Nya talböcker augusti 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 144 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Inte längre hemma

av Chinua Achebe. Inläst ur Tranan, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En roman om korruption, kolonialism och förbjuden kärlek. Handlingen är förlagd till 1950-talets Lagos. Huvudpersonen Obi Obonkwo är, med sin brittiska utbildning och sina höga ideal, en av dem som ska föra Nigeria in i framtiden. Det visar sig vara en tung och komplicerad börda. Romanen gavs ut första gången 1960 och föreligger här för första gången i svensk översättning. C.A., 1930-2013, nigeriansk författare.

11 gram sanning

av Daniel Akenine. Inläst ur Hoi, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 10 tim., 24 min..

Elias far dör under oklara omständigheter. Det ser ut som självmord, men stämmer det? Samtidigt planerar Simian Zegrad att ändra mänsklighetens syn på den värld vi lever i. Till sin hjälp har han all personlig information som vi omedvetet eller medvetet avslöjar genom FAACTS, världens ledande internetföretag. Elias kastas in i Simians värld där sanningen plötsligt kan ändras och det vi trodde var verkligt visar sig vara en dimridå. Debutroman.

Lomjansguten

av Lars Andersson. Inläst ur Bonnier, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 3 tim., 17 min..

Roman baserad på den sanna historien om den legendariske spelmannen Per Jönsson Lumiainen (1816-1875) som också gick under namnet Lomjansguten. Han växte upp i Värmland men levde ett kringflackande liv som bland annat förde honom till Danmark där han kom att bli elev till Ole Bull och ägna sig åt konstmusik. På det personliga planet kantades hans liv av missbruk och misshandel, men han blev en viktig läromästare för många av tidens spelmän.

Huset Longbourn

av Jo Baker. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 56 min..

Familjen Bennet och deras fem ogifta döttrar är bekanta för alla som har läst Jane Austens Stolthet och fördom. Men på Longbourn, där familjen bor, finns också andra som knappt ens skymtar förbi i berättelsen: tjänstefolket som kämpar hårt bakom kulisserna för att deras arbetsgivare ska kunna leva ett bekvämt liv. I romanen får vi bland annat möta den rebelliska jungfrun Sarah och kusken James som bär på ett mörkt och mystiskt förflutet.

Det låg en stad vid Clara elf

av Erik Bengtson. Inläst ur Norlén & Slottner, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Faktabaserad roman som beskriver Karlstads utveckling från överbebyggd kåkstad och bondby till modern handels- och industristad. Ett par omtumlande händelser - den förödande branden 1865 och unionsupplösningen 1905 - satte staden i både nationellt och internationellt fokus. En mängd färgstarka personer som gjort avtryck i stadens historia beskrivs i en blandning av skrönor och fakta.

Morgongåvan

av Susanne Boll. Inläst ur Vulkan, 2009 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 7 tim., 36 min..

Nathalie är en sökande konstnärssjäl som blir sedd och uppskattad på scenen när hon sjunger med sitt soulband. Men hon famlar efter självkänsla och riktning. Lisa är Nathalies bästa vän och motsats - lugn och stabil. Sedan hon fick barn vacklar hennes tillvaro betänkligt. Lisa jobbar på samma bank som Jonas. Han är ett skadat barn i en mans kropp och befinner sig på psykosens rand. En dag finner han plötsligt sin ängel och nu ska hon bli hans.

Riv alla tempel

av Henrik Bromander. Inläst ur Atlas, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 49 min..

Johan har alltid haft ett mål: att bli någon att räkna med. Men han har förutsättningarna emot sig - han är tjock, osäker och mobbad. Vägen till makt går genom hårda plågor på gymmet. Målmedvetet och med hjälp av anabola steroider bygger Johan upp sin kropp till en rustning. Det är upptakten till en ond spiral där Johan går mot sin egen undergång. Initierad skildring av en urspårad kroppsbyggarkultur och män som hatar det etablerade samhället.

Kärlekens ljus

av Barbara Cartland. Inläst ur Winther, 1985 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

Under ett besök i Frankrike tillsammans med sin far, hertigen av Faringham, träffar Simonetta en dag den unge impressionistiske målaren Pierre Valéry. De blir förälskade i varandra vid första ögonkastet. Men Simonettas lycka övergår i sorg när hon inser att hon aldrig kommer att få tillåtelse att gifta sig med en fattig konstnär.

Kungen i gult

av Robert W. Chambers. Inläst ur Hastur, cop. 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 59 min..

Vem, eller vad, är den mystiske gestalt som går under namnet Kungen i gult? Vilken ondskefull kraft genomsyrar den ökända boken med samma namn? Varför förlorar alla som bläddrar i dess blad förståndet? Robert W. Chambers, 1865-1933, produktiv författare inom skräckgenren är mest känd för denna novellsamling som utkom 1895. Här finns fyra berättelser om den gåtfulle Kungen i gult som hypnotiserar läsaren till vansinne.

Lace

av Shirley Conran. Inläst ur Almqvist & Wiksell, cop. 1985 av Anna Döbling. Talboken omfattar D. 2: 13 tim., 3 min..

Fortsättning på Lace. Åter möter vi de fyra kvinnorna, Judy, Kate, Pagan och Maxine, i en berättelse fylld av spänning, romantik och sex. När den unga, vackra och berömda Lili blir kidnappad utlöser det en dramatisk kamp med tiden och en äventyrlig jakt över hela världen efter lösningen på den hemlighet som hennes mor ville bevara för all framtid.

Psykodrama

av Magnus Dahlström. Inläst ur Bonnier, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

I en tillfällig lokal har en manlig terapeut sin mottagning. Han tar emot en kvinnlig patient. Hon berättar om en traumatisk händelse i det förflutna - branden, då hennes man och barn omkom. Berättelsen berör något i terapeutens inre, omedvetna känslor som han har svårt att få kontakt med. Samtalet fortsätter; inre tankar sätts igång och gestalterna bli suddiga och glider ihop. Djupborrande existentiellt drama.

Det 19:e Fabergéägget

av Claes Ericson. Inläst ur Lind & Co, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 23 min..

Thriller som utspelar sig i Ryssland på två olika tidsplan. Under inbördeskriget 1918 får bankmannen Ivan Skuratov ett farligt uppdrag som för honom till Sibirien. Nästan hundra år senare kommer hans ättling, svensken Astor Kragh, till Moskva för att begrava sin mor i hennes gamla hemland. Det dröjer inte länge förrän han är indragen i sökandet efter ett av den berömde juveleraren Fabergès dyrbara ägg som har varit försvunnet sedan revolutionen.

Inga gudar jämte mig

av Caroline Eriksson. Inläst ur Forum, 2014 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 11 tim., 42 min..

Svenska mord, del två, som bygger på verkliga brott. År 1865 anländer kyrkoherden Anders Lindbäck till den värmländska socknen Silbodal. Lindbäck blir omtyckt av befolkningen trots att han lever med två kvinnor. Så dör en av församlingsborna till synes utan anledning och snart följer fler mystiska dödsfall. Länsman Lidén tvingas ge order om gravöppning med efterföljande obduktion. Spåren i utredningen leder rakt in i prästgården.

Dödslistan

av Frederick Forsyth. Inläst ur Bonnier, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 10 tim., 58 min..

En före detta marinkårssoldat kallad spåraren, får ett hemligt uppdrag direkt från den innersta maktkretsen i Washington. Uppdraget går ut på att mörda en livsfarlig terrorist med täcknamnet predikanten. Spåraren vet inget om terroristens verkliga identitet och jakten på denne tar honom till en mängd farliga miljöer och sätter honom i stora faror. En actionspäckad thriller av en av genrens mest berömda författare.

Vandraren

av Helmer Furuholm. Inläst ur Libris, 1985 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

Del 2 i serien inledd med Kolportören. Vi följer den viljestarke resepredikanten Johannes Haij från 1905 till hans död 1939. Efter dotterns och hustruns död i spanska sjukan under första världskriget råkar han in i en kris, som tvingar honom att tolka Bibeln i en mer socialistisk riktning. Fängslande personporträtt i levande och trovärdiga miljöer.

Mannen från bergen

av Jean Giono. Inläst ur Grate, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 24 min..

I tre år har lantarbetaren Albin sörjt att flickan han älskade försvann iväg till Marseille tillsammans med odågan Louis som tänkte sälja henne som prostituerad. När han en kväll berättar sin historia för den gamle Amédée lovar denne att hitta flickan. Romanen hör ihop med författarens tidigare verk Kullen och är skriven på ett enkelt och korthugget språk som speglar den karga natur där den utspelar sig.

Den tjeckiske tangodansörens otroliga liv

av Jean-Michel Guenassia. Inläst ur Norstedt, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 16 tim., 9 min..

En tjeckisk läkare lämnar hemlandet för ett liv fyllt av faror och äventyr i 1900-talets Europa och Nordafrika. Hans namn är Josef Kaplan och vi får följa honom genom ett sekel, via nattklubbar och medicinstudier i Paris vidare till Alger där han träffar sin älskade. Författaren skildrar den enskilda människans öde och den judiska identiteten och utanförskapet. J-M.G. har tidigare skrivit De obotliga optimisternas klubb.

Att inte vilja se

av Jan Guillou. Inläst ur Piratförlaget, 2014 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim., 18 min..

Del 4 i serien Det stora århundradet inledd med Brobyggarna. Andra världskriget håller på att slita sönder Europa, även familjen Lauritzen i det idylliska Saltsjöbaden. Familjens största tillgångar finns i Tyskland. Äldste brodern, Lauritz, får allt svårare att ta ställning. Brödernas hemland Norge är ockuperat av tyskarna. Lauritz hoppas på en tysk seger i motsättning till sina bröder Oscar och Sverre. Det blir till sist en fråga om överlevnad.

Ulrikas bok

av Maria Gustavsdotter. Inläst ur Historiska Media, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 11 tim., 56 min..

Året är 1644 och det råder full dramatik på prästgården i Morlanda. Den äldsta dottern Ulrika sitter böjd över bibeln och gråter, hennes syster Katarina står i skamvrån och deras bror Magnus får smaka på piskan. Det som skulle vara ett oskyldigt skämt får fatala följder. Ulrika flyr för att söka sin framtid någon annanstans och syskonens trygga värld slås i spillror. Första delen i en planerad trilogi om prästdöttrarna Ulrika, Katarina och Ebba.

Don Juan och andra noveller

av Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Inläst ur Bakhåll, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Nyöversättningar av några av den romantiske skräckmästaren E T A Hoffmans noveller som varit mycket betydelsefulla för både skräck- och fantasygenren. Översättarna har skrivit ett fylligt efterord om Hoffmans liv och verk. Innehåller berättelserna Don Juan, Ritter Gluck, Sömngubben, Fermaten, Löftet och Jesuitkyrkan i G.

Ull

av Hugh Howey. Inläst ur Norstedt, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 19 tim., 12 min..

I hundratals år har människorna levt under jorden i en gigantisk silo. Ordning upprätthålls genom strikta regler och lagar. De som bryter mot reglerna döms till deportering. När mekanikern Juliette tar över som sheriff får hon snart lära sig hur djupt hennes värld, och även hon själv, kan brytas ned. Invånarna i silon är på väg att få veta vad historierna bara har antytt, och vad de aldrig har vågat viska om. Uppror. Första delen i en trilogi.

Mot, vidare, mot

av Johan Jönson. Inläst ur Bonnier, 2014 av Håkan Julander. Talboken omfattar 26 tim., 44 min..

Texter som spretar åt alla håll. Här finns en mängd olika genrer: prosalyriska fragment, dikter, aforismer, dialoger och essäistiska betraktelser. Författarens röst hörs hela tiden starkt och tydligt. Det är en existentialistisk betraktelse av jagets, och det omgivande samhällets, sönderfall. Allt blir till en febrig tröstlös sång, en mörk samtidssaga, där det inte finns plats för försoning eller förlösning. Kritikerrosad bok av J.J., 1966-.

Antonio och David

av Jemal Karcxaze. Inläst ur Ruin, 2013 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 13 min..

Den gamle italienske sjöfararen Bartolomeo d'Aniti ser tillbaka på sitt liv och bestämmer sig för att skriva ner historien om Antonio och David, två män han mötte i sin ungdom. Antonio var prästen som anklagades för djävulsdyrkan och tvingades dra sig tillbaka till en fattig bergsby; David den vackre rövarhövdingen som terroriserade byns invånare som hämnd för gamla oförrätter. En roman om godhet och ondska, om tro och hyckleri.

Familjen Weird

av Andrew Kaufman. Inläst ur Printz Publishing, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

I familjen Weird har alla barn någon speciell talang som gör dem litet udda: en är alltid nöjd, en går aldrig vilse, en vinner alla slagsmål, en är alltid hoppfull och en förlåter vad som helst. De här egenskaperna är "försignelser" från deras snälla farmor men med åren har de blivit alltmer lika förbannelser. Med tre veckor kvar till sin dödsdag måste farmor samla barnbarnen för att lyfta försignelsen. Frågan är om hon ska hinna samla dem alla.

Längtan hem

av Gunnar Kieri. Inläst ur Tidningsföreningen i Kiruna, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 28 min..

Maria föds i Tornedalen i början av 1900-talet. Hennes barn, barnbarn och andra släktingar sprids över Sverige när de stora flyttvågorna drar fram över landet och fabrikerna i söder skriker efter arbetskraft. Förf. skildrar olika människoöden i en släkt med rötter i norra Sverige. En roman om kärleken till hembygden, om rotlöshet och saknad, om en gemenskap som har gått förlorad.

Sankmark

av Jhumpa Lahiri. Inläst ur Bromberg, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En familjehistoria som utspelas i Calcutta på 1960-talet. De två bröderna Subhash och Udayan är oskiljaktiga och samtidigt varandras motsats. Udayan engagerar sig politiskt medan Subhash blir forskare och flyttar till USA. Udayan riskerar allt för sitt engagemang och mördas. Brodern reser då hem från USA för att samla ihop det som återstår av den splittrade familjen. Författaren tilldelades Pulitzerpriset 2000 för debutromanen Den indiske tolken.

Havet under oss

av Jonas Larsson. Inläst ur Undrentide, 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 24 min..

Barnläkaren Gustav ramlar ner i ett hisschakt på sjukhuset och hamnar i ett underjordiskt hav. Efter fallet ner i detta hav - mörkt och kvävande utan horisont - befinner han sig i en annan tillvaro. Inte en människa så långt ögat kan nå och ingen väg ut. Nu väntar bara en kamp mellan hunger och galenskap. Men på havet seglar uråldriga piratskepp och Gustav tar tjänst på ett av dessa. Fantasy med drag av äventyrsberättelse i stil med Jules Vernes romaner.

Kvinnan på övervåningen

av Claire Messud. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nora, 42 år, är en ensamstående lågstadielärare i Massachusetts. Hon är mycket pålitlig och ansvarstagande och kommer alltid i tid. En gång drömde hon om ett annat liv, men numera kräver hon inget för egen del. När Nora genom ett elevärende kommer i kontakt med en intellektuell familj, där pappan är forskare och mamman konstnär skakas hennes tillvaro i grunden. Nora blir förälskad i familjen och hon öppnar sig återigen för livet.

En kvinnas hämnd

av Judith Michael. Inläst ur Forum, 1992 av Anna Döbling. Talboken omfattar 24 tim., 24 min..

Ett privatplan störtar under mystiska omständigheter. Piloten dör, men hans hustru Valerie överlever. Hon är ännu förtvivlad av sorg då nästa chock kommer - hela förmögenheten är förskingrad. För första gången i sitt liv måste Valerie arbeta. Hon tar ett lågavlönat jobb som journalist på en tv-station, ägd av hennes ungdomskärlek Nick. Detta är upptakten till ett passionerat drama och ett farligt spel, där tre människors liv flätas samman.

Sveket

av Judith Michael. Inläst ur Richter, 2000 av Marika Bergström. Talboken omfattar 15 tim., 10 min..

Moskva, jag älskar dig inte

av Sergej Minajev. Inläst ur 2244, 2014 av David Zetterstad. Talboken omfattar 9 tim., 41 min..

En attachéväska med en miljon dollar, som ett par tjetjenska gangsters skickat till Moskva som ett led i en affärsuppgörelse, kommer på avvägar. Den vandrar från ägare till ägare: från fixare till småförbrytare, från gästarbetare till korrupta poliser, från hallickar till knarklangare. Svindlande resa genom Moskvas undre värld där författaren manar fram bilden av en stad genomsyrad av korruption och penningdyrkan.

Himlen är alltid högre

av Jonas Moström. Inläst ur Lind & Co, 2014 av Johan Svensson. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

Första boken om överläkaren Nathalie Svensson, landets främsta expert på psykopater. Den berömde skådespelaren Richard Ekengård sms:ar en natt och vill träffa henne vid Karlaplan. När Nathalie kommer dit ser hon hur Ekengård skjuts och slängs i fontänen. Överfallet är närmast identiskt med det olösta mordet på hennes stora kärlek för tio år sedan. Frågan är om det finns något samband mellan morden. Obehagliga sms börjar komma från dolt nummer.

Ringens gåta

av Elisabet Nemert. Inläst ur Historiska media, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 14 tim., 41 min..

Del 6 i förlagsserien Släkten inledd med Blandat blod av Katarina Mazetti. Sommaren 1220 är änkan Kristina på väg hem till Bjälbo med sina tvillingbarn. Fientliga svärdsmän dyker upp och den lilla dottern Helena blir vittne till hur modern träffas av en pil. Helena flyr och chocken leder till total minnesförlust. Hon växer upp i ett kloster, förklädd till pojke. En berättelse om hur den mäktige Birger Jarl enar riket Sverige.

Himlen i magen

av Ioana Nicolaie. Inläst ur 10TAL : 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 3 min..

Prosalyrisk dagbok över en ung kvinnas graviditet. I djärvt egensinniga bilder målar hon upp sin förundran över fostrets liv i kroppen, samtidigt som hon minns sin egen barndom i Rumänien under Ceau?escus diktatur. Med ett associativt och surrealistisk bildspråk skildras svindlande känslor. Boken blev en stor litterär händelse i Rumänien när den gavs ut 2005. Efterord av Aase Berg. I.R., 1974- , rumänsk författare.

Ekollon

av Yoko Ono. Inläst ur Bakhåll, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 54 min..

Ekollon är en pendang till författarens bokkonstverk Grapefruit från 1964, ett slags konceptkonst där läsaren genom att följa författarens uppmaningar blir en del av verket. Läsaren inbjuds i korta poetiska betraktelser att studera och reflektera över världen omkring honom eller henne och att utföra vissa handlingar - till exempel att spela in ljudet av vänner som skrattar, att skriva ner ett sorgligt minne eller att fundera över olika påståenden.

Striderna i öknen

av José Emilio Pacheco. Inläst ur Tranan, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

Uppväxtskildring från 1950-talets Mexiko. I korta, koncentrerade kapitel skildras berättarens ungdomsår. I skolan leker han och kamraterna "Israel mot araberna", på fritiden trånar han efter bäste vännens vackra mamma. Författaren, som var en av Mexikos främsta, berättar på ett enkelt språk och med stor värme om familjeliv och vänskap i ett land där det växande inflytandet från modern populärkultur ofta krockar med traditionell katolsk moral.

I hamn

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Del 50 i serien Tre systrar. Då Fredrik Karlsen och hans manskap återvänder till Tromsö efter att ha varit på Spetsbergen, har de med sig två levande isbjörnsungar. Inga Maret är inte övertygad om att de kommer att trivas i en djurpark. Det är inte bara isbjörnar som kommer till Tromsö sommaren 1896 - även Nansens Fram lägger till vid kajen, till stor glädje för byns befolkning.

Stora makters uppgång & fall

av Tom Rachman. Inläst ur Weyler, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 59 min..

Tooly är en ung amerikanska med trasslig bakgrund, hon växte upp som hittebarn hos ett gäng hippies på 1970-talet. Som vuxen drar sig Tooly undan världen och gömmer sig i ett antikvariat på den walesiska landsbygden. Hon menar att böcker kan man lita på, till skillnad från människor. Men människorna ger sig inte - hon blir via nätet återfunnen och tvingas möta sin barndoms hjältar och skurkar. T.R. har tidigare skrivit boken De imperfekta.

Älskade rebell

av Emilie Richards. Inläst ur Harlekin, 1988 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Sloane Tyson var en levande legend i småstaden Miracle Springs. Nu gick ryktet att han var tillbaka. Elise väntade oroligt på att han skulle dyka upp. En gång hade hon älskat Sloane, en gång hade hon valt plikten framför kärleken. Under ett år skulle Sloane bo i den lilla staden. Det var oundvikligt att de skulle mötas. Lika oundvikligt som att de en gång för alla måste reda upp det som hänt för länge sedan. Det inget av dem kunnat glömma.

Revolutionens barn

av Peter Robinson. Inläst ur Minotaur, 2014 av Dan Kandell. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

Kriminalroman om kommissarie Alan Banks i Yorkshire. När enstöringen Gavin Miller hittas död vet inte Alan Banks och Annie Cabbot om det rör sig om ett mord eller ett självmord. Gavin har en stor summa pengar på sig och droger hittas i hans stuga. Tidigare har han anklagats för sexuella trakasserier. Utredningen leder dem tillbaka till 1970-talets politiska aktivism på yttersta vänsterkanten. Alltfler mörka hemligheter ur det förflutna blottläggs.

Legionen

av Simon Scarrow. Inläst ur Historiska media, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 14 tim., 24 min..

Del 10 i Silverörnsserien. De romerska officerarna Cato och Macro befinner sig i Egypten. Ett allvarligt uppror med gladiatorn Ajax i spetsen hotar det romerska rikets stabilitet. Cato och Macro inser att upprorsmakaren måste stoppas till varje pris. En intensiv jakt tar sin början och snart har de lyckats spåra upp Ajax och hans anhängare. Men är det tillräckligt starka för att besegra denna fanatiska fiende?.

Vanmakt

av Ida S. Skjelbakken. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 51 min..

Del 5 i serien Krönikan om Ylva Alm. Att bryta en förlovning är alldeles oacceptabelt. Ändå är det just vad Ylva gör. Men det värsta är att hon sårar Johannes så djupt. Ylva trodde att hon skulle kunna lära sig att älska honom med tiden, men så blev det inte. Kanske hoppades hon att Johannes skulle börja likna hennes älskade Aksel. Nikolas har anställt en amma till dottern. Men Silje litar inte på den unga kvinnan.

På gränsen

av Johanna Strömqvist. Inläst ur Mix, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien inledd med Smittad. Sommaren är slut och Maria och Emmy söker hitta tillbaka till varandra. Skräcken, vampyrerna, våldet - allt känns mest som en dröm. Men för Emmy är ingenting över, och när Maria inser vad som pågår är det nästan för sent. Ett grymt krig har brutit ut. Bilar brinner, krogar sprängs och i Stockholms tunnelbana fattar en man plötsligt eld. De mörka krafterna samlas, och skuggorna sluter sig allt tätare kring Emmy.

Nog nu

av Wislawa Szymborska. Inläst ur Ellerström, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

W.S., 1923-2012, tillhör en av Polens främsta poeter och hon tilldelades nobelpriset i litteratur 1996. Här är de tretton sista dikterna som hon skrev sommaren innan hon gick bort. Hon tar sig an det "lilla livet", vardagen, det obetydliga, kärleken, människans avgrunder, skrivandet och döden. Personligt efterord av översättaren, och S:s gode vän, Anders Bodegård.

Gränslandet

av Ingrid Tollgerdt-Andersson. Inläst ur Tollgerdt, 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Kärleksroman som följer tre generationer kvinnor genom deras livsöden från 1903 fram till 1960-talet. Julia står i centrum, redan när hon är i 10-årsåldern dör hennes mamma, Christine. Julia är fast besluten att överskrida livets gränser - hon är en kreativ person som vill ut i världen, skapa hattar och vara självständig. Hon lyckas i sina föresatser och kommer både till USA och Paris. Här finns också stora passioner och bottenlös ensamhet.

Skuggorna

av Katarina Wennstam. Inläst ur Bonnier, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 12 tim., 23 min..

Tredje boken om försvarsadvokat Shirin Sundin. En grupp, "skuggorna", tycker inte alltid att en man som blivit dömd och avtjänat sitt straff har sonat sin skuld. Om mannen misshandlat eller förgripit sig på en kvinna, väntar de på honom och tillämpar "öga för öga". Det blir Charlotta Lugns uppgift att spåra och gripa dem. Shirin Sundin undrar vem som är offer och vem som är förövare i dessa fall.

Stoner

av John Williams. Inläst ur Natur och kultur, 2014. 978-91-27-13799-8, 91-27-13799-6 (genererat) av Carin Ödquist. Talboken omfattar 9 tim., 44 min..

William Stoner föds i slutet av 1800-talet och gör en klassresa från lantbrukarbarn till universitetslärare. Litteraturen är hans stora kärlek och det är som lärare han finner uppskattning när äktenskapet bryter ihop. Först på äldre dagar möter han till sist en människa som förmår riva ner de murar han har byggt omkring sig. En lågmäld och inkännande roman om en vanlig mans liv, integritet och inre värld. Utkom i original 1965.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Att skriva med glädje

av Kim M. Kimselius. Inläst ur Roslagstext, 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

En handbok i konsten att skriva. Förf. har själv publicerat en rad populära äventyrsböcker för ungdomar och delar här med sig av sina egna erfarenheter för att hjälpa och inspirera blivande författare. Hon ger många exempel från sitt eget författarskap, berättar om sin egen väg till publicering och om sina känslor inför skrivandet. Boken är indelad i kapitel med titlar som "Gestaltning", "Hitta ditt författarspråk" och "Första meningen".

Religion

Döparerörelsens väg genom tiderna

av Carl Gustav Hjelm. Inläst ur Filadelfia, 1946 av Bo Green. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

Personligt färgad historieskrivning över den kristna döparrörelsens historia. Författaren menar att döparrörelsen egentligen är kristendomens huvudform och att kristendomens historia har alltför länge skrivits som en kyrkans historia. Dopet gick från att vara en handling som ställde krav på en personlig avgörelse till ett barndop och församlingen blev till en stats- och folkkyrka som började förfölja döparna lika grymt som martyrerna förföljdes.

En herde ser på den tjugotredje psalmen

av Phillip Keller. Inläst ur Semnos, 2006 av Christer Modin. Talboken omfattar 3 tim., 57 min..

Kommentar till Psaltarens 23 psalm. Med egna erfarenheter från åren som fåraherde leder författaren läsaren in i psalmens textrader om gröna ängar och vatten där man finner ro. Paralleller dras mellan de egna erfarenheterna av praktiskt arbete med får och den bild av Jesus som den gode fåraherden som är den klassiskt kristna tolkningen av psalmen. Phillip Keller, 1920-1997, föddes i Östafrika och var verksam som naturfotograf och biolog.

Möte med naturen

av Michael J. Roads. Inläst ur Isis, 1998 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

Här bjuds läsaren på en upptäcktsresa in i naturen och det mänskliga medvetandet. Författaren beger sig in i naturen via inre resor och som sin guide har han den mänskligt humoristiske Pan, naturens egen gud. Författaren delar frikostigt med sig av sina egna upplevelser, både de lustfyllda och de smärtsamma. I boken diskuteras vad det innebär att leva i samklang med allt levande, men också hur vi med naturens hjälp kan lära oss mer om oss själva.

Filosofi och psykologi

Livet efter döden

av Deepak Chopra. Inläst ur ICA, 2008 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 11 tim., 4 min..

Vad väntar oss efter döden? Det är den mest existentiella frågan av alla. D.C. tar sig här an denna fråga och försöker besvara den med hjälp av vedisk filosofi, partikelfysik och neurologi. Han kommer till slutsatsen att vi människor inte är begränsade till våra fysiska kroppar. Vi är multidimensionella väsen som skapar framtid bortom detta liv genom ord, tankar och handlingar. D.C. är amerikansk läkare, ursprungligen från Indien.

Vardagsmakt

av Elaine Eksvärd. Inläst ur Forum, 2014 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 10 tim., 25 min..

10 maktstrategier som kan hjälpa dig att nå ditt mål. Makt handlar inte om tillfälligheter - det finns strategier som ökar din makt över andra och som ger dig kontroll över din vardag. Här kan du lära dig när tystnad ger mer inflytande än det talade ordet, hur du genomskådar personer som vill få dig att göra som de vill och hur du kan få andra att lyssna på dig. Författaren är retorikkonsult, föreläsare och författare.

Den sociala hjärnan

av Katarina Gospic. Inläst ur Bromberg, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 37 min..

Samarbete är helt nödvändigt för människans existens. Därför styr vår hjärna oss till att söka närhet och samhörighet. Vi fungerar på så sätt ända ner på cellnivå. I den här boken får läsaren följa med hjärnforskaren K.G. på en resa där hon visar hur kärlek, generositet och samarbete är våra bästa överlevnadsstrategier. K.G., 1984-, är läkare, fysiolog och företagare.

Postmodernismens förklaring

av Stephen R. C. Hicks. Inläst ur Timbro, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 12 tim., 17 min..

Filosofen Stephen R. C. Hicks ger en bakgrund, en intellektuell historielektion, till postmodernismen. Han försöker spåra de intellektuella rötterna hos postmodernistiska tänkare som Foucault, Richard Rorty, Kant och Rousseau. Vidare driver han tesen att postmodernismen blev en framgångsrik retorisk teori för vänstern när socialismen förlorade sin legitimitet.

Huset som Freud byggde

av Joseph Jastrow. Inläst ur Bonnier, 1934 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

Den amerikanske psykologen Joseph Jastrow, 1863-1944, har gått igenom en mängd psykoanalytiska skrifter och sökt vaska fram essensen i Freuds idé. Jastrow menar att Freuds lärjungar i många fall förvanskat hans idéer och motsätter sig den dogmatiska tonen hos övertygade psykoanalytiker. Själv tror han bara på psykoanalysens värde i förädlad form. Utkom 1934 och ingår i serien "Orientering i aktuella ämnen".

Håll om mig

av Sue Johnson. Inläst ur OrdGlob, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 33 min..

Boken är en blandning av lärobok och självhjälpsbok. Författaren Sue Johnson är psykolog och har utarbetat en teori kallad emotionellt fokuserad parterapi förkortat EFP, som hon framgångsrikt använt sig av vid familjeterapi. Boken är uppdelad i sju symboliska samtal där olika aspekter av teorin förklaras, Till varje samtal hör övningsmoment.

Barn under Förintelsen - då och nu

av Suzanne Kaplan. Inläst ur Natur och kultur, 2003 av Anna Westberg. Talboken omfattar 16 tim., 47 min..

Suzanne Kaplan är forskare vid Uppsala universitet och verksam psykoanalytiker. Boken baseras på hennes doktorsavhandling i pedagogik och bygger på intervjuer med människor som överlevt Förintelsen som barn och tonåringar, samt med tonåringar som varit med om folkmordet i Rwanda. Kaplan försöker med hjälp av psykoanalytiskt teoribildning förklara och beskriva olika aspekter av de psykiska trauman som de intervjuade upplevt under sin barndom.

Uppfostran och undervisning

TRAS

Inläst ur Nypon, 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

TRAS står för Tidig registrering av språkutveckling och är ett språkligt observationsmaterial för yngre barn. TRAS delas in i åtta områden: språkförståelse, språklig medvetenhet, uttal, ordproduktion, meningsbyggnad, samspel, kommunikation och uppmärksamhet. Boken täcker alla delar av TRAS samt hur pedagoger kan använda sig av TRAS i sitt arbete. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken används jämsides.

Språkvetenskap

Grejen med verb

av Sara Lövestam. Inläst ur Piratförlaget, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En kort humoristisk bok om verb: vad de egentligen är, vilka tempusformer som finns, om verbböjningar och verbfraser. Nya begrepp och förändringar i synen på vad ett verb är presenteras, men också verbens gamla pluralformer förklaras. En bok både för den som vill lära sig något nytt och för den som vill friska upp sina gamla kunskaper.

Litteraturvetenskap

Uppenbarelser

av Lars Andersson. Inläst ur Daidalos, 2014 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 13 tim., 40 min..

En samling kortare texter: recensioner, dikter och uppsatser. Bland annat finns här en lång rad porträtt av olika svenska och utländska författare, alltifrån Lars Ahlin till Hafez och Joni Mitchell. En stor del av boken ägnas åt reflektioner kring människans plats på jorden och den moderna bristen på hemkänsla, en annan åt filosofiska resonemang kring medvetandets natur. Förf. har tidigare utkommit med ett antal romaner.

Tove Jansson

av Tuula Karjalainen. Inläst ur Norstedt, 2013 (tr. 2014) av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 42 min..

Tove Jansson, 1914-2001, var mångsidigt begåvad och arbetade som författare, bildkonstnär och illustratör. Författaren placerar här in henne i 1900-talets politiska, sociala och kulturella sammanhang och visar på hur sammanbundet livet och konsten var. Vi får följa henne från den konstnärliga familjen genom ungdomen och de första uppdragen via muminvärlden och till då hon möter sin stora kärlek. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Albert Camus

av Jenny Maria Nilsson. Inläst ur h:ström, 2013 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Skribenten Jenny Maria Nilsson ger ett djupgående och personligt hållet porträtt av författaren Albert Camus, baserat främst på hans egna dagböcker och litterära texter. Boken följer hans intellektuella utveckling och fokus ligger på hans försök att hitta en medelväg mellan att vara offer och bödel.

Fackelrosor

av Birgit Th. Sparre. Inläst ur Geber, 1968 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

Del 5 i serien inledd med Därhemma på gårdarna. Ytterligare rapsodiska minnesglimtar om liv och händelser kring gårdarna runt sjön vid 1900-talets början. Torpare och kloka gummor defilerar förbi, liksom namn som Strindberg, Heidenstam, dynamitarden Bildsköne Bengtsson med flera. Ett stycke kulturhistoria utifrån herrgårdsperspektiv.

Gäst i det förgångna

av Birgit Th. Sparre. Inläst ur Geber, 1965 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

Del 4 i serien inledd med Därhemma på gårdarna. Förf. berättar vidare om sina minnen. Bland annat får man möta Amadeus, den sorgsne änkemannen som levde i det förgångna, men som ofta bjöd in framstående musiker, till exempel Sibelius, till sitt Hällingehus. Man får även möta vinterbadaren Frode, skolfröknarna Otilda och Viola med flera.

Konst, musik, teater och film

Kameran går-

av Kåge Gimtell. Inläst ur Sivart, 2011 av Anders Göransson. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Kåge Gimtell, född 1932, var tv-producent på Sveriges television mellan 1960 och 1998 och producerade omkring 900 TV-program. Han berättar om sitt liv, sin uppväxt och sina ambitioner. Framför allt handlar det om de närmare fyrtio åren på Sveriges television, men också om de som kom sedan. K.G. har även utbildat sig till spårvagnsförare på Djurgårdslinjen i Stockholm där han har kört i närmare tjugo år. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

En droppe föll-

av Klas Grönqvist. Inläst ur Recito, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 11 tim..

Elvira Madigan, 1867-1889, var en av dåtidens mest firade cirkusartister och ansågs som en av sin tids vackraste kvinnor. Kavallerilöjtnant, Sixten Sparre, 1854-1889, såg henne vid en föreställning i Kristianstad när hon var 14 år gammal. De träffades och resultatet av deras bekantskap har kallats århundradets kärlekssaga. Men stämmer den bilden? Författaren har försökt att ta reda på sanningen bakom myten. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Kiss

av Carl Linnaeus. Inläst ur Bokfabriken, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 14 tim., 55 min..

Biografi över bandet Kiss. De startade 1973 och har sedan dess sålt runt 100 miljoner skivor och gjort över 2000 spelningar världen över. Musikjournalisten Carl Linnaeus har intervjuat både nuvarande och dåvarande bandmedlemmar och även andra nyckelpersoner i Kiss historia. Här ryms såväl succéer som bottennapp som inre slitningar och maktspel. Förord av musikproducenten och låtskrivaren Andreas Carlsson.

Kära gudbarn

av Cyndee Peters. Inläst ur CKM, 2013 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 4 tim., 28 min..

Gospelsångerskan och artisten Cyndee Peters, född 1946, är gudmor till 16 1/2 gudbarn som bor i Sverige, USA och Trinidad. Hon har i brevform samlat ett urval upplevelser, tankar och funderingar som speglar hennes syn på livet. Hon skriver om många givande och lärorika kontakter med gudbarnen och andra spännande människor som hon mött. Vi får också en tidigare okänd inblick i Cyndees egen uppväxt i USA.

Konst

av Jeanette Winterson. Inläst ur Kabusa, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

En samling med tio essäer uppdelade i tre kapitel. Den första delen, Konstföremål, är en lång essä om hur J.W. upptäcker bildkonsten. Transformation är andra delen som innehåller fyra essäer om bland annat Virginia Wolf och Gertrude Stein. Den avslutande delen, Extas och energi, är en diskussion kring konst och kön. J.W., 1959-, är i Sverige mest känd som romanförfattare, hon har bland annat skrivit Det finns annan frukt än apelsiner.

Historia

Myten om judebolsjevismen

av Håkan Blomqvist. Inläst ur Carlsson, 2013 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 15 tim., 54 min..

Antisemitiska idéer om judiska konspirationer har existerat i drygt tvåhundra år. En sådan konspirationsteori är att den ryska revolutionen och kommunismen var ett medel för judar att uppnå världsherravälde. Håkan Blomqvist, författare, journalist och docent i historia vid Södertörns högskola skildrar hur det i Sverige under tiden före och efter första världskriget spreds föreställningar om kopplingar mellan bolsjevism och judendom.

Kalixlinjen - kalla krigets lås i norr

av Sten Ekman. Inläst ur Svenskt militärhistoriskt bibliotek, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim., 42 min..

Kalixlinjen var en försvarszon i Norrbotten mellan Torne älv och Kalixälven som anlades under andra världskriget och som avvecklades efter Kalla krigets slut. I denna bok går författaren igenom alla befästningar som funnits och som finns kvar i området. Han ger oss även en bakgrund till varför zonen byggdes upp och om livet i och kring den militära organisationen som var aktiv längs Kalixlinjen.

I glömskans land

av Ylva Herholz. Inläst ur Carlsson, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Journalisten Ylva Herholz berättar här om de tusentals tyska kvinnor som kom till Sverige efter andra världskrigets slut.. Många av dessa kvinnor kom att arbeta som hembiträden hos svenska familjer. Författaren intervjuar flera kvinnor där vi får följa deras livsberättelser från ett krigshärjat Tyskland med kaos och hungersnöd till ett välmående Sverige. Hon intervjuar även flera författare som intresserat sig för Tysklands efterkrigshistoria.

Tiananmen redux

av Johan Lagerkvist. Inläst ur Bonnier, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 17 tim., 34 min..

Natten till den 4 juni 1989 krossades den kinesiska demokratirörelsen i ett blodigt militärt tillslag. Hundratals människor dog på gatorna runt Himmelska fridens torg, men också i andra städer runt om i landet. Författaren, som är forskare vid Utrikespolitiska institutet, berättar dels om demonstrationernas ursprung och förlopp, dels om den politik som blev följden av massakern. Även västvärldens oförmåga att stå upp för sina egna principer analyseras.

Svensk politik

av Per T. Ohlsson. Inläst ur Historiska media, 2014 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 28 tim., 22 min..

Boken tar sin start utanför riksdagshuset i april 1917, där en arbetardemonstration med flera tusen deltagare står nära att drabba samman med ordningsmakten. Som av en händelse avvärjs något som skulle kunna blivit en revolution. Journalisten Per T Ohlsson beskriver Sveriges politiska historia, från 1809 till vår tid.

Den nya världen

av Lennart Pehrson. Inläst ur Bonnier, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 19 tim., 34 min..

Boken är den första i en trilogi där författaren behandlar den svenska emigrationen till USA. I den första delen startar Lennart Pehrson med den svenska kolonisationen på 1630-talet och fortsätter fram till det amerikanska inbördeskriget. Pehrson tecknar en mycket intressant bild av enskilda svenska invandrares öden i det nya landet. Men även om invandringens historia i USA. Författaren är journalist, bosatt i USA.

Biografi med genealogi

Med liv och lust

av Ulf Adelsohn. Inläst ur Norstedt, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 18 tim., 53 min..

U.A., född 1941, tidigare ledare av Moderaterna skildrar sitt liv i offentligheten under femtio år. Det handlar om arbetet som ledamot av fullmäktige, tiden som gatu- och finansborgarråd i Stockholms stadshus, Almstriden. Om hur han uppfattade Olof Palme som motståndare i det dagliga politiska arbetet i riksdagen samt om tumultet när han blev partiledare och varför han avgick. Han ser tillbaka på spännande och omväxlande år trots tuffa motgångar.

Rövardotter

av Jackie Ferm. Inläst ur Bookmark, 2014 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar 15 tim., 19 min..

Författaren, född 1991, berättar om sitt liv i en trasig familj som barn till en av Sveriges mest beryktade brottsling. Om övergrepp, missförhållanden i fosterfamiljer och på behandlingshem och om att vara ensam och övergiven. Som en röd tråd löper pappans brev och innerliga, men farliga, kärlek. Utan honom hade uppväxten inte varit så svår och utan honom hade hon aldrig hittat styrkan att resa sig.

Mitt liv i krig och fred

av Irena Radecka-Skoglund. Inläst ur Dialogos, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 3 min..

Irena Radecka-Skoglund växte upp i en judisk familj i 1930-talets Polen. Hon överlevde med nöd och näppe den tyska ockupationen under andra världskriget, hon lyckas i det längsta hålla sig ifrån att hamna i judiskt ghetto men blir så småningom satt i koncentrationsläger. Efter kriget utbildar hon sig till läkare men flyr på 1950-talet undan de kommunistiska regimen till Sverige och startar här en framgångsrik läkarbana.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Skogens moderna rum

av Maria Vallström. Inläst ur Länsstyrelsen i Jämtlands län, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 48 min..

Under 1900-talet skedde en stor expansion av skogsarbetet och det pågick ett intensivt utvecklingsarbete där som byggde på moderna idéer som rationalisering, professionalisering och specialisering. Parallellt pågick en omfördelning av könens rätta platser och rekrytering av utländsk arbetskraft. Fokus ligger på perioden 1920-1960 i Jämtlands län. Den tryckta texten är rikt illustrerad.

Geografi

Den förlorade cyklisten

av Lars Bengtsson. Inläst ur Gabriella Ekström förlag, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 7 min..

Lars Bengtsson berättar här om de 77000 kilometer han tillbringat på cykeln. Han har cyklat genom 84 länder och vi får följa med i möten med människor och naturupplevelser från Kiel till Kapstaden. Ett av bokens budskap är att vi måste genomföra vad vi planerat, vi måste orka!.

Klara

av Lennart af Petersens. Inläst ur Lind & Co, 2000 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 3 tim., 10 min..

En bok om förvandlingen av Klarakvarteren i Stockholm under 1950-talet. Stadsomvandlingen av nedre Norrmalm omfattade 350 fastigheter i fyrtio kvarter med byggnader från 1600- och 1700-talen. Författaren Per Wästberg skrev denna text om Klara endast 23 år gammal, under ett år som värnpliktig i Försvarsstaben. Boken gavs ut första gången 1957. Dent tryckta boken är rikt illustrerad med fotografier av Lennart af Petersens.

Samhälls- och rättsvetenskap

Låt mig få städa klart!

av Kjell Albin Abrahamson. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Författaren är en av Sveriges främsta utrikeskorrespondenter med över 30 år i yrket, han har gett ut en mängd böcker om sina upplevelser i Central- och Östeuropa. Denna debattbok handlar om kommunismen i Sverige, enligt författaren har man inte tagit tydligt avstånd från de kommunistiska diktaturerna under nittonhundratalet. Abrahamsson ger oss en historisk bakgrund och gör en mängd nedslag hos olika kända svenska kommunister.

Långt innan barnperspektivet

av Lo Bäcklinder. Inläst ur Notis, 2011 av Anders Palm. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

Författarna har djupintervjuat tretton män och kvinnor. De har alla det gemensamt att de levt en del eller hela sin barndom i fosterhem eller på barnhem. Vissa har haft det bra och fått kravlös kärlek, men desto fler vittnar om övergrepp och både fysisk och psykisk misshandel. Två kvinnor som själva arbetade som fosterhemsinspektörer under 1970-talet berättar om hur verkligheten såg ut i den sociala barnavården.

Den stora omvandlingen

Inläst ur Leopard, 2014 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 9 tim., 21 min..

Författarna har i denna reportagesamling kritiskt granskat avregleringen och marknadsanpassningen i Sverige under 25 år. I dagens Sverige går 20000 elever i friskolor, var tredje svensk träffar doktorn på privata vårdcentraler och 30000 personer jobbar inom vinstdriven äldreomsorg. Den stora omvandlingen handlar om de som drivit på förändringen och de som lever och arbetar i den nya välfärden. Ett systemskifte med både vinnare och förlorare.

Det stora tågrånet

av Peta Fordham. Inläst ur Regal, 1968 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 7 tim., 44 min..

Handlar om det tågrån som genomfördes den 8 augusti 1963 av ett gäng yrkeskriminella engelsmän, bland annat Buster Edwards och Ronnie Biggs. Själva brottet bestod i att posttåget mellan Glasgow och London stoppades ute på den engelska landsbygden för att sedan rånas. Bytet blev 2,6 miljoner pund. Peta Fordham beskriver planerandet och utförandet av rånet samt rättegången mot rånarna. Boken utkom ursprungligen 1965.

Trötthetssamhället

av Pyong-ch'ol Han. Inläst ur Ersatz, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 1 tim., 54 min..

Den koreanska filosofen Byung-Chul Han menar att det moderna informations- och prestationssamhället är en tillbakagång och inte ett framsteg. Det ständiga tvånget att veta allt och kunna allt menar han leder till en kollektiv utmattning. Författaren beskriver även hur man kan lösa det här problemet genom ledans och vredens terapi. En filosofisk essä.

Familjevardag med autism och asperger

av Carolina Lindberg. Inläst ur Gothia, 2011 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

Har ditt barn nyligen fått diagnosen Aspergers syndrom eller någon liknande diagnos inom autismspektrum? Här får du svar på många av de frågor som dyker upp under den första tiden med en ny diagnos. Hur kan du prata om diagnosen med barnet och omgivningen? Hur påverkas familjelivet? Vilka rättigheter finns i skolan och samhället? Författare är Carolina Lindberg, pedagog och Malin Mårtensson, psykolog som arbetar med neuropsykiatriska utredningar.

Nyttiga människor

av David Qviström. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 17 tim., 32 min..

ournalisten David Qviström har i tio års tid intervjuat migranter i Sverige och i världen. Här ger han en bild av den moderna migrationens historia. Vi får även insyn i det parallellsamhälle som finns i dagens Sverige med människor som lever gömda eller tigger pengar och bor i tältläger. Han ställer också frågan om vad det är som egentligen får människan att korsa en nationsgräns.

Massans vishet

av James Surowiecki. Inläst ur Santérus, 2007 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 14 tim., 59 min..

Journalisten J.S. utforskar en enkel idé: stora grupper av människor är smartare än några få experter. Han menar att gruppen är bättre problemlösare, mer innovativ, bättre på att välja klokt och till och med bättre på att förutsäga framtiden. Författaren tar upp områden som populärkultur, artificiell intelligens och militärhistoria för att visa hur denna idé kan ge oss en viktig tankeställare om hur vi lever våra liv och tänker om världen i stort.

Generation Ego

av Ana Udovic. Inläst ur Ordfront, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

Dagens unga har kallats för den mest självupptagna generationen någonsin. Enligt författaren så har vi ett system som uppmanar unga att vara driftiga, varumärkesbyggande egoister. Men bakom vår tids hyllande av entreprenörsanda döljer sig en hård verklighet för unga, med en allt sämre fungerande skola, stor psykisk ohälsa och hög arbetslöshet. Journalisten A.U. har bland annat intervjuat forskare, psykologer, lärare, föräldrar och de unga själva.

Tuktad till frihet

av Magnus Utvik. Inläst ur Norstedt, 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Reportage där M.U. granskar Hans Scheike, hans kollektiv och den "smiskterapi" som de blev kända för. Gruppens liv, ideologi och övergrepp kartläggs. Sommaren 1988 höll S. ett ridläger för unga flickor på sin gård i Bergslagen. Tre flickor rymde och berättade om sexuella övergrepp och förnedring. S. och tre kvinnor i kollektivet dömdes till fängelse. De erkände aldrig sina brott. Utvik vill föra offrens talan och visa hur farlig S:s ideologi är.

Teknik, industri och kommunikationer

Stora tvåtaktsboken

av Jim Lundberg. Inläst ur Classic Motor : 2010 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Grundläggande handbok om tvåtaktsmotorer för mc och moped. I en allmän del beskrivs olika arbetsmetoder och verktyg. Sedan följer reparationsanvisningar för motorer från 31 till 246 kubikcentimeter. 21 olika motorer - med uppgift om modell och tekniska data - har plockats isär och satts ihop och dokumenterats i över tusen bilder i färg. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i datorn eller med den tryckta boken jämsides.

Oljans pris

av Bengt Nilsson. Inläst ur Ethno Press, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 12 tim., 46 min..

Östafrika befinner sig i en dramatisk omvandling. Olja har påträffats i många länder och nu står framtiden på spel. Ska oljan bli en välsignelse eller en förbannelse? Journalisten Bengt G. Nilsson har rest i regionen och träffat bönder, oljedirektörer, krigsherrar och barnsoldater. En del av boken handlar om oljebolaget Lundin Oils uppgång och fall i Sydsudan.

Ekonomi och näringsväsen

I huvudet på en chef

av Rickard Hagtorn. Inläst ur Liber, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

Här presenteras 19 vanliga dilemman en ledare kan stöta på. De exemplifieras utifrån verkliga situationer från företag och organisationer. Boken analyserar problemen och kommer med förslag lösningar. Författarna har erfarenhet av såväl affärsutveckling och arbetspsykologi vilket ger flera perspektiv på problemen.

Bokföringens ABC

av Christina Hanke. Inläst ur Bonnier utbildning, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En bok som kombinerar fakta och övningar. Den vänder sig till alla som vill lära sig grunderna i praktisk bokföring och redovisning. Här finns pedagogiska beskrivningar av budgetering, planering och årsbokslut med periodiseringar. Boken kan både användas i kurssammanhang och för självstudier. Facklitteratur för seende. Den tryckta förlagan används jämsides. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Håkan Larssons lördagkväll med mat och vin

av Håkan Larsson. Inläst ur Bonnier fakta, 2013 av Anders Göransson. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

En lite ovanlig och personlig receptsamling med sammanlagt 80 rätter som kan kombineras i oändlighet. Recepten är indelade efter årstid och till varje rätt finns en vinrekommendation. Dessutom tipsar författaren om vilken musik som passar att lyssna på under matlagningen! I boken finns också färdiga menyförslag. H. L är vin- och matskribent som medverkat som vinexpert i såväl dagstidningar som tv.

Uppländsk undfägnad

av Håkan Liby. Inläst ur Upplandsmuseet, 1994 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

Den uppländska matens kulturhistoria presenteras här utförligt och genom drygt 100 recept får läsaren möjlighet att praktisera kulturarvet hemma vid spisen. Det är inte bara recept som redovisas, här beskrivs även matens etnologiska sammanhang och bakomliggande sociala faktorer. Rätterna som presenteras finns i många delar av landet, i de flesta fall är det benämningen av dem som är specifikt uppländsk. Förf. är antikvarie respektive hemkonsulent.

Släpp kontrollen lös

av Leslie McDevitt. Inläst ur Canis, cop. 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 9 tim., 19 min..

Författaren har utarbetat en metod för hur man tränar hundar som han kallar SKL - Släpp kontrollen lös. Metoden är framtagen för att hjälpa hundar att slappna av, fokusera och klara av att inte vara kopplade i stressiga situationer och miljöer med mycket störningar. Efter instruktion och baskoncept ges förslag på hur man kan lägga upp sju kurstillfällen. Boken har blivit kallad en "bibel för agilityklubbar".

Julens godsaker

av Maria Öhrn. Inläst ur ICA, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 32 min..

Matbröd, efterrätter, kakor och godis för hela julen. I den här boken hittar du allt från mandelmusslor, kanelhjärtan och knäck till den klassiska engelska juldesserten Christmas pudding. Recepten är enkla att följa och innehåller såväl snabbakade munsbitar som mer komplicerade bakverk. Mia Öhrn har skrivit en rad böcker om bakning och driver en bakblogg.

Idrott, lek och spel

En gång var jag större än Zlatan

av Tony Flygare. Inläst ur Norstedt, 2014 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Tony Flygare, 1981- , ansågs länge som en mer lovande fotbollsspelare än sin jämnårige kompis och lagkamrat Zlatan Ibrahimovic. De tränade, spelade och hade kul ihop fram till 18-årsåldern. Flygare gjorde en ödesdiger straffmiss mot Halmstad 1999 vilket förändrade allt. Han ratades av Malmö FF, blev skadad och drabbades av motgångar. Flygare berättar utförligt om barndomstiden med Zlatan men också om sina tunga år efter karriärens slut.

Utväg: fotboll

av Erik Niva. Inläst ur Modernista, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 18 tim., 51 min..

Sportjournalisten E.N. skriver här om fotbollsvärlden som en sluten plats där makt och pengar koncentreras till några få giganter. Han letar efter sprickorna i fästningen, luckorna i försvarsmuren och beskriver utifrån verkligheten den kraft som visat sig övervinna naturkatastrofer, besegra terror och läka såriga samhällen - fotbollen som räddning, som ingång och som utväg. E.N. har tidigare skrivit Liven längs linjen och Den nya världsfotbollen.

Våga välja eget spår

av Anna Olsson. Inläst ur Ekerlid, 2013 av Christina Hellman. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

Anna Olsson, 1976- och Johan Olsson, 1980- tillhör Sveriges bästa skidåkare under de senaste åren med en rad vunna VM- och OS-medaljer. De berättar, tillsammans med den mentala coachen Stig Wiklund, om sitt idrottsliv med skador, framgångar och misslyckanden. Det handlar också om livet som föräldrar, barndomen, drivkrafter, känslor och hur man ska klara av balansen mellan manisk elitsatsning och livet i hemmets lugna vrå.

Träna en kvart om dagen med Paolo Roberto

av Paolo Roberto. Inläst ur Fitnessförlaget, 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 23 min..

En kvart om dagen med intensiv träning är allt du behöver för att komma i toppform. Det menar den före detta proffsboxaren Paolo Roberto som satt ihop 12 effektiva hemträningsprogram. Innehåller kortfattad teori om konsten och kroppen. Cirka 50 övningar för överkropp mage och ben. 8 kvartar för olika nivåer samt 4 kortare program. Förslag på hur man kan skapa nya träningskvartar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Att leda med glädje

av Pia Sundhage. Inläst ur Bonnier pocket, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 13 tim., 36 min..

Pia Sundhage, sedan hösten 2012 förbundskapten för det svenska damfotbollslandslaget, coachade USA:s damfotbollslag till OS-guld i Peking 2008. I dagboksform beskriver hon de tio månader hon tillbringade med laget fram till OS-finalen. Det handlar mycket om hur hon hanterar sitt uppdrag och hon förtydligar utifrån sin och andras kunskap hur hon leder team, lag och individuella spelare. Kan läsas som en handbok till ett positivt ledarskap.

Spelet om makten

av Robin Söderberg. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2014 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Naturvetenskap

Nyttoväxter från hela världen

Inläst ur Warne, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar A-I: 26 tim., 57 min..

Del 1, A-I, i tvåbandsverket Nyttoväxter från hela världen. Boken beskriver 400 växtarter som i en eller annan form förekommer i handeln i Norden. De flesta är ätliga och några används för andra ändamål, för medicin eller som njutningsmedel. Här kan läsaren lära känna de växter som bidrar med våra vardagsprodukter, och om deras natur- och kulturhistoria.

Medicin

Ny i psykiatrin

av Heléne Glant. Inläst ur Gothia fortbildning, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 12 min..

Här redogörs för våra vanligaste psykiska sjukdomar. Beskrivningarna ger kunskap om symptom, förlopp och behandling. Vid varje diagnos ges vägledning kring bemötande, samt konkreta råd till anhöriga. Boken inleds med en genomgång av den psykiatriska vårdens utveckling och organisation och i ett avslutande kapitel beskrivs nutida behandling med psykofarmaka. Boken vänder sig i första hand till personal inom vården, men passar även anhöriga.

S:ta Maria sjukhus

av Lars-Eric Jönsson. Inläst ur L.-E. Jönsson, 1991 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

Det är åtskilliga tusen psykiskt sjuka människor som har vårdats på S:ta Maria sjukhus i Helsingborg sedan invigningen 1927. Det här är boken om sjukhusets historia och om vården som gavs här fram till början av 1990-talet. Under ett antal år betraktades S:ta Maria som ett mönstersjukhus. Det är också historien om patienterna och personalen, om arkitekturen och den sociala miljön, om hur det kunde vara att leva ett helt liv i sjukhusets hägn.

Lidandets konung

av Siddhartha Mukherjee. Inläst ur Bonnier, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 30 tim., 35 min..

Var tredje person som lever i dagens Sverige kommer att drabbas av cancer under sin livstid. Ett stort antal kommer att bli friska tack vare de framsteg som gjorts inom forskningen. Här berättar författaren om forskningen kring cancersjukdomar och om sitt eget arbete med svårt sjuka patienter, om framgångar och bakslag. Författaren är cancerläkare, forskare och professor i medicin på Colombia University. Boken belönades med Pulitzerpriset 2010.

Att leva med smärta

av Rikard Wicksell. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 9 tim., 54 min..

En bok om ACT - acceptance and commitment therapy, som är en vidareutveckling av kognitiv beteendeterapi, KBT. Författaren skriver om det svåra i att sluta fred med långvarig och svår smärta, och om att leva så meningsfullt som möjligt. Han menar att det sällan sker några mirakler inom smärtvården men att många till viss del kan lära sig att leva med smärtan. Författaren är psykolog och läkare, verksam vid Karolinska Institutet.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Fina fisken

av Anna Bergholtz. Inläst ur Kikkuli, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Flora Forell är en liten fisk som bor i havet med sina föräldrar. I skolan är Flora mobbad, särskilt mycket av Tony Tonfisk och Siri Sik. De tycker att hon har fula fläckar på ryggen. Den enda fisken som är snäll är Gösta Gös. Under en skolutflykt till en spännande grotta. Där måste de vara försiktiga för fiskare brukar hålla till i vattnen kring grottan. Mycket riktigt är där en fiskebåt. Flora och Tony tas tillfånga. Om mobbning och vänskap.

Berättelser från Engelsfors

Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Seriealbum med utgångspunkt i Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Några av serierna utspelar sig innan Cirkeln och handlar dels om de utvalda men även om rektorn Adriana som ung. Några av serierna tar vid efter Cirkeln och Eld och ger en inblick fram mot tredje delen i trilogin, Nyckeln. Magi, kärlek, vänskap och spänning. Tristess i den lilla hålan Engelsfors och händelser som gör att inget blir sig mer likt.

Hondor - luftens härskare

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Beast Quest, dödens skugga som börjar med Krabb - havets skräck. Människorna i landet Gildor svälter fortfarande. De plågas av trollkarlen Velmal och de odjur trollkarlen har förhäxat. Djur som egentligen är goda och ska skydda landet. Efter kampen mot Krabb ska nu vännerna Tom, Elena, hingsten Storm och vargen Silver ta sig an luftens härskare Hondor. En fasansfull och mäktig jättefågel.

Izzy & gänget - lata dagar

av Dogge Doggelito. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2011 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Izzy och gänget. Det är dags för sommarlov i betongförorten. Alla Izzys kompisar utom Rodde ska åka bort. Rodde är upptagen med sitt sommarjobb och Izzy anar att sommaren kommer bli ensam. Som tur är har hon sin dj-kurs att gå och där träffar hon flera nya vänner. Hon träffar också skejtarkillen Christoffer som kanske är något mer än vän. En dj-tävling närmar sig och Izzy blir nervös. Tänk om hon gör bort sig?.

Magitjuven

av Catherine Fisher. Inläst ur Argasso, 2013 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den fattiga tjänstepojken Gwion jobbar för häxan Ceridwen. Av misstag råkar Gwion röra en trolldryck som är menad åt Ceridwens son. Gwion får en stor dos magi vilket gör honom till en mäktig trollkarl. Ceridwen blir ursinnig över att Gwion förstört trolldrycken. Hon är ute efter att hämnas på honom och det blir en kamp mellan två mäktiga magiker. Berättelsen bygger på en keltisk myt om trollkarlen och barden Taliesin.

Den nya lärlingen

av John Flanagan. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 12 i serien som börjar med Gorlans ruiner. Sista boken i serien Spejarens lärling. Will har drabbats av en stor förlust. Han har helt tappat glädjen att leva och ingen har sett honom skratta på sex månader. För att han ska få annat att tänka på bestämmer Halt att Will ska ta sig an en lärling. Lärlingen orsakar uppståndelse och överraskning. Under ett gemensamt första uppdrag inträffar något där Will måste ta ett drastiskt beslut.

Dinosaurieflykten

av Elizabeth Singer Hunt. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jack Stalwart, 9 år, är hemlig agent och jobbar för den Globala skyddsstyrkan, GSS. Genom en magisk jordglob får Jack sina uppdrag och han reser till dem genom en världskarta. Den här gången går uppdraget till New York där ett museum blivit bestulet på ett dinosaurieben. Jack får upp jakten på tjuven och upptäcker att tjuven har lyckats skapa en levande dinosaurie som är på väg att förgöra New York. Fristående del i serien Agent Jack Stalwart.

Hur grymt som helst

av Leif Jacobsen. Inläst ur Hegas, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien BMX Gripen. Bästa kompisarna Sackes och Filles största intresse är BMX-cykling. Sackes födelsedag närmar sig och det enda han vill ha är en ny cykel. Till sin stora glädje står på födelsedagsmorgon en cykel på gården, trots att hans mamma sa innan att hon inte hade råd. Ivrig att testa cykeln kör Sacke och Fille iväg till en stor sandgrop där de ska köra upp en bana. Men i gropen cyklar redan två andra ungdomar. Vilka är de?.

Svensk synd

av Martin Jern. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

I fyra år har fjortonårige Otto och hans mamma varit på flykt undan Ottos pappa som misshandlat mamman. De hamnar i ett litet samhälle, Ryda. Samhället styrs av en kristen sektliknande församling där synd är i fokus. Otto vill inte avslöja att han och hans mamma är på flykt. Sakta börjar han också inse att det inte bara är han som döljer något. En rad mystiska dödsfall som sägs vara självmord är upptakten till en thrillerlik tillvaro för Otto.

Nils hjälper laget

av Sofia Johansson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Det bästa Nils vet är att virka tillsammans med sin mormor. Nils tycker det är pinsamt och håller virkandet hemligt. Han gillar att virka mössor. En dag har han på sig en som är grön, vit och röd. Hockeykillen Sixten tycker den är snygg, laget han spelar i har samma färger. Nils vågar inte berätta sanningen utan trasslar in sig i en rad lögner. Helst vill han bara vara i fred men lögnerna får oanade följder.

Håll tyst!

av Pete Johnson. Inläst ur Argasso, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Ben, 12 år, avskyr sin storebror Andy mer än allt annat. De bråkar nästan hela tiden om allt från vems tur det är att sitta fram i bilen till vem som ska bestämma över fjärrkontrollen. När Ben blir ihop med Tara börjar Andy bete sig värre än vanligt. Första gången Tara hälsar på Ben slutar i katastrof. Andy retas hela tiden och Ben känner sig utskämd. Tara åker hem och Ben tror att det är slut. Som hämnd bestämmer Ben sig för att sluta prata.

De odödligas regler

av Julie Kagawa. Inläst ur Harlequin, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Edens blod. Allison bor i en dystopisk framtid. Här härskar vampyrerna och människorna är deras mat. En dag blir Allison överfallen och hon måste då välja att dö eller att bli vampyr. Hon väljer att bli vampyr. För att klara sitt nya liv måste hon lära sig de odödligas regler. Allison slår dock följe med en grupp människor som är på jakt efter ett botemedel mot vampyrismen. Hon försöker hålla sin identitet hemlig men det är svårt.

Järndrottningen

av Julie Kagawa. Inläst ur Harlequin, 2012 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Järnkonungen. Det är några dagar till Meghan fyller 17 år. Men då hon varit i landet Aldrig kommer hon inte bli äldre än 16 år. Meghan och prins Ash har slängts ut från landet Aldrig och de befinner sig i människornas värld. Meghan tror att hon äntligen ska få träffa sin familj igen. Men nya strider väntar mot den falske järnkonungen. Strider på liv och död där döden verkar som den mest sannolika utgången.

Järnriddaren

av Julie Kagawa. Inläst ur Harlequin, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Järnkonungen. Boken avslutar serien. I Järnprinsen är alvprinsen Ash i fokus. Meghan har blivit Järndrottning i ett land där inga vinteralver kan överleva. För att kunna återförenas med Meghan beger sig Ash ut på en resa med syfte att få en själ. Med på resan är hans före detta vän Puck samt katten Grimalkin. Resan blir full av prövningar Ash måste ta sig igenom prövningar som verkar omöjliga.

En fisk som heter Fabian

av Ellen Karlsson. Inläst ur Hippo, 2014 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Det är dags för Selma att börja i en ny klass, 2b. I klassen blir hon omhändertagen av Angelica som bestämmer vad de ska göra vilket inte är kul. Men så får hon göra ett grupparbete med Fabian, en kille som älskar stenar. Selma funderar på om hon kan vara kompis med Fabian samtidigt som hon är kompis med Snöret. Snöret som hon lärde känna under sommarlovet och som hon nu längtar efter. Hemma är mamma konstigt sjuk men ingen säger varför.

Växla mord

av James Lovegrove. Inläst ur Argasso, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jacks pappa spelar på hästar och förlorar stort. För att kunna fortsätta spela lånar pappan pengar av en kriminell lånehaj. När även de pengarna förloras får hela familjen skuldindrivare efter sig. Jacks mamma kastar ut pappan. Men problemen finns kvar, Jack och hans mamma får inte vara ifred. Då får Jack en chans om hjälp från oväntat håll. Frågan är om Jack kan gå med på dealen, då den innebär att han måste döda en man.

Legend

av Marie Lu. Inläst ur Modernista, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien. Day och June, båda 15 år, växer upp i ett dystopiskt samhälle. I Republiken där de bor är invånarna antingen extremt rika eller extremt fattiga. June tillhör toppskiktet, hon betraktas som ett militärt underbarn. Day hör till de fattiga. När Junes bror Metias dödas får Day skulden. June bestämmer sig för att hämnas och ger sig ut på jakt efter Day. När deras vägar korsas upptäcker de något om Republiken som ställer allt på ända.

Mackan äger

av Helena Lund-Isaksson. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Mackan älskar fotboll. Han vill bli lika bra som Zlatan. Men laget Mackan spelar i förlorar alla matcher. Trots det är stämningen bra i laget. Snart är det dags att spela mot ett jättebra lag. Hur kommer det att gå? Hemma skojar och myser Mackan ofta med sin mamma. Ibland är de ledsna, det är när de tänker på Mackans pappa som dog när Mackan var ett år. Där finns också Magda i Mackans klass som ringer och vill träffas. Då blir Mackan pirrig!.

Tina och Zlatan

av Ann-Kristin Lundmark. Inläst ur Idus, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tina, 8 år, vill sluta skolan. Hon har lovat klasskompisen Andy en autograf av fotbollsspelaren Zlatan. Men hon har misslyckats med att få tag på en autograf. Nu skäms Tina och Andy är besviken. Tina får vara hemma hos mormor några dagar. Mormor passar på att berätta om saker som hände när hon var liten och gick i skolan. Berättelser som hjälper Tina komma över historien med autografen. Mormor hjälper också Tina att mejla till Zlatan.

Urchin och den försvunna arvingen

av Margaret McAllister. Inläst ur Libris, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Urchin och de dansande stjärnorna. Dimslöjornas ö har drabbats av en katastrof. Kung Crispin och drottning Ceders dotter, tronarvingen Catkin är bortrövad! Urchin och vännerna Nålan, Sepia och Juniper dras in i letandet efter Catkin. Det börjar också gå rykten om att kapten Husk lever. Flera djur hävdar att de sett honom. Enligt gamle broder Silver finns även ett farligt hot mot ön. Men vem fienden är vet ingen.

Sagoberättaren

av Antonia Michaelis. Inläst ur Opal, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Anna går sista året på gymnasiet. Till klassen kommer den udda Abel. Anna blir stormigt förälskad i Abel, trots att andra säger att hon ska hålla sig borta från honom. Det visar sig att Abel bor ensam med sin lillasyster Micha. På nätterna jobbar han för att kunna försörja sig och systern. Abel har ett mörkt förflutet som inte är problemfritt. För sin syster berättar han ofta sagor, sagor som Anna börjar förstå innehåller uns av Abels förflutna.

Svarta ben

av E. E. Richardson. Inläst ur Argasso, 2012 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tony jobbar i sin pappas magiaffär, full av riktiga magiska föremål. En morgon får Tony ett paket som visar sig innehålla en dödskalle. Skallen såg inte ut att komma från en människa, tänderna är vassa och den hade två krökta horn. Benfärgen var svart, inte vit. Efterforskningar kring var dödskallen kommer från leder Tony till det lokala universitetet där en demondyrkande kult har konstiga och otäcka ceremonier.

Elden

av Angie Sage. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien som börjar med Magi. Magikerlärlingen Septimus Heap och hans vänner Jenna och Beetle har nu blivit 14 år. Deras roller i magins värld har blivit allt viktigare. Beetle är ärkearkivarie i Handskriftsarkivet och Jenna kommer att bli drottning. För Septimus fortsätter kampen mot resterna av den mörka domänen. Om Septimus ska lyckas måste den uråldriga alkemiska elden tändas på nytt. Sista delen i serien om Septimus Heap.

En sjöjungfrus tårar

av Anette Skåhlberg. Inläst ur Sagolikt, 2012 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Vattenspår. Det börjar dra ihop sig till den dag Maya ska bli havsvarelse på riktigt. Med spänd förväntan ser hon fram emot det. Men så händer något tragiskt. Lillebror Björne rymmer när Maya sitter barnvakt. Hon letar nere vid vattnet och till sin fasa ser hon Björnes pyjamaströja flyta på vattenytan. Sen ser hon något ännu hemskare. Nere på botten ligger Björne alldeles livlös.

Drömtjuvarna

av Maggie Stiefvater. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Kretsen. Blue, Ronan, Adam, Gansey och Noah ställs inför nya prövningar som tar sin början när de upptäcker att den förtrollade skogen har försvunnit. Ronan drömmer mardrömmar och måste försöka hantera sina övernaturliga förmågor som kan ha något med den försvunna skogen att göra. Vännerna känner att en ond kraft närmar sig, en kraft som även kan vara ute efter en relik som kan stjäla drömmar.

Försöksdjuret

av Marianne Strand. Inläst ur LL-förlaget, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar (: 2). DAISY text och ljud.

Adina, 13 år, blir på en flygplats kidnappad och förd ut till en enslig stuga. Kidnappningen beror på att Adinas mamma arbetar med djurförsök på Statens Strålforskningsinstitut. Kidnapparnas krav är att djurförsöken ska upphöra annars kommer de utsätta Adina för liknande strålförsök. Adina får en chock när hon får veta vad mamman arbetar med. Hur kan hennes mamma göra sådana grymheter? Komplex berättelse med många frågor kring etik och moral.

Den skrikande trappan

av Jonathan Stroud. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En epidemi rasar i Storbritannien. Det är arga spöken och gastar som härjar och som kan vara livsfarliga för människor. Endast barn kan se spökena vilket gör att de får jobba som spökjägare. När Lucy anländer till London får hon jobb på Lockwood & Co, den minsta firman i hela staden. Efter några misslyckanden tvingas firman ta ett fasansfullt uppdrag på ett hemsökt gods. Där finns den skrikande trappan, det Röda rummet och ilskna munkar.

Tusen tips till en fegis

av Eva Susso. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Unge Rolf bor med sin familj mitt i Paris. Familjen är enormt rik, Rolf och hans syster Ines kan få precis allt de vill ha. Men det Rolf vill ha går inte att köpa för pengar. Han vill bli modig. Så modig att han vågar prata med söta Ofelia som hjälper sin pappa i kvartersbutiken på eftermiddagarna. Rolf vill också bli modig så han vågar säga att Ines brukar reta honom. Till sin hjälp har han favoritboken "Tusen tips till en fegis".

Kanuld på Mammutslätten

av Cato Thau-Jensen. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kanuld bor med mamma Mums och pappa Grabonk i en grotta. De är neandertalare och ständigt hungriga. Grabonk är uppfinnare men usel på att jaga mammut. Mums tror att det snart blir en ny istid och gnäller över att Kanuld ritar på grottans väggar. I närheten finns en vulkan som pyr, kanske kommer den få ett utbrott och då måste alla fly. Kanuld och bästisen Onk vill försöka hålla samman familjen. Så får de en idé om hur.

Dubbelgångare

av Jenny Valentine. Inläst ur Atrium, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Chap, 16 år, befinner sig inlåst på ett härbärge i London. Han är på rymmen och vill inte säga vem han är. När en bild på Cassiel Roadnight dyker upp tror alla att det är Chap. Han och Cassiel är identiska. Chap bestämmer sig för att anta Cassiels identitet och återvända till den familj som nu tror de får sin son och bror tillbaka. Chap förstår snart att allt inte står rätt till i familjen och börjar nysta i vad som hände den riktige Cassiel.

Färglös

av Chris Wooding. Inläst ur Argasso, 2014 av Måns Westling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I en nära framtid lever Jed. Han och hans vänner avskyr de färglösa. De färglösa är människor som dött men återupplivats med hjälp av lazarus-serumet. Utan rättigheter i samhället hålls de färglösa borta från de vanliga människorna. Jeds största fasa är att bli en färglös. Efter en tragisk bilolycka vaknar han upp och möts av bedrövade ansikten. Jed har fått lazarus-serumet. En helt ny, hemskare värld väntar honom.

Facklitteratur

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Zombieboken

av Andreas Palmaer. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Hasande steg, trasiga kläder, ett öga som har trillat ut, långa naglar. Allt det är tecken på att personen kan vara en zombie. Olika typer av zombier beskrivs, hur de ser ut, hur de kommer till och vad den som möter en zombie kan göra. Även zombiemyten på Haiti undersöks. Där trodde man länge på zombier och på den värsta av dem alla, Baron Lördag. Boken avslutas med en historia om Robin som bor i en stad som invaderas av zombier.

Naturvetenskap

Extrema experiment

av Shar Levine. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En samling med 24 kusliga experiment. Varje uppslag innehåller en introduktion till experimentet, en lista över vad som behövs, en lista över hur man gör experimentet samt en förklaring till resultaten. Exempel på experiment är bubblande var, studsande ögon och hemlig skrift. Innehåller även faktarutor med fantastiska fakta om otäcka saker. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.