Nya talböcker mars 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 142 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Trasdockorna

av Mats Ahlstedt. Inläst ur Hoi, 2013 av Anna Rothlin. Talboken omfattar 11 tim., 31 min..

En roman om trafficking och cynisk människohandel där unga kvinnor på flykt säljs som sexslavar. En nyligen pensionerad fängelsepräst flyttar till Göteborg för ett sommarvikariat på Skogomeanstalten. En intern dör oförklarligt samtidigt som det sker ett bestialiskt mord på en ung asiatisk flicka på Liseberg. Finns det något samband mellan händelserna? Författaren har skrivit en rad deckare i Göteborgsmiljö.

Förtroenden

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 37 min..

Del 15 i serien Thea. Thea och Joakim är gifta på var sitt håll. Men under ett besök i Västbygden kan Joakim inte längre dölja sina känslor för Thea. I Kabelvaag avslöjar Tobine för tjänstefolket att hon ska gifta sig med Gabriel. En nyhet som inte tas emot med någon större förtjusning. Då bröllopsdagen äntligen är inne, sker något fruktansvärt.

Minns mig som en ängel

av Kristina Appelqvist. Inläst ur Piratförlaget, 2014 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 9 tim., 46 min..

Ett litterärt sällskap möts på Bjertorps slott i Västergötland för att utse en vinnare till ett litterärt pris. Ordföranden avslöjar under kvällen att han känner till vem som ska få Nobelpriset i litteratur. Morgonen därefter hittas en av sällskapets medlemmar död. Litteraturforskaren Helena Waller dras in i den mardrömslika mördarjakten. Fler offer befaras i dramat som har kopplingar till en kärlekshistoria, en okänd opera och Karen Blixen.

Jag heter inte Miriam

av Majgull Axelsson. Inläst ur Bromberg, 2014 av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 15 tim., 43 min..

En romsk kvinna antar namnet Miriam och en judinnas identitet för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück. Hon kommer till Sverige med de vita bussarna och gör allt för att dölja sitt förflutna. Under en välordnad fasad göms hemligheten. Men när Miriams 85-årsdag ska firas tror familjen att hon har blivit dement när hon säger att hon inte heter Miriam. Långsamt uppdagas historien om sanningen bakom tatueringen på Miriams arm.

På andra sidan oss

av Max Bergander. Inläst ur Oakandinch, 2013 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 38 min..

Personlig skildring om en skilsmässa. M.B. skriver om sina känslor kring separationen från sin dotters mamma, hennes tidigare barn och sin familj. Målande beskrivningar om rädslan att som ung pappa lotsa en liten flicka i livet, skammen att lämna men också om glädjen över att ha tagit ett beslut för att förändra sitt liv.

Min käft är fylld av tänder och tid

av Aylin Bloch Boynukisa. Inläst ur Dockhaveri, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En varelse vaknar upp på ett sjukhus med otydliga minnen av ett tidigare liv. Vid sidan av sjukhuslivets strikta rutiner och obegripliga människor försöker den konstruera ett rimligt utrymme åt sig själv. Varelsen upplever färg, ljus och lukter och märker hur äcklig personalen tycker att hen är. Prosalyrik där osäkerheten hela tiden ökar: Vad är dröm och vad är verklighet? Är varelsen en människa eller ett djur?.

Kranvridarna

av Karin Brunk-Holmqvist. Inläst ur Kabusa, 2014 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

En roman om relationer människor emellan. Befolkningen i det lilla samhället Spjutstorp på Österlen kämpar för ortens överlevnad. Affären är redan nedlagd och bussarna ska snart inte längre stanna i byn. Pensionären Edit hushållar åt sig själv och brodern Hjalmar. Månadens höjdpunkt är träffarna med väninnorna i vinklubben Kranvridarna. De får allt större betydelse när Hjalmar börjar springa ute om nätterna och grannen Greta blir allt underligare.

Röpecka si och så i skolan

av Ida Bäckmann. Inläst ur Tiden, 1936 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 52 min..

Del 2 i en självbiografisk trilogi som inleds med Röpecka, Gud och Lennart. Ida Bäckmann, 1867-1950, var lärare, journalist och författare. Röpecka, som är full av fantasi och klipska iakttagelser, upptäcker världen omkring sig såväl inom som utanför skolans väggar under de första skolåren. Humoristiskt berättad barndomsskildring.

Röpecka, Gud och Lennart

av Ida Bäckmann. Inläst ur Tiden, 1933 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Del 1 i en självbiografisk trilogi. I.B., 1867-1950, var lärare, journalist och författare och hon berättar om den sjuåriga Röpecka och hennes uppväxt i en värmländsk småstad. Det är en idyllisk barndom, fylld av värme och kärlek men där finns även sorg och bekymmer. Viktiga personer i hennes liv är Lennart, faderns lärpojke och hennes allra bästa vän, och den ständigt närvarande guden. Innehåller ett inledningsbrev av Selma Lagerlöf.

Och sen Paulette

av Barbara Constantine. Inläst ur Sekwa, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Ferdinand är i 70-årsåldern och lever ensam på en stor gård. Efter en våldsam storm håller taket på att rasa in hos grannen Marceline. Ferdinand föreslår att hon flyttar in på hans gård. Detta blir början på det udda kollektiv som efter hand skapas på gården. Fler personer flyttar in, en nybliven änkling, några vilsna studenter och systrarna Lumière - och Paulette.

Fortet

av Bernard Cornwell. Inläst ur Bazar, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 17 tim., 37 min..

Sommaren 1779 hissar en brittisk styrka segel mot New Englands kust. De upprättar en förläggning där och attackerar de amerikanska revolutionärerna. Amerikanerna svarar med att skicka ett fyrtiotal skepp för att besegra invasionsstyrkan. Men brist på kunskap och obeslutsamhet leder till ödesdigra följder för två män: John Moore, en oerfaren skotsk löjtnant och Paul Revere, silversmed och patriot från Boston vars feghet kommer att stå honom dyrt.

Poseidons pil

av Clive Cussler. Inläst ur Damm, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 13 tim., 53 min..

Godahoppsudden 1943. En italiensk ubåt attackeras av brittiskt flyg och farkosten med dess hemliga last tros ha försvunnet i havsdjupet. Sjuttio år senare börjar skepp försvinna på öppet hav. På de som återfinns har besättningen bränts till oigenkännlighet. Varför? Dirk Pitt och organisationen NUMA - Nationella byrån för undervattens- och marinarbete - börjar en intensiv jakt som leder till den försvunna italienska ubåten.

Memorandom

av Anders De la Motte. Inläst ur Forum, 2014 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 13 tim., 20 min..

Första delen i en planerad trilogi. David Sarac är informatörshanterare vid Stockholmspolisen. I en bilkrasch förlorar David minnet och glömmer detaljerna kring tipsare och källor. Så upptäcker den avhoppade maffiatorpeden Atif att hans brors död har att göra med att någon av broderns medbrottslingar sålt ut honom. David och Atif möts i jakten på den topphemlige infiltratören Janus. Många är beredda att gå över lik för hans skull.

En smörgåsätares bekännelser

av Torsten Ehrenmark. Inläst ur Askild & Kärnekull, 1970 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Samling av tidiga - först publicerade 1953-55 - kåserier av T.E., 1919-1985. Det handlar mycket om förtretligheter och humoristiska händelser i hemmet med en oförstående hustru och besvärliga barn. "Med hänsynslös uppriktighet avslöjar författaren mannen i hela hans fascinerade storslagenhet, hans komplicerade läggning, hans upphöjda lugn, hans överlägsna klokhet".

En bukett Albert Engström

av Albert Engström. Inläst ur Litteraturfrämjandet, 1968 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Antologi från 1969 med 23 berättelser ur Albert Engströms digra produktion. Boken är utgiven till 100-årsjubilet av Engströms födelse och innehåller ett personligt förord av författarens son Lars-Bruno Engström. Urvalet är representativt för Engströms folkliga och humoristiska stil med både smålandsbönder och rospiggar.

Så som på jorden

av Davide Enia. Inläst ur Norstedt, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Faderlöse Davidù växer upp på 1970-talet i Palermo på Sicilien. Alla manliga släktingar har varit framgångsrika boxare och nu ska Davidù drillas i boxningsringen. När han inte är i boxningslokalen lyssnar Davidù på farmor Provvidenzas berättelser om familjen. Om farfaderns fångenskap i Etiopien under andra världskriget och om pappans korta liv. Släktkrönika, och utvecklingsroman, som i mycket skildrar våldets historia.

Mot konsten

av Tomas Espedal. Inläst ur Lindelöw, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Förf., 1961-, har förlorat sin fru och sin mor och flyttar med dottern in i ett hus på Askö i Bergen. Han försöker vara en god mor för sin dotter men när hon är i skolan blir han författare, hantverkare, närmast en kroppsarbetare. Korta minnen, självutlämnande dagboksanteckningar, poetiska partier, dikter och essäistiska passager blandas. Boken tilldelades Kritikerpriset och Gyldendalspriset. Självbiografisk roman.

Jag är Gud

av Giorgio Faletti. Inläst ur Bazar, 2011 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

Det går inte att se något tydligt mönster i de brutala seriemord som får New York att hålla andan. Mördaren verkar välja sina offer helt slumpmässigt. Det enda hoppet om att kunna stoppa denna psykopat står till den unga kvinnliga kriminalpolisen Vivien Light, som döljer ett dramatiskt privatliv bakom en tuff fasad, och en fotoreporter med ett tvivelaktigt förflutet som han behöver sona. Deckare av en av Italiens mest populära författare.

Kalmars jägarinnor

av Tove Folkesson. Inläst ur Weyler, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

En roman om vänskap, svek och 90-talsdiscon på Kalmars enda nattklubb. I berättelsen centrum står ett gäng tonårstjejer, Kalmars jägarinnor. De är stökiga, saknar ambitioner och hyser allmänt förakt mot andra jämnåriga. Gänget tänjer på gränserna för vad som går och inte går att göra som tjej i en satans småstad. De vet också att det viktigaste är att hålla ihop, vilket inte alltid är så enkelt. T.F. är född 1981, detta är hennes romandebut.

Gökens rop

av Robert Galbraith. Inläst ur W&W, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 18 tim., 31 min..

Första deckaren med den enbente Afghanistanveteranen privatdetektiven Cormoran Strike. När fotomodellen Lola faller död ner från en balkong i eleganta Mayfair, London, misstänker hennes adoptivbror att ett brott har begåtts och kontaktar Strike. Fallet blir räddningen för hans detektivbyrå och gör att han kan behålla den pigga assistenten Robin. Lolas värld visar sig vara mörk och komplicerad med kändisar, nedknarkade pojkvänner och udda personer.

Hustrun

av Angela Susan Ann Harrison. Inläst ur Massolit, 2014 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

En psykologisk relationsroman. Jodi och Todd har varit gifta i över tjugo år. Passionen har försvunnit för länge sedan och Jodi har lärt sig att tolerera Todds ständiga otrohet. Hon lever ett bekvämt liv, arbetar som terapeut med ett fåtal patienter, tränar pilates, odlar kryddor och umgås med hunden. Men när Todd inleder ett förhållande med den unga Natasha rämnar Jodis fasad och ett psykologiskt maktspel med höga insatser inleds mellan makarna.

Marschbataljon

av Sven Hassel. Inläst ur Bergh, 1986 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 12 tim., 26 min..

En berättelse i författarens serie om det hårda livet i en tysk pansarpluton under andra världskriget. Året är 1942 och Sven Hassel och det 27:e pansarregementet är i Kiev, vid östfronten, och de måste återigen slåss för sina liv.

En liten värld

av Åsa Hellberg. Inläst ur Forum, 2014 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 8 tim., 21 min..

Sjuttioåriga änkan Elsa har tröttnat på ensamheten i Farsta. För att få ressällskap väljer hon ut vissa personer som hon förföljer i smyg till Arlanda. Isabella, en femtio år gammal före detta filmstjärna, funderar på vad hon ska göra av sitt liv. Hennes väninna Carina i England har lämnats av sin man och drar in Isabella i ett nytt projekt. Av en slump sammanförs de tre kvinnorna och de får stor betydelse för varandra när de söker nya livsvägar.

För medborgarnas bästa

av Petra Hulová. Inläst ur Rámus, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 42 min..

En grotesk och underhållande roman som utspelar sig omkring tiden för sammetsrevolutionen 1989. Bokens berättare är inte alls positiv till samhällsförändringarna, utan anser att det endast är hon som förstår hur människor borde leva. Hon startar därför en egen pionjärrörelse som med våld ska påtvinga medborgarna deras eget bästa. Ingen kommer undan i denna samhällssatir som fångar en av den europeiska samtidshistoriens mest omvälvande tidpunkter.

Låna är silver, råna är guld

av Catharina Ingelman-Sundberg. Inläst ur Forum, 2014 av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 10 tim., 22 min..

Andra boken om Pensionärsligan. Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta har nu lämnat servicehemmet Diamanten och befinner sig i Las Vegas där de ska överlista säkerhetssystemet på Casinot. De stulna pengarna ska mångdubblas, placeras i stödfonden Grindslanten och göra livet bättre för gamla och sjuka. En grosshandlarvilla inhandlas på Värmdö där strategin ska finputsas. Men så dyker det kriminella gänget Bandangels upp.

Bilderbergmötet

av Anders Jallai. Inläst ur Pub Lic, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 12 tim., 49 min..

Något märkligt händer på hotellet i det lilla kustsamhället i Stockholms skärgård. Den före detta underrättelseoperatören Anton Modin, som tänkt njuta av friden i skärgården, märker att Säpo finns på plats och snart känner han igen två israelska säkerhetsagenter. Det är den topphemliga Bilderberggruppen som har ett möte. Vad planeras? Är det en världsregering som skapas? Internationell thriller. Del 4, fristående, i serien om Anton Modin.

Skymningens barfotabarn

av Anna Jansson. Inläst ur Norstedt, 2014 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 32 min..

Femtonde boken om Gotlandspolisen Maria Wern. När den nittioårige Heinz Meyer hittas skjuten i Ronehamn får Maria hand om fallet. Meyer var en av de skadade tyska soldater som kom till Gotland efter andra världskriget. Till samma krigssjukhus i Lärbro kom femhundra koncentrationslägerfångar för att få vård. Samtidigt pågår bröllopsförberedelser och dessutom verkar det som om flickan Mirela på Marias barns sommarkoloni far illa.

Mareld

av Dennis Karlsson. Inläst ur Hoi, 2013 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 16 tim., 6 min..

Två lik hittas på en klippa ut mot havet i Marstrand. Kriminalkommissarie Vera Lind inser snabbt att det hon har framför sig inte är något vanligt mord och att den som ligger bakom det hela inte är någon vanlig mördare. Platsen och tidpunkten gör inte saken lättare: Marstrand i midsommartid. Frågetecknen blir inte färre när det visar sig att ett nästan identiskt mord utförts nästan samtidigt i Skagen i Danmark.

Spår i snön

av Jonas Karlsson. Inläst ur Novellix, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Novell där jagberättaren är ute och rastar sin hund Kasper. Hunden följer spår i snön efter pojken Axel. Under promenaden funderar berättaren på Axels bakgrund och föräldrar. Ungdomarna Martin och Barbro kom inflyttade från Stockholm. Men Martin hittar en ny kvinna, som han får Axel tillsammans med, och Barbro blir en konstig och hotfull enstöring. Spåren av Axel leder nu mot Barbros hus.

Klingsor

av Torgny Lindgren. Inläst ur Norstedt, 2014 av Torgny Lindgren. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

Vid betraktandet av ett glas som inte kunde stå rakt stod det plötsligt klart för Klingsor att den döda materien inte alls är död. I denna stund blir han konstnär. Hans mål är att öppna föremålen och visa deras inre liv, såsom all konst syftar till men aldrig förmår. Men Klingsor utvecklades aldrig som konstnär, genom att aldrig svika sig själv förblev han en medelmåtta men ändå grandios. Det anstår inte oss att göra Klingsor mindre än han var.

Definitionen av liv

av Anthony Marra. Inläst ur Damm, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 14 tim., 44 min..

En roman om tre livsöden i det krigshärjade Tjetjenien. Allvar blandas med humor i denna berättelse om kärleken som en positiv kraft i svåra situationer. Tre människor bär på varsin sorg, åttaåriga Chava saknar sin far, grannen Achmed har en fru som är sjuk och läkaren Sonja sörjer sin syster. Kan de tre finna varandra och hjälpas åt i sorgen? Detta är författarens debutroman som fått stor uppmärksamhet i hemlandet USA.

Sparkle

av Kaya McLaren. Inläst ur Kalla kulor, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 58 min..

Jill har precis fått missfall när hon hittar sin man i säng med en annan kvinna. Lisa vaknar upp en morgon och inser att hon inte vill ha meningslöst sex längre utan istället vänta på kärleken. Tioåriga Cassie har efter sin mammas död tappat tron på allt. Hennes pappa oroar sig för henne samtidigt som han själv har tappat fotfästet efter hustruns död. Under en vinter i Sparkle, Colorado förändras livet för alltid för dessa trasiga människor.

Status 12

av Martin Melin. Inläst ur Forum, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

Thomas har gått i sin fars fotspår och utbildat sig till polis. Hans första tid hos Norrmalmspolisen blir inte riktigt som han tänkt sig, och han förstår snabbt att det han lärt sig på polishögskolan inte alltid går ihop med verkligheten. Efter ett huliganbråk dras en internutredning igång, och Thomas tvivlar på om han valt rätt yrke då hans lojalitet mot kollegorna sätts på prov, samtidigt som han tvingas konfronteras med sin pappas förflutna.

Förändring

av Yan Mo. Inläst ur Tranan, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 2 tim., 21 min..

Självbiografisk kortroman av den kinesiske nobelpristagaren Mo Yan. Romanen börjar 1969, när Mo Yan är fjorton år gammal. Läsaren får följa hans liv från det att han tvingas lämna skolan till dess han blir vuxen och en uppburen författare. Men i lika hög grad handlar berättelsen om skolkamraten He Zhiwu, fixaren och bråkstaken som gör sig en förmögenhet men också visar sig ha en oväntat romantisk sida, och om en respektingivande gammal lastbil.

Spegelriket

av Aka Morcilaze. Inläst ur 2244, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

Berättelsen utspelar sig i 1820-talets Georgien. Landet befinner sig i skärningspunkten mellan det ryska imperiet och det osmanska riket. Den georgiske adelsmannen Baduna Pavnel har dödat en rysk officer och jagas genom landskapet av ett ryskt arméförband. Slavhandlaren Tsotsoria Skvami har fått i uppdrag att röva bort en rysk officersdotter och lämna över henne som gåva åt sultanen i Konstantinopel. Badunas och Tsotsarias vägar korsas åter.

Slutet på kedjan

av Fredrik T. Olsson. Inläst ur W&W, 2014 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 16 tim., 54 min..

I Amsterdam försvinner en språkforskare, i Berlin dödas en okänd man i en gränd och förs bort i ambulans, i Stockholm försvinner den före detta kryptologen Willian Sandberg efter att ha försökt ta sitt liv. Sandberg vaknar upp i ett slott någonstans i Europa. Han får i uppdrag att lösa krypteringen i ett kodat meddelande samtidigt som hans exfru börjar söka efter honom. Snart står det klart att en organisation har en fasansfullt förödande plan.

Djurens gård

av George Orwell. Inläst ur Atlantis, 2010 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Känd politisk satir, utförd i djurfabelns form, som speglar den vänsterradikale författarens djupa besvikelse över den totalitära utvecklingen i Sovjetunionen. Snöbollen, Napoleon och Skrikhalsen är några av invånarna i Djurfarmen. Alla tre är präktiga gödgrisar som representerar ledarskiktet på farmen som helt styrs av djur sedan man drivit bort de odugliga människorna.

Nekropol

av Boris Pahor. Inläst ur Celander, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

En drabbande skildring av ett koncentrationsläger. Berättarjaget besöker ett läger där han själv varit fånge och sjukvårdare. Genom minnena får läsaren följa med på en dödsvandring i krigets slutskede. B. P satt själv internerad under kriget, han anses vara en av de största inom slovensk litteratur. Född 1913 i Trieste tillhör han den slovenska minoriteten i Italien. Boken skrevs på 1960-talet och kommer nu för första gången på svenska.

Falska toner

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 7 min..

Del 46 i serien Tre systrar. I Tromsö lider det mot bröllop för Mathilde och den käcke kaptenen Dmitrij. Men alla deltar inte i bröllopsruset. Ingrid och Gjermund har fått reda på hemska saker om pianoläraren Niels Riis, samma pianolärare som Mathias har gått hos. Nu fruktar de att Mathias kan ha råkat illa ut. Hur ska de göra för att hjälpa honom? Väl hemma i Målselv har Anna ett hett möte med drängen Peder - som har en överraskning på lur.

Den röda drömmen

av Joakim Pirinen. Inläst ur Ordfront, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 36 min..

24 noveller var och en skriven utifrån en specifik litterär genre såsom deckare, saga, skräck, relationsdrama, fantasy, pornografi, språkmaterialism, fabel, allegori, flärd och science fiction. Men här finns många likheter; de absurda och humoristiska infallen, de språkliga utmaningarna och den hela tiden pågående undersökningen av vad som egentligen är litteratur. J.P, kanske mest känd som serietecknare och pappa till seriefiguren Socker-Conny.

Gränsen

av Riikka Pulkkinen. Inläst ur Norstedt, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

En roman om människor som testar gränser, mellan rätt och fel, lust och sorg, makt och ansvar. En varm sommardag har femtiotreåriga Anja tänkt företa sig två saker: vattna rosorna och sedan begå självmord. Anjas systerdotter, den tonåriga Mari, lockas av det destruktiva och inleder en relation med sin lärare. Lärarens sexåriga dotter blir vittne till faderns relation med den unga eleven. Detta är författarens debutroman.

Mörkrets brud

av Laura Restrepo. Inläst ur Bakhåll, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 13 tim., 24 min..

Kärleksroman om den prostituerade Sayonara. En gång i månaden kommer arbetarna från de stora oljeborrtornen in till kvinnokvarteren för att roa sig. Bland hororna finns den legendariska och mytomspunna Sayonara. Flickan som dök upp på bordellen som barn och vägrade säga sitt namn. Bordellmamman lärde upp henne i yrket, och inskärpte grundreglerna. Att alltid vara på alerten. Att aldrig visa svaghet. Och främst; aldrig bli kär i någon av kunderna.

I död och lust

av Margit Sandemo. Inläst ur Schibsted, 2012 av Anna Rothlin. Talboken omfattar 9 tim., 10 min..

Ellinor har precis avslutat sina konststudier och reser till en liten bergsby i Dolomiterna. Från första stund märker den vackra, rödhåriga studenten att det är något som stör idyllen. Hon förstår efterhand att det rör sig om klosterruinerna på åsen, en underlig skog och tre gravar utanför kyrkogården. Men vilket sammanhang det har med den mystiske och mycket tilldragande Giovanni - det förstår hon inte.

Giraffens hals

av Judith Schalansky. Inläst ur Pequod Press, 2013. 978-91-86617-22-6, 91-86617-22-2 (genererat) av Eva Werning. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En roman som utspelar sig i vad som enligt författaren är en av de löjligaste institutionerna i världen: skolan. Inge Lohmark har undervisat i biologi i mer än 30 år. Hennes skola ska snart stängas, det finns nämligen inte barn så det räcker. När Lohmarks tro på guden Darwin en dag rubbas så sviktar hela hennes biologistiska världsbild. J. S. 1980-, är frilandsjournalist och författare, på svenska finns sedan tidigare Atlas över avlägsna öar.

Lust

av Åsa Schwarz. Inläst ur Mix, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

Sara är en okänd författare fram tills hon använder en ritual. Hennes mormor visade henne en gång för länge sedan hur man skulle göra och varnade henne för att använda den i onödan. Egentligen tror hon inte på sådant, men nu besannas hennes dröm. Hon blir en bästsäljande författare. Ofrivilligt dras hon in i ett triangeldrama med den framgångsrika förläggaren Anders. Svartsjukan får henne att åter använda de krafter hon inte trodde fanns.

Ödemark

av Yrsa Sigurðardóttir. Inläst ur Modernista, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När tre personer från ett isländskt gruvföretag försvinner spårlöst i ett glesbefolkat kustområde på Grönland anlitas advokat Thóra Gudmindsdóttir för att utreda deras öden. Då Thóra anländer till Grönland upptäcker hon att även andra människor försvunnit kring gruvan. Lokalbefolkningen tror att det vilar en förbannelse över gruvan och vill inte bli involverade i utredningen. Thóra är strandad i en ödemark med ett fall som verkar olösligt.

Den azurblå stäppen och andra noveller

av Michail Sjolochov. Inläst ur Tiden, 1965 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 17 min..

Den ryske författaren M.S., 1905-1984, är mest känd för sitt storverk Stilla flyter Don som skildrar kosacksamhällets sönderfall under revolution och inbördeskrig. Här är en samling lyriska noveller, med motiv från Sydryssland, från författarens tidigaste produktion. Med färgstark realism och häftigt engagemang behandlar han samma tid och miljö som i den stora romansviten. Nobelpris i litteratur 1965.

Amuletten

av Ida S. Skjelbakken. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

Del 1 i serien Krönikan om Ylva Alm. Den unge, tilldragande Nikolas Winther kommer för att vara musiklärare för Ylva och systern Silje, som faller för den unge mannen. På kvällen innan han ska resa igen, gör Silje något hon kommer att få ångra: Hon smyger sig in i hans rum för att säga adjö.

Ljusa nätter

av Ida S. Skjelbakken. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Del 2 i serien Krönikan om Ylva Alm. När Ylva mottar frieriet från mannen som systern älskar, lämnar hon gården och människorna som betyder så mycket för henne. Men den skyddade uppväxten har inte förberett henne på det som möter henne på vägen. Aksel orkar inte med tanken på att Ylva ska gifta sig med någon annan. Han vill långt bort - ut i kriget.

Skräpliv

Inläst ur 2244, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim..

En antologi med noveller av elva rumänska författare, fem kvinnor och sex män från olika generationer. De flesta av dem har aldrig tidigare publicerats på svenska. Novellerna ger en skarp och levande bild av litteraturen i Rumänien idag. Flera av berättelserna genomsyras av svart humor och en surrealistisk ton som knyter an till den absurdistiska tradition som finns inom rumänsk konst och film.

Dödlig idyll

av Rune Sköllerhag. Inläst ur Vulkan, cop. 2012 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

Polischef Bo Sjöman och konstapel Leif Matson vid Årjängspolisen drömmer om en ljuv sommar med fisketurer i Glasskogens otaliga exotiska sjöar och tjärnar. Men deras dröm går inte i uppfyllelse. Det finns någon person i trakten som verkar personifiera ondskan och poliserna får mycket arbete på sitt bord. Deckare med stark lokalfärg från sydvästra Värmland.

Gigolomordet

av Mehmet Murat Somer. Inläst ur 2244, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien om amatördeckaren, transvestiten tillika nattklubbsägaren och datakonsulten i Istanbul. En ökänd gigolo hittas mördad och svågern till en mäktig advokat grips. Vår hjältinna nästlar sig in i Istanbuls nyrika och glamorösa kretsar för att reda ut en utpressningshärva och fånga en gäckande mördare. Fartfylld och dråplig deckare i bästa Almodóvar-anda.

Överste Stålhammar

av C. Georg Starbäck. Inläst ur Hemmet, 1922 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

C. Georg Starbäck, 1828-1885, svensk historiker och romanförfattare skildrar Sverige under stormaktstiden. Huvudperson är den kloke torparsonen Per. Som tack för att han räddat kapten Casper Wittes barn från ett hemskt öde tar han med sig Per ut i kriget. Genom sin duglighet stiger han snabbt i rang och vågar även hoppas på att få gifta sig med Susanne, kaptenens vackra dotter. Även historiska personer, t.ex. Axel Oxenstierna, figurerar i romanen.

Fyren mellan haven

av M. L. Stedman. Inläst ur Massolit, 2014 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Tom Sherbourne återvänder till Australien efter fyra år på västfronten och tar anställning som fyrvaktare på en ensligt belägen ö. Med sig har han sin hustru Isabel. Några år senare spolas en båt upp på stranden med en död man och ett levande spädbarn ombord. Tom och Isabel låter omvärlden tro att flickan är deras dotter. När de två år senare återvänder till fastlandet inser de att deras agerande slagit en annan människas liv i spillror.

Hill, Hill, Hill

av Jesper Svenbro. Inläst ur Bonnier, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 1 tim., 49 min..

En dikt skriven utifrån en text av konstnären Carl Fredrik Hill, 1849-1911. J.S. fick som ung ta hand om ett handskrivet manuskript på grekiska av Hill. Här föreligger nu en metalyrisk fantasi som bygger på detta manuskript. J.S. placerar läsaren mellan dikt och verklighet när han berättar den fiktiva historien om hur manuskriptet kom till. Genom att förena anspråksfullhet och ödmjukhet skapar han en utopisk saklighet.

Steglitsan

av Donna Tartt. Inläst ur Bonnier, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 28 tim., 33 min..

Den unge pojken Theo Decker överlever mirakulöst en explosion på ett konstmuseum i New York. Hans mamma klarar sig inte och hennes död lämnar ett oläkbart sår hos Theo. Under åren som följer blir Theo uppslukad av en liten vacker målning, Steglitsan, ett värdefullt konstverk från 1600-talet. Tavlan kommer att dra in honom i konstens kriminella undre värld. En odyssé genom dagens Amerika och en berättelse om kärlekens och konstens mysterier.

Inga ord efter mig

av Sven Unger. Inläst ur Oscarsfors, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 26 min..

En samling iakttagelser av Sven Unger, författare och advokat. Texterna är från 1970-talet och framåt - vissa av dem har publicerats tidigare i studentikosa sammanhang till exempel i karnevalstidningar. Innehåller aforismer, exempelvis: försiktighet bör man vara återhållsam med, att virka i det tysta och han passade bra i bridgegänget. Författaren har även inkluderat ett fåtal dikter.

Carolines arv

av Katherine Webb. Inläst ur Historiska media, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 17 tim., 56 min..

Två systrar återvänder till sin barndoms trakter på den engelska landsbygden. De har fått ärva sin mormors gods, men arvet är villkorat - de måste båda bosätta sig där. Systrarna minns sin barndoms ljusa somrar men allt eftersom tiden går kommer mörka hemligheter till ytan. Familjehemligheter som spänner över två kontinenter och mer än hundra år. Detta är författarens debutroman, den har nominerats till ett flertal litterära utmärkelser.

Homullus absconditus

av Magnus William-Olsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 1 tim., 8 min..

Bekännelse, självreflektion och begär upptar Magnus William-Olssons poesi. Den är filosofisk i sitt anspråk; ett försöka att vara människa i skärningspunkten mellan kropp och själ där mångfald och enkelhet prövas i relationerna mellan kroppen och världen. Det är kroppens poesi, och det är död, våld, kärlek och sexualitet i denna textkropp.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst ur MTM, 2013- . ISSN 2001-7103 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2014.1: 1 tim., 3 min.; 18 s. : ill. $bn. DAISY text och ljud.

Innehåll: Tema demokrati: Teckenspråk - naturligt inslag på Piteå stadsbibliotek / Anna Gustafsson Chen. Porträtt: "Äter böcker och andas musik" / Anna Gustafsson Chen. 5 frågor till Niclas Lindberg / Lena Boqvist. Utblick världen: Celia satsar på biblioteken / Anna Gustafsson Chen. Boktips: Mord och udda fåglar / Helena Lingmert.

Religion

Den mediterande dalahästen

av Liselotte Frisk. Inläst ur Dialogos, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 26 min..

Här uppmärksammas den samtida populärreligiositetens utveckling, med utgångspunkt i en lokalstudie i Dalarna. Religiösa utryck speglar enligt författarna samtiden. Ett av bokens syften är att diskutera hur religion uppfattas i vår tid och hur kristendomen präglar vår syn på vad som är religion och vad som är vidskepelse eller övertro. Författarna menar att det är viktigt att studera religionens praktiska vardagsuttryck för att kunna förstå den.

Rösten i natten

av Surprise Sithole. Inläst ur Gospel Media Sweden, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 33 min..

Surprise Sitholes släkt hade varit häxdoktorer i Mocambiques djungel i flera generationer, och allt tydde på att ödet inte hade något annat i beredskap för honom. Men för 25 år sedan upplevde Surprise en kallelse från Gud som fick honom att lämna sin släkt. Han gav sig ut på ett äventyr i tron, präglat av under efter under, från helandet av ormbett till uppväckande av döda. Han har grundat tusentals församlingar och predikat i en lång rad länder.

Filosofi och psykologi

Läsa högt

av Mem Fox. Inläst ur Kabusa, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 3 tim., 45 min..

Mem Fox är en australiensk läspedagog och författare. Med utgångspunkt i sitt eget liv ger M.F. inspiration och tips om hur barn påverkas och utvecklas av läsning. M.F. förespråkar högläsning för barn redan från småbarnsåren och att vuxna även ska samtala med barnen om boken och handlingen. Bokens målgrupp är föräldrar, förskole- och grundskolelärare samt lärarstudenter.

En perfekt natt

av Björn Hedensjö. Inläst ur Volante, cop. 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 6 tim., 23 min..

En bok både för dig som sover och för dig som inte sover. I sin jakt på den perfekta natten har författaren intervjuat en rad sömnforskare. Han har fått många svar på hur man kan sova bättre och även fått en del missuppfattningar om sömn utredda. Enligt författaren är att förstå sömn detsamma som att förstå människorna. Sömn är lika viktigt som kost och träning om du ska må bra och fungera.

Smartast i världen

av Linda Leopold. Inläst ur Norstedt, 2013 av Christina Hellman. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

En spännande resa in i IQ-sällskapens hemliga värld. L.L. vill bli smartare. Hon klarar IQ-föreningen Mensas inträdesprov och blir del av en brokig skara. På IQ-möten runt om i världen möter hon människorna bakom de högsta IQ-talen och ställer sig frågan: hur blir man egentligen smartast i världen? Författaren, 1979-, är journalist och chefredaktör för modemagasinet Bon. Hon har tidigare skrivit boken Faghag.

Objektiv stats- och könsmoral

av Frida Stéenhoff. Inläst ur Björck & Börjesson, 1938 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

En skrift från 1938 av författaren och samhällsdebattören F.S., 1865-1945. F.S. efterfrågar här objektiv och rationell köns- och statsmoral, hon menar att samtidens könsmoral saknar förnuft och bygger på godtycke. F.S. var allmänpolitiskt radikal och framhöll att kvinnofrågans lösning krävde äktenskap byggda på kärlek och inte på ekonomiskt beroende. Med föredraget "Feminismens moral", 1903, introducerade hon begreppet feminism i svensk debatt.

Språkvetenskap

Arabiska

av Faruk Abu-Chacra. Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av Ahmad Eskandari. Talboken omfattar 18 tim., 13 min..

Denna moderna arabiska grammatik beskriver grunderna i arabiska språkets struktur och skriftsystem. Tillsammans med författarens tydliga, pedagogiska förklaringar och återkommande, systematiska översättningsövningar ger den en god bas för att läsa och skriva den arabiska som används idag i arabiska tidningar, böcker och medier samt i formellt tal. Boken är avsedd för universitetsstudier i arabiska, men passar även för självstudier.

Litteraturvetenskap

Strindberg

av Göran Söderström. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 41 tim., 36 min..

Diger och faktaspäckad biografi över August Strindberg. Författaren, mångårig Strindbergforskare, understryker hur Strindbergs liv och dikt var sammanflätade och hur han ständigt växlade perspektiv. Det finns hela tiden något kluvet, något motsägelsefullt hos Strindberg, till exempel i hans komplicerade syn på sexualitet och hans blandning av manligt och kvinnligt. Han var både en romantiker och en genial nyskapare.

Konst, musik, teater och film

Katedralernas mysterium

av Fulcanelli. Inläst ur Vertigo, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 10 tim., 11 min..

Fulcanelli, en fransk alkemist och esoteriker vars identitet än idag debatteras, analyserar gotikens bildvärld och medeltidens språk utifrån alkemins säregna ambitioner: skulpturer, reliefer, glasfönster och målningar blottar i hans ögon det största mysteriet, arbetet med att nå De vises sten. Den sten som kan förvandla alla metaller till guld och skapa evig ungdom. Det här är den första svenska översättningen av boken, originalet kom ut 1926.

Det allra viktigaste

av Suzanne Osten. Inläst ur Gidlund, 2013 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 9 tim., 22 min..

Stockholms stadsteaters ledning meddelade 2008 att man ämnade lägga ner barn- och ungdomsscenen Unga Klara. Frågan utreddes av Kulturrådet som kom fram till att Stadsteatern ska fortsätta att förse verksamheten med lokaler och infrastruktur. Suzanne Ostens dagbok från åren 2008-2011 handlar om nedläggningen men också om vår tids ekonomiska psykos. Unga Klara fungerar sedan 2009 som en fri teatergrupp.

Minnets spelplats

av Gunilla Palmstierna-Weiss. Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 22 tim., 48 min..

Keramikern och scenografen G P-W, 1928-, skriver här sina memoarer som sträcker sig över tre generationer kvinnohistoria. Hon beskriver sin uppväxt i Sverige, Österrike och det ockuperade Holland under kriget. Vidare berättar hon om sitt liv som ung konstnär i Gamla stan på 1950-talet, där hon umgås med välkända konstnärskollegor. Vi får följa författaren i olika yrkesroller och på resor över världen. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Björn Afzelius - en god man

av Gunnar Wesslén. Inläst ur Metronome Books, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Gunnar Wesslén berättar om Björn Afzelius liv, 1947-1999. Han var killen från Småland som var lika delar USA-älskande raggare och rättrogen vänsteridealist. Han var hopplös i sina kvinnorelationer och bröt sig loss från Hoola Bandola Band, men återupptog ständigt samarbetet med sin kollega och mentor Mikael Wiehe. Inte minst är det historien om en älskande med frånvarande pappa. I ett kapitel skriver Mikael Wiehe om sin vän och kollega.

Historia

Ärkefiende eller vän?

av Cecilia Bäcklander. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2014 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Gamla konflikter påverkar dagens relation mellan Etiopien och Somalia. Grannrelationerna på Afrikas horn har alltid varit komplicerade men allt är sig inte likt. De två länderna befinner sig idag på samma sida i kampen mot det islamistiska al-Shabaab i Somalia. Samtidigt anklagas Eritrea för att stödja islamisterna i syfte att försvaga Etiopien. Stormakternas intresse för regionen har ökat, inte minst på grund av islamisternas ökande inflytande.

Segling i förbjudna farvatten

av Pär-Arne Jigenius. Inläst ur Tre böcker, 2013 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 13 min..

Efter ockupationen av Danmark och Norge 1940 blev Skagerrak och Kattegatt ett tyskt innanhav med en minspärr mellan Skagen och Kristiansand. Det fanns dock djärva sjöfarare som bröt mot den tyska blockaden. En av dem var bohuslänningen Ernst Bremer, känd smugglarkung. En var britten George Binney som smugglade svenskt stål och kullager till Storbritannien. Här berättas om de båda äventyrarna som kunde få sin besättning att gå genom eld och vatten.

Drottning utan land

av Erik Petersson. Inläst ur Natur & kultur, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Drottning Kristina lämnar 27 år gammal den svenska tronen. Ingen vet vad hon känner eller vart hon tänker ta vägen. Nyheten om att hon övergett den lutherska tron för katolicismen slår ner som en bomb. Väl i Rom får Kristina ett storslaget mottagande och hyllas av påven, hon får en unik ställning i Europa. Trots att Kristina sagt sig söka lugnet fortsätter hon att spela den enda roll hon behärskar, enväldig drottning. Författaren är historiker.

Plundrarna

av Anders Rydell. Inläst ur Ordfront, 2013 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 17 tim., 49 min..

En bok om nazisternas fanatiska besatthet av konst och antikviteter. Mellan 1933 och 1945 stal nazisterna miljontals konstverk. Hitler sände ut specialtränade trupper för att plundra museer, gallerier och judiska familjer. Den finaste konsten skulle visas på museer men den konst nazisterna kallade degenererad skulle förstöras. Efter kriget har många konstverk återfunnits och idag pågår en juridisk kamp om rätten till de enorma konstskatterna.

Demokratins bärare

av Jan Wiklund. Inläst ur Roh-Nin, 2010. 978-91-978-6960-7, 91-978-6960-0 (genererat) av Anna Döbling. Talboken omfattar 30 tim., 26 min..

En bok om det folkliga motståndet som hållit stater och andra makthierarkier i schack och försvarat vanliga människor under de senaste två tusen åren. Författaren ger en historisk överblick av bland annat arbetarrörelser, fredsrörelser och kvinnorörelser. Han menar att folkrörelsers syfte är att värna om det civila samhället och om människors möjlighet att tillgodose sina spontana livsyttringar.

Biografi med genealogi

Lady Almina och verklighetens Downton Abbey

av Fiona Carnarvon. Inläst ur Massolit, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 10 min..

Historien om den förmögna arvtagerskan och utomäktenskapliga dottern till bankiren Alfred Rothschild, Almina Wombwell. Hon blev grevinna på Highclere Castle 1895-1923 och har legat till grund för karaktären Cora Crawley i tv-serien Downton Abbey. Förf. har genom omfattande research i dagböcker, brev och fotografier målat ett rikt porträtt av såväl ett liv som en tidsepok.

Svennis

av Sven-Göran Eriksson. Inläst ur Norstedt, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 4 min..

Ett liv med fotboll och en tränarkarriär som under 35 år tagit honom runt hela världen. 2001 blev han Englands förste utländske förbundskapten. IFK Göteborg, Benfica, Roma och Manchester City är några av de klubbar han har tagit sig an. Under åren har de mediala spekulationerna kring både privatliv och pengar varit många. Här vill han ge hela sanningen om sitt hemlighetsfulla liv och om spelet såväl på som utanför planen.

I kroppen min - vägsjäl

av Kristian Gidlund. Inläst ur Forum, 2013 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Uppföljare till boken I kroppen min - resan mot livets slut och alltings början. I mars 2011 fick K.G., 1983-2013, sin första cellgiftsbehandling mot magcancer. Han började skriva en blogg som han kallade I kroppen min. Behandlingen verkade först lyckosam men efter några månader visade sig cancern obotlig. I denna postuma utgåva finns författarens avslutande texter samlade. Den tryckta boken är rikt illustrerad. K.G. gick bort i september 2013.

Kärlek, tbc och liberalism

av Hans Lindblad. Inläst ur Ekerlid, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 21 tim., 1 min..

S.W., 1913-1976, var partiledare för Folkpartiet 1967-1969. 800 kärleksbrev mellan S.W. och hans fästmö speglar kärlek och längtan men de ger också inblickar i livet på Romanäs sanatorium samt hur hans politiska tänkande utvecklades i skuggan av Europas väg mot andra världskriget. Han blev glödande antinazist och socialliberal.

Drottning av Bredfjället

av Marcus Lundstedt. Inläst ur Votum, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Med sin nyfödda dotter i en filt på bröstet och några få ägodelar stretar en ung mamma uppför Bredfjället i Bohuslän. Bakom henne ligger barndomshemmet. Dit är hon aldrig mer välkommen. Året är 1817 och Anna Jonsdotter har begått den olagliga handlingen att få barn utan att vara gift. Ett gripande livsöde som ger en inblick i livet som fattig och fördriven i 1800-talets Sverige. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Arons bok

av Aron Neuman. Inläst ur Carlsson, 2013 av Måns Westling. Talboken omfattar 3 tim., 26 min..

Förf., född 1919 i Lund, är utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm. I närmare 30 år var han verksam som revisor samtidigt som han arbetade ideellt i en mängd judiska organisationer och verksamheter. Här skildrar han sitt liv och sin familj i kontrast till den antisemitism han upplevt under perioder av livet. 1987 grundade han tillsammans med sin hustru Viola Judiska museet i Stockholm. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

I dina ögon

av Thomas Nybom. Inläst ur Vulkan, cop. 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

T.N. anar tidigt något annorlunda hos sin dotter. Han söker hjälp hos olika myndigheter men får istället i fler år kämpa mot det han behöver minst, skuld. Den oförstående omgivningen och bristen på stöd blir till slut övermäktigt och det för hans dotter ifrån honom. Förf. har arbetat med personer med neuropsykiatriska diagnoser som ADHD och Aspergers syndrom i tjugo år.

Herbert Tingsten - vetenskapsmannen

av Olof Petersson. Inläst ur Atlantis, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 14 tim., 29 min..

Redan i början av 1920-talet bröt debattören Herbert Tingsten, 1896-1973, ny mark med sin forskning om amerikanska folkomröstningar och europeisk krishantering. På nära håll följde han fascismens och nazismens framväxt, kommunismens hot och demokratins födslovåndor. Genom sina undersökningar av partiernas ideologier och väljarnas beteende blev statsvetaren och publicisten Herbert Tingsten en pionjär inom samhällsforskningen.

Winston Churchill

av Robert Lewis Taylor. Inläst ur Bonnier, 1953 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 16 tim., 48 min..

W.C., brittisk politiker och förf., 1874-1965. En underhållande levnadsteckning som till stor del bygger på mer eller mindre kända anekdoter. Förf. fullföljer sin skildring fram till Churchills sista politiska triumf, då han på sin ålders dagar på nytt blir premiärminister.

Så blev det

av Ola Ullsten. Inläst ur Ekerlid, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

O.U., född 1931 i Umeå, började inom Folkpartiet 1957. Partiordförande 1978-83 och statsminister 1978-79. Med självdistans och känsla för roliga detaljer berättar han om hur det går till i maktens boningar. Om dramatiken som föranledde att Fälldins regering sprack på grund av kärnkraften, relationerna till Fälldin, Palme och Bohman samt ger sin syn på den aktuella debatten om blocköverskridande regeringsalternativ.

Magda Goebbels

av Maria Wölner-Hanssen. Inläst ur Gidlund, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

M.G. föddes 1901 i Berlin. Från fem år gick hon i klosterskola i Belgien. Under första världskriget hjälper hon judar i Berlins östra stadsdelar och engagerar sig för den sionistiska saken. Hur är det möjligt att med hennes bakgrund bli en övertygad nazist och antisemit och att älska Hitler så att hans död med nödvändighet också måste bli hennes och barnens död? Lämplig även för gymnasiet.

Geografi

Irland

Inläst ur UI, cop. 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I Utrikespolitiska institutets serie "Länder i fickformat" presenteras här Irland i en omarbetad och aktualiserad version från 2012. Boken innehåller uppgifter som geografi, klimat, befolkning, språk, religion, utbildning, kultur, massmedier, politiskt system, historia, aktuell politik, utrikespolitik, försvar, ekonomi, naturtillgångar, näringsliv, arbetsmarknad, sociala förhållanden, kommunikation, turism. Några avsnitt avslutas med faktaruta.

Korsika

av Johan Tell. Inläst ur Frankofon, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Reseskildring från en av de mest välbevarade öarna i medelhavet. Korsika är vild, vresig och vacker. En fransk ö med italiensk historia. Journalisten Johan Tell korsar Korsika på cykel, i spåren av Tour de France, han vandrar på dramatiska vandringsleder och bilar bland getter och grisar på vägar smalare än bilen själv. Han möter korsikanska personligheter, äter traditionell mat och lyssnar till de traditionella sångerna.

Samhälls- och rättsvetenskap

Barnläkarfallet

av Kjell-Olof Feldt. Inläst ur Bonnier, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

Den 2 mars 2009 anhålls en överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, misstänkt för mord alternativt dråp på ett svårt sjukt spädbarn som hon haft i sin vård. Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter har granskat det s.k. barnläkarfallet och bl.a. undersökt polisförhör, riksåklagarens granskning, och hur sjukhusledningen hanterade situationen. Författarna är starkt kritiska till hur fallet hanterades och menar att en mängd misstag begicks.

Helikopterpiloten

av Håkan Lahger. Inläst ur Norstedt, 2013 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 13 tim., 12 min..

Historien om ett rån och en osannolik rånare. 2009 landar en helikopter på taket till en värdedepå utanför Stockholm. Strax efteråt lyfter den med bytet, 39 miljoner kronor. Några dagar senare grips en man på Arlanda. Boken beskriver hur det kan komma sig att en välkänd TV-producent är inblandad i ett spektakulärt rån. Boken bygger till stor del på intervjuer med TV-producenten. Författaren är musikjournalist.

Gävla arbetsplats

av Siv Othén. Inläst ur Förändrade yrkesroller, S.I.O.-konsult, 1999 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Siv Othén förlorade sitt jobb 1998. I början av 1990-talet stod hennes arbetsplats inför ett omvälvande förändringsarbete i samband med datorernas inmarsch. Det resulterade i att personalstyrkan minskade och att olika kontor slogs samman. En personlig berättelse om vad som kan hända när en arbetsplats omorganiseras och yrkesrollerna förändras. Författarens syfte är att boken ska ligga till grund för diskussioner.

Döden på jobbet

av Elinor Torp. Inläst ur Dagens arbete, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Ellinor Torp är journalist och har granskat konsekvenserna av att Arbetsmiljöverket skars ner och Arbetslivsinstitutet lades ner. Antalet allvarliga arbetsolyckor har ökat och det är framför allt unga som drabbas. Författaren har särskilt granskat den svåra kalkugnsolyckan vid SSAB i Luleå 2011. Innehåller också intervjuer med poliser och åklagare som har hand om arbetsmiljöbrott samt skyddsombud och personal på Arbetsmiljöverket.

Teknik, industri och kommunikationer

Det svarta blodet

av Kerstin Lundell. Inläst ur Ordfront, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Journalisten K.L. skrev 2010 en uppmärksammad bok om Lundin Petroleums oljeaffärer i Afrika. Nu fortsätter hon granskningen av oljebranschen med tyngdpunkt på konflikterna i östra Afrika. Det handlar om gruvbolagens hårdföra exploatering och de tilltagande folkfördrivningarna, terror, brända byar och rebellutbrott, huvudsakligen i Somalia och Etiopien. Reportagebok som till stor del bygger på en mängd intervjuer med berörda människor.

Ekonomi och näringsväsen

365 sätt att slösa med dina skattepengar

av Martin Borgs. Inläst ur Hydra, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 8 tim., 43 min..

Martin Borgs är dokumentärfilmare och driver ett slöserimuseum i Dalarna. Han har på uppdrag av Skattebetalarnas förening samlat ihop 365 exempel på olika skattefinansierade projekt som gått snett. Det är berättelser om miljoner till hockeylag och storslagna filmsatsningar. Det handlar om ineffektiva myndigheter och bortsnillade organisationsbidrag. Författaren menar att medborgarna borde få en större insyn i vad deras skattemedel används till.

Finansfurstarna

av Lotta Engzell-Larsson. Inläst ur Weyler, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim..

Riskkapitalisterna verkade helst bakom företagsnamn som Industri Kapital, EQT och Nordic Capital. I det tysta gick de från en vag idé till mångmiljardföretag. Istället för att starta nya företag tog de över och städade i de gamla. Länge gick det bra men till slut kraschade de. Författaren har sökt upp svenska riskkapitalister och talat med dem, kartlagt deras väg och beskriver deras allt mer omdiskuterade roll i den moderna svenska ekonomin.

Det är serverat - kaffet och historien

av Ella Fejne. Inläst ur Ella Fejne, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 24 min..

I nordvästra Skåne ligger det legendariska kaféet Flickorna Lundgren. Lagom till den 75:e säsongen gav den yngsta systern Lundgren ut en bok om kaféets historia, en bok om hur det var mellan 1938 och 1988. Hon beskriver familjen och livet på Skäret, hur morfar Alexander köpte huset och om mormor Anna som hjälpte flickorna att komma i gång med kaféet. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Främja förmågor

av Martha C. Nussbaum. Inläst ur Karneval, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 11 tim., 8 min..

En bok om den så kallade förmågemodellen - the capability approach - som i motsats till BNP befrämjar social utveckling. I boken beskrivs modellen och dess historiska bakgrund. Författaren diskuterar ett antal förmågor så som: sinnen, lek, tankar och respekt för andra arter i relation till utvecklingsteorier, social rättvisa, könsfrågor, åldrande, miljöfrågor med mera. Författaren är amerikansk professor i juridik och etik.

Idrott, lek och spel

Gräset är alltid grönare i Brasilien

av Henrik Brandão Jönsson. Inläst ur Offside, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

VM i fotboll 2014 går av stapeln i Brasilien. Författaren har inför VM rest runt i jättenationen Brasilien för att komma nära de främsta profilerna. Boken skildrar den brasilianska fotbollens historia från den första läderkulan via Pelé och Sócrates till den unga stjärnan Neymar. Det är också en bok om dagens Brasilien, ett land som under 2000-talet växt till en av världens största ekonomier. Författaren är journalist bosatt i Rio de Janeiro.

Medicin

Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder

av Bo Hejlskov Elvén. Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

Problemskapande beteende stör det normala samspelet mellan människor, och förekommer ofta vid psykiska eller neuropsykiatriska störningar av olika slag. Det kan vara allt från relativt beskedliga tics till vredesutbrott, olydnad, självskadande beteende eller bisarrt uppträdande, och är ett stort problem i många pedagogiska verksamheter, men även för föräldrar till barn med särskilda behov. Bokens fallexempel rör både barn och vuxna.

Beteendeanalys steg för steg

av Steven James Linton. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

Beteendeanalys är en grundläggande metod för utredning inom Kognitiv beteendeterapi, KBT. Den här boken är indelad i tre delar som steg för steg går igenom hur man gör en beteendeanalys. Boken vänder sig främst till professionella som arbetar med KBT, men även till studenter inom psykoterapi. Boken innehåller övningar. Författarna är forskare verksamma vid Örebro universitet.

Fittfakta

av Tina Nevin. Inläst ur RFSU, cop. 2002 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Om kvinnokroppen med fokus på skötet och de sexuella funktionerna. Förf. redogör för anatomi, gynekologi och inte minst lust. Fittan, en benämning som även ges en kulturhistorisk bakgrund, är rik på känsliga punkter, skrymslen och områden och erbjuder oanade möjligheter för kvinnor att njuta av sitt könsorgan. Fokus är på den vuxna kvinnan. Innehåller ordlista och referenser. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Törnrosens nyckel

av Tone Almhjell. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Lin bor i ett gammalt hus hon tycker är konstigt. Klockorna tickar långsamt och det är frost på marken, även när det regnar. En dag får hon en nyckel märkt Törnrosen skickad till sig. Nyckeln visar sig passa i en dörr i källaren som leder till världen Sylver. I Sylver får döda husdjur nytt liv och Lin träffar sin sork Rufus. Tillsammans får de i uppdrag att hitta vinterprinsen. Misslyckas de går Sylver under.

Kaninkatastrofen

av Ingelin Angerborn. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien Klant och kompani, som börjar med Kartkatastrofen. Kompisarna Vilma, Viktor och Viking har klubben Klant och kompani för att de är så klantiga. För att imponera på Meltem säger Viking att han kan passa hennes kanin Snövit. Först går allt bra men så försvinner Snövit spårlöst. Viking får nu kalla in sina kompisar. Hur ska de kunna lösa fallet med den försvunna kaninen?.

Dödens stad

av Peter Bergting. Inläst ur Semic, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Häxmästaren. I den sista boken om 15-åriga syskonen Arteil och Malda beger de sig tillbaka till Morwhayle. Den onda magikern Briskit visar sig ha överlevt och finns nu i tornet i Murlegh. I Morwhayle rör sig bestar och odöda. Arteil och Manda får sällskap av varulven, bargesten, draken och Lori. Tiden rinner snabbt iväg och gänget vet att de måste skynda sig innan allt är för sent.

Det svarta hjärtat

av Holly Black. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Del 3 i urban fantasy-trilogin Berörarna, som börjar med Den vita katten. Cassel spelar ett farligt dubbelspel. Maffian tror att han är trogen dom men han är i hemlighet rekryterad av FBI. Deras tanke är att Cassel ska lönnmörda i statens namn. Cassel lider av skuldkänslor. Han vill helst av allt leva ett hederligt liv i fred. Flera gånger är dubbelspelet på väg att avslöjas. Han brottas även med sin kärlek till Lila.

Sparkcykeln

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Bodil Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

I sportaffärens skyltfönster ser Omar en fin sparkcykel. Han vill ha en sådan men pappa säger att de inte har råd. Nästa dag är Omar och Axel i lekparken. Plötsligt ser Axel en sparkcykel som någon har glömt. Omar och Axel provar att åka och tycker det är jättekul. Men vems är cykeln? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Vad ska fröken säga?

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Solgatan 1. Axel känner sig stor. Han har fått en läxa i matte för första gången. Han skriver långa rader med 2:or så fint han kan. Men när han ska ta upp boken ur väskan och visa fröken är den nedkladdad av banan. Axel säger till fröken att han har glömt boken. Vad ska han göra nu? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Vems katt?

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Axel och Omar är i parken och fikar. På en bänk sitter en gammal tant med en katt i knäet. En flicka dyker upp, hon letar efter sin bortsprungna katt. Det är katten tanten har i knäet som egentligen är flickans. Tanten blir ledsen när flickan tar katten. Sen säger tanten att hon inte vet var hon bor. Kan Axel och Omar hjälpa henne? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Berövad

av Liz Coley. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Angie kan först inte förstå vad hennes föräldrar pratar om. Hon är 13 år och har precis kommit hem från ett scoutläger. Men det visar sig att precis som föräldrarna säger har Angie varit borta i tre år. Hon är nu 16 år och minns inte vad som hänt. Minnesförlusten är en reaktion på det som Angie varit med om, saker hon vill glömma. Hon utvecklar även flera alter egon för att klara av att bearbeta det hemska, onämnbara. Kampen tillbaka blir svår.

Bill slår till

av Richmal Crompton. Inläst ur B. Wahlström, 1971 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 36 min..

Dags för nya upptåg och tokerier med den brittiske buspojken Bill och hans vänner kallade de laglösa. Pojkarna bestämmer sig för att starta ett landhockeylag, vilket verkar kunna leda till en match mot ett hårt motståndarlag. Gänget hinner även att spionera på Bills storebror Robert som verkar väldigt intresserad av kärleksdikter. Nostalgiläsning för vuxna. Språket är präglat av tiden för bokens utgivning.

Bill är värst

av Richmal Crompton. Inläst ur B. Wahlström, 1972 av Måns WEstling. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

Den brittiske buspojken Bill Brown börjar ana oråd när han hör sin mamma prata om det stundande besöket av mr Cranthorpe-Cranborough. Det visar sig att familjen planerar att låta Bill börja på den internatskola för vilken mr Cranthorpe-Cranborough är rektor. Som vanligt full av upptåg börjar Bill planera för att slippa undan internatskolan. Nostalgiläsning för vuxna. Språket är präglat av tiden för bokens utgivning, 1920-tal.

SVJ

av Roald Dahl. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Lilla barnhemsbarnet Sophie kidnappas av Stora Vänliga Jätten och förs till hans märkliga grotta. En hårresande, bloddrypande och mycket rolig berättelse som innehåller en hel del samhällskritik.

Samlingen

av Petrus Dahlin. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Skuggan. Det är sommarlov. Ruben och Miranda planerar att umgås hemma i Stockholm medan Skuggan är på väg hem. I Frankrike får Skuggan höra talas om magiska statyetter. Hon inser att statyetterna skulle hjälpa henne i det krig som pågår mellan den klan hon tillhör och en annan västafrikansk klan. Även Skuggans fiende Zouzou är på jakt efter statyetterna. Skuggan behöver hjälp och snart är Ruben och Miranda indragna.

De utstötta

av John Flanagan. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Broderband. När Hal är 16 år börjar han i skolan där syftet är att lära sig segla och kriga. Eleverna delas upp i lag, kallade Broderband. Hal blir ledare för gruppen Hägrarna som består av utstötta killar. De blir mobbade av de andra grupperna som består av starkare killar som satsar allt på att strida. När Hägrarna även råkar ut för sjörövare som stjäl ett dyrbart föremål från dem får de ytterligare en motståndare att överlista.

Beautiful creatures

av Kami Garcia. Inläst ur Semic, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar Bok 2: 12 tim., 28 min.; 508 s. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Beautiful creatures. Efter att ha överlevt fasorna i samband med Lenas sextonde födelsedag förändras allt. Lena sörjer förlusten av Macon och börjar glida undan Ethan. Hon börjar umgås med Ridley och en märklig kille vid namn John. När Lena en dag försvinner spårlöst vet Ethan knappt vad han ska ta sig till. Tillsammans med några vänner, däribland nykomlingen Liv, beger sig Ethan av för att leta efter Lena.

Smaragdgrön

av Kerstin Gier. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Tidlös kärlek. Avslutande del i serien om Gwendolyn och Gideon. Gwendolyn är förtvivlad efter att Gideon frågat om de bara kan vara vänner. Trots de spända känslorna måste de fortsätta att åka på tidsresor tillsammans. De försöker hitta förrädaren i väktarsamfundet och äventyren blir många och farliga. Gwendolyn börjar också upptäcka fler saker om sin familj som inte står rätt till. Serien kallas även Ädelstenstrilogin.

Hoppa högt, Sigge

av Lin Hallberg. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Elina drömmer om att bli skötare för shetlandsponnyn Sigge. Jossan, som är skötare nu, vill inte släppa ifrån sig den uppgiften, trots att hon börjar bli alldeles för stor. Elina gör allt för att visa att hon kan galoppera och hoppa med Sigge. Under en ridlektion sitter Jossan på läktaren och tittar på Elina och Sigge. Sigge är på sitt allra busigaste humör och så händer det som inte får hända. Elina trillar av.

Simma lugnt, Sigge

av Lin Hallberg. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

De sista dagarna på ridlägret är snart nioåriga Elina ledsen över att snart skiljas från shetlandsponnyn Sigge. Men efter en sommarlovsvecka hos mormor och morfar är Elina tillbaka på Brobygården. Hon ska få hjälpa till att sköta hästarna. Inte nog med det. Stallägaren Ingela frågar Elina om hon vill rida Sigge i en tävling. Ska Elina våga det? Vad kommer de andra tjejerna i stallet säga?.

Dansfeber

av Anna Hansson. Inläst ur Idus, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Maja. Att dansa är det Maja och hennes högstadiekompisar Elin, Liza, Millan och Julia tycker bäst om. Nu är de extra uppspelta då det är dags att börja träna inför vårshowen. Deras lärare Sussi har dock fått ett annat jobb som koreograf. Först blir tjejerna upprörda men så visar det sig att Sussis vikarie blir en snygg kille, Micke. Maja blir blixtkär i Micke. Samtidigt börjar det försvinna saker från teatern där de övar.

Dansfeber smittar

av Anna Hansson. Inläst ur Idus, 2013 av Christina Hellman. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Maja. Efter en ganska långtråkig sommar ser Maja fram emot att börja skolan igen. Hon har längtat efter att träffa sina kompisar, sin kille, Jesper, och att börja dansa igen. Men hösten blir inte som hon tänkt. Två av hennes kompisar, Lina och Martina, har slutat dansa och börjat rida istället. Vad ska Maja göra för att få dem att börja dansa igen? Hon bestämmer sig också för att övertala Jesper och hans kompisar att börja dansa.

Constables & Toops kistor och kransar

av Gareth P. Jones. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Sam, 13 år, kan se och tala med spöken. Han bor tillsammans med sin pappa ovanpå en begravningsbyrå och kommer ständigt i kontakt med andar som inte får ro. En dag kommer Sams farbror Jack och söker skydd undan polisen. Han är efterlyst för mord. Samtidigt, i spökvärlden, ska spöket Lapsewood undersöka en rad mystiska försvinnanden. Det är spöken som verkar ha gått upp i rök. Utspelar sig år 1884 i London.

Jönssonligan & den svarta diamanten

Inläst ur B. Wahlström, 1992 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Jönssonligans ledare Sickan är på sjukhus. Hans läkare, doktor Busé, får tag på Sickans planer. Tillsammans med Vanheden och Dynamit-Harry ska Busé stjäla en värdefull svart diamant som visas på ett museum i Stockholm. Diamanten har tillhört familjen Romanoff. Om de kan stjäla diamanten kommer de tjäna fem miljoner kronor när de säljer tillbaka diamanten till greve Romanoff. Boken är baserad på filmen med samma namn.

Dödens grepp

av Derek Landy. Inläst ur B. Wahlström, cop. 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående, som börjar med Skulduggery Pleasant. Skelettdetektiven Skulduggery Pleasant och hans kollega Valkyrie får ett nytt uppdrag. De ska skydda en person från lönnmördare. Ett hot seglar upp på himlen då de onda andarna, Kvarlevorna tar sig ur sitt fängelse. Kvarlevorna tar över kroppar och utplånar minnen. Skulduggery och Valkyrie vet snart inte vem som är fri från Kvarlevorna och vem som är drabbad.

Den blänkande skuggan

av Dan Lee. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Måns Westling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 6 fristående, i serien Tangshan-tigrarna. Efter mysteriet i London är nu vännerna i Tangshan-tigrarna, Matt, Olivier, Catarina och Shawn, tillbaka i Bejing och den internationella kampsportskolan. Men de får inte lugn och ro som de hoppas. Rektorn för kampsportskolan börjar uppträda konstigt. Tigrarna börjar undersöka vad det är som händer. Snart är de en dubbelgångare med tvivelaktigt uppsåt i hälarna.

Spökjakt!

av Cecilia Lidbeck. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Hemliga fyran. Hamid kan inte sova. Flera nätter på rad har han hört konstiga ylande ljud utanför sitt hus. Peggy och Pyret bestämmer sig för att sova över hos Hamid. Kanske kan de lista ut vad det är för ruskigt ljud. Det låter som ett spöke! När ylandet startar beger sig kompisarna ut i natten. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Vilken tur, Vilma!

av Cecilia Lidbeck. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Vilmas mormor och morfar har varit i Spanien. Till Vilma har de med sig en keps som present. Vilma tycker kepsen är ful men har den ändå på sig. Då upptäcker hon att hon får tur. När hon spelar fotboll gör hon massor av mål och springer snabbt. Men så precis innan en extra viktig fotbollsmatch försvinner kepsen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Tyfonens furste

av James Lovegrove. Inläst ur Argasso, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Bergets furste. Tom Yamada, 15 år, har till uppgift att i en serie dueller kämpa mot de fem Pinofurstarna. Det har blivit dags att möta det bevingade monstret Tyfonens furste, den fjärde i raden. Uppdraget blir extra känslosamt då det är Tyfonens furste som dödat Toms pappa. Tom börjar också inse att hans tränare, Dragon, inte talat sanning och att Dragon har en hemlig agenda.

Trasig

av Mårten Melin. Inläst ur Hegas, cop. 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Sextonårige Max har i hemlighet träffat den två år äldre Ida under några månader. De är inte tillsammans på riktigt utan träffas bara hemma hos henne i smyg och ligger med varandra. När Max blir kär i Elin gör han slut med Ida. Men Ida hänger sig kvar och när hon säger att hon kanske är gravid ställs hela tillvaron på ända.

Demonfängelset

av Brandon Mull. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Fablehaven, som börjar med Den förbjudna skogen. Den onda Sfinxen strävar vidare mot att hitta alla magiska föremål vilket ska leda till att demonfängelset ska kunna öppnas. Gryningsriddarna med tonåringarna och syskonen Kendra och Seth i spetsen står inför en kamp som ser ut att bli den värsta någonsin. Avslutande del i serien.

Sommar på Berättargränd

av Erika Olofsson Liljedahl. Inläst ur Erika Olofsson Liljedahl, cop. 2012 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, om William på Berättargränd. Det är en stekhet sommar på Berättargränd. William, 12 år, är glad att han har sin nya kompis Bella att umgås med. Den mesta av tiden är de på Johnvids antikvariat. Men så får Bella en mystisk sjukdom. Snart förstår barnen att sjukdomen kan ha något med antikvariatet att göra. En dag försvinner barnens vän Vejde. Magiska krafter är i rörelse och ett nytt äventyr tar sin början.

Fråga chans

av Marie Oskarsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Måns Westling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1, fristående, i serien Jack och kärleken. Jack. 8 år, upptäcker en dag att det bubblar i magen när han tittar på sin klasskompis Emilia. Han måste vara kär! Men hur gör man när man är kär? Hur frågar man chans? Framförallt hur vågar man fråga chans? Jack kan inte tänka på något annat. När bästa kompisen Edvin frågar chans på Julia, Emilias kompis, blir Jack ännu mer nervös. Edvin är så modig. Men så får Jack en idé.

Eldslukarmysteriet

av Åsa Rosén. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Cirkus Caramba med cirkusdirektören och hans bästa vän husmusen Hubert har anlänt till staden Axköping. Stjärnan på cirkusen är eldslukaren Cayenne och publiken vrålar sig hesa efter henne. Alla utom brandmannen Bengtsson som avskyr eld. Mitt under en föreställning blir alla Cayennes eldslukarprylar stulna. Cirkusdirektören och Hubert börjar undersöka fallet som visar sig vara riktigt knivigt.

Nyckeln

av Mats Strandberg. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 3 och avslutande del i trilogin som börjar med Cirkeln. De utvalda står inför sin svåraste utmaning med apokalypsen som närmar sig. Deras cirkel är försvagad och när rådet dyker upp hävdar dess ordförande att det går att skapa en ny cirkel. Minoo lockas att delta i den nya cirkeln vilket leder till slitningar mellan de utvalda. Fler motgångar följer och hemligheter avslöjas. Magin i Engelsfors växer sig starkare.

Flickan vid glastornet

av Erika Vallin. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Christina Hellman. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Speglarnas hemlighet. Föräldralösa Asrin, 12 år, bor med sin farmor i centrala Stockholm. Strax innan höstterminen börjar tar farmor med Asrin till en matteklubb i ett gammalt hus på Djurgården. Där går Lima och Max, som även går i den privatskola Asrin ska börja i. De tre blir vänner. En rad mystiska saker börjar hända. Kompisarna får veta att det finns en värld bakom speglarna, Eunomia. En värld som vaktas av grindväktare.

Cherry Ames i Vilda Västern

av Helen Wells. Inläst ur Bonnier, 1962 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 37 min..

Cherry Ames får chansen att arbeta med astmapatienter på en ranch i Arizona. Där sätts hennes tålamod på prov av tvillingarna Johnny och Jacqueline. Hon blir även ifrågasatt av läraren på ranchen, Harold Bean, vilket leder till att hon börjar tvivla på sig själv. Cherry får en god vän i ett föräldralöst barn som hjälper henne i jakten på en försvunnen skatt. Nostalgiläsning för vuxna. Språket och handlingen är färgat av tiden för bokens utgivning.

Havens fasa

av Mats Wänblad. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Morgan och piraterna. Morgan ser fram emot att träffa sin faster Gullan. Han ska vara hos henne hela sommaren. Men inget blir som Morgan trott. Faster Gullan visar sig vara en pirat och kapten ombord på båten Sjöpesten. Morgan får nu bege sig iväg på äventyr med ett gäng ganska klantiga pirater. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Humleboet

av Gull Åkerblom. Inläst ur Opal, 2007 (tr. 2013) av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Anton, 6 år, åker till farmor och farfar. Antons mamma ska snart föda barn. Hon får ont i magen och måste åka till sjukhuset. Anton blir orolig. Då föreslår farmor att de ska bygga ett humlebo. Men hur bor en humla? Tur att farmor har en fin bok om humlor. Anton har roligt och glömmer nästan bort att vara orolig för mamma. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Supersmart

av Dan Höjer. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vad betyder det när någon är smart? Vilka människor är smarta? Finns det smarta djur? Att vara smart kan vara olika saker. En del är smarta uppfinnare. Men är alla uppfinningar i sin tur smarta? En del smarta saker har uppkommit av en slump, till exempel isglassen. Är det en smart uppfinning? En bok om vad smart är och kan vara.

Konst, musik, teater och film

Yohio - drömmen som blev sann

av Yohio. Inläst ur BTM Books, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När artisten Yohio, född 1995, slog igenom i Sverige genom sin medverkan i melodifestivalen 2013 var han redan känd i Japan. Uppvuxen i Sundsvall började Yohio redan som barn att spela instrument. Fjorton år gammal blev han medlem i ett visual kei-band som ledde till spelningar i Japan och därefter en framgångsrik solokarriär. Bildrik bok som ger en inblick i Yohios liv, både på fritiden och på turné.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Nordiska väsen

av Johan Egerkrans. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En samling över 31 väsen som är kopplade till norden. Inledningsvis beskrivs bokens väsen övergripande och förf. tar upp ursprung, utseende och hur man kan skydda sig. Kapitlen är sedan indelade i oknytt, dragväsen, hamnskiftare, dödsväsen och odjur. Bland bokens väsen finns bland annat älvor, jättar, sjörå, mjölkhare, mara, gengångare, kraken och sjöodjur. Boken är utformad som en uppslagsbok med en litteraturlista i slutet.