liv och verk. Boken, baserad på arkivforskning och intervjuer, gavs ut i samband med en utställning på Judiska museet i Berlin 2010 och behandlar i kronologisk ordning uppväxtåren, flykten undan nazismen, tiden som flykting i Sverige och vägen till Nobelpriset i litteratur 1966. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Mask

av Kristoffer Leandoer. Inläst ur Pequod press, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

Essäsamling som kretsar kring litteraturen som ett gömställe. Förf. diskuterar nyckelbegrepp i kulturdebatten som pseudonymer, autenticitet, självbiografi, metaroman, kopia/original och autofiktion med hjälp av ingående analyser av ett antal representativa författarskap. L. anser att författare som skriver under pseudonym egentligen vill framhäva att identiteten är viktig: läsaren ska stimuleras av gissningsleken.

Som det verkligen var

av Elisabeth Stenborg. Inläst ur Artos, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim..

Sex porträtt av nordiska författare och kulturpersonligheter, mer eller mindre bortglömda. Gemensamt för dem är att de alla är katoliker, samtliga konvertiter utom Marika Stiernstedt som uppfostrades katolskt, men sedan gled bort från aktiv trosutövning och omsider åter närmade sig kyrkan. De övriga är Helena Nyblom, Sigrid Undset, Sven Stolpe, Barbro Alving och Eva Alexanderson. Samtliga porträtt är kronologiskt upplagda.

Hemma i världen

av Per Wästberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 21 tim., 15 min..

Del 3 i förf:s memoarserie inledd med De heliga rummen. Här skildras åren 1966 till 1980 som är en händelserik och dramatisk period både för honom själv och för samhället i stort. Han berättar om tiden som ordförande i International PEN, om möten med många stora författare och det riskabla hemliga arbetet mot apartheid i Sydafrika. Innehåller även många vänporträtt och en intensiv skildring av en länge hemlig kärlekshistoria.

Konst, musik, teater och film

Från vaggan till deadline

av Robert Gustafsson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 19 min..

R.G., 1964- , komiker och skådespelare, har flera gånger kallats Sveriges roligaste man och medverkat i många teaterpjäser, filmer och tv-program. I samband med sitt 25-årsfirande i branschen berättar han här sin historia; delar med sig av anekdoter från den översexuella barndomen, berättar om ungdomskriminaliteten och hur han så småningom tog död på den gamla svenska humoreliten och kom att jobba ihop med Killinggänget.

Springsteens hjärta, boom-boom

av Stig Hansén. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 53 min..

Analys av Bruce Springsteens texter. S.H., 1954- , läser dem som en chiffernyckel, sökande efter Springsteens syn på kvinnor och kärlek. Essäistisk framställning utifrån läsning av skivkonvolutens textblad, egna erfarenheter av ett otal Springsteenkonserter, personliga associationer och vallfärder till rockmytologiska urkällor som Freehold i New Jersey, där Springsteen växte upp.

Hälsa henne att hon ska dö

av Jasmine Kara. Inläst ur Cosmos Publishing, 2010 av Christina Hellman. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Karolina, född i Örebro 1988, drömmer om att bli sångerska, har många vänner och lever ett rätt vanligt tonårsliv - tills hon möter kärleken och pladask ner i helvetet. Vardagen fylls av hot, misshandel, sjunkande självkänsla och tablettmissbruk. Men Karolina vägrar ge upp, reser till New York där hon sover i knarkarkvartar och möter excentriska musiker. Idag heter hon Jasmine Kara och har släppt sitt debutalbum.

Nyskapande måleri

av Gunnar Larsson. Inläst ur Carlsson, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 24 min..

Måleriets uttrycksmedel diskuteras genom grundbegrepp som rum, färg, volym och ljus i verk av Rafael, Michelangelo, Tizian, Poussin, Monet, Matisse, Jackson Pollock, Alice Neel med flera. För såväl en konstintresserad allmänhet som konstnärer under utbildning. Förf., född 1963, är konstnär och lärare vid Konstfack i Stockholm. Den tryckta boken innehåller 25 färgplanscher med målningar.

En mamsell i akademien

av Anna Lena Lindberg. Inläst ur Signum, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 52 min..

Ulrika Fredrica Pasch, 1735-1796, porträttmålare och Konstakademiens första kvinnliga ledamot, målade porträtt i tidens anda av adeln och det burgna borgerskapet. Som medlem i en stor konstnärsfamilj var hon framgångsrik yrkeskvinna, men är trots det bortglömd i konsthistorien. Hur detta kunde gå till berättar här konstvetaren Anna Lena Lindberg som också skildrar föregångare som Rosalba Carriera och Elisabeth Vigée-Lebrun.

Glada berget

av Gunnar Thunberg. Inläst ur Faun, cop. 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 39 min..

Vi får följa elvaåriga Gunnar en augustivecka 1953. Huset på Svinaberget som hans farfar byggt och där både Gunnar och hans pappa växt upp ska rivas. En dagbok i bild och text om att leva och leka, att lyssna och lära i fyrtio- och femtiotalets Örebro. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Hjälp, vem är jag?

av Caroline af Ugglas. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 48 min..

Sångerskan och tusenkonstnären C.a.U. gör här litterär debut tillsammans med psykologen U.K.O.N. Boken är en dokumentär och ordagrann skildring av de psykoterapisessioner de bedrivit i ett och ett halvt år. Här beskriver hon sina depressioner och sin ångest och berättar utförligt om sin familjehistoria, barndom, de vilda ungdomsåren och kärleken till familjen. En personlig berättelse om ett liv med körsång, hästar och knasiga upptåg.

Aldrig bli som ni

av Mikael Wiehe. Inläst ur Ordfront, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 16 tim., 16 min..

Med utgångspunkt i 200 sånger och andra texter skildrar M.W., 1946- , sitt liv och sin karriär som musiker. Rocken och jazzen är två anhalter på musikens väg före genombrottet med Hoola Bandoola Band och det långvariga samarbetet med Björn Afzelius. Det är samtidigt en biografi över en generation, den med en känsla av att världen gick att förändra; en kamp som W. har fortsatt genom åren. Förlagan är rikt illustrerad.

Du och jag, farsan

av CajsaStina Åkerström. Inläst ur Norstedt, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 6 min..

Förf., själv sångerska och låtskrivare, född 1967, skriver om sin far, trubaduren Fred Åkerström, en av Sveriges främsta vistolkare på 1960- och 70-talen. Det handlar om kärlek, sorg och saknad efter Freds död 1985, men också om desorientering under uppväxten inför dennes "emotionella landskap" där få mellanlägen fanns på den känslomässiga skalan polariserad mellan extrema kärleksbetygelser och iskall distans.

Arkeologi

Det medeltida Sörmland

av Johan Anund. Inläst ur Historiska media, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 51 min..

Guidebok över Sörmland ur ett arkeologiskt perspektiv. Man får en bild av ett medeltida Sörmland och av några av Sveriges äldsta städer: Strängnäs, Nyköping, Torshälla och Södertälje. Sörmland är också känt för sina väl bevarade medeltidskyrkor. Boken ingår i en serie om medeltida landskap.

Historia

1.001 dagar som förändrade världen

Inläst ur Bonnier fakta, 2009 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 2 CD-ROM (56 tim., 55 min.).

Kronologiskt uppställd bok med kortfattade sammanfattningar av 1001 dagar som genom historien förändrat vår värld. Det handlar om händelser - stora och små - som på olika sätt påverkat utvecklingen. Från tidernas begynnelse (för flera miljoner år sedan) till nutid (Obamas installation som president 20 januari 2009) passerar händelser med anknytning till evolutioner, revolutioner, krig och fred, helg och söcken.

Bondeuppror och gatustrider

av Mats Adolfsson. Inläst ur Natur och kultur, 2007 av Anna Westberg. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

Denna tredje del i serien Svenska uppror behandlar väpnade konflikter och oroligheter under ståndssamhällets slutskede och det moderna Sveriges födelse. Mellan 1793 och 1806 skakas svenska städer av en rad upplopp. Även landsbygdens folk revolterar. Här berättas om Klågerupsupproret 1811, Marsoroligheterna och Crusenstolpekravallerna, religiösa uppror, hungerupplopp, terrorister och skotten i Ådalen.

Fogdemakt och bondevrede

av Mats Adolfsson. Inläst ur Natur och kultur, 2007 av Anna Westberg. Talboken omfattar 12 tim., 5 min..

Denna andra volym i serien Svenska uppror behandlar perioden 1500-1718. Utifrån en kronologisk framställning skildras Sveriges förvandling "från ett upproriskt rike i en nordisk union till en krossad och före detta stormakt". Gustav Vasa är huvudperson, såväl i sin roll som ledare i upproret mot danske Kristian II som i sin senare roll som kung då han själv slog ner en lång rad uppror. Även om snapphanar, Finland m.m.

När borgarna brann

av Mats Adolfsson. Inläst ur Natur och kultur, 2007 av Anna Westberg. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

Budkavlen går, fogdar mördas, borgar brinner. Sverige är känt som ett av världens fredligaste länder, men vår historia är fylld av våldsamma uppror. Det menar förf. som här med källkritisk medvetenhet presenterar uppror som tidigare varit okända. Avstamp tas i den dunkla forntiden och fortsätter genom vikingatiden fram till 1400-talets slut. Det är oredans och rovriddarnas tid och de mäktiga folkungarna går mot sin undergång.

Vikingar

av Tomas Blom. Inläst ur Historiska media, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 21 min..

Om vikingar ur lite olika historiska perspektiv. Här berättas om dem som arbetade som livvakter åt kejsaren i Konstantinopel, om hur en muslim uppfattade de nordbor han kom i kontakt med, men också om hur vikingarna i allmänhet levde under den så kallade vikingatiden. Trots att inte mycket skriftligt finns bevarat så vet man ändå mycket om denna tid tack vare arkeologiska fynd och efterlämnade sagor.

Brasilien - landet som blev en stormakt

av Henrik Brandão Jönsson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

2009 utnämndes den brasilianske presidenten Luiz Inàcio Lula da Silva till "årets man" av den franska tidningen Le Monde. Under Lulas ledning har Brasilien stärkt sin position på den internationella scenen och i Latinamerika har landet större inflytande än USA. Ekonomin växer snabbt och Brasilien klarade den globala finanskrisen bättre än de flesta andra länder, men inom inrikespolitiken har det gått sämre.

Vid medeltidens gryning

av Lennart Breitholtz. Inläst ur Svenska Humanistiska Förbundet, 1984 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 27 tim..

Rom under folkvandringstid och tidig medeltid. Förf., litteraturprofessor, skildrar den romersk-katolska kyrkans konsolidering i religiöst och världsligt avseende. Elegant återges de teologiska spetsfundigheter som orsakade så starka motsättningar inom den äldsta kyrkan. Stort utrymme ägnas åt langobardernas historia som får drag av kommenterad version av Paulus Diaconus krönika. Även det bysantinska hovet tas upp.

Afrika

av Richard Dowden. Inläst ur Leopard, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 19 tim., 55 min..

Afrika är en kontinent full av överraskningar och med många ansikten där inget land liknar något annat. Förf., chef för The Royal African Society i London, har levt och rest i Afrika i tre decennier, lyssnande, lärande och ständigt omvärderande sina kunskaper. Han har träffat framträdande politiska ledare och bevittnat många dramatiska skeenden. Resultatet har blivit en modern nutidshistoria över den afrikanska kontinenten.

Överlevarna

av Kerstin Ekström. Inläst ur Carlsson, 2010 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 10 tim., 7 min..

Många år har gått sedan det spanska inbördeskrigets slut 1936-39. Trots det hemsöks fortfarande många spanjorer av spöken från kriget och diktaturens förtryck under nära fyrtio år. K.E., fotograf och författare, har under tjugo års tid rest runt i Spanien, södra Europa och även i Sverige och träffat överlevare från kriget. Hon har samtalat, lyssnat och skrivit ner deras historia. Resultatet är 39 gripande berättelser.

Kristallnatten

av Øyvind Foss. Inläst ur Optimal, 2010 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Den 7 november 1938 sköt den 17-årige polske juden Herschel Grynszpan ihjäl legationssekreterare Ernst vom Rath på tyska ambassaden i Paris. Händelsen utnyttjades av naziregimen och den 9 november brändes tusen synagogor i Tyskland och Österrike och 1500 judar mördades. Kristallnatten blev upptakt till historiens brutalaste etniska rensning: Förintelsen. Förf., etikforskare, presenterar här ny kunskap om förloppet.

Ladies

av Johan Hakelius. Inläst ur Atlantis, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 19 tim., 59 min..

Underhållande berättelser om nio mer eller mindre excentriska brittiska damer, födda från sent 1800-tal till mitten av 1900-talet. Det handlar om Jennifer Paterson och Clarissa Dickson Wright, tevekockarna som for runt på motorcykel, om Deborah en av de mer okända Mitfordsystrarna, om Sylvia Brett som växte upp vid Windsor Castle, om Vita Sackville-West - samtliga med anor från överklassen.

Alexanders arvtagare

av Jens Jakobsson. Inläst ur Sekel, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 17 tim., 44 min..

När Alexander den store dog år 323 f Kr. började genast hans generaler slåss om arvet. Seleukos Segraren var den mest framgångsrike av dem. Han härskade över huvuddelen av det gamla perserriket, från Syrien till Afghanistan. Om seleukiderriket och om den hellenistiska värld som skapades efter Alexanders erövringar, en rik blandkultur mellan grekiskt och österländskt och en mycket dramatisk del av antikens historia.

Ryssland mot förändring

av Lena Jonson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Under hela 00-talet har Vladimir Putin dominerat rysk politik, först som president och från 2008 som premiärminister. Den ryska regimen har under dessa år blivit alltmer auktoritär och samhället har stagnerat trots stora inkomster från olja och gas. I takt med att ekonomin blir sämre jäser missnöjet och nya proteströrelser växer fram. Är president Medvedev, som talat om modernisering av landet, beredd att genomföra reformer?

101 historiska myter

av Åke Persson. Inläst ur Historiska media, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

Författarna, historieutbildade journalister, avlivar 101 välkända och livskraftiga historiska myter. Det är myter, från Sverige och resten av världen, som handlar om namnkunniga personer, välkända händelser, berömda ting och välbesökta platser. Stoffet är mycket blandat, från Gamla testamentet till Woodstockfestivalen. Lättläst och underhållande populärvetenskap.

Mutor, makt och bistånd

av Nils Resare. Inläst ur Natur och kultur, cop. 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Debattbok om försäljningen av svenska JAS-plan till Sydafrika år 2008. Affären sågs som en stor framgång för Industrigruppen JAS, som marknadsförde planet i samarbete med brittiska BAE Systems. Men affären kantades av korruptionsrykten. Rättegång följde, dock utan fällande dom, och flera utredningar har lagts ned. Journalisten N.R. granskar det smutsiga spelet om Jasgruppens affärer med Sydafrika.

Tillbaka till livet

av Folke Schimanski. Inläst ur Beredningen för integration och mångfald, Region Skåne, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 3 tim., 59 min..

I svenskt flyktingmottagande intar Ramlösa Hälsobrunn i Helsingborg en framträdande roll. Vid tre tillfällen 1943, 1945 och 1956 stod kurorten i humanitetens tjänst. F.S., förf. och f.d. radioproducenten, kom själv till Sverige med de Vita bussarna 1954 och är bosatt i Ramlösa. Han berättar om dessa dramatiska år och några människoöden på flykt från krigets Europa.

Carl XVI Gustaf

av Thomas Sjöberg. Inläst ur Lind & Co, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 11 tim., 43 min..

Biografi över kung Carl XVI Gustaf där utgångspunkten varit att belysa de okända sidorna hos kungen. Del 1 skildrar de första 27 åren fram till trontillträdet med uppväxten på slottet och studier i olika skolor. Del 2 fokuserar på den vuxna monarkens inofficiella liv: vilka är hans privata vänner och hur har deras umgänge sett ut? Det förekommer skildringar av fester och förlustelser som delvis bygger på anonyma källor.

Vasadöttrarna

av Karin Tegenborg Falkdalen. Inläst ur Historiska media, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 43 min..

Med nio barn som uppnådde vuxen ålder ansågs uppkomlingen Gustav Vasa vara särskilt välsignad. Sveriges nya monarki och Vasaättens framtid låg nämligen i den egna familjens överlevnad. Sönerna säkrade tronföljden och döttrarna byggde upp allianser med Europas furstehus genom sina giftermål. Här berättas om döttrarna Cecilias, Annas, Elisabeths och Sofias liv, deras ekonomiska bekymmer och politiska konflikter.

Biografi med genealogi

Den längsta ronden

av Edna Alsterlund. Inläst ur Forum, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

Journalisten E. A. och boxaren Ingemar Johansson träffades 1979 och kom att leva tillsammans till 2003 då äktenskapet upplöstes på begäran av Ingemars släktingar. Deras liv tillsammans präglades av tillit och god ekonomi. När I. J. från 1990-talets mitt visade tecken på demens förändrades hustruns roll. Här skildras det kaos som Alzheimers sjukdom medför, anhörigvårdarens svåra situation och den drabbades utsatthet.

Joost Lakmaker

av Stig Andersson. Inläst ur Norlén & Slottner, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Joost växte upp i Amsterdam som son till en socialdemokratisk politiker. Efter att familjen deporterats av nazisterna gick han med i motståndsrörelsen, men blev snart deporterad till slavarbetslägret Monowitz, kallat Auschwitz III. På basis av intervjuer berättas här om hans liv, om återföreningen med flickvännen efter kriget och om mötet med en av sina plågoandar på en buss i Stockholm. Förord av Margot Wallström.

Krig, kvinnor och Gud

av Beata Arnborg. Inläst ur Atlantis, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

Biografi över Barbro Alving, 1909-1987, känd som "Käringen mot strömmen" och legendarisk journalist. Berättelsen om hennes liv är en historik över 1900-talet. Hon upplevde krig och träffade seklets stora, levandegjorde såväl krigets fasor som kunglig pompa. Hon var mor och älskad, amorös kvinna, men kämpade också hela livet mot ångest och missbruk. Tryggheten fann hon hos Gud. B. A., förf. och kulturjournalist.

Anckarström och kungamordet

av Ernst Brunner. Inläst ur Bonnier, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 20 tim., 17 min..

Johan Jacob Anckarström, 1762-1792, är en av de mest ökända männen i Sveriges historia - och en av de minst kända. Han var son till en framgångsrik officer och växte upp i ett bildat hem, ansågs välartad, men fick efter mordet på Gustav III ensam ta på sig ansvaret. Då sades det att han som barn gärna sett sin egen syster brinna inne. Utifrån källforskning skildras här Anckarströms liv från vaggan till avrättningen.

Flygfärdig

av Madde Ericsson. Inläst ur Riksföreningen Autism, 2009 av Cecilia Ström. Talboken omfattar 2 tim., 7 min..

M.E. har diagnosen Aspergers syndrom. Hon beskriver vad det kan innebära att flytta hemifrån för någon med Aspergers syndrom. Öppet och med humor berättar hon om svårigheter och glädjeämnen. Ämnen som behandlas är bl.a. relationer, grannar, mediciner och läkare, att handla, matlagning och tvätt samt hygien och sömn.

Skrämman

av Inger Eriksson. Inläst ur Recito, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 2 tim., 8 min..

Berättelse om en kvinna som gör en resa i sitt omedvetna. Under färdens gång bearbetar hon sin barndom, som på många sätt varit traumatisk. Den inre resan har fört henne till den alternativa och komplementära friskvården där man ser människan som en helhet där kropp, själ och andlighet är djupt förbundna. Historien beskrivs i form av prosa, lyrik och - i den tryckta boken - vackra färgbilder.

Nomad

av Ayaan Hirsi Ali. Inläst ur Bonnier, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 12 tim., 32 min..

Forts. på En fri röst. Förf. har flytt till USA efter hot från radikala islamister. Hon berättar om familjens öde där en har aids, en annan är åtalad för mord på sin man och en tredje skickar pengar till sin klan i Somalia. Tillika debattbok där förf. skarpt kritiserar det hon kallar "de låga förväntningarnas rasism"; att västerlänningar av missriktad respekt inte vågar kritisera religiös fanatism och kvinnoförtryck.

Familjen, politiken, kärleken

av Edward M. Kennedy. Inläst ur Norstedt, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 22 tim., 56 min..

Edward M. Kennedy, kallad Ted, 1932-2009, var de rika Bostonmakarna Rose och Joseph Kennedys yngsta barn. Som medlem i Kennedyklanen var han en central del av USA:s moderna historia och deltog redan som ung i John F. Kennedys valkampanj. Han blev senator 1962 och gav sitt stöd för Barack Obama i presidentvalet så sent som 2008. Här skildras för första gången de stormiga händelserna i den berömda Kennedyklanens liv inifrån.

Rich brother - rich sister

av Robert Kiyosaki. Inläst ur Ekerlid, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 17 tim., 44 min..

Biografi över syskonen Robert och Emi Kiyosaki. Efter en uppväxt på Hawaii har de haft olika levnadsbanor: Robert blev entreprenör, lärare i finansiella frågor och författare till bästsäljaren "Rich dad poor dad". Emi blev buddist och vigd till nunna av Dalai Lama 1985, och är idag känd under namnet Tenzin Kacho. Deras livsresor handlar om vikten att uppnå välstånd - både andligt och ekonomiskt - för att utvecklas som människa.

Heydrich - Förintelsens arkitekt

av Knut Kristofersen. Inläst ur Bonnier, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 17 tim., 43 min..

Reinhard Heydrich, 1904-1942, var chef för Nazitysklands säkerhetstjänst och ledde Wannsee-konferensen i januari 1942 där målet fastlades att mörda Europas judar. Han var även riksprotektor för det ockuperade Tjeckoslovakien och mördades av tjeckiska motståndsmän i ett attentat i Prag i maj 1942. Nazisterna svarade med att utplåna byn Lidice. Första biografin över H. på svenska, tillika ett stycke tjeckisk nutidshistoria.

Sabina och draken

av Sara Natt och Dag. Inläst ur Krilon, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Fortsättning på "Livet kan inte vänta" som slutar i november 2008. Sabinas metastas började som en liten prick men blev snabbt mycket större. Hon prövade flera olika behandlingar; cellgift, helhjärnsbestrålning, naturläkemedel, strålkniv, "Uppsalaprojektet" och healingresa till Sardinien. Den onda tumören som hon kallade draken skulle besegras. Till sist kommer det man inte kan förstå. Livet tar slut.

Myten Rommel

av Maurice Philip Remy. Inläst ur Fischer & Co, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 21 tim., 57 min..

Av Hitlers alla generaler var Erwin Rommel, känd som den skicklige "Ökenräven", den mest mytomspunne. Länge har frågor kring Rommels liv och gärning förblivit obesvarade, men med hjälp av delvis nytt källmaterial tecknar här Maurice Philip Remy, tysk dokumentärfilmare och förf., 1962- , en mer nyanserad bild av Rommels person. Han presenterar även konkreta bevis för att Rommel anslöt sig till motståndet mot Hitler.

Den skamlösa nyfikenheten

av Astrid Seeberger. Inläst ur Weyler, 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 6 tim., 58 min..

Vad gör en läkare när en patient inte vill ha hjälp trots att det kan kosta henne livet? Finstämd samling meditationer över livets väsentligheter, om det mellanmänskliga och konsten att samtala och lyssna. Förf. är specialist på njursjukdomar med lång erfarenhet av människor som befinner sig i livets gränssituationer. Innehåller referenser till skönlitteratur, filosofi och konst.

Tre gestalter

av Lytton Strachey. Inläst ur Hökerberg, 1932 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 36 min..

Essäistiska porträtt av tre framträdande viktorianska profiler: kardinal Manning, general Gordon och Florence Nightingale. När boken kom ut 1918 väckte den uppseende för sitt personliga, vad man uppfattade som respektlösa, grepp på de behandlade föremålen, sin lysande framställning och sin pregnanta, ironiska stil. L. S., 1880-1932, förf. och essäist, stilbildande inom den genre som kommit att kallas psykobiografier.

Inte bara bio

av Nils Petter Sundgren. Inläst ur Norstedt, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 15 tim., 38 min..

N. P. S., 1929- , legendarisk filmkritiker, programledare och kulturjournalist, berättar om sitt långa liv i filmens värld. Det handlar om människor i branschen, såväl svenska som utländska storheter, möten på filmfestivaler världen runt som Cannes, Venedig, men även reportageresor till Hollywood, New York, Rom, Tokyo och Hongkong. Som titeln antyder handlar det även om annat än film; uppväxt och familjeliv till exempel.

Desperate houseman

av Nicklas Söderblom. Inläst ur Big bok, cop. 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

N.S. arbetar 2003 som fystränare i Florida då han träffar skådespelerskan Nicollette Sheridan, som bl.a. har medverkat i TV-serien Deperate housewives. De inleder ett stormigt förhållande och han kastas in i en värld av kändispartyn, galapremiärer och slutna VIP-sällskap. Han berusas av ytan men mister många vänner på vägen. Skvallrigt vittnesmål om världen bakom Hollywoods kulisser.

Jag gifte mig med en bigamist

av Mary Turner Thomson. Inläst ur Bra böcker, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Förf. fick på en dating-sajt kontakt med en man som verkade idealisk; öm och kärleksfull. De gifte sig och fick två barn. Men mannen försvann och var borta i flera månader. Han var "agent för CIA" och började kräva pengar för att avvärja hot mot familjen. Efter sex år visade han sig i själva verket vara bigamist och far till otaliga barn med andra kvinnor. Boken slutar med råd och varningar till andra kvinnor.

Ledare

av Peter Örn. Inläst ur Libris, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Lika mycket en memoarbok där förf. ofta erinrar sin barn- och ungdomstid som viktig för kommande valsituationer i livet. Peter Örn, 1954- , har själv haft många ledarroller som ordförande för Folkpartiets ungdomsförbund, partisekreterare i FP, generalsekreterare för svenska Röda korset, utredare av Estoniakatastrofens efterarbete, VD för Riksteatern och VD för Sveriges Radio, en tjänst han lämnade på grund av en schism.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Äkta svenskt

Inläst ur Svenska turistföreningen, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

STF:s årsbok 2009 lyfter fram gamla sanningar, men slår också hål på moderna myter. I 14 kapitel synas svenskheten i ett brett perspektiv, från dalahästar via svensk inredningsdesign till husmanskost, sportens hjältar, språk, industri, djur och natur, religion, turism, arkitektur och musik. Den fråga som ställs är alltså: Vem är svensk och vad är egentligen äkta svenskt?

Geografi

I väntan på talibanerna

av Jesper Huor. Inläst ur Ordfront, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 29 min..

Personlig skildring från Afghanistan. Med Kabul som bas reser frilansjournalisten Jesper Huor under fem månaders tid 2009 till många farliga och förunderliga platser i det krigshärjade landet. Han möter terrorister, skolflickor, heliga män, poeter, feminister, opiumbönder och allehanda fifflare. Han brottas med stora frågor som: Vad rör sig i huvudet på en taliban? Men också: Hur får man tag på en caffelatte i Kandahar?

Landet utanför

av Kristina Mattsson. Inläst ur Leopard, 2010 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 7 tim., 37 min..

Sedan 2008 bor fler människor i städer än på landsbygden. Orter som tidigare hade fullt utbyggda tunga industrier med moderna bostäder och en fungerande infrastruktur är nu utdöda samhällen med industribyggnader och egnahem i ruiner. Författaren Kristina Mattsson gör en resa genom landet för att finna svaret på flera gåtor. Varför somnar en ort medan grannbyn hitintills mot alla odds har lyckats vända utvecklingen?

Samhälls- och rättsvetenskap

40 piskrapp för ett par byxor

av Lubna Ahmad al-Hussein. Inläst ur Sekwa, 2010 av Christina Hellman. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

3 juli 2009 blev Lubna Ahmad al-Hussein och fjorton andra kvinnor gripna av polisen i Khartoum. Deras brott var att de var klädda i byxor. Över 43000 kvinnor grips årligen för kränkning av den offentliga moralen i Sudan. Straffet är 40 piskrapp, fängelse eller böter. Lubna vägrade att böja rygg och ta sitt straff under tystnad. Istället bestämde gjorde hon uppror i dessa kvinnors namn och drev sin sak inför världen.

Trygg äldreomsorg

av Staffan Bengtsson. Inläst ur Gothia, 2005 av Anta Molander. Talboken omfattar 5 tim., 13 min..

Att arbeta inom äldreomsorgen kräver största möjliga tålamod, en stor portion förnuft och klokhet samt erfarenhet och intuition. Förf. menar att omsorgen och respekten för människans rättigheter, integritet och värdighet står över allt annat. I boken har han samlat sina tankar och erfarenheter kring bemötande, etik, moral och kommunikation för en tryggare äldreomsorg.

Kontaktmannaskap inom äldreomsorgen

av Marie Birge Rönnerfält. Inläst ur Gothia, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 50 min..

Vad innebär det att vara kontaktman i äldreomsorgen? Vilket ansvar har man och hur överensstämmer befogenheterna med ansvaret och uppdraget? Varför och hur ska man dokumentera? Hur avslutar man sitt uppdrag som kontaktman på ett bra sätt? Författarna, alla med erfarenhet från praktisk äldreomsorg och forskning i ämnet, belyser även de problem som finns i rollen som kontaktman.

Kampen om kunskapen

av Ulf Bjereld. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2008 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Det hyperindividualiserade samhället skapar nya sociala motsättningar som de politiska partierna och vårt representativa demokratiska system har svårt att hantera. Den snabba utvecklingen inom det kommunikationsteknologiska området genererar nya politiska skiljelinjer där just kampen om kunskapen får avgörande betydelse. Samtidigt framträder en ny social grupp av informationsarbetare; de s.k. fria logotyperna.

På folkhemmets bakgård

av Vilhelm Ekensteen. Inläst ur Prisma, 1968 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 55 min..

Förf., själv handikappad, tar upp de handikappades problem och presenterar konstruktiva förslag till lösning. Samhällets svek eller halvhjärtade inställning hudflängs obarmhärtigt och konkreta förslag till avhjälpande av bristerna framläggs, både inom de politiska, sociala, psykiska och sexuella fälten. Stridsskrift för handikappades rättigheter som kom ut 1968.

Vad är politik och 100 andra jätteviktiga frågor

av Carl Hamilton. Inläst ur Langenskiöld, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 18 min..

117 "jätteviktiga" frågor om politik med personliga svar av författarna - debattören C.H. och konstnären E.B. Exempel på frågor: Vem vinner valet? Ska man lova sådant man inte kan hålla? Kommer väljarna ihåg? Ska jag rösta? Vad är kohandel? Vad är centerpartiet? Till alla frågor finns alternativa svar, ett kort och ett långt. Det korta svaret till frågan, Vad är politik?, är Allt!

MI - motiverande samtal - praktisk handbok för socialt arbete

av Barbro Holm Ivarsson. Inläst ur Gothia, 2010 av Cecilia Ström. Talboken omfattar 2 tim., 46 min..

Motiverande samtal, MI, är en evidensbaserad rådgivningsmetod, som har den amerikanske psykologen William M. Miller som upphovsman. Såväl socialtjänst som beroendevård, ungdomsvård och kriminalvård kan använda sig av tekniken för att motivera klienter att exempelvis sluta med alkohol och droger, minska sitt spelande, söka behandling, delta i rehabilitering eller söka jobb. Här presenteras MI på ett överskådligt sätt.

Kampen om sjukfrånvaron

av Björn Johnson. Inläst ur Arkiv, 2010 av Hans Sandqvist. Talboken omfattar 15 tim., 32 min..

Efter att kostnaderna för den svenska sjukförsäkringen skjutit i höjden vann bilden av sjukskrivna som fuskare och inbillningssjuka mark i början av 2000-talet. Vad som inte kom fram i debatten var att antalet sjukskrivna faktiskt inte hade ökat särskilt mycket. Istället var det rehabiliteringsarbetet ute på arbetsplatserna som hade havererat, med allt längre långtidssjukskrivningar som resultat.

Ett delat rum

av Berit Larsson. Inläst ur Makadam, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 14 tim., 45 min..

B.L. diskuterar folkbildning, demokrati, identitet och människors tillträde till offentligheten. Med hjälp av bl.a. Hannah Arendts humanistiska filosofi vill hon förespråka en radikal syn på bildning som värnar om den politiska människan. Hon hämtar exempel från Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, grundad 1985 "för, av och med kvinnor".

Från fatwa till jihad

av Kenan Malik. Inläst ur Voltaire, 2009 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 16 tim., 34 min..

Tjugo år efter Rushdieaffären och Ayatollah Khomeinis fördömande fatwa mot Salman Rushdie undersöker förf., brittisk-indisk statsvetare och journalist, hur de radikala delarna av islam fick sitt grepp om muslimska samhällen, hur multikulturalismen bidrog till denna process, och hur Rushdieaffären har förändrat hela grunden för debatt och yttrandefrihet fram till terrorattacken i Londons tunnelbana 2005 och läget idag.

Vem bryr sig?

av Anna Sjödin. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Debattinlägg från vänster om de svaga och utstötta i det svenska samhället. Läsaren får bl.a. möta Maria som glömmer bort att laga mat och Johanna som kämpar med Försäkringskassan. Udden är riktad mot den borgerliga regeringen som anklagas för att förakta sjuka och arbetslösa, men även socialdemokratin kritiseras för bristande lojalitet mot de människor i samhället som bäst behöver samhällets stöd.

Där jag kommer från

av Per Wirtén. Inläst ur Bonnier, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 12 tim., 25 min..

P. W. säger sig aldrig ha lämnat förorten. Den är den enda plats där han känt sig hemma, men också fått lära sig att den inte räknas. På sin vandring från Heron City vid Skärholmen till Årsta skildrar han förorternas historia och hur de har kommit att förändra staden för alltid. En idérik, trotsig, ny och överraskande bild av den föraktade förorten förmedlas. P. W., 1958- , förf. och frilandskribent.

Teknik, industri och kommunikationer

Lysande skärgård

av Anders Hedin. Inläst ur Ström, 2005 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

A.H., författare och fyrforskare, berättar om åtta klassiska fyrar - Landsort, Måsknuv, Huvudskär, Korsö, Grönskär, Svenska Högarna, Söderarm, Tjärven - i Stockholms skärgård. Omsorgsfullt beskrivs fyrarnas tillkomsthistoria, belägenhet, ändamål och personal. I ett myller av människor, händelser och sjöfartsdramatik får man följa historien från 1600-talets pionjärtid till dagens hotade fyrväsen.

Ubuntuboken

av Jesper Nilsson. Inläst ur HME Publishing, 2010 av Allan Lindkvist. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

Om operativsystemet Ubuntu Linux - från grunden till avancerad användning: Vad Linux är, Hur man skaffar och installerar Ubuntu, Att använda Ubuntu och dess program, Använda terminalkommandon, Installera och avinstallera program, Hantera användare och grupper, Konfigurera nätverksinställningar, Ställa in nätverkstjänster, Hantera hårdvara, Söka hjälp och se nyttiga programtips, Enkel felsökning, Datorsäkerhet i Ubuntu m.m.

Jävla skitsystem!

av Jonas Söderström. Inläst ur Publit Sweden, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Den snabba utvecklingen inom IT har skapat stora möjligheter, men också nya problem. Medan vår fysiska arbetsmiljö blivit bättre, har den digitala glömts bort menar förf. Följden är ökad stress och psykisk ohälsa för alla som ständigt måste ta sig an nya krångligheter, och kanske tror att det är dem själva det är fel på. Boken lär dig att känna igen vad som stressar dig på jobbet samt vad vi kan göra åt det.

Världens gång - teknikens utveckling

Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 22 tim., 20 min..

Antologi om samspelet mellan teknik, människa och samhälle. 19 forskare och universitetslärare samverkar med bidrag samlade kring ständigt aktuella teman som teknik i skolan, tekniken och det moderna samhället, teknik och vardag, teknik och genus. I boken medverkar bl.a. Jonas Anselm, Boel Berner, Kajsa Ellegård, Jan Garnert, Jan-Erik Hagberg, Lars Ingelstam, Ulf Mellström, Bosse Sundin och Roger Säljö.

Ekonomi och näringsväsen

Hästkörning

av Sten Alskans. Inläst ur S. Alskans, 1997 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 25 min..

Förf. delar med sig av sina erfarenheter som nybörjare med hästar och beskriver hur han gradvis kommer till insikt om hur man kör in en häst på ett säkert sätt. Handfasta instruktioner och tips blandas med exempel på misstag och framsteg. En viktig dokumentation av en kunskap som tidigare var förhållandevis allmän, men som genom avhästningen i stort sett försvunnit. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Sök i teori och praktik

av Morten Egtvedt. Inläst ur Canis, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Grundlig instruktionsbok för hur man kan träna sin hund i att söka - för tävling, räddning och aktivering. Fyra huvuddelar där författarna systematiskt går igenom inlärningen: sök i system, lokalisering, markering och lydnad. Stor vikt läggs på att lära in viktiga grundfärdigheter innan man flyttar ut träningen i skogen. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Sannas smoothies

av Sanna Ehdin. Inläst ur Bonnier fakta, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 1 tim., 47 min..

En uppföljare till förf: tidigare böcker för den självläkande människan. Här bjuds den andra generationens smoothies med antioxidanter, kryddor och stärkande örter för koncentrerad näring. 43 recept som innehåller fruktsmoothies, nyttiga grönsakssmoothies och juicer. Förteckningar över olika ingredienser och ett veckoprogram för ökad energi.

Känsla för jord

av Karin Eliasson. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2006 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

En bok om grunden för allt trädgårds- och jordbruksarbete, nämligen jorden. Ur innehållet: Vad är jord, Den röda, svarta och vita jorden, Jordar i trädgårdsland, Rabatt och butik, Jordförbättring och gödsel, Bäddar och bänkar. Fakta och förklaringar presenteras omväxlande med porträtt av människor som arbetar med olika aspekter av jorden.

Tala hästarnas språk

av Sven Forsström. Inläst ur Equerry, 2008 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Den perfekta relationen med en häst, med harmoni och ömsesidig förståelse, är något som många drömmer om. Här beskrivs hästens beteenden, dess beroende av rangordning och av att människan fungerar som ledare både på marken och till häst. Förf:s hållning till hästen är sympatisk, råden kloka och pedagogiskt formulerade. Innehåller även några väl beskrivna övningar. S.F., tränare och hästpsykolog.

En bok om sök

av Git Jering. Inläst ur Bilda, 2000 av Anna Westberg. Talboken omfattar 2 tim., 44 min..

Att träna sök med en hund innebär att hunden både får psykisk och fysisk motion samt tillfälle att använda sin nos. Hundföraren kommer ut i naturen och får röra på sig i ett sammanhang som även kräver koncentration och tankeverksamhet. Boken bygger på Svenska Brukshundsklubbens tävlingsverksamhet och tar upp inlärning, problemlösning m.m. och vänder sig både till de som vill träna själva eller tävla i olika sammanhang.

Hundra år av marknadsföring

av Ingmar Tufvesson. Inläst ur Studentlitteratur, cop. 2005 (tr. 2010) av talsyntes. Talboken omfattar 8 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Militärväsen

Spetsnaz

av Viktor Suvorov. Inläst ur Timbro, 1989 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

Förf., avhoppad GRU-major, avslöjade de sovjetiska sabotageförbandens, Spetsnaz, existens i en militär tidskrift 1983. Det väckte då stort uppseende i västvärlden. Föreliggande bok, ursprungligen publicerad 1986, ger en fördjupad redovisning av den hemliga terrorarmé som först några år innan Sovjetimperiets fall på allvar blev känd utanför den dåtida järnridån i Europa.

Naturvetenskap

Vargen

av Henrik Ekman. Inläst ur Norstedt, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim..

Efter det att vargen i princip varit utrotad i Sverige i 100 år har det sedan slutet av 1970-talet vuxit upp en ny vargstam. H.E., journalist på SVT, har gjort flera dokumentärer om vargar. Gedigen framställning av hur vargen lever sitt liv, hur den är en toppredator (högst upp i näringskedjan), hur den har jagats av människor och hur den i myter, sagor och tro varit synonym med det onda. Förlagan är rikt illustrerad.

Nästan allt om människan

av Johan Frostegård. Inläst ur Karolinska Institutet University Press, 2008 av Per Måhlén. Talboken omfattar 16 tim., 31 min..

När vi funderar på vår plats i universum behövs många svar. Förf., läkare, argumenterar för att evolutionsteorin ger både viktiga frågor och svar som vi inte brukar bry oss om. När vi 200 år efter Darwins födelse ser att hans teori kastar ett oväntat ljus över kroppen, sjukdomar och vårt sätt att leva finns goda skäl för såväl humanister, samhällsvetare och medicinare att läsa mer om evolutionen och det naturliga urvalet.

Vi har avlivat din häst, den ligger under presenningen

av Anders Thelin. Inläst ur Recito, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

1988 fick Sverige en ny djurskyddslag. De skulle innebära en förbättring för djuren, men lagen har tillämpats så att det inte har blivit bättre för industrijordbrukets djur. Många småbönder har fått stora besvär att uppfylla alla regler och många har blivit kränkta. Den traditionella bonden som håller betande djur ger upp, det öppna landskapet försvinner och skogen tar över.

Den nya gröna vågen

av Maria Wetterstrand. Inläst ur Forum, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

M.W., 1973- , språkrör för miljöpartiet sedan 2002, lyfter fram lösningar och goda vardagsexempel på vad som görs för att rädda miljön. Det kan vara en bilpool i södra Stockholm, en villaägare i Skåne som producerar mer energi än hon använder eller ett fotbollslag som numera cyklar istället för att åka bil till träningarna. Var för sig kanske inget märkvärdigt, men tillsammans visar det på en ny grön våg.

Medicin

Egenvård

av Karl-Otto Aly. Inläst ur ICA, 2009 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 17 tim., 40 min..

Omarbetad och utökad upplaga av K.-O. Alys bok Tallmogårdens väg till hälsa, som utkom 1985. Denna bok som ges ut i samråd med medlemmar i Läkarföreningen för integrativ medicin, består av tre delar: Den alternativa, komplementära och integrativa medicinens syn på hälsa och egenvård, En guide till alternativa, komplementära och integrativa terapier, Lättöverskådliga råd och behandlingar för olika sjukdomar från A till Ö.

En sinnessjuk värld

av Lennart Ökvist. Inläst ur Parabellum Nord, cop. 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

I början av 1900-talet levde personer med kroniska psykiska sjukdomar instängda på något av landets psykiatriska sjukhus, omgivna av tystnad. Anhöriga talade inte gärna om dem, eftersom psykiatriska sjukdomar ansågs "skamliga". Nu är många sådana sjukhus nedlagda. L.Ö. skriver om mentalsjukhusens epok i Sverige 1910-1960 speglad genom S:ta Gertruds sjukhus i Västervik.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Karims första Ramadan

av Muhammad Zuhayr al-Adhami. Inläst ur Adami inform, 2003 av Örjan Blix. Talboken omfattar 29 min..

Syftet med denna bok är att barn och ungdomar, speciellt unga muslimer i andra generationen, lär sig förstå begreppet ramadan. Detta sker genom att bokens huvudperson 10-årige Karim ställer frågor som han undrar över och de vuxna svarar, förklarar och beskriver denna religiösa tradition. Den tryckta bokens parallelltext på arabiska är inte inläst i talboken..

Eldfågelns sista strid

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar (1 tim., 24 min. ). DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Drakens vrede. Den stora eldfågeln sägs vara det mäktigaste av Avantiens vidunder. Trollkarlen Malvel har henne i sitt våld för att hon ska förgöra landet. Toms uppdrag blir att befria eldfågeln och en strid på liv och död väntar högt uppe på vulkanens topp. Ska Tom klara att besegra Malvels mörka krafter?

Sjöormens förbannelse

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar (1 tim., 28 min. ). DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Beast Quest. Avantiens mäktigaste varelser, de uråldriga vidundren, är förtrollade av den onde trollkarlen Malvel. För att rädda kungariket måste Tom befria dem från den onda kraft som förvandlar dem till vildsinta bestar. Följ med på den andra utmaningen - kampen mot sjöormen. Det blir en strid på liv och död i det mörka havet.

Snömonstrets hämnd

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar (1 tim., 23 min. ). DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Drakens vrede. Snömonstret, ett av de magiska vidundren i Avantien, sprider skräck omkring sig i bergsbyarna. Hon är förhäxad av den elaka trollkarlen Malvel. Tom måste färdas till de isiga vidderna i norr för att befria det ursinniga odjuret. Ska han lyckas att överleva i kylan och snön och klara sitt uppdrag?

Stix - monsterapan

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Zefa - jättebläckfisken. Jakten på den gyllene rustningen går vidare. Tom och Elenna ställs inför nya svåra updrag. Monsterapan Stix sprider skräck i landet Avantien. Han har fruktansvärda klor och en svans med en livsfarlig gadd. Men Tom tvekar inte att ge sig in i striden.

Pojken i randig pyjamas

av John Boyne. Inläst ur Damm, 2006 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Bruno är nio år 1943. Han bor med sin familj i Berlin, men så blir hans far kommendant i koncentrationslägret Auschwitz i Polen och de flyttar dit. Bruno iakttar det som händer i lägret och möter en jämnårig judisk pojke, Shmuel, som är fånge på andra sidan stängslet. Han ger Shmuel mat när ingen ser och långsamt börjar Bruno förstå vad det är som händer runt omkring honom.

Sveket

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Vampyrens märke. Zoey har hittat sin rätta plats. I Nattens hus passar hon in, den mäktiga Neferet är hennes mentor och hon har ett litet gäng trogna kompisar och två pojkvänner. Det mesta känns bra. Men känslan försvinner snabbt när en mänsklig tonåring försvinner och återfinns död. Kroppen är tömd på blod och misstankarna riktas mot vampyrerna i Nattens hus.

Macindaws fästning

av John Flanagan. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Gorlans ruiner. Will är äntligen fullärd spejare och ansvarig för ett eget landskap. Men fara hotar: Keren, en avfällig riddare belägrar den viktiga Macindaws fästning i norr. Samtidigt förgiftas den kungliga familjen och Wills vän Alyss hålls fången. Wills mod och uppfinningsrikedom, och oväntad hjälp från en gammal vän, är det enda som kan rädda Araluen.

Månguden

av Monika Häägg. Inläst ur Monkaland, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Solbarnet. Fry lever under bronsåldern i södra Halland. Solgudinnan har utvalt henne till Solbarn. Fry är föräldralös och bor, tillsammans med Solgudinnans tjänare Hird, på Kungsgården. En tid före Midsommaroffret försvinner Hird under mystiska omständigheter. Mångudens tjänare Ulv tar makten och Fry blir jagad från Kungsgården.

Solbarnet

av Monika Häägg. Inläst ur Monkaland, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Fry. Tiden är bronsåldern och platsen södra Halland. Fry, som är hittebarn, växer upp under svåra förhållanden på Nygården. Hon blir anklagad för stöld av offergåvor och dömd att bli det första människooffret på lång tid. Men Fry är utvald av Solgudinnan och visar sig ha övernaturliga krafter.

Egil och pappa träffar älgen

av Camilla Kuhn. Inläst ur Bergh, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 28 min.. DAISY text och ljud.

Egil ser fram emot utflykten med pappa. De ska åka till skogen och bo i tält! Men deras skogsäventyr blir inte riktigt som de tänkt sig, för plötsligt får de oväntat sällskap.

Akimbo och krokodilmannen

av Alexander McCall Smith. Inläst ur Damm, 2005 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 1 tim., 4 min..

Del 3 i en serie om pojken Akimbo som bor i Afrika. John, krokodilmannen, studerar krokodilernas liv. När Akimbo får chansen att hjälpa honom att märka krokodilungar blir han överlycklig. Han får ju lära sig mer om de farliga djuren. Men John blir attackerad av en krokodil och Akimbo måste rädda honom!

Akimbo och lejonen

av Alexander McCall Smith. Inläst ur Damm, 2005 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 1 tim., 5 min..

Del 2 i en serie om pojken Akimbo som bor i Afrika. Akimbos pappa är viltvårdare i ett stort viltreservat. När ett hungrigt lejon dödar boskap måste Akimbo pappa fånga det! Men det visar sig att det är en lejonunge som fastnat i fällan och den kommer inte att överleva utan sin mamma. Akimbo blir vän med lejonungen som kallas Simba. Ska de lyckas rädda den?

Vidundrens väg

av Meredith Ann Pierce. Inläst ur Bonniers juniorförlag, 1987 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien inledd med Den fjortonde bruden. Ariel får ett bud genom en gammal spådomsramsa och ger sig ut på vandring. Hotet från Vita Häxan finns hela tiden över henne. Ariel skall söka rätt på vapnen för en slutstrid och hon når delvis sitt mål.

Katarernas fästning

av Michael P. Spradlin. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 6 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Den yngste tempelriddaren, som börjar med Graalens väktare. På sin flykt från det heliga landet med Graalen faller den unge väpnaren Tristan och hans vänner, bågskytten Robard och lönnmördaren Maryam, överbord. De spolas upp på en öde strand och hittas där av en ung flicka, Celia. Hon tillhör katarerna som är förföljda på grund av sin tro. Tristan lovar att hjälpa dem.

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Hemligheten för tonåringar

av Paul Harrington. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 15 min..

Hemligheten handlar om att återupptäcka en inre kraft som hjälper läsaren att få positiva saker att hända i livet. Här görs budskapet tillgängligt och relevant även för ungdomar. Den förklarar "lagen om attraktion" på ett sätt som gör det enkelt för unga människor att ta till sig budskapet om hur man, enligt författaren, kan förändra sitt liv.

Litteraturvetenskap

1.001 frågor om Harry Potters magiska värld

av Guy Macdonald. Inläst ur B. Wahlström, 2005 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Visste du att lord Voldemorts mellannamn är Marvolo? Eller att man bara får tillträde till prefekternas badrum på Hogwarts med lösenordet "Pinjefärsk"? Eller att Percy Weasleys tornuggla heter Hermes? Här hittar du svaren till det mesta som rör Harry Potter och allt han har varit med om. Boken fungerar både som uppslagsbok och frågesport, där du kan samla poäng efter olika svårighetsgrad eller tävla mot dina vänner.

Konst, musik, teater och film

ABBA

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2005 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Tredje boken i en serie lättlästa biografier över kända personer. Unikt fotografiskt bildmaterial ofta från privata samlingar ingår. "ABBA" är berättelsen om fyra ungdomar vars musik lever kvar och fortsätter att fascinera och glädja generation efter generation. Här berättas historien från början, över succén med Waterloo till slutet när bandet splittrades 1982.

Naturvetenskap

På upptäcktsfärd i regnskogen

av Mattias Klum. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2005 av Håkan Julander. Talboken omfattar 46 min.. DAISY text och ljud.

Här förmedlas kunskap om den mångfald arter och allt spännande som finns att upptäcka i regnskogen. Läsaren får följa med på flodfärd, nattvandring, övernattning i tält m.m. Man får möta apor, kajmaner, fåglar, ormar, ödlor, insekter och göra ett besök hos jordens sista naturfolk. Det är regnskog i Nigeria, Costa Rica, Brasilien och Malaysia som beskrivs.

Medicin

Respekt

av Inti Chavez Perez. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Förf., född 1984, är sexualupplysare och journalist. Här besvaras frågor om sex ur unga tonårskillars perspektiv. Från det första ögonblickets spänning, till att vara ihop under en längre tid. Här finns tips om hur man flörtar, hur man hånglar och hur man kan ha sex på flera olika sätt. Om att vara hetero, homo eller bi och om att lyssna på sina egna och sin partners signaler. En hel del myter om killar och sex skärskådas.