Nya talböcker oktober 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 205 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Göra rätt

av Simon Felix Adler. Inläst ur Kabusa böcker, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 6 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Adam är förälskad för första gången och han åker till EU-toppmötet i Göteborg för att få vara med Sara som ska dit och demonstrera. Hennes åsikter är inte hans, Adam är inte ens politiskt intresserad. Men när han ser en polis slå ner en obeväpnad person händer något inom honom. Förödelsen på Avenyn i Göteborg 2001 skakar om Sverige. Tidningarnas rubriker skriker och mediedrevet vädrar blod. Adam blir en av dem som får bära skulden. Debutroman.

Inför nya val

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

Del 10 i serien Thea. Tobine är djupt förälskad i Gabriel och har inlett ett förhållande med honom. Hans hustru Albertine är lyckligt ovetande om vem deras nya tjänsteflicka egentligen är - och vem som besöker henne på kammaren på kvällarna. I Bodö gör Thea allt för att glömma sin älskade Joakim. Men gamla sår rivs upp igen då Gina avslöjar nyheter om honom - att han snart ska gifta sig med en annan.

De oskyldiga

av David Baldacci. Inläst ur Bokfabriken, 2013 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim., 37 min..

Första boken om den ensamme yrkesmördaren Will Robie. Robie är utsänd på ett uppdrag i centrala Washington DC men känner intuitivt att något är fel. För första gången vägrar han att döda. Jagad av sin egen organisation tvingas han att fly för sitt liv. Den gatusmarta fjortonåriga Julie kommer i hans väg. Även hon är på flykt och Robie beslutar sig för att hjälpa henne. De dras in i en jättelik konspiration som hotar rikets säkerhet.

Kontorsninja

av Lars Berge. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 6 tim., 45 min..

En skruvad roman om ett annorlunda försvinnande. Jens Jansen är trött på sitt liv. Trött på sitt jobb och sin chef. Efter att ha analyserat sin livssituation kommer han fram till den ultimata lösningen, han ska göra allt han kan för att försvinna. En tragikomisk berättelse om den tid vi lever i och en man som inte längre vill finnas - utan att för den skull behöva dö.

Håll mitt hjärta

av Bente Bratlund. Inläst ur Vilja, 2013 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 27 min..

En kvinna ser tillbaka på sitt liv. Det blev inte som hon tänkt sig. Kärleken infann sig inte. Drömmen gick aldrig i uppfyllelse. Hon funderar över relationer och kärlek. Tänker på alla livsval och livsvägar. Kanske är det ödet eller slumpen som påverkar våra beslut. En lättläst berättelse med korta meningar och stycken men ändå mångbottnad med ett lyriskt anslag.

Familjehemligheter

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2013 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 8 tim., 2 min..

Del 13 i serien Fjällrosor. Rise har glömt Alices varning om att passa sig för Ben, Lord Sommervilles personlige betjänt. Och nu är det för sent. När hon hittar ett kuvert med Annas namn på hos Lord Sommerville kommer Ben på henne. I Lillehammer försöker Viljar finna lycka och ro i livet. Men vad ska han göra med Ebba och stölderna? Och hur ska han kunna betala boten som prästen ålagt honom, utan att bli ruinerad?.

Skratta och sedan dö

av Benedicte Callert. Inläst ur Idus, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

En cirkus, clowner och svensk sommar. Vad döljer sig bakom clownens leende? Och varför dör den ena clownen efter den andra? Sofia arbetar bland annat med gärningsmannaprofilering för Malmöpolisen. Hon får ta sig an fallet med clownerna som mördats på olika skånska karnevaler. Parallellt med denna historia får man också följa den ensamma flickan Maria. Sommardeckare från Båstad och Malmö men omnejd. Debutroman.

Valfierno

av Martín Caparrós. Inläst ur Lethe, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 4 min..

I augusti 1911 stals Leonardo da Vincis Mona Lisa från Louvren. Kända konstnärer och författare som Picasso och Guillaume Apollinaire misstänktes för brottet. Tjuven visade sig vara en italienare vid namn Peruggia, men hade han verkligen planerat stölden själv? I den här romanen möter vi "markisen av Valfierno", en argentinsk bedragare som på sin dödsbädd känner sig manad att berätta historien om hur stölden verkligen gick till.

Travesti

av Mircea Cartarescu. Inläst ur Bonnier, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

Intensiv roman med spöklika inslag från 1994. En framgångsrik författare har sökt sig till en kurort i Karpaterna för att komma till rätta med sina neuroser. Orsaken till hans ohälsa är händelser i barndomen och minnena växer ut i drömsyner och hallucinationer. Av författaren finns tidigare romanen Nostalgia och Orbitor-trilogin på svenska.

Elphames val

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Harlequin, cop. 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 14 tim., 55 min..

Även om de flesta unga tjejer känner att de är annorlunda, vet Elphame att hon är det. Ingen annan i Parthalon har hennes förmågor - eller hennes speciella band till Gudinnan. En dag kommer hon till andra sidan riket och MacCallans borg. Där lever spåren av ett förödanden krig fortfarande kvar. Kommer Elphame kunna befria både sitt land och sin själsfrände, en överlevare från samma krig? Valen hon gör är avgörande.

Svarta lådan

av Michael Connelly. Inläst ur Norstedt, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 10 tim., 52 min..

Kriminalroman med Harry Bosch vid LAPD i Los Angeles. Under Rodney King-kravallerna 1992 hittar Bosch, bland de många offren, en ung kvinnlig fotograf skjuten till döds. Man lyckas aldrig lösa fallet. Kanske finns någon annan bakomliggande orsak till mordet. Nu, tjugo år senare, dyker det upp nya bevis. Harry Bosch, som arbetar med gamla fall, dras in i en desperat jakt på den svarta låda som kan hjälpa honom.

Den långa rodden

av Georg Dahl. Inläst ur NWT, 1974 av Olle Jernberg. Talboken omfattar D. 2 : 6 tim. : mono.

Del 2 av "Den långa rodden". Tre värmländska vikingar, Torfinnsönerna, är med på ett norskt drakskepp. Den äventyrliga seglatsen går via London längs Frankrikes och Spaniens kuster och slutar på Sicilien. Hela tiden utkämpas blodiga strider.

För dig blottad

av Sylvia Day. Inläst ur Norstedt, 2013 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 13 tim., 35 min..

Del 1 i Crossfireserien. Eva har precis flyttat till New York när hon möter Gideon Cross. Han är vacker, farlig och het. Trots att Eva vet att Gideon kommer att göra henne olycklig är hon alldeles för attraherad av honom för att motstå. De inleder en relation, men de är båda märkta av sitt förflutna och deras förhållande blir stormigt. En erotisk kärleksroman i samma anda som Femtio nyanser-trilogin.

För dig sedd

av Sylvia Day. Inläst ur Norstedt, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

Del 2 i Crossfireserien. Gideon Cross är vacker och perfekt på utsidan, men skadad och plågad på insidan. Men ändå kan Eva inte hålla sig borta från honom. De kommer aldrig att kunna fungera tillsammans då deras förflutna är för svart och relationen är för smärtsam. Utom när den är perfekt och deras kärlek tränger undan alla problem och all svartsjuka. Bok i samma anda som femtio nyanser-trilogin.

Synda

av Sylvia Day. Inläst ur Bookmark, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

Bara timmar för sitt bröllop bevittnar den unga 1800-talsladyn Jessica hur den skandalöse Alistair säljer sin kropp för pengar. Jessica kan inte glömma det hon sett och när hon sju år senare, som nybliven änka, möter Alistair igen ger de sig in i ett passionerat förhållande. Day är en av världens mest säljande författare och hennes böcker har översatts till fler än trettio språk.

Marconi Park

av Åke Edwardson. Inläst ur Bonnier, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Tolfte boken om kriminalkommissarie Erik Winter i Göteborg. Våren är på väg och Winter känner hur hans sinne ljusnar. En morgon står han dock vid liket av en man som dött en våldsam död. Mannen har en plastpåse över huvudet och på kroppen ligger en avriven bit kartong med en handskriven bokstav. Det blir fler offer med samma typ av lappar som Winter försöker pussla ihop till ett ord. Man letar samtidigt febrilt efter ett samband mellan de mördade.

Kungens hologram

av Dave Eggers. Inläst ur Forum, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Alan Clay är inte den lyckliga säljare han en gång var och det var längesedan han presterade något av värde. I ett sista desperat försök att räddas sig från personlig konkurs antar han uppdraget att sälja amerikansk datateknologi till en ofärdig stad i Saudiarabien. Men på plats blir inget som Alan tänkt sig, han får aldrig träffa kungen och väntan blir lång. Vemodigt och humoristiskt om en vilsen man i en föränderlig värld.

Väster om friheten

av Thomas Engström. Inläst ur Bonnier, 2013 av Björn Pedersen. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

Första boken om Ludwig Licht, en före detta Stasi-agent som varit informatör åt CIA. Juli 2011 hittas tre amerikaner brutalt avrättade på en barberarsalong i Marrakech. En vecka senare ringer en kvinna till amerikanska ambassaden i Berlin och säger sig ha information om dådet. CIA:s chef i Berlin kontaktar Licht, sin forne agent. Förhör med kvinnan visar att fallet har bråddjupa förgreningar till en av USA:s svurna fiender och jakten kan inledas.

Vanmakt

av Thomas Erikson. Inläst ur Damm, 2013 av Björn Pedersen. Talboken omfattar 12 tim., 51 min..

Tredje boken om beteendevetaren Alex King. Diplomaten William Smythes familj drabbas av en rad kidnappningar och hot. Familjemedlemmarna återförs oftast oskadda till hemmet, men inte varje gång. Någon vill till varje pris demonstrera sin makt. Alex King blir indragen i dramat och försöker tillsammans med polisen kartlägga vem som ligger bakom de inhumana och utstuderade övergreppen. Den stora frågan är varför familjen råkar så illa ut.

Djävulen hjälpte mig

av Caroline Eriksson. Inläst ur Forum, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 12 tim., 59 min..

Psykologisk spänningsroman som bygger på Yngsjömordet, som ledde till halshuggningen av Anna Månsdotter, den sista avrättningen av en kvinna i Sverige. I mars 1889 hittas Hanna Johansdotter ihjälslagen i sitt eget hem. Hennes make och svärmor misstänks för mordet och i polisens utredning framträder en skrämmande bild av familjens isolerade liv, som präglats av svartsjuka och skam.

Skriver med blod

av Erik Eriksson. Inläst ur Ahlemarker, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 22 min..

Del 2 i serien "Sagan om vår nya tid" som inleds med "Men fåglarna sjunger om natten" utspelar sig under tiden 1958-1962. Johan nu 30 år återvänder hem efter ett år på sjön och fotsätter att studera. En grannfamiljs unga dotter får honom att börja undersöka unga flickors utsatthet i prostitutionsträsket. Han lever farligt i brutala och människoföraktande kretsar. Hans idealitet och rättvisekrav driver honom allt längre.

Hoffmanns försvar

av Kjell Espmark. Inläst ur Norstedt, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

E.T.A. Hoffmann var romantikens mest mångsidiga geni, han var såväl tonsättare och dirigent som tecknare, författare och jurist. Kjell Espmark låter Hoffmann föra en dialog med framtida kolleger där nyckelordet är författarens ansvar.

Absolut noll

av Anna Fock. Inläst ur Ersatz, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Nikita är en 20-årig biografmaskinist i Sankt Petersburg. Tillsammans med sina homosexuella vänner festar han på stadens gayklubbar, men utanför gayklubbarna är känslan av utsatthet ständigt närvarande. En dag möter de en gammal klasskamrat, numera korrumperad, våldsbenägen snut på gränsen till nervsammanbrott. Ett farligt spel inleds. En svartsynt, men ändå hoppingivande skildring av gayvärlden i Sankt Petersburg. Debutroman.

Kanada

av Richard Ford. Inläst ur Bromberg, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 15 tim., 22 min..

Femtonårige Dell Parson blir övergiven när hans föräldrar hamnar i fängelse efter ett bankrån år 1960 i amerikanska Montana. Tvillingsystern Berner flyr hemmet och Dell får hjälp att ta sig över gränsen till Kanada. På prärien vid Saskatchewan blir han omhändertagen av en gåtfull och karismatisk amerikan. Livet efter katastrofen blir en resa utan återvändo. Den innehåller bland annat tre mord och mystiska transporter av stulet kött inom armén.

På ön

av Tracey Garvis Graves. Inläst ur Forum, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

Trettioåriga Anna Emerson är på väg till Maldiverna och familjen Callahans sommarbostad. Bredvid henne sitter T.J. Callahan, den 16-åriga pojke som hon ska undervisa. Men så drabbas piloten av en hjärtattack och planet kraschar i Indiska oceanen. Anna och T.J. överlever, men är strandsatta på en öde ö. För att överleva tvingas de samarbeta och de får allt svårare ett upprätthålla rollerna som lärare och elev.

Gimokrönikan

av Patrik Godin. Inläst ur Bonnier, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

En roman om att möta sitt förflutna och om komplicerad vänskap som aldrig släpper taget. Patriks skilsmässa är ett faktum när han flyttar tillbaka till sin uppväxtort Gimo. Han tar ett jobb och återupptar kontakten med sina gamla vänner. Men det är en vän som saknas, Jussi, som har varit försvunnen sedan länge, ändå kan Patrik inte sluta tänka på honom. Det är som att han fortfarande finns där ibland husen.

På andra sidan glädjen

av Seré Prince Halverson. Inläst ur Bazar, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 45 min..

Ella Beene träffar Joe. Han har en dotter och en son. Deras mor har lämnat familjen och nu blir de Ellas familj. De älskar varandra och Ella är lycklig. När Joe dör visar det sig att familjeföretaget är hårt skuldsatt och till råga på allt dyker barnens biologiska mor upp och kräver vårdnaden om sina barn. Striden blir intensiv och olycklig för alla. Då inträffar ännu en katastrof.

Aldermanns arvinge

av Gabriella Håkansson. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 CD-ROM (33 tim., 16 min.).

I det tidiga 1800-talets London växer en föräldralös pojke upp. Han är arvtagare till en av Europas största förmögenheter. Pojken, William Aldermann, uppfostras till att överta faderns roll som ledare för ett sällskap som vurmar för antikens konst och vill skapa ett samhälle präglat av fritänkande och lust. Ordensbröderna är dock oense och William blir ofrivilligt centralgestalt i en skoningslös kamp om sällskapets framtid.

Den stora matchen

av Arnaldur Indriðason. Inläst ur Norstedt, 2013 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Kriminalroman om den isländske poliskommissarien Erlendur Sveinsson. Sommaren 1972 ska schackmästerskapet hållas i Reykjavik och staden är invaderad av utländska gäster och reportrar. Det kalla kriget pågår för fullt, Spasskij och Fischer eskorteras till matcherna. Så blir en ung man grovt misshandlad på en biograf. Fastän polisen redan har full sysselsättning beslutar Marion Briem, som ansvarar för ärendet, att ta reda på vad som ligger bakom.

Clara Jonssons erotiska dagbok

av Clara Jonsson. Inläst ur Xstory, cop. 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 9 min..

Författarinnan Clara Jonssons personliga erotiska dagbok. I dagboken får vi följa hennes liv som författare och hennes erotiska eskapader och se hur hennes sexuella identitet byggs upp genom sensuella experiment och laddade möten. Hon lever sitt liv som hon vill och bejakar sin lust. Clara Jonsson är en pseudonym.

Flickan

av Angelika Klüssendorf. Inläst ur Thorén och Lindskog, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 4 tim., 15 min..

Den tolvåriga flickan och hennes sexårige bror räknar inte med någon hjälp från vuxenvärlden. Gång på gång blir hon sviken av mamman, pappan och samhällets institutioner. Men hon reser sig ständigt och kommer till slut ut på andra sidan, starkare än någonsin. Händelserna utspelar sig i DDR under 1970-talet och när vi lämnar flickan är hon sjutton år och lärling på ett jordbrukskollektiv. En historia om våld, misär och själslig fattigdom.

Den osynlige polisen

av Dekius Lack. Inläst ur Bakhåll, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

Robert Wall är polis i Lund och har chefens förtroende men knappast någon annans. Så får han ett uppdrag i Afghanistan som leder till förvecklingar som gör att han blir ännu mer misstrodd av sin omgivning när han försöker berätta sanningen. Efter åtta år av en usel tillvaro tar han sig på falska premisser till USA för att försöka komma i kontakt med presidentens dotter som han förälskade sig i när de arbetade tillsammans i Afghanistan.

Jakten på den mystiska bägaren

av Torbjörn Lagmark. Inläst ur Hoi, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 21 tim..

Kocken Hugo Larsson hamnar under sin semester på Mallorca mitt i ett brutalt mord och råkar få med sig en mystisk bägare. Han får hjälp att fly undan förföljare av berlinaren Gerhard Beckman. Snart kommer mörka hemligheter från andra världskrigets slutstrid i Berlin upp till ytan. Många märkliga händelser inträffar på olika ställen i världen och frågan är om det finns något samband mellan dessa och bägaren som nu finns i Hugos förvar?.

Till Jacobs försvar

av William Landay. Inläst ur Bra böcker, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 14 tim., 26 min..

Andy Barber är biträdande åklagare i Newton utanför Boston. I en park i staden hittas en tonårspojke knivhuggen till döds. Andys son Jacob var skolkamrat med den dödade pojken Ben. Snart läcker det fram bevis som tycks binda Jacob vid brottet. Jacob säger att han är oskyldig och Andy tror honom. Men besvärande fakta och chockerande avslöjanden kryper fram.

Den omöjliga kärlekens hus

av Cristina López Barrio. Inläst ur Stockholm, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 37 min..

Kvinnorna i släkten Laguna är alla drabbade av en förbannelse som innebär olycklig kärlek, de sviks av männen de älskar och deras barn blir faderlösa. Men när den vackra Clara möter en hetblodig man från Andalusien och blir gravid, köper han ett gammalt hus till henne, och försvinner. Då bestämmer sig Clara för att ta sitt öde i egna händer. De kvinnor som följer henne i släktledet följer hennes väg. De försöker alla bryta en förbannelse.

Skuggpojken

av Lucifer. Inläst ur Bonnier, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

Första boken med Dan Katz. Sommaren 1970 försvinner en pojke från sin far. En okänd kvinna går helt lugnt iväg med honom från Kristinebergs tunnelbanestation. Fyrtio år senare försvinner också hans bror, Joel Klingberg. Joels fru Angela söker upp makens vän från arméns tolkskola, den tidigare heroinisten Dan Katz. Han inser snart att den mäktiga familjen Klingberg har fler hemligheter. Så hittar Katz Angela mördad och förstår att han är i fara.

Så länge jag kan minnas har jag varit ensam

av Marie Lundquist. Inläst ur Bonnier, 2013 av Malena Hallerdt. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Högt uppe i ett hus lever en ensam kvinna. Hon har nära till himlen och molnen. Till hennes lägenhet kommer en märklig och objuden gäst; en kvinna som bär bud om en berättelse nedtecknade på en bunt papper som är historien om en ung kvinna och hennes kärleksförbindelser med olika män, en historia om utlevelse och ensamhet. Roman som är ett raffinerat spel med olika fiktioner, allt förändras och löses upp som molnen på himlen.

Wolf Hall

av Hilary Mantel. Inläst ur Weyler, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 21 tim., 29 min..

1520-talets England hotas av inbördeskrig om Henrik VIII inte får en son. Thomas Cromwell, en enkel man av folket, överlägsen i metod och uthållighet tar sig till den absoluta men bräckliga maktens topp. Aldrig accepterad men ständigt fruktad förändrar Cromwell England för alltid. Men vad är hans personliga drivkraft i detta spel? Den flerfaldigt prisade Mantel skildrar den obönhörliga maktens inre liv, tanke och språk med osedvanlig skärpa.

Lyckliga gatan

av Liza Marklund. Inläst ur Piratförlaget, 2013 av Ann Katrin Andréasson. Talboken omfattar 9 tim., 41 min..

Den tionde boken om journalisten Annika Bengtzon. Riskkapitalisten och före detta riksdagsmannen Ingemar Lerberg hittas medvetslös efter tortyr i sin luxuösa villa utanför Stockholm. Hustrun Nora är spårlöst försvunnen. Annika Bengtzon på Kvällspressen, som har en besvärlig situation hemma efter skilsmässan, ska skriva om fallet. Chefredaktör Anders Schyman råkar i blåsväder. En bild av något mörkt och förljuget i villaförorten växer fram.

Virus

av Paul McEuen. Inläst ur Bazar, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

När nobelpristagaren Liam Connor hittas död på botten av Ithaca-ravinerna i New York vägrar hans forskarkollega Jake Sterling tro att det är självmord. Tillsammans med Liams dotterdotter upptäcker Jake några kodade meddelanden som Liam lämnat efter sig. De pekar mot en förödande hemlighet från det krigsdrabbade Japan. Det som började som en jakt på sanningen övergår till en kamp mot klockan för att stoppa ett supervapen som kan ödelägga världen.

På guldfiskens rygg

av Gabriela Melinescu. Inläst ur Ellerström, 2013 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

På guldfiskens rygg innehåller ett urval av författarens dikter som utkommit på rumänska under 2000-talet samt ett antal nytolkningar av äldre dikter. Det genomgående temat är människans extas och vanmakt inför de givna livsvillkoren. Översättaren Inger Johansson har även skrivit ett förord.

Uppdrag för Hillman

av Folke Mellvig. Inläst ur Saxon & Lindström, 1951 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Novellsamling från 1951 där Hillmans detektivbyrå får flera uppdrag att lösa. Kapten John Hillman och hans två medarbetare, Kajsa Larsson och Freddy Sjöström, måste uppbåda all sin intelligens och kraft för att lösa alla kluriga fall. I berättelsen Vattengraven blir Kajsa kidnappad. Efter att kaptenen befriat henne friar han och hon blir fru Hillman.

Jungfrustenen

av Michael Mortimer. Inläst ur Norstedt, 2013 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 18 tim., 9 min..

Del 1 i en planerad serie. Carl von Linnés lärjunge Daniel Solander gör 1769 ett märkligt fynd på Nya Zeeland: en sten med besynnerliga egenskaper som göms undan. Tvåhundra år efter Solanders död får studenten Ida Nordlund ett mystiskt samtal från sin mormor. Ida ombeds att ta hand om en ask av en person som sedan dör. Snart är Ida eftersökt, inte bara av polisen, utan också av ett hemligt nätverk av forskare. Hon jagas ända till Ryssland.

Maktens vägar

av Bertil Mårtensson. Inläst ur Bokád, 1980 av Olle Jernberg. Talboken omfattar Vägen bort: 11 tim., 21 min. : mono.

Del 1 i serien Maktens vägar. Runt ett bord på värdshuset Stjärnan sitter fyra män. Jore, som är deras ledare och bär på en magisk, gyllene pilbåge, den magre, dystre Väjde och vapenbröderna Rothjem och Jotum. Mörka skuggor faller över världen och det är deras uppgift att slå tillbaka dem. Men hur strider man mot skuggor? Eller mot människor som gått i förbund med troll? In ur snöstormen vacklar den unge Jarel. Vem är han? Och kan han hjälpa dem?.

Barkhes kors

av Bodil Mårtensson. Inläst ur Hoi, 2013 av Anna Westerberg. Talboken omfattar 13 tim., 8 min..

Del 3 i serien inledd med Barkhes döttrar. På länsmansdottern Hanna Barkhes bröllop döljer Danmarks Frederik III sin oro för sitt land. Den starka fästningen Frederiksodde har fallit och Karl X Gustav har svurit på att förinta hela Danmark. Frans Barkhe hotas av sin förra älskarinna. Dottern Magde är i fara. Familjekorsets förbannelse vilar allt tyngre över familjen Barkhe. En ohelig ödesdiger allians sluts i Kronobergs källarvalv.

Att bli ved

av Fredrik Nyberg. Inläst ur Norstedt, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 36 min..

Diktsamling i fyra delar, som kretsar kring ängsmarkens försvinnande och kring oiN och oiNs granne Nilofar. Och kring den omvärld som skapar ett alldeles specifikt tryck mot dessa huvudkaraktärers vardag. De ställer boken igenom en räcka frågor som ingen riktigt tycks kunna eller vilja besvara: Författarens sjätte diktsamling. Den utgör också ett inslag i hans forskningsprojekt rörande poesins akustiska dimensioner.

Döden väntar på värdshuset

av Aron Olnafors. Inläst ur Bonnevier & Olofsson, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Åter händer det. Knappt har före detta bandirektör Erik Gyllenberg blivit utskriven från sjukhuset förrän nya mord begås i Aroshamn (ett lätt förklätt Västerås). Tillsammans med sin gode vän Severin C. Brattenskiöld blir han som vanligt involverad i jakten på mördaren. Det blir en dråplig och spännande historia innan gåtan får sin dramatiska upplösning inför ett förstummat sällskap på Kolbäcks Gästgivaregård.

Antigones ansikte

av Eva Kristina Olsson. Inläst ur Bonnier, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 1 tim., 42 min..

Två mytopoetiska dramer. De vilar på de klassiska antika berättelserna om Antigone - dotter till Kung Oidipus - och Niobe - lydisk prinsessa och drottning av Thebe. Det är familjetragedier om förbjuden kärlek, hämnd och våldsam död; om människolivet i sin mest kaotiska och ångestfyllda form. E.K.O., 1958- , poet, filmare, koreograf och performanceartist.

En mördare blir till

av Jan Olsson. Inläst ur Parabellum Nord, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

En höstmorgon 1988 hittas en sopsäck med likdelar lutad mot muren vid en landsortskyrka. Kvinnans bakgrund leder polisen in på ett särskilt spår. Författaren, före detta kriminalkommissarie och chef för rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, ger sin bild av polisens verklighet. Här är det utredningen och polisernas arbete som har huvudrollen. Utredningen växer och börjar till slut leva sitt eget liv.

Nya bekantskaper

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Del 44 i serien Tre systrar. Det vimlar av liv i hamnen då de ryska fiskebåtarna ankommer till Tromsö. Stinas dotter Mathilde är också en av de nyfikna åskådarna. I samma stund som hon möter den unge kaptenens blick, blir hennes liv förändrat för alltid. I Målselv dyker en annan nykomling upp på gården Flomslett. Peder Johansson får arbete som dräng på gården, och med sitt exotiska utseende väcker han snart kvinnornas intresse - även Annas.

Illusionisten

av Nora Roberts. Inläst ur Harlequin, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 6 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Ryan Swan har fått chansen att producera ett tv-program, något hon länge längtat efter. Programmet ska handla om den populära och eftertraktade illusionisten Pierce Atkins. Mötet med Pierce blir inte helt okomplicerat eftersom ingen av dem kan motstå passionen som blossar upp mellan dem. Verkligheten hinner dock snart ikapp när Ryan förstår att Pierces yrke faktiskt kan kosta honom livet och när han vägrar att ge upp sin karriär har hon inget val.

Med öppna sinnen

av Nora Roberts. Inläst ur Harlequin, 2013 av Malena Hallerdt. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

Clarissa är född med ett paranormalt sinne. När David Brady, dokumentärfilmare, kontaktar henne och vill göra en dokumentär om hennes förmåga så känner hon instinktivt att hon ska tacka ja trots att han erkänner att han kommer att ta upp en känslig händelse som inträffat för tio år sedan. När Brady kontaktar hennes agent, Aurora Fields, så uppstår mellan dem en speciell känsla, något som Clarissa redan förstått ska ske då Aurora är hennes dotter.

Marina

av Carlos Ruiz Zafón. Inläst ur Bonnier, 2013 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

I maj 1980 försvinner femtonårige Oscar från sin internatskola i Barcelona. Hösten dessförinnan smyger han in i ett övergivet hus där han hittar en klocka som tar honom tillbaka i tiden. I huset träffar han också Marina som bär på en tragisk hemlighet. Hon tar med Oscar till den närliggande kyrkogården där en beslöjad kvinna regelbundet besöker en namnlös gravsten. Kvinnan försvinner ner i stadens underjordiska labyrint och där börjar äventyret.

Vi är inte sådana som i slutet får varandra

av Katarina Sandberg. Inläst ur Gilla Böcker, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Cassiopeja är 20 år och har flyttat till Stockholm för att läsa juridik. Hon anser att kärlek är ett skämt och lider sig igenom sina vänners diskussioner om relationer. Tills den dag Cassiopeja träffar Casper som bor i samma trappuppgång. Hon faller för honom och kan snart inte tänka på något annat. Casper bor dock redan tillsammans med sin perfekta flickvän. Det som från början verkade bli en fin förälskelse äter nu upp Cassiopeja inifrån.

De gömda rummen

av Care Santos. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 26 min..

Konstvetaren Violeta reser till Spanien för att titta till sin farfars, konstnären Amadeo Lax, hus som ska renoveras. Mest längtar hon efter att se det stora porträtt han målade av hennes farmor. Men när målningen lyfts ner och renoveringen börjar hittas en hemlig dörr. När den öppnas avslöjas en rad hemligheter och Violeta lär känna familjens och staden Barcelonas dramatiska historia.

Märkta för livet

av Emelie Schepp. Inläst ur En & Ett, cop. 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 53 min..

En sommardag vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån. Tjugosex år senare får Jana som framgångsrik åklagare uppdraget att leda förundersökningen i ett uppmärksammat mål - mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping. Fallet döljer oanade djup och Jana närmar sig sanningen om sin egen bakgrund.

Erratum till paradiset

av Marin Sorescu. Inläst ur Ellerström, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

Den rumänske poeten, dramatikern och essäisten M.S. har tidigare utgivits på svenska i ett antal mindre urval. Erratum till paradiset innehåller dikter ur 15 olika diktsamlingar samt ett antal tidigare opublicerade dikter. Den postumt utgivna samlingen Puntea presenteras i sin helhet. Översättaren Dan Shafran har valt dikter och skrivit ett långt och initierat efterord.

Hjärtats angelägenheter

av Danielle Steel. Inläst ur Malmö, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 9 tim., 37 min..

Fotografen Hope Dunn lever ett stillsamt liv i New York. Hon söker varken kärlek eller spänning, men under en arbetsresa till London finner hon båda delarna. Hon träffar författaren Finn O'Neill som är världsvan och charmig och uppvaktar henne intensivt. Efter en fantastisk inledning förändras relationen till Finn. Hans svartsjuka tar sig våldsamma uttryck och Hope blir rädd för mannen hon älskar. Det är något i Finns historia som inte stämmer.

Lasarus kvinnor

av Marina Stepnova. Inläst ur 2244, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 16 tim., 53 min..

Lasarus Lindt kommer 1918 till Moskva och förälskar sig i Marusija, en 30 år äldre gift kvinna. Känslorna besvaras inte och det dröjer 40 år innan han förälskar sig på nytt. Äktenskapet med den unga Galina blir inte lyckligt. När barnbarnet Lidotjka mister sina föräldrar får den stränga farmor Galina ansvaret för henne. Vacker och gripande berättelse om tre kvinnor från tre generationer och den man som kom att forma deras liv.

Spår

av Lena Sundström. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

En dokumentär thriller om världen efter 11 september och om svenska tjänstemän som blundar med öppna ögon. En vinterkväll 2001 förs två män ut till ett plan på Bromma flygplats av maskerade män. De är barfota och iförda blöjor, overaller, fotbojor och huvor. Dagen därpå torteras de av den Egyptiska säkerhetstjänsten. Två år senare börjar några journalister nysta i händelsen. Spåren leder till en av de största skandalerna i svensk historia.

Tio lektioner i lust

av Benedicta Söderberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 24 min..

Benedicta är 38 år och arbetar som advokat i Köpenhamn där hon lever med Mark. Utåt sett är allt perfekt, men efter tretton år har relationen tappat gnistan, och Benedicta längtar efter något annat, något mer än parmiddagar och slentrianmässig ömhet. På tunnelbanan möter hon Julian som lever för att tillfredsställa kvinnor. Julian gör Benedicta till sin elev och lovar att lära henne allt han kan om lust. Författaren har skrivit under pseudonym.

Långt från min far

av Véronique Tadjo. Inläst ur Leopard, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 4 tim., 27 min..

Nina återvänder till sitt land Elfenbenskusten efter en lång tids bortovaro för att ordna med sin fars begravning. Hon omfamnas av familj, släktingar och vänner men känner sig ändå ensam och förvirrad. När hon går igenom faderns tillhörigheter avslöjas livsomvälvande hemligheter och hon frågar sig vem hennes far egentligen var. Berättelse om dagens Afrika och på samma gång ett porträtt av uråldrig, nedärvd kultur.

Vinterkriget

av Philip Teir. Inläst ur Natur & kultur, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 14 min..

Underhållande och skarp relationsroman om att mötas och gå isär, om att älska och förlora sina känslor för att sedan finna dem åter. För Max och Katriina kulminerar flera års besvikelser under några vintermånader och efter en 60-årsfest ställs allt på sin spets. Hur ska man egentligen veta vad man vill med sitt liv? Författaren är finlandssvensk kulturjournalist, han har tidigare skrivit poesi och noveller, detta är hans romandebut.

Telefonförsvararen

Inläst ur Kalla kulor, 2007 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 51 min..

Robert Aschberg presenterar 101 tips på hur man kan bli kvitt telefonförsäljare. Han går igenom ett antal olika tekniker och metoder för telefonförsvar: brutala, liderliga, ångestskapande, uppseendeväckande, förvirrande, absurda och mycket mer.

Rörgast

av Johan Theorin. Inläst ur W&W, 2013 av Johan Svensson. Talboken omfattar 13 tim., 1 min..

Fjärde romanen i författarens Ölandssvit. Den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en pojke som berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän och en galen man med yxa. En av de tiotusentals besökare som kommer till Öland vid midsommartid har vänt hemåt för att kräva betalning för en mycket gammal skuld. Bara Gerlof av alla människor börjar förstå vem mannen är och varför han vill hämnas på en hel släkt.

Lean on Pete

av Willy Vlautin. Inläst ur Bakhåll, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 7 tim., 36 min..

Charley Thompson flyttar från stad till stad tillsammans med sin pappa. Deras vardag är besvärlig men så skymtar en ljusstrimma i Charley liv, han får ta hand om galopphästen Lean on Pete. Men så förändras tillvaron i ett slag och Charley är ensam i världen. Han tar olika arbeten för att försöka tjäna ihop till en biljett till Wyoming där kanske hans faster finns.

Våra värsta vitsar

Inläst ur Känguru, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 1 min..

Robert Aschberg och Gert Fylking har samlat sina bästa skämt, historier och fräckisar. Här varvas lågt med lägre och fula antydningar med rent snusk.

Noors trädgård

av Sara Wadell. Inläst ur LL-förlaget, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 1 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med I samma båt. Noor är trött på sitt jobb och på sitt liv i den gråa svenska förorten. Barnen har flyttat ut och hennes man Hassan bygger sina båtar. Ingen behöver henne längre. Men snart börjar Noon drömma märkliga drömmar, om en oas med full av vackra blommor. Om hon gör verklighet av drömmen kanske hon får tillbaka sin livslust. LL-bok.

Hollywood måne

av Joseph Wambaugh. Inläst ur Ordupplaget, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 5 min..

Tredje boken om poliserna som arbetar på Hollywood Station i Los Angeles. Här återkommer bland andra Nate Weiss, polisen som egentligen vill vara skådespelare, och det surfande radarparet Floatsam och Jetsam. Ny på stationen är den unga snygga Sheila Montez och den moderliga Dana Vaughn. De försöker få fast en liga som sysslar med identitetsstöld och kontobedrägerier på nätet. Det visar sig att utredningen blir ytterst komplicerad.

Stenhjärtat

av Katarina Wennstam. Inläst ur Bonnier, 2013 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 10 tim., 25 min..

Andra boken om målsägarbiträdet Shirin Sundin. En mamma kommer inrusande till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm med sin sex månader gamla baby fredagen den sextonde december. Lilla Gloria andas inte. När misstanken om brott väcks, blir det kriminalkommissarie Charlotta Lugns och Shirin Sundins uppgift att ta reda på sanningen. Det kommer inte att bli någon god jul, varken för Gloria, hennes syskon eller mamma Pernilla och pappa Andreas.

Delano, Georgia, USA

av Stuart Woods. Inläst ur Tiden, 1987 av David Zetterstad. Talboken omfattar 17 tim., 38 min..

I början av 1920-talet påträffas liket efter en ung man utanför den lilla staden Delano. Efter en tid hittas ytterligare ett lik. Vad är orsaken till dödsfallen? Will Henry Lee, Delanos förste polismästare 1919 är sanningen på spåren, likaså hans kollega Sonny Butts, som får befattningen efter andra världskriget. När Tucker Watts blir stadens förste svarte polismästare i början av 1960-talet börjar han på nytt att nysta i trådarna.

Simmaren

av Joakim Zander. Inläst ur W&W, 2013 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

I 1980-talets början lämnar en amerikansk spion sitt nyfödda barn till ett osäkert öde i Damaskus. Han börjar leva på flykt undan det förflutna. Trettio år senare kommer den svenska juristen Klara Walldéen och hennes tidigare pojkvän Mahmoud Shammosh av misstag över information och de jagas genom Europa. I Bryssel dras lobbyisten Georg Lööw in i ett dödligt spel med en otrevlig klient. Trådarna knyts ihop en julaftonsnatt i Östergötlands skärgård.

Det gamla fartyget

av Wei Zhang. Inläst ur Jinring, cop. 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 17 tim., 43 min..

I den lilla köpingen Wali pågår en maktkamp mellan tre mäktiga klaner: Sui, Zhao och Li. Klanen Sui har i generationer kontrollerat glasnudeltillverkningen, ortens viktigaste näring. Men när klanens svarta får, den kringdrivande Sui Buzhao, kommer hem från sina resor på de sju haven följer de olycksbådande tecknen slag i slag och snart kommer revolutionen som vänder allt över ända. Klanen Zhao tar makten i Wali och inget är som förut.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

En halv sanning är också en lögn

av Hanne Kjöller. Inläst ur Bromberg, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 14 min..

Hanne Kjöller beskriver här så kallad offerjournalistik och case-journalistik utifrån några uppmärksammade fall där hon menar att allmänheten vilseletts genom att bara halva sanningen berättats. I vissa fall har journalister medvetet skrivit in sig själva som hjältar och agerar aktivister snarare än journalister. Författaren är ledarskribent på DN och har tidigare givit ut böckerna Operation nytt liv och I huvudet på en mamma.

Konsten att väcka förargelse

Inläst ur Cavefors, 1964 av Bo Green. Talboken omfattar 16 tim., 38 min..

Filosofen Ingemar Hedenius, 1908-1982, har samlat några av de mest förargelseväckande inläggen i 1900-talets samhälls- och kulturdebatt. Bland annat finns här: Per Ahlmark Den kamouflerade charlatanen, Olof Lagercrantz Religionsfrihet i advent, Eva Moberg Kvinnans villkorliga frigivning och Herbert Tingsten Fem ledare om monarkin.

Religion

Gårdagens bröd

av Enzo Bianchi. Inläst ur Artos, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Enzo Bianchi, född 1943, delar med sig av sina tankar kring livet förr och nu i en by i Piemonte i Norra Italien. Med livsvisdom och glädje skildrar Bianchi barndomens matbord, vinskörden och gryningens tystnad med ljud av kyrkklockor och tuppar. Författaren är uppmärksammad klostergrundare och har skrivit en rad böcker om kristen spiritualitet.

Vandra vidare med tacksägelse

av Merlin R. Carothers. Inläst ur Den Kristna Bokringen, 1975 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 41 min..

I början på 1970-talet skrev armékaplanen Merlin Carothers boken Prison to Praise. Fortfarande säljs och skänks tusentals exemplar av boken världen runt. Här berättar han vad som hände efter att boken skrivits och han lämnat sin tjänst i armén. Förf., nu pastor inom Metodistkyrkan, ser det som sin främsta livsuppgift att skänka sina böcker till så många fängelser i USA som möjligt, men även militärförläggningar och sjukhus tilldelas böcker.

Den utlovade

Inläst ur Bahá'í-förlaget, cop. 2009 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 7 min..

Sammanställning av ett antal ögonvittnesskildringar och berättelser kring Bahá'u'lláh, grundare av bahá'á-tron. De källor som använts är engelska översättningar av ursprungstexterna. Vidare ingår berättelser ur krönikan The dawn-breakers av Nabíl-i A'zam. Även dagboksanteckningar har kommit till användning. Syftet är att ge en bild av den gestalt som blivit författarens stora inspiration i livet.

Livets frågor - bibelns svar

av David Field. Inläst ur EFS, 1982 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 9 tim., 38 min..

Betyder det något hur vi lever? Behöver vi bry oss om vad som händer i världen?. Den här boken vill hjälpa människor att finna svaret på frågor som de här. Författarna tar upp nyckelfrågor, visar på vad saken gäller och drar upp riktlinjer till tänkbara svar. Vad man som människa gör är beroende av vad man tror. Därför leder boken vidare från frågor om hur man lever till frågor om tro. Författarna utgår från en kristen hållning i sitt resonemang.

Guds viskningar

av Richard J. Foster. Inläst ur Libris, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

Författaren, med rötter i kväkarrörelsen, ger här en vägledning till den meditativa bönen. Traditionen med den tysta bönen går tillbaka till de första kristna och har under historiens gång praktiserats i många olika traditioner av kristenheten. Författaren berättar om sin första egna upplevelse av Guds röst mitt i en intensiv period med studier, extraarbete, och frustration - och om hur han har fortsatt att lyssna och försöka följa Guds ledning.

Gud är röd

av Yiwu Liao. Inläst ur Narin, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

Ingen vet exakt hur många kristna som finns i Kina. Vissa källor säger 70 miljoner, andra 100. Poeten och dissidenten Liao Yiwu reste under flera år runt i avlägsna kinesiska bergstrakter och intervjuade kristna om deras liv och tro. Han pratade med präster, nunnor och lekmän för att försöka förstå varför de framhärdade i sin trosutövning trots motstånd och förföljelse. Boken innehåller 15 av dessa intervjuer samt Liaos egna reflektioner.

Min tid i himlen

av Richard Sigmund. Inläst ur Semnos, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 25 min..

En ögonvittnesskildring av att dö, komma till himlen och sedan återfå livet. Efter en bilolycka var Richard Sigmund död i åtta timmar och vakande sedan till liv på bårhuset. Här ger han en personlig bild av vad han menar sig ha erfarit under sin tid som död. Han berättar att Gud låtit honom uppleva den eviga himmelska glädjen, han har promenerat på himlens gator av guld och samtalat med Jesus.

Brev i urval

av Teresa de Jesús. Inläst ur Karmeliterna, 1982 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Samling med brev skrivna av Teresa av Avila, 1515-1582, också kallad Teresa av Jesus. Inom den katolska kyrkan betraktas hon som den mystika erfarenhetens kyrkolärare. I breven möter vi en engagerad person som inte skriver stilistiskt vackra eller ens grammatiskt korrekta brev. Genom breven får läsaren en unik inblick i hennes liv. Ett innehållsrikt förord av biskop Anders Arborelius sätter in författaren och breven i det historiska sammanhanget.

Filosofi och psykologi

Bli framgångsrik!

av Stefan Ekberg. Inläst ur Redaktionen, cop. 2012 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 40 min..

En bok om att bli framgångsrik. Här finns tips och konkreta råd på hur du ska tänka och agera för att nå dina mål. Författaren påpekar att du avgör själv vad som är framgång för dig, men boken fokuserar i huvudsak på framgångsfaktorn pengar. Författaren har skrivit ett stort antal böcker i samma genre samt flera romaner.

Jag törs inte men gör det ändå

av Martin Forster. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

En bok om vad man som förälder kan göra när ens barn lider av rädsla och oro, något som ofta hindrar barn på olika sätt. Författaren, tillika psykolog, vill hjälpa föräldrar att sortera ut det som fungerar och utgår från faktisk forskning. Råden illustreras med hjälp av verkliga fall. Boken fokuserar på barns välmående i allmänhet och ger konkreta tips.

Att överlista djävulen

av Napoleon Hill. Inläst ur Soderpalm Publishing, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

För att bli framgångsrik måste du överlista djävulen - enligt författaren är det liktydigt med att överlista rädslan. Genom att intervjua djävulen själv har författaren kommit fram till att rädsla, tvekan, ilska och avundsjuka är de faktorer som hindrar oss från våra mål. Boken är skriven 1938 men gavs ut först 2011.

Aggression

av Jesper Juul. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

Det har blivit tabu att var arg och det drabbar främst barn och unga. Författaren och familjeterapeuten Jesper Juul menar att vi tenderar att lägga locket på de yviga känslorna och istället premierar snälla och glada sidor, hos både vuxna och barn. Författaren diskuterar vad aggression är och varifrån den kommer, han pläderar för jämlikhet mellan barn och vuxna - och för barns rätt att vara arga.

Det finns inga farväl

av Paddy McMahon. Inläst ur ICA, 2011 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

Döden är det enda som är säkert i livet, för oss själva och för dem vi älskar. Författaren till den här boken tror dock på en fortsättning efter jordelivet - i andevärlden. Han diskuterar frågor som: vad händer med anden, vart tar allt liv, all energi och livskraft vägen, när kroppen dör. Författaren återger sin kommunikation med sina andliga vägledare och visar genom detta att vi inte behöver vara rädda för döden.

Medberoende och moral

Inläst ur Carlsson, 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar 10 tim., 37 min..

Vad är "medberoende"? I denna bok skriver ett antal forskare tvärvetenskapligt utifrån tre teman: Medberoendebegreppets bakgrund och framväxt, begreppets innebörd samt dess anknytning till samhälle, kultur och moral. Man diskuterar även behandling av beroenden. I boken förenas språkvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektiv och analyser. Exemplen handlar bl.a. om alkoholistkulturen, självhjälp och medberoende i självhjälpslitteraturen.

Människans ansikten

Inläst ur Carlsson, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 9 tim..

En antologi där sju forskare presenterar texter som kretsar kring hur människor tolkar ansikten, såväl naturliga som animerade och skulpterade. Människans ansikte är komplext och mångtydigt, det uttrycker känslor och reaktioner både medvetet och omedvetet. Boken innehåller bl.a. texter om den politiska karikatyren, datoranimerade ansikten och diskuterar vidare den rasbiologiska forskningen.

Posthumanistiska nyckeltexter

Inläst ur Studentlitteratur, 2012 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 15 tim., 29 min..

En kartläggning av grunderna för olika posthumanistiska förhållningssätt och en introduktion till några viktiga författare inom samtidskulturella teoriområden. Här presenteras den så kallade materiella, posthumana eller ontologiska vändningen. Boken innehåller också tips på fortsatt läsning samt en omfattande ordlista med nyckelbegrepp. Målgruppen är akademiker, i första hand inom humaniora och samhällsvetenskap.

Uppfostran och undervisning

"Hjälp - mitt barn är mobbat!"

av Lisbeth Pipping. Inläst ur Gothia fortbildning, 2013 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

Boken tar upp berättelser om mobbning ur ungdomars, familjers och skolpersonals perspektiv. Vidare tas upp huruvida man kan förlåta en mobbare. Vid sidan av de personliga berättelserna avslutas kapitlen med frågor och svar kring mobbning. Även skolans skyldigheter och de vuxnas ansvar behandlas. Boken avslutas med bok- och filmtips. L.P. är beteendevetare och föreläsare, L.A. var tidigare Barn- och elevombud samt generalsekreterare på Friends.

Den okunnige läraren

av Jacques Rancière. Inläst ur Glänta, 2011 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 8 tim..

Författaren tar utgångspunkt i Joseph Jacotots, 1770 - 1840, liv. Jacotot kom av en slump på att en lärare inte behöver kunna det ämne hen undervisar i. Det viktigaste är att frigöra elevens tankar och utgå från att alla är jämlika. Eleverna får sedan ägna sig åt självstudier. Författaren är fransk filosof och boken är en blandning av pedagogisk stridsskrift och politiskt-filosofiskt traktat.

Litteraturvetenskap

Från verklighetens stränder

av Anna Williams. Inläst ur Bonnier, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 35 tim., 39 min..

Biografi över Agnes von Krusenstjerna, 1894-1940. Hennes författarskap hade starka inslag av självbiografiskt stoff och var på sin tid mycket omdebatterat. Den frispråkiga skildringen av kvinnlig sexualitet i framför allt Pahlsensviten ledde till en upprörd debatt 1934-1935. Hon hyllades för sina skarpsynta porträtt men utsattes för kritik för att hon skrev om sådant som var tabubelagt och oanständigt. A.W., professor i litteraturvetenskap.

Språk, tro och sanning hos Dostojevskij

av Rowan Williams. Inläst ur Artos, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 17 tim., 7 min..

En analys av Dostojevskijs romanverk, utifrån ett teologiskt perspektiv. Rowan Williamson jämför motiven i Dostojevskijs romaner med motiv i dagens romaner. Motiven är desamma; terrorism, övergrepp och sexualisering. Enligt R.W. visar Dostojevskijs romaner att vi skulle ha en annan inställning till misslyckande och lidande om vi såg världen i ett annat ljus, det ljus som tron ger. R.W. är filosof, översättare och f.d. ärkebiskop av Canterbury.

Minnets vägar

av Anders Österling. Inläst ur Bonnier, 1967 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 13 tim., 7 min..

Minnesbok där barndoms- och uppväxttiden i Malmö, resor till Italien, författardebuten, kulturjournalistiken och glimtar från Svenska akademien utgör några av höjdpunkterna A. Ö. 1884-1961.

Konst, musik, teater och film

Bakom masken

av Peter Criss. Inläst ur Norstedt, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 15 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Peter Criss, f. 1945, amerikansk rockmusiker. Orginalmedlem i bandet Kiss 1972-1980 där han spelade trummor. Efter tiden i Kiss sökte han satsa på en solokarriär och startade flera olika rockgrupper som alla blev kortlivade. I sin självbiografi berättar han om sin uppväxt, om den framgångsrika tiden i Kiss och relationen med de övriga bandmedlemmarna, sin kamp mot cancer, sina äktenskap och sitt missbruk.

Du gamla, du friska

av Eva Danielson. Inläst ur Atlantis, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim..

Att "Du gamla du fria" (från början friska) skulle bli Sveriges nationalsång kunde varken textförfattaren Richard Dybeck eller hans samtid föreställa sig. Det skulle ta lång tid, och det skedde trots motstånd och flera andra motkandidater. Den snart 170-åriga sången har hunnit bli både bortglömd och återupptäckt, ändrad och utökad, hånad och hyllad. Här skildras dess historia, från det bejublade uruppförandet som folkvisa 1844 fram till idag.

Picasso

av Arianna Stassinopoulos Huffington. Inläst ur Legenda, 1989 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 27 tim., 40 min..

Förf. tecknar ett porträtt av människan Picasso från ungdomens första förälskelse till ålderdomens bitterhet och svek. Hans oförmåga till verklig kärlek drev honom att dominera och förödmjuka de kvinnor och även män som drogs in i kretsen kring honom. Vi möter kvinnorna, till exempel Dora Maar, Fernande Olivier, Marcelle Humbert, Olga Koklova och en mängd andra av tidens stora gestalter som Matisse, Braque, Cocteau och Gertrude Stein.

Karin! Karin! Karin! Min engel!

av Karin Larsson. Inläst ur Bonnier, 2013 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

En inblick i Karin och Carls liv och deras långa äktenskap genom brevväxling dem emellan. Per I. Gedin har gjort urval och skrivit förklarande inledningar och kommentarer. Den tryckta förlagan innehåller faksimil och illustrationer.

Stora schlagerboken

av Hans Olofsson. Inläst ur Premium Publishing, 2005 av Lena Thyberg. Talboken omfattar Vol. 1: 34 tim., 36 min. : mono.

Volym 1, A-L, av Stora Schlagerboken : de svenska sångerskorna 1954-1969. Presenterar alla sångerskor inom rock, pop och schlager som fick göra minst en skiva under den svenska schlagerns guldålder 1954-1969. Innehåller artistporträtt, diskografier och värderingsguide. Förord av Siw Malmkvist. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Arkeologi

Att aldrig vandra vill

av Påvel Nicklasson. Inläst ur Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds universitet, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 40 tim., 51 min..

Johan Haquin Wallman, 1792-1853, var sin generations skickligaste antikvarie. Under 20 års tid reste han genom Sydsverige för att dokumentera fornlämningar. Hans sätt att bedriva arkeologi föll snabbt i glömska och ingen har tidigare utforskat hans enorma kvarlåtenskap. Med detta livsöde som fond ges ett nytt perspektiv på hur arkeologin växte fram under 1800-talets början och vilken avgörande betydelse som romantiken haft på vår syn på forntiden.

Historia

Tiden second hand

av Svetlana Aleksijevitj. Inläst ur Ersatz, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 22 tim., 5 min..

Ett försök att beskriva den sovjetiska erfarenheten ur den lilla människans perspektiv. Under tjugo års tid reste författaren Svetlana Aleksijevitj runt i de forna Sovjetrepublikerna och intervjuade människor med olika bakgrund om livet i den socialistiska utopin. Av dessa tusentals röster har hon skapat ett körverk som vittnar om Sovjettiden, kaoset som följde, samt dagens politiska förtryck.

Informationskriget mot Iran

av Pierre Gilly. Inläst ur Verbal, cop. 2013 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Kan vi med säkerhet veta vad som är fakta kring Irans kärnvapenambitioner? Frilandsjournalisten Gilly diskuterar hur vår verklighetsuppfattning konstrueras och jämför bilden av Iran med bland annat bilden av Vietnamkriget. Gilly menar vidare att det pågår ett informationskrig mot Iran och detta bevisar att västvärldens bild av landet som ett hot mot internationell säkerhet grundar sig på politiska intressen snarare än fakta.

Jourhavande historiker

av Dick Harrison. Inläst ur Norstedt, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 19 tim., 2 min..

Sedan D. H. började besvara frågor i Historiebloggen i Svenska Dagbladets internetupplaga har det blivit hundratals artiklar om allt möjligt, från äldsta forntid till nutid. Läsarnas spörsmål visar vilket stort historieintresse det bevisligen finns i Sverige, som ofta pekas ut som historielöst. Frågorna spänner över allt från kosacksvordomar i 1600-talets Ukraina till egyptiska cancerdiagnoser på 2600-talet f.Kr. D.H.är professor i historia.

Jägarsoldat vid gränsen

av Sten Losenborg. Inläst ur Sivart, 2013 av Anders Göransson. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

En personlig berättelse om att vara jägarsoldat i svenska fjällen under andra världskriget. Boken beskriver författarens egna erfarenheter först som sabotör och sedan som jägarsoldat. Det var inte helt riskfritt att vara svensk soldat under andra världskriget, hela 782 svenska soldater dog i incidenter och flera tusen skadades i olyckor relaterade till beredskapen.

Skandinaviskt mellanspel

av Harry Söderman. Inläst ur Norsk veteranmuseum, 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Vid andra världskrigets slut stod en hel division stridsberedda norska och danska trupper i vårt land. Redan 1943 började Sverige utrusta dessa truppavdelningar, som efter Tysklands sammanbrott skulle överta ordningshållningen i sina hemländer. Truppernas svenske chef var bokens författare Harry Söderman, 1902-1956. H.S. var internationellt känd kriminaltekniker och ger här en levande och fascinerande skildring av verksamheten.

Den falske ingenjören och andra svenska spår i Argentina

av Per Erik Tell. Inläst ur Massolit, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

En samling reportage om svenskar i Argentina. I slutet av 1800-talet emigrerade en hel del svenskar till Argentina i hopp om ett bättre liv. I dag finns fortfarande kulturella spår efter den svenska närvaron i landet. Författaren och journalisten Per Erik Tell berättar om osannolika svenska människoöden som har kommit att påverka Argentina.

11 september och andra terrordåd genom historien

av Gunnar Wall. Inläst ur Semic, 2011 (tr. 2012) av Jens Jacobson. Talboken omfattar 16 tim., 41 min..

En kartläggning av vad som hände före, under och efter den 11 september 2001. Enligt författaren kom inte attentatet som en blixt från klar himmel - tydliga varningssignaler förekom och enligt Wall hade det varit möjligt att förhindra attacken på World Trade Center. Boken avslutas med ett kapitel om terror genom tiderna, där diskuteras bland annat Baader Meinhof-ligan. Författaren har tidigare skrivit flera böcker om brott, makt och politik.

Biografi med genealogi

Den är rosa, levande

av Johan Appelberg. Inläst ur Instant Book, 2007 av Christer Modin. Talboken omfattar 4 tim., 59 min..

I Sverige utförs varje år cirka 400 njurtransplantationer, i de flesta fall är donatorn en avliden person. Men ibland avstår människor frivilligt ett organ medan de är i livet. Vad är det som gör att en person bestämmer sig för att donera till en okänd? Författaren berättar här om varför han valde att donera sin ena njure till en person han inte känner och aldrig kommer att få veta vem det är.

Drömmar om lufthavet

av Gösta Arvastson. Inläst ur Symposion, 2012 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 18 tim., 13 min..

Biografi över Hedvig Nordvall, en av Sveriges första kvinnliga piloter. Boken behandlar främst hennes liv under 1930-talet och baseras till stor del på hennes egen dagbok. Som kvinna, mekaniker och pilot blev H.N. en symbol för den moderna kvinnan och frigörelsen, men fick kämpa hårt mot konservativa idéer om kvinnans plats i samhället. Förf. G.A. är etnolog och professor emeritus vid Uppsala universitet.

En njure flyttar hemifrån

av Karin Bergvall. Inläst ur Kloster förlag, 2012 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

En personlig berättelse om att donera en njure. Författaren Karin Bergvall donerade en njure till sin bror och beskriver här de egna erfarenheterna från transplantationsprocessen i dagboksform. Boken innehåller också en del praktisk information som rör njurtransplantation, till exempel vilken hjälp man kan få av hemtjänsten, försäkringskassan och njurförbundet.

Shaking generation

av Björn Hellkvist. Inläst ur Info Books, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 24 min..

Förf. drabbades av Parkinsons sjukdom mitt i livet då han arbetade som framgångsrik ishockeytränare för laget Rögle i Ängelholm. Han berättar om reaktionerna från omvärlden, om möten med en vårdapparat som är anpassad för gamla människor och om sina drömmar innan sjukdomen slog till. Det är också en handbok i konsten att leda sig själv privat, som förälder och make, och på jobbet i ishallen.

Firman

av Bernt Hermele. Inläst ur Leopard, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 12 tim., 46 min..

Ett personligt hållet reportage om arvstvister, antisemitism och interna konflikter inom Bonnierkoncernen. Enorma succéer har kantat Bonniers väg till framgång. De senaste fem åren har dock firman hamnat i ekonomisk kris. Författaren beskriver inflytelserika aktieägare och okända maktbolag. Han vill ge läsaren en bild av Bonniers, inte för att privatpersonerna är särskilt intressanta utan för att deras makt är det.

Skymning över Budapest

av Gellert Kovacs. Inläst ur Carlsson, 2013 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 18 tim., 56 min..

I denna bok presenteras hittills okända fakta och händelseförlopp från Raoul Wallenbergs tid i Budapest, dit han anlände den 9 juli 1944. Fokus ligger på det nätverk av människor som agerade under ockupationen och lyckades rädda 130 000-150 000 judiska medborgares liv i Budapest. Här skildras likaså slaget om Budapest mellan tyskarna och de inträngande sovjetiska trupperna, en av andra världskrigets blodigaste drabbningar. G.K. är historiker.

Ängeln på Malmskillnadsgatan

av Elise Lindqvist. Inläst ur Libris, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 18 min..

Elise Lindqvists berättar om sin uppväxt då hon blev utnyttjad av närstående, sin tonårstid som prostituerad och det långa missbruket. En dag mötte hon Gud, vilket blev starten på ett nytt och annorlunda liv. Sedan många år arbetar E.L. ideellt i St:a Clara kyrka, bland de unga prostituerade i Stockholm. De kallar henne Morsan, av andra kallas hon Ängeln på Malmskillnadsgatan. Boken är skriven tillsammans med Antima Linjer.

Från botten finns bara en väg- upp

av Pattie Mallette. Inläst ur Gospel Media Sweden, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim..

Pattie Mallette berättar här sin historia. Hon utsattes under barndomen för sexuella övergrepp och började i tonåren med droger vilket slutade med självmordsförsök. När hon som 18-åring blev gravid och väntade Justin beslöt hon sig för att ändra sitt liv och fick även en stark gudstro. Ett utsatt liv med svåra ekonomiska förhållanden som ensam mamma men även lyckliga stunder. Förord av Justin Bieber.

Morantologi

av Caitlin Moran. Inläst ur Bonnier, 2013 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 9 tim., 25 min..

Samlade krönikor från framför allt den brittiska tidningen The Times om skilda ämnen som kungliga bröllop, Keith Richards, Twitter, välfärdsstaten, Lady Gaga och författarens egen tragiska förtidiga bortgång. Humor och allvar i en intelligent blandning. Förf., född 1975, är brittisk krönikör och tv-kritiker.

Ormbarn

av Sakina Ntibanyitesha. Inläst ur Blue Publishing, 2013 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 54 min..

Förf. berättar om sin uppväxt utan sina föräldrar i Burundi, Rwanda och Kongo. Hennes skolgång blev eftersatt och hon levde i skuggan av etniska konflikter och krig. Genom sin mormor fick hon ta del av berättelser vid lägerelden och blev själv som sjuåring sagoberättare för de nunnor som bistod henne de gånger hon behövde hjälp. Först som vuxen fick hon möjlighet att studera och arbetar idag som undersköterska i Sverige.

Dödsorsak Ogaden

av Heli von Rosen. Inläst ur Atlantis, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim., 19 min..

En omfattande skildring av den svenske flygaren Carl Gustaf von Rosens liv och hans insatser i Afrika. 1935 var han under kriget i Etiopien ambulansflygare för Röda korset. Sedan verkade han som chef för Etiopiens flygvapen och engagerade sig i svältkatastrofen i Biafra 1968-1970. 1977, under konflikten om den etiopiska Ogadenprovinsen omkom han i den somaliska arméns attack mot Gode dit han kommit för att organisera evakuering av hjälparbetare.

Att våga sitt tärningskast

av Arild Stubhaug. Inläst ur Atlantis, 2007 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 2 CD-ROM (52 tim., 8 min.).

Gösta Mittag-Leffler var i sin samtid en av Europas mest kända vetenskapsmän. Grunden för hans ryktbarhet blev lagd under 1880-talet då han blev Stockholms högskolas första professor, startade tidskriften Acta Mathematica och fick ryskan Sonja Kovalevsky till Stockholm där hon blev världens första kvinnliga matematikprofessor. Biografin bygger på dagböcker och brev och beskriver hans uppväxt, utbildning och karriär i kronologisk ordning.

Wallenberg

av Gunnar Wetterberg. Inläst ur Bonnier, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 20 tim., 17 min..

I mitten av 1800-talet grundade André Oscar Wallenberg Stockholms Enskilda Bank, den bank som kom att bli en av Sveriges största. Bröderna Knut och Marcus senior lyckades få banken på fötter efter krisen 1878-79 och det dröjde inte länge förrän de helt dominerade både den svenska finanssfären och den växande exportindustrin. En berättelse om politiska förvecklingar och finansiella snilledrag, men också om familjens ledande män och deras fejder.

Barnmorskan i East End

av Jennifer Worth. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar D. 2: 13 tim., 33 min. : mono.

I denna andra del av J.W:s hyllade memoarer berättar hon fler historier om de fantastiska människor och gripande öden som hon kom nära under sina år som barnmorska i East End i efterkrigstidens London. Vi får bland andra möta Jane som städar och hjälper till på nunneklostret Nonnatus House. Redan som baby placerades hon på fattighuset, men sades vara illegitim dotter till en aristokrat. Boken ligger till grund för tv-serien med samma namn.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Om människans historia

av Jacob Fredrik Neikter. Inläst ur Atlantis, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 17 tim., 1 min..

Här utges Jacob Fredrik Neikters två avhandlingar från 1700-talets senare hälft "Klimatets inverkan på folkens olika beskaffenhet" och "Om den urgamla Trollnationen" för första gången på svenska (2013). I många avseenden, för oss och även för många dåtida, främmande tankevärldar framträder men också bidrag till den ständigt aktuella debatten om den ömsesidiga påverkan som människan och miljön utövar på varandra.

Geografi

Lunds historia - staden och omlandet

av Peter Carelli. Inläst ur Lunds kommun, cop. 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar D. 3: 46 tim., 15 min. : mono.

Tredje bandet av "Lunds historia". Här skildras Lunds dramatiska historia från 1862 till 2010. Några milstolpar som boken avhandlar är när järnvägen band samman Lund med Malmö och resten av landet, den förändrade kommunindelningen och expansionen av Lunds universitet och industrier. Boken innehåller också ett tiotal fördjupningsartiklar om t.ex. idrottens Lund, samt tjugofem släktportätt. Huvudförfattaren, S.O., är professor emeritus i historia.

Alldeles hemlikt

av Sofia Häggman. Inläst ur Svenska litteratursällskapet i Finland, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 19 tim., 50 min..

G. A. Wallin (1811-1852) var en av Finlands mest framstående upptäcktsresande och vetenskapsmän. Han började sin resa i Alexandria 1843. 1844 bosatte han sig i Kairo och reste under de följande åren runt i Egypten. Han lärde sig arabiska och studerade även flera av språkets dialekter. Han skrev utförliga reseanteckningar och många brev under sin tid i landet. Därför har det varit möjligt att resa i hans fotspår för författaren Sofia Häggman.

Urban safari

av Bobo Karlsson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 1: 13 tim., 15 min. : mono.

En resa genom tolv världsstäder med Bobo Karlsson som guied. Han har genom trettio år haft de stora städerna som inspirationskälla och arbetsfält. Han ger tips på udda, absurda och personliga tips i städer som Amsterdam, Bankok, Beirut, Berlin, Buenos Aires, Chicago, Istanbul, Los Angeles, New York, Rio de Janeiro, Sao Paulo och Stockholm.

Urban safari

av Bobo Karlsson. Inläst ur Norstedt, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar D. 2: 19 tim., 56 min. : mono.

Del 2 av Urban Safari där Bobo Karlsson guidar oss genom världens storstäder. Med nyfikenhet och energi har han här återvänt till tolv andra städer. Vi får följa med till Barcelona, Hamburg, Las Vegas, Lissabon, Madrid, Marrakech, Tanger, Mexico City, Miami, New Orleans, Paris, San Francisco och till Berlin åter en gång.

Två somrar i Norra ishafvet

av Alfred Gabriel Nathorst. Inläst ur Beijer, 1900 av Peter Mattsson. Talboken omfattar Senare delen: 13 tim., 26 min. : mono.

I del 2 av "Två somrar i Norra Ishafvet" går färden 1899 till nordöstra Grönland där expeditionen navigerar i Konung Oscars fjord och i Kejsar Frans Josefs fjord för att spana efter Andreé och hans följeslagare. Nathorst gör grundliga iakttagelser av livet i de arktiska delarna av världen och berättar ingående om livet ombord och de strandhugg expeditionen gör.

Greker och andra

av Christina Tziovaridou Claeson. Inläst ur Carlsson, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 20 min..

Författaren Christina Tziovaridou Claeson kom till Grekland som ung student och bildade familj. Hon arbetade som guide i flera år och här berättar hon om sitt liv, om sina möten med människor från hela världen men fram för allt möten med grekerna, om vänskap, släktrelationer, incidenter, resor, måltider och fester. Hon ger en kärleksfull bild av sitt andra hemland.

Samhälls- och rättsvetenskap

Kysst av spriten

av Anna Barve. Inläst ur Gothia, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 33 min..

Bygger på tv-serien med samma namn där en rad svenskar öppenhjärtigt berättade om sitt alkoholmissbruk. Några av dem som inte syntes i tv får vi träffa i bokens nitton livshistorier. I det avslutande kapitlet intervjuas Paula Liljeberg, överläkare, psykiater och enhetscehf för Maria Ungdom i Stockholm.

Teolindas bittra tårar

av Elisabeth Brännström. Inläst ur Vulkan, cop. 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 25 min..

När hemmamansägaren Erik Brännström hittas skjuten 1911 blir detta inledningen till en av Norrlands längsta rättegångar genom tiderna. Eriks fru, Teolinda Brännström, häktas nästan omedelbart tillsammans med gårdens inneboende, rallaren Frans Persson från Skåne. Ryktet säger att de två har haft en olaglig kärleksförbindelse. Författaren går kronologiskt igenom fallet som än idag är olöst. Elisabeth Brännström är barnbarnsbarn till Erik Brännström.

Fallna kvinnor

av Eva F. Dahlgren. Inläst ur Forum, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 24 min..

Under 1920- och 1930-talen låstes prostituerade kvinnor från hela landet in på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona. Deras brott var lösdriveri, de saknade arbete och bostad och levde ett liv som väckte moralisk anstöt. På anstalten skulle kvinnorna fostras till dugliga samhällsmedborgare. Boken skildrar verksamheten och beskriver ett stycke mörk kvinnohistoria.

De förlorade barnen

av Jens Mikkelsen. Inläst ur Natur & kultur, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 26 min..

De senaste åren har ca 800 ensamkommande flyktingbarn försvunnit i Sverige. Polisen letar bara efter dem som ska utvisas. Vart de andra tagit vägen har man inte känt till. Journalisterna Jens Mikkelsen och Katia Wagner har spårat några av de förlorade barnen som driver omkring i Sverige och Europa utan att någon vill ta ansvar för dem. 16-årige Ghazi som tvingats sälja droger. Kardo som prostituerar sig. Mohammad som lever på Londons gator.

Omänskliga rättigheter

Inläst ur Notis, 2012 av Britt Ronström. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

Antologin handlar om flyktingar, papperslösas situation i Sverige och om omänskliga rättigheter. De olika bidragen är skrivna av personer med erfarenhet som flykting, personer som är engagerade i flyktingfrågan eller arbetar med den på något sätt. Boken är utgiven av Asylgruppen i Malmö. Den innehåller också FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Av folket, för folket

av Roger Osborne. Inläst ur Ordfront, 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar 17 tim., 42 min..

En konkret genomgång och översikt över demokratins och rösträttens praktik i olika delar av världen. Från antikens Aten via 1600-talets England, det revolutionära Frankrike och massrörelser i Indien, till den arabiska våren. Författaren menar att bestående demokratier alltid föds underifrån. Författaren är dramatiker, förläggare och geolog.

Prekariatet

av Guy Standing. Inläst ur Daidalos, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 14 tim., 59 min..

Prekariatet är utvecklingsekonomen G.S. benämning på den skara människor som tvingas underkasta sig osäkra anställningsvillkor utan att kunna hoppas på någon förbättring. De många migranterna löper en särskilt stor risk att hamna i ett permanent politiskt utanförskap. G.S. vill istället att prekariatets åsikter ska kunna utgöra grogrunden för en fördjupad politisk reflektion och kanske leda till en ny politik med trygghet och solidaritet i fokus.

Tillväxtens gränser

Inläst ur Bonnier, 1972 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

En forskningsgrupp ledd av dr Dennis L. Meadows har kommit fram till att det globala systemet kommer att bryta samman inom 100 år om världens befolkning, industriproduktion och miljöförstöring fortsätter att växa i samma takt som hittills. Detta leder till svält och farsoter bland befolkningen. Räddningen, enligt forskarna, ligger i en övergång till ett samhälle där tillväxten är kvalitativ istället för kvantitativ. Boken utkom 1972.

Maffia

av Gunnar Wall. Inläst ur Semic, 2012 (tr. 2013) av Anna Döbling. Talboken omfattar 17 tim., 31 min..

Författaren och journalisten Gunnar Wall skildrar indiska rövarband, karibiska pirater, maffian på Sicilien och männen med maskingevär i 1920-talets USA. Dagens ligor är ofta internationella, och verksamheterna kan gälla nästan vad som helst: droger, vapen, bilar, tvångsarbetskraft med mera. Han granskar även Sverige, till exempel mc-gängen och de dramatiska händelserna i Södertälje som ledde fram till den stora gangsterrättegången 2011 och 2012.

De farliga drömmarnas år

av Slavoj Zizek. Inläst ur Tankekraft, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

År 2011 skakades världen av flera dramatiska händelser; den arabiska våren, occupy wall street-rörelsen, protesterna i de brittiska förorterna och Breiviks vansinnesdåd. S.Z., filosof, sociolog och kulturkritiker, anser att medierna dödade den radikala emancipatoriska potentialen i dessa händelser, eller dolde det hot som de riktade mot demokratin. Författaren vill visa hur de förhåller sig till den centrala antagonismen i dagens kapitalism.

Teknik, industri och kommunikationer

Daedalus

Inläst ur Tekniska museet, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 2013: 12 tim., 29 min. : mono.

Vilka är de viktigaste innovationerna genom tiderna? Tekniska museet lät det svenska folket välja. 100 innovationer valdes ut och här presenteras 51-100, metallbearbetning - ångmaskinen. Bland andra innovationer finns gamla bekanta som telefonen, röntgen och vaccin men också nytillkomna favoriter som mikrovågsugnen, skateboarden, solenergi och ultraljud.

Ekonomi och näringsväsen

Världens 99 bästa investerare

av Magnus Angenfelt. Inläst ur Roos & Tegnér, 2013 av Anders Göransson. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

För att lyckas bör man lära av de bästa. Här finns nu en genomgång av världens 99 mest framgångsrika investerare. Boken innehåller, förutom en presentation och basfakta om var och en av dem, också en beskrivning av deras investeringsstrategi. Författaren är civilekonom och journalist, han har arbetat i finansbranschen i över 20 år.

Ledarskap - 200 råd

av Percy Barnevik. Inläst ur Sanoma utbildning, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Percy Barneviks tips på hur man blir en bra och effektiv ledare. Boken baseras i huvudsak på författarens egna erfarenheter från nära 50 år som ledare i olika sammanhang. Tyngdpunkten ligger på effektivitet i genomförandet, vilket enligt författaren skiljer framgångsrika ledare från mindre framgångsrika. Råden sträcker sig från personlig effektivitet till strategi, krishantering och byggande av framgångsrika team.

Gatukatten Bob

av James Bowen. Inläst ur Nona, 2013 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Gatumusikern James Bowen hittade 2007 en röd katt i sin trappuppgång. James bodde i en träningslägenhet efter drogmissbruk och hade egentligen inte alls möjlighet att ta hand om en katt. Ändå blev de vänner och katten, som fick namnet Bob, flyttade in. Inom kort var de två oskiljaktiga, deras liv tog en ny riktning och de kunde hjälpa varandra att läka sår från det förflutna. Berättelsen om James och Bob har fått stor internationell uppmärksamhet.

Brygg öl

av Henok Fentie. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Steget från att dricka bra öl till att brygga eget öl hemma behöver inte vara långt. Hembryggt öl, gjort med enkel utrustning, har potential att bli minst lika bra som proffsbryggt - i många fall bättre. Författarna, som driver bryggeriet Omnipollo, ger grundläggande information om hur man brygger öl och fakta för den som vill fördjupa sig i anatomin bakom. Innehåller också ett tiotal recept på Omnipollos bästa öl.

Hirams gröna kokbok

av Märit Huldt. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 4 tim., 57 min..

Hiram, alias Märit Huldt, är en av Sveriges största matskribenter genom tiderna. Under 25 år var hon Svenska Dagbladets matredaktör och bjöd på enkla, roliga och mycket nytänkande recept. Milena Bergquist är matjournalist och inspirerades i sitt yrkesval av Hiram. Som en hyllning till sin förebild har Bergquist sammanställt och kommenterat favoriterna bland Hirams vegetariska recept. Bergqvist gav 2011 ut boken Hirams bästa kokbok.

De nya industrialisterna

av Janerik Larsson. Inläst ur Ekerlid, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

En reportagebok om riskkapitalbolag och deras betydelse i det svenska välfärdsbygget. Författaren menar att de senare årens debatt har förbisett vikten av riskkapitalisternas investeringar. Mycket av det kapital som förvaltas av svenska riskkapitalister kommer från andra länder och man satsar på innovation och nya företag, sammantaget påverkar detta svensk ekonomi i en positiv riktning.

Lomelinos glass

av Linda Lomelino. Inläst ur Bonnier fakta, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 2 tim., 26 min..

Receptsamling med fokus på glass i olika former. Allt från sorbet och glasspinnar till gräddglass och glasstårtor. Förutom en stor mängd både klassiska och nyskapande recept innehåller boken också smarta knep kring att göra glass samt tips på redskap och tillbehör. Författaren har tidigare givit ut boken Lomelinos tårtor.

Saltad nota

av Mats-Eric Nilsson. Inläst ur Ordfront, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 13 tim., 10 min..

Förr kunde det hända att en kypare på restaurang saltade notan - medvetet räknade fel till kundens nackdel. Nuförtiden är det inte notan utan maten det handlar om. Bokens författare menar att korgfusket i dag är satt i system, han granskar dolda tillsatser och råvarufusk på allt från caféer till tjusiga restauranger. Boken innehåller också en ingrediensguide på hundra uppslagsord med tillsatser som ingår i alla upptänkliga maträtter.

Förändringsdynamik

av Kalju Plank. Inläst ur Liber, 2008 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

En bok om olika aspekter av att leda människor genom organisationsförändringar. En handbok för chefer i att leda och hantera förändringar och personal med utgångspunkt i ett mer mänskligt perspektiv och med psykologisk ansats. Boken kan också användas av arbetsgrupper som deltar i förändringsarbetet. Boken innehåller en rad övningar.

Lisens örtspa

av Lisen Sundgren. Inläst ur Prisma, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Välgörande örter kan användas året runt för att skapa ett eget spa. Här finns förslag på olika bad, ansiktsvatten och salvor. Boken följer årstiderna och beskriver örternas särskilda egenskaper, mejram är till exempel lugnande och björklöv kan användas som en naturlig tvål.

Steffos spritbibel

av Steffo Törnquist. Inläst ur Lind & Co, 2012 (tr. 2013) av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim., 22 min..

En guide genom spritvärlden, från absint och arrak till whisky, cognac och gin. Ciceron är Steffo Törnquist, journalist och spritexpert. Han krossar myter, beskriver destillationsprocesser och tipsar om vad som passar till vad. Boken innehåller också en del recept på såväl maträtter som drinkar. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Välj rätt vin till maten - och rätt mat till vinet

Inläst ur Optimal, 2012 av Jan Setréus. Talboken omfattar 11 tim., 41 min..

En grundläggande guide till att välja lämpligt vin till mat - och att välja lämplig mat till ett bestämt vin. Här finns också en stor mängd recept och måltidsförslag. Boken är sammanställd av den franska kulinariska akademin Le Cordon Bleu. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Idrott, lek och spel

Yoga med Malin

av Malin Berghagen. Inläst ur Semic, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 56 min..

Författaren berättar om sitt möte med yogan som nu är en integrerad del av hennes vardag. Hon skildrar sin livsresa; om att växa upp i en kändisfamilj, viktiga vägval och de fem hörnstenar - kosten, träningen, tankarna, känslorna och själen - som hon bygger sitt liv på. Mest handlar det om hur yogan blivit mycket mer än träning, för Malin har den blivit ett sätt att leva. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Tolv olympiader

av Carl-Adam Nycop. Inläst ur Åhlén & Åkerlund, 1947 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Legendariska journalisten Carl-Adam Nycop skriver utförligt och detaljerat om de elva första olympiaderna - från Aten 1896 till Berlin 1936. Boken var tänkt att ges ut i samband med de planerade olympiska spelen i Helsingfors 1940 men gavs ut först 1947 Titelns tolfte olympiad är den som ska hållas i London 1948, en olympiad som författaren hoppas ska återupprätta den olympiska tanken där de idrottsliga prestationerna står i centrum.

Det perfekta löpsteget

av Thomas Reckmann. Inläst ur Fitnessförlaget, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 4 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

T.J., journalist med inriktning på träning, hälsa och psykologi, skriver grundligt och detaljerat om löpteknik. Han har hämtat inspiration från Christopher McDougalls bok Born to run som handlade om vad löpning faktiskt går ut på - att röra sig mjukt och lätt. Första delen tar upp teorier om löpteknik, syreupptagning, kondition med mera. I andra delen finns träningstips och beskrivningar av olika rörelser. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Militärväsen

Först blir det alldeles vitt

av Peter Glas. Inläst ur Bakhåll, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 14 tim., 48 min..

Peter Glas berättar om upptäckten och användandet av atombomben. För att inte Hitler skulle hinna först godkände den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt 1942 att man började bygga en atombomb i det så kallade Manhattanprojektet. Resultatet blev atombombssprängningarna över Nagasaki och Hiroshima 1945. Avslutningsvis tar P.G. upp ryggsäcksatombomberna, det vill säga små bärbara bomber och det hot de utgör för oss idag.

Naturvetenskap

I alkemistens spår

av Per Enghag. Inläst ur Lamanica logistikservice, 2011 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Alkemin var till sin grundinställning mer än guldmakarkonst. Den innefattar också en fascinerande andevärld av komplex natur. Den här boken behandlar främst alkemins teknologiska aspekter och inte den religiöst-filosofiska inriktningen. Författaren beskriver dels aktiva alkemister som arbetade med De vises sten och Livselixiret, dels vetenskapsmän som har haft ett uttalat intresse för alkemin. Även August Strindbergs insatser i alkemin berörs.

Medicin

Helande händer

av Barbara Ann Brennan. Inläst ur Energica, 2008 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 20 tim., 27 min..

En bok om de mänskliga energifälten. Enligt författaren ingår vår kropp i en större kropp, ett mänskligt energifält, eller aura, genom vilken vi skapar vår verklighet. Här förklaras hur hälsa och välbefinnande kan uppnås genom att utforska det mänskliga energifältet. Författaren är fysiker, psykoterapeut och healer sedan 35 år.

Vansinnets diagnoser

av Malin Hildebrand Karlén. Inläst ur Carlsson, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 3 min..

Författaren, psykolog och idéhistoriker, beskriver hur de psykiatriska diagnosernas bild av vansinne har förändrats under de 200 år som psykiatrin verkat i Sverige. Här redogörs, utifrån ett interaktionistiskt perspektiv, för hur den moderna psykiatrin etablerades i landet, vilka beteenden och känsloupplevelser som historiskt har betraktats som uttryck för vansinne/psykisk störning, liksom möjliga diagnostiska perspektiv.

Jag har redan ätit

Inläst ur Gothia, 2011 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 5 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

En bok om de vanligaste ätstörningarna anorexi och bulimi i dess olika former. Att vara närstående till en person med ätstörning är svårt och tungt. Man behöver kunskap för att förstå, agera och kunna stödja. Här beskrivs hur ätstörningen kan se ut och hur man kan bli frisk. Boken innehåller också råd om motion, mat och näringsämnenas nytta för kroppen.

5:2-dieten

av Michael Mosley. Inläst ur Bonnier fakta, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

En bok som beskriver den så kallade 5:2-dieten. Bokens författare förespråkar 5:2, vilket innebär att du äter som vanligt fem dagar i veckan och halvfastar två dagar. Under dagarna med halvfasta äter du vanlig mat men med väldigt få kalorier, omkring 500 per dag. Man menar att ett minskat kaloriintag på lång sikt gör dig friskare och kan bidra till ett längre liv.

Kroppens sällsamma liv efter döden

av Mary Roach. Inläst ur Norstedt, 2004 av Anna Westberg. Talboken omfattar 11 tim., 34 min..

Vad händer med våra kroppar efter döden? I två tusen år har människors döda kroppar varit inblandade i vetenskapens tjänst. Döda kroppar har testat giljotiner, använts som krocktestdockor och som övningsmaterial för plastikkirurger. Författaren, amerikansk journalist, berättar historien om vad som händer med våra kroppar post mortem.

Mat för barn med autism och ADHD

av Annika Röed. Inläst ur Optimal, 2012 (tr. 2013) av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

Författaren, själv mor till barn med autism, menar att autism, ADHD och allergiproblem kan lindras genom att anpassa kosten. I denna handbok ges bland annat intervjuer med föräldrar vars barn blivit bättre av mjöl- och glutenfri kost, en livsmedelslista över mjölk-, gluten- och sojafria produkter, recept på vardagsmat samt en förteckning över tester och behandlingsmetoder.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Alva räddar Sara

av Kirsten Ahlburg. Inläst ur Nypon, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Alva hälsar på hos sin kompis Sara. Sara och hennes familj bor på en hästgård. När Alva och Sara ger sig ut och rider kommer de till en pöl. Sara rider på hästen Tor och när de hoppar över pölen fastnar Tor. Alva måste nu gripa in och försöka rädda både Sara och Tor. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Noa äter gift

av Kirsten Ahlburg. Inläst ur Hegas, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Noa har sommarlov och bor i en stuga med sin familj. Han är ensam hemma och börjar bli godissugen. Först letar han i alla skåp men hittar inget godis. Men så hittar han några godisbitar på golvet. Noa äter upp godiset. Efter ett tag får Noa ont i magen. Mamma och pappa kommer hem och mamma berättar att det var gift i godiset. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

(Re)play!

av Jean-Philippe Blondel. Inläst ur Opal, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Till Benjamins gymnasieskola ska det komma en känd musikkritiker. Några band ska få chansen att spela och kanske bli upptäckta. Benjamin hade ett band. Han hade en vän, Mathieu. Han var kär i Clara, sångerskan i bandet. Tills en dag när allt raserades och han inte hade något kvar. Är det dags att försöka glömma det som varit och spela ihop igen? Att försöka satsa på den gemensamma musikdrömmen.

Gömd

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 9 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Del 10 i serien som börjar med Vampyrens märke. Den onda översteprästinnan Neferet är avslöjad inför Högsta Rådet. Zoey och hennes vänner känner sig lättare. De kan nu få hjälp att bekämpa Neferet. För Neferet tänker inte ge sig utan kamp och hon smider onda planer. Samtidigt märker Zoey att hennes instinkt säger att de kan behöva Aurox i kampen. Hon kan dock ha fel och om det är så blir följderna förfärliga.

Uttagningen

av Maths Claesson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 7 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

I ett framtida Stockholm drömmer tonårige Linux om att bli rymdpilot. All fritid ägnar han åt att studera rymden genom sitt teleskop. En dag kommer en chans Linux inte kan låta bli. I alla EU:s länder kommer det ske uttagningar bland ungdomar. Vinnarna blir sitt lands rymdambassadör och får flytta till Kristallstaden. Linux anmäler sig till uttagningarna som sker på Gröna Lund. Han ställs där inför en mängd tuffa prov, både fysiska och psykiska.

Dash och Lilys utmaningsbok

av Rachel Cohn. Inläst ur X Publishing, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Lily älskar vanligtvis julen i New York. Men i år ser den ut att bli ensam och tråkig. För att muntra upp henne placerar hennes bror en röd anteckningsbok mellan några böcker i en bokaffär. Anteckningsboken innehåller en utmaning till den som hittar boken. Det blir Dash som gör det. Han antar utmaningen som i sin tur resulterar i en utmaning till Lily. Utan att de träffas börjar de genom utmaningarna lära känna varandra.

Den stora hundhysterin

av Katie Davies. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Den stora hamstermassakern. Suzannes mamma har ärvt en hund efter sin moster. Suzanne och Anna måste övertala Suzannes föräldrar att de ska ta emot hunden. När hunden kommer visar det sig vara en stor newfoundlandshund vid namn Beatrice. Beatrice är speciell och flickorna försöker få henne att tycka om saker hundar brukar tycka om. Om de inte lyckas kanske Beatrice skickas iväg för att aldrig komma tillbaka.

Dödskallens gåta

av Tommy Donbavand. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Vampyrens huggtand. Tioårige varulvspojken Lukas och hans vänner Resus och Kleo är på jakt efter den femte reliken som kan hjälpa Lukas och hans familj att lämna Stora skräckens gränd. När spöket Huvudlöse ryttaren får sitt huvud stulet anar gänget att det kan vara en relik. Jakten börjar men hinder kommer i vägen i form av ett Frankensteinmonster.

Varulvens klo

av Tommy Donbavand. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Vampyrens huggtand. Lukas, tioåringen som förvandlas till varulv och bor i Skräckens gränd ger sig ut på ett nytt äventyr. Tillsammans med kompisarna vampyren Resus och mumien Kleo ska de leta efter reliken varulvens klo. Hittar de den kan Lukas och hans föräldrar lämna Skräckens gränd. Men i gränden dyker en häxa med häxförkylning upp och det försvårar sökandet.

Zombiens skepnad

av Tommy Donbavand. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 2 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Vampyrens huggtand. Det är dags för Lukas, varulvspojken att tillsammans med sina vänner Kleo och Resus leta efter den fjärde reliken som kan hjälpa Lukas och hans familj från Stora skräckens gränd. Under en rockfestival där zombiebandet Hjärnsläpp spelar förstår Lukas att den fjärde reliken är sångarens tunga. Hjärnsläpps alla fans är zombier och ställer till det för Lukas i hans jakt på reliken.

Safirens förbannelse

av Cecilie Eken. Inläst ur Nypon, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 och avslutande delen i serien som börjar med Ökenflickan. Amar och Sif är fortfarande kvar hos drottningen i kung Neibars stad. Sif börjar återhämta sig efter att ha varit fånge hos Kanvar. Prinsessan Chala kysser Amar och det gör Sif svartsjuk. Hon beger sig av men Amar följer efter. De fortsätter leta efter den svarta safiren men blir tillfångatagna av rövaren Mugul. Kommer de bli fria och kommer de hitta den svarta safiren?.

Söta pojkar är bara på låtsas

av Moa Eriksson Sandberg. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 5 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Ella är 16 år och går första året på teaterprogrammet på gymnasiet i Halmstad. Hon har stora drömmar om att bli skådespelare men hon drömmer även om kärlek och att få en pojkvän. Största idolen är Courtney Love och favoritbandet Hole. Ella fyller sitt liv med musik och fester, utåt sett är hon en glad och social person. Men inombords finns ångest över att misslyckas. Boken bygger på författarens dagböcker från 1997 - 1998.

Änglarnas kamp

av Becca Fitzpatrick. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 och sista delen i serien som börjar med Fallen ängel. Efter Hanks död har sextonåriga Nora Grey nu blivit ledare över nefilarmén. Nefilarméns syfte är att utplåna alla fallna änglar. De andra nefilerna litar inte på henne, särskilt inte eftersom hon är tillsammans med den fallna ängeln Patch. Nora och Patch försöker göra upp en plan för att hindra det stora krig som är på väg att bryta ut mellan nefilerna och de fallna änglarna.

Safirblå

av Kerstin Gier. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 9 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Tidlös kärlek. Kyssen mellan Gwendolyn och Gideon avbryts när de är tillbaka i nutid. Nya uppdrag väntar bland annat en resa till 1700-talet. Väktarna som vill att Gwendolyn och Gideon ska hämta blod från andra tidsresenärer verkar ha en dold agenda. Gwendolyn vet inte vad hon ska göra, vare sig det gäller kärleken till Gideon eller väktarnas order. Men så får hon hjälp från högst oväntade håll. Serien kallas även Ädelstenstrilogin.

Bellman och polisen och 69 andra Bellmanhistorier

av Peter Gissy. Inläst ur Bergh, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 44 min.. DAISY text och ljud.

70 stycken Bellmanhistorier i urval av Peter Gissy. Flera av historierna är av den klassiska sorten där tre nationaliteter tävlar om att vara värst, t.ex. finnen, tysken och Bellman. Ytterligare många av historierna har kiss och bajs-humor. Alla som någon gång läst eller hört en Bellman-historia kommer att känna igen sig.

Annas blomma

av Maria Gripe. Inläst ur Dejavu, 2012 (tr. 2013) av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Berättarjaget är en Saint Paula. Genom blomman får vi lära känna Anna som den dag hon träffade Nils tog ett skott från en växt i en väntsal. Nils försvann men blomman växte och sköttes om ända till den dag Anna dör. Då tar Annas son Erik över skötseln. En poetisk berättelse om ensamhet och längtan. Annas blomma är en kortroman som blev Maria Gripes sista bok.

Samuels cirkuslada

av Lin Hallberg. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Andra boken om Amanda Hill. Efter en skakig start i klassen är Amanda glad att hon blivit kompis med Samuel. Men när de andra tjejerna får reda på att Amandas mamma är skådespelare vill de plötsligt umgås med Amanda. Samuel och Amanda flyr in i sin cirkusvärld men så kommer tjejerna och vill vara med. Allt håller på och blir förstört! Inte ens de prickiga kläderna som förvandlar Amanda till lindansör hjälper.

Ljusets hunger

av Noomi Hebert. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 33 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 och sista delen i serien som börjar med Eldens gåva. Det är en rekordvarm sommar och Åse, Andrea, Joakim och Vera anar att värmen kommer från den onda underjorden. Andrea längtar efter Adrian och sätter mycket på spel när hon ska träffa honom en sista gång. I stallet gör Vera en upptäckt som innebär att hon svävar i livsfara. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Vindens väg

av Noomi Hebert. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2006 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Eldens gåva. Kompisarna Åse, Andrea, Joakim och Vera får kämpa mot benriddarna som leds av Röökh. Benriddarna har attackerat djur i skogen och bland annat stuckit ut djurens ögon. Ungdomarna får hjälp av vinden men upptäcker snart att vinden inte alltid går att lita på. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Farsot

av Charles Higson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien De levande döda, som börjar med Fienden. Farsot utspelar sig ett år innan Fienden. Epidemin som förvandlar de vuxna till levande döda har precis slagit ut. Ett gäng ungdomar med Jack och Ed i spetsen gömmer sig på en internatskola. Vuxna försöker ta sig in och tillslut måste ungdomarna fly. De bildar två gäng där det ena vill ta sig ut på landsbygden medan det andra vill ta sig till London. Kampen för att överleva fortsätter.

King möter svart magi

av William Earl Johns. Inläst ur B. Wahlström, 1955 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 1 min..

Kapten King har blivit utsedd till guvernör på den lilla ön Santelucia i Västindien. Tanken är att King ska överta makten från de styrande på ön. Styrande som verkar ägna sig åt skumma affärer. För att få hjälp tar King med sig sina vänner Bobby, Trappern och Valpen. Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruket är präglat av tiden för bokens utgivning.

Slottet av is

av Janina Kastevik. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Minnas pappa får ibland utbrott av minsta lilla sak. När Minnas lillasyster Lo spiller ut ett glas mjölk tar Minna på sig skulden. För att komma ifrån honom springer hon därifrån och in i hissen. I hissen hittar hon en knapp nere på golvet. Efter att ha tryckt på knappen åker hissen till landet Undrien. Där får Minna i uppdrag att rädda landet från en grym härskare. Men hur ska hon göra det, hon som inte ens vågar säga till sin pappa?.

Femte hjulet

av Jeff Kinney. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 2 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien som börjar med Gregs bravader. Det drar ihop sig till Alla hjärtans dagdans på Gregs skola. Greg vill gärna ha en dejt att gå med till dansen men vet inte hur han ska våga fråga någon tjej. Till slut får han en dejt men inget blir som Greg har tänkt sig. Hemma har farbror Gary flyttat in, bankrutt efter att ha satsat alla sina pengar på att sälja konstiga t-shirts. Det ställer till det för hela Gregs familj men även för Rodrick.

Den blixtrande skorpionen

av Dan Lee. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående, i serien Tangshan-tigrarna. Mästare Chang är tillbaka som lärare på Bejings internationella kampsportskola. Det glädjer ungdomarna Matt, Catarina, Olivier och Shawn. Hela gänget åker till London för att vara med i en tävling. På en välkomstfest dyker en svartklädd man upp och stjäl ett diamanthalsband från Matts mamma. Mannen försvinner sedan ut genom fönstret, flera våningar upp. Ett nytt fall för tigrarna är i gång.

Vampyrens hemlighet

av Cecilia Lidbeck. Inläst ur Lilla piratförlaget, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Hemliga Fyran. Peggy, Pyret, Hamid och hunden Prutten får ett nytt fall för sin deckarklubb. En tant som de kallar Vampyren börjar bete sig konstigt. I vanliga fall brukar Vampyren vara arg på alla utom sin pudel. Nu har det dykt upp en tant som ser exakt likadan ut men som är glad. Hur hänger det ihop? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Jättarna anfaller

av Magnus Ljunggren. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien som börjar med Det magiska svärdet. Urban, Egon och Fiona måste skynda sig hem till riddarborgen för den nya kyrkklockan ska invigas. När de är på väg ringer kyrkklockan och väcker två jättar. Fiona tillfångatas av jättarna som också anfaller borgen. Varken pilar eller kanonkulor verkar bita på jättarna. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Slaget om borgen

av Magnus Ljunggren. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Riddaren Rodrick berättar om när borgen blev belägrad av kung Gerald och hans män. Under belägringen blev borgen beskjuten med katapult. Stenar sköts för att slå hål på muren och brinnande krukor för att starta bränder. Rodrick och hans riddarvänner klarade sig bra men de behövde tänka ut en smart plan för att slå tillbaka. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Varghunden

av Jack London. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2002 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Varghunden Vittand föds bland vargar. Redan som valp hamnar Vittand hos människor. Först hos indianer men sedan hos en elak guldgrävare. Svårigheter kantar Vittands liv. När han kommer till en man som tar med honom till Kalifornien blir livet bättre. Utspelar sig i USA på 1800-talet. Berättelsen är bearbetad för att vara lättläst. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Rädda mig inte!

av Tahereh Mafi. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Rör mig inte! Sjuttonåriga Juliette bor nu hos rebellerna. Rebellerna tränar inför sin kamp mot Återetablissemanget och det är meningen att även Juliette ska träna. Men hon har drabbats av apati och rädsla. Kommer hon kunna hantera sina krafter, att kunna döda vid beröring? Hennes enda ljuspunkt är kärleken till Adam. Dystopi om makt och om kärlek som blir förbjuden.

Jag är ett litet liv

av Mårten Melin. Inläst ur Hegas, cop. 2013 av Martin Halland. Talboken omfattar 14 min.. DAISY text och ljud.

I tjugo dikter skriver Mårten Melin om stort som smått. Vardagsbekymmer och funderingar som hur det egentligen är att vara en hamster blandas med tankar om ens egen plats i universum. Vänskap är återkommande teman i flera av dikterna, både mellan människor och mellan djur och människor. Flera av dikterna handlar om att säga förlåt, vilket inte alltid är så lätt.

Glassbilen som försvann

av Suzanne Mortensen. Inläst ur B. Wahlström, 2009 (tr. 2011) av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Syskonen Svana och Svante bor i Åhus och ser fram emot sitt sommarjobb: att sälja glass till alla turister som kommer dit. Men i början av sommaren blir glassbilen stulen. Katastrof! Samtidigt anländer en fullpackad bil med ett piano på taket. Bilens ägare visar sig vara den äldre tanten Clara Dickens. Clara har planerat att öppna en detektivbyrå i Åhus. Här får hon sitt första fall och två medhjälpare på köpet.

Turbo vill bli fotbollsproffs

av Ulf Sindt. Inläst ur Alfabeta, 2011. Talboken omfattar 1 tim., 27 min. : n. DAISY text och ljud.

Turbo har tillsammans med kompisarna Simon och Olle börjat spela fotboll. När första matchen närmar sig känner sig Turbo nervös. Men han kämpar och det går bra. Efter en andra match kommer tränaren från ett annat lag och frågar om Turbo vill vara med där istället. Han lovar att Turbo kommer bli deras stjärna. Vad ska Turbo välja? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Syster Varg

av Anette Skåhlberg. Inläst ur Sagolikt, 2010 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 2 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

På Sandras tionde födelsedag ringer polisen. De säger att de hittat Sandra i skogen. Det visar sig vara Sandras tvillingsyster Tea som försvann sex år tidigare. Tea har sedan dess levt i skogen och tagits om hand av vargar. Hon beter sig precis som en varg och kan inte prata. Sandra bestämmer sig för att hjälpa systern tillbaka till vargarna. Ute i skogen pågår vargjakten för fullt och systrarna hamnar mitt i den.

Yla i natten

av Anette Skåhlberg. Inläst ur Sagolikt, 2011 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 2 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Syster Varg. Sommaren närmar sig. Sandra och Tea planerar att ge sig ut till Teas vargfamilj och bo där. Vargfamiljen har fått nya ungar som flickorna vill träffa. Men jaktlaget i samhället har bestämt sig för att utplåna alla vargar efter att en varg skadat en hund. Sandra och Tea måste nu göra allt för att hjälpa och rädda vargfamiljen.

Kaninen Blå och vännerna

av Anna-Lena Söderlöv. Inläst ur Skrift, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 min.. DAISY text och ljud.

Kaninen Blå har diabetes typ 1. Som tur är finns där vännerna Myggan och Vampyren som kan hjälpa Kaninen Blå. På ett enkelt sätt beskrivs vad som händer i kroppen när man har diabetes typ 1. Cellerna har här fått munnar som inte kan gapa när man är sjuk. Men med hjälp av insulin kan cellerna gapa igen och då också hjälpa Kaninen Blå att må bra. Boken beskriver även att diabetes inte syns utanpå och att sjukdomen inte smittar.

Ninja Timmy och de stulna skratten

av Henrik Tamm. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Katten Timmy och minken Simon är bästa vänner. De jobbar ihop som uppfinnare. Nyaste uppfinningen är en apelsinskalarmaskin. När de tillsammans med grisbröderna Jasper och Kasper bär maskinen till frukthandlaren blir de bestulna. Det otäcka vildsvinsgänget Gribblarna tar maskinen. Samtidigt märker Timmy och vännerna att barnen i staden inte kan skratta längre. Vännerna försöker nu bli ninjor för att hämnas på Gribblarna och få tillbaka skratten.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Superstark

av Dan Höjer. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 21 min.. DAISY text och ljud.

Visste du att det finns en man som kan dra ett tåg med tänderna? Eller att det mesta en människa har lyft är 2844 kilo, lika mycket som tre fotbollslag? Att ett av de starkaste djuren är myran? Men det har inte alltid varit fint att vara stark. På 1700-talet skulle människorna vara smala utan muskler. En del är inte bara starka på utsidan utan även på insidan. Det och mycket mer om styrka handlar Superstark om.

Historia

Vikingar

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Nypon, 2011 (tr. 2013) av Ove Ström. Talboken omfattar 24 min.. DAISY text och ljud.

Lättläst faktabok om vikingar. Berättarjaget är fiktive vikingapojken Sven. Han berättar om sitt och sin familjs liv i en typisk vikingaby. Vid sidan av vardagslivet berättar Sven om hur vikingarna reste runt i världen och att en del var rövare. Boken innehåller även en berättelse om hur Sven är med på en våldsam resa. Faktarutor med förklaringar av ord och företeelser återkommer vid sidan av den löpande texten.

Rosas buss

av Fabrizio Silei. Inläst ur Alvina, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 26 min.. DAISY text och ljud.

Bens morfar har länge lovat att han ska visa något spännande. Det han vill visa finns på ett museum och där blir Ben först besviken. Saken är en gammal buss. Men morfar börjar berätta att det här är en speciell buss. 1955 åkte en kvinna som hette Rosa Parks med den. På den tiden i USA fick svarta och vita inte sitta på samma säten i en buss. Rosa, som var svart, satte sig trött på ett säte för vita. Att hon vägrade resa på sig förändrade hela USA.

Teknik, industri och kommunikationer

En biljett till stjärnorna

av Peter Ekberg. Inläst ur Bergh, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 37 min.. DAISY text och ljud.

Boken börjar med att en raket skjuts upp för en rymdresa och slutar med att raketen är framme på den fiktiva planeten Zoot. Däremellan är innehållet verkliga fakta om bland annat rymden, rymdresor, roboten Curiosity som åkte till mars och om månlandningen. Författaren spekulerar även i hur det kan bli i framtiden med generationsskepp och bemannade rymdstationer.

Pinnboken

av Jo Schofield. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Det går att göra massor av spännande saker med bara några pinnar. Här presenteras på ett underhållande sätt 70 stycken olika förslag på vad som går att tillverka. Det går att göra skogsmonster, halsband, ett tält, en trollstav och mycket annat. Varje förslag markeras med en svårighetsgrad. För att göra några av förslagen behöver en vuxen vara med. Boken avslutas med en lista över viktiga saker att tänka på när man pysslar och arbetar med pinnar.