Nya talböcker mars 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 195 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Adrenalin

av Jeff Abbott. Inläst ur Damm, 2011 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim., 31 min..

Första boken om CIA-agenten Sam Capra. Sam har ett perfekt liv innan katastrofen infinner sig, ett spännande jobb, lägenhet i London och hustrun Lucy som väntar deras barn. Men en dag ringer Lucy Sam på jobbet och uppmanar honom att omedelbart lämna byggnaden. Sekunderna efter detonerar en bomb som dödar alla på plats. Lucy försvinner spårlöst och Sam vaknar upp i en fängelsecell. Han är misstänkt för förräderi.

Kvinnan i rummet

av Jussi Adler-Olsen. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 17 tim., 35 min..

Första boken om kriminalinspektör Carl Mörck vid Köpenhamnspolisen. Mörck blir efter ett traumatiskt skottdrama chef för den nya avdelningen Q som ska utreda gamla olösta fall. Tillsammans med sin nye medarbetare Assad tar han upp ett fem år gammalt försvinnande av en ung lovande kvinnlig politiker, Merete Lynggaard. Snart är Mörck och hans assistent en hänsynslös förbrytare på spåren.

En farlig flickas dagbok

av Djuna Barnes. Inläst ur Bakhåll, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 9 min..

Djuna Barnes, 1892-1982, är en kultförklarad författare som var verksam i alla genrer - romaner, noveller, dikter, pjäser, journalistik. Här presenteras 19 noveller, skrivna i spannet mellan sent 1910-tal och tidigt 1940-tal, som aldrig tidigare funnits på svenska. Berättelserna har oftast ingen direkt handling, i centrum finns någon person som ges en snabb karaktäristik. Gestalterna är gåtfulla i sin ytlighet och deras ensamhet är oändlig.

Mörk jord

av Belinda Bauer. Inläst ur Modernista, 2011 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

När Billy Peters försvann trodde hela staden att han blev mördad. Massmördaren Arnold Avery erkände ju morden på sex andra barn som han grävde ner på den ödsliga heden. Men Billys mor vägrar tro att han är död. Arton år senare gräver tolvårige Steven, systerson till Billy, varje dag på Exmoorheden. Han söker svar och vill hitta sin morbrors skelett. Så skriver han till seriemördaren Avery i fängelset och en livsfarlig katt- och råttalek tar sin början.

Döden tar studenten

av Stig O. Blomberg. Inläst ur Semic, 1988 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

På valborgsmässoafton hittas en utländsk student död i et buskage i Uppsala. Allt tyder på att ett mord har begåtts och spåren leder till den dynamiska databranschen där konkurrensen är hård och där man ibland tar till okonventionella metoder. Olle Villner, journalist med viss vana vid mordgåtor, är med från början i detta spännande drama. Pusseldeckare från 1988.

Dödens pilar

av Stig O. Blomberg. Inläst ur Semic, 1987 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 38 min..

Journalisten Olle Villner har tänkt sig en stillsam semester på ett pensionat i Bohuslän. Istället finner han en död man som fallit offer för en kallblodig mördare. Villner, som är nyfiken till sin natur och har en viss vana vid att lösa mordgåtor, påbörjar omedelbart ett spaningsarbete efter den kallblodige gärningsmannen. Pusseldeckare från 1987.

Golgatas 7

av Anthony Boucher. Inläst ur Vepe, 1938 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Martin Lamb är ende eleven till doktor Ashwins kurs i sanskrit. Förutom att vara lärare är John Ashwin vetenskapsman, poet, översättare och detektiv. När ett mord under mycket mystiska omständigheter inträffar får Lamb rollen som Watson till Ashwin. Den mördade, doktor Hugo Schaedel, kommer från Schweiz och har i uppdrag att hålla föredrag om världsfreden. Han blir brutalt stucken med en stilett i ryggen. Mystiken tätnar. Pusseldeckare från 1937.

Oskyldigt dömd

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2011 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 8 tim., 39 min..

Del 2 i serien Fjällrosor. De föräldralösa systrarna Anna och Rise har vuxit upp i fjällvärlden och tror sig kunna klara allt - bara de har varandra. Anna sörjer över att ha förlorat den ende som har varit snäll mot henne och Rise på Torgilstad Övre. Men när hon möter den trevlige och charmerande Viljar blir han genast betagen av den äldsta av systrarna från Knatten. Han anar inte att någon har helt andra planer för honom.

Jordens väktare

av Dan Buthler. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 20 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

När USA:s utrikesminister mördas vid ett statsbesök i Ukraina får Nicholas Shy i uppdrag att leda jakten på de skyldiga. Ingen tar på sig ansvaret och snart sker flera terrordåd över hela världen - kasinon, gasledningar och kemiska fabriker sprängs, tåg fulla av människor kraschar, flygplan exploderar och elnät saboteras. En vansinnig kamp mot klockan inleds. Thriller i internationella miljöer.

I skydd av mörkret

av Rhyannon Byrd. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 4 min..

Del 3 i serien inledd med Kallad av mörkret. Brody Carters uppdrag var inte enkelt. Det gällde Michaela Doucet, den provokativa cajunkvinnan. Hennes vackra ansikte hemsökte hans drömmar. Han visste att kvinnor som hon aldrig blev intresserade av män som han, ändå måste han skydda Michaela från varulvarna som ville se henne död. Även om hans beslut skulle förändra hela hans tillvaro.

Jagar i mörkret

av Rhyannon Byrd. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Del 2 i serien inledd med Kallad av mörkret. Att spåra och döda varulvar som fått smak för människokött har upptagit all hans vakna tid. Men när Jeremy Burns återser Jillian efter tio år kan han inte längre blunda för sanningen. Han är bunden till den vackra schamanen av en kraft så stark att den inte kan förnekas. När en konspiration hotar att splittra varulvsflocken måste Jeremy bekämpa en mäktig fiende i de egna leden med hjälp av Jillian.

Andra liv än mitt eget

av Emmanuel Carrère. Inläst ur Pequod press, 2011 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

En blandning av självbiografi, där författaren berättar om några dramatiska skeenden under några år av sitt liv, och ett reportage om några andra människors liv. Berättelserna korsar varandra och handlar båda om sorg och saknad, om händelser i livet som är bland det mest skrämmande: förlusten av ett barn. Det blir en berättelse om liv och död, om sjukdom och extrem fattigdom, om rättvisa och i synnerhet om kärlek. E.C., 1957- , fransk författare.

Den nya Evas passion

av Angela Carter. Inläst ur Normal, 2008 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Evelyn anländer till ett New York i sönderfall. Där inleder han en relation med Leilah, dumpar henne blödande efter en illegal abort han påtvingat henne, köper en bil och kör västerut. I öknen tillfångatas han av en kvinnokult. För sent inser han att de har en diabolisk plan. Dystopisk roman som utspelar sig i ett framtida New York och tar upp frågor kring kön, makt och begär. Angela Carter, 1940-1992, är en prisbelönt brittisk författare.

Azorno

av Inger Christensen. Inläst ur Modernista, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 41 min..

De älskar samma man, författaren Sampel. Fem kvinnor börjar på var sin berättelse om varandra. En roman som befinner sig vid sidan av, i berättelsens olika versioner. Det är sent sextiotal, det handlar om människans kamp med språket och språkets lek med människan. Om det som förbinder oss med varandra och om sanningens slutgiltiga sönderfall. Mytomspunnen roman som utkom i original 1967. I.C., 1935-2009, en av Nordens mest betydande författare.

Nostromo

av Joseph Conrad. Inläst ur Modernista, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 17 tim., 33 min..

Nostromo är den ende som sjövägen kan rädda silvret i San Tomés gruva, under ännu en militärkupp i Costaguana. Men är han att lita på när ödet ligger i hans händer? I Joseph Conrads, 1857-1934, uppdiktade latinamerikanska stat slår folk ihjäl varandra för låtsade ideal - det är de själva övertygade om. Under tiden exploateras landet av en global ekonomisk elit. Vem äger egentligen dessa människors samveten? Ständigt aktuell klassiker från 1904.

Hundar, hus och hjärtats längtan

av Lucy Dillon. Inläst ur Forum, 2012 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 12 tim., 28 min..

Uppföljare till Ensamma hjärtan och hemlösa hundar. Efter att Juliet har förlorat sin man Ben isolerar hon sig och tillbringar dagarna hemma framför teven. Så småningom lyckas hennes mamma locka ut henne på hundpromenader. Utan att veta hur det gått till har Juliet plötsligt ansvar för en rad hundar, katter och krukväxter i grannskapet. Med hjälp av Lorcan, en god vän till den stökiga familjen i huset intill, börjar hon renovera huset.

Vinteranteckningar om sommarintryck

av Fedor Michajlovitj Dostojevskij. Inläst ur Bokförlaget Vesper, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 33 min..

I juni 1862 lämnar den 40-årige Dostojevskij Sankt Petersburg för sin första resa till Västeuropa. Han vill infria en barndomsdröm, men också söka ursprunget till de rationalistiska idéer som han anser ha fördärvat Ryssland. I städer som Berlin, Köln, Paris och London iakttar och beskriver han det högsta och det lägsta i Västerlandet. Dessa reportage anses vara en förstudie till Anteckningar från källarhålet och de kommande stora romanerna.

Förkunnaren

av Unni Drougge. Inläst ur Massolit, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 15 tim., 6 min..

Berit Hård, dekadent och överviktig skandaljournalist, får i uppdrag att skriva ett personporträtt av den folkkäre artisten Lotuz af Love. Han utger sig för att vara en fredens man som predikar kärlek och förståelse. Men när Berit följer med Lotuz och hans mystiska fästmö till Indien så dras de in i en historia som inte handlar om kärlek och respekt utan mer om sex, pengar, makt och våld. Samtidssatirisk deckare med en udda antihjälte i huvudrollen.

Growin' leaves

av Mats Ekman. Inläst ur Recito, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 14 min..

Huvudpersonen Mona vill hålla på med musik - att hon ville sjunga och spela visste hon redan när hon var barn. Och hon är bra på det. Det är hennes hela liv men det går inte alltid så lätt som hon har tänkt sig. Mona möter motstånd men lär sig med tiden att hon styr över sitt eget liv, och använder hon bara sin starka vilja kan det kanske gå vägen. Roman om att aldrig ge upp sina drömmar, att bli den man är.

Outsider

av Torbjörn Flygt. Inläst ur Norstedt, 2011 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 14 tim., 18 min..

Fristående fortsättning på Underdog. Tio år har förflutit sedan Johan Kraft berättade om sin uppväxt i 1970-talets Malmö. Nu är tiden sent 1980-tal och han pluggar i Lund, bor i korridor och träffar Helena. Hon är på väg ut ur studentlivet, drömmer om att köpa hus och bilda familj. Men Johan tvekar. Parallellt skildras hur mamma Bodil gör karriär och hur syster Nathalie sliter i sitt jobb som servitris. Rik roman med många träffande tidsmarkörer.

Jag kan se i mörkret

av Karin Fossum. Inläst ur Forum, 2012 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 6 tim., 28 min..

Riktor är en man med inrutade vanor. Han arbetar på ett vårdhem med gamla och sjuka människor. Utåt sett är han artig och omtänksam, men när ingen ser plågar han sina patienter. I en park lär han en dag känna Arnfinn, en alkoholiserad äldre herre. Deras kamratskap växer långsamt men får ett abrupt slut när Riktor ertappar Arnfinn med att stjäla ur hans plånbok. En livslång, inkapslad vrede flammar upp och något brister. Psykologiskt övertygande roman.

Resan till Kettari

av Maks Fraj. Inläst ur Coltso, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Del 2 i serien Echos labyrinter inledd med Främlingen. Den forne slöfocken och nattsvärmaren Max vänjer sig alltmer vid sin nya tillvaro som sir Max vid Hemliga spaningsstyrkan. Det ena mordfallet är besynnerligare än det andra, även om mästerkocken som förvandlats till en väldoftande paté kanske tar priset. En dag måste Max, förklädd till kvinna, bege sig till Kettari, då ett rykte gör gällande att landet har upphört att existera.

Den vackra från Huddinge

av Kjell E. Genberg. Inläst ur MBF, 2007 av Emma Sildén. Talboken omfattar 7 tim., 44 min..

Den unge kriminalkommissarien Nils Holgersson har tillfälligt blivit placerad på mordkommissionen. Hans första fall blir en utredning av ett mord i Huddinge där en ung kvinna har hittats död. Det blir ett hårt arbete, först utan resultat och avbrutet av ett makabert mord- en man har blivit skjuten med en pil på en uteservering i Stockholm. Deckare som utspelas i en trovärdigt skildrad 1960-talsmiljö.

Champagneführern

av Kåre Halldén. Inläst ur Damm, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Harald Poppe är på vinresa i Frankrike. Vid ett besök på det anrika champagnehuset Cloët-Décleaux hittar han den legendariske vinmakaren Anselme Guidot döende. Harald dras in i en historia som förändrar hans liv. Innan Guidot dör yttrar han några kryptiska ord och efter att pratat med Guidots vackra barnbarn, Isabelle, förstår Harald att det är något mystiskt med dödsfallet. Snart uppdagas en blodig historia med förgreningar långt bak i tiden.

En grym död

av Jonathan Hayes. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 27 min..

Den andra boken om rättsläkare Edward Jenner i New York. Hans läkarlegitimation för delstaten har tillfälligt dragits in och han är därför förvisad till en liten badort i Douglas County, Florida. Där hittar man liken efter en mördad man och en kvinna i en sjunken bil. Jenner finner spår av en mystisk kriminell konspiration, och inser snart att han inte kan lita på någon. Han sätter sitt eget liv på spel.

Glysas öga

av Cecilia Helle. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim..

Sanna är nyhetschef på en lokaltidning. Utåt sett har hon allt: ett bra jobb, framgångsrik man, tre barn och en vacker villa. Men hon kämpar för att få allt att gå ihop. När en kvinna hittas mördad i naturområdet Glysas grav utanför Katrineholm närmar sig jobbet hennes privata sfär. Det verkar som om Sannas man kände den mördade kvinnan mycket väl. Psykologisk spänningsroman om mörka hemligheter. Debut.

Stölden av Eiffeltornet

av Frank Heller. Inläst ur Bonnier, 1931 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 7 min..

Rikard Hegel, författare till äventyrsromaner, befinner sig i staden Nizza. För att få fatt på nya uppslag sätter han in en annons i tidningen: Rikard Hegel, konsulterande kriminalexpert, Villa S:t Charles, träffas 12-1. Dagen därpå får han besök av en mystisk kvinna. Det blir inledningen till ett äventyr som för honom världen runt, från Panama till Paris. Rikard blir en bricka i en storslagen komplott. Humoristisk deckare från 1931.

Allt detta tillhör mig

av Petra Hulová. Inläst ur Rámus, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 37 min..

Prisbelönad roman om fyra generationer mongoliska kvinnor vars öden vävs in i varandra. Problemen och livsödena är de samma även om tiden och miljön skiljer sig. Berättelsen börjar med livet i det vidsträckta mongoliska landskapet, i de rökfyllda hyddorna, gererna. Längtan till storstaden för till Ulanbaatars fattiga betonghöghus, arbetet som prostituerad och en oäkta dotter. P.H., född 1979 i Prag.

Den gamla trädgården

av Sog-yong Hwang. Inläst ur Bonnier, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 21 tim., 18 min..

Efter arton år i fängelset släpps den politiska fången O Hyonu och finner ingenting kvar av det Sydkorea där han en gång levde. Vännerna är borta, Seoul är förändrat och kvinnan han älskade är död. I hennes dagböcker, anteckningar och målningar återupplever han kärleken och försöker finna mening i ungdomens revolutionära kamp. Roman som behandlar de stora frågorna; kärleken och upproret och om man gjort rätt val i livet. H.S-Y., född 1943.

De kanske lämpade

av Peter Høeg. Inläst ur Norstedt, 1995 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

Peter, Katarina och August har placerats på Biehls Privatskole där de har valts ut som kanske lämpade att delta i ett socialpedagogiskt experiment. De utsätts för kroppsaga och rumsarrest och revolterar med ursinne. Peter sätter tiden ur spel och experimentet störtar samman. Parallellt berättar Peter i nutid om sina iakttagelser av tiden och sin 18 månader gamla dotter.

Svart himmel

av Arnaldur Indriðason. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Det är finanskris med kännbara följder för Island. Eliten ser över sina tillgångar och på Reykjaviks gator rör sig skuggvarelser som trillat av den skenande ekonomin. En kvinna, anklagad för utpressning, misshandlas till döds mitt framför ögonen på polisen. Ändå lyckas förövaren komma undan. Spåren pekar mot en torped som driver in narkotikaskulder. I centrum för spaningarna står kriminalkommissarie Sigurdur Óli.

Död mans fotspår

av Peter James. Inläst ur Damm, 2010 av Dan Kandell. Talboken omfattar 16 tim., 47 min..

Fjärde boken om kriminalaren Roy Grace och hans kollegor i Brighton. En kvinna som varit försvunnen i flera år hittas mördad. Samtidigt upptäcks ett kvinnolik i Australien i en bil som legat i vattnet länge. Båda kropparna kopplas ihop med en affärsman från Brighton som avled i New York den 11 september 2001. Vad polisen inte vet är att en kvinna, som har svar på många av deras frågor, sitter inspärrad i en hiss i Brighton.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

av Jonas Jonasson. Inläst ur LL-förlaget, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 3 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Allan Karlsson skall fylla 100 år. Personalen på äldreboendet planerar att fira dagen med pompa och ståt. Men födelsedagsbarnet vill inte vara med utan kliver ut genom fönstret och försvinner. I hastigheten får han med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig. Humor och samhällssatir kännetecknar denna brett anlagda skälmroman.

Sinnenas brunn

av Nelly Kaplan. Inläst ur Sphinx, 2011 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 4 tim., 8 min..

Erotiska, absurda noveller i surrealismens anda. Förf. förenar i sina texter utopi och kritik, satir och erotik. N.K., 1936- , född i Argentina men flyttade sedan till Paris där hon umgicks med tidens stora konstnärer. Författare och filmregissör.

Den sista goda människan

av A. J. Kazinski. Inläst ur Forum, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

Köpenhamnspolisen nås av ett larm från Interpol om att goda människor i olika delar av världen dör under mystiska omständigheter. På deras ryggar har ett mystiskt nummer bränts in. Offren är allt från nödhjälpsarbetare och barnläkare till människorättskämpar. När Nies Bentzon möter astrofysikern Hannah Lundh ställs allt på ända. Hon kan se ett gudomligt system i de tal som bränts in på offrens ryggar. Thriller som ställer de stora frågorna.

Under kupolen

av Stephen King. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 41 tim., 39 min..

Det är en vacker oktoberdag i den lilla staden Chester's Mill i Maine. Plötsligt kraschar ett litet sportflygplan in i en osynlig barriär strax utanför staden. Ett kraftfält innesluter staden likt en gigantisk kupol och invånarna blir isolerade från omvärlden. Det dröjer inte många dagar innan det lilla samhället börjar falla sönder och människornas sanna jag visar sig. I den här skräckromanen är det människorna som är monster.

Midnattsjakt

av Susan Krinard. Inläst ur Harlequin, cop. 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 44 min..

På dagarna lever Allegra Chance ett äventyrligt liv i 1920-talets Greenwich Village och på kvällarna jagar hon i stadens gränder. Här kan till och med en vampyr falla offer för köttets frestelser och när hon får se Griffin Durants guldfärgade ögon anar Allegra att han inte är en vanlig man. Trots att deras sort varit dödsfiender under århundraden dras de till varandra - något som inte ses med blida ögon av alla. Ett raskrig verkar oundvikligt.

Det växer ett träd i Mostamägg

av Britt Karin Larsen. Inläst ur Heidrun, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Poetisk berättelse som utspelas i djupaste finnskogen någon gång under 1800-talet på gränsen mellan Norge och Sverige. Här finns Lina, en ung kvinna som försöker hitta en plats för sig och sitt lilla barn. Och Taneli, en ensling med ett dunkel förflutet. Liksom den kloka, äldre kvinnan Kaisa och pojkvaskern Jussi. Kampen om tillvaron och hoppet ligger ofta i själv ovissheten - kanske blir livet trots allt bättre. Prisbelönad norsk roman.

Till offer åt Molok

av Åsa Larsson. Inläst ur Bonnier, 2012 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 50 min..

Femte boken med kammaråklagare Rebecka Martinsson. En björn skjuts i byn Lainio och i dess mage hittar man en människotumme. Några månader senare hittar man en kvinna mördad i sitt hem, brutalt ihjälstucken med en grep. Rebecka börjar göra efterforskningar kring mordet och upptäcker att fler dödsfall inträffat. Och alla är avskrivna som olyckor. Nu gäller det att agera snabbt innan fler faller offer.

Räkneboken

av Ida Linde. Inläst ur Autor, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 57 min..

Prosadikter som består av stycken ur åtta samtal. Om snö, längtan, handlingen, avstånd, barn, biografi och stöld, räknande och henne. I.L., 1980- poet och prosaist.

En god man

av Ulf Lindström. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2011 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 11 tim., 51 min..

Historia om moral, sexualitet och närhet - och vad män gör med kvinnor när de inte längre räcker till. I två parallella berättelser, med den yttre handlingen förlagd till Borås, får läsaren följa historien. I grund och botten ligger ett brott med ohyggliga konsekvenser där omväxlande mördaren Peter Ljung och försvarsadvokaten Andreas Falck för ordet. Texten är interfolierad med referenser till litteratur, musik och konst.

När kylan kom

av Lars Lundquist. Inläst ur L. Lundquist, cop. 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 12 tim., 43 min..

Under 200-talet före Kristus blev klimatet i Skandinavien kallare, och det blev svårt för befolkningen att få maten att räcka under de långa vintrarna. Övergången till kallare klimat ledde troligen till kamp om livsmedel och betesmarker, och tilltagande utvandring. Roman om hur klimatförändringen kan ha påverkat land och folk. Handlingen kretsar kring gotlänningen Erik, och hans förbjudna kärlek till Mariam, en annan mans slavinna.

Öster om Heden

av Viveca Lärn. Inläst ur W&W, 2012 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 10 tim., 7 min..

Åtta lyckliga vinnare i Postkodlotteriet ger sig ut på en drömresa till Kenya. Äntligen kommer de boende på den lyckosamma gatan i Göteborg att få se riktiga elefanter i naturlig miljö. Och kanske kan Margaretha och Axel blåsa liv i sitt avsomnade äktenskap? Med finns även den eleganta Karin med sin vackre, bigotte son. Alla har hemliga förväntningar på kärlek och erotik, men vid hemkomsten har man andra upplevelser i bagaget än man tänkt sig.

Lördagens stora bröllopsfest

av Alexander McCall Smith. Inläst ur Damm, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

Del 12, fristående, i serien som inleds med Damernas detektivbyrå. Detektivbyrån har fått i uppdrag att utreda ett känsligt fall med någon som attackerar boskap. Mma Ramotswe, som alltid vill inta de svagas sida i konflikter, tvingas därför tänka över regel 3 i sin instruktionsbok för privatdetektiver: ljug aldrig för en klient. Lärlingen Charlie har svåra samvetsproblem och Mma Makutsi funderar på om man verkligen kan berätta allt för sin man.

Blinda solrosor

av Alberto Méndez. Inläst ur Gavrilo, 2011 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 24 min..

A.M. debuterade vid 63 års ålder med dessa fyra noveller som utspelar sig strax efter spanska inbördeskrigets slut, 1939-1942. Han avled samma år boken kom ut, 2004, och fick aldrig uppleva dess enorma framgång. Ohyggligheterna i krigets spår var många, men alla tragedier hade en sak gemensamt: de döda. Boken är en uppgörelse med både diktaturen och den officiellt pålagda tystnad som följde i dess spår.

Lögnarens ögon

av Göran Moldén. Inläst ur Norstedt, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

Konstnären Jim Wahlström dör 55 år gammal. Hustrun Inger, yrkesarbetande optiker, blir tvungen att hitta ett nytt liv efter förlusten. Omstarten blir en plågsam omprövning efter att hon hittat makabra skisser i makens ateljé. Hon vet inte längre vem han var och är därmed inte heller säker på vem hon själv är. Tvivlet startar en process av gradvis upplösning tills slutligen något nytt börjar skymta. Roman om sorgens smärta och långsamma läkande.

Olerons eldprov

av Donald Moore. Inläst ur Bonnier, 1963 av Anders Palm. Talboken omfattar 10 tim., 35 min..

Äventyrsberättelse och sjöroman som utspelar sig under andra världskriget då svenska och utländska fartyg gick i konvoj. Oleron är en svensk lasttramp på väg från Halifax i Kanada till England 1941. Konvojen hinner inte långt innan tyska krigsfartyg attackerar dem. Olerons kapten vägrar dock att fly då han sett en livräddningsflotte han inte kan överge. Samtidigt startar ett myteri på skeppet.

De tio härskarna

av Christian Mørk. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 51 min..

Victor Tallent, agronom och forskare, presenterar forskarresultat om genmanipulering av ris på en konferens i Venedig. Hans presentation saboteras och han känner sig förföljd. En av förföljarna hittas mördad på ett hotellrum och Victor blir betraktad som galen. Han tvingas lämna Venedig, men en grupp som sedan medeltiden kontrollerat hela världen, tar upp jakten på honom. Handlingen spänner över flera århundraden.

Tigern i Galina

av Téa Obreht. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

En jättelik tiger rymmer från ett zoo i den lilla krigshärjade byn Galina. Han sätter befolkningen i skräck men för en liten pojke är han magisk, som direkt kommen ur Djungelboken. Många decennier senare befinner sig pojkens barnbarn, Natalia, i ett likaså konfliktdrabbat Balkan där hon som läkare besöker ett barnhem. När morfadern dör börjar Natalia söka i det förflutna och hamnar i ett nät av familjeberättelser och legender, förlust och kärlek.

De flyende skyldiga

av Conny Palmkvist. Inläst ur Arnold, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

Vera Singer, 17 år, lever i Budapest under andra världskriget. Allt hon tagit för givet i sitt liv försvinner i ett slag. Vera blir fånge i ett koncentrationsläger. Hon är musikalisk och hamnar i lägerorkestern, där hon lär känna medfångarna Alma och Ruth. Om vänskap under omänskliga förhållanden och om hur kultur kan förena människor och skänka ovärderlig tröst.

Lotte

av Lesley Pearse. Inläst ur Damm, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 17 min..

En medvetslös, misshandlad kvinna hittas på en strand i Sussex, England. När hon vaknar visar det sig att hon tappat minnet. Vem är kvinnan och vilket tragiskt öde har drabbat henne? Läkarna konstaterar också att hon precis fött ett barn. Men var är barnet och varför har ingen anmält kvinnan saknad? En kvinna träder fram och säger att den misshandlade kvinnan är hennes vän Lotte. Kommer Lotte med vännens hjälp att kunna minnas igen?.

När knoppar brister

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

Del 30 i serien Tre systrar. Halvor bär på många hemligheter utan att han egentligen själv vill det. Nu tycker han att det är på tiden att Marit får veta sanningen om vem som är hennes mor. I Tromsö har Sophie fått veta om Henrik och Nelle. Sophie låter förstå att hon kommer att skada Nelle om han inte börjar uppföra sig som den äkta man hon menar att hon förtjänar.

Mellan sommarens längtan och vinterns köld

av Leif G. W. Persson. Inläst ur Piratförlaget, 2002 av Bo Jonsson. Talboken omfattar 22 tim., 11 min..

En amerikansk journalist faller från femtonde våningen på ett hus på Valhallavägen i Stockholm. Det tycks röra sig om ett självmord. Men Lars Martin Johansson vid Rikskriminalen kan inte släppa fallet, som på underliga vägar utvecklas till en stor mordutredning. Kriminalroman om polisens vardag när den är som värst, som också ger inblickar i de vindlande intrigerna på hög polisiär och politisk nivå.

Kärleksbarnet

av Deirdre Purcell. Inläst ur Bonnier, 1996 av Anna Godenius. Talboken omfattar 22 tim., 29 min..

Del 2 i serien inledd med I känslornas våld. Francey, lång, blond och oskuldsfull irländare bestämmer sig för att söka upp sin okände fader George. Denne är nybliven änkling och rik genom hustruns generösa testamente, som även innefattar hans tre utomäktenskapliga söner. Francey förälskar sig handlöst i sin halvbrors hustru, Fleur, och livet tar en dramatisk vändning. Underhållningsroman med god person- och miljöskildring.

Tyst i klassen

av Björn Ranelid. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 11 tim., 50 min..

Karin Lilja har sex söner och en man som super, slåss och hånar, med ödesdigra följder för barnen. De bor trångt i ett område med nedgångna nödbostäder i Malmö, men Karins hjärta är rymligt. Hon gör plats för nyfödda Kristina, som kommer med en ny ton till familjen. Ett porträtt av två kvinnor och av staden Malmö och en berättelse om Sverige underifrån i nästan hundra år.

Den blodröda tråden

av Francine Rivers. Inläst ur KM & Borneling, 2008 av Marianne Engström. Talboken omfattar 14 tim., 28 min..

Sierra Madrids man Alex klättrar på karriärstegen och har också sociala ambitioner. När han beslutar att familjen måste flytta enbart för hans egen skull leder det till en djup kris i äktenskapet. För att hjälpa henne förslår Sierras mor att hon ska läsa en dagbok som hon hittat. Dagboken skrevs av anmodern Mary, som 1847 reste västerut med en så kallad prärieskonare. Kanske kan Marys erfarenheter hjälpa Sierra? Kristen roman om relationer.

Roten till det onda

av Peter Robinson. Inläst ur Minotaur, 2011 av Johan Svensson. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Det är en regning kväll i Eastvale, Yorkshire. En ung man påträffas brutalt ihjälsparkad i en mörk gränd. Det tycks först röra sig om ett vanligt våldsbrott. Offret, Jason Fox, hade samma kväll råkat i gräl med några pakistanier. Men när det visar sig att någon sökt igenom Jasons lägenhet och rensat hans dator väcks nya frågor. Och när överkommissarie Alan Banks börjar gräva leder spåren till en ljusskygg organisation med rasistiska förtecken.

Samtidigt på ett tak i Chinatown

av Ingrid Rudefors. Inläst ur Isaberg, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

I sitt kök i villan i Äppelviken i Stockholm stoppar den medelålders Alice sin makes slipsar i diskmaskinen och trycker på startknappen. Sen lämnar hon huset med bara en resväska och flyr till New York. Där bor hennes dotter Babylonia i en slummig lägenhet i Chinatown med den dystre pojkvännen Gabor. Av misstag blir Alice utelåst på brandstegen och här börjar hennes äventyr. Hon ramlar bokstavligen ned i ett annat Manhattan än turisternas.

Tunneln

av Ernesto Sábato. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 21 min..

Konstnären Juan Pablo Castel blir besatt av en kvinna som på en vernissage studerar en detalj i hans verk som ingen annan har sett. Deras förhållande förgiftas av hans tvångsföreställningar och hans svartsjuka leder till ett vansinnesdåd. Tät, febrig berättelse, i en mardrömslik Buenos Aires-miljö, med ett klassiskt tema om kärlek och passion till döds. Utkom i original 1948. E.S., argentinsk förf., 1911-2011. Nyöversättning av Peter Landelius.

Dö och låta leva

av Olle Sahlberg. Inläst ur Isaberg, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 10 tim., 9 min..

Birger är 63 år, arbetar som högstadielärare och lever ett stabilt liv. Joel är 23 och livnär sig på villainbrott när han får chansen att tjäna stora pengar som knarkkurir. En februaridag skadas de båda männen svårt i varsin olycka. Hoppet tycks vara ute för dem, men ett ungt läkarteam bestämmer sig för att rädda dem båda, men i en kropp. Man transplanerar Birgers hjärna i Joel. Spänningsroman om brott och forskning.

Leva - till varje pris

av Olle Sahlberg. Inläst ur Isaberg, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Fristående forts. på Dö och låta leva. Forskningsledaren Egon Sabel ser en stor affärsmöjlighet i den medicinska sensation som transplantationen av Birgers hjärna i Joels kropp var. Den som har mycket pengar kan köpa sig nytt liv i en ny kropp. Joel och några andra anställda vid sjukhuset vid Vätterns strand fattar misstankar och när en ung kvinna lyckas rymma från sjukhuset avslöjas den makabra sanningen. Spänningsroman om brott och forskning.

Damerna i klubben

av Helen Hooven Santmyer. Inläst ur A&W, 1986 av Anna Döbling. Talboken omfattar 48 tim., 21 min..

En junidag 1868, i Waynesboro, Ohio, är det avslutning på flickskolan. Två flickor, Anne och Sally, får en förfrågan om att vara med och starta en litterär klubb för kvinnor. Snart blir klubben en samlingsplats för kvinnor i alla åldrar och kring den lever staden sitt liv. Läsaren får följa kvinnornas livsöden allteftersom åren går. Romanen sträcker sig fram till Roosevelts 1930-tal och berättar om en dramatisk brytningstid i sekelskiftets Amerika.

Upproret

av Simon Scarrow. Inläst ur Historiska media, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 16 tim., 7 min..

Del 4 i Silverörnserien inledd med Legionären. När romarna invaderar Britannien år 44 efter Kristus möter de hårt motstånd från de infödda. Centurionerna Cato och Macro får till uppdrag att stödja den åldrade härskaren Verica. Innan de båda vet ordet av är de indragna i en kamp där inte bara deras egna liv står på spel, utan hela romarrikets öde kan avgöras. En konspiration hotar att tillintetgöra alla de som strider för Silverörnen.

Häxans tid

av Árni Þórarinsson. Inläst ur Bazar, cop. 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 43 min..

Journalisten Einar blir förflyttad från Reykjavik till huvudstadstidningens filial i det idylliska Akureyri. När en kvinna omkommer under en raftingtur uppstår frågan om ett mord har begåtts? Samtidigt försvinner en skådespelare kvällen innan en premiär. Har de två händelserna med varandra att göra? På sin jakt förs Einar längre och längre in i mörka hemligheter med spår som leder till organiserad brottslighet och storpolitiska intriger.

Kum

av Henrik Tord. Inläst ur Ordfront, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 14 tim., 48 min..

Mikael och Cecilia är ett svenskt par som lever privilegierat i Singapore med hemhjälp, pool och ett varmt klimat. En dag tar Cecilia med sig barnen Alicia och Hampus till ett köpcentrum - och plötsligt går livet i kras. Alice är spårlöst försvunnen. Chantra och Veasna lever som djupt skuldsatta bönder i Kambodja. Deras barn, den handikappade sonen Rhitisak och systern Kunthea, får slita ont för familjens överlevnad. Någonstans korsas dessa människors vägar.

I skydd av skuggorna

av Helene Tursten. Inläst ur Piratförlaget, 2012 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

Tionde boken om Irene Huss. Ett pizzabud kör vilse i ett nedgånget område i Göteborgs hamnkvarter. Plötsligt flimrar ett ljus till bakom ett fönster och budet tror att han kommit till rätt adress. En dörr slits upp och en brinnande man stapplar ut på gården. Några minuter senare är han död. Kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor hamnar i korselden mellan rivaliserande gäng när de utreder fallet med den ihjälbrände mannen.

Havsmannen

av Carl-Johan Vallgren. Inläst ur Bonnier, 2012 av Hanna Sjögren. Talboken omfattar 7 tim., 33 min.

Falkenberg i början av 1980-talet. Nella lever med en alkoholiserad mamma och fängelsekund till pappa. Den yngre brodern Robert mobbas i skolan och Nella gör allt för att skydda honom. Hon hamnar i ekonomisk skuld till broderns värsta plågoande som verkar vara kapabel till det mesta. När tidsfristen är ute är det inte bara Robert som behöver hjälp. Roman om syskonkärlek och svek - och om vardagens möte med det främmande och fantastiska.

Äpplets vana att falla

av Rosmarie Waldrop. Inläst ur Rámus, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 26 min..

Prosalyrisk trilogi som rör sig på författarens alldeles särskilda vis mellan motstridiga, men ofrånkomliga, påståenden om kropp och själ, känsla och logik. R.W., 1935 - , räknas som en av den amerikanska litteraturens viktigaste och mest inflytelserika poeter. Hennes filosofiska poesi har gett henne en unik plats inom världslyriken.

En vecka i Berlin

av Benedict Wells. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

Jesper Lier, 19 år, kommer till storstaden Berlin full av förhoppningar. Han vill bli författare och skriver på den stora romanen som blir tjockare och tjockare, men inte nödvändigtvis bättre och bättre. När han inser att den är värdelös förstör han den och då börjar plötsligt figurerna från romanen att dyka upp i hans liv. Och de vill honom allt annat än väl. Tragikomisk roman om att brottas med sina drömmar. B.W., född 1984 i München.

Svikaren

av Katarina Wennstam. Inläst ur Bonnier, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

När fotbollsspelaren Sebastian Lilja hittas mördad ser det ut som ett enkelt fall för kriminalinspektör Charlotta Lugn. Det handlar naturligtvis om hämnd från supporters för att Sebastian skrivit på för ett konkurrentlag. Men det är något som inte stämmer. När nya fakta uppdagas pekar spåren i en helt annan riktning. Första delen i en planerad trilogi med advokaten Shirin Sundin i huvudrollen.

Anarchy in the UKR

av Serhij Zadan. Inläst ur 2244, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Huvudpersonen ger sig i romanens början ut på en resa för att besöka platser där de ukrainska anarkisterna varit som mest aktiva genom historien. Först går resan österut, från tvåmiljonerstaden Charkiv mot det industritunga Donbass. Men berättelsen irrar snart in i ett sammelsurium av associationer, barndomsminnen, brottstycken av dialoger, möten med människor. Förf., född 1974 i Starobilsk i Ukraina, även verksam som översättare och musiker.

Den unga F:s bekännelser

av Maria Margareta Österholm. Inläst ur X Publishing, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 1 tim., 14 min..

En handväska med inskriptionen Lady F hittas av författaren. Vem var Lady F, vad innehöll hennes uppbrända dagbok dagbok och stämmer det att hon hade en hamster i handväskan? F befinner sig i bokens början på sjöbotten. Hon skickar flaskpost och försöker förtvivlat passa in i den kvinnliga normen. Diktsamling. Debut. M.M.Ö., 1979- , doktorand i litteraturvetenskap med genusinriktning.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Fortsättning följer

Inläst ur Btj, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar Uppl. 292011: 5 tim., 20 min. : mono; 148 s. $bc. DAISY text och ljud.

Ett urval svenska och översatta romanserier som är aktuella 2011. Omfattar nästan 4 000 titlar fördelade på över 1 100 serier av cirka 1 900 titlar. Förteckningen tar upp romaner som genom huvudperson, miljö eller handling hör så nära samman att de bör läsas i en viss följd. En hjälp för att ta reda på i vilken ordning man bör läsa romaner som hör till samma serie och om det finns någon fortsättning på den bok man läst.

Allmänt och blandat

Förnuft och högmod

av Lena Andersson. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim., 27 min..

Lena Andersson, kolumnist och kritiker, har samlat ett urval av sina artiklar, prosatexter samt fyra teaterpjäser som ur skiftande perspektiv belyser religionens, förnuftets och den mänskliga längtans och det klara tänkandets betydelse för samhället och individerna. Bland annat avhandlas synen på Jesus, yttrandefriheten, monarkin, ateism och mordet på Theo van Gogh. Det har publicerats tidigare. Tänkvärda och stundtals provocerande texter.

Bisarra böcker

av Mattias Boström. Inläst ur Känguru, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 38 min..

Antikvariatsbokhandlaren Per Olaisen har botaniserat i sin kuriosaavdelning och presenterar tillsammans med ståupparen Mattias Boström 53 titlar med en stor portion humor. Alstren, de flesta från 1900-talets början, fungerar som skrattspeglar av sin tid. Bland titlarna: Kvinnor man ej bör gifta sig med, Var inte ängslig: fyrtio kapitel optimistisk medicin och Kamerajakt på kannibaler. Varje titel presenteras för sig med citat ur respektive bok.

Lagens bok

av Aleister Crowley. Inläst ur Looking Glass Press, cop. 1996 av Inga Pyk. Talboken omfattar 1 tim., 14 min..

Aleister Crowley, 1875-1947, var poet, brittisk äventyrare och ockultist. Under en vistelse i Kairo 1904 ansåg han sig ha fått kontakt med en astral intelligens vid namn Aiwass som dikterade tre prosa-poetiska stycken för honom. Dessa texter kom att utgöra grunden för hans nya filosofi och religion "Thelema" - det grekiska ordet för vilja - och finns samlade i denna bok.

Hur går det till inom vetenskapen?

av Sören Halldén. Inläst ur Thales, 2005 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 37 min..

Vetenskapen betraktas med stor respekt och vi väntar oss mycket av den. Men den utövas av vanliga människor med vanliga människors fel och brister, och resultatet stämmer inte alltid med idealet. Istället får man statusjakt, övertro på det etablerade, instängdhet i lokala traditioner och underdånighet inför en vacker fraseologi. Sören Halldén är författare och professor i teoretisk filosofi.

En hel sekund i livet

av Gellert Tamas. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 33 min..

Ett urval av Gellert Tamas reportage, skrivna mellan 1989 och 2011. Vi får möta unga revolutionärer från Prag till Kairo, men också maktens män som Göran Persson, Horace Engdahl och Svennis. Vi får följa med en förintelseförnekare till Auschwitz, möta Indiens nya medelklass och läsa om gränslös kärlek i Sydafrika. Reportagen är kompletterade med nyskrivna kommentarer. Gellert Tamas, född 1963, är författare, journalist och dokumentärfilmare.

Religion

Andens ABC

av Anders Arborelius. Inläst ur Libris, 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 3 tim., 39 min..

Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, gör här en egen version av den klassiska ABC-boken. I 28 korta meditationer förklarar han stora ord i den kristna trons språk. När man i den kristna traditionen talar om andlighet är det, enligt författaren, alltid den helige Ande man syftar på. Det är den helige Ande som genom diskreta hänvisningar i vardagen vill leda den kristne allt djupare in i mötet med den treenige guden.

De sju breven

av William Barclay. Inläst ur Filadelfia, 1981 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Kommentar till de sju breven till församlingarna som ingår i Uppenbarelseboken. Varje kapitel i boken börjar med en ingående beskrivning av den stad i vilken mottagarförsamlingen bodde, med avseende på geografisk belägenhet, befolkningsstruktur, religionsutövning och politisk betydelse. Sedan följer en utläggning av brevet till församlingen. W.B, 1907-1978, var verksam som professor i Nya testamentets språk och litteratur vid Glasgows universitet.

Halleluja, Brasilien!

av Kajsa Norell. Inläst ur Bladh by Bladh, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 18 min..

Berättelsen om Guds församling i Brasilien, en pingstförsamling som grundades av två svenska missionärer för 100 år sedan. Idag har församlingen miljontals medlemmar i ett traditionellt katolsk land. Många av medlemmarna är före detta missbrukare och kriminella. Boken handlar om församlingens historia och hur de två missionärerna, med familjer, under stor möda byggde upp verksamheten. Dessutom beskrivs församlingens roll i dagens Brasilien.

I Back(o)spegeln

av Paul Persson. Inläst ur EFS, 2008 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Under en stor del av 1900-talet bedrev Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS; en intensiv missionsverksamhet i Etiopien. Banden mellan den etiopiska Mekane Yesus-kyrkan och EFS är fortfarande starka. Här beskrivs särskilt arbetet vid missionsstationen Backo, som startade på 1940-talet, och verksamheten vid blindskolan som 2008 firade sitt 50-årsjubileum. Från 1964 gav svenska staten stöd till verksamheten som biståndsprojekt, vilket var unikt.

Tibbleflickan som blev kinamissionär

av Lars Storén. Inläst ur Lars Storén, cop. 2004 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Här berättas historien om Tibbleflickan Anna Berg som, 28 år gammal och nybliven änka, bestämde sig för att bli missionär i Kina. 1902 gick hon ombord på en tysk ångare som förde henne och 51 andra missionärer till Shanghai och sedan vidare in i landet. Anna kom att tillbringa många år i Kina, och även Afrika, som missionär innan hon 1937 återvände som pensionär till föräldragården i Tibble. Hon efterlämnade 14 noggrant förda dagböcker.

Kärlek spränger gränser

av Rolf Wiström. Inläst ur Proklama, 1978 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 57 min..

Våld, hat och kaos är det vi möter dagligen i olika former. Finns det något som skulle kunna förändra hela vår situation? R.W., 1903- , arbetade som lärare i Oslo innan han kom till Sverige 1947. Här berättar han om hur olika människor kunnat finna mening i sitt liv och något somburit dem genom svårigheter i livet. Från sitt eget liv berättar han om ockupationen av Norge under andra världskriget, vilken för honom även innebar en personlig livskris.

Filosofi och psykologi

Samlade skrifter

av Sigmund Freud. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar D. 12: 2 CD-ROM (74 tim., 46 min.) : mono.

Detta är den tolfte och sista delen i verket Samlade skrifter, av Sigmund Freud. Boken inleds med ett avsnitt om arbetet med utgivningen av det väldiga verket av översättaren Clarence Craaford. Därefter följer uppsatsen Motstånden mot psykoanalysen, av Freud själv, och en utförlig sammanställning av citat ur Freuds verk. Boken avslutas med ett utförligt register till volymerna 1-11.

Att möta sitt barn - och sig själv

av Ingegerd Gavelin. Inläst ur Norstedt, 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Idag har många föräldrar bråttom och vill gärna ha snabba svar på svåra frågor. Men socionomen och föräldrarådgivaren I.G. föreslår här att vi i stället ger oss tid att lyssna på våra barn; de kan lära oss att lösa familjelivets problem! I denna bok får föräldrar exempel på flexibla och relationsinriktade synsätt. En mer konstruktiv attityd är det traditionella barnfokuserade och probleminriktade perspektivet.

Upplysningens ABC

av Osho. Inläst ur Energica, 2006, ISBN 91-85127-24-8, 978-91-85127-24-5 (genererat) av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 36 min..

Osho, 1931-1990, var en indisk mystiker och andlig ledare, omstridd bland annat på grund av sin öppna syn på sexualiteten. Boken innehåller 292 utdrag från föreläsningar som är ordnade alfabetiskt. Syftet är att kasta nytt ljus på vardagslivet utifrån de fysiska, emotionella, sexuella och andliga dimensionerna i livet och att uppmana åhöraren / läsaren att utforska, undersöka, uppleva och tvivla - inte att tro.

Glöm inte minnet

av Nisse Simonson. Inläst ur Bromberg, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 27 min..

Vi har samma grundläggande behov som för flera århundranden sedan, och samma förutsättningar måste uppfyllas för att vi ska kunna fortplanta oss och överleva som art: bland annat måste vi ha ett fungerande minne. Förf. berättar om vår snillrika hjärna utifrån hur vi minns och varför vi glömmer. Han bjuder också på olika fallbeskrivningar och berättar om det senaste inom minnesforskningen. Nisse Simonsson är läkare och författare.

Känslor & förnuft

av László Szombatfalvy. Inläst ur Ekerlid, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 32 min..

Vad är egentligen moral? Hur tar vi ställning till moraliska problem? Och hur påverkar den personliga moralen de beslut som fattas i affärsvärlden, i politiken och på den internationella arenan? L.S., ekonom och samhällsdebattör, diskuterar här de faktorer som styr våra moraliska beslut. Olika typer av moral, de politiska beslutens fallgripar och vårt moraliska förhållande till djur och kommande generationer är några av de ämnen som behandlas.

Förtroendefullt samarbete

av James W. Tamm. Inläst ur Studentlitteratur, 2006 av Marianne Engström. Talboken omfattar 13 tim., 36 min..

Ingen människa når idag framgång i samhället och näringslivet på egen hand; det är nödvändigt att kunna samarbeta. Förmågan att bygga upp långsiktiga relationer är en nödvändig kompetens för den som vill lyckas. Denna bok innehåller en grundlig vägledning i förhandlingsteknik och utveckling av goda relationer. Boken bygger på Will Schutz s.k. FIRO-teori som förklarar hur våra inbördes relationer fungerar.

Andarna mitt ibland oss

av James Van Praagh. Inläst ur ICA, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 14 min..

James Van Praagh är författare till flera bestsellers inom det övernaturliga. Redan som barn upplevde han dimensioner som de flesta inte kan se och han har ägnat sitt liv åt att förklara detta för andra. Han menar att andarna aktivt deltar i våra liv och fungerar som ledsagare. Boken försöker belysa vad som händer oss när vi dör och ger råd och övningar inför mötet med det övernaturliga.

Heartfulness

av Cecilia Åkesdotter. Inläst ur Heartfulness inspiration, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 8 min..

Om mindfulness, en meditationsmetod med gamla rötter som återigen blivit mycket populär. Metoden bygger på fokuserad, men avspänd uppmärksamhet på den egna mentala aktiviteten. Författaren ger råd, konkreta verktyg och tips på praktiska övningar. Genom att praktisera ett närvarande och accepterande förhållningssätt så kommer lycka, frid och sann glädje att infinna sig, menar hon.

Uppfostran och undervisning

En otrolig tigerkaka

Inläst ur Mandatus, 2008 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

Viggbyholmsskolan utanför Stockholm var en "Ny skola" som skapades som ett märkvärdigt reformpedagogiskt experiment 1928 och drevs av eldsjälar fram till 1972. Många som gått på skolan präglades för livet. Estetiska ämnen var viktiga. Här berättar de sina minnen. Bland de närmare femtio medarbetarna märks namn som Karin Boye, Michael Meschke, Jan Stolpe, Sandro Key-Åberg, Sven Yrvind, Anna Wahlgren, Suzanne Osten, Yvonne Domeij och Jan Guillou.

Hem till skolan

av Maciej Zaremba. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Fem reportage om tillståndet i den svenska skolan, publicerade i Dagens Nyheter april 2011. Artiklarna väckte stor uppmärksamhet och vållade intensiv debatt. Under de tjugo år som gått sedan lärartjänsterna kommunaliserades har det mesta blivit sämre, menar förf. Skolledningar, lärarutbildningar, den statliga skolinspektionen, skolforskare, skolpolitiker och organisationen Sveriges kommuner och landsting pekas ut som inkompetenta och oengagerade.

Litteraturvetenskap

Varför läsa klassikerna

av Italo Calvino. Inläst ur Italienska kulturinstitutet, 2011 ISBN 978-91-979028-3-0, 91-979028-3-7 (genererat) av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim..

Essäsamlingen presenterar några av den italienske författaren Italo Calvinos viktigaste texter om litteratur från de sista femton åren av hans liv. Men vad är egentligen en klassiker? Svaret, enligt Calvino, är att det är en bok som aldrig upphört att säga det den har att säga. I texterna söker han efter litteraturens själva rörelse, dess förmåga att alstra ständigt nya världar. I.C., 1923-85.

Hemingway

av Nils Erik Forsgård. Inläst ur Söderström, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 20 tim., 51 min..

Den finländske idéhistorikern Nils Erik Forsgård analyserar här arvet efter den amerikanske författaren Ernest Hemingway, död genom självmord år 1961. Han läser Hemingways romaner och noveller på nytt och besöker de platser som denne en gång gjorde kända. I boken, av författaren kallad betraktelse, klarlägger Forsgård komplexiteten och kontinuiteten i Hemingways liv och skapande.

Författaren som kändis

av Torbjörn Forslid. Inläst ur Roos & Tegner, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Måste författare sitta i tv:s morgonsoffor eller vara med i Let's dance för att kunna sälja böcker? Litteraturvetarna T.F. och A.O. ger ett nytt perspektiv på litteraturen och analyserar några av de viktigaste författarkändisarna i vår tid - Kristina Lugn, Horace Engdahl, Jan Guillou och Daniel Sjölin - och visar hur dessa verkar i spänningsfältet mellan finkultur och massmedia. De granskar även hur Selma Lagerlöf används och brukas i medierna.

Stella Kleve

av Ann Lingebrandt. Inläst ur h:ström, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Stella Kleve, pseud. för Mathilda Kruse, 1864-1942, debuterade 1885 med romanen Berta Funcke. Därmed inleddes ett författarskap som skälldes ut av kritikerna och förfasade etablissemanget. Kleve var inspirerad av de franska dekadenterna och uppmuntrades av Herman Bang. Efter några år lade hon ner pennan. 1890 gifte hon sig och började så småningom skriva bästsäljande herrgårdsromaner under sitt nya namn Mathilda Malling.

Du ser Draken genom fönstret

av Charlotte Qvandt. Inläst ur Gothia, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 19 min..

En ung kvinna, som själv just blivit mamma, berättar om de fyra sista månaderna i hennes egen mammas liv. Hon berättar om det första beskedet om lungcancer och hur mamman blir allt sämre, men också glimtar från vardagen med familj och vänner. Månader fyllda av närhet, värme, tankar och rädsla. Läsaren får ta del av dagboksanteckningar, minnen och sjukjournaler. En bok om när det ofattbara blir ett faktum.

Resa i Sverige med H. C. Andersen

av Helge V. Qvistorff. Inläst ur Jysk Lokalhistorisk Forlag, cop. 1996 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Den danske sagodiktaren H. C. Andersen gjorde sex resor genom Sverige. H.V.Q., dansk författare, följer hans färdvägar längs Göta kanal, till Stockholm, Skåne, Dalarna och Västsverige. Andersens dagboksutsnitt återges i modern språkdräkt. I början ges ett kronologiskt dagsschema över Andersens resor. Kärleksfulla skildringar av Sverige i både gammal och ny tid.

Dödsbåten på den förryckta floden

av Marta Rudzka. Inläst ur Fahlcrantz & Gumælius, 1948 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 25 min..

När tyska och ryska arméer 1939 invaderade Polen häktades bland andra intellektuella en polsk godsägarfru, Marta Rudzka, före detta skådespelare. Hon, tillsammans med hundratusentals andra, deporterades till Ryssland och forslades från fängelse till fängelse. Hon berättar om hunger, köld, smuts och omänskliga förhållanden och lidanden.

Sången om Aniara

av Johan Wrede. Inläst ur Bonnier, 1965 av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 6 min..

Akademisk avhandling om Harry Martinsons rymdepos Aniara som belyses ur olika perspektiv. Den första delen beskriver Aniaras tillkomsthistoria, den andra behandlar den poetiska, stilistiska och språkliga strukturen. I den tredje delen tecknas Aniaras idévärld. Syftet har varit att visa på de idéer som haft relevans för diktaren vid Aniaras tillkomst och därmed skapa en bas för undersökningen av tematiken och idémotiven i eposet.

Dagarna i våras

av Marianne Zetterström. Inläst ur Bonnier, 1972 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 13 min..

Minnesbok som berättar både om författarinnans ungdom och hennes vuxna liv. En huvudroll har också Violoas mor. "Dagarna" är både dagar i moderns sjukrum och dagar våren 1972. Viola talar också om många andra ting i sitt liv och fogar samman bilden av en känslig, kvick och vemodig människa med sinne för stämningar och klarögdhet.

Världen av i går

av Stefan Zweig. Inläst ur Ersatz, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 19 tim., 28 min..

Förf., österrikisk jude, humanist och pacifist, skildrar i denna legendariska självbiografi sin egen bana och ger en personligt präglad bild av Europa före 1914 och under mellankrigstiden. Han skildrar de intellektuellas värld, ger en bild av Wien runt 1900 då teater, musik och konst stod på hög nivå, och framhåller judarnas roll i och bidrag till denna högkultur. S.Z., 1881-1942.

Konst, musik, teater och film

Levande musik i hela landet

av Klas Gustafson. Inläst ur Ejeby, 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

Rikskonserter grundades 1968 som ett statligt organ för spridning av levande musik i Sverige. En slags institution för folkhemsbyggets utvidgning till kultursfären med ett borgerligt bildningsideal för ögonen. Konserter ordnades på skolor, arbetsplatser, bibliotek och Folket hus. Här berättas institutionens historia; från den första statliga musikutredningen 1947 till nedläggningen 1 januari 2011. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Bekännelser

av Nina Hagen. Inläst ur Verbum, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 19 min..

Nina Hagen, född 1955 i Östberlin, har kallats "punkrösten", "den fräcka vampen" och "borgarnas fasa". Här tar den tyska popstjärnan och punkikonen läsaren med på en vild roadmovie genom sitt liv. Den tar sin början i Östberlin, går via Hamburg där hon efter att ha blivit utslängd från DDR bodde med sin styvfar, protestsångaren Wolf Biermann, via London, Amsterdam, Indien och fram till det som alltmer blir berättelsens nav: Gud och dopet 2009.

Only young twice

av Mattias Kling. Inläst ur Kalla kulor, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 11 tim., 17 min..

Mattias Kling är hårdrockskribent och har följt gruppen Europe under flera decennier. Europé startade på 1970-talet i Upplands Väsby och slog igenom stort 1986 med låten The Final Countdown. I slutet av 1980-talet spelade de bland annat med Bon Jovi och sålde miljontals skivor. Efter det kom svårigheterna. Medlemmarnas ekonomi havererade och bandet fick se sig utkonkurrerade av grungen. 2004 inleddes dock ett försök till comeback.

Rockstjärnan Gud glömde

av Kee Marcello. Inläst ur Forum, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

Självbiografi av Kee Marcello, 1960- , som var gitarrist i Easy Action 1983-1986 och i Europe 1986-1992. Han berättar om det dekadenta rockstjärnelivet med droger, groupies och en jetsettillvaro. Han skildrar även framgångens baksida; konflikterna i bandet, den skoningslösa musikbranschen och helvetesresan ner i missbruket som höll på att kosta honom livet. Medförfattaren Stefan Johansson har varit journalist på Aftonbladet och Okej.

Leonard Cohen

av Anthony Reynolds. Inläst ur Reverb, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 21 min..

Biografi om L.C., född 1934 i Montréal, Québec, kanadensisk sångare, låtskrivare, musiker, poet, konstnär och författare. Hans texter rör sig runt teman som religion, ensamhet, sexualitet och komplicerade personliga förhållanden. Förf. har gjort grundlig research och många intervjuer med sångarens kollegor och vänner. Han har också fått tillgång till opublicerade intervjuer liksom video- och ljudinspelningar som spänner över flera årtionden.

Historia

Barbarernas dag

av Alessandro Barbero. Inläst ur Agering, 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 6 tim., 18 min..

År 378 e. Kr. utkämpades ett ödesdigert fältslag vid staden Adrianopel, i den europeiska delen av nuvarande Turkiet, mellan en gotisk krigshär och den östromerska armén ledd av kejsar Valens. Det gotiska rytteriet besegrade den romerska armén, och kejsar Valens dödades. Här berättar historikern A.B. om fältslaget och goternas fortsatta framgångar, som enligt författaren ledde fram till det västromerska rikets undergång år 476.

Tunisian girl

av Lina Ben Mhenni. Inläst ur Sekwa, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 28 min..

Nätaktivisten L.B.M., 1983- , började blogga 2007 om ämnen som kvinnors rättigheter och pressfrihet. När upproret blossade upp i Tunisien i december 2010 började hon resa runt i landet och dokumentera regeringens åtgärder mot demonstranterna och publicera foton på dem som skadats eller dödats av polisen. Hon bloggade under sitt riktiga namn och vågade rapportera det som Tunisiens officiella media struntade i.

Shalom inshallah

av Daniel Braw. Inläst ur Artos & Norma, 2011 av Håkan Julander. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

Möten med människor i Israel och på de palestinska områdena. I en rad personliga porträtt ges röst åt judar, kristna och muslimer som aktivt utvecklar olika sätt att vara tillsammans i vardagen under mer värdiga former. Gräsrotsperspektivet visar vad civilisation och kultur betyder i praktiken och pekar på den positiva roll som religion och konstnärlig verksamhet kan ha för rättvisa och mänsklig värdighet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Kungligt

av Peter J. Conradi. Inläst ur Forum, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 20 tim., 32 min..

Tio av Europas modernaste länder har statsöverhuvuden med kungligt blod i ådrorna. Varför har dessa släkter ännu inte har ersatts av folkvalda ledare? Här behandlas dessa kungahus, från tiden för franska revolutionen till våra dagar. Efter en kort genomgång av kungahusens historia tas olika ämnen upp som t.ex. kungahusens inställning till Tyskland under andra världskriget, deras inflytande i samtiden och deras vardag. Förf. brittisk journalist.

Interneringsläger 1945. Backamo, Grunnebo

Inläst ur Kungl. Bohusläns regementes historiëkommittée, 1963 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 16 tim., 33 min..

Backamo och Grunnebo 2 mil utanför Uddevalla blev interneringsläger för över 1400, mestadels tyska soldater som i andra världskrigets slutskede flydde från fronterna i norr, väster och öster. Omständigheterna kring lägrens upplösning, särskilt den så kallade Baltutlämningen, blev för många en tragedi och skapade även viss mytbildning. 18 år senare sammanställde regementets historiekommitté denna dokumentation. Boken utkom i 1600 exemplar.

Raoul Wallenbergs sista dagar

av Alex Kershaw. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 12 tim., 17 min..

I juli 1944 kom Raoul Wallenberg till den svenska legationen i Budapest med uppdraget att rädda ungerska judar undan Förintelsen. Genom djärva insatser och med hjälp av svenska skyddspass undsatte han tusentals judar. Här skildras dessa dramatiska dagar. Förf. har även intervjuat personer som överlevde tack vare Raoul Wallenberg och som berättar om nazisternas och pilkorsarnas skräckvälde, historier som fördjupar bilden av Wallenbergs insats.

Jättens andedräkt

av Krister Wahlbäck. Inläst ur Atlantis, 2011 av Christina Hellman. Talboken omfattar 23 tim., 2 min..

Förlusten av Finland 1809 ställde Sverige inför frågor som vi fortfarande söker svaren på. Hur bör vi ställa oss till det grannland som vi fått mellan oss och Ryssland? Först det ryska storfurstendömet 1809-1917, sedan det självständiga Finland efter 1917 och efter 1995 även vår partner inom EU. Hur kan vi bäst stödja vår granne om han pressas av "jättens andedräkt" - det vill säga av Ryssland? Författaren professor i internationell politik.

Hoppets hamn

av Lars Åberg. Inläst ur Roos & Tegnér, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 8 tim., 45 min..

Dokumentär skildring om hur 25 000 flyktingar kom till Malmö under andra världskrigets slut. Boken, och filmen med samma titel, består till stor del av intervjuer med flyktingarna och de som tog emot dem. Stora delar av Malmö mobiliserades för att ta emot dessa överlevare från nazisternas förintelseläger. Det handlar om enskilda människoöden, mer än en historisk analys. Många vittnar om sina outplånliga skräckupplevelser.

Biografi med genealogi

Jag vill förändra världen

av Percy Barnevik. Inläst ur Bonnier, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Percy Barneviks, 1941 -, karriär utgör ett stycke svensk industrihistoria. Efter närmare fyrtio år som företagsledare har han en unik insyn i näringslivets innersta maktcirklar. Här berättar han för första gången sin egen historia, från uppväxten i Bohuslän och de tidiga åren på Sandvik till den stora ABB-fusionen, spelet kring hans pensionsavtal, relationen till familjen Wallenberg och engagemanget i hjälporganisationen Hand in Hand.

Keith och jag

av Ingrid Carlqvist. Inläst ur Blue Publishing, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 14 tim., 38 min..

Keith Cederholm kom från en tivolifamilj, hade problem i skolan och kom tidigt i kontakt med rättsväsendet. Efter att ha blivit oskyldigt dömd till tio års fängelse för mordbrand fick journalisten Jan Guillou honom fri. Två år senare var skadeståndspengarna slut, drömmen om en egen bondgård i kras och knarkmissbruket ett faktum. Detta är berättelsen om hans liv, tillika om förf:s, båda uppvuxna i Helsingborg på 1970-talet. K.C. dog i cancer 2010.

Dagböcker

av Tage Erlander. Inläst ur Gidlund, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1961-1962: 26 tim., 51 min. : mono.

Åren 1961-1962 är händelserika internationellt - Dag Hammarskjöld omkommer, krisen i Kuba, första människan i rymden. I Sverige är det riksdagsval hösten 1962 och efter en intensiv valkampanj får socialdemokraterna, för första gången sedan 1942, stöd av en majoritet av väljarna. På det privata planet blir Erlander farfar och hans mor avlider. Och i Hylands hörna gör han succé med sin Värmlandshistoria.

Dagböcker

av Tage Erlander. Inläst ur Gidlund, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1960: 15 tim., 5 min. : mono.

Året är 1960 och Chrustjov tar av sin sko i FN:s generalförsamling och bankar den i bänken. John F. Kennedy blir USA:s president. Erlanders internationella kontakter är mer omfattande än någonsin. I Sverige enas fackföreningarna att avskaffa särskilda kvinnolöner. E. blir omvald som ordförande i det Socialdemokratiska partiet och höstens val blir en stor framgång. Han kommenterar händelser och människor med humor och inlevelse.

Skälby kungsgård

av Gitta Magnell. Inläst ur Sivart, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

Herrgården Skälby Kungsgård ligger i Kalmar på historiska marker. Författaren och hennes fyra syskon växte upp där, men i början av 1960-talet blev markerna tomter för nya hus för den ständigt växande staden. Gården har anor från medeltiden och på 1500-talet var gården Gustav Vasas personliga egendom. Här presenteras herrgårdshuset som fortfarande finns kvar idag.

Statsministern

av Henrik Montgomery. Inläst ur Medström, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 31 min..

Torbjörn Nilsson, historieprofessor, och fotografen Henrik Montgomery har följt Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och hans verksamhet i en bildberättelse sedan regeringsbildandet 2006. Här berättas, med perspektiv från nutid och dåtid, bland annat om klimattoppmötet i Köpenhamn, om besök i FN:s högkvarter i New York, hos svenska soldater i Afghanistan och om arbetet i svenska riksdagen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Min UD-krönika

av Ulla Odqvist. Inläst ur Recito, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Ulla Odqvists 30-åriga karriär vid UD har fört henne till kulturrevolutionens Kina, Nordkorea, Angola, Thailand, Botswana, Brasilien, New York, Paris och västra Balkan. Perioden rymmer flera dramatiska händelser med gisslantagan i Malaysia och japanska röda armén, kuppförsök m.m. Här redogör hon fängslande för sin innehållsrika yrkeskarriär. Man får även en fin bild av hur det är att jobba på UD och många kända personligheter passerar revy.

Olle Linde

av Johan Pellas. Inläst ur Pellas media & kommunikation, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 5 tim., 15 min..

1970 befordrades en svensk till ett prestigefyllt uppdrag; att ansvara för industriell utveckling i fjorton av USA:s delstater. Här berättas historien om Olle Linde från Härjedalen, som lämnade Sverige 1949 och gjorde en enastående karriär inom bolaget Southern Pacific. Olles resa innebar möten med kungar, presidenter och tuffa förhandlingar med indianer, markägare och borgmästare.

Hungrig

av Crystal Renn. Inläst ur Bladh by Bladh, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

En ung modells berättelse om de ultimata kurvorna. Crystal Renn är en fotomodell som förvandlas från en avmagrad och utmärglad tonårsmodell till en kurvig kvinna som på bild för tankarna till en grekisk gudinna eller gamla mästarnas målningar av frodiga kvinnor. Denna förvandling ger hopp om en hälsosam framtid även för andra kvinnor som lidit av självsvält och samhällets sjuka kvinnoideal.

Folkhemmets äventyrare

av Walter Repo. Inläst ur Atlas, 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 13 tim., 50 min..

I mer än fyrtio år öppnade Rolf Blomberg, 1912-1996, världen för svenska hem. Han var forskningsresande, författare, fotograf, krigskorrespondent, människorätts- och miljökämpe och upptäckare av nya djurarter. Själv kallade han sig forskningsluffare. Men bakom bilden av folkhemmets äventyrare fann en man som betalade ett högt personligt pris för sitt fria liv. W.R., reportagejournalist, har rest i Blombergs fotspår och berättar här om hans liv.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Ödebygdsfolk

av Samuli Paulaharju. Inläst ur Natur och kultur, 1967 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

S.P., 1875-1944, var tecknings- och slöjdlärare i Uleåborg, men gjorde sin bestående insats som folklivsforskare. Så snart skolan var slut på våren begav han sig ut på forskningsfärder och framför allt fångades hans intresse av Nordkalotten, dess natur, dess olika kulturer och folk. Under åren 1932-36 genomströvade han norra Sverige och samlade material till den här boken, som förtjänstfullt översatts från finskan av Thomas Warburton.

Slagskämpen

av Mikey Walsh. Inläst ur NoNa, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Mikey Walsh berättar om sin uppväxt i en romsk familj i England under 1980-talet. Samtidigt som Mikey fick tillgång till denna färgstarka och lojala kultur var hans familjeliv plågat av hot och övergrepp. Som tonåring insåg Mikey att han var homosexuell - något otänkbart och förbjudet för en zigenarpojke. Vid femton års ålder tvingades han välja mellan sin familj och världen utanför. Självbiografi skriven under pseudonym.

Geografi

Resa i Sverige

av Hans Christian Andersen. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1964 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

H. C. Andersens mest berömda reseskildring skildrar hans resa i Sverige 1849. Den tog sin början i Helsingborg och förde honom till Göteborg och Stockholm, vidare genom Uppland och slutligen till Dalarna. Reseberättelsen ger intressanta kultur- och naturbilder från Sverige vid 1800-talets mitt, men också av författarens skapande fantasi med dess återgivande av stämningsbilder och äventyr, en blandning av fantasi och verklighet. Utkom redan 1851 på svenska.

Till Sankt Helena

av Anders Källgård. Inläst ur Carlsson, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 17 tim. 30 min..

Om en resa i tid och rum till den isolerade ön Sankt Helena i Sydatlanten. Ön är fortfarande en brittisk koloni och enda sättet att ta sig dit är med postbåt. En ständig medresenär är Napoleon, som ju förvisades till ön efter nederlaget vid Waterloo 1815. Läsarna får generösa inblickar både i hans tidigare liv och i hans tillvaro, sjukdom och död på den avlägsna ön. Som framgår av undertiteln så är boken skriven av en sann nesofil, det vill säga öälskare.

Stegeborg under medeltiden

av Gösta Lundberg. Inläst ur G. Lundberg, 1978 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 8 tim., 27 min..

Skildring av den medeltida biskopsborgen Stegeborg i Östergötland. Ur äldre bevarat material har samlats fakta till en skildring av borgens historia. Dess ursprung, innan den benämns biskopsborg, är troligen ett befäst torn, en kastal som användes som skydd för den viktiga handelsstaden Söderköping. Först 1310 omnämns Stegeborg som biskopsborg.

Samhälls- och rättsvetenskap

Klass och elit

av Thomas Burton Bottomore. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1977 av Chartotta Haldén. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

Förf., 1920-1992, tillhörde de sociologer som var väl bevandrad i såväl marxistisk som konventionell sociologi. I boken diskuterar han olika klassbegrepp och den forskning som utvecklats runt dem. Bl.a. gör han en analys av klassförhållandena i moderna industrialiserade samhällen oberoende av deras ekonomiska system. Han jämför också Marx begrepp "den härskande klassen" med C. Wright Mills motsvarande term "maktelit".

Dömd till konsumtion av sinnesintryck

av Åke Daun. Inläst ur Stockholms universitets förlag, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 2 min..

Inbjudan till en resa till bondesamhället med dess traditioner, ordspråk och talesätt, vilka kontrasteras mot det moderna samhällets livsstilar och kulturyttringar. Förf., professor emeritus i etnologi, ger en djupare förståelse för - samt hjälp att se kritiskt på - hur vi i dagens postmoderna samhälle lever våra liv. På senare år har hans böcker haft en mer tvärvetenskaplig karaktär inspirerad av framför allt hjärnforskning.

Om Europas författning

av Jürgen Habermas. Inläst ur Ersatz, 2011 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 5 tim., 6 min..

Filosofen Jürgen Habermas skriver om hur EU skulle kunna skärpa sin syn på människovärdet och mänskliga rättigheter och på så sätt få unionen att utvecklas mot en transnationell demokrati. Hans resonemang utmynnar i en skiss över hur en sådan världsunion skulle kunna se ut. Till politikerna riktas också uppmaningen att sluta bedriva det europeiska projektet bakom lyckta dörrar, som man hittills gjort, utan släppa ut diskussionen i offentligheten.

Funkisar

av Nicole Kling. Inläst ur Blue Publishing, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

Funkisar, folkgruppen med det lilla extra, är en bok som handlar om världens största minoritet: personer med funktionsnedsättning. I Sverige är de cirka 1,8 miljoner till antalet, vilket är en halv miljon fler än alla utrikesfödda svenskar och motsvarar hela Botswanas befolkning. Trots detta råder medieskugga över "funkisvärlden" menar förf., journalist och syster till Larry som har Downs syndrom.

Kommunismens idé

Inläst ur Tankekraft, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 16 tim., 47 min..

Att göra åtskillnad mellan kommunismens löften och 1900-talets totalitära tragedier är ingen enkel uppgift, menar den här bokens vänsterteoretiska skribenter. Här ger de sin syn på kommunismens begrepp. Men i en värld som hotas av miljömässiga katastrofer, nya former av apartheid och oöverstigliga klyftor mellan inkluderade och exkluderade finns det ett akut behov av nya idéer, som kan vägleda strävan efter ett verkligt fritt och jämlikt samhälle.

Hegemonin och den socialistiska strategin

av Ernesto Laclau. Inläst ur Vertigo, 2008 av Jan Setréus. Talboken omfattar 14 tim., 42 min..

Genom engagerande läsningar av marxistiska 1900-talsklassiker som Rosa Luxemburg, Georges Sorel, Leo Trotskij och Antonio Gramsci mejslar författarna fram ett nytt politiskt tänkande, i hög grad påverkat av poststrukturalistiska idéer. Ambitionen är att rädda det bästa inom den marxistiska traditionen och applicera det på de mångfaldiga sociala kamper som utmärker vår tids identitetspolitik för att möjliggöra en pluralistisk radikaldemokrati.

De hatade

av Magnus Linton. Inläst ur Atlas reportage, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 13 min..

Under hösten 2011 reste förf. i Ungern, Nederländerna och Norge, och mötte där hatets måltavlor: romer i Ungern, muslimer i Nederländerna och marxister i Norge. Boken är ett skrämmande reportage om 2010-talets Europa där den ekonomiska krisen snabbt också blir en politisk kris, med oöverskådliga konsekvenser. Angela Merkel hävdar att det mångkulturella samhället har misslyckats - men hur ser då alternativet ut? Debattbok med ett angeläget budskap.

Samboboken

av Björn Lundén. Inläst ur Lundén information, 2010 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

En bok om och för sambor, där det bl.a. påpekas att ett samboförhållande skiljer sig avsevärt från ett äktenskap. Ur innehållet: Sambolagens regler, Jämförelse med äktenskap, Öppen och dold samäganderätt, Bodelning i samband med separation och dödsfall, Arv och testamente, Gemensam bostad och bohag, Utmätning mot sambo, Skatteregler, Samboavtal, Jämkning av bodelning, Övertaganderätt till bostad.

Allt är möjligt

av Åsa Moberg. Inläst ur Timbro, cop. 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 11 tim., 30 min..

Från januari till juni 2009 placerade sig Åsa Moberg mitt i nyhetsflödet för att försöka fånga tillståndet i den svenska välfärden. Utifrån dagshändelser diskuterar hon sjukvård, försäkringskassa, ungdomsarbetslöshet, vårdval, äldreboende och mycket mer. I dagboken presenteras en rad intressanta nytänkare och entreprenörer på välfärdsområdet. Här ställs den berättigade frågan: Hur kommer det sig att de goda idéerna inte sprids?.

Personlig assistans i LSS

av Staffan Olsson. Inläst ur Studentlitteratur, 2011 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 4 tim., 29 min..

Om tystnadsplikt och sekretess samt tre olika rapporterings- och anmälningsplikter inom LSS-verksamheten, både i allmän- och enskild regi. Även andra ansvarsfrågor tas upp. Lagarna och deras tillämpning klargörs med många diskussionsfrågor och praktiska exempel. Riktar sig främst till brukare och deras anhöriga samt till de personliga assistenter som behöver ledning i att hantera svåra och integritetskänsliga frågor.

Sverige forever in my heart

av Niklas Orrenius. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

I Malmö kastas antisemitiska glåpord efter en ortodox rabbin. I Tomelilla haglar stenar över en ung slöjklädd mamma. I Kattarp attackeras en flyktingfamiljs hem av en hatisk mobb. Intill familjens hus klottrar någon: "Sverige forever in my heart". Förf. riktar, i 23 reportage, sökarljuset mot frågor om gemenskap, utanförskap och intolerans. De har tidigare varit publicerade i Sydsvenska Dagbladet och här kompletterats med nyskrivna uppföljningar.

Politik, protest, populism

Inläst ur Liber, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 16 tim., 34 min..

Medborgarna engagerar sig inte i politiken på samma sätt som tidigare. Är det ett tecken på kris i den moderna demokratin? Samtidigt har den politiska misstron ökat och medborgarna är mer kritiska mot sina förtroendevalda än tidigare. Inte minst ifrågasätts EU. Banar det väg för populism, höger- och vänsterradikalism, protestpartier och antidemokratiska strömningar. I denna antologi belyses dessa politikens förändrade villkor.

Motdemokratin

av Pierre Rosanvallon. Inläst ur Tankekraft, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 14 tim., 23 min..

Demokratins ideal härskar idag oinskränkt, men de regimer som åberopar detta ideal är utsatta för stark kritik. Medborgarnas sjunkande förtroende för de valda politikerna har blivit ett av vår tids stora problem. Men även om valdeltagandet på många håll har minskat, innebär detta inte att den politiska aktiviteten har avtagit. Vad som däremot har skett är att den politiska aktivismen har tagit sig nya former, menar författaren, fransk professor.

Statsministern

av Olof Ruin. Inläst ur Gidlund, 2007 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

Ämbetet som svensk statsminister har förändrats sedan Tage Erlander tillträdde hösten 1946 och till dess att Göran Persson avgick hösten 2006. Här skildrar statsvetaren Olof Ruin ämbetets historia. Först ges en historisk överblick fram till efterkrigstiden. Därefter tecknas porträtt av de sex statsministrar som verkade i minst tre år: Tage Erlander, Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ingvar Carlsson, Carl Bildt och Göran Persson.

Kom med mig

av Roberto Saviano. Inläst ur Bromberg, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 48 min..

Roberto Saviano blev omtalad när han i boken Gomorra, 2007, satte fokus på den italienska maffian. Han blev hotad till livet och måste leva under ständigt livvaktsskydd. Han har som medarbetare i det italienska tv-programmet "Kom med mig" bidragit med berättelser och avslöjanden om dagens Italien. I åtta artiklar delar han med sig av sina erfarenheter och kunskaper om framför allt maffians fortsatta inflytande över samhället.

Teknik, industri och kommunikationer

Internets mörka sidor

av Roland Heickerö. Inläst ur Atlantis, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim..

Snabb informationsteknologisk utveckling har inte bara gett oss stora möjligheter att fritt söka information. Framväxten av internet har även skapat nya förutsättningar för kriminella organisationer, politiska aktivister och terrorister att hota företag och enskilda länder. Servrar överbelastas med spam, virus och trojaner sprids explosionsartat, den s.k. "hacktivismen" frodas. Förf. är forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Sala-Gävle tur och retur

av Olle Nilson. Inläst ur Klippt & sagt, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Historik över två privata järnvägar: Gysingebanan mellan Sala och Gävle i trafik 1901-1978 och Hebybanan mellan Enköping och Runhällen i trafik 1906-1968. I detalj beskrivs de två banornas tillkomst, byggnation, trafik, stationer, tåg etc. Det blir till en berättelse om framtidstro, besvikelser, svett och teknik. Ånglok hamnade i stålverkens smältugnar och stationshusen blev sommarstugor. Även en del privata minnesbilder och statistikavsnitt.

Multimedia från grunden

av Georg Ryttman. Inläst ur Studentlitteratur, 2003 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Multimedia handlar om ljud, bild och interaktiv kommunikation och i boken, som främst riktar sig till gymnasieelever som läser multimedia, förklaras många av de begrepp och verktyg som används inom multimedieproduktion. Några förkunskaper krävs inte för att hänga med och de olika avsnitten innehåller uppgifter som kan utföras på egen hand, i grupp eller som stöd vid t.ex. lärarledd undervisning.

Utkik över sju hav

Inläst ur Sjöfartsverket, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 11 tim., 12 min..

Tidskriften Utkik började ges ut 1980 som en informationsbulletin för Handelsflottans kultur- och fritidsråd. Redaktören har valt ut ett antal artiklar som varit publicerade under 30 år. Bland rubrikerna: Fartyg och rederier, Havets författare, poeter och konstnärer, Andra världskrigets fasor, Havet ger och havet tar, I sjöbröders tjänst, Havets språk, Traditioner och folklore, Fyrar - världens ljus, Väder och vind.

Ekonomi och näringsväsen

Tänk som en turk

av Kadim Akca. Inläst ur Arena, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Management och framgångstips ur ett lite ovanligt perspektiv. Företagsledaren Kadim Akca kom till Värnamo från Turkiet 1970. Här berättar han om sin bakgrund och hur han gick från ensam uteliggare till att bli rik företagsledare. Akca kan knappt läsa eller skriva och menar att vägen till framgång inte är beroende av kapital, kontakter eller utbildning - det är hur du tänker som är avgörande. Boken är skriven av Antonia Stackelberg.

Så här får du ett rikt liv som pensionär

av Per H. Börjesson. Inläst ur Aktiespararna kunskap, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 29 min..

Sluta pensionsspara - är den här bokens enkla budskap. Enligt författaren kommer de flesta svenskar att ha tillräckligt med pensionskapital vid 65 års ålder utan pensionssparande. Det är pensionsbranschen som vill få oss att pensionsspara trots att det inte behövs. Som ett alternativ presenterar han så kallade sparbössor som vill inspirera till engagemang i annat sparande.

Den svåra konsten att privatisera

av John D. Donahue. Inläst ur SNS förlag, 1992 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 10 min..

Privatiseringsbegreppet är mångfasetterat och den svartvita bild som vanligen målas upp passar dåligt med verkligheten. Med exempel från USA skildras här hur resultatet av privatiseringar skiljer sig åt. Författaren som är professor vid Harvard, försöker visa inom vilka sektorer han anser att privatisering fungerar. Han pekar också på politikers och det allmännas ansvar gentemot medborgarna.

Kloka råd för hem och hälsa

av Åsa-Lo Ekstrand. Inläst ur Semic, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 1 tim., 43 min..

Smarta knep för allt i hemmet; från sömntips till fläckborttagning. En lite gammaldags bok med goda råd uppdelade efter teman som trädgård, förvaring, stress, badrum, och huskurer. Många av knepen är beprövade husmorstips. Vi får veta hur man fräschar upp kök och skafferi med citron och bakpulver i stället för att använda dyra kemiska rengöringsmedel. Ett helt kapitel ägnas åt ättika - hemmets bästa vän.

Matmolekyler

av Lisa Förare Winbladh. Inläst ur ICA, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 16 tim., 56 min..

Recept och matkemi i en salig blandning. Underhållande och pedagogiskt förklarar författarna, matskribent respektive doktorand på luktsinnet, varför maten smakar som den gör, varför tårarna rinner vid lökhackning och vad som skiljer en supersmakare från en lågsmakare. De 50 recepten varvas med vetenskap, tips och kuriosa om vad som händer i köket och hur man kan lyckas med matlagningen.

Marknad och politik

Inläst ur SNS förlag, 2007 av talsyntes. Talboken omfattar 27 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Tretton ledande ekonomer ger en översikt av svensk ekonomisk politik. Här analyseras historisk bakgrund samt framtida möjligheter och problem. Arbetsmarknad och finansmarknad får egna kapitel, liksom skattesystem och miljöfrågor. Även internationella aspekter behandlas. Ger en heltäckande bild av de viktigaste frågeställningarna i svensk ekonomi under 2000-talets första decennium.

EU och kampen för att rädda euron

av Ylva Nilsson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2012 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

2012 fyller euron som betalningssystem tio år. Men det finns få skäl att fira. Den ekonomiska kris som fått namn efter valutan håller Europa i ett fast grepp. Eurokrisen angår inte längre bara några skuldsatta länder eller ens enbart EU-länderna. Den påverkar hela världsekonomin. Här ges bakgrund till krisen, dess förlopp och diskussionen inom EU kring olika lösningar och deras konsekvenser. Risken finns att EU kan spricka i ett A- och B-lag.

Luspank och idérik

av Ulla-Lisa Thordén. Inläst ur Liber, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 6 tim., 27 min..

En praktisk guide som rakt på sak berättar om företagandets och säljandets konst. För kulturarbetare som vill leva på vad de skapar. Boken innehåller råd om hur man marknadsför sig själv och sina projekt, hur man får uppdrag och sätter rätt pris på sitt arbete. Även tips på hur ekonomi och administration ska skötas. Flera kända kulturskapare intervjuas.

Ledarhunden Otchum

av Nicolas Vanier. Inläst ur Könemann, cop. 2000 av Per Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 44 min..

Lajkahunden Otchum föds invid Bajkalsön i Sibirien. Äventyraren Nicolas Vanier saknar en slädhund till sin expedition och blir erbjuden Otchum. Så börjar vad som ska bli en lång vänskap mellan man och hund. Vanier och Otchum färdas tillsammans under flera år. Expeditionerna tar dem till några av världens mest otillgängliga platser, över Sibiriens vidder, tvärs över Kolahalvön, från Yukon till Alaska och över Klippiga bergen.

Idrott, lek och spel

Bosse Larsson

av Jonny Ambrius. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

Bosse Larsson, 1944- , var en av de stora profilerna inom svensk fotboll på 1970-talet. Han spelade för Malmö FF under större delen av sin karriär och vann med dem flera SM-guld. Han gjorde 70 landskamper för Sverige och var bl.a. med under VM 1970 och 1974. Med sin energiska och tuffa spelstil blev han älskad av de egna fansen och hatad av motståndarnas. Boken sammanfattar Larssons karriär och ger några inblickar i livet utanför planen.

Kurre Hamrin

av Hans Bolling. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2007 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Kurt "Kurre" Hamrin, 1934- , var en av Sveriges bästa fotbollspelare på 1950- och 60-talen. Han växte upp i Huvudsta i Solna, spelade i Sverige för AIK, gjorde succé i landslaget vid VM 1958 och hade sedan en lång proffskarriär i Italien. Traditionell sportbiografi som följer Hamrins hela karriär och även ger några glimtar från privatlivet.

Hur jag simmade jorden runt

av Arne Borg. Inläst ur Bonnier, 1924 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 48 min..

Arne Borg, 1901-87, är en av Sveriges genom tiderna främsta simmare. Han tog flera medaljer i OS 1924 och 1928 och satte under sin karriär 32 världsrekord. Han berättar om de händelserika åren 1923-1924 då han gjorde en åtta månader lång världsomsegling och deltog i 77 tävlingar, segrade i 70 och förlorade i 7. Höjdpunkten var OS i Paris där han vann ett silver och ett brons i hård konkurrens med bl.a. legendaren Johnny Weissmuller.

Statens spel

av Hans De Geer. Inläst ur Atlantis, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 30 tim., 31 min..

Den internationella utvecklingen och Internet förändrar också den svenska spelmarknaden. Men hur bör spelpolitiken utformas idag? Är det bra att staten äger, kontrollerar och får stora inkomster från spelbolagen? Professor Hans de Geer, verksam vid Centrum för näringslivshistoria, ger här samlad bild av den svenska spelpolitiken och de statliga spelbolagens historia från mellankrigstiden till början av 2000-talet.

Naturvetenskap

Ond kemi

av Ulf Ellervik. Inläst ur Fri tanke, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 12 tim., 36 min..

Kemi är inte en ond vetenskap. Tvärtom består livet självt av en rad kemiska processer. Här tas dock kemins mörka sidor upp. Var det giftgröna tapeter som tog livet av Napoleon? Varför är en rad kända målningar bestrukna med pulvriserad mumie och varför ska man inte dricka sauvignon blanc-viner på tigersafari? Här kan man även läsa om kroppsodörer, dödens kemi, och droger. Förf. är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet.

Darwins skugga

av Anders Johansson. Inläst ur Ängö bok & bild, 2008 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

A.J., poet, författare och fotograf, refererar och kommenterar kring Carl von Linné, Charles Darwin, striderna kring darwinismens födelse och artbegreppet. Framför allt filosoferar han kring djuretiska frågor och djurrättsfrågor och pläderar för större hänsyn till djur.

Medicin

När mardrömmen blev sann

av Glenn Forrestgate. Inläst ur Anomar, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

När Glenn är i 20-årsåldern träffar han Melinda. De blir blixtförälskad och flyttar ihop. Men deras 10-åriga förhållande blir till en mardröm för Glenn. Melinda misshandlar honom både fysiskt och psykiskt och bryter långsamt ner hans självförtroende totalt. Glenn lyckas till slut bryta sig loss och lever nu med skyddad identitet.

Handen och hjärnan

av Göran Lundborg. Inläst ur Atlantis, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

Kreativa händer är grunden för vår kultur. Mellan hand och hjärna sker ett samspel som oavbrutet förändras alltefter handens aktiviteter och känselintryck. Förf., handkirurg, ger en bred skildring av handen i våra liv liksom inom evolutionen, konsten, musiken, litteraturen och den medicinska vetenskapen. Vänder sig till dem som är intresserade av människans utvecklingshistoria och av modern medicinsk teknik.

Min dotter är blind

av Ann Magnusson. Inläst ur Norlén & Slottner, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Personlig berättelse om författarens 24-åriga dotter Lisa, en ung kvinna med egen lägenhet och arbete, men som är blind sedan födseln. Det handlar om stötestenar och glädjeämnen under uppväxten, till exempel att det både är en rikedom och en påfrestning i syskonrelationerna när en familjemedlem har ett funktionshinder. Gripande är avsnittet om förälderns sorg, som inte får gömmas för barnet för att detta ska kunna få möjlighet att visa sin sorg.

Skapar vården ohälsa?

Inläst ur Studentlitteratur, 2009 (tr. 2010) av Lena Thyberg. Talboken omfattar 18 tim., 25 min..

Författarna, allmänmedicinare, lyfter fram behovet av att reflektera över medicinsk praktik och kritiskt granska de teorier som ligger till grund. Syftet är att diskutera negativa effekter och skador av förebyggande åtgärder; riskfokusering och medikalisering av vardagsproblem. Boken är en del av arbetet i Nordic Risk Group, NRG, en grupp bestående av allmänmedicinare från de fem nordiska länderna.

Forskningsfusket!

av Ralf Sundberg. Inläst ur Optimal, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 17 min..

Vilken typ av diet är mest hälsosam för diabetiker och alla andra? Frågan verkar förvånansvärt svårlöst. De traditionella kostråden som bygger på en fettsnål diet är direkt skadliga, menar förf., som i stället förespråkar s.k. LCHF-kost med hög fetthalt och lågt kolhydratinnehåll. Han hävdar också att det finns många ovederhäftiga myter i debatten, och avslöjar forskningsfusk och bakomliggande ekonomiska och politiska orsaker.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Visst gör det ont

av Gunnel Beckman. Inläst ur Bonnier, 1963 av Emma Sildén. Talboken omfattar 4 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Veronika, 16 år, oroas över mammas svaga nerver och familjens penningbekymmer. Föräldrarna pratar inte om problemen utan de vuxna slätar över. Veronika känner sig ensam på landet med tant Laura som guvernant. Tillvaron lättas upp när kusin Paul kommer på besök. En vänskaplig liten förälskelse uppstår. Veronica utvecklas från en självupptagen flicka till en empatisk ung kvinna. Lite romantiskt flickporträtt i 1920-talsmiljö.

Flykten

av Petrus Dahlin. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Emma Sildén. Talboken omfattar 2 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien som börjar med Skogens systrar. Tuva och hennes systrar är utplacerade i fosterhem i olika städer. Tuva vantrivs och hon planerar att rymma för att hitta sina systrar. Tillsammans måste de fly till skogen där allt en gång började, för att återförenas med den fjärde systern. Hon som fortfarande lever mellan liv och död.

Märta galopperar

av Erika Eklund Wilson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 32 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Märta börjar rida. Märta vill gärna rida men samtidigt är hon lite rädd för hästar. Men det vill hon gärna hålla hemligt. Bara lukten av stall kan ge henne magpirr. Det är både hemskt och härligt på samma gång. Nu är det dags att våga galoppera! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Rolf cyklar

av Rune Fleischer. Inläst ur Nypon förlag, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 16 min.. DAISY text och ljud.

Rolf går till torget. Där finns en clown som visar konster. Han är duktig på att cykla. Rolf vill också pröva, men då vill han förbättra cykeln lite. Clownen blir inte glad av Rolfs förbättringar. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Över ryska snöfält

av George Alfred Henty. Inläst ur Svensk läraretidnings förlag, 1934 av David Zetterstad. Talboken omfattar 5 tim., 49 min..

Förf., 1832-1902, var en av de första krigskorrespondenterna och skrev även äventyrsskildringar för pojkar. Här skildras Napoleon-krigen ur två föräldralösa brittiska bröders synvinkel, Julian och Frank Wyatt. De hamnar på äventyrliga vägar på olika sidor i kriget mellan Napoleon och tsar Alexander. Texten innehåller verb i pluralform. Nostalgisk läsning för vuxna.

Gangsterbröder

av Nigel Hinton. Inläst ur Argasso, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Perry växer upp med vännerna Toddie och Marco i en värld full av gängbråk och droger. Vänskapen utvecklas till kriminalitet och knarkhandel. Killarna träffar speciella Lady och det leder till svartsjuka, svek och katastrof. När några livlösa kroppar hittas i ett övergivet hus blir det stora tidningsrubriker. Alla tror att dödsfallen har med en droguppgörelse att göra, men de har fel. Bara Perry vet. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Freja bakar en tårta

av Trine Juul Hansen. Inläst ur Gleerup, 1999 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 40 min.. DAISY text och ljud.

Freja älskar att gå i ettan, men idag vill hon skynda sig hem från skolan. Hennes mamma fyller år och Freja ska baka en tårta som överraskning. Men det är inte så lätt. Tur att hennes bror Jens kommer hem. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Farsta fritt fall

av Ulrika Lidbo. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

När Henrika lämnar Lund i Skåne för att flytta till Stockholmsförorten Farsta känns livet tungt. Att vara intresserad av skolan ger inga pluspoäng i klassen, trots att hon går naturvetarprogrammet. Mira är präglad av livet i förorten och hård mot den som är svag och inte passar in. Hon är gängets självklara ledare, men hon känner att hon egentligen vill komma vidare i livet. I ett projektarbete möts Henrika och Mira och livet förändras för båda.

Det magiska svärdet

av Magnus Ljunggren. Inläst ur Bonnier Carlsen, cop. 2008 (tr. 2011) av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Egon, Fiona och Urban lever på medeltiden och går i en riddarskola. Kungen kommer på besök till skolan. Han har ett magiskt guldsvärd. Han lämnar svärdet för en stund och eleverna tar hand om det, men det skulle de nog inte ha gjort. De lär sig att katapulter och svärd kanske inte är en så bra blandning. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Liten är bäst!

av Magnus Ljunggren. Inläst ur Bonnier Carlsen, cop. 2010 (tr. 2011) av Örjan Blix. Talboken omfattar 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 7, fristående, i serien som börjar med Det magiska svärdet. De tre kompisarna Egon, Fiona och Urban går i riddarskola och ska bli riddare. Staden utmanar Borgen i riddarfotboll och de tre kompisarna vill såklart vara med och spela trots att de är små. Det kan ju faktiskt vara en fördel att vara liten ibland. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Världens bästa riddare

av Magnus Ljunggren. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 49 min.. DAISY text och ljud.

Egon, Fiona och Urban lever på medeltiden och går i en riddarskola. I dag ska det bli fest i borgen. Alla riddarna ska tävla om vem som är världens bästa. När Fiona och Egon ska hjälpa till upptäcker de att någon sågat i riddarnas lansar! De vuxna är som vanligt alltför upptagna med sitt och vill inte lyssna på att någon kanske fuskar, så Egon och Fiona blir tvungna att lösa det på egen hand. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

De fem flodernas stad

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2005. Talboken omfattar 6 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien De fyra elementen. Spelet om De fyra elementen går vidare. Ett riskfyllt spel, där det gäller att ta sig igenom de fyra sfärerna: Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan. Embla och Noel har redan lyckats ta sig igenom Sammetsbergen och nu gäller det att lösa en rad kluriga gåtor. Sökandet efter svaren för dem in i Vattendeltat. Där väntar eldflugor, träskpaddor, brinnande gondoler och en tio meter lång boaorm.

De tre stjärnornas skog

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2006 av Emma Sildén. Talboken omfattar 4 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om De Fyra Elementen. Embla och Noel har redan lyckats ta sig igenom Sammetsbergen och Vattendeltat. Nu gäller det att hitta den åtråvärda amuletten, som behövs för att gå vidare till Eldsklyftan. I Himlavalvet råkar Embla och Noel in i ett äventyr med livsfarliga hängbroar, giftiga eldsalamandrar och hämndlystna huvudjägare. Dessutom gör Umber, härskaren i Eldsklyftan, allt för att stoppa dem från att ta sig vidare i spelet.

Vilma i vättarnas värld

av Maud Mangold. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 4 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Vilma, 10 år, måste ställa sig på tå för att kika in i blomkorgen. Först förstår hon inte vad hon ser. Men det är en vätte vid namn Talle som Vilma fått med sig i ryggsäcken från landet. Han är liten men ganska arg. Nu måste hon hjälpa honom att hitta hans kusin Aspa som har rymt till stan. Det blir ett äventyr som tar Vilma med in i världar hon inte trodde fanns.

Vilma och regnbågsfjädrarna

av Maud Mangold. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Eva Werning. Talboken omfattar 3 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Vilma i vättarnas värld. Vilma är på landet hos faster Siri över jullovet. Plötsligt dyker svanen Swanson och vätten Aspa upp. Det blir ett kärt återseende. Det visar sig att Aspa är bjuden på kusinträff men inte vet riktigt var den ska vara. Det är upptakten på ett äventyr som kunde ha slutat riktigt illa om det inte dykt upp fjädrar i regnbågens alla färger vid precis rätt tillfälle.

Yttersta offret

av Richelle Mead. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 22 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien Vampire Academy som börjar med Törst. Drottningen är död och halvvampyren Rose sitter fängslad, anklagad för högförräderi. För första gången i sitt liv är hon riktigt, riktigt rädd. Lissa befinner sig vid hovet i en livsfarlig kamp om tronen och för att kunna beskydda henne och själv bevisa sin oskuld måste Rose ta hjälp av både Adrian och Dimitri, de två kärlekarna i hennes liv.

Doktor Proktors tidsbadkar

av Jo Nesbø. Inläst ur Piratförlaget, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Doktor Proktors pruttpulver. Det är lugnt och fridfullt på Kanonvägen. Det vill säga ända tills Lise och Bulle får ett märkligt vykort. Doktor Proktor är i fara. En av hans fantastiska uppfinningar skickar iväg Lise och Bulle på en resa i både tid och rum. Först till Paris, sen till Napoleons Waterloo, franska revolutionen och Jeanne d'Arcs tid, allt för att rädda livet och kärleken.

Tidningsdeckarna och smugglarligan

av Arne Norlin. Inläst ur Alfabeta, 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Första boken om 11-årige Henrik, som kallas Henke, och hans kompisar Ali och Emma på Norrsjö Nyheter. Mitt under ett jobb uppe i stadens kyrktorn råkar Henke få syn på en mystisk bil och han får snabbt upp kameran. De kommer en farlig, smugglarliga på spåren.

Trolldom i Gamla stan

av Martin Olczak. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar m. DAISY text och ljud.

Jack Nilsson trodde inte på sagoväsen. Men nu jagas han genom Stockholm av varulvar, bergstroll och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron. Till sin hjälp har han moster Betty och vätten Rurik. Och så trolldomsboken förstås. Boken skrevs av Malin Matsdotter, den sista häxan, innan hon brändes på bål år 1676. Nu, mer än trehundra år senare, använder Jack samma bok för att hitta sina försvunna föräldrar.

Rowan från Rin

av Emily Rodda. Inläst ur B. Wahlström, 2006 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Rowan från Rin. I byn Rin vaktar pojken Rowan boskap. Han älskar sina djur och lockas inte av äventyr. En dag torkar dammen oförklarligt ut. För att rädda byn måste man söka källan som finns uppe i bergen och endast en förtrollad karta kan leda dem rätt. Och Rowan, som minst av alla vill följa med på den farofyllda resan, tvingas inse att han är nyckeln till gåtan. Kartans skrift är nämligen bara synlig för honom.

Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?

av Bjørn Sortland. Inläst ur X Publishing, 2008 av Per Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Kärleken ska vara en början. På Livet. Den ska vara längtan och hopp och självlysande bilder av framtiden. Speciellt om man som Marcus är 19 år och kär för första gången. Markus och Ingrid träffas på en fest. Deras relation växer successivt, under samtal och möten. De möts på caféer och under promenader. Ibland i ett sovrum. Men deras kärlek blir vägen mot slutet. För Ingrid är sjuk, och hon blir allt sämre. Korta kapitel och lättläst språk.

Gossip girl - det som passar mig

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående, i serien som börjar med Gossip girl. Tonåringarna Blair, Serena, Nate, Jenny, Dan och Vanessa tillhör de privilegierade kretsarna på New Yorks Manhattan. En stor del av deras liv ägnas åt att festa och shoppa, men skolan är också viktig. Höstens collegeansökningar är inskickade, och man väntar på beskeden. Men allt är inte solsken ens i den här världen. Nate har åkt fast för droger och Serena saknar den sanna kärleken.

Cherry Ames, sköterska ombord

av Helen Wells. Inläst ur Bonniers juniorförlag, 1982 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Tillvaron som fartygssköterska ombord på ett stort kryssningsfartyg blir inte så lättjefull som Cherry Ames trott. Passagerarna blir skadade eller sjösjuka och en liten pojke får en svår influensa. Något som bryr henne mitt i allting är den skumma figur som ständigt kretsar kring hytten där den sjuke pojken bor. Vad är det för speciellt med den hytten? Kan det finnas något värdefullt som gömts där? Nostalgisk läsning för vuxna.

Facklitteratur

Naturvetenskap

Knasiga djur

av Nicolas Jacquemot. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Det finns många konstiga djur och här får vi möta några av dem. Fiskar som kan flyga, ödlor med inbyggt paraply och skalbaggar som gillar bajs. För att inte tala om näbbdjuret som ser ut som en blandning av anka och mullvad. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.