Nya talböcker juli 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 94 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Det yttersta argumentet

av Joe Abercrombie. Inläst ur Damm, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar Bok 1: 10 tim., 39 min. : mono.

Del 1 i tredje delen i serien Första lagen. Logen Niofingrar är trött på strider men kriget i norr rasar för fullt och bara Blodige Nio kan stoppa nordmännens kung. Samtidigt utkämpar Glotka en annan sorts hemlig kamp i maktens korridorer med hjälp av utpressning, hot och tortyr. Jezal dan Luthar har vänt sin militära karriär ryggen och lever ett enkelt liv med sin älskade. Men kärleken är inte enkel.

Legio är mitt namn

av António Lobo Antunes. Inläst ur Forum, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 14 tim., 23 min..

I en förort till Lissabon ägnar sig ett kriminellt ungdomsgäng åt stölder och rån. Polisen Gusmão ombeds att bosätta sig i förorten för att därifrån förbereda polisens tillslag. I en kedja av röster växer bilden av gänget fram. Bl.a. berättar Gusmão, en prostituerad, en hälare och ett par släktingar till pojkarna. Slutligen lämnas ordet över till några av gängmedlemmarna vilket kastar ett nytt ljus över händelseförloppet.

Kärlekens trolldom

av Max Brod. Inläst ur CKM, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 12 tim., 13 min..

Max Brod, 1884-1968, är kanske mest känd för att ha räddat Kafkas efterlämnade manuskript, men han var även författare, tonsättare och översättare. I denna roman från 1928 är förf:s alter ego på väg till Palestina för att hämta hem Kafkas fiktive yngre bror Erich Garta som är hängiven sionist. I tillbakablickar minns han kärlek och idyll, men också tragedi och hat, ofta med det samtida Prag som ram. Efterord av Per Holmer,

Fresterskan

av Jude Deveraux. Inläst ur Richter, 1996 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Christina Montgomery Mathison är journalist, något mycket ovanligt i 1800-talets USA. Hennes yrke medför vissa faror, och nu har hennes far tröttnat. Han ger två män uppdrag att föra henne hem. Ashton, den ene av dem, är i hemlighet utsedd till Christinas make, men det är den andre mannen, Tynan, som intresserar Christina. Tynan är mörk och hemlighetsfull, den mest attraktive man hon har mött. Men Tynan tiger.

Prinsessan av Lanconia

av Jude Deveraux. Inläst ur Richter, 1999 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 20 min..

Under ett statsbesök i 1940-talets USA blir Aria, prinsessa av det europeiska kungadömet Lanconia, överfallen och kidnappad. Men Aria undkommer och träffar sedan J.T. Montgomery, en stilig officer i Förenta staternas flotta. Trots Montgomerys till en början avvaktande hållning spirar så småningom kärleken mellan Aria och Montgomery. Och då måste prinsessan göra ett val. Vad är viktigast, kungariket eller mannen hon älskar?

Drama queens

Inläst ur Pocketförlaget, cop. 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 1 min..

Fem historier direkt ur livet förmedlade av fem erfarna kvinnliga författare. En berättelse handlar om hur svårt det kan vara med kärlek och vad som händer när man inte träffar den rätta och sökandet övergår till desperation. Vi får möta familjen som hittade sitt drömhus, men bittert får erfara vad dålig grannsämja kan leda till. Det handlar också om kampen för rätten till sitt barn och vad som händer när barn far illa.

Insektssommar

av Knut Faldbakken. Inläst ur Forum, 1978 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Ömsint pubertetsskildring av Peter, 16-år, och hans dramatiska sommar på landet, där han upptäcker erotiken. Peter är inne i ett skede där hans utveckling går så svindlande fort att ingen hinner med, allra minst han själv. Med vidöppna ögon betraktar han världen omkring sig, nyfiken, vetgirig och rädd för vad han ska få syn på.

Uppväxt

av Hans Falk. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Hur överlever man en barndom med en mamma som inte förmår bry sig om någon annan än sig själv, som ständigt får raseriutbrott, inte orkar, rymmer och hotar att ta sitt liv? Självbiografisk roman, inspirerad av förf:s, 1949 - , uppväxt som äldste son till två offentliga personer, författaren Kerstin Thorvall och konstnären Lars-Erik Falk. Lasse Kask växer upp i 1950- och 60-talens Sverige. När han är tio skiljer sig föräldrarna.

Stormens öga

av Morgan Fihn. Inläst ur Vulkan, cop. 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 58 min..

Karl Pires energi och tankeverksamhet kretsar kring flugfiske. Nästa fiskeresa går till Kaitumdalen. Två "fiskekompisar" och han skall förverkliga denna fiskedröm. Karls sambo Lotta arbetar som journalist och har genom yrket fastnat i en obehaglig situation. Det visar sig när de anländer till Kaitumdalen att "fiskekompisarna" vet mer om saken och dramatiska händelser följer slag i slag.

Främlingen

av Maks Fraj. Inläst ur Coltso, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 20 tim., 33 min..

Max Frei, en loser i trettioårsåldern, har vänt på dygnet och gör det han är bäst på: ingenting. När han erbjuds ett arbete i drömvärlden är hans lycka gjord. Sir Juffin Holly, föreståndare för Hemliga säkerhetstjänstens mindre rotel i Förenta kejsardömets huvudstad Echo, utser honom till sitt "nattliga ombud". Det inbegriper utredningar av magiska överträdelser och matorgier med tjänstemännen på departementet.

Taras Bulba

av Nikolaj Gogol. Inläst ur Fabel, 1993 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 27 min..

Festlig och frodig skröna om de ukrainska kosackerna och deras kamp för frihet från den polska övermakten under 1500-talet. I centrum står den myndige kosackhövdingen Taras Bulba, vars son Andrei studerar vid prästseminariet i Kiev. Men Andrei blir förälskad i dottern till en polsk adelsman. Vad skall Andrei välja, den polska adelsdamen eller kosackernas strid? Centralt verk, från 1835, av N.G., 1809-1852.

Laura

av Carolina Gynning. Inläst ur Bladh by Bladh, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

Laura och Vanessa är enäggstvillingar men ändå så olika. Vanessa är en strålande skönhet med ett glamoröst arbete och Laura ser mer alldaglig ut och jobbar som museiguide. Julen 2004 reser de och föräldrarna till Thailand för att fira pappans 60-årsdag. När föräldrarna dör och Vanessa försvinner under tsunamin, faller det sig naturligt att ta systerns plats efter alla år i skuggan. Om bara inte "hemligheten" drabbat henne.

Vid vägs ände

av Björn B. Jakobsson. Inläst ur Damm, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Under höstlovet beger sig Ivona och hennes 15-åriga styvdotter Polly till ett hus beläget i Norrlands inland. De skall tillbringa några dagar tillsammans utan tv, internet och mobiler. Vistelsen blir inte som de tänkt sig. Ett snöoväder isolerar dem helt och ute i skogen jagar polisen två förrymda fångar misstänkta för ett bestialiskt mord. Tillvaron för Ivona och Polly förvandlas till en kamp på liv och död. Skräckthriller.

Alkemins eviga eld

av Anna Jansson. Inläst ur Norstedt, 2011 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 10 tim..

Tolfte boken om Maria Wern. I letandet efter en berömd glaskonstnär, Justus Hartman, lämnar Maria Gotland och beger sig till Kosta Boda Art Hotel där hon gör ett makabert fynd. Ett lik ligger nedsänkt i en glaskista under vatten. Maria förstår att det finns en koppling mellan mordet och Justus försvinnande. Han var en av de sista alkemisterna, och nu vill någon ta del av den gamle mannens hemlighet innan han går i graven.

Vända blad

av Julie Jézéquel. Inläst ur Sekwa, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

Clara Tallane, erkänd manusförfattare, blir bannlyst i tevebranschen sedan hon förolämpat sin producent. För att försörja sig, och sin 15-årige son, blir hon spökskrivare. Hennes första kund, en bankdirektör, ber henne att hitta på ett nytt liv åt honom. Varför? Och vad för typ av liv kan denne tystlåtne och kalle man tänkas drömma om? Satirisk debutroman av J.J., 1964- , fransk skådespelerska och manusförfattare.

Ansikte mot ansikte

av William Katz. Inläst ur Richter, 1990 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Den unga reportern Carly Randall återvänder hem efter en plastikoperation i ansiktet. Men då upptäcker hon att hennes läkare, plastikkirurgen André Laval, har gett flera unga kvinnor exakt samma ansikte! Carly försöker kontakta dessa kvinnor, men upptäcker att de inte längre är i livet. Tre kvinnor med samma ansikte som Carly har mördats, och Carly inser att hon nu själv är i fara.

Mardrömmen

av William Katz. Inläst ur Richter, 1992 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

Crista, en ung mamma i USA, förlorar sin make och gifter om sig med en annan man. I början verkar det nya äktenskapet lyckligt, men så drunknar dottern Jennie i en liten sjö nära bostaden. Hur gick det till? Var det en olycka? Crista dras in i härva av egendomliga upplevelser. Det verkar som den döda Jennie försöka ta kontakt med sin mamma: hon har något att berätta .

Calmare nyckel

av Astrid Kähr. Inläst ur Lindblad, 1937 av Per Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

Roman om den första svenska utvandringen till Amerika med skeppet Calmare nyckel år 1638. Här skildras emigranternas uppbrott från Sverige, den långa resan över havet till det nya landet i väster, samt emigranternas öden i kolonin Nya Sverige vid Delawareflodens mynning, i de nuvarande delstaterna Delaware, Pennsylvania och New Jersey.

Änglarnas dans

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 45 min..

Del 13 i serien Livets döttrar. Lyster 1720: Amelia var som en liten mor för den efterblivne fosterbrodern Benjamin. Hon ägnade hela sin tid åt honom, men folket i bygden tyckte att det var konstigt att den nästan vuxna flickan inte började tänka på att få man och egna barn. Det var många friare som ville ha arvingen till Änkesätet. Men var det någon som ville ha Amelia för hennes egen skull?

Ljuset

av Torgny Lindgren. Inläst ur Norstedt, 1987 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

Romanen utspelar sig under medeltiden i den norrländska byn Kadis, dit pesten kommer. Efter sjukdomens härjningar återstår sju bybor, hjälplösa och okunniga om hur man nu håller räkning på tiden och hur man längre kan skilja på rätt och orätt. En tidlös dvala tar vid, ur vilken det lilla samhället dock slutligen vaknar. Mäktig, ödesmättad berättelse med fåmälda människor.

Stilla flyter död i Lagan

av Thomas Lundh. Inläst ur Gotj, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

När Berit Björkman hittar ett lik i Lagan dras hon motvilligt in i ett större drama. Den döde är en gammal bekant och en konkurrent till hennes exmake, Robert Andersson. Berit har tidigare gjort rena avslut med både sitt yrke som polis och sin man. Nu tvingas hon konfrontera båda igen. Värnamo drabbas av både mord och ekonomiska storskojare.

Doktor i främmande land

av Betty Manvers. Inläst ur B. Wahlström, 1979 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Läkarroman av den mycket produktiva engelsk/sydafrikanska författaren Kathleen Lindsay, 1903-1973. Hon använde pseudonymen Betty Manvers för romaner som utspelas i sjukhusmiljö. Sjuksköterskeeleven Belinda Adams har straffats för medverkan vid en olaglig abort, men en läkare ger henne ny chans som sjuksköterska i Indien. Där väntar många äventyr, men också kärlek och en ljusnande framtid.

I det förflutna

av Kate Morton. Inläst ur Forum, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 19 tim., 44 min..

Edie och hennes mamma har aldrig stått varandra nära, men när ett gammalt brev plötsligt dyker upp efter att ha varit försvunnet i femtio år, får innehållet stora konsekvenser. Edie får veta att mamman som 13-åring skickades från London till ett slott på landsbygden som krigsbarn. Vad var det som hände där? Hennes nyfikenhet väcks, och hon beger sig till det mystiska Milderhurst Castle för att hitta lösningen på gåtan.

Ingen riktig kvinna

av Virginie Mouzat. Inläst ur Sekwa, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 40 min..

Om en kvinna, som har problem med sin kvinnlighet. När hon är 17 år upptäcks det att hon saknar äggstockar och måste börja med hormoner för att få en kvinnligare kropp. Hon är vacker och väcker mäns åtrå men inuti bär hon på sin hemlighet. Hon intalar sig att hon är lyckligt lottad som inte desperat måste snegla på klockan och bli med barn innan det är försent, men sorgen lyser igenom.

Safari med döden

av Jan Mårtenson. Inläst ur W&W, 2011 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

Antikvitetshandlaren Johan Homan blir i utbyte mot en gustaviansk byrå erbjuden att ex exklusiv safari i Afrika. Hade han anat vad som väntade hade han tänkt sig för både en och två gånger. Snart blir han nämligen indragen i en härva av internationell vapenhandel, afrikanska blodsdiamanter, människoätande lejon och kärlekspassioner. Och med på den exklusiva resan finns både fula fiskar och fala damer.

Bebådelsen

av María Negroni. Inläst ur Tranan, 2010 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

En kvinna befinner sig i 2000-talets Rom, där hon konfronteras med sorgen och minnena från diktaturens Argentina. Det var en kaotisk tid med dagliga katastrofer; någon anhölls, någon försvann, någon tog sitt liv. Den namnlösa berättaren närmar sig händelserna och erfarenheterna utifrån dunkla och fragmentariska personliga minnen. Vittnesskildring som tar avstånd från vittneslitteraturens konventioner.

Den gamla goda tiden

av Torsten Nothin. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1961 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 15 min..

Sven får efter konfirmationen arbete som dräng hos Johan Nilsson och får uppleva en tid av hårt arbete, men också av ledighet och bra kost. När Nilssons hund dör i en sprängningsolycka får Sven skulden och Nilsson börjar misshandla honom. Genom rallaren Svarta Nisse som räddar Sven får han arbete hos rallarna. Efter en tid drabbas Sven av lungsot och hans tid är snart ute.

Amerikabrevet

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2009 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

Ingrid får ett brev från Amerika. Skakad över innehållet ger hon sig ut på en båtresa till Tromsö för att berätta nyheten för Stina och Matts. På vägen drabbas båten av ett våldsamt oväder. På gården Flomslett har den hårda vardagen hunnit upp det nygifta äkta paret Maria och Halvor. Han inser att hans långt yngre hustru är minst lika nyckfull som hon är vacker, något som leder till bittra gräl.

Bakom låsta dörrar

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 51 min..

Del 16 i serien Tre systrar. Hans är ännu ovetande om Lauras öde då han vänder hem från fisket. Hos köpmannen i Målsnes får han höra nyheten som förändrar hans liv för alltid. I Tromsö har Henrik och tjänsteflickan Nelle blivit fästfolk. I alla fall tror hans familj det. Ingen vet att han träffar den mycket äldre Cecilia i heta kärleksstunder - ända tills de blir avslöjade.

Leoparden i solen

av Laura Restrepo. Inläst ur Bakhåll, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

Två colombianska släkter ligger i en envis blodsfejd. De är mäktiga gangsters, klanerna Monsalve, och Barragán, båda stormrika på sina kriminella aktiviteter. En efter en dör i fejden och ingen kan få slut på hämnandet. Vissa maffiaregler råder dock: Kvinnorna får inte röras och morden måste utföras på månads- eller årsdagen av det mord man hämnas. L.R., 1950- , colombiansk förf., tidigare verksam som politisk journalist.

Porto Francos väktare

av Ann Rosman. Inläst ur Damm, 2011 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 10 tim. 45 min..

En ung kvinna, Agnes, flyr till Marstrand på 1790-talet, utklädd till man och med identitet som tunnbindare. Marstrand är ingen idyll, men hon har kommit dit för att hon vägrar gifta sig med den man som fadern valt åt henne. 220 år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamle mosse och kriminalinspektör Karin Adler kopplas in. Trådarna leder långt tillbaka i Marstrands historia.

Folket i Bihor

av Camil Sijaric. Inläst ur Atlantis, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

Krönika över livet i den gudsförgätna bergsbyn Raslje, Bosnien. Halimaca, en rik bonde, hämtar dit en muslimsk andlig ledare, en hadji, för att höja sitt eget anseende i bybornas ögon och skaffa sig materiella fördelar. Hadjins ankomst till byn vållar mycken uppståndelse. Det blir upptakten till en rad förvecklingar, inte minst kärleksbekymmer såväl för bonden som för hadjin. C.S., 1913-1989, framstående bosnisk förf.

Maskerad

av Andrés Stoopendaal. Inläst ur Norstedt, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

14-årige Maxence bor ensam med sin mamma i Paris. Pappan har just omkommit och den intellektuelle, elitistiske och latent homosexuelle Maxence ogillar modern och andra som vill honom väl. Han skriver noveller och fördriver tiden med att läsa och spela datorspel. Debutroman som i tvära kast mellan det yttre och inre skildrar övergången mellan barn och vuxen, kärlek och hat, grymhet och ömhet. A.S., svensk förf., 1981 - .

Tornet

av Uwe Tellkamp. Inläst ur Bonnier, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 49 tim., 14 min..

Prisad släktroman från Dresden i Thomas Mans anda. Tiden är DDR:s sista sju år och i centrum står den borgerliga familjen Hoffman med 17-årige gymnasisten Christian och deras miljö i villastadsdelen Tornet. Ett rikt persongalleri växer fram med intellektuella borgare i det socialistiska samhället. Släktingar, grannar, kollegor, vänner och fiender utgör ett myller av övervakade, kringskurna, modiga och anpassliga individer.

Ru

av Kim Thúy. Inläst ur Sekwa, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 43 min..

Förf. lämnade sitt hemland Vietnam som båtflykting 1978 vid tio års ålder. I denna prisbelönade självbiografiska debutroman berättar hon om sin familj, landet hon lämnade och livet i exil. Familjen stammar från en ämbetsfamilj och flera släktingar spärrades in i "omskolningsläger". Efter flykten på havet hamnar familjen i Malaysia innan de kan resa vidare till Kanada. Skildring som andas erfarenhetens avklarnade visdom.

Respekt

av Sture Torngren. Inläst ur Tryckeriförlaget, cop. 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 10 tim., 55 min..

Ett värdetransportrån på Arlanda där småföretagaren Axel blir vittne till delar av flykten är upptakten till den andra boken om Axel Månsson och hans sambo, polisinspektör Anna Johansson. Rånarna flyr i helikoptrar och Axel jagar ikapp på sin Honda motorcykel. Tillsammans kan Anna och Axel kartlägga rånet och dess samband med en skjuten pensionerad bankdirektör i Bromma. Deckare med humor, fart och värme. Förlaga Tryckeriförl., 2009.

Margot

av Michal Witkowski. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

Burlesk satir över ett samhälle där yta, underhållning och konsumtion blivit allt - tillika skröna från ett mer inofficiellt Polen av idag. Man får möta den tuffa långtradarchaffisen Margot som glatt prostituerar sig med en jätteperuk om nätterna för att inte bli igenkänd, hennes ärkefiende den vulgära flatan Svarta Greta och den rullstolsbundna Joanna som nätterna igenom talar med långtradarchaufförer över hela Polen.

Föremål för mord eller Drama vid Hylströmmen

av Leif Woxlin. Inläst ur Blommaberg, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

En kvinna försvinner vid en kursgård i Hälsingland. Det verkar varit något skumt med själva kursen. Kriminalpolis Ludde Markh och hans hustru Åsa Weijle, som driver en firma som sysslar med industribevakning, är och fiskar i en älv i trakten. De råkar båda, på var sitt håll, ut för obehagliga överraskningar. Snart är Markh indragen i en härva som bara växer. Sjunde fristående boken om kriminalpolisen i Hudiksvall.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Naturandar och vad de säger

av Wolfgang Weirauch. Inläst ur Nova, 2006 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

Verena von Stael von Holstein har alltid varit medveten om och iakttagit naturväsen. Hon anser sig ha erövrat en förmåga att tolka deras sätt att tala till mänskligt språk. Här intervjuar förf. sjutton naturväsen med Verenas hjälp. Där finns t.ex. hus-, eld-, luft- och vattenandar. Också sten, papper och metall har sina andar. Frågor och svar är färgade av den antroposofiska tro som Verena växt upp med och som förf. delar.

Religion

De intellektuellas flykt

av Paul Berman. Inläst ur Atlantis, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 12 tim., 1 min..

När dödsdomen mot Salman Rushdie utfärdades försvarade författare och politiker världen runt honom. Men idag när hoten från islamistiska grupper mot yttrandefrihet och konstnärlig frihet ökat dramatiskt, är det tyst. Förf. skildrar en utveckling där extremistmotståndare anklagas för intolerans, den dödshotade Ayaan Hirsi Ali fryses ute och professor Tariq Ramadan, med band till islamismen, beskrivs som en moderat muslim.

Den sällsamma historien om lutheranerna i Paris

av Janine Driancourt-Girod. Inläst ur Atlantis, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 16 tim., 41 min..

Historien om de svenska och danska kapellen i Paris, en berättelse om de lutherska grupper, som togs emot och beskyddades där under två århundraden då våldsamma förföljelser på olika sätt drabbade protestanterna. Om tyskspråkiga invandrare, elsassiska eller tyska specialiserade hantverkare, som kommit till huvudstaden för att leva på möbler och mode. Tack vare kapellen kunde de förbli trogna sin religion och trosutövning.

Mission och revolution i Centralasien

av John Hultvall. Inläst ur Gummesson, 1981 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 17 tim., 16 min..

Östturkestan, nuvarande Sinkiang, är Kinas västligaste provins med lång gräns mot Sovjetunionen. Till detta område sände Svenska Missionsförbundet missionärer i mitten av 1890-talet. Missionsverksamheten pågick fram till 1938 då missionärerna fördrevs. De flesta kristna arresterades och en del avrättades. Här redogör förf. för denna epok och ger också samtidigt en översikt av den politiska utvecklingen.

Filosofi och psykologi

12 steg till ett liv i medkänsla

av Karen Armstrong. Inläst ur Bromberg, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 30 min..

I vår moderna livsstil har medkänslan satts på undantag. Men det behöver inte vara så. Medkänslan är en lika medfödd egenskap som egoismen, och med målmedveten träning kan vi öka den. K.A., brittisk religionshistoriker, beskriver i 12 steg hur man blir mer empatisk. Under rubriker som "Mindfulness" och "Älska dina fiender" visar hon hur man kan agera och tänka för att kunna behandla andra som man själv vill bli behandlad.

Biljett till en okänd plats

Inläst ur Carlsson, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 16 min..

Bok tillägnad minnet av psykoanalytikern Stefi Pedersen, född i Berlin i en judisk familj 1911, död i Stockholm 1980. Sex skribenter har med utgångspunkt i hennes arbete och skrifter bidragit med personligt hållna texter: Asta Bolin, Mikael Enckell, Lars H Gustafsson, Else-Britt Kjellqvist, Björn Wallén och Ulf Öfverberg.. En intervju från 1961 med S.P. och Astrid Lindgren ingår samt en längre text av S.P. själv.

Kärlek, gränser och andra möjligheter

av Tomas Böhm. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 14 min..

Psykoanalytikern och psykiatern T.B. har en frågespalt i tidskriften M-magasin, som riktar sig till kvinnor från 50 år och uppåt. Här har han samlat en del av de frågor han fått genom åren, med svar och tillagda kommentarer. Boken ger en inblick i den inre och mellanmänskliga världen hos människor som vi inte känner - men vi kan alla känna igen de frågor som här presenteras.

Samma jag hela livet?

av Robert Forsberg. Inläst ur ICA, 2002 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Handbok i personlighetsutveckling. Den som vill förstå och utveckla sitt jag gör det bäst genom att fördjupa kontakterna med andra människor, menar förf. som är verksam som psykolog och terapeut. Här diskuterar han ett stort antal begrepp som har betydelse för personlig utveckling. Bl.a. finns avsnitt om hur man inleder och fördjupar kontakten med andra människor. Andra viktiga begrepp är självbild och konflikthantering.

När horisonten flyttar sig

av Bodil Jönsson. Inläst ur Bromberg, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

Vi som blir gamla idag har andra erfarenheter och förväntningar än vad våra föräldrar hade. Det gör att vi inte känner igen oss i bilden av hur en äldre människa "skall" vara. B.J. är fysiker och professor emerita från Lunds universitet. Här vrider hon och vänder på många av våra cementerade föreställningar om åldrande och äldre. Och hon får läsaren att se pensionsåldern som en tid fylld av möjligheter och helt nya utmaningar.

Den lärande hjärnan

av Torkel Klingberg. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7tim., 8 min..

Förf. är professor i kognitiv neurovetenskap. Allt lärande sker i hjärnan och nyckeln till barns utveckling finns i hur hjärnan formas. Men hur går vi från kunskap om nervceller till undervisning i klassrummet? Vad beror svårigheter som exempelvis dyslexi på? Hjärnans utveckling måste förstås i sitt sammanhang. Med exempel från forskning visar förf. hur hjärnan påverkas av gener, stress, fysisk aktivitet och nära relationer.

Mellan himmel & jord

av Benny Rosenqvist. Inläst ur ICA, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 30 min..

Man ska fokusera på livet man lever just nu, menar förf. Målsättningen bör vara att ifrågasätta sitt eget beteende, se möjligheter och utmaningar i stället för hinder. Förf:na, medial och andlig coach respektive journalist, går på djupet med sådant som kan orsaka bekymmer, som föräldraskap, könsroller, vänskap, depression och meningen med livet. Boken avslutas med nya livsregler som går ut på att sprida kärlek och leva i nuet.

Uppfostran och undervisning

Vita slottet på söder

av Erica Månsson. Inläst ur Ordsyn, 1995 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 12 min..

Blindskolan i Växjö, den första skolan i Sverige för blinda barn, startades 1884 och utvecklades så småningom till ett modernt arbetsmarknadsinstitut. Förf., taltidningsredaktör i Växjö, berättar om skolans historia och intervjuar elever och lärare från olika tider.

Språkvetenskap

Göteborgs gatunamn

av Greta Baum. Inläst ur Tre böcker, 2001 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 37 tim., 41 min..

Förf., verksam vid Namnberedningen i mer än 30 år, presenterar här 6650 göteborgska gatunamn, täckande tiden från stadens grundande t.o.m. år 2000. Vissa av de äldre namnen har kompletterats, andra har korrigerats och mer än 1100 nya har tillkommit sedan den förra upplagan. Nya historiska uppgifter till många av de äldre gatunamnen har lämnats av göteborgsförfattaren Sören Skarback.

Stämma möte

Inläst ur Bonnier utbildning, 1997 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

Ett urval svenska skönlitterära texter med tillhörande författarporträtt och uppgifter. Boken är avsedd för svenska som andraspråk i Gruv, grundläggande vuxenutbildningen, och svenska som främmande språk på motsvarande nivåer. Syftet är att engagerande texter ge eleverna inblick i den svenska litteraturen och därigenom öka deras kunskaper om svenskt liv, svensk kultur och det svenska språket.

Litteraturvetenskap

Litterära besvär

av Katarina Bernhardsson. Inläst ur Elleström, 2010 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 29 tim., 8 min..

Litteraturvetenskaplig undersökning av sju nya svenska romaner som gestaltar sjukdom. Utifrån teman som "sjukdomen som exil" och "den sjuka kvinnokroppen som slagfält" diskuteras P-O. Enquists Boken om Marie och Blanche, Åsa Ericsdotters Kräklek, Maria Fagerbergs Svart dam, Torgny Lindgrens Pölsan, Sara Mannheimers Reglerna, Anders Paulruds Fjärilen i min hjärna och Carl-Henning Wijkmarks Stundande natten.

Det är som det är

av Malina Stahre. Inläst ur Libris, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 59 min..

Förf. berättar om ett återseende av en väninna. 1:a gången de träffades var de elever på en internatskola i ett kloster i det kommunistiska Polen. 2: gången var de unga kvinnor som båda hamnat i Sverige. Nu har de åter träffats men i en ny situation då väninnan blivit svårt sjuk i cancer. M. S. berättar om väninnans sista år, om sin egen kamp för att förstå och acceptera, om rädsla och slutligen om tillit i cancerns skugga.

Konst, musik, teater och film

"Hej bröder - lyssna nu till min historia!"

av Kalle Lind. Inläst ur Roos & Tegnér, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 10 min..

K.L., "diversearbetare i populärkulturbranschen", analyserar 23 av Cornelis Vreeswijks visor. Sångerna bildar utgångspunkt för ett resonemang kring tillkomst, samtida sammanhang, betydelse för Cornelis och för eftervärlden. En kunnig genomgång av både kända - Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta Cecilia Lind, och mindre kända - Mannen som älskade träd.

Alltid i mitt hjärta

av Nahid Persson Sarvestani. Inläst ur Bladh by Bladh, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 13 tim., 58 min..

N.P.S. föddes 1960 i Iran under fattiga förhållanden. Under tonåren anslöt hon sig till vänsterrörelsen liksom hennes yngre bror. Han avrättades efter revolutionen, bara sjutton år gammal. År av flykt följde och 1984 fick hon, hennes man och två barn en fristad i Sverige. Här kom hon att ägna sig åt film och har prisbelönats för flera av sina dokumentärfilmer. Detta är hennes egen berättelse om sitt liv.

Historia

Pakistan - upprorens land

av Henrik Chetan Aspengren. Inläst ur Norstedt, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

I det kärnvapenbestyckade Pakistan lever en tredjedel av befolkningen under fattigdomsgränsen. Men hur är det egentligen att leva där, och vad ligger bakom händelserna som massmedia rapporterar om? Förf., historiker som även bott i landet, söker svaren såväl i historien som i samtal med människor i städer och på landsbygd. Han möter fattigdom, men också generositet, extremism, men även kamp för mänskliga rättigheter.

Tredje riket och judarna

av Saul Friedländer. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar D. 2: 2 CD-ROM (54 tim., 48 min.) : mono.

Del 2 i förf:s genomgång av Nazitysklands behandling av judarna. Här behandlas de ideologiska och kulturella faktorer som låg bakom utrotningspolitiken åren 1939 till 1945. Med minutiös detaljrikedom visas hur förföljelserna fick genomslag i hela det ockuperade Europa. Folkmordet på 6 miljoner europeiska judar var beroende av stöd från lokala myndigheter, polismakt och inflytelserika medborgare för att kunna genomföras.

Garpar, gipskatter och svartskallar

av Anders Johnson. Inläst ur SNS, 2010 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 17 tim., 8 min..

Garpar, gipskatter och svartskallar är skällsord som under olika tidevarv har använts om personer som flyttat till Sverige från andra länder. Här presenteras ett stort antal kända invandrare, från medeltiden och fram till början av 2000-talet - från katedralbyggare till entreprenörer. Alla har framgångsrikt bidragit till utvecklingen av näringslivet i Sverige. Branschregister och landskapsregister ingår.

Drömmen om Damaskus

av Aron Lund. Inläst ur Silc förlag, 2010 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 18 tim., 5 min..

Syrien är inblandat i alla kriser i Mellanöstern, från Palestina-Israel till Libanon och Irak. Men landets inre förhållanden är relativt okända för omvärlden. Förf., som själv bott och studerat i Syrien, beskriver Baathpartiets styre och hur familjen Assad lyckats sitta kvar vid makten i 40 år. Politisk analys och resonemang om förtryckets mekanismer blandas med mer kåserande inslag och intervjuer.

Hitlers hemliga krig

av Charles Whiting. Inläst ur Fischer & Co, 2010 av John Sundin. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

Under andra världskriget bedrev både axelmakterna och de allierade en intensiv spion- och underrättelseverksamhet. Uppgifter från denna verksamhet var ofta avgörande för krigslyckan. Här berättas om Nazitysklands spioneri, med utgångspunkt från intervjuer och tidigare hemligstämplade dokument. Boken är en fängslande skildring av det krig som fördes i det fördolda, vid sidan av striderna på slagfältet.

Religiösa extremister på frammarsch i Pakistan

av Ann Wilkens. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Religiösa extremister har flyttat fram sina positioner i Pakistan på senare år. Orosmolnen hopar sig över landet, där ekonomisk kris och grova våldsdåd är vardag. Pakistan är världens mest terrorutsatta land. Situationen underlättas inte av landets komplicerade relationer till såväl grannländerna som till USA. De redan starka antiamerikanska stämningarna lär få nytt bränsle efter att USA dödat al-Qaidas ledare Usama bin Ladin.

Biografi med genealogi

Abraham Lincoln

av Staffan Ekendahl. Inläst ur Norstedt, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 55 min..

Abraham Lincolm, 1809-1865, anses av många historiker vara USA:s främste president genom tiderna. Anledningen är att han mot alla odds räddade USA från delning och avskaffade slaveriet. Intresset för Lincoln har alltid varit stort, men fått extra spridning sedan nuvarande presidenten Barack Obama, som pekat på Lincoln som förebild, tillträdde sitt ämbete. S.E., känd radioröst och tidigare korrespondent i Washington.

Bonnie och Clyde

av Jeff Guinn. Inläst ur Forum, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 19 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Bonnie Parker och Clyde Barrow var två bankrånare som var verksamma under den stora depressionen i USA på 1930-talet. De var mytomspunna och i allmänhetens ögon var de häftiga, smarta brottslingar som rånade banker och mördade poliser. Men sanningen var den motsatta, det mesta de gjorde skedde helt slumpmässigt och ogenomtänkt. J.G. försöker med hjälp av ett omfattande grundarbete ge den "sanna" historien om B. och C.

När två världar möts

av Ron Hall. Inläst ur Gospel Media Sweden, 2007 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 10 tim., 26 min..

Berättelse om tre personer: Denver Moore som i modern tid växte upp som slav på en bomullsplantage, levde på gatan och tillbringade tio år i USA:s värsta fängelse. När han kom ut var han en råbarkad lösdrivare. Ron Hall är en konsthandlare van vid dyra märkeskläder, stadsjeep och konstresor världen runt. Deborah Hall är kvinnan som genom en märklig dröm förde de båda männen samman.

Nakendiscot eller Hur jag överlevde skilsmässan och gick från känslomässigt korkad till kåt, glad och tacksam

av Karin Isberg. Inläst ur Frank, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Förf., född 1977, drivet ett företag med marknads- och omvärldsanalys som specialitet och lever med sina två barn i Stockholm. I samband med en skilsmässa skrev hon denna mycket självutlämnande bok som behandlar händelserna, personerna i hennes närhet och den egna personliga utvecklingen. Boken är ämnad att inspirera andra i samma situation, det vill säga att ta tag i sina liv och förändra sin situation.

Om det bara var jag

av Tina Jansson. Inläst ur Cordia, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Tina Jansson insjuknade 2006 i ALS, Amyotrofisk lateralskleros, som är en neurologisk sjukdom som successivt försvagar alla muskler i kroppen. Sedan juni 2007 berättar hon om sitt liv i en välbesökt blogg - harpasione.blogg.se. Texterna är hämtade från bloggen och innehåller tankar och iakttagelser som rymmer både sorg och humor. Hon har skapat en större och friare värld åt sig själv som en sorts motvikt till sjukdomen.

Kupongtjuven

av Christina Kellberg. Inläst ur Frank, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 11 tim., 7 min..

Författarens mormor, Christina Frykholm, sålde ransoneringskuponger under andra världskriget och dömdes till fängelse och offentlig vanära. Hon trodde att hon kunde gå sin egen väg, att hon kunde utmana dåtidens regler och konventioner. Men hon var naiv, godtrogen och lättlurad. Berättelsen, som utspelas bland Klarabohemerna i 1940-talets Stockholm, var länge en dold familjehemlighet.

Professorn som blev näringslivstorped

av Sven-Olof Lodin. Inläst ur Ekerlid, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 24 tim., 53 min..

S.O.L., professor i finansrätt, har haft en central roll i svensk skattedebatt. Här delar han med sig av sina minnen som professor, skattesakkunnig och vice VD i Industriförbundet och Svenskt näringsliv. Det politiska spelet bakom kulisserna skildras också, med samarbete och konflikter, med- och motgångar. Boken innehåller också en spännande skildring av det svenska skattesystemets utveckling sedan Ernst Wigforss' tid.

En tornedaling i främlingslegionen 1929-1945

av Assar Tano. Inläst ur Författares bokmaskin, 2010 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

Tornedalingen A.T., 1908?-2004, tjänstgjorde i den franska Främlingslegionen 1929-1945. Som legionär fick han uppleva hårda strider mot nordafrikaner i Atlasbergen på 1930-talet och senare strider mot tyska trupper kring Narvik år 1940. Under sin tjänstgöring i legionen förde A.T. dagbok, och skrev artiklar i NSD, Norrländska socialdemokraten. Här berättar A.T. om sina upplevelser under 16 år i legionen.

Min älskade unge

av Maja Ögren Andersson. Inläst ur Marcus, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 36 min..

Maja är kriminalreporter på en lokaltidning och skriver ibland med stor ömhet om missbrukare och deras anhöriga. Då upptäcker hon att hennes egen son Jonathan är försvunnen, och kanske tar tunga droger. Socialjouren och polisen är inkopplad, men ingen vet var Jonathan är, och vad han gör. Rå och ömsint berättelse om en mammas starka kärlek till sin son, men också en historia om en pojkes omväg till vuxenlivet.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Jul i Göteborg

Inläst ur Warne, 2007 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 41 min..

Om jultraditioner i Göteborg, en etnologiskt spännande och tidigt mångkulturell stad gynnad av närheten till kontinenten. Hit kom Ostindiefarare med de kryddor förknippade med julen och i Göteborgs handels- och sjöfartstidning publicerades 1871 Viktor Rydbergs Lille Viggs äventyr på julafton, ett avstamp för den nutida tomten. Även Jenny Nyström, julens konstnärinna, studerade i Göteborg som räknar sig som julstaden nr 1.

Geografi

Städernas svall

av Ulf Peter Hallberg. Inläst ur Norstedt, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Två svenska författarröster ur olika generationer blickar i dialog med varandra in i den europeiska kulturen. Samtalen förs på plats i olika metropoler: Paris, Wien, München, Barcelona och Helsingfors. Utgångspunkten är egna personliga erfarenheter i konfrontation med stämningar, historiska händelser och gåtfulla människoöden. Ola Hansson, Bertil Malmberg, Walter Benjamin, Henry Parland, Antoni Gaudí m.fl. passerar revy.

Samhälls- och rättsvetenskap

Femtio seriemördare

av Charlotte Greig. Inläst ur Arctic, 2009 av Lars Thiel. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Vad är det som får vissa människor att utföra perversa våldshandlingar och vad är det som gör att de dödar om och om igen? Förf. har valt ut 50 av världens mest ökända seriemördare, från Jack Uppskäraren till Ted Bundy, och genom att beskriva var och en av dem i detalj ser man likartade mönster. Förf. frilansande redaktör med mastersexamen i Intellectual history.

I terrorns tid

av Peter Harris. Inläst ur Leopard, 2011 av John Sundin. Talboken omfattar 15 tim., 3 min..

Sydafrika april 1987. Försvarsadvokaten P. H. väcks av ett anonymt telefonsamtal och måste ta sig till fängelset i Pretoria för att träffa fyra män på avdelningen för högriskfångar, alla medlemmar i ett specialförband inom ANC:s väpnade gren som anklagats för högförräderi och löper risk att dömas till döden. Rättsprocessen blir en kamp mot tiden. Det finns nämligen tecken på att apartheidsystemet håller på att krackelera.

Mitt queera hjärta

av Åsa Petersen. Inläst ur Black Island Books, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 3 tim., 11 min..

Förf., 1976 - , menar att åren som ledarskribent på Aftonbladet format henne som människa. Hon började tidigt skriva om rätten att få vara sig själva, oavsett kön, etnicitet och sexualitet. Normkritiken blev hjärtefråga och med åren har hon kunnat urskilja mönster: att kaxiga kvinnor alltid ska lära sig veta hut, att vi-mot-dom-retorik föder främlingsfientlighet och att hbt-rörelsen är den nya verklighetens folk.

När världen kom till stan

av Bengt Sjöberg. Inläst ur Gospel Media, 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

Den värmländske frikyrkopastorn B.S. har bevittnat självmordsförsök, apatiska barn, polismisshandel, diskriminerande läkare och kyliga tjänstemän på Migrationsverket. Hans kamp för att hjälpa utsatta flyktingar har medfört konfrontation med tjänstemän, politiker och ministrar. Han berättar om flyktingarnas skiftande livsöden, med glädje och sorg, hopp och hopplöshet. Råd till dem som vill hjälpa asylsökande ingår.

Mordgåtan Olof Palme

av Gunnar Wall. Inläst ur Semic, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 30 tim., 50 min..

Förf., journalist, visar att alla stora frågor kring Olof Palmes död faktiskt finns kvar. Han har letat fram egna svar utifrån intervjuade vittnen som polisen valt bort och han har talat med personer som granskat utredarna, som Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision. Hon berättar att det fanns saker i Palmeutredningens arkiv som skakade henne djupt. Tungt vägande berättelse om Palmeutredningen.

Först som tragedi, sedan som fars

av Slavoj Zizek. Inläst ur Tankekraft, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 24 min..

Förf., slovensk marxistisk kritiker och filosof, menar att i ljuset av den rådande världsordningens oförmåga att hantera vår tids problem är det tid för vänstern att sluta be om ursäkt för det förflutna och istället skapa ett radikalt och genomförbart alternativ till liberalismen. Bl.a. pekar han på att dagens makthavare själva övergett liberalismen genom massiva statsingripanden under den senaste finanskrisen.

Teknik, industri och kommunikationer

Svenska hackare

av Daniel Goldberg. Inläst ur Norstedt, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 15 tim., 6 min..

Vem är en hackare? Förf:na skriver om några spektakulära dataintrång och människorna bakom dem: 16-åringen som fick både amerikanska FBI och den svenska polisen att stå handfallna. IT-konsulten som utan skrupler säljer stulna företagshemligheter till högstbjudande. Ljusskygga grupper vars enda spår är skiftande alias på nätet - de lever i en i en kultur där tron på rätten att använda tekniken som man vill är fundamental.

Ekonomi och näringsväsen

Den lättskötta köksträdgården

av Clare Matthews. Inläst ur Norstedt, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Praktisk vägledning i konsten att odla grönsaker på ett enkelt sätt. Här ges tips om utformning, anläggning och planering av trädgården samt råd om hur man komposterar och vilka redskap och andra nödvändigheter man kan behöva. Den största delen av boken ägnas åt grönsaker, bär och ätliga blommor med beskrivning av sorter och planteringstips. Förf. är trädgårdsskribent i England.

Naturvetenskap

Den stora förnekelsen

av Johan Rockström. Inläst ur Medström, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 12 tim., 4 min..

Att hantera miljö- och klimatkrisen är svårt för samhället. Vi fortsätter att leva som om jordens tillgångar vore oändlig och lånar av framtiden. När naturresurserna förslösas redovisas det som ökat välstånd i landets räkenskaper. Men allt kan inte räknas i pengar. Det behövs en ny metod att mäta välfärd och en ny ekonomisk modell, menar Anders Wijkman och Johan Rockström, internationellt kända namn inom klimat- och miljöfrågor.

Medicin

Tabletter för känsliga själar

av Fredrik Svenaeus. Inläst ur Nya Doxa, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Många svenskar har ett labilt känsloliv som medför att de lätt kan drabbas av ångest och depression. Sådana psykiska störningar kan behandlas med antidepressiva läkemedel som påverkar hjärnans kemi. Mer än en halv miljon svenskar tar antidepressiv medicin varje dag. Professorn Fredrik Svenaeus gör här en saklig och nyanserad granskning av dessa läkemedel, och den roll de spelar i 2000-talets svenska samhälle.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Kim & Lina möter ett monster

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Hegas, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 37 min.. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Kim och Lina. Det är sommar och varmt. Kim och Lina är hos farmor och farfar, men just nu är de ensamma i stugan. De vill bada, men får inte. - Vi gör det ändå, viskar Lina. Men vad är det som lurar i vattnet?

Johnny Delgado: i faderns spår

av Kevin Brooks. Inläst ur Argasso, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Johnny Delgado, privatdetektiv. Ett gängkrig är på väg att vända upp och ner på det slitna höghusområde i södra London där 15-årige Johnny bor. I skuggan av detta jobbar Johnny med att reda ut sin fars död. Han måste hitta mannen som dödade fadern, ta reda på varför och framför allt - hämnas! En ungdomsdeckare i den hårdkokta stilen.

Bill den oförbätterlige

av Richmal Crompton. Inläst ur B. Wahlström, 1968 av David Zetterstad. Talboken omfattar 2 tim., 45 min..

I sex berättelser får vi följa buspojken Bill Brown i 1920-talets England. Ständigt hamnar han i äventyr som hans stackars mamma inte alls har någon förståelse för. Den här gången råkar han bland annat ut för lilla Violet som han måste kyssa och som faktiskt visar lika starkt intresse för lerpölar som Bill själv. Dessutom lyckas han sätta en besvärlig lärarvikarie på plats.

Puzzel, den lilla smuggelhunden

av Isabelle Halvarsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Den lilla valpen förstod ingenting. Bara att hennes bur plötsligt gungade till och lyftes upp. Någon bar iväg med henne till ännu en bil. De båda männen i framsätet hade bråttom. De ville hinna med färjan över till Sverige. Där skulle de genast sälja hundarna och tjäna mycket pengar. Om den lilla Jack Russelvalpen, Puzzel, som blir insmugglad och hamnar hos en snäll familj i Sverige.

Äventyr på Nya Zeeland

av Kim M. Kimselius. Inläst ur Roslagstext, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

När Kimberlie, 13 år, äntligen ska få åka med sina föräldrar till pappans hemland, Nya Zeeland, ser hon fram mot resan med skräckblandad förtjusning. Det ska bli kul att med egna ögon få se allt som pappan har berättat för henne om, varje kväll, ända sedan hon var liten. Men den läskiga flygresan skulle hon gärna hoppa över. Senare förstår Kim att själva flygresan bara är inledningen till ett långt, spännande äventyr.

Mitt lyckliga liv

av Rose Lagercrantz. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 36 min.. DAISY text och ljud.

Dunne har längtat efter att börja skolan. Men tänk om hon inte får nån kompis! Men Dunne träffar Ella Frida på skolgården redan nästa dag. Dunne är lycklig, och när hon firar jul kan hon inte låta bli att längta efter att träffa sin bästis igen. Men något har hänt under lovet. Ella Frida klarar inte av att berätta vad, fröken får göra det. Dunne förstår inte hur hon någonsin ska kunna bli lycklig igen.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

av Selma Lagerlöf. Inläst ur Bonniers juniorförlag, 1984. Talboken omfattar 21 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Den skånske bondpojken Nils Holgersson blir av en tomte förvandlad till pyssling. Då Nils försöker hindra den tama Mårten Gåskarl att slå följe med vildgåsen Akkas flock, kommer han med själv. Från gåsryggen får Nils se hela Sverige. Det blir en spännande och ofta farofylld färd. In i sagan vävs fakta om landskapens natur, folk, arbetsliv m.m. Utkom första gången 1906-07..

Jättehemligt

av Barbro Lindgren. Inläst ur Karneval, 2010. Talboken omfattar 2 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i författarens klassiska självbiografiska serie. Barbro är tio år och skriver dagbok. Där berättar hon precis allt; sina tankar om stort och smått, om skolan, kompisar och pojkar. Ingen ska få läsa den, den är jättehemlig. En livfull berättelse om liv och död, fula ord, snatterier, böner och ånger ibland.

Det fixar Lotten

av Helena Lund-Isaksson. Inläst ur Kikkuli, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 23 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Aj, sa Lotten. Här följer vi Lotten på dagis, på gympan, på barnkalas och på återbesök på sjukhuset. Lotten får en kompis, Vanna, som också har diabetes. Äntligen någon som verkligen förstår! Men vardagen bjuder också på besvikelser. Som när Lotten går på barnkalas och frågar vad hon kan äta. Men födelsedagsbarnets mamma har glömt bort att Lotten har diabetes.

Intet

av Janne Teller. Inläst ur Bazar, 2005 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Pierre Anthon har klättrat upp i ett träd och tänker inte komma ned igen. Han sitter i trädet och ropar att allt är värdelöst, och att allt saknar mening. Klasskamraterna bestämmer sig för att försöka överbevisa Pierre genom att samla alla saker som har betydelse för dem i en stor hög. Det som börjar som en lek blir dödligt allvar när alla måste ge upp något viktigt och samtidigt får makt att bestämma vad näste man ska offra.

Facklitteratur

Uppfostran och undervisning

Jag mobbar inte

av Lisbeth Pipping. Inläst ur Gothia, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 1 tim., 38 min..

Förf. är föreläsare med egen erfarenhet av mobbning. Tusentals elever går varje dag till skolan med en stor klump i magen för att de vet att de kommer att bli retade, slagna eller utfrysta. I den här boken möter läsaren elever som delar med sig av sina tankar om mobbning: Vad är mobbning? Hur känns det? Vem mobbar? Boken innehåller även fakta, råd och tips om hur man kan stoppa mobbning och vart man kan vända sig.