Nya talböcker juni 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 132 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Nattens sång

av Christopher Abani. Inläst ur Celander, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 22 min..

Stark berättelse om en 15-årig barnsoldat i Västafrika. Föräldrarna kallade honom för Min Lycka. Nu är de döda liksom alla andra. Själv har han fått stämbanden avskurna för att inte kunna skrika om han skulle trampa på en mina i sitt minröjningsarbete. Det skulle kunna skrämma de andra. Han har lärt sig att döda och det blir allt lättare med tiden. Nu gäller det bara att överleva. C.A., nigeriansk förf., 1966- .

Flaskpost från P

av Jussi Adler-Olsen. Inläst ur Bra böcker, 2011. Talboken omfattar 18 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

På polisstationen i Wick stod länge en grön flaska i fönstret. Ingen tog notis om den eftersom inte brevet syntes inuti. Därför undrade man inte heller vad de halvt utplånade bokstäverna HJÄLP betydde. Kriminalinspektör Carl Mørck tror först att nödropet är ett pojkstreck. Men efter att ha lyckats avkoda brevet förstår han och assistent Assad att det är det sista livstecknet från ett par pojkar som fördes bort på 90-talet.

Som en lilja

av Bernt-Olov Andersson. Inläst ur Gidlund, 1997 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

Del 3 i serien inledd med Min älskade slaktare. Bosse har fått sitt första arbete på järnverkets huvudkontor, medan hans far sugs allt djupare in i alhoholismens mörker. Den poesiskrivande Järbo-Jätten drömmer fortfarande om ett annorlunda och rikare liv. En skildring av enkelt vardagsliv med dess tragedier och drömmar. Varm, rik berättelse från ett brukssamhälle i början av 1960-talet.

Korparna

av Tomas Bannerhed. Inläst ur Weyler, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

I en hårt ansatt lantbrukarfamilj i 1970-talets Småland ser sonen Klas faderns förtvivlan över de magra åkrarna och grannar som vänder honom ryggen. Fadern försöker få Klas att ta över gården, att inte bryta generationer av odlare av den motsträviga jorden. Modern är den sammanhållande som ser till att fadern är frisk nog att slippa mentalvården. Gripande och tragisk berättelse av ett svunnet och föränderligt Sverige.

Öden

av Bo Bergman. Inläst ur Bonnier, 1963 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 2 min..

Novellsamling av Bo Bergman, 1869-1967. Ofta handlar det om äldre herrar som blickar tillbaka på sitt liv, och förf:s fatalistiska livssyn är ibland tydlig, som i novellen Provinsialläkaren berättar. Tragisk kärlek är ämnet för några av novellerna. Författarens stil är oftast kortfattad, saklig och nykter, men han kan också betrakta sina gestalter med värme och sympati, som i Minnesresan, den sista novellen i samlingen.

Hjortron och björnbär

av Ingrid Byström. Inläst ur Nomen, cop. 2010 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

Laura föddes med ett födelsemärke i pannan. Föräldrarna sa att när hon blev vuxen skulle hon få resa till Amerika för att ta bort märket. Efter skoltiden påbörjar Laura medicinstudier i Göteborg. Under en sommar arbetar hon som sjukvårdsbiträde i Umeå. Där möter hon Olof, tycke uppstår och efter trohetslöfte skiljs de åt för att avsluta sina studier. Efter en tid förstår Laura att hon är gravid.

De vilda gässen

av Daniel Carney. Inläst ur B. Wahlström, 1984 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Legosoldaten Faulkner engageras av bankiren Matherson för att rädda president Limbani, ledare i en afrikansk stat, ur händerna på den korrupte diktatorn Ndolfa. Faulkner kontaktar sina forna kolleger Fynn och Janders för uppdraget. Även sydafrikanen Coetzee ansluter sig. De fyra sätter upp en styrka som tränas hårt under ledning av Sandy Young. Operationen lyckas, men gruppen finner att de blivit lurade.

Den gudomliga komedin

av Dante Alighieri. Inläst ur Natur och kultur, 2006 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 53 min..

Klassiskt epos som skildrar skaldens vandring genom de världar - helvetet, skärselden, paradiset - som väntar människan efter döden. Budskapet är allegoriskt och tidlöst. Översättaren Ingvar Björkeson använder den femtaktiga jamben orimmad som versmått. Inledning av Olof Lagercrantz. D.A., 1265-1321. Förlagans radnummer och Kommentar ingår inte i denna talboksversion.

Drömmar om kärlek

av Jude Deveraux. Inläst ur Winther, 1988 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 44 min..

Unga föräldralösa Regan Weston är lycklig, hon ska gifta sig med den man hon älskar. Men hennes blivande man vill bara komma över hennes ärvda förmögenhet. När Regan upptäcker detta rymmer hon till Amerika, där hon träffar den viljestarke Travis Stanford. Men där finns också den paranta Margo, av alla sedd som Travis fästmö, och hon gör allt för att vinna Travis tillbaka. Och än en gång måste Regan fly mot ovissheten .

Varför kom du inte före kriget?

av Lizi Doron. Inläst ur Weyler, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar (3 tim., 21 min. ). DAISY text och ljud.

En vuxen dotter får frågan vid sin mors grav om hon kan berätta något om mamman. Hon berättar om sitt och moderns gemensamma liv i Israel dit modern kom som ung, förtvivlad överlevare efter Förintelsen. Med värme och humor minns hon sin egensinniga mor som försökte bygga ett nytt liv i den nya staten. Det blir en berättelse om en barndom i skuggan av en stor katastrof. Prisbelönad roman som läses i alla israeliska skolor.

Smitning

av Dominique Dyens. Inläst ur Sekwa, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 55 min..

Anne, 36 år, och singel är mitt uppe i en lysande karriär i reklambranschen. Hon förkroppsligar den fria kvinnan, men en dag förlorar hon fotfästet och flyr från sitt liv i Paris. Hennes irrfäder på motorvägarna för henne slutligen till en liten by, där hon blir inlagd på en psykiatrisk klinik. När hon efter några veckor blir utskriven kallas hon som huvudvittne i en mordrättegång, men hon vet inte vad som hänt och varför?

Vara rädd

av Åke W. Edfeldt. Inläst ur Proprius, 2000 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

Självbiografisk roman om förf:s barndom och uppväxt. Berättarjaget växer upp i en konfliktladdad familj med en far som ofta befinner sig till sjöss och en mor som är hjärtsjuk. Efter några tidiga år i Stockholm följer en upplevelserik ungdomstid i 1930-talets Marstrand innan huvudpersonen återvänder till huvudstaden. Livfull och djup miljö- och personskildring . Förf. , 1926 - , f.d. professor i pedagogik.

Kråkflickan

av Jerker Eriksson. Inläst ur Ordupplaget, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

Del 1 i en thrillertrilogi. Psykoterapeuten Sofia Zetterlund utreder två klienter som båda visar tecken på multipla personligheter: Samuel Bai, barnsoldat från Sierra Leone och Victoria Bergman, en kvinna mitt i livet, bärande på ett stort, oläkt sår från barndomen. Samtidigt hittas en ung död pojke av utländsk härkomst svårt sargad i ett buskage. Ärendet får låg prioritet då pojken inte verkar saknas av någon.

Fatimas hand

av Ildefonso Falcones de Sierra. Inläst ur Bonnier, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 36 tim., 14 min..

Andalusien år 1658. Muslimerna i södra Spanien blir utsatta för svåra förföljelser och reser sig i väpnad kamp mot den katolska kungamakten. En av dem som dras in i de våldsamma striderna är mulåsnedrivaren Hernando, son till en muslimsk kvinna och en kristen präst. Utrustad med ett svärd som ska ha tillhört profeten Muhammed kämpar Hernando för frihet och för att förena de två religionerna. Storslagen äventyrsroman.

Attentat

av Ian Fleming. Inläst ur Bonnier, 1966 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 26 min..

Det var en vanlig måndag och alldeles för lugnt i högkvarteret hos brittiska Secret Service. James Bond, Agent 007, var uttråkad. Då splittrade plötsligt en signal från den röda telefonen tystnaden. "M vill tala med dej". Och bara några timmar senare hade Bond kastats in i en virvel av nya halsbrytande äventyr. Vad som hände var någonting som riskerade millioner människors liv. Utkom i original 1955.

Leva och låta dö

av Ian Fleming. Inläst ur Aldus/Bonnier, 1973 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

"Mr Big", sade M och vägde orden omsorgsfullt, "är troligen en av de mäktigaste och farligaste förbrytarna i världen". Han är överhuvud för Svarta Änkans voodokult och av de rättrogna ansedd som baron Samedi själv i pånyttfödd gestalt. Dessutom är han hemlig agent för Sovjet. James Bond, Agent 007, börjar sin dödliga jakt på Mr Big, en jakt som leder honom både till Jamaica och New York. Originalet utkom 1954.

Från det femtonde distriktet

av Mavis Gallant. Inläst ur Atlas, 2011 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 15 tim., 25 min..

I nio berättelser skildras människor i otakt med sig själva och sin samtid. De framhärdar i ett sätt att leva som blivit omöjligt. Människor på drift i efterkrigstidens Europa; engelsmän isolerade på Rivieran, polacker utan uppehållstillstånd i 1960-talets Paris. I rotlösheten finner de paradoxalt nog en förankring, ett tillstånd att vara i. M.G. 1922- , kanadensisk författare bosatt i Paris.

Himlarännan

av Elisabeth Goldstein. Inläst ur Migoli, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 26 tim., 23 min..

Del 2 i serien inledd med Den rosa glipan. Carl Georg von Döbeln är nu i 15-årsåldern och kadett vid Cadett Corpsen i Karlskrona, en större svensk stad och bas för Gustav III:s flotta. Läsaren får följa Döbelns mödosamma officersträning i den sjudande örlogsstaden där den sjömilitära utbildningen varvas med nattliga eskapader bland stadens galanta damer. Även på "amourens" fält krävs skicklighet och strategiskt tänkande.

En dag med en fullkomlig främling

av David Gregory. Inläst ur Gospel media, 2007 av Anita Molander. Talboken omfattar 1 tim., 59 min..

Mattie ser sin affärsresa som ett välkommet tillfälle att reflektera över sitt äktenskap med Nick och hans fixering vid Jesus. Ombord på flyget känner hon sig lättad över att mannen bredvid henne verkar dela hennes inställning till religionen. Hon berättar för mannen om makens plötsliga religiositet och deras samtal leder snart till ett utforskande av andlighet, Gud och sökandet efter en meningsfull kontakt.

Karin Månsdotter

av Maria Gustavsdotter. Inläst ur Isaberg, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

Knektdottern Karin Månsdotter gjorde en makalös klassresa i 1560-talets ståndssamhälle. Fjorton år gammal kommer hon till Stockholms slott för att arbeta som jungfru vid Erik XIV:s hov. Kungen fattar tycke för den unga flickan och snart är hon hans frilla. Bara ett par år senare gifter sig paret i hemlighet och Karin kröns till Sveriges drottning. Men mörka krafter är igång för att störta kungen från tronen.

Hallandshumor

Inläst ur Spektra, 1971 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Hallänningen är för att citera Fredrik Ström, "full av historier, av tusen historier". Bokens upphovsman, O.C., var under 30 år verksam som journalist och som sådan redaktionschef på Hallandsposten innan han knöts till Sveriges radio. Här har han sammanställt ett urval av alla de roliga historier han upptecknat under sin journalistbana.

Vips så blev det liv eller En hyllning till blågrönalgen

av Bob Hansson. Inläst ur Ordfront, 2010 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 12 tim., 54 min..

Självbiografisk roman där berättarjaget beger sig till Indien för att finna sig själv. Väl framme blir han både förälskad, fängslad och tvingad till tantrisk sex innan han får åka hem igen. Tjugo år senare sitter Bob i ett hus i Småland med fru och barn och tänker tillbaka på tiden i Indien och sin inre resa. Men också på sin familj, på generationerna före honom och den osannolika slumpen att de alla möttes.

Alla själars natt

av Deborah Harkness. Inläst ur Forum, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 27 tim., 25 min..

Diana Bishop, vetenskapshistoriker, hittar under sin forskning på ett bibliotek i Oxford ett manuskript som är förhäxat. Hon har tidigare försökt förtränga att hon själv är av magiskt blod, men nu måste hon erkänna att hon är en häxa. När hon möter vampyren Matthew Clairmont blir deras omöjliga och förbjudna kärlek så stark att de bryter mot de uråldriga tabun som finns uppsatta bland jordens övernaturliga väsen.

Ske din vilja eller En annorlunda konfirmation

av Albert Harloff. Inläst ur Regnbågsförlaget, 2010 av Bengt Renford. Talboken omfattar 7 tim., 14 min..

Berättelse om en konfirmandgrupp som får möta två mycket olika undervisningsmetoder. Församlingsprästen styr undervisningen enligt kyrkans etablerade metod. Men medarbetaren Adam har studerat det nyandliga verket "En kurs i mirakler" och argumenterar för dess ståndpunkter som i väsentliga avseenden avviker från kyrkans lära. Boken avslutas med en dragkamp mellan de båda synsätten under själva konfirmationsakten.

Den onödige mannen

av Erik Helmerson. Inläst ur Norstedt, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Livet leker inte längre för Peter Håkansson, det gnäller, pyser och skaver. Han har fastnat i sitt jobb som journalist, äktenskapet haltar och hans dotter Sofi verkar inte märka att han existerar. Han känner sig maktlös - en onödig man. Men rädslan och självföraktet göder ett växande ursinne under den polerade ytan och snart exploderar han. Rapp gestaltning av en frustrerad medelklassman som känner sig alltmer alienerad.

Amerikafararna

av Sven Henning. Inläst ur Framtiden, 1926 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Roman om småländska emigranter och deras öden i det nya landet. Det var inte alla som lyckades skapa sig en ny framtid i Amerika, och här skildras också återvändarnas kärva livsvillkor i det gamla hemlandet. Lättläst och underhållande. S.H., 1894-1980.

Hämnden

av Reginald Hill. Inläst ur Minotaur, 2011 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 17 tim., 50 min..

Skogshuggarsonen Wolf Haddas liv framstår som en saga. Han förälskade sig i godsägarens dotter, Imogen. I strid mot föräldrarnas vilja äktade Wolf sin drömkvinna och lyckades även bygga upp ett framgångsrikt företag. Men en dag knackar polisen på. Wolfs tillvaro faller samman. Han förs till fängelset, anklagad för pedofili och bedrägeri. När han äntligen blir fri börjar jakten på sanningen. Psykologisk thriller.

Flimmer

av Anne Holt. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 14 tim., 1 min..

Hjärtspecialisten Sara Zuckerman har räddat många liv. Trots god prognos dör ändå en av hennes patienter två dagar efter operationen. Kort därefter dör ytterligare en. Det lilla chip - hjärtstartaren - som opererats in i patienterna visar sig vara infekterat av datavirus. Någon har medvetet manipulerat den digitala tekniken. Stora ekonomiska värden står på spel för det framgångsrika företaget Mercury Medical.

De döda hundarna på Kovalam Beach

av Calle Hård. Inläst ur Isaberg, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 13 tim., 6 min..

Marit Sköld, vikarie på tidningen Dagens Spegel skickas till Indien för att leta reda på tidningens korrespondent i Indien, Roland Hedman. Där nere stöter hon på patrull överallt i sitt letande efter Hedman. Och var finns den påstådda pandemin som Hedman rapporterat om? Hennes efterforskningar ger efterhand en klar bild av händelserna. Men Hedman är fortfarande försvunnen.

Vägen till Mars

av Eric Idle. Inläst ur Basil, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Alex och Lewis är två misslyckade ståuppkomiker. I väntan på det Stora Genombrottet som ska ta dem till Mars - planeten Showbiz på 2200-talet - hankar de sig fram genom att roa en otacksam publik i det yttre solsystemet. Med sig har de sin robot, Carlton, som skriver en doktorsavhandling om det sena 1900-talets humor. Vansinnig blandning av science fiction och skruvade skämt. E.I., en av originalmedlemmarna av Monty Python.

Tempelbranden

av Catharina Ingelman-Sundberg. Inläst ur Historiska media, 2010 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 13 tim., 27 min..

Del 3 i förlagsserien Släkten. Romanen utspelas på 1000-talet under en tid då Sveaväldet kristnas och släkter slåss om makten med religionen som vapen. Det gamla sättet at leva är på väg mot sin undergång, men i norr är kvinnan fri och kan skilja sig. I den nya tron från Rom är kvinnan mannens egendom.

Mysteriet på Père-Lachaise

av Claude Izner. Inläst ur Kabusa, 2011 av Ana Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

En regntung vårkväll 1890 besöker den sörjande änkan Odette de Valois sin mans gravkapell på Père-Lachaise-kyrkogården. Hon har med sig sitt vidskepliga hembiträde Denise som blir utom sig av förtvivlan när Odette försvinner spårlöst i kyrkogårdens mörker. Denise tar kontakt med sin matmors före detta älskare, bokhandlaren Victor Legris, för att lösa mysteriet. Deckare med en levande miljöskildring av dåtidens Paris.

Regnet och gräset

av Pamela Jaskoviak. Inläst ur Bonnier, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 28 min..

Intensiv och sparsmakad samling av dikter. Indelad i tre avsnitt: Regnet, Gräset, Efter regnet. En intensitet i form och språk skapar precisa detaljer i ting och miljöer som tillsammans ger en stark helhet med många inneboende spänningar. Flera dikter består av treradingar: "Gräset och jaget / En morgon som luktar regn / Fåglarna gråter". "En natt i natten / Fallfrukten sjunker / Genom gräsmattan".

Cancersurfare

av Per Johansson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 34 min..

En ung man arbetar inom hemtjänsten och sköter bland annat två gamla nazister som är i livets slutfas. Samtidigt är han till manins gräns intresserad av cancer som han via läkarkonsultationer närmar sig kliniskt och vetenskapligt. Han lever ensam, skriver en bok som är tänkt att bli uppföljaren till debutromanen, Göteborg i päls. Han tycks ha hämtat sig från något slags sammanbrott. Text med stark närvaro och intensitet.

Krigarens sista strid

av Niklas Krog. Inläst ur LL-förlaget, cop. 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 31 min..

Del 3 i serien om krigaren Biko. Den grymma kejsarinnan Nooriam har jagat Biko länge. Nu har hon fångat honom. Men hon dödar honom inte genast. Hon vill att han som gladiator ska tvingas möta mannen med spikklubban och grimmen från hålorna under svarta berget. I publiken har han både vänner och fiender. Men Biko vill hem till sin familj.

Livet deluxe

av Jens Lapidus. Inläst ur W&W, 2011 av Erik Olsson. Talboken omfattar 15 tim., 45 min..

Kartan för vilka som bestämmer i Stockholms undre värld ritas om. Radovan Kranjic mördas och hans gren av den organiserade brottsligheten sätts i gungning. I ett maktvakuum strider två falanger om inflytandet och Kranjics dotter representerar den ena. Polisen kartlägger turbulensen genom en infiltratör. Initierad "Sockholm noir" med slangstinn språkdräkt. Skildrar samma värld som de tidigare böckerna Snabba cash och Aldrig fucka upp.

Silhuetten

av Christina Larsson. Inläst ur Tre böcker, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 36 min..

När kriminalkommissarie Ingrid Bergman, efter ett par ljuvliga veckor i Thailand, återvänder till Göteborg hinner planet inte nå marken på Landvetter förrän den tuffa verkligheten överrumplar henne. Ett berusat svensexegäng, som tagit sig in i de gamla underjordiska befästningsgångarna innanför Vallgraven, upptäcker en död tonårsflicka: Mördad, av vem eller vilka? Under utredningens gång möter hon mycket ondska.

Fälla

av Marko Leino. Inläst ur Telegram, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 14 tim., 30 min..

Vesa Levola blir indragen i sin fars knarkaffärer. När fadern mördas blir Vesa ansvarig för de skulder som han har lämnat efter sig. Samtidigt lyckas kommissarie Juha Viitasalo, efter flera års arbete, fängsla knarkligans ledare, Reino Sundström. Men det finns något i Viitasalos förflutna som gör att han inte kan känna sig lugn, och snart blir hans dotter och hustru hotade. Prisbelönad finsk spänningsroman i noir-genren.

Solnedgång

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Del 12 i serien Livets döttrar. S:t Petersburg 1722: Peter den Store dödade sin egen son då det blev avslöjat att han planerade en kupp mot tsaren. Bara Nadjana vet att Karl Martin också har varit med på konspirationen. Men Nadjanas fosterson fortsätter att leva farligt. Han förälskar sig i en gift kvinna, som är dotter till tsarens ställföreträdare.

Snöstorm och mandeldoft

av Camilla Läckberg. Inläst ur Månpocket, 2007 av Anna Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 43 min..

En deckare från Bohuslän i det kortare formatet. På Valön utanför Fjällbacka ska det bli stor släktträff. Martin Molin från Tanumshedepolisen är bjuden av sin flickvän Lisette och anländer som siste gäst till ön. Plötsligt bryts förbindelsen med fastlandet. Det drar nämligen ihop sig till snöstorm - och till ond bråd död! Ursprungligen publicerad i tidningen Allas.

Fallet Courrier

av Marta Morazzoni. Inläst ur Carlsson, 2011 av Anders Palm. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Roman med handlingen förlagd till en by i franska Auvergne mellan 1900 och 1917. Alphonse Courrier är järnhandlare, älskvärd och framgångsrik med en vacker, plikttrogen hustru, två söner och en hemlig älskarinna. Livet är synnerligen inrutat och förutsägbart i denna småborgerligt lantliga miljö. Men det sjuder under ytan. M.M. lyfter fram den dynamik som ligger under den skenbart lugna vardagslunkens yta. M.M., italiensk förf., 1950 - .

Evig eld

av Jonas Moström. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Erik Olsson. Talboken omfattar 9 tim., 50 min..

En överläkare Ola Bergman blir en sen höstkväll nedskjuten utanför akutmottagningen på Sundsvalls sjukhus. Kollegan Erik Jensen försöker förgäves rädda hans liv. Kriminalkommissarie Johan Axberg misstänker att motivet är svartsjuka på grund av offrets otrohetsaffärer. Eller att Bergman varit inblandad i försäljning av medicin med cancerframkallande biverkningar till u-länder. Samtidigt härjar en pyroman i Sundsvall.

1Q84

av Haruki Murakami. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar Bok 1: 17 tim., 54 min. : mono.

Del 1 i en trilogi. April-juni 1984. Aomanes fastnar i Tokyos rusningstrafik. Hon hoppar ut ur sin taxi, går nedför en trappa och förflyttas till en helt ny verklighet - till 1Q84 års värld. Det är en värld som styrs av en sektliknande organisation. Samtidigt förirrar författaren Tengo in sig in i en surrealistisk fiktiv berättelse som han själv hjälpt till att skriva. Melankolisk storstadsrealism blandas med fantasy.

1Q84

av Haruki Murakami. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar Bok 2: 15 tim., 49 min. : mono.

Del 2 i en trilogi. Juli-september 1984. Efter framgångarna med romanen Luftpuppan rubbas Tengos vardagsrutiner. När han ser två månar på himlen börjar han ifrågasätta vad som egentligen är verkligt. För Aomane innebär livet i 1Q84 års värld svåra valsituationer och hon ställs inför ett omöjligt uppdrag. Tengos och Aoemenas världar börjar närma sig varandra. Romanen utmanar läsarens uppfattning om sanning och tid.

Ljusets dotter

av Elisabet Nemert. Inläst ur Forum, 2011 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 14 tim., 7 min..

Det är 1700-tal och på Edsbergs slott i Sollentuna styr förmannen och despoten Sten Wessman över undersåtar och familj. Huvudpersonen Maria Wessman får en tragisk barndom, blir halt genom misshandel och driftkucku i bygden. Men hon har oanade musikaliska talanger och studerar fiolspel i smyg, får spela i kyrkan och blir uppvaktad av prästen. I Stockholm upplever Maria musikaliska framgångar och får spela på slottet.

Lantliga scener

av Amos Oz. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

Åtta noveller som tillsammans bildar en roman. Spelplan är den vackra israeliska byn Tel Ilan och varje berättelse utgår från någon av invånarna. Alla söker de något utan att veta vad det är de saknar. Alla bär de på en fråga som de bara kan gissa sig till svaret på. Tillsammans bildar berättelserna en vemodig gobeläng om en by stadd i förvandling, om människor som vandrar ut och in i varandras liv. A.O., 1939- , israelisk förf.

Betagen

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 51 min..

Del 11 i serien Tre systrar om de tre väninnorna, storgårdsdottern Ingrid, tjänsteflickan Stina och samiska Aile. Stina har bestämt sig: Hon ska dela Jakobvollen mellan Ingrid och Matts. Ingrid blir rasande och känner sig sviken av bästa väninnan. Under tiden får hon starkt stöd av Matts, och de båda möts allt oftare i hemlighet. Men så sker det som inte får ske, och Ingrids liv tar en helt ny vändning.

Familjeband

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Del 13 i serien Tre systrar. Fiolspelaren Erik Hem har kommit till bygden för att besöka sin dotter Maria. Ingrid är säker på att han är Arons far, medan Maria alltid har fått veta att hon är enda barnet. Hon anar trots allt att Ingrid döljer något viktigt för henne. Men så ringer kyrkklockorna till bröllop på Jakobvollen - med ett mycket överraskande brudpar.

Kärleksdrömmar

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

Del 12 i serien Tre systrar. Aile inser att det aldrig kan bli något giftermål mellan henne och Klemet. En annan man upptar hennes tankar - en hon borde ha gjort allt för att glömma, men som hon nu möter i smyg under de ljusa sommarnätterna. Laura Nilsdatter har aldrig haft någon större förståelse för Ingrid på Jakobvollen. Med hjälp av sin bror får hon tag i en kniv som betyder något helt speciellt för Ingrid.

Efter honom, syndafloden

av Per Planhammar. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

Dokumentärroman om den amerikanske författaren Jack Kerouacs, 1922-1969, sista fyra år i livet. Via minnesfragment, drömmar, uppenbarelser, faktiska händelser och kommentarer från levande och döda gestaltas hur K:s liv utvecklas till en tragedi. Han blir en skuggestalt med ständigt gäckande personlighet som vill fly världens mytologisering av honom själv. Inkännande porträtt av en motsägelsefull ikon.

Boris Godunov

av Aleksandr Pusjkin. Inläst ur Atrium, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

Nyöversättning av Pusjkins krönikespel. I centrum står maktspelet i Ryssland runt år 1600. Boris blir tsar genom ingifte i Ivan IV:s släkt, men får leva med ryktet att ha mördat den rättmätige tronarvingen, gossebarnet Dmitrij. Ett tiotal år senare rymmer en klostertrött munk som uppger sig vara Dimitrij, den rättmätige tsaren. Storslagen berättelse om maktspel, men också dårskap. Förord av översättaren Lars Erik Blomqvist.

Nattönskningen

av Anne Birkefeldt Ragde. Inläst ur Forum, 2011 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

38-åriga Ingunn har stor aptit på män och är alltid den som gör slut. För att inte riskera att någon tröttnar på henne tar hon det säkra före det osäkra. Som musikjournalist reser hon mycket och träffar artister - och män. I ett svagt ögonblick bestämmer hon sig för att bli en sundare människa och börjar träna. På den första rundan med gåstavarna möter hon en liten flicka med sin hund - och hennes pappa.

Någonting av värde

av Robert Ruark. Inläst ur Bonnier, 1956 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 28 tim., 15 min..

Livfull och spännande roman med motiv från mau-mau-upprorets Kenya på 1950-talet. Hjälten är en white hunter som är yngre, starkare, ädlare, mer potent och mer sprittörstig än någon som muttrat vid en lägereld eller knakat i en tältsäng för två. Upproret började som ett försök att återta mark som vita kolonisatörer ockuperat. Boken präglas av tidstypiska värderingar. R.R., amerikansk journalist och förf., 1915-1965.

Uhuru

av Robert Ruark. Inläst ur Bonnier, 1963 av Anders Palm. Talboken omfattar 25 tim., 24 min..

Roman med motiv Från Kenya på tröskeln till politisk självständighet från det brittiska imperiet omkring år 1960. Handlingen kretsar kring den vite farmaren Brian Dermott och hans motpol, den kenyanske politikern Stephen Ndegwa som söker makt och inflytande i den nya staten. Boken innehåller tidstypiska värderingar, där den vite mannen på alla sätt är intellektuellt och moraliskt överlägsen den afrikanska lokalbefolkningen.

Att ringa Clara

av Anna Schulze. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 33 min..

Clara och Carolina har varit varandras förtrogna och bundsförvanter genom studieåren. De har vuxit upp och gift sig, men sedan har varken kärleken eller vänskapen blivit riktigt som de tänkt sig. Nu befinner sig Carolina vid en avgörande vändpunkt i sitt liv. Finstämd berättelse om hur händelser och människor påverkar och formar varandra. Men framför allt en berättelse om en stor och inte helt okomplicerad vänskap.

Fraktur

av Karin Slaughter. Inläst ur Telegram, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 15 tim., 6 min..

När Abigail Campano kommer hem möts hon av en mardröm - sönderslaget fönster, blodiga fotspår och hennes döda tonårsdotter på hallgolvet. Över flickan lutar sig en man med en kniv. Den våldsamma kamp som följer förändrar Abigails liv för alltid. Lokalpolisen klantar till utredningen och specialagent Will Trent i Atlanta, Georgia, kallas in. Han måste hitta den brutala mördaren som tycks hota alla rika flickor i staden.

Jorden sjunger i B-dur

av Mari Strachan. Inläst ur Forum, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 10 tim., 14 min..

Gwennie Morgan är en lite udda tolvåring som växer upp i en walesisk småstad under 1950-talet. Hon drömmer ofta att hon kan flyga och se in i framtiden. Ett plötsligt dödsfall i samhället river upp gamla sår. Gwennie beslutar sig att ta reda på vad de är för hemligheter som döljer sig i hennes egen familj. Gripande porträtt av en flicka som med fantasins hjälp försöker bemästra en hotfull och obegriplig värld.

Vikingen Fote Egilsons saga

Inläst ur Fotevikens museum, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 16 min..

Berättelse av en anonym författare om den vittfarne vikingen Fote och hans händelserika liv åren 926-960. Boken är redigerad av Sven Rosborn vid Fotevikens museum. Berättelsens förebild är de samtida isländska sagorna riktade till vuxna läsare och lyssnare. Fote deltar i historiskt kända händelser i rätt kronologisk följd, och läsaren får därmed en god inblick i 900-talets nordiska vikingatid.

58 minuter

av Walter Wager. Inläst ur Wiken, 1992 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 28 min..

Thriller med ingredienser av kärlek, hjältemod och ondska. Huvudpersonen, Frank Malone, är polis och ska inspektera terroristskyddet på Kennedyflygplatsen i New York, samtidigt som han ska möta sin dotter som är på väg hem från Kalifornien. Ett antal terrorister slår till mot flygplatsen för att få ut sina kumpaner ur landet. Malone återfinner sin ungdomskärlek i rollen som chef för flygledarna på flygplatsen.

Försoningen

av Erik Wallrup. Inläst ur Atlantis, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 44 min..

Året är 1998 och en pensionerad läkare hittas ihjälfrusen utanför sitt hus i fjällen. Det visar sig att han under kriget sysslat med grymma naziexperiment i Norge. Efter att ha ordnat med dödsboet åker läkarens dotter till Tyskland för att delta i en forskarkurs, men lika mycket för att fly ifrån eller försonas med minnena av fadern. Hon förälskar sig i en italiensk man och börjar minnas barndomens glömda pianostycken.

Att bara försvinna

av Staffan Westerlund. Inläst ur Carlsson, 1987 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 10 tim., 28 min..

Polisroman med kritik av politiker av teknokrattyp vilka endast ser framsteg i förändringar, utan hänsyn till att existerande förhållanden kan äga oersättliga värden. Några poliser utreder tre mord. Några jurister utreder samtidigt ett gemensamt ärende, där den unga juristen Anne blir involverad: en 81-årig man riskerar att bli onödigt offer på "framåtskridandets" altare.

Jag kommer sen-

av Eva Wiklund. Inläst ur Norlén & Slottner, 2010 av Ana Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Dokumentärroman om diskoteksbranden i Göteborg 1998 då 63 ungdomar miste livet den ödesdigra natten då festlokalen de hyrt började brinna. En av ungdomarna som dog var förf:s dotter Johanna. Detta är mammans berättelse om sin dotter. Gripande och välskriven berättelse om hur man går vidare i livet och om sorgearbete, som samtidigt skänker hopp och förtröstan.

Blodröda kräftor

av Ola Wong. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Eliza Su arbetar på Riskkontroll, ett företag som är specialiserade på att hjälpa västerländska firmor att etablera sig i Kina. Hon får i uppdrag att kolla upp Red Lobster, ett företag som odlar kräftor i södra Kina, och deras svenska samarbetspartner. Snart upptäcker hon att kräftodlingen är en täckmantel för en bordellverksamhet. Eliza blir hotad till livet och runt henne mördas flera personer. Spänningsroman i högt tempo.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Vår man på Aran

av Per Holmer. Inläst ur Carlsson, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

Essäsamling med minnen och texter om resor och litterära bekantskaper från när och fjärran. Förf. tar med läsaren till skira näs och yttersta uddar, landstiger på Helgoland, och låter Peter Lorre visa exilens såriga ansikte. Han ser Amsterdam minnas och förändras mellan två politiska mord och väntar förgäves på Nobelpris med den evige kandidaten Hugo Claus, vars böcker han översatt till svenska. Faktaspäckad bok om litterära miljöer.

Skjut inte på journalisten!

Inläst ur Atlas, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim., 14 min..

Krig, svältkatastrofer, diktaturer, jordbävningar och översvämningar är utrikeskorrespondenternas och fotografernas vardag. Ibland riskerar de livet för att bevaka ett dramatiskt skeende. I denna antologi, utgiven i samarbete med organisationen Reportrar utan gränser, berättar 19 kända utrikeskorrespondenter om sitt arbete. Bland de medverkande: Staffan Heimerson, Eva Elmsäter, Richard Schwartz och Rolf Porseryd.

Religion

Säga ja till livet

av Irene Ahlberg. Inläst ur Energica, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Läsaren får här följa förf. under en tio dagar lång inre och yttre resa mellan inkarikets heliga platser. Dessa fungerar fortfarande som hemvist för en levande andevärld, och förf. berättar utförligt om religiösa föreställningar från inkarikets tid. Personliga upplevelser blandas med fakta om den andinska traditionen. Inslag av västerländsk psykologi, biologi och religion ingår också.

För Guds skull

av Karen Armstrong. Inläst ur Bromberg, 2011 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 19 tim., 23 min..

Varför har Gud blivit så svår att tro på? K.A. tar historien till hjälp för att besvara den frågan. Vetenskap och religion ställs idag emot varandra, men det har inte alltid varit så. Den förmoderna människan förstod att det inte är enkelt att tala om Gud och såg religion som utövning, ett sätt att nå utanför sig själv. För K.A. är religionen besläktad med konsten, den handlar om de stora frågorna, om att leva och uppleva.

Läsarna

av Gunnar Hallingberg. Inläst ur Atlantis, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 23 tim., 26 min..

Det moderna genombrottet i svensk litteratur har varit fixerat vid 1880-talet, menar förf. Men redan runt 1850 kämpade folkväckelsen för religionsfrihet och reformer av kyrkan. Förf. visar att termen "det moderna genombrottet" med större rätt kan användas om dessa tidiga väckelserörelser. Läsarna fick sitt namn av att de läste så mycket, inte bara Bibeln. Från dem kan många trådar dras till den moderna demokratin.

Tyckandets tyranni

av Kjell O. Lejon. Inläst ur BV-förlag, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

Debattinlägg om tolerans och intolerans i det svenska samhället. Förf. K.O.L., professor i kyrkohistoria vid Linköpings universitet, menar att toleransen i den svenska samhällsdebatten har gått för långt. Han hävdar här att den dominerande liberal- sekulära eliten i Sverige i toleransens namn inte längre accepterar traditionell kristen livs- och äktenskapssyn, t.ex. när det gäller de ofödda barnens rätt till liv.

Min resa

av Harry Månsus. Inläst ur Cordia, 2008 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Harry Månsus, 1941-, är teolog, författare och grundare av den s.k. Brommadialogen, ett forum för en öppen dialog och sökande efter en befriande andlighet. Idag, i början av 2000-talet, är Harry Månsus är en framträdande gestalt i den svenska kristenheten. Här berättar han om sin barndom och uppväxt i Finland, om det väckelsearv han förvaltar, och om sitt starka engagemang för en levande andlighet i New Age-rörelsens tid.

Så började mitt liv

av Bror Spetz. Inläst ur Livets ord, 2002 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 53 min..

Vid sidan av Ulf Ekman är Bror Spetz, 1926- , en av trosrörelsens mest uppmärksammade förkunnare. Här berättar han om sin uppväxt i Ånestad utanför Åtvidaberg och sin pastorskarriär. På 1970-talet kallades Spetz till Södermalms fria församling. Under hans ledning gled denna pingstförsamling över till trosrörelsen under några turbulenta år. Han berättar också om människor som betytt mycket för honom genom åren.

Filosofi och psykologi

Konsten att få mentala superkrafter

av Henrik Fexeus. Inläst ur Forum, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar CD-ROM (18 tim., 48 min.).

Handbok i personlig utveckling, baserad på sund naturvetenskap. Förf. visar här hur man kan må bättre, bygga upp goda relationer till andra människor, bli av med dåliga sidor i personligheten, träna minnet och läsa snabbare. Boken avslutas med en kritisk granskning av magi och vidskeplighet. Boken innehåller åtskilliga anspelningar på aktuell barn- och ungdomskultur, men även äldre kan ha nytta och glädje av innehållet.

Äta djur

av Jonathan Safran Foer. Inläst ur Norstedt, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 15 tim., 22 min..

J.S.F., 1977- , förf. och motståndare till industriell djurproduktion kartlade under tre år djurindustrin i USA. Engagerat och detaljerat dokumenteras olika övergrepp mot grisar, fjäderfä och nötboskap samt vilka olika pinoredskap som används vid transporter, bedövning, skållning och avlivning av djur. Omskakande reportage om vår paradoxala hållning till djur som föda. F. berättar också om hur han blev vegetarian.

Vad meditation är

av Osho. Inläst ur Energica, 1997 av David Zetterstad. Talboken omfattar 2 tim., 15 min..

Rajneesh Chandra Mohan, känd under 1970- och 1980-talen som Bhagwan Shree Rajneesh och senare som Osho, 1931-1990, var en indisk andlig ledare. Han skapade och utvecklade flera meditationstekniker från 1960-talet fram till 1980-talet och grundade även ett meditationscenter i Indien. Detta är en samling Oshocitat om vad meditation är. Källorna består av publicerade och opublicerade samtal och föredrag som hållna av Osho.

Boken om homunculus och andra texter

av Paracelsus. Inläst ur Vertigo, 2008 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

Paracelsus, pseud. för Theophrastus von Hohenheim, 1493-1541, föddes i Schweiz, var utbildad läkare och förde en kringflackande tillvaro i Europa. Han var ett fritänkande, obekvämt geni som botade sjuka med egna metoder och predikade teologi, naturfilosofi och var besatt av ockulta fenomen. Fyllig introduktion av översättaren Norbert Feusi.

Relationskoden

av Eva Rusz. Inläst ur Norstedt, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 11 tim., 35 min..

Hur kan man skapa hållbara kärleksrelationer? Psykologen och psykoterapeuten E.R., ger här goda råd. Hon utgår från evolutionsteorin och hävdar att vi kan lära oss något om våra egna beteenden genom att studera djurvärlden. Om vi blir medvetna om våra egna beteenden kan vi också förstå hur vi ska göra för att förbättra våra relationer. Roliga och belysande exempel från djurvärlden ingår.

Ingemar Hedenius heliga rum

av Thure Stenström. Inläst ur Atlantis, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 22 tim., 49 min..

I.H., 1908-1982, professor i praktisk filosofi i Uppsala, är för eftervärlden kanske mest känd för sin radikala religionskritik. Thure Stenström, tidigare professor i litteraturvetenskap i Uppsala, lyfter i denna bok fram helt andra sidor hos Hedenius. Nämligen bilden av en känslig privatperson och tänkare som umgicks med Sofokles och Kierkegaard, och som i Mozarts musik hittade tröst för sin egen djupa pessimism.

Uppfostran och undervisning

Skolfrånvaro

av Viktoria Konstenius. Inläst ur Studentlitteratur, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 50 min..

Barn och ungdomar som inte går till skolan tenderar att bli osynliga och glömmas bort. De går då miste om mycket som de både behöver och har rätt till. Skolfrånvaro riskerar att ge långtgående effekter som psykisk ohälsa och socialt utanförskap. Förf:na, leg psykologer, ger handfasta råd och verktyg för att systematiskt kartlägga, åtgärda och förebygga skolfrånvaro.

Litteraturvetenskap

Alfabet

av Claudio Magris. Inläst ur Italienska kulturinstitutet, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

Litterär resa i böckernas värld. Den tar sin början i barndomens och uppväxtårens böcker. Ett 30-tal författare presenteras med korta avsnitt, bl.a. Theodor Fontane, Joseph Conrad och Rudyard Kipling. Framställningen förmedlar för den litteratur- och kulturintresserade många nya perspektiv på välkända författarskap. Urvalet för den svenska utgåvan har gjorts av förf. C.M., italiensk förf. och kulturpersonlighet.

Auto da Fay

av Fay Weldon. Inläst ur Massolit, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 13 tim., 55 min..

Självbiografi av satirens grand old lady, Fay Weldon, 1931 - . Här vänder hon blicken mot sig själv och tar oss med på en resa som startar 1931. Man får följa Fay som barn i Nya Zeeland, som ung och fattig i London, som ogift mor, fru, älskarinna, författare, feminist och antifeminist. Under sina åttio år är det få ämnen den brittiska författarinnan inte har berört och få strider hon inte utkämpat.

Konst, musik, teater och film

Christian Eriksson bildhuggare

av Ann Eriksson. Inläst ur Sigma, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 54 min..

C.E., 1858-1935, var en av de mest framstående skulptörerna på sin tid. Han var samtida och tillika vän med Ander Zorn och Carl Larsson. Boken låter oss följa med på den spännande resan från Taserud i Värmland via Paris till Stockholm. Släktingar, arkitekter, konstvetare och andra ger sin syn på C.E. som konstnär och människa. Ann Eriksson är fotograf, skribent och barnbarn till C.E. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Liv/konst

av Lars Erik Falk. Inläst ur Carlsson, 2008 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

L.E.F., född 1922, målare, skulptör och en av våra främsta konstruktivister, började sin konstnärsbana med figurativ avbildning, men gick på 1940-talet över till att arbeta konkret. Här ger han sin personliga syn på konst och estetik. Välkända är hans arbeten av stål och aluminium, ofta i form av balkar i 73 graders lutning. Vi får även följa hans privata liv med fruar och barn. En kronologisk översikt avslutar boken.

Arkeologi

Det gamla Uppsala

av Magnus Alkarp. Inläst ur Institutionen för arkeologi och antik historia, Uppsala univ., 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 30 tim., 11 min..

Avhandling om Gamla Uppsala och dess roll som en minnesvärd plats i Sveriges historia. Forskare, furstar och kulturarbetare har i århundraden, och för olika syften, använt Gamla Uppsala som en referenspunkt, en symbol för det som har varit. Här granskas platsens roll och betydelse från 1600-talet fram till 1900-talet. Bland omnämnda forskare: Johannes Schefferus, 1621-1679 och Olof Rudbäck d.ä., 1630-1702.

Historia

Italiens svarta hjärta

av Anders Bergman. Inläst ur Sekel, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 7 tim., 59 min..

Den italienska fascismen dog inte med Benito Mussolini. Dagens militanta nyfascister har aldrig kapat banden med sitt ideologiska förflutna, menar förf. Gårdagens fiende var kommunismen, idag är det islam och det multikulturella samhället som man anser vara det stora hotet mot Italien och Europa. Bl.a. har fotbollen blivit en arena för dagens militanta nyfascism som vid matcher viftar med svastikor och vrålar Duce! Duce!

Arvet efter Mubarak

av Per Björklund. Inläst ur Verbal, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

Frilandsjournalisten P.B. vistades i Egypten i flera år, men tvingades lämna landet år 2009. Boken är ett reportage om de sociala rörelsernas Egypten, och samtidigt ett inlägg i Mellanösterndebatten. Han diskuterar Egyptens framtid och skildrar de sociala konflikter som format landet; från kolonialismens dagar till 2000-talet. Epilog skriven i mars 2011. Inledning av Mattias Gardell, professor i religionshistoria.

Armenier

av Ulf Björklund. Inläst ur Carlsson, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 19 tim., 11 min..

Armenier är en kristen folkgrupp med stark nationell identitet som är utbredd över östra Turkiet och angränsade stater i Mellanöstern. Armeniernas konfliktfyllda historia har lett till en omfattande emigration som socialantropologen U.B. länge har studerat. I denna essäsamling presenterar han sex studier om armeniernas historia och livsvillkor i andra länder och storstäder, bl.a. Athen och Istanbul.

1658

av Lars Ericson Wolke. Inläst ur Historiska media, 2008 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

I februari 1658 genomförde den svenska armén under ledning av Karl den tionde Gustav den djärva marschen över isen på de danska sunden, senare kallat tåget över Bält, ett av Sveriges mest framgångsrika militära fälttåg genom tiderna. Här skildrar militärhistorikern L.E.W. det riskabla företaget och förvecklingarna kring freden i Roskilde samma år ur ett rent militärt perspektiv.

Det kalla kriget

av John Lewis Gaddis. Inläst ur Weyler, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 14 tim., 31 min..

Samtidigt som 2:a världskriget avslutades inleddes ett nytt: Det kalla kriget som avslutades först 1989 när Berlinmuren föll. Boken är skriven främst för de generationer som inte själva upplevt Koreakriget eller känt skräcken för atombomben. Förf., amerikansk historiker, skildrar de avgörande händelserna och aktörerna samt reder ut frågor som: Varför litade inte Stalin på sina allierade i väst? Varför åkte Nixon till Kina?

Blod och jord

av Ben Kiernan. Inläst ur Voltaire, cop. 2010 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 2 CD-ROM (62 tim., 14 min.).

Förf., historiker och expert på folkmordet i Kambodja, skildrar här folkmordens historia. Hans tes är att folkmord till stor del handlar om strid om åkermark och rasism frammanad ur förebilder i historien. Främst behandlas: Englands erövring av Irland 1565-1603, koloniala folkmord i Amerika, Australien och Afrika, turkarnas folkmord på armenier, tyskarnas på judar, Japans framfart i Ostasien, Sovjet, Mao samt Pol Pot.

Ludvig XIV

av Herman Lindqvist. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 9 min..

Ludvig XIV tillträdde som kung när han var endast fyra år gammal och hans regenttid kom att vara längre än någon annans - 72 år. Hans tid i fransk historia kallas Det lysande seklet på grund av den extravaganta hovprakt som utvecklades. Själv kallade Ludvig sig för Solkungen och samlade konstnärer, dramatiker och musiker kring sig. Hovet i Versailles kom att bli ett föredöme för monarker runt om in Europa.

Maktspelerskan

av Erik Petersson. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Christina Hellman. Talboken omfattar 11 tim., 53 min..

Förf. ung historiker, ger här en delvis ny bild av drottning Kristina, 1626-1689, som en färgstark regent med en egen tydlig politisk vilja. I stället för att bli ett lydigt redskap för Axel Oxenstierna och riksrådet blev hon en viljestark regent i konflikt och konfrontation med både riksråd och bördsadel. Förf. berättar om hennes uppväxt och tid som regent 1644-1654 då hon var omgiven av både vänner och fiender.

Revolution i Egypten

Inläst ur Leopard, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

När 26-årige tunisiern Mohamed Bouazizi en decemberdag 2010 satte eld på sig själv i protest mot regimen blev det den gnista som tände en våg av revolutioner och upplopp i arabvärlden. Den tunisiska diktaturen föll snabbt och världens ögon riktades mot det egyptiska folkets kamp för att fälla Mubaraks regim. Här ger fyra sakkunniga skribenter sin syn på skeendet, strax efteråt.

Det nya Ryssland och arvet efter Sovjet

av Staffan Skott. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2009 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 18 tim., 41 min..

År 1991 upplöstes Sovjetunionen. Vad hände sedan i det väldiga Ryssland och i de andra f.d. sovjetrepublikerna? S.S., en av Sveriges främsta kännare av Ryssland, redogör här för utvecklingen från mordet på Rasputin år 1917 till 2000-talets första årtionde. Här finns mycket information för den Rysslandsintresserade. Boken ger en god insyn insikt i maktspelet i Ryssland och i de övriga länder som tidigare var sovjetrepubliker.

Den sårbara supermakten

av Erik Åsard. Inläst ur Historiska media, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

E.Å., professor i nordamerikastudier, redogör här för den politiska utvecklingen i USA från Kennedytiden på 1960-talet till valet av Barack Obama år 2008. I det sista avsnittet diskuteras frågan om USA kan bevara sin roll som världens enda supermakt. E.Å. lägger här också fram fakta om de otidsenliga dragen i den amerikanska författningen, som i sig försvårar landets möjligheter att genomföra välbehövliga reformer.

Biografi med genealogi

Även tystnaden har ett slut

av Ingrid Betancourt. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 24 tim., 7 min..

I.B., föddes 1961 i Bogotá men växte upp i Frankrike. År 1993 återvände hon till Colombia och blev ledare för landets gröna parti. Under valrörelsen 2002 kidnappades hon av FARC-gerillan och under mer än sex år var hon deras fånge under fruktansvärda förhållanden. I juli 2008 fritogs hon, och fjorton medfångar, av den colombianska armén och kunde återförenas med sina två barn och sin mor. Detta är hennes egen berättelse.

Det finns någon närvarande

av Susanna Carolusson. Inläst ur Recito, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 9 tim., 25 min..

I boken "Det finns någon därinne" från 2002 berättas om Tobias som 1996 råkade ut för en olycka som ledde till en svår hjärnskada. Här redogör S.C., Tobias mor och leg. psykolog, för de följande tio åren. Hon beskriver hur insikt om trauma och resulterande funktionshinder, bekräftelse, stöd, uppmuntran samt meningsfull gemenskap kan få en avgörande inverkan på den skadades möjligheter att utvecklas som människa.

Tigermammans stridsrop

av Amy Chua. Inläst ur Bromberg, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Från första dag som förälder är Amy Chua, amerikansk juridikprofessor, fast besluten att hennes barn skall bli framgångsrika. Hon ställer höga krav och låter inte sina döttrar se på TV, leka med kompisar eller välja fritidsaktiviteter. Genom att kräva högsta betyg i skolan och förvänta sig total lydnad anser hon att man visar kärlek och vördnad för sina barn. Boken har skapat en känsloladdad debatt kring uppfostran av barn.

3096 dagar

av Natascha Kampusch. Inläst ur Bonnier, 2011 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 11 tim., 42 min..

Den 2 mars 1998 blev den tioåriga österrikiska flickan Natascha Kampusch överfallen och bortförd på väg till skolan. I över åtta år hölls hon inspärrad i ett specialbyggt källarutrymme hos en man vid namn Wolfgang Priklopil. Fullständigt isolerad från yttervärlden tvingades hon dagligen utstå fysisk och psykisk misshandel. När hon som artonåring lyckades fly var hennes barndom förlorad. Detta är hennes egen berättelse.

Mitt i Afrika

av Petter Karlsson. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Sexton år gammal bröt Ann Olivecrona upp från Sverige för att söka äventyret. I dag är hon en av de få som vågar utmana den illegala handeln med apor. Och hon gör det med risk för livet, hotad av bl.a. tjuvjägare och korrupta politiker. Från sitt hem, cirka 20 mil norr om Nairobi, driver hon ett världsomfattande detektivarbete för att spåra upp och frita misshandlade apor. Detta är berättelsen om hennes fängslande liv.

Ett sällsamt dubbelliv

av Lena Kåreland. Inläst ur Carlsson, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 14 tim., 54 min..

Gurli Linder, 1865-1947, en av Sveriges första barnboksrecensenter, levde ett sällsamt dubbelliv. L.K. återger här hennes brev från åren 1894-1896 till sin hemliga kärlek, ballongfararen S. A. Andrée. När hon under 1890-talet blev förälskad i Andrée var hon redan gift, men förmådde inte lämna sin lagvigde make. Makarna skiljs dock 1903 - men då var Andrée död. Hennes liv slutade i övergivenhet och ensamhet.

Cirkus Muller

av Jens B. Nordström. Inläst ur Ekerlid, 2011 av John Sundin. Talboken omfattar 11 tim., 10 min..

"Det är jag som ska rädda Saab åt er". Orden yttrades av Victor Muller som likt en virvelvind svepte in i de hårda förhandlingarna om bilfabriken Saabs öde 2010. Ett inträngande porträtt av holländaren V.M., som grundat sportbilsmärket Spyker Cars. Om ett företagsbyggande som vacklar på konkursens rand flera gånger, men på ett mirakulöst sätt lyckas han alltid hitta någon som är villig att betala notan.

Tulpanerna är röda

av Leesha Rose. Inläst ur Sahlgren, 2010 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 9 tim., 36 min..

Leesha Rose var sjutton år när tyskarna ockuperade Holland 1940. Hennes föräldrar och bröder sändes till Auschwitz och Sobibor, men själv undgick hon deportering och gick med i motståndsrörelsen där hon blev en viktig länk i den kedja av aktivister som räddade hundratals barn och vuxna undan nazisternas dödsläger. Den nu 88-åriga författarinnan bor idag i Jerusalem där hon alltjämt verkar som lärare vid Yad Jashem.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Vålnaden går före-

av Eva Carlsson Werle. Inläst ur Carlsson, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Hur förklarade våra förfäder livets hemligheter? Hur föreställde man sig själen? Här får man följa med på en resa i medvetandet hos äldre tiders svenska generationer som sedan länge är borta. Fram växer en bit av folktrons värld där döden inte är absolut, där man kunde bli levande begravd, där blodets mystiska makt kunde användas mot en vid rättegångar och där det finns bortbytingar. Förf. religionshistoriker.

Sameboken

av Lars Rask. Inläst ur Uppsjö, 2006 av Inga Pyk. Talboken omfattar 2 tim., 30 min..

Kortfattat och lättläs om samer och samisk kultur, med viss betoning på samerna i Sverige. Förf. redogör för samernas historia, renskötsel, konsthantverk, musik och nutida livsvillkor. Här påpekas också att samerna är ett enda folk. Deras hembygd är Sápmi, Sameland, som sträcker sig över fyra länder på Nordkalotten. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Geografi

Anckarströms Lindö

av Staffan Helmfrid. Inläst ur Vallentuna hembygdsförening, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

Namnet Anckarströms rykte som för evigt har förknippats med mordet på Gustaf III, har skymt minnet av fadern, överstelöjtnant och riddaren av Kungliga Svärds- och Vasaordnarna, Jacob Johan. Han har vunnit en plats i agrarhistorien, musikhistorien och vetenskapshistorien. Han omformade landskapsmiljön kring Lindö säteri, som han gift sig till och gården och godset står i centrum för framställningen.

Varmare klimat skärper kampen om Arktis framtid

av Annika E. Nilsson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Arktis tillhör de områden i världen där den globala klimatförändringen syns som tydligast. Smältande glaciärer och krympande havsis speglar hur snabbt processen har gått. I takt med att allt större områden blivit isfria under sommarhalvåret har intresset ökat för att exploatera de naturresurser - inte minst oljan och naturgasen - som finns i området. Miljöforskaren A.E.N. tecknar bilden av detta nya Arktis.

Nynäshamn och vägen hit

av Torbjörn Nilsson. Inläst ur Medström, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 14 tim., 40 min..

Vägvisare till Södertörn, användbar som utflyktsguide, inte minst för dem som bor mellan Stockholm och Nynäshamn. Här passerar man gods och statarlängor, Moa och Harry Martinsons författarhem, kyrkor, industrier och naturen i den mest orörda delen av Stockholms skärgård. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Samhälls- och rättsvetenskap

Trendspanarens handbok

av Magnus Lindkvist. Inläst ur Liber, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Förf. menar att vi är trendspanande varelser som ägnar våra liv åt att undra över vad som pågår i vår omvärld. Varför går då så många förändringar oss spårlöst förbi och - ännu värre - kommer som en fullständig överraskning? Boken vill vara en inspirerande manual för att hjälpa oss att slipa på våra färdigheter i trendspaning samt att kunna navigera rätt genom alla förbryllande förändringar som hela tiden dyker upp.

Den magiska cirkeln

av Anders Sundelin. Inläst ur Leopard, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

Tidningarna döpte dem till Salaligan, själva kallade de sig Den Magiska Cirkeln. Fem rånmord hann de begå; de sköt, gasade eller brände inne sina offer. I februari 1937 dömdes fyra av dem till livstids straffarbete och ligaledaren Sigvard Thurneman till sluten psykiatrisk vård på livstid. Thurnemans motiv var inte enbart pengar, själva mördandet var en källa till spänning och njutning. Här berättas historien om Salaligan.

Ekonomi och näringsväsen

Vardagslydnad

av Yrsa Franzén-Görnerup. Inläst ur Prisma, 2004 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 41 min..

Y.F.-G., med mer än 16 års erfarenhet som hundpsykolog, ger tips och råd för den lydnadsträning som krävs för att hund och hundägare ska få en fungerande vardag tillsammans. Det handlar om miljöträning, ledarskap och de viktiga regler som måste finnas på de dagliga promenaderna för att de ska bli en njutning och inte en strid. Grundövningarna varvas med korta berättelser ur hundägarens och hundpsykologens vardag.

Sommarnatt

av Hans Lidman. Inläst ur Settern, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

H.L., 1910-1976, var en av Sveriges mest omtyckta natur- och sportfiskeskildrare och han gav ut ett sextiotal böcker. Denna jubileumsbok gavs ut till hundraårsminnet av Lidmans födelse den 22 augusti 1910. Berättelserna är hämtade ur förf:s rika produktion. Klassiska fiskeberättelser, men även berättelser från pojkåren, bland annat en dråplig kråkjakt, och gripande skildringar av möten med människor.

Private med Milton och Milton

av Thomas Sjöberg. Inläst ur Fischer & Co, 2002 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 14 tim., 2 min..

Multinationella företag som Volvo, Ericsson och Ikea har gjort Sverige respekterat i den globala ekonomin. Om ett annat stort företag talas det inte lika gärna. Trots att det är världsledande i sin bransch, har nöjda kunder och är extremt lönsamt: porrimperiet Private. Bert Milton skapade firman som ett familjeföretag på 1960-talet. 1990 tog hans son över och utvecklade det till en börsnoterad internationell koncern.

Fritt fall

av Joseph E. Stiglitz. Inläst ur Leopard, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 19 tim., 15 min..

I den stora ekonomiska kris som inleddes år 2008 miste miljontals människor i USA och hela världen sina hem och arbeten. Ekonomiprofessorn J.E.S. analyserar orsakerna till krisen och diskuterar de ekonomiska teorier som styrt världen de senaste 25 åren. Han lägger också fram förslag som kan motverka framtida kriser, som till exempel en bättre reglering av finansiella aktörer.

Kål

av Anna-Britta Ståhl. Inläst ur ICA, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 1 tim., 53 min..

Inspirerande och faktarikt om kålväxter i olika former. Den första delen tar upp kålen i huskurer, olika sorters kål som de vanliga grön-, röd- och vitkål och de mindre vanliga svart- och spetskål, koktider, vinval och andra tips. Den andra delen består av tjugofem recept under rubrikerna smått och gott samt varmrätter. Studier har visat att kål kan förebygga diabetes, vissa cancerformer och hjärt- och kärlsjukdom.

Idrott, lek och spel

Motivation för motion

av Johan Faskunger. Inläst ur SISU, cop. 2003 (tr. 2010) av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 13 min..

Arbetsmaterial för dem som vill komma igång med fysisk aktivitet för hälsa och välbefinnande. Det handlar inte alltid om traditionell träning, utan det kan vara aktiviteter som alla kan syssla med, trots hög ålder, övervikt eller funktionshinder. Boken innehåller många övningar och arbetsuppgifter för eget arbete. Materialet bygger på vetenskaplig forskning och har använts med framgång i olika sammanhang.

Det du inte såg

av Patrik Sjöberg. Inläst ur Norstedt, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

Patrik Sjöberg, 1965- , är en av Sveriges mest kända idrottsmän genom tiderna. Han har vunnit ett VM-guld och tre OS-medaljer i höjdhopp och innehar fortfarande Europarekordet med 2.42. Han berättar öppenhjärtigt om sitt liv, på och utanför idrottsarenorna, och den bild han har fått som en kaxig, bufflig och festande person. Stor del av boken handlar om hur S. utnyttjades sexuellt av sin tränare Viljo Nousiainen.

Björn Borg och Wimbledon

av Sune Sylvén. Inläst ur Norstedt, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

I slutet av 1970- och början av 1980-talet höll Sverige andan under de två veckor då Björn Borg kämpade sig fram i tennisens mest anrika turnering, Wimbledon. Att vinna där hade varit hans stora dröm sedan han som grabb stod och slog bollen mot en garageport i Södertälje. S.S., f.d. sportchef på SvD, följer Borgs resa genom åren fram till de fem vinsterna i Wimbledon 1976-80. Bygger till stor del på intervjuer med B.B.

Naturvetenskap

Se blomman

av Kerstin Ekman. Inläst ur Bonnier, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

Författaren Kerstin Ekman och professorn i idé- och lärdomshistoria, Gunnar Eriksson, är båda amatörbotanister och skrev under Linné-året 2007 texter om blommornas värld för Dagens Nyheter. Här har de, i samarbete och under intensiva samtal med den gröna världen, vidareutvecklat sitt samarbete i en poetisk och nyfiken essäsamling, en personlig korsning av flora och kulturhistoria. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Medicin

Massera själv bort dina smärtor!

av Clair Davies. Inläst ur GB Publishing, 2007 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 15 tim., 22 min..

De flesta har ont på något ställe i kroppen. Smärtan kan vara så stark att den hindrar en att tänka på något annat. Misstänker man något organiskt fel bör man naturligtvis söka läkare, men oftast beror smärtorna på knutor i en muskel. Då kan smärtan lindras eller elimineras genom enkel massage. Här visas hur man kan söka sig fram till en knuta och oskadliggöra den med massage.

Normalt?

av David Eberhard. Inläst ur Bladh by Bladh, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 24 min..

Vem är egentligen psykiskt sjuk? Debattbok av psykiatern D.E. där han granskar den svenska mentalvården. Han tar avstamp i de våldsdåd som skedde 2003 och som kulminerade med mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh. Förf. diskuterar om vem som är farlig för andra och vilka diagnoser dessa människor kan ha. Han studerar också vem som är farlig för sig själv och vem som samhället betraktar frisk och sjuk.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Dödens drottning

av Sofia Bergting. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009. Talboken omfattar 5 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Övergiven värld. De mörka makterna har nu tagit sig ända in i Systerskapets tempel, skogsrået Lins fristad. En av de visa kvinnorna i templet, Elya, förändras plötsligt. Hon dör, men återvänder som vampyr. En efter en dödas systrarna och alla försök att driva tillbaka Elya till dödsriket misslyckas. Inte ens Lins krafter verkar räcka till.

Havsdemonerna

av Sofia Bergting. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Övergiven värld. Porten till de dödas rike har öppnats och onda demoner har tagit över. Mänsklighetens hopp står till Lin, en urkraft sprungen ur de gamla sagorna. Hon är nu 13 år, och i den åldern är hennes förmågor som starkast. Läromästaren Alkuin sätter henne i träning, men läroperioden avbryts då en krigares dotter blir tillfångatagen av havsdemoner. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Bok 1: 120 ord/min., bok 2: 65 ord/min.

Nattspaning

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Kevin och Dina har satt upp ett tält på gården mellan sina hus. Där ligger de i tältöppningen och kikar på folk. En del ser verkligen mystiska ut, de kanske är skurkar? Det är mysigt att ligga nära varandra i tältet och lyssna på ljuden utanför, men när Dina somnat blir Kevin kissnödig. Vågar han gå ut själv? Han kikar ut. En mörk skugga rör sig borta vid Dinas hus.

Den fjärde dimensionen

av Meg Cabot. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 7 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Sjätte, fristående delen, i serien Hemsökt. 16-åriga Suze är medlare och hennes uppgift är att hjälpa spöken att ta sig över till andra sidan. I hennes rum bor Jesse, ett sexigt spöke, som hon nu äntligen blivit ihop med. Allt trasslar dock till sig genom att medlaren Paul upptäcker att Suze och han kan resa i tiden. Ska Suze ändra historien och hindra att Jesse blir ett spöke? Följden blir ju att hon mister honom.

Tilda och tävlingen

av Tomas Dömstedt. Inläst ur Hegas, cop. 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Tilda är inte som de flesta. Hon är särskild. Därför går hon i särskolan. Det är en särskilt bra skola tycker Tilda. Tildas klasskompis Sofi springer fortast av alla. Därför vill Tilda få henne att tävla. Men Sofi tvekar, hon tycker inte att livet ska vara en tävling. Då bestämmer Tilda att Sofi ska vinna. Men vill Sofi det?

Leila

av Britt Engdal. Inläst ur Opal, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Teresa och Nalin är två flickor i Irak. De är bästa vänner i hemlighet eftersom Teresa är kristen och Nalin muslim. Föräldrarna skulle inte bli glada om de visste att de var vänner. För att kunna träffas hittar de på en låtsasperson, Leila. När kriget i Irak kommer närmare bestämmer Teresas pappa att de ska åka till faster Sara i Sverige. Varför måste de flytta så långt bort och hur ska Teresa kunna hålla kontakten med Nalin?

Monstret Ragge flyttar in

av Cornelia Funke. Inläst ur Bergh, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar ( m). DAISY text och ljud.

Ragge är ett jordmonster som bor i en håla i marken i en alldeles vanlig villaträdgård. Som de flesta jordmonster gillar han att kalasa på daggmaskar och andra godsaker. Men så blir han nyfiken på familjen i villan. Han får höra vacker pianomusik och bestämmer sig för att flytta in.

Hej och tack för ingenting

av Måns Gahrton. Inläst ur Bergh, 2011 av Ester Claesson. Talboken omfattar 2 tim., 6 min..

Elsa, 16-år, står vid ett stup i Kalmartrakten och gör sig beredd att hoppa. Hon har stuckit från ett läger på Öland och redan postat sitt avskedsbrev till mamma. Men hon blir avbruten av Sigge, en liten kille som undrar vad hon håller på med. Tillsammans ger de sig ut på en resa i Sverige och hamnar så småningom i Stockholm. Där letar de upp Elsas pappa, som inte visste att dottern fanns, och flyttar in hos honom.

Kitty och det brända brevets gåta

av Carolyn Keene. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

När den holländska utbytesstudenten Paula flyttar in hos en värdfamilj i River Heights blir hon snabbt populär. Hon är glad, trevlig och omtyckt av alla. Men plötsligt förändras hon. Det visar sig att hon får mystiska brev och hotfulla telefonsamtal. Hennes värdfamilj anlitar Kitty för att lösa mysteriet.

Kärlek, kyssar och rekord

av Moni Nilsson. Inläst ur NoK, 2010 av Jenny Nilsson. Talboken omfattar 2 tim., 33 min..

Del 3 i serien som börjar med Pappan med de stora skorna. Semlan skriver vidare i sin dagbok om vad hon upplever. Den här gången handlar det om när Gordon och hon kom hem från en hemlig resa och mamma kom på det, en gäckande skugga, att kyssa någon när man är kär, att bli tonåring, när farfar plötsligt dök upp, att försöka slå Guinness kyssrekord och att ingenting riktigt blir som man tänkt sig.

Facklitteratur

Religion

En ängel vid din sida

av Ulf Nilsson. Inläst ur Verbum, cop. 2004 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

En bok för stora och små att användas vid sängkanten. Korta och långa texter som handlar om livets mening. Förf. drar sig inte för att skriva nya bibelberättelser och menar själv att innehållet inte är korrekt enligt gängse teologiska normer. Tanken är att föräldrarna i samtalet med barnet ska bidra med sina egna tankar om Gud och Jesus. Ett efterord förklarar författarens egna avsikter med texterna.

Medicin

Kolla kroppen!

av Martina Wagner. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Faktabilderbok om kroppen som på både ett lekfullt och informativt sätt svarar på olika frågor om kroppen som till exempel: Vad är en rap, hur långa är tarmarna och hur kommer smörgåsen ut i tårna? Mer faktarika kapitel om skelettet, musklerna, hjärnan och blodet varvas med övningar där man kan gissa kroppsljud eller mäta sin puls. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.