Nya talböcker maj 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 214 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Pengar, pengar, pengar

av Anders Adali. Inläst ur Söderström, 2011 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 3 tim., 53 min..

Roman med självbiografiska drag. Anders Adali, född 1978, dömdes 2008 för ett värdetransportrån. Här berättar han om sitt kriminella liv och om det värdetransportrån som ledde till att han fick fängelse. Man får följa med under planeringen av brottet fram till själva rånet och dess efterspel. Vad som är fakta och fiktion är svårt att avgöra. Förord av Jens Lapidus, efterord av advokat Björn Hurtig.

Fasanjägarna

av Jussi Adler-Olsen. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 17 tim., 34 min..

Carl Mörck är chef för Köpenhamnspolisens avdelning Q med uppdrag att utreda gamla olösta fall. Tillsammans med sin medarbetare Assad tar han upp en tjugo år gammal händelse där en internatskolelev ska ha mördat ett ungt syskonpar. Mörck ifrågasätter domen och börjar nysta i fallet som har kopplingar till en människoföraktande överklassvärld. En kvinnlig uteliggare, Kimmie, kan sitta inne med avgörande information.

Trampa på mitt hjärta

av Muhammad al-Maghut. Inläst ur Tranan, 2011 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 3 tim., 22 min..

Dikter i urval av den syriske poeten Muhammad al-Maghut, 1934-2006. Förf. ger i sina texter uttryck för den smärta och vrede ett liv i förtryckets skugga ger, ofta med inslag av ironi och självdistans. Med stor intensitet beskriver han hur människor bryts ner och förnedras, hur fångvaktarens fot av sten trampar på hans hjärta. Dikterna spänner från debuten 1959 till diktarens död 2006.

Gömslet

av Miral al-Tahawi. Inläst ur Tranan, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 40 min..

Fatima, dotter till en beduinshejk, lever ett instängt liv i nordöstra Egypten. Farmodern styr med järnhand och modern bara gråter i brist på söner, flickor är inget att ha. Skild från yttervärlden och omgiven av enbart kvinnor blir Fatima alltmer förtvivlad. Hon går in i sin egen värld, en fantasivärld befolkad av sagoväsen som tar henne allt längre bort från livet. Förf. är yngsta dottern i en beduinfamilj och bor numera i USA.

Adamsons

av Gerda Antti. Inläst ur Bonnier, 2012 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

Nora Karlsson har ett långt liv bakom sig. Nu bor hon på äldreboendet Gullvivan och ägnar sig bl.a. åt att granska både sitt eget handlande under livet och allt elände som hänt och fortfarande händer i världen. Än så länge är hon inte helknasig, buss kan hon åka på egen hand, men kan ibland höra hur hon pratar för sig själv och undra vad hon ska göra med tampen av liv som är kvar.

Skuggsida

av Belinda Bauer. Inläst ur Modernista, 2012 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 11 tim., 38 min..

Shipcott är en liten håla som ingen passerar obemärkt. Byns polis Jonas Holly blir därför chockad när en äldre kvinna hittas mördad i sin säng utan att lämna några spår. När utredningen övertas av någon annan känner sig Holly åsidosatt och blir även själv anklagad för brottet. När ytterligare en person mördas övergår smädelserna i hot. Av oro för sin handikappade fru och av den evinnerligt fallande snön tar Holly själv upp jakten på mördaren.

Brev från isoleringscell 13

av Faraj Bayrakdar. Inläst ur Tranan, 2011 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 1 tim., 39 min..

Diktsamling, i huvudsak tillkommen under de 14 år den syriske poeten och journalisten satt fängslad under brutala former i sitt hemland, innan han fann tillflykt i Sverige. Bayrakdars dikter befinner sig centralt i en tradition av fängelsediktning. Temat är ofrihet, bokstavligen som väl som i sinnet. Här presenteras en röst nerkokad till sitt yttersta uttryck. Efterord av Ola Larsmo.

Venedigkonspirationen

av Steve Berry. Inläst ur Forum, 2010 av Emma Sildén. Talboken omfattar 21 tim., 38 min..

Alexander den stores grav är ett mysterium som alltid fascinerat forskarna. Enligt en tradition vilar han invid en källa som bär på hemligheten om evigt liv. Den före detta CIA-agenten och numera bokhandlaren Cotton Malone har hört talas om myten men avfärdat den som nonsens. Men han blir indragen i ett sökande efter graven, en jakt som bl.a. för honom till ett hemligt sällskap i Venedig. Thriller som blandar historiska fakta och spekulationer.

Allt för Frankie

av Maeve Binchy. Inläst ur Norstedt, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 14 tim., 17 min..

På St Jarlaths Crescent i Dublin går allt sin gilla gång. Josie och Charles arbetar, går i kyrkan och sörjer att deras son Noel valde bort prästyrket för ett tråkigt kontorsjobb. Noel bor fortfarande hemma och smygsuper för att klara av vardagen. En dag blir Charles uppsagd från hotellet där han arbetat hela sitt liv. Samtidigt får Noel veta att han ska bli pappa, men modern är döende och kommer att lämna honom ensam med barnet. Livet vänds upp och ned.

Galningarna

av Stig O. Blomberg. Inläst ur Plus, 1979 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

Sven Olofsson är på dårhuset. Han är egentligen direktör på ett stort företag men när han tröttnar på att vara chef så blir han "omhändertagen" av den psykiatriska vården. Nu inleds en rad förvecklingar, inklusive Svens egen kidnappning, som i stor utsträckning bygger på situationskomik och personförväxlingar. Bitande satir, från 1979, av vårdapparaten. S.O.B., 1922-1999, främst känd som författare av detektivromaner.

Mord på Västkusten

av Stig O. Blomberg. Inläst ur Semic, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 34 min..

Författaren Olle Villner befinner sig på Rökholmen, ett exklusivt område i Göteborgs skärgård. Han har blivit ombedd att hjälpa till att hitta en försvunnen advokat. Men hans första natt håller på att bli hans sista. Han blir snart indragen i en härva som förutom den försvunne mannen innehåller ingredienser som förbryllande mord och ett gisslandrama. Lättsam deckare med en humoristisk ton.

Världskrig Z

av Max Brooks. Inläst ur Modernista, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 15 tim., 20 min..

Det har gått tio år sedan tredje världskriget, som kallas Världskrig Z eftersom det var ett krig mot zombier. En namnlös författare reser runt och samlar ihop vittnesmål från de män, kvinnor och barn som överlevde kriget. Det är en resa över hela världen som frammanar en bild av en helvetisk tid när man stod öga mot öga med levande döda. En slags fortsättning på boken The zombie survival guide.

Bubblor

av Claire Castillon. Inläst ur Sekwa, 2012 av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 3 tim., 39 min..

I trettioåtta korta noveller skildras människor som alla lever i sin egen lilla bubbla. Genom bubblan ter sig bilderna av världen förvrängda, vrickade och förtvivlade. Om nu inte bubblan tjänar som lupp och gör det möjligt att närmare utforska vissa detaljer som är oroväckande sanna. C.C., 1975- , fransk författare.

Hello Kitty måste dö

av Angela S. Choi. Inläst ur Damm, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Fiona Yu verkar vara en vanlig Hello Kitty - en välutbildad, väluppfostrad asiatisk-amerikansk ung kvinna. Men under ytan revolterar hon mot de traditionella värderingarna. Hennes barndomsvän Sean Killroy, plastkirurg med mödomshinnor som specialområde, erbjuder sig att ta hand om oönskade äktenskapskandidater. Detta resulterar i en rad konstiga olyckor. Debutroman. Författaren är kinesisk-amerikansk jurist.

Little Bee

av Chris Cleave. Inläst ur Bromberg, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 54 min..

Efter att ha suttit inlåst i två år får tonårsflickan Little Bee lämna flyktingförläggningen utanför London. Vart ska hon nu ta vägen? Det enda hon har är ett visitkort från en man vid Andrew O. Rourke som hon träffade på en strand i Nigeria. Kan han hjälpa? Med humor och stor iakttagelseförmåga skildras en afrikansk flyktingflickas öde. Om medmänsklighet, kärlek och civilkurage.

Hollywoodmän

av Jackie Collins. Inläst ur Forum, 1988 av Anna Godenius. Talboken omfattar 21 tim., 13 min..

Två stora evenemang äger rum i Hollywood i februari 1986. Det ena är ett bröllop och det andra är en begravning. Vem gifter sig? Vem är död? Jack Python - mannen som har allt, Howard Solomon - filmbolagschefen, Mannon Cable - skådespelaren alla talar om, Wes Money - den sjaskige bartendern eller Jade Johnson - världens högst betalda fotomodell. Någon har lärt sig att hämnden är en trogen vän och ett effektivt vapen.

Azincourt

av Bernard Cornwell. Inläst ur Bazar, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 16 tim., 7 min..

Den 25 oktober 1415 utkämpades ett av världshistoriens mest berömda slag. Den engelska hären med sina 6000 nedslitna, sjuka och hungriga män vann, vid den lilla byn Azincourt, över en fransk här som var fem gånger så stor. Hjältarna var framför allt de engelska långbågskyttarna som utgjorde ryggraden i Henrik V:s armé och var hans hemliga vapen. Här framträder Nicholas Hook, fredlös krypskytt hemma i England, som en av kungens bästa soldater.

Han kom från Tornedalen

av Stig Darhammar. Inläst ur Lumio, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Med utgångspunkt från faderns minnesanteckningar har Stig Darhammar skrivit en roman om sin fars liv. Erik Heikki, 1919-1997, föddes i Tornedalsbyn Tärendö. Han blir föräldralös vid tre års ålder och auktioneras ut till lägstbjudande. Som femtonåring börjar han försörja sig som skogshuggare och slutligen hamnar han som stationskarl i Boden. I boken beskrivs hans hårda uppväxt, men fokus ligger på vuxenlivet. Detta är författarens debutroman.

Dubbelexponering

av Suzanna Dilber. Inläst ur Forum, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

En gift tvåbarnsmor får veta att hennes man har bedragit henne i flera år med en yngre kvinna. Livet som hon trodde var så stabilt tvärvänder, hon kraschlandar, men försöker få tillbaka kontrollen över tillvaron. Samtidigt har en ung skådespelerska sedan en lång tid ett förhållande med en äldre, gift man. Livet är en enda väntan på någon som inte hör av sig, kanske hör av sig eller hör av sig för sällan. Debutroman om vad kärlek är, eller inte är.

Min mors tystnad

av Lizi Doron. Inläst ur Weyler, 2012 av Lina Nyman. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Under hela sin barndom frågar sig Lizzie Doron vem som var hennes far. Men varken modern eller någon annan i kvarteret i Tel Aviv, där de bor tillsammans med andra överlevande från Förintelsen, besvarar Lizzies fråga. Först i vuxen ålder och långsamt, bit för bit, får hon reda på sanningen om sin far. Det blir en lika glädjande som chockerande upptäckt att han stått henne mycket närmare än hon trott.

I skuggan av de döda

av Jesper Ersgård. Inläst ur Bladh by Bladh, 2012 av Dan Kandell. Talboken omfattar 12 tim., 13 min..

När Elisabeh Haskel går hemifrån tidgt en måndagsmorgon anar hon inte att hon bara har några få timmar kvar att leva. Bakom sig lämnar hon ett tyst och opersonligt hus med ett rum som dörren vart både låst och stängd till i 26 år. Samma dag hittas Elisabeh död på den skola där hon är lärare. William Franzén är en av de första poliserna på platsen. Tillsammans med kollegan Julia Wikman måste han lösa det komplicerade fallet.

Sapfos tvillingar

av Vendela Fredricson. Inläst ur Modernista, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 45 min..

Vendela Fredricsons tredje roman är en rasande besvärjelse mot döden. Boken handlar om den unga Laticia som studerar kirurgi. På väg till en lektion hittar hon den döende Silas. De två blir syskon, men Silas har tunna lungor och för att rädda honom vill Laticia tråckla fast honom i livet. Syskonen söker Sapfos skydd och gömmer sig i skogen i väntan på jordens undergång.

Tankemaskinen

av Jacques Futrelle. Inläst ur Olaisen, 2002 av Marianne Engström. Talboken omfattar 2 tim., 50 min..

Fem kriminalnoveller med den geniale problemlösaren, professor Augustus van Dusen, även kallad Tankemaskinen, som huvudperson. Han är en vetenskapsman inom olika discipliner och det logiska tänkandet är hans metod. Varje novell har ett till synes "olösligt" problem som van Dusen till slut hittar en logisk lösning på. J.F., 1875-1912, amerikansk journalist som hade stort inflytande på deckargenrens utveckling.

Åsen

av Katarina Fägerskiöld. Inläst ur Bonnier, 2012 av Lina Nyman. Talboken omfattar 3 tim., 2 min..

Tjugoåriga Sofi arbetar som en slags nutida piga hos Sam och hans familj någonstans i Västergötland. Hennes liv upptas av sysslorna på gården, med allt från grisslakt till barnpassning. Hon är inte särskilt bra på någonting och sköter sina sysslor utan engagemang. Sofi känner att hon slösar bort sitt liv, men har inte riktigt ork att förändra situationen. Trots detta rör hon sig ändå framåt. Egensinnig debutroman.

Ugglemasken

av Brigitte Gacha. Inläst ur Leopard, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 48 min.

Mādoumās make har tilldelats Nobelpriset i fysik. Vid ankomsten till Stockholm blir kontrasterna till hemlandet Kamerun överväldigande. Berättelsen beskriver växelvis huvudpersonernas liv i Kamerun och det överdåd och den lyx de möts av i Sverige. Medan maken smälter in med hjälp av sina akademiska meriter känner sig Mādoumā underlägsen och bortkommen bland kungligheter och dignitärer. Förf. är professor i fransk litteratur och bosatt i Stockholm.

I skuggan av ekvatorn

av Oscar García. Inläst ur Podium, 2011 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 29 min..

En kortroman och fyra noveller med motiv från Ecuador. Berättelserna ger en panoramablick över landet och dess historia samt inblick i vanliga ecuadorianers liv, däribland afroecuadorianernas. Dessa indianer lever i Amazonas djungel, men en del är också migrantarbetare i Spanien och i det avlägsna Sverige. Förf. är född i Ecuador och bosatt i Sverige sedan 1984. Åren 2000-2001 levde han i Ecuador.

Den omoraliske

av André Gide. Inläst ur Bromberg, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

Huvudpersonen Michel ingår äktenskap för att tillfredsställa sin fars önskemål. Men han är oerfaren i kärlekslivet och blir sjuk efter bröllopet. Tillsammans med sin nyblivna hustru beger han sig på en kombinerad bröllops- och sjukresa till Tunisien. Under en förnyad resa dit upplever han starka känsloyttringar och beslutar sig för att leva ut sin dittills latenta homosexualitet. Romanen utkom 1902. A.G., 1869-1951. Nobelpris i litteratur 1947.

Den demokratiske terroristen

av Jan Guillou. Inläst ur Norstedt, 1987 av Gustaf Appelberg. Talboken omfattar 14 tim., 18 min..

Cog Rouge, den svenske agenten Carl Gustaf Hamilton, lånas ut till det västtyska författningsskyddet, för att som infiltratör knäcka en terroristorganisation. Efter en kort duvning i säkerhetstjänstens träningsläger släpps Carl ensam ut på fältet med uppgift att etablera sig som terrorist, bli upptagen i den aktuella cellen och i rätt tid smuggla ut uppgifter till antiterroristkommandot.

Skandalös kärlekshistoria

av Anita Gustavsson. Inläst ur Jengel, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 54 min..

För att lösa tronföljdsfrågan arrangerar kung Gustaf III äktenskap mellan sin yngre bror, hertig Karl, och den blott 15-åriga prinsessan Charlotta från Eutin i Tyskland. Äktenskapet accepteras motvilligt av hertig Karl. Den unga prinsessan finner sig väl till rätta i sitt nya hemland, även om äktenskapet blir en besvikelse. Underhållande roman om 1700-talets hovliv med slöseri, skvaller svartsjuka och kärleksförbindelser.

Pettersson & Bendels nya affärer

av Waldemar Hammenhög. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1944 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 57 min..

Del 2 i serien inledd med Pettersson & Bendel. Bendel dyker upp som flykting i Stockholm 1937 och tillsammans med Pettersson, som numera heter Malmebring, gör han tvivelaktiga affärer i stor skala. Bl.a. ges inblickar i filmbranschen. W.H., 1902-72.

Rekviem i Villette

av Ingrid Hedström. Inläst ur Alfabeta, 2012 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 13 tim., 2 min..

Bryssel 1983. Nattåget från Milano rullar in till Bryssel och en ung mamma hittas mördad i sin sovkupé bredvid sitt spädbarn. Flera unga mammor attackeras och skräcken sprider sig. Tolv år senare kommer tolvåriga Caroline till den nyblivna privatdetektiven Julie Wastia och vill få hjälp att ta reda på vem hon egentligen är. Samtidigt utreder Martine ett förmodat familjesjälvmord. Del 5, fristående, i serien om undersökningsdomaren Martine Poirot.

Den gamle och havet

av Ernest Hemingway. Inläst ur Bakhåll, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

En storslagen berättelse om fiskaren Santiagos dygnslånga kamp med en jättelik svärdfisk. I hans uthållighet speglas människans behov av att, mot alla odds, bekämpa livets fåfänglighet. Boken, här i ny översättning, blev kanske författarens mest älskade verk och gav honom också Nobelpriset i litteratur 1954.

Förlåtelsen

av Hanne-Vibeke Holst. Inläst ur Bonnier, 2012 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 16 tim., 38 min..

Helena är chef för Berlinoperan, skild och har en dotter. I romanens inledning ska Helena just tilldelas ett demokratipris. Kvällen slutar med att hon och dottern Sophie tas som gisslan av Sophies pojkvän Khalil. Khalil hotar med att döda Sophie om Helena inte ber om ursäkt för en föreställning som han menar kränker profeten Muhammed. Samtidigt begär han att hon ska berätta sin historia och en familjeberättlse rullas upp.

Drömmar av plåt

av Jesper Högström. Inläst ur Weyler, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

Niklas Sandberg växer upp i en souterrängvilla i Skåne på 1970-talet. Det är en idyllisk medelklasstillvaro som krossas när mamman lämnar familjen och Niklas blir ensam kvar med pappan. Parallellt beskrivs Niklas liv 20 år senare. Nu är han 27 år och studerar religionsvetenskap i Stockholm kombinerat med bananpackning i Frihamnen. En roman om en far och hans son, om en ung man och kärleken. Och en roman om oro.

Halvblod

av Sofie Trinh Johansson. Inläst ur Mörkersdottir, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 26 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Första delen i en vampyrtrilogi. Avelina Johansson, 22 år, lever med ett hjärta skört som glas. Det stillasittande livet har gjort henne till en enstöring. Men efter att ha råkat höra ett samtal mellan sina föräldrar förändras hela hennes liv. Plötsligt befinner hon sig på flykt med den enda personen som vet vem och vad hon egentligen är. Men kan hon lita på Billy? Eller är hon i större fara med än utan honom?.

Ulysses

av James Joyce. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 36 tim., 19 min..

Den 16 juni 1904 i Dublin är en dag som gått till litteraturhistorien genom James Joyce roman från 1922. Dagen skildras genom tre personer. Annonsackvisitör Leopold Bloom går planlöst omkring och tänker på sin otrogna hustru. Poeten Stephan Dedalus samtalar, skryter, super och grubblar över sin döda mor. Dagen slutar i en natt då Molly Bloom i en vindlande inre monolog vakendrömmer om make och älskare. Nyöversättning av Erik Andersson.

På marmorklipporna

av Ernst Jünger. Inläst ur Bakhåll, 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Den omdiskuterade tyske förf. E.J, 1895-1998, deltog i båda världskrigen. Man har menat att han stod nazismen nära, men i själva verket var han motståndare till nazismen och hade visioner om ett helt annorlunda samhälle. I denna kortroman skildras två f.d. soldater som lever som eremiter i ett vackert bergslandskap. I trakten härjar den fruktade överskogvaktaren, med drag av både Hitler och Göring. Utkom i original 1939. Nyöversättning.

Trummorna

av Arvi Järventaus. Inläst ur Söderström, 1951 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 28 min..

Roman från finska kriget 1808-1809 befolkad med flera berömda generaler som von Döbeln och Gripenberg. Henrik August Oljemarck, löjtnant vid Björneborgs regemente, inser att kriget snart är slut. Trots hans övertygelse att Finland skulle ha det bättre under rysk ledning gör han ändå sin plikt som soldat. För hans älskade Hanna däremot finns bara en väg; ett Finland förbundet med Sverige. A.J., 1883-1939, präst och författare.

Operation Nordvind

av Kaj Karlsson. Inläst ur Stella borealis, 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 11 tim., 49 min..

Gustav Sterner är en före detta officer vid Särskilda skyddsgruppen, försvarsmaktens hemliga specialförband. Han blir vittne till ett mord i Stockholms skärgård och är själv nära att bli mördarnas nästa offer. Han kontaktar Katarina Wallin, en gammal kollega, som har uppgifter från den franska säkerhetstjänsten att en grupp terrorister befinner sig i Sverige. Gustav och Katarina inleder en farlig jakt som leder långt utanför Sveriges gränser.

Alla mina vänner är superhjältar

av Andrew Kaufman. Inläst ur Printz Publishing, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 1 tim., 59 min..

Alla Toms vänner är superhjältar. Själv är han dock alldeles vanlig. När Tom ska gifta sig med Perfektionisten, vars superkraft består i att hon kan göra allt perfekt, går det snett. Perfektionisten blir hypnotiserad så att hon inte kan se Tom och tror att han övergivit henne. Nu är hon på väg lämna allt bakom sig och Tom måste övertyga henne om att han finns vid hennes sida.

Självpornografi, akt 1

av Åsa Maria Kraft. Inläst ur Bonnier, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 59 min..

En person går på ett tåg, tar plats och ser personen som sitter bredvid. Förälskelsen uppstår senare. De träffas en kort tid och går sedan ifrån varandra. På ett undersökande sätt berättas en förälskelses historia. Men vad händer med berättelsen om personerna inte kallas hon och han utan hen? Vad händer in real life när man gör text och bild av det som sker? Å.M.K., 1965- , uppmärksammad för sin experimentella lyrik och prosa.

Den ryska frågan

av Anatolyī Krym. Inläst ur Ruin, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Kortroman av den ukrainske förf. A.K., född 1946. Huvudpersonen Grisja är en rysk ingenjör med judisk bakgrund. Han arbetar på en vapenfabrik där blir han motarbetad av partiet och säkerhetstjänsten på grund av sitt judiska ursprung. När Sovjetunionen kollapsar och gränserna öppnas flyttar Grisja och hans hustru till Israel. Men där väntar nya problem. Tragikomisk berättelse om människors identitet och de problem den kan medföra.

Nattens väktare

av Benjamin Laustiola. Inläst ur Söderström, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 36 min..

Historien med Barry Landstam som huvudperson flätar samman till synes av varandra oberoende händelser och personer i ett mörkt Helsingfors. Händelser som en avrättning av tutsier i Rwanda, en mördare som släpps på fri fot i Finland, ett möte på en bordell i Frankrike och en taxiförare som förälskar sig i en polis blir spår i denna polisroman där vi möter ett Helsingfors som cirklar kring knark, penningspel och pornografi.

Tunu

av Kim Leine. Inläst ur Forum, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Till det lilla samhället Tunu på Grönlands östkust kommer en dansk sjuksköterska. Tunu betyder baksida och syftar på hur isolerat samhället är. Här är snöstormen, kylan, isen och havet ständigt närvarande. Samtidigt som ortsbefolkningen plåstras om får sjuksköterskan ta del av deras öden och snart blir han samhällets centralgestalt. Kärleken till Grönland och dess folk går som en röd tråd genom berättelsen.

Fantomen på Operan

av Gaston Leroux. Inläst ur Trevi, 1989 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

Under L'Opéra Garnier i Paris bor en psykiskt sjuk man med ett vanställt ansikte och en änglalikt vacker röst. Han kallas Fantomen. På operan terroriserar han skådespelarna, men uppvaktar den unga, vackra och skönsjungande Christine Daaé. Till slut kidnappar Fantomen Christine för att göra henne till sin brud och Vicomte Raoul de Chagny tvingas ta upp jakten för att rädda henne. Gaston Leroux, 1868-1927, var journalist och författare.

Arvssynd

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2011 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 6 tim., 18 min..

Del 31 i serien Livets döttrar. Reina varken kan eller vill hålla sina känslor för Arill Storlendet hemliga längre. Han älskar henne också, och då ska de väl klara att stå upp emot Reinas mor. Men Johanna vill göra allt som står i hennes makt för att förhindra att dottern gifter sig med Storlendearvingen. Hon får oväntat hjälp av Ingalill, som har sina egna planer för Arill.

Nya tider

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 23 min..

Del 32 i serien Livets döttrar. Johanna och Ingalill har tvingat Arill att lämna Reina, och folk säger att han blivit lika galen som hans far var. Då han överlämnar Storlendet till Johanna och ger sig av från bygden för att gå till sjöss, är han säker på att han aldrig skulle älska någon igen. Men så möter han en främling som övertalar honom till att kämpa för kärleken - en främling som verkar känna Reina väl.

Saknadens röst

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 23 min..

Del 30 i serien Livets döttrar. I sex år har Ravi varit borta, och Johanna är nu säker på att han är död. Det värsta är nästan att han aldrig hinner se sonen Vetle, som är mycket sjuk och kan behöva fadern hos sig. Johanna saknar ofta maken vid sin sida, speciellt då båda hans halvvuxna döttrar inte vill lyssna på henne. Både Reina och halvsystern Ingalill verkar ha glömt vad familjen på Storlendet har gjort mot dem.

Silverspegeln

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 25 min..

Del 28 i serien Livets döttrar. Bygden andades lättad ut nu när det såg ut som att smittkoppsepidemin var över och zigenarna hade gett sig av. Men Ravi och dottern Reina visste att främlingarna fortfarande gömde sig där ute. De två var inte rädda för dessa underliga, främmande människorna - tvärt om kände de på något vis att de såg en spegelbild av sig själv i dem.

Till världens ände

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Del 29 i serien Livets döttrar. Astrid Wendel är mörk, men ändå kan man lätt se att hon är Marjas halvsyster. Det tröstar Johanna att Astrid och hennes dotter ska bo i mormoderns hus, även om det är tråkigt att de inte hinner träffa Marja. Livet börjar lugna ner sig igen, och Johanna känner sig trygg och säker på att lyckan nu har kommit för att stanna. Men så läser de ett brev som egentligen är ämnat för Marja.

Varningseldar

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Del 27 i serien Livets döttrar. Johannas och Ravis dotter Reina var ett underligt barn. Det verkade som att hon hade ärvt faderns speciella förmågor, men lyckligtvis också moderns jordnära sätt och sunda förnuft. Och sunt förnuft visade sig vara nyttigt då den ena olyckan efter den andra drabbade bygden, och folk började prata om att det var trollmakter på gång.

Liten parlör för älskande

av David Levithan. Inläst ur X Publishing, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 2 tim., 14 min..

En brutalt ärlig kärleksroman för de som tror att de hatar romantisk litteratur, men också för alla stora romantiker. Bokens jag och du förhåller sig till varandra med lika delar sarkasm och tunnhudade ömhetsbetygelser. Genom korta, blixtklara ögonblicksbilder skildras det stora och det svåra som är kärlek. D.L., 1972- , är mest känd för sina ungdomsböcker.

Industriminnen

av Birgitta Lillpers. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 2 tim., 16 min..

B.L. räknas som en av Sveriges stora lyriker, men skriver även prosa. I denna diktsamling återfinns hennes rytmiska flöde, den precisa och säregna språkbehandlingen. En berättelse om arbete och minne. Inget är väntat, allt blir självklart i detta lyriska universum.

Till sanningens lov

av Torgny Lindgren. Inläst ur Norstedt, 1991 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 45 min..

Berättelsen om en säregen rammakare och en ung flicka med vacker röst som blir uppköpt av skivindustrin. Det underliggande temat är bedrägeri i stort och smått, hur man lurar sig själv och sin omgivning, om livet och konsten som lögn och förfalskning. Genom skoningslös samhällssatir framförs kritik mot kommersialisering inom kulturvärlden och konflikten mellan tradition och modernitet ställs på sin spets.

En enda sanning

av Olle Lönnaeus. Inläst ur Damm, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

Joel Lindgren väcks mitt i natten av ett telefonsamtal. Det låter som Mårten, Joels egen far, som han inte talat med på tjugo år. I det ensliga huset utanför Tomelilla där Joel växte upp, hittar han Mårten hängande i en krok i taket. På väggen har någon målat med röd färg: Ghadab Allah - Guds vrede. När Säpo griper en misstänkt mördare, får kriminalinspektör Fatima al-Husseini hålla i förhören.

Huliganens återkomst

av Norman Manea. Inläst ur 2244, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 16 tim., 23 min..

Självbiografisk roman av N.M., 1936- . Som femåring blir han deporterad till ett koncentrationsläger. Efter frigivningen växer han upp i det kommunistiska Rumänien, blir som tonåring funktionär i partiet. Som vuxen lider han alltmer av förhållandena i diktaturen. Från mitten av 1980-talet lever han i exil i USA - ett liv som fjärmar honom från sitt hemland och sitt språk. Uppmärksammad roman om judisk identitet och utforskningen av de förflutna.

Varma kroppar

av Isaac Marion. Inläst ur Mix, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Postapokalyptisk roman som utspelar sig i Nordamerika och där perspektivet är zombiens, inte människans. Vi får följa zombien R som till skillnad från de övriga odöda både kan tänka och tala. I samband med att han äter en människas hjärna tar han över mannens minnen och känslor, bland annat dennes känslor för sin flickvän Julie. Han räddar henne från de övriga odöda och de slår följe. Debutroman.

Andens lagar

av Dan Millman. Inläst ur Aqua flora, 1998 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

Under en vandring i bergen möter Dan en kvinna, till synes tidlös och med föränderliga anletsdrag. Medan de vandrar på stigarna högt uppe i vildmarken, förklarar hon genom anekdoter, prövningar och upplevelser, livets andliga lagar. En bok om levnadsregler presenterade i form av en parabel. Här finns kapitel med titlar som Att leva för stunden och Att uppväcka vår mänsklighet. Dan Millman är författare och före detta världsmästare i gymnastik.

Tolv månader i skugga

av Lukas Moodysson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Dagboksanteckningar från juni 2010 till april 2011. Man får följa förf. från sommaren med familjen via en filmfestival i Ryssland till utgivningen av romanen Döden & Co. Det är en berättelse om vardagsliv, om att cykla med barnen till skolan, handla, läsa och skriva. Samtidigt pågår världen omkring med inval av Sverigedemokraterna i riksdagen, uppror i Egypten, flyktingkaos i Grekland, tortyr. Den lilla världen kan inte skiljas från den stora.

Sista dansen

av Bernt Nilsson. Inläst ur Preposition, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 22 min..

Seb Hugosson har lämnar huvudstaden för att leva eremitliv i ett kalkstenshus på Gotland. Bakom sig har han ett yrkesliv som biståndsarbetare vid Sida. Ensamheten plågar honom och han flyr in i en fantasivärld med inbillade resor och röster som talar till honom. Några övernaturliga fenomen förekommer i Sebs närhet. Kan det oförklarliga vara verkligt? B.N., journalist och krönikör.

Gift för nybörjare

av Eiríkur Örn Norđdahl. Inläst ur Rámus, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

Halldor och Disa har aldrig kysst varandra, men delar en lägenhet i Reykjavik. En dag tar Disa hem en giftig krukväxt. Sedan tar hon hem Högni, en känsloambivalent student i genusvetenskap. Plötsligt blir Halldor oförmögen att lämna lägenheten och intresserar sig mest för växtens gift. Hur många kärlekskombinationer är möjliga? Varför är det så ohyggligt att vara förälskad? E.Ö.N., 1978- , internationellt uppmärksammad isländsk författare.

Mord med guldkant

av S. Richard Nordström. Inläst ur Apec, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 8 min..

Allting börjar under en midsommarfest hos direktör Henry Hellman på Putsarö i Stockholms skärgård. Ett fynd av en mördad man leder till en serie märkliga och obehagliga händelser. Kriminalkommissarie Åke Selléns efterforskningar visar att semesterparadiset har en mörkare historia än någon kunnat ana. Det är en historia som leder bakåt till händelser som inträffade under andra världskriget.

Hemligheters hemlighet

av Helmi Odelberg. Inläst ur Ord & visor, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Dokumentär brevroman som bygger på en brevväxling mellan systrarna Helena och Lisi. De växte båda upp i samma stad i Finland. Helena hamnade i Sverige som krigsbarn och blev senare adopterad. Långt senare får de båda flickorna kontakt igen och blir medvetna om en avgörande hemlighet. Levande skildring om ursprung och rötter samt om hur byte av språk och miljö påverkar en människa. H.O., 1934-.

Kinesisk utflykt

av Hagar Olsson. Inläst ur Rosenlarv, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 57 min..

En vacker liten drömlig och smärtsam berättelse om sorg och försoning. Berätterskan Hagar tvingas möta sitt eget jag, sina livslögner, sin skuld och ensamhet. H.O., 1893-1978, var känd som modernismens pionjär och nämns numera ofta för sin relation till Edith Södergran. Boken kan läsas som en roman om att "komma ut" och fick mycket uppmärksamhet i Finland när den utgavs första gången 1949.

K55 - lögnernas valv

av Erika Oscarius. Inläst ur Foldspace, cop. 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 13 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

På den lilla sterila planeten K55, isolerad av en okänd pest, kämpar en grupp människor för sin överlevnad, instängda i en nedlagd gruva. Denna värld leds med järnhand av Styrelsen. Grupp Bravo, bestående av individer som är immuna mot pesten och ledd av Eddi Lorenz, får i uppdrag att försöka hitta ett sätt att leva uppe på ytan. Eddi måste kämpa med både yttre fiender och de inre slitningarna i gruppen. Debutroman av Erika Oscarius, född 1977.

Mrs Angels tårtbageri

av Gaile Parkin. Inläst ur Libris, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim., 19 min..

Mrs Angel Tungaraza har ett litet tårtbageri i det internationella lägenhetskomplexet i Rwanda. Här bor de amerikanska volontärerna som vill göra gott efter folkmordet, den japanske gästarbetaren som firar allt och längtar hem till sin familj. Hit kommer tonåriga Jeanne d'Arc för att tjäna lite pengar - och många kunder som vill beställa tårtor. Debutroman av Gaile Parkin som bland annat har arbetat som volontär i Rwanda.

Livet börjar på fredag

av Ioana Pârvulescu. Inläst ur 2244, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 29 min..

En man vaknar till liv i en snöig skog i utkanten av Bukarest. Det är de sista dagarna av 1897 och mannen verkar inte minnas något om sig själv. Är han en brottsling, har han fallit ner från himlen eller kommer han från framtiden? Det är frågor som engagerar hela staden samtidigt som man tittar framåt: Kommer man kunna bota tuberkulos, landa på månen eller avskaffa duellerandet? Roman som leker med tid och rum. I.P., 1960- , rumänsk författare.

Förlåtelse

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 29 min..

Del 32 i serien Tre systrar. Sophies kusin har rest tillbaka till Tyskland, men innan han gav sig av, gjorde han något som gör det omöjligt för Henrik att stanna kvar under samma tak som Sophie och hennes far. Ingrid, Gjermund och barnen är på påskbesök hos Hilda och Olaf. Meningen är att de ska resa vidare till Mattisgård, men Ingrid känner sig för dålig för att resa, och hon berättar för barnen att de ska få en liten syster eller bror.

Under främmande himmel

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1989 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 7 tim., 54 min..

Del 11 i serien om Raija. Raija är åter på flykt, bort från man och barn. Hon befinner sig ombord på St. Nikolai på väg mot en främmande plats, Arkhangelsk. Nu vill hon vara en kvinna utan något förflutet. Det är som att leva utan att kasta skuggor. Men Raija har trots allt framtiden, visserligen en osäker sådan, tillsammans med en man som säger att han älskar henne.

Öster om Väst

av Miroslav Penkov. Inläst ur 2244, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 9 tim., 41 min..

Miroslav Penkov, 1982-, är en bulgarisk författare, numera bosatt i USA. I denna novellsamling, den första boken av M.P. som blivit översatt till svenska, finns många underfundiga berättelser om livet i det konflikthärjade Bulgarien där människor drömmer om den tid som varit och längtar till den framtid som aldrig kommer. Här finns många gripande snabbskisser av människor och miljöer i landet mellan öst och väst.

Mörkt motiv

av Louise Penny. Inläst ur W&W, 2012 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

En äldre kvinna hittas död i skogen, skjuten med en pil rakt genom hjärtat. Lokalbefolkningen är helt övertygad om att det hela är en tragisk olycka, men kommissarie Armand Gamache och hans team är snart säkra på att någon ville röja Jane Neal ur vägen. Första boken i en prisbelönt serie om kommissarie Gamache och invånarna i den lilla kanadensiska byn Three Pines.

Toby

av Russell Potter. Inläst ur Basil, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Grisen Toby lyckas undkomma slaktaren med hjälp av sin vän Sam och hamnar i händerna på impressarion Silas Bisset och hans resande menageri, bestående av apor, hästar, kalkoner och kanariefåglar. Inom kort uppträder han inför utsålda hus och imponerar på publiken med sina förmågor att räkna, stava och läsa kvinnors tankar. Men kändisskapet har en baksida vilket Toby snart får erfara. Humoristisk skröna. R.P. är professor i engelska.

Blindgångarna

av Anthony Price. Inläst ur AWE/Geber, 1978 av Emma Sildén. Talboken omfattar 11 tim., 59 min..

Ett mord, ett mordförsök och två mystiska mäns besök - aldrig anade historikern Paul Mitchell att hans forskning kring ett av första världskrigets mysterier skulle leda honom in i en gåtfull och livsfarlig komplott. Vad hände egentligen på slagfältet vid Somme den där dagen 1916? Och varför försöker någon nu efter så många år sopa igen alla spår? Spionthriller.

Sanningen

av Riikka Pulkkinen. Inläst ur Norstedt, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Elsa är döende i cancer och familjen försöker på olika sätt hantera tanken på att hon snart kommer att vara borta. Maken Martti, som är konstnär, bestämmer sig att för första gången måla av henne. Dottern Eleonoora kämpar med tanken att bli moderslös. Dotterdottern Anna bär på egna sorger och flyr genom att hitta på historier. När Anna hälsar på Elsa hittar hon ledtrådar till sanningar som förtigits. Nominerad till Finlandiapriset 2010.

Under fiendeflagg

av Douglas Reeman. Inläst ur Legenda, 1985 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

Året är 1943 och efter fjorton månaders tjänstgöring återvänder den brittiska ubåten Tristram till Portsmouth. För Tristrams chef, Steven Marshall, blir det ingen permission. Han flygs omedelbart till nordligaste Skottland på ett hemligt uppdrag: chefskapet på en tysk ubåt. På U-192 möter Mashall dubbla utmaningar och faror; vänner och fiender är lika farliga för den som seglar under falsk flagg.

Filmberätterskan

av Hernán Rivera Letelier. Inläst ur Norstedt, 2012 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 1 tim., 51 min..

Tioåriga María Margarita har en unik begåvning. Hon kan återberätta den långtråkigaste film så att den verkar vara gjord i Technicolor och visad i Cinemascope. När en film kommer till bion i den lilla chilenska gruvorten skramlar hennes familj till en biljett och sedan levandegör hon för en entusiastisk publik vad hon har sett. Men sedan kommer televisionen till byn och allt förändras. Finstämd hyllning till filmens guldålder och fantasins makt.

Två soldater

av Anders Roslund. Inläst ur Piratförlaget, 2012 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 18 tim., 24 min..

José Pereira vid Sektionen mot Gängkriminalitet förknippade tidigare ungdomsvåld med amerikanska filmer. Nu vet han att fem tusen unga svenska pojkar är på väg in i kriminella nätverk. På Aspsås fängelse sitter Leon inlåst och skriver brev till sin bror Gabriel. Tillsammans har de en plan kantad av våld och aggressivitet. När tre interner blir fritagna från Aspsås börjar jakten där pojkarnas vägar korsas av kriminalkommissarie Ewert Grens.

En vis mans fruktan

av Patrick Rothfuss. Inläst ur Damm, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 1: 23 tim., 11 min. : mono.

Del 1 av En vis mans fruktan och fortsättning på serien Berättelsen om kungadråparen som börjar med Vindens namn. Kvothe har gått i landflykt och dras in i politiska intriger, romantiska förvecklingar och äventyr fyllda av mörkaste svartkonst. Vi får följa med ytterligare ett stycke på stigen som förvandlar Kvothe, sin tids mäktigaste svartkonstnär, till den oansenlige barägaren Kote.

Djävulsdansen

av Günther Schwab. Inläst ur Litteraturförlaget, 1960 av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim..

Roman om hur mänsklighetens industriella synder orsakar miljökatastrof och undergång. Huvudpersoner är en amerikansk journalist, en tysk tekniker, en svensk författare och en fransk läkare. De för förskräckta och trosvissa samtal, men då de inte kan finna vägen till Gud samtalar de med Djävulen. Den österrikiske förf., 1904-2006, var grundare av World Union for Protection of Life och kontroversiell på grund av sin anknytning till nazismen.

Mörkrets beröring

av Maggie Shayne. Inläst ur Harlequin, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Morgan De Silvas liv har rasat samman. Utblottad och sviken lämnar hon sitt gamla liv och tar sin tillflykt till ett fallfärdigt hus. Där upptäcker hon hyllmeter efter hyllmeter med böcker. Texterna är skrivna som dagboksanteckningar av en man som heter Dante - mannen som en gång ägde huset och påstod sig vara vampyr. Samtidigt är privatdetektiven Maxine något otroligt på spåren och ledtrådarna pekar mot Dantes hus.

Vi hade rätt hela tiden

av Torgny Sjöstedt. Inläst ur MBM, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 14 min..

Förf., 1952- , har arbetat som låtskrivare, lärare, plåtslagare och programmerare. 1969 var han med och bildade proggbandet Love Explosion i Göteborg. I denna självbiografiska musikbiografi, tillika stadsskildring av Göteborg, skildrar han en ung mans bildningsresa genom den svenska musikrörelsen och extremvänstern. Den dubbeltydiga titeln är tagen ur en av Love Explosions låttexter. Vänder sig främst till den som var med där och då det begav sig.

Elfte romanen, artonde boken

av Dag Solstad. Inläst ur Ordfront, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

Samlingsvolym med två romaner: "Elfte romanen, artonde boken", från 1992, handlar om Björn Hansen i Kongsberg som står och väntar på sin son. Björn har fyllt femtio och det är fyra år sedan han lämnade sonen och hans mor. Men mötet med sonen lyckas inte fylla Björns tillvaro. I "17:e romanen", från 2009, är Björn 67 år och har avtjänat några år i fängelse för försäkringsbedrägeri. En dag bestämmer han sig för att ta kontakt med sonen.

En god kvinna

av Danielle Steel. Inläst ur Damm, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

En aprildag förändras livet för nittonåriga Annabelle Worthington. Fartyget Titanic sjunker och hennes far och bror finns bland de drunknade. Strax därefter dör även hennes mor, och när Annabelles make lämnar henne under skandalösa omständigheter står hon ensam kvar. Hon beger sig till Frankrike, mitt under rasande världskrig, för att arbeta på ett sjukhus vid fronten. Denna farliga plats visar sig bära på oväntade möjligheter.

Så länge Gud vill och rumpan håller

av Nisti Stęrk. Inläst ur Cordia, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 48 min..

Läs om Nistis resa från barndomens Kurdistan till den svenska teaterscenen. Möt människor som coachat henne längs vägen. Ta del av hur hon med humor och allvar ger sin bild av hur det är att leva i Sverige idag. Nisti Stęrk, född 1977, är skådespelerska, komiker och författare. Materialet är till stor del baserat på författarens krönikor i Stockholm City och Göteborgs-posten.

Inget andetag är det andra likt

av Jesper Svenbro. Inläst ur Bonnier, 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 1 tim..

Diktsamling där diktjaget i bokens början drabbas av en stroke. En sorts lovsång och tacksamhet över överlevnad växer fram även om en mer avståndstagande hållning kan anas mot slutet. Enkelt och innerligt språk. Diktsamlingen inordnar sig i raden av lyriskt självbiografiska dikter som inleddes i samlingen Blått 1994. J.S., 1944-.

Ett arabiskt vemod

av Abdellah Taīa. Inläst ur Grate, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Självbiografisk roman om den unge Abdellah, från den Marockanska staden Salé. Efter att ha blivit utsatt för ett våldtäktsförsök är Abdellah stämplad som den feminine pojken, hånfullt kallad Leila. Abdellah reser ut i världen i ett försök att finna sin identitet, både som människa och konstnär. Förf. är Marockos förste öppet homosexuella författare och bor sedan 1999 i Paris. Ett arabiskt vemod är hans första bok på svenska.

På stort alvar

av Johan Theorin. Inläst ur W&W, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

Femton spökhistorier, kriminalgåtor, skräckberättelser och skrönor från Öland som utspelar sig på alvaret, vid kusterna och på Östersjön. Många av dem har skutskepparen Gerlof Davidsson, känd från författarens tidigare romaner, i huvudrollen. För övrigt finns här bland annat osaliga döda, döende arkeologer och vettskrämda turistguider. Berättelserna har skrivits under flera år, några är nya.

Himlastorm

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

Del 12 i serien Familjearvet. När Ylva tar reda på mer om sin släkt blir hon förfärad då hon inser sanningen om Magnus Brandsäthers förhållande till sin hustru Maren Anisette och älskarinnan Karen Anna. Dessutom får hon ännu mer att tänka på när Ulrik på Huvudgården kommer med ett högst överraskande förslag. Ett brev från en hemlig beundrare gör Agnete nyfiken men hon lockas i en fälla som kommer att brännmärka henne för resten av livet.

Märkt för livet

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Del 13 i serien Familjearvet. Ylva oroar sig för ögonblicket när doktorn ska lossa bandaget från systerns sår. Är Agnete så vanställd som de fruktar? Själv säger hon inte så mycket, men bryter samman när hon ser sig i spegeln. På midsommarafton samlas hela bygden till en stor fest med bål, dans och servering. Det är en kväll som går i romantikens tecken. Det är också den kvällen då Agnete fattar ett ödesdigert beslut.

Vändpunkten

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

Del 14 i serien Familjearvet. Ylva hade hoppats att olyckan som drabbade Rivelsrud skulle föra Mads och henne närmare varandra, men farbrodern fortsätter att hålla henne på avstånd. Agnete är omedgörlig när det gäller att bli Ulriks brud - trots att hon vet att Lorentz har överlevt. Ylva försöker få henne på andra tankar, men det är lönlöst. Ödesdigra tillfälligheter gör att Agnete är ensam på Brandsäther då Simon oväntat dyker upp.

Agaat

av Marlene Van Niekerk. Inläst ur Weyler, 2012. Talboken omfattar 28 tim., 57 min..

Sydafrika, 1996, två år efter apartheidsystemets fall. Milla de Wet, vit lantbrukarhustru i 70-årsåldern har drabbats av en svår sjukdom som gjort henne förlamad. Den enda som kan kommunicera med henne är Agaat, hennes snart 50-åriga svarta hembiträde som varit i familjen sedan hon var fem år gammal. Sakta rullas de två kvinnornas historia upp; en berättelse om makt och vanmakt som utvidgas till en bred skildring av 50 år av förtryck.

Laglöst land

av Håkan Östlundh. Inläst ur Forum, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 12 tim., 32 min..

Sjätte boken med kriminalpolisen Fredrik Broman i Visby. Viktor och Rafael Engström har sålt insmugglat estniskt amfetamin på nätet. Nu är målet nära: två miljoner kronor på ett konto i ett land långt borta. Men så hittas Mange, som smugglade in amfetaminet, död. I stället för en behaglig tillvaro i ett varmt klimat får de kämpa för livet på ett novemberkallt Gotland. Fredrik Broman och hans kollegor kallas in.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Tungan mitt i munnen

av Bengt Pohjanen. Inläst ur Tornedalica, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 24 min..

Bengt Pohjanen, författare och präst, har skrivit krönikor i Haparandabladet sedan 2004. Detta är ett urval av hans krönikor som har parallell text på svenska och meänkieli. Texterna är bearbetade för att bli mindre knutna till dagsaktuella händelser och mera till företeelser över tid. Krönikorna handlar om Tornedalen, dess invånare och språket meänkieli.

Varför håller man på? och andra essäer

av Fredrik Sjöberg. Inläst ur Bonnier, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

Vindlande, infallsrika essäer som rör sig på gränsen mellan kultur och natur, mellan politiskt och privat, mellan meningslöst vetande och svar på de stora frågorna. Bland annat om Lenins besök i Stockholm, om botanikern Bengt Lidforss och om en leksaksfabrikör i Nürnberg. Berättelserna är alla oförutsägbara, ändå kan läsaren vara säker på att lära sig något nytt, och att ha roligt på vägen.

Religion

Helgonen

av Per Beskow. Inläst ur Artos, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

Korta biografier över mer än 300 helgon från olika tider och från både den västliga, katolska kyrkan, och den östliga, ortodoxa kyrkan. Författarens ambition har varit att, så gott det går, ge en realistisk bild av helgonens olika personligheter och skiftande öden där det mer anekdotiska och legendartade har tonats ner. En inledning placerar in helgonet som begrepp och företeelse i ett historiskt och teologiskt sammanhang.

Hjälten med tusen ansikten

av Joseph Campbell. Inläst ur Arkad, cop. 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 29 tim., 9 min..

I denna klassiska studie av myten som fenomen skildrar förf. den mytologiske hjältens klassiska äventyr. De består av tre faser: avfärd, invigning och återkomst Förf. betraktar världens myter som flera stämmor i samma sång. En myt avslöjar tillvarons innersta väsen och vägleder människan genom livets olika faser. Med stöd hos Freud och Jung visar J.C. att myten korresponderar med vårt undermedvetna. Förord av Björn Wahlberg.

Frukta inte morgondagen - Gud är redan där

av Ruth Graham. Inläst ur Semnos, 2011 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 13 tim., 58 min..

Ruth Graham, dotter till den kände predikanten Billy Graham, skriver om hur vi kan uppleva Guds trygghet, hans förmåga och kraft. Utifrån egna erfarenheter av misslyckanden och felaktiga beslut visar författaren hur hon ändå alltid fått känna hur hon landat i en välkomnande himmelsk faders armar. Hon menar att det inte handlar om att övervinna sina tillkortakommanden utan om att upptäcka att det håller att lita på Gud vad än livet bär med sig.

Och hjärtat vänder sig om

av Åsa Molin. Inläst ur Libris, 2005 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim., 37 min..

Åsa Molin skriver om faktiska vändpunkter i sitt eget liv och möjliga vändpunkter i läsarens. Hon visar hur hoppet har skildrats i olika tider genom att referera till historia, läsupplevelser, musik och filmer. Hon menar att kristen tro är en "vad som än händer"-tro. Hoppet är inte grundat på att Gud uppfyller våra böner och önskningar. Hoppet är grundat i tron på Gud själv, Guds närvaro genom Faderns omsorg, Sonens tårar och Andens tröst.

Nordiska gudinnor

av Britt-Mari Näsström. Inläst ur Bonnier, 2009 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 11 tim., 43 min..

Religionshistorikern Britt-Mari Näsström vill ge en ny bild av gudinnorna inom den nordiska mytologin. Ända sedan Snorre Sturlassons tid har de manliga gudarna stått i förgrunden och de kvinnliga motsvarigheterna har setts ömsom som undergivna klängrankor eller som fula demoner. Förf. menar att vi har fog för att omvärdera den synen; att gudinnorna istället agerade självständigt, var trollkunniga och krigiska, och uppträdde med myndighet.

Religioner i konflikt

av Mikael Stenmark. Inläst ur Dialogos, 2012 av Anna Westberg. Talboken omfattar 8 tim., 14 min..

Hur skall en troende kristen förhålla sig till människor som har en annan religiös tro? Vilken attityd bör man föredra och varför? Professorn i religionsfilosofi, M.S. granskar här förhållandet mellan kristna och muslimer. Måste mötet mellan kristna och muslimer leda till en konflikt mellan olika världsbilder, eller finns det kontaktytor mellan de två religionerna som är värda att undersöka och vidareutveckla?.

Filosofi och psykologi

10 skäl att älska Freud

Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

Tio artiklar om psykoanalys och analytikerns dagliga arbete skrivna av tio erfarna psykoanalytiker. Psykoanalys handlar om långsamt läkande och denna bok ger konkreta exempel hur analysprocessen går till samt belyser psykoanalytiska begrepp. Personligt, tankeväckande och kunnigt om psykoanalysens relevans för oss idag. På ett, för lekmannen, begripligt sätt beskrivs självkännedomens komplexitet och analysens roll i samhället.

Bättre minne steg för steg

av Dominic O'Brien. Inläst ur Valentin, 2006 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim. 57 min..

Träningsbok i att minnas stort och smått med hjälp av båda gamla välkända och nyutvecklade minnestekniker. Syftet är att frigöra kraften i läsarens minne genom att demonstrera många olika minnestekniker. De 52 övningarna i boken passar alla, och boken kräver inga förkunskaper. Författaren, som vunnit världsmästerskap i minnestävlingar, hävdar att den som lär sig alla dessa metoder kan räkna med ett påtagligt förbättrat minne.

Projekt lycka eller Varför jag lade ett år på att försöka sjunga på morgonen, röja i mina garderober, bråka rätt, läsa Aristoteles och på det stora hela ha mer kul

av Gretchen Rubin. Inläst ur ICA, 2011 av Kia Skog. Talboken omfattar 14 tim., 3 min..

En dag fick författaren G.R. en uppenbarelse. Hon insåg plösligt att livet är kort, och att hon hittills inte fokuserat tillräckligt på de saker som är viktigast i livet. I denna situation valde hon att försöka bli så lycklig som möjligt. Här berättar hon om sina framsteg under ett år när hon ägnade mycket tid åt att begrunda tankegångar från alla tider, aktuell vetenskaplig forskning och populärkulturens alla råd om hur man blir lyckligare.

Kärlek

av Eva Sanner. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 7 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Vi lever i en kärlekstörstande tid. Många singlar längtar efter någon att älska och många par upplever att de inte lyckas skapa en djup kontakt med sin partner. Förf., psykosyntesterapeut, efterlyser en kärleksrevolution och förmedlar här synpunkter på hur närhet och sex kan binda oss samman för att få en plats i vardagen, hur vi kan hantera konflikter konstruktivt och även skiljas på ett bra sätt för att kunna gå vidare utan bitterhet.

Bestäm dig

av Pelle Tornell. Inläst ur Forum, 2011 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Dagligen ställs vi inför mängder med valsituationer. Vissa uppskattar den ökande valfriheten, andra blir bara stressade av den. P.T., föredragshållare, beskriver hur hjärnan tar in och tolkar information samt hur den beter sig för att komma till beslut. Teorierna varvas med konkreta situationer och övningar. Han ger tips på hur man kan hantera allt; från vardagliga val om mat, pengar och hälsa till avgörande beslut om jobb, relationer och politik.

Enneagrammet och de nio livsstrategierna

av Elisabeth Wiktorén. Inläst ur ICA, 2007 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 10 tim., 33 min..

Enneagrammet är en personlighetsmodell som hjälper oss förstå varför vi gör som vi gör. Modellen utgår från nio olika drivkrafter som formar nio olika personlighetstyper. Enneagrammet visar också hur fixeringar och hindrande mönster stör våra liv, men också hur tillit, sinnesfrid och kärlek kan låta oss växa som människor. Förf. har lång erfarenhet av enneagrammet som arbetsmodell för självinsikt och människokännedom.

Har vi varit här förut?

av Johan Wretman. Inläst ur Damm, 2006 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 12 tim., 8 min..

Johan Wretman, psykoterapeut och författare, menar att våra liv är en dröm - en livsdröm, skapad av oss själva. Med rätt förståelse av begreppet reinkarnation (återfödelse) kan vi förändra innehåll och inriktning i vår livsdröm, menar han. Här framlägger förf. flera fall som han själv anser vara trovärdiga exempel på återfödelse. Boken är lättläst och underhållande, lämplig även som underlag för diskussioner i studiecirklar.

Uppfostran och undervisning

Förskolebarnets mänskliga rättigheter

av Lars H. Gustafsson. Inläst ur Studentlitteratur, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Förf., barnläkare och docent i socialmedicin, beskriver hur barnets mänskliga rättigheter ska kunna garanteras i förskolan. Utgångspunkten är FN:s konvention om barnets rättigheter, liksom svensk lag och läroplanen för förskolan. Förf. klargör sambandet mellan utveckling, behov och rättigheter. Huvudprinciperna i barnkonventionen får stort utrymme: principen om barnets bästa, alla barns lika rätt och barnets rätt att få komma till tals.

Lektionen är helig

av John M. Steinberg. Inläst ur Lärarförbundets förlag, 2010. (tr. 2011) av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Är undervisningen det centrala i skolan? Här sätts undervisningen i centrum för pedagogernas diskussioner. 42 olika uppslag till övningar och diskussioner ges för den enskilda pedagogen och arbetslaget kring undervisningens kvalitet. Författaren, fil dr i pedagogik, vill hjälpa skolans personal att ta tag i sin arbetssituation och därmed höja skolans resultat. Han vill stärka pedagogernas självförtroende och återupprätta professionens status.

Språkvetenskap

Språkvetenskapliga skrifter

av August Strindberg. Inläst ur Norstedt, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar D. 2: 16 tim., 32 min..

Del 2 i samlingen av språkvetenskapliga skrifter som gavs ut 1910-12. Här ingår Världs-Språkens rötter; Kina och Japan samt Kinesiska Språkets Härkomst I-II. De etymologiska undersökningarna som Strindberg trodde skulle revolutionera språkvetenskapen består mest av hugskott som har förkastats av språkforskare. Främst av intresse som en studie i författarens geniala associationsförmåga. Ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

Litteraturvetenskap

Besatta

av Elif Batuman. Inläst ur Natur & kultur, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 13 tim., 20 min..

E.B., 1977- , amerikansk litteraturforskare, blev under sina studier besatt av rysk litteratur. I essäistisk form skriver hon personligt om sitt liv i skuggan av den klassiska ryska litteraturen, bland annat om hur hon är bosatt i Samarkand en sommar för att lära sig uzbekiska. Bland favoritförfattarna finns Tolstoj, Babel, Pusjkin och Dostojevskij men hon gör inga konventionella portätt utan filosoferar mer om vad som händer när man ger sig hän.

Deckarhyllan

av Bengt Eriksson. Inläst ur Btj, 2002 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

Presentation av över 100 deckarförfattare. Alfabetiskt uppställd porträtteras kortfattat svenska och utländska författare som varit verksamma från 1950-talet och framåt. Författarna placeras in i olika genrer och ett urval av deras titlar förtecknas. Boken utkom 2002.

Så dödar vi en människa

av Stefan Gurt. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Författarens pappa Sven tillbringar sina sista månader i livet på ett demensboende i Solna. På kort tid förvandlas han från en lätt förvirrad herre som kunde föra timslånga samtal om litteratur och fotboll, till en skelettmager åldring som förlorar lusten att leva. En uppgörelse med äldrevården och med synen på gamla i dagens ålderssegregerade Sverige. En skildring av hur det är att mista en nära anhörig, skriven med förtvivlan och kärlek.

Ernst och Friedrich Georg Jünger

av Carl-Göran Heidegren. Inläst ur Atlantis, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 16 tim., 3 min..

Bröderna Ernst och Friedrich Georg Jünger, båda författare födda i slutet av 1800-talet, var tidsvittnen som iakttog och kommenterade samhällsutvecklingen i Tyskland under en stor del av 1900-talet. Professorn i sociologi C.-G. H. granskar brödernas verksamhet under tre decennier, med början på 1930-talet. I fokus står de av brödernas skrifter som utgör försök till samtidsanalyser eller har ambitionen att utveckla en livshållning.

Kritik

av Eyvind Johnson. Inläst ur Ellerström, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar D. 1: 13 tim., 27 min. : mono.

Del 1 av Eyvind Johnsons samlade kritik innehåller recensioner skrivna 1921 till 1931. Under 1920-talet var han bosatt i Tyskland och Frankrike och publicerade recensioner främst i ungsocialisternas Brand och socialdemokratiska Ny Tid. Som recensent var Johnson redan från början europeiskt vidsynt och påfallande intresserad av nya litterära strömningar. Han skrev mycket om nordisk och fransk skönlitteratur, som han gärna läste på originalspråk.

Byron

av André Maurois. Inläst ur Geber, 1930 av David Zetterstad. Talboken omfattar D. 2: 10 tim., 47 min..

Pelle Molins brev

av Pelle Molin. Inläst ur Isabella Josefsson, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 16 tim., 36 min..

P.M. född 1864 i Multrå i Ångermanland, död 1896 i Bodö, Norge, ännu inte fyllda 32 år. Han var målare, författare och journalist, kanske mest känd för novellsamlingen Ådalens poesi som gavs ut året efter hans död. Han var också en flitig brevskrivare under sitt korta liv. I breven berättar han bland annat om sin läsning, filosofi och sin ständigt dåliga ekonomi, ibland pratsamt men efter hand med allt säkrare stilkonst.

Pär Lagerkvist

av Håkan Möller. Inläst ur Atlantis, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 11 tim., 48 min..

P.L., 1891-1974, drömde redan som barn om att bli en stor diktare. Men hur blev bangårdsförmannens son från Växjö en av 1900-talets mest hyllade författare? I denna bok följer H.M., professor i litteraturvetenskap, Pär Lagerkvists författarbana från skolåren till utgivningen av romanen Barabbas 1950 och Nobelpriset i litteratur 1951. I blickpunkten ställs samspelet mellan författaren och den litterära kulturens aktörer och institutioner.

Litterära resor

av Carina Sjöholm. Inläst ur Makadam, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 10 tim., 37 min..

I början av 2000-talet ökar resandet till platser och miljöer som har anknytning till litterära verk och filmer. I Sverige har detta bl.a. lett till ett uppsving i turismen till Ystad, centrum för Henning Mankells Wallanderdeckare. Andra orter som har gynnats av denna litterära turism är Camilla Läckbergs Fjällbacka och Astrid Lindgrens Vimmerby. Forskaren och universitetsläraren C.S. granskar här denna nya typ av kulturturism.

Dagboksanteckningar

av Henry David Thoreau. Inläst ur Ellerström, 2011 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 20 min..

Henry David Thoreau, 1817-1862, var en amerikansk författare, samhällskritiker och filosof. Han är idag mest känd som författare till boken Walden, or Life in the woods, där han filosoferar över människans förhållande till naturen. Han skrev dagbok under hela sitt liv, och i denna lilla bok återges ett koncentrerat urval av hans dagboksanteckningar om samhällsfrågor, natur och kultur i och kring det lilla samhället Concord i Massachusetts.

Konst, musik, teater och film

Tankebok

av Gunnar Bucht. Inläst ur Gidlund, 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 13 min..

Tankebok för den intresserade lekmannen om musikens existensformer och ursprung. G.B., 1927- , författare, tonsättare och musikskribent, beskriver komplicerade sammanhang utan att förfalla till förenklingar. Han ställer frågor som: Kan musiken ljuga och tala sanning? Vad är objektivt vackert och fult i musiken? Bland de tonsättare som så insiktsfullt behandlas finns bland andra Beethoven, Wagner, Stenhammar, Blomdahl, Schönberg och Sjostakovitj.

Kinesiskt porslin

av Anna Gremner. Inläst ur AntikWest, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Idag finns det ett stort samlarintresse för kinesiskt porslin världen över. I Sverige finns en lång tradition att samla och intressera sig för kinesiskt porslin som grundades under Ostindiska kompaniernas blomstringstid. Boken är en introduktion till den här världen och författarna beskriver vad som är typiska uttryck för de olika dynastierna. Även om symbolik i dekoren och vad som är falskt eller äkta. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Fånga de stora fiskarna

av David Lynch. Inläst ur Syneidos, 2011 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 2 tim., 15 min..

David Lynch, 1946- , amerikansk filmregissör som är känd för sina originella och nyskapande filmer. Han har bland annat regisserat filmerna Eraserhead, The Elephant Man, Wild at Heart, Mullholland Drive och Blue Velvet samt den kultförklarade TV-serien Twin Peaks. Här berättar han om bakgrunden till sina filmer, beskriver arbetsmetoder och den kreativa process där han ofta använder drömmar och meditativa tillstånd som utgångspunkter i sitt skapande.

The Clash

Inläst ur Modernista, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Det brittiska rockbandet The Clash räknas till ett av de främsta punkbanden. Bandets medlemmar - Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon, Topper Headon - berättar sina egna versioner av vad som hände under åren 1976-1983: Från uppväxten till bildandet av The Clash, om spelningarna, om relationerna inom bandet, till fansen, pressen och andra band. Detaljerad information om tillkomsten av låtarna och de legendariska konserterna.

Historia

Sveriges ursprung

av Lars Henrik Arp. Inläst ur Tre stjärnor, 2005 av Jan Setreus. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

Förf., tidigare budgetchef i Uppsala kommun och amatörhistoriker, berättar om hur det svenska riket byggdes upp från bronsålder till medeltid. Man får läsa om hur namnet Upsala kom till och hur en union mellan nio landskap - Upsalaunionen - kom till på 470-talet och i vilken man vart nionde år turades om att hålla midvinterblot. Som sammanställning över begrepp, framför allt rörande Upplands historia, har boken särskilt intresse.

Mordet på Folke Bernadotte

av Göran Burén. Inläst ur Leopard, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 28 min..

Den 17 september 1948 mördades den svenske FN-medlaren Folke Bernadotte i Jerusalem, sannolikt av den judiska terroristgruppen Stern-ligan. Författaren G.B., 1946 - , har via egna efterforskningar kommit fram till att även om den israeliska regeringen inte var anstiftare till mordet, så var man säkerligen medveten om planerna för det. Det starkaste skälet torde ha varit att Bernadottes mål att de palestinska flyktingarna skulle tillåtas återvända.

Frontsoldaten

av Stephen G. Fritz. Inläst ur Fischer & Co, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 21 tim..

Hur kom det sig att den tyska armén var så effektiv och framgångsrik i början av andra världskriget? De genomgick inte bara ren stridsutbildning utan uppmuntrades också att knyta vänskapsband med kamraterna och uppvisa omutlig lojalitet inom gruppen. Det fanns även andra orsaker som förf., amerikansk historiker, redogör för. Han beskriver de fysiska prövningarna och den fruktansvärda ångest som det innebar att vara omgiven av död och förödelse.

Aldrig mera krig

av Adam Hochschild. Inläst ur Ordfront, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 22 tim., 46 min..

Under första världskriget förde de brittiska krigsmotståndarna - fackföreningsmän, författare, journalister och arbetare - en ojämn kamp mot den massiva värvningsyran och krigspropagandan. I hemlandet förföljdes krigsmotståndarna skoningslöst. Författaren berättar den gripande historien om några brittiska krigsmotståndare, bland andra Charlotte Despard och Alice Wheeldon, och deras hårda öden under krigsåren 1914-1918.

Senmedeltiden

av Steinar Imsen. Inläst ur Dialogos, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 42 min..

Medeltiden tog slut någon gång mellan 1300 och 1600. Förf., norsk historieprofessor, belyser avvecklingen av det gamla samhället och utformandet av det nya. Han belyser de demografiska, sociala, ekonomiska, politiska, kyrkliga och intellektuella sidorna av denna genomgripande process. En central roll intar framväxten av den nya furstestaten som skulle prägla det politiska Europa fram till revolutionerna 1789-1848, och den nya marknadsekonomin.

Vitryssland

av Jakub Swiecicki. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2012 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Biografi med genealogi

Ett bipolärt hjärta

av Rebecca Anserud. Inläst ur Lindqvist Publishing, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

R.A., 1987- , berättar om sin kamp mot bipolär sjukdom. Hon insjuknade vid femton års ålder, men fick inte sin diagnos förrän fem år senare. Med boken vill hon nå ut till de personer som lider av psykisk ohälsa och deras anhöriga och visa att det finns en väg ut ur sjukdomens svarta hål. Det finns mediciner och hjälp att få. Anhöriga kommenterar i boken, för att beskriva hur det är att ha en bipolär vän och familjemedlem.

C

av Anna Benson. Inläst ur Bladh by Bladh, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

A.B., konstnär och journalist, berättar om hur hon vid 26 års ålder blir kär i en kvinna, C. Hon känner stark attraktion trots att C är dubbelt så gammal och har bröstcancer, vilket bland annat innebär att hon inte har något hår och bara ett bröst. Då C är en offentlig person och har två barn från ett tidigare äktenskap, får de ständigt smyga för att hitta tillfällen att ses. Smärtsam historia om kärlek, och om svår sjukdom.

Brev till Nathalie

av Jeanette Byström Grein. Inläst ur J. Byström Grein, 1997 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 30 min..

Nathalie var bara tre veckor gammal när hon hastigt gick bort efter en aggressiv infektion. Denna lilla bok är skriven av Nathalies mamma och skildrar sorgeprocessen efter dotterns död. Chocken lämnar flickans föräldrar bedrövade. En tröst för mamman är att hon tror att döden är en port till något annat, dit själen återvänder i väntan på att reinkarneras på nytt. Boken genomsyras av författarens olika erfarenheter inom det som kallas "new age".

Ärrvävnad

av Maud Deckmar. Inläst ur Deckmar & Jejlid, 2009 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

Andra boken om den autistiske Fred. Här skriver hans mamma om sina känslor när Fred flyttar hemifrån och om kärleken till familjen. Det är svårt att få egen tid och med den ständiga oron. Man får också glimtar från familjens tidigare liv med Fred och får ta del av allt han gör i sin gruppbostad. Förf., som själv arbetar med handledning för personal på gruppbostäder, pekar även på den bristande förståelse som ibland finns för sonens behov.

Mannen utan ansikte

av Masha Gessen. Inläst ur Bromberg, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 15 tim., 3 min..

Berättelse om hur den skrupelfrie och makttörstande KGB-agenten Vladimir Putin genom skickligt manipulerande och hårda nypor kunnat bli Rysslands mäktigaste man. Efter att ha kommit till makten som premiärminister och senare president har Putin gradvis tagit kontrollen över de ryska medierna, eliminerat politiska motståndare och nedmonterat landets unga och sköra demokrati. M.G., rysk-amerikansk journalist. Efterord av Stig Fredriksson.

Människor som har haft fel

av Kalle Lind. Inläst ur Roos & Tegnér, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 37 min..

En bok om människor, journalister, jurister, andliga coacher, som sagt fel, hört fel, tyckt fel, antagit fel eller bara varit fel, fått saker om bakfoten, spått i fel kaffesump, varit ute och cyklat käpprätt mot Häcklefjäll, på vägen mot fanders utan lyse och reflex. Författarens ambition är att vara underhållande och undervisande.

Christopher Polhems testamente

av Michael H. Lindgren. Inläst ur Innovationshistoria, 2011 av Anna Westberg. Talboken omfattar 15 tim., 8 min..

Christopher Polhem, 1661-1751, var en uppfinnare, entreprenör, industriman, gruvingenjör, arkitekt, byggmästare och teknikpedagog som på sin tid bidrog till att modernisera Sverige. Här får man följa hans liv från enkla förhållanden fram till enastående framgångar. Det är också berättelsen om hur den svenska gruvhanteringen revolutionerades och Sverige förvandlades från jordbruksland till industrination. Förf. är civilingenjör i maskinkonstruktion.

Ett-noll till livet

av Evelyn Pesikan. Inläst ur MBM, 2004 av Marianne Engström. Talboken omfattar 1 tim., 52 min..

Intervjuer med sju cancerdrabbade, kända och okända, personer. De beskriver den livskris det innebär att få ett cancerbesked. Boken är ämnad att hjälpa och inspirera människor som har, eller lever nära någon som har cancer. De intervjuade har alla överlevt sjukdomen och ses nu som friska och symptomfria. Medverkande: Maj Britt Theorin, Johan Nyrén, Patricia Tudor-Sandahl, Larsowe Eijvergård, Jelena Jangfeldt, Linda Johansson och Sven Wollter.

Kära fröken Petri-

av Gunnar Petri. Inläst ur Atlantis, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 3 tim., 24 min..

Biografi över Anna Petri, 1883-1964, författare, kritiker och bildkonstnär. Petri drabbades som nioåring av svårartad reumatism som begränsade hennes rörlighet till högerhanden. Boken skildrar Petris liv och verksamhet som skribent på Östgöta-Correspondenten. Hon bedrev också under många år en litterär salong och var vän med många av tidens stora, bland andra Verner von Heidenstam och Karin Boye. Förf. är Anna Petris kusinbarnbarn.

Tyg och otyg

av Gunilla Pontén. Inläst ur Norstedt, 1993 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 6 tim., 29 min..

Memoarbok av G.P., 1929- , fotomodell och klädskapare. Som tonåring fick hon anmärkningar för "förargelseväckande utseende" i skolan. Hon blev en av våra mest uppmärksammade klädskapare och etablerade sig också utomlands. Hon har stora yrkesmässiga framgångar men möter också svårigheter och kriser. Galenskapen och skaparglädjen genomsyrar dessa minnen.

Helen Kellers värld

av Bo Renberg. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 18 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

Helen Keller, 1880-1968, blev helt blind och döv vid ett och ett halvt års ålder. I fem år levde hon språkligt isolerad och omedveten om sig själv. Genom en enastående insats av en energisk privatlärare, Anne Sullivan, fick hon vid sju års ålder språkets nyckel i sin hand och blev med tiden en framgångsrik författare och språkrör för funktionshindrade och förtryckta i hela världen. Detta är den första heltäckande biografin över H.K. på svenska.

Strimman av stjärnljus

av Susanna Rolfsdotter. Inläst ur Författarhuset, 2001 av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 11 min..

Författaren är mamma till Isac som omkommer i sviterna av en trafikolycka, endast nio år gammal. Man får uppleva stunderna före och under själva olyckan, ambulanstransporten, de akuta vårdinsatserna och dödsbeskedet. Även vardagen med märkesdagar och de övriga familjemedlemmarnas reaktioner förmedlas liksom författarens sorg och förtvivlan. Vänder sig främst till andra personer som förlorat ett barn eller annan nära anhörig.

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

av Göran Rosenberg. Inläst ur Bonnier, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 8 min..

Personlig berättelse där förf. skriver om sin fars väg från Auschwitz till den lilla staden Södertälje med den stora lastbilsfabriken. Två parallella skeenden skildras: föräldrarnas liv från judiska getton i Polen, via koncentrationsläger, till Sverige där folkhemsbygget pågår för fullt. Och en pojkes uppväxt i detta folkhem, den självklara "Platsen" för honom. Samtidigt finns där en vetskap om de mörka skuggorna hos föräldrarna. G.R., 1948-.

Mr Tourette on tour

av Pelle Sandstrak. Inläst ur Bromberg, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Uppföljare till boken Mr Tourette och jag. Tio år senare är Pelle Sandstrak, som lider av Tourettes syndrom, så frisk som han vill vara från sina tics och tvångsmässiga ritualer. Han är numera etablerad som populär föreläsare och ständigt på resande fot. Här får man följa honom på hans många resor världen över; från Lofoten och Ljusdal till Newfoundland och Afghanistan, och får ta del av spännande möten och absurda situationer som han hamnat i.

Välkommen tillbaka till livet

av Susanne Sivrup. Inläst ur Recito, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 39 min..

Blogg som har blivit en mycket personlig bok. Förf. fick i början av maj 2001 diagnosen MS efter att precis ha gift sig och fått sitt första barn. Hon började blogga inför sin stamcellstransplantation då hon skulle bli isolerad. Detta är skildringen av hennes liv före, under och efter stamcellstransplantationen.

Ingen himmel runt hörnet

av Arziv Suhak. Inläst ur Studiefrämjandet i Örebro, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 57 min..

Arziv Suhak var nio år när han kom som flykting med sin familj till Sverige i slutet av 1990-talet. Han berättar om sitt liv som barn i Syrien, om sin äldre bror som dog i en muskelsjukdom två år innan Arziv föddes, och om hur familjen flydde till Sverige. I ett år gick han i svensk skola och hann lära sig älska ett land som han tyckte hade allt. Då kom utvisningsbeskedet och familjemedlemmarna tvingades leva skilda från varandra i fem år.

Nummer fem från vänster

av Jennifer Thompson-Cannino. Inläst ur Libris, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 30 min..

Berättelse om förlåtelse och en osannolik vänskap. 1984 blev den 22-åriga collegestudenten Jennifer Thompson-Cannino våldtagen i sitt hem i North Carolina. Ronald Cotton som pekats ut som skyldig hävdade sin oskuld, men dömdes till livstids fängelse. Han frigavs efter elva år då en annan man genom dna-bevisning kunde bindas vid brottet. Idag kämpar Jennifer och Roland tillsammans för oskyldigt dömda i USA:s fängelser.

Att människan levde

av Agneta Ulfsäter-Troell. Inläst ur PQR-kultur, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 52 min..

Agneta Ulfsäter-Troell, journalist och museiman, berättar sin egen personliga släktsaga. Boken befolkas av ett myller av människor, men störst utrymme får förf:s fars faster, Maria. Arbetarkvinnan Maria är en typisk representant för sin generations kvinnor. Hon sliter hårt och föder många barn, men en kamera som lotterivinst öppnar dörrarna till ett annat liv. Hon blir amatörfotograf. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Brinna och brännas

av Ulla Waldenström. Inläst ur Carlsson, 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 8 tim..

Ulla Waldenström har lätt för att engagera sig i allt från ungdomens kamp för socialismen till kvinnofrågor, som rätt till arbete och barntillsyn samt rätten att föda på egna villkor. Så blev hon forskare och professor i omvårdnad. Här berättar hon om hur hon drabbades av en utmattningsdepression och söker efter orsaken i sin uppväxt, i sitt engagemang och sina starka drivkrafter.

Skrivet i vatten

av Camilla Westerdahl. Inläst ur Kabusa, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 1 tim., 28 min..

En sommarnatt 1997 somnar Camilla Westerdahl vid ratten och kör in i en bropelare. Efter en lång tid i koma vaknar hon upp, men kan varken röra sig eller kommunicera med omgivningen. Här är berättelsen om hennes långa väg tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Efterord av sjukgymnasten Christina Hansson som betytt mycket för Camillas rehabilitering. Vänder sig inte minst till personal som arbetar med skallskadade och sådana som själva drabbats.

Axel Oxenstierna

av Gunnar Wetterberg. Inläst ur Atlantis, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 22 tim., 5 min..

Biografi över Axel Oxenstierna, 1583-1654, en av de mest inflytelserika personerna på den europeiska samtida politiska scenen. Hans maktställning sträckte sig över flera monarker och hans påverkan har lämnat spår ända in i modern tid. Han blev rikskansler 1612 och behöll denna post ända till sin död 1654. Bearbetning av författarens omfattande biografi Kanslern, här fokuserat på statsbygget och den internationella gärningen.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Bläck, tatueringar, hud, minnen

av Björn Abelin. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

En tatuerar sig för att väcka åtrå, en annan för att påminna sig om sin dödlighet. Någon gör det för att passa in i en grupp, någon annan protesterar mot den rådande ordningen. Med ögon känsliga för vår samtid och den mänskliga naturen har förf. mött tatuerade människor mitt ibland oss. Under huden finns deras historier om sorg och förluster, men också om tatueringen som smycke eller lockrop till världen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Mama Dolly

av Patricia Lorenzoni. Inläst ur Norstedt, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

Kulturhistorisk betraktelse över moderskapet, det mest gudalika och mest kroppsliga i människan. Här samsas jungfru Maria med fåret Dolly, den mexikanska gråterskan La Llorona med Alienfilmernas Ellen Ripley. Om borbytingar och aborter, fertilitetssymboler, manliga mammor och danska spermabanker. Även en djupt personlig berättelse om längtan efter och rädslan för barn. P.L., idéhistoriker och kulturskribent.

Geografi

I den blekröda kupolens skugga

av Robert Hermansson. Inläst ur Carlsson, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 14 min..

Den långsamme resenären är i verkligheten två personer, textförfattaren Robert Hermansson och illustratören Stig Fyring. Här har de båda herrarna slagit sig ned i Florens, där de bekantar sig ingående med den världsberömda renässansstadens konst och kultur. Läsaren får möta en brokig samling av furstar och helgon, konstnärer och munkar, maktspelare och livsnjutare, mecenater och slösare.

Fukushimas färger

av Elin Lindqvist. Inläst ur Langenskiöld, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Den 11 mars 2011 skakades Japan av den kraftigaste jordbävningen i landets historia. Skalvet följdes av en upp till 30 meter hög flodvåg som sköljde in över de nordöstra delarna av öriket. Havet slog in över kärnkraftverket Fukushima Daiichi och förstörde reaktorer som sedan dess har läckt ut stora mängder radioaktivitet. Tjugotusen människor omkom till följd av flodvågen. I boken möter vi människor som påverkats av skalvet på olika sätt.

Mitt Lund

av Salomon Schulman. Inläst ur BookLund, cop. 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

Salomon Schulman, läkare och författare, tar puls och temp på Lund. Han spatserar bland kullerstenar och stockrosor, och nosar runt i stadens alla skrymslen och vrår. Minnen från det förflutna dyker upp, liksom visioner över stadens framtid, från gamla Lunna Pågar till nya Töser. Med passionerat kärlekshat levererar han insikter, åsikter och utsikter från sin vindskupa i Lunds gamla kulturkvarter. Delar av texterna har publicerats tidigare.

Malme som jag ser det

av Stephan Skougaard. Inläst ur Kira, 2011 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Med breda penseldrag målar Stephan Skougaard Malmös - eller ska vi kanske säga Malmes - dolda historia, den som oftast inte ryms i historieböckerna. Mycket är självupplevt och annat har han hört. Och vad är det då han minns? Rulltrappan på Epa och modsen på Gustav var några av minnena, men också hur det var på Maritza. Och du som bodde i Malme på den tiden - minns du spårvagnarna och jättejeansen på Engelbrektsgatan?.

Beskrifning öfver Uttringe och Rönninge, från 1480 till 1870

av Wilhelmina af Tibell. Inläst ur Redviva, 1987 av Inga Pyk. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

Wilhelmina af Tibell skildrar de båda egendomar familjen ägde, Uttringe och Rönninge. Även de tidigare ägarna och invånarna på egendomarna finns beskrivna; Gustav Vasa, släkterna Bååth, von Numers, Silfverstolpe m fl. Från 1842 hade Wilhelmina själv det tunga ansvaret för skötseln av gårdarna. Berättelsen formar sig till en skildring av bygdens ekonomiska utveckling och historia från medeltidens feodala förhållanden fram till det sena 1800-talet.

Sidenvägar

av Karin Wallin. Inläst ur Carlsson, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 13 min..

Karin Wallin, textilkonstnär, leder en resa längs de karavan- och handelsvägar som kallades Sidenvägen. Hon berättar om mönstertraditioner på målade och mosaikklädda byggnader och i vävningskonsten, om hantverkstraditioner och kvinnornas, männens och barnens liv men också om det moderna samhället längs den uråldriga vägen.

Samhälls- och rättsvetenskap

Pensionsbluffen

av Joel Dahlberg. Inläst ur Ordfront, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

Vid sidan av deklarationen och Ikeakatalogen finns få tryckta alster med sådan spridning i vårt land som det orangea kuvertet med pensionsbeskedet. Orange symboliserar i kristendomen frosseri, en ironi med tanke på den magra allmänna pension åtskilliga av oss måste räkna med, menar ekonomijournalisten J.D. Han försöker reda ut frågor som: Varför går det inte att förutsäga sin pension som på ATP-tiden? Varför sänktes pensionerna 2010 och 2011?.

Den bästa av världar?

Inläst ur Tankekraft, 2008 av Anna Westberg. Talboken omfattar 18 tim., 54 min..

Hur ska vi förstå ett tillstånd där historien sägs ha nått sitt slut, ideologierna påstås vara döda och de politiska alternativen påstås vara uttömda? Här belyser nio svenska forskare framväxten av en "postpolitisk" logik. Begreppet innebär att allt fler dimensioner av det mänskliga livet underordnas kraven på marknadsanpassning. En utveckling som får långtgående konsekvenser för grundläggande frågor om makt och suveränitet, fri- och rättigheter m.m..

Rättvisans mått

av Nancy Fraser. Inläst ur Atlas, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 3 min..

Hur bör vi uppfatta rättvisa? Vilka nya orättvisor uppstår i spåren av en försvagad nationalstat? Vilka rättvisemått bör vi använda när vi ställs inför motstridiga rättvisekrav och hur vet vi att de är "rättvisande"? I boken omformulerar förf. sin rättviseteori om omfördelning och erkännande. Hon inför en tredje politisk dimension som berör representation. Rättvisa i den sfären handlar om möjligheterna till jämlikt deltagande i offentligt liv.

Prassel

av Ewa Katarina Holbye. Inläst ur ICA, 2012 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Författaren vill ge en fördjupad och nyanserad bild av företeelsen otrohet. Hon går igenom synen på trohet i olika kulturer och olika epoker. Med hjälp av experter och forskare från olika discipliner belyses olika aspekter av ämnet. Varför väljer till exempel somliga att vara otrogna, andra inte? Hon har intervjuat män och kvinnor om deras erfarenheter, och även pratat med några som valt alternativa livsstilar.

Könspolitiska nyckeltexter

Inläst ur Makadam, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar D. 2: 12 tim., 59 min. : mono.

Sexuella rättigheter, föräldraskap, skönhetsideal, diskriminering i arbetslivet, tvångssteriliseringar och hedersvåld är exempel på könspolitiska frågor som var i hetluften under perioden 1930-2002. Texterna i boken ger en bakgrund till dagens jämställdhetspolitik och könspolitiska debatt samt en fördjupad förståelse av hur kön har diskuterats, politiserats, konstruerats och iscensatts. Bl.a. bidrag av Alva & Gunnar Myrdal, Fadime Sahindal m.fl..

Två roller och ett bröllop

av Martin Nauclér. Inläst ur LL-förlaget, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 15 min.. DAISY text och ljud.

Sofia och Pablo lärde känna varandra när de var med i dansgruppen På egna ben. Sedan har de fortsatt att stå på scen tillsammans i Teatergruppen Mosaik. Där spelade de kärleksparet Orfeus och Eurydike och senare även i en indisk kärlekssaga. Också utanför scenen blev Sofia och Pablo ett par. Deras bröllop stod i Sofia kyrka. Förlagan är i första hand en fotobok men texten kan läsas fristående. LL-bok.

Med kluven tunga

av Hans-Åke Persson. Inläst ur Liber, 2011 av Anna Westberg. Talboken omfattar 22 tim., 28 min..

Förf:na, historiker, ger en sammansatt bild av och diskuterar hur vi ska förstå migrationen från och till Europa idag, med åtföljande integrationsproblem. I fokus står fallen Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Israel. De konstaterar att en lyckad europeisk integration måste grundas i de specifikt europeiska värden som bygger på det sekulära förnuftet i modernismens och upplysningens ideal. Den måste även byggas på ömsesidig kompromiss.

Teknik, industri och kommunikationer

Befintligt ljus

av Don Marr. Inläst ur Pagina, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 3 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Hur utnyttjar man styrkan i befintligt ljus för att få utsökta bilder utan komplicerad och dyr utrustning? Hur kan man ta en bra bild i en tråkig omgivning? Vad gör man när det är mulet? Vilka alternativ har man när solen skiner? Hur gör man när det regnar? Hur kan man ta bättre bilder i fönsterljus? Det är frågor som här får sina svar. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Porträttfotografi

av Monte Zucker. Inläst ur Pagina, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Om man känner en känslomässig kontakt med personen när man tittar på porträttet, har man gjort ett bra jobb. Med detta som grund ges här detaljerad information om från vilken vinkel ett ansikte bäst fotograferas, hur man väljer kroppsposering, mål för bilden, ljussättning, utomhusporträtt, reflexskärmar, fönsterljus m.m. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Ekonomi och näringsväsen

Ut och lek med din hund!

av Åsa Tova Bergh. Inläst ur Eget bevåg, cop. 2006 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 15 min..

Det är inte alla hundägare som har tid eller lust att aktivera sina hundar genom dressyr eller olika hundsporter. Författaren vill ge tips om att det finns en rad möjligheter att aktivera sin hund i samband med de dagliga promenaderna. Hon ger en mängd både vanliga och annorlunda råd och träningstips, även på aktiveter inomhus.

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person

av Per H. Börjesson. Inläst ur Aktiespararna kunskap, 2009 (tr. 2010) av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 30 min..

Förf., börsexpert, ger en inblick i hur amerikanen Warren Buffet resonerat för att bli en av världens rikaste män. Han går igenom några praktikfall och spekulerar i hur Buffet skulle agerat under till exempel svenska förhållanden. Innehåller även en sammanställning av citat och kommentarer som Buffet yttrat under årens lopp. Vänder sig till den svenska aktieintresserade allmänheten.

Fjällbondens avsked

av Lars-Olof Hallberg. Inläst ur Votum, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Om livet förr och nu på de sista fjällägenheterna i Sverige. Det finns tio statligt ägda arrendejordbruk kvar ovanför odlingsgränsen, från Härjedalen till Lappland. Gårdarna ligger avskilt och är i mångt och mycket självförsörjande. Boken innehåller intervjuer med människorna som driver dessa jordbruk.

Köksträdgårdens historia

av Marie Hansson. Inläst ur Norstedt, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 11 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Allt man kan tänkas vilja veta om köksträdgårdar. Författarna är arkeolog med inriktning på trädgårdar respektive fotograf och biolog. Boken innehåller en bred historisk överblick, från bibelns växter, via förhistoriska, medeltida och barocka trädgårdar, till framtidens köksträdgårdar. Lättläst och fylld av fakta samt växtlistor med latinska och svenska benämningar.

Kapitalets gåta och kapitalismens kriser

av David Harvey. Inläst ur Tankekraft, 2011 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 15 tim., 13 min..

Debattbok om orsakerna till de senaste årens finanskris. D.H., kulturgeograf, framför skarp kritik mot kreditsystemens institutioner som han liknar vid blodiglar. Den nuvarande krisen behandlas ur ett historiskt perspektiv och ger en bild av sammanhang och orsaker. Han anser att kampen står mellan de som vill återupprätta det havererade systemet och de som vill ersätta det med ett alternativ som bygger på social rättvisa och ekonomisk jämlikhet.

Konsten att umgås med alla

av Nicolas Jacquemot. Inläst ur ICA, 2011 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 2 tim., 25 min..

Att göra ett gott första intryck är inte alltid det lättaste. Här får du handfasta tips och råd om hur du hanterar pinsamma situationer, blir bättre på att mingla och kallpratar med chefen. Förf. är kommunikationsexpert och har skrivit flera böcker om relationer och umgänge.

Hundens språk och tankar

av Per Jensen. Inläst ur Natur & kultur, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 13 min..

Grundläggande bok om hundens språk och tankar. P.J. är professor i etologi, läran om djurens beteende, vid Linköpings Universitet och har skrivit flera böcker om husdjurens beteende. Han skriver bland annat om hundens släktingar och ursprung, domesticeringen, medfödda beteenden och upplevelser, inlärning och erfarenhet, tankar och känsloliv, beteendets ärftlighet, hundens eget språk och hundens samspråk med människor.

Det är upp till dig!

av Maj Wechselmann. Inläst ur Ordfront, 2011 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

I filmen Det är upp till dig har Maj Wechselmann granskat de svenska Lundinbolagens oljeutvinning i Afrika, och företagens tveksamma samarbete med diktaturen i Sudan och den brutala regimen i Etiopien. Denna bok innehåller en redovisning av de informationskällor som filmen bygger på. I början av 2000-talet var nuvarande utrikesministern Carl Bildt styrelseledamot i Lundin Oil, och i boken granskas också hans roll i oljebolagets verksamhet.

Idrott, lek och spel

Boken om bollvallning

av Åsa Tova Bergh. Inläst ur Eget bevåg, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 38 min..

Bollvallning - av tyskans Treibball - är en hundsport som introducerades i Holland 2003. Själva tävlingsmomentet består i att hunden, med nos och/eller tassar, ska fösa stora bollar i bestämd ordning in i ett mål. Sporten kan utövas av alla inklusive funktionshindrade hundförare och äldre hundar. Författaren understryker vikten av det positiva samspelet mellan hund och människa.

J-O Waldner

av Jens Fellke. Inläst ur Sportförlaget, cop. 1997 av Per Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 43 min..

Jan-Ove Waldner, 1965- , är Sveriges genom tiderna mest framgångsrika bordtennisspelare. Och antagligen en av de mest kända svenskarna i Kina där han bär smeknamnet "Det evigt gröna trädet". Han har vunnit åtskilliga medaljer i VM, EM och OS. Han är fortfarande, 2012, aktiv som spelare. Denna bok från 1997 följer hans karriär fram till den tidpunkten och författaren, själv elitspelare i bordtennis, försöker förklara vad som gör W. så unik.

Born to run

av Christopher McDougall. Inläst ur Offside, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

Löpning har på några år blivit en av Sveriges riktigt stora folkrörelser. Författaren, själv en inbiten löpare, granskar frågan om varför människor egentligen springer. Med hjälp av den mexikanska löparstammen tarahumara, flera framstående forskare och några av långdistansvärldens mest färgstarka profiler förstår han till sist varför människan är född att springa, och varför det mesta som hittills lärt oss om träning är helt felaktigt.

Världens idrottsstjärnor

Inläst ur Niloé, 1953 av Ove Ström. Talboken omfattar Vol. 1: 17 tim., 45 min. : mono.

Presentation av 12 idrottsstjärnor: Gunnar Nordahl, Jesse Owens, Georges Carpentier, Joe Louis, Sven Utterström, Malcolm Campbell, Paavo Nurmi, Arne Borg, Ricardo Zamora, Ivar Johansson, Sven Rydell, Sonja Henie. Det är flyhänta skildringar av stjärnornas - flera mitt uppe i sin aktiva karriär - främsta prestationer, skrivna av några av dåtidens främsta sportjournalister. Boken utkom 1953.

Naturvetenskap

Sjörapporten

av Lars-Göran Nilsson. Inläst ur Norstedt, 2012 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

Sjörapporten i radion är inte bara väder. Den är också kulturhistoria och poesi. Den sena kvällsrapporten kan vara som en godnattsaga för vuxna. Fantasieggande namn frammanar bilder av tunga skyar, vågstänk, måsars skrik, dunket från en fiskebåt och doften av tång. Men vad har hänt genom tiderna kring dessa mytomspunna platser? Faktaspäckad framställning av två erfarna meteorologer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Medicin

Kalabalik på hemmet eller Mandus Karlsson löser ett mysterium

av Sabina Henriksson. Inläst ur Musikanten, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 51 min..

En skröna som utspelas under ett och ett halvt dygn på ett äldreboende där tretton dementa män och kvinnor på sina egna sätt upplever dagliga rutiner och oväntade händelser. Syftet är bl.a. att väcka tankar kring bemötandet av människor med demens. Boken vänder sig till anhöriga och vårdpersonal.

Food for thought

av Ulrika Holm. Inläst ur Bladh by Bladh, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Kan hälsomat vara god, snygg och till och med lite glamorös? Ja, menar förf. som startade Blueberrry Lifestyle, en kedja av butiker och caféer i Stockholm. Här berättar hon om hur företaget startades, om livsstil, attityd och värderingar. Om näringstäthet och superfoods. En mängd recept presenteras, på frukost, lunch och middag, tillbehör, juicer och smoothies samt sötsaker.

Kroppens historia under medeltiden

av Jacques Le Goff. Inläst ur Agering, 2011 av Karin Benecke. Talboken omfattar 7 tim., 57 min..

Hur såg de medicinska och dietistiska teorierna ut, och hur uppfattades de i en värld där livet i den fysiska kroppen ansågs vara ett förstadium och en prövotid inför evigheten? Förf:na, medeltidshistoriker och journalist, tecknar en bild av den medeltida föreställningsvärlden och dess antika och tidigkristna arv. De visar att kroppen utgör ett bra studieobjekt för den som vill se världen ur den medeltida människans ögon.

Platt mage nu och alltid

Inläst ur I form/Bonnier Publications, cop. 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 8 tim., 42 min..

Författaren har samlat de senaste rönen om alla, ofta bortglömda, faktorer i en modern livsstil som påverkar magens form, och omsatt dem i en plan. Hon skriver bland annat om: 75 magövningar, steg för steg. Träningsprogram för 12 veckor - och resten av livet. Guide till nya matvanor. 48 recept som gör magen platt. Hur insidan av magen också blir sund och hur man vinner över stress och sömn - magens svåraste motståndare.

Jag ska slakta dig som ett lamm och torka golvet med ditt ansikte

av Shahrazad. Inläst ur Norlén & Slottner, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 43 min..

Shahrazad blir vid sexton års ålder mot sin vilja bortgift med sin äldre kusin. Hennes man bor i Sverige och de återvänder dit efter bröllopet. Det blir en tillvaro med ständig misshandel och många hot. Självupplevd berättelse om dagliga våldtäkter och stor isolering. Men också om hur Shahrazad en dag gör sig fri och tillsammans med barnen flyr från sin plågoande. Sedan dess lever hon med skyddad identitet.

Vanvård i social barnavård

av Utredningen om vanvård i den sociala barnavården. Inläst ur Fritze, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 14 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

Slutrapport från den statliga utredningen om vanvård i den sociala barnvården. Här redovisas och diskuteras resultatet från intervjuer med 866 personer vars placeringar i den sociala barnavården kom att präglas av vanvård. De berättelser utredningen tagit del av och dokumenterat sträcker sig från 1922 fram till 2003. Barnen lämnades åt sina öden i fosterhem och på barnhem och vanvården blev en del av deras vardag.

Ayurveda för ditt sinne

av Janesh Vaidya. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 14 tim., 40 min..

Ayurveda är världens äldsta läkekonst som utgår från en helhetssyn på människan. Boken består av tre huvudavsnitt. I första delen beskrivs sambandet mellan kropp och sinne, och själens ursprung och transformation under livets gång. I den andra beskrivs kost och livsstil utifrån de dominerande elementen. Tredje delen behandlar kroppens energinivåer och hur dessa kan användas för att förbättra fysisk och psykisk hälsa. Förf. indisk ayurvedaläkare.

Sinnenas trädgård

av Yvonne Westerberg. Inläst ur ICA, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Historien om två så kallade hälsoträdgårdar i Stockholm. Sinnenas trädgård är skapad för äldreboende på Sabbatsbergs sjukhus och Haga hälsoträdgård i Hagaparken är till för personer med utmattningssymptom. Förf. är arbetsterapeut med ambitionen att ge alla människor i utsatta situationer en bättre livsmiljö. Idén till trädgårdarna föddes i mötet med en gammal trädgårdsmästare som förmedlade insikten om att "man lever tills man dör".

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Helena

av Josephine Angelini. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Starcrossed. Helena 16 år är enormt blyg, har alltid känt sig annorlunda och utanför. Hon är lång, blond och mycket vacker, extremt bra på löpning och väldigt stark. När hon träffar den nya killen Lucas Delos första gången känner hon ett starkt hat och försöker döda honom. Trots det dras Helena till Lucas, men det visar sig att deras kärlek är omöjlig. Blir de tillsammans startas ett nytt krig. Vilka är egentligen Helena och Lucas?.

Häxmästaren

av Peter Bergting. Inläst ur Semic, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Arteil Krill, 15 år, har levt nästan hela sitt liv i småstaden Gopnyk. För tio år sedan försvann hans tvillingsyster Malda under mystiska omständigheter. Arteil trodde väl aldrig att han skulle få se henne igen - och definitivt inte att hon en dag plötsligt skulle stiga fram ur en magisk portal bakom garderoben i hans eget sovrum! Arteil och Malda beger sig till den myllrande staden Morwhayle, på andra sidan havet.

Jakten på ondskan

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar (2 tim., 56 min. ). DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Legenden om Avantien som börjar med Fågelryttaren. Fågelryttaren Tanner, 15 år, får hjälp av Gea i striden mot de onda makterna. Tillsammans, med varsin best, tar de upp jakten på Dödsmaskens försvunna delar. Det leder dem in i de mörka och ändlösa gångarna i de Gömda Gruvorna i bergen. Här lurar fruktan, skräck och den vidriga Troiden.

Konstkuppen

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier utbildning, 2007 av Eva Werning. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

I åttonde, fristående, boken om Kusinerna, ska Simon och Moa vara med om den stora höstfesten i Hulta. En känd konstnär är där och ställer ut sina konstverk. Simon och Moa skrattar åt de konstiga tavlorna, men snart förstår de att de är mycket värdefulla. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Flytten till Manhattan

av Anna Carey. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Sloane sisters. Det var en gång fyra vackra flickor som blev styvsystrar, då deras föräldrar träffades och flyttade ihop bland Manhattans glittriga skyskrapor. Mamma Emma är supermodell från London där storasyster Stella, 14 år, är populärast i skolan. Lillasyster Lola, 12 år, känner sig ful och klumpig. Pappan Winstons döttrar Cate och Andie är båda mycket populära och trendriktiga. Nu ska de alla bli en stor lycklig familj.

De sju tatuerade

av Thomas Hoobler. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Måns Westling. Talboken omfattar 4 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Del 6, fristående, i serien Samurajen som utspelar sig i Japan på 1700-talet. Bara 16 år men redan samuraj. Seikei har varit med om fler hisnande äventyr än han någonsin kunnat drömma om, och nu måste han och hans adoptivfar domare Ooka, lösa ännu en gåta. En man vars rygg pryds av en tatuering hittas död. Snart hittas kvarlevorna av ytterligare sex män, alla med tatuerade ryggtavlor. Tillsammans bildar tatueringarna en karta.

Det brinnande gräsets svärd

av Thomas Hoobler. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien Samurajen som utspelar sig i Japan på 1700-talet. Den unge samurajen Seikei dras in i ett nytt mysterium som kretsar kring ett heligt svärd. Seikei tycker först att uppdraget han får av shogunen, att övertyga den blott 14-årige kejsaren att återuppta sina plikter, verkar enkelt. Men kejsaren kidnappas och Seikeis uppdrag blir mycket riskfyllt. Till sin hjälp har han dock en mystisk krigare.

Stormig väg från Osaka

av Thomas Hoobler. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående, i serien Samurajen som utspelar sig i Japan på 1700-talet. Seikei, 16 år, återvänder till sin hemstad Osaka. Det är första gången han sätter sin fot i staden sedan domare Ooka adopterade honom och han blev samuraj. Men ganska snart börjar Seikei undra om det verkligen var rätt beslut att resa hem igen. Seikeis yngre bror är inte glad att plötsligt få ögonen på sig, vad är det för leveranser som han tar emot sent på kvällarna?.

Branden

av Lena Hultgren. Inläst ur Liber, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Kod 45 som börjar med Vittnet. Leila, som går i fyran, måste tillsammans med sina vänner klara sig undan en livsfarlig händelse. I deras nödsituation måste Leila pröva att använda Kod 45. Kommer det att fungera? Och vad betyder koden egentligen?.

Vittnet

av Lena Hultgren. Inläst ur Liber, 2009 av Emma Sildén. Talboken omfattar 1 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Leila går i fyran och är ny i klassen. Hon har inte så många vänner än utan går mest för sig själv. I närbutiken råkar hon se att några i sexan snattar. Ska hon våga berätta? Kanske kommer de att få veta att det var hon som skvallrade?.

Vilmas värsta dag

av Cecilia Lidbeck. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 45 min.. DAISY text och ljud.

Vilma och bästisen Moa ska tälta i Moas trädgård. Men natten blir mörk och läskig. När någon försöker ta sig in i tältet blir Vilma livrädd. Pinsamt nog visar det sig vara Moas pappa. Ännu pinsammare blir det nästa dag i skolan när Moa berättar för kompisarna hur Vilma skrikit. Alla skrattar åt henne och Vilma bestämmer sig för att aldrig mer prata med Moa. Ska de någonsin bli vänner igen? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Porla, regnälvan

av Daisy Meadows. Inläst ur B. Wahlström, 2006 av Emma Sildén. Talboken omfattar 51 min.. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien om väderälvorna. Magiska äventyr tillsammans med regnbågens sju väderälvor. När Kristin vaknar på morgonen når vattnet ända upp till fönsterkarmen! Utanför öser regnet ner och flickorna ser en svartalf försvinna i en gummibåt med den stulna fjädern. Vad ska de göra nu?.

Vendela, vindälvan

av Daisy Meadows. Inläst ur B. Wahlström, 2006 av Emma Sildén. Talboken omfattar 55 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om väderälvorna. Magiska äventyr tillsammans med regnbågens sju väderälvor. Det blåser ordentligt i Väderbyn, och vindälvan Vendela kan inte hjälpa till eftersom någon har tagit hennes magiska fjäder. Ska Rebecka och Kristin lyckas hitta fjädern och få ordning på vädret lagom till den stora sommarfesten?.

Efter Oz

av Örjan Persson. Inläst ur Norstedts akademiska förlag, 2007 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 4 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

När lillebror Andy går ner till bryggan för att lugna hunden Nada ser han ett lik i vattnet. Storebror Pablo ser att det är mamma Annikas morbror Ola, som varit försvunnen i en vecka. Både mamma och styvpappa Magnus förhörs av polisen. En mordhistoria i framtidsmiljö i en liten by i Jämtland, där människor lever med energiransonering och ett förtunnat ozonlager efter de stora miljökatastroferna.

Drakens feta katt

av Dav Pilkey. Inläst ur B. Wahlström, cop. 2008 av Eva Werning. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Draken räddar en hemlös katt från att frysa ihjäl i snön. Men han har ingen aning om hur man tar hand om en katt, så tillsammans går de till djuraffären. Snart har Draken köpt allt vad en kattägare behöver ha, men väl hemma igen upptäcker han att han har glömt katten i affären. Passar draken verkligen som kattägare? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Odjurets labyrint

av Emily Rodda. Inläst ur B. Wahlström, 2004 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Tystnadens skog. Kungadömet Deltora var från början uppdelat i sju stammar. Varje stam ägde en ädelsten med speciella krafter. Dessa sammanlänkades i en fin kedja, Deltoras bälte. Den ondskefulle Mörkerfursten känner nu till jakten på de sju stenarna, men trots det fortsätter Love, Barda och Jasmine sitt sökande. Nu letar de efter den sjätte stenen i en underjordisk labyrint där minsta ljud kan innebära slutet.

Nattens döttrar

av Lisa J. Smith. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien Nattens värld. Systrarna Rowan, Kestrel och Jade är på flykt från Nattens värld och Ash, deras egen bror, är på jakt efter dem. Syskonen Mark och Mary-Lynnette Carter bor grannar med systrarna. Snart är Mark som besatt av Jade medan Mary-Lynnette blir alltmer misstänksam. En natt följer de efter systrarna ut i skogen och upptäcker deras hemlighet, som är mer skrämmande än de någonsin kunnat föreställa sig.

Den hemliga boken

av Jesper Tillberg. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Måns Westling. Talboken omfattar 2 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Lennart, 11 år, och hans familj är speciell på flera sätt. Dels älskar de vitlök och matlagning och dels kommer de från en gammal monsterdräparsläkt. Förfadern Abraham van Helsing sägs ha tagit kål på självaste Dracula. När Lennart ställer upp i en matlagningstävling vill han använda ett recept från en gammal bok han hittat på vinden. Han måste hitta de rätta ingredienserna! Lennart lämnar sitt trygga hem i Stockholm och reser till Transsylvanien.

Gossip girl - fiender i vått och torrt

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Eva Werning. Talboken omfattar 7 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Del 8, fristående, i serien som börjar med Gossip girl. Tonåringarna Blair, Serena, Nate, Jenny, Dan och Vanessa tillhör de privilegierade kretsarna på New Yorks Manhattan. En stor del av deras liv ägnas åt att festa och shoppa, men skolan är också viktig. Blair och Serena som på senare tid återfunnit sin vänskap har återigen blivit fiender. Sedan Blair upptäckte Serena och Nate i en het omfamning råder fullt krig.

Hemligheter

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Jenny Humphrey, tjejen från serien Gossip girl, har lämnat New York för att börja på Waverly Prep, en exklusiv internatskola för rika ungdomar. Jenny delar rum med Callie och Brett, men att dela saker i livet är inte populärt. När Jenny och Callie dessutom blir ihop med samma kille gäller inga regler om hövlighet. Det nya forumet Uggle-nätet gör också att hela skolan kan följa kärleksproblemen. Jenny kämpar frenetiskt för att bli skolans It-girl.

Min vän Boris

av Mats Wänblad. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 24 min.. DAISY text och ljud.

Ebbas nya vän Boris är ett litet monster. Han bor i ett skräckinjagande kråkslott. Hans pappa sover i en kista och hans mamma ser ännu värre ut än Boris. Deras hund heter Mysis, men är inte så gullig utan liknar mest en jättevarg. Men Ebba bryr sig inte om det. Hon gillar sin nya vän Boris. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Facklitteratur

Ekonomi och näringsväsen

Lätta fakta om hästar och ponnyer

av Anna Milbourne. Inläst ur Bergh, 2004 (tr. 2009) av Lo Tamborini. Talboken omfattar 21 min.. DAISY text och ljud.

Kortfattad presentation om olika aspekter på hästar, hästhållning och ridning. Läsaren får veta mer om vildhästar, fölets utveckling, hästens språk, arbetshästar, träning av hästen och om hur man rider.

Naturvetenskap

Lätta fakta om hajar

av Catriona Clarke. Inläst ur Bergh, 2009 (tr. 2010) av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Lätta fakta om några av alla hajar som simmar omkring i haven. Läsaren får veta mer om vad hajar äter, hur de ser ut och vilka hot mot hajarna som finns. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Lätta fakta om farliga djur

av Rebecca Gilpin. Inläst ur Bergh, cop. 2008 (tr. 2009) av Qina Hermansson. Talboken omfattar 22 min.. DAISY text och ljud.

En samling korta fakta om farliga djur och deras beteenden. Här får läsaren veta hur krokodiler går till attack, varför tigerns ränder är så bra, vilken bläckfisk som blir gul och blå när den anfaller och hur snabbt en gepard eller en björn kan springa.

Lätta fakta om dinosaurier

av Stephanie Turnbull. Inläst ur Bergh, 2005 (tr. 2011) av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

För många miljoner år sedan levde dinosaurier på jorden. Det fanns de som kunde blir över 100 år gamla och de som vägde mer än 15 elefanter idag gör tillsammans. Här får läsaren också veta mer om vad dinosaurierna åt, hur de såg ut och varför de plötsligt försvann från jorden. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.