Nya talböcker september 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 159 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Skuggdans

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Del 19 i serien Thea. Jenny blir väldigt bekymrad då hon inser att änkan Birgit fattat tycke för hennes bror Martin, som är en snäll, men lite naiv själ. Ryktet säger att hon har slagit ihjäl sin man. Så vad vill hon med Martin? Thea får oväntat besök av Gina från Bodö, som avslöjar den hemska sanningen om familjevännen Ivan.

Blod rödare än rött

av Arkan Asaad. Inläst ur Norstedt, 2014 av Dan Kandell. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Del 2 i serien inledd med Stjärnlösa nätter. Här får man lära känna Casim, Amārs far, och förstå vad som gjort honom så grym och oförstående. Casim har en hård uppväxt, gifter sig med Jamila och tvingas iväg för militärtjänstgöring. När han bestämmer sig för att desertera tvingas familjen på en riskabel flykt. Casims resa slutar i Sverige. Föräldrarna och syskonen tillfångatas, torteras och dödas. När Amār får veta kan han försonas med pappan.

Attentatet

av David Baldacci. Inläst ur Bokfabriken, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 14 tim., 29 min..

När USA:s regering behöver eliminera landets allra värsta fiender kallar man in Will Robie. Ingen kommer i närheten av hans talang. Ingen utom Jessica Reel. Liksom Robie är hon en professionell lönnmördare, otroligt skicklig och livsfarlig. Nu har hon hoppat av och vänt sina vapen mot personer inom den egna organisationen. Robie får i uppdrag att ta fast Reel, död eller levande. Men fallet är komplicerat, här finns flera hotbilder.

Från 10 år med Vindfält

av Sven Barthel. Inläst ur Hydrographica, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 10 min..

Samling av berättelser och kåserier av Sven Barthel, 1903-1991, författare och journalist. De är skrivna mellan 1924-34 och handlar huvudsakligen om skärgårdsliv, fiske, jakt och kamratskap. Det är underhållande tidsdokument om bland annat ångbåtsresor, bodliv och piprökning, men även embryot till de finstämda naturskildringar som senare skulle bli Barthels kännemärke.

Mirjams resa

av Hilda Bergström. Inläst ur Lumio, 2013 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 4 tim., 59 min..

Den unga Mirjam flyttar till Kanada efter att hennes far har mördats i finska inbördeskriget 1918. Så småningom reser hon vidare ut i världen och besöker bland annat olika missionsstationer i Afrika. Men efter tio år bestämmer hon sig för att flytta tillbaka till Finland. Där får hon återse sin familj igen, men Finland dras nu in i ett nytt världskrig. Det blir Mirjams starka gudstro som hjälper henne genom svårigheterna.

Den nya människan

av Boel Bermann. Inläst ur Kalla kulor, 2013 av Martin Halland. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

I en nära framtid står människorasen inför sin utplåning eftersom det inte föds några barn längre. Paniken ligger på lut, så när barnafödandet kommer igång igen andas världen ut. Men de nya barnen är inte som de gamla - de är underligt passiva, reagerar inte som barn brukar göra. Vilka är de? Hur ska man behandla dem? Är de ens människor? Historien berättas via en kvinnas personliga anteckningar och genom fingerade tidningsklipp och rapporter.

Moa

av Kerstin Boh-Berglund. Inläst ur Tre böcker, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

När Moa träffar Johannes är hon redan en äldre kvinna. Uppmuntrad av honom börjar hon skriva om sitt liv, om uppväxten, skolåren och framförallt om väninnorna - den ambitiösa Gun, som blir hennes bästa vän och den vackra Isabelle, som trots att hon har allt glider ner i missbruk och elände. Moa och Gun blir lärare men Moa börjar så småningom arbeta som översättare. Johannes ger henne nytt livsmod och nya krafter, men inget varar för evigt.

Folk av en främmande stam

av Louise Boije af Gennäs. Inläst ur Bonnier, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 19 tim., 6 min..

Del 3 i serien inledd med Högre än alla himlar. Året är 2007. Victor försöker hitta en vardag efter tsunamin, Pella och Stefan lappar ihop sitt äktenskap, den evige singeln Jalle drabbas av den stora förälskelsen medan Liv kämpar vidare med livet och teatern. Det blåser nya politiska vindar, alliansen har vunnit valet och vännerna tvingas omvärdera sina ståndpunkter. Allas värderingar ställs på sin spets under den ekonomiska krisen.

Sal 2

av Julie Bonnie. Inläst ur Sekwa, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Béatrice lämnar sitt liv som nakendansös för att bli normal och försörja sina två barn. I sitt nya arbete på en förlossningsklinik ställs hon hela tiden inför ett nytt mänskligt drama. Hon möter skärrade nyförlösta kvinnor och de som förlorat ett barn. Men också den stora lyckan i miraklet som sker när ett barn föds. Boken skildrar ömsint och hänsynslöst vad som krävs av kvinnokroppen för att ge liv. J.B. är musiker, Sal 2 är hennes debutroman.

Äntligen din

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Del 18 i serien Fjällrosor. Ragna och urmakaren vägrar ge upp kampen om Torgilstad Övre. Rise tänker inte låta dem slippa undan med orent spel, men det är svårt att ställa dem mot väggen. Tönnes vittnesmål avvisas med en axelryckning, och hon är rädd för att dra fram det slutliga beviset i fall de skulle förstöra det och säga att det aldrig hade existerat. Det är bra att hon har resan över fjället till Edvin att se fram emot.

Som om inget hade hänt

av Maja Britzelli. Inläst ur Hoi, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

En riktig man blir väl inte misshandlad av sin fru? Anders och Beatrices förhållande är inte som det borde vara. Men fasaden får inte rämna och det yttre skenet måste upprätthållas till varje pris, även om Anders självförtroende sakta bryts ner och han mår allt sämre. När hans sekreterare mördas efter ett engångsligg med polisen Leif blir Anders liv riktigt komplicerat. Men är det verkligen Leif som är mördaren?.

President McKinleys sista dagar

av Bengt Carlberg. Inläst ur Skolbörsen, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 12 min..

Växjö i april 2011. En död man hittas vid ett grävarbete och polisen inser snabbt att han utsatts för brott och att han legat på platsen i flera månader. Kriminalinspektör Johan Fransson och hans kollegor ställs inför ett komplicerat fall. Det verkar finnas en seriemördare som mördar sina offer på dödsdagen för amerikanska presidenter som mördats under sina ämbetsperioder. Fristående fortsättning på författarens debutbok Popularitetsklubben.

Limonov

av Emmanuel Carrčre. Inläst ur Pequod press, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 15 tim., 25 min..

En biografi i romanens form över den egensinnige och uppmärksamhetssökande författaren Eduard Limonov vars liv ständigt pendlar mellan ytterligheter. Ena stunden är han gangster i Ukraina, i nästa utliggare i New York. Han blir firad författare i Paris och återvänder till Ryssland efter kommunismens fall för att starta ett parti för unga våldsbejakande män. Förf. E. C. fascineras av Limonov och berättar hans historia med många färgstarka detaljer.

Skymningssång och andra fantastiska historier

av Patrik Centerwall. Inläst ur Undrentide, cop. 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Novellsamling som innehåller 17 noveller. Majoriteten av novellerna är urban fantasy eller magisk realism, men det finns även några som tangerar skräck och science fiction. Här finns novellen om litteraturforskaren som misstänker att en av Sveriges främsta skalder jagade troll i de värmländska skogarna och historien om den fåfänga draken som låter sig intervjuas av vad han tror är en journalist. Debut av Patrick Centerwall, född 1972.

Kronjuvelerna

av Carina Dahl. Inläst ur Pocketförlaget, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar 19 tim., 50 min..

Omarbetad sammanslagning av de tidigare romanerna Familjelyckan och Kronjuvelerna. Handlingen kretsar kring den spanskättade Fragancia Fernandez, hennes barn och barnbarn. Alkemister, tigertämjare, krigsförbrytare och spåmän dyker upp i romanen som framförallt handlar om kärleken och dess olika irrvägar.

Berättelsen om Josef

av Per Gunnar Evander. Inläst ur Bonnier, 1976 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Två parallella historier löper ihop i denna skildring av en arbetares liv. Josef Blomberg arbetar i valsverket på ett norrländskt bruk. När hans kropp så småningom slits ut och han tvingas sluta får han svårt att hitta någon mening i livet och glider alltmer in i isolering. Samtidigt samlar författaren Per Gunnar Evander material till en film om Yngsjömordet men funderar också på att skriva berättelsen om Josefs liv.

Familjen Corleone

av Ed Falco. Inläst ur Norstedt, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 11 min..

Romanen bygger på ett filmmanus av Mario Puzo. Författaren till boken gudfadern som blev en berömd film under samma namn. Här får vi ytterligare följa maffiafamiljen Corleone när de står inför ett förestående maffiakrig. Platsen är New York och tiden 1930-tal. Familjens överhuvud Vito Corleone har försökt hålla sina barn borta från den kriminella världen. Men inför det förestående krigshotet måste han involvera sin sjuttonårige son Sonny.

Alltid nu

av Astrid Flemberg-Alcalá. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

En bok som undersöker vad minne och glömska gör med oss. Författaren tar avstamp i sitt eget liv, sin makes historia och sin sons död. Hon diskuterar kring barndomen som en betydelsefull botten, men menar samtidigt att alla en människas åldrar reflekteras på en och samma gång. Minnet gör det möjligt att röra sig fram och tillbaka mellan olika erfarenheter, men hur hanterar vi det vi minns? A.F-A. är sjuksköterska och författare.

Stäppens fria fågel

av Jascha Golowanjuk. Inläst ur Bonnier, 1968 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

Den unga kirgisiska flickan Juldos förs bort från sin stam och säljs som slav men räddas av Iskander, en rysk vetenskapsman som är släkt i rakt nedstigande led med Ivan den förskräcklige.

Vredesverk

av Erik Granström. Inläst ur Coltso : 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar 23 tim., 27 min..

Del 3 i serien Den femte konfluxen. Trakoriens ärkefiende Ransard hotar ett land som redan är splittrat av inre motsättningar. Samtidigt bryter ön Stegos sin 200-åriga förbannelse och Arn Dunkelbrink kan återigen flyga på sin drake. Öster om ön driver Irminsulträdet med vindhäxan Silvia Miranda omkring på havet. Trädet lockar till sig udda varelser, samlade för att rädda konfluxen undan trollkarlen Shaguls planer på att stjäla ödespunkten.

Handlaren från Omsk

av Camilla Grebe. Inläst ur Massolit, 2014 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

Andra, fristående, delen i den planerade trilogin Moskva Noir. Inne på den svenska ambassaden i Moskva hittas den svenska ambassadörens son Oscar Rieder död. Bredvid honom ligger en svårt skadad prostituerad. Överåklagare Sergej Skurov kallas in för att utreda fallet. Skurov tipsar sin vän Tom Blixen om att det ryska bolaget Maratech letar efter en efterträdare till Rieder. Tom får tjänsten och inser snart att företaget handlar illegalt med vapen.

Magikernas kung

av Lev Grossman. Inläst ur Pocketförlaget, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 43 min..

Del 2 i serien som börjar med Magikerna. Livet i Fillory börjar kännas litet tråkigt. Att var kung är helt enkelt litet för bekvämt. Men så dras Quentin och hans vänner in i ett mordmysterium som snart för dem tillbaka till den vanliga dystra världen och väl där inser de att det är i Fillory de vill vara. För att ta sig tillbaka dit måste de ta till svart magi, något som kan få ödesdigra konsekvenser.

Att inte vilja se

av Jan Guillou. Inläst ur Piratförlaget, 2014 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim., 18 min..

Del 4 i serien Det stora århundradet inledd med Brobyggarna. Andra världskriget håller på att slita sönder Europa, även familjen Lauritzen i det idylliska Saltsjöbaden. Familjens största tillgångar finns i Tyskland. Äldste brodern, Lauritz, får allt svårare att ta ställning. Brödernas hemland Norge är ockuperat av tyskarna. Lauritz hoppas på en tysk seger i motsättning till sina bröder Oscar och Sverre. Det blir till sist en fråga om överlevnad.

På livstid

av Elizabeth Forsythe Hailey. Inläst ur Richter, 1985 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 8 tim., 14 min..

De möttes på college för tjugo år sedan - Lindsay, Meg och Cissy. Livet har fört dem längs olika vägar, de har älskat, blivit besvikna, men aldrig gett upp. När en våldsam händelse ändrar Lindsays liv kommer väninnorna än en gång till hennes hjälp. Tillsammans går de igenom tumultartade händelser som vänder upp-och-ner på deras liv, men de är bundna till varandra, för vänskap och kärlek förpliktar på livstid.

Fyra generationer kvinnor

av Anita Hammarstedt. Inläst ur Edera, cop. 2013 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 40 min..

Roman om fyra generationer kvinnor i samma familj: Christina, Emilia, Olga och Sigrid. Berättelsen tar sin början under tidigt 1800-tal i den lilla staden Malmköping. Christina tjänar som piga för att försörja sig. Efter en kort kärlekshistoria föder hon ett utomäktenskapligt barn, men med hjälp av släkt och vänner klarar hon sig bra. Hennes ättlingar visar sig ha talang för både husliga sysslor och affärsverksamhet.

Skymningslandet

av Marie Hermanson. Inläst ur Bonnier, 2014 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 6 tim., 23 min..

Tjugotvååriga Martina står utan arbete och bostad. Kompisen Tessan erbjuder henne boende på en herrgård i närheten där hon är anställd av en gammal dam som husa. Damen lever sitt liv som under fyrtiotalet och Martina och Tessan accepterar sina roller i hennes fantasivärld. Det blir fler som finner sig tillrätta på herrgården. Ungdomarna intrigerar för att ärva herrgården men en ovälkommen besökare sätter stopp för planerna.

Sigrid

av Johanne Hildebrandt. Inläst ur Forum, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 14 tim., 20 min..

Norden under 900-talets sagotid. Sigrids far vill gifta bort dottern med Erik, Svitjods kung, för att säkra freden mellan götar och svear. Först när gudinnan Freja lovar henne ett barn som ska rädda Norden från kristendomen, går hon med på giftermålet. Så möter Sigrid Svein vars mål är att störta sin far och bli Danmarks kung. En episk kärlekssaga inleds. Ödesdigra val och brutna löften kommer att förändra hela den nordiska historieskrivningen.

Kleptomania

av Kristina Hård. Inläst ur Styxx Fantasy, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

När Ingra kommer till Kaisertorn för att gå igenom företagets bokföring på uppdrag av Skatteverket anar hon inte att hon är på väg in i sitt livs äventyr. Luftskeppsimperiets döende ägare bestämmer sig för att lätta sitt hjärta och avslöja hemligheten om hur hans förmögenhet egentligen kom till, om tågolyckan i skogen och de väsen som visade sig döljas där. Gammal folktro och futuristisk storstadsmiljö blandas i denna svenska sf-roman.

Babij Jar och andra dikter

av Jevgenij Jevtusjenko. Inläst ur Bonnier, 1963 av Helena Gripe. Talboken omfattar 35 min..

Diktsamling av den ryske poeten J.J, 1933- . Översättaren vill genom sitt sparsmakade urval visa på olika sidor av poeten: det politiskt dagsaktuella, det socialt satiriska och det lyriska. Mest berömd är dikten Babij Jar från 1961. Babij Jar är namnet på den ravin i Ukraina där tyskarna under andra världskriget avrättade 30000 judar. Poetens protest mot dessa illdåd blev också till en djärv kritik mot den antisemitism som fanns i Sovjetunionen.

Berättelser från Indien

av Rudyard Kipling. Inläst ur Beijer, 1907 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar [Samling 1]: 15 tim., 15 min..

Rudyard Kipling var en engelsk-indisk författare som fick Nobelpriset 1907. Han är mest berömd för Djungelboken men skrev under sin livstid mängder med noveller, romaner och uppskattade resereportage. I berättelser från Indien ryms ett antal noveller som alla utspelar sig i Indien.

Frankenstein

av Dean R. Koontz. Inläst ur Pocketförlaget, 2012 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar Bok 2: 10 tim., 40 min..

Del två i serien inledd med Frankenstein: Den förlorade sonen. Vetenskapsmannen Victor Helios, tidigare känd som Victor Frankenstein befinner sig i New Orleans där han skapat en ny ras av supermänniskor som skall ersätta mänskligheten. Varelserna vänder sig dock mot sin herre och de hotar att förinta hela staden. Hoppet står nu till kriminalinspektörerna Carson O'Connor och Michael Maddison samt den mystiske Deukalion.

Blicken

av Åke Lasson. Inläst ur Columbi Publishing, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

Den unge kirurgen Rickard Falck möter många utmaningar när han börjar arbeta på det stora universitetssjukhuset. Han har svårt att komma in i arbetsgemenskapen och känner sig ofta otillräcklig. I mötet med allvarligt sjuka patienter ställs Rickard inför sina tuffaste prov: Hur berättar han för en patient att hon snart ska dö? Hur kan man ge hopp i hopplösa situationer? Realistisk skildring i sjukhusmiljö. Debut av Å.L., läkare och forskare.

Vadet

av Dan Lewandowski. Inläst ur Richter, 1986 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 40 min..

Taylor Worth har inte några problem att få kvinnor. Taylors bästa vän, Ned, föreslår därför att de ska slå vad om huruvida Taylor kan få tre kvinnor att tacka ja till hans frieri på tre månader. Ned utser de tre kandidaterna - Erin, Eleanor och Veronica. Taylor lyckas, men det visar sig att Erin har blivit gravid, Eleanor begärt skilsmässa från sin man och att Veronica har fått aids. Och nu planerar de sin hämnd.

Jonny Liljas skuld

av Olle Lönnaeus. Inläst ur Massolit, 2014 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Jonny Lilja, knarkspanare i Malmö, har gått ner sig totalt. En kväll beger han sig till Ravlunda skjutfält för att göra slut på allt elände. Här får han syn på en död flicka med uppskurna handleder. Fallet avskrivs som självmord. På var sitt håll börjar Ystadspolisen Eva Ström och Jonny ana att flickans död inte är självförvållad. Det kan även finnas kopplingar till andra fall där unga kvinnor mystiskt omkommit.

Granne med döden

av Alex Marwood. Inläst ur Modernista, 2014 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

I ett sjaskigt hyreshus i södra London väntar en skrämmande samling på att avslöjas. Alla de sex hyresgästerna verkar ha något att dölja. Collette håller sig undan från sin före detta chef, Cher har rymt från ett barnhem, Thomas är kontaktsökande, Hossein är flykting från Irak och Vesta verkar ha koll på allt som händer i huset. En natt inträffar en hemsk olycka som för samman alla hyresgästerna. En av dem, mördaren, döljer skickligt sin hobby.

Dramer

av Lars Norén. Inläst ur Bonnier, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar Samhälle: 32 tim., 38 min..

L.N., 1944- , samtidens största svenska dramatiker har i två band samlat pjäser som han skrivit de senaste tio åren. Samhälle innehåller 17 pjäser som är tänkta som en väv som försöker fånga in tillståndet i det nutida Europa. Tre av pjäserna - Text för tre skådespelare, Olycka och Saknade - är endast fragment medtagna här för att de utgör viktiga stadier i det gemensamma verket. Övriga pjäser publiceras i sina originalversioner.

Kikarseende

av Edith Pearlman. Inläst ur Grate, 2014 av David Zetterstad. Talboken omfattar 17 tim., 28 min..

En samling nyskrivna och äldre noveller i urval av den amerikanska författarinnan E.P. Inkännande skildringar av vanliga människor i en vardag där små detaljer som till synes kan verka oviktiga avslöjar dolda djup eller leder till livsförändrande omvälvningar. Till större delen utspelas berättelserna i den påhittade Bostonförorten Godolphin, men utfärder görs även till andra delar av världen, som Centralamerika och Jerusalem.

Svåra val

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Del 51 i serien Tre systrar. Dimitrij lovar Mathilde att stanna i Tromsö över vintern. Aile har ett hett förhållande med Fredrik men vill inte bli känslomässigt bunden till någon man igen och dessutom är ju Fredrik så ung. Alice är fortfarande arg på Andreas för hans snedsteg men går med på att inkvartera engelska fisketurister på Flomslett. De har knappt installerat sig förrän besöket tar en dramatisk vändning.

Konstgjord andning

av Ricardo Piglia. Inläst ur Tranan, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

En författare får i uppdrag av sin morbror att skriva ner historien om deras släkt och berättelsen om den mystiske anfadern Enrique Ossorio som deltog i ett uppror, gick i exil, skrev en utopisk roman och dog i landsflykt. Arbetet med biografin leder till djupdykningar i Argentinas historia och filosofiska samtal om livets och litteraturens mening. Både Hitler och Kafka är med på ett hörn i denna roman av en av Argentinas stora moderna författare.

De gula fåglarna

av Kevin Powers. Inläst ur Bonnier, 2014 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

Två unga män, Bart och Murph, delar krigets fasor i Irak. När gryningen kommer ska de lämna sitt gömställe och ta sig förbi kala fält med sönderbrända kroppar för att utkämpa ännu ett meningslöst slag. Obönhörligt rör de sig mot tragedin. Väl hemma i USA plågas Bart av främlingskap, mardrömmar och brutna löften. Boken har nominerats till och belönats med en rad priser. K.P. är poet och tjänstgjorde 2004-2005 som maskingevärsskytt i Irak.

Skymning över Svarta havet

av Domnica Radulescu. Inläst ur 2244, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 13 tim., 16 min..

Nora växer upp i en liten stad vid Svarta havet, i Ceausescus Rumänien. Hon älskar Gigi, en pojke med turkiskt påbrå, och hon älskar konsten som hon avskyr att svika genom att teckna diktatorsporträtt i skolan. När framtiden till sist verkar alltför mörk bestämmer sig ungdomarna för att fly till Turkiet, men allt går fel och bara Nora klarar sig över gränsen. Hon försöker bygga upp ett nytt liv som konstnär i Paris. Så en dag möter hon Gigi igen.

Skorpionen

av Hans Scherfig. Inläst ur Alba, 1981 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

En satirisk roman från 1953, om efterkrigstiden i ett land som påminner om Danmark. Huvudperson är lektor Karelius som under en morgontur på cykeln blir arresterad under oklara omständigheter. Lektorn håller dock modet uppe under förhören - han har en orubblig tro på sitt land som det bästa av länder - föga medveten om konspirationer bland polis, näringsliv och massmedia. Hans Scherfig, dansk författare, 1905-1979.

Havet tar och havet ger

av Kristina Simonsson Ronquist. Inläst ur Kristina Simonsson Ronquist, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

Anders Sethsson arbetar som lots i Marstrand på Sveriges västkust. Jonas och Kajsa Nilsson är hans vänner och arvtagare till Karlsson rederi i Rönnäng. Ett oväntat meddelande från det förflutna får Anders att söka sina rötter, och han snubblar då över information från 1940-talet som riskerar att ställa till det för Karlsson rederi. Om Anders ska kunna hjälpa sina vänner måste han skynda sig. Någon försöker sopa igen spåren från det förflutna.

Kan ha hänt

av Eva Sjöstrand. Inläst ur Malmgren, 2013 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 36 min..

En svit dikter, inspirerade av en bussresa mellan Visby och Hemse, av den gotländska poeten Eva Sjöstrand.

Onda aningar

av Ida S. Skjelbakken. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Del 6 i serien Krönikan om Ylva Alm. Det är inte så lätt för Silje att vara gift med Nikolas. Speciellt är det intima umgänget svårt. Men när hon försöker möta sin make med värme blir han rasande. Ylva drömmer ständigt om Aksel, trots att hon vet att det aldrig kan bli något mellan dem. Men så händer något som får henne att glömma allt.

Stjärnskaparen

av Olaf Stapledon. Inläst ur Delta, 1978 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 13 tim., 6 min..

En sällsam resa genom tiden och rummet, utgiven 1937 och betraktad som science fictions storslagnaste vision genom tiderna. Författaren skildrar universums och livets historia, i både vårt och andra världsallt. Olaf Stapledon, 1886-1950, har influerat många science fiction-författare och Stjärnskaparen är en klassiker inom sin genre.

Föreståndaren

av Anthony Trollope. Inläst ur Ruin, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Herr Harding är en hederlig och försynt fattighusföreståndare i sydvästra England. Förändringens vindar blåser över 1800-talets Europa. En granskning av fattighusets affärer visar att kyrkan som förestår verksamheten skor sig på de fattigas bekostnad. Kyrkan går till motattack och Herr Harding hamnar i ett moraliskt dilemma - ska han vara lojal mot arbetsgivaren eller följa sitt samvete? Nyöversättning av klassiker från 1855. A.T., 1815-1882.

Herrelös

av Rachel Vincent. Inläst ur Harlequin, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 14 tim., 48 min..

Del 1 i serien Shifters. Faythe Sanders ser ut som vilken student som helst, men hon är en varkatt. Trots sina föräldrars protester har hon lyckats undkomma sin flocks alla krav och förväntningar och skapat sig ett normalt liv. Faythe har blivit varnad för strykarkatter - varkatter utan flock. De är ständigt på jakt efter en attraktiv och fertil hona, men hon är inte rädd utan beredd att utmana vem som helst. Även herrelösa strykarkatter.

Besökaren

av Dag Öhrlund. Inläst ur Bokfabriken, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 16 tim., 50 min..

Den framgångsrike författaren Tristan Heckscher befinner sig i en skrivstuga på Österlen för att skriva en ny roman. Det går trögt. Ofta delar han en falska whisky med sin granne, kriminalkommissarien Ewert Truut. Truut sliter med ett mordfall där offret blivit halshugget. Tristan har en beundrarinna, Therése, som han inleder ett förhållande med. Men snart börjar hennes uppvaktning ta obehagliga former. Psykologisk spänningsroman.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst ur MTM, 2013- . ISSN 2001-7103 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2014.3: 1 tim., 3 min.; 20 s. : ill. $bn. DAISY text och ljud.

Innehåll: Centrum för lättläst och MTM blir ett / Anne Stigell. Porträtt: "Hämningslös relation till språket" / Lena Boqvist. Tema demokrati: Södertörns högskolebibliotek ser studenternas behov / Lena Boqvist. 5 frågor till Roya Abbaszadeh / Lena Boqvist. Utblick världen: Nobelpriset - så funkar det / Anna Gustafsson Chen. Boktips: Kvinnan bakom konsten / Helena Lingmert.

Allmänt och blandat

På tvärs

av Jan Myrdal. Inläst ur Celander, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 21 tim., 12 min..

Detta är den 21 utgåvan av Jan Myrdals skriftställningar. Skrifterna består dels tal som Myrdal hållit samt publicerade texter från olika tidningar och tidskrifter. Texterna är lättlästa, oerhört faktaspäckade och spänner över en vidd av ämnen som bland annat dagsaktuell politik, kultur och historia. Som vanligt tar Jan Myrdal starkt ställning, även i vissa mer kontroversiella frågor.

Religion

Upprorsmakaren

av Reza Aslan. Inläst ur Weyler, 2014 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 13 tim., 38 min..

En biografi över Jesus, mannen som efter sin död skulle bli Jesus Kristus. Författaren utgår från det vi faktiskt kan belägga om Jesus och hans tid. Han beskriver hur Jesu efterföljare byggde upp en bild av Jesus, inte bara som upprorsmakare utan lika mycket en person som ville sprida kärleksbudskapet. Av upprorsmakaren blev en religionsgrundare. R.A. är född i Iran och nu bosatt i USA, där boken rönt stor uppmärksamhet.

Skeptikerns guide till Jesus

av Stefan Gustavsson. Inläst ur Credoakademin, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar D. 1: 6 tim., 32 min..

En djuplodande och lättillgänglig resa genom historien för att söka svar på vad vi egentligen kan veta om Jesus, vilka källor vi har tillgång till och hur vi kan bedöma deras trovärdighet. Varifrån kommer informationen om Jesus? Och hur står sig evangelierna som källmaterial jämfört med andra källor från antiken? Stefan Gustavsson är bland annat direktor för CredoAkademien och generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen.

Jesus och hans tillkommelse

av Owe Lindeskär. Inläst ur Semnos, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

I tider av väckelse har alltid frågan om Jesu andra tillkommelse varit aktuell. Idag, menar pastorn och predikanten O.L., är det annorlunda. I de flesta frikyrkoförsamlingar är sanningen om Jesus återkomst inte ett prioriterat ämne. Författaren försöker reda ut varför det är så. Han visar på de tecken som Jesus menade skulle komma inför hans tillkommelse och presenterar dessutom nycklarna till att förstå och tolka texterna i Uppenbarelseboken.

En vandring i tro

av A.H. MacMillan. Inläst ur Arne Gille, 2005 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 2 min..

Alexander Hugh Macmillan, 1877-1966, högt uppsatt medlem av Jehovas vittnen har skrivit sina memoarer och även en historik över framväxten av Jehovas vittnen från 1870-talet till 1950-talet. Macmillan beskriver hur han fann sin tro och gick med i Jehovas vittnen där han kom att träffa grundaren av rörelsen: Charles Taze Russell. Macmillan kom sedermera att stiga i graderna och tillhörde den innersta kretsen.

Filosofi och psykologi

De himmelska hierarkierna

av Dionysios Areopagita. Inläst ur Ortodox tidning & bokhandel, 2003 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

En samling kristna texter från 500-talet som sägs komma från Dionysios Areopagita som omtalas i Apostlagärningarna 17:34. Dionysios teologi är starkt mystisk och nyplatonsk samt delar in världen i olika andliga hierarkier där Gud är den högsta hierarkin som är källan till allt och därför står över allt. Texterna är kommenterade och översättaren, teologie kandidat Thomas Notini, har även skrivit ett förklarande förord.

De nya dödssynderna

av Stefan Einhorn. Inläst ur Forum, 2014 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Stefan Einhorn behandlar ånyo frågorna om gott och ont. Han undrar vilka egenskaper som idag anses vara dödssynder och hur de skiljer sig från de ursprungliga. En opinionsundersökning med över tusen personer, djupintervjuer och samtal med en expertpanel, visar att de flesta av de sju klassiska dödssynderna har ersatts av nya. Även belysande exempel och träffande historier från författarens eget liv.

Öga och hjärna

av Richard Langton Gregory. Inläst ur Aldus, cop. 1966 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 9 tim., 29 min..

En sammanfattande framställning av fysiologiska och psykologiska upptäckter som beskriver vårt sätt att se på vår omvärld. Författaren diskuterar här olika aspekter av seendet, av intresse såväl för konstnärer som för psykologer, biologer och filosofer. Denna bok från 1966 bygger på Gregorys forskning vid perceptionslaboratoriet i Cambridge. R.L.G., 1923-2010, psykolog och uppfinnare av optiska instrument.

Attraktion & kemi

av Ingrid Tollgerdt-Andersson. Inläst ur Tollgerdt, 2011 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

Det är känslan som avgör om vi gillar någon eller inte, vare sig det handlar om förälskelse eller rekrytering. Hur kommer det sig att en del personer har mycket lättare att bli omtyckta och att få bra jobb? Här får läsaren ta del av författarens senaste forskning om varför vissa människor blir mer populära än andra, oavsett om det gäller jobb eller privatliv. Författaren är doktor i ekonomisk psykologi och ledarskapskonsult.

Uppfostran och undervisning

Hjälpmedelsboken - från grundskolan till gymnasiet

av Gunilla Gerland. Inläst ur Pavus utbildning, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

En bok om hjälpmedel - men också om strategier och verktyg - för elever med kognitiva funktionsnedsättningar men också för elever utan diagnoser, elever som av olika skäl har inlärningsprofiler som skiljer sig från genomsnittet. Den sträcker sig från förskoleklass till gymnasiet när det gäller hjälpmedel, anpassningar och strategier - men tar också upp tiden efter gymnasiet med exempel från Arbetsförmedlingen, folkhögskola och högskola.

Litteraturvetenskap

Maria Lang

av Lena Lundgren. Inläst ur Ordalaget, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Maria Lang var Sveriges första deckardrottning. Hon gav ut över 40 böcker mellan 1949 och 1990. I denna biografi över M.L. (1914-1991), eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, följer författarna henne genom barndomen, den akademiska karriären, rampljuset och motgångarna. Hon var en mångfacetterad personlighet med ett starkt intellekt och en stor vänkrets. Boken bygger mycket på interjuver med Langes vänner, elever och andra bekanta.

Sår

av Carl-Johan Malmberg. Inläst ur Wahlström och Widstrand, 2005 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

Såret som metafor och symbol i konst, litteratur och musik är ämnet för denna essäbok av C-J Malmberg. Såret är ett kvarlämnat spår av en avgörande livshändelse, ett spår som inte alltid är fysiskt utan lika gärna kan ha satt sig i själen. Såret kan symbolisera våld, lidande, ångest eller underkastelse. Författaren använder exempel från konstnärer som Caravaggio, Oscar Wilde, Gustav Mahler och Carl Larsson för att försöka utröna sårets betydelse.

Stormvioler

av Birgit Th. Sparre. Inläst ur Geber, 1969 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

Del 6 i serien inledd med Därhemma på gårdarna. Större delen av denna sista bok i författarens självbiografiska serie ägnas åt möten med filmstjärnor (Errol Flynn, Clark Gable bland annat) och berömdheter som Aga Khan, R. Hearst under de vintrar hon i ungdomen tillbringade i Paris, Nice, Palma de Mallorca och Kairo.

Så minns vi Jolo

Inläst ur Jolosällskapet, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 5 tim., 13 min..

Journalisten Jan Olof Olsson, 1920-1974, skrev oupphörligt om samtiden och historien. Det blev 7 000 artiklar i Dagens Nyheter och ett femtiotal böcker. Boken rymmer 39 vittnesmål om Jolo - som pappa, granne, kåsör, reporter och författare av politiska pjäser. Texterna är författade av en lång rad skribenter bl.a. Vibeke Olsson, Bengt Lagerkvist, Maria-Pia Boëthius, Hans Villius, Per Ragnar och Tommy Körberg. De flesta bidragen är nyskrivna.

Konst, musik, teater och film

Skärgårdshus

av Johan Ahlbom. Inläst ur Balkong, cop. 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Här skildras historien bakom några av Skärgårdsstiftelsens mer än 1000 byggnader - allt från pampiga herrgårdar och stora sommarvillor till torp. Även flera sevärdheter med koppling till byggnaderna finns med. Boken innehåller en blandning av skärgårdens kulturarv, dess byggnadshistoria samt människors livsberättelser. Den ger även en inblick i samhällsutvecklingen i skärgården under de senaste 100 åren. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Drömlotsen

av Roland Janson. Inläst ur Lindelöw, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 28 min..

Del 2 i trilogin Tidsresan. Förf. är skådespelare och bosatt i Göteborg. Här skildrar han fantasifyllda och äventyrliga resor, framför allt i drömmarnas värld. En drömlots utsänd av Emanuel Swedenborg leder honom. Samhällets aktuella problem kläs av. Byråkrati och översitteri får sig en känga. Författarens pjäs Bänken återges sist i boken.

Samlarna och konstens miljonaffärer

av Gunnar Lindstedt. Inläst ur Forum, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 13 tim., 14 min..

Medan den ekonomiska krisen breder ut sig i världen tävlar en ny superrik överklass om status och inflytande genom investeringar i konst. Författaren beskriver först hur den moderna konstmarknaden skapades i andra världskrigets kölvatten. Dagens bransch blottläggs där mäktiga smakdomare, rika samlare, trendiga gallerier och expansiva auktionshus i symbios trissar upp priser och bygger luftslott av konstnärskap.

Rolf Sinnemark

av Rolf Sinnemark. Inläst ur Arena, 2011 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 45 min..

För glaskonstnären och formgivaren Rolf Sinnemark, född 1941, är naturen den stora inspirationskällan. Där hittar han sina motiv, och allra helst med ett flugspö i sin hand, vid Laisälven eller längs de gotländska stränderna. Hans snart femtioåriga yrkesbana skildras av några olika journalister, författare och museimän. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Längtan bor i mina steg

av Klara Zimmergren. Inläst ur Forum, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 20 min..

Skådespelerskan K.Z., 1967- , såg sina vänner stadga sig och skaffa barn. Själv hade hon redan ett spännande liv med kul jobb, fin lägenhet, resor och kompisar men med tiden växte sig barnönskan allt starkare. För att lyckas med det krävdes en man så jakten startade och senare försöken med provrörsbefruktning. Med skarp iakttagelseförmåga och varm humor lyckas hon återge vardagslivets komiska situationer med singelliv och ensamhet.

Historia

Skymning över Habsburg

av Bertita Harding. Inläst ur Medén, 1940 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 13 tim., 1 min..

I denna biografi i romanform får vi följa det österrikisk-ungerska kejsarparet Karl och Zita. När Karls farbror ärkehertig Franz Ferdinand blir mördad i Sarajevo 1914, utnämns Karl till tronföljare över Österrike-Ungern. Vi får följa paret genom deras mycket dramatiska liv under första världskriget, när de tvingas i landsflykt efter krigsslutet, när de försöker återta den ungerska tronen och hur de slutligen lever sitt liv i exil på Madeira.

Blod i salongerna

av Ingela Lind. Inläst ur Atlantis, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 22 min..

På ett tankeväckande och provokativt sätt skildrar författaren primitivismen genom 1900-talet. Som utgångspunkt används alternativa kolonier som Mabel Dodge Luhans och D.H. Lawrences koloni Taos i New Mexico, Monte Veritā i Ascona och Friedrichshofskommunen i Österrike. Vi får möta tänkare, författare och konstnärer som Wilhelm Reich, Apollinaire, Gerstrude Stein, Bruce Chatwin, Le Clézio, Basquiat, Pina Bausch och Marina Abramovic.

DC-3:an

av Christer Lokind. Inläst ur Medström, 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim..

I juni 1952 sköt Sovjetunionen ner ett svenskt militärflygplan över Östersjön. Detta ledde till mycket frostiga förbindelser mellan Sverige och Sovjetunionen. Christer Lokind är pensionerad överstelöjtnant vid flygvapnet och deltagare i den utredning som tillsattes efter bärgningen av den nedskjutna DC-3:an. I boken berättar han om det hemliga uppdrag som planets besättning hade och om varför planet sågs som ett hot från sovjetiskt perspektiv.

Litauen: tio år i högsta serien

av Påhl Ruin. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2014 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

För Litauen blev inträdet i EU en tydlig symbol för att landet åter tillhör den europeiska familjen. För Litauen och de övriga baltiska staterna innebär EU- och Natomedlemskapen en såväl ekonomisk som säkerhetspolitisk trygghet. EU-medlemskapet påverkar allt från migration och industri till mänskliga rättigheter och kyrkans position i samhället. P. R. är frilansjournalist bosatt i Litauen.

Jungfrun från Norge

av Tore Skeie. Inläst ur Karneval, 2014 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 14 tim., 17 min..

Författaren är norsk medeltidshistoriker och ger oss här en skildring av det storpolitiska spelet 1300-talets Skandinavien. Sverige, Norge och Danmark krigar mot varandra och skapar allianser för att sedan bryta dem. Vi får följa Ingeborg som är dotter till den norske kung Håkon. Hon lovas som ettåring bort till den svenska hertigen Erik, men blir som vuxen en inflytelserik och mycket mäktig kvinna.

Biografi med genealogi

Patina

av Petter Eklund. Inläst ur Arena, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 8 min..

Med ödmjuk och nyfiken blick porträtteras tretton personer, alla över 80 år, och deras hem. Personer som fortfarande är lika nyfikna, kloka, undrande, klarsynta som när de var yngre, boende i hem som speglar inbodd skönhet genom personliga minnen, olika stilar och inredningar i en blandning långt från dagens inredningsideal. Vad de alla har gemensamt är att de inte passar in i stereotypen av gamla människor. Förlagan är rikt illustrerad.

Filippa

av Marie-Louise Flemberg. Inläst ur Santérus, 2014 av Anna Westberg. Talboken omfattar 19 tim., 22 min..

Filippa född 1394, var gift med Erik av Pommern, kung över Sverige Norge och Danmark. Hon var en engelsk prinsessa av huset Lancaster. Hon kom i praktiken att styra unionen då kungen under långa perioder var frånvarande. Hon var en populär regent som åtnjöt stort förtroende av både befolkning och stormän. Författaren beskriver utförligt hennes liv och gärning.

Min historia

av Stephen W. Hawking. Inläst ur Norstedt, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 25 min..

Förf., född 1942, har i årtionden trollbundit läsare över hela världen med sina övertygande teorier om universums gåtor. Här får vi följa hans egen historia hela vägen från barndomen i efterkrigstidens London, genom familjelivet till arbetet som världsberömd kosmolog idag. Han studerade både i Oxford och Cambridge och trots att han 21 år gammal fick diagnosen ALS lyckades han med hjälp av olika tekniska hjälpmedel göra en vetenskaplig karriär.

Karl Staaff

av Leif Kihlberg. Inläst ur Bonnier, 1963 av Christer Bjärehag. Talboken omfattar D. 2: 26 tim., 18 min..

Del två av två om den liberala politikern K.S, 1860-1915..

En enda tår

av Angčle Lieby. Inläst ur Libris, 2014 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 50 min..

Berättelsen om Angčle Lieby som drabbas av Bickerstaffs syndrom. Syndromet gör att i stort sett alla tecken på liv försvinner, samtidigt som den sjuke fortfarande hör och känner. Läkarna tror att Angčle är hjärndöd och är inställda på att stänga av respiratorn. En dag ser hennes dotter en tår rinna längs kinden och man förstår att Angčle lever. Här berättar hon själv om sin väg tillbaka till livet.

Med brödet under bröstet

av Anna Lindgren. Inläst ur Rikard Lehmann Publishing, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

Författaren föddes i Ukraina men bor idag i Trelleborg. Som liten levde hon i en vanlig liten familj från en tysk koloni i Ukraina. De flyr 1942 till fots undan ryssarna, utmärglade och trötta, mot Tyskland. En gripande berättelse om en invandrarkvinnas liv.

Carl Philip

av Johan T. Lindwall. Inläst ur Forum, 2014 av David Zetterstad. Talboken omfattar 11 tim., 55 min..

Expressens hovreporter och kändisjournalist redogör för prinsens liv, från tidig barndom fram till idag. Prinsen är den i familjen som vantrivs mest i rampljuset och har dessutom fått kämpa med dyslexi. Genom åren har han haft flera konflikter med familjen, han hotade avsäga sig prinstiteln om de inte accepterade hans flickvän. Författaren har tidigare skrivit böcker om Victoria och Madeleine.

Prinsessan Madeleine

av Daniel Nyhlén. Inläst ur Lind & Co, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 2 tim., 19 min..

Prinsessan Madeleine porträtteras av veckotidningsjournalisten Daniel Nyhlén. I korta kapitel redogörs bland annat för prinsessans student, partyliv, de officiella uppdragen, Nobelfesterna, den avbrutna förlovningen, livet i New York och vägen till bröllopet. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

En alldeles särskild historia

av Bertil Quirin. Inläst ur Votum, cop. 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 11 tim., 35 min..

En släktkrönika som spänner över hela 1900-talet. Vi lär känna fosterbarnet Wivi och trädgårdseleven Carl-Fredrik och är med under deras uppväxt, när de bildar familj under efterkrigstiden och tar del av deras dramatiska livsöden och den tidsanda som formade dem. Berättelsen utspelar sig i västsverige och Bohuslän. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Emma Zorn

av Birgitta Sandström. Inläst ur Norstedt, 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 37 tim., 56 min..

Författaren, tidigare chef för Zornsamlingarna i Mora, berättar, känsligt, reflekterande och kunnigt om Emma Zorns liv från barndomen i en intellektuell judisk Stockholmsfamilj till de sista åren i Mora, där hon strax före andra världskriget byggde upp Zornmuseet. I denna omfattande biografi skildras hennes eget liv och konstnärsskap. En stor del handlar om det kreativa, växlingsrika och tidvis svåra äktenskapet med Anders Zorn.

Mästare och missdådare

av Göran Tivenius. Inläst ur Sveriges radio Örebro, 2000 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

Här porträtteras ett 75-tal personer som satt sina spår i 1900-talet. I korta kapitel presenterar författaren såväl missdådare som mästare. Följ med på en resa i tiden där vi bland annat får möta forskarna som fann DNA-strukturen, utbrytarkungen Houdini, Rosa Luxemburg, Igor Stravisnky, Frank Lloyd-Wright, Pelé och Virginia Wolf. Författaren är reklam- och radioman.

Att dansa med vargar

av Bertil Torekull. Inläst ur Ekerlid, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

Om kampen mellan den så kallade slaven och slavägaren vilket här är det samma som relationen mellan högste chefen och hans högra hand. Förf., född 1931, har både sparkats från Bonnierkoncernen och lyfts bort som chefredaktör på Svenska Dagbladet. Här berättar han om sina nära relationer med starka företagsledare och makthavare: Peter Wallenberg, Ingvar Kamprad, Albert Bonnier och Jacob Palmstierna.

Ho klarer sej allti

av Karin Westlund. Inläst ur Karin Westerlund, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Förf., född 1934, berättar om sin tid på Eugeniahemmet, ett hem för barn med funktionsnedsättning i Stockholm. Där bodde hon i femton år från tre års ålder. En tillvaro som innehöll stränga regler, rutiner, tvång och utsatthet. Där fanns föreståndarinnan Inez med sin barskhet och nyckelknippa. Hon har hela tiden en gnagande hemlängtan med väntan på brev från mamma. Men hon har även goda minnen som känslan av att få en egen stund med syster Astrid.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Heder och samvete

av Eduardo Grutzky. Inläst ur Fri tanke, 2013 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I Sverige idag, 2013, befarar ungefär 70 000 ungdomar att de inte ska få välja vem de ska gifta sig med. Ändå förnekar svenska debattörer hederskulturens existens eller förringar dess effekter. Det talas i allmänna termer om mäns våld mot kvinnor och om ett globalt patriarkat. Författarna menar att hederskulturens kollektivistiska prägel är unik, individen offras för att rena kollektivet. De menar också att begreppet antirasism har förvrängts.

Geografi

Mitt Tokyo

av Monica Braw. Inläst ur Atlantis, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

En personligt hållen bok om Tokyo. Författaren är journalist och filosofie doktor i japansk historia. I denna bok beskriver hon den japanska huvudstaden med utgångspunkt från de sex olika adresser hon bott på under sina femton år i staden. Vi får lära oss om stadens från dåtid till nutid, genom besök i tempelområden, små trädgårdar och hypermoderna bostadsområden.

Stockholmskuriosa

av Hans Harlén. Inläst ur Trafik-nostalgiska förlaget, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok med kuriosa och udda fakta av Stockholmskännaren Hans Harlén. Kanske är det värdelöst vetande men det är ganska kul och ger upphov till intressanta och roliga diskussioner. Vi kan bland annat läsa om vilka kvarter som har flest invånare, vilka gatunamn som fått lämna plats för nya och hur många restauranger som fått stjärnor i Guide Michelin.

Sällan sett i Stockholms skärgård

av Magnus Rietz. Inläst ur Balkong, cop. 2008 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

En resa till en rad okända, gömda och glömda ställen i Stockholms skärgård. Fotografen M.R. berättar om spännande, övergivna och vackra platser och tar oss med till bortglömda bergrum, kokande ångmaskinrum, en roddtur bland sjungande sälar och en övernattning i kassunfyren mitt ute till havs. Flera av platserna har aldrig tidigare fotograferats eller återgivits. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Polarexpeditionen

av Alec Wilkinson. Inläst ur Leopard, 2014 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 8 tim., 42 min..

Det sena 1800-talets upptäckariver drev över tusen forskare till Nordpolens ogästvänliga landskap. En av dem var Salomon August Andrée som år 1897 gjorde ett uppmärksammat försök att tillsammans med två kollegor flyga till Nordpolen i ballongen Örnen. Men expeditionen misslyckades och först 33 år senare påträffades deras kroppar, utrustning och dagböcker på isen. Författaren skildrar ett fascinerande livsöde och polarforskningens historia.

Samhälls- och rättsvetenskap

En reformerad upphovsrätt

av Christian Engström. Inläst ur Books-on-demand, 2012 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 3 tim., 44 min..

R.F. och C.E. är knutna till Piratpartiet och boken är en programförklaring i en av partiets huvudfrågor - upphovsrätten. Huvuddragen i den föreslagna upphovsrättsreformen är legaliserad fildelning, kortare skyddstider för kommersiell användning, fri samplingsrätt och ett stopp för tekniska kopieringsskydd. Författarna förklarar varför de anser att en sådan reform är nödvändig och rimlig och hur den gynnar så väl medborgare som artister.

Den solidariska genen

av Göran Greider. Inläst ur Ordfront, 2014 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 8 tim., 54 min..

Göran Greiders bok är en blandning av idéhistoriska utflykter, dagboksnotiser, tankfulla reflexioner och skarpa aforismer. Han tar avstamp i biologin och har studerat klassiker som Darwin och Marx i sin jakt efter människans sanna natur. G.G. menar att tesen om människans egoistiska arv är falsk, istället är vi i grunden en solidarisk art. I den politiska debatten borde vi börja om från början och diskutera vilket samhälle som passar oss bäst.

Vänner och u-vänner

av Sara Lidman. Inläst ur Bonnier, 1969 av Britt Ronström. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

En samling artiklar av Sara Lidman mellan åren 1964-1968. Exempelvis Tänk själv, Mr Johnson, USA och vårt omdöme, Vem äger Vietnam? och Anförande på ett möte med amerikanska desertörer i Medborgarhuset, Stockholm 27/10 1968. De flesta av texterna är debattartiklar och rör Sydafrika och Vietnam, men här finns också ett pjäsfragment och en novell.

Riksrevisionen tio år

Inläst ur SNS förlag, 2014 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 34 min..

Innehåller uppsatser som behandlar olika frågor inom den statliga revisionen som varit aktuella under perioden 2003-2013. De tar upp den statliga revisionens plats i granskningssamhället, förväntningarna på revisionen, effektivitetsrevisionens syfte och innebörd, revisorernas professionalitet och användningen av revisionsrapporterna i riksdag och regering. Författarna är revisorer eller forskare med kunskaper och intresse för dessa frågor.

Att rätta orätt

av Gayatri Chakravorty Spivak. Inläst ur Tankekraft, 2012 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 4 tim., 10 min..

G.C.S. vill flytta fokus mot den klassapartheid som upprättar en global åtskillnad mellan eliter och subalterna. Problemet med dagens människorättsdiskurs, menar hon, är att den leder till ett ovanifrånperspektiv där ett priviligierat skikt av aktörer tar på sig ansvaret för att sprida mänskliga rättigheter till marginaliserade befolkningar och rätta orätt överallt i världen. Hon förordar istället en tålmodig underifrånpedagogik. Essä.

Därför hatar alla liberaler, och därför har alla fel

av Per Svensson. Inläst ur Stiftelsen Liberal debatt, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

Del 1 i serien Liberal idédebatt. Journalisten och författaren P.S. växlar mellan historia och nutid i sökandet efter de liberala idéströmningarnas kraft. För att förstå utmaningarna för dagens liberalism synar han noga motståndarna. Vad driver den ökande romantiseringen av kollektivistiska ideologier och förhållningssätt? Och vad gör man åt att liberalismens egna argument har övertagits av krafter som vill inskränka den individuella friheten?.

Teknik, industri och kommunikationer

Kokbok för systemförvaltare

av Stefan Samuelsson. Inläst ur Stefan Samuelsson processutveckling, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Författaren presenterar en enkel och inspirerande modell för systemförvaltning. Han vänder sig till den som är systemägare, systemförvaltare eller motsvarande och som tycker att hittills tillgängliga modeller är krångliga och saknar fokus på det mest väsentliga. Han menar att systemförvaltningen ska vara en verksamhetsstyrd process där man säkerställer de mål som är uppsatta innan ett beslut tas.

Ekonomi och näringsväsen

Baka med LCHF

av Mariann Andersson. Inläst ur Bonnier fakta, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 12 min..

42 bakverk enligt LCHF. Boken innehåller recept med minimal mängd kolhydrater på allt från brownies, kärleksmums och rulltårta till småkakor och tårtor. Det vanliga sockret är ersatt av stevia eller sukrin. Vetemjöl är ofta ersatt med kokosnötsmjöl. Recepten är enkla att följa och innehåller relativt få ingredienser. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Jägarskolan

av Sten Christoffersson. Inläst ur Svenska jägareförbundet, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar Studiehandledning med frågor och svar: 5 tim., 16 min.; 108 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Svenska jägareförbundets nya lärobok som på ett enkelt sätt förmedlar de teoretiska kunskaper som krävs inför jägarexamen. En bok om vad blivande jägare bör känna till om jakt, djur, ekologi, viltvård, vapen och skytte. Jägarskolan består av tre delar: huvudbok, studiehandledning, lagen. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken bör användas jämsides.

Jägarskolan

av Sten Christoffersson. Inläst ur Svenska jägareförbundet, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar Lagen: 4 tim., 39 min.; 116 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Svenska jägareförbundets nya lärobok som på ett enkelt sätt förmedlar de teoretiska kunskaper som krävs inför jägarexamen. En bok om vad blivande jägare bör känna till om jakt, djur, ekologi, viltvård, vapen och skytte. Jägarskolan består av tre delar: huvudbok, studiehandledning, lagen. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken bör användas jämsides.

Lätt att njuta! med Shirley Clamp & Viktväktarna

av Shirley Clamp. Inläst ur Semic, 2013 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 2 tim., 24 min..

En kokbok från Viktväktarna och artisten Shirley Clamp. Boken inleds med en kort text om att mat är njutning och följs av en rad okomplicerade recept under rubrikerna, snabbt och vardagsenkelt, lyxa hemma, tjejerna kommer och dags för fest. Läsaren får tips på smoothies, frukostar, varmrätter och efterrätter. Recepten är inte kaloriberäknande men anger antal ProPoints. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Morberg grillar

av Per Morberg. Inläst ur Bonnier fakta, 2014 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

En grillbok med, i huvudsak, recept på grillat kött. Olika typer av kött och styckdetaljer, allt ifrån kycklingklubbor och korv till chateaubriand, får sig en omgång på glöden. En mindre mängd recept på grillad fisk och skaldjur finns med - däribland matjessill på glöd! Boken innehåller också ett några vegetariska sidorätter samt en rad såser att ha till köttet eller fisken. Personligt skrivna recept med en nypa humor.

Motorsågskörkort

Inläst ur Skogssyrelsen, cop. 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Studiehandledning tänkt att använda i en studiecirkel inför att man ska ta motorsågskörkort. Målet är att man ska lära sig att sköta och hantera motorsågen på ett säkert och effektivt sätt. Man lär sig bland annat hur en bra motorsåg ska fungera, hur man filar kedjan så att den blir vass och hur man fäller, kvistar och kapar ett träd. Facklitteratur för seende. Talboken läses med ett läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Fientliga bud

av Sophie Nachemson-Ekwall. Inläst ur SNS förlag, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 11 tim., 5 min..

S. N-E. är forskare vid Handelshögskolan och har här skrivit en bok om bolagsstyrning, som bygger på hennes avhandling från 2012. Hon tar avstamp i situationer med fientliga bud, där köparen förvärvar ett företag mot företagsledningens vilja. I två fallstudier beskrivs budstriderna i Skandia och Scania. Boken avslutas med förslag på hur bolagsstyrning och uppköpsregler bör förändras i Sverige, för ett långsiktigt och hållbart näringsliv.

Träd och buskar

av Inger Palmstierna. Inläst ur Norstedt, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 10 tim., 48 min..

En bok om vanliga och ovanliga träd och buskar för trädgården. De utgör stommen i trädgården, ger karaktär genom doft, färg och form, de bidrar också till ett rikt djurliv. Vi får planteringstips och skötselråd och inspiration från olika trädgårdsstilar. Ett avsnitt handlar om en trädgård i Lappland, och beskriver trädgårdar i det riktigt kalla klimatet. I.P. är trädgårdsmästare och författare. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Idrott, lek och spel

Vägen tillbaka

av Helena Ekholm. Inläst ur Ekerlid, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Vi får följa skidskytten Helena Ekholm under ett avgörande år i hennes liv, som sträcker sig från ett misslyckat OS i Kanada 2010 till ett framgångsrikt VM i Ryssland 2011. Hon berättar öppenhjärtigt om denna svåra tid, om sin uppväxt samt om människorna som format henne. Ett avsnitt i boken innehåller nio övningar i den mentala träning som Stig Wiklund utarbetat.

Lutfi Kolgjini

av Robert Okpu. Inläst ur H. Svennehed, cop. 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 1 min..

Biografi över Lutfi Ludde Kolgjini, född 1959 i Ferizaj, Kosovo. Han är en svensk travtränare som är verksam vid Jägersros travbana i Malmö. Vi får följa Lutfi från det att hans familj flydde från Albanien till Kosovo och vidare till Sverige. Väl i Sverige väcktes hans intresse för travsporten. Genom hårt arbete lyckades han ta sig in i travvärlden och 2010 blev han utnämnd till Årets tränare på Hästgalan. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Nio OS - nästan

av Ragnar Skanåker. Inläst ur Ragnar Skanåker, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

Ragnar Skanåker, född 1934, är framgångsrik pistolskytt. Han deltog i sju Olympiska spel under åren 1972-96, varav sju i fripistol, två i snabbpistol och tre i luftpistol. Han vann fyra OS-medaljer i fripistol inom loppet av 20 år: guld 1972, silver 1984 och 1988 samt brons 1992. Här berättar han om sitt liv.

Militärväsen

Världen efter Snowden

av Wilhelm Agrell. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2014 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Edward Snowdens avslöjanden om global övervakning av data- och teletrafik har väckt enormt rabalder. Snowden blåste liv i en debatt om nationers säkerhetsbehov kontra den enskildes identitet. Världen över ser många S. som en hjälte. USA vill dock ställa honom inför rätta. Wilhelm Agrell och Marie Demker sätter här Snowdens avslöjanden i ett större perspektiv, reder ut begrepp och förklarar sammanhang.

Flyget blev mitt liv

av Gösta von Porat. Inläst ur Bonnier, 1963 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 10 min..

Gösta von Porat, 1886-1972, svensk militär och flygpionjär. Hans självbiografi berör de år då han var aktiv som flygare. År 1906 blev von Porat officer vid Fortifikationen. Han genomgick 1912 Nieuports flygskola i Pau, Frankrike och tilldelades efter certifikatproven svenskt aviatördiplom nr 7. Han efterträdde Henrik David Hamilton som chef för Flygkompaniet, och fick sedermera många höga poster inom Flygvapnet fram till sin pensionering 1946.

Naturvetenskap

Vårt ursprung?

av Mats Molén. Inläst ur XP media, 2000 av Örjan Blix. Talboken omfattar 30 tim., 7 min..

Med hjälp av exempel från vetenskapen och referenser till Bibeln vill förf. förena vetenskap och tro. Han vill visa att Bibelns verklighetssyn ger en tillförlitlig bild av universums och jordens uppkomst samt historia. Budskapet är tankeväckande men de vetenskapsteoretiska argument som antyds är valhänta. I USA hävdar anhängare av skapelseberättelsen att Bibelns syn på universum och människan skall ha samma status som vetenskapens.

Fysikens filosofi

av Thord Silverbark. Inläst ur Symposion, 1999 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 32 tim., 14 min..

En bok från 1999 som beskriver relativitetsteorins och kvantmekanikens allmänkulturella och filosofiska mottagande i Sverige. Såväl vad som gått att läsa i dagstidningar som djupare filosofiska undersökningar. Idéhistorikern Thord Silverbark redogör för en mångfald tolkningar av den teoretiska fysiken. Boken relaterar genomgående den moderna människans världsuppfattning.

Medicin

Att leva med RP

Inläst ur Svenska RP-föreningen, 2013 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

RP eller Retinitis Pigmentosa är ett samlingsnamn för flera hundra ärftliga näthinnesjukdomar. Boken vänder sig till anhöriga och andra som har en person med RP i sin närhet. Här beskrivs vad det innebär att ha RP eller Ushers syndrom, som är en hörselnedsättning, i kombination med RP. I boken finns också råd och tips på hur man kan förenkla vardagen med RP. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Stora boken om barn

av Lena Lidbeck. Inläst ur Norstedt, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 32 tim., 24 min..

Heltäckande föräldrahandbok som utgår från svenska förhållanden. Den är indelad i åtta delar: 1. Att vänta barn, 2. Att föda barn, 3. Nyföddhetstiden, 4. Amning och flaskmatning, 5. Barnets första år, 6. Barn mellan ett och sex år, 7. Familjejuridik och konsumenträtt, 8. Bokstavsbarn, allergi, sjukdom och olycksfall. Boken är granskad av experter inom alla områden som behandlas. Lättillgänglig, rik på fakta och praktiska tips.

Vill du ha hjälp? Nej tack gärna!

Inläst ur Gothia fortbildning, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

En bok om rollen som yrkesperson i mötet med personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Författarna menar att det inte finns någon mall att följa i mötet med personer som har adhd eller Aspbergers syndrom, vidare påpekar de att förmågan att orka och att vilja förstå varandra är avgörande för ett lyckat samarbete. Författarna har lång och varierande erfarenhet av att arbeta med stöd till personer med NPF.

Paleo

av Erik Wallsten. Inläst ur ICA, 2014 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 7 tim., 14 min..

En bok om det som kallas modern stenålderskost. Författarna hävdar att vi människor bör leva och äta så likt stenåldersmänniskan som möjligt. De driver tesen att vi bör sova och motionera regelbundet och äta kött, frukt, nötter och i viss mån olja. Socker, spannmål och baljväxter anses inte bra. Förutom mycket detaljerad information om kosttillskott, råvaror och näringsvärden innehåller boken en del recept och träningstips.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Den ståndaktige tennsoldaten

av Hans Christian Andersen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2005 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Förkortad version av H.C. Andersens klassiska saga om den enbente tennsoldaten. Tennsoldaten förälskar sig i den vackra balettdansösen som bor i samma lekrum. Av en slump trillar tennsoldaten ut genom ett fönster vilket blir början på en hisnande resa i en pappersbåt genom kloakerna ut i en sjö och in i gapet på en fisk. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den trycka boken jämsides.

Moa [hjärta] Jesse

av Micka Andersson. Inläst ur LL-förlaget, 2009 av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Moa tror att sommarlovet innan femman kommer att bli tråkigt. Hennes bästis Agnes ska åka bort i fyra veckor. Men då dyker Jesse upp, som Moa sneglat på i smyg i ett år. De blir tillsammans och Moa är lyckligt. Samtidigt har hon en gnagande känsla inombords. Jesse är ett år yngre än Moa och Agnes tycker att han är en barnrumpa. Moa gör slut med Jesse fast hon inte vill. Rädslan att Agnes inte ska fortsätta vara hennes bästis är större.

Striden i Isstaden

av Jonna Berggren. Inläst ur Olika, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Väktaren och stenarna. Johanna och Mads har kommit från varandra i Islandet. Johanna träffar en ny vän, Miika som hon slår följe med. Mads och en flicka som heter Maya är fångar hos drottning Hâl och hennes fruktansvärda krigare. Johanna och Miika är på väg till staden där Mads och Maya är fångar. Äventyret är fullt av märkliga varelser som wulfar, vättar, völvor och dimvarelser.

Alfa - spökhästen

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2013 av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Beast quest - Amuletten från Avantien som börjar med Nixa - dödens budbärare. Toms sökande efter alla sex delarna till amuletten från Avantien fortsätter. För att få tag på andra delen måste Tom besegra den gigantiska spökhästen Alfa. Alfa håller till i skogarna i Förbjudna landet där han sprider skräck. Om Tom misslyckas kan inte hans far Taladon återfå sina krafter.

Hark - grottmonstret

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Beast quest - Amuletten från Avantien som börjar med Nixa - dödens budbärare. Det är dags för Toms tredje uppdrag i kampen att försöka rädda sin far, Taladon. Misslyckas Tom kommer Taladon att vara förlorad för alltid. I Förbjudna landet finns Dödens berg där Hark grottmonstret lever. Det gigantiska fasansfulla monstret förvandlar sina offer till sten. Tillsammans med Elenna ger sig Tom iväg för att besegra Hark.

Rokk - stenmonstret

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Beast Quest - Dödens skugga som börjar med Krabb - havets skräck. Ett gigantiskt monster i sten, Rokk, håller staden Rion i skräck. När Toms amulett börjar blinka blått får han och vännen Elenna ett nytt uppdrag. Att bryta den mäktiga trollkarlen Velmals förtrollning över Rokk och göra honom god igen. Rokk visar sig vara svår att besegra och äventyret ser ut att kunna bli det sista för Tom och Elenna och deras djur Storm och Silver.

Blottad

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 11 i serien som börjar med Vampyrens märke. Neferet, den onda übervampyren, har överlevt ett farligt fall. Hon är nu farligare än någonsin och hotar hela Tulsa. Kaos råder efter att hon har dragit fram och Nattens hus får skulden. Zoey Redbirds uppgift blir att återigen försöka sätta stopp för Neferet. Om Zoey misslyckas kommer snart fullt krig att råda.

Djurfiket

av Camilla Ceder. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sallys högsta önskan är att få ett djur. Men hennes pappa är pälsdjursallergiker så det går inte. Som tur är har kompisen Nadja en hund som Sally får träffa. När Sally och Nadja ska gå på ett kafé får hundar inte följa med. Dumt tycker Sally och Nadja som bestämmer sig för att öppna ett djurfik dit både människor och djur får komma. Att planera för ett djurfik är svårare än vad de trott. Svårt blir det också när Sallys bror råkar döda en hamster.

Fångad

av Mary Chapman. Inläst ur Hegas, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Under en biltur hamnar Grace, Adam och Ruby samt deras mamma i en dimma. När bilens bensin tar slut går mamman till en mack för att hämta mer. Hon kommer inte tillbaka och syskonen ger sig ut för att leta reda på henne. Dimman lättar och syskonen har hamnat i en parallell värld som ser exakt ut som deras med undantaget att det skett en hemsk översvämning. Kommer syskonen kunna ta sig hem eller de för alltid förlorade i den nya världen?.

Apkonster

av Lucy Courtenay. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Tigertrubbel. Elvaåriga tvillingarna Taya och Tori älskar djur. Hemma har de startat upp en modellagentur för vilda djur. När allt börjar rulla på och gå bra för systrarna händer något ofattbart. Deras hus exploderar och deras pappa skadas. Hemlösa slussas familjen runt mellan vänner och föräldrarna börjar gräla. Tori börjar hitta nya vänner och Taya känner sig ensam och övergiven.

Björnkramar

av Lucy Courtenay. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien som börjar med Tigertrubbel. Tvillingarna Tori och Taya bor i personalbostaden på safariparken Djurens värld. Glädjen i att bo mitt bland alla djur försvinner när barnens föräldrar bråkar och pappan flyttar därifrån. Kan Tori och Taya göra något för att föräldrarna ska bli sams igen? Taya får veta att en film ska spelas in närheten. Hon vill nu ta chansen att vara med och kanske bli berömd skådespelare.

Tigertrubbel

av Lucy Courtenay. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 1, fristående, i serien Vilda. De elvaåriga tvillingarna Taya och Tori älskar djur. Deras mamma arbetar med att ta hand om utsatta djur. När de två tigerungarna Chips och Dipp hamnar hos familjen blir det tvillingarnas uppgift att hjälpa till att ta hand om dem. Tvillingarna börjar en ny skola och har svårt att passa in med sin annorlunda bakgrund. Ytterligare ett orosmoln seglar upp på himlen när deras pappa blir sjuk.

Ihop på låtsas

av Marie Desplechin. Inläst ur Opal, 2012 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Varken Adčle eller hennes kompis Frédéric är populära på högstadieskolan de går på. Ingen av dem passar in i tjej- respektive kill-mallen. De bestämmer sig för att låtsas vara tillsammans i ett försök att verka mer normala. Men en rad händelser som bland annat innebär att Adčle och Frédčric blir fotograferade för en reklamannons gör att hela tillvaron ställs på ända. Reklamen visar sig vara för något som kompisarna tycker är extremt pinsamt.

Allt och lite till

av Sarah Dessen. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Christina Hellman. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Emaline ser fram emot sommaren innan hon ska börja på college. Hon har inrutade dagar på familjens företag och där finns också hennes fantastiska pojkvän Luke. Den lilla staden Colby rustar sig för alla turister. Dit kommer Theo, för att arbeta med en dokumentärfilm om en lokal konstnär. Emaline blir indragen i filmprojektet och upptäcker att Theo är mer än smart. Han är snygg och spännande också. Sommaren tar en oväntad vändning.

Vildhästarnas dans

av Angela Dorsey. Inläst ur Stabenfeldt, 2010 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Evy älskar hästar. Hennes egen heter Rusty och de har ett speciellt förhållande. Evy kan känna hästars känslor och även tala med hästar. Rusty har lärt sig en del ord. Evy bor med sin mamma långt ute i ödemarken där mamman målar tavlor. När vintern kommer söker sig en grupp vildhästar närmare Evys hus. Hon kan känna deras desperata hunger. Evy märker också att något hotar hästarna. Kan hon ta reda på vad?.

Älskar - hatar

av Jenny Downham. Inläst ur Bromberg, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Karyn anklagar efter en fest den några år äldre Tom för våldtäkt. Toms lillasyster Ellie är det enda vittnet och hon vittnar om att Tom inte våldtagit Karyn. Men är det verkligen sant? Ellie lär känna Mikey som visar sig vara Karyns bror. Ellie och Mikey blir häftigt förälskade. Ellie börjar tvivla på att hon gjort rätt och om hon ska berätta sanningen för polisen. Samtidigt planerar Mikey en hämnd på Tom. Passar även vuxna.

Titti och den tama kråkan

av Marie Duedahl. Inläst ur Hegas, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Titti och hennes mamma har flyttat till ett nytt hus. Titti är sur, hon vill inte bo där. En dag dyker det upp en otäck kråka som flyger runt balkongen. Titti tycker inte om kråkan heller. När Titti träffar grannen, som heter Snö, börjar hennes humör vända. Men Snö är sjuk, alldeles vit och väldigt smal. Snös enda vän är kråkan. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Pappersstäder

av John Green. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Quentin och Margo var bästa vänner som barn. När high school börjar närma sig sitt slut har de glidit från varandra men Quentins hemliga förälskelse i Margo håller i sig. En natt dyker Margo upp utanför Quentins fönster. Hon tar med honom på ett äventyr under vilket han får agera chaufför. Dagen efter är Margo försvunnen. Hon har lämnat en ledtråd till Quentin som gör att bara han, kanske, kan hitta henne.

Kungens barn

av Sonya Hartnett. Inläst ur Atrium, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Cecily, 12 år, hennes storebror Jeremy, 14 år samt deras mamma evakueras under andra världskriget från London till familjens gods på landet. Med till godset får även tioåriga May följa. Cecily försöker bli vän med May men deras olika bakgrunder sätter käppar i hjulet. Under en promenad träffar flickorna på två pojkar i underliga kläder. Pojkarna gömmer sig i en gammal ruin. En oväntad vänskap uppstår där det förgångna vävs ihop med framtiden.

Granaporna

av Annalena Hedman. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Kompisarna Trollet och Dennis bygger små sängar till sin mini-koja. I sängarna är det tänkt att deras kottedockor ska ligga. En dag när de kommer till mini-kojan ligger det några varelser och sover i sängarna. Varelserna har barriga kroppar, ludna huvuden och öron som ser ut som kantareller. Trollet och Dennis klurar ut att de små varelserna är granapor. Granaporna har kommit på villovägar och nu behöver de hjälp att hitta hem.

Korpens hemlighet

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur Hegas, 2013 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ella är på skolutflykt till ett gammalt slott. Runt omkring slottet flyger massor av korpar. Vid vindbryggan står det korpar gjorda av sten. Under rundturen i slottet berättar guiden om en stallpojke som stulit en värdefull ring. Efter stölden försvann pojken på ett mystiskt sätt. Ella kommer på avvägar från gruppen vilket leder till att hon snubblar över ledtrådar som kanske kan ge en förklaring till vad som hände pojken och ringen.

Biggles och dollarkuppen

av William Earl Johns. Inläst ur B. Wahlström, 1957 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 55 min..

Nya äventyr väntar för kapten James "Biggles" Bigglesworth. Här är det fyra kortare berättelser: Biggles och dollarkuppen, Biggles och det stulna fartyget, Biggles och atomleran samt Biggles och den flygande korsriddaren. Som vanligt har han vännerna Algy, Ginger och Bertie vid sin sida. Nostalgiläsning för vuxna. Språket är präglat av tiden för bokens utgivning.

Biggles söker en skatt

av William Earl Johns. Inläst ur B. Wahlström, 1975 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 26 min..

Innehåller flertalet kortare detektivberättelser med flygdetektiv James "Biggles" Bigglesworth i huvudrollen under hans arbete på Scotland Yard. Biggles får delta i ett skattsökaräventyr på Madagaskar, ta fast en man som lurat en flicka att smuggla ett mystisk paket, hitta mystiskt försvunna flygplan och hjälpa en prins hitta en elfenbensstaty. Nostalgiläsning för vuxna.

Uppdraget

av Camilla Lagerqvist. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Svarta rosorna. Året är 1943 och andra världskriget pågår. I Värmland bor trettonåriga Maja. Till hennes by flyttar från Norge Ben och Hilde. Kriget kommer skrämmande nära för Maja. Tillsammans bildar de tre ungdomarna en motståndsgrupp. De får höra att nazisterna är ute efter en kvinna i norska motståndsrörelsen som kallas Svarta rosen. Ett första uppdrag för ungdomarna blir att försöka ta sig till Norge och varna Svarta rosen.

Judit och tant Harriet

av Charlotta Lannebo. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Judit har sommarlov. Ett tråkigt sommarlov där pappa bara snickrar och kompisarna Mats och Vanja bara vill leka affär. Under en promenad med hunden Kuggen kommer Judit till ett ödetorp. Där visar sig tant Harriet, 96 år bo. Judit och tant Harriet blir vänner. Tillsammans plöjer de upp trädgården, odlar grönsaker och dricker möglig saft. Tant Harriet berättar vilda historier från sitt liv där hon varit allt från racerförare till hästinridare.

Nidstången

av Åsa Larsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Isabell Skarby Hay. Talboken omfattar 2 tim., 31 min..

Del 1 i serien PAX. I Mariefred har väktarna Estrid och Magnar vigt sina liv åt att skydda biblioteket under kyrkan, men i takt med att de blir äldre börjar bibliotekets magiska skydd försvagas. Bröderna Alrik och Viggo visar sig vara utvalda för att hjälpa till att försvara biblioteket mot de mörka krafter som vill ta makt över det. De måste också ta strider i vardagslivet mot sig själva och sin närmaste omgivning.

Eldens furste

av James Lovegrove. Inläst ur Argasso, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Bergets furste. Avslutar serien om Pinans 5 furstar. Tom Yamada, 15 år, har till uppgift att i en rad dueller kämpa mot de fem Pinofurstarna som också är demoner. Det är dags för Tom att utmana och kämpa mot den värsta och mäktigaste av demonerna, Eldens furste. Om Tom förlorar kommer hela världen att börja brinna. En kamp på liv och död kan börja.

Prodigy

av Marie Lu. Inläst ur Modernista, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Legend. Femtonåringarna Day och June är nu på flykt undan Republikens styre. Day är förmodad död men egentligen är det hans bror som dödats. June i sin tur betraktas nu som högförrädare. Day och June söker hjälp hos Patrioterna, Republikens fiender. Men många frågetecken gör att de inte vet vilka de kan lita på. Där finns också den spirande kärleken mellan Day och June. Men kan de ens lita på varandra?.

Aktivisterna

av Robert Muchamore. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Rekryten. Varje dag dör tusentals djur i laboratorier. Vissa försvarar experimenten, andra är beredda att ta till extremt våld för att stoppa dem. James Adams och hans syster får i uppdrag att infiltrera en grupp djurrättsaktivister. De är agenter inom CHERUB, tränade proffs med en avgörande fördel - vuxna misstänker aldrig att barn spionerar på dem.

Fritagningen

av Robert Muchamore. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Cherub. I USA kan ungdomar som dömts för grova brott dömas till fängelsestraff, precis som vuxna. James uppdrag blir att infiltrera säkerhetsanstalten Arizona Max och frita en fånge. Det blir hans farligaste uppdrag hittills.

Misstänkt

av Robert Muchamore. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien som börjar med Rekryten. När ett MI5-uppdrag i Ryssland går fruktansvärt fel måste James Adams använda all sin skicklighet för att ta sig levande ur landet. När han till slut lyckas ta sig hem visar det sig att mardrömmen bara har börjat. James blir föremål för en utredning som kan få riktigt allvarliga konsekvenser.

Överlevarna

av Robert Muchamore. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Rekryten. När CHERUB upptäcker en länk mellan en grupp våldsamma miljöaktivister och en religiös sekt som kallas Överlevarna skickas James till Australien för att infiltrera sekten. Det blir hans tuffaste uppdrag, då han måste stå emot sektens försök till hjärntvätt. CHERUB kallas in av det enkla skälet att ingen misstänker att barn kan vara spioner.

Mördaren i parken

av Lena Ollmark. Inläst ur LL-förlaget, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En samling med fem skräcknoveller. I titelnovellen, Mördaren i parken, förföljs en flicka i en park där flera mord har skett. Steg hörs och kanske är det flickans tur att dö. De andra novellerna handlar om kocken Fredrik vars pizza gör succé när han oavsiktligt råkar ha i en annorlunda ingrediens, en flicka som träffar sin döda lillebror, en pojke som måste gå över en kyrkogård i natten samt en sandstrand där det inte är bra att bygga sandslott.

Ynari

av Ondjaki. Inläst ur Trasten, 2010 av Martin Halland. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En dag träffar Ynari en pytteliten man nere vid floden. Han lär henne att ord kan betyda olika saker för olika människor och att ingen människa behöver ordet krig. Ynari och den lille mannen beger sig ut på en resa där hon med hjälp av sina fem flätor, lite magi och ett stort mått kärlek lyckas få fem byar att sluta kriga. Fantasifulla bilder med starka färger. Förf. är multikonstnär från Angola.

Riddarna på Devlens slott

av Howard Pyle. Inläst ur Natur och kultur, 1963 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 33 min..

Myles Falworth är nyligen fyllda 16 år. Han lever i en orolig tid i 1400-talets England. Under uppväxten har han gått i klosterskola men nu är det dags att söka sig vidare. Myles får bege sig till greve Mackworth slott Devlen för att där söka tjänst som väpnare. Målet är att så småningom bli dubbad till riddare. Men vägen dit är full av hinder Myles måste ta sig igenom. Nostalgiläsning för vuxna.

Spartacus son

av Simon Scarrow. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Kampen för frihet. Året är 61 f.kr. och den unge Marcus lever i Rom som slav hos självaste Julius Ceasar. Marcus har högt förtroende hos Julius Ceasar. Men lojaliteten hos Marcus sätts på prov då rebellerna anser att Marcus bör vara den som leder det nya slavupproret. Marcus är son till ingen mindre än Spartacus, den ursprungliga upprorsledaren. Kan Marcus leda slavarna till frihet?.

Färgen på drömmar

av Ruta Sepetys. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Josie, 17 år, är uppvuxen på en bordell i New Orleans. Hennes mamma är prostituerad och har aldrig brytt sig om sin dotter. Josie längtar bort och samlar alla pengar hon kan för att kunna flytta. Drömmen är att börja på college. Två jobb gör att drömmen närmar sig men när mamman rymmer med en gangster och ett mystiskt dödsfall inträffar ser chansen till ett nytt liv ut att försvinna för Josie. Utspelar sig 1950. Passar även unga vuxna.

Ninja Timmy och resan till Sansoria

av Henrik Tamm. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Ninja Timmy och de stulna skratten. Ön Sansorias invånare är hotade av den onda Administratören. Bovens plan är att göra alla som bor på ön till slavar. Katten Timmy och hans ninjagäng måste göra allt de kan för att rädda Sansorias invånare. För att kunna ta sig till ön bygger katten Flores en tekniskt komplicerad ubåt. Ett magiskt äventyr väntar ninjorna i berättelsen som är inspirerat av steampunk.

Råttburgare

av David Walliams. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Problemen hopar sig över Zoe. Hon har en jobbig styvmamma, en pappa som mest hänger på puben, blir mobbad för sitt utseende samt hittar en dag sin hamster död. Mitt i allt det jobbiga hittar Zoe en liten gullig råttunge på sitt rum. Hon döper råttan till Armitage och tror sig ha fått ett nytt husdjur. Men styvmamman tycker att råttor är äckliga djur och ringer efter en råttbekämpare. Upp dyker Burt, en man med ett speciellt hamburgerrecept.

Fast i isen

av Mats Wänblad. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Martin Halland. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Morgan och piraterna. Piratskeppet Sjöpestens besättning har tråkigt. Det har regnat i en vecka och inte ett enda äventyr finns i sikte. Kapten Gullan får en idé. De ska åka till Söderhavet. Där är det varmt och finns skepp fulla med guld. Men skeppet åker fel och hamnar bland isberg och hungriga isbjörnar. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Facklitteratur

Historia

Ingela Shingela

av Tomas Blom. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2005 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Tio berättelser om 1900-talet med barnens perspektiv i fokus. Den första berättelsen utspelar sig 1897 i samband med Stockholmsutställningen. De andra berättelserna spänner över filmintresserade Ingela, barnrika bostäder, andra världskriget, tevens intåg och det politiska 1970-talet. Varvat med berättelserna är faktarutor med blandad information om politik, underhållning och kultur.