Nya talböcker september 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 139 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Man bör förlåta

av Joe Abercrombie. Inläst ur Damm, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar Bok 2: 10 tim., 1 min..

Nordmännen har invaderat Angland och sprider eld och död där de drar fram. Kronprins Ladisla gör sig redo att driva bort dem, men hans armé är otränad för krigföring under vintertid och leds av okunniga snobbar som saknar rätt rutrustning. Samtidigt beger sig en grupp udda individer ut för att rädda världen från ätarna. Uråldriga hemligheter kommer att avslöjas och blodiga strider äga rum.

Stolthet och fördom

av Jane Austen. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Nyöversättning av Jane Austens, 1775-1817, klassiker, utgiven i England 1813. Familjen Bennet har fem ogifta döttrar. Jane och Elisabeth uppvaktas av den rike ungkarlen Charles Bingley och hans vän Darcy, en stolt godsägare. En charmerande officer, Wickham, slår an på den unga Lydia. Med ironi och klarsyn gestaltar Austen miljöer, sociala förhållanden och kärleksförvecklingar i dåtidens England. Efterord av Malte Persson.

Brasilien berättar: Ljud av steg

Inläst ur Tranan, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Bra introduktion till modern brasiliansk novellkonst. Antologin innehåller 37 noveller, från mycket korta mikronoveller till längre berättelser. Täcker ett brett spektrum av författare födda mellan 1920 och 1979. Förf:na, både kvinnliga och manliga, representerar olika grader av experimentlusta, språkekvilibristik och stilistisk färdighet. Kända namn som Caio Fernando Abreu, Fernando Bonassi och Veronica Stigger ger mersmak.

Silverkorset

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

Del 38 i släktsagan om Hannah. Höstjakten står för dörren och Knut och Hans ser fram emot dagarna på fjället. Men årets jaktbyte ska visa sig bli ett helt annat och mycket mer dramatiskt än det de hade tänkt sig. Hela dalen håller andan - svarta katter och annat skrymt gör folk rädda, men det är något långt mörkare som rycker allt närmare. På Sörholm däremot ser man fram emot julfirande och barnafödsel.

Dolda djup

av Ann Cleeves. Inläst ur Bonnier, 2011 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 10 tim., 41 min..

När Julie Armstrong kommer hem en sommarkväll hittar hon sin tonårsson död i badkaret. Polisen misstänker självmord, men inser snart att han blivit strypt och placerad i det vattenfyllda badkaret som smyckats med blommor. Några dagar senare hittas en ung kvinna död vid havet i en vattenfylld klippskreva dekorerad med blommor. Den excentriska kriminalkommissarien Vera Stanhope måste lösa gåtan innan mördaren slår till igen.

För evigt dömd

av Harlan Coben. Inläst ur Forum, 2011 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 14 tim., 16 min..

En sjuttonårig flicka försvinner. Tre månader senare har hennes familj fortfarande inte fått något livstecken. Tevereportern Wendy avslöjar pedofiler på nätet och hennes senaste scoop är en socialarbetare som jobbar med ungdomar på glid. Allt tyder på han är den skyldige. Men snart inser Wendy att hon varken kan lita på sina egna instinkter eller på sin omgivning. Sanningen är inte så enkel.

Viskleken

av Arne Dahl. Inläst ur Bonnier, 2011 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 15 tim., 13 min..

Opcop, en hemlig operativ enhet inom Europol, startas för att bemöta den gränslösa kriminaliteten. I ledningen för gruppen, som har säte i Haag och kontaktnät över hela Europa, ingår den rutinerade kriminalaren Paul Hjelm. En möbelföretagare i Nacka gör affärer med italienska maffian, en amerikansk tradingbank flyttar gigantiska summor och under ett toppmöte i London sluddrar en döende man en märklig fras i någons öra.

Turkish delight

av Niclas Ericsson. Inläst ur Norstedt, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 11 tim., 3 min..

Journalisten Patrik Andersson reser till Istanbul för att hjälpa sin vän Okan Can. Ett dokument ska hämtas; vad det innehåller vet han inte, kanske finns här fakta kring det omdiskuterade folkmordet på Armenier 1915. Det enda Patrik förstår säkert är att dokumentet är politiskt sprängstoff och att han inte kan vara säker på någon: vän kan vara fiende, god kan vara ond och man kan vara kvinna. Thriller i halsbrytande tempo.

Isak & Billy

av Kristofer Folkhammar. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Intensiv och erotisk berättelse om trasslig tvåsamhet mellan två unga män, om intimitet och förödande klaustrofi. Billy klarar allt med sin vältränade kropp och sin provocerande energi: gymar, städar och får blommor att växa. När han känner sig instängd har han sina gamla älskare att tänka på. Isak får panikångest, klipper sönder störande oväsentligteter och har anhöriga som han inte vill träffa. Debutroman. K.F., 1983 - .

Sommarhuset

av Anna Fredriksson. Inläst ur Forum, 2011 av Hanna Sjögren. Talboken omfattar 7 tim., 30 min..

Eva är en medelålders lärare som under hela sitt liv stått nära sin mor. När denna begår självmord tvingas Eva återuppta kontakten med sina yngre syskon Anders och Maja och en bitter arvstvist står för dörren. Som en trygg punkt i tillvaron finns emellertid moderns sommarhus. Men när syskonen meddelar att de vill sälja huset och drar in i det med sina familjer, tvingas Eva att ytterligare förändra sitt liv. A.F., 1966 - .

Muntra memoarer

av Rickard Fuchs. Inläst ur Norstedt, 1982 av Per Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 59 min..

Humoristiska memoarsamlingar. I En artists memoarer understryks att det inte räcker med att kunna spela De muntra fruarna i Windsor - man måste vara ihop med dem också. I En boxares minnen får man följa proffsboxaren Den blonde träskallen och i En modeskapares memoarer avslöjas hur det går till i modehusen. "Jag har 96 yrken" hävdas i En omskolads memoarer. Hans visitkort mäter 10x150 cm för att alla titlar ska få plats.

Helgonet

av Carin Gerhardsen. Inläst ur Norstedt, 2011 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

Fyra män lämnar Långbro värdshus efter en trevlig kväll med mat och vin. Dagen efter är en av dem död, skjuten i nacken. Dådet förbryllar omgivningen eftersom offret, Sven-Gunnar Erlandsson, en respekterad familjefar med fläckfritt rykte, alltid har varit omtyckt av alla. De enda ledtrådarna är några spelkort och en uppblött papperslapp. Conny Sjöberg på Hammarbypolisen avbryter semestern för att kalla samman arbetslaget.

Ond cirkel

av Deborah Gerner. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

Den unga svenskan Anna arbetar som massös i London. När hon träffar Amon faller skenbart alla bitar på plats. Han ger henne allt det hon saknat. Men efter en kort, omtumlande förälskelse inser Anna att hon gett sig in i ett förhållande med en man vars liv består av hemligheter, våld och förtryck. Hans mörker tar snart plats i hennes självdestruktiva inre. Debutroman. D.G., 1974 - .

Det förlorade brevet

av Nikolaj Gogol. Inläst ur Tranan, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 2 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Två noveller av N. Gogol. 1809-1892. Den klassiska "Kappan" skildrar en hunsad ämbetsman som köper sig en ny överrock och plötsligt blir accepterad av samma människor som tidigare hånat honom. I den nyöversatta "Det förlorade brevet" ska huvudpersonen överlämna ett brev till tsaritsan, men på vägen dit kommer han i bråk med både häxor och djävlar. Typograferna på tryckeriet lär ha frustat av skratt när de läste Gogols text.

Bekännelsen

av John Grisham. Inläst ur Bonnier, 2011 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 16 tim., 17 min..

Spänningsroman på temat dödsstraff. En präst, Keith Shroeder, får en dag oväntat besök av en villkorligt frigiven sexförbrytare, Travis Boyette. Denne har långt framskriden cancer och vill förhindra att en oskyldig man avrättas för ett sexmord på en tonårsflicka han själv begått nio år tidigare. Keith och Travis försöker stoppa avrättningen, men starka politiska krafter ser hellre att fel person avrättas än erkänner att ett fel begåtts.

Brobyggarna

av Jan Guillou. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 22 tim., 22 min..

Tre norska fiskarpojkar med exceptionell teknisk begåvning utexamineras som diplomingenjörer i Dresden år 1901. Meningen är att de ska återvända till Norge för att delta i bygget av en järnväg mellan Oslo och Bergen. Men kärleken vänder upp och ner på planerna. Den ena flyr bedragen till Tyska Östafrika där han hamnar på ett annat järnvägsbygge, det mellan Dar-es-Salaam och Tanganyikasjön. Den andra hamnar i London och bara den tredje kommer tillbaka till Norge.

De ickesynliga

av Fredrik Härén. Inläst ur Forum, cop. 2011 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

På ett hotellrum i Bangkok, i gränslandet mellan dröm och verklighet kom de ickesynliga. Historia som balanserar mellan sanning och fantasi. När journaliststudenten Alexandra intervjuar barn om deras låtsasvänner börjar underliga saker hända. Barnen beskriver människor som finns i deras närhet, men som föräldrarna inte kan se. När hon försöker tränga djupare in i denna värld inträffar märkliga händelser.

Det fjärde offret

av Mari Jungstedt. Inläst ur Bonnier, 2011 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Ett värdetransportrån begås i den lilla idyllen Klintehamn på Gotland. Rånarna försvinner och förskansar sig i ett ödetorp på landsbygden. När polisen kommer hittas en av rånarna mördad. Uppmärksamheten riktas mot öns motorcykelgäng, men det är något som inte stämmer. Kommissarie Anders Knutas letar kopplingar i det förflutna samtidigt som han försöker lägga band på sina alltmer heta känslor för kollegan Karin Jacobsson.

Drakens år

av Thomas Kanger. Inläst ur Norstedt, 2011 av Erik Olsson. Talboken omfattar 12 tim., 21 min..

När advokaten Auster Foggs son dödas i krigets Afghanistan bestämmer han sig för att göra upp räkningen både med sitt eget liv och med sin arbetsgivare, ett globalt vapenföretag. Foggs ger sig in i en jakt som för honom till Vietnam och en hemlighet ur det förflutna. Samtidigt skjuts en väktare ihjäl i Västerås där kriminalinspektör Elina Wiik dras in i fallet trots att hon numera endast arbetar som skrivbordspolis.

Familj

av Karen Kingsbury. Inläst ur Samnos, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 21 min..

Del 4 i serien om familjen Baxter i den s.k. Förstfödd-serien. Katy Hart reser till Los Angeles för att vittna mot ett Dayne Matthews-fans som försökte knivdöda henne. Hon förföljs av paparazzifotografer som har fått reda på att hon är den mystiska kvinnan som figurerat på bilder tillsammans med Dayne. Hans kändisskap och dess konsekvenser överbevisar Katy om att en framtid tillsammans med honom är allt annat än möjlig.

Min kamp

av Karl Ove Knausgård. Inläst ur Norstedt, 2010 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 16 tim., 10 min..

Del 1 i en serie av sex böcker. Autofiktiv roman om förf:s egen uppväxt. I centrum står en far som i hela sitt liv agerat onåbar och omöjlig att förstå. När Karl Ove får telefonsamtalet med besked om faderns död inleds ett sorgearbete som sätter hela minnet på spel. Prisbelönad bok som vållat debatt inte bara i Norge. K.O.K., 1968-.

Det stora huset

av Nicole Krauss. Inläst ur Bromberg, 2011 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

New York tidigt 1970-tal. Den chilenske poeten Daniel återvänder till frihetskampens Chile och den unga författarinnan Nadia får ta över hans skrivbord som ska ha tillhört Lorca. Skrivbordet blir snart en del av henne själv och själva förutsättningen för hennes skrivande. Tjugofem år senare, blir Nadia kontaktad av en ung kvinna som säger sig vara poetens dotter. Hon har kommit för att hämta sin döde fars skrivbord.

Nästan hemma

av Jean Kwok. Inläst ur Bazar, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 21 min..

När Kimberly emigrerar med sin mor från Hongkong till slummen i Brooklyn inleder hon snart ett dubbelliv. På dagen är hon en lysande mönsterelev och på kvällen sin mors hjälpande hand i textilfabriken i Chinatown. Kimberley gör sitt yttersta för att dölja sanningen om sin fattiga tillvaro och slits mellan sina två olika världar. Till slut blir hon tvungen att välja. En berättelse om att växa upp mellan två olika kulturer.

Vietaskuppen eller Vissla inte på norrskenet

av Dan Larsson. Inläst ur Recito, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 20 tim., 39 min..

En sann historia från april 1971 vid det då pågående bygget av kraftverket Vietas i Gällivare fjällvärld. Det handlar om hur två utslagna män sökte lycka och förmögenhet i ett helvete på jorden långt norr om polcirkeln, på en plats upplyst endast av månen och norrskenet större delen av året. Tillvaron där gjorde dem till tjuvar och mördare. För att behålla bytet från en kassaskåpskupp mördade de en arbetskamrat.

Fria män

av Halldór Kiljan Laxness. Inläst ur Leopard, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 21 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Storslagen samhällsskildring av H.L., 1902-1998, med motiv från 1930-talets Island. Läsaren får följa den isländske fattigbondens Bjarturs tunga slit för att hålla sin familj och fåren vid liv. Men kampen slutar i nederlag, och Bjartur tvingas frånträda sin gård. Han lämnar kvar sin son i kustsamhället bland strejkande arbetare som tillsammans kämpar för en bättre tillvaro. Nyöversättning med efterord av Inge Knutsson.

Arsène Lupin kommer åter

av Maurice Leblanc. Inläst ur Saxon & Lindström, 1939 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

Arsène Lupin är en gentlemannatjuv vars kännemärken är gott uppförande, en stor kärlek till det täcka könet samt en oerhörd listighet. Polisinspektören Ganimard gäckas ständigt av Lupin, som alltid lyckas reta honom. Arsène Lupin är lika känd i Frankrike som Sherlock Holmes är i den anglosaxiska världen. Att han i likhet med James Bond är ytterst svag för vackra kvinnor kan ställa till problem.

Kristallproppen

av Maurice Leblanc. Inläst ur Wennerberg, 1972 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

Jag ska aldrig glömma det, berättade hon för Arsène Lupin. Jag kan fortfarande höra hans ohyggliga hotelser. Han var som ett vilddjur. "Jag ska hämnas! Jag ska hämnas, hämnas! Jag kan vänta i 10, 20 år om det behövs, men hämnden ska drabba er som ett åskslag, och ni ska ligga på knä för mig och tigga om förbarmande". Arsène Lupin är i Frankrike lika känd som Sherlock Holmes är i den anglosaxiska delen av världen.

Vilken teater!

av Siegfried Lenz. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 2 tim., 36 min..

Clemens, litteraturprofessor, och Hannes, en råbarkad skurk, skakar galler i Isenbüttel. De är snarare skojare än tungt belastade brottslingar. När ett teatersällskap dyker upp passar de på att rymma med ensemblens turnébuss. Det blir inledningen till en absurd förväxlingskomedi där man till slut varken vet ut eller in. Humoristisk berättelse om konsten, livet och vänskapen. S.L., 1926- , tysk förf.

Drömjakten

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

Del 24 i serien Livets döttrar. Lyster 1746: Elaka rykten sprids på Amelias begravning: Bendik hade mist både fru och barn till följd av de okristliga gärningar begångna av kvinnorna på Videgård. Nu har de också överheten mot sig då de nya lagarna kräver att man behöver utbildning för att utöva barmorskeverksamhet. Då bestämmer sig Johanna fara till Danmark för att skaffa sig dylik utbildning.

Främmande måne

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2010 av Christina Hellman. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Del 23 i serien Livets döttrar. Lyster 1746: Johanna är övertygad om att Helena kommer att dö i barnsäng och hon har bestämt sig för att själv ta hand om barnet. Samtidigt inser Amelia att hennes högsta önskan har gått i uppfyllelse, hon är gravid igen. Hon hittar Marias gamla dagböcker och blir i det närmaste besatt av de underliga berättelserna från ett främmande land, så uppslukad att hennes man blir rädd.

Mörka makter

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

Del 22 i serien Livets döttrar. Lyster 1745: Ravi blir tvungen att välja mellan Johanna och Helena, och när han tänkt klart finns det ingen ovisshet om vem han hör hemma hos. Men Johannas familj visar tydligt att de helst ser att han reser innan han gör henne mer olycklig. Ravi blir mer och mer säker på att han är styrd av trollmakter, att oavsett hur hårt han kämpar emot, kommer han alltid att svika de han tycker om.

Nattvandring

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 3 min..

Del 17 i serien Livets döttrar. Lyster 1743: Johanna bär brudkronan med högt huvud. Men hennes unge make, Erlend Storlendet, vågar inte lita på henne. Hans sjuka behov av ägande gör livet till en mardröm av lögner och onda beskyllningar. Så när Ravi plötsligt en dag kommer tillbaka, kan Johanna inte värja sig från tanken på hur ett liv med denne mörke och mystiske man skulle vara.

Okända vägar

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2010 av Anna Molander. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Del 18 i serien om Livets döttrar. Hallingdal 1743: Efter ett av mannens brutala övergrepp står Johanna inte ut längre. Med all sin kraft sticker hon ner honom med hans egen kniv och flyr tillsammans med Ravi. Hon vet nu att hon inte kan återvända till bygden. I Ål i Hallingdal finner de en fristad hos prästen Niels Lund och hans hustru Karen.

Stormsyn

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

Del 16 i serien Livets döttrar. Lyster 1731: De kommer i ett våldsamt snöoväder, Rein och hans son, Ravi. Folket i Lyster tycker att det är något underligt med de två, och speciellt sonen verkar skrämmande med sina kolsvarta ögon och dystra spådomar. Men Marja Oppdal känner en märklig dragning till de två främlingarna som döljer så många hemligheter.

Trollkatt

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

Del 20 i serien Livets döttrar. Ål i Hallingdalen 1744: Johanna har dödat sin man och föder samma dag Ravis son. Nu vill hon bort från denna hemska mardröm, hem till sina föräldrar. Men Ravi vill inte följa med henne. Mitt i sorgen och ensamheten får han sällskap av en underlig kvinna. Helena är lika vacker som hon är villig, ett missbrukat och försummat barn som hatar hela världen. Och hon blir rädd för Ravis syner.

Utstött

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Del 19 i serien Livets döttrar. Ål i Hallingdalen 1744: Johanna är lycklig med Ravi, men hennes liv tyngs av längtan efter föräldrarna och tanken på att hon dödat Erlend. Hon väntar barn och är inte säker på vem som är fadern - Ravi eller Erlend. Ravi blir mer och mer fruktad och illa omtyckt av folket i bygden. Nu kommer också hans underliga syner tillbaka och de kan tolkas som att Erlend fortfarande är i livet.

Vägskälet

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 42 min..

Del 21 i serien Livets döttrar. Lyster 1745: Ravi har bett Helena att resa till Lyster. Nu kommer hon dit med budskapet om att han har mist livet i ett förfärligt jordskred. Johanna förstår att denna kvinna har varit mer än bara en vän för Ravi, men konstigt nog ger det henne en slags tröst att veta att han inte varit helt ensam. Johanna hoppas att hon och Helena kan finna en gemenskap i sorgen, kanske till och med att bli vänner. Schibsted, 2010.

Av okänt ursprung

av Judith McNaught. Inläst ur Bonnier Alba, 1996 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 47 min..

Det är 1820-talets London och en ung amerikanska, Sherry Bromleigh, kommer dit och förlorar minnet genom en olycka. När hon tre dagar senare vaknar upp befinner hon sig i ett hus med överdådig lyx där hon blir omhändertagen av en charmerande, men ytterst otillgänglig och reserverad engelsk adelsman. Sherry blir blixtförälskad i denne, vad det visar sig vara, Englands mest eftertraktade ungkarl.

Om månen alls syntes

av Khashayar Naderehvandi. Inläst ur Norstedt, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 47 min..

Dikter som kretsar kring teman av flykt och förluster. De personliga upplevelserna får allmängiltig räckvidd. I flera dikter skildras en systers uppbrott från en revolution till ett liv i exil där hon ständigt försöker återerövra sina minnen och språket. Erfarenheterna pendlar mellan tillstånd av närvaro och frånvaro. Uppmärksammad debut. K.N., född 1981 i Teheran, kom som sexåring till Sverige.

Nio sätt att beskriva regnet

av Per Odensten. Inläst ur Norstedt, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 39 min..

Samling av noveller, radiodramatik, litteraturartiklar och texter om estetik. Förf. har en stark tro på konstens möjlighet till förändring och menar att skrivandet är allvar liksom tron på dikten som övergripande kunskapsväg. Samlingen innehåller en suggestiv blandning mellan realism och fantasier. Särskilt klarläggande är bilden av diktaren Stig Dagerman. P.O., 1938- .

Bortförd

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 6 min..

Del 20 i serien Tre Systrar. Det sparas inte på något när köpman Rehnberg bjuder Tromsös välbeställda på bal. På festen avslöjar han en oerhört överraskande nyhet: Han ska gifta sig. Men har hans kommande brud även en annan friare? Samtidigt blir det stor uppståndelse i staden när Stina upplever en mors värsta mardröm: Hennes två år gamla dotter Sandra är försvunnen.

Evigt din

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Del 22 i serien Tre systrar. Väninnorna Ingrid, Stina och Aile upplever en händelse i barndomen som sätter djupa spår; de delar en hemlighet. På Jakobvallen händer de dramatiska saker. Aron är som besatt av tanken att bli gårdens husbonde och skyr inga medel för att få som han vill. Det är han, och ingen annan, som ska få Ingrid. I Tromsö gör den vackra och utstuderade Sophie von Bach allt för att fånga Johannes.

Frostkyss

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2006 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Del 16 i serien Huset Arent. Det är den mörka tiden och Vanda har känt sig dålig en tid. Men är det något fel på henne eller längtar hon sig bara sjuk efter Lukas och Aleksandra? Det trevliga handelsbodsbiträdet Jonas har alltid visat förståelse för Huset Arents köpmansfru, men nu kastar han blickar efter Vandas vackra dotter Aleksandra. På helt andra breddgrader får en sjöman ett ovanligt erbjudande från sin kapten.

Is mot eld

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2005 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

Del 9 i serien om Huset Arent. Vanda vänder tomhänt tillbaka efter att lågorna slukat handelsboden i Vardö. Endast lagren med mjöl blir räddade - något som ska visa sig bli väldigt bra för framtida behov. Och medan Europa står mycket nära ett krig, härskar det även allt annat än fred på Sjögaten i Tromsö.

Kärleksbarnet

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2005 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Del 11 i serien om Huset Arent. Än en gång har Vanda blivit änka - med ensamt ansvar för de tre bröderna och handelshuset. Det blir inte lättare av att hon bär ett nytt liv under bröstet. Skvallret går i Tromsö om vem som är barnafadern, något som leder till att gamla vänner vänder henne ryggen. Under fru Lavinias beskydd i Trondhjem lär den självständiga Aleksandra sig allt om hur en ung flicka ska uppföra sig.

Nät av lögner

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 45 min..

Del 21 i serien Tre Systrar. Slutet av oktober 1885. Aron står ensam på Jakobvallen och är arg och besviken. Han vet att Ingrid har hittat en annan medan han har varit borta. Men nu skall han göra allt för att vinna henne tillbaka - hon är hans och han är beredd att gå över lik för att få henne att förstå det. Inte ont anande är Ingrid och drängen Kalle på väg att övernatta i bageriet hos Stina och Johannes.

Oskrivna blad

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Del 19 i serien Tre Systrar. De tre väninnorna Ingrid, Stina och Aile delar en hemlighet som ingen annan känner till. Ingrids far har blivit allvarligt sjuk. Hans hustru Maria avsäger sig ansvaret för honom och vill flytta tillbaka till Amerika. Ingrid reser förtvivlad till Tromsö för att söka råd hos en gammal vän. Där får hon ett oväntat frieri. Under tiden träffar Aron Maria - ett återseende som blir föga hjärtligt.

Sårat hjärta

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2005 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 7 min..

Del 10 i serien om Huset Arent. Vandas make Hans Fredrik förtvivlar. På resan till Arkhangelsk inser han att han har levt på en lögn under alla år och försvinner. Hemma i Tromsö ger sig Vanda ovetandes ut på en seglats till Lukas hem i Malangen under förevändning att köpa en ny båt. Här möter hon Lukas mor, den starka och rakryggade Magdalena, som drömmer om något annat för sin son än en simpel affär med en gift kvinna.

Trollkniven

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Del 17 i serien Tre systrar. Aile har flyttat in på gården tillsammans med Hans under förevändning att vara hans hushållerska. Paret möter ändå mycket motstånd och skvaller bland grannarna. Men när Hans behöver hämta ner fåren från fjället, erbjuder Matts honom sin hjälp. Aile känner att någon ständigt iakttar henne på gården. Och en kväll när hon är ensam, träder en gammal bekant ut från skuggorna.

Återseendet

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

Del 18 i serien Tre Systrar. De tre väninnorna, storgårdsdottern Ingrid, tjänsteflickan Stina och samiska Aile upplever en dramatisk händelse i barndomen som sätter djupa spår. Flickorna knyter oskiljaktiga vänskapsband och blir systrar i hjärtat. Ingrid tror inte sina ögon när det kommer oväntat besök från Amerika. Gästen har många nyheter att berätta, särskilt om Ingrids bror. Samtidigt släpps Aron ut ur tukthuset.

Älska och förlåta

av Nora Roberts. Inläst ur Harlequin, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Den världsberömda konsertpianisten Vanessa Sexton återvänder till den lilla hemstaden för att söka svar från sin mamma som hon inte träffat på tolv år. Vad var det som hände då Vanessa tillsammans med pappan lämnade allt bakom sig. Hon behöver få veta sanningen, men den är också vad hon fruktar mest. När hon träffar sin gamla kärlek Brady, nu ortens läkare, kompliceras saken ytterligare. En ny stark känsla växer fram.

Fallet med de försvunna böckerna

av Ian Sansom. Inläst ur Massolit, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Israel Armstrong är en bokälskare från London som flyttar till Nordirland och ett efterlängtat jobb som bibliotekarie i en landsortskommun. Men när han kommer fram upptäcker han att biblioteket har blivit ersatt med en gammal och skraltig bokbuss. Men vart har bibliotekets 15000 böcker tagit vägen? Den högst motvillige hjälten börjar leta efter de stulna böckerna, men ingenting går som han har tänkt sig.

Mästarens list

av Patricia Schonstein. Inläst ur Tranan, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

En åldrande författarinna lever isolerad i ett land, med drag av Sydafrika, där det råder diktatur. Allt skrivande är förbjudet och havet har ödelagts av miljögifter. När hon får besök av en kollega dras hon in i en värld utanför sin egen kontroll. Hon tvingas agera. Allegorisk, och dystopisk, roman med två genomgående teman: sorgen över vad människan gör med naturen och hoppet om att litteraturens makt kan ändra tänkandet.

De starkaste

av Mickey Spillane. Inläst ur Winther, 1987 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Två långa noveller - "Scanlon" och "Regan" - av pseudonymen Mickey Spillane, amerikansk författare av deckare och äventyrsberättelser inom den hårdkokta genren. Båda novellerna berättas ur ett jagperspektiv - Löjtnant Joe Scanlon kallas in när polisen misslyckas med att lösa fyra mord och återvänder till sin barndoms kvarter. Snuten Regan har blivit suspenderad och beslutar att ta reda på vem som satte dit honom.

Sveriges roligaste på 140 tecken

Inläst ur Forum, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 58 min..

Att mikroblogga, eller twittra genom att försöka uttrycka något slagkraftigt, vettigt eller roligt inom ramen för 140 tecken, är en konstart som kräver sin man eller kvinna. Här bidrar 19 mer eller mindre kända komiker och debattörer med 15-25 inlägg vardera. Resultatet är som brukligt när många kockar är inblandade, varierat. Bland namnen: Jonas Gardell, Hasse Brontén, Annika Lantz och Alex Schulman.

Kobra

av Ak Welsapar. Inläst ur Tranan, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 19 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Sovjetunionen har kollapsat och det nya samhället hittar ny ordning, inte mindre brutal än den tidigare. Ett land i Centralasien leds av Herr kamrat president. I maktens korridorer rör sig även Kobra, en orm som tagit mänsklig form. Ormen försöker finna orsakerna till hur en totalitär stat uppkommer; en stat som även påstår sig kunna kontrollera naturen, planeten och himlavalvet samt tygla tidens gång. Satirisk dystopi.

Barfota änglar

av Linnea Willén. Inläst ur Kalla kulor, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

20-åriga Linnea och 18-åriga Emma längtar ut i världen. De reser till Japan och söker arbete som värdinnor på klubbar i Tokyo. Men bakom fasadernas glittrande neonskyltar finns en värld av svek, utnyttjande, sprit och droger. Flickornas liv före, under och efter Japanresan skildras i korta avsnitt, fulla av liv, känslor och smärta. De söker stöd hos varandra och kämpar för att överleva i storstadsdjungeln.

Passionen

av Jeanette Winterson. Inläst ur Bazar, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

Henri, kycklingslaktare hos Napoleon, träffar under dennes krigståg venetianskan Vilanelle, en kvinna med androgyna drag och simhud mellan tårna. Han blir passionerat förälskad och tillsammans flyr de den ryska vintern och vandrar till Venedig för att söka reda på V:s hjärta. Saga och historisk roman om hjältedyrkan, kvinnors hängivenhet, soldatlivets umbäranden, passion och mänsklig svaghet.

Antenner i regn

av Adam Zagajewski. Inläst ur Norstedt, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 59 min..

Ett urval dikter ur den polske poetens tre senaste samlingar, skrivna på 2000-talet. Nuet och det förflutna är ständigt närvarande i Zagajewskis gränsöverskridande poesi som "lever i alla tider på en och samma gång". En diktsvit utgår från hemstadens gator där vandrarens egen erfarenhet korsas med det förflutnas berättelser och där olika poeter och filosofer tillhör medvandrarna. Förord av Marie Lundquist. A.Z., 1945 - .

Från våra fönster

av Hamdi Özyurt. Inläst ur Storge, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 16 min..

Samling med arton prosalyriska noveller, tillkomna under en tjugoårsperiod och publicerade i välkända turkiska litteraturtidskrifter. H.Ö., även poet och tecknare, är kurd med rötter i den lilla staden Mus i Turkiet. Novellerna utspelar sig mestadels där, men även i Istanbul och på Gotland där förf. numera är bosatt. En av novellerna belönades år 2000 med första pris i en novelltävling.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Att sätta ansikte på samhällen

av Stefan Bohman. Inläst ur Carlsson, 2010 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Vilka människor får bli lokala eller nationella hjältar med egna museer? Och hur presenteras de för besökarna? Förf., chef för Strindbergsmuseet och museolog, diskuterar kanonisering som företeelse manifesterad i personmuseet. Personligheter vilkas museer diskuteras är bl.a. Beethoven, Edvard Grieg, August Strindberg, Abraham Lincoln, Richard Wagner, Felix Mendelssohn och flera "misslyckade" USA-presidenter.

Gustaviansk mystik

Inläst ur Vertigo, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 24 tim., 20 min..

I den svenska Frimurarordens arkiv finns dokument och handskrifter från det sena 1700-talet med anknytning till esoterism och ockultism. Frimurarorden var väl förankrad i dåtidens högsta societet och det är känt att kretsen kring kung Gustav III, Gustaf Adolf Reuterholm och hertig Carl ägnade sig åt magi, alkemi, kabbala och andeskådande. Deras tankevärld presenteras här av idéhistorikern K.L.

Religion

Låt inte ditt förflutna stjäla din framtid

av Linda Bergling. Inläst ur Boklövet, cop. 2003 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

Förf. menar att man kan välja att glömma sitt förflutna på två olika sätt. Det felaktiga sättet leder till att det förflutna blir en tung ryggsäck som man tvingas bära runt på och som hindrar den framtida mognads- och helgelseprocessen. Det rätta sättet är att i tro ta emot helande och upprättelse även för händelser långt tillbaka i tiden. Förf. är grundare av Arkens bibelskola och bibelcenter och pastor sedan 30 år.

På helgelsens väg

av Samuel Logan Brengle. Inläst ur Interskrift, 1975 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 53 min..

S.L.B., 1860-1936, var en framgångsrik amerikansk präst i metodistkyrkan som sedan blev frälsningsofficer. Genomgripande betydelse för hans liv fick den erfarenhet han gjorde av den Helige Andes dop. Boken är en klassiker inom Frälsningsarmén och har också nått många människor inom andra kristna samfund. Förord av William Booth, Frälsningsarméns grundare.

Bahá'u'lláh och den nya tidsåldern

av John Ebeneze Esslemont. Inläst ur Bahá'i-förlaget, 1976 av Jan Setréus. Talboken omfattar 14 tim., 11 min..

Bahá'u'lláh, 1817-1892, grundade på 1850-talet bahá'i, en ny världsreligion på synkretistisk grund. Bahá'i-religionen uppstod i Iran, men spreds snabbt över världen. Religionens världscentrum finns numera i Haifa i Israel, men sedan många år även i Sverige. Här presenteras bahá'i-religionens uppkomst och utveckling. Läsaren får också en fyllig redogörelse för rörelsens framträdande gestalter och trossatser.

Bilden av profeten

av Jan Hjärpe. Inläst ur Leopard, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

Förf., professor emeritus i islamologi, diskuterar här olika perspektiv på bilden av profeten Muhammed som den växer fram i Koranens texter och i den muslimska traditionens olika berättelser. Här framgår vilka funktioner berättelserna har haft, och hur de fungerar i den religiösa och politiska diskussionen i nutiden. Förf. lyfter också fram de viktigaste händelserna i profetens liv och verksamhet.

Våga satsa!

av Michael W. Smith. Inläst ur Gospel Media, 2005 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Michael Whitaker Smith, 1957- , välkänd kristen sångare och låtskrivare, bosatt i Tennesee i USA, berättar här om sina erfarenheter som musiker, om människor han träffat och om sin kristna tro. Det viktiga för honom i livet sammanfattas i elva punkter: vänskap, familjen, Bibeln, bönen, den kristna församlingen, engagemang för andra, insikten om ondskans verklighet, mognande och växt, musik och Jesus Kristus.

Den övernaturliga församlingen

av Bror Spetz. Inläst ur Livets ord, 1988 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

B.S., 1926- , har varit pastor i Södermalms Fria församling i Stockholm under många år. Det är en av Sveriges största frikyrkor med ett kontinuerligt ökande medlemstal. Här behandlar han ämnen som rör församlingsbyggande: hur en lokal församling grundas, vem som utser ledarskapet i en församling och vad församlingens ansvar är. Texten beledsagas av många bibelcitat.

Född till en segrare

av Bror Spetz. Inläst ur Södermalmmedia, 2006 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 40 min..

Bok som riktar sig till nyomvända kristna läsare. Undervisningen grundas på Bibeln och B.S., känd pastor och förkunnare inom trosrörelsen, rekommenderar att man har Bibeln bredvid och läser bibelorden direkt från källan. Undervisningen är enkel och på den nivå som den nyomvände kan tillägna sig även på egen hand.

Jag ska visa dig vägen till himmelen

av Jean-Marie Vianney. Inläst ur Catholica, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 29 min..

Jean-Marie Vianney, 1786-1859, verkade som präst på den franska landsbygden under början av 1800-talet, en svår tid i kyrkans historia. Under fyrtio år ägnade han större delen av sin tid åt att fira mässan, be och höra bikt i byn Ars, en bit utanför Lyon. Han kom med tiden att kallas "Den helige kyrkoherden i Ars" och orten blev ett centrum för andlig förnyelse. I denna citatsamling konkretiserar han trons innehåll.

Filosofi och psykologi

Utvecklingspsykologi

av Philip Hwang. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 15 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Jordens herrar

av Pelle Strindlund. Inläst ur Karneval, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 2 min..

Författaren jämför här argumenten för dagens djurförtryck med argumenten för slaveriet av människor på 1700- och 1800-talet. Han visar på omfattande och djupgående likheter: hur slavarna och djuren hanteras, hur förtrycket legitimeras och hur de som kritiserar exploateringen bekämpas. Förf. är djurrätts- och fredaktivist och varit medförfattare i flera böcker om ickevåld, civil olydnad, djurrätt och livsstilsfrågor.

Tvärtom

av Max Söderpalm. Inläst ur Soderpalm Publishing, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 24 min..

M.S, företagsledare och inspiratör, vill lära ut hur man på bästa sätt blir framgångsrik; hur man hittar den viktigaste nyckeln till att bli lycklig och rik. Det genomgående rådet är att göra precis tvärtom. Det innebär att man ska göra tvärtom vad andra tycker och i stället helt fokusera på hur man själv vill ha det, vad man själv vill göra. Genom olika övningar vill författaren göra läsaren till en vinnare.

Uppfostran och undervisning

Förskolans och skolans värdegrund

Inläst ur Skolverket, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 11 min..

Skolans värdegrund är ett viktigt och ofta debatterat ämne. I skolans läroplaner betonas skolans uppgift att förbereda kommande generationer på livet som medborgare i ett demokratiskt samhälle. I detta stödmaterial för pedagoger och chefer inom förskola och skola beskrivs hur detta kan förmedlas, förankras och gestaltas inom verksamheten. Flera konkreta exempel från olika verksamheter redovisas.

Litteraturvetenskap

En vildmark av sten

av Alexandra Borg. Inläst ur Stockholmia, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 22 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Vid sekelskiftet 1900 genomgick Stockholm den mest omfattande ombyggnaden i stadens historia. Stadsdelar fick ny stadsplan, berg försvann och gator fick nya namn. År 1897 fanns det fler telefoner per invånare än i New York. I denna doktorsavhandling argumenterar förf. för att de inre och yttre förändringarna i huvudstaden framtvingade en ny estetik och litteratur - storstadslitteraturen, som här granskas ingående.

Selma, Anna och Elise

av Selma Lagerlöf. Inläst ur Litorina, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar D. 1: 25 tim., 3 min. : mono.

Under åren 1885-1895 arbetade S.L. som lärare på en skola i Landskrona, och hon fick då många vänner, bl.a. kollegan Anna Oom, och bankkamreren Elise Malmros. S.L. brevväxlade hela livet med dessa vänner. Den digra brevsamlingen finns numera på Kungl. Biblioteket, och där har konst- och litteraturvetaren Lena Carlsson skrivit av hela korrespondensen. Denna del 1 av sammanlagt 2 delar omfattar breven från åren 1886-1913.

Om övernaturlig skräck i litteraturen

av Howard Phillips Lovecraft. Inläst ur h-ström, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 18 min..

Howard Philips Lovecraft, 1890-1937, är en av skräcklitteraturens mest kända mästare. Hans fantasieggande berättelser om världar fulla av namnlös skräck och fasa finner ständigt nya generationer av läsare. I denna berömda essä, först utgiven på engelska under 1920-talet, skriver Lovecraft själv om genrens historik och utveckling, från antiken och fram till hans egen samtida lord Dunsany och Arthur Machen.

Sönder och samman

av Åke Lundqvist. Inläst ur Carlsson, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

Essäsamling som handlar "om skrivandets strävan och läsandets lockelser". Författaren vill lära ut hur man kan förstå konstnärliga yttringar genom att skärskåda litterära verk, sedan sätta ihop dem igen med en ökad förståelse för deras väsen. Bland de analyserade författarna finns den grekiska poeten Archilochos, T.S. Eliot, Selma Lagerlöf. Per Olof Sundman, Kerstin Ekman, Olof Lagercrantz och Niklas Rådström.

Strindbergs systrar berätta om barndomshemmet och om bror August

av Anna von Philp. Inläst ur Norstedt, 1926 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 7 min..

August Strindberg hade två systrar, Anna och Nora, som ger sina bilder av brodern, hans personlighet och familjeförhållanden. Tyngdpunkten ligger på författarens barndom och uppväxt i föräldrahemmet i Stockholm under mitten av 1800-talet. Systrarna menar bl.a. att syskonen hade en mer harmonisk barndoms- och uppväxtmiljö än vad August påstod i det självbiografiska verket Tjänstekvinnans son.

Konst, musik, teater och film

Vintage

av Marie Birde. Inläst ur Bonnier fakta, 2009 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 4 tim., 57 min..

Här presenteras trenderna inom modet från 1920-talsblåsor till neonfärgade 1980-talskreationer och ett urval av modeskapare och designmärken som Elsa Schiaparelli, Coco Chanel, Christian Dior, Katja of Sweden, Mah-Jong och Gul & Blå. Praktiska råd om inköp, förvaring, tvätt och storleksskillnader förr och nu. Intervjuer med samlare av vintagekläder som Titiyo och Elsa Billgren. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

I afton dans

av Torbjörn Ericson. Inläst ur Carlsson, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 10 tim., 9 min..

Om den moderna svenska dansens historia tillika ett stycke svensk kulturhistoria. Här finns det mesta om orkestrar, dansbanor, vokalister och allehanda stjärnor. Redogörelsen börjar med år 1909, då den första dansbanan utomhus invigdes, till 1950- och 60-talen, då rockens och popens segertåg medförde svårare tider för den ofta swingjazzinspirerade dansmusiken. Många kapitel är tillägnade kända musiker och artister.

Boken om mig själv

av Kajsa Grytt. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Självbiografi av K.G., 1961- , musiker, författare, behandlingsterapeut m.m. Hon berättar öppenhjärtligt om sitt liv som mycket handlar om personlig utveckling, att ständigt gå vidare och att göra saker man tror på. Framställningen växlar mellan barndomsbilder från Söder i Stockholm, framgångarna med Tant Strul på 1980-talet och nutid, där hon arbetar med missbrukare och olika konstnärliga projekt.

Svjatoslav Richter, pianist

av Karl Aage Rasmussen. Inläst ur Akvilon, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 15 tim., 57 min..

Svjatoslav Richter, 1915-1997, född i Ukraina av en rysk mor och en tysk far, är en av 1900-talets största pianister. Efter ett framträdande i väst 1960 blev han snart hyllad i hela världen. Innesluten och självkritisk var den homosexuelle Richter svår att komma in på livet. Den här biografin över gåtan Richter baserar sig delvis på nya källor och är den första på ett västerländskt språk. K.A.R., dansk tonsättare och författare.

Cornelis i mitt minne

av Bengt Sändh. Inläst ur Big bok, cop. 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 6 min..

Förf., trubadurkollega och god vän till Cornelis Vreeswijk, 1937-1987, berättar om sina personliga minnen av den folkkäre visdiktaren. Han vill inte fördjupa bilden vare sig som konstnär eller människa, utan förmedlar ett antal episoder ur vardag och professionellt samarbete, minnen från YTF (Yrkestrubadurernas förening) andra sångarkollegor och vissa visor som t.ex. Balladen om Fredrik Åkare och Cecilia Lind.

Arkeologi

Det medeltida Gotland

av Anders Andrén. Inläst ur Historiska media, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Guidebok över det medeltida Gotland. På ön finns fortfarande tydliga spår av en svunnen storhetstid då Gotland var centrum för handeln i Östersjön med vidsträckta kontakter i omvärlden. Här presenteras Gotlands alla välbevarade medeltida kyrkor och kloster, profana bostadshus och andra medeltidsminnen. Förf. professor i arkeologi vid Stockholms universitet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Historia

Nationens intresse

av Lars Borgnäs. Inläst ur Norstedt, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 11 min..

Tre händelser har under de senaste 30 åren fått bilden av Sverige som det perfekta öppna samhället att krackelera: ubåtskränkningarna, Palmemordet och Estoniaolyckan. Inte i något fall har det, trots många offentliga utredningar, skapats klarhet i vad som verkligen hände. L.B., reporter på SVT, går igenom en mängd nya fakta kring de tre händelserna och undrar om det är i nationens intresse att vissa oklarheter kvarstår.

Inget att avundas

av Barbara Demick. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 17 tim., 12 min..

Reportagebok om Nordkorea. Med hjälp av avhoppade nordkoreaners personliga historier beskrivs en kommunistdiktatur som är ett mycket slutet samhälle. Man får möta en fabriksarbetare som såg sin familj svälta ihjäl innan hon flydde utomlands, en läkare som tog emot mutor för att kunna köpa mat - och vars far begick självmord i sorgen efter ledaren Kim Il Sungs död. Det mest slående är avsaknaden av organiserat motstånd.

Från Salla till Hangöudd

av Anders Grafström. Inläst ur Förlag svenskafrivilliga.com, 2006 av Jan Setréus. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

Anders Grafström, 1909-1979, var i två omgångar kompanichef för en svensk jägarbataljon i Finland. Under vinterkriget var förbandet i norra Finland, och vann där en drabbning mot en militärt överlägsen fiende. Under fortsättningskriget deltog förbandet i återerövringen av Hangö udde. Här berättar kompanichefen själv om sina upplevelser i två krig tillsammans med Grafströms jägare.

Gaza, mitt älskade

av Gideon Levy. Inläst ur Karneval, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Förf., journalist på den israeliska dagstidningen Haaretz, har samlat 49 artiklar om det utsatta Gaza till en svidande kritik mot den israeliska politiken. Det är personliga, känsloladdade kommentarer mer än regelrätta reportage och Levy ger kort och klart sin syn på den ständigt förvärrade situationen. Texterna förmedlar också i efterhand mycket av den glöd med vilken de skrivs. Det som upprör förf. mest är barnens öde.

Den blodiga jorden

av Timothy Snyder. Inläst ur Bonnier, 2011 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 25 tim., 32 min..

Förf., historieprofessor, skildrar de nazityska och sovjetiska massmorden på 14 miljoner människor i perspektiv av att de ägde rum under en begränsad period på 12 till 15 år, på en begränsad geografisk yta idag motsvarande Polen, Ukraina, Vitryssland och Baltikum och att det handlade om avsiktligt mördande av politiska skäl. Från den framkallade svältdöden i Ukraina 1933-35 till Hitlers massmord på judar och andra grupper.

Hitlers första nederlag

av Niklas Zetterling. Inläst ur Norstedt, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 29 min..

Den 22 juni 1941 invaderade Nazityskland Sovjetunionen, och i oktober inleddes anfallet mot Moskva. Men den tyska offensiven misslyckades och den ryska vinterkylan var i antågande. Två svenska militärhistoriker redogör för de båda arméernas trupprörelser och fältslag under anfallet mot Moskva, som blev Nazitysklands första militära nederlag. Omfattande appendix med faktabakgrund ingår.

Biografi med genealogi

Herredjuret

av Mattias Hagberg. Inläst ur Atlas, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 4 min..

Den berömde konservatorn, naturfilmaren och äventyraren David Sjölander skjuter i december 1948 en väldig elefanthanne i Portugisiska Västafrika. Knappt sex år efteråt dör Sjölander under det mödosamma monteringsarbetet av elefanten. Drygt femtio år senare börjar författaren sitt sökande efter sanningen i S:s liv. Blandning av berättelse, essä, reportage och biografi som kretsar kring människans härskarmentalitet.

Samtal med mig själv

av Nelson Mandela. Inläst ur Norstedt, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 15 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

N.M. föddes 1918, gick med i ANC 1944, fängslades 1962 och satt i fängelse i över 27 år. Hans anseende som symbol för motståndet mot apartheid i Sydafrika växte oavbrutet under fängelsetiden. Under hela tiden förde han dagbok och skrev mängder av brev. Denna sammanställning av tankar och känslor ger en unik inblick i hans märkliga liv. Ett personligt vittnesmål om den historiska utvecklingen och även om hans privatliv.

Extrem

av Sharon Osbourne. Inläst ur BTM Books, 2007 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 13 tim., 42 min..

Självbiografi av S.O. Född i London 1952, bor hon numera i Los Angels och är gift med rocklegenden Ozzy Osbourne och har tre barn. Som hustru, mamma, prisbelönt producent och tv-stjärna har hennes liv varit en resa från förbluffande succé till förkrossande tragedi. Hon har enligt henne själv "levt femtio liv på femtio år". Under senare år har hon mest ägnat sig åt tv-serien The Osbournes, en realityshow om hennes egen familj.

Mobbad- men änglar finns

av Kjell Svedman. Inläst ur Kjell Svedman, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Förf. skriver utifrån egna erfarenheter om hur det är att vara mobbad och vilka socialt handikappande skador det kan ge. Men den handlar även om hans utveckling under och efter de svåra skolåren från hånad nolla till respekterad yrkesman, en resa där förf:s gudstro varit till hjälp. Boken vill vara en vägledning och ett redskap till "nytänkande", ett frö som växer till inre frid och helande för någon som har det svårt.

Flickan på två stolar

av Olga Svensson Richter. Inläst ur Döviana konsult & tjänster, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Annorlunda berättelse om ett hörande barns uppväxt i Skåne med döva föräldrar. Man får följa flickan Olga på hennes resa från 1950-talet till nutid, i en barndom fylld av medgångar och motgångar, där motgångarna mest bestått av samhällets okunskap och fördomsfulla attityd mot döva. Hon berättar om sin väg till vuxenlivet och sökandet efter sin egen identitet. Men hela tiden finns de döva föräldrarna i bakgrunden.

Geografi

Berlin, öppen stad

av Gitte Lauströer. Inläst ur Schildt, 1983 av Anna Westberg. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

Personlig och närgången skildring av hur det är att leva och bo till vardags "mitt i Europas hjärta", i en stad som har Europas högsta självmordssiffra (1983) och där det finns något av "Weltuntergang" (världens undergång) i luften. Förf., finlandssvenska, bor och arbetar som journalist i Västberlin.

Södermalm

av Björn Wigardt. Inläst ur Liber, 1978 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 31 min..

B.W. - tecknare, visdiktare och sångare - ger ett personligt porträtt av stadsdelen Södermalm i Stockholm. Han skriver om legendariska personer som Greta Garbo, Svenne Berka och Nacka Skoglund, om hus och miljöer, om historier och stämningar. Sång- och revygruppen Vårat Gängs historia skildras också. Den tryckta förlagan innehåller även visnoter och en mängd fotografier.

Samhälls- och rättsvetenskap

Jakten på El Chapo

av Malcolm Beith. Inläst ur ICA, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 14 tim., 33 min..

Sedan december 2006 har mer än 30000 människor dött i drogrelaterat våld i Mexico. Joaquin "El Chapo" Guzman, ledare för den fruktade Sinaloakartellen, beräknas ha tjänat omkring 20 miljarder dollar på sina narkotikaaffärer. Han mutar eller dödar poliser, soldater och de som förråder honom. Han hyllas som hjälte av lokalbefolkningen. M.B., amerikansk reporter, tecknar den bloddränkta historien om E.C. Thrillerartat reportage.

Annorlunda syskon

av Frida Blomgren. Inläst ur ICA, 2010 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 3 tim., 28 min..

Syskon delar oftast gener och föräldrar, de växer upp tillsammans och har starka band till varandra. Ändå kan syskon i samma familj växa upp under väldigt olika villkor. Boken handlar om hur det är att växa upp med ett funktionshindrat syskon och bygger på intervjuer med åtta vuxna syskon, som berättar om svårigheter och glädjeämnen och om hur dessa kan prägla de friska barnen. Förf. har själv två funktionshindrade syskon.

Ensamkommande barn och ungdomar

av Kerstin Fälldin. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

Fakta och råd till alla som kommer i kontakt med ensamkommande flyktingbarn. Boken ger vägledning om vad man gör när ett barn kommer till Sverige och om gode mannens och andras arbete och ansvar. Den informerar även om aktuella myndigheters olika roller. Här finns några barns egna berättelser om vad som hände under deras första tid i Sverige. I två dagböcker från gode mannen får läsaren ta del av vad som händer dessa barn.

Röd stjärna över Indien

av Jan Myrdal. Inläst ur Leopard, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 50 min..

Resa i den maoistiska naxalitrörelsens spår i Indien 2010. Det blir en svår vandring i djungeln, ledsagad av ett förband ur Gerillaarmén för folkets befrielse. Under vandringen återvänder M. till möten under de mer än 50 år han rest och följt utvecklingen i Indien. Historiska utvikningar om paralleller till allt från Pariskommunen till indisk vänsterdebatt på 1930-talet blandas med praktiska bekymmer och toalettbestyr.

Teknik, industri och kommunikationer

Tekniken i dag

Inläst ur Åhlén & Åkerlund, 1952 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 1953: 6 tim., 45 min. : mono.

Artiklar utgivna av Teknikens Värld 1953. Tillsammans bildar de nedslag i dåtidens nya teknik, idag kan de läsas mer som teknikhistorisk nostalgi. Bland rubrikerna: Svenskt världsgeni tyglar atomerna. Väder på beställning. Kameran blev dödens vittne. Kan jag bli ingenjör? Titan bland metaller. Bilarna rubbar jordens rotation. Trafikflyget idag. Sveriges modernaste värmekraftverk. Förlagan är rikt illustrerad.

Ekonomi och näringsväsen

Klickerträning för nybörjare

av Natasja Atterbom. Inläst ur Prisma, 2008 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 5 tim., 37 min..

Klickerträning är en mjuk träningsmetod som syftar till att underlätta kommunikationen mellan ägare och hund. Metoden grundar sig på att hunden ska förknippa ljudet, "klicket", med belöning och att den gör sitt yttersta för att få höra klicket igen. Hunden ska alltid uppleva klicket som ett beröm, att den på något sätt varit duktig och träningen ska vara lustfylld. För alla som vill lära sig ett nytt sätt att träna hundar.

Druvan bakom vinet

av Oz Clarke. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2002 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 41 tim., 26 min..

Kunskap om olika druvor är nyckeln till att förstå vin. O.C., vinkännare och skribent, beskriver utförligt 17 av de främsta "klassiska" druvsorterna både historiskt och hur de förändrats i modern tid: Metoderna som används i vinfält och vinanläggningar för att maximera druvans potential, de olika vinernas lagringsrid, vilken mat som passar till vilket vin samt tips på vinsorter som bör provas. Förlagan är rikt illustrerad.

Modemanifestet

av Sofia Hedström. Inläst ur Norstedt, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Förf. är journalist med många modeveckor bakom sig. Hon har rest runt i världen och upptäckt en ny rörelse där människor trendvägrar och istället för att köpa nytt förändrar kläderna själva. Sy byxor av en skjorta, sätt muddar på jeansen eller patinera skor med sandpapper är några av tipsen. Vi får även följa henne ett år helt utan shopping. Förord av Vivienne Westwood. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Bondens jord

av Nils Pihl. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2001 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

I Bränneslätt på Hallandsåsen bor John-Erik och Carina Linde, ett ungt par som valt ett annat sätt att leva. Långt ifrån stress, utbrändhet och galna kosjukan driver de sitt lilla lantbruk med hjälp av hästar, utan kemiska gödningsmedel och gifter. De odlar sin mat, föder upp sitt kött, hugger ved och tar virke från skogen. Saker vårdas och tas tillvara, även om det tar tid, för arbetsinsatserna mäts inte i kronor och ören.

Vägen till din första miljon

av Tobias Schildfat. Inläst ur Roos & Tegnér, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 54 min..

Många drömmer om att bygga upp en förmögenhet för att få möjlighet att kunna bestämma mer över sin egen tid. Civilekonomen och aktiemäklaren T.S. hävdar att alla kan skaffa sig en s.k. "pengamaskin", dvs. ekonomiskt välstånd med hjälp av vilja och uthållighet. Här delar han med sig av sina egna erfarenheter av förmögenhetsutveckling med hjälp av eget företagande och värdepappershandel.

Spårhunden och lukterna

Inläst ur SWDI förlag, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim..

Boken vänder sig till hundförare som tränar spårhundar till att söka efter försvunna människor, skadade djur eller i tävlingssammanhang. Målet är att ge "hundföraren en verktygslåda att ta till från de första spårövningarna till genomförandet av de mest avancerade uppdrag". Ger kunskap om hur hundnosen är uppbyggd, grundläggande inlärningsteori, faktorer som påverkar hundens koncentration och kvalitetssäkring av ekipaget.

Rennäringslagstiftningen i teori och praktik med Nordmalingsrättegången som belysande exempel

av Lennart Stenman. Inläst ur Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper, CERUT, Karlstads universitet, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar 5 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Renägare och markägare har under lång tid tvistat om äganderätten till mark och vatten i Norrland. Forskaren L.S. granskar här de svenska renbeteslagarna och hovrättsdomen i det s.k. Nordmalingsmålet år 2007 angående rätten till renskötsel i området. Han hävdar här att domen var felaktig eftersom hovrätten medvetet och avsiktligt skapade nya rättsregler och därefter dömde enligt dessa regler.

Idrott, lek och spel

Nya Champion

av Curt Greene. Inläst ur Laurits böcker, 1999 av Inga Pyk. Talboken omfattar 33 tim., 58 min..

En bok om hur travare skall skötas och tränas. Förf:na är män som har tränat och/eller kört historiska hästar i världskända lopp, hästar med världsrekord och rekord i intjänade pengar. Olika uppfattningar kommer till uttryck då det finns mer än ett sätt att föda upp, utfodra, träna och köra en bra häst. Författarna berättar om vilken idé eller teori som ligger bakom deras åtgärder och handlande.

Naturvetenskap

Trädets tid

av Christel Kvant. Inläst ur Norstedt, 2011 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

Träd är de största och äldsta levande organismer vi känner. Tusenåriga ekar lever mitt ibland oss, och på hemliga platser i svenska fjällen växer granar som var med när inlandsisen smälte. I denna bok om träd, och vårt förhållande till dem ur alla tänkbara aspekter, finns även avsnitt om trädrelaterade svenska namn som Ek, Lindgren och Lönnrot, om världsträdet Yggdrasil samt om julgranar och hotade regnskogar.

Empatins tidsålder

av Frans de Waal. Inläst ur Karneval, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 36 min..

Är människan som biologisk art egoistisk - eller hjälpsam och osjälvisk? Det marknadsekonomiska systemet bygger på uppfattningen att människan i grund och botten har en egoistisk läggning. Men biologen F. de Waal, som har studerat gruppbeteende bland högre primater, bl.a. chimpanser, hävdar här att dessa arter, inklusive människan, karakteriseras av samarbetsförmåga, rättvisekänsla och fredlighet.

Medicin

Arbeta med människor med Aspergers syndrom

av Gunilla Gerland. Inläst ur Pavus utbildning, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 16 tim., 1 min..

G.G. som själv har diagnosen Aspergers syndrom har tidigare skrivit flera böcker om neuropsykiatriska funktionshinder. Här lägger hon fram en omfattande handbok, avsedd som hjälpmedel för vårdpersonal som har kontakter med barn, ungdomar och vuxna med autismspektrumtillstånd. Boken bidrar till ökad medmänsklig förståelse och vägleder läsaren mot ett humanistiskt professionellt förhållningssätt.

Heroinberoende

av Johan Kakko. Inläst ur Liber, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

J.K., psykiatern och läkare vid Beroendecentrum i Stockholm. Redogör för mekanismerna bakom heroinberoende och hur en framgångsrik narkomanvård kan se ut. Läsaren får också inblick i några patienters livsöden, med varierande behandlingsresultat. Boken avslutas med en berättelse av en f.d. heroinbrukare som numera lever ett ordnat liv med bostad och arbete, tack vare underhållsbehandling med metadon. Delvis krävande text.

Rädda vår mat

av Lars Wilsson. Inläst ur Optimal, 2009 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

Vissa typer av ohälsa har ökat påtagligt under decennierna före och efter år 2000, bl.a. övervikt, diabetes, och hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer, demens och depressioner. L.W., tidigare docent vid Stockholms universitet, lägger här fram sin syn på hälsosam och ohälsosam kost. Han förespråkar LCHF-kost, mat med lågt innehåll av kolhydrater och hög fetthalt. Djupgående information om näringsfysiologi ingår.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Erik kör cross

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Nypon, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 23 min.. DAISY text och ljud.

Moa har en cross. Erik har lånat den. Han kör ut på en gata. Men nu kan han inte stanna. Han skulle aldrig ha försökt köra!

Kim & Lina vilse i skogen

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Hegas, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 28 min.. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Kim och Lina. Kim och Lina följer med mamma och pappa ut i skogen. De ska plocka svamp. Kim och Lina går iväg själva. Men när de leker så upptäcker de att någon stirrar på dem.

Snygg passning, Jacob!

av Rüdiger Bertram. Inläst ur Bergh, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar (54 min. ). DAISY text och ljud.

Jacob var den bäste fotbollsspelaren i sitt gamla lag, men inte någon stjärna i sitt nya. När han vill visa vad han går för blir han för ivrig och missar. Men efter ett tag lär hans nye kompis Paul honom att det bästa sättet är att hålla huvudet kallt. När det är som mest nervigt i matchen lyckas Jacob behålla lugnet och gör en superpassning.

Jagad

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Vampyrens märke. Nattens hus har fått en ny bekantskap - Kalona, en överjordiskt vacker ängel med svarta vingar. Alla i huset trollbinds av hans skönhet, men Zoey försöker hålla sig nykter. Tillsammans med sina vänner söker hon skydd hos de röda vampyrerna. Men Neferet och Kalona tänker inte låta Zoey komma undan. Kalona vill vara tillsammans med henne och Neferet vill döda henne.

Bill ordnar biffen

av Richmal Crompton. Inläst ur B. Wahlström, 1967 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 36 min..

Den busige, brittiske pojken Bill och hans gäng "De laglösa" har den här gången tänkt fira fredsdagen högtidligt, ägna sig åt sitt passionerade tågintresse och delta i en vindsröjningsbasar. Det hela är mycket ädelt tänkt, men naturligtvis lyckas Bill röra till det hela. Tid: 1950-tal. Nostalgisk läsning för vuxna.

Herr och fru Slusk

av Roald Dahl. Inläst ur Raben & Sjögren, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Herr och fru Slusk är ett par otäcka och elaka gamla sluskar. De försöker inte bara plåga livet ur varandra, de förpestar livet för alla andra också. Herr Slusk tvingar sina apor att hänga upp och ner till och med när de äter. Fru Slusk odlar tistlar och brännässlor för att hålla snoriga barn borta. Men en dag får aporna nog av Sluskarnas vidrigheter....

Jojjes ljuvliga medicin

av Roald Dahl. Inläst ur Tiden, 1991 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Jojje, ensamt barn på landet, har en förskräcklig mormor. Hon är grinig, elak och farlig. Jojje kokar ihop en egendomlig medicin av skokräm, motorolja, hårspray och annat smått och gott, som han ger henne. Detta får helt fantastiska och fruktansvärda effekter. Det börjar med att hon växer rakt upp genom taket.

Clonmels kungar

av John Flanagan. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 10 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien som börjar med Gorlans ruiner. Halt återvänder från de västra rikena med dåliga nyheter. Det råder vild oordning och förvirring i Hibernia. En religiös kult som kallar sig för Särlingarna uppviglar befolkningen. Fem av de sex rikena i Hibernia har kraftigt försvagats av sabotage. Nu befinner sig även det sjätte riket, Clonmel, i stor fara. Halt, Will och Horace ger sig iväg för att återupprätta ordningen.

Sagan om pannkakan

av Anna Höglund. Inläst ur Opal, 2010. Talboken omfattar 10 min.. DAISY text och ljud.

Den klassiska folksagan om pannkakan som inte vill bli uppäten. Följ pannkakans väg förbi alla som vill äta upp henne, tills hon till slut möter någon som är listigare än hon. Upprepningarna i texten gör den till en rolig språkträning.

Gusten Grodslukare

av Ole Lund Kirkegaard. Inläst ur Tiden, 1997 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Den förfärliga busen Gusten Grodslukare blir dragen vid näsan av en liten grabb och jagar därför pojken för att ta en gruvlig hämnd. Den lille lyckas dock genom tur, förslagenhet och fräckhet vända händelseförloppet, så att alla straff drabbar busen och han själv får sig ett gott skratt.

Robban och alla de andra polarna

av Ole Lund Kirkegaard. Inläst ur Tiden, 1998 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Förf:s sista bok med undertiteln: "En fullständigt helgalen deckare för barn och annat vettigt folk". Många dråpliga scener väntar den som går in genom porten till hörnhuset där Robban, herr Storm, Irene TV och alla andra bor. Respektlös drift med vuxna med ett mustigt språk.

Drakmagi och saftsmugglare

av Niklas Krog. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2004 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Loophole. Yumi är en flicka med ett stort ansvar. Tillsammans med sin lilla grisdrake Dodo ska hon rädda världen undan mörkret. På vägen måste hon akta sig för de onda voidsköldpaddorna, hon måste förhandla med listiga saftsmugglare och skaffa reservdelar till luftskepp. Men hon träffar också vänner på vägen och upptäcker att när alla hjälps åt ordnar sig det mesta.

Vilmas häst

av Cecilia Lidbeck. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 32 min.. DAISY text och ljud.

Sommarlovet är över och skolan har börjat. När klassens stöddigaste kille Erik skryter om sin nya hund, vill Vilma inte vara sämre. Hon berättar om Smulan, hästen hon fått i present av mamma och pappa och som nu bor i familjens trädgård. Problemet är bara att det inte finns någon häst. Nu är alla kompisarna plötsligt på väg hem till Vilma för en utlovad ridtur runt kvarteret!

Den hemska draken

av Magnus Ljunggren. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 46 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien som börjar med Det magiska svärdet. De tre kompisarna Egon, Fiona och Urban går i riddarskola och ska bli riddare. De ska få lära sig fäktas och det kan komma till användning väldigt snart. De måste nämligen stoppa en drake från att förstöra borgen och hela riddarskolan!

Skattens väktare

av Chris Mould. Inläst ur Bergh, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien Hemligheten på Crampton Rock. Problemen hopar sig på ön. En fruktad varulv går lös och en förrymd straffånge strövar omkring på heden. Stanley Buggles och hans vänner i "Föreningen för hemligheten" undrar hur de ska hindra att den stora hemligheten, som hotar att ödelägga hela Crampton Rock, avslöjas.

Uppdraget

av Robert Muchamore. Inläst ur BW, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

En av Europas mäktigaste kokainligor har gäckat polisen och underrättelsetjänsten i åratal. Enda sättet att kunna infiltrera den är att kalla in CHERUB, den hemliga spionavdelningen som består av stenhårt agentutbildade barn. 13-årige James och hans medarbetare ska försöka få kontakt med maffialedarens barn och på så sätt spränga ligan inifrån. Ingen misstänker att några barn kan vara topputbildade spioner.

Himlen börjar här

av Jandy Nelson. Inläst ur Gilla böcker, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

17-åriga Lennie lever sitt liv i skuggan av sin utåtriktade syster Bailey, och hon trivs bra med det. Plötsligt en dag händer det ofattbara - Bailey dör i en hjärtattack. Sorgen och saknaden är oändlig och Lennie drar sig undan alla i sin närhet. Samtidigt drabbas hon för första gången av kärlek och passion i form av den nyinflyttade killen Joe. Prisbelönad debutbok skriven med ett poetiskt, exakt språk.

Krigarprinsessan

av Josefine Ottesen. Inläst ur Gleerups utbildning, 2008 (tr. 2009) av Britt Örnehed. Talboken omfattar D. 1: 1 tim., 35 min. : mono; 47, 47 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Krigarprinsessan. Handlingen utspelar sig i en fiktiv värld under riddartiden. Huvudpersonen, Alvilda, är en ung prinsessa, som är inlåst i ett torn vaktat av en orm. Den ena friaren efter den andra försöker döda ormen och till slut lyckas en, Alf.

Krigarprinsessan

av Josefine Ottesen. Inläst ur Gleerups utbildning, 2008 (tr. 2009) av Britt Örnehed. Talboken omfattar D. 2: 1 tim., 33 min. : mono; 48, 48 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Krigarprinsessan. Gro och Alvilda tränar fortfarande. Deras läromoder Brynhilda stannar inne i hyddan. En dag säger hon att hon lärt dem allt hon kan och att de måste dra vidare. Hon räcker Alvilda en ring med en matt blå sten. De ska ta med ringen till drottning Rusla och ansluta sig till hennes här.

Slutet

av Lemony Snicket. Inläst ur Damm, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Del 13 i serien som börjar med En olustig början. Efter en olustig början har syskonen Baudelaire, Violet, Klaus och Sunny, äntligen kommit till slutet. Greve Olaf avslutar sina illdåd. Kommer syskonen Baudelaire att överleva? Kommer det att sluta lyckligt? Vilken är hemligheten om syskonens föräldrar? Sista delen i serien ger svar.

Rico, Oskar och skuggorna i gårdshuset

av Andreas Steinhöfel. Inläst ur Opal, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Rico har fått i uppdrag av sin lärare att skriva dagbok under sommarlovet. Rico kan tänka jättemycket, men inte så snabbt. Rico möter Oskar, en lite yngre kille som är högt begåvad, och de blir vänner. Någon kidnappar sedan några månader tillbaka yngre barn i Berlin. De bägge vännerna kommer skurken på spåren. Det blir mycket spännande när Rico ska befria Oskar som har kidnappats. Vinnare av Deutsche Jugendliteraturpreis 2009.

Stanna, Milo!

av Åsa Storck. Inläst ur Hegas, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Milos flykt. Milo lever gömd med sin familj. De vet inte om de ska få stanna i Sverige. Milo kan bara hoppas och vänta. Under tiden får han börja skolan. Äntligen! Första dagen i skolan går bra. Men redan andra dagen händer det. Polisen kommer till skolan och Milo väntar inte på vad som ska hända nu. Han springer därifrån så fort han någonsin kan.

Älskar, älskar inte

Inläst ur Opal, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Kärleksnoveller skrivna av 16 författare från olika hörn av Norden. Om den första förälskelsen på en kornåker i Danmark, den fantastiska kärleken i en finsk sagovärld, den motvilliga kärleken vid en norsk älv, den förbjudna kärleken i en by på Färöarna, den ovälkomna kärleken på Island, den stora passionen på Grönland, den omöjliga kärleken i en finsk sameby och kärleken som ger mod och hopp på en svensk ungdomsgård.