Nya talböcker april 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 225 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Trappan

av Gunnar Adolfsson. Inläst ur Arbetarkultur, 1973 av Per Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Roman som skrevs som ett inlägg i kampen mot MTM - en slags metodstudier för att mäta arbetstempot i den svenska industrin. Handlingen är förlagd till ett västsvenskt industriföretag. Arbetarna svarar på tempohöjningen med spontan strejk. Arbetsledningen hotar i sin tur med att avskeda de arbetare som misstänks ha initierat strejkaktionen. En stridsskrift som utkom första gången 1955. G.A., 1906-1983.

Katapulten

av Midhat Ajanovic. Inläst ur Una, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 51 min..

Ingenjören, en genial datahacker och 3D-animatör, använder internet för att manipulera människor. Särskilt är han inriktad på invandrartäta förorter samt de vänsteraktivister som protesterar mot en stor internationell konferens som äger rum i den nordeuropeiska staden Nordburg. Han skapar kaos i staden för att avleda polisens uppmärksamhet samtidigt som han iscensätter ett terrordåd. Dystopisk thriller. M.A., 1959- , svensk-bosnisk författare.

Usurpatorerna

av Francisco Ayala. Inläst ur Tranan, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

Den makt som människan utövar över sin nästa är alltid usurperad, alltså tillskansad med våld. Kring detta faktum kretsar dessa noveller, utgivna 1949. Förf. utgår från historiska ögonblick i medeltidens och renässansens Spanien, men tecknar sina gestalter på fri hand. F.A., 1906-2009, tillhörde den berömda Generation 27 i Spanien. Efter inbördeskriget levde han i exil fram till mitten av 1980-talet. Han efterlämnar en rik litterär produktion.

Augusti, oktober

av Andrés Barba. Inläst ur Astor, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

En familj semestrar vid havet. Mamma, pappa, lillasyster Anita, faster Eli och fjortonårige Tomás. Mitt i idyllen förvärras fasterns sjukdom samtidigt som Tomás genomgår en smärtsam förvandling. En natt kulminerar spänningarna i hans liv i en fruktansvärd handling. Han måste möta sin skuld genom att söka upp den enda som kan döma honom. Om ung människas möte med tillvarons skuggsidor. A.B., 1975- , räknas som ett stort namn i spansk samtidsprosa.

Aicha

av Bene Batako. Inläst ur Megamanus, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 49 min..

Karim återvänder till sin hemby efter tre år på lärarhögskolan i Notsé. Till sin förtvivlan får han veta att hans älskade Aicha blivit bortgift med den rike affärsmannen Aladji, som redan har tre fruar. Karim börjar som lärare i byskolan. En elev blir svårt sjuk men föräldrarna anlitar en medicinman i stället för att gå till sjukstugan. Roman om hur livet i en by i Togo förändras när en ny tid sveper in och kolliderar med gamla traditioner.

Förlorade ord

av Oya Baydar. Inläst ur 2244, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 14 tim., 25 min..

På en busstation i Ankara blir författaren Ömer Eren vittne till hur en ung gravid kvinna skadas i en skottlossning och mister sitt barn. Han kan inte släppa tanken på kvinnan och hennes öde och beger sig till hennes hemtrakter i de kurdiska bergen. Episk skildring av två familjer, en turkisk och en kurdisk, och hur deras livsvägar formas av gerillakrigets, terrorismens och hedersvåldets erfarenheter. O.B., 1940- , prisbelönad turkisk författare.

Fadersmord

av Carina Bergfeldt. Inläst ur Frank, 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 11 tim., 38 min..

Januari 2010. Två fastfrusna fötter sticker upp ur isen på Simsjön i Skövde. De tillhör Elisabeth Hjort, en småbarnsmamma som varit försvunnen en tid. Hon tycks vara ihjälslagen och spåren pekar på våld inom äktenskapet. För Anna Eiler på Skövdepolisen innebär dödsfallet en obehaglig påminnelse från det förflutna, men för de anställda på Västgöta-Nytt är det ett välkommet avbrott i vardagsstiltjen. Psykologisk deckare.

En känsla av skuld

av Christa von Bernuth. Inläst ur Damm, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 58 min..

Paul hittas död i sin lägenhet. Det ser ut som en naturlig död, men sedan upptäcks ett sår i huvudet som någon har försökt att dölja. Polisen utreder händelsen som mord och när de har pratat med Pauls alla vänner visar det sig att flera har haft motiv att döda honom. Men vem var där den kvällen när det hände? Och hur påverkas vänskapen mellan Pauls vänner av det som har hänt. Psykologisk thriller om att vara skyldig och/eller bära skuld.

Drivved

av Charles Bukowski. Inläst ur Lindelöw, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 6 tim., 34 min..

Charles Bukowski, 1920-1994, var en särpräglad amerikansk författare, verksam både som poet och romanförfattare. Han var en outsider i det amerikanska samhället, och hans liv och verk präglas av en mörk livssyn, kvinnor, sprit och åldrande. Denna bok innehåller utdrag ur hans verk, både dikter och prosa, men här finns också tolv essäer om C.B. skrivna av svenska författare. Bland de medverkande: Peter Birro, Göran Greider och Stig Hansén.

Katharina Blums förlorade heder eller: Hur våld uppstår och vart det kan leda

av Heinrich Böll. Inläst ur Lindelöw, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 4 tim., 59 min..

Dokumentärroman om hur en ung kvinna blir offer för en skandaltidnings hänsynslöshet. Hon har mött en man som hon djupt förälskat sig i. Han är efterlyst för bankrån. Kvinnan blir genom pressens sätt att behandla fallet huvudperson i dramat. Pamflett skriven i vrede av den tyske nobelpristagaren. Med ironin som vapen skildras de kränkningar Katharina Blum utsätts för av polis, press och etablissemang. Med en essä av Per Svensson.

Man kallar mig Miss France

av Torun Börtz. Inläst ur Kira, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 2 tim., 21 min..

Förf., frilansjournalist som arbetade elva år i Paris, presenterar en samling personliga berättelser från Paris-glamourens yttersta utkanter. Med självironi berättar hon om sina försök att kombinera livet som skjutjärnsjournalist med rollen som singelmamma. Om panikartade skolutflykter i tunnelbanan, möten med Nobelpristagare, om ett trångt kök och om en alldeles för lila päls.

Den nya taxidermin

av Mercedes Cebrián. Inläst ur Astor, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim..

Två berättelser. Två experiment. "Så odödlig jag har varit" kretsar kring en rekonstruktion av ett idealiserat förflutet. "Dåliga-nyheter-rösten" är berättelsen om Belinda som lämnar sin karriär som operasångerska för att driva en delikatessbutik. Huvudpersonerna lånar pengar och plågar livet ur sig för att undvika tomheten. Författaren bearbetar minnets och jagets perfekta kaos i en komplex samtid. M.C., 1971- , uppmärksammad spansk författare.

61 timmar

av Lee Child. Inläst ur Damm, 2011 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 12 tim., 47 min..

Före detta militärpolisen Jack Reacher befinner sig i ett vintrigt South Dakota. Han sitter i en buss som överraskas av en kraftig snöstorm och kanar av vägen. Han hamnar så småningom i den lilla hålan Bolton, där den lokala polisen kämpar med en mc-liga och fruktar en annalkande lönnmördare. Mördarens mål är en äldre dam som skall vittna i en rättegång. Reacher får i uppdrag att skydda henne. Thriller med mycket action. Fjortonde boken i serien om Jack Reacher.

Värt att dö för

av Lee Child. Inläst ur Damm, 2011 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 13 tim., 34 min..

Före detta militärpolisen Jack Reacher hade bara för avsikt att resa genom Nebraska - inte stanna där. Inte heller hade han tänkt sig att göra sig till ovän med den inflytelserika familjen Duncan men när en kvinna blir misshandlad av sin man kan Reacher inte stillatigande titta på. När han dessutom får reda på att en åttaårig flicka försvunnet spårlöst 25 år tidigare på Duncans ägor bestämmer sig Reacher för att ta reda på vad som har hänt.

Döda talar inte

av Ann Cleeves. Inläst ur Bonnier, 2012 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

En ung mamma förälskar sig i en kontrollerande äldre man. Kort därefter drunknar hennes lille son i ett badkar. Ett år senare hittas socialsekreteraren som arbetat med fallet strypt i ett badhus. Den som finner kvinnan är Vera Stanhope: kriminalkommissarien som arbetar för mycket, väger för mycket, dricker för mycket. Tillsammans med polisassistent Joe Ashworth försöker hon lösa fallet, då ännu ett mystiskt lik dyker upp i den pittoreska småstaden.

Alef

av Paulo Coelho. Inläst ur Bazar, cop. 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Ibland känner man behovet av att förändra sig. Att återskapa sig själv. Sätta upp nya mål, experimentera och uppdaga. Tro på sina drömmar och erövra det okända. Ställa frågor och vara medveten. Känna sig levande. Roman som handlar om de dagar då vi undrar om vi är det vi vill vara och om vi gör det vi vill göra.

Prövningen

av Michael Connelly. Inläst ur Norstedt, 2012 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

Försvarsadvokaten Mickey Haller trodde inte att någonting skulle kunna få honom att jobba för åklagarsidan. Men så får den dömde barnamördaren Jason Jessup ännu en chans: en ny rättegång baserad på DNA-bevis. Haller är övertygad om Jessups skuld och tar sig an fallet på ett villkor - att han får arbeta med sin halvbror, den ärrade polismannen Harry Bosch. Jessup släpps mot borgen och snart fruktar Bosch och Haller det värsta: det här är en mördare som bara har börjat.

Atis och Camilla

av Gustaf Philip Creutz. Inläst ur Almqvist & Wiksell, 1963? av Eva Werning. Talboken omfattar 2 tim., 9 min..

Gustaf Philip Creutz, 1731-1785, var bland mycket annat riksråd, diplomat, skald och medlem i Kungliga Vetenskapsakademin. Atis och Camilla är en skaldedikt i fem sånger. Den skildrar ett oskuldsfullt kärleksförhållande mellan en ung lejonjägare, Atis, och Dianas prästinna, Camilla, deras prövningar och lidanden samt slutliga förening. Dikten är författad på välljudande alexandriner. Utkom första gången 1761. Innehåller en kommentardel.

Allt spelar roll!

av Ron Currie. Inläst ur Bazar, cop. 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 12 tim., 48 min..

Ända sedan han låg i mammas mage har Junior vetat det ingen annan vet: om 36 år kommer en komet att ha utplånat allt liv på jorden. Han växer upp i en dysfunktionell familj i Maine på 1980-talet. Rösten som följer honom sedan han befruktades kommenterar alla hans livsval. Runt Junior finns den kokainberoende brodern Rodney, den distanserade fadern och hans livslånga kärlek Amy. En mörkt humoristisk och filosofisk roman om livets stora frågor.

Hela havet stormar

av Arne Dahl. Inläst ur Bonnier, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 14 tim., 44 min..

Under några dagar inträffar tre uppseendeväckande dödsfall på olika platser i Europa. Trots att händelserna inte verkar hänga ihop anar Paul Hjelm och hans kolleger i Opcop ett samband. En plastikkirurg som lett ett hemligt EU-projekt hittas död i sitt hem i Belgien. En albansk vapenhandlare skjuts ihjäl på en sportbar i Stockholm, och sedan hittas det knivskurna liket efter en tjeckisk EU-parlamentariker på en fängelseö utanför Toscana.

Glaset

av Margareta Ekarv. Inläst ur Black Island Books, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Barnet växer upp på en gård på den uppländska landsbygden. Häcken är hennes säkra tillhåll, därifrån har hon utsikt över lagårdsbacken och de vuxna. Barnet vet vad som försiggår även om hon inte förstår allt. Hon väntar på sommargästerna, tant Alice och morbror Knutte. Av morbror Knutte får hon en bok och bokstäverna ger henne något annat, en ny sorts förundran. Drömsk roman om att vara barn.

Svinryggen

av Carl-Axel Eriksson. Inläst ur C. A. Eriksson, 2011 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 9 tim., 13 min..

Hilma och hennes tre bröder bor i den lilla gruvorten Norberg. När Hilma en sen kväll 1929 är på väg hem blir hon brutalt överfallen av en man som kallas Rufflar-Valle. Bröderna hämnas och ger varandra löftet att aldrig yppa det för någon. Hämnden utlöser 30 år senare svår ångest hos Erik, den yngste av bröderna. Vad döljer sig i de mörka gruvhålen? Och vad kan man se om man går på den smala stigen mellan gruvhålen som kallas Svinryggen?.

Trojanerna

av Tommy Eriksson. Inläst ur Faun, cop. 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 19 min..

Sommaren 1987 jagades det u-båtar i Norrbottens norra kustland och om detta handlar denna kortroman. Lennart upptäcker under en båttur med sin vän Håkan att något är på väg genom den gamla farleden. Det blir ett tyst startskott för jakten på sanningen om vad som pågår därute. Militär och myndighet stänger därefter telefonerna och påbjuder tystnad. Men Lennart vägrar. Förf. är före detta journalist och politisk tjänsteman, detta är hans debut.

Bruden på Omberg

av Emilie Flygare-Carlén. Inläst ur Bonnier, 1883 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

Sonen till en bruksägare träffar dottern till överjägmästaren på Omberg under ett åskväder. Tycke uppstår, men fadern är inte nöjd. Han har istället tänkt sig att dottern ska gifta sig med en 50-årig major. För att slutligen lösa dilemmat ordnas en fest för traktens befolkning där de båda friarna ställer upp i en skyttetävling. Frågan är vem som kommer att vinna tävlingen och därmed dottern? Romanen, från 1883, utspelas i mitten av 1800-talet.

Pål Värning

av Emilie Flygare-Carlén. Inläst ur Svenska vitterhetssamfundet, 2000 av Christina Hellman. Talboken omfattar 15 tim., 18 min..

Pål Värning kommer från en västkustfamilj som har det svårt ekonomiskt. Hans dröm är att bli skillingstrycksförsäljare; en dröm som han förverkligar sedan han lämnat hembygden efter att ha blivit sviken av Nora. Pål prövar också många andra yrken medan han söker sin rätta livsväg. Pikaresk utvecklingsroman om en mans och en kvinnas slingriga vägar till varandra. Utkom 1844. Denna utgåva med inledning och kommentarer av Johan Svedjedal.

Sömngångerskan

av Essie Fox. Inläst ur Damm, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 15 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

1880-tal. Sjuttonåriga Phoebe Turner växer upp med sin puritanska mor och sin moster, en före detta firad skådespelerska. När mostern dör kommer familjehemligheter fram. Phoebe lämnar sitt hem för att bli sällskapsdam åt hustrun till Nathaniel Samuel, en man Phoebe mött på teatern och känt sig oförklarligt dragen till. En roman om förlorad kärlek, mord och galenskap som utspelar sig vid Londons teaterscener och i Heresforshires öde skogar.

Kate och Lizzie

av Elizabeth Gill. Inläst ur Richter, 1997 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Lizzie har alltid älskat Jon. Men explosionen i gruvan gör deras kärlek omöjlig. Jon kan inte längre gifta sig med henne. Fylld av trots och ursinne tackar Lizzie ja till Eddies frieri och plötsligt är hon indragen i en kamp för kärlek och lycka. Underhållningsroman med handlingen förlagd till England under 1800-talet.

Sanningens svärd

av Terry Goodkind. Inläst ur Damm, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 24: 10 tim., 18 min. : mono.

Del 24 i serien Sanningens svärd inledd med Sökaren. Världen faller mot mörkret. En ny och våldsam verklighet föds och folket i Midlands rike står maktlösa inför den ondska som drabbar dem och även Rickard inser att han inte kan hindra detta från att ske. Dessutom måste han nu ensam bära den skuld som han tidigare inte vågat bekänna för någon - inte ens för den enda person han någonsin har älskat, Kahlan.

Ingen jord den andra lik

av Varg Gyllander. Inläst ur Massolit, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 9 tim., 21 min..

Fjärde boken om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. Holtz ger sig ut på en inre resa för att hitta tillbaka till sin dotter och till sitt eget liv. Samtidigt försöker han finna svaret på gåtan med de femtio år gamla kvarlevorna av en kvinna som hittats i utgrävningarna av en vikingagrav. Hur hade hon hamnat där? Och varför låg de vittrande skelettdelarna utspridda?.

Europeiskt skräp

av Ulf Peter Hallberg. Inläst ur Symposion, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 42 min..

Författaren och översättaren Ulf Peter Hallberg, 1953 - , berättar om sin pappa, samlaren vars arbete gick ut på att ge liv åt och leva genom sina samlingar. Dennes värld iscensätts via efterlämnade ting som anteckningsböckerna i högen på skrivbordet, urklippen ur "Nordens alla tidningar" i källaren och ett hem fullt av den samlande faderns konst, loppisfynd och privata dyrgripar. Kärleksfullt porträtt av en kunskapstörstande dåre till far.

Bortom gränserna

av Mal-suk Han. Inläst ur Tranan, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 13 tim., 2 min..

Nära vänners bortgång och makens misslyckade affärer får koreanskan Kim Yujin att börja fundera över livet och döden, kärlek och hat och om andarna påverkar våra liv. Hon finner livsmening genom att ta hand om en föräldralös och fattig liten pojke och får själslig vägledning av spåkvinnan Mäster O. Mäster O:s religion är en blandning av buddhism, shamanism och kristendom. H.M., född 1931 i Seoul.

Skuggor

av Peter Handberg. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 26 min..

Självbiografisk roman som kretsar kring ett sorgearbete efter en fars oväntade död. Far och son har haft en ansträngd relation och ställd inför det faktum att faderns tid nu runnit ut försöker sonen förstå sin egen känsla av utanförskap. När han tar reda på faderns tillhörigheter väcks minnen, men också en rad frågor om varför deras liv blev som det blev. På ett känsligt språk beskrivs både vardagliga sysslor och en existentiell förtvivlan.

Tiden

av Paul Harding. Inläst ur Ekholm & Tegebjer, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

George Washington Crosby ligger för döden. Runt hans sjuksäng samlas de människor han har nära. Medan tiden för den gamle urmakaren räknar ned mot slutet flyter George in och ut ur medvetandet. Minnen från barndomen fogas samman med bilder av hans far och farfar, den ena en kringresande försäljare, den andre en psykiskt instabil metodistpräst. Debutroman - om försoning, kärlek, förlust, sjukdom och hopp - belönad med Pulitzerpriset 2010.

Fridagar

av Anderz Harning. Inläst ur Tiden, 1961 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Anders Harnings, 1938-1992, debutroman från 1961. Temat är människans bundenhet under naturmakterna och tomma illusioner om en fri vilja. Medan hans fartyg lossar kisbränder i en västeuropeisk hamnstad strövar sjömannen Finn omkring en sen natt eller tidig morgon. Han upplever en erotisk historia med en tillfällig kontakt på gatan och går sedan till ett möte med sin flicka Theresa. En gatflickas närmanden gör honom plötsligt till mördare.

Kommissarien

av Sven Hassel. Inläst ur Bergh, 2008 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 22 min..

En berättelse i författarens serie om det hårda livet i en tysk pansarpluton under 2:a världskriget: Gamle kommenderar, drar ner hörlurarna över öronen och rättar till strupmikrofonen. Maibachmotorn tjuter till skärande diskant. Rasslande börjar de breda larvfötterna att mala. "Här Hinka, här Hinka" skorrar det i vagnsradion. Regementschefen hårda stämma skär som en kniv genom Panthern. 5:e kompaniet rensar upp!.

Våra händer stickande, kliande

av Selene Hellström. Inläst ur Lejd, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 4 min..

Vad är en maktordning? I ett tjugotal korta noveller undersöks den utsatthet som driver människor till outgrundliga val. Ibland ryms offer och förövare inom samma person. Den nyförlösta modern, våldtäktsmannen, det osynliga barnet; här gestaltas hur lätt det kan vara att gå över gränsen när omtanken om den andre slipats hård. Debut. S.H., 1974-.

Uppdrag Nemesis

av James Holland. Inläst ur Historiska media, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 14 tim., 50 min..

Del 3, fristående, i serien om Jack Tanner. Jack har fått nog av att vara på flykt och kan tänka sig att slå sig ner på Kreta. Tiden är 1941 och striderna på den grekiska ön är kaotiska och hårda. Tanner känner sig besviken på de brittiska befälhavarna och samarbetet med den kretensiska gerillan är till en början fyllt av kontroverser som avbryts av kampen mot den gemensamma tyska fienden.

Bara du finns

av Jenny Holmberg. Inläst ur Massolit, 2012 av Emma Sildén. Talboken omfattar 12 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

I tio år har Anna varit på flykt undan minnena. Och för varje gång de flyttat har hon sett sonen Benjamin krympa alltmer. Olle har tröttnat på sin ofrivilliga exil i London där genombrottet som musiker aldrig infunnit sig. Nike sover på parkbänkar och hemma hos kompisar eftersom hans mamma är alkoholiserad. När skolan börjar på nytt står en ny ung lärarinna framför klassen. Under ett dramatiskt år vävs Annas, Olles och Nikes liv samman.

Tabula Rasa Hotels

av Jonas Joelson. Inläst ur Forum, 2102 av Johan Stavring. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

David Skoglund är en ung, framgångsrik kille i reklambranschen. Han kryssar mellan spriten, drogerna, kvinnorna och arbetet i en alltmer frenetisk jakt på kickar och ständigt letande efter den sanna kärleken och det riktiga livet. Modern bildningsroman som utspelar sig inom en ego- och pengafixerad reklambransch i Stockholm. Men sammanbrottet kommer och David tvingas under några febriga veckor konfronteras med sitt förflutna. Debutroman.

Den sista akten

av Mari Jungstedt. Inläst ur Bonnier, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 8 tim., 1 min..

När den omstridda journalisten Erika Malm hittas mördad på ett hotellrum i Visby väcker dådet stor uppståndelse. Mordet har ägt rum mitt under den myllrande Almedalsveckan. Utredningen pekar år olika håll: ett hotbrev från nynazister, ett mystiskt besök på Romateatern och spår av en hemlig älskare. Och i kulisserna bidar mördaren sin tid, till sista akten.

Med, bort, in

av Johan Jönson. Inläst ur Bonnier, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Författarens fjortonde diktsamling. En bok av riktningar, av riktningslösa dialektiska vektorer, i ett omfattande bokligt montage: om döden och dikten, om kamp och diskurser som gör liv möjligt och omöjligt. Ett arbete som föresätter sig att på allt - svara med poesi. Det är dikter som i mycket handlar om människovärde, hur det mäts och av vilka. J.J., 1966- , en av de mest uppmärksammade poeterna i sin generation.

Utan nåd

av Simon Kernick. Inläst ur Bra böcker, 2012 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 9 tim., 9 min..

Actionfylld historia om en man vars vardag förvandlas till en skrämmande mardröm när han får ett märkligt telefonsamtal från en gammal bekant. Allt visar plötsligt andra sidor. Hustruns tillvaro öppnar dolda djup och själv blir han plötsligt jagad av gangsterliknande, brutala män genom en lång rad av extraordinära händelser. Poliskommissarie Bolt får i uppdrag att arbeta sig igenom ett nät av dunkla sammanhang.

Vår man i Shanghai

av Åsa Lantz. Inläst ur Bonnier, 2011 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 16 tim., 37 min..

Isa Montgomery har ett scoop på gång. Hemlösa svenska män i Göteborg reser med jämna mellanrum till Shanghai. Ingen vet varför. Reportaget blir Isas chans att komma tillbaka som TV-reporter, efter många år som lyxhustru. Hon stöter på Törnrosa, som liksom sin man Henning är hemlös. Nu har även Henning försvunnit i Shanghai. Och en dag saknas också Törnrosas dotter. Spänningsroman med två kvinnor i fokus, till synes helt olika men med mycket gemensamt.

Heder

av Jens Lapidus. Inläst ur Novellix, cop. 2011 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 38 min..

Adam har lämnat fängelset och måste försöka komma in i samhället igen. Men vägen tillbaka kantas av problem att lösa: att fixa jobb, bostad och pengar, ordna umgänget med sonen, föräldrarna och andra. Ingenting är lätt. Men en tanke håller Adam uppe: Sami, som han valde att inte tjalla på utan snällt tog tio år i fängelse för. Han borde väl ställa upp?.

Gubbe

av Pär Lernström. Inläst ur Frank, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 44 min..

En hyllningstext till gubben. Här möter vi olika typer av gubbar: surgubben, mysgubben, snålgubben, med flera. Dessutom får vi veta vilken mat dessa gubbar gillar och vilka kläder de föredrar. Boken innehåller kontrollfrågor som avslöjar om du är gubbe och i så fall vilken gubbtyp du sorterar under. Författaren har också intervjuat några kända gubbar som porträtteras i texten.

Tan

av Margareta Lindholm. Inläst ur Kabusa, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Tan tas in på mentalsjukhuset Bicêtre utanför Paris när han 1840 är trettio år gammal. Han kallas för Tan för det är det enda ord han kan yttra trots att han hör och förstår vad andra människor säger. Han har tagits omhand av sin syster Beatrice som inte längre kan vårda honom i hemmet. På sjukhuset möter han neurologen Paul Broca. Denne följer Tans utveckling till dennes död efter tjugo års vistelse på sjukhuset. En bok om kärlek och vänskap.

Vad gör alla superokända människor hela dagarna?

av Fredrik Lindström. Inläst ur Bonnier, 2001 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 49 min..

22 noveller skrivna av Fredrik Lindström, språkvetare, komiker och programledare. Berättelserna är ofta humoristiska men med en underton av sorgsenhet - är det så här livet ska vara? De handlar framför allt om storstadsmänniskans vardag. Om att vilja vara som alla andra, leka vuxen fastän man känner sig som 12 år inombords och vår längtan efter det perfekta. Bland titlarna: Drömbostaden, Parmiddagshelvetet och Tid för barnen.

En osynlig

av Pontus Ljunghill. Inläst ur W&W, 2012 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 13 tim., 41 min..

Stockholm 1928. Åttaåriga Ingrid Bengtsson hittas mördad ute på Djurgårdsvarvet. Mordet väcker stor uppståndelse och den unge kommissarien John Stierna får hand om fallet. Tjugofem år senare sitter Stierna som nybliven pensionär på en hotellbar i Visby. När en journalist vill skriva om mordet på den lilla rullas det ouppklarade och smärtsamma fallet upp på nytt. Spännande stockholmsskildring med stark tidsatmosfär. P.L., född 1971.

Bancroftstrategin

av Robert Ludlum. Inläst ur Damm, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 19 tim., 31 min..

Todd Belknap, agent i den amerikanska underrättelsetjänsten, har befriats från sitt uppdrag efter en misslyckad operation. Men när hans bäste vän förs bort i Libanon, av en mystisk person som kallar sig Genesis, tar Belknap lagen i sina egna händer. Samtidigt upptäcker börsanalytikern Andrea Bancroft att en organisation skakas av en ekonomisk komplott. Den som styr i bakgrunden kallas Genesis. Thriller som utspelas över hela världen.

Ön

av Lotta Lundberg. Inläst ur NoK, 2012 av Hanna Sjögren. Talboken omfattar 8 tim., 29 min..

Långt ute i Söderhavet ligger ön, bortglömd och paradisisk under palmerna. Där arbetar Olivia, en svensk läkare, sedan tjugo år i sjukstugan. Hon har blivit en självklar del av ön. När turister från en lyxkryssning anmäler sexuella övergrepp på ön skickas Christian, en brittisk socialchef dit för att utreda sanningen bakom anklagelserna. Under några heta veckor kommer allas föreställningar om frihet, sexualitet och skuld att ställas på sin spets.

Babels torn i Bojtikken

av Björn Löfström. Inläst ur Ersatz, 2011 av Anders Palm. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

Det nioåriga berättarjaget vandrar en vårhelgdag 1960 genom den västerbottniska byn Bojtikken. Han möter många av byns originella invånare och försöker få dem att komma med och beundra Babels torn, en träkoja i åtta våningar som han har byggt och varifrån man har utsikt över hela bygden. Det här är en speciell festhelg med tivoli, dragkamp, dans och ett tältmöte med besök av Lewi Petrhus. Fantasifull och mustig skröna med dialektala inslag.

Vägen till ett fotbad

av Leo Löthman. Inläst ur PQR-kultur, 2003 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

Sjöfararen Gunnar kommer från Åland. I återblickar på hans liv möter läsaren honom även som präst, jazzmusiker, postmästare, forskare, daghemsbiträde m.m. Han har färdats på jordens alla vattendrag, från de stora oceanerna till Sibiriens träskmarker och självfallet mest på Östersjön. Alla slags människor och företeelser har han mött. Underhållande skrönor om ett spännande och äventyrligt liv.

Analys av ett försvinnande

av Hisham Matar. Inläst ur Forum, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 37 min..

Roman med självbiografisk bakgrund som kretsar kring svårtolkade relationer. En pojke, Nuri, berättar om hur hans far kidnappas och aldrig återvänder. Nuri har redan förlorat sin mor och kvar hos honom blir bara faderns nya fru, Mona. Åren går och Nuri upphör aldrig att längta efter fadern. Samtidigt är hans och styvmoderns relation komplicerad. Förf., född 1970, är uppvuxen i Kairo i en landsflyktig dissidentfamilj från Libyen.

Mannen från Albanien

av Magnus Montelius. Inläst ur Columbi Publishing, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

En septemberkväll 1990 faller en man ned från Erstaterassen i Stockholm och omkommer. Han har ett albanskt pass på sig, men hans existens förnekas av de albanska myndigheterna. Journalisten Tobias Meijtens börjar nysta i mannens bakgrund och spåren leder till Uppsala och en svensk vänstergrupp som var aktiv under 1960-talet. Här finns dolda lojaliteter men även ett förräderi som långsamt och obevekligt avslöjas. Politisk thriller med deckarintrig.

Champinjontestamentet

av Laima Muktupavela. Inläst ur Tranan, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 11 tim., 56 min..

Efter frigörelsen från Sovjet 1991 emigrerade många från Lettland för att söka sin lycka i Västeuropa. I denna debutroman berättar förf. L.M. om några letter som arbetar på en svampodling i Irland. De lettiska invandrarnas relationer till varandra och till irländarna skildras nyanserat. Boken är en färgstark och ibland tragikomisk skildring av människors försök att finna arbete, välstånd och ett gott liv. Champinjonrecept ingår.

Mord i blått

av Jan Mårtenson. Inläst ur W&W, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

På det stora modehuset är stämningen kaotisk. Husets grundare har avlidit och lämnat över ledningen till sin unga änka. Hans båda döttrar avskyr sin styvmor och dessutom har deras storslagna expansionsplaner gått upp i rök. Samtidigt ska företagets 50-årsjubileum firas i Marrakech. Antikhandlaren Johan Kristian Homan hamnar mitt i firandet. Men plötsligt, under ett besök i Yves Saint Laurents trädgård, slår döden till.

Blek tillvaro

av Mohsen Nekomanesh. Inläst ur Arash, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 14 tim., 19 min..

Massoud kommer, tillsammans med fru och två barn, som politisk flykting från Iran till Sverige 1984. De har lämnat sitt hemland på grund av krig och politisk förföljelse. Det lugna livet i Sverige blir kortvarigt. De kulturella skillnaderna mellan de två länderna är stora och i kombination med konflikter i hemmet gör livet slitsamt. Roman med självbiografiska inslag. M.N., 1957- , kom som flykting till Sverige 1986.

Fält utan slut

av Ngoc Tu Nguyên. Inläst ur Tranan, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Novellsamling från Vietnam. Berättelserna beskriver, med både värme och vemod, det hårda livet på den vietnamesiska landsbygden, långt bort från industrialisering och moderniteter. I titelnovellen skildras ankuppfödaren Vu och hans familj, som lever längs floderna i södra Vietnam. Novellen filmatiserades i Vietnam 2010. Förf. är en av de främsta inom ung vietnamesisk litteratur och har prisats flerfaldigt för sitt författarskap.

Kärleken gömmer minnet

av Ola Nilsson. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 2 tim., 3 min..

En kär vän begravs, en konstställning ska öppnas och träd ska fällas. Barndomsvännerna Arvid, Mirjam och Stefan har lämnat byn för staden, men arvet från skogen lever kvar i dem vare sig de vill det eller inte. En roman om kärlek och sorg, som utgör den avslutande delen i författarens romansvit om en norrländsk by och dess invånares skilda livsöden.

På jakt efter Sgt. Pepper

av Gunnar Nordström. Inläst ur Anderson pocket, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

James West, nattredaktör på tidningen Manhattan News i New York är ett fanatiskt fan till The Beatles. Som en hyllning till Paul McCartney redigerar han in låttitlar i alla rubriker i tidningen. Chefen gillar inte tilltaget och ger James sparken. Men då beger han sig till England, och Liverpool, för att letar rätt på figuren Sergeant Pepper. Underhållande roman om besatthet och här finns också mycket fakta om The Beatles.

Doktor Mirakels medicin

av Knut Nordström. Inläst ur Dejavu, cop. 1957 (tr. 2012) av Finn Afzelius. Talboken omfattar 5 tim., 19 min..

Knut Nordström utgav på 1950- och 60-talet flera uppmärksammade romaner. Denna debutroman från 1957 tillförsäkrade honom en ställning i litteraturhistorien som en egenartad romantiker med en viss dragning åt pastisch och gotiska mysterier. Bilden av Gustaf Prokopius blir giltig för en hel människotyp, författarens psykologiska analys är obarmhärtig och ironin underfundig.

Ben för ben

av Carol O'Connell. Inläst ur Voltaire Publishing, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 18 min. DAISY text och ljud.

Två tonårsbröder går in i den nordkalifornska skogen, men bara en återvänder. Josh, den yngre brodern, är spårlöst försvunnen. Tjugo år senare återvänder den äldre brodern, Oren till den lilla staden Coventry. Första morgonen tillbaka i staden hittar Oren en människas käkben utanför dörren. Snart inser de att Josh är på väg hem, ben för ben. En berättelse om jakten på sanningen i en stad fylld av lögner, korruption och hemlighetsmakeri.

Paradisoffer

av Kristina Ohlsson. Inläst ur Piratförlaget, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 13 tim., 6 min..

En fullsatt Boeing 747 lyfter från Stockholm och flyger mot New York. Kort efter start hittas ett hotbrev på en av flygplanets toaletter. Krav riktas mot både den svenska och amerikanska regeringen, om de inte infrias kommer planet att sprängas. Kriminalkommissarie Alex Recht utreder kapningen av planet tillsammans med den färgstarka Eden Lundell på Säpos kontraterrorenhet. Fredrika Bergman jobbar temporärt på justitiedepartementet men blir kallad att hjälpa till.

Erik

av Sigrid Oldenburg. Inläst ur Isaberg, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

Erik är utvald att regera Sverige och hela hans liv har varit en förberedelse för detta. Det fanns en tid då han hade stora planer för riket, men motgångarna har avlöst varandra. Erik känner sig motarbetad av herrarna som satt med vid rodret under hans fars tid. Hans egen bror går bakom hans rygg och förråder honom. Karin Månsdotter är kvinnan Erik älskar, men törs han ens lita på henne? Historisk roman om Gustav Vasas son Erik XIV.

Caractèrer, portraiter och epigrammer

av Johan Gabriel Oxenstierna. Inläst ur Bonnier, cop. 1956 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 24 min..

Johan Gabriel Oxenstierna, 1750-1818, var bland annat ledamot av Svenska Akademien, Serafimerriddare och poet. Det här är en samling av hans betraktelser över olika kända personer. De är skrivna på vers och har ofta satirisk udd. Här återfinns verser om Grevinnan De Geer, Gustaf III, Greve Axel von Fersen, Grevinnan Dohna, med flera. Boken innehåller också anmärkningar och kommentarer av litteraturprofessorn Holger Frykenstedt, 1911-2003.

Min Michael

av Amos Oz. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1977 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

En ung kvinna, Hannah, beskriver sitt liv, sin ensamhet i äktenskapet med Michael och sin oförmåga att kommunicera. För att rädda sig från misslyckanden och från vardagslivets tristess flyr hon in i sig själv; en flykt undan Michael men också från den kulturella och politiska omgivningen. Händelserna utspelas i Jerusalem på 1950-talet. Förloppet beskrivs suggestivt med en ökande psykologisk spänningen. A.O., 1939- , israelisk författare.

Någon vakar i natten

av Ann Patchett. Inläst ur Norstedt, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Den tidigare borgmästaren i Boston, Bernard Doyle, tar med sig sina två adopterade söner, som är afroamerikanska, på en föreläsning av Jesse Jackson. Bernhards dröm är att sönerna ska bli politiker. På väg hem inträffar en olycka som för alltid förändrar deras liv. Sonen Tip räddas från att bli överkörd av en kvinna som själv skadas svårt. Vem är kvinnan och varför bevakar hon Doyles pojkar? Roman som berör frågor om klass, ras och kön.

Dig blir det aldrig något av

av Peter Pohl. Inläst ur Podium, cop. 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Roman om en flickas otrygga barndom. Utsatt för sin mammas ilska och sin storebrors våld växer hon upp på en gård utan mycket kontakter med omvärlden. De enda som kommer på besök är stränga mormor och fina Anneli. Men gården är inte en isolerad ö och flickan börjar utforska världen runt omkring och konfronteras med både möjligheter och orättvisor.

En omöjlig död

av Ian Rankin. Inläst ur Minotaur, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 12 tim., 45 min..

Andra boken om den skoteske internutredaren Malcom Fox. Fox skickas till den lilla staden Kirkcaldy för att utreda sexuella anklagelser mot en polis, men samarbetsviljan hos dennes kollegor är minimal. Ett brutalt mord, misstankar om maktmissbruk, korruption och obekväma hemligheter om ett nationalistiskt förflutet är faktorer som försvårar utredningen.

Klappa händer små

av Dan Rhodes. Inläst ur Basil, cop. 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

När Pavarottis hustru skapade ett anti-självmordsmuseum gick det helt snett. Tanken med museet fick motsatt effekt när människor började smyga in där på nätterna och ta livet av sig med hjälp av utställningarna. Var sedan liken tar vägen vet bara stadens doktor. En fruktansvärd hemlighet avslöjas och de utan kärlek hittar till slut sin lyckoplats på jorden. En originell berättelse full med makaber humor och magiska inslag.

En mors förhoppning

av Francine Rivers. Inläst ur Borneling, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 16 tim., 54 min..

I början av 1900-talet lämnar Marta Schneider föräldrahemmet i Schweiz. Med sig har hon dels faderns konstaterande att hon inte kan bli mer än ett tjänstehjon, men också moderns försäkran om att hon kan förverkliga alla sina drömmar om hon vill. I sin strävan att ge sina egna barn en bra start i livet blir Marta en hårdför mor. Äldsta dottern Hildemara hungrar förgäves efter moderns gillande. Ska de kunna försonas? Kristen roman om relationer.

Jagad av lögnen

av Nora Roberts. Inläst ur Bonnier, 2012 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 15 tim., 53 min..

Rowan Tripp älskar arbetet med att bekämpa svårsläckta skogsbränder i Montanas bergsområden. Hon är en av få kvinnor i teamet med fallskärmshoppande brandmän och riskerar livet varje dag. Men när Gulliver Curry dyker upp på basen får Rowan det svårt att hålla på sin regel om att inte blanda ihop kärlek och jobb. Gulliver är inte bara snygg, stark och en hårt arbetande yrkesman - han är också en intellektuell bokläsare och en obotlig romantiker.

Mjölk och kol

av Ralf Rothmann. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2009 av Emma Sildén. Talboken omfattar 7 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Barndomsskildring från 1960-talets Ruhrområde som blivit både opera och tv-serie. Simon, som gillar Beatles och köpt sin första grammofon, är på väg att bli vuxen och Tysklands ekonomi blomstrar. Pappan är gruvarbetare och mamman drömmer om ett bättre liv. En dag bjuder pappan hem sin italienske jobbarkompis som gärna lagar mat och liksom Simon längtar efter ett eget liv. Efter den dagen är ingenting sig likt längre. R.R., tysk förf., 1953-.

Söndag

av Per Rydén. Inläst ur Carlsson, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 5 min..

Femton berättelser av självbiografisk karaktär där författaren, professor emeritus i litteraturvetenskap, försöker "skriva sig samman". Han berättar om ett äktenskaps upplösning och de bestående såren, om sin strävan att förstå varför och att bemästra saknaden. De egna upplevelserna ges relief genom essäistiska avsnitt där han med stor inlevelse skriver om andra människors, mer eller mindre kända, syn på och upplevelser av kärleken.

Hundra noveller

av Franco Sacchetti. Inläst ur Atlantis, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim., 31 min..

F.S., cirka 1333-1400, var en köpman i Florens som utöver en politisk karriär även ägnade sig år såväl lyrik som prosa. Vid sin död efterlämnade han inte mindre än 300 korta berättelser som bevarats av eftervärlden. Översättaren Paul Enoksson har samlat 100 noveller i denna volym. Sacchetti gestaltar med humor vardagslivet, politiken och folklivet. Han vänder sig mot hyckleri och vantro, mot det uppblåsta och det maktfullkomliga.

Juden som inte bad till Gud på lördagar och andra sefardiska berättelser

av Isak Samokovlija. Inläst ur Hillelförlaget, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

År 1492 fördrevs alla judar från Spanien, där de tidigare haft en aktad ställning. De fördrivna judarna kallas sefarder, och många av dem bosatte sig på Balkanhalvön. Dessa sju noveller ger en unik ingång till den del av Balkan som också i modern tid kommit att lida under krig och etnisk rensning. I.S., 1889-1955, var judisk läkare och författare med sefardisk bakgrund, bosatt i Sarajevo i nuvarande Bosnien-Herzegovina.

Riddarens dotter

av Margit Sandemo. Inläst ur Boknöje, 1993 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 4 tim., 44 min..

Utspelar sig i Norge ett trettiotal år efter digerdödens härjningar. Tuva är riddar Gudmunds yngsta dotter. Den onde Grjot vill åt Gudmunds landområden och tänker ta Tuva som gisslan. Grjot har en fosterson, Ravn, som han har uppfostrat till att vara känslokall och samvetslös. Han är den som får till uppdrag att ta Tuva till fånga. Hon är dock inte så lätthanterlig och genomskådar Ravn bakom dennes hårda yta.

Kenilworth

av Walter Scott. Inläst ur Beijer, 1888 av Marianne Engström. Talboken omfattar 22 tim., 36 min..

Berättelsen utspelar sig 1575 i England och handlar om det hemliga giftermålet mellan Robert Dudley, Earl of Leicester och Amy Robsart som var dotter till Sir Hugh Robsart. Amy rymmer från sin far och Edmund Tressilian, den man hon skulle ha gift sig med, för att istället gifta sig med Robert Dudley. Han är dock mycket ambitiös och försöker vinna drottningens gunst, bara genom att hålla sitt äktenskap hemligt kan han få den makt han eftersträvar.

Gryningstimmar

av Maggie Shayne. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Det råder inga tvivel om att han som kallas Damien är Mörkrets härskare. Han är den störste av dem alla - den äldste - och starkast av de odöda. Men han har en svaghet som hotar att förgöra hans kraft. Blodtörsten är hans största fiende och när den vackra Shannon dyker upp i hans ensamma liv blir den starkare än någonsin. Någon känner till hans svaghet, någon som vill förgöra honom för alltid.

Sommarparadiset

av Anne Rivers Siddons. Inläst ur Bra böcker, 1995 av Helena Gripe. Talboken omfattar 23 tim., 10 min..

Vid Maines kust har Bostons societet sina sommarhus. Maude tänker tillbaka på sitt liv och alla somrar hon upplevt där. Hon kom hit, nygift, från den amerikanska Södern på 1920-talet. Mötet med makens kyliga familj och det stela societetslivet blev en chock. Men Maude fann sig så småningom, utan att svika sig själv, till rätta. Roman med många fina kvinnoporträtt.

Allt vad marken gömmer

av Annika Sjögren. Inläst ur Ordfront, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 10 tim., 15 min..

Femtioårige Allan lever lite vid sidan av samhället. En dag hittar han uppgifter som avslöjar varför han som barn blev fosterhemsplacerad. Martin slits mellan två världar. Han bor kvar hos sin mamma, mattanten Ragnhild, fast han nästan är trettio. Men nu har han blivit kär i Carro och de håller på att flytta ihop. Då hittas en person mördad på deras gräsmatta. Psykologisk thriller om svåra trauman och vad som händer när livslögner uppdagas.

Skorpionens brev

Inläst ur Bra böcker, cop. 1966 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

En man blir överkörd på ett övergångsställe i London. Han avlider och polisen kan inte identifiera honom. Men i hans ficka finns fyra adresserade brev. Polisen tar kontakt med adressaterna men ingen kan, eller vill, förklara brevens innehåll. En av de som får ett brev är professor Ronald P. Dean. Han avslöjar sedan för sin svärson, George Constantine, att han under många år har blivit utpressad. George börja nysta i mysteriet. Deckare från 1966.

Charlotte Hassel

av Frida Skybäck. Inläst ur Frank, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 13 tim., 14 min..

Charlotte Hassel är sexton år och hemligt förlovad med sin stora kärlek, adelsmannen Axel Gyllenstierna. Men en natt tvingas hon fly och lämna landet under dramatiska omständigheter och de skiljs åt. Först tretton år senare, i april 1771, ses de igen på en bal på Stockholms slott. Charlotte, som numera är bosatt på ett gods i England, har nåtts av ett oroväckande bud och motvilligt rest till Sverige. Mötet med Axel blir smärtsamt. Debutroman.

Virgin Merry

av Nisti Stêrk. Inläst ur Bladh by Bladh, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

Underhållningsroman om Merry, tandläkare i en Stockholmsförort. Vännerna kallar henne Virgin Merry, för trots att hon är 32 år, ser bra ut och är rolig och intressant så är Merry oskuld. Hon tror inte på kärleken och då kan det där med sex lika gärna vara. Hon trivs smed singellivet och med släkt och vänner. Men så en dag kommer tant Malena från Italien på besök och pressen på Merry ökar. Och det är då tolken Micke dyker upp.

Essäer, tidningsartiklar och andra prosatexter 1900-1912

av August Strindberg. Inläst ur Norstedt, 2004 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 26 tim., 38 min..

Drygt 50 prosatexter som publicerades 1900-1912 i tidningar, tidskrifter och antologier. Dessutom ett mindre antal tidigare otryckta texter och några enkätsvar i olika ämnen. Texterna är av varierande slag: porträtt av beundrade författarkollegor som Schiller, H.C. Andersen, Leo Tolstoj och Georg Brandes varvas med polemiska debattinlägg och kommentarer kring det egna författarskapet. Ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

Aforismer

av Edith Södergran. Inläst ur Ellerström, 2011. Talboken omfattar 1 tim., 3 min..

Första separatutgåva av Edith Södergrans, 1892-1923, aforismer samt några aldrig tidigare tryckta anteckningar. Inledning och kommentarer av Jonas Ellerström och Agneta Rahikainen. Utöver intryck från Nietzsche och andra tyska tänkarna kan E.S. ha fått intryck från Vilhelm Ekelund. En av texterna har efter bokens utgivning visat sig vara utdrag ur R.L. Stevensons reseböcker.

Den felande länken

av Stefan Tegenfalk. Inläst ur Massolit, 2011 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 14 tim., 54 min..

Del 3, avslutande, i trilogin om Walter Gröhn och Jonna de Brugge, inledd med Nirvanaprojektet. Kriminalkommissarie Walter Gröhn har inte varit sig lik sedan han blev fråntagen utredningen av det brutala mordet på några av rättsväsendets viktigaste företrädare. Han reser till Frankrike och söker svar med hjälp av sina kontakter inom Europol. Jonna de Brugge har en internutredning hängande över sig. I väntan på att den ska bli klar fattar hon ett ödesdigert beslut.

Hjärta av sten

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

Del 10 i serien Familjearvet. Ylva hade gått rakt i klorna på faderns mördare. Skräckslagen och utan möjlighet att fly måste hon lyssna på Knut Stubberud när han avslöjar hemska detaljer kring mordet på Mathias. Och nu står hon i tur på dödslistan. Förlust, svek och hämndgirighet kastar dystra skuggor över Brandsäther. Ylva är inte den enda som står på kanten till avgrunden den här vintern. Erikas hemlighet är avslöjad och hon ser bara en utväg.

Vårskrud

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

Del 11 i serien Familjearvet. Agnete är olycklig då hon inte kan vara tillsammans med sin älskade Lorentz Dekedam, och en dag får hon ett hemskt besked. Ylve saknar Trygve, som blev dödad då han försökte rädda henne, och nu ångrar hon att hon inte frågade hononm mer om det förflutna. Än en gång måste hon leta efter svar, men så finner hon flera, dels vid ett ärende på prästgården men även i en gammal dagbok.

Trettiotvå poeter Tjugohundraelva

Inläst ur Bonnier, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 5 tim., 38 min.Hmono.

Rikedomen och bredden från 2000-talets första decennium inom svensk poesi är stor. Ramar har sprängts, gränser har överskridits och traditioner och tekniker har utvecklats. Antologins ambition är att vara öppen, inbjudande och igångsättande. En portal till ett våghalsigt och överraskande decennium. Tar vid där Femton poeter ur 90-talet slutade . Urval, förord och presentation av Jörgen Gassilewski, Anna Hallberg, Anna Nyström och Kajsa Sundin.

De femtontusen stegen

av Vitaliano Trevisan. Inläst ur Astor, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 59 min..

Thomas går för att hålla döden på avstånd. Han räknar antalet steg han tar mellan olika platser i Vicenza. Under promenaden virvlar hans tankar - minnen från det förflutna varvas med iakttagelser av omgivningen. Återkommande är hans funderingar kring sin dysfunktionella familj. Vad hände egentligen med hans bror och hans syster? Samtidigt bildar tankarna en skarp civilisationskritik av det italienska samhällets utveckling.

Obruten mark

av Ivan Turgenev. Inläst ur Murbräckan, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 7 min..

Året är 1868 och tsar Alexander den andre härskar fortfarande i Ryssland. Men många ungdomar med bakgrund i den ryska lågadeln sympatiserar med arbetarrörelsen. De vill sprida socialismens idéer och värderingar till arbetarklassen - men hur skall de kunna få arbetarnas förtroende om man inte känner till deras livsvillkor, om man inte klär sig som arbetare och talar som dem? Gripande och tragikomisk berättelse om de unga idealisternas motgångar.

Mitt liv i spökenas bush

av Amos Tutuola. Inläst ur Sphinx, cop. 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Den nigerianske förf. A.T., 1920-1997, skrev på engelska, med inslag av motiv från yorubakulturen i hemlandet. Denna skröna, först utgiven år 1954, beskriver egensinnigt en sjuårig pojke som av misstag råkar träda in i andevärlden, en plats där enbart de döda är välkomna. Här vävs yorubafolkets mytologi samman med författarens egna fantasifulla infall. Utförlig efterskrift av översättaren Niklas Nenzén.

Städer vid havet

av René Vázquez Díaz. Inläst ur Alhambra, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 34 min..

Kubanske René kommer som student till Gdansk i Polen för att studera. Men hans resa tar inte slut där. Hans gör en lyckad flykt genom järnridån till Malmö. Där söker han finna sin väg till ett liv som han drömt om sedan skoltiden i Kuba. Han vill bli författare och han blir det. R.V.D., född på Kuba 1952, är bosatt i Sverige.

Nattens mörka toner

av Domingo Villar. Inläst ur Ekholm & Tegebjer, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 36 min..

En ung saxofonist hittas mördad i en exklusiv etagevåning i kuststaden Vigo i den spanska regionen Galicien. Polisinspektör Leo Caldas får hand om fallet och när han kommer till lägenheten väntar en makaber syn. Tillsammans med sin hetlevrade assistent, Rafael Estèvez, börjar Caldas en utredning som leder dem till rökiga barer, soliga stränder och pittoreska tavernor. Prisbelönad deckare av D.V., spansk författare och matskribent.

Motellivet

av Willy Vlautin. Inläst ur Bakhåll, 2011 av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Bröderna Frank och Jerry Lee Flannigan är två riktigt otursförföljda unga män som försöker göra det bästa av en till synes hopplös situation. De bor i kasinostaden Reno och tidigt föräldralösa har de flyttat runt mellan stadens billiga motell i en dyster karusell av ströjobb, skräpmat, alkohol och fattigdom. Men det finns också ljuspunkter - deras tillgivenhet för varandra är stor och hoppet om en bättre tillvaro överger dem aldrig.

Skaffa ett liv

av Kerstin Weidel. Inläst ur Axplock, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Vad händer när ende sonen flyttar hemifrån för att bli inneboende hos den mystiska Deborah Winston i Stockholm? Vad händer när ens jobb i samhällets enda manuella delikatessdisk är på väg att rationaliseras bort? Ensamstående Sofie försöker komma till rätta med sitt liv i den lilla bruksorten, vilket inte alltid är så lätt. Fantasi och drömmar vill ständigt tränga undan en verklighet som kan kännas tung. Långsamt närmar sig Sofie en farlig gräns.

Onyttingen

av Staffan Westerberg. Inläst ur Black Island Books, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1 tim., 8 min..

Underfundiga sagor, kapitel ur ett liv, som bildar en fristående fortsättning på boken Elvaåringen. Åldringen Gunnar Renlund rymmer från hemmet för gamla svamlingar där han måste gå och lägga sig på order, precis som när han var barn. Han ger sig ut i ett Norrland där snön gnistrar och mörkret faller. Hans mål är att finna Vitrenen. Livet passerar förbi och författaren rör sig i ett vemodigt land där dröm och realitet glider i och ur varandra.

Mitt Berlinbarn

av Anne Wiazemsky. Inläst ur Grate, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim.,.

En ung kvinnas liv i Berlin efter andra världskriget. Författarens bok om sin mor Claire Mauriac som arbetade i Berlin strax efter krigsslutet. Claire var ambulansförare för franska Röda korset och skickades till ett Berlin i ruiner för att hjälpa flyktingar. Där träffade hon en man och fick ett barn. I dagböcker och brev till föräldrarna i Frankrike skildrar Claire sitt omtumlande liv i ett Tyskland i ruiner.

Bländad av ljuset

av Zoë Wicomb. Inläst ur Tranan, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 14 min..

Marion Campbell är en framgångsrik, vit affärskvinna från Kapstaden. Apartheid är historia, regnbågsnationen är född. Marion anpassar sig till en verklighet där hudfärg inte längre är avgörande för en människas livssituation. Men hennes far och hennes framlidna mor växte upp i ett annat Sydafrika, där indelningarna i hudfärg betydde allt. Långsamt upptäcker Marion att hennes familj dolt en mörk hemlighet. Utspelar sig från 1950-talet och framåt.

Sönerna

av Colin Willock. Inläst ur Bokhuset, 1984 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 15 tim., 54 min..

Roman om kriget i luften på västfronten 1939 till 1945: om de unga männen som flög Spitfire- och Messerschmittplanen, om fältherrarna som ledde dem mot äran och döden. Om hela krigets vanvett som igångsattes av en galen Führer. En roman om vanvett och hjältemod och vånda - men också om den kärlek som växte fram mellan män och kvinnor i skuggan av kriget.

Alla tiders Wodehouse

av Pelham Grenville Wodehouse. Inläst ur Bonnier, 1950 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 20 tim., 40 min..

P.G.W., 1881-1975, var en mycket flitig författare som skrev romaner, noveller, lyrik och musikaler. I detta urval från 1950 ingår noveller från olika tider av hans verksamhet och från skilda sidor. Det är avsett att vara ett tvärsnitt av hans produktion och belysa hans viktigaste motivkretsar. Enligt förordet kan dessa noveller "säkert göra anspråk på att höra till hans roligaste". Här finns flera noveller från Slottet Blandings och om Jeeves.

Åska i luften

av Pelham Grenville Wodehouse. Inläst ur Bonnier, 1984 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 25 min..

Nyheten att Mr Galahad, hjälte från tusen glada äventyr i sekelskiftets London, sitter på Blandings slott och skriver sina memoarer slår ner som en bomb i bekantskapkretsen. Gally är känd för sin frispråkighet och många bävar för vad han ska skriva. Ränker smids bland de många besökarna på slottet vilket innebär invecklade turer och många humoristiska infall. Till och med prissuggan Dronningen svävar i livsfara. Utkom i original 1933.

Boken om Bitte

av Berit Ölund. Inläst ur Berit Ölund, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

Bitte föddes som tredje barn till Emma och Karl Jonsson i slutet av andra världskriget. När hon var ett år gammal omkom båda hennes föräldrar i en eldsvåda. Bitte växte upp hos släktingar i norra Sverige. Bitte berättar om sitt liv från 1940- till 1990-talet. Hon utbildar sig till lärare, älskar att resa och tycker om att skriva och bli sedd. Fristående fortsättning på "Boken om Albin och Märta".

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Fula pojkar älskar bäst

av Lars Westman. Inläst ur Carlsson, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

Under 50 år har journalisten och författaren Lars Westman, född 1934, skrivit för tidningen Vi, mestadels under pseudonymen Bakvagnen. Här finns 72 stycken av dessa artiklar. Bland annat skriver han om så vitt skilda ämnen som Janne Boklöv, Ebbe Carlsson, Spanien, olika statsministrar, biblioteksnedläggningar och dyslexi. Artiklarna är skrivna på ett kåserande och lättsamt sätt.

Religion

Diagnos: pastor med ALS

av Ingemar Beiron. Inläst ur Vulkan, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 33 min..

2009 diagnostiserades pingstpastorn D.L. med amyotrofisk lateralskleros, ALS, en neurologisk sjukdom som successivt försvagar alla muskler i kroppen. Han med hjälp av medförfattaren Ingemar Beiron en personlig skildring av hur det är att drabbas av en obotlig sjukdom som inom några år leder till döden. Hans ställning som trosviss pastor och utövare av helbrägdagörelse ställs i kontrast till den utlämnade situation som han nu hamnat i.

Dödahavsrullarna

Inläst ur Atlantis, 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 16 tim., 23 min..

År 1947 påträffades en samling handskrifter i trakten av Qumran vid Döda havets kust. Texterna har sammanställts inom en judisk sekt, verksam under första århundradet före och efter Kristus, och bidrar till förståelsen av den religiösa situationen i Palestina vid denna tid. Här presenteras aktuell forskning och teorier om hur texterna skall tolkas. Boken innehåller en överblick över skriftsamlingen och en inblick i texternas bakgrund.

Älskade Dietrich, käraste Maria

av Ylva Eggehorn. Inläst ur Cordia, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 5 tim., 22 min..

Dietrich Bonhoeffer, 1906-1945, avrättades kort tid före nazismens sammanbrott, sannolikt på order av Hitler själv. Han var luthersk präst, teolog, motståndskämpe och företrädare för den så kallade Bekännelsekyrkan. Här möter vi privatpersonen Bonhoeffer som 1942 möter den 18 år unga Maria von Wedemeyer, 1924-1977. Kärleken drabbar dem och kontakten mellan de förlovade sker främst genom en intensiv brevväxling. Breven offentliggjordes först 1992.

Heligt år

av Peter Halldorf. Inläst ur Libris, 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 18 tim., 9 min..

Kyrkans heliga år är en skapelse av den tidiga kristna traditionen. Idag upptäcker allt fler, även inom de yngre kyrkorna, värdet av kyrkoårets rytm. Förf. ger en bakgrund till hur kyrkoåret började ta form på 300-talet e. Kr. och hur de kristna högtiderna kan firas idag. I ett appendix finns en samlad förteckning över kyrkoårets bibelläsningar i Den svenska evangelieboken, den katolska kyrkans lektionarium samt under det ortodoxa liturgiska året.

Hjärtats fröjd och glädje

av Maj-Lis Palo. Inläst ur Biblioteca Laestadiana, cop. 2006 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Ur ett laestadianskt perspektiv ger författarna sin syn på Bibeln som Guds ord. Att hysa tillit till Guds ord anses av många som fundamentalism. Författarna menar tvärtom att Guds ord ger människor hjälp att orientera sig i tillvaron och bidrar till ökad meningsfullhet och livsglädje. Innehåller ett urval föredrag och bibelförklaringar över en mängd olika ämnen: Bibelsyn, gudsuppfattning och människosyn, manligt och kvinnligt i hem och församling.

Människa och kristen

av Gustaf Wingren. Inläst ur Verbum, 1983 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

Presentation av Västerlandets äldste kyrkofader Irenaeus, som var biskop i Sydfrankrike i slutet av 100-talet e. Kr. och bekämpade gnosticismen. Förf. menar att vår tids andliga klimat liknar det på 100-talet, vilket gör Irenaeus teologi aktuell för nutidsmänniskan. Länge har kyrkan utgått från reformationstidens sätt att se på världen och kyrkan. Men 1500-talets samhälle, då folket och kyrkan utgjorde en självklar enhet, skiljer sig från dagens.

Ett lyckligt liv

av Rolf Wiström. Inläst ur Centrumkyrkans förlag, 1987 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

Här delar paret Rolf och Lina Wiström med sig av sitt gemensamma liv. Tillsammans upplevde de en kallelse att delta i den väckelse som i början av 1950-talet drog fram över stora delar av Norden. Paret deltog som talare på många frikyrkliga möten och konferenser. Vittnesbördet de lämnar är väldigt personligt och de drar sig inte för att beröra smärtsamma upplevelser och egna tillkortakommanden. Förord av Stanley Sjöberg.

Filosofi och psykologi

Full koll!

av Lotta Abrahamsson. Inläst ur Forum, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Har du lätt för att skjuta upp saker? Blir du stressad av osorterade högar av papper och en proppfull e-postlåda? Känner du att du måste städa ordentligt på skrivbordet innan du kan ta itu med viktiga ärenden? Det kanske inte är vägen till ordning och reda - men det finns andra lösningar. Handbok där författaren, "förändringscoach", visar hur man kan få sin inre kreativitet att utvecklas genom att skapa en effektiv struktur i vardagslivet.

Esmaraldas seanser

av Esmaralda. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 14 tim., 13 min..

Esmaralda är en pseudonym för en svensk familjeterapeut som även är verksam som medium. Människor rådfrågar henne för hjälp med kärleksbekymmer, hemsökta hus, kontakter med döda släktingar m.m. Här berättar hon om sina mest intressanta fall. Dessa fall inleds alltid med ett brev från den hjälpsökande, och sedan berättar E. om sina syner och reflexioner som leder fram till ett svar. Är E:s syner fantasi eller verklighet? Döm själv.

Gudlös etik

av Birgitta Forsman. Inläst ur Fri tanke, cop. 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 26 min..

Birgitta Forsman, docent i vetenskapsteori, pläderar för en ny typ av etik som bygger på en uttalat ateistisk livssyn. Religionernas negativa inflytande över samhällets utveckling framhävs med stort eftertryck. Författaren menar att "det var en stor olycka när kristendomen för lite mer än 1 600 år sedan trängde ut den grekiska filosofin och tog makten i Europa" och tycker att "det blivit hög tid att befria etiken ur religionens tvångströja".

Allting en trasa?

av Mats Furberg. Inläst ur Doxa, 1987 av Bo Green. Talboken omfattar 12 tim., 37 min..

Är det meningsfullt att begrunda frågan om livets mening? M.F., professor emeritus i teoretisk filosofi, diskuterar utifrån olika perspektiv denna obesvarbara fråga. Författarens slutsats är att vi måste leva med frågorna, men förtvivla om svaren. Frågan om livets mening måste ställas och begrundas trots att det inte finns något allmänt accepterat svar. Vissa kunskaper i teoretisk filosofi underlättar läsningen.

Tala är guld

av Elizabeth Gummesson. Inläst ur Forum, 2011 av Lisbeht Tameleht. Talboken omfattar 16 tim., 29 min..

Om verbal och icke-verbal kommunikation i alla tänkbara situationer. Förf., välkänd coach och krishanterare, pekar på att människor i diskussioner ofta uttrycker sig på ett sätt som skapar distans i stället för kontakt och konstruktiv kommunikation. Här presenterar hon många användbara exempel på vad man kan säga och göra i olika situationer för att förbättra sitt förhållningssätt och sin attityd till andra människor.

Efter fem miljoner år av tystnad

av Ingemar Härd. Inläst ur Ordfront, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 11 tim., 55 min..

Homo sapiens, vår egen människoart, har funnits i åtminstone 200000 år. Men när lärde sig människan att tala? Det krävs en välutvecklad hjärna för att kunna forma och förstå ett språk. I.H., författare och frilansjournalist, redogör för den vetenskapliga debatten om språkets uppkomst och utveckling i människans långa förhistoria. Författarens framställning är faktarik, men lättläst och underhållande.

Filosoferna

av Svante Nordin. Inläst ur Atlantis, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 47 tim., 28 min..

Vad är egentligen modern filosofi? Vad har filosoferna sysslat med under tiden 1900-2010 och vilka frågor har de diskuterat? Vilka riktningar har dominerat, och finns det någon skillnad mellan kontinental och anglosaxisk filosofi? S.N., professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, har sammanställt detta omfattande översiktsverk om 1900-talets filosofer, deras kulturmiljö, livsproblem, konflikter och lösningar.

Uppfostran och undervisning

Knäck koden

av Ann Lagerström. Inläst ur JB Public Relations, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 6 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Utifrån en positiv grundsyn vill boken förmedla att det finns stora möjligheter för dyslektiker att utveckla sin läsning, sitt språk och på så sätt ta makten över sina liv. Många insatta personer, forskare och pedagoger, intervjuas men också kända personer som själva har dyslexi men inte låtit det stå i vägen för personlig utveckling. Förmedlar tips och råd och på ett lättillgängligt vis även kunskap om forskning inom området.

Juridik i professionellt lärarskap

av Marco Nilsson. Inläst ur Gleerup, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

Om den lagliga grund som reglerar lärares arbete i svenska skolor, fritidshem och förskolor. Hänvisningar till lagtexter och exempel från vardagen i skolan. Områden som behandlas är bland annat myndighetsutövning, offentlighet och sekretess, ordningsregler, kameraövervakning, tvångsåtgärder, diskriminering, stödåtgärder och upphovsrätten. Förf. är fil. dr. vid Göteborgs universitet.

Språkvetenskap

Varför latin?

av Tore Janson. Inläst ur SNS, 2010 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 3 tim., 3 min..

Om det latinska språkets ursprung och utbredning, och hur språk som italienska, franska, spanska, portugisiska och rumänska utvecklats ur latinet. Latin talas inte längre som modersmål, men ändå lever språket vidare inom vetenskapens och teknikens terminologi. En del ord lånades in för tusen år sedan, andra skapades nyligen. Därför kommer det "döda" språket latin att överleva. Förf., professor emeritus i latin och afrikanska språk.

Språkvetenskapliga skrifter

av August Strindberg. Inläst ur Norstedt, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar D. 1: 18 tim., 9 min. : mono.

Språkvetenskapliga skrifter som Strindberg gav ut 1910-12 indelade under rubrikerna: Bibliska egennamn, Modersmålets anor och Sveriges anor. De etymologiska undersökningarna, vilda och infallsrika, han bedrev och som han trodde revolutionerade språkvetenskapen - han ansåg sig ha bevisat att hebreiska var ett urspråk - bestod till största delen av hugskott som utdömts av språkforskare. Ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

Litteraturvetenskap

Brev kring en resa utan mål

av Bengt E. Anderson. Inläst ur Vekerum, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

Presentation av brevväxlingen mellan Moa och Harry Martinson och förläggarna Karl Otto och Tor Bonnier under mitten av 1930-talet. Breven behandlar i huvudsak den äktenskapliga krisen mellan de båda makarna och författarna under åren 1934-35. Perioden präglades av uppslitande konflikter, men var också en tid av högkvalitativt litterärt arbete. Harry Martinsons Nässlorna blomma spelar en stor roll i brevsamlingen.

Dag ut och dag in med en dag i Dublin

av Erik Andersson. Inläst ur Bonnier, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 5 min..

Erik Andersson har ägnat de senaste fyra åren åt att översätta James Joyces roman Ulysses. Han skildrar sitt arbete och de otaliga resorna han gjort till Dublin för att fånga den atmosfär som gestaltas i romanen som utspelas sig under en enda dag, den 16 juni 1904. Minnena från Irlandsresorna varvas med inblickar i översättarvardagen och dess konkreta problem. Svårigheterna beskrivs med humor och viss självdistans.

Skrifdon och papper, brefkort, frimärken

av Elena Balzamo. Inläst ur Lind & Co, cop. 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 27 min..

August Strindbergs brev är texter som skiljer sig väsentligt från hans andra verk. De pendlar mellan verklighet och fiktion och återspeglar hur han som individ fungerade. Hans påtagliga närvaro i korrespondensen förvandlar den till ett litterärt verk av speciellt slag. Han efterlämnade drygt 9000 brev. I boken redogör förf., litteraturhistoriker och översättare, för karaktären i hans brev och betonar hans bredd och känslomässiga register.

Folk jag aldrig mött

av Carina Burman. Inläst ur Atlantis, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

Essäer av C.B., författare och litteraturvetare, där hon porträtterar ett antal litterära personer. Underhållande och elegant skildras författare ur olika epoker; från Horatius till Tage Danielsson. Särskild förkärlek har hon för 1700-talsförfattare som Hedvig Charlotta Nordenflycht, Gustaf Philip Creutz, Jacob Wallenberg och Johan Henric Kellgren. Bland andra namn finns Fredrika Bremer, H.C. Andersen, Oscar Levertin och Klara Johanson.

Jag

av Ingrid Elam. Inläst ur Bonnier, 2012 av Kia Skog. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Vem är jag? Greppet att berätta i första person är lika gammalt som litteraturen själv, och inget vi tänker särskilt mycket på. Men vem är jaget som skriver? Kan man lita på det? Oavsett om det är ett bekännande, dagboksskrivande eller fiktivt själbiografiskt, blir det en konstruktion. Essä där I.M., litteraturvetare och kulturjournalist, analyserar jaget i litteraturen med exempel på en mängd författare från Sapfo till Knausgård.

Byron

av André Maurois. Inläst ur Geber, 1930 av David Zetterstad. Talboken omfattar D. 1: 11 tim., 24 min. : mono.

Ledstången i mörkret

av Niklas Schiöler. Inläst ur Carlsson, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar (2 tim., 23 min. ). DAISY text och ljud.

Tomas Tranströmer erhöll Nobelpriset i litteratur 2011. Förf., Tranströmerkännare och poesiforskare, skriver om olika sidor av hans diktning: om den stränga formen, om den överrumplande metaforiken, om det lätta handlaget och om diktningens tillit, "den blinda ledstången som hittar i mörkret".

Theodor Fontane

av Henrik Sjögren. Inläst ur Carlsson, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 11 tim., 48 min..

Theodor Fontane, 1819-1898, är en välkänd och omtyckt författare i den tyskspråkiga världen. Hugenottättlingen Fontane växte upp i Preussen, där han var verksam som journalist, skriftställare och författare. Med kritisk distans skildrade han Preussen och kejsardömet efter 1871, men i hans sjutton romaner finns också en rad fängslande kvinnoporträtt. H.S. har rest i författarens fotspår och här skildrar han Fontanes liv och verk.

Konst, musik, teater och film

Lady Gaga

av Maureen Callahan. Inläst ur Nona, 2011 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

Icke-auktoriserad biografi om hur New York-tjejen Stefani Germanotta, född 1986, blev superstjärnan och fenomenet Lady Gaga med hela världen. Förf., redaktör och skribent på New York Post, har intervjuat gamla klasskamrater, vänner och före detta anställda till Germanotta som beskriver hur Lady Gaga skapades. Ger en bild av en talangfull artist, men också av en målmedveten och hård affärskvinna.

Allt eller inget

av Rickard Engfors. Inläst ur Norstedt, 2011 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

Rickard Engfors, född 1976, är en välkänd profil inom den svenska nöjesbranschen och har arbetat som dragshowartist med bland annat After Dark. Vintern 2007 kollapsade han och hamnade på sjukhus efter att totalt ha bränt ut sig. En tid därefter drabbades han dessutom av panikångest, något som ledde till att han omprövade sitt liv och sina värderingar. Här skriver han öppenhjärtigt om tiden innan sammanbrottet och den svåra vägen tillbaka.

99 kyrkor

av Beatrice Glase. Inläst ur Byggförlaget, 1996 av Jan Setréus. Talboken omfattar 14 tim., 41 min..

Ett utsnitt av Sveriges kyrkor där både de mer välkända domkyrkorna och de mindre kända bykyrkorna ryms. Kyrkornas unika kulturskatter i form av arkitektur, målningar och skulptural utsmyckning beskrivs personligt och engagerat. Författarna går även in på hur landskapet, folket, historien och traditionerna bidragit till varje kyrkas särskilda egenart. Ett avsnitt med ordförklaringar avslutar boken. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Döden är ett obekräftat rykte

av Emir Kusturica. Inläst ur Norstedt, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 57 min..

Emir Kusturica, född 1954 i Sarajevo, räknas med filmer som Zigenarnas tid, Underground och Svart katt, vit katt till de stora regissörerna. Men han är också politiskt kontroversiell . I denna självbiografi berättar han om var han befinner sig i berättelsen om sig själv och var han står i sin historia om det forna Jugoslavien. Läsaren får följa med till barndomens Sarajevo och ta del av filmskapandet och de många upprörda kontroverserna.

It's so easy (och andra lögner)

av Duff McKagan. Inläst ur ICA, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Michael "Duff" McKagan, född 1964 var basist i det amerikanska hårdrocksbandet Guns N' Roses 1985-1997. Han berättar om Guns N' Roses historia från den blygsamma starten då de spelade mot betalning i form av öl fram till den 28 månader långa Use your illusion-turnén. Men han tar också upp drogproblemen och schismerna i bandet liksom sin egen kollaps orsakad av ett eskalerande alkohol- och drogmissbruk som höll på att kosta honom livet.

Turbonegro

av Håkon Moslet. Inläst ur BTM Books, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 17 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Rockbiografi över det norska bandet Turbonegro som enligt egen utsaga spelar deathpunk. De bildades 1988 och är fortfarande aktiva. De har alltid haft som mål att provocera och har bytt stil och medlemmar ett antal gånger under årens gång. Här kan man bl.a. läsa om de interna stridigheterna och turnélivet, liksom kopplingen till Hells Angels och den ökända fanklubben Turbojugend. H.M. är musikjournalist och har varit musikchef på norsk radio.

Jan Troell

av Kurt Mälarstedt. Inläst ur Norstedt, cop. 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 34 min..

Ett porträtt av filmskaparen Jan Troell, 1931- . Journalisten Kurt Mälarstedt har följt och intervjuat T. under många år. Den detaljerade genomgången av filmerna - med höjdpunkter som Här har du ditt liv, Utvandrarna, Nybyggarna, Ingenjör Andrées luftfärd och Maria Larssons eviga ögonblick - varvas med Troells personliga reflektioner. Det understryks hur närvarande T. hela tiden är i sitt skapande; han svarar själv för regi, foto och redigering.

Carl Johan Billmark

av Bo Wingren. Inläst ur Carlsson, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

Konstnären C.J.B., 1804-1870, var verksam under en omvälvande epok i europeiskt samhällsliv då bildkonst, arkitektur och stadsplanering genomgick radikala förändringar. Han blev ett aktivt ögonvittne till detta och uttryckte sig främst genom den nya litografiska konsten. C.J.B. bodde mest i Paris, men reste i Europa och Stockholm där han tecknade och målade flitigt. Förf. är konstvetare och Stockholmskännare. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Historia

Roms krig med Karthago och Hannibal

av Appianos. Inläst ur Norstedt, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

Appianos var en grekisk historieskrivare, verksam i Alexandria under det andra århundradet efter Kristus. Han skrev ett verk i 24 volymer om romarrikets historia varav hälften är bevarade till vår tid. I denna bok, del 7 och 8 i Appianos historieverk, skildras kraftmätningen mellan Rom och Karthago under det andra och tredje puniska kriget, 218-201 f. Kr., resp. 149-146 f. Kr., som ledde till att staden och staten Karthago utplånades.

Neutralitetens uppgång och fall eller Den gemensamma säkerhetens historia

av Ove Bring. Inläst ur Atlantis, 2008 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 28 tim., 45 min..

Om neutralitetens historia. För svensk del går författaren, professor i internationell rätt, tillbaka till vårt eget krigiska 1600-tal. Men vikten ligger på 1900-talet där även neutrala stater som Schweiz, Österrike och Finland behandlas ingående. Tesen är att svensk neutralitet numera är död på grund av olika internationella åtaganden. Den har ersatts av en tro på kollektiv säkerhet vars historia skildras i en avslutande del.

Fästningen vacklar

Inläst ur Bokorama, 1994 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 45 min..

Del 16 i serien Tredje Riket: om tyskarnas försvarsverk Atlantvallen, de allierades invasion i Normandie de 6 juni 1944, deras utbrytning ur sina brohuvuden vid kusten och offensiv in i Frankrike, Paris befrielse. Även utvecklingen av de tyska V-vapnen och jetjaktplanen behandlas.

USA - det annorlunda landet

av Axel Hadenius. Inläst ur Carlsson, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 13 tim., 36 min..

USA har haft en unik politisk stabilitet. Men vad är det som gör landet och dess så unika? Hur har den nuvarande situationen uppstått, och hur skiljer sig dagens USA från andra länder? A.H., professor i statsvetenskap, granskar USA:s politiska liv i ett historiskt perspektiv. De framträdande dragen är maktbalansen mellan kongressen, presidenten och domstolsväsendet, det speciella partisystemet och de direktdemokratiska inslagen.

Ambassaden i paradiset

av Lovisa Lamm. Inläst ur Norstedt, 2012 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim..

Mellan 1975 och 2001 var Sverige det enda västlandet med en beskickning i Nordkorea. Nordkorea betraktades som ett ekonomiskt under och svenska storföretag trodde sig ha upptäckt det nya Japan. Med utgångspunkt från sin resa i landet, tidigare hemligstämplade UD-rapporter, intervjuer och Säpo-protokoll beskriver Lovisa Lamm Sveriges relation till Nordkorea. L.L., född, 1980, är utbildad vid Dramatiska institutets radiolinje.

Svenskfinska relationer

Inläst ur Nordiska museet, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 34 min..

Med freden i Fredrikshamn 1809 förlorade Sverige Finland, som blev ett ryskt storfurstendöme. Men vad betydde det för befolkningen i de båda landsdelarna? Innebar rikssprängningen en förlust för båda parter, eller var det en början på något nytt och bättre? Detta diskuterades under konferensen "Svenskt i Finland - finskt i Sverige" som hölls på Nordiska museet år 2009. I boken återges en del av föredragen som hölls under konferensen.

Biografi med genealogi

"Memoarer är prostitution"

av Julian Assange. Inläst ur Norstedt, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

I december 2010 skrev J.A., webplatsen WikiLeaks kontroversielle grundare, född 1971, på ett kontrakt om att skriva en bok som både skulle vara en självbiografi och innehålla tankar och idéer om en fortsatt kamp för en öppnare värld. Trots att han tillsammans med den författare som anlitats spelat in över 50 timmar av intervjuer blev han alltmer tveksam över tanken på att publicera självbiografin, som förlaget dock gav ut mot hans vilja.

Vän med fienden

av Paul Briscoe. Inläst ur Historiska media, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

Självbiografi av Paul Briscoe 1930-2010, engelsk träslöjdslärare med dramatisk barndom. Fadern dör tidigt, mor och son reser till Tyskland. Paul lämnas i en tysk familj där han blir kvar under kriget. Paul går med i Hitlerjugend och deltar i Kristallnatten. När Paul efter kriget återbördas till England inser han det förfärliga som också han har skuld i. Livet ut står han sin tyska familj nära och arbetar samtidigt aktivt för att sona sina brott.

Axel Nilsson

av Louise Brodin. Inläst ur Warne, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 10 tim., 11 min..

Axel Nilsson, 1872-1924, gjorde i början av 1900-talet en stor insats som kulturhistoriker och museiman. Han var verksam på Kulturen i Lund, Nordiska museet i Stockholm och Röhsska museet i Göteborg. Han inventerade och dokumenterade viktiga delar av den bondekultur som var stadd i rask och definitiv förvandling. Främst intresserade han sig för byggnadsteknik. Förf. är sondotter till A.N. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Middagar med Mandela

av Vincent Dahlbäck. Inläst ur Carlsson, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

V.D., var Sveriges Radios utrikesskorrespondent i Sydafrika under två perioder, 1994-1999 och 2004-2007. Han följde Nelson Mandelas politiska karriär på nära håll och gjorde flera intervjuer med honom. Dahlbäck berättar om de politiska turerna - och turbulensen - kring Mandela och den nyfödda demokratiska staten Sydafrika. Samtidigt ges en ny och mer mångfacetterad bild av människan Mandela; inte alltid den lugne och diplomatiske statsmannen.

Alltid på divanen

av Sten Espmark. Inläst ur Carlsson, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 9 tim..

Psykoanalytikern och terapeuten S.E. vaknar upp efter en hjärtoperation. Hans näradöden-upplevelse sätter igång en tankeprocess som tillsammans utgör en skildring kring en uppväxt i 1930- och 40-talens Sverige. I centrum står den nära relationen till den äldre brodern Kjell. Här finns också deras starka men samtidigt bräckliga mor. Men boken handlar också om det bedrägliga minnet. Går det att veta vad som är sant i vår egen historieskrivning?.

Tiger, tiger

av Margaux Fragoso. Inläst ur Norstedt, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 12 tim., 55 min..

En sommardag simmar den sjuåriga Margaux fram till den femtioettårige Peter i simbassängen och frågar: Får jag leka med dig? Från den dagen blir han inte bara hennes lekkamrat och beskyddare utan också hennes plågoande. Förhållandet kommer att vara i femton år. En skrämmande inblick i en pedofils tankevärld. Samtidigt vill berättelsen vittna om den helande kraft som finns i att minnas och att våga föra fram sanningen i ljuset. Debutroman.

Den döende dandyn

av Karin Grundberg Wolodarski. Inläst ur Natur och Kultur, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Biografi över finansmannen och konstsamlaren Fredrik Roos, 1951-1991, som gjorde karriär i 1980-talets överhettade finansvärld. Som konstsamlare var han en del av ett internationellt jet-set, spekulerade i konst, men vågade också satsa på okända konstnärer. Samtidigt levde Roos dubbelliv som homosexuell. När han dog i aids, bara 40 år gammal 1991, efterlämnade han en konstsamling på 2000 verk och drygt 100 miljoner i skulder.

Pojkarna

av Anders Hansson. Inläst ur Instant Book, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Elisabeths och Anders båda söner, Daniel och Adam, har diagnosen Angelmans syndrom. I Sverige känner man bara till fyra fall med denna form av utvecklingsstörning. De berättar de om hur de kom över chocken, som drabbade dem två gånger, för att komma tillbaka och skapa ett bra liv för sina söner samtidigt som de arbetat hårt för att vara bra föräldrar åt dottern Emelie som är frisk. Historia med mycken sorg och förtvivlan, glädje och kärlek.

Syster Stork

av Pia Höjeberg. Inläst ur Carlsson, 2007 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Berättelse om Syster Stork, portalgestalt bland barnmorskor i Sverige, men illa sedd både i stad och bland snåla kommungubbar på landet. Egentligen hette hon Johanna Bovall Hedén, 1837-1912, och har gjort mer än någon annan för att etablera och vinna respekt för barnmorskans bokstavligen livsavgörande yrke. Det hela blir till en dialog över epoker som avslöjar mycket om värderingar, kvinnosyn och vårdens utveckling. Förf. är själv barnmorska.

Abraham Bäck

av Thomas Ihre. Inläst ur Atlantis, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 12 min..

Abraham Bäck, 1713-1795, kom att reformera den svenska sjukvården i grunden. Under mer än fyrtio år var han chef för Collegium medicum, embryot till medicinalstyrelsen/socialstyrelsen. Han införde också kirurgi som studieämne i medicinarutbildningen och var drivande kraft bakom Serafimerlasarettet i Stockholm. Dessutom värnade Abraham Bäck som Sveriges förste socialmedicinare om de fattigas hälsa. Författaren är medicine doktor och docent.

Järnladies

Inläst ur Ekomuseum Bergslagen, 2011 av Kia Skog. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Bergslagens historia handlar mycket om industrihistoria, kraftkarlar, gruvarbetare och bergsmän. Men även kvinnorna skymtar. Det har funnits många "järnkvinnor" på järnbruken, i byarna och i finnmarkerna. I denna bok, utgiven av Ekomuseum Bergslagen, stiger några av dem fram i egna berättelser. Det handlar om arvtagerskor, änkor, brukspatronessor, husjungfrur och mjölkerskor. Kan även användas som resehandbok längs Järnrutten, www.jarnrutten.se.

Tamms på Österby bruk

av Catherine Lagercrantz. Inläst ur Atremi, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

Om de familjerna Tamm och Grill och deras verksamhet som bruksägare från 1750-tal till tidigt 1900-tal. Brukskomplexet utgörs som mest av Söderfors ankarbruk, Österby bruk, Strömbacka, Wattholma och Linna samt Hedvigsfors i Uppland respektive Hälsingland. Affärsverksamheten, det politiska läget i riket såväl som den privata tillvaron med äktenskapsresonemang, barnafödslar, sjukdom och död ger en bred bild av samhället under 17- och 1800-talen.

Fem kvinnor som förändrade världen

av Ulla Britta Ramklint. Inläst ur Historiska media, 2008 av Kia Skog. Talboken omfattar 11 tim., 5 min..

Fem kvinnor som författaren anser har förändrat världen: Sara Bernhardt, Gertrude Bell, Coco Chanel, Agnes von Krusenstjerna och Dorothy Parker. De är alla födda på 1880-talet och levde en god bit in på 1900-talet. Alla fem hade även ett fascinerande livsöde och skilde ut sig från sin tids traditionella kvinnobild genom att vara djärva och nyskapande. Underhållande och lärorikt om några som gjorde världen mer färgstark och spännande att leva i.

Genom eld och vatten

av Aud Sæverås. Inläst ur Lunde, cop. 1993 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 4 tim., 49 min..

I juli 1979 försvann Gudina Tumsa, generalsekreterare för Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien, spårlöst. Långt senare stod det klart att han redan samma dag mördats av militärregimen som under general Mengestu iscensatte svåra religionsförföljelser. Tumsas fru, Tsehay Tolessa, genomled tio år i fängelse under mardrömslika förhållanden med tortyr. Förf., nära vän till familjen Tumsa efter många år som missionär i Etiopien, berättar här Tsehays historia.

Om ett missfoster

av Pauline Wågström. Inläst ur Recito, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Mörk självbiografi skriven av en ung kvinna med funktionsnedsättningarna selektiv mutism och autism. Förf. beskriver hur svårt det kan vara att vara annorlunda. Omgivningen förstår inte hennes stora problem och ångest och Pauline Wågström berättar om många situationer fyllda av missförstånd och olika former av trakasserier i skolan och på fritiden. Ljudpunkter finns dock som syskon och elevassistenter.

Morgonsol

av Nils Zandhers. Inläst ur B4 press, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 2 tim., 39 min..

På ett mycket personligt och utlämnande sätt berättar författaren om sin uppväxt. Efter att ha blivit moderlös vid en månads ålder placerades han av faderns släktingar på barnhem i Frälsningsarméns regi. Den längsta tiden vistades han på barnhemmet Morgonsol i stadsdelen Västra Frölunda i Göteborg. Uppväxten utan eget hem och föräldrar har djupt präglat författarens liv och först på senare år har han öppet talat om sin bakgrund.

Geografi

Weekendvandra kring Stockholm

av Gunnar Andersson. Inläst ur Calazo, cop. 2009 av Kia Skog. Talboken omfattar 4 tim., 54 min..

Fjorton vandringsleder i Mälardalen beskrivs noggrant och engagerat med detaljerade turbeskrivningar. Lederna ligger långt från stress och städer och undertiteln "med bekväma boenden" syftar på närhet till hembygdsgårdar, vandrarhem, stadshotell, eller rent av exklusiva herrgårdar, där man kan övernatta. Författaren är hängiven vandrare med stor erfarenhet, men med vissa aversioner mot lösa hundar och avklädda sommartorpare.

Samhälls- och rättsvetenskap

De osynliga

av Rebecka Bohlin. Inläst ur Atlas reportage, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

De städar, lagar mat och serverar i det nya Europa. Många är migranter, de flesta kvinnor. De tillhör den fattiga europeiska arbetarklassen, som i flexibilitetens namn hamnat utanför politikens synfält. R.B., journalist och feministisk debattör, beskriver en servicesektor där människor krigar om låglönejobb som knappt går att leva på, där många saknar rättigheter och där fackföreningsrörelsen famlar efter en ny solidaritet.

Staten som problem

av Mats Dahlkvist. Inläst ur Arkiv, 1982 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 3 tim., 10 min..

Översikt av statsuppfattningen inom marxistisk teori och traditionell statskunskap, särskilt som den kommer till uttryck i David Eastons arbeten. Författaren, statsvetare, påvisar grundläggande brister inom båda traditionerna, framför allt när det gäller att fånga förhållandet stat/samhälle och historisk handling/samhällsstruktur. Han utvecklar också ett eget alternativ för att försöka övervinna dessa brister. Studie från 1982.

Den svenska väljaren

Inläst ur Boréa, 2011 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 21 tim., 5 min..

Allmänna val är demokratins livsluft. I boken följer läsaren Den svenska väljaren genom livet fram till valurnan. Här analyseras politiskt beteende utifrån olika infallsvinklar och teoretiska perspektiv. Läsaren får veta hur allt ifrån kön, ålder, politiskt arv, utbildning, klass, religion, identitet, ideologier och värden, till privat- och samhällsekonomi, partiledare, sakfrågor samt taktikröstning inverkar på valet.

Sydkinesiska sjön

av Ingemar Dolfe. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2012 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Länder kring Sydkinesiska sjön tvistar sedan länge om rätten till havsområden och öar i det strategiskt belägna havet. På senare tid har spänningarna i området stigit och flera incidenter med kinesiska fartyg och båtar från Vietnam eller Filippinerna har förekommit. Det sammanfaller med att USA signalerat ett ökat engagemang i regionen. En bidragande faktor till det ökade intresset för regionen är de reserver av olja som tros finnas på havsbotten.

Det gröna genombrottet

av Per Gahrton. Inläst ur Carlsson, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 14 tim., 39 min..

Per Gahrton drömde länge om att bilda ett nytt politiskt parti på den svenska miljörörelsens grund. Efter avhoppet från Folkpartiet 1979 tog han initiativ till bildandet av Miljöpartiet 1981. I denna bok, baserad på författarens dagboksanteckningar under 30 år, ger P.G. sitt perspektiv på 1960- och 1970-talets miljörörelse, partibildningen år 1981 och Miljöpartiets väg från politikens periferi till riksdagens tredje största parti.

Hjälpmedelsboken

av Gunilla Gerland. Inläst ur Pavus utbildning, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Bara 10 % av personer med psykiska funktionsnedsättningar får hjälpmedel. Sinsemellan kan nedsättningar som ADHD, Aspergers syndrom, schizofreni och OCD tyckas väldigt olika, men behoven av hjälpmedel för de olika diagnoserna är ofta likartade. Här ges tips på hjälpmedel och exempel på hur man kan kompensera för sådana. Lättläst för både dem som har nedsättningar och arbetsterapeuter, boendestödjare samt personal inom psykiatri och omsorg.

Skånska mord

av Jan Hemmel. Inläst ur Roos & Tegnér, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Om mord och straff samt om svindlande förhoppningar som slutar med bödelns yxa över nacken, om kallblodig grymhet, skräck, raseri, hjälplöshet och förintande sorg. I tolv brottsfall möter man mördare och offer. Även dödsstraffets och bödlarnas historia behandlas liksom fängelsernas utveckling och de musikaliska skillingtryckens skönhet och uttryckskraft. Några av händelserna i boken bildade underlag för tv-serien Skånska mord på 1980-talet.

I stundens hetta

Inläst ur Roh-nin, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 25 tim., 41 min..

Om sökandet efter maktmedel och redskap som kan användas för sociala rörelser som strävar efter en samhällsförändring. Om olydnad som utmanar gränser, avbryter ordergivningen, sätter käppar i hjulet för maktutövningen. Vad är vår tids motsvarighet till generalstrejk? En generaliserad strejk? I antologin finns 58 texter skrivna av autonoma aktivister mitt i en pågående kamp, mitt i stundens hetta. Från Göteborgskravallerna fram till idag.

Kämpande liberalism

av Anders Johnson. Inläst ur Informationsförlaget, 2002 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Den 23 februari 1902 bildades frisinnade landsföreningen - föregångaren till folkpartiet liberalerna. Förf. berättar om den svenska liberalismens 1900-talshistoria och presenterar partiledare som Karl Staaf och Bengt Westerberg. Vi möter kämpande kvinnor som Kerstin Hesselgren, Ragnhild Sandström och Ingrid Segerstedt Wiberg och många andra liberaler från hela landet. Anders Johansson är författare och har varit politiskt aktiv för folkpartiet.

Kollaps

av David Jonstad. Inläst ur Ordfront, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 33 min..

Civilisationer kollapsar förr eller senare, som romarriket eller mayaimperiet. Det gäller förstås även vårt eget oljeberoende industrisamhälle. Miljöforskaren D.J. granskar här de faktorer som orsakar civilisationers sönderfall. Det beror ofta på olika typer av störningar i det komplicerade samspelet mellan olika funktioner i samhället. Men det finns hopp: människan är anpassningsbar och kan skapa nytt liv ur det gamla samhällets ruiner.

Könspolitiska nyckeltexter

Inläst ur Makadam, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar D. 1: 15 tim., 7 min. : mono.

Antologi av svenska historiska könspolitiska texter mellan 1839 och 1930. Varje nyckeltext analyseras och kommenteras av forskare som sätter in texterna i sitt historiska sammanhang. Texterna som återpubliceras är dels texter som haft stor betydelse i sin samtid och/eller för den könspolitiska utvecklingen, dels fungerat som nycklar in i historiska könspolitiska debatter. Bland författarna finns Elin Wägner, Fredrika Bremer och Selma Lagerlöf.

Livsomställning vid kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet

Inläst ur Nordens välfärdscenter, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Att utveckla dövblindhet innebär stora omställningar både för individen och omgivningen. För de flesta innebär det också återkommande förändringar och anpassningar allteftersom syn- och hörselfunktioner förändras. Rapporten som vänder sig till professionella som i sitt arbete kommer i kontakt med personer med förvärvad dövblindhet. Den vänder sig även till personer med dövblindhet och deras anhöriga.

Pappa & kriminell

av Niklas Malmborg. Inläst ur Norstedt, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 3 min..

Mer än 10500 barn i Sverige har en förälder som sitter i fängelse, och ännu fler har en förälder som lever ett kriminellt liv. Hur ser livet ut för dessa familjer? Vad har de för syn på samhället? Vad har de för drömmar och förhoppningar? Reportagebok där läsaren möter kriminella pappor i samtal om livet i allmänhet och föräldraskapet i synnerhet. Även intervjuer med anhöriga och representanter för kriminalvården.

Mänskliga rättigheter i svensk belysning

Inläst ur Liber, 2011 av talsyntes. Talboken omfattar 2 CD-ROM (13 tim., 53 min. ). DAISY text och ljud.

Arvodkaterna

av Lars Ohlson. Inläst ur 4 november, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Förf. har följt ett stort antal tvistemål mellan banker och deras kunder. I denna roliga bok synar han advokaternas arbetsmetoder i olika tvister och riktar hård kritik mot branschen. Man får läsa om advokater som är fullständigt illojala med sina klienter och sjukskriver sig för att slippa rättegång. Man får även läsa om 1800-talets "brännvinsadvokater" och rättegångsreferat från mordrättegången mot O.J. Simpson 1995 och "Aprättegången" 1925.

Knapptryckarkompaniet

av Anne-Marie Pålsson. Inläst ur Atlantis, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 7 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Personlig, men analytisk skildring av makten i riksdagen, skriven av en f.d. moderat riksdagsledamot som tillika var rutavdragets uppfinnare. Beskriver de interna strukturer som är okända för väljarna, men som mer än något annat bestämmer maktförhållanden och förklarar varför skillnaden mellan verklighet och grundlagens intentioner är så pass stor. Avslutas med förslag på åtgärder för för att stärka medborgarinflytandet och vitalisera demokratin.

Det politiska som begrepp

av Carl Schmitt. Inläst ur Daidalos, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 29 min..

Klassiker i politisk teori. Förf., 1888-1985, var en statsrättsjurist och politisk tänkare i Weimar-republiken som blev komprometterad genom sitt inträde i nazistpartiet 1933. Bokens beryktade tes är att åtskillnaden mellan vän och fiende konstituerar "det politiska". Utan fienden, fientligheten, konflikten och ytterst kriget existerar inte det politiska. Inledning av Carl-Göran Heidegren, efterord av Ernst-Wolfgang Böckenförde.

FN - spruckna drömmar

av Fredrik Segerfeldt. Inläst ur Hydra, 2011 av Martin Halland. Talboken omfattar 9 tim., 3 min..

Debattbok där förf., biståndsexpert och debattör, skoningslöst kritiserar FN som han menar har gjort sitt och bör ersättas av en ny världsorganisation - ett Demokratiernas förbund. Utifrån ett nyliberalt perspektiv sågar han också den svenska FN-politiken, som han menar är både idealistisk och naiv. Vi låtsas som att FN är en internationell rättsordning med gemensamma mål och intressen som kan skapa fred och utveckling, men så är det inte.

Väljarna, partierna och medierna

Inläst ur SNS, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 15 tim., 53 min..

Granskning av den politiska kommunikationen i samband med den svenska valrörelsen 2006. De politiska partiernas kampanjstrategier och användning av professionella kommunikationsmetoder diskuteras, liksom genomslaget för partiernas politiska dagordningar i debatten. Vidare undersöks de ledande nationella mediernas bevakning av valrörelsen under de sista veckorna före valet och olika särdrag i den politiska journalistiken.

Teknik, industri och kommunikationer

Hur vår moderna industri vuxit fram

av Kurt Samuelsson. Inläst ur Prisma, 1963 av Bo Green. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Det industriella genombrottet under 1800-talets sista och 1900-talets första årtionden innebar en omvandling inte bara i den industriella produktionen. Samhällsbilden i sin helhet förändrades genomgripande och standardhöjningen fick ett snabbt förlopp. Författaren, docent i ekonomisk historia, beskriver hur Sverige förvandlades "från fattig nation till modernt välståndssamhälle".

Ekonomi och näringsväsen

Marknadsmyter

av Daniel Ankarloo. Inläst ur ETC, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Granskning av de ekonomiska teorier som författaren, doktor i ekonomisk historia, menar skapat myter om marknaden. Han kritiserar nyliberalismen och ondgör sig särskilt över att vissa påståenden tas för sanningar och egentligen aldrig diskuteras. Frågor som ställs är: är det sant att globaliseringen förbättrat villkoren för världens fattiga? Är svenskarna fuskare när det gäller sjukförsäkringen? Vänder sig till intresserade av ekonomi och politik.

Europas stålbad

av Björn Elmbrant. Inläst ur Atlas reportage, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 49 min..

Det skulle bli så bra. En gemensam valuta skulle ge ökad tillväxt och välståndet i hela unionen skulle öka. I stället fick vi stagnation, en allt djupare fattigdom i vissa länder, och öppna gräl mellan länderna. Hur kunde europrojektet haverera så här? Journalisten och samhällsdebattören B.E. söker här svaret hos revolterande portugisiska ungdomar, hos avskedade spanska lärare och vilsna byråkrater i Bryssel.

Mönsterstickning - rätt och avigt

av Sys Fredens. Inläst ur Bergh, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

40 exempel på olika mönster. Flertalet av mönstren får man genom att sticka rätt och avigt. Övriga med vridning, hålstickning och knutar. Tydliga beskrivningar steg för steg. Alla mönster stickas fram och tillbaka och passar därför bra till halsdukar. Vill man använda mönstren exempelvis till tröjor stickar man ett prov, beroende på hur stort provet blir räknar man ut hur många maskor som behövs till just det mönstret.

Hirams bästa kokbok

av Märit Huldt. Inläst ur Natur och Kultur, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 37 min..

Hiram, alias Märit Huldt, är en av Sveriges största matskribenter genom tiderna. Under 25 år var hon Svenska Dagbladets matredaktör och bjöd på enkla, roliga och mycket nytänkande recept. Milena Bergquist är matjournalist och inspirerades i sitt yrkesval av Hiram. Som en hyllning till sin förebild har Bergquist sammanställt och kommenterat favoriterna bland Hirams recept. Boken innehåller även en essä om Hiram.

Sätt kärnor, frön och knölar

av Eva Rönnblom. Inläst ur ICA, 2003 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Det går att odla fler exotiska växter än man tror hemma i det egna fönstret. Boken innehåller inspiration och tips om olika typer av exotiska frön och knölar som kan odlas hemma i köksfönstret. Förf. är journalist med inriktning på trädgård och odling. Boken vänder sig till intresserade amatörodlare.

Idrott, lek och spel

Män av våld

av Tommy Deogan. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

Granskning av dagens svenska huligankultur. Bygger på intervjuer med fotbollshuliganer och tar upp ämnen som våld, droger och identitet. Denna klick av unga män, som följer sina klubbar i olika grupperingar, är egentligen inte intresserade av fotboll utan mer av kickarna de får i det våldsamma mötet med andra huliganer. Förf., vars bror blev dödad av fotbollshuliganer 2002, anser att samhället måste ta ett större ansvar för att bemöta denna kultur.

Medicin

Du och din hjärna

av Antonio R. Damasio. Inläst ur Optimal, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 16 tim., 54 min..

Förf., professor i neurovetenskap, neurologi och psykologi, presenterar bevis för att vår vårt medvetande i grunden består av tre biologiska processer som skapas inne i hjärnan. Utöver de tre traditionella perspektiven för att studera intellektet - det personliga, det beteendemässiga och det neurologiska - introducerar han ett fjärde perspektiv: det evolutionära.

ACT helt enkelt

av Russ Harris. Inläst ur Natur och Kultur, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 17 tim., 17 min..

Acceptance and commitment Therapy, ACT, är en behandlingsterapi framsprungen ur kognitiv beteendeterapi. Syftet med metoden är att skapa ett rikt och meningsfullt liv och samtidigt acceptera obehag som en oundviklig del av livet. R.H., psykiater och psykoterapeut, förklarar den komplexa teorin bakom ACT och beskriver hur man som behandlare arbetar med ACT. Innehåller bland annat dialoger från terapisessioner, övningar och många tips.

Hjärnkoll på värk och smärta

av Martin Ingvar. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

En miljon svenskar har så ont att de har svårt att klara av sitt jobb och sin vardag. Men hjärnforskningen gör hela tiden framsteg som gör det möjligt att förstå den här sortens smärta på ett nytt sätt. Boken sammanfattar vad forskningen kommit fram till när det gäller smärtsjukdomar. Forskningsrön varvas med fallbeskrivningar och handfasta råd. Vänder sig både till den som har ont och till den som behandlar personer med långvarig smärta.

LCHQ

av Fredrik Paulún. Inläst ur Fitnessförlaget, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 16 min..

Med LCHQ, som står för Low carb high quality, presenterar förf. vad han menar är lågkolhydratkost med hög kvalitet. Kvaliteten på råvaror samt smak och nytta står i fokus. Kosten bygger på nya forskningsrön men det handlar inte bara om kost utan i lika hög grad om motion. Boken ger teorin bakom konceptet men också 25 recept, uppdelade på frukost, lunch och middag, snabba rätter, sötsaker och efterrätter samt mellanmål.

Smaken av vatten

Inläst ur Qulturum, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 56 min..

Antologi om den goda vården, med syfte att underlätta samtal om det svåra som också behöver bearbetas. Boken vill möjliggöra för vårdanställda och studerande att samtala om nuet och framtiden, om att varje patientmöte är ett möte mellan två världar som skall förenas i ett gemensamt perspektiv och sammanhang. Först när man förstår patientens erfarenheter är det möjligt att på djupet ha patienten i fokus.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Noa får en glass

av Kirsten Ahlburg. Inläst ur Hegas, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 18 min.. DAISY text och ljud.

Noa och mamma är ute och handlar. Mamma går in i en affär och Noa i en annan för att köpa glass. En stor glass. När han kommer ut igen är det någon som tar hans glass! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Noa och tjuven

av Kirsten Ahlburg. Inläst ur Hegas, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 20 min.. DAISY text och ljud.

Noa blir väckt av katten som jamar och upptäcker att någon är inne i huset. Det visar sig vara en tjuv. Noa väcker sin pappa som ringer polisen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Kartkatastrofen

av Ingelin Angerborn. Inläst ur Tiden, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 37 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Klant & Kompani. Viktor, Vilma och Viking har bildat en hemlig klubb, AB Klant & kompani. De är nämligen experter på att klanta till det - allt verkar gå fel när de ska göra något. Det börjar när hela skolan ska orientera i Storskogen och Viking ska gå i par med Meltem, tjejen han varit kär i sen hon började i hans klass. Han blir alldeles virrig och gör bort sig totalt.

Fula fiskar

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier utbildning, 2009 av Eva Werning. Talboken omfattar 3 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

I nionde, fristående, boken om Kusinerna, ska Simon och Moa hjälpa sin mormor i Hulta att baka pepparkakor och göra fint till advent. Grannarna behöver också hjälp med sina hästar. Allt hade varit lugnt och fridfullt, om det inte hade varit för inbrottet hos tant Gertrud. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

På svag is

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier utbildning, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

I tionde och sista, fristående, boken om Kusinerna, ska Simon och Moa vara i Hulta på sportlovet. Deras kompis Linus fyller år och Moa hittar på en ovanlig födelsedagspresent, ett pimpelspö. På kalaset får de också höra att det har stulits koppar från kyrkor i trakten. Det blir ett sista mysterium att lösa för kusinerna. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Bränd

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien som börjar med Vampyrens märke. Zoeys hjärta har krossats och hon vill stanna i Den andra världen för evigt, men gör hon det kommer världen att gå under. Den enda som kan nå Zoey är Stark ,och han har bara sju dagar på sig. Det första han måste göra är att dö. Samtidigt finns krafter som inte vill att Zoey ska bli levande igen. Stevie Rae, Zoeys bästa vän, har en hemlighet som kan vara nyckeln till att få tillbaka Zoey.

Den stora kärleksfebern

av Anna Ehring. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Sista och tredje delen i serien Drakhjärta, om Nisse Berg, snart 13 år, som bor i Bagarmossen i södra Stockholm. Sommarlovet är så nära och allt kunde vara så bra. Men Saga med fräknar och ögon som kol gör Nisse snurrig av känslor. När ödlan Harry plötsligt försvinner har Nisse ingen att reda ut livet med.

Kickflippar & farligheten

av Anna Ehring. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Stefan Marling. Talboken omfattar 3 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Drakhjärta som börjar med Syltmackor & oturslivet. Nisse Berg, 12 år, bor med sin pappa i Bagarmossen söder om Stockholm. När skolan börjar i augusti känns Nisses liv helt okej. Han fyller år och av pappa får han en egen dator. Plötsligt är världen nära. Allt är bra tills Tage reser bort och Nisse istället börjar åka bräda med Josef. Tänk att Josef, skolans tuffaste kille, vill vara med Nisse. Men kan Nisse lita på honom?.

Farligt höga hinder

av Erika Eklund Wilson. Inläst ur Opal, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 18 min.. DAISY text och ljud.

Tore gillar spel och skateboard. Men mest av allt gillar han hästar. Han rider på stall Lilla Stjärnan. Idag ska han rida Snövit - en häst som alla tjejer gillar. Fast Tore vill hellre rida någon av de tuffa hästarna Skuggan eller King. Men Snövit kommer att överraska Tore. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Liten flicka, stor häst

av Erika Eklund Wilson. Inläst ur Opal, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 19 min.. DAISY text och ljud.

Ester är nybörjare i stallet. Det är inte så lätt. Hon är kortast av alla och får Sixten, den största hästen av alla. Många tycker också att han är den fulaste. Esters ridlärare har inte tid att lyssna att lyssna, så Ester får lösa problemet på egen hand. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Kyrkogårdsboken

av Neil Gaiman. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Måns Westling. Talboken omfattar 7 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Ingenman Owens - Ingen kallad - är en pojke som lever på kyrkogården. Hans familj har mördats av den mystiske mannen Jack. Ingens fosterföräldrar är också döda, de är spöken. Tillsammans med de andra gastarna och demonerna på kyrkogården tar de hand om Ingen och lär honom allt de kan, för ett liv bland de levande, som att bli osynlig för människor. Endast på kyrkogården är Ingen skyddad, utanför väntar mannen Jack på att slutföra sitt uppdrag.

Inte på riktigt, inte på låtsas

av Maja-Maria Henriksson. Inläst ur NoK, 2011 av Jenny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Fristående fortsättning på Jag finns. Johanna är snart 17 år, men vet inte var hon hör hemma. Hon är inte välkommen varken hos sin mamma eller biologiska pappa. Mammans nye man misshandlar henne och hon tar sin tillflykt till Jens som är några år äldre. Men Jens vilda leverne innebär inte heller någon trygghet. De är båda för trasiga inombords för att kunna hantera den närhet som ändå uppstått mellan dem.

Ville och monstergäddan

av Martin Jonols. Inläst ur Bergh, 2011 av Martin Skoglund. Talboken omfattar 2 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Ville är en vanlig 12-årig kille som gillar att träna fotboll och åka skateboard. Men när hans pappa träffar Anja ändras allt. Inte nog med att tevekvällarna med fotboll och middagarna på pizzerian fryser inne. Ville måste tillbringa sommarlovet i Anjas hus mitt i de norrländska skogarna. För att inte deppa ihop fullständigt hänger Ville med på fisketur. Och äntligen händer något. De får ett napp som är som en explosion.

Tillsammans med Vilma och Loppan

av Anneli Khayati. Inläst ur Olika, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 18 min.. DAISY text och ljud.

Vilma, som använder rullstol, har varit sjuk i nästan en hel vecka. Hon längtar efter att leka med Loppan igen. Men när hon kommer tillbaka är inget sig likt i skolan. På rasten leker Loppan med Malla, utan att ens vänta på Vilma. Och på brännbollen spelar Vilma och Loppan inte ihop som de brukar. Men när klassen är på väg att förlora måste de bestämma sig. Ska de slå tillsammans eller inte?.

Fest i borgen!

av Magnus Ljunggren. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 46 min.. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien som börjar med Det magiska svärdet. De tre kompisarna Egon, Fiona och Urban går i riddarskola och ska bli riddare. Det ska bli fest i borgen och alla arbetar glatt med föreberedelserna. En riktig magiker är inbjuden och de tre vännerna ser med spänning fram emot hans konster. De vet ännu inte att trollkarlen har skumma planer. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Hemska Harald

av Magnus Ljunggren. Inläst ur Bonnier Carlsen, cop. 2010 (tr. 2011) av Örjan Blix. Talboken omfattar 50 min.. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien som börjar med Det magiska svärdet. De tre kompisarna Egon, Fiona och Urban går i riddarskola och ska bli riddare. De tre vännerna får höra om ett spöke, Hemska Harald, som bor i borgens källare. Alla de vuxna är så rädda att de inte vågar möta spöket, men Fiona tycker det är dags att någon går ner och pratar allvar med honom. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Vad hatet gör kan ingen fatta

av Marie-Chantal Long. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Eva Werning. Talboken omfattar 5 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Martha börjar gymnasiet. Hon har valt Dans. Hon har aldrig dansat, är för stor och tjock och vet att hon är helt fel. Men hon bryr sig inte, hon vill jävlas med alla. Smala, svala Solveig har tagit pappa Mikis ifrån henne och förvandlat honom till en patetisk, förälskad tonåring. När Adde börjar i klassen frågar han varför Martha är så arg, var allt hat kommer ifrån. Tillsammans kommer de fram till att det skulle vara bättre om Solveig inte fanns.

De två vulkanernas dal

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2007 av Emma Sildén. Talboken omfattar 6 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien De fyra elementen. Sommarlovet har just börjat för Embla och Noel när de kastas rakt in i spelet om De fyra elementen. Där gäller det att ta sig igenom de fyra sfärerna Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan. Om man klarar det får man träffa någon man längtar efter. I Eldsklyftan råkar Embla och Noel in i ett gastkramande äventyr. Umber, som härskar där, gör allt för att stoppa dem från att ta sig vidare i spelet.

Istället för att bara skrika

av Elin Nilsson. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

När Andrea kommer hem från skolan hittar hon ett mystiskt brev utan avsändare. Det är till morsan, men Andrea kan inte låta bli att öppna det. Det är ett hotbrev. Tillsammans med storasyster Sandra och klasskompisen Molly bestämmer sig Andrea för att ta reda på hur allt ligger till och om hennes döda pappa var inblandad i något brott. Andrea har väntat i många år på att få veta varför farsan plötsligt stack till USA och vad han gjorde där.

Checka in

av Kim Olin. Inläst ur Argasso, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Avhopparen. När fängelsegrindarna stängs om Simon finns det inte längre någon återvändo. Han måste utföra det uppdrag han fått av Pulverlandets boss, annars riskerar han att bevisen för hans oskuld försvinner för evigt. Om det händer måste han sitta hela strafftiden för ett mord han inte begått. Det enda ljuset i fängelsemörkret är att han får en chans att lära känna sin pappa. Varför övergav han Simon?.

Drakens skugga

av Kim Olin. Inläst ur Argasso, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Avhopparen. Tillbaka i friheten igen bestämmer sig Simon för att utmana Pulverlandets boss, Jonathan Pilman, om makten. Ett våldsamt gängkrig bryter ut och det inte är lätt att veta vem man kan lita på. Gamla hemligheter kommer upp till ytan och Simons gäng drabbas av en tragedi som hotar att kullkasta allt de hittills har kämpat för.

Rowan och vandrarna

av Emily Rodda. Inläst ur B. Wahlström, 2006 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Rowan från Rin. Samtidigt som häxan Sheba får ett varsel om att en stor fara hotar byn Rin, slår det vandrande folket läger i byn. I vanliga fall hälsas Vandrarna med glädje. Deras sagoberättande, musik och färggranna drakar lockar alltid till skratt. Men denna gång är besöket oväntat och folket i Rin blir oroliga. Varför kommer de nu? Det enda Sheba säkert vet är att vallpojken Rowan är den ende som kan rädda byn.

Mörkret

av Angie Sage. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Magi. På årets kortaste dag fyller Septimus 14 år, det är en speciellt magisk födelsedag då det är två gånger det magiska talet sju. Men det stora födelsedagsfirandet blir inte av då en Mörk domän breder ut sig över slottet och försänker alla som kommer i dess väg i en djup sömn. De onda krafterna är mäktiga, men Septimus har inget val. Han måste ensam kliva in i den Mörka domänen för att bekämpa den.

Strimmor av hopp

av Ruta Sepetys. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 12 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Lina är femton år och bor i Litauen. Hon målar och tecknar och blir förälskad i pojkar. En kväll 1941 bankar Sovjets hemliga polis på dörren och för bort familjen. Lina, hennes mamma och lillebror skiljs från pappan och skickas till ett fångläger i det kalla ogästvänliga Sibirien. Här tvingas de arbeta hårt under förfärliga förhållanden, där varje dag är en kamp för att överleva. Ska deras hopp, kärlek och viljestyrka räcka för att överleva?.

Upprorstid

av Cecilia Sidenbladh. Inläst ur Opal, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Stockholms blodbad. Året är 1521. Svante, 12 år, har kommit hem till sin mor efter att ha varit vittne till Stockholms blodbad där hans husbonde blivit halshuggen. Svante förstår att hans styvfar står på kung Kristians sida. Svante vill inte stanna hemma längre och bestämmer sig för att följa efter Gustav Eriksson Vasa till Dalarna. Han vill vara med i upproret som ska få bort kung Kristian från den svenska tronen.

Gossip Girl - bara i din fantasi

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Del 9, fristående, i serien som börjar med Gossip girl. Tonåringarna Blair, Serena, Nate, Jenny, Dan och Vanessa tillhör de privilegierade kretsarna på New Yorks Manhattan. En stor del av deras liv ägnas åt att festa och shoppa, men skolan är också viktig. Serena har fått sitt livs roll i nyinspelningen av Frukost på Tiffany's. Nate arbetar av ett straff, men jobbet har sina fördelar i form av Tawny. På sommarens hetaste fest träffas vännerna igen.

Gossip girl - ingen gör det bättre

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Del 7, fristående, i serien som börjar med Gossip girl. Tonåringarna Blair, Serena, Nate, Jenny, Dan och Vanessa tillhör de privilegierade kretsarna på New Yorks Manhattan. En stor del av deras liv ägnas åt att festa och shoppa, men skolan är också viktig. Blair väntar fortfarande på antagningsbeskedet från Yale. Att stå på reservlistan är pressande. En ytterligare komplikation är Lexie, den nya tjejen i bekantskapskretsen, som Nate flirtar med.

Gossip girl - leva livet här och nu

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Del 6, fristående, i serien som börjar med Gossip Girl. Tonåringarna Blair, Serena, Nate, Jenny, Dan och Vanessa tillhör de privilegierade kretsarna på New Yorks Manhattan. En stor del av deras liv ägnas åt att festa och shoppa, men skolan är också viktig. Blair väntar otåligt på antagningsbeskedet från Yale. När hon får det kommer hennes kärleksliv att bli perfekt. Då kan hon bli ihop med Nate, det som hon drömt om så länge hon kan minnas.

It girl

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Jenny Humphrey, tjejen från serien Gossip girl, har lämnat New York för att börja på Waverly Prep, en exklusiv internatskola för rika ungdomar. Jenny ser fram emot att starta sitt liv på nytt - fritt från alla gamla pinsamma skandaler. Men priset är högt. De nya rumskamraterna Callie och Brett gör ingenting för att underlätta livet för Jenny om det inte innebär några fördelar för dem själva.

Polyhymnias guld

av Martin Widmark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Peter Öberg. Talboken omfattar 4 tim., 54 min..

Del 3, sista, i serien som börjar med Den dansande djävulen. Tyko Flores äventyr fortsätter i Den tredje världen där Tykos mamma hålls fången. Men för att komma dit måste man ta sig över det livsfarliga havet och genom De dödas stad och det går inte utan att bli ledsagad av den fruktansvärda Ormapan.

På egna vingar

av Titania Woods. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 2 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Glittervingsakademin. Flora längtar efter att börja på den nya skolan, Glittervingsakademin. Hon längtar efter att kunna använda sina vingar och susa högt däruppe ovanför trädtopparna. Men det vill sig inte riktigt. När det närmar sig terminsslut är det bara Flora som inte lärt sig att flyga. Då är det tur att det finns påhittiga vänner som stöttar. Men ska de lyckas lära Flora flyga innan det är dags för flyguppvisningen?.

Facklitteratur

Naturvetenskap

George och rymdjakten

av Lucy Hawking. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien som börjar med George och universums hemlighet. Georges bästa vän Annie flyttar till USA där hennes pappa har fått jobb på ett rymdcenter. Som tur är får George komma och hälsa på under sommarlovet. Snart dras de båda in i nya rymdäventyr. Annie har snappat upp ett meddelande från en robot som hennes pappa har konstruerat. Hon misstänker att det kommer från rymdvarelser som vill berätta att jorden svävar i fara.