Nya talböcker december 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 237 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Det yttersta argumentet

av Joe Abercrombie. Inläst ur Damm, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar Bok 2: 12 tim., 59 min..

Del 2 av den avslutande delen i serien Första lagen. Logen Niofingrar är trött på strider men kriget i norr rasar för fullt och bara Blodige Nio kan stoppa nordmännens kung. Samtidigt utkämpar Glotka en annan sorts hemlig kamp i maktens korridorer med hjälp av utpressning, hot och tortyr. Jezal dan Luthar har vänt sin militära karriär ryggen och lever ett enkelt liv med sin älskade. Men kärleken är inte enkel.

Lagens långa näsa

av Hans Alfredson. Inläst ur W&W, 1984 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 4 tim., 6 min..

En samling kriminalberättelser, återberättade av den pensionerade poliskommissarien Albin Winkelryd, där polisen i samtliga fall blir dragen vid näsan. Det handlar om människor i skiftande miljöer, ibland stilla humoresk, ibland slapstick, ibland svart fara - men alltid humoristiskt. Den tryckta boken är illustrerad av Björn Berg.

Mayatestamentet

av Steve Alten. Inläst ur Bazar, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 18 tim., 10 min..

Den unga doktoranden i psykiatri, Dominique Vazquez, ska göra sin AT-tjänstgöring på ett mentalsjukhus. Som studiefall får hon Michael Gabriel, diagnostiserad som paranoid schizofren och isolerad sedan elva år tillbaka. Mick, som är både högintelligent och charmig, använder sin övertalningsförmåga till att få Dominique att förstå att hon måste hjälpa honom att rymma. Spänningsroman där mytologi och kärlek vävs samman i kampen mellan gott och ont.

Älskar att resa

av Barbro Alving. Inläst ur Folket i bild, 1962 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

Samlingsvolym med resekåserier. "Man ska komma fel!", säger Bang och lever som hon lär. Hon hittar bl.a. en indisk löjtnant i kort nättröja i sin sovkupé, blir instängd med 59 kilo is och passerar Sankt Gotthard och Djävulsbron i mörker, dimma och ösregn utan vindrutetorkare. Bang är lika hemma i Calcutta som i Ljungby. Hon förklarar också sin kärlek till Paris och Köpenhamn.

Främling i paradiset

av Isaac Asimov. Inläst ur Plus, 1977 av Lina Nyman. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Elva noveller. Till var och en av berättelserna finns Isaac Asimovs egna kommentarer. Han tar upp teman som sträcker sig alltifrån kvinnans frigörelse till "kvinnlig intuition", från tvåhundraårsjubileet till "Döden vid tusenårsjubileet", från matematiska spel till kampen på liv och död. Titelnovellen vann Hugopriset samt Nebulapriset 1977 för bästa långnovell.

Sånt jag berättar för Allah

av Saphia Azzeddine. Inläst ur Ordfront, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 2 tim., 58 min..

Förf. är fransk-marockanska, född i Marocko men numera bosatt i Frankrike. Hon har bl.a. varit verksam som journalist, skådespelare, filmregissör och manusförfattare. Berättelsen är en analfabet herdeflickas monolog. Hon säljer sig för yoghurt, blir gravid och senare lyxprostituerad. Hon hamnar i fängelse och gifter sig med en imam. Hennes förtrogna är Allah, den enda hon kan berätta för. Genomgående temat är kvinnoförtryck.

Trasmattan

av Bo Bergman. Inläst ur Bonnier, 1964 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 10 min..

Mosaik, sammansatt av erfarenhetsbitar från ett långt liv. Den sägs bestå av anteckningar funna i en avliden bibliotekaries kvarlåtenskap, men det är B.B. själv man möter i boken. Egentlig "handling" saknas; vad man får sig till livs är tankar, aforismer, minnesbilder, skisser, till synes av självbiografisk karaktär. Här finns ett stänk av cynism, men inte leda och livshat; vemod, men inte sentimentalitet. B.B., 1869-1967.

Kullerbyttabingbång

av Gunnar Bernstrup. Inläst ur Soleka, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

Två vänner råkas och blickar tillbaka bland gemensamma och separata minnen från 1950- och 60-talen. Det blir en lustig dans i minnenas allé. Kortfilmer nonstop på Spegeln i Malmö - senare porrbio - inspirerade den egna fantasivärlden. Berättelserna och associationerna krokar arm med varandra i burleska, hisnande humoresker och stundtals svarta skrönor från Malmö, Lund, Magnarp på Bjärehalvön och den stora världen.

Domedagen från CERN

av Martin Björses. Inläst ur Books on Demand, cop. 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 34 min..

Dataexperten Martin arbetar vid CERN, partikelacceleratorn på gränsen mellan Schweiz och Frankrike. Där inträffar en olycka som kastar Martin tillbaka i tiden till stenåldern. Alla hans värderingar och förhållningssätt ställs på prov när han möter en annorlunda värld med udda människor, nya vänner, kärlek och spännande strapatser. Kan hans kunskaper från 2000-talet komma till nytta? Debutroman.

En m3 jord

av Sören Bondeson. Inläst ur Lejd, 2011 av Gunnar Johnson. Talboken omfattar 40 min..

En poetisk nedstigning i jordhögen - förna, mull, mår, grovmo, blekjord, rostjord, mineraljord. Denna poetiska nedstigning omfattar vårt ursprung och vår framtid, här möts nödvändighet och nåd. En anonym och pågående livsprocess, där liv och död är ett och samma, utmanar diktjagets särskildhet. S.B., mångsidig författare som skrivet böcker i alla olika genrer. Detta är hans tredje diktsamling. Augustprisnominerad 2011.

Grand mal

av Linda Boström Knausgård. Inläst ur Modernista, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 57 min..

Novellsamling. Generationer av föräldrars röster inkarneras i berättarens kropp. Men denna gravitation mot tillhörighet och en bergfast kärlek, mot familj, utmanas av ett rasande begär, en väldig vrede. Spänningen mellan de olika krafterna i boken blir elektrisk, som riskerade berättarkroppen att brisera i ett enda anfall, ett grand mal. L.B.K., 1972- , har tidigare utgivit en diktsamling.

Porten till himmelriket

av Anders Braune. Inläst ur Recito, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

Pojken Pi har en lillebror, Gregorius, snart 5 år. En dag ser Pi sin lillebror falla från ett tak. Pi blir svårt chockad, trots att lillebror överlever fallet - eller gjorde han inte det? Flera år senare läggs Pi in på mentalsjukhus. Ibland är han i sagolandet Fågelskogen, där han kan vara tillsammans med lillebror Gregorius. Pi försöker övertala Gregorius att följa med tillbaka till den andra världen, men han vill inte. Mångtydig debutroman.

Vit drottning

av Ylva Brodin. Inläst ur Författarhuset, 2007 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Året är 1983 och Lea blir intagen på en psykiatrisk avdelning då hon lider av en förlamande trötthet. Snart märker hon att det är något som inte stämmer och försöker fylla tomheten med kex och smörgåsar. Hon träffar Wille, som trots att han är sjuk, kan ge henne värme. Daniel, som är autistisk, bekräftar hennes kvinnlighet och Marlena blir hennes vän. Berättelsen följer Leas väg mot tillfrisknandet.

Hummerfarmen

av Lennart Brohed. Inläst ur Slussen, 2010 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

I december 2009 fanns det 843501 pensionerade män i Sverige. Det nyaste tillskottet var ventilationsingenjör Eskil Svensson. Efter ett vackert avtackningstal lämnar han sin arbetsplats i Kungshamn för ett lugnt liv i stugan vid Västerhavets strand med vackra solnedgångar och hummerfiske - tror han. Sonen har dock andra planer för fadern och vill placera honom på äldreboende (han är ju ändå 65 år) och förvandla faderns strand till en modern marina.

Kaffe med musik

av Karin Brunk-Holmqvist. Inläst ur Kabusa, 2011 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

Tre damer i sjuttioårsåldern skrapar varsin reselott under syjuntan hemma i Brantevik. En av dem vinner en julmarknadsresa till tyska Schwerin och med viss tvekan och oro bestämmer de sig för att resa allesammans. Med på resan är inflyttade Svea från Stockholm, en världsvan dam som inte riktigt passar in i gänget och trasslar till det rejält. Ingenting blir riktigt som damerna tänkt sig på den strapatsrika resan.

Tårar

av Börje Ingemar. Inläst ur Börje Williamsson, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Romanen bygger på förf:s egna upplevelser. Han växte upp i ett småbrukarhem på 1930-talet och blev bagarlärling vid tretton års ålder. Efter några år som dräng, torghandlare och traktorförsäljare gav kvällsstudier vid Hermods honom kvalificerade tekniska uppdrag i Sverige och utomlands. En berättelse om en klassresa, kryddad med skildringar av enskilda människoöden.

Ridå

av Agatha Christie. Inläst ur Bonnier, 1977 av Anders Palm. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Svårt sårad i första världskriget kom Poirot 1916 till herresätet Styles. Dit återvänder han nu som gammal för att lösa den mordgåta som han vet skall bli hans sista. För sin vän Arthur Hastings berättar han om ett egendomligt sammanträffande i fem olika mordfall under de gångna åren. I alla fall har i bakgrunden skymtat en viss person som han kallar X. Författarens sista bok med Hercule Poirot som problemlösare.

Pensionat Paradiset

av Frank Clapca. Inläst ur Bäcklund, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

På ett pensionat i Regnbågsfjärden samlas en mängd olika personer: Den skoningslöse postorderföretagschefen Ruud van Holland som bedriver en klappjakt på sin marknadschef, sedelförfalskaren Torben G. Bracke som är på väg att trycka Sveriges finaste sedlar, försäljaren Malcolm Redding som förser svinkålen med en ny säljande etikett och många fler. Skälmroman, av pseudonymen F.C., som innehåller mycket ordleks- och situationskomik.

Änglatungor

av Dimitré Dinev. Inläst ur Symposium, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 18 tim.Hmono.

Med ett slumpartat möte på Wiens centralkyrkogård börjar ett bulgariskt släktträd ritas upp. Där träffas två män i förskingringen, Svetljo och Iskren, vilket blir upptakt till berättelsen om deras släkters sammanflätade historia. Bulgariens utveckling tecknas genom människors liv och längtan. Författaren gestaltar med humor och värme de vedermödor folket genomlever i de olika samhällssystemen, inte minst med vår nutida människosyn i väst.

Begravningsplatsen i Prag

av Umberto Eco. Inläst ur Bromberg, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 18 tim., 6 min..

Antikhandlaren Simoni Simonini lever ett dubbelliv i 1800-talets Paris. Bakom fasaden döljer sig en spion och förfalskare. Genom att åta sig tvivelaktiga uppdrag bidrar han till tillkomsten av dokument som påverkar historiens gång och människors öde. Berättelsen utspelas mot bakgrund av faktiska händelser i 1800-talets Europa. Förf. visar här hur lögner kan planteras, vilseleda och accepteras som etablerade sanningar, generation efter generation.

Möt mig i Estepona

av Åke Edwardson. Inläst ur Leopard, 2011 av Johan Svensson. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Peter Mattéus är framgångsrik företagare i reklambranschen. När han en dag får ett kuvert med nytagna bilder på sin familj och en nyckel till en förvaringsbox förstår han att tiden hunnit ikapp honom. Han tvingas åka till den spanska Solkusten och ställs inför ett val som betyder liv och död. Den enda som kan rädda honom och hans fru Rita är det förflutna. Men just det är också hans största fiende.

Grand final i skojarbranschen

av Kerstin Ekman. Inläst ur Bonnier, 2011 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 12 tim., 4 min..

När den välkända författaren Lillemor Troj en dag finner sig läsa manuset till en roman om sitt eget liv börjar marken gunga under henne. Den är skriven av en kvinna hon känner väl och som vill bli erkänd som författare. De har aldrig blivit vänner men i många år varit beroende av varandra. En uppsluppen lek med autofiktionens form och en skarp skildring av det litterära livet, men främst en roman om två kvinnor, om lögn och sanning, ensamhet och gemenskap.

Bland träden

av Gyrðir Elíasson. Inläst ur Reverb, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

Novellsamling där berättelserna är komprimerade, nästan frusna ögonblick. Det jordiska och det övernaturliga pågår sida vid sida; människor upplever förunderliga saker och drabbas av oförklarliga händelser mitt i det vardagliga. Läsaren lockas omärkligt med till avgrundens rand. Vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2011. G.E., 1961- . Isländsk författare.

Cigaretten efteråt

av Horace Engdahl. Inläst ur Bonnier, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 40 min..

Med humor och ett gott humör har Horace Engdahl skrivit en liten bok med vad han själv vill kalla mikrobetraktelser. I form av fragment, aforismer och korta essäer reflekterar författaren över tidsandan och människors beteende. Han betraktar oefterhärmligt tidens gång och livets flykt, konsten, historien och drömmen. Det är elegant formulerade texter med skarpa iakttagelser av såväl den stora som den lilla världen.

Dingo Dingo

av Leif Eriksson. Inläst ur Telegram, 2011 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

Humoristiskt om manlig frigörelse. Bernt är chef och väljer ut några av sina medelålders, problemtyngda manliga anställda för att testa en Dingo Dingo-maskin. Den sägs kunna överföra positiva vibrationer till män om man kramas minst en kvart. Problemet är att journalisten Mia kommer Dingo Dingo på spåren. Är kramandet en mansrörelse som står i konflikt med kvinnokampen? En reaktionär machogrej eller en frigörande kraft för alla?.

Hampe

av Mollie Faustman. Inläst ur Mollie Faustman, 1961 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 2 tim., 28 min..

M.F., 1883-1966, var konstnär och författare som under signaturen Vagabonde regelbundet skrev kåserier i Idun och Dagens Nyheter. Här presenteras ett urval, gjort 1961, av berättelser om en liten pojke, hennes son Hampe. Hon skildrar honom med en blandning av klarsynt humor och insiktsfull ömhet. Här finns både mycket kärlek, lustiga iakttagelser och vemod. Hampe Faustman, 1919-1961, blev sedermera känd skådespelare och filmregissör.

Stjärnalvernas stad

av Raymond E. Feist. Inläst ur Damm, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 13 tim., 45 min..

Del 1 i serien Demonkrigen som i sin tur är en fristående fortsättning i sviten om världen Midkemia. En till synes förlorad stam alver söker en fristad i Midkemia, som de tror är deras hemvärld. Stjärnalverna har korsat universum och tror sig nu äntligen ha kommit hem. De är på flykt undan en övermäktig fiende och snart märker de att deras demonfiender förföljer dem. I väntan på den oundvikliga striden försöker de nu hitta en allierad.

Reaktorn

av Élisabeth Filhol. Inläst ur Sekwa, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 57 min..

Kärnkraften i Frankrike omfattar 58 reaktorer fördelade på 19 kärnkraftanläggningar. Den sysselsätter 40 000 personer. Arbetarna bor i husvagn eller på hotell och flyttar hela tiden runt. De rör sig i en invecklad omgivning där det råder otrygghet, stress och en ständig men osynlig fara. I romanen görs faran förnimbar och åskådlig. Männen känner både fascination och ångest inför kraftanläggningen. Uppmärksammad och prisbelönad debutroman.

De illasinnade

av Stona Fitch. Inläst ur Ordfront, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Amerikanen Elliot Gast uppskattar livets extravaganser och glider bekvämt genom tillvaron. Han arbetar framgångsrikt inom finansvärlden. Men plötsligt en dag tvingas han in i en bil på öppen gata i Bryssel. Han låses in i en vitmålad lägenhet och blir snart varse att han är en noga utvald marionett i en psykologiskt men även fysiskt våldsam live-show på nätet. Skrämmande thriller med politisk udd, om ondska och våldets olika ansikten.

Minns du den stad

av Per Anders Fogelström. Inläst ur LL-förlaget, cop. 1998 (tr. 2011) av Anna Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien inledd med Mina drömmars stad. Här fortsätter berättelsen om livet i Stockholm förr i tiden, ca 1900-1925. I 40 år går Emelie till och från jobbet på Melinders tekniska tills fabriken slår igen under depressionen efter 1:a världskriget. Jämsides med arbetarfamiljen på Fjällgatan skildras släktens välbärgade, borgerliga gren. Bearbetad till LL-bok samt med korta meningar och enkelt språk återberättas romanen.

Blått blod

av Lars Ragnar Forssberg. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Den avgående statsministern i Sverige intrigerar för att bli riksmarskalk, och han planerar att återge ämbetet dess forna glans. Riksmarskalken ska bli den som styr det svenska riket! Detta är en politisk satir om det svenska samhället, där det är lätt att känna igen vissa gestalter. Läsaren får ta del av en värld där adelstitlar och traditionella värderingar möter nyrikedom och makthunger. Med humor och insikt skildras en för många okänd värld.

Spion mot spion

av Frederick Frost. Inläst ur B. Wahlström, 1940 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

Ett tidigt exempel på en rafflande spionberättelse. Utgiven i original redan 1937, alltså under mellankrigstiden. Huvudperson är Anthony Hamilton, dåvarande Förenta staternas främste hemlige agent. Författaren var amerikan och levde åren 1892-1944.

Flodtid

av Katarina Frostenson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 1 min..

Diktsamling där dikterna speglar tillståndet i jaget och världen, oroshärdar och gränstillstånd. Orden roterar och spelar mot varandra och dikterna har en dramatisk nerv och ett sceniskt utspel. Språket rör sig snabbt mellan det vardagliga och det lyriska. K.F., 1953- , lyriker, sedan 1992 ledamot i Svenska Akademien.

En station från Paradiset

av Mariette Glodeck. Inläst ur Norstedt, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 40 min..

Oknytt är en ung man, i alla fall säger hans kropp det. Kläderna och sminket säger något annat. Han lever i ett kollektivt förhållande styrt av regler, rollspel, dominans och underkastelse. Oknytts världar i Stockholm är helt motsatta: på dagarna grå vardag med besök på arbetsförmedlingen, på nätterna hemliga klubbar med avancerade sexuella lekar. I tillbakablickar skildras en barndom fylld med fördomar och mobbing.

Metro 2034

av Dmitrij Gluchovskij. Inläst ur Coltso, 2011 av Eva Dotzi. Talboken omfattar 13 tim..

Moskva år 2034. På tunnelbanestationen Sevastopolskaja väntar man spänt på spaningspatrullerna som har skickats till en grannstation, där något verkar vara på tok. Om man inte lyckas återupprätta förbindelsen med den övriga metron kommer ammunitionen snart att ta slut. Fristående forts. på Metro 2033, som bygger på sovjetiska myter om en hemlig stad under jorden och det faktum att Moskvametron byggdes för att motstå en kärnvapenattack.

Trogen hustru sökes

av Robert Goolrick. Inläst ur Historiska media, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 43 min..

Ralph Truitt, stenrik affärsman i Wisconsins utmarker, sätter in en annons i en tidning i Chicago att han söker en "trogen hustru". Catherine Land, en före detta prostituerad kvinna, svarar på annonsen med baktanken att gifta sig med Truitt, mörda honom och därefter själv bli en förmögen änka. Vad hon inte inser är att den gåtfulle ensamvargen Truitt har en alldeles egen plan. Thrillerartad skräck full med överraskande vändningar.

Du hasar av trygghet

av Elin Grelsson. Inläst ur Modernista, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

Sara har ett trist jobb och lever med en man som inte ser henne. Hon dricker för mycket, hetsäter godis och har sex med fel män. Hennes hat är stort. En feministisk samtidsroman som handlar om motstånd när barrikaderna monterats ner. Sara tänker inte försöka välja bort en stramande kvinnoroll, hon tänker skita ner den, inifrån. För vad har hon för alternativ? E.G., 1983- . Debutroman.

Mot noll

av Lars Gustafsson. Inläst ur Art Factory, cop. 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 16 min..

Komprimerade texter och miniessäer som ofta har karaktären av tankelekar: Världar uppstår och försvinner en förmiddag i Sverige. Ballongfarare drömmer om uppstigningar och blir själv meterologiska fenomen. Rum öppnar och sluter sig medan landskapet långsamt förvandlas. En kärlekshistoria låter oss ana en matematisk kalkyl. Mycket känns igen från G:s övriga författarskap - ingenting är vad det synes vara och allting kan alltid förhålla sig tvärtom.

Den vite schejken

av J. Hall. Inläst ur Allhem, 1937 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 11 tim., 52 min..

Emir, den kände slavhandlaren visste nog vad han gjorde när han drog till Armenien med sitt folk och rövade slavinnor, ty de var slanka och sköna. Eva Hopkins, en förmögen, bortskämd amerikanska bosatt i Paris, hamnade i hans väg. Men slutet gott allting gott när Eva, i denna romantiserade äventyrsroman från 1937, superar med sin Paul på hotell Olympic i Tunis.

Partisaner

av Willi Heinrich. Inläst ur Bergh, 1968 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 15 tim., 17 min..

Den tyske författaren W.H., 1920-2005, skrev flera romaner med motiv från striderna på östfronten under andra världskriget, där han själv deltog. Denna roman handlar om en tysk general som fångas av tjeckiska partisaner under krigets slutskede. Den tyska armén retirerar, men en enhet med utslitna soldater under ledning av kapten Schmitt får i uppdrag att finna generalen. Då har han inte räknat med Kolodzi, hans mest betrodde man, som har andra planer.

Förbrytare och förlorare

av Felicitas Hoppe. Inläst ur Rámus, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 54 min..

Skönlitterära porträtt av fem män som levt under olika århundraden. Den gemensamma nämnaren är att de inte lyckats åstadkomma något stort i livet. De har haft visioner inom olika områden men hamnat i skuggan av andra män som blivit pionjärer. De är underhuggare och skickas ut på expeditioner som blir resor in i det okända med både faror och förbrytelser. Suggestiva och obehagliga historier av den uppmärksammade tyska författaren F.H., 1960-.

Hundpojken

av Eva Hornung. Inläst ur Forum, 2011 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

Psykologiskt tankeväckande skildring av en fyraårig pojke, Romotjka, som lever på Moskvas gator. Mamman är försvunnen och han blir vän med en herrelös hund, en alfatik som lever med sin flock i en källare. Tack vare värmen från sina nya vännner klarar han den kalla ryska vintern. Fångad mellan två världar känner Romotjka sig som varken människa eller hund. En dag upptas en ny pojke i hundgemenskapen. Romanen utkommer i femton länder samtidigt.

Sameland

av Magne Hovden. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

Leif och Roy jobbar på posten i Kirkenes i Nordnorge. En dag får de en lysande idé: varför inte skapa ett slags nordnorskt Disneyland? De iscensätter sitt eget Sameland. Här ska turisterna kunna kasta lasso, äta renskav, pröva att klä sig i samiska kläder, jojka och klappa renar. Inget går riktigt som de planerat. Många sätter käppar i hjulet för deras storslagna planer och turerna blir allt mer invecklade. Humoristisk skröna med satiriska inslag.

Döden i Montmartre

av Claude Izner. Inläst ur Kabusa, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

I november 1891 hittas en ung kvinna död på Boulevard Montmartre i Paris. Hon har strypts till döds och hennes ansikte har vanställts till oigenkännlighet. Hon är helt klädd i rött, men hennes fötter är bara. När en röd damsko lämnas till bokhandeln Elzévir misstänker bokhandlar Victor Legris ett samband mellan de två händelserna. Han inleder ett sökande efter offrets identitet och vem som är mördaren. Tredje deckaren med Victor Legris.

Begär

av Clara Jonsson. Inläst ur Xstory, 2010 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

Erotiska noveller. Här samsas en rad olika fantasier och situationer där gränser tänjs och lustar väcks. Novellerna handlar bland annat om att vara tre i sängen, att ta betalt för sexuella tjänster, att älska med en transsexuell man i tron att det är en kvinna och att attraheras av extrem fetma. Det mest förbjudna kan visa sig vara det mest naturliga. Förlaget anger att C.J. är pseudonym för en känd svensk författarinna.

Passion

av Clara Jonsson. Inläst ur Xstory, 2010 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

Noveller med passionen i centrum. Förf. utforskar såväl det tabubelagda som det sensuella i erotiken. Gränser överskrids och konventioner utmanas. Lusten får fritt spelrum och förbjudna begär bejakas. Erotiska berättelser, skrivna av en kvinna för kvinnor, om sexualitetens många ansikten.

Aftonrodnad vacker natt

av Ella Jonsson. Inläst ur Vulkan, cop. 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Lydia är 33 år, bibliotekarie och lever singelliv i Stockholm. Hon kommer från Svartträsk, en liten by i Norrbottens inland. Hon har ett komplicerat förhållande till hembygden, särskilt efter pappans död. Hon reser hem för att hjälpa sin mor med en vårstädning, men modern blir plötsligt inlagd på sjukhus. Ensam möter Lydia det tomma barndomshemmet, släktgården som är fylld av minnen från hennes egen uppväxt och flera generationer bakåt.

Den förskräckliga apan och andra berättelser

av Stephen King. Inläst ur Legenda, 1988 av Anders Palm. Talboken omfattar 25 tim., 37 min..

Samling med 20 noveller och två dikter inklusive en slutnot där Stephen King förklarar vad som inspirerat honom att skriva berättelserna. Novellerna är en blandning av skräck, science fiction och fantasy och förf:n förankrar det övernaturliga i en amerikansk vardag. De är skrivna mellan 1967 och 1983 och några av dem räknas redan som klassiker i förf:s produktion. Bland annat ingår långnovellen Dimman som även filmatiserats.

Dewey Decimal

av Nathan Larson. Inläst ur Voltaire, cop. 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

Del 1 i en trilogi. N.L., född 1970, är musiker och denna noirdeckare är hans debut. Dewey Decimal hankar sig fram som indrivare och muskelkraft till New Yorks mest hänsynslösa distriksåklagare. Han får ett uppdrag som drar in honom i en härva av våld, skiftande lojaliteter och gamla vendettor och som väcker frågan om hans begravda identitet till liv. Handlingen utspelar sig någon gång i framtiden i ett New York som drabbats av flera katastrofer.

Miljardären som försvann

av Ola Lauritzson. Inläst ur Bladh by Bladh, 2011 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Dokumentärroman som bygger på händelserna kring den svenske finansmannen Carl-Erik Björkegrens försvinnande i mitten av 1990-talet. Fallet är olöst och många frågor återstår: Skapade han sig ett nytt liv i utomlands och levde på de pengar han smugglat undan i olika skatteparadis? Blev han mördad? Eller tog han sitt liv? I boken kallas Björkegren för Eric Palmér och handlingen, som helt och hållet är uppdiktad, bygger på omfattande research.

Förtroliga meddelanden

av Maurice Leblanc. Inläst ur Wennerberg, 1972 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Nio noveller med den franske gentlemannatjuven Arsène Lupin i huvudrollen. Lupins kännemärke är hans goda manér, en stor kärlek till kvinnor, en oerhörd listighet och en fantastisk förmåga att klä ut sig till oigenkännlighet. Han använder många alias och räds ingenting för att rädda sköna damer i nöd eller att lura ondskefulla banditer och själv kamma hem bytet. Utkom i original 1913. M.L., 1864-1941.

Ingenting hände, två gånger

av Barbro Lindgren. Inläst ur Karneval, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 33 min..

Våren har kommit till Glömminge, Barbro Lindgrens hemtrakter på Öland. Hon går sina promenader med hunden Mimmi och det verkar bli ett år som alla andra. Med så upptäcker hon tecken och spår i naturen som kräver tankearbete och självbetraktelse. Därför sätter hon sig under päronträdet och läser Nietzsche och Kafka för att få lite andra synpunkter på människolivet. Filosofiska reflexioner om stort och smått, med inslag av kärv humor.

Altmanplanen

av Robert Ludlum. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av David Zetterstad. Talboken omfattar 17 tim., 40 min..

Agentthriller om storpolitik, terrorism och korruption. Ett kinesiskt lastfartyg ska lämna kemiska stridsmedel i Irak, men USA kan inte ingripa förrän bevis finns. Agent Jon Smith måste snabbt få tag i dokumentationen om lasten och dess rätta ägare. Sanningen uppdagar en mörk bild av destruktiva krafter inom den kinesiska ledningen. Privata intressen och mullvadar i presidentens närhet i Washington komplicerar frågan.

Minnet av en smutsig ängel

av Henning Mankell. Inläst ur Leopard, 2011 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 10 tim., 59 min..

En natt 1904 lämnar den unga Hanna Lundmark ett fartyg som ankrat i Portugisiska Östafrika. Av en tillfällighet blir hon ägare till den största bordellen i huvudstaden Lourenco Marques. Hon fylls av medkänsla för de prostituerade och upprörs över behandlingen av de svarta. Mötet med Pedro Pimenta, en entreprenör i de vitas rädsla, och en våldsam tragedi tvingar Hanna att bestämma sig för vem hon är och vilket liv hon ska leva.

Handlingen

av Sara Mannheimer. Inläst ur W&W, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 18 min..

En poetisk berättelse om en kvinnas kamp för att betvinga sin verklighet och skapa mening. Här finns ett hem med kök, mellanrum, inre rum och inte minst ett Bibliotek. Skildrar ett liv som gått förlorar, en brist och en sorg som samtidigt visar sig vara drivkraften bakom att ge sig hän åt litteraturen. Om litteratur, kärlek och sorg. Frågan om var gränsen går mellan liv och skrift löper som en röd tråd genom hela boken.

Tidens mörka rygg

av Javier Marías. Inläst ur Bonnier, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 36 min..

Berättelsen, som enligt författaren själv inte är en riktig roman, inleds med berättelsen om de besynnerligheter som följde på publiceringen av romanen Alla själar 1989, som handlar om en spansk gästlärares erotiska eskapader i Oxford på 1980-talet. Förf. bedyrar att denna roman är fiktiv, men andra påstår att det är en nyckelroman. Gåtfull historia som balanserar mellan fiktion och verklighet. J.M., spansk förf., 1951 - .

Det skönaste på jorden

av Bengt Martin. Inläst ur Bengt Forsberg, 1967 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

Den nybakade teatereleven Bobo har svårt att få arbete efter scenskolan. Många står i kö för att få två repliker i någon klassiker på någon teater. Men Bobo ägnar sig mest år olika slag av erotiska äventyr. Han drivs inte av några konventioner utan hänger sig åt avancerad älskog både med kvinnor och med män. På baksidestexten står det: "renodlat pornografisk roman från teatermiljö". Utkom 1967. B.M., 1933-2010, författare och skådespelare.

Killing your darlings

av Lena Matthijs. Inläst ur Nomen, cop. 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 21 tim., 40 min..

Ett äldre par försvinner och det dröjer månader innan de saknas av någon. Hasse Nelander-Wein, chef för länskriminalen i Borås, får ärendet på sitt bord. Efter ett par dagars sökande med hundar i närområdet, och efter att pengar försvunnit från manens konto, förstår polisen att ett brott begåtts. Eng ung, vilsen man blir tidigt intressant i utredningen. Förf. är polis och jurist med intresse för bevisfrågor i brottsmål.

"Vi tolererar inga förlorare"

av Britt-Marie Mattsson. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 23 tim., 18 min..

Historien om klanen Kennedy berättad i romanform. Joseph P. Kennedy lade grunden till familjedynastin på 1910-talet. Han och hustrun drevs till stor del av revanschlystnad mot de förnämsta släkterna i Boston som de ansåg berövat dem makt och inflytande. De uppfostrade sina nio barn till att bli vinnare. När den näst äldste sonen, John F., blev USA:s president nådde klanen sin absoluta höjdpunkt. Berättelsen förs fram till 2010-talets Washington.

Vinter i sommarhuset

av Jonas Modig. Inläst ur Norstedt, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 1 tim., 5 min..

Förf. debuterade som poet redan 1968 och återvände efter många år i förlagsbranschen till det egna skrivna ordet 2007. Diktsamlingen beskriver ett slags övergivet tillstånd; tidens gång och det förgängliga. Här finns de hårda villkoren: frosten och torkan, och här händer det som ingen sker. Innerligt och skenbart enkelt.

Helgas offer

av Bjarne Moelv. Inläst ur Books-on-demand, cop. 2007 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 4 tim., 44 min..

Doktor Glas, Hjalmar Söderbergs dagboksroman från 1905, handlar om hur Stockholmsläkaren Tyko Glas beslutar sig för att befria sin patient Helga genom att giftmörda hennes make, pastor Gregorius. Här är det Helga Gregorius som är huvudpersonen. I korta dagboksanteckningar möter läsaren Helga under den varma sommaren. Boken ställer frågor om frigörelse, kvinnoidentitet, etik och moral, lag och rätt, skuld och ansvar.

Lasso kring fru Luna

av Agnar Mykle. Inläst ur Bonnier, 1996 av Anna Godenius. Talboken omfattar 22 tim., 31 min..

Del 1 i en serie som fortsättes av Sången om den röda rubinen. Ask Burle kommer som nybliven student för att vikariera vid en nordnorsk handelsskola. Arbetet klarar han med hjälp av en kollega, men sin huvudsakliga sysselsättning i den lilla staden finner han snart på det erotiska området. Ask får också framgångar som kompositör och rapsodin Lasso kring fru Luna blir hans debutverk. A.M., 1915-1994, norsk förf..

Barkhes döttrar

av Bodil Mårtensson. Inläst ur Dahlgren, cop. 2011 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 13 tim., 48 min..

Historisk spänningsroman från tiden då Helsingborgs slottslän var en mäktig del av det Danska riket. Krig hotar med svenskarna och dessa går över gränsen och dräper en dansk spaningspatrull. Länsman Barkhe, Helsingborgs högste befälhavare, har även andra bekymmer. Han har nämligen ingen manlig arvinge, bara fem döttrar. Men hustrun ska föda igen och danske kungen kräver att det blir en son. Barkhe riskerar annars både avsättning och livet.

Den stängda dörren

av Mia Nordberg. Inläst ur Books-on-demand, cop. 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 10 min..

Karin befinner sig i klimakteriet och håller på att bränna ut sig. Föräldrarna har hastigt gått bort och hon ärver en prästgård där hon flyttar in. Så småningom kommer hon underfund med hemligheterna i sin familjs historia. Förf. har tidigare gett ut två självbiografiska böcker där hon berättade om sin utbrändhet och depression.

Röda linjen

av Elisabeth Olin. Inläst ur Bokförlaget Mormor, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

En tidig morgon promenerar Becky Borg ute på Långholmen i Stockholm med labradoren Stina. Plötsligt hör hon ett gällt skrik. Hon söker sig mot den del av holmen som ljudet kommit ifrån och gör en makaber upptäckt: En mördad kvinna! Becky blir sedan inblandad i en serie händelser som leder till flera mord. Uppenbarligen är det någon som står henne nära som är mördaren och Becky är den som först får reda på vad som är på gång.

Skojarna i örtagården

av Arto Paasilinna. Inläst ur Bromberg, 2011 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Vad är det som händer i den avlägsna byn Turtola? Varför omges odlingen där av höga stängsel som påminner om ett koncentrationsläger? Mystiska rykten hävdar till och med att folk har försvunnit där. Förklädd till kravodlingskontrollant skickas den garvade säkerhetspolisen Jalmari Jyllänketo upp till de lappländska ödebygderna för att vaska fram sanningen. Men uppdraget till trots dras han snart in de märkliga förehavandena vid anläggningen.

Röd snö

av Thomas Ringstedt. Inläst ur Bonnier, 2011 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 11 tim., 13 min..

Kriminalinspektör Ulf Beow arbetar med en trög mordutredning i Uppsala. När ett aggressivt virus stjäls från ett laboratorium och tre djurrättsaktivister mördas ser Beow ett sammanhang. Det visar sig att nynazister och islamister var för sig arbetar för att skapa en ny världsordning. För att förhindra att viruset inte ska komma i händerna på terroristerna med massdöd och kaos som följd får han hjälp av den unga mikrobiologen Lotta Nordenflycht.

Värld av illusioner

av Nora Roberts. Inläst ur Silk, cop. 2007 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Hon kallar sig Camilla MacGee. Hon behöver finna sin plats i världen och flyr därför ut på vägarna i Vermont. Under några veckor vill hon bara vara, fundera över livet och över hur hon ska tackla den offentliga roll som givits henne. Del har aldrig behövt någon - tills han möter Camilla. Hon fyller ett tomrum inom honom. Men något hos henne förbryllar honom. Kan det vara så att Camilla döljer något?.

Den girige

av Mattias Ronge. Inläst ur Ordfront, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

Bernard Mellberg kom på sin genialiska affärsidé när han gick på Handels. En webbplats för bostadsbyten på nätet. På kuppen har han blivit miljonär, men hans förmögenhet leder till att han kidnappas och pressas på pengar. Pengar som han av skatteskäl har placerat i Peru och nu alltså inte kan komma åt. Dessutom verkar lösensumman vara skillnaden mellan liv och död, inte bara för Bernard utan även för mannen som håller honom fången.

Kura skymning

av Josefin Roos. Inläst ur D+, cop. 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Två människor lever vid foten av ett fjäll, en tredje i staden en bit därifrån, nära varandra men utan att träffas. De delar en fruktansvärd hemlighet, en händelse som ödelade deras barndom. När märkliga saker börjar hända tvingas de att åter möta sitt förflutna. Medan våren övergår i sommar drivs de tre barndomsvännerna allt djupare in i en längtan efter något som för alltid förlorats. En slags spökhistoria som når bortom verklighetens gränser.

När offret talar

av Britt-Marie Rönnbäck. Inläst ur Sivart, 2008 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 46 min..

Socialchefen i Luleå, en ganska kontroversiell person, skjuts till döds utanför stadshuset. Mordet leder till många sidospår där offer av olika slag uppmärksammas och får komma till tals. Läsaren får god inblick i det komplicerade arbete som socialförvaltningen ansvarar för. Författaren har många års erfarenhet av arbete inom socialtjänst och omsorgsverksamhet. Detta är hennes första kriminalroman.

Ödets svärd

av Andrzej Sapkowski. Inläst ur Coltso, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 14 tim., 25 min..

Del 2 i serien Sagan om häxkarlen. Geralt från Rivia är en häxkarl, en underkunnig magiker och en skoningslös demondödare. Inte sällan bemöts han med djup misstro av de som lejer honom. Boken består av sex fristående noveller om Geralt. I den första novellen ansluter sig Geralt till en grupp drakjägare trots att hans hederskodex uttryckligen förbjuder det då Yennefer, hans förlorade kärlek, befinner sig bland dem.

Brott

av Ferdinand von Schirach. Inläst ur Bonnier, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Berättelser om brott, kriminallitteratur som inte är deckare. Den tyske advokaten F.v.S. utgår från fall han har stött på under sitt yrkesliv. En omtyckt och respekterad läkare slår efter 40 års äktenskap ihjäl sin fru med en yxa. En beskedlig man tar med skrämmande precision livet av två nynazister. En lovande cellist dränker sin bror av barmhärighet. Alla brott skildras nyktert och medkännande och handlingarna framstår som lite mer begripliga.

Schweiz berättar: Sensommarmöten

Inläst ur Tranan, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

I det lilla alplandet Schweiz finns en stor språklig och kulturell mångfald. I mötet med angränsande kulturområden har schweizarna konfronterats med sin egen identitet och de andra, med sin egen hembygd och det främmande. Det har satt sina spår i litteraturen. Denna antologi innehåller bidrag som översatts från tyska, franska, italienska och rätoromanska. Introduktion till dessa fyra språkområden ingår också.

Man, kvinna, barn

av Erich Segal. Inläst ur Norstedt, 1982 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

Bob och Sheila betraktas av sina vänner efter arton års äktenskap som det perfekta paret. En dag får Bob ett telefonsamtal som förändrar allt. Han får veta att den unga fransyskan som han hade ett kort förhållande med för tio år sedan har omkommit i en bilolycka och efterlämnat en nioårig son om vars existens Bob har varit ovetande. Nu är pojken ensam i världen. Bob blir tvungen att berätta för Sheila med risk att äventyra äktenskapet.

Blodslinjen

av Maggie Shayne. Inläst ur Harlequin, cop. 2010 av Malin Styernbrink. Talboken omfattar 11 tim., 13 min..

Lilith vaknar kall, naken och ensam, utan att veta någonting, förutom att hon måste fly därför att någon är efter henne. När Ethan upptäcker den vettskrämda kvinnan som gömmer sig på hans gård, förstår han genast inte bara vem hon är; han har inte glömt henne sedan han rymde från deras gemensamma fängelse, en hemlig anläggning med namnet Farmen där människor görs till vampyrer, fostrade att döda. Hon var kvinnan de aldrig kunde tämja....

Änglarnas sorg

av Jón Kalman Stefánsson. Inläst ur Weyler, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 11 tim., 30 min..

Del 2 i serien inledd med Himmel och helvete. Det har gått tre veckor sedan Pojkens vän Bárdur frös ihjäl på havet. Pojken sörjer, men måste fortsätta leva. Tillsammans med brevbäraren Jens ger han sig ut på havet igen, och upp i bergen. Snöstormen rasar, Pojken vill helst sjunka in i den mjuka, inbjudande vilan i köldens iskalla famn, men Jens ruskar om honom och håller honom vid liv. Tidlös och gripande skildring av liv och död i en karg natur.

Samlade verk

av Hjalmar Söderberg. Inläst ur Bonnier, 1943 av Örjan Blix. Talboken omfattar [D.] 9: 9 tim., 53 min. : mono.

Hjalmar Söderbergs samlade verk, tio volymer, gavs ut år 1943, strax efter författarens död. Denna del 9 innehåller artiklar från tidningar och tidskrifter, som aldrig tidigare publicerats i bokform. H.S. medverkade ofta med bidrag i dagspressen, och läsaren får möta i författarens starka engagemang i tidens aktuella frågor. H.S. var en lysande stilist, och dessa essäer i blandade ämnen är fortfarande njutbar läsning.

Det osagda

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2010 av Emma Sildén. Talboken omfattar 6 tim., 57 min..

Del 5 i serien Familjearvet. Ylva njuter av dagarna i Fredriksvern tillsammans med Harald trots att bröllopet med Simen närmar sig. Hon och tant Fanny försöker ta reda på vem som smyger omkring på Brandsäther och spionerar på Ylva. Dina är gravid, men döljer faderns namn. Hon gläder sig åt lysningen mellan Ylva och Simen. Harald måste ge upp drömmen om odalsdottern och själv ska hon finnas på plats när han behöver tröst.

Tysta vittnen

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2010 av Emma Sildén. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Del 4 i serien Familjearvet. Ylva känner ilska och vanmakt när hon får veta att fadern inte dog genom en olyckshändelse, utan att han blev dödad. Istället för att kontakta länsmannen tänker hon själv avslöja mördaren. Men det skulle hon inte ha gjort. Erika sörjer över fadern som blivit svårt skadad i en olycka samtidigt som hon fruktar att familjen kommer att få lämna huset när fadern inte längre kan jobba på Järnverket.

Baktändning

av Staffan Westerlund. Inläst ur Carlsson, 1988 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 14 tim., 33 min..

Rättsröta bland myndigheter och den alltmer tilltagande hänsynslösheten bland företrädare för affärsvärlden är teman i denna thriller. Förf., själv jurist, beskriver hur ett misstänkt mord, som visar sig vara något helt annat, utgör utgångspunkt för en accelererande händelseutveckling. Advokaten Inga-Lisa Östergren drabbas personligen och försvinner spårlöst. Kommissarie Lennart Strömbom och hans kollegor har inte bara brottsligheten att bekämpa.

Änglarnas stad eller The overcoat of Dr. Freud

av Christa Wolf. Inläst ur Norstedt, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 17 tim., 14 min..

Självbiografisk roman där författaren skärskådar minnets konst och bortträngandets mekanismer. När Berlinmuren föll jagade den tyska pressen den hyllade, samhällskritiska författaren sedan det upptäckts att hon på 1960-talet varit "informell medarbetare" för DDR:s säkerhetstjänst Stasi. Hur var det möjligt? Var hon en rapportör? Och hur kan man i så fall glömma ett sådant svek? C.W., 1929- , var en av de tongivande författarna i dåvarande DDR.

Malin från Skaftnäs

av Malin Wollin. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

Förf., krönikör i Aftonbladet, har samlat ett antal krönikor samt en del nyskrivet material. Här får man lära sig allt om hur man inte vårdar sin relation, hur man inte uppfostrar sina barn och att man inte kan göra platt smörgåstårta. Boken bjuder även på kyckling som avlidit, lussebulle på stranden samt hur man badar i en husbil.

Revolt

av Robyn Young. Inläst ur Norstedt, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 19 tim., 29 min..

År 1286 mördas den skotske kungen Alexander den tredje av en av sina egna män. Ingen självklar arvinge finns och inbördeskrig hotar. Samtidigt förbereder den engelske kung Edward, en invasion av det skotska riket. Under de krigiska förvecklingarna framträder en ung man som vågar trotsa den engelske kungen. Hans namn är Robert Bruce. Välskriven, faktaunderbyggd roman om den i den skotska historien välkände gestalten.

Den nakne ambassadören

av Magnus Zaar. Inläst ur Telegram, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

Del 1 i serien om Clara Fabre och förf.s debut. Den svenska ambassadören i Östkongo rapporteras försvunnen - ännu en gång. Utrikesdepartementet skickar ner den unga diplomaten Clara Fabre för att lösa situationen. På plats i Östkongo förstår hon att det är något som inte stämmer. Steg för steg dras hon in i en härva av dolda agendor, smutsig korruption och våld. Och hon inser att hon inte längre vet vem som är vän och vem som är fiende.

Anna och Mats bor inte här längre

av Helena von Zweigbergk. Inläst ur Norstedt, 2011 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 11 tim., 33 min..

Fristående fortsättning på Ur vulkanens mun. Det har gått tre år sedan Annas och Mats äktenskapskris briserade under en semestervecka på Sicilien. Trots alla försök att lappa ihop äktenskapet har de inte lyckats, inte ens för barnens skull. Nu lämnar de varandra. Under sex månader beskrivs deras första stapplande steg i sina nya, parallella liv. Det handlar om två människor som tar språnget ut i något nytt och okänt - skräckslagna och hoppfulla.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Nedkopplad

av Susan Maushart. Inläst ur Volante, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Under ett halvår ska den iPhone-beroende mamman (bokens författare) och hennes tre teknikknarkande tonårsbarn leva nedkopplade. Hon kallar det för ett experiment. Barnen kallar det för tortyr. En familjeskildring som ställer frågor om vårt teknikanvändande: Är den yngre generationen verkligen bättre på att göra flera saker samtidigt? Förenklar teknik alltid våra liv? Hur påverkas våra relationer av att vi tittar mer på skärmar än på varandra?.

Religion

Anföranden i Paris

av 'Abdu'l-Bahá. Inläst ur Bahá'í-förlaget, cop. 1992 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Anföranden hållna i Paris 1911 av 'Abdu'l-Bahá, äldste sonen till bahá'í-religionens grundare Baháulláh. Boken innehåller ett fyrtiotal av dessa, samt några anföranden från London 1913. I första delen får man reda på bahá'ís inställning i många frågor, i den andra sammanfattas mer systematiskt bahá'ís principer. Bahá'í är en världsomfattande, synkretistisk, religiös rörelse som grundades 1844 i Iran och som starkt betonar mänsklighetens enhet.

Bahá'í-böner

av Baha Allah. Inläst ur Bahá'í-förlaget, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 19 min..

Samling böner, tillskrivna Bahá'u'lláh, Báb och 'Abdu'l-Bahá, grundare av baháirörelsen. Denna världsvida, synkretistiska rörelse grundades i Iran 1844. Det är en sammanslutning av människor med olika religiös och social bakgrund som verkar för fred och samarbete mellan alla jordens folk. Genomgående tema i läran är principen om mänsklighetens enhet. Bahái kommer från det arabiska ordet baha som betyder ljus, strålglans, härlighet.

Bahá'u'lláhs förborgade ord

Inläst ur Bahá'iförlaget, 1991 av Bo Green. Talboken omfattar 1 tim., 47 min..

Samling utsagor av Bahá'u'lláh, 1817-1892, baháirörelsens huvudsaklige grundare. Utsagorna är översatta från arabiska och persiska och har en profetisk karaktär av Guds tilltal till människan. Bahái är en världsomfattande synkretistisk rörelse, grundad i Iran 1844, som verkar för fred, samarbete och harmoni mellan alla jordens folk. Religionen har idag sitt huvudsäte i Haifa i Israel.

Gud, staten och individen

av Ulf Ekman. Inläst ur Livets ord, 1988 av Jan Setréus. Talboken omfattar 3 tim., 43 min..

Om hur församlingen och den troende bör förhålla sig till myndigheter och överhet. Förf. är grundare och direktor för Livets Ord Bibelcenter i Uppsala samt även pastor för församlingen Livets Ord. Han tillhör den s.k. trosrörelsen, alltså det nätverk av fristående kristna församlingar i Sverige som företräder framgångsteologin.

Sex och religion

av Dag Øistein Endsjø. Inläst ur Norstedt, 2011 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 23 tim., 9 min..

Medan kristna tonårsflickor går på bal där de lovar Gud att avstå från föräktenskaplig sex, framhäver buddhistiska munkar homosex som ett heligt mysterium. Här berättar förf., norsk religionsprofessor, om olika religioners inställning till sexualitet. Boken är tematiskt uppställd, med infallsvinklar som sexuell avhållsamhet, heterosexualitet, homosexualitet osv. Attityderna är mycket olika och har dessutom växlat mycket genom tidevarven.

Enoks bok

Inläst ur GML, 2010 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Judisk, apokryfisk text som troligen skrevs runt år 110 f. Kr. Den tillskrivs patriarken Henok, vilken enligt Bibeln är Noas farfarsfar. Den i går inte i Bibelns kanon och betraktas som pseudoepigraf. Innehållet är apokalyptiskt. Flera kyrkofäder har hänvisat till boken i sina verk och man tror att samtliga av de nytestamentliga författarna kände till den och tog intryck. I boken talas mycket om Människosonen (Jesus) liksom i evangelierna.

Antikens religioner

av Ingvild Sælid Gilhus. Inläst ur Norstedt, 2011 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 15 tim., 23 min..

Om Mellanösterns och Medelhavsområdets religioner under antiken. Författarna, alla professorer i religionsvetenskap vid universitetet i Bergen, tar läsaren med till de äldsta civilisationerna i Mellanöstern, Mesopotamien, Egypten, Grekland, Iran och Romarriket, där olika religiösa riter och kulturella traditioner levde sida vid sida i ett samhälle som på många sätt påminner om vår egen nutid.

Kontemplativ bön

av Thomas Merton. Inläst ur Catholica, 1987 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 44 min..

T.M., 1915-1968, hade själv rika erfarenheter av kontemplativ bön, när han skrev denna bok efter 27 år i trappistklostret Our lady of Gethsemani. Han ger exempel från hela den kristna mystiska traditionen. Parallellt med detta delar han med sig av sina egna erfarenheter av bönelivet: torka, tomhet och tröst samt sina erfarenheter av andras svårigheter som han mött under sina år i klostret som Magister Spiritualis och som novismästare.

Läkedom för trasiga känslor

av David Seamands. Inläst ur HF, 1988 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

För många människor som lever i ett känslomässigt lidande är upplevelsen av den kristna omvändelsen inte nog för att de ska känna sig fria och helade. Det behövs ett mer djupgående terapeutiskt arbete menar D.S., 1922-2006, tidigare professor i pastoralteologi. Känslor av otillräcklighet, vrede, skuld, perfektionism och liknande bearbetas bäst genom en terapeutisk förening av biblisk teologi, tillförlitlig psykologi och sunt förnuft.

Diskutera Gud

av Stanley Sjöberg. Inläst ur Gospel Media, 2005 av Bo Green. Talboken omfattar 2 tim., 43 min..

S.S, 1936- , pensionerad pingstpastor, syns och hörs ofta i media och har författat flera skrifter. Här ger han spännande och träffsäkra svar till författaren Lena Andersson, skådespelaren Jonas Gardell, landshövding Mats Svegfors, ärkebiskop emeritus KG Hammar samt Dalai Lama. Tonen är vänlig men bestämd. Förf. drivs av övertygelsen att Bibeln är trovärdig och att Jesus är hela mänsklighetens frälsare.

Filosofi och psykologi

Intuition och intelligens

av Henri Bergson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1928 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 2 tim., 1 min..

H.B., 1859-1941, var en av de mest inflytelserika tänkarna under 1900-talets förra hälft. Hans idéer påverkade många författare, kanske främst Marcel Proust. I Sverige hade han också många beundrare, bl.a. John Landquist, Sigfrid Siwertz och Anders Österling. 1927 fick Bergson nobelpriset i litteratur. Han kritiserade positivismen och pläderade för en mera idealistisk livssyn, men ville samtidigt vara naturvetenskapligt förankrad.

Skrattet

av Henri Bergson. Inläst ur Pontes, 1987 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

H.B., 1859-1941, var en av de mest inflytelserika tänkarna under 1900-talets förra hälft. Hans filosofi präglas av föreställningen om det durativa, la durée, en kontinuitet som befinner sig i ständig dialog med all slags rörelse och förändring. I denna växlande ström är livet en oavbruten strävan efter anpassning till verkligheten där intuitionen spelar en stor roll. Boken ger läsaren en god inblick i Bergsons tankevärld.

Hur ska jag orka?

av Lars Björklund. Inläst ur Libris, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 2 tim., 9 min..

Författaren är sjukhuspräst som mött många anhöriga till sjuka och gamla som känner att ansvaret har blivit en alldeles för tung börda. Här ger han råd hur man kan skilja på det vi kan göra och det vi inte kan göra som anhörig. Boken riktar sig till alla som har fått ett ökat ansvar i förhållande till en nära medmänniska, men också till alla som arbetar inom anhörigvården.

Kraften

av Rhonda Byrne. Inläst ur ICA, 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 21 min..

Om personlig utveckling, baserad på tankegods från new age-rörelsen. En grundtanke är begreppet attraktion: tänker man på något eller intensivt önskar sig något så "drar man till sig" det man önskar, t.ex. pengar. En annan bärande tankegång är kärlekens kraft, grundläggande för hela skapelsen. Boken beskrivs som en "handbok om den största kraften i universum - kraften att skapa allt du önskar". Uppföljare till boken The Secret som utkom 2006.

Skapa dig själv på nytt

av Deepak Chopra. Inläst ur ICA, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 29 min..

Förf. är läkare och ledande författare inom området holistisk medicin och mänsklig utveckling. Han menar att varje cell består av två osynliga ingredienser: medvetenhet och energi. Genom att se cellerna för vad de är, med andra ord återupptäcka kroppen, låter man även själen återuppstå. Tio steg presenteras till helheten - fem genombrott för kroppen och fem för själen - för att återerövra dessa grundläggande element.

Den turkosa kostymen

av Jan Gunnarsson. Inläst ur Dialogos, 2006 av Per Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 6 min..

Tredje boken i serien om det goda värdskapet. Boken vänder sig till medarbetare i alla verksamheter där mötet mellan människor är en avgörande faktor för framgång. Det goda värdskapet bidrar till glädje och mening på jobbet menar författarna, Jan Gunnarsson, föredragshållare med lång erfarenhet av ledarskap och Olle Blom, fri skribent.

Professionell feedback

av Stefan Gunnarsson. Inläst ur Gestalthuset, 2010 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 4 tim., 56 min..

Författaren har startat FeedbackAkademin AB och har många års erfarenhet av att arbeta med och att utveckla människor. Första upplagan av boken blev nominerad till Årets Bokstöd 2008 av Sveriges HR-förening och tidningen Personal & Ledarskap. Denna upplaga har utökats med bl.a. hur man kan gå från en bedömningskultur till en utvecklingskultur och feedback i mångkulturella grupper.

Skönheter och odjur

av Lisa Gålmark. Inläst ur Makadam, 2005 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 12 tim., 46 min..

Lisa Gålmark, genushistoriker, diskuterar samband mellan underordning av olika grupper genom feministisk kritik. Aristoteles och Disney är utgångspunkter för det akademiska resonemanget kring normer, normalitet och makt i förhållandet mellan människor och djur. Djur och kvinnor är underordnade objekt i förhållande till den vite, köttätande mannen som är normen.

Ilska, skuld och skam

av Liv Larsson. Inläst ur Friare liv, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 9 tim., 19 min..

Förf. handleder och utbildar i Nonviolent Communication. Hon menar att skam, skuld och ilska är tre sidor av samma mynt och känslor som man har svårt att acceptera. Här hjälper hon läsaren att göra dessa ofta förträngda känslor till vägledare istället för fiender. De kan fungera som nycklar till ett inre liv om man vågar möta sin längtan efter respekt eller se behoven bakom skammen.

Skapa möten och kontakt genom medling

av Liv Larsson. Inläst ur Friare liv, 2008 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 9 tim., 40 min..

Har du ofta drömt om att kunna hjälpa till i konflikter så att människor kan mötas? Då kan du, enligt förf., med hjälp av kunskapen i denna bok bidra till att skapa kontakt och möten mellan människor. Det kan gälla beslut, politik, religion och andra samarbeten som kört fast. I boken hittar man tankar om hämnd, förlåtelse och försoning liksom övningar för att träna förmedling. Förf. är tränare och utbildare i Nonviolent Communication.

Bilder från en barndom

av Alice Miller. Inläst ur W&W, 1986 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 17 min..

Den schweiziska psykoanalytikern och författaren, 1923-2010, bejakade på 1970-talet sin inre lust att måla. Genom sina målningar upptäcker hon att den idylliska bilden av barndomen även rymde känslor av rädsla, förtvivlan och ensamhet. Med bakgrund i bilderna undersöker hon rötterna till kreativiteten i jagets kamp för överlevnad. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Väninnorna och jag

av Åsa Moberg. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Å.M. försöker att svara på frågan vad väninneskap är. Hon har samlat berättelser och exempel ur sitt eget och åtta nära väninnors liv; bland annat Märta Tikkanens, Amelia Adamos och Birgitta Stenbergs. Stommen i boken är åtta samtal där man diskuterar väninneskapets natur. Där tas bl.a. upp hur väninneskap uppstår och utvecklas, hur den kan tyna bort, vilken roll avund spelar och vad som kan hända i den komplicerade relationen mellan tre väninnor.

Längtans vingar

av Oriah Mountain Dreamer. Inläst ur Energica, 2006 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

Guide till andlig pånyttfödelse och kreativt skapande. De flesta av exemplen i boken handlar om skrivprocessen, men alla former av kreativt skapande, från dans till musik och konstverk, beskrivs. Varje kapitel avslutas med praktiska övningar. Författaren är artist och författare till många självhjälpsböcker. Hon leder kurser och retreater i USA och Kanada.

Själarnas öde

av Michael Newton. Inläst ur ICA, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 12 tim., 46 min..

Michael Newton är fil.dr, lärare och hypnoterapeut. Han har tidigare skrivit boken Själarnas öde. Förf. har skapat en modell över andevärldens struktur och menar att den belyser oss om livet efter detta och vad som väntar oss i livet mellan liven. Boken innehåller fallstudier om minnen som kommer till ytan i djup trans. Den är uppdelat i tematiska kategorier som: Jordiska andeväsen, Andlig energiåterhämtning och så vidare.

Funderingar som jag gärna delar med dig

av Yoko Ono. Inläst ur Bakhåll, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 44 min. 1 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Y.O. är känd som konstnär, fredsaktivist och inte minst som John Lennons änka. Hon har blivit utsatt för rasism och könsdiskriminering, sett sin man mördas. Många ser henne som en stark kvinna men själv hävdar hon att hon är en svag person som har varit tvungen att utveckla överlevnadsstrategier. En tankeväckande bok som innehåller existentiella funderingar. Hon uppmanar till att välsigna sin fiende för att må bra själv.

Relationer & dialog på arbetsplatsen

av Marika Ronthy-Östberg. Inläst ur Liber ekonomi, 1998 (tr. 2001) av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 6 min..

Handbok som ger kunskap om vardagspsykologiska problemställningar i arbetslivet och hur man kan lösa dem. Det handlar om att lära känna sig själv, inbjuda till dialog, våga passera sin komfortgräns och samtala om vad vi ska göra och vad vi ska vara. Vägen till en god relation går via dialogen som ger möjlighet att upptäcka vad som skiljer och vad som förenar. Författaren är legitimerad psykolog, psykoterapeut och handledare.

Möt din rädsla

av Thomas Krishnananda Trobe. Inläst ur Energica, 2005 av Inga Pyk. Talboken omfattar 11 tim., 43 min..

Vägledning för dem som vill utforska sitt inre. Bakom våra skydd och förnekanden och vår beroendeinriktade livsstil bär vi ett panikslaget och sårat inre barn, menar förf. Han ger vägledning och tillhandahåller redskap så att läsaren ska kunna utveckla större kärlek mot sig själv och andra. Författaren är psykiater, kursledare och lärjunge till mystikern Osho som boken tillägnas.

Uppfostran och undervisning

Yrkeslärare undersöker sin egen praktik

Inläst ur Högskolan för lärande och kommunikation, cop. 2009 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 15 tim., 2 min..

Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping har utformat en särskild lärarutbildning, SÄL, för yrkeslärare inom gymnasieskolan som saknar formell behörighet. Här redovisas sju examensarbeten och dessa belyser vad som kan vara relevant för yrkeslärare. Exempel på arbeten är transportlärarens kompetens att övningsköra, särskoleelevers vardag efter gymnasiet och elevers syn på teorin i skolan i relation till praktiken.

Litteraturvetenskap

Mina priser

av Thomas Bernhard. Inläst ur Tranan, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 37 min..

Mellan 1964 och 1976 tilldelades den österrikiske förf. T.B., 1931-1989, flera av den tyskspråkiga litteraturens allra förnämsta priser. Han kände en djup misstänksamhet mot den litterära parnassen, men tog ändå emot alla priser, med ursäkten att han behövde pengar. Lekfullt ironiskt och med mycket skarpa detaljer beskriver han den fåfänga och uppblåsthet som dominerar de litterära salongerna. Är även en skildring av författarlivets förnedringar.

Dante och Florens

av Bo Celin. Inläst ur Ellerström, 1988 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 38 min..

Dante upplevde sin stora ungdomskärlek i en av medeltidens mest krigiska städer. Bland de höga tornen i Florens, förskansningar för ständigt stridsberedda familjer, blev därför hans djupaste vision av verkligheten också hans största illusion, menar förf. Essän är ett försök att läsa Den gudomliga komedin med utgångspunkt i denna konflikt.

Ändhållplats Sverige

av Ramona Fransson. Inläst ur Anomar, 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

Hur blir man hel som människa? Hur ska man våga möta barndomens fasor? R.F., 1956- , berättar sin egen och sin familjs historia. Föräldrarna, med skilda bakgrunder i Polen och Östtyskland, hamnade båda i Sverige efter kriget. Dottern Ramona skildrar en brutal uppväxt med fysisk och psykisk misshandel. Vid femton års ålder flydde hon från sitt hem.

Den nedkopplade himlen

av Peter Handberg. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

Essäer om författarskap, men även några tonsättare. Hos Kafka betonas den skvallrande kroppen, Astrid Lindgren önskar sig en ny mänsklighet, Elias Canetti slåss mot döden, Richard Wagner befinner sig på flykt, Joseph Haydn på motvillig resa medan Stieg Larsson kämpar med att få sig ett bloss mellan kapitlen till sin Milleniumtrilogi. En maskstungen judisk läsebok för barn, inköpt antikvariskt i Lettland, väcker sånger till liv.

Vad är litteratur och 100 andra jätteviktiga frågor

av Ulrika Kärnborg. Inläst ur Langenskiöld, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 1 tim., 42 min..

Hur blir man författare? När vet man att man är en riktig författare? Är skrivarkurser bra? Hur mycket är hantverk och hur mycket är begåvning? Kan man i förväg veta om en författare kommer att väljas in i Svenska Akademien eller ej? Boken erbjuder, på ett underhållande och tänkvärt sätt, ett kort och ett långt svar på läsarens litterära frågor. U.K., författare och litteraturkritiker.

Salongsberusat

Inläst ur Charlie by Kabusa, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Antologi med texter som på olika sätt synliggör och sprider kunskap om homosexualitet. Registret är brett: prosa, fakta, recept, poesi, historik och litterära experiment. Alla texterna har i någon form anknytning till den litterära salongen på café Copacabana i Stockholm åren 2003-2005. Det var en queerfeministisk kultursalong med målsättning att få ut texter om och av lesbiska kvinnor.

Från dörr till dörr

av Bo Setterlind. Inläst ur Bonnier, 1985 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 13 tim., 43 min..

Den folkkäre diktaren, 1923-1991, skildrar sin svåra barndom, slående lik Hjalmar Gullbergs. Bo Setterlind föddes i Växjö i ett hem för obemärkta. Modern, änkefru, var trolovad med en yngre civilingenjör som redan före Bos födelsedag emigrerat. Efter några år i fosterhem flyttade Bo med modern till Strängnäs och senare till Västerås. Efter studenten och studier i Uppsala debuterade Setterlind med diktsamlingen Månvagga 1948.

Dagarna med Kerstin

av Kerstin Thorvall. Inläst ur Norstedt, 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 2 tim., 35 min..

Kerstin Thorvall, 1925-2010, var författaren som blev känd för öppna skildringar av medelålders kvinnors sexualitet. I denna intervjubok skildras en besvärlig banbryterska, en skandalförfattare som ville mer, som var hungrig, opassande, träffsäker och hopplös på samma gång. Kärleksfullt men inte okritiskt porträtt. Om konst och litteratur, om moderskap och frihet, kärlek och åldrande.

Konst, musik, teater och film

Hedens lustgård

av Mikael Billemar. Inläst ur Stiftskansliet ; Lund : Arkens bokhandel distributör, 1997 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

Den gotländska konstnären Naemi Erikssons bilder ligger som utgångspunkt i de frågeställningar som diskuteras: Kan modern bildkonst ge oss en inblick i moderna människors religiösa livstolkning, samt kan kristen livstolkning föra en konstruktiv dialog med bildkonstens religiösa dimension? Texten är framtagen som prästmötesavhandling för Visby stift 1997.

Bo Widerberg

av Ingmar Björkstén. Inläst ur Forum, 1971 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

Bo Widerberg, 1930-1997, var en mångsidig person: författare, teaterman, filmskapare och under många år Sveriges internationellt mest kända regissörer efter Ingmar Bergman. I denna porträttbok, från 1971, ges en närbild av en konstnär som står i debattens centrum och hela tiden går sin egen väg. Även en kort biografi och en genomgång av böcker, teateruppsättningar och filmer.

Höggradigt jävla excentrisk

av Mårten Blomkvist. Inläst ur Norstedt, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 24 tim., 2 min..

Biografi över författaren och filmregissören Bo Widerberg, 1930-1997. M.B., filmjournalist, fokuserar sig på W:s filmproduktion som gjorde honom till ett stort namn både i Sverige och internationellt. Han arbetade med framgång inom alla olika genrer och resultatet blev klassiker som Kvarteret Korpen, Elvira Madigan, Ådalen 31 och Mannen på taket. Han var en mycket krävande konstnär - både mot sina medarbetare och mot sig själv.

Musikvetenskapliga texter

av Jacob Derkert. Inläst ur Institutionen för musik- och teatervetenskap, Stockholms universitet, 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 13 tim., 33 min..

Festskrift till Holger Larsen, professor emeritus i musikvetenskap vid Stockholms universitet och 60 år 2011. Det är en samling musikvetenskapliga texter med en "öppen spelplan". Det handlar framför allt om etnologi och populärmusikvetenskap. Evert Taube, Elvis Presley, musikatmosfären i 1990-talets Bristol, folkmusiktävlingar, vitmaktmusik - men även Lindblads och Almqvists 1830-tal. Ett bidrag på tyska behandlar svensk orkestermusik runt 1900.

Lathund för låtskrivare

av Eva Hillered. Inläst ur Prisma, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

Samlade erfarenheter från författarens tjugoåriga karriär som artist, låtskrivare och sångpedagog. Här finns tips för den som vill skriva egna låtar på hur man kommer igång med sitt skapande och kan utvecklas som låtskrivare och artist. Boken innehåller ett 60-tal konkreta övningar liksom ett musikteoretiskt avsnitt som tar upp tonintervall, melodier, grundläggande harmonilära och musikalisk form. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Sammelsurium

av Ulf Linde. Inläst ur Bonnier, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 2 tim., 19 min..

U.L. född 1929, har länge varit en central gestalt i svenskt kulturliv, som jazzmusiker, konstkritiker, intendent på Thielska galleriet och ledamot av Svenska Akademien. Under en sjukdomsperiod började han fundera på vad som är hallucinationer och vad som är reella synintryck. Här undersöker han seendet, själva betraktandet av konst med hjälp av verk av konstnärer som Picasso och Rembrandt. Vad är ögats och vad är hjärnans roll i synupplevelsen?.

Fragment

av Marilyn Monroe. Inläst ur Norstedt, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

M.M., 1926-1962, är en av den amerikanske filmens största ikoner genom alla tider. Hennes liv var omsusat och myten om henne som det bräckliga barnet och den sköna blondinen fascinerar många än idag. Vid hennes död ärvde hennes lärare och mentor, Lee Strasberg, hela hennes samlade kvarlåtenskap. Där fanns en mängd anteckningar, dikter och brev. Här presenteras för första gången ett urval av dessa "fragment" som delvis ger en ny bild av M.M..

Det varma kvällsljuset

av Stellan Mörner. Inläst ur Bonnier, 1976 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 11 min..

Stellan Mörner, 1896-1979, konstnär framförallt inom det surrealistiska måleriet. Efter studier i Paris och vid Konsthögskolan bildade han Halmstadgruppen tillsammans med bl.a. Axel Olson och Sven Jonson men blev också känd som skicklig scenograf. Dagboksanteckningarna från åren 1961-1973 skildrar separatutställningar, arbetet med offentlig utsmyckning och scenografiuppdrag för Operan och Dramaten.

Spegel mot mitt liv

av Stellan Mörner. Inläst ur Bonnier, 1969 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 25 min..

Stellan Mörner, 1896-1979, konstnär framförallt inom det surrealistiska måleriet. Efter studier i Paris och vid Konsthögskolan bildade han Halmstadgruppen tillsammans med bl.a. Axel Olson och Sven Jonson. Måleriet inspirerades bl.a. av det gamla släktgodset Esplunda och föremål där. Här får vi ta del av dagboksanteckningar från åren 1952-1960 där familjen, måleriet och vännerna, som Sven x:et Erixson och Carl-Fredrik Reuterswärd, är centrala.

Olle Ljungström

Inläst ur Norstedt, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 37 min..

O.L., 1961- , har som sångare och låtskrivare påverkat och inspirerat svenska musiker under flera decennier. Skribent Elin Eriksson har utifrån intervjuer med Ljungström och människor i hans omgivning gjort en kronologisk sammanställning av hans liv och karriär. L. bidrar själv med flera betraktelser, dessutom medverkar ett antal vänner med sina minnesbilder. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

En flickfotografs bekännelser

av Bingo Rimér. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

Strippor, MC-gäng, överdoser, stämningar och ogenomtänkta Vegasbröllop är några av ingredienserna i denna memoarbok, där förf. bjuder på den "ocensurerade versionen" av sina första 35 år. Om hur det gick till när Carolina Gynning och Victoria Silvstedt upptäcktes. Om hur han dubbelbokade kronprinsessan Victoria och Hells Angels i sin fotostudie. Och varför kärlekssemestern med Tilde Fröling slutade i tragedi.

En ung naken kvinna

av Arja Saijonmaa. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Året är 1972. Mannen är den grekiske kompositören och världsstjärnan Mikis Theodorakis, kvinnan är Arja Saijonmaa. Det är en tid präglad av ideologi, politisk musik och frihetskamp. Mikis lever i exil efter en svår bakgrund som politisk fånge i Grekland och brinner för musiken som ska befria människorna. Under en konsert i Helsingfors upptäcker han den finska sångerskan och till publikens häpnad förkunnar han att hon ska följa med på världsturné.

Edvard Munch

av Ragna Stang. Inläst ur Forum, 1977 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 16 tim., 58 min..

Att tränga in i Munchs konst är som att bläddra i en levande och gripande dagbok, ty målningarna speglar hans liv, menar förf. I text och bilder följer hon här människan Munch - från den ångestfyllda barndomen genom stormiga ungdomsår, sjukdom och kris, förföljd av många och försvarad av få, tills han dör på Ekely, erkänd över hela världen. R.S., 1909-1978 var konsthistoriker, författare och museichef. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Tack för i afton

av Per Erik Tell. Inläst ur Bokpro, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Om H.S., 1912-84, legendarisk dragspelare från Kristianstad som spelade dansmusik för fulla hus i södra Sverige under fyra decennier. 1956 blev han yrkesmusiker efter att ha slutat vid gasverket i hemstaden. Hakon lämnade inte hembygden och blev aldrig rikskänd. Bland dem som tog intryck var Peps Persson och Jan "Tollarparn" Eriksson, som tillsammans med andra Skåneprofiler intervjuas i boken. Den tryckta bokens CD-bilagor ingår ej i talboken.

Arkeologi

Medeltida borgar

av Martin Hansson. Inläst ur Historiska media, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 10 tim., 12 min..

Inom Sveriges gränser finns rester av hundratals medeltida borgar. Från dessa borgar styrdes landet av rikets mäktigaste män och kvinnor. Borgarna förknippas ofta med krig och våld, men många av dem utsattes aldrig för någon belägring. Arkeologen M.H. berättare om kända och okända medeltida borgar i Norden, hur de byggdes, vad de användes till, och vilka som var deras herrar.

Hällristningar och hällmålningar i Sverige

Inläst ur Forum, cop. 1989 av Jan Setréus. Talboken omfattar 22 tim., 27 min..

Omfattande verk om den svenska forntidens "bergkonst", hällristningar och hällmålningar, med motiv från forntidens vardagsliv och högtidliga ceremonier. 17 sakkunniga arkeologer och antikvarier redogör för forntidens bildvärld. Boken inleds med ett avsnitt om bergkonstens mening och innehåll sammanställt av Mats P. Malmer, följt av en utförlig redogörelse av bergkonst i Sverige, landskap för landskap.

Historia

Det stora elefantupploppet och andra berättelser från Sveriges bråkiga 1800-tal

Inläst ur Pluribus, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 5 tim., 52 min..

År 1804 kom den första elefanten till Sverige. De 29 juli 1806 skulle han förevisas under den traditionella Olofsmässomarknaden, den 29 juli, i Skänninge. Elefanten inhystes i rådhuset. Trängseln bland åskådarna samt upprördhet över höga entrépriser ledde till tumult och regelrätt upplopp. Borgmästaren tillkallades men fick fly. Här skildras detta, och fyra andra upplopp från Sveriges bråkiga 1800-tal, i omsorgsfull detalj.

Elfenbenskusten

av Maud Edgren-Schori. Inläst ur Leopard, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Staten Elfenbenskusten i Västafrika plågas av oroligheter sedan början av 1990-talet. FN-trupp finns i landet sedan början av 2000-talet med målsättningen att återupprätta fred och säkerhet. M. Edgren-Schori och P. Schori arbetade i landet under åren 2005-2007, då P.S. var chef för FN:s fredbevarande styrkor. De redogör här för landets politiska förhållanden fram till april 2011, med tonvikt på kvinnornas svåra situation i det oroliga landet.

Ryssland

av Kristian Gerner. Inläst ur Historiska media, 2011 av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 18 tim., 22 min..

Rysslandsexperten K.G. berättar om det stora landet i öster. Med fokus på Rysslands väg mot att bli en modern europeisk civilisation skildrar han utvecklingen från Peter den stores tid till Vladimir Putins regim. Författaren menar att Rysslands utveckling alltid har ägt rum i samverkan med den europeiska civilisationen. I skarpa analyser, och med personliga betraktelser skildrars avgörande händelser i landets omvälvande historia.

1809

av Åke Lundgren. Inläst ur Norra Västerbotten tidnings AB, cop. 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Sommaren 1809 var Västerbotten ockuperat av ryssarna. Napoleonkrigen rasade nere på kontinenten och de norra delarna av Sverige var inblandade i det storpolitiska spelet. Om en lokaltidning hade funnits mitt under brinnande krig hade den kanske skildrat händelserna i stort och smått på detta sätt. Berättelser om bönder och soldater; män, kvinnor och barn skildrar deras fattigdom, deras mod och vilja att överleva mitt i allt det svåra.

Tredje rikets myter

av Peter Olausson. Inläst ur Forum, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 16 tim., 56 min..

P.O. arbetar med att avslöja "faktoider" - osanningar, halvsanningar och missuppfattningar. Här granskar han mytbildningen kring det Tredje riket; förintelsen, den tyska krigsapparaten, den nazistiska rörelsens ockulta rötter och de storslagna planerna för den tyska nationens framtid. Det finns också en rad mer verklighetsfrämmande myter - nazisternas flygande tefat, hemliga baser i Antarktis m.m. Även ett kapitel om källor och källkritik.

Kleopatra

av Stacy Schiff. Inläst ur Bazar, cop. 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 18 tim., 55 min..

Den egyptiska drottningen Kleopatra den sjunde, 69-30 före Kristus, var en begåvad och hänsynslös politiker under det stormiga tidevarv då romarriket snabbt erövrade stora områden kring Medelhavets stränder. Journalisten S.S. berättar här sakligt och nyanserat om hennes komplicerade och sällsynt händelserika liv, som bl.a. medförde förhållanden med två av tidens mest namnkunniga stormän, Julius Caesar och den romerske fältherren Marcus Antonius.

Djävulens krig

av Kustaa Vilkuna. Inläst ur Historiska media, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 14 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Gustav Lillbäck var en av många unga finländare som tillfångatogs av ryssarna under det stora nordiska kriget som pågick under åren 1700-1721. Han omskolades till armétolk och skickades tillbaka till Österbotten för att plundra, tortera och mörda sina landsmän. I slutet av kriget greps han och ställdes inför rätta i Stockholm. Han försvarade sig med att han bara lydde order. Spännande historisk framställning.

Biografi med genealogi

Ljudmila från Tjernobyl

av Gunnar Bergdahl. Inläst ur Ordfront, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 2 tim., 39 min..

Ironiskt nog var det ett planerat säkerhetstest som gick snett och ledde till kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl den 26 april 1986. Då var Ludmila Ignatenko 23 år och lyckligt gift med brandmannen Vasilij. De bodde i Pripjat utanför Tjernobyl och väntade sitt första barn när allting förändrades. Vasilij blev kallad till olycksplatsen och dog av strålningen efter ett par veckor. Barnet Ludmila bar levde endast fem dagar.

Från Aschberg till Aspergers

av Jonas Dahlgren. Inläst ur Lagerblads tryckeri, 2007 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 50 min..

Jonas Dahlgren deltog i tv-serien Expedition Robinson och dömdes till rättspsykiatrisk vård efter att ha stört grannarna. Boken består av dagboksanteckningar från året i vården och tiden före med skildringar av vårdpersonal, institutioner, samhällets regelverk och kampen för rehabilitering. Även missförhållanden i vården diskuteras. Han får diagnosen Aspergers syndrom och fakta om funktionshindret finns med liksom hur det är att leva med det.

Anna Lindh och det nya Europa

av Mats Engström. Inläst ur Premiss, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 16 tim., 41 min..

Anna Lindh spelade en central roll under en tid av stora förändringar i Sveriges relation till övriga Europa. År 2011 har det gått tio år sedan hon var ordförande för EU:s utrikesministrar och åtta år sedan hennes död. Med den här boken vill hennes mångårige medarbetare Mats Engström fördjupa bilden av Europa-politikern Anna Lindh och bidra till en fortsatt diskussion om hennes politiska gärning och om Sveriges roll i det europeiska samarbetet.

Guldsot

av Bernt Hermele. Inläst ur Leopard, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

2009 drabbades Röda Korset av en stor skandal. Chefen Johan af Donner hade under en period på tio år stulit närmare 8 miljoner kronor från Röda Korset och Cancerfonden. Allt hade gått till att finansiera familjens lyxliv. 2010 dömdes han till fem års fängelse. J.a.D. har blivit en synonym för en bedragare av den värsta sorten. Förf. skildrar af Donners uppväxt i en villaförort, första steg i reklambranschen, kometkarriär och växande kriminalitet.

H.K.H. Victoria

av Catarina Hurtig. Inläst ur Norstedt, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 56 min..

Boken, skriven i monologform riktad till prinsessan, skildrar kronprinsessan Victorias väg från tonårstjej till dagens vuxna kvinna. Det handlar också om förf. och hennes väg från en uppväxt på landet till ett liv som hovreporter. Men mest av allt handlar det om en prinsessa i tiden, om kärlek, vänner och familj.

Jag minns min ungdom

Inläst ur EFS-förlaget, 1971 av Per Godenius. Talboken omfattar D. [1]: 6 tim., 50 min. : mono.

Jag minns min ungdom

Inläst ur EFS-förlaget, 1973 av Per Godenius. Talboken omfattar D. 2: 6 tim., 50 min. : mono.

Mannen som hittade Tarzan

av Joakim Langer. Inläst ur Sivart, 2008 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

Ivor Thord-Gray levde ett osannolikt liv, något J.L. fascineras av när han försöker komma åt människan bakom uniformen på denne svenske militär och äventyrare. T.-G., som föddes som Thord Ivar Hallström 1878 i Stockholm och dog 1964 i Florida, var även arkeolog och språkforskare. Idag är han hågkommen som legosoldat och äventyrare och lär även ha inspirerat Edgar Rice Burroughs till Tarzanböckerna utifrån en händelse han själv bevittnade i Afrika.

Vicekungen

av Erik Petersson. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 14 tim., 37 min..

Per Brahe, 1602-1680, är troligen en av Sveriges mest kända gestalter, inte minst genom sitt stora godsinnehav på Visingsö och den idag iögonfallande slottsruinen nära Gränna. Han spelade en stor roll särskilt i Karl XI:s förmyndarregering då han innehade ämbetet riksdrots. Denna gedigna biografi är den första på över hundra år över Per Brahe, som i sin egenskap av generalguvernör i Finland även styrde upp denna eftersatta rikshalva.

Kvinnor

av Virginia Woolf. Inläst ur Ellerström, 2011 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Virginia Woolf är mest känd för den feministiska essäsamlingen "Ett eget rum". Även denna bok innehåller essäer om kvinnor, men även om män och om det hon längtar efter och det hon vill kritisera. Hon besöker lantliga adelsgods, koloniala stadsmiljöer men också gruvor och fabriker. Överallt finner hon människor som vill uttrycka sig. De skriver i dagbok och brev, samtalar och håller tal och författar romaner. Essäerna är hämtade från olika publikationer.

Och i Wienerwald står träden kvar

av Elisabeth Åsbrink. Inläst ur NoK, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Biografi över Otto Ullman, judiskt krigsbarn från Wien, som räddas till Sverige 1939. Hans föräldrar försöker överleva nazismens Österrike och beslutar sig för att skriva ett brev om dagen till den 13-årige sonen tills de ska återförenas. I Sverige blir Otto gårdsdräng och hamnar som 17-åring hos godsherre Kamprad i Småland. Familjen tar emot pojken trots att den håller på "farbror Hitler" och Otto och sonen i familjen, Ingvar, blir nära vänner.

En göteborgare och globetrotter berättar

av Bengt A. Öhnander. Inläst ur Tre böcker, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

Förf., 1933- , välkänd och uppskattad Göteborgskännare, var Årets Kal under några år och han har fått en av stadens spårvagnar uppkallad efter sig. Till raden av titlar om Göteborg sällar sig nu här en bok som har en mer personlig ton. Inte bara nedslag i stans historia utan också minnen av udda, främmande och fascinerande resmål ute i världen.

Geografi

Mot Söderhavet

av Pamela Sisman Bitterman. Inläst ur Norstedt, 2010 av John Sundin. Talboken omfattar 15 tim., 53 min..

År 1969 köper ett gäng amerikanska collegeungdomar träskutan Sofia i Kalmar för 35000 kronor. Hon seglas till Spanien och byggs om, får tre master och två rår. Hon utrustas även med dykkompressor, högtalaranläggning, surfbrädor, bibliotek och salong. Därefter börjar hon sin bana som hippiekooperativ på de sju haven. Alla i besättningen äger skeppet och kapten väljs genom omröstning. 1982 förliser Sofia i en storm i Stilla havet.

Kina

av Klas Eklund. Inläst ur SNS, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 11 tim., 21 min..

Idag är Kina på väg att bli en ekonomisk stormakt, och landets vägval påverkar oss alla. Ekonomen K.E. presenterar här en helhetsbild av det moderna Kina, med en kortfattad återblick på landets historia. Här behandlas bl.a. Kinas ambitiösa industrialiseringsprocess, partidiktatur, miljöhot, ständigt pågående urbanisering, enorma satsningar på forskning och utveckling, och de svårhanterliga samhällsproblem som utvecklingen medför.

Afrika 2.0

av Göran Göransson. Inläst ur Recito, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 58 min..

Förf. har rest omkring på den afrikanska kontinenten sedan 1968, arbetat på Österlens folkhögskola sedan 1973 och där undervisat i utvecklingsfrågor och afrikakunskap. Här skildrar han omväxlande resor och politik i åtta afrikanska länder. Berättelserna spänner mellan revolutionen i Etiopien till installationen av Nelson Mandela som Sydafrikas förste demokratiskt valde president.

Öknen brinner

av Knud Holmboe. Inläst ur Norstedt, 1934.

Knud Holmboe, 1902-1931, var den förste dansk som i nyare tid blev muslim. Här berättar han om sina upplevelser bland Saharas och Libyens beduiner. Färden börjar i Ceuta i Marocko och går vidare genom Algeriet, Tunisien, Libyen och Egypten. Målet var att komma till Mekka. Under resan genom Libyen blir han arresterad flera gånger av de italienska myndigheterna då han tog libyernas parti i frihetskampen. Boken utkom 1934.

I Cooks kölvatten

av Arne Mårtensson. Inläst ur Norstedt, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Arne och Heléne Mårtensson seglade jorden runt med början 2006. Resan från Sverige till Nya Zeeland skildras i boken "Vid nytt roder". I denna del två mönstrar de på igen för att segla hem båten. De följer i stort sett samma kurs som James Cook under dennes första världsomsegling. På hemvägen söker de sig gärna till större turistorter som inbjuder till dykning och trevliga restauranger, men även sevärdheter och naturupplevelser på mindre öar.

Vandringar i Florens

av Ebbe Sadolin. Inläst ur Bonnier, 1964 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 31 min..

Med nöje vandrar man med Ebbe Sadolin, 1900-1982, i renässanskonstens huvudstad. Han är en kunnig, kultiverad och underhållande ciceron. Så lät det när denna guidebok till Florens recenserades 1964. Den tryckta boken är rikt illustrerad med förf:s egna eleganta pennteckningar.

Berlin

av Jürgen Scheunemann. Inläst ur Reseförlaget, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 19 tim., 41 min..

Pocketguiden till Berlin vänder sig främst till korttidsbesökaren som behöver överblick över resmålet och vad det kan erbjuda av upplevelser. Under rubriker som till exempel Kurfürstendamm, Museer, Kyrkor och synagogor, Gayställen och Barnens Berlin presenteras den tyska metropolens höjdpunkter. Varje uppslag innehåller tio icke-rangordnade begivenheter. Användbar praktisk information återfins i kapitlet Hitta rätt. Register och liten parlör avslutar.

Jerusalem

av Simon Sebag-Montefiore. Inläst ur Norstedt, 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 2 CD-ROM (60 tim., 6 min.).

Jerusalem är den universella staden, huvudstad för två folk och helgedom för tre religioner. Det är en stad och plats kejsardömen slagits om, där domedagen ska äga rum samtidigt som den utgör ett slagfält för dagens sammanstötning mellan civilisationerna. Här skildrar förf., brittisk historiker, utifrån nytt arkivmaterial, modern forskning och sitt eget släktarkiv den storslagna historien om 3000 års tro, blodbad, fanatism och samexistens.

Samhälls- och rättsvetenskap

Cannabusiness

av Johan Anderberg. Inläst ur Weyler, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Debattbok om cannabis - inkörsport till tungt narkotikamissbruk, värdefullt bedövningsmedel för kroniskt sjuka, eller både och? I denna bok granskar journalisten J.A. den omfattande debatten om cannabis, med perspektiv för och emot legalisering. Förf. undersöker en legaliseringskampanj, träffar lagliga och olagliga brukare och han berättar om svenska tullares dilemma. Ska de släppa in den cannabis som tyska läkare har ordinerat som medicin?.

Polislagen

av Nils-Olof Berggren. Inläst ur Norstedts juridik, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 13 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Polislagen kommenteras utförligt paragraf för paragraf av framstående jurister med expertkunskap inom sina områden. Kommentaren redovisar förarbeten, rättspraxis samt doktrin blandat med förf:nas egna analyser och kommentarer.

Spionfallet Ströberg

av Pelle Berglund. Inläst ur Sivart, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 14 tim., 9 min..

Överstelöjtnant Bertil Ströberg, 1932- dömdes år 1983 till sex års fängelse för spioneri. Ströberg hävdar att han är oskyldig, och frågan om hans skuld har diskuterats i TV4:s program Kalla fakta. Under år 2010 återupptog riksåklagaren (RÅ) förundersökningen, men i juni samma år beslutade RÅ att avstyrka resningsansökan, med hänvisning till att "målet är för gammalt". Förf. P.B. gör här en ingående granskning av detta omdiskuterade rättsfall.

Osäkra liv

av Judith Butler. Inläst ur Tankekraft, 2011 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 7 tim., 59 min..

Fem personliga essäer, skrivna i kölvattnet efter händelserna den 11 sept. 2001. Det handlar om det globala kriget mot terrorismen som utspelar sig sedan dess, och i vars namn internationella åtaganden och konstitutionella garantier upphävs. Förf. analyserar hur krigets diskurs begränsar vår förståelse av det mänskliga genom att framställa vissa liv som "osörjbara", som mindre än mänskliga. Förf. professor vid University of California.

Folke Bernadottehemmet 1962-2002

Inläst ur Folke Bernadottehemmet, 2002 av Marianne Engström. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Folke Bernadottehemmet i Uppsala invigdes 1962 och skulle vara ämnat för behandling och träning av barn med cp-skador. Mottot var: "Gör glömda barn till glada barn". Boken är utgiven i samband med hemmets 40-årsjubileum och är en dokumentation av arbetet på hemmet under fyra decennier. Innehåller intervjuer med ett stort antal personer inom olika yrkeskategorier, från lokalvårdare och kokerskor till logopeder, musikterapeuter och överläkare.

Personlig assistent

av Eva Janson. Inläst ur Informationsförlaget, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 3 tim., 41 min..

En personlig assistent behöver ha kunskap och en professionell inställning till sitt yrke. Här ges de generella verktygen, men boken vill även vara en hjälp för assistenter att arbeta med de egna värderingarna, med arbetets innehåll och förmågan att möta vars och ens behov samt att vara lyhörd i mötet med brukarna. E.J. har skrivit flera böcker med inriktning på funktionshinder och har även erfarenhet som tidskriftsredaktör inom handikappområdet.

Rättskunskap

av Peter Järvsén. Inläst ur Bonnier utbildning, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 28 min..

Lättläst och pedagogiskt om grundläggande juridiska kunskaper runt sådant som har betydelse i de flesta människors vardag. Till varje kapitel finns det en sammanställning av relevanta webbplatser och lagtexter. Dessutom ingår arbetsuppgifter av olika slag. Vänder sig i första hand till elever på gymnasiet och komvux.

Jag är Daniel

av David Larsson. Inläst ur Telegram, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 12 tim., 45 min..

Fristående fortsättning på Jag är wanted. Daniel har flytt till Thailand och gömmer sig i Bangkoks slum. Livet är en daglig kamp för att överleva och undkomma det förflutna. Han är pank och håller på att svälta ihjäl. Han är efterlyst av polisen, jagas av den undre världen och får slåss för sitt liv. Allt han vill är att reda ut situationen i Sverige så att han kan återvända hem till sin son. En berättelse om gangsterlivets hårda verklighet.

Makthandbok för unga feminister som (be)möter rasism och sexism i föreningslivet

Inläst ur Interfem, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 3 tim., 49 min. 3 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Den här boken vänder sig till dig som är trött på att bli nedtystad, exkluderad eller utsliten på grund av att ha drivit antirasism i organisationer där det inte varit en självklar del av agendan. Boken ger tips och verktyg för att bemöta diskriminering i föreningslivet och bygger på samlade erfarenheter och insikter från människor som på olika sätt är feministiskt och antirasistiskt engagerade.

I stället för ståndpunkter

av Birger Norman. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1978 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Folkbildaren och samhällskritikern B.N., 1914 - 1995, var inte straffläggaren som tog kort ansats och bara pangade på. Hans specialitet var istället listiga vinkelskott, avlossade i flykten och hårt skruvade i riktning mot målet. Blir det inte mål direkt så blir det åtminstone farliga och öppnande passningar. I boken har samlats ett antal "Vinkelskott" från fackförbundstidningen Metallarbetaren, men också artiklar från tidningen Arbetet.

Undantagsmänniskor

av Svante Norrhem. Inläst ur Norstedts akademiska förlag, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Har homosexualitet alltid funnits? Fanns det könsöverskridare på medeltiden? Hur har synen på bisexualitet förändrats i historien? Varför är öppenheten kring HBT så mycket större idag än för tjugo år sedan? Dessa och en rad andra frågor behandlas i detta översiktsverk om könsöverskridande och samkönad kärlek samt sexualitet i Sverige från forntiden fram till vår egen samtid.

Rodderskor på Stockholms vatten

Inläst ur Stockholmania, 2008 av Jan Setréus. Talboken omfattar 9 tim., 35 min. $bc.

Stockholms gator och vägar var på 1700- och 1800-talet i dåligt skick och på många ställen saknades broar. Därför föredrogs när så var möjligt transporter på is eller vatten. Det är dock lite märkligt att den tunga sysselsättningen att sköta roddtrafiken helt dominerades av kvinnor, när annat hamnarbete i första hand var männens revir. Boken handlar om dessa s.k. roddarmadammer som bar upp lokaltrafiken i huvudstaden.

Tolv steg och tolv traditioner

Inläst ur AA, 2007 av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

En av Anonyma alkoholisters grundare berättar om hur medlemmar blir av med sitt beroende och om hur gemenskapen fungerar. Detta är en nyöversättning från engelskan av Twelve steps and twelve traditions som första gången utgavs 1953 och innehåller alltså förklaringar av och kommentarer till Anonyma alkoholisters tolv steg och tolv traditioner.

Brott i Sverige

av Dag Öhrlund. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 13 tim., 8 min..

Stenbergapyromanen 1968-1989, Militärligan 1986-1993, Diskoteksbranden i Göteborg 1998, dubbelmordet på Hallandsåsen 2004 och Helikopterrånet 2009 är några av de tolv svenska brott som kriminaljournalisten Dag Öhrlund berättar om här. Han har läst förundersökningar, intervjuat poliser och offer, tagit hjälp av kriminaltekniker och besökt brottsplatser för att kartlägga vad som hänt och varför det hände.

Teknik, industri och kommunikationer

Datorkunskap 2.0

Inläst ur Behandlade ord, cop. 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Boken riktar sig till dem som har någon störra vana i att använda Windows, ordbehandling och internet. Innehållet är anpassat till kursen Datorkunskap för gymnasiet. Sex avsnitt där ett är teoretiskt och tar upp vanliga begrepp i datavärlden medan övriga ger praktisk träning i att ordbehandla, kalkylera, använda internet m.m. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Kom igång med Facebook

av Merete Juel Hall. Inläst ur Pagina, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Facebook är ett verktyg som alla kan lära sig oavsett ålder, intressen och tekniska kunskaper. Här går förf. igenom hur man skapar och hanterar en profil på Facebook. Man får även lära sig hur man skyddar den egna informationen genom att välja vad andra kan läsa om en själv. Även om hur man kan ta bort sitt konto från Facebook. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Ekonomi och näringsväsen

Lustgården

av Karin Berglund. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

En bok om pioner i stora fång, liljor, luktärter, dofterna som kommer med vinden, färgerna och fågelsången - allt detta som tillhör en lustgård. Här finns växterna för den gammaldags täppan, men också svårodlade växter från fjärran länder. K.B., författare och fotograf, berättar här om hur du kan utveckla din egen trädgård till en lustgård. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Rosor och gamla äppledamer

av Karin Berglund. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 29 min..

En bok om rosor som kryper på marken, om rosor i buskage, och rosor som svingar sig upp längs husväggarna. Den handlar också om buskar som blommar om vintern, om att odla grönsaker på en liten yta, och om de godaste äppelsorterna. K.B., författare och fotograf, har sammanställt denna bok som främst handlar om vedartade växter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Höga matpriser här för att stanna?

av Maria Larsson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Missnöjet med höga matpriser blev den gnista som tände de folkliga upproren i Nordafrika i början av 2011. Även på andra håll i världen har stigande priser väckt protester. På Afrikas horn förvärras hungersnöden både av väpnade konflikter i regionen och av att maten där blivit dyr. I den fattiga delen av världen går upp till 80% av hushållens inkomster till mat. Här belyses hur priserna sätts och hur den pågående krisen skiljer sig från den 2008.

Made in China

av Loretta Napoleoni. Inläst ur Leopard, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 16 tim., 51 min..

Granskning av den på många sätt anmärkningsvärda ekonomiska utvecklingen i Kina. Aldrig förr har så många människor lyfts ur fattigdom på så kort tid. Men Kina är fortfarande en auktoritär stat som styrs av Kinas kommunistiska parti. Är detta ett problem för utvecklingen i landet - eller kanske en fördel? Förf. stöder den kinesiska utvecklingsmodellen som bygger på partidiktatur och marknadsekonomi. L.N., italiensk ekonom.

Salig blandning

av Renée Voltaire. Inläst ur Renee Voltaire, cop. 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 26 min..

Renée Voltaires egen kokbok med recept för både vardag och fest. Det mesta är vegetariskt, med inslag av fisk- och kötträtter. Mycket handlar om raw food och ett kapitel om nya tekniker i köket, ett annat är tillägnat barnfamiljer. I recepten har man tagit hänsyn till att många lider av matallergier bl.a. genom att undvika vetemjöl och vara sparsam med mjölkprodukter. Förf. har skrivit flera matböcker och gjort matprogram på TV.

Idrott, lek och spel

Jag vill ju bara se bra ut naken

av Jonas Colting. Inläst ur Nicotext, cop. 2008 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

Förf. är idrottsman och coach inom träning och hälsa. Denna lättlästa guidebok om fitness riktar sig till både de som är ovana att träna och de som redan tränar, men vill bli ännu bättre. Kapitel om träning och kostråd varvas med motivationshistorier och fakta om kroppen. Olika dieter presenteras.

Jag är Zlatan Ibrahimovic

av Zlatan Ibrahimovic. Inläst ur Bonnier, 2011 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

Zlatan Ibrahimovic, Sveriges bäste fotbollsspelare genom alla tider, berättar om sitt liv. Z. föddes i Rosengård, utanför Malmö, 1981. Han hade en tuff uppväxt, men visar snart att han är en fotbollstalang utöver det vanliga. Han berättar om de första framgångarna i Malmö FF och hur hans karriär gått vidare i Holland, Italien, Spanien och sedan tillbaka till Italien. Många rafflande inblickar av spelet bakom kulisserna i storklubbar och i landslaget.

Naturvetenskap

Den stora planen

av Stephen W. Hawking. Inläst ur Norstedt, cop. 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

När och hur uppstod universum? Varför finns någonting i stället för ingenting? Varför är naturlagarna så finjusterade att liv kan existera? Här redogör den världsberömde matematikern S.H. och fysikern L.M. för den så kallade M-teorin, naturvetenskapens nuvarande svar på den tidlösa gåtan. Enligt M-teorin är vårt universum bara ett bland oändligt många andra, där naturlagarna kanske är helt annorlunda. Lättläst framställning om svåra frågor.

Öländsk natur

av Dagmar Lundegårdh. Inläst ur Bergsrådet Lundegårdh, 1994 av Gunnar Johnson. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

Boken om Ölands natur börjar djupt under marken och långt tillbaka i tiden. Den första miljökatastrofen för 530 miljoner år tillbaka bildade grunden till ön. Sedan kom inlandsisen och landet begravs av ett istäcke som sedan smälter för mellan 13500 och 8500 år sedan. Isens lämningar täcks av örter och träd och vi följer vegetationens utveckling fram till dagens prunkande ängar. Avslutas med en beskrivning av fåglarnas mångfald på ön.

Medicin

Vikten av gener

av Karin Bojs. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Fetma och övervikt är ärftlig. Våra gener styr i vilken mån vi är känsliga för fett, kolhydrater och för lite motion och ger oss olika förutsättningar. Här skildrar författarna, vetenskapsjournalister på DN, fetma och övervikt ur detta perspektiv, nagelfar bantningsgurus och visar vad som har vetenskapligt stöd. Idag står vi på tröskeln till det som kallas personlig medicin, medicinsk vård skräddarsydd efter vars och ens genetiska förutsättningar.

Grönt för livet

av Victoria Boutenko. Inläst ur Friendly Fruits, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 37 min..

Författaren är en av förgrundsgestalterna inom raw food i USA. Hon har studerat vilda schimpansers kost och sambandet till deras starka skydd mot aids, cancer och andra sjukdomar. Av en slump upptäckte hon den gröna smoothien när hon mixade bladgrönt tillsammans med frukt och vatten och överraskades av hälsoförbättringar. Det ger energi, minskat sötsug, bättre sömn och mer livsglädje, menar författaren.

Skamfläck

av Caroline Engvall. Inläst ur Kalla kulor, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 8 tim., 44 min..

Sandra har växt upp på en av Sveriges finaste gator. Ingen anade an hon bakom den perfekta ytan lät äldre män våldta sig. När man spred nakenbilder på Nadja i skolan tappade kroppen betydelse för henne - hon kunde lika gärna sälja sex. Jocke, 17 år, säljer sig till våldsamma män. För pengarna försörjer han sig själv och sin pappa. Dessa unga människor använder sex för att dämpa ångesten och de finns på överallt i Sverige, i alla samhällsklasser.

Jakten på massmördaren som kom undan

av Lars Gunnar Erlandson. Inläst ur Carlsson, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 6 tim., 42 min..

Spanska sjukan tog mer än 50 miljoner liv 1918 och de följande två åren. I Sverige dog omkring 35000 människor när ett aggressivt virus spred influensan. Ingen pandemi har mördat så många människor under så kort tid. L.G.E., mångårig utrikeskorrespondent på SR, berättar om två nyckelpersoner som bidragit till att gåtan kring viruset kommit närmare sin lösning. Han gör också jämförelser med senare tiders pandemier som SARS och fågelinfluensan.

Nacke & skuldra

av Mats Hagberg. Inläst ur Rådet för arbetslivsforskning, 1996 av Christina Hellman. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

Här ges den samlade erfarenhet som finns inom området arbetsliv och symtom i nacke och skuldra. Olika strategier för förebyggande arbeten beskrivs liksom olika arbetsrelaterade sjukdomar och symtom, mekanismerna för skada och vilka arbetsmiljöfaktorer som bidrar till att smärta och värk i nacke och skuldra förekommer hos nästan varannan person i svenskt arbetsliv. Förf. är läkare, professor i arbets- och miljöfysiologi och docent i yrkesmedicin.

Från sömnlös till utsövd

av Samuel Lindholm. Inläst ur Psykab, cop. 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 21 min..

Om hur man kan bli av med sina sömnproblem utan mediciner på sex veckor genom att noggrant följa veckoprogrammet som vänder sig till dem som lider av insomni. Boken innehåller mycket övningsmaterial. Författarna har bedrivit sömnforskning på Karolinska Institutet och har stor erfarenhet av att hjälpa människor med sömnsvårigheter.

Att vara jordad

av Clinton Ober. Inläst ur Anarchos, 2011 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 15 tim., 43 min..

En stor del av människors sjukdomar och hälsobesvär kan botas av själva jordens kraft och energi, menar författarna här. Jorden är, menar de, en källa till obegränsad, läkande energi. De rekommenderar människor att ha direktkontakt med jorden, helst, barfota, flera gånger varje dag och visar också på fler möjligheter att vara "jordad".

Medicin på webben

av Fredrik Settergren. Inläst ur Studentlitteratur, 2011 av Anna Westberg. Talboken omfattar 6 tim., 25 min..

Internet innehåller många medicinska resurser som kan vara svåra att hitta i det stora informationsflödet. Bokens syfte är att visa hur man kan höja kvaliteten i sitt arbete och sina studier genom att använda bra resurser på internet. Innehåller bl.a. beskrivningar av femtio webbplatser, genvägar på tangentbordet, inställningar i webbläsaren, hur man surfar säkert och källkritiskt och hur man får ut det mesta av Google och PubMed.

Fotspår

av Steve Sjöquist. Inläst ur Bilda, 2010 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

Steve Sjöquist fick besked om att han var hiv-positiv 1987. Då var aids var en dödlig sjukdom och inga bromsmediciner fanns. I ett antal krönikor, med anknytning till aids och hiv, beskriver han vikten av att göra egna val och att släppa den rädsla och de sociala regler som ramar in våra liv och handlingar. Han betonar vikten av att våga vara bräcklig, att gå till botten av sig själv och att tala om det som är svårt. Förord av Barbro Westerholm.

Konflikter, missförstånd, ensamhet

av Karin Stadler. Inläst ur Recito, 2008 (tr. 2011) av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 13 tim., 4 min..

Förf., psykolog och psykoterapeut, behandlar Aspergers syndrom och fokuserar på den svaga formen av Asperger. Tecken på drag av Asperger kan vara att det sociala samspelet och kommunikationen fungerar otillräckligt. Intryck av utanförskap och djup ensamhet utmärker ofta den drabbade individens inre liv, men även anhörigas upplevelser av relationen. Tänkt som ett diskussionsunderlag och vänder sig till yrkesverksamma terapeuter, men även till andra.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Bögslungan

av Per Alexandersson. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim.. DAISY text och ljud.

Det är veckan innan nian slutar. Känslorna svallar på alla sätt. Det är viktigt att passa in i mönstret. Minsta felsteg och du kan gå från cool till mobbad. Max har äntligen fått en efterlängtad flickvän, men är han verkligen kär i henne? Han blir livrädd när han börjar tänka för mycket på Niklas. Han håller väl inte på att bli bög?

Luckan i golvet och andra skräckhistorier

av Lena Arro. Inläst ur LL-förlaget, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Julia flyttar med sin mamma och styvpappa till ett flera hundra år gammalt hus. Det sägs att det bott en galen vetenskapsman där. En dag upptäcker Julia en lucka i golvet i sin klädkammare. Ibland tycker hon att hon hör ljud genom luckan. Vad finns egentligen under luckan i golvet? Fem korta skräckhistorier som utspelar sig i dagens Sverige, på gym och kyrkogårdar, i nya och gamla miljöer.

Demonernas hämnd

av Sofia Bergting. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 av serien som börjar med Övergiven värld. Demonen Guishen, som länge velat få makt över skogsrået Lin, har nu rustat en armé som en gång för alla ska förinta människovärlden. Guishens mål är att erövra människornas värld och behålla Lin, ljusets barn, vid sin sida. Ska Lin tillsammans med sin läromästare Alkuin lyckas besegra honom?

Alvfurstens son

av Lise Bidstrup. Inläst ur Styxx Fantasy, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Spiralportens väktare. Alvfursten Lazro har bestämt att det är dags för hans son Nelad att börja lära sig om sina blivande fursteplikter. Men Nelad är inte beredd att följa faderns planer och smiter för att, bara för en dag, uppleva livet ur sina framtida undersåtars perspektiv. Utflykten börjar som ett oskyldigt uppror, men tar en dramatisk vändning när Nelad träffar på jägaren Duppo.

Trillion - lejonbesten

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Zefa - jättebläckfisken. Avantien är hotat av ännu ett monster, lejonbesten Trillion. Det är den sista och mest farliga fiende Tom och Elenna möter i jakten på den gyllene rustningen och de står inför sin svåraste kamp hittills. Men Tom viker inte från sin övertygelse: Så länge blodet flyter i mina ådror, ska jag kämpa!

Taekwondo är inte på låtsas!

av Lise Blomquist. Inläst ur Opal, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 35 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien som börjar med Taekwondo är tuffast. Nu ska Agnes, Jonatan, Biffen och de andra i Taekwondo-gruppen börja med kampträning och det ska bli kul tycker de flesta. Men Tommy är orolig. Han har nämligen så lätt för att bli arg. Hur ska det gå när de kör kamp på riktigt? Tänk om han skadar någon? Men på taekwondon berättar Pia att man får bli arg. Bara man lär sig att inte tappa kontrollen.

Pojken som blev vän med mörkret.

av Ray Bradbury. Inläst ur Natur och kultur, 1987 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 min.. DAISY text och ljud.

Det här är berättelsen om en liten pojke som var rädd för mörkret. Han tyckte om allt som lyste. Men han tyckte verkligen inte om mörkret. När hans kamrater lekte ute när mörkret föll vågade han inte vara med. Så en dag får pojken ett oväntat besök av en liten flicka som heter Skugga och allting förändras.

Längtans rike

av Libba Bray. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 28 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Ögat över månskäran. Året är 1896 och Gemma Doyle, 16 år, är en till synes vanlig elev på Spence-ademin för unga damer i det viktorianska England. Inför debuten i societetslivet tränar Gemma och hennes bästa vänner Ann och Felicity på att föra sig rätt i salongerna, men det hemliga systerskapet och kampen mot de onda makterna är minst lika viktigt för dem.

Tankeläsaren

av Kristin Cashore. Inläst ur Semic, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Katsa, 18 år, är född som särling. Det betyder att hon äger en särskild egenskap som hon måste ställa till kungens förfogande. Från 8 års ålder har hon dödat och hotat på kungens uppdrag, och nu är hon trött på allt dödande. När hon möter prins Po förändras livet. Han är en mystisk, svårslagen kämpe med ögon som ser rakt igenom henne. Med honom börjar ett nytt liv med bottenlös ondska, trofast vänskap och stark kärlek.

Den förlorade staden

av Philip Caveney. Inläst ur Semic, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i trilogin om Sebastian Darke. Djupt inne i Mendips djungel letar Sebastian, buffilopen Max och krigaren Cornelius efter en övergiven stad. Finns den på riktigt eller är den bara en saga? I djungeln möter de jiliterna, ett djungelfolk som tror att Sebastian är den hjälte de har väntat på. Djungelflickan Kira vill gifta sig med Sebastian. Hur ska han slingra sig ur det? Vad ska flickvännen Jenna säga när de kommer hem?

Konsten att fånga en snöman

av Annie Dalton. Inläst ur Argasso, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim.. DAISY text och ljud.

När syskonen Joe och Molly försöker ta reda på vad som egentligen hände med den excentriske lord Perry, på hans äventyr i Tibets bergstrakter, kommer de plötsligt en snöman på spåren. Måste de fånga snömannen? Var lord Perry egentligen särskilt trevlig? Ett spännande och roligt äventyr med ett överraskande slut.

Förlorad ängel

av Becca Fitzpatrick. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Fallen ängel. Nora Grey, 16 år, har genom sin pojkvän Patch blivit medveten om att änglar är en del av vår verklighet. Trots att Patch har blivit utsedd till Noras skyddsängel tappar hon en dag förtroendet för honom. Till slut har det gått så långt att hon misstänker honom för mordet på sin pappa. När han dessutom börjar dejta Marcie, Noras värsta fiende, vet hon inte vad hon ska tro.

Sårad i ödemarken

av John Flanagan. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Del 9 i serien som börjar med Gorlans ruiner. Den falske profeten Tennyson är på flykt för de brott som han och Särlingasekten begick i Clonmel. Samtidigt är spejaren Will, hans mentor Halt och vännen Horace honom i hälarna. De tre gör sitt yttersta för att stoppa Tennyson innan han tar sig över gränsen till Araluen. Men Tennyson är inte heller ensam. Två av sektens lönnmördare lever fortfarande.

Alva blir storasyster

av Pernilla Gesén. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

Det är dags för sommarlovet mellan tvåan och trean. Alva är glad, för nu ska hon vara först hos pappa och sedan med mamma och Fabians familj på landet. Men sen går allt snett. Pappa och Cathrine får sin bebis alldeles för tidigt, och det finns inte så mycket rum för Alva. Allt handlar plötsligt om en skrikande lillebror. Och när hon ska vara med mamma så dyker en ny kille upp och ska ta plats.

Den dödes diamanter

av Anthony Horowitz. Inläst ur B. Wahlström, 1989 av Ove Ström. Talboken omfattar ( m). DAISY text och ljud.

I stadsdelen Fulham i London finns en detektivbyrå som inte är särskilt framgångsrik. Den drivs av Tim Diamond med hjälp av den yngre brodern Nick, 13 år. När de äntligen får ett uppdrag blir lyckan stor. För hundra pund ska de förvara ett brunt kuvert åt en kund. Vilket drömuppdrag! Hur svårt kan det vara att ta hand om ett kuvert några dagar? Efter några timmar har byrån drabbats av inbrott och mer dramatik väntar.

Den dödes viskning

av Anthony Horowitz. Inläst ur B. Wahlström, 1992 av Örjan Blix. Talboken omfattar (5 tim., 13 min. ). DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien som börjar med Den dödes diamanter. Tim Diamond driver en föga framgångsrik detektivbyrå i London tillsammans med sin yngre bror Nick, 14 år. Äntligen får de ett nytt fall att lösa. En man knackar på dörren och berättar att han är den ende som kan förhindra att en rysk diplomat mördas. Mannen lämnar hastigt detektivbyrån, men glömmer kvar en hotellnyckel. Dags för bröderna att göra nytta!

Lilla ponnyn Bläsen i fara

av Wolfram Hänel. Inläst ur Opal, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien som börjar med Lilla ponnyn Bläsen. Det finns hästtjuvar i området! Anna och Alissa är oroliga. För precis nu är Bläsen tillräckligt gammal för att skiljas från sin mamma. Han ska på fölbete i grannbyn. Det förskräckliga händer att en ponny från Bläsens nya betesäng blir stulen. Anna och Alissa bestämmer sig för att vakta på natten.

Den stora zombien

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Kallt blod. Tobias och Simone är på väg hem från träning i sporthallen när Tobias stöter ihop med en mycket lång man. Tobias ser upp i hans ansikte som är skräckinjagande och gult till färgen. Mannen säger ett enda ord: Fri! En annan man kommer fram och säger att den storvuxne heter Hansson och har rymt från vårdhemmet. Men är den storvuxna mannen egentligen en zombie?

Vem chattar du med, Sofie?

av Jørn Jensen. Inläst ur Natur och kultur, 2003 av Marika Bergström. Talboken omfattar 21 min.. DAISY text och ljud.

Sofie har träffat en kille på nätet. Han heter Nick och de tycker om samma sorts musik. Nu vill han att de ska träffas för han ska spela in en video och behöver en tjej som kan dansa. Ida, Sofies bästis, vill också vara med. Men hon tycker att Nick skriver som en vuxen. Men han är bara 11 år, berättar Sofie. Men kan hon vara säker på det?

Ödehuset

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien som börjar med Vampyren. Axel har inte fått så många kompisar i sin nya skola. Han spelar inte fotboll med de andra killarna. Han vill inte vara i närheten av Loke och hans taskiga kommentarer. En dag råkar Ruts lillebror Pär skjuta en boll genom fönstret på ett ödehus. När Pär går in för att hämta den så kommer han inte tillbaka. Nu måste Axel rädda honom, trots att det spökar i ödehuset.

Magiväktare och sköldpaddspirater

av Niklas Krog. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2006 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Drakmagi och saftsmugglare. Yumi har lyckats föra den livsviktiga Runbindaren i säkerhet. Men än är Loophole inte räddat från de varelser som vill släcka allt ljus på planeten. Än en gång ger sig Yumi av med den lille grisdraken Dodo. Hon måste ta sig till De dödas ö där sir Murray aldrig får sova för att andarna väsnas för mycket. Och hela tiden har hon en här klumpiga voidsköldpaddor efter sig.

Bistra tider

av Derek Landy. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien som börjar med Skulduggery Pleasant. Stephanie, 13 år, också känd som Valkyrie Cain, kämpar mot ondskan tillsammans med Skulduggery Pleasant, den skarpe skelettdetektiven. För 11 månader sedan försvann Skulduggery in genom en portal till en parallell dimension. Till sin hjälp att återfinna Skulduggery har hon Fletcher Renn, världens ende levande teleportör.

De tusende

av Petter Lidbeck. Inläst ur NoK, 2010 av Peter Öberg. Talboken omfattar 59 min..

En svår pest har brutit ut och på en isolerad ö i havet drömmer huvudpersonen och hans vän Mercer om livet före katastrofen. Som friska för de ändå smittan vidare och är dömda till ett liv vid ugnen där de döda bränns. På ön finns även den ondskefulle Gecko som trött på livets orättvisor agiterar för att ta sig tillbaka till fastlandet och föra smittan vidare. Berättelse om ett samhälle i sönderfall.

Doktor Dolittles postkontor

av Hugh Lofting. Inläst ur Bonnier, 1957 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Doktor Dolittle, mannen som förstår djurens språk, reser iväg till Afrika. Det är Knuffodragen som inte trivs med det engelska vintervädret. Med på resan följer hela djurfamiljen med ankan Dab-Dab i spetsen. På hemresan hamnar de i landet Fantippo där Doktor Dolittle får den ovanliga idén att starta ett postkontor. Utkom i original 1923. Boken speglar 1800-talets koloniala syn på Afrika.

Bert och data-dejten

av Sören Olsson. Inläst ur Egmont Kärnan, 2010 av Peter Öberg. Talboken omfattar 2 tim., 27 min..

Berts kompisar vill bara umgås med sina datorer. De chattar med varandra, kollar in snygga brudar och vilka vapen som finns. Bert har lovat att själv aldrig bli datornörd. Det är ju inte det riktiga livet - IRL. Dessutom är hans gamla dator så trög att han ändå inte kan koppla upp sig mot nätet. Men när han får en laptop på sin födelsedag får han ompröva sina tidigare ståndpunkter.

Krigarprinsessan

av Josefine Ottesen. Inläst ur Gleerups utbildning, 2008 (tr. 2009) av Lo Tamborini. Talboken omfattar D. 6: 1 tim., 30 min. : mono; 46, 46 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien Krigarprinsessan. Alvilda och hennes krigare strider mot två skepp fulla med krigslystna män. Alvilda besegrar ledaren och tvingar av honom masken. Då ser hon att det är Alf som en gång befriade henne från ormen. Den blå stenen i ringen börjar lysa svagt.

Krigarprinsessan

av Josefine Ottesen. Inläst ur Gleerups utbildning, 2008 (tr. 2009) av Britt Örnehed. Talboken omfattar D. 7: 1 tim., 35 min. : mono; 46, 46 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien Krigarprinsessan. Det är dags för slutstriden. Alvilda ställs mot sin fiende Bera. Men om hon besegrar Bera och blir drottning av Vistula säger traditionen att hon inte får gifta sig. Hur ska hon kunna välja bort Alf?

Trassel

av Christine Peymani. Inläst ur Egmont Kärnan, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 27 min.. DAISY text och ljud.

Prinsessan Rapunzel, vars hår är flera meter långt, blev bortrövad som liten och sitter inspärrad i ett högt torn. Det är den elaka mor Gothel som har sina speciella skäl att hålla Rapunzel gömd. Men en dag dyker den äventyrlige tjuven Flynn Ryder upp. Han klättrar upp för tornet. Ska Rapunzel nu äntligen lyckas fly och få uppleva riktig lycka, eller ska hon för evigt bli kvar i tornet?.

Pappa säger att vi räddar liv

av Do van Ranst. Inläst ur Turbine, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar (2 tim., 47 min. ). DAISY text och ljud.

Hon är 15 år och bor i ett hus i en skarp kurva på en ödslig väg. Hennes pappa säger att de räddar liv. Ganska ofta kör nämligen bilar av vägen i den skarpa kurvan, men folk dör inte. De kraschar istället sina bilar in i deras hus, och hennes mamma sköter om dem några dagar på soffan i vardagsrummet. Besökarna som hamnar i soffan hindrar dock inte hennes känsla av ensamhet och undran inför livet. Prisbelönad ungdomsbok.

Till sista vingslaget

av Julia Sandström. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 16 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med På ödets vingar. Nyckelväktaren Isery är död och Comil befinner sig ensam i skogarna där rebellägret en gång fanns. Liva och Shanzoc är långt borta och är inte ens medvetna om den katastrof som nalkas när De avskydda nu knappar in i jakten på De fyra nycklarna. Tiden rinner ut för de tre vännerna. De måste skydda nycklarna. Mänsklighetens öde vilar i deras händer!

Tom Puss

av Marten Toonder. Inläst ur Alvglans, 1984 av Anders Brunskog. Talboken omfattar D. 5: 3 tim., 38 min..

Seriealbum. 2 berättelser. Framtidsmannen är en humorfylld drift med det mänskliga livets alla svagheter. En listig räv lurar den ena skjortan efter den andra av gentlemannabjörnen Oliver Bumble, men... Pokus resebyrå är en mera "svart" historia, där den godtrogne Bumble får genomlida de hemskaste fasor innan han får återse sitt kära slott.

Lika barn leka bäst

av Annabelle Vestry. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Platsen är Upper East Side i New York och ungdomarna det handlar om är alla vackra och privilegierade. Nykomlingarna, de tre syskonen Carlyle, har redan gjort många nya bekantskaper. Några vänskapsband har knutits, men de har också hunnit skaffa sig en hel del fiender. En skiljelinje har dragits upp på Fifth Avenue och slaget utkämpas med iskalla blickar och elakt skvaller.

Döden i dina ögon

av Rachel Ward. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Sedan dagen då hennes mamma dog har Jem Marsh, 15 år, vetat vad siffrorna betyder. Det är personens dödsdatum hon ser i ögonen. Därför försöker Jem undvika andra människor, men en dag träffar hon Spider, en stökig kille från samma skola, och han blir hennes enda vän. Tillsammans blir de vittnen till något som gör att de måste lämna London. De flyr för sina liv, men Jem har redan sett siffrorna i Spiders ögon.

Fyrtornet i Son-Li

av Martin Widmark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Peter Öberg. Talboken omfattar 4 tim..

Del 2 i serien som börjar med Den dansande djävulen. Tyko och Julius har tack vare en skata, en råtta och en padda lyckats fly från den fruktansvärda tillvaron i gruvan. Av en slump upptäcker Tyko Julius hemlighet - att han är en hon! De båda ungdomarna möter ett resande gycklarsällskap som de slår följe med. Det är ingen tillfällighet. Sällskapet är utsänt för att hjälpa Tyko att besegra den onde hertig Mazoo, "den dansande djävulen".

Simborgarmysteriet

av Martin Widmark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 44 min..

Tjugonde boken om LasseMajas detektivbyrå. Det är jul i Valleby och det ska ordnas med "julsim" i simhallen. Lasse och Maja ska också vara med och simma och låser in sina värdesaker i skåpen. Plötsligt uppenbarar sig en man med sandaler, badbyxor och tomtemask. Han vill dela ut paket och alla undrar vem han är. En känd simhoppare gör en uppvisning - och tappar badbrallorna. Men det värsta av allt: efter simtävlingen är värdeskåpen länsade!.

Folke och Frida

av Frida Åslund. Inläst ur Atrium, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Frida. Tiden är 1880-talet. Frida är en livlig rödhårig flicka som bor i Umeå och gillar att hitta på tokiga upptåg tillsammans med grannpojken Folke. En dag när Folke och Frida är ensamma hemma får de besök av en riktig tjyv, och en kväll när de inte längre vill rita ångbåtar rymmer de med den verkliga Norrlandsbåten till Stockholm. Ett äventyr de aldrig kommer att glömma. Dialektalt språk.