Nya talböcker juni 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 150 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Jag blir utmattad av att inte få prata-

av Mats Arehn. Inläst ur Books-on-demand, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 29 min..

Del 3 i en självbiografisk serie inledd med Vita lögner. Författaren, 1946- , bestämmer sig vid fem år ålder, efter att sett filmen Biffen och Bananen, för att han ska bli filmregissör. Men vägen dit är lång. Han är kock, fönsterputsare, brödutkörare, cirkusartist m.m. innan han 1975 får göra sin första film, Maria. Han berättar med humor om de många turerna i filmbranschen, inte minst om svårigheterna att få fram pengar till olika projekt.

Sanditon

av Jane Austen. Inläst ur Rabén Prisma, 1997 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 11 tim..

Jane Austen påbörjade romanen 1817, samma år som hon dog. En beundrarinna, Marie Dobbs, färdigställde den och den gavs ut första gången 1975. I centrum står den kloka och charmiga Charlotte Heywood. Inom henne strider ofta det klara förnuftet med hennes romantiska böjelser. När hon gästar familjen Parker i Sanditon, en fashionabel badort, möter hon bl.a. ortens societet, en grande dame, hennes brorsbarn och den unga sällskapsdamen.

Stål

av Silvia Avallone. Inläst ur Natur & kultur, 2012 av Christina Hellman. Talboken omfattar 12 tim., 44 min..

Anna och Francesca är 13 år och bästa vänner. De bor i ett slitet bostadsområde i den italienska kuststaden Piombino, som domineras av det stora stålverket. Flickorna är på väg in i vuxenvärlden och drömmer om ett annat liv, långt bort från föräldrarnas krav och fattigdomens bojor. Skildring av vänskap och solidaritet, och en nutidsbild av livet på Italiens baksida. Uppmärksammad debutroman av S.A., född 1984.

Limhamn

av Gunnar Bernstrup. Inläst ur Gondolin, 2003 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 49 min..

Limhamn är, enligt författaren, en "särpräglad pärla" strax sydväst om Malmö. Han kåserar om att mycket av det som haft verklig och positiv betydelse för mänskligheten har sitt ursprung i Limhamn. Några exempel: Här skrattas det åt de första roliga historierna, här uppfanns hjulet, foxtroten och glödlampan, här kläddes den första midsommarstången och här spelades de första fotbollsmatcherna.

Förrädaren

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2011 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Blodröd gryning

av Clive Cussler. Inläst ur Damm, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 7 min..

År 327 lämnar en romersk galär hamn med en ovanlig last ombord. Galären utsätts för en piratattack men undkommer. År 1916 exploderar ett brittiskt krigsfartyg och sjunker i Nordsjön. I nutid är Dirk Pitt och hans kollegor på NUMA, en internationell havsforskningsorganisation, på ett uppdrag för att undersöka havsbotten utanför Turkiet. De hittar historiska artefakter som visar sig ha ett samband med händelser bakåt i tiden. Actionfylld thriller.

(Buzz)

av Anders De la Motte. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 12 tim., 57 min..

Andra boken om småfifflaren Henrik HP Pettersson och polisinspektör Rebecca Normén. HP är på flykt och saknar kickarna från Spelet, det mystiska verklighetsspel som nästan kostade honom livet. Rebecca har blivit gruppchef för ett eget livvaktsteam och ska bli sambo. Men hennes liv känns overkligt. På ett webbforum börjar en skribent vända sig direkt till henne. Vad är egentligen på riktigt? Kan man skydda sig mot ett hot som kanske inte ens existerar.

Blomsterspråket

av Vanessa Diffenbaugh. Inläst ur Bazar, 2012 av Emma Sildén. Talboken omfattar 16 tim., 13 min..

Viktoria Jones är ett maskrosbarn i Kalifornien. Under hela sin uppväxt har hon skickats mellan olika fosterhem. Hon har svårt att knyta an till andra. När Viktoria fyller arton år måste hon klara sig själv. Hon är hemlös och ensam och allt hon kan är det viktorianska blomsterspråket, som hon lärt av den enda människa som brytt sig om henne. En dag får hon arbete i en blomsteraffär och träffar en ung man som delar hennes kunskap om blommor.

Lektor Viktoria

av Lise Drougge. Inläst ur Askild & Kärnekull, 1971 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

Den temperamentsfulla matematiklektorn Viktoria Natteus reagerar starkt både inför utfrysningstendenser inom kollegiet och inför de konfliktsituationer som uppstår för enskilda lärare. Hon arbetar på högre allmänna läroverket i en mindre stad. Gymnasiereformen 1966 har genomförts och lärarna kämpar med nymodigheter och är stressade av mothugg och brist på uppskattning. Debattroman från 1971.

Drömmarnas sjö

av Kim Edwards. Inläst ur Bra böcker, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 16 tim., 16 min..

Efter flera år i Asien återvänder Lucy Jarett hem till sin mor och sitt barndomshem på USA:s östkust. Den gamla villan vid sjön ruvar på många hemligheter och Lucy inser att hon inte alls har kommit över sin fars död. Hon upptäcker också att hennes första kärlek, Keegan Fall, fortfarande bor kvar i staden. Lucy kan inte låta bli att dras till honom. Så småningom inser hon också att hennes släkt har en helt annan historia än hon hittills trott.

Liberty

av Jakob Ejersbo. Inläst ur Bonnier, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 27 tim., 58 min..

Det är tidigt 1980-tal i Tanzania och biståndet från de skandinaviska länderna är omfattande. 1980 kommer den 13-årige Christian, son till danska biståndsarbetare, till staden Moshi. Där bor den jämnårige Marcus, en fattig tanzanier, som passar barnen i en svensk familj. De båda pojkarna blir goda vänner och planerar att starta ett diskotek tillsammans. Under 10 år skildras deras komplicerade förhållande i en värld full av motsättningar och våld.

Men fåglarna sjunger om natten

av Erik Eriksson. Inläst ur Ahlemarker, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

Del 1 i serien Sagan om vår nya tid spänner över åren 1941 till 1953. Andra världskriget pågår och Lidingö villastad är starkt influerat av nazistiska tankegångar. Helenas far är aktiv nazist och Johans far är jude. På skolan trakasseras och förföljs Johan och kärleken mellan honom och Helena sargas. Efter kriget börjar Johan gräva i traktens historia. När hans bäste vän försvinner förstår han att den svarta tidens män fortfarande är i farten.

Elsas hemlighet

av Sofi Fahrman. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 18 tim., 22 min..

Tredje, fristående boken om Elsa, moderedaktör på kvällstidningen Bladet och en framstående modebloggare. Hennes glamourösa vardag innehåller modeveckor, tjusiga galor, kändistäta fester och romantiska bröllop. Men plötsligt möts Elsa av ovälkomna nyheter: hon blir uppsagd från sitt jobb. Vad ska hon nu ta sig till, stanna i Stockholm eller dra iväg till New York?.

Hämnaren från Tjörn

av Ramona Fransson. Inläst ur Anomar, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

Vintern 2012 är den mest snörika och kallaste som Tjörn upplevt på länge. En bilbomb exploderar på Tjörnbron. När identifieringen är klar visar det sig att offret är Försäkringskassans överdirektör. Jakten på mördaren blir inte så enkel som polisen har tänkt sig. Sjätte fristående delen i deckarserien med spaningschef Greger Thulin och hans kollegor. Stor del av berättelsen ägnas polisernas personliga vedermödor.

Konsten att vara ungkarl

av Mike Gayle. Inläst ur Basil, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 59 min..

George och John Bachelor är stolta, om än en aning besvikna, föräldrar till tre vuxna män vars liv inte riktigt ser ut som de skulle önska. Adam dejtar bara kvinnor det inte blir någonting med, Lukes förflutna sätter käppar i hjulet för ett planerat frieri och minstingen Russell är kär i en flicka han aldrig kan få. Och när pappa George strax innan bröllopsdagen tillkännager att han ska pröva på ungkarlslivet istället ställs allt på sin spets.

I havet finns det krokodiler

av Fabio Geda. Inläst ur Bazar, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Tioårige Enaiatollah Akbari bor i Afghanistan. När talibanerna år 2000 tar kontrollen över byn där han bor, smugglar hans mor honom över gränsen till Pakistan. Ensam, utan vänner, pengar eller språk börjar den unge pojken sin mödosamma resa mot tryggheten. Färden går över oländiga berg och hav och slutar flera år senare i Italien. Gripande men osentimental berättelse om stora umbäranden, mod, generositet överlevnad. Prisbelönad roman.

Gideons ring

av Carin Gerhardsen. Inläst ur Norstedt, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 12 tim., 4 min..

En naken ung kvinna springer på en väg i sommarnatten. Morgonen därpå hittas hon utanför pianoteknikern John Gideons dörr på Söder i Stockholm. Hon kan inte berätta vem hon är eller vad hon har råkat ut för och Gideon själv håller sig undan. Ovanpå detta får kriminalkommissarie Conny Sjöbergs grupp ett spädbarnslik och en dödsmisshandel att ta sig an. Meningsskiljaktigheter leder till spänningar mellan poliserna. Femte boken i serien om Hammarbypolisen.

Pettersson & Bendel på Sicilien

av Waldemar Hammenhög. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1950 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 13 tim., 56 min..

Del 3 i serien inledd med Pettersson & Bendel. Skojarfirman med samma namn släpps lös på Sicilien i en virvel av valutasvindel, svartabörsaffärer, antikvitetsskoj och galliska äktenskapstransaktioner. Waldemar Hammenhög, 1902-1972.

Axolotl Roadkill

av Helene Hegemann. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Sextonåriga Mifti berättar själv om sitt liv. Efter mammans död bor hon tillsammans med sina halvsyskon i Berlin och lever ett destruktivt liv fyllt av sex och droger. Hon tar avstånd från alla konventioner och gör revolt mot ett samhälle som helt tappat förmågan att ta ansvar för den yngre generationen. Boken blev mycket omdiskuterad i Tyskland när den kom ut 2010 då det visade sig att texten till stor del bestod av citat från olika bloggar.

Sångernas bok

av Heinrich Heine. Inläst ur Themis, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 29 min..

Nyöversättning av H.H:s kända diktverk, skrivet 1816-27, och som utgörs av delarna Unga smärtor, Lyriskt intermezzo, Hemkomsten, Harzresan och Nordsjön. Här bryts romantisk poesi med ironiska drag och en modernare ton på fri vers. Ingen tyskspråkig författare har tonsatts så ofta som Heine - närmare 7000 tonsättningar har listats. I denna volym presenteras det tyska originalet parallellt med Martin Tegens översättning. Efterord av Axel Englund.

Skarprättaren

av Björn Hellberg. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

Kommissarie Sten Walls tjugonde fall. Den nyblivne pensionären Jack Gunnarsson har börjat ägna sig åt släktforskning och upptäcker att en av hans förfäder dömts till döden och avrättats. Hans intresse för händelsen utvecklar sig till besatthet. Samtidigt drabbas Staden av en skrämmande våldsvåg. En allt mer förvirrad Jack Gunnarsson frågar sig om det finns något samband med det som skedde på galgbacken för flera hundra år sedan.

När skönheten kom till Bro

av Anna Jansson. Inläst ur Norstedt, 2012 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 8 tim., 29 min..

Under Medeltidsveckan i Visby har Sankt Clemens ruin intagits av ett hemligt teatersällskap. En dubbelgrav från 1100-talet med två mördade, en ung kvinna och en äldre man, står i centrum, Båda har blivit nedhuggna i sömnen. Teatergruppen gestaltar det hela och 16-åriga Malva måste tillbringa natten i graven för att sedan ta sig ut av egen kraft. Botel, osteologistuderande och ledare för gruppen blir besatt av Malvas skönhet och av dubbelgravens gåta.

Böner som faller till marken

av Sema Kaygusuz. Inläst ur Ersatz, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

På en ö i Egeiska havet lever den unga bibliotekarien Leylan. Bland byborna går rykten om att Leylan vill döda sin far. Fadern har alltsedan moderns försvinnande långt tidigare sjunkit djupt ner i alkoholism. Istället för mord börjar Leylan läka sin far med sagoberättande. Boken väver ihop familjens villkor med Leylans drömvärld till en saga. Förf. är uppskattad novellist och verksam inom turkiska PEN. Detta är hennes debutroman.

Vid regnbågens slut

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2011 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

Del 33 i serien Livets döttrar. Reina vet att hon gör rätt val då hon avvisar Arill. Men den vissheten ger inte så stor tröst då hon ser honom gift med en annan kvinna. Då zigenerskan Tindir återvänder till Lyster för att finna sitt folks skatt, försöker Reina först hjälpa henne. Men något mörkt växer inom Ravis dotter, en ondska som hotar att dränka henne.

Grymhet

av Birgitta Lindqvist. Inläst ur Bonnier, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 39 min..

Noveller, alla med en koppling till dagens och historiens Kina, där författaren ger bilder av livets grymheter. Det är skildringar av situationer som ofta blir till utgångspunkter för kulturbetraktelser. Det nyfödda flickebarnet som dränks som en kattunge, de snörda fötterna på en gammal kvinna i Ditan-parken, en ung kvinna i Shanghai som låter operera sina sneda ögon. Men här finns också historier om kärlek, vänskap och livskraft.

Given

av Sam Lipsyte. Inläst ur Brouwers & Rådström, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim..

Milo Burkes liv är försatt i fritt fall efter det att han har fått sparken från sponsoravdelningen på ett tredje klassens universitet. Eller påbörjades fallet långt innan? Milo hade ambitionen att bli konstnär men misslyckades helt på marknaden. Dessutom misstänker Milo att hans hustru träffar någon annan och att hans treårige son föraktar honom. Men Milo får en ny chans. Svart komedi om en tillvaro som snurrar allt snabbare.

Nära det vilda hjärtat

av Clarice Lispector. Inläst ur Tranan, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

Clarice Lispector, 1920-77, född i Ukraina men uppvuxen i Brasilien, räknas idag till en av världens mest betydande författare. Denna debutroman, som utkom i original, 1944, är en skeptisk betraktelse över äktenskapet. Vildvuxna och rebelliska Joana gifter sig med Otávio, men har svårt att finna sig tillrätta i det äktenskapliga livets begränsningar. Men mer än de yttre händelserna präglas romanen av utforskandet av Joanas inre landskap.

Det tysta havet

av John D. MacDonald. Inläst ur Bra spänning, 1985 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

När solen sänker sig över Floridas västkust flyter strand och hav samman som smält koppar. Någonstans där finns lösningen på gåtan som kan ge en man hedern tillbaka. Men först måste någon dö. Travis McGee ger sig ut på en jakt efter en man - miljonären Hub Lawless - som är försvunnen, man antagligen vid liv. J.D.M, 1916-1986, skrev en rad deckare med detektiven Travis McGee i huvudrollen. Utkom i original 1978.

Ensamhetens hud

av Dambudzo Marechera. Inläst ur Bh:ström, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Postumt utgiven samling av material ur Dambudzo Marecheras, 1952-1987, efterlämnade texter, skrivna de sista åren av hans liv då han återvänt till det befriade Zimbabwe. Här återfinns noveller, pjäser och poesi. Alla texter är präglade av M:s egensinniga stilistik som obekymrat rör sig mellan ett osentimentalt gatans språk och det experimentella och absurdistiska.

Ingenting att ångra

av Trude Marstein. Inläst ur Kabusa, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 13 tim., 55 min..

Heidi, Vegard och deras tre döttrar ska tillbringa semestern i familjens stuga. Heidi har arbete att göra och kommer med tåg nästa dag. Men det är inte arbete som håller Heidi kvar i stan. Hon ska träffa sin älskare. Under två dygn följer vi Heidis och Vegard tankar som rör sig fritt mellan otillfredsställda behov, kärlek till barnen och drömmar om framtiden. En roman om förväntningar och om vardagens ömsinta detaljer.

Kråkornas fest

av George R. R. Martin. Inläst ur Forum, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 37 tim., 20 min..

Del 5 i serien inledd med I vargens tid och fjärde delen i serien Sagan om is och eld. Den åttaåriga Tommen sitter på järntronen men det är hans mor, den maktgalna Cercei Lannister, som i praktiken regerar. På järnöarna smider huset Martell att hämnas prins Oberyns död, medan Brienne, jungfrun av Tarth, beger sig iväg på det omöjliga uppdraget att söka efter Sansa Stark. Och över havet färdas envisa rykten om att draklordens dotter ännu lever.

Att tyda luften

av Dinaw Mengestu. Inläst ur Bonnier, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 57 min..

Vemodig berättelse om en andra generationens invandrare i New York, som söker sin identitet. Jonas Woldemariams föräldrar flydde från Etiopien till USA. När föräldrarna dör och Jonas äktenskap går i kras ger han sig ut på en resa genom den amerikanska Mellanvästern i sina föräldrars fotspår. Samtidigt blir det en jakt på hans egen berättelse och en skildring av svarta immigranters svårigheter i det amerikanska samhället. D.M., född 1978 i Etiopien.

Jägargubbar

av Harald Molin. Inläst ur Smålänningen, 1961 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

Samling humoristiska jakt- och fiskehistorier. Jägargubbarna kan berätta de mest otroliga historierna om älgar och harar, skogsfågel och småvilt, om gammelgäddor, storabborrar och jätteålar. Närhelst dessa figurer drar till skogs eller far ut på fiske följer dråpliga och dramatiska äventyr i deras spår. Författaren skrev otaliga jakt- och fiskehistorier, denna samling är från 1961.

Nattens cirkus

av Erin Morgenstern. Inläst ur Norstedt, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar 15 tim., 34 min..

Plötsligt anländer Le Cirque des Reves - en cirkus olik alla andra. Inne i de svart- och vitrandiga tälten, i en färglös värld som hör nattens mörkaste timmar till, döljer sig unika upplevelser och fantastiska fenomen. Bakom kulisserna pågår en kraftmätning mellan två unga magiker, Celia och Marco, som använder fantasins och viljans krafter för att överträffa varandra. Egenartad berättelse som förenar passionerad kärlek med förtrollad magi.

Stryparen

av Jonas Moström. Inläst ur Lind & Co. 2012 av Johan Svensson. Talboken omfattar 8 tim., 27 min..

Den sjunde kriminalromanen med läkaren Erik Jensen och kommissarie Johan Axberg i Sundsvall. Lucianatten drar en kraftig snöstorm in över Sundsvall. Under tre dygn blir sjukhuset helt isolerat från omvärlden. Då börjar någon strypa både personal och patienter. Erik Jensen har nattjour, Johan Axberg befinner sig på barnakuten och tillsammans tar de upp jakten på mördaren. Under tiden bryter en dödlig influensa ut.

Själamakerskan

av Michela Murgia. Inläst ur Bromberg, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 59 min..

Maria är yngsta dottern i en fattig familj på Sardinien. Som sexåring adopteras hon bort till Tzia Bonarie Urrai, en välbärgad ensamstående kvinna. Maria förstår snart att hennes adoptivmor är en så kallad accabadora, själamakerska. Upptäckten väcker frågor och komplicerar Marias relation sin nya mor. Kan det någonsin vara rätt att hjälpa någon att dö? Den primitiva form av dödshjälp som beskrivs förekom på Sardinien ända in på 1960-talet.

Stilla havet

av Malin Nord. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 58 min..

En namnlös kvinna är på semester vid Kaliforniens stillahavskust. Hon inleder en stormig kärleksrelation med en annan kvinna, de dricker och grälar i självdestruktiv utlevelse. Med i berättelsen finns också huvudpersonens bror som avtjänar ett fängelsestraff i Sverige. Om längtan att förstöra, om melankoli, desperation och tröstlöshet. Debutroman. M.N., 1973-.

Dödens våg

av Bo Norgren. Inläst ur Bookpile Publishing, cop. 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 19 tim., 38 min..

Många svenskar omkom i tsunamin som svepte in över Thailand 2004. UD arbetar med att identifiera offren. Göran Ålund, som arbetar på rikskriminalens IT-brottsrotel skickas till Thailand för att hjälpa till med identifieringen. Men hans egentliga uppdrag är att försöka finna en svensk diplomat, som en månad efter tsunamin, försvann från konsulatet. Ålund förstår snart att diplomaten är mördad och att mordet riskerar att följas av flera.

Till Helsingfors

av Mauri Antero Numminen. Inläst ur Rönnells antikvariat, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 55 min..

Skildring av en ung mans möte med livet i Helsingfors. Författarens alter ego Juho Niitty är intresserad av sociologi, språk, och filosofi men attraheras också av ny musik, litteratur och konst. Han spelar trummor på ett avantgardistiskt sätt och är fascinerad av elektronmusiken. Juho blir, precis som författaren själv, en viktig del av den finska undergroundscenen i mitten av 1960-talet. M.A.N., 1940- , finländsk musiker och författare.

Det svarta spelet

av Daniel Nyhlén. Inläst ur Heja Sverige, cop. 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 16 min..

Sebastian Nygren är nybakad reporter på en tidning i Stockholm. När en ung kokainlangare mördas är Sebastian den första reporten på platsen. När han utreder mordoffrets kopplingar till den undre världen och den övre societeten slungas han in i det skimrande och dekadenta jetsetlivet kring Stureplan i Stockholm. En plats som domineras av pengar, kriminalitet, kändisar, sex och droger. Plötsligt är Sebastian indragen i ett livsfarligt spel.

Avskedsbrev

av Valeria Parrella. Inläst ur Astor, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Teatern har alltid varit en viktig del av Clelias liv. Men när hon blir chef för en större teater och tvingas konfrontera kommersiella intressen närmar hon sig en självbild hon inte längre känner igen. Hennes livssituation närmar sig det oundvikliga uppbrottet. Romanen är en kompromisslös skildring av maktstrukturerna i ett vilset samhälle, som förlorat sina visioner. V.P., 1974- , uppmärksammad italiensk författare.

Innan tuppen gal

av Cesare Pavese. Inläst ur Modernista, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

C.P., 1908-1950, är en av Italiens främsta 1900-talsförfattare. Han skrev i många genrer och introducerade även stora amerikanske författarskap till italienska. Här, för första gången i svensk översättning, är två kortromaner: I "Fängelset", skildras en norditaliensk intellektuell som, av fascistpartiet, blir förvisad till en syditaliensk by. I "Huset på kullen" håller sig en ung man gömd under kriget. Båda handlar mycket om ansvar och vanmakt.

Blodspår över vidderna

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1990 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

Del 15 i serien om Raija. Det är många män som färdas över vidderna denna vår. Män med samma oro i blodet, men ute på olika uppdrag. Raijas son, Knut, är på väg mot guldet, till fjället som ska göra honom rik. Men en gammal fiende på jakt efter hämnd korsar hans väg. Knut står plötsligt ansikte mot ansikte med en fiende som har mångas liv på sitt samvete, och som nu hotar med att ödelägga både Knuts och många andra människors lycka.

Fadersarvet

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1989 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 22 min..

Del 13 i serien om Raija. Raijas son Knut trivs inte längre hemma vid fjorden. Han längtar ut, och har bestämt sig för att han ska nordöver och leta efter sitt fadersarv. Han ska finna guldet som ligger där och väntar på honom, det som glittrar och lockar i fantasin. Men innan han kommer så långt möter han sitt öde ute på vidden. Knut snubblar över en flicka i snön. Han vet inte vem hon är, han vet bara att han måste rädda henne till varje pris.

Farliga flammor

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1990 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 7 tim., 42 min..

Del 16 i serien om Raija. Ida har samma trolldom över sig som Raija hade. Hon har också samma magiska inverkan på män, och fullt upp med att hålla nattfriarna på avstånd. Ida är 17 år och hon vill inte bränna sig på kärleken som Maja, hennes syster, har gjort. Men det är farliga flammor som kastar sitt sken över fjorden i de ljusa sommarnätterna. Det ligger något i luften. Folk kallar det besatthet.

I skuggan av Raija

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1990 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

Del 14 i serien om Raija. Vintern är stillhetens tid och Maja sitter mycket ensam med sina tankar. Simon har varit borta på tukthuset i två år och hon saknar honom på sitt sätt. Så plötsligt en dag står han i dörren, mager och eländig och ett nytt liv börjar för Maja. Då det börjar ske mystiska saker runt om dem vet hon inte vad hon ska tro. Är det Simon som står bakom det hela - eller är det någon annan?.

Vildrosor

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1989 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Del 12 i serien om Raija. Reijo bor ensam tillsammans med de fyra barnen. Raija har de inte fått något livstecken ifrån på flera år. Men Reijo vägrar att ge upp hoppet, han väntar troget. Barnen är så gott som vuxna. Elise är vacker som en vildros och friarna flockas omkring henne. Men Elise vill inte binda sig, hon vill uppleva den stora kärleken som Raija har berättat om. En dag står mannen hon har väntat på utanför deras dörr.

Ondskans närvaro

av Frank E. Peretti. Inläst ur Mediagruppen, 1990 av Per Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 23 min..

Ashton är en lugn småstad i USA där livet går sin stilla gång. Men när en skeptisk reporter och en bedjande pastor börjar jämföra sina upplevelser finner de sig plötsligt vara i strid med en mäktig New Age-sammansvärjning var syfte är att kontrollera invånarna i staden och slutligen hela mänskligheten. Amerikansk religiös bestseller med starka inslag av andlig och fysisk kamp mellan änglar och svavelluktande demoner.

Harriet

av Marie Peterson. Inläst ur Norstedt, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 6 min..

Harriet har aldrig stannat länge på samma plats. Hon är van vid rastlöshet och nya adresser och är nöjd med det. Men en dag försvinner bästa vännen Katja. Sökandet för Harriet långt och tvingar henne till det hon inte gillar. Ta kontakt. Trängas. Kanske hittar hon Katja. Kanske hittar hon sig själv. Kan man hitta sig själv igen? Kan man ta sig ur låsta positioner? En annorlunda roman om konsten att försvinna.

Mr Dixon försvinner

av Ian Sansom. Inläst ur Massolit, 2012 av Johan Svensson. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Den andra boken om bokbussbibliotekarien Israel Armstrong på den nordirländska landsbygden. När den rike varuhusägaren Dixon försvinner tillsammans med flera hundratusen pund i kontanter, hamnar Israel högst upp på polisens lista över misstänkta kidnappare. Han förlorar både arbetet och anseendet. Under sina försök att rentvå sig själv, upptäcker Israel att inget är vad det synes vara.

Pojken som slutade gråta

av Ninni Schulman. Inläst ur Forum, 2012 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 10 tim., 51 min..

Den andra boken om journalisten Magdalena Hansson i Hagfors. En augustikväll kommer ett larm till räddningstjänsten. En villa står i brand. När Magdalen kommer till platsen har huset nästan helt brunnit ner. En kvinna avlider av sina skador. Så brinner flera hus och Hagforspolisen står inför en av sina största utmaningar. Magdalena dras in i jakten och till slut är henens engagemang djupt personligt och mycket riskabelt.

På halv stång

av Gotthard Sjölander. Inläst ur Futurum, 2006 av Per Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 14 min..

En man hittas hängd i kommunhusets flaggstång i den lilla småländska musikmetropolen Hularyd. Mannen visar sig vara Rune Chalén, på ytan en hederlig affärsman men i det fördolda en brutal räntehaj. Från Kalmar kommer en grupp kriminalare, under ledning av den självupptagne Ulrik Mård, som tillsammans med den lokala polisen ska försöka lösa fallet. Pusseldeckare med gliringar mot politiska makthavare och privata näringsidkare på det lokala planet.

Karin Måns dåter

av Anna Sparre. Inläst ur Norstedt, 1992. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Historisk roman om Karin Månsdotter, från det hon som 14-årig föräldralös knektdotter blir barnpiga åt Erik XIV:s frillobarn till dess hon som avsatt drottning dör i Finland 1612. Den ljuva, sköna "liten Karin" skildras, men långt mer den starka och självständiga kvinnan med fin förmåga att hantera kungens sjukdom. K. M. 1550-1612, begravd i Åbo domkyrka.

En dag i taget

av Danielle Steel. Inläst ur Damm, 2012 av Emma Sildén. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

Coco Banner kommer från en känd Hollywoodfamilj där alla utom Coco briljerar med fantastiska karriärer. Hon har flytt från Los Angeles för att få lugn och ro. Men när hon blir förälskad i den kände skådespelaren Leslie Baxter är livet inte så lugnt och stillsamt längre. Är kärleken tillräckligt stark för att Coco ska våga sig tillbaka till ett liv fullt av partyn och paparazzifotografer?.

I stundens hetta

av Viveca Sten. Inläst ur Forum, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 11 tim., 19 min..

Femte Sandhamnsdeckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. Nora firar midsommar i Sandhamn med sin nya kärlek Jonas. I myllret av ungdomar kollapsar en ung flicka i sanden vid strandpromenaden och tas svårt chockad och omtöcknad omhand av polisen. På natten kommer Jonas tonårsdotter Wilma inte hem. När en död kropp hittas på stranden i Skärkarlshamn nästa morgon kallas Thomas in.

Dig ska jag älska

av Kristina Sundström. Inläst ur Isaberg, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 53 min..

Svenska Karin lever ett bekvämt liv i Paris med sin make och sin lilla dotter. Men Karin har en dröm om att bli författare. Drömmen leder henne under några sommarveckor till den sydfranska byn Les Cloches. Där installerar hon sig i familjens ärvda stenhus och börjar skriva. Men skrivandet avbryts av den stora passionen, som drabbar henne i form av den unge Lucien. Hur ska hon hantera sina känslor? Vilka val är de rätta? Debutroman.

Den andalusiske vännen

av Alexander Söderberg. Inläst ur Norstedt, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 15 tim., 29 min..

Första delen i en trilogi med Sophie Brinkmann - sjuksköterska, änka och ensamstående mor. Sophie möter Hector Guzman på avdelningen där hon arbetar. Mot sin vilja dras hon till honom. Men Guzman är något annat än han utger sig för att vara. Sophie hamnar mitt emellan två brottsorganisationer och en grupp utredande poliser. När en person från hennes förflutna dyker upp ställs hon inför det oundvikliga: att välja sida.

Innan floden tar oss

av Helena Thorfinn. Inläst ur Norstedt, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 17 tim., 18 min..

Sofia och Janne flyttar till Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Sofia ska bli biståndschef på svenska ambassaden och Janne tar motvilligt hand om hem och barn. Mötet med Dhaka blir omtumlande och de värderingar som var lätta att ha hemma i Sverige blir svårare att upprätthålla i den nya kaotiska verkligheten. Med humor och allvar berörs svåra moraliska frågor såväl som mer vardagliga problem. Debutroman.

Terror

av Håkan Östlundh. Inläst ur Ordfront, 2006 av Bo Jonsson. Talboken omfattar 11 tim., 53 min..

Den tredje boken om kriminalpolis Fredrik Boman vid Gotlandspolisen. Ett ungt par med egyptisk bakgrund mördas i en sommarstuga på södra delen av ön. Man misstänker till en början att det rör sig om ett rasistdåd, men fallet är mycket mer komplicerat än så. Det blir en tung och krävande utredning, med en händelsekedja som kommer att skaka en hel nation. Fredrik brottas även med privata problem.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Bibliotek för alla

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 2011.2: 54 min.; 16 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Bibliotek för alla

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 2011.4: 51 min.; 16 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Bibliotek för alla

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 2011.1: 49 min.; 16 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Bibliotek för alla

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 2011.3: 49 min.; 16 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Konsten att skriva en bästsäljare

av Katarina Lagerwall. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 22 min.. DAISY text och ljud.

Hur skriver man en bästsäljare? Författarna, journalister, ger en inblick i skrivandets hantverk och beskriver hur bokbranschen fungerar. Tips och råd från några av Sveriges mest lästa författare, men också råd från förläggare och andra experter om hur man bäst paketerar sitt manus för att få det antaget och hur man bäst marknadsför sin bok.

Allmänt och blandat

De oföddas förflutna

av Ulf, 1958- Eriksson. Inläst ur Ersatz, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 15 tim., 32 min..

Med nedslag i samtida poesi, filosofi och idédebatt belyser författaren och kritikern Ulf Eriksson demokratins problem. Essäerna utgår från övertygelsen att demokratin inte bara är regelverk, statistik och procedurer, utan även har en innehållslig, kvalitativ sida. Frågor som ställs är bland andra: Är orden höger och vänster användbara i litteraturen? Hur kan vi orientera bland texter? Är språket privat, offentligt eller allmänt?.

När Tony Olsson mötte Janne Josefsson

av Stig Hansén. Inläst ur Voltaire, cop. 2011 av Anders Palm. Talboken omfattar 11 tim., 36 min..

Förf. berättar om några av de människor han mött under 30 år som reporter: Om när Mikael Wiehe hamnar framför mördaren som han skrivit en sång om, Carin Mannheimer som bakar oblater i engelska kloster, Janne Josefsson som inser att den som har de vassaste pressvecken också har de lömskaste avsikterna, Tomas Tranströmer som fortsätter att le när det blå ljuset blir vitt på pianot, Iggy Pop som kastar sig ner från scenen utan att någon tar emot.

Sprickorna i muren

Inläst ur Sim(o), 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

Om sociala mediers användbarhet inom nyhetsrapporteringen. Exempelvis Twitter, där korta meddelanden kan spridas i ett vittförgrenat nätverk. Patrick Lundell skriver om spridningen av pressens självförhärligande självbild. Bitte Hammargren om bevakningen av den arabiska våren på plats. Yasmine El Rafie om bevakningen i sociala medier av den arabiska våren. Niklas Ekdal om pr-ifieringen av politik och journalistik.

Religion

Den sista pusselbiten

Inläst ur Bahá'í-förlaget, 2009 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

Här beskriver Olle Åhs, 1945-2008, sin egen livsväg och hur han kom att omfatta en tro på bahá'i. Boken ger grundläggande fakta om religionens olika förgrundsgestalter och grundare, dess förhållande till Bibelns lära och om hur livet som bahá'í kan gestalta sig både när det gäller det personliga, dagliga livet och i samfundslivet med firandet av religiösa högtider.

Den outgrundlige

av Johannes Chrysostomos. Inläst ur Artos, 2012 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 2 tim., 54 min..

J.C. var patriark av Konstantinopel på 300-talet e.Kr. och en av fornkyrkans främsta predikanter, därav tillnamnet Chrysostomos, Guldmun. Teol. dr. Olof Andréen har från grekiskan översatt och kommenterat en av hans skrifter som egentligen utgör en samling av fem homilier. Johannes diskuterar här ingående om eller vad vi kan veta om Gud, och om gränserna för människans vetande, också om henne själv. Det är frågor som återkommer också i nutiden.

Staden, människan och Gud

av Stig Jonsson. Inläst ur KM-förlaget, 1993 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 14 tim., 25 min..

Prästmötesavhandling till Stockholms stifts prästmöte 1993. Avhandlingen tar sin utgångspunkt i kyrkans möte med dagens sekulariserade storstadsmänniskor. Förf. menar att kyrkan bättre måste lära känna den sekulariserade storstadsmänniskan och hennes miljö. Kyrkan behöver bli alert och uppfinningsrik i att finna nya vägar. Det diakonala ansvaret betonas och författaren ser stora möjligheter öppna sig för själavård i en sekulariserad miljö.

Tack för livet du gav mig

av Eva Spångberg. Inläst ur Borneling, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 2 tim., 41 min..

Eva Spångberg, 1923-2011, kallade sig själv för "förkunnare i trä". Från 1940-talet ägnade hon sig främst åt konstutövning och genomgick utbildning i träsnideri i tyska Oberammergau. 1979 skapade hon sin bostad och ateljé i Björkelund, Gamla Hjälmseryd. Hennes bildkonst är spridd i många kyrkor. Boken innehåller hennes levnadsbeskrivning, men också egna betraktelser över konstverken och vad de förkunnar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Filosofi och psykologi

Om lycka

av Sissela Bok. Inläst ur Daidalos, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 51 min..

Vad är lycka? S.B., filosof och forskare, redogör för hur olika tänkare behandlat frågan genom århundraden, från antikens filosofer, via upplysningen och Darwin till dagens hjärnforskning. Hon betraktar dagens forskningsresultat i ljuset av den humanistiska traditionen, dess tänkare, historiker och poeter. Även moraliska frågor diskuteras, som till exempel hur viktigt vår personliga lycka är i förhållande till andras lycka.

Slut på ursäkterna!

av Wayne W. Dyer. Inläst ur ICA, 2011 av Kia Skog. Talboken omfattar 11 tim..

En bok om hur man övervinner den inre röst som säger "jag kan inte". Förf. menar att alla människor har kraft och förmåga att uppnå sina drömmar. Det som hindrar oss är tvivel och rädslor. Om vi slutar tvivla och börjar tro kan vi förändra våra liv och leva precis som vi vill. Wayne W. Dyer har skrivit ett trettiotal böcker och är flitigt anlitad föreläsare inom personlig utveckling.

Dårskapens lov

av Erasmus av Rotterdam. Inläst ur Artos, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 40 min..

Erasmus av Rotterdam, 1466-1536, är en framträdande gestalt i Europas kulturhistoria. Med lärdom och engagemang blandade han sig i tidens debatter, och blev därmed en föregångare till vår tids västerländska intellektuella. Denna bok, först utgiven 1511, är en satir riktad mot dem som anser sig äga en högre form av visdom: filosofer, lärde, styresmän och andliga och världsliga furstars klerker.

Moonwalk med Einstein

av Joshua Foer. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 14 tim., 31 min..

Joshua Foer, ung amerikansk journalist, bevakar de amerikanska minnesmästerskapen. Han bestämmer sig för att ta reda på hur minnet fungerar och hur minnet kan övas upp. Ett längre avsnitt handlar om minnesteknikerna i forntid och medeltid och hur förmågan att minnas nu håller på att ersättas och förändras från en intern kunskap byggd på memorering till ett användande av externa minnen, en utveckling som började med boktryckarkonsten.

Älska dig själv

av Ilse Sand. Inläst ur Ammentorp, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 35 min..

En guide för känslosamma själar. Personer som är särskilt sensitiva är ofta mer ömtåliga än andra men har istället oväntade resurser på andra områden. Förf. beskriver vad det innebär att vara särskilt sensitiv och hur det kan användas till något positivt. Boken innehåller ett test för att avgöra sin egen sensitivitet, samt tips på aktiviteter för den som är av en känslig natur. Förf. är psykoterapeut och teolog.

Ledaren utan titel

av Robin Sharma. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 23 min..

Krigsveteranen Blake driver en bokhandel, men är inte helt tillfreds med livet. En dag kliver en gammal luggsliten man in i hans bokhandel med budskapet: Du behöver inte ha en titel för att vara en ledare och förebild. Tillsammans med denne främling utforskar Blake nya sidor hos sig själv - och han får också hjälp av flera "informella ledare", bland annat en hotellstäderska. Lärobok i romanform om personlig utveckling och informellt ledarskap.

Språkvetenskap

Ortnamn i Stockholms skärgård

av Nils-Gustaf Stahre. Inläst ur Ström, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 13 tim., 41 min..

I Stockholms skärgård finns över 24000 öar, kobbar och skär namngivna. I denna nya upplaga av ortnamnsforskaren Nils-Gustaf Stahres, 1916-2008, klassiska bok om namnfloran i Stockholms skärgård berättas om många av dessa ortnamns historia och namngivningsgrund. I många namn kan man hitta en återspegling av skärgårdsbefolkningens liv och gärning, i synnerhet fiske, jakt, slåtter och boskapsskötsel. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Litteraturvetenskap

Det stora självporträttet

av Carl-Göran Ekerwald. Inläst ur Carlsson, 2011 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

Porträtt av Olav H. Hauge, 1908-1994, äppelodlare vid Hardangerfjorden och ansedd som en av Norges största poeter. Hans dagböcker 1924-94 utgör ett stort, myllrande självporträtt av en närmast asocial ensling som helt gick in för att läsa poesi, översätta poesi och själv skriva. Carl-Göran Ekerwald refererar dagböckerna och gör tematiska nedslag.

Överraskningens poesi

av Kaj Falkman. Inläst ur Atlantis, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

Diktformen haiku återger med få ord upplevelser som visar en förändring med en överraskande bild eller en kvardröjande poetisk stämning. Författaren, grundare av Svenska haikusällskapet, har samlat sina erfarenheter av kortdikten haiku och boken belyser allsidigt diktens form och innehåll. Exempel ges från Japan, Sverige och ett dussintal andra länder.

De bortglömda författarnas bibliotek

av Tomas Lidbeck. Inläst ur BTJ, 2007 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

T.B., bibliotekarie, presenterar i essäform 21 svenska och finlandssvenska författare som han tycker blivit oförtjänt bortglömda. Bland namnen finns Marianne Alopaeus, Stina Aronson, Folke Dahlberg, Gustaf Rune Eriks, Lars Göransson, Lars Görling, Anderz Harning, Ulla Isaksson, Olov Jonason, Thorsten Jonsson, Walter Ljungquist, Eva Neander, Henry Parland, Pär Rådström, Bertil Schütt, Peder Sjögren, Birgit Tengroth och Birger Vikström.

Förnimmelser

av Axel Lindén. Inläst ur Ellerström, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 16 tim., 52 min..

Akademisk avhandling som behandlar Herman Bang, 1857-1912, dansk författare. I fokus står förnimmelser i Bangs texter, utifrån den franske fenomenologen Maurice Merleau-Pontys filosofi. Inleds med en analys av en novell och förnimmelsebegreppet utvecklas sedan på olika nivåer. Avslutningsvis behandlas fenomenologins dialektiska och dialogiska karaktär utifrån en kritisk synvinkel där litteraturens effekt betonas.

Hjalmar Söderberg

av Göran Lundstedt. Inläst ur h:ström, 2012 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 2 tim., 46 min..

Hjalmar Söderberg författarskap är sparsmakat och pendlar mellan ytterligheter som allvar och lekfullhet, det kroppsliga och det själsliga. Hans ambition var att "göra människornas liv större och friare och högre i tak". Göran Lundstedt, litteraturvetare och essäist, menar i den biografi över Söderberg anser att denne är en nydanare i svensk litteraturhistoria på liknande sätt som Tjechov och Kafka i rysk respektive tyskspråkig litteratur.

Olikhetens region och andra essäer

av Rikard Schönström. Inläst ur Atlantis, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 13 tim., 6 min..

Essäer om litteratur som kretsar kring både kända och mindre kända författare. R.S., professor i litteraturvetenskap, uppehåller sig kring förhållandet likhet - olikhet, både mellan olika författare och inom ett författarskap. Bland de analyserade författarna finns Erik Gustaf Geijer, Erik Axel Karlfeldt, August Strindberg, Pär Lagerkvist, Göran Printz-Påhlson, N.F.S. Grundtvig, Walter Pater, Karen Blixen, Bertolt Brecht och Bruce Chatwin.

Att jag vill nånting mer

av Åsa Stenwall. Inläst ur Schildt, 2011 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

Det senaste årtiondets nordiska prosa handlar mycket om livet här och nu. Realistiska samhällsskildringar, vardags berättelser och familjhistorier skrivna av yngre författare har format litteraturen i en mer omvärldsorienterad riktning än det tidiga 90-talets ofta minimalistiska och språkorienterande prosa. Några författarskap från Sverige, Finland, Danmark och Norge får i denna essäbok belysa tendenser och strukturella värderingar.

Konst, musik, teater och film

Gena Rowlands

av Stig Björkman. Inläst ur Pajazzo, 1999 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 29 min..

Gena Rowlands, 1930- , är en amerikansk skådespelerska som blivit världsberömd för sina intensiva rolltolkningar, och otaliga skådespelare har inspirerats av henne. S.B., regissör och författare, tecknar ett personligt porträtt av Rowlands. De samtalar om skådespeleriet, filmen, teatern och förhållandet till maken John Cassavetes. Den utförliga intervjun kompletteras med en essä och en filmografi som sträcker sig fram till 1999.

Obsession

av Martina Bonnier. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 9 tim., 37 min..

En blandning av modebok och roman där modefakta och stiltips blandas in i historien. Den fiktiva familjen Brandt består av Margaux, landets mest fruktade och respekterade moderedaktör, Marc, grundaren av ett jeansimperium samt dottern Miuccia, modebloggerska. De andas och lever mode dygnet om tills en dag Marc drabbas av en mitt-i-livet-kris och ger sig av till den skånska myllan för att bli ekobonde. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Främling

av Andreas Ekström. Inläst ur Weyler, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 11 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Carola Häggkvist, 1966- , fick ett enormt genombrott 1983 när hon med låten Främling vann den svenska melodifestivalen. Sedan dess har hon vunnit melodifestivalen ytterligare två gånger, sålt miljoner med skivor, fått hela Globen att svänga, aldrig släppt sitt tag om bibeln och blivit Carola med hela svenska folket. Men vem är hon egentligen? Författarna, kulturjournalister, beskriver hur det har varit att växa upp med Carola.

Metallica

av Mick Wall. Inläst ur Forum, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 19 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Hårdrockbandet Metallica bildades 1981 av den danske trummisen Lars Ulrich och den amerikanske gitarristen och sångaren James Hetfield. De har sedan dess fått en ställning som ett av världens största och mest inflytelserika metalband och blivit en föregångare inom genren trash metal. Omfattande biografi om bandet vars historia innehåller i stort sett allt: död, gruppterapi, missbruk, hat, vänskap, envishet, girighet och briljant rockmusik.

Historia

Hitlers underhuggare

av Christer Bergström. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2011 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 8 tim., 26 min..

Tjugosex artiklar om andra världskriget, tidigare publicerade i bl.a. Allt om historia och Svenskt Militärhistoriskt Biblioteks tidskrift Pennan & Svärdet. Förf., gymnasielärare i historia född 1958, behandlar olika händelser som Kristallnatten, Quisling och den tyska invasionen av Norge och Danmark, Operation Barbarossa, Pearl Harbor, Stalingrad, slaget om Monte Cassino, Warszawaupproret, bombningen av Dresden och atombomben över Hiroshima m.m..

Vikingarnas slavar

av Stefan Brink. Inläst ur Atlantis, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 19 tim., 3 min..

Den nordiska träldomen under forntiden och äldre medeltid har få likheter med de antika Medelhavskulturernas systematiska utnyttjande av slavar. Forntidens och den tidiga medeltidens nordbor levde i ett samhälle med flytande gränser mellan frihet och träldom. S.B, professor i skandinaviska studier i Aberdeen, gör en grundlig granskning av den fornnordiska träldomen, baserad på källmaterial från arkeologi, runor, namn, etymologi och semantik.

Fönster till den fria världen

av Ulf Torell. Inläst ur Warne, 2008 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 14 tim., 7 min..

Om den danska motståndsrörelsen under andra världskriget. Man får följa dess framväxt och förbindelser med och verksamhet i Sverige, den illegala förmedlingen av militära upplysningar om tyskarna till brittiska legationen via motståndsrörelsens representanter i Stockholm, liksom framväxten av de illegala rutterna över Öresund och Kattegatt. Hur det var möjligt att hösten 1943 rädda de flesta av Danmarks 8000 judar till Sverige klarläggs också.

Biografi med genealogi

Påtvingat liv

av Taina Adolfsson. Inläst ur Bra böcker, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

Taina föddes 1943 i Finland. När hon var sex år dog hennes mor och hon adopterades av en rik svensk familj med välordnat yttre. Den alkoholiserade familjefadern förgriper sig på henne under många år, med adoptivmoderns tysta medgivande. Som vuxen har Taina låg självkänsla och dåligt självförtroende och låter sig utnyttjas av flera män i destruktiva relationer. Först i 60-årsåldern har hon försonats med sitt liv. Ingår i serien En sann historia.

En flygtur till evigheten

av Dale Black. Inläst ur Gospel Media Sweden, 2010 av John Sundin. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

Flygkapten Dale Black har flugit passagerarflygplan över hela världen. Men en flygtur förändrade hans liv för all framtid - en resa till himlen och tillbaka. Black var den ende överlevande i en fruktansvärd flygkrasch och svävade mellan liv och död när han fick vara med om en underbar upplevelse av himlen. Här, med sitt liv som testamente, delar han med sig av sin berättelse som förmedlar hopp och uppmuntran.

Två själar

av Linnéa Dahlgren. Inläst ur RFA, 2007 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

15-åriga Linnéa berättar om tankarna kring sin diagnos, Aspergers syndrom. I korta texter får vi veta hur det känns när hon är orolig, hur skönt det är att vara för sig själv, hur det är i skolan och hur roligt det kan vara att baka när livet omkring är rörigt. Fint formulerade funderingar av en tonåring som är mitt i processen med att lära känna och acceptera sig själv.

Kärlek per korrespondens

av Christina Douglas. Inläst ur Carlsson, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 28 min..

Historikern C.D. försöker, utifrån två pars förlovningsbrev, förstå hur det under andra hälften av 1800-talet kunde vara att inleda, bygga upp och leva inom en kärleksrelation Läsaren får följa de två paren Erik och Sophia och Hanna och Harald från början på deras kärleksrelation till själva bröllopet. Det är kärlekens existentiella aspekter som är i blickfånget, liksom brevens betydelse för deras relationer. Doktorsavhandling.

Ett liv i mörker

av Johan Egonsson. Inläst ur Forum, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Johan Egonsson upptäcker i unga år Sverigedemokraterna och dras tidigt in i den högerextrema världen. Femton år gammal har han slagit en man fördärvad för att han har fel hudfärg. Sjutton år gammal är han en av nyckelfigurerna i en militant grupp som vill rena Sverige med våld. Nitton år gammal har han fått nog. När han försöker hoppa av får han lära sig att den grupp han tillhör lämnar man inte ostraffat. J.E., 1978-.

Mannen som lever med vargar

av Shaun Ellis. Inläst ur ICA, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 40 min..

Shaun Ellis liv förändrades för alltid första gången han såg en varg. Här berättar stjärnan från tv-programmet "Leva med vargmannen" om sin uppväxt i Norfolks vildmark, om den överlevnadsträning han fick inom den brittiska arméns specialförband och om hur han i nära två år levde med en vargflock på Nez Percé-indianernas marker i Idaho, USA. Boken erbjuder en unik inblick i de hotade och, enligt författaren, missförstådda djuren.

Eva Braun

av Heike B. Görtemaker. Inläst ur Norstedt, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 19 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Biografi över Eva Braun, 1912-1945, Hitlers älskarinna från tidigt 1930-tal till 1945 då hon dog tillsammans med honom i bunkern. Förf. berättar om Brauns levnadshistoria, från det småborgerliga hemmet i München, till den innersta kretsen i nazistpartiet. Hon har följt alla spår av förhållandet i sökandet efter vem Braun egentligen var. Var hon bara en naiv flicka och var hon egentligen medveten om nazisternas brott?.

Yasmin

av Yasmin Jungestedt. Inläst ur Instant Book, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Självbiografisk berättelse. När Yasmin var 15 år och semestrade i Spanien förändrades hennes liv drastiskt då hon råkade ut för en dykningsolycka som ledde till en allvarlig ryggmärgsskada. Boken är en personlig och ärlig skildring av den fysiska och mentala kamp som följde efter skadan. Det handlar om operationer, om sorg och glädje och om att förlika sig med och lära känna sin kropp på nytt.

Kampen mot draken

av Rebiya Kadeer. Inläst ur Narin, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 10 min..

Rebiya Kadeer, född 1948, lever i exil i Washington. Därifrån talar hon för sitt folk, uigurerna, med fara för livet. Hon har uppmärksammats av både Amnesty International och Human Rights Watch och varit nominerad till Nobels fredspris. Här porträtteras hon som mor till elva barn, representant i Kinas Nationella folkkongress, inflytelserik affärskvinna, politisk fånge under åtta år och människorättsförkämpe för uigurernas intressen.

Mellan liv och död

av Björn Klingmalm. Inläst ur Faun, cop. 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 16 tim., 42 min..

Dagbok, skriven i ögonblick då världen rämnade för förf. och livsviljan sattes på prov. 1993 upptäcks en kronisk myeloisk leukemi. I den 237 dagar långa dagboken redogörs för kampen mot sjukdomen, de positiva erfarenheterna av svensk sjukvård, relationen till barnen, men framför allt till de två kvinnor som förf. vill behålla eftersom han "lever mellan liv och död". Leukemin botas så småningom med benmärgstransplantation och cellgiftsbehandling.

Madeleine

av Kate McCann. Inläst ur Norstedt, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 17 tim., 19 min..

Den 3 maj 2007 försvann Madeleine McCann, 3 och ett halvt år, från ett hotellrum på badorten Praia da Luz vid den populära Algarvekusten. Här berättar Madeleines mamma vad som händer när ens värsta mardröm blir sann, när ens barn försvinner och inte kommer tillrätta. Kate och hennes man hade gått till en restaurang i närheten och skulle turas om att titta till barnen varje halvtimme. Redan efter första vändan kom mamma Kate skräckslagen tillbaka.

Ensam, alldeles ensam

av Börge Nilsson. Inläst ur Carlsson, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Reportagebok om den ryska journalisten Anna Politkovskaja som mördades i trappuppgången till sitt hem 2006 - på Putins födelsedag. Journalisten Börge Nilsson berättar om hennes familj, kollegor, vänner och fiender. Boken innehåller också en intervju med Politkovskaja, två år innan hon mördades, där hon berättar om sitt arbete och engagemang i att försöka förändra Ryssland, trots dödshot.

Gjort, tänkt, känt

av Rolf Torstendahl. Inläst ur Carlsson, 2011 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 19 tim., 50 min..

Memoarer med utgångspunkt från minnesbilderna från ett 75-årigt liv. Huvuddelen av boken handlar om förf:s rika karriär som historieforskare. Man får även följa honom från födelsehemmet i Eksjö till en pensionärstillvaro delad mellan Uppsala, Tamarabo i de uppländska skogarna och Ryssland. Mest läsvärd är den pensionerade historieprofessorn när han på ett personligt sätt berättar om sitt liv med nära och kära. R.T., född 1936.

Franco

av Roger Älmeberg. Inläst ur Norstedt, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 21 tim., 14 min..

Biografi över Fransisco Franco, 1892-1975, diktator i Spanien 1939-1975. Förf., historiker och journalist, redogör för hur Spaniens komplicerade historia lade grunden till den långa diktaturen. Vem var denne general Franco som tyckte om fotboll och film men avskydde frimurare, kommunister, socialister och liberaler? Hur kunde han komma till makten och hur kunde han stanna där så länge? Detaljerad framställning om en person och hans land.

Geografi

Afrika

Inläst ur Tre böcker, 2010 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

En antologi där 23 afrikaner, som har eller har haft framträdande befattningar vid nationella och internationella organ eller universitet, ger sin syn på förhållanden och aktuella utmaningar i Afrika. Inom tre tematiska områden, Makt och demokrati, Konflikter, samt Afrikas utmaningar behandlas t ex klimat, demokrati, stadstillväxt, jordbruk och livsmedel, korruption, väpnade konflikter och utbildning liksom Kina i Afrika.

Risveden

av Karl-Erik Andersson. Inläst ur Acta Risvedensis, 2006 av Eva Sigrand. Talboken omfattar D. 2: 18 tim., 20 min. : mono.

Risveden är Västsveriges sista vildmark. Vissa delar är naturreservat. I denna andra del belyses livsvillkoren under brytningstiden från slutet av 1800-talet till utflyttningen på 1900-talet. Det magra jordbruket var en smal bas för överlevnad och kompletterande näringar som jakt, fiske, bärplockning, biodling, repslageri, korgmakeri och träindustrier beskrivs. Resursen vattendrag och vattenkraft redovisas ingående.

Samhälls- och rättsvetenskap

Diagnos & identitet

Inläst ur Gothia, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

Riksförbundet Sällsynta Diagnoser är initiativtagare till antologin med bidrag från bl.a. forskare och personer med diagnoser. Bred presentation och introduktion till hur det är att leva med en sällsynt diagnos. Diagnoser betraktas bland annat ur ett kommunikativt perspektiv, hur diagnoser förändras från tid till annan och hur diagnoser speglar den samtid där de används. Exempel på sällsynta diagnoser är Aperts syndrom och Möbius syndrom.

Deras kris, våra lösningar

av Susan George. Inläst ur Karneval, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 13 tim., 11 min..

Den kris som våra samhällen befinner sig i är enligt Susan George, forskare i sociala och ekonomiska ämnen, långt större än vad de flesta av oss anar. Det är en ekonomisk, social och ekologisk kris. Förf. ger exempel från hela världen och analyserar orsakerna. Hon anger också vägar för hur vi gemensamt kan ta oss ur krisen och menar att vår nuvarande belägenhet är ett unikt tillfälle att börja bygga en ny värld.

En annan sida av Stieg Larsson

av Stieg Larsson. Inläst ur Stiftelsen Expo, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

Den kände deckarförfattaren Stieg Larsson, 1954-2004, var också verksam som frilansjournalist och chefredaktör för tidskriften Expo, som granskar rasism och intolerans i samhället. S.L. hade ett djupt engagemang för demokratifrågor, och han var en välkänd debattör, även utomlands. I denna artikelsamling speglas författarens starka inlevelse i samhällsfrågor med anknytning till rasism, utanförskap och diskriminering.

Slutet på yttrandefriheten

av Lennart Lundquist. Inläst ur Carlsson, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

Den som bor i Sverige vill inte gärna tro att korruption och brister i yttrandefriheten existerar, menar förf. Men saker och ting förändras, och rätten att yttra sig i den offentliga sektorn är inte längre självklar. Hotet kommer "bakvägen" från förvaltningar som inskränker och avskaffar, straffar och kräver lydnad. Förf., professor emeritus i statsvetenskap, redovisar här många exempel, bl.a. från en uppmärksammad strid vid Lunds universitet.

Klotet

av Åke Magnusson. Inläst ur Tre böcker, 2010 (tr. 2011) av Timothy Gibran. Talboken omfattar 10 tim., 12 min..

En husesyn i det globala hemmet resulterar i en blandad bild av hur det står till på jorden. Mycket blir bättre, medan annat tycks oförändrat eller gå i fel riktning. I boken återfinns aktuella fakta och koncentrerade beskrivningar av jordens tillstånd; över 100 tabeller bidrar till överskådlighet. Författaren Å.M., är fil dr med bakgrund i näringslivet och projektledare för Global Forum i Göteborg.

Gryningspyromanen

av Jörgen Pettersson. Inläst ur Hoi, 2012 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Ulf Borgström, den så kallade Gryningspyromanen, satte under många år hela Skåne i skräck och misstänks ha anlagt över hundra bränder i stora delar av Sverige. I nästan tjugo år gäckande han polisen och först 2011 dömdes han. Hur gick det till på Ulf Borgströms resa mot att bli Sveriges värsta mordbrännare? Hur kunde han gå fri så länge när alla visste vem han var? J.P., journalist och D.W., brandingenjör, försöker besvara frågorna.

Ett partis fall och uppgång

av Anders Pihlblad. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

Stämningen på Moderaternas valvaka 2002 var tryckt. Valresultatet var ett fiasko - den dåvarande partiledaren Bo Lundgren höll sig undan och den då relativt okände Fredrik Reinfeldt tvingades möta pressen. Moderaterna gjorde sedan en självrannsakande genomgång av sin politik och framtoning som efter några år ledde till succé och regeringsbildning. Hur gick det till? A.P., politisk reporter, beskriver de intrikata turerna.

Småländska brott

Inläst ur Historiska föreningen i Kronobergs län, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 27 tim., 47 min..

I sexton avsnitt berättas om några av de brott som begåtts i Småland från 1500-talet till mitten av 1950-talet. De skildras ur olika perspektiv och olika brott och brottstyper står i fokus. Bland annat handlar det om Kronobergs läns sista avrättning 1850 och två av den småländska kriminalhistoriens mest omtalade rättsfall, mordet på Anna Johansdotter 1906 och den så kallade Husebyhärvan på 1950-talet.

Yrke livvakt

av Roland J. Vargöga. Inläst ur Dynsec, 2003 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 7 tim., 6 min..

Boken vänder sig främst till personer inom bevaknings- och säkerhetsbranschen och är tänkt att användas vid livvaktsutbildning. Den ska ge den grundkunskap som behövs för att bli en professionell livvakt. Innehåller bland annat information om egenskaper och kvalifikationer som behövs för att bli livvakt, grundprinciperna i livvaktsarbetet, skyddstaktik och arbetsmetoder. Författaren har erfarenhet av både svenskt och utländskt livvaktsarbete.

Vem bygger landet?

Inläst ur Gidlund, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

Utöver de ställningstaganden som alla unga har att brottas med, så måste den som vuxit upp på en mindre ort också ta ställning till om man ska stanna eller flytta. Kan jag få den utbildning eller det jobb jag vill ha om jag stannar? Hur kommer jag att ses av andra om jag flyttar? Och om jag stannar? Antologin är utgiven av nätverket Doing rural och riktar sig till alla som på något sätt arbetar med lokal, regional eller nationell utveckling.

Teknik, industri och kommunikationer

Körkortsutbildning

Inläst ur Liber, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar Provboken: 3 tim., 53 min. : mono; 154 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

500 frågor av samma typ som används vid Vägverkets körkortsprov. Frågorna är indelade i 10 delprov med rubriker som Landsvägskörning, Trafikregler, Föraren och Trafikolyckor. Efter varje fråga följer 3-4 svarsalternativ varav endast ett är rätt. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides. Inläsning från sjunde upplagan med tryckår 2010.

Ekonomi och näringsväsen

Boken om Läkerol

Inläst ur Leaf Sverige, 1999 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 11 min..

Jubileumsbok med anledning av varumärket Läkerols 90-årsjubileum 1999. Här beskrivs hur Läkerol blev ett av Sveriges mest kända varumärken med hjälp av engagerade medarbetare och framgångsrik marknadsföring. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Marknaden ska vakta sin tunga

av Tommy Jacobson. Inläst ur Ekerlid, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

T.J., finansman, ger sin syn på den ekonomiska kris som skakade världen 2008 och som fick honom själv att konstatera att den bransch han så länge verkat inom inte var kapabel att sköta sig själv. Med personlig berättarton reflekterar han över tidigare finansiella kriser, den aktuella krisen och vilka aktörer som han anser haft de olika rollerna.

Kor

av Åsa Ottosson. Inläst ur Gullers, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

En romantisk bok om kon, en hyllning till kulturlandskapets hjältinna. Läsaren får följa med på en tur genom svenska landskap och århundraden och möter stora personligheter på båda sidor om gärdsgårdar och elstängsel. En kärleksförklaring till det djur som under historien betytt mest för oss människor. Boken har fått Världsnaturfondens utmärkelse Årets Pandabok 2012. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Idrott, lek och spel

KHL -en hockeyresa i öst

av Jonas Fahlman. Inläst ur Idrottsförlaget i Västerås, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

KHL - Kontinental Hockey League - är en ishockeyliga som bildades i Ryssland 2008. Förutom lag från Ryssland finns här även några lag från Vitryssland, Lettland och Kazakstan. Ligan har snabbt blivit rankad som den näst bästa i världen, det är bara nordamerikanska NHL som räknas som bättre. J.F., sportjournalist, har gjort flera resor österut och ger unika inblickar i arbetet bakom kulisserna, bl.a. intervjuas ett antal svenskar som spelat KHL.

Naturvetenskap

Grundämnenas sällsamma liv

av Hugh Aldersey-Williams. Inläst ur Norstedt, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 22 tim., 8 min..

Författaren, vetenskapsjournalist, presenterar de 103 ämnena i det periodiska system som ryssen Mendelejev konstruerade i slutet av 1800-talet. Han har dock gjort sin egen uppdelning i kategorierna Makt, Eld, Hantverk, Skönhet och Jord. Inom dessa delar får läsaren ta del av historier om hur ämnena upptäcktes, deras användningsområden och hur de kom att påverka samhället.

Den stora smällen

av Sten Niklasson. Inläst ur Carlsson, 2011 av Kia Skog. Talboken omfattar 13 tim., 17 min..

Detta är en resa genom de naturvetenskapliga upptäckternas historia, en välskriven och lätt redogörelse som hjälper läsaren att förstå det svårbegripliga - och näst intill obegripliga. Författaren informerar om universums, jordens och människans uppkomst, han presenterar upptäckare och forskare, uppfinnare och genier, teorier och motteorier.

Medicin

Mina vackra gener

av Lone Frank. Inläst ur Fri tanke, 2012 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 15 tim., 28 min..

Vem är jag? En DNA-kod översatt till kött och blod, men vad betyder det? Dikterar DNA-koden mitt liv och även min död? Förf., dansk vetenskapsjournalist, bestämmer sig för att ta reda på så mycket som möjligt om sina gener, vilka sjukdomar hon riskerar att drabbas av och vad som format hennes personlighet. Utifrån sina egen berättelse skildrar hon sedan genetikens historia. Flera ledande genforskare intervjuas.

Fältet

av Lynne McTaggart. Inläst ur Vattumannen, 2011 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 14 tim, 18 min..

Förf. presenterar här ett vetenskapligt paradigm som hävdar att energifält förenar allt i universum och att människans medvetande och kropp oavbrutet interagerar med detta hav av energi. Fältet är, menar hon, ansvarigt för våra sinnens högsta funktioner och kan förklara många av människans djupaste mysterier, från alternativmedicin och andlig healing till paranormala upplevelser och det kollektiva omedvetna.

Dags att bli smal!

av Katrin Zytomierska. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

Förf:s personliga berättelse om hur hon gick ner 35 kilo med hjälp av LCHF. Efter en graviditet vägde hon 89 kilo och hade svårt att bli av med sin övervikt. Hon hittade lösningen i sin egen form av lågkalorikost. Även en praktisk bok om bantning med enkla recept och veckoscheman. Receptdelen innehåller drygt fyrtio rätter och är anpassad till veckomatsedlarna.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Noa gör upp eld

av Kirsten Ahlburg. Inläst ur Hegas, 2008 (tr. 2009) av David Zetterstad. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Noa ska grilla korv och försöker göra upp eld i trädgården. När han inte får fart på elden häller han på bensin, men då tappar han kontrollen över elden. Grannen hör Noa ropa på hjälp och ringer efter brandkåren som kommer och släcker.

Innebandypiraterna - andra säsongen

av Sölve Dahlgren. Inläst ur Dahlgren, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien InnebandyPiraterna. Anton, Emil och de andra i laget Helsingborg Consuls lever drömmen. De inleder sin andra säsong på Floorball World Tour. De reser runt hela jorden och spelar innebandy på heltid. Antons flickvän Johanna är också med och jobbar på touren. Men drömmen har en baksida. Ska de ha råd att fortsätta krävs att de börjar vinna. Konflikterna blir allt fler, kan de hålla ihop det gamla kompisgänget när pressen ökar på dem.

Innebandypiraterna - första säsongen

av Sölve Dahlgren. Inläst ur Dahlgren, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Anton, Emil, Viktor och Charlie från Helsingborg lirar innebandy i Tågaborgs framgångsrika juniorlag. De står inför valet att sluta spela innebandy efter junioråldern eller satsa på en karriär som seniorspelare. Samtidigt är det premiär för den helt nya Floorball World Tour, en serie turneringar där vem som helst kan anmäla ett lag och tävla om miljoner i prispengar. Det är en möjlighet för killarna att förbli ett lag och spela på heltid.

Bellas drömmar

av Tomas Dömstedt. Inläst ur Hegas, 2007 av Emma Sildén. Talboken omfattar 1 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Bellas Band. Bellas rockband blir bara bättre. Kanske är det världens bästa band. I alla fall i Bellas drömmar. För Bella har inte bara ett band. Hon har också drömmar. Som handlar om bandet. Om framtiden. Och om att spela in en skiva. Och så drömmer hon förstås om Isak.

Fällan

av Lena Hultgren. Inläst ur Liber, 2010 av Emma Sildén. Talboken omfattar 2 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Kod 45 som börjar med Vittnet. Leila, som går i fyran, börjar känna sig hemma på sin nya skola. Nu kommer idrottsdagen som hon tränat inför. Men några är avundsjuka på henne och har gillrat en fälla.

Hemligheten

av Lena Hultgren. Inläst ur Liber, 2009 av Emma Sildén. Talboken omfattar 1 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Kod 45 som börjar med Vittnet. Leila, som går i fyran, börjar känna sig hemma på sin nya skola. Hon har blivit vän med Tobbe. Men plötsligt vill han inte vara hennes kompis. Har han en hemlighet? Hon har i alla fall träffat några nya vänner, men också de har sina hemligheter.

De sju makterna

av Diana Wynne Jones. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1987 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Sju mäktiga syskon har bestämt sig för att ta makten över jorden. De besitter många märkliga egenskaper och alla styr de varsin del av den engelska staden. Men de hindras i sitt uppsåt av något okänt, som håller dem fångna inom stadens gränser. Fantasifull och humoristisk berättelse.

Skogens hjärta

av Oskar Källner. Inläst ur Fafner, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Drakhornet. "Den kommer att skydda dig. Men var ändå försiktig! De är hemska varelser, grymma och hjärtlösa." Erik kramade den vita stenen mellan fingrarna. Han visste vad han var tvungen att göra. Att bli en tjuv och stjäla från älvorna. Hanna fingrade på ryggsäcken. Hon hade packat den säkert tusen gånger. Idag skulle hon lämna allt det gamla bakom sig. De möter vättar, troll och andra skogsväsen på färden.

Saga, solälvan

av Daisy Meadows. Inläst ur B. Wahlström, 2006 av Emma Sildén. Talboken omfattar (41 min. ). DAISY text och ljud.

Del 4 i serien om väderälvorna. Solen lyser så starkt att majsen på fälten poppar till popcorn, och det blir bara varmare och varmare i Älvlandet. Nu måste Rebecka och Kerstin få tag i solälvans fjäder innan allt blir sönderbränt.

Tindra, molnälvan

av Daisy Meadows. Inläst ur B. Wahlström, 2006 av Emma Sildén. Talboken omfattar m. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om väderälvorna. Magiska äventyr tillsammans med regnbågens sju väderälvor. Hela Väderbyn verkar vara på dåligt humör. Rebecka och Kristin upptäcker små grå moln som svävar över allas huvuden. Kan det ha någonting att göra med molnälvan Tindras stulna fjäder?.

Vålnader i vinden

av Chris Mould. Inläst ur Bergh, 2008 av Måns Westling. Talboken omfattar 1 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Hemligheten på Crampton Rock. Det är kallt och snön gnistrar vit på Crampton Rock. Stanley Buggles kommer tillbaka för att fira vinterlov. Men de isande vindarna som snabbt rör sig mot ön bär med sig något riktigt kusligt. Och Stanley förstår att något kommer att hända. Vad är det den huvudlösa vålnaden försöker meddela?.

Vargarna vid Trollsjöåsen

av Bengt Oldhammer. Inläst ur Naturskyddsföreningen i Dalarna, 2007 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 29 min.. DAISY text och ljud.

9-åriga Elina bor med sin familj och hunden Tuss i vargtäta Bergforsdalen. Där finns också hennes morfar, som varit pälsjägare i Kanada. Elina tycker om vargar och morfar slår hål på alla myter om vargens farlighet. Men så händer det som startar en intensiv vargdebatt i byn, Elinas älskade Tuss blir riven av en varg. Elina kan inte hantera sina känslor, kanske byborna har rätt och vargen måste bort? Men morfar håller huvudet kallt.

Hannas höstbok

av Marie Oskarsson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2007 av Emma Sildén. Talboken omfattar 3 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Hannas nattbok. Sommarlovet är över och allt är som vanligt igen, eller? Hannas bästa vän Matte har kommit tillbaka till henne och Hanna har dessutom fått en ny vän, Elin. Nu är de tre. Så hur ska Hanna göra när pappa bjuder med henne och en vän till Venedig? Vem ska få följa med? Barndomsvännen Matte som svek eller Elin som räddade sommarlovet?.

Arvtagaren eller Själavalvet

av Christopher Paolini. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 27 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Fjärde och sista delen i serien om Eragon. All träning och alla strider som Eragon och Saphira varit med om har lett till både segrar och förluster. Ryttaren och hans drake har kommit längre än någon vågat hoppas. Men kan de övervinna den ondskefulla kungen och återinföra rättvisan I Alagaësia? Den svåraste utmaningen väntar: de måste möta Galbatorix och besegra honom. För om inte de kan, kan ingen. En andra chans finns inte.

I den tysta minuten mellan

av Viveka Sjögren. Inläst ur Kabusa, 2011 av Johan Svensson. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Torvi har inte varit på Island sedan han var 6 år och han och hans mamma flyttade därifrån. Han har inte träffat sin pappa sedan dess heller, och han har låst dörren till rummet i tankarna där pappa bor, sprayat gubbjävel tvärsöver och slängt bort nyckeln. Nu är han 14 och ska gå på pappas begravning. Där träffar han sin farmor och får han reda på saker han inte haft en aning om.

Josefin och Villa-Ulla löser mystiska mysterier

av Johan Unenge. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Emma Sildén. Talboken omfattar 1 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Världen är full av mysterier om man bara tittar efter riktigt noga. Det är något som bästisarna Josefin och Villa-Ulla vet. Med förstoringsglas och anteckningsbok ger de sig ut för att lösa mysterier. De upptäcker en massa saker. Som att det finns en biltjuv på Josefins pappas jobb eller att möblerna hemma hos en kompis rör sig av sig själva. Konstigast av allt är nog att rektorn smyger runt bland buskarna och plötsligt försvinner i ett rökmoln.

Älska din nästa

av Annabelle Vestry. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Lina Nyman. Talboken omfattar 5 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Trillingarna Carlyle som lever ett privilegierat liv på Manhattan är lyckligt lottade på flera sätt. När novembermörkret kommer med Thanksgiving har de möjlighet att lämna ett dimmigt New York för den heta solen på Bahamas tillsammans med ett urval av vänner. Under semestern fortsätter intriger och kärleksproblem i lyxiga omgivningar.

Gossip girl - det finns bara en av mig

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 5 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Del 10, fristående, i serien som börjar med Gossip girl. Tonåringarna Blair, Serena, Nate, Jenny, Dan och Vanessa tillhör de privilegierade kretsarna på New Yorks Manhattan. En stor del av deras liv ägnas åt att festa och shoppa, men skolan är också viktig. Blair och Serena ska inspirera en modedesigner till hans nya kollektion, vilket innebär en sommar vid hans pool. Men de är inte ensamma utan två kopior dyker upp. Nate drömmer om Blair igen.

Gossip girl - du och ingen annan

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 12, fristående, i serien som börjar med Gossip girl. Tonåringarna Blair, Serena, Nate, Jenny, Dan och Vanessa tillhör de privilegierade kretsarna på New Yorks Manhattan. En stor del av deras liv ägnas åt att festa och shoppa, men skolan är också viktig. Den här delen utspelar sig före den första. Serena och Blair är bästa vänner och båda är kära i Nate. Serena dyrkas av Daniel och hans lillasyster Jenny, medan Vanessa är kär i Daniel.

Springtjuven

av Lars Westman. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Tobias och Isabel, båda 11 år, spanar efter turister i Stockholm. Turister som vill fotografera varandra framför någon känd byggnad. Då erbjuder sig de bägge vännerna att göra det för fyra kronor. På så sätt tjänar Tobias och Isabel pengar på att ge andra önskebilder. Men deras verksamhet är hotad av en mystisk kille, Springtjuven, som stjäl från turisterna. Läsaren tas med till sevärdheter i Stockholm och samtidigt in i ett spännande mysterium.

Främlingens grav

av Martin Widmark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Märta Lundin. Talboken omfattar 55 min..

Den andra boken om Halvdan Viking som är liten till växten och haltar, men ett geni på att skalda. Halvdan får höra talas om Främlingen som kom till Östbyn en blåsig höstdag för länge sedan. Han lär ha efterlämnat en skatt som grävdes ner någonstans på gravfältet. Halvdan smyger dit en natt men tas till fånga. När han får reda på vem som ligger bakom, förstår han att det gäller att rädda byn från förödelse.

Supermobilen

av A. R. Yngve. Inläst ur Wela, cop. 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Jens Olsen, 11 år, är en helt vanlig pojke, förutom en sak: Han är den ende i sin klass som inte har någon mobiltelefon. Det beror på att han ringer dyra samtal för att prata med sin riktiga mamma i Australien. Hans bekymrade pappa vill därför inte ge Jens någon egen telefon. Men när mobiltelefonen från framtiden av misstag dimper ner i Jens rum upptäcker han snabbt att man kan använda den till åtskilligt mer än att bara ringa till Australien.