Nya talböcker april 2011

Nya talböcker april 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 94 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Balladen om Big O

av Bernt-Olov Andersson. Inläst ur Reptil, 2009 av Bernt-Olov Andersson. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

Frist. forts. på förf:s trilogi I syrenernas tid där människors livsvillkor i mellansvenska brukssamhällen skildras. Tiden är 1960-tal och Ola drömmer om att bli sångare likt förebilden Roy Orbison. I persongalleriet finns även den storvuxne arbetaren Pål som är de svagas försvarare, det förvildade fosterbarnet Ramona och den destruktive bandmedlemmen Åke. Roman om självinsikt, fadersuppror och om att aldrig sluta drömma.

Konsten att vara otrogen på Facebook

av Gunilla Bergensten. Inläst ur Forum, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 58 min..

Tove och hennes man flyttar från Göteborg till Varberg. Tove har gett upp sitt arbete på reklambyrån. Sysslolös tillbringar hon sin tid med att kontakta vänner på Facebook. En dag får hon kontakt med sin kärlek från förr, Christian. Genom åren har hon försökt att hitta honom - och egentligen mot bättre vetande.

Högre än alla himlar

av Louise Boije af Gennäs. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 23 tim., 33 min..

Sex vänner i 30-årsåldern träffas nyårsafton 1999 i en våning på Norr Mälarstrand för att invänta 2000-talet. Livet leker, men under ytan finns spänningar. Fester och parmiddagar kommer att avlösas av yrkesmässiga lyft och bakslag. Vilda nätter på Manhattan och lata sommarkvällar i Falsterbo ska förbytas i sorg och tragedi. I tiden ligger stora och dramatiska händelser som terrorattacken i USA och mordet på Anna Lindh.

Fallet Vincent Franke

av Christoffer Carlsson. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 5 min..

Vincent Franke är en vilsen morfinist och knarklangare som har fått sin första dos av sin pappa, en läkare som i vredesutbrott har knäckt hans revben. Vincent får i uppdrag av Pastorn från Stockholms undre värld att hålla den unga ukrainskan Maria inlåst i sin lägenhet. När han faller för Maria blir det förödande för honom. En berättelse om förfall, utstötta människor och flykt.

Fågelskrämman

av Michael Connelly. Inläst ur Norstedt, 2011 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 34 min..

Kriminalreportern Jack McEvoy börjar nysta i ett gammalt mordfall. En sextonårig knarklangare sitter inlåst efter att ha erkänt ett brutalt sexmord på en kvinna, men när Jack gräver djupare inser han att ynglingens bekännelse är falsk. Istället kopplar han ihop mordet med ett liknande fall i Los Angeles. Tillsammans med FBI-agenten Rachel Walling kommer de en seriemördare på spåren som snart nog är efter McEvoy själv.

Den mördade i Mölndal

av Kjell E. Genberg. Inläst ur MBF Bokförlag, cop. 2007 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

Året är 1967, tiden omedelbart före övergången till högertrafik. I denna den tredje romanen med kommissarie Holgersson har denne blivit medlem av Riksmordkommissionen, och han skickas till Möndal för att assistera den lokala polisen i utredningen av ett kvinnomord. Men i Mölndal träffar Holgersson en annan ung kvinna, och förvecklingar uppstår . Och hur kommer det sig att den mördade kvinnan var oskuld, trots att hon var gift.

Sanningens svärd

av Terry Goodkind. Inläst ur Damm, 2011 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar D. 22: 16 tim., 30 min. : mono.

Del 22 i serien Sanningens svärd. Kahlan Amnell vaknar och minns bara sitt namn. Kahlans man Richard är den ende som kommer ihåg henne och han söker desperat efter sin älskade. Hon utgör en fara för hela världen om han inte hittar henne och berättar för henne vem hon är. Samtidigt får Kahlan veta att om hon upptäcker vem hon är så kommer ondskan att för evigt ta hennes kropp och själ i besittning.

Teser om kärlekens existens

av Torben Guldberg. Inläst ur Bromberg, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 16 tim., 19 min..

En tusenårig man driver en författarskola i Köpenhamn. Han är trött och längtar efter att få dö, men vet att han inte kan få ro förrän han förstår kärlekens innersta väsen. Han följer de föreställningar om kärleken som den europeiska människan gjort sig genom århundradena. Hans sökande går från den danska landsbygden under sen medeltid och in i vår tids globaliserade värld. En gripande roman med magiska inslag.

Osynligt hot

av Peter James. Inläst ur Richter, 2001 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 15 min..

Alla avundas Faith. Hon är gift med den framgångsrike plastkirurgen Ross Ransome, har ett fantastiskt hem och en underbar son. Men bakom den lyckliga fasaden döljer sig en tyrannisk man som har total makt över hennes liv. När hon träffar naturläkaren Oliver Cabot inser hon att det finns ett annat, tryggare, liv. Men när hennes hälsa gradvis blir sämre blir hon misstänksam. Döljer Ross något för henne? Medicinsk thriller.

Bara en pärla

av Karina Johansson. Inläst ur Libra Arctic, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 11 tim., 37 min..

Emma och Angelika driver tillsammans en hobbyaffär i Sunne. Efter ett gräl försvinner Angelika och återfinns sedan drunknad. Polisen betraktar det som ett självmord, men Emma är tveksam och startar en egen utredning. Psykologisk deckare som handlar om relationer, drömmar och ond bråd död. Men också om hur människor kan förändras vid traumatiska händelser, både på gott och ont.

Finnmarken brinner

av Gunnar Kieri. Inläst ur Tidningsföreningen i Kiruna, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

Isak, född i fjällvärldens Sevuvuoma, knekt i Torne kompani, är på väg hem från svensk-ryska kriget 1808 till soldattorpet i Kaulinranta på östra sidan av Torneälven. Här berättar han om livet i denna nordliga landsända, och om hur han och flera andra tornedalingar söker sig till Norge, där havet är fullt av fisk. Förf.s fjärde, fristående del i hans historiska romanserie om människorna på Nordkalotten.

Hjälten

av Dean R. Koontz. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

Timothy Carrier brukar ta en öl efter jobbet. Han gillar att slå sig i slang med barens excentriska gäster. Men den nervöse man som den här kvällen sitter bredvid honom har blandat ihop Tim med någon helt annan, och ger honom ett brunt kuvert fullt med pengar och ett fotografi på en kvinna som ska mördas. Efter att mannen gått slår sig en annan främling ned, en kallblodig mördare som tror att Tim lejt honom.

Mannen som inte fanns

av Robert Ludlum. Inläst ur Damm, 2010 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 16 tim., 41 min..

På en ö utanför Virginias kust ligger en psykiatrisk klinik där före detta underrättelseagenter, som drabbats av psykisk ohälsa och därmed utgör säkerhetsrisker, hålls inspärrade. En av patienterna, Hal Ambler, hålls kraftigt neddrogad och isolerad. Men till skillnad från övriga intagna är Hal inte galen. Han lyckas genomföra en djärv flykt och är besatt av att ta reda på vem som spärrat in honom på kliniken och varför.

Mike Larssons rymliga hjärta

av Olle Lönnaeus. Inläst ur Damm, 2010 av Peter Öberg. Talboken omfattar 10 tim., 48 min..

När Mike Larsson friges från Kirsebergafängelset i Malmö har han bestämt sig: han ska bli en bra man och en riktig far till sin 14-årige son Robin. Han reser till Robins fosterhem på Österlen, men sonen är rädd och misstänksam. Mike måste bevisa att han menar allvar. Men mot sin vilja dras Mike in i en ond spiral och plötsligt håller hans tillvaro på att raseras. Vem kan han egentligen lita på?

Extra bekvämt på Safariklubben

av Alexander McCall Smith. Inläst ur Damm, 2010 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 7 tim., 40 min..

Del 11, fristående, i serien som inleds med Damernas detektivbyrå. Detektivbyrån har nya intressanta fall. Mma Ramotswes vän vill veta om hennes man är otrogen och en kvinna i Amerika har testamenterat en stor summa pengar till en safariguide. Det gäller bara att hitta rätt guide och rätt safariläger, för det har den amerikanska kvinnan glömt att nämna.

En dag

av David Nicholls. Inläst ur Printz Publishing, 2010 av Johan Svensson. Talboken omfattar 16 tim., 23 min..

15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Sedan skiljs de. Men var kommer de att vara den här dagen under följande år? Romanen följer deras liv mellan tjugo och fyrtio - en dag per år skildras ur bådas perspektiv. De håller kontakten, har en vänskapsrelation som ibland är på väg att utvecklas till något mer. Bitterljuvt, humoristiskt och romantiskt om vänskap och kärlek.

En gåtfull vänskap

av Yoko Ogawa. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

En ung kvinna börjar arbeta som hemhjälp åt en äldre matematiker som råkat ut för en olycka och drabbats av en hjärnskada. För honom stannade tiden 1975 och hans närminne varar bara i exakt 80 minuter. Varje morgon måste hon på nytt tala om för honom vem hon är. En varm vänskap växer fram. Han lär henne matematikens underbara värld; talmysterier för dem tillsammans in i en tidigare okänd värld och får dem att leva i nuet.

Corpus delicti

av Elias Palm. Inläst ur Ordfront, 2010 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

När rättsläkare Ella Andersson var sex år förlorade hon sin far och sitt föräldrahem i en brand. Trettio år senare lägger hon ett bud på ett antikt bordsur som är märkligt bekant. Därmed dras hon in i en undersökning av sitt förflutna. Mot sin vilja tvingas hon inse att det finns kopplingar mellan hennes barndom och ett lik som just undersöks på rättsmedicinska avdelningen. Men någon gör allt för att hon inte ska förstå det.

Mot drömmarnas ö

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2004 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Del 4 i serien om Huset Arent. Vanda har funnit sig väl till rätta i Tromsö. Den vackra änkan är en naturlig mittpunkt bland stadens överklass och hon får en god väninna i svenska Margareta Curtelius, vars bror Magnus har ett gott öga till Wanda. Men en dag dyker Magnus upp med en fransk skönhet vid sin sida. Samtidigt fortsätter Vanda och sjömannen Lukas att träffa varandra i smyg.

Rotlös

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2005 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

Del 9 i serien om Raija, som är på flykt igen; från statsmakten, sig själv och sina känslor. Allt tvingas hon överge. Hennes fasta punkt i livet är nu Mik'kal och hans kärlek. Tillsammans med lille Ailo är de på väg till Finland, mot Tornedalen. Raija vill nämligen återse barndomshemmet innan det är för sent, och det blir en lång väg över fjällandskapen.

Tidevarv

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2003 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Del 10 i serien om Raija. Ödet spinner åter sina nät kring Raija, och ännu en gång korsar männen från det förflutna hennes fotspår. Tillsammans med Mik'kal är hon på väg tillbaka till Norge, efter två långa år på flykt. Hon längtar efter sina barn, trygghet och kärlek. Men Raija förstår snart att hon står vid en ny korsväg och att lyckan nog kan bli dyrköpt.

Trollkvinna

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2004 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Del 8 i serien om Raija. Vintern har varit lång för Raija, då hon bott ensam med barnen i jordkojan på den öde fjällvidden. Äntligen ger vintern vika och en ljus vårkväll kommer några finska fiskare förbi och ber om natthärbärge. Hon följer med dem ut till kusten eftersom hon inte orkar vara ensam längre. Men det blir ingen lätt sommar. Häxbålen flammar från Vardöhus fästning.

Vårblommor

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2004 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

Del 3 i serien om Huset Arent. Vanda sörjer länge över förlusten av Joachim. Det är inte många som tror att hon ska hålla ut i sin nya hemstad Tromsö, men den unga änkan visar sig ha större framåtanda än de flesta. Otroligt nog vill hon till och med blanda sig i handelsverksamheten till Hans Fredriks stora förargelse. Och med ansvaret för tre småflickor är det ju gott att kunna försörja sig själv.

Ödesresan

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2004 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

Del 5 i serien om Huset Arent. Inte långt efter att Wanda återvänder från kärleksturen till Madeira händer något oväntat. Hon får Lukas till att segla henne och barnen till hemstaden Arkhangelsk, där familjen väntar. Men inte heller där slipper hon undan dramatik. Vanda förstår att det opassande förhållandet till Spanjoren måste ta slut, men gruvar sig för att ta farväl av mannen som stulit hennes hjärta.

Undrens tid

av Nicholas Sparks. Inläst ur Kjellberg, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Platsen är Beaufort, North Carolina 1958. Landon Carter är 17 år, ganska oansvarig och med i skolans innegäng. Han och hans kompisar har bara förakt till övers för Jamie, baptistpastorns dotter. När Jamie och Landon får huvudrollerna i skolans årliga pjäs kunde han aldrig föreställa sig att mötet med henne skulle förändra hans liv för evigt. Jamie bär nämligen på en mörk hemlighet.

Att springa

av Maria Sveland. Inläst ur Norstedt, 2010 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 13 tim., 37 min..

Året är 1988 och två flickor, Emma och Julia, på väg in i puberteten möter en blottare i skogen. De lever i ett samhälle där män är opålitliga och svekfulla och händelsen blir upptakt till en rad händelser som för alltid kommer att förändra tillvaron för dem. Berättelse om det magiska gränslandskapet mellan barndomen och vuxenvärlden och om vänskap där man inte trodde att den fanns.

Första ljuset

av Bodie Thoene. Inläst ur KM & Borneling, 2006 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 12 min..

Mörker, såväl andligt som politiskt, övertäcker staden Jerusalem, styrd från Rom och manipulerad av religiösa och egennyttiga makthavare. Människor undrar om Befriaren någonsin skall dyka upp. Men nu vandrar en helbrägdagörare vid namn Yeshua på stadens gator. Är han Messias? Eller är han ännu en bedragare, som så många andra före honom? Del 1 i serien Anno Domini.

Pappa kommer snart

av Björn Öijer. Inläst ur Recito, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

Självbiografisk barndomsskildring från 1950-talets svenska klassamhälle. Martins far begår självmord på nyårsaftonen 1953 och själv flyttar han med sin mamma och lillebror till en omodern hyreslägenhet. Berättelsen för fram till femtonårsåldern och slutar med att Martin ställer en rad obesvarade frågor till sin döde far. Psykologiskt trovärdigt och gripande barnporträtt. Förf., journalist, f. 1949. Debutroman.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Vad är sanning och 100 andra jätteviktiga frågor

av Jonas Hallberg. Inläst ur Langenskiöld, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 1 tim., 45 min..

104 frågor, som alla får ett kort och ett långt svar, och som har det övergripande temat sanning. Förf. tar sanningsbegreppet som utgångspunkt för att reflektera över vitt skilda områden. Exempel på frågor och korta svar: Stämmer det att allting är relativt? - Nej, NÄSTAN allting är relativt. Får man begagna osanning i sina privata relationer? - Ärligt talat - ja! Hur förhåller det sig med det eviga livet? - Det är lugnt.

Religion

Uppdrag: mission

av Ann Aldén. Inläst ur Arcus, 2005 av Kristina Hellman. Talboken omfattar 59 min..

Mission är varje kristen församlings grundläggande uppdrag. Men hur kan mission tolkas i 2000-talets svenska sammanhang? A.A., präst, teol. dr. och forskare i religionsdialog, vill stimulera till reflektion och aktion. Mission är inget kvarglömt ord från förr, menar hon. Uppdraget står kvar. Kanske är det idag vid matbordet som vår trovärdighet prövas?

De poenitentia

av Jakob Böhme. Inläst ur Norstedt, 1918 av Bo Green. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

Jacob Böhme, 1575-1624, var en tysk religionsfilosof och mystiker, verksam i Görlitz, idag tysk gränsstad mot Polen. Han är bl.a. känd för sin uppfattning att världens ondska är en del av Guds eget väsen. På grund av sina åsikter blev Böhme trakasserad av både den katolska och den protestantiska kyrkan. Denna lilla skrift innehåller tre korta betraktelser av Böhme, översatta till svenska av Erik Hermelin.

Tidens tecken

av Thoralf Gilbrant. Inläst ur Den kristna bokringen, 1977 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 29 tim., 27 min..

Spekulationer om världens undergång och Kristi återkomst till jorden är ett vanligt inslag i vissa fundamentalistiska samfund. Här sammanfattar predikanten T.G. de tecken i samtiden som enligt hans åsikt tyder på att domedagen och Kristi återkomst till jorden är nära förestående. Boken innehåller många provokativa påståenden, baserade på författarens egen religiösa övertygelse.

Himlen omfamnar jorden

av Åsa Molin. Inläst ur Libris, 2007 av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

Med utgångspunkt från bönen Fader vår skildrar Å.M., teolog och folkhögskolelärare, vad det innebär att vara en kristen. Hon använder berättelser och texter ur såväl Gamla som Nya testamentet som utgångspunkter och jämförelsematerial och menar att Fader vår är en bön som öppnar människans ögon för en hisnande verklighet: att himlen redan nu omfamnar jorden.

100 dagar med Jesus

av Niklas Piensoho. Inläst ur Libris, 2010 av John Sundin. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Andaktsbok, uppbyggd kring teman och bibelberättelser som beskriver Jesu person och verksamhet. Med enkla, kommenterande texter förs läsaren varsamt genom Johannesevangeliets texter . Förf. vill därmed inspirera till en förändringsprocess i reflexion och bön. N.P. är föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm och uppskattad predikant och författare.

Arcana coelestia ...

av Emanuel Swedenborg. Inläst ur Lang, 1861 av Örjan Blix. Talboken omfattar Bd 1: 20 tim., 1 min. : mono.

Emanuel Swedenborg, 1688-1772, genomgick en kris 1743-1744, och efter en gudomlig uppenbarelse 1745 hävdade S. att han hade fått kontakt med andar och änglar. De hade gett honom uppdraget att återställa urkyrkans religiösa budskap. Detta är del 1 av Arcana coelestia, hans största teologiska verk, som behandlar 1:a och 2:a Mosebok. Swedenborg ser dessa bibeltexter som en symbol för människans andliga utveckling.

Filosofi och psykologi

Skeptikerskolan

av Andreas Anundi. Inläst ur Forum, 2010 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Handbok i kritiskt och skeptiskt tänkande med syfte att ge läsaren verktyg för att avslöja retoriska knep och manipulerande marknadsföring. Boken är uppdelad i tre avsnitt: Grundkurs, Praktik och Fördjupning. Den avslutas med ett avsnitt om vetenskaplig skepticism. Exemplen är hämtade från olika konspirationsteorier och viss marknadsföring av alternativmedicin. Författarna är männen bakom bloggen tankebrott.nu.

Kunskapens gräns, gränsens vetande

av Jonna Bornemark. Inläst ur Södertörns högskola, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 21 tim., 17 min..

Avhandling i filosofi med undertiteln "en fenomenologisk undersökning av transcendens och kroppslighet". Hur gränsen mellan det egna och det främmande ska dras är centralt inom den fenomenologiska traditionen. Förf. diskuterar hur detta tema utvecklats av filosofer som Edmund Husserl, Max Scheler och Edith Stein. Även om den mystiska erfarenhetens uttryck hos den medeltida beginen Mechthild von Magdeburg.

Lev enklare

av Giséla Linde. Inläst ur Viva, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 35 min..

G.L., journalist med inriktning på livsstil, hälsa och personlig utveckling, propagerar för att alla bör leva enklare. Hon vill att man ska få syn på sin egen glädje och vilja bortom måsten och borden, prylfixering och perfektionshets. Tankebok och konkret handbok med övningar i ämnet frivillig enkelhet och downshifting, där knepet är att skala bort allt onödigt och fokusera på det man tycker är viktigt.

Uppfostran och undervisning

Kroppsspråk för alla

av Tina Björk. Inläst ur Specialpedagogiska skolmyndigheten, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Med drama, samtal och litteratur som metod visas här hur man kan öka synskadade elevers medvetenhet om kroppsspråkets betydelse. Övningarna i boken är utvecklande för samarbete mellan eleverna och kan genomföras utan större förberedelser i de lokaler man har till förfogande. Passar även för elever utan synskada. Förf:na är pedagoger med påbyggnadsutbildningar i specialpedagogik.

Forskning om lärares arbete i klassrummet

Inläst ur Myndigheten för skolutveckling, 2007 av talsyntes. Talboken omfattar 11 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Hets!

av Sven-Eric Liedman. Inläst ur Bonnier, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 57 min..

S.-E. L., idéhistoriker, granskar den svenska skolans utveckling. Han menar att skolväsendet idag enbart bygger på lönsamhetstänkande, målsättningen är att skapa anställningsbara individer. Det är en otidsenlig kunskapssyn anser han - skolan bör i stället förbereda eleverna till ett kritiskt tänkande. Undervisning ska ge en överblick så eleverna får en möjlighet till en mer djupgående förståelse av kunskapsstoffet.

Konst, musik, teater och film

Stora boken om Mälardalens slott och herremansgårdar

av Jane Hellstedt. Inläst ur Sportförlaget, cop. 2002 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 19 tim., 34 min..

Utmed Mälardalen ligger många fina slott och herresäten. Omkring hundra av dessa mer eller mindre kända byggnader får här sin historia berättad. Ägarhistorik, arkitektur, beskrivning av omgivningar och kulturhistoria. Separat presentation av frälsefamiljerna kring Mälaren och av arkitekterna. Ordförklaringar och litteraturförteckning avslutar boken. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Historia

Förintelsen är över och vi måste resa oss ur askan

av Avraham Burg. Inläst ur Daidalos, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 12 tim., 53 min..

Förf., född i Jerusalem 1955 och talman i det israeliska parlamentet Knesset 1999-2003, ställer frågor om den israeliska statsbildningens karaktär och om de skuggor som Förintelsen kastar över judiskt liv. Han menar att världens judar, framför allt staten Israel, måste befria sig från den dödsmystik som häftar vid minnet av Förintelsen och istället skapa en framtid där judendomens humanistiska tradition blir vägledande.

Florentinsk historia

av Niccolò Machiavelli. Inläst ur Atlantis, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 29 tim., 13 min..

N. M., 1469-1527, - italiensk statsman, historiker och filosof - mest känd för sin omdebatterade bok Fursten. Han var verksam i Florens till 1512 och skriver om stadens historia fram till 1492. M. redogör inte bara för händelsernas gång; han söker ständigt människan och individen bakom de politiska skedena. Hans berättarförmåga, erfarenhet och inlevelse gör att beskrivningen känns både realistisk och aktuell.

Biografi med genealogi

Joseph Goebbels

av Lars Ericson Wolke. Inläst ur Historiska media, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 20 tim., 52 min..

Joseph Goebbels var en av den naziregimens mest oförsonliga antisemiter. Som partichef i Berlin ledde han blodiga gatuslagsmål mellan nazister och kommunister på 1920-talet. Efter maktövertagandet utsågs han till propagandaminister och tog total kontroll över det tyska kulturlivet. Men vägen till toppen var kantad av maktkamp och vänner och kollegor offrades för karriären. Förf. är professor vid Försvarshögskolan.

Ingen kommer undan Olof Palme

av Göran Greider. Inläst ur Ordfront, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

Det har gått 25 år sedan statsminister Olof Palme mördades. Sedan dess har det talats och skrivits mer om själva mordet än om Palmes politiska arv. Här är det inte Palme som statsman eller ikon som intresserar förf., utan symbiosen mellan Palme och den rörelse han ledde. I det samspelet ryms ett uppfordrande meddelande till dagens politiska debatt: Utan levande rörelser, ingen politisk fantasi. Förlaga; Ordfront, 2011.

Adam Smith

av Bo Sandelin. Inläst ur SNS, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

Den skotske filosofen Adam Smith, 1723-1790, brukar betraktas som nationalekonomins fader med en laissez-faire-attityd till marknaden. Här behandlas dels hans verk, dels hans omväxlande liv från uppväxten i Kircaldy via insatsen som professor i moralfilosofi i Edinburgh, vistelsen i Frankrike som guvernör för en ung ädling, hemkomst och arbete med Folkens välstånd, till tjänsten som nitisk tullkommissarie för Skottland.

Torpeden

av Dick Sundevall. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Johan Darwich, "Torpeden", berättar om sitt kriminella liv för journalisten Dick Sundevall, som han under femton års tid stått i kontakt med. Darwich brottsregister är omfattande - det handlar om grova rån, stöld, häleri, vapen- och narkotikabrott, otaliga misshandelsbrott och ett flertal mord. Han åtalades bl.a. för mordet på Brödraskapets ledare, Danny Fitzpatrick, men blev frikänd.

Geografi

Den stora friheten

av Heinz Roegner. Inläst ur Norstedt, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

Heinz och Miriam Roegners första seglats jorden runt skildras i Längtan till havet. Här berättar de om sin andra seglats jorden runt. De sparade ihop till en ny båt, S/Y Shenandoah och gav sig av från Göteborg 1995. Båda gångerna gick utresan ungefär samma väg. Återfärden gick denna gång över Indiska Oceanen, genom Röda Havet, Medelhavet och upp genom franska och tyska floder och kanaler.

Samhälls- och rättsvetenskap

Berättelser om fader Arsenij

Inläst ur Artos, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar D. 1: 5 tim., 30 min. : mono.

Ibland skymtar munkar och nunnor förbi i skildringarna från Gulag, men får sällan stor uppmärksamhet. Fader Arsenij förvisades till ett av Stalins dödsläger där han omsatte sin erfarenhet från Optinaklostret. Skildringen av hans liv lämnar ingen läsare oberörd. En del betvivlar att han verkligen funnits, men berättelsen har spritts och är läsvärd ty den förmedlar en genuin erfarenhet om hur Gud verkar i och genom människan.

Demokratirådets rapport

Inläst ur SNS förlag, 2006 av talsyntes. Talboken omfattar 2006: 7 tim., 22 min. : mono; 188 s. : diagr., tab. ($bc). DAISY text och ljud.

O forna tiders kvinnor

Inläst ur LT, cop. 1975 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 26 min..

Antologi om kvinnans ställning under olika tidevarv. Boken inleds med några glimtar från Sveriges forntid, bl. a. om Barumskvinnan, en kvinnograv från ca 7000 f. Kr. Prästinnor och gudinnor under bronsåldern presenteras liksom kvinnans ställning under den svenska medeltiden. Avsnitt om eskimåiska och afrikanska kvinnor ingår också. Boken avslutas med korta avsnitt om kvinnans ställning i äldre texter och lagar.

Teknik, industri och kommunikationer

Lådan från 17:s port

av Per Rickheden. Inläst ur Trafik-nostalgiska förlaget, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

Bok utgiven till hundraårsminnet av Karlskorna stads spårvägar 1910-1949. Karlskrona blev tillsammans med Sundsvall den sista staden - hittills - att anlägga och trafikera ny spårväg. Invigningen skedde den 21 december 1910 och spårvägen bestod bara av en linje. Detaljerat beskrivs tillkomsten, byggandet, den dagliga driften, alla hållplatser etc. Förlagan är rikt illustrerad.

Svensk sjöfartshistoria

Inläst ur Breakwater Publishing, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 21 tim., 42 min..

Över åttio procent av världens varuhandel sker via transporter till sjöss. Sverige med sin långa kust är beroende av sjöfart och hamnar. Redan vikingarna bedrev en omfattande handelssjöfart, men sjöfartens explosionsartade utveckling kom först vid mitten av 1800-talet. Containeriseringen, olja som drivmedel, kylsjöfart och andra tekniska landvinningar ökade efter andra världskriget världens sjöburna handel.

Ekonomi och näringsväsen

Munskänkarnas vinbok

av Catarina Hiort af Ornäs. Inläst ur Forum, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 19 tim., 38 min..

Ny utgåva av välkänd vinbok. Boken fungerar som handbok och uppslagsbok om viner och vinodling jorden runt, dock med viss tyngdpunkt på Europa. Större delen av boken behandlar vinodlingen i världen land för land, och område för område. Kända vinodlare och viner presenteras. Boken avslutas med några kortare avsnitt om vinprovning, klassificering av viner, och en liten presentation av föreningen Munskänkarna.

Stora boken om inredning

Inläst ur Infotain & Info Books, 2007 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

Några av Sveriges experter på inredning delar med sig av hur man kombinerar funktion och estetik. Här finns allt från planering och möblering till färgsättning av väggar och tak, vilket golv som passar till vad, mattor och tapeter, ljussättning, gardinarrangemang, förvaringslösningar och arrangemang av växter. Boken avslutas med en förteckning av kända svenska formgivare. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Idrott, lek och spel

Kroppens geni

av Sverker Sörlin. Inläst ur Weyler, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

S.S., professor i miljöhistoria, uppsöker de norska skidåkarna Marit Björgen och Petter Northug och är med på deras träningsläger sommaren 2010. Han vill veta vad det är i deras bakgrund och kultur som gjort dem till vinnare, och han deltar aktivt i deras träning. Blandning av självbiografi, reportage och en filosoferande essä som kretsar kring träningens idéhistoria och skidåkningens innersta väsen.

Naturvetenskap

På spaning efter livets ursprung

av Jörgen Sjöström. Inläst ur Norstedt, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 17 tim., 33 min..

Hur uppstod livet på jorden, och varför just här och vilka är förutsättningarna för att liv ska uppstå. Doktorn i fysik, Jörgen Sjöström, ger här svaren på frågorna genom att göra en resa bakåt i tiden. Han beskriver allt från superkontinenter och dinosaurier till kolatomer och hoxgener och vi får lära oss hur liv kan uppstå ur icke-liv. Ett försök att göra det obegripliga begripligt.

Medicin

Smärt- och stressrelaterad arbetsoförmåga

Inläst ur Studentlitteratur, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 22 tim., 23 min..

I Sverige har cirka 14 % av alla personer i arbetsför ålder sjukpenning eller sjukersättning, varav många har problem med kroppslig smärta och/eller stress. Men detta tillstånd går att behandla med hjälp av den s.k. Malmömodellen som presenteras här. I denna modell kombineras biomedicinska och belastningsergonomiska resurser med kognitiv beteendeterapi. Detaljerade fallbeskrivningar ingår.

Samlag eller salighet?

av Dick Wase. Inläst ur T-RUM, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 38 tim., 59 min..

Omfattande verk om sexualitetens historia från antiken och fram till 2000-talet. Här finns djupgående information om inställningen till sexualitet och moral genom tiderna och i olika kulturer. Författaren skriver med stark inlevelse om västerlandets sexualsyn i nutiden, som han anser trångsynt, fördomsfull och glädjedödande. Används som läromedel i psykologi vid universitetet i Göteborg. Den tryckta boken är illustrerad.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

H. C. Andersens bästa sagor

av Hans Christian Andersen. Inläst ur Opal, 2004 (tr. 2010) av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Samling med tolv av H.C.Andersens mest kända sagor: Prinsessan på ärten, Tummelisa, Den ståndaktige tennsoldaten, Den fula ankungen, Svinaherden, Flickan med svavelstickorna, Kejsarens nya kläder, Elddonet, Snögubben, Granen, Dummerjöns och De vilda svanarna. Översättningar av Åke Holmberg, Helen L. Lilja och Mary S. Lund. Den tryckta förlagan rikt illustrerad. Kopierad från Opal, 2010.

Mörkrets röster

av Catherine Banner. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i trilogin som börjar med En konungs ögon. Anselm, 16 år, bor i landet Malonia. Hans styvfar Leo bär på mörka hemligheter och hans lillasyster Jasmines krafter kan äventyra hela familjen. Mörka röster från det förgångna finns i den bok Leo en kväll får i sina händer. Hans uppväxt är starkt knuten till Malonias mörka historia, och bokens innehåll påverkar också en ung tjejs vardag i dagens London.

Vi sex och radarmysteriet

av Paul-Jacques Bonzon. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1975 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

De sex mysterielösarna från Lyon (Teo, Georges, Louis, Flintis, Biffen och Henri) och deras hund Kafi löser här ett mysterium med några oförklarliga jaktplanshaverier. De kommer snart en hemlig radaranläggning på spåren. Det blir det farligaste och mest spännande äventyr som de sex varit med om.

En liten prinsessa

av Frances Hodgson Burnett. Inläst ur Rabén & Sjögren, cop. 1998 (tr. 2008) av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Förkortad version av en känd klassiker. Sara Crewe, rik och bortskämd engelsk flicka som växt upp i Indien, kommer till en flickpension i London, där hon blir den förnämsta eleven. Men när hennes far dör och ingen kan betala hennes avgifter blir hennes situation helt förändrad.

Mitt skitliv

av Vibeke Bækkelund Lassen. Inläst ur Opal, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar (5 tim., 43 min. ). DAISY text och ljud.

Clara, 16 år, bor tillsammans med sin mamma och tillhör inte VIP-gänget i skolan. Inbjudningar till häftiga fester saknas helt, och chansen att Jonas, som hon varit kär i hur länge som helst, ska upptäcka henne är inte stor. En annan viktig person i hennes liv är Charlie. Charlie med de längsta ögonfransarna som finns. Charlie som finns där när Claras liv håller på att gå sönder. Prisbelönad ungdomsroman om kärlek.

Den stora festen

av Linda Chapman. Inläst ur Bergh, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar (2 tim., 37 min. ). DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien om Elektra. Hon är en alldeles speciell sjöjungfru, istället för stjärtfena har hon två ben. Elektra är med och förbereder den stora nyårsfesten. Plötsligt upptäcker hon att en hemsk fara lurar i djuphavet. Tillsammans med sin delfinvän Plask försöker hon varna alla. Men det är bråttom - snart kan det vara för sent.

De små barnens bok

Inläst ur En bok för alla, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 30 min.. DAISY text och ljud.

Antologi med texter och bilder för de minsta barnen. Traditionella verser och ramsor blandas med utdrag ur de bästa nutida barnböckerna samt med bilder av de stora svenska bilderboksillustratörerna.

Robinson Crusoe

av Daniel Defoe. Inläst ur Rabén & Sjögren, cop. 1995 (tr. 2006) av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Förkortad version, återberättad av Maj Bylock, av den klassiska berättelsen från 1719 om den unge engelske matrosen Robinson Crusoe, som efter ett skeppsbrott spolas upp på stranden av en öde ö där han tvingas tillbringa 28 år.

Oliver Twist

av Charles Dickens. Inläst ur Rabén & Sjögren, cop. 1999 (tr. 2006) av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Den föräldralöse Oliver Twist råkar i klorna på den ökände skurken Fagin som lär upp gatubarn till ficktjuvar på Londons bakgator. Den kriminella banan är inget för Oliver, men det är farligt att rymma ifrån stadens värsta skurkgäng. Dickens klassiska roman, från 1838, är här bearbetad och återberättad av Maj Bylock.

Syltmackor & oturslivet

av Anna Ehring. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Drakhjärta. När Nisse, 11 år, slår så att baskaggen välter känns livet bra. Allt jobbigt går liksom att hantera då. Och när Nisse pratar med Harry faller många röriga tankar på plats. För det rör sig mycket i Nisses skalle. Han är en känslig sort. Det sa alltid hans mamma. När hon levde. Mycket handlar också om Nisses pappa och lillebror Nodi samt livet i den lilla lägenheten i Bagarmossen.

Momo eller Kampen om tiden

av Michael Ende. Inläst ur Bergh, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

En fantastisk berättelse om den lilla flickan Momo, en frälsargestalt som frigör människornas dolda andliga krafter. En detaljrik saga där Momo avslöjar och bekämpar spöklika tidstjuvar. Tid är liv och livet bor i hjärtat, och ju mer människorna sparar in på detta, desto fattigare blir de.

Barnen ifrån Frostmofjället

av Laura Fitinghoff. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1989 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Det är nödår i Norrland på 1860-talet, vinter och kallt. Sju syskon har nyss blivit föräldralösa. Av rädsla för att säljas på auktion flyr de över fjället, fast beslutna att hålla ihop. Geten Gullspira tar de med sig. Ante, 13 år, tar ansvaret för sina småsyskon. Klassisk barnbok.

Det susar i säven

av Kenneth Grahame. Inläst ur Tiden, 2005 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 9 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Engelsk barnboksklassiker, från 1908, om Vattenråtta, Grävling, Mullvad och Padda och deras liv vid stranden av en engelsk flod. Vännerna gör trevliga utflykter med matkorgar, men råkar också ut för besvärligheter och allehanda äventyr. Med sitt varierade, humoristiska och fortfarande moderna språk erbjuder förf. en berättelse som går på djupet utan att förlora i lätthet. K.G., engelsk förf, 1859-1932.

Josefin

av Maria Gripe. Inläst ur Bonniers juniorförlag, cop. 1961 (tr. 1985) av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Josefin är 6 år och yngsta barnet i en prästfamilj på landet. Hennes syskon är vuxna och föräldrarna medelålders. Hon lever ganska isolerat i sin egen fantasivärld och har svårt att skilja på fantasi och verklighet. En dag tror hon sig ha mött "Gubben Gud".

Flykten från Berganien

av Eva Ibbotson. Inläst ur Bergh, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Tally är 12 år och hennes klass får ett erbjudande om att delta i en internationell folkdansfestival i landet Berganien, vid tiden för andra världskriget. Men Berganiens kung blir dödad och alla barnen hjälps åt att smuggla landets kronprins ut ur landet - den dramatiska flykten tillbaka till England har börjat.

Kometen kommer

av Tove Jansson. Inläst ur Alfabeta, 2004 (tr. 2008) av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

Lille Sniff hittar mystiska tecken i sin grotta, de ser ut som en stjärna med en svans efter sig. Varken Sniff eller Mumintrollet vet vad de ska tro men Bisamråttan säger att en ondskefull komet är på väg mot deras fridfulla dal. För att få veta mer ger de sig iväg mot Observatoriet i Ensliga Bergen och de får uppleva både hemska och roliga äventyr. Kometen blir alltmer hotfull men om de hinner tillbaka till Mumintrollets pappa och mamma är de i säkerhet.

Hedvig

av Annelis Johansson. Inläst ur Opal, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar (3 tim., 45 min. ). DAISY text och ljud.

Elna är en rätt blyg tjej som till skillnad från sin perfekta storasyster varken är populär eller har kompisar. Men det senare ändras när Hedvig börjar i klassen. Hedvig med långt rufsigt hår som gör som hon vill utan att bry sig om vad andra tycker. Gillar hon att klättra i träd så gör hon det. Trots att det anses barnsligt. Hon är bara så självklar. Ingen kan någonsin ana att hon bävar varje gång hon öppnar dörren hemma.

Kitty och e-postmysteriet

av Carolyn Keene. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Det är sommar och Kitty har sett fram emot att få segla tillsammans med kompisen George. Men innan semestern börjar på riktigt har hon lovat att hjälpa sin pappa på hans kontor några veckor. En dag gör hon en skrämmande upptäckt när hon sitter framför datorn och kopierar dokument. Någon på hennes pappas advokatbyrå har via e-post läckt hemligstämplade uppgifter. Men vem, och varför?

Skriet från vildmarken

av Jack London. Inläst ur Rabén & Sjögren, cop. 1999 (tr. 2009) av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Lättläst och bearbetad version av den kända berättelsen om hunden Buck och hans äventyr bland onda och goda människor. Känslan för hundens karaktär och hans umbäranden i Alaskas vildmark framgår tydligt. Boken inleds med en kort introduktion om boken och dess författare.

Eddie och Johanna

av Viveca Lärn. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2001 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien som börjar med Eddie och Maxon Jaxon. På egen hand åker Eddie till Lysekil och faster Soffan. Här träffar han Johanna, som blir hans första riktigt egna kompis. Han lär henne simma på många sätt och de har mycket roligt ihop. En ömsint berättelse om vänskap.

Frankenstein

av Gertrud Malmberg. Inläst ur Lindskog, 2005 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Vetenskapsmannen Victor Frankenstein gör i början av 1800-talet en fantastisk upptäckt. Han finner svaret på livets gåta och skapar en konstgjord människa av olika likdelar. Varelsen får liv, men Frankenstein inser snart att han har skapat ett monster i stället för en människa. Frankenstein ångrar snart att han gett varelsen liv, men då är det för sent. Både Frankenstein och varelsen han skapat går mot ett dystert öde.

Nalle Puh

av A.A. Milne. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2005 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Omistlig, klassisk engelsk barnbok full av underfundig humor och värme. Om pojken Christoffer Robin och alla hans djur, den vänlige Nalle Puh, "en björn med mycket liten hjärna", den dystra åsnan I-or, den ängslige lille Nasse och flera andra.

Anne på Grönkulla

av Lucy Maud Montgomery. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2003 (tr. 2008) av Britt Örnehed. Talboken omfattar 13 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i en serie. Den rödhåriga Anne kommer som 11-åring till ett äldre syskonpar som fosterbarn. Här får hon ett hem, går i skolan och uppfostras strängt. Hon är mycket fantasifull och älskar att skriva allt, från romaner till poesi. Tid: Kanada i slutet av 1800-talet. Klassisk barnbok.

När allt förändrades

Inläst ur En bok för alla, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

17 science fiction-noveller. Korta och långa. Humoristiska och dystra. Allvarliga, provocerande och filosofiska. Frågor ställs på ända och ideologier dras till sin spets. Vad skulle kunna hänt och vad kan hända? Vad gör en människa till människa? Hur mycket ska staten få bestämma? Och vad kan politisk korrekthet leda till? Alla har det gemensamt att de visar att: Ingenting är statiskt. Allt kan förändras.

Paula är hundvakt

av Ursel Scheffler. Inläst ur Bergh, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 43 min.. DAISY text och ljud.

Paulas bästis Sine har fått en hundvalp. Paula vill också ha en egen hund, men hennes storebror är allergisk. När skolans musiklärare behöver hundvakt åt Fidelio på söndagarna ställer Paula upp förstås!

Mirakelpojken

av Ulf Stark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2006 av Örjan Blix. Talboken omfattar 17 min.. DAISY text och ljud.

Ulf är för liten för att följa med sin bror och hans kompisar och titta på det Stora cykelloppet. För Ulf går vilse hela tiden, så han får inte gå utanför tomten. Men cykla på tomten går väl bra? Helt plötsligt har han cyklat ut och nerför gatan. Men det kan ju inte vara fel för han har ju inte gått utanför tomten. Hur det nu går till så hamnar Ulf mitt i det Stora cykelloppet och plötsligt är han vilse igen.

Pusspojken

av Ulf Stark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 19 min.. DAISY text och ljud.

Ulf måste lära sig att pussas. Brorsan kan ju och har gjort det minst 100 gånger. Men vem kan lära honom om kärlekens mysterier? Då dyker Berit upp, en tjej som retas av de andra killarna för att hon är så tuff. Hon bestämmer sig för att ge Ulf pusslektioner. Och Ulf vågar inte säga emot. Till slut visar det sig dock att Berit kanske är lite söt ändå och det där med att pussas är rätt mysigt.

Eddie och Maxon Jaxon

av Viveca Sundvall. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1994 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Eddie är sju år gammal och ska börja skolan. Han vill hellre ha ett riktigt jobb, till exempel som kamelskötare. I skolan måste man visst kunna snyta sig själv och höra på. Eddie vet inte vilket som är värst. Tur att han har tre rådgivare på väggen: Madonna, Maradona och Maxon Jaxon (Michael Jackson). Dessutom har Eddie lärt sig en svår konst, han kan hålla huvudet kallt.

En barkbåt till Eddie

av Viveca Sundvall. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1992 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Eddie och Maxon Jaxon. Eddie och hans bror Anders får ta hand om magisterns stora hund en tid. Men Eddie blir mycket sjuk; på sjukhuset konstateras att han inte tål hundar och det gör honom mycket ledsen. Eddies pappa som mest arbetar och dricker, rycker upp sig och ägnar mer tid åt sönerna. Rolig bok full av episoder och infall samt allvar i botten.

Sotarpojken

av Lisa Tetzner. Inläst ur Tiden, 1988 av Anna Döbling. Talboken omfattar 17 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

I denna samlingsvolym ingår: Sotarpojken i Alperna, Sotarpojken i Milano, Sotarpojken och de svarta bröderna, Sotarpojkens flykt. I Norditaliens fattiga bergsbyar tvingades många föräldrar sälja sina söner som sotarpojkar till Milano. Deras liv blev ofta kort p.g.a. de farliga och ohälsosamma arbetsförhållandena. Klassisk barnbok från 1938.

Spinks

av Anna Vikström. Inläst ur Opal, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar (4 tim., 5 min. ). DAISY text och ljud.

På väg hem genom gångtunneln blir tonårige Kim vittne till något obehagligt, tre tjejer verkar hota en fjärde person om den personen inte kan leverera vad tjejerna vill ha. Fler händelser samt lite egna efterforskningar gör Kim alltmer övertygad om att det handlar om knark, kokain. Kanske är den nya tjejen i klassen, Johanne, inblandad? Samtidigt har Kim svårt att förstå sig på Jack. Är de ihop?

Spindelbarnen [Elektronisk version]

av Gudrun Wessnert. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar (7 tim., 18 min. ). DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Sam Fraser. En realistisk berättelse om barnhusbarn på 1800-talet, där magi efterhand spelar en alltmer avgörande roll. "Syster Elsibes barnhus för hittebarn och vanföra" är ett dystert ställe på den vindpinade landsbygden. Hit transporteras Samantha, Sam, och tas emot av föreståndarna, två hemska kvinnor. Men hon är inte ensam, barnhusbarnen Immy, Siggsy och deras kamrater blir hennes vänner.

Vampyrtvillingarna

av Henriette Wich. Inläst ur Bergh, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 51 min.,. DAISY text och ljud.

Snart är det dags för den årliga flygtävlingen. Då deltar vampyrer från hela Transsylvanien. Men Vladi, som alltid brukar vinna, är sjuk. Så istället får hans tvillingbror Stani rycka in, han som alltid kommer sist. Men hur ska han hinna bli lika bra som Vladi på den korta tiden? Vladi ska visa honom hur man gör.

Facklitteratur

Arkeologi

På jakt efter guld och gråsten

av Bjørn Arild Ersland. Inläst ur Nordan, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.