Nya talböcker januari 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 152 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Kidnappad

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Tove Dahlberg. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

Del 14 i serien Thea. Catharina avslöjar namnet på Theas riktiga far, som försvann för många år sedan. Theas mor har aldrig kunnat glömma sin stora kärlek. Lever han fortfarande? Thea vänder sig till den synske Isak i hopp om att han kan hjälpa henne. Thea och Aleksander har barndop för lilla Marianne. Lyckan är fullkomlig - ända tills Theas son Benjamin blir bortförd av en som alla trodde var död.

Kärleken passerade här en gång

av Peo Bengtsson. Inläst ur Damm, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim..

En berättelse om Samuel vars tillvaro rämnar när hans fru träffar en annan. Beskedet kommer plötsligt, även om varningssignaler funnits där. Samuel står kvar i spillrorna och vet inte hur han ska bete sig. Han måste lära sig att leva utan sin fru och med att vara pappa varannan vecka. Beskrivning av en skilsmässa ur ett manligt perspektiv.

Låt vargarna komma

av Carol Rifka Brunt. Inläst ur X Publishing, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En roman om vänskap, kärlek, lögner och skam. Berättelsen utspelar sig i New York 1987. 14-åriga June älskar sin morbror, han är den enda som verkligen förstår henne, och när han dör i AIDS blir June ensam i världen. Hennes föräldrar arbetar för mycket och systern glider undan. Snart tar en av morbroderns vänner, Toby, kontakt med June och mellan dem växer en oväntad vänskap fram. Debutroman som rönt stor framgång i USA.

Dark wolf rising

av Rhyannon Byrd. Inläst ur Mills & Boon, 2013 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

Del 4 i serien Bloodrunner. Eric Drake, en kraftfull Dark Wolf, vågar inte lita på sig själv bland mänskliga kvinnor - tills han träffar på Chelsea Smart. Hon letar efter sin försvunna syster runt Silvercrest, Erics jaktmarker. Chelsea blir omedelbart attraherad av Eric, men vill inte ge efter för sina känslor. När det visar sig att hennes syster hålls fången av en flock med Lycans ger sig Eric iväg för att rädda henne. Kommer de att överleva?.

Kreolska dagar

av George Washington Cable. Inläst ur Tiden, 1958 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

En samling skisser från den kreolska New Orleans-societeten, från 1879. Denna svenska utgåva är från 1958. George Washington Cable, 1844-1925, var provinsialist, känd för sina romaner och noveller som utspelar sig i Louisiana. Under hans senare år var han mycket engagerad i Söderns sociala problem.

Skruvstädsblomman

av Svetlana Cârstean. Inläst ur Rámus, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 47 min..

Med ett djärvt bildspråk och en lek med historiens och samtidens sätt att framställa arbetarens styrka, skildras här ett tillstånd både i samhället och i kroppen som kanske är flickans, kanske pojkens, kommunismen eller kommunismens fall. Drömmen har spottat ut jaget i det smala utrymmet mellan igår och imorgon, där det som komma skall tycks lika dunkelt som det som har föregått det.

Viviane Élisabeth Fauville

av Julia Deck. Inläst ur Sekwa, 2013 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 3 tim., 53 min..

Viviane Élisabeth Fauville har just dödat sin psykiatriker. Hon är 42 år och har blivit lämnad av sin make med ett nyfött barn på armen. Vi får följa hennes desperata försök att undkomma polisens besvärande frågor och att förstå vad som hänt. Allt eftersom tiden går blir V.E.F. mer och mer förvirrad och gränsen mellan verklighet och fantasi suddas ut. Debutroman som rönt stor framgång i författarens hemland Frankrike.

Speranza

av Sven Delblanc. Inläst ur Bonnier, 1980 av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 42 min..

Del 2 i den tematiskt sammanhållna trilogin inledd med Kastrater. Speranza, en tremastad bark är destinerad till Västindien. Speranza betyder hopp och hennes passagerare är den unge greven Malte Moritz från Svenska Pommern, på väg över Atlanten en sommar på 1790-talet. Han är godhjärtad och aningslös. Men inte ens han kan undgå att märka att skeppet ruvar på en mörk hemlighet. Malte kommer i häftig närkontakt med den råa och listiga makten.

Det förtrollande landet

av Jude Deveraux. Inläst ur Bokvännen, 1983 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 45 min..

Morgan Trahern är tvungen att finna sig en äkta man och stå ut med honom under ett år, för att inte gå miste om sitt fadersarv. Därför ingår hon ett avtal med äventyraren Seth Colter från New Mexico. Äktenskapet blir en ren formalitet och ska annulleras efter ett år. Men kärleken låter sig inte kuvas, och New Mexico är ett vilt och farligt land. Unga Morgans känslor svänger mellan stormande lycka och djupaste förtvivlan.

Tango för vilsna själar

av Lucy Dillon. Inläst ur Forum, 2013 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 14 tim., 5 min..

Angelica, tidigare proffsdansare, återvänder till Longhampton för att städa ur sin mors hus. Hon beslutar sig för att starta en danskurs. Paren som deltar lär sig stegvis mer om sig själva och vad som är viktigt i livet. Det går inte att dölja något för sin danspartner. Katie och Ross försöker rädda sitt äktenskap. Lauren och Chris behöver enas om hur deras bröllop ska se ut. Laurens mamma Bridget bär på en hemlighet som kan äventyra deras lycka.

Skogsfrun

av Nils-Peter Eckerbom. Inläst ur Bonnier, 1986 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 37 min..

Alltsammans börjar den söndag i mars, då konstnären och jag-personen ser en mystisk kvinna stiga fram som ur intet. Han blir genast som besatt och försöker hitta kvinnan, som han tror är den mytiska skogsfrun. Hans besatthet för honom ut i världen och får honom att se på sitt äktenskap och sin fru med nya ögon. Nils-Petter Eckerbom, 1922-1985.

Diktsamling

av Lina Ekdahl. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 31 min..

Med sin alltid närvarande humor tar Lina Ekdahl sig an begrepp som solidaritet, samhörighet, sanning, självständighet, systerskap och friskvård. Det handlar om Sverige, människorna och den bärande länken. Inte sällan med en absurd blick för visionerna och den så kallade sanningen. Kritiken är vass och längtan allvarlig. Humöret är envist och förtvivlat, under ständig uppmaning att stänga käften och inte leka med språket. Lina Ekdahl är född 1964.

Mr Bisters memoarer

av Uno Eng. Inläst ur Uno Eng, 1956 av Martin Halland. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

Del ett i de självbiografiska romanerna som Uno Eng, 1896-1972 skrev. Länge betraktades han som en udda författare men med sin romanserie om Mr Bister fick han en något större läsekrets. Mr Bister arbetar som generalkonsul och är något av en anarkistisk särling. Hans stora intressen i livet är konst, schack och böcker. Serien om Mr Bister omfattar delarna: Bister och barnet ; Bister och träden, Bister har inte tid. Eng umgicks med Klarabohemerna.

Finland berättar: rådjurens himmel

Inläst ur Tranan, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 9 min..

Antologi med 24 noveller skrivna av författare från Finland. Det finns texter av både finska och finlandssvenska författare som spänner från 1900-talets början fram till idag. Här återfinns kända namn som Monika Fagerholm, Rosa Liksom och Johanna Holmström, men även författare som inte tidigare varit publicerade i Sverige. Från absurdism till realism ger de en rik bild av den finländska litteraturen.

Den store Gatsby

av F. Scott Fitzgerald. Inläst ur Novapress, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Nick Carraway kommer till New York för att bli aktiemäklare, flyttar in i en villa på Long Island och börjar umgås med det flärdfulla paret Tom och Daisy Buchanan. Till granne får han en ytterligt gåtfull och kolossalt förmögen person som brukar ge storslagna fester utan att själv visa sig. Hans namn är Jay Gatsby. En modern klassiker, utkom 1925, om kärlek som trotsar både besinning och förnuft. I nyöversättning av Christian Ekvall.

Carmen och döden

av Karin Fossum. Inläst ur Forum, 2013 av Björn Pedersen. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

Den elfte kriminalromanen om kommissarie Konrad Sejer. En tragisk olycka tar en oväntad vändning. I ett obevakat ögonblick har ett litet barn drunknat i en damm och de unga föräldrarna är förtvivlade. Det ser först ut att vara en olyckshändelse men under förundersökningen uppvisar modern, Carmen Cesilie Zita, underliga personlighetsdrag. Sejer får svårt att lita på sin intuition och trevar i blindo.

Den gudomliga Gudrun

av Elinor Fredriksson. Inläst ur Hoi, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 9 tim., 9 min..

En roman om Gudrun som bestämt sig för att bringa godhet till världen. Det gäller att börja i liten skala och i väntan på att bli en stor visionär städar Gudrun skolan. Alla uppskattar dock inte Gudruns godhet och hennes tilltag leder till en del krångliga missförstånd. Till slut blir det svårt att skilja på rätt och fel, vän och ovän. Det krävs en vilja av stål men Gudrun har bestämt sig: världen behöver godhet.

Tre vägar

av Katarina Frostenson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 51 min..

Tre vägar är en treklöver texter på prosa som ibland övergår i dikt. De är vandringar på vägar i Europa, över stigar i förorten och i strändernas öppna natur. De rör sig i verkliga landskap och strövar fritt i tanken utifrån ord, bilder och ögonblick som uppstår under vägen. Berättelserna samtalar om platsens betydelse för skapandet, om minne och glömska, om språkets kraft och konstens makt, om levande och döda, om modern, och om att gå vidare.

Den lille mannen i Batignolles

av Emile Gaboriau. Inläst ur Lindqvist, 1975 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 38 min..

Detektivroman där handlingen utspelar sig i Paris 1876. Godeuil är en ung medicinstudent vars granne Méchinet är en vänlig men mystisk man. En kväll knackar en sårad Méechinet på Godeuils dörr - och Godeuil förstår att hans granne egentligen är en polis. Den franske författaren E.G., 1833-1873, kallas ibland för detektivromanens fader och lovprisades av Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes skapare. Förord och översättning av K. Arne Blom.

Genom glasbjörkens öga

av Sigbrit J. Genberg Bäcklund. Inläst ur B4press, 2010 av Christina Hellman. Talboken omfattar 5 tim., 2 min..

Del 1 i Glasbjörkstrilogin. Det är 1940-tal långt norrut i bondesverige och mycket av all material standard, som idag betraktas självklar, var på den tiden för många ouppnåelig. Sigbrit J Genberg Backlund har skrivit en roman med starkt självbiografiska drag. Vi får följa Mimmi under hennes barndom i Västerbotten som är idyllisk ända tills tragedin drabbar familjen och inget blir sig likt.

En ond liten handling

av Elizabeth George. Inläst ur Norstedt, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 33 tim., 22 min..

Artonde kriminalromanen om Thomas Lynley och Barbara Havers. Hadiyyah i Barbaras grannfamilj har försvunnit tillsammans med sin mamma Angelina. Spåren leder till Italien men eftersom flickan är tillsammans med sin mamma kan ingenting göras. Fem månader senare kidnappas Hadiyyah på en marknad i Lucca. Angelina anklagar flickans pappa för dådet och en medieuppmärksammad utredning startar. Thomas övertar fallet efter att Barbara begått tjänstefel.

Georgien berättar: Goris fästning

Inläst ur Tranan, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 21 min..

Antologi med 14 noveller av nutida författare från Georgien. Den georgiska litteraturen har genom historien präglats av två stora men sinsemellan olika krafter: den kristna kyrkan och ockupationsmakten Ryssland/Sovjet. De flesta av novellerna utspelas på 2000-talet, de är omväxlande i tema och stil, men de är olika bitar i samma pussel där det finns en vilja till att förklara Georgiens samtid efter frigörelsen från forna Sovjetunionen.

John vet bäst

av Gail Godwin. Inläst ur Trevi, 1977 av Eva Werning. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

John Empson, en engelsk psykiater och hans nyblivna hustru Dane reser med Robin, Johns treårige son, och hans patient Penelope till Mallorca på semester. Där upptäcker de att det kan vara förödande att försöka lära känna en annan in i själens innersta skrymslen. Mellan dem står alltid det tigande barnet som aldrig säger ett ord men styr de vuxna med sina fruktade vredesutbrott. Äktenskapsroman om faran av analysera ihjäl ett förhållande.

I Knalle-Johans bygder

av Martin Grip. Inläst ur Smålänningen, 1978 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Olika berättelser med Knalle-Johan som sammanlänkande faktor. Utspelar sig på 1800-talet i Sjuhärads- och västkustbygder. Berättelserna om människor och levnadsöden är dubbelbottnade: bakom den robusta humorn finns medkänsla och allvar. Visar på ett handgripligt sätt hur det kunde vara att leva på den svenska landsbygden under en tid som inte är så värst avlägsen. Innehåller dialektala inslag.

Knalle-Johan minns

av Martin Grip. Inläst ur Smålänningen, 1977 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

Olika berättelser med Knalle-Johan som sammanlänkande faktor. Utspelar sig på 1800-talet i Sjuhärads- och västkustbygder. Berättelserna om människor och levnadsöden är dubbelbottnade: bakom den robusta humorn finns medkänsla och allvar. Visar på ett handgripligt sätt hur det kunde vara att leva på den svenska landsbygden under en tid som inte är så värst avlägsen. Innehåller dialektala inslag.

På Knalle-Johans stigar

av Martin Grip. Inläst ur Smålänningen, 1983 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

Olika berättelser med Knalle-Johan som sammanlänkande faktor. Utspelar sig på 1800-talet i Sjuhärads- och västkustbygder. Berättelserna om människor och levnadsöden är dubbelbottnade: bakom den robusta humorn finns medkänsla och allvar. Visar på ett handgripligt sätt hur det kunde vara att leva på den svenska landsbygden under en tid som inte är så värst avslägsen. Innehåller dialektala inslag.

Din för alltid

av Solveig Hall. Inläst ur Semic, 1990 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

I Emys liv finns två män, Arvid och Ivar. Hennes kärlek till Arvid är het och stark och den förändrar hennes liv. Men Arvid tillhör en annan. Ivar, den mörke rallaren från skogarna i norr är häftig och oberäknelig, men han räddar hennes liv och ständigt korsas deras vägar. Emy ställs inför ett val som tycks henne grymt, men kärlekens vägar är outgrundliga.

Prästgårdens Maria

av Solveig Hall. Inläst ur Semic, 1987 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 59 min..

Prästgårdens Maria och Bengt, ende sonen till patron på Alvik, har vuxit upp tillsammans. Vid stränderna kring sjön Fryken i Värmland har de lekt som barn och barndomens vänskap mognar sakta till kärlek. Motvilligt har gamle patron gett sitt medgivande till giftermål och deras lycka är total. Tills Ulrika Anckar, Bengts kusin, sätter sina planer i verket. Hon har alltid velat ha Bengt och Alvik. Och hon är van att få som hon vill.

Död i all evighet

av Charlaine Harris. Inläst ur Fenix, 2013 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 12 tim., 42 min..

Del 13, och den sista delen, i serien inledd med Död tills mörkret faller. Sookie har överlevt explosioner, revolutioner och mordförsök. Hon har utstått svek, ett brustet hjärta och sorg. Var gång har hon vuxit sig lite starkare och klokare men det kommer hela tiden nya pärser. Frågan är till slut, vem kommer att uppleva riktig kärlek? Vem kommer att överleva, och vem kommer att vara död i all evighet? Bildar förlaga till TV-serien True blood.

SS-generalen

av Sven Hassel. Inläst ur Bergh, 1998 (tr. 2003) av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 21 min..

En berättelse i författarens serie om det hårda livet i en tysk pansarpluton under andra världskriget. Sven Hassel och hans kamrater har hamnat i det helvetiska Stalingrad. Radio Moskva rapporterar att en tysk soldat dör varje minut. Fångade av ryssarna motattack, måste de svältande soldaterna praktisera kannibalism för att överleva. Men Lillebror, Porta, Legionären och Sven försöker ta sig därifrån. Deras ledare är en kallblodig SS-general.

Rånarbröderna

av Kjell Herbertsson. Inläst ur Norlén & Slottner, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

I Kjell Herbertssons andra polisroman börjar historien i en lägenhet i Majorna. För bröderna Jerry och Jonny börjar pengarna sina, och de inleder planer för ett bankrån i Värmländska Sunne. Med hjälp av två kåkfarare genomför de rånet som inte går riktigt som förväntat, och snart har de Rikskriminalen efter sig. Jakten på rånarna sträcker sig internationellt, via Thailand och Kambodja. Idéerna till romanerna är tagna från arbetslivet på Rikskrim.

Skuldens pris

av Per M. Herrey. Inläst ur Berättarbolaget, 2012 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 32 min..

Juristen och ombudsmannen Johnny Janell återvänder efter 15 års frånvaro till sin barndoms stad, Sollefteå. Han är fast besluten att hjälpa sin guddotter anklagad för drogsmuggling. Själv har han nyligen släppts ut ur häktet, oskyldigt anklagad för våldtäktsförsök på en ung kvinnlig artist. Snart upptäcker Johnny att det finns någon som är ute efter att skada honom. Del 1 i den planerade serien Sollefteåkrönikan.

Isak Juntti hade många söner

av Björn-Erik Höijer. Inläst ur Bonnier, 1954 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

Skådespel i 4 akter från 1954. I en nordsvensk glesbygd lever makarna Larsson tillsammans. Maken när ett starkt hat till religiösa människor, i synnerhet till Isak Juntti, som en gång var Laestadianistpredikant och vars rykte främst vilar på att han gjort nästan hela bygdens kvinnor med barn. Nu, en generation senare kommer en präst och ber om natthärbärge i den gamla stugan. Björn Erik Höijer, 1907-1996, produktiv författare från Malmberget.

Amarone

av Måns Ivarsson. Inläst ur Frank, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

Del 1 i en planerad serie om kommissarie Nicodemus Bergman. Malin och Jonas går på restaurang på sin första träff. Jonas bjuder på ett dyrt amaronevin. Efter en stund faller han samman. Han förs till sjukhus men hans liv går inte att rädda, han är förgiftad. I kalabaliken efter händelsen blir Malin häktad som misstänkt mördare av en nitisk polisassistent. Efter en tid inträffar flera fall med förgiftningar i Europa där Amaronevinet är inblandat.

Älska mig - ändå!

av Marianne Jeffmar. Inläst ur Podium, 2012 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 5 tim., 37 min..

I "Älska mig ändå" gör författaren i romanform upp med sitt liv som författare, maka, mor och dotter. Huvudpersonen Anna Maria för en närgången och själutlämnande dialog med sin terapeut, som också är hennes namne. Undan för undan nystas händelser ur hennes förflutna upp. En gripande berättelse om livets alla kval, vardagen men också om skaparprocessen.

Häxjakten

av Kjell Johansson. Inläst ur Norlén & Slottner, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

Efter år av krig och armod är vidskepelsen stor i det svenska 1700-talssamhället, och tron på häxor och trolldom är utbredd. 15-åriga Anna är efterbliven och anklagas för att ha samröre med djävulen. Som straff kastas hon i en så kallad fångkista i väntan på spöstraff. Efter en vecka får hon sällskap av den åldrade Karna, sockens jordemor som anklagats för trolldom. En säregen vänskap uppstår mellan de två kvinnorna, och en natt lyckas de fly.

Omfall

av Olle Johansson. Inläst ur Norlén & Slottner, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

I värmländska Hagfors bor en familj från Ecuador som har sökt asyl men fått avslag och ska nu förvisas. En grupp ungdomar från skolan där familjens dotter går startar en demonstration för att stoppa avvisningen. Det hela spårar ur, en flicka kidnappas, stämningen blir allt mer hotfull och personer inom polisens egna led vill ta chansen att styra utrednings kurs, vilket gör att katastrofen är ett faktum. Polisromanen bygger på en verklig händelse.

Mannen utan öde

av Imre Kertész. Inläst ur Norstedt, 2012. 978-91-1-303476-8, 91-1-303476-6 (genererat) av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Året är 1944. Andra världskriget pågår. György, en 14-årig judisk pojke, bor i Budapest i Ungern. En dag skickas han till koncentrationslägret Auschwitz och senare till ett annat läger. Han blir allt svagare och slutligen sjuk. Efter tolv månader får han återvända till Budapest. Han berättar om sina fasansfulla upplevelser som han inte kan eller vill glömma. Imre Kertész., född 1929- , fick Nobelpris i litteratur 2002.

Kameleonten

av Peter Larsson. Inläst ur Recito, 2010 av Eva Werning. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

En bank i Stenungssund blir svindlad på 50 miljoner kronor. Då börjar jakten på en undflyende person som kallas kameleonten. Jakten börjar i Västsverige för att fortsätta ner genom Europa till Costa Blanca i Spanien. En stor del av romanen handlar om några svenska familjer som flyttar till den spanska solkusten och deras liv där.

Bara människor

av Anne Liljeroth. Inläst ur Hoi, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 44 min..

Saga bestämmer sig för att flytta från hårda Stockholm hem till sin barndomsstad för att göra upp med sitt förflutna. På plats köper hon hyreshuset som hon växte upp i, och som påminner henne om de trauman hon utsattes för i sin ungdom. Plötsligt står hon där omgiven av personer från det förflutna. Hon vill få dem att minnas, få dem att se henne som hon är idag. Hon sätter sin plan i verket. Men saker och ting blir inte riktigt som hon tänkt sig.

Sist till kvarn

av Folke Mellvig. Inläst ur Bonnier, 1959 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

En man faller genom det trasiga träräcket vid Nyköpingsgruvan på Utö och störtar med ett skrik ned mot gruvans botten. Ett kvinnligt vittne hör avgrundsvrålet och ser någon försiktigt smyga därifrån. Hon tror sig veta vem mördaren är. Det är upptakten till denna deckare från 1959 där författaren presenterar ett nytt detektivpar: advokaten Alex och hans söta hustru Pia. Det hela kulminerar i en rafflande rättegång.

Parallella historier

av Péter Nádas. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar D. 3: 26 tim., 51 min..

Del 3 i den ungerske författarens monumentala roman Parallella historier. Genom att följa två familjer i Budapest och Berlin - såväl deras vardagliga liv som deras undre regelvidriga, frihetliga liv - bildas en storartad fresk över Europa under 1900-talets senare hälft. Myllret av personer och händelser gestaltar det kaos, förbrytelser och politiska åskådningar som påverkar människors sökande efter frihet och frigörelse.

Fem friska

av Ture Nerman. Inläst ur Tiden, 1924 av Anna Godenius. Talboken omfattar 19 tim., 35 min..

Ture Nerman, 1886-1969, arbetade som författare, publicist och politiker, T.N. skrev romaner, översatte klassiker höll föredrag, skrev pamfletter, tidningsartiklar, dikter och politiska revyer. Men själv skilde han mellan offentligheten och hemmet. I sitt oscariska uppfostringsprogram uttryckte han den borgliga kulturens undergång och arbetarklassens bildningskamp. Dessa stämningar återges i denna äventyrromantiska revolutionsroman från 1924.

Kontroll 13

av Henry Nilsson. Inläst ur Norlén & Slottner, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Vid en orienteringstävling i skogarna utanför Arvika hittar en orienterare ett hagelgevär i närheten av kontroll 13. Efter en kort överläggning med sig själv bestämmer han sig för att ta med geväret till polisen. Tillverkningsnumret är lätt att läsa av, ägaren lätt att finna. Stupfull och med hustrun försvunnen. Arvikapolisen arbetar förutsättningslöst och upptäcker många hemligheter.

Swing

av Bengt Ohlsson. Inläst ur Bonnier, 2014 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 6 tim., 59 min..

En slumpartad impuls, tillsammans med en känsla av att man borde experimentera mer i sitt liv, gör att Hanna övertalar sin man Åke att följa med till en swingersklubb. Där byter man partner. Besöket leder inte till någonting, men strax därefter får de reda på att ett annat par är intresserat av en fortsättning. Efter en spänd middag sker ett partnerbyte. Men vad kommer att hända sedan?.

Grannflickan

av Ann Olerot. Inläst ur Sanna, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

En sen höstkväll är Sandra på väg hem från jobbet i Falköping. Himlen färgas svart av aska och när hon närmar sig Sigurd Kochsgatan inser hon att eldsflammorna kommer från hennes hus. Sandra grips av panik och befarar att det värsta har hänt hennes familj. Ett par dagar senare blir Sandra överfallen och polisen inser att det finns ett hot mot henne. Samtidigt sker ett mord som kan ha ett samband med branden. Debutdeckare.

Goda avsikter

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 13 min..

Del 45 i serien Tre systrar. Nelle är rasande på Henrik efter att han sänt henne det kalla och hjärtlösa brevet. Hon tänker inte låta honom komma undan så enkelt, utan tar båten till Målsnes för att konfrontera honom. Det är högsommar i Målselv, och Anna och Mathilde hjälper till med slåttern. De har ett gott öga till de käcka drängarna i närheten, och på dansen lite senare blomstrar romantiken.

Skådespelaren som tappade huvudet

av Lars Göran Persson. Inläst ur Orda, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

Mitt under en föreställning på teatern i Gävle rasar en plåt ned från tågvinden och kapar huvudet på teaterns stora stjärna Vegard Hollmund. En olycka eller en avrättning? Vad är det för hemligheter Vegard har haft och vad finns i hans förflutna? Polisen Paul Schiffer som återvänt till sin hemstad får ta sig an fallet. Ett fall som för honom även innebär ett sökande i sitt förflutna. L.G.P., 1958- , har arbetat som skådespelare i drygt 30 år.

Fåfängans triumfer

av Svante Rasmuson. Inläst ur Ekerlid, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 17 tim., 39 min..

En artighetsvisit hos en rikemansson på Östermalm visar sig bli Fredriks biljett rakt in i Stockholms överklass och penningstinna finansvärld. Den gotländske spjuvern Larry blir Fredriks läromästare på den välrenommerade fondkomissionärsfirman Adolfsborg. Denna nyckelroman utspelar sig i den insynsskygga bankirvärlden i kvarteren runt Stureplan och sträcker sig ut till de stora metropolerna i världen. Romanen bygger på händelser ur verkligheten.

Sirenen

av Tiffany Reisz. Inläst ur Harlequin, cop. 2012. 978-91-640-7439-3, 91-640-7439-0 (genererat) av Bengt Renfors. Talboken omfattar 15 tim., 1 min..

Del 1 i serien The original sinners. Nora Sutherlin är berömd för sina utstuderade erotiska romaner. Men hennes senaste manus är annorlunda - mer personligt. Redaktören Zachary Easton accepterar att ta sig an boken, men Nora måste skriva om hela boken efter hans anvisningar, annars blir det inget kontrakt. Samtidigt dyker en tidigare älskare upp och Nora vet inte om hon ska hålla sig borta från honom eller återuppta deras farliga lekar.

Ursus - dit rättvisan inte når

av Annika Rosendahl. Inläst ur Idus, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 20 tim., 29 min..

Den unga Susanna bor tillsammans med sin pojkvän Otto i en förort till Göteborg. Plötsligt dyker Ottos för henne okände halvbror upp i deras liv: Ursus, alias Johnnie Walker, alias Jack Silversparre, främlingslegionär och torped. De båda blir indragna i en historia där ett högerextremt parti utfört kidnappningar och tortyr och nu planerar för ett politikermord. Thriller som även rymmer mycket romantik och stormande känslor.

De tre systrarna

av Margit Sandemo. Inläst ur Schibsted, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

Del 2 i serien Kiaras saga. Kiaras hjärtlösa mor och onde styvfar är äntligen satta ur spel. Men livet har ständigt nya utmaningar att bjuda på. Hennes yngsta syster, Mavourneen, är tagen som gisslan, och Kiara har ingen aning om var hon hålls fången. Den andra systern, den charmerande och söta Deirdre, är överlämnad i Seans beskydd. Olycklig inser Kiara att Sean aldrig varit förälskad i henne. Deirdre däremot, är han väldigt förtjust i.

Skyddsanden

av Margit Sandemo. Inläst ur Schibsted, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 29 min..

Del 1 i serien Kiaras saga. Kiara anklagas för att vara häxa, men kommer undan galgen på ett mirakulöst sätt. Under flykten finner hon en urgammal, keltisk skatt som medlemmarna i ett hemligt brödraskap har sökt efter i åratal. Under sin flykt möter hon av en tillfällighet Sean, en ung man som hon blir förälskad i. Tillsammans fortsätter de färden med fienden tätt i hälarna. Vem ska kunna hjälpa dem? Utspelar sig på Irland under 1600-talet.

Kain

av José Saramago. Inläst ur Tranan, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

En fri omskrivning av Gamla Testamentet i romanform. Historiens första mördare görs till antihjälte i Saramagos sista roman. På sina vandringar får Kain vara med om det mesta, han möter Abraham när han ska offra sin son Isak, han får uppleva att Babels torn raseras och se Sodom och Gomorra jämnas med marken. Varje gång förundras han av Guds godtyckliga handlande och varje gång konfronterar han honom. José Saramago, 1922-2010. Nobelpris 1998.

Förlåt oss våra skulder

av Romain Sardou. Inläst ur Bazar, 2010 av Martin Halland. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

En spännande thriller med handlingen förlagd till en medeltida religiös miljö. Den kalla vintern 1284 dyker det upp rester av lemlästade kroppar i det lilla biskopsdömet Draguan i grevskapet Toulouse. Folket grips av fruktan och när biskopen blir brutalt mördad sprider sig skräcken. Blickarna vänds mot Heurteloup, en isolerad by i träskmarkerna. Den nyanställde prästen beger sig dit med ett följe och de upptäcker att byn ligger öde.

Komma och gå

av Taiye Selasi. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den framstående kirurgen Kweku Sai avlider i en hjärtattack i sitt hem i Ghana. Hans död får familjen att återförenas - de vackra men gåtfulla tvillingarna, den begåvade äldste sonen och den yngsta systern - alla med smärtsamma hemligheter. Det blir en historia om släkten Sai; en på ytan framgångsrik familj och om de lögner och brott de begått i kärlekens namn. Berättelsen sträcker sig från 1960-tal till nutid och på många olika platser i världen.

Mörkrets sista strid

av Maggie Shayne. Inläst ur Harlequin, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 11 min..

Del 2 i serien Gryningens barn. Utanapishtim har lidit ett mycket grymt straff för att han en gång skapade vampyrsläktet. Han är nu återuppväckt och för att ytterligare sona sitt brott offrar han sina ättlingar. Den vackra och dödliga Brigid Poe är den som måste förgöra honom för att säkerställa vampyrernas överlevnad. De två drabbar samman bara för att upptäcka en ömsesidig passion som hotar att rasera allt de tidigare trott på.

Den gula hunden

av Georges Simenon. Inläst ur J. Hasselgren, 1942 av Marianne Engström. Talboken omfattar 4 tim., 22 min..

Ett mord inträffar i en liten fiskestad vid kusten i Bretagne. En av stadens ledande medborgare har blivit skjuten. Det är bara det första av en rad mord och mordförsök. Samtidigt syns en vilsekommen, raggig gul hund vandra runt i staden. Kommissarie Maigret reser till staden, försöker lugna de panikslagna invånarna, och spåra upp den skyldige. Pusseldeckare från 1931.

Tre skott i Sancerre

av Georges Simenon. Inläst ur J. Hasselgren, 1942 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Den 27 juni 1930 får kommissarie Maigret ett telegram som blir början till en komplicerad utredning som under de följande veckorna kommer att orsaka honom mycket huvudbry. I telegrammet står det att man har hittat en handelsresande, Monsiuer Gallet, mördad i Sancerre. Det finns många frågetecken kring den döde: vem var han egentligen och vad dolde sig i hans förflutna? Utkom i original 1931.

Rapport från brandbil 82

av Dennis Smith. Inläst ur Bokhuset, 1981 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 56 min..

Skildrar en grupp brandmän som tillhör det åttioandra sprutkompaniet och arbetar i South Bronx i New York på 1960-talet. Vi får ta del av det slitsamma jobbet som brandman i ett slumområde där de kan råka ut för sexton larm på en natt och där rasmotsättningarna är stora. Döden aldrig är långt borta och det skapar en speciell kamratskap brandmännen emellan. Boken bygger på författaren Dennis Smiths egna erfarenheter som brandman.

Smärtkliniken

av Steven Spruill. Inläst ur Richter, 1991 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

Blir verkligen patienter drogade, kidnappade och torterade? Eller är det bara en schizofren patients fantasier? Dr Sharon Francis tror inte på vad hennes mor, som är patient på sjukhuset, påstår. För att lugna modern börjar Sharon undersöka saken, och upptäcker att det faktiskt verkar som om ett stort antal patienter har försvunnit. Är hon själv utsedd att bli nästa offer? Eller är moderns paranoida galenskap ärftlig?.

Röda rummet

av August Strindberg. Inläst ur LL-förlaget, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Arvid Falk slutar på sitt trista kontorsarbete. Han vill bli författare. Han vill skriva i landets tidningar om orättvisorna i samhället. Arvids pengar tar slut och hans brors familj vill inte träffa honom. På kvällarna går han till restaurangen Röda Rummet. Där möter han fattiga konstnärer och prostituerade. De dricker och pratar politik, tröstar varandra och glömmer att livet är hårt. Röda Rummet var August Strindbergs första roman.

Silverkorset

av Selma Ståhl-Andersson. Inläst ur Kometförlaget, 1965 av Christina Hellman. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Kristina får redan som ung ta mycket ansvar för sina småsyskon och för hemmet. När hon är fjorton år tar hon tjänst som piga på prostgården. Hennes gamla barndomsvän, Hans, är son i huset och återseendet väcker många känslor. Känslor som visar sig vara besvarade. Men Hans måste återvända till sina studier. När så Kristina blir oskyldigt beskylld för stöld och osedligt leverne vänds hela hennes liv upp och ner. Hur ska hon göra?.

Fördelarna med en kollaps

av Jonathan Tropper. Inläst ur Gilla böcker, 2013 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 8 tim., 37 min..

Silver får en stroke. Alla förutsätter att han ska opereras men han vägrar. I stället väljer han att lägga den tid han har kvar på att bli en bättre människa genom att leva i nuet. Han ska reparera sitt förhållande till dottern Casey som studerar vid Princetonuniversitetet och har anförtrott honom att hon är gravid. Dessutom ska hans exfru gifta om sig. Familjen betraktar Silver när han brottas med frågan om hans liv är värt att leva eller ej.

Upprop i dikesfaunan

av Peter Törnqvist. Inläst ur Norstedt, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 2 tim., 47 min..

Kortprosa som på ett underfundigt och lätt absurdistiskt sätt skildrar olika fenomen i samtiden. Det handlar till viss del om en kritik mot det moderna och konstlade och ett sökande tillbaka till det robusta och fasta samhällets grunder. Här finns en artrikedom som rymmer reseskisser, stadsbilder och historiska nedslag; djurporträtt varvas med satir, bitskhet med värme och humor. Och här finns hela tiden en associerande lek med orden.

Han är tillbaka

av Timur Vermes. Inläst ur Leopard, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 21 min..

Våren 2011 vaknar Hitler upp i centrala Berlin. Det sista han minns är att han var i bunkern med Eva Braun. Folk på gatan känner naturligtvis igen Hitler, men de tror att han är en imitatör. När han gästar en talkshow tolkas hans uttalanden som ironi och han blir ett Youtubefenomen. Boken har rönt stora framgångar i Tyskland och har kallats satir och politisk komedi.

Isvittring

av Solveig Vidarsdotter. Inläst ur Frank, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 27 min..

En tidig morgon i mitten av november hittar vaktmästaren på ett elevhem i Gäddede en tioårig pojke hängd från en takbjälke i ett uthus. Det rubriceras som självmord men visar sig vara ett mord. Poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo inleder en utredning där misstankarna riktas åt flera håll. Stämningen hårdnar i bygden. När ytterligare en person försvinner spårlöst står det klart för Ingrid att fler människor svävar i fara.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

3.333 otroliga fakta

av Carsten Ryytty. Inläst ur Semic, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Visste du att det finns slemmaskar som kan bli nästan dubbelt så långa som blåvalar och att världens minsta bil är en molekyl stor? Att den äldsta levande djurarten är 20 miljoner år gammal och att genomsnittsåldern för stenåldersmänniskan bara var 22 år? Historieläraren Carsten Ryytty bjuder på 3333 fakta för hela familjen. Innehåller allt från romare, häxor, hygien och dinosaurier till sport, film och uppfinningar.

Religion

Främlingar i förskingringen

av Lars Hallberg. Inläst ur Fredestad, 2012 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 14 tim., 19 min..

Katolska kyrkans historia i Sverige kom efter reformationen att länge vara enskilda personers historier. Somliga kom som främmande fåglar till Sverige, som Napoleons brorsdotter Christine Egypta Bonaparte. Andra föddes här som invandrarbarn. Somliga förvisades på grunda av sin tro eller hölls under sträng uppsikt av säkerhetspolisen. Författaren, arkivarie vid Riksarkivet, är landets främste kännare och vårdare av de svenska katolska arkiven.

Teosofernas ledare M:me Tingley

av Cia Hedberg. Inläst ur Cia Hedberg, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

2013 är det 100 år sedan teosofernas dåvarande ledare Katherine Tingley arrangerade en internationell teosofisk fredskongress på Visingsö. Kongressen har lämnat tydliga spår efter sig på ön. Unika byggnader, som delvis fortfarande finns kvar, byggdes, elektricitet drogs till ön genom donation av Tingley och människors vittnesmål lever fortfarande kvar. Författaren ger en ingående beskrivning av Tingleys bakgrund och teosofins lärosatser.

Myten om den muslimska flodvågen

av Doug Saunders. Inläst ur Karneval, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Runt om i västvärlden cirkulerar en mängd föreställningar om muslimer: hur de är, vad de gör och vad de vill. Gemensamt för många påståenden är att de inte är underbyggda av fakta. Ändå fortsätter de att spridas i allt vidare kretsar och i allt högre grad påverka den politiska miljön i många europeiska länder. Författaren försöker här utsätta dessa uppfattningar för en grundlig empirisk granskning i en populärvetenskaplig, journalistisk form.

Paradoxens väg

av Cyprian Smith. Inläst ur Veritas, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 24 min..

Mäster Eckhart föddes cirka år 1260 i östra Tyskland och inträdde omkring år 1275 i dominikanklostret i Erfurt. Han var en framstående forskare och lärare, men framförallt är han en av de största mystikerna i den kristna traditionen. Guds människoblivande är det centrala för Eckhart. Gud blev människa så att människan skulle bli gudomlig. I vår själs grund kan vi inte bara möta Sonen, vi kan bli Sonen själva och därmed se världen med Guds ögon.

Filosofi och psykologi

Hela ditt inre

av Lise Bourbeau. Inläst ur Vattumannen, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Författaren menar att alla våra problem, såväl fysiska som känslomässiga eller mentala har sin grund i vad vi varit med om som barn. Orsaker till problemen kan vara avvisning, övergivenhet eller förödmjukelse. Vidare beskriver hon hur kroppen ger oss ledtrådar om våra inre sår. Boken avslutas med exempel på praktiska lösningar. Författaren arbetar med personlig utveckling över hela världen och har skrivit ett flertal böcker i ämnet.

Alla får ligga

av Henrik Fexeus. Inläst ur Forum, 2009 (tr. 2010) av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Humoristiskt hållen bok om strategier i förförelsekonst. Här avslöjas hemligheten med att lyckas i romantiken. Författaren kallar sig tankeläsare och psykologisk manipulatör och menar att man med icke-verbal kommunikation kommer mycket längre än genom att skaffa silikonimplantat. Boken innehåller 168 konkreta och praktiska tips om hur du kliver ur osynlighetsmanteln och får hångla med vem du vill.

Tillsammans

av Anna Kåver. Inläst ur Natur och kultur, cop. 2007 av Britt Ronström. Talboken omfattar 4 tim., 7 min..

En bok om hur du lyckas med goda relationer. Konkreta råd och enkla övningar hjälper dig att utveckla din medkänsla och fatta kloka beslut. Författarna menar att genom att bekräfta människor i din omgivning visar du respekt samtidigt som du får respekt. Författarna är psykolog respektive psykiater och har skrivit en rad böcker i ämnet.

Det händer när du vilar

av Tomas Sjödin. Inläst ur Libris, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En hyllning till sofflocket, till livets tempoväxlingar och vilan. Boken tar oss med in i vilans värld och diskuterar hur vi kan handskas med dess fiender: oro, leda och rastlöshet. T.S. menar att vi ska sluta anstränga oss att finna ro och istället låta livet komma till oss. Författaren är pastor och föreläsare.

Uppfostran och undervisning

Den engagerade läraren

av Christer Isaksson. Inläst ur Ekerlid, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

Åtta politiker från riksdagspartier har intervjuats om sin skolgång samt om vad de tycker kännetecknar en bra lärare. Politikerna är Hans Linde, Emma Henriksson, Mikael Damberg, Anna-Karin Hatt, Birgitta Ohlsson, Anna Kinberg Batra, Jimmie Åkesson och Gustav Fridolin. Riksdagspartiernas syn på skolan och lärare redogörs också. Boken är skriven på uppdrag av och i samarbete med Lärarnas riksförbund.

Introduktionsåret

av Ulla Lindgren. Inläst ur Norstedt, 2012 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

En handbok i det mentorskap alla nybörjarlärare ska få när de börjar sin första anställning. Ger flera förslag och uppslag men innehåller även historik kring lärarutbildningen samt lärarrollen. Vänder sig till lärare, förskolechefer och rektorer. Författarna har lång bakgrund i skolvärlden. U.L. är docent i pedagogik, Å.M. är docent i didaktik.

Språkvetenskap

Svår svenska

av Anna Hallström. Inläst ur Studentlitteratur, 1999 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 18 min..

Vad innebär det att inte säga flaska eller att ha spenderbyxorna på? Vad betyder ord som kuta, skraj eller snut? En lättsam och praktisk övningsbok för den som vill vidga sitt ordförråd när det gäller idiomatiska uttryck och slang, så att språket blir färgrikare, roligare och mer uttrycksfullt. Boken vänder sig främst till studenter i svenska som främmande språk på en avancerad nivå, men kan även användas av modersmålsstuderande.

Litteraturvetenskap

Som att säga spädgris när man menar fet sugga

av Franz Kafka. Inläst ur Bakhåll, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

I femte brevvolymen från september 1916 till och med december 1917 är de flesta breven ställda till Kafkas fästmö Felice Bauer. Men även brev till vänner som Max Brod, Kurt Wollf, systern Ottla, m.fl. finns med i denna samling. Beskrivande och symptomatiskt med Kafkas vardagsproblem som svält, penningbrist, huvudvärk och sömnlöshet diagnosticeras han till slut med tuberkulos. Något som i december 1917 skulle leda till brytningen med Felice Bauer.

Konst, musik, teater och film

16 rader

av Petter Alexis Askergren. Inläst ur Bromberg, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Hiphopparen P.A. (f. 1974) har samlat och kommenterar sina mest betydelsefulla texter ur sin femtonåriga produktion. Han berättar om de tankar, känslor och händelser som ligger bakom texterna. Under hela sin skoltid brottades han med läs- och skrivsvårigheter. När han väl började skriva raptexter väcktes hans intresse för språket och litteraturen och nu vill han inspirera andra att skriva. 16 rader är den vanligaste verslängden inom hiphop.

Roxette

av Sven Lindström. Inläst ur Norstedt, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 10 tim..

Musikjournalisten Sven Lindström skildrar den svenska popduon Roxettes internationella framgångar. Han har tidigare utgett Att vara Gessle (2007). Han skildrar såväl bandets musikaliska karriär och särart som medlemmarna Per Gessles och Marie Fredrikssons liv. Boken tar också upp den framgångsrika svenska musikindustrin och popmusikerlivet som sådant. Den tryckta boken är illustrerad med fotografier på bandet från olika perioder av deras karriär.

Ge upp i dag - i morgon kan det vara för sent

av Fredrik Sjöberg. Inläst ur Bonnier, 2013 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Förf. följer spåren av de två konstnärerna Olof Ågren, 1874-1962, och Lotte Laserstein, 1898-1993: en jämtländsk bondson och en tysk judinna på flykt. Båda bosatte sig i östra Småland och blev med tiden bortglömda. Utifrån deras vitt skilda öden berättar han en historia om ensamheten som privilegium och som förbannelse. En berättelse om flyktingens dilemma, kvinnlig duktighet och manliga konstnärsmyter.

Historien om Leila K

av Petter Wallenberg. Inläst ur Lind & Co, cop. 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Leila K, född 1971, slog igenom sommaren 1989. Förortstjejen från Göteborg blev snabbt en internationell stjärna. Under en turné med Rob'n'Raz rymde hon dock till Ibiza. De följande åren släppte Leila K flera solohittar, men karriären överskuggades allt mer av skandaler. Efter en tids tystnad stod det klart att hon levde som hemlös på Stockholms gator. Petter Wallenberg är skribent och musikproducent och berättar om hennes stormiga liv.

Historia

Järnridån

av Anne Applebaum. Inläst ur Bonnier, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 39 tim., 16 min..

Vid andra världskrigets slut kontrollerade Sovjetunionen större delen av Östeuropa. Hur kom det sig att folk som just befriats från nazismen hade så svårt att stå emot den sovjetiska ockupationen? Med hjälp av nya arkivfynd skildrar författaren hur Stalin gick till väga för att krossa det hopp om frihet som spirade. Hon levandegör en epok och ett system där människor försökte anpassa sig till livet under terrorn. A.A. har tidigare skrivit Gulag.

101 föremål ur Sveriges historia

av Katarina Harrison Lindbergh. Inläst ur Norstedt, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 14 tim., 36 min..

Historieprofessor Dick Harrison och redaktör Katarina Harrison Lindbergh har valt ut en rad märkliga ting ur den svenska historien, från forntid till nutid. Alla föremål, från Wivekas skrin till Lennart Nilssons ljusmikroskop är permanent utställda på museer runt om i landet. Föremålen dateras, beskrivs och placeras i en historisk kontext. Boken är rikt illustrerad och vänder sig till alla historieintresserade.

Germanerna

av Tore Janson. Inläst ur Norstedt, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

Germanernas historia är berättelsen om ett kulturmöte mellan romare och germaner. Förf. beskriver hur bilden av de historiska germanerna ändrades av nazisterna då de ville införliva dem i sin ideologi. Vidare redogörs för vad som hände under antiken, med de ursprungliga germanerna. Avslutningsvis berättas historien om de germanska språken. Förf. är professor i latin och afrikanska språk, han har skrivit en rad böcker om språk och historia.

101 historiska hjältar

av Ola Larsmo. Inläst ur Historiska media, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 41 min..

101 korta berättelser om både kända och mindre kända personer som ofta under stort motstånd och stora svårigheter kämpat för mänskliga rättigheter och mot både rasism, tyranni och andra fördomar. Alla har de valt att med det egna livet som insats ta ställning för det man anser vara viktigt och rätt. Bland de kända namnen återfinns Aung San Suu Kyi, Dawit Isaak, Desmond Tutu, Martin Luther King, Raoul Wallenberg, Simone Weil och Steve Biko.

Diktaren på tronen

av Michael Nordberg. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2011 av Jan Setréus. Talboken omfattar 13 tim., 16 min..

I det medeltida Spanien levde muslimer, kristna och judar sida vid sida. Det skapade en blandkultur som fick enorm betydelse för stora delar av Västerlandet. Bokens titel syftar på Kung Alfonso X av Kastilien och León som under 1200-talet styrde den Iberiska halvön i tre decennier. Författaren menar att han framstår som helt unik i sin kulturgärning. Genom att studera hans tid kan vi lära mycket om den rika och mångskiftande kulturen i Spanien.

Stalingradprotokollen

Inläst ur Ersatz, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 28 tim., 51 min..

Redan tidigt beslutade Röda armén att dokumentera 2:a världskriget. En historiekommission tillsattes och i januari 1943 sändes tre historiker till Stalingrad. De intervjuade flyktingar, meniga, befälhavare och tyska krigsfångar. Intervjumaterialet visade sig oanvändbart som propaganda, men kommissionens ledare lyckades gömma undan protokollen. Nu, 70 år efter dess tillkomst, har materialet sammanställts av den tyska historikern Jochen Hellbeck.

Biografi med genealogi

Felbehandlad ung man i sina bästa år

av Kim Andersson. Inläst ur Idus, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Hösten 2009 reser Kim Andersson till Spanien och drabbas där av svininfluensa och ett kraftigt nedsatt immunförsvar. Han nekas vård och reser hem till Sverige och kontaktar sjukvården som dock inte ser allvaret i hans symptom. Hälsan försämras och han drabbas av nekrotiserande faciit, mördarbakterier, och båda hans ben måste amputeras. En engagerande och stark berättelse och ett varnande exempel på hur det kan gå då symptom felbedöms.

Alla tiders Kal och Ada

av Brittmo Bernhardsson. Inläst ur Tre böcker, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

Boken är tillägnad de fyrtio personer som utsetts till Kal och Ada i Göteborg. Personliga porträtt och berättelser samt en och annan anekdot presenteras. Man redogör även för historien bakom figurerna Kal och Ada.

Hoppets budskap från änglarna

av Lorna Byrne. Inläst ur ICA, 2013 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Uppföljare till Änglar i mitt hår och Trappor till himlen. Författaren har sett och talat med änglar sedan hon var liten. Här berättar hon änglarnas budskap när det gäller olika problem; när människor är trötta, känner att de inte räcker till som föräldrar eller har svåra ekonomiska problem.

Spekulanten

av Bengt Ericson. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 57 min..

Berättelsen om Erik Penser, en ung man från Eslöv, som på rekordtid byggde upp en enorm förmögenhet, förlorade alla pengar och sedan kom tillbaka som miljardär igen. Avslöjande och bitvis spännande som en thriller. Boken kan också läsas som ett stycke underhållande nutidshistoria över en period då Sverige gick från folkhemssocialism till fondkapitalism. Förf. är ekonomijournalist.

I Stalins våld

av Jan-Åke Lindahl. Inläst ur Sekel, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 3 tim., 49 min..

I maj 1945 arresteras 16-åriga Francesco Kovács i Ungern för att ha deltagit i partisanernas motstånd mot den sovjetiska ockupationsmakten. Han döms till tio års fängelse och placeras i Gulag. En undersökning från 2007 visar att 95 procent av skolungdomar i åldrarna 15 till 20 år i Sverige känner till Auschwitz men bara 10 procent Gulag. Idag reser Francesco runt i svenska skolor och vittnar om sina upplevelser.

Ordagrant

av Lilianna Lungina. Inläst ur Ersatz, 2013 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 13 tim., 38 min..

L.L., 1920-1998, föddes i en ryskjudisk familj, växte upp i Tyskland och Frankrike. Efter nazisternas maktövertagande 1933 kom hon till Sovjetunionen och mötet med verkligheten där blev chockartad. Hon blev en skicklig översättare av litteratur av t.ex. Astrid Lindgren, Strindberg och George Simenon. Boken bygger på en dokumentär som visades i rysk tv och som trollband miljoner tittare.

Katastrofdoktorn

av Johan von Schreeb. Inläst ur Bromberg, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 8 tim., 22 min..

Läkaren J.v.S. berättar här om hur det kom sig att han reste iväg för att arbeta bland fallande bomber mitt i ett krig. Hur han hans händer värker av att gipsa brutna lemmar och sy ihop gapande sår efter machetehugg. Texten är också en uppgörelse med ambitionen att vara god och ett försök att förstå grymhet. Författaren har 25 års erfarenhet av kirurg i katastrofområden, han var med och startade den svenska sektionen av Läkare utan gränser 1993.

Alla dessa Bernadottar

av Staffan Skott. Inläst ur Bonnier, 1996 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 14 tim., 24 min..

Ätten Bernadotte har med sina sju kungar suttit längre på tronen än någon annan svensk dynasti. Förf. skildrar, med stor kunskap och kärlek till ämnet, både amusanta och pikanta detaljer från denna del av den svenska historien. Här finns alla med: kungarna, kungligheter och utstraffade, konstnärliga genier och aningslösa goddagspiltar, skogshuggare, förvirrade damer och bålda riddersmän. Allt skildrat med stor berättarglädje.

Jag är Malala

av Malalah Yusufzay. Inläst ur ICA, 2013 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 14 tim., 23 min..

Berättelsen om Malala, en pakistansk flicka som vägrar låta sig tystas av talibanerna. Hon börjar som 11-åring kämpa för alla flickors rätt till utbildning - men får betala ett högt pris. Talibanerna söker upp henne och skjuter henne i huvet. Malala överlever och efter en lång sjukhusvistelse återupptar hon kampen och talar på sin 16-årsdag inför FN:s generalförsamling. Boken är skriven tillsammans med utrikeskorrespondenten Christina Lamb.

Se ljuset i det svarta

av Annika Östberg. Inläst ur Ekerlid, 2013 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 34 min..

Efter 28 år i amerikanskt fängelse öppnades grindarna och ett liv i frihet blev möjligt. Idag åker A.Ö. runt i Sverige och föreläser om sitt liv och sina erfarenheter. Här berättar hon om den omtumlande tiden efter frisläppandet då hon upplevde både glädje och lycka men samtidigt drabbades av en stor ensamhet. Hon försöker ge sin syn på några av de frågor hon möts av om sorg, skuld och tro.

Geografi

Bombay take away

av Malin Mendel Westberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

En bok om Bombay genom maten. Författaren ger oss en bild av det moderna Bombay när hon berättar om den hälsomedvetna medelklassen, överviktiga och undernärda, heliga kor och slaktare. Hon tar oss med till kök i slummen och chica bagelställen. Boken innehåller också en del recept. Författaren är journalist och filmare, hon är bosatt i Indien.

Samhälls- och rättsvetenskap

Generaldirektör

av Jan Asplind. Inläst ur Asplind Consulting, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Att leda en myndighet är annorlunda än att leda ett företag. Fokus ligger inte på ledarskapsteorier, utan Jan Asplind beskriver den verklighet som våra myndighetschefer hamnar i och hur de kan hantera den. Han redovisar hur generaldirektörerna själva uppfattar sitt uppdrag och ledarskapet i det allmännas tjänst. Mellan 1992 till 2008 arbetade han med ett ledarutvecklingsprogram för nya generaldirektörer på uppdrag av regeringskansliet.

Den svala svenska tilliten

Inläst ur SNS förlag, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 10 tim., 48 min..

Resultaten från internationella studier gällande tillit liksom från en stor befolkningsundersökning i 33 svenska kommuner analyseras. Analysen visar att tilliten i Sverige är hög i ett internationellt perspektiv men det finns betydande skillnader inom landet. Författarna frågar sig om den svala svenska tilliten kan utmanas och försvagas av förändringsprocesser som märks främst på lokal nivå och om dessa förändringar alltid är av ondo.

EU-rättslig metod

Inläst ur Norstedts juridik, 2011 (tr. 2012) av Anna Döbling. Talboken omfattar 20 tim., 44 min..

Har till syfte att ge svenska jurister och andra som kommer i kontakt med EU-rättsliga frågor praktiskt användbara kunskaper om den EU-rättsliga metoden och dess inverkan på nationell rätt. Till de ämnen som behandlas hör: EU-rättens uppbyggnad, EU-rättens allmänna rättsprinciper, EU:s stadga om grundläggande rättigheter och EU-rättens tillämpningsområde. Den nya upplagan beaktar bland annat de förändringar som följer av Lissabonfördraget.

Barnets rätt till familjeliv

av Lena Hellblom Sjögren. Inläst ur Studentlitteratur, 2012 av Anna Westberg. Talboken omfattar 25 tim., 12 min..

Föräldraalienation - främmandegörande av en förälder - är inte ovanlig i svåra vårdnadskonflikter. Den kränker barnets lagliga och mänskliga rätt till familjeliv. Tjugofem svenska fall av sådana allvarliga kränkningar presenteras av psykologen L.H.S. Hon föreslår också tio konkreta förändringar för att skapa förutsättningar att kunna tillvarata barnets bästa. Det innefattar barnets rätt att fritt få uttala sig utan att tvingas välja förälder.

Regeringsmakten i Sverige

av Jörgen Hermansson. Inläst ur SNS förlag, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 15 tim., 34 min..

Innehåller en systematisk granskning av det experiment som inleddes 1917 då kungamakten avskaffades. Det svenska regeringssättet analyseras med avseende på hur regeringar bildas och ombildas, deras arbetsformer, politiska och sociala sammansättning samt deras politiska kompetens. Författarens undersökning visar att regeringens ställning gentemot riksdagen blivit allt starkare och att statsministern fått en alltmer dominerande roll inom regeringen.

Ingens mamma

Inläst ur Atlas, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

Litteratur och media matar oss med berättelser om moderskap, ofrivillig barnlöshet och kärnfamiljsmys. Här skriver 12 kvinnor som vill något annat. Kvinnor som valt att sterilisera sig innan 30-årsåldern, som tycker att klimakteriet är befriande, att vårt förhållande till barn liknar en religiös kult och andra relationer än dem mellan barn och föräldrar ska uppvärderas. Evolutionsbiologi och feministiska strategier blandas med humor.

De gjorde skillnad

av Anders Johnson. Inläst ur Folkpartiet Liberalerna, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Anders Johnson visar vilken betydelse de liberala kvinnorna haft då det gäller jämställdhetspolitiken, utbildningsfrågorna, den internationella solidariteten och flera andra sakområden. Han berättar också om det motstånd som kvinnor har mött i de manliga maktstrukturer som har präglar politiken. Innehåller presentationer av författare som Selma Lagerlöf och Elin Wagner, riksdagsledamöter som Kerstin Hasselgren och Nyamko Sabuni.

Ljusets fiender

av Johan Lundberg. Inläst ur Timbro, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 52 min..

Litteraturhistorikern och kulturskribenten J.L. följer hur den civilisationskritiska och västfientliga linjen löper, från Arthur Lundkvist och modernismens födelse efter första världskriget, via kalla kriget och fram till den svenska idédebatten på 2000-talet. Författaren tar upp frågan varför den västerländska självkritiken så ofta leder till stöd för politiska rörelser, ideologier och förtryckarregimer där samma slags självkritik inte existerar.

Utan röst och status

Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2013 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Här beskrivs några av världens de facto-stater. FN har i dagsläget (2013) 193 medlemsstater, men alla som vill får inte vara med. Det finns ett tiotal så kallade de facto-stater som, trots att de fungerar som självständiga stater inte erkänns av omvärlden. Till dessa hör bland andra Kosovo, Taiwan, Nagorno-Karabach och Somaliland. En del av dessa erkänns av en stor del av världens länder medan andra inte erkänns av någon.

Ekonomi och näringsväsen

Det nya Afrika

av Erika Bjerström. Inläst ur Weyler, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 13 tim., 13 min..

En bok om det moderna Afrika. Vi får möta en zambisk modedesigner, en IT-miljonär i Tanzania, en PR-konsult i Liberia, med flera. Författaren menar att Afrikas utveckling har förbisetts av såväl media som biståndsindustrin, hon vill här göra upp med gamla stereotyper om Afrika som en kontinent befolkad av offer. Författaren är journalist och afrikakorrespondent för SVT:s Rapport.

IKEA - på väg mot framtiden

av Stellan Björk. Inläst ur Norstedt, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 9 tim., 59 min..

Sedan Ingvar Kamrad startade IKEA 1943 har det växt till världens största möbelföretag. Kamprad är IKEA, men vad händer den dag han släpper taget? Kan hans söner föra arvet vidare? Boken är en skildring av entreprenören Ingvar Kamprad, hans familj och det epokskifte som är på gång inom IKEA. Företagets framtid, dess risker och möjligheter diskuteras.

Allting gott och alldeles för mycket

av Edward Blom. Inläst ur Norstedt, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En inblick i Edward Bloms kulinariska rike. Allt från lättlagade och rustika rätter till avancerade 1800-talsrecept. Recepten är indelade under rubriker som: Oktoberfest, Brännvinsbordet, Reseminnen och För dig som har tjänstefolk. E.B. delar med sig av vad han tycker är det bästa ur den svenska mattraditionen och andra delar av världen. En receptsamling med humor, charm och kulturhistoriska referenser.

Den österrikiska skolan

av Johan Hakelius. Inläst ur Timbro, 1995 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 12 tim., 5 min..

Den österrikiska skolan - en nationalekonomisk teori som under vårt sekel levt i skuggan men i dag upplever en renässans - betonar de nära mänskliga aktiviteternas betydelse för nationalekonomin. Man fäster därför bland annat stor vikt vid marknadens funktion i ekonomin samt ifrågasätter politisk styrning och statliga ingripanden i det ekonomiska skeendet. Författaren är debattör och författare.

Alfasyndromet

av Anders Hallgren. Inläst ur Dogma, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 38 min..

Anders Hallgren, hundpsykolog, vill förmedla en djupare förståelse av ledarskap och rangordning hos hundar eftersom han tycker att begreppen ofta är missförstådda och missbrukade. Han menar att hundägarna ska ta mindre hårt på sin ledarroll och mer koncentrera sig på att bli bra som lärare och tränare. Målsättningen är att byta ledarskap mot lärarskap och rangordning mot kamratskap.

Fiskenätter på Finnmarksvidda

av Bo Isovaara. Inläst ur Settern, 2000 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

De flesta sportfiskare drömmer om att upptäcka nya okända fiskevatten. Här får vi följa med författaren, tillika sportfiskare, på en upptäcktsfärd till Finnmarksviddan. Han gläntar på dörren till den storslagna vildmarken och tar oss med på obanade stigar och smygfiske i hemliga jokkar i jakt på viddans mest fulländade skapelse, rödingen. Detta är författarens femte bok om jakt och fiske.

I nattsländans land

av Bo Isovaara. Inläst ur Settern, 1998 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 49 min..

Fyra fiskeäventyr på Nordkalotten. Läsaren får följa med på laxfiske längs den ryska älven Pana. Där gör den notoriske tjuvfiskaren Gorgi författaren sällskap och visar honom en skatt. Strapatserna fortsätter i Ved-Arvids sjö och tar oss vidare till en storm på norska ishavet och öringsfiske på Sveriges tak. Författaren har givit ut flera jakt- och fiskeböcker.

Kvinnan och hemmet

Inläst ur Vetenskap och teknik, 1951 av Marika Bergström. Talboken omfattar D.1: 20 tim., 30 min..

Del 2 i en serie böcker med titeln Kvinnan och hemmet från tidigt 1950-tal. Här avhandlas alla tänkbara ämnen en kvinna med ansvar för hemmet kan tänkas vara intresserad av. En rad auktoriteter inom olika områden skriver bland annat om: bostadens värme och ventilation, inredning och möbelskötsel, blommor till vardag och fest, moderna hjälpmedel i köket, sport och lek, hygien, barnskötsel, kroppskultur, bildning och skadedjur.

Stora stunder

av Magdalena Ribbing. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 14 min..

En bok om vad författaren kallar stora stunder, såväl nutida som traditionella, fyllda av glädje, allvar och sorg. Magdalena Ribbing berättar om vad som är brukligt och vad som förväntas inbjudare och gäster i dessa religiösa eller icke-religiösa sammanhang. De stora stunderna omges ofta av traditioner och ceremonier som man kan välja att följa eller att avstå från, oavsett vilket är det ofta bra att känna till dem.

Stå aldrig still!

av Per Schlingmann. Inläst ur Forum, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 8 tim., 45 min..

P.S. visar här hur man kan använda kommunikation och ledarskap för att främja förnyelse i större och mindre sammanhang. Läsaren får konkreta förslag på hur man kan hantera motstånd i organisationsförändring och utveckla tankar kring förändringsarbete. P.S. var en av de som hittade på benämningen "de nya moderaterna" och var tidigare moderaternas partisekreterare.

Skräck och avsky i Euroland

av Emanuel Sidea. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

En reportagebok om eurokrisen. Författaren reste under en månad 2012 till Rom, Aten, Madrid och Lissabon för att intervjua människor som drabbats av den ekononomiska krisen. Förutom intervjuer innehåller boken kapitel om Europeiska centralbankens och Internationella valutafondens roll i krisen. Författaren är reporter på Veckans Affärer.

Fattiga och rika

av Peter Söderman. Inläst ur Ekerlid, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 40 min..

Privatekonomiska fakta i överskådlig form. Författaren försöker ge en helhetsbild av hur svenskarnas privatekonomi ser ut och varför den ser ut som den gör. Boken innehåller tre delar: fakta om rikedom i Sverige, råd till dig som vill bli rik samt faktorer till dig som vill bygga upp en ekonomisk buffert. Författaren är ingenjör och ekonom med lång internationell erfarenhet. Boken innehåller en del tabeller och diagram.

Idrott, lek och spel

Va för jävla pack e ni?

av Magnus Hagström. Inläst ur Imperial Publishing, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Berättelse om Stockholms fotbollsklackar. De tre författarna har alla varit aktiva i någon av de tre storlagens klackar - AIK, Djurgården och Hammarby. De skriver om kärlek, gemenskap, humor, arrogans och våld. Om människor som ägnar en stor del av sin tillvaro åt att följa en idrottsförening i med- och motgång. Det är historien om en subkultur vars frön såddes i början av 1970-talet och hur den sedan utvecklats på gott och ont.

"Den fattige kusinen från landet"

av Michael Jernberg. Inläst ur Årets bilsport, 2008 av Jan Setréus. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Mikael Jernberg tillhör en av de främsta förarna inom rallycross. Han berättar, i denna bok från 2008, om sin långa karriär som bland annat innefattar 18 säsonger av EM-tävlingar. Bokens titel "Den fattiga kusinen från landet" syftar på att Jernberg, som kommer från Skene i Marks kommun, inte alltid haft det så lätt att få sin ekonomi att gå ihop. Innehåller en omfattande statistikdel. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Triumf trots allt

av Gabriella Löf. Inläst ur Books-on-demand, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 50 min..

G.L. råkade ut för en trafik- och ridolycka och fick en neurologisk hjärnskada. Förvärvade hjärnskador kan bland annat uppstå efter en olycka eller stroke, och kan yttra sig på olika sätt. Men för den som drabbats måste man dock lära sig leva med sina förändrade livsvillkor. Boken är en hjälp för att öka förståelsen för denna typ av skada. Både för den drabbade personen, men även för närstående, vårdpersonal, handläggare och assistenter med flera.

Militärväsen

Spionjägaren

av Olof Frånstedt. Inläst ur ICA, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar D. 1: 30 tim..

Del 1 av 2. Olof Frånstedt, tidigare chef för Sveriges kontraspionage under 1960-talet och 1970-talet, skildrar jakten på spionerna Stig Wennerström och Stig Bergling, och avslöjar vad Wennerström berättar på de hemliga "snackebanden". Frånstedt skriver också om ambassaddramat och den planerade kidnappningen av Anna-Greta Leijon, om hemliga IB-dokument som visar svenska toppolitikers kontakter med regimen i Sovjet och sveket mot Raoul Wallenberg.

Medicin

Compassionfokuserad terapi

av Christina Andersson. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Anders Göransson. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Compassion handlar om att kunna bemöta sig själv och andra med värme och omsorg. Compassionfokuserad terapi handlar om att öva upp denna förmåga. Terapiformen har sin utgångspunkt i KBT. Boken är en detaljerad beskrivning av vad Compassion är och hur det utvecklas och påverkar oss i relationer. Läsaren får teoretisk bakgrund till terapiformen och konkret vägledning i hur den utövas. Författarna är psykologer och forskar om social hållbarhet.

Handelsvara: kvinna

av Johanna Bäckström Lerneby. Inläst ur Reporto, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

När Diana 21 år, träffade de andra kvinnorna från sitt hemland insåg hon att allt pappan till hennes två barn sagt varit en lögn. Det hade aldrig funnits något vårdhemsjobb som han påstått. Den första gången trodde Diana att hon skulle dö. Sen lärde hon sig att stänga av, och bara tänka på att pengarna från männen skulle skickas hem till barnen. För visst var det väl så? I denna reportagebok granskas den svenska människohandeln och sexindustrin.

Kroppspanik

av Julia Skott. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Med hjälp av forskning, erfarenhet och populärkulturella spaningar tecknar författaren bilden av ett samhälle som drabbats av kroppspanik. Hon vrider och vänder på våra idéer om hur en kropp ska se ut, gör upp med BMI-begrepp och hälsomyter. Författaren är journalist, mestadels verksam inom teknik, film och tv.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Nixa - dödens budbärare

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Beast quest Amuletten från Avantien. Toms far Taladon är nu tillbaka. Men Taladon är inte sig själv. För att hjälpa sin far att återfå sina krafter ger sig Tom ut på en jakt efter sex delar till amuletten från Avantien. Till sin hjälp har han vännerna Elenna, Storm och Silver. I vägen för vännernas sökande finns sex spökbestar. Först ut i raden är Nixa, ett fruktansvärt monster som kan anta mänsklig form.

Fina kojan

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Axel och Omar hänger på gården. De ser några plankor som slängts. Pojkarna bestämmer sig för att bygga en koja. För att inreda kojan tar de möbler och en matta som någon slängt i grovsoprummet. Det visar sig vara fru Olsson som slängt mattan och hon blir arg för att pojkarna tagit den. Som tur är rycker herr Björk in. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Hjälp, vi kommer för sent!

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, cop. 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Melker har svårt att passa tider. Han får en klocka och blir först glad. Men det är svårt att lära sig klockan. Tur att han har sin tågälskande morfar som kan hjälpa till. För hur skulle det se ut om tågen inte kom i tid? Melker upptäcker också att tiden går mycket snabbare på rasten när han spelar fotboll än under lektionerna. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Den siste mohikanen

av James Fenimore Cooper. Inläst ur Tiden, 1960 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 16 min..

Tiden är mitten av 1700-talet. Vid den kanadensiska gränsen strider fransmän och engelsmän. En avdelning soldater skickas för att förstärka fortet William Henry. Med på färden är kommendörens döttrar Cora och Alice. Truppen leds först fel men räddas av Falköga och mohikanerna Chingachgook och Uncas. Strapatserna avlöser varandra. Boken utkom första gången på svenska 1826, denna utgåva 1960. Texten präglas bitvis av ålderdomligt språkbruk.

Skräckturneringen

av Franklin W. Dixon. Inläst ur B. Wahlström, 2001 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Bröderna Frank och Joe Hardy ger järnet i basketlaget Bayport Bombers. Laget har gått till final i en viktig tävling men motståndslaget Rocky River gör allt för att Bayport Bombers ska förlora. Någon häller råttgift i en spelares dryck. Flera andra otäcka incidenter gör att bröderna måste lösa sabotagen. De får även ögonen på en härva med förfalskade bankomatkort.

Fallet Knubbfisken

av Anette Eggert. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Valle och Vilma har en djurräddarklubb. Den här gången är det dags att rädda knubbfisken som finns på Valles lillasysters dagis. Knubbfisken får alldeles för mycket mat av den nya fröken på dagis, Ulrik. Valle och Vilma tror att knubbfisken håller på att äta ihjäl sig. De tycker också Ulrik verkar vara en skum typ. Nu måste de hjälpa knubbfisken och avslöja Ulrik.

Fånge hos tsaren

av Yvonne Hoffman. Inläst ur Fontana Media, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien Salt och peppar som börjar med Det röda bokmärket. Den unga pojken Jöns tas som krigsfånge och förs till Ryssland. Där hamnar han i ett förnämt hus och lär känna Lisen, även hon fånge. Handlingen utspelar sig under tidigt 1700-tal, den tid som i Finlands historia kallas Stora ofredens tid. Till skillnad från del 1 och del 2 handlar del 3 inte om tidresor utan är en historisk berättelse.

Faram den store

av Niklas Krog. Inläst ur BW, 2013 av Jonas Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 39 min..

Del 8 i Legenden om Tann som börjar med Skogsflickan. Tann och Aina återvänder till land efter sina äventyr till havs. De ska lämna tillbaka båten de utan lov har lånat av Faram den store. Faram den store är en udda figur. Han är liten till växten men har en stor skugga. Han kan också ändra skepnad beroende på humör. Tann och Aina blir nyfikna på Faram och vill veta vem han är. Det är starten på en ny resa och nya äventyr.

Håll huvet kallt, Eddie!

av Viveca Lärn Sundvall. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1995 av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Eddie, 7 år, ska fira jul hos sin faster i Lysekil. Med sig har han sköldpaddan Maxon. En av de första dagarna träffar han Johanna som också är sju år. Johanna blir Eddies första kompis. Tillsammans går de på upptäcktsfärd genom staden och får vara med om en julmarknad. En dag försvinner Maxon. Det är arga gubben Gränsemyr som tagit honom. Hur ska Eddie få tillbaka sin sköldpadda? Originalboken är baserad på julkalendern om Eddie som sändes 1994.

Havsmonstret

av Tony Manieri. Inläst ur Egmont Kärnan, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Första delen i serien Anna och Melvin. I den lilla fiskebyn Rödinge bor kompisarna Anna och Melvin. En morgon när Melvin är ute och går ser han en fiskebåt han inte känner igen. I båten finns två män som uppför sig skumt. Melvin hör en av männen säga att de måste se upp så inte hamnkaptenen ser dem. Männen lastar av en låda. I lådan finns ett djur med vassa tänder! Melvin och Anna måste rycka ut och lösa fallet med den mystiska lådan.

Om jag kunde drömma

av Stephenie Meyer. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Utökad utgåva. Innehåller ett kapitel om parets första möte, berättat ur Edwards synvinkel. Isabella Swan är en 17-åring som motsträvigt flyttar hem till sin frånskilda pappa, som bor i en tråkig stad. Väl där träffar hon sin första kärlek, den vackre Edward Cullen, som visar sig vara vampyr. Han lever i en grupp med likasinnade som strävar efter att enbart dricka blod från djur. Historien utvecklar sig i både förväntade och förvånande riktningar.

Brevvänner

av Michaela Morgan. Inläst ur Argasso, 2012 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tommo bor i London, Shelley i New York. Båda är 14 år och får varandra som brevvänner i ett projekt i skolan. Tanken är att de ska skriva om sina liv. Tommo tycker inte alls det är kul med en brevvän medan Shelley tycker det är trist att behöva skriva brev på papper istället för att mejla. Motvilligt börjar de berätta saker om sina liv och för varje brev lär de känna varandra bättre. Kan det vara så att de blir vänner på riktigt?.

Varelserna

av Magnus Nordin. Inläst ur Bergh, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar [Elias bok]: 37 min : mono; 62 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Första delen i en zombieserie. Emma och Elias försöker överleva på ett Gotland där alla andra förvandlats till zombier. De har skapat ett gömställe i en undanskymd stuga. Men inget gömställe är helt säkert och zombier hittar även dit. Kampen verkar lönlös. En dag står det en häst utanför huset som Emma döper till Pearl. Till barnens stora förvåning kommer även en bil körande. Kan det här vara räddningen eller bara början på något ännu värre?.

Sommarkampen

av André Pops. Inläst ur Pintxo, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, som börjar med Vinterkampen. Ända sedan tävlingarna i vintras har Einar och Julie från Norge och Emma och Anton från Sverige längtat till sommarlovet. Nu ska kusinerna tävla mot varandra igen i sommarkampen! Grenarna är höjdhopp, längdhopp och löpning. Förlorarna måste göra läskiga och busiga utmaningar. Vem kommer att vinna? Norge eller Sverige? Låt tävlingarna börja.

Vinterkampen

av André Pops. Inläst ur Pintxo, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Anton och Emma från Sverige ska tillbringa sportlovet tillsammans med kusinerna från Norge, Einar och Julie. Det pågår en ständig tävlan mellan kusinerna, Sverige mot Norge. När Emma hittar en gammal pokal föds idén om att ha en vinterkamp. Kusinerna börjar genast tävla i olika grenar och kampen är jämn. Vinnarna ska få sova i den stora bekväma stugan och inte i trånga gästhuset. Sportjournalisten André Pops första bok för barn.

Bomba och kannibalerna

av Roy Rockwood. Inläst ur B. Wahlström, 1977 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 31 min..

Fristående del i serien om Bomba, djungelpojken. Bombas far är tillfångatagen hos kannibaler. Tillsammans med följeslagarna Gibo och Wafi har Bomba gett sig ut på en räddningsaktion som visar sig bli mycket strapatsrik. I deras väg kommer bland annat en pyrande vulkan och farliga djur. Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruk och handling är präglat av tiden för bokens utgivning.

Insurgent

av Veronica Roth. Inläst ur Modernista, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Divergent. I den dystopiska framtiden rasar kriget mellan de olika falangerna. Beatrice, kallad Tris, försöker tillsammans med några utbrytare hindra De lärda att ta över makten över mänskligheten. Tris, som är divergent och därmed har anlag för flera falanger, ställs inför utmaningar som kan ödelägga hela hennes liv. Hon sörjer förtvivlat sin vän Wills död och kämpar med kärleken till Tobias.

Kungen kommer!

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Maros resa. Maro bor med sin storasyster Hilda och lillebror Tilian i Vikaborgen. Deras pappa är riddare och en av kung Edrics närmaste män. Maro tränar varje ledig stund för han ska bli page vid kungens hov och så småningom riddare. En rad händelser gör att det istället blir Tilian som får följa med kungen. Av kungen tilldelas Maro ett hemligt och farligt uppdrag. Klarar han det kommer han att rädda kungen och kunna bli riddare.

Förhäxad

av Lisa J. Smith. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012.ISBN 978-91-638-7080-4, 91-638-7080-0 (genererat) av Bodil Granlid. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien Nattens värld. Kusinerna Thea och Blaise är häxor. De är varandras motsatser där Thea vill använda sina krafter till goda saker medan Blaise är ond. Blaise utnyttjar killar och får dem att göra hemska saker. Thea och Blaise börjar på en ny skola. Thea blir förtjust i Eric men även Blaise verkar vara ute efter honom. En kamp mellan vit och svart magi tar sin början. En kamp som verkar få fruktansvärda följder.

Bortom muren

av David Whitley. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Midnattsmanifestet. Efter förvisning från staden Agora har Lily och Mark kommit till byn Aecer. I Aecer lever människorna rättvist. Allt ska delas exakt lika, alla ska arbeta lika mycket och få lika mycket mat. Lily tycker till en början att det är underbart. Mark anar att något inte stämmer och när han ifrågasätter ledaren blir han hårt straffad. En hemlighet börjar avslöjas vilket medför fara för Lily och Mark.

Kapten Flints ö

av Leonard Wibberley. Inläst ur Almqvist & Wiksell, 1973 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 14 min..

Sentida försök till fortsättning på Stevensons Skattkammarön. John Silver blir en ännu listigare skurk och ön har ännu flera skatter. Guldet orsakar blodiga dåd.

Hittehunden

av Gull Åkerblom. Inläst ur Opal, 2013 av Märta Lundin. Talboken omfattar 1 tim., 34 min..

Del 3, fristående, i serien På andra sidan grinden som börjar med Lånehunden. Ellies mamma Nell, som är journalist, gör ett reportage om de två pojkarna Samir och Sadjid på en flyktingförläggning. Efter reportaget blir hon kidnappad. Ellie letar efter henne tillsammans med mammans moster Iris och Iris vän Tom. Bergmännen hjälper också till i sökandet. De bor i berget bakom Iris hus och är ett folk som kan förvandla sig till vargar.

Facklitteratur

Idrott, lek och spel

Pucken, klubban och jag

av Ulf Sterner. Inläst ur Åhlén & Åkerlund, 1966 av Anders Göransson. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

Ulf Sterner, 1941- , svensk ishockeyspelare som hade sin storhetstid på 1960-talet; han var bland annat med i det lag som tog guld vid VM i Colorado 1962. I denna bok, från 1966, berättar han om sin karriär som började i Deje i Värmland, fortsatte i Västra Frölunda och sedan i New York Rangers, 1964-65. Han var den förste svensk som blev proffs i den nordamerikanska ishockeyligan NHL.