Nya talböcker mars 2011

Nya talböcker mars 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 158 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Giganten

av Sidney Alexander. Inläst ur Natur och kultur, 1960 av Anita Molander. Talboken omfattar 15 tim., 9 min..

Romantiserad biografi om skulptören, målaren m.m. Michelangelo Buonarroti, 1475-1564, en av konsthistoriens verkliga giganter. Läsaren får här följa Michelangelos framgångsrika bana från ankomsten till Rom år 1496 till ungefär 1505. Rik och fyllig skildring av liv och människor i renässansens Italien. I efterskriften finns uppgifter om vad som är dikt och verklighet i romanen.

Den som törstar

av Kristina Appelqvist. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

Emma Lundgren, rektor vid Västgöta universitet, är på semester i Rom när hon nås av beskedet att professorn i religionshistoria, Vidar Malmberg, dött i hjärtinfarkt. Inget tyder på att hans död skulle vara något annat än en följd av hans intresse för mat och dryck. Men samma dag som begravningen görs en makaber upptäckt. Operasångerskan Angela Hansson, som kommit till Sverige för att sjunga vid begravningen, hittas mördad.

Krig och passioner

av Leslie Arlen. Inläst ur B. Wahlström, 1986 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim..

Romantisk skildring runt tiden för Ryska revolutionen 1917. Kärleken och hatet mellan furstarna och revolutionärerna går som en röd tråd genom denna historiska roman.

Stjärnlösa nätter

av Arkan Asaad. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anders Palm. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Amār växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj. Han drömmer om att arbeta med film men pappan vill att han blir läkare. När Amā r är 19 år åker familjen på semester till släkten i Irak. Efter ett besök hos kusinen Amina går det upp för honom att fadern planerar hans bröllop. Familjeheder, plikt och respekt kolliderar med önskan att få leva sitt eget liv. Självbiografisk skildring om hederskultur och utanförskap.

Flickan som dök ner till jordens mitt

av Sabina Berman. Inläst ur Bromberg, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 32 min..

Karen, en autistisk flicka blir omhändertagen av sin moster Isabelle och växer upp på en tonfiskfabrik vid den mexikanska stillahavskusten. Karen känner sig främmande i den världen, men blir trygg i sin dykardräkt som hon bär såväl i havet som på land. Karen, som har svårt för den mänskliga kommunikationen tycker människornas språk är förvirrande. Däremot har hon lättare att förstå djuren.

Blått vitt grönt

av Maīssa Bey. Inläst ur Tranan, 2010 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

1962 blir Algeriet självständigt. Lilas och Ali börjar skolan och i den återerövrade frihetens eufori finns äventyret inom räckhåll. Växelvis berättar Lilas och Ali om sina liv, om hur de växer upp, utbildar sig och bildar en gemensam familj. Men även om hur rädslan tränger sig in i deras liv på nytt. Algeriet utvecklas från ett förhoppningsfullt samhälle till ett land skuggat av besvikelse och svikna förhoppningar.

Mord på Österlen

av Stig O. Blomberg. Inläst ur Semic, 1993 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

En kronofogde mördas i ett slott på Österlen. Kvarlevorna i källaren hittas av författaren Olle Villner och slottsfrun, den unga vackra Laura Brouwer. Mordet förblir ouppklarat trots ett stort polisuppdrag. Mystiken tätnar när ytterligare ett lik hittas på slottet. Inte förrän Villners gamle vän, Kent Alm från rikskriminalen, kommer till undsättning får de brutala morden sin förklaring i en dramatisk och oväntad upplösning.

Högmod

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

Del 35 i serien om Hannah. Äntligen är hela familjen samlad på Sörholm. Även Ola har klarat resan bra och nu ser alla fram mot en lång och trevlig sommar. Hemma i Hemsedal sliter Hermod Skogstad ständigt med ökande skuld. Alla tillbyggnader har kostat, men han skönjer ett hopp när det kommer en främmande karl till bygden som vill jaga på fjället. Kanske är det lösningen på alla problem?

Destination: känslornas arena

av Lena Callne. Inläst ur PUF-förlag, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 19 min..

Kristin Berg, medelålders gift trebarnsmamma från Linköping, arbetar på en reklambyrå. Hon är trött på de dagliga rutinerna och bestämmer sig för att helt själv ta en weekendresa norrut. Hon hamnar i en stad, misstänkt lik Boden, och träffar Lilian som arbetar på ett café. Det blir bara en av flera bekantskaper som innebär att Kristin tvingas rannsaka sig själv och fundera över vad hon egentligen vill med sitt liv.

Helgonet bland hårdkokta herrar

av Leslie Charteris. Inläst ur Skoglund, 1955 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 21 min..

En samling historier med Simon Templar, "Helgonet", i huvudrollen. Helgonet är på hemmaplan, sitt kära London, där han rör sig obehindrat bland mer eller mindre stora skurkar, så kallade "hårdkokta herrar". Hans talang och smartness gör att han ofta kan bedriva en lönsam verksamhet vilket gagnar både rättvisan och hans egna, ibland rätt extravaganta, vanor. Deckare som i original utkom 1933.

Helgonet hjälper Jill

av Leslie Charteris. Inläst ur Tiden, 1963 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Simon Templar, "Helgonet", blir invecklad i en historia rik på rafflande situationer. Jill Trelawney har lierat sig med en gangsterliga för att få bevis som kan rentvå minnet av hennes far, en hög tjänsteman på Scotland Yard. Han har begått självmord efter att ha blivit anklagad för att vara inblandad i skumma affärer. Helgonet ser först Jill som en motståndare men snart börjar de samarbeta. Deckare som i original utkom 1931.

Helgonets vendetta

av Leslie Charteris. Inläst ur Trevi, 1972 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

Simon Templar, alias Helgonet, är i Neapel och avnjuter en Aragosta alla Vesuvio på en restaurang när han får ingripa då en oansenlig tweedklädd britt håller på att bli misshandlad. Nästa dag läser han i tidningen att en engelsk turist blivit mördad och förstår att det måste vara den försynte britten. Helgonet inleder en vendetta som för honom till maffian på Sicilien. Deckare som i original utkom 1964.

Utpressaren

av Freeman Wills Crofts. Inläst ur Skoglund, 1928 av Håkan Julander. Talboken omfattar 9 tim., 10 min..

En hemsk olycka äger rum vid det ödsligt belägna huset på heden vid Starvel, en ort i sydöstra England. Huset brinner upp och i resterna hittas tre förkolnade kroppar. Vad som till början verkar vara en olyckshändelse utvecklas snart till ett trippelmord med inslag av kidnappning och utpressning. Kriminalinspektör Joseph French från Scotland Yard kallas in och börjar nysta i alla trådar. Deckare som i original utkom 1927.

Arthur Cravan drunknade aldrig

av Philippe Dagen. Inläst ur Grate, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Fiktiv självbiografi av Arthur Cravan - nevö till Oscar Wilde, boxare och avantgardistisk poet. Han föddes 1887 i Lausanne under namnet Fabian Avenarius Lloyd och sägs ha drunknat 1918 utanför Mexikos kust. I romanen dör han inte utan lever inkognito under pseudonymer, som alla är anagram av Dorian Gray, och upplever otaliga kärleksäventyr på sina resor jorden runt. Fakta och fiktion blandas friskt.

Spådom

av Magnus Dahlström. Inläst ur Bonnier, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar CD-ROM (12 tim., 36 min.).

Berättelse som utgår från tre olika mäns medvetande: en läkare, en polis och en socialarbetare. De är alla plikttrogna och ansvarskännande tjänstemän som följer sina reglementen. De är, mer eller mindre, låsta i det egna jaget; de har svårt att tränga igenom sina egna låsningar och få kontakt med omgivningen - ett samhälle som håller på att vittra sönder. Djupborrande psykologisk skildring av tillståndet i dagens Sverige.

Osminkad död

av Diane Mott Davidson. Inläst ur Svenska dagbladet, 1996 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 12 tim., 45 min..

Goldy kombinerar lösning av mordgåtor med att sköta sin cateringfirma. Den här gången får hon i uppdrag att stå för maten när ett nytt skönhetspreparat ska lanseras på ett varuhus. Ett dramatiskt dödsfall inträffar och Goldy dras in i mordgåtan och råkar själv illa ut. En annorlunda deckare som lättsamt och humoristiskt varvar mord med läckra recept.

Tourquai

av Tim Davys. Inläst ur Bonnier, 2010 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 10 tim..

Del 3, fristående, i serien om mjukisdjuren i Mollisan Town som inleds med Amberville. Mordet på den hemlighetsfulle Osvald Gam kan ha en mängd motiv. Han återfinns utan huvud högt upp i kontorsskrapan. Poliserna Larry Blodhund, Falken Čcu och Anna Lodjur sätts i arbete för att hitta mördaren, motivet och huvudet.

Gröna vågor

av Lise Devrient. Inläst ur Recito, 2010 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 3 tim., 29 min..

Personlig berättelse om livet på landet under gröna vågens tid. Landsbygdslivet med dess bekymmer och glädjeämnen pågår runt det unga paret som satsar på fåravel och biodynamiskt odlade grönsaker. Här finns den kärlekskranke bonden Gustav, katten Pompilius med sitt skräckvälde och inte minst kufiska gäster från Bayern på bondgårdssemester. Förf. även bildkonstnär.

Simmarens resa

av Lise Drougge. Inläst ur Dejavu, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

En handfull människor är slumpartat sammanförda till en kortvarig sommargemenskap i ett hus vid havet. Men den skenbart problemlösa idyllen rivs upp när de båda kusinerna, Marie och Henrik, plötsligt försvinner på en resa utan närmare förklaringar. Psykologiskt djupborrande om den mänskliga naturen, om ensamhet och anpassning, om ömhetslängtan och behovet att komma till klarhet med sig själv och sina känslor.

Bluffen

av Unni Drougge. Inläst ur Modernista, 2010 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 17 tim., 7 min..

Deckare i den hårdkokta skolan vars handling börjar på bokmässan i Göteborg. Jan Guillou angrips och svävar mellan liv och död. Den överviktiga skandaljournalisten "Kåta Berit" råkar befinna sig på plats och filmar attentatet, varefter hon dras in i en komplicerad härva av nertystade sanningar och offentliga lögner. Del 1 i en spänningstrilogi inom en mediebransch i kris med Berit Hård som centralfigur.

Den upplysta stigen

av Kjell Eriksson. Inläst ur Lindelöw, 1999 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 15 tim., 46 min..

Lantarbetaren Edvard Risberg i Uppland hittar en död man när han är ute för att plocka svamp. Den mördade är en peruan som med sin bror levt under utvisningshot. Mordet väcker starka känslor i byn. Edvards äldste son är rasist. Kriminalinspektör Ann Lindell känner sig kluven mellan sympatin för bröderna och sin plikt som polis. Kriminalroman som också skildrar livet i en by och vår nutid med rasister och gömda flyktingar.

Den mörkaste av världar

av Raymond E. Feist. Inläst ur Damm, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 32 min..

Del 2 i serien Bärare av ondska. Skuggornas väktare har avslöjat den trollkarlen Leso Varens konspiration mot hovet i Kesh. Men Varens har bytt skepnad och flytt till Kelewan, som liksom Midkemia är hotad av de gåtfulla dasatiernas armé. Pug, Magnus, Nakor och Ralan Bek beger sig till dasatiernas värld i Andra Kretsen för att försöka hitta och avvärja orsaken till det som kan utplåna deras världar. Det blir en farlig resa.

Gudadråparen

av Raymond E. Feist. Inläst ur Damm, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 16 tim., 4 min..

Del 3 i serien Bärare av ondska. Gruppen från Skuggornas väktare tränger allt längre in i dasatiernas mörka värld. I Den mörkes grotta möter de en varelse som livnär sig på sina egna undersåtar. Pug och Nakor ser hur kroppar slukas och försvinner genom en osynlig mun. Leso Varen är i Kelewan där han antagit skepnaden av en trollkarl och öppnat en rämna till Kelewan. Den mörke guden gör sig beredd att ta Kelewan i besittning.

Som ett eko

av Diana Gabaldon. Inläst ur Bra böcker, 2010 av Christina Hellman. Talboken omfattar 2 CD-ROM (54 tim., 40 min.).

Del 7 i serien inledd med Främlingen. I 1900-talets trygghet har Jamies och Claires dotter Brianna tillsammans med sin man Roger MacKenzie slagit sig ned på den gamla skotska gården Lallybroch. De vet vad Claire och Jamie går igenom under det sena 1700-talet genom de brev som Claire skrivit. Claire och Jamie flyr från Nord-Carolina ut på havet där de råkar ut för kapare och blir inblandade i sjöstrider.

Floder

av Jevgenij Grisjkovets. Inläst ur Ersatz, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 14 min..

Essäistisk roman om en uppväxt i Sibirien. Berättaren vänder tillbaka till sin hemstad i Sibirien och finner att det inte är en fråga om geografi att vara sibirier, utan snarare psykologi. Sibirien handlar om att uppleva tomhet, som inte mäts i kilometer utan i antalet timmar det tar för expresståget att nå nästa station - ofta minst fyra timmar genom taigans ändlösa urskogar. J.G., född 1967 i Kemerovo, bosatt i Moskva.

Sex, systerskap och några män senare

av Monica Gunne. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 59 min..

Är livet efter 50 som ett sluttande plan eller drar det iväg i ett ännu roligare och mer skruvat tempo? Agatha, 61, Louise, 57 och Madeleine, 63, är tre singlar i Stockholm som berättar om sina än mer spännande liv med nya karriärer, nya förälskelser och nya val och insikter. De tillhör den första generationens kvinnor som både kan och vill göra egna val - och som också gör det även om det inte alltid går som de tänkt sig.

Svedd

av Sandra Gustafsson. Inläst ur Bra böcker, 2010 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Helena känner sig inspärrad och har gått över en gräns. En gång i veckan träffar hon sin psykolog och i samtalen med honom rullas hennes historia upp. Under flera år hade hon ett förhållande med en man som gav henne mod att leva, trots de mörka hemligheter hon bar på. Samtalen med psykologen varvas med skärvor från barndomen och skapar efterhand en bild av en trasig människas desperata försök att skapa ett värdigt liv.

Niding

av Dick Harrison. Inläst ur Ordfront, 2010 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 13 tim., 39 min..

Fristående forts. på Ofärd. Ulvbjörn Vamodsson har dräpt en man som stod under hans beskydd och är därmed en niding. En mindre mäktig man skulle ha fått plikta med sitt liv, men även Ulvbjörn måste sona sitt brott. Han beger sig till Erin, den gröna ön, för att återbörda stormannen Rolf Uddssons förvunna dotter. Men Eirin är ingen idyll. Härjare rider genom landet och sprider skräck. Varför hatar de kristna så mycket?

Violen från Pratern

av Christopher Isherwood. Inläst ur Bonnier, 1946 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

Författaren Christopher Isherwood får en förfrågan att skriva ett manus till en film, "Violen från Pratern", som den österrikiske demonregissören Friedrich Bergmann ska spela in i London. Bristen på pengar gör att han motvilligt tackar ja till uppdraget. Hans inblick bakom kulisserna ger en bild av hur konstnärliga ambitioner för en fruktlös kamp mot kommersialism och estetisk slentrian. C.I., engelskfödd förf., 1904-1986.

Fru Bengtssons andliga uppvaknande

av Caroline L. Jensen. Inläst ur Ord text mening, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Fru Bengtsson lever ett gott liv med sin make i en villaförort. Efter att ha drunknat i sitt badkar, och mirakulöst räddats av Gud, börjar hon läsa Bibeln. Men hon har invändningar och tycker att han verkar vara den ende som inte behöver uppföra sig som en kristen. Hon tycker till och med att han är både ond och rasistisk. Humoristisk diskussion om Guds kärleksbudskap kontra Gamla testamentet.

Tro, hopp och jävelskap

av Torgny Karnstedt. Inläst ur Karnstedt, cop. 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 10 tim., 39 min..

Fristående fortsättning på Låtsaskungen, om barnen på internatskolan för värstingar. Sju år efter uppbrottet från Hedberga återvänder Markus för att delta i en julfest där. I sökandet efter en identitet, och sin förlorade kurdiske pappa, korsas hans väg av de gamla klasskamraterna. Det blir möten som både skakar om och förändrar.

Funnen

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2010 av Christina Hellman. Talboken omfattar 13 tim., 20 min..

Del 3 i serien om familjen Baxter i den Förstfödd-serien. Driven av sin hustrus sista önskan - att finna deras förstfödde son - ger sig John Baxter ut på sitt livs kanske svåraste uppgift. Den ena märkliga upplevelsen följer på den andra, men John öppnar sitt hjärta för en ny vän och fortsätter jakten efter sonen. När svaret äntligen kommer skakas John i sitt inre.

Förlåtelse

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 11 tim., 30 min..

Del 2 i serien om familjen Baxter i den s.k. Förstfödd-serien. På den kristna barn- och ungdomsteatern är man förkrossad efter en tragedi som är större än någon kunde ha föreställt sig. Nu måste ledaren för teatergruppen, Kathy Hart, finna ett sätt att hjälpa barnen och tonåringarna genom sorgen, och ge dem en orsak att tro igen. Kommer hatet och hämnden att få sista ordet?

Ge dej, Hissing!

av Leif Krantz. Inläst ur Norstedt, 1981 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

Fristående fortsättning på Sinkadus. Här har John Hissing tillsammans med sina kumpaner Rosmarie och Bintje fått en idé om att göra en djärv kupp mot Riksbanken och Svea Rikes guldreserv. Kamouflageverksamheten är både listig och komplicerad. Visserligen har Hissings ärkefiende kommissarie Simonsson vissa misstankar, men här får man alltså följa trion på nytt; från Slusskarusellen i Stockholm till Västindien.

Som om

av Ulrika Kärnborg. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

Johan, medelålders filmvetare, vikarierar som lärare på ett danskt universitet. Hans liv har börjat krackelera och han längtar bort från sitt inrutade liv. Han blir besatt av en av sina studenter - Nadine, en gåtfull och oåtkomlig ung kvinna. Johans besatthet blir alltmer destruktiv och leder till en resa in i sitt eget avgrundsdjup. Psykologisk djupborrande skildring där gränsen mellan verklighet och erotisk fantasi suddas ut.

Francys evangelium

av Amanda Lind. Inläst ur Damm, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 6 min..

Francy är en 36-årig hustru, mor och maffiaboss. Ingen helt enkel kombination. Hon har uppfostrats till att ta över familjens brottsimperium och har sin egen hederskodex. Hon basar över en av Stockholms främsta illegala organisationer och försöker samtidigt klara av alla vardagliga bestyr. När hon blir indragen i ett maffiakrig ställs hela hennes tillvaro på spets. Actionfylld kriminalroman med en tuff kvinna i centrum.

Hetta

av Ian McEwan. Inläst ur Bromberg, 2010 av Johan Svensson. Talboken omfattar 12 tim., 23 min..

Nobelpristagaren i fysik, Michael Beard, sprider glans med sin närvaro på konferenser världen runt. Som beryktad kvinnokarl är han inne på sitt femte äktenskap, men det är på upphällningen. När yrkes- och privatliv börjar krisa lägger han all kraft på att ge karriären en ny skjuts. Genom en teknik som kan utvinna energi ur vatten ska världen räddas från global uppvärmning. Farsartad satir över girighet och självbedrägeri.

Ryttare i blått

av Folke Mellvig. Inläst ur Tiden, 1960 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 48 min..

Alla nykomlingar på Strömsholms ridskola undrar vem den Blå Ryttaren är. Man ser honom i skymningen ridande på sin vita häst. När Kajsa Hillman är på en kurs på ridskolan återfinns ryttaren mördad och det blir ännu kusligare när liket sedan försvinner. Hon upptäcker snart att det finns gott om oroande konflikter på Strömsholm. Hon tillkallar sin make, kapten John Hillman, som får ta på sig rollen som privatdetektiv.

Cuba Red

av Bodil Mårtensson. Inläst ur Tre böcker, 2005 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

Kriminalkommissarie Joakim Hill vid Helsingborgspolisen får reda på att han och hans familj hotas till livet av en förrymd mördare, Toni Tong. För att delvis komma ifrån hotet får Hill ett specialuppdrag, han ska eskortera en kriminell person från USA till Sverige. Det är upptakten till en kriminalhistoria i högt tempo, med många våldsskildringar och en ärkeskurk, Cuba Red, som är en livsfarlig mördarmaskin.

Jag vet att du är ensam-

av Bodil Mårtensson. Inläst ur Tre böcker, 2004 av Kristina Kamnert Suneson. Talboken omfattar 11 tim., 30 min..

Kriminalroman i Helsingsborgsmiljö. En ung kvinna utsätts för påträngande samtal per telefon, mördas i sitt hem och hittas av maken, som återkommit från en lång flygresa. Teknisk bevisning saknas och polisarbetet är ytterst frustrerande. Mördaren fortsätter att trakassera kvinnor och ytterligare ett mord inträffar. Det kriminaltekniska arbetet ger till slut resultat och en hotad kvinna tar aktiv del i upplösningen.

Justine

av Bodil Mårtensson. Inläst ur Tre böcker, 2010 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 12 tim., 28 min..

Raschan Makarian styrs av ett iskallt hämndbegär mot alla som förnedrat honom. Mannen som hållit honom fången som sexslav hade inte ens när Raschan dragit år strypsnaran känt igen honom. Men mordet var bara ett genrep på vad som komma skulle. Blixtsnabbt vänds Sundets inrutade tidtabeller till ett politiskt explosivt gisslandrama. Kriminalkommissarie Joakim Hill vid Helsingsborgspolisen får bråda dagar.

John Stones fall

av Iain Pears. Inläst ur Bromberg, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 28 tim., 39 min..

Finansmannen John Stone hittas död utanför sitt arbetsrum. Året är 1909 och han har testamenterat en förmögenhet till sitt okända barn. Den unga änkan Elizabeth ber journalisten Matthew Braddock hitta barnet. Spåren leder långt tillbaka i tiden och i romanen, som utspelar sig i London, Paris och Venedig, får man följa hur Stone bygger upp sitt imperium och genom skickligt rävspel lyckas styra både marknader och länder.

Drömtider

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2003 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 32 min..

Del 2 i serien om Huset Arent. Vanda har nu blivit Joachim Arents hustru och som nybliven tvillingmor går hon bråda tider till mötes. Före avresan till deras nya hem i Tromsö upplever familjen en smärtsam förlust som gör det extra svårt att lämna Arkhangelsk. Samtidigt lider det mot jul och det visar sig att Wanda får en helt annan högtid på Sjögaten än den hon har drömt om.

Frihetens bojor

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2003 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

Del 6 i serien om Raija. Mik'kal är fri och hans band till hustrun brutna. Varför känner han sig då så ynklig? Varför känner han sig fortfarande som en fånge? Längtan efter Raija, hans älskade, blossar upp på nytt och nu kan han söka upp henne för att hon ska kunna bli hans. Men var kan han finna henne. Bor hon fortfarande kvar där ute vid havet?

Huset vid havet

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2003 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Del 5 i serien om Raija. Äntligen är de framme i huset vid havet. Ska Raija och hennes familj slå sig till ro här och bli bofasta? Raija känner att huset bär på en dyster hemlighet, som säkert är spår efter den märkliga kvinna som bott här tidigare. Och trots sin längtan efter att få slå sig till ro känner Raija en gnagande oro. Det blir inte bättre då en oväntad gäst plötsligt dök upp en mörk höstnatt.

Skeppet från öst

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2004 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

Del 7 i serien om Raija. I snart ett år har Raija väntat på att hennes man skall komma tillbaka till huset vid havet. De har fått ett barn till som han inte vet om. Plötsligt får Raija syn på segel vid horisonten. Några skepp styr in i fjorden. Det är inte de väntade norska fartygen, utan ryssarna som dyker upp. Med bultande hjärta går hon ner till stranden - kan Alexej finnas med ombord?

Alvklingan

av Nik Perumov. Inläst ur Coltso, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 24 tim., 3 min..

Del 1 av 3 i serien Mörkrets ring. Tre hundra år har gått sedan ringens krig. Den unge hobbiten Folco har förläst sig på Röda boken och drömmer om äventyr, när en rad oroande händelser bär bud om ofärd. En dag hittas en mördad hobbit i ett dike invid landsvägen och ett gåtfullt sällskap iakttas vid Kummelåsarnas gravkullar. Något har satt Midgård i gungning. Folco ger sig ut på en lång vandring i förfädernas spår.

Längtans horisont

av Candice Proctor. Inläst ur Richter, 2003 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 29 min..

Äventyrs- och kärleksroman som utspelas i söderhavsmiljö under 1800-talet. Trots omvärldens protester lämnar den unga India McKnight sin hembygd i Skottland för att utforska övärlden i Söderhavet. Hon har lovat sig själv att inte förlora sin frihet genom att bli förälskad. Men på väg till de okända öarna i södern möter hon den stilige, men bistre Jack Ryder. Resan går till ön Takaku där många faror väntar.

Bödelns dotter

av Margit Sandemo. Inläst ur Boknöje, 1985 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

Del 8 i serien inledd med Trollbunden. Hilde är dotter till bödeln och därför är hon utstött och illa omtyckt. Hon och hennes far hånas av alla och ingen vill ens komma i närheten av dem. Inte förrän den dagen då fyra kvinnolik hittas i närheten av deras eländiga hus. Med dessa fasansfulla mord förändras helt Hildes liv, för på grund av dem så möter hon baronen Mattias Meiden och Andreas Lind från Isfolket.

Sonetter

av William Shakespeare. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar (8 tim., 56 min. ). DAISY text och ljud.

Den svit om 154 sonetter som William Shakespeare lät publicera 1609 har blivit ett av litteraturhistoriens inte bara mest kända utan också mest älskade verk. Dessa kärleksdikter riktar sig till dels en ung man av hög börd, dels till en för omvärlden mer enigmatisk kvinna. De återges både i engelskt original och i svensk tolkning med kommentarer av översättaren Eva Ström.

Känner vi varann?

av Karen Shepard. Inläst ur Damm, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

I New York 1976 hittas Gina Engel mördad i sin lägenhet. Tiden går och fallet förblir olöst. Tre personer vet kanske vem mördaren är: Steven, Ginas son, som skymtade en flyende gestalt. Louise Carpatti som fick ett telefonsamtal från den döende Gina - vad ville hon egentligen berätta? Lily Chan som får reda på hemligheter om sin blivande make, hemligheter som har en koppling till Gina. De tre historierna flätas in i varandra.

Minnet av en sommar

av Anne Rivers Siddons. Inläst ur Bra böcker, 1994 av Eva Werning. Talboken omfattar 16 tim., 22 min..

Kate delar under studietiden rum med tre flickor: den blyga Ceci, den charmlösa Fig och rikemansdottern Ginger. Deras vänskap är nära och innerlig. Men allt tar slut när Paul, Kates stora kärlek, gifter sig med Ginger. 30 år senare möts de fyra igen hos den nu frånskilda Ginger. Men stämningen bryts när Paul överraskande dyker upp. Om vänskap, kärlek och det förflutnas mörka skuggor...

Material

av Marie Silkeberg. Inläst ur Bonnier, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 13 min..

Personlig diktsamling om omöjlig kärlek. Diktjaget Marie befinner sig i S:t Petersburg i början av 2000-talet. Hon är förälskad i en rysk poet och de försöker nå fram till varandras innersta känslor. Språket redovisar, vrider och noterar minnen, återblickar och vändpunkter. De flesta dialoger är på engelska.

Roseanna

av Maj Sjöwall. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 47 min..

En död kvinna hittas vid Göta kanal. Hennes kropp ligger på kajen, hon är naken och täckt av gyttja. Läkaren kan snabbt avgöra att hon blivit mördad, men efter en vecka vet fortfarande inte kriminalpolis Martin Beck och hans kollegor vem den döda kvinnan är. Lättläst version av den första deckaren i serien med Martin Beck som i original utkom 1965.

Sturm und Drang

Inläst ur Edition Reimers, 1976 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

Antologi om och med bidrag av 1700-talets framstormande förromantiker. Ett särskilt för litteratur-, men även musikintresserade, matnyttigt urval av tyska Sturm und Drang-texter med utdrag ur Klingers skådespel, som gett rörelsen dess namn, Vulpius rövarroman Rinaldo Rinaldini, dikter av Bürger, Stolberg, Hölty m.fl. Även Goethe, Schiller, och om tonsättaren J. M. Kraus samt ett kapitel om Sturm und Drang i musiken.

Sven Sederströms sagor

Inläst ur Sagomuseet, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 59 min..

Sven Cederström, 1810-1846, blev under sitt korta liv känd som författare till sagor, visor, ballader och sägner i den äldre folksagotraditionens stil. Denna bok innehåller 30 sagor och en pamflett med varning för superiet, en allvarlig samhällsfara på Cederströms tid. Detta är nästan hela hans livsverk; tre av hans sagor har inte bevarats. Inleds med en fyllig presentation av Sederströms liv och verk.

Ilustrado

av Miguel Syjuco. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 15 tim., 18 min..

När den legendariske filippinske författaren Crispin Salvador hittas död i Hudsonfloden i New York bestämmer sig hans adept Miguel att undersöka dödsfallet. Han upptäcker att Salvadors sista manus, en avslöjande skildring av korruptionen på Filippinerna, är försvunnet. Miguel börjar forska i Salvadors förflutna, vilket blir till en exposé över Filippinernas historia. Och en berättelse om en ung mans sökande efter en identitet.

Nirvanaprojektet

av Stefan Tegenfalk. Inläst ur Massolit, 2010 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

Del 2 i kriminaltrilogin om Walter Gröhn och Jonna de Brugge. Forskningschefen och förövaren av tre brutala mord, Leo Brageler, är spårlöst borta. Utredningen står och stampar i månader. Kriminalkommissarie Gröhn letar förgäves efter öppningar när ett gisslandrama plötsliget leder jakten i en oväntad riktning. Allt pekar på att Brageler hålls fången, men av vem? Samtidigt tycks en läcka ha uppstått i utredningen.

Romträsket

av Hunter S. Thompson. Inläst ur Reverb, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 57 min..

H.S.T. var en ryktbar amerikansk journalist och författare som oftast använde sig själv som huvudperson och döpte sin stil till Gonzo. Alter ego Paul Kemp sitter på sitt stamställe Al's Backyard i San Juan och dricker bland de vilda journalistfyllon i denna kvarterskrog. Kollegans flickvän Chenault väcker hans lust och i denna miljö fylld av korruption utspelar sig ett komplicerat triangeldrama med våldsam upplösning.

Styr din plog över de dödas ben

av Olga Tokarczuk. Inläst ur Ariel, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

I ett avsides hörn av den polska landsbygden, nära den tjeckiska gränsen, lever Janina Duszejko, en gång broingenjör och lärarinna. Nu ser hon om grannarnas vintertomma hus, översätter Blake och ställer horoskop. En av grannarna påträffas död och plötsligt befinner sig Janina i händelsernas centrum. Hennes tränade blick ser ett mönster och hon försöker få sin omgivning att läsa spåren rätt. O.T, 1962- , polsk förf.

Konsten att tala med en änkling

av Jonathan Tropper. Inläst ur Gilla böcker, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 9 tim., 54 min..

Doug har träffat sitt livs kärlek, och förlorat henne. Knappt trettio år gammal är han en deprimerad och alkoholiserad änkling. Han vill helst vara ifred med sin självömkan men motarbetas av sin tvillingsyster, sin struliga styvson och stans alla singelkvinnor. En trasig kärlekshistoria full av galghumor och roliga repliker. Förf:s första bok översatt till svenska.

I det sista regnet

av Janesh Vaidya. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anders Palm. Talboken omfattar 10 tim., 11 min..

Förf. är uppvuxen i en liten by i Kerala i södra Indien, på en plats som skulle komma att kallas Ayurvedans vagga. Ayurveda är en gammal indisk lära med tankar om liv och död, hälsa och välbefinnande. J.V. inspirerades tidigt av sin farmors konstnärliga och andliga livssyn. Här berättar han om magiska händelser och oemotståndliga människor han mött i den lilla byn. Färgstark roman om livsvisdom och kärleken till livet.

Underjordiska timmar

av Delphine de Vigan. Inläst ur Sekwa, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Mathilde har arbetat i åtta år på sin arbetsplats och hela tiden kommit bra överens med chef och kollegor. Men med tiden utsätts hon för mobbning och bryts sakta ner i en allt mer mardrömslik tillvaro. I en parallellhandling arbetar Thibault som akutläkare i Paris och längtar efter gensvar från kvinnan han älskar. Mathilde och Thibault känner inte varandra utan är två gestalter bland miljoner andra. Roman om tyst våld.

Med beröm godkänd

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur Damm, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Shipley är nybörjare vid Dexter College i den lilla staden Home i Maine. Hon är vacker, blond och skötsam. Hon är lillasyster till studenten som "försvann". Nybörjare är också Eliza, Tom, Nick och Adam. Deras vägar möts och de söker trygghet men också spänning hos varandra och snart är ingen av dem skötsam längre. En stor roll i gängets collegeliv spelar deras lärare i engelska, Darren Rosen och hennes lilla hippiefamilj.

Elefanterna

av Ian Wachtmeister. Inläst ur Sellin & partner, cop. 1990 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Satirisk genomgång av maktelitens - elefanternas - ankdamm Sverige, Landet med De Höga Skatterna. Några rubriker: Dir. och fru Svenzohn åker på tjänsteresa, Sagan om Rikskupongen, Superhjältar, En stor stark, Säg mig vem du umgås med (om regeringens nära umgänge på Kuba, i Nicaragua, i Kreml) m.m..

Ingenstans under himlen

av Liselott Willén. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 15 min..

Christian Weber har gjort karriär inom politiken. Han lägger ett förslag om ett nationellt DNA-register. När riksdagsbeslutet i frågan är nära lämnar han ett salivprov i ett direktsänt teveprogram. Ett par dagar senare hämtar polisen honom. Hans DNA matchar ett tretton år gammalt spår på en ung flickas döda kropp. Ett dygn senare är han försvunnen. En vecka för tretton år sedan är utraderad som om den aldrig har funnits.

Skäligen misstänkt för mord

av Lillemor Östlin. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

På sannolika skäl misstänkt för mordet på en 57-åring, som hittats misshandlad till döds i ett grustag i Tumba, häktas den 54-årige bilhandlaren Nils Henrik. Enligt polisen rör det sig om en uppgörelse i Stockholms undre värld. Men kan verkligheten kan vara en annan? Den undre världen består ibland av husvagnspundare som Lill-Gurra och Gittan. Är verkligen Nils-Henrik en mördare?

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Varje liv är värt att skildra!

av Göran Palm. Inläst ur Liv i Sverige, cop. 2008 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

Det har aldrig skrivits och lästs fler självbiografier än idag, menar förf:na som vill uppmuntra till självbiografiskt berättande i tal som skrift. Ett bra språk och en klar struktur underlättar skrivandet. Här får den som vill skriva själv råd med hur man kan komma igång och den som hållit på ett tag med hur man kan komma vidare. Förf:na aktiva i föreningen Liv i Sverige.

Religion

12 kvinnor - i 1900-talets svenska kyrkohistoria

Inläst ur Artos & Norma, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Om tolv kvinnor som på olika sätt deltagit i kyrkornas, samfundens och samhällets liv i Sverige under 1900-talet. Sinsemellan olika är de alla präglade av de förändringar av kvinnors villkor som ägde rum denna tid: Lydia Wahlström, Emilia Fogelklou, Jeanna Oterdahl, Siri Dahlquist, Elisabeth Hesselblad, Barbro Johansson, Ester Lutteman, Margit Sahlin, Anna-Lisa Odelkvist-Kruse, Alva Myrdal, Anna-Lisa Öst, Britt G. Hallqvist.

Himmelsstegen

av Kurt Almqvist. Inläst ur Åsak, 1986 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

Om människans möjlighet att finna en väg till Gud skriver här K.A., 1912-2001. Människan i sig själv är ett rov för söndring och strid såvida hon inte blir medveten om en verklighet som överstiger och har makt över mångfalden. En verklighet som ordnar och enar till synes motsatta element. Med hjälp av de stora världsreligionernas esoteriska aspekt kan en människa nå en helhetssyn som ger enhet och ro mitt i världens oro.

Andlig längtan i sekulariserat land

av Ingemar Helmner. Inläst ur Marcus, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 6 min..

Om människors sökande efter livets djupaste mening och om den kristna församlingens möjligheter i en omvälvande tid. I.H., predikant och uppskattad talare i många sammanhang, behandlar detta ämne på ett engagerat och personligt sätt med många exempel på berättelser om möten med människor som längtat efter mer och också fått sina liv förvandlade.

Använd av Gud

av Ingemar Helmner. Inläst ur Marcus, 2007 av John Sundin. Talboken omfattar 3 tim., 17 min..

Om andligt sökande skriver I.H., pingstpastor och uppskattad förkunnare. Här visar han på den kristna församlingens uppgift och utmaning att ge sökandet en riktning. Boken innehåller referat av samtal. Genom dem får man följa sökande människors väg till tro.

Teosofiens grunddrag

av Charles Webster Leadbeater. Inläst ur Teosofiska bokförlaget, 1903 av Inga Pyk. Talboken omfattar 2 tim., 34 min..

En av teosofins förgrundsgestalter C.W.L., 1854-1934, redogör här för dess grunddrag och de olika lärorna. Förf. var ursprungligen präst inom anglikanska kyrkan, men intresset för spiritualism ledde honom till teosofin och han blev snart en av ledarna i the Theosophical Society i England. År 1916 grundade han Liberala Katolska kyrkan tillsammans med James Wedgwood.

Hoppets väg

av Phanxicķ Xavię Van Thuân Nguyęn. Inläst ur Catholica, 2007 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Den vietnamesiske katolske kardinalen Van Thuan, 1928-2002, fängslades 1975 när de nordvietnamesiska styrkornas intog Saigon. Utan varken åtal eller dom tillbringade han tretton år i fängelse, varav nio i isoleringscell. Från cellen lyckades han smuggla ut pastorala och uppmuntrande meddelanden samt böner till sin hjord. Dessa sammanställdes senare till böcker. Denna bok består av 1001 sådana korta betraktelser.

Pärlor från A.W. Tozer

av Aiden Wilson Tozer. Inläst ur KM-förlaget, 1990 av Anna Westberg. Talboken omfattar 4 tim., 37 min..

A.W. Tozer, 1897-1963, var en amerikansk, protestantisk, kristen pastor, predikant och författare till mer än 40 böcker i andliga ämnen. I förordet till denna bok skriver förläggaren: "Hans förkunnelse och författarskap tog inte intryck av trender som kommer och går inom kristenheten. Hans källa var Gud och enbart Gud. Därför är hans budskap ständigt friskt, tidlöst och aktuellt."

Vägledning till tro och liv

Inläst ur Marcus, 2001 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Företrädare för kristna trossamfund i Sverige delar med sig av det budskap de vill förmedla till församlingarna. Olika områden av kristen tro och ett fungerande gudstjänstliv beskrivs. Nyckelord är tro och liv. Tron är förankrad i Bibeln och livet innefattar försvaret av kristen tro och upprätthållandet av etiska vägmärken.

Reflexer och spårljus

av Georg Wallerstein. Inläst ur Gaudete, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 13 tim., 24 min..

G.W., 1942-2009, var präst i Lunds stift. Under sitt sista levnadsår, svårt plågad av sjukdom, skrev han ett manus som här fått titeln Reflexer och spårljus. Den består av ett bibelstudium över aposteln Judas Iskariot, ett slags kommentar till Johannes evangelium, utom kapitlen 7-9, samt ett studium av Jesusgestalten. Förf. skriver eftertänksamt, meditativt. Texterna är lämpade för lectio divina, andlig läsning.

Filosofi och psykologi

Lev i nuet, lär av stunden

av Jon Kabat-Zinn. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 1 tim., 32 min..

Den amerikanske läkaren Jon Kabat-Zinn är en av de viktigaste personerna när det gäller användning av mindfulness inom hälso- och sjukvården. Ur sin omfångsrika bok Full catastrophe living har han valt ut 100 korta texter och satt samman till denna bok. Den kan inte betraktas som en komplett instruktionsbok i ämnet utan mera som en kärnfull sammanfattning av vad mindfulness är.

Antingen - eller

av Søren Kierkegaard. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1967 av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Boken, ursprungligen utgiven 1843, utgör K:s genombrott som författare och filosof. Han ger en framställning av två attityder mot livet; den estetiska och den etiska. Estetikern föraktar vänskap, äktenskap och allt annat på -skap, njutningen betyder allt. Etikern, assessor Wilhelm, är den heliga pliktens representant.

I lekens värld

av Birgitta Knutsdotter Olofsson. Inläst ur Liber, cop. 2003 (tr. 2009) av talsyntes. Talboken omfattar 5 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Förf., professor emerita vid Lärarhögskolan i Stockholm, visar här hur "lek och skapande är sytt av samma tyg" samt att lekens och konstens roll är att länka samman det rationella och instinktiva i oss och hur detta i sin tur är en förutsättning för god inlärning. Detta är en populariserad framställning, här i sin andra upplaga, av vad hon kommit fram till i sin forskning; dels om lek som fenomen, dels allmänt om barns lek i förskolan.

Förluster

av Barbro Lennéer-Axelson. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 14 tim., 31 min..

Om förluster som inträffar i människors vardag: skilsmässor, dödsfall och förlust av hälsa och livskvalitet vid allvarlig sjukdom. B.L.A., psykoterapeut och universitetslektor i psykologi, skildrar krisinterventioner och sorgebearbetning mycket konkret och läsaren får handfast vägledning kring vad som kännetecknar ett stödjande bemötande. Allt illustrerat med rikliga exempel ur verkligheten.

Varför meditera?

av Matthieu Ricard. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Andlig och filosofisk vägledning, samt en praktisk handledning i meditation enligt den buddhistiska traditionen i Tibet. Budskapet är att en liten stunds daglig träning räcker för att förändra vår syn på oss själva och omvärlden. Den mediterande kan uppleva starka och positiva effekter som leder till en mer harmonisk livssyn. M.R., 1946- , fransman som lever som buddhistmunk i Tibet.

Greatness guide

av Robin Sharma. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 6 tim., 9 min..

Om yrkesmässig framgång och personlig utveckling. R.S., framgångsrik ledarskapscoach, pekar på vikten av att fokusera på rätt saker, att prioritera och att kunna vända utmaningar till möjligheter. Filosofin är av klassiskt new age-snitt, men referenserna till allt från baseballspelare till hiphopartister är överraskande.

Relational frame theory

av Niklas Törneke. Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 12 tim., 16 min..

RFT, Relational Frame Theory, är en i början av 2000-talet mycket omtalad metod att se på förhållandet mellan människans tankevärld och hennes beteende, baserad på ett behavioristiskt synsätt. Här ger N.E., psykiater och psykoterapeut, en grundläggande och bred introduktion till RFT. Akademisk text, främst avsedd som kurslitteratur i psykologi och psykoterapi på universitetsnivå.

Litteraturvetenskap

En introduktion till arabisk poetik

av Adunis. Inläst ur Alhambra, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Fyra föreläsningar där A. sammanfattar ett kvarts sekel av forskning om arabisk poesi och kultur. Introduktionen tar sin början i förislamska muntliga traditionen. Koranen innebar övergången till skriftlig kultur och nya ideal. Moderniteten innebär att frågorna förblir öppna, att kunskapen aldrig blir heltäckande och sanningen fastställd. A., 1930- , betraktas som en av arabvärldens främsta poeter.

Livs levande

av Lars Ardelius. Inläst ur Ordfront, 2010 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 9 tim., 22 min..

Sista delen i förf: självbiografiska serie inledd med Barnsben. Här berättar han om pensionärslivet, om sina möten med vänner och författarkollegor. Men framför allt är detta historien om en fars kärlek till sin dotter, om deras problematiska relation och om hennes tragiska, alltför tidiga död i en olycka. En ärlig skildring av en erfaren man på sitt åttiofjärde år som har mycket kvar att berätta.

"-bara ett öfverskott af lif-"

av Christina Carlsson Wetterberg. Inläst ur Atlantis, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 24 tim., 46 min..

Frida Stéenhoff, 1865-1945, var en uppmärksammad dramatiker och intellektuell i det tidiga 1900-talet. Hon var en kontroversiell kvinna som behandlade känsliga ämnen som kärlek och sexualmoral. År 1903 introducerade hon begreppet feminism i svensk debatt. Förf:s ambition är dels att förstå F.S. som person, hennes livsval, författarskap och engagemang, dels att sätta in henne i ett litterärt och politiskt sammanhang.

Femton röster om Stagnelius

Inläst ur Ellerström, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 32 min..

Framstående poeter och dikttolkare har här valt ut och kommenterat var sin dikt av Erik Johan Stagnelius, den svenska romantikens kanske märkligaste poet. Skalden träder fram som en självklar och oumbärlig följeslagare för lyrikläsare i alla tider. Boken har redigerats av Jonas Ellerström, Niklas Rådström och Jan Olov Ullén.

Carl Snoilsky

av Per Hallström. Inläst ur Atlantis, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

Svenska akademien har alltsedan den grundades gett ur minnesskrifter över bemärkta personer. Ett urval av dess ska nu återutges i en serie kallad Minnesbiblioteket. Först ut är Per Hallströms porträtt från 1933 av diktaren Carl Snoilsky, 1841-1903, en person H. kände stor valfrändskap med. H. berättar om Snoilskys liv, som ofta gett stoff till hans diktning, inte minst genom många resor. Förord av Lotta Lotass.

Klädd i sitt språk

av Stina Otterberg. Inläst ur Ellerström, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 22 tim., 34 min..

Hur läste Olof Lagercrantz och hur skrev han? Hur verkade han under sina tjugofem år i ledningen för DN:s kultur- och ledarsidor mellan 1951 och 1975? S.O. tecknar och analyserar här den litterära och politiska kritik som O.L. bedrev i DN och i sina böcker. Studien grundar sig till stor del på oanvänt material där både osignerade ledare och opublicerade dagboksanteckningar samsas med mer traditionella kritiska texttyper.

Kärlek och exil

av Isaac Bashevis Singer. Inläst ur Bromberg, 1986 av Örjan Blix. Talboken omfattar 15 tim., 9 min..

Samlingsvolym som innehåller författarens memoarer, som börjar med barndomen i Polen och slutar när han är i 35-årsåldern efter flytten till USA. Boken innehåller: Begynnelsen, Liten pojke söker Gud, Ung man söker kärleken, Vilse i Amerika. I.B.S., 1904-1991. Nobelpris i litteratur 1978.

Konst, musik, teater och film

Möten med Morrissey

av Len Brown. Inläst ur BTM Books, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 14 tim., 8 min..

Morrissey, 1959- är en legendarisk brittisk popstjärna som varit i branschen i över 25 år. L.B., hyllad musikskribent, skildrar M:s musikaliska karriär från gruppen The Smiths begynnelse 1982 till releasen av soloalbumet Ringleader of the Tormentors 2006. M. är ett unikum genom sin radikala hållning och texter som hyllats av miljontals fans. Hans inflytande över senare artister är omfattande.

Agda Holst

av Birgit Rausing. Inläst ur Carlsson, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

Biografi över konstnären Agda Holst, 1886-1976. H. föddes och levde nästan hela sitt liv i Kristianstad. Men hon reste redan 1907 för att studera konst i Paris och gjorde sedan regelbundet resor ut i Europa. Hon var en framstående konstnär, en pionjär bland kvinnliga modernister, som fr.a. är berömd för sina porträtt och stilleben. Hennes liv och verk presenteras i kronlogisk ordning.

Min far Henry Mayne

av Birgit Rausing. Inläst ur Carlsson, 2008 av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Konstnärsbiografi över Henry Mayne, 1891-1974, omtyckt och uppskattad Österlenmålare. Han var kanske ingen nydanare men tekniskt skicklig och besjälad av sitt måleri - han hade givet sig själv konsten som livsuppdrag. Hans motivkrets var småstaden, landsbygden och naturen och stilen en ljus och lätt modernism. Konsthistorikern B.R., dotter till M., har skrivit en mycket personligt hållen biografi.

Tora Vega Holmström

av Birgit Rausing. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1981 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 21 tim., 45 min..

Kronologiskt ordnad biografi om konstnärinnan som döljer sig bakom signaturen TVH. Tora studerade vid Valand i Göteborg 1900-02, för Adolf Hölzel i Dachau 1903 och i Paris 1907. Hon var banbrytande vid modernismens genombrott i Sverige och särskilt då i Skåne där hon även spelade en stor roll som kulturförmedlare. Texter ur brevväxlingar med släkt och vänner gör berättelsen personlig. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Från buskis till Beckett

av Iwar Wiklander. Inläst ur Tre böcker, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

Iwar Wiklander, 1939- , har i 50 år verkat som skådespelare på teater och film. Han har gjort över 100 roller, de flesta på Folkteatern i Göteborg där han också verkat som chef. Här berättar han om sitt yrkesverksamma liv där också fackligt arbete och lärarjobb vid teaterskolor ingår. Han uppehåller sig länge vid skådespelarens förhållande till sin roll - instuderingen, repetitionerna och den sceniska gestaltningen.

Historia

Fredens illusioner

av Wilhelm Agrell. Inläst ur Atlantis, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 15 tim., 52 min..

Analys av den snabba förändringsprocessen inom det svenska försvaret åren 1988 till 2009. Denna period avskaffade försvarsledningen målsättningen att Sverige även i fredstid skulle upprätthålla en hög militär beredskap i händelse av militära angrepp riktade mot Sverige. Landets militär omorganiserades för att först och främst stå till förfogande för fredsbevarande uppdrag i andra länder. Men vad har då hänt med försvaret av Sverige?

Därför vann dom

Inläst ur Weyler, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 10 tim..

Tre erfarna journalister, Anita Kratz, Claes Lönegård och Torbjörn Nilsson, granskar här svensk rikspolitik från valet 2006 till valet 2010, med borgerlig valseger i båda valen. Under dessa år försvagades socialdemokraternas ställning, samtidigt som de invandringskritiska Sverigedemokraterna blev ett hot mot de etablerade partierna. Här skildras de dramatiska åren då det politiska landskapet i Sverige ändrade utseende.

Brasiliensvenskarna

av Göran Friborg. Inläst ur Emigrantinstitutet, 1988 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

Under början av 1800-talet lockades en liten grupp svenskar att utvandra till Sydamerika. Många av dessa slog sig ned i trakterna längs gränsen mellan Brasilien och Argentina. Historikern G.F. berättar om utvandringen från Sverige, bosättningsmönstret i Sydamerika, och svenskättlingarnas senare historia, med dramatik och tragik, grymma och lyckliga människoöden.

Kris i Dubai

av Carl Johan Gardell. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

När japanerna tog över världsmarknaden för odlade pärlor på 1930-talet drabbades emiraten vid Persiska viken hårt. Abu Dhabi räddades av enorma olje- och gasreserver. Dubai inledde en strategi för att bygga upp ett finanscentrum. Förf. menar att ett skäl till att likviditetskrisen i slutet av 2009 i det jättelika företagskonglomeratet Dubai World blev så allvarlig, var att den blev en bricka i maktkampen mellan de båda emiraten.

Europeiska möten med historien

av Klas-Göran Karlsson. Inläst ur Atlantis, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 22 tim., 57 min..

Historien har tagit en allt större plats i det europeiska medvetandet sedan händelserna runt 1990. Här riktar förf., historieprofessor, blicken mot de olika roller historieskrivningen spelat, särskilt Förintelsen och Sovjettidens terror. Kollektiva minnen om historiska skeenden kan ingå i en mängd politiska sammanhang som maktutövning, försoningsprocesser, gamla konflikters återkomst och skapande av nya politiska spänningar.

Den längsta vintern

av Alex Kershaw. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 14 tim., 20 min..

Spännande och rörande historia om en tapper amerikansk underrättelsepluton, ledd av en tjugoårig löjtnant Lyle Bouck, som under den s.k. Ardenneroffensiven under andra världskriget kom att stå öga mot öga med det tyska anfallets huvudstyrka. Plutonen lyckades trots sin underlägsenhet om bara arton man slå tillbaka tre tyska framstötar i en våldsam kamp om en strategiskt viktig höjd.

Om Tyskland segrat

Inläst ur Fischer & Co, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 18 tim., 10 min..

Fjorton internationellt framstående historiker, bl.a. svensken Dick Harrison, skriver om tänkbara scenarier som hade kunnat leda till Tysklands seger under andra världskriget. Fängslande och skrämmande alternativ historieskrivning som öppnar helt nya perspektiv. Vad hade hänt om Stalin ingått en pakt med västmakterna 1939, om de allierade hade besegrats på dagen D eller om Sverige dragits in i kriget?

Femhundra år av latinamerikansk historia

av Dag Retsö. Inläst ur Studentlitteratur, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 20 tim., 32 min..

Detta är den första svenskskrivna boken om Latinamerikas allmänna historia på mer än 40 år. D.R., forskare vid Latinamerikanska institutet i Stockholm, ger en initierad överblick av kontinentens framväxt. 2000-talets Latinamerika är en världsdel med stora kontraster. En del av förklaringen ligger i det förflutna. Förf. beskriver därför huvuddragen av kontinentens historiska utveckling sedan 1500-talet.

Berlin

av Folke Schimanski. Inläst ur Historiska media, 2010 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 15 tim., 38 min..

Guidebok till Berlin. Förf., själv född i staden 1936, tar med läsaren till de många dramatiska händelser som format Berlin till en av Europas mest fascinerande metropoler. Med inlevelse och drastisk humor berättar han om stadens medeltida förflutna, om ockupationen av Napoleons trupper och om det "gyllene tjugotalet" då Berlin vibrerade såväl av nyskapande litteratur och arkitektur som sprudlande kabaréliv m.m.

I Stalins våld

av Artur Szulc. Inläst ur Norstedt, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 14 tim., 10 min..

Molotov- Ribbentrop-pakten resulterade i att Hitlertyskland och Sovjetunionen delade på Polen. Annekteringen av östra Polen med dess 13 miljoner invånare var oerhört brutal. Arresteringar, mord, tortyr och deportationer drabbade hundratusentals polska medborgare och våren 1940 avrättades 20000 polska officerare i den s.k. Katyn-massakern. Här skildras för första gången på svenska tragedin i östra Polen 1939-41.

Tjerkassy 44

av Niklas Zetterling. Inläst ur Norstedt, 2006 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 21 tim., 54 min..

Frist. forts. på Slaget om Kursk, världshistoriens största pansardrabbning. Efter nederlaget där återtog tyskarna initiativet på östfronten, men två sovjetiska fronter gick i januari 1944 samman i en gigantisk kniptångsmanöver för att omringa de 55.000 tyska soldaterna. Ännu ett nederlag stod för dörren, men via en luftbro kunde ammunition och förnödenheter kunde flygas in innan tyskarna slutgiltigt utelämnades åt sitt öde.

Biografi med genealogi

Min syster fick alzheimer

av Irene Andersson. Inläst ur Gothia, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 4 tim., 31 min..

Förf. arbetar som lektor vid Malmö högskola och är flitigt anlitad av Alzheimerföreningen som föreläsare. Här berättar hon om sin syster Moniqa som bara var 58 år när hon fick diagnosen Alzheimers sjukdom. Engagerad och personlig skildring av hur en demenssjukdom utvecklas och hur de närstående drabbas. Ger också en värdefull inblick i hur vårdsystemet fungerar och innehåller konkreta råd till förbättringar.

Händelser ur mitt liv

av Hans Blomqvist. Inläst ur Books-on-demand, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Berättelser om hur det kunde vara att växa upp i Olofström i Blekinge, en bruksort präglad av ett stort företag med skiftande produktion och ett tillhörande lantbruk med omfattande skogar, kraftbolag och torvmossar. Senare omvandlades det till ett högteknologiskt plåtpressningsföretag som köptes upp av Volvo. Den omväxlande naturen har betytt mycket för befolkningens nytta och nöje.

Levande vildmark

av Edor Burman. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1973 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

Förf. berättar i del 1 om sin uppväxt i en skogsby i fjällvärlden. Tid: början av 1900-talet. Miljö: Lappland. I del 2 berättar han om sina första år som tillsynsman bland samerna i Västerbotten och Jämtland: strapatsrik vardag.

"Ett särpräglat utseende"

av Billy Butt. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 26 tim., 28 min..

B.B. föddes i Kenya av indiska föräldrar. Efter föräldrarnas skilsmässa blev hans uppväxt olycklig, och hans vägar ledde via internatskolan i Dublin och USA slutligen 1983 till Sverige. Han gjorde en framgångsrik karriär inom musikbranschen. 1993 döms han till fängelse för nio våldtäkter mot sitt nekande. Hans "särpräglade utseende" noteras i den kontroversiella domen. Han har gjort otaliga resningsansökan under åren.

Hur kunde hon?

av Dana Fowley. Inläst ur Norstedt, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 4 min..

Femåriga Dana och hennes syster växte upp i en dysfunktionell familj i Skottland. Där utsattes de i åratal för sexuella övergrepp. Förövaren var inte bara barnens styvfar utan även deras mamma. Om denna, vad som så småningom visade sig vara Skottlands värsta pedofilhärva genom tiderna, berättar hon här i vuxen ålder. Boken växte fram i samband med rättegången mot förövarna, vilka dömdes till långa fängelsestraff.

Johan utan land

av Johan Galtung. Inläst ur Panta rei, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 21 tim., 53 min..

Självbiografi av den norske freds- och konfliktforskaren J.G., 1930- . Handlar inte så mycket om honom själv, utan desto mer om arbetet som outtröttlig apostel för fred och försoning i världens krig och konflikter. Med allvar, humor och personlig värme lägger Galtung här fram sina ibland kontroversiella åsikter, som då och då också har inneburit problem för honom själv

Raines dagbok

av Raine Gustafsson. Inläst ur NoNa, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

Våren 1998 kom Raine Gustafsson, hemlös, tämligen nyfrigiven, in på Situation Stockholms dåvarande redaktion med en plastkasse i handen. Däri låg ett välfyllt, handskrivet kollegieblock. Sedan den dagen har R.G. publicerat sin dagbok i tidningen. Raines dagbok är ett unikt dokument, en skildring av tillvaron och verkligheten i Stockholm, som den ter sig för den som inte har en egen dörr att stänga till om sitt liv.

Bråkdelen av en sekund

av Carolina Johansson. Inläst ur Libris, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 5 tim., 50 min..

Stark och känsloladdad berättelse om personlig omvändelse och gudstrons betydelse i människans liv. Förf., en snart 40-årig journalist, berättar om hur Gud besökte henne, och "gjorde henne till sin". Förf:s tro blir sedan ett mäktigt stöd när hennes mamma drabbas av obotlig lungcancer, och under sjukdomstiden återfinner sin egen gudstro. Lämplig för den som söker tröst och hopp i svåra stunder. Libris, 2010.

Minneshärbärget

av Tony Judt. Inläst ur Karneval, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 23 min..

T.J., 1948-2010, engelsk historiker, fick 2008 beskedet att han led av den neurologiska sjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS) och bara hade något år kvar att leva. Utlämnad till sig själv på nätterna började han bläddra igenom sitt liv. Han skapade ett "minneshärbärge" av historier som han sedan fick hjälp att skriva ner. Personliga essäer om en uppväxt, och ett liv genomsyrat av humanistisk obändighet.

Stunder med Sture Linnér

av Leoni Karoki. Inläst ur Norstedt, 2010 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 2 tim., 49 min..

Sture Linnér, 1917-2010, är välkänd som introduktör av grekisk kultur från antiken till nutiden. Här intervjuas Sture Linnér av Leoni Caroki, grekisk ambassadörshustru i Sverige. I korta glimtar får man ta del av Linnérs långa och växlingsrika liv som Röda kors-delegat i Grekland under den tyska ockupationen - och som Dag Hammarskjölds representant i Kongo under den oroliga tiden efter frigörelsen från Belgien 1960.

Oskar glömde aldrig åren i Kanada 1926-1933

av Larry Lundgren. Inläst ur Snickarsmedjan, cop. 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 3 tim., 58 min..

På våren 1926 lämnade Oskar Lundgren sin hemby Medle i norra Västerbotten tillsammans med fem andra bybor. Kanada skulle bli deras räddning undan arbetslösheten. Några kom tillbaka, andra inte. Trots allvarliga tillbud tillhörde Oskar hemvändarna. 50 år senare berättar han på band med sitt knivskarpa minne om vedermödorna och glädjeämnena "over there". Det är dessa band som här presenteras i bokform av sonen Larry.

Da capo

av Karl Petersen. Inläst ur Black Island Books, 2010 av John Sundin. Talboken omfattar 5 tim., 36 min..

Självbiografi av K.P., socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå. Han berättar om sin livsresa - från barndomen i ett fattigt lantarbetarhem i Danmark, via boplatser i Skåne och Värmland, hamnar han i Luleå. Han är engagerad inom kommunalpolitiken och reflekterar kring aktuella frågor - alltifrån byggnationen av ett konserthus till bärplockarkrisen. Anekdotisk framställning om både glädjeämnen och sorger i livet.

Vårt bröllop

av Susanna Popova. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 9 min..

En skildring i text och bild av bröllopsdagen den 19 juni 2010 då kronprinsessan Victoria och Daniel vigdes i Storkyrkan i Stockholm. Planering av festligheterna, meny, servis och blommor samt övriga förberedelser beskrivs. Några återblickar från hur paret träffades ges också. Boken avslutas med bröllopstalen, vännernas hälsningar, gästlista och program. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Ett liv i glädje och tårar

av Zalma M. Puterman. Inläst ur Megilla-förlaget, 2008 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 14 tim., 52 min..

Z.P., 1931- , filosofidocent och flykting från Polen, berättar om sitt omväxlande liv. Det handlar om barndomen i Wyszogrķd, minnen från Förintelsen då släkten nästan utplånades, vistelsen i Uzbekistan under kriget, studieåren i Moskva, de antisemitiska trakasserierna i Polen 1968 och om livet som invandrare i Sverige. Han funderar även på filosofiska och samhällspolitiska problem.

Jag stred för Arafat

av Tass Saada. Inläst ur Gospel Media Sweden, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Palestiniern Tass Saada rymde hemifrån när han var 17 år, blev krypskytt inom PLO och personlig chaufför åt Arafat. Som ung kom han sedan till USA där han gifte sig, bildade familj och blev kristen. Senare återvände Tass till Mellanöstern och mötte både sin familj och sin tidigare ledare Arafat, ett märkligt möte där han fick möjlighet att vittna om sin tro.

De nyvälborna

av Christina Wijkmark. Inläst ur Atlantis, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 24 min..

Genom ett antal brevskrivare från svenskt 1600-tal får man här lära känna de ingifta släkterna Gyldenstolpe och Ehrensteen. Man får möta professorn Michael Gyldenstolpe, vars uppfostringsbrev till sonen Nils såväl frammanar det dåtida livet i Åbo som vad som bäst gagnade en karriär i maktens korridorer. Ymnigast skrev Catharina Wallenstedt, gift Ehrensteen, med bestämda åsikter om make och familj. C.W., historiker.

Man kan inte vara neutral på ett tåg i rörelse

av Howard Zinn. Inläst ur Karneval, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

Man kan inte vara neutral på ett tåg i rörelse. Det rådet gav förf. sina elever - den som inte engagerar sig ger sitt stöd åt den färdriktning samhället har. H. Z., 1922-2010, hade förmånen att få uppleva framväxten av två av 1900-talets mest betydelsefulla massrörelser i USA, medborgarrättsrörelsen och Vietnamrörelsen. I sina memoarer berättar han om dessa historiska händelser som kom att förändra ett helt samhällsklimat.

Geografi

Liberalernas stad

av Jan Christensen. Inläst ur Daidalos, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 24 tim., 8 min..

1800-talets Göteborg har beskrivits som ett harmoniliberalt samhällsbygge med förebildliga välfärdsinrättningar, kulturellt mecenatskap och ett åsiktsklimat där S.A. Hedlunds radikala Handelstidning var tongivande. Vid världsutställningen 1900 presenterades stadens kommunalanda som unik. Förf., historiker, framhåller att detta rör sig om en retuscherad bild: Göteborgsliberalismen var aldrig någon entydig företeelse.

Gaza

av Nathan Shachar. Inläst ur Atlantis, 2011 av John Sundin. Talboken omfattar 14 tim., 16 min..

Presentation av Gazaremsans långa och komplicerade historia, tillika krönika över världens minsta och mest nyhetsintensiva konflikthärd. Från faraonernas dagar till de allra senaste palestinsk-israeliska kollisionerna. Alexander den Store, Saladdin, Napoleon, Kung David, kalifen Omar, Allenby, Sharon och Arafat passerar revy, men tonvikt ligger på vardagens människor och deras dramatiskt skiftande levnadsvillkor.

Sydfranskt

av Wilhelm. Inläst ur Norstedt, 1926 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

Prins Wilhelm, 1884-1965, har publicerat lyrik, dramatik, noveller och essäer, men han blev framför allt känd och uppskattad som reseskildrare. I denna bok skildrar han sina intryck från strövtåg kors och tvärs i södra Frankrike. Boken inleds med ett mer allmänt avsnitt om fransk kultur.

Samhälls- och rättsvetenskap

Ansvarsförsäkring för företag

av Louise Dennerståhl. Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar 3 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Ansvarsförsäkring bygger på den komplicerade skadeståndsrätten, och dess syfte är att skydda försäkringstagaren mot skadeståndsanspråk. Denna variant av försäkring fyller en viktig social funktion genom att skydda den skadades rätt till ersättning, och spelar därmed också en viktig roll i samhället. Detta är en praktisk handbok om ansvarsförsäkring, lämplig för skadereglerare och försäkringsupphandlare.

Mr Chance

av Niklas Ekdal. Inläst ur Bromberg, 2011 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 12 tim., 29 min..

I juli 2010 avslutade I.-B. A. sitt femåriga förordnande som chef för FN:s internrevision. Hon lade då fram en rapport med kritik mot generalsekreteraren Ban Ki-moon, som hon anser inte är kapabel att leda FN och genom det skadar han världsorganisationen. Journalisten N. E. har sedan i samarbete med I.-B. A. sammanställt denna bok om FN:s förfall under Ban Ki-moons svaga ledarskap. Ahlenius' internrapport ingår.

Fällda för sexövergrepp

av Thérčse Juel. Inläst ur ICA, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 6 tim., 7 min..

Vad betyder det att en dom är "ställd bortom rimligt tvivel"? Vari består egentligen ett rimligt tvivel? Antalet anmälda sexualbrott har ökat markant. Vad har detta fått för konsekvenser för rättssäkerheten? Förf. tar inte ställning i skuldfrågan utan vill vidga diskussionen till hur våra domstolar värderar de beviskrav som ställts när det gäller sexualmål.

Avbrottsförsäkring för företag

av Eva Nordin. Inläst ur Studentlitteratur, 2007 av talsyntes. Talboken omfattar 4 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Om ett företag drabbas av en brandskada, eller andra skador på fastighet och inventarier, så kanske företagets verksamhet tillfälligt måste avbytas. I så fall så kan företaget ha nytta av en avbrottsförsäkring. I denna bok presenteras olika typer av avbrottsförsäkringar, med information om bl. a. premieberäkning och skadereglering. Boken vänder sig till anställda i försäkringsbranschen och andra intresserade.

Perspektiv på manlighet och heder

Inläst ur Gothia, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 51 min..

Antologi där olika perspektiv på manlighet och heder belyses, särskilt i en integrations- och migrationskontext. Ett genomgående budskap är att allmängiltiga iakttagelser inte låter sig göras, utan att hänsyn måste tas till samhälleliga, politiska, klassmässiga, patriarkala och etniska faktorer. Enligt flera av förf:na bidrar marginaliseringen i det nya landet till att det s.k. hederstänkandet profileras mer än i hemlandet.

Monstret i Florens

av Douglas Preston. Inläst ur Reverb, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

Förf., D.P., 1956 - , flyttar till en idyllisk by utanför Florens för att förverkliga en livslång dröm. Av en slump upptäcker han att olivlunden utanför familjens villa har en blodig historia. Tillsammans med kriminalreportern Mario Spezi ger han sig ut på jakt efter den ökände seriemördaren "Monstret i Florens", som under 10 år gäckat polisen med sina grymma mord på unga kärlekspar bland Toscanas böljande kullar.

Privat sakförsäkring

Inläst ur Studentlitteratur, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar 11 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Privat sakförsäkring handlar om allmänhetens vanligaste sakförsäkringar, dvs. hem-, villahem-, fritidshus-, båt- och motorfordonsförsäkringar. Här presenteras utförligt innehållet i skadeförsäkringen. Här redogörs också för många exempel på skadefall och hur dessa bör regleras. Boken är lämplig som lärobok och referenslitteratur i försäkringsbranschens utbildningsverksamhet.

Egendomsförsäkring för företag

av Sten Renmar. Inläst ur Studentlitteratur, 2008 av talsyntes. Talboken omfattar 12 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Egendomsförsäkring ersätter förluster av företagets egendom, t.ex. i samband med en brandskada. Försäkringsformerna varierar beroende på vad det är som ska försäkras. Egendomsförsäkring är ett komplicerat område och stora pengar står på spel både beträffande premier och skador. S. R., försäkringsspecialist, redogör här för egendomsförsäkringens omfattande regelverk.

Västerlandets misstag

av Aleksandr Solzjenitsyn. Inläst ur Contra, 1981 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 42 min..

Stridsskrift där A.S., 1918-2008, framför vad han anser vara "västerlandets bristande insikt om kommunismens sanna natur". Han menar att det alltför ofta förekommer två misstag om kommunismen; dels att många vägrar att inse att "den inte kan överleva som ideologi utan att använda terror", dels antagandet att kommunismen är ett uttryck för den ryska folksjälen. Förf. säger sig främst vilja visa felet i sistnämnda påstående.

Teknik, industri och kommunikationer

Det löstagbara sinnet

av Ingemar Lundkvist. Inläst ur Carlsson, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

Glasögon är ett av de viktigaste hjälpmedel människan någonsin har konstruerat. Här berättar I. L., författare och frilansskribent, om de synkorrigerande linsernas historia. Glasögon användes redan på 1200-talet i Italien, och den epokgörande uppfinningen spreds sedan jorden runt. Boken innehåller många kulturhistoriskt intressanta avsnitt om användningen av glasögon när och fjärran, och under olika tidevarv.

Programmering A

av Ulrik Nilsson. Inläst ur Gleerup, cop. 2001 (tr. 2010) av Allan Lindkvist. Talboken omfattar JAVA: 16 tim., 59 min. : mono.

Java kom ut på marknaden 1995 och blev snabbt ett populärt programmeringsspråk. Att Java och s.k. Java-applets går att använda på Internet har starkt bidragit till dess popularitet. Boken kräver ingen tidigare erfarenhet av programmering och innehållets struktur gör det lätt att arbeta självständigt. Till alla repetitionsfrågor och övningar finns det lösningar och en mängd exempel finns i varje kapitel.

Ekonomi och näringsväsen

Kulor, cash & kosing

av Mathias Andersson. Inläst ur ICA, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Ekonomi behöver inte vara tråkigt och svårt. Författarna, kända från TV-programmet Lyxfällan, anser att man med en kvarts genomgång i veckan av sin privatekonomi kan få koll på sin situation, få mer pengar över och möjligheten att förverkliga sina drömmar. De ger råd i områden som lån, konsumentvett, matkostnader, boende, klädkonto, semester, bilägande, spartips, jobb och pension.

Jägarskolan

av Sten Christoffersson. Inläst ur Svenska jägareförbundet, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar Lagen: 4 tim., 16 min..

Svenska jägareförbundets nya lärobok som på ett enkelt sätt förmedlar de teoretiska kunskaper som krävs inför jägarexamen. En bok om vad blivande jägare bör känna till om jakt, djur, ekologi, viltvård, vapen och skytte. Jägarskolan består av tre delar: huvudbok, studiehandledning, lagen. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken bör användas jämsides.

Jägarskolan

av Sten Christoffersson. Inläst ur Svenska jägareförbundet, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar Studiehandledning med frågor och svar: 1 tim., 36 min..

Svenska jägareförbundets nya lärobok som på ett enkelt sätt förmedlar de teoretiska kunskaper som krävs inför jägarexamen. En bok om vad blivande jägare bör känna till om jakt, djur, ekologi, viltvård, vapen och skytte. Jägarskolan består av tre delar: huvudbok, studiehandledning, lagen. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken bör användas jämsides.

Ett annat ord för mord

av Bror Perjus. Inläst ur Premiss, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 6 min..

I många länder är det riskfyllt att vara fackligt aktiv. Boken handlar om hur Coca-Cola Company genom en unik global solidaritetsaktion tvingades ingripa mot systematiska mord vid en läskfabrik i Guatemala City. Bokens andra del diskuterar hur erfarenheterna från den striden kan utnyttjas för att främja global demokrati samt en ekologiskt och ekonomiskt hållbar tillväxt.

Hushållspraktika

av Hans Reuterskiöld. Inläst ur Ordalaget, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 50 min..

Hur gör man när man trancherar en kyckling, lagar punktering på cykeln, stryker och viker en skjorta, tapetserar en vägg eller tvättar fönster? Detta och mycket annat får man lära sig i denna bok där även avsnitt om städning, ekonomi, skönhet, hälsa trygghet och säkerhet i hemmet ingår. Grundläggande och djupgående kunskap blandas med personliga reflektioner och husmorstips.

Hitta magin

av Dan Sumerel. Inläst ur Equerry, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 17 tim., 11 min..

Hitta magin är en beskrivning av metoden Naturlig hästhantering, som är en vidareutveckling av hästkännedom som bygger på att försöka förstå hur hästen tänker. Grundprinciperna är kommunikation byggd på respekt, konsekvens, kärlek och förståelse. Författaren är distansryttare och utvecklade sin metod när han blev ägare till en problemhingst som tvingade honom att lära sig mycket mer än det normala sättet att träna hästar.

Medicin

Hundens betydelse i vården

av Barbro Beck-Friis. Inläst ur Gothia, 2007 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

Flera studier visar att hunden har en terapeutisk positiv verkan inom vården. Författarna, två läkare och en veterinär, har alla mångårig kunskap om vad husdjur - speciellt hunden - betyder för människan fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt. De delar med sig av erfarenheter och praktiska råd om hur hundar har använts, och kan användas, inom vård av svårt sjuka i livets slutskede, både på sjukhus och i hemmet.

Går signalen fram?

av Birgitta Brunes. Inläst ur Birgitta och Christian Brunes, cop. 2009 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 11 tim., 59 min..

MS, multipel skleros, är en vanlig sjukdom i Sverige. Patienter med MS får problem med rörlighet m.m. som orsakas av att fettsubstansen myelin som omger nervceller skadas av inflammation. Sjukdomen är inte dödlig, men kan ge den drabbade en hel del besvär under livets gång. Läkaren B.B., som själv har MS, berättar här om en effektiv behandlingsmetod som hon själv lär ut vid ett kurscentrum för MS-patienter.

Kroppens visdom

av Walter B. Cannon. Inläst ur Natur och kultur, 1949 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 12 tim., 35 min..

Walter B. Cannon, 1871-1945, var en amerikansk fysiolog, professor vid Harvard Medical School i Boston. Han är bl.a. känd för detta populärvetenskapliga verk, först utgivet på engelska 1932, om kroppens s.k. homeostas, förmågan att upprätthålla fysiologisk jämvikt. Han beskriver alla olika organsystem i människokroppen som tillsammans upprätthåller jämvikten, för hälsa och välbefinnande.

Finn din energikod

av Sanna Ehdin. Inläst ur Forum, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 15 tim., 2 min..

Förf. sammanfattar här sin syn på människans möjligheter att öka sin "livsenergi", ett samlande begrepp för det komplex av tankar, kosthåll m.m. som tillsammans formar individens förmåga att finna lust och glädje i tillvaron. Hon skriver om den självläkande människan, hur tankar och energi hänger samman, hur ljuset inverkar på energibalansen, om inflammationsdämpande livsmedel, om att öka vitaliteten och om kärlekens energi.

Hjärnkoll på maten

av Martin Ingvar. Inläst ur Natur och kultur, 2011, ISBN 978-91-27-13001-2, 91-27-13001-0 (genererat) av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

M.I., hjärnforskare och G.E, medicinjournalist ger en vägledning i konsten att laga god mat som är bra för hjärnan, hjärtat och midjemåttet. Våra matvanor styrs mycket av en inre supermakt - hjärnans belöningssystem. Författarna ger rådet att man först ska rensa ut all "skräpmat", främst snabba kolhydrater, och ersätta detta med goda och ofta färgstarka råvaror - för ett sundare liv och en bättre hälsa.

När förändring är svårt

av Liria Ortiz. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av John Sundin. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

Förf., psykolog och psykoterapeut med KBT-inriktning, beskriver hur och när olika samtalsredskap i MI, motiverande samtal, kan användas och erbjuder möjligheter till reflektion, övning och återkoppling. Boken ger en lättfattlig introduktion till MI och tillhandahåller många exempel på dialoger som illustrerar hur MI kan användas för att underlätta för en förändring.

Att leva är mer än att överleva

av Lars-Göran Ottosson. Inläst ur Qulturum, Landstinget i Jönköpings län, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 3 tim., 41 min..

L.-G. O., rehabiliteringsläkare, har utvecklat den nya medicinska specialiteten rehabiliteringsmedicin. Han beskriver sina tankar på rehabiliteringsfrågor, präglat av ett holistiskt perspektiv som även inkluderar de psykiska, sociala och existentiella kriser som uppstår i spåren av svåra sjukdomar eller skador. Förf. betonar betydelsen av att vårdpersonalen kan handskas även med dessa aspekter av patientens livssituation.

Öppenvinkelglaukom (grön starr)

Inläst ur SBU, 2008 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 11 tim., 11 min..

SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har sammanställt en översikt över den medicinska litteraturen om diagnostik, uppföljning och behandling av kroniskt öppenvinkelglaukom (grön starr), samt förhöjt ögontryck (okulär hypertension, OH). Boken inleds med SBU:s sammanfattning och slutsatser. Kräver vissa förkunskaper om medicinsk terminologi.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Vitello får en vän

av Kim Fupz Aakeson. Inläst ur Bergh, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 48 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien om Vitello. Den här gången vill Vitello ha en kompis. Men hur gör man? Enklast är förstås att köpa sig en - så får man alltid vänner. Men Vitello har inga pengar. Istället smider han en smart plan: han tänker gräva en grop att fånga bästisen i.

Rufus sista resa

av Anders Brundin. Inläst ur LL-förlaget, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 2 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

När Rufus vaknar upp kan han inte röra sig. Han minns inte hur han har hamnat på sjukhuset. Elvy, en sjuksköterska på avdelningen, är den som sakta försöker få honom tillbaka till livet. Han lär också känna Paula, en hjärtsjuk tjej. Han blir snabbt kär i henne, men plågas samtidigt av sin minnesförlust. Vem är han och varför ser läkarna med hat på honom? Varför drömmer han om döda och skadade människor?

Pinocchio

av Carlo Collodi. Inläst ur Natur och kultur, 1954 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Klassisk italiensk saga. Pinocchio är en trädocka som får liv. Han är olydig och elak och får därför som straff att hans näsa växer en bit varje gång han ljuger. Men när det visar sig att han i själva verket har ett riktigt hjärta i bröstet och inte bara ett av trä, så förvandlas han till en riktig, levande pojke.

Harry och den Blå Prinsen

av Lin Hallberg. Inläst ur Bergh, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Sjuårige Carls bästa vän heter Harry och är en pukhäst. Om och om igen vill Carl höra om hur det går till på pappas jobb med den beridna högvakten. Men killarna i klassen säger att man inte kan ha en häst som bästa kompis. Nej, det blir inte så lätt att hellre vilja vara med pappa i stallet än på fotbollsplanen med killarna. Boken är utgiven i samarbete med Beridna Högvakten och ger mycket fakta om hästar och soldater.

Frökens nya klass

av Jo Hoestlandt. Inläst ur Opal, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar (1 tim., 13 min. ). DAISY text och ljud.

Sommaren närmar sig sitt slut och därmed även det långa sommarlovet. Och vad jobbigt det är att skolan börjar igen. Fröken går oroligt av och an i lägenheten, hon har ingen ro, kan inte njuta av de sista lediga timmarna. Det är inte lätt att börja skolan. Hon darrar inför tanken på tjugofyra nya barn.

Den dansande djävulen

av Martin Widmark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Peter Öberg. Talboken omfattar 2 tim., 47 min..

Del 1 i en serie om Tyko och hans resa genom tre världar. 13-årige Tyko arbetar under svåra förhållanden tillsammans med en mängd andra föräldralösa pojkar med att leta efter silver i en mörk gruva långt under jorden. Det ska bekosta Den dansande djävulens storslagna fester ovan jord. Men en dag hittar Tyko en uråldrig järnlucka i bergets vägg. Kan den innebära räddningen till ett bättre liv?