Nya talböcker juni 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 209 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Konungen

av Kader Abdolah. Inläst ur Norstedt, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 13 tim., 1 min..

I 1800-talets mitt präglas Persien av interna slitningar. Ryssland, Storbritannien och Frankrike tävlar om att kontrollera råvaror och handelsvägar i landet. Modernisering kolliderar med traditioner och det pågår en maktkamp mellan storviziren och shahens mor, Shahen själv vill helst vara alla till lags. Författaren knyter med fantasins hjälp ihop den faktiska historien med det persiska nationaleposet Shahname - Kungaboken.

De skandalösa

av Simona Ahrnstedt. Inläst ur Damm, 2013 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 12 tim., 15 min..

I stormaktstidens Sverige är greve Gabriel de la Grip känd för sitt depraverade liv. Han har återvänt efter många år till havs och letar nu efter en hustru. Magdalena Swärd är en bedragen ungmö som av ekonomiska skäl tackar ja till en anställning som sällskapsdam, under några sommarveckor, åt en ung friherrinna på slottet Wadenstierna. Ett nattligt möte resulterar i att greven och Magdalena sluter ett hemligt avtal som får oanade konsekvenser.

Ur mörkret

av Mackan Andersson. Inläst ur Tro & tänk, 2007 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Novellsamling med 5 noveller. Temat för novellerna är människans livsvillkor med dragning åt skräck, dystopi och humor. Vi möter en rockälskande dotter med en nära men komplicerad relation till sin far, ett Stockholm i ruiner, ett misslyckat företag i nedfrysningsbranschen, en motvillig vampyr och en osalig höna. En samling berättelser som berör genom fint språkbruk och fascinerande ämnesval.

Populisten

av Thomas Bodström. Inläst ur Norstedt, 2013 av Erik Olsson. Talboken omfattar 9 tim., 43 min..

Fjärde boken om kriminalpolisen Susanne Dahlgren som nu fått arbete som biträdande justitieminister och flyttat ihop med advokaten Mattias Berglund. De är lyckliga med varandra, men Mattias börjar tvivla på sitt yrke när han får motgångar. Justitieministern Gerd Lundin känner sig förföljd. Susanne upplever hur det är när en politiker blir jagad av journalister. Så utsätts regeringskansliet för en hackerattack och landet är nära en katastrof.

Torsdagarna i parken

av Hilary Boyd. Inläst ur Norstedt, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

Jeanies man flyttar efter ett långt äktenskap in i gästrummet och lämnar den äkta sängen. Jeanie blir kränkt och undrar vad hon gjort för fel? På torsdagarna brukar hon följa med sitt barnbarn Ellie till lekparken. Där träffar Ellie en kompis, som är där med sin morfar Ray. Mellan Jeanie och Ray uppstår en tät kontakt. Ray är allt det som George inte är och plötsligt har torsdagarna blivit viktigare än allt annat i Jeanies liv.

Oväntat besök

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2013 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Del 11 i serien Fjällrosor. Anna får fort märka hur svårt det kan vara att välja make utanför sitt stånd, när det blir känt att han har gett malcolm sitt ja. Rise stötar systern nu när valet är gjort, men hon är lite bekymrad över något hon ser i kaffesumpen - ett paket med ett stort moln över sig. Hon har en känsla av att det kommer att föra med sig oro och sorg.

Ice

av Ulf Broberg. Inläst ur Broberg Innovation, 2013 av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Den tidigare brottslingen Pulver lever med skyddad identitet på glesbygden i Jämtland. En natt hittar han ett flygplan som störtat - piloten är död och lastutrymmet är fullt med kokain. En rafflande jakt på en norsk-svensk liga som smugglar narkotika inleds. Parallellt löper en historia i Uppsala med konflikter mellan myndigeter och ungdomsgrupper, där även Antifascistisk Aktion och högerextremister drabbar samman. Realistisk polisthriller.

Olyckans barn

av Minna Canth. Inläst ur Ordbrand, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 37 min..

Två skådespel av den finska författarinnan Minna Canth, 1844-1897. Canth var den mest betydelsefulla finska dramatikern i sin generation, och var en stridbar förkämpe för jämlikhet och social rättvisa."Olyckans barn" handlar om en grupp fattiga arbetare som drivs till drastiska handlingar då de blir av med sina jobb."Prästens familj" behandlar generationsmotsättningar inom en familj, där barnen vill frigöra sig från den auktoritära fadern.

Genombrottet

av Canxue. Inläst ur Lethe, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 36 min..

Absurd roman om människor på en gata i en kinesisk stad, där det främsta fritidsintresset tycks vara att skvallra om den mystiska fru X, vars ålder och förehavanden är outgrundligt mystiska. Grannarna projicerar sina egna rädslor och fantasier på henne medan de fascinerade, avundsjuka och förälskade försöker lista ut vem hon egentligen är. Can Xue är en prisbelönt kinesisk författare som ofta brukar jämföras med Kafka.

Lögner

av Lee Child. Inläst ur Damm, 2013 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 12 tim., 43 min..

Den sjuttonde boken om vagabonden och före detta militärpolisen Jack Reacher utspelar sig i Nebraska, USA. Det är svårt för Reacher att få lift till Virginia med en bruten näsa omplåstrad med silvertejp. Till slut stannar en bil med två män och en kvinna. Reacher misstänker snart att ingen i sällskapet talar sanning om vilka de är. Så stoppas de i en poliskontroll där polisen letar efter några mördare.

En stjärna i skogen

av Rolf Christerson. Inläst ur Siljan, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

Centrumutvecklingskonsult Wiking Tenhammar anländer till avfolkningskommunen Odensby med en idé som ska sätta orten på kartan - bygget av en galleria. Han möter politiker, tjänstemän, nysvenskar, udda existenser, snabbköpskassörskan Eva och hyresvärdinnan Karin. Medan kommunprojektet framskrider utvecklas relationen med Eva - trots att Karin har andra planer. Humoristisk roman om kärlek och utvecklingsoptimism.

Stanna hos mig

av Harlan Coben. Inläst ur Forum, 2013 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 10 tim., 51 min..

Tre personer, besvikna på sina liv, bär på hemligheter som deras närmaste inte har en aning om. Det är Megan, tvåbarnsmamma och förortsbo som tidigare har levt ett helt annat liv. Ray, en gång lovande dokumentärfotograf samt kriminalinspektören Broome som ständigt har ett ouppklarat fall i tankarna. Varje år besöker han familjen som aldrig gett upp hoppet om att deras försvunne familjefar ska återvända. Det som en gång hände kolliderar med nuet.

Manuskriptet från Accra

av Paulo Coelho. Inläst ur Bazar, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 2 tim., 35 min..

14 juli 1099. Medan Jerusalem förbereder sig på en invasion av korsfarare samlar en grekisk man, Koptern, invånarna i staden på samma plats där Pontius Pilatus beseglade Jesu öde. Åhörarna är kristna, judar och muslimer och alla förväntar sig ett tal som ska förbereda dem på den kommande kampen. Men den gamle Koptern gör något annat. Han manar de församlade att rikta uppmärksamhet mot läran som ligger i vardagens utmaningar och svårigheter.

Blindbock

av Arne Dahl. Inläst ur Bonnier, 2013 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 17 tim., 28 min..

Tredje boken om Opcop. I Europa råder stark sommarvärme. Europol får information om att ligorna som hanterar Europas tiggare styrs centralt och har kopplingar till människohandel. Opcopgruppen spanar från en lägenhet i Amsterdam. Dessutom försöker någon pressa den franska EU-kommissionären Marianne Barrière, just som hon ska lägga fram ett viktigt lagförslag. Jakten efter utpressaren leder Paul Hjelm till högerextrema miljöer.

Allt jag önskar mig

av Grégoire Delacourt. Inläst ur Sekwa, 2013 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 3 tim., 9 min..

Jocelyne, även kallad Jo, lever ett lugnt liv tillsammans med Jocelyn som också han kallas Jo. Deras två barn är utflugna. Jocelyne driver en sybehörsaffär i Arras och skriver en blogg om sömnad, spets och pärlor. Egentligen ville hon bli modeskapare i Paris och möta sin drömprins så livet blev inte riktigt som hon önskade. Övertalad av väninnorna spelar Jocelyne på lotto och kammar hem storvinsten på över arton miljoner euro.

Mitt år som mördare

av Friedrich Christian Delius. Inläst ur Tranan, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 56 min..

En ung student lyssnar på radionyheterna en höstkväll 1968. Han hör att en nazidomare efter lång tid slutligen blivit friad. Redan under nyhetssändningen bestämmer sig studenten för att döda den frikände nazisten, eftersom han dömt en väns far till döden. Studenten fylls av hämndbegär och åsidosätter studier, ideal och flickvän för att sätta sin plan i verket. En bok om historieglömska och konsekvenserna av att förkasta ideal i rättvisans namn.

Shuno

av Dogge Doggelito. Inläst ur Novellix, cop. 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 32 min..

Varken Shuno eller Danne vill vara en goltupp. Ingen vill bli en tjallare. Hela kvarteret skulle få reda på det. Som ung kille måste man bevisa sin tuffhet. Om kriminalitet och missbruk, men också om drömmar och fantasier. Novell som utspelas i svensk förortsmiljö. Dogge Doggelito., 1975- , kulturell mångsysslare.

Tills döden skiljer oss åt

av Ingrid Elfberg. Inläst ur Kabusa, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 11 min..

Polisen Erika flyr från Stockholm och en misshandlande make till ett vikariat i Göteborg. Hennes make Göran, som också är polis, följer snart efter henne och lyckas skapa misstro mot Erika på hennes nya arbetsplats. Hennes tidigare anmälningar om Görans misshandel försvinner gång på gång och det går allt fler rykten om henne. Samtidigt har hon ett komplicerat fall att brottas med. Hon får lösa sina problem på egen hand. Psykologisk thriller.

Från år noll till tre

av Anna Lenah Elgström. Inläst ur Bonnier, 1938 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 58 min..

Roman som utspelas under några år under den franska revolutionen i början av 1790-talet. Historiska fakta blandas med fiktion och en mängd personer passerar förbi. Författaren arbetar mycket med impressionistiska ögonblicksbilder och gestaltar händelser som kungafamiljens liv i Tuileriepalatset och deras flykt till Varennes, på ett detaljerat och levande sätt. A.L.E., 1884-1968.

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank

av Nathan Englander. Inläst ur Bonnier, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Åtta noveller med handlingen förlagd till USA och Israel där alla, på olika sätt, rör sig kring judiskt liv. Titelnovellen beskriver två väninnor från college som träffas en kväll efter att inte ha setts på många år. Den ena bor i Israel och lever ett ortodoxt religöst liv medan den andra lever ett sekulariserat liv i USA. Från början känns allt fel, men under den långa kvällen händer saker. N.E., 1970- , prisbelönad amerikansk författare.

Julgåvan

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Christina Hellman. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

Del 6 i serien om Lotsbarnen. Julia är lycklig över att äntligen vara tillsammans med Jon, men har ändå tillräckligt att kämpa med både hemma och på hotellet. En väldigt oväntad julklapp överraskar alla, samtidigt som Jon har stora nyheter.

Spetsad

av Kjell Eriksson. Inläst ur Ordfront, 2013 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 15 tim., 53 min..

Första boken om kommissarie Santos på ön Tairu i Brasilien. Santos karaktäriseras som fet, ful, lat och korrumperad. Helst vill han ta det lugnt i hängmattan eller ta en öl på De två vännernas bar. Men våldet tränger sig på. Först hittas Santos kusin R vid floden, spetsad genom halsen. Endast några timmar därefter skjuts den skötsamme Orlando ner mitt på torget i byn.

Lenins revben under Kornhamnstorg

av Täppas Fogelberg. Inläst ur Bakhåll, 2013 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Under Kornhamnstorg i Gamla stan i Stockholm finns en hemlig galleria där högerextrema sekter håller på att smida våldsamma planer. Av en händelse blir Anna Andersson, andra generationens invandrarbarn och före detta polisaspirant, det enda överlevande vittnet till en väldig explosion vid torget. Med hjälp av några udda vänner börjar hon spana och upptäcker en konspiration. Hejdlös äventyrsberättelse och satir över dagens Sverige.

Flykten från spelad trygghet

av Susanne Fredriksson. Inläst ur CV-förlaget, 1998 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

Teres är i tjugoårsåldern när hon möter Sten, som hon bildar familj med. Tiden är sent 1970-tal och snart inser Teres att hon blivit fångad i en fälla. Kärlek och trygghet är förbundet med makt och rädsla och hon befinner sig i ett känslomässigt spel där självkänslan sjunker och rädslan tar överhanden. Sten misshandlar sin hustru och sina barn och sprider förlamande skräck hos sin familj. Men hur ska Teres hitta en väg ur ut det mörka?.

Hysteros

av Helena Granström. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 tim., 9 min..

Ett hjärta slår under ett annat hjärta, en liten hand sträcker sig mot insidan av hud. Förtätad berättelse om en graviditet, om att bära en annan kropp inuti sin egen. Romanen skildrar en kvinna vars gränser är under upplösning, inte bara genom det liv som växer i henne. Författaren, född 1983, väver samman teman som sexualitet, identitet och moderskap i en berättelse som rör sig från samtiden in i den antika mytens vidsträckta landskap.

Den blå hertiginnan

av Philippa Gregory. Inläst ur Damm, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 17 tim., 6 min..

Legenden säger att Jacquetta Saint-Pol härstammar från vattengudinnan Melusina, och att det är därifrån hon har fått sin ovanliga gåva. Jacquetta är synsk, i en tid då kvinnor kan bli brända på bål för trolldom. Men hennes gåva är också eftertraktad. Hon gifter sig rakt in i hovets innersta cirklar och blir efterhand drottningens förtrogna. Har hon till slut hittat en trygg position för sig själv och sin familj?.

Barnmorskan i Hope River

av Patricia Harman. Inläst ur Historiska media, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 11 tim., 52 min..

I West Virginia lever på 1930-talet Patience Murphy, hennes kall är att vägleda mödrar genom förlossningens plågor och hjälpa barn till världen. Patience tar jobb som ingen annan vill ha, hon hjälper de mest utsatta med inställningen att alla människor är lika. Själv bär Patience på en fruktansvärd hemlighet som påverkar hela hennes liv. Författaren är barnmorska.

Dödläge

av Charlaine Harris. Inläst ur Fenix, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 47 min..

Del 12 i serien inledd med Död tills mörkret faller. En ung kvinna har dött på en vampyrfest och det ser ut som om Sookies älskare Eric är den skyldige. Sookie måste ta reda på sanningen, samtidigt som hon blir indragen i sina fesläktingars bekymmer. Lösningen är den magiska cluviel doren som Sookies farmor lät henne ärva och som kan uppfylla hennes högsta önskan. Om hon bara visste vad hon ska välja. Bildar förlaga till TV-serien True Blood.

Pigafetta

av Felicitas Hoppe. Inläst ur Rámus, 2009 av Britt Ronström. Talboken omfattar 3 tim., 28 min..

Pigafetta seglade jorden runt med Magellan på 1500-talet. Här återkommer han i form av vålnad och på ett lastfartyg. Även denna gång är det fråga om en jordenruntresa. En resa där ingenting händer samtidigt som allting inträffar. Författaren, född 1960, är medlem i Tyska akademien. Pigafetta är den första av hennes böcker som översatts till svenska.

Och bergen svarade

av Khaled Hosseini. Inläst ur W&W, 2013 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 14 tim., 3 min..

En släkthistoria om hur de val vi gör får konsekvenser för kommande generationer. Sabor bor i den fattiga byn Shadbagh i Afghanistan. För att kunna försörja sin växande familj säljer han den fyraåriga dottern Pari. Det medför att Pari och hennes storebror Abdullah för alltid känner saknad efter varandra. Flera berättelser om andra släktingars förhållande till varandra, i olika delar av världen, speglar syskonens öde.

Nattsländan

av Katerina Janouch. Inläst ur Piratförlaget, 2013 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

Del 6 i serien inledd med Bedragen. Cecilia vaknar upp på sjukhuset efter en hjärtinfarkt. Hon inser att hennes liv måste förändras; att gå vidare i äktenskapet framstår som en omöjlighet. Också Cecilias syster Susannas liv genomgår dramatiska förändringar och systrarna svetsas samman än mer. När Cecilia återvänder till förlossningskliniken försvinner chefsbarnmorskan Tatiana spårlöst. Cecilia engagerar sig och långsamt går sanningen upp för henne.

Välkommen ut på andra sidan

av AnnaMaria Jansson. Inläst ur Norstedt, 2013 av Martin Halland. Talboken omfattar 11 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Berättelse om tre kvinnor i trettioårsåldern som var och en brottas med problem av olika karaktär. Malin blir utsatt för ett övergrepp, Lovisa lever sitt drömliv men blir bedragen och Sandra är fast i en mördande tråkig relation med Fredrik. Ska livet verkligen vara så här? Roman med svart underton om hur livet plötsligt kan ta en oväntad vändning. A. J., 1979- . Debutroman.

Gradiva

av Wilhelm Jensen. Inläst ur Bonnier, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

Arkeologen Norbert Hanold är förtjust i en antik relief med en bild av en ung kvinna. När han åker på semester till Pompeji förälskar han sig i en kvinna som han förställer sig ha överlevt vulkanutbrottet år 79, han fantiserar om att hon är kvinnan på reliefen. Gradiva publicerades i Tyskland 1903 och presenteras nu för första gången i svensk översättning av Ulrika Wallenström, med förord av Birgit Munkhammar.

Skenbart förspillda dagar

av Klara Johanson. Inläst ur Ellerström, 2013 av Christina Hellman. Talboken omfattar 2 tim., 43 min..

Klara Johansson, 1875-1948, var inte bara kvinnosakskämpe och litteraturkritiker, hon var också en skarpsynt iakttagare av egenheter och detaljer i vardagen. Här finns nu ett urval av hennes djupsinniga och humoristiska korttexter i bokform för första gång på 60 år.

Höglandsbilder och andra berättelser

av Rudyard Kipling. Inläst ur Natur och kultur, 1945 av Olle Jernberg. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

Innehåller alla noveller från boken Höglandsbilder från Hindustan, samt utdrag ur Djungelboken och Just-så-historier. Här kan man bland annat läsa novellerna Rikki-Tikki-Tavi, Purun Bhagats underverk och Tods ändringsförslag. Knut Hagberg har skrivit en kort efterskrift.

Generalernas fall

av Hans Hellmut Kirst. Inläst ur B. Wahlström, 1979 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 9 tim., 26 min..

Den femte november 1937. Vid en hemlig konferens avslöjar Hitler sina krigsplaner för en utvald krets. Men tredje rikets två främsta generaler visar inte den rätta entusiasmen. De måste röjas ur vägen. Inte med våld - det vore för riskabelt. Men Göring finner en utväg - bara för att själv bli en bricka i Führerns spel. Med bister ironi skildrar författaren de intriger som gav Hitler oinskränkt makt över den tyska krigsmaskinen.

Någon gång ska vi berätta allt för varandra

av Daniela Krien. Inläst ur Forum, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

Sextonåriga Maria bor under sommaren 1990 hos sin pojkväns föräldrar på en bondgård i Östtyskland. Maria accepteras som en del av familjen men vet inte vad hon själv vill eller vart hon är på väg. Tysklands återförening står för dörren och det råder allmän osäkerhet inför framtiden. Maria inleder ett passionerat förhållande med en man i granngården som ger henne både smärta och njutning.

Annonsen

av Marie-Hélène Lafon. Inläst ur Grate, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 21 min..

Paul är bonde i Centralmassivet, mitt i Frankrike. Han bor med två åldriga morbröder och en ogift syster som styr och ställer. Annette är ensamstående mor i norra Frankrike, sliten efter åren med en misshandlande och supande karl. Paul och Anette vill båda ha förändring och de möts genom en kontaktannons. Anette flyttar med sin son till gården och ett nytt liv startar. Finstämt och insiktsfullt om att höra hemma och att våga börja om.

Löwensköldska ringen

av Selma Lagerlöf. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 22 min.. DAISY text och ljud.

Löwensköldska ringen och Charlotte Löwensköld är de två första delarna i Löwensköldcykeln vars tredje del är Anna Svärd. General Löwensköld får inte ro i sin grav. Vem har stulit hans dyrbara guldring? Nu måste generalen lämna sin grav och ta tillbaka det som är hans. I Charlotte Löwensköld söker den föräldralösa Charlotte kärleken men släktens förbannelse drabbar även henne. Lagerlöfs texter från 1925 i bearbetning av Nils-Olof Franzen. LL-bok.

Berättelsen om foten och andra fantasier

av Jean-Marie Gustave Le Clézio. Inläst ur Grate, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

En kosmopolitisk novellsamling av Nobelpristagaren i litteratur 2008. Le Clézio tar läsaren med på en resa ut i världen. Resan börjar i Paris och går via Afrika, Lanzarote och Mauritius för att avslutas åter i Paris. Författaren tecknar i novellerna porträtt av modiga kvinnor med starka karaktärer som vänder sig mot världens cynism och brutalitet.

Blandfärs

av Kalle Lind. Inläst ur Roos & Tegnér, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 14 tim., 39 min..

Hur har Frank Lindström kunnat komma till jobbet på foodserviceföretaget varje dag när han samtidigt arbetat heltid på gatukontoret? Vem river upp stadens vägbulor på nätterna? Dessa och andra frågor väcks när den koffeinstinne Icahandlaren Stellan Kask upptäcker att det är något mysko med blandfärsen i hans butik. Det hela mynnar ut i en vansinnesfärd genom staden Malmö, en jakt på ära, vänskap, hämnd och en försvunnen borstbrännare.

Pickmans modell och andra noveller

av Howard Phillips Lovecraft. Inläst ur Bakhåll, 2008 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Innehåller elva noveller av Howard Philips Lovecraft, 1890-1937, i nyöversättning av Charlotte Hjukström. Bland annat finns här novellerna Festivalen, Dagon, Bortom sömnens barriär samt Från andra sidan. Avslutas med ett efterord om Lovecrafts liv och verk av Mattias Fyhr, litteraturforskare med inriktning mot bland annat den gotiska litteraturen.

Väster om Vinga

av Viveca Lärn. Inläst ur W&W, 2013 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 11 tim., 57 min..

Andra boken om människorna i några Göteborgskvarter. Tobakshandlarbröderna Åke och Holger är osams och Holger vill flytta från deras gemensamma gamla föräldrahem. Högstadieläraren Margareta är inte sig lik och det är inte hennes man Axel heller. Hon börjar måla akvarell och blir intresserad av läraren, Marcel från Sri Lanka. Roger, den karismatiska nagelterapeutens rike man, hyr Fyrmästarbostaden på Vinga dit han bjuder vännerna.

Läsandets lust och magi

Inläst ur Bromberg, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Hur lockas man unga människor till läsning? Förutom föräldrarna har ofta skolan, och då framför allt svensklärarna, en stor och ovärderlig betydelse för att upptäcka litteraturens skatter. En antologi som erbjuder några inspirerande skönlitterära texter om hur läslusten kan väckas i klassrummet, och hur den lusten har fött nya författare och därmed nya läsare. Här finns texter av Roald Dahl, Cornelia Funke, Bodil Malmsten, Mustafa Can med flera.

Själv

av Yann Martel. Inläst ur Rabén Prisma, 1997 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 44 min..

I Yann Martels romandebut följer vi huvudpersonens berättelse om sig själv från vaggan till 30-årsåldern. Föräldrarna är kanadensiska diplomater och när de omkommer i en flygolycka intensifieras jagets sökande efter en identitet. Berättelsen är brett upplagd, men det är sexualitetens betydelse som utgör det centrala temat. Under en sommarsemester i Portugal inträffar något mycket överraskande.

Hundpromenader

av Dipak Mazumdar. Inläst ur Tranan, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 1 min..

Dibak Mazumdar är född och uppvuxen i Calcutta. Efter ett kringflackande liv med längre vistelser i Paris och London är han sedan 1960-talet bosatt i Sverige. Hans modersmål är bengali, men han skriver även på engelska och svenska. Bokens engelska dikter är här tolkade till svenska av Julian Birbrajer. Motiven i dikterna är den moderna storstaden, myllrande och kaotisk, mer ond än god. Stadsbilderna är både västerländska och indiska.

Flykten från helvetet i Iran till paradiset Sverige

av Akram Munfarid Arya. Inläst ur B4press, 2009 av Malena Hallerdt. Talboken omfattar 5 tim., 55 min..

Består av två delar. Den första delen, Parys memoarer, ursprungligen utgiven på persiska, beskriver en ung kvinnas liv i Iran. Den andra delen skildrar hur Pary tillsammans med sin dotter Shirin lyckas fly till Sverige. Hon vill komma undan sin förtryckande make, Masoud, som enligt landets sharialagar har rätt att ta hennes dotter ifrån henne. Akram Monfared Arya, 1946- , författare och poet. Hon flydde själv från Iran med sina barn 1985.

Gustaf Vasa och Nils Dacke

av Fabian Månsson. Inläst ur Tiden, 1938 av Per Godenius. Talboken omfattar 2: 11 tim., 5 min. : mono.

Del 2 i flerbandsverket Gustaf Vasa och Nils Dacke. Fabian Månsson, 1872-1938, politiker, tidningsredaktör och författare har skrivit en skönlitterär skildring av Dackefejden - ett bondeuppror mot Gustav Vasa åren 1542-1543, under ledning av Nils Dacke, en bonde från Torsås i södra Småland. Anledningen till upproret var missnöjet från böndernas sida mot att kungens försökte att stärka centralmakten.

En tesked jord och hav

av Dina Nayeri. Inläst ur Damm, 2013 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 16 tim., 37 min..

Saba och hennes tvillingsyster växer upp i en liten by i Iran. Systrarna är som besatta av Amerika, pluggar engelska glosor och lyssnar på förbjuden popmusik. När Sabas syster och mamma försvinner tror hon att de flytt till USA. Saba har fått lära sig att tvillingar egentligen lever samma liv och när hennes eget liv blir hårt och brutalt finner hon ro i att fantisera om det nya liv hon tror att systern lever.

Polis

av Jo Nesbø. Inläst ur Piratförlaget, 2013 av Johan Svensson. Talboken omfattar 16 tim., 11 min..

Under loppet av några månader hittas tre poliser brutalt mördade i Oslo. Mönstret är tydligt. De hittas på samma plats där de tidigare gjort var sin mordutredning. Brotten blev aldrig uppklarade. Polisen har inga spår efter mördaren. Dessutom saknar de sina bästa utredare. Under tiden ligger en svårt skadad man i koma på ett sjukhus. Han bevakas av polis. Ingen får komma nära honom och hans namn hemlighålls.

Vi har en deal

av Ossian Noblewine. Inläst ur Noblewine, 2012 av Camilla Bard. Talboken omfattar 5 tim., 19 min..

Pelle Hemlin är polischef i Sverige men frestas att ta mutor och måste byta identitet. Han flyttar till Sydafrika, finner kärleken och gifter sig. Hans liv ser ljust ut men snart samlas orosmolnen. Hans hustru har begått ett brott, en gammal antagonist dyker upp, han drabbas av en svår sjukdom och hans täckmantel hotas att bli avslöjad. En thriller om hur den tänkta drömtillvaron förvandlas till en mardröm.

Filuren

av Peter Nolinge. Inläst ur Vulkan, cop. 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 2 min..

På en psykavdelning sitter en patient som absolut inte vill bli utskriven till sin tomma, ensamma lägenhet. För att få stanna kvar på avdelningen beslutar han sig för att börja erkänna olösta mord. En plan som visar sig få oanade följder.

Kvinnor i arganträdets skugga

av Damia Oumassine. Inläst ur Tranan, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

På en plats i södra Marocko firas den stora berbiska högtiden moussem. Här möts tre kvinnor: Mailouda, Hafsa och Fatima. Alla tre revolterar på olika sätt mot det patriarkal systemet i ett Marocko under förändring. Genom vardagens kamp och tärande leda får läsaren följa kvinnorna och man får veta vad som fört dem till denna plats, vid just denna tid. Damia Oumassine, pseudonym, är både författare och sociolog.

Pappan

av Kristian Petri. Inläst ur Weyler, 2013 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Pappans sista tid präglades av misär, den egna men också orsakad av den moderna sjukvården. Sonen besöker honom på sjukhuset nästan varje dag. Ett försök att i sista stund fylla ett tomrum som uppstått långt tidigare. Kanske redan vid moderns dramatiska död när sonen bara var en ung pojke. Efter faderns död bearbetar sonen sitt eget liv, ett liv som i stora delar är präglat av föräldrarnas död. K.P., 1956- , filmare och författare.

Gudfar

av Dy Plambeck. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

Uffe är murare och biker, men lyckas inte passa in i mc-gänget Spitfire. Under en motorcykelträff 1976 får han en uppenbarelse som förändra honom för alltid. Hans pappa Poul är en ensamstående fabriksarbetare som kastar ut Uffe när han är 18. Modern, Tenna, var kollaboratör åt tyskarna. Uffes guddotter Pettring är husockupant i Köpenhamn. Drömlik berättelse - om föräldrar och barn och om frigörelse och saknad - som rör sig fritt i tid och rum.

Skenmanöver

av Anthony Price. Inläst ur A&W, 1985 av Malena Hallerdt. Talboken omfattar 13 tim., 42 min..

Under det amerikanska inbördeskriget, 1861-65, företog general Sherman en beryktad marsch genom Georgia. Staden Sion Crossing skövlades. Men rykten har alltid hävdat att en skatt gömdes på platsen. Hundra år senare kopplas brittiska underrättelsetjänsten in på fallet. Spåret är hett och farligt och leder tillbaka till Georgia. Thriller som väver samman dåtid och nutid och historiska händelser med en aktuell spionintrig.

Satans Dostojevskij

av Atiq Rahimi. Inläst ur Leopard, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

I ett krigshärjat Kabul dödar Rassul en pantlånerska som tvingat hans fästmö Suphia till prostitution. Snart efter brottet börjar han känna ånger och skuld. Rassul överlämnar sig till polisen men de är ointresserade av hans fall - vem dödar inte i dessa tider? Rassul blir alltmer desillusionerad och frågar sig om inte rättvisan existerar längre. Utifrån Dostojevskijs Brott och straff skildras situationen i Afghanistan under ett kaotiskt 1990-tal.

En plats för drömmar

av Nora Roberts. Inläst ur Harlequin, cop. 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 40 min..

De var medias favoritkärlekspar, tennisproffsen Ty Starbuck och Asher Wolfe. Sedan försvann Asher plötsligt ur rampljuset och från Tys sida. Nu gör hon sensationell comeback och media höjer henne till skyarna. Asher önskar inget hellre än att få känna sig älskad. Bara genom att koncentrera sig helt och fullt på tennisen kan Asher låta bli att tänka på den längtan i henne som aldrig dött. För den hemlighet hon bär på kan hon aldrig dela med sig av.

Nyckeln till lycka

av Nora Roberts. Inläst ur Harlequin, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

Genom hela livet har Raven längtat efter att bli älskad. Ironiskt nog är det ur denna längtan hon hämtar inspiration som sångerska. Trots att hon knappast saknar beundrare är steget att inleda en relation alltför stort. Ingen ska någonsin få såra henne som Brandon Carstairs gjorde. Så hör Brandon av sig med ett otroligt erbjudande. Han vill att de tillsammans ska komponera soundtracket till en storfilm. Vågar Raven tacka ja?.

Rika flickor

av Rust Roest. Inläst ur Gotlands allehandas tryckeri, 1893 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Sophie Elkan, 1853-1921, skriver under sitt pseudonym Rust Roest. Den rike köpmannen Dahl har två döttrar - den känslosamma Harriet och den förståndiga Märtha. Medan Harriet låter sig styras av sina känslor utan att fundera över konsekvenserna väljer Märtha att låta sitt förnuft styra. Det visar sig snart att deras olika lynnen kommer att ha en livsavgörande betydelse för deras liv.

Andlös

av Mattias Ronge. Inläst ur Ordfront, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 10 tim., 15 min..

En farsot drabbar Sverige. Den som insjuknar tappar sin andningsreflex. Ingen vet varifrån den kommer, eller hur man kan stoppa den. Leni tror sig ha sett en koppling mellan vårt sätt att leva och smittospridningen. I ett försök att rädda mänskligheten ger sig Leni ut på en ödesdiger resa genom ett snötäckt samhälle hon bara delvis känner igen, tillsammans med en man på flykt från polisen och ett föräldralöst barn som hon inte förstår. Dystopi.

Fågelhuset

av Ester Roxberg. Inläst ur X Publishing, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Kulturbranschens miljöer sätts under lupp när den granskas genom den 23-åriga Livs ögon. Som obetald praktikant på ett bokförlag får Liv insyn i vad som verkligen pågår i finrummets kulisser. Med surrealistisk humor skildras livet på kontoret och Livs väg från naiv till härdad kulturarbetare. Målgruppen är unga vuxna. E.R., 1987- , författare och skribent.

Andra andningen

av Sofie Sarenbrant. Inläst ur Damm, 2013 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 8 tim., 26 min..

Andra boken om kriminalpolisen Emma Sköld. Vid det 35:e Stockholm Marathon är det kallare än på julafton fastän det är den första juni. En man faller ihop utanför Stadion och hans liv går inte att rädda. Emma Sköld som är ledig från arbetet hejar på sin syster Josefin som är en av löparna. När Emma är vid Rålambshovsparken har en livlös kvinna precis upptäckts vid vattnet. Det kan finnas en mördare bland löparna och Emma rycker in.

Fallet Collini

av Ferdinand von Schirach. Inläst ur Bonnier, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Till synes helt oväntat reser den välanpassade pensionären Fabrizio Collini till Berlin och skjuter ihjäl en man. Han anmäler sig till polisen och erkänner sitt brott, det enda han vägrar erkänna är motivet. Collinis advokat står inför en svår uppgift när han inser att brottet har sin orsak i händelser långt tillbaka i tiden. Författaren är advokat och har tidigare skrivit novellsamlingen Brott.

Gryningens furste

av Maggie Shayne. Inläst ur Harlequin, cop. 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

Del 12 i serien Vingslag i natten. Vlad Dracula har länge varit på jakt efter reinkarnationen av sin hustru, Elisabeta. Nu tror han sig äntligen ha funnit henne. Hon heter Stormy Jones. Sedan länge har Stormy känt av den andra kvinnan som lever inom henne och hon måste kämpa mot Elisabeta som vill ta över hennes kropp och sinne. Vlad slits mellan de två. Nu är det upp till honom att välja vem som ska få leva och vem som ska få dö.

Bilder som inte angår mig

av Felicia Stenroth. Inläst ur X Publishing, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Nuet är Stockholm. Där lever Minna, hon som inte angår någon och som är svår att lägga märke till. Hon sköter sitt extrajobb på sjukhuset och stjäl choklad i mataffären. Hon lever utan skyddsnät. Bakgrunden är höljd i dunkel och det påverkar relationen till vännen Artur. Tillsammans med Artur återvänder Minna till farmodern Judith och det hem hon lämnade 16 år gammal. Den inre resan speglas mot det nutida samhällets villkor. Debutroman.

Utskuret ur ett större träd

av Eva Ström. Inläst ur Bonnier, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 57 min..

Rik och berättande diktsamling. I dagbokslika avsnitt varvas anteckningar om vädret med minnen och reflektioner. Den berättar om läkare och sjuka, om resor i Europa med besök i kyrkor och på konstmuseer, men också om händelser i samtiden och om nyheter som är så outhärdliga att ordförmörkelse uppstår. Men sorgen och mörkret balanseras av naturens skönhet och av en framskridande graviditet, som avslutas med flödande lycka över ett nyfött barn.

Smittad

av Johanna Strömqvist. Inläst ur Mix, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Stockholms gator dallrar av hetta och tidningarna rapporterar om vågen av grymma överfall. Men för Maria hamnar allt i skymundan när hon möter Emmy. Emmy liknar ingen annan, och snart kan de inte vara utan varandra. Så inser Maria att Emmy håller något hemligt. Är det så fasansfullt som det verkar - eller är det bara en lek som gått för långt? Första delen i en planerad trilogi. J.S. 1977-.

Tung trafik och lilla vägen

av Joar Tiberg. Inläst ur Bonnier, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 40 min..

Ord, ofta nybildade, och korta formuleringar fyller sidorna i denna diktsamling. Spänningsfält skapas mellan variationer och upprepningar, mellan text och läsare, nyordning och etablerat. En reflektion över språk och poesi, men även över bokmediet och dess konventioner. J.T., 1967- , poet och journalist.

Kains bok

av Alexander Trocchi. Inläst ur h:ström, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

En växelvis skildring av författarens barndomsstad Galsgow och romanskrivandets våndor under drogpåverkan. Alexander Trocchi, 1925-1984, kallades en europeisk beatnik, han var förutom författare litteraturkritiker. Trocchi har beskrivits som en heroinets apostel och levde ett självförbrännande liv fyllt av droger och misär. Kains bok är den fösta av Trocchis böcker som översatts till svenska.

Kärringar

av Helene Uri. Inläst ur Norstedt, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 12 min..

Alla dessa män. Vad gör du när chefen tar sig åt äran för det arbete du lagt ner? När kollegan på universitetet helt ogenerat armbågar sig fram på din bekostnad? Frøjdis, Celeste, Ella och Jenna träffas på en kvällskurs i latin och inser snabbt att de har mycket mer gemensamt än ett utdött språk. De har helt enkelt fått nog. De bestämmer sig kort och gott för att bli kärringar. Sist i boken finns översättningar av det latin som används.

Memorandum

av Marlene Van Niekerk. Inläst ur Weyler, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

Johannes Frederikus Wiid tillbringar natten före en avgörande operation - han är svårt sjuk i cancer - med att skriva ett memorandum. Wiid är, enligt honom själv, bara en vanlig tjänsteman i Kapstaden och som de flesta rädd för döden. Samtidigt som han i detalj föreställer sig operationen erinrar han sig samtal som han har hört på intensivavdelningen vid ett tidigare sjukhusbesök. Drömlik sorgebok med många röster och infall.

Sprängskissen

av Ivan Vladislavic. Inläst ur Tranan, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

I Johannesburgs utkanter möter vi fyra män: en statistiker, en sanitetstekniker, en konstnär som gör utställningar om folkmord samt en affischerare som har tappat sin telefon på en byggarbetsplats. Alla försöker de skapa sammanhang i ett samhälle under ständig förändring. Roman som utforskar livsförhållandena i Sydafrika under apartheids efterdyningar. I.V., 1957- , författare och förlagsredaktör.

Viskningarnas bok

av Varujan Vosganian. Inläst ur 2244, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 17 tim., 16 min..

Berättelsen tar sin början i Focsani, en stad i östra Rumänien, där Varujan Vosganians armeniska släktingar lever. Skildringen vidgas till att berätta om armenier och deras öden i övriga delar av världen. De upplevde systematiska fördrivningar under första världskriget och stora grupper har levat i "diaspora" i andra länder. En berättelse om förföljelse och deportationer men också om människornas vardagliga liv.

Stabbläggarens dotter

av Birgitta Walentin. Inläst ur Recito, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 42 min..

Platsen är en ångermanländsk bruksort. När berättelsen börjar är det 1915. Vännerna Rut och Frida går på dans och Rut uppvaktas av storbonden Stig. Snart väntar Rut barn och gifter sig med Stig. Men efter giftermålet visar han sitt rätta ansikte och Frida oroar sig för Rut. Om klasskillnader och kvinnoförtryck, om hur kriget påverkar människorna och om vardagslivet i den lilla bruksorten.

Sex and the mammaliv

av Hannah Widell. Inläst ur Printz Publishing, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Hannah har just kommit ur en uppslitande skilsmässa, och kastar sig ut i sitt nya dubbelliv - halva tiden är hon hängiven småbarnsmamma, andra halvan singelpingla i det spännande nattlivet vid Stureplan. Däremellan jonglerar hon en framgångsrik mediakarriär. Vi får möta Hannah precis när hon satt stopp och bestämt sig för att hon sörjt skilsmässan färdig. Författaren är verksam inom media med blogg, tidskrift och webb-tv-program.

God natt, oktober

av Valle Wigers. Inläst ur X Publishing, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 7 tim., 36 min..

Tillsammans med sina föräldrar flyttar Adam in i den nybyggda stadsdelen söder om centrum. Deras liv utspelar sig på en liten yta, men den stora politiska världen är ständigt närvarande, om så endast i tanken. Fast varför är familjens lilla värld så bräcklig? Besöken utifrån går att räkna på ena handens fingrar. Olyckan är ofrånkomlig. Och genom 1980- och 90-talets Göteborg får Adam bära sina föräldrars hjärtan i sina händer. Debutroman.

Låsta lusthus

av Pontus Wikner. Inläst ur Hoi, cop. 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 44 min..

Från en källare i Uppsala jobbar ett gäng ungdomar för att göra världen till en bättre plats genom att utpressa politiker och företagsledare och ge pengarna till en välgörenhetsorganisation. Samtidigt utreder Uppsalapolisen, med kriminalinspektör Gibson i spetsen, ett mord på en tonårig flicka. Uppslagen är många och snart löper trådarna ihop och ett hänsynslöst nätverk avslöjas. Deckare med samhällskritiska inslag.

Jakthistorier

av Liselott Willén. Inläst ur Bonnier, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Erik Sorsa återvänder till barndomsstaden Mariehamn på Åland. Han är en framgångsrik och ekonomiskt oberoende chefsrekryterare men inombords gnager en känsla av meningslöshet. Under ett uppdrag för stadens konstmuseum visar det sig att en av chefsaspiranterna är gift med en kvinna han tidigare lagt märke till och fascinerats av. Han snärjs in i ett drama av kärlek och makt. Spänningsroman.

Kotlettbettet

av S. C. Wollert. Inläst ur Recito, 2013 av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 7 tim..

En morgon i slutet av november 1999 kliver Fabian Sommer av tåget på Stockholms central. Med facit i hand borde han ha stannat kvar i Köpenhamn, men den unga kvinnan han inlett ett förhållande med utövar en alltför stor lockelse på honom. Vid ett kort besök i hemmet begår han sitt första misstag som påbörjar en serie felsteg. Utan bostad, med sviktande hälsa, och en annalkande medelålder ger han sig ut på jakt efter den mystiska Eva Moldovan.

Ett kristalliskt rop

av William Butler Yeats. Inläst ur Ellerström, 2012 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 5 tim., 6 min..

William Butler Yeats, 1865-1939, var 1900-talets store irländske poet. Här rör han sig från viston, folkliga och mytologiska motiv till upprörd kärlekspoesi och intensiv självanalys med ett personligt tonfall. I denna utgåva presenteras 200 dikter på svenska med kommentarer av översättaren.

Kari 1983

av Helena Österlund. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 48 min..

Kari är en tolvårig flicka som befinner sig i en skog och iakttar i minsta detalj allt som omger henne. Det är i slutet av augusti 1983 och mycket varmt. Skogen och sjön är spelplatsen och där finns ugglor, svanar och myggor; allt är lite skrämmande och farligt men Kari är ändå inte rädd. En jämngammal pojke, som också heter Kari, dyker upp. Han har en kniv och de utmanar varandra. På en malande prosa gestaltas en drömsk och hotfull värld.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Bibliotek för alla

Inläst ur TPB, 2006- . ISSN 1400-6332 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2013.1: 1 tim., 2 min. : mono; 20 s. : ill. $bn. DAISY text och ljud.

Innehåll: Allt i ett på Stockholms stadsbibliotek / Anna Gustafsson Chen. "Dyslexin och synsvagheten ger mig vilja att kämpa" / Marita Forsberg. Gro & Louise peppar / Lena Boqvist. 5 frågor till Helena Söderlund / Jenny Nilsson. Klassikernas Ryssland satsar på tillgänglighet / Sophie Heine.

Bibliotek för alla

Inläst ur TPB, 2006- . ISSN 1400-6332 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2013.2: 1 tim., 5 min. : mono; 20 s. : ill. $bn. DAISY text och ljud.

Innehåll: "Talboken kommer" - talboken går! / Anna Gustafsson Chen. "Jag gillar appar och annat som förenklar" / Marita Forsberg. / 5 frågor till Thorbjörn Öström / Lena Boqvist. Talande böcker och läsande barn / Jenny Nilsson. Barnboksvärlden på bokmässan i Bologna / Jenny Nilsson.

Allmänt och blandat

Vad hunden såg -och andra äventyr

av Malcolm Gladwell. Inläst ur Modernista, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 10 min..

Underhållande och tänkvärda texter tidigare publicerade i the New Yorker. Vitt skilda ämnen avhandlas som varför det finns dussintals olika sorters senap men inte ketchup, vad pitbullterriern kan lära oss om kriminalitet, vad p-pillrets uppfinnare inte visste om kvinnlig hälsa och om smarta människor är överskattade? Författaren, född 1963 i Kanada, är journalist och har varit knuten till tidningen The New Yorker i många år.

Religion

Välkommen, helige Ande

av Benny Hinn. Inläst ur Mediagruppen, 1995 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 46 min..

Den amerikanske väckelsepredikanten Benny Hinn skriver här om den helige Andes gärningar, både i historien och i det dagliga livet. Han menar att den helige Ande verkar i tre dimensioner: inuti den troendes hjärta, utåt genom handlingarna och uppåt genom att föra den troende in i en ännu intimare gemenskap med den treenige Guden. Den tryckta förlagan utkom 1995.

Jakobs dröm

av Tage Lindbom. Inläst ur Norstedt, 1978 av Anders Göransson. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Debattbok från 1978 där författaren menar att kristendomens grundvalar är på väg att angripas inifrån. Teologin följer alltmer kompromissens väg för att till slut bli medlöpare och förkunnare av sekulära åsikter. T.L., 1909-2001, svensk historiker och under en lång tid chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, lämnade i slutet av sitt liv kristendomen och blev muslimsk mystiker.

Nya testamentet

av Eugene Peterson. Inläst ur Libris, 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 23 tim., 47 min..

Nya testamentet i vardaglig språkdräkt. E.P. började sin yrkesbana som lärare i hebreiska och nytestamentlig grekiska för unga teologer. I sitt arbete som församlingspastor insåg han att många församlingsmedlemmar hade svårt att ta till sig bibeltexten. En lösning blev den här egna översättningen, som närmast är att betrakta som en parafras, präglad av ett enkelt och vardagligt språkbruk utan noter, förklaringar eller versindelningar.

Gränslandet

av Hans Stiglund. Inläst ur Verbum, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 54 min..

Första delen i en planerad serie kallad Ärkebiskopens fastebok. Med serien vill ärkebiskopen under ett antal år inbjuda till eftertanke och fördjupning, lyssnande och berättande i fastetiden. Årets bok är skriven av Hans Stiglund, biskop i Luleå stift. Han tar läsaren med in i berättelser om tro, liv och möten, in i de rum där gränsen mellan det vardagliga och det heliga suddas ut. Boken passar både för enskild och genensam reflektion och läsning.

Buddha eller Kristus

av Gertrud Storsjö. Inläst ur XP media, 2012 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

Genom yoga och mindfullness har österlandets religioner hittat vägen in i den svenska vardagen. G. S., predikant och bibellärare, är starkt kritisk till att sjukvården använder sig av yoga och mindfullness som behandlingsform för stressrelaterade sjukdomar, trots att det finns väldigt lite forskning kring denna metod. Hon ifrågasätter även att man i vissa kristna sammanhang blandar in yoga och buddhistiska tankegångar i den kristna tron.

Filosofi och psykologi

Heligt liv, helig död

av Robert Boldman. Inläst ur Regnbågsförlaget, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 40 min..

En resa genom nära-döden-upplevelsens olika stadier som utmanar oss att leva fullt ut och konfrontera vår syn på döden. Författaren är andningsterapeut och har lång erfarenhet av krisvård.

Med Tao i tankarna

av Marta Cullberg Weston. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

Författarens slumpmässiga möte med taoismen gav en första glimt av dess visdom och hon fortsatte att studera den gamla livsfilosofin. Hon insåg att taoistisk visdom har något att säga också psykologiskt om hur människor kan leva sina liv på bättre sätt. Inspirerad av taoismen, som använder metaforer från naturen, presenterar hon vad hon lärt sig under den taoistiska resan. M.C.W., psykolog och psykoterapeut.

Edgar Cayce läser ur Akashakrönikan

Inläst ur Reincarnation Books, 2003 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 1 tim., 54 min..

Readingserien ur Akashakrönikan. Fallet med Anna Campell handlar om en kvinna som fick kraft att förändra sitt liv när hon fick en medial reading av Edgar Cayce. Texten vill påvisa att alla människor har en fri vilja att påverka framtiden och att Akashakrönikan kan ge nya insikter och vara ett stöd i livet.

Filosofisk verktygslåda

av Richard Egger. Inläst ur Svenska förlaget, 1999 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Ditt professionella rykte

av Per Frykman. Inläst ur Roos & Tegnér, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 38 min..

En av de moderna företagens främsta uppgifter är att utveckla medarbetarnas professionella rykte. Författarna menar att detta professionella rykte är avgörande för framgång på jobbet och i karriären. Det har stor betydelse för vem kunder lyssnar på och får förtroende för. Reflektioner varvas med praktiska tips.

Att överlista Jante

av Tomas Gunnarsson. Inläst ur Gunnarsson, 2012 (tr. 2013) av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

En upptäcktsfärd i konsten att stå upp för dig själv, vända avund till inspiration och visa omtanke. Författaren menar att vi hela tiden förminskar oss själva och andra utan att reflektera över det. Han hävdar vidare att jantementaliteten är djupt rotad i den svenska folksjälen. Genom att överlista jante och skapa en inre hejarklack kan du istället lyfta dig själv och andra.

YCDBRALAI

av Klas Hallberg. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Olle Jernberg. Talboken omfattar 3 tim., 10 min..

En bok om att fatta bra beslut och skapa resultat i organisationer. Författaren menar att man fattar dåliga beslut när man har för mycket at göra, vilket leder till ännu mer jobb och till ännu sämre beslut, en ond cirkel som kan var svår att bryta. Den här boken vill hjälpa läsaren att fokusera på det verksamhetens egentliga syfte för att uppnå resultat.

När livet slår till

av Russ Harris. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Ibland får man en riktig käftsmäll av livet: någon man älskar dör, man råkar ut för en olyckshändelse eller drabbas av ekonomiska problem. Russ Harris, läkare och terapeut i ACT - Acceptance and Commitment Therapy - presenterar i 22 kapitel olika sätt att hantera svåra händelser. Han ger även konkreta råd och övningar som man kan använda för att kunna acceptera glappet mellan det liv man önskar leva och den verklighet man ställs inför.

Till relativismens försvar

av Bosse Holmqvist. Inläst ur Symposion, 2009 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 21 tim., 34 min..

Relativism handlar om kunskapens gränser. Människan kan enligt relativismen aldrig besitta absolut kunskap. Den här boken tar ställning för ett relativiserande synsätt genom att diskutera fyra tänkares argument för relativistiska ställningstaganden på olika områden. Det handlar om antropologen Franz Boas, historikern Carl Becker, sociologen Karl Mannheim och medicinaren Ludwik Fleck. Författaren är docent i idéhistoria vid Stockholms universitet.

Medvetandets gåta

av Jonathan Lindström. Inläst ur Norstedt, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 16 tim., 54 min..

En resa genom den moderna hjärnforskningens labyrinter. Författaren resonerar kring djurens upplevelseförmåga och försöker ta reda på vad medvetande är. Boken behandlar allt från maskhjärnor och schimpansritualer till istidsjägares begravningar och medeltidsbiskopars själstro. Dessutom diskuteras den moderna kosmologin och idén om jaget. Författaren är vetenskapsförfattare och arkeolog och blev utsedd till årets folkbildare 2007.

Frihet, ändlighet, historicitet

av Hans Ruin. Inläst ur Ersatz, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 15 tim., 4 min..

Författaren har samlat essäer och artiklar från två decenniers arbete med Heideggers tänkande. Frågan om människans ändlighet är central, vad det betyder för tänkandet och sanningens möjlighet att vi är historiska varelser. Det handlar om att finna en ny formulering av människan som öde och frihet i ett. Författaren är professor i filosofi.

Om livets korthet och andra skrifter

av Lucius Annaeus Seneca. Inläst ur Daidalos, 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 8 tim.Hmono.

Fyra av Senecas centrala skrifter i nyöversättning. Den romerske filosofen Seneca, en av de viktigaste företrädarna för den stoiska filosofin, levde omkring 4 före Kristus till år 65. Seneca var sträng i sina moraliska omdömen men inte alltid konsekvent, han var retorisk och omständlig, omedelbar och koncis. Översättning och kommentarer av Magnus Wistrand, professor emeritus i latin.

Uppfostran och undervisning

Dyslexi

av Torleiv Høien. Inläst ur Natur & Kultur, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 20 tim., 4 min..

Beskriver såväl det medicinska och individinriktade perspektivet som ett mer socialt perspektiv på dyslexi. Läsaren får en grundlig förståelse för hur dyslexibegreppet har vuxit fram och förändrats med ökad insikt för vad som orsakar dyslexi. Författarna redogör bland annat för forskningen inom området, pedagogiska åtgärder för dyslektiker och diagnostisering. Uppdaterad och omarbetad andra utgåva.

Utbildning som medborgerlig rättighet

Inläst ur Daidalos, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 17 tim., 35 min..

En antologi sprungen ur ett forskningsprojekt under ledning av Tomas Englund som även är redaktör. T.E. är professor vid Örebro universitet. Forskningens syfte är bland att undersöka rättighetsperspektivet i förhållande till utbildningsområdet. Frågor som behandlas är till exempel föräldrars rättigheter i relation till skola och hur internationella konventionstexter tolkats av svensk lagstiftning.

Litteraturvetenskap

Är detta en människa?

av Primo Levi. Inläst ur Bonnier, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 23 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Den italienske kemisten och juden Primo Levi, 1919-1987, överlevde förintelselägret Auschwitz och har i flera böcker vittnat om sin tid i lägret och tiden efteråt. Samlingsvolym som innehåller tre böcker: Är detta en människa, Fristen och De förlorade och de räddade. Levis sista bok, De förlorade och de räddade, utges nu för första gången på svenska. Han resonerar här kring de överlevandes skuldkänslor och eftervärldens frågor och glömska.

Vad är en suck?

av Anders Olsson. Inläst ur Bonnier, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Med utgångspunkt i Erik Johan Stagnelius dikt "Suckarnes mystär" redogör litteraturvetaren Anders Olsson för suckens betydelse i Stagnelius verk i relation till den europeiska litteraturtraditionen i form av bland annat tysk romantik och grekiska tragedier.

Svensk litteratur som världslitteratur

Inläst ur Avdelningen för litteratursociologi, Uppsala universitet, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Antologi som behandlar svensk litteratur i världen. Här beskrivs till vilka språk den svenska litteraturen mest översatts, vilka som varit de mest översatta författarna och vilken plats den svenska litteraturen har i det världslitterära systemet. Även om vilka möjligheter och problem som finns för den som vill utforska transnationella litterära kulturflöden. Redaktör Johan Svedjedal, professor i litteratursociologi.

Konst, musik, teater och film

Vad dom fick se!

av Lars Fahlén. Inläst ur Symposion, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Den svenska bildtidningen SE föddes 1938 och gick i graven 1981. SE-fotograferna berättar själva om dramatiken bakom bilderna. Möt också Carl-Adam Nycop, SE:s första redaktör, och världsreportern Ulf Nilsson som började på SE en gång. Lars Fahlén som intervjuat SE-fotograferna har tidigare varit bildchef på Expressen, Verdens Gang och Göteborgs-Posten samt gästprofessor i journalistik. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Scenens lust och magi

av Marie Göranzon. Inläst ur Spencer Unlimited, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 44 min..

Jan Malmsjö och Marie Göranzon är två av Sveriges främsta skådespelare. De har också varit gifta med varandra i många år. L.S.K., kulturjournalist och tidigare programredaktör på Dramaten, samtalar med dem om deras liv som skådespelare, om hur allting började, om hur man tolkar texter, om olika författarskap, om olika regissörer och om mycket annat. Det blir många personliga åsikter från två aktörer med lång erfarenhet av teater och film.

Närbild Michael Haneke

av Michael Haneke. Inläst ur Atrium, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

Den österrikiske filmskaparen Michael Haneke hör till vår tids viktigaste och mest nyskapande berättare med hyllade och provocerande filmer som Pianisten, Det vita bandet och senast den Oscarsbelönade Amour. I samtal med Thomas Assheuer berättar Haneke öppet om sitt livsverk, sina vägval och sina estetiska och etiska arbetsprinciper. Dessutom ingår två essäer där Haneke diskuterar sin förebild Robert Bressons filmkonst respektive våld och medier.

Jörgen Fogelquist

av Thomas Millroth. Inläst ur Almlöf, cop. 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

J.F. 1927-2005 var en hårt arbetande konstnär med många uppdrag inom offentligt konst som T-centralen i Stockholm. Han målade konstruktivistiska kompositioner men övergick på 1960-talet till ett ljust och färgrikt måleri med abstrakt expressionistisk karaktär. Författarna redogör för den politiskt turbulenta tid J.F. verkade i, hans utbildning och ger en kronologisk redogörelse för hans offentliga verk. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Jag vill ju vara fri

av Annika Persson. Inläst ur Norstedt, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Lena Nyman, 1944-2011, är en av Sveriges mest kända och folkkära skådespelare och artister genom tiderna. Hon startade tidigt som barnskådespelare och fick på 1960-talet sitt genombrott i Vilgot Sjömans 491 och Jag är nyfiken - en film i gult. Vid sidan av sina framgångar på film och teater levde hon ett hektiskt liv som kantades av missbruk och många komplicerade relationer. Biografin bygger till stor del på Nymans efterlämnade anteckningar.

Yngwie J. Malmsteen

av Anders Tengner. Inläst ur Bokfabriken Fakta, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 11 min..

När Yngve Lannerbäck 1970 ser Jimi Hendrix spela gitarr bestämmer han sig för att bli världens bästa rockgitarrist. Tolv år senare landar han i Los Angeles och slår världen med häpnad som Yngwie J. Malmsteen. Han räknas som en av hårdrockens största gitarrvirtuoser, men framgången har haft ett högt pris - både för honom själv och de som stått honom nära. Musikjournalisten Anders Tengner skildrar närgången fenomenet Yngwie Malmsteen, 1963-.

Innan du går

av Marianne Wesén. Inläst ur Ord & visor, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Marianne Weséns man var läkare och ställde själv sin diagnos 2006 - lungcancer. M.W. skildrar deras sista elva månader tillsammans. En bok om sorg, smärta och förtvivlan men också kärlek, glädje och hopp. Författaren använder sig av korta dagboksanteckningar som hon sedan fyller ut genom att ingående beskriva händelser och känslor. Ömsint och kärleksfull skildring av deras sista tid tillsammans. M.W., skådespelerska f. 1940.

Arkeologi

Att återupptäcka det glömda

Inläst ur Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds universitet, cop. 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 28 tim., 6 min..

I oktober 2010 träffades arkeologer, historiker, idéhistoriker, etnologer, latinare och religionshistoriker i Lund för att diskutera arkeologins historia. Symposiet ligger till grund för denna artikelsamling. Här beskriver forskarna hur idéer, människor, platser, fornlämningar och fornfynd har format synen på det förflutna. Arkeologi handlar om forntiden men speglar också alltid samtiden.

Historia

Ett krig här och nu

av Wilhelm Agrell. Inläst ur Atlantis, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 16 tim., 50 min..

Den svenska insatsen i Afghanistan började senhösten 2001 medan världen var i chock efter 11 september och USA:s förgörande slag mot talibanregimen och Al Qaida. Fyra år senare tog Sverige ansvar för fyra provinser i syfte att bygga fred underifrån. Fyra år senare var de svenska styrkorna indragna i omfattande strider. En djupgående skildring av Sveriges militära engagemang i Afghanistan.

Fyra dagar i april

av Magnus Alkarp. Inläst ur Historiska media, 2013 av Jan Setréus. Talboken omfattar 11 tim., 31 min..

Påsken 1943 håller det svenska nazistpartiet, Svensk socialistisk samling, möte i Uppsala. Mötet avslutas vid Uppsala högar dit tusentals motdemonstranter kommit för att visa sin avsky mot nazismen. Stämningen blir aggressiv och det hela urartar i kravaller. Boken diskuterar varför statspolisen la skulden på motdemonstranterna och varför regeringen lade locket på. Författaren är arkeolog, musiker och dramatiker.

Reportage från ett enat Tyskland

av Christoph Andersson. Inläst ur Brevskolan, 1992 av Bo Green. Talboken omfattar 1 tim., 48 min..

Sex fristående reportage som skildrar stämningar i det nyss fallna DDR. Ögonblicksbilder från 1992 som bland annat tar upp den ekonomiska krisen i städerna, hur kommunistpampar lyckas göra karriär i det återförenade Tyskland och problem med växande nynazism.

Bryt tystnaden!

Inläst ur Leopard, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

Intervjubok med 145 vittnesmål från israeliska soldater insamlade år 2000-2010. De intervjuade är såväl officerare som meniga. Israels agerande på Västbanken och i Gaza ska vara defensivt och inriktat på att försvara Israel. Vittnesmålen berättar en annan historia. Illegala bosättningar ökar och armén agerar nyckfullt under patrullräder och vid vägspärrar. Allt normalt liv lamslås och motverkar möjligheterna till palestinsk självständighet.

Hur kunde det ske?

av Barbro Eberan. Inläst ur Carlsson, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 8 tim., 45 min..

En samling essäer om tysk och europeisk historia i nazismens skugga, ur ett kulturpolitiskt perspektiv. Författaren ger en sammanfattning av hur Tyskland och omvärlden försökt hantera minnet av Tredje riket, kriget och förintelsen. Utifrån frågeställningar i internationell facklitteratur söker Eberan nya svar på hur det som skedde kunde ske. Författaren är svensktysk forskare och journalist. Essäerna har tidigare publicerats i svensk press.

En droppe svart blod

av Karin Henriksson. Inläst ur Leopard, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 10 tim., 48 min..

Personlig reportagebok som tecknar den historiska bakgrunden till det i USA förekommande uttrycket en droppe svart blod. Uttrycket innebär att en människa med bara en droppe svart blod klassificeras som svart. Utifrån detta beskrivs bland annat det amerikanska inbördeskriget, apartheid, kampen mot rasism och avsaknad av afroamerikaner bland folkvalda i USA. Författaren är journalist och är -bosatt i USA sedan 25 år.

Icke helt och hållet skall jag dö

av Kazimiera Ingdahl. Inläst ur Carlsson, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 39 tim., 43 min..

En gång i tiden präglades Polen av religiös tolerans och landet blev en asyl för judar som förföljdes i andra länder. Relationen mellan polacker och judar var dock från början mer eller mindre konfliktfylld. Boken undersöker de polsk-judiska relationernas komplicerade historia, med fokus på förintelsen. Författaren är professor i slaviska språk vid Stockholms universitet. Boken vänder sig till forskare och specialintresserad allmänhet.

Tredje rikets hemligheter

av Guido Knopp. Inläst ur Historiska media, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 15 tim., 31 min..

En bok om nazitysklands ännu outforskade hemligheter och obesvarade frågor. Författaren, som är tysk professor i historia, diskuterar bland annat sanningshalten i Hitlers påstådda judiska påbrå. Vidare försöker han komma Heinrich Himmler inpå livet och avslöjar nya upptäckter om Albert Speer.

I odjurets trädgård

av Erik Larson. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anita Molander. Talboken omfattar 17 tim., 27 min..

I juli 1933 reser professor William E. Dodd till Berlin och blir den första amerikanska ambassadören i Hitlers Nazityskland. Till en början charmas familjen Dodd av de storslagna festerna och den militära prakten. Men snart går Hitlers omänskliga metoder inte längre att ignorera: judar förföljs och de som protesterar tystas ned. Historikern Erik Larsons skildring av familjens liv åren 1933-1934 ger en intressant och skrämmande tidsbild.

Merkels Tyskland

av Therese Larsson Hultin. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2013 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Angela Merkel är Tysklands mest populära politiker och de två kristdemokratiska partierna CDU och CSU leder i opinionsundersökningarna inför valet den 22 september 2013. Ändå är det inte säkert att Merkel får bilda regering i höst, en rad nya partier och bildats under senare år och den politiska kartan måste ritas om. Analys av det nya Tyskland som håller på att växa fram, i skuggan av både finans- och eurokris.

Svankungen

av Christopher McIntosh. Inläst ur Molin & Sorgenfrei, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 15 tim., 13 min..

En biografi över Ludvig II av Bayern, 1845-1886, ihågkommen för de slott han lät uppföra, det mest kända är Neuschwanstein som är förebilden för Disneys sagoslott. Ludvig II var också Richard Wagners mecenat och var urtypen för den galne kungen. Han efterlämnade ett stort kulturellt arv men deltog också i det politiska spelet kring Tysklands enande.

Amistad

av Marcus Rediker. Inläst ur Karneval, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 7 min..

I juni 1839 lämnar slavskeppet Amistad Havanna. Efter fyra dagar tar slavarna kontroll över skeppet i syfte att återvända till Sierra Leone. Skeppet stoppas snart och slavarna sätts i fängelse. I den efterföljande rättegången frias slavarna till allas förvåning. Den här boken använder tidigare outnyttjat källmaterial och berättar ur slavarnas perspektiv. Författaren är professor i historia. På svenska har tidigare utgivits Pirater och Slavskeppet.

SS - en ny historia

av Adrian Weale. Inläst ur Fischer & co, 2013 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 16 tim., 50 min..

Adrian Weale, författare, journalist och historiker redogör för SS och Wafen-SS framväxt och undergång. Från slutet av 1935 kontrollerade SS samtliga polis- och säkerhetsfunktioner i Tyskland. Den militariserande grenen, Waffen-SS, hade mer än 800000 män i aktiv tjänst och stod i direkt konkurrens till den traditionella armén: Die Wehrmacht. Författaren har använt sig av tidigare opublicerat källmaterial i sin framställning.

Biografi med genealogi

Jätten i spegeln

av Helene Arkhem. Inläst ur Damm, 2007 av talsyntes. Talboken omfattar 6 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

A

av Anna Benson. Inläst ur Bladh by Bladh, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Del 2 i den i den själbiografiska serien som börjar med C. Efter en uppslitande kärlekshistoria med den cancersjuka C möter förf. kärleken på nytt i A. C finns fortfarande i hennes drömmar och medvetande, men relationen är död. Med A upplever förf. på nytt en fysisk och sinnlig kärlek. Hon älskar närheten med den andra kvinnokroppen. Hennes längtan efter fysisk kontakt och sex är så stark att det nästan gör ont.

Jag var barn i Gulag

av Julian Better. Inläst ur Bonnier, 2013 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 11 min..

Julian Better föddes i det ökända Butyrkafängelset, mitt under Stalins värsta utrensningar. Hans far hade avrättats och hans mor dömts till fem år i Gulag för spionage. Julian tillbringade sina sju första levnadsår i Gulag på olika barnhem. En gripande ögonvittnesskildring om Stalins yngsta offer - "folkfiendernas" barn utlämnade på nåd och onåd åt främlingar.

Lova att du kommer tillbaka

av Orlando Figes. Inläst ur Historiska media, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 14 tim., 42 min..

Efter fem år som fånge, först i tyskt koncentrationsläger och senare i Gulag får Lev Mistjejenko år 1946 ett brev från sin älskade Sveta. Under de följande åtta åren lyckas de skriva och smuggla nästan 1500 brev till varandra. Denna brevsamling fick författaren Orlando Figes tillgång till och med den som källa har han skildrat Levs och Svetas kärlek och överlevnad under fruktansvärda förhållanden. Lev frigavs den 17 juli 1954.

Kerstin Hesselgren

av Renée Frangeur. Inläst ur Carlsson, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 56 min..

Biografi över Kerstin Hesselgren, 1872-1962, riksdagsledamot och tidig feminist. H var en av grundarna till medborgarskolan Fogelstad. Hesselgren verkade i riksdagen för kvinnors lika rätt, högre löner för barnmorskor och sänkt straff för abort. Hon spelade också en stor roll i den utomparlamentariska debatten där hon bland annat kämpade för gifta kvinnors rätt till yrkesliv. Dessutom var H aktiv inom Nationernas Förbund under mellankrigstiden.

I kroppen min

av Kristian Gidlund. Inläst ur Forum, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 9 tim., 30 min..

I mars 2011 fick förf. sin första cellgiftsbehandling mot magcancer. Han började skriva en blogg som han kallade I kroppen min. Ett halvår senare såg det ut som om behandlingen lyckats men efter några månader kom den tillbaka och visade sig vara obotlig. Boken innehåller starka, berörande texter från bloggen som besökts av miljontals människor och innehåller även nyskrivna kapitel. K.G., född 1983, ingår i gruppen Sugarplum Fairy.

Ett annorlunda liv

av Iris Johansson. Inläst ur Forum, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 14 tim., 9 min.Hmono.

Författarens egna erfarenheter av att leva med autism. Då Iris växte upp i ett litet samhälle i Västergötland var autism inte något allmänt känt begrepp. Pappans kamp för att ge Iris en normal barndom gav henne en chans att övervinna problem och begränsningar. Här beskrivs Iris personliga resa ut ur sin autistiska värld där hon delar med sig av erfarenheter kring kommunikationshandikapp. Författaren har tidigare skrivit En annorlunda barndom.

I huvudet på en normalstörd

av Pär Johansson. Inläst ur Forum, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Det börjar med att Pär Johansson får jobb på det kommunala dagcentret i Hudiksvall. När han får se att de funktionshindrade skickas på kurs för att lära sig knyta skorna blir han frustrerad. Nog borde de få använda sin kreativa energi till något mer stimulerande. Han köper skor med kardborrband och föreslår att de ska börja spela teater istället. I elva kapitel delar han med sig av de erfarenheter åren med Glada Hudik-teatern gett honom.

Han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix

av Sven Lindström. Inläst ur Norstedt, 2013 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 7 tim., 57 min..

S.L., musikjournalist, har skrivit en biografi över Jan Olofsson, född 1944. Han slog igenom som Sveriges yngsta rockkung - Rock-Ola. Men det var inte där hans talanger låg. Som manager, spinndoktor, skivbolagsboss, fotograf och partyproffs blev han Sveriges mest kända popdoldis i 1960-talets London. Han delade rum med Beatles i Hamburg och hjälpte Stikkan att lansera ABBA i USA flera år innan genombrottet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Farligare än djur

av Sakina Ntibanyitesha. Inläst ur Blue Publishing, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Del 2 i serien som inleds med Ormbarn. Sakina Ntibanyitesha berättar om sin ungdom och flykt undan kriget i Burundi, Rwanda och Kongo. Vi får följa Sakina i hennes kamp för överlevnad. Hon strider för att ge sin son ett drägligt liv, men har också två andra föräldralösa barn med sig när hon flyr från den ena krigshärden till andra. Drabbande bok om krigets blodiga verklighet och viljan att överleva. Självbiografi.

Att kunna ta en storm

av Folke Patriksson. Inläst ur Breakwater Publishing, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 39 min..

Folke Patriksson är en av de personer som haft störst betydelse för modern svensk sjöfart. När han gick till sjöss som sjuttonåring var det på en tremastad träskuta, några år därefter köpte han sitt första lastfartyg. Här ser han tillbaka på decennier av expansion med allt fler fartyg på nya marknader på världens alla hav. En personlig loggbok skriven med humor och skärpa. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad..

En korrespondents bekännelser

av Vladislav Savic. Inläst ur Fri tanke, 2013 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

Vladislav Savic är journalist och författare. Han arbetade under många år som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio. Det här är hans berättelse om livet som korrespondent, om kampen med ett spelmissbruk som till slut tog överhanden, och om vägen tillbaka. V.S. är född 1956.

Det ordnar sig

av Olof Stenhammar. Inläst ur Ekerlid, 2012 (tr. 2013) av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 22 tim., 9 min..

Förf., född 1941, uppvuxen på Stjärnviks säteri utanför Finspång berättar på ett personligt sätt om sin barndom, tiden på internatskola och hur han senare som börsmäklare kom i kontakt med optionshandeln i USA. 1984 bildade han OM, Optionsmäklarna, ett företag som blev banbrytande även internationellt och ingår idag i OMX. Vi får även följa kampanjen kring Stockholms OS-ansökan 2004 där Stenhammar var ansvarig och efterspelet bakom kulisserna.

Kärleken är starkare än döden

av Malin Sävstam. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Fristående fortsättning på När livet stannar. Förf. förlorade man och två barn i tsunamin 2004. Här berättar hon om de första åren efter katastrofen då hon tog sig upp från djupaste sorg till överlevnad. Det är en kärleksskildring till livet och en berättelse om stötestenar på vägen tillbaka, en undersökning av det egna psyket och en ärlig skildring av svårigheter som kan uppstå i nya familjekonstellationer.

Uppväxt

av Torsten Tegnér. Inläst ur Tiden, 1963 av Lars Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 30 min..

Torsten Tegnér, 1888-1977, legendarisk inom svensk sportjournalistik berättar om sin uppväxt i Djursholm under 1890-talet. Han var son till den berömda barnviseförfattarinnan Alice Tegnér, fadern var Jacob Tegnér, jurist och redaktör och Tegnérs farfars far var skalden och biskopen Esaias Tegnér. Del 1 av författarens memoarer som fortsättes av Bland vänner i Stockholm och andra världsdelar.

Utanför vanligheten

Inläst ur Attention KFV-regionen, 2011 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Om hur det är att leva med neuropsykiatriska funktionsvarianter, som till exempel ADHD och Aspergers syndrom. Tio personer berättar själva om sina erfarenheter och liv. Om svårigheter och krockar med de samhällsstrukturer som de inte ryms inom, men också om speciella tillgångar och förmågor. De flesta har blivit intervjuade, några har skrivit själva..

Herbert Tingstens sista dagar

av Per Wirtén. Inläst ur Bonnier, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 14 tim., 9 min..

Herbert Tingsten, 1896-1973, statsvetare, liberal publicist och författare. Utifrån litteratur, intervjuer, brev, dagböcker och teveprogram försöker författaren ge en bild av vem Tingsten egentligen var. Tonvikten ligger på Tingstens tid som chefredaktör på Dagens Nyheter 1946-59, men även hans vetenskapliga insatser berörs. De konfliktfyllda relationerna med bland andra Gunnar Myrdal och Tor Bonnier ges också utrymme.

Geografi

Expedition Maya

av Helmer Broberg. Inläst ur Columbi, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 14 min..

Expedition Maya handlar om en färd in i den täta guatemalanska djungeln där författaren besöker lämningar efter den gamla Mayakulturen. Såväl ruiner som spår efter nutida plundringståg möter författaren, som ser den antika civilisationen speglas i den moderna vilket får honom att fundera över vilka avtryck som vi kommer att lämna efter oss. Hur kommer de att tolkas och förstås av framtidens forskare? H.B. född 1966 har en examen i historia.

Cypern

Inläst ur Utrikespolitiska institutet, cop. 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Kortfattad skrift om Cypern. Ur innehållet: geografi och klimat, befolkning och språk, religion, utbildning, kultur, massmedier, politiskt system, historia, aktuell politik, utrikespolitik och försvar, ekonomi, naturtillgångar och energi, jordbruk och fiske, industri och arbetsmarknad, sociala förhållanden, kommunikationer och turism. Faktarutor ingår.

Resor i Kina

av Richard P. Dobson. Inläst ur Ljus, 1946 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 11 min..

Richard P. Dobson, en bildad engelsman, arbetar som representant för en tobaksfirma och gör vidsträckta resor i det inre av Kina. Resorna gör han närmast före och omkring andra världskrigets utbrott vilket ger skildringen en inre spänning. I slutet av skildringen skildrar han en resa till Japan.

En värld av öar

Inläst ur Max Ström, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 12 tim., 30 min..

Författarna till boken "En värld av öar" som handlar om Stockholms skärgård berättar om landskapets ursprung, djur och växter, båtar och skärgårdstrafik, väder och vin, fyrar och sjömärken och om hur skärgårdsöarna genom tiderna inspirerat författare, musiker och konstnärer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Grekland

Inläst ur Utrikespolitiska institutet, cop. 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Kortfattad skrift om Grekland. Ur innehållet: Geografi, klimat, befolkning, språk, religion, utbildning, kultur, massmedier, politiskt system, historia, aktuell politik, utrikespolitik, ekonomi, naturtillgångar, jordbruk, fiske, industri, arbetsmarknad, kommunikationer. Faktarutor om geografi, klimat, befolkning, årtal i Greklands historia, politik, försvar och ekonomi.

En färd genom Asien

av Sven Hedin. Inläst ur Bonnier, 1898 av Bo Green. Talboken omfattar D. 2: 23 tim., 29 min. : mono.

Del 2 av 2 av Svens Hedins bok "En färd genom Asien". Färdens syfte var det viktiga uppdraget att utföra mätningar, samla växter och upprätta meteorologiska journaler. Här berättar författaren livfullt om människor, djur och naturfenomen han möter på den äventyrliga resan i Norra Tibet, Tarim-bäckenet och Tsajdam, bland annat om det intressanta naturfenomenet sjön Lop-Nor.

Italien, San Marino, Vatikanstaten

Inläst ur Utrikespolitiska institutet, cop. 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Kortfattad skrift om Italien, San Marino och Vatikanstaten. Ur innehållet; geografi och befolkning, äldre och modern historia, politik, ekonomi, religion, utbildning, kultur, naturtillgångar, jordbruk, fiske, industri, arbetsmarknad, kommunikationer, turism. Faktarutor ingår.

Se Brasilien

av Berndt Alfred Paulsson. Inläst ur Carlsson, 2007 av Per Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 39 min..

Brasilien är Sydamerikas största land. Här presenteras Brasiliens historia och politik, naturen, människorna och fakta för resenärer som kommunikationer, maträtter, hotell, stora städer, museer, folkfester och språket. Författaren visar ofta på anknytningar till Sverige, som svenska upptäcktsresande, utvandrade Brasiliensvenskar, svenska handelsförbindelser och svensk hjälpverksamhet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Portugal

Inläst ur Utrikespolitiska institutet, cop. 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Kortfattad skrift om Portugal. Ur innehållet: geografi, befolkning, språk, religion, utbildning, kultur, politiskt system, historia, ekonomi, utrikespolitik, naturtillgångar, energi, kommunikationer, miljö, jordbruk, fiske, industri, turism, arbetsmarknad, Madeira och Azorerna. Faktarutor om geografi, klimat, befolkning, årtal i historien, politik, försvar och ekonomi.

Turkiet

Inläst ur Utrikespolitiska institutet, cop. 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Kortfattad skrift om Turkiet. Ur innehållet: geografi, befolkning, religion, utbildning, kultur, medier, politik, historia, kurderna, ekonomi, naturtillgångar, jordbruk, fiske, industri, arbete, sociala förhållanden, kommunikation, turism. Faktarutor om geografi, klimat, befolkning, politik, ekonomi. Turkisk uttalsguide.

Kina med tio ord

av Hua Yu. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Utifrån tio kinesiska begrepp skildras världens folkrikaste nation. Kinas utveckling de senaste årtiondena beskrivs i personliga berättelser och författaren analyserar landets ekonomiska och sociala omvandling. Några exempel på de tio orden är Skillnader, som berättar om de enorma ekonomiska klyftorna i Kina, och Plagiat som handlar om piratkopiering. Yu Hua, 1960- , räknas som en av Kinas viktigaste författare.

Samhälls- och rättsvetenskap

Älskade fascism

av Henrik Arnstad. Inläst ur Norstedt, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 26 tim., 36 min..

Henrik Arnstad redogör för den moderna vetenskapens svar på frågan: vad är fascism? Boken är uppdelad i nio tematiska delar som behandlar fascismens uppkomst, väg till makten, globala spridning och inflytande, förhållandet till andra ideologier och traditionell högerpolitik, rasismen och Förintelsen, kvinnliga fascister och ideologins genusperspektiv samt dagens neofascistiska rörelser.

Invandring och mörkläggning

av Karl-Olov Arnstberg. Inläst ur Debattförlaget, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 18 tim., 24 min..

K.-O.A., professor i etnologi och G.S., socionom och journalist är starkt kritiska till den rådande synen på invandringen; både inom politiken och massmedia. Författarna kritiserar den mörkläggning av invandringens konsekvenser som de anser har karakteriserat svensk offentlighet sedan flera decennier. De väljer statistik och presenterar fakta utifrån sin övertygelse att invandringen till Sverige har haft stora negativa effekter på samhället.

På anstalt

av Mikael Eivergård. Inläst ur Jamtli, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

Från 1800-talets slut behövde man hantera dem som inte passade in i samhället. Lösningen var olika former av anstalter. Författarna har sökt upp miljöer, arkivhandlingar och människor som på ett eller annat sätt kan hjälpa oss att förstå anstaltens plats i samhället: fattiggårdarna, ålderdomshemmen, barnhemmen, alkoholisthemmen, sinnessjukhusen, m.fl. Framställningen ger en provkarta över anstalterna i Jämtlands län under perioden 1870 till 1980.

Ett sekel av syndikalism

Inläst ur Federativ, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 25 tim., 19 min..

Sveriges arbetares centralorganisation - SAC - bildades 1910 och har verkat som syndikalistisk fackförening i drygt 100 år. Här ger aktivister, forskare och andra skribenter sin bild av organisationen och dess verksamhet. Innehåller en längre berättelse om SAC under olika historiska skeden och fördjupningar i skilda kampformer, internationella och inhemska utmaningar och enskilda livsöden. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Politik, lobbyism och manipulation

av Gunnar Falkemark. Inläst ur Nya Doxa, 1999 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 20 tim., 25 min..

Gunnar Falkemark, docent i statsvetenskap, beskriver och analyserar ett antal viktiga trafikpolitiska beslut: Öresundsbrofrågan, Dennispaketet i Stockholm och Adelsohnpaketet och dess många efterföljare i Göteborg. Olika lobbygruppers försök att sätta sin prägel på besluten studeras ingående. Författaren menar att vårt samhälle bygger på en rörlighetens politiska filosofi med rötter från upplysningsfilosofen och ekonomen Adam Smith.

Året utan sommar

av Erika Fatland. Inläst ur Norstedt, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 12 tim., 18 min..

E.F., författare och socialantropolog, skriver om terrordåden i Norge den 22 juli 2011 då Anders Behring Breivik detonerade en bomb utanför regeringskvarteret i Oslo och sköt ihjäl 69 ungdomar på Utøya. Hon följer förloppet från den 22 juli och fram till domen. E.F. har även samtalat med överlevarna och offrens familjer och undersökt andra terrorattacker och massmördare. Fram träder en komplex bild av gärningsmannen och hans föreställningsvärld.

Från konkurrens till kvalitet

Inläst ur Kata, 2013. 978-91-86601-10-2, 91-86601-10-5 (genererat) av Britt Ronström. Talboken omfattar 8 tim., 58 min..

De senaste två decennierna har den svenska välfärden genomgått stora förändringar. Författarna, tio s-debattörer, anser att klyftorna i skolan växer och att vården blir allt mer ojämlik. Mångfalden har ökat, men de menar att det framför allt är de stora företagen som tagit plats på de nya välfärdsmarknaderna. Det är dags att utvärdera reformerna och se framåt. Hur kan man kombinera valfrihet med jämlikhet och tillgång efter behov? Debattbok.

Dom kallar oss klottrare

av Malcolm Jacobson. Inläst ur Dokument, 2000 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 5 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

Malcolm Jacobson, f. 1973, journalist och fotograf, presenterar intervjuer med åtta graffitimålare varvat med bilder på olika slags graffitti som till exempel Window-downs, bombing och oldschool. Graffitimålarna berättar om graffiti och sina liv, om varför de målar och vad det har fått för konsekvenser. Närgångna porträtt som ger en bra inblick i graffitikulturen. Med parallelltext på engelska och svenska. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Förortshat

av Johanna Langhorst. Inläst ur Ordfront, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 13 min..

Författaren, journalist och radioproducent, försöker med hjälp av intervjuer, personliga erfarenheter och medieanalyser besvara frågan hur förorten blev så hatad och hur Sverige blev så segregerat. Hon menar att media och politiker styr bilden av den svenska förorten. Skrämmande läsning om den dolda svenska rasismen, här frilagd för allmän beskådan.

Juridikens begrepp

av Stefan Melin. Inläst ur Iustus, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 26 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Innehåller 3500 uppslagsord. Femte upplagan har utökats med bland annat många av nyheterna inom domstolsväsendet. Här återfinns alla klassiska rättsbegrepp, liksom det senaste inom EG- och IT-rätt. Alla begrepp definieras och flertalet förtydligas genom förklaringar och exempel. Ett hänvisningssystem gör det samtidigt möjligt att vidga och fördjupa kunskaperna om rättsliga frågor och förhållanden. Stefan Melin är jurist och läroboksförfattare.

Nya svenska väljare

av Henrik Oscarsson. Inläst ur Norstedts juridik, 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar 29 tim., 32 min..

En introduktion till det vetenskapliga studiet av väljarbeteende. Analyserna grundar sig på ett omfattande jämförelsematerial i form av intervjuundersökningar av svenska väljare som genomförts sedan tidigt 1950-tal. Täcker in centrala kontroverser inom den internationella forskningen om val, opinion och demokrati. Hur har svenskt väljarbeteende förändrats mellan Erlanders 1950-tal och Reinfeldts 2000-tal? H.O. och S.H., statsvetarprofessorer.

Olle Möller och orättvisan

av Henry Sidoli. Inläst ur Heavy Horses, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 2 CD-ROM (86 tim., 43 min.).

Unikt dokument över ett rättsfall som skakade Sverige på 1940-talet. Författaren kartlägger rättsfallet om sexualmordet på 10-åriga Gerd Johansson i Stockholm, för vilket idrottsmannen och potatishandlaren Olle Möller blev dömd. H.S. är starkt kritisk till den svenska rättsapparaten och han söker blottlägga tvivelaktiga allianser mellan polis, åklagare, domare och dagspress. H.S., författare och journalist.

Teknik, industri och kommunikationer

Den onda badankan

av Katarina Johansson. Inläst ur Ordfront, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Barn omges med en mängd farliga gifter i sin vardag. Runt om barnen finns prylar som utsöndrar kemikalier som på sikt kan leda till olika besvär som till exempel allergier. För vad gör badankan så mjuk, varför doftar badskummet så och vad pyser ut från gamla skumgummimadrasser? Författaren går igenom olika platser där barn brukar befinna sig och ger tips på hur man kan undvika kemikalier. Även faktarutor och tips på vidare läsning.

Breven från barken Limari

av Anne Sundvall. Inläst ur Båtdokgruppen, 2012 av Frida Grigorjeva. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Anne Sybenga gifter sig 1897 med den svenske sjökaptenen Carl Sundvall från Härnösand. Ombord på barkskeppet "Limari" följer hon honom på två långresor världen över. Den första resan går till Santos, Barbados, Cap Haiti och le Havre. Den andra går till Afrika, Australien, Nya Zeeland och Tonga. I breven hem till modern i Hamburg berättar hon om platser och människor i främmande hamn och skildrar sitt mödosamma arbete om bord.

Ekonomi och näringsväsen

Mat för liv och lust

av Margit Eliasson. Inläst ur Bonnier fakta, 2009 (tr. 2012) av Lena Strömberg. Talboken omfattar 23 tim., 52 min..

Utökad och reviderad upplaga. Författarna, dietister, lär oss att välja rätt mat för att lindra eller förebygga åkommor som diabetes, höga blodfetter, högt blodtryck, övervikt. Efter faktaavsnitt följer en omfattande receptdel med allt från kryddor till efterrätter. En bok full av goda råd som också förmedlar matglädje.

Naturvetenskap

Bästa vänner

av Jennifer S. Holland. Inläst ur Tukan, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Djur är beroende av dagligt sällskap i sin tillvaro. Här ges en mängd exempel på hur djur skaffar sig vänner på de mest oväntade sätt, utanför sin art. En leopard som vilar bredvid en ko, en elefant har ett får som god vän, en huskatt blir kompis med en leguan och tro det eller ej men här berättas också om en katt och en råtta om blir förtjusta i varandra. Även lämplig för barn och ungdomar.

Anastasia

av Vladimir Megre. Inläst ur Jupiter, cop. 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

På en resa till den sibiriska tajgan 1995 får Vladimir Megré höra talas om klingande cederträd och en helande kraft. Han träffar Anastasia och tillbringar tre dagar hos henne. Hon berättar om den vedryska kulturen och sin speciella syn på odling, barnuppfostran, helande, sexualitet och religion. En bok om framtiden som ger en vision om hur vi kan skapa våra samhällen i framtiden.

Medicin

Vänta på barn

av Anna Bratt. Inläst ur Bonnier fakta, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Ungefär ett av sex par i Sverige är ofrivilligt barnlösa. Här beskrivs vad man kan göra för att öka chansen att få barn på naturlig väg och de behandlingar som finns, t.ex. provrörsbefruktning, (IVF), insemination och ägg- eller spermiedonation. Även om hur ensamstående och hbt-personer kan gå till väga för att få barn. Bygger på vetenskapliga studier samt intervjuer med svenska och utländska fertilitetsforskare. Författaren är medicinjournalist.

Operation barn

av Marie Granmar. Inläst ur Ordfront, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

En berättelse om författarens kamp för att få ett barn och om en resa genom fertilitetsvårdens snåriga landskap. I sitt sökande efter hjälp ställs hon också inför en rad svåra frågor. Vad är en riktig förälder? Hur gammal bör en förälder vara? Vem får hjälpa en ensamstående kvinna att bli gravid? Med sin egen kamp som utgångspunkt letar hon efter forskning samt ställer beslutsfattare till svars. Ett bidrag till debatten om svensk fertilitetsvård.

Jag vill dö med en ängel vid min sida

av Anita Lanz. Inläst ur Optimal, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 4 tim., 42 min..

Döden behöver inte innebära lidande och ångest menar författaren, sjuksköterska med vård i livets slutskede som specialitet. Hon har i många år arbetat med döende patienter vid ett regionsjukhus i Schweiz. Här berättar hon om sitt arbete som "dödsmorska". Bokens syfte är att erbjuda en hoppfull motbild till diskussionen om aktiv och passiv dödshjälp. Vänder sig till anhöriga, personal och beslutsfattare inom den svenska vården.

Patientens pris

av Maciej Zaremba. Inläst ur Weyler, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

M. Z. har tagit sig in bakom debattens fronter för att ta reda på hur den svenska sjukvården egentligen styrs. Han rapporterar om det som läkare och sjuksköterskor vetat sen länge, en "marknad" där vård blivit produkter. Vad kostar en patient och vem sätter priset? Reportagen publicerades i Dagens Nyheter 2013 där M.Z. är journalist. Boken avslutas med expertkommentarer av bl. a. Magnus Lind, f.d. överläkare på Karolinska institutet.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Klockkatastrofen

av Ingelin Angerborn. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Martin Halland. Talboken omfattar 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Kartkatastrofen. Vilma, Viktor och Viking ska ha andra mötet i klubben Klant & Kompani. Som första punkt bestämmer de sig för att bli mindre klantiga. För att öva på att inte vara klantiga bestämmer de sig för att gå ut med en hund. Vad kan gå fel om man bara promenerar och håller i en hund i koppel? Flera saker visar det sig, särskilt om hunden de lånar för promenad äter allt som kommer i dess väg.

Den stora kaninräddningen

av Katie Davies. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Anna Ploby. Talboken omfattar 3 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Den stora hamstermassakern. Joe har flyttat, men lämnat kvar sin kanin. Den tar Anna och Suzanne hand om. Men mitt i alltihop blir kaninen sjuk. När sen Joe också blir sjuk förstår flickorna att de två kommer bli ännu sämre om de inte återförenas. Det är bråttom för kaninen mår verkligen dåligt.

Ellen, Sorken och hemligheten

av Maria Frensborg. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 1 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Ellen och Sorken är de enda medlemmarna i Krumelurklubben, en klubb för dem som inte vill bli vuxna. Nelle, Ellens äldre mystiska släkting, påstår sig veta hur man ska göra för att inte bli stor. Ligger det någonting i det? Ellen och Sorken måste försöka ta reda på hur det ligger till.

Beautiful creatures

av Kami Garcia. Inläst ur Semic, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar Bok 1: 17 tim., 46 min. : mono; 520 s. $bc. DAISY text och ljud.

I den lilla sömniga småstaden Gatlin räknar Ethan dagarna tills han kan flytta därifrån. På nätterna drömmer han märkliga drömmar där han bland annat möter en tjej. När Lena flyttar till Gatlin inser Ethan att hon är tjejen från drömmarna. Lena ska bo hos sin mystiske farbror. Ethan och Lena blir förälskade. Snart uppdagas det att Lena inte är en vanlig tonårstjej. Deras kärlek visar sig vara förbjuden och onda krafter hotar deras lycka.

Stick iväg!

av Sverre Henmo. Inläst ur Bergh, cop. 2011 (tr. 2012) av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Jon är orolig. Han ska för första gången gå hem ensam efter skolan. Inga andra barn bor åt hans håll. Mamma och pappa säger att det kommer att gå bra. Men det gör det inte. När Jon kommer till stigen som går genom skogen står där en arg pojke. Pojken skriker att Jon ska sticka iväg. Jon blir rädd och vill aldrig mer gå ensam hem. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

De försvunna barnen

av Jørn Jensen. Inläst ur Sanoma utbildning, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Första delen i serien Kallt blod. Den senaste tiden har nio barn försvunnit från staden där Tobias och Simone bor. Alla är rädda att fler barn ska försvinna. En dag när Tobias är på väg hem kommer en svart skåpbil. Ur den hoppar en man och försöker fånga Tobias, som flyr. En vild jakt uppstår. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Rizzo racerförare

av George Johansson. Inläst ur Bergh, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Rizzo Rappz största dröm är att bli racerförare. Han kommer i kontakt med Ramirez Racing och tror knappt sina öron när han får börja som springpojke där. Det här kan bli hans chans att så småningom få köra själv. Under sommaren ska han bo hos sin farmor och hon har planer för Rizzo. Planer att han ska gå på dansskola. Det vill inte Rizzo men det verkar inte finnas någon väg undan. Hur ska han nu kunna bli racerförare?.

Ömannen

av Niklas Krog. Inläst ur BW, 2013 av Johan Svensson. Talboken omfattar 1 tim., 32 min..

Del 7 i serien Legenden om Tann som börjar med Skogsflickan. Tann, Bladhus och Aina har nått fram till havet. I en båt de hittar på stranden ger sig Tann och Aina ut på sjön. Ett oväder tvingar dem att ta sig iland på en ö. Men här visar det sig bo en stenkastande varelse som inte vill ha besök. Plötsligt försvinner Aina och Tann måste leta efter henne. I ömannens håla upptäcker han något fasansfullt.

Junia börjar skolan

av Frida Lindgren Karlsson. Inläst ur Hegas, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det är en stor dag för Junia. Hon ska börja skolan. Magen är full av fjärilar och hon funderar på hur det ska bli. Som tur är ska Junias bästa kompis Alva gå i samma klass. Annars känner Junia inte någon. Pappa följer med till skolan och snart är det dags att träffa fröken. Junia hoppas att hon kommer att vara snäll. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Inget knussel, sa Emil i Lönneberga

av Astrid Lindgren. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1986 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Om ett stort julkalas i Katthult, Lönneberga. Det blir snöbollskrig och Emil råkar kasta en snöboll rätt i gapet på sin far, så att han inte kan få fram ett ljud. Emil förvisas i vanlig ordning till snickarboa, men allt ordnar sig till slut. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Tomten är vaken

av Astrid Lindgren. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar (8 min. ). DAISY text och ljud.

Midvinternatten är mörk och kall, men tomten vakar, tittar in i lagård och stall, tassar varje natt mellan husen och ser till gårdens folk. Den ursprungliga texten till Viktor Rydbergs dikt Tomten godtogs inte av det tyska förlaget då boken skulle översättas på 1960-talet. Istället omarbetade Astrid Lindgren berättelsen till prosa. Nya naivistiska illustrationer av Kitty Crowther följer nära de ursprungliga bilderna av Harald Wiberg.

Mitt klimatkatastrofala liv

av Saci Lloyd. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar 10 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Carbon diaries. Året är 2015. Storbritannien har infört ransoneringskort på koldioxid. Laura skyller på sina föräldrar och deras generation. Hade de bara levt mer miljövänligt hade det här inte hänt. Nu måste hon välja, duscha eller ladda mobilen. Med ironisk humor skriver Laura dagbok om sitt liv. Ett liv som även rymmer flirt med grannkillen och en syster som struntar i ransoneringen.

Tindras återkomst

av Göran Lundin. Inläst ur Ord & visor, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar 7 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Vargflickan. Naturbevakaren Petter Öhrnlund får ett anonymt tips om tjuvjägare. När han ger sig iväg för att undersöka tipset får han en överraskning. Istället för tjuvar är det Tindra som kommit tillbaka. Två år har gått sedan hon flyttade till Venezuela och de senast sågs. Tindra har lärt känna renskötaren Evert och blivit inblandad i ett drama där ett gruvbolag spelar en stor roll. Nu behöver hon Petters hjälp.

Slavflickan från den andra världen

av Ana Maria Machado. Inläst ur Hjulet, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Mariano och hans kompisar hör en kväll någon som gråter. Gråten kommer från Rosário, som visar sig vara ett spöke. När Rosário levde var hon en slavflicka på en plantage i Brasilien. Plantagen ägdes av en elak man som hatade alla slavar. Det otäcka som hände henne på plantagen vävs ihop med Marianos nutid. Han får i uppdrag att ta reda på vad som hände Rosários lillebror och berätta om slavarnas öde.

Vikingar och vampyrer

av Katarina Mazetti. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 2 tim., 42 min..

Tredje boken om kusinerna Karlsson. Humlan, Julia, George och Alex ska vara hos sin excentriska moster Frida på en ö i skärgården under några sommarlovsveckor. Tillsammans med sin moster letar barnen efter en gammal vikingaskatt som tros vara nedgrävd på ön. Ryktet om skatten sprids och några skumma arkeologer dyker upp. Dessutom pratar Humlan om att det finns vampyrer på ön. Äventyret förhöjs med massor av god mat.

Jag är världen

av Mårten Melin. Inläst ur cop. Hegas, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 26 min.. DAISY text och ljud.

En poesisamling med dikter om att vara tonåring. Dikterna är skrivna med ungdomarnas egna röster som berättarjagen. Det handlar om allt från kärlek, vänskap och ensamhet till identitet och att hitta sin egen väg. De flesta av dikterna är ganska korta och har ofta en överraskande "knorr" på slutet. Författaren använder sig av ett vardagsspråk. Boken nominerades till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2012.

Warhorse

av Michael Morpurgo. Inläst ur Egmont Kärnan, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Joey är hästen som föds upp på en bondgård och får en bästa vän i pojken Albert. När första världskriget bryter ut säljer Alberts elaka pappa Joey till armén. Joey hamnar på Västfronten med sin ryttare. Han får där vara med om otäcka och blodiga strider. Livet blir hårt för Joey och han är flera gånger nära att gå under. Hemma i England kan Albert inte glömma sin vän. När han är gammal nog tar han värvning för att ge sig ut och leta rätt på Joey.

Månjättarna

av Gonzalo Moure. Inläst ur Opal, 2012 av Martin Skoglund. Talboken omfattar 2 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Pablo, 10 år, bor i Spanien. Hans familj ska få ta emot ett sommarbarn. Det gjorde Pablos kusin häromåret och det var jätteroligt. Men Pablo blir besviken när han får höra att det är en flicka som ska komma. Men när han väl har träffat Naísma, som kommer från Västsahara, märker de till slut att de har flera saker gemensamt och kan dela hemligheter med varandra.

Billy och den rubinröda jackan

av Cannie Möller. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2002 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det kommer en ny flicka till Billys parallellklass. Han är med då gänget mobbar henne, och tar hennes jacka trots att han är intresserad av henne. Men vad skall han göra med Veronicas smutsiga och våta jacka, som han måste ta med hem till sig? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Doktor Proktor och den stora guldkuppen

av Jo Nesbø. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2013 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 5 tim., 2 min..

Fjärde boken om doktor Proktor och hans vänner. Några dagar innan guldreserven i Norges nationalbanks källarvalv ska inspekteras rövas guldet bort. Kungen får panik och kallar till sig doktor Proktor, pyttelille rödhårige Bulle och spinkiga Lise med sina flätor. Trion åtar sig fallet och beger sig till London för att infiltrera Storbritanniens farligaste liga. Äventyret slutar med att de utmanar Ibranaldovez, världens dyraste fotbollsspelare.

Sju minuter över midnatt

av Patrick Ness. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar 4 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Varje natt vaknar Connor sju minuter över midnatt. Hemska mardrömmar stör hans sömn. Även till vardags har Connor det jobbigt. Hans mamma är svårt sjuk i cancer och hans pappa är frånvarande. En natt väcks Connor av ett uråldrigt monster utanför fönstret. Monstret, som är i form av ett träd, tänker berätta tre historier för Connor och i utbyte vill den ha något tillbaka. Monstret vill ha Connors hemlighet.

Äventyret med restaurantrånarna

av Bo Ingvar Nilsson. Inläst ur Sellin & partner, 1991 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

På väg till skolan är Staffan med om ett rån. Rånarna bär Kalle Anka-masker och försvinner efter rånet i en gammal bil. Staffan förstår att det är de så kallade Restaurantrånarna som tidigare rånat flera restauranger i Stockholm. Det här blir ett fall för De tre essen: Staffan själv och hans två kompisar Sören och Sjölin. Essen tar upp jakten på rånarna och det leder dem till Södertälje där en vild jakt tar sin början.

Delirium

av Lauren Oliver. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar 15 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

I Lenas värld är kärlek förbjudet. När man fyller 18 år genomgår alla en operation som gör att man inte kan känna starkare känslor. Lena ser fram emot operationen. Sommaren innan hennes artonde födelsedag träffar hon Alex. Det visar sig att Alex inte är opererad och att det finns människor som försöker göra motstånd mot regeringen och operationerna. Lena dras nu in i kampen.

Dunkla hot

av Elsie Petrén. Inläst ur BW, 2013 av Ester Claesson. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Andra boken om Adrian. Ett hotbrev! Det hittar Adrian instoppat i sin geografibok en dag efter skolan. Någon skriver att om inte Adrians mamma slutar som kriminalreporter på den lokala tidningen kommer något hemskt att hända honom. Först tror Adrian att det är någon av hans kompisar som skämtar. Men allt eftersom han undersöker saken förstår han att det inte är så. Ju närmare lösningen på hotbrevet han kommer desto större blir faran för hans liv.

Zäta och den spårlöst försvunne

av Elsie Petrén. Inläst ur Semic, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Fjärde boken i deckarserien om Zäta. Mitt i natten blir Zäta väckt av en duns mot fönstret. Det är Felix, som Zäta inte känner särskilt väl. Han har hört av Zätas bästisar Nisse och Anja att hon kanske kan hjälpa honom. Felix pappa är försvunnen och han tror att det rör sig om en kidnappning. En kidnappning som kan ha något att göra med att pappan tidigare suttit i fängelse. Återigen kommer Zäta att få nytta av att hon kan höra vad andra tänker.

Försök igen!

av Dee Phillips. Inläst ur Nypon, cop. 2009 av Anna Ploby. Talboken omfattar 10 min.. DAISY text och ljud.

Annas största hobby är att åka skateboard. När hennes mamma flyttar ihop med sin kille Per måste Anna följa med. Till en ny stad där hon inte känner någon och där det inte verkar finnas någon skateboardramp. Anna är sur. Till råga på allt kommer hon att få en styvbror som heter Ola. Hon ser inte fram emot att träffa honom. Anna ger sig ut för att åka skateboard och ramlar i en trappa. En kille dyker upp och han visar sig vara en speciell person.

Min syster är i tusen bitar

av Annabel Pitcher. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Rose är död. Alla tycker att Jamie borde sörja sin storasyster som fem år tidigare dog i en terrorattack i London. Men han minns ju knappt sin syster. Han bryr sig mer om sin katt Roger, sin Spindelmannentröja och att bli lika bra på fotboll som Wayne Rooney. Och om Sunya föstås, som har ögon som glittrar som dammar i solskenet. En rolig och samtidigt sorglig bok.

Yakup tokstollen

av Ulf Stark. Inläst ur Bergh, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 29 min.. DAISY text och ljud.

Yakup är känd i hela trakten för att vara en tok. Han ramlar, spiller, går vilse och trampar på rektorns hatt. Det är inte det sämsta att vara en tok, säger hans morbror. Tokar får folk att skratta. Men Yakup vill något annat. Av en händelse prövar han ett par glasögon och upptäcker att allt det tokiga beror på att han ser dåligt. Men hur ska han få tag på egna glasögon? Helsidesbilder i sprakande, kraftiga färger.

Kretsen

av Maggie Stiefvater. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 14 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Njáls saga

av Brynhildur Þórarinsdóttir. Inläst ur Bergh, 2004 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Njáls saga utspelar sig under vikingatiden på Island, mellan åren 975 - 1014. Boken är en förkortad version av sagan med fokus på de viktigaste personerna Gunnar och Njál samt deras familjer. Berättelsen handlar om vardagslivet, kärlek och äventyr. I fokus står den fejd som uppstår mellan Gunnar och Njál, en fejd med mycket blodspill. Boken innehåller även faktarutor om vikingatiden och är illustrerad med både fotografier och målningar.

Facklitteratur

Naturvetenskap

Gepard

av Meredith Costain. Inläst ur Turbin, cop. 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 16 min.. DAISY text och ljud.

Vi får följa en ung gepard genom livet, från unge till vuxen. Illustrationerna fokuserar på detaljer från djurets vardag tryggheten hos mamman, hur man undviker faror och hur man lär sig att jaga på Afrikas savann. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

George och den stora smällen

av Lucy Hawking. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med George och universums hemlighet. När George och Annie ska börja skolan igen efter sommaren dyker ett gäng mystiska, svartklädda människor upp som verkar vara ute efter Annies pappa Eric. Vilka är de och varför vill de förstöra Erics vetenskapliga arbete? I jakten på svar tar sig George ut i rymden. Kombinerad berättelse och faktabok om rymden - skriven av en av världens främsta teoretiska fysiker och hans dotter.