Nya talböcker augusti 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 202 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Journal 64

av Jussi Adler-Olsen. Inläst ur Bra böcker, 2012 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 17 tim., 1 min..

Carl Mørk och hans kollegor på Avdelning Q vid kriminalpolisen i Köpenhamn arbetar med att lösa gamla ouppklarade fall. Här undersöker de flera fall som inträffat vid olika tidpunkter. Vad hände egentligen Nete Hermansson som för 40 år sedan var internerad på hemmet för "missanpassade" kvinnor på ön Sprogø utanför Danmarks kust? Fallet visar sig vara en del av något större - det handlar om övergrepp av det värsta slaget och det pågår fortfarande.

Era svin

av Mattias Alkberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 1 tim., 32 min..

Som ett knytnävsslag slår författarens femte diktsamling ner i läsaren. Dikterna, på en gång exakta och diffusa, utgår från både aggression och en slags melankoli. En noga avlyssnad, känsloladdad samtidsexistentialism träder fram. Originellt språk som ändå är lätt att ta till sig. M.A., 1969- , bosatt i Luleå är både författare och musiker, bl.a. i gruppen The Bear Quartet.

På jakt med Violet Rose

av Lynn Austin. Inläst ur Borneling, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 16 min..

Under förevändning att hon vill leta efter sin försvunna mor får Violet Rosen 1893 möjlighet att resa till Chicago. Där får hon husrum hos sin farmor, men blir också omhändertagen av farmoderns systrar. Under sommaren öppnas Violets omvärld på vid gavel för henne. Hon får delta i farmoderns hjälpverksamhet i slummen, delta i suffragetternas kamp och besöka Världsutställningen i sällskap med olika friare. Underhållningsroman med kristen grundton.

Förlorade barn

av Angela Aylward. Inläst ur Copula, 2012 av Christina Hellman. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Bloggbok där inledningen på det första inlägger lyder: "År 2006 tog min före detta flickvän våra gemensamma barn, tvillingarna Elba och Albin, och flyttade från vårt hem. Vi hade levt i en lesbisk relation i tio år och barnen var åtta år gamla. Barnen blev till med hjälp av en manlig vän år 1988". Bloggen beskriver en kvinnas kamp mot samhällets okunskap om situationen för homosexuella föräldrar och hennes försök att få kontakt med sina barn.

Flakmopedisten

av Lars Berghagen. Inläst ur Piratförlaget, 2012 av Johan Svensson. Talboken omfattar 6 tim., 10 min..

Sångaren Lasse Berghagen tillbringade som barn somrarna i Dalarna och har nu tagit över släktgården i Svärdsjö. Här berättar han minnen från sommarloven med abborrmete, kräftfiske och auktioner tillsammans med skrönor från trakten och om flakmopedisten Hubbe Åkesson. Det är Hubbe som gör sällskap med Lasse nere i bastun vid sjön.

Nådens omkrets

av Jørgen Brekke. Inläst ur Forum, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 24 min..

År 1528 gör en tiggarmunk ett kort stopp i Bergen innan han drar vidare norröver. Med sig tar han ett antal barberarknivar och ett obehandlat skinn. Femhundra år senare dyker det upp ett lik, halshugget och flått, på ett museum i Richmond och ytterligare ett på ett bibliotek i Trondheim. En amerikansk mordutredare, F. Stone och en norsk polis, O. Singsaker utreder fallen. Johannesboken, en uråldrig text på pergament verkar vara betydelsefullt.

Skilda vägar

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2012 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

Del 4 i serien Fjällrosor. Torgil har bestämt att Rise ska bo ensam på fjället med korna hela vintern, så att de slipper föra ner fodret från sätern. Rise ser fram emot att äntligen komma bort från Torgilstad Övre och vet ingenting om att Torgil också har planer för systern. På uppdrag av advokat Valle Dale reser Viljar till Kristiania, och när han nu ändå är i huvudstaden, vill han gärna besöka Ragna på sinnessjukhuset.

Springfloden

av Cilla Börjlind. Inläst ur Norstedt, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim., 24 min..

År 1987 begås ett sadistiskt mord på en ung kvinna på Nordkoster. En pojke blir ofrivilligt vittne till händelsen. Mordutredaren Tom Stilton på Rikskrim kommer ingenstans i utredningen. Senare börjar hans psykiska hälsa att vackla och han tappar helt fotfästet i tillvaron. 2011 får Olivia Rönning i uppgift att skriva ett elevarbete på Polishögskolan om fallet. När hon försöker få tag på Tom Stilton verkar han vara som uppslukad av jorden.

(Bubble)

av Anders De la Motte. Inläst ur Alfabeta, 2012 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 13 tim., 10 min..

Tredje boken om småfifflaren Henrik HP Pettersson och hans syster polisinspektör Rebecca Normén. Sex månader har gått och HP har fått ett uppdrag medan Rebecca gör karriär inom PayTags it-imperium. I Stockholm är det prinsessbröllop på gång samtidigt som syskonen kommer alltmer på kollisionskurs. Det är svårt att skilja fiende från vän. Om hur vi mitt i den digitala övervakningen försöker bygga säkra bubblor, från bankfack till serverhallar.

San Silvano

av Giuseppe Dessì. Inläst ur Italienska kulturinstitutet, 2011 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

Berättaren är på en resa i tid och rum. Han söker efter det förflutna men inser det omöjliga i att återvända till den hemliga tillflyktsorten, byn San Silvano, och där återfinna det som var självklart under tonåren. Med tystnadernas och vindens legendariska Sardinien som bakgrund skildras ett smärtsamt farväl till ungdomen. G.D., 1909-1977, italiensk författare. Hans debutbok från 1939 och den första av hans böcker som översatts till svenska.

Runda ord i Svitjod

av Gunnar Ericsson. Inläst ur LT, 1967 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 38 min..

Krönika över vad som timade i landet Svitjod år 967. Händelserna bär stora likheter med de inrikespolitiska händelserna i Sverige 1967, "Högerkörningens år". Tage Silverskrank, "Tage Erlander" styr riket med hjälp av Gunnar Hakfast, "Gunnar Sträng", men de har stora problem med stridsmän både till höger och vänster. Förklarade ordlista över namn och företeelser. Utkom 1967.

Stenkistan

av Kjell Eriksson. Inläst ur Ordfront, 2001 av Carin Andersson. Talboken omfattar 12 tim., 40 min..

Josefin och hennes 7-åriga dotter dödas i en smitningsolycka på en landsväg utanför Uppsala. Samma morgon försvinner den döda kvinnans make, Sven-Erik Cederén, spårlöst. Han är delägare och forskare i ett läkemedelsföretag. Vid sökandet efter honom framkommer att han har förskingrat pengar vid ett markköp i Dominikanska republiken. Kriminalkommissarie Ann Lindell utreder fallet och möter girighet och svartsjuka.

Havet

av Monika Fagerholm. Inläst ur Bonnier, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 57 min..

I fyra essäer tar författaren Monika Fagerholm och journalisten Martin Johnson läsaren med till havet. Till det vilda och vågade, som dröm och skräck och längtan. Men också konkret, till Östersjön som håller på att dö. Historia och vetenskap, intervjuer och reportage blandas med eget och djupt personligt. Man möter också bland andra Tomas och Monika Tranströmer på Runmarö, resenären Kristian Petri och den tyska kartografen Judith Schalansky.

Det krökta rummet

av Magnus Falk. Inläst ur Express You, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Den unga Cecilia Fagerström pluggar på läkarlinjen i den stora universitetsstaden. Hon slits mellan krav på studieresultat och rollen som småbarnsförälder. Familjens försörjning försöker hon klara genom att arbeta extra inom äldreomsorgen. Inte långt från där hon bor inträffar ett brutalt lägenhetsmord. Samtidigt inträffar en rad händelser som ger Cecilia indicier att mördaren finns i hennes omgivning. Deckare med många överraskande vändningar.

I djävulens tjänst

av Sebastian Faulks. Inläst ur Forum, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

James Bond, agent 007, är tillbaka. Den engelske spänningsförfattaren S.F. tar upp tråden där Ian Flemings böcker slutade. En brutal avrättning i Paris förorter blir inledningen på en rad händelser om kommer att föra världen mot undergångens rand. En ny sorts dödlig narkotika sköljer in över 1960-talets England och ett brittiskt passagerarplan försvinner över Irak. Och vem är den undflyende gestalten doktor Julius Garner? M. ger 007 ett uppdrag.

Utan ett spår

av Joseph Finder. Inläst ur Bra böcker, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 13 tim., 23 min..

Nick Heller, f.d. elitsoldat har specialiserat sig på att gräva upp hemligheter. När hans bror Roger försvinner utan att lämna något spår är Nick beredd att skydda dennes familj. Det blir en desperat jakt efter brodern samtidigt som Nick gör flera chockerande upptäckter om sin brors liv och det företag inom förvarsindustrin som han arbetar för. En konspiration inom företaget försöker med alla medel dölja sin tveksamma verksamhet.

Vår man i världen

av Chris Forsne. Inläst ur Ordfront, 2012 av Johan Svensson. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

En man har tagit sig upp till den högsta politiska toppen och blivit statsminister i Sverige. Han har slitit hårt för att komma dit och skapat sig ett världsomspännande nätverk. Men hans väg till makten har kantats av människor vars liv har förstörts. Det finns många i hans närhet som ruvar på hämnd. Politisk thriller som utspelas i en nära framtid, inspirerad av verkliga människor och händelser. Romandebut av C.F., statsvetare och journalist.

Allra hemskaste syster

av Lina Forss. Inläst ur Telegram, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

En modern version av Shakespeares Kung Lear. Kungen heter här Kurt Leander och hans kungarike är storföretaget Firman, den stora klädjätten med butiker över hela världen. Men kungen har blivit sjuk och kungariket måste delas mellan de fyra systrarna Cornelia, Gabriella, Regina och Alex. Men hur? Leander bestämmer att den av hans döttrar som älskar honom mest och bäst ska få ta över tronen. I krig och kärlek är allt tillåtet.

Sista testamentet

av James Frey. Inläst ur Gilla böcker, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

Historien om Ben Zion Avrohom som vandrade på New Yorks gator med ett budskap om kärlek och sex. I sexton avsnitt berättar människor som stått honom nära om sitt liv med honom. Mariaangeles hans älskade, systern Esther, brodern Jacob, modern Ruth och vännerna Matthew, John, Luke och Mark berättar om sin tid med Ben Zion tills den dag han utan spår försvinner ur sin rullstol. Romanen har blivit både geniförklarad och utskälld. J.F., född 1969.

Allt som är jag

av Anna Funder. Inläst ur Forum, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 23 min..

En dag anländer ett paket till 95-åriga Ruth Wesemann i Sydney. Det innehåller en sliten bok med trasig rygg. När hon börjar läser sköljer en våg av minnen över henne. Året är 1933, hon lever med sin man Hans i Berlin och Hitler håller tal som nybliven rikskansler. Deras liv förändras i grunden. Som regimmotståndare och judar flyr de till London där de fortsätter motståndsarbetet. Men vem är vän och vem är fiende? Verklighetsbaserad roman.

Torka aldrig tårar utan handskar

av Jonas Gardell. Inläst ur Norstedt, 2012. Talboken omfattar 1: 7 tim., 28 min. : mono.

Del 1 i flerbandsberket Torka aldrig tårar utan handskar. En skildring av 1980-talets Stockholm, sjukdomen aids och de människor som drabbas. Här finns Rasmus som 1982 lämnar den lilla värmländska bruksorten Koppom och kastar sig ut i de homosexuellas Stockholm. Och här finns Benjamin som är Jehovas vittne och en dag ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat. En dag träffas Rasmus och Benjamin.

Sagan

av Johann Wolfgang von Goethe. Inläst ur Bakhåll, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 52 min..

En mycket underlig historia av Johann Wolfgang von Goethe. Den hör inte till hans mest kända men har ändå uppmärksammats och omtalats. Det är svårt att säga vad den handlar om, men de mest häpnadsväckande skeenden inträffar. Denna nyöversättning är försedd med ett utförligt efterord som ger en introduktion till Goethes liv och verk och hur olika temata i hans tankevärld kommer till uttryck i "Sagan".

En stödstrumpas bekännelser

av Suzanne Gottfarb. Inläst ur Bokförlaget Mormor, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 46 min..

Ömsinta och rörande berättelser om människor förf. mött i sitt arbete inom hemtjänsten. Det handlar om förnedring och hjälplöshet, om kämpaglöd och livslust. Man får möta en lång rad människor, som den gamle Casanocan som inte längre kan träffa kvinnor på grund av sin illaluktande stomipåse. Vera som är rädd för ljud, Ulla som är kär i sin husläkare och ständigt dramatiserar sitt liv. Men lika färgstarka är deras vårdare från världens alla hörn.

Den hemliga dottern

av Shilpi Somaya Gowda. Inläst ur Forum, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 1 min..

Somer, barnläkare i San Francisco gör en smärtsam upptäckt, hon kommer aldrig att kunna föda barn. Hon och maken adopterar då Asha från ett barnhem i Indien, makens hemland. Flickan har lämnats in av Kavita, vars makes släkt förväntade sig att hon skulle föda en son. Men som förra gången föder hon en flicka. Då togs barnet ifrån henne och försvann. När Asha växer upp börjar hon längta efter att möta sin biologiska mor och hon reser till Indien.

Innan du dog

av Camilla Grebe. Inläst ur W&W, 2012 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

Tredje boken med psykoterapeuten Siri Bergman. År 2005 bevittnar en narkotikapåverkad tonårsflicka ett brutalt mord i en park i Stockholm. Fem år senare går Siri igenom en kartong med papper som tillhört hennes avlidne man Stefan. Siri är nybliven mamma och har äntligen fått balans i tillvaron. Bland pappren hittar hon en koppling till mordet i parken och när hon börjar undersöka saken hotar hennes eget liv att falla samman.

Dandy

av Jan Guillou. Inläst ur Piratförlaget, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 12 tim., 17 min..

Det stora århundradet, del två. År 1901 anländer de två unga männen lord Albert och Sverre till ett slott i grevskapet Wiltshire i södra England. Lord Albert ska bli den 13:e earlen av Manningham. De båda har bestämt sig för ett liv tillsammans. Sverre tänker ägna sig åt måleri och skildrar med sina tavlor livet på och kring Manningham. Lord Albert och Sverre rör sig även bland Londons konstnärer och bohemer, bl.a. den frigjorda Bloomsburygruppen.

Stäpplöperskan

av Cecilia Gyllenhammar. Inläst ur Telegram, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

Fristående forts. på En spricka i kristallen. Suss har skapat sig en egen tillvaro i Röda bergen i Stockholm. Hon träffar Marcus och njuter av en egen, växande familj men längtar efter försoning med sin mor. Då blir modern svårt sjuk och Suss står maktlös utanför . Samtidigt försvinner Marcus mer och mer hemifrån och Suss lämnas ensam med barnen. Hennes tillvaro faller samman. Hon släpper allt och flyr till en paradisö i Grekland.

Sonjas sista vilja

av Åsa Hellberg. Inläst ur Bra böcker, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

När Sonja Gustavsson hastigt dör har hon testamenterat allt till sina väninnor. Maggan, Rebecca och Susanne, alla i femtioårsåldern, får dela på allt. Men först måste de uppfylla vissa villkor. Kan de göra Sonja till viljes? De rycks alla tre upp från sina liv och tvingas börja om under ovanliga omständigheter. Underhållningsroman om bland annat het kärlek i Paris, jobbiga exmakar i Stockholm och gulliga barnbarn i Östersund.

Natoagenten

av Anders Jallai. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 14 tim., 25 min..

Den före detta underrättelseofficeren Anton Modin förlorade sin familj i Estoniakatastrofen 1994. Han har på senare tid dragit sig tillbaka från internationella katastrofer och våldsamma uppdrag. Men det plågsamma minnet gör sig hela tiden påmint. När en affärsman blir brutalt mördad, och mordet visar sig ha ett samband med förlisningen, beslutar sig Modin för att ta reda på sanningen om varför fartyget sjönk. Spionthriller.

Modershjärtat

av Katerina Janouch. Inläst ur Pirtförlaget, 2012 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

Del 5 i serien inledd med Bedragen. Mormor Sonja blir påkörd och Cecilia och hennes familj turas om att vaka på sjukhuset. Vem vill skada henne? Sakta kryper sanningen fram: ett brott som varit dolt i decennier är på väg att uppdagas och det sista vittnet är Sonja. Samtidigt försöker Cecilia hitta balansen mellan sitt arbete och livet som fembarnsmamma och hustru. Hon känner sig splittrad och ställs inför starka känslomässiga utmaningar.

Skamgrepp

av Lars Joelson. Inläst ur Recito, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 36 min..

En morgon i maj är Maud, Terese, Sven och Hans på golfbanan för att spela årets första runda, som de båda paren gjort många gånger tidigare. De tillhör 40-talisterna med stora planer att förändra världen, men nu har de börjat känna sig gamla och förbrukade. Men ännu kan förändringar ske. Det här blir den sista golfrundan de gör tillsammans - dagen slutar i en katastrof som slår deras tillvaro i bitar. Psykologisk relationsroman med thrillerinslag.

Kast med liten kniv

av Sara Kadefors. Inläst ur Piratförlaget, 2012 av Johan Svensson. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Jonas bor utanför Göteborg med fru och två barn. Han har en framgångsrik firma och är en engagerad pappa. Som ung tillhörde han ett thinnersniffande gäng och stämplades i skolan som mindre vetande. Den enda som uppskattade Jonas var Rebecka. En dag hände det ofattbara som förändrade hela hans tillvaro. När han som vuxen råkar höra ett samtal rämnar allt hans liv är uppbyggt kring. Han kanske måste göra upp med det förflutna för att kunna gå vidare.

Tempelriddarens sista strid

av Raymond Khoury. Inläst ur Norstedt, 2012 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 16 tim., 14 min..

På 1300-talet lyckas en grupp tempelriddare hitta några hemliga dokument som rör Tempelherreordens grundande, Fondo Temlari. Efteråt blir de dödade. I nutid befinner sig FBI-agenten Sean Reilly tillsammans med den iranske professorn Zahed i Vatikanbiblioteket på jakt efter dokumenten. När Vatikanens säkerhetstjänst börjar jaga dem upptäcker Reiley att Zahed i själva verket är en religiös fanatiker och terrorist.

Yalo

av Ilyas Khuri. Inläst ur Leopoard, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 58 min..

Yalo är en ung man från Beirut som misstänks för rån, våldtäkt och attentat. Brotten begicks under det libanesiska inbördeskriget 1975-1990. Under polisens förhör uppmanas Yalo att skriva sin historia och för varje ny version uppdagas nya sanningar. Kriget har format Yalos personlighet och gränsen mellan hans egen skuld och historiens brott blir alltmer otydlig. Förf. Elias Khoury är libanesisk journalist och dramatiker.

Svartängeln

av Sven Kjellgren. Inläst ur Impactum, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 20 tim., 18 min..

Året är 1703. En mörk vårnatt glider smugglarskeppet Anna Maria in i en lång havsvik i det småländska kustbandet. Skeppet döljer enorma rikedomar i ett lönnrum djupt ner i sin runda buk. Den närliggande stapelstaden Westerviks nyblivne tullförvaltare Emanuel Widegren har gömt sig ombord för att söka utröna vart lasten är på väg och vem som ligger bakom smyghandeln. Historisk äventyrsberättelse - rikt på detaljer och med ett stort persongalleri.

Tiotusen fotspår och andra dikter

av Un Ko. Inläst ur Atlantis, 2008 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 10 min..

Ko Un, sydkoreansk poet, f. 1933, satt flera gånger i fängelse för sin kamp för demokrati. Under en fängelseperiod skissade han på en serie dikter som beskriver 4000 koreaners liv, både historiska och nu levande. I denna urvalsvolym återfinns ett 80-tal av dessa dikter, liksom några självbiografiska skisser och naturlyrik. Avslutas med en intervju med författaren.

Hunger

av Susan Krinard. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 13 tim., 37 min..

Första världskriget är över och Gillian Maitland måste gifta sig med en varulv som hennes far valt ut. Ändå kan hon inte glömma Ross Kavanaugh. Men när Ross oväntat dyker upp i England är han inte längre den man hon en gång kände, utan en härdad före detta polis med en mörk hemlighet. Upptäckten att de har en son tillsammans gör Ross besluten att visa sig värdig Gillian. Men när han misstänks ligga bakom ett mord måste Gillian driva iväg honom.

Svart natt

av Susan Krinard. Inläst ur Harlequin, 2011 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 14 tim., 29 min..

Med järnhand har Dorian hindrat vampyrklanerna i 1920-talets New York från att ha ihjäl varandra. Men nu, utstött av sina egna, jagar han ensam i staden. Tills han en natt träffar Gwen Murphy. Hon har fått nys om en mystisk kult som dricker människoblod och tänker göra vad som helst för att avslöja sanningen och vinna erkännande som journalist. Gwen anar inte Dorians inblandning i morden och för att skydda henne tvingas han göra det otänkbara.

Patron och patrask

av Staffan Kulneff. Inläst ur Staffan Kulneff, cop. 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

Om människorna i det lilla brukssamhället Strömsborg och dess uppgång, storhet, nedgång och fall. Patron Bylander drömmer om sönerna Edvards och Axels framtid. Hans försmådda hustru Kerstin saknar stadslivet, som hon lämnade för livet i bruksvillan. Arbetarna på bruket, som länge varit lojala reser sig i kampen mot överheten. Romanen tar även med läsaren till skotska hedar och byar, till Sydamerikas storstäder och till Stockholms diplomatvärld.

Enskinkas memoarer

av Louis Adhémar Timothée Le Golif. Inläst ur Forum, 1955 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

En sann skildring av kaparlivet? Två forskare hittar ett illa åtgånget, men enligt deras bedömning, autentiskt manuskript som är författat av den ryktbare kaptenen Le Golif, kallad Borgenfesse (Enskinka). Hans memoarer beskriver hur han på slutet av 1600-talet är med om ett otal äventyr och kärlekshistorier. Han ser sig själv som en kvinnornas riddare, de sköna damerna beundrar hans fruktansvärda person och faller för hans virila charm.

Dotter av livet

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 49 min..

Del 35, den sista delen, i serien Livets döttrar. Reina är tillbaka där allt började. Det är en passande plats att göra slut på förbannelsen som har följt släkten i generationer. Men där uppe på den ensliga fjällgården är det något som kallar på henne. Reina kommer att bli den sista i raden av kvinnor som härstammar från Bergaheim och hon har en uppgift att fullborda.

Ingen återvändo

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Del 34 i serien Livets döttrar. Reina känner allt oftare lusten att överlämna sig till de mörka krafterna som finns inom henne. Reinas mor vill att hon ska gå med på en operation som har hjälpt andra kvinnor med liknande sjukdomar, men ingreppet kan vara livsfarligt. Och Reina är inte ens säker på om hon önskar att bli frisk.

I oviss timme

av Primo Levi. Inläst ur Italienska kulturinstitutet, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 12 min..

Primo Levi, 1919-1987, anses vara en av Förintelsens mest betydande vittnesförfattare. Mindre känd är poesin, som Levi blott periodvis ägnade sig åt. Levis poesi tilldrar sig allt större intresse som den kärva essensen av en världsförfattares livsverk. För första gången kan nu den svenska läsaren tillgodogöra sig Primo Levis poesi i svensk tolkning. Dikterna återges både på italienska och svenska.

Jag ska ge dig världen

av Chufo Lloréns. Inläst ur Bazar, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 22 tim., 35 min..

1052 står lycksökaren Marti Barbany framför Barcelonas stadsmurar för att inkassera arvet efter sin avlidne far och starta ett nytt liv. Snart är han en framgångsrik förrättningsman, men måste för att få sitt hjärtas utvalda, styvdottern till grevens finansrådgivare, bli en regelrätt medborgare i staden. Parallellt följer vi greven av Barcelona, som väljer kärleken före plikten. Denna drivkraft leder staden in i ett farligt politiskt spel.

Kåsebergaskräcken

av Max Lundgren. Inläst ur Alba, 1990 av David Zetterstad. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

Samling om 15 fantasifulla och humoristiska berättelser - ofta med ett stänkt av allvar - i Fritiof Nilsson Piratens anda. Handlingen är mestadels förlagd till Skåne och kretsar kring vanliga människor som i förstone ter sig som folk är mest. De dras in i mer eller mindre ovanliga situationer.

Den svavelgula himlen

av John D. MacDonald. Inläst ur Bonnier, 1978 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

På en husbåt i Florida lever privatdetektiven Travis McGee ett behagligt dagdrivarliv. Men naturligtvis ställer han upp när en gammal vän, Carrie Milligan, ber honom om hjälp. Särskilt om hon är ung och vacker och klockan tre på natten dyker upp på hans båt med en kartong fylld med 104 200 dollar i små prydliga sedelbuntar. McGee gömmer pengarna. Två veckor senare hittas Carrie död. Vad har hänt? Hårdkokt deckare från 1976.

Fritt fall

av John D. MacDonald. Inläst ur Bra spänning, 1983 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

En flicka i koma, en död man på en parkeringsplats, en förmögenhet som ska ärvas och en oidentifierad man på motorcykel. Privatdetektiv Travis McGee har tänkt dra sig tillbaka och njuta av stillheten på sin husbåt i Florida, men nu blir han indragen i en härva med många lösa trådar. Och varje gång han drar i en tråd lurar en ny fara i andra änden. Hårdkokt deckare från 1983.

Kvinnojägaren

av John D. MacDonald. Inläst ur Bra böcker, 1986 av Camilla Bard. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

En båt exploderar när den närmar sig hamnen i Florida Key. En grupp chilenska terrorister erkänner att de planterat bomben med avsikt att döda den berömde ekonomen Dr. Meyer. Privatdetektiven Travis McGee blir misstänksam och spårar upp Meyer, en god vän, och det visar sig att Meyer inte alls befann sig på båten. Det hela utvecklas till ett mysterium med många förgreningar bakåt i tiden. Hårdkokt deckare från 1982.

Sista blicken bakåt

av Marit Manfredsdotter. Inläst ur Manfredsdotter Publishing, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Del 1 i trilogin Upprättelse. Handlingen bygger på historien om Erik O. Lindblom, en fattig torparson från Härjedalen. Efter ett kringflackande liv i Europa kom han sedan till Amerika under guldrushens dagar, hade turen att finna guld och blev mycket förmögen och framgångsrik i sitt nya hemland.

Ondskans pris

av Set Mattsson. Inläst ur Historiska media, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 4 min..

Våren 1945 kommer tiotusentals flyktingar, från nazisternas koncentrationsläger, till Malmö. När en flykting, en ung polsk kvinna, hittas mördad på en förläggning sätter det igång händelser som sprider sig som ringar på vattnet och som får oanade konsekvenser. Kriminalöverkonstapel Douglas Palm vid Malmöpolisen får ta hand om det till synes hopplösa fallet. Hans hustru Anna blir också indragen. Kriminalroman som bygger på verkliga händelser.

Den mörka sidan

av Mikael Nabrink. Inläst ur Budgetförlag, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar [Vreden]: 15 tim., 8 min. : mono.

Martin Nordvall är en av världens främsta cancerforskare och dessutom en framgångsrik författare. Men det trygga livet och den utstakade karriären omkullkastas när hans familj råkar ut för en olycka. Från att vara en laglydig och respekterad man skyr han nu inga medel i sin jakt på olika gärningsmän. När han samtidigt bygger upp en kriminell verksamhet förvandlas han till en skrupelfri brottsling. Första delen i kriminaltrilogin Den mörka sidan.

Fallvatten

av Mikael Niemi. Inläst ur Piratförlaget, 2012 av Johan Svensson. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

Efter en period av intensivt regn brister kraftverksdammarna i Luleälven. Berättelsen utspelar sig under en dag och skildrar hur några människor drabbas av flodvågen. Här finns den urbane samen som kör för sitt liv samtidigt som vattnet kommer allt närmare, den självmordsbenägne helikopterpiloten och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som är starkast.

Hövding

av Johannes Nilsson. Inläst ur Schipperke, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

En kärv stenåldersroman. Titelns hövding är också berättelsens huvudperson. Han berättar korthugget historien om ett liv på hårda villkor. Att visa känslor är tecken på svaghet och uteslutet för en man och hövding. Boken handlar om ledarens plikt att leda när ingen annan kan och besluta när ingen annan vågar. Författaren är serieskapare och skribent, och denna bok är hans andra roman.

Erkännanden

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Del 33 i serien Tre systrar. Stina vill att Johannes ska begravas i Tromsö, och i staden möter Aile Hans igen. Även om de två har mycket osagt, delar de också ett speciellt band, och Hans övertalar Aile att tillbringa natten tillsammans med honom. Lisa svärmar för Levi Småberget, men då Marit förlorar ringen hon fått av Halvor, går misstankarna snabbt till den kringresande målaren.

Frostnätter

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1991 (tr. 2006) av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 56 min..

Del 20 i serien om Raija. Han kallar sig för Patrik, men ingen vet vem han är, var han kommer ifrån eller vilket ärende han har. Både Helena och Ida känner sig knutna till honom, speciellt Ida då tvillingarna blir sjuka. De har ingen aning om att denne mystiske främmande man har magiska krafter. Men det visar sig att han kan hjälpa dem alla.

Guldfågeln

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1991 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

Del 23 i serien om Raija. Givetvis skulle de ha väntat med Finlandsturen till våren, men det går inte att stoppa Ida. Så hon, Sedolf och lillpojken trotsar vintervädret och ger sig iväg. Men ju närmare målet de kommer, desto oroligare blir Ida. Hon har ju fortfarande den märkliga drömmen om guldfågeln. Drömmen försöker anförtro henne en hemlighet, något som Ida inte är säker på om hon vill veta.

I främmande fotspår

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1991 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

Del 24 i serien om Raija. Legenden om Yumala lever ännu i landet vid Dvina, gudinnan som stod på sin höjd i skogen i tusen år och försvann. Evgenij har berättat historien för Raija, och plötsligt börjar hon se saker. Hon ser människor från en annan tid, som har varit borta i generationer. Vad är det de vill berätta för henne? Är det en dröm, eller har det verkligen skett?.

I sorgens skuggor

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1991 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

Del 21 i serien om Raija. Han står i västanvinden och längtar hem. Sedolf är snart tillbaka hos Ida, de långa månaderna på Lofotshavet är över. Ida är som förr, varm och vacker, men ändå annorlunda, som om något har skett. Hemma på näset är det stora förändringar, kärleken har vänt upp och ner på deras liv. Men kärleken har många ansikten, precis som sorgen. Och uppe på fjället jagar lodjuret och det bådar inte gott.

Mannen med masken

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1991 (tr. 2004) av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 7 tim., 58 min..

Del 22 i serien om Raija. Majas man är på väg hem till Finland. Landsflykten är över. Men han är inte ensam då han kommer, tillsammans med honom är Mannen med masken. Mannen som är död men ändå lever. Om bara bara det gamla lusthuset kunnat tala. Men det håller tyst med sina hemligheter. Trots detta vet alla att en dag kommer sanningen bli avslöjad - och vad kommer då att hända?.

Torget

av Barys Pjatrovic. Inläst ur Rámus, 2011 av Camilla Bard. Talboken omfattar 4 tim., 29 min..

Roman i två akter som utspelar sig i Minsk, Belarus (Vitryssland). Tiden är efter valet 2006. I centrum för handlingen står Ales och Maryjka, ett par som inledningsvis inte verkar ha någon framtid tillsammans. I andra akten vänder allt. Spelplats för deras kärlek blir det centrala torg i Minsk där ungdomarna tar initiativ till en protest. De minns den orangea revolutionen i Ukraina och vill också ha frihet. B.P., 1959- , vitrysk författare.

En antisemits memoarer

av Gregor von Rezzori. Inläst ur 2244, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 18 min..

Självbiografisk uppväxtskildring från Bukovina, Wien och Bukarest, ett Mellaneuropa som inte längre finns. Det är en självironisk och självutlämnande berättelse om de fördomar och förutsättningar som förde rakt in i 1900-talets mörkaste period. I centrum står förf:s ambivalenta förhållande till judarna, en ambivalens som gör honom blind för - och medskyldig till- hans egen tids slutgiltiga katastrof. G.v.R., 1914-1998. Förord av Péter Nádas.

Hur jag mig i världen vände

av Måns Ripa. Inläst ur Norlén & Slottner, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 3 tim., 32 min..

Pseudonymen Måns Ripa minns sitt långa liv i det godas tjänst. Han skildrar sin levnad från uppväxten vid Iglasjön i Gullabosocken till den uppflammande kärleken för sagogestalten CajsaStina i Halltorpsskogen. Slutligen i vila mot en ek på Värnanäs gods formulerar han sitt livs Credo. Under resans gång berättar han om möten med berömda personer som Nils Dacke, Axel Oxenstierna, Alfred Petersson i Påboda, Gunnar Sträng och Snoddas Nordgren.

Den tatuerade geten

av Olle Rosin. Inläst ur Norlén & Slottner, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 7 tim., 58 min..

Uteliggaren Ägget har hittat en plats att sova på utanför järndörren till ett vindsutrymme. Första natten vaknar han av att en lägenhetsdörr på våningen under öppnas. Han ser hur en gammal tant med rullator är på väg att köra nerför trappan. Ägget räddar henne och för henne tillbaka in i lägenheten. Detta upprepas varje natt - Ägget blir den dementa Margaretas livräddare. Det är början på en samhällskritisk skröna över tillståndet i Sverige.

En vis mans fruktan

av Patrick Rothfuss. Inläst ur Damm, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 2: 22 tim., 58 min. : mono.

Del 2 av En vis mans fruktan och fortsättning på serien Berättelsen om kungadråparen som börjar med Vindens namn. Här fortsätter Kvothe den fascinerande berättelsen om hur han blev en legend. Vi får följa honom när han tvingas lämna universitetet och söka lyckan utomlands. Han möter adelsmän och rövare, lär sig hemliga stridskonster och följer den mystiska Felurian till Älvalandet.

Innan dagen gryr

av Maggie Shayne. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 10 min..

En vecka innan Angelica ska avge sina klosterlöften blir hon överfallen av en vampyr. Rädd och ensam, utan att ha någon som kan visa henne vad det innebär att vara vampyr tvingas hon kämpa mot den starka blodtörsten. En natt kan hon inte längre stå emot sin hunger. Ångerfull ger hon sig av, men snart upptäcker hon att det i nattens skuggor gömmer sig en fiende starkare än blodtörsten. För att överleva måste hon använda sig av sina nya krafter.

Nattens barn

av Maggie Shayne. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 22 min..

Sarafina är en vampyr, en gång för länge sedan förskjuten av sin familj och sin älskare på grund av den hon är. Nu är hon ensam. Men när Willem Stone träder in i hennes liv kan Sarafina inte stå emot. Hon blir besatt av mannen med de nästan omänskliga krafterna. Men hennes besatthet leder dem in i en mörk och farlig värld där vampyrer ständigt lever med fienden inpå sig. Det är en värld där både Willems och Sarafinas liv sätts på spel.

När dagen randas

av Maggie Shayne. Inläst ur Harlequin, cop. 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

Edge är den ende i en grupp odöda som kommit undan den onde vampyrjägaren Frank Stiles. För att få sin hämnd måste han först hitta kvinnan som är en legend bland de odöda. Amber Lily är ensam om att ha fötts till hälften vampyr, till hälften människa. Hon har samma mål som Edge - att få tag i Stiles, eftersom han har något som tillhör henne. Skillnaden är att hon, till varje pris, måste hålla honom levande.

Flygande start

av Nevil Shute. Inläst ur Geber, 1963 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Stephen Morris är en ung man från Oxford fast besluten att ägna sig åt sitt största intresse i livet: flygningen. Första världskriget har precis slutat och flygplansindustrin i England håller på att växa fram. Stephen får arbete på en flyplansfabrik och blir en av de skickligaste vid både ritbordet och i flygplanet. N.S., 1899-1960, brittisk-australisk författare och ingenjör. Denna roman var Shutes första manus, men utkom först efter hans död.

Kärlek på Hällebäck

av Sigge Stark. Inläst ur Åhlén & Åkerlund, 1962 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 51 min..

Del 3 i serien inledd med Hällebäcks gård. Huvudperson är den unga Kerstin, omsvärmad och beundrad. Starka känslor sliter henne än hit, än dit. Hon älskar livet på landet, bland djuren och allt det växande. Men var är hennes livsuppgift? Vem är det hon ska ge sitt hjärta? Vardagslivet på gården skildras ingående men så bryts lugnet av dramatiska händelser.

August Bergers vänner

av Leonard Strömberg. Inläst ur Lindblad, 1973 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

August Berger är en fattig arbetare, i grunden hederlig, men försupen. Men så lyckas han sluta dricka och tillsammans med sin son uppfinner han en motor och blir förmögen. Kring August Berger samlas några familjer med komplicerade relationer till varandra. Roman med religiösa inslag och mycket dramatik. Leonard Strömberg, 1871-1941, var själv verksam som pastor i Nebraska och skrev många böcker med religiösa motiv.

Kungen i Stordalen

av Leonard Strömberg. Inläst ur Lindblad, 1980 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 6 min..

Falskt anklagad av sin far för att ha försnillat pengar från familjens handelshus reser Sten Randell till Amerika för att söka arbete och finna lyckan. Väl där träffar han på Harald Kronstål som också kallas Kungen i Stordalen; ett möte som kommer att förändra båda deras liv. Roman med religiösa inslag och mycket dramatik. Leonard Strömberg, 1871-1941, var själv verksam som pastor i Nebraska och skrev många böcker med religiösa motiv.

Efterlyst

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Del 15 i serien Familjearvet. Lorentz Dekedams oväntade besök tvingar Agnete att möta sin största rädsla. Kommer han att tycka att hennes ärrade ansikte är så frånstötande att han inte står ut med henne? Hon är fortfarande kär i honom, men hon har ju avtalat med herr Storstierne att de ska ingå äktenskap. Till slut vänder lyckan till Dinas fördel, men under ett samtal med Ester råkar hon försäga sig om sitt livs största hemlighet.

Mitt krig, sviter

av Jenny Tunedal. Inläst ur W&W, 2011 av Camilla Bard. Talboken omfattar 1 tim., 18 min..

Förf.s tredje, prisbelönade diktsamling kretsar kring de krig som rasar under freden och den sorg som föregår döden; en både ensam och delad sorg som fortplantas i rädslan för att glömma eller glömmas. Dikterna rör sig i den våldsamma närheten mellan mor och barn och i de oändliga avstånden mellan människor som inte är släkt med varandra. De talar om att föda och att döda, om att äga och att älska. De talar om gränser och gränslöshet.

Inunder

av Ann-Marie Tung Hermelin. Inläst ur Atlas, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

Efter förluster tyngre än ord har Alice dragit sig tillbaka till huset Corahill för att återskapa sina mänskliga konturer. Hon söker i spåren av sitt förflutna, och förädlar sina minnen tills de vibrerar av nostalgisk längtan. Somrarna med grand-mère i Frankrike och kärleken till den kroatisk-italienske journalisten Paolo som hon möter i Siena och mister i spillrorna av Jugoslavien. Debutroman om kärlek, sorg och överlevnad.

Caribou Island

av David Vann. Inläst ur Bonnier, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

Efter trettio år tillsammans har Gary och Irene fått nog. Gary börjar på ett eget projekt - byggandet av en timmerstuga på Caribou Island, en liten ö som ligger i en sjö mitt i Alaskas vildmark. Bygget dominerar helt Garys tillvaro samtidigt som Irene plågas av allt mörkare tankar. Försöken till försoning blir allt mer tröstlösa. Roman om ett äktenskap i upplösningstillstånd, lika ödesmättat som det omgivande landskapet.

Sanningens pris

av Hans Vennersten. Inläst ur Mostal, 2011 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 10 tim., 14 min..

På ett av Varbergs berömda nakenbad för damer görs en fasansfull upptäckt. Under en bänk hittas kroppen av en man som blivit mördad. Ingen vet vem han är. Polisen på orten, med Leo Colbjörnsen i spetsen, tar sig an fallet men det till synes lokala brottet visar sig ha förgreningar långt utanför landets gränser. Dessutom finns en djupt bevarad hemlighet kopplad till mordet, en hemlighet som kan leda till en konstitutionell katastrof.

Tänk på ett tal

av John Verdon. Inläst ur Forum, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 17 min..

Dave Gurney är pensionerad från kriminalpolisen. Han har lovat sin hustru att aldrig mer delta i en mordutredning. Men så dyker hans gamle klasskamrat Mark Mellery upp med ett märkligt brev och ber om hans hjälp. Dave är motvillig men när han får reda på att det är fler som fått anonyma hotbrev och några oförklarliga mord inträffar dras han in i en komplicerad utredning. Hur kan mördaren känna till offrens tankar? Uppmärksammad thrillerdebut.

Guldstjärnan

av Björn Öijer. Inläst ur Recito, 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

Fristående fortsättning på Pappa kommer snart. Huvudperson är den 28-åriga trebarnsmamman Anna. Hon blir sexuellt utnyttjad av en polis som utreder makens dödsfall. Anna är en kreativ och konstnärligt begåvad kvinna, men psykiskt instabil och upplever ett socialt utanförskap. Det drabbar sönerna som inte får det stöd de behöver. Romanen som handlar om författarens mamma har även en fin miljöskildring från Linköping på 1950-talet. B.Ö., 1949-.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Kunskap, kommunikation, kontroll

Inläst ur Experimentell, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Författarna till denna antologi menar att vi är inne i ett informationspolitiskt paradigmskifte. Detta märks i vår vardag; plötsligt har alla facebook, media maler på om sociala medier och fildelning blir en valfråga. De anser att teknikklyftorna ökar mellan de som kan och de som inte kan. Slutsatsen är att förändringen väcker nya politiska frågor med konsekvenser för den fördelningspolitiska debatt som så ofta står i centrum för politiken.

Religion

Kärleken vinner

av Rob Bell. Inläst ur Libris, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Kristna har i alla tider kämpat med frågan om hur man kan förena tron på Guds kärlek med Bibelns ord om Guds dom. Hur kan en kärleksfull och allsmäktig Gud acceptera att någon enda går förlorad? Vad menade egentligen Jesus när han talade om förtappelse och helvete? Förf. försöker, genom en systematisk genomgång av Bibelns texter, reda ut begrepp som dom, frälsning, himmel, och helvete. Han vill också få läsaren att själv reflektera över sin tro.

Jesus från Nasaret

av Benedictus XVI. Inläst ur Artos, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar D. 2: 11 tim., 29 min. : mono.

I denna andra del av Joseph Ratzingers/Benedikt XVI:s bok om Jesus följer förf. händelseförloppet i den senare delen av Jesu liv, från intåget i Jerusalem till uppståndelsen. Texten är en kombination av strikt vetenskaplig framställning och en meditativ betraktelse. Förf. vill snarare belysa Jesu gestalt och budskap än skriva Jesu livshistoria. Boken kräver inga förkunskaper om Bibeln eller att man läst den första delen.

Från vision till verklighet

av Linda Bergling. Inläst ur Boklövet Arken, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

Praktisk vägledning för hur man med hjälp av vad som av författaren kallas arbetsbön kan förverkliga visioner. Med utgångspunkt i Nehemja bok i Gamla testamentet visar hon på hur bönearbetet går till. De olika stegen i arbetsbön beskrivs och även hur man ber när man stöter på problem i processen. Författaren är grundare av Arkens bibelskola och bibelcenter och pastor sedan 25 år. Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln.

Mitt liv blev ett äventyr

av Gunilla Ek. Inläst ur Gunilla Ek, cop. 2011 av Kia Skog. Talboken omfattar 11 tim., 42 min..

Skildring av ett liv som lärare och barnmorska i pingstmissionens tjänst. Modern var bördig från en lantbrukarfamilj i Ångermanland. Förf. tar med läsaren till platser där "Gud visat sig för henne på ett eller annat sätt. Det handlar om länder som Pakistan, Tanzania, Etiopien inklusive Afarland, Saudiarabien, Sydkorea, Afghanistan, Norge - i det nordliga Kirkenäs - och Sverige.

Kyrkmatt

av Angela J. Kiesling. Inläst ur Semnos, 2006 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 5 tim., 12 min..

Många kristna känner en närhet till Gud, men kämpar för att finna en kyrka att känna sig hemma i. De blir ofta otillfredsställda med kyrkor som fokuserar mer på verksamhet än på evangeliet. Förf, amerikansk frilansskribent, beskriver en verklighet som till stora delar även går att överföra på de svenska kyrkornas församlingsliv. Förf. menar dock att en tid av andlig torka och mörker kan leda till en än djupare relation till Gud.

Ande, själ, kropp

av Derek Prince. Inläst ur Ge det vidare, 1978 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 16 min..

Handbok för bibelstudier om människans natur. Huvudtesen för studierna är att människans personlighet består av tre delar: ande, själ och kropp. I de olika kapitlen avhandlas bland annat hur människan skapades, grundtextens ord för ande, själ och kropp, hur själen är sammanknuten med människans kropp, den pånyttfödda andens natur. Det förutsätts att man läser de bibelställen som nämns i texten för att man ska tillgodogöra sig studierna.

Hemligheten som garanterar ett gott äktenskap

av Derek Prince. Inläst ur Ge det vidare, 1985 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 45 min..

Vardagsnära och praktisk handledning för att leva i ett gott kristet äktenskap. Författaren liknar det äktenskapliga förbundet med det som Gud slöt med Abraham. Råden präglas av författarens egna erfarenheter från ett 30-årigt äktenskap. Vid tiden för bokens författande, 1978, står han i begrepp att gifta om sig efter en tid som änkling. Derek Prince, 1915-2003, var verksam som pastor och fördragshållare.

Efter detta

av Stefan Swärd. Inläst ur XP media, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 6 min..

S.S., pastor i Elimkyrkan i Stockholm, menar att det i den svenska kristenheten under lång tid har varit tyst kring frågor som berör den så kallade dubbla utgången. Han vill därför rikta uppmärksamheten mot evigheten och utforska vad Bibelns texter säger om domen och helvetet, men också om himlen och Guds rättvisa och kärlek. Ett försök görs till att hitta en förklaring till vad som menas med att bli frälst eller evigt förlorad.

Filosofi och psykologi

Handbok för glada gubbar

av Dag Sebastian Ahlander. Inläst ur Bonnier fakta, 2012 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 2 tim., 5 min..

Goda råd för att hålla humöret uppe och få ut det bästa av livet. Boken innehåller korta humoristiska kåserier om hur man ska bli en glad gubbe och få ett skönt liv efter pensioneringen. Några exempel på tips är Skaffa inte hund, Förfall aldrig till självömkan eller Klä upp dig. En stor del av de etthundranio råden funkar även för kvinnor! Förf. är barnboksförfattare och pensionerad diplomat.

Sinnesintryck och omvärldsuppfattning vid autism och Aspergers syndrom

av Olga Bogdashina. Inläst ur Autism- ocfh Aspergerförbundet, 2012 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

Behandlar den roll problem med sensorisk perception spelar för personer med autism - så som de själva beskriver den. I första delen beskrivs de ovanliga sinnesupplevelser och den annorlunda perception som, menar författaren, ofta ignoreras av professionellt verksamma. Andra delen innehåller såväl en metod för kartläggning som praktiska råd när det gäller att minska problem och framhäva styrkor.

Relationsboken

av Gunilla Branzell. Inläst ur ICA, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 13 tim., 11 min..

En handledning i att förstå sig själv och sina känslor. Allt du varit med om påverkar dina handlingar och det du känner. Genom att lära känna dig själv kan du också förstå andra människor bättre. Boken är indelad i två delar, en om individens relation till sig själv och en om relationer till andra människor. Boken innehåller ett sjuttiotal praktiska övningar. Författarna är relationsexperter med lång erfarenhet av terapeutiskt arbete.

Patientens bästa

av Axel Carlberg. Inläst ur Nordic Academic Press, cop. 2009 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 8 tim., 1 min..

Den medicinska etiken bör bygga på en tydlig läkaretik. Det menar förf. som är etikforskare vid avdelningen för thoraxkirurgi på Lunds universitet. Medicinsk-etiska frågor påverkar i hög grad den vård vi får i praktiken, men även hur vi värdesätter människoliv. Förf. diskuterar läkaretikens roll ur ett filosofiskt perspektiv, hur etiken förhåller sig till den konflikt som kan uppstå inom klinisk medicin, mellan forskning och patientens bästa.

Tröst och reparation

av Marta Cullberg Weston. Inläst ur NoK, 2012 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 26 min..

Under sitt mångåriga arbete med att reparera problem med självkänslan hos sina klienter insåg författaren att många personer saknar en inbyggd tröstfunktion. Genom self compassion, förmågan att bli mer inkännande, accepterande och medkännande med oss själva, kan vi bygga en inre tröstfunktion som hjälper oss när livet blir tungt. M.C.W, psykolog och psykoterapeut, visar hur vi kan utveckla förmågan att ge och ta emot tröst.

Attraktionslagen & relationer

av Esther Hicks. Inläst ur ICA, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 10 tim., 44 min..

Presentation av Abrahams läror, som kan hjälpa alla som vill förbättra sina relationer. Abraham är en grupp metafysiska lärare med allomfattande kunskap, vilken förmedlas genom författarna Esther och Jerry Hicks. Abraham erbjuder lösningar för dem som vill hitta en partner, förbättra sina relationer och för alla dem som vill avsluta ett förhållande. Bokens budskap är att syftet med livet är kärlek och glädje.

Kort om humanism

av Stephen Law. Inläst ur Fri tanke, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 6 min..

Filosofiläraren Stephen Law utforskar här hur en humanistisk livsåskådning använder vetenskap och förnuft för att komma underfund med världen. Han anlägger ett humanistiskt synsätt på meningen med livet och visar att det finns ett positivt alternativ till religiös tro. En moralisk hållning i samhället måste inte ha en religiös grundval. I den svenska utgåvan ingår information om förbundet Humanisterna och svensk litteratur i ämnet.

Den befriande åldern

av Jane Miller. Inläst ur Ordfront, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

När någon tar sitt liv

av Alfred Skogberg. Inläst ur Ordfront, 2012 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 7 tim..

Självmordstalen bland ungdomar ökar, men ändå är det långt ifrån självklart att dessa dödsfall utreds ordentligt. A.S., frilansjournalist, undrar hur det kommer sig att vi år efter år accepterar att 1500 svenskar tar sitt liv, trots att vi idag vet hur vi kan rädda de flesta. Författaren har intervjuat forskare, poliser, efterlevande m.fl. och beskriver även verkliga självmordsfall och självmordsförsök. Reportage- och debattbok kring självmord.

Mycket hjärna

av Gabriella Wejlid. Inläst ur NoK, 2011 av Kia Skog. Talboken omfattar 2 tim., 13 min..

Minnesteknik och kreativitetsövningar i koncist format. En lättillgänglig och underhållande bok om att stärka inlärningsförmågan. Boken innehåller konkreta tips, knep och övningar för att öva upp minnet och förmågan att ta till sig nya saker. Författarna är föreläsare och kreativitetskonsulter.

Uppfostran och undervisning

Sokratiska samtal i undervisningen

av Ann S. Pihlgren. Inläst ur Studentlitteratur, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

Det sokratiska samtalet ger unga en möjlighet att utveckla sin förmåga till kritiskt tänkande. Genom en undersökande och samarbetande dialog tränas deltagarna att analysera underliggande värderingar och idéer på olika områden. Här presenteras det sokratiska samtalets historia, teoretiska grund och didaktik. Samtalen kan föras inom alla ämnesområden i såväl förskola och skola.

Språkvetenskap

Vi säger så

av Lars-Gunnar Andersson. Inläst ur Norstedts ordbok, 2000 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Samlade språkspalter. Författaren, professor i modern svenska, har i flera år svarat på språkfrågor i radions Språket, SVT:s Som sagt och i Göteborgsposten. Han besvarar frågor som: Varför säger många "ejengklien" när det stavas egentligen? Varför använder många ord som "ju", "va" och "då" när de ändå inte betyder någonting? Heter det "en slags frukt" eller "ett slags frukt"? Underhållande översikt över modern svenska och svenskt språkbruk.

Litteraturvetenskap

Thomas Thorild

av Kenneth Gustafson. Inläst ur Föreningen Kungälvs musei vänner, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 51 min..

En presentation av Thomas Thorild, svensk författare, 1759-1808. Kortfattat beskrivs liv och författarskap och hans litterära fejd med det gustavianska etablissemanget. Thorilds panteistiska livssyn, inspirerad av Spinoza, sätts in i sitt politiska och litterära sammanhang. 1792 åtalades han och dömdes till landsförvisning efter att ha publicerat en radikal politisk tidskrift.

Gäster från Jorden

Inläst ur Bonnier, 2005 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 8 min..

Gården Övralid vid Vättern blev författaren Verner von Heidenstams sista hem och viloplats. Övralidspriset, ett av Sveriges förnämsta litteraturpriser, delades ut första gången 1945, fem år efter författarens död. Från 1945 till 2005 har det utsetts 60 pristagare. Boken innehåller 25 av de mesta intressanta talen, skrivna av bland andra Kerstin Ekman, Sven Delblanc, Tomas Tranströmer, Kjell Espmark, Birgitta Trotzig och Agneta Pleijel.

Kleist - slutet

av Peter Handberg. Inläst ur Modernista, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Ingen gängse biografi över en av den tyska romantikens diktarikoner, utan snarare en "klippbok" över dennes liv och tragiska slut. 1811 skjuter Heinrich von Kleist, född 1777, först ihjäl sin väninna Henriette Vogel därefter sig själv. Via längre och kortare citat hämtade från brev, biografier, vittnesförhör, och obduktionsprotokoll erbjuds läsaren ett pussel som han delvis själv får lägga själv. "Dokumentsamlingen" är kronologiskt ordnad.

47 sekunder

av Arash Hijazi. Inläst ur Bonnier, 2012 av Håkan Julander. Talboken omfattar 10 tim., 22 min..

År 2009 dog Neda, en ung iransk kvinna, skjuten i bröstet av säkerhetspolisen. Läkaren A.H. försökte förgäves rädda Nedas liv medan en vän fångade tragedin med sin mobilkamera. A.H. spred videoklippet via Internet, det blev mycket uppmärksammat, och A.H. tvingades snabbt lämna landet. Detta är den skakande, självbiografiska historien om en hel generation som måste leva i skuggan av den religiösa diktaturen i Iran, och deras längtan efter frihet.

Motståndets berättelser

av Sofi Qvarnström. Inläst ur Gidlund, 2009 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 30 tim., 8 min..

Akademisk avhandling som undersöker hur kritiken mot första världskriget gestaltades i svensk litteratur under krigsåren. Här presenteras vad som utmärker den skönlitterära krigskritiken och hur den skiljer sig från opinionsbildningen i andra genrer. Efter en inledande genomgång av retoriska motiv och berättartekniker i antikrigslitteraturen, diskuteras texter av Elin Wägner, Anna Lenah Elgström och Marika Stiernstedt.

Ja, minsann

av Carl Magnus von Seth. Inläst ur Carlsson, 2011 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Författaren och radiomannen Carl Magnus von Seths, 1922 -, memoarer. Det är ett långt liv i litteraturens och poesins tjänst; 40 år på Sveriges Radio som kulturredaktör och som redaktör för Bra lyrik. Han började sin bana som skribent på Röster i radio. Många är de författare han mötte genom åren: Harry Martinson, Erik Lindegren, Stig Carlsson, Artur Lundkvist och Bengt Anderberg. Men även släkten och dess slott Ourbyholm får stort utrymme.

Vänligen August Strindberg

av August Strindberg. Inläst ur Prisma, 1999 av Måns Westling.

För var dag av året presenteras ett brev av August Strindberg. Urvalet gjordes ursprungligen för Sveriges Radios programserie "Dagens Strindbergsbrev", från januari 1999 till januari år 2000. Urvalet omfattar brev från författarens hela liv, från 9-åringens rapport till mor och far 1858 till den döende 63-åringens rader till makarna Branting. Till varje brev finns en kommentar där redaktörerna skriver om brevets tillkomst.

Per Olof Sundman

av Birgitta Trotzig. Inläst ur Norstedt, 1993 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 1 tim., 1 min..

Birgitta Trotzigs inträdestal i Svenska akademien 1993. Talet behandlar föregångaren på stol nummer 6, Per Olof Sundman, 1922-1992. Trotzig menade att det Sundman främst strävade efter i sitt författarskap var att få det konstnärliga samvetet att verka inne i det sociala. Romanerna Expeditionen och Ingenjör Andrées luftfärd behandlar både existentiella och civilisationskritiska problem.

Den Astrid jag minns

av Rita Törnqvist-Verschuur. Inläst ur Astrid Lindgren-sällskapet, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 19 min..

Rita Törnqvist-Verschuur, 1935- , är uppvuxen i Nederländerna men bodde under många år i Sverige. När hon först kom till Uppsala för att studera svenska blev hon fascinerad av Astrid Lindgrens böcker, och hon kom också att översätta de flesta av hennes verk till holländska. Här berättar hon om sina möten med Astrid, möten som så småningom utvecklades till en varm och lång vänskap.

Konst, musik, teater och film

Än en gång

av Diane Keaton. Inläst ur Bonnier, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 8 tim., 37 min..

Diane Keaton, 1946- , amerikansk skådespelare, växte upp med sin mamma som hela sitt liv försökte formulera historien om sig själv, sin man och sina barn. När hon dött, efter att ha lidit av Alzheimers sjukdom i många år, hittade Diane hennes dagböcker och klippsamlingar och de blev utgångspunkten för denna självutlämnande memoarbok. En berättelse om kärlek och barn, om konstnärsdrömmar och osäkerhet, om den okända modern och hennes kända dotter.

Anders Eliasson

av Tony Lundman. Inläst ur Atlantis, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 9 tim., 3 min. $bc.

Biografi över tonsättaren Anders Eliasson, född 1947 i Borlänge. Man får följa Eliassons musikaliska utveckling, interfolierat med en inkännande levnadsbeskrivning. Uppväxten med den våldsamme fadern gav djupa sår där musiken blev räddning. Eliasson har komponerat i många genrer. På senare år har han rönt stor framgång, även internationellt, med verk som Quo vadis för kör och orkester, två dubbelkonserter och en violinkonsert kallad Einsame Fahrt.

Mitt liv som Schaffer

av Janne Schaffer. Inläst ur Roos & Tegnér, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Den svenske gitarristen J.S., 1945- , berättar om sitt liv. Han är en musikalisk kameleont som kan leda melodifestivalens orkester, spela gitarr i Electric Banana Band och framföra egenkomponerad jazz. Han har spelat med storheter som ABBA, Cornelis, Santana, Stan Getz m.fl. Även om den komplicerade relationen med föräldrarna och den tunga förlusten av vännen Ted Gärdestad och brodern Bo. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår inte i talboken.

Led Zeppelin

av Mick Wall. Inläst ur Forum, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 21 tim., 51 min..

Biografi över det brittiska rockbandet Led Zeppelin. Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones och John Bonham bildade bandet 1968 och de kom, med sin blandning av blues, hårdrock och folkmusik, att bli ett av de största banden på 1970-talet. De betraktas idag som pionjärer inom hårdrocken. M.W., brittisk musikjournalist, berättar om bandets uppgång, stora framgångar och fall. Bygger främst på en imponerande bakgrundsresearch och äldre intervjuer.

Historia

Mao och den stora svälten

av Frank Dikötter. Inläst ur Historiska media, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 28 tim., 2 min..

Mao Zedong trodde på 1950-talet att han kunde förändra Kina så att man i rekordfart skulle komma ifatt västerlandets välfärd, men det ledde till ekonomiskt kaos och hungersnöd. F.D., professor i humaniora och Kinas moderna historia, har fått tillgång till tidigare stängda arkiv och visar upp en skrämmande bild av det agrara och industriella projektet "det stora språnget". Mellan 1958 och 1962 dog 45 miljoner kineser.

Folkmordet på armenier

av Göran Gunner. Inläst ur Artos, 2012 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 15 tim., 5 min..

I det svenska materialet rörande folkmordet på armenierna i det sönderfallande Osmanska riket 1915-1916 finns vittnesmål om omfattande grymheter. Samtida svenska diplomater, missionärer, resenärer, politiker och författare på plats har lämnat uppgifter liksom om de massakrer som ägde rum 1894-1896. Här skildras dessa händelser, bl.a. av missionären Alma Johansson som senare skrev en bok om sina upplevelser. Förord av ärkebiskop Anders Wejryd.

Libyen

av Eva Hernbäck. Inläst ur Norstedt, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 19 tim., 41 min..

Få länder har varit så slutna som Libyen med sin mytomspunne ledare och diktator Muhammar Ghadaffi. Han styrde landet med järnhand i över fyrtio år, fram till sin våldsamma död i oktober 2011. Nu är hans era över och en ny väntar, men vilken? Författarna som levt och arbetat i Libyen ger en heltäckande bild - kulturhistorisk och maktpolitisk - av ett sammansatt land där Ghadaffais diktatur bara var en liten del av en mångtusenårig historia.

Bruden är vacker men har redan en man

av Ingmar Karlsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 16 tim., 49 min..

I.K., f.d. diplomat, beskriver utifrån ett historiskt perspektiv sionismen och den israelisk-palestinska konflikten. Han diskuterar även dagsläget, olika framtidsscenarier och den debatt som förs i Israel och inom den judiska diasporan. Titeln härrör från ett uttalande av en rabbin som for till Palestina för att se om det var ett öde land utan folk och därmed öppet för judisk invandring, men upptäckte att så inte var fallet. Omdebatterad bok.

Samtal med Himmler

av Felix Kersten. Inläst ur CMK förlag, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

Felix Kersten, 1898-1960, kom ursprungligen från Estland. Under 1920-talet utbildade han sig till massör och under sin praktik i Tyskland blev han Heinrich Himmlers massör och dennes livmedikus från 1939 till krigets slut. Minnesbok, som utkom 1947, där Kersten återger sina samtal med Himmler och andra högt uppsatta i nazihierarkin. Det mesta handlar om försök, i många fall framgångsrika, att få Himmler att frige folk som fängslats.

Kinas vägval

av Torbjörn Lodén. Inläst ur SNS, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Förf., professor i Kinas språk och kultur, ger ett historiskt perspektiv på utvecklingen i Kina fram till idag. Historiskt understryks statskonsolideringen, det gemensamma skriftspråket och konfucianismen som statsfilosofi. Därefter diskuteras den senaste utvecklingen och dagens frågor: Hur markera sin särart? Hur förhålla sig till obehagliga sanningar i landets moderna historia? Ska man behålla enpartiväldet eller införa demokrati?.

Midnatt i Kongo

av Rolf Rembe. Inläst ur Atlantis, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 11 tim., 8 min..

När Kongokonflikten bröt ut i juli 1960 förmådde generalsekreteraren Dag Hammarskjöld FN att ingripa militärt. Men i beslutet undveks kärnpunkten i konflikten; gruvprovinsen Katangas utbrytning ur den nybildade republiken Kongo. Den 18 september 1961 betalade Hammarskjöld det yttersta priset för detta då han omkom i en flygkrasch. Inför 50-årsminnet ställs här frågorna: Vad ville Hammarskjöld i Kongo? Vem vållade hans död? Varför har Sverige i alla år varit så passivt?.

Det nya Turkiet

av Robin Söderberg. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2012 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Biografi med genealogi

Mack

av Urban Alvring. Inläst ur Urban Alvring, cop. 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 1 tim., 39 min..

När man använder begreppet "mack" om bensinstation tänker man knappast på stationens hjärta - bränslepumpen, som är en svensk uppfinning som patenterades i början av 1910-talet samt att själva ordet MACK är bildat av initialerna till delägarnas efternamn. Förf., sonson till bensinpumpens uppfinnare Oscar Waldemar Andersson (senare Alvring) presenterar här utifrån egen arkivforskning både sin farfar och hans verk.

"Det står ett rum här och väntar på dig-"

av Ingrid Carlberg. Inläst ur Norstedt, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 43 tim., 57 min..

Raoul Wallenberg var en 32-årig livsmedelshandlare när han krigsvåren 1944 erbjöds att delta i en amerikansk-svensk räddningsaktion för den sista spillran av Europas judar. Ett halvår senare hade tusentals ungerska judar den unge svensken att tacka för sina liv. I januari 1945 gick Wallenberg frivilligt de sovjetiska trupperna till mötes för att försvinna för alltid. I.C., journalist, skildrar Wallenbergs liv och tid utifrån delvis nya källor.

Haren med bärnstensögon

av Edmund De Waal. Inläst ur Bonnier, 2012 av Måns Westling. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

Den brittiske keramikern Edmund de Waal, född 1964, upptäcker sin släkts historia med hjälp av en samling japanska miniatyrfigurer i trä och elfenben. Den förmögna judiska familjen Ephrussi kom från Odessa, men flyttade till Wien och Paris. När nazisterna raserade släktens inflytande och förmögenhet återstod de 264 netsukerna, var och en mindre än en tändsticksask, gömda i en madrass. Mångfacetterad bok som rönt stor internationell uppmärksamhet.

Den blyge entreprenören

av Kjell-Olof Feldt. Inläst ur Ekerlid, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

Johnsons var det sista riktigt stora familjeföretaget i Sverige, med sjöfart, industri och handel i mer än 100 bolag och nära 30 000 anställda. Från början på 1800-talet härskade den äldste mannen i familjen över imperiet. En av dem var Axel Ax:son Johnson Jr, 1910-1988, med titeln Bergsingenjören. Här ges en bild av hans livsbana, från uppväxten under en despotisk far till självvald exil i USA och till övertagandet av ledningen för företagen.

Obruten

av Laura Hillenbrand. Inläst ur Damm, 2012 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 28 tim., 23 min..

En eftermiddag i maj 1943 störtade ett amerikanskt bombplan i Stilla havet och försvann. Kvar på havsytan finns bara spridda vrakdelar och spår av olja, bensin och blod. Men en ung löjtnant, Louis Zamperini, når ytan och lyckas kämpa sig ombord på en livflotte. Han driver på öppet hav med fiender som hajar, läckande flotte, törst, svält och fiendeflyg. En sann berättelse om en man som utsätts för extrema prövningar men vägrar att låta sig knäckas.

Raoul Wallenberg

av Bengt Jangfeldt. Inläst ur W&W, 2012 av Håkan Julander. Talboken omfattar 25 tim., 45 min..

Biografi som tar ett helhetsgrepp på Raoul Wallenberg. Här skildras utförligt hans uppväxt och tidiga yrkesverksamhet innan de dramatiska krigsmånaderna i Budapest när han och hans kollegor med hjälp av svenska skyddspass räddade tusentals judar från deportation och så småningom försvinnandet i Sovjetunionen. Sveriges diplomatiska svek mot Wallenberg framgår tydligt, men blir ingen huvudsak. B.J., 1948- , docent i slaviska språk.

Livsögonblicket

av Kristina Källén. Inläst ur Ord & visor, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

När läkaren K.K. är drygt 50 får hon ett besked att en utredning ska startas på henne för att utröna ärftligheten för bröstcancer, som hennes mor avled i på 1960-t. Hon läser mammans sjukjournal där hennes kamp sammanfattas i korta anteckningar. Läsningen väcker starka minnen till liv; från moderns sjukdomstid och den kaotiska tonårstiden efter hennes död. Även en skildring av en tidsepok vars sjukvård jämfört med dagens tycks obegripligt stor.

Bara du och jag, mamma

av Ingrid Levander Hofving. Inläst av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

En mor skriver om sin mördade dotter. 19-åriga Cajsa Jonsson blev överfallen och lämnades att dö i en dunge vid Kungsängsleden en lördagsmorgon den 8 januari 2005. Här skildras omständigheterna kring och tiden efter mordet; dödsbudet, begravningen, den utdragna och plågsamma rättsprocessen i tingsrätt och hovrätt, den oändliga sorgen.

Mor, mamma, morsan

Inläst ur Forum, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Att skriva sin mammas historia innebär oundvikligen att skriva sin egen, en utmaning som tretton författare och kulturpersonligheter har antagit. Var och en skriver djupt personligt om sina mödrar. Här möter vi modern som tvingas lämna Libanon för Sverige utan en krona på fickan, mamman vars karriärdrömmar låg undanstoppade i det välpolerade vitrinskåpet och den välvilliga morsan som blandar samman fiktion och verklighet.

Mitt grönskande liv

av Bengt Nygren. Inläst ur Fischer & Co, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 21 min..

Affärsmannen Bengt Nygren, 1931- , berättar om sitt framgångsrika liv. På 1960-talet startade den fattige pojken från Sundsvall Buketten, en snabbköpskedja för blommor. Efter missnöje med svensk skattepolitik sålde Nygren företaget och emigrerade 1978. I Storbritannien etablerar han sig med stor framgång i hotellbranschen. Intressant skildring av hur en kreativ person utan högre utbildning kan nå stora framgångar som entreprenör och affärsman.

Våga vara modig

av Reshaw Palinuro. Inläst ur Recito, 2011 av Christina Hellman. Talboken omfattar 2 tim., 27 min..

En ung ensamstående mamma berättar om sitt liv. Från sin uppväxt i krig och svårigheter till arrangerat äktenskap med en mycket äldre kusin som var svartsjuk och våldsam. Detta ledde henne till kvinnohuset i Stockholm. Där bodde hon tre månader tillsammans med sin treåriga dotter. Trots svårigheter kämpar hon och lyckas vända motgångarna till möjligheter.

Martin Luther King

av Lennart Pehrson. Inläst ur Historiska media, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Martin Luther King var bara 39 år när han mördades 1968. Han valdes aldrig till president eller något annat politiskt ämbete. Men under sitt korta liv blev han ändå en ledare av historiskt format, en inspiratör som ledde medborgarrättsrörelsens kamp för svartas rättigheter i USA. Kortbiografi där författaren berättar om hur en av 1900-talets stora ledargestalter växte fram i en omvälvande tid med dramatiska sociala och politiska förändringar.

Ut ur tunneln

av Amari Raphaelis. Inläst ur Recito, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 15 tim., 43 min..

Självbiografisk berättelse om det långa arbetet med att komma tillbaka efter en djup depression, ångest och efter att ha fått diagnosen Aspergers syndrom. Förf. beskriver i detalj sjukdomens yttringar, behandlingar, terapier och stöd. Släkt och närstående har stor betydelse och samhällets stöd utvärderas både med kritik och med beröm. A.R., född 1966 i Stockholm.

Nelson Mandela

av Sten Rylander. Inläst ur Historiska media, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 16 min..

Nelson Mandela, 1918- , är en av vår tids ikoner vars ledarskap har påverkat människor över hela världen . För sin kamp mot apartheid fick Mandela betala med 27 år i fängelse. När han frigavs 1990 valdes han efter några år till Sydafrikas president. Här ges en bild av statsmannen Mandela och hemligheten bakom hans framgångsrika ledarskap. S.R., f.d. ambassadör och Afrikakännare, berättar även om Sveriges stöd till ANC.

Svenska öden

Inläst ur Offside, 2012 av Kia Skog. Talboken omfattar 17 tim., 22 min..

Sexton porträtt från reportagetidningen Filter på personer som på olika sätt påverkar samtiden. Carola Häggkvist som man kommer så nära att hon berättar om när hon satt med ett rakblad mot handleden. Man får möta det okända geniet bakom Spotify - rullstolsbunden i en lägenhet i Göteborg - och ta del av"Iprenmannen" Johann Neumanns fantastiska livshistoria, från uppväxten på en bordell via vänskapen med Ingrid Bergman till livet som reklamkändis.

Geografi

Risveden

av Karl-Erik Andersson. Inläst ur Acta Risvedensis, 2008 av Jan Setréus. Talboken omfattar D. 2: 26 tim., 20 min. : mono.

Risveden del 3. Risveden är Västsveriges sista vildmark, unikt för sin otillgänglighet, sjörikedom och sitt småskaliga bondeskogsbruk. Boken behandlar gårdar, torp och människoöden av de sista generationerna som hade jordbruk och boskapsskötsel som ekonomisk bas. Dispositionen är i första hand geografisk och boställen vid väg och sjö presenteras i ett sammanhang. Boställen i skogsbygden och obygden har prioriterats.

Peru

av Robin Gauldie. Inläst ur Fyris, 2010 av Jan Setréus. Talboken omfattar 7 tim., 54 min..

Praktisk och informativ reseguide om Peru. En introduktion om landskapet, historien, politiken, ekonomin och folket inleder. Därpå följer några viktiga städer, platser, sevärdheter och ett kapitel om Titicacasjö och städer i närheten. Södra Peru och norra Peru samt Amazonas och La Selva presenteras också och boken avslutas med resetips. Kartan som medföljer svartskriften ingår inte i talboken.

Upplev det bästa i Sverige

av Åsa Ottosson. Inläst ur Bonnier fakta, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 29 min..

En bok om de bästa sevärdheterna i Sverige uppdelade i två delar. Den ena delen ger topplistor landskap för landskap i alfabetisk ordning med början i Blekinge och avslut i Östergötland. Den andra delen ger topplistor över sevärdheter grupperade efter ämnen som familjeupplevelser, badplatser, lokala evenemang, museer, samlingar, trädgårdar och parker, filminspelningsplatser, vandringsleder, gammelskogar, fiskevatten, vilda djuräventyr med mera.

Samhälls- och rättsvetenskap

Att dömas till döden

av Jonny Ambrius. Inläst ur Dejavu, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 14 tim., 43 min..

En bok som ger många exempel på olika sätt att avrätta och tortera människor, somliga mer grymma än andra. Några av de avrättningsmetoder som beskrivs är dränkning i mosse, rista blodörn, ihjälrökning och tvekamp. Huvudsakligen tar J.A. upp de olika metoder som användes i Europa fram till och med 1900-talet, med en klar övervikt för svenska förhållanden. Förf. skriver även om bödelsyrket, avrättningar genom historien och misslyckade avrättningar.

Arbetsskada

av Mia Carlsson. Inläst ur Jure, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 CD-ROM (60 tim., 7 min.).

Akademisk avhandling som ger en helhetsbild av ersättningsrätten vid personskador i arbetslivet och det svårfångade samspelet mellan skadeståndsrätt, socialförsäkring, privat försäkring och kollektivavtalsreglerad. Ersättningsreglerna förändras kontinuerligt beroende på samhälleliga, ekonomiska och idémässiga konjunkturer. Helhetsperspektivet kopplas till detaljanalysen och funktioner och begrepp inom den komplicerade ersättningsrätten klarläggs.

En liten grön bok om dövblindtolkning

Inläst ur Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 56 min..

Dövblindtolkning, det vill säga tolkning till personer med dövblindhet (eller med andra ord personer med kombinerad syn- och hörselnedsättning) består av tre helt integrerade delmoment - tolkning av vad som sägs, syntolkning och ledsagning. Här får både den som är utbildad dövblindtolk och den som ibland kommunicerar med personer med dövblindhet många praktiska tips.

En liten gul bok om ledsagning av personer med dövblindhet

Inläst ur Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 41 min..

Att ledsaga personer med dövblindhet (eller med andra ord personer med kombinerad syn- och hörselnedsättning) är mer än att bara ledsaga från A till B. Här får den som någon gång är ledsagare till personer med dövblindhet - men även den som är brukare - många praktiska tips.

Föräldraskapets politik

Inläst ur Dialogos, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 13 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Antologi om föräldraskap ur ett historiskt respektive sociologiskt perspektiv. Synen på föräldraskapet förändras över tid. Föräldraskapet formas av politik, ekonomisk styrning, vetenskap och allmänna normer. Samhällets syn på kön, klass och etnicitet spelar också in i bilden av vad ett bra föräldraskap är. Adoption, assisterad befruktning och ensamma mödrar är några teman som får belysa de senaste hundra årens syn på föräldraskap.

Det internationella systemet

av Kjell Goldmann. Inläst ur Stockholms universitet, Statsvetenskapliga institutionen, 1978 (tr. 1982) av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 8 min..

Varför är det så svårt att förhindra krig? Vilka faktorer avgör vem som får råda i internationella frågor? En dominerande idétradition inom forskningsområdet internationell politik svarar: i ett system av suveräna stater är krig oundvikliga och militära maktmedel avgörande. Detta ifrågasatte Kjell Goldmann, professor i statskunskap. När boken utkom 1982 tog förf. med ny forskning för att belysa den traditionella teorin och dess begränsningar.

S-koden

av Carl Hamilton. Inläst ur Norstedt, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 46 min..

De svenska socialdemokraterna var länge världens mest framgångsrika demokratiska parti. En rekordlång period i regeringsställning gjorde SAP unikt och beundrat över hela världen. Idag är partiet splittrat. En två år lång ledarkris har avslöjat ett parti fullt av fraktionsstrider och osäkert på vad det egentligen vill. Författaren menar att bakslagen beror på att partiet förlorat konakt med sina grundövertygelser, sin ideologi.

Frihetens grundvalar

av Friedrich A. von Hayek. Inläst ur Ratio, 1983 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 19 tim., 57 min..

Analys av frihetsbegreppets framväxt och innebörd. Förf. fastslår vilka samhällsinstitutioner som är förenliga med bevarad frihet och granskar dagens västerländska samhällen ur två aspekter: Vilket utrymme finns idag för enskild frihet och hur bör samhällsinstitutionerna förändras för att öka den mänskliga friheten? Boken gavs ursprungligen ut 1959. F.A.H. 1899-1992, nationalekonom och politisk filosof, tilldelades Nobelpriset i ekonomi 1974.

Extrema Europa

av Jan Å. Johansson. Inläst ur Sekel, 2012 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

Globaliseringsprocessen upplevs av vissa som en förlust av nationellt självbestämmande och livsmöjligheter. I land efter land skapar extremnationalism och främlingsfientlighet nu en explosiv blandning. Förf:na skildrar hur ungerska Jobbik, nederländska Frihetspartiet och Dansk folkeparti växte fram och hur de har kunnat få stöd av väljarna. P.L. är borgerlig opinionsbildare och J.Å.J. är researcher på en tankesmedja i Bryssel.

Kändisfabriken

av Thomas Johansson. Inläst ur Carlsson, 2012 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

T.J., psykolog och professor i pedagogik, granskar samtidens konsumtions- och individkult. Som utgångspunkt använder han ett antal samtidskulturella fenomen: ledarskap, självutveckling, coaching, bloggar, biografier, fitness- och kändiskultur. Han menar att populärpsykologin - med alla självhjälpsböcker - har bidragit till en kultur som präglas av plikten att vara lycklig. Han vill få läsaren att tänka till och skapa utrymme för ny kulturkritik.

Kunskapen och makten

Inläst ur Atlantis, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 11 tim., 19 min..

En antologi om den problematiska relationen mellan beslutsfattare och rådgivare. Ur ett historiskt, juridiskt och ekonomisk perspektiv diskuteras förhållandet mellan kunskap och makt. Boken avslutas med en essä om Merlingestalten i Arthursagan - rådgivaren i tusenårigt perspektiv. Författarna är forskare med lång erfarenhet av chefspositioner inom offentlig och privat verksamhet.

Fursten

av Niccolò Machiavelli. Inläst ur Atlantis, 2012 av Måns Westling. Talboken omfattar 6 tim., 40 min..

N. M., 1469-1527, florentinsk filosof, historiker och politiker är mest känd som författare till Fursten, skriven 1513 men utgiven först 1532. Boken är en handbok i regeringskonst för furstar och blivande makthavare. N.M. framhåller att fursten behöver folkets stöd, men han menar också att fursten måste använda våld och grymhet för att nå sina mål och bevara sin makt. Intensivt omdebatterat verk, här i ny översättning med omfattande notapparat.

En opolitisk mans betraktelser

av Thomas Mann. Inläst ur Atlantis, 2012 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 24 tim., 56 min..

T.M., 1875-1955, skrev åren 1914 till 1918 denna pamflett som tidigare inte översatts till svenska. Framgångarna med Buddenbrooks och Tonio Kröger var uppnådda och arbetet med idéromanen Bergtagen pågick som bäst. Här är det den tidige demokratimotståndaren och den svärmiske krigsromantikern Mann som kommer till tals, inte den senare demokraten och antinazisten. Är även en uppgörelse med brodern Heinrichs vänsterståndpunkter. Förord av Per Landin.

Den sociala demokratins andra århundrade?

av Anders Nilsson. Inläst ur Atlas, 2005 av talsyntes. Talboken omfattar 16 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

I början av 1900-talet proklamerade Hjalmar Branting segervisst att seklet skulle bli Socialdemokratins århundrade. Åtminstone för Norden fick han rätt. Men var står vi idag? Håller tiden på att rinna ut för den svenska välfärds- och arbetsmarknadsmodellen - eller finns förutsättningar för en förnyelse av den reformistiska strategin, med nya steg mot ett jämlikare samhälle? Författarna är verksamma inom LO. Boken utkom 2005.

Hög på hus

av Alexander Norén. Inläst ur Bonnier, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

A.N, ekonomijournalist på SVT, skriver om sin och familjens fanatiska jakt på ett allt bättre boende; från hyresrätt i Solna till drömvilla i Bromma. Han ger tips på hur man hittar rätt bostad till rätt pris, hur man väljer mäklare och diskuterar psykologiska faktorer som styr vid en budgivning och vad som kan höja värdet på ens nuvarande boende. Personlig betraktelse över de senaste årens fixering vid det perfekta boendet.

Mellan anpassning och motstånd

av Örjan Nyström. Inläst ur Atlas, 2001 av talsyntes. Talboken omfattar 11 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Ö.N., författare och utredare på LO, behandlar i denna bok från 2001 maktförhållandet i det nya arbetslivet. Kraven på flexibilitet ställer facken inför nya och svåra utmaningar. Författaren förenar ett brett anlagt historiskt perspektiv med kunskaper om arbetsorganisation och fackligt arbete. Han argumenterar för att arbete också är en demokratifråga och menar att omvandlingen av arbetslivet är ett drama om demokratin.

Klassröstning i Sverige

av Maria Oskarson. Inläst ur Nerenius & Santérus, 1994 av Christina Andersson. Talboken omfattar 14 tim., 18 min..

Kartlägger klassröstningen i Sverige under perioden 1956 till 1991 utifrån de undersökningar som utförts i anslutning till riksdagsvalen vid statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet. Analysen utgår från en modell för klassröstning som ett uttryck för rationalitet. Centrala begrepp är förutom klass och klassidentifikation, kön, generation och offentlig/privat anställningssektor. Akademisk avhandling.

En liten bok om slem

av Karl Palmås. Inläst ur Federa, cop. 2009 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 4 tim., 4 min..

K.P. har samlat ett antal av sina texter som behandlar gruppbeteenden och de dynamiker som kan uppstå i en människomassa. Idéer som tidigare slagit rot i biologers huvuden, i deras studier av t.ex. slembildningar och svärmbeteenden, har alltmer kommit att aktualiseras i tankar om kultur och samhälle. Dessa tankesätt använder förf. för att försöka förstå bl.a. homosocialitet. K.P. forskar om organisatorisk förändring och samhällsentreprenörskap.

Socialdemokratins dominans

av Torsten Svensson. Inläst ur Uppsala universitet, 1994 av talsyntes. Talboken omfattar 31 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Akademisk avhandling i statsvetenskap där författaren studerar den svenska socialdemokratins partistrategi. Utgångspunkten är att den parlamentariska demokratins krav på politisk majoritet tvingade socialdemokratin till ett avgörande vägval: behålla sin arbetarklasskaraktär eller vidga sin klassbas. Han analyserar hur strategin utvecklats och gör en studie av partiets agerande vid två sociala reformer under 1950-talet; ATP och sjukförsäkringen.

Politikens gränser

av Adrienne Sörbom. Inläst ur Atlas, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 14 tim., 50 min..

Varför fortsätter politiken att vara nationell i en globaliserad värld och varför ser det politiska landskapet i stort sett likadant ut som för 100 år sedan? Med utgångspunkt i den socialdemokratiska arbetarrörelsen i Sverige diskuterar författaren, docent i sociologi, frågan om politikens långsamma avnationalisering. Trots rörelsens internationalism finns det hela tiden starka idéer om Sverige som den självklara platsen för politik.

Ekonomi och näringsväsen

Nordens bästa mat

av Viola Adamsson. Inläst ur ICA, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 2 tim., 54 min..

Forskningsresultat och recept i samma volym. Enligt förf. är det smart att äta nordiskt, både ur transporthänseende och av hälsoskäl. Den nordiska maten erbjuder en varierad kost tillagad på ett hälsosamt sätt och sägs ha hälsoeffekter som liknar den omtalade medelhavskosten. Råvaror som blåbär, havre och kantareller kan till exempel verka förebyggande mot vissa sjukdomar. Förf. forskar om folkhälsa och arbetar på Lantmännen.

Den nationnale winsten wördsamast öfwerlemnad til riksens höglofliga ständer af deras ledamot

av Anders Chydenius. Inläst ur Kooperativa Förbundets bokförlag, 1929 av 37 MB. Talboken omfattar 1 tim., 48 min..

Anders Chydenius, 1729-1803, var finländsk präst och representerade Österbotten i Sveriges riksdag. Han var inspirerad av fransk upplysningsfilosofi och skrev 1765 denna ekonomiska skrift, som för tiden var mycket radikal. Denna utgåva från 1929 återger texten i original vad gäller stavning och paragrafindelning. Utgåvan inleds med förord av Sverige förste nationalekonom Karl Petander.

Europaperspektiv

Inläst ur Santérus, 2012 av talsyntes. Talboken omfattar 2012: 12 tim., 28 min. : mono; 287 s. $bc. DAISY text och ljud.

Årsbok 2012 för Europaforskning inom ekonomi, juridik och statskunskap. Texterna tar upp relationen mellan arbetslöshet, migrationspolitik och nationalism som en avgörande fråga för EU. Ur olika perspektiv diskuteras den fria rörligheten och den gemensamma arbetsmarknaden, EU:s migrationspolitik och arbetsmarknadens utmaningar i en tid av ekonomisk kris.

Måltider och matsedlar

av Björn Halling. Inläst ur Sellin & partner, 1994 av Jan Setréus. Talboken omfattar 3 tim., 4 min..

Branschklassiker, från 1994, som ger en introduktion till restaurangvärlden för elever på både hotell- och restaurangskolor och för andra matintresserade. Tips om vad man bör tänka på när man komponerar en måltid och utformar en meny. Förklaringar till många främmande ord som förekommer i våra maträtter.

Ingenmansland

av Dan Jönsson. Inläst ur Leopard, 2012 av Håkan Julander. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

En personlig resa genom vad Dan Jönsson kallar Fulsverige. Han frågar sig hur man lever på Sveriges baksida, där der flesta av oss faktiskt bor. För att ta reda på hur allting hänger ihop söker författaren under ett års tid upp avlägsna platser i folkhemmets kulisser, han går på bio i Ånge, röker vattenpipa i Angered och äter på restaurang i Flen. Dan Jönsson är konstkritiker och kulturjournalist.

Det enda könet

av Katrine Kielos. Inläst ur Bonnier, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 6 tim., 42 min..

K.K., ledarskribent på Aftonbladet, gör en ekonomisk historieskrivning utifrån ett feministiskt perspektiv. Hon är kritisk mot nationalekonomins grundare Adam Smiths teorier om att utvecklingen styrs av människans egenintresse. Homo economicus är tveklöst en man och han har styrt samtidens människosyn så att alla verksamheter beskrivs i ekonomiska termer. Hon anser att människors oegennytta och solidaritet skulle värderas högre.

Idrott, lek och spel

Solskensolympiaden

av Johan Erséus. Inläst ur Ström, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

OS i Stockholm 1912 har gått till historien som Solskensolympiaden, tack vare det fantastiska vädret och den vänliga stämningen. De genomtänkta arrangemangen och de välorganiserade tävlingarna har blivit modell även för dagens olympiska spel. Författaren ger glimtar från de olika grenarna och tecknar porträtt av särskilt intressanta olympier. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Heja, heja!

av Martina Haag. Inläst ur Piratförlaget, 2012 av Ann Katrin Andréasson. Talboken omfattar 2 tim., 50 min..

En bok med tips för den som vill börja löpträna. Den riktar sig särskilt till personer som tvekar och tänker att de är för gamla, tjocka, trötta eller ointresserade för att börja springa. Vägledning från det allra första försöket till ett genomfört maratonlopp. Martina Haag är författare, skådespelare och krönikör.

När ljuset släcks

av Magnus Hedman. Inläst ur Norstedt, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 19 min..

Magnus Hedman, 1973- , var under många år en av Sveriges främsta fotbollsmålvakter. Han gjorde bland annat 58 A-landskamper och fick Guldbollen 2000. Efter sin karriär arbetade han som expertkommentator. Men under flera år hamnade han på tidningars rubriker av helt andra orsaker: drogmissbruk, misshandel, sexköp och ekonomiska trassligheter. Han berättar om ett lyxliv som blev förödande, och om hur han nu försöker komma ut ur mörkret.

Militärväsen

Tigrarna

av Ira Jones. Inläst ur Hörsta, 1955 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 10 tim., 45 min..

Krigsskildring från första och andra världskrigen. Jaktflygare James Ira Thomas Taffy Jones, 1896-1960, berättar om den 74:e jaktdivisionen i Royal Air Force, även kallad Tiger squadron. Han var chef för Tigrarna som bildade kärnan när R.A.F. utkämpade slaget om Storbritannien. Ira Taffy Jones deltog i båda världskrigen och beskriver även flygets utveckling från 1916 till 1945. Boken bygger på författarens egna minnen.

Matematik

Den svarta svanen

av Nassim Nicholas Taleb. Inläst ur Pontes, 2012 av Per Måhlén. Talboken omfattar 23 tim., 31 min..

Författaren, filosof och tidigare aktiehandlare, diskuterar frågor kring hur förutfattade meningar påverkar människans förmåga att förändra sin syn och sin uppfattning när nya fakta presenteras. En svart svan blir en metafor för det oförutsägbara, hur en upptäckt kan få enorma konsekvenser och att det ofta går att se händelser komma när de väl har inträffat. Boken har haft stor spridning över världen och varit betydelsefull i empirisk forskning.

Naturvetenskap

Nytänkarna

av Jim Al-Khalili. Inläst ur Bonnier, 2012 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 17 tim., 19 min..

Det är en vanlig europeisk missuppfattning att det intellektuella arvet från antiken föll i glömska under medeltiden tills det pånyttföddes under renässansen. I själva verket var denna period en gyllene epok för vetenskapen. Här är berättelsen om medeltidens fantastiska upptäckter under en period på 700 år då arabiska var det internationella vetenskapliga språket och de främsta forskarna samlades i Visdomens hus i den dynamiska metropolen Bagdad.

Omställningens tid

av Björn Forsberg. Inläst ur Karneval, 2012 av Lars Thiel. Talboken omfattar 17 tim., 39 min..

150 år av ekonomisk tillväxt har nått vägs ände. Oljetoppen har passerat. Grundvattnet sinar. Skogar avverkas. Överallt hopar sig tecknen på att världsekonomin har gått in i en resursvägg. Men B.F., statsvetare och debattör, menar att det finns en utväg: att ställa om samhället. Det innebär en grundläggande förändring av hela vårt sätt att leva och organisera samhället. Förf. diskuterar även hur en hållbar framtid kan se ut och hur vi når dit.

Jakten på Venus

av Andrea Wulf. Inläst ur Leopard, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 16 tim., 48 min..

Den 6 juni 1761 gick en våg av entusiasm genom världens vetenskapsmän. Planeten Venus skulle passera solen. Om man mätte hur lång tid detta tog i Lappland och på Indiens sydspets, i Sibirien och på den amerikanska kontinenten skulle man äntligen kunna bestämma avståndet till solen och hur stort universum var. Men hindren var många. Vetenskapshistorisk framställning som beskriver många excentriska personligheter och äventyrliga strapatser.

Medicin

LCHF & träning

av Jonas Bergqvist. Inläst ur Fitnessförlaget, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 10 tim., 26 min..

Om LCHF-kost i samband med träning. Blir resultaten sämre med lågkolhydratkost, eller förhåller det sig tvärtom? Förf., sjukgymnast, kostrådgivare och personlig tränare, ger råd om både teori och praktik. Om hur man ska äta såväl vid träning som vid tävling och om hur kosten bör skilja sig åt vid konditionsträning och styrketräning. Recept för en veckomeny ingår.

Den röda marknaden

av Scott Carney. Inläst ur ICA, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 9 tim., 14 min..

En kartläggning av organhandeln, den så kallade röda marknaden där främst fattiga människor utnyttjas av skrupelfria affärsmän. Människokroppen är här en uppsättning reservdelar, en handelsvara som omsätter mångmiljardbelopp. Förf., amerikansk journalist, tidigare bosatt i Indien, har under resor i Asien intervjuat gravplundrare och organförmedlare, träffat enskilda personer som sålt sina organ eller hyrt ut sin livmoder.

Läkare och läkekonster

av Motzi Eklöf. Inläst ur Carlsson, 2010 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 9 tim., 4 min..

Vad kännetecknar en läkare? Är all läkekonst god? M.E., medicinhistoriker, beskriver hur denna typ av frågor har ställts och besvarats i olika sammanhang från sekelskiftet 1900 fram till idag. I elva studier presenteras några av de röster som bidragit till att forma det pluralistiska medicinska landskapet i Sverige. Bland annat om läkarkårens etiska kod, holism som svar på medicinens kris och om den rättsliga regleringen av alternativ medicin.

Vardagspsykopater

av Sigvard Lingh. Inläst ur Recito, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 11 tim., 47 min..

Populärversion av den mer omfattande Psykopater och sociopater - ett spektrum. I denna bok behandlas inte kriminella våldspsykopater utan de psykopater vi kan möta i vår närmiljö, på arbetsplatsen, i föreningar, sekter och i privatlivet. Boken vill vara en hjälp att både identifiera och förstå en psykopat. Vilka hans drivkrafter och mål är, när han kan bli farlig och när han inte blir det. Förf. är psykolog och psykoterapeut.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Kim och Lina ensamma hemma

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Hegas, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 52 min.. DAISY text och ljud.

Kim och Lina är ensamma hemma. Mamma och pappa är på bio. Kim hör något utanför fönstret. Han ser ut i mörkret. Där står ett monster med en blodig kniv! Kim blundar. Det kan inte vara sant! Tänker han. När han tittar igen är det ännu värre. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Mysteriet i Jägarvillan

av Enid Blyton. Inläst ur Citadell, 2002 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Ett världsberömt konstverk har blivit stulet. Nu söker polisen efter ett skådespelarpar som kan lämna viktiga upplysningar. Just de två har tills helt nyligen bott i Jägarvillan i Peterswood, de fem deckarnas egen lilla by. Fatty, Larry, Daisy, Pip och Bets har än en gång ett riktigt mysterium att lösa.

Mysteriet i Spökslottet

av Enid Blyton. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1984 av Emma Sildén. Talboken omfattar 4 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

De fem deckarna - Larry, Daisy, Pip, Bets och Fatty - har det här lovet tänkt ta det lugnt och inte lösa ett enda mysterium. Istället gör de en utflykt till Spökslottet. Där ska enligt legenden finnas ett spöke och där finns också en väldigt fin konstsamling. Naturligtvis får de fem i alla fall lösa ett mysterium.

Soliga ungdomsår

av Axel Burman. Inläst ur Filadelfia, 1956 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 58 min..

Här berättar pastorn och missionären Axel Burman, född 1907 och död 1978, om sin uppväxt i Buafors i Västerbotten. Som 12-åring slutade han skolan och två år senare döptes han och blev sedan medlem i den nya pingstförsamlingen som bildades i byn Ånäset. 1935 skickades han ut som missionär till Tanzania i Afrika. Nostalgisk läsning för vuxna. I texten används ett i vissa delar daterat språkbruk. Boken utgavs 1956.

Uppvaknandet

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien som börjar med Vampyrens märke. Zoey har återvänt, nästan helt återställd till sin plats som översteprästinna på Nattens hus. Efter att ha förlorat Heath är det tveksamt om Zoey kan bli densamma. Stevie Rae har också problem. Hon känner alltmer för Refaim, en fågelmänniska. Men han är hennes farliga hemlighet, en hemlighet som isolerar henne från skolan. Den onda Neferet lockar Zoey för att döda henne.

Världens grisigaste tjuv

av Måns Gahrton. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 1 tim., 27 min..

Den elfte boken i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiske gästen. Ingo får en kompis. Hon heter Jasmine och är dotter till den viktiga kommungubben och kommungumman. Det bästa med Jasmine är att hon gillar Pyret lika mycket som Ingo. Ritva och Roger som gör allt för att deras hotell ska väljas för kommunens konferenser, funderar på att byta Pyret mot konferenskontraktet. Men en dag är Pyret borta.

Mary, min syster!

av Kalle Güettler. Inläst ur Hegas, cop. 2002 (tr. 2003) av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

14-årige Janne följer med sin pappa, som är tulltjänsteman, till hamnen. En sjöman övertalar Janne att hjälpa en flicka, som har flytt från kriget i Sudan, att gömma sig i Sverige. Flickan heter Mary och Janne tycker hon är jättesöt. När Janne ska hjälpa Mary hamnar han själv i fara. Plötsligt är också Janne på flykt. Nu behöver han Mary lika mycket som hon behöver honom.

Prästgudinnan

av Åsa Hofverberg. Inläst ur Libris, 2005 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Hedda behöver bara säga "ja". Det är det man gör på upprop. Men Hedda är inte i sin vanliga skola. I den där hon kände alla och satt bredvid roliga Elin. Hon sitter i ett nytt klassrum. Plötsligt är det inte så lätt att säga något alls. Och när fröken talar om för alla att pappa är präst vet Hedda att hon aldrig borde ha flyttat. Men som tur är har hon fotbollen. Och vem är han i den gula jackan?.

Kungsgården

av Monika Häägg. Inläst ur Monkaland, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Solbarnet. Fry lever under bronsåldern i södra Halland. Solgudinnan har utvalt henne till Solbarn. Efter att Kungsgården blivit anfallen av kungen i Kivik har Hird blivit förd till Aldurs gård vid Holma. Fry har flytt tillsammans med Ulv och lever nu i skogarna vid Virse. Aldur håller bygden i skräck. Snart närmar sig midsommarfesten där nya offer ska ges till gudarna och det blir svårare för Fry att hålla sig gömd.

Klasskassan

av Anna Jansson. Inläst ur R&S, 2010 av Peter Öberg. Talboken omfattar 53 min..

11-årige Emil bor i Visby där han tillsammans med sin syster Linda och hunden Molly driver en detektivbyrå. Den ligger i en gammal gul kiosk som står i familjens trädgård. När Emils klass har samlat in pengar till en klassresa är det någon som stjäl dem direkt efter att barnen räknat ihop dem. Ett fall för Emil och hans deckarteam.

De förhäxade djuren

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 26 min.. DAISY text och ljud.

Adam och Freja kastar en boll fram och tillbaka på väg hem från skolan. Plötsligt far bollen över en häck och in på en tomt. Dit vill inte Freja gå för där bor Yrsa som Freja tror är en häxa. Adam tror inte på häxor och går in på tomten. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Skämmerskans dotter

av Lene Kaaberbøl. Inläst ur R&S, 2002 av Liza Fry. Talboken omfattar 6 tim., 23 min..

Dina är tio år och har ärvt samma gåva som sin mor: hon är skämmerska. Den som inte har rent mjöl i påsen vill inte se en sådan i ögonen eftersom hon ser allt ont man gjort. Dinas mor blir kallad till borgen för att lösa ett mord och snart blir även Dina kallad, men det är en fälla. En spännande bok med fantasyinslag med en flickhjälte i huvudrollen. Handlingen utspelas i en obestämd historisk tid.

Mystiska Milla och sjustjärnan

av Unni Lindell. Inläst ur Piratförlaget, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien som börjar med Mystiska Milla och spökskolan. Mystiska Milla bor på tyglagret i den stora syfabriken tillsammans med alla de andra spökena. Milla har en märkvärdig förmåga att råka ut för hemska saker och en natt får hon se hur hennes människovän Pinneus blir instängd i fabrikens källare. Nu måste Milla befria Pinneus, göra en våghalsig resa ut i rymden till Sjustjärnan och slutligen åka till London.

Kitty, kattungeälvan

av Daisy Meadows. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Helena Gripe. Talboken omfattar 35 min.. DAISY text och ljud.

Vännerna Kristin och Rebecka får se en kattunge i parken. Det blir början på ett spännande påsklov. För det är ingen vanlig katt, utan älvan Kittys magiska husdjur som har rymt från den elake kung Bore! Nu får Kristin och Rebecka hjälpa till så att Kitty kommer tillbaka till sin matte.

Vicky, hundvalpsälvan

av Daisy Meadows. Inläst ur B. Wahlström, 2007 (tr. 2008) av Emma Sildén. Talboken omfattar 39 min.. DAISY text och ljud.

Hur ska vännerna Kristin och Rebecka kunna hitta älvan Vickys magiska hundvalp? Kanske kan en vanlig valp hjälpa till? Problemet är bara att de elaka svartalferna också vill få tag i den magiska valpen.

Aftonstjärnans hämnd

av Brandon Mull. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Fablehaven som börjar med Den förbjudna skogen. Det har gått nästan ett skolår sedan syskonen Seth och Kendra lämnade Fablehaven. Nu är de på väg tillbaka. En kobold har infiltrerat deras skola och Seth har av misstag väckt liv i en livsfarlig statyett. För farfar Sorenson är det uppenbart att Aftonstjärnans sällskap är ute efter hämnd, och Fablehaven med sitt magiska skydd är det tryggaste stället för barnen att vistas på. Tror de.

Jag, Dante och miljonerna

av Frida Nilsson. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Helge jobbar på bank och tänker bara på karriären. Han är chefernas favorit. Men banken utsätts för miljonstöld och Helge blir huvudmisstänkt! Efter en desperat flykt hamnar Helge på stans tipp, där han träffar råttan Dante. Helge vill inget hellre än att hitta den riktige rånaren, rentvå sitt namn och gå tillbaka till jobbet. Men hos den trivsamme Dante får han en chans att pröva sin barndomsdröm som uppfinnare och leva av vad tippen ger.

Sunes jul

av Sören Olsson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1992 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Sune och hans familj firar jul och många tokroliga episoder skildras. Bland annat äter hela familjen julbord på restaurant. Den lätt förvirrade pappan tar med barnen ut i skogen för att skaffa gran, men det går inte riktigt som de tänkt sig... Boken bygger på SVT:s julkalender 1991.

Slavlägret

av Ida-Marie Rendtorff. Inläst ur Bergh, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Dalia Drakviskaren, 14 år, som är av gammal drakviskarsläkt. Dalia är fånge på ett skepp och på väg mot en avlägsen hamn utan sin följeslagare draken Flamar. Men fångenskapen blir än värre när skeppet kapas av pirater. Dalia sätts i ett slavläger, men till hennes förvåning finns en drake där. En drake hon kan prata med och som kanske kan hjälpa henne.

En nyckel, en gåta och fyra brev

av Rebecca Stead. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

12-åriga Miranda bor med sin mamma i New York. Året är 1979 och Miranda är ett av stadens många nyckelbarn. Det vill säga någon som får gå hem ensam med egen nyckel och vänta på att en förälder kommer hem. En dag blir Mirandas bäste vän Sal slagen av en okänd pojke. Strax efter drar sig Sal undan och Miranda börjar få konstiga brev av en okänd beundrare som verkar känna till det mesta om hennes liv - och om sånt som ännu inte har inträffat.

Smaragdernas bok

av John Stephens. Inläst ur Semic, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Syskonen Kate, Michael och Emma lämnades på barnhem av föräldrarna som små. Hela livet har de undrat vad som fick föräldrarna att överge dem. När de skickas till den mystiska staden Cambridge Falls, får de svaret. Syskonen är sedan urminnes tider utvalda och speciella. Föräldrarna lämnade bort dem för att skydda dem mot en elak trollkarl. I den mystiske dr Pyms hus hittar syskonen en märklig bok. Med hjälp av boken kan man resa genom tid och rum.

Diamantmysteriet

av Martin Widmark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 28 min.. DAISY text och ljud.

Lasse och Maja har en detektivbyrå, men inte alltför många åtaganden. De sätter upp anslag där de erbjuder sina tjänster. Så dyker ett uppdrag äntligen upp. Vem vill inte sätta dit diamanttjuven? Den lokala poliskåren har gått bet på uppgiften. Snabbt tar Lasse och Maja anställning i juvelerarbutiken där brotten begåtts.

Tidningsmysteriet

av Martin Widmark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 56 min.. DAISY text och ljud.

Varje dag den senaste veckan har det varit märkliga reportage i Valleby-Bladet. Rektor fuskade i skolan! Polismästaren pallar äpplen! Muhammed använder falska diamanter! Hur hamnar de lögnaktiga artiklarna i tidningen? Tidningschefen Marklund påstår sig inte ha en aning. Kompisarna Lasse och Maja får använda alla sina deckarknep för att kunna lösa mysteriet. Tur att de kan en del om datorer också!.

Facklitteratur

Biografi med genealogi

Kan ni förstå mig?

av Sofie Koborg Brøsen. Inläst ur Riksföreningen Autism, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 28 min.. DAISY text och ljud.

11-åriga Sofie Koborg upplever sig som annorlunda än andra barn och skriver här om sin autism/Aspergers syndrom. Sofie har skrivit boken till sina klasskamrater för att hon vill att de ska lära sig förstå henne. Hon berättar om hur det är att vara Sofie och vad hon har svårt med - att få många instruktioner samtidigt, att bli avbruten i sina rutiner, att bli retad och att vistas i stökiga miljöer med många intryck.

Naturvetenskap

Lätta fakta om väder

av Catriona Clarke. Inläst ur Bergh, cop. 2006 (tr. 2007) av Marika Bergström. Talboken omfattar 23 min.. DAISY text och ljud.

Korta fakta om hur olika väderfenomen uppstår. Läsaren får veta mer om olika typer av moln, tromber, hagel, värme och kyla. Väderprognoser och klimatförändringar tas också upp. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

999 frågor & svar om djur

av Carsten Ryytty. Inläst ur Semic, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Här presenteras häpnadsväckande, udda, märkliga, underhållande och lärorika fakta om djur. Stort och smått blandas. Man kan både läsa om licensjakt på svenska vargar och om vilken mus som simmar bäst. Kapitelindelningen följer djurgrupper i alfabetisk ordning.