Nya talböcker juli 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 74 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

En faders synder

av Jeffrey Archer. Inläst ur Damm, 2013 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 12 tim., 47 min..

Del 2, fristående, i serien inledd med Harrys sång. Hemligheterna och lögnerna som omvärvt Harry Cliftons uppväxt har gjort det omöjligt för honom att bli kvar i Bristol. Han tar värvning i flottan, men fartyget sänks och bara några få räddas. När han stiger iland i USA har Harry tagit en annan mans identitet, vilket visar sig vara ett ödesdigert misstag. Den Tom Bradshaw han säger sig vara är efterlyst för mord och Harry blir arresterad.

Brännmärkt

av Karin Aspenström. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Dan Kandell. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Första boken om Peter, infiltratör för den svenska polisen. Efter ett försök att lämna sitt gamla liv bakom sig genom att driva hotell i Norge är Peter tillbaka i Stockholm. Polisen Sven Lilja övertalar honom att söndra Bandidos inifrån. Peter blir fullvärdig medlem i klubben. Läget förvärras av att den rysk-estniska maffian samarbetar med Bandidos för att bygga ett imperium av knarkhandel och trafficking i Sverige. Ett pris sätts på Peters huvud.

Det eviga folket är inte rädda

av Shani Boianjiu. Inläst ur Natur & kultur, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 7 min..

Yael, Avishag och Lea växer upp tillsammans i en israelisk by på gränsen till Libanon. Efter gymnasiet blir de inkallade för militärtjänstgöring. Yael utbildar skyttar, Avishag blir gränsvakt och Lea militärpolis. Deras gemenskap är stark, men det de upplever tär både fysiskt och psykiskt på dem. Författaren tjänstgjorde själv två år i den israeliska armén och denna kritikerrosade debutroman baseras till stor del på hennes egna upplevelser.

Inferno

av Dan Brown. Inläst ur Bonnier, 2013 av Johan Svensson. Talboken omfattar 17 tim., 5 min..

Den fjärde boken med Robert Langdon, Harvardprofessor i religiös symbolik. Författaren återvänder till det gamla Europas hjärta och de sammanhang där Da Vinci-koden utspelar sig. Langdon vaknar upp på ett sjukhus i Florens med skottskada och minnesförlust. Han dras in i ett mysterium kring Dantes litterära helvetesskildring Inferno med ingredienser som klassisk konst, hemliga gångar och futuristisk vetenskap.

Gift mot sin vilja

av Barbara Cartland. Inläst ur Wennerberg, 1981 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

För att uppnå fred mellan de två klanerna Kilcraig och McNarn som legat i fejd med varandra i flera hundra år lyckas ledaren för klanen Kilcraig genom utpressning förmå hertigen av McNarn att gifta sig med hans dotter. Efter vigseln ämnar hertigen överge sin brud och återvända till det lättsinniga livet i London. Men det blir inte som han tänkt sig.

Hertigen och prästdottern

av Barbara Cartland. Inläst ur Wennerberg, 1983 av Camilla Bard. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

Då hertigen av Kingswood får veta att desperationen över en trolös kvinnas svek har drivit Richard, hans unge kusin och arvinge, till att döda en man får han ytterligare bekräftat det han redan visste. Alla kvinnor är likadana - opålitliga, lättsinniga och ytliga. Själv har han svurit på att aldrig gifta sig. Men han måste försöka hitta en hustru åt Richard, någon som kan få honom att glömma, någon som en dag ska bli hertiginna på Kingswood.

Wallflower

av Stephen Chbosky. Inläst ur Gilla böcker, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 6 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

Charlie är nervös inför att börja high school. Han känner sig ensam, särskilt efter att hans bästa vän Michael begick självmord. I brevform till en "vän" skriver Charlie om sina känslor och om vad som händer i skolan. Där blir han så småningom vän med Sam och hennes styvbror Patrick. I deras sällskap dras han in i ett umgänge som leder till utforskande av honom själv och insikten i hur han är och vill vara som människa.

Dagarna med farmor

av Frédérique Deghelt. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Christina Hellman. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Jade, frilansande journalist i Paris, får ett telefonsamtal från sin far som flyttat till Polynesien för att ägna sig åt sitt konstnärskap. Han hade fått veta att hans systrar planerar att placera deras mor på ett äldreboende. Jade tänker då att hon måste åka hem till sin farmor och ta henne med sig till Paris, till Montmartre. Så börjar berättelsen om Jade och hennes farmor och deras liv.

Borde vara död

av Pål Eggert. Inläst ur Styxx Fantasy, 2013 av Martin Halland. Talboken omfattar 9 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

På ett boende för hemlösa i Göteborg jobbar Sebastian som socialarbetare. Här möter han dem som lever på samhällets botten, men han har aldrig mött någon som Isa. Döden verkar följa i hennes fotspår - personer hon talat med tar plötsligt livet av sig. Sebastian är övertygad om att hon döljer något. Han är fast besluten att ta reda på vad och han är inte utan resurser. Sebastian är nämligen inte heller exakt den han utger sig för att vara.

En irländsk dagbok

av Markus Feldenkirchen. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Essäer med självbiografisk utgångspunkt. Författaren återkommer till teman från diktsamlingarna och romanerna; om staden och landet och vantrivseln i kulturen, om skogen, djuren och vad det är att vara människa. Även om viktiga möten med andra, särskilt med vännen och författarkollegan Sara Lidman. Som en röd tråd genom texterna löper tankarna om skrivandet som väg och som livsnödvändighet, och om icke-skrivandets plåga.

Madame Bovary

av Gustave Flaubert. Inläst ur LL-förlaget, 2006 av Malena Hallerdt. Talboken omfattar 2 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Emma är gift med Charles Bovary, läkare i en liten fransk stad på landet. Hon tycker att hennes man är tråkig och att livet i landsortshålan är allt för stilla. Hon söker ett liv fyllt av mening, spänning och kärlek. Tiden är mitten av 1800-talet och för en kvinna som Emma är alternativen mycket begränsade av konventioner och moraliska ideal. Klassiker från 1856 här återberättad av Malin Lindroth. LL-bok.

En egen plats

av Robert Goolrick. Inläst ur Historiska media, 2013 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 7 tim., 52 min..

Charlie Beales anländer till det sömniga lilla samhället Brownsburg i USA sommaren 1948. Hans bagage består av två resväskor. Den ena är fylld med personliga tillhörigheter, däribland ett fint parti slaktarknivar. Den andra är full av pengar. Snart blir Charlie en del av samhällets gemenskap och den unge pojken Sam finns ständigt vid hans sida. Men allt förändras den dag Charlie möter den vackre Sylvan och de inleder en förbjuden kärlekshistoria.

Skumrask

av Björn Hellberg. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

Kommissarie Sten Walls tjugoandra fall. En uteliggare mördas brutalt i Stockholm medan Sten Wall befinner sig där. Detta visar sig få konsekvenser även i kommissariens hemstad. Utredningens resultat pekar på att organiserade tiggarligor kan ligga bakom brottet. Samtidigt blir den morddömde Allarsson försatt på fri fot, tidigare än förväntat. Kanske hotbilden mot Wall och chefsåklagare Yngve Brockman kvarstår.

Vingar av glas

av Sofie Trinh Johansson. Inläst ur Mörkersdottir, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 19 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien inledd med Halvblod. Billy har lämnat Aveline för att på egen hand be om hennes nåd och för det blod som kan rädda hennes liv. Samtidigt har han flytt från det enda hon är beredd att kämpa för och lämnat henne med Alexander. Just som Aveline inte tror att det kan bli värre kommer Billys syster och V till dalen. Vem är egentligen mannen hon tror sig älska, och vad har han en gång varit? Är kärleken nog för att fortsätta älska?.

Anna Svärd

av Selma Lagerlöf. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 45 min.. DAISY text och ljud.

Tredje delen i Löwensköldcykeln vars två första delar är Löwensköldska ringen och Charlotte Löwensköld. Anna Svärd blir besviken när hon efter bröllopet kommer till sitt nya hem. Hon har drömt om en stor och vacker gård, men hennes nya hem liknar mer en fattigstuga. Mannen Karl Artur vill ut och predika men när han köper 10 föräldralösa barn på auktion blir Annas liv allt svårare. Återberättad av Nils-Olof Franzén. LL-bok.

Långa lappflickan - romanen och bakgrunden

av Åke Lundgren. Inläst ur Ord & visor, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

Sameflickan Christina Chatarina Larsdoter, 1819-1854, från lappländska Västerbotten, väckte tidigt uppmärksamhet genom sin ansenliga längd. Vid vuxen ålder mätte hon 2.10. En tysk äventyrare såg möjligheten att göra stora pengar på henne och tog med sig Stor-Stina på en vidsträckt turné genom Europa för att låta henne beskådas. Ett tragiskt livsöde för en utanförmänniska. Denna utgåva innehåller ett nytt avsnitt om den dokumentära bakgrunden.

Vilar i era outtröttliga händer

av Khashayar Naderehvandi. Inläst ur Norstedt, 2013 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 5 tim., 13 min..

En kvinna på en järnvägsstation berättar en historia för sitt resesällskap. Historien har hon i sin tur hört hos frisören. En tjuvlyssnande medpassagerare blir gripen av historien och följer efter kvinnan och hennes sällskap utan att veta vart de är på väg. En intrikat berättelse om hur människor berättar historier, vad det är man tar bort och vad man lägger till. Författaren har tidigare givit ut diktsamlingen Om månen alls syntes.

Levande och döda i Winsford

av Håkan Nesser. Inläst ur Bonnier, 2013 av Dan Kandell. Talboken omfattar 12 tim., 14 min..

En kvinna kommer till byn Winsford på Exmoor i sydvästra England där hon bosätter sig i ett ensligt beläget hus på heden. Hon har med sig sin hund som hon har bestämt sig för att överleva. Kvinnan använder inte sitt riktiga namn. Hon har ett förflutet och en historia. Men vem var egentligen hennes man? Frågan är om han fortfarande lever. Vad var det som hände i Marocko för trettio år sedan? Någon kanske letar efter henne.

Särskild

av Nene Ormes. Inläst ur Styxx Fantasy, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 8 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien De sära som inleddes med Udda verklighet. Det är festival i Malmö, och folkfesten har lockat mer än bara vanliga människor. De sära har kommit till stan för att jaga, slåss och roa sig, och bakom musiken och festivalstånden ruvar mörker och hemligheter. Udda har börjat drömma igen. Hennes förmågor gör henne både till en tillgång och ett hot för de sära. Innan festivalen är över kommer Uddas framtid att avgöras - på gott eller ont.

Udda verklighet

av Nene Ormes. Inläst ur Styxx Fantasy, 2010 av Eva Werning. Talboken omfattar 7 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

I hela sitt liv har Udda plågats av hallucinationer och onda drömmar. Men en natt händer något som förändrar hennes liv och världsbild för alltid - hon drömmer en sanndröm. Udda upptäcker en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. En värld som befolkas av hamnskiftare, orakel och magiska lotsar - rivaliserande grupper som alla är intresserade av den sanndrömmande Udda. Debutroman av Nene Ormes, f. 1975.

Huldas hemlighet

av Birgitta Renström Linde. Inläst ur Idus, 2012 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Dokumentär skildring av författarens mormor, Hulda, och hennes liv i Värmland och Stockholm under slutet av 1800- och början av 1900-talet. Som ung får Hulda tjänst som piga hos en 20 år äldre gift apotekare. Hulda blir med barn men förskjuts. Efter att ha fött en son på Södra Barnbördshuset, där ogifta mödrar får hjälp, tvingas hon till sin stora sorg lämna bort barnet. Hulda dör 1939, 58 år gammal, efter ett hårt och strävsamt liv.

Evigheten, syster

av Tarmo Rissanen. Inläst ur Modernista, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 41 min..

I en avlägsen framtid bor Henrik tillsammans med sin mor i ett inhägnat bostadsområdet som kallas Felicia. Området styrs av en artificiell intelligens, iPsyke, och Henrik och hans mor lever ett skyddat och inhägnat liv fyllt av nonsens, glitter och glamour där inget fult eller tråkigt tillåts störa. Men när Vargpojken dyker upp och blir Henriks älskare rubbas ordningen. Boken är författarens debutroman, skriven i korta, poetiska kapitel.

Fjälldesperadon

av Jerk Schuitema. Inläst ur Helsingborg : 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 33 min..

Tidigt en februaridag 1951 brinner fjällbyn Vaisaluokta. På platsen hittas två skjutna män och snart står det klart att all förödelse har orsakats av en och samma person. I medierna döps han till "Fjälldesperadon" och ingen vet vad han kommer att göra nästa gång. Landsfiskalassistent Olle Nordgren och överkonstapel Torsten Gustavsson från Jokkmokkpolisen tar upp jakten i den otillgängliga vildmarken. Deckare som bygger på en verklig händelse.

Smed-Johan

av Leonard Strömberg. Inläst ur Lindblad, 1972 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Smed-Johan är en skötsam ung man som haft problem med spriten men tack vare sin tro har lyckats bli nykter. Han har få vänner och anförtror sig endast åt gamle Wallman. Så småningom kommer sanningen fram; han heter egentligen Thorsten Höghjelm och är anklagad för att ha mördat sin egen bror. Kommer han att kunna bli rentvådd och ska han någonsin kunna gifta sig med sin älskade Agnes? Roman med sedelärande budskap.

Weirdo

av Cathi Unsworth. Inläst ur Kalla kulor, 2013 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 14 tim., 25 min..

För tjugo år sedan dömdes femtonåriga Corrine Woodrow för det bestialiska mordet på en klasskamrat. Men nya dna-bevis antyder att Corrine inte var ensam om dådet. Privatutredaren Sean Ward reser till den lilla staden Ernemouth för att undersöka fallet, där möter han en brittisk småstad full av hemligheter, människor som tiger och svart magi. Tillsammans med Francesca, den lokala tidningens chefredaktör, försöker han ta reda på sanningen.

Det sägs att en prinsessa

av Yvonne Wærn. Inläst ur Recito, 2013 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 10 tim., 19 min..

År 1721 anländer ett ekipage till Fräckestad säteri i Tiveden. Det är ägaren till säteriet, Johan Ulrik Stråle, som återvänder efter några år i Preussen. Med sig har han sin familj, hustrun Christina Sofia och dottern Catarina Charlotta. Charlotta kallas "prinsessan" och författaren följer hur hon växer upp och till sist hamnar på Karlsjöhult, en utgård till säteriet. Charlottas fortsatta liv skildras i boken "Änkenådens hemlighet.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

"Lilla hjärtat är en mullvad" - "Nä, pengvin!"

av Margareta Rönnberg. Inläst ur Filmförlaget Margareta Rönnberg, 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Margareta Rönnberg tar avstamp i den debatt som florerade på sociala medier och i tidningar om Stina Wirsens figur Lilla hjärtat som återfinns i böcker och film. Kritikerna menade att Lilla hjärtat påminde om en stereotyp pickaninny. Här återges flera av de inlägg och röster som förekom i debatten. M.R. har låtit 40 förskolebarn se filmen med Lilla hjärtat och hon diskuterar sedan kring sitt resultat. M.R. är professor i filmvetenskap.

Religion

Religionen i demokratin

Inläst ur Timbro, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 6 tim..

I Europa är den bestämda uppfattningen att religion och politik inte hör ihop och i sekulära kretsar är uppfattningen att religion är bakåtsträvande och kommer att försvinna i takt med ökad utbildningsnivå. Men religionen har inte försvunnit. Ett politiskt dilemma har uppstått - ett demokratiskt synsätt med politik och religion skilda från varandra bryts mot religiösa människor som organiserar sig politiskt enligt yttrandefrihetens spelregler.

Läs Bibeln med påskglasögon!

av Gunnar Sundin. Inläst ur Nomen, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

Två studier kring bibeltolkning framlagda av teologie doktor G.S., präst och Lukasterapeut. I den första presenteras breda kunskapshistoriska och filosofiska resonemang med religionssociologiska och religionspsykologiska utblickar. Den andra studien är mer praktiskteologisk. Författaren menar att nutidens kristna bör läsa bibeltexterna i skenet av påskdramat. Bibeltexterna handlar inte om en död mästare utan en levande Herre. Akademiskt språkbruk.

Filosofi och psykologi

Den högkänsliga människan

av Elaine N. Aron. Inläst ur Egia, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 15 tim., 47 min..

En bok om och för den högkänsliga människan, som enligt författaren har ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet. På grund av den stora mottagligheten för sinnesintryck blir högkänsliga ofta överstimulerade, har ett stort behov av att dra sig undan och upplevs därmed av omgivningen som blyga och introverta. Boken innehåller självbedömningstester, tips och tekniker för att nå ett bättre välbefinnande. Författaren är psykolog.

Leka för livet

av Lars H. Gustafsson. Inläst ur Norstedt, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 37 min..

Varför leker vi? Vad har lek med empati och skapande att göra? Och vart tar leken vägen när vi blir vuxna? Det är några av de frågor som barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson söker svar på. I reflektioner och i samtal med personer i olika åldrar och med olika bakgrund tar han upp hur barnet växer och lär genom leken. Hur viktig den är för kreativiteten och spontaniteten, och för att hantera konflikter och motgångar.

Om barn och livets frågor

av Ulrica Stigberg. Inläst ur Verbum, 2013 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

Vem målar regnbågen? Varför finns man? Vad händer när man dör? Barns frågor om livet och tillvaron är kloka och många. Redan två tusen år före FN:s barnkonvention uppmanade Jesus oss att se till de små. Personligt och berörande skriver Ulrica Stenberg, författare och präst, om barn och ungas livsfrågor, och om hur vuxna måste ta barnens frågor på allvar och värna om barnens plats i tillvaron. Sedan 1997 är förf. verksam vid Fryshuset i Stockholm.

Språkvetenskap

Hur låter svenskan, ejengklien?

av Olle Engstrand. Inläst ur Norstedt, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 43 min..

Är svenska ett svårt språk att lära sig uttala, varför säger vi ejengklien och hur låter de svenska dialekterna är några frågor som behandlas på ett enkelt och intressant sätt. Skillnaden mellan talat och skrivet språk, om brytning, accenter och tvåspråkighet tas också upp. Vi får även en mängd underhållande kuriosa om kungliga talfel, vikingasnusk och språkmöten med dödlig utgång. Förf. är professor i fonetik..

Litteraturvetenskap

Den blå tvålen

av Sara Danius. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 47 min..

Den realistiska romankonsten fick sitt genombrott i Frankrike i mitten av 1800-talet. S.R., litteraturhistoriker, anser att realismen inte innebar en avspegling av världen utan det handlade om ett synliggörande av verkligheten. Med exempel från Stendhal, Balzac och Flaubert belyses realismens klassiker på ett nytt sätt. Här handlar det till exempel om mode, urbanisering, social rörlighet, varusamhällets genombrott och dagspressens expansion.

Skrivandets sinne

av Elisabeth Rynell. Inläst ur Bonnier, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 20 min..

Essäer med självbiografisk utgångspunkt. Författaren återkommer till teman från diktsamlingarna och romanerna; om staden och landet och vantrivseln i kulturen, om skogen, djuren och vad det är att vara människa. Även om viktiga möten med andra, särskilt med vännen och författarkollegan Sara Lidman. Som en röd tråd genom texterna löper tankarna om skrivandet som väg och som livsnödvändighet, och om icke-skrivandets plåga.

Jag är ett svärd

av Edith Södergran. Inläst ur Ellerström, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 51 min..

En samling essäer, artiklar och översättningar av poesi från franska, tyska och ryska som tidigare ej publicerats i bokform, samt ett tjugotal dikter och hittills otryckta diktutkast av E.S. I boken ingår också en essä av Hagar Olsson om Södergrans enda skönlitterära prosatext, "Prinsessan Hyacinta", samt en minnestext av E.S. mor Helena Södergran..

Konst, musik, teater och film

Skådespelaren Lars Hanson

av Richard Bark. Inläst ur Carlsson, cop. 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 47 min..

Lars Hanson, 1886-1965, var en av Sveriges största skådespelare. I mer än 40 år var han verksam vid Dramaten. Han införde en ny spelstil med ett nytt psykologiskt tänkande och blev också något av en specialist på patologiska roller. Hans tolkningar av roller hos Shakespeare, Strindberg och O'Neill lyser fortfarande i svensk teaterhistoria. I intervjuer berättar bl. a. Erland Josephson, Anita Björk och Jan Malmsjö om sina möten med honom.

Eva Bonnier - ett konstnärsliv

av Görel Cavalli-Björkman. Inläst ur Bonnier, 2013 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 17 tim., 49 min..

E.B., 1857-1909, född och uppvuxen i en familj som ägnade sig åt text, visste tidigt att det var bildkonst hon ville arbeta med. Hon utbildade sig på målarskolor och akademier i Stockholm och Paris, och i trettioårsåldern slog hon igenom på utställningar både hemma och i Frankrike. Hon målade interiörer och landskap men framförallt porträtt. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad och innehåller även en förteckning över samtliga kända verk.

Please kill me!

Inläst ur Reverb, 2006 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 18 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

Historien om 1970-talets amerikanska punkscen och den efterföljande engelska varianten. Här möter vi band som Ramones, MC5, Patti Smith, Television, Blondie och Sex Pistols. Författarna har intervjuat många av de personer som betydde något för den rockscen som hade sitt epicentrum på CBGB's och Max's Kansas City i New York och driver tesen att punken har sina rötter i USA.

Min självbiografi

av Rod Stewart. Inläst ur Norstedt, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 16 tim., 42 min..

Självbiografi av den brittiske rocksångaren Rod Stewart, 1945- . Under sin uppväxt i norra London var han mer intresserad av att bli fotbollsproffs än att bli sångare. Så småningom väcktes dock intresset för musiken till liv och han var bl.a. med i The Faces 1969 till 1974 innan han helt gick över till att vara soloartist. R.S. skriver både om sitt framgångsrika karriär som rocksångare och om privatlivet som bl.a. resulterat i åtta barn.

Arkeologi

Arkeologiska upptäckter i Sverige

av Anna Lihammer. Inläst ur Historiska media, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 10 tim., 13 min..

Samlingsverk över Sveriges största och mest fascinerande arkeologiska upptäckter. För att kunna tolka upptäckterna placerar förf. dem i ett historiskt sammanhang och berättar hur det moderna samhället avspeglas i tolkningarna. Urvalet i boken är gjort med hänsyn till både geografi och kronologi. Bland innehållet: Eketorp, Bäckaskogskvinnan, regalskeppet Vasa, gravarna i Vendel, förkristna offergravar. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Historia

Uppdrag Tirpitz

av Patrick Bishop. Inläst ur Fischer & Co, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 22 tim., 6 min..

Redogörelse för jakten på Hitlers slagskepp - det legendariska Tirpitz - och de män som riskerade sina liv för att attackera och förstöra symbolen för nazisternas krigsmaskin till sjöss. Churchill gav Tirpitz öknamnet Odjuret. Under åren 1940 till 1944 utsattes hon för tjugofyra anfall av de allierade. Patrick Bishop återger här hela historien om det slutliga angreppet som sänkte fartyget och om den flygare som ledde det: Willie Tait.

"Judarna har vapen!"

av Artur Szulc. Inläst ur Norstedt, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 26 min..

Måndagen den 19 april 1943 inledde tyskarna den sista akten i Warszawagettots historia. Gettot skulle stängas och de sista 60000 judiska invånarna transporteras till förintelseläger. Aktionen bedömdes ta tre dagar, men den tidsplanen sprack omgående. Tyskarna hade inte kalkylerat med att judarna kunde göra väpnat motstånd - men det gjorde de. Det som följde var ändå en Davids kamp mot Goliat. En månad tog det för tyskarna att besegra motståndet.

Biografi med genealogi

Jag njuter så länge jag varar

av Erik Ståhl. Inläst ur Erik Ståhl, cop. 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

Eri Ståhl, 1986-, föds med Wilskott Aldrich Syndrome. Det är en ärftlig, ovanlig och dödlig immunbristsjukdom som bara drabbar pojkar. Han vårdas långa tider på det enda ställe där man har en gnutta kunskap om en sådan typ av sjukdom, en avdelning för barn med cancer, trots att det inte är cancer han lider av. Läsaren ta del av en tillvaro kantad av tvivelaktiga läkarbeslut och död, men också av människor som finns där och inger hopp och trygghet.

Geografi

Den franske kammartjänarens resa

Inläst ur Atlantis, cop. 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

En ung fransman i Paris mötte 1663 en svensk resenär och följde honom till Sverige som herrbetjänt, språklärare och ressällskap. Vi vet inte hans namn men hans berättelse är en av de längsta skildringarna bland dåtidens utländska reseberättelser. Han färdas ibland ensam och utan bekvämligheter och hans berättelser är fyllda av såväl vardagliga som mer märkvärdiga iakttagelser och upplevelser..

Mr. Pinkertons London

av Gunnar Johansson. Inläst ur Recito, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 2 tim., 41 min..

Efter 40 år som kåsör i Bohuslänningen under pseudonymen Mr. Pinkerton ger nu Gunnar Johansson ut en bok med nyskrivna texter om gamla och nya äventyr i London, en favoritstad som han regelbundet besökt under årens lopp. Marknadsbesök, filmpremiär, kalsongaffärer på Marks and Spencer är några av alla äventyr Mr. Pinkerton upplever. En annorlunda storstadsskildring.

Spanien, Andorra

Inläst ur Utrikespolitiska institutet, cop. 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Kortfattad skrift om Spanien och Andorra. Ur innehållet: geografi, befolkning, religion, utbildning, kultur, massmedier, politiskt system, historia, Baskien, utrikespolitik och försvar, ekonomi, naturtillgångar och energi, jordbruk och fiske, industri och utrikeshandel, arbetsmarknad, sociala förhållanden, kommunikationer, turism. Faktarutor ingår.

Samhälls- och rättsvetenskap

Jämställdhetsbluffen

av Pelle Billing. Inläst ur Vulkan, cop. 2012 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

Debattbok. Författaren och bloggaren Peter Billing hävdar att den rådande jämställdhetsdebatten speglar en negativ bild av män och manlighet. Han presenterar argument och fakta för att för att ge en annorlunda bild av jämställdheten i Sverige. Författaren anser att kvinnofrågorna helt har tagit över debatten och menar att det är viktigt att även integrera mansfrågorna i jämställdhetspolitiken.

68:orna

av Micke Leijnegard. Inläst ur Norstedt, 2013 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 12 tim., 5 min..

SVT-journalisten Micke Leijnegard ger en bild av vad det blev av den generation svenskar som blev vuxen i samband med vänstervindarna 1968. Leijnegard själv växte upp bland väckelsekristna med själens frälsning som riktning. Han förundras över hur vänstergenerationen lyckats behålla sin glöd efter murens fall och vindar som vänt och har träffat några av dem för att försöka ge ett svar på frågan om och hur de bevarat sin övertygelse.

Perspektiv på personlig assistans

Inläst ur Gothia, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 8 tim., 45 min..

Författarna ger en samlad bild av personlig assistans, bland annat vad som möjliggjorde insatsen, en beskrivning av yrkets möjligheter och svårigheter samt en analys av insatsen ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Leder personlig assistens till ökad delaktighet och mer jämlika livsvillkor? Vad krävs för att insatsen ska överleva i framtiden? Det är några av de frågor som tas upp och besvaras av forskare och nationella experter.

Ekonomi och näringsväsen

Trädgårdens vänner och fiender

av Eva Fanqvist Skubla. Inläst ur Norstedt, 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar 3 tim, 31 min..

Handfasta tips och råd om hur du på ett naturligt sätt kan minska skadedjurens påverkan på blommor och grönsaker i trädgården. Du kan också läsa om nyttodjur som kan hjälpa till att hålla efter skadegörarna och skapa en trädgård i balans.

Chihuahua

av Nadja C. Martinsson. Inläst ur ICA, 2008 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 57 min..

Chihuahuan är världens minsta hund. Den förekom redan i det gamla mexikanska indiansamhället, först som ett värdefullt offerdjur och sedan som en själens väktare. Rasen är pigg, nyfiken och orädd till naturen. Den trippar fram med huvudet högt och tar för givet att den är, om inte störst, så i alla fall bäst och vackrast. Boken innehåller allt man behöver veta om chihuahuan och lite till.

Raw delight

av Erica Palmcrantz Aziz. Inläst ur ICA, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 2 tim., 32 min..

Recept på efterrätter, kakor, glass och andra sötsaker utan gluten, laktos, vitt socker och ägg. Raw food definieras av naturliga råvaror som inte hettas upp över 42 grader. Författarna påpekar att med de här recepten kan du äta godsaker varje dag samtidigt som kroppen får massor av näring.

Myter om mat

av Stephan Rössner. Inläst ur ICA, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 4 tim., 31 min..

Ger mjölk starka ben? Och är det verkligen så att lite skit rensar magen? Det finns inte mycket som engagerar oss lika mycket som maten och dess förmodade effekter på hälsan och kroppen. Professor Stephan Rössner har i mer än 40 år arbetat med kost, motion, livsstil och hälsa samt hållit föreläsningar över hela världen. Här har han samlat några av våra vanligaste och konstigaste myter om mat, samt några som med tiden visat sig vara sanningar.

Marknader och demokrati

av Björn Wahlroos. Inläst ur Atlantis, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 19 tim., 45 min..

En personlig reflektion över tre modeller för styre och fördelning, hierarki, marknad och demokrati. I renodlad form har dessa tre modeller stora brister och boken resonerar kring hur en optimal jämvikt kan åstadkommas. Författaren är tidigare professor i Nationalekonomi, numera verksam som styrelseordförande i en rad stora bolag. Boken vänder sig till yrkesverksamma eller studerande inom ekonomi och statsvetenskap.

Idrott, lek och spel

När allt är förlorat

av Joakim Björck. Inläst ur Arx, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 6 tim., 28 min..

En berättelse om ett av Sveriges största folkhälsoproblem - spelberoende. Boken följer två familjer som krossas på grund av spel om pengar. Mikael utvecklar spelberoende och gör allt för att dölja det. Lögner och skulder får honom nästan att ta livet av sig. Madeleine blir redan som barn manipulerad och utnyttjad av sin spelberoende mamma. Drygt en halv miljon svenskar är spelberoende eller ligger i riskzonen för att få problem med sitt spelande.

Militärväsen

Drönare

av Wilhelm Agrell. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2013 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Drönare - obemannade robotflygplan - är ingen ny företeelse. De första användes redan under andra världskriget, även om dagens drönare inte har så mycket gemensamt med dessa. Drönartekniken har genom åren utvecklats och anpassats i takt med behov som funnits i olika konflikter, från Vietnamkriget till Balkan och Afghanistan. W.A., professor i underrättelseanalys, gör en historisk genomgång och tittar på hur drönare används idag.

Naturvetenskap

Higgspartikeln

av Jim Baggott. Inläst ur Fri tanke, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

I partikelacceleratorn i CERN upptäcktes 2012 den så kallade Higgspartikeln. Jakten på partikeln har varit det största och dyraste experimentet någonsin. Men vad är en Higgspartikel, varför är den så viktig och var det värt ansträngningen att hitta den? Vetenskapsjournalisten Jim Baggott förklarar här vetenskapen bakom upptäckten och berättar om de forskare som gav sig in i ett av världens mest komplicerade forskningsprojekt.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Kalsongkatastrofen

av Ingelin Angerborn. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående, i serien Klant & kompani. Julen närmar sig och i Vikings klass ska alla byta julklappar. Viking ser sin chans att få köpa något fint till Meltem, som han är kär i. Men vad ska han köpa? Viktor och Vilma tycker att de alla tre ska gå och handla för att samtidigt öva sig i att inte vara klantiga. Viking vill inte erkänna att han ska handla till Meltem och säger att han klarar sig själv. Men det går inte riktigt som han tänkt.

Den inmurade munken

av Lena Arro. Inläst ur Opal, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående, i serien som börjar med Blommor på Hökens grav. En vattenläcka på Maries och Mirjas skola gör att de får börja på Klostertorgsskolan ett tag. Den är byggd ovanpå ett gammalt kloster. Första dagen får Marie och Mirja höra att en munk murats in i väggen och att man ibland kan få se spökmunkar. Tjejerna blir nyfikna och börjar nysta i vad som egentligen hände den där gången för länge sedan. Vem murade in munken?.

Spegeln

av Kelly Barnhill. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Ingen lägger någonsin märkte till tolvårige Jack. Inte ens hans föräldrar. När föräldrarna skiljer sig bestämmer de att Jack ska bo hela sommaren hos hans moster och morbror i den lilla staden Hazelwood. Det första som händer är att folk lägger märke till Jack vilket förvånar honom. Plötsligt har han vänner. I staden finns ett rykte om en mystisk dam som bor under marken och som stjäl barn. Jack sommar blir ett magiskt och otäckt äventyr.

Kickboxaren

av Maria Björn. Inläst ur LL-förlaget, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

På väg hem blir sextonårige Eremias rånad på sin nya mobiltelefon och misshandlad. Eremias fylls av ett hat till rånaren, en kille vid namn Robin. Han vill hämnas! Efter ett misslyckat försök då han återigen får stryk av Robin bestämmer sig Eremias för att börja träna kickboxning för att bli stark. På kickboxningen lär Eremias känna nya kompisar och han blir i gänget. Trots ett nytt liv gnager ilskan och han vill ge igen. LL-bok.

Sekor - den bevingade hästen

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Beast Quest - Mörkrets rike, som börjar med Torgor minotauren. Tom fortsätter sin kamp för att frita Avantiens goda bestar från trollkarlen Malvel. Efter att ha bekämpat minotauren Torgor är det nu dags att möta den fruktansvärda bevingade hästen Sekor. Till sin hjälp har Tom vännerna Elenna, hästen Storm och vargen Silver.

Hemligheternas rike

av Kristin Cashore. Inläst ur Semic, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 16 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Tankeläsaren. I tio år har den nu 18 åriga Bitterblue varit drottning i Monsea. Hon tog över styret efter sin onde far kung Leck. I riket sitter skräcken kvar efter kungen och Bitterblue arbetar hårt för att få folkets förtroende. Till sin hjälp har hon vännerna Katsa och prins Po. Bitterblue ger sig på nätterna ut i staden för att hitta ledtrådar till vad som hänt under kungen. Två tjuvar kommer till hennes hjälp.

Lådbilen

av Eva Eriksson. Inläst ur En bok för alla, 1997 av Martin Halland. Talboken omfattar : l. DAISY text och ljud.

Kalle, 6 år, och Ville, 5 år, är bästisar. Men när Kalle får en lådbil överger han Ville för att leka med de stora pojkarna. Men lådbilen går sönder och Kalle upptäcker att en kompis är i alla fall bättre än en leksak. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Den stora jakten

av Jan Kjær. Inläst ur Hegas, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar Bok 1: 1 tim., 57 min. : mono; 123 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

När Luka och hans vän Kif fyller fjorton år genomgår de ritualen alla pojkar gör. Ritualen genomförs av en shaman och ska visa vilken slags jägare de ska bli. Kif blir pälsjägare. Luca däremot blir människojägare. Ingen i byn tror att han kommer klara det. Som lärare får han Gorm, en gigantisk jägare med grymt utseende. När en farlig brottsling rymmer från fängelset ger de sig iväg för att fånga honom. Äventyret kan börja för Luca.

Jonte och flugan

av Camilla Kuhn. Inläst ur Bergh, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

En dag räddar Jonte en fluga som håller på att drunkna i badkaret. Flugan följer sedan efter Jonte överallt. Den landar på hans marmeladsmörgås, är med i skolan och under fotbollsträningen. Det är inte bra för flugan surrar och stör. Jonte måste göra sig av med flugan och när han läser om flugor på internet får han en idé. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Dödsmaskinerna

av Göran Lundin. Inläst ur Ord & visor, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Vargflickan. Ett nytt äventyr för naturbevakaren Petter "Smygis" Öhrnberg sätter igång när djur och natur hotas av ett gäng skoterförare. Förarna kör snabbt och utan hänsyn till sin omgivning. Petter som har erfarenhet som världsstjärna i skotercross förstår de vilda förarnas förtjusning för höga farter och faran i fjällen. Men nu är det upp till honom att stoppa dem innan en olycka händer.

Skugglandet

av Alyson Noël. Inläst ur Buster, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien De odödliga som börjar med Evermore. När Ever och Damen tror att de äntligen ska få vara tillsammans, utan problem, drabbas Damen av en förbannelse. För att undvika att de båda hamnar i Skugglandet, där de förtappade bor börjar Ever utöva magi. Från oväntat håll får hon hjälp av coole Jude. Ever tycker att hon känner igen Jude men vet inte varifrån. Trots att hon älskar Damen kan hon inte låta bli att känna sig dragen till Jude.

Vinylprinsessan

av Yvonne Prinz. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 8 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

I två år, sedan Allie var fjorton, har jobbet på Bob och Bob's Records varit hennes fasta punkt. Vinylskivor är Allies största intresse och när hon startar bloggen och fanzinet Vinylprinsessan hoppas hon kunna träffa likasinnade. Med en bästis som får alla killarna, en mamma som grävt ner sig i jobb och en pappa som gift som sig med en bimbo hoppas Allie på att något positivt snart ska hända henne.

Striden om Olympen

av Rick Riordan. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar 12 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående, i serien som börjar med Född till hjälte. Percy Jackson är tillbaka. Killen som till vardags har dyslexi och ADHD samt svårt att passa in men som också är son till guden Poseidon och en riktig hjälte. En spådom som sagt att Percy kommer ställas inför sin värsta utmaning slår in. Han måste nu välja om han ska stå kvar på gudarnas sida eller gå över till titanerna. Oavsett vad han väljer kommer det bli en kamp på liv och död.

Vår katastrofala historia

av Jess Rothenberg. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim.. DAISY text och ljud.

När Bries pojkvän säger "jag älskar dig inte" dör hon av brustet hjärta. Brie hamnar mellan himmel och jord, på pizzerian A little Slice of Heaven. Där träffar hon coola Patrick som kommer att bli hennes vägledare i livet efter döden. Brie är till en början besatt av tanken på att ta sig tillbaka till jorden för att hämnas på sin pojkvän. Hon kämpar också med saknaden efter sin familj och det orättvisa att hon som är så ung har dött.

Robothjärta

av Natalie Standiford. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Efter att återigen ha flyttat och börjat på ny skola har Bea fått nog. Hon tänker inte anstränga sig för att få vänner utan bara uthärda ett år tills det är dags för college. Bea blir Robot girl. Hon tar sin tillflykt till nattradions värld. Där finns Ghost boy som visar sig vara Jonah, den mobbade killen från hennes klass. Robot girl och Ghost boy lär känna varandra och tillsammans tar de klivet in i en värld befolkad av udda nattradiolyssnare.

Ett jobb för Jacko

av Thomas Tidholm. Inläst ur Rabén och Sjögren, 1987 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Cirkushunden Jacko vill ha ett nytt jobb och går till arbetsförmedlingen. Han prövar på att vara sällskapshund, vakthund med mera, innan han förstår att han trivs bäst på cirkus! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.