Nya talböcker maj 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 143 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Glaskroppar

av Erik Axl Sund. Inläst ur Ordfront, 2014 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 9 tim., 40 min..

Första boken i en planerad trilogi. Runt om i Sverige tar unga människor livet av sig. Det de har gemensamt är ett djupt intresse för enmansbandet Hunger som lever sitt liv någonstans i samhällets periferi. Tillförordnade kriminalkommissarien Jens Hurtig utreder de brutala och förbryllande självmorden. Hos samtliga döda har man hittat gamla kassettband med 1980-talsmusik. Banden kan spåras till en Aiman Chernikova.

Bländverk

Inläst ur Swedish zombie press, cop. 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

Denna skräckantologi innehåller tretton nyskrivna noveller av lika många svenska författare. De spänner över allt från socialrealism till fantasy. Den gemensamma nämnaren är lockropen från overkligheten. Eller är det verkligheten? Medverkande författare är bland annat: Kristoffer Leandoer, Mattias Lönnebo, Susanne Samuelsson, Johannes Pinter, Oskar Källner, Anna Kerubi, Jason Meredith, Johan Lindbäck, Sofie Trinh Johansson och Malin Rydén.

Silverringen

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted , 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

Del 17 i serien Fjällrosor. Det är en fruktansvärd syn som möter lagårdspigan på Gjel när hon trotsar stormen för att ta hand om mjölkningen som vanligt. Därinne hittar hon Anna, livlös och med en svår skallskada. Vad har hänt? Och kommer Anna att klara sig? Storm och Vårin kommer snabbt över det som har skett, men Malcolm syns inte till någonstans.

Ingen återvändo

av Lee Child. Inläst ur Damm, 2014 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 11 tim., 48 min..

Artonde boken om före detta militärpolisen Jack Reacher. Reacher hoppar av Greyhoundbussen i en liten sömnig håla i Georgia, USA. Det hinner inte gå en timme innan han åker i fängelse, misstänkt för mord. Mordet är det första som skett i samhället på trettio år och kopplas genast ihop med Reacher, främlingen. Men rykten börjar spridas om orsaken till dådet och paniken stegras. Gärningsmännen inser att Reacher är en livsfarlig motståndare.

Skuldens gudar

av Michael Connelly. Inläst ur Norstedt, 2014 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 22 min..

Försvarsadvokaten Mickey Haller får ett sms-meddelande med nummerkoden för mord. En tidigare kund, en prostituerad han trodde att han hade räddat från livet på gatan, har mördats. Tydligen var hon tillbaka i Los Angeles i sina gamla kretsar. Kan Haller i själva verket ha varit den som satte henne i fara? Nu måste han arbeta för att försöka rentvå sig själv alltmedan spöken från det förflutna jagar honom.

Samlade tankar från roten

av Tage Danielsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1986 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

Samlingsvolym med tre delar: Tankar från roten 1974 innehåller blandade prosastycken, rimmerier och vissa aforismer. Tankar från roten ur Arbetaren 1975-1980 består av dagsverser publicerade en gång i veckan i tidningen Arbetaren. Mordet på solidariteten är en lång tanke från roten publicerad i Expressen 1984 i anslutning till folkomröstningen om kärnkraft. Mottot för volymen är: Utan tvivel är man inte klok.

Drama

av Sylvia Day. Inläst ur Bookmark, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

London i slutet av 1700-talet. Lord Marcus Ashford har aldrig kommit över lady Elizabeth, och när de två åter möts, är hon nybliven änka och i fara på grund av en kodad dagbok som hennes make lämnat efter sig. Eftersom han numera tillhör ett hemligt agentsällskap blir det ett perfekt tillfälle för Marcus att ta Elizabeth under sitt beskydd. Bland spionage och mordgåtor möts de två i en sensuell kamp, där alla vapen är tillåtna.

Kapten Singletons äventyr

av Daniel Defoe. Inläst ur Norstedt, 1924 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 13 tim., 7 min..

Äventyrsberättelse skriven av Daniel Defoe, ca 1660-1731, som ursprungligen utkom 1720. Engelsmannen Bob Singleton blir i unga år bortrövad och växer upp hos romer innan han går till sjöss. Han korsar sedan Afrika, för att därefter vara verksam som pirat ute på Indiska oceanen och Arabiska havet. Berättelsen anses delvis vara inspirerad av den ökände engelske piraten Henry Everys liv, även kallad Long Ben, 1665-1728.

Sigridiana

av Carl-Göran Ekerwald. Inläst ur Karneval, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 54 min..

87 år gammal träffar förf. Sigrid Kahle (1928-2013) och blir omedelbart förälskad. De får tre år tillsammans med resor, måltider och upplevelser som här skildras på ett lekfullt sätt i dikter på rimmad och bunden vers. Texter fyllda av tillgivenhet och ömhet, humor och ironi, en hyllning till kärleken. Förf., född 1923, har skrivit romaner, novellsamlingar, essäer och biografier. Det här är hans första diktsamling.

Tidningspojken och den lättsinniga Anna

av Ulf Engfalk. Inläst ur Kira, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Det är tidigt 1900-tal och den unga Anna får dåligt rykte i sin skånska hemby eftersom hon anses vara alldeles för lätt på foten. Hon bedrar sin man och får utomäktenskapliga barn. Men berättelsen handlar inte bara om den lättsinniga Annas liv utan också om det hårda klassamhället och livet på landsbygden. Romanen bygger delvis på förf. egna barndomsminnen.

Maurice

av Edward Morgan Forster. Inläst ur Norstedt, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

Maurice är en begåvad ung man, han är förmögen och välutbildad, han har hela livet framför sig. Det finns bara ett problem. Maurice är homosexuell. Boken var i det närmaste färdigställd redan 1914. E.M. Forster, 1879-1970, ville dock att boken skulle ges ut först efter hans död. Här föreligger nu denna roman för första gången i svensk översättning av Maria Ekman, med inledning av Ellen Mattson.

En yxa åt Alice

av Inger Frimansson. Inläst ur Norstedt, 2014 av Märta Lundin. Talboken omfattar 11 tim., 35 min..

Truliga, knubbiga Evelina har alltid varit pappas flicka. Det är också pappa som får samtalet om att någon kidnappat henne och kräver hans liv i utbyte. Föräldrarna vet inte om att Evelina är vän med Alice som är dödssjuk och inte heller att hon är förälskad i Alices storebror Aaron. Samtalet och att Evelinas underbara katt Cox försvinner sätter igång ett mardrömslikt händelseförlopp. Skräcken att göra fel gör misstagen oundvikliga.

Orkanen

av Laurent Gaudé. Inläst ur Bazar, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

I november 2005 varnas befolkning i New Orleans för att en orkan är på väg. Många lämnar staden men några måste stanna kvar. De är alla svarta och fattiga, bortglömda av myndigheterna. Genom några enskilda öden - den 100-åriga bångstyriga Josephine, den ensamstående mamman Rose, den desillusionerade oljearbetaren Keanu, fängelsekunden Buckeley och Pastorn - gestaltas kampen mot naturens krafter och stadens förödelse.

Tjockare än vatten

av Carin Gerhardsen. Inläst ur Norstedt, 2014 av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 12 tim., 23 min..

Den sjunde boken om Hammarbypolisen. När hon försiktigt, med en diffus obehagskänsla, klivit ner i det varma vattnet i badkaret sluter hon ögonen för en stund. Hon slår upp dem igen när det klickar i låset. Då ser hon en äldre version av sig själv och förstår att hon ska dö. För kriminalkommissarie Conny Sjöbergs team har mardrömmen precis börjat. Några mördade katter sätter igång en händelsekedja präglad av ond bråd död, blod och vatten.

Alltför nära

av Henriette Gyland. Inläst ur EA, 2013 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 13 tim., 7 min..

När Lia Thompsons mormor dör, måste hon återvända till England och till huset vid havet. Men när hon upptäcker att någon smyger omkring i huset på natten, inser hon att allt inte står rätt till. Ungdomsförälskelsen Aidan Morell blir glatt överraskad av att Lia är tillbaka - och glädjen och attraktionen är ömsesidig. Men när grannen plötsligt mördas, måste hon fundera över om också Aidan bär på hemligheter som han döljer. Vem kan hon lita på?.

Ghostman

av Roger Hobbs. Inläst ur Bokfabriken, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 13 tim., 16 min..

Ett välplanerat rån av ett casino i Atlantic City går fruktansvärt snett. Det blir ett blodbad men en av rånarna lyckas fly med en miljon dollar. Pengarna är vakuumpackade och försedda med en sprängladdning som exploderar om den inte inaktiveras inom 48 timmar. Jack Delton, en "ghostman" som får saker att försvinna, kallas in. På grund av en skuld tvingas han nu städa upp efter det misslyckade rånet. Men han jagas både av FBI och av The Wolf.

Mord i Mölle

av Åke Högman. Inläst ur Mat & vänner, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Kriminalreporter Johannes Pilgrimsson åker till syndfulla Mölle på semester men blir snart indragen i ett antal händelser som pekar på att en seriemördare går lös. I byn möter han Månia Måndotter och Lill Berzelius, som var och en på sitt sätt utmanar den sorg han bär på. Samtidigt som han rapporterar om morden och börjar forska i hur journalisten Alice Carlsson-Lindh dog för fem år sedan blir han själv hotad till livet.

Vatten och salt

av Sofie Trinh Johansson. Inläst ur Freya : 2011 av Camilla Bard. Talboken omfattar 12 tim., 49 min..

Första gången Vilhelm ser henne är hon rödhårig och påstår sig komma från England, men kan inte ett ord engelska. Andra gången de möts är hon en mörkhårig fransyska, som bara han tycks känna igen. Vem är hon, och varför vill ingen tala högt om henne? Vilhelm lär sig snart att kärleken inte alltid betyder sanningen och att man kan bli förälskad i lögnen. En berättelse om gränser, gränser som suddas ut ju närmare sanningen man kommer. Debutroman.

Dimridå

av Philip Kerr. Inläst ur Historiska media, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

Del 2 i trilogin Berlin Noir inledd med Falskspel. Berlin, september 1938. Det är indiansommar och stadens invånare väntar nervöst på utgången av Münchenkonferensen. Kommer Hitler att kasta in Tyskland i ett krig? Privatdetektiven Bernie Günther anlitas av en rik änka som blivit utsatt för ett utpressningsförsök. Samtidigt härjar en brutal seriemördare på Berlins gator, vars offer är tonåriga ariska flickor.

22/11 1963

av Stephen King. Inläst ur Bonnier, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 27 tim., 11 min..

Engelskläraren Jake Epping får ett märkligt uppdrag: att förhindra mordet på Kennedy. Hans döende vän Al har hittat ett sätt att ta sig tillbaka till 1958. Jake accepterar, men han vill också avstyra en familjetragedi som förstört livet för en av hans vuxenelever. Efter det ska han se till att vara på rätt plats 1963. Men det finns en motkraft i tillvaron som lägger många hinder i vägen. För även den som vill gott kan orsaka fasansfulla skador.

Doktor Sömn

av Stephen King. Inläst ur Bonnier, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 20 tim., 59 min..

För 36 år sedan lyckades den femårige Danny Torrance fly undan en besatt författare - sin egen far - och med en hårsmån rädda sig undan när både hotellet han bodde på och hans far sprängdes i luften. Pojken är nu i medelåldern och arbetar på ett sjukhem, där han med sin synska förmåga, sin shining, lugnar de som ska dö. Men hans stillsamma liv ska snart slitas sönder. Doktor Sömn är Stephen Kings fortsättning på Varsel.

Imperium

av Christian Kracht. Inläst ur Ersatz, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 57 min..

Den tyske nudisten och vegetarianen August Engelhardt, som levde 1875 till 1919, ville i början av 1900-talet rädda världen genom att grunda en orden med utgångspunkt i kokosnötens underbara egenskaper. Men i Tyska rikets paradisiska söderhavskoloni, fjärran från det sjukliga Europa, hamnar nöt- och soldyrkaren i en vansinnesspiral. Allegorisk roman som dissekerar många av tidens strömningar. C.K., 1966- , uppburen schweizisk författare.

Skeppsbrottet

av Jonathan Lee. Inläst ur Hökerberg, 1938 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

Jonathan Lee har skrivit en fiktionaliserad berättelse om ostindiefararen Grosvernors förlisning 1782. Författaren bygger sin historia på vittnesmålen från de överlevande. Fartyget förliste utanför Sydafrika när det var på väg tillbaka till England. Ombord fanns då 150 besättningsmän och passagerare. Av dessa överlevde 123 personer själva förlisningen, men bara 18 nådde fram till Kapstaden. Resten blev mördade eller dog av umbäranden på vägen dit.

Medan mörkret faller

av Anna Lihammer. Inläst ur Historiska media, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Året är 1934 och en framstående forskare hittas mördad på Uppsala universitet. När kommissarie Carl Hell och polissystern Maria Gustavsson börjar undersöka fallet hittar de snart kopplingar till nazistiska strömningar och idéer om rashygien. Fler bestialiska mord inträffar. Men Hell och Gustavsson har inte bara en mördare att hitta utan måste även kämpa mot tidens fördomar mot kvinnor och sina egna dystra hemligheter.

Röstningen är avslutad

av Per Lindberg. Inläst ur Bonnier, 2014 av Camilla Bard. Talboken omfattar 45 min..

Dikter där socialrealism blandas med det romantiskt upphöjda. Med underfundig humor berättas om stad, natur och ting som plötsligt börjar röra på sig och skrider till handling. I det försåtligt enkla finns ofta en underliggande komplexitet. Vardagslunken förvandlas till funderingar kring de stora existentiella frågorna. Författarens femte diktsamling sedan debuten 1987.

Fyra gånger mord

av Ross Macdonald. Inläst ur Aldus/Bonnier, 1967 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Privatdetektiv Lew Archer blir anlitad av Carl Hallman för att utreda vad som har hänt hans föräldrar - senator Hallman och hans fru Alicia - som har dött under mystiska omständigheter. Archers utredning för honom både till Los Angeles och Las Vegas och överallt möter han människor som bär på hemligheter. Och det finns många som inte varit så förtjusta i senator Hallmans brutala politiska metoder. Hårdkokt deckare från 1958.

Stället

av David Means. Inläst ur Bakhåll, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

13 noveller där författaren med skärpa utforskar människors tankar och känslor. Det kan vara en distingerad reklammakare på Manhattan, en desperat bankrånare i Ohio eller bara en hetsad småbarnsförälder mitt i vardagen. Här finns en närhet i berättandet och miljön, platsen har en stor betydelse. Författaren vrider och vänder på sina teman, tillför komplikationer, spänningsmoment och skapar en trovärdig närhet.

Utsuddade spår

av Deror Mishani. Inläst ur Bromberg, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

I denna prisbelönta kriminalroman som är första delen i en planerad serie beskrivs ett Israel bortom självmordsbombare och bosättare. En tonårspojke försvinner och den lågmälde och litet grå polisinspektör Avraham får hand om fallet. Ju mer han får veta om den försvunne desto mer komplicerad blir historien. En mystisk granne verkar ha en egen agenda och inspektörens egna misstag förvärrar situationen.

Fossildrottningen

av Michael Mortimer. Inläst ur Norstedt, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 21 tim., 12 min..

Andra boken om Ida och Lasse som nu är i Moskva för att leta rätt på Idas mormor Alma. De har med sig ett fragment av Jungfrustenen, en tidigare okänd dagbok av Linnés lärjunge Daniel Solander samt gamla dyrbara ryska smycken. Tillsammans med Alma ska de försöka hitta de övriga tre fossilfragmenten, men ett hotfullt forskarnätverk är efter dem. Ida försöker samtidigt få svar på den hittills olösta gåtan om hennes mamma Eva fortfarande är i livet.

Under all denna vinter

av Negar Naseh. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 9 tim., 44 min..

En mörk roman om en dotter och en mor, om spänningen mellan bekräftelse och frihet. I bokens första del får vi följa Helene som flyttat långt från barndomens hemtrakter. När hennes mor för första gången ska hälsa på har Helene förberett allt in i minsta detalj. Samvaron blir dock påfrestande och Helens försök att göra rätt blir desperata. Bokens andra del är en arbetsdagbok där vi får följa författarens skrivprocess. Debutroman av N.N., 1984-.

Ingen

av Lars Norén. Inläst ur Bonnier, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 3 min..

Vindlande prosatext där berättarjaget iakttar världen och sig själv. Det egna livet sätts i relation till omgivningen. Påståenden tas tillbaka och det är en ständig ovisshet i sanningshalten i det sagde. Ofta övergår det associativa tankeflödet i små berättelser om människors utsatthet i en hård värld. Det desorienterade jaget vandrar, bland levande och döda, mot sin egen död. Andra delen i en idéburen trilogi vars första del var Filosofens natt.

Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp

av Romain Puértolas. Inläst ur W&W, 2014 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 5 tim., 4 min..

Pugalendhi är en bluffande fakir från Rajasthan som lurat sina grannar i byn att samla ihop pengar för att han ska kunna åka till Paris och köpa IKEAs spikmattesäng Svavelvikspik. Den garderob på IKEA-varuhuset som han gömmer sig i packas in i en låda och skickas iväg vilket blir inledningen på en galen jakt över världen. Fakiren lär bl.a. känna sudanesiska flyktingar, jagas av hämndlystna romer på Barcelonas flygplats och börjar skriva en roman.

Araben

av Pooneh Rohi. Inläst ur Ordfront, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 26 min..

En äldre man från Mellanöstern åker pendeltåg i ett vintrigt Stockholm. För sina medpassagerare är han "araben"; egentligen är han turk eller kanske kurd eller pers. Inget har blivit som han hoppades i det nya landet, men han försöker ändå hitta ett sammanhang som ger livet mening. Yasaman är den lyckade, den välutbildade, framgångsrika och assimilerade. Men också hon känner inom sig en gnagande oro. En lågmäld debutroman om exil och identitet.

Björndansen

av Anders Roslund. Inläst ur Piratförlaget, 2014 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 22 tim., 7 min..

En verklighetsbaserad roman om den hänsynslösa och uppfinningsrika Militärligan. Tre bröder, Leo, Felix och Vincent, svetsas samman i en sönderfallande familj. Många år senare begår de det perfekta brottet, ett bankrån utan vittnen eller kvarlämnade ledtrådar. En stor guldfiskskål fylls med pengar. Den fjärde brodern, Stefan Thunberg, deltog inte i rånet men är en av bokens författare.

Dö för Guds skull

av Olle Sahlberg. Inläst ur Fröset, 2013 av Christina Hellman. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Del 3 i serien inledd med Dö och låta leva. En amerikansk pastor fördömer transplantationer och namn publiceras på dem som fått en ny hjärna. Snart drabbas många på listan av olyckor med dödlig utgång. I Värnamo lever Joel som fick en ny hjärna för många år sedan. Han tror att ingen känner till det men när det plötsligt avslöjas blir hans situation mycket allvarlig. Spänningsroman om brott och forskning.

Räfsö i världskrigets skugga

av Esa Salmi. Inläst ur Vulkan, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 19 tim., 45 min..

Historisk roman om den finska ön Räfsö under andra världskriget. Första delen utspelar sig sommaren 1939 och presenterar öns invånare och deras vardag. På hösten anfaller Tyskland Polen. Sovjet ockuperar de baltiska länderna och kriget är i gång. Andra delen berättar om kriget, åren 1939-1945. Öns skola stängs, männen inkallas och kvinnorna tar över. Ransonering, flyktingar och hjältebegravningar hör till vardagen. Esa Salmi är född 1930 på Räfsö.

Konsten att höra hjärtslag

av Jan-Philipp Sendker. Inläst ur Forum, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Den framgångsrike New York-advokaten Tin Win försvinner spårlöst några dagar efter att hans dotter Julia har tagit sin universitetsexamen. Några år senare hittar hon ett gammalt brev, adresserat till en kvinna i Burma, faderns gamla hemland. Julia söker upp kvinnan i hopp om att hitta fadern. Under resans gång får hon veta mer om faderns okända historia och om den ungdomskärlek han aldrig avslöjade för sin amerikanska familj.

Kalla mig Noa

av Lennart Sjögren. Inläst ur Bonnier, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 51 min..

En dikt om Noa efter syndafloden. Noa är diktens berättare, han ser tillbaka på sitt liv och skildrar den stora översvämningen och dess förfärliga konsekvenser. Han talar om relationen till Gud, om mänsklig grymhet och tillvarons meningslöshet. En mörk och vacker dikt där kärleken är livets ljus. Lennart Sjögren, 1930-, har givit ut ett stort antal diktsamlingar och en roman.

Norrsken

av Frida Skybäck. Inläst ur Forum, 2014 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

Första boken om tre systrar i familjen Stiernfors på Rosenlunds herrgård i Skåne under 1800-talets mitt. När Cecilia, den äldsta systern, återvänder hem är hon inte längre densamma; hon skriver och drömmer om att bli författare. Mellansystern Elisabeth har nu allierat sig med den yngsta systern, den provokativa Amelie. Föräldrarna vill gifta bort Cecilia med adelsmannen Jacques Rousseau. Så dyker hennes ungdomskärlek Ludvig plötsligt upp.

Ond bråd död

av Rune Sköllerhag. Inläst ur Förlagstryckeriet Vitterleken, 2005 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 4 tim., 59 min..

Den paranta Veronica Bergs försvinnande blir upptakten till en serie våldsamma händelser som skakar om sommaridyllen i västvärmländska Årjäng. Polischef Bo Sjöman och konstapel Leif Matson vid Årjängspolisen får bråda dagar men lever högt på sin personalkännedom när de letar sig fram i olika miljöer. Leder spåren mot kommunens toppskikt? Deckare, med många färgstarka personligheter, som utspelas i sydvästra Värmland.

Taksim

av Andrzej Stasiuk. Inläst ur Ersatz, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 51 min..

Lumphandlarna Wladek och Pawel reser runt i en skåpbil och säljer begagnade kläder på Sydosteuropas loppmarknader. På senare tid har det dock börjat dyka upp piratkopierade varor från Kina som dumpar priserna. Wladek och Pawel blir indragna i människosmugglarverksamhet. Deras vemodiga resa genom ett slitet Östeuropa övergår i en rasande biljakt. A.S., 1960-, anses vara en av de främsta i den postkommunistiska polska författargenerationen.

I maktens skugga

av Viveca Sten. Inläst ur Forum, 2014 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Sjunde Sandhamnsdeckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson där han står inför sitt svåraste fall någonsin. Nora Linde, som nu arbetar på Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambo och dotter. Idyllen störs av Carsten Larsson, en riskkapitalist som gett sig in i affärer med Ryssland. Under bygget av hans lyxvilla på den långa fina stranden sker oförklarliga olyckor. Hans invigningsfest slutar med en katastrof.

Det nakna ögat

av Yoko Tawada. Inläst ur Sadura, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

En vietnamesisk student på besök i Östberlin kidnappas och hamnar så småningom av misstag i Paris. Hon kan inte tala franska och betraktar stumt den nya miljön omkring sig, en ganska skrämmande okänd värld. Biograferna blir hennes tillflyktsort och hon fängslas av skådespelerskan Catherine Deneuve, vars filmer har gett namn åt bokens kapitel. En surrealistisk roman av en prisbelönt tysk-japansk författare.

Mirakelverkstaden

av Valérie Tong Cuong. Inläst ur Sekwa, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

I ett hus av rött tegel ligger Mirakelverkstaden, en plats där sårade människor kan läka och få tillbaka självförtroendet innan de går vidare med sina liv. Verkstaden drivs av den mystiske Jean, en man som dyker upp när allt är som mörkast och erbjuder en hjälpande hand. Berättarrösterna är flera: den timida och grå Millies, den hunsade hemmafrun Mariettes och den hemlöse soldaten Mikes. Men bakom verkstadens fina fasad döljs mörka hemligheter.

En naken karl firar jul

av Johan Werkmäster. Inläst ur LL-förlaget, 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Assar Jansson avskyr att fira jul. Eller rättare sagt, han avskyr att fira jul med sin syster. Det brukar vara väldigt rörigt och stökigt med många människor, barn, hundar och katter. Hur ska han bära sig åt för att slippa i år? Då ringer telefonen. Klara Lasker bjuder honom att fira jul med henne och hennes familj. Det kan ju bara inte vara värre än att fira med systern... Eller? Tredje boken om herr Jansson och fröken Lasker. LL-bok.

Älskade Kalle!

av Johan Werkmäster. Inläst ur LL-förlaget, 1995 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på boken Kyss mig. Leo och Maria har fått barn, deras älskade Kalle. Även om Leo älskar sin son så finns det stunder när han ångrar att de skaffade barn. Han blir irriterad på att aldrig få sova på nätterna och att samlivet med Maria inte längre är som förut. Igenkännande och humoristisk berättelse om hur omtumlande det är att vara nybliven förälder. LL-bok.

Den sympatiske mördaren

av Fritz Widqvist. Inläst ur Books-on-demand, cop. 2011 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 11 tim., 19 min..

Birgit Lagerlöv arbetar i en herrekiperingsaffär i Linköping. Hon säljer en dyr kostym till en stilig man. Senare på kvällen, när hon varit på krogen med några väninnor, dyker samme man upp och erbjuder henne skjuts hem. Birgit blir ytterligare en i raden av kvinnor som försvinner i Linköping med omnejd. Kommissarie Lars Roskvist och hans kollegor får utföra ett intensivt och kvalificerat polisarbete innan de finner den skyldige.

Sigrid - blod är tjockare än vatten

av Ann-Marie Wikander. Inläst ur Ord & visor, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

Del 3 i serien som börjar med Sigrid - röd som skam. Sigrid är nu vuxen och gravid med sitt första barn. Trots att barnet har kommit till genom en våldtäkt älskar Sigrid sin dotter och nu möter hon också kärleken i barndomsvännen Gustaf. Äntligen ska hon gifta sig och få ett eget hem. En skildring av det ibland ganska hårda livet i en liten jämtländsk by på 1920-talet och av en kvinna som strävar vidare trots många motgångar.

Plommonträdet

av Ellen Marie Wiseman. Inläst ur Massolit, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 12 min..

En berättelse om mod och beslutsamhet. Boken utspelar sig i Tyskland under andra världskriget, och vi får följa huvudpersonen Christine och hennes kamp för att få vara med den hon älskar. Christine har förälskat sig i den unge juden Isaac, under kriget skiljs de åt och får på skilda håll uppleva det nazistiska förtrycket. E-M.W. är amerikanska, med tyskt ursprung.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Vad är talböcker?

av Anna Gustafsson Chen. Inläst ur Btj, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Enkel handbok för den som ska börja arbeta med talböcker eller behöver friska upp sina kunskaper. Grundläggande fakta om talböcker, talboksläsare och de regler som styr talboksarbetet varvas med intervjuer, statistik och enkla tips för att lyfta verksamheten. Förf. arbetar på Myndigheten för tillgängliga medier.

Botaniska bilder till allmänheten

av Gunilla Törnvall. Inläst ur Atlantis, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 26 tim., 22 min..

Bilder ur Nordens flora från 1901-1905 var Sveriges första stora illustrerade flora tryckt i färg. Den utkom i många upplagor och har i hög grad format vår bild av hur botaniska illustrationer ska se ut. Men vad kännetecknar de vetenskapliga västbilderna och varför ser de ut som de gör? Doktorsavhandling från kulturvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Allmänt och blandat

Tapirskrift

av Rasmus Fleischer. Inläst ur Axl Books, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 48 min..

I denna volym samlar debattören och historikern R.F. en rad essäer och artiklar från åren 2010-2013. Boken är indelad i tre delar som handlar om internet, det urbana landskapet samt en kritik av kapitalismen. Förf., som var en av grundarna till Piratbyrån (2003-2010), diskuterar bland annat kopieringskulturen, övervakningssamhället och e-boken samt postdigital stadsplanering och det så kallade flygplatssamhället.

Det litterära med reportaget

av Anna Jungstrand. Inläst ur Ellerström, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 16 tim., 32 min..

I denna doktorsavhandling från Stockholms universitet undersöker författaren hur det litterära reportaget med sin blandning av fakta och fiktion hanterar kraven på etiskt ansvar samt det journalistiska idealet om objektivitet. Förf. analyserar texter av ett antal framstående journalister: Djuna Barnes, Ryszard Kapuscinski, Truman Capote, Hanna Krall, Sven Lindqvist och Joan Didion. Hon presenterar även en ny modell för analys av liknande texter.

Medier & politik - om arbetarrörelsens mediestrategier under 1900-talet

Inläst ur Statens ljud- och bildarkiv, 2007 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 16 tim., 23 min..

Kring 1900 är den svenska arbetarrörelsen fientligt inställd mot modernitetens massmedier, mer än sextio år senare har Olof Palme på ett normativt sätt förändrat hur svenska politiker bör förhålla sig till medier och ett kvartssekel senare dansar Göran Persson i Bolibompa. Historiker, filmvetare och mediehistoriker försöker förklara hur den svenska arbetarrörelsen reformerade sitt förhållningssätt till audiovisuella massmedier.

Religion

En fritänkare läser Bibeln

av Carl-Göran Ekerwald. Inläst ur Ellerström, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Carl-Göran Ekerwald, känd författare och skribent, delar här med sig av sin livslånga kärlek till Bibeln och bibeltexterna. Han samlar ett hundratal bibelställen som förefaller egenartade och undersöker dessa. Han jämför olika bibelöversättningar och ställer frågan varför svenska bibelöversättningar inte sällan avviker från tysk och engelsk standard. Vissa översättningar tycks vilja modernisera innehållet, och människan blir allsmäktig, inte Gud.

Påven Franciskus

av Franciskus. Inläst ur Fredestad, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 18 min..

Påven Franciskus, Jorge Mario Bergoglio, är den förste latinamerikanske påven, utsedd 2013, den förste jesuiten att bli påve och den förste påven med namnet Franciskus. Han har gjort sig känd som en spontan och uttrycksfull person som vill sätta fokus på de fattiga och utsatta. Här möter vi honom i en bok som är resultatet av en serie intervjuer utgivna 2010. En rad aspekter berörs - barndomen, det första jobbet, insikten om prästkallelsen.

Konfirmandboken

av Beatrice Lönnqvist. Inläst ur Verbum, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Lärobok avsedd att användas i Svenska kyrkans konfirmandarbete. Författarna tar upp centrala teman i den kristna tron: Bibeln. bönen, Gud, människan, ondska och godhet, rättvisa och orättvisa, svek och förlåtelse, hur man är en god människa, att våga vara sig själv, vänskap, familjen, sorg och död, hoppet, Gud i livet. Texterna försöker svara på frågorna: Kan man tro? På vad då?.

En mystik troslära

av Fritz Olofsson. Inläst ur Uppsala universitet, 2005 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 25 min..

Här presenteras en mycket personlig kristen, mystik troslära. Ur innehållet: Religionens mening och sanning, Det oändligas mysterium, Gudomlig fatalism, Gud såsom destruktiv och konstruktiv, Mystik skapelseetik, Logoskristologi, Jesuskristologi, soterilologi och eskatologi, Liknelsen om sådden. I Martin Lönnebos förord sätts författaren och texten in i sitt historiska sammanhang. Akademiskt språkbruk.

Effektiv bön

av Carl-Erik Sahlberg. Inläst ur Stanley media, 2013 av Jan Setréus. Talboken omfattar 58 min..

Carl-Erik Sahlberg, präst i Svenska kyrkan, delar här med sig av sina erfarenheter av bön och bönhörelse. Han menar att många börjar sin bön med ett tvivel i sitt inre. Man tror kanske att Gud är missnöjd och att det nog inte kommer att bli så som jag ber om. Förf. vill istället ingjuta mod hos bedjarna. Gud är god och hör verkligen bön. Författaren uppmanar också bedjaren att vara konkret eftersom det är vad Jesus själv lär oss att vara i bönen.

Gud är ett verb

av Ola Wikander. Inläst ur Norstedt, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Essäsamling där språk- och religionsvetaren O.W. bland mycket annat diskuterar bibliska referenser i allt från lyrik till tv-spel. Gamla Testamentet har haft enorm inverkan på kulturhistoria och politik i stora delar av världen. GT innehåller såväl lärd visdom som apokalyptisk framtidstro och vacker poesi. O.W. visar att GT är mer än fromma texter från förr, de är också en källa till självkännedom och filosofi för den moderna människan.

Filosofi och psykologi

Den tid vi fick

av Runar Eldebo. Inläst ur Libris, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 2 tim., 20 min..

En personlig berättelse om livet och viktiga människor i vår närhet. R.E. beskriver hur han förlorar sin far. Han reflekterar kring en erfarenhet som de flesta av oss någon gång kommer att ställas inför. Vilka tankar och känslor konfronteras vi med när någon nära plötsligt är borta? Han skriver om Gud som de faderlösas far och om att själv vara pappa. Författaren är pastor och har tidigare skrivit flera böcker.

Pappa

av Jesper Juul. Inläst ur Bonnier fakta, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

I de senaste generationerna har papparollen förändrats i snabb takt från att mest ha varit familjens överhuvud till att vara en person att räkna med och knyta an till. Här diskuteras papparollens svårigheter och glädjeämnen i kapitel som Pappa under graviditeten, Partner eller butler, Makt och ansvar, Bonuspappan, Konflikthantering och Pappor är också rädda. Författaren är dansk familjeterapeut.

Kerstin Thorvall Book Club eller Det mest förbjudna 2.0

Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Tolv skribenter skriver om att vara kvinna i medelåldern. I bokklubben som startade till Kerstin Thorvalls minne kan allt ventileras, yviga bokdiskussioner övergår i samtal om livet som kvinna, mamma, dotter och yrkesarbetande. Bokklubbens medlemmar berättar här om sin syn på åldrande, i Thorvalls anda. De övriga medlemmarnas kommentarer till texterna finns också med i boken.

Skammens väg till kärlek

av Else-Britt Kjellqvist. Inläst ur Carlsson, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 6 min..

En fortsättning på författarens tidigare bok Rött och vitt som utkom 1993. Här fortsätter hon att utforska skam och skamlöshet och tillägnar boken skambärarna. Över generationer förmedlas skammen över sinnessjukdom, incest, fattigdom och alkoholism. E-B.K. påpekar att skam är en fasansfull känsla, ibland outhärdlig, hon menar dock att skam ibland är ett skydd mot något värre - relationslösheten. Hennes lösning på problemet är kärlek.

Med känsla för barns självkänsla

av Petra Krantz Lindgren. Inläst ur Bonnier fakta, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 4 tim., 54 min..

En bok om föräldraskap och betydelsen av att uppmuntra självkänsla hos våra barn. Författaren menar att självkänslan är som en plattform, utifrån den utvecklas många andra egenskaper. Barn med sund självkänsla accepterar sig själva, de lyssnar på sina egna och andras känslor och behov. De tar ansvar för sina misstag och vet att de duger för den de är. P.K.L. är beteendevetare, hon föreläser om kommunikation och konflikthantering med barn.

Jag känner mig glad

av Helene Lumholdt. Inläst ur LL-förlaget, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Alla människor gillar att vara glada. I den här boken berättar Ange, Jenny och Elsa om olika sorters glädje. De berättar om vad som gör dem glada, och om man kan se på en person att den är glad. Musik och goda vänner är några av de saker som gör berättarna glada. LL-bok.

Minnet fram och tillbaka

av Pontus Wasling. Inläst ur Volante, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

En berättelse om den avgörande roll minnet spelar i våra liv. Läkaren P.W. har sammanställt aktuell hjärnforskning som han här tillgängliggör för en bred publik. Han diskuterar till exempel varför vi glömmer, om nu minnet är så bra. Vidare diskuteras minnets dragningskraft som ständigt får oss att försvinna från nuet, tillbaka till det förflutna. Författaren delar också med sig av några tricks för att få saker att fastna i minnet.

Den dolda dörren

av Owe Wikström. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Jan Setréus. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

En bok som visar på olika vägar att möta dödens problem. Många skräms av tanken på döden och att vi faktiskt inte vet vad som händer när vi dör. Författaren för såväl personliga resonemang som mer generella diskussioner kring föreställningar om döden i religion och filosofi. Boken blir ett slags seminarium kring existentiella aspekter av döden. Här ges inga svar - men väl ord att tänka med. O.W. är professor emeritus i religionspsykologi.

Uppfostran och undervisning

Webben i undervisningen

av Patricia Diaz. Inläst ur Studentlitteratur, 2012 (tr. 2014) av Inga Pyk. Talboken omfattar 14 tim., 47 min..

I bokens första del går författaren igenom hur IT-undervisningen sett ut fram till idag samt diskuterar kring ungas IT-vanor. Andra delen består i en genomgång av digitala verktyg och sociala medier samt hur de kan användas i undervisningen på högstadiet samt gymnasiet. Boken vänder sig till lärarstuderande, lärare, it-pedagoger och skolledare. Författaren är språklärare samt konsult, utbildare och föreläsare inom IT i undervisningen.

Handledning i lärarutbildning

av Peter Emsheimer. Inläst ur Studentlitteratur, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 29 min..

Boken vänder sig till blivande och verksamma lärare samt för utbildning av handledare. Boken behandlar frågor rörande både handledaren och den som får handledning. Kapitlen tar upp exempelvis vad handledning är, konstruktiv kritik, handledarkompetens och metoder i handledning. Peter Emsheimer är lektor i pedagogik vid Stockholms universitet, Inger Göhl är lektor i pedagogik emeritus vid tidigare Lärarhögskolan i Stockholm.

Metoder

av Sture Långström. Inläst ur Studentlitteratur, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 7 min..

En metodbok där en mängd undervisningsmetoder presenteras. Några av metoderna är berättande, värderande, experimentella, interaktiva, kommunikativa, problemlösande, undersökande samt vetenskapliga metoder. Efter flera av avsnitten och kapitlen ges tips för vidare läsning. Boken vänder sig till alla som kommer i kontakt med utbildning. Författarna är lärare och har även arbetat som bland annat lärarutbildare och läromedelsförfattare.

Lära för livet

av K. G. Nordström. Inläst ur K. G. Nordström, 1996 av Jan Setréus. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Jubileumsbok över Norrbottens första folkhögskola, som fyllde 100 år 1996. Folkhögskolan invigdes i Boden 1896 och initiativtagare var kapten Emil Melander. Skolan flyttade efter några år för att hamna i Sunderby där den fortfarande finns. Skolans historia sätts in i ett samhällshistoriskt perspektiv och boken tar upp allmängiltiga fakta om folkhögskolor i Sverige. Fokus på Sunderby folkhögskola med personliga historier av f.d. elever och lärare.

Språkvetenskap

Med åländska ord

av Ralf Svenblad. Inläst ur Abacus, 1996 av Bo Green. Talboken omfattar 32 tim., 22 min..

För alla ålänningar som intresserar sig för sitt språk men även för den som närmar sig Åland utifrån och är nyfiken på språket. Boken lyfter fram de vanligaste provinsiella orden och uttrycken, ger en mängd exempel ur folkmålens ordskatt och visar dessutom vad som är gemensamt för åländskan och finlandssvenskan. Ett par tusen dialektala ord och uttryck blir förklarade.

Litteraturvetenskap

Evangelium enligt Marcus

av Marcus Birro. Inläst ur Libris, 2014 av Jan Setréus. Talboken omfattar 4 tim., 55 min..

I korta kapitel berättar författaren mycket personligt om sin väg till Bibeln och Gud. Livet igenom har familjen, fotbollen och kampen mot missbruket varit hans följeslagare. M.B. skriver här om tro, kyrka och samhälle och menar att det inte är tron i sig som är intressant utan vad den leder oss till. Krönikorna om tro i Expressen har väckt stort gensvar. M.B. debuterade som poet 1992 och har sedan dess gett ut 15 böcker.

Eremiten i Paris

av Tobias Dahlkvist. Inläst ur Ellerström, 2013 av Måns Westling. Talboken omfattar 17 tim., 45 min..

Den pessimistiska traditionen inom filosofin känner många excentriker varav den rumänske filosofen Emil Cioran, 1911-1995, är en. Född i Rumänien kom han efter studier i filosofi i Bukarest och Berlin till Paris 1937. Efter ett tiotal år började han skriva på franska, från första början med målet att överträffa de franska författarna. Författaren försöker visa att den röda tråden i Ciorans författarskap är ett praktiskt användande av pessimismen.

Ekelöfs nej

av Anders Olsson. Inläst ur Bonnier, 1983 av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 6 min..

Avhandling om Gunnar Ekelöf, 1907-1968. Förf. väljer att närma sig helheten i Ekelöfs diktning genom att kronologiskt följa några olika tolkningsaspekter. Förf. urskiljer tre huvudkategorier- tema, teknik och tradition - och bryter genom dessa tre språkliga hållningar - drömmarens, den abstrakte reducerarens och groteskens. Fokus är den utopiska mystikens Ekelöf, hos vilken gränsupplevelsen, förvandlingen blir centrala poetiska projekt.

Lovord

av Per Wästberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 40 min..

Samling av hyllningstal som Per Wästberg hållit, oftast tillkomna i samband med olika priser han varit inblandad i. Han försöker i sina författarporträtt närma sig och definiera individernas egenart och särskilda förtjänster. Spännvidden är stor: Historiska namn som brevskrivaren Adolph Törneros samsas med samtida författare som Kristina Lugn och nobelpristagare som Mo Yan. Tillsammans bilder essäerna en hyllning till läsningens glädje.

Konst, musik, teater och film

Ormbäraren

av Virpi Pahkinen. Inläst ur MBM, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 31 min..

Koreografen och dansaren V.P., född 1966, berättar om ett passionerat dansliv under de intensiva åren 2000-2007. Då framträdde hon i fler än 40 länder på fyra kontinenter. Under denna tid gick hon från rollen som Mjölkflickan i Spöksonaten till stora egna konstnärliga framgångar som solodansare och koreograf. Genom olika ögonblicksbilder får vi ta del av hennes intryck och erfarenheter under resorna, uppvisningarna och mötena med andra människor.

Historia

Den israeliska fångenskapen

av Maria-Pia Boëthius. Inläst ur ETC, 2013 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 5 tim., 49 min..

Maria-Pia Boëthius berättar här om sina erfarenheter av resan med Ship to Gaza. Hon berättar om hur besättningen på segelskonerten Estelle fängslades. Israels militär beslagtog alla personliga dokument och Boëthius ser nu som sin plikt att återge händelseförloppet. Hon menar att händelsen tystas ner av det internationella samfundet men att det hon varit med om bara är en droppe i havet jämfört med vad Israel sedan 1967 tillfogar palestinierna.

Världskriget och Versaillesfreden

av Sture Bolin. Inläst ur Aldus/Bonnier, 1964 av Anna Westberg. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

Första världskriget betydde slutet för det idylliska Europa. Strax efter utbrottet blev kriget stillastående. Det ledde till oändliga påfrestningar på civilbefolkningen och fler människoliv än i något tidigare krig gick till spillo. I den här boken från 1964, som utgavs postumt, ger författaren de politiska orsakerna till kriget, dess förlopp och följder. S.B., 1900-1963, var historiker och professor vid Lunds universitet.

Black Hawk down

av Mark Bowden. Inläst ur Albero, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 50 min..

Litterärt reportage om händelserna i oktober 1993, då två amerikanska stridshelikoptrar på uppdrag i Mogadishu, Somalia, sköts ner och en trupp bestående av hundra amerikanska soldater ställdes mot tusentals somaliska milismän. Boken bygger på intervjuer med inblandade från bägge sidor och redogör detaljerat för det femton timmar långa händelseförloppet. Den ligger även till grund för en Oscarsbelönad film.

Svenska revolutionen 1917-1918

av Sigurd Klockare. Inläst ur Prisma : 1967 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

16 april 1917 utbröt hungerkravaller i Västervik. Arbetarna strejkade och kunde förhandla sig till sänkta priser och ökad tilldelning av livsmedel. Andra städer följde efter: Tranås, Karlstad, Västerås. I Stockholm slogs demonstranterna ned av ridande polis. Missnöjesvågen nådde sin kulmen på sågverket i Seskarö. I denna bok från 1967 berättas om denna oroliga tid i Sveriges historia. S.K., 1913-1994, var historiker och publicist.

Motstånd

av Björn Kumm. Inläst ur Historiska media, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 9 tim., 11 min..

Motstånd handlar ofta om de maktlösas kamp. Hur ska man mobilisera de mycket svaga och de allra fattigaste mot en övermakt som kontrollerar stat och militär? Trots allt har många motståndsrörelser på olika håll i världen segrat, ibland utan att tillgripa våld. Men vad händer när motstånd krossas? B.K., författare och journalist, gör en personlig översikt över ett trettiotal motståndsrörelser under 1900-talet, deras segrar och nederlag.

Brasiliens historia

av Dag Retsö. Inläst ur Historiska media, 2011 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 21 tim., 33 min..

Heltäckande beskrivning av Brasilien som med sina 8,5 miljoner m2 upptar en tredjedel av Latinamerikas yta. Det är världens åttonde största ekonomi och räknas till de kommande giganterna på ett globalt plan. Ändå förknippas landet för det mesta med fotboll, karneval och samba. Fokus ligger på Brasiliens historiska utveckling. D.R., lektor i latinamerikastudier och ekonomisk historia.

Provinsen bortom havet

av Kari Tarkiainen. Inläst ur Atlantis, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 22 tim., 54 min..

En historisk översikt över Estlands svenska historia. Det svenska väldet i Estland varade 1561-1710. Tiden präglades av krig, hungersnöd och pestepidemier, samtidigt utvecklades samhället genom reformer inom skola, kyrka och jordbruk. I boken balanseras det svenska perspektivet med ett estniskt och balttyskt perspektiv. K.T. är f.d. finsk riksarkivarie och Ü.T. är forskare i historia. Den tryckta förlagan är illustrerad.

Julmatchen på västfronten

av Per Thermaenius. Inläst ur Atlantis, 2014 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 6 tim., 28 min..

Historien om det stillestånd i första världskriget som rådde under julen 1914. I fem månader hade kriget pågått och soldaterna befann sig i fasansfulla skyttegravar på västfronten. På julnatten avstannade striderna och på juldagen gick soldaterna ut i Ingenmansland och bytte souvenirer och spelade fotboll mot fienden. Författaren har följt två av spelarnas öden. P.T. är journalist. Den tryckta boken innehåller en del fotografier.

Sex dagböcker från fem sekler

av Hans Villius. Inläst ur Almqvist & Wiksell, 1992 av Måns Westling. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Utdrag ur berömda personers dagböcker. Erik XIV berättar om fängelseåren, Erik Dahlbergh om tåget över Stora Bält, Robert Petré om Karl XII:s ryska fälttåg, Hedvig Elisabeth Charlotta om Fersenska mordet, S.A. Andrée om ballongfärden mot Nordpolen och Sven Grafström återger en diplomats dagbok från andra världskriget. Dagboksanteckningarna varvas med kommentarer av Hans Villius, 1923-2012.

Biografi med genealogi

Det man minns

av Thomas Bodström. Inläst ur Norstedt, 2014 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 6 tim., 7 min..

Advokaten, författaren och före detta justitieministern Thomas Bodström berättar om sin uppväxt. Mycket handlar om hans mamma Vanja. Hon var den som alltid försvarade och stod upp för sin son och gladde sig åt hans framgångar. Ingen är bättre än du, Thomas, sa Vanja ofta. I slutet av sitt liv drabbas hon av alzheimer och försvinner bort bit för bit. Hela familjen påverkas. Här berättas om hur det en gång faktiskt var, före sjukdomstiden.

Lärdomar

av Ingvar Carlsson. Inläst ur Norstedt, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 5 tim., 52 min..

Som 18-åring går I.C. med i SSU. Då har ett trasigt knä satt stopp för en lovande fotbollskarriär. I stället blir han en av Sveriges ledande politiker med närmare 60 år i maktens absoluta centrum. Här sammanfattar han sitt liv genom en samling erfarenheter och tankar som rör både privata och yrkesmässiga händelser.

Friedrich Engels

av Tristram Hunt. Inläst ur Leopard, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 23 tim., 34 min..

F.E., 1820-1895, föddes i en välmående handelsfamilj i Tyskland och flyttade senare till England där han njöt av den bekymmersfria tillvaron som viktoriansk gentleman. Samtidigt skrev han Kommunistiska manifestet tillsammans med Karl Marx, var en hänsynslös politisk taktiker och offrade sina pengar och bästa år för att Marx skulle kunna skriva Kapitalet. Förf. är historiker och skriver fängslande om en av vår tids mest inflytelserika filosofer.

Orange is the new black

av Piper Kerman. Inläst ur Norstedt, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 54 min..

Piper Kerman lever ett framgångsrikt liv i New York. För tio år sedan var hon en kicksökande tjej som hjälpte sin dåvarande flickvän att smuggla droger. Nu hinner hennes förflutna ikapp henne och hon döms till ett femton månader långt straff i det ökända kvinnofängelset Danbury. Hon skildrar det hårda livet bakom murarna och sina medfångar med djup medkänsla och humor. Boken bildar underlag till en uppmärksammad TV-serie.

Jag är den jag är

av Maud Olofsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 48 min..

M.O., född 1955, har gjort en lång resa från norrländska Högbyn till maktens korridorer, en resa som präglats av fördomar hon mött som kvinna från landsbygden. Som Alliansens initiativtagare spelade hon en viktig roll i det borgerliga maktskiftet 2006 i rollerna som näringsminister och vice statsminister. Hon berättar om beslut i frågor som FRA, kärnkraften och Vattenfall samt skildrar vad som krävts för att slå sig fram som kvinna i politiken.

Döden kom alltid på en måndag

av Horst Schmidt. Inläst ur Gramma, 2008 av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 37 min..

Förf. berättar om sin bakgrund och sitt liv som vapenvägrare i Tyskland under andra världskriget. Som medlem av det kristna samfundet Jehovas vittnen vägrade han att ta del i några som helst krigshandlingar. Istället gick han under jorden med Gestapo hack i häl men fortsatte där att distribuera sin religions förbjudna litteratur. Efter kriget införlivade den nya Förbundsrepubliken Tyskland rätten att vägra vapen av samvetsskäl i sin konstitution.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Myten om tomten

av Arne Norlin. Inläst ur Arx, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

Här berättas den krokiga och komplicerade historien hur en biskop på 300-talet kom att bli vår tids jultomte. Jakten på tomten startar i Turkiet och fortsätter genom Europa, till USA och sedan tillbaka till Europa för att landa i Sverige. A.N. är journalist och har skrivit en lång rad böcker, varav de flesta är för barn. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Geografi

Afghanistan

av Lasse Bengtsson. Inläst ur Norstedt, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 11 tim., 54 min..

Sommaren 2010 bestämde sig journalisten Lasse Bengtsson för att lämna sitt jobb på TV4. Han lämnade tryggheten i morgonsoffan för krigets Afghanistan. Här berättar han om det givande och krävande uppdraget som informationssamordnare för Svenska Afghanistankommittén. Boken innehåller texter som skevs under tiden i landet, så väl om aktualiteter och det allmänna läget som dagboksanteckningar.

Malmö 1914

Inläst ur Mezzo media, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 23 tim., 26 min..

En bok för alla som vill veta mer om livet i Malmö det dramatiska året 1914. Boken ger perspektiv på samhällsliv och händelser vid tiden för första världskrigets utbrott, som kan gälla för alla svenska städer. En lång rad författare har bidragit med specialkunskaper inom bland annat sjukvård, rättsväsende, arkitektur, transporter och idrott. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Peking

av Jojje Olsson. Inläst ur Laurella & Wallin, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

En samling essäer, intervjuer och porträtt av människor och företeelser i den kinesiska huvudstaden Peking. Förf., som själv bor i staden, diskuterar både arkitektur och kulturarv, statussymboler, generationsklyftor, mat, luftföroreningar och den svindlande snabba samhällsomvandling som pågår i Kina..

400 år i Christians stad

av Kenth Olsson. Inläst ur Bokpro, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 18 min..

En bok om Kristianstad som 2014 fyller 400 år. Christian IV lät anlägga staden 1614 efter tidens idéer om en befäst hamnstad. Här får vi ta del av en lärorik och underhållande text om stadens tillblivelse och fortsatta historia. Författaren berättar om snapphanarna och hur staden till sist blev svensk, militärstaden, Kristianstad som pionjärfilmens eldorado, brännvinet och mycket mer. K.O. är historiker och utbildningschef i Kristianstad.

Resa i svartvitt

av Lasse Söderberg. Inläst ur Ellerström, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En reseskildring från Spanien 1962. Författaren reste tillsammans med fotografen Christer Strömholm, 1918-2002, till Francos Spanien. En detaljrik och skarp tidsskildring av landet, likaväl som ett personligt vänporträtt av Strömholm. Titeln är nummer fyra i författarens självbiografiska svit Gemensamma nämnare. Den tryckta förlagan innehåller en mängd fotografier.

Samhälls- och rättsvetenskap

Sverige - en pocketguide

av Ingela Björck. Inläst ur Integrationsverket, 2003 av Marianne Engström. Talboken omfattar 9 tim., 22 min..

Vänder sig i första hand till Sveriges nya invånare. Här får man svar på frågor som; hur hittar jag ett bra jobb? Har mina barn rätt att gå på dagis? Får min gamla pappa också möjlighet att komma till Sverige? Duger mina betyg för att läsa på universitet? Här finns massa användbar information om det svenska samhället, till exempel politik, religion, trafik och mycket mera. Innehåller även adresser till olika trossamfund och riksorganisationer.

Det här är inte mitt land

av Kristian Lundberg. Inläst ur Atlas, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Författaren och kritikern Kristian Lundberg har skrivit en anklagelseskrift. Han menar att vårt samhälle har vänt de svagaste ryggen; i Sverige trängs desperata asylsökande på fängelseliknande förvar, kvinnor misshandlas av män de älskar, barn går hungriga till skolan, missbrukare och psykiskt sjuka är hänvisade till gata. Genom sina texter vill författaren återerövra människovärdet och åstadkomma en förändring.

Demokratins tidsålder

av Jan-Werner Müller. Inläst ur Daidalos, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 19 tim., 30 min..

1900-talet var ett århundrade av både fasor och framsteg. Det var också då politiska idéer spelade en synnerligen viktig roll. Den tyske statsvetaren J.-W. M. analyserar de politiska tänkare som spelade en avgörande roll för att legitimera både auktoritära och demokratiska styrelsesätt och institutioner. Det är en studie av det politiska tänkandet i Europa från första världskrigets slut till sammanbrottet för den "reellt existerande socialismen".

Migrationens kraft

av Johan Norberg. Inläst ur Hydra, 2012 av Britt Ronström. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

Invandringsmotståndet sprider sig över Europa, men författarna J.N. och F.S. menar att migration i själva verket är en av vår tids starkaste krafter, som både den som flyttar, landet hon lämnar och landet hon kommer till kan tjäna på. Författarna presenterar på basis av den moderna forskningen ett upprop om varför det borde vara en mänsklig rättighet att röra sig över nationsgränser och förklarar varför vi behöver mer migration - inte mindre.

Teknik, industri och kommunikationer

Den totala urspårningen

av Jan Du Rietz. Inläst ur Symposion, 1988 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

Kritisk studie, från 1988, av Statens Järnvägar och de järnvägsnedläggningar som gjordes på 1970- och 1980-talet. Författaren utgår från ett antal fall där järnvägar lagts ner trots stora protester från lokalbefolkningen. Författaren är starkt kritisk till utvecklingen och myndigheternas agerande. Väg- och flygtransporter ökar hela tiden medan järnvägstransporterna minskar trots allt tal om miljö, energi och regional obalans.

Windows 7

av Jesper Ek. Inläst ur Pagina, 2010 av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Grundläggande beskrivning av operativsystemet Windows 7. Ur innehållet: Grunder. Att arbeta med Windows 7. Dokument och mappar. Filer och enheter. Anpassa Windows 7. Användbara program. Systemunderhåll. Nätverk och anslutningar. Internet. E-post. Bilder. Windows Media Player. De 10 bästa tipsen. Några bra kortkommandon.

Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten

av Åsa Moberg. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 14 tim., 58 min..

Å.M., författare och debattör, som i samband med folkomröstningen om kärnkraft 1980 blev en av landets mest välkända kärnkraftsmotståndare. Hon gör, utifrån en rad olika infallsvinklar, en grundlig genomgång av kärnkraftens historia - från upptäckten av hur en atom kan klyvas till dagens debatt. Hon redogör för fakta, diskussioner, olyckor, ekonomiska intressen och missuppfattningar. Hennes slutsats är självklar - kärnkraften bör avvecklas.

Ekonomi och näringsväsen

Investera som mästarna

av Jonas Bernhardsson. Inläst ur Aktiespararna kunskap, 2010 av Marianne Engström. Talboken omfattar 8 tim., 26 min..

En bok om sjutton starka personligheter och deras investeringsstilar. Här får du träffa kända och okända börsprofiler som utmärkt sig på börsen. Antingen genom att ha lyckats särskilt bra eller genom att ha misslyckats. J.B. diskuterar om det finns några gemensamma drag hos dessa investerare, det finns mycket att lära - både av vinnare och förlorare.

Romantisk trädgård

av Kerstin Engstrand. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 10 min..

En bok om hur man du förverkligar dina drömmars trädgård. Med exempel från kända trädgårdar, så som Sissinghurst Castel och Monets trädgårdar, förklarar hon pedagogiskt hur du skapar en gammaldags, romantisk täppa. Alla råd bygger på egen erfarenhet och ekologisk odling. Författaren är trädgårdsjournalist och fotograf, hon har skrivit en rad trädgårdsböcker. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Ledarskap på apstadiet

av Tommy Lundberg. Inläst ur Great Words, cop. 2010 av Eva Werning. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Genom våra närmaste släktingar bland djuren -schimpanserna- får du här en möjlighet att återupptäcka de behov som ligger djupt rotade i oss människor och som påverkar oss både i arbetslivet och livet. Det är en guide till ett mänskligare ledarskap och kan läsas av alla som samarbetar med andra människor. Primatforskning blandas med kognitiva studier och ekonomisk forskning, egna erfarenheter, tankar, idéer och slutsatser.

Överlever euron?

Inläst ur Fores, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

Sex ekonomer - Lars Calmfors, Harald Edquist, Nils Lundgren, Stefan de Vylder, Pehr Wissén och Hans Tson Söderström -diskuterar om den europeiska valutaunionen kan överleva. Euroområdet har befunnit sig i en ekonomisk kris sedan 2008 och även om Sverige står utanför euron så berörs vi på många sätt. Vad ligger bakom krisen och hur kan eurons framtid se ut? Vad krävs för att få slut på krisen och vilka långsiktiga reformer behövs?.

Idrott, lek och spel

En bok om balans

av Lena Brorsson Alminger. Inläst ur SISU : 2001 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 1 tim., 12 min..

För att ha ett liv med kvalitet i dagens stressade samhälle menar författaren att man måste vara i god balans, både fysiskt och psykiskt. I begreppet balans lägger hon in flera dimensioner från livets alla områden: i arbetet, på fritiden, bland vänner. Hon ger tips på vad man ska tänka på för att hitta en balans mellan ansträngning och återhämtning, anspänning och avspänning, familj och vänner samt sunt och osunt. Avslutas med lästips.

Äventyrarnas handbok

Inläst ur Svenska scoutrådet, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 13 min..

Handbok utgiven av Svenska Scoutrådet med en mängd tips och råd för olika aktiviteter när man ska planera för äventyrsscouting. Varje äventyr beskrivs utifrån scoutmetod och målspår. Scouternas syfte är att möjliggöra för unga människor att utvecklas till ansvarsfulla världsmedborgare utifrån de värderingar som uttrycks i scoutlagen och scoutlöftet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Medicin

Handbok för närstående till demenssjuka

av Kerstin Aggestam. Inläst ur Anhörigcentrum, 2004 av Marianne Engström. Talboken omfattar 3 tim., 28 min..

Bok riktad till personer som har någon i sin närhet som insjuknat i en demenssjukdom, men passar även för vårdpersonal. Här presenteras hur en demensutredning går till och en genomgång görs av de vanligaste demenssjukdomarna. Förklaringar ges till varför en demenssjuk persons beteende förändras, samtidigt som tips ges om hur man som närstående och vårdare kan planera och underlätta det dagliga livet både för den närstående och för den som är sjuk.

Hej klimakteriet

Inläst ur Bonnier fakta, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

För många kvinnor blir klimakteriet en frihetstid, långt ifrån alla får medicinska besvär. Författarna gör här upp med många föreställningar, fördomar och myter kring kvinnors klimakterium och berättar om vad som egentligen händer. Den senaste forskningen varvas med personliga, roliga, livsbejakande, tankeväckande erfarenheter från bland andra Nina Lekander, Nedjma Chaouche Liljedahl, Mian Lodalen, Pia Sundhage, Sissela Kyle och Camilla Thulin.

Alltid för er

av Gunilla Lindh. Inläst ur Lind & Co, cop. 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

De var lyckligt gifta, livet bestod av mycket arbete, rikt umgänge, resor och operakvällar. Problemen började när förf. upptäckte att äldste sonen var annorlunda. Under loppet av nio månader slogs livet i spillror. Alla tre barnen diagnosticerades med autism, utvecklingsstörning och betydande utvecklingsförsening till följd av en ytterst ovanligt genmutation med endast tre kända fall i världen.

Smärthandboken

av Cecilia Norrbrink. Inläst ur Instant Book, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Många som drabbas av en ryggmärgsskada utvecklar smärtproblematik. Det kan handla om både belastningsrelaterad smärta och nervsmärta. Här ges information om vanligt förekommande smärttyper, hur smärtan uppstår, hur den klassificeras, hur man kan behandla smärtan inklusive egenstrategier samt tips och råd från forskare och från personer som lever med ryggmärgsskada. Författaren är verksam som sjukgymnast och docent vid Karolinska institutet.

Mod att föda - föda med mod

av Annika Sjölund Alsberg. Inläst ur Info Books, 2010 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 3 tim., 39 min..

Sverige har världens lägsta barnadödlighet och en mycket utvecklad och professionell förlossningsvård. Trots detta lider många kvinnor, och även män, av oro inför förlossningen. Förlossningsrädslan kan bli så stark att man till och med undviker att bli gravid trots att man längtar efter barn. Här beskrivs en väl beprövad och framgångsrik metod att besegra rädslan. Förklaringar och praktiska råd liksom konkreta övningar att själv arbeta med ingår.

Våga flyga

av Joy Svensson. Inläst ur Forum, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

De är utåt sett ett ganska vanligt svenskt par. Men efter ett långt äktenskap kände båda att de ville ha ut mer av livet, av sitt förhållande och av sin sexualitet. Det blev början på en intensiv och lustfylld resa genom ett beslut: de ville bjuda in andra i sitt gemensamma sexliv. Här skildras utvecklingen från de första trevande telefonsamtalen till förverkligandet av fantasierna. Texten innehåller utförliga erotiska skildringar.

Musikalier

Snaps & festvisor

Inläst ur Notfabriken, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

200 snapsvisor indelade i olika kapitel som välkomstvisor, snapsvisor, vin-, punsch- och ölvisor men även visor för djur, andra drycker och julen. För varje visa är en melodi angiven. Det finns även visor för de alkoholfria alternativen.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Väktaren & stenarna

av Jonna Berggren. Inläst ur Vilda förlag, 2008 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Isporten. Johanna, 9 år, älskar kyla och snö. Går hon på is fryser hon inte. Johanna vet att hon inte är som alla andra. En dag börjar Mads, 8 år, i Johannas skola. Mads tål också kyla och de två blir vänner. På skolan finns klassmorfar Ingvar och han upptäcker barnens förmågor. Ingvar förstår att Johanna och Mads kan vara de utvalda att berätta om Isporten för. Isporten som leder till ett magiskt land som behöver hjälp.

Mysteriet vid Ekallén

av Enid Blyton. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1983 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Ett nytt fall rullas upp för de fem unga deckarna Fatty, Larry, Daisy, Pip och Bets. Det har skett ett inbrott i Ekvillan där en gammal man bor. Möbler och pengar har försvunnit. Trots att kommissarie Goon undersöker fallet bestämmer sig ungdomarna att hjälpa till. Snart har de inte mindre än sex misstänkta till inbrottet. Det här blir ett knivigt fall. Nostalgiläsning för vuxna.

En farlig önskan

av Beth Bracken. Inläst ur Nypon, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Svarta skogens hemlighet. Trettonåriga Soli och Lucy har känt varandra sedan de var nyfödda. Lucy är två veckor äldre än Soli och den modigare som gör allting först. De bor precis bredvid Svarta skogen, en skog som det vilar något magiskt över. Många säger att skogen är farlig. Efter ett svek blir Soli arg på Lucy. De befinner sig i skogen och i ilskan över sveket uttalar Soli ord som kommer att skaka om vännernas liv.

Dinoleken

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Kompisarna Axel och Omar är på fritids. De leker med dinosaurierna och väljer ut två speciellt fina. Axel och Omar tar ut dinosaurierna på gården. Leken förvandlas nu till ett spännande äventyr där de blir jagade av en farlig dinosaurie med tänder vassa som knivar. Då kommer två flygödlor till hjälp. Men kommer de att kunna fly? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Maffians ö

av Benni Bødker. Inläst ur Nypon, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Föräldralöse Marko bor hos Gamma. Gamma är en grupp personer som jagar brottslingar till exempel smugglare och terrorister. Marko har varit agent åt dem i ett år. Hans täcknamn är Scorpio och nu är det dags för hans första uppdrag. Marko ska ta sig till en ö där maffian håller till. Uppdraget är att installera avlyssningsapparater för att avslöja vilka maffian samarbetar med kring knarkförsäljning. Det visar sig bli ett livsfarligt uppdrag.

Kameleontpojken

av Bengt-Erik Engholm. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2007 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Trettonåriga Moa bestämmer sig för att rymma från det fosterhem där hon är placerad. Fosterfamiljen behandlar henne illa och när ett turnerande cirkussällskap passerar tar hon chansen att följa med. Moa har en stor sorg efter att ha blivit lämnad ensam, hennes pappa har försvunnit i ett krig och hennes mamma blev galen av sorg och hamnade på ett sinnessjukhus. Kraft att rymma får Moa efter att ha sett Kameleontpojken uppträda på en cirkus.

Fröken Europa

av Kerstin Gavander. Inläst ur Liber, 2004 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

När Kristin och hennes klasskamrater börjar i klass fem får de en ny lärare, Eva. Det är viktigt för Eva att klassen ska ha 24 elever och när Billy börjar blir det dags för äventyr. Alla i eleverna får var och en ge sig av på en resa ut i Europa. En del reser till nutiden och en del får resa bakåt i tiden. Alla resorna görs genom ett magiskt grupprum. Omtumlade kommer sedan eleverna tillbaka från sina resor och berättar vad de varit med om.

Hemlig hamster

av Thomas Halling. Inläst ur Nypon, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, som börjar med Skolfotot. Emil, 11 år, önskar sig allra mest i hela världen att få ett husdjur. Men det går inte för hans mamma är allergisk. Livet känns orättvist, nästan alla andra i hans klass har ett husdjur. Men så får Emil en idé. Han ska i smyg köpa en hamster på Blocket och smuggla in på sitt rum. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Alla har dansfeber

av Anna Hansson. Inläst ur Idus, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Maja. Maja och hennes kompisar på dansskolan har fått en hemsk överraskning. Mona, som äger dansskolan, har blivit erbjuden en miljon kronor för att sälja huset till företag som vill bygga ett parkeringshus där skolan ligger. För pengarna vill Mona åka på en jorden runt-resa. Läget ser helt hopplöst ut. Men så får Maja en idé. Nu gäller det att få med alla kompisarna på tåget så kanske det går att rädda dansskolan.

Midnatt

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur Hegas, cop. 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lukas och hans syster Anni är ensamma hemma. Lukas vaknar till och ser att det är en timme kvar till spöktimmen. Ute är det fullmåne vilket betyder att varulvar förvandlas. En rad kortare händelser leder till att Lukas går in till Anni. Men hon är borta! I hallen luktar det konstigt och i rabatten utanför huset ser Lukas fotspår. Vad är det som händer? Kan det ha något att göra med det hemliga rummet på vinden där det bor en speciell varelse.

Spelet

av KG Johansson. Inläst ur Hegas, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mitt i natten får John ett konstigt samtal. Det är en man som låter stressad. Mannen vill träffa John på badplatsen med en gång. Först tänkte John inte åka dit men nyfikenheten tog överhand. Av mannen får John en påse som innehåller ett datorspel. John börjar spela och med en gång dras han in i spelets handling. Även Johns kompis Sofia börjar spela. Snart märker de att spelet gör något med deras tankar. Något som är riktigt obehagligt.

Monstren i skogen

av Mats Jonsson. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Mats bor i en liten by som heter Stensätter. När det är vinter vill Mats föräldrar att han ska ut och åka skidor varje helg och varje dag när det är lov. Mats avskyr att vara ute i skogen. Han vill hellre sitta inne och rita. För i skogen finns en sak Mats är rädd för. Det är de stora rotvältorna som uppstått när ett träd har vält. Han är också orolig för vad hans kompisar ska säga om de får reda på att han är rädd. Kanske kommer de mobba honom?.

Skräckbåten och Svarta damen

av Katarina Mazetti. Inläst ur Alfabeta, 2014 av Ester Claesson. Talboken omfattar 3 tim., 4 min..

Del 5 i serien om kusinerna Karlsson. På sommarlovet ska kusinerna Humlan, Julia, George och Alex än en gång vara hos moster Frida på skärgårdsön. Plötsligt flyter en svart sörja in på stränderna och stör badlivet. I idylliska Östhammar dumpas sopor mitt i den stora fontänen. När kusinerna försöker ta reda på vad det är som händer och vem som ligger bakom dras de in i en smutsig härva. Det visar sig vara mycket värre än de hade kunnat ana.

Nattstjärna

av Alyson Noël. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien De odödliga som börjar med Evermore. Varken Ever, Damen eller Jude är säkra. Efter att Ever dödat Havens pojkvän Roman vill Haven hämnas på dem alla tre. I sin jakt på ett vapen för sin hämnd får Haven reda på en mörk hemlighet om Damen. Hemligheten hotar att förgöra Ever och Damens förhållande. Ever måste slå tillbaka och försvara sig. Men kommer hon kunna döda Haven, sin f.d. bästa vän?.

Lilla Lollo

av Margareta Nordqvist. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Maja har lovat sin moster Mia att passa Lollo. Lilla Lollo är en gris och i två dagar ska Maja mata, gå på promenader och leka med henne. Det visar sig att Lollo är en busig gris som gärna smiter iväg för att äta äpplen och tugga i sig grannen Kajsas blommor. Maja får två fartfyllda och roliga dagar tillsammans med Lollo. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Konstiga djur

av Lotta Olsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om jättemyrsloken och hasselmusen. Jättemyrsloken får ofta höra att han är konstig. Inget annat djur ser ut som han. Det gör honom först lite ledsen men efter att ha pratat med hasselmusen inser han att det kanske är bra att vara konstig. Jättemyrsloken utlyser en tävling om vilket djur som är det konstigaste. Det dröjer inte länge innan bidragen droppar in. Men vad innebär det egentligen att vara konstig? Vem bestämmer det?.

Sune på bilsemester

av Sören Olsson. Inläst ur Egmont Kids Media, 2014 av Victor Morell. Talboken omfattar 3 tim., 5 min..

Tjejtjusaren Sune och hans familj åker på bilsemester genom Europa. Målet är en liten by i Sydtyrolen där mamma och pappa Andersson tillbringade sin smekmånad för tjugo år sedan. I byn bor Sunes drömtjej men också en konstnär som skulle kunna göra Sune och hans familj rika som troll. De behöver bara få hans signatur. Ingenting ska kunna gå fel.

Stjärnmärkt

av Jessica Spotswood. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Farlig förmåga. Cate och hennes systrar Maura och Tess är häxor i 1800-talets England. Enligt en profetia är en av systrarna utsedd att bli ledare för häxornas systerskap och bringa brödraskapet på fall. I profetian står också att en av systrarna kommer att döda en annan. Vem av dem som är utvald och vem som kommer dö vet inte systrarna vilket leder till maktkamp och intriger.

Tjuvgömman

av Mia Söderberg. Inläst ur Bonnier utbildning, 2006 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Tvillingarna Fredde och Frida, 9 år, är ute i skogen med hunden Milo. Plötsligt blir det dimmigt och tvillingarna går vilse. De söker skydd under en stor gran. Där sparkar Frida till något hårt som visar sig vara en säck med tjuvgods. När de hör röster tror de först att de är räddade men det är tjuvarna som kommer..

Tusen bitar saknas

av Katja Timgren. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

45 långa mil har Elis flyttat för att börja andra året på ett fotogymnasium. I början är saknaden efter familjen och kompisarna stor och omställningen att bo på ett internat är inte lätt. Elis lär känna Sofia och Mirjam. I Mirjam blir Elis fantastiskt förälskad. Känslorna verkar vara besvarade. Men Mirjam verkar dölja något och i takt med att de lär känna varandra glider de samtidigt isär. Vad är det Mirjam döljer?.

Kodnamn Verity

av Elizabeth E. Wein. Inläst ur Gilla böcker, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vännerna Julie och Maddie arbetar under andra världskriget som agenter. De spionerar på Tyskland för Storbritanniens räkning. Under en flygning över Frankrike beskjuts deras plan. Julie tas tillfånga av Gestapo. Efter veckor av tortyr går hon med på att avslöja det hon vet om Storbritanniens krigsplaner. Hon får tillgång till papper samt penna och börjar berätta sin historia. Boken är utgiven som ungdomsbok men passar även vuxna.

Jag vandrade med Gandhi

av Ingrid Ydén-Sandgren. Inläst ur Solvändan, cop. 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Elvaårige Harilal är en ung, kastlös pojke i Indien. Året är 1930. En kväll blir han upphittad, alldeles stelfrusen utanför ett tempel. Harilal förs till en man som kallas Bapu. Det visar sig att Bapu smeknamnet på frihetskämpen Mahathma Gandhi. Harilal får höra historier om Gandhis kamp, som bygger på icke-våldsprincipen och även vara med vid Gandhis sida. Vid sidan av berättelsen innehåller boken fakta om Indiens historia.

Facklitteratur

Religion

Bibeln för små och stora

av Marijke ten Cate. Inläst ur Argument, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

33 berättelser från Gamla och Nya testamentet, bland annat Noaks ark, Josef och hans bröder, David och Goljat, Daniel i lejongropen, Jesus födelse och Jesus korsfästelse. Berättelserna är språkligt anpassade att passa barn och att läsas i hela familjen. Innehåller även en kortfattad historisk översikt om vad Bibeln handlar om samt ett förord av kyrkoherde Kerstin Hesslefors Person och domkyrkoteolog Jonas Eek.

Idrott, lek och spel

Den trearmade peruanen och andra fall ur D. E. Tektors arkiv

av Mats Wänblad. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2006 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den unga detektiven D.E. Tektor får 12 nya fall att lösa när kommissarie Kleen behöver hjälp. Medverkar gör också en städerska som samlar ihop ledtrådarna. Boken avslutas med lösningarna på de olika fallen. Till sin hjälp har läsaren även bokens bilder. Fallen handlar om olika saker till exempel en försvunnen paj och gråtande trädgårdstomtar. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.