Nya talböcker oktober 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 232 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

En enda natt

av Simona Ahrnstedt. Inläst ur Forum, 2014 av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 15 tim., 1 min..

Natalia De la Grip kommer från en rik företagarfamilj men har gått sin egen väg och arbetar hårt inom finansvärlden. David Hammar, en uppkomling och finansvärldens meste bad boy, är på grund av händelser i det förflutna ute efter hämnd på familjen De la Grip. Kanske kan han komma åt dem via Natalia? Han bjuder henne på en lunch som blir oväntat trevlig. Attraktion uppstår men en relation är väl fullständigt otänkbar?.

Eldhav

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Mallika Gianimi. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Del 18 i serien Thea. En mordbrännare går lös på Kabelvaags gator, och mitt i eldhavet befinner sig Theas dotter. Erika känner hur elden obönhörligt närmar sig henne och hon kan inget göra. Allt hon ber om är att döden ska komma snabbt. Hemma i Vestbygden kämpar Jenny med att hålla ordning på dottern Jetta, som svärmar för den trevlige Stian. Men Stian har inte berättat hela sanningen om sig själv.

Britt-Marie var här

av Fredrik Backman. Inläst ur Partners in Stories, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

En roman om fördomar, korrekt organiserade bestickslådor och en by vid en väg. Sextiotreåriga Britt-Marie, enligt vissa en passivt aggressiv ältande gnällkärring, har lämnat storstaden och sin otrogna man. Hon hamnar i det lilla samhället Borg. Förutom till salu-skyltar och en ölstinkande pizzeria har Borg bara fotbollen kvar. Ungdomslaget är i desperat behov av en tränare och bryr sig inte om petitesser som att Britt-Marie inte vill ha jobbet.

Salladsnätter

av Vanessa Barbara. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 11 min..

Otto och Ada har varit gifta i femtio år när Ada plötsligt dör och lämnar Otto ensam kvar. Nu måste han lära sig att laga mat och tvätta kläder och till råga på allt umgås med de mycket originella grannarna, som han dittills gjort allt han kan för att undvika. Umgänget med grannarna öppnar Ottos ögon på fler olika sätt och han börjar så småningom misstänka att Ada har varit inblandad i något skumt. Men vad? Och hur ska han få reda på sanningen.

Livets & dödens villkor

av Belinda Bauer. Inläst ur Modernista, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 11 tim., 4 min..

Ensamma kvinnor terroriseras i en sjuk lek som urartar till mord. Ruby Trick, tio år, bor med sina föräldrar i det råa och fuktiga kustsamhället Limeburn. Hon har sina egna problem att kämpa mot, som mobbare på skolbussen, skogen som tränger ut familjens hus i havet och föräldrarnas hotande skilsmässa. Ett sätt för Ruby att hålla kvar sin pappa kan vara att hjälpa honom i jakten på mördaren. Men bara inte mördaren får tag i henne först.

Korrigering

av Thomas Bernhard. Inläst ur Tranan, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Vetenskapsmannen Roithamer har lämnat efter sig ett oräkneligt antal papperslappar efter ha tagit sitt liv. Bokens berättare försöker pussla ihop sin väns kvarlåtenskap och fram träder en bild av en man som var så besatt av att förfina och korrigera att slutet till sist förefaller oundvikligt. En man med en misantropisk läggning och en oförsonlig avsky mot sitt hemland. Roman från 1975 av den österrikiske författaren T.B., 1931-1989.

Hitta hem

av Susanne Boll. Inläst ur Damm, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 27 min..

Del 2, fristående, i serien inledd med Det enda rätta. Läkaren Helmi återvänder till Sverige för att hitta den dotter hon övergav trettio år tidigare. Helmis enda ledtråd finns hos Yvonne, dotterns alkoholiserade faster. I en annan del av staden återhämtar sig trettioåriga Dina från ett självmordsförsök. Samtidigt gömmer sig någon i skuggorna. Någon som bara väntar på rätt tillfälle att hämnas. En roman om vänskap, kärlek och hämnd.

En mörk och förvriden flod

av Sharon J. Bolton. Inläst ur Modernista, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 14 tim., 36 min..

Fjärde boken om den unga kriminalpolisen Lacey Flint i London. Lacey har sagt upp sig från arbetet och bor ensam i sin husbåt på Themsen. Hon försöker komma över sin kärlek till polisen Mark Joesbury. Efter att ha arbetat under täckmantel är Mark försvunnen och Lacey kan inte sluta tänka på honom. Samtidigt händer obehagliga saker. Lacey hittar ett lik i floden i närheten av sitt hem, oönskade gåvor levereras till husbåten och hon blir iakttagen.

Den bittra pajens sötma

av C. Alan Bradley. Inläst ur Lind & Co, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 16 min..

Under sommaren 1950 inträffar flera mystiska händelser på den engelska herrgården Buckshaw där elvaåriga Flavia bor med sin familj. Man hittar en fågel med ett frimärke spetsat på näbben och Flavia blir vittne till en döende mans sista andetag. För henne är det hela mer spännande än skrämmande och med sitt stora intresse för kemi och gift börjar hon genast nysta i saken. En mysdeckare som fått Daggerpriset för bästa debutroman.

Så som vågorna slår mot stenig strand

av Anna Bråtenius. Inläst ur Mormor, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Lena får sin dotter Pernilla i början av 1960-talet. Hon är då bara fjorton år. Fyrtio år senare avlider Lena i cancer och Pernilla, som har växt upp hos sina morföräldrar, får ta hand om torpet där de tillbringade sina somrar. Under de mörka höstmånader som följer försöker Pernilla ta reda på mer om sin mor och får veta mer än hon egentligen vill om både henne och det unga läkarpar som också semestrade på Askö den gången, för länge sedan.

Arsenjevs liv

av Ivan Bunin. Inläst ur Akvilon, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 15 tim., 50 min..

Aleksej Arsenjev har tvingats lämna Ryssland. Nu sitter han i "det land som har ersatt landet där han föddes" och tänker tillbaka på sin uppväxt på den gamla och storslagna släktens förfallna lantgods. Liv och död, kärlek och politik blandas i en nostalgisk och vemodig skildring av livet före revolutionen. Författaren Ivan Bunin, som fick Nobelpriset i litteratur 1933, tillhörde själv en gammal rysk adelssläkt, lik den som skildras i romanen.

Markisens skyddsling

av Barbara Cartland. Inläst ur Winther, 1987 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 5 tim., 18 min..

Under sin vistelse i Paris blir markisen av Elkesley oväntat förmyndare för Kitrina. Hon är en oäkta dotter till hans kusin, som rymde med en av drottning Viktorias hovdamer. Han får omedelbart problem. Inte bara med att förhindra en shejks lömska planer på att kidnappa Kitrina, utan också för att han måste bekämpa den kärlek han känner för henne. För hur ska han kunna ta Kitrina med till England där hon bara skulle mötas av förakt och hån?.

Brighids väg

av Phyllis Christine Cast. Inläst ur Harlequin, cop. 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 18 tim., 39 min..

I stället för att följa sin familjs regler har kentauren Brighid valt att gå sin egen väg och knyta vänskapsband med både människor och kentaurer. Samtidigt som hon hjälper sin vän Elphames bror, Cuchulainn, att få livet tillbaka börjar Brighid få känslor hon inte förstår sig på, förbjudna känslor. Brighid har dessutom fått övernaturliga gåvor av gudinnan. Och nu hon har fått en vision av en tragedi som kan förgöra alla hon någonsin brytt sig om.

Crazy heart

av Thomas Cobb. Inläst ur Bonnier, 1988 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

En gång i tiden var Blake en stor countrystjärna i Nashville. Nu är han i övre medelåldern, har ett antal kraschade äktenskap bakom sig och super hårt. För att försörja sig spelar han på sjaskiga barer och restauranger i olika småstäder. När han förälskar sig i en ung journalist bestämmer han sig för att rycka upp sig och göra comeback, men det är inte så enkelt som han hade hoppats.

Lögnaren

av Harlan Coben. Inläst ur Pocketförlaget, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 13 tim., 12 min..

Del 4 i serien om sportagenten Myron Bolitar. Golfproffsen Linda och Jack Coldrens son kidnappas i samband med U.S. Open och man anlitar Myron Bolitar för att hitta honom. Fallet leder Myron på en villoväg av ledtrådar och slutligen tillbaka till en golftävling som ägde rum för tjugotre år sedan då Jack Coldren blev snuvad på vinsten. Plötsligt befinner sig Myron i en härva av kriminalitet och lögner som sträcker sig upp i adliga kretsar.

Livet på Mars

av Micael Dahlén. Inläst ur Volante, cop. 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 14 tim., 58 min..

Marty Andersson är något av en enstöring, han lever ett ensligt liv och livnär sig som spärrvakt i tunnelbanan, medan hans hjärna ständigt går på högvarv. Marty känner sig inte hemma i samhället och är övertygad om att han egentligen är marsian. Därför twittrar han flitigt med ett amerikanskt forskningscenter som söker efter utomjordiskt liv. En dag får han av misstag insatt 54 miljoner kronor på sitt bankkonto och börjar jagas av kriminella.

Hemmafronten

av Patti Davis. Inläst ur Richter, 1986 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Självbiografisk roman av Patti Davis dotter till den amerikanske presidenten Ronald Reagan och hans fru Nancy. Beth Canfield är en vanlig amerikansk tjej, men när hennes far Robert Canfield blir vald till guvernör i Kalifornien blir sig inget likt. Beth blir så småningom själv bli politiskt intresserad, problemet är att hon inte delar sina föräldrars åsikter. Ska hon välja det liv hennes föräldrar föredrar eller ska hon gå sin egen väg?.

Ett stöd i natten

av Jan Edelholt. Inläst ur Recito, 2011 av Anders Palm. Talboken omfattar 16 tim., 58 min..

Skildring av en mans nattarbete inom den kommunala psykiatrin. Berättaren beskriver sina möten med människor med olika psykiska funktionsnedsättningar. Han kallar dem de "otillhöriga" och för honom står det klart att det är omgivningens bemötande och sätt att värdera vad som utgör ett gott liv som är den främsta orsaken till allt det utanförskap han möter. Starkt kritisk mot psykvården och en hyllning till de som orkar lyssna och inte ger upp.

Hittebarnet

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

Del 14 i serien Lotsbarnen. Nyheten om en tragisk och ödesdiger olycka når Losvika och hotell Havblikk. En som har stått Julie väldigt nära, är borta för alltid. Samtidigt försöker Julie ta hand om hittebarnet på bästa möjliga sätt, men till hennes förtvivlan är det många som anser att den lille pojken måste sändas bort.

Sommarmysterier

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Del 13 i serien Lotsbarnen. Julie blir ofrivilligt invecklad i en dramatisk händelse, men inte alla tror att hon är oskyldig. Då är det skönt att ha den stilige och öppne Gunnar som stöd. Han bjuder henne med sig hem till barndomshemmet, och Julie blir mer och mer betagen. Till skillnad från Jon sa han vad han tänkte och kände. Den dagen Jon satt och pratade öppet om hur svartsjuk han var, den dagen skulle aldrig komma.

Ensam på vinden med Pelle Kohlberg

av Per Gunnar Evander. Inläst ur Bonnier, 1981 av Lars Nygren. Talboken omfattar 1 tim., 15 min..

Författaren Per Gunnar Evander sitter i sin bil på väg mot en jordfästning av sin vän; läkaren Pelle Kohlberg. Han reflekterar över sin vänskap med Per Edvin Kohlberg och hur deras vägar har korsats genom åren. Tankarna vandrar och författaren filosoferar kring existentiella frågor och hur Pelle såg på livet. Utgiven som Bonniers julbok 1981.

Jag bara tvingar mig lite

av Maja-Stina Fransson. Inläst ur Norlén & Slottner, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 55 min..

När Minna var 12 år höll hon på att tvätta sönder sig och när hon var 20 skulle hon gå ner i vikt fem kilo, men det blev 15. Nu närmar hon sig 30, hon sitter på kaféer och antecknar saker om andra gäster som hon följer tvångsmässigt. Genom dagboksanteckningar och terapisamtal får vi följa Minna från 1990-talet och framåt. Det är förnekelse, ångest och nya tvång. Men också en befriande komisk skildring om vad ett liv med tvångstankar kan innebära.

Korsfäst på Klädesholmen

av Ramona Fransson. Inläst ur Anomar, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

En dödsmisshandel av en gammal man på Västra kyrkogården i Göteborg är inledningen till en rad bisarra mord. Det finns vittnen till mordet men ingen vågar berätta något. På ett kors hänger en naken kille, uppbunden och död utan några synliga skador. Ytterliga kors med döda män hittas och spaningschef Greger Thulin är övertygad om att mördaren är en psykopatisk religionshatare. Åttonde fristående delen i serien om Greger Thulin och hans kollegor.

Lord John och svärdets brödraskap

av Diana Gabaldon. Inläst ur Bra böcker, 2013 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 20 tim..

Det är 1758 och lord John Grey har gått ut i krig tillsammans med sin bror Hal. Men trots striderna är det något annat som upptar lord Johns tankar. När han var barn anklagades hans far för landsförräderi och begick självmord. Nu har lord John börjat misstänka att självmordet i själva verket var ett mord. Men vem är mördaren? Under sitt sökande efter sanningen dras lord John in i en passionerad men förbjuden kärlekshistoria med sin styvbror Percy.

Fredrik och Charlotte - tio år senare

av Cecilia Hagen. Inläst ur Bonnier, 1996 av Camilla Bard. Talboken omfattar 4 tim., 55 min..

Fristående fortsättning på Fredrik och Charlotte. Cecilia Hagen kåserar humoristiskt om överklassens liv med de oskrivna och hårda regler som gäller för dem. Hon berättar om Fredrik och Charlotte som lever ett typiskt liv för "fint folk", de bor på Östermalm, semestrar på Dalarö och i Alperna.

Underjord

av Lennart Hagerfors. Inläst ur Weyler, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 6 tim., 10 min..

En nyligen pensionerad förläggare har förlorat kontakten med sin dotter. Han är lättad över att ha lämnat yrkeslivets konstlade sociala relationer bakom sig men plågas av tanken på det främlingskap som växt fram mellan honom och dottern. Han får chansen att åter få möta sin förlorade dotter men måste då följa henne ner i underjorden.

Judas barn

av Markus Heitz. Inläst ur Coltso, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 21 tim., 41 min..

Leipzig år 2007. Syster Theresia ledsagar de sjuka in i döden, men ingen vet vem hon egentligen är. Ung, vacker och frisk - för evigt. Theresia längtar bara efter en sak: att få somna och aldrig vakna igen. Men det får hon inte. Hennes skuld är för stor. Under nätterna skriver hon ner sin historia för att lindra smärtan. Det börjar 1670 i Serbien. En liten flicka dras in i Judas barn, ett hemligt sällskap av forskare - tillika vampyrer.

Min nattbror

av Joanna Hellgren. Inläst ur Galago, 2014 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Jacob växte upp i skuggan av sin döde bror. Han tror att han själv ska dö på sin 10-årsdag, precis som brodern. Om nätterna hemsöker brodern honom och Jacob känner att hans liv kanske bara är en upprepning av broderns..

Dödens bok

av Reginald Hill. Inläst ur Minotaur, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 18 tim., 15 min..

Fristående fortsättning på De dödas samtal. Överkommissarie Pascoe har ett bekymmer. Franny Roote har frigivits ur fängelset och har skickat honom en rad brev med påträngande ton. När ingen annan tar hoten på allvar börjar han själv undersöka saken. En mordbrand övertygar honom att det är bråttom. Under tiden blomstrar Hat Bowlers kärlek till Pomona Rye, som nästan blev seriemördarens sista offer. Men Bowler inser att något inte står rätt till.

Den stumma flickan

av Michael Hjorth. Inläst ur Norstedt, 2014 av Dan Kandell. Talboken omfattar 14 tim., 38 min..

Fjärde boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. I Torsby avrättas hela familjen Carlsten i sitt hem. Lokal polis griper snabbt en misstänkt, men bevisningen räcker inte och Riksmord kallas in. Kort därefter hittas den misstänkte mördad med samma vapen som familjen. Så upptäcker man att det kan finnas ett vittne till mordet. Tioåriga Nicole har varit på besök hos sina kusiner. Hennes fotspår leder in i den stora skogen bakom huset.

Kärlekens pris

av Patricia Campbell Horton. Inläst ur Hemmets journal, 1982 av Camilla Bard. Talboken omfattar 12 tim., 57 min..

Oliver Cromwell är död och Anna-Maria Brudenell reser hem från klosterskolan i Paris. Hennes mor har skrivit att den förmögne Greve Shrewsbury vill gifta sig med henne. Av en slump bestämmer sig Anna-Maria för att spås av en spådam. Kvinnan berättar för henne att hennes namn ska bli känt i hela England. Hon kommer att få uppleva en stor kärlek och för den kärleken kommer hon att ge upp allt. Spådamen ser också blod på hennes händer.

Nätter i Reykjavik

av Arnaldur Indriðason. Inläst ur Norstedt, 2014 av Dan Kandell. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

I den här boken har Erlendur Sveinsson just tagit sin polisexamen och börjat arbeta i Reykjavik, en miljö präglad av våld, brott och misär. En uteliggare som han ofta stött ihop med på nätterna har hittats drunknad i ett dike. Ingen annan verkar bry sig. Men Erlendur kan inte släppa fallet och jakten på sanningen om vad som hänt mannen leder honom in i Reykjaviks mörka undre värld.

Den franska krigskonsten

av Alexis Jenni. Inläst ur Bonnier, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 25 tim., 30 min..

Året är 1991 och den unge man som är romanens berättare lever ett tillbakadraget liv i staden Lyon. Mot förmodan råkar han bli bekant med Salagnon, en krigsveteran som bearbetar sina minnen genom att teckna. Han blir Salagnons elev och under deras tid tillsammans börjar han skriva en roman som baseras på veteranens upplevelser i Indokina och Algeriet. Samtidigt går Frankrike för första gången på länge ut i krig i Operation Desert Storm i Irak.

Författarnas himmel

av Per Christian Jersild. Inläst ur Novellix, cop. 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 42 min..

Novell av P.C. Jersild där författaren själv dör och kommer till livet efter detta. Han hamnar i en vänthall där han väljer utgången märkt "Författare". Snart hamnar han på ett hotell där han får arbeta hårt men också träffar sedan länge döda författarkollegor. Sonja Åkesson tjänstgör i konditoriet, Göran Tunström är barmästare. Irriterade över att ingen annan svensk författare än Linné har avancerat till klassikermatsalen börjar de konspirera.

Jordstorm

av Mons Kallentoft. Inläst ur Forum, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

Tredje fristående boken om kriminalinspektör Malin Fors. En ung man hittas död i ett dike intill Göta kanal. Mannen identifieras som Peder Åkerlund, före detta sverigedemokrat, utesluten ur partiet på grund av sina rasistiska uttalanden men numera omvänd. När den unga flickan Nadja Lundin samma kväll anmäls saknad, finns tecken på samband mellan fallen. Det är bråttom att ta reda på mördarens motiv.

Zack

av Mons Kallentoft. Inläst ur Book Mark, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i Herkulesserien. Fyra asiatiska kvinnor hittas brutalt avrättade i en lägenhet. En femte dumpas svårt stympad utanför Södersjukhuset. Tjugosjuåriga Zack har gjort en kometkarriär inom Stockholmspolisen och får nu i uppdrag att lösa fallet tillsammans med kollegan Deniz. Handlar det om kvinnohat, rasism eller människohandel? Det enda som är säkert är att fler kvinnor kommer att dö om de inte hittar mördaren.

Stalker

av Lars Kepler. Inläst ur Bonnier, 2014 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 16 tim., 57 min..

Femte boken om kriminalkommissarie Joona Linna. Det har gått nio år sedan prästen Rocky Kyrklund dömdes till rättspsykiatrisk vård för ett brutalt mord. Själv minns han ingenting. Samtidigt som hans återanpassning till samhället påbörjas, får polisen en film med en kvinna i ett fönster. Nästa dag hittas kvinnan död i sitt hem. Tankarna går till Kyrklunds bestialiska gamla mord. En ny film kommer till polisen. Linna är dessutom försvunnen.

Projekt längtan

av Marika King. Inläst ur Damm, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 43 min..

Del 2 i serien inledd med Supernova. Lisa har varit sjukskriven för utbrändhet men när hon kommer tillbaka till sitt jobb på konsultfirman gör hon succé med sitt nya projekt. Ändå känns det inte som om livet är på väg åt rätt håll. Efter många funderingar åker hon till Ghana för att arbeta som volontär. Sin vana trogen går hon in för arbetet med hull och hår, men trots både engagemang och romantik är hon inte säker på om valet är det rätta.

Supernova

av Marika King. Inläst ur Ponto pocket, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 55 min..

Lisa är en ung kvinna som går ut med toppbetyg från Handelshögskolan i Stockholm och får drömjobb som konsult på ett prestigefyllt företag. Hon inleder en relation med en av kollegorna, men förälskar sig i sin chef, en gift man som hon har ett destruktivt förhållande med. Allt rullar på i allt snabbare takt med resor, pengar och lyx tills Lisa en vacker dag tappar kontrollen. Debutroman. M.K., 1970-.

Lelle Printers lexikon för supervalåret 2014

av Lelle Printer. Inläst ur Kärret, 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 57 min..

Lexikon där man kan slå upp de vanligaste förekommande nyckelorden i politiken och få en initierad förklaring till vad de verkligen betyder. Man kan även hitta den politiska teaterns rollfigurer och få en beskrivning av vad som döljer sig bakom maskerna. Ny upplaga till supervalåret 2014 men läsvärd alla år. Lelle Printer, pseudonym för Hans Dahlman, är den lika trovärdige som otillförlitlige nyhetsuppläsaren i radions program På Håret.

Tre dagar och två nätter

av Håkan Lindquist. Inläst ur Telegram : 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 34 min.

Efter ett gräl med pojkvännen Abdellah reser Guillaume iväg för att hälsa på sin farfar. Besöket varar i tre dagar och två nätter och under de många långa samtalen om kärlek, vänskap och livsval får Guillaume lära sig mycket om farfadern och hans liv - men också om sig själv. Det ingen av dem vet är att dessa tre dagar ska bli de sista i den gamle mannens liv.

Glupahungern

av Andrea Lundgren. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 7 tim., 26 min..

Långt inne i skogen, någonstans i Norrbotten, ligger en djup tjärn och invid den står ett stort och mäktigt björnträd som tänker och känner och väntar. Några mil längre bort ligger en by och en gård där fyra barn växer upp och skogen med tjärnen kommer att påverka deras och deras föräldrars och barns liv på ett oväntat sätt. Den tystlåtna Ingrid som dyker in i sitt eget djup och hennes ständigt hungrande dotter Baba står i centrum för berättelsen.

Öga för öga

av Eric Van Lustbader. Inläst ur Damm, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 19 tim., 56 min..

Detta är den andra delen i serien inledd med Måltavla Jason Bourne. Vid författaren Robert Ludlums död tog Eric van Lustbader över hans populära karaktär Jason Bourne. I denna del har Bourne mist sin hustru efter ett attentat och får veta att hans gamle vän inom CIA Martin Lindros är försvunnen i Etiopien. Detta leder till en rafflande jakt på två saudiska terrorister som är ute efter att döda Bourne.

Södra vägen till Saltön

av Viveca Lärn. Inläst ur W&W, 2014 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 12 tim., 30 min..

Del 3 i serien inledd med Öster om heden. Om människorna i några Göteborgskvarter som möter personerna på Saltön. Tobakshandlaren Holgers käresta Dolores ärver ett hus på Saltön. Samtidigt lämnar Göteborgs rikaste man Roger Holkfjell hemstaden. Av en slump landstiger han på Saltön och köper MacFies stuga. Kampanjföreningen Peppra Saltön bildas för att få fler besökare året runt på ön. Baddräktsdesignern Philip satsar på ett spa som blir populärt.

Kvarteret Glöden

av Berndt Mannhagen. Inläst ur Warne, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

En berättelse om att vara barn i 1940-talets Stockholm. Nioårige Loffe (författarens alter ego) växer upp i kvarteret Glöden i Vasastan. Vi får följa Loffe i hans vardagsliv, i skolan, på biografen, när han bygger Mecano och när han åker till Flatensjön på simskola. Nostalgi för de som var med och en bra beskrivning av livsförhållandena i Sverige under krigsåren.

Hem till mig

av Trude Marstein. Inläst ur Bonnier, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 17 tim., 18 min..

Ove är läkare och på ytan verkar han ha allt: en strålande karriär och en fin familj. Men inombords känner han en stor tomhet. Är detta verkligen allt livet har att erbjuda? För att döva ångesten ger Ove sig in i den ena otrohetsaffären efter den andra. Varje gång tror han att livet ska förändras och att den nya kärleken är den största. Varje gång blir han lika besviken. Och livet rinner sakta bort medan desperationen växer.

Älskade fosterland-

av James McClure. Inläst ur Bra böcker, 1980 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

Uppe i bergen i den lilla sydafrikanska staten Lesotho planerar en hemlig elitorganisation ett terrordåd som kan innebära politisk katastrof för Sydafrika. Organisationen består av fanatiska män med nazisympatier. Två agenter får veta att något är i görningen och börjar spana. De blir vittnen till en massaker och inser att något ännu värre väntar. Boken skrevs 1976 av J. M, 1939-2006, brittisk journalist och författare född i Sydafrika.

Lik till förväxling

av Gregory Mcdonald. Inläst ur Norstedt, 1976 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

När journalisten I. M. Fletcher, kallad Fletch, gör research inför ett reportage om droghandel blir han kontaktad av en miljonär som vill betala Fletcher för att mörda honom. Mannen påstår att han har cancer och vill göra processen kort. Fletch är i behov av pengar och tar emot tusen dollar för att lyssna på miljonärens förslag. Boken filmades 1985 under titeln Fletch, med Chevy Chase i huvudrollen. G.M., 1937-2008, amerikansk deckarförfattare.

Att skugga en man

av Folke Mellvig. Inläst ur Regal, 1967 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

Carl-Eric Falkman behöver pengar men hans farbror Enok Falkman vill inte ge honom några utan vill att de ska stå kvar i familjeföretaget. Carl-Erics fästmö Ylva bestämmer sig för att försöka påverka farbrorn men när hon besöker Enoks lägenhet hittar hon en man ihjälskjuten bakom en soffa. Kapten John Hillman har sedan tidigare fått ett uppdrag att skugga Carl-Eric och blir nu inblandad i en trasslig härva. Pusseldeckare utgiven första gången 1955.

Lyckta dörrar

av Folke Mellvig. Inläst ur Bonnier, 1961 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 55 min..

Pi Nyberg, i scoutkretsar Akela, är på utflykt som ledare för en grupp barn. De ska bo i en sommarstuga söder om Stockholm. Till sin bestörtning hittar de ägaren och direktören Herbert Hellquist skjuten i det stängda huset. Han har en pistol bredvid sig. Är det självmord eller mord? Pi och hennes make, försvarsadvokaten Alexander Nyberg, börjar nysta i mysteriet som döljer ett mörkt familjedrama. Pusseldeckare från 1961.

Dubbelspel

av Judith Michael. Inläst ur Richter, 1991 av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim., 43 min..

Stephanie och Sabrina är enäggstvillingar och så identiska till utseendet att ingen kan undgå att förväxla dem. Sabrina lever lyxliv, medan Stephanie lever ett lugnt familjeliv. Stephanie frågar sig ofta om hennes äktenskap var ett misstag och Sabrina undrar om inte livet har mer att erbjuda. De bestämmer sig för att byta identitet en vecka. En olycka förhindrar dem från att byta tillbaka och de dras med i dubbelspelet. Men vems liv är vems?.

Lyckträffen

av Judith Michael. Inläst ur Richter, 1994 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

Claire har ensam uppfostrat sin 17-åriga dotter Emma. Deras liv har varit knapert, men ändras för alltid den dagen då de vinner 60 miljoner dollar. Under en kryssning till Alaska träffar de far och son Eiger; Quentin och Brix. Men Claire upptäcker snart att det glamourösa livet har en baksida och att Quentin inte är den hon trott. Så lätt kommer hon dock inte undan Quentin och han och sonen Brix visar sig ha egna planer för Claire och Emma.

Återvändarna

av Jason Mott. Inläst ur Harlequin, cop. 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

Hur skulle du reagera om någon som var död plötsligt ringde på dörren? Det är vad som händer Harold och Lucille Hargrave. Deras son Jacob omkom i en olycka för länge sedan men nu står han plötsligt där - en liten pojke på åtta år. Jacob är inte den enda; överallt i världen dyker sedan länge döda människor upp. Hur har det gått till? Är de verkligen människor? Spänningarna i samhället ökar och snart bryter kaos ut. Filosofisk roman om stora frågor.

Det fruktansvärda

av Håkan Nesser. Inläst ur LL-förlaget, 2001 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sommaren 1962 är berättaren Erik 14 år. Han och hans kompis Edmund bor på sommarstället Genesaret hela sommaren. Eriks brorsa Henry är på besök ibland med sin tjej Ewa, som är så in i helvete vacker. Det är en höjdarsommar. Åtminstone innan det fruktansvärda inträffar. Lättläst bearbetning av Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö.

Vi

av David Nicholls. Inläst ur Printz Publishing, 2014 av Johan Svensson. Talboken omfattar 11 tim., 36 min..

En komedi om äktenskapet, föräldraskapet, förhållandet mellan förnuft och känsla samt konst och vetenskap. Douglas och Connie har varit gifta i tjugofem år. När sonen Albie ska flytta hemifrån deklarerar Connie att hon vill skiljas. Men först ska familjen åka på en sista gemensam semester genom Europas kulturhuvudstäder, från Paris till Barcelona. Douglas smider en plan för att vinna tillbaka hustrun och förbättra sin dåliga relation till Albie.

Matteläraren lär sig räkna med bråk

av Quarl-Thomas Nilsson. Inläst ur Isaberg, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

Del 2 i serien inledd med Matteläraren som lärde sig räkna till sex. Matteläraren Svensson är hejdlöst förälskad i Lisa. Forsman, hans rival, har inte gett upp utan använder alla fula knep han kan för att vinna tillbaka Lisa. Enok, Lisas son, är ett datageni och lyckas lägga beslag på kommunens senaste löneutbetalning, trettio miljoner. Han ville egentligen bara se om kuppen var möjlig, men vad ska han nu göra av alla pengar?.

Dramer

av Lars Norén. Inläst ur Bonnier, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar Terminal: 45 tim., 15 min..

L.N., 1944- , samtidens största svenska dramatiker har i två band samlat pjäser som han skrivit de senaste tio åren. Terminal innehåller 23 pjäser som bildar en sammanhängande fresk av liv och död, tid och minne. Samma personer återkommer och varieras, ibland i scener som kan vara nästan identiska. Pjäserna publiceras i sina originalversioner.

Lekarna

av Peter Normark. Inläst ur Bonnier, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 14 tim., 3 min..

En utstött familj i ett litet norrländskt samhälle. Erik och hans syskon tvingas i stort sett klara sig själva när föräldrarna sviker. Mellan Erik och brodern Henke finns ett starkt band som består lika mycket av skräck som av kärlek. Deras våldsamma lekar blir bara värre och värre. I bakgrunden finns mamma Charlie, som även hon har varit utanför sedan barndomen. Till sist kommer katastrofen och drabbar alla i byn.

Vi var skapta för lycka

av Véronique Olmi. Inläst ur Sekwa, 2014 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

Sextioårige Serge i Montmartre har ett välbetalt jobb, två välartade barn och en ung fru. Suzanne, en kvinna i Serges egen ålder som kommer för att stämma sonens piano, väcker starka känslor hos honom. Serge är helt oförstående till att han berättar sina innersta hemligheter för denna rätt alldagliga och dessutom redan upptagna kvinna och inte för sin egen familj.

Flickoffret

av James Oswald. Inläst ur Modernista, 2014 av Jonas Karlström. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

Första boken om kommissarie McLean i Edinburgh. Tony McLean är nytillsatt kriminalkommissarie. Edinburgh plågas av en rad oförklarliga blodiga mord, som gör polisen rådlös. McLean är övertygad om att morden har samband med ett vedervärdigt ceremoniellt mord som inträffade för sextio år sedan. Då hittades en ung flickas kvarlevor omsorgsfullt utplacerade i en igenbommad källare. Kommissariens övertygelse leder honom rakt in i ondskans hjärta.

Främlingar

av Adele Parks. Inläst ur Printz Publishing, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 13 tim., 42 min..

Jo och Dean kunde inte vara mer olika. Hon är en obotlig optimist i jakt på den stora kärleken, han en cyniker på flykt från en tragisk barndom. Dessutom tror Jo på den stora kärleken medan Dean avverkar det ena förhållandet efter det andra. De möts på ett flygplan och trots sina olikheter är det något som gör att de fortsätter att hålla kontakten. När Dean söker upp Jo i London visar det sig att deras familjer har mer gemensamt än de trodde.

Förlåt mig

av Lesley Pearse. Inläst ur Damm, 2014 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 16 tim., 18 min..

När Evas mor helt oväntat begår självmord kommer gamla hemligheter i dagen. Eva får veta att hon har en annan biologisk far än hon har trott. Dessutom får hon en konstnärsateljé i arv. Hennes mor verkar ha haft ett omsusat liv som firad konstnär innan hon gifte sig. Eva beger sig till London för att ta reda på mer om modern och självmordet, men någonstans i mörkret döljer sig en person som inte vill att sanningen ska komma fram.

Avgöranden

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Del 52 i serien Try systrar. Mikal har kommit till Tromsö från Amerika för att hämta Inga Maret och Aile. Då beger sig Aile till Ingrid för att få råd. Men Ingrid lugnar henne med att Gjermund och Halvor aldrig kommer att tillåta att något tas ifrån Jakobvollen. I Målselv flyttar Edvard in hos Anna och Thomas, men fyra år gamla Julie är inte särskilt glad över att plötsligt få en konkurrent.

Nattfilm

av Marisha Pessl. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 22 tim., 12 min..

När skräckfilmsregissören Stanislas Cordovas dotter hittas död i vad som kan ha varit ett självmord börjar journalisten Scott McGrath undersöka händelserna. Cordova har inte synts till offentligt på mer än trettio år men hans filmer räknas som mästerverk och hans skara trogna följare ordnar mytomspunna visningar i underjordiska katakomber. Jakten på sanningen om kultregissören utvecklas till en vandring genom en skrämmande labyrint.

Einsteins arvingar

av Lennart Ramberg. Inläst ur Kabusa, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 16 tim., 27 min..

Författaren är doktor i teoretisk fysik, det här är hans andra deckare. Takeo Ohashi, tänkbar kandidat till Nobelpriset i fysik, störtar mot sin död från lutande tornet i Pisa. Hans medforskare och kärlek Anneli Vinka börjar undersöka hans död. Flera av de andra kandidaterna för fysikpriset befann sig nämligen på samma plats. Mot sig får hon den föga sympatiske ordföranden i Nobelkommittén.

Knutar och kors

av Ian Rankin. Inläst ur Modernista, 2014 av Johan Svensson. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

Första boken om kommissarie John Rebus i Edinburgh. Två unga flickor har bortförts och mördats. Nu saknas en tredje flicka. John Rebus, som röker och dricker för mycket och vars dotter förts söderut av hans egen fru, jagar efter mördaren med sina kolleger. Meddelanden börjar dyka upp, som knutna snören och tändstickor formade som ett kors. De utgör bitar i ett pussel som bara Rebus kan lägga.

Ett fjärran krig

av Göran Redin. Inläst ur Hoi, 2013 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 14 tim., 11 min..

Första delen i en planerad serie om stormaktstidens Sverige. Historien tar sin början i 1600-talets Östergötland, hos berättelsens huvudpersoner, tvillingarna Erik och Karin. Deras familj tvingas bort från sitt hem. Men med tiden öppnas nya möjligheter för familjemedlemmarna, i ett Sverige som under denna period i historien var ett rike vars framtid styrdes av ett fjärran krig.

Att de i tid må väckas

av Frida Arwen Rosesund. Inläst ur Mörkersdottir, cop. 2013 av Christina Hellman. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

En roman med inslag av skräck, folktro och romantik som utspelar sig i 1940-talets Bergslagen. Hilda flyr sitt föräldrahem när hon blir gravid, hon söker skydd hos de mystiska tvillingarna Lia och Märta. Johanna förlorar sin man i en gruvolycka. Hennes vän Sofia flyttar in och de tar hand om en stum flicka. En predikant dyker upp i bygden och intrigen tätnar. Frida Arwen Rosenlund, 1977-, har skrivit flera romaner med övernaturliga teman.

Mellan fyra ögon

av Denise Rudberg. Inläst ur Forum, 2014 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Fjärde boken om åklagarsekreterare Marianne Jidhoff. Vädla Läroverk är Sveriges mest exklusiva privatskola, styrd med järnhand av rektor Jane Eden. När skolans styrelseordförande mördas kopplas Marianne Jidhoff och hennes kollegor vid polisen in. Snart upptäcker de att Eden haft ett hemligt kärleksförhållande med den mördade mannen. Det gäller att teamet arbetar diskret och snabbt så att en katastrof kan undvikas.

Aningar

av Clara Sánchez. Inläst ur Sadura, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

En bok om en katastrof och vad som finns på andra sidan. Efter en olycka hamnar Julia i ett tillstånd mellan dröm och verklighet. I verkligheten ligger hon medvetslös i en sjukhussäng medan hon i drömmen letar efter sin man och sitt barn. Julias överlevnadsinstinkt och kärlek till familjen växer sig starkare för var dag - hon måste återförenas med sin familj. C.S., 1955-, är prisbelönt spansk författare.

Slutstation Brooklyn

av Hubert Selby. Inläst ur Atlas, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

Det är sent 1950-tal i Brooklyn och livet är hårt. Prostitution, droger och misshandeln hör till vardagen. Horan Tralala raggar kunder på barerna och snor deras plånböcker. Transan Georgette är olyckligt kär i kåkfararen Vinnie. Nergångne Harry blir strejkledare på fabriken men råkar illa ut när han ger efter för sina lustar. Deras och andras liv skildras på ett rått och naket språk. Provokativ roman som gjorde skandal när den först gavs ut 1964.

Falafelkungen är död

av Sarah Shiloh. Inläst ur Bonnier, 2014 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 8 tim., 29 min..

I sex år har Simona varit änka och nu orkar hon inte längre. När ett nytt bombanfall börjar går hon och lägger sig mitt på fotbollsplanen och hoppas på att träffas. Hon hade allt, men när mannen dog blev hon tvungen att ta på sig försörjningsansvaret. Personerna i denna uppmärksammade roman är judar med bakgrund i Marocko, en grupp som ofta har det mycket svårt. Simona och hennes barn berättar här sin historia, var och en ur sitt eget perspektiv.

Elden

av Maria V. Snyder. Inläst ur Harlequin, cop. 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 20 min..

Del 3, fristående, i serien inledd med Giftet. När ryktet att Yelena är en själafinnare, med makten att fånga och släppa lös själar, sprids blir folk oroliga. Medan det magiska rådet diskuterar hennes framtid får hon reda på att det planeras en sammansvärjning mot hennes hemland. Hoppet om att kunna återförenas med sin älskade driver henne framåt på en resa där alla hennes förmågor sätts på prov. Vem är egentligen vän och vem är fiende?.

Giftet

av Maria V. Snyder. Inläst ur Harlequin, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 3 min..

Yelena Zaltana sitter instängd i mörkret och väntar på att bli avrättad för mord. I Ixia är straffet för mord avrättning. Men hon har en chans att undkomma sitt öde då Ixias provsmakare - som försäkrar att befälhavarens mat inte är förgiftad - har dött. Enligt lagen ska den fånge som står på tur för avrättning erbjudas jobbet. Det vill säga Yelena. Första delen i en trilogi.

Magin

av Maria V. Snyder. Inläst ur Harlequin, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 32 min..

Del 2 i serien inledd med Giftet. Yelena Zaltana ska avrättas eftersom hon besitter en magisk kraft. Hennes enda chans är att fly till sin födelsestad Sitia. Men i Sitia behandlas hon som en fiende, till och med av sin egen bror. Yelena vill lära sig att behärska sin magi, men tiden är knapp då en ondsint magiker har utsett henne till hans nästa offer. Kommer hennes magiska krafter att rädda henne eller bli hennes död?.

Hällebäcks gård

av Sigge Stark. Inläst ur Kometförlaget, 1965 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 59 min..

Sigge Stark, pseudonym för Signe Björnberg, 1896-1964, var en av Sveriges mest produktiva och mest lästa författare under 1940- och 1950-talet. Romanen Hällebäcks gård handlar om livet på landet och brytningen mellan gammalt och nytt. Verket var ursprungligen en radioföljetong 1959-1960. Följetongen gavs sedan ut i tre böcker, varav detta är del 1.

Kerstin på Hällebäck

av Sigge Stark. Inläst ur Kometförlaget, 1965 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Del 2 i serien inledd med Hällebäcks gård. Här fortsätter berättelsen om bonddottern Kerstin, hennes bror Jan och de andra på Hällebäcks gård. Bonddottern Kerstin på Hällebäcks gård uppvaktas av den förmögne Henry på Nergården, men Kerstin avvisar hans inviter. Familjen på Hällebäcks gård får besök av en släkting från Amerika, och hans besök väcker stort intresse. Men vem ska få Kerstins hand?.

Hilding Kvists minnen

av Thomas Tidholm. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En osentimental berättelse på vers, om en motsträvig människa och hans allt annat än glamorösa liv. Hilding Kvist är en påhittad person, vars liv här porträtteras i ögonblicksbilder. Hildings liv tänks utspela sig på mindre orter i Ljusnans dalgång, i Hälsingland, under första hälften av 1900-talet. Kanske är Hilding vad som populärt kallas en loser, liksom de flesta andra människor här i världen. T.T. är poet och författare.

Plan B

av Jonathan Tropper. Inläst ur Gilla böcker, 2014 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

Drömmarna som Ben och hans kompisar hade efter college har inte slagit in. När de nu ska fylla trettio är Ben på väg att skilja sig, Lindsey är arbetslös, Chuck är fortfarande en clown och Alison är olyckligt kär i samma kille. Jack däremot är en hyllad filmstjärna men kokainberoende. Vännerna lyckas inte få honom på andra tankar och gör upp plan B, en kidnappning.

De fria

av Willy Vlautin. Inläst ur Bakhåll, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 11 min..

Tre kantstötta människor på ett gruppboende i USA utgör navet i denna roman: Leroy som var soldat i Irak och kom hem som nervvrak, sjuksköterskan Pauline som ger allt för sina patienter och Freddie, nattvaket, som sliter hårt på dubbla jobb för att försörja sig. En skildring av vanliga, rätt hyggliga människor som har svårt att klara sig i en tid när samhället inte ger tillräckligt stöd och de själva inte klarar av att förändra sin situation.

Med tanken full av längtan

av Daniel Wikslund. Inläst ur Ord & visor, 2013 av Tobias Jacobsson. Talboken omfattar 4 tim., 30 min..

Riksspelman D.W., 1973- , berättar historier - sanna och sannolika - från sina äventyr runt om i världen. Handlingen är i huvudsak förlagd till Mexiko, Italien och byn Tjautjas i Norrbotten, författarens hemtrakter. Författaren beskriver själv berättelserna som något "med musik och finess, mellan modern saga och verklighet". Den tryckta bokens CD-bilaga ingår inte i talboken.

Depeche Mode

av Serhij Zadan. Inläst ur 2244, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 26 min..

Serhij och hans polare i Charkiv i östra Ukraina är arbetslösa och illusionslösa. De är 18-19 år, har hoppat av sina studier och bor i ett anarkosyndikalistiskt kollektiv där folk kommer och går. Tiden är i början av 1990-talet, strax efter Sovjetunionens fall. Det är snubblande odyssé i ett samhälle märkt av korruption, rättslöshet och socialt förfall. Absurda dialoger varvas med barndomsminnen och reflektioner. Författarens debutroman från 2004.

Anna-Lisas antik

av Eli Åhman Owetz. Inläst ur Orda, 2013 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

Anna-Lisa lämnar sitt trista kontorsjobb i staden och flyttar ut på landet för att öppna en antikhandel specialiserad på 1950-talsprylar. Det mesta går bra och hon får till och med korn på en stilig karl: bilmekanikern Johnny. Men så börjar tjuvar husera i trakten och dessutom får Anna-Lisa konkurrens från greve Rutger och hans fästmö som också har öppnat antikaffär. Lättsam och lättläst feelgood-roman i lantlig miljö.

Twist

av Klas Östergren. Inläst ur NoK, 2014 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 11 tim., 17 min..

En roman om hur svek och utnyttjande drabbar människor. Med utgångspunkt i 1960-talet då kärlek till en kvinna väcktes, skruvar sig romanen fram genom tiden mot vår egen tid. Pengar byter händer under centrala Stockholms förvandling för femtio år sedan liksom på 1980-talet då muren mellan öst och väst faller. Information och inflytande frigörs. Ingen går fri, man är med i spelet motvilligt, ovetande eller av fri vilja.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Uppkopplad eller avkopplad

av Micke Darmell. Inläst ur Roos & Tegnér, 2013 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 2 tim., 55 min..

Vad händer egentligen hos människan, när vi ständigt är uppkopplade, istället för att umgås med våra familjer och vänner? Och hur effektiva är vi egentligen på våra arbeten om vi ständigt avbryts av mail, telefonsamtal och sociala medier? Författaren menar att vi idag lever i en "digilog" värld där många av oss lever mer digitalt än analogt och att vi måste lära oss att själva ta makten över vår tid. Efter varje kapitel följer övningsuppgifter.

Religion

Mission i vår tid

av Ann Aldén. Inläst ur Verbum, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Vad innebär det att vara kyrka här och nu? Vad borde det innebära? Här skriver Ann Aldén, kyrkoherde i Västra Skrävlinge och Rosengård i Malmö, om Svenska kyrkans identitet och självbild som ständigt utmanas av förändringar i omvärlden. Hon menar att kyrkan måste våga släppa taget och ersätta kontroll med tillit. Här ges också en bakgrund till begreppet mission och diskuteras vad mission kan vara idag. Förf. är teol.dr. i missionsvetenskap.

Förlåtelse

av Carl-Reinhold Bråkenhielm. Inläst ur Proprius, 1987 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

Vad är förlåtelse? Är det alltid rätt att förlåta? Hör förlåtelse och politik ihop? Kan Gud förlåta? Kan man tro på Guds förlåtelse? Olika typer av förlåtelse skiljer sig från varandra. Förlåtelse finns inte enbart på ett personligt plan utan även på ett politiskt. Carl-Reinhold Bråkenhielm, docent i tros-och livsåskådningsvetenskap vid Uppsala universitet, analyserar här dessa frågor och olika filosofers och teologers försök att besvara dem.

Möt mig som jag är

av Thérèse Eriksson. Inläst ur Libris, 2014 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

Fler och fler tonåringar och unga vuxna skadar sig själva. De flesta gör det bara en enstaka gång, men några hamnar i ett självskadebeteende. Beteendet förekommer överallt där ungdomar finns. Varje år är var tredje åttondeklassare konfirmand i något av de kristna samfunden, och det ger kyrkan en unik kontakt med landets tonåringar. Här förklaras vad självskadebeteende är, vad det kan bero på, vad det kan leda till och hur kyrkans vuxna kan hjälpa.

Jag tar bussen med de andra

av Franciskus. Inläst ur Libris, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 41 min..

Samling med korta utdrag från intervjuer och texter som påven Franciskus skrivit både före och efter det att han blev påve, samlade i bokstavsordning från A som i ambition till Ö som i ödmjukhet. Ett förord beskriver påvens personlighet och en avslutande kronologisk översikt beskriver hans liv från födelsen i en italiensk invandrarfamilj i Buenos Aires i Argentina till dess han utses till katolska kyrkans 266:e påve den 13 mars 2013.

Gud och hans kritiker

Inläst ur Credoakademin, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 12 tim., 1 min..

Är Gud ett moraliskt monster och religiösa människor mentalt sjuka? Ja, åtminstone hävdas detta av den nyateistiska rörelsen med Richard Dawkins i spetsen. Man menar att religionen är irrationell, ovetenskaplig och till och med ond. Här analyseras nyateismens budskap och författarna försöker visa att det är nyateismen som brister i argumentationen och att den kristna världsbilden visst är förenlig med rationalitet, vetenskap och moral.

Hinduismens väsen

av Swami Nikhilananda. Inläst ur Forum, 1955 av Bo Green. Talboken omfattar 2 tim., 49 min..

Klassisk framställning från 1946 om hinduismens väsen skriven av indiskfödde Swami Nikhilananda, 1895-1973. Författaren inträdde som munk i Ramakrishnaorden 1924, och efter studier av hinduism och andra religioner sändes han till USA 1931 där han stannade till sin död. I texten vill betonar han det som förenar olika religioner, inte det som skiljer. Man ska inte överge den lära man är fostrad i utan fördjupa den genom jämförelser med andra läror.

Förlåtelse

av Desmond Tutu. Inläst ur Libris, 2014 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

Här skriver Desmund Tuto, ärkebiskop emeritus i den anglikanska kyrkan i Sydafrika, om det svåra att förlåta. D.T. var drivande i processen att avskaffa apartheidsystemet i Sydafrika och var sedan engagerad i den så kallade Sanningskommissionen som utredde brott begångna under apartheidtiden. Medförfattare är hans dotter Mpho, även hon anglikansk präst. Tillsammans berättar de om vad förlåtelse är, hur den fungerar och varför den är nödvändig.

Filosofi och psykologi

En sommar med Montaigne

av Antoine Compagnon. Inläst ur Atlantis, 2014 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

En samling korta texter om den franske författaren och filosofen Michel de Montaigne och hans Essayer. Texterna är ursprungligen avsnitt i en fransk radioserie som blev oerhört populär och där A.C., litteraturforskare och professor i Paris och New York, enkelt och kortfattat förklarar Montaignes författarskap. Han lyfter fram olika aspekter av essäerna och förklarar hur de hör hemma i dåtid och nutid.

Boxen

av Micael Dahlén. Inläst ur Volante QNB, cop. 2006 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 8 tim., 14 min..

En bok om kreativitet i affärslivet. Författaren menar att kreativitet inte handlar om att chansa utan om att försäkra sig om framgång. Han utgår i sitt resonemang från en lådform - boxen. Boken är indelad i avsnitt med rubriker som: Tänk innanför boxen, Vidga boxen, Fyll boxen och Skaka boxen. M. D. är docent i marknadskommunikation och konsumentbeteende på Handelshögskolan i Stockholm.

Etik

av Ann Heberlein. Inläst ur Bonnier, 2014 av Christina Hellman. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

A.H. diskuterar och förklarar centrala termer och begrepp inom etiken. Hon presenterar och problematiserar de tongivande moralfilosofiska teoribildningarna och ställer frågorna vem människan är och vilket värde hon har. Och den största frågan av alla: Vad är meningen med allt? Med hjälp av tänkare från Aristoteles till Judith Butler placerar A.H. de evigt etiska frågorna om människan, moralen och meningen i vår samtid och vår vardag.

Vägra följa John

av Anneli Påmark. Inläst ur Vattumannen, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 15 tim., 24 min..

En bok om konsten att leva livet som dig själv. Har du frågat dig själv varför du lever som du gör och inte som du egentligen vill? Författarna vill inspirera läsaren att göra positiva förändringar, välja annorlunda och på så sätt få ut mer av livet. Författarna är civilingenjörer som arbetar med coaching inom personlig utveckling.

Narcissism - jag, mig och mitt

av Bo Sigrell. Inläst ur Lind & Co, 2011 av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 22 min..

En bok som berättar om olika aspekter av narcissism. Författarna skildrar myten bakom begreppet. Den handlar om Narcissus som blir förälskad i sin egen spegelbild. Narcissism kännetecknas i psykoanalytiska sammanhang av egoism, ytlighet och hänsynslöshet. I boken diskuteras hur man kan hantera och leva med en narcissist, som partner, förälder eller chef. Författarna är psykologer och psykoanalytiker.

Jag vill vara glad!

av Christina Stielli. Inläst ur Fresh Eye, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 41 min..

En bok för dig som vill skratta mer, bli av med problem, oro och sånt som irriterar och stör. Efter att ha tappat fotfästet i livet fick författaren omvärdera hela sin tillvaro. Hon bestämde sig för att aldrig må så dåligt igen. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och berättar om vägen tillbaka till skrattet. Med hjälp av bokens tips och övningar kan du träna på att behålla glädjen i livet.

Tampas med tonåringar

av Björn Wrangsjö. Inläst ur Natur och kultur, 2004 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 30 min..

Lättförståeligt och med humor beskriver författaren, barn- och ungdomspsykiatrier, hur tonårstiden påverkar såväl de unga som föräldrarna. Han tar upp utvecklingspsykologi, omgivningens agerande och attityder, kommunikation mellan unga och vuxna, vanliga konfliktorsaker samt hur man kan hantera problem på ett konstruktivt sätt.

Språkvetenskap

Röster och tecken

av Tore Janson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Christer Modin. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

Att tolka tal och skrift är något av det väsentligaste vi sysslar med. Det är så vi lär oss nästan allt vi vet och kan. Vad gör vi när vi hör röster som talar? Vad gör vi när vi läser, alltså tolkar tecken? Vad är likheterna i dessa två sätt att ta in språk, och vad skiljer dem åt? Med många konkreta exempel i ord och bild tar boken upp vardagsprat och reklamläsning, skådespel och romaner, politiska tal och konversation med datorer.

Litteraturvetenskap

Statsministerns sommarläsning

av Torbjörn Forslid. Inläst ur Roos & Tegnér, 2014 av Anders Göransson. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

När Fredrik Reinfeldt berättade för en journalist att han ägnat sommaren åt att läsa deckare fick han hård kritik från olika håll. Vissa menade att han inte hade någon bildning, andra att han bara låtsades vara folklig. Men vilken roll spelar egentligen litteraturen för dagens politiker? Och hur ser politiker idag på det klassiska bildningsidealet? Författarna, som är professorer i litteraturvetenskap, försöker här ge ett svar på dessa frågor.

Jan Guillou - utifrån

av Paul Frigyes. Inläst ur Lindelöw, 2014 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 11 tim., 40 min..

Paul Frigyes bok om Jan Guillou, "Höjd över varje misstanke" blev stoppad efter påstötningar. Nu ges den ut med en ny titel på ett nytt förlag och med ett nyskrivet kapitel om varför boken stoppades. Boken är framför allt ett porträtt av fenomenet Jan Guillou som har varit en av de centrala personligheterna i medierna under de senaste decennierna. De flesta har åsikter om honom och de brännbara frågor han har drivit.

Alfhild Agrell

av Ingeborg Nordin-Hennel. Inläst ur Atrium, 2014 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 15 tim., 28 min..

På 1880-talet hyllades A.A. (1849-1923) som en av Sveriges främsta författare. Hon ifrågasatte kvinnors villkor och samhällets dubbelmoral. Det grep tag i många, bland annat den unga Selma Lagerlöf. Med tiden blev Agrell alltmer motarbetad av sina manliga kollegor. Med utgångspunkt i arkiv och privatbrev ger författaren en helhetsbild av Agrell som framstående dramatiker, humorist och färgstark folklivsberättare.

Kampen om Edith

av Agneta Rahikainen. Inläst ur Atlantis, 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 24 tim., 42 min..

Var Edith Södergran verkligen den stackars klena och missförstådda poet som tidigare biografier hävdat? I denna bok försöker litteraturvetaren A.R. lyfta fram människan och författaren bakom myten, en ung levnadsglad kvinna med stor humor och självironi som tyckte om att resa och pröva på nya saker. Hennes verk mottogs inte heller så entydigt negativt som man trott och även om hon fick kritik så fanns det också många som prisade hennes diktning.

Livsglädje

av Margit Sandemo. Inläst ur Schibsted, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 11 tim., 51 min..

M.S. föddes 1924 i Norge som dotter till en svensk adelsdam och en norsk diktare. 40 år gammal började hon skriva och har hittills gett ut 176 böcker. Mest uppskattad är den långa serien Sagan om Isfolket med totalt 47 delar. I centrum för självbiografin står två våldtäkter, som hon utsattes för som ung flicka. Med en okuvlig livsvilja och ett sinne, som trots allt upplever världen som vacker, berättar hon om sitt liv.

På tal om Sherlock Holmes

av Dorothy L. Sayers. Inläst ur Ellerström, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I fem underhållande essäer går Dorothy L. Sayers till botten med Sherlock Holmes. Utifrån Holmes egna metoder sätter Sayers motsägelsefulla fakta under lupp. Sayers söker svaren på frågor som: Vid vilket universitet studerade Sherlock Holmes? Hur många fruar hade egentligen dr Watson? För alla som uppskattar Holmes och Sayers finns nu för första gången dessa essäer samlade i svensk översättning.

Bland litteraturens förenade nationer

av Johan Svedjedal. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

PEN står för poets, playwrights, editors, essayists och novelists, det vill säga poeter, dramatiker, redaktörer, essäister och skönlitterära prosaförfattare. De europeiska PEN-klubbarna grundades på 1920-talet och var först diskussionsföreningar för litteraturarbetare, men kom att utvecklas till organisationer som arbetar för yttrande- och tryckfrihet. Litteraturprofessor Johan Svedjedal följer i denna bok den svenska PEN-klubbens historia.

En trädgård till tröst

av Lena Katarina Swanberg. Inläst ur Bonnier fakta, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En personligt hållen bok om sorgens väsen och tröstens betydelse. Efter makens död anpassar sig författaren långsamt till en ny livssituation och finner så småningom ny livsglädje, bland annat med hjälp av trädgården. Livet vinner. Glädjen finns. Trots allt. L-K.S. är författare och journalist. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Konst, musik, teater och film

Villa San Michele

av Anders Fahlbeck. Inläst ur Atlantis, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

1949 donerade Axel Munthe sitt livsverk Villa San Michele till svenska staten. Ett år senare öppnade gästhemmet för att ta emot stipendiater. Boken berättar om de avtryck kulturarbetare och forskare gjort i villans gästböcker. Här skildras även övergången i svenska statens ägo vilket till stor del var journalisten Josef Olivs förtjänst. Han blev stiftelsens förste legendariske intendent. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Nyponbuskar, nyponbuskar, hela vägen nyponbuskar

av Jan Gradvall. Inläst ur Bonnier, 2014 av Håkan Julander. Talboken omfattar 17 tim., 35 min..

Ett urval av texter från 1993 och framåt av författaren och kulturjournalisten Jan Gradvall, (född 1963). Han har intervjuat en rad olika kändisar som Joan Didion, Mary J. Blige, ABBA, Mohammed Ali, Quincy Jones, Carola, med flera. Ett genomgående tema i hans texter är: att förstå sig själv genom att förstå andra. Varvat med intervjuerna finns därför hans egna minnen och reflektioner.

Popmusik rimmar på politik

av Anna Charlotta Gunnarson. Inläst ur Atlas, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

Hur kan Izabella Scorupcos största hitlåt kopplas till apartheid? Var The Miami Showband irländska terrorister? I 37 korta kapitel förklarar författaren både lätt och lättsamt varför popmusiken är en pålitlig barometer över det politiska klimatet. Temat är kamp och protester, taket är högt och ämnena spänner från Lilla Namos syn på miljonprogrammet till låten som stämplade Martha Reeves som landsförrädare.

Förlist

av Håkan Hemlin. Inläst ur Bokfabriken, 2014 av Martin Gribbe. Talboken omfattar 11 tim..

Biografi över sångaren Håkan Hemlin, född 1969, skriven av journalisten Anders Tengner. Biografin omfattar både hans privatliv och hans karriär som musiker och sångare. Han hade en tuff uppväxt och började tidigt med droger. 1994 blev han känd som sångare i gruppen Nordman. De var mycket framgångsrika under ett par år, men bandet upplöstes 1998 på grund av Håkans drogmissbruk. 2005, när Håkan blivit drogfri återförenades bandet igen.

Bara man é fantastisk - Eddie Meduza

av Börge Lundgren. Inläst ur Kalla kulor, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 7 tim., 6 min..

Eddie Meduza, 1948-2002, hette egentligen Errol Norstedt och var en man med många sidor och starka kontraster. Ett original som alltid gick sin egen väg. En multitalang med en oerhörd produktionstakt som fullkomligt sprutade ur sig kassetter och sketcher. Inom honom fanns också ett mörker som bottnade i en oerhört svår barndom och en livslång kamp mot alkoholen. Hans syster och hans sambo tecknar här en biografi över hans liv.

Fred Åkerström

av Peter Mosskin. Inläst ur Norstedt, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

F.Å., 1937-85, tillhör en av de främsta vistolkarna i Sverige som kom fram på 1960-talet och tillsammans med bland andra Olle Adolphson och Cornelis Vreeswijk. Han etablerade sig som tolkare av Ruben Nilsson, Birger Sjöberg och C M Bellman. Förf. berättar om hans uppväxt på Norrtullsgatan i Stockholm, om livet, politiken och kärleken. Musiker som spelade med Fred berättar hur de arbetade tillsammans.

Drabbad av Venus

av Eddie Persson. Inläst ur Santérus, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Italienaren Gaetano Donizetti, 1797-1848, var redan under sin levnad en av de mest firade operatonsättarna i Europa. Idag spelas många av hans operor i världens alla operahus. Under hela sitt vuxna liv var Donizetti sjuk i syfilis, som långsamt bröt ned hans fysiska och psykiska hälsa. I denna levnadsbeskrivning fokuseras på tonsättarens sjukdomsanamnes och den medicinska standarden under 1800-talets första hälft.

Klang som tema

av Per Törngren. Inläst ur Musikhögskolan vid Göteborgs universitet, 2001 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Uppsats från musikhögskolan i Göteborg, utbildning i musikalisk gestaltning. Olivier Messiaen (1908-1992) var fransk kompositör, organist och musiklärare. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Historia

Förlorade generationer?

av Barbro Eberan. Inläst ur Carlsson, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 9 min..

Del 3 i serien inledd med Var Hitler en demon? En tysk-europeisk historia i nazismens skugga. Eberan berättar om olika tyska generationers förhållande och upplevelser till nazismen. Hon ger också porträtt av några representanter för de olika generationerna. Författaren är svensk-tysk forskare och journalist.

Vikingar i krig

av Kim Hjardar. Inläst ur Bonnier fakta, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 25 tim., 52 min..

Boken är en välskriven populärhistorisk översikt över vikingatida liv under perioden 750-1150. Som titeln avslöjar så läggs fokus på krigsföring och plundringståg, men här skildras även nordborna som handelsmän, hantverkare och bosättare. Modern forskning knyts samman med äldre kunskap om vikingatiden på ett lättförståeligt sätt. De två författarna är verksamma som historiker respektive arkeolog i Norge.

"Profetens hämnd"

av Per Jönsson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2014 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Sommaren 2014 började islamiska staten, IS, bygga upp en ny stat, vad man kallar ett kalifat, i Irak och Syrien. IS våldsamma framfart föreföll för många komma från ingenstans. I denna skrift beskriver mellanösternexperten Per Jönsson organisationens rötter i al-Qaida och andra militanta grupper. P.J. visar på hur IS dragit fördel av de senaste årens turbulens i regionen, samt omvärldens svårighet att enas om en motstrategi.

Arvet från Bagdad

av Ingmar Karlsson. Inläst ur Historiska media, 2014 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 9 tim., 40 min..

I Arvet från Bagdad punkterar Ingemar Karlsson myten om det var under kalifen Umars plundring av Alexandria som det berömda biblioteket förstördes. Istället levde antikens kunskap kvar tack vara att de klassiska verken översattes till arabiska av vetenskapsmän från Bagdad. Senare kom mycket av den islamska världens vetenskap att produceras i al-Andalus, det moriska Spanien. Därifrån spreds senare kunskapen tillbaka till det medeltida Europa.

Putins folk

av Kalle Kniivilä. Inläst ur Atlas, 2014 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Kalle Kniivilä arbetar som reporter på Sydsvenskan. I denna reportagebok undersöker han varför Rysslands president Vladimir Putin, trots hårda inskränkningar i den ryska demokratin åtnjuter ett så stort folkligt stöd. Kniivilä reser runt i landet och träffar många "vanliga ryssar" vars liv och öden oftast inte skildras i västmedier.

Biografi med genealogi

Kungens älskade hovlakej

av Staffan Bengtsson. Inläst ur Staffan Bengtsson PK, cop. 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Engelberth Bengtsson, 1897-1978, var under 50 år anställd vid Kungliga Slottet. Han växte upp under fattiga omständigheter i Malmö. 1922 fick han arbete i Svea livgarde och senare då kungafamiljen sökte en chaufför och kammartjänare till prins Gustaf Adolf föll valet på Engelberth. Författaren lägger fram flera kontroversiella uppgifter om bland annat Gustav V, drottning Victoria och Axel Munthe.

Det perfekta skottet

av Olavi Blomfjord. Inläst ur Sjöberg, 2014 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Den 11 juni 1994 i Falun sker det värsta massmordet i Sveriges historia. Yrkesmilitären Mattias Flink mejar ner flera personer med sin Ak-5:a. Olavi Blomfjord var polisen som med ett skott fäller Flink och sätter stopp för det meningslösa dödandet. Blomfjord berättar utförligt och öppet om händelsen. Han reflekterar också över sin egen yrkesroll: hur påverkas man av extrema händelser och vad händer med människan bakom polisrollen.

En korean i folkhemmet

av Seung-bog Cho. Inläst ur Podium, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 14 min..

Seung-bog Cho, 1922-2012, föddes som korean i Kando, som då låg i den japanska lydstaten Manchukuo i nuvarande Kina. Vi får följa honom därifrån via ett krigshärjat Tokyo under andra världskriget genom McCarthy-erans USA på 50-talet till folkhemmets Sverige via både vardagliga anekdoter och historiska tillbakablickar. Han tar tydligt ställning mot totalitära ideologier och styrelseskick, oavsett vilken politisk färg de råkar ha.

Gustavus Vassa, afrikanen

av Olaudah Equiano. Inläst ur Ordfront, 1998 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Självbiografi, först publicerad år 1789, där en slav berättar om sitt händelserika liv. Olaudah Equiano föddes i Afrika i nuvarande Nigeria. Han rövades bort i barndomen, vistades på olika skepp i tio år och lyckas sedan att köpa sig fri. Av en av sina ägare fick han namnet Gustavus Vasa. Han besökte Medelhavet och Arktis, och lärde sig läsa och skriva i England. En makalös tidsskildring och ett upprörande dokument om slaveriet. O.E., 1745-97.

Mitt liv en berg- och dalbana

av Jörgen Forsåker. Inläst ur Svenska RP-föreningen, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Förf. skildrar med distans de svårigheter han mött genom barn- och ungdomsåren upp i vuxen ålder. Vi får följa honom på resor i Europa och USA och vi får en inblick i hur det är att gå i en skola för hörselskadade och samt ha Ushers syndrom utan att veta om det. Boken riktar sig till läsare med Ushers syndrom eller enbart RP, Retinitis Pigmentosa, och till personer i deras omgivning. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Att dö

av Christopher Hitchens. Inläst ur Fri tanke, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Den 8 juni 2010 kollapsade författaren i sitt hotellrum i New York. Diagnosen blev strupcancer. Han valde att fånga sin sista tid i en intensiv berättelse om livets slut. Här skildras de sjukas karga landskap och hur lidandet påverkar intrycken och synen på omvärlden. Medan cancern invaderar hans kropp och tvingar honom att brottas med dödens tidlösa gåta omfamnar han alla känslor och skildrar personligt och filosofiskt hur det är att dö.

Ett redarliv

av Ingvar Körberg. Inläst ur Ekerlid, 2013 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

Ronald Bergman, född 1931, var verksam som skeppsmäklare och skeppsredare under ett halvt sekel. I.K., journalist och författare, ger ett personligt färgat porträtt av Bergmans barndom, uppväxt och livslånga gärning inom shipping. Boken avslutas med en ordlista som gör den lättillgänglig även för läsare som inte är insatta i shippingbranschen.

Alma på Mårbacka

av Matts Nilsson. Inläst ur Votum, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

19 år gammal kom Alma Göransson till Mårbacka som husjungfru, året var 1925. Huset var nybyggt och pampigt och Selma Lagerlöf stod på höjden av sin berömmelse. Förutom författare var hon en entreprenör som engagerade sig i gården och startade företag för att skapa jobb i bygden. Matts Nilsson är son till Alma och har skrivit berättelsen om huset, gården och människorna som levde där för att hedra sin mor. Avslutas med 25 recept över bakverk.

Hilarys historia

av Jerzy Sarnecki. Inläst ur Carlsson, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 23 tim., 33 min..

Hilary Sarnecki, 1915-2008, kom till Sverige 1969 tillsammans med sin familj. Nästan 40 år senare, kort före hans död, bad sonen Jerzy honom berätta om sitt liv. Det blev 20 långa samtal om livet i Polen före andra världskriget, om flykten till Sovjet undan nazisterna, om förvisningen till Sibirien samt om hur det var att inneha höga befattningar i det kommunistiska Polen och Kina och sedan förlora dessa.

Livkuskens berättelse

av Carl Stenson. Inläst ur Bonnier, 1977 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Carl Stenson, 1877-1949, hade ett ovanligt yrke som kusk och chaufför åt kungar och drottningar i Sverige. Från sin anspråkslösa utsiktspunkt noterade han i sin dagbok vad han såg och hörde. Det handlar såväl om höga herrskap som om hans arbetsplats där det strängt rangordnade hovet och där de som stod nederst på skalan tillmättes ringa människovärde. På ett rättframt och ärligt sätt skildrar han sin närmaste omvärld och människorna där.

Erik och Margot

av Per Wästberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 12 tim., 35 min..

Författaren Per Wästberg levde länge i tron att han stod närmare sin pappa Erik än någon annan. Men Erik levde ett dubbelliv, under många år hade han en hemlig relation med sin svägerska. P.W. upptäcker först långt senare att mostern Greta och pappan Erik varit ett älskande par. Erik är död sedan länge men Greta lever. Boken handlar om hur denna upptäckt påverkar Per Wästbergs syn på sin far och sin barndom.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Den mörka och okända historien

Inläst ur Fritze, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 15 tim., 15 min..

Regeringens vitbok kring övergrepp och kränkningar av romer i Sverige under 1900-talet. Boken tar upp frågor som kartläggning av romer, steriliseringar och omhändertagande av barn, inreseförbud och reglerad invandring samt romers tillgång till bostad, utbildning och arbete. Tanken är att vitboken ska vara en utgångspunkt för att stärka arbetet med romers mänskliga rättigheter.

Geografi

Till Berlin

av Agneta Blomqvist. Inläst ur Atlantis, 2014 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Berlin är Sveriges närmaste kontinentala storstad. Utbudet av kulturella upplevelser är rikt och varierat med musik, mat, konst och film. Historiens framsteg och katastrofer gör sig ständigt påminda. I den här boken får läsaren följa med den erfarna Berlinresenären A.B. på en inspirerande informativ och litterär resa till stadens legendariska platser. Författaren menar att boken är en hyllning till staden Berlin.

Vandringsturer i Siljansbygden

av Iréne Haltiner. Inläst ur Vildmarksbiblioteket, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 6 min..

En guide till det stora antal vandringsleder som finns i Siljansbygden. Området erbjuder omväxlande natur och traditionell kultur som kan avnjutas till fots. Boken innehåller en mängd beskrivningar av vandringsturer, varav de flesta är dagsturer. Dessutom beskrivs de längre turerna längs Siljansleden, Pilgrimsleden och Dalkarlsvägen. Den tryckta boken innehåller kartor.

Renässansstaden i Vattenriket

av Ingemar Ottosson. Inläst ur Kristianstad kommun, cop. 2013 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 18 tim., 22 min..

1614 grundade den danske kungen Christian IV Kristianstad. En befäst stad som skulle utgöra ett viktigt försvar i gränstrakterna mot Sverige. 2014 firar Kristianstad 400 år och här berättas om stadens historia ur skilda perspektiv. Vi får bland annat möta militärstaden och författare som levt och verkat i staden. De flesta avsnitt är av allmänt historiskt intresse. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Ett annat Rosengård

av Jeanette Rosengren. Inläst ur Kira, 2011 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

En bok om Rosengård då och nu. Rosengård då var en välskött lantegendom där stora delar av Malmös borgerskap dansade och åt supéer. Ett storjordbruk med odlingar, kor och brännvinsproduktion. Den andra delen beskriver Rosengård nu, här möter vi människor boende i stadsdelen, som berättar själva. Med engagemang skildrar de sina liv och sin bild av Rosengård. Som inte så ofta har med rådande mediebild att göra.

Harö

av Torbjörn Stolpe. Inläst ur Stolpe förlag, cop. 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

Historien om en ö i Stockholms yttre skärgård några sjömil norr om Sandhamn. Harö är en av de öar som längst bevarat gamla traditioner och ursprunglig bebyggelse. På sommaren bor här hundratals människor, på vintern knappt tjugo. Lika ljus och glimrande som ön är på sommaren lika karg och otillgänglig framstår den en mörk vinterkväll. Här är ett försök att skildra livet på Harö förr, genom brytningstiden och i nutid.

Samhälls- och rättsvetenskap

I huvudet på en landshövding

av Gunnar Björk. Inläst ur Prolead, 2013 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

G.B. var landshövding i Dalarna 1992-2001. Här berättar han om denna händelserika tid där bland annat Kopparbergs län blev Dalarnas län, VM i skidor genomfördes och Sverige blev en del av den Europeiska gemenskapen. Vi ges en insyn i flera av länets utmaningar, milstolpar och maktstrukturer och de regionala utvecklingsfrågorna lyfts fram ur ett bredare perspektiv. Dessutom bjuds vi på andra händelser och anekdoter från en landshövdings tillvaro.

Dömd att bli missbedömd

av Gunilla Brattberg. Inläst ur Värkstaden, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 3 tim., 16 min..

Läkaren Gunilla Brattberg skriver om livet med ett osynligt funktionshinder; fokus ligger på neuropsykiatriska funktionshinder. De osynliga funktionshindren kan leda till missförstånd och missbedömningar och författaren tar upp olika situationer där missförstånd kan uppstå - både i privatlivet, arbetslivet och i kontakt med omsorg, vård och Försäkringskassan. Författaren har själv Aspergers syndrom.

Mellan klan och stat

av Per Brinkemo. Inläst ur Timbro, 2014 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 6 tim., 48 min..

Journalisten P.B. har under flera år engagerat sig i somaliernas situation i Sverige och bland annat arbetat som projektledare på föreningen Somaliland i Malmö. I denna bok förklarar han personligt och engagerat hur det traditionella somaliska samhället är uppbyggt och hur klansystemet fungerar. Genom ökad kunskap och ömsesidig förståelse hoppas han att somalierna ska integreras bättre i det svenska samhället.

Folk dör här

av Thord Eriksson. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Med utgångspunkt i sin pappas tid på ett kommunalt äldreboende i Köping gör Thord Eriksson en personlig granskning av den svenska äldreomsorgen. Han försöker vända upp och ner på mediebilden av det ökända Koppargården i Vällingby, äldreboendet där Caremaskandalen hade sitt ursprung, och söker kasta nytt ljus på de stora ödesfrågor som han anser att politikerna blundar för.

Svensk, svenskare-

av Annika Hamrud. Inläst ur Optimal, 2010 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 12 tim., 17 min..

Journalisterna Annika Hamrud och Elisabeth Qvarford har följt Sverigedemokraterna under valrörelsen 2010 för att lära känna dess ledning, fotfolk och sympatisörer. Via reportage och personporträtt beskriver och analyserar de ett parti på frammarsch. Reportageboken skildrar hur partiet har lyckats få över 300 000 väljare att lägga sin röst på dem, och vad partiföreträdarna vill göra om de får inflytande.

Vad bör göras?

av Yvonne Hirdman. Inläst ur Ordfront, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 33 min..

En historik över femtio år av politik och jämställdhetsarbete med start på 1960-talet. Den bygger på utredningar, propositioner, lagförslag och exempel från verkligheten. Yvonne Hirdman, författare och tidigare professor i genushistoria, anser att det har skett stora förändringar och att man kan leva jämställt i Sverige. Men hon menar vidare att genusordningen är så stark att femtio år inte räcker och att mer behöver göras.

Absolut Sverige

av Mikael Jalving. Inläst ur Psychology and commercial design, 2012 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 12 tim., 3 min..

Enligt den danske journalisten M.J. omtalas Sverige som en tigerekonomi med kinesisk tillväxttakt. Författaren beskriver en helt annan bild av Sverige; en dyster kultur av förtigande. Han har också träffat ett antal svenskar som menar att det är farligt att blint tro att Sveriges framtid är ljus. M.J. diskuterar allt från massinvandringen till nedmonteringen av det svenska försvaret. Ett slags svar på Lena Sundströms bok Världens lyckligaste folk.

Folkmord

av Willy Lindh. Inläst ur Edere, 2013 av Anders Palm. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Willy Lindh var FN-officer på Cypern under Cypernkrisen, 1964. Han transporterade vapen till turkcyprioterna och dömdes till fängelse för vapensmuggling. Lindh går igenom hela händelseförloppet och förklarar att han smugglade vapnen eftersom han ville förhindra att turkarna skulle massakreras av grek-cypriotisk och grekisk militär. Han argumenterar dessutom för att FN inte agerade som de borde gjort enligt sina stadgar.

Stenen i handen på den starke

Inläst ur Moderata ungdomsförbundet, 1995 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 2 tim., 47 min..

Författarna argumenterar emot civil olydnad och annan utomparlamentarisk aktivism som anses skada samhället och dess demokrati. De menar att utrymmet för civil olydnad måste minska och demokratin göras attraktiv och intressant för ungdomar. Deras slutsatser är att partipolitiken och dess arbetsformer måste moderniseras, öppnas upp och göras mer attraktiv och medierna behöver ta sitt ansvar istället för att okritiskt rapportera om civil olydnad.

Vasakärven och järnröret

av Per Svensson. Inläst ur Weyler, 2014 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Det är 75 år sedan studenterna i Lund röstade igenom en resolution i protest mot att tyska judiska läkare skulle få arbeta i Sverige. Nästan en tredjedel av alla studenter sa nej till judiska akademiker. Detta är utgångspunkten för skildringen av Lunds bruna historia. P.S. följer den bruna skuggan från trettiotalets män fram till det gäng studenter som på 90-talet träffades i Lund och så småningom tog makten i SD - Jimmie Åkesson och hans vänner.

Låsningen

av Jan Tullberg. Inläst ur Lykeion, cop. 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 15 tim., 39 min..

Ekonomen Jan Tullberg är starkt kritisk till den rådande invandringspolitiken i Sverige och han menar att det råder ett åsiktsmonopol i landet. Han tar upp ett antal frågor som rör invandringen och som han anser bör diskuteras; till exempel invandrare och kriminalitet och invandringen och media.

Intelligensen som överklass

av Michael Young. Inläst ur Rabén och Sjögren, 1965 av Johan Beer. Talboken omfattar 6 tim., 13 min..

M.Y., 1915-2002, var sociolog, politiker och myntade begreppet meritokrati. Denna satir har formen av en fingerad författares översikt av samhällsutvecklingen från 1870 till 2033. Han visar hur man i jämlikhetens namn gör slut på gamla klassprivilegier grundade på börd och förmögenhet, men samtidigt skapar en ny klassgruppering grundad på intellektuella meriter - meritokratin. Boken kom att få stort inflytande över det brittiska skolsystemet.

Ekonomi och näringsväsen

Stora boken om att skaffa & leva med hund

av Åsa Ahlbom. Inläst ur Semic, 2013 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Två erfarna hundpsykologer skriver om allt som en blivande hundägare bör tänka på. Viktiga frågor som val av ras och uppfödare samt fostran och socialisering av valpen följs upp med den unga och vuxna hundens träning och aktivering. Också äldre hundars behov av omsorg och motion behandlas. De metoder som författarna beskriver bygger på moderna teorier om hundars psykologi och utveckling.

Kakor och desserter med LCHF

av Mariann Andersson. Inläst ur ICA, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 2 tim., 28 min..

I den här boken erbjuds 40 recept på sötsaker utan vetemjöl och vanligt socker. Mjölet är ersatt med kokosmjöl eller mandelmjöl och strösockret är ersatt med sötningsmedel. Boken är indelad i kapitel under rubrikerna: Tårtor och pajer, Mjuka kakor och muffins, Bullar och småkakor. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Framtidens mat

Inläst ur Sveriges lantbruksuniversitet, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 57 min..

Den här boken ger en översikt över domesticeringens och förädlingens bakgrund, från jordbrukets början för mer än tiotusen år sedan till dagens molekylära arbete. Här beskrivs genernas strukturer och funktioner, varför och hur olika avels- och förädlingsmetoder används. Läsaren får också en inblick i lagstiftningen kring användning av gentekning i EU och Sverige. Förutom detta avhandlas olika aspekter av genmodifiering.

Oberoende är stark

av Pehr G. Gyllenhammar. Inläst ur Bonnier, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

P.G., född 1935, vd för Volvo 1971-1983 och bolagets styrelseordförande 1983-1993, drar här sina slutsatser om samhället av idag. I diskussioner, nedskrivna av journalisten Anders Palmgren, kommer hans personliga sanningar om sakernas tillstånd fram. Om näringslivets konservativa strukturer, girigheten, korruptionen, medierna, monarkin och arbetslösheten.

LCHF till fest

av Jens Linder. Inläst ur Bonnier fakta, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 32 min..

Matjournalisten Jens Linder har här samlat en rad recept på festmat som innehåller en mycket liten mängd kolhydrater. Med hjälp av fina råvaror - från en vanlig matbutik - och sina kockkunskaper har han skapat ett femtiotal rätter. Boken innehåller, förutom recept på exempelvis oxsvansragu, ostfondue och svensk sashimi, också menyförslag och kockens bästa tips. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Kan landet lagom vara bäst?

av Kurt Lundgren. Inläst ur SNS förlag, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 18 tim., 2 min..

En bok som diskuterar huruvida de svenska och nordiska systemen kan hantera framtidens samhälle och ekonomi med globalisering och hållbara lösningar, på lång sikt. Författaren menar att Sverige och de nordiska länderna är i främsta ledet i fråga om ekonomi, innovation, välfärd och miljö. Detta beror på förmågan att lära av misstag. Men hur blir det framöver? K.L. är civilekonom, nationalekonom och professor i IT-infrastrukturekonomi.

De svenska riskkapitalisterna

av Carolina Neurath. Inläst ur Norstedt, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

På kort tid har flera riskkapitalbolag förändrat den svenska samhällsbilden dramatiskt. De mäktiga delägarna har skaffat sig mer makt än många politiker och tjänat mera pengar än de flesta börsdirektörer kan drömma om. Här öppnas dörren till den slutna värld som utgörs av riskkapitalister. Författarna, ekonomijournalister på Svenska Dagbladet, har intervjuat de nya makthavarna men också mött människor som drabbats av riskkapitalets vinstjakt.

Köpt tid

av Wolfgang Streeck. Inläst ur Daidalos, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 45 min..

Kölnprofessorn Wolfgang Streecks Adornoföreläsning från 2012. Texten tar avstamp i de teorier om senkapitalism som utvecklats inom Frankfurtskolan. Med titeln "köpt tid" syftar W.S. på det att demokratins seger har försenats genom globalisering. Den demokratiska kapitalismens kris är kulmen på en utveckling som inleddes under 1970-talet och som inneburit en omvandling av välfärdskapitalismen i en nyliberal riktning. W.S. är professor i sociologi.

Idrott, lek och spel

HBK 100 år

av Gert-Åke Kegg. Inläst ur Halmstads bollklubb, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 24 tim., 48 min..

Halmstads bollklubb, HBK, firar 2014 sitt 100-årsjubileum. I denna historik görs en kronologisk genomgång från det att klubben bildades 1914 fram till lagets prestationer under 2010-talet. Klubben har vunnit 4 SM-guld - 1976, 1979, 1997, 2000. Några personporträtt finns med, bland annat av guldtränaren Roy Hodgson och stjärnan Fredrik Ljungberg. Innehåller även mycket statistik. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Träna 3 minuter i veckan

av Michael Mosley. Inläst ur Bonnier fakta, 2014 av Martin Gribbe. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Läkaren bakom 5:2-dieten lanserar här ett koncept med högintensiv träning. Han menar att vi enligt nya rön inte behöver träna särskilt mycket för att må bra, det bästa är istället att träna snabbt och intensivt, närmare bestämt tre minuter i veckan. I den här boken får läsaren ta del av den senaste forskningen kring högintensiv träning och dess effekter. Boken innehåller även konkreta träningsprogram.

Militärväsen

Spionjägaren

av Olof Frånstedt. Inläst ur ICA, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar D. 2: 13 tim., 1 min..

Del 2 av 2. Fortsättning på boken: "Spionjägaren - bland agenter, terrorister och affärer". Olof Frånstedt, tidigare chef för Sveriges kontraspionage under 1960-talet och 1970-talet, berättar om IB:s hemliga plan och hur Hans Holmér föll på eget grepp. Vidare berättar han om en vild biljakt efter avhoppare i Marocko och andra historier från en spionjägares vardag. O.F. ger också sin syn på Palme-mordet.

Storebror ser dig

av Glenn Greenwald. Inläst ur Leopard, 2014 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Glen Greenwald är journalisten som tillsammans med Edward Snowden avslöjade övervakningsskandalen kring NSA, den amerikanska säkerhetsmyndigheten. Greenwald berättar bland annat om det första mötet med den då anonyma källan Snowden och hur deras samarbete växte fram. Han redogör också om konsekvenserna av den övervakning som den amerikanska myndigheten gjort sig skyldig till.

Naturvetenskap

Fåglarnas trädgård

av Niklas Aronsson. Inläst ur Sveriges ornitologiska förening, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

En handbok för trädgårdsintresserade som vill lära sig mer om fåglar. Här presenteras de vanligaste arterna i våra trädgårdar, beskriver vad de äter och hur de bor. Läsaren får också tips på hur trädgården kan planeras så att fåglarna trivs. E.S.L. är journalist och mångårig fågelskådare. N.A. är chefredaktör för Vår Fågelvärld. De har båda skrivit flera böcker om fågelliv. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Den nya fysiken och filosofin

av Werner Heisenberg. Inläst ur NoK, 1959 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

En populär översikt av den modern fysiken från 1958. Fysikprofessorn Werner Heisenberg fick nobelpriset 1933 för sin så kallade osäkerhetsrelation. Han var chef för Max Planck- institutet och samarbetade med Niels Bohr. I den här boken berättar han på ett populärvetenskapligt sätt om den nya fysiken och dess utveckling samt sambandet med andra vetenskaper, särskilt kunskapsteori.

Vårt matematiska universum

av Max Tegmark. Inläst ur Volante, cop. 2014 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 19 tim., 53 min..

En resa i fysikens, astronomins och matematikens värld. Läsaren får bland annat möta hypoteserna att vår verklighet är en matematisk struktur, eller att det existerar oändligt många parallella universum. Författaren förklarar sina teorier genom att kombinera populärvetenskap och banbrytande forskning. M.T., 1967-, professor i fysik vid MIT i USA.

Bonobon och tio guds bud

av Frans de Waal. Inläst ur Karneval, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

Primatforskaren Frans de Waal skriver här om hur däggdjur i hög grad besitter egenskaper som vi brukar kalla mänskliga. Utifrån omfattande chimpansforskning tar han ytterligare ett steg när han sätter in religionen i ett evolutionärt sammanhang. Författaren betonar att han själv är ateist men menar samtidigt att religion kan spela en positiv roll i samhället och kritiserar nyateistiska rörelser. F.d.W. är världskänd primatforskare.

Medicin

Sjukhuskatten Oscar

av David Dosa. Inläst ur Bokfabriken, 2014 av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Gång efter gång vet den buttra katten Oscar något som vårdpersonalen på sjukhuset inte vet. När en patient inte har långt kvar hoppar Oscar upp i sängen och håller patienten sällskap de sista timmarna i livet. Läkaren David Dosa tror inte riktigt på det men efter samtal med personal och patienter blir han övertygad om att Oscar har en speciell gåva. Rörande berättelse om hur en liten katt kan förgylla tillvaron för svårt sjuka människor.

Bulimibibeln

av Sofia Jensfelt. Inläst ur Lind & Co, cop. 2009 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Bulimi är en psykisk sjukdom som kan drabba vem som helst. Den är dubbelt så vanlig som den närbesläktade ätstörningen anorexia nervosa. Här berättar författaren om sitt svåra matmissbruk och den långa vägen ut ur det. Boken riktar sig till alla som har en ansträngd relation till mat och till sin kropp och beskriver sjukdomen, dess koppling till psykologi och kemi samt möjligheten till tillfrisknande.

Pillerparadoxen

av Robert Whitaker. Inläst ur Karneval, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 23 tim., 13 min..

I över femtio år har läkemedelsindustrin hävdat att läkemedel mot psykisk sjukdom har blivit bättre och bättre. Varför har då antalet psykiskt sjuka i behov av medicin ökat så drastiskt? Här berättar vetenskapsjournalisten Robert Whitaker om vad han menar vara den verkliga historien kring ökad medicinering vid psykisk sjukdom. R.W. har skrivit flera uppmärksammade böcker i ämnet.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Noa får en puss

av Kirsten Ahlburg. Inläst ur Hegas, 2008 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : N. DAISY text och ljud.

En ny flicka börjar i Noas klass. Hon heter Lina och får platsen bredvid Noa. De övar högläsning tillsammans och Noa tycker det är mysigt att sitta tätt tillsammans. Efter skolan tar de sällskap då det visar sig att de bor på samma gata. Det har snöat och de leker glatt. När de skiljs åt får Noa en puss av Lina. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tyckta boken jämsides.

Flickan med svavelstickorna

av Hans Christian Andersen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2005 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Klassisk saga om den lilla fattiga flickan som går omkring mitt i vintern med bara fötter och säljer svavelstickor. Genom att tända alla sina stickor för att värma sig får hon se olika syner och får möta sin mormor som tar henne med till Gud. Omarbetad och förenklad version. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Svinaherden

av Hans Christian Andersen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2005 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Klassisk saga om den fattige prinsen som friar till en vacker men ytlig prinsessa. Han får nobben, bestämmer sig för att hämnas och tar anställning som svinherde vid hovet. Omarbetad och förenklad version. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Bamsebiblioteket

av Rune Andréasson. Inläst ur Egmont kids media, 2014 av Malin Sternbrink. Talboken omfattar Vol. 57: 4 tim., 58 min.; 332 s. $bc. DAISY text och ljud.

En samling i serien Bamsebiblioteket, innehåller nummer 1 - 8 från 2001. Bamse, Lille Skutt, Skalman och alla de andra från Bamses värld är med om äventyr av olika slag. Det är resor till främmande länder där det bor jättar till vardagsäventyr om att gå i skolan och drömma om att bli popstjärna. Vänskap och att hjälpa till är i fokus för Bamses livsfilosofi.

Spinkis och Costas

av Lasse Anrell. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2005 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Olle, som också kallas Spinkis, och Costas har blivit vänner. De spelar fotboll hela tiden och överallt. Olle är glad över att ha en bästis. Efter en match mot Tigrarna värvas Costas till laget. Olle kan inte förstå att Costas ska börja spela med motståndarna och blir jättearg. Hur kan Costas svika laget så? I skolan är det också trubbel. Fröken säger att Olle tänker för mycket på att spela fotboll och för lite på att göra läxor.

Flygarnas kamp

av Jonna Berggren. Inläst ur Olika, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Väktaren och stenarna. Avslutar serien Isporten. Johanna och Mads äventyr i Islandet fortsätter. Deras sökande efter eldstenarna leder dem mot nya faror. Ondskan och Isdrottningen gör allt för att hindra Johanna och Mads. På sin väg träffar barnen vättar och huldror samt flygande väsen. Mads börjar drömma konstiga drömmar, Johanna tappar sin magiska stav och en stor vulkan hotar med att få ett utbrott.

Eldhäxan

av Peter Bergting. Inläst ur Semic, 2014 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Miranda blir överlycklig när hon får kallelsen att hon ska få börja på Trolldomsakademien i Morwhayle. På skolan lär hon känna Orville och Emmi och de tre blir snabbt goda vänner. Samma termin börjar demonprinsessan Malda arbeta som lärare på skolan. Ett mord har skett, någon har dödat rektorn. Prefekten och ärkemagikern Scurvley Briskit hoppas att Malda ska kunna ta reda på vem mördaren är och hon får hjälp av de tre vännerna samt en drake.

Amictus - insektsdrottningen

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2014 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien Beast Quest - Dödens skugga som börjar med Krabb - havets skräck. I Toms och Elennas sista uppdrag i Gildor ska de möta Amictus, en fruktansvärd insektsdrottning som drabbats av trollkarlen Velmals förbannelse. Tom är fortfarande chockad över avslöjandet om vem Freya är. Han vet inte hur han ska hantera den kunskapen men får hjälp från oväntat håll. Sista delen om Tom och Elenna i Dödens skugga.

Blaze - isdraken

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2013 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Beast quest - Amuletten från Avantien som börjar med Nixa - dödens budbärare. Kommer Tom kunna hitta den femte delen till amuletten som kan rädda hans far Taladon? Tillsammans med sin vän Elenna står Tom inför en hård kamp mot isdaken Blaze, förtrollad av trollkarlen Malvel. Vid en frusen stenvulkan och i ett isande kallt och dött landskap kommer kampen att utspela sig.

Gast - djävulspantern

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2013 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien Beast quest - Amuletten från Avantien som börjar med Nixa - budbäraren. Det är dags för Tom och Elenna att kämpa för den sista delen till amuletten från Avantien. Delen hänger runt halsen på djävulspantern Gast, som styrs av den onde trollkarlen Malvel. Djävulspantern förhäxar alla människor i Avantien. Tom och Elenna måste inte bara rädda Toms far Taladon utan även alla andra.

Koldo - iskrigaren

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Beast Quest - Dödens skugga som börjar med Krabb - havets skräck. Tom och Elennas kamp för att rädda landet Gildor undan trollkarlens Velmals förbannelse fortsätter. De ska ta sig till den plats där Koldo iskrigaren håller till. Resan blir farlig och de måste kämpa mot flera hinder längs vägen. Tom är sedan tidigare äventyr skadad av ett gift och känner sig svag. Väl framme möts Tom och Elenna av något de aldrig hade kunnat tro.

Luna - månvargen

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Beast quest - Amuletten från Avantien som börjar med Nixa - dödens budbärare. I sitt sökande efter de sex delarna av amuletten från Avantien ska Tom och Elenna söka efter den fjärde delen. I deras väg står månvargen Luna som nattetid förvandlas till en grymt vilddjur. Om vännerna inte får tag på den fjärde delen till amuletten kommer Toms far Taladon att råka illa ut.

Trema - monstret från underjorden

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2014 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Beast Quest - Dödens skugga som börjar med Krabb - havets skräck. Äventyret i Gildor fortsätter för Tom, Elena, hingsten Storm och vargen Silver. Det är dags för dem att kämpa mot ett monster från underjorden, Trema. En stor best med sylvassa tänder som dyker upp där man minst anar det. Även ovan jord lurar en mängd faror. En av farorna kommer ge Tom en livsavgörande överraskning.

I bläckfiskens tecken

av Benni Bødker. Inläst ur Hegas, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om kapten Prometeus. I en alternativ framtidsvärld bor Kapten Prometeus i ett intergalaktiskt rymdskepp. Han är hjälte efter kolonikrig i yttre rymden. Numera bekämpar han brott tillsammans med sin medhjälpare Mats. De får i uppdrag av en fru Meier att hitta hennes försvunna dotter. Dottern har blivit bortrövad av aliens. Alla ledtrådar efter dottern leder till den hemska boven Calamari, stadens hemskaste fiende.

Slaven

av Teresa Cárdenas Angulo. Inläst ur Trasten, 2010 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Han kallas Spårhunden och han har varit slav i många år. Nu är han rädd för att bli så gammal att han inte kan arbeta längre, för då kommer husbonden att döda honom. Men Spårhundens liv vänds upp och ner när en liten flicka dyker upp på plantagen. Hon har rymt från sin ägare och är på väg till en hemlig plats bland bergen där slavarna har ett eget rike. Spårhunden vill först inte hjälpa henne, men snart inser han att han måste utmana husbonden.

Där Joliba gör en krök

av Maryse Condé. Inläst ur Papamosca, 2007 (tr. 2008) av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Aicha och hennes två systrar, tvillingarna Salina och Rehan måste fly. Oroligheter och krig på Elfenbenskusten gör att systrarna och deras mamma ska försöka ta sig till Mali. I Mali väntar mormor. Systrarnas pappa måste däremot ge sig ut i kriget. Flykten går först med buss och sedan båt längs med floden Niger, också kallad Joliba. Gamla traditioner beskrivs liksom västerländska som haft ett intåg i Västafrika.

Vips och Drakula-klubben

av Sissel Dalsgaard Thomsen. Inläst ur Hegas, 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Vips och hennes familj har flyttat från Transylvanien till Sverige. De är vampyrer och har köpt ett stort hus med massor av spindelväv i. När det är dags att börja i skolan är Vips nervös. Tänk om hon inte får några vänner! Det går först inte så bra. En dum kille som heter Magnus retas. Men där finns också Leyla som även hon flyttat till Sverige från ett annat land. I klassen går också söta Albert.

Ihop på låtsas

av Marie Desplechin. Inläst ur Opal, 2012 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Varken Adèle eller hennes kompis Frédéric är populära på högstadieskolan de går på. Ingen av dem passar in i tjej- respektive kill-mallen. De bestämmer sig för att låtsas vara tillsammans i ett försök att verka mer normala. Men en rad händelser som bland annat innebär att Adèle och Frédèric blir fotograferade för en reklamannons gör att hela tillvaron ställs på ända. Reklamen visar sig vara för något som kompisarna tycker är extremt pinsamt.

Den magiska skålen

av Baba Wagué Diakité. Inläst ur Hjulet, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Bror Kanin är på jakt efter mat. Under färd träffar han Bror Kameleont som fastnat i en taggbuske och som han hjälper loss. Som tack får Bror Kanin en magisk skål. Den magiska skålen uppfyller ägarens alla önskningar och nu behöver ingen i Bror Kanins närhet någonsin sakna mat. Men den elaka kungen lurar till sig skålen för att få massor av guld. En fabel med ursprung i författarens hemland Mali. Förlagan är rikt illustrerad.

Vildfågel

av Jane Eagland. Inläst ur Argasso, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Anna har i största delen av sitt liv levt på en isolerad ö utanför den skotska kusten. På ön, i ett slott, bor även hennes pappa, en känd matematiker, pappans assistent och två tjänare. En dag spolas en pojke upp på land. Han har ett brutet ben och får tillfriskna på slottet. Anna blir strängt tillsagd att inte ha kontakt med pojken. Men nyfikenheten tar över och i samtal med honom förstår hon att livet på fastlandet inte är som hennes pappa sagt.

Katten Katt

av Lasse Ekholm. Inläst ur Opal, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Katten Katt är en katt som gör precis som han vill. Han hoppar in i folks bilar och tigger mat i hela grannskapet. En dag flyttar han hem till Martin som helst av allt i hela världen vill ha en hund. Martin matar honom med kotletter och så blir de goda vänner. Men en dag är Katt borta, var har han tagit vägen? Hur ska Martin hitta honom igen?.

Märta börjar rida

av Erika Eklund Wilson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

En dag på väg hem från skolan ser Märta en flicka som rider på en silvrig häst. Det knäpper till inombords hos Märta och från den dagen älskar hon hästar. Märta får börja på ridskolan trots att mamma är tveksam om Märta är en hästtjej. Lite nervöst är det särskilt när Märta får rida på den elaka hästen Dolly. Dolly vill bara bita de andra hästarna. Bättre är det när Märta får rida på Julia. Märta lär också känna Maja.

Smyga till Hallon

av Erika Eklund Wilson. Inläst ur Hegas, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Lisas kompis Tyra, som också äger hästen Hallon, är sjuk. Lisa leker med Alva men Alva är ganska dum. Hon säger att Lisa bara är femma på hennes kompislista. När Lisa blir sjuk verkar Alva försöka ta även Tyra och Hallon från Lisa. Vad ska Lisa göra? Det finns bara en som förstår, Hallon. Hon måste smyga till Hallon. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Världens räddaste häst

av Erika Eklund Wilson. Inläst ur Opal, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : N. DAISY text och ljud.

Klara är rädd för spindlar, råttor och hästar. Ändå går hon på ridskola trots att det pirrar i magen. När det är dags att rida på Misty går saker fel. Misty är en häst som är rädd för massor av saker. När en stor råtta springer över golvet i ridhuset skenar Misty snabbt ut ur huset och Klara springer efter. När de gör ett nytt försök att rida kommer en spindel ner från taket. Hjälp!.

Simons högsta önskan

av Bengt-Erik Engholm. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2006 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Simon önskar sig fyra saker: en hund, en farfar, ett eget rum och en tjej. En tjej är det han mest av allt vill ha och inte vilken tjej som helst utan Vera som går i Simons klass. Bästa kompisen Salle föreslår att Simon ska ha en taktik. Simon kommer på fyra saker han ska göra. Det är flörta, ge blommor, vara bäst på något och slå sig. Inget av de fyra sakerna fungerar särskilt bra. Då kommer Simon på att han kan försvinna under en skolutflykt.

Den stulna showen

av Maria Frensborg. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Stål-Stella superhjälte! Det börjar bli dags för det lilla samhället Dockviks årliga visfestival. Stella och hennes kompis Gustav blir överlyckliga när rapparen JC Cool ska uppträda. Men det är inte alla som tycker att en rappare hör hemma på en visfestival. Någons stjäl JC Cools guldhalsband. I samma veva klottrar någon på Icas vägg. Ett nytt tillfälle för Stella att förvandlas till Stål-Stella.

Grevinnan med den svarta masken

av Peter Gotthardt. Inläst ur Hegas, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Tvillingarna Simon och Ida är på semester med sina föräldrar i Italien. De kommer till en liten by och besöker där ett slott. En del hävdar att det vilar en förbannelse över slottet och att förbannelsen beror på den grymma grevinna som för länge sedan levde på slottet. Under besöket på slottet försvinner Ida spårlöst. Hon har hamnat hos spöket efter grevinnan. Nu vill grevinnan att Ida även ska locka Simon till fångenskap.

Ingen får veta

av Maria Herngren. Inläst ur Alfabeta, 2004 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Johan ska snart fylla sju år. Han önskar sig en docka i födelsedagspresent men att vara kille och leka med dockor är inget han kan erkänna. Ingen annan av killarna i klassen leker med dockor. När det är dags för födelsedagskalas gömmer Johan sina dockor i en garderob. Typiskt nog hittar en kille i klassen dockorna och börjar retas. Johan tampas också med att vara storebror och svartsjuk på sin lillebror.

Till havs med Black Bird

av Maria Herngren. Inläst ur Opal, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Tonåringarna Bobbie och Umberto provar tillsammans med sina småsyskon en motorbåt som deras mammor köpt. De sex barnen åker längre och längre ut i Stockholms skärgård och hamnar på flera spännande äventyr. Ska de lyckas ta sig tillbaka till Skeppsholmen innan deras mammor upptäcker att de är borta?.

Puts väck!

av Ellen Holmboe. Inläst ur Bergh, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Oskar har redan en lillebror och har precis fått en lillasyster som skriker dag och natt. Hans skulle egentligen åka på trolleriträff med Magiska cirkeln hela påsken. Men ingen kan skjutsa dit honom och hans mamma har fullt upp med den skrikande bebisen. En dag hittar Oskar en märklig liten affär där han köper en magisk näsduk som kan få saker att försvinna. Men vem är det som egentligen får betala för magins pris? En riktig rysare.

Gastar och grodyngel

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur Stockholm : B. Wahlström, 2014 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien Spökhuset, som börjar med Spindlar och spöken. Syskonen Malte och Milda hälsar på moster Rut. Hon bor i ett stort hus, nästan ett slott. Malte vill slå vad om att Milda inte kan fånga tio grodyngel i dammen utanför huset. Milda antar vadet och syskonen beger sig till dammen. I dammen sägs det bo en gast, ett slags spöke. Bara påhitt tror Milda. Men så börjar det bubbla i dammen som om det simmar runt en gast i den.

Järnkonungen

av Julie Kagawa. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sextonåriga Megan Chase bor med sin mamma, styvpappa och lillebror i en håla i Louisiana USA Familjen försörjer sig som grisbönder. När Megan var sju år försvann hennes pappa spårlöst och familjen har aldrig fått veta var han tog vägen. En dag blir hennes lillebror bortrövad och förd till en annan värld. Megan måste ta sig in denna värld och kämpa för att rädda sin bror. Väl på plats i denna värld visar sig Megan vara dotter till en mäktig kung.

Kitty och dubbelbedragaren

av Carolyn Keene. Inläst ur B. Wahlström, 2001 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Kitty, Bess och Ned har åkt till Illinois Horse Park för att se Grand Prix-tävlingen i hästdressyr. Men något mystiskt pågår i stall C. Det börjar brinna i en av spiltorna, och stallets värdefullaste häst blir stulen. Kan Kitty lösa mysteriet?.

14

av Alexandra-Therese Keining. Inläst ur Lilla piratförlaget, 2014 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Fredrik, Billie, Mathilda, Carl-Henrik och Saga är alla fjorton år och går i samma skola. Löst knutna till varandra får de vara med om en helg där deras liv förändras. En utstött tror sig ha fått vänner, en tjej pratar med sin försvunna pappa, en längtar bort, en hatar sin nyfödda lillasyster och en får utstå ett hemskt övergrepp. Boken handlar om vänskap och svek, både från vuxna och jämnåriga samt om konsekvenser efter ogenomtänkta handlingar.

Borttappat: katt, kompis, kalsong

av Elin Lindell. Inläst ur Alfabeta, 2014 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hjördis går i trean, har en bästis som heter Judit, en söt katt, okej föräldrar och är bra på fotboll. Det enda hon tycker riktigt illa om är bokstaven H. Så hon ger bort sitt H till Judit som nu stavar med H på slutet. Jördis är mycket är nöjd med sitt nya namn. Då dyker det upp en ny tjej i klassen som heter Hermione. Det visar sig att Hermione är ännu bättre än Jördis på fotboll. Inte nog med det, hon snor också Judith från Jördis.

Fallet med den skumma sabotören

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 10 i serien som börjar med Fallet med de stulna smyckena. Kompisarna Moa och Måns sitter förväntansfulla i en biosalong, men när filmen börjar har något gått fel. En annan film visas på bioduken! Enligt ägaren till biografen är det inte första gången det händer. Det blir starten på ett nytt fall för Moa och Måns deckarklubb. Vem är det som saboterar föreställningarna och varför?.

Sätt mig i brand!

av Tahereh Mafi. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Rör mig inte. Juliette vaknar upp efter att ha blivit skadad i ett attentat. Där finns Warner, bödeln som blev hennes kärlek men som hon fortfarande har motstridiga känslor för. Warner säger att han vill kämpa med Juliette mot Återetablissemanget och därmed mot sin egen pappa. Juliette är osäker på om hon kan lita på det Warner säger men inser att hon inte har så mycket val. Dags för den slutliga kampen.

Colorado tävlar i Amerika

av Helena Mansén. Inläst ur Spritz media, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien som börjar med Colorado galopphästen från vildmarken. Artonåriga Tuva arbetar som Jockey. Främst rider hon Colorado, hästen många tyckte var besvärlig. Tuva och Colorado reser här till Denver, USA för att besöka den gård som Colorado kommer från. Där bor Paco som tog hand om Colorado som ung. Flera olyckor följer på varandra, stallet brinner, Tuva skadar sig och Colorado försvinner. Boken avslutas med en ordlista.

Fallet

av Anthony McGowan. Inläst ur Argasso, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Chorpus Christi High School är stadens sämsta skola där alla värstingar går. En av eleverna är Mog som flera år efter att han slutat skolan får ett telefonsamtal från Neil, en kille från samma gäng. Neil berättar att Chris är död. Chris som var den tuffa, coola killen Mog aldrig riktigt förstod sig på. Mog börjar tänka tillbaka på skolåren och på det där otäcka som hände i gänget, om mobbning på skolan och den hårda attityden mellan killarna.

Ett värmeljus i din skalle

av Mårten Melin. Inläst ur Hegas, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En lättläst diktsamling om ung kärlek. Från den lyckliga, skimrande förälskelsen till kärlek som gör ont. På liv och död eller med slutna hjärtan. I korta, orimmade dikter, som fångar stämningar men förblir avskalade och könsneutrala. Amors pilar far genom hela samlingen, som återkommande tema både i text och illustrationer.

Om jag kunde drömma

av Stephenie Meyer. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Utökad utgåva. Innehåller ett kapitel om parets första möte, berättat ur Edwards synvinkel. Isabella Swan är en 17-åring som motsträvigt flyttar hem till sin frånskilda pappa, som bor i en tråkig stad. Väl där träffar hon sin första kärlek, den vackre Edward Cullen, som visar sig vara vampyr. Han lever i en grupp med likasinnade som strävar efter att enbart dricka blod från djur. Historien utvecklar sig i både förväntade och förvånande riktningar.

Fritt fall

av Robert Muchamore. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Rekryten. En välkänd småskurk verkar plötsligt ha kommit över en förmögenhet och polisen har ingen aning om var pengarna kommer ifrån. Så de kallar in Cherub. För James låter det som ett rutinuppdrag. Han ska bli vän med skurkens barn, undersöka deras hem och förhoppningsvis hitta ledtrådar som polisen kan arbeta vidare med.

Generalen

av Robert Muchamore. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 10 i serien Cherub som börjar med Rekryten. Ett team med bland andra 16-årige James Adams och hans syster Lauren har åkt till USA. De deltar i ett träningsläger med fyrtio brittiska kommandosoldater utanför Las Vegas. Ungdomarnas uppgift är att infiltrera basens vattensystem så att den amerikanska bataljonen med tusen man ska kunna besegras. Det blir tid över för kortspel i Las Vegas.

Gängkriget

av Robert Muchamore. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien som börjar med Rekryten. Den brittiska undre världen kontrolleras av gäng. När två av dem startar ett territoriekrig exploderar våldet på gatan. Polisens gängstyrka behöver information snabbt, och James Adams har de kontakter som krävs för att infiltrera det farligaste gänget av dem alla - Schakalerna. Men det är ett högriskuppdrag.

Sömngångaren

av Robert Muchamore. Inläst ur B. Wahlström, 2011 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 9 i serien som börjar med Rekryten. Ett flygplan med flera hundra passagerare exploderar över Atlanten. Alla ombord har avlidit. Haveriutredarna misstänker att terrorister ligger bakom dådet. En pojke ringer in och hävdar att hans pappa ligger bakom explosionen. Men det finns inga ledtrådar och pojken verkar inte trovärdig. För att nysta i saken kallas 12-åriga agenten Laura Adams in.

Som James Dean fast snyggare

av Niclas Christoffer. Inläst ur Hoi, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Jim går sista året på gymnasiet och drömmer om att bli skådespelare. Han extrajobbar som fotomodell och lever i en familj där det är viktigt att vara perfekt. Även Jims pappa är modell, mamman plastikkirurg och lillebror ska bli läkare. De bor i ett flott hus och har dyra bilar och kläder. Allt kraschar den dag familjen är med i en bilolycka. Jims pappa hamnar i rullstol. Enda sättet för Jim att hantera det som händer är att skära sig.

Sune - värsta killen!

av Sören Olsson. Inläst ur Egmont Publishing, 2014 av Erik Olsson. Talboken omfattar 1 tim., 48 min..

Sune är känd för att vara snäll, kärleksfull och för att gilla stillsamma aktiviteter. Han är inte förtjust i vilda äventyr utan tycker att det räcker att vara tillsammans med en söt flicka, hålla handen och pussas lite. Men nu har Stisse Novak, världens starkaste kille, charmat alla skolans tjejer. Och det gäller för Sune att visa att han är en riktig man, både yngre och bättre.

Hugo och Holger

av Oscar K.. Inläst ur Hegas, cop. 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Hugo med tjocka glasögon. Trots glasögonen ser han inte bra. Hugo tror att Holger är hans hund, när Holger egentligen är en elefant. Holger är stor och klumpig så Hugo bestämmer att de ska gå i hundskola. Men där går det inte alls bra för Holger. Han är ju inte som de andra hundarna. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Skot

av Oscar K.. Inläst ur Hegas, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En dag dimper Skot ner i en bänk längst bak i klass 3b. Ingen vet var Skot kommer från, inte ens han själv. Skot betraktar klassen. Mest tittar han på tvillingarna som båda heter Emma och på Kent, pojken som bråkar med alla. Läraren i klassen har det inte lätt utan det är stökigt mest hela tiden. Skot funderar på vad han ska hitta på och när skoldagen är slut måste han försöka gå hem. I sitt sökande efter hemmet ser han några förvånande saker.

Min bästa ovän

av Andreas Palmaer. Inläst ur Alfabeta, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Malva har börjat i en ny klass. Där går den ganska störiga killen Marius. Till sin fasa upptäcker Malva att de har ett gemensamt intresse, nämligen att jaga autografer. I början tävlar de mot varandra om vem som får flest autografer av kändisar. Men sen upptäcker de att det är bättre att samarbeta och bildar Autografjägarna. Deras mål är att få den kände fotbollsspelaren Goran Gombrovics autograf. Vägen dit är dock kantad med trubbel.

Eleanor & Park

av Rainbow Rowell. Inläst ur Bergh, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Eleanor och Park möts på skolbussen. Eleanor är ny och helt fel i allas ögon med sitt röda hår och annorlunda kläder. Park är musik- och serienörden som nästan jämt lyckas undgå mobbarna på bussen. En vänskap och senare kärleksrelation utvecklar sig mellan Eleanor och Park. Den är inte helt lätt, bland annat skäms Park över att han ibland tycker Eleanor är för annorlunda. Utspelar sig i Nebraska i mitten av 1980-talet. Passar även vuxna.

Låt inte drömmen fly

av Amanda Sandström. Inläst ur Hippo, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Direkt efter gymnasiet bokar Alva en enkelbiljett till Nice. Hon vill bort från Sundbyberg där det finns alldeles för många minnen efter vännen Ida. Ida som begick självmord och som Alva saknar så oerhört. I Nice får Alva jobb på en restaurang samt lär känna Jill och Leia. I Leia tycker hon sig känna igen drag från Ida. Alva känner sig förälskad i Leia men vet inte om det är för att hon saknar Ida så mycket.

Hästpoloprinsen

av Sara Schiöld. Inläst ur Kikkuli, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alice älskar hästar och läser allt hon kommer över om djuren. Hennes högsta önskan är en egen häst men allt hon har är en låtsashäst i trä. En dag träffar hon David som flyttat från England. Davids familj ägde flera hästar i England och tillsammans med sin pappa tränade David hästpolo. David lär Alice spela hästpolo, fast de har cyklar istället för hästar. En dag är olyckan framme och Alice skadar sig. Kommer vänskapen hålla?.

Bortgift - det nya landet

av Simonette Schwartz. Inläst ur LL-förlaget, 2014 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, som börjar med Bortgift. Efter att ha gift sig i Kurdistan kommer 19-åriga Jino och 18-åriga Alin till Skärholmen. Berättelsen fokuserar på Alin och hur hon upplever den första tiden i sitt nya hemland. Alin blir väl omhändertagen av Jinos mamma men Jino själv verkar mer intresserad av att umgås med sina kompisar än med Alin. Hon kämpar med att lära sig svenska och försöka få egna vänner.

Vargar, vargar, vargar

av Anette Skåhlberg. Inläst ur Sagolikt, 2012 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Syster Varg. Sandra och Tea, båda snart 13 år, är upprörda över att deras föräldrar bestämt att de ska flytta. Sandra och Tea vill inte lämna vargfamiljen i skogen. Tea tar så illa vid sig att hon blir sjuk och hamnar på sjukhus. Ingen förstår vad hon har råkat ut för. Men Sandra anar vad hon ska kunna göra för att Tea ska må bra igen. Frågan är om hon kan lyckas?.

En sann vän

av Jean Ure. Inläst ur Argasso, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Hanna och hennes mamma har flyttat till en ny stad. Hanna måste börja i en ny skola. Hon är nervös och tror inte att hon ska få några vänner. Men redan första dagen pratar hon med Zoe som verkar snäll och rolig. Tuffaste tjejen i klassen, Michelle, verkar spännande att umgås med. Hanna får umgås med Michelle men på villkoret att hon inte umgås med Zoe. Michelle har bestämt att Zoe är en tråkig plugghäst.

Utslängd

av Lee Weatherly. Inläst ur Argasso, 2013 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Luke är utslängd av sin mamma Polly. Mamman är alkoholist och efter en extra jobbig kväll attackerade hon Luke med en trasig flaska och sa att hon aldrig ville se honom igen. Luke vet inte var han ska ta vägen utan driver runt med sin gitarr. Han tvingar sig själv att gå i skolan fast han helst vill slippa. Men där finns Gemma, den enda som verkar bry sig om Luke. För att få tak över huvudet hamnar Luke med ett otäckt gäng.

Attack!

av Gunnar Åberg. Inläst ur Opal, 2009 av Åsa Källén-Lind. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Marie, 15 år lever i Frankrike år 1356. Hundraåriga kriget rasar mellan Frankrike och England. När Marie gömmer sig undan några engelska soldater träffar hon en pojke i hennes egen ålder, John. Det visar sig att John är engelsk soldat. Trött på allt våld har han flytt. Tillsammans beger de sig iväg undan stridigheterna som rasar. Deras resa blir inte lätt utan de måste tampas med pest och rövande riddare. Skildrar slaget vid Poitiers.

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Så känns sorg

av Mattias Danielsson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2007 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Barn mellan 10-12 år har bidragit med berättelser om sorg. I längre berättelser har författarna intervjuat barn och i kortare brev berättar barn själva om hur de ser på sorg och vilka förluster de varit med om. Ämnet sorg täcks brett då det handlar om allt från att förlora ett husdjur, att flytta, att ens föräldrar skiljer sig till att någon nära, som en förälder eller vän dör. Boken innehåller även en novell av Ylva Karlsson.

Historia

Elle Marit och Blomsterkungen

av Tomas Blom. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2004 av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Tio berättelser om 1700- till 1800 talets Sverige med barnens perspektiv i fokus. I de fiktiva berättelserna figurerar verkliga personer som Carl von Linné, Jonas Alströmer, drottning Lovisa Ulrika, Gustav III och Fredman, känd från Fredmans epistlar. Varvat med berättelserna är faktarutor med blandad information om politik, uppfinningar, underhållning och kultur.

Ekonomi och näringsväsen

Allt du behöver veta om din hund

av Katherine Starke. Inläst ur Bergh, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I femton korta kapitel skriver författaren om vad man ska tänka på när man skaffar hund. Bland annat beskrivs hur man väljer hundras, hur man tar hand om en valp, vilken mat som passar, hur man kan leka med valpen, fakta om hundens språk, hundens hälsa, hur man tränar sin valp, om promenader, pälsvård och hur man reser med sin hund.

Naturvetenskap

Vattnets mysterier

av Håkan Borgström. Inläst ur Borgström, 2013 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I nio kapitel beskrivs vatten på en mängd olika sätt. Varje kapitel börjar med en fråga, till exempel Simmar vi i en säck med vatten? och avslutas med en Visste du att-sida. Kapitlen handlar om vitt skilda saker som fostervatten, fiskar och hav, miljöförstöring, dricksvatten, vatten och djur, is, hur bränder släcks med hjälp av vatten, moln och regn. Boken avslutas med en frågesport. Författaren är vetenskapsjournalist.

Havsvidunder

av Bengt-Erik Engholm. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Under en fisketur som barn fick författaren något riktigt tungt på kroken. Det är utgångspunkten i den här lättlästa faktaboken om en mängd havsvidunder. Några av havsvidundren är påhittade som till exempel kraken, havsormen och sjöodjuret Nessie medan andra finns på riktigt som blåvalen, hajen, jättebläckfiskar, rockor och gammelgäddor. Författaren skriver även om världens djupaste djup, Marianergraven.