Nya talböcker augusti 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 145 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Låt de gamla drömmarna dö

av John Ajvide Lindqvist. Inläst ur Ordfront, 2011 av Johan Svensson. Talboken omfattar 11 tim., 21 min..

Texter skrivna under en längre tid och i olika sammanhang. Här finns efterfrågade noveller, sketcher till tv-programmet Reuter & Skoog och kåserier till recensioner och Sommarprogrammet från 2006. Novellen, som gett samlingen dess namn, ger svar på vad som hände Oskar och Eli sedan de stigit av tåget där Låt den rätte komma in slutade. Vissa av texterna har publicerats tidigare.

Ansatsernas bok

av Håkan Anderson. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 34 min.Hmono.

Constanza von Esslin är en ung kvinna som lever i 1930-talets Tyskland. Hon ser Hitler komma till makten, koncentrationsläger byggas och bokbål brinna. Hennes ms-sjukdom tvingar henne till ett liv i rullstol och hon kan alltmer sällan lämna hemmet på det förfallna godset Gartner i Ostfriesland. Istället för hon dagbok som en väg in i inre exil och odlar sitt intresse för engelsk litteratur.

Heldenplatz

av Thomas Bernhard. Inläst ur Tranan, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 16 min..

Pjäsen Heldenplatz, uppkallad efter det torg där Hitler höll sitt tal den 15 mars 1938, beställdes av Burgtheater i Wien inför 50-årsminnet av Anschluss. Handlingen tilldrar sig efter begravningen av en äldre judisk industriman som begått självmord och familjemedlemmarna samlas för att försöka förstå det som hänt, liksom varför rasismen på nytt tilltar i landet. T.B:s, 1931-1989, pjäs är idag en modern klassiker.

Mordet i Hycklinge

av Johan Birath. Inläst ur Atremi, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 52 min..

År 1846 mördades Nils Peter Carlsson, kallad Besen, en illa sedd person, i Talseboskogen i Hycklinge socken i Östergötland. Två personer dömdes till döden för inblandning i mordet, men blev senare benådade. Författaren och lokalhistorikern J.B. återberättar här den gamla mordhistorien i romanform. Boken bygger på rättegångshandlingar, kyrkoarkivalier och annat historiskt material. Inslag av dialekt förekommer.

Det okända universitetet

av Roberto Bolaño. Inläst ur Tranan, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 33 min..

R.B., född i Chile 1953 och död i Barcelona 2003 i väntan på en levertransplantation, slog igenom som romanförfattare med De vilda detektiverna på spanska 1998. Själv betraktade han sig först och främst som poet. Över fyrtio år gammal, när hans son föddes, övergick han till att skriva prosa, eftersom han insåg att poesin aldrig skulle kunna försörja familjen. Denna samling dikter sammanställde R.B. före sin död.

Ondskan

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 51 min..

Del 37 i släktsagan om Hannah. Desperata efter att rädda Björn, tar Knut och Hannah upp jakten på Putte. Det blir en nervpirrande kamp för att rädda den lille pojken. Hannah måste använda all sin påhittighet för att locka Putte till att ge upp. Mellan Sebjörg och Hans blommar kärleken, men Hans är spänd och lite rädd innan han ska framföra frieriet till Sebjörgs far. Kommer han att bli accepterad som svärson?

Popularitetsklubben

av Bengt Carlberg. Inläst ur Recito, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 13 tim., 30 min..

En känd företagare i databranschen mördas brutalt utanför sitt hus på Evedal i norra Växjö. Det blir början på en intensiv mördarjakt. Johan Fransson, kriminalinspektör och ansvarig för ärendet, pressas hårt av media och sina överordnade. Hans oortodoxa arbetsmetoder försätter honom i svåra situationer och äventyrar hela utredningen men så följer fler framgångar i utredningen som avslöjar vem mördaren är.

Konsten är ett skåp

av Daniil Charms. Inläst ur AWE/Geber, 1990 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Ett urval av den excentriske ryske avantgardeförfattaren Daniil Charms, 1905-1942, prosaproduktion. Det är svårt att placera C. i en bestämd genre. Hans texter domineras av filosofiska funderingar, metamorfoser, språkliga experiment, absurditeter och alogismer. Han placerar t.ex. vardagliga företeelser i ovanliga sammanhang vilket kan ge en oväntad och avslöjande reliefbildning. Efterskrift av Mejlach.

Anarki och gamla hundar

av Colin Cotterill. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

En pensionerad blind tandläkare blir överkörd. Liket skickas till bårhuset och undersöks av dr Siri Paiboun, Laos enda coroner och 73 år gammal. Han finner ett blankt papper i likets ficka och upptäcker att det är ett kodat brev skrivet med osynligt bläck. Det är upptakten till ett äventyrligt mysterium där dr Siri dras in i en komplott för att störta regeringen i Laos. Fjärde delen i deckarserien om dr Siri.

Skelettkusten

av Clive Cussler. Inläst ur Damm, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 16 tim., 50 min..

År 1896 flyr fyra engelsmän för sina liv genom Kalahariöknen. De bär på en ovärderlig samling stulna diamanter och jagas av afrikanska krigare. Tjuvarna lyckas undsätta sig på ett skepp, men omkommer när fartyget går under. Nu ligger de, fartyget och diamanterna begravda under tonvis av sand. 100 år senare färdas Juan och hans besättning på fartyget Oregon längs Kongofloden, när de via en vacker kvinna får korn på skeppet.

Att tämja en man

av Jude Deveraux. Inläst ur Richter, 2000 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 28 min..

Liana Neville, Englands mest eftertraktade arvtagerska, kan få vilken man hon vill, och friarna flockas kring henne. Men Liana är trött på falskt smicker och vill inte gifta sig. Under en ridtur möter Liana Rogan, och blir helt omskakad - han är den stiligaste man Liana någonsin träffat. Men Rogan är bitter och känslokall, han behöver pengar, och friar till Liana. Och hon tackar ja . Kärleksroman i brittisk medeltidsmiljö.

Härdsmälta

av Ben Elton. Inläst ur Basil, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

För Jimmy Corby är pengar en drog - livet är en lång adrenalinstinn och kokainfylld fest. När han träffar Monica och när han lyckas i sina aktieaffärer inser han att han har tur både i kärlek och med pengar. Rika, bortskämda och framgångsrika lever de ett drömliv. Men så inträffar den stora finanskraschen och allt faller samman. Hur ska de nu överleva? Sylvass bitande satir som på ett dråplig sätt beskriver yta och tomhet.

Vägen till Los Angeles

av John Fante. Inläst ur Lindelöw, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

I San Pedro vid Kaliforniens kust bor Arturo Bandini, 18 år. Han bär på författardrömmar och arbetar på en av stadens konservfabriker. Konservburkarna lastas på fartyg i hamnen och skeppas till mellankrigstidens Tyskland. Ett av Arturos tillhåll är biblioteket. Där finner han böcker av Friedrich Nietzsche som talar till honom då han känner sig som en övermänniska. Men så plötsligt drabbas han av dåligt självförtroende.

Barn av sin stad

av Per Anders Fogelström. Inläst ur LL-förlaget, cop. 1997 (tr. 2000). Talboken omfattar 1 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien inledd med Mina drömmars stad. Tid: 1880- och 90-tal. Om Hennings änka och barn, framför allt om den äldsta dottern. Emelie är en stark och varm person, som går sin egen väg, men samtidigt orkar hjälpa andra.

Livskälla ur döden sprungen

av Johann Wolfgang von Goethe. Inläst ur Ellerström, 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 2 tim., 11 min..

Augustin Mannerheim har översatt Goethe sedan han själv debuterade som poet 1943. Här har han, vid 95 års ålder, sammanställt en helt ny volym med ett eget urval dikter, och i hans lyhörda och musikaliska tolkning, som tillmötesgott den komplexa rimflätningens speciella krav, får Goethe svensk röst. Urvalet är försett med intressanta kommentarer av Mannerheim själv.

Gesällen han vandrar-

av Sven Henning. Inläst ur Framtiden, 1924 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 14 min..

Novellsamling av Sven Henning Almquist, 1894-1919, verksam bl.a. som journalist i landsortspressen. Handlingen kretsar kring gesäller och mästare i olika hantverksyrken under skråväsendets tid. Läsaren får bl.a. följa några gesäller på munter vandring runtom i Sverige. Lättläst roman som ger en god inblick i hantverkslivet i Sverige före industrialismens genombrott.

Hemfolk och orosmän

av Sven Henning. Inläst ur Framtiden, 1926 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 3 tim., 54 min..

Nitton korta berättelser med motiv från allmoge-, sjömans- och vagabondlivet i södra Sverige under gången tid. Humor och en viss sentimentalitet är typiska inslag i dessa noveller där handlingen mestadels utspelas i lantlig miljö. S.H., 1894-1980.

Hjälpprästen

av Sven Henning. Inläst ur Framtiden, 1927 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 27 min..

21 löst hopfogade berättelser från småländskt allmogeliv under 1820-talet. I centrum står en hjälppräst, en egensinnig prästman utan eget pastorat, men med häftigt humör och sällsamma gåvor Lättläst bygderoman. S.H., 1894-1980.

Min vänskap med Jesus Kristus

av Lars Husum. Inläst ur Bonnier, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

När Nikolaj Okholm är 13 år omkommer hans föräldrar i en bilolycka och han börjar leva ett destruktivt och våldsamt liv. När hans älskade syster senare försvinner ger Nikolaj upp hoppet om livet. Då dyker Jesus Kristus upp i hans kök. Han är en högrest och hård man med stora händer och sandaler på fötterna. Jesus får Nikolaj att förstå att han måste bli en bättre människa. Uppväxtskildring om sorg, våld och kärlek.

På lyran eller Den sällsamma resan Moskva - Petusjki

av Venedikt Jerofejev. Inläst ur Prisma, 1977 av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 22 min..

Roman i Henry Millers anda om en alkoholiserad och socialt urspårad individ med djup beläsenhet och grundliga kunskaper om alkoholhaltiga drycker. Satirisk och sjukt humoristisk berättelse som inom den allegoriska reseromanens ram också är en studie i dryckenskapens psykologi och systematik, tillika satir över sovjetbyråkratin, där förf. med historiska och litterära exempel vill visa på supandets "kulturella" betydelse.

Då nu är jag

av Elsie Johansson. Inläst ur Bonnier, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Ett urval av Elsie Johanssons tidigare diktsamlingar, interfolierade av prosatexter. De senare består av fiktiva brev ställda till Henry David Thoureau, naturfilosof och författare till Skogsliv vid Walden. Nyskrivna dikter ingår också i boken som. utges i samband med författarinnans 80-årsdag.

Granne med döden

av William Katz. Inläst ur Richter, 1990 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Anne Seibert, nyskild reklamskribent, har svårt att sova och på natten står hon ofta och tittar ut genom fönstret. Hon upptäcker då att grannen i villan mittemot är en snygg man, och dessutom ungkarl. Mark Chaney, den charmige grannen mittemot ärv affärsman med ett dunkelt förflutet som gjort honom till en skoningslös hämnare. Ingenting får hindra hans hämnd, inte heller kvinnan som spionerar på honom om nätterna.

Objuden gäst

av William Katz. Inläst ur Richter, 1987 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Laura Barnett är en ung och vacker kvinna, bosatt på Manhattan i New York. När hon börjar få anonyma presenter tror hon att de kommer från fästmannen Glen. Men gåvorna blir alltmer personliga, och även hotfulla, och Laura blir orolig eftersom en seriemördare härjar i New York. Fler unga ensamstående kvinnor har redan mördats. Kommissarie Karlov tar upp jakten på den okände mördaren som verkar känna sina offer mycket väl.

För alltid

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Del 5 i serien om familjen Baxter i den s.k. Förstfödd-serien. Lyckan ler åt Katy Hart som gläder sig över en framtid tillsammans med Hollywood-stjärnan Dayne Matthews. Men mitt i bröllopsplaneringen och medan hon letar efter ett gemensamt boende vid Lake Monroe, får hon de tragiska nyheterna. Plötsligt hänger hela deras framtid på en tunn tråd och bara ett mirakel kan hjälpa dem nu.

Som maskrosfrön för vinden

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

Jack och Molly Campbell lever ett stabilt familjeliv tillsammans med sin adopterade 4-årige son Joey. När Joeys biologiske far blir frigiven från fängelset gör han allt för att få sin son tillbaka. Efter ett domslut måste pojken återlämnas till sina biologiska föräldrar och mardrömmen börjar för Jack och Molly. I sin desperation är de redo att bryta, inte bara mot lagen, utan med hela sitt välordnade liv.

Godnatt, finaste

av Dorothy Koomson. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 33 min..

Nova har gått med på att föda ett barn åt det barnlösa paret Mal och Stephanie, men efter halva graviditeten ändrar de sig och lämnar henne i sticket. Stephanie var lycklig vid tanken på att bli mamma ändå tills hon hittade ett förälskat sms från Mal till Nova. Rädd att bli lämnad bad hon sin man att kapa alla band till Nova och det ofödda barnet. Efter åtta år möts de alla tre igen då sonen Leo efter en olycka hamnat i koma.

Phantoms

av Dean R. Koontz. Inläst ur Wiken, 1990 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 15 tim., 31 min..

Otäck rysare av science fiction-karaktär. Djupt nere i jorden lever en jättelik, formlös varelse. Med jämna mellanrum kommer den upp till jordens yta och sätter i sig människor och djur som föda. Varelsen är bakgrunden till djävulsmyten. I boken blir en kalifornisk småstad utsatt för anfallet. När doktor Jenny Paige kommer med sin 14-åriga syster till staden finner de att befolkningen brutalt har mördats...

Bit inte solen

av Tanith Lee. Inläst ur Delta, 1977 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 13 min..

Första delen av en science fiction-berättelse i två delar. I det framtidssamhälle som skildras har människorna en nästan total kontroll över sina liv; de kan välja kön, ålder och sysselsättning efter behag. Men tryggheten har en baksida, där en kvävande miljö begränsar personlig och individuell utveckling.

Nymånenatt

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2009. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Del 14 i serien Livets döttrar. Meisterplassen 1722: Amelia fruktar att barnet hon väntar ska bli vanskapt, för hur kan det bli något bra av det olovliga förhållandet hon haft med sin egen halvbror? Men Amelia inser att hon aldrig kan få ett liv tillsammans med Bendik. I stället vill hon viga sitt liv åt att hjälpa de fattiga strandsittarna. Men då behöver hon Arntors stöd, och han kommer nog att kräva något i gengäld.

När dagen gryr

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Del 15 i serien Livets döttrar. Meisterplassen 1722: Amelia hade skapat sig ett meningsfullt liv som läkekvinna för de fattiga, och kärleken till sin halvbror Bendik bevarade hon som ett hemligt minne. Men då han plötsligt dök upp med sin sjuka, gravida hustru, var det omöjligt att dölja känslorna. Bendik och Amelia visste att de aldrig kunde få varandra, men elden mellan dem brann starkare än någonsin.

Matildas liv - efter alla födslar

av Tyra Helena Lindström. Inläst ur Barents Publisher, cop. 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 10 tim., 36 min..

Del 2 i serien inledd med Matilda - 24 gånger med barn. Matilda var förf:s farfars mor och bodde i byn Mukkavaara fyra mil från Övertorneå. Denna del berättar om hennes och barnens liv från 1908 då hon som 45-åring födde sitt sista barn, fram till 1954, då hon avled. Matilda levde förtröstansfullt trots alla sorger. Med sitt liv visar hon hur liv och död tas emot. Hon är en överlevare. En del repliker är på meänkieli.

Liv och död i Stockholm

Inläst ur Fröjdendahl, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 36 min..

Den första antologin i en serie om vissa mord i Stockholm under åren 1950-1977. Här handlar det om promenader till platser för omskakande mord i stadsdelen Norrmalm. Det litterära greppet är vad som i USA brukar kallas för "true crime stories"; författarna har dramatiserat händelser och förlopp. I ett fall förekommer även en fiktiv jagberättelse från den makabre "kakelugnsmördarens" hustru.

Nyårsnatt

av Olle Länsberg. Inläst ur Folket i bild, 1960 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

Det är nyårsnatt i garnisonsstaden Skövde någon gång på 1950-talet. Tre män på permission från sitt regemente söker sällskap i småstadstristessen. Väl förfriskade hamnar den drömmande Klemens, den cyniske Henriksson och den mindre begåvade och flickrädde Svampen i Folkets park, en nedsliten lokal som sett bättre tider. Efter dansen får man följa deras äventyr i vinternatten när lusten får övertaget, med våld och sex i släptåg.

Fotograferingens vackra historia

av Péter Nádas. Inläst ur Rámus, cop. 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Kornélia är fotograf och intagen på sanatorium på grund av obestämd sjukdom. En kvinna är på väg i en luftballong tillsammans med en baron. En drömlik, overklig stämning och erotisk laddning präglar romanens korta avsnitt. Det visuella är överordnad handlingen. Nadas, 1942 - , är en av Ungerns främsta förf. och har fått bl.a. Kafka-priset. Han arbetade först som fotograf innan han ägnade sig åt författarskap

Huvudjägarna

av Jo Nesbø. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

Roger Brown är om han får säga det själv Norges bästa headhunter. Han ägnar sig också åt tavelstölder för att kunna upprätthålla sin exklusiva livsstil. När han får i uppdrag av en firma att söka efter en ny VD hittar han den perfekte kandidaten i Clas Greve. Dessutom äger Greve en tavla av Rubens. Men varken jobbtillsättningen eller tavelstölden går som Roger planerat och allt blir mycket invecklat. Humoristisk thriller.

Under floden

av Staffan Nordstrand. Inläst ur MBM, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 22 tim., 33 min..

Det fattiga hmongfolket i Laos bergstrakter gör allt för att över leva: odlar opium, smugglar vapen och säljer sina döttrar till bordeller. Detta är berättelsen om fjortonåriga Prim, vars vänner handlar i klorna på människohandlare och mamma, som är ensam om försörjningsbördan, hjälper amerikanska agenter att leta kvarlevor att ta hem till USA. Del 1 i en planerad trilogi om en grym värld bakom turistparadisets fasad.

Blues för Louisa

av Carol O'Connell. Inläst ur Voltaire, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 18 tim., 40 min..

Mallory har växt upp på New Yorks gator där hon lärt sig överleva bland horor, knarkare och tjuvar. Idag är hon en av polisens skarpaste hjärnor som med iskall precision spårar upp mördare och missdådare. En magikers trick, livesänt i tv, går fel. En olycka tror alla, förutom en åldrad magiker på ett sjukhem samt Mallory. Enligt henne är olyckan för mycket av en show för att inte vara planlagd.

Att älska har sin tid

av Lilli Palmer. Inläst ur Wiken, 1986 av Helena Gripe. Talboken omfattar 14 tim., 35 min..

Sophie, en medelålders kvinna ligger på sjukhus och berättar sin livshistoria för en ung läkare. Sophie har hela livet sökt passionerade, glödande kärleksrelationer, och hon har haft flera relationer som slocknat. Hennes bestående passioner blir i stället morfin och hasardspel. Sjuk, bitter och besviken begrundar hon de passioner hon haft - och den känslotorka som uppstår när passionerna bleknar. Tills sist tar hon sitt liv.

Farligt arv

av Michael Palmer. Inläst ur Richter, 1988 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Läkaren Lewis Corey får en nyckel av en döende kvinna, som ber honom att överlämna den till hennes dotter. Det visar sig sedan att det finns flera som är intresserade av nyckeln. Tillsammans med dottern försöker han förstå nyckelns hemlighet, samtidigt som paret jagas av skoningslösa mördare.

Din för evigt

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2004 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 1 min..

Del 6 i serien om Huset Arent. Vanda har bestämt sig. Förnuftet säger att det enda rätta är att trygga barnens och Huset Arents framtid, även om känslorna säger något annat. Och snart fattar hon beslutet som ska besegla hennes öde. Vanda ordnar en bal för att fira brodern Antons giftermål med Amalie. Men det visar sig snart att de inte är de enda som ingår löften under festen.

Mörka vatten

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2004 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 37 min..

Del 8 i serien om Huset Arent. Efter den strapatsfyllda resan med ångbåten till Trondheim önskas Vanda välkommen av Lavinia Mostad. Den vackra, äldre kvinnan erbjuder henne husrum i sitt fina hus precis vid Nidälven och gamle Bybro. Och snart får Vanda höra sanningen om Lavinia och Vandas bortgångne make Joachim - en historia om skamlös, förbjuden kärlek.

Skeppets gåtor

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2004 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

Del 7 i serien om Huset Arent. Vanda har ingått förnuftsäktenskap med Hans Fredrik för att rädda Huset Arent. Men efter flera års frånvaro kommer plötsligt sjömannen Spanjoren tillbaka till Tromsö - med ett alldeles speciellt erbjudande. Detta leder till att Vanda måste fara med ångbåt till Trondheim, där hon ska ansöka om ett banklån och hitta en guvernant till döttrarna.

Vägvisaren

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

Del 15 i serien Tre systrar. Aile har en alldeles speciell gåva. Men när hon blir tillkallad för att använda sina varma händer på en födande kvinna, inser hon att de här förmågorna inte är av godo. Hon möter också en man som väcker starka känslor hos henne - och som hon är nära att anförtro en farlig hemlighet.

De imperfekta

av Tom Rachman. Inläst ur Weyler, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

På 1950-talet startas en engelskspråkig dagstidning i Rom. Nu, femtio år senare, är medarbetarnas personliga öden viktigare än de som döljs bakom tidningens rubriker. Genom en rad skarpa porträtt växer det fram en berättelse om en klassisk tidnings uppgång och fall. En tidning som en hel värld; man slåss för sitt liv, drabbas av kärlek, karriärer börjar och tar slut. Skarp och humoristisk skildring av mänskligt beteende.

Jord och aska

av Atiq Rahimi. Inläst ur Leopard, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 35 min..

Dastaguir och hans sonson Yassin reser från sin hemby i Afghanistan för att söka upp Yassins far. Tiden är 1980-talet, under den sovjetiska ockupationen. Deras hemby är utplånad och deras familjemedlemmar har dödats. Dastaguir är förtvivlad av sorg, och plågad av det besked han måste lämna till sin son. En kortroman om det namnlösa lidande som befolkningen i en krigszon alltid måste uthärda, överallt och i alla tidevarv.

Lustgården

av Sadi. Inläst ur Karneval, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 15 tim., 2 min..

Den persiske poeten Sadi, ca 1215-1292, har varit en inspirationskälla för såväl sufiska poeter som västerländska författare och poeter genom tiderna. Sadi skrev en rad verk på både vers och prosa som hör till de mest lästa och beundrade i den islamiska världen. Eric Hermelin, 1860-1944, översatte och gav ut denna bok första gången 1918. Carl-Göran Ekerwald har försett boken med inledning och kommentarer.

Drömhjärta

av Cecilia Samartin. Inläst ur Bazar, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 4 min..

Kusinerna Nora och Alicia växer upp på 1960-talets Kuba. De är bästa vänner som delar lekar och drömmar, men när Fidel Castro griper makten förändras allt och de tvingas skiljas åt. Nora flyr med sin familj till USA, medan Alicia under Castros regim upplever hur livet i Havanna förändras. Efter många år beslutar sig Nora, som hela tiden haft brevkontakt med Alicia, att återvända till Kuba för att hjälpa sin nu sjuka väninna.

Mycket väsen för ingenting

av William Shakespeare. Inläst ur Atrium, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 7 min..

Romantisk komedi av Shakespeare, först uppförd 1598 eller 1599, här i ny översättning av Harald Leander. Medan bröllopsförberedelserna pågår för det unga paret Claudio och Hero börjar de själva konspirera för att även deras vänner, ungkarlen Benedikt och den självständiga Beatrice skall få varandra. Samtidigt beslutar sig en förbittrad ädling för att försöka sprida svartsjuka bland de älskande. Förord av översättaren.

De hårdaste

av Mickey Spillane. Inläst ur Populär-pocket, 1986 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Tre noveller - "Slå tillbaka", "Leva för hämnd" och "Döda eller dö" - av pseudonymen Mickey Spillane. Ryan, gangster och ensamvarg, hjälper New York-polisen i kampen mot maffian. Rocca har väntat i sju år på att få mörda en man som redan är död . men som visar sig vara i livet. Kelly Smith hamnar i en stad där man bara vågar viska om vad som händer de unga flickorna som lockas upp till huset på kullen.

Speglingar i den långa sjön

av Bengt Söderhäll. Inläst ur Beijbom Books, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 2 tim., 15 min..

Dikter som utgör en poetisk utforskning och besvärjelse av jaget, världen, minnet och kroppen: "finns en hemlös / är vi alla utan hem / finns det ett hemlöst språk / blir vi alla utan ord". Författaren diktar med en ordglädje och skaparlust som ger den rikt orkestrerade samlingen ett både seriöst och lekfullt uttryck. Debut av B.S., 1951- , lärare och en av grundarna av Stig Dagermansällskapet.

Offret

av Andrej Tarkovskij. Inläst ur Atrium, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 9 tim., 43 min..

Offret, 1985, blev den sista filmen av den ryske regissören Andrej Tarkovskij, 1932-1986. Denna dröm om framtiden, som spelades in i exil på Gotland, bär på trådar och förklaringar till T:s tidigare filmer, liksom hans eget liv. Innehåller synopsis, manus, dialog och filmfakta. Dessutom bidrar flera medarbetare - bl.a. Sven Wollter, Katinka Faragó, Erland Josephson, Anna Asp och Sven Nykvist - med intryck från inspelningen.

Sankta Psyko

av Johan Theorin.

Inkräktaren

av Håkan Östlundh. Inläst ur Forum, 2011 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

Femte boken om Gotlandspolisen Fredrik Broman. Efter en olycka är Broman nu rehabiliterad och tillbaka i tjänst. Första uppdraget gäller en barnfamilj som hyrt ut sitt hus på Fårö. När de återvänder en sensommarnatt verkar allt normalt tills de upptäcker att familjefotona är försvunna. Alla utom ett där den poserande familjen fått ögonen utstuckna. Medan höstmörkret djupnar håller någon ögonen på familjen och bidar sin tid.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Alexandrias antika bibliotek

av Mustafá al-Abbadi. Inläst ur Alhambra, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 45 min..

Antika biblioteket i Alexandria grundades ca 200 f.Kr. av den ptolemeiska dynastin och innehöll som mest 700 000 bokrullar på en mängd olika språk. Biblioteket var centrum för lärdom och forskning och antika skrifter översattes till arabiska för att bevaras för kommande generationer. När det under oklara omständigheter förstördes århundradena e.Kr. försvann många skrifter för alltid. Förf. egyptisk historiker.

Allmänt och blandat

P.S.

av Björn af Kleen. Inläst ur Weyler, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

Förf. slog igenom med en bok om den svenska adeln. Den väckte uppseende, inte minst i de kretsar den handlade om. Här berättas om det dramatiska efterspelet. Vem äger de ord en reporter fångar upp? Men livet som reporter började långt tidigare i en längtan bort från en småstad i Dalarna. Därifrån går en slingrig väg till litteraturen, till krogarnas Stockholm och vidare till en strand i Colombia där Paradise Hotel ligger.

Religion

Kongorummet

av Gustav Beijer. Inläst ur Arena, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 38 min..

Charlotta Walldén var en äventyrare och missionär som på slutet av 1800-talet begav sig till Kongo. Förf. är barnbarn till C.W. och kom i kontakt med hennes värld i det så kallade Kongorummet hos sin farmor, som hade bevarat C:s dagböcker, fotografier, brev och andra minnessaker från Afrika. Dagböckerna, skrivna 1890 till 1926, presenteras här i oredigerat skick med tidstypiskt språk och stavning.

Pastor Ulf

av Ulf Ekman. Inläst ur Sellin & partner, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 50 min..

Pastor Ulf Ekman, 1950- , är grundare av den kristna trosrörelsen Livets Ord. Vid starten 1983 blev den starkt kritiserad som en sekteristisk rörelse med auktoritär ledning. År 2011 har rörelsen tagit plats i Uppsala kristna råd tillsammans med övriga kristna samfund. I ett antal öppenhjärtliga intervjuer gjorda av Siewert Öholm, välkänd journalist, talar U.E. ut om kristen tro, politik, teologi och mission.

Lourdes

av Sven H. Gullman. Inläst ur Artos, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 16 tim., 23 min..

Varje år vallfärdar sex miljoner människor till staden Lourdes i Frankrike. Många av dem är sjuka eller gravt handikappade. Det var där som det berättas att Jungfru Maria 1858 uppenbarade sig i en grotta för den fjortonåriga flickan Bernadette. Vattnet i en nyupptäckt källåder i grottan visade sig ha hälsobringande effekter, ryktet om underverk spreds och människor började vallfärda till Lourdes. Så har det fortsatt år efter år.

Jesus gick vidare och kyrkan står kvar

av Carl-Henric Jaktlund. Inläst ur Marcus, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

C.-H.J., journalist på tidningen Dagen, tidigare ungdomspastor inom Pingstkyrkan, berättar personligt och öppenhjärtligt om sin uppväxt i en väckelsetradition han älskar, även om minnena ibland skaver. Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, säger i förordet att förf. formulerar viktiga, för att inte säga livsavgörande frågeställningar kring ungdomarna och kyrkan.

Mirakler

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Andaktsbok som omfattar en berättelse för varje vecka under året. K.K. är en känd kristen författare i USA som skrivit mer än fyrtio romaner och sålt fler än 15 miljoner böcker. Berättelserna innehåller exempel på Guds oväntade ingripande i svåra situationer. Tillsammans med passande bibelord syftar boken till att uppmuntra läsaren under livets alla omständigheter.

Brobyggarkyrka

av Björn Ryman. Inläst ur Artos, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 14 tim., 11 min..

Förf., historiker, tecknar Svenska kyrkans 1900-talshistoria med betoning på engagemanget i utrikesfrågor. Genom Nathan Söderblom slog Svenska kyrkan in på en gränsöverskridande ekumenisk linje. Engagemanget fokuserades på ärkebiskopen personligen och denna tradition har sedan fortsatt. Genom att penetrera källor som andra ignorerat visar förf. på bl. a. Svenska kyrkans roll under andra världskriget och efterkrigstiden.

Kväkarnas människosyn

av Henning E. Sandström. Inläst ur Nya Doxa, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 17 tim., 11 min..

Kväkarna, Vännernas religiösa samfund, är en del av kristenheten och uppvisar flera särtecken. Kyrkan startade på 1650-talet i England under ledning av George Fox. Mot slutet av 1600-talet utvandrade många kväkare till Nordamerika där William Penn grundade det som kallas Pennsylvania. Här undersöker H.E. S. kväkarnas förståelse av människans identitet. Fokus ligger på företrädare som Thomas R. Kelly och Richard J. Foster.

Sankta Anna - Jesu mormor

av Monica Sjögren Nordgren. Inläst ur Kyrka, konst, kultur, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 39 min..

Sankta Anna, Jesu mormor, var en gång dyrkad kultgestalt men är idag nästan helt bortglömd. Förf., konsthistoriker och präst, berättar den fängslande historien om Sankta Anna och hennes tre döttrar, som man finner den i de Apokryfiska texterna. Hon reflekterar över religiösa legenders och bilder betydelse för dagens kvinnor. Vi möter kvinnliga konstnärer som inspirerats som Lena Cronqvist, Anita Grede och Lena Lervik

De fyra insikterna

av Alberto Villoldo. Inläst ur ICA, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

Alberto Villoldo, kubansk psykolog, hävdar att "jordbeskyddare", hemliga sällskap av indianska medicinmän och medicinkvinnor äger en djup levnadsvisdom och fungerar som naturens beskyddare. Här ger han en vägledning i personlig utveckling, baserad på gammalt och nytt tankegods från de indianska kulturerna och västerländsk nyandlighet. Förf. har skrivit flera böcker om shamanism.

Filosofi och psykologi

Ludwig Wittgensteins idévärld

av Bo Andersson. Inläst ur Carlsson, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 11 tim., 46 min..

L.W., 1889-1951, var en av huvudgestalterna inom den s.k. analytiska filosofin och en av 1900-talets mest inflytelserika och omdiskuterade filosofer. B.A. är professor emeritus i didaktik, och hans intresse för Wittgenstein bottnar i en vilja att förstå lärandets grunder. Här belyser han Wittgensteins texter ur flera olika perspektiv och synliggör Wittgensteins betydelse både för vetenskapen och filosofin.

Normal och fin

av Caroline Eriksson. Inläst ur Natur och kultur/Fakta etc., 2005 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

C.E., beteendevetare och stresscoach, granskar nutidens föreställningar om kvinnlig skönhet. Hon noterar att kvinnorna i hennes släkt ofta strävat efter att bli och vara smala, men jakten på den smala kvinnokroppen har inte bidragit till lycka, förbättrad hälsa eller livsglädje. Tvärtom. Här argumenterar hon för rätten att vara normalbyggd, utan att behöva känna sig pressad att bli och vara smal(are).

Tanke, känsla, handling

av Jörgen Herlofson. Inläst ur Pilgrim press, 1997 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 1 tim., 52 min..

Detta häfte är en del av ett utbildningspaket baserat på kognitiv teoribaserad på kognitiv teori. Häftet är avsett att användas i företag och organisationer där människor behöver utveckla sitt sätt att kommunicera med varandra. Det kan användas som faktabas till den kognitiva modellen, men är samtidigt en vägledning för alla som vill lära sig mer om sig själv och sitt sätt att kommunicera.

Själarnas resa

av Michael Newton. Inläst ur Ponto pocket, 2010 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 12 tim., 40 min..

Varför befinner vi oss här på jorden? Vad händer med oss när vi dör? Dessa frågor utan svar har människan burit med sig under årtusenden. Regressionsterapeuten M.N. hävdar att hans klienter kan minnas tidigare liv. Detta är hans redogörelse för "livet mellan liven", en andlig tillvaro där själen förbereds för en ny kroppslig existens. På så sätt utvecklas själen mot målet, föreningen med Gud, livets källa och slutmål.

Uppfostran och undervisning

Lärarinna av Guds nåde - Cecilia Fryxell

av Inga Elgqvist-Saltzman. Inläst ur Carlsson, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 50 min..

Cecilia Fryxell var guvernanten och sällskapsdamen som blev en föregångare inom svensk pedagogik. Genom det lärarinneseminarium hon grundade på Carlslund utanför Västerås, och senare på Rostad utanför Kalmar, fick hon stor betydelse för den svenska flickskolans och lärarutbildningens utveckling. Fryxell var inspirerad av schweiziska pedagoger och introducerade en särskild pedagogik och didaktik i sina skolor.

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011

av Skolverket. Inläst ur Skolverket, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 13 tim., 28 min..

Efter en kortare inledning kring skolans värdegrund och uppdrag ges en beskrivning av de övergripande mål och riktlinjer som gäller skolan som helhet. Huvuddelen av skriften redovisar sedan i detalj kursplanerna för varje ämne och därtill kunskapskraven för de olika betygsstegen i årskurserna 6 och 9.

Litteraturvetenskap

De spräckliga

av Hugo Hamilton. Inläst ur Grate, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 9 tim., 29 min..

Hyllad barndomsskildring av en säregen uppväxt i 1950-talets Dublin. Kluven mellan den obeveklige faderns iriska nationalism och den kärleksfulla moderns hågkomster från sin tyska bakgrund förmedlar förf. med barnets blick en hel familjs längtan efter ett land och ett språk som den kan kalla sitt eget. H.H., irländsk förf., 1953 - . Den första översatt till svenska av förf:s tio böcker.

Konst, musik, teater och film

AC/DC

av Murray Engleheart. Inläst ur Reverb, 2007 av Bo Green. Talboken omfattar 20 tim., 59 min..

Biografi över hårdrockbandet AC/DC. Det kommer från Australien och bildades 1973 av bröderna Malcolm och Angus Young och blev snabbt kända för sina hårda gitarriff och explosiva framträdanden. Bandets förste sångare Ben Scott levde rockmyten till fullo och dog 1980. Men AC/DC fortsatte med ny sångare, Brian Johnson, och är idag, efter 35 år, fortfarande aktiva. Bygger till stor del på intervjuer med bandmedlemmarna.

Vitsen med opera

av Malin Wahlstedt. Inläst ur Malins Mästerverk, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Reportage- och intervjubok om opera. Man dras med till operafestivalen i Aix-en-Provence, dyker med dirigenten Finn Rosengren ned i Göteborgsoperans orkesterdike, får ta del av intervjuer med sångare och andra verksamma inom branschen samt får i ett stort antal sånglektioner lära sig hur ens hals och lekamen kan bibringas rätt sångteknik. Intressant diskussion om mikrofonförstärkningens vara eller icke-vara.

Arkeologi

Sagaholm

av Joakim Goldhahn. Inläst ur Umeå univ., 1999 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 13 tim., 55 min..

Avhandling om bronsålderhögen Sagaholm i Jönköpings län, utgrävd och borttagen i början av 1970-talet. I graven fanns en kantkedja av lutande stenhällar med hällristningar föreställande hästar, människor och fartyg. Förf. menar att man i dessa bilder kan spåra introduktionen av den nya religiösa föreställningsvärld som nådde Skandinavien under tidig bronsålder, ca 1700-1100 f.Kr.

Försvunnen värld

av Maja Hagerman. Inläst ur Norstedt, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 25 tim., 59 min..

I början av 2000-talet fick Europaväg E4 en ny sträckning från Uppsala till Tierp. Där den nya motorvägen skulle byggas granskades marken av ett hundratal arkeologer som upptäckte mängder av byar, gårdar, festplatser och andra anläggningar. M.H., författare och vetenskapsjournalist, presenterar här resultaten av utgrävningarna. Lärorik och stimulerande läsning om vårt lands förflutna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Historia

Svenska adelns historia

av Bo Eriksson. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Westberg. Talboken omfattar 28 tim., 54 min..

Förf., historiker, berättar här hur det gick till när adeln fick sina privilegier, hur ståndet blomstrade, men sedan förlorade makt och inflytande i det svenska samhället. Det är en historia om våldsamma krig, rikedom och förtvivlan, men också om adelns män och kvinnor och deras egen syn på sin tid. Historien börjar i skånska Uppåkra omkring år 500 e Kr. och avslutas med dramatiken år 1866 när ståndsriksdagen avskaffades.

Jag återvänder aldrig

av Georg Klein. Inläst ur Bonnier, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 18 min..

Essäer kretsande kring G.K:s egen ungersk-judiska erfarenhet. Förf. utvecklar även tankegångar kring händelseutvecklingen i dagens postkommunistiska Ungern. I olika texter visar han hur ett hat mot landets judiska befolkning hela tiden finns latent under en mer eller mindre polerad fasad. Den sista essän diskuterar två förhållningssätt till en påträngande antisemitism: valet mellan skam och stolthet över sin judiskhet.

"Ni har klockorna - vi har tiden"

av Lennart Pehrson. Inläst ur Bonnier, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 16 tim., 26 min..

Terrorattacken mot World Trade Center den 11 september 2001 fick världen att stanna. Tio år senare kan det konstateras att USA betalat ett högt pris - det är inte längre självklart att landet är världens ledande nation. L.P., mångårig korrespondent i USA, skriver om ett omvälvande decennium och ger en översiktlig bild; från det strategiska planerandet i Vita huset till hur vardagslivet förändrats för vanliga människor.

Skapandet av det judiska folket

av Shelomoh Zand. Inläst ur Voltaire Publishing, 2010 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 19 tim., 22 min..

Moderna stater bygger sitt ursprung på en gemensam historiebeskrivning som sprids genom landets populärkultur och omvärldens uppfattning. S.S., professor i historia vid Tel Avivs universitet, slår hål på föreställningen om den judiska nationalmyten och ifrågasätter om det judiska folket ska betraktas som genetiskt åtskilt. Borde denna teori överges, för att grunden till en mer inkluderande israelisk stat ska kunna läggas?

Tystnader och tider

av Eva Österberg. Inläst ur Atlantis, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 18 tim., 42 min..

Historikern E.Ö. lyfter här fram människor som tidvis eller alltid levt i tystnad, som t.ex. nunnan i ett medeltida kloster, en barnamörderska som tiger under rättegången, och gossen i en dövstumskola. I samtal med historien försöker förf. precisera tystnadens rum, dess institutionella villkor och verkningar. Tystnaden är ett mångtydigt fenomen, men den bär alltid på en mening som det gäller att tolka.

Biografi med genealogi

Från Myrdal till Lindh

Inläst ur Gidlund; 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 22 min.. DAISY text och ljud.

Porträtt av 16 kvinnor som varit statsråd i UD, karriärdiplomater, och politiskt rekryterade diplomater. Porträtten berättar om betydelsefulla insatser i stationeringsland och i hemmaförvaltning. Här presenteras även personerna bakom yrkesrollen och deras drivkrafter och mål med arbetet. Bland namnen: Alva Myrdal, Inga Thorsson, Karin Söder, Anita Gradin, Margaretha af Ugglas och Anna Lindh.

Inte med oss

av Klaus Hillenbrand. Inläst ur Atlantis, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

Berättelse om en tyskjudisk familjs öde i Nazityskland. Leonie och Walter Frankenstein gick under jord när de 1943 skulle deporteras till koncentrationsläger. Med hjälp av sitt eget mod och andra människors osjälviskhet överlevde de och deras två nyfödda söner den nazistiska terrorn. Efter kriget utvandrade familjen till Israel, men emigrerade vid mitten av 1950-talet till Sverige. Förf., 1957- , journalist i Berlin.

Den svenske Gudfadern

av Nuri Kino. Inläst ur Bladh by Bladh, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 38 min..

Omdiskuterad reportage- och intervjubok om Milan Sevo, svenskserbisk maffialedare. Ryktena, morden, mystifieringen, sanningen, lögnerna och mordförsöken mot honom gör honom till en levande legend, menar förf. Sevo var vän med krigsförbrytaren Arkan och svärson till den mördade maffialedaren Ratko Djokic. Han växte upp i en stockholmsförort och påstås idag vara en av Europas mäktigaste gangsterkungar.

Onyttig som en ros

av Arnhild Lauveng. Inläst ur Sivart, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Har sjuka människor mindre värde? Vem definierar vad som är bättring och ska tidigare sjuka vara dubbelt så friska för att få räknas som friska? Förf. skriver med utgångspunkt i egna erfarenheter, både som patient och psykologen. Hon var inlagd på psykiatriska avdelningar i tio år med diagnosen schizofreni och var både psykotisk och självdestruktiv. Övervann dock schizofrenin och utbildade sig till psykolog.

Burk-Curt

av Åke Lundgren. Inläst ur Ord & visor, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 3 tim., 18 min..

Curt Degerman var känd som Burk-Curt i sin hemstad Skellefteå Han var ett original som samlade burkar och också hade hemmet fullt av andra hopsamlade saker och ting. Han klädde sig i andras avlagda kläder och åt rester. Hans idoga samlande och investeringar i aktier och guld gjorde honom mycket rik och vid sin död uppgick hans totala förmögenhet till drygt 12 miljoner kronor.

Bara jag kommer hem

av Nina Muhonen. Inläst ur Coema, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 10m min..

17 år gammal dök Nina Muhonen i en konstgjord sjö i England. Men något blev fel under hoppet ned i vattnet, Nina hade maximal otur och bröt nacken. Hon blev kvar på bottnen utan att kunna röra sig. Hennes kamrater räddade henne och förde henne till sjukhus. Detta är hennes egen berättelse om den ödesdigra dykolyckan och hennes långa kamp för att återerövra livet, förlamad från halsen och nedåt.

Erik Essen-Möller och lundapsykiatrin

av Håkan Westling. Inläst ur Bild & Media, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Lundapsykiatern E.E.M., 1901-1992, var också genetiker och specialist på sambandet mellan genetiska faktorer och psykisk hälsa. År 1947 inledde han en klassisk studie om förekomsten av olika personlighetstyper och psykiska sjukdomar hos befolkningen i Dalby och Bonderup utanför Lund, den s.k. Lundbystudien. Här skildras Erik Essen-Möllers liv och gärning, med tyngdpunkten på hans forskning och forskarkarriär.

Geografi

Från kusten

Inläst ur Nordiska kulturböcker, 1964 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 33 tim., 25 min..

Historiskt verk om kustbefolkningens liv i Skåne, Halland och Bohuslän från 1800-talets början fram till mitten av 1900-talet. Framställningen behandlar framförallt fisket och den lokala sjöfarten. Krönikan, till vilken tusentals kända och okända medarbetare bidragit, avslutas med utförliga orts- och personregister. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Birobidzjan

av Lars Åhlander. Inläst ur Dialogos, 2010 av Jan Setréus. Talboken omfattar 3 tim..

Judiska Autonoma Området (JAO), även kallat Birobidzjan efter huvudorten, är beläget i ryska Fjärran Östern, 832 mil från Moskva, och kan framstå som ett historiskt kuriosum. Det inrättades officiellt 1934 i syfte att ge judarna ett nytt hemland inom den sovjetiska gemenskapen. Trots att judarna aldrig varit i majoritet i området har det behållit sitt namn till idag. Den tryckta boken är illustrerad.

Samhälls- och rättsvetenskap

Det socialpsykologiska perspektivet

Inläst ur Studentlitteratur, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 11 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Café du Monde

av Ulf Hannerz. Inläst ur Carlsson, 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 22 tim., 30 min..

Förf., professor i antropologi, har samlat essäer skrivna under en lång karriär. Utgångspunkten är Café du Monde i New Orleans varifrån platser skildras som förf. besökt under sina många resor, myllrande städer i USA, Nigeria, Israel och Japan. Livligt och intresseväckande beskrivs också platser där han bedrivit fältstudier och berättas om möten med människor som ger nya infallsvinklar på det han kallar "världsvimlet".

Utvärdering i praktiken

Inläst ur Studentlitteratur, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 9 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Åtgärdslandet

av Jon Weman. Inläst ur Federativ, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

Förf., journalist på tidningen Arbetaren, menar att han kan ge den som är arbetslös - eller den som bara är fundersam över varför samhället ser ut som det gör - svaren som arbetsförmedlare, politiker och nationalekonomer aldrig kommer att ge. Boken som bygger på över fem års journalistisk granskning, avslöjar också det tysta politiska samförståndet kring arbetslösheten och myndigheternas dolda instruktioner.

Teknik, industri och kommunikationer

Slutkört

av Lars Henriksson. Inläst ur Ordfront, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 12 min..

Debattinlägg om bilismens för- och nackdelar. Ska våra städer och tätorter vara uppbyggda på bilens villkor? Billobbyisternas framgångsrika arbete alltsedan 1950-talet har lett till ett ohållbart samhälle. Nu krävs drastiska motåtgärder för att möta klimathotet, menar förf., volvoarbetare. Han menar också att bilindustrin med sin inriktning på massproduktion bör ta ledningen i omställningen av transport- och energisystem.

Vasa

av Fred Hocker. Inläst ur Medström, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 11 tim., 54 min..

Under det oroliga 1620-talet beställde den svenske kungen Gustaf II Adolf tungt bestyckade krigsfartyg. Bland dem fanns Vasa, som byggdes med två kanondäck och 60 kanoner. Men därmed fick skeppet en alltför hög tyngdpunkt, kantrade och sjönk på Stockholms ström år 1628. I detta mycket påkostade verk, utgivet 50 år efter bärgningen, berättar fartygsexperten F.H. historien om Vasa. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Skapa i silverlera

av Anna Siivonen. Inläst ur Ally design, cop. 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 43 min..

Utförlig beskrivning av hur man arbetar med silverlera. Silverlera är silverpartiklar blandat med organsikt bindemedel och vatten. När leran bränns i temperatur mellan 600 C och 900 C brinner det organiska materialet bort och kvar blir silverpartiklarna som sintrar vilka fäster mot varandra utan att smälta och bildar finsilver. Förf. beskriver sitt eget skapande i silverlera och även sitt arbete med glas.

Ekonomi och näringsväsen

Om kapitalismen

av Engelsberg Seminar. Inläst ur Atlantis, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 14 tim., 16 min..

Engelsbergskonferensen 2010 avhandlade vilka historiska och politiska lärdomar som kan dras av den senaste tidens ekonomiska kris. Står vi verkligen inför en återgång till ett samhälle styrt av planekonomier på den globala nivån eller handlar bara om ett hack i kurvan? Vilka är hoten mot den globala kapitalismen och vilka sociala problem skapar de? Kommer en akut fattigdom att uppstå i den globala kapitalismens spår?

Mat för dig som tränar

av Niclas Ericsson. Inläst ur Norstedt, cop. 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

Den som tränar kan förbättra sina resultat med rätt kost. I denna bok kan du lära dig att utforma en näringsriktig måltid efter dina träningsmål, oavsett om du vill springa maraton, bygga muskler eller gå ned i vikt. De båda författarna N.E. och C.P.R. utgår från väletablerade fakta inom näringsfysiologi, och de presenterar här 90 näringsberäknade och GI-märkta recept som bygger på vanliga och lättillgängliga råvaror.

Innan du säger upp dig?

av Robert T. Kiyosaki. Inläst ur Ekerlid, 2006 av Jan Setréus. Talboken omfattar 13 tim., 16 min..

I tider av hög arbetslöshet kan det vara frestande att fundera på en karriär som egen företagare. I denna bok berättar amerikanen R.T.K. om sin väg till ett framgångsrikt företag, en väg kantad av smärtsamma men lärorika misslyckanden. Den som vill starta eget kan här finna viktig information. Tillsammans med medförfattaren S.T.L. presenteras tio lektioner för den som vill bli en framgångsrik företagare.

Hund och människa

av Patricia B. McConnell. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2004 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

P.M., hundpsykolog och hundinstruktör, skriver om samspelet mellan hundar och människor. Människor kommunicerar oftast med rösten men i samspel med hunden är det också viktigt vilket kroppsspråk man använder. Hunden har en enastående förmåga att tolka minsta rörelse och varje rörelse har betydelse. Hon betonar också vikten av tydliga och konsekventa kommandon där intonation och mängden ljud är avgörande.

Lystra

av Memea Mohlin. Inläst ur Norstedt, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

Att få en hund att lystra är basen för all träning, en uppmärksam valp har goda möjligheter att utvecklas till en tjänstvillig hund. Förf. betonar att få hunden att, oavsett vad den sysslar med, lystra och bli uppmärksam på sin ägare - och det i alla situationer. Det är viktigt att träningen hela tiden är lustfylld. Sju nyckelord är: Sitt eller ligg, Gå fot, Stanna, Inkallning, Nej/Stopp, Duktig hund och Frikommando.

Idrott, lek och spel

Bengt Bengan Johansson

av Bengt Johansson. Inläst ur Sportförlaget, cop. 2001 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

B.J., 1942- , är en av svensk idrotts mest framgångsrika idrottsledare genom tiderna, framför allt som lagledare för herrarnas handbollslandslag under många år. Här berättar han om sitt mer än fyrtioåriga idrottsliv med dess höjdpunkter och motgångar. Han understryker vikten av att som ledare hela tiden arbeta med aktiv coachning av gruppen, skapa teamkänsla, sätta upp gemensamma mål och kunna motivera alla.

Fotbollens maktfält

av Bill Sund. Inläst ur Svenska fotbollsförlaget, 1997 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 14 tim., 38 min..

Studie av svensk fotbollshistoria i ett internationellt perspektiv. Studien är begränsad till herrfotboll på elitnivå. Tre avgränsade epoker redovisas: 1. Grundläggartiden från sekelskiftet 1900 fram till 1930-talet. 2. Systemfotbollens entré och professionaliseringen från 1930-talet till 1950-talet. 3. Den moderna tiden med fördjupad professionalism och systemutveckling.

Naturvetenskap

Björnen

av Sune Björklöf. Inläst ur Gidlund, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 25 tim., 51 min..

Björnen lever i våra marker, våra sinnen och i vår kultur. I många jaktskildringar framstår den som en farlig best och i folktron är den en helig symbol. För barnen är den snarare en älskad leksak och symbol för spänning. Besten är känd genom vår kulturhistoria, från antiken till vår mediehaussande nutid.

Medicin

Om och om och om igen

av Sandra Bates. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 45 min..

Handbok för behandlare som vill erbjuda KBT-behandling vid tvångsproblem. Länge betraktades dessa som svårbehandlade. Men kognitiv beteendeterapi (KBT) och mer specifikt, exponering med responsprevention (ERP) har visat sig vara en effektiv behandlingsmetod med starkt empiriskt stöd. Om hur man samlar in information och skapar en utförlig bild av klientens tvångsproblem, hur man motiverar till behandling och hur den går till.

Namaste

av Anette Carlström. Inläst ur ICA, 2008 av Inga Pyk. Talboken omfattar 12 tim., 29 min..

Förf., som driver ett företag inom friskvård och alternativmedicin, hävdar att hon nått "upplysningen" vid ett besök i Indien år 2003. Här förklarar hon hur vi med tankens kraft kan nå ett högre medvetande, genom kontakt med den "inre Gudomligheten". Bokens innehåll bygger på indisk tradition, och tankegångarna belyses med små filosofiska berättelser. Boken innehåller också ett stort antal övningar, böner, matrecept m.m.

Drömmare, upptäckare & dynamiker

av Lucy Jo Palladino. Inläst ur Påfågeln, cop. 2010 av Helena Hellström. Talboken omfattar Bok 1: 8 tim., 1 min. : mono.

Ett av fyra barn har vad psykologen och forskaren L.J.P. kallar Edisonprofilen: skarp intelligens, levande fantasi och förmågan att driva föräldrar och lärare till förtvivlan. Dessa barn tänker "divergent", med många idéer samtidigt. Men skolor belönar det "konvergenta" sättet att tänka, där man fokuserar på en sak i taget. I del 1 visar författaren hur föräldrar och skola kan bemöta dessa barn.

Drömmare, upptäckare & dynamiker

av Lucy Jo Palladino. Inläst ur Påfågeln, cop. 2009 av Helena Hellström. Talboken omfattar Bok 2: 6 tim., 42 min. : mono.

D. 2 i författarens verk om begåvade men jobbiga barn. Denna del innehåller en strukturerad vägledning med förslag till modeller och metoder för hur dessa barn kan bemötas i skolans värld. Förf. diskuterar även personlighetsstörningen ADHD, inklusive de mediciner som ges till barn med ADHD-diagnos. Han anser att dessa läkemedel har både positiva och negativa effekter.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Vitello vill ha en hund

av Kim Fupz Aakeson. Inläst ur Bergh, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 42 min.. DAISY text och ljud.

Vitello har många idéer. Några är bra, andra är mindre bra. Idén att skaffa hund är nog en av hans allra bästa. Men det tycker inte Mamsen. En hund kommer inte innanför tröskeln till deras hus. Hon vill inte ens höra talas om någon hund. Så om man inte får någon hund, får man väl själv vara en, tänker Vitello.

Aldrig som de andra [Elektronisk version]

av Peter Arrhenius. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

En gammal dam försvinner från ålderdomshemmet och hela samhället letar efter henne utan resultat. Dagen därpå står det i tidningen att hon har hittats död i skogen, men pojken Wille fattar ingenting. Stina sitter ju där, bredvid honom, på bänken i parken. Livs levande - eller stämmer det som hon säger, att hon hittades död i skogen dagen före? Och om det nu är så att Wille kan se döda, varför är det bara Stina han ser?

Kim & Lina och en godisråtta

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Hegas, cop. 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 32 min.. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Kim och Lina. Kim och Lina ska hälsa på mormor som ligger på sjukhuset. De ska ta bussen dit alldeles själva. Men först köper de godis till mormor. Lina tar hand om godispåsen. Men vad är det som gnager i Linas ficka hela tiden.

Havets hjältinna

av Linda Chapman. Inläst ur Bergh, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 41 min. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien om Elektra. Hon är en speciell sjöjungfru, istället för stjärtfena har hon två ben. Det är dags för skolresa och Elektra ser fram emot upptäcktsfärder och midnattsmys med sina vänner. Men när några äldre sjöjungfrur i skolan retar henne tappar hon plötsligt lusten för allt vad äventyr heter. Är det slut på allt spännande nu? Nej, då känner du inte Elektra!

Det är jag som är Lisa

av Moa-Lina Croall. Inläst ur Alfabeta, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Lisa har inga särskilda kompisar, men bryr sig nog inte så mycket om det. Hennes storasyster Anna däremot är en av de populäraste tjejerna i skolan. En dag kommer en cirkus till staden. Lisa smyger omkring och spanar på cirkusfolket. Där möter hon Nova. Nova är häftig och inte rädd för något. Mellan Lisa och Nova växer en stark vänskap fram. Tillsammans blir de oslagbara.

Branden vid Söderbysjön [Elektronisk version]

av Petrus Dahlin. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Kalle Skavank jobbar i sin pappas kiosk ibland. Dessutom är han väldigt bra på att lösa mysterier i Stockholms södra förorter tillsammans med sin kompis Dilsa. En tråkig sommardag läser Kalle i tidningen om att en brand hade startat i Björkhagens golfklubb vid Söderbysjön. Men den måste vara anlagd. För hur kunde annars spådamen veta att det skulle hända? Nu gällde det bara att hitta bevis som band henne till branden.

Odysseus resa

av Thomas Danielsson. Inläst ur Bonnier utbildning, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Homeros klassiska saga om Odysseus hemfärd till Itaka från kriget i Troja har bearbetats och förkortats av T.D., författare och filmregissör. Hemfärden blir en lång och farofylld resa där Odysseus tillsammans med sina krigare möter en rad gudar och gudinnor som utsätter dem för olika faror och prövningar. I ett efterord beskrivs gudarnas hemvist Olympen och den grekiska gudavärlden.

Den stora hamstermassakern

av Katie Davies. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Anna, 9 år, och hennes lillebror har tjatat om husdjur. Till slut ger deras mamma upp och köper två hamstrar i djuraffären. Barnen är överlyckliga och inreder ett mysigt bo i det gamla akvariet. Vips fylls hela boet av små hamsterungar, men en morgon ligger alla döda! Vad har hänt? Vem är skyldig? Anna, Tom och kompisen Suzanne drar igång sin stora undersökning och snart är alla grannarna på gatan lika misstänkta.

Vem har snott bollen?

av Tomas Dömstedt. Inläst ur LL-förlaget, 2005 av Ove Ström. Talboken omfattar 58 min.. DAISY text och ljud.

Linus har två stora problem. Det ena är Anna B, tjejen han gillar. Det andra är Linus boll. Det är ingen vanlig boll utan en äkta landslagsboll. Plötsligt en dag är bollen borta. Hur ska Linus få ihop det med Anna och hitta fotbollen? Hänger kanske problemen samman?

Odd och frostjättarna

av Neil Gaiman. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Det är mytologisk vikingatid långt inne i den norska storskogen. Gudarna härskar på jorden och vintern verkar aldrig ta slut. Odd, 12 år, har haft en hemsk tid. Först dör hans pappa under en vikingafärd, sedan skadar Odd sin ena fot. Men när han flyr till skogen och räddar en björn som fastnat med tassen börjar lyckan vända. Björnen är nämligen ingen mindre än guden Tor, som förtrollats av de elaka frostjättarna.

Nina & Klara och den nya kompisen

av Katrine Marie Guldager. Inläst ur Bergh, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 43 min.. DAISY text och ljud.

Nina och Klara är bästa kompisar. De sitter bredvid varandra i klassrummet. Men en dag börjar en ny flicka i deras klass. Hon heter Maria och läraren bestämmer att hon ska sitta bredvid Klara. Plötsligt är inte Nina och Klara bästisar längre.

Vid hennes sida

av Dennis Hamley. Inläst ur Hegas, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar (1 tim., 53 min. ). DAISY text och ljud.

Mrs Darling bor ensam. Folk säger att hon är märklig och ofta pratar med sina osynliga barn. Men man säger också att hon har pengar undangömda i sitt hem. En dag får Mrs Darling besök av tjuvar. Men pengarna visar sig vara en gammal plåtburk full av gamla minnen och osynliga änglavakter.

Kampen

av Titti Knutsson. Inläst ur Kabusa, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Muren. Muren har skapat olika världar för människorna. På ena sidan finns allt man kan tänka sig och på den andra saknas allt. Sofia och Peter befinner sig i en grotta på gränsen mellan världarna, och det är Peters skadade häst Storm som har fört dem samman. Båda avskyr våldet och kriget som råder i samhället, och de bestämmer sig för att gå sin egen väg.

Kram från Alice

av Suzanne LaFleur. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Alice, 11 år, överlevde den fruktansvärda olyckan. Men det gjorde inte pappa eller lillasyster Savannah. Alice får klara sig på egen hand. Visserligen har hon ungefär allt som behövs, gissar hon - några konservburkar med köttfärssås och så Sammy, guldfisken. Men så kommer mormor, som snart förstår att någonting är fel. Det är först när mormor tar med sig Alice hem till sin gård i Vermont, som Alice accepterar sanningen.

Annas dagbok

av Börje Lindström. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

När Anna sitter och tittar på den nya dokusåpan Skeppet inträffar något underligt. I direktsändning faller en av besättningsmännen livlös ner på däck och rutan blir svart. Det är upptakten till en thrillerartad utveckling i vårt vanliga Sverige. Ett Sverige som snabbt förändras när ett virus sprider sig över världen och lamslår samhällslivet. Vanliga regler suddas snart ut och djungelns lag börjar råda.

Popcornpiraterna

av Alexander McCall Smith. Inläst ur Damm, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Invånarna på Popcornöarna lever ett lugnt och fredlig liv fram till dess att piraterna anfaller ett av popkornskeppen som är på väg till Amerika med popcorn. Lisa, Sam och Hannah erbjuder sig att hjälpa kapten Holm och hans hund Kex att hålla utkik efter pirater under nästa resa. Pirater är precis vad de råkar ut för. Men nu är piraterna inte bara ute efter popcorn utan de vill ha fler medhjälpare också.

Andens kraft

av Richelle Mead. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Vampire Academy som börjar med Törst. Eftersom halvvampyren Rose har misslyckats med att döda sin älskade Dmitri, som förvandlats till en strigoi, en ond vampyr, är det nu hon som är den jagade. Den enda lösning Rose kan finna är att förvandla Dimitri tillbaka till hans tidigare tillstånd som moroi. Processen är fylld med risker för henne, men Rose är beredd att gå hur långt som helst för sin älskade.

Löftet

av Richelle Mead. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Vampire Academy som börjar med Törst. Halvvampyren Rose försöker återfinna sin älskade Dimitri som nu förvandlats till en ond vampyr, en strigoli. Hon måste infria löftet om att döda honom, men det är inte lätt att döda den man älskar. Hon har också sin plikt att uppfylla som Lissas beskyddare. Måste hon bryta sitt löfte som beskyddare för att uppfylla sitt löfte till sin älskade?

Mitt liv som apa

av Mårten Melin. Inläst ur Hegas, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 50 min.. DAISY text och ljud.

Efter att Alma, som går i trean, har trampat på en A-brunn blir hon förvandlad till en apa. Precis som en gammal gubbe varnade henne för. Hennes föräldrar försöker lösa problemet med att ta med henne till veterinären.

Pucko

av Marie-Aude Murail. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Kléber, 17 år, bor i Paris tillsammans med sin förståndshandikappade bror, kallad Pucko. Pucko är egentligen den äldre av de två, men Kléber är den som får ta hand om sin 22-årige storebror. Kléber är utmattad av ansvaret, men alternativet är att Pucko skickas tillbaka till anstalten som deras pappa vill spärra in honom på, och det vore en katastrof. Pucko skulle aldrig klara det. En allvarlig berättelse med mycket humor.

Sunes skolresa

av Sören Olsson. Inläst ur Egmont Kärnan, 2011 av Anders Blentare. Talboken omfattar 2 tim., 14 min..

Sunes klass ska på skolresa och alla barnen ser fram emot den. Sune tycker också det ska bli kul att få vara tillsammans med sina klasskompisar precis hela tiden. Särskilt glad är han över att få vara nära Sophie, men också de andra tjejerna förstås. Tyvärr vill pappa Rudolf följa med som förälder på klassresan. Det blir en vecka full med hyss och äventyr.

Vad andra inte ser

av Gillian Philip. Inläst ur Hegas, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar (3 tim., 3 min. ). DAISY text och ljud.

Det surrar i Lauras öron. Hela tiden. Laura vet att det är Gåvan, att hon hör vad andra människor tänker. Att hon snart måste tvångsopereras. Hennes enda chans att slippa bli en Hjärndöd är att fly. Liam var tidigare skolans snyggaste kille - tills han opererades. Men kan han hjälpa henne?

De laglösa

av Chris Powling. Inläst ur Argasso, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 20 min.. DAISY text och ljud.

James Ellroy Hornet är laglös. En livsfarlig brottsling och den bäste skytten i Vilda Västern. Och nu är han ute efter den unge Gil och hans syster Molly, som råkat komma i Hornets väg. Kommer syskonen att få hjälp från sina vänner? Hur ska de annars kunna försvara sig?

Krigarprovet

av Ida-Marie Rendtorff. Inläst ur Bergh, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Dalia Drakviskaren, 14 år, som är av gammal drakviskarsläkt. Hon är ny bland de kvinnliga drakkrigarna som ska bekämpa en ond furste. Dalia har sin egen drake som hon förbereder inför det stora provet. Men något går snett. Vad är det som hänt med hennes älskade drake? Och vem är det som smyger omkring bland drakarna på nätterna?

Tam i drakarnas stad

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 43 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Drakriddare, som börjar med Tam, Tiggarpojken. Ända sedan Tam återvände till slottet har han och Sky arbetat hårt varje natt. Med magister Taftars hjälp studerar de alla gamla böcker och skriftrullar, men de har nästan gett upp. Ingenstans står det hur man hittar nydraken. Och snart kan det vara för sent.

Tam och drakupproret

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Drakriddare, som börjar med Tam, Tiggarpojken. När adelsfamiljerna upptäcker att kungen har givit Tam och magister Taftar tillåtelse att "låna" en av deras drakar utbryter fullt tumult. Revolutionen är nära och oron sprider sig snabbt ner i staden. Men just som allt håller på att spåra ur visar drakarna åter sin kraft.

Tam och nydraken

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 46 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien Drakriddare, som börjar med Tam, tiggarpojken. Tiden är inne. Det är dags för en ny drake att födas och för Tam att fullborda sitt öde. Snart blir han den nya drakriddaren! Men efteråt kommer han aldrig mer att kunna tanketala med Sky. Tams sorg över att tvingas lämna den blå draken ensam hotar förvandlingen. Och det är inte det enda hotet.

Tyra och Storgrubblaren

av Ulf Stark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Tyra är en vanlig tjej. En kväll sitter hon sur hemma i köket och tragglar med mattetal. Men snart ska det dåliga humöret bytas ut mot pur förvåning när en liten farbror, inte större än ett päron, står på fönsterblecket och knackar på fönstret. Detta är upptakten på en märklig resa till planeten Klotus. Där Tyra får en vän i Prim och måste överlista monstrutserna i Kalla bergen som hotar folket i staden Globus.

Du klarar det, Milo!

av Åsa Storck. Inläst ur Hegas, cop. 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Stanna, Milo! Allt skulle ju bli bra. Nu när Milo och hans familj äntligen får stanna i Sverige. Varför är det ändå inte bra? Plötsligt känns allt omöjligt. Inte ens fotbollen är rolig längre. Och Milos bästa kompis Elias verkar inte vilja vara med Milo längre. Milo kämpar och letar efter en utväg. Ska han orka leva i Sverige?

Milos flykt

av Åsa Storck. Inläst ur Hegas, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

Milo lever gömd med sin familj. De flyttar hela tiden för att inte bli upptäckta. Milo är van att vara utanför och att bara se på när andra i hans ålder spelar fotboll och har kul. Ända tills han en dag lär känna Elias.

Onkel Toms stuga

av Harriet Beecher Stowe. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2003 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Lättläst version, återberättad av Maj Bylock, av den klassiska berättelsen om den svarte slaven Tom. Han bor med sin familj på en plantage i Kentucky men måste lämna den och sin familj. Han säljs till en grym och elak man som så småningom misshandlar honom till döds. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Cirkeln [Punktskrift]

av Mats Strandberg. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

I den risiga staden Engelsfors har sex tjejer just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt. En elev hittas död på en av skolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. En natt då månen färgats mystiskt röd förs de sex tonårstjejerna till den nedlagda folkparken. De får veta att de är häxor; De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat.

Stenhusets hemlighet

av Annika Widholm. Inläst ur Bergh, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Ella, 12 år, flyttar in i ett gammalt stenhus på landet. Hon trivs inte alls i det nya huset, som sägs vara hemsökt av spöken, och hon har svårt att få vänner i den nya klassen. Men sen lär hon känna Jacob som gräver ruiner i skogen. På nätterna börjar Ella drömma om ruinerna. Hon dras in i ett spännande men farligt äventyr och snart förstår hon att det finns ett samband mellan drömmen, ruinerna, huset och hennes eget liv.

Vänner

av Kazumi Yumoto. Inläst ur Trasten, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Kiyama, Yamashita och Kawabe är tre japanska 12-åriga pojkar som funderar på livets mysterier. Mest fascinerande är döden. Ingen av dem har sett en död människa. Men den där gamle gubben i det fallfärdiga huset en bit bort, borde inte han vara på väg att dö snart? Pojkarna bestämmer sig för att spionera på honom. Men den gamle mannen spionerar tillbaka, och innan de vet ordet av har en ovanlig vänskap tagit sin början.

Facklitteratur

Ekonomi och näringsväsen

Bra att veta för alla unga

av Magdalena Ribbing. Inläst ur NoK, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Guide för unga som vill ha tips på hur man ska bete sig i olika situationer i livet. Hur bör en bra vän vara, vilka är koderna för att tacka, hälsa och äta? Hur klär man sig när man går på begravning? Hur ska man bete sig hemma för att familjen ska fungera? Boken avslutas med upplysningar om vart man kan vända sig om man behöver hjälp eller stöd, vilka åldersgränser som finns i Sverige och en förklaring om FN:s barnkonvention.

Naturvetenskap

Lätta fakta om reptiler

av Catriona Clarke. Inläst ur Bergh, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 20 min.. DAISY text och ljud.

En kortfattad text med grundläggande fakta om reptiler, som ormar, ödlor och sköldpaddor. Reptilernas utseende, matvanor och fortplantning behandlas. Olika sorts reptiler beskrivs till utseende och med deras särskilda kännetecken.

Lätta fakta om fjärilar

av Stephanie Turnbull. Inläst ur Bergh, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 21 min.. DAISY text och ljud.

En kortfattad text med grundläggande fakta om fjärilar. Fjärilarnas utseende, matvanor och fortplantning behandlas. Olika sorts fjärilar beskrivs till utseende med deras särskilda kännetecken.