Nya talböcker november 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 242 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Dagbok i kilskrift

av Kader Abdolah. Inläst ur Norstedt, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

En berättelse om Irans dramatiska 1900-tal och en varm skildring av det oupplösliga bandet mellan en far och en son. I en grotta i Saffranberget lät den förste kungen av Persien hugga in en text i kilskrift om Mahdi (Messias) som ska komma och befria världen. Den dödstumme pojken Agha Akbar förs till grottan för att kopiera kilskrift. Där skapar han ett eget språk som hans son många år senare försöker tyda i faderns dagboksanteckningar.

Om du bara kunde se mig

av Cecelia Ahern. Inläst ur Bazar, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 10 tim., 49 min..

I Elizabeth Egans liv har allting sin bestämda plats. Hon driver en inredningsarkitektfirma, men tar samtidigt hand om sin systerson Luke som hennes oansvariga syster bara har överlämnat åt henne. Men så en dag dyker Ivan upp. Han är sorglös, spontan och äventyrslysten. Elizabeth blir förälskad i Ivan, och hennes liv förändras - men vem är den mystiske mannen egentligen? Och en dag försvinner han spårlöst.

Spindelmannen

av Michael Alonzo. Inläst ur Frank, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

En advokat i Göteborg hittas till synes oförklarligt brutalt misshandlad i sin lägenhet. Men vad har egentligen hänt och varför har han misshandlats så svårt? Debattroman som tar upp ett, om inte tabubelagt, så sällan debatterat ämne, nämligen kvinnors övergrepp på sina barn. I boken förekommer både misshandel och incest. Förf. är ordförande i organisationen Pappa-Barn, som verkar för barns rätt till båda sina föräldrar.

Moderspassion

av Majgull Axelsson. Inläst ur Bromberg, 2011 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 14 tim., 59 min..

Höststormar drar in över Arvika. För att rädda sig undan det hårda vädret tar några förbipasserande sin tillflykt till Sallys Café, i väntan på evakuering. I skuggan av ovädersnatten återges deras livsberättelser. En roman om föräldraskap i allmänhet, och moderskap i synnerhet. Om skuld och skam men också om längtan efter tillhörighet och gemenskap.

En sten för Anders F

av Åke Axelsson. Inläst ur Isaberg, 2009 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Landshövdingen i Västerbotten, Bertil Lindberg, får ett brev där han hotas till livet om han inte ser till att "bosatta i fjällregionen ska kunna utnyttja snöskoter utan restriktioner". Umeåpolisen vet inte om hotet ska tas på allvar eller om det än ofarlig dåre som ligger bakom. Men så hittas en man död i ett sommarstugeområde och polisen anar en koppling till hotet mot landshövdingen. Metodiskt arbetar de sig fram mot den oväntade upplösningen.

De sammansvurna

av David Baldacci. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim., 57 min..

Femte boken i serien om Kamelklubben som undersöker konspirationsteorier om Washingtons maktelit. John Carr, känd som Oliver Stone och en gång USA:s skickligaste lönnmördare, står i Lafayette Park framför Vita huset. Presidenten har personligen bett Stone att tjäna sitt land genom ett riskfyllt hemligt uppdrag. Trots att han kämpat för att lämna sin tidigare karriär har Stone inget annat val än att säga ja. Samma kväll detonerar en bomb i parken.

Pärlklänningen

av Mia Bergenholtz. Inläst ur Mia Bergenholtz, 2007 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

Förf., f. 1939 i Finnveden i Småland, tar med läsaren på en resa tillbaka till sin egen barndom. Små händelser varvas med stora, och de beskrivs ur ett barns synvinkel. Från vardagens förtretligheter till stora världshändelser som påverkar alla. Kärleken till föräldrarna och flickans sorg vid faderns död blir en drivkraft att se de små tingens betydelse.

Delhis vackraste händer

av Mikael Bergstrand. Inläst ur Norstedt, 2011 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 11 tim..

När Göran Borg inte surfar på en blogg för fotbollsnördar tänker han på sin exfru. Sina vuxna barn träffar han sällan och karriären har gått i stå. Så får han sparken och reser på en charterresa till Indien. Kan livet kan bli värre? Men så knackar det på dörren till hotellrummet i Jaipur och in stiger Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad. Göran får uppleva en både yttre och inre resa till huvudstaden New Delhi och tvingas omvärdera sig själv på flera plan.

Amulett

av Roberto Bolaño. Inläst ur Bonnier, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 43 min..

Auxilio Lacouture, modersgestalt för de mexikanska poeterna, sitter gömd på en toalett på den filosofiska och litterära institutionen i ett av Mexiko Citys universitet som är ockuperat av armén. Hon sitter där i tolv dagar 1968 och minns sitt liv i en medvetandeström som går mellan dröm och vaka. R.B., chilensk förf., 1953-2003, skapade en romanvärld med helt egna lagar, hallucinatorisk och skrämmande autentisk på samma gång.

Drömgruvan

av Ylva Brodin. Inläst ur Författarhuset, 2005 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Berättelse som kan tolkas som en spännande ungdomsroman, men hör hemma i vuxenhyllan. Berättelsen börjar som en barndomsskildring där pojkarna Kimmo och Max träffas och blir vänner. Så småningom djupnar vänskapen och intrigen och läsaren leds in i de unga männens olika livsmönster där mörka och farliga händelser utspelas. Porträttet av den handikappade Katarina är ömsint och varmt. Kan även läsas av ungdomar från 14-årsåldern och uppåt.

Kallad av mörkret

av Rhyannon Byrd. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 24 min..

Del 1 i en planerad serie om 3 delar. Fem sekunder tidigare hade Mason Dillinger kunnat svära på att det inte fanns någon som var hans "rätta" kvinna - men så mötte han henne på ett trångt kafé. Den söta doften av Torrance Watson tänder en eld djupt inom honom. Men den lömske varulv som Mason har jagat har sett hur mycket Torrance betyder för Mason, och han har nu gjort henne till sitt villebråd.

Den mytomspunna

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Harlequin, cop. 2010 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 12 tim., 51 min..

Shannon Parker har slagit sig till ro med tillvaron i Partholon och nästan glömt bort sitt tidigare liv. Men så sänker sig ondskan än en gång över landet. Shannon tvingas återvända till Oklahoma och väl där anar hon vem som ligger bakom det hela. Nu måste hon försöka ta sig tillbaka till Partholon för att betvinga ondskan. Men ondskan verkar finnas även i Oklahoma och hotar både henne och dem hon älskar. Hur ska hon kunna stoppa den?.

De röda vargarna

av Carl August Cederborg. Inläst ur J. Hasselgren, 1944 av Marianne Engström. Talboken omfattar 9 tim., 19 min..

Förf., 1849-1933, publicerade mer än 40 verk och var under många decennier mycket läst för sina spännande historiska äventyrsskildringar. Ofta utspelades dessa i snapphane- och Göingebygden, men här berättar han om en ung mans öden på 1600-talet i kolonin Nya Sverige på andra sidan Atlanten.

Destination okänd

av Agatha Christie. Inläst ur Bonnier, 1956 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 55 min..

Thriller på ett tema, högaktuellt på 1950-talet - atomspionage. Huvudpersonen, den kände atomforskaren Thomas Betterton, försvinner under en konferens i Paris. Har han rymt eller har han blivit kidnappad av samvetslösa agenter? Var det bara en liten meningslös barnkammarramsa - eller var det ett hemligt budskap som hans döende fru Olive försökte meddela Mr. Jessop från Secret Service?.

Mord på ljusa dagen

av Agatha Christie. Inläst ur Bonnier, 2000 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

Hercule Poirot är gäst på ett fashionabelt badhotell i Cornwall strax före 2:a världskrigets utbrott. Omgiven av trivsamma gäster får han vittring på ett mord som kommer att begås, men som han inte kan hindra från att utföras. Med användning av de grå cellerna reder han dock så småningom upp mordet på skådespelerskan.

Flickan från ingenstans

av Justin Cronin. Inläst ur Norstedt, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 39 tim., 42 min..

Ett topphemligt amerikanskt militärexperiment går fel och ett livsfarligt virus sprider sig. Katastrofen är ett faktum och snart är världen förändrad för alltid. Överlevande samlas ihop i läger och en kamp för tillvaron utbryter mellan smittade och friska. En kamp som präglas av rädsla för mörkret, döden - och ett ännu värre öde. Två personer, FBI-agenten Brad Wolgast och sexåriga Amy, söker en plats att gömma sig på.

Vi vet nog vem du är

av Doris Dahlin. Inläst ur Ordfront, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Två kvinnor, Anna och Grace, har gemensamma minnen av en plågsam skoltid, med en grym lärarinna och besvärliga skolkamrater. När en av kamraterna mördas kommer det förflutna ikapp dem och deras relation förändras i ett slag. Roman om barndomens trauman och om människors utsatthet. Om skuld och skam och om det som till slut alltid kommer fram i ljuset.

Sagor för barn över 18 år

av Tage Danielsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1979 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 3 min..

Med dräpande ironi och sinne för de drastiska poängerna berättar T.D. några folkhemssagor. Här ingår bl.a. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, Sagan om Elis Bengtssons datamaskin, Sagan om den fule Manfred m.fl. Kort och gott sagor för alla människor och situationer.

Kära mor, jag drömmer om vårt hem

av Vasvija Dedic-Bacevac. Inläst ur Boksällskap, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 28 min..

Självbiografisk skildring från 1960- och 70-talens blomstrande Bosnien, en paradisisk tid som "släcks i en helveteseld" när kriget kommer. Vasvija flyr med man och barn till Sverige och möter ett välordnat, men mörkt och fruset land. Hon blir plötsligt del av en grå massa av flyktingar som håglöst väntar på uppehållstillstånd. Utsedd till den bästa bosniska boken och mest lästa bosniska författaren i Skandinavien 2009.

Sherlock Holmes bragder

av Arthur Conan Doyle. Inläst ur Niloe, 1984 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

Tolv klassiska deckarnoveller tagna från The Memoirs of Sherlock Holmes som utkom 1894. Novellernas titlar: Den försvunna kapplöpningshästen (även utgiven med titeln Silverbläsen), Pappkartongen, Det gula ansiktet, Dubbelgångaren, "Gloria Scott", Den Musgraveska ritualen, Mordet i Reigate, Krymplingen, Doktorns hemlighetsfulle beskyddare, Den grekiske tolken, Flottfördraget, Det sista problemet.

Siri

av Lena Einhorn. Inläst ur Norstedt, 2011 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

Roman om Augusts Strindbergs första hustru Siri von Essen. Berättelsen, som bygger på autentiska brev, pendlar mellan två tidsplan. Dels åren runt 1875 då den unga Siri Wrangel träffar den unge August och bryter upp från sin överklasstillvaro och sitt dåvarande äktenskap för att förverkliga sina skådespelardrömmar. Dels 1890-talet då äktenskapet med Strindberg kraschat i en bitter och förnedrande skilsmässa. Förf:s romandebut.

Änglarnas svar

av Stefan Einhorn. Inläst ur Forum, 2011 av Johan Svensson. Talboken omfattar 5 tim., 4 min..

Vid andra världskrigets slut kommer den unga kvinnan Hanna till Sverige med de vita bussarna. Hon har överlevt koncentrationslägrens fasor men förlorat allt. I Stockholm får hon anställning som barnflicka. Det hon varit med om bevarar hon inom sig, men efterhand avslöjas hennes hemligheter och livet tar en oväntad vändning. Stark skildring av människans förmåga att göra både gott och ont och hennes längtan efter försoning mitt i det allra mörkaste.

Hungerelden

av Jerker Eriksson. Inläst ur Ordupplaget, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 57 min..

Del 2 i serien inledd med Kråkflickan. Ett bestialiskt mord på en högt uppsatt näringslivsman blir startskottet på en härva av våld, lögner och blodig hämnd. Ju mer Jeanette Kihlberg och hennes kollegor på polisen nystar i fallet desto fler märkliga detaljer och sammanträffanden hittar man. Den gemensamma nämnaren verkar vara ett antal nedlagda fall om övergrepp på barn och det är många som inte vill att det som hittas kommer fram i ljuset.

Jorden må rämna

av Kjell Eriksson. Inläst ur Ordfront, 2000 av Bo Jonsson. Talboken omfattar 13 tim., 5 min..

Fristående fortsättning på Den upplysta stigen. Ett medelålders par hittas brutalt mördade, kort därefter skjuts en ung kvinna till döds på öppen gata. Medan polisen söker efter samband och ledtrådar kan läsaren följa mördarens tankar och förklaringar till dåden. Polisroman med kriminalinspektören Ann Lindell vid Uppsalapolisen i huvudrollen. Levande miljöskildring och trovärdigt tecknade personer.

Berättelser om djur

av Täppas Fogelberg. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 49 min..

Djurens liv är förhållandevis korta. För oss blir mötena med dem ofta intensiva och känsloladdade. I denna samling underhållande berättelser undersöks förhållandet mellan människa och djur, både det som är roligt och det som är besvärligt. Spännvidden på våra fyrfotade varelser är stor och här ryms såväl hårlöss som elefanter. Förf. är verksam som krönikör och programledare för Sveriges Radios "Ring P1".

Vintervin

av Katherine V. Forrest. Inläst ur Normal, 2005 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

I en lyxig stuga vid den vackra Lake Tahoe samlas sex kvinnor med olika bakgrund för en vecka med skidåkning och hasardspel. De försöker lära känna varandra med hjälp av olika låtsaslekar, vilket får känslorna att svalla. Ljuv musik blandas med hat och avundsjuka. Vissa söker tröst i alkoholen, andra i varandras famn. Förf:s lesbiska kultroman har sålts i miljonupplagor och översatts till många språk.

Kobran

av Frederick Forsyth. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

I decennier har alla försök att utrota kokainkartellernas narkotikahandel misslyckats. Med sina enorma inkomster har de blivit några av världens mäktigaste kriminella organisationer. Paul Deveraux jobbade som specialagent för CIA innan han fick sparken på grund av sin hänsynslöshet. Nu får han ett nytt uppdrag - att krossa kartellerna. Gränserna sätter han själv, reglerna är hans egna. Och inga frågor ställs.

Julia

av Anne Fortier. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 20 tim., 51 min..

Romantisk spänningsroman om den 25-åriga amerikanskan Julia Jacobs som reser till Italien för att söka sina rötter. I Siena finner hon ledtrådar som tyder på att hennes döda mamma var släkt med den unga kvinna vars kärlek till den unge Romeo kom att inspirera William Shakespeare att skriva sin odödliga kärlekstragedi. Kommer historien att upprepa sig och vilar en förbannelse över släkten? Bara Julia kan hitta svaret.

Det är Ales

av Jon Fosse. Inläst ur Bonnier, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 48 min..

Två prosastycken: I "Det är Ales" sörjer Signe sin man Asle som försvann för 20 år sedan. Som i en dröm träder en annan Asle fram, en pojke som 100 tidigare drunknade på samma plats. "Sömlösa" är en variation över Josef och den havande Maria. Miljön är Vestlandets dramatiska kust. Asle och hans Alida söker ett ställe där Alida kan föda sin son. Genom omtagningar och drömbilder frammanas människors kärlek och sorg. J.F., 1959- , norsk dramatiker.

Flod

av Carolina Fredriksson. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 24 min..

Två små barn lever ensamma i en husbil under en hårt trafikerad bro. Platsen var tidigare en kåkstad som har undgått myndigheternas våldsamma utrensning. Bara Alka och Kappen blev kvar. Då och då kommer den unga Ina dit med mat och förnödenheter. I väntan på henne lever barnen vind för våg med fläckvisa minnen från det förflutna, i gränslandet mellan vardagsbestyr och lekarnas fantasivärld. Detta är förf:s debutroman.

Öknens fånge

av George Goodchild. Inläst ur B. Wahlström, 1939 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Underhållningsroman som utspelar sig i Egypten under 1920-talet. Arthur Keynes är plantageägare och under en resa i Egypten stöter han på den unga kvinnan Nina Crichton. Hon är rastlös och uttråkad efter krigets slut och är på jakt efter lite spänning i sitt liv. Mötet dem emellan blir början till en dramatisk historia fylld av förvecklingar, romantik och äventyr. G.G., engelsk förf., 1888-1969.

På Dianas vägar

av Bertel Gripenberg. Inläst ur Västra Sverige, 1977 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

Den finländske författaren och skalden Bertel Gripenberg, 1878-1947, var en inbiten jägare som älskade jakten i alla dess aspekter; spänningen, spelet och överraskningarna i händelseutvecklingen. Men även hundens roll och beteende i jaktsituationen intresserade honom. Bland jakthundarna fick han de bästa och trognaste vänner. Boken utkom 1925.

Det som vilar på botten

av Varg Gyllander. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 12 tim., 23 min..

Tredje boken om kriminaltekniker Ulf Holtz och hans kollegor. En ensam hamnkapten tittar ut över det stormpiskade havet. Kryssningsfartyget M/S Vegas lanternor dyker inte upp vid horisonten som brukligt. Någonting har inträffat som sätter Holtz på svåra prov både professionellt och privat. När utredningen drar igång blir frågorna allt fler. Vem är den döde mannen utan identitet och vad döljer besättningen?

Glada hälsningar från Missångerträsk

av Martina Haag. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Nadja är 45 år, bor i Stockholm och längtar efter barn. Kosta vad det kosta vill. Lotta bor i Missångerträsk och har ett äktenskap som behöver räddas. Hon och maken planerar därför en resa till Paris. Två systrar, en innerstadstjej från huvudstaden och en småbarnsmamma i Lappland, gör en hemlig överenskommelse om att hjälpa varandra. Men det går inte riktigt som de har tänkt sig.

Sankte Per

av Björn Hellberg. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Begravningsentreprenören Axel Pettersson får ett oväntat telefonsamtal en höstkväll. En anonym röst levererar ett förtäckt hot i vilket namnet Sankte Per figurerar. Pettersson kontaktar kommissarie Sten Wall, en man i sina bästa år och med lång erfarenhet, och strax efter görs en skrämmande upptäckt på ett serviceboende för äldre. En seriemördare med ett något makabert skämtlynne visar sig härja i den lilla staden.

Tacksägelsen

av Björn Hellberg. Inläst ur Tre böcker, 2000 av Anders Rinnan. Talboken omfattar 8 tim., 22 min..

Kommissarie Wall och hans kolleger i Staden får ett nytt fall att lösa, när ledaren för den frireligiösa rörelsen Budbärarna hittas mördad en regnig höstkväll. Det framkommer snart att flera medlemmar i sekten hade goda skäl att hämnas på honom. Välskriven pusseldeckare om religiös fanatism, förbjudna passioner och mänsklig trångsynthet i svensk småstadsmiljö.

Det bästa av allt

av Rona Jaffe. Inläst ur Forum, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 18 tim., 54 min..

New York 1952. Fyra unga kvinnor, Caroline, April, Gregg och Barbara, kommer till staden alla talar om för att göra karriär och hitta kärleken. Deras vägar korsas på förlagshuset Fabian Publications och en djup vänskap växer fram. Vänskapen kommer att överleva det mesta och de lär sig att balansera karriär och kärlek. Utkom på svenska första gången 1959, med titeln Alla mina drömmar.

Lust

av Clara Jonsson. Inläst ur Xstory, 2007 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 3 tim., 22 min..

Noveller som skildrar ett antal sexuella äventyr ur ett kvinnligt perspektiv. Här får det sexuella begäret fritt spelrum, kvinnor tar för sig och bejakar sin sexualitet. Man får möta överklasskvinnan som blir tagen av hantverkaren Dominick, den sensuella bruden som tänder på testosteronstinna vildhästar och flyttkillar som gör allt utom sitt jobb och använder många runda ord. Förf. pseudonym.

Den femte årstiden

av Mons Kallentoft. Inläst ur NoK, 2011 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 13 tim., 41 min..

Femte och avslutande boken om kriminalkommissarie Malin Fors i Linköping. En barnfamilj på vårpromenad hittar ett svårt sargat lik i skogen. Det handlar om trafficking, om samhällets män, t.ex. Röda Barnens handplockade ordförande som kränker, torterar och våldför sig på kvinnor samtidigt som de slipar på sin image. Malins inre är ockuperat av offrens öden och hon är besatt av att finna förövarna, trots våndan att fatta beslut.

Mordet på Hammarskjöld

av Samuel Karlsson. Inläst ur Deckarförlaget, 2011 av Anders Palm. Talboken omfattar 12 tim., 33 min..

En värld fångad i det kalla krigets värsta plågor. Ett land i blodigt kaos och en man på ett hemligt uppdrag, utsänd av ljusskygga krafter. Vem är vän och vem är fiende? Allt börjar med att en gammal man blir misshandlad hemma i sitt torp i skogarna utanför Hultsfred i Småland. Poliserna Louise Hård, Sven-Olof Åkerman och Frank Nordgren utreder fallet som visar sig ha förgreningar bakåt i tiden och utanför nationens gränser.

Kommer aldrig mer igen

av Hans Koppel. Inläst ur Telegram, 2010 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

Mike Zetterberg bor med sin hustru Ylva och deras dotter i en villa strax utanför Helsingborg. En fredagskväll kommer inte Ylva hem som väntat efter jobbet. Hela dagen går utan ett ljud från Ylva och så småningom inser Mike att någonting måste ha hänt henne. När han till slut anmäler sin hustru försvunnen riktas misstankarna snart mot honom själv. Vad har egentligen hänt i villaidyllen? Thriller i högt tempo.

Mörkersikt

av Johannes Källström. Inläst ur Massolit, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 15 tim., 31 min..

Annorlunda vuxensagor om kaos. Vad händer när människor i ett modernt samhälle tappar fotfästet och förgörande makter kryper närmare? Läsaren får följa med när förf. utforskar gränserna i sju berättelser av skiftande karaktär, alla med det gemensamma att de är skrämmande och kittlar fantasin. Det är inga direkta barnsagor, men historierna hittar sin botten i gamla folksagor.

Lacrimosa

av Eva-Marie Liffner. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

Carl Jonas Love Almqvist och hans Tintomara är huvudpersonerna i denna roman som utspelar sig i början av 1800-talet. Almqvist kommer till Fagervik i Finland som informator och träffar flickan Ros. De reser tillsammans till Stockholm där Ros dras in i kretsen kring Gustaf III. Det är en intrikat berättelse där språket är en blandning av nutida svenska och 1800-talssvenskan. I romanen blandas fakta och fiktion från Almqvists liv och verk.

Adonis

av Jens Liljestrand. Inläst ur Ordfront, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 49 min..

Sju män träffas en helg i en sommarstuga på den svenska landsbygden. I mitten av 1990-talet sjöng de tillsammans i gruppen Adonis i Lund. Nu, 15 år senare, möts de igen - nästan alla; en är död, en är inte bjuden. Alla har sina minnen och hemligheter. Gradvis mörknar bilden av det som först verkade vara en idyll. Männen berättar i tur och ordning sin historia. Det handlar om en grupp där prestige och klass är lika viktigt som talang och begåvning.

The Agency

av Sisela Lindblom. Inläst ur Norstedt, 2011 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 15 tim., 38 min..

Semolina Pritchard driver The Agency, en teateragentur i London. Med siktet inställt på Hollywood flyger hon till Paris för att träffa en omsvärmad filmregissör. Samma natt tar assistenterna Lindsay och Myrah - ovetande om varandra - tåget till Paris, en av dem tillsammans med agenturens vackraste klient. Under en varm julivecka blir Paris spelplanen för gruppens vaga planer och väckta förhoppningar. Absurd skildring av vår tids självbespegling.

Du gamla, du fria

av Liza Marklund. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 12 tim., 40 min..

En ung småbarnsmamma hittas död i en förort till Stockholm. På tidningen Kvällspressen anar man en seriemördare och snart gör polisen detsamma. Annika Bengtzon är tillbaka på redaktionen och har återförenats med maken Thomas, som arbetar på Justitiedepartementet. Han befinner sig på en konferens i Nairobi och vid somaliska gränsen kidnappas hela delegationen. Annika dras in i ett våldsamt kidnappningsdrama som skakar både Europa och Östafrika.

Världens väldighet

av Colum McCann. Inläst ur Lindqvist Publishing, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

En augustimorgon 1974. En halv kilometer upp i luften balanserar en ung man på en lina uppspänd mellan World Trade Center-tornen i New York. På gatorna nedanför samlas fler och fler människor för att se hur mannen inte bara går utan också springer och hoppar. Utifrån denna händelse spinner förf. sin historia som lika mycket är en skildring av en stad, en tid och ett folk, som av ett häpnadsväckande lindansarnummer.

Längre raklång

av Les A. Murray. Inläst ur Bromberg, 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 1 tim., 31 min..

Den australiensiske poeten L.M., 1938- , har frivilligt ställt sig vid sidan av storstadsliv och karriärhets men har likväl blivit en internationellt känd poet med vida utblick och stort register. Uppmärksamt, ömsint eller satiriskt iakttar han världen omkring sig och använder sin språkliga uppfinningsrikedom till att skriva poesi som spänner från små vassa sketcher till eftertänksamma elegier i stort format.

Kära Agnes!

av Håkan Nesser. Inläst ur Bonnier, 2002 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 3 tim., 20 min..

Brev-, dagboks- och kriminalroman om två kvinnor träffar varandra på en begravning efter nästan tjugo år av tystnad. 38-åriga Agnes, nybliven änka, får brev från före detta skolkamraten och vännen Henny med förslaget att mot god betalning ta livet av Hennys make. Förf. lägger vänligt ut ledtrådar och sidospår, skisserar elegant två kvinnors liv fram till 40-årsåldern och åstadkommer en stilfull slutpoäng.

Gheel

av Per Odensten. Inläst ur Månpocket, 1982 av Christina Hellman. Talboken omfattar 19 tim., 53 min.

Gheel: en stad i Belgien - på 1800-talet känd som "De galnas stad" - där man bedrev en slags "mental öppenvård". Förf. skildrar ett fiktivt Gheel i Sverige med en grupp människor som kallar sig Guds barn, vilka tar sig an fysiskt och psykiskt sjuka. En svårgripbar berättelse med filosofiskt-religiöst tankestoff med referenser till bl.a. Swedenborg.

Dubbelspel

av James Patterson. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Deckare med handlingen förlagd till New Yorks polismiljöer. Lauren blir vittne till vad hon uppfattar som sin makes otrohetsaffär. Som hämnd tillbringar hon en kärleksnatt med sin attraktive arbetskamrat Scott på narkotikapolisen. Men denna mördas av som det verkar Laurens man. Mordutredningen hamnar på Laurens bord, men hon vet inte hur hon ska hantera ärendet och får svårigheter att hålla isär jobb och privatliv.

Jag tror jag älskar dig

av Allison Pearson. Inläst ur Printz Publishing, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 16 min..

År 1974 i en småstad i Wales. Petra, 13 år, slits mellan moderns stränga krav och grupptrycket bland tjejkompisarna. Men viktigast i hennes liv är kärleken till popidolen David Cassidy. Hans fan-magasin är hennes bibel. Men är Davids brev till fansen verkligen hans egna? Hemligheten vilar hos Bill, nyutexaminerad journalist och motvillig redaktör på David Cassidy Magazine. Nostalgisk roman som med humor beskriver idoldyrkan, uppväxt och kärlek.

Mellan två män

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 2006 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

Del 18 i serien Huset Arent. Den skotske lorden Michael James och Henriette ska gifta sig. Men samma kväll som förlovningen eklateras äger det rum något förfärligt med en av de besökande i Vandas gästhus. För att undvika skandal arbetar Vanda ut en listig plan. Så följer hon med de nyförlovade på en ödesdiger seglats till Michaels hem i Skottland - med en underlig last ombord.

Gustavs grabb

av Leif G. W. Persson. Inläst ur Bonnier, 2011 av Johan Svensson. Talboken omfattar 10 tim., 33 min..

Leif Gustav Willy Persson, kriminolog och författare, föddes 1945 i Oscars församling i Stockholm. Han skriver om sitt liv, "berättelsen om en klassresa", kallar det själv en roman "trots att det mesta som står här säkert är sant". I korta kapitel beskrivs barndom och uppväxt - med en beundrad far och en avskydd mor - framgångsrika studier, yrkesliv, familjeliv och senare års hälsoproblem. Ett längre kapitel behandlar den s.k Geijeraffären 1977.

Din hand i min

av Anne Philipe. Inläst ur Hökerberg, 1964 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 39 min..

Berättelse om en stor kärlek och sorg. En man och en kvinna lever i ett lyckligt äktenskap när mannen blir obotligt sjuk och dör. Kvar blir kvinnan, dömd till en tillvaro med bedövande sorg och stor saknad. Personligt och intensivt om smärta men även om lycka och den nåd som kärlek kan ge.

Fjäril i koppel

av Zinat Pirzadeh. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

I Teheran befinner sig Shiran, en ung kvinna som i natt ska fatta sitt livs största beslut. Det kommer att förändra hela hennes tillvaro och påverka många människors liv. I väntan på gryningen blickar hon tillbaka och tänker på den flicka hon en gång var. Med revolutionen kommer mörkret och Shirans hjärta förhärdas. Debutroman inspirerad av förf:s liv och uppväxt i Iran i en tid av förändring. Z.P., 1967- , komiker, skådespelare och författare.

Inneboende brist

av Thomas Pynchon. Inläst ur Bonnier, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 15 tim., 9 min..

Fristående del i en inofficiell trilogi som började med Buden på nummer 49. Noirdeckare med psykedeliska inslag som utspelar sig i Los Angeles i början av 1970-talet. Doc Sportello är privatdetektiv och anlitas av en före detta flickvän för att utreda ett kidnappningsförsök på en miljardär. Romanen befolkas av cannabisrökande hippies och paranoida poliser med surfmusiken som ett återkommande ledmotiv.

Två gånger är en vana

av Denise Rudberg. Inläst ur Norstedt, 2011 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 9 tim., 13 min..

Den andra boken om åklagarsekreterare Marianne Jidhoff. Staden ligger inbäddad i mörker och alla vilar ut efter julfirandet. Då sker ett märkligt och brutalt överfall mot en av delägarna i investmentbolaget The Chinese Wall. Torsten Ehns nybildade spaningsenhet tilldelas fallet. Då han, Marianne och Augustin Madrid inleder utredningen växer en skrämmande bild fram av en mycket sluten organisation. Och snart sker ytterligare ett brott.

I stället för dig

av Sofie Sarenbrant. Inläst ur Damm, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 9 tim., 30 min..

Forts. på Vecka 36. Det har gått sexton år sedan Agnes blev bortförd, inlåst och tvingad att föda sitt barn i en mörk källare i Skåne. Efter att pojken omedelbart rövats bort, och polisen misslyckats med att lösa mysteriet, kan Agnes, som lever i en ansträngd relation med sin man och tonårsdotter Nicole, inte glömma sonen. Nicole reser i hemlighet till platsen för dramat med sin försvunne bror och dras in i ett farligt spel.

Sveket

av Simon Scarrow. Inläst ur Historiska media, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 13 tim., 12 min..

Efter två år i Britannien har de romerska legionerna under general Plautius fortfarande inte lyckats besegra den brittiske motståndsledaren Caratacus och hans krigare. Kejsar Claudius kräver att allt motstånd skall krossas, och när legionärerna misslyckas med att inringa den brittiska armén får vännerna Cato och Macro bära skulden. Roman, med många stridsskildringar, om livet i den romerska armén under 40-talet e. Kr..

Rika flickor

av Silke Scheuermann. Inläst ur Weyler, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 48 min..

Sju berättelser om kärlek; brist på kärlek, fel kärlek, farlig kärlek, ingen kärlek alls. En ung generations sökande efter identitet. De rika flickorna håller på att begå sina livs största misstag. De längtar men vet inte efter vad eller efter vem. De är fria, rör sig i stora städer, men vet inte vad de ska göra med friheten. S.S., 1973- , uppmärksammad tysk författare.

Lucinde

av Friedrich Schlegel. Inläst ur Bokgillet, 1957 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

Roman, som när den utgavs 1799, väckte stor uppmärksamhet - även formmässigt. Boken var på samma gång självbiografisk nyckelroman och programskrift för den unga romantiken med sin radikala moraluppfattning. Handlingen skildrar en ung konstnär som genom en rad erotiska erfarenheter når fram till den fullkomliga kärleken som förvandlar honom till en ny människa. Inledning av Erik Gamby. F. S., tysk förf. 1772-1829.

Framtiden

av Eric Schüldt. Inläst ur Ivrig, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 49 min..

"Det fanns en tid då ni trodde att datorn kunde bygga en ny och bättre värld. Det kallades för den digitala revolutionen. Det talades om ett nytt sätt att kommunicera, ett helt nytt sätt att tänka. Allt skulle bli bättre, allt skulle bli ljusare". Dystopisk berättelse om vår tid, tillika varningsskrift till alla som på ett eller annat sätt gjort datorn till en del av vår vardag.

Gå i döden

av Leif Silbersky. Inläst ur Norstedt, 1996 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 12 tim..

Rhea Moser driver advokatbyrå i Stockholm tillsammans med sin gamle släkting Samuel Rosenbaum. Hon träffar den charmige magikern Reine Flood och blir intresserad av honom. Med tiden upptäcker hon en mörkare sida hos honom. När han påträffas mördad pekar spåren entydigt på en misstänkt - Samuel Rosenbaum. Som vanligt löses allt mycket skarpsinningt under en rättegång.

Eldens återsken

av Sigfrid Siwertz. Inläst ur Bonnier, 1916 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 36 min..

Scener ur stockholmskt medelklassliv under inflytande av första världskrigets utbrott till hösten 1915. Huvudpersonen, en ung ämbetsman av förmögen familj, blir gripen av världskrigets stora skådespel med lidande, möda, självuppoffring och hjältemod. Intrycken rycker upp honom ur vardagens bekvämlighet, eldar hans sinne och "danar honom en mer manlig hållning". Romanen speglar en tidstypisk diskussion om sambandet mellan krig och moral.

Man går inte ifrån man och barn

av RoseMarie Sjöberg. Inläst ur Faun, cop. 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 4 tim., 56 min..

Maja växer upp i en liten by i Uppland under 1940- och 60-talen, och anar tidigt att något är fel i hennes familj. Halvkvädna visor, uttryck hon hör i byn gör att hon är på sin vakt. Hon flyr till gropen vid gravkullarna, hennes tillflyktsort där hon funderar över livets gåtor och svårigheter. När hon så småningom får hon förklaringen på familjens problem av sin äldre halvbror, och det Maja redan anat, faller alla bitar på plats faller på plats.

Samla ull

av Patti Smith. Inläst ur Bakhåll, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 49 min..

Patti Smith, 1946- , är rockmusiker, bildkonstnär och författare. Denna prosadiktsamling består av nio dikter med parallelltext på engelska och svenska. Titeln Woolgathering (Samla ull) kan även översättas som dagdrömmeri. I dikterna skapar barndomsminnen och lyriska fantasibilder ett magiskt drömlandskap inspirerat av William Blake och Arthur Rimbaud.

Sju år

av Peter Stamm. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Alexander studerar arkitektur i München och är osäker inför framtiden och sina mål. Efter examen förälskar han sig i Sonja, en vacker och ambitiös studiekamrat. De gifter sig och tillsammans startar de en egen arkitektbyrå. Men äktenskapet fungerar dåligt och Alexander inleder en affär med Iwona som är Sonjas motsats. Vemodigt om människans irrvägar på jakt efter kärlek och lycka mitt i vardagen. P.S., 1963- , uppmärksammad schweizisk författare.

Paul Hoffman, läroverksadjunkt

av Hugo Swensson. Inläst ur Natur och kultur, 1935 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Skildring av läroverkslärarens kall, sett ur en personlig och positiv synpunkt. Bilden av titelpersonen är i stort begränsad till skolans värld, där det förflutnas tradition och dagens gärning på ett naturligt sätt löper samman. "Bokens sobra stil dämpar, men döljer inte dess starka kulturpatos", hette det i en recension 1936. H.S., 1879-1957, var adjunkt vid Skara läroverk och skrev romaner som utspelade sig i skolmiljö.

Dolda spår

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 33 min..

Del 3 i serien Familjearvet. Kolkörarna på Järnverket blir rasande då Ulrik Storstierne vill sänka deras löner. När Ylva försöker föra arbetarnas talan får hon veta något oroväckande om sin far. Många kastar trånande blickar efter Dina - den vackra kvinnliga kolköraren med ett mystiskt förflutet. Bland friarna finns både arbetare och storfolk, men inte den som Dina själv har valt ut.

Glashuset

av Pramoedya Ananta Toer. Inläst ur Leopard, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 16 tim., 50 min..

Fjärde och sista delen i serien inledd med Människornas jord. I denna del framträder en ny huvudperson och berättelsen tar en dramatisk vändning. Läsaren får följa poliskommissarien Pangemanann som i åratal har övervakat den tidigare huvudpersonen Minke på uppdrag av kolonialmakten. Gradvis börjar dock polismannen känna sig fångad av sin egen cynism, och han inser att hans ställning i det koloniala systemet är osäker.

Artighetsreglerna

av Amor Towles. Inläst ur Forum, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 12 tim., 51 min..

Året är 1938 och kriget har ännu inte kastat sin skugga över New York. Livet är fullt av möjligheter och den klipska Katey Kontent och hennes vackra väninna Eve, vill leva här och nu. På en nattklubb träffar de den stilige överglassgossen Tinker Grey. När Eve och Tinker blir ett par går Katey vidare utan agg. En tragisk olycka ändrar allt och snart är Katey indragen i ett komplicerat tringeldrama med de två personer hon älskar mest av allt.

Den sanna berättelsen om kamrat Mayta

av Mario Vargas Llosa. Inläst ur Norstedt, 1987 av Lars Nygren. Talboken omfattar 14 tim., 9 min..

I centrum för denna politiska roman står en frånvarande hjälte, Mayta, vars strapatsfyllda liv berättarjaget söker spåra genom att studera handlingar och besöka människor som stått Mayta nära. Av bilder och fantasier fogas Historien och porträttet av den lidelsefulle trotskisten småningom samman. Porträttet inramas av ett kaotiskt Lima, sökande sin Mayta. Nobelpris i litteratur 2010.

Drömfabriken

av Björn Vingård. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

Nyckelroman som utspelas bakom kulisserna på Drömfabriken - Bonnierhuset på Torsgatan i Stockholm under 1960-talet. Astolf Erixon kommer till storstan för att arbete som reporter. Ett kort vikariat blir till en anställning som sträcker sig långt fram i tiden. Han beskriver ett myller av intressanta, knäppa och vardagliga människor som arbetar på allt från Expressen till Damernas Värld. B.V. har själv varit chefredaktör på sju olika tidskrifter.

Arvet

av Gunnar Wahlström. Inläst ur Books-on-demand, cop. 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

Walt Carlsson, en rik industriman från San Francisco, får besked av sin läkare att han lider av en obotlig sjukdom och inte har lång tid kvar. Han beslutar sig då för att resa till Sverige och besöka kvarvarande släkt och den bygd i Småland som hans far lämnade för mer än nittio år sedan. Under vistelsen, som slutar i en ohejdbar tragedi, uppenbaras både tragiska händelser och en mörk utveckling av släkten.

Vi skulle älska om vi bara kunde

av Hanna Wallsten. Inläst ur Normal, 2007 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 52 min..

En dag lämnar Ingela flickvännen Susanne för den vackra prästen Katarina. Helt förkrossad reser Susanne till Paris för att försonas med sin tvillingsyster som hon inte sett på tio år. Det blir en resa som förändrar flera personers liv, och deras öden flätas in i varandra. Vi följer Ingela, Susannes tidigare pojkvän Anders, och outsidern Sergej, som får en oväntat stor betydelse för dem alla.

Midvintermörker

av Lars Wilderäng. Inläst ur Ängsjödal, cop. 2011 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 16 tim., 27 min..

Annandagen 2012 vaknar svenskarna till en ny värld. Ett anfall kommer österifrån. De större striderna börjar på Gotland, men små fientliga anfallsgrupper finns redan på plats på flera strategiska orter och större delen av de politiska och militära funktionerna slås ut. Samtidigt är all tele- och internettrafik utslagen. Spillrorna av militärt och civilt ledarskap samlas i Karlsborg. Hoppet står till kompanierna på Gotland. Thriller om ett ryskt anfall.

Bill Erövraren

av Pelham Grenville Wodehouse. Inläst ur Bonnier, 1978 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 11 tim., 52 min..

Bill West är en ung man i New York som festar hårt tills han blir förälskad i Alice Coker. För att vinna hennes kärlek måste han förändra sitt liv. Ett steg i den riktningen är att ta med Alice bror Judson till London och hjälpa till i hans affärsverksamhet. Men tillvaron i det gamla England är inte så enkel för Bill - här finns många söta flickor som gillrar fällor, oförstående äkta män och skumma spelhajar. Farskarusell som utkom 1924.

En pelikan på Blandings

av Pelham Grenville Wodehouse. Inläst ur Bonnier, 1970 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Sommardagen led mot sitt slut och skymningen föll över Blandings. Dronningen av Blandings, lord Emsworths makalösa Berkshire-sugga, njöt sin vila. Clarence, nionde earl av Emsworth, och godsets herre har dragit sig tillbaka för att äta sin middag i lugn och ro. Men snart är det slut på friden. Blandings invaderas av släkt och vänner vilket innebär många kärleksförvecklingar och lustiga sammanträffanden. Utkom i original 1969.

Döden på Dellen

av Leif Woxlin. Inläst ur Blommaberg, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 29 min..

Del 6, frist., i serien om Hudiksvallspolisen. Bricken Hansson, 24-årig TV-reparatör i Ljusdal, får i uppdrag att montera webbkameror runt Dellens stränder. Kamerorna ska vara ett inslag i projektet Dellenäventyret. Erik Båtsman, arbetslös riksspeleman från Delsbo, blir anlitad i samma projekt. Men vad handlar det egentligen om? Bricken blir misstänksam; vad som till början är ett sätt att tjäna pengar blir snart en väg mot ond bråd död.

Cold Spring Harbor

av Richard Yates. Inläst ur Norstedt, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Cold Spring Harbor på Long Islands norra sida lockar turister och sommarboende. Charles Shepard, pensionerad arméofficer, grämer sig över att ha missat första världskriget. När ännu ett krig rycker närmare är det för sent; han är avpolletterad och glömd. Dessutom dricker hans hustru för mycket och sonen Evan har fastnat i ett misslyckat äktenskap. Skärskådande prosa med knivskarp dialog. Utkom i original 1986 och blev författarens sista roman.

Kärlekens olika villkor

av Farahad Zama. Inläst ur Kabusa, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 21 min..

Fristående fortsättning på Mr Alis äktenskapsbyrå. Äktenskapsbyrån blomstrar och det gör också kärleken mellan Mr Alis son Rehman och tv-journalisten Usha. Även Mr Alis assistent Aruna är lyckligt nygift och har flyttat från sina föräldrars trånga hus till maken Rams lyxiga villa. Men snart hopar sig bekymren. Arunas illvilliga svägerska Mani flyttar in. Och Ushas och Rehmans kärlek utsätts för stark motvilja och stora påfrestningar.

Karin och Kareem

av Mattis Øybø. Inläst ur Lindelöw, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

En roman där film står i centrum. Kareem är filmregissör och har blivit inbjuden till en filmfestival i Oslo där hans film om Irak-kriget ska öppna festivalen. Han är uppvuxen i Oslo, men bosatt i London. Karin, väderpresentatör på TV, besöker filmfestivalen där hennes syster är programchef. De två träffas under ett dygn - samtidigt som hennes ex-pojkvän har lagt ut en privat sexvideo i nätet.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Det var en gång-

av Marja Bruzaeus. Inläst ur Faun, cop. 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

Att skriva om sitt liv är inte längre förbehållet en elit av memoarförfattande kultur- och samhällspersonligheter. Skrivcirklar, nätsajter och print-on-demand tillgängliggör människors historier på nya sätt. Här har två skrivpedagoger sammanställt en lång rad inspirerande exempel, råd och övningar för den som vill börja skriva. Bl.a. ställs frågan vad som är fakta och fantasi, hur man skiljer på att vara privat och personlig.

Allmänt och blandat

Nobels fredspris

av Fredrik S. Heffermehl. Inläst ur Leopard, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 15 tim., 15 min..

Fredrik Heffermehl är jurist och fredsktivist. Han går igenom Nobels testamente från 1895 och jämför med de val som den norska Nobelkommittén har gjort genom åren. Författaren anser att kommittén inte har utgått från Nobels vilja utan istället använt det till stöd för norska politiska och kommersiella intressen och därför borde avgå. Boken är ett engagerat inlägg i debatten om fredsprisets syfte och utveckling.

Effekter

av Lars Jakobson. Inläst ur Bonnier, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 4 min..

Blandade texter - noveller, föredrag, artiklar, essäer - som utgår från samhörigheten med författarens skönlitterära utgivning. Texterna samtalar, tvärs genom tiden, i en diskussion om det bestående värdet av fiktion och fantasi. Han skriver om författare som påverkat honom - Faulkner, P.O. Sundman, Selma Lagerlöf, Sven Christer Swahn m.fl. - om science fiction, artificiell intelligens, bergsbestigningar, 11 september, dataspel och mycket annat.

Levande ansikten

av Stig Strömholm. Inläst ur Atlantis, 1994 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

Glimtar av ett antal kulturpersonligheter från olika tidevarv. Bokens 26 essäer inleds med en text om den grekiske skalden Pindaros, ca 518-ca 438 f.Kr. Det handlar även om Bibelns roll i europeisk kultur, om franska revolutionen, om svenskt 1800-tal, om att skriva dagbok, om att läsa Thomas Mann och om att välja den rätta sommarlektyren, kanske Montaignes essäer. S.S., förf., professor i rättshistoria och rektor vid Uppsala universitet.

Spektrum

av Johan Svedjedal. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 27 tim., 3 min..

Tidskriften och förlaget Spektrum och var i början av 1930-talet ett centrum för en grupp unga radikaler som drömde om ett nytt samhälle, en ny människa, en ny litteratur. Kärnan bestod av Karin Boye, Gunnar Ekelöf, essäisten Erik Mesterton och redaktören Josef Riwkin. En yttre krets bestod bl.a. av Harry Martinson, arkitekten Sven Markelius och makarna Myrdal. J.S., prof. i litteratursociologi, beskriver Spektrums historia.

Vem betalar journalistiken?

Inläst ur Sim(o), 2011 av Karin Benecke. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Förf., ledande medieekonom i Oxford, presenterar några texter som handlar om hur den nya journalistiken bör finansieras. Det handlar om att öka värdet både reellt och upplevt för samtliga medieintressenter, ägare, konsumenter, journalister, annonsörer och inte minst för samhället i stort. Några fullständiga lösningar presenteras dock inte. Innehåller även kommentarer av svenska journalister till förf:s resonemang.

Religion

Gud i tyst läge

av Pete Greig. Inläst ur Livets ord, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

Med utgångspunkt i smärtan över sin hustrus kamp för sitt liv brottas P.G. med den mörka sidan av bön. Varför är Gud tyst? Varför svarar han inte på mina böner? Pedagogiskt, med korta kapitel och många konkreta exempel, går han igenom problemet obesvarade böner i det att han följer Jesus genom lidandet och uppståndelsen. P.G, teolog, församlingsgrundare och en av initiativtagarna till den kända bönerörelsen 24-7.

Mannakornet

av Karin Johansson. Inläst ur Karin Johansson, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

U. L.-F., 1910-1962, var författare och talare likt sin far, Sven Lidman. Hon for till Kina i två omgångar, först som lärarinna sedan som missionär. År 1941 ingick hon äktenskap med psalmförfattaren och prästen Anders Frostensson, en händelse som blev kyrkopolitiskt sprängstoff i spänningsfältet statskyrka-frikyrka. Förord av Knut Ahnlund samt lista med referenslitteratur förhöjer bokens värde.

Den jag vill vara

av John Ortberg. Inläst ur Libris, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 15 min..

J.O., pastor i Menlo Park Presbyterian Church i Kalifornien har verkat i Sverige som talare och flera av hans böcker har översatts till svenska. Steg för steg visar han hur människan kan utvecklas i att leva under Guds Andes inflytande och vilken förvandling hon kan få uppleva. Han visar på redskapen att försöka hantera de olika svårigheterna i livet, smärta och sorg, frestelser och tvivel, att faktiskt kunna blomstra i en mörk och trasig värld.

Påvens korståg

av Alan Posener. Inläst ur ICA, 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Den tysk-brittiske journalisten A.P. kartlägger i denna skarpt kritiska bok det han kallar påven Benedictus XVI:s dolda agenda. Han menar att påven sedan decennier tillbaka bedriver ett målmedvetet och systematiskt arbete i syfte att underminera det moderna samhället, antingen det handlar om att bagatellisera Förintelsen eller tysta ner pedofilskandaler inom den egna kyrkan. Över trehundra noter ger hänvisningar till påvens uttalanden..

Ryssland stal våra hjärtan

av Carl-Gustaf Severin. Inläst ur Livets ord, 1988 av Jens Jcobson. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

Ingen anade väl konsekvensen av järnridåns fall, menar förf. Men öppningen kom och Guds Ande födde fram initiativ som blev mer genomgripande än vad någon kunde ana. Förf., som sedan 1989 varit en del av församlingen Livets Ord och dess arbete, är lärare vid Livets Ord Bibelcenter och predikant. Det mesta av sin tid har han ägnat åt att predika i forna Sovjetunionen som ledare för Ryska Inlandsmissionen.

Vilken Jesus ska jag tro på?

av Lee Strobel. Inläst ur Libris, 2008 av Inga Pyk. Talboken omfattar 18 tim., 33 min..

Personlig undersökning av Jesu identitet. Med hjälp av experter applicerar förf. moderna forskningsmetoder på den traditionella Jesus-bilden. Frågor han ställer och söker svar på är: Förvrängde kyrkan sanningen om Jesus genom att ändra i tidiga bibeltexter? Har nya insikter och kunskaper slutgiltigt motbevisat uppståndelsen? Hämtades delar av tron på Jesus från tidigare mytologier? Förf. prisbelönad kriminaljournalist.

I konungens närhet

av Tormod Vågen. Inläst ur Svenska alliansmissionen, 196- av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 14 tim..

Betraktelser för varje dag under året, skrivna av T.V., generalsekreterare för Norsk Luthersk Misjonssamband från 1936 till sin död 1970. Vågen var också medlem i den underjordiska kyrkoledningen under den tyska ockupationen av Norge. I betraktelserna går han systematiskt igenom hela Nya testamentet, kapitel för kapitel. Varje betraktelse inleds med en vers ur respektive kapitel.

Gustaf Wingren predikar

av Gustaf Wingren. Inläst ur Artos, 2010 av John Sundin. Talboken omfattar 18 tim., 31 min..

Gustaf Wingren, 1910-2000, var präst i Svenska kyrkan och predikade regelbundet, men verkade under större delen av sitt yrkesverksamma liv vid Lunds universitet, varav 26 år som professor i systematisk teologi. I denna postilla, som sammanställts av Gustaf Wingren-sällskapet, får läsaren följa Wingren under ett helt kyrkoår. Predikningarna är hållna mellan 1939 och 1988, en period av dramatisk förändring i Sverige.

Filosofi och psykologi

De interpretatione

av Aristoteles. Inläst ur Thales, 2000 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

Aristoteles' verk De interpretatione och Om sofistiska vederläggningar, för första gången på svenska och med presentation och noter av översättaren Börje Bydén samt inledning av docent Sten Ebbesen. Skrifterna behandlar dialektik (samtalskons) men ur olika perspektiv. Huvudtemat i De interpretatione är kontradiktoriska påståenden. Den andra skriften är en allmän lärobok i ämnet. Framställningen är på hög teoretisk nivå.

Mindfulness

av Vidyamala Burch. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 52 min..

Författaren skadade sin rygg vid sexton års ålder och hade svårt att fortsätta sitt tidigare aktiva liv på grund av svåra smärtor. Hon utvecklade en metod för mindfulness-träning, Breathworks-metoden, för att kunna leva ett rikt liv trots sin skada. Här presenterar hon metoden som minskar stress och främjar läkning. Metoden kan även användas vid migrän, artrit, kronisk trötthet eller depression.

Jag vet inte

av Jan Bärmark. Inläst ur Carlsson, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 14 tim., 13 min..

Självbiografisk text med temat självkännedom genom humor, psykoterapi och buddhism. J.B., professor emeritus i vetenskapsteori, följer två spår. Dels berättar han om intresset för vetenskapsteori och kunskapsantropologi och dels om de erfarenheter han haft av olika former av psykoterapi och buddhism. Vidare berättar han om resor till Bhutan, Indien, Ladakh och Tibet samt om möten med tibetanska läkare och lamor.

Det onda eller Frihetens drama

av Rüdiger Safranski. Inläst ur Natur och kultur, 1999 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 12 tim., 43 min..

Varför begår människor onda handlingar? Den tyske essäisten R.S. gör här en vindlande resa genom teologi, filosofi och skönlitteratur för att finna ett svar på denna fråga. Förf. anser att det onda är en nödvändig följd av människans frihet. Läsaren kan här följa hur frihetens drama utvecklas genom historien, och hos olika tänkare. I vår egen tid värderas pengar och ekonomiska resurser mer än etisk värdighet, en farlig situation menar författaren.

Uppfostran och undervisning

Om pedagogik

av Immanuel Kant. Inläst ur Daidalos, 2008 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

Den tyske filosofen I.K., 1724-1804, var också intresserad av pedagogik och barnuppfostran. I denna lilla skrift, först utgiven 1803, lade han fram sin syn på intellektuell, fysisk och moralisk fostran. Uppfostran är för Kant uppfostran till myndighet, till en frihet som utövas med hänsyn till andras lika frihet. Han betonar också att skolans undervisning bör präglas av en konstruktiv dialog mellan lärare och elev. Förlaga Daidalos, 2008.

Språkvetenskap

Dom bara pratar

av Lars Melin. Inläst ur Telegram, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Två språkvetare granskar politikernas verktygslåda och journalisternas knep, de skärskådar retoriken och visar upp de dolda regler som används i det politiska samtalet. Förf:na använder också sagor, satir och statistik som verktyg i granskningen av politikers och journalisters retorik. Ger en lättläst och underhållande inblick i det politiska spelet om vårt samhälle.

Litteraturvetenskap

Någonstans vid vägens slut

av Diana Athill. Inläst ur Forum, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

D.A., 1917- , var under mer än ett halvt sekel verksam i förlagsbranschen i England och pensionerades först vid sjuttiofem års ålder. Hon har även skrivit ett antal böcker, varav flertalet är memoarer. Denna bok skrev hon strax innan hon fyllde nittio år. Det är en bok om att åldras och leva livet fullt ut, skriven med en stor portion självinsikt.

Hunter

av E. Jean Carroll. Inläst ur Vertigo, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 12 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Hunter S. Thompson, skaparen av "gonzoreportaget" var en legend långt innan han gick bort för egen hand 2005. Hans besatthet av knark, utsvävningar och allmänt lagtrots gjorde honom till symbol för gränslös individualism. Förf., 1943- , journalist på tidskriften Rolling Stone, låste in sig i hans stuga för att intervjua honom. Här berättar hon om sin tid med mannen och låter släktingar, vänner och fiender komma till tals.

Processen mot Caelius och Ciceros försvarstal

av Dag Norberg. Inläst ur Norstedt, 1960 av Karin Benecke. Talboken omfattar 2 tim., 8 min..

Dag Norberg, 1909-1996, var professor i latin vid Stockholms universitet. I denna skrift berättar han om rättsprocessen år 56 f.Kr. mot politikern Marcus Caelius Rufus. Den berömde talaren och politikern Marcus Tullius Cicero, 105-43 f.Kr., uppträdde som försvarsadvokat för den åtalade, och tack vare hans talekonst blev Caelius frikänd. D.N. granskar både åklagarsidans argument och Ciceros skickliga försvar.

Ordens asyl

av Anders Olsson. Inläst ur Bonnier, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 57 min..

Om exilens och landsflyktens roll i 1900-talets litteratur, med perspektiv bakåt till antiken. Bland de behandlade författare, som helt eller delvis verkat i exil, diskuteras Ovidius, James Joyce, Djuna Barnes, Paul Celan, Samuel Beckett, Vladimir Nabokov, Nelly Sachs, Franz Kafka och W.G. Sebald. A.O. är poet, kritiker och litteraturforskare och har gett ut flera böcker om svenska författare och om läsandets och tolkandets konst.

Stig

av Niklas Rådström. Inläst ur Bonnier, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Personlig minnesbok där författaren N.R. tecknar ett vänporträtt av författaren och konstnären Stig Claesson, 1928-2008. När S.C. avled blev Rådström tillfrågad om han kunde uttala sig om vad "Slas" betytt för honom. Han blev ställd och kunde knappt säga något. Men nu skriver han om deras möten - vid lunchbordet, i boxningslokalen samt i bastun - hur deras relation fördjupades och en vänskap växte fram.

En berättelse om två städer

av Conny Svensson. Inläst ur Atlantis, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Om Florens i dikt och verklighet. Förf., litteraturprofessor, tar med läsaren på en tur i den berömda stadens litterära miljö. Det handlar om författare och deras skildringar från Dante till våra dagar. I den tacksamma rollen uppträder bland andra Astrid Lindgren, Goethe, Thomas Mann, D.H. Lawrence, Mario Vargas Llosa och Salman Rushdie. Ett kapitel handlar om Florens som scen för deckare och thrillers. Även tips på sevärdheter och restauranger.

Med Stalin som Gud

av Magnus Utvik. Inläst ur Norstedt, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

När Magnus Utvik, född 1964, var sjutton år bröt han med sina vänner i Kommunistisk Ungdom. Han hade istället fått kontakt med ett sektliknande parti - Kommunistiska Partiet i Sverige. De var marxist-leninister, upphöjde Stalin till Gud, utmålade Albanien som himmelriket och trodde på enpartistyre. M.U. var engagerad i partiet i tre år innan han uteslöts. Om extremism och ungdomlig fanatism och dess förödande konsekvenser.

Konst, musik, teater och film

Kikki Danielsson - ett schlagerliv

av Kikki Danielsson. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 24 min..

K.D., född 1952, berättar om sitt liv bortom kvällspressens rubriker. När hon var 20 år blev hon sångerska i dansbandet Wizex och kom i kontakt med Bert Karlsson. Detta ledde till framgångar i Melodifestivalen och ett antal guldskivor. Men hon tar även upp artistlivets baksidor och de privata motgångarna; hur hon blev placerad i fosterhem när hon var fem år, sin skilsmässa från Kjell Roos, sitt alkoholmissbruk och sin svåra reumatiska sjukdom.

Den skrattretande teatern

Inläst ur Carlsson, 2009 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 41 min..

Gösta Ekman var 2008-2009 gästprofessor på Teaterhögskolan i Stockholm. Under ledning av honom och Karin Helander, professor i teatervetenskap, ägnade skådespelare sig att i första hand praktiskt, men också teoretiskt, utforska det skrattretande. Här redogörs för en del av de diskussioner och samtal som fördes. Även bidrag från gästföreläsare som Sissela Kyle, Mia Skäringer, Rolf Börjlind, Marie-Louise Ekman och Leif Zern.

Drömfabrikens verklighet

av Bengt Forslund. Inläst ur Natur och kultur, 1990 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 16 tim., 5 min..

B.F., 1932- , var under 1970-talet filmproducent till ett stort antal svenska filmsuccéer - bland annat Utvandrarna och Nybyggarna i regi av Jan Troell. Han delar med sig av sina erfarenheter och belyser åskådligt alla moment i hur en film tar form, från idé till premiär. Avsnitt ägnas åt dokumentärfilmens utveckling och filmens plats i video- och TV-tider (boken utkom 1990). Även presentation av ett 30-tal kända filmproducenter.

Straffrundor och ärevarv

av Lars Lerin. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 36 min..

En brevväxling mellan Lars Lerin, en av Nordens främsta akvarellister, och Kerstin Högstrand, konstnär och grafiker. Det är en osminkad och självutlämnande berättelse som växer fram, där livets olika skeenden speglas med en oförskräckt uppriktighet. Det handlar om konstnärskapets våndor, längtan efter kärlek, livsångest och drömmar där man kommer väldigt nära de båda författarna. Den tryckta boken är rikt illustrerad med verk av båda konstnärerna.

Konst, bilder, pedagogik eller Gossen som inte ville sluta skolan

av Gert Z. Nordström. Inläst ur Warne, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

Förf., 1931-, kom som tvååring till fosterföräldrar på Orust. Efter skolgång där fortsätter han läroverket i Uddevalla och på 1950-talet Valands Konstskola i Göteborg. 1968 utses han till biträdande rektor vid Konstfack i Stockholm. Boken varvar biografiskt berättande med hur en ny konstpedagogik och en ny bildanalys som blir ett starkt bidrag till ett nytt bildämne i den svenska skolan. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Kärleksbarnet och bortbytingen

av Veronica Ralston. Inläst ur GML Print on demand, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 5 tim., 18 min..

V.R., 1951- , är systerdotter till regissören Ingmar Bergman. När hon läste boken "Den jag ser på älskar jag" av Louise Tillberg, där Tillberg lägger fram teorin att hennes farmor Hedvig Sjöberg skulle vara Ingmar Bergmans biologiska moder, beslöt hon att göra egna efterforskningar. Ett DNA-test visar att hon och I.B. inte kan vara släkt. Hon spekulerar i hur händelseförloppet kan ha sett ut om inte Karin Bergman var Ingmars mamma.

Krigsbarn 4779

av Pirkko Räntilä. Inläst ur Barents Publisher, cop. 2006 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 43 min..

Pirkko Räntilä, 1933, förlorade sin mor vid 3 års ålder. Styvmodern skickade henne till Sverige som krigsbarn 1942 och hon stannade kvar i sju år. Pirkko fick en ny familj och lärde sig svenska. När hon ofrivilligt återvände till Finland hade hon glömt finskan. Förf. skildrar utifrån barnets perspektiv känslan av utanförskap, som hon också delade med många andra krigsbarn. P.R. är numera en känd bildkonstnär.

Bruce Dickinson

av Joe Shooman. Inläst ur Kalla kulor, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Biografi över Bruce Dickinson, sångare i Iron Maiden, en av världens största hårdrockband. Han föddes 1958 och tillbringade sin uppväxt i den engelska industristaden Sheffield. Han blev tidigt intresserad av musik. Efter en trevande karriär med lånade bongotrummor via ett mer seriöst satsande Samson och till världens alla arenor med Iron Maiden. Kronologisk framställning kryddad med pikanta detaljer och anekdoter.

Rikitikitavi

av Rikard Wolff. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 37 min..

R.W., 1958- , debuterade under 1980-talet på Teater Galeasen och Unga Klara och fick sitt genombrott i filmen Änglagård. Han är även sångare och textförfattare. I sin självbiografi tar han läsaren med till en värld av blyga triumfer och stillsamma katastrofer. Berättelsen om ett barn som tystnar, om sorg och pånyttfödelse och om att triumfera över omständigheterna. Den tryckta bokens cd-bilaga medföljer inte talboken.

Arkeologi

De dödas tempel

av Jonathan Lindström. Inläst ur Norstedt, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 20 tim., 12 min..

Under gräset intill det sörmländska sommartorpet fanns ett stenålderstempel från 2300-talet före Kristus. Det innehöll ett rikt men gåtfullt mönster av noggrant sorterade människoben, yxor av sten och lerkärl. Arkeologen och utgrävningsledaren Jonathan Lindström berättar här personligt och medryckande om utforskningen av dödshuset i Turinge som tillhörde den s.k. stridsyxekulturen. Förf. söker en förlorad värld, stenålderns själ och universum.

Historia

Burmas vägskäl

av Jesper Bengtsson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 3 min. 1 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

När förf. träffar fredspristagaren Aung San Suu Kyi i hennes partihögkvarter i Rangoon i februari 2011 pågår regimkritiska protester för fullt i Egypten. Budskapet om jasminrevolutionen där har även nått Burma, trots militärens försök att strypa informationsflödet. Trots frigivningen av Aung San Suu Kyi i november 2010 och införandet av en civil regering behåller militären ett hårt grepp om makten.

SS-Totenkopf

av Rupert Butler. Inläst ur Fischer & Co, cop. 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 13 tim., 10 min..

Historien om Hitlers ökända Totenkopfdivision ,som med sitt ursprung i koncentrationslägrens brutala styre och det kännetecknande dödskallemärket på uniformen, spred skräck och fruktan i andra världskrigets Europa. Under de snabba framgångarna på västfronten och de hårda striderna i öst slog sig Totenkopf fram som en av de främsta divisionerna inom Waffen-SS. Men deras rykte befläckades av krigsförbrytelser.

Korten på bordet?

av Wilhelm Mauritz Carlgren. Inläst ur Militärhistoriska, 1989 av Karin Benecke. Talboken omfattar 5 tim., 37 min..

Med begreppet vitbok avses en publikation utgiven av Utrikesdepartementet för att belysa regeringens ställningstaganden. Historikern W.C., 1922-2008, granskar här de vitböcker om krigsårens utrikespolitik som departementet utgav efter krigsslutet 1945. Förf. diskuterar främst de vitböcker som departementet utgav om den känsliga transiteringsfrågan, dvs. regeringens beslut att tillåta tysk trupptransport genom Sverige under krigsåren.

Den glömda historien

av John Chrispinsson. Inläst ur Norstedt, 2011 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 30 tim., 55 min..

Förf., journalist och historiker, skildrar här tider när svenskar uppfattade Sverige som ett runt land, inte avlångt. Tider när Sankt Petersburg hette Landskrona, när Narva nästan blev Sveriges huvudstad och när landets ledning var mer underrättad om läget i Viborg än i Örebro. Ur arkiven framträder excentriska och roliga människor som var mer hemma i Dorpat, Reval, Riga, Hapsal och Åbo än i Stockholm. Ändå kände de sig just som svenskar.

Spelet om Schleswig-Holstein

av Mats Dahlbom. Inläst ur Salmon River, 2008 av Karin Benecke. Talboken omfattar 29 tim., 34 min..

Schleswig-Holstein har en komplicerad historia med kolliderande danska och tyska intressen alltsedan medeltiden. De två hertigdömena har också haft en viktig roll i svensk historia under stormaktstiden. Efter en folkomröstning stabiliserades gränsen efter första världskriget. Här ges en faktaspäckad översikt över den schleswig-holsteinska frågan. Vänder sig till läsare med intresse för nordeuropeisk historia. Den tryckta boken är illustrerad.

De högadliga godsen i Sverige vid 1500-talets mitt

av Olle Ferm. Inläst ur Riksantikvarieämbetet, 1990 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 21 tim., 24 min..

Akademisk avhandling med syftet är att belysa en viktig struktur i 1500-talets svenska ekonomi; de högadliga godskomplexen. Tidsmässigt finns en avgränsning till decennierna runt mitten av århundradet, då senmedeltidens ägoförhållanden bröts ned genom Gustav Vasas kyrkoreduktion och statsmakten reorganiserades inom ramen för ett nationellt kungadöme.

Dagen då terrorn förändrade världen

av Wolfgang Hansson. Inläst ur Norstedt, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

W.H., utrikesreporter på Aftonbladet, var på plats i New York den 11 september 2011 och såg hur de två planen flög in i World Trade Center. Han resonerar kring hur attacken kunde inträffa och vilka följderna blev. Han sätter in dådet i ett bredare sammanhang i den nutidshistoria som skapats bl.a. i krigets Irak, cellerna på Guantanamo och talibanernas Afghanistan. Hans åsikt är att USA bär stor skuld i konfrontationen mellan islam och västvärlden.

Sarkozys Frankrike

av Ingrid Hedström. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Nicolas Sarkozy gjorde en rivstart när han blev Frankrikes president 2007. Men hans reformprogram väckte protester och smekmånaden med väljarna tog snabbt slut. Presidentens popularitet har inte ökat av regeringens försök att - genom t.ex. burkaförbud - vinna tillbaka väljare som dras åt det högerextrema Nationella fronten. Sarkozy kan få svårt att vinna presidentvalet i maj nästa år, men det är även kärvt för det splittrade Socialistpartiet.

Vår rättmätiga plats

av Barbro Hedvall. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 50 min..

Som sista land i Norden införde Sverige 1921 rösträtt för kvinnor. Vilka var det som drev kampen? Vilka motarbetade dem? Och varför tog det så lång tid? B.H., politisk journalist, ger sin bild av den svenska kvinnorösträttsrörelsen. Hon berättar om de långa åren av kamp, där LKPR, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, hade en ledande roll och lyfter fram vad som präglade dess medlemma. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

I hjältens tid

av Svante Lundgren. Inläst ur Sahlgren, 2006 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Hyllning till kända och okända hjältar som med mod och civilkurage räddade judar undan nazisternas gaskamrar och koncentrationsläger. Den franska byn Le Chambons 3000 invånare räddade 5000 förföljda. Den japanske konsuln i Kaunas trotsade sina överordnade och skrev ut 2500 visa till flyende judar och Hermann Görings bror Albert utnyttjade släktskapet för att rädda hundratals judar undan en säker död. Förf. docent i judaistik i Åbo.

Kriget - det förgångna, freden - framtiden

av Charles Richet. Inläst ur Bonnier, 1914 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 11 tim., 48 min..

Framtidsprognos utkommen 1914, samma år som första världskriget bröt ut. Förf., fransk fysiolog och pacifist, 1850-1935, argumenterar mot krigets vansinne och visar hur dyra och onödiga krig är. Om kostnaderna för de olika ländernas arméer kunde utnyttjas för civila och nyttiga ändamål, menar han, skulle världen bli bättre och t.ex. engelska kanalen genomkorsas av en tunnel, Nordpolen utforskas och flygskepp uppfinnas.

Ett mord i Lemberg

av Michael Stanislawski. Inläst ur Dialogos, 2008 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

Den 6 september 1848 smyger en man ner arsenik i den reformvänlige rabbinen Abraham Kohns middagssoppa. Ett dygn senare är rabbinen och hans yngsta dotter döda. En misstänkt, guldsmeden Abraham Ber Pilpel, grips för brottet och det dittills otänkbara blir uppenbart - en jude har mördat en annan jude, av religiösa och politiska skäl. Om ett kriminalfall i Lemberg, det då österrikiska Galiziens huvudstad. Förf. professor i judisk historia.

Vad krävs för att bli en vinnare?

Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

20 år efter det kalla krigets slut är det inte längre spelet mellan Ryssland och USA som dominerar världspolitiken. Det är inte heller bara stater som har inflytande. Storföretag och organisationer har fått mer att säga till om samtidigt som den ekonomiska krisen som bröt ut 2008 har underminerat USA som enda supermakt. Här ger några UI-forskare sin syn på ett antal viktiga aktörer i dagens värld som USA, Kina, Ryssland samt EU.

Biografi med genealogi

Världens bästa story

av Lars Adaktusson. Inläst ur Ekerlid, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 51 min..

Förf., journalist och tv-profil, sammanfattar erfarenheter från svensk och internationell nyhetsrapportering under drygt tre decennier. Från åren på Sveriges radios Ekoredaktion och arbetet som nyhetsankare i Sveriges televisions Aktuellt och Agenda, via uppdragen som utrikeskorrespondent i Centraleuropa, USA och Mellanöstern till satsningen på kommersiell public service i TV8.

Trotskij

av Pierre Broué. Inläst ur Carlsson, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 2 CD-ROM (71 tim., 41 min.).

Kanske har ingen suddats bort så fullständigt ur de ryska historieböckerna som Leo Trotskij, Lenins andreman under 1917 års ryska revolution, grundare av Röda armén och en egen gren av socialismen. I Stalins Sovjetunionen fanns inga Trotskijgator och hans ansikte retuscherades bort från fotografier. Heltäckande biografi som ger en djupare bild av Trotskij då förf. haft tillgång till tidigare ej tillgängliga dokument.

Himlen finns på riktigt

av Todd Burpo. Inläst ur Gospel Media Sweden, 2011 av Christina Hellman. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Colton Burpo genomgick en mycket svår bukoperation ännu inte fyra år fyllda. Någon tid efter att han tillfrisknat började han berätta för sina föräldrar att han lämnat kroppen under operationen och bevisade det genom att exakt beskriva vad föräldrarna gjorde i en annan del av sjukhuset medan han opererades. Han berättade också att han besökt himlen, träffat Jesus, Johannes Döparen och avlidna släktingar. Händelserna återberättas av pojkens far.

Åter till Kashgar

av Gunnar Jarring. Inläst ur Bonnier, 1979 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Minnesbilder från två besök i Östturkestan. Mellan besöken ligger nära 50 år. Efter att som ung språkforskare ha uppehållit sig i Östturkestan åren 1929-30 återvänder Jarring på inbjudan av den kinesiska regeringen. G.J., 1907-2002, svensk ambassadör och docent i turkiska språk.

Amelia Adamo

av Lisbeth Lundahl. Inläst ur Ekerlid, 2000 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Amelia Adamo föddes som oäkta barn till ett hembiträde i Rom. Idag är hon en framgångsrik kvinna som gjort en kometkarriär i mediavärlden. Hon kunde vända Vecko-Revyns nedgående trend och skapade Aftonbladets söndagsbilaga samt lanserade damtidningen amelia, döpt efter sig själv. Boken beskriver hennes metoder att leda organisationer med kreativa svårstyrda individer, men ger också en bild av henne som privatperson.

Familjen Kennedy

av Lennart Pehrson. Inläst ur Historiska media, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 18 tim., 10 min..

Utrikeskorrespondenten L.P. skriver om släkten Kennedy. Historien börjar med Patrick som utvandrade från Irland till USA 1849 och slutar när den siste Kennedy-ättlingen lämnar politiken 2011. Berättelsen om klanen Kennedy och deras liv är fylld av framgångar, skandaler och tragedier. Den största framgången var givetvis när John F. Kennedy blev vald till USA:s president 1960. Boken bygger främst på sammanställningar från annan litteratur.

Svenska i Gestapos tjänst

av Johan Perwe. Inläst ur Carlsson, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 14 tim., 4 min..

Hösten 1954 stod svenskan Dagmar Imgart, 1896-1980, inför rätta i Kassel, anklagad för samarbete med Gestapo och angiveri av tyska medborgare under naziregimen. D.I. föddes i Örebro, men flyttade 1922 till Tyskland där hon gifte sig. Makarna blev på 1930-talet medlemmar i nazipartiet och under kodnamn V140 Babs fungerade hon som informatör åt Gestapo. Väldokumenterat personporträtt som även berör allmänna moralfrågor.

Miljoner på spåret

av Ulla Sundin Beck. Inläst ur Ordförrådet i Eksjö, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 4 tim., 37 min..

Det började med 600 kronor strax efter andra världskriget. 50 år senare hade de förvandlats till 140 miljoner kronor. Detta är en bok om den f.d. tågklareraren Lennart "Aktiestinsen" Israelsson, 1916-, och hans fenomenala förmåga att få aktiekapital att växa. Det är lätt att bli miljonär menar L.I. som här redogör för de principer som styrt han eget framgångsrika aktiesparande under ett halvt sekel.

Swede

av Thomas Tynander. Inläst ur Forum, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Den svenskamerikanske sjömannen Emery "Swede" Lundquist överlevde den japanska attacken mot Pearl Harbor den 7 december 1941. Han var bara en tonåring vid tillfället och åren som följde blev en skakande upplevelse som förde honom till många olika krigsskådeplatser i Stilla havet. Journalisten T.T. har sammanställt berättelsen om Swede och hans insats som kanonskytt på jagaren USS Monaghan. Han har utgått från intervjuer, dagböcker och fotografier.

Hitlers första krig

av Thomas Weber. Inläst ur Historiska media, 2011 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 23 tim., 15 min..

I boken Mein Kampf hävdade Adolf Hitler att åren som soldat i tyska armén under första världskriget hade varit de viktigaste i hans liv. Den historiska forskningen har hittills inte granskat Hitlers uppgifter närmare, men i denna bok berättar T.W., professor i historia, vad som egentligen hände under åren 1914-1918. Det framgår också vad kollegerna i hans regemente tyckte och tänkte om sin vapenbroder.

Höga fjäll och djupa dalar

av Pia Wiman. Inläst ur Ord & visor, cop. 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 9 tim., 50 min..

Vid årsskiftet 1935-36 anländer rallaren David med sin gravida hustru Elvida och fyra barn till Umfors i Västerbotten för att arbeta på sista etappen av riksvägen till Norge. Men modern blir sjuk och det nyfödda barnet, bokens författare, hamnar i ett fosterhem. 1943 startar Henny sin dramatiska vandring mellan hem och institutioner . När hon långt senare börjar söka efter sina rötter startar en ännu längre vandring.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Vampyrernas historia

av Katarina Harrison Lindbergh. Inläst ur Norstedt, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 20 tim.. DAISY text och ljud.

Färgstark och djuplodande skildring av vampyrer och vampyrföreställningar genom tiderna. Berättelsen tar sin början med de blodtörstiga avgrundsdemonerna i Mesopotamien och sträcker sig ända fram till vår tids populärkultur. Folkliga historier, som lett till verkliga gravöppningar och pålningar, samsas med vetenskapliga rapporter och skönlitterära skapelser. Vampyrfiguren upphör aldrig att fascinera.

Skammens röda blomma?

av Denise Malmberg. Inläst ur Etnologiska institutionen, Uppsala universitet, 1991 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 12 tim., 13 min..

Doktorsavhandling i etnologi med den övergripande målsättningen "att gestalta och tolka hur menstruationen och den menstruerande kvinnan i svensk kultur uppfattas i traditionsmönstret inom det senare allmogesamhället och det tidiga industrisamhället".

Doktor Carlanders Göteborg

av Gudrun Nyberg. Inläst ur Carlsson, 2007 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 25 tim., 35 min..

Förf., läkare, har studerat kollegan Christofer Carlanders, 1759-1848, sjukjournaler som denne förde under sin tid som stadsläkare i Göteborg 1793 till1814. Det rör sig om ytterst noggranna och detaljerade beskrivningar av tusentals patienter, tematiskt sorterade under rubriker som bostäder, kläder, mat, äktenskap, alkohol, resor m.m. En unik inblick i människors levnadsförhållanden i ett helt samhälle för 200 år sedan.

Geografi

Från sluss till sluss

av Catharina Grünbaum. Inläst ur Prisma, 2009 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 40 min..

När man färdas på Frankrikes kanaler hinner man ta till sig omgivningen eftersom resan går så oändligt långsamt. Catharina och Tommy Grünbaum har med sin båt Vanadis under några år befarit såväl stilla kanaler som strida floder i det inre av Frankrike De har mött människor, kultur och historia, de har gått på grund och de har ätit och druckit både himmelskt och uselt i det land som oftast med skäl kallas "det ljuva".

Kring Uttran

av Bengt af Klintberg. Inläst ur Atlantis, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Förf., folklivsforskare, berättar om bygden runt sjön Uttran mellan Tumba och Södertälje. När järnvägen kom förändrades landsbygden runt sjön. Rönninge villasamhälle föddes, på en udde fick Svenska Folkdansens Vänner ett stort hus och Söderby sanatorium, Sveriges största, byggdes. Vid Uttran tillbringade den unga Elsa Beskow sina sommarlov, här bodde forskningsresanden Sten Bergman och i skogarna jagade man Tumba-Tarzan.

Samhälls- och rättsvetenskap

Vithetens hegemoni

av Sara Ahmed. Inläst ur Tankekraft, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 15 tim., 33 min..

Reflektioner om vithet och rasism i vardagen och inom olika institutionskulturer. Genom att dra nytta av sin egen erfarenhet av att bebo en vit värld som en icke-vit kropp undersöker feministen och teoretikern S. A. hur vitheten blir "världslig", hur vithet är resultatet av en rasifiering som skapar ramarna för vad kroppar "kan göra". Antologin introducerar centrala områden i Ahmeds författarskap. Förord av Ulrika Dahl.

Den oskyldige mördaren

av Karl-Olov Arnstberg. Inläst ur Debattförlaget, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

I april 2002 dömdes den finske alkoholisten Ari Mattinen för mord på sin fästmö Virpi. Det ansågs bevisat att han på morgonen den 31 oktober 2001 kastat ut henne från sitt köksfönster på sjunde våningen i ett hyreshus i en stockholmsförort. Den kriminaltekniska undersökningen pekar dock mot att kvinnan berövat sig själv livet. Här berättas historien om en man som blev oskyldigt dömd, en berättelse om svensk rättsröta.

Döden och odödligheten i det moderna samhället

av Zygmunt Bauman. Inläst ur Daidalos, 1994 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 17 tim., 19 min..

Vi måste alla dö - och vi vet om det. Denna fasansfulla insikt får oss att oavbrutet arbeta på vår odödlighet, på att individuellt och kollektivt skapa något som kan överleva vår kroppsliga utplåning menar förf., sociologiprofessor vid Leeds universitet. Här finner vi en av grunderna till det märkliga bygge som den mänskliga kulturen utgör - det skulle inte finnas någon kultur om vi inte var medvetna om vår dödlighet.

LSS

av Bengt Olof Bergstrand. Inläst ur Komlitt, cop. 2011 av Karin Benecke. Talboken omfattar 5 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

En nödvändig uppslagsbok för alla som arbetar med frågor som berör funktionshindrade. Det här är den lagtext, LSS 2011, som gäller från den 1 januari 2011 tillsammans med kapitel 51 i socialförsäkringsbalken som ersätter lagen om assistansersättning (LASS). Varje paragraf kommenteras med syfte att underlätta förståelsen och i samma syfte refereras viktiga rättsfall.

Terror och liberalism

av Paul Berman. Inläst ur SNS, 2006 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

Den amerikanske journalisten P.B. menar att 2000-talets ideologiska kamp främst kommer att stå mellan en antireligiös liberalism och en fundamentalistisk islamism med globala anspråk. Han behandlar 1900-talets två tidigare stora "ismer" - kommunismen och nazismen - och påvisar deras ideologiska band till denna nya totalitarism som han ser som en mutation av de förra. Boken är en stridsskrift för det öppna samhället. Efterord av Peter Wolodarski.

Så väljer du rätt äldreomsorg

av Claes Björck. Inläst ur Gothia, 2011 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 2 tim., 50 min..

Tips och råd om hur man väljer äldreomsorg - åt sig själv eller åt en närstående. Vad finns det för olika slags hjälp att få? Vad har man för rättigheter och vad är rimligt att begära? Vad är viktigt att tänka på när man väljer mellan olika utförare? Vad gör man som anhörig om man inte är nöjd med den vård som ens närstående får? Förf., beteendevetare och chef inom äldreomsorg resp. frilansjournalist som arbetat som vårdbiträde.

Mördarnas stad

av Charles Bowden. Inläst ur Optimal, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 14 tim., 49 min..

Reportagebok från staden Ciudad Juárez i Mexico, på gränsen till Texas, där mycket av knarksmugglingen till USA organiseras. Staden räknas som världens våldsammaste och här begås flest mord i världen, alla i stort sett narkotikarelaterade. C. B., journalist, rapporterar här från en stad i kaos där militären, polisen och drogkartellerna slåss om makten över drogindustrin. Förf. menar att det eskalerande våldet numera är klasslöst och påverkar alla.

Inhägnade stater, avtagande suveränitet

av Wendy Brown. Inläst ur Tankekraft, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 8 tim., 28 min..

Vi lever i en tid som sägs vara präglad av fria flöden, allt öppnare gränser och en allt tätare sammanbunden värld. Hur kommer det sig då att vi samtidigt ser en explosionsartad utbredning av murar och barriärer längs samma nationsgränser som påstås vara på väg att försvinna? I boken undersöker förf., statsvetare, hur det alltmer intensiva murbyggandet hänger samman med nationalstaternas försvagade suveränitet.

Betongen brinner

av Torun Börtz. Inläst ur Leopard, 2007 av Karin Benecke. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Jag vill inte bli integrerad, jag vill ha ett jobb! sa Mamdou i Aulnay-sous-Bois utanför Paris under de franska förortsupploppen 2005. I oktober det året dog två unga pojkar efter att ha blivit jagade av polisen i en annan Parisförort. Här berättas om människor i Frankrike som lever på bortglömda platser, där inkomsterna är låga, arbetslösheten hög och den största delen av invånarna är invandrare.

Good to great - när vinst inte är målet

av James C. Collins. Inläst ur Bookhouse Publishing, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 1 tim., 50 min..

Komplement till boken "Good to Great - hur vanliga företag tar språnget till mästarklass", en uppmärksammad bok om ledarskap och företagande. Den beskriver företag som under en lång följd av år har varit mediokra och genomsnittligt lönsamma, för att plötsligt ta språnget till mästarklass. Från good to great och sedan under lång tid visa ekonomiska resultat i mästarklass. Vad är det som skiljer dessa företag från dem som aldrig tog språnget?.

Den moderna homofobin

Inläst ur Charlie by Kabusa, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

Det är inte längre politiskt korrekt att vara fördomsfull och avvisande mot personer som inte har en heterosexuell läggning. Men innebär det att alla fördomar mot sådana personer försvunnit? Svaret är nej. De 14 medverkande i denna antologi ger här sin syn på det heteronormativa samhället. Boken behandlar vardagssituationer, attityder, traditioner, ord och uttryck, föreställningar och underliggande värderingar.

Maskiner & människor

av Gustav Fridolin. Inläst ur Ordfront, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Debattbok om arbete och framtidstro skriven av miljöpartisterna G.F. och U.B.S. De menar att vägen till ett hållbart samhälle går via marknadsekonomin och industrin. Genom att satsa på utbildning kan Sverige ombildas till ett grönt kunskapssamhälle som ger nya möjligheter och som rymmer både en livskraftig tjänste- och industrisektor. Viktigt är att skapa en tro på framtiden och att förändringar är möjliga att genomföra.

Säg ifrån!

av Stéphane Hessel. Inläst ur Louise Lindfors, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Förf. föddes 1917 i Berlin och familjen flyttade till Paris 1924. Under 2:a världskriget var han aktiv inom motståndsrörelsen och han överlevde såväl livsfarliga uppdrag som tortyr och koncentrationsläger. Efter kriget vigde han sitt liv åt fredsarbete, dels inom FN och senare som diplomat. Han är idag den siste kvar i livet av de 12 medförfattarna till FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna. Den här boken skrev han vid 93 års ålder.

Högerns svarta bok

Inläst ur Verbal, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

Författarna, kända vänsterdebattörer, menar att det är tid att högern gör upp med sitt förhållande till demokratin. Kraven att vänstern ska granska sin historia är tydliga. Mindre tydligt är kravet att högern ska göra detsamma och då inkludera nutidshistorien. Det handlar om attacker mot sjuka och arbetslösa, samarbete med blodiga diktaturer och rasistiska partier samt utförsäljning av gemensam egendom.

Känner du någon med alkoholproblem?

av Isabella Iverus. Inläst ur Viva, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 41 min..

Nästan alla känner någon som dricker för mycket, men det är få som talar om det. De flesta med alkoholproblem är helt vanliga människor, med bostad, familj och jobb. Omvärlden kanske inte märker problemet, men vardagen kan bli en svår prövning för de anhöriga. Detta är en praktisk handbok för anhöriga, barn och vänner till människor som dricker för mycket. Här kan du finna information och stöd att förändra din situation.

Känslan för det allmänna

Inläst ur Boréa, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 17 tim., 11 min..

Vad är egentligen ett samhälle? Ofta beskrivs samhället som ett slags kontrakt - som ömsesidiga förpliktelser mellan medborgare och stat. Men hur ser detta samhällskontrakt ut från medborgarens horisont? Hur ser vi svenskar på vår roll som medborgare? Upplever vi att vi har ett samhällsansvar? I den här boken undersöks hur människor ser på sitt medborgarskap, men också de stora sociologiska frågorna om sammanhållning och kollektivt ansvar.

En olaglig folkomröstning

av Joakim Nergelius. Inläst ur Santérus, 2008 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 3 tim., 36 min..

Folkomröstningen om EMU i september 2003 slutade med en klar nej-seger. Förf. hävdar att dagens svenska debatt tycks utgå från att detta resultat gäller för lång tid framåt och bara kan ändras genom en ny omröstning. För honom är slutsatsen enkel: Sverige kan gå med i EMU genom ett vanligt riksdagsbeslut när som helst, dvs någon ny folkomröstning behövs inte.

För äktenskapet - i tiden

av Ola Nilsson. Inläst ur Relevant media, 2007 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

Våren 2007 föreslog regeringens enmansutredare Hans Regner att även homosexuella par ska kunna ingå äktenskap. Men håller de argument som anförts för att genomföra en sådan genomgripande förändring? Förf., som bl.a. varit verksam som politisk sekreterare på kristdemokraternas kansli i Sveriges riksdag, analyserar argumenten för och emot samt gör en historisk genomgång av äktenskapets utveckling och utmaningar.

Blågul atom

av Gunnar Ohrlander. Inläst ur Gidlund, 1970 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 2 tim., 4 min..

Kärnkraftens fördelar och risker har stått under debatt sedan 1960-talet. Författaren G.O., 1939-2010, riktar här skarp kritik mot samarbetet mellan staten, AB Atomenergi och ASEA. Han granskar bl.a. det planerade kärnkraftverket vid Marviken i Östergötland, en s.k. tungvattenreaktor, som också skulle producera plutonium för svenska kärnvapen. Efter intensiv kritik lades projektet ned år 1970. Boken utkom samma år.

Personlig assistent

av Yvonne Ojala. Inläst ur Studentlitteratur, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 3 tim., 37 min..

Att vara som "en blomma i tapeten" är ett talesätt som ibland används för att beskriva yrket personlig assistent. Uttrycket speglar hur man på ett så diskret sätt som möjligt tar plats i en annan människas liv. Bokens fokus är personliga assistenters yrkesroll och eftersom författarna själva är yrkesverksamma som personliga assistenter, är boken skriven utifrån ett assistentperspektiv med stor hänsyn till brukarens självbestämmande.

Demokratin som problem

av Pierre Rosanvallon. Inläst ur Tankekraft, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 2 tim., 40 min..

Demokratins princip utgör i dagens samhälle ett oomtvistat värde. Under det synbara samförståndet ligger dock en fundamental ovisshet beträffande demokratins innebörd. För förf., historiker, är denna ovisshet sprungen ur demokratins själva väsen. I kontrast till dem som uppfattar demokratin som ett realiserat eller ofullgånget ideal, argumenterar han för att demokratin i grunden är en öppen fråga som aldrig kan få en slutgiltig definition.

Bättre rätt till land och vatten i Lappland?

av Lennart Stenman. Inläst ur Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper, CERUT, Karlstads universitet, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 6 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Vem äger marken i Lappland? Förf. redogör här för den historiska utvecklingen av markägandet i Lappland från 1673 års kungliga plakat med syfte att främja kolonisering i lappmarkerna. Boken innehåller en utförlig redogörelse för statens avvittring av mark (marköverlåtelse till privat ägande) från och med 1873. Fortfarande finns det problem beträffande äganderätten till mark i Lappland.

Sex feministiska myter

av Pär Ström. Inläst ur Den nya välfärden, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 2 tim., 28 min..

Förf., företagare, samhällsdebattör och knuten till tankesmedjan Den Nya Välfärden, tar upp och försöker motbevisa vad han kallar de sex vanligaste feministiska myterna: 1. Kön är en social konstruktion, 2. Kvinnor får lägre lön för samma jobb, 3. Kvinnor har svårare att göra karriär, 4. Män slår kvinnor, 5. Kvinnor dubbelarbetar, 6. Kvinnor får sämre sjukvård.

Naken stad

av Sharon Zukin. Inläst ur Daidalos, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 16 tim., 3 min..

En djuplodande, men ändå överskådlig studie av de sociala och kulturella processer som omformat New York under senare årtionden: saneringar, omflyttningar, gentrifiering. I stadens immigrant- och arbetarklasskvarter levde man fram till 1960-talet ett "urbant byliv" med en tydlig förankring i de egna traditionerna. Men när nya och mer välbeställda invånare flyttar in och börjar dominera kvarteren förändras ofta miljöns karaktär.

Ekonomi och näringsväsen

Bankerna och skuldnätet

av Ellen Hodgson Brown. Inläst ur Anarchos, 2008 av Per Måhlén. Talboken omfattar 30 tim., 1 min..

Vårt penningsystem är inte vad man fått oss att tro, menar förf., då skapandet av pengar har privatiserats eller tagits över av en privat penningkartell. Förutom mynt, så skapas nu alla våra pengar som lån, vilka ges ut av privata bankinstitutioner som skapar kapitalbeloppet, alltså de pengar som lånas ut. Men de skapar inte pengar till räntan som behövs för att betala av lånen, utan för den måste ständigt nya lån tas ut.

Good to great

av James C. Collins. Inläst ur Bookhouse, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 14 tim., 42 min..

Förf. och hans forskarlag har identifierat ett antal framstående företag som tagit språnget till storartade resultat som de sedan lyckats behålla i femton år eller mer. De kallas för Good-to-Great-företag. Dessa företag jämfördes med ett antal andra som inte lyckats ta språnget. Vad var det skiljde dem åt? Vad var det som gjorde att vissa företag nådde mästarklass, medan andra förblev ordinära?.

Rivstart

av Stefan Ekberg. Inläst ur Redaktionen, cop. 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 10 tim., 45 min..

Handbok i företagsutveckling, sammanställd av S.E., entreprenör och marknadsföringsspecialist. Här finns grundlig och djupgående information om allt en blivande företagare måste överblicka innan företagsstarten, bl.a. avsnitt om bidrag och finansiering, och ett intressant kapitel om värdet av väl genomtänkt marknadsföring på Internet.

Javisst chefen!

av Malin Ekelund. Inläst ur Malin Ekelund, 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 5 tim., 7 min..

Förf. menar att den som är mellanchef som har "en av arbetslivets mest spännande och utmanande positioner". Här förmedlas ett antal redskap för hur man i denna position skall kunna ta tag i problemsituationer. Meningen är att dessa ska vara levande instrument som roar, utvecklar, irriterar och hjälper. Att man ska bli berörd, ta tag i sin personliga utveckling och på så sätt bli starkare och säkrare i sin chefsroll.

Kvalitet från grunden

av Göte Holgerzon. Inläst ur Liber utbildning, 1995 (tr. 2009) av Per Måhlén. Talboken omfattar 2 tim., 59 min..

Om kvalitetsarbete: Förf. beskriver med enkla ord och många bilder vad som menas med rätt kvalitet. Vad som beskrivs är kvalitetssystem baserade på standarden SS EN ISO 9001:2000. Boken, i första hand skriven för elever på gymnasieskolan och i arbetsmarknadsutbildningar, kan med fördel också användas vid intern företagsutbildning och vid självstudier.

Vad har du på gång - egentligen?

av Per Lange. Inläst ur Soderpalm Publishing, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

Vill du lyckas med ditt försäljningsarbete? Vill du bli en mer effektiv försäljare? Vill du få ut maximalt av det arbete du utför, både i pengar och i tillfredsställelse? I denna bok får du tydliga och enkla tips som du kan ha nytta av när du marknadsför ditt företag. Med författarens s.k. säljtavla får du en överblick över alla dina kundkontakter, och redskap som kan förbättra ditt försäljningsresultat.

Matens pris

av Malin Olofsson. Inläst ur Reporto, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 14 tim., 48 min..

Vet du vad du äter? Vill du veta vad du äter? Eller vill du bara att maten skall vara billig? Radioreportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman har rest jorden runt i jakt på den billiga matens verkliga kostnader. Genom unika rapporter från livsmedelsföretag i runtom i världen berättar de sanningen om svenskarnas matvaror. Men det finns en väg tillbaka till en sund matproduktion. Denna bok hjälper dig som konsument att göra ett bättre val.

Tumregler

av Alan M. Webber. Inläst ur Bookhouse Publishing, cop. 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Allan M. Webber har varit chefsredaktör för Harvard Business Review. Han är välkänd företagsledare och en av grundarna till tidningen Fast Company. Han har även arbetat inom politiken. Här presenterar han 52 tumregler för hur man lyckas med affärer utan att förlora sig själv. Det handlar om praktiska råd hur man möter dagens utmaningar i arbetet. Framställningen är starkt förankrad i amerikansk företagskultur.

Hundars och vargars beteende

av Freddy Worm Christiansen. Inläst ur K. Malm Tanke i tryck, cop. 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Om hundars och vargar beteende. Baserad på bl.a. författarens egen forskning. Boken består av tre delar och diskuterar särskilt ett antal stora missförstånd som har inneburit att man behandlar hundar på olämpligt och ovänligt sätt. Det har även inneburit att många hundägare fått problem med sina hundar och att många hundar avlivats i onödan.

Idrott, lek och spel

En av 12

av Stefan Holm. Inläst ur Scholm, 2005 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Stefan Holm är en av Sveriges främsta höjdhoppare genom tiderna och hans karriär kröntes med OS-guld i Aten 2004. Här skriver han om sina förberedelser inför OS med de inledande träningspassen i Våxnäshallen i Karlstad och sedan på träningar och tävlingar i Sverige och utomlands. Han avslutar med tankar från den dagen han vann sitt guld; den rafflande finalen och det sista guldhoppet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Naturvetenskap

Vårt lejon Christian

av Anthony Bourke. Inläst ur Forum, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 28 min..

Anthony Bourke och John Rendall köpte 1969 en lejonunge på varuhuset Harrods. Den fick sedan namnet Christian och bodde med dem i deras lägenhet. Men Christian växte snabbt och han fördes till Kenya där viltvårdaren George Adamson tog emot honom. 1971 gör Bourke och Rendall ett besök i Kenya och Christian känner genast igen dem. När oroväckande rapporter kommer till dem 1972 gör de återigen ett besök i Kenya för att ta ett sista farväl.

Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen

av Staffan Lindberg. Inläst ur Cordia, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Efter ett års koldioxidbantning under överinseende av en hoper forskare och klimatexperter berättar förf., musiker och mottagare av Povel Ramels Karamelodiktstipendium 1999, om hur den enskilda människans livsstil påverkar vårt klimat. Boken innehåller livsnödvändig information, onödig information och fullständigt förvirrande information. Vad som är vad? Döm själv! Med ett personligt urval av miljölänkar på nätet.

Medicin

Kvinnorna som slutade banta

av Lotta Byqvist. Inläst ur Forum, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 6 tim., 34 min..

Vill du fortsätta att vara snygg, stark och glad efter 45? De båda författarna till denna bok, som båda har erfarenhet från friskvårdsbranschen, ger här råd om mat och träning, om vila och meditation, om lust och glädje. I stället för att tipsa om mirakelkurer berättar de om sig själva och visar hur läsaren kan ge plats åt de viktiga byggstenarna i ett nytt och sundare liv. Träningstips och recept ingår.

Doktor Dahlqvists LCHF

av Annika Dahlqvist. Inläst ur Optimal, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 32 min..

Doktor A.D. har sedan flera år argumenterat för s.k. LCHF-kost, dvs. mat som innehåller lågt innehåll av kolhydrater och högt fettinnehåll. Här redogör hon för vad som hänt med folkhälsan sedan vi började äta alltmer industriframställd mat, och hon berättar också hur hon själv fått bättre hälsa med hjälp av LCHF-kost. Boken innehåller också en fyllig kokboksdel med recept, matsedelsförslag och kolhydratstabeller.

Lev längre

av Howard S. Friedman. Inläst ur Optimal, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim., 15 min..

1921 inleddes en studie på 1500 amerikanska skolbarn i 10-årsåldern. Gruppen följdes genom livet fram till dess att den siste deltagaren avled strax efter sekelskiftet. Förf:na har spårat dödsorsakerna och några frågor: Varför lever vissa längre än andra? Vilka livsstilsfaktorer är avgörande för ett långt resp. kort liv? Det visade sig att kostvanor, vikt, motion, livsharmoni har en svag koppling till förväntad livslängd.

Nytt liv med riktig mat

av Sofie Hexeberg. Inläst ur Optimal, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 12 tim., 17 min..

Läkaren och kostexperten S.H. behandlar patienter med diabetes, migrän, psoriasis, högt blodtryck, övervikt, hormonella problem m.m. genom att ordinera kost med mindre kolhydrater och mer fett, s.k. LCHF-kost. Här redogör hon för kostrelaterade sjukdomar och hur de framgångsrikt kan behandlas med LCHF-kost. Många fallbeskrivningar ingår, inklusive berättelser om patienter som förvånansvärt snabbt blivit friskare efter kostomläggning till LCHF-kost.

Tro, dogmer och biologi

av Bruce H. Lipton. Inläst ur Sorena, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Om den nya tidens biologi. Förf. visar hur den nya forskningen inom epigenetik revolutionerar förståelsen för kopplingen mellan själ, sinne och materia, samt vilka grundläggande effekter den har på våra liv och vår art som helhet. Han menar att den bevisar att gener och DNA inte kontrollerar vår biologi, utan att DNA istället styrs av signaler utanför cellen, inklusive de energetiska meddelanden som emanerar från våra positiva och negativa tankar.

Det inre ögat

av Oliver W. Sacks. Inläst ur Bromberg, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 10 tim., 25 min..

Vad händer med oss när vi tappar förmågan att se och känna igen ansikten, inte längre kan läsa eller se världen tredimensionellt. Oliver Sacks berättar här om Lilian, konsertpianist som förlorat förmågan att läsa noter och komma ihåg namnet på olika föremål och Howard som fortsätter att skriva trots att han inte kan läsa efter att ha fått en stroke. Förf. visar hur komplex synen och hjärnan är och hur stor vår kreativitet och anpassningsförmåga är.

Anticancer

av David Servan-Schreiber. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 17 tim., 56 min..

Läkaren David Servan-Schreiber upptäckte en hjärntumör när han testade sig själv i en magnetkamera. Trots behandling kom tumören tillbaka och han ville ta reda på hur vi själva kan bekämpa cancer. Han menar att miljön och individens livsstil är avgörande och det genetiska arvet spelar mindre roll. Boken visar på ett vetenskapligt sätt hur vi själva kan ta ansvar över vår hälsa.

Tanke och tro

av Maare Tamm. Inläst ur Studentlitteratur, cop. 2004 (tr. 2011) av Benny Nilsson. Talboken omfattar 15 tim., 33 min..

Beskriver hur synen på hälsa, sjukdom, liv och död har förändrats från förhistorisk tid ända till vår egen. Kortfattat redogörs för de medicinska framstegen under olika århundraden. Fokuserar fr a på hur människor har tänkt och trott när de har haft sjukdomar. Vänder sig främst till studerande vid olika vårdutbildningar och yrkesverksamma inom vården, men även till den intresserade allmänheten. Förf. är fil. dr. i psykologi.

Vem är du som bedömer mig?

av Kerstin Ögren. Inläst ur Recito, 2009 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 3 min..

Psykisk ohälsa är i de flesta fall inte en sjukdom utan en adekvat reaktion på en destruktiv kommunikation i patientens psykosociala miljö. Det menar förf., socialpsykolog och teknologie doktor. Människor med diagnosen schizofreni får ofta inte den hjälp och det bemötande de behöver. I en omfattande fallbeskrivning följs en dysfunktionellt fungerande familj.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Drakarna vaknar

av Iselin B. Alvestad. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 5 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Vägen följer hjärtat. Våren återvänder till Aryak efter att Alanya och hennes följeslagare lyckats jaga bort häxan från Abylon. Men lugnet blir kortvarigt. Farbror Pip, som sitter på tronen i Alanyas ställe, börjar förändras. Alanya förstår att någonting är fel. Förbannelsen vilar fortfarande över Aryak. Alanya är den enda som kan häva den. För att lyckas måste hon väcka draken.

Vägen följer hjärtat

av Iselin B. Alvestad. Inläst ur Tiden, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Alanya växer upp i den sömniga och fredliga lilla byn Mumbyville tillsammans med sin farbror Pip och faster Munny. En dag invaderas byn av hemska ryttare som visar sig vara på jakt efter Alanya! Hon lyckas fly men Pip har inte samma tur utan tillfångatas av ryttarna. Tillsammans med trollkarlen Kasimir beger sig Alanya till huvudstaden för att försöka rädda sin farbror. Snart inser hon att hon inte är som andra flickor.

Döden i pizzan och andra skräckhistorier [Eletronisk resurs]

av Lena Arro. Inläst ur LL-förlaget, 2009 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 1 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

En samling med fem skräckhistorier. Robert vill väldigt gärna bli klubbmästare i bowling. Endast en match återstår och ingenting ska hindra honom att vinna. Marta har inga kunder på sin pizzeria. En dag får hon ett erbjudande som kan ändra det. Men är priset för högt? Hotellrum nummer 8 har varit stängt sedan en man försvann spårlöst. Men Daniel tror inte på skrock utan tänker sova där!

Fredens trummor

av Meshack Asare. Inläst ur Trasten, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar ( tim., 8 min. ). DAISY text och ljud.

Förf. är från Ghana. Vad gör man när man inser att man har blivit vän med en person som tillhör fienden och när man utsätts för trycket att skada honom? Det är dilemmat som drabbar de två pojkarna Billa och Meliga, som bor på varsin sida om floden och därmed borde vara fiender till varandra - för så har det ju alltid varit. Men Billa och Meliga tycker om varandra och inser att de har mycket gemensamt.

Svenhammeds journaler

av Zulmir Becevic. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Svenhammed står med fötterna i två kulturer och följden blir att han känner sig utanför i båda. Han bestämmer sig för att berätta om sin värld och sitt liv, det kan ingen annan göra. Han vill inte skriva dagbok, det gör bara töntar. Journaler är något annat, något som James Bond skulle kunna skriva. På rapp förortsslang berättar han om livet i förorten, om klass 9c, med kompisarna Cjino och Miell, och om den vackra Emilia.

Fotbollsstjärnan

av Hubert Ben Kemoun. Inläst ur Bergh, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 min. DAISY text och ljud.

Nico är ingen fotbollsspelare. Kompisarna vill inte ha honom med i laget eftersom han inte kan spela. Men det finns andra sätt att vinna kompisarnas aktning på. En autograf från en riktig fotbollsstjärna i stadens topplag kan göra susen!

Fågelryttaren

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Legenden om Avantien. En skoningslös krigsherre står vid landet Avantiens gräns. Ödet vill att 15-åriga Tanner besegrar de mörka krafter som hotar befolkningen. Tillsammans med sin eldfågel Zepos ger han sig in i de grymma striderna. Han har inget att förlora.

Vipero - ormfursten

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Zefa - jättebläckfisken. Jakten på den gyllene rustningen går vidare. Den onde trollkarlen Marvel har stulit den gyllene rustningen och satt fruktansvärda monster att vakta de olika delarna. Nu är det dags för Tom och Elenna att stå öga mot öga med den livsfarliga ormfursten Vipero. Ska de lyckas besegra odjuret på egen hand?

Taekwondo hjälper inte mot spöken

av Lise Blomquist. Inläst ur Opal, 2008 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien som börjar med Taekwondo är tuffast. Agnes och Taekwondogruppen är på väg till Gråvattnet. Där har klubben köpt en gammal gård där de ska ha läger. Men på bussen dit börjar Andreas berätta om hur en gammal dam blev halshuggen där. Hon kallas Vita frun, det sägs att hon blev mördad när hon tackade nej till ett frieri med ett hånskratt. På höstnätterna kan man höra hennes hånfulla skratt.

Namnet på boken är hemligt

av Pseudonymous Bosch. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 8 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Cass och Max-Ernest är så olika som två elvaåringar kan bli: Cass är beredd på katastrofer och lämnar aldrig hemmet utan sin överlevnadsryggsäck, medan Max-Ernest är hyperaktiv och vill bli komiker när han blir stor. Tillsammans dras de in i mysteriet med en gammal trollkarls dödsfall och de märkliga ägodelar han lämnat efter sig. När Cass och Max-Ernest råkar hitta trollkarlens slitna gamla dagbok börjar det riktiga äventyret.

Upprorsänglar

av Libba Bray. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 15 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Ögat över månskäran. Året är 1895 och Gemma Doyle, 16 år, är en vanlig elev på Spence- akademin för unga damer i det viktorianska England. Men, hon är också medlem i ett hemligt systerskap och den enda länken till Orden. Tillsammans med sina bästisar Ann och Felicity fortsätter hon att utforska det övernaturligas krafter och söka sin egen roll i det maktspel som pågår.

Kapten Callinestras skatt

av Philip Caveney. Inläst ur Semic, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i trilogi om Sebastian Darke. Från den myllrande hamnstaden Ramalat beger sig Sebastian, buffilopen Max och krigaren Cornelius ut på havet för att leta efter den legendariske kapten Callinestras skatt. Sebastian möter också kärleken i skeppets modiga kapten Jenna. Men faror lurar överallt - de måste kämpa mot havsodjur, samvetslösa pirater, jätteödlor, sjösjuka och en häxa som förtrollar Sebastian.

Blodsmärkt

av David M. Cornish. Inläst ur BW, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar Bok 2. D. 2: 12 tim., 12 min. : mono; 384 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Andra boken, del 2, i serien Blodsmärkt, som börjar med Hittebarn. Lykttändarlärlingarna Rossamund och Trenody skickas tidigt ut på farliga uppdrag. Rossamunds förmåga till oanade kroppskrafter kommer väl till pass när han ska handskas med de monster som hemsöker Halvkontinenten. Han lär sig också att inse att alla monster inte är onda, liksom att alla människor inte är goda. En uppslagsdel avslutar boken.

Vampyren från Croglin

av Terry Deary. Inläst ur Argasso, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 47 min.. DAISY text och ljud.

Det här är berättelsen om byn Croglin och om de fasor som drabbade godset där mellan hösten 1780 och sommaren 1781. Den som berättar är Tom Taylor som är ett av barnen i byn som med spänning följer de märkliga händelserna efter att den unga, vackra Amelia Ransome flyttat in på godset. Allt verkar fridsamt i byn, men på kyrkogården finns det någon som vill störa friden. Historien har berättats i flera hundra år i England.

Fallen ängel

av Becca Fitzpatrick. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Med sitt hånfulla leende och ögon som ser rakt igenom henne, fångar Patch omedelbart Noras uppmärksamhet. Nora, en vanlig tjej i high school, känner på sig att det är något speciellt med klasskamraten Patch. Hans mapp hos skolsköterskan är helt tom och han verkar känna till allt om hennes liv och till och med att kunna styra hennes tankar. Nora fascineras också av hans utseende. Han är verkligen vacker som en ängel.

Månskensdraken

av Cornelia Funke. Inläst ur En bok för alla, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Filip hör ett konstigt ljud intill sin säng. Där står en liten silverfärgad drake. - Du måste hjälpa mig! viskar draken. Den vita riddaren jagar mig och jag behöver ett gömställe! Då händer något mycket märkligt med Filip. Plötsligt är han lika liten som draken. Och nu börjar ett dramatiskt äventyr där Filip och draken tillsammans kämpar mot den elake riddaren.

Den gyllene draken

av Peter Gotthardt. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 49 min.. DAISY text och ljud.

Del 8, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Många faror hotar alverna i deras rike. Alvdrottningens tappra riddare är alltid redo att kämpa mot de mörka krafterna. Drottning Ärenpris och hennes tappra riddare är på flykt från den onda häxan Split. Men deras svåra väg hem kantas av många faror. Vintern hotar och skuggornas konung försöker få dem i sin makt. Men hjälpen är närmare än de tror.

Det blodröda tornet

av Peter Gotthardt. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 48 min.. DAISY text och ljud.

Del 7, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Många faror hotar alverna i deras rike. Alvdrottningens tappra riddare är alltid redo att kämpa mot de mörka krafterna. Drottning Ärenpris rycker ut tillsammans med sina riddare för att medla i en strid mellan två byar. Men ännu en gång ligger häxan Split i bakhåll och hela följet tas tillfånga. Hur ska de kunna ta sig ut ur det blodröda tornet?

Det spökar, Sigge

av Lin Hallberg. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 1 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Nu börjar den tredje terminen på Brobygården. Elina, Hanna, Mattis och Agnes får hjälpa till mer i stallet. På den första ridlektionen dyker två nya elever upp. Tänk om de också vill rida och sköta tjejernas favorithästar? Den ena, Rosanna, är minst lika hästtokig som Elina och hon tycker också att Sigge är väldigt söt. När de stora tjejerna ordnar spökkväll skulle Elina helst vilja att Rosanna inte kom dit.

Läskigt läge

av Thomas Halling. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Trio i trubbel. Syskonen Oskar, 12 år, Maja, 10 år, och Linus, 8 år, hittar en kattunge i buskarna. Kanske är det den gamla gummans katt? På kvällen går Maja till gumman och lämnar kattungen. Hela lägenheten är full av katter och Maja tycker att gumman verkar både konstig och elak. Nästa eftermiddag tar hon med sig Linus för att spionera - och plötsligt är de mitt i ett rysligt actionäventyr.

Spökskeppet

av Nigel Hinton. Inläst ur Argasso, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 52 min.. DAISY text och ljud.

Mick har alltid drömt om att få gå till sjöss, precis som hans pappa en gång gjorde. När han får plats som skeppspojke på skeppet Shamrock verkar hans dröm gå i uppfyllelse. Men äventyret förvandlas till en mardröm när han kommer en oväntad hemlighet på spåren. Ska Mick överleva skeppets farofyllda resa?

Tvärflöjtskrisen

av Ann Caroline Håkans. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 1 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Badhuskrisen. Juni, som går i tvåan, ilsknar till när hon inser att just Isabelle och Josefine ska börja musikskolan. De som löjlade sig så mycket när det var dags att anmäla sig att Juni aldrig vågade. Hon som drömt om att spela tvärflöjt så länge. Nu är det säkert för sent. Hur ska hon göra?

Aylas saga

av Pia Höjeberg. Inläst ur Apec, 2004 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 1 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Förf. är barnmorska på en ungdomsmottagning i en mångkulturell omgivning. Vi får följa Ayla, en flicka med rötterna i Kurdistan, när hon möter kärleken och när hon gifter sig traditionellt. Boken är samtidigt en sexualupplysning i litterär form.

Palle i simhallen

av Jørn Jensen. Inläst ur Gleerup, 2002 av Örjan Blix. Talboken omfattar 34 min.. DAISY text och ljud.

Det blir som vanligt väldigt rörigt och roligt när Palle och hans pappa går på badhuset. Palles pappa måste ta av sig sina glasögon. Därför öppnar han dörrar där han inte ska gå in, halkar på svikten och annat tokigt. Palle får försöka hjälpa sin pappa.

Vilddjuret vaknar

av Mattias Johnsson. Inläst ur Järnringen, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Agata Wäderby och hamnskiftarna. Redan före ankomsten till hotell Havsbris inträffar den första i en lång rad av gåtfulla händelser. Utan förvarning blir den elvaåriga Agata inblandad i en skrämmande historia som till en början ter sig helt obegriplig. På något sätt hänger allt ihop med hennes mamma, med ordet hamnskiftare och med spåren efter nakna barnfötter på hotellets vind.

Snucke på sexton eller berättelsen om Barnen i Höjden

av Leif Krantz. Inläst ur Askild & Kärnekull, 1972 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

SVT:s julkalender 1972. Snucke bor på sextonde våningen i det jättelika höghuset Höjden. En dag hittar han en guldstjärna på gården. Han antar att någon i huset har tappat den och börjar med sina vänner leta i huset efter den rätte ägaren.

Drakmötet

av Niklas Krog. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Tann, den lilla dvärgen. Slätten som tar vid där skogen slutar är som ett oändligt hav av gräs och Tann tycker att det är det vackraste han sett. Tills hans vän skogsflickan Aina plötsligt försvinner i det höga gräset och fyra skräckinjagande drakar dyker upp på himlen. Då är slätten inte så vacker längre och Tann kan bara tänka på en sak - han måste hitta Aina.

Drakhornet

av Oskar Källner. Inläst ur Fafner, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Erik är en enkel stallpojke, men ändå är han jagad av soldater. Han vet inte varför, bara att han måste fly. Goda vänner hjälper honom och han hamnar i Kilsbergen, långt in i skogen. Snart blir han varse att sagornas tid inte är förbi. Det finns främmande varelser i skogen och alla är inte vänligt sinnade. Han möter Hanna och tillsammans blir de indragna i ett spel som de inte förstår, men desperat måste vinna.

Det osynliga molnet

av Dan Lee. Inläst ur Tiden, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 22 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien Tangshan-tigrarna. Matt, Olivier, Catarina och Shawn är 12 år gamla och studerar vid en internationell kampsportskola i Bejing. Alla fyra har specialiserat sig på var sin kampsport, men har också andra specialkunskaper. När skolans kampsportlag ska tävla mot Kyotoinstitutet i Japan blir det Tigrarnas uppgift att avslöja varför lagen känner sig trötta och dåsiga istället för fokuserade på tävlingen.

Stjärnkikaren

av Katherine Paterson. Inläst ur Libris, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Angel Morgan är bara 11 år, men ansvaret som vilar på henne är tungt. Pappan sitter i fängelse, mamman dricker för mycket och lillebror Bernie, han är just sådan som man är när man bara är 7 år. När mamma plötsligt dumpar dem hos gammelfarmor på landet upptäcker Angel att hon kan se stjärnorna tydligare där än under den trasiga gatlyktan i staden. Kanske kan man önska sig något bättre i livet? Förf. ALMA-pristagare 2006.

Drakens vimsiga dag

av Dav Pilkey. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 36 min.. DAISY text och ljud.

Draken har en riktigt virrig dag. Istället för att läsa morgontidningen och steka ägg läser han äggen och steker tidningen. Efter det blir dagen bara vimsigare och vimsigare. Han sopar sitt stampade jordgolv så noga att det blir ett källargolv och när han handlar får matvarorna inte plats i bilen och han tvingas äta upp maten innan han far hem.

Magnetstenen

av Ida-Marie Rendtorff. Inläst ur Bergh, 2010 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 3 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Krigarprovet. Drakviskaren Dalia, 14 år, är fånge på ett fartyg på väg mot det avlägsna landet Moranien. Hennes drake Flamar är instängd i en grotta långt därifrån och allt hopp om att återse honom tycks vara ute. Men Dalia lyckas bli vän med kökspojken och kocken. Tillsammans smider de en plan.

Rowan och kristallväktaren

av Emily Rodda. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Rowan från Rin. En oväntad besökare kommer till Rin med ett skrämmande budskap: hela byn svävar i fara. Rowan måste nu ge sig iväg till kusten och det opålitliga Marisfolket för att rädda den magiska kristallen från att slockna. Främmande faror väntar och Rowans uppdrag är att utnämna den nya väktaren av kristallen. Om han inte klarar det, kommer de alla att dö.

Rowan och Zebakerna

av Emily Rodda. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 45 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Rowan från Rin. I den grönskande bergsbyn Rin ska det firas bröllop och stämningen är hög. Ingen anar att en oväntad fara är på väg. Plötsligt öppnar sig himlen och en jättevarelse attackerar. Den rövar med sig Rowans lillasyster, Annad. Tillsammans med sina trogna vänner beger sig Rowan iväg till Zebakernas land för att rädda sin syster.

Att lura döden

av Lisa J. Smith. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Plötsligt förändras livet för Poppy, en vanlig tjej i 15-årsåldern. Magsmärtorna som drabbar henne, precis i början på det härliga sommarlovet, visar sig vara en allvarlig cancersjukdom. Kanske har hon bara några veckor kvar att leva. Den enda som kan hjälpa henne är hennes bästa vän och hemliga kärlek - James. Han kan göra henne odödlig. Men för att göra det måste han bryta mot lagarna i Nattens värld.

Svarta hjärtat

av Justin Somper. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 45 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Havets demoner. Ännu ett vampyratskepp har börjat hemsöka haven. När en högt uppsatt piratkapten dödas har Piraternas förbund fått nog. Under ledning av kapten Cheng Li sänder man ut ett skepp med vampyrjägare, där ibland underbarnet, Connor Tempest. Samtidigt återförenas Connors tvillingsyster, Grace, med sin mamma Sally, som har viktiga och chockerande saker att berätta för sin dotter.

Den sista striden

av Michael P. Spradlin. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Den yngste tempelriddaren, som börjar med Graalens väktare. Tristan, Robard och Maryam ger sig av för att föra den heliga Graalen i säkerhet. Under flykten från Frankrike blir Tristan svårt sårad, men med Robards och Maryams hjälp lyckas han till slut ta sig till St Albans kloster i England. Där möts de av en hemsk syn. Klostret har bränts ned och munkarna har mördats av sir Hugh.

Feber

av Maggie Stiefvater. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Frost. Grace borde vara lycklig. Sam har klarat sig hela vintern utan att förvandlas till varg. Men i hennes egen kropp rasar en våldsam feber, och för var dag växer vargen inom henne sig allt starkare och hotar att ta över hela hennes väsen. Kommer hon att förvandlas när vintern kommer?

Kär i Hanna

av Eva Susso. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2004 av Håkan Julander. Talboken omfattar 2 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Kompishjärtat. Leonardo har två saker att ta hand om. Den ena rör Hanna, som har gjort slut. När två tjejer frågar chans på honom får han en idé. Kanske att Hanna kommer på andra tankar om han gör henne svartsjuk? Den andra saken rör farbror Baba i Gambia. Leonardo drömmer om att farbror Baba ska få komma till Sverige och uppleva en riktig vinter. Problemet är att farbror Baba inte har råd.

Hitta Violet Park

av Jenny Valentine. Inläst ur Atrium, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

När Lucas Swain, 16 år, av en händelse hittar en urna med en avliden dams aska i förändras hans liv. Han känner på sig att Violet Park på något sätt har med hans eget liv att göra. Egentligen talar ju allt emot detta - hon är gammal, död och befinner sig i en burk på en hylla. Sökandet efter Violet Parks identitet och bakgrund blir en väg in till hans egen pappas mystiska försvinnande. Prisbelönad ungdomsroman.

Gossip girl - allt och lite till

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Tonåringarna Blair och Serena tillhör de privilegierade kretsarna i centrala New York. Tillsammans med sitt kompisgäng ägnar de sig åt att fika, shoppa och festa. Under en längre tid har Blair och Serena betraktat sig som fiender, men nu har de bestämt sig för att gräva ned stridsyxan. För hur länge orkar man bråka med en kompis som man delat badkar med som liten och som känner till alla ens hemligheter?

Gossip girl - för det är jag värd

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Tonåringarna Blair, Serena, Nate, Jenny, Dan och Vanessa tillhör de privilegierade kretsarna i centrala New York. De tillbringar dagarna med att gå i skolan, shoppa, fika och skvallra. Collegeansökningarna är nu inskickade och nervositeten är på topp hos alla som väntar på besked. År av förberedelser riskerar att sluta i besvikelse. För att lätta på trycket gäller det att hitta på något galet tillsammans.

Gossip girl - ni vet att ni älskar mig

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim.. DAISY text och ljud.

Tonåringarna Blair, Serena, Nate, Jenny, Dan och Vanessa tillhör de privilegierade kretsarna i centrala New York. De ägnar sig åt att shoppa, fika, skvallra och festa. För flera av dem är det dags att söka till college och inte vilket college som helst. Att komma in på en prestigefylld skola är livsviktigt. Eller kanske inte? Även i en ytlig livsstil dyker frågor kring livets mening upp och ställer saker på sin spets.

I Bergakungens sal

av Martin Widmark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 49 min.. DAISY text och ljud.

Del 9, fristående, i serien som börjar med Monsterakademien. Nelly Rapp upptäcker att en stor motorväg ska byggas genom skogen där hon och London brukar promenera. Männen i skogen bryr sig inte om att skogens alla djur kommer att bli hemlösa om vägen byggs. Nelly beslutar sig då för att stoppa vägbygget - och till sin hjälp tar hon allsköns väsen som tomtar, troll, älvor och självaste bergakungen.

Jokern

av Markus Zusak. Inläst ur BW, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Ed Kennedy är en nolla som kör taxi olagligt och spelar kort utan framgång. Dessutom är han hopplöst kär i Audrey. Allt börjar med bankrånet som han blir vittne till. Rånaren åker fast på grund av Eds vittnesmål och sedan kommer de mystiska meddelandena. Spelkort med adresser lämnas i Eds brevlåda och han känner sig tvingad att på olika sätt hjälpa människorna som bor på de olika adresserna. Frågan är: vem skickar korten?

Facklitteratur

Religion

Barnbibeln

av Mary Batchelor. Inläst ur Verbum, cop. 1986 (tr. 1995) av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Bearbetning av Bibeln för barn och unga. Många av de kända och spännande bibelberättelserna återberättas och tyngdpunkten är lagd på kontinuitet och sammanhang. Ur Gamla testamentet berättas bland annat om skapelsen, Noa, Abraham och Isak, David, Salomo och Jona. Ur Nya testamentet hämtas texterna från alla fyra evangelierna. Texterna är fördelade i 365 avsnitt och för varje text finns det faktiska bibelstället angivet.

Teknik, industri och kommunikationer

Maskiner i stan

av George Johansson. Inläst ur Natur och kultur, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 min.. DAISY text och ljud.

Mulle kommer med sin hund Buffa till den bullriga staden Storholm. Människor åker hit och dit med bussar och tunnelbanor, man bygger och jobbar, städar och fixar. De stöter på en rad spännande maskiner och bilar - lyftkranar, cementblandare, sopbilar. Mulle Meck visar och berättar hur allt fungerar.

Maskiner på fjället

av George Johansson. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 min.. DAISY text och ljud.

Mulle Meck och Buffa är på äventyr i fjällen. Solen lyser och snön gnistrar. Vi får följa med och lära oss om snökanoner, liftar, pistmaskiner, snöskotrar och många andra spännande maskiner som behövs i backarna. Hunden Buffa får dra släde med de tuffa polarhundarna.