Nya talböcker juni 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 164 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Offer utan ansikte

av Stefan Ahnhem. Inläst ur Forum, 2014 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 16 tim., 12 min..

En träslöjdslärare hittas brutalt mördad i sin slöjdsal. Bredvid kroppen har mördaren placerat ett klassfoto från början av 1980-talet med mordoffrets ansikte överkryssat. Fabian Risk har återvänt till Helsingborg efter många år vid Stockholmspolisen och nu blir han inkallad för att bistå vid utredningen av mordfallet. Offret är en gammal klasskamrat till Fabian. Utredningen väcker obehagliga minnen samtidigt som han tvingas ta allt större risker.

Till Damaskus

av Ghiyath al-Madhun. Inläst ur Bonnier, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 40 min..

En gemensam diktsamling skriven av den syriske poeten Ghayath Almadhoun, 1979-, och Marie Silkeberg, 1961-. Det framgår inte vem av författarna som har skrivit vilken text. Staden i boken liknar Damaskus, dagens Damaskus om vilket varje strof måste bli en katastrof. Dikterna gestaltar ett möte mellan olika språk, arabiska och svenska framför allt, olika skrivsätt och olika erfarenheter.

Förrådd

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Del 17 i serien Thea. Hurtigrutten seglar långsamt inöver fjorden. På däck står en man med sin vackra hustru. Hon är spänd på hur det ska bli att flytta så långt norrut, medan han inte kan vänta med att återse sin gamla flamma igen. I Kabelvaag får Thea ett oväntat besök av Ivan och han avslöjar en djupt bevarad hemlighet. Det var honom Aleksander räddade när han själv drunknade.

Livet har sitt pris

av Jan-Eric Boo. Inläst ur Recito, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Det är nyårsafton i Malmö 2010. En ung flicka har hängt sig i en lekställning på en skolgård. Några månader senare kastar sig en annan ung flicka ut på från bron över motorvägen vid det stora tidningshuset i Malmö. Hon skadas så svårt att hon senare avlider. Även om det uppenbarligen är självmord det handlar om, hamnar båda ärendena på kriminalinspektör Michael Lundells och kollegan Mirka Salos bord. Har de båda självmorden några beröringspunkter?.

Höglandet

av Steinar Bragi. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 59 min..

En skräckthriller som utspelar sig på den isländska landsbygden. Två par gör en utflykt och efter att bilen gått sönder måste de övernatta i ett ensligt beläget hus. I huset bor ett gammalt par som beter sig konstigt. De är rädda för något ute i mörkret. Författaren har tidigare skrivit lyrik, och romanen Kvinnor finns översatt till svenska.

Sången om S:t Croix

av Gerd Brantenberg. Inläst ur Prisma, 1980 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 11 tim., 8 min..

En dag i augusti 1948 kommer tjugofem flickor på sex och sju år gående till skolan S:t Croix i Fredrikstad. Bland flickornas finns Støy, Fanny, Jorunn, Nina och Astrid. Vi får följa flickorna från första till sjunde klass, 1948-1955. Centralt i skildringen står två familjer, en fattig och en välbärgad. Vi får delta i deras glädje och vardagsbekymmer, sorger och förhoppningar. Hur kommer det att gå för flickorna när de är klara med skolan?.

Hörluren

av Leonora Carrington. Inläst ur Sphinx, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

Marian Leatherby är 92 år gammal och i ofrivillig exil i Mexico. Hon drömmer mest av allt om att få åka till Lappland, men blir placerad på ålderdomshem av sin illasinnade familj. Väl där dras hon in i en labyrint av underliga händelser. Bland predikande psykologer, mordiska damer och en mystisk nunna som blinkar åt henne från en gammal oljemålning börjar Marian att göra uppror mot allt som fängslat henne. En feministisk klassiker.

Epidemin

av Harlan Coben. Inläst ur Pocketförlaget, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 15 tim., 48 min..

På Harvey Rikers privatklinik i New York har tre forskare lyckats finna botemedlet för en fruktad sjukdom. Men så mördas en av forskarna. Och i samma takt som sjuka botas bockar en förövare, farligare än sjukdomen själv, av sina offer. Mördaren verkar göra allt för att mirakelmedicinen inte ska spridas. Kommissarie Bernstein får i uppdrag att hitta mördaren, men det kanske är han som blir nästa offer. Medicinsk thriller.

Svikaren

av Harlan Coben. Inläst ur Pocketförlaget, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 12 tim., 4 min..

Del 5 i serien om sportagenten Myron Bolitar. Myron får i uppdrag att beskydda den vackra Brenda Slaughter. Dock har han inte enbart ett professionellt intresse i basketstjärnan - för mellan dem spirar även en kärleksaffär. Men det är inte helt lätt för Myron för där finns även en klyfta av korruption och lögner, en ondskefull ung mafioso i vardande och en hemlighet som vissa dör för att bevara - och andra dödar för att skydda.

Sista paret ut

av Arne Dahl. Inläst ur Bonnier, 2014 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 16 tim., 12 min..

Fjärde och sista boken om Opcop. Maffian är starkare än någonsin i Europa, något som Paul Hjelm och hans kollegor brutalt har fått erfara. Men nu utmanas maffian av någon som är mäktigare, någon som kan ta över den växande marknaden för designerdroger. Ett svenskt bioteknikföretag utsätts för avancerat cyberspionage. Spåren leder till Kina och fler företag visar sig vara utsatta för nätavlyssning. Alla arbetar med genetisk forskning.

De odöda

Inläst ur Semic, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Innehåller tio skräcknoveller av bland annat John Ajvide Lindqvist, Amanda Hellberg och Johan Theorin och varsin novell från de klassiska skräckförfattarna Edgar Allan Poe, 1809-1849, och H.P. Lovecraft, 1890-1937. Klassiska spökhistorier blandas med blodig monsterfantasy, suggestiva thrillers, historiska gudasagor och gastkramande berättelser om varelser i gränslandet mellan liv och död. Efter varje novell finns en kort författarpresentation.

De tvångsförflyttade

av Birger Ekerlid. Inläst ur Ekerlid, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

Del 3 i trilogin som inleds med Fattiga som de voro. Vi är framme i nutid, men det förflutna hänger sig kvar. Den 87-årige Abraham Persson är en av få nybyggarlappar som finns kvar i Rönnträsk. För att främja vattenkraft och gruvdrift har staten tvingat bort samerna från deras marker. Abrahams berättelse och journalisten Helgards undersökningar flätas samman och ger en bild av hur historisk kolonialism och nutida exploatering hänger samman.

Gustaf

av Eva Emanuelsson. Inläst ur Atremi, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 13 tim., 31 min..

Gustaf föds 1810 i en bondefamilj. Vi får följa honom genom barndomen, ungdomsåren och utvecklingen till vuxen man. Det är ett slitsamt liv, som liten och föräldralös auktioneras han bort till lägstbjudande. Författarna har använt sig av arkivmaterial, bland annat ett domstolsprotokoll, och utifrån detta skapat en levande skildring av vardagen i stort och smått. Berättelsen utspelar sig i trakterna runt Enköping och Strängnäs och i Uppsala.

Vi är varandras undergång!

av Magnus Engberg. Inläst ur Dialogos, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 33 min..

August Strindberg kom att föra en sällsam kamp med livets och kärlekens villkor. Han var, har det sagts, inte rustad för en harmonisk samvaro med en kvinna. Oftast var det initiativrika kvinnor som fick honom på fall. En sådan kvinna var Frida Uhl, en ung österrikiska som blev hans andra hustru. Hon gjorde egen karriär som skribent och teaterimpressario och tillsammans iscensatte paret ett lika kort som omöjligt äktenskap - ett passionsdrama.

Tvivlens tid

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 19 min..

Del 11 i serien Lotsbarnen. Hemma i Losvika går skvallret om Mariella och Jon, och Julie tycker det är svårt att höja sig över svartsjukan och allt pratet. Maren rymmer för att starta på nytt utan den kontrollerande maken Ted. Men hon bär på en hemlighet, som kommer att förändra hennes liv för alltid. Hon är gravid, något hon i det längsta vill dölja för omvärlden.

När minnen får liv

av Malin K. Eriksson. Inläst ur Bankeryd Bok och Kultur, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

För 20 år sedan råkade Grace ut för en olycka som ledde till att hon måste leva sitt liv i rullstol. När den hemlösa hunden Sally kommer in i hennes liv vågar hon börja känna igen. Genom vänskapen med Emmalisa, den nya unga assistenten, beger hon sig ut på en inre resa och söker upp det barn hon födde då hon låg i koma efter olyckan. Inkännande om livet med funktionshinder.

Mina drömmars land

av Manne Fagerlind. Inläst ur Damm, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 13 tim., 57 min..

Joseph har lämnat sitt hemland Uganda för att söka lyckan i norra Europa. Via långa och krokiga vägar kommer han till Sverige. Här korsas hans väg av den framgångsrike IT-entreprenören Henrik och hans hustru Lotta som är kläddesigner. Hon vill få en djupare mening i sitt liv, kanske är lösningen att hjälpa flyktingar? En skildring av dagens Sverige, om människor, drömmar och konsekvenser.

Psykbrytaren

av Sebastian Fitzek. Inläst ur Coltso, 2012 av Per Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 2 min..

Under några veckor försvinner tre unga kvinnor spårlöst i Berlin. På den sjunde dagen återfinns de på ett sjaskigt hotellrum, till synes oskadda men psykiskt nedbrutna. Ingen förstår vad som har hänt med offren och de gåtfulla dåden upphör lika snabb som de började. Kort före jul blir Psykbrytaren - kvällspressens namn på den okände psykopaten - aktiv igen och dyker upp på den psykiatriska klinik där kvinnorna vårdas. Psykologisk thriller.

Ett stumt vittne

av R. Austin Freeman. Inläst ur Åhlén & söner, 1932 av Per Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

En sen kväll tar Dr. Humphrey Jardin en promenad längs en bakgata i London. Han hittar en död kropp och letar reda på en poliskonstapel som patrullerar i närheten. Men när de kommer tillbaka är liket försvunnet. Jardin återvänder till platsen nästa dag och upptäcker vissa ledtrådar: blodfläckar på ett staket och ett halssmycke. Hans kollega, rättsmedicinaren, Dr. John Thorndyke, hjälper honom att lösa mysteriet. Pusseldeckare från 1914.

Otrygg hamn

av Tana French. Inläst ur Bonnier, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 18 tim., 2 min..

En far och hans två barn hittas brutalt mördade i Broken Harbour, ett villaområde längs kusten utanför Dublin. Mamman i familjen har, svårt skadad och medvetslös, förts till sjukhuset. Kriminalinspektör Michael "Scorcher" Kennedy tycker att fallet verkar enkelt - en familjefar som har förlorat allt i krisen försöker ta sitt eget och sin familjs liv. Men något känns fel i huset och snart pekar spåren åt olika håll. Psykologisk thriller.

Sent farväl

av Ia Genberg. Inläst ur Weyler, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En medryckande och omtumlande berättelse om vunnen vänskap och förlorad tid. Mia och Maria delade i ungdomen allt, men gled efter hand ifrån varandra. Tjugo år senare ser Mia av en slump Marias dödsannons. Mia vill veta hur och varför hennes vän dog och dras in i gåtan kring Marias död. Författaren har tidigare skrivit boken "Söta fredag".

Sista ordet och andra historier

av Graham Greene. Inläst ur Norstedt, 1991 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 22 min..

Novellsamling innehållande elva noveller skrivna mellan 1923 och 1989. De är i huvudsak hämtade ur olika tidskrifter som författaren medarbetat i. Novellerna utspelar sig i England och Latinamerika och ger ett tvärsnitt ur Greenes noveller, med motiv, människor och miljöer. Graham Greene levde mellan 1904 och 1991, han skrev romaner, reportage, reseskildringar och dramatik.

Min är hämnden

av Varg Gyllander. Inläst ur Massolit, 2014 av Dan Kandell. Talboken omfattar 13 tim., 1 min..

Femte boken om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. Vid ett besök på Skansen i Stockholm försvinner den omstridde politikern Sanfrid Aronssons nioåriga dotter Irina. Pia Levin gör ett fynd som tycks peka mot en lista över pedofiler. Samtidigt finns det flera tecken som tyder på att Irinas mor Natasja kan vara inblandad. Natasja sitter fängslad i väntan på utvisning till Tjetjenien och Pia motarbetas i sina försök att förhöra henne.

Esther

av Stig Hagskog. Inläst ur Debutantförlaget, cop. 2008 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 16 tim., 39 min..

Esther föds 1876 i en liten by utanför Jaroslav i sydöstra Polen. Som 17-åring gifter sig hon med Salomon och de ger sig ut i världen och hamnar slutligen i Odessa vid Svarta havet. När Salomon 1904 inkallas till armén öppnar Esther en restaurang, blir framgångsrik och förälskad i en ny man. Men när Salomon kommer tillbaka kräver han att hon ska följa med honom till Sverige. Dokumentärroman som bygger på författarens mormors liv.

Det finns ingenting att vara rädd för

av Johan Heltne. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Det är tidigt 90-tal och Livets Ord lockar familjer att bosätta sig i Uppsala. Sjuttonårige Jonatan går i församlingens gymnasium, Nina är nyinflyttad. Under en resa till Israel förälskar de sig i varandra men tvingas hålla sitt förhållande hemligt. Precis på gränsen till vuxenvärlden tyngs deras kärlek av en djup rädsla för att bli upptäckta. Alla brott mot församlingens regler kan bestraffas. Debutroman om skam, längtan och skuld.

Ediths dagbok

av Patricia Highsmith. Inläst ur Askild & Kärnekull, 1978 av Britt Ronström. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

Edith är idealistiskt lagd, politiskt engagerad och lyckligt gift. Hon har en son som är lite sent utvecklad och oroande känslokall. Efter tjugo år spricker äktenskapet och Edith blir ensam med den vuxne sonen. Hennes enda tröst är dagbokens fantasivärld som står i skarp kontrast till hennes liv. Till denna skenvärld flyr hon ofta och kontakten med verkligheten blir allt bristfälligare. Psykologisk studie av en kvinna på gränsen till sammanbrott.

Den där elden inom

av Karin Härjegård. Inläst ur FB, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Margareta är en ung och lovande läkarstudent, men när hon gifter sig med sin kurskamrat Wilhelm tvingas hon ge upp studierna och bli hemmafru. Det är 1930-tal och som kvinna förväntas hon inte arbeta. Men i den lilla byn i Härjedalen dit hon och Wilhelm flyttar finns det mycket som behöver göras. Margareta får utlopp för sin kreativitet och energi, men möter starkt motstånd från många - främst männen. Romanen är inspirerad av en verklig person.

Barnens ö

av Per Christian Jersild. Inläst ur LL-förlaget, 2014 av Anders Palm. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Roman om Reine Larsson, 10 år, som i stället för att resa till Barnens Ö ger sig ut på egna äventyr i Stockholm och håller sin mamma lugn med brev om livet på ön. Kärnan i boken är allvarliga frågor kring det svåra i att vara människa, men andan är uppsluppen, äventyren muntert absurda. Stockholm läser 2014. Lättläst.

Sagas bok

av Elsie Johansson. Inläst ur Bonnier, 2014 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 11 tim., 59 min..

Den tjugosjunde september 1971 ska bohaget efter Sagas avlidna mamma fördelas mellan de sju syskonen. Saga är sladdbarnet, som innan hon fyllde fjorton flyttade till en fosterfamilj på Östermalm. Nu, vid 38 års ålder, är hon en framgångsrik modejournalist. Medan delningen pågår i köket flyr Saga till kammaren där hon genomgår en inre resa och ser sig själv i olika åldrar. Mycket som har hänt i familjen har sopats under mattan och gåtorna är många.

Leva älska brinna dö

av Sofie Trinh Johansson. Inläst ur Mörkersdottir, cop. 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien inledd med Halvblod. Blodet från en av De Få är allt Aveline behöver för att förlänga sitt liv. Men hon är inte stark nog att genomgå en förvandling, och hon vet inte heller om hon vill lämna det mänskliga livet bakom sig. Samtidigt blir Hero svagare och Aveline fruktar att demonerna har tagit över henne. Rådet är samlat. Livet finns inom räckhåll. Vem kommer att benådas och vem måste dö? Detta är den avslutande delen i serien.

Listan

av Robert Kviby. Inläst ur Pocketförlaget, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

December 1997. Annie och Max Lander har varit på flykt i åtta år, undan den svenska polisen och Annies psykopatiska halvbror. I Patras, Grekland blir de kontaktade av en amerikansk reporter som hävdar att ohyggliga brott som utfördes under Balkankriget har kopplingar till svenska företag och personer placerade högt upp i den svenska statsapparaten. Och det finns även kopplingar till Annies förflutna. Fristående fortsättning på De korrupta.

VIP-rummet

av Jens Lapidus. Inläst ur W&W, 2014 av Erik Olsson. Talboken omfattar 14 tim., 19 min..

Första boken av flera planerade. Teddy muckar efter åtta år i fängelse. Nu är han färdig med brott. Men han saknar pengar och läget blir akut när en indrivare hör av sig. Så får Teddy ett erbjudande om att spåra ett kidnappningsoffer, affärsmannen Philip Åkerhielm. Tillsammans med Emelie Jansson på en advokatfirma börjar han sökandet. De båda är väldigt omaka men jobbar bra ihop. Offret framstår som allt skummare ju mer de får veta om honom.

I krig med samhället och andra texter

av Anne Charlotte Leffler. Inläst ur Rosenlarv, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 20 min..

I krig med samhället innehåller ett urval på sju noveller ur förf. A.C. L:s, 1849-92, samlingar Ur Lifvet och Efterlämnade skrifter II. Novellerna behandlar för dåtiden kontroversiella ämnen som kvinnlig alkoholism, lesbisk kärlek, föräldraskap, moral och kvinnans ställning i samhället och äktenskapet. Litteraturvetaren Claudia Lindén bidrar med en inledande presentation av förf. samt introduktioner till var och en av novellerna.

Du vet väl om att du är värdefull

av Stefan Lindberg. Inläst ur Bonnier, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

Malin vill ut i livet men har för många att ta hand om: mamma som är arbetsskadad och Mårten som är fixerad vid fornlämningar och folkmord. I väntan på att det riktiga livet ska börja tillbringar hon sommaren i barndomsstaden med Tanya och Madde. Sen börjar Malin ligga med sin chef som är betydligt äldre. De leder varandra allt längre nedåt. Eller är det kanske bort någonstans?.

Lustspelet

av Charlotta Lindell. Inläst ur Lindqvist Publishing, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 14 tim., 7 min..

Lisa lever ett inrutat liv med sin sambo Robert, men hon känner att något fattas. Ett plötsligt arv ger henne chansen att förverkliga en dröm - att öppna en skobutik. En kväll ute på stan möter hon den mycket äldre och frisinnade skådespelaren Carl och faller handlöst. De inleder en het och intensiv kärleksaffär och störtar tillsammans in i en spiral av dominanta lekar. Men vem ska hon välja? Den trygge Robert eller den okonventionelle Carl? Debutroman.

Begär

av Malva B.. Inläst ur Mix, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 53 min..

Tolv erotiska noveller av debuterande pseudonymen Malva B. Novellerna utforskar trekanter, swinging och sex mellan partners av samma kön. De flesta novellerna handlar om 30- till 40-åringar ur medelklassen.

Stjärnfall

av Folke Mellvig. Inläst ur Bonnier, 1960 av Marianne ENgström. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Den store skådespelaren Evert Block gör succé med sin senaste pjäs. Men bakom kulisserna är hans liv en enda röra. Hans fru Irene vill ha skilsmässa och hans älskarinna Vera Rindell vill ha en huvudroll i nästa pjäs. Evert vägrar att uppfylla deras önskemål. När Evert sedan hittas mördad får Hillmans detektivbyrå - med det äkta paret John och Kajsa Hillman och deras medhjälpare Freddy Sjöström - i uppdrag att lösa fallet. Pusseldeckare från 1952.

Villebråd i sikte

av Margaret Millar. Inläst ur Bonnier, 1963 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

Miss Helen Clarvoe bor nästan fullständigt isolerad i en svit på ett andra klassens hotell i Hollywood. Hon blir uppringd av en kvinna som påstår att hon är hennes vän. Men hon har ju inga vänner. Om det inte är Evelyn, en flicka som Helen kände i sin ungdom. Men vem är egentligen Evelyn? Hur känner hon till alla människors svaga sidor och hemligheter? Hon spinner ett nät av fruktan och hot genom sina telefonsamtal. Prisbelönad thriller från 1955.

Vinden bådar ont

av Margaret Millar. Inläst ur Bonnier, 1958 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 6 tim., 40 min..

Ron Galloway äger en stuga i Georgian Bay några mil utanför Toronto. Han kommer överens med några vänner att bege sig dit för att fiska. Vännerna anländer till stugan, installerar sig och tar för sig ur spritskåpet tills de framåt midnatt börjar bli oroliga. Varför kommer inte Ron? Till slut börjar de leta efter honom och under sökandet avslöjas obarmhärtigt kamratkretsens relationer och psykologi. Psykologisk thriller från 1957.

Funnen

av Ma Oftedal. Inläst ur Siljans måsar, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

Fristående fortsättning på Älskad. Valter var tillbaka i Stockholm efter tre decenniers kringresande liv i världen som fotograf. Han skulle vara med på begravningen av en kvinna som han inte kände, men som efterlämnat ett arv till honom. När han promenerade mot Skanstull tänkte han på sina gamla vänner, Mia och Kåge, från studietiden i Uppsala. Var fanns de nu, var de fortfarande präster? Själv hade han ju valt att hoppa av vid sin prästvigning.

Fallet med de flygande tefaten

av John Oram. Inläst ur Wennerberg, 1967 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

Agent Napoleon Solo på U.N.C.L.E. (United Network Command for Law and Enforcement) får alltid de svåraste uppdragen. Han blir tillsammans med sin kollega Iliya Kuryakin skickad till Köpenhamn där man observerat flygande tefat. Men vad är det för fenomen egentligen? Agenterna misstänker att det handlar om ett livsfarligt vapen som kan förgöra hela mänskligheten. Boken bygger på en populär TV-serie från 1960-talet.

Svarte Petter

av Lars Pettersson. Inläst ur Recito, 2013 av Per Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 41 min..

Den namnlöse berättaren är en säkerhetskonsult som får i uppdrag av en stormarknad att undersöka varför varuhuset har så stort svinn från lagret. Uppdraget är hemligt men redan när han anländer vet alla varför han är där. Samtidigt dras han in i en annan härva; en ung kvinna ber om beskydd mot sin exman som precis rymt från fängelset och hotar att kidnappa hennes son. Uppdragen förändrar berättarens liv för alltid.

Brygge-den-döda

av Georges Rodenbach. Inläst ur CKM, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

Hugues Viane har flyttat till staden Brygge för att komma över sorgen efter sin döda hustru, men stadens vemodiga atmosfär förstärker istället hans depression. När han möter en dansös som liknar den döda blir han besatt av tanken på att hustrun går igen. G.R. (1855-1898) var en av symbolismens förgrundsgestalter och romanen är en klassiker i genren, lika mycket en skildring av en stad i förfall som ett suggestivt gotiskt mysterium.

Eftermiddagarna med Margueritte

av Marie-Sabine Roger. Inläst ur Oppenheim, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 7 min..

Germaine är 45 år, stor och stark, men inte särskilt intellektuellt begåvad. Hans omgivning uppfattar honom som dum och är ofta elak mot honom. En dag råkar han sätta sig på en parkbänk bredvid den gamla Marguerite, som till skillnad från honom älskar böcker. De börjar läsa tillsammans och Germaines självförtroende ökar i takt med att han blir bättre på att läsa och skriva. Han blir också ett allt större stöd för den åldrande och sjuka Marguerite.

Sabbaths teater

av Philip Roth. Inläst ur Bonnier, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 21 tim., 4 min..

På 1960-talet skapade Mickey Sabbath skandalösa föreställningar med sin dockteater. Karriären utvecklades inte som han hade tänkt sig men han har ändå levt ett hyggligt liv. Men nu som 64-åring känns det som livet runnit ifrån honom. Han minns de som han har älskat och de som han har hatat, han minns de som hållit honom kär och de som aldrig kunnat förlåta honom. Skildring av en amerikansk antihjältes bångstyriga liv. Utkom i original 1995.

Berättelser från Köpingen

av Michael Segerström. Inläst ur Kira, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

Självbiografiska noveller av skådespelaren och dramatikern M.S. Berättelserna tar avstamp i Skurup, M.S. födelseort, och det är också köpingen som är den sammanbindande faktorn. Författaren befolkar staden med alla de brokiga, udda och egensinniga karaktärer som levde där. Vi får bl.a. möta a-lagaren Stajken, Café-Hugo som kallades Blodiga Yxan, byns sexuella välgörerska Kerstin Kydobrö och originalet Teofil som var portier på stora hotellet.

Dödsängeln

av Rune Sköllerhag. Inläst ur Förlagstryckeriet Vitterleken, 2006 av Patrik Hont. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

Polischef Bo Sjöman och konstapel Leif Matson vid Årjängspolisen är mycket frustrerade. Grov kriminalitet och hänsynslösa skurkar har dykt upp i deras värmländska idyll. Var finns spindeln i nätet och vem rör sig därinne bland skuggorna? Leder spåren mot kommunens toppskikt, mot travkretsar eller mot östeuropeisk maffia? Deckare, med humoristiska inslag, där handlingen är förlagd till västra Värmland.

Oro

av Jesper Stein. Inläst ur Norstedt, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 47 min..

En man hittas mördad på en kyrkogård i Köpenhamn samma dygn som polisen stormar Ungdomshuset i Nørrebro. Stormningen ledde till intensiva gatustrider mellan polis och demonstranter. Den döde är klädd i svart rånarluva och tycks vara en av demonstranterna vilket kastar misstankar mot att polisen ligger bakom skottet. Polischef Axel Steen är satt att leda utredningen som leder in i tunga kriminella kretsar och även in i polisens egna korridorer.

Kungens dag

av Abdellah Taïa. Inläst ur Grate, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 37 min..

Omar och Kahlid är vänner och oskiljaktiga. Omar är fattig och kommer från en familj i upplösning. Hans högsta önskan är att få träffa kung Hassan II och i sina drömmar upplever han mötet gång på gång. Men istället blir det Khalid som väljs ut till en audiens där han ska få kyssa kungens hand - den rike, intelligente Khalid som kommer från en fin familj. Och inte har han berättat om mötet för Omar, som nu bestämmer sig för att hämnas.

Brottsplats Polishögskolan

av Sören Torp. Inläst ur Frank, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

En tidig vintermorgon hittas en kvinnlig polisstudent död inne på Polishögskolans område i Solna. Det mesta pekar på att det rör sig om ett självmord. Men den unga polisstudenten Svea känner på sig att någonting annat ligger bakom hennes väns död. Tillsammans med utredaren Katarina börjar hon nysta upp en historia där alla verkar ha någonting att dölja och där ingen går fri från misstankar. Författaren skriver under pseudonym.

Min grav är din

av Aino Trosell. Inläst ur Lindelöw, 2014 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Den andra boken med krimineller, Aino Trosells beteckning på kriminalnoveller. Siv Dahlin i Malung, från författarens kriminalromaner, är tillbaka. Denna vanliga medelålders kvinna har en ofelbar fallenhet för att hamna i problematiska brottssituationer. I fyra av berättelserna får läsaren följa Sivs fasor och skräck, bland annat hur det känns att bli levande begravd. Andra noveller är Rådlös, Frigiven och Vittnet i vattnet.

Det sjunde barnet

av Erik Valeur. Inläst ur Forum, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 31 tim., 28 min..

Sju barn från det danska spädbarnshemmet Kongslund i Danmark, alla födda 1961, växer upp ovetandes om sin verkliga härkomst. Ett av barnen bär på en hemlighet som till varje spris måste döljas. Många år senare får några av de vuxna adoptivbarnen motta anonyma brev. Ett mystiskt dödsfall inträffar och någon gör ett attentatsförsök vilket ger efterverkningar på regeringsnivå. Belönad med det nordiska deckarpriset Glasnyckeln 2012.

Vad ska vi göra med varandra

av Jenny Wrangborg. Inläst ur Ordfront, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 55 min..

Dikter om politik och kärlek. Författaren beskriver ett kallt och hårt land där den borgerliga politiken förstört livsmöjligheter och gjort många människor osynliga och till synes maktlösa. Samtidigt finns här kampen, förälskelsen, kärleken och ett slags hopp om att människor kan mötas och skapa en ny tillvaro. Genom att älska. Genom att försöka. J.W, 1984- , gjorde en kritikerrosad debut 2010 med boken Kallskänkan.

Rebell

av Robyn Young. Inläst ur Norstedt, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 18 tim., 11 min..

Del 2 i en serie som inleddes med Revolt. År 1299. Kung Edward av England marscherar mot Skottland, han vill samla de brittiska öarna under en krona. Han har redan krossat Wales, nu står Irland och Skottland på tur. Den enda som kan stoppa kungens planer är Robert Bruce. Han är fast besluten att hävda sin familjs rätt till den skotska tronen. Han är beredd att dö på slagfältet men vilka ännu större uppoffringar måste han göra för att nå sina mål?.

Män ur mörkret

av Håkan Östlundh. Inläst ur Forum, 2014 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

Sjunde boken med kriminalpolisen Fredrik Broman i Visby. Finkalks informationschef Michael Nordborg hittas av sin fru död vid poolen, bunden och torterad. Ett dygn senare upptäcks en politiker mördad i sin lägenhet i Visby. Hon har uttalat sitt stöd för Finkalks omstridda kalkbrott. Morden tycks vara planerade in i minsta detalj, inte ett enda spår finns på brottsplatserna. Trycket ökar på polisen när ytterligare ett mord sker.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Äppelhyllevardag

av Lisa Börjesson. Inläst ur MTM, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I rapporten redovisas en intervjuundersökning kring hur personal på folkbibliotek i Sverige arbetar med så kallade Äppelhyllor. Särskild uppmärksamhet ägnas åt hur Äppelhyllor spelar roll för spridning av, och information om, tillgängliga medier. Undersökningen gjordes av MTM:s referensgrupp för barnfrågor, Kärnhusgruppen. Utifrån intervjustudien ges tips på hur man kan utveckla arbetet med Äppelhyllor på lokal, regional och nationell nivå.

Läsliv

Inläst ur MTM, 2013- . ISSN 2001-7103 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2014.2: 1 tim., 11 min.; 20 s. : ill. $bn. DAISY text och ljud.

Innehåll: Porträtt: "Min första fröken ville sätta mig i särskola" / Marita Forsberg. Centrum för lättläst och MTM förbereder sig / Lena Boqvist. Tema demokrati: Funktionshindersfrågorna i valet / Anna Gustafsson Chen och Åsa Wallström. Biblioteken + idrottsrörelsen = ökad läsförståelse! / Jenny Nilsson. Utblick världen: Tillgängliga böcker via bibliotek i USA / Helena Kettner Rudberg och Bitte Kronkvist. Boktips: Tidernas skräck / Helena Lingmert.

Allmänt och blandat

Kunskapens människa

av Stefan Svallfors. Inläst ur Santérus, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 16 min..

Sociologen Stefan Svallfors diskuterar forskningens villkor och förutsättningar. Han betonar forskningens djupt emotionella och sociala drag och menar att man i Sverige tar väldigt liten hänsyn till detta när forskning organiseras och finansieras. Det är en kritisk vidräkning med forskningspolitiken i Sverige och ett personligt hållet försök att beskriva det mänskliga fundament som kreativitet och kunskap vilar på.

Religion

Vårt enda hem är kärleken

av Liselotte J. Andersson. Inläst ur Libris, 2013 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 4 tim., 55 min..

Liselotte J. Andersson, föreläsare och förkunnare inom Equmeniakyrkan, skriver här om kärlekens olika dimensioner - till ett barn, mellan vuxna och till Gud. Hon utgår från sin egen livshistoria och mångåriga erfarenhet av att lyssna till andra människors glädje och nöd. Att älska är inte ofarligt. Svar formuleras till en rad frågor: Vad betyder ensamhet för en relation? Vad gör jag när kärleken sårar? Hur kan kärleken få mer utrymme i mitt liv?.

De kaldeiska oraklen

Inläst ur Sitra ahra, cop. 2008 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 2 tim., 51 min..

De kaldeiska oraklen är en av de viktigaste texter som den västerländska esoteriska traditionen känner. De utgörs av en samling svårgenomträngliga och mångtydiga grekiska hexameterverser som troligen har sitt ursprung i slutet av 100-talet e. Kr. Texterna sågs i antiken som traderade av gudarna, en direkt uppenbarad beskrivning av den andliga världen och möjligheterna att uppnå kontakt med den. Oraklen utövade även inflytande på kristna tänkare.

Det ointagliga tornet

av Åke Eldberg. Inläst ur Gaudete, 2013 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 2 tim., 32 min..

Vad gör man när man får besök av Jehovas vittnen? Många avfärdar dem, andra är nyfikna och pratar en stund. Besöket väcker ofta en fundering kring religion och livsfrågor. Men vilka är Vittnena, är de vanliga människor eller hjärntvättade? Är de en sekt? Varifrån kommer deras rörelse? Författaren, kyrkoherde i Svenska kyrkan, vill här ge svar på dessa frågor och ge ett instrument för att förstå vad som skiljer Vittnenas tro från vanliga kristna.

Psalmer i 2000-talet

Inläst ur Verbum, 2006 (tr. 2011) av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 37 min..

Psalmerna 801-966, tillkomna för att "bereda marken för kommande psalmboksrevision". Innehållet, som förankrats i Svenska kyrkans musikråd m.m., är resultat av ett samarbete mellan Verbum och Nämnden för kyrkolivets utveckling. Innehåller tematiskt register, urval av psalmer från Psalmer i 90-talet, bibelhänvisningar, titel- och psalmversregister m.m. I denna version läses psalmerna.

Bönens hemlighet

av Stanley Sjöberg. Inläst ur Gospel Media Sweden, 2002 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

Här skriver Stanley Sjöberg, välkänd pastor inom Pingstväckelsen, om bönen ur flera aspekter. Undervisningen om vad bön egentligen är blandas med många konkreta exempel på bönens kraft. Boken är skriven både för den som redan har ett fungerande böneliv och för den som ännu inte känner sig hemma i bönens värld. Boken vill inspirera läsaren till bön som för personen närmare till Gud och bön som får Gud att förändra förhållanden i personens vardag.

Filosofi och psykologi

Psyksnack!

av Stephen Briers. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 10 tim., 42 min..

En granskning av självhjälpsindustrins myter och hur väl de egentligen stämmer överens med den forskning som finns. Förf. menar att överflödet av självhjälpsmetoder gör oss olyckligare, eftersom de får oss att tro att det räcker med enkla knep för att förbättra våra liv. S.B. är brittisk psykolog och skriver regelbundet för The Times.

Coaching och lekmannaterapi

av Anne-Christine Hornborg. Inläst ur Dialogos, 2012 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 15 tim., 6 min..

En bok om coaching och nyandlig terapi. Anne-Christine Hornborg, professor i religionshistoria, diskuterar coaching som hon kallar en modern väckelse. Detta är ett fenomen som utanför kyrkans själavård och vedertagen klinisk terapi säljer insikt. Enligt författaren är den i dag så populära lekmannaterapin ett uttryck för en framgångsideologi som karaktäriserar dagens individcentrerade samhälle.

Minnen av livet mellan liven

Inläst ur ICA, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 12 tim., 48 min..

En rad fallbeskrivningar som enligt författaren visar vilken djupgående inverkan andlig regression kan ha på människors liv. Boken återger berättelser från hela världen där huvudpersonerna ger sig ut på andliga resor efter att ha återkallat minnen av livet mellan liven. Genom att kommunicera med sin odödliga själ har de återförenats med själsfränder, andliga guider, insett konsekvenserna av sina livsval, hittat kärleken och återupptäckt drömmar.

Tredje steget

av Elisabeth Solin. Inläst ur Vulkan, cop. 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 39 min..

En bok om övergången till en ny livsfas, hur livet blir som 60+. Författaren intervjuar fjorton pensionärer och sjutton experter om hörnstenarna i vad hon kallar den tredje åldern. Intervjuobjekten delar med sig av sina livsberättelser, vad de vill med åren innan de blir gamla och om ett fortsatt aktivt liv. Några av de som intervjuas är Malena Ivarsson, Nisse Simonson och Carl-Jan Granqvist. E.S. är beteendevetare och organisationskonsult.

Litteraturvetenskap

Varia

av Lotta Lotass. Inläst ur Bonnier, 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 14 tim., 8 min..

Essäer och skönlitterära texter som tidigare varit publicerade i olika sammanhang. Viss tyngdpunkt ligger vid litteratur, här finns bland annat personliga läsningar av Faulkner, Pynchon, Harry Martinson, Lars Gyllensten och Stig Dagerman. I övrigt finns texter om vetenskap, film, musik och bildkonst. De skönlitterära texterna innehåller mycket språkexperiment. L.L., 1964- , författare, litteraturvetare och ledamot i Svenska Akademien.

Önsketassar och gyllendun

av Birgit Th. Sparre. Inläst ur Geber, 1963 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 9 tim., 19 min..

Del 3 i serien inledd med Därhemma på gårdarna. Förf. berättar vidare om sin hemtrakt och skildrar bl.a. morföräldrahemmet i prästgården. Hon berättar om en hemsk ovädersnatt 1845, då hennes morfars far blev dödad.

Strindbergs måleri

av August Strindberg. Inläst ur Allhem, 1972 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 30 tim., 22 min..

Göran Söderström ser Strindbergs måleri genom arbetet som konstkritiker, bokillustratör, skulptör, familjefar med mera. Den ockulta perioden och åren i Berlin och Paris har också en plats. I övrigt ett faksimil av originalmanuskriptet till essän Des arts nouveaux, en kritikantologi över perioden 1892 till 1970-tal av Torsten Måtte Schmidt samt en katalog över målningar och skulpturer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Strindbergs bostad i Blå tornet

av Göran Söderström. Inläst ur Stockholmia, 1999 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1 tim., 23 min..

Under Strindbergs sista levnadsår gjorde professorn Vilhelm Carlheim-Gyllensköld rader av korta ordagranna uppteckningar av samtal med August Strindberg och förberedde för en planerad biografi. Gyllensköld fick sedan efter Strindbergs död uppdraget att i detalj dokumentera hans bostad med inventarier. Här redogörs sedan för alla turer som ledde fram till att dagens Strindbergmuseum i Blå tornet, Drottninggatan 85, i Stockholm kom till.

Konst, musik, teater och film

Jag har skrivit mina sånger

av Hasse Andersson. Inläst ur Kira, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 13 tim., 20 min..

Hasse Kvinnaböske Andersson, countrysångare och låtskrivare är född 1948 i Malmö. Han skriver här om sin 40-åriga karriär som musiker, skådespelare, revyartist, programledare, med mera. Han slog igenom på 1980-talet med låten Änglahund. Han har sedan dess bland annat samarbetat med Kikki Danielsson, Gösta Linderholm och Östen Warnebring och har även varit revyaktör hos Peter Flack. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Charlotte Gyllenhammar

av Charlotte Gyllenhammar. Inläst ur Carlsson, 2004 av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 44 min..

C.G., född 1963, arbetar med film och skulptur i tredimensionella installationer. Alltsedan debuten 1991 har hon väckt intresse och diskussion med sina arbeten. Här finns återkommande frågor om identitet, gränsen mellan det privata och det allmänna och motsättningen mellan det kusliga och hemtama. Texterna har skrivits av kritikerna Håkan Nilsson och intendent Donna De Salvo. Parallelltext på engelska. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Wilhelm Peterson-Berger

av Henrik Karlsson. Inläst ur Norma, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 31 tim., 20 min..

Både som privatperson och i sina verk var W. P.-B., 1867-1942, mångsidig och motsägelsefull och han kan än idag väcka starka känslor. Gammaldags nationalromantiker eller förkämpe för en folkligt grundad musikkultur? H.K., docent i musikvetenskap, ger en ny, fördjupad och levande bild av tonsättaren, kritikern och människan. Biografin är baserad på hittills opublicerade brev och andra nya källor. Den tillhörande CD-skivan ingår ej i talboken.

Sökarnas tid

av Liam Norberg. Inläst ur Norstedt, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Del 2 i den självbiografiska trilogin som inleds med Insidan. Liam Norberg friges 1999 efter de dubbla fängelsestraff han avtjänat, bland annat för den uppmärksammade kuppen mot Gotabanken 1990. Livet som frigiven är skört och fyllt av minnen från den kriminella karriären. Samtidigt dyker kontakter upp från förr med nya frestande förslag som lovar ekonomiskt oberoende för all framtid. Han längtar och söker dock efter ett annat liv.

Elvis och jag

av Priscilla Beaulieu Presley. Inläst ur Viva, 1986 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

Priscilla Beaulieu, född 1945, skriver om sitt liv med Elvis Presley. När de träffades för första gången var hon endast 14 år. Han var 24. De gifte sig i Las Vegas 1967 och 1968 föddes deras dotter Lisa Marie Presley. Deras liv tillsammans blev inte lätt, han var ofta bortrest och upptagen med turnéer, skivinspelningar med mera vilket tärde på deras förhållande. Priscilla menar dock att de ändå älskade varandra in i det sista. De skilde sig 1973.

Puma Swede - mitt liv som porrstjärna

av Puma Swede. Inläst ur Lind & Co, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

Puma Swede heter egentligen Johanna Jussinniemi och är född 1976 i Stockholm. Hon slog igenom som porrstjärna i USA 2006 och har sedan dess medverkat i ett hundratals filmer samt turnerat flitigt. Här berättar hon om krävande inspelningsdagar, vad som händer bakom kulisserna och om strippklubbsturnéer. Den är skriven med en stor portion humor, men den innehåller även allvarligare inslag som till exempel rädslan för HIV.

Historia

Den sista kejsarinnan av Kina

av Jung Chang. Inläst ur Norstedt, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 23 tim., 25 min..

Änkekejsarinnan Cixi styrde Kina bakom kulisserna under senare delen av 1800-talet och fram till 1908, då hon avled. Hon har gått till historien som bakåtsträvande och intrigant, utpekad som ansvarig för Kinas långsamma modernisering och misslyckade konfrontationer med västmakterna. Förf. Jung Chang vill med denna biografi motbevisa kritiken och lyfter istället fram Cixi som innovativ, handlingskraftig och modig - en stark kvinna i en svår tid.

Med kungen som verktyg

av Axel Odelberg. Inläst ur Norstedt, 2014 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 11 tim., 16 min..

I en dramatisk och lättillgänglig bok redogör A.O. för Försvarsstriden 1912-1914, en politisk strid som klöv nationen. Konflikten fick vänner att sluta hälsa, kungen och statsministern att bekämpa varandra och gav Sven Hedin mer inflytande över Sveriges politiska liv än någon privatperson tidigare haft. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Författaren är journalist, han har tidigare skrivit en rad böcker om bland annat Sven Hedin.

Putins revansch

Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2014 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Det ryska agerandet i Ukraina har länge styrts av Kremls önskan att hindra landet från att komma för nära väst. En rad anledningar påverkade Rysslands erövring av Krim i mars 2014. Det främsta var enligt uppgift att rädda ryska liv, men att säkra flottbasen i Sevastopol var också ett viktigt skäl. Internt i Ryssland handlade det dessutom om att spä på nationalistiska stämningar och öka Putins popularitet.

Svenska varumärken i hus och hem

av Thorsten Sandberg. Inläst ur Historiska media, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

En bok där vi får bekanta oss med en rad svenska varumärken. Här presenteras både stora internationellt kända märken som IKEA, H&M och Volvo och andra som Felix, Brio och Stiga. Företag vars produkter finns i många hem, de väcker minnen och förenklar vår vardag. Författaren redogör för varumärkenas historia och hur allt började. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Division Nordland i strid

av Wilhelm Tieke. Inläst ur Svenskt militärhistoriskt bibliotek, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 18 tim., 28 min..

Läsaren får följa Division Norrland som ingick i III SS-pansarkåren på östfronten. Här stred de skandinaver som anslutit sig frivilligt till SS. Boken bygger på den frivillige SS-soldaten Wilhelm Tiekes skildring av striderna vid Leningrad, i Baltikum, Pommern, fram till slutstriden i Berlin. Lennart Westberg och Martin Månsson har bearbetat materialet och kompletterat med intervjuer och faktaavsnitt. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Biografi med genealogi

Till himlen och tillbaka

av Eben Alexander. Inläst ur Forum, 2014 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Neurokirurgen E.A. visste att nära-döden-upplevelser bara är ett spratt som hjärnan spelar oss när den utsätts för extrem stress. Men efter att han själv hamnat i en sju dagar lång koma ändrade han uppfattning. När E.A. vaknade ur sin koma menade han att han hade färdats bortom tid och rum och upplevt en gudomlig dimension av tillvaron. Författaren delar med sig av sina erfarenheter och hävdar att hans hjärna inte kan ha fabricerat upplevelserna.

Uppdrag Sudan

av Natalie Gerami. Inläst ur Ordfront, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

Självupplevd skildring av arbetet som logistiker för Läkare utan gränser i Sudan. Förf. vill göra en insats för att skapa en bättre värld. På plats i Sudan inser hon att situationen är värre än hon kunnat föreställa sig. Förutom fattigdom, sjukdomar, våld och patriarkala strukturer måste hon även kämpa med byråkrati och motsättningar inom organisationen. I takt med att hon blir medveten om sin egen naivitet börjar hon också omvärdera sitt liv.

Minnen från skogarna

av Rune Johansson. Inläst ur Poem, 2013 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 2 tim., 55 min..

Förf., född 1931, är skogsarbetare, jägare och fångstman. Han berättar om sin kärlek till naturen och illustrerar berättelserna med minnesbilder och iakttagelser från Lima-skogarna i Dalarna.

438 dagar

av Johan Persson. Inläst ur LL-förlaget, 2014 av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Bearbetad version av Johan Perssons och Martin Schibbyes berättelse om sin tid i etiopiskt fängelse. De ville undersöka hur den jakten på olja drabbade befolkningen i den konfliktfyllda Ogadenregionen på gränsen mellan Etiopien och Somalia. Fem dygn senare greps de av etiopisk militär och dömdes efter rättegång till elva års fängelse för terroristbrott. De satt fängslade i det ökända Kalityfängelset i 438 dagar.

En upprorsmans minnen

av Paul de Gondi de Retz. Inläst ur Natur och kultur, 1963 av Jan Setréus. Talboken omfattar 12 tim., 47 min..

Förf., 1613-1679, var en intrigant under alla regimer, ständigt invecklad i sammansvärjningar och kärlekshistorier; duellant, förförare, prelat och statsfånge i tur och ordning. Memoarerna har varit en kär läsning för franska intellektuella. Hans människokunskap och gäckande demoni gör honom till en levande författare även för läsare som inte specialiserat sig på fransk 1600-talshistoria.

Nelson Mandela

av Frances Ridley. Inläst ur Vilja, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok om Nelson Mandela, 1918-2013. Han föddes i en liten by i Sydafrika. I hela sitt liv kämpade han mot det system som rådde i hemlandet, ett system som skilde svarta från vita. Systemet kallades apartheid. Mandela satt 27 år i fängelse för sin kamp. När han var 76 år blev han Sydafrikas president. Lättläst bok.

Blod, droger och rock'n'roll

av Janique Svedberg. Inläst ur Bladh by Bladh, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

16 år gammal lämnar förf. Sverige för att turnera som dansare och sångerska med Kid Creole and the Coconuts och umgås med musikens superstjärnor. Hon levde ett liv utan känslor med piller och alkohol, ett liv i skuggan av andras personligheter och drömmar. Här får vi följa ett liv som många drömmer om och som det yttre är spännande och glamoröst men som alltför ofta kantas av sorg, rädsla droger och självdestruktivt sex.

Som vi skrattat där i bönhuset

av Ann-Katrin Tideström. Inläst ur Black Island Books, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 3 min..

Kunskapen om äldre kvinnors liv och hälsa är liten. Snart kommer var tredje kvinna att bli 90 år eller äldre. Syftet med boken är att synliggöra hur det är att vara kvinna, bli äldre och leva i glesbygd. Under åren 1996 till 2010 har en grupp kvinnor utanför Kalix träffats och samtalat om vardagen, världen och det samhälle de ser förändras. Anteckningar från träffarna varvas med personliga berättelser som rymmer humor, livslust, allvar och poesi.

Geografi

Om tre gårdar på Hven

av Lena Carlsson. Inläst ur Litorina, cop. 2006 av Jan Setréus. Talboken omfattar 3 tim., 40 min..

En bok om tre historiskt intressanta gårdar på Ven. De gårdar som behandlas är Nya Uraniborg som var Christian IV:s kungsgård, Kungsgården Uranieborg och slutligen Nämndemansgården som idag tillhör Hvens hembygdsförening. Boken skildrar gårdarnas läge, konstruktion och historia. Författaren skrev i slutet av 1970-talet en uppsats i konstvetenskap om en av gårdarna, denna uppsats ligger till grund för boken. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Annanstanslängtan

av Anders Mathlein. Inläst ur Santérus, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

En samling omarbetade reportagetexter och artiklar om resande. Författaren funderar över den vanligt förekommande känslan av att längta bort, och om att tillfredsställa den längtan. I dagens Sverige är resandet tillgängligt för de flesta. Förr längtade man bort från fattigdom och förtryck, idag reser vi mer för nöjes skull, av nyfikenhet - vad är det vi hoppas finna? A.M. är frilansjournalist och tecknare, tidigare chefredaktör för tidningen Res.

Sverige

Inläst ur 8 Sidor : 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Här kan du läsa om svenska flaggan, statsskick, fackförbund, försäkringskassan, svenska världsarv, polisen i Sverige och mycket mer. Vi berättar om Sverige bit för bit och när alla bitar är på plats har det blivit lättare att förstå landet. En lättläst bok för alla som vill lära sig mer om Sverige. LL-bok.

Samhälls- och rättsvetenskap

David och Goliat

av Malcolm Gladwell. Inläst ur Volante, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 26 min..

Hur kommer det sig att en läkares tuffa barndom bidrog till att revolutionera behandlingen av cancer? Är Ingvar Kamprads dyslexi en av förklaringarna till Ikeas framgångar? Varför ser vi så ofta nackdelar där vi istället kan se fördelar? Journalisten Malcolm Gladwell vänder uppochner på vår förståelse av vad det innebär att vara underdog. Störst och vackrast är inte alltid bäst. Och jättar, som Goliat, är inte alltid vad vi tror att de är.

Justitiekanslern 300 år

Inläst ur Iustus, 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar 20 tim., 59 min..

År 2013 firade Justitiekanslern, JK, 300 år sedan ämbetet inrättades och i samband med det utkom denna festskrift. Bland annat har nuvarande JK, Anna Skarhed samt flera tidigare JK som Göran Lambertz och Ingvar Gullnäs bidragit med artiklar. Andra som medverkat är Hans-Gunnar Axberger, Thomas Bull och Hans Regner. Här finns också en Justitiekanslerslängd från 1714 till idag. De olika texterna ger en god inblick i JK:s roll under århundraden.

Missdådare

av Annika Sandén. Inläst ur Atlantis, 2014 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Utifrån samtida rättsprotokoll skildrar historikern Annika Sandén ett antal brottsfall som speglar vanliga människors liv och värderingar. Vi får läsa om mord, hor, könsöverskridande beteende, kyrkostölder och supande präster i ett mikrokosmos där människors livsföring ofta kom i konflikt med överhetens önskemål. Hur såg tidens människor på brott och straff, på heder och skam och på sin plats i gemenskapen?.

Jakten på kapten Klänning

av Jonas Trolle. Inläst ur Leopard, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

En man knuffas ut från en balkong 2009. Det visar sig att den döde hade en böjelse för våldsamt gruppsex. En av mannens offer berättar att en av förövarna var polis. Det visar sig vara Göran Lindberg, rektor på Polishögskolan och en förkämpe för jämställdhet. Kriminalkommissarie Jonas Trolle får uppdraget att leda de hemliga spaningarna. En personlig berättelse som ger en ingående inblick i polisarbetet som ledde till gripandet av Kapten Klänning.

Teknik, industri och kommunikationer

Bli sändaramatör

Inläst ur Föreningen Sveriges sändareamatörer (SSA), 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Grundutbildning för sändareamatörer. Innehåller grundläggande kunskap om elektronik, radioteknik, radioreglemente, föreskrifter samt övningsfrågor. Amatörradio innebär kommunikation och teknik. Utan amatörradiosändare hade inte dagens radioteknologi, kunskaper om vågutbredning, satelliter, Internet m.m. varit så utvecklade.

Ekonomi och näringsväsen

Nu äter vi!

av Jenny Damberg. Inläst ur ICA, 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim., 6 min..

Här skildras vår moderna mathistoria med rätter som hamburgare, smörgåstårta, fyra små rätter, tacos och sushi. Flera av dessa introducerades av helt okända kockar i Sverige. Vår vurm för chips med sourcream och hur makaronernas koktid kunde gå från sextio till tre minuter undersöks. Mat som floppat (banankaviar) och rätter som fastnat och förändrat våra matvanor tas upp. Här tecknas även historien om svenska statens bana som krögare.

En skattereform för 2000-talet

Inläst ur Juridisk reportagebyrå, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

En antologi om eurokrisen med bidrag från elva ledande skatteexperter. Slutsatsen är att Sverige behöver en ny skattereform, en sådan kan konstrueras så att den ökar effektiviteten i skatteuttaget samtidigt som den är fördelningspolitiskt neutral. Det finns anledning för såväl politiker och forskare att ta del av de förslag som framläggs i boken. Medverkar gör bland andra Erik Åsbrink, Lars Calmfors, Kjell-Olof Feldt och Ann Öberg.

Gourmetträdgården

av Lena Israelsson. Inläst ur Bonnier fakta, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 43 min..

En personligt skriven bok om egna och andras odling och användning av de bästa köksväxterna. Här ryms såväl blåbär och havtorn som kål och gurka. En mängd tips på odling och sorter samsas med recept från Mellanöstern, Asien och Italien. Läsaren får också veta hur man gör ett enkelt smaktest av grönsaker. Författaren har tidigare skrivit flera grönsaksodlingsböcker. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Tvätta händerna och hela kroppen

av Ylva Killander. Inläst ur LL-förlaget, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Faktabok om hur man sköter sin hygien och håller sig ren för att inte blir sjuk eller sprida sjukdomar. Heltäckande information med tips för hela kroppen till exempel tvätta håret, borsta tänderna och intimhygien. Författaren ger tips på produkter som är bra att ha hemma för att kunna sköta om sig. Det ges även råd om hur man kan agera om någon i ens omgivning luktar illa. Insprängt mellan faktakapitlen finns kortare skönlitterära texter. LL-bok.

Uppfödarboken

av Bitte Lind. Inläst ur Sellin, 2002 (tr. 2006) av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Att se en valpkull födas och växa till sig är en fantastisk upplevelse - men det fodras också ansvar och kunskaper. Att planera för och sköta om en valpkull kräver tid, ekonomi, utrymme och inte minst engagemang. Här behandlas bland annat valet av avelsdjur, parningen och den dräktiga tikens skötsel, valpningens förlopp och hur man tar hand om nyförlöst tik och hennes valpar. Boken ingår i Svenska Kennelklubbens serie Hunduppfödaren.

Friendly bread

av Karin Moberg. Inläst ur Ström, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

49 recept på goda bakverk utan gluten. Författarnas intentioner är att ingen ska behöva vara utan gott bröd - oavsett glutenintolerans (celiaki) eller ej. Att baka gott och saftigt glutenfritt bröd är inte svårt. Här samsas delikatessknäcke och tomatbröd med müslimuffins, semlor och kladdkaka. Karin Moberg är företagare som startat bageriet FriendsOfAdam, Oscar Målevik är bagare och Stefan Wettainen fotograf.

Hundmatboken

av Marie Sallander. Inläst ur Svenska kennelklubben, 2010 av Marianne Engström. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

Handbok som ger expertråd och information om hur man genom hundens alla åldrar och livsskeden ska utfodra den på bästa sätt. Att inte bara äta, utan dessutom äta rätt kost, är en av de absolut viktigaste förutsättningarna för att leva ett långt liv vid god hälsa. Genom rätt utfodring kan man höja sin hunds prestationsförmåga, lindra krämpor samt öka välbefinnande och livslängd. Boken ingår i Svenska Kennelklubbens serie Hunduppfödaren.

Juridikboken

av Ulla-Britt Schwang. Inläst ur Sellin, 2001 av Britt Ronström. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

Som både vanlig hundägare, uppfödare och fodervärd är det viktigt att ha goda kunskaper om avtal, lagar och förordningar som rör hundägandet. Här ges en lättfattlig och överskådlig redogörelse för de lagar som gäller. Med handfasta och tydliga exempel på olika situationer som kan uppstå lotsas hundägaren fram i juridiken. Boken ingår i Svenska Kennelklubbens serie Hunduppfödaren.

Avelsboken

av Lennart Swenson. Inläst ur Sellin, 2004 av Marianne Engström. Talboken omfattar 7 tim., 14 min..

Att hundavel är en komplicerad företeelse vet alla som någon gång sysslat med det. Resultatet blir inte alltid vad man räknat med och det kan ofta vara svårt att veta varför. Här förklaras hundens genetiska uppbyggnad och vad som i grunden styr de kommande valparnas förutsättningar, deras blivande färdigheter och egenskaper. Riktar sig i första hand till den som själv sysslar med hundavel. Boken ingår i Svenska Kennelklubbens serie Hunduppfödaren.

Viva Italia

av Tomas Tengby. Inläst ur Norstedt, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Sol, varma vindar och Medelhavet är vad författarna vill förmedla med denna Italienska kokbok. Tomas Tengby och Ulrika Tengby Holm har under tjugo års tid rest till Italien, från Alperna i norr till Sicilien i söder. Här finns alla de klassiska recepten på smårätter, pasta, contorni och glass. Utöver recepten finns en uppslagsdel över en mängd italienska råvaror. Dessutom presenteras Italiens tjugo regioner och deras specialiteter.

Revisorsbranschen i Sverige under hundra år

av Eva Wallerstedt. Inläst ur SNS, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 16 tim., 26 min..

En bok om hur revisorerna i Sverige verkat för att uppnå legitimitet. Framställningen tar avstamp i det sena 1800-talet och sträcker sig fram till början av 2000-talet. Samhällets syn på behovet av en oberoende revisorskår har succesivt förändrats. E.W. är professor emeritus i företagsekonomi vid Uppsala universitet. Boken innehåller en omfattande notapparat samt litteraturlista och personregister.

Idrott, lek och spel

Fotbollsstjärnor 2014

Inläst ur Egmont Kids Media, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Här presenteras världens 50 bästa fotbollsspelare. Välkända namn som Cech, Lampard, Lahm, Zlatan och Robben porträtteras vid sidan om nyare talanger som Neymar och Veratti. Spelarna är indelade i kapitel efter vilken position de har på planen och för varje spelare finns en faktaruta och klubbhistorik. Boken innehåller också en kort presentation av europeiska ligor och cuper, samt statistik över Champions league och Europa league 2012/13.

Forma kroppen och maximera din prestation

av Nicklas Neuman. Inläst ur NGruppen ; 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 15 tim., 13 min..

För den som idag vill veta hur man trimmar sin kropp, ökar sin prestationsförmåga och bygger upp sin muskelmassa finns en djungel av information. Författarna, kostexpert respektive sjukgymnast och civilingenjör, beskriver den forskning och de teorier som finns bakom en kombination av effektiv träning och kost. Boken innehåller också en mer praktisk del med modeller för träning och viktnedgång.

Medicin

Amning i vardagen

av Marit Olanders. Inläst ur Karneval, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Sverige påstås vara ett amningsvänligt land, men ändå minskar amningen. Förf. menar att denna situation uppkommit eftersom elementära fakta om amning har svårt att nå ut. Föräldrar får inte den information som de behöver för att få igång och upprätthålla amningen. Här förmedlar förf., tidigare redaktör för tidningen Amningsnytt, på ett personligt, pedagogiskt och initierat sätt hur man gör för att få amningen att fungera från BB till avvänjningen.

Åtstramning till döds

av David Stuckler. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 13 tim., 44 min..

Kraftiga nedskärningar i den offentliga sektorn - så skulle Europas krisländer räddas från undergång. Istället fick vi ökande självmordstal och en grekisk hiv-epidemi, samtidigt som fattigdomen och extremismen skenar. Folkhälsoforskarna David Stuckler och Sanjay Basu gör upp med en politik som fått stöd av hela Europas politiska elit. Med hjälp av historiska data från hela världen visar de hur åtstramning gör oss sjuka, svaga och deprimerade.

Stora reiki

av Anna-Lena Vikström. Inläst ur Själskraft, 2004 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 35 min..

Omfattande genomgång av den japanska healing-och friskvårdstekniken reiki. Metoden innebär att man kanaliserar energi via händerna för att utveckla intuition, hälsa och skapa harmoni. Här ges även instruktion för healing på geografiskt avstånd och på avstånd över tid. Även initieringsceremonier beskrivs. De olika symbolernas handpositioner beskrivs ingående i ord och bild. Författaren är en av Sveriges främsta reikilärare.

Musikalier

Svensktoppen i våra hjärtan

Inläst ur Sweden Music, 1997 av Lena Thyberg. Talboken omfattar D. 1: 1 tim., 37 min..

Texter till 35 låtar som legat på Sveriges Radios program Svensktoppen från starten 1962 till 1997. Det är en blandning av äldre och nyare låtar som till exempel Sommaren är kort, Vi bygger oss en båt, En liten snobb, Folköl och dunkadunka och Hon har blommor i sitt hår. Varje låt har en kort introduktion.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Jakten på juvelerna

av Per Bengtsson. Inläst ur Alfabeta, 2011 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i kapitelbokserien Kamtopparnas mysterier. Alva bor i en by där hennes pappa driver ett värdshus. Hela byn håller på och laddar inför en stor fest. Handlare börjar slå upp sina marknadsstånd och gycklare övar på sina framträdanden. Alva och hennes bästa vän Silas tänker framträda med ett hemligt trolleri. Mitt under marknaden blir det inbrott i smedjan. Värdefulla juveler är borta! Alva bestämmer sig för att hjälpa till att lösa fallet.

Dug eller dö

av Charlotta Björnulfson. Inläst ur Alfabeta, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien som börjar med Svartkonst för opiercade. Malinda, 12 år, och de andra i det ockulta sällskapet Black Whisper har hört talas om vålnaden efter en murare. De vill komma i kontakt med en gengångare som kan hjälpa dem att se in i framtiden. Försöken att kontakta muraren går inte riktigt som de tänkt sig. Malinda ska också infria sitt nyårslöfte att berätta för Puke att hon är kär i honom vilket inte är det lättaste.

Stad av glas

av Cassandra Clare. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i urban fantasy-serien The Mortal instruments som börjar med Stad av skuggor. Skuggjägaren Clary kämpar med att rädda sin mammas som är i koma. För att få hjälp bestämmer sig Clary för att resa till Idris, landet där skuggjägarna bor och till Glasstaden. Hon kommer att olagligt behöva ta sig in i staden vilket hon vet kan leda till dödsstraff. Samtidigt förbereder Valentine, Clarys pappa, sig för att slutligen förgöra alla skuggjägare.

Utvald

av Ally Condie. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Matchad. Avslutande del i dystopi-trilogin om Cassia, Ky och Xander. Deras kamp mot Samfundet fortsätter. De tre ungdomarna är åtskilda och på olika platser i Samfundet. Cassia för sin kamp från Samfundets innersta medan Ky är placerad långt bort i utkanten av väldet. Revolten är nu redo att med extra kraft krossa Samfundet med dess regler som bestämmer över människorna in i minsta detalj.

Edward Tulanes fantastiska resa

av Kate DiCamillo. Inläst ur Kabusa böcker, 2008 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Den vackra porslinskaninen Edward Tulane älskas av sin matte Abigail. Under en resa med båt från USA till England faller Edward överbord och försvinner. Det här är början på ett långt äventyr för Edward. Han hamnar i olika människors ägo bland annat hos en fiskarfamilj, hos en luffare och en pojke som ger bort Edward till sin lillasyster. Klassisk utvecklingssaga om att gå från att vara bortskämd och egoistisk till att lära sig massor om livet.

Rolf och hunden

av Rune Fleischer. Inläst ur Nypon, 2014 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Den lilla farbrorn Rolf ska vakta hunden Fido. Men Fido är en väldigt stor hund som drar iväg med Rolf genom parken. "Hjälp, tänker Rolf. Jag går inte ut med Fido. Fido går ut med MIG." Rolf binder Fido vid en bänk och funderar på vad han ska göra för att kunna rasta Fido. Så får Rolf en idé! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Allra bästa kompisar

av Cornelia Funke. Inläst ur Opal, 2004 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Sofie och Ida är bästa vänner och bor i samma hus. De gör allt för varandra och umgås nästan hela tiden. En dag flyttar Belinda in i huset. Belinda har en fin katt och glittriga skor. Sofie är nyfiken på Belinda och vill gärna prata med henne. Det gör att Ida blir svartsjuk och arg. Så arg att hon råkar putta Sofie. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Mästaren

av Alan Gibbons. Inläst ur Bergh, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tolvårige Alis största intresse är att boxas. Han är med i en klubb och snart är det dags för tävling. I klubben finns en kille, Chris, som alltid bråkar och trackar Ali. Chris retas för att Ali är muslim och kallar honom Usama. Nu är det dags för Ali att möta Chris i en match och Ali vill inget hellre än att vinna. Men Ali är nervös och det kan stoppa honom. Inblandat i texten finns kortare stycken som handlar om boxaren Muhammed Ali.

Teddy börjar skolan

av Lin Hallberg. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är juldagsmorgon på den lilla gården Ängalyckan och Ella är tidigt uppe på morgonen. Hon ska mata djuren och så ska hon prata med ponnyn Teddy. Hon kan knappast tro att det är sant att hon faktiskt fått Teddy i julklapp.

Spelets fångar

av Bitte Havstad. Inläst ur Opal, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Hugo ser inte fram emot spendera sommarlovet hos sin morfar på en ö i skärgården. Han vill hellre stanna hemma och spela datorspel. På ön bor Freja som Hugo lär känna. Under en båttur blir det oväntat storm. Hugo och Freja söker skydd i en stuga i vilken det finns massor av datorer. När de startar varsin dator får de nästan en chock. Datorerna verkar tillhöra just dem. Det här är upptakten till ett otäckt äventyr i en virtuell verklighet.

Astrid Baros genialiska plan

av Levi Henriksen. Inläst ur Opal, 2013 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Astrid, snart 11 år, avskyr att hon växer. Hon avskyr även att hennes föräldrar är skilda. Astrid vill inte att föräldrarna ska leva med nya personer. En plan börjar formas i Astrids huvud. Hon ska rymma till den ö där familjen var senast de var lyckliga. Sedan ska hennes föräldrar komma dit, träffas igen och åter bli kära i varandra. Men planen går inte riktigt som Astrid tänkt sig. Hela familjen hamnar mitt i ett kidnappningsdrama.

Strumpmannen och superproffset

av Dan Höjer. Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Sigge är på en resa tillsammans med Viktor och Siggan. De är i Italien och ska gå på kvalmatch för fotbolls-VM. Sverige ska spela mot Italien. Sigge är tycker det är skönt att komma iväg, han är trött på att vara Strumpmannen. Men så dyker Tore Tofsmes upp med ett nytt uppdrag. Fotbollsproffset Sladjan behöver hjälp! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Pelle Puck - gul & blå

av Bengt Ingelstam. Inläst ur Ord & visor, 2012 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien. Pelle, 8 år, är ny i klassen. Hans familj har flyttat från Västerås till Mittnäs. Pelle tycker det är spännande med sina nya kamrater. Ännu mer spännande blir det när han får en lapp om att börja spela ishockey. Pelle vill gärna vara med men eftersom han inte är så bra på att åka skridskor måste han träna med de som går i ettan, istället för sina kompisar i tvåan. Det visar sig att det är svårt att spela hockey. Ska Pelle ge upp?.

Syskon mot sin vilja

av Ritta Jacobsson. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Tea och Alexis har aldrig träffats. Men Teas mamma och Alexis pappa har träffats, blivit kära och bestämt sig för att flytta ihop i ett hus på landet. Tillsammans med syskon ska alla försöka komma överens och lära känna varandra. Det går fel från allra första stund. Föräldrarna är upptagna av sig själva och barnen lämnas att ordna upp konflikterna själva. I växelvis kapitel berättar Tea och Alexis om sina liv och deras syn på det nya livet.

Smart för en dag

av KG Johansson. Inläst ur Hegas, 2013 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Linus trasslar ofta till det för sig. Han snubblar på ord, vet inte svaren på prov och är olyckligt kär i Mia. Av sin pappa har han fått en dyr telefon. När Linus får erbjudande om att köpa en app som gör att han kan få svar på alla frågor tar han den. Det här kan bli starten på ett nytt liv. I början går det bra. Det leder till att han vågar prata med Mia. Men appen kostar pengar och snart har Linus en stor skuld han måste betala.

Kitty och spökvagnen

av Carolyn Keene. Inläst ur B. Wahlström, 1971 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 24 min..

Kitty Drew och hennes vänner Bess och George är på semester. De blir inbjudna till en mrs Strook för att lösa ett mysterium. På vägen till mrs Strook ser vännerna en gammal diligens som rullar utan att någon kör den. Är det en spökvagn? Väl hos mrs Strook får de i uppdrag att undersöka fallet med en annan diligens som varit försvunnen sedan länge. Kan de båda diligenserna ha något med varandra att göra?.

Världens ände

av Ali Lewis. Inläst ur Opal, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

På en boskapsranch i Australien bor Danny, 13 år. Det är dags för den årliga indrivningen men i år är inget sig likt. Hela familjen är drabbade av sorg efter storebror Jonnys död. Dannys 14-åriga syster Sissy är gravid och vägrar erkänna vem som är pappan. På gården bor engelska Liz och i henne finner Danny hjälp att hantera livet på gården. De får vara med om några omvälvande veckor innan Danny ska lämna gården för att börja på internatskola.

Familjen Bliss och den förtrollade kokboken

av Kathryn Littlewood. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Familjen Bliss magiska bageri. Den falska moster Lily har stulit familjen Bliss kokbok med de magiska recepten. För att få tillbaka boken utmanar Rose moster Lily i en baktävling. Tävlingen går av stapeln i Paris inför publik. Rose och hennes syskon upptäcker att Lily tänker fuska och använda magiska ingredienser. För att kunna vinna måste de också göra det och jakten på ingredienserna för dem runt hela staden.

En egen drake

av Magnus Ljunggren. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 9, fristående, i serien som börjar med Det magiska svärdet. Egon, Fiona och Urban går i riddarskola och ska bli riddare. Under en lektion i utomhusfäktning börjar det regna. Alla söker skydd i en grotta. Där hittar de ett stort drakägg. Fiona smusslar med sig ägget till borgen. När ägget kläcks börjar problemen med drakungen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Mimmi och kalla handen

av Viveca Lärn Sundvall. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1996 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Monstret i skåpet. Mimmi - en rätt så tuff flicka, orädd för det mesta - har börjat tvåan. Det har kommit en ny pojke från Stockholm till klassen, Anders. Han leder klassens utflykt till Bohus gamla fästning, där det händer mystiska saker....

Fallet med den värdefulla kartan

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Fallet med de stulna smyckena. Kompisarna Moa och Måns befinner sig med sin klass utanför Alingsås museum. Rätt som det är kommer museiintendenten Karl Kax utspringande och är upprörd. En värdefull karta har stulits från museet! Det blir starten på ett nytt fall för Moa och Måns deckarklubb. De undersöker brottsplatsen och snart har de flera ledtrådar och misstänkta. Kommer de hitta den skyldige?.

Urchin och korparnas krig

av Margaret McAllister. Inläst ur Libris, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Urchin och de dansande stjärnorna. Till Dimslöjornas ö kommer en flock svanar. De har blivit bortkörda från sitt hem på Svanholmen av en korparmé. Korparna hävdar att de har rätt till Svanholmen genom att en Silverprins fötts bland dem. Urchin, kung Crispin och de andra djuren på Dimslöjornas ö måste nu hjälpa svanarna, precis som svanarna hjälpte dem en gång för länge sedan.

Kampen för framtiden

av Jeff Norton. Inläst ur Bergh, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Jonah lever med sin mamma i ett dystopiskt London. Stora delar av mänskligheten har valt att leva metasfären, en virtuell verklighet. Ett krig pågår mellan Väktarna och Millennialerna om kontrollen över metasfären. Alla människor har en avatar och när Jonah möter sin döde pappas avatar förstår han att världen inte är svart och vit. Jonah dras in i kriget där gränserna mellan den verkliga och virtuella världen håller på att suddas ut.

5.768 visningar på Youtube

av Ralf Novák-Rosengren. Inläst ur Podium, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Rosita är fjorton år och bor i en vanlig småstad med sin familj. Överallt möter Rosita på fördomar då hennes familj är romer och tillhör resandefolket. Hennes största intresse är att sjunga och hon drömmer om att bli världsberömd artist. I skolan ska det arrangeras en talangjakt. Rosita får chansen att vara med och drömmen om en vinst börjar spira. Vardagsberättelse om att vara ung och utanför i samhället, om rasism och om vänskap.

Förrädaren

av Kim Olin. Inläst ur Argasso, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 6, fristående fortsättning, i serien som börjar med Avhopparen. I Pulverlands drogvärld styr nu Doktor Glas. Filip, 17 år, och hans vänner håller sig undan och gömda för att överleva. I hemlighet planerar de att sätta dit Doktor Glas och hans anhängare. Pulverland är ett hårt ställe att vistas och vänner kan i ett ögonblick bli fiender. Vem det går att lita på är osäkert och det gäller att hela tiden vara på sin vakt.

Pirater och papegojor

av Mary Pope Osborne. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Syskonen Viktor, 8 år och Hanna, 7 år har hittat en magisk trädkoja. Med trädkojan och bilder i böcker reser de i tiden. Den här gången för en bild på en papegoja dem 300 år bakåt i tiden till Karibien. Syskonen blir fångar hos sjörövare med kapten Ben i spetsen. De får vara med om en spännande skattjakt. Samtidigt funderar syskonen på bokstaven M som dyker upp överallt. Vad betyder det?.

Kärleksakuten

av Marie Oskarsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Fråga chans. Under en skolutflykt märker Jack och Emilia att Julia verkar arg på Edvin. Hon klagar över att han alltid ska hålla på och fåna sig. När Julia gör slut med Edvin måste Jack och Emilia agera. Deras vänner är det perfekta kärleksparet och måste vara tillsammans! Frågan är bara vad Jack och Emilia ska hitta på så Edvin och Julia blir tillsammans igen?.

Samtal med en chokladkaka

av Martin Page. Inläst ur Atrium, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En ensam pojke firar sin födelsedag. Hans föräldrar är brandmän och har blivit tvungna att i all hast lämna födelsedagsmiddagen. Pojken är van att bli lämnad men han tycker det är tråkigt. När middagen är uppäten tar pojken fram en chokladkaka. Precis när han ska skära i kakan hör han ett ljud. Det är chokladkakan som pratar! Chokladkakan vill inte bli uppäten. Pojken och chokladkakan börjar prata med varandra och en fin men kort vänskap uppstår.

Kapten Kalsipp

av Dav Pilkey. Inläst ur Richter, 2004 av Ove Ström. Talboken omfattar 7: 1 CD-ROM: (1 tim., 2 min.); 175 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Kapten Kalsipp. De busiga skolpojkarna George och Harold ger sig ut på nya äventyr. Efter att ha besegrat Hybridsnorsnubben ska de nu utmana robotloskorna. George och Harold åker 65 miljoner år tillbaka i tiden i galne herr Melvins tidsmaskin och till dagen före igår. Många hopp i handlingen och högt tempo. Förlagan innehåller många illustrationer.

Bättre snart

av Ida Pyk. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Under vårterminen i femman börjar livet ändras för Sofia. Hennes föräldrar berättar att de ska skiljas och pappa flyttar till en annan lägenhet. När Sofias mamma börjar dejta Sofias träslöjdslärare Niklas rasar livet lite till. I skolan är Sofia först som vanligt ensam och utanför men börjar umgås med den coola Ofelia. Hon börjar också spela basket tillsammans med killarna, något en del tjejer retar henne för.

Jag vill ha en katt!

av Anne Birkefeldt Ragde. Inläst ur Bergh, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Jennys högsta dröm är att få en katt. Hennes föräldrar tycker det är för mycket jobb med att ha en katt och säger nej. En dag sitter det en fin röd katt på trappan till Jennys hus. Hon vill behålla katten men den har redan en ägare. Jenny bestämmer sig för att ta reda på vem och upptäcker då något hemskt. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Ella och utflykten

av Johan Rundberg. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Ella och hennes klass ska på utflykt till Skansen. Där ska de titta på djur och hus från förr i tiden. Fröken säger att det är viktigt att klassen håller ihop på vägen till Skansen så att ingen kommer bort. På tunnelbanan händer precis det. Ella upptäcker att hon är ensam kvar. Hela klassen har gått av utan henne! Vad ska hon göra? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

De glömda barnen

av Anette Skåhlberg. Inläst ur Sagolikt, 2012 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om De glömda barnen. Misan, 11 år, är ganska nöjd med sitt liv. Allt förändras den dagen hon upptäcker att hennes konturer försvinner. Misan håller på att bli osynlig! Plötsligt befinner hon sig i ett djupt hål långt ner i marken och hon vet inte hur det gick till när hon kom dit. I underjorden finns andra barn, från olika tider, som också blivit osynliga. Kommer de kunna ta sig därifrån?.

Den gröna röken

av Grete Sonne. Inläst ur Bonnier utbildning, 2005 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Villy har en fin grön sten på sitt rum. Den lyser i mörkret. Rätt som det är kommer ett tickande ljud och grön rök från stenen. Villy blir rädd men tycker samtidigt det är lite spännande. Riktigt kusligt blir det när Villy får ett sms från en okänd främling som skriver att hen ska komma och titta på stenen. Vem är främlingen? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Ansiktet i fönstret

av Mia Söderberg. Inläst ur Sanoma utbildning, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Syskonen Alex och Julia firar sommarlov hos sin mormor. En dag cyklar barnen förbi ett gammalt hus, som ser ut som ett slott. Huset är slitet och obebott men trädgården ser fin och välskött ut. När barnen cyklar förbi ser Julia ett vitt ansikte i ett av fönstren. Ansiktet har ett galet leende. På kvällen ber Alex och Julia mormor berätta om huset. Motvilligt gör mormor det och historien om vad som hänt i huset är riktigt ruskig.

Den gamla prästgården

av Mia Söderberg. Inläst ur Sanoma utbildning, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Syskonen Alex och Julia ska fira sommarlov hos sin mormor. En dag hälsar de på moster Stina och Carlos som flyttat till en gammal prästgård. Alex och Julia vandrar runt i prästgården. I ett av rummen finns en gammal gungstol som börjar gunga fram och tillbaka. Där finns också en tavla med en pojke som verkar levande. På kvällen när det är dags att sova berättar mormor en riktigt otäck historia om vad som hände på prästgården för länge sedan.

Dimman vid Gastmossen

av Mia Söderberg. Inläst ur Sanoma utbildning, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Syskonen Alex och Julia firar sommarlov hos sin mormor. De går på en utflykt och hamnar på ett ställe som heter Gastmossen. Som ur tomma intet är helt plötsligt Gastmossen full av dimma. Efter en stunds irrande hittar barnen ut ur dimman, skrämda men lättade. När det är dags att sova berättar mormor en otäck historia om ett skepp som för länge sedan sjunkit och att det sägs att dimman är spöken efter sjömännen ombord.

Leken vid tjärnen

av Mia Söderberg. Inläst ur Sanoma utbildning, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Syskonen Alex och Julia firar sommarlov hos sin gammelmormor som de kallar mormor. En av de första dagarna på lovet badar barnen i en tjärn. Julia tycker hon känner något gripa tag kring ena foten men vet inte vad. På kvällen ska barnen få sova på vinden. De ber mormor berätta en spännande historia. Den de får höra handlar om tjärnen och vad som hände där för länge sedan. Det som hände var mycket sorgligt och otäckt.

Sova över

av Annika Thor. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hela dagen har Love lekt med sin kompis Danne. När det börjar bli kväll föreslår Danne att Love ska sova över. Egentligen vill inte Love det men han vågar inte säga nej. Loves pappa kommer dit med en väska, som tur är ligger gosekaninen i den. Efter att ha lekt ännu mer är det dags att sova. Love känner sig orolig. Det är så mörkt och han hör att Danne somnar med en gång. Allt Love vill är att vara hemma och ligga i sin egen säng.

Arra

av Maria Turtschaninoff. Inläst ur Söderström, 2009 av Eva Werning. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Arra föds utan att någon bryr sig om det. Hon har sju äldre syskon och föräldrar som har fullt upp med att få ihop mat till alla. Arra kan inte tala och familjen tycker att hon är konstig. Hon tillbringar mycket tid i skogen. Där upptäcker hon dolda gåvor som visar sig kunna vara mycket farliga. Efter en olycka flyttar Arra till en stad där hon lär sig väva. Arra lär känna prins Surando. När han försvinner ger hon sig iväg för att återfinna honom.

Mördarens apa

av Jakob Wegelius. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Människogorillan Sally Jones och hennes vän Henry Koskela, kallad Chiefen, befinner sig i Lissabon. Där tar de diverse jobb i hamnen och till sjöss. Efter ett mystiskt smugglingsjobb hittas en man vid namn Alphonse Morro mördad. Chiefen blir falskt anklagad för mordet och fängslas. Sally gör nu allt för att rentvå Chiefens namn. Hon får farliga makter mot sig och kampen blir svår. Fristående fortsättning på prisbelönta Legenden om Sally Jones.

Nattens drottning

av Mats Wänblad. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kommissarie Kleen har vunnit ett pris. Han ska få närvara när en sällsynt växt blommar. D.E. Tektor får följa med. Visningen av blomman sker på natten och några få utvalda är inbjudna. När alla står och ser på blomman råkar Kleen snubbla på en lampsladd. Det blir kolsvart och i mörkret passar en tjuv på att stjäla ut blomman. Vem är tjuven? Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Den döda kajan

av Gull Åkerblom. Inläst ur Opal, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Anton, 7 år, flyttar hem till sina föräldrar och nyfödda lillebror. Han kommer att sakna bästisen Mira. Efter jullovet ska Anton börja i en ny skola. Under lovet lär Anton känna Milan som bor i samma hus. En dag hittar de en död kaja. Milan tycker de ska begrava kajan. Först är Anton tveksam, ska djurväktare ta hand om döda djur? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Liten gris i fara!

av Gull Åkerblom. Inläst ur Opal, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Anton, 7 år, får besök av bästa kompisen Mira. Men Mira verkar inte glad när hon får träffa Antons nya vänner, Milan och Elli. När de alla fyra är i parken för att mata fåglar kommer en liten gris med koppel springande. Efter sig har grisen en arg hund som skäller. Dags för Djurvännerna att rycka ut och rädda den lilla grisen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Facklitteratur

Konst, musik, teater och film

Fakirer

av Bengt-Erik Engholm. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Måns Westling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Med utgångspunkt i sitt eget liv berättar författaren om sin vän, fakiren Martin och om vad en fakir är och gör. Martin delar med sig av sina bästa råd till den som vill bli fakir. Boken uppmuntrar dock inte till att bli fakir utan till att börja utmana rädslor som till exempel hoppa från en trampolin. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Biografi med genealogi

Historien om Leon

av Leon Leyson. Inläst ur B Wahlström, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Oscar Schindler var tysk och medlem i nazistpartiet. Han är även den man som genom att anställa judar till sin fabrik räddade livet på dem. En av de som räddades genom att vara med på Schindlers lista var Leon Leyson, 1929 - 2013. L.L. berättar här om sin barndom, om hur familjen tvångsförflyttades till Krakóws ghetto, hur han överlevde arbetsläger, hur han blev anställd vid Schindlers fabrik samt om livet efter kriget. Passar även vuxna.

Naturvetenskap

Utter

av Meredith Costain. Inläst ur Turbine, cop. 2012 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vi får följa en ung havsutters liv fram till det att den är cirka fyra år gammal. Fokus ligger på samspelet mellan havsuttern och dess mamma, hur havsuttern lär sig hitta mat och skydda sig mot faror. Illustrationerna visar på detaljer från havsutterns liv. Boken avslutas med en frågesport om havsuttern och andra djur i mårdfamiljen. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Lätta fakta om sol, måne och stjärnor

av Stephanie Turnbull. Inläst ur Bergh, 2009 (tr. 2012) av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kortfattad men utförlig faktabok om rymden, planeterna, solen, stjärnor, månen och månlandningen. I 14 kapitel ges svar på frågor som kan en stjärna falla, vad är en galax, hur ligger planeterna i solsystemet, hur ser vintergatan ut, vad är solen gjort av, hur ser det ut på månen och vad behöver man för att kunna spana ut i rymden? Boken avslutas med en ordlista över termer som används i boken.

Lätta fakta om vulkaner

av Stephanie Turnbull. Inläst ur Bergh, 2006 (tr. 2012) av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kortfattad men utförlig bok om vulkaner. I 15 korta kapitel ges läsaren svar på frågor som vilken vulkan som är den största i världen, hur det ser ut när en vulkan sprutar ut lava och askmoln, vad jordens lager heter samt berättar om vulkanexperter. Okända och kända vulkaner beskrivs samt även katastrofen i Pompeji då vulkanen Vesuvius i Italien fick ett utbrott och utplånade en hel stad. En ordlista över termer som förekommer i boken avslutar.