Nya talböcker september 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 141 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Från de inställda rymningarnas tid

av Gunila Ambjörnsson. Inläst ur Gidlund, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 27 min..

Det är 1890-tal och den unga Edith Nesbit vill bli berömd för sin poesi och sina romaner. Det blir hon inte, bara för sina barnböcker. Hon har gift sig med Hubert Bland. Makarnas excentriska bjudningar på Well Hall blir berömda. G.B. Shaw och H.G. Wells är med. Edith ville helst rymma därifrån men då skulle hon förlorat allt. Vad är egentligen kärlek och vad kan vi lära av historien? Att vad varje kvinna egentligen behöver är en hemmafru?.

Av fröjd vill hjärtat gråta

av Stefan Andhé. Inläst ur Norstedt, 1991 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 3 min..

68 kåserier om sådant som på ett eller annat sätt gjort förf. lycklig. Det kan t.ex. handla om konsten att skriva vykort, doften av lind, blanka skor, att få moped, att promenera med pappa, att ha någon som vinkar. Ett framträdande tema är människokärlek och medmänsklighet. Förf. betraktar tillvaron med förundran och ogrumlad blick. Hans stil är klar och elegant med kvicka, oväntade turneringar.

När jag ser dig

av Yamilé Andreasson. Inläst ur Idus, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 13 tim., 57 min..

En galleria sprängs och Anders och Isabella begravs i rasmassorna. Under den tid det tar att bli räddade och för att hålla rädslan stången börjar de redogöra om sina liv för varandra. Vad hade hänt om de levt annorlunda och inte följt konventionerna utan haft modet att följa sin inre röst. Debutroman, förf. född 1972.

Livsdyrkarna

av Erik Asklund. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1963 av Per Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 11 min..

Del 2 i serien inledd med Bröderna i Klara. Här möter vi på nytt den sorglöse bohemen Fabian Fallin, skalden och kritikern Nils Göing, deras kolleger och generationskamrater Emil Sand och Bertil Mörk och naturligtvis författarens alter ego, Elon Park. Denna gång befinner de sig i den sörmländska skärgården i närheten av Trosa, där en hel koloni av unga skalder och författare uppstår.

Min mormor hälsar och säger förlåt

av Fredrik Backman. Inläst ur Forum, 2013 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 14 tim., 54 min..

Sjuåriga Elsa uppfattas som störig. Mormor, som är Elsas enda vän, har arbetat som kirurg men nu står hon på balkongen och skjuter på folk med paintballgevär. Mormor har också ett eget kungarike, Miamas, dit hon tar med Elsa. När mormor får veta att hon är döende, ger hon Elsa en bunt brev där hon ber sina grannar om ursäkt. Genom Elsas möten med hyresgästerna i trappuppgången avslöjas, bit för bit, sanningen om mormodern och hennes kungarike.

Godnattsagor för barn som dricker

av Marjaneh Bakhtiari. Inläst ur Ordfront, 2013 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 9 tim., 48 min..

Tehran är en stad som genomlevt valfusk, statskupp, revolution, krig och massdemonstrationer. Det är 2012 och tre generationer har sina olika erfarenheter av historien. Döttrarna som är typiska medelålders medelklasskvinnor röker, dricker och pratar illa om sin mamma. De två barnbarnen har båda vägrat militärtjänstgöring och demonstrerat mot valresultatet 2009. Den ene står nära sin mormor och har, liksom hon, svårt att tåla övriga släkten.

Dimma över Darjeeling

av Mikael Bergstrand. Inläst ur Norstedt, 2013 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 12 tim., 34 min..

Del 2 i serien inledd med Delhis vackraste händer. Göran Borgs bäste vän Yogi ska gifta sig och Göran reser åter till Indien för att hjälpa honom med förberedelserna. Det visar sig att den teplantage som Yogi köpt för sin svärfars pengar är i stort förfall. Jakten börjar på den opålitlige säljaren och de kämpar för att återfå pengar, heder och ära för Yogi. Männen ger sig iväg på en strapatsrik resa som utmanar deras vänskap.

Odödlig

av Sharon J. Bolton. Inläst ur Modernista, 2013 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 12 tim., 5 min..

Tredje boken om den unga kriminalpolisen Lacey Flink i London. Laceys granne och vän elvaårige Barney Roberts vet, liksom alla andra, att mördaren som specialiserat sig på pojkar kommer att slå till igen. Han tömmer sina offer på blod, lämnar dem på Themsens strand och sopar igen spåren efter sig. Fastän Lacey är ledig från jobbet kan hon inte hålla sig borta från fallet. Om Barney och Lacey begår det minsta lilla fel kommer de inte att överleva.

Förbannelse

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2013 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 44 min..

Del 12 i serien Fjällrosor. Det blir ett stort uppröjningsarete på Gjel efter förödelsen, och Anna är rädd att de inte ska bli färdiga i tid till bröllopet. Hon börjar undra om Malcolm har farit ofint fram när han köpte Gjel efter allt som hänt; förödelsen, hoten, mordförsöket. Kommer de att drabbas av mer olycka? Rise har länge undrat hur Skuggan klarar av att försvinna i tomma luften. Han är väl av kött och blod som alla andra - eller?.

Den döde på Norra Byxeskäret

av Lennart Brohed. Inläst ur Lennart Brohed, cop. 2012 av Olle Jernberg. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

Den nionde boken om överkonstapel Göran Persson i Lysekil. Högsommarsolen lyser och alla som är lediga njuter av tillvaron på badorten. De talrika badgästerna från Stockholm lever sitt bekymmersamma och eleganta liv i Lysekil sommaren 1931. Då inträffar det oväntade. På ett skär alldeles utanför stan hittas liket av en ung man. Gror ondskan under den perfekta ytan? Överkonstapel Göran Persson och hans mannar får återigen rycka in.

Enders spel

av Orson Scott Card. Inläst ur Modernista, 2013 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 11 tim., 59 min..

Del 1 i en science fiction-serie. Ender Wiggin är ett geni. Som sexåring antas han vid Internationella rymdflottans stridsskola och vid elva år är han kommendant. Men han känner sig ensam, utsatt och pressad av lärarna. Samtidigt är han rädd för invasionen av utomjordingar. Tillsammans med sina två äldre syskon har han förmågan att bygga upp en ny värld om bara den gamla inte hinner gå under först.

Hemlös

av Gail Carriger. Inläst ur Styxx fantasy, 2013 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 13 tim., 24 min..

Del 3 i serien Parasollprotektoratet. Alexia Maccon har det inte lätt. Inte nog med att hon som vanligt är måltavla för diverse blodtörstiga vampyrer, arga varulvar och mordiska nyckelpigor, dessutom är hon plötsligt hemlös och Londonsäsongens största skandal på grund av sitt obekväma tillstånd. Alexia beger sig till Italien i jakt på Tempelriddarorden. De sägs ha kunskap om övermänniskor, men frågan är om de är villiga att berätta vad de vet?.

Till bristningsgränsen

av Mauro Covacich. Inläst ur Contempo, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 12 tim., 25 min..

Efter att ha kommit på sjätte plats i New York Marathon blir Dario Rensich skickad till Ungern för att omskola landets bästa kvinnliga medeldistansare till maratonlöpare. I Szeged väntar en grupp unga tjejer som är beredda att offra allt för att nå världseliten. Samtidigt går Darios fru Maura hemma i Italien och väntar på att få hämta hem deras dotter Fiona från Haiti. Men Dario blir förförd av den artonåriga Agota och inget blir som planerat.

Den sjunde poliosprutan - och andra noveller från vården

Inläst ur Ljusnandalens media, 2000 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

Bokens noveller är skrivna av personer som arbetar i vården. 35 färgstarka berättelser skildrar dem och deras patienter. Omväxlande blandas det tragiska med såväl komik som livsglädje. Patienter kommer och går. Folk föds, kureras och folk dör. Vi följer en läkares jourpass på akuten en fredagskväll, en alkoholist som stjäl en läkarrock och växer, folk som gör de mest besynnerliga saker, skrämmande framtidsvisioner, rädsla, saknad och mod.

Det var sista gången jag rökte på-

Inläst ur Lilleman & Smultron, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 23 min..

Facebook har förändrat det sociala livet för många människor. I den här lilla humorboken finns en mängd citat från Facebook, saker som personer i efterhand ångrat att de skrivit. I förväg avslöjade frierier och angrepp på arbetsgivare samsas med pinsamma felstavningar. Boken är en uppföljare till boken "42 sms som kom till helt fel person".

Joggarna

av Fredrik Ekelund. Inläst ur BookLund, cop. 2012 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 25 min..

Femte romanen om kriminalinspektörerna Gren och Lindström i Malmö. En ung man hittas mördad vid Öresundsbrons fäste. Offret visar sig vara välkänd i gaykretsar. En deckare om kärlekens förgörande kraft. Författaren har, förutom romaner, givit ut lyrik och dramatik.

Vinterhjärta

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

Del 7 i serien Lotsbarnen. Julies liv blir vänt uppochner när hon blir huvudaktieägare på Hotell Havblikk. Nu väntar handelsskola och pensionat i Kristiania. Hon ser fram emot att träffa Jon mer, men ingenting blir som förväntat.

Färger

av Remy de Gourmont. Inläst ur Alastor Press, cop. 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

R.G. 1858-1915, var en centralfigur i det tidiga 1900-talets litterära kretsar i Paris och sågs som den symbolistiska skolans estetiker. Denna novellsamling innehåller tretton noveller om olika kvinnor som var och en representeras av en färg, vars karaktär präglar deras möten med män. Boken innehåller även ett antal andra, ofta mycket korta, noveller och prosastycken.

Svindlaren

av John Grisham. Inläst ur Bonnier, 2013 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim..

Malcolm Bannister är en före detta åklagare som sitter i fängelse, dömd för svindleri. Han vill komma ut ur fängelset och erbjuder information om en mördad domare i utbyte. Han vet vem som mördade domaren Raymond Fawcett och varför. Innehållet i Fawcetts extremt säkra kassaskåp, som länsades vid mordet, är också bekant för honom. FBI vill veta, men allt har ett pris, speciellt så farlig information som Malcolm sitter på.

Mellan rött och svart

av Jan Guillou. Inläst ur Piratförlaget, 2013 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim., 46 min..

Del 3 i serien Det stora århundradet inledd med Brobyggarna. Saltsjöbaden återhämtar sig efter första världskriget. Släkten Lauritzen är optimistisk. Lauritz som är i byggbranschen vill bidra till att en ny värld kan växa fram. Hans yngre bror Oscar ansvarar för Lauritzföretagens filial i Berlin. Där finns också reklamtecknaren Sverre, den tredje brodern. Ingen märker när de nya politiska vindarna letar sig in i familjen med ondskan i släptåg.

Sommarboken

av Emylia Hall. Inläst ur Forum, 2013 av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 1 min..

När Beth Lowe får "Sommarboken" i sin hand vänds hela hennes tillvaro upp och ner. I boken finns foton från barndomens somrar i Ungern. Hennes mamma har gjort boken. Mamma som nu är död. Beth återvänder till minnena från barndomen. De förtrollade sommarloven med lögner och hemligheter och så den stora hemligheten som avslöjades sommaren då hon fyllde sexton år.

Död räkenskap

av Charlaine Harris. Inläst ur Fenix, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 9 min..

Del 11 i serien inledd med Död tills mörkret faller. Nu har baren där Sookie jobbar utsatts för ett attentat. Eftersom ägaren är hamnskiftare faller misstankarna genast på alla de som ogillar de övernaturliga. Eric Northman, vampyr och Sookies pojkvän, och hans "barn" Pam smider planer i hemlighet. Ju mer hon lyckas ta reda på om deras planer desto mer inser hon hur farlig situationen är. Bildar förlaga till TV-serien True Blood.

Glöm inte att låsa

av Elizabeth Haynes. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 33 min..

Catherine Bailey är ung, singel och festar hårt med sina vänner på helgerna. När hon träffar Lee blir det snabbt allvar. Han är karismatisk och spännande och passionen är himlastormande. Men snart får hon uppleva en annan, skrämmande sida av Lee, med dåligt humör och en skrämmande brutalitet. Men ingen tror på det hon berättar. Vem är egentligen Lee? Catherine känner sig osäker och förvandlas till ett nervvrak med tvångsbeteenden.

Asiatisk konfekt

av Staffan Heimerson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1990 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

35 korta kåserier från resmål i Asien - fd radioinslag eller publicerade som tidningskrönikor. Här skildras många ämnen med utgångspunkt i utlandsreporterns vardag. Tonen är lättsam, ibland närmast raljant; viktiga problem som förf. snuddar vid är bl.a. Tibetfrågan, Kinas befolkningsproblem och AIDS i Thailand. SH, Riksradions korrespondent i Hongkong, tidigare på Aftonbladet.

Maggans lilla starksköra

av Maggan Hägglund. Inläst ur Libris, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Samling av krönikor som tidigare varit publicerade i tidskriften Tara. M.H. är frilansjournalist och tidigare chefredaktör för Tara. Hon vill att hennes texter ska ge tröst. Hon vänder sig till dem som vet att livet är både fniss och svarta dagar med sorgkanter; de som tycker att livet kan vara alldeles underbart men som också har kantstötta dagar.

Åttio dagar blå

av Vina Jackson. Inläst ur Xstory, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Del 2 i en serie inledd med Åttio dagar gul. Som nyinflyttad i New York får violinisten Summer snabbt stora framgångar med sin musik. I staden finns också andra lockelser och hon söker sig till en erotisk värld som innehåller olika former av dominans, underkastelse och sadomasochism. Hennes älskare, den dominante universitetsläraren Dominik, bor i London men saknar Summer så han reser till New York där de kan fortsätta sina erotiska lekar.

Åttio dagar gul

av Vina Jackson. Inläst ur Xstory, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 11 min..

Summer - en ung, vacker, sensuell och begåvad violinist, är fången i en trist relation med en man som är ointresserad av erotik. En dag möter hon en man, Dominik, som ger henne ett erbjudande: om hon ger honom en privat konsert ger han henne en exklusiv fiol. Snart kastas de in i en halsbrytande erotisk relation där Summer får bejaka en mörk sida av sin sexualitet som hon tidigare hållit tillbaka. Första delen i en trilogi.

Åttio dagar röd

av Vina Jackson. Inläst ur Xstory, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

Del 3 i serien inledd med Åttio dagar gul. Den världsberömda violinisten Summer återvänder till London, staden där allt började. Fri och singel i storstaden ger hon sig in i flera heta kärleksäventyr. Hon träffar genom ödets nyck återigen den karismatiske och dominante Dominik. De är besatta av varandra och återupptar sina erotiska leker av sadomasochistisk karaktär.

Analfabeten som kunde räkna

av Jonas Jonasson. Inläst av Johan Svensson. Talboken omfattar 11 tim., 41 min..

Nombeko Mayeki levde i ett skjul i Sydafrikas största kåkstad, Soweto. Som femåring började hon arbeta, vid tio blev hon föräldralös och femton år gammal blev hon överkörd. Hon var analfabet men kunde räkna. Den talangen förde henne tillsammans med ödet till andra sidan jordklotet och internationell storpolitik. Under resan retar hon upp världens mest fruktade säkerhetstjänst och hamnar en dag instängd i en potatisbil.

Polisbil 60313

av John Jäderqvist. Inläst ur Bokverksta'n, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 44 min..

Polismännen i Norrtälje; Roy af Bjärkenstråle och Johan Björn blir beordrade att göra en uttryckning mot Rimbo på grund av ett värdetransportrån. Uttryckningen kommer att ändra livet för dem båda på ett oåterkalleligt sätt. I polishuset i Örebro tjänstgör den nyutexaminerade polisen Camilla Zindergren som nu ska ta hand om både ett polismord, ett vanligt mord samt en försvunnen flicka.

Vindsjälar

av Mons Kallentoft. Inläst ur Forum, 2013 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 7 tim., 55 min..

Andra fristående boken om kriminalinspektör Malin Fors. På ett vanskött äldreboende i Linköping hittas den 79-årige Konrad Karlsson död, hängd i larmknappssladden. Mycket tyder på självmord, men alla som Malin Fors och hennes kollegor talar med vittnar om en man full av livsvilja. En utredning inleds där inget tycks stämma. Konrad kanske tystades för sina arga insändare om äldreboendet. Hemmet ska säljas och ägaren Hans Morelia känner sig hotad.

Isfällan

av Lisa Karl. Inläst ur Recito, 2013 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar 5 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Doris Löfstrand är 45 år och singel. Hon är arbetslös sedan en tid tillbaka och har inga förhoppningar om att hitta ett jobb. På en fest hemma hos väninnan Lena träffar hon Björn som erbjuder henne ett jobb. På samma fest finns en man kallad Stippe. Han vill bli författare men hans manus försvinner spårlöst under festen. Några dagar senare hittar Doris och Lena honom mördad i sin lägenhet. Kan det stulna manuset ha med mordet att göra?.

Hana och Joza

av Kveta Legátová. Inläst ur Aspekt, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 12 min..

Den unga läkaren Eliska arbetar för motståndsrörelsen under Andra världskriget och tvingas gå under jorden för att fly Gestapo. Hon byter namn till Hana, flyttar till en liten bergsby och gifter sig med den lite udde och tystlåtne Joza. Trots att de är mycket olika varandra växer så småningom ett slags stillsam kärlek fram mellan dem. Förf. K.L. kunde av politiska skäl inte publicera sig förrän i 70-årsåldern. Hennes stil är avskalad och poetisk.

Hatties liv

av Ayana Mathis. Inläst ur Bromberg, 2013 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

År 1923 lämnar femtonåriga Hattie Shepherd Georgia och bosätter sig i Philadelphia. Hon hoppas på en chans till ett bättre liv. Istället ingår hon ett misslyckat äktenskap. På egen hand fostrar hon strängt sina elva barn och ett barnbarn så att de ska bli redo att möta en hård och ovänlig värld. Tolv olika röster berättar historien om denna mors enorma styrka och drivkraften bakom den amerikanska drömmen.

Svekets offer

av Set Mattsson. Inläst ur Historiska media, 2013 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 13 tim., 4 min..

Andra boken om kriminalöverkonstapel Douglas Palm vid Malmöpolisen. Vintern 1946 skjuts en ung kvinna ihjäl i sitt hem i Malmö. Under nyårsnatten når jakten på mördaren sin kulmen samtidigt som häftiga kravaller utbryter i stadens centrum. Douglas Palm leder det intensiva polisarbetet. Slutligen grips mördaren men många frågor kvarstår. Ett spädbarn som hittas drunknat i Pildammsparken några månader senare får avgörande betydelse för utredningen.

Berättelser för till- och frånskilda

av Katarina Mazetti. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 4 tim., 6 min..

Noveller om hur kärlek kan ta slut. Drygt hälften av de äktenskap som ingås i Sverige slutar med skilsmässa. Ett tjugotal olika öden återges. Kvinnan som får flera barn med sin exman. Maken som snickrar ihjäl sitt äktenskap. Lyxhustrun som ofrivilligt får vårdnad om barnen. Mannen som misstänker sin döda hustru för otrohet. Även om bonusfamiljens hårda vardag, om fördelar med att ha skilda föräldrar och om hur äktenskaplig osämja hanterades 1829.

Las Vegas ros

av Larry McMurtry. Inläst ur Viva, 1985 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 26 min..

Harmony är stjärndansös på den berömda nattklubben Stardust. Hon har lyckats behålla sitt positiva sinnelag trots kylan i det glittrande och gnistrande Las Vegas. Hennes största tillgång är hennes skönhet, men den börjar nu falna. Inte minst tycker den tuffe nattklubbschefen Bonventre det. Hennes vuxna dotter Pepper är däremot mycket vacker och samtidigt som Harmonys stjärna börjar dala så börjar Peppers att stiga på Las Vegas nattklubbshimmel.

13

av Folke Mellvig. Inläst ur Bonnier, 1966 av Britt Ronström. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Deckarförfattaren Tomas Hällberg och fotografen Jan Wirén har fått i uppdrag av en veckotidning att skriva om spökerier ute i landet. En kvinna som anses ha övernaturliga gåvor har förutsagt att en av damerna på herrgården i Saxå ska avlida, vilket hon också gör kort därefter. Tomas Hällberg börjar ana ugglor i mossen och gör undersökningar i bygden. Olyckan verkar mycket suspekt och kort därefter inträffar ett mord till.

Mord igen, kapten Hillman

av Folke Mellvig. Inläst ur Regal, 1966 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 36 min..

Godsägare Herbert Westerberg på Solberga i Ångre hittas död, mördad med ett skott genom hjärtat. Det visar sig att det finns många som kan vara skyldiga, många som är intresserade av att ta över Solberga. Hillmans detektivbyrå med kapten John Hillman, hans hustru Kajsa och deras pålitliga medarbetare Freddy Sjöström får ett klurigt fall att lösa.

Människan är större

Inläst ur Skåne stadsmission, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

Antologi utgiven av Skåne Stadsmission. Innehåller tjugo berättelser om all den glädje, sorg, ängslan och förtröstan som livet för med sig. Bland annat finns här bidrag av Björn Ranelid, K.G. Hammar, Katarina Mazetti och Tomas Tranströmer. Innehåller också korta presentationer av alla författare och illustratörer.

Den blinde taxichauffören och andra berättelser

av Pelle Olsson. Inläst ur LL-förlaget, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 59 min.. DAISY text och ljud.

Sjuksköterskan Göran måste ta taxi för att hinna hjälpa alla patienter. Chauffören är blind och Göran hjälper till och pekar ut vägen. Bertil är 60 år och älskar att springa maraton. Men vem är den gamle gubben som springer om honom i lopp efter lopp? Anders ska träffa sin ungdomskärlek Monica. De är gamla nu, men finns känslorna kvar? Boken Den blinde taxichauffören innehåller fem skrönor om konsten att åldras med stil. LL-bok.

Tåla mod

av Amanda Ooms. Inläst ur D+förlag, 2006 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 3 min..

När Aina efter femton års självpåtagen exil från Sverige beger sig till sin heliga sten, sitt sanningsvittne och sitt biktbås, möter hon en gåtfull man som tycks veta allt om henne. Han vill ta henne i besittning. En kamp uppstår där insatserna är höga. När ska man gå och när ska man bli kvar? När ska man lära sig att vila i den man är? En berättelse om skuld, sorg, besatthet och förlösning i allegorins klädedräkt.

Belles löfte

av Lesley Pearse. Inläst ur Damm, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 44 min..

När första världskriget bryter ut tar Belle Reillys man, Jimmy, värvning och blir placerad i norra Franmkrike. Belle inser att hon inte kan stanna hemma i England och se på när så många män offrar sina liv så hon blir ambulansförare för Roda korset och hamnar även hon i Frankrike. En tragisk händelse gör att hon möter Etienne - en man ur hennes förflutna, som hon aldrig lyckats glömma. Och plötsligt ställs allt Belle tidigare levt för på ända.

Sorg och glädje

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Del 41 i serien Tre systrar. Alice har genomgått en dramatisk förlossning, men ännu vet hon inte att tvillingpojkarna inte överlevde. Andreas står inte ut med tanken på hennes sorg, och när han hör att flickan Jonetta vill lämna bort sin son, anar han en möjlighet. Marits år som barnmorskestudent i Christiania är över. Hon kan nästan inte vänta tills hon får återse Halvor, och är spänd på om han känner detsamma.

Under ytan

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

Del 42 i serien Tre systrar. Hans är tillbaka från Ishavet, mer välbärgad än någonsin. Så råkar han ut för en olycka, och Aile och dottern flyttar in i hans nya herrskapshus. I köpmansgården gör Nelle sig kvitt sina gamla spöken en gång för alla. Och någonstans långt, långt borta är en gammal vän på väg hem.

Ödelagt

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 27 min..

Del 43 i serien Tre systrar. En solig dag i mars 1895 går Henrik i land i Tromsö - efter tre år i landsflykt. Det vackra vädret står i stark motsättning till hans mörka sinne. För det är en helt annan man som kommer hem, än den som gav sig av. Nelle kan nästan inte tro att hennes livs kärlek äntligen är tillbaka. Men återseendet blir allt annat än oproblematiskt - särskilt när det ryktas om att en mördare går lös i bygden.

Dubbla slag

av Malin Persson Giolito. Inläst ur Piratförlaget, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 46 min..

Debutroman. Det fanns en tid då Hanna inte behövde anstränga sig, när hon var ung och lovande med toppbetyg. Drömjobbet på en av landets främsta advokatbyråer fick hon utan att ens söka det. Det visar sig emellertid att bakom advokatbyråns putsade fasad döljer sig både ojämlikhet, dubbelmoral och girighet. PÅ något sätt måste hon försöka få ihop livet som mamma och hårt arbetande karriärkvinna i en mansdominerad värld. M.P.G. är jurist.

Den sanna historien om Pinocchios näsa

av Leif G. W. Persson. Inläst ur Bonnier, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 17 tim., 56 min..

En berättelse om fyra män som aldrig träffade varandra: den siste tsaren av Ryssland, Nikolaj II, Englands premiärminister sir Winston Churchill, Rysslands president Vladimir Putin och kriminalkommissarie Evert Bäckström vid Västerortspolisen i Stockholm. Det handlar om det samlade och slutliga resultatet av de handlingar som dessa fyra genomför, under mer än hundra år i de skilda världar där de levde. Evert Bäckström sätter punkt för historien.

Som om vi hade glömt

av Daniel Poohl. Inläst ur Leopard, 2013 av Björn Pedersen. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

En självbiografisk roman. När Daniel börjar femte klass förändras hans liv i den dalsländska bruksorten för alltid. Många lägenheter står tomma. Flyktingar från krigets Jugoslavien flyttar in i hyreshuset där han bor med sin ensamstående mamma och bror i en trång trerumslägenhet. Daniel uppskattar att det kommer nya bra fotbollspelare men det gör inte alla hans kamrater. De kallar de nyanlända äckliga blattar.

En annan mans grav

av Ian Rankin. Inläst ur Minotaur, 2013 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 14 tim., 55 min..

John Rebus är egentligen pensionerad från Edinburghpolisen, men har lyckats hålla sig kvar som civilanställd utredare på avdelningen för cold cases. Han kontaktas av en kvinna vars dotter försvann för ett decennium sedan. Det framkommer att flera kvinnor försvunnit i samma område och fallen visar likheter. Pressen slår upp det stort. Frågan är om Rebus, med sina oortodoxa metoder, kan hålla sig inom lagen i jakten på gärningsmannen.

Ryska kyssar

av Margareta Sarri. Inläst ur Podium, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

Under 1930-talets depression söker många svenskar lyckan i fjärran land, de flesta i Amerika. Maries familj väljer dock en annan väg, de tar tåget från Norrland till Sovjetunionen. I den karelska byn ska de med likasinnade bygga det rättvisa kommunistiska samhället. Arbetarnas paradis visar sig dock vara ett helvete. En roman om ett stycke mörk svensk historia - om ideal, rädsla och brustna illusioner.

Shanghai performance

av Silke Scheuermann. Inläst ur Weyler, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Konstvetaren Luisa kommer till Shanghai med en brutalt avslutad kärlekshistoria i bagaget. Hon har fått jobb som assistent till den firade performancekonstnären Margot - berömd för sina installationer med unga, vackra och nakna kvinnor. Staden och skyskraporna tar andan ur Luisa, konsten attraherar och förskräcker. Intensivt djupborrande roman om konst och identitet. S.S., 1973- , uppmärksammad tysk författare.

Svara om du hör mig

av Ninni Schulman. Inläst ur Forum, 2013 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 12 tim., 46 min..

Tredje boken om journalisten Magdalena Hansson poliserna Petra Wilander och Christer Berglund. Under älgjakten hittas Pär Sanner död på sitt pass medan hans fjortonåriga dotter som varit med honom är försvunnen. Finns det någon koppling till den tjuvskjutna vargen som hittats? Eller har Pärs tvivelaktiga affärer blivit hans död? Magdalena Hansson är föräldraledig när Värmlandsbladet kommer med sitt stora sparpaket.

Kung Oidipus ; Antigone

av Sofokles. Inläst ur AWE/Geber, 1986 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 13 min..

Kung Oidipus och Antigone hör till de odödliga litterära mästerverken, dramer som talar till människor i alla tider och över hela världen. Kung Oidipus är tragedin om mannen som, utan att veta om det, slår ihjäl sin far och gifter sig med sin mor. Antigone är dramat om kvinnan som genom sin människokärlek kommer i konflikt med makten och därför går under. Sofokles, en av den grekiska antikens största dramatiker, levde på 400-talet f. Kr..

Människohjärtat

av Jón Kalman Stefánsson. Inläst ur Weyler, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien inledd med Himmel och helvete. Pojken växer upp i ett litet samhälle på nordvästra Island i början av förra seklet. Två flickor, Alfheid och Ragnhild, intresserar sig båda för Pojken. Och hela tiden lockar dikterna och böckerna. Roman om en pojkes slingriga väg in i livet. Vad är skillnaden mellan att leva och att överleva, och vad betyder orden, drömmarna och kärleken?.

Linje Langeland

av Vic Suneson. Inläst ur Bonnier, 1972 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

Stefan Salkowicz flyr från ett land i östeuropa tillsammans med sin fru Vera och 12-årige son Ilja. De kommer till den långsträckta ön Langeland i Danmark och inkvarteras i den lilla byn Bagenkop. Där blir de inlåsta, men Ilja lyckas ta sig ut via en ventillucka på toaletten. Samtidigt upptäcker polisen Kjell Myrman och hans fru Bodil liket av en man som sedan mystiskt försvinner. Thriller om smuggling och svartsjuka.

Mord på menyn

av Vic Suneson. Inläst ur Geber, 1970 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 5 tim., 18 min..

Läckergommarna är åtta unga män i olika yrken som spelar tennis en gång i veckan och äter gourmetmiddag hos varandra en gång i månaden. En i gruppen visar sig vara stortjuv - en annan mördare. Till middagarna brukar man bjuda in en okänd gäst och stämningen blir tryckt när gästen denna gång är kriminalassistent Tomas Gruck. Kriminalkommissarie O.P. Andersson får i uppdrag att lösa det invecklade fallet. Pusseldeckare från 1970.

Mord är mitt mål

av Vic Suneson. Inläst ur Bonnier, 1971 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

Ingela Malm, dotter till framlidne förste kriminalassistent David Malm, är anklagad för mord. Indicierna hopar sig mot henne och åklagaren är fullt övertygad om hennes skuld. Hennes goda vänner vid kriminalen, O.P. Nilsson med kollegor, verkar inte heller tro på hennes oskuld. Men rättegången blir uppskjuten och det inträffar flera saker - ett vittne försvinner och polisen hittar nya spår. Pusseldeckare i rättegångsmiljö från 1971.

Systrar & bröder

av Maria Sveland. Inläst ur Norstedt, 2013 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 10 tim..

De tre vuxna syskonen, Per, Hedda och Nora, försöker med olika strategier hantera sin uppväxt och det faktum att Göran råkar vara den pappa de fått. Storasyster Nora kan inte känna verklig lycka. Konststuderande Hedda skulpterar enbart pistoler. Lillebror Per har svårt att känna närhet. Som en osalig ande svävar deras döda mamma Anita över dem, medan pappa Göran plötsligt försvinner under mystiska omständigheter på en resa till Transsylvanien.

Hur Elsa Wilson försvann

av Sven Sörmark. Inläst ur Bonnier, 1970 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Vad hände den tysta försommarmorgonen då alla, eller nästan alla, i den lilla staden sov, den natt när den vackra Elsa Wilson försvann? Någon visste hur hon försvann, och varför. Någon ville hennes död - men vem? En historia om kärlek och mord som utspelas i olika miljöer - dels i den idylliska småstaden som ligger invid en medeltida borg och dels i paret Wilsons lägenhet i Stockholm. Psykologisk kriminalroman från 1970.

BFO

av Catrine Tollström. Inläst ur HOI, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 20 tim., 13 min..

Leona Bowmoore anländer till den isolerade ön Palawu för att jobba som produktionsledare vid Sveriges största produktion inom reality-tv. Men bland palmer och korallstränder upptäcker hon att allt inte är som det ska. Leonas kamerateam får inte längre kontakt med produktionsledningen på andra sidan ön. Det går inte längre kommunicera med omvärlden och ett dödligt spel tar sin början. Samhällskritisk spänningsroman. Debut.

Mannen under bron

av Henrik Wallgren. Inläst ur Lindelöw, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 11 min..

Henrik driver en hyfsat framgångsrik restaurang och lever i ett litet svajigt förhållande med Martina när han av en slump stöter ihop med uteliggaren Jaeger Wilson. Han fascineras av Jaeger och rätt som det är har han slagit följe med honom. Under ett år lever de bägge som jägare och samlare i skogarna utanför Göteborg, där de berusar sig på droger, filosoferar om livet och överlever på nästan ingenting.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Den sanna historien om Bilderberggruppen

av Daniel Estulin. Inläst ur Anarchos, 2010 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 25 tim., 37 min..

Bilderberggruppen är ett årligt möte med inbjudna deltagare från den globala makteliten inom bl. a. affärsvärlden, media och politisk verksamhet. Mötena har pågått sedan 1954, men ingen officiell rapportering sker därifrån. D.E. har forskat kring Bilderberggruppen i 15 år och sökt att ta reda på vad som sagts under mötena. Förf. menar att denna grupp fungerat som en världsregering och att den bl.a. skulle vara ansvarig för Kennedy-mordet.

Skåda all världens uselhet

av Anna-Maria Hällgren. Inläst ur Gidlund, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 11 tim., 11 min..

Under sent 1800-tal blev vaxmuseer och visuella attraktioner populära - de lovade att visa allt! Kritiker menade att detta var olämpligt, det kunde förvirra medborgarna. Andra ansåg att verkligheten var något alla behövde se hur karg den än var. Boken diskuterar hur representationen av sociala problem i populärkultur under denna tid byggde på en visuell pedagogik som syftade till att forma ansvarstagande medborgare. Författaren är konsthistoriker.

Religion

Den svenska psalmboken med tillägg

Inläst ur Verbum, 2005 (tr. 2006) av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 2 CD-ROM (54 tim., 29 min.).

Jesus helt enkelt

av Tom Wright. Inläst ur Libris, 2013 av Per Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 26 min..

Tänk om alla debatter om vem Jesus egentligen var har dolt den verkliga berättelsen? Tänk om även efterföljarna har varit så förblindade av behovet att försvara just sin egen tradition att de har missat det verkliga innehållet i Nya testamentet? Här berättar T.W., tidigare biskop i Durhams stift och numera professor vid University of St Andrews i Skottland, vad han har kommit fram till genom åratals av studier av den nytestamentlige Jesus.

Filosofi och psykologi

Tyst

av Susan Cain. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 16 tim., 43 min..

I dagens samhälle hyllas de extroverta, vältaliga och socialt kompetenta människorna. Författaren redogör här för livsöden som visar hur kraftigt vi underskattar de introverta och hur mycket vi förlorar på att göra det. En tredjedel av dem som vi har runt om oss är introverta, de lyssnar hellre än pratar, läser hellre än festar och uppfinner och skapar på egen hand men marknadsför inte sig själva och brainstormar inte i grupp.

Från ett öppet universum

Inläst ur h:ström, 2012 av Anna Westberg. Talboken omfattar 12 tim., 32 min..

En antologi om Karl Popper, 1902-1994. Popper var verksam inom hela det filosofiska fältet och ett stort antal vetenskapliga discipliner. 1945 skrev han "Det öppna samhällets fiender", ett försvar för demokratin som idag är en klassiker inom politisk filosofi. Här granskar och belyser kännare olika sidor av Poppers tänkande, från rationalism till kvantfysik och historicism. I boken finns också en av Poppers egna texter samt en intervju med honom.

Introvert

av Linus Jonkman. Inläst ur Forum, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

Den friktion vi upplever i våra liv har sin botten i motsättningar mellan personer med utåtriktade och flexibla karaktärsdrag och personer som är introverta. I dag är det utåtriktade och flexibla högre värderat, är mer eftertraktat än det introverta som ofta tolkas som blyghet, arrogans och asocialt. Enligt författaren kunde inget vara mer fel. I en värld där allt går allt fortare kan det i det starka bruset vara en fördel att vara introvert.

För det vi vill ska synas

av Lars-Åke Kernell. Inläst ur Carlsson, 2013 av Per Godenius. Talboken omfattar 9 tim..

En bok som på ett konkret sätt försöker reda ut hur vi blir det vi är - eller tror oss vara. Författaren påpekar att detta inte är en handbok och inte heller någon självhjälpsbok, han utgår från hur vi faktiskt lever våra liv. Istället för att ger råd för hur livet ska levas visar författaren på olika sätt att förhålla sig till livet. Med exempel från vanliga människors liv konkretiseras hur vi formar våra identiteter och våra relationer.

Fortsättning följer-

av Lotta Skoglund. Inläst ur Natur och kultur, cop. 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 7 min..

En bok för dig som funderar på att gå i pension eller redan gjort det. I en rad intervjuer svarar personer mellan 57 och 78 år på frågan om hur det nya livet kan komma att se ut. En del fortsätter jobba, andra utvecklar dolda talanger. Boken innehåller också fakta om pengar och hälsa. Författaren är journalist med lång erfarenhet inom radio och TV.

Du säljer!

av Mia Törnblom. Inläst ur Fresh Eye, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

M.T. har tidigare skrivit handböcker om att leda sig själv och andra. Nu beskriver hon hur man bygger ett personligt varumärke. Bokens syfte är att inspirera alla att skapa den arbetssituation man vill ha. Med hjälp av konkreta exempel visar författaren hur man skapar förtroende, övertygar och gör ett positivt intryck.

Uppfostran och undervisning

Balanskonster för nya lärare

av Katja Hvenmark-Nilsson. Inläst ur Lärarförbundets förlag, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 3 tim., 40 min..

Boken vänder sig till alla som är nya i läraryrket. Författaren är lärare sedan 3 år tillbaka. Hon utgår här från sina egna erfarenheter som nyutbildad. Boken är indelad i 18 kapitel som alla tar upp olika balanskonster en lärare dagligen måste utföra. Det handlar om att hantera klasser, enskilda elever och föräldrar. Hur man planerar, inte tappar energi, hanterar stress och hur man kopplar bort arbetet på fritiden.

Litteraturvetenskap

Bruna pennor

av Bibi Jonsson. Inläst ur Carlsson, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 33 tim., 31 min..

Här undersöks vad och hur de kvinnliga nazister som var författare skrev, hur deras värderingar fördes vidare och speglades i deras litterära arbeten. De gjorde till sin uppgift att förmedla den nazistiska ideologin till sina läsare. B.J., docent i litteraturvetenskap, går igenom en rad böcker och behandlar även vissa frågeställningar som dessa författare med förkärlek uppehåller sig vid, liksom om de motröster som fanns under denna tid.

Gata utan namn

av Kapka Kassabova. Inläst ur 2244, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 12 tim., 8 min..

Självbiografi av K.K., född 1973 i Bulgarien. Hon växer upp i en grådaskig förort till Sofia under kommunismens och kalla krigets sista år. Hon lämnar Bulgarien så snart hon kan och upplever ett chockartat möte med västvärlden. Efter att Bulgarien blivit medlem i EU återvänder hon för att konfronteras med sitt eget och sitt lands förflutna, men inser ganska snart hur mycket både hon och Bulgarien har förändrats. Mörkt humoristisk berättelse.

Stjärnan i foten

av Carl-Johan Malmberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 17 tim., 2 min..

William Blake, 1757-1827, var en av kulturhistoriens med sammansatta gestalter: poet, målare och grafiker. Blakes egenhändigt framställda böcker kombinerar ord och bild på ett unikt sätt. Samtidigt var han en radikal tänkare på tvärs mot tidens filosofiska, politiska, religiösa och estetiska föreställningar. C.-J.M. gör en djupdykning i Blakes värld - en vindlande essä och ett personligt porträtt.

Jag skulle så gärna vilja förföra dig - men jag orkar inte

av Margareta Strömstedt. Inläst ur Bonnier, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

Författaren skildrar sina möten med berömda författare, som Aksel Sandemose, Tove Jansson och den nära vännen Astrid Lindgren. Hon skriver också, personligt och berörande, om sin småländska uppväxt, den älskade fadern, den saknade lillebrodern och om sin egen ständiga strävan efter integritet och självständighet.

Konst, musik, teater och film

Bara början

av Justin Bieber. Inläst ur Nona, 2012 (tr. 2013) av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Justin Bieber, född i Kanada 1994, upptäcktes av managern Scooter Braun där denne såg en video med Bieber på youtube. Framgångarna kom snabbt och debutalbumet "My world" har sålt platina i USA. Musikstilen är pop och r n b. Justin Bieber är mycket aktiv på de sociala medierna Twitter och Instagram. Han har en hängiven skara fans som kallar sig Belibers. Boken berättar om artistens liv med fokus på hans "My World"-turné mellan åren 2010 - 2011.

Jakten på Edvard

av Pontus Brandstedt. Inläst ur Carlsson, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 21 tim., 48 min..

Biografi över Edvard Persson, 1888-1957. Författaren utgår från intervjuer med efterlevande och skildrar Perssons liv och verk. Såväl filmerna, sångerna och maten som kvinnorna och konflikterna. Bakom myten om divan fanns en levande människa. Boken berättar också om tidens svenska filmindustri och lyfter fram spännande skådespelaröden. Författaren är forskare inom drama, teater och film.

Med nya ögon

av Jan Johansen. Inläst ur Norstedt, 2013 av Per Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 42 min..

Sångaren, artisten och låtskrivaren Jan Johansen, född 1966, berättar öppenhjärtigt om sitt liv och sin väg tillbaka från ett långvarigt alkoholmissbruk. Han slog igenom i Melodifestivalen 1995 med låten Se på mig, men lyckades inte riktigt förvalta den framgången. Till stor del beroende på att han redan då drack för mycket, och värre blev det. Tack vara sin fru, Pia är han sedan 2008 nykter alkoholist. Självbiografi.

Ernest Thiel och hans konstgalleri

av Brita Linde. Inläst ur Bonnier, 1969 av Helena Gripe. Talboken omfattar 14 tim., 22 min..

E.T., 1859-1947, började vid femton års ålder sin bana inom bankvärlden. Senare i livet riktade han in sig mot nya mål och blev kulturmecenat. Boken börjar med en kort biografisk introduktion, sedan redogörs för galleriets samlingar, byggnaden med inredning, hans förhållande till Nietzsche och till konstnärerna och författarna i hans närhet. Idéströmningar, konstskapande och ekonomisk utveckling kring sekelskiftet 1900 får här en fyllig historik.

Våga drömma

Inläst ur Nona, 2012 (tr. 2013) av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

One direction är ett brittiskt band baserat i London. Medlemmarna Harry Styles, Niall Horan, Liam Payne, Louis Tomlinson och Zayn Malik träffades när de sökt till tävlingen X Factor. De parades i tävlingen ihop till en grupp och kom på tredje plats. Tävlingen resulterade i ett skivkontrakt och 2011 släpptes deras debut Up All Night. Bandet nådde snabbt stor popularitet. Boken handlar om medlemmarnas liv ända från barndomen och är rikt illustrerad.

Historia

Andra världskrigets vändpunkter

av Philip Michael Hett Bell. Inläst ur Fischer & Co, 2013 av Anita Molander. Talboken omfattar 15 tim., 2 min..

Attacken på Pearl Harbor, slaget om Stalingrad och landstigningen vid Normandie är tre exempel på avgörande vändpunkter under andra världskriget. De representerar också mytomspunna historiska skeenden där utgången i efterhand tycks ha varit förutbestämd. Men som författaren här visar kunde många nyckelhändelser under mänsklighetens största krig lätt ha gått annorlunda. Militär strategi, ekonomiska åtgärder och diplomatiska möten är komponenter.

När lojaliteten prövas

av Anders J. Carlberg. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2013 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 7 tim., 7 min..

En personlig bok om svenska judars relation till den svenska offentligheten, och om förhållandet till Israel. A.C., tidigare ordförande i judiska församlingen i Göteborg, menar att det finns ett starkt känslomässigt band mellan judar i den europeiska diasporan och Israel, men avståndet ökar i och med att humanitära värderingar får mindre utrymme i israelisk politik. Dessutom visar svenska staten oförståelse inför den verklighet som präglar Israel.

Spetsnaz på Nordkalotten

av Viktor Leonov. Inläst ur Fischer & Co, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 15 tim., 19 min..

En lågmäld och dramatisk berättelse inifrån den sovjetiska flottans elitförband Spetsnaz. General Viktor Leonov, 1916-2003, berättar om sina erfarenheter från hemliga uppdrag under andra världskriget. Leonov skrev boken redan i början på 1950-talet men den publicerades först på 1990-talet. Boken vänder sig till alla med militärhistoriskt intresse.

Qatar - liten stormakt i Mellanöstern

av Aron Lund. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2013 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

En mänsklighet i mänskligheten

av Staffan Skott. Inläst ur Norstedt, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 16 tim., 42 min..

Fakta, anekdoter och personliga reflektioner samsas i denna reportagebok om det judiska folkets historia. Här skildras mat och kosher, judisk historia, kultur och namnskick, på samma gång underhållande och med allvar inför Israels svåra situation. Bokens avsnitt kan läsas separat. Författaren är översättare och journalist.

Biografi med genealogi

Att vilja sitt öde - trots allt

av Sigrid Kahle. Inläst ur Bonnier, 2013 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 35 tim., 15 min..

I andra delen av sina memoarer återvänder S.K. till Indien, verkar i USA och lever i ett Sudan före inbördeskrig och delning. Hon berörs starkt av årtiondets politiska och sociala oro. Som kvinna och diplomathustru försöker hon utveckla sig som författare och känner frustration över att inte tillräckligt kunna delta i den intellektuella debatten även om hon med sin koppling till svenska kultursidor alltmer blir ett namn för svenska läsare.

Ljusa sidor och mörka

av Carl Martin Roos. Inläst ur Monitorförlaget, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Förf. har varit professor i juridik i bland annat Lund samt studerat till en fil.kand. i humaniora. Han skildrar sin självsvåldiga ungdom och uppväxt samt föräldrarnas hårda uppfostringsmetoder. I Kulturella gymnasistklubben i Malmö får han bl.a. kontakt med Bo Widerberg, Fritjof Nilsson Piraten, Gabriel Jönsson och andra kulturpersonligheter. Spelet bakom kulisserna när Skånska banken, ägd av släkten Roos, säljs till Handelsbanken skildras.

Strålmannen

av Anders Södergård. Inläst ur Andra sidan Södergård, cop. 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 31 min..

AT-läkaren Anders Södergård studerade till sitt drömyrke och var spinningsledare på Friskis & svettis innan han år 2005 plötslig drabbades av huvudvärk och fick besked om att han drabbats av en elakartad hjärncancer. Därefter följde en tid av behandlingar och ovisshet. Här följer hans berättelse, nedtecknad under tiden för behandlingen. Systern och några vänner har också skrivit var sitt kapitel och fackuttrycken förklaras med noter.

Prestationsprinsessan

av Cajsa Tengblad. Inläst ur Libris, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 13 min..

Förf. delar med sig av sina erfarenheter av anorexi och stressymptom. Boken är tänkt att fungera som inspiration och igenkänning snarare än självhjälpsmaterial. De sju kapitlen avslutas med frågor att fundera vidare kring samt lästips. Lämplig även för ungdom. Förf. är friskvårdspedagog och coach.

Samhälls- och rättsvetenskap

Från konflikt till samverkan

av Robert Axelrod. Inläst ur SNS, 1987 av Bo Green. Talboken omfattar 15 tim., 26 min..

Samverkan mellan individer är en grundförutsättning för mänsklighetens civilisation och ekonomisk utveckling. Men hur uppstår samarbete mellan individer som i första hand ser till sitt eget bästa? R.A., professor i statsvetenskap, visar genom exempel från så väsenskilda ting som skyttegravskrig, biologiska symbioser, äktenskap, rashat, affärskarteller och blockpolitik, under vilka omständigheter egoister föredrar samverkan framför konflikt.

Vardagslivets politik

av Asef Bayat. Inläst ur Atlas, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 9 tim., 6 min..

A.B., professor i sociologi och Mellanösternstudier, undersöker förutsättningarna och formerna för social och politisk aktivism i Mellanöstern. Han visar hur förändringen kommit till stånd genom vanliga människors strävan efter ett bättre liv. I fokus ligger bland annat de iranska kvinnornas strategier för att bekämpa det statssanktionerade könsförtrycket och gatornas och torgens betydelse för möjligheten att bedriva politiskt motstånd.

Vardagsliv med Aspergers syndrom

av Carolina Lindberg. Inläst ur Gothia, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 55 min..

Vänder sig direkt till den som har diagnosen Aspergers syndrom eller annat autismspektrumtillstånd, AST. Innehåller beskrivningar av hur diagnosen kan vara, vad som kan vara besvärligt och tips på hur man gör vardagen lättare. Även lämplig för anhöriga och personal. Avslutas med ordlista samt litteratur- och webbtips.

Etnotism

av Aleksander Motturi. Inläst ur Glänta, 2007 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Filosofen Alexander Motturi frågar sig om vurmen för mångkultur kanske i själva verket är ett uttryck för ett diskriminerande skillnadstänkande? Genom en mängd exempel, hämtade från idéhistorien, populärkulturen och händelser i samtiden utforskar han en av vår tids mest laddade politiska frågor. Nyckelordet är etnotism - en efterföljare till den rasism som förlorade sin rumsrenhet i och med nazismen. Debattbok.

Stad i rörelse

av Håkan Thörn. Inläst ur Atlas, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 19 tim., 52 min..

På 1970-talet etablerades Christiania i Köpenhamn och Haga i Göteborg som skandinaviska centrum för urban alternativkultur och politisk aktivism. Stadsdelarna blev också hem för människor som av olika skäl befann sig i Folkhemmets sociala utkanter. Idag är Haga en gentrifierad stadsdel, medan Christiania fortfarande är en fristad. Här skildras striderna kring stadsdelarna och frågor om vem som har rätt till stadens utveckling ställs.

FN:s nya utvecklingsmål

av Victoria Veres. Inläst ur UI, 2013 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Fattigdomen har halverats, allt fler barn går i skolan och allt färre små barn dör. Det är några av framstegen i FN:s 8 millieniemål som antogs 2000. På andra områden har det gått trögare, fler människor bor i slumområden och alltjämt dör kvinnor i samband med förlossningar. År 2015 är det dags att göra bokslut för milleniemålen, men redan nu pågår planering inom FN för hur man ska gå vidare mot nya mål.

Teknik, industri och kommunikationer

Bilden av ingenjören

Inläst ur Carlsson, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 12 tim., 51 min..

Teknik används idag i allt lägre åldrar, ändå minskar intresset bland barn och ungdomar för tekniska utbildningar. Författarna fokuserar här på olika aspekter av yrket som modeindustrin och förnyelsebara energikällor, ingenjörsrollens betydelse för kvinnor i såväl före detta kommuniststater som i en mansdominerad modern industri. Även om ingenjörens framtid, barns syn på teknik och hur yrket framställs i barnböcker.

Sotare i Stockholm 1600-1900

av Gunilla Peterson. Inläst ur Stockholmia, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 14 tim..

Sotaryrket skapades ur en innovation. När spjället introducerades sparades energi, men det avsatte brandfarligt sot och fett i skorstenarna, som måste bort. I 1600-talets Stockholm arbetade både män och kvinnor som sotare, men århundradet därpå utestängdes kvinnorna. Vi får följa sotarnas vardagsliv; lärlingarna, som lägst stående i hierarkin, mästarna, kvinnorna som fick arbeta självständigt enbart som änkor. G.P. är docent i ekonomisk historia.

Ekonomi och näringsväsen

Rensa trädgården från kirskål, kvickrot, maskrosor, tistlar och annat ogräs

av Susanna Hultin. Inläst ur Semic, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 26 min..

Var kommer allt ogräs ifrån, och hur blir man av med det? Här får du veta hur du förebygger och bekämpar ogräsen. Boken innehåller tips på modern ekologisk ogräsbekämpning och exempel på hur ogräs kan användas som kulturväxter.

100 hundar som förändrade världen

av Sam Stall. Inläst ur ICA, 2009 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 3 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Hunden är inte bara människans bästa vän utan den har också satt outplånliga uttryck i vår historia. Här presenteras 100 hundar som på olika sätt har varit verksamma i vitt skilda sammanhang, allt från stjärnor på film som Lassie och Rin Tin Tin till hunden Laika som var den första varelsen i rymden. Många exempel ges på hundar som arbetat inom olika räddningsaktioner och gjort stora hjältedåd.

Idrott, lek och spel

MODO - svenska mästare 2007

av Hasse Andersson. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2007 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 25 min..

MODO Hockey från Örnsköldsvik blev svenska mästare i ishockey 2007. Författaren som följt föreningens verksamhet sedan början av 1960-talet beskriver klubbens fantastiska resa säsongen 2006-07. Varje match i grundserien och slutspelet får ett referat och statistikuppgifter. Dessutom presenteras några av de största profilerna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Alla tiders elitserie

av Jonas Fahlman. Inläst ur Idrottsförlaget, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 20 tim., 2 min..

Elitserien i ishockey startades 1976 och fram till 2008 har 21 olika lag spelat i serien. Författaren, journalist från Skellefteå som framför allt skrivit om ishockey, har dokumenterat elitserien utifrån alla klubbar som medverkat och han presenterar också 10 stora spelarprofiler. Främsta laget är Färjestads BK från Karlstad som deltagit alla 33 säsonger. Omfattande statistikdel. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Yoga, tantra och meditation i min vardag

av Janakananda Saraswati. Inläst ur Bindu, 2006 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

Swami Janakananda är grundläggare och pedagogisk lärare av Skandinavisk Yoga och Meditationsskola. Han reste tidigt till Indien och lärde sig avancerad tantrisk meditation. Han anser att yoga ska vara en naturlig del av vardagens rutiner och presenterar förslag på dagliga övningar. Han förmedlar tantriska essenser - där även tantrasex ingår - och visar på hur man kan upptäcka den hållning till livet som finns bakom tantran.

Naturvetenskap

Jakten på liv i universum

av Peter Linde. Inläst ur Karavan, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

Kommer vi att kunna överbrygga de enorma avstånden i rymden och själva besöka andra planeter? Hur stor är chansen att man ska få kontakt med en annan civilisation? Det skulle kunna var den mest revolutionerande händelsen i mänsklighetens historia, eller en katastrof. Dessa frågor och andra diskuteras av astronomen Peter Linde. Han återger aktuell forskning men har också tagit med olika spekulationer om utomjordingar och mänsklighetens framtid.

Det blommande fjället

av Edvin Nilsson. Inläst ur Bonnier fakta, 1982 av Jan Setréus. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Författaren Gustaf Sandberg och fotografen Edvin Nilsson strövade under några somrar i de klassiska blomsterfjällen vid Torne träsk, omkring Kvikkjokk och i Dovre och samlade material till boken. Boken är en genomgång av den växtlighet man möter i fjällandskapet och om växternas livsbetingelser och deras betydelse som nytto- och läkeväxter i gångna tider.

Medicin

Morgongåvan med tillägg

av Ingela Fehrman-Ekholm. Inläst ur Knipplablå, 2009 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Njurläkaren Ingela Fehrman-Ekholm berättar här om sina och makens erfarenheter av en njurtransplantation. I november 1994 donerade Ingela en av sina njurar till maken Lasse. Utöver sina personliga erfarenheter har författaren i sin roll som läkare även expertkunskaper rörande den senaste forskningen inom området.

Neurorevolutionen

av Lone Frank. Inläst ur Fri tanke, 2013 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

Hjärnforskningen tvingar oss att tänka i nya banor kring vilka vi egentligen är, varför vi beter oss som vi gör och vart vi är på väg.

Hur jag besegrade mina hjärnspöken

av Jenny Lindström. Inläst ur Itrim, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 4 tim., 42 min..

Författaren redogör i dagboksform för sin viktminskning som hon genomförde genom företaget iTrim, en svensk kedja inom motion och viktminskning. Hon berättar om en resa som går via det hon kallar "rehabilitering" och ett stort inre arbete med sig själv. Målet är att aldrig mer behöva gå ner i vikt.

Healingkoden

av Alexander Loyd. Inläst ur ICA, 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 13 tim., 16 min..

Psykologen Alexander Loyd och läkaren Ben Johnson hävdar att man ska kunna aktivera en fysisk funktion som finns inbyggd i kroppen och med vars hjälp vi kan eliminera orsaken till så mycket som 95 procent av alla sjukdomar och fysiska symptom. Enligt författarna har tester visat att det finns en allomfattande healingkod som kan hjälpa till att läka de flesta typer av problem och här lär de ut den koden. Boken innehåller inga referenser.

Gymnastik som medicin

av Anders Ottosson. Inläst ur Atlantis, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

En skildring av den svenska sjukgymnastikens framväxt under 1800-talet. Sverige var ledande när det gällde att använda sjukgymnastik för att lindra och bota kroniska och invärtes sjukdomar och läkare och lekmän från olika länder reste hit för att studera vid Kungliga Gymnastiska Centralinstitutet i Stockholm. Det handlar både om enskilda teoretiker och praktiker som samhällets syn på både sjukdom och gymnastik. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Instängd

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Opal, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Så länge Leo kan minnas har Gustaf och Carl terroriserat klassen. Värst är det för Leo, han blir ständigt utsatt för olika former av mobbning. Leo dagdrömmer om hämnd och ser fram emot sommarlovet då han slipper mobbarna. Under sommarlovet lär han känna klasskamraten Nora bättre och tillsammans börjar de planera en hämnd. En hämnd de vill ska ske i ett ödehus där det sägs spöka.

Den sista utvägen

av Karina Berg Johansson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

När Julies mamma dött måste Julie flytta till sin moster. Mostern bor i det lilla samhället Vägsände. Julie börjar i skolan och tycker att alla andra har konstiga och gammaldags kläder på sig. När mostern förbjuder Julie att gå ut efter att det blivit mörkt börjar Julie ana att Vägsände inte är något vanligt samhälle och att dess invånare inte är av den här världen.

Millan - hästar, hundar och hår under armarna

av Milena Bergquist. Inläst ur Bergh, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Millans äventyr. Millan är nu 12 år och året är 1970. På fritiden är Millan i stallet där favorithästen Zita finns och som hon älskar över allt annat. Det Millan önskar sig mest av allt att få en hund och att bli lucia. Att kunna bli lucia är klurigt för Millan har illrött hår och hon vet inte om rödhåriga kan bli lucior. Men så får Millan en idé som gör att hon nästan kan få bli lucia i alla fall.

Alvernas rike

av Patrik Bergström. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2013 av Harald Leander. Talboken omfattar 1 tim., 9 min..

Del 4 i serien Den eviga eldens magi som börjar med Alex och Corinthia. Alex och Corinthia vill lära känna sin farmor Ymbla som är skogsalvernas eldmästare. På sin resa mot Alfheim, alvernas rike, får de fler ledtrådar till sitt dunkla förflutna. Alfheim är hotat och källdiamanten försvagad. Från fjärran närmar sig den enorma svarta draken Grimaug. Det var den som dödade Alex och Corinthias far.

Sting - skorpionmannen

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien Beast Quest - Mörkrets rike, som börjar med Torgor minotauren. Tom och Elenna hittar Seth, en medhjälpare till onda trollkarlen Malvel, liggande skadad med sex pilar i bröstet. När Tom försöker rädda Seth händer något fruktansvärt. Seths kropp förvandlas till en skorpionkropp. Seth blir skorpionmannen Sting. Malvel beordrar Sting att vakta bergsjätten Arcta som Tom ska befria. Det kommer bli en strid på liv och död.

Drottningens gåta

av Cecilie Eken. Inläst ur Nypon, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Ökenflickan. Efter att ha flytt från vildhundar kommer Aram och Sif till kung Neibars stad. Sif är skadad efter ett hundbett men de blir väl omhändertagna i drottningens slott. Drottningen visar sig vara den tredje väktaren. För att hon ska avslöja ytterligare en ledtråd som för Amar och Sif närmare den svarta safiren måste de svara på en gåta. På slottet lurar ondskefulla män och plötsligt är Sif försvunnen.

Döda bergen

av Cecilie Eken. Inläst ur Nypon, 2012 av Martin Skoglund. Talboken omfattar 1 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Ökenflickan. Aram och Sif har hittat en karta över Döda bergen, en karta som kommer leda dem närmare den svarta safiren. Aram har stängt in Sif i en håla. Deras vänskap är komplicerad och de litar inte riktigt på varandra. När Aram lämnar hålan blir han överrumplad av rövarkungen Mugul. Aram tas till fånga av rövarna och läget ser mörkt ut.

Neibars oas

av Cecilie Eken. Inläst ur Nypon, 2011 av Martin Skoglund. Talboken omfattar 1 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Ökenflickan. Äventyret fortsätter för Aram och Sif i jakten på den svarta safiren. De har nu kommit till det ökenläger där Sif bor. Där finns också Roar, den retfulla pojken som efter ett tag accepterar Aram. Aram och Sif letar nu efter Neibars oas. När de hittar dit möts de av oasens väktare Dashu. Han verkar först vilja hjälpa ungdomarna men snart inser de att så inte är fallet.

Den första flickan skogen möter

av Moa Eriksson Sandberg. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Hanna fyller 12 år och är på väg in i en ny värld. Kroppen förändras och hon funderar mer på killar och sex än hon någonsin skulle våga erkänna. Hon slits mellan trygga Jonna och nya kompisen Sabina, som redan har fått mens och solar topless vid sjön. Linda Palm, bygdens egen poppisdrottning, är försvunnen. Det viskas om att hon är mördad, kanske till och med våldtagen.

Jag vet vem du är

av Kerstin Erlandsson-Svevar. Inläst ur Hegas, cop. 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Agnes är arg över att hennes mamma väljer att ta ett jobb i Berlin istället för att hellre vilja vara med henne. Som tur är har hon bästisen Kim som stöttar och världens bästa pappa. Men när Agnes pappa börjar dejta Anna känner sig Agnes bortglömd. I samma veva börjar hon får mejl från en mystisk person som kallar sig Ennis. Det är fina kärleksdikter och Anna blir först glad men också misstänksam. Är det någon som driver med henne? Vem är Ennis?.

Grottan

av David Gatward. Inläst ur Argasso, 2012 av Bodil Granlid. Talboken omfattar 42 min.. DAISY text och ljud.

Carrie och hennes klass är på lägerskola en hel vecka i en nationalpark. De första dagarna har varit fulla med spännande saker som att klättra i berg. Nu fasar Carrie för nästa uppgift, att krypa omkring i en grotta. Carrie blir skräckslagen av tanken på att vara i ett trångt utrymme. Hon vill inte erkänna sin rädsla för de andra och försöker bita ihop. Men i grottan händer det som inte får hända, hon och klasskompisen Jack går vilse.

Sveket

av Pia Hagmar. Inläst ur BW, 2013 av Hanna Schmitz. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

Del 2 i serien Millan som börjar med Millan. Nu har Millans dröm om en egen häst slagit in, men inte riktigt på det sätt som hon hoppats. Pappa har ingen aning om att hans present mest orsakar problem. Millan tar dessutom ett alldeles för stort ansvar för familjen. Men allt är inte jobbigt. Till exempel får Millan tävla för första gången. Så får hon en chans att förändra situationen och står inför valet att svika sin dröm eller sin familj.

En himla historia

av Sofi Hjort. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Hedda och Dilvin har varit med sin klass på Livrustkammaren. När det är dags att gå hem kommer de bort och blir inlåsta. De somnar i en sal men vaknar efter några timmar av ett brak. En tjock farbror med blodiga kläder kommer mot dem. Det är spöket av Gustav II Adolf. Han ger Hedda och Dilvin en rad uppgifter att lösa. Klarar de inte av det får de aldrig komma hem igen. Boken innehåller även faktarutor om händelser i den svenska historien.

King i okänt land

av William Earl Johns. Inläst ur B. Wahlström, 1952 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Kapten King och vännerna Bobby, Trappern och Valpen är på ett uppdrag i Brittiska Honduras, nuvarande Belize. En orkidésamlare vid namn Banford har berättat en märklig historia. Under en insamlingsresa hade Banfords tjänare blivit mördade på ett oförklarligt sätt. Vilka mördarna är okända och det ska nu King och hans vänner ta reda på vilka de är. Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruket är präglat av tiden för bokens utgivning.

King och tempelskatten

av William Earl Johns. Inläst ur B. Wahlström, 1954 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 5 tim., 22 min..

Ett nytt äventyr väntar för kapten King, Kopparn, Trappern och Valpen. De har av en major Charles vid säkerhetstjänsten fått i uppdrag att bege sig till Cypern. På Cypern håller gangstern Kniftos, kallad Kniven, till. Kniven kommer från USA och flydde därifrån under utrensningen av gangstervärlden några år tidigare. Nu verkar Kniven ha något skumt för sig tillsammans med sex andra kända kriminella. Frågan är vad? Nostalgiläsning för vuxna.

King tar hem spelet

av William Earl Johns. Inläst ur B. Wahlström, 1953 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 6 min..

Ett nytt uppdrag väntar för Kapten King, kallad Borret, och hans vänner, Valpen, Trappern och Kopparn. De ska nu bege sig till ett medeltida slott i Asien som nu fungerar som fängelse för politiska fångar. Där ska de frita en man vars brott är att han gynnar västerländska tankar. Misslyckas uppdraget riskerar vännerna att själva hamna i fängelset. Nostalgiläsning för vuxna.

Det går bara inte

av Camilla Jönsson. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 6 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Viktor och Sander. Två precis lika bra och fina killar. Båda är kära i Emilie och Emilie är kär i båda. Utan att kunna välja trasslar hon in sig i ett dubbelspel. Bästa vännen Stina tycker att Emilie är elak mot killarna och att hon måste bestämma vem hon är kär i. Men det går inte och Emilie sjunker djupare in i lögner som hon intalar sig inte alls är fel.

Lex bok

av Sara Kadefors. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2013 av Ester Claesson. Talboken omfattar 7 tim., 30 min..

Lex föredrar att dagdrömma till tung musik istället för att visa sina kreativa sidor. Hon tycker att alla andra i skolan utom Jonatan är idioter som måste utmärka sig jämt och redan har stakat ut hela sin framtid. I hemlighet skapar Lex en blogg under identiteten Maya. Där kan hon provocera och revoltera mot allt vad framgångssagor heter. Men frågan är vad som händer med Lex när bloggen blir en stor framgång.

Den stora jakten

av Jan Kjær. Inläst ur Hegas, 2013 av Nils Pihblad. Talboken omfattar Bok 2: : 1 tim., 28 min. : mono; 105 s., ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Den stora jakten. Luka ska bli människojägare. Men han har ingen läromästare. De andra pojkarna har lärare och fullt upp med sin utbildning. Av sin farfar, shamanen, får han rådet att söka efter en läromästare utanför byn. Det finns en jägare som heter Ezra och Luka ger sig av för att hitta honom. På sin väg möter han Selina och hon är också ute efter Ezra som lärare. De två får nu kämpa om platsen som lärjunge.

Florian Knol - ett alldeles vanligt kaos

av Guus Kuijer. Inläst ur Opal, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

En dag förändras Florian Knols liv. Det är den dagen en sparv slår sig ner på hans huvud. Florian får nu kontakt med människor som tidigare inte sett honom. Den coola tjejen Katja frågar chans på honom men han vet inte vad han ska svara. Även en äldre dam dyker upp i Florians liv. Damen är virrig och har tappat ordningen på sina ord. Med humor och värme filosoferar Florian över ordens betydelse och hur olika människor använder ord på olika sätt.

Profetens tid

av Henrik Larsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 26 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Blodsarvet som börjar med Krigarhjärta. När bergsfolket vättarna börjar sprida uppror måste Erik Krigarhjärta ge sig ut i strid mot dem. Striderna bli förödande och flera av Eriks män visar sig vara emot honom. Erik och återstående mannar måste fly efter ett bakhåll. Med dem följer den mystiska Stormöga, en kvinna som har en koppling till vättarna och som vet att det här bara är början.

Monster och mörker

av Katarina Mazetti. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 2 tim., 55 min..

Fjärde boken om kusinerna Karlsson. För första gången på ett höstlov ska kusinerna Humlan, Julia, George och Alex vara med moster Frida på hennes skärgårdsö. De ser fram emot en trivsam vecka med sköna stunder framför brasan, god mat, roliga spel och bra böcker. Nästan omgående visar sig ett spöklikt vitt ansikte i mörkret utanför fönstret. Och fler ruskiga figurer dyker upp efter hand.

Archie

av Bitte Nohrin Jernberg. Inläst ur Lumio, 2012 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 5 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Drakungen Archie och pojken Edi har vuxit upp tillsammans. Edi tränar Archie och försöker uppfostra honom. Men det är svårt för Archie är en busig drake full av upptåg. Edi bor med sina föräldrar och där finns även flickvännen Minna som spelar en stor roll i Edis liv. Deras land är märkt av krig och människorna försöker nu bygga upp sina byar igen. Ett hot finns från rövare som lurar i skogarna. Första delen i en planerad serie.

Eko

av Kim Olin. Inläst ur Argasso, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående fortsättning, i serien som börjar med Avhopparen. Sjuttonårige Filip vill inte bli indragen i den kriminella världen som härjar i Pulverland. Men Filips bror André tänker annorlunda. När André och hans gäng tvingar Filip att bränna ner ett ödehus finns ingen återvändo. I huset befann sig en ung tjej som Filip i sista sekund räddar. Något som kommer att få ödesdigra konsekvenser för honom. Filip hamnar nu mitt i ett gängkrig.

Den mörka staden

av Carrie Ryan. Inläst ur Styxx fantasy, 2013 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 14 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med De vassa tändernas skog. Staden där Annah bor är i ruiner. Men det är hennes hem och trots att Oheliga vandrar runt på gatorna vill hon inte flytta. Det skulle betyda att hon slutade vänta på sin vän Elias som för tre år sedan gick med i rekryterna. Hon vet inte om han lever men hoppet finns kvar. Hotet från de Oheliga växer när stora horder kommer närmare staden. Kampen om att överleva drivs nu till sin spets.

Källaren

av Linn T. Sunne. Inläst ur Bergh, 2012 av Martin Skoglund. Talboken omfattar 8 min.. DAISY text och ljud.

Isak och Ola har flyttat med sina föräldrar till ett gammalt hus. Pojkarna går på upptäcktsfärd och kommer till källaren. Där är det mörkt och fullt med möss. På natten drömmer de samma dröm om en pojke som frågar efter något att leka med. Av granntanten får Isak och Ola veta att huset tidigare varit ett barnhem där barn stängdes in i källaren. Nu spökar de där! Kommer Isak och Ola att kunna hjälpa spökbarnen?.

Schlagersabotören

av Martin Widmark. Inläst ur Rabén & Sjögren, cop. 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Ett monster sover över

av Mats Wänblad. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Ebba har bjudit Boris på sova-över-fest. Hon fixat massa goda saker att äta som popcorn och godis. De ser en film som Ebba tycker är rolig. Boris skrattar inte. Han verkar inte heller tycka kuddkrig är kul. Ebba undrar vad som är fel. Boris berättar att inget är som han är van och han längtar hem. Kanske kan en godnattsaga hjälpa? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Sant eller falskt

av Andreas Palmaer. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 49 min.. DAISY text och ljud.

Finns det en människa som har räknat till en miljard? Firade tyska och brittiska soldater under första världskriget jul tillsammans, fast de var fiender? Kan en människa springa fortare än en bil? Nitton otroliga historier som är falska eller sanna. Varje historia avslutas med att sanningen avslöjas. I boken ges tips om hur läsaren kan skriva en riktigt bra historia om något som är falskt.

Teknik, industri och kommunikationer

Tänk robot

av Peter Ekberg. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Redan idag finns en mängd olika robotar i vår vardag. Det finns gräsklipparrobotar, rymdrobotar och leksaksrobotar. Författaren skriver utförligt om olika slags robotar, humanoider som ser ut som människor och om artificiell intelligens. Robotar finns även i en mängd böcker och på film. Men hur kommer robotarna se ut i framtiden? Kommer robotarna kunna tänka? Kommer robotarna ta över världen?.