Nya talböcker maj 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 217 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

En god fiende

av Joe Abercrombie. Inläst ur Damm, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar Bok 2: 13 tim., 27 min. : mono.

Del 2 av En god fiende. För Monza Murcatto, den mest fruktade och firade legosoldaten i storhertig Orsos armé, är krig ett väldigt bra sätt att tjäna pengar på. Hennes segrar har gjort henne för populär för storhertigens smak. Förrådd och lämnad som död, har Monza bara en sak kvar att leva för: Hämnd. För att lyckas anlitar Monza tre män, en massmördare, en giftblandare och en barbar. Deras uppgift är att mörda sju av Styrias mäktigaste män.

S.E.C.R.E.T

av L. Marie Adeline. Inläst ur Bonnier, 2013 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

Cassie, som har ett besvärligt förhållande bakom sig, arbetar som servitris på ett kafé i New Orleans. En dag hittar hon en kvarglömd dagbok. Innehållet får henne att börja längta efter att utforska sig själv och sina drömmar. Kort därpå introduceras hon för det hemliga sällskapet S.E.C.R.E.T. där kvinnor hjälper kvinnor att förverkliga sina innersta erotiska fantasier. Inom sällskapet gäller varken fördomar, gränser eller skam.

En ny start

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 3 min..

Del 9 i serien Thea. Thea är förtvivlad över att det aldrig kan bli något mellan henne och Joakim. Till allas förvåning tackar hon ja till att bli sällskapsdam i Bodö. Precis innan hon ska resa hittar hon ett bleknat fotografi i moderns chiffonjé. Hon konfronterar sin far med fyndet. Ska hon äntligen få veta sanningen om sig själv? På båtresan till Bodö blir Thea bekant med den trevlige Aleksander Ström - en man hon kommer att lära känna ännu mer.

Flykten

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim..

Del 8 i serien Thea. Theas förlossning är i gång. Och det visar sig att den blir mycket dramatisk. Då hon återhämtat sig inser hon att hennes mor har lagt sina egna planer för framtiden. För att undgå skammen anser Svanhild att adoption är det bästa för Theas barn. Thea ser ingen annan utväg än att fly. I Kabelvaag blir Tobine bekant med den trevlige köpmannen Gabriel Skott. Problemet är bara att han redan är gift.

Sanningarnas tid

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Malena Hallerdt. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

Del 7 i serien Thea. Tobine trivs bra med arbetet som Ludvigs hushållerska. Men på nätterna störs hon av underliga ljud i huset. Kan det vara husbondens döda hustru som går igen? I Vestbygden går folk man ur huse för att träffa den unge väckelsepredikanten Arve Olsen. Kvinnorna är charmerade av den trevliga mannen med de intensivt blå ögonen, inte minst Jenny. Under tiden har Thea sina egna problem att brottas med - som den alltmer växande magen.

Skammens pris

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Camilla Bard. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Del 6 i serien Thea. Thea är förtvivlad efter den chockerande nyheten om Joakim. Hon bryter alla band med honom och lämnar tillbaka förlovningsringen. Hemma i handelsboden konfronterar hon fadern med det hon har hört och får ett oroväckande svar. En av lärarna bryter benet och Thea får motvilligt jobbet som vikarie. På skolan gör en odräglig elev livet surt för henne. Då Jenny kommer på besök, förstår Thea varför hon känner sig så ur form.

Skolastiska övningar

av Einar Askestad. Inläst ur MBM, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 2 tim., 10 min..

Episkt, subtilt och brutalt vävs en berättelse fram kretsande kring ett torg. På torget samlas människorna, här finns förflutet och framtid, förväntan och besvikelse. På torget möts väderstrecken, högt och lågt, början och slut. Aforismliknande iakttagelser om det mänskliga, om strävan efter sanning och mening.

Av två onda ting

Inläst ur Norstedt, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 16 tim., 20 min..

Antologi med bidrag av 23 kvinnliga amerikanska författare som redaktören Elizabeth George inbjudit att lämna bidrag. Temat för novellerna är vällust eller girighet, ibland i kombination. Några är etablerade kriminalförfattare, andra inte. Några har varit elever på skrivarkurser ledda av George och publiceras för första gången.

Bokhandelsblues

Inläst ur Känguru, 2012 av Britt Ronström. Talboken omfattar 1 tim., 58 min..

Jen Campbell, litteraturvetare och bokhandelsarbetare, har samlat in exempel på frågor som bokhandelsanställda i en Londonbokhandel konfronterats med. Det är frågor som är absurda, skrattretande, frustrerande och vansinniga. Till exempel har de fått frågor om Anne Frank någonsin skrev en uppföljare, om en bok är ätbar eller om de säljer mjöl, skruvmejslar och andra icke bokrelaterade produkter.

Vem stal min katt?

av Crosby Bonsall. Inläst ur Carlsen/if, 1973 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Tjalles katt Midred har försvunnit. Vem har tagit henne? Privatdetektiverna Slugis, Knubben och Smalis hjälper Tjalle att klara upp mysteriet. De får också en belöning som de inte kunnat drömma om. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Myteriet på Bounty

av John Boyne. Inläst ur Bazar, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 17 min..

Nytolkning av Myteriet på Bounty. Året är 1787 och fjortonåringen John Jacob Turnstile riskerar att hamna i fängelse efter att ha gripits för ficktjuveri. Han erbjuds istället att gå till sjöss. Skeppets namn är Bounty och kaptenen heter Bligh och de tar ut kurs mot Tahiti. Johns uppgift är att vara kapten Blighs personlige betjänt. Föga anar han att det är det minsta han är och att han genom att sluta en pakt med djävulen riskerar sitt liv.

Mörka skuggor

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2013 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

Del 10 i serien Fjällrosor. Anna och Rise är fångade på logen tillsammans med Viljar. Dörren är på väg att att brytas upp och bakom sig har de den öppna likkistan. I den ligger Torgil. Anna har dock fler bekymmer än Torgil. Hon ska stå inför prästen den här hösten, och så måste hon göra ett val som hon har skjutit upp länge. Ett val som kommer att ha betydelse för resten av hennes liv och som också kommer att prägla lillasysterns framtid.

Hjärtats röst

av Sandra Brown. Inläst ur Richter, 1998 av Marianne Engström. Talboken omfattar 13 tim., 17 min..

Cat Delaney, omsvärmad TV-stjärna, drabbas av en dödlig hjärtsjukdom och måste genomgå ett hjärtbyte. Transplantationen lyckas och hon flyttar och börjar ett nytt, friskt liv. Men så börjar hotbreven komma. Hon inser att hon är förföljd av någon som vill få hennes nya hjärta att sluta slå. Underhållningsroman med kärlek och thrillerinslag bland ingredienserna.

Lockfågeln

av Henrik Brun. Inläst ur Massolit, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 13 tim., 52 min..

På genomresa i Slovenien får den danska journalisten Ketil Brandt ett oväntat samtal från polisen i Ljubljana. Michel Jensen, en gammal vän från hans tid som krigsreporter på Balkan, har hittats mördad. Polisen ber Ketil att stanna i staden och hjälpa till med utredningen och mot bättre vetande tackar han ja. Snart visar det sig att Ketil används som en bricka i ett större spel och han dras in i en härva av människohandel och korruption.

Uppgörelsen

av Dan Buthler. Inläst ur Massolit, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 15 tim., 8 min..

Fjärde boken om Christopher Silfverbielke och kriminalkommissarie Jacob Colt. Psykopaten och seriemördaren Silfverbielke är tillbaka från Florida. Han befinner sig på en ensligt belägen gård i mörkaste Småland. På julafton tänker han ta en gruvlig hämnd på Colt utan hänsyn till Colts familj. Uppgörelsen hotar att få konsekvenser för många personer i deras omgivning oavsett de är skyldiga eller ej.

Mareld

av Majken Cullborg. Inläst ur Bonnier, 1946 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

Till en veckotidningsredaktion i landsorten anländer en dag en ung tecknare från Stockholm. Han gör stort intryck på redaktionens och kontorets yngre kvinnor, och till och med de gifta kvinnorna faller för hans charm. Endast huvudredaktören, den intellektuella Görel Dunkel, vägrar att i det längsta låta sig besegras. Men en dag kommer den oundvikliga urladdningen. Romanen utkom 1946. M.C., 1920-2006, författare och översättare.

Otto slaktares påg

av Gunnel Dahlqvist. Inläst ur Recito : 2012 av Emma Sildén. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

I berättelsens centrum står en slaktarfamilj i Malmö. Det är tidigt 1900-tal och en son föds i familjen. Romanen skildrar sedan en ung mans sökande efter bekräftelse och identitet i ett Sverige där hårt arbete, respekt för överheten och knappa resurser präglar människors vardag. Längs sin väg möter Gunnar klassförakt, svek och kärlekssorger, men också vänskap och framtidstro. Bygger på författarens egen familjehistoria.

Egendom

av Torbjörn Elensky. Inläst ur Bonnier, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 4 tim., 43 min..

En historia om den framgångsrika arkitekten Anna, om hennes barndom och havererade äktenskap. Styvföräldrar och adopterade barn uppträder som i en dröm. Boken skildrar Annas inre liv och väver ett nät av oklara biologiska och sociala sammanhang. Författaren är kulturskribent och operalibrettist.

Höga vågor

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

Del 5 i serien Lotsbarnen. Jon och Julie kunde knappt tala med varandra efter avslöjandet om örterna, och det blir på inget sätt bättre när Trygve anländer till hotellet. Svartsjukan och ovädret rasar när ödet för dem ut på en farofylld räddningsaktion.

Jon och Julie

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Del 1 i serien Lotsbarnen. Natten till den 1 januari 1900 föds Jon och Julie i Losvika. Samma natt går lotsbåten med deras fäder under på havet. Sjutton år senare drar Jon till sjöss, medan Julie tar arbete som husa på hotellet. Där måste hon handskas med överklassen från Kristiania, väninnans hemligheter och sin egen gryende förälskelse.

Kärlekskval

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Del 4 i serien Lotsbarnen. Det är försommar, och Julie är tillbaka på Hotell Havblikk. Ett gäng konstnärer och författare tar in på hotellet och chockerar med sin omoraliska livsföring. Kyrkklockorna ringer överraskande in till bröllop, och det dyker upp en oväntad gäst.

Stormfylld höst

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Del 2 i serien Lotsbarnen. Julie får en chockerande nyhet samtidigt som hon måste fatta ett svårt beslut. Sommaren är på väg mot sitt slut, och det ser ut att bli en lugn höst på hotellet. Men så går ett spanskt skepp på grund i Losvika.

Storstadsliv

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2012 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Del 3 i serien Lotsbarnen. Året är 1919 och hotellet måste stänga för vintern. Julie beger sig till Kristiania för att arbeta som barnflicka i Frogner. Det nya livet bjuder på teater och dans, men hon får också se stadens mörka sidor. Jon är fortfarande saknad, och Julie börjar inse att hoppet är ute.

Änglamannen

av Östen Eriksson. Inläst ur Kabusa böcker, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

Robert räddas mirakulös från att bli påkörd av en bil. Efteråt minns han bara att någon lyfte upp honom och att han tittade rakt in i ett par främmande ögon. Han är omskakad men påminns om alla andra tillfällen då han har överlevt mot alla odds - han måste ha en ängel vid sin sida. Robert rycks upp ur sitt vardagliga liv och kastas ut på en andlig resa. Han får kontakt med sin egen skyddsängel och hela hans liv vänds upp och ner.

Vitsvit

av Athena Farrokhzad. Inläst ur Bonnier, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 27 min..

I diktsamlingen turneras utsagor om våld och vithet, i en dialog mellan familjemedlemmar som är bundna till varandra genom revolutionens och migrationens erfarenhet. Diktjaget kommer endast till tals genom de citat som hon placerat i familjens munnar, citat där hon omväxlande anklagas och tas i försvar. Vitsvit är ett körverk som aldrig låter frågan om ursprung och ansvar stelna till ett svar. A.F., 1983- . Debut.

Vid mörkrets portar

av Raymond E. Feist. Inläst ur Damm, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

Del 2 i serien Demonkrigen. Skuggornas väktare har drabbats hårt av den senaste tidens händelser; bland annat de bortglömda stjärnalvernas återkomst till Midkemia. I stjärnalvernas spår följer också deras fiende - demonerna. Spänningar har även uppstått mellan Midkemias invånare och nykomlingarna. Skuggornas väktare måste förbereda sig på det annalkande hotet och samtidigt förhindra att ett inbördeskrig bryter ut.

Jacob beslutar sig för att älska

av Catalin Dorian Florescu. Inläst ur 2244, 2013 av Per Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 20 min..

Jacob Obertin växer upp i Triebswetter, en by med tyskättade invånare i närheten av Timisoara i Rumänien. Modern är den rikaste kvinnan i trakten, men med ett tvivelaktigt rykte. Fadern är en landstrykare med ett mystiskt förflutet. Romanen är en familjeberättelse som rör sig i tid runt andra världskriget, men också en krönika över en släkts historia. Om identitet, hemkänsla och främlingskap. C.D.F, 1967- , född i Rumänien men bosatt i Schweiz.

Friad men inte fri

av Ulf Folkesson. Inläst ur Recito, 2011. https://www.elib.se/library/ebook <2013> av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 12 min..

En ruskig dag i början av mars förlorar Lukas Tapper sin frihet efter nästan nio timmars förhör. Lukas blir anhållen misstänkt för mord. Några dygn tidigare hade han varit helt oförstående inför att han för första gången i sitt liv skulle komma i kontakt med kriminalpolisen. Men han var inte helt oförberedd för anhållandet när det väl gjordes.

Solskensflickan

av Bodil Forsberg. Inläst ur B. Wahlström, 1977 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 29 min..

Ett spädbarn lämnas på trappan till en stuga. I stugan bor byns skräddare Johan och hans fru Maja. Flickans föräldrar ger sig aldrig till känna och de bestämmer sig för att uppfostra barnet som sitt eget. Flickan, som de döper till Beate, växer upp till en riktig solskensflicka. Men så händer olyckan som raserar hela hennes värld och hon måste ge sig av för att hitta sina riktiga föräldrar. Har tidigare publicerats som följetong i Allers 1961.

Stackars Susanne

av Bodil Forsberg. Inläst ur B. Wahlström, 1977 av Malena Hallerdt. Talboken omfattar 5 tim., 11 min..

När Susanne är sex år gammal gifter hennes mamma om sig med en änkling som har en tioårig dotter. Hon heter Alice, men alla kallar henne för Darling. Bara Susanne märker hur elak hon är. Då Susanne ska gifta sig med Adam blir hennes mamma sjuk och bröllopet skjuts upp. Istället åker Alice till Adam för att hålla honom sällskap. Och när Adam råkar ut för en olycka och tappar minnet passar Alice på. Tidigare publicerad som följetong i Allers 1964.

Hennes iskalla ögon

av Carin Gerhardsen. Inläst ur Norstedt, 2013 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 12 tim., 49 min..

Den sjätte boken om Hammarbypolisen. Under en och samma dag försvinner två kvinnor oberoende av varandra. Båda lever i till synes ordnade förhållanden, men en helt annan bild framträder när kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans kollegor skrapar på ytan. Båda kvinnorna har levt under mental press och ingen av dem saknar skäl att frivilligt ge sig av. Men upptäckten av en död kropp ger anledning att tänka om.

Dirigenten från Sankt Petersburg

av Camilla Grebe. Inläst ur Damm, 2013 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 12 tim., 56 min..

Första delen i den planerade trilogin Moskva Noir. Den svenske finansmannen Tom Blixen arbetar på den ryska investmentbanken Pioneer Capital i Moskva 2003. Den största möjligheten i firmans historia har just öppnat sig och Tom utses att föra affären i hamn. Rysslands största oljebolag under ledning av den mäktige Romanov är uppdragsgivare. Korruption och maktkamp medför att Tom snart blir indragen i en våldsspiral som kostar flera liv.

Ryssar är såna som gillar björkar

av Olga Grjasnowa. Inläst ur Weyler, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Masja är en ung judisk kvinna som flytt sitt hemland Azerbajdzjan på grund av krig. Via Tyskland har hon tagit sig till Mellanöstern. Hon arbetar som tolk men förstår inte världen. Masja kan allt om språk men vad hjälper det? Den hon vill ha vill själv ha en annan och hennes mamma tjatar om att hon ska äta ordentligt. En utvandrarroman, invandrarroman, samtidsroman. Författaren är född 1984 i Azerbajdzjan men nu bosatt i Berlin.

Magikerna

av Lev Grossman. Inläst ur Pocketförlaget, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim., 48 min..

Quentin Coldwater är besatt av en serie fantasyböcker han läste som liten. I jämförelse känns det riktiga livet grått och meningslöst. Men så blir han antagen till Brakebills, ett hemligt och exklusivt college i New York där han ska genomgå en utbildning i modern magi. Trots det saknas fortfarande någonting. Det finns heller inget som kan förebereda honom på den förbluffande upptäckt som väntar efter examen. Första delen i en planerad trilogi.

Inte helt hundra

av Caroline Hainer. Inläst ur Volante, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

När Caroline får ett relationsförbud bestämmer hon sig för att söka svaret på den eviga frågan om vad kärlek egentligen är, och hur man fångar den. Hon börjar med att rannsaka sig själv och sina tidigare förhållanden. Hur var det egentligen med den äldre fransmannen, hockeykillen som ville för mycket och han med armen i mitella? Vad kan man lära av det som varit? C.H., 1976- . Debutroman.

Spelets konst

av Chad Harbach. Inläst ur Norstedt, 2013 av Anita Molander. Talboken omfattar 16 tim., 21 min..

Den unge baseballtalangen Henry Skrimshanders väg mot ett liv som proffs ser spikrak ut. Till den dag då han missar ett kast, ett misstag som får stora konsekvenser. Efter detta blir livet på Westish College, en skola vid Michigansjöns strand, sig inte likt. Uppmärksammad debutroman om vänskap och kärlek, strävan och engagemang. C.H., 1975-.

Den rätta blandningen

av O. Henry. Inläst ur Atlantis, 1979 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 3 tim., 43 min..

15 noveller av den amerikanske författaren O. Henry, pseud. för William Sydney Porter, 1862-1910. Han skrev under sin livstid mer än 600 noveller oftast med den klassiska berättartekniken med oväntade vändningar och överraskande slut. De flesta utspelas i ett Amerika - oftast New York - i början av seklet 1900 och handlar om människor som befinner sig i samhällets utkant. Efterord av Caj Lundgren.

Stadens stämma och andra berättelser

av O. Henry. Inläst ur A.B. Pehrsson, 1929 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 44 min..

O. Henry, pseud. för William Sydney Porter, amerikansk författare, 1862-1910, skrev under sin livstid mer än 600 noveller. Denna samling från 1908 innehåller 18 korta berättelser. Många utspelas bland arbetare på Manhattan och återger situationer och dialoger med humor och värme. Det handlar oftast om klassiskt uppbyggda noveller med oväntade vändningar och överraskande slut.

Stridens hetta

av James Holland. Inläst ur Historiska media, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 16 tim., 45 min..

Fjärde fristående delen i serien om Jack Tanner. Spänningsroman som utspelar sig under ökenkriget i Nordafrika 1942. Löjtnant Jack Tanner får agera spion bakom tyskarnas linjer och hamnar mitt i ett spel av undanflykter, svek och mord. Hans farligaste uppdrag någonsin tar honom från Kairos mörkaste bakgator till slaget vid el-Alamein.

Tjuvklyftan

av Leif Holmstrand. Inläst ur Bonnier, 2013 av Malena Hallerdt. Talboken omfattar 3 tim., 13 min..

I en skogsdunge strax utanför en typisk vardaglig ort finns en klyfta kring vilken berättelsen slingrar sig. Klyftan kan vara några stenblock eller ett oändligt svart hål. Runt klyftan rör sig en samling gestalter, påtagligt realistiska, märkbart konstruerade. Det är Ann, Hanna, Johannes och Lars, som pulserar fram och tillbaka mellan tonårstid och vuxenvärld tjugo år senare. Författaren är också poet, musiker och konstnär.

Hoppe

av Felicitas Hoppe. Inläst ur Rámus, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 9 tim., 7 min..

Felicitas Hoppes roman kan sägas vara en drömbiografi med författaren själv som huvudperson. Gränserna mellan fantasi och verklighet suddas ut i hennes roman där språket intar en av huvudrollerna. Det handlar mer om hur det kunde ha blivit än hur det verkligen var. En berättelse om fåfänga önskningar, havererade äktenskap, kraschade karriärer - och den obestridliga lyckan av att vara ett av barnen som följde råttfångaren i Hameln.

Mördaren i Marais

av Claude Izner. Inläst ur Kabusa, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 13 min..

De bitterljuva kärleksbekymmer som engagerar bokhandlare Victor Legris och hans medarbetare Kenji och Joseph får konkurrens av ännu ett mysterium. Vid ett inbrott i Kenjis lägenhet försvinner en skål gjord av ett apkranium. När personer med koppling till skålen mördas väcks Victors nyfikenhet. Spåren leder honom till Paris många myllrande kuriosamarknader. Det blir en jakt på en hänsynslös mördare genom en 1800-talsstad som sjuder av liv.

Fångad i elden

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2010 av Martin Skoglund. Talboken omfattar (: n). DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Kallt blod. En serie med riktigt ruskiga berättelser. En pyroman härjar i staden där syskonen Tobias och Simone bor. Alla är rädda och undrar var han ska slå till härnäst. Simone får mms från bränderna och undrar om det är någon skolkamrat som skickar bilderna. Syskonen hamnar själva mitt i en av bränderna. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Vedergällning

av George Jonas. Inläst ur Tiden, 1984 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 1 min..

Efter massakern vid OS i München 1972 organiserar Israel en antiterrorgrupp med fem män som självständigt ska operera i Europa med syfte att mörda elva högt uppsatta palestinska ledare. Helt lämnade på egen hand måste gruppen överleva i en värld av terrorister och vapenhandlare där ingen litar på någon. Agentens vardag gestaltas som torftigt slitsam med själsdödande rutiner. Dokumentär thriller som bygger på verkliga händelser.

Tystnadens älskare, stjärnornas vän

av Jeremiah Karlsson. Inläst ur Idus, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 12 tim., 54 min..

Djupt inne i den småländska skogen bor elvaårige Staffan med sin pappa Tobias. Situationen för Staffan är svår - pappa super och mamma utnyttjar honom för sina egna syften. I skolan blir han mobbad och slagen. Samtidigt hopar sig mysterierna. Varifrån får pappa sina pengar? Och vem är den okände man som spionerar på Staffan när han vandrar skogsvägen fram? Socialrealistisk spänningsroman.

Skymning

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim., 36 min..

Del 3 i serien om familjen Baxter i den så kallade Gryningsserien. Pressen kring kändisskapet vilar tung över Dayne och Katy. Illasinnade rykten och skvaller hotar deras relation. John Baxter tar nästa steg i sitt förhållande med Elaine. Det leder till en tid av funderingar kring om han ska sälja huset och förlora minnena av livet tillsammans med Elisabeth. Är han beredd att släppa taget och starta något nytt?.

Solnedgång

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2011 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 11 tim., 53 min..

Del 4 i serien om familjen Baxter i den så kallade Gryningsserien. Skådespelarparet Katy och Dayne Matthews har lämnat Hollywood för en tid och ser fram mot ett nytt kapitel i sina liv - ett barn är på väg. Familjen Flanigan får tragiska nyheter som påverkar alla i familjen. För John Baxter och Elaine Denning stundar äntligen bröllop. Kommer förnyad kärlek och hopp att vara tillräckligt för att trygga äktenskapet?.

Soluppgång

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 33 min..

Del 1 i serien om familjen Baxter i den så kallade Gryningsserien. Skådespelaren Dayne Matthews och Katy Hart håller på att förbereda sitt bröllop och är fast beslutna att hålla ceremonin hemlig för kändisfotograferna. Ska Kate kunna finna sig tillrätta i rampljuset? För John Baxter delas glädjen inför det kommande bröllopet med möjligheten till en ny kärlek i livet. Kan Elaine bli den livskamrat han saknat sedan Elisabeths död?.

Sommar

av Karen Kingsbury. Inläst ur Semnos, 2011 av Per Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 31 min..

Del 2 i serien om familjen Baxter i den så kallade Gryningsserien. Nygifta Dayne och Katy övertalas att medverka i en reality-serie som sätter stor press på deras relation. Familjen Baxter möter utmaningar i form av två graviditeter. Glädjen går över i oro när beskedet kommer att något verkar vara fel på det ena barnet. Kan ett mirakel ske? I familjen Flanigan måste man hantera beskedet att Cody har tagit värvning i armén och tänker lämna dem.

Solknepet

av Christina Kjellsson. Inläst ur Kabusa, 2013 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 4 tim., 36 min..

En berättelse om sexåriga Mirjam som lever i en jämtländsk by i mitten av 1960-talet. Hon är ett barn i en annan tid. En annan utsatthet. Mirjam har solknepet. Hundarna och löplinorna. Och all snön. Lyhörd och finstämd skildring av ett barns perspektiv på livet. Debutroman av Christina Kjellson, 1962- , vissångare och låtskrivare.

Jobs bok

av Ulf Lindström. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 17 tim., 41 min..

Fristående fortsättning på En god man. Andreas Falcks kollegor ser honom som Mäster och hans grannar som säkerhetsexpert. Hans största problem är vädret och till och med kommissarie Brinck tycker att han duger. När Slobodan Matíc står i rätten och hotar med våld blir han mest road, men när hans dotter dras in i hotbilden tvingas han göra det en man måste för att skydda sin familj.

Rysk gryning

av Eric Van Lustbader. Inläst ur B. Wahlström, 1992 av Helena Gripe. Talboken omfattar 26 tim., 28 min..

I Washington dras Tori Nunn, expert på Japans undre värld, åter in i sin roll som spion. I Tokyo blir Honno Kansei, sekreterare åt Japans mäktigaste industriledare, vittne till hur dennes närmaste man begår rituellt självmord. I Moskva får Irina Ponomareva, älskarinna till två dödsfiender i Politbyrån, förtroenden som är politiskt sprängstoff. Tre kvinnor med olika bitar i ett intrikat pussel som kan avslöja planen på ett globalt kärnvapenkrig.

Diktator Anorexia Nervosa

av Ann Lögde. Inläst ur Fundo, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Inger är en ung tjej som går första året på gymnasiet. Hennes ambition är att allt hon företar sig ska bli bra, och helst perfekt. Men inget är någonsin perfekt och Ingers frustration växer. En dag inser hon att hon helt har tappat bort sig själv och styrs av en diktator vid namn Anorexia Nervosa. En bok om en flicka som drabbas av anorexi och hur hon genom samtalsterapi blir hjälpt ur sitt tillstånd.

På djupt vatten

av John D. MacDonald. Inläst ur B. Wahlström, 1992 av Christer Modin. Talboken omfattar 8 tim., 2 min..

Försäkringsutredaren Sam Brice i Florida, med ett förflutet som idrottsstjärna, får oväntat besök av Charlie, en förrymd brottsling. Sam hjälper Charlie. Men när sedan Sis, före detta flickvän till Sam, försvinner blir Charlie genast misstänkt. Snart tvingas Sam inse att Sis blivit mördad - men han har ingen aning om vilken mardröm som väntar honom i jakten på hennes mördare. Deckare som i original utkom 1961.

Begärets plåga

av Robert MacNeil. Inläst ur Bonnier Alba, 1993 av Anna Godenius. Talboken omfattar 21 tim., 23 min..

I december 1917 exploderar ett fartyg lastat med ammunition i den lilla kanadensiska hamnstaden Halifax. Under räddningsarbetet finner den unge prästen Peter en dagbok. Han chockeras först av innehållet, en ung kvinnas intima tankar, men blir under läsningen allt mer fascinerad. För att försöka identifiera kvinnan överlämnar han dagboken till en barndomsvän, som är psykolog och Freud-anhängare. Underhållningsroman om kärlek, passion och moral.

Limpopos akademi för privatdetektiver

av Alexander McCall Smith. Inläst ur Damm, 2012 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 8 tim., 5 min..

Del 13 i serien som inleds med Damernas detektivbyrå. Mma Ramotswe drömmer märkliga drömmar om en lång främmande man medan den nygifta Mma Makutsi går runt i en bubbla av lycka. Plötsligt försvinner en kvinna som arbetar på ett av stadens barnhem och Damernas detektivbyrå anlitas för att lösa fallet. Till sin hjälp får damerna en lång, främmande man.

Åren i Paris

av Paula McLain. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 33 min..

När Ernest Hemingway vid 21 års ålder mötte den åtta år äldre Hadley Richardson i Chicago 1921 var det kärlek vid första ögonkastet. De gifte sig efter bara några månader och flyttade strax därefter till Paris. Där umgicks de med miljonärer, konstnärer och bohemer. Långsamt vann Ernest större erkännande samtidigt som äktenskapet började spricka. Hadley försökte behålla sin självkänsla när rollen som hustru, vän och musa blev alltmer utmanande.

Storsjöodjuret

av Jonas Moström. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Erik Olsson. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Åttonde kriminalromanen om läkaren Erik Jensen och kommissarien Johan Axberg i Sundsvall. Tre ungdomar har sett Storsjöodjuret och många observationer följer. Östersunds kommun beslutar att ett odjurscenter ska byggas i samarbete med den tyska vänorten, trots kraftiga protester. Pappaledige Axberg får ett samtal om att hans farmor hittats nerslagen i sin lägenhet. Efterforskningar visar att hon är involverad i något han aldrig kunnat ana.

Gustaf Vasa och Nils Dacke

av Fabian Månsson. Inläst ur Tiden, 1938 av Per Godenius. Talboken omfattar 1: 9 tim., 58 min. : mono.

Del 1 i flerbandsverket Gustaf Vasa och Nils Dacke. Fabian Månsson, 1872-1938, politiker, tidningsredaktör och författare har skrivit en skönlitterär skildring av Dackefejden - ett bondeuppror mot Gustav Vasa åren 1542-1543, under ledning av Nils Dacke, en bonde från Torsås i södra Småland. Anledningen till upproret var missnöjet från böndernas sida mot att kungens försökte att stärka centralmakten.

Den grekiska hjälmen

av Jan Mårtenson. Inläst ur W&W, 2013 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

En Homan-deckare. Under ett bröllop i Stratford-upon-Avon träffar Johan Kristian Homan en förmögen svensk boende i Schweiz. Denne är samlare med inriktning på antikviteter från Grekland och Rom. Nu ber han Homan köpa in en bromshjälm från 500-talet f.Kr., till salu på en utställning i Miami Beach. Johan Kristian Homan tar uppdraget, åker till Miami Beach och köper hjälmen. Beslutet visar sig få dramatiska konsekvenser, inte bara för honom själv.

Om små mammor

av Ingrid Mörnänge. Inläst ur Atremi, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 29 min..

En samling noveller, dikter och kåserier av Ingrid Mörnänge, född 1948. Hon är pensionerad lärare och anknyter ofta till sina erfarenheter från skolvärlden. En stor del av boken består av dikter, där till exempel titeldikten "Om små mammor" handlar om författarens mamma och mormor.

Röd måne

av Elisabet Nemert. Inläst ur Forum, 2013 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 14 tim., 46 min..

År 1626 hittar läkekvinnan Ingrid Ingemarsdotter en övergiven, nyfödd flicka. Hon tar med henne hem till gården Näs som ligger nära Skokloster i Uppland. Flickan döps till Indra och får växa upp hos Ingrid som undervisar henne om växternas läkande kraft. Men Indra har också begåvats med läkande händer, en förmåga som måste hållas hemlig. Den som har kraft att läka sjukdom har också kraft att framkalla det som är ont. Straffet för trolldom är döden.

Operation Sandalwood

av Zac O'Yeah. Inläst ur Ordfront, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 14 tim., 20 min..

Första delen i en planerad serie om Hari Majestic, föräldralös mångsysslare, talangfull fixare och snillrik småbedragare i den indiska mångmiljonstaden Bangalores skummare kvarter. Hari jagas, av en anledning han inte förstår, av en fitnessspecialist som är specialist på uppdragsmord. Hans arbetsgivare i internetbranschen hotar att förgöra honom med vodoo. Och en dag vill en svensk familj ha hjälp med att finna sin försvunna dotter.

När duvorna försvann

av Sofi Oksanen. Inläst ur Bonnier, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 21 min..

Berättelsen utspelar sig i Estland under och efter andra världskriget. Här finns motståndskämpen Roland, hans kusin Edgar som kämpar för att upprätthålla kontakterna med makthavarna och Edgars fru Juudit. Edgar bygger sitt liv på en livslögn och Juudit kommer i kläm mellan sin kärlek till en tysk officer, sitt olyckliga äktenskap och sina band till idealisten Roland.

Amerikauret

av Vibeke Olsson. Inläst ur Libris, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 47 min.

Del 4 i serien inledd med Sågverksungen. Det är sekelskifte också på Svartviks sågverk, men det som märks mest är diskussionerna om föreningsrätten. Varför skulle inte sågverksarbetarna ha rätt att organisera sig? Bricken ska snart föda sitt sjunde barn. Hemmet är trångt, men hon blir ändå tveksam när magister Sundblad vill skicka Nikanor, till läroverket i stan. Ska hennes äldste son bli en främling bland sina egna?.

Hundarna yla för lik

av Uno Palmström. Inläst ur Acacia, 1990 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 36 min..

1977

av David Peace. Inläst ur Modernista, 2013 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

Del 2 i serien Yorkshire-kvartetten som börjar med 1974. I Leeds står man inför jubileumsfirandet av drottning Elisabeths regeringstid. Kriminalinspektör Bob Fraser och journalisten Jack Whitehead är var och en på sitt sätt upptagna av någon som rör sig på stadens gator och mördar prostituerade. Antalet mord accelererar i takt med att sommaren fortskrider. Fraser och Whitehead verkar vara de enda som misstänker att det finns mer än en mördare.

Isnatt

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1996 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 48 min..

Del 5 i serien Sara. Sara är tillbaka på Senja, i Simons barndomshem, där han en gång varit lycklig. Men nu är det som en isnatt i hennes liv och endast Simon kan rädda henne. Räddar han henne, räddar han sig själv. Sara är hans spegelbild. Bit för bit tar han henne tillbaka till verkligheten. Men de lever på lånad lycka. Simon tillhör en annan. Och snart är kriget över - väljer Sara att resa nu kanske de aldrig ses igen.

Vindens sång

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1997 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 9 tim., 10 min..

Del 6 i serien Sara. Simon övergav allt för Saras skull, men nu vill hon inte veta av honom. De har alltid passat för varandra, men nu vill hon bara bort. Är det för att hon inte kan glömma Fredrik? En hård vinter på fjällvidden lär Sara vad som är viktigt och vad hon kan välja bort i livet. Då solen åter färgar nätterna i norr, är hon på väg mot kusten. Hon är på väg hem - och kanske väntar han än.

Vinterfågel

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1996 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Del 4 i serien Sara. Sara vill bort från alla blickarna, alla frågorna folk inte ställer. Ännu en natt i Fredriks famn har påmint henne om vad kärlek verkligen är. Det finns bara en Fredrik, alla andra blir som skuggor. En natt får de tillsammans och sedan är han borta igen. Sara vet att hon måste bort. Hon är redo att fly som vinterfågeln, sträcka vingarna mot himlen i öst. Men ännu är det krig, ännu är det något som håller henne tillbaka.

Rummets rymder

av Georges Perec. Inläst ur Modernista, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 26 min..

Texter i skilda genrer som prosa, dikt, gåta, lista, brev, anekdot, essä och intervju. Med lekfullhet och skärpa utforskas en mängd perspektiv som väcker djupt sovande fördomar om rummet som något självklart bortom idé och språk. Författaren skriver i förordet att "föremålet för denna bok är egentligen inte tomrummet, utan snarare vad som finns däromkring". G.P., 1936-1982, fransk författare som ofta experimenterade med språkets uttrycksformer.

Träsket

av Kristian Petri. Inläst ur Rönnells Antikvariat, 2013 av Per Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 36 min..

En metaberättelse om Stockholms försvunna insjö Träsket, och om bibliomani, och om Kristian Petri. Det börjar som en lokalhistoria, sedan tar olika fiktiva historier över. Boken är delvis 1700-talsdeckare, devis dagbok och i någon mån spökhistoria.

Förrådd revolution

av Alf Ronnby. Inläst ur Kronikan - kom!, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

Politisk roman som utspelas i Iran efter revolutionen 1979, då Shahen störtades och hans regim kollapsade. I centrum för berättelsen finns ett kärlekspar: Soheila är intelligent, livsbejakande och självständig; Ali är jordnära och egensinnig. De förälskade ungdomarna förföljs brutalt av diktaturen. Soheila som är politiskt aktiv försvinner och Ali flyr till Sverige.

Det regnade fåglar

av Jocelyne Saucier. Inläst ur Tranan, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

En fotograf stöter på tre udda existenser när hon söker överlevare efter en skogsbrand. De tre har dragit sig undan civilisationen och vill leva efter egna regler. Deras värld ställs på ända när fotografen gör entré. Än mer rubbas deras tillvaro när en fritagen mentalpatient vill skapa sig ett nytt liv bland männen. En bok om tragiska händelser och sagolika skeenden, om skog, om hopp och om kärlek som ger nytt liv.

Brevboken

av Michail Sjisjkin. Inläst ur Ersatz, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 27 min..

En man och en kvinna skriver kärleksbrev till varandra - hon är hemma i Ryssland, han är i Kina under ett pågående krig. De båda älskande skriver om allt som faller dem in: kriget, barndomen, familjerna - umbärande, glädje och sorg. Snart visar det sig att breven berättar en oväntat mångbottnad historia. Läser de verkligen varandras brev? Existentiell roman som kretsar kring vardagens smärta och krigets fasor. M.S., 1961 - , rosad rysk författare.

2017

av Olga Slavnikova. Inläst ur Ersatz, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 20 tim., 36 min..

I en stad i Uralbergen förbereds ett hundraårsjubileum av den ryska revolutionen. Ryssland är ett hårdare klassamhälle än någonsin och befolkningen hemsöks av onda andar från de omgivande bergen. Satirisk och dystopisk berättelse om kärlek, besatthet och mord, och om hur långt människan är beredd att gå för att få vad hon vill ha. Första boken på svenska av O.S., 1957- , uppmärksammad rysk författare.

I farans riktning

av Viveca Sten. Inläst ur Forum, 2013 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

Sjätte Sandhamnsdeckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. Annandag jul hittas ett lik på stranden i Sandhamn. Thomas som kallas in står snart inför att fall som involverar en krigskorrespondent, en politisk organisation på högerkanten och en vårdnadstvist. Medan han söker efter den gemensamma nämnaren inträffar ytterligare ett dödsfall. Samtidigt brottas Nora med egna problem när hennes yrkesmässiga heder sätts på spel.

En lång vinter

av Colm Tóibín. Inläst ur Norstedt, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Spanska Pyrenéerna i slutet av 1950-talet. När Miguel är i byn med sin familj märker han att modern smyger iväg. Snart inser han det som alla andra känner till men ingen talar om - modern är alkoholist. Ett våldsamt gräl uppstår mellan föräldrarna och dagen efter är modern försvunnen. Den första snön faller och efter en timme råder full snöstorm. Sökandet blir en fråga om liv och död. C.T., 1955- , en av Irlands främsta författare.

Stilla kaos

av Sandro Veronesi. Inläst ur Contempo, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 20 min..

Pietro Paladini är 43 år, framgångsrik TV-producent som lever ett bra liv med Lara och deras dotter Claudia. En dag förändras allt - Lara dör plötsligt och det enda viktiga för Pietro blir nu Claudia. Han väntar hela dagarna utanför dotterns skola i ett av Milanos finare kvarter. Hit kommer en mängd människor för att lida i Pietros sällskap, han dras in i andras historier och reser samtidigt tillbaka genom sin egen. Prisbelönad italiensk roman.

De drunknades strand

av Domingo Villar. Inläst ur Ekholm & Tegebjer, 2012 av Britt Ronström. Talboken omfattar 11 tim., 50 min..

I den kalla havsdimman utanför Galicien i nordvästra Spanien flyter en drunknad kropp iland i en liten fiskeby. Kriminalinspektör Leo Caldas kallas in från närliggande Vigo för att utreda vad som ser ut att vara ett självmord. Men det som från början tycks vara ett vanligt rutinärende förvandlas snart till en komplicerad mordutredning. När Caldas gräver djupare i fallet hittar han kopplingar till händelser som inträffade tio år tidigare.

Blattejävlar!

av Goran Vojnovic. Inläst ur Rámus, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

I Ljubljanaförorten Fuzine bor Marko bland andra kroatiska, bosniska och serbiska invandrare. Hopplösheten och drömmarna blandas med kriminalitet, sport, droger och bilar. Marko har tusen frågor men inga svar. Varför har langare hundar? Varför vet säkerhetspolisen allt? Varför snackar inte blattar om sex? G.V., 1980- , född i Ljubljana och uppvuxen i Fuzine. Debutroman.

Parzival

av Wolfram von Eschenbach. Inläst ur Symposium, 1999 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 19 tim., 17 min..

Verseposet Parzival nedtecknades under tidigt 1200-tal av Wolfram von Eschenbach. Historien om Parzival och hans sökande efter Graal har påverkat hela den europeiska kulturhistorien. Mångbottnad berättelse om en ung riddare, där de medeltida rövarhistorierna samtidigt utgör en allegorisk berättelse om människans väg till andlig insikt. Förord av Eva Kärfve.

Jag tjänar inte

av Jenny Åkervall. Inläst ur Norstedt, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 29 min..

Psykiatern Anna Sager balanserar på utbrändhetens gräns. När Säpo vill att hon gör en farlighetsbedömning av en stalker som trakasserar en minister ser hon det som en nystart. Emre Oktan är pressekreterare i regeringskansliet. Anonyma mejl dyker upp med avslöjande bilder på centrala personer inom politiken. När Emre börjar undersöka det hela korsas hans och Annas vägar. Samtidsroman om politikens villkor och en psykiatri i kris. Debutroman.

Feberflickan

av Elisabeth Östnäs. Inläst ur Columbi publishing, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 44 min..

Skildring av en familj i sönderfall, både bildligt och bokstavligt. Luna rör sig i huset där hennes far och en kvinna, som Luna aldrig kallat något annat än hon, ligger döda. Detaljerat redogörs för vad Luna gör, men hennes tankar är febrigt oskarpa. Inträngande skildring av en person som inte entydigt är vare sig förövare eller offer. Debutroman av Elisabeth Östnös, 1974-.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Den ädla döden

av Michael Azar. Inläst ur Leopard, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

Här beskrivs det västerländska martyrskapets idéhistoria. Gud, sanningen, folket, revolutionen - finns det något i själva livet som det är värt att gå i döden för? Genom bland andra Jeanne d'Arc, Robespierre och Che Guevara skildras hur martyrens blod blir till skådespel. Människans yttersta sårbarhet förvandlas till vapen; det är genom att dö som man segrar. Författaren är professor i idéhistoria.

Vördnad för livet

av Albert Schweitzer. Inläst ur Diakonistyrelsen, 1961 av Lars Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 51 min..

Antologi som presenterar samtliga områden av Albert Schweitzers, 1875-1965, författarskap. Han var teolog, filosof, bibelforskare, musiker, läkare, missionär och fick Nobels fredspris 1952. Innehåller ett utdrag ur hans självbiografiska skrifter och av hans forskning på olika områden såsom teologi, filosofi, medicin, musik, kulturteori och aktuell debatt.

Tarot - själens spegel

av Gerd Ziegler. Inläst ur Vattumannen, cop. 1997 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 33 min..

Tarot är en kortlek, känd sedan 1300-talet, förebild till den vanliga kortleken och uppbyggd på liknande sätt. Korten används för att ge symbolisk kunskap om tillvarons dolda aspekter på liknande sätt som astrologi, numerologi eller kabbala. Handledningen visar på olika sätt att arbeta med Tarot-kort. Boken bygger på Aleister Crowleys Thoth Tarot men kan även användas tillsammans med andra kortlekar.

Religion

En vandringsman

av Oskar Björklund. Inläst ur T. Pihlajamaa, 2005 av Jan Setréus. Talboken omfattar 16 tim., 31 min..

Memoar, med prägel av reseskildring, skriven av O.B., pensionerad präst i Svenska kyrkan. Han föddes 1927 i landsdelen Ingermanland, i dåvarande Sovjetunionen. Åren efter andra världskriget präglades av Stalins terror och han flydde till Finland och senare Sverige. Han utbildade sig till diakon och arbetade på en rad ställen som Narvik, Rotterdam och Lima i Peru. Mot slutet av sitt yrkesliv prästvigdes han för Skara stift.

Predikans historia

av Yngve Brilioth. Inläst ur Gleerup, 1962 av Karin Benecke. Talboken omfattar 13 tim., 54 min..

Klassisk och banbrytande framställning av den kristna predikans historia byggd på en serie Olaus Petri-föreläsningar, som hölls i Uppsala våren 1944 av dåvarande Växjöbiskopen, Y. B., 1891-1959, senare ärkebiskop 1950-58. Framställningen sträcker sig från den Nytestamentliga predikan i synagogan i fram till den svenska predikan i början på 1900-talet. Boken har använts som kurslitteratur för generationer av teologistuderande i Sverige.

Visionär i tjugonde århundradet

av Ruth Dahlén. Inläst ur Natur och kultur, 1976 av Britt Ronström. Talboken omfattar 11 tim., 57 min..

R.D., 1906-1976, blev känd för en större allmänhet genom radioprogrammet "Mystiker i Vällingby" i slutet av 1960-talet, vilket senare också blev ett TV-program. Strax före hennes död sammanställdes hennes dagboksartade anteckningar. Hon brottades själv mycket med hur hon skulle tolka sina mystiska upplevelser och hur hon skulle kunna finna sig tillrätta i en motsägelsefull tillvaro.

Predikningar

av Eckehart. Inläst ur Artos, 1987 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 2: 11 tim., 36 min. : mono.

36 predikningar av den tyske medeltidsmystikern Mäster Eckehart, ca 1260-1328. Eckehart anses vara en av de främsta inom den europeiska mystikens historia. En av många som tog intryck av hans tankevärld var Dag Hammarskjöld. Mäster Eckehart menar att livets mål är Guds födelse i själen, enheten med Gud. I själen bor en gnista som är ett med det gudomliga. Ett antal av hans predikningar förklarades 1329 för kätterska av påven Johannes XXII.

Av denna världen?

av Joel Halldorf. Inläst ur Artos, 2012 av Anders Göransson. Talboken omfattar 30 tim., 47 min..

Doktorsavhandling inom ämnet kyrkohistoria vid Uppsala universitet. Predikanten och sångförfattaren Emil Gustafson, 1862-1900, hörde till dem som formade den svenska frikyrkligheten både under och efter sin levnad. Med sitt säregna och delvis kontroversiella buskap om ödmjukhet, överlåtelse och lidandets mening var han en annorlunda röst i det sena 1800-talets kyrkliga landskap.

Vägen valde dig

av Karl Gustav Hammar. Inläst ur Seglora smedja, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Den 18 september 2011 är det 50 år sedan Förenta Nationernas generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom i en flygkrasch i Kongo. Efter hans död hittades den dagbok, Vägmärken, där han ger uttryck för en religiös dimension av ett liv mitt i världspolitiken. Inför invigningen av Dag Hammarskjöldleden mellan Abisko och Nikkaloukta 2004 publicerade K G Hammar sju meditationer över Vägmärken. En kort biografi över Dag Hammarsköld ingår också.

Den eviga världsbilden

av Martinus. Inläst ur Världsbild, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar D. 5: 12 tim., 54 min : mono.

Den danske mystikern Martinus Thomsen, 1890-1981, fick i 30-årsåldern sitt kosmiska medvetande, det vill säga ett inre seende av sammanhangen i världsalltet. Denna framställning utgör del 5 i en serie symbolböcker som getts ut under titeln Den eviga världsbilden. Boken innehåller 33 symboler som visades för offentligheten under en serie föredrag som hölls vintern 1955-56. Dessutom ingår ett antal texter utvalda av Martinus institut.

Brytningstider - segertider

av Lewi Pethrus. Inläst ur Tonoskrift, 1984 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Samling texter där L.P., 1884-1974, pastor och grundare av Pingströrelsen i Sverige, skriver om den andliga väckelsens roll i tillvaron med utgångspunkt i de olika kriser som han anser råder i kyrkorna, samhället, individen, förkunnelsen och i själva pingstväckelsen. Till sist redogör han för den omtalade schismen med Sven Lidman och för hur deras förhållande ter sig vid tiden för bokens ursprungliga utgivning, 1969.

Evas krönikebok

av Eva Spångberg. Inläst ur Borneling, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 1 tim., 58 min..

Eva Spångberg, 1923-2011, var i första hand känd som träkonstnär eller som hon själv kallade sig "förkunnare i trä". Många av hennes konstverk finns i kyrkor runt om i Sverige. Hon skrev även under många år krönikor i ett flertal tidningar. Det var angeläget för henne att tycka till om olika händelser. Hon skrev på ett sätt som ofta var träffsäkert och var ständigt aktuell i sina frågeställningar.

Det nya vinet

av Wilfrid Stinissen. Inläst ur Artos, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Här beskriver W.S., katolsk präst och karmelitbroder, hur livet ser ut när Anden får frihet att blåsa vart den vill. Här handlar det alltså inte om övning eller krav eller några dygder som ska förvärvas. Texten utgår från de nio Andens gåvor som det talas om i Galaterbrevet. Författaren menar att det kristna livet inte i första hand ska betraktas som ett arbete att göra utan en gåva att ta till sig. Inspiration hämtas ur den kristna mystiken.

Inre vandring

av Wilfrid Stinissen. Inläst ur Karmeliterna, 1985 av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim., 4 min..

Kommentar och introduktion till Den inre borgen, skriven 1577 av karmeliternunnan Teresa av Avila, även känd som Teresa de Jesús, 1515-1582. Teresa skrev Den inre borgen som en handledning i meditationens och omvändelsens olika stadier, som hon beskriver som själens vandring framåt i sju olika andliga boningar eller stadier. Vad W.S. vill bidra med är att skilja ut vad som är Teresas egen strängt personliga väg till skillnad mot den allmängiltiga.

På tal om tro-

av Ann Thörnblad. Inläst ur Libris, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

Här berättar femton vanliga, men mer eller mindre offentliga, personer om sin kristna tro och vad den betyder. Det är kvinnor och män i olika åldrar och med varierande yrken. Hur tänker troende människor i Sverige idag? Hur påverkar den kristna tron yrkeslivet och det privata? Intervjuboken är skriven av A.T., författare, journalist och diplomerad psykosyntesterapeut.

Filosofi och psykologi

Att älska varandra i längden - och på bredden

av Gunilla Bergensten. Inläst ur Forum, 2013 av Carin Gustavsson. Talboken omfattar 5 tim., 18 min..

En inspirationsbok om det långa äktenskapet och möjligheterna som kommer med det. Författaren menar att vi har så fullt upp med vardagsbestyr att vi nästan aldrig hinner längta efter varandra. Vidare diskuteras huruvida det är möjligt att alltid hålla gnistan vid liv. Finns det några genvägar till en roligare vardag och ett bättre familjeliv?.

Sammanfattning av sönderfallet

av Émile Michel Cioran. Inläst ur h:ström, 2013 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

Aforismer, essäer i miniatyr och prosapoetiska betraktelser som inrymmer återkommande teman i Ciorans författarskap: självmordet, sömnlösheten, skepticismen, tiden och glömskan, religionernas och utopiernas ohållbarhet, exil och alienation, människans outtömliga förmåga till självbedrägeri. E.M. Cioran, 1911-1995, rumänsk-fransk författare, som hyllats för sin förmåga att skriva tänkvärda texter om svåra ämnen.

Tänk om tvärtom

av Björn Eneke. Inläst ur Notis, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 59 min..

Tänk om allt i själva verket är precis tvärtom? En humoristisk tankebok om att vara lycklig och att vända på orden för att få nya insikter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Allt om kärlek

av Bell Hooks. Inläst ur Ordfront, 2004 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Etikorienterad diskussion om den kärlekslöshet som enligt författaren präglar vår tid. Bell Hooks är starkt kritisk till romantik och erbjuder istället en radikal feministisk kärleksetik, där hon utforskar sina egna försök att definiera och finna kärleken. Hon menar att kärlek inte bara är en känsla utan en handling, en viljeakt och ett förhållningssätt. Författaren är amerikansk samhällsdebattör och feminist.

En annan Foucault

av Magnus Hörnqvist. Inläst ur Carlsson, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Den franske idéhistorikern och filosofen Michel Foucault, 1926-1984, flyttade fokus från staten till individen och beskrev en makt som genomtränger kroppen, förorsakar lust och frambringar kunskap. M.H., docent i kriminologi, vidareutvecklar Foucaults maktanalys, lyfter fram hans materialistiska ådra och menar att han ska ses som en fullföljare av den idéhistoriska tradition som startar med Karl Marx.

Wabi sabi

av Agneta Nyholm Winqvist. Inläst ur Norstedt, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Wabi sabi, en japansk livsfilosofi, är motsatsen till "för mycket" och betyder tidlös visdom. Enligt författaren äter, stressar, shoppar och jobbar vi för mycket i dagens samhälle. Istället borde vi vila och följa med i flödet och låta kraft och längtan styra livet. Wabi sabi handlar om att mogna som människa och acceptera förändringar som ett alternativ till att kämpa emot.

Uppfostran och undervisning

Synligt lärande för lärare

av John Hattie. Inläst ur Natur och kultur, 2012 (tr. 2013) av Anna Döbling. Talboken omfattar 21 tim., 17 min..

Med utgångspunkt i sin forskning om vilka faktorer som påverkar skolelevers studieprestationer, konkretiserar här professor John Hattie resultatet. Boken ger vägledning för lärare om hur lektionerna kan genomföras för att undervisningens mål ska uppfyllas. En del handlar om förhållningssätt hos skolpersonal, som gett gott resultat. Innehåller bland annat flera tabeller och checklistor samt en förteckning över forskningsresultatet.

Klass efter klass

av Gunnar Henrikson. Inläst ur Norrköpings skolmuseum, 1993 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 8 tim., 28 min..

Historik över folkskolan i Norrköping under 150 år, mellan åren 1843 - 1993. Här beskrivs hur skolväsendet utvecklades, till exempel genom strömningar i samhället. Författaren sätter även in sin text i ett kulturhistoriskt sammanhang och tar upp kända personer som verkat i eller påverkat skolan. Bland dessa märks Selma Lagerlöf, Moa Martinson och Albert Engström. Författaren är historiker och journalist.

Barnexperimentet

av Per Kornhall. Inläst ur Leopard, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

P.K., skolstrateg, menar att den svenska skolans misslyckande är monumental. De elever som har ett sämre resultat misslyckas i allt högre grad och de bästa eleverna är sämre än tidigare. Författaren analyserar de förändringar som skett under de senaste 20 åren och hans slutsats är att den svenska skolan blivit en experimentverkstad för pedagoger, byråkrater och politiker. Boken avslutas med förslag på hur man skulle kunna åtgärda detta. Debattbok.

Språkvetenskap

Svensk metrik

av Eva Lilja. Inläst ur Norstedts akademiska förlag, 2006 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 34 tim., 55 min..

Grundläggande verk i versteori, vershistoria och verslära. Här presenteras en teori och metod möjlig att använda för alla de tre svenska verssystemen - den medeltida fyrslagsräckan, den metriska versens taktfasta rytmer och den fria versens stiliserade fraser. Språkfrasen, den centrala enheten i all versifikation, bildar utgångspunkt. Även medeltida poesi och nutida rytmföreteelser behandlas. E.L., professor i litteraturvetenskap.

Litteraturvetenskap

Fingervisningar

av Werner Aspenström. Inläst ur Ellerström, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 4 min..

Från 1951 och fram till sin död 1997 skrev Werner Aspenström regelbundet i sina anteckningsböcker: dagboksnotiser, iakttagelser, drömmar, reflektioner och skisser till dikter. Nitton böcker lämnade han efter sig. I texterna som sammanställts av Anna Aspenström och Hans Isaksson kommer läsaren både människan och författaren nära.

Näsa för nyheter

av Sara Danius. Inläst ur Ersatz, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

Oktober 1904: den 22-årige James Joyce kommer till den gudsförgätna staden Pola, numera Pula i Kroatien, för att tillträda sin tjänst som engelskalärare. Här blev Joyce omedelbart vittne till en rad spektakulära händelser som fyllde dagstidningar och visades på bio. Essä där författarna visar hur Joyce använder sig av blandade tidningsnotiser, som senare dyker upp i bearbetat skick i hans texter.

För en sång och hundra sånger

av Yiwu Liao. Inläst ur Lindskog, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

Fram till den 4 juni 1989 var Yiwu en okänd och opolitisk hippiepoet i Kina. Efter massakerna på Himmelska fridens torg framförde han en regimkritisk dikt och blev dömd till fyra års fängelse. Där utsätts han för tortyr och förnedrande behandling och försökte fler gånger begå självmord. Han och hans medfångar bryts ner till halvmänniskor ett tillstånd som leder till att man glömmer vad det innebär att vara människa och medmänniska.

Nobelpriset i litteratur

Inläst ur Norstedt, 2001 av Marika Bergström. Talboken omfattar D. 2: 28 tim., 50 min. : mono.

Gustaf Adolf Lysholm

av Per Wästberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 19 tim., 48 min..

Biografi över författaren Gustaf Adolf Lysholm, 1909-1989. Lysholm var en framstående Stockholmsskildrare och en flanör i otakt med tiden som inte var intresserad av kulturvimmel och samtidsdebatt. Han var en romantiker med förmåga att levandegöra det förflutna som genom sin homosexualitet kände ett stort utanförskap. Utifrån sin nära vänskap med Lysholm tecknar Per Wästberg ett personligt porträtt av ett förbisett diktaröde.

Konst, musik, teater och film

Evert Taubes värld

av David Anthin. Inläst ur Atlantis, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Inblickar i författaren och visdiktaren Evert Taubes, 1890-1976, liv och konstnärskap, särskilt fokuserat på de roller han intog i förhållande till sin publik. Förf., litteraturvetare och Taube-kännare, kommer i denna populärvetenskapliga bok även in på fördomar och berör exempelvis den debatt som emanerade ur föra jämställdhetsministern Margareta Winbergs kritik mot Taubes kvinnosyn. Den tryckta boken är mycket rikt illustrerad.

Bygga på kvinnors kunskap

Inläst ur Svensk byggtjänst, 2004 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 3 tim., 50 min..

Utifrån utgångspunkten att män bygger och kvinnor bor startades föreningen Kvinnors Byggforum i början av 1990-talet. Medlemmarna i föreningen menar att man måste ta tillvara kvinnors samlade användarkunskap och erfarenheter för att komma åt trögheten i byggbranschen och höja kvaliteten. Författarna beskriver vad begrepp som gemenskap, trygghet och bekvämlighet betyder i praktiken och visar med exempel att det här perspektivet ger bättre bostäder.

Otto Chambert

av Gunnar Henrikson. Inläst ur Carlsson, 2004 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

Historien om möbelfirman Chamberts möbelhus i Norrköping. Författaren beskriver dess födelse, etablering, glansdagar och sorti. I fokus står Otto Chambert, 1895-1985, och hans gärning. Chamberts stod för elegans och kvalitet. De var uppmärksammade, framgångsrika och belönade på utställningar och mässor. Stockholmsutställningen 1930 blev deras höjdpunkt. Handlar främst om möbelfirman, men även familjen Chamberts privatliv avhandlas.

Katinka och regissörerna

av Birgitta Kristoffersson. Inläst ur Arena, 2008 av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Katinka Faragó, 1936- , har under 55 år arbetat som scripta, produktionsledare, producent och produktionschef. Hon har samarbetat med nästan alla Sveriges stora regissörer, bland andra Ingmar Bergman, Jan Troell, Vilgot Sjöman och Mai Zetterling och med skådespelare som Max von Sydow, Bibi Andersson och Erland Josephson. Biografin ger en unik inblick i ett speciellt yrkesliv och kvinnoliv.

Musik på gränsen

av Marja Mustakallio. Inläst ur Arktinen Ajatus, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 31 tim., 21 min..

Om musiklivet i finska och svenska Tornedalen efter 1809. Påverkades musiken av att riksgränsen drogs tvärs igenom en enhetlig kulturregion? Var den helgjutna regionala kulturen starkare än staternas maktpolitik? Här får man följa livet i 1800-talets Tornedalen med resenärens ögon och besöka kyrkor och föreningslokaler. Med hjälp av bouppteckningar får vi en inblick i vilka instrument man spelade och vilka sångböcker man sjöng ur.

Historia

Operation Norrsken

av Christoph Andersson. Inläst ur Norstedt, 2013 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 17 tim., 19 min..

Boken behandlar den östtyska säkerhetstjänsten Stasi och dess påverkan på Sverige och svenskarna. Bland annat diskuteras den operation som givit boken dess titel. Genom Operation Norrsken skulle Stasi kompromettera det svenska kungahuset genom att dra fram kopplingar till Nazityskland. Även Stasis affärer med Bofors behandlas. Författaren producerar dokumentärer för Sveriges Radio och undervisar i journalistik.

Från härskare till estradörer

av Jan Berggren. Inläst ur Carlsson, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 15 tim., 22 min..

Inleds med en historisk genomgång som bland annat beskriver de skiftande maktförhållandena mellan kungamakten och adeln och ståndssamhället från och med Vasakungarna fram till Bernadotterna. Dessutom diskuteras kungamaktens förhållande till Tyskland under och mellan de två världskrigen, liksom demokratifrågorna kopplade till statskicket monarki. Ett inlägg i debatten monarki kontra republik. J.B.- , författare och historiker.

Metronom

av Lorànt Deutsch. Inläst ur Laurella & Wallin, 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar 12 tim., 24 min..

Få städer har en så dramatisk historia som Paris. I den här boken får läsaren följa med på en resa i Paris tunnelbana, för varje station berättas en del av stadens historia, från att ha varit en liten ö i floden Seine till dagens världsstad. Som en tidsmaskin förflyttar oss metron mellan galler och romare, kungar och drottningar och mellan krig och fred. Boken har gjort stor succé i Frankrike och har bland annat blivit tv-serie.

Sveriges ödestimma år 195X

av Ergo. Inläst ur Skoglund, 1950 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Boken, som utkom 1950, vill varna för att Ryssland kan komma att ta över Sverige, och detta utan att avlossa ett enda skott. Åskådligt redogörs för hur en sådan erövring utan krig skulle ske. Hur denna infiltration skulle vara möjlig beskrivs utförligt av författaren, som menar att boken bygger på ofrånkomliga fakta.

Den arabiska våren

av Seyyed Mohammad Fazlhashemi. Inläst ur Historiska media, 2013 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

En initierad skildring av en region i en turbulent fas. I december 2010 tände en ung man eld på sig själv i protest mot de tunisiska makthavarnas förtryck. Händelsen blev startskottet för en våg av uppror i Nordafrika och Mellanöstern. Författaren ger en mångfacetterad bild av regionen och beskriver bakgrunden till den arabiska våren och västvärldens reaktioner. Författaren är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

Triangeldrama i Egypten

av Per Gahrton. Inläst ur Leopard, 2012 av Olle Jernberg. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Det egyptiska folket fällde sin president i februari 2011. Efter det inleddes ett triangeldrama mellan militären, islamistiska rörelser och den unga generationen egyptier. Per Gahrton berättar om de missförhållanden som fick folket att resa sig och om de drömmar som bar fram revolutionen. Han skildrar hur maktspelet utvecklat sig och styrkeförhållandena mellan islamisterna, militären och den unga Facebookgenerationen har förändrats.

Israel - en judisk demokrati

av Per Jönsson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2013 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 17 min. DAISY text och ljud.

Israelisk politik har blivit allt mer bosättarvänlig. Byggandet av bosättningar på det ockuperade Västbanken fortgår medan fredsprocessen med palestinierna står stilla. Förskjutningen mot höger har drivits på av fyra maktgrupper med delvis motstridiga intressen - militären, de ultraortodoxa, bosättarrörelsen och ryska invandrare. Författaren ger en inblick i vad som styr Israels politik och vad som särskiljer den israeliska demokratin.

Svensk historia

av Olle Larsson. Inläst ur Historiska media, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 17 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Lättillgänglig sammanfattning av Sveriges historia från 1523 till idag. Syftet är att bland annat svara på frågor som vad det är som gör oss till svenskar och när Sverige blev Sverige. Boken kräver inga förkunskaper. Författarna är forskare i historia vid Lunds universitet respektive European University Institute i Florens.

Soldater

av Sönke Neitzel. Inläst ur Bromberg, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 25 tim., 35 min..

Den tyske historikern Sönke Neitzel hittade unikt källmaterial i det brittiska krigsarkivet från andra världskriget; utskrifter av samtal mellan de tyska krigsfångarna som britterna i hemlighet hade avlyssnat. Han har, tillsammans med psykologen Harald Welzer, granskat materialet ur historiskt och psykologiskt perspektiv. Vad visste man om hur judarna behandlades och vad ansåg man om det? Vilka moraliska val och svårigheter ställdes man inför?.

Den onda vanan att mörda kungar

av Göran Ramberg. Inläst ur Atlantis, 2012 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 17 tim., 32 min..

Essäsamling som på ett insiktsfullt, men ändå lättsamt, sätt skildrar det dramatiska maktspelet i det medeltida England. Efter en grundläggande introduktion till den engelska monarkin och adelsväsendet, skildras sedan de båda kungarna Edward II, kung 1307-1322, och Henry VI, kung 1422-1461. Gemensamt för dem båda är att de själva var svaga och dåliga härskare och hade en betydligt starkare och mer begåvad franskfödd drottning vid sin sida.

Zimbabwe - diktaturens sista dagar?

av Anna Tibblin. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2012 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Genom att ta till våld lyckades Robert Mugabe och hans regim förhindra ett maktskifte i Zimbabwe 2008. Våldet tilltog efter att oppositionen inom MDC vunnit parlamentsvalet. Samtidigt befann sig ekonomin i fritt fall. 2013 ska landet åter gå till val. Här beskrivs hur samregerandet i landet har påverkat politiken. Man får även en bild av hur det zimbabwiska samhället har utvecklats de senaste åren.

Wehrmachts sista ögonvittnen

Inläst ur Fischer & Co, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 42 min..

En samling ögonvittnesskildringar från tyska soldater i andra världskriget. Här berättar några överlevande tyska soldater om sina upplevelser. De segervissa unga männen som gick ut i krig för Tyskland insåg efter hand att motståndarna var både stridsdugliga och beslutsamma. Hoppet byttes mot cynism när de såg sina kamrater dö i kriget. Berättelserna bygger på tv-serien Servants of evil.

Biografi med genealogi

Viktig

av Terese Alvén. Inläst ur Hoi, 2013 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Teresa Alvén har haft en allvarlig ätstörning som var nära att kosta henne livet. I denna självbiografi får läsaren följa hennes resa, från osäker tjej till anorektiker och patient på ätstörningsklinik och vidare ut ur sjukdomen till en frisk och hälsosam förebild för unga tjejer. Författaren driver idag en populär träningsblogg.

New Delhi - Borås

av Per J. Andersson. Inläst ur Forum, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 8 tim., 28 min..

Pikej föds kastlös i en liten by i Indien. Vid hans födsel siar traditionsenligt en astrolog om hans framtid. Bland annat sägs det att han ska gifta sig med en flicka av utländsk härkomst. Då han är konstnärligt lagd hamnar han på en konstskola i New Delhi och där träffar han Lotta från Borås. De blir förälskade, men chansen att de ska ses igen är liten. Då tar Pikej en gammal damcykel och beger sig landvägen mellan Asien och Europa mot Borås.

Dödsdömd

av Damien Echols. Inläst ur Norstedt, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 38 min..

1993 greps Damien Echols, f. 1974, tillsammans med Jason Baldwin och Jessie Misskelley - sedermera kända som West Memphis 3 - för morden på tre åttaåriga pojkar i Arkansas. Rättegången som följde kantades av tvivelaktiga bevis och ett ytterst motsägelsefullt "erkännande" från den lätt förståndshandikappade Misskelley. D. E. dömdes till döden. Detta är hans berättelse från 18 år på Death Row. 2011 blev han, J.B. och J.M. frigivna.

Med andra ögon

av Terese Ekman. Inläst ur Nomen, cop. 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim. 55 min..

Terese är född på 1970-talet. Tidigt betraktar hon sin omvärld med andra ögon och ser detaljer som andra människor inte ser. Hon börjar prata sent och socialt utvecklas hon lite annorlunda än sina syskon. Som vuxen genomgår hon en neuropsykiatrisk utredning på egen begäran och får diagnosen autism. Pedagogiskt skrivet för personer med autism, deras anhöriga och andra intresserade. Avslutas med en litteraturlista.

Jag vet var jag kommer ifrån

av Ingemar Eliasson. Inläst ur Bonnier, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 14 tim., 8 min..

I.E., 1939- , arbetade som statssekreterare och statsråd i fyra olika borgerliga regeringar under 1970- och 80-talen, var riksdagsman och folkpartiets vice ordförande och därefter landshövding i Värmland i tolv år. Åren 2003-2010 var han riksmarskalk. Han berättar öppet om slitningar och utmaningar i det politiska toppskiktet, om att återvända till sin barndoms Värmland och om att arbeta nära kungen i tider av både medgång och hård kritik.

Oligarken mot presidenten

av Stig Fredrikson. Inläst ur Carlsson, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 9 tim., 44 min..

Michail Chodorkovskij var som ägare av oljebolaget Yukos den rikaste mannen i Ryssland. 2003 anklagades han för ekonomisk brottslighet och fängslades. Yukos förstatligades. Fallet väckte stor uppmärksamhet, rättegångarna har kallats politiska processer och anklagelserna anses vara Putins sätt att få bort Chodorkovskij. Författaren utgår i beskrivningen av tvekampen mellan Putin och oligarken från sin brevväxling med den fängslade Chodorkovskij.

Joseph Goebbels

av Peter Longerich. Inläst ur Norstedt, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 CD-ROM (58 tim., 34 min.).

Joseph Goebbels, 1897-1945, var radikal antisemit och våldsfanatiker. I denna mycket omfattande biografi över Hitlers propagandachef skildras såväl politisk som privat historia, utifrån Goebbels dagböcker. Boken innehåller en utförlig bibliografi och en stor notapparat. Författaren undervisar i historia i London och har under många år forskat om förintelsen.

Från man till människa

av Vesna Maldaner. Inläst ur Baba Books, 2012 av Martin Skoglund. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Claes Schmidt är marknadschefen som kom ut som transvestit och blev Sara Lund med hela svenska folket 2003. Han använder humorn och sin egen person för att bryta upp normer och värderingar som styr våra liv. Boken handlar därför inte om varför han är transvestit utan om varför många tycker att det är konstigt. C.S. fick Stora talarpriset 2010.

Livet i en CP-hjärna

av Katarina Palm. Inläst ur Lumio, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 2 tim., 26 min..

Katarina Palm föddes med en cp-skada. Hon berättar om sitt liv med en barndom med kärleksfulla föräldrar och vänner, men där det också fann svårigheter och hinder som uppstod i kontakten med samhällsinstitutioner. Överlag ger hon en positiv bild av sin uppväxt och sitt liv som vuxen. Katarina är välkänd som skolinformatör och föreläsare i Norrbotten. Hon vill förmedla det som borde vara självklart - att alla människor är lika värda.

Resan mot Mars

av Thage G. Peterson. Inläst ur Bonnier, 1999 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 30 tim., 5 min..

Personligt hållen memoar från en enastående klassresa i folkhemmets Sverige. T.G.P., 1933- , kan överblicka dryga fyra decennier av socialdemokratisk politik och ger mängder av interiörer från beslutsfattande och strider på olika nivåer, inte minst från arbetet i de regeringar han tillhört. Personregistret upptar en rad namnkunniga personer. Boken utkom 1999.

Trolle Rhodins underbara cirkusvärld

av Trolle Rhodin. Inläst ur Kira, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 14 tim., 48 min..

Trolle Rhodins, 1917-1997, postuma självbiografi som skildrar livet som svensk och internationell cirkuskung. Från det enkla marknadslivet med pappa Brazil Jack tills han som förste cirkusdirektör tog över östeuropeiska artister till USA. Vi får färdas med Trolle över hela världen och träffa jättar, svältkonstnärer och skäggiga damer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Hitlers knarkande hantlangare

av Bosse Schön. Inläst ur Bosse Schön, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Författaren har som förste journalist läst naziledaren Hermann Görings akt hos den svenska säkerhetspolisen. Den 1 september 1925 hämtades Göring från det privata Aspuddens sjukhem för "nervsjuka". Sjukhemmets läkare ansåg att han var så nerknarkad att de med tillstånd från hustrun Carin beslöt att tvångsomhänderta narkomanen Göring. Denne fördes därefter till sinnessjukhuset Långbro där han spärrades in på "stormen".

I saknadens tid

av Lars Weiss. Inläst ur Bonnier, 2012 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 12 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Lars Weiss berättar om sorgen efter sin döde son. Sonen Jonas var utrikestjänsteman och omkom i en olycka på vägen mellan Bagdad och Amman. Tio år efter olyckan följer Weiss sin sons väg i livet. Genom dagböcker, fotografier och minnen försöker han förstå sin sons drömmar och passioner. Boken är på samma gång en sorgesång över ett förlorat barn och en samtida politisk berättelse. Författaren är journalist och har skrivit ett flertal romaner.

Clas Rålamb

av Sten Westerberg. Inläst ur Atlantis, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 12 tim., 52 min..

Biografi över friherre Clas Rålamb, 1622-1698. R. var under sin livstid överståthållare i Stockholm, riksråd i Åbo och landshövding i Uppland. Han hade diplomatiska uppdrag, fredsförhandlade i Brömsebro och grundade Stockholms Auktionsverk. Han blev änkling två gånger men gifte snabbt om sig - med sin sista gemål fick han tolv barn. R. var en intellektuell maktspelare och en handlingens man som arbetade för att höja rättssäkerheten i Sverige.

Geografi

I svart tjänst mellan vita stormakter

av Gunnar Agge. Inläst ur Åhlén & Åkerlund, 1939 av Tim Gibran. Talboken omfattar 12 tim., 20 min..

Gunnar Agge berättar i denna bok från 1939 om sina tre år som regeringsläkare i den Etiopiska provinsen Ogaden. Här beskrivs landskapet, befolkningen, landets kolonialhistoria och styrelseskick samt bildandet av provinsialläkardistriktet. Avslutas med författarens egna ordförklaringar.

För att inte tala om Toscana

av Olle Anderson. Inläst ur Hammar, 2011 av Jonathan Etzler. Talboken omfattar 1 tim., 13 min..

Olle Anderson och Jan Norming åker till Toscana och berättar om platser och människor. Vad händer där? Människor gifter sig, vilar sig, äter goda måltider, berättar historier som är mer eller mindre sanna och tävlar i bågskytte. De träffar Oriano som visar dem till en hemlig gång som leder till hans vinodling och de får sig tillgodo en portion kunskap om druvans väg till vinet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Segla med Albatross med Carl-Erik Andersson och Janne Larsson

av Carl-Erik Andersson. Inläst ur Världsomsegling från Helsingborg, 2011 av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 17 tim., 30 min..

Fängslande berättelse om hur två män få uppleva sitt livs äventyr när de gör verklighet av sin gemensamma dröm om att segla jorden runt. De säljer allt de äger och seglar iväg med Albatross. De ankrar vid öar där tiden stått still och lägger till vid små hamnar där barnen aldrig sett en vit man förut. De lever på sitt yrkeskunnande i elektronik, vad havet kan ge och vad de kan byta till sig i de hamnar där de lägger till.

Södra Årefjällen

av Ulf Bohman. Inläst ur EQUI, cop. 1998 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 59 min..

En guidebok som visar vägen till ökad närvaro och naturupplevelser utöver det vanliga. I förlängningen handlar det om minskad stress, perspektiv på vardagen, bättre koncentrationsförmåga och ett större lugn. Vandringarna, som beskrivs i mycket korta texter, ska vara behagliga och leda till välbefinnande. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Grekiska sidospår

av Göran Börge. Inläst ur Carlsson, 2012 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

Göran Börge, 1933-2012, författare till många reseskildringar, berättar om klassiska sevärdheter och dolda skatter i ett Grekland vid sidan om de stora turistmålen. Huvuddragen i historien skildras och man möter mytologiska gestalter liksom befolkningens frihetskamp genom seklerna. Han resonerar med dagens befolkning och förenar historia och pågående liv, och han besöker även hemlighetsfulla bibliotek och gör återbesök på små tavernor.

Mot pingvinernas land

av Milo Dahlmann. Inläst ur Norstedt, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Den 1 juni 2009 ger sig Milo Dahlman iväg med en specialbyggd tiometers stålbåt, Artemisia II. Målet är att segla till Antarktis. Färden går från Stockholm via Engelska kanal ut på Atlanten. Via Kap Verde genom Panamakanalen går den sedan vidare ut på Stilla havet till Chile och Patagonien och fortsätter ut på farligare vatten mot Antarktis, pingvinernas land. Hon överväldigas av det mäktiga landskapet, men även av lyckan att segla på egen köl.

Havet min värld

av Robin Knox-Johnston. Inläst ur Bonnier, 1971 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

Suhaili, en ketchriggad båt byggdes på ett indiskt varv av Robin Knox-Johnston och hans kamrat. De seglade henne från Bombay till Falmouth. Han får höra talas om en man som bygger en båt och misstänker att denne planerar en non stop-segling jorden runt. Robin utrustar då Suhaili för en tävling som var utlyst om vem som snabbast seglade jorden runt ensam och utan uppehåll. Det blev en motig resa i hårt väder med flera olyckstillbud och haverier.

Mot Vita havet

av Dougald Macfie. Inläst ur Norstedt, 2013 av Frida Grigorjeva. Talboken omfattar 9 tim., 29 min..

Dougald Macfie seglar på Neva, Svir och de stora sjöarna Ladoga och Onega. Färden går vidare längs Stalin-kanalen, den så kallade Dödens kanal, som byggdes av straffångar 1933, upp till Vita havet. Båten går på motor och segling blir det bara på de stora sjöarna. De vattenvägar Macfie reser längs var stängda under sovjettiden. Skildringen domineras av historiska inslag. Det karelska landskapet är exotiskt men ändå välbekant.

Samhälls- och rättsvetenskap

Det lilla kollektivhuset

av BIG-gruppen. Inläst ur Statens råd för byggnadsforskning, 1982 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Kartlägger förutsättningarna för det lilla kollektivhuset. Här visas varför det behövs och hur det kan organiseras. Konkreta exempel ges på hur det kan se ut i olika typer av hus. Fungerar både som en handbok för blivande kollektivhusbor och som en genomgång av kollektivboendets förutsättningar igår och idag.

Utmaningen

av Mikael Byström. Inläst ur Nordic Academic Press, 2012 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 19 tim., 43 min..

Nya historiska perspektiv på välfärdsstaten och flyktingpolitiken. Beskriver hur den svenska flyktingpolitiken förändrades i och med andra världskriget, från att har varit tydligt restriktiv till mycket liberal under 1950-talet. Boken redogör för mötet mellan Sverige och flyktingarna samt för de rättigheter och möjligheter till försörjning och utbildning som fanns att tillgå. Författaren är lektor i historia vid Uppsala universitet.

En marsch mot avgrunden

av Tommy Möller. Inläst ur Bonnier, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Berättelsen om Håkan Juholts tio månader som partiledare för det socialdemokratiska partiet handlar om djupa konflikter i ett av Sveriges starkaste maktcentrum. Hur hamnade Socialdemokraterna i detta kristillstånd? Hur gick det egentligen till när Juholt valdes? Och varför var han omöjlig som partiledare? Partiets kris sätts in i ett historiskt perspektiv och striderna mellan partiets olika fraktioner analyseras.

Rehabilitering och stöd till återhämtning vid psykiska funktionshinder

Inläst ur Gothia, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 12 tim., 49 min..

Beskriver hur psykiatrin, socialtjänsten och andra kan stödja återhämtning och vad ett återhämtningsinriktat arbetssätt innebär. Framgångsrika metoder för psykiatrisk rehabilitering som exempelvis supported employment, IPS-modellen, individuell rehabiliteringsplanering och brukarinflytande förklaras ingående. Författarna varvar forskning och erfarenheter från praktiskt arbete med lärdomar från en internationellt etablerad kunskapsbas.

Se på mitt sätt

Inläst ur Studentlitteratur, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Om olika former av synnedsättningar. Fokus ligger på den pedagogiska processen. Författarna, två med personlig erfarenhet av att leva med synskada, representerar professioner som pedagog, psykolog, ögonläkare, arbetsterapeut, kulturgeograf och inredningsarkitekt. Deras sammanslagna erfarenhet av barn och unga med synnedsättning ger en unik heltäckande bild av hur man på olika sätt kan göra omvärlden tillgänglig för en person med synnedsättning.

Gängmedlem

av Geir W. Stakset. Inläst ur Bearded Lady, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 8 min..

Reportagebok som på nära håll följer några kriminella män under 1990-talet och tidigt 2000-tal i Göteborg. Aje sålde droger till sin socialsekreterare innan han avancerade uppåt i narkotikakedjan. Danne började som narkotikakurir på Kanarieöarna, återvände till Sverige och blev yngst på Tidaholmsanstalten. Magnus bytte Svenssonlivet mot dörrvaktsjobb och mc-klubb.

Hatet

av Maria Sveland. Inläst ur Leopard, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

När författaren får ett dödshot med posten kommer vreden, som tar sig uttryck i denna bok. Det är en berättelse om ett debattklimat som sakta vuxit fram, där det är legitimt att avsky feminism och dess företrädare. Författaren frågar sig vad detta hat får för konsekvenser. Genom intervjuer, analys och kartläggning visar hon hur allvarligt läget är för feminister och enskilda kvinnor. M.S., författare och debattör.

Teknik, industri och kommunikationer

Dædalus

Inläst ur Tekniska museet, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1980: 11 tim., 19 min. : mono.

Vilka är de viktigaste innovationerna genom tiderna? Tekniska museet lät svenska folket välja. 100 innovationer valdes ut och här presenteras 50 av dem - gamla bekanta som hjulet, och boktryckarkonsten, elektricitet och dynamit men också nytillkomna favoriter som till exempel datorspel och GPS, hårstyling och internet.

Ved

av Lars Mytting. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Komplett informationskälla om ved späckad med fakta om huggning, stapling och torkning. Innehåller avsnitt om skogsskötsel, miljöaspekter, redskap och olika eldstäder som vedspisar, kaminer och kakelugnar. Här finns också nära möten med människor som har ett särskilt förhållande till ved. Användbar bok för alla som eldar med ved, hugger lite på fritiden eller är riktiga vedentusiaster.

Ekonomi och näringsväsen

The henhouse

av Ulf Egestrand. Inläst ur Axplock, cop. 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 10 tim., 41 min..

I tolv lektioner med tillhörande praktiska exempel delar Ulf Egestrand med sig av sina bästa ekonomitips. Bokens syfte är att hjälpa människor att undvika faror och fallgropar och att visa hur man kan fatta sunda ekonomiska beslut. Kontroll över den egna ekonomin, förståelse, kunskap och självförtroende är det som krävs. Författaren har 40 års erfarenhet av arbete i den internationella finansbranschen.

Chokladfontänen

av Staffan Ehde. Inläst ur Kunskapsmedia, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 29 min..

En bok som visar på sambandet mellan kreativitet och känslomässig drivkraft, och vad det kan göra för en positiv organisationsutveckling. Författaren menar att framtidens organisationer behöver en ny typ av ledarskap som ser positivt på kreativitet och fokuserar mindre på optimering. Författaren är filmproducent och näringslivskonsult.

Blogga, tvittra och fejsbucka

av Jenny Forsberg. Inläst ur Norstedt, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar 3 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

J.F., språkkonsult i svenska, informerar om hur man kommunicerar effektivt i de sociala medierna. Hon redogör för hur man tar fram en strategi för användningen av sociala medier i sin organisation. Man får veta hur man kan anpassa språket efter syfte, mottagare och kanal. Vidare ger hon tips på hur man kan använda språket i de sociala medierna generellt och vad man specifikt behöver tänka på när man bloggar, twittrar eller skriver på Facebook.

Miljökapitalisterna

av Carl Hall. Inläst ur Liber, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

Det vi kallar miljöproblem är också världshistoriens största affärsmöjlighet. Svenska entreprenörer tjänar miljardbelopp samtidigt som de försöker rädda vår planet. Boken beskriver tio trender som kommer att förändra hur vi lever, bor och konsumerar. Författaren menar att de som positionerar sig rätt inför dessa trender kommer att bli framtidens miljardärer.

Historien om euron

av Lars Lundberg. Inläst ur Santérus, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

En lättillgänglig skildring av euro-projektets historia, med fokus på Maastrichtfördraget. Euron påverkar vår vardag på ett genomgripande sätt, vare sig vi vill det eller inte. Bokens syfte är att ge läsaren möjligheter att tillgodogöra sig kunskaper som behövs för att kunna ta ställning i debatten. Författaren är departementsråd vid finansdepartementet.

Arbetsmarknadscoaching

av Karin Tenelius. Inläst ur Tuff Ledarskapsträning, cop. 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 6 tim., 57 min..

Bokens syfte är att vara ett verktyg för den som arbetar med människor i olika jobbsökningssituationer. Författaren, jobbcoach och ledarskapskonsult, menar att alla människor som vill ut på arbetsmarknaden är kapabla att själva ta ansvar för sitt jobbsökande. Med respekt, empati, lyhördhet och rak kommunikation kan en coach stödja den jobbsökande till nytt arbete.

Idrott, lek och spel

Din personlige tränare Martin Lidberg

av Martin Lidberg. Inläst ur Fitnessförlaget, 2013 av Martin Halland. Talboken omfattar 4 tim., 9 min. DAISY text och ljud.

Martin Lidberg är världsmästare i brottning och vinnare av Let's Dance, men framför allt är han en av Sveriges bästa träningsexperter. Han har arbetat som personlig tränare i olika tv-program, varit Aftonbladets träningsexpert och skrivit böcker och artiklar om träning. Han ger råd om motivation, att sätta upp mål, kostvanor, muskeluppbyggnad med mera. En stor del av boken består av detaljerat beskrivna övningar som ska få en att komma i form.

Lag Paralympics

av Gunilla Nauclér. Inläst ur Sigma, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1 tim., 51 min..

Paralympics - handikappidrottens motsvarighet till olympiska spelen - är världens näst största idrottstävling. I London 2012 samlades 4200 deltagare från 164 länder. Sverige fick elva medaljer - fyra guld, tre silver och fyra brons - och samtliga medaljörer presenteras här. Även några av handikappidrottens sponsorer beskriver varför de bidrar med pengar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Medicin

Åldrandets gåta

av Henrik Ennart. Inläst ur Ordfront, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 37 min..

Människan har alltid drömt om evigt liv. Författaren, journalist, har träffat forskare specialiserade på åldrande och de konstaterar alla att människan kommer att leva betydligt längre än vad som är vanligt idag. Förklaringarna är en förbättrad levnadsstandard liksom vår livsstil. Råden skiljer sig åt: ät färre kalorier, dra ner på kött och socker och stå upp när du arbetar. Alla dessa val påverkar cellernas åldrande. Men hur gamla vill vi bli?.

Bombay Baby

av Sonia Faleiro. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 10 min..

Sonia Faleiro, journalist, har följt Leela under fem år. Hon arbetade på en av de tusentals dansbarer som, tills helt nyligen, fanns i Bombay. Där uppträdde unga vackra flickor som tjänade bra med pengar i detta gränsland mellan ärbarhet och prostitition - så länge deras skönhet bestod. Leela var 19 år när Sonia träffade henne och då hade hon redan jobbat i sex år på en dansbar. Författaren skildrar Leelas liv med värme och humor.

Magen

Inläst ur Karolinska Institutet University Press, 2012 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

Några ledande forskare och läkare inom olika specialiteter skriver om vad man vet om magen idag, om bakteriernas roll, om maten vi äter. Har vi alla olika uppsättningar gener som gör att vi behöver olika sorts mat? Kan en diet passa en men inte en annan? Även om sjukdomar som Crohns sjukdom, ulcerös kolit, celiaki och laktosintolerans, liksom om ballongmagar och bukfetma.

Var så god nästa!

av Margaretha Molius. Inläst ur Tandvårdsskadeförbundet, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

Författaren, ordförande i Tandvårdsskadeförbundet, har länge debatterat frågan om kvicksilvret i tandvården. Här diskuteras riskerna för tandsköterskor som arbetat med amalgamfyllningar och om deras kamp för att få erkännande för sina skador och få en rättvis behandling. Hon menar att den medicinska och arbetsrättsliga behandlingen av tandsköterskornas situation måste prövas enligt diskrimineringslagstiftningen och ur jämställdhetsaspekter.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Kungskatastrofen

av Ingelin Angerborn. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 36 min.. DAISY text och ljud.

Vilma är en riktig klantskalle. Viktor är ännu klantigare och Viking är klantigast av alla. På fredag är det Vikings tur att ta med sig en hemlig gäst till klassens roliga timme. Och eftersom den söta Meltems ögon har börjat glittra mot Skryt-Albin, så måste det vara den perfekta gästen. Vem ska han ta? Givetvis får han hjälp av Viktor och Vilma.

Personer du kanske känner

av Jay Asher. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Året är 1996 och Emma har fått något så ovanligt som en dator. När hon loggar in dyker en konstig sida upp som heter Facebook. Till sin stora förvåning upptäcker Emma att sidan hon ser verkar handla om henne själv, fast som 30-åring. Först tror hon att det är ett skämt men snart inser hon att det är framtiden hon ser. En framtid som inte alls är bra. Emma försöker nu tänka ut en plan för hur ska kunna ändra sitt liv och få det bättre.

Jag ljuger bara på fredagar

av Mats Berggren. Inläst ur Opal, 2013 av Harald Leander. Talboken omfattar 3 tim..

I flera år har Alexander bott varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa. Det har fungerat bra, han känner till de olika reglerna som gäller hos föräldrarna. En helg ordnar Alexander en ff-fest när hans mamma är bortrest. Med festen vill han få en chans på snygga Julia. Festen urartar och resulterar i att föräldrarnas osämja växer. Saker bubblar upp till ytan och Alexanders liv börjar krackelera.

Vi sex och snömannen

av Paul-Jacques Bonzon. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1970 av Anna Ploby. Talboken omfattar 3 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

De sex mysterielösarna från Lyon och deras hund Kafi åker på skidresa. På tåget ser pojkarna en liten flicka i grön kappa som det verkar vara något speciellt med. Framme i skidorten får gänget sig tilldelat en stuga de ska bo i. Redan första natten väcks de av mystiska ljud utanför. De hittar även fotspår som gått flera varv runt stugan.

Slagsmål

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Frank går i klass 1b och tycker att det är lite svårt att läsa. Därför går han till Siv på tisdagar och torsdagar och tränar. Dit kommer också tuffa Olle som går i femman. En dag ser Frank att Olle tar en av Sivs semlor. Olle blir arg och säger att han ska slå Frank om han skvallrar. Hur ska det här gå? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Småkrypsjakten

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Klass 1b ska på småkrypsjakt. Lova och Maja är i samma grupp. De har en liten burk där de sparar alla kryp. Plötsligt kliar det så mycket i Majas hår. Kanske är det en myra? Fröken tittar och ser att Maja har fått löss. Det är det fler som har fått. Men Majas mamma och pappa vet precis vad man behöver göra för att bli av med lössen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Midnattsgränden

av Rachel Caine. Inläst ur Styxx Fantasy, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Glashuset. För att skydda sina vänner och sig själv har Claire slutit förbund med Amelie, ledaren för vampyrerna. Amelie bestämmer att Claire ska börja som lärling hos Myrnin, den vampyr som dödat flest människor i Morganville. Hos Myrnin blir Claire invigd i en hemlighet som skulle kunna få ödesdigra konsekvenser för alla vampyrer. Samtidigt ökar konflikten mellan Shane och Michael, som blivit vampyr.

Ödet

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Del 9 i serien som börjar med Vampyrens märke. Zoey är tillbaka i Nattens hus. Med är också Stark, hennes medhjälpare och pojkvän. Det börjar dra ihop sig inför den sista kampen mellan Zoey och Neferet. Som vapen har Neferet en snygg tonårskille vid namn Aurox. Aurox lyder blint Neferet. Zoey känner sig dragen till Aurox och tycker det är något bekant över honom.

En plats i drömlaget

av Alan Combes. Inläst ur Bergh, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 18 min.. DAISY text och ljud.

Bästa vännerna Jack och Joey lär känna varandra på lågstadiet. Deras största intresse är att spela fotboll. Varje ledig stund spelar de tillsammans. Varken Jack eller Joey är särskilt bra på att spela. När Jack säger att han en dag ska spela i Manchester United blir han utskrattad. Men Jack ger sig inte utan tränar och tränar. När han börjar högstadiet är han en hyfsad målvakt och en dag får han chans att spela i skollaget.

Jag blundar och önskar mig något

av Moa-Lina Croall. Inläst ur Alfabeta, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Lisa och Nova bestämmer sig för att försöka bli medlemmar i gänget Näbbet. Efter ett tufft antagningsprov visar det sig att fast Lisa också blev medlem behandlar de andra henne annorlunda mot hur de behandlar Nova. Lisa känner sig utanför och en rädsla att förlora Nova börjar gro. Mitt i allt dyker den udda killen Simeon upp och ger Lisa perspektiv på livet. Fristående fortsättning på Det är jag som är Lisa.

Skuggan

av Petrus Dahlin. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 14 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Mobbade Ruben lever en stor del av sitt liv via ett online-spel. Genom spelet lär han känna och börjar umgås med överklasstjejen Miranda. Så korsar Skuggan deras väg. Skuggan har flytt från Västafrika för att genom voodoo samla kraft så att hon kan återvända och leda sitt folk i krig. Efter sig har hon en häxdoktor som till varje pris vill stoppa och döda Skuggan. Ruben och Miranda dras in i Skuggans kamp och det blir ett äventyr på liv och död.

Snokar i Orminge

av Petrus Dahlin. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Martin Halland. Talboken omfattar 1 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Del 7, fristående, i serien som börjar med Ugglor i Bagarmossen. En dag blir det inbrott i Kalle Skavanks pappas kiosk. Allt godis som beställs för invigningen av den nyrenoverade kiosken har stulits. Kalle och Dilsa knackar dörr för att få ett uppslag. En tjej i högklackat och en man som frågar mycket om nyrenoveringen blir misstänkta. Men då inträffar ett nytt rån - på en annan plats.

Hittekatten

av Lucy Daniels. Inläst ur B. Wahlström, 2006 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

I Mandys skola förbereder de julfirande med en parad om julen genom tiderna. Mandy, som älskar djur, föreslår att man ska ha med riktiga djur i paraden. Fröken säger kanske. Hemma får Mandys föräldrar, som är veterinärer, in en utmärglad kattunge. Kattungen får inte plats på djurhärbärget och nu måste de hitta en annan lösning. Fristående fortsättning i serien Tassar och morrhår.

Tigern

av Kate DiCamillo. Inläst ur Kabusa, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 2 tim., 23 min. DAISY text och ljud.

En dimmig morgon när 12-årige Rob vandrar i skogen händer något oväntat. Han hittar en livs levande tiger. Vacker och mäktig trampar den runt i en stor bur. Samma ovanliga dag träffar han nyinflyttade Sixtine. Hon vågar göra allt Rob inte kan. Hon ger mobbarna i skolan svar på tal och visar känslor så det blixtrar om det. Om Rob vill bli hennes vän måste han släppa ut det som varit instängt länge i honom. Han vill också visa henne tigern.

Levande skuggor

av Cornelia Funke. Inläst ur Opal, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Andra boken om Jakob Reckless. Jakob måste tillbaka till Spegelvärlden för att hitta ett botemedel innan han dör. Den mörka Fen placerade en mal på hans bröst för att han sa hennes namn. Det var det pris han fick betala för att rädda sin bror. Nu är han på jakt efter botemedlet med sin främsta medhjälpare Räv Celeste, som kan förvandla sig till både räv och kvinna. På vägen möter de både vänner och fiender, inte minst den kuslige Riddar Blåskägg.

Rubinröd

av Kerstin Gier. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Tidlös kärlek. Gwendolyn lever i skuggan av sin smarta och vackra kusin Charlotte. Charlotte är dessutom utvald till tidsresenär. Hela släkten blir chockad när det visar sig att det är Gwendolyn som är tidsresenär. Väktarna, som organiserar tidsreseuppdragen, tvivlar att hon kommer klara resorna. Gwendolyn får ändå ge sig av tillsammans med snorkiga Gideon. Det blir resor på liv och död. Serien kallas även Ädelstenstrilogin.

Recept för en flygtur

av Annalena Hedman. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Min första världssensation. Abbe är tillbaka i Istermyrträsk. Det är höstlov och största händelsen enligt kompisen Antón är att melodifestivalbandet SUCK ska spela. Abbe gillar punkbandet Up yours bättre och gör allt för att få dit dem som förband. Lovet förmörkas av att Antón blivit mer och mer mobbad av ett gäng killar. Tillsammans med Nadja och de andra i byn bestämmer sig Abbe att försöka sätta dit mobbarna.

Lägerkrisen

av Ann Caroline Håkans. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Badhuskrisen. Juni och hennes klasskamrater ska åka på läger. De ska sova i vindskydd och Juni är rädd. Tänk om det kommer en björn eller något annat vilt djur? I skogen leker de lekar som Juni tycker är jobbiga och de måste grilla sin mat över öppen eld. En konstig sak är också att Josse helt plötsligt är trevlig och pratar snällt med Juni. Så snällt att Juni råkar avslöja en sak hon inte vill säga.

Enkel biljett till Bolivia

av Berit Härd. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1989 av Britt Örnehed. Talboken omfattar (: n). DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Olivia från Bolivia. Daniela och hennes familj återvänder till Bolivia efter ett år i Sverige. Hon har glömt mycket av sin spanska och får problem i skolan. Daniela börjar längta tillbaka och tycker att en del av henne finns kvar i Sverige. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

De kom om natten

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Kallt blod. Syskonen Tobias och Simone råkar återigen ut för ett otäckt äventyr. Den här gången bryter sig tjuvar in hos deras familj. Föräldrarna och Simone tas till fånga. Tjuvarna är ute efter värdefulla metaller som barnens pappa har hand om. Om tjuvarna inte får metallerna hotar de med att skjuta barnens mamma i knäet. Tobias måste nu försöka hjälpa sin familj.

Det tredje trädet

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2010 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Tobias och hans vänner gillar att hålla på med rollspel. Det får gärna handla om riddare. Gubben Holm har en stor trädgård som han erbjuder dem att vara i för att ordna tornerspel. Men konstigt nog vill han gärna att det ska vara med tjejer också. Tobias övertalar sin syster Simone att komma med till Holm. Det visar sig bli mycket farligt för Simone. En kuslig och våldsam historia.

Döden i vattnet

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Kallt blod. En serie med riktigt ruskiga berättelser. Syskonen Simone och Tobias har sommarlov. De ror ut med sin båt. Tobias hoppar i vattnet och hittar något hemskt - en död man. Syskonen tar sig i land på en ö. Där träffar de några män som de berättar den hemska nyheten för. Men vilka är männen? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Stoppa bombmannen

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2010 av Martin Halland. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Kallt blod. En serie med riktigt ruskiga berättelser. I syskonen Simones och Tobias lilla stad har pojklaget just tränat färdigt när en bomb briserar på fotbollsplanen. Syskonen bli inblandade i jakten på bombmannen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Iris Karlssons värsta sommar

av Elin Lindell. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Det är första dagen på sommarlovet. Iris vill inte gå upp. För om hon går upp måste hon åka till farmor och vara hela lovet där. Farmor bara gråter efter det att farfar dog på julafton. Det kommer att bli ett trist lov. Till slut inser Iris att hon ändå måste åka till farmor. Där får hon en stor överraskning. Farmor har slutat gråta och köpt en motorcykel. Nu ska de ut på äventyr.

I ett annat land

av Håkan Lindquist. Inläst ur Kabusa, 2006 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Aleks har flytt med sin familj. De har hamnat i en småstad och bor på en tillfällig flyktinganläggning. Aleks bär på stor sorg och känner sig ofta ensam. Han sörjer bästa vännen Soran och hunden Mir som båda är döda. De vuxna vill att Aleks ska prata med en psykolog men det vill inte han. En dag får Aleks låna en cykel och på sina utflykter lär han känna Dagmar och Lisa. Dem har han lättare att prata med och alla känslor kommer upp till ytan.

Silvertand

av Paul van Loon. Inläst ur Bergh, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Uffe varulv. Allt är frid och fröjd. Uffe bor hemma hos Timmy och hans föräldrar. En dag ser Uffe och Timmy en skum man på gatan som verkar leta efter något. När det nästa morgon ringer på dörren är det mannen. Han säger sig vara Uffes farbror och att Uffe nu ska bo hos honom. Världen vänds upp och ner. Uffe förs bort och det visar sig att farbror Zeb inte riktigt är vad alla tror.

Vargflickan

av Göran Lundin. Inläst ur Ord & Visor, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Petter Örnberg arbetar som naturbevakare i Västerbotten. Tidigare tävlade han i skotersport, där han vann flera mästerskap. Numera ägnar han sin tid åt att jaga tjuvskyttar och skydda naturen. Petter, som har sameursprung, får en dag Tindra som praktikant. Tindra är halvindian och visar sig ha telepatisk förmåga där hon kan kommunicera med djur. När det dyker upp en varg i området är det starten för ett äventyr i fjällen.

Köttvars trollformler

av Katarina Mazetti. Talboken omfattar 56 min..

Köttvar är ett troll som hamnat bland människorna. Han kan förvandla saker genom att läsa olika trollformler. Han öppnar en trolleribyrå och barn kommer till honom med sina problem. Köttvar har en trollformel till varje barn i form av en visa.

I skuggornas makt

av Brandon Mull. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Fablehaven, som börjar med Den förbjudna skogen. Konstiga saker börjar hända i Fablehaven. En ond pest sprider sig och en förrädare finns bland medlemmarna i ordern Gryningens riddare. Goda varelser som älvorna blir elaka. Andra varelser som tidigare varit vänner börjar kriga mot varandra. Kendra och Seth måste nu med hjälp av sina magiska förmågor stoppa pesten annars kommer hela Fablehaven att utplånas.

Findus flyttar ut

av Sven Nordqvist. Inläst ur Opal, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 32 min.. DAISY text och ljud.

Pettson har tröttnat på att bli väckt klockan fyra på morgonen av att Findus hoppar i sängen. Han säger att om inte Findus slutar hoppa så får de flytta ut sängen. Det tycker Findus är en bra idé. Då kan han hoppa i sängen så mycket han vill. Men hur roligt är det egentligen att bo ensam? Kanske är det lite farligt också med tanke på räven.

Glasbarnen

av Kristina Ohlsson. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2013 av Ester Claesson. Talboken omfattar 3 tim., 41 min..

Efter att tolvåriga Billies pappa har dött flyttar hon och hennes mamma ut i ett hus på landet. Billie vill hellre bo kvar i Kristianstad och inte behöva lämna sina vänner. I det nya huset finns möbler kvar efter de förra ägarna. Det är som att de plötsligt övergett allt. Underliga oförklarliga saker börjar hända. Billie får höra att huset spökar. Hon lär känna Aladdin och tillsammans börjar de undersöka vad som hänt i huset.

Liesl & Po

av Lauren Oliver. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012. Talboken omfattar 6 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Liesl är förtvivlad av sorg efter att hennes pappa dött. Efter att ha blivit instängd i ett vindsrum av sin styvmor känner hon sig ensammast i världen. En natt dyker spöket Po upp ur skuggorna i ett mörkt hörn. Liesl ser nu en chans att komma i kontakt med sin pappa med hjälp av Po. Samtidigt gör alkemistlärlingen Will ett misstag som får stora konsekvenser även för Liesl. Will, Liesl och Po dras in i ett magiskt äventyr.

Pandemonium

av Lauren Oliver. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 14 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Delirium. Dystopin Pandemonium är uppdelad i två parallella berättelser. I den ena har Lena och Alex flykt misslyckats. Alex är förmodligen död och Lena är svårt skadad. Hon tas omhand av några ogiltiga som slagit läger i Vildmarken. I den andra berättelsen bor Lena i New York, där hon agerar spion. En dag tas hon tillfånga. Som medfånge får hon Julian, sonen till en ledare från rörelsen DFA.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

av Ransom Riggs. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar 11 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Barn som svävar, har getingar som växer i sig eller till och med är osynliga, finns de? Enligt Jacobs farfar gör de det. Farfars berättelser handlar även om farliga monster som hotar barnen. Jacob tror att berättelserna är fantasier men när farfadern dör en mystisk död inser han att de kanske är sanna. Han bestämmer sig för att undersöka saken och hamnar i ett magiskt äventyr där dåtid och nutid vävs ihop.

Elaka små egon

av Jamie Rix. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim.. DAISY text och ljud.

Om man bara tänker på sig själv kan man hamna på Mörkrets spökhotell. Det gör de sju barnen i boken. Natti-natti-portieren berättar hisnande historier om barnen på hotellet. En pojke pratar bara om sig själv. En flicka är extremt utseendefixerad och tror att hon först ska få hjälp av en god fe. Alla barnen råkar på ett eller annat sätt ut för konstiga saker kopplade till hur de beter sig.

I begynnelsen var Bob

av Meg Rosoff. Inläst ur X Publishing, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Bobs mamma är gudinna. Efter ett parti poker vinner hon skapelsen och skötseln av jorden. Vinsten ger hon till sin tonårsson, den late Bob. Efter att jorden är skapad har han inte så stort intresse av den. Hans assistent B får ta hand om människornas böner. En bön når dock ända till Bob. Det är Lucy som vill bli förälskad. Men den som blir förälskad är Bob och föremålet för hans känslor är Lucy. En förälskelse som skakar om hela jorden.

Jakten på de försvunna

av Mikael Salmson. Inläst ur Langenskiöld, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Svarta fåglar. Kriget är över mellan Mabekien och Tekitien. Trettonårige Amik försöker bygga upp ett nytt liv. En dag ändras allt då en skadad man dyker upp. Mannen är från Tekitien och berättar fasansfulla historier. Människor och djur har försvunnit efter att män beväpnade med pilbågar börjat röra sig i landet. Amik och två vänner beger sig av för att finna en förklaring till vad männen gör. Det blir en hemsk resa.

Den långa resan västerut

av Joan Sandin. Inläst ur Adastra, 2005 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Den långa resan till Amerika. Utvandrarfamiljen är nu framme i Amerika - men gatorna är inte av guld, som barnen trott. Resan är ännu inte slut. De färdas länge med tåg och med båt, innan de till slut kommer fram till släktingarna i Minnesota. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Jul i Stora Skogen

av Ulf Stark. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

På en övergiven gård bor en vresig tomte. En blåsig dag far tomtens mössa och en skylt med texten "Tomten till s" på iväg. Två kaniner, Nina och Kain, hittar skylten och tillsammans med de andra djuren i skogen klurar de ut att "tomten" har med julen att göra. De bestämmer sig för att ordna en jul och till sist fattas bara tomten. Nina och Kain ger sig ut för att leta efter honom och det blir en svår resa genom en kall skog.

Cherry Ames, sköterska på varuhus

av Helen Wells. Inläst ur Bonniers juniorförlag, 1982 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar 4 tim., 38 min..

Vad är det som händer på det stora varuhus där Cherry fått anställning som sköterska? Det har skett flera stölder på varuhusets antikavdelning. Allt pekar på att det är den spröda mrs Julian som är tjuven. Men Cherry har sin egen uppfattning. Nostalgisk läsning för vuxna.

Överlevaren Isaq

av Boel Werner. Inläst ur LL-förlaget, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Isaq är 16 år och tillsammans med vännen Nabi på flykt från kriget i sitt hemland. Hans pappa är död och resten av familjen borta. Flykten blir dramatisk och Nabi dör längs vägen. Isaq lyckas ta sig till Sverige men väl där blir ingenting som han tänkt sig. Mitt i vintern hamnar Isaq i en småstad i Norrland. Mörkret och kylan blir tillsammans med saknaden efter familjen blir för mycket. Isaq vet inte hur han ska orka leva vidare. LL-bok.

Mamma Mu bygger koja

av Jujja Wieslander. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 26 min.. DAISY text och ljud.

"Kor klättrar inte i träd, och bygger inte kojor", predikar Kråkan som säger sig vara allergisk mot kor som spikar. Mamma Mu bryr sig varken om Kråkans konventionella syn på kor eller vad han tycker om hennes beslut att tillbringa hösten med att beta i hagen. Hon har sett barnen bygga en stilig koja och hon vill själv spränga sina gränser och göra likadant. Hängande i trädet spikar hon med svansen medan Kråkan förfasar sig.

Facklitteratur

Biografi med genealogi

Hitta din väg

av Helena E. Källgren. Inläst ur LL-förlaget, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Tillsammans med en grupp ungdomar har journalisten Helena E. Källgren tagit fram intervjufrågor. Frågorna har hon sedan ställt till personer som på olika sätt funnit sin väg. Bland de intervjuade finns synskadade journalisten Anna, barnmorskan Niklas, homosexuella prästen Rebecka och boxaren Armine. Frågorna handlar om livet i stort och smått. Svaren mynnar ut i att människor kan gå sin egen väg och inte följa strömmen.