Nya talböcker oktober 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 186 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Min ena mamma hette Ruth

av Lotta Backman. Inläst ur Cordia, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Lotta växer upp hos Ruth och Sven. Tiden är 1950- och 60-talet och uppfostran är präglad av frikyrkomiljön i det småländska samhället. Men det finns en stor familjehemlighet, en hemlighet som briserar när Lotta just fyllt 18 år. Vem är egentligen den vackra Karin som kommer besök? Hon verkar leva i en annan värld, fylld av spänning och flärd. Självbiografisk roman.

Gömstället

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

Del 39 i släktsagan om Hannah. Åshild och Sebjörg har känt sig dåliga länge och Knut bestämmer sig för att göra något så ovanligt som att sända dem till bortre fäboden mitt under kalla vintern. Smittan sprider sig i bygden och han vill gärna ha både mor, syster och hustru på tryggt avstånd tillsammans med barnen. Och det är inte bara smittan han vill skona dem ifrån.

Don Juan

av George Gordon Byron. Inläst ur Pontes, 1988 av Örjan Blix. Talboken omfattar 16 tim., 38 min..

Lod Byrons satiriska versepos över legendens notoriske kvinnoförförare utkom 1819-24 och chockade dåtidens viktorianer. Här skildras inte hjälten som aktiv kvinnotjusare utan snarare som ett lättfångat byte för det täcka könets förförelsekonster. Idag anses diktningen vara Byrons mästerverk med dess sammanlagt över 16000 versrader. Trots det förelåg den ofullbordad vid Byrons död 1824. Nytryck av svensk utgåva 1925.

Stenåldern

av Xueqin Cao. Inläst ur Atlantis, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 24 tim., 8 min..

Del 5, sista, i den kinesiska romanserien inledd med Guldåldern, ett magnifikt romanverk från 1700-talet. Denna omfattande roman framhålls ofta som den bästa genvägen till kunskap om kejsartidens Kina - från livet i hovkretsarna till de fattigas livsvillkor utanför det etablerade samhället. Framför allt belyses kvinnornas ofta tragiska situation, med viss tonvikt på tjänsteflickornas utsatta ställning.

Den utvalda

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Harlequin, cop. 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 37 min..

Shanon Parker kommer till Partholon, en värld av myter, magi och fara. Hon börjar sin semester med att besöka en auktion ute på landet. När hon kör hemåt efter att ha fyndat en vas råkar hon ut för ett fruktansvärt oväder och träder in i den andra världen, Partholon. Folket i landet behandlar henne som en gudinna, en gudinna med skyldighet att skydda landet och folket från blodsugande angripare.

Spinnsidan

av Marianne Cedervall. Inläst ur NoK, 2011 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

Tredje boken om de båda väninnorna Mirjam och Hervor. Hervor har haft en uppenbarelse där hon ser tre illasinnade kvinnor och ett barn som far illa. De har fått nya grannar i byn på Gotland; Kajsa med lille Emanuel och den kvinnliga polisen Camilla. Det visar sig att även Kajsa är spåkärring och driver ut onda andar ur hus. Men det är någonting som inte stämmer. Dessutom håller både bror Aron och Bosse på att deppa ihop.

Det brinnande riket

av Bernard Cornwell. Inläst ur Bazar, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 15 min..

Del 5 i serien om Uhtred. Den danska sejdkvinnan har kastat en förbannelse över Uhtred. De sista åren har varit en farlig tid för England och den tidigare så segerrike Alfred har sviktande hälsa. Hans tronarvinge är oerfaren och de krigiska vikingarna, som tidigare misslyckats med att erövra Wessex, tar chansen att anfalla. Uhtred, Alfreds ofrivillige krigsherre, leder fienden in i ett bakhåll som vållar vikingarna deras största förlust någonsin.

David Copperfield den yngres lefnadshistoria och erfarenhet af lifvet

av Charles Dickens. Inläst ur Hæggström, 1872 av Håkan Julander. Talboken omfattar 40 tim., 25 min..

Utvecklingsroman med självbiografiska inslag. Bland personerna: Jungfrun Peggotty, Mr. Micawber och hans familj, Agnes Wickfield, Dora Spenlow, Uriah Heep. Miljö: Engelsk landsbygd och London under 1800-talets förra hälft.

Skeppare Erik och slupen

av Jan Engman. Inläst ur CCS, 1996 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 3 tim., 23 min..

Arbetarskildring från södra Norrlandskusten i början av 1900-talet, om Erik och Marias kamp att skapa sig en framtid tillsammans. Erik arbetar tillsammans med fadern på en fraktskuta som går mellan Stockholm och Norrlandshamnarna. Maria blir lovad mormoderns stuga i arv, men en girig morbroder försöker lura till sig den. Sakkunnigt om livet till sjöss, bra tids- och lokalfärg.

I en förvandlad stad

av Per Anders Fogelström. Inläst ur LL-förlaget, 1999 (tr. 2008) av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i lättläst-versionen av Per-Anders Fogelströms serie som inleds med Mina drömmars stad. Det är en kväll i april 1928. Emelie är chef för en mataffär på Söder i Stockholm. Ikväll ska hon flytta från den lägenhet där hon bott i 20 år. Nya tider har kommit till staden. På gatorna rullar det alltfler bilar och i de nybyggda lägenheterna finns det toalett och dusch.

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv

av Jamie Ford. Inläst ur Bazar, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 13 min..

Henry Lee blir vittne till hur efterlämnade tillhörigheter från japanska familjer, som blivit internerade1941, återfinns i det stängda Hotel Panama i Seattle. Åsynen av föremålen tar Henry tillbaka till barndomen i 1940-talets Chinatown. Då börjar han på en exklusiv skola där han möter Keiko som är av japanskt ursprung. Deras vänskap växer och utvecklas till kärlek. Men så förs Keikos familj bort till interneringsläger..

Fasornas färd

av Kjell E. Genberg. Inläst ur Mälaröbörsen, 1996 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 13 tim., 40 min..

Historisk roman med handlingen förlagd till den svenska stormaktstiden. Förf. låter ynglingen Dagvind Martinsson bl.a. uppleva hur regalskeppet Wasa kantrade och sjönk på sin jungfruresa år 1628. Ödet för sedan Dagvind till Nederländerna, Finland, Livland och Orienten. Han kommer så småningom tillbaka till Sverige där han till sist återfinner den kvinna han älskar.

Undersökningen eller When I woke up this morning I felt so gay

av Kristina Hultman. Inläst ur Modernista, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 22 tim., 12 min..

Något år efter sin skilsmässa inser den medelålders journalisten och tvåbarnsmamman Clara att hon är lesbisk. Hon tvingas omvärdera sin syn på politik, kärlek och sexualitet när hon plötsligt kommer att tillhöra en utsatt sexuell minoritet. Likt en Robinson Kruse lotsas Clara genom flatvärlden av sin nya flickvän, kallad Fredag. Stramt hållen teori blandas med förlösande humor och passion i den omfångsrika romanen.

Konsten att förlora

av Mats Hård. Inläst ur Ordupplaget, 2006 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Bloggroman där pseudonymen M.H. är en sportjournalist som under ett halvår 2005 ger initierade kommentarer om fotboll och livet på en sportredaktion. Hans favoritlag krälar i bottenträsket av serien, på tidningen hugger kollegerna honom i ryggen och hans sociala liv går på tomgång. Underhållande om fotboll, ensamhet, trendkänslighet och arbetsplatsdynamik. M.H., pseudonym för Olle Svalander, journalist från Sundsvall.

Silvrets rike

av Conn Iggulden. Inläst ur Bonnier, 2011 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 15 tim., 49 min..

Del 4 i serien inledd med Stäppens krigare. Den store Djingis khan är död, men legenden om honom lever vidare. Hans söner slåss om att bli den näste siste ledaren i silvrets rike. Sonen Ogotai segrar och utnämns till khan. Han bygger en mäktig stad på den stora slätten åt sitt folk. Men freden är kortvarig - i öst blåser åter igen krigets vindar då den nye khanen och hans styrkor ställs inför de fruktade kinesiska arméerna.

Någonstans inom oss

av Kajsa Ingemarsson. Inläst ur Norstedt, 2011 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 11 tim., 13 min..

Rebecka är ung, vacker och framgångsrik. Trots det hoppar hon från en av Söders branter för att ta sitt liv. Där hon hamnar i någon slags limbo tillsammans med sin skyddsängel. Hon presenteras för och lär känna några andra osaliga individer. Djupt ångerfull försöker hon kontakta sin make Mikael för att hålla honom kvar i relationen. Men denne är förtvivlad och tyr sig till Rebeckas syster; en enkel, varm och levnadsglad ung kvinna.

Fritt fall

av Allan Johansson. Inläst ur Johanssons förlag, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 21 min..

Tiden är 1859 och platsen är Västergötland, i närheten av Trollhättan. Efter en dramatisk händelse tvingas torparen Edvin Andreasson att söka sig in mot Trollhättan för att hitta nya möjligheter att försörja sig. Hans båda äldsta söner följer med fadern, medan hustrun Josefina och fyra yngre barn stannar i torpet någon mil utanför staden. Den pågående industrialiseringen påverkar alla - på gott och ont.

Partyt

av William Katz. Inläst ur Richter, 1999 av Christina Hellman. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

Den femte december närmar sig och kvinnorna i New York är oroliga. Under 6 år har en mördare slagit till i New York just den dagen. Han väljer alltid unga rödhåriga kvinnor, och på brottsplatsen lämnar han alltid kvar vissa föremål. Samtidigt förbereder Samantha Shaw en födelsedagsfest för sin make Marty som fyller 40 år den femte december. Hon upptäcker då att mannen ljugit för henne om sitt förflutna. Vem är han egentligen?

Försoningen

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 11 tim., 51 min..

Del 1 i serien om familjen Baxter, där en av författarna är en erfaren äktenskapsrådgivare på kristen grund. Kari Baxter Jacobs är rasande, sårad och förtvivlad. Hennes man, Tim, en respekterad professor i journalistik, har ett förhållande med en av sina studenter. Kari reser lamslagen hem till sina föräldrar för att få ordning på tankarna. Men när en gammal kärlek till henne dyker upp, blir hon mer förvirrad än någonsin.

Glädje

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 37 min..

Del 4 i serien om familjen Baxter, som inleds med Försoningen. Brooke och Peter kämpar med sitt äktenskap när de möter deras livs värsta ögonblick. Det som var tänkt att bli ett trevligt party vid swimmingpoolen för deras två döttrar och några kamrater slutar i katastrof. När treåriga Hayley kämpar för sitt liv dras familjen Baxter närmare varandra, osäkra på hur de ska hantera situationen och hur de ska be.

Hemkomsten

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

Del 3 i serien on familjen Baxter, som inleds med Försoningen. Luke, familjen Baxters ende son, har lämnat det som betydde mest för honom; tron, familjen och Reagan, hans stora kärlek. Bestört av händelserna den 11 september 2001, resonerar Luke att livet består av tillfälligheter, att tron är en bluff och att Gud inte existerar. Med Reagan 160 mil bort, i New York, har Luke ingen aning om att det är han som är far till det barn hon väntar.

Minnen

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 12 tim., 3 min..

Del 2 i serien om familjen Baxter som inleds med Försoningen. Ashley har slitit sitt hjärta, överbevisad om att ingen - inte ens Gud - kan älska henne. Märkligt nog är det fyra patienter med Alzheimers sjukdom som finner vägen till Ashleys hjärta och som långsamt hjälper henne att minnas. Hon har hållit de viktigaste personerna i sitt liv på avstånd; familjen, mannen som älskar henne - Landon Blake - och Gud.

Återförening

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim., 32 min..

Del 5 i serien om familjen Baxter, som inleds med Försoningen. I den här sista delen planeras det för en familjeträff. Nästan alla Baxter-barnen har en orsak att fira - bortsett från ett. Medan förberedelserna pågår, sänder en dödlig diagnos chockvågor genom familjen som hotar att slita dem från varandra och var och en av medlemmarna i Baxter-familjen tvingas till att vara ärliga mot sig själva och till att söka sin tillflykt i tron.

Kärleken är större

Inläst ur nordienT, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Antologi med texter av 15 författare som har sina rötter i Iran och som skriver på svenska. Innehåller korta berättelser, dikter och pjäser. Vissa texter utgår från det politiska förtrycket i Iran medan andra handlar om livet i Sverige. Författarna presenteras kortfattad. Bland de medverkande: Zinat Pirzadeh, Azar Mahlouijan, Nima Dervish, Namdar Nasser, Jill Mossaed, Mana Aghaee och Mitra Lager.

Den blå diamanten

av Maurice Leblanc. Inläst ur Wennerberg, 1972 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 14 min..

Den blå diamanten - gnistrande, fascinerande och attraktiv för många, men mest för Arsène Lupin - den elegante och spännande gentlemannatjuven. Givetvis ser han till att ägaren blir av med den. Densamme vänder sig då i sin nöd till Lupins ryktbare kollega på andra sidan Kanalen, nämligen den engelske mästerdetektiven Herlock Sholmes. Och vilken uppgörelse det blir!

Högmod går före fall

av Maurice Leblanc. Inläst ur Wennerberg, 1972 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim..

Den unge studenten Isidore Beautrelet lyckas delvis lösa en affär som Arsène Lupin ansågs inblandad i. Det gör honom övermodig och han ger ut en skrift där han ironiserar över Lupins metoder. Han lovar också att sätta fast gentlemannatjuven och får skrattarna på sin sida. Dessutom ställs stora förväntningar på den unge mannen. Men så lätt blir det nu inte. Det sista skrattet blir, givetvis, Arsène Lupins.

Farligt spel

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim..

Del 25 i serien Livets döttrar. Lyster 1747: Johanna flyr hem till Lyster efter att någon försökt döda henne. Mormodern övertalar henne att slutföra barnmorskeutbildningen och vill följa med tillbaka till Köpenhamn. Men överfallet har gjort det svårt för Johanna att lita på någon. Marja har uppenbart något mystiskt för sig i kungens by, och Marcello som Johanna är förlovad med, varnar för att det kan vara något farligt.

Hårdhjärtad

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Del 26 i serien Livets döttrar. Köpenhamn 1747: Ravi är tillbaka! Johanna kan nästan inte tro det, men hela tiden har han stått fast vid löftet om att alltid finnas nära henne. Nu ska de gifta sig på riktigt och aldrig mer skiljas åt på grund av dumma missförstånd. Men hemma i Lyster har inte Magnus tänkt ge upp sina planer på hämnd - och Johanna känner sig förrådd av en hon aldrig kunde tro skulle göra henne något ont.

Shamanens sång

av Jan Lidbeck. Inläst ur Arconia, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

Martin Lehman är hjärtläkare och arbetar i u-landstjänst i Afrika. När hans dotter Johanna drabbas av en svår whiplashskada finns han inte hemma i Sverige för att stödja henne när sjukvården fattar oförstående, nedgörande beslut om hennes tillstånd. I smärta tar hon sitt liv. I Afrika får Lehman av en shaman redskapen för att sätta sina planer på hämnd i verket.

Änglamakerskan

av Camilla Läckberg. Inläst ur Forum, 2011 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 14 tim., 35 min..

Påsken 1974 försvinner en familj spårlöst från ön Valö utanför Fjällbacka. En fin påskmiddag är uppdukad i matsalen, men alla utom den ettåriga dottern Ebba är borta. Har de blivit utsatta för något brott eller försvunnit frivilligt? Gåtan får aldrig någon lösning. Många år senare återvänder Ebba till ön för att rusta upp ett hus. Hon utsätts för en mordbrand. Polisen i Fjällbacka börjar utreda även det gamla preskriberade fallet.

Ordet och kulturen

av Osip Mandelsjtam. Inläst ur FIB:s lyrikklubb, 1992 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 10 tim., 41 min..

Artiklar och essäer i litterära och estetiska ämnen av O.M., 1891-1938. Han är en av 1900-talets främsta ryska poeter och dessutom en självständig, uppslagsrik kritiker. En grundtanke i hans estetik är att det inte kan finnas någon utveckling inom kulturen på samma sätt som i naturen eller i samhällslivet. Här ingår essäsamlingen "Om poesi", memoarboken "Tidens larm" samt den långa essän "Samtal om Dante".

Diktarfursten

av Kathleen McGowan. Inläst ur Damm, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 18 tim..

Maureen Paschal har färdats över världen för att finna sanningen om Jesus, Maria Magdalena och deras barn. Nu har Maureen upptäckt att det finns ännu en profetia. Den handlar om hennes älskade Bérenger Sinclair och säger att det finns en diktarfurste som ska hjälpa den väntade att förmedla budskapet om kärleken och den sanna läran. Starka krafter är med alla medel beredda att stoppa Maureen och Bérenger.

Himmel över London

av Håkan Nesser. Inläst ur Bonnier, 2011 av Johan Svensson. Talboken omfattar 15 tim., 35 min..

Spionhistoria, och kanske också en kärlekshistoria, som utspelar sig i London och slutar med en födelsedagsmiddag för sex personer. Den berättas av flera personer, alla dock med förf:s röst. Man får ta del av Leonard Vermins livsöde, men Lars Gustav Selén och Steven G. Russel berättar delvis samma historia. Alla går de in i och ut ur varandras minnen av liv. I centrum står en döende mångmiljonär och hans olika tänkbara arvingar.

Det goda inom dig

av Linda Olsson. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 7 tim..

En flicka får en efterlängtad lillebror. Hennes kärlek är överväldigande. Hon blir hans extra mamma och kärleken blir orimlig och livsviktig, för dem båda. Men tillvaron förändras för barnen och deras mor. Hat och våld tar allt större plats i den på ytan välordnade familjen. Tills en dag sammanbrottet inträffar och barnens skiljs åt. Senare i livet möts de igen. Roman om barns utsatthet, kärlek mellan syskon och om vänskap som läker.

Brott kan inte styrkas

av Axel P. Inläst ur Sverigeförlaget, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 37 min..

Förf:na vill ta med läsarna bakom kulisserna i det de menar vi tror är världens mest jämställda samhälle. Det handlar om hänsynslösa män som saknar spärrar och kvinnor som blir utsatta för misshandel, våldtäkter och hot. Linda blir utnyttjad och förnedrad under många år. Rosy importeras från Filippinerna enbart för att utnyttjas sexuellt och Sandra våldtas brutalt.

Elizabeth

av Lesley Pearse. Inläst ur Damm, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 16 tim., 51 min..

I Liverpool 1893 förändras Elizabeth "Beth" Boltons liv när föräldrarna dör och lämnar henne och de två syskonen ensamma. Den nyfödda systern tas om hand av ortens godsägarfamilj. Storebror Sam vill till Amerika och Beth följer honom över havet. På fartyget träffar de Theo och Jack, två kumpaner som inte har helt rent mjöl i påsen. Men deras vänskap växer sig starkare. Framme i USA ger de sig iväg mot guldfälten i Klondyke. Förlaga Damm, 2011.

Brytningstid

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2005 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 10 min..

Del 13 i serien Huset Arent. Någon i Tromsö har spridit rykten om Aleksandra och bagarsonen Marcus. Skandalen är ett faktum och Aleksandras planerade bröllop med den skotske lorden är i fara. Under en fest på Sjögatan slår den okände till på nytt - och den här gången är det Vandas lille son David som får umgälla. Vanda och familjen flyr i all hast till sommarhuset på Vannöya där de kan känna sig trygga.

Cirkeln sluten

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2006 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 22 min..

Del 21 i serien Huset Arent. Vandas dröm har gått i uppfyllelse. Lukas har äntligen kommit hem. Samtidigt kan hon inte låta bli att oroa sig för Huset Arents framtid, något hon har all orsak till. För Vandas förhatlige granne Peder har stora planer på att avslöja hennes livs hemlighet. En ung herre återvänder också till Tromsö - staden han lämnat i skam för flera år sedan. Nu har han kommit för att kräva tillbaka arvet.

Din Aleksandra

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2005 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

Del 14 i serien om Huset Arent. Vanda har precis gift bort dottern Aleksandra med Marcus Borge när smekmånaden måste skjutas upp på grund av Aleksandras alltmer förvärrade sjukdom. I ett desperat försök att rädda dottern reser Vanda till marknaden i Skibotn för att tala med en ung man med läkande krafter. Kan han rädda Aleksandra i tid? När maken Lukas återvänder från en längre resa har han något att bekänna.

Flammor i natten

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2005 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

Del 12 i serien om Huset Arent. Vanda kämpar med att bli accepterad av Tromsös överklass efter äktenskapet med sjömannen Lukas. I hemmet försöker hon hålla ordning på sina romantiska döttrar, som har vuxit till sig och blivit vackra, unga kvinnor. En dag brinner packhuset under dramatiska omständigheter och stämningen i staden blir allt obehagligare. När en ny brand härjar fruktar Vanda att en mordbrännare vill skada henne.

Hemkomsten

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2006 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 22 min..

Del 20 i serien Huset Arent. En vårdag i mars 1865 lägger den första postångaren för året till vid kajen i Tromsö. Stadens befolkning ilar till för att höra nyheter efter en lång vinter och träffa resanden söderifrån. Vanda och familjen är minst lika nyfikna som alla andra och snart får de sitt livs överraskning. För vid relingen står en man som de flesta trodde hade omkommit på havet.

Mörk måne

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2006 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 1 min..

Del 15 i serien Huset Arent. Vanda tar emot ett brev med ett skakande innehåll: Lukas skepp är saknat. I varmare farvatten regerar piratdrottningen Queen, en beryktad kvinna som inte drar sig för att ta livet av sina motståndare. Nu har hon tagit sig en ny fånge - en svarthårig, brunbarkad sjöman. Tillsammans med sin trofaste kapten Amun ger sig Vanda ut på en strapatsfylld till New York, på jakt efter maken.

Ovisshet

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 9 min..

Del 23 i serien Tre systrar. Sessi och Henrik dyker oväntat upp i Tromsö och har en stor nyhet: Sessi berättar för sin familj att hon och Henrik har gift sig när de var i Köpenhamn. Det är inte alla i familjen som ser på giftermålet med blida ögon. På Jakobvollen förstår Aron att Aile vet mer om honom än vad som är bra och även om de har stått varandra nära så kommer han att hänsynslöst försvara allt som är hans.

Stulen lycka

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2006 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Del 17 i serien Huset Arent. Sex år efter att han lämnat staden, vänder den trevlige, ljushårige unge mannen tillbaka till Tromsö. Strax efteråt går två eleganta herrar i land när ångfartyget lägger till vid kajen. Besöket kommer att skaka Huset Arent i grundvalarna. För en av männen är skrämmande lik Aleksandra, Vandas avlidna dotter. Jonas blir också alltmer hemtam i Vandas hus - och i hennes sängkammare.

Tom famn

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

Del 24 i serien Tre systrar. Aile har begett sig till samelägret när hon kommer till Ingrid i en syn: "Jag bär med mig död" säger Aile. Ingrid klamrar sig fast vid Aron och är säker på att det inte är en dröm utan en syn, och att det är Ailes vilja att Ingrid ska få vetskap. Ingrid förstår att något fruktansvärt måste ha hänt i Målsnes. Hon åker dit och möts av något som är mycket värre än hon har kunnat föreställa sig.

Älskare

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2006 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

Del 19 i serien Huset Arent. Henriette vet att hon inte kan leva i ett kärlekslöst äktenskap med Lord Michael James. Tillsammans med sin älskare John planerar hon en snabb flykt. Hemma i Tromsö hoppas Vanda på att Markus och Antonia ska finna varandra, till det bästa för Huset Arent. Men då inträffar något dramatiskt och Vanda blir tvungen att inse att hon inte längre kan styra döttrarnas liv.

Underjorden

av Malte Persson. Inläst ur Bonnier, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1 tim., 10 min..

60 sonetter om Stockholms tunnelbana - från underjorden. Dikterna beskriver olika nivåer av verkligheten, allt från stressade pendlare till tunnelbanan som en metafor för dödsriket. Första strofen i första sonetten lyder: "Jag ser duvan fly upp genom luftdraget / och flaxa i panik strax över pappan, / stelt böjd över barnvagnen i rulltrappan / men värmd av färgerna för fotbollslaget;"

Den tredje cirkeln

av Christopher Reich. Inläst ur Bonnier, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 16 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Den andra thrillern om Jonathan och Emma Ransom. Jonathan är läkare och arbetar för Läkare utan gränser i Afrika. Emma som ägnar sig år spionverksamhet är på flykt undan en hemlig amerikansk underrättelsetjänst som hon förrått. På en kongress i London hoppas Jonathan finna henne. Men Emma iscensätter ett terrorattentat och Jonathan blir misstänkt. Han flyr för att finna henne då hon är den enda som kan rentvå honom.

Avsked på grått papper

av Måns Ripa. Inläst ur GML, 2011 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

Deckare med motiv från Kalmar och Torsås. Under valborgsfirandet i den lilla byn Djursvik vid Kalmarsund händer något oväntat och skräckinjagande. En utlandssvensk återvänder till hembygden med ond bråd död i släptåg. Polisledningen har svårt att se något samband mellan de uppskakande händelserna, men får hjälp i utredningsarbetet av den radikala biblioteksassistenten Vendela Karlsson.

Legenden om den helige drinkaren

av Joseph Roth. Inläst ur Pontes, 1991 av Anita Molander. Talboken omfattar 1 tim., 13 min..

En urspårad schlesisk arbetare lever bland trashankarna under Paris' broar, men försöker trots sitt förfall bevara ett rättrådigt och fromt sinnelag. Förf. skrev berättelsen innan han själv som en vinddriven, halvt bortglömd emigrantförfattare slutade sina dagar på ett hotellrum i Paris 1939.

Kvinnorna på Stensvik

av Elsi Rydsjö. Inläst ur Bonnier, 1977 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

Del 1 i en serie herrgårds- och släktromaner. Handlingen är förlagd till Småland under senare delen av 1800-talet. Harriet Hardeberg tvingas tillsammans med sina barn lämna godset Stensvik, efter det att hennes man begått självmord. Men andra medlemmar av släkten Hardebergs lever kvar på Stensvik.

Månen vet inte

av Niklas Rådström. Inläst ur Gedin, 1989 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 2 min..

Kristian, skilsmässobarn, växer upp i Stockholm på 1950-talet. Farmodern ger honom trygghet och i den fabuleringsbegåvade kvinnans berättelser, där verklighet bryts mot fantasi, möts de. Ömsint och kärleksfullt porträtt men också en gripande skildring av hur en gammal människas livsrum krymper och hur de kroppsliga funktionerna långsamt avtar.

De 120 dagarna i Sodom eller Liderlighetens skola

av Donatien Alphonse François de Sade. Inläst ur Vertigo, 2005 av David Zetterstad. Talboken omfattar 19 tim., 28 min..

Litteraturhistoriens kanske mest depraverade verk, i det avseendet en klassiker. Texten skrevs på en pappersrulle i en fängelsecell i Bastiljen 1785 och förenar brutala delirier och systematisk ondska med filosofisk skärpa och svart humor. Fyra illasinnade libertiner medför fruar, undersåtar och kidnappade barn till ett ödsligt beläget gods där de en längre tid utforskar olika tänkbara lidelser. Förord av översättaren.

Sommarpratare 2007

Inläst ur MOW, 2007 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 14 tim., 1 min..

Sedan 1959 sänds programmet Sommar varje dag under sommarmånaderna i Sveriges radios P1. Många kända och mindre kända personer har här talat fritt ur hjärtat med musikinslag som de själva har valt. I denna antologi återges 20 manus som sändes sommaren 2007. Bland de medverkande: Lena Olin, Christer Fuglesang, Ulf Lundell och Sture Linnér. Sommarprogrammets projektledare B.R. inleder boken med några personliga minnen.

De fränaste

av Mickey Spillane. Inläst ur B. Wahlström, 1971 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

Två noveller med två hårda män i centrum. Ryan - frän, fruktad gangster i New Yorks asfaltdjungel är jagad av polisen, Big Stipettos gäng och ryska agenter, när en livsfarlig hemlighet faller i hans händer. Bannerman - eller bastarden Bannerman som han själv brukar kalla sig är mannen med ett gåtfullt, dunkelt förflutet; mannen som ingen annan kan knäcka. Hårdkokta deckarnoveller som utkom i original 1964.

Var sann mot dig själv

av Danielle Steel. Inläst ur Damm, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

När Carole Barber, känd skådespelerska, blir änka beger hon sig till Paris för att återuppliva gamla minnen. I ett terrordåd blir hon svårt skadad. Hon lider av minnesförlust och är brännskadad. På sjukhuset samlas hennes barn och vänner och berättar om hennes liv för att hon ska återfå sitt minne. Dit kommer också hennes stora kärlek innan hon lämnade Paris för ett liv i USA. Han är numera Frankrikes inrikesminister.

Endera dan

av Birgitta Stribe. Inläst ur Kabusa, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 5 tim., 37 min..

Britt-Marie har knölar på fötterna, ett snedgånget äktenskap och en haltande karriär. Hon har hunnit till den ointressanta ålder som döttrarna kallar "mellan femtio och döden". Men hon tänker inte sluta för det. Hennes vardag i den lilla staden Stingslinge skildras humoristiskt. En bok om att inte kunna sluta vänta på att livet ska börja, och om den tröttsamma kampen mellan att vilja och att vägra förändring.

Vätten

av Mikael Strömberg. Inläst ur Frank, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 37 min..

Peter och hans familj lämnar Norrland för att köra hem till Stockholm på natten. Med mörkrets inbrott kommer också tröttheten smygande. Ett försök att avvärja en kollision slutar med att bilen blir stående vid vägkanten. Det är uppenbart att familjen inte är ensam. En mystisk varelse med mörk uppsyn står öga mot öga med Peter för att därefter försvinna spårlöst i natten. Väl hemma beger sig Peter tillbaka till olycksplatsen.

En mördare i farfars hus

av Peter Swedenmark. Inläst ur Förlag 404, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 37 min..

Berättarens farfar, Axel, hyr ut ett rum till en ung arbetare, Sören, vänlig och skötsam. Miljön är Sundsvall och tiden 1950-talet. Sören flyttar sedan till Johannedal, där han 1959 våldtar och mördar en kvinna. Farfar förstår ingenting, han har haft en mördare boende i sitt hus. Boken är främst en berättelse om en uppväxande tonåring och hans släkt, och en skildring av en stads förändring under ett årtionde.

Men vi knullar ju ändå inte

av Ann Söderlund. Inläst ur Frank, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 2 min..

En samling krönikor där författaren skildrar sitt liv som flerbarnsmor, yrkeskvinna och mödorna med att få livspusslet att gå ihop. Rubriker som "Anna Anka-livet", "Är du en äkta bullmorsa" och "Om jag bara varit lesbisk" varvas med listor över "Bra saker med att inte vara odödlig" och "Familjens semesterregler". Lättsmält och humoristiskt.

Ärkebiskopens hemlighet

av Peter Tremayne. Inläst ur Sandelin, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 13 min..

Ärkebiskopen av Canterbury hittas strypt i sitt rum i Lateranen i Rom år 664. En irisk munk misstänks för mordet. Kyrkan vill undvika nya konflikter på de brittiska öarna och uppdrar åt den rättslärda, iriska, syster Fidelma att klarlägga fallet. Upplösningen är den klassiska engelska pusseldeckarens: Fidelma samlar de misstänkta i Lateranpaltset och pekar ut mördaren Förf. är expert på keltisk historia och kultur.

Under tiden

av Göran Tunström. Inläst ur Bonnier, 1993 av Anders Palm. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Tankebok, skriven efter en svår sjukdomsperiod, genomsyrad av en klar medvetenhet om dödens närhet. I korta prosastycken berättar G.T. om sitt författarskap, om barndomen i prästgården i Värmland, om resor till Mexiko, Grekland, Nya Zeeland, om författare som står honom nära m.m. "Inte roman, inte drama, bara den nakna rösten". Så karaktäriserar han själv sin bok. G.T. 1937-.

Innan du somnar

av Linn Ullmann. Inläst ur En bok för alla, 1999 (tr. 2006) av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Familjekrönika, som spänner från New York på 1930-talet till Oslo på 90-talet. Karin Blom berättar om själv, sin syster Julia och sin mamma. Via ett otal skrönor om familjeförfäder och vänner mejslar hon ut det svåra men också komiska i det mänskliga livet. Historien börjar med att familjen samlas på systern Julias bröllop. Om försök till kärlek, om äktenskap, otrohet, familjeband, fåfänga och hopp.

Mitt namn är Birger Vikström, så enkelt är mitt elände!

av Birger Vikström. Inläst ur Black Island Books, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 2 tim., 44 min..

Birger Vikström, 1921-1958, föddes i Bredåker i Norrbotten och arbetade som skogsarbetare innan han blev författare. Han tillhörde en av de så kallade Klarabohemerna och kom under sin levnadstid ut med åtta böcker. Detta är en samling av opublicerade texter - artiklar, dikter och noveller. Redaktören Peo Rask vill påminna om ett idag lite bortglömt författarskap som både är säreget, finurligt och vildvuxet.

Lubiewo

av Michal Witkowski. Inläst ur Modernista, 2008 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

Fjollorna Patricia och Lukrecia högtidlighåller årsdagen av sovjettruppernas utmarsch ur Polen 1993. Då togs den aldrig sinande tillgången på villiga och sexuellt frustrerade ryska, kazakiska och ukrainska soldater ifrån dem. Men de fortsätter att leva i en drömvärld där ett par rosafärgade glasögon gör t-spriten till champagne och plastpåsen till handväska. Romanen blev skandalsuccé i Polen 2007. M.W., 1975 - .

Klöver kungar

av Hans-Olov Öberg. Inläst ur Piratförlaget, 2007 av Anders Palm. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Fjärde spänningsromanen om journalisten Micke Norell. Handlingen utspelar sig i finansmiljö där Micke och hans polare startar ett företag med vilket de planerar att revolutionera nätpokermarknaden. Det går bra, samtidigt som den dubbelmördare som en gång försökt skjuta Micke Norell och hans son Simon, har avtjänat sitt straff. Han planerar en annan framtid för Micke och hans familj.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

De mänskliga rättigheternas väg

av Ove Bring. Inläst ur Atlantis, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 37 tim., 43 min..

De mänskliga rättigheternas utveckling genom historien, från det forntida Orienten via antikens Grekland och Rom till upplysningen och liberalismen i Västerlandet, samt vidare in i vår egen tid med FN-dokument, internationella domstolar och frivilligorganisationer. En resa görs också genom den politiska idéhistorien och delvis också genom skönlitteraturens värld då människorättsliga värderingar förmedlats.

Barbarernas leende

av Per-Erik Nilsson. Inläst ur Carlsson, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 13 min..

Förf., doktorand i religionshistoria, diskuterar framför allt den amerikanska tv-serien "24" och dess nykonservativa politiska tendens i ljuset av efterdyningarna av 11/9. Det handlar om könsroller, skildringen av "arabmuslimer" och legitimeringen av tortyr vid förhör av terrormisstänkta. I sista kapitlet kritiseras Bushadministrationens "globalparanoida preventiva krigföring för att försäkra amerikansk hegemoni".

Religion

Vägledning

av Anna Berg. Inläst ur Sann anda, 2008 av Anna Westberg. Talboken omfattar D. 1: 1 tim., 36 min. : mono.

Del 1 i en serie böcker med andlig vägledning av Anna Berg, som anser sig vara ett språkrör för Jesus Kristus, här kallad Jesus Kristus Sananda, och som dikterat boken för henne. Från sin position i den andliga världen ger Jesus Kristus Sananda vägledning till dagens människor. Det handlar om hur vi ska leva och hur vi ska utveckla oss andligt så att vi kan möta de stora förändringar som väntar.

Vägledning

av Anna Berg. Inläst ur Sann anda, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar D. 2/3: 3 tim., 25 min. : mono.

Del 2 och 3 av Anna Bergs andliga vägledning, inspirerad av de budskap hon anser sig ha fått från andevärlden och Jesus Kristus Sananda. I del 2 berättar förf. om de stora förändringar som kommer att ske på jorden. Här får vi råd om hur vi ska hantera kriser och förändringar. I del 3 ger förf. råd om hur vi ska hantera relationerna i vårt liv, hur vi ska kompromissa och lösa konflikter.

Guds vilja för dig och församlingen

av Gunnar Bergling. Inläst ur Boklövet, cop. 2006 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 2 tim., 53 min..

Skrift för den som vill få hjälp med att bygga en ny församling, vill förnya en gammal eller vill lära sig de viktigaste principerna för församlingsbygge. Den är, enligt förf., också till för dig som vill finna och förstå Guds vilja med ditt liv och med Guds församling. G.B., 1944- , pastor och grundare av den fria församlingen Arken i Kungsängen 1986.

Guide i hopp & tro

av Gunnar Bergling. Inläst ur Boklövet, cop. 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 4 tim..

G.B., 1944- , har arbetat som pastor i över 30 år. 1986 grundade han församlingen Arken i Kungsängen, en församling som ständigt växer. Här skriver han om hopp och tro, två av de viktigaste begreppen i en kristens liv och beskriver ingående de båda begreppen ur olika synvinklar och hur de är sammankopplade med varandra. Utan hopp kan ingen tro komma och utan tro finns inget hopp.

Det upplysta ögat

av Sebastian P. Brock. Inläst ur Anastasis, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 6 tim., 46 min..

Efraim syriern, ca 306-373, levde under den odelade kyrkans tid. Han vördas som helgon inom stora delar av kristenheten, men särskilt bland assyrier/syrianer. I katolska kyrkan har han status som kyrkolärare. De viktigaste arbetena av Efraim är hans lyriska lärohymner, speciellt hymnerna mot kättare där han försvarar Kristi mänskliga och gudomliga natur, som konciliet i Nicea 325 fastslagit.

Sex nyanser av Gud

av Leif Carlsson. Inläst ur Libris, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 51 min..

Gamla testamentets våldsskildringar får många bibelläsare att reagera. Vi längtar efter en gudsbild full av kärlek och tolerans. Här får man möta människor i Gamla testamentet som brottas med sig själva och en Gud som är svårförstådd. Sex livsberättelser visar olika uppfattningar om Gud - och ställer frågor: Vilka är vi själva egentligen? Vad är en människa? Hur kan man förstå Gud? L.C., pastor i Svenska Missionskyrkan.

Memoarer

av Ulf Ekman. Inläst ur Livets ord, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar D. 1: 7 tim., 57 min. : mono..

I denna första del av sin självbiografi skriver U.E. om barn- och tonårstiden i Göteborg, studietiden, åren som studentpräst i Uppsala och om de händelser som leder fram till bildandet av frikyrkan Livets Ord. Han berättar också om de influenser och erfarenheter som format den unge studenten inför det oväntade livsval och de uppgifter som skulle komma.

William J. Seymour och väckelsen på Azusa Street

av Henrik Engholm. Inläst ur Keryx, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 12 tim., 28 min..

Pingstväckelsens genombrott i USA började på Azusa Street i Los Angeles 1906. Dess förste ledare var William J. Seymour, 1870-1922, som var son till frigivna slavar och uppväxt i Louisiana i den amerikanska södern. Förf. sätter på ett förtjänstfullt sätt in Azusa Street-väckelsen i ett historiskt och teologiskt sammanhang något som ger framställningen akademisk tyngd på samtidigt som den är en medryckande berättelse.

Vad angår Jesus mig?

av Michael Green. Inläst ur Helgelseförbundet, 1986 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 2 tim., 40 min..

M.G., 1930- , präst i Anglikanska kyrkan i England, har skrivit mer än 50 böcker i teologiska ämnen. Här utgår han ifrån att de flesta människor inte bryr sig om annat än sitt eget väl och ve. I tretton kapitel polemiserar han mot denna inställning samtidigt som han argumenterar för att Jesus angår människorna.

John Henry Newman

av Brian Martin. Inläst ur Artos, 2011 av Anders Palm. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

J.H.N., 1801-1890, brittisk kyrkoman, teolog, författare och kardinal, har fått förnyad aktualitet genom påvens saligförklaring 2010. Newmans konversion till katolska kyrkan 1845 vållade stor upprördhet, men respekterades med tiden i alla läger. Hans författarskap förde det teologiska tänkandet in i nutiden och visade förenlighet med både förnuft, vetenskap och bildning.

Tag plats! dörrarna stängs

av Emanuel Minos. Inläst ur Gospel Media, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 20 min..

E.M. föddes i dåvarande belgiska Kongo 1925, adopterades av en norsk missionärsfamilj och kom till Norge 1930. Sedan barnaåren har han varit predikant och fört vidare pingstarvet. Här berättar han bl.a. om sina erfarenheter från norska motståndsrörelsen och drar paralleller till dagens samhälle. Vidare betonar han det kristna arvets betydelse för Norden samt uppmanar till medmänsklighet och kärlek till nästan.

Filosofi och psykologi

Kärlek och rädsla

av Tommy P. A. Larsson. Inläst ur Bombadil Publishing, 2010 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 6 tim., 54 min..

Vill du skapa förändringar? Vad styr ditt liv - kärlek eller rädsla? Tommy P.A. Larsson, livsstilscoach, förändrade sin egen inställning till livet under en period av sjukdom, och arbetar sedan dess som personlig coach med egen mottagning. Boken syfte är att ge dig motivation, inspiration och praktiska verktyg att skapa det liv du vill ha. Tyngdpunkten ligger på det du kan påverka i ditt eget liv idag.

En psykolog läser Bibeln

av Erik Petrén. Inläst ur Diakonistyrelsen, 1966 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

Har modern människokunskap och en efter Bibeln orienterad kristendom något att säga varandra? Representerar de inte skilda världar? Nej, menar E.P., 1919 -, lektor i psykologi, lekman i svenska kyrkan och mångårig redaktör för Svensk pastoraltidskrift. Han hävdar att Bibeln och psykologin inte bara sysslar med samma ämne, människan, utan också i långa stycken säger samma saker även om de uttrycker sig på olika sätt.

Följ själens kompass

av Lynn A. Robinson. Inläst ur Energica, 2004 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

Intuition är förmågan att direkt ta ställning i en viss fråga, utan att ha tillgång till alla fakta. Enligt förf. har alla människor en intuitiv förmåga, som bör tolkas som vägledning från en andlig verklighet. Läsaren leds in in på en resa vars mål är att återupptäcka intuitionen, och därmed livets mål och mening. Varje kapitel innehåller motiverande citat, intuitionsövningar och tankeväckande frågor.

Uppfostran och undervisning

Barn som väcker funderingar

av Gunilla Gerland. Inläst ur Pavus utbildning, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim., 11 min..

Förf:na är utbildare respektive logoped, bägge med inriktning mot autismspektrumtillstånd. I förskolan finns barn, ibland med en diagnos, oftare utan, som väcker funderingar. Det kan vara barn som inte riktigt fungerar i samspelet, som verkar ha ett annorlunda sätt att förstå. Här visas hur pedagoger med kännedom om autismspektrumtillstånd och ADHD kan tolka barnens beteende och hjälpa dem utvecklas.

Dramaresan

av Magdalena Granholm. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 1 tim., 54 min..

Förf. är dramapedagog. Här ges redskap att arbeta med livskunskap i förskolan. I varje kapitel leder en saga barnen in i en dramaresa där de, guidade av pedagogen, ställs inför olika problem som de får lösa med hjälp av lek, fantasi och olika dramaövningar. Steg för steg beskrivs hur dramaleken kan förberedas och genomföras.

Skolor av sten

av Greg Mortenson. Inläst ur Marcus, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 12 tim., 36 min..

Efter ett möte med ryttare från det nordöstra hörnet av Afghanistan beslutade G.M. att bygga en skola för flickor på Pamirs högplatå i Himalaya, världens tak. Det blir en hård kamp mot kvinnoförtryck, mullor och fatwor. Uppdraget för rakt in i de karga bergstrakter där talibanmilisen erbjuder kallblodigt och hänsynslöst motstånd. Här berättar G.M. om sitt farliga arbete för afghanska flickors utbildning.

Medan mandarinerna mognar

av Birger Norman. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1957 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 22 min..

B.N., 1914-1995, var en av de sista verkliga folkbildarna och deltog livligt i den kultur- och socialpolitiska debatt där han hade en speciell ställning som diktare inom arbetarrörelsen. Samling med kritiska artiklar, ofta riktade mot inskränkta politiker och socialdemokratisk idétorka likaväl som mot socialliberalismens "skumgummi" och nykonservatismens "helikopterburna förkunnelse av oändligt tvättbar orlon".

Från Vygotskij till lärande samtal

av Petri Partanen. Inläst ur Stockholm : Bonnier utbildning, cop. 2009 (tr. 2009) av Jens Jacobson. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

Den ryske pedagogen Lev Vygotskij 1896-1934, betonade samspelet i lärandet, betydelsen för elevens utveckling att kunna lära sig tillsammans med andra och betydelsen av lärandemiljön och de pedagogiska verktygen. Enligt Vygotskij ska läraren kunna leda barnet in i nästa utvecklingssteg och förstå skillnader i elevers lärande. Här beskrivs konkret och praktiskt lärande samtal med elever. P.P., leg. psykolog.

Språkvetenskap

Svenska ord från forntid till nutid

av Rune Persson. Inläst ur Recito, 2011 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 14 tim., 8 min..

Det svenska språket är vår käraste arvedel. Men det språk som våra förfäder talade har under årens lopp berikats utifrån genom kontakter med andra folk och kulturer. I denna kulturhistoriska framställning och språkvetenskapliga studie berättar förf. om när och hur detta skett. Med utgångspunkt i vårt germanska arv beskrivs de fem viktigaste tillflödena till vårt ordförråd: latinet, grekiskan, tyskan, franskan och engelskan.

Litteraturvetenskap

Gör inga dumheter medan jag är död!

av Per Ahlmark. Inläst ur Atlantis, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 17 tim., 8 min..

Memoar av P.A., 1939- , om hans liv, politik och strider, om bokskrivandet, kriserna och sjukdomarna. Boken ger nya avslöjanden om den första valsegern mot socialdemokratin 1976 och dragkampen om kärnkraften - samt om avhoppet till diktvärlden och Filmhuset. Öppen skildring av förälskelser och självmord, frän uppgörelse med Palmes utrikespolitik och drift med Bohmans "hovrulla" ger hittills okända bilder av en passionerad socialliberal.

Kriminallitteratur

av Kerstin Bergman. Inläst ur Studentlitteratur, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 17 tim., 2 min..

Bred introduktion till deckargenren. Författarna, litteraturvetare, skildrar genrens utveckling och dess subgenrer - pusseldeckaren, den hårdkokta deckaren, polisromanen, thrillern och barn- och ungdomsdeckaren. Särskilt utrymme ägnas åt den svenska deckaren. Även om deckaren utifrån frågor som samhällskritik, genus, vetenskap och andra media. Främst för universitetsstudier, men även för den deckarintresserade.

I Jean Hillikers skugga

av James Ellroy. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

James Ellroys mamma, Jean Hilliker, mördades 1958, när Ellroy bara var tio år, och brottet klarades aldrig upp. Vid tiden för mordet var mor och son osams och han önskade livet ur henne. Sedan dess har han hela sitt liv tvingats leva med skuldkänslor, något som även påverkat alla förhållanden med kvinnor. Här berättar han om sin splittrade barndom, struliga tonårstid, sina nervösa sammanbrott och sitt skrivande.

Varför får Heidenstam inte vara den han är?

av Per I. Gedin. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Gunnar Johnson. Talboken omfattar 2 tim., 10 min..

Verner von Heidenstam var, från debuten 1888 till sin död 1940, en av Sveriges mest uppburna diktare. Numera är han kanske den minst lästa av alla nittiotalsförfattare. Forskningen ger ofta en negativ bild av honom; hans moral och hans ideologi. Han kallas reaktionär, nationalist och kvinnofientlig. P.I.G. vill i denna filippik - stridsskrift - visa hur misstolkningar uppstått och att H. var en ovanligt fri författare.

Selma, Anna och Elise

av Selma Lagerlöf. Inläst ur Litorina, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar D. 2: 25 tim., 45 min..

Under åren 1885-1895 arbetade S.L. som lärare på en skola i Landskrona, och hon fick då många vänner, bl.a. kollegan Anna Oom, och bankkamreren Elise Malmros. S.L. brevväxlade hela livet med dessa vänner. Den digra brevsamlingen finns numera på Kungl. Biblioteket, och där har konst- och litteraturvetaren Lena Carlsson skrivit av hela korrespondensen. Denna del 2 av sammanlagt 2 delar omfattar breven från åren 1914-1937.

Sanningens minut

av Lasse Strömstedt. Inläst ur Hammarström & Åberg, 1984 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 33 min..

Del 3 i serien inledd med Gå i fängelse! Förf., f.d. fånge och f.d. narkoman, berättar livfullt och uppriktigt om sitt laglydiga liv i frihet efter frigivningen från fängelset 1971 fram t.o.m. 1977. Han hävdar att dåliga uppväxtförhållanden inte alltid orsakar kriminalitet och knarkmissbruk samt understryker att var och en personligen är ansvarig för sin livsföring.

Dagar av dimma, dagar av sol

av Birger Thureson. Inläst ur Marcus, 2009 av John Sundin. Talboken omfattar 4 tim., 6 min..

B.T., författare och ledarskribent på tidningen Dagen, berättar här om hur livet skakas om av att få en cancerdiagnos med påföljande undersökningar, provtagningar, behandlingar och efterkontroller - och vad detta för med sig av oro och tankar. Samtidigt som det nya livsinnehållet ska tas i bruk pågår parallellt yrkesarbetet och samvaron med familjen. Det som hjälper upp är också förf:s osvikliga gudstro.

Wår lärda skalde-fru

Inläst ur Skåneförlaget, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 40 tim., 31 min..

Sophia Elisabet Brenner, 1659-1730, kallad den svenska Sapho, var under stormaktstiden en känd poet även ute i Europa. Mest känd blev hon för sin tillfällighetspoesi, en genre som fångade upp resonemang om tidens stora frågor, t.ex. kvinnans ställning i samhället. Hon har kallats den första feministen i Sverige. I denna bok, frukten av ett symposium i Lund 2009, ges en mångsidig belysning av denna begåvade personlighet.

Konst, musik, teater och film

Djävulspakten

av Carina Burman. Inläst ur Bonnier, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 22 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Gösta Ekman, 1890-1938, var sin tids störste skådespelare - ständigt i strålkastarljuset och på tidningarnas förstasidor. Han var en superstjärna som förvandlade banala kärlekskomedier till stor teaterkonst. Han älskade och älskades av män och kvinnor, både för sin androgyna skönhet och för sitt omutliga konstnärskap. Men han betalade ett högt pris, där både familj och hälsa offrades. Gedigen och heltäckande biografi.

Raka rör

av Peter Dahlqvist. Inläst ur Kira, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 15 tim., 19 min..

Kal P. Dal, 1949-85. Under några fartfyllda och intensiva år i slutet av 1970-talet var Kalle Ljunggren från Arlöv och hans rockband kungar i folkparkerna. Första plattan, Till mossan, sålde i 100.000 exemplar. Med rak, enkel rock'n roll, stor aptit på livet och högt tempo fick man raggare och punkare att dansa sida vid sida under konserterna medan hit-låtar som Blåa sko', Jonnie och Brunt socker avlöste varandra.

Dalby kyrka

Inläst ur Historiska media, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Dalby kyrka är en av Skandinaviens äldsta stenkyrkor. I mitten av 1000-talet blev Dalby biskopssäte och det uppfördes ett palats. Det revs under medeltiden. Idag står endast halva kyrkan och några klosterbyggnader kvar. I den här jubileumsboken får gamla arkeologiska fynd nya tolkningar och man ger en bild av den väldiga kyrkan, kungens slott och av människorna som en gång bodde på platsen.

Jag Carl Larsson

av Per I. Gedin. Inläst ur Bonnier, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 24 tim., 28 min..

Det är den självmedvetne konstnären och komplicerade människan som är utgångspunkt för denna gedigna biografi om Carl Larsson, 1853-1919. Förf. ger en till stora delar ny bild av den populäre konstnären, vars omtyckta akvareller från hemmet i Sundborn, också tjänat som skydd mot inre svärta. Här skildras ungdomsårens radikalism och strider, det lyckliga äktenskapet med Karin, 1890-talets kulturliv och de sena årens grubbel.

Rostat bröd och andra tankar om livet

av Teri Hatcher. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 9 tim., 29 min..

Självbiografi av Teri Hatcher, känd TV-skådespelerska. Hon berättar om sin uppväxt med en sträng och fordrande mor som förorsakade dåligt självförtroende och mindervärdeskomplex. I 40-årsåldern började Teri bearbeta sina personliga problem och här får man följa hennes försök att finna nya livsmål. Många läsare kan nog känna igen sig själva i Teris vingliga livsresa mot lyckan.

Månen är en ballong

av David Niven. Inläst ur Bergh, 1976 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 13 tim., 54 min..

Skådespelaren, sportsmannen och humoristen D.N.:s, 1910-1983, självbiografi. Skolåren i England, militärtjänstgöringen, upplevelserna under 2:a världskriget hör till det han behandlar mer utförligt. Intressantast är avsnitten om Hollywoodåren 1935-1960.

Access all areas

av Anders Tengner. Inläst ur Norstedt, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Under 1980-talet var hårdrockarna kungar. Och mitt ibland dem fanns musikjournalisten Anders Tengner. Han introducerade hårdrock i svensk tv och radio, arbetade under 25 år på tidningen Okej och intervjuade alla stjärnor. Här beskrivs möten med giganter som Kiss, Deep Purple, Metallica, Guns N' Roses, Iron Maiden, Ozzy Osbourne m.fl. Det är en värld späckad med sex, droger och rock'n'roll. För alla som älskar hårdrock.

Den jag ser på älskar jag

av Louise Tillberg. Inläst ur Morgongåva, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 3 tim., 28 min..

Konstnären och författaren L.T. förstod tidigt att hennes farmor, Hedvig Sjöberg, bar på en stor hemlighet. Men hon fick aldrig reda på vad den bestod i. Med hjälp av egna minnesbilder, intervjuer, brev och olika dokument lägger hon ett pussel och försöker lösa farmoderns gåta. Spåren leder henne till regissören Ingmar Bergman. Var Hedvig Bergmans biologiska moder? Många frågetecken återstår och gåtan lär aldrig få något svar.

Historia

Var Hitler en demon?

av Barbro Eberan. Inläst ur B. Carlsson, 2011 av Anna Westberg. Talboken omfattar 14 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

Förf., mångårig rapportör om tyskt samhälle och politik, fortsätter diskussionen från "Vi är inte färdiga med Hitler än" som utkom 2002 och där den tyska skuldfrågan behandlas. I krönikans form skildrar hon tiden från första världskriget fram till återföreningen av de båda tyska staterna - och ställer frågan varför just Hitler som person fortfarande spelar en så central roll i vårt kollektiva minne.

Tyskar och allierade i Sverige

av Lars Gyllenhaal. Inläst ur Fischer & Co, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Det är väl känt att tyska trupper färdades med tåg genom Sverige under andra världskriget. Under åren 1940-1944 hade Tyskland militära förråd i Luleå kommun, men under krigets slutskede fanns också amerikansk militär i landet. Här redogör förf. för de krigförande parternas verksamhet i Norrland under krigsåren. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

På väg till presidenten

av Stig Holmqvist. Inläst ur Carlsson, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 16 tim., 50 min..

Den svenske dokumentärfilmaren och författaren S.H., 1942- , har under många år bott och arbetat i Afrika. Här berättar han om sina egna upplevelser på denna kontinent mot bakgrund av det politiska skeendet i regionen. Under många år planerade förf. att besöka Julius Nyerere, Tanzanias förste president. Det besöket blev aldrig av, men däremot mötte han bl.a. Ugandas tidigare ledare Idi Amin och Zimbabwes president Robert Mugabe.

Den dolda alliansen

av Mikael Holmström. Inläst ur Atlantis, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 28 tim., 24 min..

Svenska politiker har hävdat att Sverige under det kalla krigets tid tid tillämpade alliansfrihet i fredstid, syftande till neutralitet i krig. Men i verkligheten samarbetade Sverige med NATO-länderna. Här avslöjas det militära samarbetet med NATO-grannarna Danmark och Norge. I boken besvaras också kärnfrågan: Vad visste politikerna? Skildringen bygger på intervjuer med 140 politiker, officerare och diplomater.

Kinas historia

av Hans Hägerdal. Inläst ur Historiska media, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 23 tim., 55 min..

Välskriven och lättläst översikt över Kinas historia, med fokus på den moderna historien, sammanställd av H.H., lektor vid Växjö universitet. Förf. redogör för det asiatiska jättelandets historia, från de äldsta kinesiska civilisationerna till början av 2000-talet då Kina blivit en auktoritär stat med starka marknadsekonomiska inslag. Läsaren får också perspektiv på den kulturella och intellektuella utvecklingen.

Ayatollornas Iran på offensiven

av Per Jönsson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Ayatollaregimen i Iran har på senare tid stärkts i sin strävan efter globalt inflytande. Upproren i arabvärlden har lett till förbättrade relationer med Egypten efter Mubaraks fall. Shiamuslimerna i Teheran har även gynnats av att upproren till stor del drabbat sunnimuslimska regimer, lojala med rivalen Saudiarabien och ärkefienden USA. En fördel för Iran är även att fienderna Saddam Hussein och talibanerna drivits bort från makten.

Vilda Västern

av Robin May. Inläst ur Hamlyn/Seelig, cop. 1978 (tr. 1986) av Jan Setréus. Talboken omfattar 7 tim., 42 min..

Flera generationer av svenskar har växt upp med bilden av Vilda västern som en rövarromantisk och färgstark miljö med indianöverfall, tågrån och revolverdueller. Här presenteras verklighetens Vilda västern, tiden 1865 till 1900, som inte var fullt så tilltalande och romantisk. Boken inleds med ett avsnitt om bakgrunden till denna epok i USA:s historia. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Forna dagars Sverige

av Gustaf Näsström. Inläst ur Bonnier, 1962 av Eva Sigrand. Talboken omfattar D. 3: 11 tim., 22 min. : mono.

Del 3 i ett historiskt bildverk om Sveriges kulturhistoria, sammanställt av Gustaf Näsström, svensk journalist och kulturhistoriker. Denna del behandlar Frihetstiden och Gustavianska tiden, från 1718 till ca 1809. Den tryckta boken innehåller ca 350 bilder med ledsagande och sammanbindande text där förf. med stor inlevelse skildrar kultur, religion och samhällsliv under seklernas gång.

Forna dagars Sverige

av Gustaf Näsström. Inläst ur Bonnier, 1955 av Eva Sigrand. Talboken omfattar D. [1]: 12 tim., 5 min. : mono.

Del 1 i ett historiskt bildverk om Sveriges kulturhistoria, sammanställt av Gustaf Näsström, svensk journalist och kulturhistoriker. Denna del behandlar Sveriges forntid och medeltid, fram till 1520, när Gustav Vasa tog makten i Sverige. Den tryckta boken innehåller ca 375 bilder med ledsagande och sammanbindande text där förf. med stor inlevelse skildrar kultur, religion och samhällsliv under seklernas gång.

Forna dagars Sverige

av Gustaf Näsström. Inläst ur Bonnier, 1948 av Eva Sigrand. Talboken omfattar D. 2: 11 tim., 27 min. : mono.

Del 2 i ett historiskt bildverk om Sveriges kulturhistoria, sammanställt av Gustaf Näsström, svensk journalist och kulturhistoriker. Denna del behandlar Vasatiden och Karolinska tiden, från 1520-talet till 1718. Den tryckta boken innehåller ca 360 bilder med ledsagande och sammanbindande text där förf. med stor inlevelse skildrar kultur, religion och samhällsliv under seklernas gång.

Revolutionen på 4.000 meters höjd

av Leandro Schclarek Mulinari. Inläst ur Murbruk, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

År 2005 vann fackföreningskämpen Evo Morales presidentvalet i Bolivia. E.M. tillhör ursprungsfolket aymara, och med E.M. vid makten lanserades ett nytt politiskt program, med målsättningen att avskaffa den rasism som länge präglat landet. Journalisten L.S.M. redogör här för landets utveckling sedan 2005. Han analyserar också det nya bolivianska samhälle som utvecklas efter 2005, med dess möjligheter och begränsningar.

Terror och dröm

av Karl Schlögel. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 56 tim., 21 min..

År 1937 stod Josef Stalin, 1879-1953, på höjden av sitt maktherravälde där politiska opponenter likviderades efter skådeprocesser byggda på fabricerade anklagelser. Samtidigt uppfördes gigantiska byggnadsverk och folkmassorna förfördes med flyghjältar och storslagna sportevenemang. Den tyske historikern W.S. ger här en grundlig skildring av Stalins skräckvälde, en tid av terror och framtidsdrömmar, under slutet av 1930-talet.

Sveriges historia

Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Westberg. Talboken omfattar 1600-1721: 38 tim., 2 min. : mono; 592 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 4 i ett omfattande verk om Sveriges historia. I denna del skildras Sveriges korta stormaktstid och dess fall. Hur var det möjligt för en statsbildning i Europas periferi att bli en europeisk stormakt, och varför fick stormaktstiden ett så abrupt slut? Och hur levde vanliga bönder och borgare, män och kvinnor i skuggan av krigen? Förf. är professor i nordisk historia i Åbo.

Biografi med genealogi

I Hilmas fotspår

av Göran Dave. Inläst ur Books-on-demand, cop. 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Hilma Svedal föddes 1870 på Syd Hälsö utanför Strömstad. Liksom var fjärde svensk utvandrade även hon till Amerika. Efter fyra år i New York drog hon vidare västerut och hamnade i Alaska under perioden för den stora guldruschen till Klondike, Nome och andra platser. Senare återvände Hilma till Sverige och byggde upp sitt eget Alaska på Nord Långö utanför Strömstad där det blev ett välbesökt utflyktsmål som finns kvar än idag.

Morjärvmannen och Säpo

av Karin Eriksson. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2011. Talboken omfattar 12 tim., 47 min..

Hösten 1976 greps en 56-årig man i Morjärv, anklagad för att vara rysk spion. Fallet fick stor uppmärksamhet i media och jämförelser med spionen Wennerström var vanliga. Under en tid med världsfred och ständig tillväxt i folkhemmet, bedrev Säpo sitt eget kalla krig, i detta fall mot en fredlig medborgare, Sanfrid Eriksson. Även om hur hans fru efter 32 år och hot om EU-domstol fick Säpo att öppna arkivet om maken.

Custers sista strid

av Tommy Eriksson. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Westberg. Talboken omfattar 26 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

George Armstrong Custer föddes 1839 i Ohio. Han utexaminerades från West Point 1861 som sämst i klassen. Men han var en lysande ryttare och sabelfäktare och hade en taktisk begåvning och redan 1863 befordrades han från kapten till brigadgeneral. En het sommardag 1876 möter han dock sin överman, lakotahövdingen Sitting Bull, i striden vid Little Big Horn River i Montana.

Ett gott liv

av Ann Heberlein. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 52 min..

A.H., teologie doktor i etik, utvecklar tankar från sina tidigare böcker Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva och En liten bok om ondska. Reflektioner vävs samman med filosofiska resonemang kring begrepp som godhet, ondska, kärlek, altruism, och vad som är sjukt och friskt. Tänkvärd uppgörelse med vår samtid med dess statusjakt, krav på inre lycka och synlig framgång. Personligt om den tid vi lever i och om att förklaras frisk av sin psykiater.

Bobby och Jackie

av C. David Heymann. Inläst ur Forum, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Efter mordet på John F. Kennedy 1963 riktades hela världens intresse mot den sörjande änkan Jackie. Inom familjen sökte hon tröst hos Johns bror Bobby. De inledde ett passionerat kärleksförhållande som varade i närmare fyra år. Trots att Bobby var gift och hade många barn valde omgivningen att titta åt ett annat håll. Deras förhållande fick ett abrupt slut när Bobby mördades 1968. Närgången skildring av en hemlig förbindelse.

Vägen till politisk hemlöshet

av Börje Hörnlund. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

B.H., f. 1935 i Nordmaling i Västerbotten, har varit aktiv i Centerpartiet i över 50 år. Han har en lång civil karriär - från skogshuggare till skogsmästare - och som politiker har han varit både riksdagsman och statsråd och därefter landshövding i Västernorrlands län. Hans memoarer innehåller bl.a. en hård uppgörelse med nutida profiler i Centerpartiets ledning som Maud Olofsson, Fredrick Federley och Andreas Carlgren.

Oprah

av Kitty Kelley. Inläst ur Forum, 2011 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 34 tim., 52 min..

Oprah Winfrey är en av vår tids mäktigaste tv-personer och hennes show räknas med sina 4500 sändningar under 25 års tid som kanske tv-historiens viktigaste program. Oprahs specialitet har varit att få gästerna att avslöja sina innersta hemligheter. Men vem är Oprah egentligen? Stämmer det att hon utsattes för sexuella övergrepp som barn - och är hon och väninnan Gayle King ett lesbiskt par? K.K., förf. till kändisbiografier.

Ulrich Herz

av Gösta Larsson. Inläst ur G. Larsson, 2001 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 4 tim., 24 min. $bc.

Vänbok till Ulrich Herz, 1913-2001, folkbildare, journalist och fredskämpe. Förf. tecknar ett porträtt av Herz, som flydde från Tyskland till Sverige 1934. På 1930- och 1940-talet blev Herz trakasserad även i Sverige, p.g.a. sin pacifistiska övertygelse. Tyngdpunkten ligger på Herz' verksamhet som folkbildare, journalist och fredkämpe. En omfattande bibliografi över Herz' författarskap avslutar boken.

I skuggan av ett företag

av Mildred von Platen. Inläst ur Bladh by Bladh, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Förf. är dotter till den svenske industrimannen Axel Ax:son Johnson, 1876-1958, huvudägare i Johnsonkoncernen. Till koncernen hörde också Avesta jernverk som fadern ledde under många år. Mildred von Platen berättar här om sin uppväxt i den förmögna familjen på Avesta herrgård. Med humor, kärlek och en viss kritik skildrar förf. ett liv där företagen alltid självklart stod i centrum.

Ryssen kommer

av Bosse Schön. Inläst ur Bosse Schön, 2009 (tr. 2010) av Jens Jacobson. Talboken omfattar 15 tim..

Under kalla krigets rustade Europa och Sverige för kärnvapenkrig. Svenska hushåll fick överlevnadsguiden Om kriget kommer. Nato organiserade gerillarörelser under namnet "Stay behind" i Europa samtidigt som svenska försvaret utnyttjade svenska SS-soldaters erfarenheter under kriget mot ryssarna. Här ingår broschyren "Om kriget kommer" samt nazisten Gösta Borgs bok "Det röda massanfallet" från 1951 i sin helhet. Förord av B. S..

Geografi

Västergötland

av Björn Gidstam. Inläst ur Norstedt, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 14 tim., 19 min..

Dokumentation av det gamla kulturlandskapet Västergötland, ett av våra mest intressanta landskap. Tonvikten är lagd på miljöer som idag är på väg att försvinna. Här presenteras slingrande grusvägar, gamla hus, ljusa ängar och hagar, bönder plöjande med hästar och en vild natur. Även möten med berättande västgötar delges liksom historiska tillbakablickar. Den tryckta boken är rikt illustrerad av konstnären Björn Gidstam.

Upplev Sveriges historia

av Dick Harrison. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 12 tim., 1 min..

Handbok till svenska kulturminnen, avsedd för resenärer som på ort och ställe vill bekanta sig med fornminnen, kyrkor, slott och herresäten m.m. Den lättlästa boken inleds med sevärdheter i södra Sverige, och rundresan fortsätter sedan med besöksmål längre norrut i landet. Sammanlagt presenteras ca 130 mer eller mindre kända fornminnesplatser och kulturminnen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Norrbotten

Inläst ur Norrbottens hembygdsförbund, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 2010: 15 tim., 35 min. : mono.

Årsboken Norrbotten 2010 har temat bebyggelsehistoria. Ur många olika perspektiv skildras utvecklingen av bebyggelsen i länet. Artiklarna beskriver också hur genomtänkt stadsplanering och god byggnadsvård bidrar till att skapa trivsamma boendemiljöer. Även länets värdefulla kulturmiljöer, militära byggnader, samiskt byggnadsskick, tornedalska byggnadsminnen och ny industriell bebyggelse skildras.

På andra sidan järnvägen

av Amelie Tham. Inläst ur Byrån, 2001 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 48 min..

Här berättas historien om arbetarbefolkningen i Saltsjöbaden väster om Stockholm, från 1890-talet och några decennier framåt. Knut Wallenbergs storslagna samhällsprojekt krävde arbetare och hantverkare i stora skaror. Den lokala historien sträcker sig från borgerlighetens praktfulla villor till stora arbetarfamiljer som trängs i ett rum och kök. Den tryckta boken är illustrerad.

Samhälls- och rättsvetenskap

Framtidens arbete och liv

av Åke E. Andersson. Inläst ur Natur och kultur, 1997 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 21 tim., 35 min..

Brett upplagd analys av de krafter som i historisk tid format människors och länders öden samt vad som styr utvecklingen mot ett mångteknologiskt och mångkulturellt samhälle. Läsaren möter synpunkter på allt från matematik och musik till livsmedelsförsörjning och sjukvård. Även visioner om framtiden där kreativitet är ett nyckelbegrepp.

Kajen i Ouistreham

av Florence Aubenas. Inläst ur Grate, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

F.A., journalist, begav sig i finanskrisens skugga 2009 till en fransk stad, som hon saknade band till, för att anonymt söka jobb. Hon hyrde ett rum och behöll sin identitet, sitt namn och sina papper och anmälde sig som arbetslös med studentexamen som enda merit. Den dag som experimentet lyckades, d.v.s. att hon erbjöds en fast anställning, satte hon stopp. Här berättar hon om vägen dit, en process på nästan sex månader.

Varför krig?

av Albert Einstein. Inläst ur Bazar, 2003 av David Zetterstad. Talboken omfattar H1 tim., 24 min..

"Det har aldrig funnits ett bra krig eller en dålig fred". Einstein använder dessa ord av Benjamin Franklin som utgångspunkt i sitt brev, För en militant pacifism, till Freud och ställer sig frågan: Varför krig? Freud försöker i sitt brev besvara hans fråga, bl.a. genom att anknyta till sin drömteori. Isaac Asimovs essä, Den goda jorden dör, avslutar boken som är en av pacifismens grundläggande texter.

Maffia på export

av Francesco Forgione. Inläst ur Historiska media, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 36 min..

Cosa Nostra, 'ndranghetan och camorran är de tre mäktigaste italienska maffiaorganisationerna, med en årlig omsättning på 130 miljarder euro. Förf., tidigare ledare för den italienska antimaffiakommissionen, är väl förtrogen med den organiserade brottsligheten, och här kartlägger han brottsyndikatens globala utbredning - en hemlig och hänsynslös värld. Förord av Tomas Lappalainen.

Kuwaharas dass och andra lösningar på stora samhällsproblem

av Stefan Fölster. Inläst ur Samhällsförlaget, 2011 av Karin Benecke. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

Värdefulla uppfinningar som inte kan exploateras på en marknad får inte mycket uppmärksamhet. Här ger författarna exempel på intressanta lösningar på gamla välkända problem - som hur man sänker olyckstalen genom att ta bort trafikskyltar och genom att bygga rondeller. Boken innehåller många exempel på intressanta uppfinningar som förändrat vår värld och förbättrat vårt dagliga liv.

Happy, happy

Inläst ur Atlas, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 4 tim., 4 min..

Att gifta sig är lycka och att skilja sig är olycka. Eller? Tio kvinnor skriver om glädjen som de menar också kan komma ur en skilsmässa. Bredvid sorgen finns lyckan, bakom smärtan njutningen och ovanför skulden flyger friheten. Om äventyrslängtan och frihetstörst; kärleksförklaringar och barndomsbekännelser. Berättelser med syfte att stärka alla som har skilt sig eller som planerar att göra det.

Ojämlikhetens nya geografi

av David Harvey. Inläst ur Atlas, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Vem har rätt till staden i en tid präglad av ökad ojämlikhet, gentrifiering och konkurrens städer emellan? Hur har nyliberalismen berett rum för kapitalismen genom att frånta människor deras boplatser? I boken analyserar förf., kulturgeograf, den globala kapitalismens nya rumslighet och den ojämlikhet den skapar. Han diskuterar hur vår kunskap om dessa processer kan bidra till att både stärka jämlikheten och förbättra miljön.

Krigare

av Johanne Hildebrandt. Inläst ur Forum, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 13 tim., 49 min..

I maj 2010 åkte 500 svenska soldater till Afghanistan för att "upprätthålla freden och stötta civilbefolkningen". Efter en utbildningsperiod i Sverige skickades de iväg till A. och hamnade bl.a. i strider, utsattes för överfall och tvingades hantera kidnappningar och vätebomber. Journalisten J.H. följde soldaterna från utbildningen till hemkomsten från det riskfyllda uppdraget i ett av världens fattigaste länder.

Klass

av Ulrika Holgersson. Inläst ur Studentlitteratur, 2011 av Anna Westberg. Talboken omfattar 11 tim., 17 min..

Lärobok och genomgång av de senare års debatt om klassbegreppet. Efter Berlinmurens fall och postmodernismens genomslag inom vetenskapen talades det om klassbegreppets kris eller rent av dess död. Till skillnad mot i Sverige fördes en livlig diskussion utomlands. På senare år har det dock blivit på modet igen att beskriva samhället i klasstermer, såväl i den offentliga debatten som inom litteratur och populärkultur.

Adoption

av Mary Juusela. Inläst ur Norstedt, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

Journalisten och författaren M.J. föddes i Indien, men växte upp som adoptivbarn i Sverige. Hon har intervjuat 29 adoptivfamiljer, tillsammans drygt 100 individer, som här berättar om hur de funnit sina roller i den nya familjesituationen. När familjerna öppnar dörren till sina liv får läsaren möta alla de band och förhållanden som gjort dem till familj - eller kanske varit hinder på vägen mot en djupare gemenskap.

En alldeles särskild familj

av Carolina Lindberg. Inläst ur Gothia, 2011 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

Som familjehem för barn och ungdomar med en funktionsnedsättning inom autismspektrum (AST) möter man många utmaningar. Boken hjälper till att undvika fallgroparna och att göra det så smidigt som möjligt för barnet med AST att landa i sitt nya hem. Här får man kunskap om själva funktionsnedsättningen, förståelse för den biologiska familjens historia samt tankar och idéer om hur man som familjehem bäst stöttar barnet.

Regeringsmakt och rättssäkerhet

av Torsten Nothin. Inläst ur Norstedt, 1953 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Debattskrift från 1953 med anknytning till då uppmärksammade rättsfall som Kejne- och Haijbyaffärerna m.fl. Förf., 1884-1972, ämbetsman och politiker, hörde under tre decennier till förgrundsgestalterna inom svensk politik och förvaltning och var bl.a. nära medarbetare till Hjalmar Branting. På 1920- och 1930-talen var han medlem av samtliga socialdemokratiska minoritetsregeringar.

Handbok i konservatism

av Stefan Olsson. Inläst ur Atlantis, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

Med valframgångar för de europeiska högerpartierna är det tydligt att konservatismen är framgångsrik både som social rörelse och som ideologi. Men gäller detta också för Sverige? Och vad innebär det i så fall att vara konservativ i ett modernt samhälle? I boken ger förf., statsvetare, sin syn på den moderna konservatismen och ger en lättillgänglig introduktion till det konservativa tänkandet.

Arbetssamhället

av Roland Paulsen. Inläst ur Gleerup, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 14 tim., 24 min..

Tack vare den teknologiska utvecklingen har behovet av arbete aldrig varit mindre än idag. Ändå arbetar vi mer än någonsin i mänsklighetens historia. I arbetssamhället är arbetet ett självändamål och som en följd av denna arbetsideologi har arbetet tömts på innehåll och mening. Bok ämnad att uppmuntra till kritisk reflektion kring arbetets historiska betydelse för samhälle och ekonomi. Förf. doktorand i sociologi.

Om hundra år

av Charles Richet. Inläst ur Bonnier, 1893 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

Förf., 1850-1935, var en fransk fysiolog, som tilldelades Nobelpriset i medicin 1913. Han var också en visionär som för drygt 100 år sedan gjorde uppmärksammade framtidsprognoser om världen kring år 2000. Han förutsåg både globaliseringen och dagens EU. En tidstypisk optimism kännetecknade hans prognoser, till exempel att Europa 100 år senare inte skulle ha upplevt något storkrig på många decennier. Boken utkom 1893.

När ordet blev fritt

av Thomas von Vegesack. Inläst ur Natur och kultur, 2003 av Eric LInderholm. Talboken omfattar 6 tim., 54 min..

Vägen till tryckfrihet, som vi uppfattar den, har varit lång. Gutenberg hade knappast några andra planer än att skapa en vacker bibelutgåva. Att han i själva verket funnit nyckeln till en fungerande demokrati låg utanför hans föreställningsvärld. Det skulle dröja åtskilliga sekel innan denna visshet etablerades. I boken skildrar förf. de olika etapperna i förloppet och han granskar även de många myter som omger begreppet tryckfrihet.

Teknik, industri och kommunikationer

Var är du?

av Katarina Bjärvall. Inläst ur Ordfront, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Granskning av människan och mobilen. Författaren beskriver mobiltelefonens historia och analyserar sedan dess betydelse som teknisk innovation, samhällsekonomisk motor, kommunikationsverktyg och sociologiskt fenomen. Hon undersöker även mobilens effekt på miljön och hur den påverkar människors existentiella villkor. Hon framför många kritiska synpunkter och frågar om mobilen har skapat frihet eller tvång.

Badskumt

av Katarina Johansson. Inläst ur Ordfront, 2011 av John Sundin. Talboken omfattar 10 tim., 49 min..

I Sverige såldes kosmetiska produkter för 12 miljarder kronor år 2009, och försäljningen ökar. Men hur påverkas vi människor av det ständigt ökande flödet av kemikalier på huden och i kroppen? Det visar sig då att vi färgar håret med miljöfarliga ämnen, använder parfymer som påverkar hormonsystemet och solkrämer som kan skada vårt DNA. Här redogör miljöjournalisten K.J. för de kemikalier som används i kosmetikaindustrin.

Med Nynäsbanan till Gotland

av Kenneth Landgren. Inläst ur Stockholm Nynäs järnvägs kamratförening, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 53 min..

Historisk genomgång av trafiken mellan Nynäshamn och Gotland. Grundligt redovisas färjebolagens historia, hamnarna i Nynäshamn och Visby, trafiken genom olika årtionden, järnvägarna på Gotland, turismens betydelse, posttransporter, godstrafik m.m. Innehåller även personliga berättelser av människor som varit involverade i trafiken genom åren. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Ekonomi och näringsväsen

SAS

av Richard Björnelid. Inläst ur Atlas, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 11 tim., 29 min..

Det är sent 1980-tal och det skandinaviska flygbolaget SAS är på topp. Jan Carlzon är en internationellt erkänd företagsledare och både han och SAS spås en lysande framtid. Ett par decennier senare är bolaget en hårsmån från konkurs. Tillgångar säljs för att hålla verksamheten flytande och statliga och privata ägare skjuter till 11 miljarder för att företaget ska överleva. Hur kunde det ske? Initierad och avslöjande reportagebok.

Den stora bankhärvan

av Carolina Neurath. Inläst ur Norstedt, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Historien om HQ Banks långa uppgång och tvära fall 2010 präglas av färgstarka karaktärer. Förutom de två mediekära grundarna Hagströmer och Qviberg figurerar också den fartblinde trading-chefen, den tafatte vd:n som var rädd för Mats Qviberg och den kloka kvinnan som snabbt insåg problematiken, men som möttes av hån när hon lämnade bankens styrelse. Förf. ekonomijournalist på SvD.

Medicin

Ungdomar med Aspergers syndrom

av Diana Lorenz. Inläst ur Gothia, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 2 tim., 44 min..

Att möta ungdomar med Aspergers syndrom i professionella samtal medför särskilda utmaningar. Här ges praktiska råd och exempel på hur man kan skapa bättre möten och samtal med en person med Aspergers syndrom. Förf. tar bl.a. upp vad som är viktigt att tänka på vid den första kontakten, hur man skapar en trygg miljö, vad man bör göra om man "kör fast" samt hur man kan samarbeta med familj och nätverk.

Hjärtsvikt

av Elisabet Tapio Neuwirth. Inläst ur Hjärt-Lungfonden, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 1 tim., 16 min..

Hjärtsvikt är ett vanligt tillstånd i den äldre befolkningen, och en av få hjärtsjukdomar som ökar i västvärlden. Tillståndet är mycket allvarligt och kräver livslång behandling. Kronisk hjärtsvikt utvecklas ofta successivt under en längre tid och diagnosen kan vara svårställd. Vanligaste symptomen är trötthet och andfåddhet som är vanliga även för andra sjukdomar. En kort temaskrift om hjärtvikt och vården.

Läkekonst och tro

av Paul Tournier. Inläst ur Diakonistyrelsen, 1945 av Inga Pyk. Talboken omfattar 14 tim., 44 min..

Paul Tournier, 1898-1986, schweizisk läkare, psykoterapeut och författare med kristen livssyn, menar att den naturvetenskapliga världsbilden och den kristna tron inte är oförenliga. Grundtanken är att terapeuter, läkare och själasörjare behöver en helhetssyn på människan och hennes kroppsliga och andliga svagheter.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Erik blir rädd

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Nypon, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 23 min.. DAISY text och ljud.

Det är natt. Erik vaknar. Det låter under sängen. Erik blir rädd. Tänk om det är ett monster? Tur att pappa finns i vardagsrummet. Dessutom har Erik sin mobil.

Arthur och minimojerna

av Luc Besson. Inläst ur Storm, cop. 2004 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Det börjar med ett meddelande gömt i en bok: "Den som vill ta sig till minimojernas land ska lita på Shakespeare". Arthur, 10 år, hittar den hemliga vägen till minimojernas värld. Minimojerna är varelser på knappt två millimeter. De lever i en fantastisk värld som döljer sig i mormors trädgård. Arthur och minimojernas prinsessa Selenia ger sig av för att leta reda på morfar Archibald och rubinskatten.

Petter i full fart

av Eva Brenckert. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 36 min.. DAISY text och ljud.

Petter, 7 år, är i fjällen med sin mamma och han känner sig lite ensam. Fast som tur är träffar han snart en ny kompis som heter Frans i skidskolan. Pojkarna vill helst åka fort och tävla, så de kastar sig ut i backen på egen hand. Det kittlar skönt i magen, men det som är riktigt spännande kan också bli ganska läskigt.

Den nya tjejen

av Meg Cabot. Inläst ur R&S, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Flytten. Allie tycker att det ska bli jättespännande att börja i den nya skolan, i samma klass som Erica, Caroline och Sophie. Hon älskar sin nya lärare, mrs Hunter. Det är bara ett problem. Rosemary, en av tjejerna i klassen, gillar inte Allie. Hon säger att hon ska spöa Allie efter skolan. Hur ska Allie tackla problemet? Hon får många, mer eller mindre, goda råd från olika håll.

Frestad

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Vampyrens märke. Den vackra varelsen Kalona försöker med alla medel locka Zoey till sig. Zoey är den enda som har makt att stoppa hans framfart, men då måste hon vara beredd att riskera sitt liv, sitt hjärta, sin själ. Har hon det modet som krävs? Och vad har hänt med Stevie Rae? Hon verkar ha något att göra med de gäng av missanpassade vampyrer som drar omkring nere i underjorden.

Nick & Norahs oändliga låtlista

av Rachel Cohn. Inläst ur X Publishing, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Tonåringarna Nick och Norahs vägar korsas om och om igen under en natt som verkar närmast oändlig. Han är musiker i ett band och hon är dotter till en skivbolagsdirektör. Platsen är musikklubbarnas New York. Under en enda natt lär de känna varandra och i ett rasande tempo utvecklas ett slumpartat möte till något som förändrar deras liv. Nick och Norah turas om att ge sin bild av vad som hände under den natten.

Blodsmärkt

av David M. Cornish. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar Bok 2:1: 8 tim. : mono; 304 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Andra boken, del 1, i serien Blodsmärkt, som börjar med Hittebarn. Den föräldralöse Rossamund har nu börjat sin bana som kejserlig lykttändarlärling. Livet på Halvkontinenten blir alltmer otryggt och antalet monsterattacker ökar helatiden. Livet som lykttändare är inget jobb för klenmodiga. Bland lärlingarna antas ovanligt nog en flicka, Trenody, och hon blir en kär vän till Rossamun

Bill den orädde

av Richmal Crompton. Inläst ur A&W, 1982 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 42 min..

Den busige, brittiske pojken Bill och hans gäng "De laglösa" är den här gången intresserade av de som har evakuerats från krigets London till deras stilla villastad. Tid: 1940-tal. Nostalgisk läsning för vuxna.

Kuslig kväll

av Thomas Halling. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 37 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Trio i trubbel. Syskonen Oskar, 12 år, Maja, 10 år, och Linus, 8 år, hittar en kattunge i buskarna. Kanske är det den gamla gummans katt? På kvällen går Maja till gumman och lämnar kattungen. Hela lägenheten är full av katter och Maja tycker att gumman verkar både konstig och elak. Nästa eftermiddag tar hon med sig Linus för att spionera - och plötsligt är de mitt i ett rysligt actionäventyr.

Torsdagsbarn

av Sonya Hartnett. Inläst ur Atrium, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Harper Flute växer upp på den dammiga landsbygden i Australien under 1930-talets svåra depression. Fadern drivs in i alkoholism och modern sörjer yngsta barnet som dött i en drunkningsolycka. Den kvarvarande brodern, Tin, väljer att isolera sig från den övriga familjen och ägnar sig åt att gräva tunnlar under familjens hus. Där skapar han en underjordisk värld full av mörka hemligheter. Förf. Alma-pristagare 2008.

Sista resan

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Siri är 16 år och älskar flygplan. Hon tillbringar nästan all sin lediga tid i flygfältets klubbhus. Drömmen är att kunna ta ett eget flygcertifikat. En natt ser hon ett flygplan landa och en ung tjej hårdhänt släpas ut ur planet och in i en bil. Siri kan inte glömma vad hon ser utan försöker ta reda på vad som händer på flygfältet. Kan den otrevlige Martin Wiker, som dyker upp i klubbhuset ibland, vara inblandad på något sätt?

Spegelns hemlighet

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur Hegas, cop. 2011 av Hanna Sjögren. Talboken omfattar 1 tim., 2 min..

Ella hittar en spegel på en loppmarknad. Den är dammig och glaset är fullt av repor. Men när hon tittar närmare ser hon skuggor som sakta tar form i spegelglaset. Plötsligt är det som om någonting håller henne fast och drar henne in i spegeln. Som om spegeln bär på en hemlighet. Fast när spegeln hamnar hemma hos Ella händer först ingenting. Tills en kväll när Ella och hennes syster Ida är ensamma hemma.

Berusad av evigt liv

av Melissa Marr. Inläst ur BW, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Mer än ögat ser. Sjuttonåriga Aislinn slits mellan två världar och två män. Hon är fortfarande en high school-flicka till vissa delar, men blir alltmer präglad av alvernas värld. Den glödhete Sommarkungen Keenan försöker hålla henne fast med sin kraft, men hon återvänder ständigt till den dödlige Seth, som gärna utstår de brännmärken som Aislinns omfamningar lämnar efter sig.

Urchin och hjärtstenen

av Margaret McAllister. Inläst ur Libris, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i trilogin som börjar med Urchin och de dansande stjärnorna. Det är fred igen på Dimslöjornas ö och ekorren Crispin ska äntligen krönas till kung. Då seglar ett underligt skepp in i hamnen. Passagerarna berättar skrämmande saker om livet utanför dimslöjorna. Talar de sanning? När Hjärtstenen, som ska visa vem som är den rättmätige kungen, plötsligt är försvunnen går det inte att blunda för faran längre.

Frans på tjuvjakt

av Christine Nöstlinger. Inläst ur Bergh, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

En av Frans bästa vänner heter Gabi. Hon bestämmer gärna över Frans och det gillar han inte riktigt. Men det är svårt att säga ifrån till Gabi för då blir hon så sur. Nu tycker Gabi att de tillsammans ska hitta på en ny hobby. De ska fånga tjuvar. Och sagt och gjort - första uppdraget blir på det stora varuhuset. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Hängd mans ö

av Lena Ollmark. Inläst ur NoK, 2011 av Peter Öberg. Talboken omfattar 3 tim., 7 min..

Del 4, fristående, i serien med spökhistorier från Krabbsjögrund. Det är sommar och ungdomar från hela landet har kommit till orten för att delta i det årliga seglarlägret. Karl och Sara får i uppdrag att anordna en nattlig skattjakt för lägerdeltagarna på den mystiska Häggmarsön där en ökänd sjörövare ska ha hängts en gång av ortsbefolkningen. Och visst är det något spöklikt med ön, precis som om solen aldrig lyser där.

Krigarprinsessan

av Josefine Ottesen. Inläst ur Gleerups utbildning, 2008 (tr. 2009) av Britt Örnehed. Talboken omfattar D. 3: 1 tim., 33 min. : mono; 48, 48 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Krigarprinsessan. Gro och Alvilda har kommit till drottning Rusla och anslutit sig till hennes här. När Rusla dör avslöjar hon att Alvilda ska bli den nya drottningen. Men alla vill inte acceptera det och plötsligt är Alvilda i stor fara.

Krigarprinsessan

av Josefine Ottesen. Inläst ur Gleerups utbildning, 2008 (tr. 2009) av Britt Örnehed. Talboken omfattar D. 4: 1 tim., 30 min. : mono; 46, 46 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Krigarprinsessan. Alvilda lyckas fly undan en säker död och ansluter till Sveas hårda krigare. Tillsammans plundrar de för att kunna köpa fler krigare så att de till våren ska kunna besegra Bera.

De förlorade själarnas dal

av Emily Rodda. Inläst ur B. Wahlström, 2005 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien som börjar med Tystnadens skog. Kungadömet Deltora var från början uppdelat i sju stammar. Varje stam ägde en ädelsten. Dessa sammanlänkades i en fin kedja, Deltoras bälte. Bältet med de stulna ädelstenarna är nu nästan komplett. Den här gången krävs det mer än styrka och mod för att Love, Barda och Jasmine ska kunna segra. Om de misslyckas kommer de att bli kvar i De förlorade själarnas dal.

Den lömska sanden

av Emily Rodda. Inläst ur B. Wahlström, 2004 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Tystnadens skog. Kungadömet Deltora var från början uppdelat i sju stammar. Varje stam ägde en ädelsten, en talisman med speciella krafter. Dessa sammanlänkades i en fin kedja, Deltoras bälte. Men nu måste de återvinnas. I ett avsides och skräckinjagande område i ödemarken finns den fjärde stenen. Men stenen bevakas av en grym och ondskefull väktare, omöjlig att ta sig förbi.

Fruktans berg

av Emily Rodda. Inläst ur B. Wahlström, 2004 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Tystnadens skog. Kungadömet Deltora var från början uppdelat i sju stammar. Varje stam ägde en ädelsten, en talisman med speciella krafter. Dessa innefattades i sju medaljonger sammanlänkade i en fin kedja, Deltoras bälte. Men nu måste de återvinnas. Inspärrade i en mörk cell hos de elaksinnade gnomerna är Love, Barda och Jasmine nära att ge upp jakten på den femte ädelstenen.

Råttornas stad

av Emily Rodda. Inläst ur B. Wahlström, 2004 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Tystnadens skog. Kungadömet Deltora var från början uppdelat i sju stammar. Varje stam ägde en ädelsten med speciella krafter. Dessa sammanlänkades i en fin kedja, Deltoras bälte. Men nu måste de återvinnas. Love, Barda och Jasmine är på väg mot Råttornas stad, en plats som sedan länge övergivits av sina invånare. Men jakten på den tredje stenen leder dem istället rakt i en fälla.

Tillbaka till Del

av Emily Rodda. Inläst ur B. Wahlström, 2005 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien som börjar med Tystnadens skog. Kungadömet Deltora var från början uppdelat i sju stammar. Varje stam ägde en ädelsten. Dessa sammanlänkades i en kedja, Deltoras bälte. Alla stenarna i bältet har nu återfunnits men uppdraget är inte över. Den enda som kan använda bältets magiska egenskaper är Deltoras sanna tronarvinge. Men hur ska Love, Barda och Jasmine kunna hitta någon som hållits gömd sedan födseln?

Tårarnas sjö

av Emily Rodda. Inläst ur B. Wahlström, 2004 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Tystnadens skog. Kungadömet Deltora var från början uppdelat i sju stammar. Varje stam ägde en ädelsten med speciella krafter. Dessa sammanlänkades i en fin kedja, Deltoras bälte. Men nu måste de återvinnas. De tre vännerna Love, Barda och Jasmine är på väg till Tårarnas sjö där den andra stenen hålls gömd, men häxmästaren Theagan gör allt som står i hennes makt för att hindra dem.

Neef och bortbytingen

av Delia Sherman. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

11-åriga Neef är en bortbyting, ett människobarn stulet av älvor och ersatt med en av deras egna. Hon bor i Central Park i New York Between, en annan dimension av New York där älvorna lever. Neef har alltid beskyddats av sin gudmor Astris, som är en råtta, ända tills hon råkar bryta mot älvlagen. Hon slängs ut ur parken. För att få återvända hem måste hon hämta hem tre omöjliga ting till parkens gudinna.

Herr Grums och kakmiljonären

av Andy Stanton. Inläst ur Argasso, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Herr Grums. Elake herr Grums är tillbaka, och den här gången har han fått korn på en massa pengar. Pengar som tillhör den nyinflyttade lille Pepparkaksmannen. Det hela hotar att sluta i katastrof, och än en gång blir Polly tvungen att rycka ut och rädda situationen - den här gången med hjälp av den hygglige gamle Fredag Klurman.

Är det någon där?

av Christina Wahldén. Inläst ur Nypon, 2010 av Ester Claesson. Talboken omfattar 21 min..

Tea är 16 år och älskar sin dator. En dag möter hon någon som kallar sig Jägaren på en chatt på nätet. Hon känner sig uppskattad och han fyller på Teas kontantkort till mobilen mot att han får se på henne med hjälp av webkameran. Till slut går det så långt att han får Tea att ta av sig kläderna. Boken är bra underlag för diskussioner om ofrivilliga sexkontakter på nätet.

Cherry Ames, ödemarkssköterska

av Helen Wells. Inläst ur Bonnier, 1961 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

Den duktiga sjuksystern Cherry Ames vikarierar för syster Bertha i en avlägsen bergsby där ett par familjer sedan många år har legat i fejd med varandra. En främling underblåser osämjan och när Cherry upptäcker detta kommer hon också ett verkligt skurkstreck på spåren. Nostalgisk läsning för vuxna.

Syster Cherry i New York

av Helen Wells. Inläst ur Bonnier, 1958 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 13 min..

Den duktiga sjuksystern Cherry Ames går vidare mot nya äventyr. Efter att ha arbetat i sin hemstad Hilton en period efter krigstjänstgöringen under andra världskriget är det nu New York som är det nya målet. Tillsammans med flera kamrater från Spencers sjuksköterskeskola har hon sökt arbete i New York som distriktssköterska. Livet i storstaden bjuder på många utmaningar. Nostalgisk läsning för vuxna.

Glaskronan

av Gunborg Wildh. Inläst ur Bonnier, 1974 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Halvvägs till himlen. Karolin och morfar Nikodemus har flyttat in i en ny bostad på Söder i Stockholm. Morfar kör sopor med sin häst Oskar den förste men måste sticka sig undan för någonting han gjort. Karolin sliter som bagerska.

Facklitteratur

Litteraturvetenskap

Sagan om ringens magiska värld

av David Colbert. Inläst ur B. Wahlström, 2003 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

D.C., amerikansk antropolog, ger i uppslagsform förklaringar och referenser till de figurer och fenomen som finns i Tolkiens mästerverk Härskarringen. J.R.R. Tolkien fyllde sina böcker med anspelningar på legender, myter, litteratur och historia. Det vimlar av magiska och mystiska varelser. Här ges bland annat svaret på varför Tolkiens alver är långa och ståtliga och vilken legend som gav upphov till skapandet av Gollum.