Nya talböcker augusti 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 131 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Mycket hände efter min död

av Ricardo Adolfo. Inläst ur Astor, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 5 tim., 21 min..

Med hjälp av en bedräglig jobbförmedlare lämnar en liten familj sitt fattiga hemland och beger sig till den rika ön i jakt på ett bättre liv. Väl framme upptäcker de snart att inget är som de förväntat sig. Det är svårt att hitta arbete och boendet som väntar på dem måste delas med flera familjer. Detta är en berättelse om migrationen som social situation och de papperslösas livsvillkor. Boken är en svindlande resa genom den europeiska skymningen.

Tropiska fiskar

av Doreen Baingana. Inläst ur Tranan, 2013 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

En samling noveller som skildrar tre systrars liv i Uganda efter Idi Amins fall. Bokens huvudperson är den yngsta systern Christine som vi får följa på en resa till USA. Novellernas teman sträcker sig från klass och religion till Aids och sexualitet. Boken är författarens litterära debut.

Betraktaren

av Belinda Bauer. Inläst ur Modernista, 2013 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

Patrick Fort dissekerar en kropp på anatomilektionen. Bit för bit avslöjas personens sanningar för honom men samtidigt också en hel kedja av lögner som hotar Patrick själv. Han måste hålla sig undan så länge att han hinner undersöka om det rör sig om ett mordfall även om ingen annan tror det. Livet är egentligen tillräckligt invecklat för Patrick eftersom han har Aspbergers syndrom. Men han är övertygad om att de döda kan tala till oss.

36 timmar

av David Bergman. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 15 tim., 43 min..

Det är midsommarhelg i Stockholm och hela staden är avspärrad. En från början fredlig demonstration mot polisens sätt att tillämpa en ny terroristlagstiftning har urartat. När tårgasens dimmor lättar har flera personer skjutits till döds av ordningsmakten. Johanna Lindström, general och chef för Försvarsmaktens operativa verksamhet, har 36 timmar på sig för att förhindra en ännu större katastrof. Dystopisk thriller som utspelas i en nära framtid.

Zombie

av Max Brooks. Inläst ur Bakhåll, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Max Brooks ger en rad handfasta, tillförlitliga och noga utprovade tips om hur man ska skydda sig den dagen de odöda inleder sina hasande attacker. Ett smakprov på de några av de främsta tipsen: Organisera försvaret innan de återuppstiger. Använd huvudet och hugg av deras. Det bästa skydd du kan skaffa dig är slimmade kläder och kort hår. Även om alla zombies försvunnit finns faran kvar. Humoristisk skräckroman.

Den tredje rösten

av Cilla Börjlind. Inläst ur Norstedt, 2013 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 16 tim., 30 min..

Andra boken om poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning. Tulltjänstemannen Bengt Sahlman hittas hängd i sitt hem. Polisen konstaterar att det rör sig om ett fingerat självmord och ser ett samband med ett parti droger som beslagtagits. Också Olivia Rönning kommer i kontakt med mordet på Sahlman, men följer andra spår. Brottet visar sig hänga ihop med ett styckmord på en tidigare cirkusartist i Marseille som Stilton undersöker ihop med en vän.

Léon & Louise

av Alex Capus. Inläst ur Norstedt, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 8 tim., 14 min..

Le Tréport, franska atlantkusten sommaren 1918. Mitt under brinnande krig träffas Léon och Louise och blir blixtförälskade, bara för att kort därefter ryckas ifrån varandra under ett våldsamt flygangrepp. Båda tror att den andra är död, men de glömmer inte. Léon gifter sig och Louise, med sitt lidelsefulla temperament och orubbliga begär efter självständighet, går sin egen väg - tills de långt senare återförenas av en ren tillfällighet i Paris.

Resa till nattens ände

av Louis-Ferdinand Céline. Inläst ur Norstedt, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 18 tim., 5 min..

Huvudpersonen Bardamu kastas från första världskrigets skyttegravar via franskkoloniala Afrika vidare till löpande bandets Amerika. Till sist hamnar han i en tillvaro som läkare i en Parisförort. Det blir en vinglig resa som genomsyras av besk människosyn och nihilism, liksom av skamlös kvickhet. Utkom 1932. Klassiker i nyöversättning av Kristoffer Leandoer, som också skrivit förordet.

Guld

av Chris Cleave. Inläst ur Bromberg, 2013 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 12 tim., 19 min..

Världsklasscyklisterna Kate och Zoe har varit bästa vänner och rivaler under hela sina karriärer. Vid trettiotvå års ålder står de nu inför sin sista och största tävling, London OS 2012. Båda vill vinna guld. Deras fysiska, mentala och känslomässiga gränser testas i uttagningen till laget där bara en av dem får plats. Kate brottas med personliga problem, hennes dotter riskerar återfall i en dödlig sjukdom. Zoes övertag hotar deras långa vänskap.

Den detroniserade prinsen

av Miguel Delibes. Inläst ur Gavrilo, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

Treårige Quico har fem syskon, mamma och pappa, tre hembiträden och en massa släktingar. I romanen får läsaren följa en dag i hans liv - tisdag 3 december 1963 - och varje kapitel utgör en timme av Quicos vakna tid. Han har fått en lillasyster och är inte längre familjens minsting, så han gör allt han kan för att fånga de vuxnas uppmärksamhet. De har i sin tur egna problem som är obegripliga för honom. Poetisk text om en liten pojkes upplevelser.

Goda råd om hur du ska leva ditt liv

av Tony Elgenstierna. Inläst ur Björkman, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Fyra medelklassungdomar i Uppsala befriar på sin fritid försökshundar och minkar från fångenskap. Så får de höra om de klasskillnader som fortfarande finns i Sverige och bestämmer sig för att befria ett arbetarbarn från en hopplös framtid utan utbildning. Kirk har inte en aning om att han är befriad, utan tror att det är slumpen som fört honom samman med Beatrice och kärleken. Tillsammans kommer de fram till tio budord för sitt förhållande.

Solviken

av Annika Estassy. Inläst ur Frank, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 36 min..

Marie har plötsligt blivit ägare till Solviken, ett renoveringsobjekt i skärgården. Hon känner att hon inte har något att förlora och kastar sig ut i det okända som husägare i skärgården. På vägen träffar hon Niklas och Ylva som har separerat och även Gabriel, Niklas kompis. Om längtan efter kärlek och bekräftelse och om att våga för att vinna.

Minnen

av David Foenkinos. Inläst ur Sekwa, 2013 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 7 tim., 36 min..

En roman om livet, speciellt om ålderdomen och de händelser i livet som formar våra minnen. Men också om svårigheten att förstå sina föräldrar och äktenskaplig kärlek. Patrick som jobbar natt på ett hotell drömmer om att bli författare. När hans farfar plötsligt avlider tar han sig an sin åttioåriga farmor som bor på ett alldagligt äldreboende. En dag rymmer hon till Normandie. Sökandet efter henne får oanade konsekvenser för Patrick.

Mord på Stenungsbaden Yacht Club

av Ramona Fransson. Inläst ur Anomar, 2013 av Christina Hellman. Talboken omfattar 8 tim., 54 min..

När en ung kvinna hittas mördad på Stenungsbadens Yacht Club får kriminalkommissarie Greger Thulin vid Göteborgspolisen avbryta sin semester. Han anar inte att mordet ska leda långt utanför Sveriges gränser. Det handlar om trafficking och människohandel. Bakom välartade fasader finner kriminalpolisen hur små brott växer och leder till internationella våldsbrott. Deckare där även polisenernas vardag och privatliv spelar stor roll.

Augustiresan

av Anna Fredriksson. Inläst ur Forum, 2013 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

Jenny har nyss fyllt fyrtio när hon upptäcker att hennes man varit otrogen. Det blir skilsmässa och tillvaron rasar samman. Tre ungdomsvänner övertalar henne att följa med på en cykelsemester genom Österlen. Under resan får Jenny veta att en av väninnorna har känt till makens otrohet utan att säga något. Den muntra stämningen försvinner och kotterier bildas i den lilla gruppen. Så småningom framkommer att Jenny har problem utöver skilsmässan.

Stolthet och fördom och zombier

av Seth Grahame-Smith. Inläst ur Månpocket, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 22 min..

En utökad utgåva av romanen Stolthet och fördom som kompletterats med helt nya, lemlästande zombiemardrömsscener. När berättelsen tar sin början har England sedan länge levt under hotet från den märkliga farsoten - de döda envisas med att återvända till livet. Vår hetlevrade hjältinna Elizabeth Bennet är fast besluten att utrota zombieplågan, men distraheras av den högfärdiga och arrogante mr Darcys ankomst.

Klyftan

av Sven Granath. Inläst ur Bonnier, 1960 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

I samband med en fjällvandring råkar Eric ut för en storm och tappar orienteringen. Uppe på en fjällrygg dras han in i en lavin och vräks medvetslös mot skogen i dalen. Suddigt minns han en fjällstuga och ett kvinnoansikte med mörka ögon men när han vaknar är han i sitt tält och när han når civilisationen tror läkaren han möter att det är feberfantasier. Det tror Eric också tills han en dag i Stockholm återser flickan med de stora mörka ögonen.

Mannen utan hjärta

av Camilla Grebe. Inläst ur Damm, 2013 av Ann Katrin Andréasson. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

Fjärde boken om psykologen Siri Bergman. En dag hittar Miguel Alemany sin sambo Jussi Ståhl brutalt mördad i sitt hem på Södermalm. Efter dödsskjutningen har Jussis hjärta skurits ut ur kroppen och placerats i en antik silverskål. Siri, som erbjudits en plats i polisens gärningsmannaprofilgrupp, hamnar mitt i utredningen. När fler mord inträffar uppdagas snabbt att hat mot männens sexuella läggning verkar vara ett av motiven till brotten.

Paradiset

av Abdulrazak Gurnah. Inläst ur Celander, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Romanen utspelar sig i ett afrikanskt land under början av 1900-talet. Yusuf växer upp i en fattig familj och när han är 12 år gammal kommer hans farbror Aziz för att ta honom med sig och ge honom arbete. Det visar sig snart att Aziz i själva verket är slavhandlare och att Yusuf har blivit såld. I flera år arbetar han med att anlägga en vacker och isolerad trädgård, men när han är 17 tar Aziz med honom på en resa som blir mycket svår och farlig.

Vargsläkte

av Caroline L. Jensen. Inläst ur Ord text mening, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 11 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Lykanthropos. Det nergångna hotellet vid stranden i Jämnviken ruvar på sin hemlighet. Någonting bor i väggarna. Något gammalt. Vem, eller vad, är egentligen husets ägarinna, Ylva Duse? I blodet finns det fruktansvärda svaret. I blodet finns också en gemenskap som Vera har sökt efter hela sitt liv. Första delen i en tänkt trilogi. Skräckroman som blandar varulvar och strandvaskare.

Lekmannen

av Fabian Kastner. Inläst ur Bonnier, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

Jur. Dr. Daniel Paul Schrebers anteckningar från hans sista tjugosju år i livet är utgångspunkten för denna jagberättelse. En studie i vansinne och klarsyn som ger inblick i den mentalsjukes tankevärld. Han tankar kretsar kring teologi och kroppen och han vet att hans tankar är geniala. Han försöker få sin läkare, doktor Rotter, att förstå hans värld, förstå att den är verklig.

42.195 m Berlin

av G. Å. Kegg. Inläst ur Kex, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

De flesta vet att det finns ett likhetstecken mellan att springa maraton och extremt jobbigt. Trots det, eller kanske just därför, ställer tiotusentals normalbegåvade motionärer frivilligt upp sig på startlinjen bakom elitlöparna i alla de stora loppen världen över. Varför? På ett insiktsfullt sätt skildras löparens upplevelser före, under och efter ett Berlin maraton parat med stor kärlek både till löpningen och till staden Berlin.

Falskspel

av Philip Kerr. Inläst ur Historiska media, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

Berlin 1936. En överklassvilla i stadens utkanter brinner ner och i ruinerna hittas kvarlevorna efter Grete Six och hennes man. Ett ovärderligt diamanthalsband saknas. Privatdetektiven Bernie Günther får i uppdrag att lösa fallet. Han använder hela sitt kontaktnät men brottet visar sig vara toppen på ett isberg, snart är han indragen i ett spel som leder honom allt djupare in i Nazitysklands innersta krets. Första delen i trilogin Berlin Noir.

Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig

av Bodil Malmsten. Inläst ur Modernista, 2013 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

Den femte av författarens loggböcker där hon bearbetar och vidareutvecklar material tidigare publicerat i hennes blogg. Boken är en fristående uppföljare till Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag där den sista texten är daterad juni 2010. Denna gång handlar det till exempel om Sveriges vapenexport, Stockholms hemlösa, äldrevården och Carema. I sin blogg skriver Bodil Malmsten: Sista loggboken skickad. Nu är det skeppet i hamn. På väg mot.

Handen

av Henning Mankell. Inläst ur Leopard, 2013 av Johan Svensson. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Kurt Wallander förverkligar en gammal dröm. Hösten 2002 flyttar han från Ystad till landet. Drömmen förvandlas till en mardröm när Wallander upptäcker att det finns två lik nedgrävda i trädgården. Kriminaltekniska undersökningar visar att de har legat där i femtio år. I sökandet efter offrens identiteter finner Wallander och hans kolleger en tragedi i det förflutna. Boken innehåller ett uppslagsverk till Wallanders värld.

Under fjärilens vingar

av Lena Matthijs. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 5 min..

När Cecilia, 10 år, plockas upp av en man utanför sin skola är det början på en lång serie övergrepp. Fjorton år senare försvinner Cecilia spårlöst. Påföljande dygn försvinner ytterligare en flicka. Hon hittas senare mördad i en sandkista i utkanten av Borås. Finns det något samband mellan de båda kvinnornas försvinnande och händelserna bakåt i tiden? Kommissarie Hasse Nelander-Wein och hans kollegor brottas med ett fall som växer i omfattning.

Det gröna ansiktet

av Gustav Meyrink. Inläst ur Hastur, cop. 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 12 tim., 19 min..

I Det gröna ansiktet gjorde Gustav Meyrink en drastisk omtolkning av myten om den vandrande juden. Handlingen är förlagd till Amsterdam där ingenjören Fortunatus Hauberrisser förirrar sig in i Chidher Gröns Lustiga Hus och där tar hans liv en ny vändning. Bland trollerivaror i affären ser Fortunatus som i en hallucination en gammal jude med grönt ansikte. Det är upptakten till en rad sällsamma och svårtolkade händelser.

Sorgsna själar

av Léonora Miano. Inläst ur Sekwa, 2013 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Antoine växer upp i Frankrike där han går på en fin skola, men tillbringar somrarna i sin mors fattiga hemland Mboasu. Han föraktar sig själv, blonderar håret och hoppas på att bli känd under sitt artistnamn Snow. Han utnyttjar människor i sin närhet, men när hans mor och bror flyttar blir han tvungen att konfrontera all den bitterhet han har samlat på sig. En roman om de som förf. kallar "afropéer", icke-européer förvisade till Europa.

Helt fel

av Reine Nelson. Inläst ur Orda, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Vad är det som får människor att reagera så olika när de utsätts för någon form av press? När de flesta kanske på sin höjd slänger iväg en svordom av ilska, slår någon ett knytnävsslag och ytterligare någon beväpnar sig och skjuter. Här handlar det just om en person som är beredd att med berått mod plöja ner gångtrafikanter, hugga ner en främling och skjuta in i ett tunnelbanetåg. Författaren till debutromanen arbetar själv som brottsmålsadvokat.

Volotinens första fru och annat gammalt

av Arto Paasilinna. Inläst ur Bromberg, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

En komisk berättelse om försäkringsjuristen Volomari Volotinen som är en samlare av största mått. Inget kan hejda honom i jakten på nya saker. Han är ägare till Lenins skinnmössa, Tarzans badbyxor, en fyllehund från Transsylvanien och otroligt många fler prylar. Inte ens hustrun, den tjugo år äldre Laura, kan tygla honom när begäret slår till. Författaren knyter an till finsk historia och kultur.

Att bära sin egen kropp

av Cecilia Persson. Inläst ur Heidrun, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 10 min..

Med utgångspunkt i Maja Ekelöfs klassiska bok "Rapport från en skurhink", 1970 har C.P., författare och personlig assistent, skrivet en rapport om villkoren för dagens kvinnliga arbetare. Hon gör det i form av ett fortlöpande samtal med Maja Ekelöf och författaren Gunnar Ekelöf. Hybrid av dagbok, poesi, realistisk arbetsskildring, samhällskritisk pamflett och ett kammarspel där Persson samtalar och grälar med sina två ledsagare.

Sista försöket

av Allan Prior. Inläst ur Bergh, 1967 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 28 min..

Yrkesförbrytaren Mo har precis avtjänat sitt senaste fängelsestraff. Tracey är en väluppfostrad dotter till en arméofficer, lättrogen och ur stånd att hålla fast vid ett arbete. Neil, charmören, klarar inte heller av att ha ett fast arbete och har levt på en lång rad rika kvinnor. Mo vill inte hamna i fängelse igen och för att klara det behöver han pengar. Det är dags för en sista kupp och tillsammans med Tracey och Neil kanske han kan lyckas.

Förbjuden frukt från ett fruset träd

av Björn Ranelid. Inläst ur Bonnier, 2013 av Dan Kandell. Talboken omfattar 14 tim., 54 min..

Fredrik Hansen föds på Fyn före kriget. Familjen flyttar till Malmö efter ett attentat av nazisympatisörer. Viktor Nilsson föds på Österlen 1958 och växer upp på föräldrarnas bondgård. Han smakar den förbjudna frukten, något som tynger honom under hela uppväxten. När hans föräldrar dött blir han varse den grymma sanningen om sitt och familjens liv. Viktor lämnar över sina dagböcker till Fredrik som med sin hustru Astrid flyttat till Österlen.

Förintelsen

av Charles Reznikoff. Inläst ur Rámus, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 47 min..

Författaren C.R. arbetade länge med att omvandla vittnesmål från amerikanska domstolar till poesi. I diktsamlingen Förintelsen utgår han istället från rättsprotokollen från Nürnberg- och Eichmannrättegångarna som han sorterar, arrangerar och reviderar i ett försök att ge röst åt offren för Andra världskrigets koncentrationsläger. C.R., 1894-1976, räknas som en av de mest betydelsefulla diktarna inom den så kallade objektivistiska skolan.

Tredje graden

av Liselotte Roll. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

En sadistisk mördare är lös. Först torteras den lätt förståndshandikappade Erik Berggren i ett kolonistugeområde i Eriksdalslunden och sedan drabbas fler personer på samma grymma sätt. Magnus Kalo, inspektör vid länskriminalen i Stockholm, utreder. Spåren leder till en övergiven gård utanför Åkersberga men även bakåt i tiden till militärdiktaturens Argentina. Snart svävar Magnus, hans fru och de båda treåriga döttrarna i livsfara.

Bara tre kan leka så

av Denise Rudberg. Inläst ur Norstedt, 2013 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 6 tim., 48 min..

Tredje boken om åklagarsekreterare Marianne Jidhoff. Den populäre politikern Bror Hemros hittas död i sitt hem i Stockholm. Då man börjar nysta i fallet dyker misstanken upp att mordet hänger ihop med en nedlagd prostitutionsutredning. Samtidigt försvinner två kvinnor bosatta på Östermalm under märkliga former under ett och samma dygn. Torsten Ehns spaningsenhet undersöker om det finns något samband mellan de saknade kvinnorna och mordet på Hemros.

Monomani

av Sami Said. Inläst ur Natur & kultur, 2013 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

Uppföljning till debutromanen Väldigt sällan fin. För att kunna skriva klart sin roman var Sami tvungen att försvinna. Han stängde in sig i en värld dit ingen annan hade tillträde, inte ens Sara, den person som kommit honom närmare än någon annan. Monomani är det långa brev Sami skriver till Sara när han äntligen är klar med sin bok. Det är en lång förklaring till vad som hände, en ursäkt och ett kärleksbrev. För Sami är skrivandet på liv och död.

Ode till demiurgen

av Håkan Sandell. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Per Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 57 min..

Författaren söker efter en kärna i den egna livsupplevelsen, en önskan om att förena och försona en inre och en yttre värld. Dikternas ram utgörs, i Stagnelius efterföljd, av den gnostiska föreställningen om själen som fallit fånge i den mörka materievärlden. Men här finns också ömhet för allt som lever och finns till, och ett symbolspråk som rör sig mot barockens drastiska humor och spefullhet, i skildringen av människor och landskap.

Dosan

av Helena Sigander. Inläst ur Exilium, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

Helga gifter sig med pastor Gregorius för att hennes föräldrar önskar det. Men äktenskapet blir olyckligt eftersom pastorn inte kan ge henne den närhet hon behöver och inte heller låter henne vara den självständiga kvinna hon ser sig som. Så möter hon fäktaren Fritz Racke och drabbas av den stora passionen. Helga Gregorius, den undflyende pastorsfrun från Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas, får här berätta sin egen historia.

Snöstormen

av Vladimir Sorokin. Inläst ur Norstedt, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 5 tim., 51 min..

I en nedfryst framtid utkämpar läkaren Garin en kamp mot klockan för att rädda sina landsmän från en mystisk epidemi som skapar zombier. Boken börjar i Tolstojs anda men övergår snart i en dystopi över framtidens Ryssland. Författaren har förutom romaner skrivit dramatik och libretton. Sedan tidigare finns Blått fett samt I det heliga Rysslands tjänst på svenska.

Gustaf och Johanna

av Marianne Stenstedt. Inläst ur Ord & visor, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 10 tim., 42 min..

Gustaf och Johanna träffas på en disputationsmiddag i 50-talets Stockholm. Han är psykiater och hon utbildar sig för att bli psykiater. För honom är livet en kamp och har alltid varit det. Johanna anar inte att hon ska tvingas vara starkare än hon kunnat föreställa sig. Medan Gustaf flyttar runt i landet på jakt efter en professur nöjer sig Johanna med en underläkartjänst och att sköta hemmet och de fem barnen. En roman med verklighetsbakgrund.

Dracula

av Bram Stoker. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Halvt vansinnig av skräck och umbäranden lyckas en engelsk affärsman fly från greve Dracula och hans slott i Transsylvanien. Greven förföljer honom till London och försätter hela familjen i fara. Tillsammans med den kände vampyrexperten van Helsing lyckas Harker till slut stoppa Dracula. Bram Stokers text från 1897 i bearbetning av Johan Werkmäster. LL-bok.

Binu och den stora muren

av Tong Su. Inläst ur Bonnier, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 13 tim., 41 min..

Omdiktning av en gammal kinesisk myt kring byggandet av den kinesiska muren. Binus make tvångsvärvas och förs bort för att delta i byggnadsarbetet. Hon blir besatt av tanken på att återse honom och ge honom en varm vinterjacka. På sin vandring genom landet möter hon hjortmänniskor, häxor, generaler och bönder. Ingen tror att hon ska lyckas, men när hon till sist når sitt mål visar det sig att kärlekens kraft kan få själva berget att skaka.

Observatoriet

av Mats Söderlund. Inläst ur Bonnier, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

Erik arbetar som väderobservatör i fjällvärlden. Nyss studerade han i Uppsala och inledde ett trevande förhållande. Erik är en sårbar och ömhudad människa, och instängdheten i den isolerade stugan driver fram ångest och minnen från barndomen. Fram växer en skildring från en liten norrländsk by, där den ensamme pojken med sin sensibilitet lever bland okänsliga vuxna och deras skrämmande sexualitet och gränslöshet. M.S., 1965- , poet.

Frälsningsarmén

av Abdellah Taïa. Inläst ur Grate, 2013 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 29 min..

Självbiografisk roman av A.T., 1973- , Marockos förste öppet homosexuella författare. Den skildrar en ung mans sökande efter en jämvikt mellan den marockanska traditionen och den västerländska kulturen, mellan sin förvirring och sin beslutsamhet att lyckas. Berättarens besvikelse är stor när hans älskade storebror förälskar sig i en kvinna. Han själv inleder en rad affärer med olika män.

Lineup

av Jonas Terning. Inläst ur Forum, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 51 min..

Jonatan lämnar Sverige och svikna löften bakom sig. Flyr till Australien och hamnar i surfpardiset Manly. Han fixar ett barjobb, festar hårt och fångar sin första våg. Han blir förälskad i den lite svåra Christy. I Manly tornar molnen upp sig och alla surfarna väntar på århundradets vågor. Jonatan tänker vara där. Men han förlorar arbetet och Christy och tappar fotfästet. Han har inga pengar och börjar sälja droger och träffar fel människor.

En egen strand

av Aino Trosell. Inläst ur Norstedt, 2013 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Systrarna Hanna och Judit är utarbetade och dränerade på kraft av jobb och familjeliv. De säljer allt och ger sig av till Söderhavet där de finner en obebodd ö. Nu ska de få prata färdigt, vila, läka sig. Nu ska de hitta tillbaka, börja om. Men det som Hanna och Judit hade hoppats lämna bakom sig, hinner i stället ifatt dem. Deras samtal leder till att sanningar avslöjas. Till slut står de inför en fara som tvingar dem att kämpa för sina liv.

Rubato

av Lars Amund Vaage. Inläst ur Trolltrumma, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Stein var den lovande konsertpianisten som hoppade av konservatoriet för att i stället bli chaufför på Kosmos Maskin. När chefens bil går sönder åker han till Bergen för att skaffa en ny kardanaxel. Stein möter här sitt gamla liv; kamrater, kollegor, flickvännen Astrid och så har hans morfar dött och han uppmanas att spela på begravningen. Det bli till en vindlande odyssé mellan nu och då, land och stad, flykt och fäste. Prisbelönad norsk roman.

Brottsplats Fridhem

av Ingrid Vistrand. Inläst ur Storge, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 1 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Kerstin, forskare vid SLU i Ultuna, reser till Gotland och pensionat Fridhem för att vila upp sig några sommarveckor. Allt är på ytan lugnt och fridfullt men Kerstin upplever händelser som får henne att ifrågasätta idyllen. När en ung flicka, som Kerstin lärt känna, påträffas död i havet blir Kerstin riktigt orolig och kontaktar polisen. Deckare med lyriska skildringar av det gotländska landskapet.

Än finns det hopp

av Karin Wahlberg. Inläst ur W&W, 2013 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 18 tim., 29 min..

Första boken om människorna kring lasarettet i en svensk småstad på 1950-talet. 1953 härjar polioepidemin. Ella-Kristin går sjuksköterskeutbildningen och får praktisera på det fullbelagda lasarettet i Ekstad. Hon ska snart förlova sig med Carl vars läkarkunskaper prövas hårt under hösten. De två har svårt att få tid över för varandra. Frågan är hur förlovningsmiddagen ska avlöpa eftersom de har så olika bakgrund.

Drömmar om byn Ding

av Lianke Yan. Inläst ur Atlantis, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 43 min..

Efter att ha lockats att sälja blod och sedan injicerats med plasma för att förebygga anemi drabbas bönderna i den lilla kinesiska byn Ding av aids. Hela byar raderas ut när sjukdomen sprider sig. Genom ögonen på en mördad pojke följer vi den tragiska berättelsen om aidstragedin, där vissa gör sitt bästa för att sko sig på de döende, andra kämpar för överlevnad och värdighet och några finner kärleken medan livet närmar sig sitt slut.

Än klappar hjärtan

av Helena von Zweigbergk. Inläst ur Norstedt, 2013 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

När Viktor ska ta studenten samlas hela familjen i Stockholm: mamma Astrid, styvpappa Henrik, halvsyskonen, mormor och mostrarna. Men även Viktors biologiska pappa Michael anländer från New York - en smärtsam påminnelse om vad som hände en sommar på Fårö för snart tjugo år sedan. Återigen kommer tillvaron snart att förändras för dem alla. De tre systrarna berättar utifrån sina skilda perspektiv.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Till vilken nytta?

Inläst ur Daidalos, 2013 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 13 tim., 9 min..

Debattbok. Innehåller 32 bidrag från 34 humanistiska forskare och skribenter på temat humanioras belägenhet och framtid. Ett försvarstal för humanioras betydelse. Författarna menar att vid de humanistiska och konstnärliga fakulteterna på universitet och högskolor finns kunskaper om perspektiv, diagnoser, tolkning och förståelse som vore oundgängliga i dagens krisdrabbade samhälle.

Religion

Prosten Muncktells dagbok

av Johan Fredric Muncktell. Inläst ur Stadsbibl., 1979 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 1: 22 tim., 26 min. : mono.

Änglavisheten om den gudomliga försynen

av Emanuel Swedenborg. Inläst ur Skandinaviska Swedenborgssällskapet, 1981 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 30 tim., 10 min..

Om den moderna människan skall tro på någon religion kräver hon säkerligen att den ska tilltala hennes förnuft. Här vill den svenske vetenskapsmannen och teologen Emanuel Swedenborg, 1688-1772, visa att också den andliga världen, enligt honom, är styrd av orubbliga lagar som har sitt ursprung i Guds kärlek och vishet. Dessa lagar föreskriver att människan bör handla i frihet enligt sitt förnuft. Texten utgavs ursprungligen på latin 1764.

Filosofi och psykologi

Drömliv

av Kajsa Ingemarsson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

Många människor upplever tillvaron som torftig och begränsad. I den här boken berättar författaren Kajsa Ingemarsson och livscoachen Karin Nordlander om hur man kan låta livet bli så mycket mer. De vill ge näring åt själen som fyller livet med mening, glädje och magi. Boken erbjuder ett helt nytt förhållningssätt till livet som ger dig chansen att bli lycklig på riktigt.

Livspuzzlet eller Vad ska jag göra av resten av mitt liv?

av Lennart Koskinen. Inläst ur Storkamp Media, cop. 2012 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

I existentialistisk anda filosoferar biskop emeritus Lennart Koskinen kring sina erfarenheter och vad han kallar livspuzzlet. Författaren tar hjälp av Kierkegaard och dennes tankar om hur man väljer att leva sitt liv och tar konsekvenserna av sina val. Författaren diskuterar en rad ämnen som påverkar våra liv, bland annat arbetsliv, vänskap, kärleken, döden och inte minst meningen med livet.

Närhet och svek

av Ingalill Roos. Inläst ur Gothia, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

En bok som ger hopp och tröst åt de som blivit svikna, och svikna blir vi alla någon gång i livet. Lust och längtan efter närhet kan förbytas i distans och besvikelser. Det är viktigt att vi försöker förstå och hantera besvikelse för att kunna gå vidare i livet. I fyra fallbeskrivningar visa författaren hur insikt om närhet och svek kan bidra till ett bättre liv. Författaren är socionom och samtalsterapeut.

Språkvetenskap

Språkets värld

av Johan Althoff. Inläst ur Alfabeta, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 1 tim., 22 min..

Med språket kopplar vi ihop våra hjärnor och skickar tankar till varandra om hur det är och hur det varit. Vi minns, fantiserar, hittar på och tänker ut tankar utan gräns. Med konkreta exempel illustrerar förf. vad språk egentligen är, hur ord blir till och vilka processer som används när vi använder orden för att beskriva saker. Språkfilosofi som passar lika bra för barn och ungdomar som för vuxna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Handbok i konsten att hålla tal

av Hans Dahlman. Inläst ur Känguru, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

För många är förmågan att hålla tal av stor vikt. H.D., kanske mest känd under pseudonymen Lelle Printer, vänder sig i första hand till dem som har liten eller ingen erfarenhet av att hålla tal. På ett roande sätt beskrivs hur man tyglar sin nervositet, om vikten av att vara väl förberedd, talets uppbyggnad, dramaturgi och olika hjälpmedel. Han ger också exempel på tacktal, välkomsttal, bröllopstal, tal till kvinnan och till mannen.

Svensk verslära

av Eva Lilja. Inläst ur Norstedts akademiska förlag, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim.. DAISY text och ljud.

Språkfras, rytm och takt är de grundläggande elementen i poesin. Här klarläggs deras funktion i all verskonst från antiken till nuet. Exemplen speglar trots bokens begränsade omfång poesins bredd historiskt och genremässigt. Den läsare som vill fördjupa sin förståelse av vår tids fria vers har god hjälp av denna handbok, som också har ett ca 200 ord omfattande termregister. Förf. litteraturprofessor.

Litteraturvetenskap

Att skapa en framtid

Inläst ur Rosenlarv, 2013 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

Anne Charlotte Leffler var en av det sena 1800-talets stora författare, älskad av läsare och teaterbesökare men omdebatterad för sina djärva skildringar av kvinnor som bröt mot konventionerna. Trots att hon på sin tid ansågs vara lika stor som Strindberg glömdes hon successivt bort under 1900-talet. På senare år har hon dock återupptäckts, och i den här antologin ger forskare och skribenter nya perspektiv på hennes person och författarskap.

Karin Boye

av Pia-Kristina Garde. Inläst ur Ellerström, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

Genom ett stort antal tidigare opublicerade brev från Karin Boye till vänner och älskade framträder en passionerad och skarp men också vardagsnära och rolig författare. Breven sträcker sig från Boyes ungdom fram till de sista dagarna i hennes liv i april 1941. I urval av Pia-Kristina Garde.

Mitt poetiska liv

av Gunnar Harding. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 18 tim., 47 min..

Under ett halvt sekel har Gunnar Harding som författare, översättare, redaktör och litteraturkritiker befunnit sig i centrum av det svenska kulturlivet. Här berättar han om uppväxten i läkarvilan i Bromma. De poetiska miljöerna i 60-talets swinging London, hippieerans USA och det svenska 70-talets spektakulära poesimanifestationer, om passionen för jazz och om kolleger och andra färgstarka personligheter som korsat hans väg.

Och nu börjar historien

av Miranda Landen. Inläst ur Atlantis, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 40 tim., 14 min..

I denna avhandling behandlas samtliga noveller av Söderberg som ingår i hans fem novellsamlingar. Här finns inte bara tolkningar av enskilda noveller utan också resonemang om vad en novellsamling är och om novellen som genre. Läsaren får också veta hur det kunde gå till vid publiceringen i tidens tidningar och tidskrifter, alltifrån Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet till Ord och Bild, julkalendrar och skämttidningar.

Torgny om Lindgren

av Torgny Lindgren. Inläst ur Norstedt, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

Torgny Lindgren, född 1938 i Norsjö församling i Västerbotten, tillhör en av Sveriges mest produktiva och hyllade författare. Här samtalar han med journalisten Kaj Schueler om sitt författarskap och om de vägval han gjort i sitt liv. Samtalet börjar med att Lindgren fastslår att det inte finns någon sanning och att litteraturen inte får bli för gravallvarlig - den är viktig men bara en del av livet, och det finns så mycket mer.

Ockulta dagboken

av August Strindberg. Inläst ur Norstedt, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar Kommentarer: 35 tim., 32 min. : mono.

August Strindberg skrev sin "Ockulta dagbok" från februari 1896 till sommaren 1908. Den påbörjades under hans infernoperiod och växer fram som ett försök att hantera den existentiella krisen och utvecklas sedan till anteckningar om stort och smått i vardagen. Kommentardel där dagboken presenteras i en initierad essä och dess svårtolkade innehåll ingående förklaras. Ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

Folke Fridell och arbetets ofrihet

av Jan-Ewert Strömbäck. Inläst ur H:ström - Text & kultur, 2013 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Personligt författarporträtt av Folke Fridell, 1904-1985, en av de mest särpräglade arbetarförfattarna i sin generation. Till skillnad från sina skrivarkollegor nöjde sig inte Fridell med att gestalta och kritisera kapitalismen och ägandeförhållandena utan gick ett steg länger i sina förklaringar till individens alienation: han fäste uppmärksamheten på maskinernas intrång och arbetets värde. Estetisk låg han som realist nära modernismens diktare.

Konst, musik, teater och film

Jordens salt

av Lena Kåreland. Inläst ur Carlsson, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

M.F., 1883-1966, var barnbarn till Wendela Hebbe och Lars Johan Hierta. Hon föddes i en patriarkal tid och uppfostrades till att bli maka och mor. Men hon bröt sig ur de förväntade ramarna och blev författare, konstnär, kåsör och kritiker. Hennes bilderböcker bröd ny mark med sitt moderna bildspråk. I slutet av boken återges några av hennes kåserier. Förf. är filosofie doktor i barnlitteratur.

Solsken och regn

av Lars Lerin. Inläst ur Natur & kultur, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 4 min..

Konstnären L.L. tillbringade sina sommarlov på 1970-talet på en liten gård mitt i Värmland, i Sunnemo socken. Han lärde sig slipa en lie, mjölka och mocka, såga och klyva ved, binda en nek. Gårdens invånare blev hans vänner och han delade deras glädje och oro för vädrets växlingar och skördens väl. Han berättar om vardagsslit i ladugård och på åker men också kaffestunder i skuggan av ett äppelträd. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Geniet

av Nils Thorsen. Inläst ur Arkad, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 22 tim., 2 min..

Den första heltäckande biografin över regissören Lars von Trier, f. 1956. Under ett års tid har journalisten Nils Thorsen följt och intervjuat von Trier och de viktigaste personerna i hans liv. I samtalen med Thorsen berättar han i detalj om sitt liv, sin ångest och sina filmer, medan hans vänner, kollegor och kritiker ger sin version av händelserna. Samtalen ger ett unikt inifrånperspektiv på de konflikter och skandaler som kantat hans karriär.

Helgas dagbok

av Helga Weissová. Inläst ur Historiska media, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Helga Weiss började skriva dagbok 1938 då hon var nio år gammal. I dagböckerna beskriver hon hur livet i Prag förändras efter nazisternas invasion av Tjeckoslovakien. I skolan är hon inte längre välkommen, hennes far mister arbetet och snart sitter familjen i husarrest i sin egen lägenhet. Helgas vänner och släktingar försvinner en efter en då deporteringen av judar tar fart. Så småningom deporteras även Helga. Författaren, född 1928, är konstnär.

Historia

Århundradets sommar

av Florian Illies. Inläst ur Norstedt, 2013 av Jan Setréus. Talboken omfattar 12 tim., 35 min..

Malevitj målar en svart kvadrat, Proust ger sig ut på jakt efter tiden som flytt, Kafka, Joyce och Musil dricker en cappuccino i Trieste och i München säljer en österrikisk hötorgsmålare vid namn Adolf Hitler sina småborgerliga stadsvyer. Förf. låter året 1913 återuppstå i full prakt med sin experimentlusta och kreativitet i Paris, Berlin, Wien och New York. Fram träder bilden av en banbrytande tid och ett avgörande skede i kulturhistorien..

Karelska näset 1944

av Johan Lupander. Inläst ur Norstedt, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 43 min..

Sommaren 1944 utsattes Finland för flera sovjetryska anfall. Genom bragder på slagfältet, politiska manövrar och en del tur överlevde ändå Finland som nation. Boken ger en historisk bakgrund till händelserna och berättar om hemliga förhandlingar som ledde fram till avvärjandet av fyra stora ryska anfall under tre veckor sommaren 1944.

Boerna

av Jan-Gunnar Rosenblad. Inläst ur Carlsson, 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar 21 tim., 2 min..

Under boerkriget kring sekelskiftet 1900 hyllades boernas kamp mot Storbritannien som ett litet lands försvar mot en imperialistisk stormakt. Frivilliga utländska kårer engagerade sig på boernas sida. I Europa demonstrerade stora folkmassor sitt stöd för boerna och deras kvinnor och barn i brittiska "koncentrationsläger". Först ett halvt sekel senare gällde världens engagemang den förtryckta afrikanska befolkningen under apartheidsystem.

Tutankhamens förbannelse

av Joyce Tyldesley. Inläst ur Norstedt, 2013 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

Tutankhamens grav öppnades 1922, det kom att bli ett av de mest spännande ögonblicken i arkeologins historia. Berättelsen innehåller allt: guld, skatter, mumier och en förbannelse. Egyptologen Tyldesley tittar med nya ögon på Tutankhamens grav för att rekonstruera hans familjehistoria, regering och tilltänkta liv efter döden. Författaren diskuterar också fascinationen för mumier och myten om deras "förbannelse".

Vad staten vill

Inläst ur Gidlund, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 20 tim..

I lagar och statsbudget anges mål för den offentliga verksamheten. De offentliga målen speglar de långa linjerna inom svensk politik. Den här antologin belyser ett halvt sekels utveckling inom en rad olika områden och ställer frågor som till exempel: går målen som lagarna sätter upp att uppnå, är målen stabila eller föränderliga, hur påverkar regeringsskiften och tidsanda målen för offentlig verksamhet.

Biografi med genealogi

En dödsvind för mitt folk

av Tommy Eriksson. Inläst ur Agering, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 27 min..

I råkall gryning år 1890 bankar döden på en grovhuggen stugdörr vid en tillfrusen flod i South Dakota, USA. En skoningslös strid följer. Sitting Bull faller livlös till marken. Den berömda indianhövdingen är mördad och den vita "härskarrasen" triumferar. Utifrån ett rikt källmaterial skildrar författaren den makalöse siouxledaren Sitting Bulls dramatiska livssaga i 1800-talets amerikanska västern. Ett avgörande skede i USA:s imperiala födelse.

Margò Fallai

av Margò Fallai. Inläst ur Norstedt, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Med osviklig näsa för kommande trender importerade Margo Fallai elegant modelyx till Sverige i en tid när den allmänna klädkoden löd träskor och något från Arbetarboden. Här berättar hon ocensurerat om Boutique Margot, kompanjonskapet med Yves Saint Laurent, sena nattklubbsnätter i Paris med 1970-talets jetsetfolk, behovet att vara oberoende både vad gällde män och pengars samt om åren i USA. Förf. Karina Ericsson Wärn är även modeskribent.

Ökenliljan

av Ingela Fälth. Inläst ur Semnos, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 2 tim., 36 min..

Författaren, född 1959, växer upp med sin mamma och en styvpappa som börja förgripa sig sexuellt på henne i tidig ålder och det fortsätter i många år. Hon får kontakt och trygghet genom ett kristet samfund.

Mitt perfekta liv

av Magdalena Graaf. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 54 min..

Dråpligt och allvarligt om att inte behöva vara perfekt. Magdalena Graaf delar i korta kapitel med sig av sitt vardagsliv med fyra söner, jobb, matmissbruk och kärlek. Budskapet är att du duger, även om du har kråksparkar, dåligt morgonhumör och alltid kommer för sent. Författaren har tidigare skrivit boken "Det ska bli et sant nöje att döda dig".

Borgia

av Christopher Hibbert. Inläst ur Norstedt, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 12 tim., 23 min..

Namnet Borgia är synonymt med den korruption, nepotism och girighet som var förhärskande i renässansens Italien. Familjen Borgia var okänd för lägga beslag på makt, förmögenhet, land och titlar genom mutor, äktenskap och mord. Den mäktige Rodrigo Borgia, mer känd som påve Alexander VI, var centralgestalten i denna dynasti. C.H., 1924-2008, engelsk populärhistoriker försöker i sin biografi över familjen Borgia hitta sanningen bortom mytbildningen.

Winston Churchill

av Bengt Liljegren. Inläst ur Historiska media, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar D. 1: 14 tim., 23 min. : mono.

Del 1 i en biografi över Winston Churchills liv och hans politiska karriär. Ofta gick hans åsikter tvärt emot andras men ändå lyckades han omvända många meningsmotståndare. Han kritiserades för sin opportunism och arrogans men beundrades samtidigt för sin retoriska förmåga och enastående energi. Ett närgånget porträtt av den unge och medelålders Winston Churchill som inte väjer för att skildra både hans mörka och hans ljusa sidor.

Min man dog tusen gånger

av Rebecka Nordström Graf. Inläst ur Bonnier, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Rebecka Nordström Graf är universitetslärare i kreativa ämnen. Hon skildrar här livet efter det att hennes man hastigt har dött. Hans hjärta var för stort och slutade slå mellan två slag. Rebecka upplever både sorg, glädje och ensamhet och strävar efter att få sin vardag att fungera mitt i sin förtvivlan. En berättelse om att förlora den man älskar.

Bokklubben vid livets slut

av Will Schwalbe. Inläst ur Modernista, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

"Vad är det du läser?" Det är frågan Will ställer till sin mamma, Mary Anne, när de sitter i väntrummet på cancermottagningen. Mary Anne har diagnosticerats med långt framskriden cancer. Detta är den sanna historien om en son och hans mamma, och om den bokklubb som under hennes sista tid för dem närmare varandra. I de personliga samtalen kring böckerna får de en möjlighet att återupptäcka sina liv och lära känna varandra på ett nytt sätt.

En ung kvinnas sista ord

av Regine Stokke. Inläst ur Forum, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 58 min..

R. S., född 1991, får beskedet att hon lider av akut leukemi som sjuttonåring, ett år senare är hon död. Efter beskedet startar hon bloggen Face your fear som snabbt blir Norges mest lästa. Hon skriver om sjukdom och död men också om livet, om cellgiftsbehandlingar, möten med andra sjuka barn, samtal om döden, varvat med ljusglimtar från besök hemma, fina minnen från konserter och födelsedagsfirande. Boken avslutas med en text av hennes mamma.

Fram till frihet

av Torsten Tegnér. Inläst ur Kristallförl., 1968 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Torsten Tegnér, 1888-1977, sportjournalist under signaturen T.T., var även idrottsledare och själv aktiv inom främst ishockey, friidrott, bandy, gång och orientering. Han var även intresserad av ideologiska och moraliska frågor och strävade efter att kombinera idrott med andra kulturyttringar.

Geografi

Två somrar i Norra ishafvet

av Alfred Gabriel Nathorst. Inläst ur Beijer, 1900 av Peter Mattsson. Talboken omfattar Förra delen: 10 tim., 11 min : mono.

I maj 1898 började en resa i avsikt att spana efter Andrés expedition. I denna första del berättar Alfred Nathorst om den första resan till Spetsbergen med diverse strandhugg vid Kung Karls land och andra delar av Spetsbergen. En ingående skildring av resan, naturen och livet i det packisfyllda havet.

Där Vindelfjällen tar vid

av Hans Nyström. Inläst ur Carlsson, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 28 min..

Hans Nyström berättar här om sin återkommande vandring i vindelfjällen på försommaren. Han väver samman historia och natur, kultur och samhälle. Han skildrar jaktfalken spetsiga vingslag, lämmelhorder och idoga sorkar, fjällkor som betar och håller landskapet öppet och de skygga renarna. Hans träffar samer och ättlingar till nybyggare. Vandringen går i skog och myr, till fjällbjörkskog, längs Vindelälven mot Norge och upp på kalfjället..

Samhälls- och rättsvetenskap

I hederns skugga

av Dilek Baladiz. Inläst ur Gothia, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Baserad på intervjuer med tio unga män i åldern 15 till 23 år. De har sina rötter i olika länder men är födda eller uppväxta i Sverige och berättar om vilka krav och förväntningar deras familjer har på dem, och vilka förväntningar de själva har på kvinnor i sin närhet. Vi får ta del av deras syn på bl.a. hedersrelaterat förtryck och våld, sexualitet och jämställdhet. Kan användas som en utgångspunkt för diskussioner med unga. D.B. är socionom.

Varför Marx hade rätt

av Terry Eagleton. Inläst ur Tankekraft, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 55 min..

Författaren Terry Eagleton tar strid med föreställningen om att marxismen är död och begraven. Enligt honom har det skett en förvanskning av Karl Marx teser och genom att analysera tio vanliga invändningar mot marxismen - att den leder till politisk tyranni, att den reducerar allting till det ekonomiska, etc. - försöker han motbevisa dessa argument. T.E. ger samtidigt en kort introduktion till Marx tänkande för de som är obekanta med hans verk.

Att följa med samtiden

av Viveka Enander. Inläst ur Atlas, 2013 av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

En studie av Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund. I boken undersöks vilka skiljelinjer SKR drog upp när de bröt sig ur Roks i mitten av 1990-talet, i samband med en konflikt kring synen på feminism, män och barn. Rörelsens kollektiva identitet och profilfrågor diskuteras och även vilken påverkan organisationen har haft på den politiska dagordningen. Två av författarna har själva varit verksamma inom SKR under flera år.

Bilal

av Fabrizio Gatti. Inläst ur Celander, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 20 tim., 54 min..

Ett wallraff-reportage där den italienske journalisten Fabrizio Gatti skildrar sin resa från Senegal via Mali till Libyen, för vidare färd till Europa. Under falsk identitet reser han med lastbil genom öknen tillsammans med människor som lämnat sina hem och familjer för möjligheten till ett bättre liv. Genom att sätta sig själv i samma situation som de illegala migranterna ser han Europa genom deras ögon.

Ägd

av Ulrika Nandra. Inläst ur Carlsson, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 11 tim., 59 min..

I ett litet kök på Sveriges Television under inspelning av programmet På spåret upptäckte Carl Johan De Geer att han utövar makt. Hans beteende går att jämföra med maktförhållanden på internationell nivå, påstod journalisten Ulrika Nandra där hon satt på en liten pall i köket. Så föddes ett samtal om makt. När går makt från att vara dålig till att vara bra, eller tvärtom? Författarna vill avliva myten om att makt alltid utövas av någon annan.

Tillit och korruption

av Erik Wångmar. Inläst ur Santérus, 2013 av Jan Setréus. Talboken omfattar 17 tim., 34 min..

Erik Wångmar, docent i historia, behandlar fem fall av korruption och maktmissbruk eller bristande tillit i svenska kommuner under perioden 1963-2011: Mönsterås köping 1963-1970, Halmstads kommun 1976, Motala kommun 1995-1999, Uddevalla kommun 2003-2004 samt Göteborgs stad 2010-2011. Författaren visar också att kommunal korruption eller maktmissbruk inte heller var ovanligt i Sverige under mellankringstiden.

Teknik, industri och kommunikationer

Kurs & bäring

av Nina Nordström. Inläst ur Sjöportskolan, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

Lärobok med allt som behövs för att ta Förarintyg och Kustskepparintyg. Förarintyget är en grundkurs i båtkunskap och redovisar hur man navigerar en fritidsbåt dagtid, inomskärs och i skyddande vatten. För att få Kustskepparintyg måste man ha haft Förarintyg i minst en månad. Här ges kunskaper i bland annat sjövägsregler och navigation. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Ekonomi och näringsväsen

Självhushållning på Djupadal

av Marie Mandelmann. Inläst ur Bonnier fakta, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 13 tim., 22 min..

En handbok för alla som vill odla och ha djur, kanske redan har en gård eller bara vill få inspiration av ett liv bortom storksaligheten. Boken är också en personlig betraktelse över djuren och människorna, odlingen och markerna. Författarna driver Mandelsmanns trädgårdar på Österlen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Brinna!

av Lisa Moraeus. Inläst ur Room for us, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 49 min..

En bok om ledarskap som vänder sig till ledare i ideella organisationer. Författaren visar på vikten av att ta rollen som ledare på allvar och inte fokusera på att coacha. En ledare måste även i ideella organisationer våga fatta beslut, delegera och ta ansvar. Boken innehåller såväl teori som praktiska redskap. Författaren är coach och har själv arbetat som ledare i flera ideella organisationer.

Svensk ostkultur

av Martin Ragnar. Inläst ur Carlsson, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

En kulinarisk resa genom den svenska ostkulturens framväxt och utveckling, från äldsta tid till idag. Sverige har flest hårdostar i världen, långlagrad ost är något unikt svenskt. Boken innehåller ett 50-tal originalrecept på hur svenska ostar ystats. Författaren bedriver forskning inom såväl kemi som ekonomisk historia och etnologi.

Maten är min medicin

av Janesh Vaidya. Inläst ur Norstedt, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 54 min..

Vegetarisk kokbok som bygger på den indiska hälsoläran ayurveda. Recepten utgår från de tre elementen vata, pitta och kapha. Enligt ayurvedafilosofin kan man genom att äta utifrån "sitt" elementen leva ett mer hälsosamt liv. En kortare introduktion till de tre elementen inleder boken. Författaren, som är indisk ayurvedapraktiker, har skrivit boken i samarbete med svenska yoga- och matexperter som anpassat recepten efter svenska råvaror.

Idrott, lek och spel

Yoga för dig

av Josephine Selander. Inläst ur ICA, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Författarna vill förmedla hur man ska finna balansen mellan aktivitet och vila i yoga. Ayurvedans tre persontyper - veta, pitta och kapha - presenteras. Med hjälp av dem kan man anpassa yogan individuellt. Grunderna för yoga och ayurveda beskrivs och det ges tips på vad man ska äta och dricka för att må bra. Sedan presenteras en rad positioner med förslag på hur man kan utföra dem efter eget behov. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Begravda i himlen

av Peter Zuckerman. Inläst ur ICA, 2013 av Jan Setréus. Talboken omfattar 14 tim., 26 min..

I augusti 2008 omkom 11 klättrare på världens högsta berg K2. Två sherpor överlevde katastrofen. Sherpor är lokala klättrare som gör det möjligt för västerlänningar att ta sig upp på de högsta topparna. Här berättar de två överlevarna sina historier. De har levt högt upp i Himalayas bergsbyar, i Katmandus slum och på glaciärerna i Pakistan. Boken ger en unik inblick i sherpornas vardag och kultur.

Örgryte idrottssällskap 1887-1962

Inläst ur Sällsk., 1962 av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim., 31 min..

Jubileumsskrift tillägnad Örgryte Idrottssällskap som fyllde 75 år 1962. Göteborgsklubben har genom åren haft många olika sektioner - bowling, brottning, friidrott och fotboll. Det är framför allt inom fotbollen som ÖIS är mest kända, det var ett av de lag som deltog i den första allsvenska serien 1924. Under slutet av 1950-talet hade fotbollen en storhetstid med stjärnor som Agne Simonsson och Gunnar Gren.

Medicin

Hjälp oss!

Inläst ur Arvya, cop. 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 13 tim., 47 min..

Idag drabbar oss sjukvården värre än själva sjukdomen. Underbemanning, långa väntetider och vårdplatsbrist är några exempel på brister som öppnar för fler misstag och ökat lidande. Det menar författarna i denna antologi, med syfte att leda till ökad insikt om bristerna i svensk sjukvård. Författarna är bland annat läkare, sjuksköterskor, vårdstuderande, patienter och anhöriga.

Hjärtat

Inläst ur Karolinska Institutet University Press, 2012 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 14 tim., 25 min..

Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. I den populärvetenskapliga framställningen förmedlas kunskaper om hjärtats uppbyggnad och funktion och de vanligaste sjukdomarna, såsom exempelvis hjärtsvikt, klaffsjukdomar, rytmrubbningar, medfödda hjärtfel, hjärtstopp samt högt blodtryck. Även om modern diagnostik. Litteraturhänvisningar saknas.

Homo patologicus

av Fredrik Svenaeus. Inläst ur Tankekraft, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

Med utgångspunkt i egna erfarenheter och ett skärskådande av forskningsläget om olika diagnoser tar författaren, professor i filosofi, pulsen på vår samtid. Vad är egentligen en medicinsk diagnos? Varför har diagnoser blivit så viktiga för vårt vardagsliv? Vilken betydelse får diagnosmanualer och skattningsformulär för vår syn på människan och hur hon ska hjälpas i hälso- och sjukvården?.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Tusk - den mäktiga mammuten

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Beast Quest - Mörkrets rike, som börjar med Torgor minotauren. Det är dags för Tom och Elenna att bege sig in i Gorgoniens djupa skogar. Där finns Tusk, en mammut som inte liknar något de tidigare stött på. Fångad hos mammuten finns elddraken Ferno, som måste räddas. Tusk är enormt stor med giftiga, livsfarliga betar.

Taekwondoprovet

av Lise Blomquist. Inläst ur Opal, 2012 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien som börjar med Taekwondo är tuffast. Eira börjar tröttna på att träna taekwondo. Killarna i gruppen är bråkiga och säger att tjejer inte är lika bra som killar. Alla tjejer i gruppen bestämmer sig för att visa det motsatta, de ska bli bäst. Hjälp får de av ett riktigt taekwondoproffs. Eira är också orolig inför att göra uppgraderingsprov framför publik. Helst vill hon sluta med träningen för att komma undan proven.

Vi sex och cirkusmysteriet

av Paul-Jacques Bonzon. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1971 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 3 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

De sex mysterielösarna från Lyon (Teo, Georges, Louis, Flintis, Biffen och Henri), deras hund Kafi samt vän Mady har svurit på att inte lösa några fler mysterier. Men när de ska tillbringa en del av sommarlovet i en liten stuga i alperna är det första som händer att de stöter ihop med en mystisk man. I närheten har en cirkus slagit upp sina tält. De lägger även märke till en kvinna som uppför sig märkligt. Snart är äventyret i full gång.

Komma undan

av Anne Cassidy. Inläst ur Argasso, 2012 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 1 tim., 22 min.. DAISY text och ljud.

Mark och Katie har precis blivit tillsammans igen. På hemväg efter en utekväll råkar de ut för en bilolycka. Mark klarar sig ganska bra men han ser att Katie dött. I panik åker han därifrån och lämnar henne. Han får alibi genom en lögn och tror att han kan komma undan att få skulden. En vecka efter olyckan får han ett sms. Det är från den döda Katie och hon undrar hur han kunde lämna henne.

Matchad

av Ally Condie. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 9 tim., 45 min.. DAISY text och ljud.

På sin 17-årsdag ska Cassia, precis som alla andra, matchas ihop med den hon ska gifta sig med. Hennes match blir Xander, grannen hon känt hela livet och tycker mycket om. Av någon konstig anledning paras hon även ihop med Ky. Ky är en avvikelse i samhället och han ska vara utanför matchningssystemet. Cassia börjar umgås med Ky i hemlighet. När de avslöjas skickas Ky iväg och även Cassia kommer att straffas. Dystopi.

Den stora kattkonspirationen

av Katie Davies. Inläst ur Alfabeta, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Den stora hamstermassakern. Anna och Tom har fått en katt som tycker om att släpa in döda djur i huset. En dag bär katten in ett fiskhuvud, som visar sig tillhöra kyrkoherdens fisk. Barnens mamma får betala 200 pund för den döda fisken. Deras pappa får nog och stänger ute katten en hel natt. Efter det är den försvunnen. Tom och Anna tror att katten blivit kidnappad och startar en utredning för att hitta den skyldiga.

Den mörka vägen

av Cecilie Eken. Inläst ur Nypon, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Ökenflickan. Aram fortsätter berätta om jakten på den svarta safiren. Han måste nu ta sig ut ur det brinnande palats där Sif lämnade honom. Efter en farofylld flykt där han får shejkens vakter efter sig kommer han hem. Aram är nu fast besluten att ge sig ut i öknen för att hitta Sif. Han får hjälp av sin gammelfarfar och ger sig iväg. I öknen hittar han Sif men inte på det sätt som han trott.

Ökenflickan

av Cecilie Eken. Inläst ur Nypon, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 55 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Den svarta safiren. Aram bor i den rika oasbyn Rani. Han jobbar som lärling hos sin farbror som är guldsmed. En dag dyker den mystiska ökenflickan Sif upp. Hon kan förvandla sig och är först ett lejon. Sif har en ask med bokstäver på som inte går att öppna. Enligt Sif ska askens innehåll leda dem till den svarta safiren. Aram och Sif försöker hitta ledtrådar till hur de ska öppna asken. Aram vet dock inte om han kan lita på Sif.

I full galopp

av Kirsten Sonne Harild. Inläst ur Hegas, 2008 av Eva Werning. Talboken omfattar 1 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Ponny & co. Ponny, Maja och Lisa är på ridläger. Allt är perfekt: vädret, ridningen och människorna. Men på natten dyker en okänd man upp. Plötsligt är hästarna borta! Alla måste ut i mörkret och leta. Ponny letar med en som heter Oliver. Han är verkligen trevlig. Men Ponny är ju ihop med Joel, kan man vara kär i två på en gång?.

Familjen Considines förbannelse

av Gareth P. Jones. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Mariel och hennes mamma bor i Australien. På andra sidan jordklotet, i England, bor Mariels mormor. När mormodern dör får Mariel veta att hon har fler släktingar, bland annat sju kusiner. I samband med begravningen får hon träffa dem. Kusinerna är en samling udda typer och Mariel förstår snart att något inte står rätt till. En av kusinerna hotar döda Mariel. Förbannelsen som vilar över släkten får ödesdigra konsekvenser för Mariels framtid.

Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna

av William Joyce. Inläst ur Kabusa böcker, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 11 min.. DAISY text och ljud.

Det Morris Lessmore älskar mest av allt är ord, berättelser och böcker. Även sitt eget liv skrev han noggrant ner i en bok. Efter en kraftig storm hade Morris liv kastats omkull. Han visste inte vad han skulle ta sig till eller ta vägen. Efter en lång vandring träffade han en flygande dam och av henne fick han en speciell bok. Boken ledde vägen till ett hus fullt med böcker. Morris Lessmore hade hittat ett nytt hem där varje dag blev ett äventyr.

Mannys manöver

av Jeff Kinney. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Gregs bravader. Greg Heffley är riktigt illa ute. Skolans egendom har drabbats av skadegörelse och Greg är huvudmisstänkt.Men det knäppa är att han är oskyldig. I alla fall på sätt och vis. Myndigheterna drar åt snaran, men innan de hinner fånga in honom blåser det upp till storm och nästan hela familjen Heffley blir insnöad i sitt hus.

23 minuter

av James Lovegrove. Inläst ur Argasso, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Taj jobbar för Logan, en gangster. Logan har beordrat en yrkesmördare att döda Tajs pappa som han tror ska ange honom. Taj måste stoppa mordet. Taj och Logan gör en överenskommelse. Om Taj på 23 minuter kan ta sig från huvudkvarteret till sin pappa kommer mördaren låta bli att skjuta. Taj är snabb och bra på parkour men det blir en kamp mot tiden. Olika hinder dyker upp längs vägen som gör att Taj blir allt senare.

Uppdrag: zombie

av Matthew Morgan. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar 3 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Varulv möter drake. Baron Marackai ger sig inte. Han är fast besluten om att förstöra djurparken Farraway Hall och dess invånare. Med hjälp av en spökriddare lurar han Ulf, doktor Fielding och deras vänner att åka till spökslottet Vrålhammar. Där har baronen gillrat en fälla som består av en zombiearmé. Det ser mörkt ut för Ulf och hans vänner.

Divergent

av Veronica Roth. Inläst ur Modernista, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 13 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Beatrice har vuxit upp i ett dystopiskt Chicago som är indelat i fem falanger. När invånarna fyller 16 år genomgår alla ett test för att se vilken falang man tillhör. Beatrice känner sig osäker på om hon ska satsa på att tillhöra samma falang som den hon växte upp i, eller försöka satsa på en ny. När det så blir dags för testet går det inte alls som Beatrice tänkt sig. Hennes framtid är osäker och för att klara sig måste hon vara riktigt tuff.

Jack och Tidvävaren

av Therés Stephansdotter Björk. Inläst ur Kalla kulor, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 2 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Jacks rockiga resa. Jack är trött på de vuxna som bara håller på med sina mobiler hela tiden samtidigt som de stressar med annat. Hans mamma kan inte läsa för honom utan att hela tiden avbryta för att kolla om något hänt på mejlen. En dag stämmer inte timmarna och minuterna längre. Allt är förvirrande och fel. Jack och Alice hamnar återigen i Metallien och den här gången måste de rädda tiden.

Dödsritten

av Maggie Stiefvater. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Capaill Uisce är blodtörstiga vattenhästar. Varje höst kommer de upp ur havet och den som fångar en häst är sedan med i Scorpioloppet. En blodig utgång är vanligt och många ryttare dör. Sean och Puck har båda förlorat sina föräldrar till vattenhästarna. Sean har vunnit loppet fyra gånger och Puck ska ställa upp som första kvinnliga deltagare. Vägen fram till loppet är inte spikrak och mellan Sean och Puck börjar en kärlekshistoria att spira.

Båg

av Sigrid Stjernswärd. Inläst ur Schildt, 1929 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 24 min..

Kamraterna Ulla och Ebba bestämmer sig för att lura sina vänner, tvillingarna Astri och Ågot. Ulla och Ebba skickar ett brev i vilket de bland annat skriver att de lärt känna en lord Andrew och dennes bror sir Charles. Tvillingarna tror på vad de får läsa vilket eldar på Ulla och Ebba att skriva mer och mer om de fiktiva unga männen. Ungdomsbok från 1929. Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruket är präglat av tiden för bokens utgivning.

Samlarens skugga

av Jesper Tillberg. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar 5 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Skatans nyckel. I jakten på sin farmors mördare har Svea nu fått reda på att hon är adopterad. Hon beger sig av efter Samlaren, en märklig skurk, som Svea tror kan vara hennes riktiga mamma. Samtidigt försvinner Linus, killen Svea är kär i, spårlöst från en skoltoalett. Kan Linus försvinnande ha något med Samlaren att göra? Sveas jakt tar henne till New York och Egypten och ett nytt magiskt äventyr är igång.

Legenden om Sally Jones

av Jakob Wegelius. Inläst ur Bonnier, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 47 min.. DAISY text och ljud.

Gorillaungen Sally Jones rövas bort från Afrika och hamnar på nya ställen i hela världen. Hon blir bl.a. tjuv, fartygsmaskinist och cirkusartist. Hur ska det gå? En historia om olösta brott i fjärran dimhöljda städer, om slug ondska i heta djungler och om längtan, hopp och grymma svek.

Monsterdansen

av Annika Widholm. Inläst ur Bergh, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tudors klass ska åka på utflykt till ett museum där det finns uppstoppade djur. Han är lite nervös men som tur är ska bästisen Konta med. Konta är killen det alltid händer saker omkring, som har svårt att vara still och göra som fröken säger. På museet försvinner Konta plötsligt. Tudor börjar leta efter honom och går vilse. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Glassmaskinen

av Carin Wirsén. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Alma och Egon älskar glass. Egon berättar om sin moster som kan göra egen glass i en glassmaskin. Alma och Egon bestämmer sig för att köpa en glassmaskin. Men den är dyr! För att få ihop pengar samlar de ihop gamla saker hemma som de försöker sälja på en loppis. Kommer de få ihop pengar till en glassmaskin? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Monstermaskerad

av Mats Wänblad. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Ebba blir bjuden på maskerad av Boris. På inbjudan står att den med läskigast utklädsel vinner. Ebba vill vinna och klär ut sig till en häxa. Men på maskeraden tycker Boris monster-kompisar att Ebba inte är läskig. Ebba blir ledsen för att de andra inte ser att hon är utklädd och springer gråtande iväg. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Sorgboken

av Maria Farm. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Att drabbas av sorg är något som händer alla någon gång i livet. Sorgboken är uppdelad i fem huvudkapitel som tar upp vad som händer med oss när någon dör, vad döden är, sorg och dess olika faser, hur man går vidare och samt hur man ska hantera en sorg som aldrig verkar ta slut. Författaren är psykolog och har arbetat med människor i kris. En bok för barn och ungdomar men även för vuxna i deras närhet.

Historia

Jordens försvunna skatter

av Jens Hansegård. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 22 min.. DAISY text och ljud.

Många drömmer om att hitta en skatt men finns det några kvar att upptäcka? Var ska man i sådana fall leta? Här får vi läsa om 11 stycken försvunna skatter. Det handlar bland annat om Inka-guld i Ecuador, Ivan den förskräckliges bibliotek, gravkammare i Egypten, ett helt rum i bärnsten som är borta och Djingis Khans skatt i Mongoliet. De flesta av skatterna har en mystisk och ofta ganska grym historia.