Nya talböcker januari 2011

Nya talböcker januari 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 120 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Jag hatar grupparbeten

av Kjell Albin Abrahamson. Inläst ur Fischer & Co, 2007 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

Hundra av journalisten K. A. A:s bästa krönikor från 2000-talet. Det handlar om ögonblicksbilder från det nya Europa och de länder som nyss var kommunistiska diktaturer i Östeuropa, observationer på plats från en kontinent i snabb förvandling och Sverige och de svenska krusbären - allt med utrikeskorrespondentens skoningslöst ironiska blick. Tidigare publicerade i P1, Länstidningen, Judisk krönika, Moderna tider m.m.

Onda stenar

av Milena Agus. Inläst ur Grate, 2010 av Cecilia Ström. Talboken omfattar 3 tim., 17 min..

Ett barnbarn skriver om sin originella farmor, hennes liv och äktenskap och omtumlande kärleksaffär med "Den hemkomne" på en kurort, dit hon rest för att bli botad från sitt njurstenslidande, sina onda stenar. Berättelsen om farmodern blir ett ömsint porträtt av en sardisk kvinnas liv från andra världskriget fram till våra dagar. M.A., italiensk författare bosatt på Sardinien.

Nils Dacke - rebellen

av Bo Alvemo. Inläst ur Bo Alvemo, cop. 2010 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 17 tim., 50 min..

Historisk dokumentärroman om upprorsmakaren Nils Dacke under Gustav Vasas tid. Den dramatiska Dackefejden betraktas som Sveriges senaste folkliga inbördeskrig. Här skildras Dacke som en slug och okuvlig ledargestalt, något av en småländsk Engelbrekt. Man får följa Dackes förehavanden från 1530-talets slut fram till hans död. Bygger på bevarat källmaterial där den fiktiva gestaltningen griper in i de enskilda detaljerna.

Trippelstöten

av Tomas Arvidsson. Inläst ur Wiken, 1991 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 22 min..

Den beskedlige studierektorn Jan Bertilsson i Kalmar, som också förekommer i bl.a. Enkelstöten, Bakstöten, kastar sig återigen in på brottets bana. Nu är det rektorn Algot Bergman som kommer med idén till den perfekta kuppen. De statliga verkens konferenskassor ska tömmas. Planen är absolut idiotsäker, men ändå tillstöter konstigt nog allvarliga komplikationer. Humoristisk thriller.

Kamelernas dans

av Thommy Bergholts. Inläst ur Bergholts, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 57 min..

Det är 1960-tal och man får följa arbetargrabben Kalle Johanssons väg från mejeriet i hembyn via restaurangskola till fina Hotell Gladan i närmaste storstad. Här möter servitören, kyparen eller "kamelen" Kalle en okänd värld av fina viner och maträtter på franska - och hamnar näst längst ner i hierarkin. Underst befinner sig invandrarna i disken. Roman från restaurangbranschen, baserad på egna erfarenheter.

Mona och konstnären som försvann

av Marinette Bohman. Inläst ur Megamanus, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Mona Nilsson lever singelliv med sin katt Grevinnan och sin älskare Chester. Hon driver Nilssons Utredningsbyrå och dit ringer en dag en kvinna som vill ha hjälp med att återfinna en försvunnen man. Kvinnan har lånat ut en stor summa pengar till den försvunne, men påstår att hon fått konstverk som ersättning. Snälldeckare befriad från mord, läskiga obduktioner och hårdhudade, supande poliskommissarier.

Mörka alléer

av Ivan Bunin. Inläst ur Akvilon, 2008 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 8 tim., 20 min..

I.B., 1870-1953, en novellgenrens mästare och oöverträffad språkkonstnär. Han var den förste ryske författaren som tilldelades Nobelpriset i litteratur, 1933, och novellsamlingen Mörka alléer är ett av hans mer originella verk. I boken, som kan kallas "kärlekens encyklopedi", ger förf. en bild av kärlekens ofta mörka och tragiska sidor.

En nästan vanlig man

av Dan Buthler. Inläst ur Damm, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 20 tim., 55 min..

Christopher Silfverbielke är stjärnmäklare i Stureplans finansvärld. Beundrad och avundad, men helt känslokall och hänsynslös under den charmfulla ytan. Tillsammans med några likasinnade etablerar han en tävling med miljonkonton i vinst. Jakten på upplevelser leder fram till situationer som för vidare till svek och mord. Det slutar med en gastkramande tvekamp mellan gänget och kommissarie Jacob Holt.

Hundra dagar

av Lukas Bärfuss. Inläst ur Norstedt, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Två människor som i folkmordets Rwanda 1994 försöker kämpa för sin oskuld. David, en ung biståndsarbetare från Schweiz har blivit kvar efter att sista evakueringsflyget har lämnat landet. Han skulle åkt tillsammans med Agathe, dotter till en regeringsmedarbetare. Hon kommer inte och han gömmer sig i hundra dagar och tänker på A. när det besinningslösa mördandet pågår rumt omkring.

Månstenen

av Wilkie Collins. Inläst ur Norden, 1972 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar D. 2: 13 tim., 21 min..

Skuggspel

av Michael Connelly. Inläst ur Norstedt, 2004 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 12 tim., 43 min..

Harry Bosch är pensionerad från sitt arbete vid polisen i Los Angeles. Ensam och desillusionerad, men också med ett stort rättspatos, drivs han att försöka klara upp ett gammalt olöst fall. Under arbetet hamnar han i konflikt med FBI och rättsväsendet. Samhället verkar endast prioritera terroristbekämpning och mänskliga rättigheter sätts ur spel. Kriminalroman med existentiella frågeställningar och oväntad upplösning.

Inlåsta

av Emma Donoghue. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 11 tim., 15 min..

Jack och hans mamma har i sju år hållits inlåsta i ett rum på tio kvadratmeter av Svarte Man. Världen utanför finns på tv och himlen kan de se genom takfönstret. Mannen besöker dem varje kväll och Jack måste då gå och lägga sig i garderoben. Mamma har lyckats skapa en hel värld i Rummet, men hennes desperation ökar och för att överleva måste de ta sig ut därifrån. Jack blir den som får se till att planen går i lås.

Ingen konst

av Péter Esterházy. Inläst ur Weyler, 2010 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 7 tim., 26 min..

Självbiografisk berättelse om en son, förf., och hans mor. De äter middag tillsammans, promenerar i hemstaden Budapest och talar om gammalt och nytt. Ungerns nutidshistoria utgör bakgrunden i denna roman som även har en tematisk koppling till fotboll, via moderns starka intresse, men knappast sonens. Det hela formar sig till ett säreget porträtt av en storslagen kvinna och en galen tid. P. E., 1950- .

Lusitania

av Almeida Faria. Inläst ur Norstedt, 1982 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

Del 3 i en serie inledd med Passionsdagen. Romanen skildrar revolutionens Portugal under ett år från påskdagen 1974, då nejlikornas revolution bröt ut. I centrum står en godsägarfamilj i sönderfall. Äldste sonen J.C. lever ett njutningsfullt liv i Venedig, men kallas hem för att bevaka familjens intressen. Olika röster ger tillsammans en bild av ett land med dess drömmar och krossade illusioner.

Giganternas fall

av Ken Follett. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 35 tim., 21 min..

Del 1 i en trilogi. Berättelse om fem olika familjer, från USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales, och hur deras livsöden länkas samman under tidigt 1900-tal. Handlingen rör sig från Washington till Sankt Petersburg, från kolgruvornas mörker och faror till palatsens glittrande ljuskronor, från diplomatins korridorer till makthavarnas sängkammare.

Cal

av Nova Gullberg Zetterstrand. Inläst ur Modernista, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 49 min..

Servitrisen Jenny och mannen Cal har en kärleksaffär som utspelar sig i skogen, i parkerna, på hotellrum och i en Volvo PV60. Det är också där de för sina samtal om saker som töjs och spricker, servicearbete, labyrinter och om att växa upp och in i tiden. Fragmentarisk poetisk roman om maktfördelning och om lusten att vara med både kung och Högsta Domstol.

Bort, bort

av Anjum Hasan. Inläst ur Ordfront, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 23 min..

Roman från det moderna Indien om en ung kvinnas sökande efter mening med livet. 25-åriga Sophie Das flyttar till storstaden Bangalor, men trots en hektisk tillvaro med fester och rockkonserter känner hon sig allt mer främmande inför jakten på pengar och framgång. Hon återvänder till hembyn, men har svårt att anpassa sig även där med en Hamlet-citerande far, en religiös mor och en lillasysyster som alltmer hamnar i onåd.

Heligt blod

av Jonathan Hayes. Inläst ur Bra böcker, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 14 tim., 15 min..

Ett bestialiskt mord på en 21-årig kvinna drar Edward Jenner tillbaka till rättsmedicinen, som han trodde att han lämnat. Ögonvittnet Ana da Jong, släkting till en av Jenners vänner, ber honom skydda henne. Fallet är annorlunda än hans tidigare. Det ser ut som ett ritualmord och offret är märkt med mystiska tecken. Ännu ett fasansfullt mord inträffar och han är övertygad om att en seriemördare härjar i staden.

Hitta vilse

av Carin Hjulström. Inläst ur Forum, 2010 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 11 tim., 37 min..

Fristående fortsättning på Finns inte på kartan. Nyutexaminerade journalisten Frida Fors har fått anställning på Aftonpressens nyhetsredaktion, men knappt har hon börjat förrän hon måste sluta. Plötsligt står hon ensam i storstaden och tvingas söka nya vägar. En kubansk danslärare, en porraktris och en besynnerlig grannkvinna är några av de personer hon umgås med under några intensiva sommarmånader.

Magnum opus

av Kjell Höglund. Inläst ur Hägglund, 1991 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 26 min..

Förf., låtskrivare och artist, 1945- , presenterar tankar och funderingar kring skilda ämnen, ofta ockulta i stil med Var Jesus gift med Maria Magdalena? Var den helige Graal egentligen Jesus son med Maria Magdalena? Han tar även upp Egyptens avgörande roll för både Jesus och Moses och för mänskligheten som helhet. Allt blandat med citat från tepåsar, matförpackningar och egna erfarenheter. Rolig och annorlunda bok.

Hopp

av Dawit Isaak. Inläst ur Weyler, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 59 min..

D.I., 1964- , är journalist, författare och svensk medborgare. Han kom till Sverige som flykting 1987, men återvände till Asmara i Eritrea 2001. I september 2001 hämtades han av polis i sitt hem. Sedan dess har han varit fängslad under livshotande förhållanden utan att hans fall prövats i domstol. För första gången presenteras på svenska ett urval av hans produktion av prosa, dramatik och journalistik.

Må döden sova

av Anna Jansson. Inläst ur Prisma, 2002 av Carin Andersson. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Kriminalinspektör Maria Wern kallas till Cheironkliniken, ett exklusivt privatsjukhus, där man specialiserat sig på provrörsbefruktning. En kvinna har i desperation tagit sitt liv. Spännande och tankeväckande kriminalroman om barnlöshet, konstgjord befruktning, läkaretik och kloning. Förf:s tredje deckare med Maria Wern som huvudperson. A.J., 1958- , sjuksköterska och deckarförfattare.

De redan döda

av Robert Karjel. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 12 tim..

Thailand, januari 2005: På ett avsides strandhotell möts en samling udda överlevare efter tsunamin, var och en med goda skäl att förbli saknad. De övertalas av den välbärgade amerikanen Adderloy att medverka vid ett bankrån i Kansas för att finansiera sina nya liv. Gruppen förbereder sig minutiöst, men redan när första skottet avlossas havererar planen och tillvaron övergår i en flykt på liv och död.

Att älska ett djur hade länge varit min dröm

av Barbro Lindgren. Inläst ur Karneval, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 17 min..

På gården i Glömminge på Öland lever författarinnan B.L. med sina djur. Det är hunden Mimmi, katten Moster, Mosters systerdotter Elsa, tuppen Putte Kock, myskankan Sickan Carlsson och lite hönor. Vardagstillvaron för dessa varelser visar sig rymma allt från djupaste tragedi till den mest halsbrytande komedi. B.L. har en sällsam förmåga att lyfta det lilla till en betraktelse över livet i stort.

Lasarus hämnd

av Robert Ludlum. Inläst ur Damm, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 14 tim., 32 min..

Lasarusrörelsen, en global militant miljöorganisation, leds av den mystiske Lasarus, som ingen har sett. Alla försök att infiltrera organisationen har misslyckats och flera agenter har försvunnit spårlöst. Rörelsen motsätter sig den moderna resurskrävande teknologin, särskilt forskningen kring nanoteknik. När det inträffar explosioner på Tellerinstitutet i Santa Fe läcker nanofager ut och skördar många dödsoffer.

Tedags för normalt byggda damer

av Alexander McCall Smith. Inläst ur Damm, 2010 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Del 10, fristående, i serien som inleds med Damernas detektivbyrå. Det segerrika fotbollslaget Kalahari Swoopers kan plötsligt inte göra mål längre. Mmma Ramotswe får i uppdrag att hitta en förrädare i laget och går på sitt livs första fotbollsmatch, guidad av fostersonen Puso. Hon får lära sig att pojkars kunskap kan vara värdefull, och hon får dricka te i många främlingars kök innan hon förstår hur allt hänger ihop.

Mamma som Gud

av Gabriela Melinescu. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Självbiografisk berättelse från förf:s barn- och ungdomstid i Rumänien. Tre mödrar sätter sin prägel: mamman, farmodern och mormodern, vars lantliga silkesmaskodling blir till en sinnebild för mognad och förvandling. Modern förklarar att tiden är en tråd som binder samman alla världens händelser. Tillvaron är full av förälskelser, böcker, lekar, men även döden sätter sin prägel med faderns tragiska självmord. G. M., 1942- .

Tre starka kvinnor

av Marie Ndiaye. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 25 min..

Om tre kvinnor, vilkas olika öden innehåller tre berättelser om maktförhållanden mellan man och kvinna. Det är Norah, advokat från Paris, som återvänder till Senegal för att återse sin despotiske far; Fanta, på väg att lämna sin man i Dakar och flytta till Frankrike och Khady, en ung änka, som förvisas till Europa av sin mans familj. På olika sätt tar kvinnorna ödet i sina egna händer. Förf. vinnare av Concourtpriset 2009.

Husfru

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Del 8 i serien Tre systrar. På Jakobvollen är Iver i gång med att bygga faderns undantagsstuga. Äntligen ska Iver och Stina få styra på gården. Men en olycka får ödesdigra följder. Stina blir förtvivlad, så hon hämtas till Tromsö för att få vila ut. I köpman Rehnbergs sommarhus samlar hon nya krafter och får sällskap av den trevlige bagaren Johannes, som aldrig glömt sin första kärlek. Aron är på väg till Amerika.

Skuggor i natten

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Del 9 i serien Tre systrar. Ingrid tror att hon har funnit orsaken till alla olyckor som drabbar henne. Förtvivlad söker hon upp Ailes folk för att få hjälp. I nattens mörker på kyrkogården följer Ingrid rådet som ska befria henne från alla onda makter. Snart bryter det ut en våldsam brand på granngården och den unga frun Maria blir erbjuden husrum på Jakobvollen. Det går inte lång tid innan Ingrid ångrar sig bittert.

Bad boy

av Peter Robinson. Inläst ur Minotaur, 2010 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 12 tim., 46 min..

Kriminalkommissarie Alan Banks är på semester när en kvinna berättar för kollegan Annie Cabbot om ett hittat ett skjutvapen i dotterns rum. En polisstyrka skickas till huset, situationen går överstyr och en person skjuts. En mediebevakad utredning inleds och tar en överraskande vändning. Det visar sig att Banks dotter Tracy är inblandad. Vapnet tillhör pojkvännen, en charmig ung man med kopplingar till kriminella kretsar.

Pojken på andra sidan

av Irene Sabatini. Inläst ur Norstedt, 2010 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 11 tim., 51 min..

Två dagar efter att Lindiwe fyller 14 år sätter den vite grannfamiljens son Ian eld på sin styvmor. Han döms till fängelse men när han blir frisläppt ett år senare möter Lindiwe honom igen. Deras hemliga vänskap övergår sakta till en omöjlig kärlek över rasgränserna. Roman, med handlingen förlagd till Zimbabwe, som utspelas från de hoppfulla åren vid Mugabes maktövertagande fram till dagens kaos. Prisbelönad debut.

Rickard II

av William Shakespeare. Inläst ur Gleerup, 1970 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 45 min..

Richard II är det första av Shakespeares fyra dramer med motiv från Englands blodiga medeltidshistoria. Huvudtemat är kungamakten som alltid missbrukas, och därmed leder till kungens fall. Med små avvikelser i det historiska förloppet framhäver förf. gestalternas karaktär och motiv. Richard II försökte undanröja sina motståndare, men blev år 1399 avsatt av stormannen Henry Bolingbroke, som blev ny kung med namnet Henry IV.

Ju fortare jag går, desto mindre är jag

av Kjersti Annesdatter Skomsvold. Inläst ur Gilla böcker, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 13 min..

Mathea lever med sin man Epsilon och umgås inte med några andra människor. Hon har alltid känt sig annorlunda och lever i en mer eller mindre självvald ensamhet. Men en dag vill hon göra något åt det. Hon ringer nummerupplysningen och ber om statistik över de mest efterfrågande och populära människorna i landet. Finns hon inte med bland dem så tänker hon ändra på det. En tragikomisk berättelse om ensamhet och social fobi.

I den första kretsen

av Aleksandr Solzjenitsyn. Inläst ur Bromberg, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 36 tim., 15 min..

Som den första kretsen i Dantes Inferno skildras en hemlig anstalt i utkanten av Moskva där internerade vetenskapsmän under hot tvingas hjälpa säkerhetstjänsten att spåra en landsförrädare. Ger en skakande bild av stalintidens terrorsystem. Denna nyöversättning återger det oavkortade originalet. Den utgåva som förf. påbörjade 1955 och översattes i väst var till stora delar självcensurerad. Nobelpris i litteratur 1970.

Bungalow nr 2

av Danielle Steel. Inläst ur Damm, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 49 min..

Frilansskribenten Tanya Harris får ett uppdrag hon inte kan säga nej till, något hon drömt om i många år. Hon ska få skriva manus till en stor filmproduktion. Hon lämnar, tillfälligt, man och barn och beger sig till Hollywood och installerar sig i den lyxiga bungalow nr 2. Men hennes två världar kolliderar och Tanya upptäcker att hennes nya liv blir allt svårare att kombinera med familjelivet. Underhållningsroman.

Jag älskar dig inte

av Christina Stielli. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Christina Hellman. Talboken omfattar 15 tim., 38 min..

Lotten har en familj, man och två barn, som hon älskar högt och sätter före allt annat. Men när hennes man plötsligt lämnar henne rasar hennes värld samman, utan sin kärnfamilj är hon ingen. Vägen tillbaka är lång och smärtsam, men så småningom vaknar tanken på hämnd. En skildring om den smärtsamma processen att bli lämnad, om en självuppoffrande kvinnas växande och mödosamma, men ändå möjliga väg, till ett eget liv.

Legenden Pendragon

av Antal Szerb. Inläst ur Sivart, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 50 min..

Mystisk thriller med handlingen förlagd till 1930-talets England och i Wales. Earlen av Gwynedd, den artonde i släkten Pendragon, sysselsätter sig med underliga djurexperiment. Han bjuder in en ungersk forskare, János Bátky, för att han ska studera rosenkreutzarnas historia. Flera oförklarliga saker inträffar redan från den första dagen.

Förgörelsen

av Guillermo del Toro. Inläst ur Bra böcker, 2010. 978-91-7002-794-9, 91-7002-794-3 (genererat) av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 2 min..

Del 2 i serien Släktet. Undantagstillstånd är utlyst i New York och människorna för en ojämn kamp mot vampyrerna. Plötsligt inser de att inbördeskrig råder mellan vampyrer från den nya världen och från den gamla världen. Eph Goodweather studerar vampyrernas urgamla historia och ställer sig frågan om det största hotet mot människorna verkligen är vampyrerna? Kan det vara människorna själva som hotar sin art?

Härjat och bränt

av Wells Tower. Inläst ur Bromberg, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Noveller som oftast beskriver människor som befinner sig på samhällets bakgård i dagens USA. Det är splittrade familjer, misslyckade drömmare, hjälplösa fäder och söner på drift. De befinner sig i en nedåtgående social spiral och deras värld innehåller förnedring, våld, alkohol och misslyckade försök att lappa ihop relationer. Berättelser skrivna i klassisk amerikansk minimalistisk berättartradition.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Skriv dina memoarer

av Allan G. Hunter. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 6 tim., 23 min..

Förf., brittisk litteraturprofessor bosatt i USA, undervisar i memoarskrivande. Här ger han goda råd för den som vill berätta om sitt liv. Det handlar om goda skrivrutiner, undvika faktaredovisningar och självskryt samt "viktiga tillfällen" som överraskande nycklar till personligheten. Skrivprocessen kan bli en spännande psykoanalys som väcker bortglömda minnen till liv. Även frågan om "känsliga" inslag diskuteras.

Allmänt och blandat

Jordspråk

Inläst ur En bok för alla, 2006 av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

Nyttig kalender med många månadsvisa "gröna" kom-ihåg liksom några recept - alla med anknytning till författarens trädgård, Dagstorps Lustgård i Skåne. En trevlig bok för alla trädgårdsvänner.

Religion

På saligheternas berg

av Natanael Beskow. Inläst ur Birkagården, 1921 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 16 min..

N.B., 1865-1953, predikant, skolman och författare, företrädde en kyrkligt obunden och socialt inriktad kristendom. Efter sina teologiska studier lät han inte prästviga sig utan verkade som lekmannapredikant vid Djursholms kapell 1896-1932. Han var en uppskattad predikant, gav ut många predikosamlingar och skrev även många psalmer. Dessa åtta föredrag har som tema saligprisningarna i Jesu bergspredikan i Matt 5.

Bibeln och arkeologerna

av Hans Furuhagen. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 15 tim., 30 min..

Hur är det med bibliska berättelsernas sanningshalt? Är de bara historier utan verklighetsbakgrund? Detta försöker många arkeologer som arbetat i Palestina klarlägga. Historikern Hans Furuhagen redogör för den ständigt aktuella konflikten mellan de bibliska berättelserna och arkeologernas fynd. Det visar sig då, inte helt överraskande, att Bibelns berättelser om det mäktiga fornjudiska riket inte kan bekräftas.

Påven Benedictus, kyrkan och världen

av Ulla Gudmundson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet ; 2010:11 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Våra vägar bar till Rom

av Scott Hahn. Inläst ur Catholica, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 8 tim., 21 min..

Det amerikanska äkta paret Scott och Kimberly Hahn, båda teologer med ett förflutet inom den presbyterianska kyrkan, berättar om sin väg till den katolska kyrkan. Hans väg till Rom går ganska rakt via studier, men hennes väg är svårare. Hon upplever starkt de konflikter i äktenskapet som makens konversion ger upphov till. Skillnaden mellan luthersk och katolsk lära blir tydliggjorda och läsaren får bibelkunskap på köpet.

Katedralen mitt i staden

av Mattias Martinson. Inläst ur Arcus, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 18 tim., 38 min..

M.M., professor i systematisk teologi, söker nya perspektiv på debatten mellan ateism och gudstro. Han intresserar sig inte så mycket för argumenten för och emot Guds existens. Istället vill han komma åt ateismens kulturhistoriska grund, som han menar i högsta grad är samma grund på vilken kristendomen vilar. Hans slutsats är att ateismen är teologisk ty den laddar det sekulära normalläget med en viss teologisk energi.

Inga på Plattan

av Ann-Katrin Tideström. Inläst ur Cordia, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Inga Pagréus är diakon i S:ta Clara kyrka i Stockholm som bedriver ett utåtriktat socialt arbete bland stadens utsatta och marginaliserade människor. A-K. T. har följt henne i hennes arbete på Sergelplattan, Malmskillnadsgatan och i kyrkan, men framför allt har hon lyssnat och skrivit ner Ingas berättelser om livet i och omkring Klara kyrka, om hennes väg dit, om människor, erfarenheter och tro.

Bli det du ber

av Jonathan Wilson-Hartgrove. Inläst ur Libris, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Livet i två kommuniteter, The Simple Way i Philadelphia och Rutba House i Durham, har tvingat vännerna och teologkollegerna S.C. och J.W.-H. att fundera över bönens betydelse. Bön måste alltid leda till handling, menar de. Kristna kan inte nöja sig med att bara be, utan måste själva bli och göra det de ber. Konkreta exempel och böner från medborgarrättsrörelsen och ökenfäderna illustrerar möjligheterna och svårigheterna.

Filosofi och psykologi

Förändringsinriktad rådgivning

av Tom Barth. Inläst ur Liber, 2003 av Lars Thiel. Talboken omfattar 12 tim., 26 min..

Om beroendeproblematik. Hur droganvändning, rökning och spel kan utvecklas till att bli problem och hur klienter kan få hjälp att förändra ovanor och få kontroll över problematiska beteenden. De tre författarna, specialister i klinisk psykologi, ger en praktisk och konkret introduktion i hur rådgivare kan bistå klienter i att bygga upp motivation, ta beslut och stärka sin tro på sin egen förmåga att kontrollera problemet.

Egoboost!

av Isabella Löwengrip. Inläst ur Forum, 2010 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 3 tim., 44 min..

I.L. är mera känd som Blondinbella, en av Sveriges mest lästa bloggare. Detta är hennes personliga och peppande handbok för unga tjejer om allt från krav och komplex till vänskap och kärlek. Hon berättar bland annat öppenhjärtligt om egna personliga motgångar, ger råd om hur man hanterar relationer och hur man står mot grupptryck.

Andningsteknik - från början

av Katrina Repka. Inläst ur Optimal, 2010 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 57 min..

Förf., verksam som yogalärare i London, sökte som ung vuxen psykisk stabilitet och trygghet, och hon fann sin livsväg i en amerikansk yogarörelse som kallas ISHTA-yoga. Här berättar hon om sin egen resa mot självförtroende och livsglädje med hjälp av yoga. Boken består av tolv kapitel med tolv olika andningsövningar. Förf. vänder sig i första hand till kvinnor, men boken kan läsas av alla yogaintresserade.

Filosofi - 100 stora tänkare

av Philip Stokes. Inläst ur Arctic, cop. 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

Här presenteras hundra centrala tänkare ur alla perioder av filosofins historia, från antikens Grekland och fram till slutet av 1900-talet. Dessutom finns här många tänkare som inte alltid betraktas som filosofer men vars verk har påverkat sättet att betrakta världen: Copernicus och Newton, Darwin och Freud, Keynes och Einstein.

Människosyn och etik

av Håkan Thorsén. Inläst ur Remus, 2010 av John Sundin. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

Systematisk presentation av många inflytelserika människosyner samt grundläggande analys över etiken och några centrala värden i vår kultur, såsom människovärde, frihet, integritet, solidaritet, jämställdhet, hänsyn till miljö och hälsa. Dessutom sätts människosyn och etik in i ett större livsåskådningssammanhang. H.D., universitetslektor i filosofi och docent vid Hälsoakademin vid Örebro universitet.

Etik & organisationskulturer

av Claes Trollestad. Inläst ur Svenska förlaget, 2000 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 30 min..

Är det moraliskt rätt att försöka påverka individens värderingar så att de överensstämmer med företagets gemensamma? C.T, teol. dr. och tidigare forskare vid Handelshögskolan, svarar jakande på denna fråga. Det är inte bara möjligt utan även önskvärt för att en organisation ska kunna fullgöra sitt uppdrag på bästa sätt. Dock kräver det respekt för alla inblandade, för deras integritet och autonomi.

Uppfostran och undervisning

Föräldrapraktika

av Bengt Grandelius. Inläst ur ICA, 2004 av John Sundin. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Idébok för villrådiga föräldrar. Titeln anspelar på bondepraktikan, likt denna vill förf. att boken ska vara en vägledning för föräldrar som bygger på andras praktiska erfarenheter av föräldraskap. Men han ger också egna kommentarer utifrån en psykologs synvinkel. Han beskriver en rad olika "fall" där kommunikationen mellan barn och föräldrar har satts på prov. Barnen är från förskoleålder till tonåringar.

"Snölandets fattiga ungdom till hjälp"

av Gerda Helena Lindskog. Inläst ur h:ström, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 24 tim., 52 min..

Berättelsen om arbetsstugorna i Norrbotten. Åren 1902-1903 var det nödår i norra Sverige. Genom tidningarna spreds uppgifter om svält och fattigdom i den prövade landsändan. I Stockholm inrättades hastigt en central nödhjälpskommitté. Boken handlar om några av dem som kände sig kallade att delta i arbetet med att "dana en hurtig, arbetsduglig och sederen ungdom" av detta "till kropp och själ undernärt släkte".

Litteraturvetenskap

Den skakande kvinnan eller En historia om mina nerver

av Siri Hustvedt. Inläst ur Norstedt, 2010 av Karin Benecke. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

En slags memoarbok om en märklig krampliknande sjukdom som förf. lidit av sedan 2006, uppkommen under ett tal till minne av sin nyligen avlidne far. Hon söker en diagnos på vad det kan vara som är fel. Är det en psykologisk åkomma eller en nervsjukdom? Var det faderns död som utlöste attacken? Borde hon träffa en neurolog eller en psykolog? Frågorna hon ställer handlar om allt ifrån neurologi till filosofi.

Järnvägen Jorden

av Jack Kerouac. Inläst ur Bakhåll, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

J.K., 1922-1969, en av beat-generationens ledande författare har i denna novellsamling samlat åtta stycken självbiografiska historier från sitt liv "on the road". J.K. berättar om sin tid på sjön och som skogsvaktare, sina resor i Mexiko och i Europa, där han bl.a. besökte Paris och London. Förf. skildrar både människor och miljöer som han träffar på med stor skarpsynthet.

Tjechov och friheten

av Lars Kleberg. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

Anton Tjechov, 1860-1904, är mest berömd för sina dramer - Måsen, Onkel Vanja, Tre systrar och Körsbärsträdgården - skrev också över 600 berättelser. L.K. har i denna litterära biografi studerat T:s utveckling som berättare och dramatiker ses. Kärnan i hans konst är frihet. En rad nyläsningar presenteras och det ges många inblickar i den dåtida teatervärlden och utdrag ur brevväxlingar T. hade med kollegor och familj.

Jag älskar den pojken

av Bosse Löthén. Inläst ur Telegram, 2010 av John Sundin. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

Självbiografi av B.L., 1964- , musiker, låtskrivare och under många år radiopratare i P3. Han berättar om sin uppväxt på 1970-talet i Bollmora utanför Stockholm. Han älskar rockmusik och lär känna en äldre kille som introducerar honom i musikvärlden. Bosse blir trummis i ett band. Men han utsätts samtidigt för sexuella övergrepp vilket han nu för första gången orkar berätta om. Gripande vittnesbörd om en utsatt pojkes liv.

Konst, musik, teater och film

Den stora konstsvindeln

av Thomas Anderberg. Inläst ur Atlas, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 10 tim., 34 min..

Expressen avslöjade 2007 att ett konstverk av Andy Warhol, en Brillolåda, som skulle säljas på auktion var förfalskad. T.A., filosof och kulturskribent, försöker reda ut vad som egentligen hände med dessa lådor sedan de första gången visades på en utställning i New York 1964. Huvudperson i härvan är den legendariske museimannen Pontus Hultén. Letandet efter sanningen blandas med konstfilosofiska resonemang.

Hårdrock

av Melker Becker. Inläst ur Semic, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 45 min..

Personligt hållen genomgång av fenomenet hårdrock av två rockjournalister, kända från radio- och tv-programmet Rundgång. De beskriver hårdrockens stora legender, galna fans, moralpanik, skräckfilm, mytomspunna maskband, de bästa skivomslagen och de gör intervjuer med många av sina idoler. Med ett smittande engagemang lyckas de gestalta hårdrockens innersta kärna. Även för ungdom.

Mer hårdrock

av Melker Becker. Inläst ur Semic, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

Två hårdrocksfantaster, kända från radio- och tv-programmet Rundgång, skriver kärleksfullt om smink, läder och headbanging. De har pratat med storheter som Judas Priest, Metallica, In Flames, Mötley Crüe, Opeth, Alice Cooper, Behemoth och Motörhead. Halsbrytande anekdoter blandas med listor och tips på låtar och skivor. Uppföljare till boken Hårdrock : rundgång, nitar och nackspärr. Även för ungdom.

Det blåvita guldet från Kina

av Anna Gremner. Inläst ur AntikWest, 2005 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Kinas keramik och porslin har fascinerat människor i århundraden. Förutom en introduktion till det kinesiska porlinets historia svarar man här på frågor som hur man bedömer ålder, om det är något värde på defekt porslin, om vad de olika dekorerna heter samt varför. Förf. Björn Gremner är expert på kinesiskt porslin och har medverkat i Antikrundan på tv, Anna Gremner är hans dotter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Jussi

Inläst ur Norstedt, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Jubileumsbok utgiven inför 100-årsdagen av den svenske tenoren Jussi Björlings födelse 1911. Boken är främst ett bildverk med otaliga fotografier och reproduktioner i färg av affischer, skivomslag och tidningsklipp, men innehåller även en betraktelse av Björn Ranelid, en förteckning över Jussis alla framträdanden 1915-1960, samt en kort kronologi m.m. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Våga drömma

av Lena Maria Klingvall. Inläst ur Libris, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 56 min..

Lena Maria Klingvall, född 1968 i Habo, är sångerska, utbildad på musikhögskolan i Stockholm, och har hela världen som arbetsfält. Hon föddes utan armar och med bara ett ben, blev elitsimmare och är också en av nio svenska mun- och fotkonstnärer. Här berättar hon om sin vardag, sin musik, sitt föredragshållande och sitt målande samt om hur det kom sig att just hon blev mangafigur i Japan.

Ronnie

av Ronnie Wood. Inläst ur BTM Books, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 13 min..

Självbiografi av R.W., 1947- , en av rockvärldens mest berömda gitarrister. Han växte upp i ett arbetarklassområde i London och hade en dröm om att bli musiker och konstnär. Som vuxen har han varit med i grupper som Jeff Beck Group, Faces och - de senaste 30 åren - Rolling Stones. Det är också en berättelse om hur han, mot alla odds, överlevt ett hektiskt turnéliv med inslag av mycket "sex, drugs and rock'n'roll".

Historia

De glömda agenterna

av Anders Johansson. Inläst ur Fischer & Co, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 20 tim., 47 min..

Tysk militär transittrafik, järnmalmsexport till Hitlers vapensmedjor och andra eftergifter till regimen i Berlin har bidragit till en negativ bild av Sveriges förhållande till Norge under 2:a världskriget. Men i den norska motståndskampen deltog även svenskar - trots samlingsregeringens neutralitetspolitik de första krigsåren. Här berättas om hur den norska hjemmefronten också fick hjälp av dessa svenskar.

Ship to Gaza

Inläst ur Leopard, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 9 tim., 26 min..

Ship to Gaza, en svensk ideell förening, organiserade i maj 2010 en fartygskonvoj med förnödenheter till Gazas befolkning. Konvojen bordades av israelisk militär och sex personer dödades. I denna bok skildrar många skribenter sin version av utvecklingen som ledde fram till incidenten, och deltagare i resan berättar sin syn på händelseförloppet. Några avsnitt om tänkbara konsekvenser i det oroliga området avslutar boken.

Biografi med genealogi

Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette

av Margareta Beckman. Inläst ur Fischer & Co, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 12 tim., 9 min.Hmono.

Under 1790-talet hade den svenske adelsmannen Axel von Fersen, 1755-1810, ett långvarigt förhållande med den franska drottningen Marie-Antoinette, 1755-1793. Han arrangerade det franska kungaparets flykt från Paris, som var nära att lyckas. M.B., tidigare chef för Krigsarkivets forskningsbibliotek, presenterar här en sakkunnig redogörelse för den omöjliga romansen och den franska kungafamiljens sorgliga öde.

Mitt liv, min resa

av Tony Blair. Inläst ur Bonnier, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 2 CD-ROM (50 tim., 23 min.).

Memoarer av T.B., 1953- . Han blev ledare för Labour 1994 och var Storbritanniens premiärminister från 1997 till 2007. Sedan han lämnade Downing Street har han varit sändebud i Mellanöstern och arbetat för FN:s, EU:s, USA:s och Rysslands räkning. Som partiledare förvandlade han Labour till ett moderat mittenparti under slagordet "New Labour". Politisk biografi som skildrar en resa från optimism till desillusion.

Bro över mörka vatten

av Majlis von Eickstedt-Peterswaldt. Inläst ur Medén, 1945 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Den svenska skådespelerskan M. E.-P., 1919-2010, senare med efternamn Lüning och även kallad "Lübecks ängel", berättar om hur hon blev tysk grevinna och hur hon som ensam slottsfru upplevde kriget på ett pommerskt storgods. Vid det tyska sammanbrottet deltog hon i svenska kyrkans, svenska legationens och Röda Korsets hjälparbete samt var med om de vita bussarnas fångtransporter till Sverige.

Utsikt mot livet

av Lena Essedahl. Inläst ur Fujisawa, 2001 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

Förf. L.E. har behandlats för ulcerös kolit, och därefter fått kronisk gallgångsinflammation, en allvarlig komplikation till grundsjukdomen som orsakar leverskador. Med hjälp av en levertransplantation fick hon ett nytt liv. Här berättar hon sin livshistoria, som pendlat mellan hopp och förtvivlan. Men transplantationen gick bra och hon återfick hälsan. Boken kan ge andra läsare i samma situation hopp och livsmod.

Berlusconi - italienaren

av Kristina Kappelin. Inläst ur Bromberg, 2010 av Karin Benecke. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Silvio Berlusconi, 1936- , italiensk finansman, mediemogul och politiker har flera gånger blivit vald till konseljpresident och premiärminister. Han är en omstridd person som ofta förekommer i olika skandaler; allt från korruptionshärvor till umgänge med mycket unga kvinnor. K.K., mångårig korrespondent i Italien, ger ett personligt och nyanserat porträtt av fenomenet B. och försöker förklara hur han har blivit så populär.

Hejdå, ekorrhjulet!

av Thomas Lerner. Inläst ur Ordalaget, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

T.L., journalist på DN, har mött ett 20-tal personer som hoppat av ekorrhjulet för att ta makten över sin tid. De är olika gamla, har olika bakgrund, men de har en sak gemensamt. De har medvetet valt hur de vill leva sina liv. Medverkar gör även flera forskare, bl.a. fysikforskaren Bodil Jönsson och omvärldsanalytikern Pernilla Jonsson som forskat om människor som valt att leva ett enklare liv med minskad konsumtion.

Passion i förnuftets århundrade

av Julie de Lespinasse. Inläst ur Carlsson, 2010 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 26 tim., 44 min..

Julie de Lespinasse, 1732-1776, var en berömd salonnière i Paris och det var som sådan hon var känd under sin livstid. Hon spelade en viktig roll med sin salong i upplysningsrörelsen och var något av en musa för encyklopedisterna. Här möter läsaren henne som passionerad brevskrivare till sin alltför frånvarande älskare, men får också ta del av dennes svarsbrev. Det är en korrespondens som intensivt lever och berör.

Stalins barn

av Owen Matthews. Inläst ur Historiska media, 2010 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 14 tim., 14 min..

Släktkrönika där man får följa förf:s farfar Boris Bibikov som under 1930-talet drabbades av Stalins utrensningar. Hans familj ser honom aldrig mer. Kort därefter skickas hustrun till Gulag och de två döttrarna får klara sig själva i ett krigshärjat Sovjet. På 1960-talet förälskar sig den ena av dem i en brittisk ambassadtjänsteman och efter en intensiv brevväxling återförenas de i England där bokens förf. föds.

Böckerna som formade Hitler

av Timothy W. Ryback. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 30 min..

Adolf Hitler hade en mycket stor boksamling, ca 16 000 titlar, men det mesta var gåvor som han aldrig hade läst. Författaren T.R. har nu granskat Hitlers personliga läsvanor, som framgår av marginalanteckningar i volymer som nu finns i bibliotek och privatsamlingar i USA och Europa. Resultatet av hans granskning kastar ljus över den tyske diktatorns självbild och hans hänsynslösa politik.

Famna livet

av Agneta Ulfsäter-Troell. Inläst ur Trevi, 1991 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 49 min..

Ur sin släkts brev och dagboksskatt har förf. sammanställt en romantisk släktkrönika som sträcker sig från 1840- fram till 1920-talet. Om längtan, drömmar, giftermål och vardagsliv i sörmländsk herrgårdsmiljö bl.a. på Äs och Julita. Andra miljöer är Skultuna Bruk och Skeppsbron 10 i Stockholm. Tre kvinnoöden i olika generationer står fram i skildringen, med den färgstarka Ebba von Post, 1849-1916, som centralgestalt.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Bortom fjällen

av Ernst Manker. Inläst ur Folke i bild, 1957 av Per Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 52 min..

Skildring av författaren Ernst Mankers, 1893-1972, älskade fjällvärld. Innehåller ett urval berättelser om natur och människor i nordligaste Lappland. Manker var intendent vid Nordiska museet, fördjupade sina studier om Lappland och blev en av de främsta lapplandskännarna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Geografi

Hundpromenader i Stockholm

av Josephine Barkeling. Inläst ur Bonnier fakta, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 19 min..

Guidebok som tipsar om sju olika hundpromenader i Stockholm. Även information om 69 hundplatser, platser som på något sätt genom historien har en anknytning till hunden, parker och hundrastgårdar. Författarna ger även tips på vad man som hundägare ska tänka på när man möter andra hundar och människor.

Stad, öppna dig!

av Hans Holmberg. Inläst ur Kristianstadsbladet, 2007 av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

Hans Holmberg, lärare och medverkande i Kristianstadsbladet, har samlat 35 artiklar med anknytning till hembygden. Här finns bl.a. glimtar av kända författare, som Fredrika Bremer, Gustaf Hellström, Fredrik Böök och Hjalmar Söderberg, men även avsnitt om andra personer, som Yngsjömörderskan Anna Månsdotter och Elvira Madigan. Lättläst och njutbart, av intresse även för andra än skåningar.

Främlingslegionen och dess land

av Gösta Moberg. Inläst ur LT, 1952 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

Initierad skildring av den franska, och i någon mån spanska, främlingslegionen, grundad på förf:s erfarenheter från många resor i Marocko där han bland annat kunnat följa legionen i fält. "I sin iver att resa ett äreminne över legionen går han stundom väl långt i idealiseringen av dess och fransmännens civilisatoriska insatser i Nordafrika", hette det i en recension i Biblioteksbladet 1952.

Ge mig kolera

av Kajsa Norman. Inläst ur Silc, 2010 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

Frilansjournalisten K.N. berättar här om Zimbabwe år 2010, där många lider under Robert Mugabes diktatur, 30 år efter landets befrielsekrig. Hon intervjuar både regeringsanhängare och företrädare för oppositionen, och de djupa klyftorna i samhället framträder tydligt. Förf. anser att diktaturen skapar ett samhälle där rädsla, misstänksamhet och cynism styr människors beteende, som i sin tur leder till korruption.

Skinnarmo och Nordostpassagen

av Ola Skinnarmo. Inläst ur Ström, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

I juni 2009 startade Ola Skinnarmos expedition i Nordenskiölds fotspår genom Nordostpassagen, en dramatisk seglats som tog tre månader, från starten i Stockholm till Kap Dezjnjov i Berings sund. Parallellt skildras Nordenskiölds upptäcktsfärd med Vega som på sin tid tog två år. Boken är också en storslagen skildring av Arktis, en hotad livsmiljö för fåglar, valrossar och isbjörnar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Samhälls- och rättsvetenskap

Finna rätt

Inläst ur Norstedts juridik, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar 14 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Syftet med den här framställningen, här i sin 11:e upplaga, är att ge kunskap och vägledning för dem som arbetar med juridiska problem. Boken behandlar såväl grundläggande frågor rörande den svenska rättsordningens uppbyggnad samt om det centrala rättskällematerialet, som svårare frågor som dyker upp i mer omfattande och ingående utredningar.

Frihetens frestelser

av Disa Håstad. Inläst ur Bonnier, 2010 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 13 tim., 29 min..

I denna bok frågar sig D.H., välkänd Östeuropaexpert, om de nya staterna i Centralasien kommer att utvecklas och fragmenteras på samma sätt som många unga stater i Afrika. Hon konstaterar att ledarna i dessa länder agerar egoistiskt, och hon försöker kartlägga de faktorer som påverkar regionens utveckling. Bokens tema är frågan om det finns något gemensamt i utvecklingen av postkoloniala stater i olika delar av världen.

Brott vi minns

av Anna-Maria Stawreberg. Inläst ur Semic, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

Om mordet på Gerd Johansson, 1939, och nio andra fruktansvärda brott, som skakade Sverige och blev samtalsämnen hemma vid köksborden och i arbetsplatsernas fikarum. Här berättas bl.a. om det grymma koffertmordet, Stenbergapyromanens härjningar, våldtäktsmannen som satte Stockholm i skräck och de bestialiska tältmorden i Appojaure.

Du sköna nya hem

av Kent Werne. Inläst ur Ordfront, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

K.W., ekonomijournalist, granskar den stora bostadsomvandlingen som utförsäljningen av allmännyttan har inneburit. Han synar drivkrafter och konsekvenser, knyter ihop nutid och dåtid, och träffar människor som hamnat i skärningspunkten mellan offentligt och privat, politik och marknad. Han är starkt kritisk och menar att utförsäljningen försvårat situationen på bostadsmarknaden.

Mobbarna och rättvisan

av Maciej Zaremba. Inläst ur DN, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 28 min..

I reportageform undersöker M.Z., journalist på DN, vuxenmobbningen, det svenska arbetslivets dolda skam. Han besöker dåliga arbetsmiljöer där ledningen systematiskt bryter ner vissa medarbetare på ett cyniskt och beräknande sätt, arbetskamrater och fack ser åt ett annat håll och ingen samhällsinstans kan hantera de komplexa frågorna på ett konstruktivt sätt.

Ekonomi och näringsväsen

Bomull

av Gunilla Ander. Inläst ur Ordfront, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 46 min..

Kläder av bomull är ofta mycket billiga i Sverige - men vad beror det på? Journalisten G.A. beskriver bomullsodling och bomullsarbetarnas villkor jorden runt. Det visar sig att många bomullsodlare i Centralasien och Västafrika har svårt att klara konkurrensen från USA:s bomullsodlare, som får ett omfattande statligt stöd. Perspektivrik bok som kritiskt granskar den internationella bomullsindustrin.

Jägarskolan

av Sten Christoffersson. Inläst ur Svenska jägareförbundet, 2010 av Jan Setréus. Talboken omfattar [Textbok]: 19 tim., 28 min. : mono.

Svenska jägareförbundets nya lärobok som på ett enkelt sätt förmedlar de teoretiska kunskaper som krävs inför jägarexamen. En bok om vad blivande jägare bör känna till om jakt, djur, ekologi, viltvård, vapen och skytte. Jägarskolan består av tre delar: huvudbok, studiehandledning, lagen. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken bör användas jämsides.

Mäklarstories

av Birgitta Kulling. Inläst ur Staffansgården, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

B.K., mäklare och företagare med 20 års erfarenhet av yrket, skriver om ett antal affärer hon har förmedlat genom åren. Hon vill lyfta fram hur en seriös mäklare arbetar - en person som försöker tillvarata både säljaren och köparens önskemål. Hennes förhoppning är att fallbeskrivningarna kan var till glädje både för blivande bostadsspekulanter och mäklarkollegor.

Hundcoachen

av Fredrik Steen. Inläst ur ICA, 2009 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

F.S., känd från tv-programmet Hundcoachen, delar med sig av sina erfarenheter om hur man på bästa sätt kan träna en hund för att den ska bli trygg och lydig. Det handlar mycket att vara tydlig och konsekvent i sitt ledarskap - det gäller att leda hunden så att den trivs i ditt sällskap, inte om tvång och kommandon. Många tips på hur man kan träna sin hund. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Idrott, lek och spel

Lär dig segla

av Bent Aarre. Inläst ur Richter, cop. 1993 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 13 min..

Klassisk grundbok för den som vill lära sig segla. Innehåller bl.a. olika sorters segling och vändningar, hur man lägger till i hamn, segeltrimning, hastighet, strömmar, vind m.m. Viktigt med kännedom om sjökort och kompass. I slutet finns en beskrivning av säkerhetsutrustning och internationella sjöregler, väjningsregler och lanternornas placering. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken används jämsides.

Frank

av Frank Andersson. Inläst ur Sivart, 2010 av John Sundin. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

Självbiografi av F.A., 1956- , en av Sveriges bästa brottare genom tiderna med flera EM- och VM-guld mellan 1976-82. Det handlar mest om livet utanför brottningen. Han skapade många rubriker som handlade om galet festande, kokain, bilar och brudar. En del var sanning, en del var bara rykten. Även om uppväxten i Trollhättan, diagnosen ADHD och nuvarande familjeliv.

Disamore

av Malena Johansson. Inläst ur Forum, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Reportagebok om italiensk fotboll som i mycket är en spegling av landet Italien - paradoxalt, underbart och frustrerande. Fotbollen, makten och maffian är tätt sammanlänkade och det finns flera intressen som har sitt finger med i allt, från laguppställning till arenabyggen. Författarna följer affärer in i rättegångssalar, trängs på läktare, skildrar hur camorran försökte köpa en storklubb och pratar fotboll med Roberto Saviano.

Träning för män 40+

av Ove Rytter. Inläst ur Fitnessförlaget, 2010 av John Sundin. Talboken omfattar 2 tim., 52 min..

Träningsbok som vänder sig till medelålders män. Tonvikten ligger på styrketräningsövningar på gym. Utförliga beskrivningar hur man, med eller utan redskap, tränar olika delar av kroppen. O.R. har tävlat i judo på landslagsnivå och startat två av Sveriges största träningstidningar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Medicin

Medicinsk motbok

av Ulf Brånell. Inläst ur Kloka gubben & sanslösa tanten, 2009 av Lars Thiel. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

Debattbok om förhållandet mellan skolmedicin och alternativmedicin, som t.ex. akupunktur och homeopati. Förf. är mycket kritisk till skolmedicinen och hävdar att det s.k. medicinindustriella komplexet av inflytelserika läkemedelsföretag marknadsför nya sjukdomar, för att därefter tillhandahålla lämpliga mediciner, utan ordentlig medicinsk prövning. En partsinlaga till alternativmedicinens försvar.

Varat och varan

av Kajsa Ekman. Inläst ur Leopard, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Omdiskuterad debattbok om prostitution och surrogatmödraskap. Förf., kulturskribent, behandlar två ämnen som ofta diskuteras separat. Hur gick det till när prostitution kom att kallas för sexarbete? Hur blev fackföreningar för sexarbetare på modet när inga sådana finns? Frågan kopplas ihop med hur kvinnor i Indien och Ukraina föder barn åt västerlänningar och hur detta beskrivs som "ett fräscht sätt att se på graviditet".

Mobiltelefonins hälsorisker

av Mona Nilsson. Inläst ur Mona Nilsson miljöbyrå, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 16 tim., 2 min..

Sedan ca 15 år pågår en livlig debatt om mobiltelefonins eventuella hälsorisker. Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten hävdar att risken är mycket liten, men det finns också debattörer som inte låter sig lugnas. M.N, miljöekonom och journalist, litar inte på myndigheterna; dessa är "köpta" av mobilbranschen menar hon, och hon varnar här för att mobiltelefonin i framtiden kan leda till en hälsokatastrof.

Hälsopedagogik

av Liselotte Ohlson. Inläst ur Liber, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 44 min..

Vad är hälsa och livskvalitet? Vad måste man tänka på om man arbetar med hälsopedagogik? Vad är hälsa på individnivå, gruppnivå samt samhälls- och globalnivå? Boken är tänkt som en vägledning i hälsopedagogik; ett tvärvetenskapligt ämne med ett holistiskt synsätt som tar hänsyn till hela människan och hennes totala livsmiljö.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Ondvinter

av Anders Björkelid. Inläst ur Pocketförlaget, 2010 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

Del 1 i fantasy-serien Berättelsen om blodet. Efter att deras far mördats får 13-åriga tvillingarna Sunia och hennes bror Wulf reda på att de tillhör Blodet, den folkgrupp som en gång byggde det länge sedan fallna Imperiet. Detta gick under när deras far mördade kejsaren efter att Kylan (ondskan) förgiftat människornas sinnen. Nu sitter åter någon på kejsarens tron och det är tvillingarnas mission att sätta stopp för Kylan.

Svart ängel

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Vampyrens märke. Livet suger för Zoey. Förra veckan hade hon tre pojkvänner, ett gäng goda vänner och ett rent samvete. Nu har hon bara en katt kvar. Men Afrodite har börjat tina upp, Stevie Rae är tillbaka och det börjar en ny elev på skolan. Dessutom träffar skolans rektor en ny man, som är gränslöst ond. Och hans barn är riktiga monster.

Ett steg i taget

av Bengt-Åke Cras. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Drömmar som krossas. När David Linder tvingades tacka nej till ett kontrakt med Hammarby var han nära att knäckas. Nu bor han i en småstad, där inget fotbollslag någonsin har nått framgångar. Varför var det så bråttom för pappa att lämna sitt gamla jobb och flytta? David känner på sig att något inte stämmer. Han bestämmer sig i alla fall för att träna med det medelmåttiga laget Malmens IK.

En förknorrad vinter

av Måns Gahrton. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Peter Öberg. Talboken omfattar 1 tim., 45 min..

Del 7 i serien Hotell Gyllene Knorren som börjar med Den mystiske gästen. Det är vinter och hotellet behöver gäster. En tävling ska hållas där bygdens bästa vinterhotell ska koras. Konkurrent är det flotta Grossmans hotell som har allt och Gyllene Knorren ligger egentligen rätt risigt till eftersom inget funkar som det ska. Men mitt i allt finns Ingo med sin älskade gris - och då kan allting hända!

Millie, världens bästa kompis

av Peter Gissy. Inläst ur Bergh, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar (2 tim., 2 min. ). DAISY text och ljud.

En dag berättar Millies fröken att en ny pojke ska börja i klassen. Han heter Eric och kommer från England. Eftersom Millie gärna är så mycket med killarna på rasterna tycker fröken att Millie nu ska ta hand om Eric lite extra. Men det blir inte riktigt som Millie tänkt sig.

Eldmärkt

av Joanne Harris. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Det är femhundra år efter Ragnarök. Borta är de gamla gudarna, trollen och magin. Det är i alla fall vad folket i den lilla byn intalar sig. Men 14-åriga Maddy Smith vet att magin har överlevt. Trollen som härjar i bykrogens källare, men också hennes magiska krafter och det eldröda runmärket på hennes hand, är bevis nog. Så kommer luffaren Enöga till byn.

Isvintern

av Monika Häägg. Inläst ur Monkaland, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Solbarnet. Fry lever under bronsåldern i södra Halland. Solgudinnan har utvalt henne till Solbarn. Efter ett antal solvarv som lärling är Fry snart redo att bli Solgudinnans tjänare och Hird planerar för att återvända till sin hembygd. En tid före firandet av Midvinteroffret överraskas Fry av en snöstorm och blir jagad av vargar. Den starke främlingen Tore räddar henne från att frysa ihjäl.

Det glömda kriget 1808-1809

av Kim M. Kimselius. Inläst ur Roslagstext, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit vet de inte vart i tiden hon har tagit vägen. De tror att hon färdats till kriget 1808-1809 då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget och Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget,där kulorna viner runt henne. Ska Theo och Robert hinna rädda henne innan det är för sent?

Ett nytt liv

av Kim M. Kimselius. Inläst ur Roslagstext, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Kimberlie, som börjar med Äventyr på Nya Zeeland. Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. Hon fattar därför ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer. De ger sig ut på en farofylld färd och frågan är om de kommer att klara sig med livet i behåll.

Theos Pompeji

av Kim M. Kimselius. Inläst ur Roslagstext, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar.

Skulduggery Pleasant

av Derek Landy. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Del 1, fristående, i serien om Skulduggery Pleasant. 12-åriga Stephanies farbror, Gordon, var fantasyförfattare. Det trodde i alla fall Stephanie - tills Gordon dog och hon fick ärva hela hans förmögenhet. Då upptäcker hon att hans berättelser kanske är sanna. Stephanie kastas in i en ond värld. Men så dyker Skulduggery Pleasant upp. En välklädd stjärndetektiv med skarp tunga och humor, men han är också ett skelett.

Barnen på Bråkmakargatan

av Astrid Lindgren. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1958 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Lotta, 3 år, och hennes storasyskon Jonas och Mia-Maria bor i ett gult hus på Krukmakargatan. Men eftersom de är tre ganska livliga syskon har deras pappa döpt om vägen till Bråkmakargatan. De leker och leker hela dagarna och är de inte hemma i sitt gula hus går de över till grannen tant Berg, eller också åker de och hälsar på hos mormor och morfar på landet.

Bert och ryska invasionen

av Sören Olsson. Inläst ur Egmont Kärnan, 2009 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 2 tim., 42 min..

En gymnastiktrupp från Ryssland kommer på besök i Öreskoga och en av tjejerna ska bo hemma hos Berts familj. När Bert får veta att hon ska ta över hans rum blir han vansinnig. Förblindad av ilska ser han inget positivt med att ha blivit utslängd från sitt eget rum. Men en dag ringer en okänd kille på hemma hos Bert och vill träffa Darja. Först då börjar han inse att hon faktiskt är en underbar tjej.

Öppna ditt hjärta

av Coleen Murtagh Paratore. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010. Talboken omfattar 3 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Willafred Havisham, snart 13, älskar havet. Fast allra mest älskar hon böcker och chokladdoppade körsbär. Varenda födelsedag önskar hon sig en pappa. Men hennes mamma Stella är så hopplöst oromantisk - trots att hon jobbar som bröllopsfixare! När de flyttar till en idyllisk småstad vid kusten inser Willa snart att poeten som bor i huset bredvid skulle vara en perfekt pappa.

Detektivpojken

av Ulf Stark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 19 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien som börjar med Mirakelpojken. Att vara deckare är inget för småglin eller "klantaschlen", får Ulf höra av sin brorsa och hans kompisar. Men ingenting får stoppa den smartaste detektiven av dem alla, Detektivpojken, om han så måste utföra brotten på egen hand! Om en lillebrors envetna kamp för att få vara med storebror och hans kompisar.

Familjen Skum

av Kaye Umansky. Inläst ur Argasso, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 54 min.. DAISY text och ljud.

Darren Pryds familj är van vid att ha det prydligt omkring sig, så när den underliga familjen Skum flyttar in i grannhuset blir Darrens ordentliga mamma vansinnig. Hon avskyr all den oreda de nya grannarna ställer till med. Men Darren själv är nyfiken och när han så får chans att hälsa på den märkliga familjen är det många överraskningar som väntar.

Draktämjarna

av Emma Maree Urquhart. Inläst ur Buster, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

Carol är en av miljontals ungdomar som spelar virtual reality-spelet Draktämjare. Tillsammans med sin partner, en drake som heter Sam, lyckas hon bli den starkaste spelaren av dem alla. När Draktämjaren plötsligt stängs ner så förs Carol in i spelet tillsammans med två andra spelare; Ceirin och Ellen.