Nya talböcker maj 2011

Nya talböcker maj 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 252 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Illusioner

av Jeff Abbott. Inläst ur Damm, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 13 tim., 21 min..

Ben Forsberg, framgångsrik affärsman, sörjer sin mördade hustru. När han plötsligt själv står anklagad för mord och spioneri står han handfallen. Ett våldsamt möte med den före detta CIA-agenten Pilgrim får båda att inse att att någon satt dit dem. Ben lär sig snabbt att inget är vad det verkar vara och att han inte kan lita på någon. Trots att Pilgrim föredrar att arbeta ensam behöver han Ben för att hitta den skyldige.

Det där som nästan kväver dig

av Chimamanda Ngozi Adichie. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim. 35 min.. DAISY text och ljud.

Unga nigerianska kvinnor vänder ryggen år fattigdom, våld och korruption i hemlandet för att söka sig en bättre framtid i USA. Men utvandringen för också med sig svår hemlängtan och inre splittring: som ut- och invandrare kan man aldrig känna sig riktigt hemma någonstans. Detta är det bärande temat i denna novellsamling om afrikanska kvinnor som kämpar med sina känslor av hemlöshet och utanförskap, var de än befinner sig.

Gåvan

av Cecelia Ahern. Inläst ur Bazar, 2010 av Anders Palm. Talboken omfattar 10 tim..

På väg till jobbet en tidig vintermorgon träffar Lou den hemlöse Gabe. Lou blir nyfiken på honom och ser till att han får ett jobb på firmans postavdelning. Men snart börjar Lou ångra att han hjälpt Gabe. Hans blotta närvaro gör Lou illa till mods. Men när julen nalkas får Lou en magisk gåva från Gabe - en gåva som på ett mystiskt vis kommer att förändra honom för all framtid.

Och tänk den fagra prinsessan

av Marianne Ahrne. Inläst ur Månpocket, 1994 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 29 min..

Fyra medelålders kvinnor: Hannah, Camilla, Suzanne och Iris träffas med långa mellanrum för att berätta sina liv för varandra. I centrum står Camilla, gift med succéförfattaren Bernard Lange och bländande vacker. Men bakom den sköna fasaden öppnar sig ett tomhetens hål - hon utnyttjas av sin man och skickas ut i världen, bl.a. till Paris och Kuba, för att finna fakta till hans böcker.

En annan stad

av Michal Ajvaz. Inläst ur Aspekt, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

En snöig kväll hittar en man i ett antikvariat en bok skriven med en okänd skrift. När han öppnar den slås portarna upp till en parallell värld, ett Prag som är osynligt för vardagliga betraktare. Han dras obevekligen in i en virvel av mörka och gåtfulla händelser. Roman som för tankarna till Kafka eller Borges med sitt inslag av magisk realism. M.A., 1949 - .

I köket

av Monica Ali. Inläst ur Forum, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 18 tim., 5 min..

Gabriel Lightfoot, som är uppskattad köksmästare på Imperial Hotel i London, planerar i hemlighet att starta egen restaurang. Ukrainaren Yuri som bott i hotellets källare hittas död och Gabe hamnar i en härva av lögner och spioneri när han försöker hjälpa Yuris flickvän Lena. Förf. beskriver en mångkulturell miljö där illegala invandrare och en brokig skara av människor intar scenen.

Vildmarksliv och andra berättelser

av Dan Andersson. Inläst ur Zinderman, 1991 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 54 min..

Berättelser som D.A. skrev under åren 1917-1920. Titelnovellen annonserades inför att den skulle ges som följetong i Ny Tid som "en på författarens personliga upplevelser i Norra Minnesotas skogstrakter stödd verklighetsskildring". Det är ett äventyr i Mark Twains anda. Andra berättelser utspelas i Dalarnas finnmarker; några allvarsamma om tidens fattigdom, andra närmast att betrakta som humoresker. D.A., 1888-1920.

Frånfällen

av Einar Askestad. Inläst ur MBM, 2010 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Noveller vars genomgående tema är döden - "frånfällen" - som skildras på olika sätt i en mängd episoder och öden. Det handlar ofta om en längtan efter något annat innan det är för sent. Hela tiden finns här tomhet, tystnad, sorg och den förvirring som uppstår när någon försvinner. Men under vardagligheterna ruvar ett bråddjup. Med galghumor och lekfullt allvar lodar författaren i detta mörker som inte tycks ha något slut.

Furioso

av Carin Bartosch Edström. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 21 tim., 6 min..

Musikalisk deckare i Agatha Christie-anda. Fyra kvinnliga musiker samlas på en öde skärgårdsö för att spela in Wilhelm Stenhammars sista stråkkvartett. När Louise Armstahl skadar handen och upplåter första violin till världsviolinisten och förföraren Raoul Liebeskind rubbas maktbalansen bland de fyra stråkmusikerna. Djursholmskommissarien Ebba Schröder får i efterhand reda ut vad som verkligen hände på ön. Förf. tonsättare.

Bilden

av Jean de Berg. Inläst ur Vertigo, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 2 tim., 38 min..

Intensiv berättelse om tre människor i Paris: den unge mannen och berättaren Jean de Berg, den dominanta Claire och den vackra Anne. Deras relation utvecklas till en avancerad teater av underkastelse och extrema lekar; ett sadomasochistiskt rollspel som blir alltmer utstuderat. Grymma ritualer och njutningsfulla bestraffningar avlöser varandra, men det är oklart vem som har den verkliga makten. Erotisk klassiker från 1956.

New Frontier Hotel

av Line Blikstad. Inläst ur Norstedt, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

När Edith är 19 år föder hon en son, John. Tiden är mitten av 1950-talet. Hon reser till Amerika och lämnar pojken hos sina föräldrar i Norge. På New Frontier Hotel i Las Vegas träffar hon en ung Elvis Presley - ett möte som förändrar henne för alltid. Tiden går, Edith flyttar tillbaka till Norge och när John blir vuxen emigrerar han till Amerika. Familjeskildring som innehåller många hemligheter och spänningar.

Uppsåt

av Ulla Bolinder. Inläst ur Sivart, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 45 min..

Del 4, fristående, i författarens serie om journalisten David Weber. Lilian Lovén är läkarsekreterare och en dag sjunker hon ihop på sin arbetsplats, svårt knivskuren. Trots intensiv och snabb vård går inte hennes liv att rädda. Det finns inga kända vittnen till händelsen och polisen inleder ett mödosamt arbete med att samla in vittnesuppgifter. Varför dödades Ulla?

Kattvinter

av Cecilia Borgkvist. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Filip är på en fest, men han dansar inte. Istället står han med chipsskålen i handen och smygtittar på Natalie. Hon är så snygg med sitt långa ljusa hår. Synd att hon är ihop med hans bästa kompis Björn. Men när Björn hånglar med fel tjej på balkongen förändras allt. Plötsligt vill Natalie vara ihop med Filip! Tre år senare bor de ihop i en lägenhet mitt i stan.

Hjärtevänner

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 9 min..

Del 36 i släktsagan om Hannah. Sebjörg kan inte tro på att Allina verkligen hotar med att ange henne. Straffet för att ha gömt desertörer under kriget är väldigt strängt - och det skulle Allina utsätta henne för bara för att hon inte ville ha Augustin! Sebjörg känner själv att hon aldrig har uppmuntrat Augustin eller lovat honom något, det är en helt annan man hon vill ha uppmärksamhet ifrån.

Brott & framgång

av Jeppe Brixvold. Inläst ur Modernista, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

I vild panik flyr en man från ett brott han - kanske - begått. Han lämnar en död flickvän bakom sig, stjäl en bil, färdas genom Frankrike för att sedan resa vidare genom olika tider och miljöer. Allt sker i en rasande fart och hoppen i tid och rum skapar tillsammans en drömlik känsla. Samtidssatir blandas med urtida allvar och hela tiden finns en känsla av skuld, både individuell och kollektiv. Uppmärksammad dansk roman.

Svärdsång

av Bernard Cornwell. Inläst ur Bazar, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 18 min..

Del 4 i serien om Uhtred. Året är 885 och fred råder i England. Landet är uppdelat i ett danskt kungadöme i norr och kung Alfreds Wessex i söder. Freden är bräcklig och vikingarna belägrar på nytt London. Jarlarna Torkildson och dansken Hasting för tillsammans befäl över en här på minst tusen man. Saxaren Uhtred, fostrad av danerna, har som sin uppgift att förvisa de skövlande vikingarna och återta kontrollen över London.

Alla lyckliga familjer liknar varandra

av Claes De Faire. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

Jan-Carl och Louise lever i ett destruktivt äktenskap i det högre sociala skiktet. Medan J-C. briljerar i karriären är det L. som står för anorna. De lever sida vid sida med en avgrund emellan sig och de gör allt för att dölja sprickorna i den perfekta fasaden. Tonårsdottern Julias liv på internatskolan verkar utåt lyckat, men hon för i själva verket ett självdestruktivt liv och är på väg i sina föräldrars fotspår.

Dagen före lyckan

av Erri De Luca. Inläst ur Akvilon, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 25 min..

Om en föräldralös pojke som växer upp i de trånga gatorna i Neapel strax efter andra världskriget. Han bor ensam i ett gammalt bostadshus. Dom Gaetano, husets portvakt, tar hand om honom och blir hans vän. En berättelse om kärlek, passionerat liv och längtan efter frihet, men också en kärleksförklaring till staden Neapel och dess invånare. E.D.L, född 1950 i Neapel är en av Italiens mest uppmärksammade, samtida författare.

Ät mig

av Agnès Desarthe. Inläst ur Sekwa, 2010 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

Myriam, en vilsen, men kreativ kvinna i 40-årsåldern, öppnar en restaurant med namnet Chez moi, i ett försök att ge sig själv en ny chans i livet. Där kan hon experimentera med nya och spännande skapelser, baserade på lika delar dröm och verklighet och med smak av henne själv. Samtidigt för hon en ständig dialog med vänner och bekanta, levande och döda, för att försöka gottgöra de misstag hon gjort i sitt tidigare liv.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar

av Lucy Dillon. Inläst ur Forum, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 20 min..

Rachel har förlorat sitt jobb på reklambyrån, samtidigt som pojkvännen har gjort slut. Men när hon ärver ett hus på landet och en hundgård full med övergivna hundar ändras tillvaron. Hon blir alltmer engagerad i arbetet med hundarna, och människor i omgivningen vill hjälpa henne. Under hundpromenaderna knyts nya band - inte minst med traktens attraktive veterinär.

En underjordisk dagbok

av Fedor Michajlovitj Dostojevskij. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

En före detta tjänsteman har dragit sig tillbaka till sitt kyffe i Sankt Petersburg. Här isolerar han sig och gör i sin dagbok anteckningar med häftiga utfall mot den samtid som han inte vill - eller inte kan- inordna sig i. Denna monolog av källarmänniskan, från 1864, är ett centralt verk i D:s författarskap. Nyöversättning och efterord av Barbro Lönnqvist. Tidigare utgåva med titeln "Anteckningar från ett källarhål".

Aileme - befrielsens tid

av Johan Ehrenberg. Inläst ur Onsdag, 2005 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 18 tim., 53 min..

Aileme av huset Faine har fått kraften av Loke, men han har också makten över henne. Hennes möten med Loke och Oden är våldsamma. Med i striden finns också alver och dvärgar och Jha, den kristne guden. När Jha försöker ge Messias-rollen till Nair, legosoldat och mördare, så vägrar denne att ta på sig den. Tillsammans med sina vänner möter hon gudarna i en strid utanför Midgård.

Sommarmord

av Sven B. Ek. Inläst ur Bonnier, 1969 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Gerhard Lindholm, sirlig adjunkt och ungkarl från Malmö, befinner sig på ett sommarpensionat i Småland. Allt är lugnt och fridfullt ända fram tills dess att ett mord inträffar. Adjunkten föresätter sig att finna mördaren och tycker att tillkallad polis, den bullersamme intendent Larsson, mer stjälper än hjälper. Humoristisk pusseldeckare från 60-talet.

Hannahs gåva

av Margaret Evans. Inläst ur Bra böcker, 1996 av Christina Hellman. Talboken omfattar 27 tim., 25 min..

Släktroman som utspelas i en liten stad i Wales i England. I centrum står arbetarflickan Hannah, som har en sällsam gåva - hon är synsk. Hannah genomlever de båda världskrigen, förlorar många anhöriga och kämpar mot fattigdom och elände. Äktenskapet blir en katastrof, och mannen hon älskar synes ouppnåelig. Men trots allt elände förblir Hannah god och vacker, och till slut kommer belöningen.

Den japanska hemligheten

av Kaj Falkman. Inläst ur Langenskiöld, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Förf. K.F. är en diplomat med en litterär produktion bestående av flera böcker, antologier och haikuverk. Huvudpersonen Erik är en ung svensk diplomat som är på sin första utlandspost i Tokyo. Mötet med den japanska civilisationen driver honom att söka förstå vad som dröjer sig bakom tingen och maskerna. På Kejsarpalatsets garden party träffar han en italienska som han inleder ett förhållande med.

Man lever bara två gånger

av Ian Fleming. Inläst ur Bonnier, 1966 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Det är kallt krig och 1960-tal. James Bond får i uppdrag att övertyga "Tigern" Tanaka, det japanska underrättelseväsendets chef, om att britterna bör få ta del av de upplysningar japanerna fått sedan de lyckats forcera det chiffer ryssarna använder vid sin Stilla Havs-trafik. Och London kan få allt under förutsättning att Bond vill åta sig att på ett diskret, men våldsamt sätt befria Japan från en icke önskad gäst.

Dinosauriens fjädrar

av Sissel-Jo Gazan. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 18 tim., 12 min..

Anna Bella Nor ska precis lägga fram sin avhandling om dinosauriernas utvecklingslinje när Lars Helland, hennes handledare, hittas död med hennes avhandling i knäet och magen full av parasiter. Anna Bella dras in i en hotfull brottshärva. Snart inträffar ännu ett dödsfall i bekantskapskretsen. Polisen Søren Marhauge försöker med hennes hjälp förstå orsaken till Hellands död och universitetsvärldens intriger.

Denna dödens kropp

av Elizabeth George. Inläst ur Norstedt, 2011 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 28 tim., 37 min..

En ung kvinna hittas mördad på en kyrkogård i London. Mordet får kommissarie Thomas Lynley att återgå i tjänst efter en lång bortavaro i samband med mordet på hustrun Helen. Återkomsten är efterlängtad då missnöjet med den nya chefen på mordroteln, Isabelle Ardery, växer och utredningsarbetet har kört fast. Mordspåret leder till en nationalpark i Hampshire som ruvar på gruvliga hemligheter och lyder under egna lagar.

Att bo i världen

av Natalia Ginzburg. Inläst ur Perla, 2010 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

N.G., 1916-1991, räknas som en av den italienska efterkrigslitteraturens främsta författare. Utöver romaner, noveller och teaterpjäser skrev hon också ett stort antal essäer och artiklar, ofta med självbiografiskt innehåll. En del av dessa har samlats i denna bok. De är skrivna mellan åren 1944 och 1970, är rika på innehåll och speglar delar av Ginzburgs bitvis svåra liv utan att vara sentimentala.

Kullen

av Jean Giono. Inläst ur Grate, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 50 min..

I ett av de fyra övervuxna husen i den ödsliga provensalska byn på kullens sluttning ligger gubben Janet på sitt yttersta. I sin krafts dagar besatt han en trollkraft som fick byn att blomstra. Nu yrar han hemlighetsfulla, oroande ord. Snart följer olyckor slag i slag. J.G., 1895-1970, en av Frankrikes främsta 1900-tals-författare, föddes och levde hela sitt liv i norra Provence där även denna roman utspelar sig.

Sanningens svärd

av Terry Goodkind. Inläst ur Damm, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 23: 4 tim., 25 min. : mono.

Kahlan lider fortfarande av sin svåra minnesförlust. Hon blir infångad av krigsherren Jagang som lyckas binda henne med kragen också utan att Mörkrets systrar är närvarande. Hon är osynlig för en del, men andra ser henne. När det stora spelet närmar sig kommer en bur med fängslade män förbi. En av dem ser henne och anropar henne. Det är Rickard och hans glädje är stor.

Vår man i Havanna

av Graham Greene. Inläst ur Norstedt, 1974 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Skämtsam spionhistoria om dammsugarförsäljaren Mr. Wormold med dubbelliv som hemlig agent.

Middag med en fullkomlig främling

av David Gregory. Inläst ur Gospel Media, 2007 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 2 tim., 31 min..

När Nick får en inbjudan från Jesus att dela en middag med honom uppfattar Nick det som ett skämt från sina kollegor. Allt eftersom kvällen fortskrider befinner sig Nick indragen i en förbryllande konversation med Jesus och kommer snart ur balans. Jesus vet mycket om Nicks privatliv och det verkar som om kvällen är på väg att förvandla Nicks liv för alltid.

Hemligheten

av Philippe Grimbert. Inläst ur Norstedt, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 15 min..

Philippe växer upp i efterkrigstidens Paris. Han är ett sjukligt barn, som inte motsvarar sina föräldrars förhoppningar, och uppfinner en låtsasbror som är modig och kan slåss. Föga anar han att han är på väg att röja en väl förborgad hemlighet. En hemlighet om svek med förödande konsekvenser som utspelas inom familjen i skuggan av Förintelsen. Romanen, som har självbiografiska inslag, är översatt till flera språk.

Judaskyssen

av Anna Grue. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 14 tim., 28 min..

Innerst inne anar konstläraren Ursula Olesen att det är för bra för att vara sant. Kan den unge Jakob verkligen vara förälskad i henne? De målar upp storslagna planer för framtiden. Men en dag är Jakob spårlöst försvunnen och hennes bankkonton tömda. Ursula inser att hon måste handla snabbt, men vill inte kontakta polisen. Det känns förödmjukande att som medelålders kvinna ha utsatts för en solochvårare.

Mäta tid

av Helon Habila. Inläst ur Tranan, 2010 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 13 tim., 47 min..

Moderslösa tvillingbröderna Mamo och LaMamo är väldigt olika men de delar sitt hat mot sin despotiske och ärelystne far Lamang. Mamo är sjuklig och stannar kvar i den lilla byn Keti i norra Nigeria. Så småningom blir han historiker och får uppdrag att skriva en släktkrönika. Den starka LaMamo rymmer hemifrån vid 16 års ålder och blir soldat i olika afrikanska krig.

Föräldrar och barn

av Emil Hakl. Inläst ur Aspekt, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Charmig, anekdotspäckad dialog mellan en pensionerad far, född i Zagreb, och hans medelålders son. De vandrar runt i den tjeckiska huvudstaden medan samtalet pågår. Sitter i en hörna på någon krog och pratar sig igenom Prags parker. Pappan minns det gamla Jugoslavien och vill lära sonen om det. Sonen i sin tur för in pappans tankar på samtida förvecklingar. E.H., tjeckisk förf., 1958 - .

Stannfåglarna

av Inger Henricson. Inläst ur Bokverket, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 48 min..

I Klippsta i Norrlands inland lever Kristina och Johan. Året är 1901 och de drivs att börja bygga ett hemman utan att ha tillstånd. Två gånger river myndigheterna deras hem. Till sist kommer tillståndet och livet blir lugnare. Både Kristina och Johan deltar i arbetarrörelsens kamp mot skogsbolagen. Skildringen följer dem till freden efter andra världskriget när Kristina ser tillbaka på sitt strävsamma liv.

Solens ende son

av Stefan Hjertquist. Inläst ur Stefan Hjertquist, cop. 2010 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 17 tim., 56 min..

De blev förda bakom stjärnornas ljus och vägleddes in i en avlägsen kulturs alla hemligheter. Den osannolika historien blev ett kryptiskt mysterium för kriminalchef Holmberg och hans kolleger på den lilla polisstationen i Borgholm. Öland förändrades över några dagar och nätter till skräckens ö. En psykotisk galning gäckade polisen med sin list och höll folket i ett isande grepp.

Hängivelsen

av Elisabeth Hjorth. Inläst ur Norstedt, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Cecilia är en ung och ambitiös kvinna som är på jakt efter en mening i sin tillvaro. Hon söker sig till en liten frikyrkoförsamling på den skånska landsbygden. Där möter hon Marie och Einar som hon lär sig att älska till utplåningens gräns. Deras kärlek gör henne till en annan - och den begär det yttersta offret. Nedtonad och suggestiv berättelse om tro, makt och gruppdynamik.

Änkans andra natt i skogen

av Ingvar Holm. Inläst ur Carlsson, 1998. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

I trakten av Vik i Skånes Österlen ligger Bassakull. Där finns berättelsens huvudperson: änkan Alice Enhörning. Där finns också hennes vänner och bekanta, hennes släktingar samt också fiender eftersom släktfejder pågått i generationer. Alice dominanta mor spelar en stor roll i berättelsen. Sagor och sägner från trakten berikar berättelsen med humor och dramatik.

Himalayabreven

av Kristina Hård. Inläst ur Kabusa, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Den kvinnliga huvudpersonen är en skicklig bedragerska. Hon har många namn- Milla, Julia, Sara - och kan snabbt byta identitet, hårfärg och bostad. Och hon kan vara våldsam om det behövs. Några kärleksbrev som botanisten Elias skrev, på Himalayas högplatå år 1906, till Rosa hemma i Sverige bildar ett nav i tillvaron. Roman som handlar om ett identitetssökande som med lätthet ändrar gestalt i tid och rum.

I de utstöttas värld

av Petr Jakubovitj. Inläst ur Murbräckan, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 33 tim..

Detaljrik dokumentärroman i stil med Dostojevskijs Döda huset, tillika trovärdig skildring av villkoren bland 1800-talets ryska straffångar. Förf. satt själv fängslad i Sibirien för revolutionär verksamhet och belyser såväl straffmetoder som sociala orättvisor i det gamla Ryssland. Romanen rymmer även tänkvärda reflexioner kring brott och straff, ondska, skuld och lidande. P.F.J., rysk förf., 1860-1911.

Landsförrädaren

av Anders Jallai. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 56 min..

Fristående fortsättning på Spionen på FRA. Som belöning för en framgångsrik operation får f.d. spionen och stridsflygaren A. Modin tillåtelse att under en natt ta del av dokument i Säpos hemliga arkiv. Han upptäcker då en akt om mordet på statsminister P. Olofsson och inser att mycket fattas i den officiella mordutredningen. När han senare blir utsatt för ett mordförsök står det klart att han är något stort på spåren.

När skruven dras åt

av Henry James. Inläst ur Modernista, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim..

Anglosaxisk skräckklassiker från 1898. En ung guvernant kommer till det ensliga godset Bly utanför London för att undervisa två föräldralösa barn. Där möts hon av en stämning av iskall och stirrande övernaturlighet, de skyddslösa barnen och en mystisk husföreståndarinna. Alltmer osäker försöker hon ringa in fasans egentliga källa. Nyöversättning av Ola Klingberg med förord av Mattias Fyhr. H.J., 1843-1916.

Mardröm

av Peter James. Inläst ur Viva, 1990 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 41 min..

En ung flicka är nära att bli våldtagen och mördad, men undkommer som genom ett under. Många år senare börjar hon drömma olika katastrofsituationer där personen som antastade henne i barndomen alltid är med. Drömmarna visar sig vara ett slags varsel, händelserna i dem inträffar i verkligheten. Spänningsroman med parapsykologiska inslag.

En sköterskas samvete

av William Johnston. Inläst ur Kometförlaget, 1970 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Berättelse om kärlek i nordamerikansk sjukhusmiljö. Boken ingår i en serie kallad De nya läkarromanerna och som gavs ut under tidigt 1970-tal. En lätt samhällskritisk udd kan skönjas i handlingen som även har inslag med kommunalpolitik.

Dubbelbröllop

av William Katz. Inläst ur Richter, 1991 av Christina Hellman. Talboken omfattar 11 tim., 18 min..

Bret och Sarah, ett framgångsrikt par i Washington, planerar sin bröllopsdag. Varför inte återupprepa dubbellbröllopet tjugo år tidigare med de närmaste vännerna, Shel och Ramy. Men den originella idén tar en överraskande vändning när det visar sig att båda paren är otrogna med varandra. Bröllopsceremonin får mardrömslika och livsavgörande konsekvenser för alla inblandade.

Solens sista strålar

av Guy Gavriel Kay. Inläst ur Onsdag, cop. 2006 av Anita Molander. Talboken omfattar 19 tim., 24 min..

I sin ungdom enade den nu åldrande kung Aeldred landet Anglcyn och befriade det från erlingarna. Nu står han inför en ny utmaning. I Cyngael lever furstesönerna Alun och Dai ab Owyn ett bekymmerslöst liv i skärningspunkten mellan magi och maktpolitik i Dubbelmånevärlden. De hamnar i strid med de grymma erlingarna. Den unge erlingen Bern Thorkellson deltar i anfallet. Huvudteman är hat, hämnd och försoning.

Cap Esterel

av Tanja Langer. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

Den unge arkitekten Michel har avslutat sitt första stora projekt och tagit in på ett slitet pensionat på Franska Rivieran. Resan väcker smärtsamma minnen hos Michel - för trettio år sedan drunknade hans föräldrar i Medelhavet. Andra röster förmedlar också de känslor av sorg och längtan som genomsyrar romanen. På ett korthugget och poetiskt språk framkallas sedan länge bortträngda minnen. T.L., 1962- , uppmärksammad tysk förf.

Kajerna vid Hudson River

av Gösta Larsson. Inläst ur BookLund, 2011 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 12 tim., 20 min..

Hamnen i New York är invandraren Jans egentliga hemland. Han lever med ryggen mot staden och hamnen är som ett levande väsen - nyckfull, grym, orättvis, underbar. Livet förändras till en viss del för Jan när han träffar en annan invandrare, norskan Karen. Arbetarskildring från 1946 - nu för första gången på svenska - skriven av den svenskamerikanske författaren G.N., 1898-1955. Förord av Frederik Ekelund.

De hemlösa

av Yiyun Li. Inläst ur Norstedt, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 13 tim., 57 min..

Det är en morgon våren 1979 i en kinesisk provinsstad. Den unga kvinnan Gu Shan ska avrättas för kontrarevolutionära aktiviteter. Hennes öde väcker starka känslor hos många av stadens invånare: pojken Tong, den handikappade flickan Nini som lever på att stjäla kol, den drömmande Bashi samt reportern Kai. Protesterna mot det repressiva samhällssystemet växer. Många levnadsöden vävs samman i denna prisbelönade debutroman.

Sockerdöden

av Unni Lindell. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 12 tim., 5 min..

Åttonde romanen med kriminalkommissarie Cato Isaksen. Ett sexton år gammalt fall, avskrivet som plötslig spädbarnsdöd, får ny aktualitet då Kari Helene, storasyster till den avlidne plötsligt minns något hon förträngt. Polischefen Martin Enger är vän till familjen och den enda Kari Helene vågar anförtro sig åt. Men kvällen före deras avtalade möte dör Martin i en bilolycka och Oslopolisen blir inkopplad på fallet.

Fjärran han drumlar eller Så kan det gå när inte tagelskjortan är på

av Herman Lindqvist. Inläst ur Bra böcker, 1993 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 37 min..

En samling kåserier och berättelser om oss människor, i synnerhet svenskar, och våra försök förr och nu att njuta av livet i Sverige, i Europa och i världen. Det handlar om konsten att resa, konsten att slappna av, konsten att äta, konsten att älska, med flera nyttiga färdigheter på livets knöliga stig.

Och allt skall vara kärlek

av Kristian Lundberg. Inläst ur Ordfront, 2011 av Erik Olsson. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Författaren jobbar inte längre på Yarden, omställningsplatsen i Malmö hamn som han skildrade i romanen med samma namn. Han är inte säker på om den bok han skrev var den han egentligen ville skriva. Han undrar om han någonsin kommer att sluta fred med sitt förflutna. Och så är det kärleken. Hur kan man beskriva något så oerhört, något så omvälvande? Är det möjligt att vända tillbaka, att gottgöra det onda man en gång gjort?

Julgranskriget

av Thomas Lundh. Inläst ur Isaberg, 2003 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Sonny och Rolle var på 1960-talet de bästa vänner. De bodde på samma gata i Värnamo och delade varandras alla hemligheter. Som vuxna har tiden märkt dem på olika sätt: Advokaten Sonny har skapat sig en förmögenhet genom fastighetsspekulationer. Rolle är narkoman och kåkfarare. När de återförenas är de bittra fiender och Rolle funderar på hur han ska kunna hämnas ett svek i ungdomen.

Gracie

av Veronika Malmgren. Inläst ur Bromberg, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Klara ska snart åka hem till Sverige efter ett år i den lilla staden Manning i Kansas. Hennes vän Penelope har en Cabriolet som heter Gracie och bilen är deras enda möjlighet att ta sig någonstans. Under varma kvällar fäller de ned taket och kör ut på fälten. Roman om vänskap, tillhörighet och uppbrott, om att mötas och skiljas och om att en tid dela vardag tillsammans.

Rhesus

av Héléna Marienské. Inläst ur Modernista, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 5 min..

På ett hospice utanför Paris utbryter kalabalik. En skara överlevare anförda av Hector "El Toro" utkämpar ett krig som gäller mathållning, uppvärmning och rätten till sex. Till hemmet kommer en dag Rhesus, en man som visar sig kunna tillfredsställa de mest skilda behov. Problemet är att han inte är en människa utan en dvärgschimpans, något som visar sig kunna fungera på ett utmärkt sätt. Förf:s prisbelönta debutroman.

Djurvänner

av Anton Marklund. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 44 min..

Johannes, 17 år och autistisk, bor med sin familj utanför ett litet samhälle i Västerbotten. Det är en tuff uppväxt som kantas av utanförskap och svårigheter i skolan. Johannes luras till sattyg av jämnåriga. En berättelse om isolering och maktlöshet men också om den ömhet och samhörighet som kan uppstå mellan utsatta människor.

Legend

av Richard Matheson. Inläst ur Styxx, 2010 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Robert Neville är den sista människan på jorden, men han är inte ensam. En farsot har förvandlat resten av mänskligheten till fruktansvärda, nattlevande varelser som törstar efter Roberts blod. Hans liv består av att på dagarna åka runt i Los Angeles och leta efter sina fiender och göra slut på dem. På natten barrikaderar han sig. Så en dag händer något som stör hans monotoni. Men är det av ondo eller av godo?

Moçambique berättar: Kärlekens ärr

Inläst ur Tranan, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Antologi med 16 noveller från 1960-talet och framåt. Samlingen ger en fin introduktion till novellkonsten i Moçambique och många av berättelserna är mycket gripande. Här återfinns portalgestalter som José Craveirinha och Luis Bernardo Honwana liksom framstående företrädare för en mer samtida generation: Mia Couto, Paulina Chiziane och Joõ Paulo Borges Coelho. Förord av Stefan Helgesson.

Staden utan tid

av Enrique Moriel. Inläst ur Bazar, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 50 min..

Marta Vives, en ung biträdande jurist, utreder de mystiska omständigheterna kring en högre uppsatt mans plötsliga död. Ju mörkare delar av staden spåren för henne till, desto obehagligare blir sanningen bakom dödsfallen. Historisk äventyrsroman tillika spökroman och skildring av staden Barcelonas magiska förflutna. E. M., pseudonym för Francisco González Ledesma, född i Barcelona 1927.

Tre berättelser; tre män

av Valérie Mréjen. Inläst ur Modernista, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

Tre kortromaner, valda av Bodil Malmsten: Min morfar handlar om en familj sedd ur barnets perspektiv; Citrusmannen om en kvinna som älskar en man intill självutplåning och Eau Savage består av en faders monolog till sin vuxna dotter. Allt utspelas i Paris med omgivningar under ca 20 års tid. Förord av förf., som också är filmregissör och videokonstnär.

Mörkervarelser

Inläst ur Harlequin, 2010 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 14 tim., 26 min..

En samling vampyrberättelser. "Dansande död" handlar om en sekt vars enda mål är att förgöra vampyrerna. Sean, anar att hans nya danspartner, Rue döljer något. "Vandraren" handlar om ett rykte i en liten irländsk by att Donovan O Roark som blev vampyr en dag ska återvända. "Mörkrets brud" handlar om Gavin Deverouxs uppdrag: att döda kvinnan som hotat de odödas Högsta råd. Men är Gavin bara en bricka i ett spel?

Änglarna

av Ola Nilsson. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 2 tim., 37 min..

Den tyste och uttryckslösa Anders bor i en by i Jämtland. Mobbad i skolan kretsar hans liv nu kring att meka med bilar. Servitrisen Lisa pratar med Anders, han blir förälskad, men har svårt att hantera dessa känslor. Anna Kempe tillhör överklassen i byn och hennes uppväxt präglas av dramatiska förluster. Anders och Anna möts i sitt utanförskap; de är människor som "blev över". Andra delen i en trilogi som inleddes med Hundarna.

Promenaderna i Dalby hage

av Hanna Nordenhök. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 32 min..

En ung kvinna kommer över några pärmar som beskriver händelser som utspelades femtio år tidigare, i de akademiska kretsarna i Lund i mitten av 1950-talet. En mammas barndom, en mormors kringskurna värld. I de gamla dokumenten upptäcker hon en berättelse om att säga och om att tiga, att dölja och att svika, som hela tiden har beröringspunkter med hennes eget liv. Musikaliskt uppbyggd berättelse med poetiska underströmmar.

Och vinden ven-

av Towan Obrador. Inläst ur Gotlandsboken, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 57 min..

Del 2 av en gotländsk släkthistoria på den kvinnliga sidan. Händelserna utspelas i Visby och på den gotländska landsbygden under 1800-talet. Omsorgsfull släktforskning ligger till grund för romanen som vänder sig till intresserade av Gotlands historia och kvinnors villkor förr och nu. Förf. har under många år ansvarat för Medeltidsveckans teaterarrangemang i Visby.

Änglavakter

av Kristina Ohlsson. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 13 tim., 9 min..

En ung kvinna hittas styckad och begravd i ett skogsparti i Midsommarkransen i Stockholm. Det visar sig vara en student, Rebecca Trolle, som varit försvunnen i två år. Medan Alex Recht och hans utredare försöker förstå motivet till mordet görs fler fynd på brottsplatsen. Spåren leder till den mörkaste av sanningar. Tredje kriminalromanen om Fredrika Bergman och hennes kollegor.

God morgon kamrater

av Ondjaki. Inläst ur Tranan, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 3 tim., 34 min..

Ndalu är 12 år och bor i Angola. Året är 1990 och Ndalu och hans vänner försöker skapa sig en lycklig barndom i ett land i inbördeskrig. Kriget närmar sig sitt slut och Ndalu börjar genomskåda de vuxnas propaganda och säger adjö till barndomen. Ondjaki, född 1977 i Angola, skriver på portugisiska. Debutroman från 2001.

Paradisets fångar

av Arto Paasilinna. Inläst ur Bromberg, 2010 av Johan Svensson. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

En udda samling människor bestående av sjuksköterskor, flygvärdinnor, skogsarbetare och en journalist, överlever en krasch i Indonesiens övärld. Det är bäddat för friktion, men de stora utmaningarna blir hur man ska skaffa mat och vatten - samt ta sig ifrån ön där det dessutom pågår ett gerillakrig. Ett SOS-rop på hjälp faller inte alla på läppen. För några har platsen nämligen blivit en paradisö.

Väntrum

av Valeria Parrella. Inläst ur Astor, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 3 tim., 29 min..

En oväntad och därefter ofullständig graviditet leder till att Maria, fyrtiotvå år gammal, för första gången förlorar kontrollen över tillvaron. Hennes värld håller på att falla samman, men hon måste fortsätta för sin dotters skull. En berättelse om vad som händer när allt vi tar för givet blir främmande. V.P, född 1974, är en av förnyarna av den italienska samtidsprosan.

Amado mio

av Pier Paolo Pasolini. Inläst ur Italienska kulturinstitutet, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 36 min..

P.P.P., 1922-1975, var på sin tid en av de mest framträdande italienska kulturpersonligheterna som arbetade inom alla genrer - poesi, prosa, dramatik, film. Han var våldsamt polemisk och provokativ i sin kritik mot samhällets konsumism och förljugenhet. Denna roman utkom 1946 och handlar om Desderio, en ung intellektuell, och hans förälskelse i en ung pojke från den friuliska landsbygden.

Bikini

av James Patterson. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Telefonen ringer mitt i natten hemma hos paret McDaniels i Michigan. En okänd röst säger att det gäller deras dotter Kim, som studerar till läkare och rest till Hawaii för att stå modell. Den okände mannen har ett fruktansvärt budskap: Kim är försvunnen och det är han som tagit henne! Till Hawaii kommer Ben Hawkins, journalist, utsänd för att skriva om modellen och de fasansfulla händelser som sedan följer.

Mitt hjärta är ditt

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Del 10 i serien Tre systrar. Ingrid saknar Aron. Hon bestämmer sig för att vänta på honom tills han har avtjänat sitt straff och kommer ut från fängelset. Men drängen Matts har också ett gott öga till den fagra bonddottern. Det drar ihop sig till bröllop för Stina och Johannes. Men det ingen vet, är att paret bär på en nyhet som kommer att få stora följder för folket på Jakobvollen.

Skuggans spel

av Lars Rambe. Inläst ur Cosy Crime, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 11 tim., 11 min..

Den ökände yrkesförbrytaren Marcin Szalas rymmer från Bondhagens anstalt utanför Mariefred. Sommaren som följer skakas Sörmland av en våg av våld. Fredrik Gransjö, journalist på Strengnäs Dagblad och hans kollega Emilia börjar leta efter ett mönster i skeendet. Gradvis skingras skuggorna och en oväntad gestalt träder fram.

Chelsea Horror Hotel

av Dee Dee Ramone. Inläst ur BTM Books, 2010. Talboken omfattar $bc. DAISY text och ljud.

Chelsea Hotel i New York är ett mytomspunnet ställe där en mängd olika storheter har bott - Bob Dylan, Patti Smith, Jimi Hendrix m.fl. Här dödade även Sid Vicious i Sex Pistols sin flickvän Nancy Spungen. Allt sitter i väggarna när Dee Dee Ramone, en av medlemmarna i rockbandet Ramones, glider runt på hotellet. Han träffar udda personer och hamnar i äventyrliga situationer. "En berättelse om skräck, knark och rock'n'roll".

Tennets skrik

av Gundega Repse. Inläst ur Ariel, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 23 min..

Del 1 i en trilogi kallad Heavy Metal. Huvuddelen av berättelsen består av en flickas dagboksanteckningar och som sträcker sig från 11-årsåldern och fem år framåt. Tiden är sovjettidens 1970-tal och platsen oftast Riga. Rugetta är en människa i uppror mot allt: Sovjetsystemets förtryck, omgivningens hyckleri m.m. Och ändå är detta en bok full av humor. G.R., 1960 - , hör till det nutida Lettlands intressantare författare.

-ty floden måste till havet

av Eva-Gunilla Ribbing. Inläst ur Norlén & Slottner, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 18 tim., 23 min..

Halvdokumentär roman om Magnus Lagerlöf, 1778-1844, kusin till Esaias Tegnér och under många år präst i Nyed i Värmland. Med stöd av brev och annat tryckt material berättar förf., som växt upp i Lagerlöfs hem, om denne prästmans liv och omvärld: uppväxt, utbildning, familj och släkt, värmländska bruksmiljöer och prästgårdsinteriörer under 1800-talets första hälft.

Förföljd av det förflutna

av Nora Roberts. Inläst ur Bonnier, 2011 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 18 tim., 39 min..

Efter att ha överlevt ett mordförsök har Fiona Bristow skapat sig en ny tillvaro som hundtränare på en liten ö i norra USA. Men när nya kvinnolik hittas förstår hon att hon måste handla snabbt. Tillvägagångssättet är detsamma som hos den man Fiona en gång lyckades undkomma. Trots det tänker hon stanna. Hennes hundar beskyddar henne, liksom Simon Doyle, en nyinflyttad konstnär med vilken hon inleder en het romans.

Blåser upp till storm

av Alf Ronnby. Inläst ur Kronikan - kom!, cop. 2010 av Christina Hellman. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

En ung kvinna, Anna, kommer som lärare från storstaden till den lilla byn vid foten av fjället. Hon upplever dramatiska möten med glesbygdskulturen, finner kärleken genom Erik och möter människors kamp för överlevnad i en hård värld.

Himmel under Berlin

av Jaroslav Rudis. Inläst ur Aspekt, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Resa med musikaliska förtecken i Berlins tunnelbana. Petr Bém bryter upp från sitt liv i Prag, och beger sig med sin gitarr till den tyska metropolen. På en rytmisk och pulserande prosa skildras möten med originella karaktärer, såväl levande som döda, i Berlins underjordiska värld. Handlingen rör sig framåt i högt tempo och språket är färgat av den skitiga, urbana miljön. J.R., tjeckisk förf., 1972- .

Vecka 36

av Sofie Sarenbrant. Inläst ur Damm, 2010 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 8 tim..

Sommarsäsongen i fiskeläget Brantevik är över. För familjerna Winter och Malm har det varit en regnig semester. Bästa vännerna Johanna och Agnes är båda gravida. Sista kvällen går man till den lokala hamnkrogen. Men något går snett och på morgonen är Agnes borta. Hennes försvinnande blir veckans stora nyhet. Det blir en kamp mot tiden och allt tar en oväntad vändning när en död kvinna hittas uppspolad på en strand.

Centurion

av Simon Scarrow. Inläst ur Historiska media, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 13 tim., 21 min..

Det lilla ökenriket Palmyra är beläget mellan de två stormakterna Rom och Parthien. Partherna, Roms svurna fiender i öst, vill få kontroll över Palmyra för att stärka sin makt och på sikt invadera de romerska provinserna i öst. För att skydda kejsardömets gränser sätts Andra illyriska kohorten under befäl av prefekt Marco och centurion Cato i högsta beredskap.

Erövringen

av Simon Scarrow. Inläst ur Historiska media, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 12 tim., 32 min..

Erövringen av Britannien måste fortsätta. Året är 43 e. Kr. och den stridsvane och duglige centurionen Macro förebereder sig för ett omfattande fälttåg. I en lång och blodig kamp under Andra legionens standar måste fienden besegras. Men britanniernas våldsamma raseri och mod är olikt allt annat som de upplevt och romarna är plågsamt underlägsna i antal.

Jakten

av Simon Scarrow. Inläst ur Historiska media, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 11 tim., 57 min..

Året är 44 e. Kr., och den romerska armén har slagit läger utanför Camulodunum, nuvarande Colchester, i Britannien. Arméns befälhavare Aulus Plautius väntar på att hans familj ska anlända till stadens hamn. Men det blir storm, skeppet havererar, och Plautius familj tas till fånga av druider, det lokala prästerskapet i Britannien. Kan den erfarne centurionen Macro och hans medarbetare Cato rädda de tillfångatagna?

Skymningsinferno

av Sjón. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

Den självlärde vetenskapsmannen och ordsmidaren Jón Gudmundssons levnadsöde ligger till grund för denna berättelse. Jónas känner varje del av den isländska naturen, kan tyda de gamla skrifterna och diktar så att änglarna sjunger. När han år 1615 vägrar delta i den massaker på värnlösa baskiska valfångstmän som överheten gett order om, döms han till fredlöshet för att ha spritt trollkonst och kätteri.

Flickan från Paradiset

av Agneta Sjödin. Inläst ur Forum, 2011 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

Hittebarnet Yemen växer upp under harmoniska förhållanden i oasen Paradiset. Full av kärlek tar hon hand om sin fosterbror. Men deras ömsesidiga lycka stör den avundsjuka fostermodern och Yemen säljs som brud till en resande handelsman. Djupt sårad tvingas hon följa sin make till en annan oas där ett brutalt liv väntar. Men allt förändras den dag hon möter en vandringsman vid brunnen. Roman inspirerad av reinkarnationstanken.

I natt är du död

av Viveca Sten. Inläst ur Forum, 2011 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 11 tim., 54 min..

Fjärde deckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson och hans vän Nora Linde. En student, Marcus Nielsen, hittas hängd i Nacka. Ett avskedsbrev tyder på självmord, men Marcus mamma är övertygad om att sonen mördats och bönfaller polisen att inte avskriva ärendet. När polisen börjar nysta i fallet leder spåren till militärbasen Korsö utanför Sandhamn. Strax efteråt dör ytterligare en man med kopplingar till basen.

Tröst

av Stefan Stenudd. Inläst ur Arriba, 2003 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

En döende man ligger medvetslös på sjukhus. Anhöriga kommer på besök och talar och fritt ur hjärtat, för de är säkra på att han inget hör. Men det gör han, och ibland känner han kanske också vad de tänker. Han funderar över sitt liv, ganska lättsamt av avspänt, samtidigt som nära-döden-upplevelser blir alltmer framträdande i hans medvetande. En lättläst och underhållande bok om döden och det stora okända som väntar oss alla.

Mr Clarinet

av Nick Stone. Inläst ur Norstedt, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Max Mingus, före detta polis i Miami, har avtjänat ett sjuårigt fängelsestraff. När han släpps fri får han ett erbjudande från en familj Carver. Han ska hitta Charlie, son till miljonären Allain Carver som kidnappats tre år tidigare. Arvodet är enormt, tio miljoner dollar! Ryktet går att pojken har bortförts av Mr Clarinet, en musiker som med trolldom och magi sägs förleda barn och föra bort dem.

Hederns vägar

av Leonard Strömberg. Inläst ur Lindblad, 1965 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 27 min..

Den föräldralöse, men rättrådige gossen Arvid Stenson möter den adlige, men karaktärslöse ynglingen Hugo Dahlkrona. Arvid har framgång i livet eftersom han följer den smala vägen med gudsfruktan, redlighet och hårt arbete. Syndaren Hugo vandrar den breda vägen, men den visar sig leda till fattigdom, alkoholism och fördärv. Sedeskildring med religiös tendens, först utgiven 1920.

Roskilde

av Linn Strømsborg. Inläst ur Lindqvist Publishing, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 1 min..

Sommar betyder Roskildefestivalen för kompisgänget från Oslo. Det är en tradition och ett måste. På plats finner och förlorar de kärlekar, går på konserter och äventyr, förbudsbadar, campinghänger och dricker mängder med öl ur solvarma burkar. Med driv och tempo fångas en egenartad värld som genomströmmas av kärlek till musik och människor. L.S, 1986- , norsk förf.

Beato Angelicos flygande varelser

av Antonio Tabucchi. Inläst ur Italienska kulturinstitutet, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 1 min..

Novellsamling av A.T., 1943-, en framstående italiensk författare. Boken innehåller 11 noveller, de flesta med anknytning till bildkonst, s.k. ekfraser. En novell handlar om den italienske konstnären Fra Angelico, som får besök av egendomliga flygande varelser. Novellen efterlämnar en känsla av gåtfullhet, och läsaren undrar vad författaren egentligen vill säga. Men författaren själv har inget svar.

Inte närmare än så

av Jenny Tedjeza. Inläst ur Lindelöw, 2010 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 3 tim., 51 min..

Efter några år återvänder Emma till sin hemstad. Minnen från uppväxten överrumplar henne. När fadern lämnar familjen får det Emma att dra sig tillbaka från skolkamrater. I sjunde klass flyttar Katja in i portgången bredvid Emmas. De två blir vänner. Katja är fosterhemsplacerad och de två flickorna upplever en tid av frigörelse men när tiden går så skiljs deras vägar.

Whisky blues

av Per Erik Tell. Inläst ur Bokpro, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

Duncan MacMillan, ägare till MacMillan Whisky Distillery på skotska höglandet, är övertygad om att han lyckats med konststycket att framställa världens bästa whisky. Precis lika övertygad är den galne lord Humbleton som gör allt för att komma över gudadrycken. När ett hemligt konsortium, med syfte att bevara skotsk whisky skotsk, ropat in denna Cask 1692 på en auktion i Aberdeen, kommer ett minst sagt häpnadsväckande avslöjande.

Hr Haffners flykt

av Adam Thirlwell. Inläst ur Norstedt, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 19 min..

Hr Haffner är pensionerad engelsk bankman, jude och änkling. Hans mest framträdande karaktärsdrag är att han är en stor egoist och att han avgudar kvinnor. Under turerna för att återta ett bortglömt sommarhus i en gammal kurort finner han sig jagad av sin familj, förföljd av sina kvinnor, hotad av byråkrater och i konflikt med den lokala maffian. Men han utstår allt och iscensätter sin sista flykt.

Andra beröringen

av Bodie Thoene. Inläst ur KM & Borneling, 2007 av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 17 min..

De spetälska i Machovs dal hör ett rykte att en helbrägdagörare nu vandrar omkring på jorden. Kan detta vara den de så länge hoppats på? Medan Lilja, Kantor och rabbi Ahava så tappert försöker trösta de döende i Dalen riskerar den spetälske Yekutiyel hem och familj, just när hans eget lilla barn snart ska födas, och ger sig ut för att ta reda på om ryktet talar sant. Del 2 i serien Anno Domini.

Slutet på mr Y

av Scarlett Thomas. Inläst ur Lindqvist Publishing, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 15 tim., 32 min..

Ariel Manto tror inte sina ögon när hon på ett litet antikvariat hittar boken "Slutet på mr Y". Den är extremt ovanlig och bär på en förbannelse. Med boken under armen befinner sig Ariel plötsligt mitt uppe i ett äventyr på liv och död. Många är på jakt efter boken, där receptet finns på hur man kommer in i en annan verklighet.

Om inte nu så när

av Annika Thor. Inläst ur W&W, 2011 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 14 tim., 13 min..

Stockholm 1938. Några människor korsar varandras spår. Arnold och Ingrid, han judisk journalist från Tredje riket, hon anställd på utlänningsbyrån. Ingrids samvetstyngde chef Stig Holmberg och den karriäristiske amanuensen Birger. Paul, en ung snickare som sakta förlorar fotfästet i exiltillvaron och den unga judinnan Ilse kämpar för att rädda sin familj som är kvar i Tyskland. Berättelse om kärlek och svek, skuld och ansvar.

Ofärd

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2010. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

Del 2 i serien Familjearvet. Ylva är förtvivlad över olyckan som har drabbat Brandsäther. Mitt i sorgen upplever hon att lögner, dolda antydningar och släktens mörka förflutna tränger sig på. Vem kan hon lita på? En dag hittar hon något som kanske kan ge henne svar. Tjänsteflickan Erika är på fäboden med boskapen. Där dyker den ståtlige och charmerande Alexander upp!

Kriget vid världens ände

av Mario Vargas Llosa. Inläst ur Månpocket, 1987 av Ove Ström. Talboken omfattar 25 tim., 42 min..

Rådgivaren, en Kristusgestalt, är huvudperson i denna episka roman från 1800-talets Brasilien. Landet är drabbat av torka, hungersnöd och ett blodigt inbördeskrig. Rådgivaren vandrar omkring och samlar allt större skaror av lärjungar. Generalerna ser i honom en fara och förföljelserna blir skoningslösa. Nobelpris i litteratur 2010.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Några tankar i tiden

av Tom Alandh. Inläst ur Lindelöw, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Radio- och tidningsjournalisten Tom Alandh är verksam i Sveriges radio, SVT och GP. Här har han samlat ett antal GP-krönikor från 1994-2010 och ett tiotal program i serien Tankar för dagen som sändes i Sveriges radio P1 under 2007-2009. Kända och okända personer figurerar i T.A:s krönikor och radioprogram, som präglas av ett starkt engagemang för människor i nöd och svårigheter. T.A. ger läsaren många frågor att begrunda.

Bangs bästa

av Barbro Alving. Inläst ur Gidlund, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 12 tim., 22 min..

Texter av journalisten Barbro Alving, 1909-1987, kallad Bang, sammanställda av dottern Ruffa. Här möter vi Bang som reporter, kåsör och radiopratare. Händelser som Berlinolympiaden, spanska inbördeskriget och rättegången mot Eichmann skildras i de klassiska reportagen. Hon kåserar om att vara samlare eller om sin flygskräck och hon är kritisk mot rollen som krigsreporter. Boken avlutas med Bangs sista inslag som radions sommarpratare.

Goda nyheter

av Camilla Borgström. Inläst ur Nougat, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 43 min..

Det som presenteras i dagstidningar och i nyhetsprogram på TV är ofta dåliga, ibland hotfulla eller uppskakande nyheter. Barn och unga kan tro att det inte finns några goda nyheter i världen, och det engagerar journalisten Camilla Borgström. Här har hon samlat ihop ett knippe goda nyheter från när och fjärran som uppmuntrande läsning för barn och deras föräldrar.

WikiLeaks

av Daniel Domscheit-Berg. Inläst ur Forum, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 8 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

WikiLeaks har sedan starten 2006 fått allt mer uppmärksamhet med sitt arbete med att läcka information och publicera konfidentiella handlingar. D.D.-B. arbetade länge med konstruktionen av sajten som är W:s plattform och berättar om hur arbetet gick till från insidan; vilka källor som användes och hur organisationen var uppbyggd. Även ett närgånget porträtt av Julian Assange, den kontroversielle grundaren av W.

Prata som folk, Einstein

av Kristoffer Gunnartz. Inläst ur Norstedt, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

Hur berättar man om vetenskap och forskning så att allmänhet, politiker, näringsliv och journalister förstår vad man pratar om? Vad har samhället att förlora om kommunikationen misslyckas? Vetenskapsjournalisten K.G. har här sammanställt en handbok i ämnet forskningskommunikation. Den vänder sig till alla som informerar om forskning i sitt dagliga arbete.

Kändisjakten

av Malin Lundblad. Inläst ur Bokförlaget Mormor, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

Journalisten M.L. analyserar fenomenet kändisar och varför människor är så besatta av celebriteter. Hon belyser kändisskapets historia, drömmen om att bli känd, kändisskapets fallgropar samt aktörer som tillsammans bygger upp hela kändiscirkusen: Skvallerjournalister, paparazzi, artistföräldrar, producenter och naturligtvis kändisarna själva. Ett antal intervjuer med kändisar ingår också; från Anna Anka till Gudrun Schyman.

Vålnader, utomjordingar och mystiska fenomen

av Clas Svahn. Inläst ur Semic, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 5 tim., 3 min..

DN-journalisten C.S. har publicerat flera böcker om mysterier och mystiska fenomen. I den tryckta boken återger han ett stort antal foton med gåtfulla detaljer som påstås visa spöken, Jesus, utomjordiska besökare, sjöodjur m.m. Författarens presentation är nykter och saklig, och han hävdar att det i de flesta fall går att finna naturliga förklaringar - men allt går inte att förklara. Fantasieggande läsning, en riktig allåldersbok. Förlag: Semic, 2010.

Religion

I Luthers fotspår

av Göran Agrell. Inläst ur Cordia, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Formellt är detta en resehandbok för den som vill besöka städer och orter som förknippas med Martin Luthers liv. Men boken är också en god färdkamrat för den som reser i tanken. Varje kapitel följer Luthers liv och teologiska utveckling genom att besöka de viktigaste platserna där han levde och verkade. Förf., båda präster i Svenska kyrkan, tecknar ett ovanligt levande porträtt av en av Europas märkligaste personligheter.

Trons mysterium

av Iilarion Alfejev. Inläst ur Artos/Anastasis, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 14 tim., 39 min..

Den ryske metropoliten Hilarion Alfejev av Volokolamsk skrev denna bok som en lättillgänglig introduktion till ortodox troslära för sina unga landsmän. Den utgavs första gången 1996 och har sedan utkommit i fem upplagor och översatts till många språk. Förf:s förtrogenhet med de syriska och grekiska kyrkofäderna och hans djupa förankring i den ryska fromhetstraditionen borgar för en god vägledning till den ortodoxa tron.

Gud och rättvisan

av Leif Carlsson. Inläst ur Libris, 2002 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 10 min..

Riktiga profeter är besvärliga. De säger sanningen när det inte passar och avslöjar orättvisor. Ofta gäller deras kärva budskap livsstilen och maktmissbruk i samhället. Amos var en sådan profet och även om han levde på 700-talet är hans budskap fortfarande giltigt. Detta menar L.C., pastor inom Svenska Missionskyrkan och bibellärare på Korteboskolan i Jönköping.

Kung David

av Duff Cooper. Inläst ur Norstedt, 1943 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

Lätt romantiserad biografi över David, den store judakonungen, baserad på Bibelns berättelser. David är herdegossen som blev konung, diktaren och sångaren som utvecklade en lysande militär och politisk begåvning, psalmisten som begick ett fruktansvärt brott. D.C., 1890-1954, en gång känd engelsk politiker och diplomat, betonar den psykologiska sidan av Davids karaktär och handlingar.

Kettil Runske

av Mikael W. Gejel. Inläst ur Gimle, 1997 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim., 25 min..

Det finns många gamla sagor och sägner som handlar om runskrift och runläskunnighet. I denna bok har de båda författarna samlat fornnordiska och tidigmedeltida sagor och sägner med anknytning till runskrift och runläsning. Bokens huvudperson Kettil Runske var en fornnordisk sagohjälte och trollkarl, som en gång stal själve Odens runstav och förde runkunnigheten till Sverige. Boken saknar textkritisk kommentar.

Mose liv

av Gregorius av Nyssa. Inläst ur Artos, 1991 av Anna Westberg. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

Gregorius av Nyassa, ca 332-395, bildade tillsammans med sin äldre bror, Basilios den Store och Gregorios av Nazians den krets som kallas de kappadokiska fäderna. Vid konciliet i Konstantinopel 381 var han en av huvudfigurerna som försvarade Nicea mot arianerna. G. var särskilt framstående som mystiker och här framställer han Mose som en lärare i mystik som leder sitt folk allt djupare in i gudskunskapens hemligheter.

Mindfulness

av Nhât Hanh. Inläst ur Lind & Co., 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Mindfulness är en form av meditation baserad på zenbuddhistisk tradition. I centrum står, nu liksom tidigare, konsten att ta makten över tankelivet och vara närvarande i nuet. Mindfulness representerar också en ny typ av meditation, med starkt engagemang i sociala frågor och biståndsarbete. Här berättar T.N.H. om mindfulness, de meditationsövningar som lär oss konsten att uppleva varje ögonblick som ett underverk.

Blodsförbundet

av Sten Nilsson. Inläst ur Livets ord, 1985 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

S.N., 1915-2009, legendarisk frikyrkopredikant och missionär, menar att blodsförbundet är Bibelns röda tråd. Han citerar och kommenterar både Gamla och Nya testamentet och uppehåller sig mycket vid det gamla förbundet, Guds förbund med sitt egendomsfolk, det judiska folket. I bokens inledning berättar han att han inspirerats av boken The Blood Covenant, skriven av E.W. Kenyon, känd amerikansk metodistpastor.

Vishet, öde och äventyr - på Faraos tid

av Albert Olsson. Inläst ur Spektra, 1976 av Bo Green. Talboken omfattar 14 tim., 42 min..

Den västsvenske författaren Albert Olsson, 1904-1994, presenterar här en fyllig redogörelse för det forntida Egyptens levnadsvisdom och vishetsläror. Boken består till stor del av texter från dessa urgamla vishetstraditioner, dokument som till stor del visar intressanta likheter med partier ur Gamla testamentet. Den innehåller också kronologiska översikter och en alfabetisk förteckning över den egyptiska gudavärlden.

Sångpostilla

av Bengt Pleijel. Inläst ur Gaudete, 2010 av John Sundin. Talboken omfattar 23 tim., 56 min..

Predikosamling, ordnad efter kyrkoårets predikotexter, nämligen den tredje årgångens evangelietexter. För varje predikan tas en psalm eller andlig visa till hjälp. Läsaren får alltså ta emot en predikan och läsa eller sjunga en passande sång som för henne in i dagens text. B.P., f.d. stiftsadjunkt och mångårig föreståndare för Åh stiftsgård, öser här ur sin förtrogenhet med Bibel och psalmbok.

Göm dig vid bäcken Kerit

av Wilfrid Stinissen. Inläst ur Artos, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Praktisk handledning för klosternoviser i karmelitorden, byggd på ett kompendium från 1736, kallat Vademecum. W.S., karmelitbroder och katolsk präst har tillrättalagt denna skrift för dagens förhållanden. Handboken ger många praktiska råd: om bön, bibelläsning, om vardagens andliga liv. Böneskolan kan tillämpas även utanför klostermurarna av kristna av olika konfessioner.

Den gudomliga ekonomin

av Lars Thunberg. Inläst ur Artos, 2001 av Anna Westberg. Talboken omfattar 15 tim., 12 min..

Den gudomliga ekonomin har inget med pengar att göra. Begreppet står för Guds relation till skapelsen. L.T., 1928-2007, framstående kännare av fornkyrkans tankevärld, behandlar här centrala frågor i den kristna teologin under senantiken. Valet av kyrkofädernas texter bygger på den grund som lades av kyrkomötet i Kalcedon 451. Framförallt belyser han del av läran som har med människosynen och gudomliggörelseläran att göra.

Boken om Stanley Sjöberg

av Birger Thureson. Inläst ur Gospel Media Sweden, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 14 tim., 36 min..

S.S., född 1936 i USA som son till missionären Tage Sjöberg, är en känd frikyrkopastor, verksam främst inom den svenska pingströrelsen. På äldre dagar grundade Stanley Sjöberg den ekumeniskt inriktade Centrumkyrkan i Sundbyberg. Han var även initiativtagare till den stora Jesusmanifestationen i Stockholm 2008 som samlade 15000 människor. År 2009 startade han Webbkyrkan som han ännu driver år 2011.

Att älska livet mer än dess mening

av Owe Wikström. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Ove Wikström, professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet, reflekterar här över sin egen religiösa tro, begrundar trons paradoxala realitet i människornas värld och ger läsaren hjälp att tillägna sig en andlig livsväg. Målsättningen är att läsaren med hjälp av denna bok skall finna en väg att närma sig den religiösa erfarenheten, där den sökande går från längtan till aning, och från aning till insikt.

Filosofi och psykologi

Själen och jaget

av Holsten Fagerberg. Inläst ur Gidlund, 1997 av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Studiebok på hög akademisk nivå om framför allt själsbegreppets historia. Den refererar och granskar kritiskt filosofer och forskare som föreställt sig själen som substans, främst Descartes, eller som fiktion, d.v.s. ett hjälpbegrepp som inte svarar mot någon verklighet, speciellt Gilbert Ryle. H.F., 1918- , teolog och professor i tros- och livsåskådningsvetenskap samt sakkunnig i flera etiska utredningar.

Nöjd - allt är som det ska

av Lena Forsell. Inläst ur ICA, 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 3 tim., 51 min..

L.F. är auktoriserad samtalsterapeut och diplomerad handledare i psykosyntes, en terapiform som grundades av Roberto Assagioli, en av Sigmund Freuds elever. Här beskriver hon möjligheten till utveckling genom konkreta exempel och tips som kan öppna vårt inre och bidra till bättre kontakt med tankar, känslor och relationer. Efter varje avsnitt följer avsnitt som väcker tankar och funderingar.

Våga vara den du är

av Mia Lehndal. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2008 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 7 tim., 30 min..

Med hjälp av övningar, exempel och inspirerande tankar vill M.L., coach och inspiratör, lära läsaren att finna sina egna svar på vem hon egentligen är och på så sätt stärka sin självkänsla. Ett av flera redskap hon rekommenderar är att skriva brev till sig själv. Efter varje kapitel ges förslag på ämnen att skriva om. Förf. menar att skrivandet ger insikt som kan leda till handling och förändring.

En bok av tystnad

av Sara Maitland. Inläst ur Cordia, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 14 tim., 25 min..

Från en bullrig, debattlysten uppväxt och en frisläppt, högljudd studenttid i det sena sextiotalets Oxford, via livet som mamma och prästfru, till den ensamma tystnaden i de skotska högländerna och Sinaiöknen. S.M. berättar om ett oemotståndligt sug efter tystnaden och vad den gjort med och för henne. Inte tystnad som frånvaro av ljud, utan tystnad som någonting i sig självt. Något att bygga ett liv av.

Let go!

av Emma Pihl. Inläst ur Forum, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 11 tim., 27 min..

Vad är det som gör att vissa människor inte kan skapa ordning och reda i sitt liv, så att tillvaron blir en enda röra? E.P. betonar här betydelsen av att ta kontroll över egna tankar och känslor, i stället för att fokusera på yttre omständigheter, som man ändå inte kan kontrollera. Här demonstrerar förf. olika modeller och metoder som hjälpa läsaren att ta kontroll över sitt medvetande, och därmed ta makten över sitt liv.

Det blir alltid som man tänkt sig

av Olof Röhlander. Inläst ur Forum, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

O. R., mental coach och föreläsare, menar att man kan bygga upp sin mentala styrka genom träning, precis som man kan öka den fysiska styrkan genom styrketräning. I denna bok presenterar han enkla övningar och metoder för mental styrketräning. Läsaren kan här ta del av metoder som bl.a. ökar koncentrationsförmåga och motivation, och ger bättre självförtroende. Bra handbok för dem som söker nya vägar till personlig utveckling.

Vänskapskoden

av Bodil Sjöström. Inläst ur Alfabeta, 2008 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Vad är vänskap? Hur blir man en bra vän? Finns det vänskap utan förbehåll och villkor? Journalisten B. S. skriver här om vänskap och vänner. Boken innehåller bl.a. intervjuer med Eva Dahlgren, Stefan Einhorn och Mia Törnblom om deras syn på vänskap. Manlig och kvinnlig vänskap granskas liksom problem i vänskapsrelationer. En lättläst introduktion till ämnet vänner och vänskap.

Prestera avspänt!

av Elisabeth Solin. Inläst ur LäroMedia, 1994 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

Undervisningsmaterial för den som vill arbeta med stresshantering i skola och förening. Boken består av handfasta råd om hur träningen i skolan kan läggas upp och användas som elevmaterial. Förf:na är beteendevetare respektive lärare på GIH i Örebro med erfarenhet av mental träning. Den tillhörande ljudkassetten ingår ej i talboken, men de tre inspelade programmen ingår i den tryckta boken liksom i talboken.

Ledarskapets 5 utmaningar

av Stefan Söderfjell. Inläst ur Ledarskapscentrum, 2007 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 18 tim., 35 min..

Ledarskapets fem utmaningar är: Var en förebild, Skapa gemensamma värderingar, Utmana och ifrågasätt, Frigör handlingskraft och Uppmuntra och synliggör. Boken vänder sig till alla med intresse för ledarskap, i en undervisningssituation eller i verksamhet som ledare. Teori och forskning bakom det så kallade transformerande ledarskapet beskrivs och förslag ges på hur detta ledarskap kan tillämpas i praktiken.

Självklar

av Madeleine Åsbrink. Inläst ur Optimal, 2010 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 7 tim., 58 min..

Samtalsterapeut M.Å. menar att det finns två olika roller - Hjälparen och Anpassaren - som gör att många människor inte tar sin rättmätiga plats på jobbet, i relationen eller i det sociala livet. Hjälparen ställer alltid upp och vill vara behövd, Anpassaren vill inte sticka ut och vill smälta in i alla sammanhang. Självhjälpsbok där förf. presenterar sju lektioner som går ut på att man ska våga ta plats.

Uppfostran och undervisning

En bra start

av Marie Arnesson Eriksson. Inläst ur Lärarförbundets förlag, 2010 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 5 tim., 45 min..

Hur blir inskolningen så bra som möjligt? Mycket handlar om pedagogernas förhållningssätt och lyhördhet, anser förf. med mångårig erfarenhet som lärare i förskolan. Hon ger förslag på konkreta verksamhetsidéer. Vikten av dokumentation och utvärdering framhålls för att hela tiden förbättra både inskolning och föräldrakontakt. Förf. riktar sig främst till pedagoger i förskolan, lärarstudenter och rektorer.

Skapande barn

av Stina Braxell. Inläst ur Lärarförbundets förlag, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Kan alla barn i förskolan uttrycka sig i bild? Bör alla material vara tillgängliga i en öppen ateljé? Hur påverkas barn av vuxnas reaktioner? Förf. är förskollärare med ansvar för att utveckla bildarbetet på två förskolor i Göteborg. Förf. ger praktisk vägledning i hur olika material kan användas och vill inspirera läsaren att förhålla sig till barns skapande på ett nytt sätt. Främst för pedagoger i förskolan.

Språkvetenskap

Myter och sanningar om läsning

av Jana Holsanova. Inläst ur Norstedt, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

Förf., docent i kognitionsvetenskap, har med hjälp av avancerade ögonrörelsemätningar i kombination med intervjuer och frågeformulär undersökt hur olika människor faktiskt tar till sig texter av olika slag. Rönen ställs mot många "myter" om vad läsning är. Den lättfattliga framställningen bör även kunna hjälpa textskapare av olika slag att producera både tryckta och digitala dokument som är lätta att navigera i och förstå.

Fästa prat på pränt

av Kerstin Lundin. Inläst ur Norstedts juridik, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 26 min..

I företaget, på myndigheten, i den kommunnämnden och i föreningslivet - på många skilda håll har man sammanträden där protokoll ska skrivas. Men hur gör man för att förmedla det som sagts och bestämts på bästa sätt? Här ges inspiration och idéer för sekreterare som känner att gamla skrivmallar inte längre räcker. Även mindre vana sekreterare kan hitta skrivråd och modeller som ger större säkerhet och skrivglädje.

Du var alltid mammas favorit!

av Deborah Tannen. Inläst ur Optimal, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 46 min..

Rivalitet och avundsjuka kan vara stark mellan syskon under barndomen. Som vuxna lever systrar gärna ut sina känslor mot varandra, men utvecklar också en stark känsla av lojalitet genom livet. Förf., språkforskare i USA, skriver här lätt och humoristiskt om relationer mellan systrar. Metoden är att alltid utgå från konkreta situationer, antingen från egna inspelade samtal eller från exempel i skönlitteraturen.

Litteraturvetenskap

Tomas Tranströmer

av Staffan Bergsten. Inläst ur Bonnier, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 2 min..

T.T., 1931- , en av Sveriges största och mest kända poeter, debuterade redan 1954 och har översatts till många språk. S.B., docent i litteraturhistoria, tecknar här ett porträtt av Tranströmer. Det yttre levnadsförloppet beskrivs, men framför allt riktar han in sig på diktarens inre värld som den framträder i hans poesi - och söker svar på frågan vad det är som gör honom så älskad, inte bara i Sverige utan världen runt.

Höra hemma

av Amelie Björck. Inläst ur Makadam, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 28 tim., 54 min..

Familjeserier - radioteater i serieform om familjeliv - har en lång tradition i Sverige. Den första, Ingenjör Björck med familj sändes 1936 till 1943 och en senare var Hundsjöviken från 1997. I denna avhandling studerar litteraturvetaren A.B. hur familjeskildringen har förändrats genom åren. Berättarformen följer samma mönster men innehållet speglar samhällsutvecklingen. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Måste du gå?

av Antonia Fraser. Inläst ur Forum, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 13 tim., 52 min..

Antonia Fraser, författare till historiska verk och biografier, levde tillsammans med dramatikern Harold Pinter, nobelpristagare i litteratur 2005, mellan 1975 och fram tills hans död 2008. Hon skildrar deras liv tillsammans utifrån de dagböcker hon skrivit genom åren. Det är på samma gång en kärlekshistoria, ett intimt porträtt av en stor författare och en övning i självförståelse.

Att skjuta en dront

av Boel Hackman. Inläst ur Bonnier, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

Poeten och bildkonstnären Harriet Löwenhjelm, 1887-1918, slog igenom 1927 när vännen Elsa Björkman-Goldschmidt gav ut en utökad version av hennes samlade dikter. Bilden av Löwenhjelm har varit den av en lekfull diktare som roade sig själv och sina närmaste. Förf. visar i denna studie att Löwenhjelms dikter och bilder är moderna och att hennes gestaltning av människan och livets villkor är högst relevanta än idag.

Vägen till Kriser och kransar

av Eva Haettner Aurelius. Inläst ur Makadam, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 23 tim., 24 min..

Om den stora och snabba förändringen i Birger Sjöbergs författarskap: från de idylliska och lätt parodiska Fridas Bok, 1922, och Kvartetten som sprängdes, 1924, till den banbrytande och svårbegripliga Kriser och kransar 1926. Undersökningen bygger på utredningar och dateringar av ett omfattande arkivmaterial och visar utvecklingen inom Sjöbergs diktning under de år då Kriser och kransar växte fram.

Virginia Woolf

av Björn Kohlström. Inläst ur h:ström, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

Presentation av den brittiska författarinnan Virginia Woolf, 1882-1941, och hennes tio romaner, varav Mrs Dalloway och Mot fyren räknas till de modernistiska genombrotten. Med Orlando skriver hon en av 1900-talets mest fantasifulla och mest kärleksfulla romaner. Boken behandlar också de två epokgörande essäerna Ett eget rum och Tre Guineas. Men även Bloomsburygruppen, där hon hade sin hemhörighet, presenteras

Vid sidan av

av Olof Lagercrantz. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Olof Lagercrantz, 1911-2001, skrev dagbok i nästan hela sitt liv. Det var ofta korta, tillfälliga nedkast med stort och smått om vartannat i korsande spår. I anteckningarna finns många funderingar kring de författare han mötte genom åren. Han skriver om Lars Ahlin, Karin Boye, Erik Lindegren, Artur Lundkvist, Maria Wine, Harry Martinson, Lars Forssell, Hjalmar Gullberg, Evert Taube m.fl. Förord av Horace Engdahl.

Pajas, politiker och moralist

av Dag Nordmark. Inläst ur Gidlund, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 13 tim., 52 min..

Gustaf Fröding, 1860-1911, känd som en av den svenska litteraturens främsta lyriker, hade många strängar på sin lyra. Under 1800-talets sista decennier arbetade han som journalist på den vänsterliberala Karlstads-Tidningen. D.N. kommenterar och citerar ur närmare 400 signerade texter. Många exempel ges på Frödings spirituella angrepp på bl.a. statskyrkan och den orättvisa rösträtten , men också på humor och tolerans.

Stieg Larsson

av Jan-Erik Pettersson. Inläst ur Telegram, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 16 min..

Förf., frilansjournalist och f.d. förlagschef, sätter in författaren och antirasistaktivisten Stieg Larsson, 1954-2004, i ett större sammanhang. Dels skildras den idémässiga rasismens och högerextremismens historia i Sverige, dels ges en översikt av den svenska deckargenrens historia. Förf. skildrar Stieg Larsson som en person som gick sin egen väg ända från tonårstiden, en kollektivist och individualist på samma gång.

Att rosta bröd

av Roger Rosenblatt. Inläst ur Norstedt, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

När Roger Rosenblatts vuxna dotter Amy plötsligt dör förändras familjens liv för evigt. Roger och hans hustru Ginny flyttar in hos svärsonen för att ta hand om de tre barnbarnen. Tillsammans bygger de upp en ny vardag som fungerar utan Amy, och de arbetar sig igenom sorgen, smärtan, förvirringen och saknaden. Med mycket humor berättar R.R. om de små detaljer och händelser som vardagen i en småbarnsfamilj består av.

Små minnen

av José Saramago. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

Små minnen är episoder och ögonblicksbilder från J.S.:s barndom och tonår. Han skriver om sin uppväxt, om kusiner och skolkamrater, om tidiga möten med det motsatta könet. Han ger en bild av ett svunnet Portugal av korkekar, olivträd, diktatur och feodalism med vackert och lite vemodigt språk. Minnena är inte kronologiskt ordnade utan strövar från en tid till en annan.

Konst, musik, teater och film

Från min loge på Dramaten

av Börje Ahlstedt. Inläst ur Bonnier, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Självbiografi av skådespelaren B.A., 1939- . Efter 50 år på scenen är A. så gott som sammanvuxen med Dramaten - där han är den ende skådespelare som har en egen loge. Han berättar om sitt liv på och utanför scenen - om de viktiga ögonblicken, om skådespeleri, om konstnärskapets villkor, om kollegor och chefer, om vänner och ovänner, om scenskräck och kärlek. Mycket handlar om hans relation till mentorn Ingmar Bergman.

Skärvägen

av Gunnar Enqvist. Inläst ur Ord & visor, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 34 min.Hmono.

Självbiografisk skildring av förf:s barndomsår i västerbottniska Bureå fram till 1951. Då började den fjortonårige Gunnar arbeta på sågen. Han växte upp under primitiva förhållanden i ett litet kyffe i ena änden av en uthuslänga med vedbod och utedass i den andra. Skolgången ägnas stort utrymme och förf. var duktig i teckning och uppsatsskrivning. Den tryckta boken är illustrerad med egna teckningar.

Evert Taube och musiken

av Göran Gynne. Inläst ur Ehrlingförlagen, cop. 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Kortfattad biografi över den svenske visdiktaren Evert Taubes, 1890-1976, liv och verk. Man får följa Taube från tidig barndom på Vinga utanför Göteborg till studieåren i Stockholm, åren till sjöss, ungdomsperioden i Argentina, den fullfjädrade konstnärens tid i svensk skärgård, Stockholm, Provence m.m. Andra halvan av boken upptas av texter till ett 50-tal av Taubes visor. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Pink Floyd

av Bengt Liljegren. Inläst ur Historiska media, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Den engelska rockgruppen Pink Floyd bildades 1965 och från att i början ha varit ett experimenterande psykedeliskt band blev de under 1970-talet kommersiellt stora med miljoner av beundrare. B.H., historiker och musiker, presenterar en naken och inte alltid så smickrande historia om P.F. Han koncentrerar sig mycket på gruppdynamiken och inte minst frontmännen Syd Barrett (som slutade i bandet 1968) och Roger Waters.

Hello Sweden, I'm Johnny Cash

av Börje Lundberg. Inläst ur Reverb, 2007 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Countrysångaren Johnny Cash, 1932-2003, var alltid en välkommen gäst i Sverige. Från det första besöket 1971 - då han satte publikrekord i Scandinavium - till den sista bejublade turnén 1997, när han märkt av sjukdom erövrade en ny ungdomlig publik. Förf:na redogör för alla konserter i Sverige och intervjuar svenska fans. Innehåller en diskografi över ett urval skivor. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår inte i talboken.

Elvaåringen

av Staffan Westerberg. Inläst ur Black Island Books, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

S.W., 1934- , berättar osminkat om sin barndom och uppväxt. Det handlar mycket om barnaåren i den stora villan på Svartön utanför Luleå. Sedan drar han till Stockholm, reser till Paris, upptäcker konsten och teatern, och blir förälskad i erotik och faror. Det mesta är betraktad utifrån elvaåringens ögon, iakttagande och mållös: "Icke skyldig och oduktig och längtar efter att få vara med i livet och bli skyldig".

Historia

Pacific

av Hugh Ambrose. Inläst ur ICA, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 31 tim., 26 min..

Historien om fyra amerikanska marinkårssoldaters och en amerikansk stridspilots upplevelser under andra världskriget i Stilla havet. De deltog på olika sätt i de avgörande slagen och vi får följa dem från deras första strider mot japanerna på Guadalcanal till regnskogarna på Cape Gloucester till Iwojima och genom helvetet på Okinawa.

Skuldbördan

av Ian Buruma. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 14 tim., 13 min..

Hur ser skuldbördan för andra världskriget ut i Tyskland och Japan? Förf. har mött forskare, politiker och överlevare i Auschwitz, Berlin, Hiroshima och Tokyo som ger motsägelsefulla och mer eller mindre förvrängda bilder av kriget. Somliga är ärliga när de konfronteras med det förflutna, andra frånsäger sig ansvar. Förf. menar att tyskarna har gjort upp med historien medan japanerna försökt tysta ner sin roll under kriget.

Oligarkerna

av Claes Ericson. Inläst ur Norstedt, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 14 tim., 21 min..

Skildring av hur kapitalismen erövrat Ryssland. De senaste 20 åren har varit fyllda av djärva privatiseringsprojekt, ödesdigra maktkamper och osannolika livsöden. Här åskådliggörs dessa, såsom Sovjetunionens ekonomiska konkurs, 1990-talets sanslösa privatiseringsprocess, maffians storhetsperiod, 2000-talets statskapitalism och framförallt hur oligarker kunde starta med två tomma händer och ändå bli så hejdlöst rika.

Caesar

av Adrian Goldsworthy. Inläst ur Historiska media, 2007 av Bo Green. Talboken omfattar 41 tim., 30 min..

Den engelske antik- och militärhistorikern A.G. presenterar här en omfattande biografi om den romerske fältherren, politikern, statsmannen m.m. Julius Caesar, 100-44 f. Kr. Läsaren får ett mycket fylligt porträtt av Caesar och hans verksamhet under den romerska republikens sista tid. Många fältslag, i vilka Caesar medverkade i kamp mot germaner och politiska motståndare skildras ingående.

Omvälvningarnas tid

av Martin Hårdstedt. Inläst ur Norstedt, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 29 tim., 57 min..

Frankrike utvecklades under tiden 1792-1807 till Europas starkaste militärmakt, och inledde därmed en period av omskakande och krigiska förvecklingar i Centraleuropa. Militärhistorikern M.H. skildrar här det dramatiska tidevarvet, med kejsar Napoleons uppgång och fall. Tyngdpunkten ligger på den politiska och militära utvecklingen på kontinenten, men förf. visar också hur Norden påverkades av dramatiken längre söderut.

Imperiets skugga

av John Newsinger. Inläst ur Celander, 2011 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 22 tim., 53 min..

En ursinnig uppgörelse med imperieromantik och skönmålandet av "Västerlandets civilisatoriska uppdrag". Om det brittiska imperiets historia från slavupproret på Jamaica 1831 till dagens roll som "junior partner" till det amerikanska imperiet. Förf. behandlar bl.a. svälten på Irland, Opiumkrigen i Kina, upproret i Indien 1857, invasionen av Egypten 1882, efterkrigskrisen 1916-26, 1930-talets palestinska revolt.

Rikskansleren Axel Oxenstiernas skrifter och brefvexling

av Axel Oxenstierna. Inläst ur Kungl. Vitterhets historie och antikvitets akademien, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar D. 1 388 s.: 17 tim., 14 min. : mono.

Rikskansleren Axel Oxenstiernas skrifter och brefvexling

av Axel Oxenstierna. Inläst ur Kungl. Vitterhets-, historie- och antikivitetsakademien, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar D. 2 s. 391-883: 22 tim., 8 min. : mono.

Rapport från "Nr 24"

av Gunnar Sønsteby. Inläst ur Zinderman, 1961 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 8 tim., 30 min..

Förf., född 1918, norsk motståndsman var under andra världskriget känd under namn som Kjakan, Erling Fjeld och Nr 24. Han var ledare för de s.k. Oslogjengen tillsammans med bl.a. Max Manus. Sönsteby ledde och deltog i en rad uppmärksammade sabotageaktioner under krigets förlopp. Han opererade under ett otal skilda täcknamn och det var först i slutet av kriget som Gestapo fick kännedom om hans egentliga namn.

Mordet

av Kerstin Vinterhed. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim., 24 min..

Den 28 februari 2011 är det 25 år sedan Olof Palme mördades. K.V. ställer frågor: Varför blev O.P. mördad? Vilka krafter i samhället exploderade i de ödesdigra skotten på Sveavägen? Hon kartlägger dåtidens ödesfrågor och s.k. affärer och finner att det under ytan i Sverige fanns mörka underströmmar. Palmehatet var utbrett från Östermalms officerskretsar till fångarna på Kumlabunkern och det skapade en grogrund för mordet.

Jakten på ondskan

av Guy Walters. Inläst ur Forum, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 26 tim., 19 min..

Efter andra världskriget flydde många höga nazister Tredje riket. Bland dem krigsförbrytare som Adolf Eichmann, Josef Mengele och Klaus Berbie, män som också utmärkt sig för mystiska förehavanden och ofta varit steget före sina förföljare. Förf., journalist, har rest världen runt i jakt på sanningen om de flyende nazisterna, ifrågasätter även bl.a. Odessa-organisationens existens och hårdgranskar Simon Wiesenthals verksamhet.

Att bo granne med ondskan

av Klas Åmark. Inläst ur Bonnier, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 32 tim., 53 min..

Nazityskland och andra världskriget berör oss fortfarande starkt. Förf., professor i historia, sammanfattar här för en bredare publik de senaste decenniernas svenska forskning om Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen. Fram träder bilden av ett svenskt samhälle som hade påtagliga svårigheter att hantera de utmaningar som Nazityskland ställde Sverige inför.

Biografi med genealogi

Vandringsstaven har alltid följt mig

av Johanna Andersson. Inläst ur Murbruk, 2007 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 44 min..

Johanna Andersson föddes 1871 i Ytterlännäs i Ådalen. I samband med sin 80-årsdag skrev hon ner denna berättelse om sitt liv. I början av 2000-talet återfanns anteckningarna. Med hennes egna ord: " Jag föddes i en liten stuga under Svedjeberget. Byn hette Ed. Min mor fick höra denna röst: du står omgjordad om dina länder, har vandringsstaven i dina händer .".

Krigets färger

av Arkadij Babtjenko. Inläst ur Ersatz, 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 7 min..

Som artonåring år 1996 inkallades A.B. till militärtjänstgöring och skickades till Tjetjenien. Fyra år senare återvände han till kriget som frivillig. Hans upplevelser är en fruktansvärd berättelse, där hotet från den yttre fienden inte är enda skälet till oro. Dagligen misshandlas de unga ryska soldaterna av äldre överordnade. Samtidigt pågår ett smutsigt krig, med övergrepp och lemlästade kroppar som återkommande inslag.

En kamp för frihet

av Jesper Bengtsson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 8 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Biografi över Aung San Suu Kyi, född 1945, en av 2000-talets mest omtalade politiker och samlande symbol för demokratirörelsen i Burma. Förf., journalist, skildrar här hennes liv från barndomen till år 2010. Då satt Aung San Suu Kyi fortfarande i husarrest, men hon frigavs i slutet av samma år. Tiden i husarrest ledde till många personliga uppoffringar. Aung San Suu Kyi fick Nobels fredspris 1991.

Porträtt av crackmissbrukaren som ung

av Bill Clegg. Inläst ur Bladh & Bladh, cop. 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Bill Clegg från New York hade ett bra jobb som litterär agent, han hade en pojkvän och stora ekonomiska resurser, men när han blev crackmissbrukare förlorade han allt. Vänner och anhöriga räddade honom från den slutliga undergången, och här berättar han om sin livsfarliga resa in i drogkulturen - och ut ur den. De sista sidorna präglas av författarens hopp om ett nytt och bättre liv, utan droger.

Geronimo

av Peter Glas. Inläst ur Bakhåll, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Apacherna hade i princip förlorat kriget om sina egna landsområden och skulle fösas till ett gudsförgätet reservat. Då stiger Geronimo in på scenen. Under hans ledning fortsätter striderna i ytterligare tio år. Han är en skicklig strategisk ledare och karismatisk person med stor uthållighet. Fem tusen soldater ger sig ut på jakt efter hans sista lilla krigarband, men utan framgång. Till sist förråds han och blir gripen.

Trasig

av Shy Keenan. Inläst ur Bra böcker, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 12 tim., 30 min..

Förf., född 1963, är med organisationen Phoenix survivors en välkänd brittisk profil i kampen mot pedofili. Här berättar hon om sin fruktansvärda uppväxt och hur hon som vuxen lyckades förändra sitt liv. Efter otaliga försök att få myndigheter att reagera, tar hon slutligen själv kontakt med media för att i en BBC-dokumentär konfrontera den förgripande styvfadern. Stark bok om psykisk och fysisk överlevnad.

Fidel Castro

av Björn Kumm. Inläst ur Historiska media, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Fidel Castro har blivit synonymt med ord som Kuba, revolution, kommunism och diktatur. Som få andra politiker har han angripits och hyllats. Efter ett halvsekel vid makten är han fortfarande kontroversiell. Här skildras Castros uppväxt, studentårens gangsterkrig, tiden i fängelse, gerillakriget i Sierra Maestra, det triumfartade intåget i Havanna 1959 och vad som sedan hände.

Friska fåglar flyger

av Bo Laestadius. Inläst ur Artéa, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 2 min..

Självbiografisk skildring av och om en stressdrabbad yrkesman i marknadsföringsbranschen. Förf. var under 1990-talet VD för ett framgångsrikt företag, men han blev svårt drabbad av den stress som arbetet medförde. Han tvingades efterhand att lämna arbetslivet helt och hållet och söka sig en ny och mer harmonisk livsstil. Här berättar han om den svåra vägen från fysisk och psykisk kollaps till återhämtning och hälsa.

Med Hitler till slutet

av Heinz Linge. Inläst ur Lindqvist Publishing, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

Förf., 1913-80, arbetade tio år i Hitlers tjänst. Han började som Führerns personliga betjänt 1935 och fanns vid hans sida mer eller mindre dygnet runt fram till dennes självmord i Berlin 1945. Han var också en av de sista att lämna bunkern då han var ansvarig för allt som rörde Hitlers hushåll. Här ges en detaljerad inblick i de dagliga rutinerna, hans arbetsgivares hälsa och humör, samt i privatlivet med Eva Braun.

Clas Alströmer

av Gudrun Nyberg. Inläst ur Carlsson, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 22 min..

Clas Alströmer, 1736-1794, var en av Linnés flitigaste lärjungar och gjorde stora insatser i kartläggningen av Spaniens flora. Som förvaltare av svärfadern Nicolas Sahlgrens förmögenhet stod han bakom satsningen på Sahlgrenska sjukhuset. Trots tilltagande förlamning som till slut gjorde honom orörlig, behöll han sitt vetenskapliga engagemang. Denna biografi bygger på opublicerat samtida material från tiden, bl.a. över tusen brev.

Till Sverige - historien som aldrig blev berättad

av Bertil Oppenheimer. Inläst ur Jure, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 23 tim., 50 min..

Elli och Kurt Oppenheimer växte upp och gifte sig i Tyskland. Efter Hitlers makttillträde flydde paret till Holland och försökte upprepade gånger få uppehållstillstånd i Sverige innan man slutligen återförenades med släkten här. Väldokumenterad och spännande berättelse om hur en judisk familj kämpar för att komma undan nazisternas förföljelser, skildrad av parets son, född 1950. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Gå hem

av Olle Sahlström. Inläst ur Atlas, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 21 min..

O.S., författare och tidigare ombudsman på LO, tar med läsaren på en vandring från Foix i Frankrike, över Pyrenéerna och längs den vindlande pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Det är en resa genom geografin och historien men även berättelsen om en inre resa och ett sökande efter svar. Förord av Olle Carlsson, kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm.

Två kära ovänner

av Knut Ståhlberg. Inläst ur Norstedt, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

I juni 1940 reste den franske generalen Charles de Gaulle till den nye brittiske premiärministern Winston Churchill med en vädjan om militärt stöd mot de framryckande tyska trupperna. Detta blev inledningen till ett mångårigt samarbete mellan de båda ledarna i den intensiva kampen om Europa. K.S., f.d. korrespondent för Sveriges radio, skildrar här de båda ledarnas samarbete under de stormiga åren på 1940- och 1950-talen.

Allrakäraste

av Catharina Wallenstedt. Inläst ur Atlantis, 1995 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 25 tim., 3 min..

Brev, skrivna av Catharina Wallenstedt, jämnårig med den svenska stormaktstiden, född som domprostdotter 1627 i Uppsala och död som friherrinna i Stockholm 1719. Hennes man, diplomaten Edvard Ehrensteen, började som sekreterare i Karl X Gustavs fältkansli och slutade som kungligt råd hos Karl XI. Breven skrevs till make och vuxna barn från hemmet på Drottninggatan i Stockholm eller sätesgården Forsby i västra Sörmland.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Blekingesägner

av Daniel Johannisson. Inläst ur Books-on-demand, 2004 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Ett tiotal folksägner från Blekinge. Många är hämtade från äldre och svåråtkomliga skrifter, och andra finns bevarade i Folklivsarkivet vid Lunds universitet. Läsaren får en fyllig överblick över den blekingska allmogens muntliga tradition. Det är fantasifull och mustig läsning om tomtar och troll, näcken, maran och andra sagoväsen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Geografi

Äventyr, vingslag

av Marianne Ahrne. Inläst ur Norstedt, 1992 av Inga Pyk. Talboken omfattar 11 tim., 37 min..

Förf. skriver om sina strapatsrika resor i USA, Indien och på Haiti. Hon deltar i en kamelkapplöpning med egen kamel, paddlar på Mississippi, rider på elefant. Hon känner gemenskap med den indiska och haitiska kulturen och söker sig till mysticismen. Allt skildras med stor öppenhet och inlevelse. Språket är vackert och lättillgängligt. M.A., 1940-.

Alla monster måste dö

av Magnus Bärtås. Inläst ur Bonnier, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Reserapport från en resa i Nordkorea 2008. Förundrat betraktar förf:na tillståndet landet som formellt fortfarande styrs av den döde diktatorn Kim Il Sung. Militärfordon förmedlar inspelade meddelanden om regimens förträfflighet längs böndernas åkrar och hemmen har inbyggda högtalare med samma meddelanden inte kan stängas av. Människor dör av svält medan miljontals dollar läggs på ett minnespalats för den döde härskaren.

Andalus

av Kerstin Eksell. Inläst ur Studentlitteratur, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 11 tim., 56 min..

Om spanska Andalusien under den arabiska tiden från 700-talet fram till slutet av 1400-talet, en tid som omtalas som en guldålder för kultur, vetenskap och poesi. K.E., professor i semitisk filologi, tecknar en bild av Andalusiens historiska utveckling och litteraturens roll i identitetsutvecklingen. Rik på citat och utdrag ur samtida arabiska källor, de flesta för första gången översatta till svenska.

Strandhugg & strövtåg i Cornwall med omnejd

av Robert Hermansson. Inläst ur Carlsson, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

En efterlängtad och romantisk tågresa genom Cornwall blir en mycket bättre bilresa, så bekväm och så långsam man själv vill att den ska vara. Författaren Roberts och målaren Stigs resa går från London till Scilly-öarna. Det är inte bara en skildring av resandets tjusning; var man helst bor och vad man gärna äter och människorna man möter, utan även en resa genom historiska händelser som inträffat i trakterna.

Livet längs linjen

av Karl Lindqvist. Inläst ur Linjen förlag, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim..

Om familjer som mellan 1930 och 1970 bodde längs Malmbanan, tiden efter anläggandet av järnvägen från Kiruna till Riksgränsen. Här berättas om de män, kvinnor och barn som utförde det viktiga arbete som möjliggjorde driften av malmbanan. Belyser även kvinnornas del betydelse för familj och arbete. Berättelserna från denna pionjärepok är de bosattas egna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Äntligen vilse

av Jörgen Ulvsgärd. Inläst ur Walborg, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 44 min..

Inspirerande reseskildring av fotografen och journalisten Jörgen Ulvsgärd. Resorna har gått till olika trakter i världen som Grönland, Kongo och Kap Verde till Nordamerika och rapsodiska avstickare, som en nästan textlös visit till Paris och på samma sätt till Guds Paradis; Panama. Han gör också en tågresa i Brasilien, möter en falkenerare i Qatar och vemodet i Kap Verde. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Samhälls- och rättsvetenskap

Världsmästarna

av Julia Caesar. Inläst ur Nomen, cop. 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 19 tim., 51 min..

Pseud. J.C. granskar svensk invandringspolitik och anser att invandringen är den faktor som förändrat Sverige mest sedan 1970-talet. Resultatet, menar förf., har blivit en snabbt ökad brottslighet, Europarekord i anmälda våldtäkter, importerad hederskultur etc., vilket lett till att många svenskar känner sig hotade och otrygga. Bokens innehåll överensstämmer till stora delar med Sverigedemokraternas syn på invandring.

Postdemokrati

av Colin Crouch. Inläst ur Daidalos, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 36 min..

Kommer vår demokratiska framtid att påminna om vårt förflutna och styras av politiska och ekonomiska eliter bortom medborgerlig kontroll? Miljö- och kvinnorörelserna kan fortfarande fungera som blåslampor, men mycket tyder enligt förf. på att utvecklingen går i "postdemokratisk" riktning, mot en politisk ordning baserad på avskärmning och manipulation och allt tätare allianser mellan politisk och ekonomisk makt.

Stiftelsen Höstsol

av Gunnar Furumo. Inläst ur Stiftelsen Höstsol, 2004 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Historik över stiftelsen och ålderdomshemmet Höstsol. Höstsol grundades 1913 med pengar från Dramatenchefen Gunnar Fredrikssons testamente. Syftet var att det skulle vara ett hem för "äldre förtjänta och obemedlade skådespelare". Under många år fanns Höstsol på Såsta gård i Täby, men 1989 flyttade verksamheten till Kungsholmen. Många kända skådespelare har varit engagerade i verksamheten genom åren.

Vardagshjältar

av Eva Joly. Inläst ur SNS, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

E.J., fransk undersökningsdomare med norsk bakgrund, blev under 1990-talet känd för sin granskning av en korruptionshärva i oljebolaget Elf. Tillsammans med journalisten M.M. berättar hon här om s.k. whistle-blowers runtom i världen, människor som vågar slå larm om fiffel, mutor och brottslighet, trots att de då sätter sina egna liv och sin egen trygghet på spel. Intressant och läsvärt om allvarliga samhällsproblem.

I mänsklig makt

av Claes-Göran Kjellander. Inläst ur Bromberg, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 51 min..

Är lokalpolitikerna pampar och småpåvar - eller är de vardagshjältar som uträttar storverk utan att vi andra märker det? Författarna har träffat de senare och fångat berättelser om det tungt ansvar och svåra beslut: att säga nej, att stänga skolor, att mitt i natten ta över ansvar för barn i en familj i kris. Eller att få förståelse för att pengarna inom sjukvården inte kan räcka till allt och att man måste prioritera.

Tobaksfritt liv

av Margareta Pantzar. Inläst ur Liber, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 2 tim., 10 min..

Beskriver en metod som gett goda resultat med att sluta röka och snusa och som utvecklats inom Landstinget i Uppsala län. Här får man tips på hur man lägger upp avvänjningen vecka för vecka, hur man förbereder sig inför stoppet, vilka aktiva insatser som krävs för att man ska lyckas och hur man sedan förblir fri från tobak och snus.

Förtrampad vitsippa

av Torsten Persson. Inläst ur Recito, 2009 av Per Godenius. Talboken omfattar 31 tim., 43 min..

År 1989 mördades 10-åriga Helén Nilsson från Hörby, och strax därefter mördades också 26-åriga Jannica Ekblad från Malmö. Efter femton års utredningsarbete åtalades Ulf Olsson, 1951-2010, för båda morden. Här redogör juristen T.P. för omständigheterna kring morden, polisutredningarna och rättegångarna. U.O. nekade till anklagelserna, men fälldes i tingsrätt och hovrätt och dömdes i hovrätten till rättspsykiatrisk vård.

Goda medborgare och onda tider?

av Peter Strandbrink. Inläst ur h:ström, 2010 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

Är medborgarna demokratins främsta fiende? I samhällsdebatten hävdas att den samtida demokratin präglas av att medborgarna inte tar sitt politiska ansvar eller kan se bortom sin egen privata sfär. Här dras slutsatser som pekar i motsatt riktning: 1) medborgare som intervjuats framstår inte som passiva när det gäller politiska angelägenheter, 2) den liberala demokratin främjar inte ett kritiskt massmedborgerligt deltagande.

Globala utmaningar

av Iris Marion Young. Inläst ur Tankekraft, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 13 tim., 23 min..

Essäer skrivna under 2000-talet med introduktion av förf., I.M.Y., 1949-2006. Utifrån exempel från Serbien, Afghanistan, Irak och Palestina/Israel ställer hon kritiska frågor rörande självbestämmande, globalt demokratiskt styre och humanitärt rättfärdigande av krig. Förf. diskuterar även skillnader mellan legitimitet och rättfärdigande samt teoretiserar kring olika former av federalism.

Teknik, industri och kommunikationer

Teknisk dykning på ren svenska

av Michael Bergström. Inläst ur Åkersberga dykskola?, 2008 av Lars Thiel. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

Boken är tänkt att vara ett komplement till en mer omfattande utbildning i avancerad dykning. Kapitelrubriker: Gaser, gasblandning och dess egenskaper ; Gaslagar. Djup och tryckomvandlingar ; Dekompressionsteorier ; Dekompressionssjuka ; Utrustning ; Dykplanering ; Dykfärdigheter och övningar ; Dekompressionstabeller.

Nanorevolutionen

av Susanne Holmlund. Inläst ur Santérus, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 41 min..

Nanotekniker är den som bygger nyttiga produkter med de minsta greppbara delar som naturen tillhandahåller: atomer och molekyler. Målet är att behärska dem lika fulländat som naturen själv gör. Nanotekniken har utsikter att ge oss mirakulösa material, revolutionera datorsamhället samt erbjuda värdefulla bidrag till medicin, miljövård och energiförsörjning. Lättläst översikt av nanoteknikens framväxt, löften och hot.

Webbforum

av Niklas Johansson. Inläst ur Bokstavligt, cop. 2009 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 2 tim., 47 min..

Som ansvarig för ett webbforum eller ett community på nätet är det mycket att hålla reda på. Allt från hur man strukturerar och uppmuntrar aktivitet till viktiga lagar och konflikthantering. Här tas bl.a. upp vad man kan göra för att skapa aktivitet i diskussionerna, hur man bemöter irriterade användare, vad man kan göra för att få god stämning på webbplatsen samt hur man kan underlätta för funktionshindrade att delta.

Ekonomi och näringsväsen

Ekonomisk analys och styrning

av Jan Bergstrand. Inläst ur Studentlitteratur, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar 13 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

100 sidor om hur du vinner tid

av Stefan Ekberg. Inläst ur Redaktionen, cop. 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 45 min..

Varför får vissa personer så mycket gjort (och tjänar mer pengar) än de flesta andra? Varför är det så att superentreprenörer som Ingvar Kamprad sprutar ur sig nya IKEA-butiker över hela världen, medan många andra knappt får klart någonting på en dag? Enligt förf. så är svaret att de som får saker och ting gjorda vet hur de ska planera och hantera sin tid. Och dessutom låter de inte någon annan ta över kontrollen.

Fritt fall

av Birgitta Forsberg. Inläst ur Ekerlid, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Swedbank satsade i mitten av 2000-talet stort på att etablera sig i Baltikum och Ukraina. När den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick omkull i september 2008 fick det konsekvenser för banker över hela världen. S. som tagit många kortsiktiga lån befann sig i akut kris. Den svenska staten var tvungen att skapa ett räddningspaket för att hindra att S. gick i konkurs. Fascinerande om affärer som tystades ner.

Inkomstskatt

Inläst ur Studentlitteratur, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 42 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Välfärd utan tillväxt

av Tim Jackson. Inläst ur Ordfront, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 58 min..

T.J., chefsekonom vid den brittiska kommissionen för hållbar utveckling, gör upp med vår tids besatthet av ekonomisk tillväxt. Den ökande konsumtionen håller på att få vårt ekosystem att falla samman. För att minska konsumtionens negativa effekter krävs en helt annan syn på tillväxt och välfärd. Han förmedlar en vision på hur våra ekonomier måste stöpas om från grunden om vi ska få ett hållbart samhälle.

Kommunicera med djur

av Arthur Myers. Inläst ur Planetstaden, cop. 1998 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 9 tim., 6 min..

Reportern Arthur Myers skildrar fenomenet kommunikation mellan djur och människa. Med hjälp av fallstudier presenterar han olika djur som har kommunicerat på ett märkligt sätt med människor. Han ger råd hur man kan använda mentala krafter för att bilda mediala förbindelselänkar som man behöver för att "konversera" med djur. Boken är ett uttryck för den andliga strömningen New Age.

Matupproret

av Camilla Sparring. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

Varje dag serveras miljoner måltider i offentlig miljö i Sverige. De flesta som äter är barn, sjuka och äldre. Förf. C.S. reagerade mot att den storköksmat som serveras är så dålig att den ofta är oätlig! I början av 2000-talet startade hon Matupproret, en protest mot den kommersiella storköksindustrin. Här berättar hon om sin kamp för bättre mat. Boken innehåller också recept på maträtter av hög kvalitet.

Socialt ansvar en god affär?

av Mats Wingborg. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Numera har allt fler företag, som en del av varumärket, skaffat sig uppförandekoder med etiska riktlinjer för sin verksamhet i utvecklingsländerna. Arbetet som inleddes inom kläd- och textilindustrin har fått efterföljare i andra branscher, men många problem återstår att lösa. Här tecknar förf. även en bild av den växande marknaden för etisk eller rättvis handel; en annan gren av det som brukar kallas företagens sociala ansvar.

Nationalekonomi för nyfikna

av Gunnar Örn. Inläst ur Fores, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 6 tim., 57 min..

Ekonomi är kanske den mest paradoxala och rentav hatade av vetenskaper. Men det är också en spännande resa genom det mänskliga psyket. Här förklaras viktiga begrepp inom modern nationalekonomi utan att ta till formler och statistik. Förf. menar att ekonomi i grunden handlar om människor, om hur vi agerar, konkurrerar, samarbetar och om hur vi strävar efter pengar och välstånd, men också efter kunskap och insikt.

Idrott, lek och spel

Matchen som aldrig ägde rum

av Kutte Jönsson. Inläst ur ICA, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

K.J., idrottsfilosof, diskuterar de ideal, normer och värderingar som idrotten vilar på. Med avstamp i idrottshändelser, prestationer och personligheter närmar han sig frågor som: Är dopning alltid förkastligt? Är idrotten bra för barn? Leder idrotten till förbrödring eller underblåser den nationalismen? Är huliganer riktiga supportrar? Finns det anledning att sakna DDR-idrotten? Många frågor, men inte alltid självklara svar.

Spring för livet

av Sam Murphy. Inläst ur Isaberg, cop. 2005 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 9 tim., 36 min..

Handbok i löpträning för kvinnor, sammanställd av en brittisk hälso- och träningsskribent. I denna bok har hon samlat ett stort antal råd och tips som en löpningsintresserad kvinna kan ha nytta av. Här finns information om hur man håller motivationen vid liv, vad man ska äta och dricka, hur man undviker träningsskador och, viktigast av allt, hur man kan hålla sitt träningsprogram realistiskt, utmanande och roligt.

Naturvetenskap

Skymningssång i Kalahari

av Lasse Berg. Inläst ur Ordfront, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 15 tim., 35 min..

Människan, Homo sapiens, uppstod i Afrika, men för ungefär 60000 år sedan lämnade små grupper av människor Afrika för att finna nya boplatser i andra världsdelar. Med viss tonvikt på Kalahariöknens jägar- och samlarsamhällen ger förf. här en överblick över människans långa resa, från vårt ursprung i Afrika till nutiden. Målet är att lära känna människans verkliga natur, som ger oss möjlighet att ana något om vår framtid.

Medicin

Släpp taget om smärtan

av JoAnne Dahl. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2008 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

Kronisk smärta kan leda till dålig livskvalitet, och det är inte alltid man kan befria sig från smärtan genom medicinering. Förf:na. till denna bok föreslår att man i stället lär sig att leva ett gott liv, trots envisa smärtor, med hjälp av ACT, acceptance and commitment therapy, en form av kognitiv beteendeterapi. Metoden presenteras ingående, med många förslag till egna övningar.

Matrevolutionen

av Andreas Eenfeldt. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 11 tim., 43 min..

I början av 2000-talet fördes en intensiv debatt om vilken typ av kosthåll som är lämplig för överviktiga och patienter med diabetes typ 2. Förf., läkare och specialist i allmänmedicin, argumenterar här för s.k. LCHF-kost, en diet med lågt intag av kolhydrater och hög andel naturliga fetter. Förf. hävdar att överviktiga och diabetiker kan må bättre om de följer denna diet, som Socialstyrelsen numera har godkänt.

Ångestfri

av Robert L. Leahy. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 19 tim., 49 min..

Den amerikanske psykoterapeuten R. L. L. har arbetat länge med att stödja ångestdrabbade människor, och här lägger han fram sina erfarenheter. Förf. redogör för själva ångestbegreppet och olika typer av ångestreaktioner och ger också information om hur man med hjälp av kognitiv terapi kan bekämpa ångest. Personer som själva vill bearbeta sina ångestbesvär kan ha god nytta av denna innehållsrika bok.

Kärnfrisk familj

av Ninka-Bernadette Mauritson. Inläst ur Langenskiöld, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 15 tim..

Familjen Mauritson, två vuxna och två barn, hade problem med stress, trötthet och övervikt. Föräldrarna valde då att lägga om kosten till livsmedel med lägre GI - glykemiskt index. Familjen slutade äta mjölkprodukter, socker och godis, men åt i stället mer grönsaker och naturliga fetter, en diet lämplig även för diabetiker. Här berättar de båda förf. om familjens kostomläggning, som ledde till att alla nu mår mycket bättre.

Mat som håller dig ung

av Sarah Merson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2007 av Anna Westberg. Talboken omfattar 4 tim., 22 min..

Om vi äter naturlig och näringsriktig mat hjälper vi kroppen att hålla sig frisk. Vi höjer energinivån, stärker immunförsvaret och ökar motståndskraften mot infektioner. Kunskap om rätt mat är viktig för att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar, ögonsjukdomar, benskörhet, ledinflammation och högt blodtryck. Här får vi ta del av 100 beprövade nyttigheter, som ger energi och förhindrar åldersrelaterade åkommor.

Själens schamaner

av Nils Uddenberg. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 17 min..

Är psykiatrin en vetenskap, en livsåskådning eller bara vanlig läkekonst? Var går gränsen mellan psykisk sjukdom och normala variationer i känsloliv och beteende? Hur ska man som yrkesman bemöta människor med psykiska problem? Detta är några av de frågor som N.U., psykiater, läkare och forskare, tar upp i denna intressanta essäsamling som ger läsaren ett brett perspektiv på människans själsliv.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Synvilla

av Karina Berg Johansson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Samuel har alltid varit utanför. Innan hans mamma dog sökte hon hjälp hos en psykolog åt honom. Till och med hon tyckte att han var konstig - avvikande. Men nu är Samuel trött på att vara annorlunda, och han är trött på att vara. Med en kniv i ena rockfickan går han på Gotlandsfärjan som ska ta honom och klassen med på skolresan. Sista grejen de ska göra ihop i nian. Sista grejen Samuel tänker göra - någonsin.

Fasornas port

av Sofia Bergting. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Övergiven värld. Onda andar och demoner har tagit över världen och väller in genom Fasornas port. Skogsrået Lin, 14 år, är den som världen sätter sitt hopp till. Läromästaren Alkuin har brådskande kallats ut i strid och när inga nyheter når Lin måste hon själv bege sig till krigsskådeplatsen. Ska hennes krafter räcka till för att rädda honom?

Vi sex och mannen med handsken

av Paul-Jacques Bonzon. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1969 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

De sex mysterielösarna från Lyon (Teo, Georges, Louis, Flintis, Biffen och Henri) och deras hund Kafi löser här ett mysterium med en upphittad handske där pekfingret är avklippt och påsytt igen. Vem tillhör handsken? Är det någon av de mystiska männen som hotar stackars Lolo? De sex tar itu med problemen och får som vanligt hjälp av vännen Mady.

Greven av Monte Cristo

av Alexandre Dumas. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Ungdomsupplaga av den klassiska berättelsen om den arme Edmond som tvingas sitta fjorton år i fängelse på fästningen If. Han är oskyldigt anklagad för konspirationer kring kejsar Napoleon. Efter stort lidande lyckas han fly från fängelset. Ett tips från en medfånge leder honom till en skatt och med hjälp av pengarna kan Greven av Monte Cristo ta ut sin fruktansvärda hämnd.

Den vilda jakten på dårpippin

av Måns Gahrton. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 2 tim., 44 min..

Del 8 i serien Hotell Gyllene Knorren som börjar med Den mystiske gästen. Man säger att en mycket sällsynt fågel har dykt upp i skogarna runt Hotell Gyllene Knorren; en sydbengalisk dårpippi. Ryktet lockar horder av fågelskådare som spanar i varje spår. Men finns den ovanliga fågeln verkligen där? Och på vilket hotell ska fågelskådarna sätta bo? Någonting är inte som det ska.

Avund

av Anna Godbersen. Inläst ur B. Wahlström, 2010. Talboken omfattar 9 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Deluxe. Året är 1900 och platsen för intriger och skvaller är högsta societeten på Manhattan. Elizabeth Holland har återvänt och man väntar nu på att hon ska återta sin plats som societetens okrönta drottning. Tidningarnas skvallerspalter blir allt populärare och många passar på att sälja sina hemligheter. Henry och Penelope är nu ett omsusat äkta par men Henry har bara ögon för unga Diana Holland.

Deluxe

av Anna Godbersen. Inläst ur Pocketförlaget, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Deluxe. Året är 1899 och på Manhattan lever den 18-åriga societetsflickan Elizabeth Holland. Hon tvingas välja mellan den sanna, men förbjudna, kärleken och familjeplikten som kräver att hon förlovar sig med Henry, en passande ung man. Men ett tragiskt slag drabbar hennes familj - den levnadsglada Elizabeth drunknar och den planerade bröllopsdagen blir istället hennes begravningsdag. Hur kunde det ske?

Rivaler

av Anna Godbersen. Inläst ur BW, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar (11 tim., 17 min. ). DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Deluxe. Societetslivet på Manhattan år 1899 snurrar vidare. Nu med ännu mer spännande skvaller och intriger. Elizabeth Hollands familj har blivit ruinerad och hoppet står nu till att lillasyster Diana ska gifta sig rikt. Elizabeths död blir ämne för många rykten. Kanske iscensatte hon sin egen död för att få vara med den hon älskade? Ska väninnan Penelope ärva Elizabeths sörjande fästman?

Grimms bästa sagor

av Jacob Grimm. Inläst ur Opal, 2003 (tr. 2009) av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Elva av bröderna Grimms mest kända sagor: Askungen, Den tappre skräddaren, Mästerkatten i stövlar, Tummeliten, Vargen och de sju killingarna, Stadsmusikanterna i Bremen, Törnrosa, Hans och Greta, Rödluvan, Snövit och Bord duka dig.

Sagor

av Jacob Grimm. Inläst ur Niloé, 1992 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Ett urval med 86 av bröderna Grimms sagor. Här finns klassiker som Tummeliten, Anden i flaskan, Mästerkatten i stövlar, Snövit och de sju dvärgarna, Askungen, Vargen och rödluvan, Hans och Greta, Bord duka dig, Järnhans, Lyckohans, Prinsessan Törnrosa, Stadsmusikanterna i Bremen samt många flera mindre kända.

Ringaren i Notre-Dame

av Victor Hugo. Inläst ur Rabén & Sjögren, cop. 2000 (tr. 2003) av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Starkt förkortad och bearbetad version av den klassiska romanen som utkom 1831. Berättelsen utspelar sig i Paris på 1400-talet. Quasimodo är en vanskapt och enögd ringare i den stora kyrkan Notre Dame. Han älskar Esmeralda och försöker rädda henne när hon anklagas för mord och häxeri.

I sagans skog

Inläst ur Rabén & Sjögren, 1986 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Barn vill höra vissa sagor om och om igen. Det har Elsa Olenius märkt under bibliotekets sagostunder. Här har hon samlat 22 sådana älskade sagor: folksagor som Sagan om Tummeliten, klassiker som Sampo Lappelill av Topelius, en senare tids sagor som I sagans skog av Lennart Hellsing. E. O., f.d. ungd.bibliotekarie, 1896-1984.

Skatten på Eneskär

av Sven Ingvar. Inläst ur CAL-förlaget, 2004 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

Fyra barn, Björn, Liselott, Barbro och Kubben, tillbringar sitt sommarlov på Getterön vid Varberg. Det börjar med lata sommardagar men strax händer det oväntade saker. Ett brev i en mystisk låda flyter i land och de läser om en sjunken skatt. Men fler är intresserade av skatten och barnen blir jagade i de skräckinjagande gångarna under Varbergs fästning. En moderniserad version av en mysteriebok från 1950.

Kitty och falskmyntarligan

av Carolyn Keene. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Falska sedlar dyker plötsligt upp i River Heights. Men det är inte första gången - för många år sedan prånglade en falskmyntarliga ut en stor mängd oäkta sedlar i staden. Hjärnan bakom brottet avslöjades aldrig. När flera av Kittys vänner misstänks för att ha med de falska sedlarna att göra, bestämmer hon sig för att försöka lösa den gamla gåtan. Men någon annan har bestämt sig för att stoppa henne.

Riddarsvärdet

av Kim M. Kimselius. Inläst ur Roslagstext, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de hamnat fel i tiden. De håller i ett riddarsvärd! Ramona släpper svärdet, men Theo förstår att det är deras enda biljett hem. Hans beslut för dem åt skilda håll; till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids på ond, bråd död - som även inkluderar Theo och Ramona.

Mowglis äventyr

av Rudyard Kipling. Inläst ur Rabén & Sjögren, cop. 1997 (tr. 2006) av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Bearbetad och förkortad version av Djungelboken, berättelsen om Mowgli, människovalpen, som växte upp hos djungelns djur och hos människorna i den indiska byn. De mest centrala händelserna från de två första böckerna finns med och texten har ett modernt och lätt språk.

Emil i Lönneberga

av Astrid Lindgren. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

Emil är pojken som hissar upp lillasyster Ida i flaggstången och gör andra hyss som hans pappa inte gillar. Han bor på gården Katthult i Lönneberga i Småland och drängen Albert är hans bästa vän. För att undkomma sin pappas vrede över alla hyssen stänger Emil in sig i "snickarboa", där han får tiden att gå genom att tälja trägubbar. En berättelse om en buspojke med ett varmt hjärta.

Pippi Långstrump

av Astrid Lindgren. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1968 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Pippi Långstrump är världens starkaste flicka. Hennes mamma är en ängel och hennes pappa en negerkung så hon bor ensam i Villa Villekulla med sin häst och apan herr Nilsson. Barnen i grannhuset, Tommy och Annika, blir bästa vänner med Pippi och tillsammans är de med om många äventyr..

Aj, sa Lotten

av Helena Lund-Isaksson. Inläst ur Kikkuli, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 13 min.. DAISY text och ljud.

Lotten verkar sjuk och hängig. Hon dricker och kissar mycket. När mamma tar med Lotten till vårdcentralen visar det sig att Lotten fått diabetes. I boken får man följa Lotten och hennes föräldrar under sjukhusvistelsen, när de ska lära sig mäta blodsocker, ge insulin och allt det andra som hör till. På sjukhuset upptäcker Lotten också lekterapin. Där leker hon doktor - dockan har visst också fått diabetes!

Nattens drottning

av Maud Mangold. Inläst ur Kids Egmont, 2006 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Den förbjudna skogen

av Brandon Mull. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Seth, 11 år, och hans storasyster Kendra tror inte sina ögon när de för första gången besöker sin farfar och farmor. Uppfarten kantas av skyltar med texter som "Inkräktare torteras". Och barnen får utegångsförbud trots att huset har en härlig trädgård och omges av en stor skog. Vad Seth och Kendra inte vet är att deras farfar är föreståndare för Fablehaven, ett av de sista hemliga reservaten för magiska djur och varelser.

Röda Nejlikan

av Emmuska Orczy. Inläst ur Carlsen/if, 1991 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

Förkortad och bearbetad version av den kända berättelsen om den engelska aristokraten, som under namnet "Röda nejlikan" räddar franska kungatrogna att fly till England undan den Franska revolutionen på 1700-talet. De undkommer med nöd och näppe giljotinen tack vare den engelske räddarens list och mod.

Konsekvens

av Francine Pascal. Inläst ur B. Wahlström, 2003 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Sjunde boken i serien Identitet X om flickan Gaia Moore som sedan födseln saknar förmågan att känna rädsla. 17-åriga Gaia, som aldrig drar sig för att hamna i gatufighter på nedre Manhattan, möter i den här delen Loke, en riktigt samvetslös skurk.

Skräckhistorier

av Edgar Allan Poe. Inläst ur Lindblad, 1972 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Sex skräcknoveller av den berömde författaren, valda med tanke på ungdomar.

Robin Hood

av Howard Pyle. Inläst ur Rabén & Sjögren, cop. 1997 (tr. 2006) av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Bearbetad och förkortad version av den klassiska berättelsen. Här finns de mest kända och spännande av frihetshjälten Robin Hoods äventyr. Robin stjäl från de rika och ger till de fattiga tillsammans med sina glada kumpaner.

Lille prinsen

av Antoine de Saint-Exupéry. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1977, (tr. 2009) av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

En flygare, som nödlandat med sitt flygplan i öknen, möter en liten prins, som kommer från en annan planet. De båda för långa samtal om filosofiska ting, och prinsen berättar om en blomma som han vaktar. Klassisk barnbok utiven 1946.

Skattkammarön

av Robert Louis Stevenson. Inläst ur Rabén & Sjögren, cop. 1995 (tr. 2006) av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Lättläst version, återberättad av Maj Bylock, av den klassiska berättelsen om Jim Hawkins som kommer med på en äventyrlig skeppsresa. Några modiga män försöker med hjälp av en skattkarta hitta en nergrävd skatt, men det är andra som intresserar sig för den också...

Frost

av Maggie Stiefvater. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

I åratal har Grace betraktat vargarna i skogen bakom huset. Speciellt en varg fascinerar henne - vargen som räddade livet på henne som barn. Han kallas för Sam och några dyrbara månader varje år får han vara människa innan vintern tvingar honom att förvandlas igen. Ödet för dem samman och nu kan de inte leva utan varandra. Men vintern är nära och Sam för en ojämn kamp för att få förbli människa och stanna hos Grace.

Fläcken

av Arne Svingen. Inläst ur Bergh, 2003 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 46 min.. DAISY text och ljud.

Vad skulle du göra om du fick en stor, våt fläck mitt fram på byxan? Det är precis vad som händer lågstadiepojken Hubert när han lyfter upp en liten valp. Valpen kissar på honom. Hur ska Hubert ta sig igenom hela skoldagen utan att kompisarna tror att han har kissat på sig.

Gullivers resor

av Jonathan Swift. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2002 (tr. 2005) av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Bearbetad och förkortad version av den klassiska berättelsen om två av Gullivers resor, den till lilleputtarnas land och den till jättarnas land. Boken utkom första gången 1726. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Inbrottet [Elektronisk version]

av Pat Thomson. Inläst ur Argasso, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

När gänget vill att Jack ska hjälpa dem att stjäla några dataspel ur ett förråd vågar han inte säga nej. Jack vill inte bli en brottsling, men han verkar inte ha något val. Hur ska han slingra sig ur den här knipan?

Huckleberry Finns äventyr

av Mark Twain. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2003 (tr. 2004) av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Huckleberry Finn omhändertas av änkan Douglas, som försöker anpassa honom till ett civiliserat liv och t.o.m. sätter honom i skola. Men han rymmer på en timmerflotte tillsammans med den förrymde slaven Jim. Mark Twains klassiska bok återberättas på ett utmärkt sätt där mycket av känslan och ursprungsberättelsen finns kvar.

Tom Sawyer

av Mark Twain. Inläst ur Tiden, 1956 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

Mark Twain, den store amerikanske humoristen, vann världsberömmelse med böckerna om Tom Sawyer och Huckleberry Finn, skildringar av pojkäventyr i trakten av Mississippi. Tom är föräldralös och uppfostras av sin moster Polly. Han är full av rackartyg och en ständig källa till förargelse för henne. Klassisk barn- och ungdomsbok..

Syster Cherry kommer hem

av Helen Wells. Inläst ur Bonniers juniorförlag, 1981 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Cherry Ames har avslutat sin tjänstgöring som krigssjuksköterska i Europa. Hon har återvänt hem till Hilton, Illinois, och nu ska hon arbeta på ett sjukhus för krigsinvalider. Arbetet blir annorlunda än hon har tänkt sig. Det räcker inte med att lägga en sval hand på feberheta pannor, det handlar om att slåss för pojkarnas hela existens. Nostalgisk läsning för vuxna.

Det lilla huset i stora skogen

av Laura Ingalls Wilder. Inläst ur Gleerup, 1963 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Byggd på minnen från en trygg barndom är denna serie om nybyggarliv i Nordamerika vid 1800-talets slut. I del 1 berättas om dagligt liv i den lyckliga unga familjen Ingalls i Wisconsin. I en timmerstuga bor lilla Laura med far och mor samt systrarna Mary och Carrie.