Nya talböcker december 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 126 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

I fruktans famn

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Del 13 i serien Thea. Thea trodde att hon hade en god väninna i Emilie. Men hon får snart erfara att Emilie även här har en skrämmande sida. Vem är hon egentligen? Tobine är fortfarande djupt förälskad i Gabriel. Problemet är bara att han lägger allt för mycket tid på sin sjukliga hustru. Så kommer en ung konstnär på besök, och Tobine får en ny beundrare.

Fråga pappa

av Jan Balabán. Inläst ur Aspekt, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Ursinniga brev dyker upp hos de efterlevande till en nyligen avliden man. I breven anklagas fadern för att ha gått kommunistregimen till mötes och inte gjort sin plikt som läkare. Mor och vuxna barn tvingas omvärdera sitt förhållande till honom och fundera över om det ligger det någon sanning bakom breven. Jan Balabán tjeckisk författare, 1961-2010.

Yagebreven

av William S. Burroughs. Inläst ur Bakhåll, 1983 av David Zetterstad. Talboken omfattar 2 tim., 44 min..

Brevroman mellan William S. Burroughs och Allen Ginsberg. Den skandalomsusade B. skriver 1953 flera brev till den unge poeten G. där han återger en färd längs Amazonfloden och redogör för pikareskbetonade händelser i sin jakt på den medvetandeutvidgande drogen yage. Ginsbergs brev är skrivna från Peru 1960 och här berättar han om sina egna visioner och skräckupplevelser av samma drog.

Ljus

av Inger Christensen. Inläst ur Modernista, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 51 min..

Inger Christensen 1935-2009 föddes i Vejle på Jylland. Utöver poesi och prosa skrev hon också dramatik och essäistik. Ljus är hennes klassiska debutsamling från 1962. En diktbok om världsskapelsen som natur, som mänskligt jag och som språk; allt i magisk spänning och harmoni. Christensen var år efter år en självskriven kandidat till Nobelpriset i litteratur.

Öppen stad

av Teju Cole. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

En berättelse om en ung nigeriansk man bosatt i New York. Julius är doktorand i psykologi, han har nyligen blivit singel och tillbringar all ledig tid till fots på stadens gator. Längs vägen möter Julius en rad människor som på olika sätt påverkar hans syn på omvärlden och sig själv. En intellektuellt och politiskt utmanande roman - på samma gång dagbok, flanörroman och essä. T. C., 1975-, är fotograf och konsthistoriker.

Drömmen om paradiset

av Jude Deveraux. Inläst ur Boknöje, 1984 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 12 tim., 8 min..

När Laura Taylors far dör upptäcker hon att de levt mesta delen av sitt liv på välgörenhet. Hon offrar då allt för att skapa sin egen förmögenhet. Drömmen är att göra om ett gammalt kloster i New Mexico till ett semesterparadis. Luffaren Garrick Eastman känner att Laura kommer att lyckas och börjar uppvakta henne. Garrick är en man som de flesta kvinnor faller för, men Laura är inte van vid mäns uppmärksamhet.

Vita lögner

av Jude Deveraux. Inläst ur B. Wahlström, 1993 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 44 min..

Samanthas föräldrar är döda, hon är nyskild och ensam. Dessutom tvingas hon resa till New York för att ta reda på vad som hände hennes farmor, annars får hon inte ett öre av sitt fadersarv. Hennes hyresvärd, Mike Taggert, har axlat rollen som hennes beskyddare i den farliga storstaden. Han är den odrägligaste karl hon någonsin mött och den snyggaste. När hon börjar söka efter farmodern hjälper Mike till och de kommer en otrolig historia på spåren.

Väntrum

av Cecilia Ekhem. Inläst ur Publit, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

När det efterlängtade barnet inte kommer och alla strävanden verkar förgäves, drar sig Bea allt längre bort från sina sociala sammanhang. Inte ens den älskade Anders som skulle bli barnets far får plats i hennes ensamma väntrum. Runt omkring dem verkar släkt och vänner skaffa barn till synes utan problem. Roman om utanförskap och sorg i barnlöshetens spår, men också en berättelse om att hitta sin mening när livet inte blir som man drömt.

Kärlekens ansikte

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Del 9 i serien Lotsbarnen. Gabrielles öde chockar Julie, som också får andra överraskningar att handskas med. En person som hon inte har sett på länge, dyker upp igen, och invånarna i Losvika går en vår tid till mötes. I Amerika har Maren sitt att kämpa med i förhållandet till den kontrollerande och karismatiske Ted.

Näktergalen

av Carl Martin Grann. Inläst ur Hoi, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

En stekande het sommar år 2003 hittar en polispatrull två döda kroppar i Roslagen. Det är oklart vad som kan ha hänt. Samtidigt driver en psykiskt sjuk man runt i Stockholm. Han hör röster och lider av vanföreställningar som blir farliga för både honom själv och andra. Ett brutalt attentat mot utrikesministern lamslår landet. Vad ligger bakom dådet? Är alla bara brickor i ett spel?.

Likvidera Paris!

av Sven Hassel. Inläst ur Bergh, 2007 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 40 min..

En berättelse i författarens serie om det hårda livet i en tysk pansarpluton under andra världskriget. Sven Hassel och hans kamrater i det 27:e pansarstraffregementet deltar denna gång i invasionen av Normandie. De har redan insett att de har förlorat kriget. De slås inte för fosterlandet och der Führer eller ära, ordning och befordran. Utan de slåss av ångest för att förlora livet och för kamratskapet.

Monte Cassino

av Sven Hassel. Inläst ur Bergh, 1976 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

Det starkt befästa klostret uppe på berget Monte Cassino spärrade de allierades framryckning mot Rom. Slaget om Monte Cassino vintern och våren 1944 var ett obeskrivligt helvete för både anfallare och försvarare. De allierade satte in allt vad de hade av flyg, artilleri, pansar och infanteri och bland de tyska styrkorna stred de främsta elitförbanden. Hit för också Sven Hassel det 27:e pansarstraffregementet. De förväntas inte överleva.

Antarktis

av Josefin Holmström. Inläst ur Norstedt, 2013 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 40 min..

Gertrude är på väg mot Antarktis, mot isen, kölden och de slutna vidderna. Hon fascineras av de tidiga polarforskarna, speciellt Robert Scott, och deras tid; hjälteminnen, offermentaliteten, att vilja sitt öde. Sedan finns där Jonathan, han kommer att vara på isen med henne och hon vill aldrig mista honom igen. Debutroman som handlar om att utmana sig själv till det yttersta på den kargaste platsen av dem alla.

Efter festen

av Lisa Jewell. Inläst ur Printz Publishing, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 13 tim., 2 min..

För elva år sedan blev Jem och Ralph ett par och trodde att de skulle leva lyckliga i alla sina dagar. Nu har två blivit fyra, lägenheten bytts till hus, och romantiska utekvällar förvandlats till sömnlösa nätter. Åren som hemmamamma går mot sitt slut och Jem längtar ut i yrkeslivet. Ralph i sin tur befinner sig fortfarande i tvåbarnschocken - var det så här det skulle vara? Och finns det egentligen lyckliga slut i verkliga livet?.

Drottningkronan

av Ingrid Kampås. Inläst ur Historiska media, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i förslagsserien Släkten. Sorg råder på gården Hojum, Agnes är död. På gården styr och ställer brodern Lars, så även över Ester den föräldralösa systerdottern. Ester har fått tycke för Thore och hoppas att deras förmyndare ska låta dem få varandra. Men Lars vill annat. Ester ska bli nunna och leva sitt liv i Gudhems kloster. En natt överfaller ett följe män klostret och tar med sig Ester. Ester känner igen en av männen. En gudsman!.

Livets härlighet

av Michael Kumpfmüller. Inläst ur Norstedt, 2013. 978-91-1-304826-0, 91-1-304826-0 (genererat) av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

En vacker och ömsint roman om två människor i en omöjlig tid som vågar tro på kärleken. I Müritz vid Östersjökusten möts sommaren 1923 författaren Franz Kafka och den unga kokerskan Dora Diamant. De blir ögonblickligen förälskade och börjar drömma om ett liv tillsammans. Kumpfmüller har ur ett rikt källmaterial hämtat stoff åt sin fjärde roman, som tecknar en bredare bild av Kafka än vad vi är vana vid.

Rosor från en okänd

av Bengt Linder. Inläst ur B. Wahlström, 1969 av Christina Hellman. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

"De gula rosorna kommer att leda dig till den eviga tystnaden." Orden innehåller ett dödligt hot mot Elsa som är på väg hem med passagerarfartyget Kungsholm från en hembiträdesplats i USA. Mycket oförklarligt börjar hända henne. En okänd man, han finns inte ens med på fartygets passagerarlista, dyker upp och påstår att de träffats förut. Han visar ett foto av dem tillsammans. Ingen tror på Elsas skräckslagna berättelser. Inte ens Rickard Borg.

Ett nollsummespel

av Barbro Lindgren. Inläst ur Karneval, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 35 min..

Tankebok där författaren läser filosofer och författare, promenerar med sin hund Mimmi och funderar över livets stora och små frågor. Marcel Proust har blivit en ny favorit trots att hans meningar nästan aldrig tar slut. Hon träffar sin arga vän Carin och den tävlingsfixerade Macke, som konstruerar de underbaraste drömmar när han inte kan sova. Årstidernas växlingar i hennes hemtrakt, Glömminge på Öland, spelar en viktig roll.

Den siste iguanodon

av Sture Lönnerstrand. Inläst ur Zen Zat, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Författaren Sture Lönnerstrand, 1919-1999, publicerade ett stort antal science fiction- och fantasynoveller i tidskriften Levande Livet 1943 till 1945. Av dessa har man valt ut tio stycken noveller, bland annat Mannen från Merkurius, Skeppsbrutna i rymden samt Cellernas uppror. Innehåller också en kort biografi över författaren.

Något att hålla fast vid

av Alexander Maksik. Inläst ur Bromberg, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

Under den bländande solen på en grekisk ö erbjuder den unga Jacqueline turisterna fotmassage. Vad ingen vet är att hon bor i en grotta längre bort på stranden, att hon är hungrig, vilsen och helt utlämnad åt sitt öde. Jacqueline bär på en hemlighet, bakom sig har hon lämnat sitt hemland Liberia, där soldater utplånat hennes familj. Om att leva med plågsamma minnen och att kunna gå vidare.

Vattnet ser det som inte finns men varit

av Roger Melin. Inläst ur Black Island Books, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 14 min..

Roger Melin räknas som en av Sveriges främsta naturlyriker. Här i sin sjätte diktsamling utgår han mestadels från det Västerbottniska landskapet. Där möter diktjaget naturen och söker ett sätt att förhålla sig till den. Samtidigt finns en medveten samstämmighet med den och omgivningarna där diktjaget kan se sig själv som ett subjekt med förmåga att uttrycka sig. Melin skriver om detta med både humor och skärpa på ett reflekterande sätt.

Sonen

av Philipp Meyer. Inläst ur Norstedt, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 16 tim., 53 min..

En släktkrönika som sträcker sig över 150 år och följer fem generationer i familjen McCullough i södra Texas, från nybyggare till oljedynasti. En episk och brutal berättelse om de män och kvinnor som formade USA, nybyggarkulturen, indianerna, gränsstriderna, oljan och inte minst drömmen om rikedom. Författaren, 1974-, har tidigare skrivit romanen American rust.

Nätternas gräs

av Patrick Modiano. Inläst ur Grate, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 3 tim., 32 min..

Berättaren Jean vandrar genom Paris på spaning efter Dannie, den gåtfulla kvinna som han älskade fyrtio år tidigare och som försvann under mystiska omständigheter utan att lämna några spår efter sig. En svart anteckningsbok fullklottrad med namn på personer, platser, adresser, telefonnummer och tidningsnotiser blir hans hjälp mot glömskan, hans vägvisare till det förgångna. Melankolisk roman om minnets jakt efter det livsavgörande ögonblicket.

Nidvisor och solsalmer

av Ture Nerman. Inläst ur s.n., 1909 av Ove Ström. Talboken omfattar 54 min..

Författarens debutdiktsamling från 1909. Dikter delvis skrivna på fri vers och med en egensinnig stavning. Dikterna präglas av en socialistisk upprorsanda som bland annat visar sig i frimodigt hädande av kyrkan. "Vi är glada hädare,/ lättsinnigt sjungande smädare,/ trotsiga lagöverträdare - /ur vägen, ur vägen, Guds barn!" T.N. 1886-1969.

Sista färden

av Staffan Nordstrand. Inläst ur MBM, 2013 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 12 tim., 26 min..

Del 3, fristående, i serien inledd med Under floden och Samnang - tiggarpojken. I en berättelse om cynisk exploatering och oförsonlig hämnd får vi följa hmongflickan Prim som ska smuggla sin döda mors aska över Mekongfloden. Vi möter även människor som engagerar sig i arbetet för en bättre värld - och får ta del av en oväntad kärlekshistoria. Avslutande delen i en dokumentär romantrilogi baserad på verkliga händelser i asiatiska turistparadis.

Akademimorden

av Martin Olczak. Inläst ur Norstedt, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 39 min..

Efter festligheterna till hundraårsminnet av August Strindberg skjuts Akademiens ständige sekreterare till döds. Det är upptakten till ytterligare mord på svenska akademiledamöter. Claudia Rodriguez sätts in på fallet som hon misstänker har litterära kopplingar. Med hjälp av sin gamla pojkvän och antikvariatsägare Leo Dorfman leds jakten på mördaren till dolda bergsrum, lönndörrar och mystiska ordgåtor i Akademiens hemliga arkiv i Gamla stan.

Överraskade av natten

av John Boynton Priestley. Inläst ur Schildt, 1931 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

En stormig natt söker tre personer skydd i ett ensligt hus i Wales. De tas med viss motvilja emot av husets invånare, Horace Femm och hans syster Rebecca. De beter sig väldigt märkligt och i huset bor även deras butler, den stumme Morgan. Efter en stund bultar det på dörren. Det enträgna bultandet och det hemska vädret blidkar återigen Horace och Rebecca och de släpper in en ung flicka och en medelålders man som tar skydd i huset.

La Peregrina

av Cecilia Samartin. Inläst ur Bazar, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 7 min..

Under en pilgrimsresa till Spanien, så möter Peregrino Rosa och förälskar sig i henne. Men lika snabbt som de träffats kommer han att förlora henne och hon sägs vara död sedan länge. Den parallella berättelsen om Rosa får Jamilet att känna ett mystiskt band till henne. När hon får veta att både hon och Rosa föddes med samma slags födelsemärke vill hon ta reda på mer om denna gåtfulla kvinna och hennes relation med Jamilets adoptivmorfar Peregrino.

Maigret har roligt

av Georges Simenon. Inläst ur Bonnier, 1958 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Maigret har av sin läkare blivit ordinerad att ta semester. Han trivs dock inte riktigt med sin arbetsfria tillvaro så när han ser en artikel i tidningen om ett mord blir han genast intresserad. Liket av en naken, ung kvinna har hittats i garderoben hos en känd läkare. Fallet leds av överkonstapel Janvier och Maigret oroar sig för att Janvier inte ska klara av fallet och kan inte låta bli att göra egna efterforskningar.

Maigret är rädd

av Georges Simenon. Inläst ur Bonnier, 1963 av Tove Dahlberg. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

Kommissarie Maigret har varit på poliskongress i Bordeaux. På hemvägen ska han hälsa på en gammal skolkamrat som är rannsakningsdomare i Fontenay, en liten stad i Vendée, Maigrets egna hemtrakter. Men hans besök blir något helt annat än en artighetsvisit, han blir istället indragen i en ruskig mordhistoria. Undersökningen kompliceras av de trånga småstadsförhållandena, skvallret, avundsjukan och högfärden. Utkom i original 1953.

Eliases Hannes

av Kristina Simonsson Ronquist. Inläst ur Kristina Simonsson Ronquist, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 24 min..

Del 2 i serien inledd med Havet tar och havet ger. Kajsa Nilsson är verkställande direktör för Karlssons rederi i Rönnäng på ön Tjörn på den svenska västkusten år 2009. När hon hittar en låda med farmor Alices dagböcker avslöjas mörka hemligheter om farfar Arvids handlingar. Tillsammans med syskonen Jonas och Anders dras Kajsa in i en skattjakt bland Arvids pedantiskt ordnade gömmor. Spänningsberättelse på olika tidsplan.

The Blair witch project

av D. A. Stern. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1999 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

I oktober 1994 försvinner tre studenter, Heather Donahue, Michael Williams och Joshua Leonard, i skogarna kring den lilla staden Burkittsville medan de håller på och filmar en dokumentär. Ett år senare hittas deras filmrullar. I denna dokumentsamling presenteras material om fallet som inte tidigare varit tillgängligt för allmänheten, bl.a. intervjuer med offrens släkt och vänner och myter och fakta om häxan från Blair. Fiktiv dokumentärroman.

Förnedringens anatomi

av Carl-Magnus Stolt. Inläst ur BookLund, cop. 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 9 tim., 48 min..

En biografisk roman om läkaren Ivar Sandström, 1852-1889. Han upptäckte bisköldkörtlarna och borde blivit världsberömd. Men på grund av akademiska strider, Sandströms drogmissbruk och ohälsa gick han snabbt mot undergången. I en mörk tid i författarens eget liv söker han i arkiven spår efter Sandström och upptäcker en förfärande verklighet. Romanen speglar samtiden mot Sandströms 1800-tal. Författaren är läkare och professor i humanistisk medicin.

Tattar-Lea

av Selma Ståhl-Andersson. Inläst ur B. Wahlström, 1977 av Christina Hellman. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

Elsa har sedan en olyckshändelse i barndomen haft krampryckningar i ansiktet och fått öknamnet Tattar-Lea. Hon blir retad av barnen och uttittad av de vuxna, men finner en fristad i böckernas värld. Leas enda problem är hur hon ska få tag på mer böcker att läsa. När baronen låter henne låna böcker av honom blir hon överlycklig. Men så blir hon gravid. Hur ska hon kunna leva med skammen? Boken speglar den tidens värderingar.

Jugend

av Ole Söderström. Inläst ur Norstedt, 1978 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 9 tim., 9 min..

Historisk roman med huvudhandlingen förlagd till den stora utställningen i Norrköping 1906. Författaren har till viss del inspirerats av Moa Martinsons bok Kungens rosor. Med ett myllrande persongalleri beskrivs en historisk epok med en framtidstro på den begynnande industrialiseringen som avspeglas i utställningens jugendoptimism. Men här finns också stora klasskillnader och människor som lever i stor nöd.

Häxmästaren

av Saskia Walker. Inläst ur Harlequin, cop. 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 11 tim., 24 min..

Del 2 i serien Maleficiumtrilogin. Lennox Taskill är en liderlig rucklare, och en kraftfull häxa som sägs utföra förtrollningar mot kompensation. Chloris Keavey har misslyckats med att producera en arvinge och står nu inför hotet att kastas ut på gatan av sin hjärtlöse make. Hon vänder sig till Lennox för att få hjälp men utsätts då också för hans förförande magi. Deras lustfyllda nätter riskerar att få ett abrupt slut då häxjakten kommer närmare.

Det här gäller i Santa Fé!

av Stuart Woods. Inläst ur Månpocket, 1995 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Den framgångsrike filmproducenten Wolf Willett får sin livs chock när han läser morgontidningen. Där står att ett trippelmord begåtts i hans villa i Santa Fé - de mördade är hans unga hustru Julia, vännen Jack Finney och han själv. Han inser att han inte kommer ihåg något från de 36 senaste timmarna. Mystiken tätnar. Thriller från drömfabriken Hollywood och ökenlandskapet i New Mexico.

Döden i New York

av Stuart Woods. Inläst ur MånPocket, 1994 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 10 tim., 58 min..

Sjukskrivne polisdetektiven Stone Barrington är på väg hem då han ser en kvinna handlöst falla ned på gatan från tolfte våningen. Det visar sig att kvinnan är Sasha Nijinsky, USA:s hetaste TV-stjärna, och hon överlever mirakulöst fallet. Men under ambulansfärden försvinner hon spårlöst. Stones utredning för honom in i New Yorks glittriga mediavärld med många hänsynslösa människor.

Krypterad eld

av Leif Woxlin. Inläst ur Orda, 2013 av Tove Dahlström. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

En dödsannons i lördagstidningen oroar Sofia Berger, kriminalinspektör i Hudiksvall. Och senare under dagen hör någon av sig från Bergers förflutna och ställer oroande frågor om samma dödsfall. Det rör sig om en ung man som avlidit under oklara omständigheter i en avlägsen by i Hälsingeskogen. Berger börjar en undersökning men de närmaste grannarna och släktingarna är ovilliga och fientlig. Nionde fristående delen om kriminalpolisen i Hudiksvall.

En mörk strimma av ljus

av Samar Yazbik. Inläst ur Ordfront, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

Alya som växer upp i slumkvarteren i Damaskus anställs hos överklasskvinnan Hanan. De inleder snart ett sexuellt förhållande. Men när Hanan väcks en natt av en mardröm, och öppnar dörren till sin åldrade makes rum finner hon Alya och maken i en intim situation. Efter åtta år i huset slängs Alya ut av den rasande Hanan. Förtvivlad måste hon återvända till slummen. Hanan grips av panik över sin förhastade reaktion.

Lord of light

av Roger Zelazny. Inläst ur Eos, 2004 av Finbar Krook Rosato. Talboken omfattar 10 tim., 51 min..

På en avlägsen värld finns gudar som liknar människor men bär på enorma, dolda krafter. Är de i sanning odödliga? Vilka är dessa gudar som håller en hel världs öde i sina händer? De heter Brahma, Kali och Krishna och så förstås han som kallade sig för Buddha, Ljusets herre, men numera föredrar att bli tilltalad som Sam. Hur kan det komma sig att koloniseringen av en annan planet har blivit ett återuppförande av Österlandets religion och filosofi?.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst ur MTM, 2013- . ISSN 2001-7103 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2013.4: 1 tim., 1 min. : mono; 20 s. : ill. $bn. DAISY text och ljud.

Innehåll: Tema teknik: Nya taltidningen passar Anders / Lena Boqvist. 5 frågor till Anna Fahlbeck / Lena Boqvist. Porträtt av David Silva / Lena Boqvist. Grattis Johanna Lindbäck - ny läsambassadör! / Lena Boqvist. Utblick i världen Taiwan: Bibliotek med anor satsar på tillgänglighet / Anna Gustafsson Chen. Boktips: Dåtid, samtid, framtid / Sofia Gydemo.

Religion

Egypten: Brödraskapets uppgång och fall

av Nathalie Besèr. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

En beskrivning av maktkampen mellan militären och Muslimska brödraskapet i Egypten. Muslimska brödraskapets kandidat Mohammed Mursi vann presidentvalet i Egypten 2012. Ett år efter Mubaraks fall var förväntningarna höga, äntligen skulle brödraskapet få sätta sin prägel på politik och lagstiftning i landet. Mursi fick dock bara ett år vid makten. Sommaren 2013 avsattes han när militären återtog makten i landet.

Giv mig, min son, ditt hjärta

av Eskil Franck. Inläst ur Fri tanke, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 5 tim..

Eskil Franck föds som ende son i en familj där prästämbetet gått i arv i mer än 200 år. Mycket ung vigs han själv till präst och inleder en framgångsrik bana inom Svenska kyrkan. Men i det tysta kämpar han mot tvivlet. Hur långt är det möjligt att ge avkall på sitt kritiska tänkande för att leva upp till omvärldens förväntan? Självbiografi om en människas väg bort från tron och de trygga tankesystemen ut på ovisshetens gungfly.

Skapelsenära

av Reine Jonsson. Inläst ur Borneling, 2011 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 25 min..

Genom att betrakta skapelsen vill författaren formulera en hyllning och kärleksförklaring till Gud och hans skapelseverk. Författaren menar att naturen är Guds ansikte utåt, något som gör honom synlig i det skapade och återspeglar honom. Förf., uppvuxen på landsbygden i Småland, söder om Vetlanda, fick tidigt lära sig leva nära naturen. Naturintresset har utvecklats till ett yrkesval som författare och naturfotograf.

Religionens offentlighet

Inläst ur Artos, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 16 tim., 23 min..

Religionerna spelar idag en tydlig roll i offentligheten, i Sverige och internationellt. Det är inte längre självklart att religion försvinner i ett modernt samhälle. Med förankring i svensk och internationell forskning beskrivs utvecklingen och de frågor den väcker ur vetenskapliga, historiska, filosofiska och religionsvetenskapliga perspektiv. Medverkar gör bl.a. Hanna Stenström, Carl-Henrik Grenholm och Mohammad Fazlhashemi.

Ärlighet och respekt mellan kristna och muslimer

av Stanley Sjöberg. Inläst ur Marcus, 2005 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 2 tim., 21 min..

Efter att ha deltagit i en debatt om kristendomens budskap med en muslimsk ledare i början av 1990-talet hamnade förf. i sammanhang där han både fick ta emot allvarliga hot, men också samtal från trossökare i den muslimska världen. Själv tvingades han också ta ställning till och fördjupa sina kunskaper om Koranens budskap och muslimsk ideologi. Med den här boken vill han motivera till fördjupade studier och nya ställningstaganden hos läsaren.

Filosofi och psykologi

Guldbröllop

av Clarence Crafoord. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

Genom att intervjua ett antal guldbröllopspar försöker författarna, även de ett par, svara på en rad frågor om tvåsamhet. Hur förenar man liv och arbete, livsstil och värderingar under åren? Författarna har också tagit fiktionens hjälp för att fördjupa förståelsen av vad en livslång relation kan innebära. Paret Crafoord är psykiatrer och psykoterapeuter.

Superkoherens - åter till kärleken

av Thrity Engineer. Inläst ur Livsenergi, 2013 av Anders Göransson. Talboken omfattar 12 tim., 59 min..

Människans energifält är den primära matris av ljus, energi och information som ger oss själva nyckeln till det fysiska systemet. Om man lär sig att förstå och använda sig av dess hemligheter är det ett läkande fält, i annat fall är detta fält emot oss. Biolumanetikens huvudsyfte är att skapa koherens i detta fält för när så sker, uppstår en rockad i den fysiska kroppen. SRTLF påvisar tydligt att själens språk och cellernas språk är ett och samma.

Den magiska gnistan

av Kajsa Ingemarsson. Inläst ur Bladh by Bladh, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Författaren vill med den här boken förmedla hopp och livsglädje. Hon vill visa att vi alla kan utvecklas och att det aldrig är för sent att gå vidare. I relation till sina egna erfarenheter presenterar författaren sina tankar kring hur vi alla kan öppna oss för den skapande kraften och bli mer kreativa.

Bandet

av Lynne McTaggart. Inläst ur Vattumannen, 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 18 tim., 45 min..

En bok som erbjuder en visionär plan för ett nytt sätt att leva i harmoni med vår sanna natur. Författaren presenterar här detaljerade rekommendationer för att befrämja ett holistiskt tänkande. Genom intervjuer och berättelser vill hon påvisa att enkla övningar betingar hjärnans mekanism att bli mer empatisk, ett nytt sätt att tala och tänka kan övervinna polarisering i relationer och samhället i stort.

Uppfostran och undervisning

Hur barnen tog makten

av David Eberhard. Inläst ur Bladh by Bladh, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 10 tim., 22 min..

En bok om hur vi kommit att uppfostra barn. Författaren frågar sig hur vi kunnat hamna i en situation där ordet uppfostran nästan blivit ett skällsord. Han menar att vår oro för hur vi ska uppfostra våra barn aldrig varit större än i dag, experter ger olika råd och kraven på oss själva är skyhöga. Istället för att bli överbeskyddande menar författaren att vi ska ta experternas råd med en nypa salt och på så sätt bli lugnare och tryggare föräldrar.

Språkvetenskap

Tid för teckenspråk

av Helena Söderlund. Inläst ur MTM, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM har i uppdrag att främja teckenspråkig litteratur. Rapporten redovisar bl.a. en kartläggning av tillgången till litteratur idag, produktionsförutsättningar och användargrupper. I rapporten framförs synpunkter från förlag, intresseorganisationer, m.fl. Rapporten är ett underlag till den hemställan om ett nytt uppdrag att producera teckenspråkig litteratur, som MTM har lämnat till regeringen september 2013.

Litteraturvetenskap

Författare "vill varenda jävel vara, då slipper dom arbeta!"

av Ove Allansson. Inläst ur Tre böcker, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 25 tim., 11 min..

Ove Allansson, född 1932 är en flerfaldigt prisbelönt författare. Han kan sägas vara en av de viktigaste arbetarförfattarna i generationen efter exempelvis Ivar Lo Johansson. I dessa memoarer skildrar han sitt omväxlande och intensiva liv till sjöss och i land. Om sitt familjeliv och fackliga arbete. O.A. skriver även om tillvaron som reporter och författare, samt om sina vänner från yrkesliv, konstnärs- och författarkretsar.

Läsning

Inläst ur Makadam, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

Läsning kan vidga våra vyer, ge insikt i hur andra människor tänker, erbjuda svindlande äventyr och läkande terapi - men också hjälpa oss att följa bruksanvisningar. I årsboken diskuteras inte bara medieutvecklingens utmaningar och ungdomars försämrade läsförmåga utan även läsandets njutning och äventyr. Innehåller bidrag från bland annat Johan Unenge och Karin Taube. Den vänder sig till alla som vill förstå mer om vad läsning kan innebära.

Vägen till Bromölla

av Alf Norderyd. Inläst ur Books-on-demand, 2012 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 36 min..

I denna självbiografi av journalisten Alf Norderyd född 1940 Helsingborg beskrivs hur han efter 70 år hamnar i Bromölla. I kåserande stil gör han nedslag i sitt händelserika liv, genom samtal med sin frisör. De resonerar kring livets mening, tiden som biståndsarbetare i Etiopien. Han analyserar musik och litterära verk. Ur Bibeln har A.F. brutit ut allt som har med kvinnor att göra, och skrifterna citeras och vävs in i hans egen historia om allt.

En dramatikers dagbok

av Lars Norén. Inläst ur Bonnier, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 CD-ROM (67 tim., 16 min.).

I denna del 2 av En dramatikers dagbok följer Norén upp tiden från hösten 2005 fram till nyåret 2012. På nytt gör han djupdykningar i granskningen av sitt liv. Centrala teman om arbetet som teaterregissör och dramatiker beskrivs, frågeställningar kring skrivande och konstnärskap erfars. Men samhällskritiken, skvallret och påhoppen finns kvar. Norén beaktar också åldrandet, sorg och sjukdom, och i hög grad kärleken till dottern Sasha född 2009.

Är det samma bok vi läst?

Inläst ur Kata, 2012 av Timothy Gibra. Talboken omfattar 8 tim., 2 min..

Historien om en bokcirkel som varit igång sedan 1981. En grupp bestående av folkbildare, politiker och litteraturmänniskor, undersöker i en rad texter sina läsningar, tillsammans och individuellt. Boken handlar om deras erfarenheter av bokcirkeln, men det är också en vidare utblick kring vad det innebär att läsa tillsammans. En djuplodande kommentar till de senaste årens populära litteraturcirklar.

Konst, musik, teater och film

Olle Olsson Hagalund

av Lillemor Derr. Inläst ur Carlsson, 2004 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

En av landets mest folkkära målare bodde i stadsdelen Hagalund i Solna utanför Stockholm. En miljö som i dag är försvunnen, men då fylld av små och större trähus, villor och stenhus, prunkande trädgårdar och levande människor. Här presenteras hans uppväxt och konstnärskap genom text, fotografier och en stor mängd målningar. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken användes jämsides.

Sången är min

av Kjell Lönnå. Inläst ur Accitryck, 2013 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Kjell Lönnå (född 1936), känd som framför allt körledare. Han leder tre körer i Sundsvall samt har varit programledare i flera radio- och tv-program, ofta med körsång i fokus. Här skildrar han sin uppväxt i frikyrkan och sina framgångar och motgångar. Dessutom berättar han om alla artister han har samarbetat med till exempel Cyndee Peters, Loa Falkman, Jan Malmsjö och Helen Sjöholm. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Versailles

av Jonas Nordin. Inläst ur Norstedt, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 26 tim., 5 min..

Versailles före franska revolutionen var inte ett vanligt palats utan snarare en kungastad. Uppemot tio tusen människor rörde sig dagligen i och omkring slottet. Historikern Jonas Nordin berättar om hur Versailles utvecklades från ett oansenligt jaktslott till Europas mest beundrade barockanläggning. Dess byggnadshistoria, enastående praktsalar och berömda trädgård skildras ingående. Även livet i och kring slottet beskrivs utförligt.

73

av Pugh Rogefeldt. Inläst ur Metronome Books, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 25 min..

Självbiografi av Pugh Rogefeldt född 1947 i Västerås. Framställningen koncentreras på de skivor han gjorde mellan 1969 och 1973: "Ja, dä ä dä", "Pughish", "Hollywood", "Pugh on the rocks" och "Bolla och rulla". Debutalbumet förändrade svensk rockmusik i grunden, det visade sig att det gick utmärkt att skriva rocklyrik på svenska. Den har hyllats av många svenska artister, till exempel Per Gessle och Thåström. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Historia

Katastrofer under 100 år

av Rasmus Dahlberg. Inläst ur Historiska media, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 13 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Teknologins framsteg det senaste seklet har kantats av misstag som ibland fått ödesdigra konsekvenser. Författaren skildrar här de senaste hundra årens mest spektakulära och dramatiska olyckor, till exempel Titanics undergång, Halifaxexplosionen, Deepwater horizon och Kosmodromen i Bajkonur. Författaren är historiker, verksam vid Köpenhamns universitet.

Maria Stuart

av Richard Herrmann. Inläst ur Forum, 1992 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

Biografi över Maria Stuart, 1542-1587. M.S. kröntes till drottning av Skottland innan hon kunde gå, hon blev Frankrikes drottning som tonåring och änka vid 17 års ålder. Av Europas katoliker betraktades hon som Englands rättmätiga monark, men tronen blev aldrig hennes. Istället halshöggs hon efter att större delen av sitt liv levt som Elisabet I:s fånge. Författaren är norsk journalist som skrivit en rad böcker om Engelsk historia. Utgiven 1992.

Konspirationer

av Gunnar Wall. Inläst ur Semic, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 28 tim., 45 min..

Ordet konspirationer kan föra tankarna till människor som tror att utomjordingar styr världen. Men författaren menar att historien är full av verkliga konspirationer, i bemärkelsen sammansvärjningar och mörkläggningar. Han vill här visa på några fall där verkligheten kan vara annorlunda än vad som syns på ytan. Bland annat granskar författaren Kennedymordet, 11 september och mordet på Olof Palme.

Biografi med genealogi

Smalast när hen dör vinner

av Anton Hörnfeldt. Inläst ur Ariton, cop. 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Redan innan tonåren blev Anton Hörnfeldt allvarligt sjuk i anorexia. Det var ett resultat av många års utstötning och mobbning. I över sex år kämpade Anton mot sjukdomen och vi får följa honom under den tiden genom dagboksanteckningar och tankar. Anton bor idag i New York där han utbildar sig inom mode.

Lucke & Lull

av Björn af Kleen. Inläst ur Weyler, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Den 8 februari 2006 avled Lukas Bonnier. Han efterlämnade sex barn varav fem ärvde hans ägande i familjeföretaget. Anna föddes utom äktenskapet och växte upp med sin mor. I de arvsregler som familjen Bonnier tillämpat i drygt ett sekel kallas hon oäkta och utan rätt till del av arvet. Avslöjande om hur en urban, borgerlig familj lyckas bevara makten över ett mediedöme.

Göring - mellan makt och vansinne

av Guido Knopp. Inläst ur Fischer & Co, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 11 tim., 1 min..

Bullrande, jovialisk och samtidigt iskallt brutal. Göring personifierade på vissa sätt kontrasten mellan nazismens välordnade yta och den vansinnesvåldsamma inre. Här tecknas en psykologisk profil och hans olika sidor beskrivs i kapitel som Klättraren, Utpressaren, Riksmarskalken och Djävulens general. Förf. har använt hitintills okänt material bland annat anteckningar från Görings privata egendom som trotts ha gått förlorade under kriget.

Winston

av Svante Nordin. Inläst ur Atlantis, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 24 tim., 22 min..

Winston Churchill påverkade på ett avgörande sätt världens historia under de senaste hundra åren. Författaren till detta verk ger inte bara en heltäckande biografi över Churchill utan tar också upp hans roll för att förmedla övergången från det brittiska imperiet till den nya atlantiska världsordningen. Winston menade att de engelsk-talande folken var den bästa garanten för civilisationen.

438 dagar

av Johan Persson. Inläst ur Offside Press, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 15 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Natten till 28 juni 2011 satte Johan Persson och Martin Schibbye allt på spel när de i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. De ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Fem dygn senare greps de av etiopisk militär och dömdes efter rättegång till elva års fängelse för terroristbrott. De satt fängslade i det ökända Kalityfängelset i 438 dagar.

Berömda sista ord och historien bakom dem

av Åke Persson. Inläst ur Historiska media, 2013 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 9 tim., 40 min..

Vem sägs ha uttalat orden Var inte rädd! innan han sköts i huvudet? Vad sa egentligen Marilyn Monroe natten hon avled och varför sa hon det? Vilken är historien bakom citatet Även du, min Brutus? Med avstamp i historiska kvinnors och mäns sista ord får vi veta hur de levde och hur de dog och även veta vad som är myt och vad som är sanning. Förf. är journalist med en examen i historia.

En oväntad vänskap

av Abdel Sellou. Inläst ur Libris, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 45 min.. DAISY text och ljud.

Abdel går på anställningsintervju, inte så mycket för att få jobb utan mest för att kunna få bidrag. Han har under hela sin tonårstid levt som smågangster och är bredd att göra lite vad som för att få in pengar - bara det inte är alltför ansträngande. Intervjun gäller en plats som personlig assistent hos en totalförlamad man. En självupplevd berättelse som ligger till grund för filmen med samma namn.

Do something before you die

av Anders Ström. Inläst ur Nike Publishing, cop. 2013 av Hans Cederberg & Finbar Krook Rosato. Talboken omfattar 2 tim., 38 min..

Henry Broni-Amponsah född 1947 kom till Sverige för 40 år sedan från enkla förhållanden i Ghana. Han bestämde sig tidigt för att hjälpa människor som har det svårt och är en driven social entreprenör. Bl.a. är han en av initiativtagarna till Afrikas modernaste cancersjukhus. Han äger en biobränslefabrik, har startat ett sjukhus för fattiga. I hans nätverk finns allt från tiggare till presidenter, och Kofi Annan är en god vän sedan ungdomsåren.

Äntligen fri!

av Annika Widén. Inläst ur Recito, 2012 (tr. 2013) av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Det som i början verkade vara himmelsk kärlek förvandlades till ett helvete. En generös och omtänksam man blev en fanatisk människa som bestämde efter vilka regler familjen skulle leva. Han blev aggressiv och skrek högt om man gjorde någonting som han inte ville. Ibland gick det så långt som till stryptag på sin fru inför barnen. Förf. vill visa att man kan ta sig ur ett destruktivt förhållande, att det finns en väg ut.

Satis polito

av Jimmie Åkesson. Inläst ur Asp & Lycke, cop. 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Via dagboksanteckningar får man följa Jimmie Åkesson från den första januari 2010 genom det hektiska valåret fram till Riksmötets öppnande samma år. Parallellt skildras hans tid från högstadiet och framåt och ett begynnande partiengagemang.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Att störa homogenitet

Inläst ur Nordic Academic Press, 2013 av Anders Göransson. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Rasism, islamofobi, antisemitism, homofobi, funkofobi, antifeminism - synsätten hämtar kraft ur föreställningen om kulturell likhet och ett enhetligt, gemensamt kulturarv. Författarna ställer frågan hur vi ska agera när kulturarv och historia används politiskt för att utestänga människor. De tar ställning för ett samhälle där vi alla ska få plats. Ett samhälle där olikheter inte ska utgöra hinder för samhörighet.

Från by up i sky och ända till helwetis

av Kristina Nilsson. Inläst ur Fängelsemuseet i Gävle, 2005 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 1 tim., 41 min..

Här ges en tämligen ingående, men kortfattad, beskrivning av tiden för häxprocesserna både i Europa och Sverige. Även orsakerna till fenomenet berörs. Speciellt belyses trolldomsprocesserna i Gävle och då särskilt fallet Catharina Bure, prosten Fontelius hustru. 1675 dömdes hon och ytterligare fem kvinnor i Gävle till döden för häxeri, men prosten lyckades hjälpa sin hustru att undkomma häxbålet. Bure blev senare helt frikänd i högre instans.

Geografi

Spanien

av Thomas Gustafsson. Inläst ur Carlsson, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 18 tim., 30 min..

Fristående del 2 i serien inledd med "Spanien: en färd genom historien". Författaren förklarar och analyserar bostadsbubblan och den djupa ekonomiska krisen. Han berättar om uppgörelsen med historien och förhållandet mellan centralmakten och regionerna. Läsaren får följa med in i djupet av det spanska samhället som har utvecklats till en stat bestående av flera nationer. Förutom textpartier består boken av faktarutor om speciella företeelser.

Samhälls- och rättsvetenskap

Bit inte ihop!

av Rebecka Bohlin. Inläst ur Ordfront, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 10 tim., 19 min..

Hur svarar du på en sexistisk kommentar som kallas för skämt? Och hur kommer det sig att alla säger sig vara för jämställdhet men kvinnor ändå alltför ofta halkar efter i fråga om lön och karriär? Författarna riktar strålkastaren mot kvinnors villkor på arbetsmarknaden. De går igenom forskning och statistik, belyser rättigheter och visar på hur strategier från feministiskt självförsvar kan användas för att sätta gränser på arbetsplatsen.

Kampen om opinionen

Inläst ur SNS förlag, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 16 tim., 36 min..

Valdagen är demokratins högtidsstund. Utan en valrörelse och kamp om opinionen skulle valdagen förlora demokratisk betydelse. Författarna menar att kärnan i denna valrörelse är den politiska kommunikationen. Boken innehåller teoretiska översikter av aktuell forskning samt en diskussion kring medieeffekter och mediernas sätt att bevaka vakrörelser. J.S. är professor i journalistik och L.N. är professor i politisk kommunikation.

Mannens undergång

av Hanna Rosin. Inläst ur Norstedt, 2013 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 13 tim..

En analys av kulturella, ekonomiska och sexuella maktförändringar i världen. H.R. konstaterar att det som tidigare kallades "naturens ordning" inte längre existerar. Författaren visar hur männen håller på att bli omsprungna av kvinnorna inom område efter område. Unga kvinnor har högre utbildning, bättre jobb och tjänar mer än män. Enligt författaren är det de unga kvinnorna som är framtiden.

Vägar mot tillfrisknande

Inläst ur Al-anon familjegrupper i Sverige, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 16 tim., 16 min..

Al-Anon Familjegrupper är en gemenskap av anhöriga och vänner till alkoholister, som delar sina erfarenheter med varandra för att lösa sina gemensamma problem. Går grundligt igenom Al-Anons tre legat - steget, begreppet och traditionen. Varje kapitel ger en beskrivning av det enskilda legatet, personliga berättelser från deras medlemmar och en rad frågor som kan användas enskilt eller i grupp när man arbetar med legaten.

Teknik, industri och kommunikationer

I hjärtat av havet

av Nathaniel Philbrick. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2000 av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 10 min..

Sommaren 1819 lämnar fartyget Essex sin hemmahamn Nantucket på USA:s östkust för en sedvanlig valfångsresa. På vägen rammas skeppet av en kaskelot och de skeppsbrutna försöker med tre små fångstbåtar att ta sig mot Sydamerikas kust. Det blir en nittio dagar lång fasansfull färd. De kämpar på under vidriga förhållanden på båtarna där de flesta av männen går under av hunger, törst, sjukdom eller skräck.

Ekonomi och näringsväsen

Kvinnan och hemmet

Inläst ur Vetenskap och teknik, 1951 av Marika Bergström. Talboken omfattar D.1: 18 tim., 28 min. : mono.

Del 1 i en serie böcker med titeln Kvinnan och hemmet från tidigt 1950-tal. Här avhandlas alla tänkbara ämnen en kvinna med ansvar för hemmet kan tänkas vara intresserad av. En rad auktoriteter inom olika områden skriver bland annat om: bostadens värme och ventilation, inredning och möbelskötsel, blommor till vardag och fest, moderna hjälpmedel i köket, sport och lek, hygien, barnskötsel, kroppskultur, bildning och skadedjur.

Naturvetenskap

Brännässla

Inläst ur Robild reportage, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 3 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Många säger att brännässlan är ett ogräs men Sällskapet Nellorna säger att den är en kulturväxt. Under långa tider har den varit en viktig spånadsväxt och näringskälla, men man kan också använda nässlor till papper och växtgödning. Nellorna presenterar ett flertal recept på maträtter, från soppa till dessert i slutet av boken.

Njutning

av Ulf Ellervik. Inläst ur Fri tanke, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 23 tim., 14 min..

Njutning är all den kemi som gör oss lyckliga, som de sköna konsterna, kärlek och känslor, matlagning och goda viner. Författaren tar med oss på en färd som går genom köket, parfymindustrin, smyckeskrinet och sovrummet där man finner de kemiska ursprungen till njutning. Exempel ges på njutningar ur vardagen, litteraturen och kulturhistorien.

Medicin

Det finns alltid ett sätt

Inläst ur Gothia fortbildning, 2013 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

Boken är en del i det Unga vuxna-projekt som bedrivs av Riksförbundet Attention. Den bygger på erfarenheter från unga vuxna med adhd och innehåller konkreta verktyg till inspiration och stöd. Förutom en hel rad teman med rubriker som: hemma, ekonomi, relationer så kommer personer med adhd till tals och berättar om sina egna erfarenheter.

Diabetes

Inläst ur Karolinska Institutet University Press, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 8 tim., 30 min..

En bok om hur det är att drabbas av diabetes, hur det är att leva med sjukdomen utifrån olika aspekter. Här beskrivs vad som händer i kroppen och hur behandlingen går till, vad man som patient kan kräva av vården och hur den senaste forskningen ser ut. Bokens målgrupp är en intresserad allmänhet och ingår i Karolinska Institutets skriftserie om sjukdomar. Författarna är alla medicinska experter med fokus på olika delar av diabetesforskningen.

Hej mage!

av Maria Jernsdotter Björklund. Inläst ur Publicera och kurera, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

Den här boken ger handfasta råd för olika typer av magbesvär. Författaren menar att flera miljoner svenskar går omkring med magbesvär, öppen byxknapp och önskan om att få lugn och ro i magen. Enkelt och pedagogiskt förklarar hon hur du med ett helhetsgrepp kan nå magharmoni. Författaren är sjuksköterska med inriktning på mat och välbefinnande.

Läkarboken för hela familjen

av Jerk W. Langer. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 46 tim., 14 min..

En modern läkarbok som ger dig snabb information och sätter din hälsa i ett större perspektiv. Boken är tydlig och lättfattlig, den beskriver hur kroppen fungerar och vad olika sjukdomssymptom kan bero på och varför vi drabbas av olika sjukdomar. Dessutom beskrivs vilka undersökningar och prover som i regel görs vid respektive sjukdom, samt hur de behandlas. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Linné och mentalsjukdomarna

av Nils Uddenberg. Inläst ur Atlantis, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 6 tim., 42 min..

Linnés föreläsningar om de psykiska sjukdomarna, Morbi mentales. Anteckningarna är gjorda av Pehr Osbeck, en av Linnés elever. De ger en fascinerande inblick i hur man på 1700-talet resonerade kring själens sjukdomar. Då som nu funderade man till exempel mycket över sexualitetens betydelse för själens hälsa. Här sätts anteckningarna in i ett medicinhistoriskt sammanhang av författaren N. U., docent i psykiatri och professor.

Vad har du varit med om?

Inläst ur Insidan, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 28 tim., 36 min..

En bok om att arbeta med traumatiserade barn och ungdomar - att belysa traumats inverkan på fysisk och psykisk hälsa. Genom att hjälpa barnen att berätta vad de varit med om kan upplevelserna bearbetas. En stor del av boken utgörs av kliniska vinjetter av psykologer, socionomer och psykoterapeuter. Boken vänder sig till alla som genom sitt yrke kommer i kontakt med traumatiserade barn. Vissa förkunskaper krävs för att tillgodogöra sig innehållet.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Flygmysteriet

av Sivar Ahlrud. Inläst ur B. Wahlström, 1977 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 41 min..

Fristående del i serien om Tvillingdetektiverna. Tvillingarna Klas och Göran befinner sig i Stockholm. Sommarlovet närmar sig sitt slut vilket gör dem ledsna. Deras kusin Hubert är på en litterär konferens på Gotland, nöjd med att slippa umgås med de vilda tvillingarna. En slump gör att Klas och Göran får chansen att åka till Gotland. Det blir starten på ett hisnande äventyr med flera förvecklingar. Nostalgiläsning för vuxna.

Barnens svenska folksagor

Inläst ur Gidlund, 1983 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Innehåller 29 folksagor, både välkända och mindre kända. Bland sagorna finns till exempel Titteliture, Lilla Rosa och Långa Leda, Koka soppa på en spik, Tummeliten och jättefolket, Gubben och Gumman som gjorde ett arbetsbyte samt Slottet östan om solen och nordan om jorden. Utgivare var Mary Ørvig, som bland annat grundade Svenska barnboksinstitutet.

Svartkonst för opiercade

av Charlotta Björnulfson. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 4 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Malinda, 12 år, är en av de som är lagom och mittemellan i klassen. Hennes önskan är att synas mer och att få vänner. Under en promenad med sin hund träffar Malinda gåtfulla Elsa. Elsa visar sig vara dörren in till en ny värld. Malinda och Elsa lär känna killarna i det hemliga ockulta sällskapet Black Whisper. För att bli medlemmar i sällskapet måste Malinda och Elsa utföra prov. För Malindas innebär det att hämta nygrävd gravjord mitt i natten.

Anna klädd i blod

av Kendare Blake. Inläst ur Fenix, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Cas, 17 år, jobbar som spökjägare. Ansvaret axlade han efter sin pappa som blev mördad av ett spöke. Cas och hans mamma reser runt i jakt efter onda andar. Resan går till Kanada där spöket Anna sprider skräck. Anna mördades 1958 och sedan dess har hon hämnats på alla som besöker hennes hus. Cas förstår snart att Anna och hennes död är något speciellt och att han står inför en livsfarlig utmaning. Första boken i urban fantasy-serien om Cas.

Vad jag såg och när jag ljög

av Judy Blundell. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Året är 1947. Evie är 15 år och lever ett ganska behagligt liv i Queens. Hennes styvfar Joe har kommit tillbaka från Europa och striderna under andra världskriget. En dag bestämmer Joe att hela familjen ska åka på semester till Florida. Väl där träffar de Peter som Joe känner från kriget. Evie faller handlöst för Peter. Joe och Peter verkar däremot ha något otalt mellan sig. Evie måste nu välja sida och familjen börjar krackelera.

Första uppdraget

av Chris Bradford. Inläst ur Argasso, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 58 min.. DAISY text och ljud.

Året är 1580. I Japan går Taka i lära för att bli ninja. Han har flera gånger misslyckats med att få det svarta bältet och därmed bli godkänd som ninja. I klassen går duktiga Cho som Taka beundrar. Till hans stora förvåning försöker hon hjälpa honom. Så ställs Taka inför sin sista chans. Ett farligt uppdrag som han måste klara det för att bli ninja.

Vi vill ha disko

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Klass 1b ska äntligen ha disko! Det ska bli kul tycker eleverna, men hur gör man egentligen när man dansar, och vad har man på sig? Här behövs träning! Efter många förberedelser blir det ett disko som klassen sent ska glömma. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Stad av skuggor

av Cassandra Clare. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 15 tim., 45 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i urban fantasy-serien The Mortal Instruments. Clary bor i ett framtida New York. Vid ett besök på en nattklubb ser hon tre ungdomar döda en kille. Den dödade killen försvinner i tomma intet utan att lämna en droppe blod efter sig. Killen visar sig vara demon och de andra ungdomarna skuggjägare. Clary borde som vanlig människa inte ha kunnat se vad som hände. Hon dras in i skuggjägarnas värld där det finns ännu värre saker än demoner.

Lill-Pär och jag

av Cecilia Davidsson. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Maja bor med sin familj i ett litet torp på landet. Familjen har det fattigt. Majas lillebror Lill-Pär är sjuk. Länge har han legat i sängen och hostat. Föräldrarna ägnar honom mycket tid och Maja har ibland önskat att Lill-Pär ska dö. För om han dog skulle mamma kunna ägna sig åt Maja istället. Så dör Lill-Pär och Maja drabbas av skuldkänslor. Inget blir som det varit och en natt börjar torpet brinna.

Blunda och hoppa

av Sarah Dessen. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Remy tror inte på kärlek. Särskilt inte efter att hennes mamma avslutat sitt fjärde äktenskap och nu ska ingå sitt femte. Remy, som precis gått ur high school, får ägna sommaren åt att fixa saker till bröllopet. När musikern Dexter dyker upp och med en gång hävdar att han och Remy hör ihop blir hon först ursinnig. Eftersom alla killar är usla varken vill eller vågar Remy tro på honom. Eller ska hon våga blunda och hoppa?.

Pollys djurpensionat

av Julia Donaldson. Inläst ur Bergh, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det är sommarlov och när flera av Pollys kompisar ska åka på semester får hon en idé. Polly öppnar ett djurpensionat där djurägarna kan lämna sina husdjur medan de är på semester. Djurpensionatet blir snabbt fullt bland annat av två marsvin och en orm. En dag rymmer ormen. Tänk om den kommer att äta upp marsvinen! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Det svarta fönstret

av Eileen Dunlop. Inläst ur B. Wahlström, 2005 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 4 min.. DAISY text och ljud.

Con och en grupp ungdomar från skolan ska bo på herrgården Weerdwood. Enbart av att se en bild på huset kände Con en konstig dragning till huset som inte gick att förklara. Väl framme börjar en rad märkliga och obehagliga saker inträffa. En hund som bara Con verkar se stryker omkring och hennes vän Grace börjar bete sig annorlunda. Bakom en svart fönsterruta döljer sig ett igenbommat rum och en flicka i gammeldagskläder dyker upp i husets salar.

Den glädjelösa ön

av Enrique Fernández. Inläst ur Ordbilder, 2011 av David Zetterstad. Talboken omfattar 51 min.. DAISY text och ljud.

Till en enslig ö kommer den buttre mannen Milander för att samla in mineraler. Han möts på bryggan av Eli, en liten flicka boende på ön. Eli är full av livsglädje vilket krockar med Milanders pessimism. Hon berättar om ön som rymmer många hemligheter. Där finns magiska varelser som stiger upp ur havet, en talande katt och Mama Kindi, som är hälften människa, hälften snigel. Verklighet vävs ihop med fantasi i den här berättelsen om vänskap.

Det osynliga godiset

av Amanda Hellberg. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Bodil Granlid. Talboken omfattar 40 min.. DAISY text och ljud.

Hemma hos familjen Skrämsson älskar alla godis. Hedvig och hennes syskon ser fram emot farmors besök. Farmor har massor av goda saker att äta med till alla. Godiset ligger i en stor säck och alla äter tills de mår illa. Dagen efter vaknar Hedvig av två vrål. Tvillingarna Aron och Nora har upptäckt att godiset är borta. Det är deras mamma som säger att hon experimenterat bort godiset. Hedvig ger sig nu ut på jakt i hopp om att hitta säcken.

Skräcken på vinden

av Anders Jacobsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Jonas Nilsson. Talboken omfattar 2 tim., 19 min..

Första boken om Kip Jansson. Kip bor på en alldeles vanlig gata i en alldeles vanlig stad tillsammans med en sällsynt vimsig men varm familj. Kip har hjärtat på rätta stället och en massa tankar som snurrar i skallen. Bästa kompisen Marjaneh kallar honom för Herr Allvarlig när han grubblar för mycket. Mest är Kip glad och lite lagom livrädd, för på vinden finns det faktiskt spöken fastän alla vet att spöken väl egentligen inte finns.

Jag är ju så jävla easy going

av Jenny Jägerfeld. Inläst ur Gilla böcker, 2013 av Hanna Schmitz. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

Joanna är en gymnasietjej med ADHD. Hon säger att det är som att ha ett nöjesfält vid högsäsong inuti sitt huvud. Så länge hon äter sin medicin så är det inget större problem. Inte om man jämför med att ha en mamma som förgäves försöker skriva en ny roman och en pappa som sitter apatisk framför teven. För att få råd med ny medicin lurar Joanna en knarklangare och är illa ute. Det är ändå ingenting jämfört med att vara kär i Audrey.

Kikis expressbud

av Eiko Kadono. Inläst ur Ordbilder, 2006 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

När den unga häxan Kiki fyllt 13 år måste hon lämna sin familj. Enligt traditionen är det bestämt att hon ska flytta till en främmande stad och där klara sig på egen hand. Som sällskap har hon katten Jiji. Kiki startar i den nya staden en budfirma. Allt eftersom hon får fler och fler uppdrag, en del tokigare än andra, får hon vänner men känner sig ibland ändå utanför.

Samuels sällsamma kalender

av Ylva Karlsson. Inläst ur Hippo, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Ossians ovanliga nanny. Julen närmar sig. Ossian och Samuel har fått flera adventskalendrar. Märkligast är den från Petronella. När de öppnar första luckan flyger det ut en uggla. Pojkarna upptäcker att de kan kliva in i luckorna och hamnar på så sätt i magiska världar. När Petronella skadar sig och måste stanna hemma händer något konstigt med kalendern. Ossian och Samuel fastnar i den magiska världen.

När jag blev stulen andra veckan i juni

av Siri Kolu. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 6 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Tioåriga Vilja ser en tråkig sommar framför sig. Men när Viljas familj är på väg till mormor händer något oväntat. Vilja blir bortrövad av ett piratgäng som stryker omkring längs med vägarna. I början vill hon tillbaka till sin familj och planerar att fly. Ganska snart upptäcker hon dock att piratlivet inte är så tokigt och att piratfamiljen är raka motsatsen till hennes egen familj. En sommar full av tokiga upptåg väntar Vilja.

Jag, En

av David Levithan. Inläst ur X Publishing, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

En, som huvudpersonen kallar sig, vaknar varje dag upp i en annan människas kropp. Kropparna är alla runt 16 år och tillhör vitt skilda människor. Vissa är populära atleter, andra ledsna och ensamma. Några tycker skolan är viktig, några är kära. När En hamnar i Justins kropp blir En förälskad i Justins flickvän Rhiannon. Hur ska En ska kunna visa sina känslor då nästa dag kommer att spenderas i någon annans kropp?.

Draktemplets hemlighet

av Brandon Mull. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 15 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Fablehaven, som börjar med Den förbjudna skogen. Tonåringarna Kendra och Seths kamp mot förbundet Aftonstjärnan fortsätter. När Kendra blir kidnappad är det först igen som märker det då hon ersatts av en dubbelgångare. Hon lyckas fly och tillsammans med Seth och några vänner ger de sig av på jakt efter ytterligare ett magiskt föremål. Jakten för dem till Wyrmroost, ett drakreservat. Kommer de kunna ta sig levande från reservatet?.

Två steg fram och ett tillbaka

av Moni Nilsson. Inläst ur NoK, 2012 av Susanne Karlsson. Talboken omfattar 2 tim., 46 min..

Del 5 i serien Semlan och Gordon som börjar med Pappan med de stora skorna. Semlan, 13 år, är tillbaka och den här gången funderar hon på vad som är meningen med livet. Hon lyckas tappa bort både meningen och kompisen Gordon. Novemberlovet spenderas i Grekland där en viss Tsatsiki dyker upp. Upp dyker även farmor och lägger sig i allt Semlan gör. Lägg till röjarfester, hångel och en som vanligt pinsam pappa så har du Semlans liv i ett nötskal.

Fjärde riket

av Maria Nygren. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

När Blenda kliver in i klassrummet där 9C har lektion vet hon hur det kommer att bli. Som ny hamnar hon nederst på popularitetsskalan, hon har bytt skola tidigare och det är alltid samma sak. I 9C heter drottningen Hedvig och ingen, inte ens lärarna, sätter sig emot henne. När Blenda och två i klassen läser om Hitler och Tredje riket fattar de ett beslut. De ska med samma PR-tricks Hitler utnyttjade vända hela skolan mot Hedvig.

Meningen med livet

av Lotta Olsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien om jättemyrsloken och hasselmusen som börjar med Konstiga djur. Jättemyrsloken funderar på om myrslokar verkligen behövs. Vad skulle hända om han försvann? Det hjälper inte att hasselmusen säger att det skulle bli tomt utan myrslokar. Jättemyrsloken känner sig nerstämd tills han får idén att skriva en bok. Boken ska handla om meningen med livet. Men vem vet vad som är meningen med livet?.

Vilse i fiendeland

av Mikael Salmson. Inläst ur Langenskiöld, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Svarta fåglar. Avslutar trilogin om Amik från Mabekien och Solita från Tekitien. Amik, 13 år, är jagad efter att ha dödat tekithövdingen Berbuck. Det vet Solita och hon försöker hitta Amik för att varna honom innan det är för sent. Hon vill även varna för den pest som sprider sig över landet. Amik försöker på egen hand förstå vem eller vilka han kan lita på. Vem är vän och vem är fiende?.

Marcelo i den verkliga världen

av Francisco X. Stork. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 8 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Marcelo, 17 år, anses av omgivningen vara annorlunda. Hela sin skolgång har han gått i en specialskola där han känner sig trygg. Marcelos pappa har svårt att acceptera att sonen är annorlunda och bestämmer att han ska ut i den riktiga världen vilket innebär sommarjobb på pappans arbetsplats. Om Marcelo inte gör det kommer han inte få gå kvar på skolan. Det blir en omvälvande sommar om vänskap, svek och om vad som egentligen är den riktiga världen.

Pams paradis

av Armine von Tempski. Inläst ur Ljus, 1944 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 13 min..

Pam, 11 år, bor med sin mamma på Hawaii. Där driver modern en stor gård. Pam älskar att rida och börjar så smått hjälpa till på gården. Hon har inte så många vänner. När hennes kusin Emily från Boston kommer och ska bo hos Pam i ett helt år blir hon orolig över hur det ska gå. Men det går bra och tillsammans får de vara med om flera äventyr. Ungdomsbok från 1944. Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruket är präglat av tiden för bokens utgivning.

Tur gånger tre

av Sheila Turnage. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Mo LeBeau är 11 år och bästa vän med Dale. De bor i Tupelo Landing, en liten stad med 148 invånare i den amerikanska södern. Som nyfödd hittades Mo av Översten och miss Lana efter en orkan. Mo har inte gett upp hoppet om att hitta sin riktiga mamma men än har hon inte lyckats. En dag dyker kommissarie Starr upp på jakt efter en mördare. Mo och Dale beslutar sig för att starta en detektivbyrå och kanske bli först med att hitta den skyldige.

Cherry Ames, polikliniksköterska

av Helen Wells. Inläst ur Bonnier, 1961 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

Cherry Ames blir kidnappad av ledaren för en falskmyntarliga för att under nervpirrande former assistera vid en operation. Allt har gjorts för att förvirra hennes lokalbegrepp men Cherry lyckas bit för bit leta sig tillbaka till bovarnas högkvarter. Nostalgisk läsning för vuxna.

Ensamma hunden

av Carin Wirsén. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Från Almas köksfönster ser Alma och Egon en busshållplats. Där står en farbror och väntar på bussen. Han har en hund med sig. Alma älskar hundar. Efter att bussen kommit och åkt igen ser Alma och Egon att hunden sitter kvar. Ute har det börjat snöa och hunden fryser. Vad ska Alma och Egon göra? Kan de hjälpa hunden? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Gamen Polly rymmer

av Mats Wänblad. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Boris och Ebba är hemma hos Boris och spelar fotboll. Det blir varmt inomhus och Ebba öppnar ett fönster. Då händer det som inte får ske. Familjen Monsterssons tama gam Polly rymmer! Boris och Ebba ger sig av på en vild jakt efter Polly som verkar vara spårlöst borta. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Facklitteratur

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Bestar

av Jan Jäger. Inläst ur Bergh, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 1 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

I korta kapitel beskrivs 26 stycken mytologiska odjur från olika delar av världen. En del är mer välkända som sfinxen med människohuvud och lejonkropp, midgårdsormen som väntar på Ragnarök, minotauren i labyrinten på Kreta och Pegasus den bevingade hästen. Andra bestar är Anansi en spindelliknande figur som tycker om att luras, sjötrollet kappa och bunyipen som är en bladning av krokodil, människa och fisk.

Naturvetenskap

Jo Salmson berättar om pyttesmå partiklar

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 23 min.. DAISY text och ljud.

Kan en människa gå genom en vägg? Enligt forskare i fysik är det möjligt även om det inte är någon som lyckats göra det. Varför är det då möjligt? Svaret på den frågan och mycket mer om fysik med fokus på de allra minsta byggstenarna, kvarkarna, leptonerna och kraftpartiklarna återfinns i boken. Förf. skriver även om hur forskarna kommit på de underliga namn som förekommer inom fysiken.

Medicin

Skelett

av Bengt-Erik Engholm. Inläst ur Natur & Kultur, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 min.. DAISY text och ljud.

Det finns många olika slags skelett. Alla människor har ett. Flera djur har ett skelett. En del tycker skelett är läskiga så de förekommer ofta i skräckfilm och spöktunnlar på tivolin. Författaren skriver även om hur en del jobbar med skelett, om sjörövare som har dödskallar på sina flaggor och vilka ben som är längst i kroppen. Han berättar om en kyrka gjord av skelett och att en del djur har skelettet på utsidan samt mycket mer.