Nya talböcker november 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 227 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

För alltid din

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Tove Dahlberg. Talboken omfattar 6 tim..

Del 11 i serien Thea. Alexanders frieri kommer som en stor överraskning för Thea. Skall hon våga säga ja till mannen som kan ge henne ett tryggt och bra liv - och kan hon någonsin glömma kärleken till Johan? I Västbygden ligger Theas mor Svanhild till sängs i tuberkulos. Då sjukdomen vänder och hon blir sämre, avslöjar hon en oroväckande hemlighet.

Glädjetårar

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 36 min..

Del 12 i serien Thea. Thea vet nu vem som är hennes riktiga mor. Skall hon våga närma sig henne - även om hon är inlagd på sinnessjukhuset? Under tiden plågas hon och familjen av en mystisk, objuden gäst. Och så, då Thea är som lyckligast med Aleksander, blir hon bjuden hem till sin gamla kärlek Joakim och hans nya hustru.

Utsikt från en lyftkran

av Majken Bahlenberg. Inläst ur Recito, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

En roman som utspelar sig i 1940-talets Göteborg. Kriget och arbetslösheten drabbar Majkens familj. Majken älskar att skriva, lyssna på musik och hon längtar efter att dansa balett. Det finns dock inget utrymme för konstnärliga aktiviteter i familjen, utan Majken söker sina förebilder på annat håll. I skolan finner Majken stöd i läraren Ebba. Författaren har tidigare skrivit boken Flickan i den blå stolen.

Yukon gold

av William D. Blankenship. Inläst ur Bra böcker, 1979 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 12 tim., 11 min..

Äventyrsroman från den stora guldruschens år 1898. I centrum står den ridande polisen Brian Bonner, som är duktig på att slåss men ännu duktigare på att dricka; och den vackra äventyrerskan Hannah Young som kan lukta till sig guld bättre än någon annan karl. Och inte minst superskurken Soapy Smith.

Glödlampan bara fortsätter att lysa

av Richard Brautigan. Inläst ur Ellerström, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 23 min..

Ett brett urval ur den amerikanske poeten Richard Brautigans hela produktion. Ur det vardagliga vaskar han med skenbar anspråkslöshet fram ömsom melankoliska ömsom humoristiska betraktelser i komprimerad form. Översättningen är gjord av Jonas Ellerström.

Skuggan

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Del 14 i serien Fjällrosor. Anna önskade sig så innerligt barn, men allt oftare kommer Malcom med kommentarer som inte hjälper mycket. Dessutom börjar Anna bekymra sig lite för Malcoms dryckesvanor. Var det kanske det här de dolda antydningarna från hans familj rörde sig om?.

Tio saker jag lärt mig om kärlek

av Sarah Butler. Inläst ur Norstedt, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Alice kommer hem till London och hinner precis ta farväl av sin döende far. Hon är familjens svarta får, rotlös och rastlös och ständigt jämförd med sin mor som dog ung. Daniel vandrar runt på Londons gator, han har inte haft tak över huvudet på många år. Varje dag söker han efter sin dotter som han aldrig träffat. En varm berättelse om familjeband, rotlöshet och om att komma hem. Detta är författarens romandebut.

Sällsam smekmånad

av Barbara Cartland. Inläst ur Wennerberg, 1984 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

När Antonia gifte sig med hertigen av Doncaster var hon fullt införstådd med att det var ett resonemangsäktenskap. Men under smekmånaden i Paris såras hertigen allvarligt och Antonia inser plötsligt att hon älskar honom. Detta gör henne mycket olycklig, för att inte har väl hon, som är så alldaglig och ansenlig, någon möjlighet att ta upp kampen med alla de vackra kvinnor som omger hennes man.

Lace

av Shirley Conran. Inläst ur Norstedt, 2005 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 22 tim., 44 min..

Fyra unga flickor träffas på en schweizisk flickpension och grundlägger där en vänskap och lojalitet för varandra, som ger dem stöd senare i livet, när det blir kris i äktenskap och karriärer. Miljön är mondän och exklusiv, slott, modehus, Paris, London, New York.

Sju kungars död

av Bernard Cornwell. Inläst ur Bazar, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

Del 6 i serien om Uthred. Kung Alfred den store har regerat Wessex i nästan trettio år. Nu är han döende och danerna vill åt hans Wessex. Den berömde krigaren Uthred blir beordrad att inleda fredsförhandlingar med danerna. Han blir lurad i en fälla och förvisas till en fattig egendom i Mercia. När Alfred dör lämnar de rivaliserande kungarna i riket dörren öppen för fienden. Alfreds kungadöme och hela den engelska nationen är hotad.

Tiggarprinsessan

av Hedwig Courths-Mahler. Inläst ur Chelius, 1919 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

Den unga änkan fru Hochberg anländer med sin femåriga dotter Liselotte till en liten by. Strax intill ligger ett slott där en baron bor med sin familj. När baronens hästar orsakar fru Hochbergs död kommer Liselotte att växa upp på slottet. Hon kallas Tiggarprinsessan av den elaka dottern. Flera överraskningar väntar under hennes uppväxt. Ungdomsbok från 1919. Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruket är präglat av tiden för bokens utgivning.

De första tolv

av Justin Cronin. Inläst ur Norstedt, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 30 tim., 19 min.Hmono.

Del 2 i Passagen-trilogin. Världens undergång är ett faktum. Ett virus gör människor till blodtörstiga monster som sprider förödelse omkring sig. Undantagstillstånd råder och folk samlas i flyktingläger. Ändå verkar det som om striden håller på att gå förlorad. Hundra år senare kämpar Amy och hennes kamrater för mänsklighetens räddning. Men fienden har utvecklats och alla som försöker störta De första tolv kommer att få betala ett högt pris.

För dig nära

av Sylvia Day. Inläst ur Norstedt, 2013 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 15 tim., 5 min..

Del 3 i serien Crossfireserien. Eva har nu fått veta att hennes älskare Gideon mördat hennes styvbror. Den styvbror som tidigare våldtagit henne. Med hjälp av Gideons enorma nätverk lyckas man mörklägga affären, men det finns många, däribland hans tidigare älskarinnor, som vill sätta dit honom. Bok i samma anda som femtio nyanser-trilogin.

Försvinnandekonstnären

av Anita Desai. Inläst ur Bakhåll, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 56 min..

Tre noveller om mästerverk som utförs i det fördolda. Om levnadskonstnärer - originella skapande själar som aldrig röner någon uppmärksamhet utan väljer att stanna i de tillbakadragnas skara, i de tystlåtnas gåtfulla skrå. En av dem gör rent av en konst av att helt försvinna. Författaren har skrivit en rad romaner, varav flera finns översatta till svenska.

Önskningar

av Jude Deveraux. Inläst ur Winther, 1991 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

Jace Montgomery var främling i Chandler. Han var lång, stolt och stilig och fick alla kvinnors hjärtan att slå fortare. Till och med den blyga Nellie Grayson charmades av honom. Men Jace föll genast för Nellie. För första gången någonsin stod hon i centrum för uppmärksamheten. Det var en underbar känsla. Nelli var säker på att hennes romantiska idyll snart skulle krossas, för hur länge skulle Jace kunna motstå hennes vackra lillasyster Terel?.

En hamsters dagbok

av Miriam Elia. Inläst ur Bromberg, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 33 min.. DAISY text och ljud.

Hamstern Edward skriver om sin ganska deprimerande tillvaro hemma i buren. Fredagen den 16 maj: Använde hjulet. Åt frön. Drack vatten. Och så dagen efter: I dag drack jag vattnet innan jag åt fröna. Humoristisk, men också existentialistisk och tankeväckande bok som även en människa kan känna igen sig i. Enligt författarna Miriam Elia och Ezra Elia bygger berättelsen på en sann historia.

Ljusare tider

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

Del 8 i serien Lotsbarnen. Julie avslutar handelsskolan i Kristiania och vänder tillbaka till Losvika och Hotell Havablikk. Jon drar till sjöss och Julie tvingas handskas med moderns oväntade graviditet och motstånd från de anställda på hotellet. Maren har startat sitt nya liv i Amerika, som definitivt inte blir som planerat.

När jag blir stor

av Jeanette Eriksson. Inläst ur Natur & kultur, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 4 tim., 49 min..

Självupplevd roman om incest utifrån ett barnperspektiv. Nette är fyra år. Hon bor med mamma, bror, mormor och morfar. Hon älskar sin mormor. Hon gillar morfar också - den snälla morfar, men hon tycker inte om trycket. Morfar blir alltid så ledsen efteråt. Gråter så att Nette måste trösta honom. Allting är inte roligt, men det blir bättre när man blir stor. Detta är författarens debutroman.

Gone girl

av Gillian Flynn. Inläst ur Modernista, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 18 tim., 29 min..

Nick och Amy Dunne har börjat om på nytt i en liten trygg stad i Missouri. På parets femåriga bröllopsdag försvinner Amy spårlöst. I villan syns tydliga spår efter en våldsam kamp. Maken Nick misstänks men gör allt för att bevisa sin oskuld för polis, medier och omvärld. Men i Amys gamla dagbok framkommer att Nick har mindre trevliga sidor. Om han är oskyldig så är frågan var Amy befinner sig.

Knalle-Johans historier

av Martin Grip. Inläst ur Smålänningen, 1979 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

Historier från den s.k. gamla goda tiden skildrar den sociala verkligheten genom individuella öden. De dubbelbottnade burleska skildringarna ger trots den allvarliga verkligheten liv och humor till framställningen.

Allting har sitt pris

av Lotte Hammer. Inläst ur Bazar, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 25 min..

Del 2 i serien om Konrad Simonsen, som börjar med Svinen. En ung dansk sjuksköterska hittas mördad i den smältande inlandsisen på Grönland. Kvinnan har blivit kvävd och kroppen är hoptejpad. Överste Hold vid danska stadsministeriet visar ett onaturligt stort intresse för fallet och polisen blir misstänksam.

Trollkarlens ord

av Carl-Einar Häckner. Inläst ur Dagens arbete, 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 13 min..

Trollkarlen och författaren Carl-Einar Häckners samlade krönikor ur Dagens Arbete och Göteborgs-Posten 2001-2007. Det handlar om självförtroende och drömmar. Åren som gått. Men också om vännen Pipis möte med Mötley Crue på Öresundsfärjan, banjosvett i Floda lada, familjen Macahan och sorgen efter mästaren Max. Texter från hjärtat.

Inanna

Inläst ur Atlantis, 2011 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 54 min..

Inanna var den mäktigaste gudinnan i det forntida Sumer, högkulturen i södra Mesopatanien som blomstrade under 4000-2000 år f.Kr. Berättelserna om Inanna dominerade den sumeriska kulturen - hon var en mångsidig gudinna som kunde anta många olika gestalter, bröt mot alla regler, färdades fritt över världen och var både dumdristig och vis. Nytolkning med omfattande kommentar av Lennart Warning och Taina Kantola.

John & Denise

av Lars Jakobson. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 3 tim., 58 min..

John och Denise träffas på ett tåg till New York 1990. Denise ska börja på ett nytt jobb och John har tagit värvning i marinkåren. Trots att de bara spenderar några timmar på ett tåg tillsammans börjar de brevväxla.

Thrillerliv

av Jessica Johansson. Inläst ur X Publishing, 2013 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 5 tim., 22 min..

En undergångsroman med satiriska stråk. Anna Viktorialia vet inte om det än, men hon ska snart dö i svininfluensa. Fortfarande drömmer hon om Amerika, fortfarande beundrar hon sin amorbåge och silikonbrösten - vartenda skyltfönster är en spegel. På andra sidan Atlanten fantiserar Louella om Europa, hon vet inte hur hon ska lyckas leva i en värld utan sagor, så hon fyller glaset med vodka och smeker den växande magen. Debutroman.

Mammas gata

av Kjell Johansson. Inläst ur Weyler, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

Kollektivroman om hur Stockholmsförorten Midsommarkransen växter fram och förvandlas under 1900-talets första hälft. Där levde både skötsamma och mindra skötsamma, fyllgubbar och tjuvar. Där bodde fru Sjöberg som sparade ihop till sin egen kista och Sigge Palm som satsade pengar på att han skulle vara död före torsdagen. Och här fanns många flera. Varm anekdotisk skildring av miljö och människor berättad utifrån ett barns iakttagande blick.

Fanny eller Den sanna berättelsen om Fanny Hackabout-Jones öden och äventyr

av Erica Jong. Inläst ur Norstedt, 1981 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 30 tim., 37 min..

Handlingen är förlagd till 1700-talets England och den modernt medvetna Frances Bellars, alias Fanny Hackabout-Jones är bokens hjältinna. Man får veta vem som egentligen var Fanny Hill och mycket om hennes långa och äventyrliga liv.

De överlevande från Råtterdammer Street

av Ann-Christine Kihl. Inläst ur Bonnevier & Olofsson, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 11 min..

Vivi-Anne och Gunilla växer upp i 1960-talets Gävle. De upplever en vuxenvärld som krackelerar i depressioner och övervåld mot barnen. Vi möter dem när Gunilla ligger på sitt yttersta döende i cancer, Gunilla som reste bort från Råtterdammer Street. De delar en livslång hemlighet. Med tillbakablickar i tiden följer vi en släkt i tre generationer.

Kissar som en häst och andra symtom

Inläst ur Dagens medicin, 2005 av Marianne Engström. Talboken omfattar 32 min..

Sedan 1994 har Dagens medicin presenterat felskrivningar i patientjournaler. De bästa grodorna finns här samlade i en liten bok.

Brevet till Betty

av Rolf Knutsson. Inläst ur Heidrun, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 2 tim., 28 min..

Vid sjuttio års ålder får Rolf veta att hans pappa inte är hans biologiska pappa. Där finns ett suddigt foto på en möjlig pappa från en fest i trädgården i Norra Ängby utanför Stockholm men resten är okänt. Frågorna är många och Rolf bestämmer sig att skriva till sin mamma för att få svar och klarhet. Det blir början på en berättelse om hur det kan vara att få hela sin existens rubbad.

Herr Arnes penningar

av Selma Lagerlöf. Inläst ur LL-förlaget, 1997 av Ove Ström. Talboken omfattar 42 min.. DAISY text och ljud.

En bearbetad version av Herr Arnes penningar. På 1500-talet bor en rik präst i Bohuslän. En natt blir folket på prästgården mördade av ett rövarband av skotska legosoldater. Fiskaren Torarin hittar Elsalill i livet och tar med henne till Marstrand. Där träffar hon en av mördarna och blir förälskad i honom. Genom övernaturliga händelser får hon veta vem han är och väljer bort honom. Han tar henne som gisslan och i dramat dör Elsalill. LL-bok.

Den röda handen

av Arthur Machen. Inläst ur Hastur, 2011 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 1 tim., 57 min..

Vem har mördat sir Thomas Vivian med förhistorisk flintkniv? Och vad betyder den röda handen som målats på muren bakom hans döda kropp? Amatördetektiverna Dyson och Philippes ger sig ut på ett äventyr för att finna lösningen på gåtan som visar sig vara mer komplicerad och ohygglig än någon av dem kunnat ana. Detektiv- och skräckberättelse från 1895 av den kultförklarade engelske författaren A.M., 1863-1947. Efterord av H.P. Lovecraft.

Lyan

av Norman Manea. Inläst ur 2244, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 13 tim..

En grupp rumänska intellektuella befinner sig i exil i USA. De har känt varandra sedan Ceausescu-tiden, då de höll hemliga möten i Bukarest och förenades i sitt motstånd mot diktaturen. När en av deras landsmän hittas mördad i New York och en annan mordhotas inser de att det är mer som skiljer dem åt än förenar dem, att i det nya landet måste de utkämpa sin egen kamp.

FTL

av Rouzbeh Masarrat Agah. Inläst ur Ordfront, 2013 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

I Stockholmsförorten Husby finns vännerna Khosro och Morad. De är trötta på sin tillvaro och när chansen till snabba pengar dyker upp i form av knarklangning är steget lätt att ta. Snart börjar de fantisera om det perfekta brottet, ett rån. Efter det kan de lägga av. Khosro drömmer om att en gång leva på rätt sida lagen och starta eget. Men när valet är gjort finns ingen återvändo och resan mot slutet har börjat.

Gustaf Vasa och Nils Dacke

av Fabian Månsson. Inläst ur Tiden, 1949 av Olle Jernberg. Talboken omfattar D.3: 11 tim., 47 min..

Del 3 i flerbandsverket Gustaf Vasa och Nils Dacke. Fabian Månsson, 1872-1938, politiker, tidningsredaktör och författare har skrivit en skönlitterär skildring av Dackefejden - ett bondeuppror mot Gustav Vasa åren 1542-1543, under ledning av Nils Dacke, en bonde från Torsås i södra Småland. Anledningen till upproret var missnöjet från böndernas sida mot att kungens försökte att stärka centralmakten.

Den mörka sidan

av Mikael Nabrink. Inläst ur Budgetförlag, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar [Vedergällningen]: 17 tim., 32 min. : mono.

Del 2 i serien inledd med Vreden. Martin Nordvall anses trots sin ringa ålder vara en av världens främsta cancerforskare och dessutom en framgångsrik författare. Efter en familjetragedi förvandlas hans trygga vardag till en mardröm och får honom att genomgå en personlighetsförändring. Han skyr inga medel i jakten på gärningsmännen och samtidigt bygger han upp en kriminell verksamhet, främst baserad på handel med narkotika. Thriller i högt tempo.

Det vita huset i Simpang

av Hanna Nordenhök. Inläst ur Norstedt, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 15 min..

I ett snövitt och samtida Stockholm sjunker den demenssjuka Kerstin allt längre in i sig själv medan hon får besök av sin dotter. Bland Kerstins tillhörigheter hittar dottern en svart anteckningsbok. I boken skildras moderns uppväxt på en sockerplantage i Indonesien på 1930-talet. Berättelsen, på två tidsplan, blir till en historia om grymhet och förtryck, konstnärliga ambitioner som snöps och en moders oförmåga att knyta an till sina barn.

Kattbarnen

av Emma Nordlander. Inläst ur Norstedt, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

Tre syskon lämnas vind för våg i en bruksort i Småland. Mamman har dött i cancer och pappan har i ett försök att komma undan sorgen flytt till Danmark. De tre bildar sin egen lilla familj, med allt vad det innebär av ansvar. En roman om familjen och dess villkor, om hur stark människan kan vara när hon ställs inför outsäglig sorg och längtan efter närhet. Detta är författarens debutroman.

Och allt har sin tid-

av Towan Obrador. Inläst ur Gotlandsboken, 2012 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 56 min.Hmono.

Del 3 i serien inledd med "Och regnet föll". Händelserna utspelar sig under åren 1886-1921 i Gothems socken. Maria Christina är piga hos storbonden Niklas Thomsson på Kyrkebinge gård och föder deras barn. Efter några år gifter de sig och barnen växer upp och livet går vidare i vardag och fest. När första världskriget bryter ut kallas männen in och kvinnorna får stå för det hårda arbetet på gårdarna.

Sköldpaddans långsamma vals

av Katherine Pancol. Inläst ur Bazar, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 24 tim., 53 min..

Del 2 i serien inleddd med Krokodilernas gula ögon. En roman om systrarna Jo och Iris, om vardagen och dess många problem, känslomässiga kriser och hoppet om evig kärlek. Joséphine är i 40-årsåldern när hon slår igenom som författare. Hon lämnar sin mamma och syster i förorten och flyttar till en våning i Paris. Livet i Paris blir dock inte som hon tänkt sig.

Nekromantikerns krig

av Nik Perumov. Inläst ur Coltso, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar Mittelspiel: 22 tim. : mono.

Del 2 i serien Nekromantikerns krig och nionde delen i serien Svärdens väktare. Några magiker förbereder blodiga, uråldriga ritualer för att återuppväcka Evengar av Salador, den störste svartmagikern av alla tider. Om tilltaget lyckas kommer ännu en mäktig kraft att blanda sig i kampen om Evial. I ett förtvivlat försök att avvärja katastrofen åkallar Fess och hans drakflicka Lokatten dvärgarmén som Svarta tornet en gång visade dem i en drömsyn.

Spegelboken

av Lidija Praizovic. Inläst ur Bokförlaget Mormor, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 45 min..

En mor och hennes tonårsdotter Lara flyr från krig och anländer efter en dramatisk resa till ett nytt land. I ett höghus i förorten finns Henok, hans far och Henoks kompis Rene. Förlusten av ett land, sexuellt uppvaknande och frigörelse från en mor skildras som en hallucination genom ung flickas identitetskamp. Lara tacklar sin uppslitande tillvaro med trots, humor och fantasi.

Förödelse

av Anne Rambach. Inläst ur Sekwa, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 1 min..

Elsa finner sin vän Dominique död i hans hem. Hon är övertygad om att han har blivit mördad. Han var mitt uppe i en stor utredning om den franska asbestskandalen och hans anteckningar har försvunnit. Elsa ber Diane om hjälp och de får i uppdrag att utreda dödsfallet av Dominiques förläggare. Deras utredning leder dem till en ort i Normandie där folket arbetar med asbest. Samtidigt får de veta att tre domare har dömts till döden av maffian.

En dotters dröm

av Francine Rivers. Inläst ur Borneling, 2011 av Tove Dahlberg. Talboken omfattar 19 tim., 53 min..

Del 2 i serien som inleds med En mors förhoppning. Hildemaras dotter Carolyn knyter starka band till sin mormor Marta. När Carolyn efter flera år återvänder till sitt föräldrahem och föder dottern May Flower Dawn upprepar sig historien än en gång. Dawn knyter an till mormodern istället för sin mamma. Kan Dawn bryta mönstret och istället bli en bro mellan generationerna?.

I mörkrets skugga

av Peter Robinson. Inläst ur Minotaur, 2013 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 14 tim., 13 min..

En kriminalroman om kommissarie Alan Banks i Yorkshire. Polisinspektör Bill Quinn hittas skjuten med en pil från ett armborst. Alan Banks kallas in och eftersom det finns kopplingar till poliskorruption tillkallas även internutredaren Joanna Passero. De båda beger sig till Talinn för att undersöka om mordet har samband med nittonåriga engelskan Rachel Hewittts försvinnande sex år tidigare. I Eastvale följer Annie Cabbot samtidigt upp andra spår.

Över byn välver sig himlen

av Anna Rudberg. Inläst ur Solvändan, cop. 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

A.R. gestaltar den fiktiva byn Ängarna i Småland. Hon beskriver dess historia från 1800-talets senare del fram till nutid. Den dramatiska historien då Sverige på rekordtid gick från bondeland till urbanisering gestaltas genom olika röster och människor. Vi får komma in i backstugor och välmående bondgårdar, 1900-talsvillor och de utflyttades lägenheter. Vi får möta människor med sina tidstypiska öden och sin allmängiltiga längtan och kärlek.

Minnesburen

av Eva Runefelt. Inläst ur Bonnier, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 17 min.Hmono.

Med skärpa och fantasi berättar Eva Runefelt i denna självbiografiska och prosalyriska berättelse om flickan som blir kvinna, och kvinnan som blir författare. Via diktjagets sinnen och minnen förmedlas känslan av att ha varit ensam och bunden i sitt liv, i riktning mot ett tillstånd där sinnena sammankopplas till en upplevelse av att ord och färger som får ett eget liv. Bokstavligt talat. I Runefelts diktning kan man höra färger och se ljud.

Gladiatorn

av Simon Scarrow. Inläst ur Historiska media, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 16 tim., 3 min.Hmono.

Del i 9 Silverörnserien. De romerska officerarna Macro och Cato lider nästan skeppsbrott på väg hem från kriget mot partherna. Mot alla odds lyckas de ta sig till hamnstaden Matala på Kreta. Staden är ödelagd efter en jordbävning och i kaoset har öns slavar inlett ett uppror mot de romerska herrarna. Macro och Cato måste nu stävja upproret så att romarna inte förlorar kontrollen över den viktiga medelhavsön.

Handbok för svindlare

av Walter Serner. Inläst ur Ersatz, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

Humoristisk samling aforismer och korta texter från 1927 av dadaisten Walter Serner, som avslöjar hur man blir den perfekte bedragaren genom att ständigt ligga steget före sina motståndare. Här får läsaren lära sig det viktigaste om män, kvinnor, klädsel, pengar, träning och mycket annat. Författaren var av tysk-judisk börd men flydde till Schweiz under första världskriget där han bl.a. försörjde sig genom att skriva erotiska kriminalnoveller.

Mörkrets profetia

av Maggie Shayne. Inläst ur Harlequin, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 24 min..

Del 18 i serien Vingslag i natten. Enligt den uråldriga profetian finns det bara en utväg för att avvärja förintelsen av de odöda. Tvillingarna James William och Brigit Poe - delvis mänskliga, delvis vampyrer - tror att de är lösningen. I själva verket ligger nyckeln hos den dödliga professor Lucy Lanfair. Snart inser Lucy att hennes öde inte bara består av att försöka stoppa ett krig utan också att befria James William från hans inre mörker.

Våld vid vatten

av Helena Sigander. Inläst ur MBF, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 9 min..

Irma Olsson i Bromma är lyckligt gift med Harry. Hon har skyddat Harry från vetskapen om sin fruktansvärda upplevelse i älskaren Kalles hus i Hälsingland sex år tidigare. Då fick hon ingen upprättelse i domstol, men nu har Irma bestämt sig för att hämnas på sin våldtäktsman. Hon lägger ett vapen i bilen och kör norrut. Samtidigt har Harry bestämt sig för att ta reda på sanningen om överfallet på Irma.

Maigret

av Georges Simenon. Inläst ur Aldus, 1972 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 37 min..

Mitt i natten väcks Maigret, som är pensionerad och bor på landet, av en ung man i knipa. Det är hans släkting Philippe, polisinspektör i Paris, men nu själv misstänkt för att ha skjutit en nattklubbsägare. Men på Quai des Orfèvres vill man helst inte veta av sin forne kommissarie. Maigret måste bedriva spaningarna helt på egen hand. Och han måste till varje pris få tag i den verklige mördaren. Utkom i original 1934.

Maigret blir misstänkt

av Georges Simenon. Inläst ur Aldus, 1973 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 24 min..

Två ynglingar i Liége, Jean Chabot och René Delfosse, är ute på farliga vägar. De är i ständig penningknipa och nu tänker de råna nattklubben Gai-Moulin. Men ett kusligt intermezzo får dem att skynda därifrån. Nästa dag har tidningarna stora rubriker om ett sensationellt mord som inträffat på nattklubben. Vad har hänt? Det finns många misstänkta och kommissarie Maigret får ett klurigt fall på sitt bord. Utkom i original 1931.

Maigret hos ministern

av Georges Simenon. Inläst ur Aldus, 1975 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

Byggnadsministern Auguste Point behöver Maigrets hjälp. Clairfond-sanatoriet i franska Alperna har en månad tidigare störtat vid ett jordskred och 128 barn omkom. Innan byggnaden uppfördes gjordes en teknisk undersökning som förutsade katastrofen. Rapporten tegs av någon anledning ihjäl och nu är den försvunnen. Ministern har fått tag på ett exemplar av rapporten som dock blivit stulen. Bara Maigret kan rädda honom från politisk skandal.

Maigret och den unga döda

av Georges Simenon. Inläst ur Bonnier, 1960 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 19 min..

En flicka har hittats död på Place Vintimille. Egentligen tillhör fallet andra distriktet, men Maigret kan inte låta bli att engagera sig. Den unga döda är klädd i aftonklänning och saknar sko på ena foten. Hon har ingen handväska, inga papper. Vem är hon? Trots att den sure inspektör Lognon leder undersökningen tänker Maigret inte ge sig utan att ta reda på vad det rör sig om.

Maigret och mannen på bänken

av Georges Simenon. Inläst ur Bonnier, 1957 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 36 min..

En dimmig oktoberkväll hittas en man i en skum återvändsgränd död av ett knivhugg. Knivslagsmål i dessa kvarter är vanliga men i detta fall tyder allt på att det inte rör sig om ett vanligt gräl mellan fyllbultar. Kommissarie Maigret tillkallas. En förbryllande detalj är att den mördade bär gula skor, men enligt hans hustru har han aldrig ägt några gula skor. Det blir en lång jakt för kommissarie Maigret i ett höstligt Paris.

Maigret tar miste

av Georges Simenon. Inläst ur Bonnier, 1956 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

När den unga och vackra Louise Filon hittades skjuten pekade spåren åt olika håll: ett obskyrt danshak i Montmartre, ett oklanderligt sjukhus på västra Seinestranden och ett ruffigt hotell i slumkvarteren. Kommissarie Maigret fick problem när han skulle förhöra hjärnkirurgen Etienne Gouin, en av de personer som var inblandade i dramat kring Louise Filon. Aldrig tidigare hade han känt en sådan tvekan inför ett förhör. Utkom i original 1953.

Maigrets jul

av Georges Simenon. Inläst ur Aldus, 1975 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 2 tim., 30 min..

Den lilla flickan som bor i huset mittemot Maigret berättar en besynnerlig historia. På julnatten har en främmande man, klädd som jultomten smugit sig in till henne, lossat på några stavar i parketten och därefter försvunnit. Kvar finns en jättestor docka. Motvilligt börjar Maigret forska i familjens förflutna. Han fängslas alltmer av de många egendomligheter som kommer i dagen.

Maigrets onda aningar

av Georges Simenon. Inläst ur Bonnier, 1959 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

En kall januaridag med grå skyar över Seine får kommissarie Maigret besök av en man som säger att hans hustru vill förgifta honom. Nästa dag kliver mannens eleganta hustru in hos polisen för att förklara och lägga till rätta. Maigret anar att något kommer att hända mellan makarna i detta disharmoniska äktenskap. I strid med sina chefers order håller Maigret de båda under uppsikt. Men tyvärr kan han inte förhindra tragedin.

Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet

av Linn Spross. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

En roman om att ta livet och sin omgivning med storm. Hanna och den gränslösa, tvärsäkra Imagine möts på en kurs i statsvetenskap. De vill förändra världen och tillsammans leker de aktivister och teoretiker och drömmer om Den Stora Revolutionen. Med humor och självironi beskrivs balansen mellan djupaste förtvivlan över världens tillstånd och hoppet om att kunna förändra detsamma.

År 00

av Jan-Jöran Stenhagen. Inläst ur Fischer, 1996 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

IT-experten Eric Henricsson varnar för att världen, vid inträdet av år 2000, kommer att drabbas av datakaos på grund av ett systemfel. Extrema grupper i samhället koncentrerar sig på att störa IT-utvecklingen. De stärker sina positioner genom sin tekniska skicklighet. Få vill lyssna på Henricssons varningar. Vilka blir följderna av en global datakollaps vid sekelskiftet? Thriller som utkom 1996.

Fjärilsprinsen

av Sten Strömberg. Inläst ur Vulkan, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 11 tim., 24 min..

En känslosam relationsroman om ljus och mörker där vi får se kärleken och ondskan i närkamp. Boken följer huvudpersonen Johannes innersta tankar och känslor genom en skilsmässa, problem på jobbet och vidare till en ny förälskelse. Stämningar och känslor fångas varsamt i berättelsen.

En vacker mardröm

av Jessica Svensson Rosberg. Inläst ur Vulkan, cop. 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Nittonåriga Elisabeth Dale var en helt vanlig tjej. Åtminstone tills den dagen då hon träffar Marcus Alston, en brutal vampyr som vänder upp och ner på hennes liv. Men att vara förälskad i en vampyr är jobbigare än vad hon först trodde och snart finner hon sig själv ensam och trött på alla lögner och svek. I sin ensamhet kan hon inte hjälpa att dras till en annan man och finner sig plötsligt i mitten av en dödlig kärlekstriangel. Debutroman.

Eftersom ingenting varar

av Laurence Tardieu. Inläst ur Oppenheim, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 2 tim., 48 min..

En man, Vincent och en kvinna, Geneviève lever ett lyckligt liv med sin dotter Clara. En dag kommer Clara inte hem, hon försvinner. Dagarna går och hon kommer inte tillbaka. Vincent och Geneviève slits isär, de flyr från varandra, kan inte förenas i sin djupa sorg. Först när Geneviève drabbas av sjukdom och är döende skriver hon till honom och ber honom komma till henne. Där, i dödens närhet, återfinner de varandra.

Kairos

av Andrzej Tichý. Inläst ur Bonnier, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Kairos är ett krisögonblick, en kritisk punkt mellan två händelser, i motsats till kronos, den linjära tiden. Romanen vrider sig runt sådana brytpunkter, i samtiden och i det förflutna, i det ensamma livet och i det gemensamma. Den rör sig mellan tider och platser där motstånd växer, där människan slits mellan maktlöshet och handling, mellan bländande vision och katastrofal verklighet. Poetisk idéroman om motståndets etik och estetik.

Ett underligt sammanträffande

av Lev Tolstoj. Inläst ur Bonnier, 1918 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

Tre berättelser av den ryske författaren Leo Tolstoj, 1828-1910. Den kanske mest kända, Historien om en häst från 1886, handlar om en hästs liv, från födelse till död. Egentligen är det en skildring av de människor som hästen betraktar och den tar avstånd från det konstlade liv som människan lever. Tolstoj visar hur djurets levnadssätt innehåller större visdom och förnuft än människans.

Ingenting kan hindra natten

av Delphine de Vigan. Inläst ur Sekwa, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

Prisbelönt roman om Lucile, författarens mor, som tog livet av sig vid 61 års ålder. Hon dog. Innan dess levde hon. Men hur levde hon och varför blev hon den mor som gjorde sina barn så illa, hur kunde hon gå och dö fast inget var avslutat? Berättelsen beskriver Luciles uppväxt i en bohemisk familj som drabbas av tragedier och bär på mörka hemligheter. Vi får följa författarens uppväxt med en bipolär mor som förblir gåtfull och undanglidande.

Nattfjärilen

av Saskia Walker. Inläst ur Harlequin, cop. 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

Del 1 i Maleficiumtrilogin. Jessica Taskill lever med det plågsamma minnet av att ha bevittnat hur hennes mor brändes på bål, anklagad för häxeri. Precis som sin mor har Jessica gåvan. När hon beskylls för att vara häxa och hamnar i fängelse kommer en präst, Gregor Ramsay, och erbjuder henne frihet i utbyte mot vissa tjänster. Han vill att hon ska förföra och förgöra hans dödsfiende.

På hinsidan Tobishult

av Kerstin Weman Thornell. Inläst ur Mider, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Tvåbarnsmamman Karna sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Från en cell med gräddvita väggar gör hon en resa bakåt och inåt, till barndomens hemtrakter och gröna vågens efterdyningar. En berättelse om stad och land, om tillhörighet och utanförskap, och om vad som hände med idealisternas barn och barnbarn. Journalisten Kerstin Weman Thornells debutroman.

Konsumbussen som kom bort

av Barbro Widebäck. Inläst ur Trevi, 1974 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 32 min..

Norromån hotas av kommunsammanslagning. Den ska genomföras av Stellan Ejne, som inte vet ett skvatt om bygden. Gunhild Malms lanthandel är hotad och Konsumbussen ska dras in. Gröna juni, en rörelse som genom oblodig terror vill befria glesbygdens proletariat, kapar bussen och tar Stellan Ejne som gisslan. Gröna juni begär en lösensumma men på länsplanet där Stellan har sin hemvist har man inga anslag för kidnappning. Spännande upplösning!.

Vår lilla stad

av Thornton Wilder. Inläst ur Svenska teatern, 1964 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 17 min..

Den amerikanske författaren T.W., 1897-1975, hade stora framgångar både som romanförfattare och dramatiker. Han slog igenom på allvar som pjäsförfattare med Our Town, 1938 (på svenska Vår lilla stad). Denna skildring av småstadsliv i New England renderade honom Pulitzerpriset i dramatik och filmatiserades med framgång 1940. Översättning från 1964 av Anders Österling.

Vit last

av Stuart Woods. Inläst ur Tiden, 1989 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 13 min..

Cat Catledge är tillsammans med sin familj, fru och dotter, ute på en nöjessegling och angör en hamn i norra Colombia. Där tar deras lugna och behagliga liv slut. De dras in i en härva av mord, knarksmuggling, vit slavhandel och korruption på hög nivå. Fast besluten att skipa rättvisa börjar Cat jakten på dem som förstört hans liv. Äventyrsthriller med mycket raffel i högt tempo.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Olof Palme och medierna

av Gunnela Björk. Inläst ur Boréa, 2006 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 14 tim., 17 min..

Historikern G.B. har undersökt den bild av socialdemokraten O.P., 1927-1986, som växte fram i medierna från början av 1950-talet till 1980-talet. Hon har också intervjuat journalister och medarbetare till honom. Författaren menar att O.P. betraktade medierna som viktiga och självklara politiska kanaler och aktivt bidrog till att skapa nya normer för förhållandet mellan medier och politik. Förhållandet var dock inte alltid helt okomplicerad.

Utan media kan du inte starta ett krig

av Jan-Olof Rönn. Inläst ur JOR förlag, cop. 2010 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 15 tim., 11 min..

Jan-Olof Rönn är starkt kritisk till medierna och deras bild av sanningen. Han menar att medierna inte vill ha någon kritik och att när så sker avfärdar de kritiken som konspirationsteorier. Exempelvis nämner han de fakta som talar emot mordet på Olof Palme och attentaten mot World trade center 2011. Författaren hävdar dessutom att medierna begraver sådana fakta och samband som inte stämmer med deras version.

Alltid nåbar - aldrig ifred

av Nisse Simonson. Inläst ur Bromberg, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 3 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Nisse Simonsson, läkare och författare, resonerar kring den teknikutveckling vi varit med om de senaste åren och som inneburit stora förändringar för hur vi arbetar, men även för hur vi tillbringar vår fritid och hur vi umgås med varandra. Hur ska vi lära oss att dra fördel av allt det positiva med en ny värld som öppnat sig, men samtidigt vara medvetna om att det bara är vi själva som kan styra hur uppkopplade vi vill vara.

Religion

Axplock från Bahá'u'lláhs skrifter

av Baha Allah. Inläst ur Bahá'i-förl., 1978 av David Zetterstad. Talboken omfattar 16 tim., 23 min..

Ignatius av Loyolas teologiska profil

av Rainer Carls. Inläst ur Artos, 2013 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 2 CD-ROM (57 tim., 1 min.).

Ignatius av Loyola, 1491-1556, är en av 1500-talets stora religiösa personligheter. Han är mest känd som grundare av den katolska Jesuitorden, men hans religiösa bakgrund och teologiska hållning är mindre bekanta. Jesuitpater Rainer Carls tecknar här Ignatius utveckling från ungdomens romantiska riddarideal till den fattige pilgrimens ödmjuka hållning. Omfattande litteraturförteckning och registerdel avslutar boken.

Farfars fästmansbrev

Inläst ur Lindblad, 1926 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Här berättar den kände skribenten och debattören Ture Nerman, 1886-1969, historien om sin farfar och farmor. Vid ett arvsskifte hittades en packe med fyrtio gamla gulnade brev. Det var farfaderns fästmansbrev. Farmoderns svarsbrev är försvunna. Författaren betonar att farföräldrarna inte var några märkvärdiga människor, utan ett helt vanligt ungt par som så småningom bildade familj under första hälften av 1800-talet. Ålderdomligt språk.

På väg hem

av Billy Graham. Inläst ur Livets ord, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 51 min..

Här utforskar den kände, kristne predikanten Billy Graham åldrandets väsen och utmaningar. Han söker samtidigt efter grundläggande sanningar från Bibeln. Han inbjuder läsaren att göra honom sällskap på resan där han reflekterar över ålderdomen och ser fram emot att återförenas med sin hustru Ruth i det hem som han är övertygad om finns i himlen, bortom denna världen.

Att leva helhjärtat

av Edward Harris. Inläst ur Libris, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 50 min..

Vad kan en tiggarmunk från 1200-talets Umbrien ha att säga om livet till 2000-talets svenskar? Den frågan utreds i form av en gedigen biografi över den helige Franciskus av Assisi, 1181-1226. Utöver de biografiska upplysningarna låter författarna, Ted Harris, präst i Svenska kyrkan och Carolina Johansson, journalist, Franciskus inspirera till egna funderingar och tankar kring livets mening och de viktiga vägvalen i var människas liv.

Prosten Muncktells dagbok

av Johan Fredric Muncktell. Inläst ur Västerås kulturnämnd, 1982 av Örjan Blix. Talboken omfattar [D. 2]: 35 tim., 30 min..

Prosten Muncktells dagbok

av Johan Fredric Muncktell. Inläst ur M. Hellqvist på uppdrag av Irsta hembygdsförening ; Västerås : Kommunstyrelsen, 1995 av Örjan Blix. Talboken omfattar [D. 3]: 40 tim., 58 min..

Mystik och andlighet

Inläst ur Dialogos, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 13 tim., 11 min..

Att identifiera sig som andlig men inte religiös har blivit allt vanligare. Medan religion leder tankarna till dogmer och yttre auktoritet, ses andlighet som ett individuellt förhållande till högre makter. Men detta är inte nödvändigtvis något nytt utan snarare något som växt fram genom historien. Bokens olika författare erbjuder religions- och naturvetenskapliga perspektiv på mystika, esoteriska och andliga traditioner, bland annat kabbala.

Himlen är verklig

av Don Piper. Inläst ur Gospel Media Sweden, 2010 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

1989 var Don Piper med om en svår bilolycka. Han dödförklarades och under 90 minuter betraktades han som död. Mot alla odds vaknade han upp till livet igen och hävdar nu att han verkligen besökt himlen och återvänt till jorden. Här vill han i skenet av sin upplevelse belysa detta liv och ställa alla livets svårigheter i sitt rätta perspektiv. Han vill visa på hur livets prövningar kan vändas till andliga lärdomar med hjälp av hoppets gåva.

Prinsessan Estelles bönbok

Inläst ur Verbum, 2013 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 1 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Ett antal böner som både barn och vuxna kan samlas kring. Även korta bibeltexter och välkända psalmer ingår. Traditionen att ge ut en bönbok när ett kungligt barn har fötts går tillbaka till Kronprinsens barnabok som utgavs 1780 med tillägnan till prins Gustav Adolf, son till Gustav III. Utgivningen sker i samarbete med Kungliga Hovförsamlingen.

Islam och liberalismen

av Carl Rudbeck. Inläst ur Timbro, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 3 tim., 13 min..

Islam och liberalism tycks vara oförenliga storheter. Islam predikar människans underkastelse under Gud medan liberalismen tenderar att göra människan till alltings yttersta mått. Idag börjar vi se konturerna till nya former av islam där teologer och filosofer försöker jämka samman en gammal religion med det moderna samhället. Förf. diskuterar här förhållandet mellan de båda lärorna och försöker visa på att en fredlig samexistens är möjlig.

Filosofi och psykologi

Inre vägar till yttre rymden

Inläst ur Anarchos, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 21 tim., 45 min..

Under tusentals år har resenärer i den inre rymden, så som andliga sökare, schamaner och användare av psykoaktiva droger återvänt från inre resor med rapporter om möten med främmande intelligenser. Författarna presenterar här, vad de kallar, en innovativ undersökning av hur vi kan nå dessa andra existensdimensioner och kontakta varelser från andra världar - med hjälp av droger.

Kreativitetskoden

av Nicolas Jacquemot. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

En bok om hemligheterna bakom kreativiteten. Kreativitet behövs för att vi ska utvecklas som människor, den hjälper oss att lösa problem såväl på jobbet som privat. Författaren tar oss med på en resa genom kreativitetens teori och praktik inom medicin, musik och historia. Han intervjuar forskare, psykologer och konstnärer och ger oss redskap för hur man finner inspiration, motivation och flow i vardagen.

Hitta nya vägar i känslornas labyrint

av Ilse Sand. Inläst ur Libris, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 37 min..

En guidebok för var och en som vill förstå sig själv och sina känslor bättre - och kanske andra människor och deras känslor också. Författarens devis är att känslor är något vi har, inte något som vi är. I. S. är psykoterapeut och populär föreläsare i Danmark, hon har skrivit en rad böcker i samma ämne.

Chef med känsla och förnuft

av Christer Sandahl. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 9 tim., 32 min..

Chefer ställs ständigt inför känslomässigt utmanande situationer. Som chef ska man inte bara vara strategisk, kunna fatta beslut leda andra människor, utan också kunna hantera sig själv. Forskning visar att förmågan att fånga upp och förstå känslor utgör förutsättningar att kunna vara professionell och ta ansvar som chef. Det som krävs är balans mellan integritet, känsla och förnuft.

Det sitter i huvudet

av Michael Södermalm. Inläst ur Forum, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

En bok om mental träning, om viljan som drivkraft och hur du stärker dig mentalt för att må bättre. Med hjälp av ett antal psykologiska teorier, förändringsmetoder och inlärningsstrategier berättar författaren hur man vidgar sin trygghetszon, skapar känslan av att allt är möjligt och hur man hindrar rädslans makt att ta överhanden. Författaren är mental tränare och föreläsare.

Uppfostran och undervisning

Universitet som arena

av Carl Frängsmyr. Inläst ur Uppsala universitet, 2013 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 13 tim., 48 min..

I 125 miniessäer skildras Uppsala universitetshus från invigningen 1887 till globala klimat- och framtidsfrågor 2012. Essäerna tar upp besök av statschefer, nobelpristagare, religiösa ledare och musiker till aktiviteter som barnens dag. Förf. skriver även om universitetet som samlingspunkt mot nazismen under andra världskriget och som plats i samhällsdebatter. Förf. är docent i idé- och lärdomshistoria och kulturkritiker.

Talande böcker och läsande barn

av Anna Hampson Lundh. Inläst ur MTM, 2013 av Martin Halland. Talboken omfattar 2 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Rapporten bygger på nio fokusgruppssamtal som personal från Myndigheten för tillgängliga medier genomförde med barn och unga 2012. Syftet är att öka kunskapen om hur barn och unga använder talböcker samt att utröna hur bibliotekens service till målgruppen kan utvecklas. Rapporten analyserar bland annat hur och vad som berättades om läsning, talböcker och bibliotek. Författaren till rapporten är filosofie doktor och lektor vid Högskolan i Borås.

Att vara utan att synas

av Agnes Hellström. Inläst ur Forum, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

En personlig reportagebok som sträcker sig från 1800-tal till nutid. Under 1970-talet slog de svenska internaten igen, ett efter ett. Tre skolor överlevde och är idag så kallade riksinternat: Lundsberg, Sigtuna och Grennaskolan. På senare år har skolorna ifrågasatts efter anklagelser om systematiska kränkningar och pennalism. Författaren diskuterar om kritiken är befogad, vad eleverna tycker och vad som händer när tystnaden bryts.

A i alla ämnen

av Raman Mehrzad. Inläst ur Bonnier fakta, 2012, (tr. 2013) av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Här ges en mängd exempel på hur studenter ska kunna nå ett lyckat resultat i skolan. Boken inleds med en beskrivning av betygssystemet A - F, vilka fördelar och nackdelar det finns och vad meritpoäng är. En stor del av boken handlar om hur man som student hittar motivation, hanterar lärare, planerar sina studier med mera. Förf. går även igenom olika minnes- och studiemetoder. Förf. är läkare, forskare och egenföretagare.

Skoljuridik

Inläst ur Liber, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 23 tim., 23 min..

Grundläggande bok om skoljuridik, främst riktad till rektorer. Behandlar regler för förskola och skola, skollagen och skolförordningarna. Ger även en introduktion i förvaltningsrätt, familjerätt, straffrätt, skadeståndsrätt, upphovsrätt, associationsrätt, arbetsrätt och processrätt. Rektorernas roll och utveckling diskuteras samt etiska och moraliska dilemman som kan uppstå i en skola.

Slaget om den likvärdiga skolan

Inläst ur Kata, 2013 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

Utgångspunkten i antologin är att den svenska skolan har chanserat under de senaste 25 åren. Det har lett till att olikheterna ökat mellan skolor och att fler elever inte får behörighet till gymnasiet. Författarna diskuterar bland annat skolpolitik, resursfördelning och skolsegregation. De som medverkar är lärare, sociologer, skolforskare och debattörer.

Som en syster till hemmet

av Kerstin E. Wallin. Inläst ur Språkbruket, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 12 min..

Uppsala Hemsysterskola startade 1915. Dess syfte var att utbilda kvinnor till hembiträden, senare kallade hemsystrar. Skolan hade elever från hela landet. Det startades skolor på andra håll i Sverige och även i Finland. Författaren sätter in skolan i ett bredare samhällsperspektiv och fokus är på att berätta om en del av kvinnohistorien som nästan är bortglömd. Författaren är filosofie doktor i pedagogik.

Språkvetenskap

Norstedts skandinaviska ordbok

Inläst ur Norstedts ordbok, 2002 av Anna Döbling. Talboken omfattar 23 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Består av ord som kan vålla bekymmer vid kontakter mellan danskar, norrmän och svenskar. Det kan vara ord som bara finns i ett av språken, eller ord som ser ut som samma ord men har helt olika betydelse, och där risken för missförstånd är stor. Innehåller tre separata listor på ca 4000 ord var; en som går från danska till norska och svenska, en som går från norska till svenska och danska och en som går från svenska till danska och norska.

Litteraturvetenskap

Kerstin Thorvall

av Beata Arnborg. Inläst ur Atlantis, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 29 min..

K.T., 1925-2010 började sin författar- och konstnärliga bana tidigt. Hon var skolad modetecknare och arbetade till en början som illustratör, kåsör, frilansjournalist. Som författare debuterade hon 1959. K.T. var produktiv. Hon skrev debattböcker, kåserier, romaner, samt ett trettiotal barn- och ungdomsböcker. K.T. var både folkkär och kontroversiell. Här skildras hennes dramatiska liv, men boken är också en exposé över 1900-talets kvinnohistoria.

Från Holmes till Sherlock

av Mattias Boström. Inläst ur Piratförlaget, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 21 tim., 24 min..

Handlar om de män och kvinnor som lade grunden till succén och fick Sherlock Holmes att bli en av världens mest kända symboler. Bygger till stora delar på tidigare opublicerat material, om det mer än sekellånga spelet bakom kulisserna. Det är också historien om skådespelare, författare och fans som i decennium efter decennium förnyat den välkände detektiven. Mattias Boström är en av Skandinaviens ledande Sherlock Holmes-kännare.

Konst, musik, teater och film

Iron Maiden

av Neil Daniels. Inläst ur Tukan, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 11 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Iron Maiden är ett mycket framgångsrikt brittiskt hårdrocksband som bildades 1975 av Steve Harris, basist och huvudsaklig låtskrivare. Här finns förutom bandets historia en fullständig diskografi och initierade analyser av inspelningarna. Berättelser om bandets tillblivelse blandas med information om de olika medlemmarna, inspelningar och turnéer. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

En av hundra

av Gunnar Enqvist. Inläst ur Ord & visor, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 53 min..

Självbiografisk skildring i två delar. Den första handlar om författarens år på Centrala verkstadsskolans målarutbildning i Skellefteå från 1953. Lärlingstiden innebar flera utmanande målningsuppdrag i staden. Den andra delen handlar om då han under 1970-talet arbetade i en musikhandel och samtidigt utbildade sig till pianostämmare. Det ledde bland annat till hembesök hos konsertpianister. Den tryckta boken är illustrerad med egna teckningar.

Stora popboken

av Hans Olofsson. Inläst ur Premium, 1995 av Örjan Blix. Talboken omfattar 46 tim., 10 min..

Hans Olofsson och Sture Hallberg presenterar alla svenska grupper och artister som gjorde minst en skivinspelning mellan 1954 till 1969. Innehåller kompletta diskografier för perioden på alla rock- och popartister, med fullständiga uppgifter om utgivningsår, skivbolag, nummer och titlar. Innehåller också ett medlemsregister, titelregister och en värderingsguide för originalutgåvorna. Förordet är skrivet av Per Gessle.

Stora schlagerboken

av Hans Olofsson. Inläst ur Premium Publishing, 2005 av Lena Thyberg. Talboken omfattar Vol. 2: 28 tim., 46 min..

Volym 2, M-Ö, av Stora Schlagerboken : de svenska sångerskorna 1954-1969. Presenterar alla sångerskor inom rock, pop och schlager som fick göra minst en skiva under den svenska schlagerns guldålder 1954-1969. Innehåller artistporträtt, diskografier och värderingsguide. Förord av Lill-Babs Svensson. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Ingmar Bergman

av Thomas Sjöberg. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 18 tim., 13 min..

Thomas Sjöberg fokuserar på regissören Ingmar Bergmans (1918-2007) stormiga privatliv i sin biografi. I.B. var gift fem gånger och fick nio barn. Några av den tidens största skådespelerskor var hans älskarinnor. Han befann sig ofta i ett tillstånd av ångest och rädsla och efter sig lämnade han bedragna fruar, övergivna barn och ständigt oroliga föräldrar. Det är en historia om häftiga passioner, kärlek, sex och svek.

Tollie Zellman

av Britt-Marie Tygård. Inläst ur Britt-Marie Tygård, cop. 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 4 min..

Biografi över skådespelerskan Tollie Zellman, 1887-1964. Hon var en av Sveriges mest framstående skådespelerskor under första hälften av 1900-talet. Förutom på teaterscenerna ute i landet arbetade hon på de flesta Stockholmsscener, från Dramaten och Oscars till den lilla Kammarteatern på Hamngatan och Appoloniateatern på Nybrogatan. Hon medverkade också i ett 50-tal filmer.

Olle Olsson Hagalund

av Rein Välme. Inläst ur Åhlén & Åkerlund, 1965 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

Konstnären Olle Olsson och hans Hagalund presenteras här i svartvita fotografier från 1960-talet. Texten berättar om en roande, allvarsam humorist och vardagsfilosof som brinner för sin stadsdel i Solna strax utanför Stockholm. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken användes jämsides.

Arkeologi

I skuggan av Rom

av Kent Andersson. Inläst ur Atlantis, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

Under århundradena kring vår tideräknings början dominerades Europa av det romerska riket. Den romerska expansionen nådde aldrig till Norden men folken i norr påverkades på många olika sätt av romersk kultur och romerskt sätt att leva. Arkeologiska fynd och undersökningar i Norden kastar nytt ljus över en epok, som i Norden präglades av stora förändringar. Romerska föremål och idéer spelade stor roll i denna förändringsprocess.

Historia

I förintelsens tjänst

av Fabrice d' Almeida. Inläst ur Fischer & Co, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 8 tim., 2 min..

På bilder från förintelsen syns i bakgrunden ofta anonyma koncentrationslägervakter. Vi vet väldigt lite om deras vardag och det har hittills saknats systematiska studier av hur dessa bödlar levde. Författaren har undersökt en mängd källor för att finna svar på till synes triviala frågor, som tillsammans ger ett nytt perspektiv på historiens mest organiserade folkmord. Författaren är professor i historia och journalist.

Paris efter befrielsen

av Antony Beevor. Inläst ur Historiska media, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 23 tim., 16 min..

Ett porträtt av Paris efter befrielsen i augusti 1944. När den franske generalen Leclerc och hans soldater ur andra franska pansardivisionen når fram till Paris möts de av jublande folkmassor. Men firandet kantas av hämndlystnad och politisk instabilitet. När förväntningar inte infrias är krisen ett faktum. Paris är en pyrande krutdurk.

Krigets skördar

av Nigel Cawthorne. Inläst ur Optimal, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 16 tim., 51 min..

Personliga skildringar av andra världskrigets grymheter. Genom Blitzkrieg och bombningen av Pearl Harbor drog tyskar och japaner på sig skoningslösa motanfall som inte gjorde skillnad på varken soldater och civila eller vuxna och barn. Tyskar och japaner berättar här om sina erfarenheter. Berättelserna är hämtade från dagböcker, brev och intervjuer.

Legendariska fältherrar

av Dick Harrison. Inläst ur Semic, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

En rad svenska militärhistoriker skriver här om några av historiens mest kända fältherrar, från Hannibals seger över romarna till andra världskrigets befälhavare. Julius Caesar, Djingis khan, Lord Nelson, Napoleon och Vlad Tepes är några av de profiler som beskrivs i boken. Boken saknar person- och litteraturförteckning. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Männen med rosa triangel

av Heinz Heger. Inläst ur Atlas, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

En unik skildring av de fasor som mötte homosexuella i Hitlers dödsläger, skriven av en som överlevde. 1939 grips den 22-årige österrikaren Josef av Gestapo. Han är homosexuell och har haft en relation med sonen till en högt uppsatt nazist. I koncentrationslägret Sachsenhausen tvingas han bära den rosa triangel som märker ut homosexuella fångar. Den placerar honom allra lägst i lägerhierarkin. Boken utkom på tyska 1972.

Svenska förmögenheter

av Göran Hägg. Inläst ur Lind & Co, cop. 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 16 tim., 21 min..

En bok om svenska pengar, enligt författaren en sorts ekonomisk historia med människan i centrum. G.H. skildrar med gott humör och sakkunskap allt från rövarbaronernas och bankirernas gyllene år på 1800-talet till de senare årens euromiljardärer med konton i Liechtenstein. Läsaren får följa förmögenheter som överlevt och imperier som försvunnit med sina skapare. G.H. är docent i litteraturvetenskap och författare.

Tyst territorium

av Fredrik Laurin. Inläst ur Atlas, 2013 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

Västsahara ligger på en ökenremsa i Sahara. Landet har enorma naturrikedomar men invånarna lever i armod. Under närmare fyrtio år av krig har landet slitits sönder, allt medan världen tittar åt ett annat håll. Västvärlden köper västsahariernas koppar, fisk och frukt av ockupationsstaten Marocko och författarna ställer sig frågan om västsahariernas frihet alls ligger i någons intresse.

Landsmän

av Bo Lidegaard. Inläst ur Bonnier, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 17 tim., 10 min..

I september och oktober 1943 flydde över 7000 människor undan nazisternas förföljelser i Danmark och tog sig till Sverige. Här skildras hela förloppet utifrån samtida källor, så som dagböcker och brev. Författaren kastar nytt ljus över historien om hur Danmark lyckades stå emot Tredje riket genom att förneka själva grunden i den nazistiska ideologin. Författaren är historiker och chefredaktör för tidningen Politiken.

När Finland var Sverige

av Herman Lindqvist. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 22 tim., 15 min..

En bok om den långa svenska gemenskapen med Finland. I nära 700 år var Sverige och Finland samma land. Alla inom landets gränser var svenskar, även de som talade finska, samiska eller tyska. Grundlagar, städer, skolor och universitet växte fram parallellt under århundradena på båda sidor Bottenhavet. Författaren menar att allt detta är märkligt okänt i Sverige och vill därför fylla i luckorna genom att berätta om vår gemensamma historia.

Lucky Strike

av Jan-Olof Nilsson. Inläst ur Carlsson, cop. 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 19 tim., 13 min..

En bok om människors möten i skuggan av kriget. Andra världskriget var högst närvarande i Sverige, inte minst genom de många allierade bomplan som störtade eller nödlandade här. Flygarna blev kvar i så kallade interneringsläger och deras närvaro blev särskilt märkbar på små orter som Rättvik, Rinkaby och Gränna. Boken ger en bild av ett stycke svensk historia, berättat genom de människor som var med. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Bortom mod och ära

av Patrick K. O'Donnell. Inläst ur Pagina, 2010 av Christer Modin. Talboken omfattar 19 tim., 5 min..

Ögonvittnesskildringar från andra världskriget. När Europa befriades från den tyska ockupationen under andra världskriget gick amerikanska rangers och fallskärmsjägare i första ledet. De mötte hårt motstånd och bedrev en skoningslös kamp. Med början i luftlandsättningarna i Nordafrika 1945 och fram till krigets slut utspelades en hel rad grymma krigshandlingar. Genom soldaternas egna berättelser levandegörs de avgörande ögonblicken.

Familjen i kronans tjänst

av Cristina Prytz. Inläst ur Uppsala universitet, 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar 18 tim., 44 min..

Avhandling som undersöker donationspraxis under svenskt 1600-tal. Donationer användes som en belöning till personer i kronans tjänst. På det sent 1600-tal omvärderades flera av samtidens gemensamma föreställningar om vad som utgjorde statens uppdrag och ansvar. Statens kontroll ökade, regler blev mer enhetliga och förutsägbara men det skedde på bekostnad av personliga överenskommelser och undantag.

Sveriges historia

Inläst ur Norstedt, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1965-2012: 34 tim., 1 min. : mono; 549 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Sjunde och avslutande delen i det omfattande verket Sveriges historia behandlar tiden 1965-2012. Under denna tid förändras det svenska samhället, i nära samspel med förändringar i omvärlden. Framgångssaga eller ett land i kris? Ett vittrande folkhem eller en ljusnande framtid? Berättelserna om Sverige går isär. Samhällsutvecklingen beskrivs utifrån olika historiska vetenskaper och infallsvinklar.

Fenixelden

av Susanna Åkerman. Inläst ur Gidlund, 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar 19 tim., 57 min..

En bok som kastar nytt ljus över Drottning Kristinas andliga sökande före och efter övergången till katolicismen. Drottning Kristina hade ett stort alkemiskt bibliotek och ett eget laboratorium på vinden i sitt italienska palats. Här anställde hon en alkemist som assisterade henne i sökandet efter universalmedicinen och de vises sten. Författaren är filosof, idéhistoriker och bibliotekarie vid Swedenborgsbiblioteket.

Biografi med genealogi

Churchill i talarstolen

av Peter Adler. Inläst ur Carlsson, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 22 min..

En skildring av de krafter som formade en av världshistoriens största talare. Vi får stifta bekantskap med de miljöer, människor och tankeströmningar som påverkade Churchills retoriska stil. Boken beskriver hans arbetsteknik för att förbereda sina tal men är samtidigt en skildring av en unik människas roll under några av världshistoriens mest dramatiska ögonblick.

Ninas resa

av Lena Einhorn. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Förkortad och bearbetad version av originalboken från 2005. Lena Einhorn berättar om sin mor Nina och hennes upplevelser som judinna under andra världskriget i Polen. Nina och brodern Rudek växte upp i Warszawas getto. De lyckades fly och överlevde kriget. Nina kom som flykting till Sverige 1946 och blev en framstående läkare. En fascinerande biografi med många bottnar.

Som jag minns det

av Michail Gorbatjov. Inläst ur Fri tanke, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 29 tim., 14 min..

Michail Gorbatjovs, f. 1931-, självbiografi. M.G. var generalsekreterare i Sovjetunionens kommunistparti och blev sedan Sovjetunionens president i två år, han blev symbolen för Berlinmurens fall genom sina initiativ glasnost - öppenhet och perestrojka - nydaning. Gorbatjov berättar om livet med hustrun Raisa och om uppväxten under Stalintiden. Han skildrar också den politiska utvecklingen som ledde fram till Sovjetunionens kollaps.

Humlan som flyger

av Lena Hennel. Inläst ur Norstedt, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 30 min..

Biografi över Stefan Löfven, 1957- , som 2012 valdes till ordförande för Socialdemokraterna. Författarna, politiska skribenter i SvD, beskriver Löfvens väg - fosterbarn i ett arbetarhem i det röda Ådalen, arbetet som svetsare och den fackliga karriären fram till det att han blev ordförande i IF Metall. Han är i mångas ögon ett oskrivet politiskt kort - "en humla som flyger". Boken baseras på ett stort antal intervjuer, även med Löfven själv.

Tingen tar till orda

av Sonja Herlin. Inläst ur Sonja Herlin, 2009 av Sarah White. Talboken omfattar D. [1]: 1 tim., 2 min. : mono.

Förf., född 1917, bor i två rum och kök i Fredshällshusen på Kungsholmen i Stockholm. Samlat på 48 kvadratmeter finns möbler, saker och minnen från ett helt liv samlade. Vi tas med på en vandring genom tiden och tingen och vad dessa kan berätta och lär känna familj och vänner. Hennes far var skeppsbyggaren och mariningenjören Tore Herlin och här finns många marina motiv på väggarna.

Jag är Ida

av Ida Holmsten. Inläst ur Forum, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Idas destruktiva liv började redan som barn. Hon växte upp i en familj där det förekom missbruk och hon kom själv tidigt in i kriminella kretsar. Efter att hon fått barn följde vårdnadstvister och även rättegångar där hon kämpade för att få ha sina barn hos sig. I sin berättelse varvas kapitlen mellan barndom och vuxenliv. Idag har Ida lämnat sitt tidigare liv och föreläser bland annat för ungdomar i skolor.

Memoarer

av Hilding Johansson. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 20 min..

H.J. 1915-94 föddes in i en tid med stora politiska omvälvningar. Första och andra världskriget, folkhemmets uppbyggnad, kolonialismens upplösning, järnridåns uppbyggnad och fall. Som socialdemokrat och senare riksdagsman 1961-82 var han även engagerad inom folk- och nykterhetsrörelsen. En klassresa från ett arbetarhem i Trollhättan till högre studier, doktorsavhandling och en riksdagsplats.

Renskötarliv

av Apmut Ivar Kuoljok. Inläst ur Ord & visor, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

Förf. har arbetat hela sitt liv som renskötare i Sirges sameby i Norrbotten. Han berättar här om flyttningarna mellan de olika vistena, om livet i rajderna, om renslakt och inte minst om dramatiska jaktfärder där älg, fågel, björn, järv, varg och lo utgjorde bytet. Vi får inblick i de renskötande samernas nomadiserande liv och hur förutsättningarna dramatiskt förändrats genom vattenkraftsutbyggnad och stora kalhyggen.

Kalle Lind presenterar femtiotvå festliga riksdagsledamöter

av Kalle Lind. Inläst ur Roos & Tegnér, 2012 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Författaren har samlat ihop ett antal riksdagsledamöter och tecknar ett porträtt av var och en. Resultatet är enligt författaren en parad av bisarra figurer, storslagna idéer, underliga händelser och några tarvligheter.

Det vi kan stå för

av Geir Lippestad. Inläst ur Modernista, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 5 tim., 41 min..

Geir Lippestad, 1964-, var Anders Behring Breiviks försvarsadvokat och här beskriver han rättegången ur sitt perspektiv. Lippestad beskriver rättegångsförloppet med inslag av personliga reflektioner och utvikningar som ger en fördjupad bild av skeendet. Han berättar också om sin syn på juristens skyldighet i ett samhälle som måste omfatta alla, och om sin lättnad när rättegången äntligen är över.

Oskyldiga brottslingar

av Omid Mahmoudi. Inläst ur Smockadoll, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 4 min..

Under sin tid på flyktingförläggningen steg Omid Mahmoudi upp klockan fem varje dag för att skriva ned sina minnen. Här berättar han om barndomen i Kabul i Afghanistan, hur det är att leva utan mänskliga rättigheter för att man tillhör en av landets minoriteter, hazarerna, och att behöva arbeta redan som litet barn. Han flydde sitt land med hjälp av människosmugglare till Sverige. Lämplig även för ungdom..

Nio liv

Inläst ur Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 38 min..

Nio porträtt av kvinnor och män som alla klarat skärgårdslivets speciella förutsättningar och begränsningar. De bor på öar i Stockholms skärgård som Möja, Gålö, Utö, Landsort, Ingmarsö och Ornö. Det är en båtbyggare, en bagare och bonde, en sjöräddare och sjöman, en lots, en fiskare och krögare, en lanthandlare, redare och tillsynsmän.

En afrikansk kärlekshistoria

av Daphne Sheldrick. Inläst ur Forum, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 14 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Daphne växte upp med en stor släkt i Kenya. Släkten utvandrade till Sydafrika från Skottland och sedan lockades de att bosätta sig i Kenya. Hon gifte sig tidigt med Bill och genom honom mötte hon David Sheldrick och kände sig dragen till honom och efter en tid skiljdes hon från Bill och bildade sin andra familj. Tillsammans med David arbetade hon intensivt med att rädda föräldralösa elefanter och andra sorters djur i Tsavo nationalpark.

Vild

av Cheryl Strayed. Inläst ur Bonnier, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 14 tim., 15 min..

När Cheryl är 22 år dör hennes mamma hastigt i cancer. Cheryls familj splittras och hon hoppas av sina studier. På kort tid går hon från collegestudier till drogberoende och självdestruktivitet. I ett försök att ta sitt liv bestämmer hon sig för att vandra 200 mil på 100 dagar. Med sig själv som enda sällskap går Cheryl genom öknen på en vandring som förändrar hennes liv. Boken är självbiografisk.

Gösta Bohman

av Lars Tobisson. Inläst ur Atlantis, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Biografi över Gösta Bohman, 1911-1997, politiker och partiledare för Moderata samlingspartiet, 1970-1981. L.T., långvarig medarbetare till Bohman tecknar ett vänporträtt av en lidelsefull människa. Han var närmare 60 när han blev partiledare över ett parti i kris. När han avgick tio år senare var Moderaterna det största borgerliga partiet. Om maktstrider, idépolitik, ekonomi och även en del nedslag i privatlivet.

Denis Mukwege

av Berthil Åkerlund. Inläst ur Weyler, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

En bok om den kongolesiske läkaren D.M. Han har blivit känd över hela världen för sitt arbete med de kvinnor som utsatts för grovt sexuellt våld under det krig som i decennier plågat befolkningen i östra Kongo. D.M. har blivit uppmärksammad över hela världen för sitt arbete, talat i FN och tilldelades 2013 Right Livelihood Award, det s.k. alternativa Nobelpriset, men uppmärksamheten har också lett till hot och mordförsök.

Geografi

Från kyrkbacken

av Kristian August Fellström. Inläst ur Kristian August Fellström, 1964 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 20 tim., 34 min..

Historiska anteckningar om Skelleftetrakten. K.A.Fellström, 1878-1975, kyrkoherde och kontraktsprost i Skellefteå landsförsamling 1923-1952, samlade under en mängd av år på sig kunskap om gamla tider i hembygden. Mycket publicerades sedan som artiklar i ortens tidningar, men på begäran sammanställdes materialet även i bokform 1950. Denna utgåva är kompletterad med händelser fram till 1964.

Hela världen på min soffa

av Ingrid Hedman. Inläst ur Carlsson, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 4 tim..

Författaren Ingrid Hedman, som är journalist, hyrde under 5 månader ut sin Stockholms-lägenhet till 35 resenärer i sammanlagt 71 dagar. Hon intervjuade sina gäster och har också gått djupare in i ämnet socialt resande genom att tala med en sociolog, en etnolog, en chefredaktör för ett resemagasin samt en trendanalytiker och en fotograf som själv couchsurfat sig igenom Europa.

Japan nu

Inläst ur Carlsson, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

I tio bidrag skildras i denna antologi det moderna japanska samhället. Två forskare vid Utrikespolitiska institutet har redigerat boken som utmanar vedertagna sanningar om Japan. Boken diskuterar bland annat modern japansk konst och den förändrade synen på familj, skola och arbete. Boken vänder sig till en intresserad allmänhet.

Stockholm gata för gata

av Michael Masoliver. Inläst ur Ordalaget, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

En ovanlig guidebok för besökarna i Stockholm men också för den vandringsglade stockholmaren. Vem som bodde på en speciell gatuadress i de olika stadsdelarna och vem som besökte den adressen och i vilket syfte får man veta i den här roliga boken om Stockholms gator. Underrubriken "en guide till brotten, böckerna, filmerna, musiken, personerna" säger mycket om vad man kan läsa i boken.

Strömstad

av Nils Modig. Inläst ur Warne, 2013 av Jan Setréus. Talboken omfattar 15 tim., 26 min..

Skildringarna av Strömstad spänner över 300 år, från 1660-talet fram t.o.m. andra världskriget. Staden grundades för Sveriges försvar mot Norge och som en handelsplats. Vid ett flertal tillfällen har staden skövlats, plundrats och bränts. Karl den XII förberedde sitt angrepp på Norge i Strömstad. I senare tid har tre stora konflikter satt sin prägel på staden: unionsupplösningen 1905 och de båda världskrigen.

Expeditionen

av Bea Uusma. Inläst ur Norstedt, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

11 juli 1897 lyfter ingenjör Andrées polarexpedition i en vätgasballong. Trettiotre år senare hittas resterna av expeditionens sista läger på en öde glaciärö. I nästan hundra år har forskare försökt lösa gåtan om vad som hände och hur de dog. Bokens författare Bea Uusma gräver i arkiv och i permafrusna jordlager, analyserar laboratorieprov och läser dagböcker i sin jakt på gåtans lösning.

Samhälls- och rättsvetenskap

Brukarstyrd brukarrevision

Inläst ur Verdandi, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Kraven på brukarmedverkan och brukarinflytande växer. En väg till ökat brukarinflytande är brukarstyrda revisoner - en granskning av en verksamhet ur ett användarperspektiv. Här redogör man för olika steg i arbetet med brukarrevisionen. Avslutningsvis finns en beskrivning av hur man kan sammanställa och tolka svar med hjälp av datorstöd. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Understanding the Somalia conflagration

av Afyare Abdi Elmi. Inläst ur Pluto Press, 2010 av Miquel Escribano. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

Somalia har ödelagts av en Etiopisk invasion och åratal av inbördeskrig och har länge varit utan en central regering. A.A.E. analyserar konflikten och de försök som har gjorts för att hitta en gemensam fredsprocess. Författaren visar att problemet med statslösheten måste tas om hand innan den långa fredsprocessen börjar. Han poängterar även de olika faktorer som påverkar fredsarbetet, till exempel klanidentiteter, Islam och grannländernas roller.

Utan karta och kompass

av Björn Fägersten. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2013 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Kejne

av Dan Korn. Inläst ur Carlsson, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 43 tim., 33 min..

D.K., journalist och författare skriver om Haijbyaffären, men framför allt redovisar han turerna i den så kallade Kejneaffären. Våren 1950 spred pastor Karl-Erik Kejne, 1913-1960, och hans meningsfränder anklagelser om att det i Stockholm fanns en homosexliga som organiserade manlig prostitution och som skyddades av ett högt stående samhällsskikt. Författaren har gjort en grundlig genomgång av känt och okänt källmaterial om rättsröteaffärerna.

Sånt folk finns inte här

av Christian Persson. Inläst ur Skolutveckling Väst, cop. 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 34 min..

Beskriver ett antal brottsfall från Bohuslän 1830 till 1910. Bland annat om Hälso-Johannes som 1857 blev den siste att halshuggas i länet och om massmordet i Ucklum. Presenterar också en bred historisk bakgrundsbild med 1800-talets allmänna samhällsomvandling i förgrunden och de förändringar i rättssystemet som ledde ifrån en religiös rättsstat till ett demokratiskt rättsvårdande samhälle med en helt ny syn på straff och brottsprevention.

Plikten, profiten och konsten att vara människa

av Göran Rosenberg. Inläst ur Bonnier pocket, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 38 min..

Tankebok, där G.R. på basis av egna erfarenheter av tillståndet i samhället - i vården, skolorna, privatiseringen av statliga verksamheter osv. - och med hjälp av det västerländska tänkandets klassiker på ett nyanserat sätt söker formulera vad som gått snett. Han anser bl.a. att vi är på väg att glömma att människan inte bara är individ utan också samhällsvarelse. Uppdaterad upplaga med nyskrivet förord och texter publicerade fram tom 2012.

Alias monster

av Sue Russell. Inläst ur Bra böcker, 2007 (tr. 2010) av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 23 tim., 41 min..

Biografi över USA:s första kvinnliga seriemördare, A.W., 1956-2002. Hon dömdes till dödsstraff för sju mord. Offren var i samtliga fall medelålders män som köpt hennes sexuella tjänster. Aileen övergavs av sin mamma när hon var två år och hennes pappa var svårt kriminellt belastad. Hon uppfostrades och misshandlades av sin morfar, som också utsatte henne för sexuella övergrepp. När hon var tolv började hon sälja sin kropp. Hon avrättades 2002.

Nödhjälpskassan i Stockholm 1759-1959

av Nils Staf. Inläst ur Almqvist & Wiksell, 1959 av Bo Green. Talboken omfattar 14 tim., 27 min..

Nödhjälpskassan skapades efter den stora branden i Maria församling i Stockholm 1759. Kassans uppgift var att, genom donationer, dela ut ekonomiskt stöd till nödlidande. Den här boken från 1959 beskriver Nödhjälpskassans verksamhet de första tvåhundra åren. Kassans dåvarande ordförande beskriver verksamhetens uppkomst, går igenom donationer och ekonomi samt beskriver direktionen och går igenom dess ledamöter.

Född 1953

av Sten-Åke Stenberg. Inläst ur Boréa, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 10 tim., 22 min..

Metropolitprojektet väckte stor uppmärksamhet 1986. Då hade forskare i drygt 20 år följt mer än 15000 barn som var födda 1953 och som bodde i Storstockholm 1963. De sökte svar på frågor om samhällets sociala skiktning, orsakerna till brottslighet, uppväxtfamiljens betydelse för skolresultat och mycket annat. Idag fortsätter forskningen och professor Sten-Åke Stenberg berättar om projektets historia och vad forskarna hittills kommit fram till.

Juridik för tolkar

av Brittmari Ulvås Mårtenson. Inläst ur Fritze, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 17 tim., 49 min..

Vänder sig till tolkstuderande och redan verksamma tolkar. Alla tolkar behöver för sitt arbete goda kunskaper i juridik men också kunskap om det svenska rättsväsendet. Författaren informerar bland annat om de rättsregler som gäller arv, familjerätt, offentlig förvaltning, polis, åklagare och tull, brottmål, straffet och kriminalvården, med mera.

Schackspelaren

av Andreas Utterström. Inläst ur Norstedt, 2013 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

Morgonen den 17 januari 2005 kidnappas Sibas vd Fabian Bengtsson av två män, beväpnad med pistol och tårgas. Han hålls inspärrad i en ljudisolerad låda under 17 dygn. Gärningsmännen kräver en lösensumma på drygt 50 miljoner kronor för att släppa honom. Journalisterna Andreas Utterström och Anna Wetterqvist berättar historien om hur kidnappningen gick till och hur polisen arbetade för att lösa fallet.

Teknik, industri och kommunikationer

Handikappanpassad kollektivtrafik

av HAKO-utredningen. Inläst ur Kommunikationsdepartementet, 1975 av Marianne Engström. Talboken omfattar 10 tim., 35 min..

Ekonomi och näringsväsen

Skulden

av Kajsa Ekis Ekman. Inläst ur Leopard, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

En bok om Grekland, ett land som kämpar för överlevnad, och om de egentliga orsakerna till den ekonomiska krisen. I Grekland har arbetslösheten ökat dramatiskt och ungdomarna lämnar landet. Är det sant som medierna skriver att grekerna arbetar för lite, går för tidigt i pension och har för stor offentlig sektor? Författaren reste till Aten och fann en helt annan verklighet. Författaren är journalist och kulturdebattör.

Ekolådans recept

Inläst ur Info Books, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Ekolådan, ett företag som levererar ekologiska grönsaker direkt hem till dörren, har här samlat sina populäraste recept. Enkla och pedagogiska beskrivningar av en stor variation vegetariska rätter, att äta som huvudrätt eller tillsammans med fisk eller kött. I boken porträtteras även ett tiotal odlare. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Slow gardening

av Alys Fowler. Inläst ur Norstedt, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

Den här boken visar hur du kan få en prunkande trädgård eller balkong, till en liten kostnad och minsta möjliga klimatpåverkan. Slow gardening innebär att du kan ta dig tid att njuta av egenodlade blommor och grönsaker, men lika mycket av att se hur det växer och blomstrar. När du jobbar med och inte mot naturen och undviker att göra allt på samma gång kommer naturen att hjälpa dig på traven.

Gilla!

av Brit Stakston. Inläst ur Idealista, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 44 min..

En bok om kommunikation i en digital samtid. Boken har tre delar, Engagemang i en digital samtid, Strategiskt arbete med sociala medier och Intern förankring. Den är tänkt att användas som ett verktyg för att planera den egna organisationens arbete med sociala medier. Titeln är hämtad från gilla-funktionen på Facebook. Författaren är mediestrateg.

Lisens indiska spa

av Lisen Sundgren. Inläst ur Norstedt, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Med inspiration från resor i Indien och ayurveda beskriver författaren hur man kan skapa ett indiskt spa i sitt eget badrum. Boken innehåller en mängd recept på skrubbar, bad och ångbad, örtoljor och ansiktsmasker men också på drycker, till exempel smoothies. Recepten är anpassade efter svenska råvaror. Här finns allt från enkla skönhetstips till recept för en hel indisk badceremoni som kan få det enklaste badrum att te sig som ett indiskt palats.

Idrott, lek och spel

Ärkeängeln

av Hans Burell. Inläst ur Offside Press, 2013 av Martin Halland. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

Biografi över fotbollspelaren Reine Feldt, 1945-1986. Feldt hade fru och barn, var lagkapten i IFK Göteborg, och gjorde vid sidan av fotbollen karriär som journalist. Feldt var homosexuell, något han lyckades dölja för nästan alla i sin omgivning. När han dog i aids vid 41 års ålder var det ingen som visste varför han dragit sig undan familjen, lagkamraterna och jobbet. Författaren har här intervjuat kollegor och närstående till Feldt.

Naturvetenskap

Fysiken, Martinus kosmologi och teorin om allt

av Leif Pettersson. Inläst ur NCP New Cosmic Paradigm, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 53 min..

Här presenterar författaren teorier baserade på den intuitiva kunskapen i Martinus Kosmologi och presenterar en helt ny modell "Grundenergiteorin - GET" som ska ge oss "Teorin om allt" som försöker förena de fyra naturkrafterna: gravitationen, elektromagnetismen, den straka kärnkraften och den svaga kärnkraften. Han lägger också fram andra intressanta hypoteser om bl a Einsteins relativitetsteori, Higgspartiklar, mörk materia och mörk energi.

Att upptäcka det oväntade

av Peter Sylwan. Inläst ur Fri tanke, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Astrologin hade en avgörande betydelse för Tycho Brahe och astronomins utveckling. Den tvåtusenåriga drömmen om matematikens fulländning krossades för evigt av Kurt Gödel i början av 1930-talet. I slutet av 1670-talet beräknade den danske astronomen Ole Römer ljusets hastighet vilket ledde till fungerande GPS-mottagare i våra bilar idag. Många upptäckter i historisk tid har oväntat lett till innovationer som ger vardagen ovärderlig nytta idag.

Medicin

Tre män möter sig själva genom terapi

av Terry Fidler-Dennis. Inläst ur Prisma, 1984 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Genom att beskriva sin terapi med tre olika män åskådliggör författaren Terry Fidler-Dennis hur han kombinerar gestaltterapi med bioenergisk terapi. T. F-D. ser terapi som en möjlighet att ge större och tydligare utrymme för skapande och medvetenhet som i sin tur kan bidra till ökad omtanke, integritet och en ljusare syn på livet.

Det psykiska arvet

av Ralph Stenbäcker. Inläst ur Nya Doxa, 1997 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 13 tim., 46 min..

Utifrån begreppet jagsvaghet diskuterar författaren och psykologen Ralph Stenbäcker vad han menar är ett av vår tids stora samhällsproblem. R.S. anser att man i alltför stor utsträckning betonat det sociala arvets inverkan på beteendestörningar av den här typen. Här vill han istället förmedla en kombination av teoretiska och praktiska kunskaper med erfarenheter om personlighetsutveckling, mognad och omognad i vår tid.

Lisens gröna värld

av Lisen Sundgren. Inläst ur Norstedt, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 7 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Gröna smoothies på vårens vilda örter eller varmt ingefärste en kulen höstkväll. I denna livsstilsbok delar författaren med sig av recept och huskurer för hälsa och välbefinnande. Boken är uppdelad efter årstiderna, och i varje kapitel finns ett urval av vilda och odlade växter som lämpar sig för just den årstiden.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Ishockey-mysteriet

av Sivar Ahlrud. Inläst ur B. Wahlström, 1952 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 20 min..

Det är jullov. Hubert är i Vindsele och hälsar på sina kusiner, tvillingarna Klas och Göran. Han längtar hem för att få träffa Lissi, en flicka i den konståkningsklubb han är med i. När det lokala hockeylagets stjärna blir sjuk värvas Hubert efter att Klas och Göran sagt att han är en hejare på hockey. Dagen efter en viktig match upptäcks ett inbrott. Den enda ledtråden är en ishockeyklubba med initialerna S.P. Ett nytt fall för tvillingdeckarna!.

Tvillingdetektiverna

av Sivar Ahlrud. Inläst ur Lindqvist, 1951 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 50 min..

Första delen i bokserien om Tvillingdetektiverna. Enäggstvillingarna Klas och Göran ska för första gången åka till Stockholm. De ska där hälsa på sin kusin Hubert och faster Hanna. Redan på tåget ner börjar det hända mystiska saker. En portfölj blir stulen. Klas och Göran är snabbt tjuven på spåren. Framme i Stockholm fortsätter äventyret med en vild jakt genom Gamla stan.

Ditt äckel!

av Per Alexandersson. Inläst ur Nypon, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 13 min.. DAISY text och ljud.

Innan Jonas blev kompis med Eddy kände han sig ofta ensam och utanför. Han vill aldrig mer bli så ensam. För sig själv erkänner Jonas att han till och med är kär i Eddy. Men när han försöker närma sig Eddy som mer än kompis blir Eddy arg. Eddy avvisar Jonas och kallar honom äckel. Förtvivlad går Jonas runt och funderar på vad han ska göra. Är livet ens värt att leva för en sådan som han? Men så är han med om något som skakar om honom fullständigt.

Nemesis

av Josephine Angelini. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 och avslutande del i serien Starcrossed som börjar med Helena. På grund av misstag från Helenas sida har gudarna från Olympen släppts loss. De är ursinniga och ute efter att starta ett krig som skulle bli förödande. Helena måste stoppa dem. Frågan är vad det kommer att kosta henne? Oraklet Tyrannen splittrar Helena och hennes vänner. Det är osäkert vem det går att lita på. Helena måste också göra sitt slutliga val mellan Lucas och Orion.

Godnatt alla djur

av Lena Arro. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2002 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 11 min.. DAISY text och ljud.

De två små vännerna Bubblan och Pärlan ska sova ute i natt. När mörkret faller kryper de förväntansfullt ner i sovsäckarna. Men det låter så konstigt utanför. Med varje nytt ljud kommer det in en ny gäst, ett nytt djur i tältet. Barnen öppnar sina sovsäckar och gör plats åt möss, kaniner, katter och många fler.

Kim & Lina spelar match

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Hegas, cop. 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Kim och Lina. Kim spelar fotboll och det är dags för match. Mamma och Lina följer med. Lina tycker fotboll är tråkigt. Kims lyckas nicka in bollen i mål med näsan. Näsan börjar blöda och Kim kan inte spela längre. Till allas förvåning erbjuder sig Lina att hoppa in i laget och ersätta Kim. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Kim och Lina badar en bil

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Hegas, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Kim och Lina. Syskonen hälsar på farmor och farfar på landet. En skrotsamlare vid namn Kurt bor granne. Kim och Lina bestämmer sig för att hälsa på honom. Kurt är inte hemma. Kim och Lina börjar leka i en gammal bil. Rätt som det är börjar bilen rulla rakt ner mot sjön. Kim och Lina kan inte stoppa bilen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Alex och Corinthia

av Patrik Bergström. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Första delen i serien Den eviga eldens magi. De föräldralösa syskonen Alex och Corinthia arbetar på ett värdshus. En kväll kommer det en mystisk främling till värdhuset. Främlingen heter Galder och är eldmagiker Genom en slump förstår han att även Alex och Corinthia har magiska krafter. Barnen ger sig nu av med Galder för att resa till Nasheim och träffa eldmästaren Daug. Det blir en farofylld och äventyrlig resa.

Dvärgarnas stad

av Patrik Bergström. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Alex och Corinthia. Källdiamanterna som skyddar landet Eyrvandir blir allt svagare. Alex och Corinthia beger sig ut på en resa tillsammans med Regin. De ska till dvärgarnas stad Muspelheim och där lära sig mer om källdiamanterna. Resan sker med ett skepp och under en storm kastas en stor havsorm upp på däck. Upp ur havet stiger även Hadding, havsalvernas eldmästare.

Eldmagikernas torn

av Patrik Bergström. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Alex och Corinthia. Tre år har gått sedan Alex och Corinthia kom till eldmagikerna. De går i lära för att kunna behärska den eviga eldens magi. Barnen vet nu att deras pappa var en mäktig magiker. Men de funderar fortfarande över varför de övergavs som små. När dvärgen Regin försvinner tror barnen att det hänt något mystiskt. De ger sig iväg för att leta efter Regin och hamnar i ett nytt äventyr.

Den röda handsken

av Holly Black. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Berörarna som börjar med Den vita katten. Cassel Sharpe trodde att han var en vanlig kille ända tills han märkte att hans bröder manipulerat hans minnen. Nu vet han sanningen: han är den farligaste beröraren av alla. En beröring av Cassels hand kan transformera vad som helst - eller vem som helst - till något annat. Fantasy om makt, magi och kärlek med ödesdigra konsekvenser.

Det här är ingen film med lyckligt slut

av Staffan Cederborg. Inläst ur Opal, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 2 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Pontus går i nian och borde välja program till gymnasiet. En rad händelser gör att han inte orkar ta itu med något. Hans farmor dör framför ögonen på honom, Ramona som han blir störtkär i är tillsammans med en annan. Pontus känner sig som världens största förlorare. I klassen finns Hanna, en mobbad tjej som börjar skriva utlämnande mejl till honom med hopp om hjälp. Men han orkar inte hjälpa henne. Vill han ens leva? Boken utspelar sig på Gotland.

Naomi & Elys kyssförbudslista

av Rachel Cohn. Inläst ur X Publishing, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Naomi och Ely bor i samma hus i New York. De har varit vänner i en evighet. Naomi är förälskad i Ely samtidigt som hon är tillsammans med den ganska tråkiga Bruce. Ely älskar Naomi men bara som vän då han föredrar killar och är hemligt kär i Bruce. För att inget ska komma mellan Naomi och Elys vänskap skriver de en lista över personer de inte får kyssa. Tråkiga Bruce hamnar dock inte på listan. Boken berättas ur flera personers perspektiv.

Korsad

av Ally Condie. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 11 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Matchad. Cassia är placerad i ett arbetsläger, straffad för sin relation med Ky. Efter ett besök av Xander stärks Cassias känsla av att det är Ky hon hör ihop med. När hon ser sin chans att rymma tar hon den. Hon vill hitta Ky, som befinner sig i de Yttre Provinserna. Cassia har även bestämt sig för att kämpa mot Samfundet, som styr människorna med järnhand. Ky befinner sig i ett krig och planerar även han sin flykt.

Mumiens hjärta

av Tommy Donbavand. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Vampyrens huggtand. Det är dags för Lukas, varulvspojken, att leta efter den tredje reliken som kan hjälpa till att föra honom och hans familj hem. Till sin hjälp har han mumien Kleo och vampyren Resus. Reliken visar sig vara ett mumiehjärta. I skräckens gränd dyker en mängd spindlar upp och försvårar letandet. Även den onda Otto Flin gör allt han kan för att Lukas och vännerna inte ska hitta mumiens hjärta.

Allan Zongo - killen från rymden

av Henrik Einspor. Inläst ur Nypon, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 25 min.. DAISY text och ljud.

När ett rymdskepp landar på tomten hemma hos Max har han helt plötsligt en rymdvarelse boende hos sig. Max pappa försöker laga rymdskeppet men det är svårt. Rymdvarelsen kallar de Allan. Han är från planeten Zongo tio miljoner ljusår från jorden. Max och hans pappa måste hålla Allan hemlig vilket visar sig bli riktigt svårt. Allan är busig och ställer på olika sätt till det för Max.

Stora mörka Skuggan

av Erika Eklund Wilson. Inläst ur Opal, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det bästa Gunnar vet är att vara inomhus. Han tycker om att rita och greja med sin dator. Alla andra tycker att Gunnar måste vara mer utomhus. Han provar dans och fotboll men det är tråkigt. En dag föreslår mamma att de ska åka till stallet och rida. Gunnar vill absolut inte men måste följa med. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Vrakgods

av Isabelle Halvarsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2001. Talboken omfattar 1 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Axel, 13 år, bor i en liten, skånsk fiskeby i slutet av 1700-talet. Kustsamhället plågas av vrakplundrare. De lurar skepp in till land, låter folk drunkna, tar vad de kommer åt och försvinner sedan från platsen. Axel råkar höra vrakplundrarna prata om sina hemska planer. När de upptäcker att han vet vilka de är måste Axel rädda sig undan. Folket i byn är som tur är snälla och hjälper honom.

Klippornas dans

av Noomi Hebert. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2007 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 2 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Eldens gåva. Efter en hemsk rasolycka i en gruva anar Åse och Andrea att olyckan har med underjorden att göra. Samtidigt kämpar Vera med tanken att hon på grund av sin pappas skulder kanske måste sälja sin häst, Moldi. Hoten från olika håll ökar och gänget står för en riktig utmaning. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Mörkrets längtan

av Noomi Hebert. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2007 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 2 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Eldens gåva. Åsa, Andrea, Vera och Joakim fortsätter kämpa mot benriddarna och de onda krafterna från underjorden. En förbjuden kärlekshistoria mellan Andrea och Adrian, anden efter Åses döda bror blommar upp. Åse är upptagen med ett arv efter sin mormor. Ett arv som kan förändra allt. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Fruktan

av Charles Higson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien De levande döda, som börjar med Fienden. Ett gäng ungdomar har barrikaderat sig i Towern och klarar sig ganska bra där. Några av dem beslutar sig dock för att ge sig iväg och leta efter sina vänner. DogNut och Courtney tar ledningen ut i ett fasansfullt London. Därute finns bland annat en man som kallas Samlaren. Han bor i ett hus fullt av avfall men även fullt av barn som han kallar leksaker och äter upp.

Snöret, fågeln och jag

av Ellen Karlsson. Inläst ur Hippo, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Det är sommarlov och sjuåriga Selma ska bo hos mormor och morfar under några veckor. I bröstet har Selma en liten fågel som pickar. Fågeln påminner om att Selma inte har några vänner hemma i staden utan är alldeles ensam. En dag dyker Snöret upp. Snöret är modig och påhittig. Snabbt blir Selma och Snöret bästisar. Tillsammans startar de en naturklubb, badar och äter bullar. Men en dag blir de ovänner.

Den tysta fienden

av Dan Lee. Inläst ur Tiden, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien Tangshan-tigrarna. De fyra vännerna Matt, Oliver, Catarina och Shawn är 12 år och studerar på en kampsportskola i Bejing. Deras ärkefiende Andrei Drago har börjat på skolan och gänget kan inte förstå varför. Drago är livsfarlig! Flera saker verkar helt fel på skolan och när deras kampsportlärare Chang försvinner är det upptakten till ett nytt fall att lösa.

Lite ihop

av Johanna Lindbäck. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2013 av Hanna Schmitz. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Majken är bästa kompis med Tessan. Plötsligt har de inget att prata om längre och Majken fattar inte varför. Tessan vill hellre vara tillsammans med Dexter eller den jobbiga Belinda. Majken, som inte bryr sig om killar, känner sig utanför. Men så börjar Ivan på skolan och Majken får en jättebra idé som ska göra det bra mellan henne och Tessan igen.

Fågelbarn

av Christin Ljungqvist. Inläst ur Gilla böcker, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Kaninhjärta. Hanna, en bifigur i Kaninhjärta, har här huvudrollen. Hon växer upp i en dysfunktionell familj där storebror Jens utgör ett hot. Hanna kan se bilder av saker som kommer att ske i framtiden. Saker som gör henne rädd. Tragedier avlöser varandra. Jens dör men kommer sedan tillbaka och Hanna anar att han vill hämnas. Boken är en crossover för unga vuxna med avancerat språk.

Augustinatt

av Maud Mangold. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 2 tim., 22 min.. DAISY text och ljud.

Nora och hennes storebror Alfons är ensamma hemma i sommarstugan medan deras föräldrar är bortresta. Deras katt Felix försvinner och i sökandet efter honom hittar Nora ett bylte i trädgården. Byltet visar sig vara en trollunge, Kurre. Trollen har tagit Felix och lämnat Kurre istället. Nora och Alfons måste försöka byta tillbaka. Nora börjar även fundera på var hon själv kommer från och varför det finns så få fotografer av henne som liten.

Abacuspentagrammet

av Tony Manieri. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Andra boken om Sam och Maja som med hjälp av en tidsmaskin förflyttar sig i tiden. Den mystiska organisationen Abacus lärljungar hotar världens banker med ett datavirus. För att värja attentatet måste ungdomarna resa tillbaka till 1950-talet och ta reda på var lärljungarna har sitt hemliga högkvarter. Sökandet för dem till Berlin, Gibraltar, London, Malta och Wien. Och på varje plats får de en ledtråd som för dem närmare pentagrammet.

Francesca

av Melina Marchetta. Inläst ur X Publishing, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Samma dag som Francesca motvilligt ska börja på sin nya skola kliver inte hennes mamma upp ur sängen. Först tycker Francesca det är ganska skönt men inser snart att hennes familj håller på att falla sönder. Inte är det lättare i skolan heller. På den före detta pojkskolan går endast 30 flickor och de förstår snart att pojkarna inte vill ha dem där. Francesca längtar efter sitt gamla liv. Men så dyker William upp och saker får en oväntad vändning.

Unga poeters sällskap

av Mårten Melin. Inläst ur Hegas, cop. 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 34 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Trasig. Max och hans klasskompis Ella ser en lapp om en träff för ungdomar som tycker om att skriva och läsa poesi. De går dit tillsammans och lär där känna Emil och Ira. Emil föreslår att de fyra ska starta en egen poesigrupp. Det är starten för det kärleksdrama som uppstår mellan ungdomarna. Emil är kär i Ira som intresserar sig för Max. Samt Ella som också är kär i Max.

Scarlet

av Marissa Meyer. Inläst ur Mix, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 12 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Månkrönikan som börjar med Cinder. Scarlet är baserad på den klassiska sagan om Rödluvan. När Scarlets mormor, den berömda rymdpiloten, försvinner och polisen lägger ner fallet beslutar hon för att själv klara upp mysteriet. Hon träffar Wolf som kommer att hjälpa henne. Han visar sig vara en vild slagskämpe. I deras sökande träffar de Cinder och deras respektive öden vävs ihop. Ännu finns hotet från månens drottning som vill hämnas.

Felkod 404

av Erik Midander. Inläst ur Opal, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Under en resa försvinner Linns pappa. Polisen verkar inte göra någonting och Linn blir mer och mer frustrerad. Hon beslutar sig för att ta saken i egna händer. För att leta ledtrådar hackar hon sig in i pappans dator. Där finns Aitia, en artificiell intelligens, som Linns pappa skapat. Linn anar att Aitia kan vara en anledning till att hennes pappa är borta. Tillsammans börjar de söka efter pappan, ett sökande som visar sig bli riktigt farligt.

Djungelvampyren

av Matthew Morgan. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Varulv möter drake. Ulf, pojken som också är en varulv, ska ut på en spännande resa. Tillsammans med vänner från Farraway Hall, djurparken för fantastiska varelser, ska han resa till Sydamerika. Där bor en djungelvampyr de ska leta reda på. Den onde baronen Marackai är också ute efter vampyren och han gillrar flera farliga fällor längs med vägen. Resan visar sig bli ett otäckt äventyr.

Vilddjur till salu

av Matthew Morgan. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 2 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Varulv möter drake. Sista äventyret för Ulf, varulvspojken på djurparken Farraway Hall. I en sjö i huvudstaden finns ett vanligtvis snällt sjöodjur men som nu har ätit en människa. Ulf och hans vänner skyndar sig till staden för att undersöka vad som har hänt. Som vanligt är det den elake baron Marackai som har ett finger med i spelet. Marackai har en gång för alla bestämt sig för att utplåna alla vilddjur.

Toro! Toro!

av Michael Morpurgo. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 1 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Året är 1936. Antonito är sex år och växer upp på en gård i Spanien. På gården föder de upp tjurar som ska används till tjurfäktning. När kalven Paco föds dör komamman. Antonito får ta hand om Paco och de blir bästa vänner. När Antonito förstår att Paco så småningom kommer delta i en tjurfäktning och dödas vill han rädda honom till varje pris. Samtidigt bryter spanska inbördeskriget ut och området där gården ligger drabbas hårt av flygbombningar.

Stoppa ficktjuvarna!

av Suzanne Mortensen. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Eva Werning. Talboken omfattar 4 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Glassbilen som försvann. Några veckor har gått sedan detektiven Clara Dickens tillsammans med syskonen Svana och Svante löste sitt första mysterium. De är sugna på ett nytt fall och när det en regning dag knackar på dörren står där Åhus turistchef Filippa Falk. Filippa är förtvivlad över att flera turister blivit rånade. Polisen har inte lyckats fånga de listiga tjuvarna. Kommer detektivgänget kunna göra det?.

Som om hösten kom på sommaren

av Jan Henrik Nielsen. Inläst ur Opal, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

Fjortonåriga Nanna och hennes lillasyster Fride, sju år, har i flera år bott med sin pappa i en bunker. Världen utanför är farlig efter en katastrof. Deras mamma är borta. Systrarna längtar ut men när de äntligen får ge sig av är orsaken hemsk och ledsam. Pappan har blivit sjuk och de måste skaffa medicin till honom. Med osäkra steg beger sig systrarna ut i den skrämmande världen där de inte vet vad som väntar.

Svart eld

av Alyson Noël. Inläst ur Buster, cop. 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 11 tim., 45 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien De odödliga som börjar med Evermore. Ever har dåligt samvete över att ha förvandlat bästa vännen Haven till en odödlig. Haven visar sig dock bli överlycklig. Hon börjar använda sina förmågor efter att få makt vilket Ever inser kommer sluta i katastrof. Ever måste nu handskas med Haven samtidigt som hon söker botemedel mot Damens förbannelse. Efter att en trollformel gått fel märker Ever att hon dras till sin fiende Roman.

En annan resa

av Lotta Olsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien om jättemyrsloken och hasselmusen som börjar med Konstiga djur. Jättemyrsloken är deppig. Vädret är grått och kallt, allt är trist. För att bli uppmuntrad bestämmer sig jättemyrsloken för att tillsammans med hasselmusen ge sig ut och resa. Men att resa verkar besvärligt, det är mycket att tänka på. Jättemyrsloken får en ny idé, de ska istället sätta upp en pjäs och göra en inre resa.

Undret

av R. J. Palacio. Inläst ur Bromberg, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Tioårige August har alltid undervisats hemma. Anledningen är att han föddes med ett missbildat ansikte som gjort att han genomgått flera operationer. Fortfarande ser han annorlunda ut och många människor blir rädda när de träffar honom. Nu är det dags att börja femman och August är orolig för hur klasskamraterna ska reagera. Inombords känner han sig ju som en helt vanlig kille som älskar Star Wars. Det kommer att bli ett omtumlande ett år.

Saeculum

av Ursula Poznanski. Inläst ur Opal, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Bastian har precis träffat Sandra. Hon är med i rollspelsällskapet Saeculum. Rollspelen utspelar sig på 1400-talet och Bastian blir medbjuden till ett lajv. En i sällskapet vill inte åka till den valda rollspelsplatsen, hon menar att området är förbannad och att ingen någonsin återvänt därifrån. Gruppen åker ändå och väl framme börjar konstiga saker hända. Personer försvinner och Bastian får mystiska meddelanden. Mardrömmen är ett faktum.

Underverk

av Brian Selznick. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

Året är 1977 och Ben söker efter sin pappa. Bens mamma är död och den enda ledtråd han har om sin pappa är att han arbetat på ett museum. En parallell berättelse handlar om Rose år 1927. Rose är döv och sitter ensam i ett stort hus. Hon längtar efter sin mamma, en stumfilmsstjärna. Rose historia skildras bara med bilder. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Stormskaparna

av Jennifer E. Smith. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Tvillingarna Simon och Ruby har flyttat ut på landet tillsammans med sina föräldrar. De tror att en händelselös sommar ligger framför dem när det blir lov. Ruby är också besviken för att hon och Simon inte har samma kontakt som tidigare. Men så börjar konstiga saker hända Simon. Bara genom att nudda brödrosten skapar han elavbrott i hela huset. En mystisk främling dyker upp och berättar att Simon är speciell på ett sätt ingen kunde ana.

Farlig förmåga

av Jessica Spotswood. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Cate är sexton år och har ansvaret för sina yngre systrar. Hon har lovat deras döda mor att se till så inget ont händer. Systrarna lever i England 1896, i en by som styrs av Brödraskapet. När Cate upptäcker att hon och systrarna är häxor förstår hon att det måste hållas hemligt. Får Brödraskapet reda på det innebär det döden. Men systrarnas magiska förmåga avslöjas och Cate måste göra stora uppoffringar för att skydda dem.

Herr Grums och den dansande björnen

av Andy Stanton. Inläst ur Argasso, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Herr Grums. En björn kommer till Stora Pimplarby. Alla invånarna blir rädda utom Polly. Hon blir vän med björnen men upptäcker att han lider av hemlängtan. Nu måste hon hjälpa björnen att komma hem. Men i skuggorna lurar herr Grums och hans kompanjon Wille Wilhelm. De planerar att stjäla björnen för att kunna tjäna pengar. En vild historia tar sin början.

Ett syskon från yttre rymden

av Ulf Stark. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2013 av Björn Pedersen. Talboken omfattar 36 min..

Leo är en liten pojke i en tid som liknar 1950-tal. Tyra och Storgrubblaren av Ulf Stark är hans absoluta favoritbok. Leo saknar den storasyster han aldrig haft. Hon dog vid födseln. En ny flicka dyker upp på gatan och allt verkar stämma. Det måste vara hon som är Leos syskon från yttre rymden eller är det kanske en dröm. Leo skulle behöva prata med sin mamma men hon ligger i sängen och bör inte störas. Den ömsinta berättelsen är också rolig.

Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner

av Malin Stehn. Inläst ur Opal, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 22 min.. DAISY text och ljud.

För fjortonåriga Lovisa håller världen på att krackelera. Hennes mamma har fått ett psykiskt sammanbrott, pappan hanterar det genom att börja träna och hennes bästa vän börjar bete sig konstigt. Lovisa gömmer sig för omvärlden genom att fly in i idolen Rickys musik. En stundande konsert med honom är det enda som känns roligt. Efter konserten får Lovisa chansen att träffa Ricky. Det blir inte som hon tänkt sig.

Man pratar inte med elefanter!

av Tanya Stewner. Inläst ur Kabusa, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Lisabeth Susavind har en fantastisk förmåga. Hon kan prata med djur. Men det är inte alltid så lätt att vara ovanlig, så när Lisabeth börjar i en ny klass gör hon allt för att dölja sin talang. Den enda som känner till den är hennes nya vän Jesaja, som också bär på en hemlighet. Men så ska klassen göra ett besök på zoo och allt förändras.

Balladen om en bruten näsa

av Arne Svingen. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 4 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Trettonårige Bart är döpt efter Bart Simpson. Hans mamma valde namnet för att han skulle blir en rolig tuffing. Bart känner sig dock inte som någon rolig tuffing. Familjen bor i ett sunkigt höghusområde, hans mamma lägger nästan alla pengar på krogen och hans pappa är borta. I skolan har han inte direkt några vänner. Barts hemliga dröm är att bli operasångare men det är en dröm han vet aldrig kommer uppfyllas. Till en dag något oväntat händer.

Dennis hemlighet

av David Walliams. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 2 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Dennis har en hemlighet. Hemligheten ligger under Dennis säng och består av en bunt modetidningar. Dennis tycker om de färgglada bilderna. Allra bäst tycker han om en bild som påminner om hans försvunna mamma. Dennis bor med sin pappa och bror och de får aldrig prata om mamman. Dennis längtar efter henne. På fritiden spelar Dennis fotboll och han är bäst i laget. Så en dag hittar pappan tidningarna och Dennis hela värld ställs på ända.

Dagboksanteckningar från ett källarhål

av David Wiberg. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar 6 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

I dagboksanteckningar som går rakt på sak och inte väjer för pinsamheter eller ångest skriver Linnea, 16 år om sitt liv. Linnea har problem med bästisen Janine som tycker att de inte ska umgås så mycket, en lillebror som får ständiga utbrott och en obesvarad kärlek till A. Hon räknar ner till Peace & Love-festivalen dag för dag och känner sig bara riktigt lycklig när hon lyssnar på musik. Svart humor och ironi genomsyrar Linneas betraktelser.

Gustava & Tex och den heliga cirkusstrutsen

av Martin Widmark. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 45 min.. DAISY text och ljud.

En cirkus har slagit upp nära djurparken där strutsen Gustava och haren Tex bor. Från cirkusen rymmer strutsen Don Alonso för att bege sig till en grotta och där tänka på meningen med livet. För att fylla Don Alonso plats säljer djurparksskötaren Gustava till cirkusen. Först tycker Gustava det är spännande med de andra djuren på cirkusen. Men så börjar hon längta hem. Tex i sin tur vill med en gång rädda Gustava. Han saknar sin vän.

Sjöodjuret

av Mats Wänblad. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Morgan och piraterna. Morgan befinner sig ombord på faster Gullans piratskepp. Skeppet seglar efter ett fartyg som Gullan tror är lastat med pärlor och gull. Morgan ser i en kikare att det är lastat med päron och ull. När de kommer ifatt fartyget inträffar dock något mycket oväntat. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Den femte vågen

av Rick Yancey. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 14 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Jorden attackeras av utomjordingar, De andra. I ett första anfall slås all elektromagnetism ut, sen följer en tsunami, pest och prickskyttar som lämnar få överlevande. Sextonåriga Cassie har förlorat sina föräldrar och hennes bror har tagits tillfånga. Ensam försöker hon överleva i sin flykt undan De andra. Att De andra ser ut precis som vanliga människor gör att hon inte kan lita på någon.

Rebellhjärta

av Moira Young. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Blodröd väg. I en värld där laglöshet är vardag och ingen går säker söker Jack och Saba på varsitt håll efter varandra. Saba hör rykten om att Jack anslutit sig till Tontonerna. Hon vill inte tro att det är sant utan fortsätta leta. Tillsammans med sina syskon Lugh och Emmi för hon en tillvaro på flykt. När ett gäng med rebeller korsar deras väg dras de återigen in i kampen mot övermakten.

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Världens viktigaste bok

av Nathalie Simonsson. Inläst ur Ordfront, 2012: ISBN 978-91-7037-631-3, 91-7037-631-X (genererat) av Eva Werning. Talboken omfattar 5 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Världens viktigaste bok är uppdelad i sju avsnitt: kroppen, könsroller, familj, hur man kan må, vänskap, kärlek samt sex. Vid sidan av kroppens utveckling och allt som händer i puberteten skriver författaren om känslor, skönhetsideal, pinsamheter, sexuella läggningar och en mängd andra saker. Bokens budskap är att alla människor är olika men ändå lika mycket värda. Författaren är sexualupplysare på RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

Naturvetenskap

Stora mesboken

av Stefan Casta. Inläst ur Opal, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 1 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

En utförlig bok om de fåglar som hör till arten mesar. Författaren beskriver ingående mesarnas vanor, boendeform, läten med mera. Även fåglar som kallas mesar men inte är av messläktet beskrivs likaså rovfåglar som är mesarnas fiender. Boken innehåller även faktalistor om fåglarna, hur man kan bygga fågelholkar och vilken slags mat mesarna helst vill bli matade med på vintern.

Pingvin

av Meredith Costain. Inläst ur Turbine, cop. 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 18 min.. DAISY text och ljud.

Vi får följa en ung pingvin genom livet, från ägg till vuxen. Illustrationerna fokuserar på detaljer från djurets vardag från tryggheten i familjeflocken till farorna på Antarktis och hotet från rovdjuren. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Konsten att överleva

av Margaret McPhee. Inläst ur Turbine, cop. 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Varför går vissa djur i dvala på vintern? Hur håller snöleoparden sig varm? Vad brukar kängurun göra för att svalka sig? Besynnerliga egenskaper, märkliga inövande beteenden och inbyggda mekanismer hos olika djur förbryllar oss människor. Men det är ofta tack vare dessa egenheter som djuren kan överleva även i extrema och farliga miljöer. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Anfall och försvar

av Kathy Riley. Inläst ur Turbine, cop. 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.