Nya talböcker februari 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 105 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Övertalning

av Jane Austen. Inläst ur Bonnier, 2013 av Elisbet Thorborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Anne Elliot, dotter till en adelsman, förmås av sin omgivning att bryta med den man hon fäst sig vid då han inte anses vara ett tillräckligt bra parti. När de många år senare möts igen har Anne mognat och funnit egenvärde och är beredd att leva ett annat slags liv. Engelsk aristokrati vid 1700-talets slut analyseras skickligt och underhållande och med stor ironi. Austens, 1775-1817, sista fullbordade roman utkom postumt 1818. Nyöversättning 2013.

Wonderland Creek

av Lynn Austin. Inläst ur Borneling, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 15 tim., 50 min..

I 1930-talets USA lever Alice Grace Ripley i en fantasivärld, ständigt försjunken i en bok. Men det lyckliga liv hon stakat ut för sig själv rasar plötsligt samman när hennes pojkvän gör slut. När Alice dessutom förlorar sitt älskade arbete på biblioteket flyr hon upp till bergen för att leverera böcker till boende i kolgruveorten Acorn och den omgivande vildmarken. Med tiden märker hon att verklighetens äventyr och romanser överträffar fantasins.

Frost

av Thomas Bernhard. Inläst ur Tranan, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 49 min..

En AT-läkare får i uppdrag att åka till en avlägsen alpby i Österrike och observera sin mentors sjuke bror, den ålderstigne och egensinnige konstnären Strauch. Uppdraget ska utföras i hemlighet. Men besöket blir inte som han tänkt sig. Den världsfrånvände målarens oupphörliga ordflöde genomsyrar och förändrar honom från grunden. Den österrikiske författaren Thomas Bernhards, 1931-1989, debutroman från 1963.

Lilla Marlene

av K. Arne Blom. Inläst ur AWG, 1991 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Del 4 i serien inledd med Skuggan av en stövel. Året är 1942. Säkerhetspolisen Loman undersöker varför personer i Lund samlar in uppgifter om svenska judar. När han söker upp en förälskelse från gymnasietiden, en judinna, som arbetar på krog, blir han utkastad och misshandlad. Spänningsroman som väl fångar tidsandan och visar på de nazistsympatier som fanns hos många svenskar.

I skydd av mörkret

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Del 15 i serien Fjällrosor. Prästen vägrar låta Viljar vara i fred, och en mörk kväll kommer han för att hämta barnen. På Torgilstad sliter Rise med att vänja sig vid tanken på att hon ska styra gården. Hur ska hon klara det, och vad ska ske med Ragna - och med förbannelsen?.

Där jag ringer ifrån

av Raymond Carver. Inläst ur Norstedt, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 18 tim., 2 min..

Den amerikanska novellens mästare Raymond Carver, 1938-1988, sammanställde 1988 en bok med trettio av sina tidigare böckers starkaste noveller och sju nyskrivna. Med realistisk exakthet tecknas människors vardag med alkoholism, arbetslöshet och isolering. Men här finns även något mer: en längtan och en känsla av att livet kunde vara rikare. Samlingen kommer nu för första gången på svenska i fullständig översättning av Kerstin Gustafsson.

Homunculus

av Sven Delblanc. Inläst ur Bonnier, 1983 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Med bilder ur alkemins värld har Delblanc skrivit en magisk berättelse om att skapa människor på konstgjord väg, homunculus. I sitt badrum i lägenheten i Högdalens lyckas romanens huvudperson Sebastian skapa två exemplar. Den ena ett monster den andra en vacker yngling. Samtidigt jagar utländska agenter Sebastians hemlighet, som kan ge oanade människoreserver. Romanen gavs ut första gången 1965, denna utgåva från 1983.

Ifigenia

av Sven Delblanc. Inläst ur Bonnier, 1990 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

Två berättelser, "två upptåg" med motiv från Homeros. Ifigenia från Aulis, handlar om kungadottern som offras för att fartygen skall få god vind för färden mot Troja. Diktarens resa har den blinde poeten Demokodos som huvudperson. Hjältarna framstår som fega skrävlare, maktgalna och svekfulla. Demokodos besjunger deras illdåd. Ett tidlöst tema, maktens och den skapande diktens villkor, belyses på vardagligt, och respektlöst språk.

Halvblodsblues

av Esi Edugyan. Inläst ur Leopard, 2013 av Martin Halland. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Berlin 1939. Nazisterna har bannlyst vad de kallar degenererad musik. Jazzbandet Hot-Time Swingers får inte spela offentligt och drar istället till Paris. När tyskarna ockuperar staden griper Gestapo bandets trumpetare Falk. Han är tjugo år, tysk medborgare och svart. Femtio år senare har han blivit en legend och i Berlin arrangeras en festival till hans minne. Två av bandets medlemmar återförenas och återuppväcker minnen från det förflutna.

Cocktailpartyt

av Thomas Stearns Eliot. Inläst ur Radiotjänst, 1954 av Anna Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 45 min..

En pjäs av T.S. Eliot, 1888-1965. Strax innan gästerna anländer till Edward och Lavinia Chamberlaynes cocktailparty lämnar Lavinia sin man. Edward försöker hitta på ursäkter för sin hustrus frånvaro. Efter ett tag dyker hon dock upp i sällskap av parets gemensamma psykolog som lyckas återförena dem. Dramat börjar som en satir men övergår allt mer i en filosofisk ton, om mänskliga relationer. Pjäsen hade urpremiär i Edinburgh 1949.

Stockholm octavo

av Karen Engelmann. Inläst ur Damm, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 14 tim., 42 min..

Året är 1791 och i Europa hissas revolutionens fana. Även i Sverige börjar Gustav III:s makt att ifrågasättas. Men Emil Larsson är nöjd med att dricka och spela kort tills han inser att han måste gifta sig för att få fortsätta som tulltjänsteman. Fru Sparf lägger en kortspådom åt honom, en octavo. Emil börjar leta efter de som ska hjälpa honom. Innan Emil hinner förstå hur allt gått till är han involverad i mordiska intriger kring kungen.

Glada historier och gubbar

av Albert Engström. Inläst ur Bonnier, 1962 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Samling med 32 gubbar av den kände humoristen Albert Engström, 1869-1940. Där till 18 glada historier såsom berättelsen om Gröna Lundgren, En julafton i Uppsala, Båtbyggar Veman, Janssons luftslott, Smålandsoriginal, Sommarsatyrer, Kannstöperi, En husar och Fisksupen. Allt präglas av författarens särpräglade humor där de kända figurerna Kolingen och Bobban är återkommande inslag.

Som det blev

av Per Erixon. Inläst ur Lindelöw, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 4 tim., 36 min..

Janne är tonåring på 1960-talet, på väg att ta sig ut i livet. Hans far är psykiskt sjuk och missbrukare, hans mor försöker hålla ihop familjen utan att egentligen kunna förändra mönstren. Dan före midsommarafton 1969 är Janne och hans vänner i Dalarna. Omedvetna om hur katastrofen lurar om hörnet stannar de för att köp öl. Solen skiner och ur bandspelaren skräller rockmusik. Den här sommaren blir en skärningspunkt där vuxenlivet tränger sig in.

Dans med djävulen

av Jesper Ersgård. Inläst ur Bladh by Bladh, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 12 tim., 14 min..

Fristående uppföljaren till "Ut kom Vargarna" och "I skuggan av de döda". Stockholms mystiske knarkkung, Dansken, har i decennier gäckat polisen. Ett rykte sprids; Dansken har en mullvad inom polisen. Julia Wikman har ett toppjobb inom polisen men kämpar mot sitt alkoholberoende. Hon övertalar kollegan William Franzén att gå "under cover" på sin egen polisstation för att spåra infiltratören.

Bridget Jones - mad about the boy

av Helen Fielding. Inläst ur Forum. 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 13 tim., 16 min..

Tredje boken om Bridget Jones. Bridget Jones har fyllt femtio, är ensamstående tvåbarnsmamma och har fortfarande kärleksbekymmer. Hon snubblar fram i tillvaron, kämpar för att återerövra sin sexualitet, twittrar, sms:ar och nätdejtar. Att vara i medelåldern, som vissa enligt Bridget omoderna människor kallar det, innebär att det finns många dilemman att grubbla över. Till exempel om det är värre att dö av botox än av ensamhet på grund av rynkor.

Glasbjörkarnas döttrar

av Sigbrit J. Genberg Bäcklund. Inläst ur B4press, 2013 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 4 tim..

Del 3 i Glasbjörkstrilogin. 1950-talet är en brytningstid även i glasbjörkarnas rike. Välståndet i samhället ökar och erbjuder unga flickor helt nya framtidsdrömmar och möjligheter som tidigare var otänkbara. Mimmi lockas av den stora världen medan hennes väninna Doris söker andra värden. Frågan är om de är nöjda med de val de gjort?.

Vägval bland glasbjörkar

av Sigbrit J. Genberg Bäcklund. Inläst ur B4press, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

Del 2 i Glasbjörkstrilogin. Livet går vidare för den lilla familjen men Ingrid har stora bekymmer för framtiden. Då de inte har så mycket inkomster innebär det att Mimmi inte kan läsa vidare som hon tänkt utan måste ta en pigtjänst. För att trygga framtiden för familjen bestämmer sig Ingrid för att gifta om sig med Valdemar. Beslutet innebär dock stora förändringar för familjen, både av ondo och godo.

Riddarna på Rhodos

av Bo Giertz. Inläst ur Församlingsförl., 2003 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 18 min..

Från det förlorade Heliga landet flyttade Johanniterriddarna år 1291 till en borg på Rhodos. 1521 bestiger den 26-årige och oerfarne sultanen Soliman tronen i ett av världens mäktigaste riken. Därmed hoppas omvärlden att hotet från öster är undanröjt. Rhodos är kristenhetens yttersta och trotsigaste utpost mot öster. Där ligger nu Johanniterordens stormästare för döden. Några hundra tappra riddare har till uppgift att försvara fästningen.

Flickan med pappersblommorna

av Maria Gustavsdotter. Inläst ur Isaberg, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 58 min..

Uddevalla tidigt 1800-tal. Mamsell Aurora Ekblad går kvällen före julafton till Ida Jansdotters hus för att hämta de röda och vita pappersblommorna som ska pryda familjen Winbergs julbord. Men det verkar som något hemskt har skett i huset för blommorna är dränkta i blod. Vad har hänt? Aurora hamnar i en historia med händelser som leder rakt in i döden. Historisk deckare om avgrundsdjupa klasskillnader i en småstad i Sverige på 1800-talet.

Krigsrätt

av Sven Hassel. Inläst ur Bergh, 2008 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 27 min..

Långt uppe i norr, mellan Salla och Murmansk, opererar 5:e kompaniet som fjärilspartisaner bakom de ryska linjerna. Deras uppgift är att spränga broar och fördämningar. Det värsta är att dra sig tillbaka. De springer för livet med döden i hälarna och reträtt mot givna order bestraffas med krigsrätt. Det drabbar också officerare vid 27:e pansarregementet, officerare som ser mer till sitt manskap än att de avlagt trohetsed till Führern.

Snöbarnet

av Eowyn Ivey. Inläst ur Bazar, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ett medelålders par i 1920-talets Alaska lever ett hårt liv i ödemarken. De tyngs av saknaden efter det barn de aldrig fick. En dag bygger de ett barn av snö, nästa dag är snöbarnet borta men de skymtar en ljushårig flicka som springer i väg mellan träden. Sakta vinner de flickans förtroende men sanningen om hennes bakgrund förändrar deras liv för alltid.

Imbecill

av Siv Jägerung. Inläst ur Floraleden, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

Kari var ett av trettio barn som kom till Sverige från Tyskland sommaren 1945. Ett svenskt par tänkte adoptera henne, men så dog hennes tilltänkte pappa och hans fru lämnade tillbaka Kari till barnhemmet. Och nu började en karusell med utredningar och undersökningar vid barnsjukhuset, en karusell som slutade med att den dyslektiska flickan stämplas som imbecill. En skildring av en ung kvinnas utanförskap i efterkrigstidens Sverige.

Kvarlevan - av esséerna

av Mary La Croix. Inläst ur Reincarnation Books, 1996 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar D. 1: 14 tim., 3 min.

Del 1. Roman som bygger på idén att Jesus föddes och växte upp bland esséerna, en sägenomspunnen sekt som levde på berget Karmel vid tiden för Jesu födelse. Vi får följa historien genom tre kvinnliga öden. Judith, vars föräldrar väntade sig en pojke, men istället fick en lärare och ledare för sitt folk. Ruth, vars äldre bror Jesus ville förändra världen. Sara, dotter till en värdshusvärd som fick bevittna mirakel som kunde förändra mänskligheten.

Kvarlevan - av esséerna

av Mary La Croix. Inläst ur Reincarnation Books, 1996 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar D. 2: 14 tim., 45 min..

Del 2. Roman som bygger på idén att Jesus föddes och växte upp bland esséerna, en sägenomspunnen sekt som levde på berget Karmel vid tiden för Jesu födelse. Vi får följa historien genom tre kvinnliga öden. Judith, vars föräldrar väntade sig en pojke, men istället fick en lärare och ledare för sitt folk. Ruth, vars äldre bror Jesus ville förändra världen. Sara, dotter till en värdshusvärd som fick bevittna mirakel som kunde förändra mänskligheten.

Briljantarmbandet

av Folke Mellvig. Inläst ur Bonnier, 1967 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 37 min..

Konstnären Olle och författarinnan Hanna är sedan en tid tillbaka ett par. När Hannas väninna Birgitta berättar att hon på något oförklarligt sätt har blivit av med sitt briljantarmband blir Hanna nyfiken. Hon börjar ett eget detektivarbete. Snart känner hon sig skuggad och när sedan en kvinna hittas skjuten i Olles ateljé så måste polisen kopplas in. Deckare från 1967.

Gengångaren

av Folke Mellvig. Inläst ur Regal, 1972 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

Ingenjör Tore Matsson träffar av en slump sin före detta fästmö Kerstin Hallberg, nybliven änka efter Arnold Hallberg som dog i en bilolycka. Kerstin berättar att hon blivit kontaktad av en kvinna som påstår att hon var Arnolds älskarinna och som nu vill ha den del av arvet efter Arnold. Några dagar senare upptäcker Kerstin att någon gjort ett inbrott i hennes sommarstuga. Går Arnold igen? Thriller med många förbryllande vändningar.

Mord med sjöutsikt

av Aron Olnafors. Inläst ur Bonnevier & Olofsson, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

På hemvärnsgården vid Älgbränningen i närheten av Arosholm någonstans i Västmanland sker ett mord på den tvålfagre mäklaren Kenneth Thinner. Bankdirektör Erik Gyllenberg blir tillsammans med sin vän Severin Brattenskiöld och kriminalkommissarie Sören Stadigh indragen i fallet. Satirisk deckare som driver med politiker, hemvärnet, mäklarskrået, polismakten med mera.

Ängeln

av Tiffany Reisz. Inläst ur Harlequin, cop. 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim., 8 min..

Del 2 i serien The original sinners. Erotikförfattaren och dominatrixen Nora Sutherlin gör något hon inte brukar - hon gömmer sig. Allt för att skydda sin älskare Søren, som plötsligt utsätts för en ingående medial granskning. Nora tillbringar istället sommaren på Griffin Fiskes gods. Med sig har hon sin unge skyddsling Michael som hon ska lära att hantera smärta. Nora kan dock inte sluta att tänka på en man från hennes förflutna.

Det allra enklaste

av Björn Runge. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 15 tim., 30 min..

Familjehistoria som gestaltas vid fyra tidpunkter under 100 år: 1941, 1974, 2011 och 2041. Utgångspunkten är hur regissören Vincent i nutid söker efter sin far Allans bakgrund; 1974 är Vincent 10 år och det framtida slutavsnittet berättar Vincents dotter, Nina, om sitt liv. Det handlar till stor del om vuxenvärldens svek mot barnen och hur avgörande ögonblick i historien förändrar individers liv. B.R., 1961- , främst känd som filmregissör.

Söderns hjärta

av Danielle Steel. Inläst ur Damm, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 43 min..

Tio år har gått sedan Alexa Hamilton fick sitt hjärta krossat i Charleston. Idag är hon en uppskattad åklagare på Manhattan som vigt sitt liv åt sitt jobb och sin dotter Savannah. Men allt förändras då Alexa tar sig an åtalet mot Luke Quentin, som anklagas för att ha våldtagit och strypt flera unga flickor. Snart börjar det dyka upp hotfulla brev till Savannah och Alexa känner sig tvingad att skicka iväg sin dotter till hennes pappa i Charleston.

Fröken Liwin

av Marika Stiernstedt. Inläst ur Bonnier, 1925 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Fröken Liwin är en ung kvinna ur den övre medelklassen som blir gravid. Innan detta syns flyttar hon till Stockholm under förevändning att gå en utbildning. Barnet lämnas till en änglamakerska. Tvärt emot vad hon föreställt sig kan hon inte glömma barnet och gå vidare. Efter 15 år beslutar hon sig för att försöka hitta barnet, som visar sig vara vid liv och är fosterbarn i en familj. Boken väckte mycket uppmärksamhet när den kom ut 1925.

Döden på Hotell Nilsson

av Bo Ulfvenstierna. Inläst ur Heidrun, 2007 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

En turistgrupp med svenskamerikaner är på besök i Värmland. Deras buss kryssar mellan olika historiska minnesplatser som Geijersgården, Mårbacka och den magnifika parkmiljön i Rottneros, sagans Ekeby. I händelsernas centrum står den excentriske miljardären Eric Swanson och hans adjutant Mr Elefant. En guide på ett besöksmålen blir brutalt överfallen och sedan inträffar flera överfall. Deckare med kulturhistoriska inslag.

Havsdrottningen

av Saskia Walker. Inläst ur Harlequin, cop. 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Del 3 i serien Maleficiumtrilogin. Margarets välgörares samvetslösa intresse för de magiska förmågor hon besitter tvingar henne att fly. För att kunna ta sig från England till Dundee tvingas hon ta hjälp av den skotske sjökaptenen Roderick Cameron. Margaret underkastar sig Rodericks råa sexualitet i sin jakt på beskydd, men när deras begynnande attraktion blir till besatthet och begär, frigörs förödanden krafter inom henne.

Facklitteratur

Religion

Jesus från Nasaret

av Benedictus XVI. Inläst ur Artos, 2013 av Måns Westling. Talboken omfattar D. 3: 4 tim., 2 min..

I denna tredje del av Joseph Ratzingers/Benedikt XVI:s bok om Jesus behandlar författaren Jesu födelse och barndom. Texten är en kombination av strikt vetenskaplig framställning och meditativ betraktelse. Förf. vill snarare belysa Jesu gestalt och budskap än skriva Jesu levnadshistoria. Boken kräver inga förkunskaper om Bibeln eller att man läst de två första delarna.

Fred är vägen till fred

av Karl Gustav Hammar. Inläst ur Marcus, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Boken tar sin utgångspunkt i ett utkast till en fredsteologi. Författare är den tidigare ärkebiskopen KG Hammar. Svenska kyrkans kyrkostyrelse har ställt sig bakom texten som ett förberedelse- och samtalsdokument inför Kyrkornas Världsråds generalförsamling i Busan. Texten kompletteras med korta reflekterande texter och konkreta, hoppingivande exempel om att fredens väg är möjlig. Frågor för fördjupning och samtal avslutar boken.

I omvändelsens tid

av Owe Lindeskär. Inläst ur Semnos, 2003 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

Omvändelsen till Gud har ingen punkt eller slut. Den fortsätter som en daglig korrigering av den troendes relation till Gud. Författaren menar att utan denna kontinuerliga omvändelse förloras den uppriktiga tron och den första kärlekens värme. En troende som aldrig har behov av att justera sin relation till Gud och fördjupa sitt andliga liv, är i akut behov av en djupare omvändelse till Guds eget hjärta. Författaren är verksam som förkunnare.

Filosofi och psykologi

Så länge vi lever

av Peter Strang. Inläst ur Libris, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 59 min..

Medvetenheten om döden som en gräns för alla människor kan få oss att inse vad som är viktigt i våra liv just nu, medan livet fortfarande pågår. Författaren vänder sig i denna bok till människor i olika skeden av livet, till såväl unga som gamla, sjuka och friska. Han menar att vi skulle behöva reflektera över döden ibland, även när vi är friska. Författaren är cancerspecialist och professor i palliativ medicin.

Uppfostran och undervisning

Värt att veta om dyskalkyli

av Markus Björnström. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Elisbet Thorborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Dyskalkyli har varit ifrågasatt inom forskning om matematiksvårigheter. Förf. är medveten om det i sina diskussioner i ämnet. Här beskrivs vad dyskalkyli är, hur dyskalkyli utreds och vad skolan kan göra för att hjälpa barn med som fått diagnosen. Förf. ger även konkreta råd om hur man kan hantera sin dyskalkyli. Förf. är logoped. Han utreder barn- och vuxna med läs- och skrivsvårigheter samt matematiksvårigheter.

Litteraturvetenskap

Kärleken begär att detta tal skall fram

Inläst ur Molin & Sorgenfrei, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Jalal ud-din Rumi 1207-1273, har kallats världens främsta mystiska poet. I mer än sju hundra år har hans berömmelse och betydelse vuxit såväl i öst som i väst och han har blivit en symbol för fred och religionsdialog. Här presenterar några av Sveriges främsta kännare av persisk poesi och muslimsk sufism olika sidor av poeten och mystikern Rumi. I boken ingår också ett urval av hans lyrik i översättning.

I exilens spår

av Dodo Parikas. Inläst ur Btj, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 6 tim., 40 min..

I boken presenteras 29 författare som är verksamma i Sverige, men som har rötter i andra delar av världen. De har valts ut för att de förhåller sig till sin egen eller tidigare generationers exil. Genom författarnas texter och intervjuer, vill D.P. visa på att de bär på ett arv som kan förmedla och utvidga bilden av det som är svenskt genom ett s.k. kulturellt dubbelseende. Susanna Alakoski, Mustafa Can, och Göran Rosenberg m.fl. är presenterade.

Konst, musik, teater och film

Vi måste prata om allt

av Thomas Di Leva. Inläst ur Telegram, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 42 min..

Sångaren, låtskrivaren och skådespelaren T.D.L., född 1963, skildrar sin väg från det fattiga arbetarhemmet i Gävle och mobbingen i gymnasiet till och med idag. Han förklarar sin filosofi och lära, bland annat berättar han mycket om sina meditationer och övernaturliga upplevelser. T.D.L. döljer dock inte sorgerna och de mörka händelserna i sitt liv. Han beskriver även varför hans skivor låter som de gör, och varför han blivit den han är idag.

Dregen

av Andreas Dregen. Inläst ur Norstedt, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

Dregen är mest känd som frontfigur i rockbanden Hellacopters and Backyard Babies. I dessa band har han lyckats med bedriften att kamma hem två grammisar, belönats med guldskivor världen över, ofta ihop med andra stora artister. Rent mytiskt är han sex, droger och rock'n'roll och gick nästan under av alkohol. Dregen såg vid elva års ålder sin pappa hänga sig, och tillsammans med hustrun Pernilla överlevde de tsunamin i Thailand.

Musiken som tidsspegel

av Jan Ling. Inläst ur Gidlund, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

En samling essäer kring tretton tonsättare födda under 1800-talet, vars musik kom att prägla kommande århundrade. Tonsättarnas liv och musik skildras med utgångspunkt i de idéströmningar som var och en av dem representerar, bland annat: det sociala - Puccini, det folkliga - Grieg, det abstrakta - Schönberg och det mytiska - Stravinskij. Författaren (1934-2013) var professor emeritus i musikvetenskap.

Historia

Usla, elända och arma

Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 19 tim., 43 min..

Utsatta människor har funnits i alla tider. Tattare, tiggare och lösefolk - många har fötts in i fattigdom, andra har under sin livstid drabbats av olyckor som lett till undergång. Boken berättar om utsatta människor genom Sveriges historia och om hur dessa människor levde. Övergripande historisk analys varvas med enskilda livsöden, vi får möta psykiskt sjuka, oäkta barn och funktionshindrade. Författarna är forskare i historia.

Biografi med genealogi

Therese Andreas Bruce

av Therese Andreas Bruce. Inläst ur Makadam, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 23 tim., 48 min..

1808 föds flickan Therese i den adliga familjen Bruce. Redan som tonåring deklarerar hon att hon inte kan leva som kvinna. Efter motstånd från omgivningen och ett flyktförsök ger fadern efter. Som äldre skriver Therese/Andreas ner berättelsen om sitt liv. Förf. ger här bakgrundshistorien vilken varvas med Thereses egna texter och breven till dottern. Spännande, vetenskapligt och till stor del på ålderdomligt språk.

Blackout

av Susannah Cahalan. Inläst ur Massolit, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 24 min..

S.C. hade ett liv som många drömmer om: en lägenhet på Manhattan och ett jobb som reporter på New York Post. En dag vaknar hon upp på sjukhus, oförmögen att tala eller röra sig. Alla står maktlösa inför personlighetsförändringen hon genomgår med paranoid misstänksamhet, hallucinationer och aggressivitet. Hon hade drabbats av den sällsynta autoimmuna sjukdomen som kallas anti-NMDA-receptorencefalit.

Livet är en dröm

av Alexandra Charles. Inläst ur Norstedt, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 13 tim., 1 min..

I maj 1968 öppnar Alexandra's på Hotell Strand i Stockholm. Alexandra Charles, Sveriges första nattklubbsdrottning, bestiger tronen. Under två decennier framåt ska den svenska affärseliten, kungligheter, sportstjärnor och artister möta internationella storstjärnor och vanliga dödliga från förorten. Vi får följa med bakom kulisserna och träffa vännen Sighsten Herrgård, rådgivaren Jan Stenbeck, Björn Borg, Michael Douglas och många fler.

Demoner i dagsljus

av Janine Di Giovanni. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

En utlämnande memoar om krigets skuggor. J.d.G. berättar om sitt arbete i några av världens värsta konflikthärdar, men också om hur det är att hitta tillbaka till sig själv efter många år med kriget som vardag. Personligt och engagerande beskriver hon moderskapet och kärleken, uppbrott och förfall. di Giovanni är amerikanska och en av världens mest välkända krigskorrespondenter, hon är mångfaldigt prisbelönt och har skrivit ett flertal böcker.

Janusansiktet

av Erik H. Edelstam. Inläst ur Carlsson, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 32 tim., 21 min..

E.H., 1913-89, verkade som diplomat och tjänstgjorde som ambassadör i bl.a. Manila, Chile och Algeriet. Hans räddningsaktion av fängslade och torterade i Chile 1973 fick stor uppmärksamhet. Redan 30 år tidigare agerade han på liknande sätt i det av Nazityskland ockuperade Norge. Här tecknar sonen Erik ett personligt och fritt porträtt av diplomaten och fadern. En man som gick sina egna vägar och höll begrepp som hederlighet och rättvisa högt.

Hyland

av Lars Ragnar Forssberg. Inläst ur Leopard, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 8 min..

En biografi över Lennart Hyland, 1919-1993. L.H. är en av de viktigaste personerna i den svenska radions och televisionens historia. Under tre decennier var han legendarisk programledare för folkkära program. Men Hyland hade också en mörk och komplicerad sida. Alkoholen fick med tiden allt större plats som medel att bota ångest och självförakt. Författaren har grävt i arkiven och intervjuat familj och kollegor.

Kokvinnorna

av Peter Gerdehag. Inläst ur Votum, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I byn Sibbalt, i södra Halland, bor Britt med sina kor. Systern Ingrid kommer varje dag till ladugården och utför de sysslor som behövs för att hålla gården och Britt vid liv. Förf. har under många år följt och dokumenterat kvinnornas liv. Det har blivit en berättelse om två märkliga kvinnoöden i en döende kulturtradition. De mjölkar båda för hand och sköter gården utan moderna hjälpmedel. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Kalabaliken på Gärdet

av Sam Nilsson. Inläst ur Atlantis, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 13 tim., 12 min..

Sam Nilsson, 1936- , har i mer än 50 år befunnit sig i maktens centrum, politiskt och medialt. Han berättar om en lång resa från banvaktsstugan i Norsjö i Västerbotten via arbetet som partisekreterare i Högerpartiet på 1960-talet fram till dess att han blev högste chef på Sveriges Television 1981-2000. Det händer mycket i maktens korridorer inte minst under den turbulenta period på SVT i början av 2000-talet som kallas "Kalabaliken på Gärdet".

Arne Ruth talar ut

av Arne Ruth. Inläst ur Carlsson, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 15 min..

Intervjubok med Arne Ruth, 1943- , en av Sveriges ledande debattörer och publicister, som bland annat var chefredaktör på DN under 16 år. Han berättar öppenhjärtigt om sitt liv, sina kärlekar och sina sorger. Men också om politiska frågor, både historiska och högaktuella. Om mediemakt och Bonniers, om sanning och journalistik. Om arvet från nazismen och myterna om Sverige. En blandning av debattbok och biografi.

Mobbad- men änglar finns

av Kjell Svedman. Inläst ur Kjell Svedman, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Förf. skriver utifrån egna erfarenheter om hur det är att vara mobbad och vilka socialt handikappande skador det kan ge. Men den handlar även om hans utveckling under och efter de svåra skolåren från hånad nolla till respekterad yrkesman, en resa där förf:s gudstro varit till hjälp. Boken vill vara en vägledning och ett redskap till "nytänkande", ett frö som växer till inre frid och helande för någon som har det svårt.

Drottningens hemlighet

av Johan Åsard. Inläst ur Ordfront, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 10 min..

År 2010 avslöjade tv-programmet Kalla fakta att drottning Silvias far, Walther Sommerlath, var medlem i nazistpartiet och deltog i tvångsövertagandet av judisk egendom i Nazityskland. Fast besluten att gå till motattack aktiverar drottningen ett nätverk av mäktiga personer. Här blottlägger förf. genom arkivmaterial en värld där kungligheter utnyttjar sin status för att styra den offentliga bilden av sig själva.

Geografi

Promenera i Paris

av Michael Leitch. Inläst ur Natur och kultur, 1993 av Lars Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 31 min..

Guidebok om Paris där författaren presenterar 22 förslag på olika promenader genom staden. Målsättningen är att besökaren ska upptäcka mindre kända men intressanta sevärdheter inom olika områden. Det är promenader längs fashionabla avenyer, pittoreska smågator och kajer kantade av bouquinister och konstnärer. De kulturhistoriska inslagen gör boken även lämplig att läsa hemma i fåtöljen. Utkom i original 1989.

Vildmark

av Bobbo Nordenskiöld. Inläst ur Arena, cop. 2006 av Anders Palm. Talboken omfattar 5 tim., 15 min..

Författaren och äventyraren B.N. ger sig ut i den vackra och dramatiska nordiska vildmarken. I 13 avsnitt får vi följa med på hundspann i Jukkasjärvi, en seglats i Luleå skärgård och till Kebnekaises topp på hästryggen. Kapitlen avslutas med tips på nödvändig utrustning i vildmarken. SVT:s serie med samma namn ligger till grund för boken. Författaren är förutom programledare en flitigt anlitad föredragshållare.

Samhälls- och rättsvetenskap

Bevis

Inläst ur Norstedts juridik, 2012. Talboken omfattar D. 8: ca 20 tim., 30 min.; 332 s. $bc. DAISY text och ljud.

Som en skänk från ovan

av Ulla Hoffmann. Inläst ur Nixon, 2005 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

U.H. var medlem i den grupp som regeringen utsett till att ta fram ett förslag på nytt pensionssystem. Författaren är starkt kritisk till det förslag som gruppen tog fram och kritiserar även sättet det togs fram på. Hon anser att systemskiftet utfördes utan demokratisk insyn och att allmänheten inte hade möjlighet att påverka. Hon menar vidare att Sverige härmed fick ett pensionssystem som kommer att fördjupa klass- och könsklyftorna. Debattbok.

Mannen som slutade ljuga

av Dan Josefsson. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sture Bergwall, alias Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta av dem innan han år 2002 avbröt sin terapi och sitt samarbete med polisen. Sedan dess har åtta resningsansökningar beviljats och samtliga har lett till nedlagt åtal. Hur kunde det ske? D.J. menar att gruppen runt Sture Bergwall, bestående av en åklagare, en förhörsledare, en psykolog, en advokat och en minnesforskare, lät sig luras av en 80-årig psykoanalytiker i Stockholm.

Zero zero zero

av Roberto Saviano. Inläst ur Bromberg, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 52 min..

En bok som följer i kokainets spår. Journalisten R. S. har tidigare skrivit om den italienska maffian. Här följer han den flod av kokain som rinner fram under de stora städerna. En flod som rinner upp i Sydamerika, tar vägen om Afrika, förgrenar sig åt alla håll och leder till enorma rikedomar och ofattbar grymhet. R.S. har tidigare skrivit boken Gomorra som också filmatiserats. Han lever sedan dess under ständigt livvaktsskydd.

Den arbetsfria klassen

av Thorstein B. Veblen. Inläst ur Vinga press, 1986 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 4 tim., 37 min..

Den amerikanske författaren, ekonomen och sociologen Thorstein V. Veblen, 1857-1929, behandlar företeelser såsom lyxkonsumtion, klädernas funktion att manifestera makt och rikedom, hur sport och idrott har sitt ursprung i jakt och krig, smakens sociala betydelse, med mera. Med begreppen "iögonfallande slöseri" och "iögonfallande konsumtion" belyser han kritiskt många vardagliga företeelser. Boken utkom ursprungligen 1899 i USA.

Teknik, industri och kommunikationer

En flygvärdinnas hemligheter och sanningar

av Mia Regnér. Inläst ur Recito, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

M.R. är stressterapeut och avspänningspedagog med inriktning på mental träning. Hon har också arbetat som flygvärdinna i över 20 år. Hon menar att man kan hantera sin flygrädsla med mental träning. Det viktigaste innan man börjar är att man verkligen har bestämt sig för att lägga ner den tid som behövs till träningen. Hon ger konkreta tips och verktyg för att träna upp sin mentala förmåga att bota, eller i alla fall kunna hantera, sin flygrädsla.

Ekonomi och näringsväsen

Diabeteskokboken

av Kristina Andersson. Inläst ur ICA, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Receptsamling med nyttig och god mat som passar för diabetiker. De följer dagens måltider med frukost, mellanmål, lunch, middag, desserter och bakat. Inom varje avsnitt finns stor variation med inspirerande recept. Näringslära, fakta om mat för diabetiker och tabeller över sötningsmedel ingår. Recepten är utprovade på ICA provkök. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Ny omarbetad utgåva 2013. Föregående utgåva: Kokbok för dig som har diabetes.

Nytt bröd

av Jessica Frej. Inläst ur ICA, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 3 tim., 2 min..

En modern bakbok med recept på glutenfritt bröd, för dig som tröttnat på smuligt köpebröd. Bovete, majsmjöl och nyponskalsmjöl är bara några av de många alternativ till de traditionella sädesslagen. Råvarorna i recepten är naturligt glutenfria och säljs i de flesta butiker. Boken innehåller alla slags matbröd, från tekakor och frukostfrallor till lyxigt julbröd.

Kvinnan och hemmet

Inläst ur Vetenskap och teknik, 1951 av Marika Bergström. Talboken omfattar D. 3: 20 tim., 5 min..

Del 3 i en serie böcker med titeln Kvinnan och hemmet från tidigt 1950-tal. Här avhandlas alla tänkbara ämnen en kvinna med ansvar för hemmet kan tänkas vara intresserad av. En rad auktoriteter inom olika områden skriver bland annat om: bostadens värme och ventilation, inredning och möbelskötsel, blommor till vardag och fest, moderna hjälpmedel i köket, sport och lek, hygien, barnskötsel, kroppskultur, bildning och skadedjur.

Tio lektioner i matlagning

av Lotta Lundgren. Inläst ur Wahlströn & Widtsrand, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Ett humoristiskt läromedel i praktisk matlagning. Här avhandlas bland annat ätandets glädje, kärlek i gasform, mat som religion och konsekvenser av kroppsfett. Varje kapitel innehåller en rad recept och författarens tankar kring detta. Dessutom är ett helt kapitel ägnat åt improvisation, där listas smakkompisar med andra råvaror som de passar extra bra med. Författaren är matskribent och tv-personlighet.

Nationalekonomins och beskattningens huvudprinciper

av David Ricardo. Inläst ur h:ström, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 38 min..

Nationalekonomen David Ricardos, 1772-1823, tongivande teser om beskattning och handel samt några av hans mest kända essäer. D. R. räknas tillsammans med Adam Smith som en av nationalekonomins grundare. Hans skrifter vägde tungt under det tidiga 1800-talets debatt. Den bärande tesen att varans värde bestäms av den nedlagda arbetstidens värde låg länge till grund för nationalekonomisk analys. Förord av Lars Magnusson, professor i ekon. historia.

Finansmakten i författningen

av Fredrik Sterzel. Inläst ur Iustus, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Ett lands ekonomi påverkas både på lång och kort sikt av dess konstitutionella system. Betydelsen av starka regelverk kring finansmaktens roll i författningen aktualiserades i och med finanskrisen 2008. Inom EU pågår ett arbete med att förbättra reglerna. Boken redovisar det svenska regelverket samt huvudpunkter inom EU. Innehåller bilaga med bestämmelserna i grundlagen och budgetlagen. Författaren är professor i konstitutionell rätt.

Idrott, lek och spel

I fartens spår

av Stirling Moss. Inläst ur Hörsta, 1958 av Jonatan Etzler. Talboken omfattar 10 tim., 16 min..

Stirling Moss, 1929- , brittisk racerförare, som var aktiv åren 1951-1961. Han tävlade i formel 1 under många säsonger, kom tvåa flera år, men blev aldrig mästare. Anses av många vara den bästa formel 1-föraren som aldrig blivit världsmästare. I denna bok från 1957 berättar han om sin tidiga karriär inom racingen: vinster, banor, bilar, motståndare och mycket mera.

Matematik

Stora matematiker

av Ettore Picutti. Inläst ur Studentlitteratur, 2000 (tr. 2004) av Thomas Mulvard. Talboken omfattar 37 tim., 17 min..

Skildring av femton stora matematiker - från Leonardo från Pisa, cirka 1170-1241 till Andrew Wiles, 1953- , - deras verk och deras relationer till sin samtid. Framställningen belyser hur nya idéer uppkommer och påvisar den djärva, dynamiska och fantasifulla karaktären hos innovationer i matematiken. Det finns även en uppslagsdel med matematiska begrepp och presentation av andra matematiker och deras verk. Avancerad nivå".

Medicin

Kukkunskap

av Stefan Laack. Inläst ur RFSU, cop. 2002 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Varför Kukkunskap? Att förf. valt ordet kuk som beskrivning på det manliga könet kan möjligen uppfattas som ett försök att skapa uppmärksamhet. Men egentligen är det av respekt för hur män själva namnger sitt kön. Ordet kuk har blivit en symbol för den ofina, råa och demoniska sidan av sexualiteten och gjort det svåranvänt. Men kuk står också för drivkraft, styrka, kåthet, kärlek och andra positivt laddade ord.

Livsstilsboken

av Anna-Carin Lagerström. Inläst ur Spinalis, cop. 2012 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim..

En hälsosam livsstil är en av de viktigaste nycklarna till välbefinnande, både fysiskt och psykiskt. Det gäller inte minst för personer med någon form av funktionsnedsättning. Bokens syfte är att inspirera och ge nödvändiga kunskaper om hur man får ett lättare och aktivare liv. Här får du en stor mängd anpassade program baserade på forskning och beprövade erfarenheter, praktiska tips och dessutom råd från personer med egna rörelsehinder.

Extra allt

av Tina Wiman. Inläst ur Tina Wiman, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Extra allt är en fristående fortsättning på Superperfekta. Wiman berättar om vardagslivet med dottern Mathilda och om livet med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i familjen. Mathilda har autism och är ett krävande barn, men flera i familjen har också diagnosen ADHD och Aspergers syndrom. Hon ger en levande bild av hur det kan fungera, och skapar kunskap och förståelse för en familj med olika sorters funktionsnedsättning. Texten är lättläst.

Samarbetssamtal

av Gunnar Öberg. Inläst ur Mareld, 2006 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 27 min..

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Allra bästa kompisen

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Melkers granne Majsan har en fin hund som heter Rex. Melker får hjälpa till att rasta Rex. Han blir intresserad av hundar. På biblioteket lånar han böcker om olika raser. Han försöker övertala sin mamma och pappa att köpa en valp. När de säger ja är glädjen stor. Men att ha en hund blir inte riktigt som Melker tänkt sig. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Bli sams

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Lova och Siri går båda i klass 1b. De är bästa kompisar och sitter bredvid varandra. Under en lektion när de ritar djur lånar Lova ett fint suddgummi i form av en fjäril av Siri. Lova suddar så hårt att suddgummit går sönder. Siri blir arg och bästisarna blir ovänner. Kan de bli vänner igen? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides..

Simskolan

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, cop. 2010 (tr. 2011) av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Hela klassen är på simskola. Omar och Axel övar. Axel tycker att det är kul, men det tycker inte Omar. Han fryser. Nästa dag vill han inte att mamma ska packa ner badkläderna. Snart kan alla barnen simma utom Omar. Men han får hjälp av Axel och till slut så går det. Även Omar lär sig att simma. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Sova borta

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Axel är hemma hos Omar och leker. De bygger en koja och har kul. När Axels pappa kommer för att hämta vill Axel inte gå hem. Han får stanna på middag hos Omar. Vännerna kommer på att det vore skoj om Axel sov över hos Omar. Men när de lagt sig somnar Omar snabbt. Axel ligger vaken och längtar efter pappa. Han har inte sagt god natt! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Häxorna

av Roald Dahl. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 (tr. 2012) av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Humoristisk och ofta makaber rysare. En sjuårig föräldralös pojke reser med sin norska mormor till en engelsk badort. De bor på samma hotell som de engelska häxorna håller sin årliga kongress på. Pojken förvandlas till en mus och lyckas till slut omintetgöra häxorna.

Alva frågar chans

av Pernilla Gesén. Inläst ur BW, 2013 av Märta Lundin. Talboken omfattar 1 tim., 43 min..

Tionde boken om Alva. En dag ser Alva att klasskompisen Charlie har jättesnyggt hår. Alva har aldrig tänkt på Charlie tidigare, men nu märker hon precis allt han gör. Tyvärr verkar också Julia ha upptäckt honom. Vilken tur att Alva bestämt sig för att aldrig bli kär! Men när Julia pratar med Charlie känner hon sig svartsjuk och frågar chans. Charlie säger ja, men på en Finlandskryssning trasslar det till sig och Alvas styvsyster Nicole rycker in.

Det ensamma huset

av Pippa Goodhart. Inläst ur Argasso, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Jamie, 12 år och hans pappa åker för att titta på det hus familjen ska flytta till. Huset har stått öde i många år efter att en explosion inträffade som dödade en person. En pojke som heter Colin dyker upp. Jamie och Colin blir snabbt goda vänner men Jamie tycker att det är något som inte stämmer med Colin. Colin säger flera gånger att det var åratal sedan han gjorde vissa saker. Det otäcka som hände med explosionen får en överraskande förklaring.

Bästa kompis

av Kalle Güettler. Inläst ur Kalle Skrivare, 2008 (tr. 2011) av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

När tolvårige Jojos föräldrar skiljer sig flyttar Jojo och hans mamma från Orminge i Nacka till det lilla samhället Hällebruk. I den nya klassen blir Jojo mobbad. Efter ett ofrivilligt slagsmål får Jojo respekt. Men han har svårt att anpassa sig till det nya gänget och till de regler som finns där. Trots nya vänner mår inte Jojo bra av att låtsas vara någon han inte är. Vänskap och svek går hand i hand.

Isens hemlighet

av Noomi Hebert. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2006 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Eldens gåva. Äventyret fortsätter för Andrea, Åse, Joakim och Vera. Åse drömmer fruktansvärda mardrömmar om sin döda bror Adrian. I underjorden smids det onda planer. Till Stall Norrsken ska det komma en berömd tränare. Vem är han egentligen? Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Tsarens galejor

av Yvonne Hoffman. Inläst ur Fontana Media, 2009 av Eva Werning. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, som börjar med Det röda bokmärket. Med hjälp av det röda bokmärket har Erik rest i tiden. Han har hamnat i nuvarande Finland mitt i det stora nordiska kriget år 1714. I kriget slogs Sverige mot Danmark, Polen och Ryssland. Erik får vara med om krigets alla fasor där tsar Peter den stores kosacker plundrar och härjar vilt. I nutid försöker Eriks syster Emma göra allt för att hitta ett sätt att hjälpa Erik komma hem.

Om detta talar man endast med kaniner

av Anna Höglund. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Redan när kaninen föddes för 13 år sedan ångrade hen sig med en gång. Genom hela livet har kaninen känt sig utanför och ensam. I sällskap med andra är det ofta som om kaninen tar på sig en mask och är en person som nästan är sig själv. Endast i samtalen med morfar känner kaninen sig sedd. Filosofisk och vemodig bok om livets meningslöshet och om att vara sin egen värsta men samtidigt bästa vän.

Fille och Gonkan hos sjörövarna

av Dan Höjer. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Syskonen Fille och Gonkan ska sova över hos mormor och morfar. Morföräldrarna är gamla och glömska. Fille och Gonkan tycker inte det är så kul att vara där. Det finns ingen tv att titta på, bara ett akvarium med en skelettfisk i. När mormor och morfar funderar över skelettfisken kommer de på att de i yngre dagar var sjörövare. Kvar har de en skattkarta och nu bestämmer de att alla fyra ska ut på äventyr.

Biggles och inka-skatten

av William Earl Johns. Inläst ur B. Wahlström, 1971 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

Biggles och hans gode vän Algy är på besök hos Biggles farbror Dickpa. Farbrodern berättar om en försvunnen inka-skatt som ska finnas i Brasilien. De bestämmer sig för att tillsammans resa till Sydamerika och försöka hitta skatten. Brottslingar från den undre världen är också på jakt efter skatten. Resan visar sig bli på liv och död. Språket är präglat för tiden för bokens utgivning.

Biggles, stridsflygaren

av William Earl Johns. Inläst ur B. Wahlström, 1979 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Ett äventyr under första världskriget för Biggles och hans vän Algy. De får vara med om farliga flygningar och flera gånger håller det på att gå riktigt illa. Efter att de lagt beslag på ett tyskt plan bestämmer sig Biggles för att provflyga det. Uppe i luften råkar han i kontakt med andra tyska flygare. Kommer han kunna klara sig utan att avslöja att han inte är tysk? Språket i boken är präglat av tiden för bokens utgivning.

Freja är rädd

av Trine Juul Hansen. Inläst ur Gleerup, 1999 av Kristina Rådström. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Freja borde gå och lägga sig. Men hon tycker inte om att ligga ensam i mörkret. Hon tar på sig sitt vita nattlinne med svarta prickar och kryper ner i sängen. Mamma kommer och läser. Hur ska Freja få henne att stanna riktigt länge? Tänk om Freja alltid kunde ha sällskap i sitt rum. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Den hemliga skattkartan

av Tony Manieri. Inläst ur Egmont Kärnan, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien Anna och Melvin. När fiskare Olosson har loppis hittar Anna och Melvin en gammal karta i en bok. Kartan visar sig vara en trehundra år gammal skattkarta över slottet Rödingehus. Det sägs spöka där slottet låg men Anna och Melvin vågar bege sig dit för att leta efter skatten. Vad de inte vet är att ett gäng skurkar också är ute efter skatten.

Meningen med ett (mitt) liv

av Moni Nilsson. Inläst ur NoK, 2013 av Märta Lundin. Talboken omfattar 3 tim., 17 min..

Del 6 i serien Semlan och Gordon som börjar med Pappan med de stora skorna. Semlan som är tretton år tycker att hennes föräldrar är fruktansvärt självupptagna men de tycker detsamma om henne. Den här boken handlar faktiskt mest om Semlan själv och lite om bästisarna Gordon och Russel, Planeten i staden som är ett bra ställe att vara på, bandet Slosh som hon spelar i och Marcus, Marcus och Marcus. Och om hur snabbt allt kan förändras.

Isme

av Bitte Nohrin Jernberg. Inläst ur Lumio, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Archies värld. Efter en dramatisk födsel ser ett drakyngel dagens ljus i en grotta. Drakmamman dör av utmattning och det kunde ha gått illa för drakynglet. Men Pavel, ledare för kungens draktränare hittar drakynglet och döper henne till Isme. Isme får följa med till kungen och växer upp till stridsdrake. Hennes ryttare blir Minna och tillsammans med Archie hamnar Isme i farliga äventyr.

Mini har kalas

av Christine Nöstlinger. Inläst ur Bergh, 2003 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 9, fristående, i serien om Mini. Mini ska snart fylla 8 år. Istället för presenter önskar hon sig ett kalas. Mamma säger att hon får bjuda sju kamrater från klassen. Men Mini kan inte säga nej när de som inte är bjudna vill komma. Snart är nästan hela klassen bjuden. Vad ska Mini göra? Som tur är har Minis bror en idé. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Vinter på Berättargränd

av Erika Olofsson Liljedahl. Inläst ur Books-on-demand, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1, fristående, i serien om William på Berättargränd. William, 12 år, bor på Berättargränd. Han ser fram emot ett härligt vinterlov med lediga dagar. Men en dag dyker det upp en flicka i röd kappa i en gränd. Hon är ledsen och kan inte hitta hem. Flickan hör ihop med den magiska förändring som sker med skogen kring Berättargränd. En förändring som har med sagornas värld att göra.

Hugo och Holger möter den hemska snömannen

av Oscar K.. Inläst ur Hegas, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Hugo bor tillsammans med sitt husdjur Holger. Holger är en elefant men Hugo, som ser dåligt, tror att Holger är en hund. Det har blivit vinter och kallt. När Holger ska gå ut i trädgården och kissa ser han stora spår i snön och en skugga. Hugo tror att det är en snöman som gått där. Kan det stämma eller vad är det Holger har sett? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Kapten Kalsipp

av Dav Pilkey. Inläst ur Richter, 2002 av Ove Ström. Talboken omfattar 1: 40 min; 27 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 1, fristående, i serien om kapten Kalsipp. Kompisarna Georges och Harolds största intressen är att busa och rita serietidningar. Deras superhjälte heter Kapten Kalsipp. När de åker fast i skolan straffar rektorn dem för att få stopp på killarnas upptåg. De hämnas med att hypnotisera rektorn. Men något går fel och rektorn blir seriehjälten Kapten Kalsipp. Tillsammans med George och Harold hamnar Kapten Kalsipp i halsbrytande äventyr.

De vilsnas skog

av Anne Plichota. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Oksa Pollock. Oksas vän Gus försvinner spårlöst i ett klassrum. Det enda som finns kvar är hans mobiltelefon. I den hittar Oksa en suddig bild av en kvinna hon tycker sig känna igen. Det visar sig att Gus har hamnat inuti en tavla. Oksa och hennes vänner gör nu allt för att ta sig in i tavlan för att kunna rädda honom. Kampen om att kunna återvända till landet Edefia fortsätter också men vägen dit verkar bli allt svårare.

Det sista hoppet

av Anne Plichota. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Oksa Pollock. Trettonåriga Oksas liv tar en ny vändning när familjen flyttar från Paris till London. Förutom att hon måste börja på en ny skola i en ny stad så avslöjar hennes farmor Dragomira en hemlighet. Oksa är den utvalda att rädda landet Edefia från vilket hennes familj har flytt. Edefia ligger i en annan verklighet och Oksa står nu inför en rad utmaningar för att rädda landet undan ondska.

Bomba och den grymme hövdingen

av Roy Rockwood. Inläst ur B. Wahlström, 1977 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 34 min..

Fristående del i serien om Bomba, djungelpojken. Bomba och hans vänner Gibi och Wafi har räddat Bombas pappa och är nu åter på vandring i djungeln. De träffar tre män som varit fångar hos Sitanda-stammen. Stammen leds av Mabogi, en grym man. För att ta sig fram måste Bomba och hans vänner gå genom Sitanda-stammens land. Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruk och handling är präglat av tiden för bokens utgivning.

Kärlekspizzan

av Johan Rundberg. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Movits, 11 år, står högst upp i skateboardrampen. Han ska snart utföra ett otäckt åk inför massor av människor. Hur hamnade han där? Allt bygger på ett missförstånd. Lugna Movits som helst är hemma och spelar schack blev blixtkär i Beata. Beata är en cool skejtartjej. För att imponera på henne försökte Movits lära sig åka skateboard. Av misstag gör han ett häftigt tricks och alla tror nu att han bäst på att åka. Kommer hans bluff att avslöjas?.

Trasig soppa

av Jenny Valentine. Inläst ur Atrium, 2011 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Efter att storebror Jack dött får Rowan, 15 år, ta allt ansvar hemma. Mamman är deprimerad och pappan har lämnat dem. Vid ett besök på ett kafé får hon ett fotonegativ av en främmande kille. Killen hävdar att Rowan tappat negativet men det har hon inte. Negativet visar sig vara ett fotografi av Jack. Rowan börjar nysta i vem killen på kaféet är och varifrån fotonegativet kommer. Det leder till ett avslöjande som skakar om hela hennes liv.

Resan till tidens slut

av Erika Vallin. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Flickan vid glastornet. Asrin och hennes vänner Lima och Max är på väg till en liten fiskeby i England. De ska spendera sommarlovet hos Limas mormor och morfar, långt borta från speglar, odöda drottningar och andra världar. I England träffar de Magda, även kallad Spindelkvinnan. Magda är den andra huvudväktaren av Eunomia. Det lugna sommarlovet förvandlas till ett äventyr som för kompisarna genom tid och rum.

Bokhataren

av Christina Wahldén. Inläst ur Nypon, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Olle går på gymnasiet i en klass där de flesta hatar att läsa. När klassen får Flora som vikarie i svenska händer något. Hon lär dem grammatik genom att de ska använda svordomar och säger att de skriver när de skickar sms. På ett disco träffar Olle Saga. Det visar sig att Saga är döv och de måste kommunicera genom att skriva lappar till varandra. Saga läser mycket och Olle tror först att hon inte kommer att gilla honom eftersom han inte läser.

Alla ljuger

av Martin Widmark. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien Lilla Extra. Kompisarna Cornelis, Wilma, Thi och Petter samt hunden Rocky bildar redaktionen på tidningen Lilla Extra. Till sitt nästa nummer ska de ta reda på om människor ljuger. De intervjuar en sjöman, en polis, en jägare och stadens snabbaste kvinna. Alla fyra säger att de aldrig ljuger men de klyftiga reportrarna hittar bevis för att det inte stämmer.