Nya talböcker juli 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 72 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Dockmakarens dotter

av Mats Ahlstedt. Inläst ur Kabusa, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Kim-Ly, bosatt i Göteborg, är dotter till en amerikansk desertör och en vietnamesisk kvinna. Nu vill hon ta hämnd för händelser i det förflutna. Polisen jagar en seriemördare. När Kim-Lys syster avlider är det klart att det inte bara är Kim-Ly som vill ta lagen i egna händer. Fatima Wallinder får ett komplicerat fall på sitt bord. Sjätte fristående delen i serien om Fatima Wallinder, Sören Högström och deras kollegor vid länskriminalen i Göteborg.

Arvet

av Liselotte J. Andersson. Inläst ur Cordia, 2007 av Emma Sildén. Talboken omfattar 8 tim., 44 min..

Tilltufsad och stukad efter ett kraschat äktenskap lämnar Anna Stockholm för några veckors semester i ett hus på en västkustö, ett hus hon just fått ärva. Inom henne rör sig många tankar. Kan hon samla ihop resterna av sitt liv och bli levande igen? Hur kommer man över svek? Vågar hon älska och bli älskad igen? Återkomsten till barndomsmiljön blir startpunkten på en ny etapp på livsresan. Liselotte J Andersson är författare och pastor.

Mellan Nordkap och Syrakusa

av Bengt Berg. Inläst ur Heidrun, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 32 min..

Sedan 2005 har den värmländske poeten Bengt Berg företagit ett otal resor, både inom och utanför rikets gränser. Perspektiven växlar mellan den lokala hemhörigheten och känslan för den vidare världen. Det personliga varvas med det politiska liksom allvaret bryts av humoristiska inpass. Lästips ges i anslutning till vissa kapitel.

Skuggland

av Jonas Brun. Inläst ur Bonnier, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

I början av 1980-talet försvinner två pojkar spårlöst från villakvarteret. De kliver in i en röd bil och syns aldrig till igen. Kompisen Erik är den sista som ser dem. Erik och Erik är barn på 1980-talet och bästa vänner. Men när den nye pojken Marcus börjar i klassen förändras allt. En pappa störtar till jorden och två pojkar försvinner i natten. En suggestiv, thrillerartad roman om sorg och vänskap och om barndomens ofrånkomliga slut.

Kvinnostaden

av Christine de Pisan. Inläst ur Ersatz, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 11 tim., 15 min..

Ett av senmedeltidens viktigaste verk. 1405 skrev Christine de Pizan, 1364-1431, Kvinnostaden som är en uppgörelse med tidens kvinnofientliga samhällsklimat. De Pizan blev änka vid 25 års ålder och började skriva ballader för att uttrycka sin sorg. Hon har även kallats den förste feministen. I boken protesterar hon mot ojämlikheter mellan könen och uppmanar kvinnor till kamp för freden. Texten formulerar en utopisk vision som är aktuell än idag.

Navigatören

av Clive Cussler. Inläst ur Damm, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 15 tim., 28 min..

Navigatören, en antik fenisisk staty, stals för flera år sedan från ett museum i Bagdad och försvann spårlöst. Det finns dock många som är beredda att gå över lik för att få tag i den. När en antikhandlare blir mördad och FN-inspektören Carina Machadi är nära att bli offer nummer två blir NUMA - Nationella byrån för undervattens och marinarbete - inkopplade. Kurt Austin och hans medarbetare hamnar i ett äventyr som innebär en resa i tid och rum.

Längre bort

av Jonathan Franzen. Inläst ur Bromberg, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 11 tim., 6 min..

Drygt tjugo texter skrivna av Jonathan Franzen under åren 1998-2011. Han berättar bland annat om sina egna skrivarmödor, om litteratur och fågelskådning, och inte minst om sin mycket saknade vän, författaren David Foster Wallace, som tog sitt liv 2008 och vars aska Franzen spred under sitt besök på ön "Längre bort". J.F, amerikansk författare, som blivit mycket uppmärksammad för sina böcker Tillrättalägganden (2002) och Frihet (2011).

Simon och ekarna

av Marianne Fredriksson. Inläst ur LL-förlaget, cop. 2003 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 2 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

11-årige Simon bor i Göteborg på 1940-talet. Han har judiskt påbrå, men är adoptivbarn i en arbetarfamilj. Simon är en känslig pojke som gärna drömmer sig bort. Han hinner bli nästan vuxen innan han får veta att han är adopterad, och att hans riktiga pappa är jude. Då är det krig i världen. Huvudpersonerna kämpar mot svårigheter, förändras och utvecklas. Pernilla Gesén återberättar Marianne Fredrikssons roman till lättläst svenska. LL-bok.

Sanningens svärd

av Terry Goodkind. Inläst ur Damm, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 25: 10 tim., 37 min. : mono.

Del 25, sista, i serien Sanningens svärd. En ny och våldsam verklighet föds och folket står maktlösa inför den ondska som drabbar dem. Även Richard inser att han inte kan hindra detta från att ske. Dessutom måste han ensam bära den skuld han inte vågar bekänna för någon, inte ens för sin älskade Kahlan. Trots det verkar en ny värld se sitt ljus och äntligen vågar Rickard tro på att de kommer att stå som vinnare i slaget om Midland.

Alla ger sig av

av Wendy Guerra. Inläst ur Tranan, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

I dagboksform berättar Nieve Guerra om uppväxten på Kuba och försöken att finna en egen väg i det postrevolutionära samhället. Nieve slits mellan den våldsamma fadern och modern som träfat en ny man. Dagboken är hennes enda egna rum. Anteckningarna löper från att Nieve är åtta år tills att hon är tjugo, och perspektivet förändras från ett naivt barns till en medveten ung kvinnas, men känslan av utanförskap blir densamma.

Innan jag brinner

av Gaute Heivoll. Inläst av Leif Stålhammer. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

Året är 1978 och en pyroman går lös i Norge. Paniken växer i bygden. Tillsammans med den lokala polisen har rikskriminalen upprättat en bas i det gamla häradshuset. Samma dag som pyromanen grips döps en pojke i Finslands kyrka. Han får namnet Gaute Heivoll och blir som vuxen författare. Här återvänder han till sin hembygd för att ta reda på vad som hände. Vem var pyromanen? Och pojken som döptes? Uppmärksammad, självbiografisk roman.

Kaffe med rån

av Catharina Ingelman-Sundberg. Inläst ur Forum, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 11 tim., 22 min..

Märtha, Anna-Greta, Stina, Krattan och Snillet bor på servicehemmet AB Diamanten. Maten är dålig, bemötandet trist, ingen motion och allt hårdare besparingar. Föreståndaren syster Barbro anstränger sig inte särskilt mycket för de gamla. Märtha får en idé: eftersom det skulle vara bättre i fängelset ska de begå brott och se till att bli dömda. Pensionärsligan tar in på Grand Hotel för att råna de rika gästerna. Men det går inte som de tänkt.

Vattenänglar

av Mons Kallentoft. Inläst ur Forum, 2012 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 11 tim., 31 min..

Den första boken i en ny serie med kriminalinspektör Malin Fors. Ett gift par hittas mördade i sin jacuzzi i ett av Linköpings finare områden. Deras femåriga adoptivdotter Ella är försvunnen. Utredningen tvingar Malin Fors att konfrontera sina egna demoner och begäret efter alkohol blir starkare än någonsin. Men hon kan inte svika Ella, hon måste hitta henne och den som dödade hennes föräldrar.

Undantagen

av Mats Kolmisoppi. Inläst ur Norstedt, 2012 av Camilla Bard. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

Varifrån kommer ilskan? Frågan skär igenom flera av berättelserna i novellsamlingen. En man känner att han vet saker som ingen annan vet. En kvinna undrar hur man gör för att inte gå sönder när den andre kliver in i rummet och säger att det inte längre fungerar. En bok om flera existenser som känner sig förfördelade, åsidosatta, övergivna - människor som befinner sig i en vardag som de inte riktigt vet vad de ska göra av.

Sarnaths undergång och andra noveller

av Howard Phillips Lovecraft. Inläst ur Bakhåll, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 8 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Antologi med tre noveller och en kortroman av den egensinnige skräck- och fantasyförfattaren H.P. Lovecraft, 1890-1937. Här ingår novellerna Sarnaths undergång, Iranons dröm, Den lurande skräcken, och den korta romanen Sökandet efter det drömda Kadath. Det är ett representativt urval ur Lovecrafts mycket originella berättarkonst och ger en underhållande inblick i hans mytologi, en del skräck och tre delar fantasy. Efterord av Martin Andersson.

Bäcka-Markus älgjakt

av Birger Lundqvist. Inläst ur Smålänningen, 1971 av Per Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

Humoristiska skrönor där torparen Bäcka-Markus och alla hans jägarkumpaner hamnar i dråpliga äventyr under sina jakt- och fisketurer. Det förekommer inte bara älgjakt utan även jakt på sjöfågel, hare, räv, lekatt (hermelin) och ekorre. Den knipsluge Bäcka-Markus är ofta på tjuvjakt och det gäller att vara på vakt så att han inte blir tagen av fjärdingsmannen eller skogsvaktaren.

Tillbaka till henne

av Sara Lövestam. Inläst ur Piratförlaget, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 20 tim., 23 min..

Roman som utspelas på två tidsplan. Hanna lever i dagens Stockholm och har ett trist arbete på arbetsförmedlingen. Av en slump hamnar en rad gamla föremål i hennes ägo, bl.a. en silverbrosch och ett par stålbågade glasögon. Spåren leder till Tierp och folkskollärarinnan Signe som levde där i början av 1900-talet. Om kvinnlig rösträtt och frigörelse och om lesbisk kärlek.

Ett stilla silverregn

av John D. MacDonald. Inläst ur Bra böcker, 1987 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Den oförbättrlige äventyraren och strandluffaren Travis McGee är tillbaka. Nu i en alldeles ny - och ovan - roll. Det är han som är bytet, den jagade som utan att han själv varit medveten om det startat ett våldsamt maffiakrig i Miami och södra Florida. I en allt fortare karusell av hot, utpressning, våld, knark och intriger - som förenar smålangare med maffiabossar - trampar McGee runt och skapar oreda. Till slut exploderar allting.

Bortom sorgen falnad längtan

av Marit Manfredsdotter. Inläst ur Manfredsdotter Publishing, 2011 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

Del 2 i trilogin Upprättelse inledd med Sista blicken bakåt. Berättelsen bygger på historien om Erik O. Lindblom, en fattig torparson från Härjedalen. Efter ett kringflackande liv i Europa kom Erik till Amerika under guldrushens dagar. Där hade han turen att finna guld. Han blev mycket förmögen och framgångsrik i sitt nya hemland.

Hämndens skugga

av Val McDermid. Inläst ur Alfabeta, 2012 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 14 tim., 10 min..

Den sjunde fristående boken om profileraren Tony Hill och kriminalinspektör Carol Jordan. Psykopaten och seriemördaren Jacko Vance har efter tio år i fängelse lyckats rymma. Alla som bidrog till att få honom fälld befinner sig nu i stor fara, däribland Tony Hill och Carol Jordan. Dessutom måste poliserna ta sig an ytterligare en seriemördare.

Skalpelldansen

av Jenny Milewski. Inläst ur Telegram, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 11 tim., 54 min..

Psykologiskt laddad skräckroman. Vid 35 års ålder har Jonas Lerman uppnått allt en författare kan drömma om. Böckerna om kirurgen och flickmördaren Carl Cederfeldt säljer som smör, beundrarinnorna står i kö och han har suttit i fler TV-soffor än han kan minnas. All kritik mot det extrema våldet i hans romaner avfärdar han med att allt bara är på låtsas. Tills det en dag inte är på låtsas längre. Debutroman av Jenny Milewski, född 1971.

Älgjägare och gäddfiskare

av Harald Molin. Inläst ur Smålänningen, 1983 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

Jakt- och fiskehistorier som skildrar all den tjusning som skogarna och fiskevattnen bjuder. Det berättas historier så otroliga att berättarna själva efteråt blir sittande i stum beundran över att de lyckats så bra. Det är inte heller så noga med var fantasin börjar och verkligheten slutar. Författaren skrev otaliga jakt- och fiskehistorier. Denna samling är från 1968.

Tokyo år noll

av David Peace. Inläst ur Coltso, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

Tokyo, augusti 1946. Staden lider av sviterna efter andra världskriget. Polisen fungerar med knapp nöd och kriminella gäng strider om makten över Tokyos svarta marknad. Mitt i detta kaos får kriminalinspektör Minami ett svårt fall: två mördade kvinnor hittas i en park. När Minami gräver vidare i mysteriet finner han att hans eget förflutna har kopplingar till den okände mördaren och dennes brutala mord. Första boken i författarens "Tokyo-trilogi".

Dödens sändebud

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1990 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Del 18 i serien om Raija. De kommer dit med häst och vagn. En man och en kvinna. Båda mörka som natten - stolta och rakryggade. Mil på mil med barrskog, spegelblankt vatten och slättland ligger framför dem. Detta är deras land, tillsammans ska de bygga ett hem och starta på nytt. Men innan året har gått är allt ändrat. Kvinnan, som heter Maja och är Raijas dotter, känner att det ligger ondska i luften. Men hon vet inte vad det är.

Vingklippt

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1990 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

Del 17 i serien om Raija. Ida når arton års ålder innan det är dags för henne att bli rodd över fjorden till kyrkan. Det är vår i luften, men snön ligger fortfarande kvar och vinden yr över fjället. Bröllopsfesten blir olik alla andra. Vart tog Idas romantiska drömmar vägen? Hon såg fram emot en fridfull resa över den vackra fjällvidden med sin unge äkta man. Men ödet vill något annat.

Ödesnatten

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1990 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 37 min..

Del 19 i serien om Raija. De finner henne i ljungen en höstdag - blodig och medvetslös - en främmande kvinna. Någon har lämnat henne där för att dö. Ida har svårt att förstå att man kan göra något sådant där hon sitter med tvillingarna i famnen och stirrar in i Sedolfs varma, kärleksfulla ögon. Vem är denne mystiske våldsman, tänker hon? Vad vill han dem? Plötsligt en månklar natt får hon veta svaret.

Spindelnätet

av Joseph Roth. Inläst ur Ruin, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Berlin tidigt 1920-tal. Fänrik Theodor Lohse vantrivs i det land som uppstått ur spillrorna efter första världskriget och kejsardömets fall. Driven av äregirighet och förakt för allt och alla tar han värvning i en hemlig nationalistisk organisation. På kort tid dras han in i mordkomplotter, politiskt rävspel och terrorattentat. Men är det verkligen Lohse som är spindeln i detta nät av intriger? Berättelse med beklämmande aktualitet. J.R., 1894-1939.

Björksta gård

av Leonard Strömberg. Inläst ur Lindblad, 1980 av Christina Hellman. Talboken omfattar 8 tim., 10 min..

Hilding Fure älskade Björksta gård och sin mor. Men faderns sista ord förvirrade honom: Hon är i alla fall din mor - fast ovärdig. Men Hilding hade inte tid att tänka på vad fadern hade menat. Nu var hans största bekymmer gården. Skulle han bli tvungen att sälja Björksta? Roman med sedelärande budskap. Leonard Strömberg, 1871-1941, var verksam som pastor i Nebraska och skrev många böcker med religiösa motiv.

Blek kung

av David Foster Wallace. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 25 tim., 27 min..

David Foster Wallace, 1962-2008, efterlämnade vid sin död ett ofärdigt manus. Här har hans förläggare sammanställt manuset till en roman. Handlingen utspelar sig på skatteverket i Preoria, USA, där de anställda ägnar all sin tid åt att upprätthålla koncentrationen i den outhärdliga tristess som råder. Udda och bisarra karaktärer skildras i en innovativ och humoristisk roman. Boken innehåller även Wallace kommentarer till den ofärdiga texten.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Döden i medierna

Inläst ur Carlsson, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 47 min..

Nio forskare inom media och journalistik skriver om hur döden hanteras i medierna. Till vardags är det genom media vi kommer i kontakt med döden. För de flesta är döden i praktiken något obekant. Författarna diskuterar vad det är med skildringar av döden i tidningar, tv och på film som fascinerar. Är det i själva verket så att medieskildringar i viss mån ger tröst åt något så oförutsägbart och svårt som döden.

Religion

Något att hoppas på

av Per Arne Dahl. Inläst ur Libris, 2012 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 4 tim., 42 min..

Per Arne Dahl, präst och en av Norges mest lästa kristna författare, hade länge tänkt skriva en bok om sorg. Han har arbetat med sörjande, både i mer vardagliga samman hang och i samband med katastrofer. Han ville skriva ett slags hyllning till dem som lever vidare trots att det värsta har hänt. Boken var nästan klar när händelserna den 22 juli 2011 i Oslo och på Utöya inträffar. Då kändes budskapet än angelägnare - det finns något att hoppas på.

Funnen av Gud!

av Eva Skog. Inläst ur Ibra media, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 3 tim., 7 min..

Bok som bygger på intervjuer och artiklar skrivna av medarbetare som är verksamma inom missionsorganisationen IBRA. IBRA startades av pingströrelsen i Sverige 1955. Från att i början endast använt sig av radiosändningar, använder man numera alla tillgängliga typer av media för att sprida missionsbudskapet. Många som nås av budskapet är muslimer, och ett flertal av intervjuerna och artiklarna handlar om att lämna islam för att bli kristen.

Filosofi och psykologi

Dygdens glädje

av Johan Wennström. Inläst ur Atlantis, 2012 av Christina Hellman. Talboken omfattar 3 tim., 38 min..

Oro, ångest och depression blir allt vanligare i västvärlden. Vad beror det på, nu när vi har det materiellt bättre än någonsin förut? Den positiva psykologins lyckoforskning har intresserat sig för frågan under en längre tid. Finns det kanske något i det moderna samhället som utgör grogrund för psykisk ohälsa? Förf. vill visa hur vi kan skydda oss från depression och finna en mening med livet.

Litteraturvetenskap

Brev

av Hjalmar Bergman. Inläst ur Bonnier, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar D. 3: 38 tim. : mono.

Med Brev III, 1916-1924, fortsätter utgivningen av samtliga bevarade brev skrivna av Hjalmar Bergman - inalles cirka 1500. Dessa år är de mest produktiva i författarens liv. Han blir etablerad, med betydande inkomster och med ett namn som ofta syns i pressen. Det är också under de här åren som filmen kommer in i hans författarliv, vilket märks genom den stora mängden brev till regissören Victor Sjöström. Viktigt bidrag till förståelsen av Bergman.

Resans formler

av Kjell Espmark. Inläst ur Norstedt, 1983 (tr. 2012) av Örjan Blix. Talboken omfattar 15 tim., 48 min..

Tomas Tranströmers poesi intar en unik position i modern svensk litteratur. Här närgranskas hans diktning, bland annat de genomlysta ögonblick i vardagen som har blivit poetens signum. Boken ger en bild av Tranströmers universum samtidigt som de enskilda dikterna framträder tydligt.

Mankell

av Henning Mankell. Inläst ur Leopard, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Intervjubok med Henning Mankell, som här berättar om sitt liv som internationellt känd författare. Hur är det att vara socialist och samtidigt en storsäljande författare? Hur kombinerar man rollen som far och äkta man med kreativitetens starka drivkraft? Även familj och vänner ger sin bild av författaren.

Den röda kvasten

av Torbjörn Säfve. Inläst ur h:ström, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 52 min..

Självbiografi med inslag av litterära betraktelser och reseberättelser. Författaren rör sig obehindrat över hisnande avstånd i tid och rum, och han samtalar ledigt med etruskiska kungar och själsfränder ur litteraturhistorien. Här finns också glimtar från en bokmarknad i Amsterdam, ett bröllop på Bali och den egna skrivarverkstaden. Det sammanfattande temat är tron på det goda i människan och möjligheten till ett gott liv. T.S., 1941-.

Konst, musik, teater och film

1.001 filmer du måste se innan du dör

Inläst ur Bonnier Fakta, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 56 tim., 58 min..

Presentation av 1001 filmer - kronologiskt uppställd från Resan till månen av George Méliès, 1902 till Slumdog Millionaire av Danny Boyle, 2008. Varje film presenteras både genom rena faktauppgifter och med en miniessä. Det breda urvalet täcker in filmer från alla genrer och från alla länder. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Minnen, drömmar och reflektioner

av Marianne Faithfull. Inläst ur Bakhåll, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Marianne Faithfull var bara 17 år när hon slog igen med låten As tears go by 1964. Hon hamnade i en glamorös och kaotisk värld med den tidens rockstjärnor, som Mick Jagger, Keith Richards och Bob Dylan. Här berättar hon om ett hårt liv med heroinmissbruk, men också om hur hon kom tillbaka och gjorde en bejublad comeback 1979 med albumet Broken English. Sedan dess har hon släppt ett dussin album, skrivit böcker och arbetat som skådespelare.

Helene Schjerfbeck

av Lena Holger. Inläst ur Raster, 2005 av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 24 min..

Den finlandssvenska konstnärinnan H.S., 1862-1946, skrev dagligen brev till nära vänner och släktingar. Genom att ta del av den stora samlingen bevarade brev har förf. satt in Schjerfbecks konstnärskap i ett socialt och konstnärligt sammanhang som ger en ny bild av barndom, vänner och släktingar, resor samt den livskris som till slut resulterade i att hon hittade sin egen stil. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Kalmar slotts historia

av Martin Olsson. Inläst ur Almqvist & Wiksell, 1961 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 2 A: 2 CD-ROM (62 tim., 13 min.) : mono.

Del II A av ett stort arbete om Kalmar slott, skrivet 1944-1965. Slottet började byggas redan på 1100-talet och kom med tiden tillsammans med Tre kronor, Viborgs slott och Älvsborgs fästning att bli ett av Sveriges viktigaste fästen. Denna del omfattar tiden från 1300-talets mitt till år 1611, då slottet intogs av danskarna och led stora skador.

Historia

Revolution 2.0

av Wael Ghonim. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Egypten sommaren 2010: W.G., 30 år gammal och anställd av Google, startar en sida på Facebook för att protestera mot den egyptiska polisens dödsmisshandel av en ung man. Mordet väckte en enorm avsky, sidan fick många följare och protesterna flyttade från nätet ut på gatorna. Allt organiseras via Facebook, av Ghonim och ett handfull personer som inte träffade varandra. Han beskriver förloppet och vilken central roll sociala medier spelade.

Kinas ledare

av Hans Hägerdal. Inläst ur Historiska media, 2012 av Håkan Julander. Talboken omfattar 17 tim., 13 min..

Historikern H.H. skildrar Kinas politik från den fösta revolutionen 1911 och fram till början av 2000-talet. Han berättar om landets förvandling från kejsardömets tid till en marknadsekonomi med kollektivt ledarskap. Tyngdpunkten ligger på ledargestalterna Sun Yat-sen, Chiang Kai-shek, Mao Zedong och Deng Xiaoping. Boken innehåller fler starka ögonvittnesskildringar som ger en bild av hur inbördeskrigen drabbade enskilda människor.

"De som är oskyldiga i dag kan bli skyldiga i morgon-"

av Klas-Göran Karlsson. Inläst ur Atlantis, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 15 tim., 48 min..

Folkmordet på armenierna i Turkiet 1915-1917 var det första folkmordet på 1900-talet. Det kastar sin skugga över Turkiets historia på samma sätt som Förintelsen påverkar synen på Tysklands historia. Förf., historieprofessor, beskriver hur nationalismen i ett samhälle kan leda till folkmord. Första delen av boken beskriver händelserna under första världskriget, den andra tar upp efterhistorien. Hur överlevande vill ha upprättelse och förövarna förnekar sina brott.

Mexikos val - en väg tillbaka?

av Johan Schmidt. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2012 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Mexiko befinner sig i en djup identitetskris efter att ha hamnat i skuggan av Brasilien som ledande land i Latinamerika. Staten är svag och demokratin hotad av knarkkarteller och korruption. Inför presidentvalet 1 juli 2012 leder Enrique Pena Nieto, kandidat för PRI, det parti som länge styrde med järnhand. Många tror att partiet ska återfå makten. Frågan är bara om det kan lösgöra sig från sitt auktoritära förflutna och skapa ett bättre Mexiko.

Makt och vanmakt i Afrika

av Roel van der Veen. Inläst ur Dualis, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 30 tim., 25 min..

Skildring av Afrikas nutidshistoria söder om Sahara - från och med självständigheten för omkring 50 år sedan till början av 2000-talet. Subsahariska eller "svarta" Afrika är det enda större område i världen som inte lyckats befria sig från fattigdom under denna period. Vad är det för "fel" på Afrika? Varför har levnadsstandarden inte förbättrats trots omfattande stöd och bistånd? I centrum för analysen står den afrikanska staten och dess ledare.

Kampen om det medeltida Italien

av Tore Wretö. Inläst ur Atlantis, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 18 tim., 20 min..

När Romarriket delades uppstod en ny maktstrid, den mellan den världsliga makten, kejsaren och den framväxande kristendomen. Förf., kulturhistoriker, skildrar här denna maktstrid som löper som en röd tråd genom europeisk historia under tusen år. I Italien blev det blodiga konflikter mellan de påvetrogna och de kejsartrogna. En av medeltidens huvudpersoner, florentinaren Dante vittnar i liv och dikt om det pris som han fått betala för sitt trots.

Biografi med genealogi

Blindstyre

av Bengt Lindqvist. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Självbiografi av B.L., 1936- . Han är utbildad språkledare, har haft många ledande poster inom handikapprörelsen, varit riksdagsledamot (S) och statsråd under perioden 1982-1995 och haft uppdrag som FN-rapportör i handikappfrågor 1994-2002. Han berättar om sitt liv som synskadad från det att han som 15-åring började på Tomteboda Blindinstitut. Han resonerar kring sin "blindhet" - ibland ett hinder men även en tillgång och framgångsfaktor.

Pojken som kom tillbaka från himlen

av Kevin Malarkey. Inläst ur Livets ord, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

År 2004 var Kevin Malarkey och hans sexårige son Alex med om en svår bilolycka. Alex totalförlamades och det var oviss om han skulle klara livet. Men när han vaknade upp ur koman två månader senare hade han otroliga saker att berätta. Han hade letts av änglar genom himlens port och han hade mött Jesus. Framställningen är känsloladdad och färgad av kristen tro och kristet bildspråk.

Min väg

av Henning Sjöström. Inläst ur Littaks, 1988 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Del 1 av den kände advokatens memoarer. S., 1922-2011 , hemmansägarson från Burträsk, berättar om hårt arbete i ungdomen och under tidiga yrkesår som jurist. De ofta humoristiska berättelserna blandas med religiösa och filosofiska resonemang. S. ger även sina synpunkter på aktuellare händelser och Palme-mordet, där hans egna ställningstaganden försvaras.

Mina år med bin Ladens

av Catrin Streete. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 8 tim., 24 min..

Efter 11 septemberattackerna 2001 blev namnet Bin Laden ökänt i hela världen. Men för Stockholmstjejen Catrin Sreete är medlemmarna i den stormrika saudiska familjen goda vänner. I början av 1990-talet träffar den unga partyprinsessan klanens överhuvud Bakr bin Laden och blir kär i hans yngre bror Saleh. Med honom lever hon i sex år. Bin Ladens privata plan står till förfogande och hon kan shoppa obegränsat. Skildring av ett liv i obegränsad lyx.

Rommel

av Desmond Young. Inläst ur Lars Hökerberg, 1950 av Lars Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 28 min..

Skildring av en av andra världskrigets mest framträdande militära gestalter. Den strikte yrkesmannen Rommel, som aldrig var vare sig politiker eller nazist, var okänd för motståndaren innan han dök upp på den afrikanska krigsskådeplatsen. Här tecknas hans porträtt. Sakligheten i författarens skildring framstår kanske klarast genom det nyktra sätt på vilket han bedömer sin egen sidas, den brittiskas, insatser och möjligheter. Boken utkom 1950.

Geografi

Flykten till Portugal

av Bo Beskow. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1934 av Jan Setréus. Talboken omfattar 6 tim., 33 min..

1933 flyttar konstnären Bo Beskow med sin familj till Portugal. Resan går med båt via europeiska hamnar till slutdestinationen i norra Portugal. De bor både i staden och på landet, där han bland annat deltar i vinskörden. Personligt om mötet med Portugal och det portugisiska folket. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

En medeltida storstad

av Dick Harrison. Inläst ur Norstedt, 2012 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 12 tim., 8 min..

Våra kunskaper om de svenska medeltidsstäderna är ofta svaga. Bortschaktade kvarter och dokumentbrist har gjort forskningsläget hopplöst för arkeologer och historiker. Men det finns undantag och Söderköping är ett sådant. Här tecknar förf., historieprofessor, en levande bild av denna medeltida svenska storstad - från dess förhistoria under vikingatiden via grundandet på 1200-talet och till de katastrofer på 1500-talet som fick staden att stagnera.

Samhälls- och rättsvetenskap

Statsförvaltningens europeisering i tid och rum

av Magnus Ekengren. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 1996 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

Rapport där EU-samarbetets förändring av den politiska tiden analyseras. Förändringen består i framväxten av ett europeiskt tidsmedvetande hos medlemsländernas politiker och tjänstemän till följd av anpassningen till EU:s tidsramar för beslutsfattande. Förf. menar att europeiseringen främst tar sig uttryck i denna förändring av nationell tidsuppfattning. Magnus Ekengren är professor i statsvetenskap.

En kritisk betraktelse

av Kjell-Olof Feldt. Inläst ur Bonnier, 2012 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 5 tim., 29 min..

Kjell Olof Feldt, 1931- , spelade under många år en central roll inom svensk politik och var bland annat finansminister, 1982-1990, i en socialdemokratisk regering. Han ger sin syn på hur det Socialdemokratiska arbetarpartiet (SAP) utvecklats genom historien. Han är till stora delar kritisk - från att på 1940-talet varit ett rejält parti fokuserat på arbete och välfärd är det nu ett parti som är splittrat och ideologiskt förvirrat.

Men

Inläst ur Weyler, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 6 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Vad innebär det att vara man? Vad är manlighet? Åtta män, alla författare och journalister, lodar sin manlighet, uppsöker maskulinitetens rottrådar, vänder på stenar i sitt inre och ser vad som där sammanpressats till oigenkännlighet. En man är så mycket mer än en man. För att kunna blicka utåt måste man först blicka inåt.

Teknik, industri och kommunikationer

Modellfotografering

av Christopher Grey. Inläst ur Pagina, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Genom specifik ljussättning, komposition, former, färger, perspektiv och innehåll får bilderna på fotomodeller sitt unika bildspråk och dito känsla. Här visas genom praktiska exempel hur det går till att fotografera kommersiella bilder för skönhet och glamour. Man tips på utrustning och instruktioner om hur man använder den. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Fotografera barn

av Tamara Lackey. Inläst ur Pagina, 2011 av Christina Hellman. Talboken omfattar 4 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Dagens porträttfotografer strävar efter att skapa bilder av barn som speglar känslor, relationer och berättande och inte bara fokuserar på utseendet. Här beskrivs ingående hur detta går till: från att locka fram barnets personlighet till att leda fotograferingen i studio eller på annan plats. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Ekonomi och näringsväsen

Hej då!

av Lotte Möller. Inläst ur Arena, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

Det mesta du behöver veta om att ordna en begravning. Här redogörs för vilka alternativ som finns för den som inte vill ha sorgkransar och smörgåstårta. Förf., trädgårdsjournalist och kulturskribent, granskar kyrkans roll och berättar om ekologiska begravningar. Boken innehåller tips om hur man kan hålla kostnaderna nere i samband med begravningar genom att som anhörig göra det mesta själv.

Naturvetenskap

Guds utvalda art

av Mark Lynas. Inläst ur Ordfront, 2012 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 16 tim., 19 min..

Miljödebattören Mark Lynas blev en känd klimatprofet med böckerna Oväder och Sex grader. Här är perspektivet ett helt annat. Det är lättare att utveckla ny teknik, menar han, än att ställa om våra samhällen, och en ökad tillväxt är en förutsättning för ett resurseffektivare samhälle. Kritik framförs mot miljörörelsens hållning i kärkraftsfrågan och han uppmanar också till användning av kärnkraft och genmodifiering.

Farväl till göken

av Michael McCarthy. Inläst ur Ellerström, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 12 tim., 52 min..

Varje vår kommer fem miljarder flyttfåglar från Afrika för att häcka i Europa och Asien. Den brittiske miljöjournalisten Michael McCarthy beslöt sig för att ägna en vår och en sommar åt att uppleva dessa vårens klassiska budbärare. Till sin bestörtning fann han att många av dem minskar drastiskt över hela Europa. Här berättar han om fågelförflyttningens historia och dagens ornitologiska forskning. För alla fågel- och naturintresserade.

Medicin

300 år i livets tjänst

Inläst ur Svenska barnmorskeförbundet, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

1711 fick Sverige sitt första barnmorskereglemente som sade att barnmorskorna i Stockholm skulle utbildas, examineras och svära en ed att alltid bistå födande kvinnor. Den skolmässiga utbildningen av kvalificerade barnmorskor var en mycket lyckosam satsning. Här skildras föderskor och deras barnmorskor ur olika infallsvinklar, från olika tidsepoker och i andra kulturer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

De mest hatade

av Börje Svensson. Inläst ur Ordfront, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 5 min..

Få brott väcker sådan avsky som sexuella övergrepp, särskilt riktade mot barn. B.S, psykoterapeut, tar avstamp i det arbete han under tio år utfört på Norrtäljefängelsets sexualbrottsavdelning. Men det handlar inte så mycket om behandlingen som om de tankar arbetet väckte hos honom och de reflektioner han gjorde i mötet med de manliga förövarna. Vilka är de egentligen? Han söker kunskap, inte bara om offren utan även om människorna bakom brotten.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Noa kör bil

av Kirsten Ahlburg. Inläst ur Hegas, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Noa sitter ensam i pappas bil. Pappa har sagt att han inte får röra något. Men Noa tycker att det är så roligt att låtsas köra. Han hittar en pinne man kan dra i. Sen börjar bilen rulla. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Piraternas fånge

av Emily Diamand. Inläst ur Semic, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Året är 2216. Stora delar av världen har lagts under vatten på grund av klimatförändringarna. Teknik och datorer har fallit i glömska, maskinerna rostar sönder och människorna lever i skräck för blodtörstiga pirater på haven. När piraterna kidnappar premiärministerns dotter hotar kriget att bryta ut. Nu hänger allt på fiskarfickan Lilly, piratpojken Zeph och en mystisk, talande juvel från det förgångna.

Piraternas skatt

av Emily Diamand. Inläst ur Semic, 2011 av Emma Sildén. Talboken omfattar 13 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar Piraternas fånge. Året är 2216. Stora delar av världen har lagts under vatten och modern teknik har fallit i glömska. Men fiskarflickan Lilly har fått tag på den sista fungerande datorn på jorden. Pirater, engelska soldater, forskare från Cambridge och ambassadörer från Skottland - alla vill ha tag på datorn. Än en gång hänger allt på Lilly, piratpojken Zeph och premiärministerns dotter Alexandra. De måste rädda världen.

Den dödes dotter

av Janne Lundström. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Emma Sildén. Talboken omfattar 7 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Flickan Abena bor i en afrikansk by på Guldkusten. Abena måste passa sin lillebror Akkor samtidigt som hon tvättar kläder i floden. När tvätten är klar har hon glömt Akkor. Hon råkar få syn på honom när han flyter iväg i en kanot. Så börjar en lång färd utför floden, när Abena söker efter Akkor. Hon möter krokodiler, flodhästar, giftormar och människor som är både skrämmande och hjälpande. Under färden vakar Abenas döde fars ande över henne.

Silverskrinet

av Chris Mould. Inläst ur Bergh, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Hemligheten på Crampton Rock. Stanley Buggles är åter på Crampton Rock. En kväll ser han hundratals fartyg med svart flagg styra rakt mot ön. Är det den värdefulla amuletten som lockat dit dem? Ska Stanley hinna gömma skatten? Vem är den kusliga vålnaden som med långa kliv närmar sig ön?.

Cherry Ames på barnsjukhuset

av Julie Tatham. Inläst ur Bonnier, 1959 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

Den duktiga sjuksköterskan Cherry Ames återvänder till sitt gamla utbildningssjukhus, Spencer. När Gwen, Cherrys kamrat från sköterskeutbildningen, skriver och berättar om det skriande personalbehovet som det nyöppnade barnsjukhuset vid Spencer har ställer Cherry genast upp. Hennes uppgift blir att assistera doktor Benham, en berömd öronläkare som behandlar hörselskadade barn. Nostalgisk läsning för vuxna.

Slottets förbannelse

av Li Widmark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Emma och Jakob måste på sommarlovet åka med mamma på jobb till ett gammalt slott. Men så tråkigt som de först trott blir det verkligen inte. Redan på vägen dit ser de spöket Cajsa. Hon springer som en skugga mellan träden. Hon var pigan som sägs ha orsakat att slottet brann för flera hundra år sedan. Utan förvarning dyker hon upp igen, i slutet av grevens trappa, och vill att Emma och Jakob ska följa henne till en annan tid, ska de våga?.

Facklitteratur

Historia

Gustav Vasa

av Dag Sebastian Ahlander. Inläst ur Natur och kultur, 2004 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Berättelse om Gustav Vasas liv, 1496-1560, och hur det gick till när adelspojken Gustav Eriksson blev Sveriges första kung den 6 juni 1523. Det är en spännande historia om uppror och kamp. Om hur han redan som skolelev på Stockholms slott visade upproriska sidor. Om hur han satt fången hos kung Kristian Tyrann i Danmark. Om hans hårda kamp för att få med sig dalkarlarna i upproret mot Kristian och hur riksdagen till sist valde honom till kung.