Nya talböcker februari 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 153 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den magiska disciplinen

av Alexander Ahndoril. Inläst ur Norstedt, 1993 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

En magiker arbetar med att skapa världens största illusion - hans dröm är att låta ett framrusande godståg försvinna framför ögonen på en stor publik. Magikerns bror är bokens berättare och inleder sin berättelse med "Jag svär att åtminstone jag skall ta mig ur denna bok. Jag svär." Fragmentariskt beskrivs brottstycken av dialoger, poetiska figurer, tomma parenteser och ockultism. Experimentell och mångbottnad prosa.

Mannen som föll i glömska

av Mia Ajvide. Inläst ur Bonnier, 2011 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 12 tim., 23 min..

En dag känner Jacks fru Aino inte längre igen honom. Han är bortsuddad ur hennes minne; som om deras liv tillsammans aldrig hade ägt rum. På hans jobb som guide på slottet Myntholm beter sig kollegorna avvisande. Men varför är det ingen som kommer ihåg Jack, och varför kan ingen minnas hans ansikte mer än några sekunder? Hans sökande efter svar leder honom till andra "bortglömda" i en Stockholmsförort, men också bakåt i tiden och till en galen flickas tragiska öde.

Pojken i hiss 54

av Karin Alfredsson. Inläst ur Damm, 2011 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Den femte boken om läkaren och biståndsarbetaren Ellen Elg. På väg från en övernattning i öknen får Ellens chaufför ett mobilsamtal. Han kallas hem till Pakistan för att återupprätta familjens heder, sedan hans lillasyster råkat illa ut. Ellen har egna problem. Hon har sett en man bli torterad - och hon har bevis i sin filmkamera. Ellen vet för mycket, tycker säkerhetspolisen. Kanske kan en kidnappning få henne att tystna?.

Liv i överflöd

av Kristina Appelqvist. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 9 tim., 6 min..

En möhippa tar en oväntad vändning då en chef vid Västgöta universitet plötsligt hittas död. Den mördade är en av huvudkandidaterna till jobbet som ny universitetsdirektör, men också ensam arvinge till 30 miljoner efter sin excentriske farbror. Universitetet och dess unga rektor, Emma Lundgren, står åter i händelsernas centrum. Kriminalkommissarie Filip Alexandersson blir också inblandad.

Geometriska andar

av Salim Barakat. Inläst ur Tranan, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Fem skyddsandar missköter sitt oklara uppdrag. Ett hav dyker upp på fel ställe, och en rasande morfar jagar sitt ofödda barnbarn . Detta är författarens mycket egensinniga tolkning av det libanesiska inbördeskriget 1975-1982. Men det är inte en bok om Libanon. Det är historien om inbördeskrigets väsen, om det förflutnas hämnd på framtiden, en berättelse lika förvirrande och oresonlig som krigets kaos.

Hur madonnan kom till månen

av Rolf Bauerdick. Inläst ur Bromberg, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 19 tim., 18 min..

I den lilla bergsbyn Baia Luna i Rumänien får den 15-årige Pavel Botev år 1957 ett chockerande uppdrag av sin lärarinna. Samtidigt har den sovjetiska satelliten Sputnik påbörjat sin bana runt jorden, och byborna i Baia Luna diskuterar vad de blivande ryska kosmonauterna ska hitta på månen. Är det möjligen Guds Moder själv de letar efter? En mäktig debutroman av en tysk författare, bitvis tragisk, men också full av drastisk humor.

Uppkomlingen

av Tomas Blom. Inläst ur Historiska media, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 18 tim., 5 min..

November 1520. Blod och regnvatten rinner nedför gränderna från Stortorget i Stockholm. Ett hundratal män har mist sina huvuden då kung Kristian II svikit alla löften och avrättat sina motståndare. Bland dem finns fäderna till de tre ungdomarna Gustav Eriksson, Hans Lasseson och Margareta Henriksdotter Strobuck. Deras öden tvinnas samman för alltid genom denna tragiska händelse. Första delen i den planerade romantrilogin Kungligt Blod.

Ond skörd

av Sharon J. Bolton. Inläst ur Telegram, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 39 min..

Roman med handlingen förlagd till en liten stad i England som verkar ruva på en förfärlig hemlighet. Tolvåriga Tom och hans familj har precis flyttat till dit. Problemen börjar när ett mystiskt barn ses smyga omkring på kyrkogården. Psykiatrikern Evi försöker behandla en kvinna som plågas av sin dotters försvinnande och vägrar tro att dottern är död. Harry är stadens nya präst. En serie ovanliga händelser kring kyrkan tyder på att han inte välkomnas av alla.

Äppelkyrkogården

av Anna Bovaller. Inläst ur Norstedt, 2011 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

Sista boken i trilogin om advokat Petra Wester. Petra är på hemligt uppdrag i Budapest för att träffa en Mr. K, ombudet för en okänd köpare till ett elektroniskt övervakningssystem. Med sig har hon sin dotter och till sin hjälp har hon den ungersk-svenska kollegan Krisztina Lovas. Plötsligt råkar Petra ut för det värsta tänkbara: dottern kidnappas. En jakt med förgreningar till Ungernrevolten 1956 tar sin början.

Systrar för livet

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2011 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

Del 1 i serien Fjällrosor. De föräldralösa systrarna Anna och Rise har vuxit upp i fjällvärlden och är övertygade om att de kan klara allt - så länge de har varandra. Det är den mörkaste tiden av vintern 1860 och Anna och Rise, 16 och 12 år gamla, har just följt modern till graven. Väl hemma i den lilla fjällgården får de besök av storbonden på Torgilstad Övre. Han har sina egna planer för systrarna.

Brev från en bruten horisont

av Calle Brunell. Inläst ur Gilla böcker, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 22 min..

Förlorad till havs skriver William brev som han sjösätter på vågorna. I den bohuslänska skärgården inträffar ett mirakel. Allt vindlar från en norrskensnatt i Västerbotten till kanariefågelskvitter i en walesisk kolgruva. Fram till Mika som funderar på att göra slut med någon slags värdighet. Debutroman som spänner över flera generationer och där tidsplan och händelser vävs samman av den röda tråden: människors längtan efter närhet och kärlek.

Hästen från Porten

av Carina Burman. Inläst ur Bonnier, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim., 7 min..

Tredje deckarromanen om författarinnan Euthanasia Bondessons och hennes sällskaps resor i världen. Utspelar sig under år 1853 och sällskapet har nått Mellanöstern. De färdas till häst och till fots i Syriens och Jordaniens ökenlandskap och besöker berömda historiska platser. När Euthanasia återigen måste leta reda på en försvunnen person leder vägen till Konstatinopel, en stad full av intriger och dramatiska händelser.

Det vita kolet

av Eva F. Dahlgren. Inläst ur Forum, 2011 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

Tiden är början av nittonhundratalet. Marschen mot det moderna samhället pågår, och längst fram går ingenjörerna. En av dem är Maximilian Lamotte som får uppdraget att elektrifiera Malmö. Han är övertygad om att industrisamhället kommer att skapa ett bättre samhälle, men många är skeptiska. Det elektriska ljuset kanske är farligt? En kil slås in i äktenskapet, och när Maximilian beter sig orationellt riskerar allt att falla samman.

Spelare

av Don DeLillo. Inläst ur Modernista, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Pammy och Lyle Wynant är ett snyggt, välmående par på Manhattan. De tycks ha allt. Men under den perfekta ytan molar tristessen, som leder dem bort från varandra och ut på skilda, ibland farliga, vägar. En brutalt naken bild av det slöa konsumtionssamhället, med New York som spelplats. Romanen utkom i original 1977.

Bländverk

av Thomas Erikson. Inläst ur Damm, 2011 av Erik Olsson. Talboken omfattar 13 tim., 19 min..

När en av näringslivets ledargestalter lönnmördas under ett pågående föredrag får föredragshållaren, beteendevetaren och ledarskapskonsulten Alex King en oväntad roll. Han blir inkallad som vittne, men blir snart inblandad i utredningen. Tillsammans med kriminalkommissarie Gabriel Hellmark och inspektör Nina Mander försöker han lägga pussel av de få ledtrådarna. Spåren pekar mot en helt ny aktör i den undre världen.

Silversnöret

av Peter Lucas Erixon. Inläst ur Trombone, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 19 min..

Den 1 juli 1941. Det har blivit kväll efter en lång, het sommardag. Invid vägen mot Ede, i närheten av Hammerdal i norra Jämtland, görs ett fynd som förskräcker och väcker förstämning. En kvinna ligger strypt i det höga gräset. Vad har hänt och varför? En kvinna flyr på cykel och det är om henne romanen handlar. Bitar av det förflutna levandegörs och ett passionsdrama med bittra följder växer fram. Bygger på ett autentiskt rättsfall.

Patricia B.

av Kenne Fant. Inläst ur Atlantis, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

Nutidsroman och familjeskildring om det godas kamp mot det onda i affärslivet. Den viljestarka koncernledaren Patricia "Pat" Borenhielm har en utstrålning som gör henne oemotståndlig - inte minst för den radikale frilansjournalisten Sören Nilsson. Kring henne grupperar sig en mordmisstänkt farfader - koncernens grundare, en avhållen farmor, brodern Ulf, uppblåst hasardspelare , och Pats far Göran, som i fadersuppror begår självmord i unga år.

Felicia försvann

av Felicia Feldt. Inläst ur Weyler, 2011 av Hanna Sjögren. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

Medialt uppmärksammad nyckelroman om uppväxten i en familj med sju syskon och en mamma som missbrukar alkohol och kränker sina barn. Felicia är barn nummer tre i en skara som blev nio. En bror dog, men de var ändå en flock. Det är en barndomsskildring i skuggan av det skarpa ljuset från den scen där modern ständigt uppträdde. Där flocken skulle vara det levande beviset på framgång. Det är också en berättelse om rätten att vägra försonas.

Det kalla landet

av Inger Frimansson. Inläst ur Norstedt, 2011 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 12 tim., 42 min..

Forts. på Råttfångerskan. Efter att Ingrid med nöd och näppe överlevt ett fruktansvärt inspärrningsdrama kan hennes syster Maria inte släppa tankarna på hämnd. Av en slump får hon höra talas om en gammal voodoodrottning i New Orleans och söker hjälp i hennes magiska kraft. Maria vill straffa Rose, den som gjorde Ingrid så illa. En bok om sorg, vrede, skuld och hämndbegär.

Bedragaren

av Damon Galgut. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Adam förlorar sitt arbete och drar sig tillbaka på den sydafrikanska landsbygden för att skriva poesi. Han blir kontaktad av Canning, en man som påstår sig vara en gammal barndomsvän. Adam minns inte kamraten, men undviker att säga det rakt ut och de inleder en märklig vänskap som resulterar i en väv av lögner, korruption och otrohet. Romanen är en betraktelse över det nya Sydafrika, efter apartheid.

Mostrarna

av Ulf Gran. Inläst ur Monitor, 2005 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Berättelsens jag kommer en familjehemlighet på spåren. Hans morfar har suttit i fängelse, men för vilket brott? Familjehistorien rullas upp och berättas med tonvikt på huvudpersonens mostrar. Romanen har dokumentärt stoff vad gäller den tidiga socialdemokratin i Malmö, men handlar om individuella förhållningssätt till en politisk rörelse.

Flickan på kyrkogården

av Maria Gustavsdotter. Inläst ur Isaberg, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

År 1824. Karna Nilsdotter, en flicka från Uddevallas fattigaste kvarter, hittas skändad och mördad på kyrkogården. Vem är mördaren? Aurora Ekblad, grosshandlarfamiljen Winborgs unga släkting, är den som finner Karna och motvilligt dras hon med i efterforskningarna. Aurora ställs på prov samtidigt som hennes egen mörka hemlighet sätter käppar i hjulet. Så mördas flera unga kvinnor i staden. Pusseldeckare i historisk miljö.

Fallet med mannen som dog skrattande

av Tarquin Hall. Inläst ur Forum, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 11 tim., 29 min..

Del 2 i serien om den indiske privatdetektiven Vish Puri. En indisk forskare, tillika medlem i skrattklubben, har blivit mördad. Och, som det verkar, av gudinnan Kali. Men Puri är inte övertygad. Jakten på mördaren för Puri från trollkarlarna i slummen till de heliga platserna längs Ganges. Dessutom rånas damklubben och Puris fru och mor bestämmer sig för att lösa fallet. Längst bak i boken finns en ordlista över de indiska uttryck som används.

Staden utan kvinnor

av Madeleine Hessérus. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 14 tim., 30 min..

En framtidsskildring av Stockholm. Efter en våg av brutala kvinnomord utbryter långvariga strider mellan kvinnor och män och en mur byggs. Södra staden inhyser kvinnorna och i den Norra staden lämnas männen kvar i förfall. En man från motståndsrörelsen mot muren, Jakob Hall, dyker upp i Norra staden och tillsammans med tre yngre män från rörelsen beger de sig ut i omgivningarna. Jakob minns plötsligt den älskade Hedda som försvann när muren byggdes.

Kartan och landskapet

av Michel Houellebecq. Inläst ur Bonnier, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 45 min..

Konstnären Jed Martin gjorde sig ett namn när han ställde ut fotografier av Michelinkartor i stort format. Tio år senare återkommer han med en serie porträtt av kända och okända människor i deras arbetsmiljö. Till utställning engageras den kände författaren Michel Houellebecq för att skriva en katalogtext. Det utvecklas till en skildring om konsten och livets villkor, om pengar, kärlek, vänskap och död, om förhoppningar och förluster.

Stalinhusen

av Ricarda Junge. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 4 tim., 26 min..

Lena, snart 30, separerar från sin man och blir ensam kvar med sin son i ett av de praktfulla Stalinhusen nära Karl-Marx-Allee i Friedrichshain i före detta Östberlin. Både huset och dess invånare är starkt präglade av DDR-tiden och plötsligt börjar märkvärdiga saker hända. Modern spökhistoria från det moderna Berlin som kan tolkas på olika sätt. R.J., född 1979.

Eldvittnet

av Lars Kepler. Inläst ur Bonnier, 2011 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 14 tim., 25 min..

Tredje boken om kriminalkommissarie Joona Linna. På Birgittagården, en anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende, mördas en natt en av de intagna flickorna. Hon hittas på en brits på isoleringen med båda händerna för ansiktet. Joona Linna reser till gården i norra Sverige och befinner sig snart i den märkligaaste mordgåta han upplevt. När han söker efter sanningen sätts fördande krafter i våldsam rörelse.

Strax efter solnedgången

av Stephen King. Inläst ur Bra böcker, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 16 tim., 31 min..

Novellsamling bestående av 13 berättelser av varierande längd. En stum liftare, en träningscykel och en psykpatients irrationella tankevärd utgör föremål i några av novellerna. I en annan utför en blind flicka ett mirakel med en kyss och en smekning. Gränsen mellan levande och döda är ofta suddig och sömmarna som håller samman verkligheten kan brista vilket ögonblick som helst. Försedd med efterord där Stephen King förklarar novellernas ursprung.

Fråga månskenet om vägen

av Un Ko. Inläst ur Heidrun, 2002 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 1 tim., 21 min..

Ko Un, 1933- , världskänd koreansk poet. Diktsamlingen består av två delar, varav den första utgörs av korta zendikter som beskriver känslor och stämningslägen . Den andra delen består av längre, mer kommenterande dikter.

Vad natten döljer

av Dean R. Koontz. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 14 tim., 14 min..

Skräckthriller med övernaturliga inslag. För många år sedan blev fyra familjer brutalt mördade av Alton Turner Blackwood. Han blev i sin tur dödad av den sista familjens enda överlevande; den fjortonårige John Calvino. Två decennier senare är det någon som mördar familjer igen och på exakt samma sätt som Blackwood. Mordutredaren Calvino är övertygad om att hans egen familj kommer att bli den fjärde som mördas, precis som tidigare.

Jag kommer vara här i solsken och i skugga

av Christian Kracht. Inläst ur Ersatz, 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 3 tim., 23 min..

I den schweiziska sovjetrepubliken har ingen längre några minnen av freden. Kriget mot fasciststaterna Tyskland och England har snart pågått i hundra år. En partikommissarie från Nya Bern får i uppdrag att arrestera herr Brazhinsky. Sökandet efter Brazhinsky för kommissarien till en gigantisk alpfästning djupt inne i berget. Dystopisk framtidsskildring. C.K., född 1966, schweizisk författare.

De korrupta

av Robert Kviby. Inläst ur Telegram, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 9 tim., 23 min..

Stockholm i slutet på 1980-talet. Flera prostituerade kvinnor mördas utan att någon gärningsman grips. Kriminalreportern Annie Lander skriver på en artikelserie om morden. När hon, till skillnad från poliserna, intervjuar andra prostituerade om morden förstår hon att de finns kopplingar till en av stadens mest exklusiva herrklubbar. Där tycks några av landets mäktigaste män styra över mer än enbart utbudet av konjak. Debutroman.

Skuggvakt

av Jonas Lejon. Inläst ur Mörkersdottir, cop. 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 12 tim., 47 min..

Kim levt större delen av sitt liv i Stockholm, men efter att hon fyllt 25 år bestämmer hon sig för att flytta tillbaka till sin familjs stuga i den norrländska skogen. Hennes fars påstådda självmord ter sig allt mer mystiskt och när faderns grav blir oförklarligt skändad börjar hon ifrågasätta vad som verkligen hände i den förfallna stugan för elva år sedan. Skräckroman med inslag av nordisk mytologi. Debutroman. Jonas Lejon, född 1986.

En ovärdig dotter

av Justine Lévy. Inläst ur Sekwa, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 5 tim., 12 min..

Medan Louise är gravid och snart ska föda sitt första barn håller hennes mamma Alice långsamt på att dö. När mamman är borta och Louise hittar hennes adressbok förstår hon att, bortsett från några outplånliga minnen, är de sentimentala anteckningarna allt hon har kvar. Nu är det hennes sak att pussla ihop skärvorna av sin mors liv, samtidigt som hon måste ta sig an nuet och den nyfödda dottern.

Be för mig i tusen år

av Yiyun Li. Inläst ur Norstedt, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 34 min..

Ödesmättade skildringar av ett folk som försöker finna sig tillrätta i en ny värld. Allt det som förfäderna höll för sant är inte längre giltigt och synen på familjen, politiken, och livet i stort förändras. Olika generationers oförmåga att förstå varandra och upplevelser i ett nytt land är några av de teman som behandlas. Y.L., född 1972, kinesisk-amerikansk författare.

En kärleksförklaring

av Ida Linde. Inläst ur Norstedt, 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 2 tim., 46 min..

Från varsin rymdraket berättar Silja och Sontag historien om sin mamma Eleonore, geniet och matematikern som slits mellan kärleken till olika män, kärleken till arbetet och till döttrarna. Systrarnas liv präglas av rotlöshet. De flytta från pappa i Cambridge, med Eleonore till Paris och hamnar till slut i Sverige, i ett stationshus där känslan av att vara på väg är ständigt närvarande. Poetiskt och sinnligt språk. I.L. 1980-.

När börjar det riktiga livet

av Fredrik Lindström. Inläst ur Bonnier, 2011 av Johan Svensson. Talboken omfattar 3 tim., 8 min..

Man utnyttjar transportsträckorna för att familjen ska få sin kvalitetstid. Man har en väska väl packad för att kunna ge sig av om något oväntat händer, fast man aldrig skulle våga. Man försöker förtvivlat hitta den soffa som är mest "vi". Samling noveller där författaren med road och medkännande blick ser på våra ansträngningar, drömmar och förberedelser inför den dag då det riktiga livet börjar.

Black bazar

av Alain Mabanckou. Inläst ur Weyler, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

Rumpologen, en kongoles i Paris, har blivit övergiven av sin sambo som tagit barnet med sig och stuckit med en annan. När han inte skriver av sig sorgen spenderar han dagarna på en bar tillsammans med sina vänner. De välklädda männen är sapeurer, medlemmar i Sällskapet för Atmosfärskapare och personer med Elegans. Genom att berätta historier, spetsade med mörk humor som slår hål på fördomar och okunnighet, försöker de fly från sina eländiga liv.

Världens ensammaste plats

av Staffan Malmberg. Inläst ur Norstedt, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 3 min..

En grupp människor sammanstrålar i en samtalsgrupp hos psykologen. Där finns Ove som blir fiktiv på bussen, Inga-Lill som pratar med sin teve, Konrad som vill bli rationell och Ragna som bara skriker och är arg. Alla har de något att berätta. Och gemensamt för dem är att de har underskott på fysisk och mental beröring. S.M., 1963 -.

Gengångare

av Jo Nesbø. Inläst ur Piratförlaget, 2011 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 15 tim., 13 min..

Nionde thrillern med kriminalkommissarie Harry Hole. Harry kommer tillbaka från Hongkong efter tre år. Hans ärende är att undersöka ett ouppklarat mord i narkotikamiljö eftersom han vägrar tro att polisen gripit rätt gärningsman. Den misstänkte mördaren är en pojke på arton år som han inte träffat på länge och knappt känner igen - Oleg, son till Harrys stora kärlek Rakel. Det som ser ut ett drogrelaterat mord visar sig ha större förgreningar.

Själseld

av Maths Nilsson. Inläst ur Mörkersdottir, cop. 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

Mora 1669. Häxjakten är igång och Lorentz Creutz har delat ut sina första dödsdomar. Några år senare dör Creutz och hans lik flyter i land alldeles utanför Hulterstad på Ölands kust. Flera århundraden senare brinner ett hus upp inte långt ifrån där Creutz flöt iland. Jerrys föräldrar dör i branden och han återvänder till sin barndoms ö. Snart förstår han dock att inte alla välkomnar hans återkomst. Debutroman av Maths Nilsson, född 1970.

Sågspån och eld

av Vibeke Olsson. Inläst ur Libris, 2011 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 11 tim., 30 min..

Del 3 i serien inledd med Sågverksungen. Bricken Eriksson på Svartviks sågverk utanför Sundsvall fyller 20 år, men kommer aldrig att bli som alla andra med sin halva hand. Men arbetet gör en till en riktig människa, och med kostkarlarna och deras aptit har hon arbete så det räcker. Då kommer Berta från Kolbacken med nyheter: Natan, han som gav sig av i vredesmod ett par år tidigare, har kommit tillbaka!.

Causa mortis

av Elias Palm. Inläst ur Ordfront, 2011 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 11 tim., 38 min..

Andra boken om rättsläkaren Ella Andersson. Under ett jourpass blir Ella kallad av polisen till en brottsplats där en gammal kvinna har hittats mördad. Genom ett konsultuppdrag för en internationell organisation dras hon även in i en större härva där trådarna löper tillbaka till andra världskrigets koncentrationsläger. Efter att ha konstaterat att hennes bedömningar tycks tillmätas stor betydelse av okända parter förstår Ella att hon är iakttagen.

Arvslott

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Del 27 i serien Tre systrar. Plötsligt står Ingrid och barnen på bar backe. Även om Aile är långt borta, känner hon att hennes hjärtesyster behöver henne. På Flomslett har Andreas Ness flyttat in, och han har ett gott öga till Ingrid.

Bedragen

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 7 min..

Del 25 i serien Tre systrar. Aron skyr inga medel för att få Ingrid att flytta från Jakobsvollen till Flomslett. I Sverige föder Aile en liten dotter, och även om Mikael är en kärleksfull och förstående äkta man har hon svårt att glömma den man hon lämnade.

Den förlorade sonen

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Del 26 i serien tre systrar. Ingrid jobbar hårt för att bygga upp Jakobsvollen efter brandens härjningar, och hon anar inte vilka överraskningar hon går till mötes. I Tromsö börjar Henrik, till Stinas stora förtvivlan, uppvakta den vackra Sofia von Bach.

Fruktan

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

Del 29 i serien Tre systrar. På väg till näset stannar Ingrid på Jakobvollen för att se hur det står till med Alice och Hank. Då anar hon inte hur ödesdigert detta besök ska bli för dem alla. Det har tagits ut lysning mellan Ingrid och Gjermund, och Andreas Ness på Flomslett inser att han måste se sig om efter en annan hustru.

Hjärtats val

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

Del 28 i serien Tre systrar. Köpman Magnus Rehnberg önskar sig ett barn till och ber Henrik om en tjänst. På näset tar Gjermund en chans och frågar Ingrid om hon vill bli hans för alltid.

Vargatid

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 42 min..

Del 31 i serien Tre systrar. Halvor vill tjäna pengar så att han kan köpa något fint till Marit. Därför drar han, Hank, Thomas och Lille-Olaf till fjälls på ripjakt. Både Marit och Ingrid känner emellertid på sig att något inte är som det ska på jaktturen. Alice är trött på livet på Flomslett och övertalar Andreas till att ta med henne till Tromsö. Där möter de Sophie von Bach som inte är särskilt vänligt inställd mot Ingrids brorsdotter.

Dragarbrunnsgåtan

av Niklas Person. Inläst ur Lindblad, 1958 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

Advokat Niklas Person blir kontaktad av kamrer Browall. Dennes fru har nyss dött och han vill genast träffa advokaten. Han vill inte säga vad det gäller i telefon men antyder att det finns saker som polisen måste få veta. När advokaten kommer till Dagarbrunnsgatan är den döda hustruns kropp borta, så även Browall. Mysteriet tätnar. Pusseldeckare från 1958 som bygger på en händelse som inträffade i Uppsala samma år.

Mord mördare mördast

av Bunny Ragnerstam. Inläst ur Servian, cop. 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 16 tim., 2 min..

Skåne i vinterskrud. I en sjö på Österlen hittas förläggaren Wille Björck mördad. Verner vid länskriminalen i Malmö har sju misstänkta och de är alla författare! Till sin hjälp att lösa fallet har han den arbetslöse snickaren Larry Jansson som fuskar i privatdeckarbranschen. Satirisk deckare om bokbranschen.

Huset du älskade

av Tatiana de Rosnay. Inläst ur Sekwa, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

1800-tal i Paris. Rose Bazelet lever ett fridfullt liv i sitt hus på Rue Childebert. Men en dag får hon veta att hennes hus ska rivas för att den stora Boulevard Saint-Germain ska dras fram just där hon bor. Rose bestämmer sig för att kämpa till sista andetaget. Om kvällarna skriver hon brev till sin avlidne make Armand. Hon berättar om sin kamp för huset samtidigt som hon ser tillbaka på sitt liv och avslöjar en mycket gammal hemlighet.

Dödas kärlek

av Björn Runeborg. Inläst ur Modernista, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 4 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Ronnie Peterson går 1978 sista året på gymnasiet i Vänersborg. När hans namne, den kände Formel 1-föraren, kör ihjäl sig förändras hans liv. I skolan dagen därpå märker han att hans klasskamrater ser konstigt på honom. Han börjar som ett mantra upprepa "Jag är inte Ronnie Peterson". Detta ger honom en dubbel känsla av isolering och obestämd frihet. När han träffar Hedvig blir det en relation med ovanliga premisser och hemliga regler.

Med en mördares ansikte

av Matti Rönkä. Inläst ur Lindelöw, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

Sirje Larsson försvinner från en förort i Helsingfors. Hon är immigrant från Estland och gift med den äldre Aarne Larsson. Han tar kontakt med privatdetektiven Viktor Kärppä och ger honom i uppdrag att försöka hitta Sirje. Frågan är om hon flytt från sitt nya hemland eller fallit offer för en mördare. Letandet för honom till Estlands och Rysslands både lagliga och kriminella kretsar. Hårdkokt deckare som är den första i en serie med Viktor Kärppä.

Skuld

av Ferdinand von Schirach. Inläst ur Bonnier, 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 1 min..

F.v.S., tysk advokat, berättar om olika fall från sin praktik. Brotten kan vara grymma, förbryllande eller helt vardagliga. De 15 berättelserna täcker hela skalan; från mord och gruppvåldtäkt, falska anklagelser för pedofili, smuggling och dråp till butikssnatteri. Han utforskar den mänskliga moralen och juridikens gråzoner med skärpa, empati och oväntad humor.

Tusen olevda liv finns inom mig

av Tomas Sjödin. Inläst ur Libris, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 18 min..

Pastor Bengt Eriksson har planerat allt i minsta detalj. Efter sin hustrus död behöver han ge sig av för att utforska ett av de tusen olevda liv han bär inom sig. När han sätter sig i bilen och ger sig av är det för att ta kontrollen över ett liv som hittills bara har präglats av tillfälligheter. Författaren Birger Norman, 1914-1995, spelar en stor roll i romanen. Tomas Sjödin är pastor och detta är hans första roman.

Route 66 går till Trollhättan

av Bodil Sjöström. Inläst ur Damm, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 8 tim., 43 min..

Sommaren 2010 bilar fotografen Lena tillsammans med sin fru Maggan längs Route 66, den 400 mil långa vägen mellan Chicago och Los Angeles. Det blir en händelserik resa där de träffar många udda existenser. För Lena blir det också en resa bakåt i tiden; hon kan inte längre blunda för vem hon är och var hon kommer ifrån. Hon tänker mycket på när hennes mamma drabbades av Alzheimer och hur hennes relation till Maggan har vuxit fram.

Skymningslandet

Inläst ur Papertalk, cop. 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

Skymningslandet är en samling berättelser som rör sig mellan det vackra och det ruffiga, mellan det dunkla och det upplysta. Boken är skriven av medlemmar på internetsajten Kapitel1, en skrivarsajt främst för amatörskrivare med författarambitioner.

Agartha

av Mariana Stjerna. Inläst ur Solrosen, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 33 min..

Förf. är ett medium som fick kontakt med kanadensaren Timothy Brooke. Denna visade sig fysiskt för henne en kort stund och "dikterade" bokens text som här presenteras i romanform. T.B. räddades av inomjordingar vid en fartygsförlisning i mitten av 1900-talet och lever idag i Agartha i mitten av jordklotet. I boken berättar han om det paradiska livet i denna femdimensionella värld.

Vivisektioner II

av August Strindberg. Inläst ur Norstedt, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 26 min..

Essäer och korta prosastycken som Strindberg ursprungligen författade på franska 1894 som en del i sin kampanj att erövra Paris. Här finns texter om Mannen och Kvinnan, om tillvaron och konsten, personliga satirer, små berättelser, fantasier samt utläggningar i psykologi och fysiologi. Både svenska översättningar och originaltexterna på franska ingår. Utförliga kommentarer. Ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

Brixton Beach

av Roma Tearne. Inläst ur Ordfront, 2011 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

Sri Lanka 1975. Alice Fonseka fyller nio år. För en stund glömmer hon de vuxnas oro för vad som händer i landet. Men Sri Lanka står inför ett inbördeskrig och Alice och hennes mor flyr till London. Alice växer upp och blir framgångsrik men längtan efter hemlandet präglar henne och hon blir aldrig lycklig. Inte förrän hon en dag oväntat möter kärleken. Men en julimorgon korsar våldet återigen hennes väg. Om kärlek och död, separation och längtan.

Sju jävligt långa dagar

av Jonathan Tropper. Inläst ur Gilla böcker, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 30 min..

På sin frus trettiofjärde födelsedag överraskar Judd henne i säng med hans chef. Judd står med tårtan i händerna och ser livet rämna. Två månader senare, på väg till sin pappas begravning, får han veta att exfrun är gravid. Och han måste genomleva, shiva, en judisk sorgevecka, tillsammans med sin familj. Det blir en vecka med röjda hemligheter, slagsmål, otrohet och kärlek. Sorgsen och humoristisk roman om livet, som sällan blir som man tänkt.

Kvinnornas Decamerone

av Julija Voznesenskaja. Inläst ur Alba, 1987 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 13 tim., 50 min..

På en BB-avdelning i Leningrad försätts tio kvinnor med mycket skiftande bakgrund i karantän, för att inte smittas av en infektion. Med Boccaccio som förebild fördriver de tiden med att berätta historier för varandra om kärlek, erotik, pengar, hämnd och lycka. Burleskt humoristiska och mustiga historier som även ger politiska och sociala perspektiv på det samhälle de skildrar.

ABC-staden

av Måns Wadensjö. Inläst ur Bonnier, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

ABC-staden var ett begrepp som uppstod efter andra världskriget och uttyds Arbete Bostad Centrum. Vällingby som invigdes 1954 var den första ABC-staden, ett Sverige i miniatyr, och blev en världssensation. Författaren skildrar stadens idé och tillblivelse, glappet mellan utopi och verklighet, samt folkhemmets drömmar och avveckling. Samtidigt är det en berättelse om vad som händer en ung man i en lägenhet i förorten under ett år på 2000-talet.

Glasklart

av Karin Wahlberg. Inläst ur W&W, 2011 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 18 tim., 59 min..

Åttonde deckaren med kriminalkommissarie Claes Claesson. Hilda Glas, blivande läkare, har återvänt till sin hembygd för att göra AT-tjänst på Oskarshamns lasarett. Där avled en gång hennes mor och när hon kommer över hennes journal infinner sig frågan vad det var för mystisk sjukdom hon avled av. Och var faderns död verkligen en olycka? När Hilda ska fira valborg i byn Hjorttorp och brasan tänds, visar det sig att en död man ligger på bålet.

Löparen

av Pontus Wikner. Inläst ur Gassy, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

Sveriges största värdedepå rånas och en stor polisjakt sätts igång. Men snart uppstår många frågor: Hur är det möjligt att råna depån så enkelt? Förvarades det verkligen sju miljarder där utan vare sig larm eller övervakning? Läcker polisen uppgifter till media? Hur korrupta kan poliser bli? Gibson och hans kollegor vid Stockholmspolisen arbetar i motvind samtidigt som Gibson grubblar mycket över sin egen situation och sitt privatliv.

Tony och Susan

av Austin McGiffert Wright. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011 av Anders Palm. Talboken omfattar 12 tim., 24 min..

En dag får Susan Morrow ett bokmanus från sin exman Edward, som hon inte har hört av sedan hon lämnade honom för 25 år sedan. Edward vill höra vad hon tycker om hans roman Nattdjur. Motvilligt börjar Susan läsa historien om hur matematikprofessorn Tony Hastings familj utsätts för ett brutalt övergrepp och renodlad ondska. Hon sugs in i berättelsen, samtidigt som hon konfronteras med sin nuvarande situation och mörkret inom sig.

Norrtullsligan

av Elin Wägner. Inläst ur Podium, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 3 tim., 27 min..

Med rapp dialog, galghumor och svärta skildras fyra kvinnors liv i Stockholm kring sekelskiftet 1900. Det handlar om kontoristerna Elisabeth, Baby, Eva och Emmy och deras vänskap, yrkesliv och förälskelser. I deras rum på Norrtullsgatan spirar upproret och längtan efter ett annat sätt att leva. Klassisk kvinno-, arbetar- och stockholmsskildring. Utkom första gången 1908 och var Elin Wägners debutroman och stora genombrott. Denna utgåva innehåller förord av Annika Lantz och efterord av Boel Hackman.

48 rue Defacqz

av Hanne Ørstavik. Inläst ur Kabusa, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Rakel bor i det vackra jugendhuset på 48 rue Defacqz i Bryssel med sin tvillingbror Paul. Hon är konstnär, han arkitekt. De delar ett intresse för Samuel, Pauls chef, som Rakel ska gifta sig med. Syskonens intimitet är över gränsen och båda försöker hitta gränserna inom sig själva; finna lättheten i kroppen och i livet. Drömsk och samtidigt komplex roman.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Vardagsord

Inläst ur Leopard, 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 38 tim., 48 min..

Charles Dickens var inte bara författare .Han var även journalist som gav ut veckotidningen Houshold Words 1850-1859. Han skrev inte själv alla artiklar i tidningen, men redigerade samt "Dickensifierade" vissa av texterna. Ämnen som tas upp är till exempel det engelska skolsystemet och postväsendet - alla ämnen har London som utgångspunkt. Artiklarna är valda av Jan Myrdal och ger en inblick både i Dickens världsbild och i engelsk historia.

Religion

De lydiga kreaturen i Bishop Hill

av Björn Fontander. Inläst ur Carlsson, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 12 tim., 53 min..

Björn Fontander, författare och tv-producent, berättar om väckelsepredikanten Erik Jansson, 1808-1850, född i Biskopskulla, Uppland. Konventikelplakatet, som förbjöd kyrkliga samlingar utan präst, ledde till att Erik Jansson utvandrade till USA tillsammans med en skara lärjungar. 1846 grundades kolonin Bishop Hill, byggd på egendomsgemenskap och Janssons starka ledarskap. Missnöje med Janssons oinskränkta makt ledde till att han mördades 1850.

De upplysta horisonterna

av Sverre Holmsen. Inläst ur Bahá'i-förlaget, 1981 (tr. 1983) av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

God framställning av bahaismen sådan den omfattas av de troende som lära och livsväg. Förf. skildrar också bahaismens grundande och historia, dess situation som "världsreligion".

Brudrovet

av Gunilla Hultgren. Inläst ur Instant Book, 2009 (tr. 2010) av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Boken vill visa att vi har en gemensam förhistoria med stora, framgångsrika och fredliga kulturer i Medelhavsregionen som lyckats balansera manliga och kvinnliga principer Gemensamt för dessa är att de har haft en matrilineär samhällsstruktur, det vill säga släktskapen har räknats på moderns sida. Förf. börjar med att utifrån nutida navaho- och hopiindianers samhällen reda ut begreppet matrilineär kultur i motsats till matriarkat och patriarkat.

Hur länge skall ondskan dominera?

av Jozsef Lado. Inläst ur Nordic College of Journalism, 1985 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Predikanten J.L., 1911-2004, flydde från Ungern till Sverige 1956. Redan under en fängelsevistelse i Rumänien 1937 menade sig författaren ha fått den uppenbarelse som gett honom en särskild förmåga att kunna tyda Bibelns profetior. Länge tvekade han att skriva ned de kunskaper som han sa sig inneha, men på uppmaning av goda vänner finns de nu nedtecknade. Författaren besvarar i texten många frågor om den yttersta tiden innan Jesu återkomst.

Vem är vem i mytologin

av Michael Senior. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1990 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 53 min..

Uppslagsbok i mytologi. Över 1200 mytiska gestalter och företeelser från kulturområden över hela världen har här samlats i ett alfabetiskt uppslagsverk. Förutom gudaberättelser ingår gestalter ur hjältesagor, sägner och legender. I inledningen diskuteras mytologi och myten som begrepp, avgränsningen mot religion och de källor som använts. I slutet finns ett register som förtecknar teman som anfäder, djurgestaltade gudar, första människan m.fl..

Klosterstiftelserna

av Teresa de Jesús. Inläst ur Karmeliterna, 1985 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 27 min..

Här skildrar Teresa av Avila, även kallad Teresa av Jesus, 1515-1582, sitt stora arbete med att inrätta nya kloster inom Karmelitorden. Skriften har utgivits i ett flertal versioner under skilda tider och först 1880 utgavs den i ett skick som är originalet någorlunda troget. Nuvarande översättning följer en kritisk utgåva från 1964. Ett förord av biskop Anders Arborelius sätter in författaren och skriften i sin samtid.

Filosofi och psykologi

4 timmars arbetsvecka

av Timothy Ferriss. Inläst ur Pocketförlaget, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 13 tim., 10 min..

Timothy Ferriss är multi-entreprenör och ultravagabond. Han har drivit ett multinationellt företag, har varit världsrekordhållare i tango, amerikansk mästare i kinesisk kickboxning. Han bestämde sig att hoppa av ekorrhjulet och förändra sitt liv. Denna manual till hans nya livsfilosofi blev en världssuccé. En fyra timmars arbetsvecka blir möjligt om man outsourcar sina arbetsuppgifter och sparar tid genom att göra en att inte göra-lista menar han.

29 sidor mot stress

av Kerstin Jeding. Inläst ur Bonnier, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 45 min..

K.J. är legitimerad psykolog och arbetar på Stressmottagningen respektive Sömnmottagningen. Boken bygger på metoden ACT - Acceptance and Commitment Therapy och författaren försöker lära ut hur man kan hantera inre problem på ett nytt sätt. Bland annat menar hon att man inte är ett med sina tankar, att enkla knep kan hjälpa till att lösa jobbiga situationer och att man mår bäst av att stanna kvar i nuet. Innehåller även övningar och konkreta exempel.

Den mörka hemligheten

av Dan Josefsson. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 29 min..

Denna bok, fristående fortsättning på författarnas bok Hemligheten, visar hur svårigheter med att forma ett tryggt vuxenliv ofta beror på upplevelser tidigt i livet. Resultatet kan bli den djupa otrygghet som psykologerna kallar desorganiserad anknytning. Detta kan försvåra vårt vuxenliv, om vi inte använder de möjligheter som finns för att öka vår trygghet. Författarna visar här hur man kan lämna det förflutna bakom sig och skapa ett tryggare liv.

Inbjudan till ett möte

av Oriah Mountain Dreamer. Inläst ur Svenska förlaget, 2000 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 4 tim., 14 min..

Förf. skrev en prosadikt efter en fest där hon tyckte att hon bara upplevt ytliga möten. I dikten gav hon uttryck för sin längtan efter en djupare närvaro i livets alla stunder. I denna bok fördjupar hon sina tankar kring dikten. Längtan, glädje, rädsla och sorg, svek, misslyckande och engagemang betraktas genom hennes egna erfarenheter. Varje kapitel avslutas med meditationsövningar inom dess tema.

Sanningens ögonblick

av Jivan Wells. Inläst ur Vulkan, cop. 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

Författaren menar att sambandet mellan personlig och andlig utveckling och ledarskap är grunden för ett nytt ledarskap. En fördjupad självkännedom tjänar det nya ledarskapet som innebär att vara öppen och närvarande. Hon betonar andlighetens betydelse och att på ett konstruktivt sätt ta vara på både feminina och maskulina sidor i ledarskapet. Innehåller även övningar.

Dialogkompetens för utveckling i arbetslivet

av Lena Wilhelmson. Inläst ur Arbetslivsinstitutet, cop. 2005 av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 1 tim., 20 min..

Introduktion för den som vill använda samtalet och dialogen i organisations- och samhällsutvecklande sammanhang. Att mötas genom att göra olika perspektiv synliga, att samtala om de faktiska arbetsuppgifterna och se sin roll i helheten kan bidra till utveckling och förändring av verksamheten. Författarna är pedagoger och forskare vid Arbetslivsinstitutet inom området organisationsutveckling och lärande.

Uppfostran och undervisning

De dubbla budskapen

av Ingela Schånberg. Inläst ur Studentlitteratur, 2004 av Inga Pyk. Talboken omfattar 16 tim., 30 min..

Presentation av forskningsresultat om kvinnors bildning och utbildning i Sverige under 1800- och 1900-talen. Resultaten visar att både organisationsformen och de ekonomiska villkoren för flickors respektive pojkars utbildning har varit olika ända in på 1930-talet. Det gäller även utbildningens innehåll och målsättning. Schånberg visar hur förändringen mot mer jämlika villkor skedde i perioder med ökad efterfrågan på kvinnlig arbetskraft.

Litteraturvetenskap

Dagbok 1994-2003

av Mircea Cartarescu. Inläst ur Bonnier, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 32 tim., 51 min..

M. C., född 1956 i Bukarest, är en av Rumäniens största författare. Dessa dagboksanteckningar, skrivna under utlandsvistelser och i en slags inre exil mellan åren 1994 till 2003, handlar en stor del om skrivandeprocessen - speciellt om det utdragna och plågsamma arbetet med den stora Orbitór- trilogin - men också om dagshändelser, livet och praktiska bestyr i familjelivet. Perioder med självmordstankar varvas med perioder av sprudlande skaparkraft.

Den nödvändiga pessimismen

av Johannes Ekman. Inläst ur Carlsson, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 11 tim., 35 min..

Om pessimismens idé- och kulturhistoria och om svartsyn som klarsyn. Författaren berättar om Rousseau, Voltaire och Schopenhauer, Östeuropas mörker, Weil och Kundera, svenskt tungsinne och 1940-tal. Bokens andra del är ett närstudium av fyra litterära 1900-talsgenier: Fernando Pessoa, Thomas Bernhard, Louis-Ferdinand Céline och E.M. Cioran. Förf. är kulturjournalist och vill lyfta fram motröster till "tokpositivismen" i dagens samhälle.

Dagboken

av Rut Hillarp. Inläst ur Atlantis, 2011 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 24 tim., 55 min..

R.H., 1914-2003, en av Sveriges stora lyriker, skrev dagbok under tider av passion. Den var grundvalen i hennes liv. Två män dominerar hennes kärleksliv och det är också kring dem som huvuddelen av hennes skönlitterära produktion kretsar. En rad av tidens kända kulturpersoner får plats i dagboken och har inspirerat till hennes erotiska diktning. Med stark närvaro skildrar R.H. en intellektuell kvinna under nittonhundratalets andra hälft.

Mixture

av Daniel Hjorth. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Samling med essäer. Ett par berör första världskriget, till exempel en om krigsjulen 1914 då de stridande parterna gemensamt sjunger Stilla natt. Här finns även essäer om Hans Fallada - författare till den bästa bok som skrivits om det tyska motståndet mor nazismen, Virginia Woolf, den bisarre irländske radioprataren William Joyce, personliga minnesbilder av berömda svenskar som Willy Kyrklund, Gunnar Ekelöf, Fritiof Nilsson Piraten med mera.

I skuggan av ett krig

av Marina Tsvetajeva. Inläst ur Ellerström, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

M.T., 1892-1941, hör till 1900-talets stora ryska lyriker.Denna dagbok från 1917-1919 beskriver dramatiska händelser och kampen för överlevnad i Moskva under revolutionen. Anteckningarna vittnar om mycket elände, men innehåller även en del galghumor i en hopplös situation. Mannen tjänstgör som officer i armén och hon ensam med två små barn. 1M.T. tog sitt liv 1941 efter att ha återvänt från exilen.

Konst, musik, teater och film

Centennium

av Gösta Flemming. Inläst ur Svenska fotografers förbund, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar D. 1: 2 CD-ROM (73 tim., 44 min.).

Genomgång av Sveriges fotografiska historia, 1895-1974, med drygt 1100 bilder: Konstfotografi, bilder ur postorderkataloger, sportbilder, nyhetsbilder, porträttbilder m.m. Texten berättar om fotografer, samtida händelser, utställningar, debatter, tekniska uppfinningar, roliga episoder m.m. G.M., chefredaktör för Fotografisk tidskrift. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

En skruv lös?

av Viveka Hagnell. Inläst ur Carlsson, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 13 tim., 52 min..

Den västsvenska humor- och revygruppen Galenskaperna och After shave har haft en stark position i svenskt nöjesliv i snart trettio år. Här berättas gruppens historia med utförliga presentationer av artisterna och deras föreställningar i olika former. Från Skruven är lös 1982 över Macken, En himla många program, Stinsen brinner, Leif, Hajen som visste för mycket till Kasinofeber och Den enskilde medborgaren. Författaren är dramaforskare.

Eric Hallberg presenterar Kvällstoppen i P3

av Eric Hallberg. Inläst ur Drift musik, cop. 1993 av Örjan Blix. Talboken omfattar 37 tim., 26 min..

Listresultaten för Kvällstoppen i P3, Sveriges radios topplista över veckans 20 mest sålda skivor, 10/7 1962 till 19/8 1975. Resultaten redovisas vecka för vecka. Innehåller artist- och titelregister, alfabetisk uppställning med biografier samt uppgifter om svenska originalutgåvor.

Beethoven

av Åke Holmquist. Inläst ur Bonnier, 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 2 CD-ROM (74 tim., 13 min.).

Ett livslångt intresse för Ludwig van Beethoven, 1770-1827, har resulterat i denna gedigna biografi. Beethoven blev legend redan under sin livstid och förf. går på djupet för att skilja myt från verklighet. Vänder sig till en bred musikintresserad läsekrets. Verkanalyserna fokuserar främst på karaktär och tillkomsthistoria. Den tryckta bokens CD-bilagor ingår ej i talboken. Å.H., 1943 -, vd och konstnärlig chef för Stockholms konserthus 1986-1999.

Sigvard Bernadotte och skandinavisk industridesign

av Thomas Lindblad. Inläst ur Signum, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 36 min..

Sigvard Bernadotte inledde sin yrkesbana med att teckna silver för firman Georg Jensen. Han nådde stora framgångar men hade hela tiden ett starkt intresse för industridesign. Under 1940-talet sökte han upp stora amerikanska industridesigner som Raymond Loewy och Donald Deskey och imponerades av deras arbete. År 1950 började samarbetet med den danske arkitekten Acton Björn. Under två decennier skapade de produkter för vår vardag.

Teater och Intima teatern

av August Strindberg. Inläst ur Norstedt, 1999 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 28 tim., 13 min..

Åren 1907-10 var Strindberg engagerad i Intima Teatern i Stockholm. Förutom de pjäser han skrev till teatern publicerade han ett antal skrifter där han presenterade sin syn på skådespelarkonsten, kommenterar verksamheten vid Intima Teatern, närläser Shakespeare samt ger tillbakablickar på sitt eget dramatiska författarskap. I en utförlig kommentar redogörs för Intima Teaterns historia. Ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

Historia

Annorlunda nu

av Carmen M. Reinhart. Inläst ur SNS förlag, 2010 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 26 tim., 5 min..

Teoretisk och empirisk studie av finanskriser - bankkriser, skuldkriser, statsbankrutter, inflationskriser, valutakrascher, lånekriser - samt deras effekter globalt och nationellt. Studien omfattar 66 länder, även Sverige, och tar upp alla kriser under 1800- och 1900-talen med historiska utvikningar tillbaka till 1200-talet. Slutsatser dras om vad som bör göras för att undvika nya finanskriser. Författarna är professorer i nationalekonomi i USA.

Det första stora kriget

av Alexej Smirnov. Inläst ur Medström, 2009 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 16 tim., 9 min..

Under reformationen tömde Gustav Vasa kyrkorna på silver för att få råd att bygga en av Europas största krigsflottor. När nordiska sjuårskriget bröt ut 1563 hade hans son och efterträdare Erik XIV tillgång till en väl utrustad krigsmakt. I de stora sjöslagen på Östersjön visades även kraften i den svenska satsningen på modernt artilleri. På ena sidan stod Sverige, på den andra Danmark och staden Lübeck. Här skildras sjökrigets dramatik och vardag.

Sveriges historia

Inläst ur Norstedt, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 1600-1721: 38 tim., 2 min. : mono; 687 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Del 5 i detta omfattande verk om Sveriges historia behandlar tiden 1721-1830. Delens författare, Elisabeth Hansén, skildrar på ett levande sätt en period som rymmer både upplysning och romantik. Bland rubrikerna: Krig och fred. Resor, kolonier och handel. Befolkning. Jordbruk och landskapsbild. Trädgård och mat. Stadsliv. Att resa, samla och ordna, Modets värld. Brott och straff. Offentlig debatt. Arkitektur och konst. Det tekniska projektet.

Biografi med genealogi

Sophia Albertina

av Carin Bergström. Inläst ur Atlantis, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 3 min..

Prinsessan Sophia Albertina, 1753-1829, var dotter till Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika. Hon hade tre bröder: Gustav III, Karl XIII och Fredrik Adolf, levde ett långt liv och upplevde fyra kröningar. Napoleonkrigen gjorde att hon förlorade klosterstiftet Quedlinburg för vilket hon var regerande abbedissa åren 1787-1803. Hon var också kulturellt intresserad, vänfast och mån om sin familj och sina underlydande.

Hela livet framför mig

av Lars-Erik Johansson. Inläst ur Recito, 2010 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 8 tim., 20 min..

Författaren föddes i Åtvidaberg 1938 och avled 2009. När han var sjutton år och hade sitt första sommarjobb dök han på grunt vatten och bröt nacken. Här berättar han om sitt liv och hur det gestaltat sig efter olyckan. Berättelsen ger även perspektiv på hur mycket som har förändrats både inom sjukvården och i samhället sedan olyckan 1955. Vänder sig till alla med intresse av hur det varit och är att leva som funktionshindrad.

Alla dessa ofrivilligt lediga dagar

av Anita Mäki. Inläst ur Books-on-demand, cop. 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Anita Mäki, synskadad och rörelsehindrad, fortsätter att i dagboksform berätta om sitt vardagsliv och sina tankar, drömmar och känslor. Men vardagen är inte bara fyllt av enahanda händelser. Anita berättar också hur hon följer med i stadens kulturliv och att hon är en ivrig radiolyssnare - och hon vet också att skildra dramatiken i det lilla livet.

En finansmans bekännelser

av Knut Ramel. Inläst ur Ekerlid, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 14 tim., 7 min..

Som anställd inom finansföretaget Merrill Lynch verkade Knut Ramel, född 1954 i en diplomatfamilj, som rådgivare med många stora företagsaffärer. I denna memoarbok ges inblickar i vad förf. kallar ett spel eller "Monopol med riktiga pengar". En rad personer, även svenskar vars namn man mött i massmedierna, omtalas - många i erkännsamma ordalag, andra med negativa förtecken. Om privatlivet - uppväxt och familjeliv - omtalas mindre.

Helena Snakenborg

av Gunnar Sjögren. Inläst ur Askild & Kärnekull, 1973 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Då Cecilia Vasa gästade drottning Elisabet I av England (1533-1603), ingick i hennes följe en svensk hovdam, Helena Snakenborg fr. Ringarum, 15 år. Helena vann Elisabets gunst och stannade i England livet ut. Hennes framgångsrika liv tecknas mot bakgrund av samtida engelsk historia.

Ögonblick som förändrar livet

av Annika Östberg. Inläst ur Ekerlid, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 9 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

A.Ö., född i Stockholm 1954, flyttar som tolvåring till USA med sin mor som gift sig med en amerikansk man. Efter bara ett år rymmer hon till San Francisco där hon hamnar i drogmissbruk och kriminalitet. 1981 döms hon till livstid för medhjälp till mord som hennes dåvarande pojkvän begått. Efter 28 år i amerikanskt fängelse förflyttas hon till Sverige och år 2011 är hon en fri kvinna. Här berättar hon med egna ord om sin dramatiska livsresa.

Geografi

Malmö - världens svenskaste stad

av Per Svensson. Inläst ur Weyler, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 34 min..

Malmö är världens svenskaste stad därför att betongen är råast där, husen högst, samförståndsandan äldst och invånarna med invandrarbakgrund flest. Förf., kulturskribent på Sydsvenskan och malmöbo sedan trettio år, cyklar runt i staden, som egentligen saknar förorter, spårar och skildrar den skånska cementens historia och letar efter själen i denna skånska metropol som tagit sig från 1990-talets övergivna blåshål till en plats som är kaxigt urban.

Sicilien

av Maud Webster. Inläst ur Santérus, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 57 min..

Ett annorlunda porträtt av Sicilien som bygger på tre teman: Sicilien som plats i myt och verklighet; sicilianska rollspel i vardagen; och siciliansk förkärlek för extremer. Sicilien är en ö mellan Europa och Afrika som legat under främmande makt i tusentals år. Öns vackra landskap skuggas av det överhängande dödshotet från vulkanen Etnas utbrott och alla jordskalv. Författaren är historiker.

Samhälls- och rättsvetenskap

Rosa - den farliga färgen

av Fanny Ambjörnsson. Inläst ur Ordfront, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 11 tim., 16 min..

Färgen rosa väcker starka känslor. Men varför? Varför kan en man bära en rosa skjorta i vissa sammanhang och i andra inte? Vad betyder rosa för unga feminister? Förf. undersöker vad människor menar när de säger sig älska rosa, och vad de avskyr med färgen. Genom att undersöka betydelsen av en rosa herrskjorta, den rosa prinsessfasen och rosa motstånd granskar hon vad färgen står för och vad människors attityder till rosa säger oss om vår samtid.

Rivaler och syndabockar

av Johan Asplund. Inläst ur Korpen, 1989 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

En undersökning av det sociala livets mest elementära former. Den mimetiska rivaliteten är just en sådan. Den innebär att en person eftertraktar ett objekt bara därför att någon annan gör detsamma och leder - om in get annat görs - till att en syndabock utses och förvisas eller dödas. När syndabocken elimineras kan lag och ordning upprättas. Inleds med en kritisk diskussion av den franske antropologen och litteraturteoretikern René Girard.

De sista tanterna

av Fatima Bremmer. Inläst ur Forum, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 27 min..

Vad är en tant? Har det med ålder, kläder, mat eller kanske papiljotter att göra? Utifrån tematiska kapitel om tanten och köket, tanten och familjen och så vidare undersöker journalisten Fatima Bremmer vad det är att vara tant. Bremmer porträtterar ett antal tanter som berättar sin historia och beskriver tillvaron som lantbrukarhustru och hemmafru, i potatisland och på kafferep. Den tryckta boken är rikt illustrerad..

Leva någon annanstans

Inläst ur Columbi Publishing, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Elva berättelser hur man tar sig in i ett nytt samhälle och hur man tar sig in i ett nytt språk. Dessa människor, som av olika anledningar har flyttat eller flytt till Sverige, berättar hur det gick till. Boken handlar också om hur man slår en ny rot. Om det är möjligt eller om man alltid kommer att längta någon annanstans. En del av historierna är roliga och andra är sorgliga eller spännande.

Jag har inga fiender, jag hyser inget hat

av Xiaobo Liu. Inläst ur Weyler, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 41 min..

I december 2008 undertecknade den kinesiske författaren och demokratikämpen Liu Xiaobo Charta 08, ett politiskt manifest för demokrati och rättssäkerhet i Kina. Han dömdes senare till elva års fängelse. 2010 tilldelades han Nobels fredspris. Här samlas artiklar och dikter från den långa kampen. Om kultur och politik och om sociala mediers betydelse för motståndet mot diktaturen.

Klarspråk om arbetslöshet

av Marian Radetzki. Inläst ur SNS förlag, 1996 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 48 min..

Förf., professor i nationalekonomi, granskar i den här debattboken (utgiven 1996) den västeuropeiska och svenska arbetslösheten ur olika infallsvinklar. Stort utrymme ägnas åt att granska och betygsätta politikernas metoder att öka sysselsättningen. Han skissar ett program för att minska arbetslösheten, men uttrycker tvivel om politikernas beredskap att ta de på kort sikt negativa konsekvenserna av detta.

Motståndets väg

av Pelle Strindlund. Inläst ur Karneval, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 15 tim..

Idag, år 2011, går en våg av civil olydnad över världen. Flera diktatorer i Nordafrika har förlorat makten som ett resultat av folkets olydnad, och på Medelhavet färdas båtar mot Gaza för att med fredliga medel bryta en olaglig blockad (som FN funnit laglig). Bakom denna kamp ligger en teori som utvecklats under hundratals år. Här visar de båda författarna hur civil olydnad kan vara en kraftfull metod för förändring, och de ger många exempel på kampanjer och aktioner.

Mordförsök på tilliten

av Gert Svensson. Inläst ur Carlsson, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

G.S. är journalist och har intervjuat torterade män och kvinnor som lever i Sverige. Han skildrar deras historia och låter dem reflektera över sitt öde. Han beskriver också tortyrens psykologiska konsekvenser och visar hur hela familjen drabbas. Många av barnen lider av posttraumatisk stress trots att de aldrig varit i närheten av krig eller en tortyrkammare. G.S. menar också att nästan vem som helst kan bli torterare.

Kurvans kraft

av Gunnar Wetterberg. Inläst ur Weyler, 2011 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 59 min..

Författaren, historiker, tjänsteman och utredare, ställer frågan hur Sverige ska tackla de demografiska utmaningarna som ligger för dörren. Boken är relevant för alla som är intresserade av politikens drivkrafter, begränsningar och sammanhang. Wetterberg menar att social styrteknik är lösningen och är mer intresserad av fungerande lösningar än av ideologi. Han vill att vi ska lära av hur tidigare generationer lyckats hantera frågan.

Teknik, industri och kommunikationer

Camera Raw

av Mark Chen. Inläst ur Pagina, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Lärobok för dem som vill komma igång med att använda digitalkamerans råformat, speciellt med hjälp av mjukvaran Adobe Camera Raw. Här behandlas digitala bildformat, råformatets för- och nackdelar, DNG-formatet, dynamiskt omfång, justering av högdagrar och skuggor, brusreducering, retuschering, smarta objekt, justering av grupper av bilder m.m. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Fri zon

av Nima Sanandaji. Inläst ur Kalla kulor, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 24 min..

Många ovanligt unga lyckas inte bara som entreprenörer när det gäller datorer och internet. I själva verket står de för många av de stora genombrotten. Hur är detta möjligt? Varför hör man aldrig talas om någon talangfull 16-åring som lyckas starta ett framgångsrikt bilföretag, möbelfirma eller försäkringsbolag? Vad är det som är så annorlunda i IT-branschen som gör det möjligt för unga att driva teknikutvecklingen?.

Ekonomi och näringsväsen

Lönsammare butik

av Eva Cohen. Inläst ur Liber, 2010 av Marianne Engström. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

Förf. är civilekonom med lång erfarenhet av kommunikations- och företagsledningsfrågor. Bokens fokus ligger på intäkter och en modell som sägs öka butikens intäkter presenteras. Här visas hur viZuera-modellen kan öka intäkterna. Vidare presenteras fyra olika konsumentkulturer, och vikten av att känna sina kunder och deras behov betonas. Riktar sig till butiks- och avdelningschefer inom detaljhandeln.

LCHF för seniorer

av Annika Dahlqvist. Inläst ur Optimal, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 3 tim., 1 min..

Kokbok med 70 LCHF-recept. LCHF står för low carbohydrate high fat, en kost som innehåller få kolhydrater och mycket fett. Boken är skriven av läkaren Annika Dahlqvist och kocken Birgitta Höglund. Enligt dem är LCHF-kosten bra för hälsan, särskilt för diabetiker och personer med fibromyalgi. Förutom recept finns även en kolhydrattabell samt en introduktion till LCHF. Recepten anpassade för seniorer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Supertanten

av Elin Ek. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

Förf. berättar personligt om tanter som inspirerat henne, om sådant hon fått av tanter, lärt av tanter och beundrat tanter för. Praktiska tips, recept på kakor och husmanskost, symönster och djupdykningar i tantens värld i allmänhet och hur man identifierar en elak kärring. E.E., 1976- , programledare, radiopratare, författare och tv-producent.

Monsterbiff till middag?

av Ylva Esping. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 29 min..

Reportagebok om köttindustrin som författarna menar är i moraliskt förfall i jakten på lönsamhet. Köttkontrollen är i själva verket en fasad som döljer hur uppfödare och slaktare snuskar och fuskar. Frågan ställs vad en konsument kan göra för att få kött som man kan äta med gott samvete. Djurskydd måste löna sig och konsumenterna borde betala lite mer framhålls också. Författarna är journalister.

Fransk afton

av Magnus Falkehed. Inläst ur Norstedt, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 2 tim., 13 min..

Inspirationsbok om fransk mat, i synnerhet bistromat. Här samsas recept på franska specialiteter med avsnitt om några Pariskvarter, särskilt intressanta ur matsynpunkt. Även några korta faktaavsnitt om matmarknader, ost och aperitif liksom ett antal artistportätt, av bl.a. Edith Piaf och Maurice Chevalier. Den tryckta bokens cd-bilaga medföljer ej.

Ledarskap och självbedrägeri

Inläst ur Ekerlid, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

Självbedrägeri gör oss blinda för de verkliga orsakerna till våra problem och hindrar oss att fatta kloka beslut, menar förf. Boken anvisar en väg som sägs skärpa synförmågan, minska känslan av meningsmotsättningar, öka lusten till lagarbete, stärka ansvarskänslan och förmågan att nå resultat.

Keynes

av Robert Skidelsky. Inläst ur Karneval, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 11 tim., 46 min..

Den brittiske nationalekonomen Keynes menade att förväntningar spelar en viktig roll i den ekonomiska utvecklingen. Hans modeller används felaktigt när det antas att dessa förväntningar är rationella och osäkerheten begränsad, och därmed mätbar, menar författaren. Istället ska teorin tolkas som att osäkerheten kring framtiden är av fundamental natur och därmed omätbar. Kritik framförs mot hur K:s teorier används inom nationalekonomin idag.

Klassiska kaféer i Europa

av Ingrid Sommar. Inläst ur Arena, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 15 min..

Inte ett kondis så långt ögat når. Bohemepokens boulevardställen är vad som möter läsaren här. Författaren, tillika arkitektur- och designjournalist, berättar om en rad kosmopolitiska kaféer som hade sin storhetstid runt sekelskiftet 1900. Inte nödvändigtvis de mest genuina kaféerna i städer som Köpenhamn, Budapest och Zürich, utan förmedlare av en tradition. En europeisk kafékultur som finns kvar än i dag, och som blir alltmer populär i Sverige.

Passion för pelargon

av Veronica Wägner. Inläst ur Bonnier fakta, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Vi får möta pelargonen som kulturarv, som upphov till möten och bevarare av släktband. Författaren beskriver i 17 kapitel sina favoritsorter, skötselråd och tipsar om hur pelargoner kan användas i mat. Dessutom får vi följa med till Elin Wägners Lilla Björka där författaren årligen ställer ut sina egna pelargoner, över 200 sorter. Den tryckta boken är rikt illustrerad med författarens foton.

Idrott, lek och spel

Agility klass 1

av Anita Axelsson. Inläst ur Anita Axelsson, 2004 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Att tävla med sin hund i agility, på snabbaste sätt ta sig igenom en hinderbana, har blivit mycket populärt. A.A. är en pionjär i att träna hundar i agility. Hon beskriver pedagogiskt vägen från de inledande träningstimmarna fram till tävlingsstart. En rad exempel och alternativa upplägg ger förståelse för hur momenten ska genomföras och ger inspiration både för både de som tränar på egen hand och de som är instruktörer.

Einsteins gåta

av Jeremy Stangroom. Inläst ur Norstedt, 2009 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 3 tim., 35 min..

Cirka 40 olika gåtor och problem; underhållande och utmanande, samtidigt som de belyser intressanta filosofiska frågor. Flera av gåtorna utgörs av logiska paradoxer eller problem i sannolikhetsteorin. Gåtorna är samlade under olika rubriker som Logik och Sannolikhet. När förnuftet sviker. Filosofiska gåtor. Paradoxalt rakt igenom. Till samtliga frågor finns utförliga svar.

Naturvetenskap

Fossiljägarna

av Björn Hagberg. Inläst ur Norstedt, cop. 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Paleontologerna Erik Stensiö, Gunnar Säve-Söderbergh och Erik Jarvik reste under 1900-talets första hälft till Arktis för att hitta fossil efter de fyrfota djur som för flera hundra miljoner år sedan lämnade haven. Deras arbete med att undersöka och beskriva fynden gav häpnadsväckande resultat som uppmärksammades och gav rubriker över hela världen. Upptäckterna skulle komma att forma den moderna människans syn på frågorna om vårt ursprung.

Den omöjliga kedjan

av Thomas Malm. Inläst ur Arkiv, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 20 tim., 11 min..

Med ett brett tvärvetenskapligt angreppssätt utforskar Thomas Malm olika aspekter av det fundamentalt mänskliga behovet av att indela, namnge och värdera omvärlden. I en skildring av en av idéhistoriens mest grandiosa tanketraditioner, men också om hopplösa idéer och mörka återvändsgränder möter vi Aristoteles, Linné, Darwin och andra länkar i utforskandet om "varandets stora kedja".

Medicin

Vad är förvärvad hjärnskada?

av Jan Magne Krogstad. Inläst ur GlaxoSmithKline, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 2 min..

Kognitiva svårigheter efter förvärvad hjärnskada är en dold funktionsnedsättning. Syftet med informationshäftet är att förmedla kunskap om kognitiva problem. Stroke, traumatisk skallskada, för lite syre till hjärnan (hypoxi/anoxi) är några av de skador och sjukdomar som kan ge förvärvad hjärnskada. Behandlar också de vanligaste funktionsstörningarna och hur man kan bestämma om hjärnans är skadad eller ej. Omarbetad utgåva.

Allians

av Anna Kåver. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

En god allians eller tillitsfull terapirelation är betydelsefull för att hjälpa klienter med problem. En terapeut kan träna och utveckla sin förmåga att skapa en sådan, menar författaren. I boken beskrivs alliansarbetet i KBT från motivation, hopp och överenskommelse, till lägen när förtroendet sätts på prov. Stort utrymme ges åt alliansens fundament - mindfulness, acceptans, validering och empati. Anna Kåver är legitimerad psykolog och psykoterapeut.

Omsorgens logik

av Annemarie Mol. Inläst ur Arkiv, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Vad är god vård? I boken argumenterar förf., filosof, mot tanken att fler valmöjligheter för patienten nödvändigtvis leder till bättre hälsovård. Hon menar att god vård inte självklart har med patientens valfrihet att göra. God vård växer snarare fram ur ett fortlöpande samarbete mellan patient och vårdgivare för att anpassa kunskap och teknik till sjuka kroppar och komplexa liv. Främst för vårdpersonal och samhälls- och beteendevetare.

Stenar, kristaller, mineraler och deras magiska kraft

av Marie Nilsson. Inläst ur Kundalini Nyckeln, 2008 av Jan Setréus. Talboken omfattar 24 tim., 28 min..

Boken inleds med en förklaring av olika esoteriska begrepp som chakra, aura och kundalinienergi. Sedan presenteras 700 stenar, kristaller och mineraler i alfabetisk ordning tillsammans med deras enligt författaren antagna egenskaper, vilka chakra som kan påverkas samt förslag på affirmationer. Parallelltext på engelska. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Su Jok fröterapi

av Jae Woo Park. Inläst ur Su Jok-akademin, 2002 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Su Jok-fröterapi lanserades 1988 av den koreanske professorn Park Jae Woo. Metoden är en vidareutveckling av den traditionella kinesiska akupunkturen och författaren menar att den är så enkel att den kan tillämpas av alla. Boken illustrerar de enklaste metoder för att använde fröer på händer och fötter som hjälp för olika besvär. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Själ och kropp

av Jill Taube. Inläst ur Bromberg, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

Kan en promenad, en cykeltur eller dans några gånger i veckan lindra depression och ångest? Kan man bli botad av att röra på sig? Ja, menar förf., psykiatriker, och stöder sig på forskning som visar att fysisk aktivitet kan lindra och bota depression och ångest. Hon delar i boken med sig av kunskaper, erfarenheter och insikter. Boken innehåller även fallbeskrivningar.

Trött är fel ord

Inläst ur Recito, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Debattbok som till stor del består av fallbeskrivningar av ME/CFS - ett kroniskt trötthetstillstånd som ofta börjar efter en infektion. Förutom de personliga berättelserna finns två kapitel skrivna av två specialister på sjukdomen och ett referat från ett par internationella forskningskonferenser. Kunskapen om ME/CFS är liten och de sjuka ignoreras ofta. Man uppskattar att det finns 40.000 drabbade i Sverige.

Slutstation rättspsyk

av Sofia Åkerman. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Karin Benecke. Talboken omfattar 8 tim., 54 min..

De är unga kvinnor som utvecklat ett allvarligt självskadebeteende och inte blivit dömda för något brott. Inte heller utgör de något hot eller fara för andra. Men i stället för adekvat vård spärras de in på rättspsykiatriska högsäkerhetskliniker, och utsätts för tvångsåtgärder som isolering och bältesläggning. Författarna har intervjuat ett antal av de kvinnor som vårdats inom rättspsykiatrin samt talat med ansvariga vårdgivare och myndigheter.

Ätstört

Inläst ur ETC, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 37 min..

Varför är vi feta eller ätstörda? Antologins syfte är att lyfta frågan från det individuella perspektivet och ställa andra frågor. Att lyfta skammen från individerna till en strukturell och samhällelig nivå. Vad händer om feta tar sig rätten att vara just feta, utan att lova bot och bättring? Kan ätstörningar förstås som reaktioner på mer än ett alltmer utseendefixerat samhälle?.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Splitter

av Charles Benoit. Inläst ur X Publishing, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Femtonårige Kyle bryr sig inte. När gick det snett? Soprummet? Nej, före det. Festen? Den spelade in, men det var inte då det började. Var det när den nya annorlunda killen Zack dyker upp? Det skulle vara enkelt att säga att det var Zack. Men så var det inte. Det var innan Zack kom till skolan. Innan det där med plånboken. Innan Kyle började drömma om Ashley. Kyle tycker han har genomskådat det mesta, men han orkar inte ta itu med sitt eget liv.

Vampyrens huggtand

av Tommy Donbavand. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

När Lukas Watson förvandlas till varulv för tredje gången kommer plötsligt de ansiktslösa flyttarna från Spökab och tvingar hela hans familj att flytta till Stora Skräckens gränd. Ett samhälle som befolkas av vampyrer, mumier, zombier och häxor. Men hans föräldrar är livrädda så Lukas måste hitta den första reliken - vampyrgrevens huggtand - för att på så sätt få hem familjen till den vanliga världen igen.

Drakgården

av Anna Fogelberg. Inläst ur A. Fogelberg, cop. 2010 (tr. 2011) av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Tilia Emilia och Viljam har bott hos en elak mjölnare och hans familj ända sedan deras föräldrar försvann i den stora snöstormen för två år sedan. Nu har de rymt från mjölnarfamiljen och är på väg till landet bortom de vita bergen som skymtar vid horisonten. Men någon korsar deras väg. Det är en man med svart slängkappa som erbjuder dem skjuts genom den mörka skogen. Men vem är han och vad vill han egentligen?.

Den galne professorn

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 56 min.. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Kallt blod. En obehaglig skräckhistoria. Simone ska besöka Tobias på sjukhuset. Hon går in i fel rum. Där ligger en annan pojke som är mycket sjuk, så hon går snabbt ut. Men hon hinner uppfatta att en man gör något i rummet. Är det en läkare? Finns det någon sanning i ryktena om vad professor Hassel gjort på sjukhuset?

Kråkmästaren

av Kjell-Gunnar Johansson. Inläst ur Wela, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående och avslutande, i serien som börjar med Glastornen. Världen är döende. Långt ute i öknen står de mystiska tornen av glas tysta och oåtkomliga. Asha , Varg och Hannes vet att deras enda hopp är att ta sig dit. Men först måste de möta den skrämmande Kråkmästaren - Vorax. Kråkmästaren som kan kontrollera både kråkor och människor med sina tankar. Kan Asha besegra honom genom att offra sig och genom att visa vad kärlek är?.

Hemligt kär

av Joanna Kenrick. Inläst ur Argasso, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 36 min.. DAISY text och ljud.

Plötsligt förstår Natalie, 15 år, vad hon känner för Will. Hon är kär i sin bästa killkompis. Will som hon har känt sedan de båda var 6 år gamla. Nu inser hon att han är den bäste och att hon inte skulle stå ut med att förlora honom till någon annan. För Will är situationen en annan. Han har börjat förstå att han har känslor för Paul. För en annan kille! Orkar Natalie vara hans stöd när han kommer ut som bög i skolan?.

Blod & choklad

av Annette Curtis Klause. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Emma Sildén. Talboken omfattar 9 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Vivian, en till synes vanlig tjej i high school, bär på en hemlighet. Hennes familj består av varulvar. Hon försöker smälta in i skolmiljön, men det är svårt. Hon sörjer över att hon är annorlunda, men är samtidigt stolt över att vara av ulvaätt. När det gäller pojkvänner känner hon sig också kluven. Gänget med tonåriga varulvskillar känner hon ingen dragning till, men att söka sig en pojkvän bland vanliga människor är inte populärt hos klanen.

De sju topparnas rike

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2004 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Första delen i serien De fyra elementen. Tre år har gått sedan Emblas tvillingbror Samuel gick bort. Tre år av saknad. Vårterminen är slut och Embla tror att hon ska få tillbringa ännu ett trist lov på landet hos paret Karstén, då något ofattbart inträffar. Det börjar med en gammal tivolikarusell i en antikaffär och slutar bland iskristaller på en bergstopp. Utan att Embla riktigt vet hur det gått till hamnar hon i spelet om De Fyra Elementen.

En match med stjärnorna

av Gunnar Nordström. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Del 23 i serien Stjärnskott inledd med Resan till NHL. Adam Wallgren är svensk målvakt i laget Seattle Wonders i NHL. Klubben startar en kampanj för att få Adam framröstad till säsongens All Star-match. Något Adam har drömt om sedan han var en liten hockeyknatte hemma i Kiruna. Men då händer det som inte får hända. Adam gör en plattmatch och Wonders förlorar mot Anaheim med 9-1.

Oväntat möte i L. A.

av Gunnar Nordström. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Del 22 i serien Stjärnskott inledd med Resan till NHL. Adam Wallgren är svensk målvakt i Seattle Wonders i NHL. Adam blir nästan chockad när han får veta att den nära vännen och lagkamraten Mike O'Connor har sålts till Los Angeles Kings. Nu är det dags för deras första möte i rinken - som motståndare. Flickvännen Jenny trivs sämre nu när Mike och Susanna, som är Adams syster, inte längre finns i Seattle.

Ottolina och mysteriet med Gula Katten

av Chris Riddell. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Emma Sildén. Talboken omfattar 48 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Ottolina Brown, mästare på förklädnad, och hennes ständige följeslagare den hårige lille varelsen herr Hubb. En våg av hundnappningar och juvelstölder drabbar staden. Kan Ottolina lösa mysterierna eller har hon mött sin överman i Gula Katten? Rikt illustrerad. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Fridas nya värld

av Frida Åslund. Inläst ur Atrium, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Folke och Frida. Tiden är 1880-1890-talen. Fridas stad Umeå har brunnit upp och familjen flyttar ut på landet. Här finns mycket nytt att upptäcka, men ibland blir det lite väl spännande för Frida, 10 år. Vad händer egentligen med det hemska benrangelspöket om nätterna? I skolan lurar också det otäcka Uppförandet, men det lyckas inte få stopp på Fridas alla bus.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Galna fakta

av Dan Höjer. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 4 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Knasiga fakta om allt möjligt, men som sammantaget berättar en historia om hur vanliga människor har haft det genom tiderna och som säger en hel del om hur vi lever idag. Högt och lågt blandas om vartannat. Förf. väjer inte för det läskiga eller äckliga. Med sina drygt 150 sökord kan den antingen läsas i en följd eller fungera som en mycket annorlunda uppslagsbok.

Naturvetenskap

George och universums hemlighet

av Lucy Hawking. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

När George börjar jaga sin gris som rymt genom staketet träffar han sina nya grannar Annie och hennes pappa Eric. Eric är vetenskapsman och har världens mest avancerade dator, den superintelligenta Kosmos som kan ta med George och hans vänner till vilken plats som helst i universum. Men en ond forskare vill komma åt den supersmarta Kosmos. Kombinerad berättelse och faktabok om rymden - skriven av en av världens främsta fysiker och hans dotter.

Rovdjur

av Anna Roos. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Fakta om Sveriges fyra största landlevande rovdjur: Björn, varg, lo och järv. Här får man veta att björnar gärna gräver ut sitt ide i övergivna myrstackar, att järven gillar blåbär och att lodjuret helst jagar i skymningen. Frågan om hur stygg den där vargen är egentligen tas också upp. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.