Nya talböcker februari 2011

Nya talböcker februari 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 144 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Morgon i Jenin

av Susan Abulhawa. Inläst ur Norstedt, 2010 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

Amal Abulheja är på besök i barndomens Jenin på Västbanken med sin dotter Sara då stora delar av ett palestinskt flyktingläger oväntat jämnas med marken av Israel. Amal kastas tillbaka in i det förflutna, till tiden före kriget 1967 då hennes far dödades, brodern gick under jorden och modern slöt sig inom sig av sorg. Berättelse om en släkts levnadsöden och kärleken som fick den att hålla ihop trots förluster.

Dömd för livet

av Mats Ahlstedt. Inläst ur Kabusa, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

I 23 år har Tony suttit inne för mordet på sin ungdomskärlek Marianne. När han släpps ur fängelset återvänder han till sitt barndomshem på Marstrand för att börja ett nytt liv, men det förflutna kommer snabbt ikapp honom. Den pensionerade chefsåklagaren Karl-Gustaf Rosén, som såg till att Tony fick livstid, börjar frukta för sitt eget liv när två huvudvittnen i rättegången mot Tony mördas.

Den sjätte gudinnan

av Karin Alfredsson. Inläst ur Damm, 2010 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 9 tim., 52 min..

Fjärde thrillern med den svenska läkaren Ellen Elg. Ellen är på FN-uppdrag i Indien tillsammans med advokaten och människorättsaktivisten Madhu. Där träffar de två utsatta kvinnor, den kastlösa 17-åriga Kali som blivit utsatt för våldtäkt och Amrita, vars man kastat ett brinnande spritkök på henne. Madhu vill driva deras fall i rätten, men Kali och Amrita vill skipa rättvisa på egen hand.

Kriget är slut

av Morgan Alling. Inläst ur Forum, 2010 av Peter Öberg. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Morgans tidiga barndom är fylld av polisingripanden och misshandel. Vid fyra års ålder skiljs han från sin alkoholiserade mor, hamnar på barnhem och i flera fosterfamiljer. Vändningen kommer när han får en kärleksfull fosterfar som vågar ställa krav och när han finner teatern som blir hans andra hem. Ett gripande porträtt av en pojke som överlever tack vare sin humor och sin längtan efter revansch. M.A., 1968- , skådespelare.

Allt gott ska komma dig till del

av Sefi Atta. Inläst ur Tranan, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 13 min..

S.A. skildrar med hjärta, humor och stor insikt två unga flickors, Enitans och Sheris, liv i 1970-talets Lagos, Nigeria. Militärdiktaturerna avlöser varandra. Flickornas liv tar olika riktning men vägarna korsas igen. E. blir advokat och möter många hinder i ett macholand. En familjemedlem blir fängslad av politiska skäl. Hon måste välja om hon vågar stå upp för friheten och betala priset det kostar.

2666

av Roberto Bolaño. Inläst ur Bonnier, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 45 tim..

Svindlande resa in i den moderna civilisationens hjärta: Fyra litteraturvetare på jakt efter den undflyende författaren Benno von Archimboldi. En mentalt instabil filosofilärare som hör röster och försöker skydda sin dotter från all ondska. En journalist som istället för att bevaka en boxningsmatch möter döden. Vägarna för dem alla till Santa Teresa. Postumt utgivet mästerverk av R.B., chilensk förf., 1953-2003.

Ares tecken

av Dan Buthler. Inläst ur Bra böcker, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 4 min..

Klockan är 00.46 när Claudio Chavez avlider i ambulansen efter en brutal misshandel på Götgatan i Stockholm. Vid hans sargade kropp finner man en blodig papperslapp med en teckning av ett avbrutet manlighetstecken. Fler mord begås och tas om hand av kommissarie Jacob Colt och hans kollega Linda Schecker på kriminalen i Stockholm. Snart ser utredarna en gemensam nämnare: offren är antingen homosexuella eller invandrare.

Grannen

av Dan Buthler. Inläst ur Voltaire, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 33 min..

Stureplansprofilen Hans Ecker är dömd till 10 års fängelse men fritas när han ska flyttas till Kumlabunkern. Den som fritar honom är hans gamla partner, Christopher Silfverbielke - en person som Ecker trodde sig haft ihjäl för flera år sedan. Vid fritagningen dödas två personer och Silfverbielke drar sig inte för ytterligare våld. Kommissarie Jacob Colt och hans kollegor måste få stopp på den blodtörstige psykopaten.

Järnåldern

av Xueqin Cao. Inläst ur Atlantis, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 25 tim., 44 min..

Del 4 i eposet Drömmar om röda gemak, inledd med Guldåldern. C.X., 1715-63, ger en bred rundmålning av livet i Kina på 1700-talet - från hovliv till ett liv utanför samhället. Främst utspelas romanen i aristokratisk miljö. Kvinnornas tragiska situation blir belyst, inte minst tjänsteflickornas. Här finns ett rikt persongalleri och otaliga intriger. Förord med ordförklaringar av översättaren Pär Bergman.

Dandy

av Andreas Carlsson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Anders Palm. Talboken omfattar 9 tim., 21 min..

Andrew Drake är en ung drömmare som efter en trasslig uppväxt beger sig till Platinum City, de stora drömmarnas stad. Han börjar som gatumusikant, men får snart chansen att spela i ett band som gör succé. Andrew blir en stor artist - under namnet Dandy - och älskad av fansen, hyllad av pressen och omsvärmad av vackra kvinnor. A.C. - låtskrivare, producent och jurymedlem i Idol - skriver om längtan, drömmar och musik.

Det målade rummet

av Inger Christensen. Inläst ur Modernista, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 2 tim., 52 min..

Skrivaren Marsilio Andreasi får i uppdrag att ta kontakt med renässansmålaren Andrea Mantegna för att denna ska dekorera en matsal i furst Gonzagas palats i Mantua. Men Marsilio är inte bara skrivare, utan också författare och älskare. I sina dagböcker skildrar han ett italienskt 1400-tal - en värld full av skapande, kärlek och död, konst och verklighet. I.C., 1935-2009, dansk förf. Romanen utkom på danska 1976.

Valkyriorna

av Paulo Coelho. Inläst ur Bazar, cop. 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Verklighetsbaserad roman där paret Paulo och Chris ger sig ut på en resa genom den brännheta Mojaveöknen. På den 40 dagar långa resan, som präglas av tvivel och frestelser, möter de valkyriorna, som färdas genom öknen på motorcyklar. Paulo är besatt av tanken på att möta sin skyddsängel, och en av valkyriorna ställer tre villkor för att önskemålet ska uppfyllas. New age-berättelse som bygger på förf:s egna erfarenheter.

Polskifte

av Clive Cussler. Inläst ur Damm, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 5 min..

Polskifte, att jordens magnetiska poler kastas om, kan i värsta fall orsaka naturkatastrofer som innebär slutet för allt liv på jorden. Gant, en storhetsvansinnig ledare för en hemlig organisation, kommer över forskning som visar hur man på konstgjord väg kan trigga igång ett polskifte. Det gäller att stoppa honom. Specialteamet i NUMA, Nationella byrån för undervattens- och marinarbete, står inför ett svårt fall.

(Geim)

av Anders De la Motte. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 10 tim., 1 min..

Småfifflaren Henrik HP Pettersson och polisinspektör Rebecca Normén är varandras totala motsatser, men deras liv blir ihopkopplade genom att de båda, från olika utgångspunkter, blir indragna i ett alternativt verklighetsspel, ett Alternate Reality Game. Deltagarna måste utföra uppdrag och samla poäng. Men uppdragen blir alltmer olagliga och det hela är på väg att spåra ur. Och vem styr vem? Prisbelönad deckardebut.

Godnatt

av Love Derwinger. Inläst ur Dialoger, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 17 min..

Korta självbiografiska skisser, existentiella funderingar, aforismer och naiva absurditeter där en 11-årig pojkes möte med den vänlige pianoprofessorn Gunnar får utgöra ramberättelse. Förf., 1966- , är en av Sveriges främsta pianister och föremålet för boken är hans lärare vid musikhögskolan i Stockholm, humanisten och pianoprofessorn Gunnar Hallhagen, 1916-1997.

Min flod flyter mot dig

av Emily Dickinson. Inläst ur Bokverket, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 53 min..

E.D., 1830-1886, betraktas som en av USA:s genom tiderna mest betydande diktare. Under hennes livstid publicerades bara några få av hennes närmare 1800 dikter. Boken innehåller 60 dikter på engelska och svenska. De flesta återges för första gången på svenska. Varje dikt har fotnoter som underlättar förståelsen av D:s språk och uttryckssätt. Även avsnitt om Liv och diktning, Form och språk och Dickinson på svenska.

Atlantens mage

av Fatou Diome. Inläst ur Sekwa, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

Salie bor i Paris sedan några år. Hemma på ön Niodior i Senegal finns hennes lillebror Madicke som har en brinnande vilja att bli fotbollsproffs och kändis. Man ställer orimliga krav på dem som har flyttat till Europa och dessa har en ambivalent relation till hemlandet. S. har svårt att förklara där hemma att livet inte är rosenrött i Frankrike och att afrikanska fotbollstalanger exploateras hänsynslöst.

Osynliga stängsel

av Dagmar Edqvist. Inläst ur Bonnier, 1944 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 59 min..

Roman om kärleken mellan Gunnel, medicinstuderande och pacifist, och Stig, hängiven, yrkesmedveten militär. Tar upp konflikten mellan civil, akademisk, pacifistisk miljö å ena sidan och militär yrkesmentalitet å den andra. Miljön är 1930- och 40-talens Uppsala med fina miljöbilder och insiktsfull framställning av inte minst officersfruarnas levnadsförhållanden. D.E., 1903-2000.

Staden i den röda kappan

av Asli Erdogan. Inläst ur Rámus, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 10 min..

Den unga turkiskan Özgür kommer till Rio de Janeiro för att jobba på universitet, men får sparken. Hon hankar sig fram på att ge kurser i engelska och hamnar alltmer ute i marginalen. Nu skildrar hon livet och överlevnaden i staden i sitt slutgiltiga romanprojekt om det skitiga, dansande, våldsamma och tropiskt heta Rio de Janeiro. Intensiv kvinno- och storstadsskildring. A.E., turkisk förf. 1967- .

Älgjägarna

av Per Gahrton. Inläst ur CosyCrime, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Kvällspressjournalisten Vera Hamadi är inbjuden till Svenska Jägarklubbens årliga älgjaktsvecka. När en ung politiker hittas skjuten står det snabbt klart att dödsfallet inte är en olycka. Tillsammans med sin vän, riksdagsmannen Gunnar Pärup, ger sig Vera in i jakten på mördaren.

Omfamningarnas bok

av Eduardo Galeano. Inläst ur Lindelöw, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 4 tim., 10 min..

E.G., född i Uruguay 1940, är en av Latinamerikas främsta författare, mest känd för sitt stora verk Latinamerikas öppna ådror som kom ut 1976. Men han har även skrivit många andra böcker. Denna skrevs 1989 sedan han återvänt till Montevideo från exilen i Europa och innehåller en samling korta stycken om allt från sanndrömmar till funderingar över militärens enfald, Guds ensamhet, livet i exil och väggklottrets sanningar.

Tysta flickan

av Lilly Gideonsdotter. Inläst ur Megamanus, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

Som vuxen vill Karina göra upp med sitt förflutna. Hon reser tillbaka till sitt barndomshem som hennes äldre syster numera bor i. Karina har under många år förträngt de mörka minnen hon har från sin barndom; hon utsattes då för övergrepp. Romanen skildrar parallellt händelserna på 1970-talet och hur, i nutid, Karina ser tillbaka på vad som egentligen hände. Om ett barns utsatthet och de vuxnas svek.

Livets mening och andra bekymmer

av Ulf Peter Hallberg. Inläst ur Atlantis, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

Erland Josephson, uppburen skådespelare, har under sitt liv antagit olika skepnader. Instängd på Teaterslottet försöker han tillsammans med sin vän Mister Test lösa frågan om livets mening. De vill i lugn och ro tänka igenom sina liv, och hängivna konsten, spränga tidens och rummets ramar. Konstroman där många levande och döda aktörer passerar förbi och författarna ständigt omprövar sina ståndpunkter.

Ett perfekt offer

av Sophie Hannah. Inläst ur Bra böcker, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 7 min..

För tre år sedan råkade Naomi Jenkins ut för någonting som var så hemskt att hon inte sa ett ord till någon om det. Nu har hon ännu en hemlighet, sin gifte älskare. När han försvinner vet Naomi att någonting har hänt honom. Men Roberts hustru hävdar att han inte alls är försvunnen. Naomi blir desperat och försöker få polisen att tro att Robert utgör en fara för andra!

Död i andras ögon

av Charlaine Harris. Inläst ur Månpocket, 2010 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 14 tim., 6 min..

Del 4 i serien inledd med Död tills mörkret faller. Sookie Stackhouse är singel, hon känner sig ensam och sårbar och vill inte ha någon kontakt med vampyrer igen. Men när hon stöter på Eric och det visar sig att någon har tagit hans minne så erbjuder hon sin hjälp. Det innebär att hon måste hantera vampyrerna i Shreveport och de varulvar och häxor som rör sig i området. Bildar underlag till TV-serien True Blood.

Hur död som helst

av Charlaine Harris. Inläst ur Månpocket, 2010 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 13 tim., 8 min..

Del 5 i serien inledd med Död tills mörkret faller. Sookie Stackhouse liv har förändrats. Eller det är hennes bror Jason som har förändrats - han förvandlas numera till puma vid fullmåne. Det övernaturliga har kommit in i hennes egen familj. Och när sedan Jason misstänkts för att skjuta hamnskiftare måste Sookie undersöka omständigheterna. Hon söker sig fram bland vampyrer och varulvar. Underlag till TV-serien True Blood.

Klubb Död

av Charlaine Harris. Inläst ur Månpocket, 2010 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 11 tim., 51 min..

Del 3 i serien inledd med Död tills mörkret faller. Sookie Stackhouse börjar bli irriterad på sin pojkvän Bill. Han sitter mest framför datorn och när han meddelar att han ska åka bort blir hon irriterad. Men det verkar som han blivit bortrövad och Sookie måste rädda honom. Hon börjar leta på Klubb Död i Jackson - där minglar vampyrer, varulvar och andra mörka väsen. Bildar underlag till TV-serien True Blood.

Pojken i gruvan

av Per Hellgren. Inläst ur Axplock, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

Dokumentärroman om en olycka i Åkers Styckebruk i Sörmland 1995 då förf:s barndomskamrat under en fest spårlöst försvann i ett gruvschakt. Citat ur artiklar och andra texter blandas med intervjuer och fiktion där även förf:s egna våndor under arbetet med boken och reflektioner kring det inträffade redovisas. Fakta ur polisens utredningsmaterial varvas även med poetiska beskrivningar av en svunnen barn- och ungdomstid.

Tjänstemän

av Lars Hermansson. Inläst ur Lejd, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Reza är polis i Teheran och arbetar med att utreda ursprunget av en illegal porrfilm som cirkulerar i staden. Parallellt berättas om en svensk författare som 10 år senare reser till Teheran för att ta reda på vad som hände med de inblandade. Andra delen av romanen utspelar sig i Los Angeles och dess porrindustri. Förf. undersöker och problematiserar pornografin som frigörelsekamp, socialt stigma och erotisk konsumism.

Catharina Eketrä

av Arne Jansson. Inläst ur Arne Jansson, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

Roman om en verklig historisk person, Catharina Eketrä, en kvinna av lågadel, född 1679, med ett dramatiskt liv. Uppvuxen i Småland, men tidigt föräldralös, tar hon sig till Stockholm i hopp om att finna försörjning där. Hon rör sig i både höga och låga samhällskikt, upplever stor kärlek, men också många motgångar och besvikelser. Berättelsen lyfter fram tidens religiösa motsättningar och vidskepliga föreställningar.

Prostens dotter

av Karin Juel. Inläst ur B. Wahlström, 1961 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

Vissångerskan och skådespelaren Karin Juel var också verksam som romanförfattare. Detta är hennes första roman, utgiven 1933. Handlingen utspelas i svensk landsbygdsmiljö. Prostens dotter Petronella är förälskad i Anders, en barndomsvän som blivit blind i en olyckhändelse. Problem uppstår, men efter många förvecklingar kan de båda huvudpersonerna se fram mot ett gott liv tillsammans.

Böljelek

av Johanna Limme. Inläst ur Kabusa, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Året är 1897. På en bakgård i Karlshamn hittas ett dött spädbarn med siffran 13 tecknat på hjässan. Kyrkoherde Simon Eldfeldt i Asarum blir indragen i fallet som blir alltmer komplicerat när barnet visar sig vara det andra liket som påträffats med samma siffra på huden. De styrande i Karlshamn grips av panik. När Oscar II sedan ska besöka staden blir oron stor att det planeras ett attentat mot honom. Historisk deckare.

Syster Bror

av Per-Olof Ludvigsson. Inläst ur Vitterheten, 2008 av Per Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 30 min..

Förf., 75-årig f.d. lärare, debuterar här med en kåserisamling. De flesta kåserier har anknytning till hans hembygd i Sörmland och bygger på upplevelser och iakttagelser därifrån. Han berättar också om minnen som går långt tillbaka i tiden då livsvillkoren var annorlunda på den svenska landsbygden. Flera historier är dråpliga och underfundiga som den om Inga och Manne, Jenny på Posten och Brandsyn samt Fiolen din.

Nattpatrullen

av Sergej Lukjanenko. Inläst ur Coltso, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 30 min..

Del 1 i serien om Patrullerna. Mitt bland människorna på Moskvas gator vandrar de Andra, magiker som tillhör antingen Ljuset eller Mörkret. En gång i tiden krigade de mot varandra, men vid avgrundens rand slöt de avtal om vapenvila. Anton Gorodetskij, magiker vid Nattpatrullen, upptäcker en kväll i metron en kvinna som bär på en förbannelse som hotar att lägga hela Moskva i ruiner.

Utsatt

av Markus Lutteman. Inläst ur Norstedt, 2010 av Helena Nizic. Talboken omfattar 17 tim., 43 min..

Dokumentärroman om ett adoptivbarns liv hos sin svenska familj. Ester känner inte den tacksamhet som förväntas av henne. Hon blir mobbad i skolan, fostersyskonen utsätter henne för övergrepp och adoptivföräldrarna slår henne. Hon drömmer ständigt om sin afrikanska mamma och undrar varför hon adopterat bort henne. Vad hon inte vet är att adoptionen skett mot mammans vilja. Kommer de någonsin att ses igen?

Ingen fara

av Selma Mahlknecht. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Systrarna Sandy och Bess växte upp hos sin mormor, men relationen till henne är komplicerad. De var duktiga i skolan och hade framtiden för sig, men nu har livet gått i stå. Sandy vill bli författare och börjar skriva ner mormoderns historia. Men det är något som inte stämmer. Över familjen vilar ett trauma och efter Sandys självmordsförsök börjar svaren flyta upp till ytan. S.M., 1979- , uppvuxen i Sydtyrolen i Italien.

Precis så illa är det

av Johanna Mo. Inläst ur Modernista, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

Rakel ska fylla 30. Det är inget hon ser fram emot men en fest har bestämts till på lördag. Men innan dess tvingas hon hantera ett antal, både dråpliga och sorgliga, händelser: ett igenkorkat avlopp, ett rånförsök, Jehovas vittnen och beskedet att hennes bästa kompis ska flytta till London. Hennes liv och hennes självsyn ställs på ända. Psykologisk skarpsynt skildring av en ung kvinnas verklighet i 2000-talets Stockholm.

Tusenskönor

av Kristina Ohlsson. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 11 tim., 29 min..

Den andra boken om Fredrika Bergman och hennes kollegor i Alex Rechts utredningsgrupp vid Stockholmspolisen. Ett äldre prästpar hittas skjutna i sitt hem vid Odenplan. Mannen verkar ha tagit livet av sin hustru och sedan sig själv. Men polisen får snart klart för sig att de står inför något långt mer komplicerat. Vitt skilda händelser utanför landets gränser spelar in utan att de förstår hur. Klockan går och de som vet tiger.

Lögner och bekännelser

av Candice Proctor. Inläst ur Richter, 2003 av Helena Nizic. Talboken omfattar 12 tim., 24 min..

Året är 1862 och amerikanska inbördeskriget pågår. Emmanuelle de Beauvais kämpar för sin rätt att behandla patienter trots att det är förbjudet. New Orleans är ockuperat av nordstatare och Emmanuelle hatar dem tills hon träffar Zach Cooper som är nordstatsarméns generalprofoss. Deras känslor för varandra växer sig allt starkare och Zach kommer i konflikt med sitt uppdrag som profoss och sina känslor för Emmanuelle.

Kärlekens ansikten

av Elsi Rydsjö. Inläst ur Bonnier, 1991 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 21 min..

Underhållnings- och bygderoman med deckarinslag. Lisabet, journalist med tre barn, köper 1960 en gård på Österlen att ha som sommarviste. En säregen spökstämning tycks vila över gården. Med barnens och grannars hjälp börjar Lisabet försöka ta reda på, vad som hänt där. Och så rullas den upp, den tragiska kärlekshistorien mellan Rackar-Frans och bondflickan Martina 80 år tidigare.

Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött

av Alex Schulman. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Peter Öberg. Talboken omfattar 3 tim., 22 min..

En sommardag i juli 2008 separerar förf. från kvinnan han levt tillsammans med i sex år. Med ett par resväskor lämnar han förvirrad deras gemensamma lägenhet och går ut på Stockholms gator inför en oviss framtid. På dagen ett år efter separationen föds han dotter Charlie på BB i Visby. Självbiografisk roman om allt det som hände däremellan. A.S., 1976 - , journalist, programledare, bloggare och författare.

Flickan med snö i håret

av Ninni Schulman. Inläst ur Forum, 2010 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 11 tim., 54 min..

Magdalena återvänder hem till sin hembygd som lokalreporter i Värmland efter att ha jobbat som journalist i Stockholm. Med sig har hon sin son som längtar till pappan i Stockholm. Två lik av flickor hittas och Magdalena, som börjar nysta i fallet, misstänker att hon stött på en lägenhetsbordell. Hon förstår att den fridfulla bygden bär på hemligheter som somliga av dess invånare vill göra allt för att dölja.

Ur havet stiger vågorna

av Annika Sjögren. Inläst ur Ordfront, 2010 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 10 tim., 57 min..

Louise är rektor i Härnösand med man, dotter och fint hus. Men skenet bedrar. Mannen är notoriskt otrogen och relationen till dottern ansträngd. Pressad av problem begår Louise ett ödesdigert misstag. Under ett möte med familjen Papadopoulos, där pappan misstänks ha misshandlat sonen Daniel, påverkas hon att vänta med en anmälan. Psykologisk thriller där en tragedi uppdagar två trasiga familjers djupaste hemligheter.

I skuggan av min bror

av Uwe Timm. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

I romanform skriver förf. om sin bror, Karl-Heinz Timm, som i december 1942 frivilligt anslöt sig till Waffen-SS. Som 18-åring blev han soldat i SS-Totenkopf-divisionen och skickades till östfronten. Redan 1943 fick han båda benen bortskjutna och dog på ett sjukhus i Ukraina. Utifrån brev, dagböcker och egna minnen skildrar U. T. broderns historia; en historia som samtidigt är Tysklands, familjens och förf:s egen.

Trampa däck

Inläst ur Bokanjärerna, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 46 min..

Berättelser från de sju haven. Sjöfolk med lång erfarenhet av livet till havs skriver om allt från krigstidens ständiga oro för fientliga u-båtar och minsprängning till dramatisk kamp för överlevnad under piskande stormar. Här finns även vardagsdramatik i maskinrum och köksregioner och hur det kan vara inombords både på sävliga lasttrampar som modernare flytetyg. Författarpresentationer och ordlista för landkrabbor.

Den stygga flickans rackartyg

av Mario Vargas Llosa. Inläst ur Norstedt, 2007 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 15 tim., 19 min..

En kärlekshistoria som sträcker sig över fem decennier och tre kontinenter. Peruanen Ricardo blir redan som 15-åring handlöst förälskad i Lily, en rotlöst äventyrerska med kaos i själen. Genom åren stöter de ihop på olika håll i världen. I Paris på 60-talet, i London under 70-talets hippiera, i Tokyo på 80-talet. Skildringen av de älskandes möten varvas med tidsbilder från 1900-talets historia och författarens minnen. Nobelpris i litteratur 2010.

Staden och hundarna

av Mario Vargas Llosa. Inläst ur Bonnier, 1966 av Lars Nygren. Talboken omfattar 18 tim., 24 min..

Den peruanske förf:s uppmärksammade debutroman från 1963. Handlingen utspelar sig kring en grupp kadetter på Limas militärskola och bygger på egna erfarenheter under förf:s två år vid Colegio Militar Leoncio Prado. Romanens skarpa kritik av det peruanska militäretablissemanget ledde till kontrovers. Tusentals böcker brändes ceremoniellt vid skolan och flera peruanska generaler gick till angrepp. Nobelpris i litteratur 2010.

En älskande man

av Martin Walser. Inläst ur Pontes, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Sommaren 1823 besöker den 19-åriga Ulrike von Levetzow och hennes mor och båda systrar den fashionabla kurorten Marienbad i Böhmen. Där befinner sig även den 73-årige Goethe som blir dödligt förälskad i den unga damen. Han friar och hon tackar nej. Roman om "den gamle Goethes lidanden" som innehåller åtskilliga allusioner på historiska och litterära förhållanden kring den tyske nationalskalden. M.W., tysk förf., 1927 - .

Rip off

av Stefan Whilde. Inläst ur h:ström, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim..

Benjamin Frank, 40 år, ensamstående pappa och misslyckad författare i Malmö. Sittande på stadens krogar betraktar han tillvarons platthet. Han har en sparringpartner i den 19-åriga Tove, alltid debattsugen och beredd att göra verbalt motstånd. En dag erbjuds han en ansenlig mängd pengar för att spionera på en gammal skolkamrats otrogna fru. Livsstilsroman om en man som är på jakt efter sitt eget barbariska vrål.

Vässandet av klingor

av Stefan Whilde. Inläst ur Ord & visor, 2001 av Håkan Julander. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Daniel Grim kommer till en ensligt belägen stugby i södra Skåne för att hjälpa den unga Jennie Nattsjärna ut ur en religiös sekt. Jennie ser kärlek och längtan i hans ögon och reser med honom till Luangwa Valley, en dal i Zambia. Daniel är en sökare, hans själ har vandrat sedan 700-talet och han anser att allt handlande styrs av alla föregående existenser. Den emotionella temperaturen är hög och diskussionerna många.

Lift

av Hanna Wikman. Inläst ur Charlie by Kabusa, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 40 min..

Jonni har liftandet som livsstil och varje sommar måste hon ut. Den här gången träffar hon Liv under tumultartade omständigheter. De ger sig av på en roadtrip genom Europa, träffar spännande människor och hamnar i Andalusien. Liv bär på en rad historier och Jonni fascineras av henne och blir förälskad. Debutroman om kvinnlig kärlek och om berättandet som magisk kraft.

Corpus delicti

av Juli Zeh. Inläst ur Weyler, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

Året är 2058 och att sköta sin hälsa är lagstadgad plikt. Medborgarna överkas via sömn- och näringsrapporter och idrottsprestationer och blodtryck inregistreras. Sjukdomar är utrotade och den enskilde är garanterad ett långt liv utan smärta och lidande. Priset är avsaknad av njutning och frihet. I centrum står biologen Mia Holl vars bror just har begått självmord i fängelset, falskeligen anklagad för våldtäkt och mord.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Glädjerapporten

av Bosse Angelöw. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 17 min..

I dagstidningar och nyhetsprogram i radio och TV får vi en daglig olyckskrönika: krig, våld, sjukdomar och annat elände dominerar nyhetsrapporteringen, eftersom det anses ha större nyhetsvärde än goda nyheter. Förf., docent i socialpsykologi, hävdar i denna bok att massmedia ger oss ett felaktigt helhetsintryck av världens tillstånd, och han beskriver här hur vi alla går mot en friskare, lyckligare, och fredligare värld.

Islamofobi

av Mattias Gardell. Inläst ur Leopard, 2010 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 16 tim., 33 min..

M.G., professor i religionshistoria vid Uppsala universitet, granskar den islamofobiska tanketraditionen - från medeltidens kristna föreställningsvärld fram till dess återkomst i dagens Europa. Han beskriver dess uppbyggnad och analyserar fördomsfulla påståenden om muslimer och vad de påstås vara: Terrorister, kvinnoförtryckare m.m. Han berör också de utbredda konspirationsteorierna som florerar. Sist noter och referenser.

Hemligheternas brödraskap

av Peter Ullgren. Inläst ur Norstedt, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 14 tim., 59 min..

Frimurarorden är ett hemligt ordenssällskap där endast män kan bli medlemmar, bildat i Storbritannien i början av 1700-talet. Verksamheten spreds till Sverige redan år 1735 - men vad är Frimurarordens målsättning idag? Vad gör frimurarna egentligen under sina hemliga möten? Här redogör historikern P.U. för Frimurarordens historia och nuvarande verksamhet, med målsättningen personlig utveckling och välgörenhet.

Religion

Den gudomliga matrisen

av Gregg Braden. Inläst ur Matteus advance, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim., 53 min..

Förf., tidigare dataprogrammerare, är numera verksam som nyandlig förkunnare. Han hävdar att den tyske fysikern Max Planck år 1944 upptäckte ett energinät, "den gudomliga matrisen", som omfattar hela skapelsen, inklusive människan och hennes medvetande. Kunskapen om detta energinät är avgörande för människans självförståelse, menar han, liksom att vår värld är en avspegling av våra trosföreställningar.

Genom dödsskuggans dal

av Gereon Goldmann. Inläst ur Fredstad, 2010 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 9 tim., 26 min..

Gereon Goldmanns, 1916-2003, självbiografi kom ut på engelska i mitten av 1960-talet. Förf. skildrar hur han efter moderns bortgång söker sig till religionen. Efter ett år i franciskanerorden och filosofistudier rekryteras han 1939 som SS-soldat. Han berättar om krigets brutalitet och sin katolska tro, men avstår från att diskutera de tyska krigsbrotten och judeförföljelserna. Av allmänintresse, men i första hand för en kristen läsekrets.

Gustaf Wingren

av Bengt Kristensson Uggla. Inläst ur Symposion, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 27 tim., 30 min..

Gustaf Wingren, 1910-2000, var en av förra seklets främsta och mest kreativa teologer. B.K. U., docent i tros- och livsåskådningsvetenskap, tecknar ett detaljerat porträtt av honom som människa, men också av hans skapelseteologiska projekt, som på ett unikt sätt lyfter fram nödvändigheten av en teologi med ett mänskligt ansikte. Boken ger också intressanta utblickar i svensk nittonhundratalshistoria.

Predikan och Guds ord

av Olle Nystedt. Inläst ur Svenska kyrkans diakonistyrelses bokförlag, 1951 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 22 min..

O.N., 1888-1974, domprost i Göteborg 1937-42, pastor primarius i Stockholm 1942-58, överhovpredikant 1959-73. Han var en uppskattad predikant och själasörjare med rötter i Schartautraditionen och hans röst hördes ofta i Sveriges Radio. Detta arbete publicerades som prästmötesavhandling till Stockholms stifts prästmöte 1951 och är en välskriven exegetisk utredning med många intressanta homiletiska synpunkter.

Ignatius av Loyola

av Laura Petri. Inläst ur Artos, 2005 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 12 tim., 3 min..

Ignatius av Loyola, 1491-1556, är en av de stora gestalterna i kyrkans historia. Med utgångspunkt i sina egna andliga erfarenheter utformade han en kristen spiritualitet som fortfarande äger aktualitet och fortsätter att ge inspiration och vägledning åt många människor. L.P., frälsningsofficer och fil.dr., tecknar med stor sakkunskap ett porträtt av detta helgon. Språket är lätt reviderat från första uppl. som utgavs. 1960.

Hallå, är du muslim? Då måste jag fråga-

av Lotta Wahlqvist. Inläst ur Kira, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

Om nära möten med kvinnor som samtliga har en gemensam nämnare, de är uppvuxna med islam. Journalisten L.W. bestämde sig en dag för att ta reda på mer om deras liv och vardag, samt om människorna runt omkring dem, för att skapa sig en bild av vad en muslimsk kvinna i Sverige egentligen är. Möt Nagram som trotsade rädslan och Vellinge kommun, Suad - Sveriges enda kvinnliga imam och feminist och sjaldesignern Iman.

Texten talar [Ljudupptagningar]

av Gustaf Wingren. Inläst ur Verbum, 1989 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

Predikningarna, som innehåller teologisk kunskap och kyrkohistorisk upplysning, är skrivna på lättillgänglig enkel svenska. Evangeliet är klart och tydligt. Förkunnare, men även lyssnare i kyrkbänken och utanför har glädje av samlingen.

Filosofi och psykologi

Fångad i en livsstil

av Gunnar Bergström. Inläst ur Pedagogkonsult, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 8 min..

Förf., som har mångårig erfarenhet av människor med drogberoende och kriminalitet, diskuterar hur ett behandlingsarbete utifrån en vetenskaplig grundsyn kan kombineras med en helhetsinriktad syn på individen. Det handlar om hur man kan bryta livsstilsmönster och fokus för behandlingsarbetet. Vänder sig till alla som i sitt yrke kommer i kontakt med människor med destruktiva livsmönster.

Avund och konkurrens

av Marta Cullberg Weston. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 8 tim., 21 min..

Avund är en känsla som sällan talas om men ändå ständigt finns närvarande. M.C.W., psykolog, psykoterapeut och författare, avdramatiserar avunden som en av de mänskligaste känslor vi har. Hon visar att det finns stimulerande former av avund och konkurrens och att man kan lära sig mycket av sina avundskänslor. Läsaren får också många konstruktiva förslag på hur man kan frigöra sig från avundens klor.

Råd från hjärtat

av Dalai Lama XIV. Inläst ur Bazar, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 28 min..

Tenzin Gyatso, den fjortonde Dalai Laman, föddes 1935 i Östtibet och valdes som femåring till andlig och världslig ledare för Tibet. När Kina 1959 annekterade Tibet gick han i exil. 1989 tilldelades Dalai Lama Nobels fredspris. På tibetanska betyder Dalai Lama "lärare, den som besitter vishet lika oändlig som havet." Här förmedlas en samling reflektioner, riktade till människor utan tidigare kunskap om buddhismen.

Livet - din spegel

av Sören Grind. Inläst ur Världsbild, 2008 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 18 tim., 42 min..

Har tillvaron en mening? Eller är människolivet och medvetandet bara en biprodukt av evolutionen, en biologisk utvecklingsprocess utan mening och mål? I årtusenden har människan begrundat verklighetens väsen och tillvarons gåta. Med inspiration från den danske mystikern Martinus lägger psykologen S.G. här fram sin originella livssyn, där själva medvetandet är evolutionens orsak och grundläggande drivkraft.

Ljus och färg som helande kraft

av Annika Langlé. Inläst ur Energica, 1996 av John Sundin. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Förf. menar att vi påverkas av ljus och färger i omgivningen, och här lägger hon fram sin lära om färgernas betydelse i människans liv. Boken inleds med korta avsnitt med saklig information om ljusets fysiska natur och elektromagnetiska fält, men sedan övergår. förf. till en redogörelse för ljus och färg i den västerländska nyandliga rörelsen. Dessa resonemang bygger på yoga och andra österländska tanketraditioner.

Seneca

av Bo Lindberg. Inläst ur Atlantis, 2010 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 6 tim., 13 min..

Seneca d.y., romersk författare, filosof och politiker, född ca 4 f.Kr. i Córdoba i Spanien, död 65 i Rom, utbildades i retorik och filosofi i Rom. Under kort tid var han kejsar Neros lärare och hade under dennes första regeringsår en inflytelserik ställning. Senare anklagades han för konspiration mot kejsaren och tvingades att begå självmord. Genom sitt författarskap har han utövat stort inflytande på eftervärlden.

Drömtolkning

av Johan Ohlson. Inläst ur ICA, 2010 av Lars Thiel. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

Nattliga drömmar ligger bakom några av mänsklighetens stora insikter. Men förmågan att använda sig kreativt av sina drömmar är inte enbart förbehållen uppfinnare, konstnärer och vetenskapliga genier. Den finns hos alla. Här får man lära sig att tackla vardagsproblem, lösa djupare livsfrågor och fylla sitt liv med innehåll med hjälp av drömtolkning. Med hjälp av en tolkningsguide lägger man sitt eget drömpussel.

Vart är du på väg - och vill du dit?

av Christer Olsson. Inläst ur Liber, cop. 2008 (tr. 2010) av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Förf. är verksam som föredragshållare, coach och mentor i ämnet personlig utveckling. Här sammanfattar han sin livsfilosofi, en syntes av gamla välkända sanningar och synsätt, med frågan om människans livsval i centrum. Han menar att personlig utveckling handlar om att välja livsväg här och nu - inte i morgon eller nästa år! Boken passar alla som vill förändra sitt liv - här och nu.

Mentaliseringsboken

av Per Wallroth. Inläst ur Karneval, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Mentaliseringsteorin bygger på det faktum att alla människor uppfattar verkligheten på olika sätt. Att mentalisera är att försöka se sig själv utifrån och se andra människor inifrån. Denna förmåga är grundläggande för hur våra relationer till andra utvecklas. Begreppet är relativt nytt, men numera centralt inom utvecklingspsykologin och den psykodynamiska psykoterapin.

Uppfostran och undervisning

En lat jävels guide till MVG i alla ämnen

av Douglas Berglund. Inläst ur Frank, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

D.B. är 17 år och går på gymnasiet. Med humor beskriver han de genvägar han har upptäckt för att göra ett påläst intryck, så att han kan få det högsta betyget utan större ansträngning. Ofta handlar det om att charma läraren och att åka snålskjuts på de klasskamrater som faktiskt kan något. Det finns, under humorn, också en hel del goda råd för en bra studieteknik: träna upp ditt språk och hitta väsentligheterna.

Litteraturvetenskap

Mest personligt

av Sven Delblanc. Inläst ur Carlsson, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

Delblancsällskapets fjärde och avslutande utgåva av Sven Delblancs, 1931-1992, journalistik, kritik och essäistik. Denna volym är den mest personliga med minnesbilder, inte minst från förf:s barndoms- och ungdomsår där han bl. a. berättar om sin barndoms läsning. Läsvärda är också texterna om estetik och kreativitet liksom Delblancs egna reflektioner kring sina romaner. Innehåller även finstämda dikter och noveller.

Kulturhjälten

Inläst ur Atlantis, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 21 tim., 57 min..

Viktor Rydberg, 1828-1895, är känd som diktare. Mindre känd är han som forskare och kulturhistoriker. Tjugotre forskare från olika humanistiska discipliner lyfter här fram Rydbergs betydelse för dagens humanistiska forskning. De betonar hans kulturradikala sida. Till de medverkande hör Hans Henrik Brummer, Gunnar D. Hansson, Inger Hammar, Jan Hjärpe och Elisabeth Mansén.

Om Strindberg

Inläst ur Norstedt, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 17 tim., 3 min..

August Strindberg "har tagit in mig i sin sfär, utan att jag bad att få komma in" skriver redaktören Lena Einhorn i förordet till denna antologi med 25 personliga betraktelser som belyser S:s person och författarskap ur olika aspekter. Texterna är skrivna av författare som Susanna Alakoski, Ernst Brunner, Ulrika Knutson, Jan Myrdal, Björn Ranelid, Nina Solomin, Ebba Witt-Brattström m.fl. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Andra färger

av Orhan Pamuk. Inläst ur Norstedt, 2010 av Gunnar Johnson. Talboken omfattar 15 tim., 1 min..

Kortare texter, artiklar och essäer av den turkiske författaren O.P., 1952- , som fick nobelpriset i litteratur 2006. Texterna är skrivna under flera decennier och ger glimtar av honom som person - från ungdomstidens skolhat till dotterns depression, från hans försök att sluta röka till skräcken att behöva vittna i rättegången mot dem som en gång rånade honom i New York. Även om andra författare och några romanutkast.

Skandinaviskt ursprung för Homeros dikter

av Felice Vinci. Inläst ur Lumio, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 17 tim., 43 min..

F.V., italiensk amatörforskare, har under många år haft en teori om ett nordligt ursprung av den grekiska mytologin. Han argumenterar att scenerier och händelser i Homeros epos Iliaden och Odysséen utspelar sig i Norden; runt Östersjön och Nordsjön. Genom minutiösa geografiska analyser placerar han Troja och Ithaka i Norden. När nordiska sjöfarare reste söderut spreds myterna ner till Medelhavet.

Konst, musik, teater och film

Gästgivardöttrarna i Everlöv

av Gertrud Ingers. Inläst ur LT, 1974 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 11 tim., 1 min..

Med utgångspunkt från bevarade föremål och gamla bouppteckningar berättar förf. om gästgivare Pehr Olson, hans hustru Bolla Andersdotter och deras sex döttrar. Med skicklighet och tålamod tillverkade de själva allt som behövdes i hemmet. Genom deras slöjd och bohag, textilier, möbler, silver, smycken, kläder och verktyg ges vi inblick i skånska seder och bruk under 200 år. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Maos siste dansare [Ljudpptagning]

av Cunxin Li. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 19 tim., 6 min..

Självbiografi av Li Cunxin, född i nordöstra Kina 1961, men numera verksam som börsmäklare i Australien. Efter en hård utbildning till dansare vi en statlig dansskola med hög prestige fick han vid 18 års ålder möjlighet att resa till USA för fortsatt utbildning. Det omvälvande mötet med västvärlden gjorde ett djupt intryck på den unge dansaren, som valde att inte återvända. Lättläst och intressant om mötet mellan två världar.

Livet

av Keith Richards. Inläst ur Norstedt, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 20 tim., 35 min..

Självbiografi av K.R., 1943- , legendarisk rockstjärna - gitarrist, sångare, låtskrivare och medgrundare av Rolling Stones. Ocensurerad och osentimental berättelse om ett liv som domineras av musiken men som även innehåller många anekdoter med sex, droger och bråk, både interna inom gruppen och externa. Barndom och uppväxt i en förort till London beskrivs med stor detaljrikedom.

Thåström

Inläst ur Reverb, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 58 min..

Joakim Thåström, 1957- , musiker och sångare slog igenom i bandet Ebba Grön på slutet 1970-talet. Klippbok med reportage, intervjuer, artiklar och recensioner från hösten 1978 till hösten 2009. Kronologiskt och omfångsrikt, cirka 100 bidrag, skildras de olika perioderna i T:s liv - Ebba Grön, Imperiet, Love & Pitbulls och den framgångsrika solokarriären.

Vildhjärta

av Maria Westerberg. Inläst ur Heidrun, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 15 min..

En konstbok där skogen är både miljö och motiv. Korta texter blandas med färgfotografier av de skulpturer och figurer i trä och andra naturmaterial som vuxit fram i mötet mellan fantasi och natur. I de lekfulla texterna blandas humor med allvar som uttrycker en stark kritik mot skövling och utnyttjande av djur och natur. Facklitteratur för seende, den tryckta boken används jämsides. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Arkeologi

Bortglömda föreställningar

av Tore Artelius. Inläst ur Riksantikvarieämbetet, 2000 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 26 tim., 51 min..

Kan utgrävningar av forntida gravfält ge nutida arkeologer kunskaper om de religiösa föreställningar och traditioner som en gång fanns i lokalsamhället? Detta är utgångspunkten för arkeologen T.A:s undersökning av några halländska gravfält från yngre järnåldern, ca 700- till 900-talet e. Kr. Förf. redogör här för utgrävningsresultaten och den religiösa föreställningsvärld som framträder i bevarade gravfynd.

Historia

Band of brothers

av Stephen E. Ambrose. Inläst ur Albero, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 20 tim., 2 min..

Band of brothers blev 2001 en tv-serie producerad av Tom Hanks och Steven Spielberg. Till grund för filmatiseringen låg denna bok av historikern och författaren S.E.A., 1936-2002, baserad på intervjuer med medlemmar i förbandet. Band of brothers sattes upp sommaren 1942 i USA, skeppades över till England hösten 1943 och landsattes den 6 juni 1944 i Normandie, med slutmål Hitlers Örnnäste i Berchtesgaden.

Vad gjorde du i Finland, far?

av Rainer Andersson. Inläst ur Sahlgren, 1999 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 4 min..

Efter nästan hundra år är inbördeskriget i Finland 1918 fortfarande ett smärtsamt minne. 1169 svenskar deltog i striderna på den vita sidan, i den s.k. Svenska brigaden. Här berättar R.A. om den Svenska brigadens insatser i kriget, bl.a. deltog svenskarna i den blodiga stormningen av Tammerfors. Förf. själv sympatiserar med de röda; hans egen morfar deldog i kriget på den röda sidan.

Du är din generation

av Elaine Bergqvist. Inläst ur Norstedt, cop. 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 7 min..

Förf., aktiv som retorikkonsult, kartlägger språk, kultur, historiska händelser och andra faktorer som påverkar varje generation. Man får ta del av roliga och minnesvärda berättelser om hur det var att växa upp i Sverige från 1930-talet och framåt. Vilken musik lyssnade man på? Hur klädde man sig? Vilka filmer såg man? Vilka ord och uttryck är typiska för olika generationer?

Mina föräldrars kärlek

av Pia Garde. Inläst ur Axplock, 2008 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim., 40 min..

1945 kom 30000 överlevande från de nazistiska koncentrationslägren, de flesta med vita bussarna. Många besvarade enkäter eller intervjuades om sina krigsupplevelser, och en del av svaren publicerades i G. och E:s Tegens "De dödsdömda vittna" 1945. Men vad hände sedan? Svaren finns i denna uppföljning där förf. försökt finna dem som medverkade. Boken är en uppdatering av "De dödsdömda vittnar - 60 år senare" från 2004.

Medeltiden

av Friedrich Heer. Inläst ur Bonnier, 1966 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 22 tim., 30 min..

Om den europeiska civilisationens utveckling under högmedeltiden, 1100-1350. På ett personligt sätt skildrar F.H., professor i idé- och lärdomshistoria vid universitetet i Wien, samhällets dynamiska utveckling från den tidigare medeltidens Europa, som var öppet för all slags kontakt med omvärlden, inte minst med judisk och islamsk kultur, till ett inom sig slutet Europa, vilket sedan kom att bestå i sekler.

Operation Mincemeat

av Ben Macintyre. Inläst ur Ekerlid, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 18 tim., 21 min..

När en sardinfiskare en morgon 1943 får syn på liket av en brittisk soldat i havet utanför Spaniens kust sätts en händelsekedja igång som skulle komma att påverka utgången av 2:a världskriget. Operation Mincemeat var den mest framgångsrika och underligaste krigslist som någonsin tillämpats. Den duperade de nazistiska spioncheferna, fick tyska trupper att förflytta sig i ilfart i fel riktning och räddade tusentals liv.

Irans dubbla ansikte

av Hooman Majd. Inläst ur Ordfront, 2010 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 13 tim., 16 min..

Förf., iransk-amerikansk journalist och son till en av shahens diplomater, beskriver den islamska republiken Iran som ett folkligt väl förankrat system där den sekulariserade, intellektuella eliten bara utgör ett litet skikt. Genom sina familjekontakter bland höga religiösa ledare kan han ge en rad insiderporträtt som kastar nytt ljus på islams roll i det iranska samhället. Spännande bok som måste läsas med eftertanke.

Sanningen - inget annat

av Anna Politkovskaja. Inläst ur Ordfront, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 13 tim., 59 min..

Den 7 oktober 2006 sköts Anna Politkovskaja, journalist på Novaja gazeta, till döds utanför sin bostad i Moskva. Hennes rapporter inifrån det krigsdrabbade Tjetjenien gjorde henne världsberömd, men också hatad av Vladimir Putin och det ryska ledarskiktet. Texterna är valda ur det material hon lämnade efter sig. De är en påminnelse om hur korrupt, brutalt och odemokratiskt Ryssland är.

Ord som dödar

av Niclas Sennerteg. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Massmedier har spelat en viktig roll i 1900-talets folkmord. Men bara ett dussintal personer från dessa medieverkstäder har dömts i internationella rättegångar. Här ges en unik inblick i rättegångarna mot de människor i media utan vilka folkmorden vore otänkbara. En skrämmande resa från Hitlertysklands judehetsande Julius Streicher, via Radio Machete i folkmordets Rwanda 1994 till serbiska mediers hets under Bosnien-kriget.

Kulturhistoriska studier

av August Strindberg. Inläst ur Norstedt, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 23 tim., 46 min..

Innehållet i Kulturhistoriska studier av August Strindberg skapades under hans tjänstgöringstid på Kungliga Biblioteket och ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk. I arbetet ingår journalistiska artiklar (även på franska) samt även konst- och teaterkritik. Omfattande kommentarer ges om texternas komplicerade tillkomsthistoria och sätter in dem i deras tidshistoriska sammanhang.

Sveriges historia

Inläst ur Norstedt, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1350-1600: 36 tim., 29 min. : mono; 624 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Del 3 i det omfattande verket - beräknas komma ut i 8 band - om Sveriges historia behandlar tiden 1350-1600. Det handlar om digerdöden, Kalmarunionen, heliga Birgitta och Vadstena kloster, bondeuppror, Stockholms blodbad, Gustav Vasa, Vasakungar, reformationen, Dackefejden, krig, skatter och riksdag.

Svenskarna under stjärnbaneret

av Alf Åberg. Inläst ur Natur och kultur, 1994 av Håkan Julander. Talboken omfattar 10 tim., 44 min..

Förf. ger en målande beskrivning av amerikanska inbördeskriget 1861-65, sett ur deltagande svenskars perspektiv. Hans arbete bygger på efterlämnade brev och andra uppteckningar från ett 30-tal svenska officerare, underofficerare och kadetter som deltog som frivilliga på nordstaternas sida. De beskriver krigets elände ur olika aspekter, livet i fältlägren, de långa marscherna, slagen.

Biografi med genealogi

Den globale entreprenören

av Richard Branson. Inläst ur Roos & Tegnér, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 19 tim., 1 min..

Memoarbok av en företagsguru. Sir Richard Branson är en av världens mest framgångsrika entreprenörer. Från starten som ett litet postorderbaserat skivbolag till lanseringen av rymdflygningar för turister har hans företag Virgin blivit ett av världens starkaste varumärken. Här berättar Branson om sitt liv och vad han lärt sig av ledare som Nelson Mandela, Jack Welch, Herb Kelleher, Steve Jobs och grundarna av Google.

Den ofrivillige soldaten

av Leopold Brunner. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

L.B., 1916- , berättar om sina erfarenheter som soldat under andra världskriget; från värnplikten i österrikiska armén innan kriget till Hitlers Wehrmacht . Det är en gripande plädering mot krigets meningslösa vansinne där förf. tar oss från östfrontens helvete till umbäranden i fransk fångenskap. I efterordet berättar sonen och författaren Ernst Brunner om familjens svenska historia i Tullinge.

Föregångarna

Inläst ur SNS-förlag, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 21 tim., 21 min..

Elva kvinnliga professorer berättar om sina drömmar och ambitioner som forskare, lärare och akademiska ledare. Här skriver ekonomihistorikern Anita Göransson om skapandet av ett nytt vetenskapligt fält och Yvonne Hirdman om genusteorin. Andra, som företagsekonomen Carin Holmquist och nationalekonomen Siv Gustafsson, uttrycker kluvenhet inför att varken höra hemma på sina institutioner eller i kvinnoforskningsmiljöerna.

Snälla pappa, nej

av Stuart Howarth. Inläst ur Bra böcker, 2008 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

Stuart Howarth växte upp i en dysfunktionell amerikansk familj där styvfadern utsatte honom och systrarna för sexuella övergrepp innan denne hamnade i fängelse. När förf. i vuxen ålder söker upp styvfadern för att försonas har han inte förändrats. I vredesmod slår han ihjäl honom, döms till fängelse, och blir ånyo utsatt för övergrepp. Nu stämmer han fängelset och staten för att till sist vinna processen.

"En kvinna med det håret kan väl aldrig tas på allvar"

av Elisabet Höglund. Inläst ur Ekerlid, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 15 tim., 39 min..

Här får vi en inblick i Elisabet Höglunds liv. Ett liv som, med hennes egna ord, kantats av framgångar, motgångar, glädje, självförakt och allt en människas liv kan bestå av. Ett liv med elitidrott, resor i många länder som utrikeskorrespondent och hur hon möter sin kärlek, Bosse. Hur hon får uppleva glädjen i att göra succé som deltagare i ett dansprogram och sorgen och lättnaden när hon blir sparkad från TV4:s Förkväll.

Kungligt & mänskligt

av Herman Lindqvist. Inläst ur Bonnier, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 52 min..

För 200 år sedan valdes den förste Bernadotte till svensk tronarvinge. Efter några år blev han kung Karl XIV Johan och sju generationer senare står hans ättling kronprinsessan Victoria beredd att föra kronan vidare. H.L. berättar om alla spännande levnadsöden däremellan; kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, men också om familjens svarta får - om dem som blivit utstötta eller klassat ut sig själva.

Jag var Hitlers livvakt

av Rochus Misch. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Trots att R.M., 1917- , aldrig var med i nazistpartiet så tillbringade han stor del av andra världskriget vid Hitlers sida som livvakt. Misch höll vakt när Hitler var på Berghof och reste med honom till östfronten. Han var med till slutet i bunkern och är den ende person därifrån som fortfarande är i livet. Intressant och personlig vittnesskildring. Misch fördömer idag Förintelsen, men anser att han "bara gjorde sitt jobb".

Den svarte nazisten

av Magnus Sandelin. Inläst ur Forum, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

År 1999 mördas två polismän av bankrånare utanför den lilla orten Malexander i Östergötland. En av bankrånarna är den f.d. legosoldaten Jackie Arklöf. Här berättas hans historia, från den stökiga uppväxten som afrikanskt adoptivbarn i Storuman till krigsförbrytelserna i Bosnien, tragedin i Malexander och tiden i fängelse. Baserad på intervjuer med Jackie själv, lärare, befäl från lumpen och tortyroffer från Bosnien m.m.

Livet är inte så tokigt om man beaktar alternativet

av Nisse Simonson. Inläst ur Bromberg, 2010 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 14 min..

Läkaren N.S. menar att vi egentligen oftast har det vi behöver för att må bra, och att vi inte skall vara rädda för de svårigheter som då och då dyker upp på livets väg. Här delar han med sig av sina funderingar kring livets stora och små frågor och återger händelser från sitt 40- åriga yrkesliv. Mesta tiden har han varit verksam i jämtländska Strömsund och han är en hängiven förespråkare för en mänskligare sjukvård.

Ebba Grip

av Inger Ström-Billing. Inläst ur Samfundet Djursholms forntid och framtid, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 16 tim., 38 min..

Släkten Banér har under många hundra år varit ägare till Djursholms slott med tillhörande mark i Danderyd. Godset har till stor del drivits av familjens kvinnor och här skildras särskilt den period då Ebba Grip, 1583-1666, var slottsfru i Danderyd. Efter att ha blivit änka 1628 skötte hon ensam familjens ekonomi och uppfostran av barnen. Under hennes liv inträffar stora sociala förändringar.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Erotiska väsen

av Ebbe Schön. Inläst ur Carlsson, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Folktron spelade en stor roll i gångna tider och togs på allvar på ett sätt som vi har svårt att inse idag. Näcken var ett farligt erotiskt väsen för kvinnor, och män skulle undvika att låta sig förföras av skogsrået. Förf., etnolog och f.d. chef för folkminnesarkivet på Nordiska museet, berättar här om folktrons olika erotiska väsen och hur författare förvaltat de stämningar dessa förmedlade. Den tryckta boken är illustrerad.

Geografi

Scoresbysundshistorier

av Pia Arke. Inläst ur Glänta, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

Scoresbysund på Grönlands östkust koloniserades 1924 av danskar och befolkades med 100 grönlänningar från Angmangssalik, däribland bildkonstnären Pia Arkes morföräldrar. Hon föddes där 1958 och återvänder dit efter 35 år. Hon spårar ortens historia i arkiv, avhandlingar, dagböcker och fotoalbum runt om i världen. Forskningen resulterar en personlig skildring av en kolonial historia. Förord av Stefan Jonsson.

Bronsporten

av Tadeusz Breza. Inläst ur LT, 1964 av Ove Ström. Talboken omfattar 16 tim., 21 min..

Den polske diplomaten Tadeusz Breza, sitt lands kulturattaché i Rom under åren 1955-1958 skildrar här spelet kring vilken form den katolska kyrkan i den moderna världen skulle ha. Påven Pius XII ville förändra kyrkan, men visste inte hur. Han knöt makten till sig och hade en liten förtrogen skara, som t.ex. nunnan Pasqualina Lehnert från klostret Det Heliga Korset.

Där ingen skulle tro att någon kunde bo

av Oddgeir Bruaset. Inläst ur Gullers, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

I tio avsnitt berättas om människor som valt att leva på ensliga och svårtillgängliga platser i olika delar av Norge. Skälen till val av boplats, långt från storstadens bekvämlighet, skiljer sig åt, men gemensamt för dem alla är att de berättar om sina liv med tillförsikt och glädje. Boken bygger på den populära norska TV-serien med samma namn och som också sänts i svensk TV. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Konstnärshem

av Pia Garde. Inläst ur Stockholms stadsmuseum, 1999 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 4 tim., 33 min..

Stockholms stadsmuseum visade under år 1999 utställningen Konstnärshem - ett förtrollat kvarter. Det handlar om kvarteret Svalgången på Hornsgatspuckeln på Mariaberget. Där finns stiftelsen Konstnärshem som bebos av äldre konstnärer, musiker, författare, skådespelare och översättare. I denna utställningskatalog har P.G. intervjuat 27 konstnärer, många med fängslande och dramatiska levnadsöden.

Strövtåg längs Strömsholms kanal

av Per Helge. Inläst ur Rallarros, cop. 2001 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 2 tim., 1 min..

Tvärs igenom Västmanland flyter Strömsholms kanal, näst äldst och näst längst i Sverige. Längs kanalen finns rika spår av 200 års spännande, dramatisk och för stora delar av Västmanland livsviktig historia. Poeten och kulturskribenten P.H. bjuder på ett kunnigt strövtåg genom historia och nutid, till möten med naturens och kulturens kända och mindre kända smultronställen.

Den siste korrespondenten

av Per Nordangård. Inläst ur Tre böcker, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

Förf., är utrikeskorrespondent för Göteborgsposten (GP), med placering i London. I denna bok guidar han läsaren till många stora och små smultronställen vid sidan av allfarvägarna i Storbritannien. Brittiska vanor och brittisk kultur skildras i korta och lättlästa avsnitt. Några exempel: Big Ben - en höjdare, Skotska gränsen, Pubens bästa sånger. Några avsnitt är uppdaterade texter ur författarens tidigare böcker.

Marnas hemlighet

av Lotta Schüllerqvist. Inläst ur Atlas, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 4 tim., 13 min..

Berättelser från Gaza.Varje morgon serverar Abu Munir frukost på Marna House, Gazas äldsta hotell, där han arbetat i sextiofyra år. Hotellets trädgårdskafé fylls av Gazabor, från politiker till rappare och studenter, som kommer hit för att röka vattenpipa, träffa affärsbekanta eller titta på fotboll. Utländska journalister kommer när blodet flyter och när dramatiken lagt sig försvinner de.

Samhälls- och rättsvetenskap

Till frihetens försvar

av Per Bauhn. Inläst ur Norstedt, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 9 tim..

Författarna menar att i multikulturalistisk retorik framställs idén om lika rättigheter för alla medborgare som ett uttryck för västerländsk självbelåtenhet och som en motvilja att se att det finns kulturer med andra föreställningar om individen och kollektivet. Diskussion av hedersrelaterat våld avfärdas som stigmatisering av redan sårbara minoriteter, kritik av islamism brännmärks som islamofobi etc.

Flytande rädsla

av Zygmunt Bauman. Inläst ur Daidalos, 2007 (tr. 2008) av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 28 min..

Förf., sociolog, 1925- , menar att vi lever i en rädslans tid där både natur och andra människor väcker farhågor. Men det finns också en tredje, namnlös zon varifrån hoten inte är alltigenom naturliga. Hur ska moderna samhällen hantera osäkerheten i nuet och om framtiden? Kan de återvinna en kontroll som har glidit dem ur händerna - och en självtillit liknande den som förknippades med modernitetens löften?

Generationsklyftan hotar demokratin

av Anders Carlberg. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Traditionellt har vuxna fört vidare sina erfarenheter till kommande släkten. Kulturen är en länk till en tusenårig mänsklig erfarenhet, en vägvisare i sökandet efter identitet. Så är det inte längre menar förf. Generationerna lever nu i olika världar; lyssnar inte till samma musik, läser inte samma böcker och ser olika tv-program. Om ingen dialog uppstår kommer ett bräckligt och farligt samhälle att skapas.

Det finlandssvenska sociala kapitalet

Inläst ur Svenska litteratursällskapet i Finland, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 20 min..

Finlandssvenskarna är lyckligare, friskare och lever längre än de finskspråkiga visar undersökningar. Detta har förklarats med olikheter i de båda språkgruppernas sociala relationer. Finlandssvenskarna ska ha ett större socialt kapital. Hur ser det i så fall ut? Avviker - och i så fall hur - deras livsstil från de finskspråkigas? Stämmer det verkligen att finlandssvenskarna mår bättre?

Flyktens barn

av Elisabeth Elmeroth. Inläst ur Studentlitteratur, cop. 2009 (tr. 2010) av talsyntes. Talboken omfattar 5 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Identitet

av Nils Hammarén. Inläst ur Liber, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar 5 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Hatet mot demokratin

av Jacques Rancière. Inläst ur Tankekraft, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 15 min..

J.R., fransk radikal filosof. På 1960-talet var han lärjunge till den marxistiske filosofen Althusser som han sedan bröt med. Här diskuterar han hatet mot demokrati, som han menar finns inne i samhället bland dem som mest högljutt försvarar just demokratin. Enligt Rancière kan ett samhälle inte vara demokratiskt om det inte är helt jämlikt. Hans tes är att i ett ojämlikt samhälle är demokratin alltid hotad underifrån.

Varför gråter inte Emma?

av Magnus Wennerholm. Inläst ur Forum, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

Skildring av händelserna runt det mycket uppmärksammade mordet på Max och Saga samt mordförsöket på deras mamma Emma i Arboga mars 2008. Berättad utifrån Emmas egna minnen av förloppet kring morden, rättegångarna, den fällande domen för den anklagade samt Emmas egen sorgeprocess. Som underlag har även rättegångsprotokoll och tidningsartiklar använts. En bok som avhandlar det ofattbara och den svåra vägen tillbaka.

Svensk maffia - fortsättningen

av Lasse Wierup. Inläst ur Reporto, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 18 tim., 17 min..

Forts. på "Svensk maffia - en kartläggning av de kriminella gängen". Här berättar förf. om vad som sedan hände, om hur fler unga män kämpade för att slå sig in i den värld där den våldsammaste vinner, och där frustrationen i segregerade förorter kanaliseras genom nya gäng. Förf:na menar att Sverige nu samlat sig till motstånd och att det är under 2010-talet som den verkliga kampen mellan gängen och samhället kommer att stå.

Ekonomi och näringsväsen

I huvudet på en hund

av Dennis Fried. Inläst ur Forum, 2010 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Självbiografi av Genevieve, en skärpt liten papillon som berättar om sitt liv som hund. Hon tycker att människan oftast är hundens bästa vän trots att de kan vara både besvärliga och envisa. Papillontiken skildrar sitt liv från det att hon var en liten valp till dess att hon blir en berömd författare. Hon ger även goda råd och smarta tips till sina pälsklädda vänner. Kåserande stil.

Kampen om Saab

av Jonas Fröberg. Inläst ur ICA, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 11 tim., 11 min..

Under år 2009 beslutade General Motors, som då ägde SAAB Automobile AB, att göra sig av med det lilla svenska bilföretaget. Beslutet ledde till en intensiv kamp för att hitta nya kapitalstarka ägare, som SAAB så väl behöver. Här skildrar motorjournalisten J.F. de osannolika förvecklingar som till sist ledde till att den nederländska sportbilstillverkaren Spyker Cars gick in som ny ägare. Men har SAAB egentligen någon framtid?

Förstå din kund!

av Birgitta Granström. Inläst ur Merciago, cop. 2002 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 27 min..

Om entusiasm och personlighet som ett led i bra service för den som har kundkontakt via telefon. Del 1 betonar vikten av att lära känna sig själv och sina kunder för att nå större framgång på det professionella planet. Stor vikt läggs på att arbeta med positiva och motiverade tankar. Del 2 tar upp kommunikation och reklamationer och i del 3 beskrivs de verktyg som behövs för att bli professionell i service och försäljning.

Den här platsen faller samman

av Klas Lundström. Inläst ur Murbruk, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 10 tim., 48 min..

En samling reportage om globaliseringens mänskliga minoriteter. Frilansjournalisten K.L. rapporterar från avsides belägna platser i världsekonomins periferi, platser som sällan uppmärksammas i massmedia. Boken innehåller färg- och doftrika reportage från Västsahara, Salomonöarna, Kuba, Jamaica, Filippinerna och Venezuela, men ger också glimtar från livet i mer välkända länder som Nicaragua och Brasilien.

Hunden som familjemedlem

av Cesar Millan. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 32 min..

C.M., känd som TV-profilen "Mannen som talar med hundar", ger råd om hur man ska integrera en hund i sitt vardagsliv. Hunden är en flockvarelse så det handlar mycket om att få ett välfungerande liv i familjen. Han resonerar hur man väljer rätt ras för att sedan stegvis gå igenom hur man uppfostrar, sköter och lever med en hund. Många exempel ges från hans egna erfarenheter och hur man ska hantera problemhundar.

Vägen till friskare hud!

av Helena Nyblom. Inläst ur Bonnier fakta, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 4 min..

Huden är vårt största organ med många viktiga uppgifter. Läkaren H.N. kombinerar här medicinsk kunskap med estetisk hudvård och tipsar om vitaminer, mineraler och fetter som bygger upp hudens struktur; bästa antirynkkrämen och hur man kan påverka hudens förtidiga åldrande. Man får också veta vilken hjälp som finns för hudåkommor som rosacea, akne, eksem och psoriasis liksom effekten av laser- och ljusbehandlingar.

Bra relation

av Kenth Svartberg. Inläst ur Svartbergs hundkunskap, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 56 min..

Trygghet, samarbete och bestämmande är de tre grundstenar som författaren menar är det viktigaste i relationen mellan en hund och dess förare. Han beskriver de roller som behövs för att bägge parter ska kunna förstå varandra och samspela på ett bra sätt. Exempel på vardagssituationer, där det är extra viktigt med en bra relation, beskrivs med förslag till lösningar på olika problem som kan uppstå.

Idrott, lek och spel

Ajax & jag

av Ulla Håkanson. Inläst ur U. Håkanson, 1988 av Christina Hellman. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

U. H., åtta gånger svensk mästare i ridsport, berättar här om hästen Ajax, som betytt mycket för henne. Han köptes som busig unghäst och utbildades till en mycket framgångsrik hopphäst. Men en dag ville Ajax inte hoppa mer. Han blev osäker på de stora hindren och vägrade! Ulla fick tänka om och satsade på dressyr. Det visade sig att Ajax, som trots sina tolv år som hopphäst, skulle bli en ännu bättre dressyrhäst.

Medicin

Förbannad, frustrerad, förtvivlad

av Björn Andersson. Inläst ur Recito, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 19 min..

Barn med ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, får inte alltid det stöd de behöver i skolan. Här berättar B.A., en frustrerad pappa, om sin son Andreas som har en ADHD-diagnos. Författarens frustration är tydlig om sonens funktionshinder och skolans och socialtjänstens bristande engagemang. Här finns också en redogörelse över de mediciner som sonen fått pröva - med blandat resultat.

Sänder på tusen kanaler

av Mikaela Aspelin. Inläst ur Recito, 2006 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 4 tim., 57 min..

Förf. lever med personlighetsstörning av s.k. borderlinetyp, som innebär svag impulskontroll och tendens till självskadande beteende. Här berättar hon om sitt svåra liv med perioder av tungt psykiskt lidande och självmordsförsök. Hennes erfarenheter av psykvården är ofta nedslående, men till slut blir hon bättre med hjälp av DBT, dialektisk beteendeterapi. Bokens slutsats är att det finns hopp, även för borderlinepatienter!

Pandemi

av Björn Olsen. Inläst ur Norstedt, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

Smittsamma infektionssjukdomar, s.k. pandemier, har gång på gång drabbat mänskligheten. B.O., infektionsforskare m.m., lägger här fram ett rätt pessimistiskt perspektiv på människans förmåga att bekämpa globala pandemier. Några av 1900-talets farsoter kommenteras, och beredskapen inför kommande pandemier diskuteras också. Boken innehåller också ett avsnitt om det tilltagande hotet från antibiotikaresistenta bakterier.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Spiralportens väktare

av Lise Bidstrup. Inläst ur Styxx Fantasy, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i fantasyserien om galaxen Spiralen som består av 14 mycket olika planeter. På planeten Yrtil bor tonårstjejen Kwami. Hennes dröm är att bli portväktare, en av de utvalda som värnar om hela Spiralens säkerhet. Hon ger sig iväg till Portväktarnas akademi på planeten Degin, för att få tala för sin sak. Där dras hon in i en kamp mot onda krafter som hotar världens fred och frihet.

Soltra - träskdemonen

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar (1 tim., 22 min. ). DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Zefa - jättebläckfisken. Jakten på den gyllene rustningen går vidare. Tom och Elenna ställs inför nya svåra updrag. Träskdemonen SOLTRA sprider skräck i landet Avantien. Tom tvekar inte att ge sig in i striden. Som tur är får han hjälp från ett oväntat håll.

Den mystiska gästen

av Måns Gahrton. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Pappa Roger och mamma Ritva har bestämt sig för att lämna storstan och köpt ett mysigt hotell på landet. Det får namnet Hotell Gyllene knorren. Ingo och hans 12-åriga storasyster Isadora är inte alls med på noterna. När första gästen kommer misstänker de att han är en skummis. I samma veva dyker en minigris upp och saker och ting börjar försvinna. Allt verkar gå galet, men vems är egentligen felet?

Djupare

av Roderick Gordon. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 24 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Tunnlar. Äventyret i underjorden är långt ifrån över för Will Burrows. I sitt letande efter Wills pappa kommer Will, Cal och Chester allt djupare ner i underjorden, där de som förvisats från kolonin är lämnade att dö. Doktor Burrows vandrar omkring där i sökandet efter en försvunnen civilisation, helt omedveten om alla faror han är utsatt för.

Fienden

av Charles Higson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien De levande döda. Alla vuxna - föräldrar, lärare, läkare, drottningen - blev sjuka när epidemin bröt ut för ett och ett halvt år sedan. De som hade tur dog snabbt. De kan inte längre tänka eller tala som vanligt, är förvirrade, tokiga och mycket hungriga. De är levande döda. Bara de som var under 14 år när epidemin startade klarade sig. Om de var starka, eller hade äldre barn som kunde hjälpa dem.

Boudicas strid mot romarna

av Kim M. Kimselius. Inläst ur Roslagstext, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar ihop kelterna och ger order om strid.

Kinesiska draken

av Kim M. Kimselius. Inläst ur Roslagstext, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer. De kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll blir de vittnen till mord och sammansvärjningar och inser till slut att även deras egna liv är hotade.

Snapphaneresan

av Kim M. Kimselius. Inläst ur Roslagstext, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakullagården, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Och färden för dem genom Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen och hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

Eddie hittar guld

av Viveca Lärn. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2001 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 14 min. 5 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien om Eddie som börjar med Eddie och Maxon Jaxon. Nu ska Eddie börja i andra klass, men vill helst sluta skolan direkt. Han vill sitta i skogen vid sin bäck och plaska med fötterna i vattnet. Han ser något som glimmar, kanske är det guld. Hemma har pappa varit nykter ett år, men Eddie och storebror Anders vakar ängsligt över honom. Ömsint och humoristisk skildring av en annorlunda pojke.

Vem var Hettie Daynes?

av Robert Swindells. Inläst ur Bergh, 2008. Talboken omfattar 3 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

Det är en natt i oktober. Nästan fullmåne. Bethan och hennes bror Harry har smugit ner till den farliga och förbjudna dammen. Harrys darrande finger pekar ut det ofattbara - en vålnad svävar över dammans svarta vatten. Vem är hon? Vad vill hon? Syskonen Bethan och Harry är snart mitt i ett äventyr där någon i deras närhet till varje pris försöker dölja den obehagliga sanningen om Hettie Daynes' vålnad.

Sju syskon

av Ethel Turner. Inläst ur B. Wahlström, 1987 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Sju syskon bor i en stor villa i Australien med sin stränge far, kapten Woolcot, och en 20-årig styvmor. Meg, 16 år, är äldst i syskonskaran och ofta faller det på hennes lott att hålla ett vakande öga på de andra. Men egentlig huvudperson är 13-åriga Judy, begåvad och ofta olydig. Klassiker från 1895.