Nya talböcker juli 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 151 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Revolutionsskrivarna

av Nawal al-Sadawi. Inläst ur Ordfront, 2014 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

I denna roman skildrar den kända egyptiska förf. Nawal el Saadawi revolutionen 2011 ur kvinnornas synvinkel. Fattiga och rika, intellektuella och arbetare - alla finns de på Tahrirtorget och demonstrerar för reformer och rättvisa. Huvudpersonerna, Fuada och Saadia, har suttit i fängelse tillsammans och starka band har uppstått mellan dem och deras döttrar. Nu ger de sig in i kampen för att förändra sitt land och kvinnornas situation.

Rudolph Ravaillac - Mölle rendezvous

av Bengt Andersson. Inläst ur Publit, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 31 min..

Roman som utspelar sig i Mölle på 1930-talet. En varm sommardag 1934 stiger en stilig främling av tåget i den skånska badorten. Rudolph Ravaillac visar sig vara en underhållande och charmerande typ som får många beundrare. Plötsligt försvinner den unga dam som Ravaillac uppvaktat - är han i själva verket en bedragare?.

Du skulle sagt som det var

av Ulla-Maria Andersson. Inläst ur Norstedt, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 4 tim., 7 min..

En dag står en liten flicka i en vuxen kvinnas hall. De börjar samtala, och mörka, smärtsamma hemligheter kommer upp till ytan. Flickan berättar om en mamma med en vass blick som borrar sig innanför huden och gör ont. Om en charmig men opålitlig pappa som inte finns där när hon behöver honom. Och om två män. Den ene gör henne illa, den andre finner hon tröst hos när ingen annan finns. Om att försonas med sin barndom och gå vidare. Debutroman.

Hon

av Viktor Andersson. Inläst ur Modernista, 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Huvudpersonen, Viktor Andersson, har glömt sin älskades namn. Vad heter hon som har lämnat honom? Han rekonstruerar metodiskt deras tid tillsammans. Det är en bitterljuv kärlekshistoria och genom att smygläsa flickvännens dagbok får Viktor tillträde till hennes inre. Men förgäves letar han efter hennes namn - hela tiden ställer sig hans eget i vägen. Debutroman om förlusten av en kärlek och om sårbarheten att bygga sitt liv på en enda sak.

Välbevarade hemligheter

av Jeffrey Archer. Inläst ur Damm, 2014 av David Zetterstad. Talboken omfattar 13 tim., 42 min..

Del 3, fristående, i serien inledd med Harrys sång. Harry åker till USA för att marknadsföra sin senaste roman. Samtidigt går han och Emma i adoptionstankar. Giles jobbar hårt för att försvara sin plats i underhuset och chockas när han upptäcker vem som utvalts till hans motståndare. Valet avgörs oväntat av Harrys och Emmas son Sebastian. Sebastian är insyltad i en konsthärva och ovetande om att han svävar i livsfara.

Kassandra

av Carin Bartosch Edström. Inläst ur Bonnier, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 19 tim., 27 min..

Den unge och karismatiske läkaren Alexander Scher firar sin nyvunna doktorstitel i psykiatri. Han avhandling handlar om Taljérus syndrom, en diagnos som trettio år tidigare lanserades av hans handledare Ragnar Taljéus. Men ryktena viskar om fusk. Hur långt är gamla professorer beredda att gå för att försvara forskningen? Innan kvällen är över har ett mord begåtts. Kommissarie Ebba Schröder från Danderydspolisen får ett komplicerat fall att lösa.

Det enda rätta

av Susanne Boll. Inläst ur Damm, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

Romanen handlar om tre kvinnor vars liv korsas och vävs ihop under en grå decembermånad i Stockholm. Psykologen och småbarnsmamman Maria upptäcker en knöl i sitt bröst. Den framgångsrika onkologen Helmi, fattar ett drastiskt beslut som skakar hennes välordnade fasad. Samt förskolläraren Isabelle som längtar efter egna barn. Författare Susanne Boll arbetar även som psykolog, detta är hennes tredje roman.

Gallus

av Pål Börjesson. Inläst ur Carl Forsberg, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 56 min..

Vid Frölunda torg i Göteborg bor en pappa med två vuxna söner: Zacharias, 26 år, är sänkt av en smärtsam sjukdom. Gallus, 17 år, har flytt in i en datorspelsvärld och hans skicklighet har gjort honom till en legend i kvarteret. Den trasiga familjen håller på att falla sönder och deras enda hopp är att Gallus ska vinna en stor turnering i dataspel. Debutroman om kampen för värdighet i en tillvaro där livslögnen härskar.

Smultron, sex & sju sorters kakor

av Lena Callne. Inläst ur PUF-förlag, 2013 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Pensionerade änkan Isa flyttar tillbaka till den lilla byn i Norrbotten där hon växte upp. Tillsammans med en grupp andra kvinnor bildar hon sällskapet Ekivouge. Medlemmarna äter och dricker gott samt berättar erotiska berättelser "med stil" för varandra. Själv möter hon både kärleken och får dessutom uppleva en stark fysisk attraktion till en enbent jägare. Men inom sig döljer hon en stor smärta som hon till sist inser att hon måste ta itu med.

Den fallande detektiven

av Christoffer Carlsson. Inläst ur Piratförlaget, 2014 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 9 tim., 30 min..

Den andra kriminalromanen med polisen Leo Junker. I en gränd i Stockholm, natten till Lucia, hittar sociologen Thomas Markus Heber död. Leo Junker utreder fallet tillsammans med Gabriel Brick. I Hebers forskningsanteckningar finns tecken som tyder på ett kommande politiskt attentat. Men vem är det som ska utsättas och vem är den skyldige? Historien har sin upprinnelse på en fest i Hagsätra femton år tidigare, där två män råkar ha likadana tröjor.

Tigerporten

av Christina Courtenay. Inläst ur EA förlag, 2013 av Eva Dozzi. Talboken omfattar 12 tim., 58 min..

Den viljestarka Jess lever ett olyckligt liv med sin mor och styvfar i 1700-talets Göteborg. Styvfadern försöker lura av henne fadersarvet och Jess vill inget hellre än att avslöja bedrägeriet. Som ogift har hon inga rättigheter och heller inga möjligheter att sätta dit styvfadern. In i Jess liv kommer skotten Killian Kinross, tillsammans ger de sig i väg till Kina på spännande äventyr. C.C. är engelska, uppvuxen i Sverige.

Dygdernas bok

Inläst ur Bromberg, 1994 av David Zetterstad. Talboken omfattar 2 CD-ROM (24 tim, 13 min.).

En samling texter av i huvudsak västerländska författare kring de klassiska dygderna självdisciplin, medkänsla, ansvar, vänskap, flit, ärlighet, lojalitet och tro. Här finns både barnramsor, sagor, poesi, brev och politiska tal. I den svenska översättningen ingår texter av ett antal svenska författare som Elin Wägner, Tove Jansson, August Strindberg och Olof Palme. Varje dygd introduceras av redaktören Magnus Palm. Förord av Theodor Kallifatides.

399 ursäkter

av Pontus Ekstedt. Inläst ur Kakao, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Humoristisk bok där man får hjälp att hitta på ursäkter när man väl hamnat i klistret. Författaren reder ut begreppet ursäkt, ger exempel på mindre framgångsrika ursäkter och hur vi gör när vi ursäktar oss. Det finns också listat olika ursäkter man kan ta till när väl olyckan skett; bland annat om man har krockat med en bil, snarkat, inte städat, glömt någons födelsedag eller förolämpat någon.

Äta kakan och ha den kvar

av Kristin Emilsson. Inläst ur Lind & Co, cop. 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 6 min..

Amanda Berger lever ett tryggt och tillrättalagt liv tillsammans med sin man och deras två tonårsdöttrar i en Stockholmsförort där ytan är allt, och där det är viktigare att vara lyckad än lycklig. När hon blir uppsagd från sitt jobb håller hon det hemligt för sin omgivning och börjar istället trassla in sig i lögner. Snart lever hon ett dubbelliv. Amanda trivs, ända tills den dag då hon upptäcker att hon inte är den enda som ljuger.

Passionens pris

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Del 12 i serien Lotsbarnen. Tryggve är som förvandlad efter Mariellas olycka och gör allt som står i hans makt för att hon ska ha det bra. Julie är färdig med Jon en gång för alla. Nu vill hon ha ett enkelt liv utan förpliktelser. Men så möter hon den stilige och rolige Gunnar. Hon blir genast förtjust i honom och det verkar som om hennes känslor är besvarade. Han har i alla fall erbjudit sig att följa henne till Kristiania.

Brittsommar

av Laura Fitinghoff. Inläst ur Lo Söllgård, 2013 av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 3 tim., 33 min..

Lajsa Videfeldt är knappt fyrtio år men redan mormor. Hennes make har sedan länge slutat se henne och när hon av en händelse sammanförs med sin gamla ungdomskärlek, jägmästare Mård, blommar känslorna upp igen. Men Lajsa har svårt att bestämma sig för om hon ska lämna sin make och våga hoppas på kärleken tillsammans med en man som också är gift. Brittsommar utkom först 1917 och förf. är mest känd för romanen Barnen från Frostmofjället.

Yahya Hassan

av Yahya Hassan. Inläst ur Norstedt, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 50 min.

Mycket uppmärksammad debutsamling av den dansk-palestinske poeten som med frenesi och ilska skildrar en uppväxt präglad av våld och fattigdom. Diktsamlingen gav upphov till många och upprörda diskussioner kring invandring, utanförskap och rätten att få skriva som man vill utan att avkrävas politisk korrekthet eller ansvar för hur läsarna använder texten.

Veterinären

av Gertrud Hellbrand. Inläst ur Bonnier, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 16 tim., 17 min..

Kristin återvänder till sina barndomstrakter för att göra ett reportage. Den ensliga hästgården i Östergötland är fortfarande hemma trots att hon bott i Stockholm i många år. Men stämningen på gården är spänd. Familjens avelssto har begravts och ryttartalangen Carro har försvunnet. Släkthistoria som spänner över fem decennier. I centrum står Kristins mamma Lucille, veterinären, som formar och styr familjen.

Sten på bördan

av Dorothy B. Hughes. Inläst ur Spektra, 1980 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 23 min..

När den unge svarte läkaren Hugh Densmore av medkänsla ger en vit flicka lift i det ödsliga ökenlandskapet anar han inte kommande ödesdigra följder. Allt utvecklas till en mardröm när flickan några dagar senare hittas död i en kanal - mördad. Misstankarna faller genast på Hughes, inte minst på grund av hans hudfärg. Han inser snart att han bara har sig själv att lita på när det gäller att hitta den skyldige. Psykologisk deckare från 1963.

Ödesgudinnan på Salong d'Amour

av Anna Jansson. Inläst ur Norstedt, 2014 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

Frisörskan Angelika Lagermark förestår Salong d'Amour på Södertorg i Visby. Hennes ambition är att få till möten och hon agerar med liv och lust äktenskapsmäklerska i Visby. På salongen har hon den unge mannen Ricky till hjälp. Medan Angelika lär Ricky laga mat planerar de tillsammans vem som ska träffa vem, utvecklas och finna sitt öde. För den som vågar se sig i salongens spegel kan allting hända. Men hur ska Angelika själv finna kärleken?.

Fågelburen

av Lisa Jewell. Inläst ur Printz Publishing, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 55 min..

De fyra syskonen Bird växer upp i en lantlig engelsk idyll med föräldrar som alltid har tid för dem och vänner och släktingar i närheten. Men en olycka bryter ner deras mor som förvandlas från glad och omtänksam hippie till manisk samlare. Huset blir ett skrotupplag och familjen glider isär. Först när syskonen är vuxna och modern dör blir de tvungna att samlas och ta itu med det som hände. En feelgood-roman om ett allvarligt ämne.

Plötsligt knackar det på dörren

av Etgar Keret. Inläst ur Bromberg, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Trettioåtta korta noveller som på ytan utspelar sig i Israel men oftast verkar vara lokaliserade till en värld där allt har skruvats till ett extra varv. Här möter vi bland annat mannen som bestämmer sig för att börja ett nytt och hälsosammare liv, flickan som kan öppna och stänga sin pojkvän med ett blixtlås och novellen som stolt förkunnar: "Det här är den bästa novellen i hela boken. Nej bättre upp! Det är den bästa novellen i hela världen".

Bröllopsnatten

av Sophie Kinsella. Inläst ur Damm, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 12 tim., 53 min..

Lottie vill inget hellre än att gifta sig och skaffa barn, så när hennes älskade Richard bara tycks vara ännu en i raden av pojkvänner som får kalla fötter gör hon slut. I sin besvikelse gifter hon sig i all hast med sin ungdomskärlek Ben. Lotties syster Fliss är övertygad om att systern har begått sitt livs misstag och tillsammans med Richard försöker hon förhindra att äktenskapet fullbordas. Humoristisk chick lit.

Simma hem

av Deborah Levy. Inläst ur Volante, 2013 av Christina Hellman. Talboken omfattar 4 tim., 57 min..

När Joe och hans familj kommer till villan i bergen ovanför Nice tycker de sig se ett lik i swimmingpoolen. Men det är en högst levande flicka. Hon heter Kitty Finch, en självutnämnd och psykiskt labil botaniker, och när hon naken kliver upp ur poolen hamnar hon i centrum för semesterfirarnas intresse. Vad gör hon där? Och hur kommer det sig att Joes fru erbjuder henne en plats i huset? Nominerad till Man Booker International Prize 2013.

Hitom himmel hitom helvete

av Marit Manfredsdotter. Inläst ur Manfredsdotter Publishing, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Del 3 i trilogin Upprättelse, som inleds med Sista blicken bakåt. Anton Vilhelm Per'Ers har blivit en rik man, men när han reser hem till Sverige på besök vägrar hans gamla grannar att tro honom och ser honom fortfarande som ett fattighjon. Efter en svår skilsmässa gifter han om sig och använder delar av förmögenheten till att bygga upp San Fransisco efter den stora jordbävningen.

För in de döda

av Hilary Mantel. Inläst ur Weyler, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 46 min..

Fortsättning på Wolf Hall. Året är 1535 och Henrik VIII har ännu inte någon tronarvinge. Hans nya drottning Anne Boleyn, för vars skull kungen bröt med Rom, har inte hållit vad hon lovat: att föda honom en son. Kungen förälskar sig i den unga Jane Seymor och Anne måste bort så att kungen kan ta sig en ny drottning. För detta uppdrag finns ingen lämpligare än den hårdföre Thomas Cromwell som känner allas hemligheter. Bookerpriset 2012.

Havet i gryningen

av Margaret Mazzantini. Inläst ur Lindelöw, 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 23 min..

Jamila och Angelina: två kvinnor som lever på varsin sida om Medelhavet. Angelinas familj bodde en gång i den italienska kolonin i Libyen, men flyttade tillbaka till Italien på 1960-talet. Jamila flyr från inbördeskriget med sin son i hopp om ett bättre liv i Europa. Trots att de aldrig möts förenas de av havet, av sina livshistorier och den sorg och längtan som blir resultatet när man slits loss från sina rötter.

Blixt

av Ed McBain. Inläst ur Norstedt, 1987 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

I en ödslig del av 87:e polisdistriktet i Isola, storstaden vid USA:s ostkust, hittas en ung kvinna hängande från en lyktstolpe. Samma natt blir en annan kvinna våldtagen - för tredje gången av samme man. Några dygn senare hittas ett nytt offer hängande från en gatlykta och det sker ytterligare våldtäkter. Finns det ett mönster? Kan blixten slå ner två gånger på samma ställe? Steve Carella och hans kollegor får ett svårt och grymt fall att lösa.

Världens alla färger

av Giovanni Montanaro. Inläst ur Bonnier, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

En poetisk brevroman som utspelar sig på 1800-talet. Vi får möta den unga Teresa som växt upp i den belgiska staden Geel - vid denna tid en fristad för sinnessjuka personer. Teresa skriver ett långt brev till Vincent van Gogh som hon träffat och som gjort stort intryck på henne. Hon berättar i brevet om sin mor, som ansågs galen, och om längtan, kärlek och sexualitet. Författaren är född 1983 i Italien, detta är hans tredje roman.

En bra karl är svårt att finna

av Flannery O'Connor. Inläst ur Bakhåll, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

Flannery O'Connor, 1925-1964, räknas som en av USA:s främsta skönlitterära författare. Detta är hennes debutbok, en novellsamling bestående av tio noveller. De utspelar sig i Georgia, på landsbygden eller i småstäder. Hennes noveller befolkas av vanligt folk och börjar ofta snällt för att sedan sluta i brutalaste våld. Ändå finns det en stor medkänsla med personerna och ondskan vinner inte alltid. Nyöversättning med efterord av Ida Jonsson.

När kejsaren var gudomlig

av Julie Otsuka. Inläst ur Bonnier, 2014 av Olle Jernberg. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Året är 1942 och anfallet mot Pearl Harbor har gjort alla amerikaner av japansk börd till potentiella fiender. Personer som tidigare sågs som samhällets stöttepelare är nu misstänkta förrädare och spärras in i stora interneringsläger i öknen. I J.O:s vackra och poetiska debutroman, från 2002, följer vi en familj vars liv slås i spillror av kriget och aldrig blir som förr, inte ens när det blir fred igen och allt på ytan återgår till det vanliga.

Testamentet

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

Del 49 i serien Tre systrar. I Tromsö gör Karl allt för att vinna Annas hjärta, och motvilligt låter hon sig charmas av Thomas yngre bror. Men när hon ser vem som står på kajen och möter henne, blir hon tveksam om vad hon egentligen känner. Hans är död och han lämnar mycket av värde efter sig. Han har sett till att Aile ska få det bra, men han har tänkt på fler än henne i sitt testamente.

Dagbok om min kropp

av Daniel Pennac. Inläst ur Sekwa, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim..

Författaren Pennac får, av en kvinnlig vän, en dagbok som tillhört hennes avlidne far. Dagboken sträcker sig från 1936, då berättaren är 12 år, till dess han avlider som 87-åring 2010. Han skriver utifrån sin kropps förändringar från pojke till gammal man. Frispråkigt och med glimten i ögat återges de oräkneliga överraskningar som kroppen bjuder oss på under livets gång. Hyllad fransk roman av D.P., född 1944 i Casablanca, Marocko.

Dikter av Ricardo Reis

av Fernando Pessoa. Inläst ur Pontes, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 20 min..

Portugisen Fernando Pessoa, 1988-1935, betraktas numera som en av världens största diktare. Han skrev ofta sina böcker under olika heteronymer, författare med en egen självständig identitet. Läkaren Ricardo Reis är en man som med tankar och känslor försöker sammanlänka två livshållningar, epikuréns och stoikerns. I dikterna beskriver han pendlingen mellan livshållningarna och söker vägledning och stöd i antikens mytologi och filosofi.

Livets och kärlekens vatten

av Ana Porss. Inläst ur Idus, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 32 min..

Roman som utspelar sig i Stockholm tiden efter mordet på Axel von Fersen 1810. Charlotte, en ung kvinna, bor tillsammans med sin mor i Stockholm. Hon får en dag veta att hon är oäkta dotter till en adelsman och hennes liv vänds upp och ned. Författaren bygger romanen på en blandning av historiska fakta och fiktion.

Gröna ön

av Bruno Poukka. Inläst ur Bonnier, 1939 av Jan Setréus. Talboken omfattar 15 tim., 1 min..

En berättelse om det hårda livet i ett svenskt fängelse på 1930-talet. Bruno Poukka satt inspärrad på Långholmens fängelse i tretton år dömd för dråp på en taxichaufför. Han frigavs 1938 och året därpå gavs denna bok ut. Denna skildrar det dagliga livet i fängelset och den misshandel som fångarna utsattes för. När boken gavs ut dömdes förläggaren till fängelse för förtal av fängelsepersonalen.

Spegelfällan

av Birgitta Renström Linde. Inläst ur Idus, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Året är 1986. Susanne, 19 år, får beskedet att hennes yrkesdrömmar håller på att förverkligas. En plats väntar på läkarutbildningen i Göteborg, Då händer något oväntat som kullkastar planerna. En sen kväll råkar hon ut för en bilolycka. Hon klarar sig till synes nästan oskadd, men drabbas efter en tid av trötthet och koncentrationssvårigheter som den moderna och effektiva vården inte klarar av att diagnosticera. Ska hon gå miste om sitt drömyrke?.

På kryss med döden

av Mary Roberts Rinehart. Inläst ur Wennerberg, 1982 av Per Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Mary Roberts Rinehart, 1886-1958, den amerikanska motsvarigheten till Agatha Cristie och den som anses vara upphovskvinnan till kriminalromanens undergenre "hade-jag-bara-vetat". En fladdrande vit spökgestalt sprider natt efter natt skräck bland besättning och passagerare på den gamla skonaren Ella som ändrats om till lustyacht. Snart hittas en efter en av passagerarna mördade. Vad är det som pågår?.

Spiraltrappan

av Mary Roberts Rinehart. Inläst ur Saxon & Lindström, 1940 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Fröken Rachel Innes och hennes två föräldralösa syskonbarn hyr en sommar lantstället Sunnyside i New England. Tämligen omgående hittas en man skjuten nedanför spiraltrappan i spelrummet. Den döde visar sig vara unge Mr. Armstrong, som är son till den familj som hyr ut sommarhuset. Och med ens är mordutredningen i full gång. Mary Roberts Rinehart, 1886-1958, anses vara upphovskvinnan till kriminalromanens undergenre "hade-jag-bara-vetat".

Leona - tärningen är kastad

av Jenny Rogneby. Inläst ur W&W, 2014 av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 11 tim., 34 min..

Första boken om Leona Lindberg, en ung brottsutredare vid Roteln för grova brott vid Citypolisen i Stockholm. En sjuårig flicka går naken och blodig mitt på förmiddagen in på en bank i centrala Stockholm och lyckas få med sig ett miljonbelopp. Rånet väcker snabbt stort uppseende. Leona Lindberg får hand om fallet. Märkliga omständigheter uppdagas och spåren visar sig leda åt ett oväntat håll.

Tjabogruppen

av Olle Rosin. Inläst ur Norlén & Slottner, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

Kungen ska komma på besök till den lilla staden och Storgatan måste fräschas upp. Det innebär bland annat att kommunen tänker ta bort just den parkbänk där Ägget, Farsan, Göken, Greken och deras vänner brukar sitta och filosofera om dagarna. Naturligtvis måste herrarna sätta stopp för detta och rädda bänken samtidigt som kommunens Tjabokommitté kämpar för att få till ett bra program för kungabesöket. Fristående uppföljare till Den tatuerade geten.

Rob Roy

av Walter Scott. Inläst ur Beijer, 1888 av Lars Nygren. Talboken omfattar 22 tim., 35 min..

Frank Osbaldistone grälar med sin far och skickas iväg för att bo med sin farbror, Sir Hildebrand Osbaldistone, i Northumberland. Där blir Frank förälskad i Diana Vernon, en släkting till Sir Hildebrand. När Franks kusin Rashleigh stjäl några viktiga ekonomiska dokument som tillhör Franks far förföljer han Rashleigh till Skottland. Där råkar han på Rob Roy MacGregor och blir indragen i olika äventyr. Boken är utgiven 1888. Ålderdomligt språk.

Mona

av Dan T. Sehlberg. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 13 min..

Eric Söderqvist, forskare på KTH har uppfunnit ett tankestyrt tredimensionellt Internet kallat Mind surf. Han provar det på sin hustru Hanna som blir akut sjuk och hamnar i koma. Samtidigt attackerar Hizbollah Israel med ett komplicerat och kraftfullt datorvirus kallat Mona. Erik ser ett samband mellan viruset och sin frus insjuknande. Han beväpnar sig med ett antivirusprogram och reser till mellanöstern i jakt på virusets skapare.

Frankenstein eller Den moderne Prometeus

av Mary W. Shelley. Inläst ur Bakhåll, 2008 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Victor Frankenstein, en fanatisk ung vetenskapsman, tror sig ha kommit på livets gåta. Han lyckas skapa en konstgjord människa av likdelar som han gör levande med elektricitet. Denna konstgjorda människa försöker bli omtyckt men hans upphovsman grips av fasa för sin skapelse och stöter bort den. Varelsen förvandlas till ett monster som tar över Frankensteins hela tillvaro. Klassisk gotisk skräckroman publicerad första gången 1818.

Happy holiday

av Bodil Sjöström. Inläst ur Damm, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 14 min..

Maggan och Lena tar farväl av sin döende hund Lukas. Sorgen är brutal och för Maggan innebär det att bortträngda minnen väcks till liv. Under flygresan till Thailand somnar Maggan och vaknar först när hennes vän Christian sätter sig bredvid henne. Problemet är bara att han dog av hiv i början av 1990-talet. Han finns hos henne under vistelsen i Thailand och hon minns tiden då Sverige drabbades av hiv och hon arbetade som volontär för Noaks Ark.

Svenska folksagor

Inläst ur Gidlund, 1981 av Benny Nilsson. Talboken omfattar Bd 4: 10 tim., 23 min..

Sagor - ursprungligen upptecknade i Småland vid mitten av 1800-talet. Innehållet präglas av klassiska sagomotiv med jättar och prinsessor, ond och god magi, och den enkle men godhjärtade hjältens väg till halva kungariket. Första delen består av sagor från Gotland, andra delen innehåller sagor samlade från skillingtryck. Språkligt har boken en viss gammaldags karaktär. Lämplig även för ungdom.

Sammelsurium

av Pelham Grenville Wodehouse. Inläst ur Bonnier, 1968 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

En kvick roman i klassisk Wodehouse-anda. Här möter vi en söt och klok flicka, ung lätting med salt på tungan, renhårig och strävsam yngling och halvfnoskig allvarsman med samlardille. Och inte minst Henry Pardane, ytterst ovillig ägare till kråkslottet Ashby Hall. Alltihop blir till en mustig soppa ångande av kärlek till liv och medmänniskor. Utkom i original 1967.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

The loudest voice in the room

av Gabriel Sherman. Inläst ur Random House, cop. 2014 av Jared Brown. Talboken omfattar 28 tim., 29 min..

Den amerikanske journalisten G.S. har skrivit en biografi över Roger Ailes, född 1940. Han är högste chef för Fox News Channel, och styrelseordförande för the Fox Television Stations Group. Författaren berättar om Ailes väg från fattig pojke i Ohio till inflytelserik mediemogul. Han var även mediekonsult för de republikanska presidenterna Richard Nixon, Ronald Reagan och George H. W. Bush och under Rudy Giulianis första borgmästarkampanj.

Religion

Thomas av Aquinos gudsbevis

av Johan Mårtensson. Inläst ur Göteborgs universitet, Institutionen för filosofi, 1994 av Bo Green. Talboken omfattar 2 tim., 28 min..

Översättning och kommentar till delar av Thomas av Aquinos gudsbevis, Summa Theologiae, omfattande del 1a, fråga 2, artiklarna 1-3. Thomas försöker i sin skrift bland annat utreda frågan om huruvida Gud finns. Summa Theologiae är indelad i ett antal frågor, vilka i sin tur är indelade i artiklar. Thomas av Aquino, 1225-1274, är en av kristenhetens främsta filosofer och teologer och Summa Theologiae räknas som hans viktigaste teologiska verk.

Filosofi och psykologi

Ungdomar med sociala och psykiska problem

av Leif Andersson. Inläst ur Atremi, 2003 (tr. 2012) av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 38 min..

I fyra övergripande avsnitt skriver författaren om behandling av ungdomar med sociala problem och psykiska störningar. Författaren, som är leg. psykolog och leg. psykoterapeut, ger en modell för att arbeta med utredning. Han ger en beskrivning av utvecklingspsykologiska förlopp och beskriver åtgärder efter utredning. Boken avslutas med fem fallstudier av ungdomar som varit intagna för korttidsvård.

Maktspelet

av Henrik Fexeus. Inläst ur Forum, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

En handbok i hur du tar tillbaka kontrollen från dem som vill bestämma över dig. Med humoristiskt anslag beskriver H.F. 64 tekniker där du, med hjälp av positivt maktspel, kan få andra att göra som du vill. Han menar att riktig makt inte går att ta. Den starkaste makten är i stället den som andra ger dig. Författaren kallar sig själv mästermanipulatör, han har skrivit en rad böcker, håller föredrag och är programledare i tv.

Tonåringar

av Ingrid Gråberg. Inläst ur Basun, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

Denna bok riktar sig till tonårsföräldrar som behöver stöd och råd. Författarna, som är legitimerade psykologer, ger handfasta råd på ett lättsamt och humoristiskt sätt. Bland de ämnen som tas upp finns alkohol, sex, datoranvändning, bonusfamiljer och nätmobbning men också ungdomars önskan om att umgås mer med sina föräldrar. Varje kapitel avslutas med en kom ihåg-ruta och en lista på eventuella varningssignaler att vara uppmärksam på.

Resan från mörkrets hjärta

av Eva-Lotta Hultén. Inläst ur Ordfront, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 12 tim., 21 min..

Med utgångspunkt i den så kallade banala ondskan, som Hanna Arendt talade om, försöker författaren förstå ondskan. Hon diskuterar varifrån krafterna bakom tortyr och folkmord, vardagsondskan i skolan eller på arbetsplatsen kommer. E-L.H. tittar på nazityskland, Rwanda och Irak och granskar socialpsykologiska experiment för att förstå varför vanliga människor mördar, torterar och plågar andra. E-L.H. är journalist.

Dansa på deadline

av Alexander Rozental. Inläst ur Natur och kultur, 2014. Talboken omfattar 9 tim., 13 min..

Att skjuta upp saker till sista stund, att prokrastinera är ett beteende som många nog kan känna igen sig i. Denna självhjälpsbok skriven av journalisten Lina Wennersten och psykologen Alexander Rosenthal vänder sig till den som upplever sig fastna i mönster av uppskjutande. Här finns gott om övningar och exempel för den som upplever att den fastnat i ett negativt beteendemönster.

Uppfostran och undervisning

Ljusnande framtid

av Jonas Frykman. Inläst ur Historiska media, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 25 min..

De senaste åren har det kommit otaliga larmrapporter om den svenska skolan. Åsikterna om problembild och lämpliga åtgärder går isär. Här beskriver etnologen J.F. sin syn på saken. Han menar att det är alltför enkelt att skylla skolans problem på bråkiga elever och utbrända lärare. Förklaringen bör istället sökas på ett djupare plan. J.F. menar att skolan mist förmågan att ge elever tilltro till framtiden.

Litteraturvetenskap

Britt G. Hallqvist - diktare och teolog

Inläst ur Arcus, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 29 min..

Britt G. Hallqvist, 1914-1997, var en stor språkkonstnär. Med klassiska översättningar av Shakespears Hamlet och T.S. Eliots De knepiga katternas bok blev hon en fast punkt i sin tids litterära Sverige. I samband med att det år 2014 är 100 år sedan hon föddes presenteras denna bok som särskilt lyfter fram hennes kyrkliga och teologiska engagemang och produktion. Läsaren möter henne som diktare av psalmer och barnvisor, böner och kyrkospel.

Hellre häxa än präst

av Eta Christensson. Inläst ur Leva, cop. 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 11 tim., 48 min..

Eta Christensson arbetade som präst i Svenska kyrkan mellan 1985 och 1988. Efter att ha känt sig som en främmande fågel en tid beslutar hon sig för att lämna prästbanan. Här delar hon med sig av sin livsresa som lett fram till att hon sedan 1999 är häxa på heltid. Efter en självbiografisk del följer en faktadel som ger svar på frågorna Vad är en Häxa och Vad tror häxorna på. Dessutom ingår en redogörelse för häxkonstens praktiska tillämpningar.

Det rika stärbhuset

av Klara Johanson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1946 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 36 min..

Essäsamling om bland andra Goethe och Sören Kirkegaard. Klara Johansson, 1875-1948, var litteraturkritiker och essäist. Hon var den första kvinnan att ta studentexamen, i Halmstad 1894. Hon fortsatte sedan sina studier i Uppsala där hon tog en filosofie kandidatexamen 1897. Hon arbetade under lång tid som redaktionssekreterare och litteraturkritiker i Fredrika Bremer-förbundets tidskrift Dagny, men var även verksam som översättare.

Konst, musik, teater och film

Den gyllene trädgården

av Sten Dunér. Inläst ur Prisma, 2001 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 2 CD-ROM (25 tim., 42 min.).

Trädgårdsentusiasterna Sten och Katarina Dunér har skrivit en encyklopedi om trädgårdens filosofi, estetik och konst- och kulturhistoria. En samling essäer i alfabetisk ordning där man kan läsa om eremitage, växthus, blomstersymbolik, dendrologi, orangeri och mycket annat som har med trädgårdar att göra. Innehåller en utförlig bibliografi. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Ord kan krossa betong

av Masha Gessen. Inläst ur Bromberg, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

Den 21 februari 2012 i Kristus Frälsares katedral i Moskva framförde fem unga kvinnor den historiska bönen om att frälsa det ryska folket från Vladimir Putin. Tre av dem fängslades och anklagades för huliganism. Den efterföljande rättegången blev en världshändelse och bevakades intensivt av internationell press. Kvinnorna dömdes till två års fängelse. Masha Gessen har intervjuat medlemmarna i Pussy Riot och ger en ingående inblick i deras liv.

Stig Lindberg

av Anna Larsdotter. Inläst ur Historiska media, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

Stig Lindberg, 1916-1982, var det konstnärliga geniet som gav Folkhemssverige några av dess mest älskade serviser, illustrationer och textilmönster. Men han var också en kontroversiell person som väckte starka känslor hos sin omgivning. När han 1937 dök upp på den anrika porslinsfabriken Gustavsberg markerade det starten på en ny tid. Förf. har följt S.L. från barndomens Umeå fram till hans död i Italien 1982.

Kristina Nilsson

av Mia Leche Löfgren. Inläst ur Lindfors, 1944 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 3 tim., 31 min..

Journalisten och författaren Mia Leche Löfgren, 1878-1966, har skrivit en biografi över operasångerskan Kristina Nilsson, 1843-1921. Hon upptäcktes på en marknad i Ljungby och fick sin utbildning i Göteborg och Stockholm. I Paris gjorde hon sin debut i Giuseppe Verdis opera La Traviata 1864. Hon nådde snart ryktbarhet som en av sin tids stora operasångerskor och turnerade flitigt. 1888, vid 45 års ålder drog hon sig tillbaka från rampljuset.

Bland heliga kvinnor och män

av Hans Milton. Inläst ur Sölvesborgs fornminnesförening, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

De senmedeltida kalkmålningarna i S:t Nicolai kyrka i Sölvesborg och S:ta Gertruds kyrka i Ysane är ett kulturarv av stort värde inte bara på lokal utan även på internordisk nivå. Flera av målningarna har också konstaterats tillhöra de allra äldsta i Skandinavien. I boken infogas målningarna först i den historiska kontext de ingått i. Därefter belyses även senmedeltidens gudstjänstrum och bildbruk. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Historia

Den dolda kvinnomakten

Inläst ur Atlantis, 2014 av Christina Hellman. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

En bok om kvinnorna på det skånska renässansslottet Skarhult, från 1550 till idag. Här skildrar en rad historiker dessa kvinnors öden. I historiska dokument saknas ofta kvinnorna eftersom de saknade arvsrätt och var omyndiga men i denna bok får vi möta deras öden. Omständigheterna tvingade ofta dessa kvinnor till att bli uppfinningsrika.

Kreml

av Catherine Merridale. Inläst ur Historiska media, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 32 tim., 8 min..

Den brittiska historikern och rysslandskännaren Catherine Merridale har skrivit detta praktverk om en av de mest berömda platserna i Ryssland. Kreml har i snart 800 år varit en symbol för makt i de olika statsbildningar som utgått från Moskva. Merridale beskriver i denna bok historien kring den fysiska platsen och de härskare som styrt sitt rike härifrån.

Tyst diplomati

av Jens Odlander. Inläst ur Atlantis, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 40 min..

Jens Odlander var Sveriges ambassadör i Etiopien 2011 då Martin Schibbye och Johan Persson fängslades och sedan fick tillbringa 438 dagar i etiopiskt fängelse. Odlander berättar om sitt arbete med att få S. och P. fria. Han träffar dem ett par dagar efter själva gripandet. Sedan gör han många resor i Etiopien och går på möten och förhandlingar, både i det offentliga och i det fördolda. Unika inblickar hur UD agerat i ett komplicerat fall.

Europas svaga hjärta

av Annika Ström Melin. Inläst ur Dialogos, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

Författaren är journalist och arbetar idag som Dagens nyheters korrespondent i Bryssel. I denna skrift så söker svar på frågan ifall den Europeiska unionen skall gripa in ifall ett enskilt land tummar på lagstiftning vad gäller yttrandefrihet och rättssäkerhet. Samtidigt ger hon oss en beskrivning av Europasamarbetets utveckling, från Europakongressen 1948 till idag.

Biografi med genealogi

Mot alla odds

av Stefan Björk. Inläst ur Gospel Media Sweden, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 23 min..

Författarens barndom och uppväxt beskrivs bäst med ord som kyla, utanförskap, svek, hopplöshet, ensamhet och ångest. Den otrygga uppväxten och ropet på hjälp tog sig tidigt uttryck i alkohol, droger, kriminalitet och ständiga kontakter med socialen redan i tidiga tonåren. Mot alla odds händer sedan något. Livet tar en ny vändning i mötet med Gud. Berättelse om en livsresa som vill visa på att det finns hopp var man än befinner sig.

Storm

av Orla Borg. Inläst ur ICA, 2014 av Jan Setréus. Talboken omfattar 10 tim., 42 min..

Dansken Morten Storm var kriminell och medlem i Bandidos innan han som 20-åring 1997 konverterade till islam. Han blev religiös extremist och sökte sig till grupper med anknytning till al-Qaida, fast besluten att delta i det heliga kriget. 2006 förlorade han sin tro och bestämde sig för att byta sida. Han lät sig värvas för västvärldens underrättelsetjänster som CIA, M16 och danska PET, i kampen mot världens farligaste terrorister.

Tore Wretman - maten och livet

av Mats Ekdahl. Inläst ur Carlsson, cop. 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 18 tim., 29 min..

T.W., 1916-2003, byggde upp ett restaurangimperium i världsklass, startade utbildningar och pratade mat i radio och TV. Här skildras hans bana från ung kökspojke med praktik på världens främsta restauranger, till hovtraktör och hedersdoktor. Det är en berättelse med maten och livet i centrum men samtidigt en resa genom tiden och samhällets olika skikt. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Bortom tron

av Jenna Miscavige Hill. Inläst ur ICA, 2013 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 19 tim., 10 min..

Förf. är brorsdotter till en av Scientologikyrkans ledare och växte upp i hjärtat av denna kontroversiella och mäktiga organisation. Redan före skolåldern skildes hon från sina föräldrar och uppfostrades på en internatskola i kyrkans regi. Tillvaron där präglades av hårt fysiskt arbete och indoktrinering i kyrkans läror. Vid tjugoett års ålder bröt hon sig ur rörelsen. Här berättar hon om sina egna erfarenheter från uppväxten.

Karl Staaff

av Leif Kihlberg. Inläst ur Bonnier, 1962 av Jan Setréus. Talboken omfattar D. 1: 17 tim., 53 min..

Del ett av två om den liberala politikern K.S, 1860-1915. Han var ursprungligen advokat och verkade i början av sin politiska karriär för allmän rösträtt och olika sociala reformer. Efter Liberala samlingspartiets stora valframgång 1905 fick han i uppdrag att bilda Sveriges första liberala regering.

Du som haver barnen kär

av Sinikka Ortmark Almgren. Inläst ur LT, 1989 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 3 tim., 9 min..

Självbiografisk berättelse om 8-åriga Sinikka, som kom till Sverige som finskt krigsbarn under andra världskriget. I boken beskrivs flickans tankar och reflexioner kring sin situation samt hennes bönesamtal med Gud. Författarens tecknar en bild av ett relationsfattigt barn med hemlängtan och skuldkänslor. Gripande och levande bok som ger anledning till reflexioner över ett aktuellt ämne - invandrarbarnens villkor.

Anteckningar från en kolchos

av Sigrid Rausing. Inläst ur Bonnier, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Sigrid Rausing, 1962-, bodde 1993-1994 på en före detta kolchos i Estland. Syftet var att samla material till sin doktorsavhandling i antropologi. Byn bestod av en samling hyreshus bakom en förfallen herrgård. Nu skriver Rausing om trakten i populär form. Hon beskriver estlandssvenskarnas värld under mellankrigstiden fram till kolchoskulturens förfall efter självständigheten. Hon berättar också om landskapet, så likt det svenska hon växte upp i.

Bära leggings i januari

av Sara Stille. Inläst ur Kalla kulor, 2014 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Tretton år gammal söker Sara tillflykt hos den elva år äldre Jesper, vän till familjen. Hennes hemförhållanden är trassliga och hos honom finner hon trygghet. En natt vaknar hon utan kläder med honom över sig. Övergreppen fortsätter men först efter fyra år får den mörka hemligheten henne att rämna inombords och hon beslutar sig för att göra en polisanmälan. Självupplevd och välskriven skildring av sexuellt våld.

Se upp jag hör dig!

av Sven Westin. Inläst ur Vulkan, cop. 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 7 tim., 42 min..

I tonåren fick förf. diagnosen Retinitis Pigmentosa och här delar han med sig av olika vardagsproblem, och lösningar, som personer med synnedsättning lever med. Han berättar öppenhjärtigt och kåserande om mer och mindre lustiga episoder ur sitt liv; galna taxiresor, barnens tonårsrevolt och nervkittlande passkontroller.

Geografi

Ut ur Kalahari

av Lasse Berg. Inläst ur Ordfront, 2014 av Måns Westling. Talboken omfattar 14 tim., 55 min..

Avslutande del i serien om människans ursprung och villkor. Författaren och journalisten L.B. beskriver evolutionsforskningens senaste rön om vår inre natur och hur vi hanterar detta i dagens samhälle av ständig uppkoppling. Han ställer sig frågan huruvida vår art klarar denna nya tid. Vidare diskuterar L.B. varför det gått så bra för Asien men inte för Afrika, sedan avkoloniseringen.

Om du har vägarna förbi

av Staffan Ekegren. Inläst ur Votum, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 3 tim., 31 min..

S.E. ringde upp ett 20-tal personer som annonserat på olika anslagstavlor i det inre av Norrland. Han kom på idén under en bilresa med hustrun en sommar. Författaren menar att vare sig vi talar om en levande eller döende landsbygd så är de offentliga anslagstavlorna dess kanske starkaste uttryck. De samlar upp vad som händer i en byggd, mångfalden är stor och bakom meddelanden finns en rikedom av människor. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Italiensk dagbok

av Kristina Kappelin. Inläst ur Bromberg, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

En skildring av Italiens skönhet och skavanker. Journalisten Kristina Kappelin flyttade till Italien för trettio år sedan. Här delar hon med sig av sin personliga inblickar i det italienska samhället och journalistens vardag. Med humor och skärpa beskriver hon allt från hemkvarteren i Rom till absurda utflykter i italiensk byråkrati, kungamiddagar med Anita Ekberg och ett ovanligt möte med Påven Franciskus.

Afrika vänder

av Sten Rylander. Inläst ur Historiska media, 2014 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

Länge var bilden av Afrika präglad av krig, svältkatastrofer och larmrapporter om aids. Men idag talar analytiker om snabb ekonomisk tillväxt och större politisk stabilitet. S.R. har arbetat i Afrika i mer än trettio år och som Sveriges ambassadör har han följt utvecklingen på nära håll. Han menar att kontinenten har stor framtidspotential men också stora problem. Kunnigt och inspirerande om Afrikas möjligheter och kommande utmaningar.

Pekingsyndromet

av Ola Wong. Inläst ur Ordfront, 2014 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 3 min..

Den prisbelönte journalisten O.W. försöker i denna bok ge en överblick över hur kinesisk politik och ekonomi fungerar. Med både allvar och humor beskriver han skenande miljöproblem och en allt större brist på tillit människor emellan, berättar om de traumatiska barndomsupplevelser som har format dagens ledare och presenterar människorna som sätter sina liv på spel för att lyfta fram en bortglömd och bortträngd historia som få idag vill veta av.

Samhälls- och rättsvetenskap

Quisling centralen

av Joakim Berglund. Inläst ur Joakim Berglund, 1994 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

Journalisten Joakim Berglund har skrivit om nationalsocialismen i Skåne under 1930- och 1940-talet. Under andra världskriget växte en opinionsrörelse fram i Skåne som ville att Sverige skulle inta ett mer vänskapligt förhållande till Tyskland. I denna grupp ingick en rad kända namn, bland annat ett antal akademiker vid Lunds universitet. Var de nazister? Hur förberedde de sig för Europas nyordning under Hitlertysklands ledning?.

Välfärdsfabriken

av Kristina Mattsson. Inläst ur Leopard, 2014 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Författaren och journalisten K.M. har skrivit en starkt kritisk bok om valfrihetsrevolutionen i början av 1990-talet. Hon menar att den resulterade i fallande skolresultat, återkommande skandaler och personal som detaljkontrolleras, dränks i administration och pressas av tidsstudier istället för att ta hand om gamla, vårda sjuka och undervisa unga. I ett antal reportage har hon följt några personer som hon anser har drabbats av valfrihetsreformen.

Ojämlikhetens anatomi

av Per Molander. Inläst ur Weyler, 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

En essä om själva grundfrågan i politiken: vad kan man göra åt verkligheten? Författaren menar att varje mänskligt samhälle utvecklar ojämlikhet och att djupt liggande egenskaper hos människan tenderar till att skapa ojämlikhet i alla kända samhällen i historien. Politiken kan dock förmå samhället att röra sig mot jämlikhet. Men vilken politik? P.M. har lång erfarenhet av politisk administration och har arbetat åt Världsbanken och OECD.

Kvinnor i Kina

av Marina Thorborg. Inläst ur Atlantis, 2014 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 12 tim., 1 min..

I korta kapitel beskriver författaren kvinnans situation i Kina från äldsta tid fram till idag. Kraven på kvinnan har varierat kraftigt - under den kejserliga tiden skulle hon helst inte synas, under Mao-perioden skulle hon vara en energisk järnkvinna, idag är hon på många sätt friare än någonsin samtidigt som många hellre vill ha söner än döttrar. M.T. är professor vid Södertörns högskola och har studerat kvinnofrågor och Kina i många år.

Minnen från mitt röda rum

av Einar van de Velde. Inläst ur Askild & Kärnekull, 1973 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

Del 2 i serien inledd med Med alibi och utan. Einar van de Velde, brottmålsadvokat, berättar om de rättsfall han arbetat med från 1910-talet och fram till och med 1960-talet. Bland annat berättar han om det så kallade Möller-målet. Ett av de mest omskrivna och uppmärksammade brottmålsprocesserna i Sverige i slutet av 1950-talet. Han redogör även för Energi-målet som skildrar skuldfrågan kring ångaren Energi som förliste i Ålands hav 1950.

Kan dödläget brytas?

av Ernst Wigforss. Inläst ur Karneval, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

Ett urval av idépolitiska skrifter från E.W., 1881-1977 som var en av socialdemokraternas stora ideologer. Här blottläggs de ideologiska källorna till de framgångsrika reformerna och här finns konkreta förslag att åter föra upp på dagordningen enligt redaktören N.N. Han menar att vi inte längre diskuterar vilket samhälle vi vill leva i. Målet för E.W. var jämlikhet och vägen dit gick över en fördjupad demokrati. Med förord av Daniel Suhonen.

Legal narkotikadöd

av Carl-Axel Åkerman. Inläst ur Sober, 1978 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

En redogörelse för ett på sin tid mycket uppmärksammat brottmål: allmänne åklagaren mot doktor Sven-Erik Åhström. Medicinstyrelsen hade 1965 startat en försöksverksamhet med utskrivning av narkotika till narkomaner. Sven-Erik Åhström var en av läkarna som deltog i försöket. Verksamheten verkade dock ha spårat ur 1966 vilket föranledde att en utredning sattes igång. Carl-Axel Åkerman var allmän åklagare i Stockholm 1934-1972.

Teknik, industri och kommunikationer

Lär dig använda din Mac - OS X Lion

av Harry Peronius. Inläst ur Docendo, 2011 av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Grundläggande introduktion till operativsystemet Mac OS X Lion (version 10.7 som släpptes 2011). Förutom grunderna presenteras många av de viktigaste programmen såsom iTunes, DVD-spelare, iCal och Adressbok. Även om hur man installerar lokalt nätverk och hur man använder internet mer effektivt med Mail, Safari och iChat. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Industriella tillverkningssystem

av Jan-Eric Ståhl. Inläst ur 3. Lund : Lunds tekniska högskola, Lunds universitet, 2012 av Thomas Mulvard. Talboken omfattar D. 1: 47 tim., 32 min..

Ekonomi och näringsväsen

100% positiv vardagslydnad

av Arne Aarrestad. Inläst ur Canis, 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Författaren, norsk hundinstruktör, skriver i förordet att målsättningen med boken är att visa hur man kan uppfostra och träna sin hund genom metoder som till 100 % är positiva. Han visar hur man på ett konsekvent sätt tränar vardagslydnad med belöning och positiva metoder, man ska helst aldrig behöva använda "nej" eller "fy". Han går igenom en mängd olika situationer där hunden behöver tränas - allt från "gå fint i koppel" till "hos veterinären".

Vardagsuppfostran

av Åsa Ahlbom. Inläst ur Åsa hund & ord, cop. 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 26 min..

Omfattande handledning med många råd och synpunkter, som kan användas vid vardagsuppfostran av hundar. Den grundläggande tanken är att all uppfostran ska göras med känsla och respekt. Det handlar om hur hunden läser av och reagerar på ägarens känslor, hur man använder sitt eget kroppsspråk för att få kontakt med hunden, respekt för rasernas egenskaper, hundens äganderättzoner samt råd och övningar som bygger på vardagsnytta - inte tävlingslydnad.

Anatomiboken

Inläst ur Sellin & Partner, 2001 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Anatomi är läran om kroppens byggnad. Alla hundar, oavsett ras, är i princip byggda på samma sätt. Trots att många hundraser sinsemellan varierar så i utseende och storlek har de alltså i grunden samma anatomi. Här ges en grundläggande och detaljerad genomgång av hundens anatomi - från skelettet, muskulaturen och rörelserna till de inre organen och nervsystemet. Boken ingår i Svenska Kennelklubbens serie Hunduppfödaren.

100 svenska ledare berättar

av Carl-Johan Björklund. Inläst ur Liber, 2013 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

En samling intervjuer med 100 ledare inom olika samhällsområden. Bland dem finns Pia Sundhage, Anitra Steen, Per Mårts, Tommy Söderberg, Anders Carlberg och Meg Tivéus och de reflekterar kring sina erfarenheter och lärdomar från ledarskap. Författarna har i sina intervjuer identifierat sju gemensamma insikter som återkommer hos de flesta: passion, självinsikt, driv, lagbygge, tydlighet, delaktighet och mod.

Torgvantar och handledsvärmare

av Sys Fredens. Inläst ur Bergh, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 1 tim., 1 min..

Stickbeskrivning till tretton varma och dekorativa torgvantar och handledsvärmare. Tydliga beskrivningar som är enkla att följa, steg för steg. Dessutom finns både färg och kvalitet på garnet angivet. Boken innehåller inga diagram. Den tryckta boken innehåller fotografier.

Smör

av Johan Hedberg. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

Här lär du dig att göra ditt eget smör och får tips om en rad ovanliga sätt att använda det. Syrat, brynt och klarat smör har sin funktion i köket i både maträtter och bakverk. Boken innehåller ett 70-tal recept samt fakta om smör och intervjuer med några av Sveriges smörhantverkare. Författaren är matbloggare.

Från danska kroer till skånska gästis

av Lennart Jönsson. Inläst ur Monitorförlaget, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 15 tim., 12 min..

En genomgång av samtliga skånska gästgivaregårdar sedan den danska tiden till idag. 1658 fanns omkring 85 förordnade gästgiverier i Skåne, idag är ett tiotal av dessa fortfarande aktiva. Under 1900-talets början lades många gästgivaregårdar ner för att förhindra det utbredda superiet. Författaren är tidigare kommunalpolitiker i Hässleholm. Den tryckta förlagan innehåller fotografier och faksimil.

Malmletarna

av Olle Lundqvist. Inläst ur Boliden mineral, 2013 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 11 tim., 23 min..

Berättelsen om Boliden Gruv AB och dess projektering under 99 år. Vi får möta de människor som är och har varit en del av verksamheten. Det började med Bolidenmalmen, och fyndet i Fågelmyran 1924. Sedan dess har Bolidenbolaget utvecklats till en internationell koncern som skapat arbetstillfällen i en rad gruvorter som Skellefteå, Gällivare och Hedemora. Verksamheten bygger på en förutsättning - att man hittar nya malmer. O.L. är journalist.

Medelvägens motståndare

av Ludwig von Mises. Inläst ur Timbro, 2012 av Lars Nygren. Talboken omfattar 18 tim., 23 min..

Här presenteras ett urval texter av Ludwig von Mises, 1881-1973, nationalekonom och samhällsfilosof verksam i Wien, Genève och New York. Han företrädde den österrikiska skolan och har kallats en liberalismens riddare som kraftfullt avvisade socialismen. Von Mises var medgrundare till det akademiska nätverket Mont Pelerin Society. Boken innehåller också en biografisk introduktion till von Mises.

Morberg lagar husmanskost

av Per Morberg. Inläst ur Bonnier fakta, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

En kokbok som hyllar den svenska husmanskosten. Skådespelaren och matprofilen Morberg har här samlat 150 av sina favoriträtter i det svenska köket. Han lagar dem på det sätt han tycker att de ska lagas. Vi får recept på ärtsoppa, dillkött, makaronipudding och kräftströmming. Bland efterrätterna märks marängsviss, blåbärssoppa och ingefärspäron. Boken avslutas med en del grundrecept på såser och tillbehör. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

"Det är jag som äger Carnegie"

av Karolina Palutko Macéus. Inläst ur Ekerlid, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 19 tim., 55 min..

Carnegie ansågs länge vara investmentbankernas Porsche i Norden. Företaget hade funnits i över 200 år. En börsnoterad pengamaskin som gav chefer och anställda skyhöga bonusar. 2007 och 2008 blev två turbulenta år när 11000 aktieägare förlorade allt. Kassan var plötsligt tom. Här får vi följa med i Carnegies framgång och kollaps. Vi får följa agerandet i kulisserna och försöken att rädda Carnegie. Författaren är ekonomijournalist.

Varför blommar det inte?

av Agneta Ullenius. Inläst ur Norstedt, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 10 tim., 40 min..

En trädgårdsbok som utgår ifrån verkligheten. Den ger svar på frågor som ställts av vanliga trädgårdsägare. Förtvivlade, uppgivna och rådvilla får de svar på hur man får en prunkande blomrabatt även om förutsättningarna inte är de bästa. A.U. är trädgårdsskribent, frågorna och svaren i boken är tidigare publicerade på Svenska Dagbladets trädgårdsblogg.

Idrott, lek och spel

Fort, fortare! Fortast?

av Joakim Bonnier. Inläst ur Bonnier, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 27 min..

J.B., 1930-1972, var en av de största svenskarna inom internationell motorsport. 1962 skrev han denna bok, "min egen historia", där han berättar om sin uppväxt i den kända förläggarfamiljen, hur han blev professionell racingförare och hur han 1959 blev den förste svensken att vinna en Formel 1-tävling. Denna utgåva från 2012 innehåller ett efterord som beskriver Bonniers karriär fram till dödskraschen på Le Mans 1972.

Ronnie!

av Ronnie Peterson. Inläst ur Sportpromotion, 1971 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Ronnie Peterson, 1944-1978, är en av Sveriges främsta racerförare genom tiderna. Han debuterade i formel 1 säsongen 1970, körde 123 Grand Prix och segrade i 10 av dessa. I denna bok från 1971 berättar han om sin tidiga karriär inom racing i olika klasser. Det handlar mycket om segrarna, krascherna, konkurrenterna och vännerna. Innehåller utförliga statistikdelar från enskilda tävlingar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Militärväsen

The art of war

av Sunzi. Inläst ur Arctic, 2012 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 2 tim., 14 min..

En av historiens mest betydande studier i krigföring och militär strategi. Den skrevs på 500-talet f.Kr. av generalen Sun Zi och otaliga militära och politiska ledare har alltsedan dess inspirerats av dess innehåll. De tretton kapitlen täcker krigskonstens alla aspekter. Det han lär ut är fortfarande lika aktuellt. Strategisk flexibilitet, snabbhet i tanken på slagfältet och användandet av underrättelser är även idag nyckelfaktorer för framgång.

Medicin

Spinalishandboken

av Richard Levi. Inläst ur Gothia : 2011 av Inga Pyk. Talboken omfattar 12 tim., 54 min..

En ryggmärgsskada ställer hela livet på ända. Man måste lära sig kroppens nya signaler, hur man tar sig fram, hur man hanterar alla tankar och känslor som väcks och hur man nu ska leva sitt liv. Här ges kunskap om hur olika organ påverkas, hur rehabilitering går till och hur tillvaron ändras. Även de existentiella frågor man ställs inför berörs. Boken är främst till för den som drabbas av en ryggmärgsskada, men passar även personal och anhöriga.

Stora reikihandboken

av Anna-Lena Vikström. Inläst ur Själskraft, 2004 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

Grundläggande men omfattande genomgång av den japanska healing-och friskvårdstekniken reiki. Metoden innebär att man kanaliserar energi via händerna för att utveckla intuition, hälsa och skapa harmoni. De olika symbolernas handpositioner beskrivs ingående. Avslutningsvis beskrivs den historiska utvecklingen av reiki. Författaren är en av Sveriges främsta reikilärare.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Benrangelskuggan

av Lena Arro. Inläst ur Opal, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Figge får ibland jobba extra i sin släkting B. Lodmans antikaffär. En dag kommer Lodman över ett skrin från Inkatiden. Det sägs att det vilar en förbannelse över kistan och benknotorna som ligger i den. Flera samlare hör av sig och vill köpa kistan men Lodman vägrar. En dag är Lodman och skrinet spårlöst borta. Figge och kompisen Zorro bestämmer sig för att hitta båda. Det blir ett obehagligt äventyr med en upplösning de inte kunnat ana.

Det handlar om dig

av Sandra Beijer. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Den femtonåriga jag-berättaren blir handlöst förälskad i en jämnårig kille som hon träffar på en fest. Ingen av personerna nämns i boken vid namn. Förälskelsen och våndan kring förälskelsen upptar berättarens hela värld. Killen kanske är kär i henne också men vägen framåt är krokig. Det kommer en annan tjej i vägen som han är tillsammans med ett tag. En omtumlande tid väntar för berättaren där känslorna far åt alla möjliga håll. Debut av S.B..

Trolldräparen

av Jonna Berggren. Inläst ur Olika, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Väktaren och stenarna. Genom att dyka i tjärnen Isaafik hamnar Mads och Johanna i Islandet. Barnen klarar extrem kyla men i Islandet väntar ett äventyr i en kall och hård värld. Mads och Johanna har knappt fått några instruktioner om vad de ska göra i Islandet men längs med vägen väntar hjälp. Där lurar också faror och hinder i form av stentroll, arga vättar och livsfarliga sabeltandade tigrar.

Nödsignal från horisonten

av Tove Berggren. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Utsikt från livets planet. Sommarlovet går mot sitt slut och Lennart Lordi börjar skriva i sin andra loggbok. Han längtar efter klasskompisen Maria som är bortrest. Lennart försöker reda ut sina känslor men när Maria kommer hem och börjar umgås mycket med en annan kille kryper svartsjukan fram. Ett nyfunnet fotbollsintresse och ett pinsamt luciatåg bidrar till en fullmatad höst för Lennart.

Krabb - havets skräck

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Beast Quest. Dödens skugga. Tom och hans vän Elenna får ett nytt uppdrag. Den här gången ska de rädda landet Gildor där den onde trollkarlen Velmal med svart magi har förhäxat varelser så de nu är livsfarliga. Den första varelsen Tom och Elenna kommer att få kämpa emot är Krabb, en gigantisk krabba som bor i havet. Velmal har också förhäxat den tidigare goda härskarinnan. Det svåra uppdraget ser ut att vara omöjligt.

Född fenomenal

av Josephine Bornebusch. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Ann Katrin Andréasson. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Rut gillar det mesta hos sig själv. Hon är självsäker, klarsynt och lite smartare än alla andra. Hennes bästa kompis är Magda, en mytoman och hypokondriker helt utan spärrar. Och så den störige sportfånen Abbe förstås. Rut är nördigt intresserad av statistik, andra världskriget och Anne Franks dagbok. Därför skriver hon själv. I dagboken tycker hon att livet är väldigt odramatiskt. Men det visar sig snart bli precis tvärt om, genom en klassresa.

Kroppstjuvarna

av Benni Bødker. Inläst ur Hegas, 2013 av Love Wennström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien Kapten Prometeus som börjar med I bläckfiskens tecken. Den fruktansvärde doktor Calamari och monster från planeten Merkur håller på och tar sig in i stadens Rymdcenter. De har en ondskefull plan att sätta i verket. Stadens vanliga poliser kan inget göra. Det leder till ett nytt fall för Kapten Prometeus, hjälten från kolonikrigen i yttre rymden, och hans medhjälpare Mats.

Vargprinsessan

av Cathryn Constable. Inläst ur Opal, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Föräldralösa Sophie bor på en internatskola i London. Under en skolresa till Ryssland hamnar Sophie och hennes vänner fel. De tas omhand av prinsessan Anna som visar sig bo i ett förfallet palats. Överallt i palatset finns bilder på vargar och utanför huset ylar verkliga vargar. Det gamla Ryssland och tsartiden gör sig påmind och det förflutna kommer i fatt nutiden. Sophie börjar förstå att vargarna och palatset har något med henne att göra.

Hur du stjäl en drakes svärd

av Cressida Cowell. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Martin Halland. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien som börjar med Hur du tränar din drake. Dags för nya äventyr med vikingen Hicke Hiskelig Halvulk den Tredje. Häxan Excellinor har vikingahövdingarna i ett järngrepp. Samtidigt håller drakarna på att samla ihop sig till ett uppror. Lägg till att vikingarna ska ordna en fäkttävling om vem som ska bli kung i övärlden samt funderingar om Hickes drake Tandlöse ska stå på drakarnas sida i uppror. Hicke har mycket att stå i.

Trollkarlens elefant

av Kate DiCamillo. Inläst ur Kabusa, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Föräldralösa Peter, 10 år, letar efter sin försvunna lillasyster. På en marknad frågar han en spådam om systern lever. Svaret blir att hon gör det och att Peter kommer att hitta henne om han följer elefanten. Det kryptiska svaret blir en aningens ljusare när Peter träffar en elefant framtrollad av en trollkarl som sitter i fängelse. Ett otroligt äventyr väntar Peter och elefanten där de träffar en rad märkliga figurer.

Jakten på WondLa

av Tony DiTerlizzi. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien. Eva Nio, 12 år, har vuxit upp i underjorden, uppfostrad av en robot. När deras underjordiska hem förstörs måste Eva Nio fly men jagas av varelsen som attackerat hennes hem. Eva Nio upptäcker att hon verkar vara den enda människan. Men hoppet om liv väcks när hon hittar en bild föreställande bland annat en flicka samt texten WondLa. Eva Nios mål blir att hitta WondLa. Originalboken innehåller bilder som är viktiga för handlingen.

Kampen för WondLa

av Tony DiTerlizzi. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Jakten på WondLa. Eva Nio, 12 år, och hennes vän Rovender träffar en människa, Hailey. Eva Nio blir överlycklig och följer med till människostaden Nya Attika. Där styr en vetenskapsman som planerar för ett krig, han vill ta makten över hela planeten. Eva Nio träffar sin okända syster Eva Åtta och tillsammans ska de försöka stoppa kriget från att bryta ut. Originalboken innehåller bilder som är viktiga för handlingen.

Izzy & gänget

av Dogge Doggelito. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Izzy och gänget. Izzy ska snart fylla tio år. Hon bor med sin pappa, som är dj och husdjur i en betongförort. Där har hon ett stort kompisgäng att umgås med och trivs med livet. Izzy funderar på vad hon ska önska sig i födelsedagspresent men kan inte komma på något riktigt bra. När Izzy får följa med sin pappa och prova vara dj upptäcker hon att det är vad hon gillar att göra. Hon kommer också på den perfekta presenten att önska.

Izzy & gänget - vänskapen växer

av Dogge Doggelito. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Izzy och gänget. Det är dags att börja i fyran för Izzy och hennes kompisar. Skejtarkillen Christoffer som Izzy lärde känna under sommarlovet ska börja i samma skola. Men Izzys kompisar verkar inte gilla Christoffer. Han blir i sin tur kompis med coolaste tjejen, Akimi och Izzy känner sig svartsjuk. Ett gäng med äldre tjejer börjar bråka med Izzy och gänget samtidigt som Izzy halkar efter i skolan. Något måste göras!.

När Fatima blev fågel

av Morten Dürr. Inläst ur Hegas, 2013 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fatimas pappa är från Egypten och på kvällarna läser han spännande sagor för henne. Han berättar om Isis, en egyptisk gudinna med gyllene vingar som skyddar de svaga. Nästa dag händer något märkligt. Fatima får vingar och kan flyga. Fatima bestämmer sig för att bli som Isis och skydda de som Jeppe, en dum kille i klassen, mobbar. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Små mekaniska mirakel

av Lissa Evans. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Peter, 10 år, måste motvilligt flytta till en ny stad. Hans föräldrar har bestämt sig för att prova bo i pappans uppväxtstad. I staden finns en mekanisk verkstad som träffades av en bomb under andra världskriget. Verkstaden ägdes av Peters farfar och gammelfarbror Tony. Vid bombningen försvann Tony spårlöst. Peter får veta att Tony var en trollkarl och han bestämmer sig för att ta reda på vad som hände. Det blir ett mystiskt och magiskt äventyr.

En bedragare på hotellet

av Måns Gahrton. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 1 tim., 39 min..

Del 13 i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiska gästen. Rogers mamma kommer på ett ovälkommet besök. Hon behandlar Roger som ett barn. När några gäster smiter från notan inför Roger och Ritva, i tysthet, ett stenhårt kontrollsystem. Det görs endast undantag för en gäst: Charles Latán som ger hotellet chansen att komma med i en exklusiv klubb av utvalda hotell. Detta gör Henning och Amelia på Grossman hotell galna av avundsjuka.

Beautiful creatures

av Kami Garcia. Inläst ur Semic, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar Bok 3: 12 tim., 2 min.; 479 s. $bc. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Beautiful creatures. Lena och Ethan är åter tillsammans efter alla svårigheter de gått igenom. Men lyckan är kortvarig. Lena är numera både ljus och mörk. Ethan drabbas av minnesförlust, illamående, han börjar höra röster och får svårt att sova på grund av mardrömmar. Magin är rubbad och balansen måste återställas i Gatlin. Det enda sättet att göra det på är att någon eller något måste offras. Frågan är vem eller vad?.

Elak & Pucko - planeten Fåntrattus

av Fredde Granberg. Inläst ur Telegram, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Elak och Pucko - sämst i rymden. Den misslyckade rymdskurken Elak är ledsen. Alla elakheter han försöker göra går fel. Till och med hans korkade kompanjon Pucko klarar av elakheter. Elak blir medbjuden hem till Puckos planet Fåntrattus. En plan börjar formas i Elaks hjärna. Han ska erövra hela planeten Fåntrattus. Det borde gå lätt eftersom alla som bor där är universums dummaste varelser.

Hedda, Carro -och Gustavnyheterna

av Åsa Hofverberg. Inläst ur Libris, 2007 av Eva Werning. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Prästgudinnan - och han i den gula jackan. Sommarlovet närmar sig sitt slut. Hedda gör sig redo att börja i femman. Hennes bästis Carro kommer att byta skola och Hedda får i uppdrag att spionera på Gustav som Carro är kär i. Allt Gustav gör måste Hedda rapportera om. Hedda vet inte hur hon ska spionera, särskilt inte efter att hon upptäcker att Gustav är snäll och rolig. Är Hedda också kär i honom?.

Juvelstölden

av Elizabeth Singer Hunt. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jack Stalwart, 9 år, är hemlig agent och jobbar för den globala skyddsstyrkan, GSS. Genom en magisk världskarta skickas han på spännande uppdrag över hela världen. Den här gången går resan till London. Någon har stulit de kungliga kronjuvelerna. Drottningen har bestämt att agent Jack får fyra timmar på sig att lösa fallet sedan kopplas Scotland Yard in. Fristående del i serien Agent Jack Stalwart.

Dayans första äventyr

av Akiko Ikeda. Inläst ur Ordbilder, 2008 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Wachifield. Rima, 11 år, älskar katter. Hennes katt heter Tom och hon föder tre kattungar. I en otäck olycka dör Tom och Rima får ta hand om kattungarna. En av kattungarna heter Dayan. En snöig natt hittar Dayan en portal till världen Wachifield. I den världen går Dayan på två ben och kan prata. I Wachifield väntar ett spännande äventyr fyllt med andra talande djur, häxor och älvor.

Skuggan av Anna

av Rebecca James. Inläst ur Alfabeta, 2014 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Tim längtar efter att något positivt ska hända. När han får chansen att hyra ett rum i ett stort hus i centrala Sydney tror han knappt att det är sant. Huset ägs av Anna, en kvinna som visar sig ha psykiska problem. Hon lämnar nästan aldrig vinden och förlitar sig på att Tim ska bli hennes kontakt med omvärlden. När obehagliga saker börjar hända på nätterna inser Tim att han kan vara i fara. Psykologisk thriller som även passar vuxna.

Monstermöte

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 7, fristående, i serien Axels monsterjakt som börjar med Vampyren. Det är dags för halloweenfest i Folkets hus. Axels ärkerival Loke är utklädd till zombie och Rut till häxa. Axel skäms för han har glömt att klä ut sig. Han börjar leta efter något skrämmande att klä ut sig i. Av en slump råkar han höra rektorn, bibliotekarien och musikläraren ha ett monstermöte där de pratar om att de tänker förvandla alla barn till monster.

Järnprinsessan

av Julie Kagawa. Inläst ur Harlequin, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Järnkonungen. Meghan, 16 år, är till hälften alvprinsessa, till hälften människa. Hon hålls fånge vid Vinterhovet hos Vinterdrottningen. Besviken över att vara övergiven av Vinterprinsen och fråntagen sina alvkrafter måste hon klara sig med sin list. Ett krig är på upptakt mellan Vinterhovet och Sommarhovet. Meghan vet att det farligaste hotet kommer från Järnhovet, men ingen tror på henne.

Dödens trubadur

av Fredrik Lindblom. Inläst ur Ascentoria, 2014 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Syskonen Ellida och Elliot är på flykt. De stal en bit bröd för att ge till sin hund Mino och blev utjagade ur staden av beväpnade stadsvakter. De går vilse i den stora Suspiriaskogen och tillvaron ser mörk ut. Om de återvänder till staden kommer de att bli dödade. I skogen träffar de Levyant, en trubadur med oanade krafter. De tre slår följe och det blir början på ett äventyr där magiska varelser och olika slags faror lurar där de minst anar.

Ramiz resa

av Gunilla Lundgren. Inläst ur Tranan, 2013 (tr. 2014) av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Ramiz Ramadani är pseudonym för Merison Pejda. Den resa som boken beskriver är Merisons, hans mammas och syskons flykt från Kosovo under kriget i mitten av 1990-talet. Hans pappa var vid flykten försvunnen. Familjen smugglades i en skåpbil till Sverige. I Sverige slussades de runt på olika flyktingförläggningar för att slutligen hamna i Vänersborg. Familjen är romer och boken handlar även om det bemötande de får utifrån fördomar mot romer.

Glidaren

av Catherine MacPhail. Inläst ur Argasso, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Gary har massor av vänner och är populär. Tror han själv. Han skämtar med alla, ger kompisarna och skolkamraterna öknamn. En del verkar bli arga och säga ifrån men Gary säger att de inte har någon humor. Särskilt en tjej, Lucy, är på Gary hela tiden och är arg på honom för hur han beter sig. När ett rån inträffar, en kille blir av med sin mobil får Gary skulden. Plötsligt har han alla mot sig. Ska han kunna bevisa sin oskuld när alla hatar honom?.

Rekviem

av Lauren Oliver. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Delirium. Lena som nu är rebell och befinner sig i Vildmarken tillsammans med ett tjugotal andra rebeller. De färdas mot Portland, staden där allt började. Kampen för frihet fortsätter och kommer bli dramatisk. I Portland bor fortfarande Hana, Lenas bästa vän i barndomen. Hana ska gifta sig med den nytillträdda borgmästaren. I parallella berättelser mellan Lena och Hana avslutas trilogin.

Den svarte riddaren

av Mary Pope Osborne. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Syskonen Victor, 8 år och Hanna, 7 år har hittat en trädkoja med massor av böcker i. När de pekar på en bild i böckerna och önskar sig dit hamnar de där. Ett nytt äventyr öppnar sig för syskonen när Hanna pekar på en bild med en riddare och ett slott. De hamnar i medeltiden där de smiter in i slottet. Men de blir upptäckta och kastade i en fängelsehåla. Det ser mörkt ut för Victor och Hanna.

Mystiska mumier

av Mary Pope Osborne. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Syskonen Viktor och Hanna hamnar med hjälp av den magiska trädkojan och en bok med pyramider i Egypten för länge sedan. Där tar de sig in i en pyramid för att titta. I pyramiden träffar de en spökdrottning som behöver hjälp. För att ta sig till andra sidan behöver hon De dödas bok. Viktor och Hanna lovar att hjälpa henne, bland annat får de försöka tolka svåra hieroglyfer.

Ninjornas natt

av Mary Pope Osborne. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Syskonen Viktor, 8 år och Hanna, 7 år har hittat en magisk trädkoja. Med trädkojan och bilder i böcker reser de i tiden. Syskonen har fått kontakt med Morgana som först rest i tiden med träkojan. Nu är Morgana borta och syskonen vill veta var hon tagit vägen. Med hjälp av några ledtrådar och en bok om ninjor tar barnen sig till Japan för flera hundra år sedan. Kommer de hitta Morgana?.

Vara vänner

av Marie Oskarsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Fråga chans. Efter att Jack, 8 år, vågade fråga chans på Emilia men fått nej har de två nu blivit goda vänner. Jack upptäcker att det är riktigt kul att ha en tjejkompis. Men vad har hänt med Edvin, Jacks bästa killkompis? Edvin börjar bete sig märkligt och säga konstiga saker. Vill han inte vara vän med Jack längre? Jobbigt är det också att så många verkar tro att Jack och Emilia är ett par när de inte är det.

Ella på bergets topp

av Johan Rundberg. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Ella vet bestämt att hon ska bli bergsklättrare när hon blir stor. Hennes bästis Anders vill bli frisör, brandman eller bergsklättrare. De bestämmer sig för att öva bergsklättring. Ella bor nära ett berg. Men när de kommer dit vill inte Anders klättra, han känner sig rädd. Ella förstår ingenting och kompisarna blir ovänner. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Ellas sköna sorgligheter

av Johan Rundberg. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Ella och Anders leker varje dag efter skolan. Vissa dagar är tråkiga och inget är kul. En tråkig dag kommer Ella på att de ska tänka på sköna sorgligheter. De lyssnar på en sorglig sång och läser en sorglig bok. De fantiserar även ihop berättelser om sorgliga saker som skulle kunna hända i deras liv. Ju sorgligare desto bättre! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Hjälp! Jag gjorde illa Linn

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Pojken som är huvudperson berättar om en dag när allt går fel. Redan på morgonen när han vaknar är han arg. På lunchen råkar Linn i klassen putta pojken så hans tallrik far i golvet. Efter skolan ska han följa med Linn hem. Pojken är arg på Linn och kör en stol rakt på hennes fot. Linns tår fastnar i stolen och det börjar blöda. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Hjälp! Jag hittar ett fusk

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Martin Halland. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det är dags för klassens första prov någonsin. De ska lära sig stava ord. Hela helgen övar jag-berättaren, som inte har något namn, på att skriva orden och på måndagen går provet lätt. Efter provet hittar pojken en fusklapp på golvet och blir oskyldigt anklagad av fröken för fusk. Vems är lappen? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Bortgift

av Simonette Schwartz. Inläst ur LL-förlaget, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jino, 19 år och hans äldre bror Eli är av kurdiskt ursprung men har bott länge i Sverige. När deras pappa dör får bröderna en resa till sin födelseby i Kurdistan. De ska vara där hela sommaren. Av sina släktingar får bröderna veta varför deras föräldrar gav sig av. Jino blir förälskad i den vackra Alin som bor i byn. Känslorna är besvarade men förbjudna. När de blir påkomna måste Jino välja om han ska gifta sig med Alin.

Mörk ängel

av Laini Taylor. Inläst ur Bazar, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Önskemånglarens dotter. I Prag bor sjuttonåriga Karou. Hon studerar konst och ritar massor av monster i block efter block. Karou talar alla språk i världen och har naturligt blått hår. Hennes nästan onaturliga uppenbarelse plågar henne och hon är besluten att ta redan på var hon kommer från. När hon träffar den vackra Akiva förändras allt. Karou dras in i en uråldrig historia och i en strid mellan demoner och änglar.

Cherry Ames, sköterska på vilohem

av Helen Wells. Inläst ur Bonnier, 1962 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 4 tim., 38 min..

Den unga sköterskan Cherry Ames har fått ett nytt arbete som föreståndarinna på konvalescenthemmet vilan utanför hemstaden Hilton. Det är mycket att stå i på hemmet och en del patienter är extra krävande. Där finns den dominerande mr Stanley och den bortskämda nyblivna mamman mrs Underwood som verkar dölja något. En dag kommer en rik arvtagerska till hemmet. Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruket är präglat av tiden för bokens utgivning.

Nattsagor för sömnlösa

av Johanna Wester. Inläst av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Olivia, 20 år, bor i Stockholm. Hon arbetar svart i en kiosk och på fritiden umgås hon med Josef, killen med stort K. Men känslorna är inte besvarade, Josef har redan en annan. Olivia känner sig villrådig inför framtiden och vet inte vad hon ska göra. Vännerna Pascal och Chris börjar tröttna på Olivias velande. Det är dags att hon skärper sig. Men Olivia vet inte hur hon ska kunna ändra sitt liv. Kan hon ens bli en ny Olivia? Passar även vuxna.

Rymdfjärilen

av Annika Widholm. Inläst ur Bergh, 2013 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien om Tudor och Konta som börjar med Monsterdansen. Det händer mycket i Tudors liv. Två flickor i klassen lämnar honom inte i fred, en mystisk pirat-liknande kvinna klipper buskar på skolgården och som lektion ska klassen klippa fjärilar. Som tur är finns Konta där och rycker in när Tudor behöver hjälp. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Facklitteratur

Idrott, lek och spel

Minecraft

av Stephanie Milton. Inläst ur Egmont Kids Media, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den officiella nybörjarhandboken för spelet Minecraft. I korta kapitel beskrivs bland annat kontroller, ägodelar, verktyg, skydd, bybor, mat och hälsa. I profilporträtt beskrivs creeper, skelett, zombie, spindel, enderman och slem. Tips även om till exempel att föda upp djur och rustningar. Medverkar gör spelkonstruktören Notch, utvecklaren Jeb samt andra Minecraftexperter. Facklitteratur för seende, den tryckta boken är rikt illustrerad.

Busvädersboken

av Jo Schofield. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Oavsett väder går det att leka och aktivera sig utomhus. Här presenteras över 70 tips på saker att göra när regnet smattrar, snön fallit, vinden blåser och iskylan biter i kinderna. Bland aktiviteterna finns regnbågsjakt, gå på pöljakt, smådjurssafari, flyga drake, bygga en igloo, djurspårning och ispulkaåkning. Varje aktivitet markeras med en svårighetsgrad. Avslutningsvis finns säkerhetsråd och instruktioner om hur man beter sig i naturen.