Nya talböcker april 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 143 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Theas hemlighet

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

Del 16 i serien Thea. Flera år har gått sedan den tragiska förlisningen som berörde så mångas liv. Men det sägs att tiden läker alla sår, och i Kabelvaag växer så sakta nytt hopp för framtiden. Det är våren 1926, och Theas tvillingar Erika och Benjamin, ska snart konfirmeras. Tobine och Gabriel bjuder in Theas familj på middag och presenterar dem samtidigt för en nykomling i bygden - en man som döljer mörka hemligheter.

I väntan på dig

av Lynn Austin. Inläst ur Borneling, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 59 min..

I ett hyreshus i New York vävs människors liv samman. Penny Goodrich har varit kär i Eddie Shaffer så länge hon kan minnas. Eddies fru är nu död och barnen Esther och Peter blir förtvivlade när deras far beslutar sig för att ta värvning i armén. Penny erbjuder sig att ta hand om barnen i hopp om att han ska lägga märke till henne. Samtidigt väntar mr Mendel, hyresvärden, på att kriget ska ta slut så han kan få veta vad som hänt hans son i Ungern.

Tillbaka till livet

av David Baldacci. Inläst ur EA förlag, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Jack Armstrong har klarat sig igenom flera tjänstgöringar i Mellanöstern. Han har till och med blivit tilldelad två Purple heart, men nu är han utlämnad till en sjukdom som håller på att ta hans liv. Mirakulöst nog klarar sig Jack, men bara för att drabbas av nästa katastrof - hans hustru Lizzie dör ifrån honom. Ensam med barnen bestämmer han sig för att flytta till South Carolina för att börja ett nytt liv. Kanske kan han hitta kärleken på nytt?.

Den skyldige

av Lisa Ballantyne. Inläst ur Forum, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

En 8-årig pojke hittas död i en av Londons fashionabla kvarter. Kroppen har utsatts för grovt våld och gömts undan. Snart faller misstankarna på den 11-årige grannpojken Sebastian. Försvarsadvokat Daniel Hunter blir djupt engagerad i fallet. Sebastian är enda barnet till ett välbeställt par men bakom den flotta fasaden döljer sig en smärtsam hemlighet som påminner Daniel om hans egen barndom. Psykologisk thriller.

Tanamera

av Noel Barber. Inläst ur Forum, 1982 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 2: 15 tim., 33 min..

Del 2 i en serie inledd med Tanamera. Johnnie. Tiden är 1940-talet. Johnnie och Julie älskar varandra sedan tonåren, men han är gift. Hela deras existens och kärlek står på spel allteftersom japanerna rycker närmare Singapore. Johnnies och Julies kärlek sätts på hårda prov - mellan dem står inte bara Johnnies fru och barn och familjernas motstånd, utan också år av det grymmaste gerillakrig.

Det omänskliga

av Clive Barker. Inläst ur Forum, 1988. 978-91-37-09403-8, 91-37-09403-3 (genererat) av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 59 min..

Samling om fem skräcknoveller som alla berör händelser av egenartad och kuslig karaktär. Huvudpersonerna råkar ut för oväntade överraskningar och kastas in i skräckscenarier bortom deras kontroll. Novellerna handlar om så skilda ämnen som en kvinna som kan höra döda, en man som försöker skapa sitt eget helvete på jorden och en ung man som av misstag råkar släppa lös en massa demoner. Ursprungligen utgiven som del 4 i serien Books of blood.

En fjärils flykt

av Gunnel G. Bergquist. Inläst ur Vulkan, cop. 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 7 tim., 54 min..

Plötsligt är sommaridyllen Hällevik utanför Sölvesborg inte sig likt. Kriminella inslag sprider oro och skräck bland befolkningen. Alla misstänker snart alla, och den annars så gemytliga stämning som brukar råda mellan de fastboende och de turister och gästarbetare som besöker samhället, har förvandlats till rädsla och misstänksamhet. Det som händer tystas dock ner av dem som är beroende av den turism som blomstrar under sommarmånaderna.

Spökbjörnen

av Vitalij Bianki. Inläst ur Natur och kultur, 1941 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Äventyrsbok som utspelar sig i Sibirien. Består av tio kortare och längre berättelser där jakt och djur är huvudmotivet. I titelnovellen har den gamle Kiprian dödat trettionio björnar och enligt gammalt skrock så skulle den fyrtionde björnen, spökbjörnen, vara olycksbringande. När han så står ansikte mot ansikte med sin fyrtionde björn anar han det värsta. Vitalij Bianki, 1894-1959, rysk författare.

Dödsstigen

av Sara Blædel. Inläst ur Massolit, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

Den sjätte kriminalromanen i svensk översättning om kriminalinspektör Louise Rick vid Köpenhamnspolisen. En femtonårig pojke från Hvalsø är försvunnen sedan två veckor tillbaka. Under sökandet efter honom hittas liken av tre unga kvinnor. Dödsstigen, vägen mellan Louises barndomshem och offerplatsen där asagudarna blidkades, används återigen. Louise får också en chans att reda ut vad som egentligen orsakade hennes ungdomskärlek Klaus självmord.

Döden säger: Kanske

av Pierre Boileau. Inläst ur Bonnier, 1969 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Nice i högsäsong med överfyllda hotell och många turister. Zina, en ung flicka sänder ut ett rop på hjälp; hon är desperat och hotar med att begå självmord. Hon räddas till livet och en rik schweizare tar sig an henne. Men hon är en olycksfågel och råkar ut för oförklarliga olyckshändelser och hennes förflutna är höljd i dunkel. Så exploderar en sprängladdning. Ett mordförsök lyckas - men vem är egentligen offret? Diabolisk deckare från 1967.

Tunna väggar

av Anna Borgeryd. Inläst ur Pärspektiv, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 17 tim., 42 min..

Vera är sjuksköterskan som efter en skakande upplevelse i Colombia söker trygghet hemma, men möts av ett oanat kaos. Peter är den sorglöse arvtagaren till lyxresearrangören Great Escape, en förförare med kontakter i världens absoluta finanselit. I en lyhörd studentkorridor i Umeå krockar deras världar. Men lika starkt som motsatser ibland kan irritera, kan de också attrahera. Debutroman av Anna Borgeryd, född 1969.

Oroliga tider

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 6 min..

Del 16 i serien Fjällrosor. Rise blir fullständigt överrumplad av känslorna Edvin väcker i henne. Hon har aldrig mött någon som han. Det är dock inte lätt för Rise att hantera allt runt övertagandet av gården och ryktena som efter hand uppstår. Ragna har i alla fall inga planer på att underlätta saker för henne och ser inte med blida ögon på Rises och Edvins spirande kärlek.

Bödelns leende

av Ulf Broberg. Inläst ur Arx, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

Ett brutalt mord i Mogadishu på en amerikansk marinsoldat visar sig ha ett samband med en utpressningshistoria i Uppsala. Parallellt löper berättelserna om den pensionerade kriminalkommissarien Ann-Christine Caréus som utsätts för ett rån med förnedrande inslag och om Kapten Klänning, polischefen som dömdes för flera sexualbrott. Fristående deckare i serien om poliser i Uppsala och på rikskriminalen.

Röpecka går upp i studenten

av Ida Bäckmann. Inläst ur Tiden, 1937 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 50 min..

Del 3 i en självbiografisk trilogi som inleds med Röpecka, Gud och Lennart. Ida Bäckmann, 1867-1950, var lärare, journalist och författare. Nu är det dags för Röpecka att börja på gymnasiet i Stockholm och det är med sorg i hjärtat hon lämnar hemmet. Kommer hon att klara av studierna och sin examen? Men Röpecka låter sig inte så lätt nedslås utan tar tag i allting med sin sedvanliga glädje och entusiasm. Humoristiskt berättad ungdomsskildring.

Ma

av Ida Börjel. Inläst ur Bonnier, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 50 min..

Ma är japanskans tecken för tomhet, glapp, ockuperat utrymme, rumslighet. Ma kan också beteckna gudaväsen, tid, massa och minne men också - en mor. Ida Börjels, f. 1975, nya bok är ett försök att skriva de döda i deras frånvaro - men skrivs de fram levande igen eller om igen döende, döda? Det är en samling dikter villkorade av den årslånga tystnad som föregick arbetet, av tigandet, oförmågan och vägran att skriva.

Brott och straff

av Fedor Michajlovitj Dostojevskij. Inläst ur LL-förlaget, 2007 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Ett av den ryska skönlitteraturens mästerverk, en intensiv och djupsinnig berättelse och en enastående analys av en mördares, studenten Raskolnikovs, själsliv före och efter mordet fram till självangivelsen. Utkom på ryska 1867. LL-bok.

In i labyrinten

av Sigge Eklund. Inläst ur Bonnier, 2014 av Dan Kandell. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

Elvaåriga Magda Horn har försvunnit från sitt hem. Hennes föräldrar är Martin, förläggare, och Åsa som är psykolog. Martin misstänks som förövare och deras äktenskap påfrestas. Romanens andra par är Tom som arbetar åt Martin och Katja som är psykolog och arbetar på Magdas skola. Mellan de fyra vuxna personerna går en massa mer eller mindre synliga trådar. Deras inbördes förhållande utvecklas till ett ödesdrama medan Magda förblir osynlig för dem.

Överraskningen

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Del 10 i serien Lotsbarnen. Julie hade tillräckligt av utmaningar både på hotellet och hemma i Losvika. En kristen sekt besöker Hotel Havblikk och ser till att både gäster och anställda får något att tänka på. Gabriella blir blixtförälskad i den karismatiske predikanten, trots att hon redan är förlovad med en annan. Samtidigt är Jon på väg hem till Norge med en överraskande nyhet.

Manila magneten

av Robert Erickson. Inläst ur GML, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 21 tim., 18 min..

Året är 1992. Ricky, Bosse, Pierre och Stefan sitter på Stora Holmen i Örebro. Sommaren har varit varm och skön men hösten börjar närma sig. Då föds tanken att åka bort från höstrusket. Vännerna bestämmer sig för Filippinerna eftersom det är billigare där än i Västindien. Resan blir dock inte riktigt som de tänkt sig och den kommer att förändra alla fyras liv för alltid.

Smärta

av Kjell Eriksson. Inläst ur Ordfront, 2014 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Andra boken om kommissarie Santos i Brasilien. Roland Nilsson, utsänd av Svenska Fotbollsförbundet, letar efter projekt att stödja inför VM i Brasilien 2014. Några ungdomar på en ö har just anlagt en fotbollsplan och satt ihop ett lag. Men planen orsakar konflikter i byn och snart hittas Oscar Gama mördad. Den korrupte Santos börjar undersöka fallet först när även Gamas bror mördas. Nilsson är villrådig och vet inte om han ska avslöja vad han vet.

Fasaden

av Karin Ersson Ekstam. Inläst ur SHF Consulting, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

Managementkonsulten Zara Stolt har fått ett brådskande uppdrag av ägaren i fastighetsbolaget Ceson. Flera saker har inträffat samtidigt i företaget: den 90-årige ägaren har fått en stroke, VD:n blir svårt skadad i en motorcykelolycka och chefsjuristen hittas död. Zara ska avgöra vem i släkten som i framtiden ska leda Ceson. Pusseldeckare som rör sig i olika miljöer: pampig gård i Dalarna, elegant kontorshus i Stockholm och jugendkvarter i Riga.

Rör inte mitt mord!

av Lars Forsberg. Inläst ur Forum, 2014 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 9 tim., 43 min..

Kriminalkomedi om en polis med skenande inkompetens och obefintlig självinsikt. Kriminalkommissarie Torsten Rexelius har en dålig sommar efter att ha blivit dumpad av sin fru, därför blir han mer än nöjd när han snubblar över ett rykande färskt lik. Dessvärre är Torstens självförtroende långt större än hans skicklighet och snart står mordutredningen och stampar. Ännu värre blir det när han börjar spana på sin exfrus nye man.

Svindlande passion

av Emily French. Inläst ur Harlequin, 1995 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 10 tim., 33 min..

Étienne de la Rocque åkte 1637 till Kanada med sin familj för att missionera, men inget blev som han hade tänkt sig. Endast han och den sjuttonåriga Jeanne har överlevt. Nu är han själv döende och de är djupt inne i indianland. När de attackeras av indianer blir Jeanne tillfångatagen. I början planerar hon att fly, men allt eftersom tiden går ändrar hon sig. Hon vill stanna hos Svarta Örnen. Frågan är om han vill ha henne på samma sätt?.

Städer

av Maxim Grigoriev. Inläst ur Bonnier, 2014 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 7 min..

En novellsamling som söker sig till städer, ibland bara tanken på en stad. Årstiderna är viktigare än årtalet, stämningen starkare än historien, längtan bort genomsyrar allt. Läsaren får följa med till Berlin, Odessa och S:t Petersburg. En turist i ett novembertomt Porto har endast sällskap av måsarna. En man anländer till Berlin för att leta efter sin syster. M.G., 1980-, är född i Moskva och uppvuxen i Stockholm. Detta är hans litterära debut.

Klubb Ibsen

av Peter Handberg. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

Barndomsskildring från Blackeberg, arbetarförort till Stockholm, från 1960- och 70-talet. Huvudpersonen Peter och hans två kompisar Dockan och Floris bildar en klubb med mottot "Vi lovar inget, men så håller vi heller inga löften". De ägnar sig åt klassiska busstreck men även kärleken och vuxenlivets fasor tränger på. Och sedan dyker en magister S. upp med hård disciplin och märkliga böjelser.

Hamnen

av Sanna Hartnor. Inläst ur Bromberg, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 50 min..

Lättillgängliga och humoristiska dikter som ger nya perspektiv på tillvaron. Sanna Hartnor, 1986-, debuterar här med en diktsamling som utgår från ett nybyggt bostadsområde vid havet. De boende fick instruktioner om / att gå försiktigt / över cykelstigen / tills den vant sig / vid att vara cykelstig.

Kvinnan i svart

av Susan Hill. Inläst ur Modernista, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

Londonadvokaten Arthur Kipps får i uppdrag att resa till en enslig landsortsstad för ta hand om Mrs Alice Drablows dödsbo. Väl på plats märker Kipps att ingen vill prata om den döda. Folk är rädda. Platsen han kommit till ruvar på en ondskefull hemlighet, en gåta som utgår från en av begravningsgästerna - kvinnan i svart. En skräckroman i gotisk anda. Boken filmades 2012.

Bedragarna

av Bo R. Holmberg. Inläst ur Ord & visor, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

Året är 1952 och det är slåttertid i Arnäs, en liten by i Ångermanland. De var åtta män när hässjningen satte igång men innan allt hö är inne har två slåtterkarlar försvunnit. Mördade? Överkonstapel Nils Morell och hans son Karl, som också är polis, får i uppdrag att leda utredningen. Dessutom berättas en historia om olycklig kärlek och svartsjuka som i högsta grad berör släkten Morell. Åttonde boken i en serie historiska deckare.

Jakthundarna

av Jørn Lier Horst. Inläst ur Lind & Co, 2014 av Dan Kandell. Talboken omfattar 11 tim., 10 min..

Den erfarne utredaren William Wisting stängs plötsligt av från sin tjänst vid polisen. Han misstänks ha fabricerat bevis i en mordutredning för sjutton år sedan. Mannen som dömdes för brottet är frisläppt och Wisting angrips av både kolleger och medier. Han inleder en egen utredning med hjälp av sin dotter som är kriminalreporter. En ung kvinnas försvinnande kopplas till det gamla mordet. Nu startar en jakt i kamp mot tiden för att hitta kvinnan.

Barnens ö

av Per Christian Jersild. Inläst ur Bonnier, 2013 av Björn Wahlberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Roman om Reine Larsson, 10 år, som i stället för att resa till Barnens Ö ger sig ut på egna äventyr i Stockholm och håller sin mamma lugn med brev om livet på ön. Kärnan i boken är allvarliga frågor kring det svåra i att vara människa, men andan är uppsluppen, äventyren muntert absurda. Stockholm läser 2014.

En av oss sover

av Josefine Klougart. Inläst ur Bonnier, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

En roman om en ung kvinna som reser hem till sitt föräldrahem på den Jylländska landsbygden. Hennes mor är sjuk och själv har hon två uppslitande kärleksförhållanden bakom sig. Den senaste mannen är redan en annans. Och så den stora kärleken - den hon kallar sin avlidne man, trots att han i själva verket är livs levande. Josefine Klougarts, 1985-, tredje roman nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2013.

Vägen till stjärnorna

av Oskar Källner. Inläst ur Fafner, cop. 2011 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Det är tjugo år sedan människorna sprängde sin egen värld åt helvete. En spillra av mänskligheten lever i tunnlarna under Stockholm, ständigt ansatta av mutanter från ytan och konflikter med varandra. Anna är kurir och lever tillsammans med Björn som är champinjonbonde, men när de av misstag råkar döda det lokala kommunalrådets favoritson tvingas de fly. Jagade av de mäktiga provisoriets soldater. Kommer de att överleva? Science fiction-novell.

Yi

av Oskar Källner. Inläst ur Mix, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Mänskligheten har tagit sig ut i världsrymden och ligger nu i krig med "kackerlackorna". Vi får följa en grupp soldater som befinner sig på uppdrag på en planet där de ska utföra en attack mot fienden. I centrum av berättelsen återfinns två soldater som dessutom är älskande: Rickard och Clarissa. Science fiction-novell.

Cirkus med Sockerbagerskan

av May Larsson. Inläst ur Podium, 2011 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 8 tim., 58 min..

Del 2 i serien inledd med Sockerbagerskan. Vi får återse Elvira, Teodor, Sigge-Cirkus, Slaktare Filip och möta nya roliga karaktärer från Kyrkbyn. Teodor bestämmer sig för att sätta upp en revy med lokala talanger och till sin förvåning hittar han en livs levande kautschukkvina i byn. En berättelse som med humor och värme skildrar udda vänskaper och livet i en liten by i norr på 1950-talet.

Mördare utan ansikte

av Henning Mankell. Inläst ur Ordfront, 1991 av Mats Eklund. Talboken omfattar 9 tim., 13 min..

Ett äldre lantbrukarpar i Lenarp i Skåne hittas en tidig vintermorgon 1990 brutalt mördade. Kurt Wallander vid Ystadspolisen kopplas in på fallet. Ledtrådarna är förbryllande. Ryktet går att förövarna är utlänningar och skånska rasister attackerar flyktingförläggningar. Kriminalroman med brett samhällsperspektiv och med övertygande person- och miljöskildring. H.M., 1948-.

Maskinblod

Inläst ur Affront ; 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar D. [1]: 1 CD-ROM: (7 tim., 21 min.).

Antologi med 17 noveller inom science fiction och fantastik. Det mesta är skrivet på 2000-talet men här finns också två äldre historier: Helena Nybloms Sorgens flykt från 1896 och Julius Regis De tre männen från månen från 1925. Innehållet varier kraftigt: klassisk science fiction blandas med fantasy-inspirerade stycken och berättelser med inslag av gotiska drömliknande stämningar.

Juvelskrinet

av Jan Mårtenson. Inläst ur W&W, 2014 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

Den 42:a Homan-deckaren. Johan Christian Homan får flickvännen Francines ärvda smycke värderat. Det visar sig komma från Carl Fabergé, tsarens hovjuvelerare. På ett skoljubileum träffar Homan Christer Svanberg, numera framgångsrik affärsman i olja och gas i Ryssland. Svanberg vill ha Homans hjälp att komma undan ett dödshot. När Svanberg försvinner spårlöst dras Homan in i en väldigt gammal härva av mord, korruption och rysk maffia.

Mord på lätt svenska

av Aron Olnafors. Inläst ur Bonnevier & Olofsson, 2007 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

Knappt hade det förra mordfallet blivit uppklarat förrän det händer igen. Nu slår döden till bland Aroshamns (ett lätt förklätt Västerås) rotarianer. Det är startskotten på en vanvettig mördarjakt bland fagra IT-konsulter, hemliga ordenssällskap, luspanka Mälargrevar och sluga politiker. Privatspanarna Severin C. Brattenskiöld och Erik Gyllenberg söker, tillsammans med kriminalkommissarie Sören Stadigh, efter sanningen.

KoMo

av Pontus Joakim Olofsson. Inläst ur Styxx fantasy, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I en nära framtid vaknar Kattarina Krasznapolski upp ur en läkemedelsframkallad fantasi där hon trott sig vara läkare på en psykiatrisk klinik i Zürich. I själva verket har hon varit en av patienterna, en djupt deprimerad kvinna, som inte sett någon annan utväg än att underkasta sig en tung behandling för att slippa från sitt liv. Frågan är varför? Bit för bit försöker hon plocka samman sin historia med hjälp av den mekaniska insekten KoMo.

Förändringar

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 18 min..

Del 48 i serien Tre systrar. Mathilde och Dmitrij är lyckliga i Ryssland, men Mathilde kämpar med att lära sig språket och känner sig ensam i det nya landet. Redan på båten österut hade Mathilde försökt lära sig ryska, men hon blev förvirrad och glömde orden. Till slut gav Dmitrij och de andra upp. Gjermund har förstått att Thomas är förälskad i Anna, och att Anna inte skulle ha rest till Tromsö om hon hade vetat vad Thomas kände för henne.

Lycksökare

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

Del 47 i serien Tre systrar. Ingrid och Gjermund går motvilligt med på att drängen på Flomslett, Peder Johansen, får uppvakta Anna. Men det unga paret får motstånd från oväntat håll. Alice misstänker att det är något som inte stämmer när det gäller drängen och beslutar sig för att ta reda på vad det är innan det är för sent. Samtidigt som Marit och Halvor funderar på vad dom ska göra med den oväntade gåvan från Henrik, blir Marit sjuk.

Prinsen

av Tiffany Reisz. Inläst ur Harlequin, cop. 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

Del 3 i serien The original sinners. Wesley Riley är föremål för Noras fantasier. Han är en av galoppsportens mest prestigefyllda hästuppfödare och kallas prinsen av Kentucky. Noras dröm om att passa in i Wes värld utmanas gång på gång av Sørens erotiska dragningskraft. I New York är sexklubbsägaren Kingsley Edge mer än villig att ta Noras plats vid Sørens fötter. Men ett hot från en gammal rival tvingar Kingsley att konfrontera sitt förflutna.

En höstsaga

av Paola Gemma Francesca Russo. Inläst ur Bokförlaget Mormor, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Samtidssaga om några udda existenser kring Tegnérlunden i Stockholm. Under några höstveckor kommer vävs deras liv samman och på ett oväntat sätt kulminera i en hejdundrande halloweenfest. Det är Torgny, nybliven änkling och arbetslös ekonom, som anordnar festen. Han just fått höra från sin handläggare på arbetsförmedlingen att han är "för gammal för att börja om och för ung för att låta bli". Vardaglig berättelse med inslag av magisk realism.

Det brinner en eld

av Margit Sandemo. Inläst ur Schibsted, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

Del 3 i serien Kiaras saga. Kiara har dragit vinstlotten i kärlekens lotteri, och nu är det hon och Niklas för resten av livet. Men det unga paret möter stora utmaningar - inte minst när de förföljs av gengångarna från det hemliga brödraskapet. De två hämndlystna och giriga riddarna vill få tag i den gamla, keltiska skatten. Och skyr inga medel för att nå sitt mål.

Visning pågår

av Sofie Sarenbrant. Inläst ur Damm, 2014 av Märta Lundin. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Tredje boken om kriminalpolisen Emma Sköld. Morgonen efter visningen av familjen Göranssons villa i Bromma hittas pappan död av sexåriga dottern Astrid. Inget tyder på inbrott och mordvapnet är familjens egen kökskniv. Emma Sköld misstänker mannens hustru för mordet. Men Astrid har sett en främling i huset på natten. Sedan sker fler mord i samband med husvisningar. Emma utreder vad som pågår i villaområdet och försöker hitta samband mellan offren.

Drömgångare

av Samantha Shannon. Inläst ur Modernista, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 17 tim., 36 min..

Året är 2059. 1859 inrättades Scion i Storbritannien, som alla vet är en ockupationsmakt. Paige Mahony arbetar sedan 16- årsåldern för Jaxon Hall i Londons undre värld. Hon skaffar information till Jaxon genom att bryta sig in i folks medvetanden. Hon är klärvoajant av en sällsynt sort; drömgångare. Hon vet inte själv gränserna för sin förmåga och när hon råkar döda en vakt i t-banan förstår hon att hon inte kommer att komma undan Scion.

Projekt Rosie

av Graeme Simsion. Inläst ur Forum, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 44 min..

Don Tillman är 39 år, pedant och vill gifta sig. Problemet är att han har svårt att få kontakt med kvinnor. Men som den strukturerade forskare Don är utformar han Projekt Fru - ett frågeformulär som ska hjälpa honom att hitta den perfekta partnern. Rosie Jarman får inte många poäng i formuläret. Hon är spontan, smart, snygg och vänder snart upp och ner på Dons tillvaro. Romantisk komedi som visar att alla kan hitta kärleken, hur udda man än är.

Ett människoöde

av Michail Sjolochov. Inläst ur Tiden, 1965 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 33 min..

Tre noveller: "Ett människoöde" behandlar ett ämne från andra världskriget. "Av främmande blod" skildrar hur en bonde, som förlorat sin ende son under inbördeskriget, upplever en ny faderslycka. "Husbonden ger en glimt av livet under kollektiviseringens svåra år. Novellerna karakteriseras av berättarglädje, humor och medmänsklighet. A.S., 1905-1984, rysk författare som fick nobelpriset i litteratur 1965.

I hjärtats skugga

av Ida S. Skjelbakken. Inläst ur Schibsted, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Del 4 i serien Krönikan om Ylva Alm. Ylva är äntligen en fri kvinna. Nu ska hon möta sin familj för första gången på länge. Men allt är inte bara sol och glädje på Bjergvin. Samtidigt, på ett värdshus långt borta, kommer det in en mörkhårig främling. Värdshusägarens vackra dotter tittar på honom i smyg, men han har en annan ung kvinna i sina tankar.

Norrsken

av Ida S. Skjelbakken. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Del 3 i serien Krönikan om Ylva Alm. Ylva är övertygad om att allt kommer att lösa sig när lagens väktare får veta vem hon är och vad som hände på gården där hon arbetade. Men fogdens ord i rättssalen krossar allt hopp. Siljes äktenskap blir inte som hon hade hoppats. Vad hände med närheten - den goda sammanhållningen? Och vad gör Nikolas egentligen när han är i Christiania?.

Kvinnan som inte fanns

av Johan E. Sköld. Inläst ur Orda, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 27 min..

Ombord på färjan till Travemünde försvinner en kvinna spårlöst. Samtidigt försvinner en norsk familj som är på semester i Roslagen. En månad senare påträffas Ellen Svinhufvud död på Reflexbostäders servicekontor i Rimbo. Många olika händelser som tillsammans bildar ett mönster som blir till ett pussel som kriminalinspektör Germund Askerfeldt och hans kollegor vid polisen i Norrtälje får i uppdrag att lösa.

I död och lust

av Rune Sköllerhag. Inläst ur Vitterleken, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 55 min..

Nordmarken i Värmland kläds i bedårande sommarskrud och kärleken blommar inte minst tack vare den nya kyrkoherden som får alla kvinnohjärtan att slå lite extra. Sarons Liljor, den välklingande kyrkokören, sprider välljud och glädje över sommarlandskapet. Polischef Bo Sjöman och konstapel Leif Matson vid Årjängspolisen latar sig men snart sker ett brutalt kvinnomord och det följer en kamp på liv och död. Deckare som utspelar sig i sydvästra Värmland.

Om du bara visste

av Caroline Säfstrand. Inläst ur Massolit, 2014 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 9 tim., 3 min..

När Elin hittar en förlovningsring i pojkvännen Zacks ficka får hon panik. Hon packar och beger sig till Hallands Väderö, en plats hon lovat att aldrig återvända till. Här får hon dela bostad med Anja, en äldre dam som kommit till ön för att måla. Anja släpper inte gärna någon för nära inpå livet, men sommaren förändrar allt. En djup vänskap utvecklas mellan de båda. I den trygga gemenskapen vågar de närma sig plågsamma minnen.

Om att gråta sig till sömns och annat trams

av Roza Takiporian. Inläst ur Mimer, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Samling med elva noveller som innehåller vemod och sorg, men också hopp och mänsklig värme. Berättelser som bygger broar mellan människors världar. Vi möter den 91-årige mannen vars hjärta brast i ungdomens Iran, den cancersjuka flickan och hennes avskedsbrev till sin älskade. Och så hon som till slut fick lära sig vad det innebär att gråta sig till sömns. Och hur kan världens vackraste ögon förvandlas till två hål helt utan värme? Debutbok.

Mina mindre mord och mysterier

av Helene Tursten. Inläst ur Pocketförlaget, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Tretton deckarnoveller. I fyra av dem återkommer författarens kända kriminalinspektör Irene Huss som löser ruskiga mord, kämpar med ett mystiskt försvinnande och dessutom faller offer för en ovanligt smart tjuv mitt i julruschen. I tre av novellerna är en äldre dam vid namn Maud huvudperson. Hon är 88 år och ungefär lika förtjusande som en huggfärdig kobra. Ingen tror den gamla damen om något ont men folk försvinner i hennes närhet.

Spökryttarna från Ordebec

av Fred Vargas. Inläst ur Sekwa, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 14 tim..

Den femte boken på svenska om kommissarie Adamsberg. En gammal dam från Normandie dyker upp på Adamsbergs Pariskontor. Hennes dotter har en natt sett "spökryttare" på en normandisk skogsväg. Enligt legenden är spökryttarna en hord levande döda på jakt efter ostraffade brottslingar och förebådar ond bråd död. När flera personer med dunkel bakgrund hittas döda åtar sig Adamsberg fallet.

Dublinesk

av Enrique Vila-Matas. Inläst ur Tranan, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 11 tim., 10 min..

I en drömlik skildring får vi följa den före detta förläggaren Samuel Riba som utan sitt förlag och sina författare är vilse i tillvaron. Han upplever att den digitala eran inte rymmer någon plats för en beläst gammal förläggare och han beslutar sig för att resa till Dublin och genomföra en begravningsceremoni för den tryckta boken. E.V-M. anses vara en av Spaniens främsta nutida författare.

Texter

av David Foster Wallace. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 17 min..

Texter - kortprosa, essäer, reportage - skrivna mellan 1989 och 2007 av den geniförklarade amerikanske författaren D.F.W., 1962-2008. Här finns snillet, ensamheten, lekfullheten, självreflektionen, humorn, specialiseringen och metafysiken. Texterna tar ofta en annan vändning än den förväntade, blir snåriga, bjuder motstånd, skaver och belyser och berikar varandra.

Dokumentet

av Fritz Widqvist. Inläst ur Minbok.nu, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 54 min..

Spionroman där handlingen bland annat utspelas på SAAB i Linköping där en främmande makt vill komma åt industriella hemligheter. Ett dokument författat av CIA som handlar om det svenska försvarets utveckling 2005-2009 har kommit på avvägar. Dokumentet har en central betydelse i en händelseutveckling där det förekommer både polis, säkerhetstjänst, politiker, diplomater och spioner.

Försvunnen

av Fritz Widqvist. Inläst ur minbok.nu, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

Under ett grävarbete i Linköping hittas en kropp. Polisen kan konstatera att offret är en sedan nästan 60 år försvunnen man. Kommissarie Lars Roskvist får tillsammans med den nyutnämnda kriminalinspektören Margareta "Maggan" Carlsson utreda fallet. Arbetet sker mycket genom att försöka kartlägga offrets familje- och släktrelationer. Polisens rutinarbete beskrivs noggrant i en väl tecknad Linköpingsmiljö.

Ingreppet

av Peter Winai. Inläst ur Win Books, 2013 av Christina Hellman. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

Den svenska försvarsindustrin får inga beställningar och utvecklingen av ett system för terroristbekämpning riskerar att avbrytas. Vapentillverkarna är trängda. Deras hemliga brödraskap genomför ett attentat för att få opinionen försvarsvänlig - Rosenbad attackeras och islamistiska terrorister får skulden. Maria och Georg är tillbaka från ett bombat Libanon och blir indragna i händelserna. Thriller som gestaltar ett kusligt samtidsscenario.

Och kvar stod en röd resväska

av Mari Åberg. Inläst ur Andra rum, cop. 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

Göteborg 1933. 13-åriga Hanna lever ett priviligierat liv och drömmer om att få resa till Köpenhamn för att utbilda sig till modist. Hennes far är en märkvärdig person, inblandad i de flesta stora byggprojekt i staden. Men så inträffar en katastrof och ingenting kommer mera att bli sig likt. Hanna tvingas bryta upp och skapa sig en egen framtid.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Rosenkorsets brödraskaps tre manifest

av Johann Valentin Andreæ. Inläst ur GML, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Rosenkreuzarna var enligt legenden en esoterisk sammanslutning i Tyskland som i början av 1600-talet sysslade med bland annat alkemi. Grundaren ska ha varit Christian Rosencreuz. För första gången är nu Rosenkorsets brödraskaps tre manifest - Fama fraternitatis, Confessio fraternitatis och Christian Rosenkors Alkemiska bröllop - översatta till svenska. Den tyske teologen J.V.A., 1586-1654, anses vara författare till dessa tre manifest.

Visklek

av Lotta Lundberg. Inläst ur Cordia, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Essäsamling. I de associativa texterna pågår viskleken som ett samtal inom författaren själv om verklighet och fiktion, tro och tvivel, och mynnar i ett brandtal för konsten. Hela tiden återkommer hon till skönlitteraturens möjligheter, de gåtfulla gliporna och kraften i mellanrummen, vare sig det är en garderob i Uppsala, exilens Berlin eller sprickan mellan texten och den som läser.

Religion

Övertygelsens kraft

av Gregg Braden. Inläst ur ICA, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 12 tim..

Förf., tidigare verksam som dataprogrammerare, är numera verksam som nyandlig förkunnare. Han menar att vetenskapliga studier visar att universum fungerar ungefär som en jättelik dator med säte i medvetenheten. Och precis som vanliga datorer använder ett särskilt språk för att skapa resultat använder universums dator våra upplevelser av övertygelser för att tala till det material som både universum och vår egen kropp är gjorda av.

Här för att stanna

av John Ortberg. Inläst ur Libris, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

J. O., pastor i Menlo Park, Californien, skriver på ett lättsamt sätt om den person som är allra viktigast i hans liv - Jesus. En person som inte lämnar honom i fred, som ständigt bryter mot konventionerna, som utmanar och vänder och vrider på frågor. En vän som han upplever är här för att stanna. Vid sin död hade Jesus inte särskilt många efterföljare, men med tiden har arvet efter honom växt och nu har han fler än han haft någon gång tidigare.

Jag heter Sten Edgar

av Sten Edgar Staxäng. Inläst ur GML, 2013 av Måns Westling. Talboken omfattar 14 tim., 28 min..

Här berättar den kände prästen Sten Edgar Staxäng, 1931-, om sitt händelserika liv. Han föddes in i en gammal prästsläkt på västkusten och kom också själv att följa traditionen och verka som präst under hela sitt yrkesverksamma liv. Han var västkusten trogen genom tjänst i Göteborgsförsamlingarna Örgryte och Guldheden, men också som kyrkoherde och kontraktsprost i Strömstad. Tjänstgöringen avslutades med åtskilliga år på franska Rivieran.

Filosofi och psykologi

Den 7-faldiga freden

av Gabriel Cousens. Inläst ur Ad Astra, 1992 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

Denna bok är enligt författaren en vägbeskrivning till fullständig fred. Fredens väg är också kärlekens väg och den handlar om att ta ansvar för våra tankar, ord och gärningar i förhållande till hela planetens välmående. I praktiken innebär det en förlåtande inställning till andra, en ekologisk livsföring och globalt fredsarbete. Kroppen, sinnet, familjen, samhället, kulturen, naturen och Gud - allt detta hänger samman och påverkar varandra.

Vara och tid

av Martin Heidegger. Inläst ur Daidalos, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 29 tim., 37 min..

Nyöversättning av den moderna filosofins mest inflytelserika verk. Ett försök att överblicka den mänskliga tillvaron i hela dess vardaglighet. Endast genom att utgå från denna världsliga grund kan vi enligt H. få grepp om de filosofiska problemen, existentiella frågor om döden, tiden och historien för att till sist komma fram till frågan om varats mening. M.H., tysk filosof, 1889-1976. Innehåller förklarande efterskrift av översättaren.

Jag känner mig ledsen

av Helene Lumholdt. Inläst ur LL-förlaget, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Alla människor är ledsna ibland. I den här boken berättar Olle och Rebecka om hur det känns att vara ledsen. De berättar om vad som gör dem ledsna och vad som får dem att må bättre. Författaren är journalist och författare inom vård, psykologi och pedagogik. LL-bok.

Konsten att rädda liv

av Ullakarin Nyberg. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Går det att förhindra självmord? Finns det varningstecken, och vad kan man göra om man anar att någon funderar på självmord? Genom konkreta råd och tydliga exempel visar författaren hur man kan prata om det som är svårt. Boken tar upp fakta och myter om självmord, hur förloppet från tanke till handling kan se ut och hur detta kan avbrytas. Författaren är psykiater och suicidforskare.

Sök inom dig själv

av Chade-Meng Tan. Inläst ur ICA, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

En bok som utgår från den kurs som ingenjören Chade-Meng Tan skapade i syfte att helt reformera arbetslivet på Google. Boken utgår från buddhismen och att emotionell intelligens, självkännedom och mindfulness är grunden till välbefinnande. Författaren visar hur du kan använda empati och själviakttagelse för att stilla ditt sinne, hitta mening i både arbetsliv och privatliv samt åstadkomma fruktbara samarbeten.

Uppfostran och undervisning

Stå upp, stå ut, stå kvar

av Fredrik Ahlén. Inläst ur Norstedt, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 7 min..

Fokus i boken ligger på hur lärare kan engagera elever som stöter på motgångar och skapa lust för lärande. Författaren skriver bland annat om delaktighet, hur lärare kan hantera passiva elever, skapa strukturer, sätta gränser och hantera relationer gentemot elever, föräldrar och kollegor. Boken vänder sig till nyutexaminerade pedagoger, studenter men även verksamma lärare. Författaren är fil.mag. i specialpedagogik och grundskollärare.

Den kompletta guiden till Högskoleprovet

av Lukas Holmegaard. Inläst ur Akademius, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Omarbetad och utökad utgåva med anledning av de nya delarna som finns med i högskoleprovet från och med hösten 2011. Innehåller en genomgång av de åtta delprovsmomenten, tips, strategier, lösningstekniker samt övningar på olika ambitionsnivåer. Vänder sig både till de som ska skriva högskoleprovet första gången och de som vill förbättra sina resultat.

Utmärkt undervisning

av Jan Håkansson. Inläst ur Natur och kultur, 2012 (tr. 2013) av Jonas Knutell. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

En översikt i vilken författarna presenterar olika forskningstraditioner och lärandeteorier som ska leda fram till framgångsrik undervisning. Ett visst fokus ligger på undervisning på vetenskaplig grund. Boken vänder sig bland annat till lärarstudenter, lärare, rektorer och utbildningspolitiker. Författarna är universitetslektorer samt forskare verksamma vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Litteraturvetenskap

Ett möte

av Milan Kundera. Inläst ur Bonnier, 2014 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

En essäsamling som förenar känsla och tanke, idéer och historia. M. K., 1929-, belyser de konstnärer som genom året blivit viktiga för honom och vars verk han anser hjälper oss att förstå världen bättre. M.K. tolkar här Francis Bacons målningar, Janaceks musik och Fellinis filmer. Essäerna behandla estetiska och existentiella teman kring minnet och glömskan.

Bertha von Suttner & Alfred Nobel

av Ulla Britta Ramklint. Inläst ur Santérus, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Biografi över Bertha von Suttner, 1843-1914, men också en skildring av relationen mellan henne och Alfred Nobel, 1833-1896. Född in i Wienaristokratin kom hon att bli en av alla tiders största förkämpar för världsfreden, bland annat genom sin roman Ned med vapnen! som utkom 1889. 1876 tog hon anställning som sekreterare hos Alfred Nobel, men lämnade honom under samma år för att gifta sig med Artur von Suttner. 1905 mottog hon Nobels fredspris.

Min pappa Ann-Christine

av Ester Roxberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 4 min..

Ingen var förberedd på att den hobbysnickrande prästen och trebarnspappan skulle förändra sitt liv, allra minst familjen. Men femtioåtta år gammal kommer han ut som Ann-Christine och lever idag som kvinna. Här berättar förf., hans dotter, med stor närvaro om omvandlingen från man till kvinna men även om sin egen känsla av förlust som sakta går över och ersätts av insikten att vissa val är ofrånkomliga och att det krävs stort mod att göra dem.

Därhemma på gårdarna

av Birgit Th. Sparre. Inläst ur Geber, 1960 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 22 min..

Del 1 i förf:s självbiografiska serie. Hon skildrar barndoms- och uppväxtåren på Sjöred vid sjön Åsunden, Västergötland, bakgrund till BS:s romantiserade herrgårdsromaner. Man får uppleva årets gång, möta släkt, vänner, husfolk och trotjänare, anrika spöken och bygdeoriginal, många av dem modeller för S:s romanfigurer. BS, 1903-84.

Solen och sjön

av Birgit Th. Sparre. Inläst ur AWG, 1961 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

Del 2 i serien inledd med Därhemma på gårdarna. Ytterligare ett par gårdar runt Åsunden får här sin historik, liksom de utsocknes slotten (skånska) Kulla-Gunnarstorp och Borgeby. Det senares originelle slottsherre Ernst Norlind porträtteras, liksom även bl.a. Selma Lagerlöf, Anders de Wahl och Ernst Rolf, den senare kallad "den store glädjespridaren".

Strindberg och bildkonsten

av Göran Söderström. Inläst ur Forum, 1990 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 24 tim., 58 min..

Bildkonsten spelade en mycket stor roll för Strindberg under hela hans liv, vilket avspeglas även i hans författarskap. Strindberg var inte bara själv en skicklig konstnär utan han var också en av de första som introducerade impressionismens konstnärer. Han påverkades också starkt av sina kontakter med konstnärer som Ernst Josephson, Carl Larsson, Paul Gauguin och Edvard Munch. Akademisk avhandling.

I Selmas sällskap

av Louise Vinge. Inläst ur Gidlund, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Louise Vinge, under flera år ledamot av Selma Lagerlöf-sällskapets styrelse, delar här med sig av artiklar och föredrag om Selma Lagerlöf. Förf., själv släkt med Lagerlöf, har dels gett texterna en mer populär form och omger dem också med berättelser om hur och varför de kommit till. Bland kapitelrubrikerna kan nämnas: Selmas skånska landskap, Högläsning som konstform, En författarinna möblerar. Också egna personliga minnen från Mårbacka ingår.

Konst, musik, teater och film

Trubaduren

av Ulf Bagge. Inläst ur Ekerlid, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 12 tim., 8 min..

U.B. levde i kretsen av vissångare på krogarna i Gamla stan där Cornelis, Bengt Sändh och många andra av tidens profiler höll till. Motgångar och succéer, där kampen för livets nödtorft ställs mot det framgångsrika artistlivet skildras och även de mörka sidorna med alkoholism och fiendskap. Vi får följa turnéer med politiker som Gunnar Helén och Olof Palme samt arbetet med artister som Monica Zetterlund, Beppe Wolgers och Olle Adolphson.

Legenden om Hammerfall

av Oscar Dronjak. Inläst ur Kalla kulor, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hårdrocksbandet Hammerfall startades av gitarristen Oscar Dronjak och trummisen Jesper Strömblad 1993. När en VHS-inspelning av ett av deras framträdande når ett skivbolag tar allting plötsligt fart. Deras debutplatta blir en succé och med megahiten Renegade når dom de stora arenorna. Vägen är dock inte spikrak och kantas av personliga tragedier, märkliga försvinnanden, svensk avundsjuka, trafikolyckor och inre stridigheter i bandet.

Pojke med pilbåge

av Sven Wollter. Inläst ur Ordfront, 2014 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 8 tim., 25 min..

Skådespelaren Sven Wollter, född 1934 i Göteborg, har varit verksam i 60 år som skådespelare och varit med i filmer och tv-serier som Raskens, Hemsöborna och Änglagård. I korta texter bjuder han på sina tankar om alla aspekter av livet på och utanför scenen: barn och familjeliv, överlevnad och skiljevägar, drömmar och rädslor, dygdens belöning och om sorgearbetet vid nära anhörigas bortgång. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Historia

Vita rockar och bruna skjortor, nazimedicin och läkare på flykt

av Ulf Högberg. Inläst ur Universus, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 21 tim., 11 min..

1939 sökte ett femtiotal läkarflyktingar arbete i Sverige. Många försökte hjälpa läkarna men svenska nazister lyckades uppelda en stark opinion mot dem. Protesterna var högljudda och läkarna möttes av oförståelse och avståndstagande. Flyktingarna blev en stridsfråga och Läkarförbundet anförde läkaröverskott. En bok om nazimedicinens framväxt, etik, rättrådighet och anpassning. Författaren är läkare och professor i obstetrik.

Andra världskrigets hemligheter

av Guido Knopp. Inläst ur Fischer & Co, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

En bok som vill avslöja några av de myter kring andra världskriget som trots omfattande forskning kvarstår. Författaren närmar sig med hjälp av tidigare okänt källmaterial en del av de hemligheter som inte belysts fullständigt. Här avslöjas bland annat en del fakta om Hitlers hälsotillstånd som hölls hemligt av dåtidens propaganda. G.K. är en av Tysklands mest kända historiker. Han har skrivit en lång rad böcker om andra världskriget.

Biografi med genealogi

Gnistan

av Kristine Barnett. Inläst ur Bromberg, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

Vid två års ålder får Jake diagnosen svår autism och hans föräldrar får höra att han aldrig ens kommer att lära sig knyta skorna, än mindre lära sig läsa och skriva. Det visar sig att Jake har ett mycket högt IQ, fotografiskt minne och han lär sig på egen hand matematisk analys. Redan nio år gammal arbetar han med en egen teori i astrofysik och vid tolv är han avlönad forskare i kvantfysik.

Tidigt med allt - alltid före sin tid

av Rolf H. Carlsson. Inläst ur Ekerlid, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 1: 15 tim., 53 min..

E.R. blev som 18-åring rekordstudent med 12 stora A i betyget, följt av en dubbelexamen som civilingenjör och civilekonom. Här berättar hans kollega om åren 1932-65, uppväxten, studierna och karriären inom svensk och internationell företagsekonomi. E.R. blev professor i Lund 1967 och vid Harvard Business School 1974. 1966 startade han SIAR.

Nyfikenhet och förundran

av Richard Dawkins. Inläst ur Fri tanke, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

Richard Dawkins, född 1941, har påverkat vår syn på evolutionen och religion mer än någon annan i sin generation. Här får vi följa med på en mycket personlig resa tillbaka till barndomen i Afrika, skoltiden i England och det stora genombrottet med boken Den själviska genen. Med humoristiska anekdoter, rörande minnen och öppenhjärtlig självrannsakan skildrar han de första 35 åren av sitt liv.

Kärleken blev mitt vapen

av Soheila Fors. Inläst ur Libris, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Förf. hade en dramatisk uppväxt i Iran som priviligierat barn till en emir och hon deltog under sin tonårstid i gerillakampen mot regimen. Hennes liv i Sverige började illa men idag hjälper hon andra kvinnor som drabbats av hedersvåld genom det skyddade boende som hon skapat i Karlskoga och i Karlstad. Hon arbetar som föreläsare och inspiratör och har uppmärksammats av bland annat kungahuset för sina insatser.

Alfred Nobel - den olycklige uppfinnaren

av Bengt Fredrikson. Inläst ur LL-förlaget, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Alfred Nobel är en av världens mest kända svenskar. Han är berömd för att ha uppfunnit dynamiten och för att ha skapat Nobelpriset. Den här boken handlar om vem han var, om hans fattiga uppväxt, ensamhet och längtan efter kärlek. Men också om uppfinningarna som blev succéer och om livet i lyx. Författaren har tidigare skrivit boken Titanic-katastrofen. Lättläst bok.

Drottning Silvia

av Roger Lundgren. Inläst ur Swedish Royal Media, cop. 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Jubileumsbok utgiven med anledning av drottning Silvias 70-årsdag 2013. Hon berättar öppenhjärtigt om sitt liv, sin familj och sitt engagemang som beskyddare för barn och andra utsatta. En rad kända profiler berättar om drottningen och hennes livsverk ur olika vinklar på ett personligt sätt som t.ex. Elisabeth Tarras-Wahlberg, Lena Maria Klingvall och Michael Bjerkhagen. Med förord av Maud Olofsson. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

På disponentens tid

av Curt V. Persson. Inläst ur Tornedalica, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 26 min..

Hjalmar Lundbohm var chef för gruvverksamheten i Kiruna 1898-1921 och satte sin prägel inte bara på gruvan utan även på staden och dess inbyggare. Genom ingående studier i arkiv och fotosamlingar ger förf. malmfältens historia en ny dimension. Lundbohms syn på samer och tornedalingar belyses särskilt under en tid då nationalromantik och rasbiologi frodades både i teori och praktik. Förf. är landsantikvarie och uppvuxen i Kiruna.

Smällen

av Kent Revedal. Inläst ur Libris, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 35 min..

2010 krockar K.R. med sin mc på en bro i utkanten av Stockholm och hans liv förändras för alltid. När han vaknar upp efter den första smärtchocken förstår han: hjärnan har förlorat kontakten med benen. Hur kommer man tillbaka till ett någorlunda normalt liv när halva kroppen slutat fungera? Han bestämmer sig för att satsa, att kämpa och försöka fortsätta leva och bit för bit återerövrar han sitt liv.

En av oss

av Åsne Seierstad. Inläst ur Bonnier, 2013 av Bodil Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den 22 juli 2011 attackerade Anders Breivik Regeringskvarteret i Oslo och AUF:s sommarläger på Utøya. Med hjälp av unika källor tecknar Åsne Serierstad bilden av en man som i många år försökte passa in i samhällets ramar, men som till slut krossade dem på det mest brutala sätt. Det är också berättelsen om de drabbade. Två systrar från Nesodden och ett killgäng från Troms som alla glatt sig åt lägret. Bara ett fåtal av dem skulle komma hem igen.

Sten Bergman

Inläst ur Votum, 2013 av Måns Westling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

S.B., 1895-1975, var en av Sveriges sista upptäcktsresande. Hans barnbarn, Jens Sucksdorff, har samlat det mest intressanta och bästa berättelserna från resorna han gjorde tillsammans med sin fru Dagny. Bergmans egna texter blandas med nya skrivna av Lena Haglund, Bertil Lintner och Henrik Ekman. De har rest till många av platserna och ger en spännande jämförande bild över hur det ser ut idag. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Smålänningar

av Jan Törnqvist. Inläst ur Massmedia i Stockholm, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Jenny Nyström, Ingvar Kamprad, Dag Hammarskjöld och Astrid Lindgren är några av de många mer eller mindre kända smålänningar som förekommer i den här boken. I kortare texter gör förf. nedslag i den småländska historien från 1100-talet och framåt: glas, möbler, gnosjöandan, skogen och maten. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

På Årstafruns tid

av Lars Widding. Inläst ur Norstedt, 1993 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 30 min..

Märta Helena Reenstiernas dagbok från Årsta gård åren 1793-1841 i en personligt hållen återberättelse av förf., 1924-94. Kring herrgårdsfrun grupperar sig gårdens folk med kuskar, mamseller, drängar och pigor samt släkt och vänner från huvudstaden. Kungabegravningar, baler, carouseller, upplopp, schavotteringar och andra tidens spektakel skildras. Läsaren får även glimtar från dagens Årsta gård.

Geografi

Lunds historia - staden och omlandet

av Peter Carelli. Inläst ur Lunds kommun, cop. 2012 av Anna Westberg. Talboken omfattar D. 1: 47 tim., 51 min..

Norrbottniska liv ensligt belägna

av Anne-Christine Liinanki. Inläst ur Aquiloni, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 1 tim., 16 min..

En modern folklivsskildring i reportageform, som berättar om det moderna livet i några byar norr om Kalix. Vi får träffa hästuppfödare, renskötare i en skogssameby och följa med på musikfestival. Här finns exempel på den kreativitet och nytänkande som krävs för att skapa liv och framtid i glesbygden. Den tryckta förlagan innehåller en stor mängd fotografier.

Sågspår

av Birgit Öberg. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 14 min..

En bok som skildrar livet i en Ådals-familj 1850-1930. Fyra generationer kvinnor i familjen gifte sig med inflyttade driftiga unga män som försörjde familjen genom verksamheter i träindustrin. För varje generation ändras livet, fotogenlampor, elektricitet, järnväg och bil gör entré. Ångsågarna i Västernorrland bidrog till Sveriges utveckling på många plan och Ådalen blev en älvdal med industri. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Samhälls- och rättsvetenskap

After work

Inläst ur Verbal, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

En antologi om arbetskritik där författarna diskuterar idéer som arbetstidsförkortning, medborgarlön och lokala valutor. De beskriver hur synen på arbete har vuxit fram historiskt och teoretiserar begrepp som arbete och fritid på ett kritiskt prövande sätt. Vill vi ha jobb till varje pris? Är fler jobb enda vägen till jämlikhet och ökat välbefinnande? Vilket värde har människan i ekonomin och hur ser människans villkor ut efter arbetet?.

Andra Stockholm

Inläst ur Stockholmia, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 13 tim., 13 min..

Stockholm är inte bara en stad utan består av flera olika städer. I jakten på andra Stockholm resonerar forskare och studenter om hur liv, plats och identitet formas och äger rum i en stor stad: vad är det som är speciellt med storstäder, och vad utmärker Stockholm? Hur blir man stockholmare? Boken är ett samarbetsprojekt mellan Etnologiska institutionen på Stockholms universitet, Nordiska museet och Stockholms stadsmuseum.

Abbas hjärta

av Sigrid Edsenius. Inläst ur Arx, 2013 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

I november 2005 mördades Abbas Rezai brutalt på grund av sin relation med den 16-åriga Zahra. Från början tog den äldste sonen, 17-åriga Majid, på sig mordet, men 2011 angav han sina föräldrar. Journalisten Sigrid Edsenius beskriver hur olika myndigheters agerande påverkade händelseförloppet. Boken tar också upp hedersvåldets mekanismer och lyfter fram en grupp som inte så ofta uppmärksammas när det gäller hedersmord - männen.

En diplomatins hantverkare

Inläst ur Atlantis, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 14 tim., 29 min..

Jan Eliasson, 1940- , är en av Sveriges genom tiderna mest framstående diplomater. Han har bland annat varit ordförande i FN:s generalförsamling 2005-2006 och är vice generalsekreterare för FN sedan den 1 juli 2012. I denna vänbok som utkom till Eliassons 70-årsdag hyllar ett antal skribenter hans gärning genom åren utifrån olika infallsvinklar. Flera av bidragen är på engelska.

Varning Harning - Sverige, Sverige fosterland

av Anderz Harning. Inläst ur Tre böcker, 1989 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

Kåserier av författaren, journalisten, litteraturkritikern och samhällsdebattören Anderz Harning, 1938-1992. Författaren är starkt kritisk till byråkrater, politiker och den offentliga sektorn och hans satir drabbar både Sverige, riksdagsledamöter och skolan. Några av de kåserier som finns med är: Vi svenskar idrottar lugnt och värdigt, Förbud är frihet, Byråkratiska "själsliv" och Landsfadern.

Stulen barndom

av Thomas Kanger. Inläst ur Bonnier, 2014 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

En reportagebok som behandlar ett mörkt kapitel i Sveriges historia - den systematiska vanvården av barnhemsbarn. Från 1920-talet till 1980 omhändertogs över trehundratusen barn i Sverige och placerades på institutioner och barnhem. Många av dem utsattes för fysiskt och psykiskt lidande. T.K. är journalist och här återger han enskilda individers öden och berättar om hur samhället hanterat frågan.

Kåkfarare

av Annika Lamroth. Inläst ur Kommittén för Stockholmsforskning, 1990 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 11 tim., 34 min..

Under 1980-talet genomförde etnologen Annika Lamroth en lång rad intervjuer med före detta fångar på Långholmens fängelse i Stockholm. De intagna berättar både levande och detaljerat om den tillvaro de själva skapade innanför murarna; om hur de anpassade sig till livet på avdelningarna genom att lära sig det så kallade tjuvspråket och fängelsejargongen samt att foga sig i den existerande rangordningen och de gällande normerna.

100 brev som inte ?!? förändrade världen

av Gudrun Schyman. Inläst ur Gudrun Schyman, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 11 tim., 33 min..

År 2003 skrev Gudrun Schyman, frilansfeminist och talesperson för Feministiskt initiativ, sitt första feministbrev. Det började som en förklaring till varför hon valde att lämna Vänsterpartiet och istället satt kvar i riksdagen som en politisk vilde. Det hundrade brevet skrevs 2013. Alla breven finns nu samlade i den här boken. Några av brevens titlar: Vem är rädd för 6-timmarsdagen? Skärp sexköpslagen! och Jämställdhet gör världen rikare!.

Ekonomi och näringsväsen

Den fantastiska Gracie

av Dan Dye. Inläst ur Bokfabriken, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 49 min..

Grand danois-valpen Gracie blir ensam kvar i sin kull, ingen vill ha henne då hon både är albino och döv. Hon hamnar hos Dan Dye och han lär sig genom henne att se vad som är viktigt i livet. När Gracie vid två års ålder matvägrar bakar Dan hundkex som hon till slut lär sig att äta. Ryktet om de fantastiska hundkexen sprider sig och Dan startar bageriet Three Dog Bakery. Det blir en succé och Dan startar en affärskedja som sprids över hela USA.

Balansakten

av Philip Lerulf. Inläst ur Timbro, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 20 min..

Boken är ett debattinlägg som söker svaret på varför Sveriges befolkning knappt har några egna sparade pengar. Medborgare med såväl jobb som hus och försörjningsansvar vänder på slantarna för att pengarna ska räcka. Hur blev det så här illa, frågar sig författaren som är journalist.

Kaos

av Alexandra Pascalidou. Inläst ur Atlas, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En personlig uppgörelse med Grekland, landet som gått från Dionysiska fester till svältdiet. Här skildras den ekonomiska krisen genom grekernas ögon. A.P. träffar skeppsredarfruar och kändisar, hon pratar med barnhemsbarn och politiska extremister. Krisen har gjort dem alla till politiska experter. Boken är indelad i kapitel benämnda med ord som det grekiska språket givit världen, till exempel: kaos, demokrati, polemik och xenofobi.

Idrott, lek och spel

Obesegrad

av George Scott. Inläst ur Kalla kulor, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

Under sin karriär som boxare vann George Scott, f. 1966, bland annat fem SM-guld, silvermedalj i OS och en världsmästartitel i USA. Vid sidan om idrottskarriären finns en annan historia, den om en pojke som ingen ville ha, som hamnade snett och räddades av idrotten. Från gatorna i Liberia via sin adoptivfamilj i Sverige till livet efter karriären som blev allt annat än lätt.

Medicin

Bryt det sista tabut

av Maria Borelius. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 7 min..

Ätstörningar, depression, utbrändhet, panikångest, bipolär sjukdom, psykoser och tvångssyndrom är några av de syndrom som var tredje svensk drabbas av någon gång i livet. Ändå finns det en tystnad kring detta och de allra flesta döljer sin sjukdom inför omgivningen. Förf. skriver om vård och icke-vård, om forskning och möjligheter till bot och vi möter åtta människor som berättar sina historier.

Organ till salu

av Susanne Lundin. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En skrämmande resa genom organhandelns dunkla värld. S.L. reser världen över och synar denna smutsiga verksamhet i sömmarna. Hon skildrar kriminella syndikat i Sydafrika, åklagare i Israel och utnyttjade lantarbetare i Moldavien i sin kartläggning. I andra änden av kedjan finns svenska patienter som är så desperata att de kringgår lagen och sätter en annan människas liv på spel. Susanne Lundin är professor i etnologi.

Infekterat beteende

av Paul H. Patterson. Inläst ur Pavus, 2013 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 9 tim., 38 min..

Neurobiologen Paul Patterson undersöker i denna bok immunsystemets inblandning vid autism, schizofreni och depression. Han ställer frågan om den neuroimmuna kopplingen kan hjälpa oss att förstå dessa tillstånd som visserligen är vanliga men där vi ännu saknar tillräcklig kunskap kring orsaker och behandling. Ett annat tema i boken är interaktionen mellan modern och fostret. Informationen är insamlad från en mängd studier på djur och människor.

Musikalier

Allsång

Inläst ur Notfabriken, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den svenska allsångsrepertoaren består av pärlor ur den svenska populärmusiken från 1940-talet och framåt. Gemensamt för dessa sånger är att melodierna är lättsjungna och har positiva sångtexter som man blir glad av. Boken innehåller 140 av dessa sångklassiker, de flesta har svenskt ursprung men en del är också utländska evergreens.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Han hette Skellig

av David Almond. Inläst ur Bergh, 2000 av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

När Michaels familj flyttar in i det nya huset - renoveringsobjektet - hittar Michael och grannflickan Mina en slags mänsklig varelse i det garaget. Varelsen vill bara vara i fred, men så småningom uppstår kontakt. Det visar sig vara en ängel i bedrövligt skick. Samtidigt som Michael försöker hjälpa ängeln är han orolig för sin för tidigt födda lillasyster. Laddad berättelse med sympatiska människor och livsglädje.

Utsikt från livets planet

av Tove Berggren. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Måns Westling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1, fristående, i serien Lennart Lordis dagbok. Lennart, till vardags kallad Lordi, bor med sin familj i ett gammalt hus. Därifrån betraktar Lordi världen och skriver ner sina tankar om livet i en loggbok, som från början var storasyster Inez dagbok. Han skriver om mobbning, vänskap och om den pirrande känslan i magen som uppstår när nyinflyttade Maria börjar i klassen. Lordi funderar även en del på döden och universum.

Frostskymning

av Anders Björkelid. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 4, avslutande delen, i serien som börjar med Ondvinter. Tvillingarna Sunia och Wulf står inför en hemsk utmaning. I tio år har de befunnit sig i underjorden. Det råder krig och kylan håller på att ta över världen. Galgmännens senaste strategi är frostskymning. Till sin hjälp har tvillingarna Sommarynglet, en figur med karta som ansikte. Deras färd går mot Isträsket där de ska försöka finna Blodets regalier, som kanske kan underlätta deras kamp.

En knut till slut

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 (tr. 2011) av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Axel är med sin mamma i skoaffären. Han ska få ett par nya skor. De snyggaste är knytskor. Axel kan inte knyta rosett men vill gärna ha skorna i alla fall. Nästa dag är hela klassen på ett museum. Axel har de nya skorna. Ena skosnöret går upp men som tur är kan Omar hjälpa till. Men när skon är knuten är hela klassen borta! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Trassliga treor

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

I Axel och Omars klass ska de lära sig skriva siffran tre. Fröken visar på tavlan sedan får barnen på olika sätt prova att skriva siffran tre. Axel gör stora fina i blå målarfärg. Omars gröna trea ser mer ut som en mask. Han tycker det är svårt och blir arg. Men ju mer han övar desto bättre går det. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Stad av aska

av Cassandra Clare. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien the Mortal Instruments. Clary önskar att livet kunde återgå till det normala. Som det var innan hon blev en demondräpande skuggjägare. Hon vill umgås mer med Simon som kanske är mer än vän. Men hennes mamma ligger i koma och för att hjälpa henne måste Clary kontakta den ondskefulla skuggjägaren Valentine. Valentine har dödat hennes morföräldrar och inte nog med det, han är Clarys pappa.

Jakten

av Zoe Daniels. Inläst ur Bonnier Carlsen, 1996 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Panterns tid som börjar med Drömmen. Holly börjar förstå vad det innebär att vara en av de utvalda, en av de som kan förvandla sig till panter. Hon är tillsammans med Alex, de utvaldas ledare. Men snart börjar Holly förstå att det är något som inte stämmer med Alex. Fler och fler pusselbitar faller på plats för Holly. Hon måste nu välja, antingen göra uppror mot Alex och de andra utvalda eller inrätta sig i de blodiga jakterna.

Skolfotot

av Thomas Halling. Inläst ur Nypon, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Emil är 11 år och går i femman. Nu är det dags för skolkatalogen att delas ut. Emil ser inte fram emot det för han vet att han kommer att se ful ut på bilden. När han ser fotografiet är det katastrof! Kompisen Zoran hänger med hem efter skolan. Zoran pressar Emil om vem Emil är kär i. Det är början till en förvecklingshistoria där Emil ljuger och säger Karro fast han egentligen är kär i Sara i parallellklassen.

Den öde graven och andra spökhistorier

av Dan Höjer. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Fyra spökhistorier i korta kapitel. I Den öde graven träffar Anna en flicka som stigit upp ur sin grav. Agnes och hennes lillebror ger sig ut för att samla godis i kapitlet Halloween. De möter konstigt bleka barn. Hampus råkar under en skolutflykt till ett slott ut för en mystisk guide nere i fängelsehålorna i Spökslottet. I Alltid redo lockas scouten Oskar av söta Jasmin med frågan om han skulle gå i döden för henne. Passar barn från 7 år.

Pelle Puck - avvaktande utvisning

av Bengt Ingelstam. Inläst ur Ord & visor, 2013 av Måns Westling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Pelle Puck - gul och blå. Det går bättre och bättre för Pelle i laget. Tillsammans med sin kompis Mayhar övar han på sitt hockeyspel. Pelle får chansen att prova vara målvakt, vilket han gärna vill vara men kanske inte riktigt passar som. Ett hemskt beslut om att Mayhar och hans familj inte ska få stanna i Sverige vänder upp och ner på hela Pelles värld.

Pelle Puck och Björnligan

av Bengt Ingelstam. Inläst ur Ord & visor, 2012 av Måns Westling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Pelle Puck - gul och blå. Pelle har klarat sig bra på ishockeyn i laget för de lite yngre barnen. Nu kommer ett brev från tränaren att han kan få flytta upp U9, laget för de i Pelles klass och de i trean. Samt Felicia, den tuffa tjejen. Det blir större satsningar både för Pelle och för familjen med träning och utrustning. På väg till en cup händer en otäckt olycka, Felicias mamma kör på en varg.

Dockan som grät

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Freja och Adam är hemma hos Freja. De tittar på en rolig film. Plötsligt hör de ett konstigt ljud. Det låter som att någon gråter inne på Frejas rum. Där inne finns bara Frejas docka. Adam berättar en kuslig och mystisk berättelse om en docka som grät. Ska Freja och Adam våga undersöka om det är Frejas docka som gråter? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Grindforsen Winter Classic

av Jacob Järpegård. Inläst ur Pintxo, 2013 av Måns Westling. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Ebbot älskar ishockey över allt annat. Han och kompisarna Kim, Jocke och Pelle spelar i Grindforsens HC. Efter att ha förlorat kvartsfinalen i Januaritrofén mot laget Yksikaksi vill spelarna i Grindforsens HC ha revansch. I Yksikaksi spelar Ebbots jobbiga kusin Mikko och Ebbot skulle gärna vilja vinna över honom. Ebbot och hans kompisar drar igång utomhustävlingen Winter Classic. Nu ska de ge allt!.

Kungliga sagoboken

Inläst ur Bonniers juniorförlag, 1984 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Samling med 22 klassiska sagor t.ex. Dummer-Jöns, Törnrosa, Flykten från Egypten, Skatan som fick salt på stjärten, Mästerkatten i stövlarna, Hur elefantbarnet fick sin snabel, Varför björnen är stubbsvansad, Pikku Matti, Kejsarens nya kläder, Tummelisa, Adlaminas pärla, Bord duka dig, Prinsessan på ärten och Den fula ankungen Innehåller även Sagan om kronan skriven av prinsessan Marie Elisabeth av Wied till kung Carl XVI Gustafs trontillträde.

Prutten hittar en skatt

av Cecilia Lidbeck. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Hemliga Fyran. Peggy, Pyret, Hamid och hunden Prutten har tråkigt. Peggy och Pyrets pappa bjuder på frukt men barnen vill hellre ha glass från kiosken på torget. På torget finns en container. Prutten och Peggy hittar ett skrin i containern. Skrinet innehåller massor med pengar. Men vems är pengarna? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Colorado

av Helena Mansén. Inläst ur Spritz media, cop. 2011 (tr. 2012) av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Tuva, nyligen fyllda 18 år, är lärlingsjockey. Till stallet där hon jobbar köps en ny häst, skäcken Colorado. Han visar sig vara en annorlunda men väldigt snabb häst. Tuva får i uppgift att ta hand om Colorado som anmäls till loppet Svenskt derby. En rad motgångar följer där flera personer försöker hindra Colorado att tävla. Tuva i sin tur får resa till USA för att ta reda på Colorados ursprung. Boken avslutas med en ordlista.

Hoppa Hasse

av Margareta Nordqvist. Inläst ur Bonnier Carlsen, cop. 2009 (tr. 2011) av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Lasse och Lisa har varsin kanin. Lasses kanin heter Hasse och Lisas heter Bruno. En dag bestämmer Lasse och Lisa för att bygga en hinderbana och hoppa med kaninerna. Bruno tycker det är kul att hoppa. Men hur än Lasse försöker vägrar Hasse vid varje hinder. Då kommer Ella förbi med sin hund Bella. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med talprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Silverpojken

av Kristina Ohlsson. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2014 av Märta Lundin. Talboken omfattar 3 tim., 30 min..

Fristående fortsättning på Glasbarnen. Aladdin ser en pojke i kortbyxor smyga omkring i snön. Pojken försvinner utan att säga ett ord när Aladdin försöker prata med honom. Inte ett spår syns i snön där han har gått. Vem kan denne mystiske pojke vara? Han kan höra hemma på flyktingbåten i hamnen. Eller så är han Silverpojken, han som sedan hundra år tillbaka letar efter det försvunna kyrksilvret. Aladdin, Billie och Simona ska försöka lösa gåtan.

Fråga chans igen

av Marie Oskarsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Fråga chans. Det är dags för den årliga vårkonserten i Jacks skola. Hans klass, 2b, ska ordna med dekorationerna. Inte nog med det, Jack och klasskompisen Stella blir uttagna att vara med i lågstadiets kör. Både Jack och Stella älskar musik och att sjunga. De börjar umgås mer och mer, både i skolan och på fritiden. Emilia, Jacks bästa tjejkompis, blir svartsjuk och börjar inse att hon trots allt kanske är kär i Jack.

Vara ihop

av Marie Oskarsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Fråga chans. Nu är allt perfekt! Bästisarna Edvin och Jack är tillsammans med bästisarna Julia och Emilia. Men sommarlovet närmar sig. Jack ser inte fram emot lovet. Julia ska åka bort till sin familjs sommarstuga. Tänk om hon glömmer bort Jack när de inte träffas på flera veckor? Jacks mamma har blivit tillsammans med Benke som har stuga i Värmland. Dit måste Jack följa med fast han inte vill.

Pistolen

av Bali Rai. Inläst ur Argasso, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Jonas, Binny och Kamal är tre kompisar som bor i ett slitet höghusområdet. Killarna blir vittne till ett beväpnat rån och i samband med det hittar Jonas en pistol. Han visar pistolen för Binny och Kamal. Binny bryr sig inte så mycket men Kamal blir som förbytt. Han vill använda pistolen för att få respekt i höghusområdet och börjar begå rån. Jonas inser att han måste göra något för att stoppa Kamal innan allt går fruktansvärt snett.

Gatans lag

av Simon Scarrow. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Kampen för frihet. 11-årige Marcus lever i Rom år 61 f.kr. Marcus har satts i gladiatorskola medan hans mamma sålts som slav. Efter ett slagsmål med en främmande man får självaste Caesar syn på Marcus. Caesar bestämmer att Marcus ska utbildas till personlig livvakt åt Caesars systerdotter. Marcus är nu slav i Caesars hus och om han ska bli fri måste han klara en rad livsfarliga uppdrag.

Fejk

av Sanne Søndergaard. Inläst ur Opal, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Siv blir kär i tjejer. Lukas blir kär i killar. De två är bästa vänner. Ingen annan än Lukas vet att Siv är homosexuell medan Lukas är mer öppen och blivit retad genom alla skolår. Nu ska de börja gymnasiet och ser till deras fasa att flera av Lukas mobbare kommer gå på samma skola. I ett försök att undkomma att bli mobbade låtsas Siv och Lukas att vara ett par. Alla luras till en början.

Hitta den rätta

av Martin Widmark. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien Lilla Extra. Kompisarna Cornelis, Wilma, Thi och Petter samt hunden Rocky bildar redaktionen på tidningen Lilla Extra. Nästa nummer av tidningen ska handla om kärlek. Gänget tänker bjuda fyra ensamma människor på middag så att de kan bli kära i varandra. Men inget blir som gänget har tänkt sig. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Facklitteratur

Idrott, lek och spel

Nya segrar

av Stirling Moss. Inläst ur Hörsta, 1959 av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Stirling Moss, född 1929, var under mitten av 1900-talet en av de mest framgångsrika racerförarna i världen. S.M. berättar här om sina lopp på kända racerbanor runt om i världen, bland annat Monza, Sebring och Oulton Park. En mängd andra kända personer i branschen förekommer, till exempel Jean Behra och Peter Collins. Boken avslutas med att S.M. skriver om världen första biltävling, Paris - Rouen 1894 samt världens längsta tävling jorden runt.