Nya talböcker januari 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 137 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

I niqab på Stureplan

av Josefin Ahlström. Inläst ur Frank, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

Christoffer är framgångsrik börs-vd som har allt man kan önska sig. En sommarnatt köper han sex av en prostituerad och åker fast. Desperat försöker han sopa igen spåren och hamnar i en härva av lögner och svek. Hans hustru Mia börjar förstå att något är fel och klär ut sig i niqab för att kunna spionera på maken. Roman om makt som förblindar och om lögn och dess följder. J.A., född 1970, är journalist och detta är hennes debutroman.

Svenskarna

av Gösta Backstroem. Inläst ur Zebra books, 1988 av Per Godenius. Talboken omfattar [1]: 8 tim., 24 min. : mono.

Del 1 i en serie. Historien börjar under Gustaf Wasa-tiden och följer en släkt, generation efter generation. Det börjar år 1485 i Stora Tuna. Vintern har varit lång och hård och höstens regn har förstört det mesta av det odlade kornet. Om fattigdom och rikedom, om hur människor har älskat och hatat och hur de har kämpat för att överleva.

Vildsnår

av Natasha Illum Berg. Inläst ur Norstedt, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 57 min..

Det välbeställda paret Tomas och Beatrice ger sig av till Tanzania för att begrava den professionelle jägaren Daniel, en man som haft ett starkt inflytande på deras förhållande. Tillsammans med spåraren Boga stannar de i jaktlägret efter begravningen. Efter en rad dramatiska händelser befinner de sig plötsligt ensamma i den afrikanska vildmarken. Psykologiskt drama om äktenskap och kärlek och en roman om människans möte med naturen.

Avsked

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

Del 40 och sista delen i släktsagan om Hannah. Mycket har skett på Rudningen sedam Gamla-Hannah styrde och Hundpojken var en del av bygdelivet. Sebjörg klarar på bästa sätt att ta hand om modern till Hans på kyrktrappan - och efter det går bröllopet som planerat. Det dansas, äts och festas till långt in på natten på Rudningen, och de nygifta smyger sig lyckliga undan för att njuta av bröllopsnatten.

Stormlykta

av Ylva Brodin. Inläst ur Författarhuset, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 52 min..

När Felix och Mona får reda på att Felix har cancer rämnar tillvaron. Det allvarliga beskedet väcker obearbetade sorger och minnen till liv från Felix barndom. Han var som barn en säregen pojke med tre udda kamrater och en överbeskyddande mor. Och så fanns där mannen med lyktan - ett ledljus i stormar och mörker. Felix' insikt blir att livet handlar om att våga möta sina djupaste rädslor från barndomen.

Mandarinstunder

av Lilian Bäckman. Inläst ur X Publishing, 2011 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Får man sörja en katt på samma sätt som en människa? Förf. tar sig från Bukowskis via Barbados till Rik-Ica och Zebbenskogen för att leta efter Zeb Macahan, avlivad katt, kontorist och evighetsinspiratör. Skriven i dagboksform med utgångspunkt i författarens liv bjuder boken på vardagsnoteringar, associationer och språkliga krumsprång. Debutroman. L.B., 1965- , författare, grafisk formgivare och illustratör.

Den förutbestämda

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 29 min..

Del 3 i serien om serien om Partholon, som inleds med Den utvalda. Morrigan växer upp på en gård i Oklahoma. Hon upptäcker att hon kan prata med kristallers andar och får kontakt med Partholon. När hon återvänder till Oklahoma får hon reda på sanningen om sitt ursprung efter ett gräl med sina morföräldrar. Hon återvänder till Partholon där hon konfronterar makterna - och mörkret kryper närmare.

Sönderfall

av Horacio Castellanos Moya. Inläst ur Leopard, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

Den honduranske advokaten och politikern Erasmo och hans hustru har en enda dotter, Teti. Hon gifter sig med den 20 år äldre salvadoranen Clemente, som är kommunist. Paret bosätter sig i El Salvador. När kriget bryter ut mellan Honduras och El Salvador vädjar Erasmo till sin dotter att komma tillbaka till hemlandet. Men hon vägrar. En dag mördas hennes man under mystiska omständigheter . H.C.M., 1957-.

Tills vattnet stiger

av Maryse Condé. Inläst ur Leopard, 2011 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

Livet ter sig torftigt och ensamt för läkaren Babakar. Efter att ha tillbringat större delen av sitt liv i ett Afrika märkt av fattigdom och statskupper har han slagit sig ner på sin mors hemö Guadeloupe. När en kvinna dör vid en förlossning får Babakar ta hand om barnet, Anaïs. Hans liv får en ny mening och han reser till moderns hemland Haiti för att leta efter släktingar till barnet. En roman om människors behov av gemenskap och tillhörighet.

Nio drakar

av Michael Connelly. Inläst ur Norstedt, 2011 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 7 min..

Harry Bosch vid Los Angeles-polisen kallas in för att lösa ett rånmord på en kinesisk butiksinnehavare i en nergången del av staden. Det mesta pekar på att offret, Mr Li, utsatts för utpressning av den kinesiska maffian - den beryktade triaden. Via en ledtråd får Bosch och hans kollega upp ett spår på en av triadens medlemmar. Men de hinner knapp gripa honom förrän fallet får en oväntad och högst personlig vändning.

Barnflickan

av Hanna von Corswant. Inläst ur Ordfront, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

Psykologisk skräckroman som utspelar sig i Frankrike i slutet av 1960-talet. Karin har lämnat Sverige efter ett tragiskt dödsfall i familjen och ska nu arbeta som au pair till en liten pojke. Det visar sig dock att det inte finns någon liten pojke och hennes arbetsgivare vägrar att prata om det eller varför hon har anställts. Mystiska saker händer i det gamla huset och Karin blir allt mer paranoid. Debutroman. H.v.C., 1977 -.

Dödens marionett

av Frida Edman. Inläst ur Mörkersdottir, 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 5 tim., 29 min..

Lilith, Marion och Mary är tre kvinnor vars vägar korsas av slumpen. Lilith drivs av maktbegär och blodtörst, Marion vill bara träffa någon att älska och Mary längtar efter friheten och ett liv hon aldrig fått uppleva. De tre binds samman med Lilith i centrum. När en fjärde person kommer in i bilden ställs allting på sin spets. Berättelsen skildras ur de tre huvudpersonernas perspektiv och blandar övernaturliga och vardagsrealistiska inslag.

Darien

av Joakim Elvesson. Inläst ur Papertalk, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 15 tim., 25 min..

Fantasyroman om Darien, en föräldralös pojke, som lämnas på en skola där unga pojkar fostras till krigare. Som nykomling, före detta barnhemsbarn och dessutom utlänning hamnar han längst ned på hackordningen. När Darien är sjutton år blir landet invaderat och han hamnar mitt i konflikten mellan den invaderande armén och landet som utbildat honom till krigare. Men färdigheterna på slagfältet ger honom officersgrad, sedan adlas han för sina insatser.

Frihet

av Jonathan Franzen. Inläst ur Bromberg, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 21 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Medelklassfamiljen Patty och Walter Berglund flyttade en gång in som pionjärer i ett slumområde i St. Paul. Området gentrifierades och det liberala paret levde ett föredömligt liv med samhällsengagemang och miljömedvetenhet. Men vad hände med familjen Berglund när det nya millenniet inleddes? Hur kan vi hålla fast vid våra ideal när allt runtomkring oss förändras? Lovordad familjekrönika tillika rasande rundmålning av ett USA under Bush-eran.

Slaktare små

av Erik Granström. Inläst ur Coltso, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 26 tim., 23 min..

Del 2 i serien inledd med Svavelvinter. Trakoriens statskassa sinar sedan landet förlorat svavelkolonin på Marjura. Praanz da Kalve vill leda en kampanj för att återta staden från de vandöda cruerna, men hindras av kejsarinnan. Efter hundra års frånvaro återvänder trollkarlen Shagul till Trakorien. Han lyckas ta över mördarsekten RhabdoRana och med deras hjälp vill Shagul se till att den femte konfluxen förblir hans hemlighet.

På flykt från ett sorgebud

av David Grossman. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 27 tim., 13 min..

Tre tonåringar, Ora, Avram och Ila, blir vänner när de ligger isolerade på ett sjukhus i Israel under sexdagarskriget 1967. Drygt trettio år senare går Oras son ut i ett nytt krig. Hon orkar inte vänta på ett dödsbud utan tar med Avram på en vandring i Galiléen, där hon berättar om sitt liv. Deras samtal blir en besvärjelse mot katastrofen. En roman om det moderna Israel, skildrat genom en kvinnas kärlek till två män och till sina två söner.

Kommando Reichsführer Himmler

av Sven Hassel. Inläst ur Bergh, 2004 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 11 tim., 54 min..

En tysk pluton deltar i striderna i Polen hösten 1944. Romanen följer en sammansvetsad tysk soldatgrupp, ett brutalt och snacksaligt kollektiv där överblicken inte når längre än till hakremmen. Boken är en blandning av uppgörelse med nazismen och dess människoförakt och kriget som företeelse å ena sidan och av underhållningsvåld å den andra.

Överallt & ingenstans

av Staffan Heimerson. Inläst ur Hydra, cop. 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Staffan Heimerson, mångårig utrikeskorrespondent på bland annat Sveriges radio och kolumnist i Aftonbladet, berättar om livet och resorna under sina femtio år som reporter. Varför, frågar han, ville publiken på Kiviks marknad att stripporna skulle klä på sig? Och hur reagerar man när fyra k-pistbeväpnade män kidnappar en i Khyyberpasset? Och vad fick en svensk överklassflicka att smuggla östflyktingar under Berlinmuren?.

Mitt mörka hjärta

av Cyril Hellman. Inläst ur Reverb, 2011 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 14 tim., 35 min..

Vi får följa med på en helvetesvandring bland droger, våld och kriminalitet. Journalisten Cyril Hellman följer Hawaii som efter utvisning från USA lever på livets skuggsida i Kambodja. Cyril och Hawaii är båda missbrukare och deras destruktiva liv flätas samman. Temat är bekant men berättelsen blir i form av dokumentärroman särskilt obehaglig då det är omöjligt att skilja mellan fiktion och verklighet. Boken innehåller ett trettiotal fotografier.

Himmelsdalen

av Marie Hermanson. Inläst ur Bonnier, 2011 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 11 tim., 21 min..

Himmelsdalen i Schweiz är en idyll, en klinik dit människor med psykisk ohälsa åker för att bli rehabiliterade. Hit kommer Daniel för att hälsa på sin tvillingbror Max som han inte träffat på flera år. Max ber Daniel att byta plats med honom några dagar eftersom han behöver fixa några affärer. Daniel säger ja, men Max kommer inte tillbaka. Daniel inser att Himmelsdalen är en skräckfylld plats som han inte kommer ifrån. Thriller med dystopiska inslag.

Lärjungen

av Michael Hjorth. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 19 tim., 23 min..

Den andra boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. En rad brutala mord begås i Stockholmstrakten. Riksmordkommissionen med Torkel Höglund i spetsen kommer ingenvart. Morden påminner om en rad tidigare mord som begicks av en seriemördare som Sebastian en gång fick fast. Han tvingar sig in i utredningen fast han egentligen lämnat polisen. Snart upptäcker han att morden hänger ihop på ett sätt han inte kunnat föreställa sig.

Wrestlarna

av Viktor Johansson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

Wrestlarna, en generation ungdomar som dröjer sig kvar i sina pojk- och flickrum, besatta av projekt och hämndlystna experiment. De söker, och finner kanske, sin plats i olika subkulturer i samhällets utkant. Samhället ger liten plats för kreativitet och konstnärlighet. Samtidsroman om att vilja vara till lags, veta sitt värde i arbetslivet och på andra marknader. En avgrund skapas mellan barnens potential och de samhällsroller de ska passa in i.

Spelreglerna

av Jonas Karlsson. Inläst ur W&W, 2011 av Johan Svensson. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

Om små sprickor i existensen. Sprickor i tillvaron som en människa när som helst kan halka till och ramla ner i. Verkligheten växlar in på ett annat spår. I förf:s tredje novellsamling avtäcks glidningarna i vardagens skevheter och tillvarons ibland obarmhärtiga missförstånd. Som när man får en faktura på ett mångmiljonbelop. Eller en ny kroppsdel gör oväntad entré. Eller när man för ett ögonblick får en glimt av sitt verkliga jag i spegeln.

Nattlampan tänd och dörren på glänt

av Mats Kempe. Inläst ur Norstedt, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 4 tim., 26 min..

Novellsamling där det sammanhållande temat är föräldraskap, skildrat ur olika synvinklar. Novellerna berättas av olika personer, alla med kopplingar till varandra, och vävs samman till en drabbande bild av hur svårt det kan vara att vara förälder. Levande och vackert med absolut gehör för människans olika känslolägen.

En främling

av Maria Kuncewiczowa. Inläst ur Bokád, 1976 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

Boken handlar om en kvinna, Rose Zabczynska, som liksom författaren växt upp i Ryssland, och hennes hårda livsöden i 1930-talets Europa. Hon har en komplicerad personlighet och råkar ut för många olyckor och personliga missöden, som på olika sätt påverkar hennes liv. M.K., 1895-1989, var en polsk författare men född i Ryssland. Denna roman, först utgiven på polska 1936, är ett av hennes mest kända verk.

Kurdistan berättar: Fåglarna återvänder till bergen

Inläst ur Tranan, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 8 tim., 21 min..

En antologi över kurdisk novellkonst sammanställt av Farhad Shakely, lärare i kurdiska vid Uppsala universitet. Många av de 23 novellerna handlar om förtrycket av kurdernas och deras frihetskamp. Till skillnad från den kurdiska poesin, med anor från 1300-talet föddes den kurdiska prosan på1800-talet och novellen på 1900-talet. F.S. har skrivit ett förord till boken som fungerar som introduktion i ämnet. Kortfattade författarpresentationer.

Leva med döden

av Caroline Larsson. Inläst ur Trafikverket, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

En trafikolycka med dödlig utgång inträffar. Föraren, en ung kvinna, som är alkoholpåverkad kör över en annan ung tjej som avlider direkt. Författaren berättar vad som händer före och efter olyckan. Boken är skriven som ett projektarbete 2005 och sprids som informationsmaterial i Trafikverkets verksamhet "Don't drink and drive" och övrigt trafiksäkerhetsarbete. Tänkt framför allt för ungdomar. Innehåller även ett avsnitt med diskussionsfrågor.

Strömkarlen

av Johanna Limme. Inläst ur Kabusa, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

Året är 1898. Väverskan Elsa Andersson möter döden i ett vattendrag i Karlshamn. I takt med att fler offer hittas döda vid vatten sprider sig vidskepelse och rädsla i staden. Är det Strömkarlen som lockar människor till sig i en dödlig omfamning? Stadsfiskal Kant försöker hitta något samband mellan de döda. Han får hjälp i sin utredning av sin före detta svåger, kyrkoherde Simon Eldfeldt. Historisk deckare av pusselkaraktär.

Bergtagen

av Thomas Mann. Inläst ur Bonnier, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 44 tim., 54 min..

Hans Castorp, ung tysk ingenjör, vistas på ett sanatorium i Alperna. Han diskuterar politik, konst, moral och religion med andra patienter - och attraheras av den sköna madame Chauchat. Hans rival är en magnifik, förmögen holländare, Peeperkorn. Leo Naphta, jesuit av judisk börd, söker omvända unge Castorp till sina mörkt reaktionära idéer. Hans motsats är Lodovico Settembrini, liberal humanist. Nyöversättning av Ulrika Wallenström.

Mannen från andra sidan

Inläst ur Norrtelje tidning, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

En man hittas död i Norrtälje hamn. Mördad, visar det sig. Misstankarna faller på Robert Skogh, en ung man som somnat i hamnen efter en fest. Roberts syster Malin är övertygad om att han är oskyldig och börjar undersöka fallet tillsammans med sin väninna, polisen Fatima. Spåren leder mot ett ryskt fartyg som gett sig av under mystiska omständigheter. Frågan är vem som jagar vem? Och vad är det för hemliga transporter som passerar Norrtälje?.

Uppbrott

av Valter Mattsson. Inläst ur Sagt och gjort, 2011 av Christina Hellman. Talboken omfattar 8 tim., 20 min..

Författaren följer ett antal män och kvinnor i Uppland på 1800-talet och deras kamp för att våga trotsa det politiska och religiösa förtryck som rådde på den tiden. Två män - Per Ulrik Wallberg och Carl Johan Ericson - och deras familjer står i centrum. De är förgrundsgestalter inom baptismen och grundar mellan 1857-1867 en rad församlingar. Därmed bryter de med det konventikelplakat som råder, en lag från 1726 som förbjöd bönemöten i hemmet.

Våld

av Clemens Meyer. Inläst ur Daidalos, 2011 av Anders Palm. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

I form av en dagbok utgår den tyske författaren C.L., 1977- , från sin vardag i Leipzig och allt vad den rymmer: skrivande, reflektioner och minnesbilder, promenader med hunden och möten med olika slags människor, inklusive vänner på glid. Lärdomar från zombiefilmer, dataspel och travbaner har sin givna plats i sammanhanget. Boken blottlägger en motsägelsefull europeisk samtidighet, men rymmer också ögonblick av medkänsla och stillhet.

Alla dagar

av Terézia Mora. Inläst ur Rámus, 2011 av Christina Hellman. Talboken omfattar 18 tim., 49 min..

I en park i en västeuropeisk storstad hittas Abel Nema halvdöd, ett språkgeni som talar mer än tio språk. Men vad hjälper det när det ändå inte finns någonting att säga? När ingenting och ingen är på rätt plats - allra minst Abel själv. Först försvann fadern, därefter barndomsvännen och sedan hemlandet i ett förödande krig. Prisbelönad roman om udda och vinddrivna existenser i det mångkulturella Europa. T.M., 1971 -, ungersk förf. bosatt i Berlin.

Diabetikern

av Aleksander Motturi. Inläst ur Norstedt, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

Huvudpersonen är en ung man som drabbas av diabetes. Istället för att låta sig nedslås av det beskedet blir han lycklig Äntligen är han något mer än bara en heterosexuell, förlovad bostadsrättsinnehavare. Diabetikern går in i sin sjukdom med liv och lust. Efter ett tag tröttnar han dock på omvärldens medlidande och när hans flickvän får jobb i New York tvekar han inte att följa med. Debutroman.

1Q84

av Haruki Murakami. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar Bok 3: 20 tim., 15 min. : mono.

Del 3 i en trilogi. Ushikawa är en erfaren och nitisk utredare som med tålamod och rationella tillvägagångssätt kan spåra nästan vem som helst. När han får i uppdrag att leta rätt på den försvunna Aomame går han sin egen väg och blir allt djupare indragen i den egensinniga och oförutsägbara värld som är 1Q84. Under tiden dras Tengo och Aomame genom osynliga trådar allt närmare varandra. De två månarna på himlen utövar ett starkt inflytande på dem.

Världens herre

av Adolf Mützelburg. Inläst ur Fröléen, 1925 av David Zetterstad. Talboken omfattar 34 tim., 38 min..

Uppföljare till Alexandre Dumas' romanklassiker "Greven av Monte Cristo", sammanställd av den tyske skriftställaren och romanförfattaren Adolf Mützelburg, 1831-1882. I denna roman från 1856 samlas de välkända gestalterna från Dumas' roman, men här förenas både vänner och fiender i en stor familj under Edmond Dantes' ledning. Handlingen utspelas delvis i Nordamerika. Boken innehåller tidtypiska fördomar mot indianer.

Släpp in mig!

av Kärstin Nilsson Björk. Inläst ur Bullfinch. 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

Fam möter Karl. Det blir en kärleksaffär som Fam inte hade räknat med, en historia som är allt annat än okomplicerad. Karls beteende ter sig allt mer speciellt och han har svårt att fungera i vardagen. Men han ger också ömhet och kärlek. Något är väldigt annorlunda med Karl. En berättelse om hur det är att älska en människa med Aspergers syndrom.

Barnet som inte kunde ljuga

av Gunnar Odhner. Inläst ur Norlén & Slottner, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 30 min..

Självbiografisk berättelse om den unge Görans uppväxt i en småstad vid Vänern under 1940- och 50-talen. Mamman är hemmafru och pappan ingenjör på ett av stadens framgångsrika företag. Det mesta verkar idylliskt, men bakom ytan döljer sig ett visst mörker - pappan dricker alltmer. Görans mamma, frisörskeutbildad hemmafru, försöker uppfostra sönerna till sanningsälskande individer med civilkurage. G.O., 1942-.

Nekromantikerns ensamhet

av Nik Perumov. Inläst ur Ersatz, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 2: 14 tim., 59 min. : mono.

Del 7 i fantasy-serien Svärdens väktare. De sista barriärerna som håller Mörkret borta från Evial håller på att brista. Den heliga inkvisitionen jagar efter Fess samtidigt som han verkar vara på väg att förvandlas till den Förintare och Mörkrets förebådare som alla fruktar. Och i en angränsande verklighet till Evial sover Odjuret oroligt; dess sömn störs av de ständiga utbrotten av magi. Världens undergång rycker allt närmare.

Jacobs värld

av Jodi Picoult. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 20 tim..

Artonårige Jacob Hunt lever med sin mamma och bror i Vermont, USA. Familjelivet präglas av att Jacob har Aspergers syndrom, han är mycket begåvad men har svårt att förstå sig på andra människor och har extrema krav på fasta rutiner. När Jacobs handledare hittas död upplever omgivningen Jacobs beteende som misstänkt. Berättelsen följer familjens kamp för ökad förståelse av Jacob och hans funktionsnedsättning.

Jag reser ensam

av Tore Renberg. Inläst ur Gilla böcker, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 12 tim..

Fristående uppföljare till Mannen som älskade Yngve. Jarle Klepp är 25 år och har allt han kan önska sig. Han är en lovande litteraturdoktorand vars liv kretsar kring att forska i den proustska onomastiken, han dricker öl med sina intellektuella vänner och hänger sig åt det uteslutande fysiska förhållandet med den glödheta Herdis Snartemo. Men en dag får han ett brev från polisen där han ombeds göra ett faderskapstest.

Järnvagnen

av Stein Riverton. Inläst ur Bra böcker, 1978 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Varma lata dagar på ett pensionat fjärran från det hektiska storstadslivet i Norges huvudstad Kristiania. Det är sekelskiftet 1900 och gästerna har en behaglig tillvaro. Men ibland störs de av ett främmande ljud: ett fjärran rassel, ett svagt muller. Det är järnvagnen, säger de gamle. Så går ett iskallt stråk genom idyllen, en person hittas mördad och snart kommer en detektiv och ställer obehagliga frågor. Spök- och deckarhistoria från 1909.

Singoalla

av Viktor Rydberg. Inläst ur Klassikerförlaget, 1994 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Romantisk sagodikt. Handlingen är förlagd till 1300-talet med riddar- och klosterväsen, naturmystik och digerdöd. Det handlar om den kristne riddaren Erland och den hedniska zigenerskan Singoalla - deras kärlek, skilsmässa och återförening. Tidlös berättelse öppen för olika tolkningar. Denna utgåva, som grundar sig på 1894 års upplaga återges i något moderniserad form. Även det första och sista kapitlet i 1857 års upplaga ingår.

Bastarden från Istanbul

av Elif Safak. Inläst ur 2244, 2011 av My Bodell. Talboken omfattar 13 tim., 21 min..

Den nittonåriga, ogifta Zeliha söker upp en läkarmottagning i Istanbul för att göra abort. Det som händer den eftermiddagen kommer att förändra hennes liv. Tjugo år senare är Zelihas dotter Asya på desperat jakt efter sin egen identitet. En dag kommer hennes armenisk-amerikanska kusin på besök. En roman om det moderna Istanbul, om Turkiets historia och om två unga kvinnor som konfronteras med dramatiska familjehenligheter i det förflutna.

Avig Maria

av Mia Skäringer. Inläst ur Forum, 2011 av Hanna Sjögren. Talboken omfattar 3 tim., 4 min..

Förf., skådespelare och författare, mixar humor och allvar, ärlighet och mod i sina texter. Om morsan, madonnan, horan, kvinnan och människan. Texterna består av krönikor från tidningen Yourlife samt delar ur förf:s blogg.

Kristina ; Gustav III

av August Strindberg. Inläst ur Norstedt, 1988 (tr. 1991) av Jens Jacobson. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Traditionella 4-aktsdramer, tillhörande den svit av 9 historiska dramer Strindberg skrev 1899-1903. I "Kristina", skriven för Harriet Bosse, skildras en kvinna som leker med makt, pengar och män, men som själv blir offer för stark kärlekslidelse och tvingas lämna ifrån sig kronan. I "Gustav III" tecknas kungen som mästerintrigör i intrigernas Sverige, över vilken mörka skuggor faller: Mordhot, skvaller, förrädderi.

Den flödande lyckan

av Eva Ström. Inläst ur Bonnier, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

En kyrkolokal rivs och väggmålningarna med bibliska motiv blottas för allas ögon. En skilsmässa blir slutet på en historia om kärlek och ett dubbelt svek med fördröjda följder. Konstfullt hoptvinnad roman om kärlek, sekularisering och ett behov av någon form av tro. E.S., 1947- , lyriker och prosaist.

Svenska folksagor

Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Kommer du ihåg prins Hatt, prins Lindorm eller systrarna Lilla Rosa och Långa Leda? De är alla del av vår sagoskatt. Dessa folksagor har berättats för svenskar i generationer, men de utgör också en del av en större europeisk berättartradition. Här presenteras ett fyrtiotal av de mest kända svenska folksagorna i ny svensk språkdräkt av Birgitta Hellsing. I boken ingår också kommentarer av Jan-Öjvind Swahn om sagornas ålder, ursprung och utbredning.

De onda dagarna

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

Del 9 i serien Familjearvet. På Brandsäther kommer Ester och Dina allt närmare varandra och den gamla tjänstekvinnan avslöjar att hon i alla år har burit på en hemlighet. Harald får av en tillfällighet höra ett samtal där det kommer fram att hans mormor har något som tillhör Brandsätherssläkten. Han får inte veta vad det är, så han bestämmer sig för att leta på vinden hemma. Då får han sig en stor överraskning.

Okänt förflutet

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

Del 6 i serien Familjearvet. Den fruktade mannen med ärret har tvingat med sig Dina till Huvudgården. Där tvingar hon avslöja sitt okända förflutna för Ylva och de andra andelsägarna - en fängslande och uppseendeväckande historia om svek, olycklig kärlek och en fruktansvärd hemlighet. Omskakande händelser gör att Dinas och Ylvas liv flätas samman och Ylva måste fatta ett ödesdigert beslut.

Rivaler

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 49 min..

Del 7 i serien Familjearvet. Det inviteras till bal på Huvudgården för hedersgästen, godsägare Dekedam. Ylva har inte lust att gå dit efter uppbrottet med Simen, men gör det för systerns skull. Oroligt tackar hon ja då farbrodern oväntat ber om en dans - och hon inser ganska snabbt att han har en baktanke med det. Dina flyttar in på Brandsäther och är till god hjälp på gården.

Sorgens nätter

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

Del 8 i serien Familjearvet. Ett skott bryter nattens tystnad på Brandsäther. En av kvinnorna blir träffad och allvarligt skadad. Det visar sig att mannen som sköt själv hade nyckel till dörren, men vem hade gett honom den? Misstankarna riktar sig mot Trygve - gårdsförvaltaren som alltid hade betraktats som lojal. Mycket tack vare Esters vänlighet börjar Dina finna sig tillrätta på Brandsäther.

Den rättfärdige

av Helene Uri. Inläst ur Norstedt, 2011 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 13 tim., 26 min..

Karsten och Marianne är gifta sedan flera år och har fått två döttrar. Livet flyter på tills Marianne får reda på att Karsten varit otrogen. Hennes värld faller samman och hon börjar misstänka att han kan ha förgripit sig på döttrarna. Marianne kontaktar en advokat som är expert på att få sexbrottslingar dömda till hårda straff och tragedin är ett faktum. En roman om skuld och sanning och vad som händer när man bygger sitt liv på en lögn.

En naken karl

av Johan Werkmäster. Inläst ur LL-förlaget, 2006 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 42 min.. DAISY text och ljud.

Ömsint och med humor berättas om två ensamma, äldre människor - den eleganta fröken Lasker och den tröstätande herr Jansson - hur de når varandra. De träffas, dricker kaffe och pratar. Herr Jansson går hem, men på natten ringer det på dörren, och där är han, alldeles naken...

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Frekvens

av Penney Peirce. Inläst ur ICA, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 31 min..

Penney Peirce menar att våra tankar, känslor, vår ande och vår kropp består av energi. Vidare anser hon att var och en av oss har en personlig vibration som förmedlar till omvärlden vilka vi är och som bidrar till att forma vår verklighet. Genom att lära sig hitta sin "hemfrekvens" ska man bland annat kunna förbättra sina relationer, hitta lösningar på problem samt upptäcka nya talanger och förmågor. P.P. är clairvoyant intuitionslärare.

Religion

Synernas bok

av Karl-Åke Henningson. Inläst ur Pro caritate, 1962 av Per Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Metodisk genomgång av Johannes uppenbarelse, eller Uppenbarelseboken, som är den sista boken i Nya testamentet och därmed också i hela den kristna Bibeln. Uppenbarelsen har fascinerat människor i alla tider och gett upphov till många tolkningar. K.-Å.H., 1910-1981, var 1958-1970 kyrkoherde i Oscar Fredriks församling i Göteborgs stift och ville här låta texten tala för sig självt, utan djärva och kontroversiella tolkningsförsök.

I våldets skugga men i guds hand

av Jozsef Lado. Inläst ur Filadelfia, 1968 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 17 min..

J.L., 1911-2004, föddes av ungerska föräldrar i Rumänien. I samband med Ungernrevolten 1956 flydde han till Sverige. Här berättar han om sitt liv. Han föddes i ett fattigt hem och blev tidigt föräldralös. Som 18-åring kom han till tro och han verkade sedan inom Pingstväckelsen. Under en fängelsevistelse 1937 genomgick han en religiös upplevelse som gjorde att han kände sig särskilt kallad att berätta om Guds planer för den yttersta tiden.

Betraktelser över Guds kärlek

av Teresa de Jesús. Inläst ur Karmeliterna, cop. 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 3 tim., 7 min..

Teresa av Avila, 1515-1582, kallas också Teresa av Jesus för att understryka hennes innerliga närhet till Jesus. Inom den katolska kyrkan betraktas hon som den mystiska erfarenhetens kyrkolärare. Denna skrift, som hon på uppmaning av sin biktfader bränner originalet av, består av en samling betraktelser över Höga visan i Gamla testamentet. Ett innehållsrikt förord av biskop Anders Arborelius sätter in författaren och skriften i sin samtid.

Filosofi och psykologi

Skuggeffekten

av Deepak Chopra. Inläst ur ICA, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Det största hindret för vår lycka, menar författarna, är skuggan som finns inom oss alla och består av våra mörka sidor. Denna skugga är till exempel orsaken till att vi skriker mot våra barn trots att de inte gjort något fel och att vi saboterar vår egen framgång vid värsta tänkbara tillfälle. Författarna konstaterar att om vi accepterar vår dubbla natur och inte blundar för vår skuggsida kan vi nå vår fulla potential.

Uppfostran och undervisning

Tänk om

av Lotta Abrahamsson. Inläst ur Epago, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

En unik inblick ges i de problem och möjligheter som barn med neuropsykiatriska diagnoser kan möta. Fakta om diagnoser och färdigheter hos barn med Autism, Aspergers syndrom och ADHD ges. Föräldrar, pedagoger och skolledare får praktiska verktyg hur man kan arbeta och bemöta barnen för att bidra till ett fungerande socialt liv och livslångt lärande. Fokuserar på att barnens funktioner tas tillvara som förmågor istället för att ses som hinder.

Ge plats för familjen

av Jesper Juul. Inläst ur Norstedt, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Författarna menar att det mesta av det vi kallar barnuppfostran inte fungerar, istället står den i vägen för barnets utveckling och självförståelse. Hur man samarbetar, löser konflikter eller visar omtanke lär sig barnet genom att vara en del av familjen och imitera de vuxna. Boken är utformad som ett samtal mellan författarna med frågor och svar. Jesper Juul är familjeterapeut och Monica Øien är journalist.

Struktur, kultur, ledarskap

Inläst ur Studentlitteratur, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 10 tim., 9 min..

24 skolor med medelresultat undersöks för att jämföra de framgångsrika skolorna med de mindre framgångsrika. Här diskuteras vad en framgångsrik skola är, rektorers ledarskap och skolans förbättringskapaciteter. Resultaten visar att framgångsrika skolor har rektorer som fokuserar både på skolans sociala mål och på kunskapsmålen. Innehållet vänder sig till alla som är intresserade av skolans ledarskap och hur vanliga skolor utvecklas framgångsrikt.

Litteraturvetenskap

Brev

av Hjalmar Bergman. Inläst ur Bonnier, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar D. 2: 36 tim., 13 min. : mono.

Med Brev II, 1909-1915, fortsätter utgivningen av samtliga bevarade brev av Hjalmar Bergman. Brev II vittnar om det unga nygifta parets svårigheter att finna sig tillrätta i Sverige, men också om en lycklig tid i Italien. Där skriver författaren bland annat romanerna Savonarola och Hans nåds testamente. Under dessa år stödde Bergmans far det unga paret, men efter faderns död 1915 börjar en mörkare ton framträda i författarskapet.

Karin Boye och hennes man

av Kaj Björk. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 5 tim..

Boken ges en kompletterande bild av författaren Karin Boye, 1900-1941. Här skildras hennes engagemang i vänsterrörelsen Clarté och hennes relation och äktenskap med den unge studenten Leif Björk. Förf. är yngre bror till Leif Björk och har en unik kunskap om bokens båda huvudpersoner. Karin Boye lyfts fram som en stark och modig kvinna, som bröt mot tidens tabun och konvenans. I boken placeras hon också in i ett allmänt historiskt sammanhang.

Karin Boye och människorna omkring henne

av Pia Garde. Inläst ur Ellerström, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Pia-Kristina Garde, skådespelare och författare, har tidigare gjort en minnesbok om Karin Boye. Här redovisar hon en del av materialet. Till de 90 kronologiskt ordnade fotografier som ingår i den trycka boken, ges för vart och ett en kommentar om personer, miljö och annat. Det är personen, relationerna och livsödet som står i fokus, inte diktningen. Även självbiografiska anteckningar från 1938, skriva av Boye i samband med en psykologikurs, ingår.

Rut Hillarp

av Birgitta Holm. Inläst ur Atlantis, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 4 min..

Rut Hillarp, 1914-2003, en av Sveriges stora lyriker och en modernistisk kärlekspoet. Också som fotograf var hon nyskapande. Allt skapande hos H. sprang fram ur passionen. Erotiken, med mörka underströmmar, var huvudtemat både i poesin och i hennes femtiotalsromaner. B.H., professor i litteraturvetenskap, var en nära vän och tecknar här sin bild av en intellektuell, mångbottnad kvinna och poet.

I sanningens och fantasins namn

av Vilhelm Moberg. Inläst ur Carlsson, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

Vilhelm Moberg fann sig väl tillrätta i talarstolen. Genom att ställa sig framför en publik nådde han den på ett mer omedelbart sätt än annars. Här återges ett antal manuskript till tal han höll genom åren, bland annat hans tal vid Strindbergs grav 1937 och hans anförande i sedlighetsdebatten 1951. Även privata tal, som "Vid min systers Astrids grav" 1922, finns med. Vidare föredrag i försvars- och beredskapsfrågor liksom politiska tal.

Brev

av Nelly Sachs. Inläst ur Ellerström, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 49 min..

I maj 1954 skriver Nellys Sachs från Stockholm till diktarkollegan Paul Celan, då bosatt i Paris, efter att ha läst hans debutdiktsamling. Det blir början på en drygt femton år lång brevväxling mellan de båda exilförfattarna. Breven präglas av djupt samförstånd och den tröst de båda får av att ha funnit en själsfrände, i språket såväl som i den dagliga kampen för att orka leva med minnena av krigets fasor.

Anna Maria Lenngren

av Torkel Stålmarck. Inläst ur Carlsson, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

A.M.L., 1754-1817, är näst Bellman den av Sveriges 1700-talspoeter som blivit mest läst och beundrad av eftervärlden. T.S., docent i litteraturvetenskap, tecknar hennes levnad från uppväxten i Uppsala där hennes far var docent i latin över en tid som leverantör av tidningsvers fram till den lyckliga skaparperiod då hennes poesi blev allmän och älskad egendom och hennes hem ett centrum för landets litterära elit.

Selma Lagerlöf

av Johan Werkmäster. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Lättillgänglig biografi om Selma Lagerlöf. Från barndomen på Mårbacka, till vuxenlivet med arbete som lärare, författarskapet, kärleken och att som första kvinna få Nobelpriset i litteratur. Hennes böcker är kända över hela världen, mindre känt är kanske att hon var en kvinnosakskämpe, drev lantbruk och hjälpte tyska flyktingar. J.W. berättar om vad hennes böcker handlar om, hur hon levde, hur hon tänkte och kände. LL-bok.

Konst, musik, teater och film

Elizabeth Taylor

av David Bret. Inläst ur Forum, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 13 tim..

Biografi över den brittisk-amerikanska skådespelerskan Elizabeth Taylor, 1932-2011. Förf. har skrivit flera liknande biografier över andra kändisar. Boken fokuserar på Taylors stormiga liv; hennes åtta äktenskap, varav två med skådespelaren Richard Burton, hennes alkoholmissbruk och vänskapen med Rock Hudson, Montgomery Clift och Michael Jackson. Endast ett fåtal filmer avhandlas närmare.

Det svenska modeundret

av Karin Falk. Inläst ur Norstedt, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

Förf. vill visa att modevärlden inte bara är yta utan också en plats för samhällskritik och kulturförmedling. Här får man möta några av de svenska modeskapare, som Hope, Acne och Tiger, vilka under senare år har benämnts som det svenska modeundret och höra tankarna bakom deras design. Vidare diskuteras hur journalister, bloggare och konsumenter blivit en allt viktigare del av modeproduktionen.

Blod, eld, död

av Ika Johannesson. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 43 min..

Om den svenska hårdrockens utveckling från 1970-talet och framåt. Fokus ligger på den extrema delen av metallvärlden där satanism, självmord och till och med mord varit återkommande inslag. Här finns bl.a. den sista intervjun med Jon Nödtveidt från Dissection, intervjuer med Nifelheim, reportage om Pelle "Dead" Ohlin och Watain. I.J. är journalist och J.J.K. författare och musiker. Välskriven men stundtals obehaglig berättelse om metalscenens historia.

Dylan

av Håkan Lahger. Inläst ur Norstedt, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Bob Dylans text och musik har präglat en hel generation svenskar. Musikjournalisten H.L. har intervjuat ett antal, kända och okända, personer om deras relation till Dylan. Det blir till ett prisma av olika tankar och känslor. Alla har på något sätt fängslats av D:s text och musik och det har påverkat dem i deras liv och i deras arbete. Lahger ser själv sin relation till Dylan som en långvarig kärlekshistoria som aldrig falnar.

Och vinden viskade så förtroligt

av Margit Manstad. Inläst ur Läsförlaget, 1987 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

M.M., på sin tid en lysande komedienne och revyartist, berättar om sin tid på Oscarsteatern, Dramaten, Göteborgs stadsteater m.fl. på 1920-40-talen samt om filmning i Sverige och utomlands. Ett stycke teater- och filmhistoria med namn som Anders de Wahl, Gösta Ekman d.ä., Gustaf och Olof Molander, Max Hansen. M.M., 1902-1996.

Angelina

av Andrew Morton. Inläst ur Bladh by Bladh, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 45 min..

Angelina Jolie, född 1975, är amerikansk skådespelerska, sexbarnsmor och ambassadör för FN. Hon är känd lika mycket för sitt dramatiska liv och sina kärleksrelationer som för sitt skådespeleri. A. M. beskriver hennes liv från födsel till dags dato, med fokus framförallt på hennes privatliv. Förf. baserar sina uppgifter på anonyma källor och andrahandsuppgifter. Han har tidigare skrivit flera omtalade kändisbiografier, bl.a. om Prinsessan Diana.

Calle Jularbo - tidernas dragspelskung

av Ingmar Norlén. Inläst ur Norlén och Slottner, 2005 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Dragspelskungen Calle Jularbo, 1893-1966, turnerade i Sverige och Norge under mer än 50 år, från fem års ålder till strax före sin död. Han vann alla dragspelstävlingar och som grammofonartist har han gjort inte mindre än 1577 inspelningar. Här tecknas Jularbos levnadsöde. Framställningen baserar sig delvis på hans självbiografi från 1946, men även en hel del tidigare okända familjeangelägenheter avslöjas.

Slumpens skördar

av Bengt Palmers. Inläst ur Anderson pocket, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

B.P. började som 18-årig låtmakare i några underhållningsprogram i Sveriges Radio 1966 där han snart fick uppdrag som producent och programvärd. Så småningom blev han framgångsrik skivproducent på såväl svenska skivbolaget Olga - som bl.a. hade Hep Stars. I denna rappa och humoristiska självbiografi berättar han om sitt liv och vänskapen med Claes af Geijerstam, Benny Andersson, Björn Skifs m.fl.

Yrke: Povel Ramel

av Staffan Schöier. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 23 tim., 38 min..

Yrke: Povel Ramel. Så brukade Povel, 1922-2007, själv skriva på myndighetsblanketterna. Hans jobb var att vara Povel Ramel med lustig hatt, glasögon och glugg mellan framtänderna som logotyp. På skiva, i radio, på scenen, på krogen och i tv gjorde han sitt jobb och roade generationer. Här är den faktaspäckade och humoristiska biografin över Povels sextioåriga artistkarriär, berättad av två radioprofiler. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Under omprövning

Inläst ur Atlantis, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 20 tim., 10 min..

Omfattande och uppmärksammad antologi om nutidens dominerande trender inom estetik och konstnärligt skapande, under redaktion av den kulturkonservative litteraturvetaren Johan Lundberg. Boken innehåller ett stort antal bidrag som binds samman av en målsättning att ifrågasätta nuvarande värderingar. En rad förbisedda författare och konstnärer, som bygger på en klassicistisk tradition, lyfts fram.

Den glömde mannen

av Per Vesterlund. Inläst ur Filmvetenskapliga institutionen, Stockholms univ., 1999 av Örjan Blix. Talboken omfattar 22 tim., 45 min..

E.F., 1919-1961, räknades vid 1940-talets slut till landets främsta filmregissörer. Vid sin död var han närmast bortglömd. Under 1960-talet och 1970-talet fick han en andra vår och tog sin plats i filmhistorien som den svenska filmens stora arbetarskildrare. Tyngdpunkten i boken ligger på hans verk som diskuteras utifrån stilmässiga och tematiska utgångspunkter. P.V. är filosofie doktor i filmvetenskap och han disputerade med denna avhandling.

Historia

Månaden när hjorten fäller sina horn

av Dee Brown. Inläst ur Karneval, 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 11 tim., 17 min..

Historien om Fort Phil Kearny 1866 och Fetterman-massakern är ursprunget till Hollywoods västerfilmer. Här berättas om den militära expedition som sänds ut för att anlägga ett fort och skydda ett område i Montana med stora guldfyndigheter. Massakern var dåtidens "11 september". USA hade för första gången förlorat ett slag utan överlevande och villkorslöst gått med på fiendens krav. Siouxerna hade tillfälligtvis segrat. Boken utkom i original 1962.

Berlusconi och den auktoritära demokratin

av Antonio Gibelli. Inläst ur Astor, 2011. Talboken omfattar 4 tim., 31 min..

Den italienske regeringschefen Silvio Berlusconi har använt televisionens språk för att odla sin image mer som filmstjärna än politiker och sålt drömmen om obegränsad individuell njutning till sina väljare. Författaren, professor i samtidshistoria från Genua, menar att den italienska politiken styrs av en kommersiell logik med konformism som resultat. Det är ett långt gånget experiment i vad han betecknar som en "auktoritär demokrati".

Utan kvinnorna hade det inte gått

av Göran von Knorring. Inläst ur Svensk-norskt kulturcenter, 2008 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 23 tim., 12 min..

Omkring 20000 norska kvinnor flydde till Sverige under krigsåren 1940-1945. Här berättar militärhistorikern G. von K., om norska kvinnors illegala arbete i Norge, påtvingad flykt och viktiga uppgifter i Sverige. Läsaren får följa ett livsfarligt spel med naziregimens makthavare, men även de unga norskor som skötte de befriade fångar som kom till Ramlösa med "de vita bussarna".

Från vår till höst

av Aron Lund. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2011. Talboken omfattar 1 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Biografi med genealogi

Brev till Yves

av Pierre Bergé. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 2 tim., 38 min..

Modeskaparen Yves Saint Laurent, 1936-2008, hade en livskamrat, Pierre Bergé, som under ett drygt år efter sin älskades död skrev brev till honom. Dessa brev, som här samlats, utgör mer än en sorgedagbok; de bildar lyriska verser i en kärlekshyllning. Bergé blandar i sina brev tankar och känslofyllda minnen med beskrivande scener. Svårigheterna står sida vid sida med glädjeämnena, de destruktiva dragen går hand i hand med ett genialiskt livsverk..

Lägg ut!

av Bo Holmström. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

Bo Holmström, född 1938, är en av Sveriges mest kända tv-journalister. Här berättar han om händelser som USA:s astronauters månlandning 1969, ayatolla Khomeinis maktövertagande i Iran 1979, Norrmalmstorgsdramat 1975, gisslandramat vid västtyska ambassaden samma år och andra omskakande händelser. Journalistiskt rappt och engagerat med stort allvar, särskilt kring journalistens roll och agerande i mötet med människor i krigssituationer.

Jag föredrar att kalla mig impulsiv

av Carina Ikonen Nilsson. Inläst ur Recito, 2009 (tr. 2011) av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Författaren skildrar på ett reflekterande och personligt sätt hur hon upplevt och lever med diagnosen ADHD. Hon berättar om sin uppväxt; hur hon såg på sig själv som värdelös och hur hon försökte förminska sig själv och bli osynlig i syfte att dölja sitt eget jag. Berättelsen tar upp svek och tillkortakommanden, men fokuserar tydligt på det positiva. ADHD ger även möjlighet till kreativitet i termer av o-tillgångar och tillgångar.

Steve Jobs - en biografi

av Walter Isaacson. Inläst ur Bonnier, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 24 tim., 29 min..

Biografi över den legendariske amerikanske entreprenören och affärsmannen S.J., 1955-2011, tillika medgrundare och VD för bolaget Apple. Boken tillkom på Jobs eget initiativ och baserar sig på ett stort antal intervjuer med honom själv och andra. Här beskrivs en man vars passionerade perfektionism och våldsamma drivkrafter revolutionerade sex skilda affärsområden: persondatorer, animerad film, musik, telefoner, pekdatorer och digital publicering.

Raoul Wallenberg i Budapest

av Paul A. Levine. Inläst ur Historiska media, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 25 tim., 11 min..

Raoul Wallenberg är en av Förintelsens hjältar. De sex månader han tillbringade i Budapest från juli 1944 till januari 1945 var dramatiska. Tillsammans med sina kollegor på den svenska legationen räddade han livet på flera tusen ungerska judar. Men många böcker glorifierar Wallenberg istället för att ge den verkliga historien, menar förf., historiedocent i Uppsala. Här tonas hjältebilden ned. I gengäld framträder en person med stor medmänsklighet.

Göring

av Niclas Sennerteg. Inläst ur Historiska media, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 21 tim., 56 min..

H.G., 1893-1946, riksmarskalk och en av Hitlers närmaste män utsattes under Nürnbergprocessen 1945-1946 för otaliga förhör av krigets segrarmakter. Under sju månader försökte förhörarna hitta avgörande bevisning mot honom och andra nazistiska krigsförbrytare. Förf. har tagit del av protokollen och utifrån dem sammanställt Görings livshistoria från 1922 och ända fram till krigsslutet. Fram träder en hänsynslös man, besatt av makt och utan samvete.

Pojken med vykorten

av Marion Shergold. Inläst ur B. Wahlström, 1994 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 43 min..

9-årige Craig Shergold i England hade en livshotande hjärntumör. Familjen kastades in i ett tillstånd av förtvivlad maktlöshet, men ur hopplösheten föddes en idé: Craig ville ha så många krya-på-dig kort att uppgiften kom in i Guinness rekordbok. Och han fick massor av kort, men han fick också finansiellt stöd till specialistvård. Det otroliga hände: Behandlingen lyckades och Craig blev frisk. En berättelse om svår sjukdom, med lyckligt slut.

Ottar & kärleken

av Gunilla Thorgren. Inläst ur Norstedt, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 17 tim.,15 min.. DAISY text och ljud.

Levnadsteckning över Elise Ottesen-Jensen, 1886-1973, centralgestalt inom sexualpolitiken. Elise föddes i Norge i ett högkyrkligt prästhem, men lämnade tidigt hemmet och sökte sig till arbetarrörelsen och journalistyrket. Hon mötte den svenske syndikalistiske agitatorn Albert Jensen, som blev hennes make och arbetskamrat. 1926 påbörjade hon sitt sexualupplysningsarbete, reste bl.a. runt och lärde kvinnor använda preventivmedel och startade RFSU 1933.

Annonsdrottningen

av Ewonne Winblad. Inläst ur Atlantis, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

E.W., journalist och tidigare chef för SVT:s Rapport, har skrivit om Sofia Gumelius, 1840-1915. Hon kom till Stockholm 1877 och startade en annonsbyrå vilket väckte en del uppståndelse. Annonsbyrån blev mycket framgångsrik och överlevde i mer än 100 år. Hon blev en av Stockholms mest förmögna personer, deltog flitigt i Stockholms kulturliv och var vän med Selma Lagerlöf. Hon arbetade även aktivt för kvinnlig rösträtt och i kvinnokampenen.

Geografi

Det stora fallet

av Per Hallén. Inläst ur Sekel, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 20 tim., 51 min..

Om Kvarnbyns utveckling i Mölndal. Framställningen följer en tidslinje från medeltiden fram till början av 1900-talet med fokus på 1800-talets industriella era. I centrum står vattenfallen och hur de gett energi åt olika former av produktion. I alla tidsperioder placeras händelserna i Kvarnbyn in i ett större nationellt och internationellt sammanhang. Även en del av de personer som levde och verkade i Kvarnbyn levandegörs.

Ut

av Carsten Jensen. Inläst ur Bonnier, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 27 tim..

Artiklar från författarens trettioåriga tid som samhällsdebattör och reseskildrare. Man möter den unge vänsterstudenten som började skriva i slutet av 1970-talet och reserapportören som skrev för allt större och viktigare tidningar. Tyngdpunkten ligger på Afghanistan, men även tiden i Sydostasien ger tunga inblickar i hur världen ser ut i krigszoner och i länder med djupa problem. Sex nyskrivna essäer ingår som ger perspektiv på skrivandet.

Samhälls- och rättsvetenskap

Inte bara spioner-

av Birgitta Almgren. Inläst ur Carlsson, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 15 tim., 37 min..

Boken handlar om Sveriges hemliga förbindelser med DDR och bygger på unikt källmaterial: det östtyska utlandsspionagets handlingar och på svenska säkerhetspolisens länge hemlighållna dokument om misstänkta Stasibelastade personer i Sverige. Agenterna kallades inofficiella medarbetare, IM, en hederstitel för att agenterna inte skulle känna sig som simpla tjallare utan innehavare av ett hedervärt uppdrag för staten DDR.

Maffiakrig

av Tobias Barkman. Inläst ur Bonnier, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 16 tim., 27 min..

Mellan 2002 och 2008 mördades arton kriminella män i Malmö. Här synar författarna nio av dessa fall. Vilka är de unga män som dör på Malmös gator? De undersöker även stadens kriminella nätverk och försöker ta reda på varför det äger rum så många gangstermord just i Malmö. De har intervjuat kriminella, poliser, släktingar, socialarbetare med flera för att skapa en bild av läget. Författarna är kriminalreportrar på Sydsvenska Dagbladet.

Monster

av Micael Dahlén. Inläst ur Volante, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

Här får man möta fem av världens mest kända mördare med skrämmande historier som spänner över fem decennier: Charles Mansons blodsprutande slakter, Dorothea Puentes benfyllda trädgård, Issei Sagawas kannibaliska festmåltid, Wayne Los våldsamma skolmassaker, Peter Lundins mord på sin egen mor. Fem monster och en besatt professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm som träffat dem.

Manligt och kvinnligt

av Asta Ekenvall. Inläst ur Viktoria, 1992 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 13 tim., 24 min..

Idéhistoriska studier där författaren söker grunderna till de kulturmönster som rymmer föreställningen att brist på intellektuell och skapande förmåga kännetecknar äkta kvinnlighet. Här behandlas bland annat manligt och kvinnligt i antikens alstringsläror med exempel från Aristoteles, aristoteliska drag i medeltida biologi, åsikter hämtade från Swedenborg, Kierkegaard, Strindberg, Darwin m.fl..

Frihet och fruktan

av Isobel Hadley-Kamptz. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

En essä om liberalismen och hur dagens verklighet förhåller sig till klassiskt liberala idéer. Inspirerad av en rad filosofiska tänkare undersöker journalisten Isobel Hadley-Kamptz synen på individen och huruvida den fria viljan existerar. Utifrån filosofiskt, sociologiskt och ekonomihistoriskt perspektiv diskuteras dagspolitiska frågor och filosofiska dilemman så som statens makt och personlig integritet, värdepluralism och etik.

Tysklands bleka barn

av Ylva Herholz. Inläst ur Carlsson, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 44 min..

De finska krigsbarnens historia är numera välkänd. Mindre bekant är vad som hände de barn som kom från Tyskland till Sverige efter andra världskriget. Hur togs de emot och hur har det gått för dem sedan dess? Y.H., journalist och kulturskribent, har intervjuat några av dem. Hon berättar om deras upplevelser före, under och efter andra världskriget och deras ankomst till Sverige. Somliga kom ensamma, andra hade sin familj med sig.

Krutdurk Europa

av Anna-Lena Lodenius. Inläst ur Bilda, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Högerpopulismen växer i Europa och riktar sin udd mot minoritetsgrupper och fattigare regioner. Framför allt riktas den mot romer och muslimer, men hotar även arbetarrörelsen, i dubbel bemärkelse. Den tar väljare från vänstern samtidigt som den ger stöd åt högerns politik. Hur ser en fungerande strategi mot högerpopulism ut? Förf:na reste ut till högerpopulismens fästen i Europa för att söka svaren.

Postkolonial feminism

Inläst ur Tankekraft, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar D. 1: 19 tim., 18 min. : mono.

Vad är postkolonial feminism? Var står den postkoloniala feminismen i samtidens intellektuella och politiska samtal? Här presenteras två tematiska block. Det första berör den postkoloniala feminismens framväxt och kontext utifrån centrala begrepp som historia, nation, identitet och tillhörighet. Det andra temat behandlar frågor om kunskapsproduktion och diskursivt utrymme. Författaren är professor i ekonomisk historia.

Maktens män bär rött

av Kekke Stadin. Inläst ur Carlsson, 2010 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 14 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

K.S., professor i historia, analyserar manlighet och klädernas betydelse för den manliga framtoningen. Det handlar om hur svenska och europeiska män vid olika tidsperioder och i olika sammanhang uttryckt manlighet och också makt i sitt yttre framträdande. Vad förmedlar egentligen klädernas färg för budskap - den röda slipsen, den mörka kostymen? Vänder sig till alla med intresse för maktstrukturer och mode i olika former.

Hemligheter kända av många

av Veronica Svensk. Inläst ur Förbundet unga rörelsehindrade, 2011. Talboken omfattar 2 tim., 4 min..

Om hur det är att leva med personlig assistans och därtill hörande frågor som berör kärlek, relationer och sex. En metod- och handbok som syftar till att ge verktyg för att våga prata om frågor som i många fall är tabu. I boken finns egna berättelser från personer som har assistans. Dessutom ges information om hur det såg ut för människor som har funktionsnedsättning i Sverige från 1800-talet fram till idag.

Teknik, industri och kommunikationer

Fånga platsen

av Anders Johnson. Inläst ur SNS, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 41 tim., 23 min..

Guide till över tusen platser i Sverige som speglar vår ekonomiska historia - från vikingatid till nutid. Till spännande beskrivningar av byggnader, miljöer och museer läggs porträtt av entreprenörer - kvinnor och män, svenskfödda och invandrare. Guidningen följer det svenska vattensystemet - börjar vid Krokstrand i Bohuslän och följer sedan kusten till Haparanda, med avstickare upp längs vattendragen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Det stora tågrånet

av Mikael Nyberg. Inläst ur Karneval, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 43 min..

Reportagebok om den svenska järnvägens kris. Författaren granskar tågkaoset utifrån olika infallsvinklar. Han studerar gamla dokument och talar med banarbetare, tågmästare, städare, lokförare och tjänstemän. Han menar att de stora problemen började 1988 när politikerna beslutade att järnvägsmonopolet skulle upplösas. Det ledde till att delar av järnvägen togs över av underleverantörer vilkas ekonomiska vinstintressen fått för stort utrymme.

Ekonomi och näringsväsen

Soppor, bröd & röror

av Lisa Eisenman Frisk. Inläst ur Bonnier fakta, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 59 min..

Boken innehåller trettio sopprecept, trettio brödrecept och fyrtio olika recept på röror. De ger förslag på hur man kan sätta samman en måltid, men man kan förstås kombinera som man själv vill. Här finns recept på vitlöks- och mandelsoppa, renskavssoppa, parmesankex, morotsbullar, hoummus och hasselnöts- och parmesanröra. Rörorna gör sig även bra som pålägg på smörgåsar och snittar eller som dipsås. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Ett vin blir till

av Britt Karlsson. Inläst ur Carlsson, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Förf., vinskribent och researrangör, besöker 200 vingårdar per år. Hennes omfattande vinkunskaper har omsatts i denna bok om vinets odling och framställning. Innehållet fördelar sig på två avdelningar, I vingården och I vinkällaren. Lättillgängligt förklarar hon hur vinodlare tänker och resonerar kring alla val som måste göras alltifrån druvsort och rotstock över beskärning till skörden och källararbetet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Mental aktivering för din hund

av Charlotte Swanstein. Inläst ur ICA, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

Hundar behöver inte bara fysisk träning utan även mental för att må bra. Mental aktivering innebär att man genom olika övningar får hunden att göra av med energi och öka tankeverksamheten. Det gör den då den koncentrerar sig på den specifika uppgiften som den ska utföra. Det behöver inte vara något komplicerat, bara hunden får använda hjärnan. C.S., hundpsykolog och hundinstruktör, presenterar ett 30-tal övningar med varierande svårighetsgrad.

Odla och tillverka vin

av Lars Torstenson. Inläst ur Pagina, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 14 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Ingående beskrivning av alla aspekter på vintillverkning - regelverk, druvsorter, odling, sjukdomsbekämpning, framställning och lagring. Teman som vindistrikt, vinproducenter och vinprovning berörs bara flyktigt. Ett särskilt avsnitt, skrivet av gotlandsvinodlaren Lauri Pappinen, ägnas åt svensk vinodling. Vänder sig till alla som är intresserade av vin. L.T. är känd vinmakare på den svenska vingården Rabiega i Provence.

Idrott, lek och spel

20 år med grussprut i rallycirkusen

av Tina Thörner. Inläst ur Årets bilsport, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Christina "Tina" Thörner, 1966- , är en framgångsrik svensk kartläsare i rally - "20 år med grussprut i rallycirkusen". Hon berättar om sina framgångar som inneburit en rad medaljer och utmärkelser. Hon har också blivit känd genom sin medverkan i tv-programmen "Let's dance" och "Rampfeber". Numera kombinerar hon bilsporten med coaching och föreläsningar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

VIK hockey

av Bo Wallin. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

Historien om Västerås Hockey, VIK, presenteras av den hängivne supportern Bo Wallin som följt klubben sedan 1958. Läsaren får följa med på en engagerad resa upp och ner mellan divisionerna från starten 1939, fram till idag. Boken innehåller en utförlig beskrivning av klubbens historia, porträtt över särskilt framträdande spelarprofiler och en statistikdel för kalenderbitaren.

Naturvetenskap

Himlens väktare

av Ulrika Engström. Inläst ur Leopard, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 9 tim., 8 min..

När européerna trodde att jorden var universums centrum - vad visste då kineser, indier och perser? Författaren, vetenskapsjournalist, gav sig ut på en upptäcktsresa för att ta reda på vad människor vid andra tidpunkter och i andra kulturer såg - och inte såg - när de blickade upp mot himlavalvet. Varför upptäckte inte grekerna solfläckarna? Varför insåg inte kineserna att jorden var rund?.

Medicin

Maktens slavar

av Lydia Cacho. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 11 tim., 47 min..

Lydia Cacho är mexikansk journalist och författare. Hon har rest världen över under fem års tid för att undersöka hur människohandeln är organiserad. I boken låter hon både offer och förövare kommer till tals och presenterar en skrämmande bild av hur främst, kvinnor och barn utnyttjas. Hon ger också råd hur man i sin vardag kan göra för att bekämpa sexhandeln och visar på de goda krafter som finns. Drabbande, men nödvändig bok.

Maten som stärker din hälsa

av Charlotte Erlanson-Albertsson. Inläst ur ICA, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

Nyckeln till hälsa är en bra kost som stärker och skyddar mot sjukdom. Här beskrivs en rad vanliga sjukdomar och anges vilken kost som är specifikt bra att äta vid respektive sjukdom och vilken som bör undvikas. Även nyttiga livsmedel beskrivs, på vilket sätt de är nyttiga och hur de ska användas. Boken avslutas med recept på frukostar, middagar, efterrätter och några brödsorter. Förf. är professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

Diabetes? Nej tack!

av Lars-Erik Litsfeldt. Inläst ur Optimal, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Vilken kost är bäst för diabetiker? Under 2000-talets första årtionde debatterar läkare och dietister denna fråga med stor inlevelse. Här berättar förf. om diabetes och vilka följder sjukdomen kan få om den inte behandlas. Förf. var själv typ-2-diabetiker, men har nu återfått god hälsa med hjälp av s.k. LCHF-kost, mat med lågt innehåll av kolhydrater och högt fettinnehåll. En fyllig receptsamling och kolhydrattabell ingår.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Noa åker tåg

av Kirsten Ahlburg. Inläst ur Hegas, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 20 min.. DAISY text och ljud.

Noa är en liten pigg kille som alltid råkar ut för små äventyr eller hamnar i dråpliga situationer. Nu ska han åka tåg för första gången. Han åker ensam, men somnar - och tåget åker alldeles för långt!.

Arac - spindelkungen

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Zefa - jättebläckfisken. Jakten på den gyllene rustningen går vidare. Tom och Elenna ställs inför nya svåra uppdrag. Djupt inne i berget lurar den ondskefulla spindelkungen Arac. I hans klibbiga nät ligger de gyllene handskarna som tillhör rustningen som Tom måste erövra. Det är med fasa han ger sig in i kampen mot jättespindeln, för den som fastnar i Aracs nät är förlorad för alltid.

Taekwondo är tuffast

av Lise Blomquist. Inläst ur Opal, 2006 av Örjan Blix. Talboken omfattar 32 min.. DAISY text och ljud.

Jonatan säger nej till allt. Nej till simning, hip hop, klättring och fotboll. När alla gett upp att försöka övertala Jonatan ser han en affisch på skolgården. En bild på en kille som flyger fram genom luften med ena benet före. Taekwondo står det. Jonatan bestämmer sig direkt. Men man lär sig inte Taekwondo i en handvändning. Boken avslutas med korta fakta om Taekwondo.

Vi sex i atombyn

av Paul-Jacques Bonzon. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1968 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 44 min..

De sex mysterielösarna från Lyon, Teo, Georges, Louis, Flintis, Biffen och Henri, och deras hund Kafi löser ett mysterium när de campar i närheten av en märklig atomanläggning. Plötsligt försvinner Kafi spårlöst. Har det något att göra med de mystiska bilarna som kör om natten med släckta lysen? Gänget har en härva av spännande och farliga händelser att reda ut.

Krigarprinsessans hemlighet

av Zizou Corder. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

En liten flicka flyter iland på en antik, grekisk ö. Kentaurerna på ön bestämmer sig för att adoptera henne och kalla henne Halo. Det står snart klart för Halo att bland människorna har kvinnor låg status, så hon bestämmer sig för att vara en pojke. Ett autentiskt historiskt persongalleri blandas med ett fiktivt. De antika krigen mellan Aten och Sparta, som vanligen återberättas i heroiska ordalag, färgas här blodröda.

Mitt magiska finger

av Roald Dahl. Inläst ur Tiden, 2005 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 30 min.. DAISY text och ljud.

En liten flicka bor granne med en familj som tycker om att jaga. Den lilla flickan, som inte tycker om jakt, har magiska krafter och straffar sina grannar efter en lång tid med lyckade jakter. Hon sätter sitt magiska finger på dem och de får alla fågelvingar.

Ormkungen

av Tony DiTerlizzi. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Bortom Spiderwick, som börjar med Najadens sång. Nick och Laurie står inför sin sista utmaning. Nog för att najaderna och jättarna var problematiska - men de var ingenting i jämförelse med hydran som nu hotar att förgöra hela Florida.

Hunger

av Michael Grant. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Övergivna. I en värld där alla personer över 15 år har försvunnit försöker Sam överleva. Svält och kaos råder. Allt fler barn börjar utveckla övernaturliga krafter och motsättningarna mellan de olika grupperna i Zonen blir allt större. Sam kämpar med det ledarskap han har påtvingats. Men ett ännu större hot tornar upp sig. Mörkret har vaknat. En varelse som har levt djupt begravd i bergen börjar utöva sin makt.

Sägenresan

av Per Gustavsson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2006 av Anahí Giacaman-Ríos. Talboken omfattar 7 tim., 7 min..

Återberättar ett 90-tal folksagor och sägner från Sveriges olika landskap. Alla berättelserna lockar till besök, och med hjälp av bokens landskapskartor kan man göra egna upptäcktsfärder i vårt land. Boken blir en resa både i saga och i verklighet.

Eldens gåva

av Noomi Hebert. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2005 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Tonåringarna Åse, Andrea, Joakim och Vera älskar hästar. De bor i norra Norrland och har precis lärt känna varandra. Tillsammans med hästarna hamnar de i en magisk ceremoni omgivna av glaciärer och sprakande norrsken. Här överförs de fyra elementens krafter av misstag till dem och deras hästar. Plötsligt är världen inte vad den har varit. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Riddarnas kamp

av Anna Jansson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Emil, 11 år, och hans vän Ubbe köper biljetter till riddarspelen under medeltidsveckan i Visby, för att få se riddarna Spader, Hjärter, Ruter och Klöver kämpa mot varandra. Men varje gång riddarna ska börja strida händer något som gör att spelen måste skjutas upp. Vem kan det vara som saboterar riddarspelen med flit? För detektiv Emil Wern finns bara en sak att göra - hitta den skyldige!.

Palle är scout

av Jørn Jensen. Inläst ur Gleerup, 2003 av Örjan Blix. Talboken omfattar 34 min.. DAISY text och ljud.

På väg hem från scouterna möter Palle och hans pappa en upprörd tant. Hennes katt Missan har klättrat upp i ett träd och kan inte komma ner, tror tanten. Palles pappa vill som vanligt spela hjälte och försöker med alla möjliga trick att få Missan att hoppa ner. Men vill katten egentligen komma ner?

Vampyren

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 59 min.. DAISY text och ljud.

Axel, som går i trean, och hans skolkamrater misstänker att något riktigt hemskt finns bakom Den Farliga Dörren i skolans källare. När Ruts lillebror Pär försvinner in genom dörren måste Axel så klart hjälpa Rut att få ut honom. Han måste rädda Pär från vampyren som gömmer sig i mörkret. Eller är det den bleka skolbibliotekarien som förvandlat sig? Det är i alla fall något som flaxar och flyger i den svarta källaren.

Ulla i Ivy House

av Lilian Kjellberg. Inläst ur Almqvist & Wiksell, 1924 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 53 min..

Ulla är en svensk flicka som får prova att under ett år gå i skolan på Ivy house, en engelsk internatskola för flickor. Först har hon svårt med både språket och att få vänner bland de andra flickorna, men efter att ha vågat genomföra ett hyss en sen kväll visar hon sig värdig att komma in i gemenskapen. Boken utkom 1924 och innehåller ett gammaldags språk med verb i pluralformer. Nostalgisk läsning för vuxna.

Bellmanhistorier

av Malin Lilja. Inläst ur Natur och kultur, cop. 2009 (tr. 2011) av Örjan Blix. Talboken omfattar (59 min. ). DAISY text och ljud.

Bellman var en rolig typ. OM man ska tro alla historierna. Det finns många olika typer av Bellmanhistorier. Det här är en samling med de snällare, men det vore inte Bellmanhistoier om det inte fanns ett visst inslag av kiss- och bajshumor.

Revolternas år

av Solveig Olsson-Hultgren. Inläst ur Opal, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 8 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Del 9, fristående, i serien som börjar med Siden, sammet, trasa, lump. Året är 1968 och 16-åriga Åsa längtar efter att skolan ska ta slut så att hon blir fri. Hemma på gården finns föräldrarna och lillasystern Saga. Föräldrarna arbetar hela dagarna och grälar på nätterna och plötsligt ger sig mamma av. Inget är sig likt på gården längre. Hur ska det gå för Saga och för Åsa som längtar bort? De får ta saken i egna händer.

Spränga gränser

av Solveig Olsson-Hultgren. Inläst ur Opal, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Del 8, fristående, i serien som börjar med Siden, sammet, trasa, lump. Året är 1956 och 15-åriga Cecilia spelar Elvis Presley på grammofonen i vardagsrummet. Att lyssna på musiken går bra, men att själv vilja spela är tydligen något som inte är passande för flickor, förstår Cecilia. Osynliga gränser gör sig påminda i olika sammanhang i tillvaron. Inte minst när det gäller mellan länder och mellan öst och väst.

De vassa tändernas skog

av Carrie Ryan. Inläst ur Styxx fantasy, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Mary bor i en liten isolerad by mitt i skogen. Byn är omgiven av stängsel, och utanför stängslet finns De vassa tändernas skog, där "de oheliga" ständigt är på jakt efter personer att infektera. I byn har man ställt upp enkla regler för att överleva: man gör sin plikt och följer systerskapet order. Men Mary drömmer om världen utanför stängslet. Och vem skall hon välja - mannen hon älskar eller mannen som älskar henne?.

Ung, bög och jävligt kär

av Johannes Sandreyo. Inläst ur Vombat, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim.. DAISY text och ljud.

När natten faller över förorten blir Filip, 16 år, vittne till ett inbrott och en brutal misshandel. Ett mordhot får honom att avstå från att kontakta polisen. Men det är inte det enda som tynger honom. Filip har precis kommit ut som bög, och han är olyckligt kär i Emilio, Aspuddens största värsting och player. Emilio å sin sida är fast i en kriminell värld, men dras samtidigt till Filip. Ska de våga visa sina känslor öppet?