Nya talböcker november 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 181 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Himmelstrand

av John Ajvide Lindqvist. Inläst ur Ordfront, 2014 av Jonas Karlström. Talboken omfattar 15 tim., 9 min..

Det som ser ut att bli en fin dag på Saluddens camping blir något helt annat. En morgon är allt försvunnet: campingen, sjön och till och med solen. På det oändliga gräsfältet finns endast fyra bilar med husvagnar, åtta vuxna, två barn, en hund och en katt. Märkliga skrämmande figurer börjar dyka upp. När sedan regnet kommer börjar den verkliga mardrömmen. Människorna tvingas välja mellan ont och gott, mellan splittring och gemenskap.

Låt mig ta din hand

av Tove Alsterdal. Inläst ur Lind & Co, 2014 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 14 tim., 56 min..

På natten mot valborgsmässoafton störtar Charlie ner från en balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Samma natt ser Riddarn, en gammal rocktrubadur, hur hon kommer ut från en nattklubb i sällskap med en man. Men polisen misstänker självmord och utredningen läggs ner. Helene, Charlies syster, upptäcker att Charlie kommit nära sanningar från det förflutna då deras mamma försvann med en argentinsk flykting. Tog hon verkligen sitt liv?.

Söner av Heimdall

av Helena Andersson. Inläst ur Undrentide, 2014 av Tobias Jacobsson. Talboken omfattar 13 tim., 4 min..

Del 1 i serien Heimdals ättlingar. Vikingatiden vilar tung över Norden och de gamla gudarna lever. Över slagfältet beger sig Rig för att söka upp tre tvillingpar och lära dem om hövdingar, bönder och trälar. Valkyriorna hetsar sina hästar efter den som brutit sin krigared, medan nornorna spinner sina ödestrådar kring ett nyfött barn på Island. Historisk fantasy med den nordiska mytologin och folktron som inspirationskälla. Debutroman.

Utan personligt ansvar

av Lena Andersson. Inläst ur NoK, 2014 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 9 tim., 21 min..

Fem år efter Hugo Rask träffar Ester skådespelaren Olof Sten. Redan vid det första mötet känner Ester att hon håller på att bli handlöst förälskad. Olof är gift med Ebba Silfversköld, men börjar samtidigt träffa Ester. De inleder en relation fastän Olof säger sig inte ha några planer på att lämna Ebba. Ester skaffar bil och kör honom kors och tvärs över landet, till teaterföreställningar och kärleksmöten. Hon har blivit älskarinna.

Tider av längtan

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Del 20 i serien Thea. Marianne och Ivan dras med av ett våldsamt stenras och försvinner. Thea har nästan gett upp hoppet om att någon av dem ska vara i livet när hon hör en svag röst som ropar hennes namn. Jenny oroar sig över att predikanten Arve Olsen försöker charma hennes barn samtidigt som ryktet säger att Birgit ska vara gravid med Martins barn.

Luar in på 50-talet

av Bosse Tvilling. Inläst ur Nomen, cop. 2011 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 51 min..

Del 2 i serien inledd med Luar på 40-talet. Författaren, mest känd som Bosse Tvilling i brödraparet Nisse och Bosse Johansson, fortsätter att berätta om sin uppväxt. Denna gång är det 1950-talet som avhandlas. Nu börjar de tidigare pojkgängen att ha tankar om framtiden - kanske skall någon flytta från staden eller utbilda sig någon annanstans än i Värnamo. Så småningom skingras det gamla gänget.

Erövraren

av Dan Buthler. Inläst ur Lind & Co, 2014 av Dan Kandell. Talboken omfattar 13 tim., 21 min..

Psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke har lyckats bli frigiven från den slutna psykiatriska vård han dömts till. I sinnet har han nu nya djävulska planer men i tv-rutan ler han och säger tack och förlåt till svenska folket. En ny mardröm kan börja med denne snygge, charmfulle, rike man som på samma gång är fullständigt hänsynslös, känslokall, sexfixerad och brutal.

Svart gryning

av Cilla Börjlind. Inläst ur Norstedt, 2014 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 11 tim., 40 min..

Tredje boken om poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning. Efter ett sabbatsår har Olivia återvänt till polisyrket vilket fört henne till en tjänst i Höganäs. Hon dras in i utredningen av ett barnmord i Arild där Rikskrim och Mette Olsäter kopplas in. Tom konfronteras ånyo med Jillfallet, det olösta mordfallet på en gravid lyxprostituerad, som han blev utmanövrerad från. Ett testresultat från SKL styr in utredningen på märkliga vägar.

Solsvärta

av Marianne Cedervall. Inläst ur NoK, 2014 av Isabell Skarby Hay. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Del 5 i serien inledd med Svinhugg. Mirjam har lämnat Gotland och följt med Calle till Västerås där han ska arbeta med ett projekt till stöd för den hotade pilgrimsfalken. Ägare till duvslag i närheten blir oroade. Mirjams väninna Hervor har i en syn sett sin försvunna barndomsvän Satu och en brevduva. Hon ger sig ut på en resa i Europa på jakt efter ledtrådar. När Hervor hittar en solsvärta, en vinge från en koltrast, fylls hon av onda aningar.

Komma nära

av Stewe Claeson. Inläst ur Norstedt, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Pontus är 30 år och arbetar med miljöfrågor på ett konsultföretag på västkusten. Kommunen vill bygga en spaanläggning som skulle innebära intäkter för samhället, men man har i planläggningen struntat i en mängd gällande bestämmelser. När Pontus upptäcker detta ställs han inför ett dilemma och han måste fråga sig vem han egentligen är och vill vara - vill han bli vuxen och ansvarsfull eller en vanlig skitstövel? Stewe Claeson, 1942-.

Wall Street vendetta

av Mike Cooper. Inläst ur Bazar, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 37 min..

Silas Code, före detta kommandosoldat och entreprenör, åtar sig uppdrag åt finansmän på Wall Street som är i behov av att få tjänster utförda snabbt och diskret. En mäktig klient vill att han ska konfrontera en hedgefondmäklare för att kräva tillbaka den summa mannen investerat i en misslyckad affär. Men innan Silas hinner slutföra uppdraget har mannen mördats. Och någon fortsätter att ta livet av mäktiga finanshajar. Silas måste hitta mördaren.

Mannen som slutade röka

av Tage Danielsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1993 av Christer Modin. Talboken omfattar 2 tim., 38 min..

Originalmanuskript till filmen Mannen som slutade röka med regi och manus av Tage Danielsson som hade premiär 1972. När korvdirektören Hugo Alighieri dör kommer sonen Dante Alighieri att ärva 17 miljoner kronor. På ett villkor. Dante måste sluta röka inom två veckor och sedan vara rökfri i ett år. Dante försöker, allt mer desperat, på olika sätt bli av med röksuget. Kanske är kärleken till flygvärdinnan Beatrice räddningen?.

Jesusbarnet

av Maj Degerstedt. Inläst ur Ord & visor, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 8 min..

Sara har ägnat 50 år av sitt liv åt att försöka förtränga ett ödesdigert misstag. Född i en strängt religiös omgivning drabbas hon av en ofrivillig graviditet som 14-åring. Hon föder en son som hon sedan skiljs ifrån. En dag hinner verkligheten ikapp henne. På en skrivarkurs inser hon att en av de yngre deltagarna är hennes son. Själv känner hon nu att hon inte orkar leva i sin lögn längre. Hon bestämmer sig för att berätta sanningen för sin man.

Resan till mörkret

av Andrej Djakov. Inläst ur Coltso, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 13 tim., 22 min..

Ett par årtionde efter det stora atomkriget hotas metron av ett nytt krig. Nyligen upptäcktes kolonier på två öar i Finska viken, men när en atombomb detonerar där borta överlever endast några sjömän som anklagar metroinvånarna för att ligga bakom attentatet och hotar att utplåna allt liv på stationerna. Taran, en ökänd stalker, får i uppdrag att finna de skyldiga. Då försvinner hans styvson Gleb.

I minnets arkiv

av María Dueñas. Inläst ur Bonnier, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 15 tim., 20 min..

Blanca Perea är universitetslärare i Madrid och tycks ha ett lyckligt liv. Men allting rämnar då hennes man lämnar henne för en annan kvinna. Hon flyttar till Kalifornien där hennes uppgift blir att gå igenom det kvarlämnade arkivet efter professor Andrés Fontana. Hon blir alltmer fascinerad av sin landsman och de händelser som formade hans liv. Och varför blev han besatt av de spanska missionsstationerna i Kalifornien mot slutet av sitt liv?.

Bremer - spritsmugglarkungen

av Pär Ehnebom. Inläst ur Elander, 1929 av Britt Ronström. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Författaren Per Ehnebom har skrivit en romantiserad biografi över smugglarkungen Ernst Bremer, 1886-1985. Under slutet av 1920-talet var han en legend och västkustens kanske mest jagade man. Han var efterlyst både i Danmark, Sverige och Norge. Boken innehåller många dramatiska och dråpliga berättelser från hans tid som spritsmugglare och slutar när han åkte fast. Filmen Smugglarkungen från 1985 bygger också delvis på hans liv.

Croissants till frukost

av Annika Estassy. Inläst ur Bokfabriken, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Gabriel oroar sig för att hans vackra fru Cecilia ska lämna honom. Det har hon gjort en gång förut, men då kom hon tillbaka igen. Nu längtar Cecilia förtvivlat efter barn och hur de än försöker lyckas hon inte bli gravid. När Gabriels gamle vän Antoine föreslår att de ska flytta till södra Frankrike tar de chansen - sol, bad, vatten och romantik är precis vad de behöver. Men att börja om på nytt är inte så enkelt som de tror.

Hur ska det gå för Pinnebergs?

av Hans Fallada. Inläst ur Lind & Co, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Weimarrepublikens sista dagar och nazisternas smygande maktövertagande skildras genom ett ungt pars kamp mot arbetslöshet. Berättelsen är en hyllning till den lilla människan och kärlekens styrka i en tid av ekonomisk kollaps och politisk instabilitet. Genombrottsroman från 1932 av H. F., pseudonym för Rudolf Ditzen, 1893-1947. Nyöversättning med efterord av Ragnar Strömberg.

Frankrike berättar: Där vi står nu

Inläst ur Tranan, 2014 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Antologi där arton franska författare presenteras, de flesta för första gången på svenska. Några av de författare som finns representerade är Karima Berger, Linda L?, Ananda Devi och Pierre Ducrozet. Texterna är publicerade under de senaste tjugo åren. De är disparata men bekänner sin tillhörighet till det kanske franskaste av allt; språket. Korta presentationer av författarna och översättarna samt ett förord av redaktören Maja Thrane.

Sången ur det kinesiska rummet

av Sam Ghazi. Inläst ur Norstedt, 2014 av Tobias Jacobsson. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

På ett stort sjukhus i ett framtida Stockholm arbetar cancerforskaren Simona. Till sin hjälp har hon fått Cepheus, en robot som ska diagnosticera svåra cancerfall. Men Cepheus lär sig snabbare än beräknat och snart börjar han själv tänka . och kanske känna? Dramatisk och filosofisk debutroman av poeten Sam Ghazi, som själv är läkare.

Tingsresa till döds

av Cyril Hare. Inläst ur Tomas, 1959 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 17 min..

En klassisk mysteriedeckare som delvis är inspirerad av författarens egna erfarenheter som jurist och domare. Vi får följa domaren Justice Barber som flyttar runt och arbetar i flera olika städer i södra England. En dag får han ett hotfullt brev. Han avfärdar brevskrivaren som en dåre. Men plötsligt får han ett brev till, detta brev följs av en ask förgiftad choklad.

Säg inte det här till någon

av Ariel Held. Inläst ur Vertigo, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 6 min..

Den 34-åriga skådespelerskan Elise lever i ett förhållande med en deprimerad man. Hennes frustration växer, hennes fantasier blir allt vildare. Så träffar hon Armand, dominant och hemlighetsfull. De inleder en sexuell affär. I sina lekar spelar hon en liten flicka och han hennes pappa. En erotisk roman om förbjudna fantasier. Ariel Held är författaren Lina Anderssons pseudonym.

Hård klang

av Hans Hergin. Inläst ur Tiden, 1951 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 12 tim., 53 min..

Hans Hergin, 1910-1988, svensk arbetarförfattare skildrar här ett stenbrott i en liten by i Småland. Tysken Klaus Willenhart var den som öppnade stenbrottet och styrde det med fast hand till dess att sonen Franz tog över. Men när Franz överges av dem som står honom närmast; sin hustru, far och bror så tappar han greppet om tillvaron. Boken filmades också 1952 av Arne Mattsson. Författaren arbetade själv som stenhuggare under en period.

Kättarnas tempel

av Gabriella Håkansson. Inläst ur Bonnier, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 27 tim., 25 min..

Del 2 i serien inledd med Aldermanns arvinge. Året är 1816 och William Aldermann återvänder till London efter sin långa Europaresa. Hans mål är att hitta de hemliga planerna för Dilettantisällskapets stora verk, planer som hans far gömde någonstans i det gigantiska Templet innan han dog. Jenny Cibber - barndomskärlek, piga och reskamrat - får en allt viktigare roll. Omtumlande resa genom det tidiga 1800-talets historia.

Lyckan

av Pingwa Jia. Inläst ur Wanzhi, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 16 tim., 49 min..

Lyckan Liu flyttar in till den stora staden Xi'an tillsammans med sin vän Wufu. Som utblottade bönder har de inte så mycket att välja på och tvingas börja arbeta som lumpsamlare. Men Lyckan är säker på att en lysande framtid väntar och med stor energi och entusiasm ger han sig i kast med storstadslivet. Snart har han skaffat både vänner och en riktigt vacker flickvän. En dråplig och humoristisk roman med en stor dos svärta.

Finnegans likvaka

av James Joyce. Inläst ur Zen Zat, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 8 min..

Förlaget Zen Zat ger varje år ut en julbok. 2013 års julbok är en översättning av det första kapitlet i den första boken av James Joyce Finnegans wake. Parallellt med översättning finns också den engelska originaltexten. Översättaren Bertil Falk har även skrivit ett förord om Finnegans wake.

Flickan i Berlin

av Heide Krönlein. Inläst ur Black Island Books, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 42 min..

Gripande barndomsskildring om en uppväxt i Tyskland efter Andra världskriget. Hungersnöd och sjukdomar härjar, kvinnor våldtas av invasionsstyrkorna, allt ligger i ruiner. Heide, hennes föräldrar och bror förs från det ena flyktinglägret till det andra. Så småningom får de en lägenhet och försöker börja om på nytt. Men det hårda livet skapar klyftor mellan föräldrar och barn och först som vuxen kan Heide förstå och förlåta sin hårde far.

Blind lydnad

av Will Lavender. Inläst ur Damm, 2008 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

När studenterna på Winchester University ska börja på sin kurs får de inte en kurslitteraturlista. De får ett uppdrag. De ska hitta en saknad flicka vid namn Polly med hjälp av ledtrådar som de får av professor Williams. Om de inte hittar henne efter sex veckor mördas hon. Mysteriet med Polly tar över tre av studenternas liv. Gränserna för vad som är verkligt och vad som hör till deras kurs suddas ut. Är fallet Polly kanske på riktigt? Debutroman.

Future perfect

av Mara Lee. Inläst ur Bonnier, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 35 min..

Dora och hennes söner Trip och Lex bor i den fiktiva byn Kvitorp i Skåne, där det sprids rykten om den instabila familjen. Hela familjen dras till den nyinflyttade flickan Chandra och relationer inleds. Relationer som slutar med att Dora hamnar på sinnessjukhus och Chandra på en inrättning för problematiska tonårsflickor. Trip skulle egentligen hamna på ungdomsanstalt men brodern Lex vill ta honom på hans drömresa till Paris.

Vi är de döda, nu snart

av Kristian Lundberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

Diktsamling där författaren låter det politiska och privata mötas i en dikt som behandlar flyktingförvar och deportering. En dikt där människan blir större än de fiktiva gränser som skiljer oss åt. Med utgångspunkt i en väns dödsfall genomlyses Sverige på ett språk som är vackert men samtidigt hårt och brutalt. K.L., 1966- , författare som publicerad ett stort antal böcker i olika genrer. Det stora genombrottet fick han 2009 med romanen Yarden.

Timme noll

av Lotta Lundberg. Inläst ur Natur & kultur, 2014 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 10 tim., 13 min..

Hedwig lämnar det sönderbombade Berlin 1945. Hennes dotter är försvunnen och Hedwig längtar efter henne men vill helst inte tänka på vad som kan ha hänt. 1983 går tonårsflickan Isa hos psykolog för att hon inte kan behärska sin ilska. 2004 flyttar prästfrun Ingrid ut till en skärgårdsö med sin alltmer senile make - och författarinnan som har nästlat sig in mellan dem. Tre kvinnors liv under olika tider vävs samman i en roman om skuld och ansvar.

Lejontämjaren

av Camilla Läckberg. Inläst ur Forum, 2014 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 13 tim., 56 min..

Nionde boken om Patrik Hedström vid Tanumhedes poliskår. En hästflicka som varit spårlöst försvunnen i tre månader hittas mördad. Polisen fruktar att det kan finnas fler liknande fall. Samtidigt håller Erica Falck på att gräva i ett gammalt fall, en familjetragedi då en man mördades inför ögonen på sin lille son. Hans fru dömdes för brottet, men Erica känner på sig att något inte stämmer. Det förflutna verkar göra sig påmint.

Rallarna kommer

av Olle Länsberg. Inläst ur Cirkelförlaget, 1948 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Del 2 i serien inledd med Nordanvind. Året är 1919 och Valfrid är på väg mot Sveg för att ansluta till ett rallarlag som lägger järnväg i Härjedalen. I gänget finns det många originella typer: Dynamiten, Guve Lemmen, Bethowen och Amos. Valfrid kallas Valle Bohus eftersom han kommer från västkusten. De hamnar i roliga, drastiska och dramatiska situationer och äventyr. Allt skildrat med färg, kraft och saftig humor. Arbetarskildring från 1948.

Lewismannen

av Peter May. Inläst ur Modernista, 2014 av Björn Pedersen. Talboken omfattar 11 tim., 33 min..

Andra boken i Isle of Lewis-trilogin. Ett lik hittas i en torvmosse. Kroppens DNA matchar Tormod Macdonald, en gammal dement lantbrukare i trakten. Han har alltid hävdat att han är enda barnet. Dessutom är han far till den före detta Edinburgh-polisen Fin Macleods första stora kärlek, Marsaili Macdonald. Tormods familj ber Fin om hjälp och han känner att han måste lösa mysteriet.

Hillman och kavaljeren

av Folke Mellvig. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1956 av Christopher Persson. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

Kapten John Hillman och hans hustru Kajsa har planerat för en semesterresa till Italien. Men när John får ett mystifierande brev från gamle vännen och läkaren Arnold Bäckström, som verkar vara i knipa, så får de åka till Kalmar i stället. Hillmans konstaterar snart att allt inte är som det ska i den gamla residensstaden. Det sker bland annat ett mord och det inträffar en mystisk brand på Öland. Hillmans får mycket att göra.

Hillmans Detektivbyrå

av Folke Mellvig. Inläst ur Saxon & Lindström, 1953 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 7 tim., 44 min..

Tillkallad av den kände författaren Herman Ljunggren anländer Hillmans detektivbyrå - makarna John och Kajsa Hillman och deras medarbetare Freddy Sjöström - till badorten Treviksnäs i Skåne. Men när de kommer fram hittar de Ljunggren död i sin säng, luktande cyankalium. Det finns många i trakten som hyser agg mot Ljunggren och mordgåtan tycks olöslig men Hillmans får snart upp ett spår.

Mord på halsen

av Folke Mellvig. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1955 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

John Hillman har fått i uppdrag att skugga en kvinna, Sonja Langenberg. När hon sedan hittas död ute i skärgården är det upp till Hillman att fånga mördaren. En deckare om en utomäktenskaplig dotter, ett stort arv och många konkurrenter om arvet.

Meningen med jobbet

av Stephan Mendel-Enk. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Arbetslivet är minst lika viktigt som kärlekslivet. Det är utgångspunkten för denna samling korta texter som kretsar kring våndan med att söka och ha ett arbete. Novellerna är av olika slag - dagböcker, brev, lexikon, instruktionstexter och listor - men förenas av en torr och ofta halsbrytande humor. Här får du bland annat veta varför det är så vanligt med alfalfagroddar i personalmatsalen och lär dig mer om vett och etikett på arbetsplatsen.

Fångad av ondskan

av Kate Morgenroth. Inläst ur Bonnier, 2000 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

Sarahs man dör i en bilolycka och djupt deprimerad hamnar hon på ett sjukhem. Merec är lönnmördare och utforskar på ett brutalt vis människans förmåga att uthärda tortyr. De möts vid en terroristattack mot hemmet. Sarah förvånar Merec genom sitt mod och han tar henne med sig som gisslan. Videofilmer av hur Sarah torteras gör henne till en folkhjältinna och FBI-agenten Tresler anar vad Merec planerar. Men ska han lyckas stoppa de hemska planerna?.

Sonen

av Jo Nesbø. Inläst ur Piratförlaget, 2014 av Erik Olsson. Talboken omfattar 13 tim., 20 min..

Sonny Lofthus har suttit i fängelse i tolv år. Han erkänner andras brott mot dagliga heroindoser. Men så får han information som förändrar allt och han rymmer från fängelset. Sonnys liv rasade samman när han var sexton och hans far, som var polis, sköt sig till döds och efterlämnade ett brev där han erkände att han varit i händerna på knarkligor och människohandlare. Nu har Sonny mycket att hämnas.

Lotus blues

av Kristina Ohlsson. Inläst ur Piratförlaget, 2014 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 29 min..

Del 1 i en planerad serie. En regnig dag kommer en desperat man till advokat Martin Benners kontor. Hans syster erkände fem mord innan hon begick självmord. I pressen kallas hon seriemördaren Sara Texas. Nu vill brodern ge henne upprättelse och återfinna hennes försvunne son Mio. Martin Brenner gör en fruktansvärd felbedömning i utredningen. Han blir en bricka i ett spel med så höga insatser att han tvingas till ofattbara val.

Rykten

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

Del 53 i serien Tre systrar. Medan Ingrid är i Tromsö, besöker Alice Jakobvollen. Då hon nämner barnet som Ingrid och Gjermund mist, blir Gjermund rasande. Både Aile och Inga Maret blir väl mottagna i amerikanska Marquette, men de inser snart att livet i en gruvby inte är en dans på rosor.

Kommunismen

av Lars Mikael Raattamaa. Inläst ur Bonnier, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Diktsamling indelad i tre sviter: Verkligheten består av korta texter som utgår från namngivna personer genom historien, ofta hemsökta av ett vardagsförtryck. Regler innehåller utbrott i olika former - språkövningar, dialoger och rimmad vers, ofta i rörelse mot eller ifrån något. Sista delen Fantasierna är en sonettkrans med 15 sonetter där sonetterna bär namn på personer som blev offer för den stora utrensningen i Sovjetunionen på 1937-38.

Lyckligare än de flesta

av Ernest Raymond. Inläst ur Hökerberg, 1948 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 13 tim., 18 min..

Londonfamiljen Rostrum är ungefär som alla andra familjer, kanske till och med litet lyckligare. Brenda är den tysta och allvarliga dottern; Joanie den självsäkra och vackra. Julian är ironisk och snabb i repliken medan hans charmige lillebror Dudley ställer till med upptåg. Pappa är pompös men ganska snäll och mamma Mildred mild och omhändertagande. Men så händer något som vänder allt upp och ner. Hur ska familjen Rostrum klara krisen?.

Inte riktigt enligt plan

av Denise Rudberg. Inläst ur Lind & Co, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 21 min..

På ett stort bröllop träffas Paula och Tom för första gången och det uppstår en omisskännlig kemi mellan dem. Problemet är att det är Paulas bröllop och att brudgummen är Toms studentkamrat. Förutsättningarna för en eventuell kärleksrelation är alltså usla. Och ödet ser till att göra oddsen ännu sämre. Men trots det har Tom och Paula svårt att släppa tanken på varandra. Underhållningsroman med handlingen förlagd till Stockholms överklassmiljöer.

Hertig Fabians brud

av Margit Sandemo. Inläst ur Askild & Kärnekull, cop. 1976 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 3 tim., 57 min..

När hertigen dör efterträds han av sin svage bror Fabian. I praktiken styrs nu hertigdömet av den onde greve Isenbrand, som helt dominerar Fabian. Men Isenbrand har ingen arvsrätt och därför måste Fabian få en arvinge. Valet av brud faller på Berengaria av Warineck, men Warin av Warineck sänder istället sin andra dotter att gifta sig med Fabian, den vackra och intelligenta Bianca. Men ödet har många överraskningar i beredskap åt henne.

Fällda blad

av Karin Seger Långström. Inläst ur Artemis, 1992 av Helena Gripe. Talboken omfattar 26 min..

Samling med korta enkla dikter som innehåller tre delar där den första består av dikter från ungdomsåren då författaren började förstå att ord kan trösta och lindra. K.S.L., diakon i Svenska kyrkan, ser poesin som ett sätt att förmedla Guds verklighet. Hon vill gestalta den inre trygghet och den helhet som växer fram genom att leva nära Jesus Kristus.

Ett år med Freja

av Saira Shah. Inläst ur Forum, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 21 min..

En roman om hur det bästa i livet ofta kan vara det svåraste och mest komplicerade. Anna och hennes man flyttar från London till Provence med sin nyfödda dotter Freja som lider av svåra hjärnskador. Den konstanta oron för dotterns välmående och livet i ett fallfärdigt hus tär på äktenskapet. Med tiden upptäcker de hur vackra omgivningar, nya vänner och hjälpsamma grannar påverkar familjen positivt. Författaren är journalist.

Ödesmöten

av Ida S. Skjelbakken. Inläst ur Schibsted, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

Del 7 i serien Krönikan om Ylva Alm. Förhållandet mellan Mina och Patrick blir allt starkare. Mina har aldrig trott att man kunde vara så lycklig. Augusta är fortfarande försvunnen - till Siljes stora förtvivlan och sorg. Så kommer det ett krav på lösensumma. Selma varnar och säger att den som överlämnar pengarna kommer att dö. Men ett barns liv går före allt.

Rött hot

av Sten Svensson. Inläst ur Bookmark, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 22 tim., 22 min..

President Jack Ryan har knappt hunnit installera sig i Vita Huset förrän han ställs inför ett allvarligt hot från öst. Kina planerar en attack mot Taiwan och en ny typ av robotar hotar den amerikanska flottan. Den här gången är katastrofen närmare än någonsin och presidentens son Jack Ryan Jr, som arbetar vid den hemliga underrättelsetjänsten The Campus, kallas in. Det är bara ett problem: någon hotar att spränga deras täckmantel i bitar.

Sprid ljus över ondskan

av Lawe Söderholm. Inläst ur Podium, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Roman om tre kvinnor i några laestadianska församlingar i norra Sverige och Finland. Församlingarna dompteras av en karismatisk predikant som använder sin makt över medlemmarna till att begå sexuella övergrepp mot kvinnor och barn. Till sist vågar en av dem bryta sig ur sekten och berätta om det som hänt. Fri skildring baserad på verkliga händelser.

Nio liv

av Rachel Vincent. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 11 tim., 47 min..

Del 2 i serien shifters. Faythe har återförenats med sin flock och som enda dotter i familjen har hon mycket att bevisa för sin far, för rådet och för sig själv. Mördande strykarkatter har dykt upp i deras territorium och Faythe får jobba hårdare än någonsin. Men det visar sig att de mördande varkatterna har en koppling till några försvunna människokvinnor som alla har en sak gemensamt: de liknar henne till utseendet.

Mrs Sinclairs resväska

av Louise Walters. Inläst ur Lind & Co, 2014 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 11 tim., 4 min..

En berättelse om familjehemligheter och längtan efter kärlek. I centrum står Roberta som lever ett ganska ensamt och trassligt liv i Oxford, där arbetet i en liten bokhandel betyder allt. Hennes far är döende och den åldriga farmodern bor på ett hem. En dag råkar Roberta hitta ett gammalt brev. Av brevet framgår att farmodern har en bakgrund som ingen känner till. Roberta måste nu ta reda på sanningen, för att komma till ro i sitt eget liv.

Av en annan värld

av Katherine Webb. Inläst ur Historiska media, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 36 min..

I en krigsgrav från första världskriget hittas en okänd soldat. Ett välbevarat brev i hans ficka väcker journalisten Leahs nyfikenhet. Hon börjar nysta upp en gåtfull historia som leder henne hundra år bakåt i tiden. England 1911. Albert Canning, en kyrkoherde med passion för spiritism, lever med sin unga hustru Hester i den sömniga byn Cold Ash Holt. Till prästgården anländer två personer och under sommaren förändras allt.

Och natten viskade Annabel Lee

av Bruno K. Öijer. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 42 min..

Diktsamling där författaren har gått tillbaka till tidiga inspirationskällor och till människoöden som varit avgörande för hans sätt att uppleva och hantera tillvaron. Han vill att allt ska "ligga i öppen dager - som dom solbelysta tillfällen under din barndom och uppväxt när fantasin och dess visdom var din tillflykt, din enda trofasta vän, ett ständigt laddat försvarsvapen mot en värld som gått åt fel håll och värre".

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Fortunas klädnader

av Kristiina Savin. Inläst ur Sekel, 2011 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 36 tim., 14 min..

Hur såg man egentligen på lycka och tur i stormaktstidens Sverige? I denna bok beskriver Kristiina Savin på ett målande och entusiastiskt sätt tidens syn på lycka, olycka, slump och död. Författaren är idéhistoriker vid Lunds universitet och denna bok är hennes doktorsavhandling.

Religion

Döpt i eld

av Christopher Alam. Inläst ur Norman, cop. 1994 av Anders Palm. Talboken omfattar 2 tim., 36 min..

Här berättar Christopher Alam, 1954-, om sin väg från det stränga barndomshemmet i Pakistan till kallelsen som pastor i Sverige. När han i 20-årsåldern bestämde sig för att lämna islam och bli kristen blev han tvungen att fly från sin egen far som hotade att döda honom. Efter en dramatisk flykt som tog honom genom Afghanistan, Turkiet och Sovjet hamnade han slutligen i Sverige, där han bildade familj och startade sin bana som evangelist 1980.

Mahabharata

av Kenneth Anderson. Inläst ur Puri, cop. 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar D. 1: 28 tim., 10 min..

Del 1. Återgivning i romanform av det fornindiska eposet i vilket dikten Bhagavadgita ingår. Traditionen tillskriver Vyasa författarskapet, men tillkomsttiden sträcker sig över flera århundranden. Sin slutgiltiga form fick eposet 300-400 e.Kr. Det väldiga verket består av ett mycket disparat material. Den episka kärnan utgörs av konflikterna och fejderna mellan brödrasläkterna Kaurava och Pandava och mynnar ut i det stora slaget i Kurukshetra.

Rösten som talar för Gud

av Ewa Forkélius. Inläst ur Richter, 2003 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 48 min..

Kurs i andlig utveckling som innehåller såväl textdel som övningsdel. I textdelen beskrivs människans natur samt orsakerna till problem, bekymmer och smärtupplevelser. Svar ges på varför människor har så svårt att finna varaktig lycka och frid. Genom övningsdelen, som består av 74 övningar, ges möjlighet att öva sig i att förstå att människan själv har den fulla kontrollen över sitt liv och att det är möjligt att leva i fullständig frid och lycka.

Vägens folk

av Skander Kurtin. Inläst ur Marcus, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Lärjunge- och konfirmationsmaterial med utgångspunkt i Bibeln och en ung människas liv och frågeställningar. Genom 28 temakapitel illustreras resan mot Guds rike. Längs vägen diskuteras ämnen som självbild, familj, vänner, identitet, Gud, Jesus, Anden, befrielse, dop, nattvard, kyrkan, ansvar, skapelse, delaktighet och gemenskap. Studiefrågor finns till varje avsnitt.

Tid att lyssna

av Roger Larsson. Inläst ur XP media, 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Vart är svensk kristenhet på väg? Förmår församlingen fullgöra sitt uppdrag idag? Vilka ska ta över när den äldre generationen inte längre orkar? Det är några av de frågor som R.L, evangelist med rötter i Frälsningsarmén, ställer. Förf. menar att vad varje kyrka och samfund behöver göra är att lyssna till vad Anden har att säga församlingen. Målet är en kyrka som omvänder sig och blir en andlig kraft i det samhälle som håller på att falla sönder.

Herdepojken och bönhusflickan

av Ella Wolde Selassie. Inläst ur Vulkan, cop. 2014 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 17 tim., 40 min..

Förf. är född och uppvuxen i Västerbotten. Hon utbildar sig till folkskollärare och bosätter sig i Etiopien för en missionärstjänst. Där möter hon herdepojken Taye som senare läser till präst. Här har hon har dokumenterat sin och Tayes historia genom berättelser om familj och släktingars. De rör sig kring kultur och religion, levnadssätt och traditioner i både Etiopien och Sverige.

Filosofi och psykologi

Handledarboken för samarbetsövningar

av Jonas Forsmark. Inläst ur Linguistica, cop. 2008 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

En bok om hur aktiva problemlösningsaktiviteter används för att stärka grupper och individer i samarbete. Här diskuteras bland annat handledarskap samt verktyg och modeller för processutvärdering. Dessutom beskrivs teorier som ökar förståelsen i arbetet med grupputveckling. Boken vänder sig till alla som arbetar med utveckling av grupper. Författaren är beteendevetare och har lång erfarenhet av arbete med grupputveckling och samarbetsövningar.

Att göra synligt

av Anna Gerge. Inläst ur Insidan, cop. 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

Den här boken vill vara en följeslagare i upptäckten av dig själv och hur du vill dela dig med världen. Författaren menar att vi alla har en rik inre värld som vi lätt förlorar kontakten med. Genom att arbeta med drömmar, visualisering och andningsövningar menar författaren att vi kan återupprätta denna kontakt. Anna Gerge är biolog, psykoterapeut och konstnär. Hon har skrivit en rad böcker om psykoterapeutiskt arbete.

Coachingtrappan

av Hilmar Th. Hilmarsson. Inläst ur Studentlitteratur, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 11 tim., 1 min..

En handledning som beskriver hur du åstadkommer förändring och resultat genom coaching. Boken fokuserar på fyra olika områden: executive coaching, business coaching, karriärcoaching och livscoaching. Coachingtrappan är en modell som används som stöd i förändringsprocesser inom företag och organisationer. Boken vänder sig till alla som arbetar med coaching. Författaren är psykolog, psykoterapeut och handledare.

Farliga idéer

av Alf Rehn. Inläst ur BookHouse, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

En bok om kreativitet. Men ingen vanlig bok i ämnet utan en uppgörelse med kreativitetskonsulter som vill stryka medhårs. Författaren menar istället att äkta kreativitet handlar om att närma sig det farliga och obekväma, att våga ge utrymme åt konfrontationer. Här redovisar A.R. en modell i fem steg för att bli kreativ: imitation, expansion, provokation, omvärdering och farligt tänkande. A.R., 1972- , är professor i ekonomi vid Åbo Akademi.

Daglig vägledning från dina änglar

av Doreen Virtue. Inläst ur Vattumannen, 2014 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En bok med 365 kanaliserande meditationer att starta dagen med. Varje sida har ett behagligt och upplyftande budskap för att ge en positiv och helande ton för dagen. Boken ska enligt författaren hjälpa dig att vara lugn och fokuserad i vardagen och påminner om att dina änglar alltid är bredvid dig. D.V. är, vad hon kallar, klarseende psykolog och författare.

Uppfostran och undervisning

Kreativ skola

av Margareta Elfgren Alsiö. Inläst ur Books on Demand, cop. 2014 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Författaren är lärare med 25 år erfarenhet både som lärare och skolledare. I denna bok beskrivs hur man genom att arbeta med tydliga intressanta mål och bemötande kan nå alla elever. Särskilt vikt läggs vid att läraren skall coacha varje individ utifrån dennes självuppfattning. Många exempel ges på hur så kallade bråkiga pojkars skolgång vänds till lugna aktiviteter.

Björklundeffekten

av Sten Svensson. Inläst ur Katalys, 2014 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

Journalisterna Sten Svensson och Mats Wingborg granskar Jan Björklunds skolpolitik sedan mitten av 1990-talet. Med undertiteln "svartmålningen som blev sann" driver författarna tesen att de förändringar av skolan som alliansregeringen genomfört har orsakat en kris i svenska skolan - en kris som Björklund återkommande anklagar socialdemokratin för att ha grundlagt. Med referenser till massmedia och statliga utredningar i 26 korta kapitel.

Litteraturvetenskap

"Alltför adlig, alltför rik, alltför lättjefull"

av Viveka Adelswärd. Inläst ur Carlsson, 2014 av Charlotta Haldén?. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Biografi över den svenskättade franske författaren Jacques d'Adelswärd Fersen. Dekadens, dandyism, konst och litteratur genomsyrade hans liv. När han 1903 blev huvudpersonen i en skandal som omfattade "förförelse av minderåriga", drogmissbruk och satanism flydde han till italienska Capri där han byggde en enorm villa som bland annat innehöll en riktig opiumhåla. Där levde han sedan i tjugo år innan han till sist tog sitt liv med en dos kokain.

Läroår

av Ralph Waldo Emerson. Inläst ur Studiekamraten, 1992 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 21 min..

Förf., amerikansk skald och filosof (1803-82), utvecklade en idealistisk åskådning och ledde en grupp "transcendentalister" i Boston. Verkligheten är enl. E. andlig. I Sverige har bl.a. Fredrika Bremer och Vilhelm Ekelund påverkats av honom. Dessa dagboksanteckningar ger en god bild av en fascinerande livsfilosof. Kunskaper i idéhistoria och språk underlättar läsningen.

På spaning efter J. D. Salinger

av Ian Hamilton. Inläst ur Legenda, 1989 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 13 tim., 37 min..

Salinger (1919-2010) gav med sin roman Räddaren i nöden uttryck åt en hel efterkrigsgenerations längtan efter befrielse från förlegade normer. Förf. följer honom från barndomens New York och vistelsen vid militärakademin till upplevelserna under andra världskriget; från umgänget med vänner och förebilder till kärlekshistorier och ett första kortvarigt äktenskap.

Dagbok 1984-1989

av Sándor Márai. Inläst ur Tranan, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

Den ungerske författaren Sándor Márai var en av 1900-talets stora intellektuella. Under hela sitt liv förde han dagbok och i denna utgåva får vi följa honom under åren 1984-1989. Under denna tid levde Márai i exil i USA. Dagboken innehåller funderingar kring livet, om läsande och skrivande, om hustruns långsamma död i cancer och om förberedelserna för det självmord som till sist avslutade hans liv.

Älska, dricka, sjunga, leva, dö

av Stina Otterberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Förf. tar oss med in i Karlfedts klassiska diktvärld. Utifrån dikten Sub luna ställer hon fem dörrar på glänt, fem kapitel: älska, dricka, sjunga, leva och dö. Essän och det personliga dikturvalet som medföljer blir till ett möte med en diktare som framstår som lite mänskligare och mer ofullkomlig än den dyrkade nationalskalden. Erik Axel Karlfeldt, 1864-1931.

Jag söker en människa

av Anders Wällhed. Inläst ur Lindelöw, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 14 tim., 23 min..

När K.A., (1933-2005), slog igenom på 1960-talet var han med och stakade ut en ny inriktning för teatern i Norden. Inte minst genom den så kallade trilogin på Stadsteatern i Göteborg, där pjäsen Flotten var den första. Han medverkade också i filmer och var flitig på både fars- och komediscenerna, samt medverkade i både radio- och TV-teater. Författaren var både vän och kollega och de skrev bland annat revyer tillsammans på 1990-talet.

Konst, musik, teater och film

Ett jävla liv

av Michael Brinkenstjärna. Inläst ur No Limit, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

Michael Brinkenstjärna, född 1966, berättar om sin uppväxt, sitt liv och om sin strävan efter att bli berömd. I ungdomen var han DJ och reste land och rike runt, sedan övergick han till att vara manager åt olika band och dokusåpakändisar bland annat Ultima Thule, Aqua, Robinson-Robban, Martin Melin och systrarna Graaf. Han berättar om livet bakom kulisserna och skönmålar ingen, inte ens sig själv. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Artur Erikson

av Karin Johansson. Inläst ur Karin Johansson, 2012 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

Biografi över pastorn och sångaren Artur Erikson, 1918-2000. A-E. hade en lång karriär både som pastor inom Missionsförbundet och som sångare. Han föddes i Skutskär i Uppland, men genom sin tjänst som rikspastor kom han att verka över hela landet. Han genomförde oändliga turnéer och medverkade i otaliga mötessammanhang. Han medverkade också i TV och gav ut skivor. Han låg till och med etta på svensktoppen, vilket visar på hans stora popularitet.

Mattor från Kina, Sinkiang och Tibet

av Lennart Larsson. Inläst ur Interpublishing, 1985 av Britt Ronström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Skildrar kinamattans historiska, geografiska och konstnärliga bakgrund samt även mattor från Sinkiang, Tibet och Nepal. Innehåller en allmänhistorisk översikt och kapitel om väv, knutar och färger samt de i kinesisk konst vanliga mönstren och symbolerna. Mattorna presenteras distriktsvis och ofta efter sitt användningssätt, Med förord av Jan Wirgin, dåvarande chef för Östasiatiska museet.

Orgelliv

Inläst ur Kulturhistoriska bokförlaget, 2012 av Britt Ronström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En bok om de 177 orglar som finns i 117 av Stockholms stifts kyrkor. Instrumenten har dokumenterats och karakteriserats. Här finns också fakta om kyrkornas tidigare orglar. Du möter inte bara den mångfald av orglar som finns i Stockholms stift, utan också människorna i deras närhet, den passionerade organisten, den hantverksskicklige orgelbyggaren och nyfikna barn. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Årsbok

Inläst ur Albert Engström sällskapet, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 332014: 4 tim., 52 min..

Albert Engström sällskapets årsbok från 2014. Den innehåller blandade artiklar och medlemsinformation. Bland innehållet: kärlekshistorien mellan Albert Engström och Marika Stiernstedt, 2013 års Albert Engström-pristagare Pija Lindenbaum presenteras och Albert Engström i STRIX - Smålandssektionens bokprojekt.

Historia

I skuggan av Boko Haram

av Henrik Angerbrandt. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2014 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Statsvetaren H.A. ger en bild av Nigerias politiska landskap. Landet styrs av en elit och de ekonomiska klyftorna växer, vilket skapar grogrund för konflikter. Nigeria ska gå till val i februari 2015. Nu höjs röster för att skjuta uppvalet med hänvisning till det osäkra läget i landet. 2013 utlyste president Goodluck Jonathan undantagstillstånd i delar av landet på grund av den islamistiska gruppen Boko Harams många våldsdåd.

Stridens skönhet och sorg

av Peter Englund. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 1914: 12 tim., 17 min.; 292 s. $bc. DAISY text och ljud.

I den här nyutgåvan av Stridens skönhet och sorg fokuserar Peter Englund helt på första världskrigets första år. Han utgår från verkliga människoöden och berättar och levandegör helt okända människors liv under kriget. Det är en berättelse om krigets vardag sett genom ögonen på de människor som faktiskt upplevde det.

Från folkhem till nytt klassamhälle

av Sture Eskilsson. Inläst ur Fischer & Co, 2005.

Självbiografi av Sture Eskilsson, född 1930, som under mer än 30 år var han verksam inom Svenska Arbetsgivareföreningen. Därifrån genomförde han en opinionsbildning med syfte att stoppa den vänstervåg som kommit in över landet under 1960- och 1970-talet. Genom tankesmedjan Timbro blev han en nyckelperson för de senaste decenniernas liberala idéutveckling i Sverige.

Med blod och svärd

av Lena Huldén. Inläst ur Schildt, 2008 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 18 tim., 15 min..

Detta är den första delen av fem i en serie kallad Krigen kring Östersjön. Författaren är en finländsk historiker som i denna del beskriver kampen om herraväldet över Östersjön mellan cirka år tusen fram till medeltidens slut. Här beskrivs hur de olika aktörerna kring havet konkurrerar om landområden handelsvägar och mission. Vi får följa framväxten av Sverige, Danmark, Novgorodriket, Tyska Orden, Polen-Litauen, Hansan och Kalmarunionen.

Vid tidens ände

av Håkan Håkansson. Inläst ur Makadam, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 28 tim., 47 min..

En livfull skildring av Johan Bure, 1568-1652, eller Johannes Bureus, som han hette på latin. Han var Gustaf II Adolfs lärare och vän, riksbibliotekarie och riksantikvarie. Bure var också alkemist, mystiker och domedagsprofet. Här skildras hela den främmande tankevärld han levde i, tidens syn på häxeri, svält och pest, renässansen fascination för alkemi, magi och kabbala. Författaren är docent i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.

1914

av Peter Olausson. Inläst ur Forum, 2014 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 11 tim., 12 min..

Att skotten i Sarajevo inte var den främsta orsaken till att Första världskriget bröt ut, utan bara den tändande gnistan vet nog många, men vad var det då egentligen som hände? I denna bok får vi följa utvecklingen i Österrike-Ungern, Frankrike, Storbritannien, Ryssland och Tyskland under veckorna före mordet på ärkehertig Franz Ferdinand och får en mer komplex förklaring av vilka faktorer som ledde fram till storkriget.

Tänk i tid!

av Sten Rentzhog. Inläst ur Carlsson, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 58 min..

Varför skall man lära sig historia? Det försöker denna bok svara på. Författaren är tidigare verksam som museichef för Nordiska museet. Han menar att nuet inte står fritt från det förflutna utan det är genom att lära oss om det som inträffade för århundraden sedan som vi kan göra oss en uppfattning om framtiden. Vi kan även lära oss att se nya möjligheter och få ett rikare liv ifall vi blir bättre på att umgås med det förflutna.

Biografi med genealogi

Svåra val

av Hillary Rodham Clinton. Inläst ur Bonnier, 2014 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 32 tim., 34 min..

H.C. föddes 1947 och växte upp i Illinois. Hon studerade juridik och blev advokat. 1975 gifte hon sig med Bill Clinton och blev rikets första dam. 2008 ställde hon upp som demokraternas presidentkandidat men förlorade. 2009 blev hon utsedd till utrikesminister. Hon berättar om de fyra år som följde. Om möten med världens ledare, om attacken då Usama bin Ladin sköts, om den arabiska våren och mycket annat.

Mitt livs historia

av Helen Keller. Inläst ur Bakhåll, 2014 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Självbiografi skriven av Helen Keller, 1880-1968, som omfattar hennes första tjugo år. Från och med 1 1/2 års ålder var hon helt blind och döv och levde i en mörk, tyst värld utan språk. När Helen var sju år kom lärarinnan Anne Sullivan in i hennes liv. Anne började få kontakt med henne genom att göra tecken i hennes hand, något som kom att förändra hennes liv för alltid. Nyöversättning från engelskan av Helena Fagertun som också skrivit efterordet.

Från inbillningssjuk till dödssjuk

av Susanne Merz. Inläst ur Nisus förlagskonsult, cop. 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim., 47 min..

Förf., född 1961, drabbas i trettioårsåldern av kronisk sjukdom och börjar där sin kamp för en bra vård. Hon kämpar för att få den svenska vården att diagnostisera cancer, stroke, fästingburna infektioner och brist på livsviktiga hormoner. Det här är hennes personliga berättelse om det som hon kallar en sjukvård i sönderfall.

Bödeln i Oslo

av Martin Månsson. Inläst ur Efron & dotter, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 58 min..

En bok om Siegfried Fehmer som var gestapochef för en antispionageenhet i Norge under andra världskriget. Han var ökänd för sina sadistiska metoder och det sägs att han själv torterade fångar. Här föreligger nu en kommenterad utgåva av hans memoarer. De skrevs under krigsslutet när Fehmer satt fängslad och är på många sätt ett försök till försvar. Martin Månsson ifrågasätter berättelsen och fyller i historien med det som Fehmer utelämnat.

Märkt för livet

av Anna Persson. Inläst ur Anna Persson, 1996 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 1 tim., 51 min..

Förf., född 1975, mobbades både psykiskt och fysiskt under hela sin skoltid. Här berättar hon hur det känns att alltid vara rädd, osäker och inte veta hur nästa dag ska te sig. Korta personliga texter om tankar och händelser.

I skuggan av Nathan

av Omi Söderblom. Inläst ur Verbum, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar 22 tim., 37 min..

Sammanställning av texter skrivna av Helge Söderblom, 1896-1932. Helge var äldsta son till Nathan Söderblom, Sveriges ärkebiskop 1914- 1931. Texterna omramas av en introduktion och en analys gjord av bokens författare, vilken också är Helge Söderbloms barnbarn. Förf. har under sitt sökande efter information om sin farfar blivit ägare till en ask med hans papper och grips av hans öde. Helge slutar sitt liv på Ulleråkers mentalsjukhus i Uppsala.

Njut av livet, madame!

av Birgit Tengroth. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1956 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

B.T., 1915-83, var författare och skådespelerska, hon jobbade med teater och film under 1930- och 40-talen. I ett femtontal texter, en del tidigare publicerat i veckopressen, skildrar hon sitt Frankrike genom vardag och människor. Porträtt av Francoise Sagan och Jean Cocteau, skildring av människor på en bar och ett avslutande kapitel om varför hon blev katolik.

Meningen med hela skiten

av Nina Åkestam. Inläst ur Volante, cop. 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok om att inte riktigt få ihop livet. Nina Åkestam beskriver hur hon som 25-årig, framgångsrik copywriter drabbas av en utmattningsdepression. Hon och många i hennes generation skyndar fram i livet utan att hinna tänka på viktiga existentiella frågor. Den här boken vänder sig till den som känner att livet snabbt springer förbi och som ibland ställer sig frågan varför man går upp på morgonen - och som undrar vad som är meningen med hela skiten.

Geografi

Det okända Portugal

av Sven Bjellerup. Inläst ur Carlsson, 1992 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

En personligt skriven bok om Portugal bortom sol och bad. Författaren tipsar om saker att se, ger förslag på rundturer med bill, buss eller tåg. De stora städerna presenteras men även många andra spännande orter och miljöer. Madeira har fått ett eget kapitel. Läsaren får också lära mer om Portugals historia och möta några historiska portugiser. Sven Bjellerup var docent i portugisiska vid Lunds universitet. Den tryckta boken innehåller teckningar.

Öarna i Storsjön

av Carl-Göran Ekerwald. Inläst ur Jemtboken, 1983 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar D. 1: 2 tim., 36 min..

Författaren Carl-Göran Ekerwald berättar här om Andersön i Storsjön. Det handlar om getter på tillfälligt sommarbete - rodda över i någon läckande roddbåt i slutet på maj. Hur de lyfter nosarna och vädrar oroligt över sjöns kyliga vatten. Det handlar också om bönderna och om Skansen. Den tryckta boken innehåller teckningar.

Söder-tur

av Johan Eriksson. Inläst ur Trafik-nostalgiska förlaget, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 1: 3 tim., 46 min.; 168 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 1 av 2 med titeln Söder-tur. I denna första del får läsaren följa med på en resa öster om Götgatan under perioden 1954 - 1974. En intensiv period då dagens Södermalm skapades. Under denna tid stod stadsdelen inför stora förändringar, det gamla skulle ut och det nya in. Hela kvarter kom att rivas och där spårvagn och trådbuss fick ge plats åt bilarna. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Söder-tur

av Johan Eriksson. Inläst ur Trafik-nostalgiska förlaget, cop. 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 2: 4 tim.; 177 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 av 2 med titeln Söder-tur. I denna andra del får läsaren följa med på en resa väster om Götgatan under perioden 1954 - 1978. En intensiv period då dagens Södermalm skapades. Under denna tid stod stadsdelen inför stora förändringar, det gamla skulle ut och det nya in. Hela kvarter kom att rivas och där spårvagn och trådbuss fick ge plats åt bilarna. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Älskade Stockholm

av Olov Svedelid. Inläst ur Winberg, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

I fem kapitel berättar förf. 1932-2008) om Kungsträdgården och City, Östermalm, Kungsholmen, Gamla stan och Södermalm. Konst, arkitektur och historia blandas i texter som snarast kan ses som en kärleksförklaring till staden Stockholm. Apoteket Storken, Korset på Ersta, Piperska muren, Gamla riksarkivet, Stampen, Garbos fönsterplats och Strömbron är några av de betraktelse som ingår. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Samhälls- och rättsvetenskap

En tredje ombyggnad

av Ulf Andersson. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Författaren och ekonomen Ulf Andersson anser att det behövs radikalism i den svenska politiska debatten. Han lyfter fram teorier och bevis för att ord som rättvisa, jämlikhet, kreativitet, folkmakt och kultur har ett starkt stöd och ett sannare budskap än marknaden. Han ger en alternativ bild av hur vänstern kan driva sin politik och menar att det behövs en politik som skapar kreativa centra och stöder individen när vi är som mest utsatta.

Reinfeldtkoden

av Stefan Carlén. Inläst ur Ordfront, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

Författarna menar att i och med alliansens makttillträde 2006 inleddes en politik som syftat till att förändrar Sverige i grunden och rubba det som en gång kallades för den svenska modellen. I boken kartlägger och analyserar de den politiska omläggning som genomförts. Författarna har tidigare granskat alliansen i böckerna Åtta år med Reinfeldt samt Bokslut Reinfeldt. I denna bok har man försökt ge en helhetssyn av maktskiftet.

Skamgrepp

av Ulrika Dahl. Inläst ur Leopard, 2014 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 17 tim., 20 min..

Ulrika Dahl, författare och docent i genusvetenskap, har samlat ett antal personliga, politiska och vetenskapliga essäer skrivna över ett decennium där hon diskuterar feminism. Hennes utgångspunkt är queerperspektivet. Hon diskuterar ämnen som skam och begär, systerskap och offentlighet, sexualitet och åldrande.

Bebodda platser

av Håkan Forsell. Inläst ur Arkitektur förlag, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 50 min..

Urbanhistorikern Håkan Forsell har samlat ett urval av sina essäer, artiklar, blogginlägg och fältstudier om den urbana värld som växt fram under efterkrigstiden, och särskilt efter 1989. Texterna rör sig från stadsomvandlingar i Baltimore till förfallna flyktingbostäder i Aten, från hip-hop-scenen i Neubrandenburg till skolsegregationen i Berlin, från allmännyttan till finansurbanismen, från murar till konsumtionstempel.

Kvalitetsjakten

Inläst ur Premiss, 2014 av Anders Palm. Talboken omfattar 5 tim., 49 min..

Elva erfarna yrkesmänniskor i välfärden berättar personligt om hur de genom praktisk kunskap skapar kvalitet i sitt dagliga arbete. Det är personer som bland annat jobbar som polis, sjuksköterska, lärare och inom äldreomsorgen. De skriver om konkreta situationer och problem de behöver bemästra i sitt arbete. Syftet är att lyfta fram och uppvärdera den praktiska och erfarenhetsgrundade kunskapens betydelse för omdöme, professionalitet och kvalitet.

Allt eller det allra mesta du trodde att du visste om EU är antagligen helt fel

av Ylva Nilsson. Inläst ur Paradigmmäklarna Media, 2014 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

EU-journalisten Y.N. menar att mycket av det som sägs i svensk debatt om EU är fullständigt fel, annat onyanserat. Alltsammans bidrar till att förstärka bilden av EU hos medborgarna som dyrt, obegripligt och framför allt onödigt. Hennes utgångspunkt är att Sveriges demokrati skulle halta på tre ben utan en fjärde statsmakt med samhällsansvar - hur ska vi kunna delta i en utveckling som rör oss när vi inte får veta vad som händer? Debattbok.

Den bekymrade byråkraten

av Kristina Ohlsson. Inläst ur Piratförlaget, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 5 tim., 11 min..

Kristina Ohlsson, författare och tidigare anställd av Säpo, har skrivit en personlig skildring och skärskådan av svensk migration- och integrationspolitik. Med svärta och humor lyfte hon frågor som: Hur ser en ansvarsfull migration- och integrationspolitik ut? Hur får vi den att bli trovärdig och respekterad? Och varför har vi så svårt att få en värdig debatt kring dessa frågor? Debattbok.

Rasismen i Sverige

Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Johan Beer. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

Redaktörerna Lawen Mohtado och Devrim Mavi menar att rasismen som politisk kraft har vuxit i Sverige. Samtidigt anser de att antirasismen tar allt större plats, och en bred, folklig rörelse har fått ordentligt fäste runtom i landet. De har samlat ett antal nyckeltexter gällande rasism som publicerades mellan 2010-2014. Bidragen kommer från författare och journalister som Lena Sundström. Johannes Anyuru, Alexandra Pascalidou och Jason Diakité.

Pensioner på villovägar

av Karl Gustaf Scherman. Inläst ur Jure, 2014 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 12 tim., 20 min..

KG Scherman, tidigare generaldirektör för Riksförsäkringsverket, berättar om när ATP kom till 1962 och om utvecklingen därefter fram till 1990-talets reform. Vidare skildrar han hur reformen utformades, vad man trodde att den skulle leda till och hur det blev. Efter en diskussion kring behovet att ompröva många av de tankar som präglade 1990-talets politik presenterar författaren ett förslag till ett renoverat pensionssystem.

Familjerättsliga frågor inom socialtjänsten

av Tomas Törnqvist. Inläst ur Norstedts juridik, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 10 tim., 46 min..

De familjerättsliga frågorna inom socialtjänsten brukar allmänt sammanfattas som faderskap, adoption och vårdnad. Men det finns över femtio bestämmelser som ger socialtjänsten ytterligare uppdrag. Boken riktar sig till dem som vill få en översiktlig beskrivning av uppgifterna och deras handläggning och är alltså ingen handbok för hur uppgifterna ska utföras. Författaren T.T. är socionom med mångårig erfarenhet av arbete inom socialtjänstens IFO.

Äldreomsorgen

Inläst ur Carlsson, 2014 av Anna Westberg. Talboken omfattar 15 tim., 20 min..

Hur ska äldreomsorgen se ut? Det pågår en debatt om sådant som konkurrens, valfrihet, vinst, effektivitet och kvalitet. Den här boken försöker skapa klarhet i debatten genom att spegla kunskapsläget och ge röst åt personer med olika uppfattningar: ledande politiker, ägare och chefer inom vårdgivande organisationer, inflytelserika branschföreträdare, ledarskribenter och forskare. Den innehåller också en granskning av hållbarheten i argumenten.

Ekonomi och näringsväsen

Mitt liv med Bob

av James Bowen. Inläst ur Nona, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Uppföljare till boken Gatukatten Bob om musikern James Bowen som hittade en röd katt i sin trappuppgång. De blev vänner och katten, som fick namnet Bob, flyttade in. Inom kort var de två oskiljaktiga, deras liv tog en ny riktning och de kunde hjälpa varandra att läka sår från det förflutna. Här berättar James om alla de gånger Bob varit hans skyddande ängel i svåra stunder och om allt han lärt sig av sin katt.

Shopstop

av Gunilla Brodrej. Inläst ur Atlas, 2014 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 4 tim., 30 min..

Journalisten Gunilla Brodrej har levet ett år i kommersiellt celibat. I dagboksform får vi följa hennes kamp mot köpsuget. Hon fattar sitt beslut på nyårsafton: inga kläder, inget smink, inga inredningsprylar, böcker eller smycken under hela det kommande året. Hon berättar träffande om svårigheterna i att ställa sig utanför konsumtionssamhället. G.B. är musikkritiker på Expressen.

Carl Butlers kokbok

av Carl Butler. Inläst ur Forum, 1974 (tr. 1997) av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En klassisk kokbok från 1974. Carl Butlers filosofi i köket är att det är känslan och intresset som är matens främsta krydda. Hans förebild är gamla tiders bondkök. Man behöver inte vara en avancerad kock för att skapa en fantastisk måltid. Det är istället en god stämning kring bordet och gemenskap i måltiden som gör att maten blir näring för såväl kropp som själ. Recepten är tydliga och enkla att följa. C.B., 1929-2010, kock och krögare.

Matnostalgi

av Joanna Drevinger. Inläst ur Bonnier pocket, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Nostalgibok där författaren, matredaktör på SvD, skriver om rätter man minns, och en del som man helst vill glömma. Hon går igenom såväl vardagsmat som restaurangtrender från 1970- till och med 2010-talet. Här beskrivs bland annat nymodigheter som 1980-talets bakmaskin, restauranger som var i ropet på 1990-talet och vilken drink som var hetast på 2000-talet. Dessutom en rad tidstypiska recept: langos, gino, tacopaj med flera.

Bli grymt rik på aktier!

av Anders Haskel. Inläst ur Aktiespararna kunskap, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

En bok för den som är beredd att låta tiden verka och som genom att följa några enkla principer vid aktieplaceringar har stora möjligheter att bli förmögen. Budskapet är att du ska vara noggrann och långsiktig i dit aktiesparande. Boken vänder sig både till nybörjaren och till den mer erfarne placeraren. Författaren har lång erfarenhet av analys, rådgivning och portföljförvaltning inom bank, han har dessutom arbetat som ekonomijournalist.

Idrott, lek och spel

Sverige år noll

av Robert Börjesson. Inläst ur Bonnier, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 14 min..

1994 vann Sverige brons i fotbolls-VM i USA. Författaren beskriver hemligheterna bakom bragden och berättar om vad som hände i kulisserna. Samtidigt är det en berättelse om ett land i en allvarlig ekonomisk kris, ökande främlingsfientlighet och i ett desperat behov av något positivt som kunde ena landet. Framgångarna i VM blev en oväntad möjlighet. Bygger på intervjuer med flera av spelarna och några politiker.

Min självbiografi

av Alex Ferguson. Inläst ur Forum, 2014 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

A.F. är tveklöst en av världens mest framgångsrika fotbollstränare. När han efter tjugosju år bestämde sig för att avsluta karriären hade Manchester United precis vunnit Premier League för trettonde gången. Spännande anekdoter och oförglömliga möten med fotbollens stora legender. Fram träder bilden av en rak och målmedveten tränare med stora krav men också faderlig omtänksamhet om sina spelare.

Barça

av Graham Hunter. Inläst ur Modernista, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den brittiske fotbollsjournalisten Graham Hunter har följt F. C. Barcelona på nära håll i mer än ett decennium. Han har lärt känna spelare och tränare och ger här en initierad bild av vad som allmänt kallats världens bästa fotbollsklubb. Här beskrivs framgångsfaktorer som lagets världsspelare Xavi, Iniesta och Messi, men även tränaren Pep Guardiola och den disciplin som råder i laget. G.H. lägger också stor vikt vid talangskolan La Masia.

Tour de France

av Joakim Jakobsen. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 31 tim., 14 min..

Världens bästa cyklister har i mer än 100 år pressat sig till det yttersta på franska landsvägar och bergstoppar. Styrka, teknik och enmansprestationer har skapat ett mytomspunnet lopp som blivit en av världens största årliga sporthändelser. J.J., dansk journalist, berättar hela historien om Tour de France från 1903 till 2013. Det handlar både om de stora hjältarna som Coppi och Merckx men också om loppets anonyma ryttare och absurda detaljer.

Kondition och uthållighet

av Mikael Mattsson. Inläst ur SISU, 2013 av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sammanställning av den kunskap som man i nuläget har om fysiologi och träningslära. Beskriver en mängd faktorer och situationer kopplade till träning, prestation, utveckling och hälsa. Vägleder den som planerar och genomför träningen - aktiv eller tränare - att hitta rätt träningsupplägg med hänsyn till träningsgrad och ambitionsnivå.

Militärväsen

Sekreterarklubben

av Jan Bergman. Inläst ur Norstedt, 2014 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 13 tim., 35 min..

Detta är historien om Stockholm under andra världskriget och den hemligaste delen av den svenska militära underrättelsetjänsten: C-byrån. J.B. berättar om svalorna, de kvinnor som jobbade som kurirer, infiltratörer, informanter och eskortflickor. De stod lägst i rang i underrättelsearbetet, men utan dem hade man inte fått tillgång till information som i många fall var avgörande för Sverige under kriget. Författarens egen mor arbetade på C-byrån.

Matematik

Linjär algebra

av Gunnar Sparr. Inläst ur Studentlitteratur, 2007 (tr. 2013) av Christer Bjärehag. Talboken omfattar Övningar i linjär algebra: 11 tim., 14 min..

Naturvetenskap

Nyttoväxter från hela världen

Inläst ur Warne, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar J-Z: 26 tim., 28 min..

Del 2, J-Z, i tvåbandsverket Nyttoväxter från hela världen. Boken beskriver 400 växtarter som i en eller annan form förekommer i handeln i Norden. De flesta är ätliga och några används för andra ändamål, för medicin eller som njutningsmedel. Här kan läsaren lära känna de växter som bidrar med våra vardagsprodukter, och om deras natur- och kulturhistoria.

Neandertalmänniskan

av Svante Pääbo. Inläst ur Fri tanke, 2014 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 12 tim., 33 min..

Biologen och evolutionsgenetikern Svante Pääbo tar oss med på en resa på jakt efter urgammalt DNA. Det börjar med undersökningar av fornegyptiska mumier i Uppsala och leder till ett internationellt forskningsprojekt som rekonstruerar neandertalarnas hela arvsmassa och visar att de blandade sig med nutida människors föregångare innan de dog ut för ungefär 30000 år sedan. Längs med vägen upptäcker han också en tidigare utdöd människoform i Sibirien.

Fåglar i fält

av Joar Tiberg. Inläst ur Heidrun, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 35 min..

J.T., poet och ornitolog, skriver lyriskt om de poetiska samtal med fåglar som han har haft i Sverige och världen. Han har mött ett 60-tal arter och varje berättelse inleds med fågelns latinska namn och storlek. Förlaget kallar boken för "en modern fälthandbok för 2000-talet" där författaren söker efter fåglarna inne i språket och bokstäverna men också följer dem i den urbana och asfalterade miljö där de flesta av oss idag möter dem.

Kunskapen om fåglar

av Tage Wahlberg. Inläst ur Rabén & Sjögren, cop. 1993 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 21 tim., 15 min..

En bok för den som vill närma sig fåglars bon och uppleva det växande livet. Här finns information om samtliga fågelarter som häckar i Sverige. Läsaren får veta hur man ska bete sig vid häckplatsen, om val av häckmiljö, bobyggnad och ägg. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Medicin

Hotet mot din hjärna

av David Perlmutter. Inläst ur Pagina, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 4 min..

En bok om hur du, enligt den amerikanske läkaren och hjärnforskaren David Perlmutter, ger din hjärna bästa näringsmässiga förutsättningar. Hans teori går ut på att kolhydrater kan skada hjärnan allvarligt. Även fullkorn och andra så kallade hälsosamma kolhydrater kan orsaka en rad problem så som demens, ångest, huvudverk och ADHD. Boken innehåller en fyra veckors livsstilsplan för mat-, sov- och motionsvanor.

Psykologisk coaching

Inläst ur Natur och kultur, 2011 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En antologi om kognitiv och beteendeinriktad coaching. I fem kapitel presenteras delarna i den så kallade femfaktormodellen - samspelet mellan kognitioner, emotioner, kroppsförnimmelser, beteenden samt omgivning och kultur. Dessutom finns ett kapitel om anknytningsteori och svåra situationer i coachingsamtalet. Boken vänder sig till professionella som vill arbeta med vetenskaplig psykologisk teori som grund i coachande samtal.

En mamma blir till

av Malin Wollin. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Med ett stort mått humor berättar här krönikören Malin Wollin om graviditet och förlossning. Det handlar mest om glädjen i att lägga ett älskat barn vid ditt bröst men också om sorgen när det värsta händer. Författaren menar att en graviditet är den bästa återvändsgränd man någonsin kan befinna sig i och uppmanar läsaren: var snäll mot dig själv, ta hand om dig, njut när du vill njuta och tjut när du vill tjuta.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Avblattefieringsprocessen

av Zulmir Becevic. Inläst ur Alfabeta, 2014 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Alen, 15 år, har alltid tänkt att han är svensk. Han är född i Sverige, är svensk medborgare, pratar bara svenska. Hans pappa flydde för länge sedan från Jugoslavien. En dag får Partiet makten i Sverige med nya regler och krav på försvenskning av invandrare. För att lära sig bli svensk på riktigt tvingas Alen genomgå avblattefieringsprocessen. Humoristisk dystopi som ställer frågan: vad är det att vara svensk?.

Precis som alla andra

av Kåre Bluitgen. Inläst ur Nypon, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Axel går på mellanstadiet. I hans klass har alla tröjor med märket Enigma. Alla utom Sara som visst vill se ut som en hippie. Och Axel - för att hans mamma inte har råd. Båda blir mobbade för sina omoderna kläder, men Sara står emot grupptrycket. När.

Smycket

av Beth Bracken. Inläst ur Nypon, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Soli önskade i ett anfall av svartsjuka att bästa vännen Lucy bara kunde försvinna. Om man uttalar sin önskan i Svarta skogen där feerna bor blir en önskning verklighet. Därför är nu Lucy försvunnen. Soli ångrar sig och inser att bara hon kan rädda sin vän från de hotfulla feerna. Hon får en glasburk och ett hängsmycke av Lucys mamma och ger sig av in i skogen.

Vi vinner!

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det är dags för skoljoggen på Axel och Omars skola. Alla barn ska vara med och springa. Axel och Omar bestämmer att de ska springa tillsammans. De är snabba och tror att de kommer att vinna. Men då trillar Axel och får ont i knät. Bäst att vila lite tycker Omar. En liten hund dyker upp i skogen. Vems är det? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Hemligheternas hus

av Chris Columbus. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar Vindhäxans hämnd: 10 tim., 40 min.; 427 s. $bc. DAISY text och ljud.

Familjen Walker tvingas ge upp sitt lyxiga liv i San Fransisco när pappan blir arbetslös. De flyttar till ett stort gammalt hus utanför staden. Syskonen Cordelia, Eleanor och Brendan upptäcker snart att det är något skumt med huset. Det tillhörde förr en författare, och nu har hans berättelser väckts till liv. Brendan ser syner och övernaturliga saker inträffar. Det leder till galna äventyr med drag av både fantasy, skräck och science fiction.

I dödens labyrint

av James Dashner. Inläst ur Semic, 2014 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I ett fångläger innanför höga, rörliga murar vistas en grupp tonårspojkar. Deras minnen har raderats och osynliga fångvaktare förser dem med mat och regler. Inga frågor besvaras. Hit kommer 16-årige Thomas och utses till löpare, maze runner. Varje morgon springer löparna ut i den livsfarliga labyrinten för att försöka hitta vägen till frihet. När den första flickan dyker upp förändras allt. Känner hon och Thomas varandra sedan tidigare?.

Amirs alfabet

av Morten Dürr. Inläst ur Nypon, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Amir från Libanon är nio år och går i tvåan. Han är trött på skolan där man alltid måste skriva bokstäver. Han vill använda sitt eget alfabet med teckningar istället. Även när de skriver uppsats. Läraren skickar pojken på utredning och hemmet kontaktas. Då försvinner Amir och lämnar bara ett tecknat meddelande efter sig. Boken är illustrerad med Amirs bilder som är små berättelser i sig.

Monsterplaneten

av Pernilla Gesén. Inläst ur LL-förlaget, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det fanns en tid före människorna när monster levde fritt och slogs varje dag så att blodet flöt. När människorna kom stängde de in monstren bakom höga murar och så skapades Monsterplaneten. De barn som var vilda och inte ville ha tråkigt hela tiden låstes in hos monstren. Men en dag föddes pojken Arvid som vägrade ha tråkigt - han bestämde sig för att släppa ut monstren. Lättläst bok med mycket dialog. Talbok för lästräning.

Absolut okysst

av Nina Elisabeth Grøntvedt. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Obs det här är inte nån sliskig kärlekshistoria skriver dagboksförfattaren Oda, 12 år. Absolut okysst är hennes berättelse om livet strax innan hon ska börja högstadiet. Sköna dagar med bästisen Helle och hennes töntige storebror Stian som börjar bli intressant. Så flyttar en ny pojke in i grannhuset och saker börjar hända. Odas dagbok innehåller många roliga små illustrationer, listor och recept.

Galopp, Saga!

av Pia Hagmar. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Saga är 8 år och rider på ridskola. Idag ska hon galoppera för första gången. Max är Sagas bästa vän och de leker nästan varje dag. Han blir avundsjuk på Saga för att hon är så modig. Men snart blir Saga också avundsjuk när Max presenterar sin hemlighet i stallet. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Ryggsäcken

av Thomas Halling. Inläst ur Nypon, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : N. DAISY text och ljud.

Olles skolklass ska på utflykt med matsäck. Men Olles föräldrar har glömt att packa matsäck till honom! Olle har bara ett äpple. Då får Olle så mycket matsäck av sina klasskamrater att det inte ryms i hans ryggsäck. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Skor

av Lennart Hellsing. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lennart Hellsing diktar om skor i ett 20-tal verser. Skor som trampar, klampar, trippar, tultar, stegar och hasar sig fram så gott det går. "Visst är väl skor också värda en sång? Skorna de forna och nya på språng". Skorna är huvudpersoner och människorna skildras lekfullt ur deras perspektiv.

Heddabloggen -och allt det här med mamma

av Åsa Hofverberg. Inläst ur Libris, 2009 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Prästgudinnan. Hedda fyller snart 13 år. Vi följer henne i skolan, på fotbollsträningarna, med pappa prästen i kyrkan och när familjen åker på semester. Hedda startar en blogg, men vet inte riktigt vad hon ska skriva. Livet hemma är svårt när hennes mamma blivit deprimerad. Och Hedda tycker att Gud sviker. Tur att hon kan träna fotboll ute på kvällarna med Gustav som hon är kär i.

Demonhunden

av Dan Hunter. Inläst ur Bergh, 2013 (tr. 2014) av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Quest of the Gods som börjar med Skorpionryttarna. Akori står inför nya utmaningar i sin kamp mot den onde faraonen Obe och de monster som styr Egypten. Tillsammans med vännerna Ebe och Manu ska han nu försöka frita guden Anubis. Utan Anubis skydd irrar de dödas själar omkring och kan inte ta sig till dödsriket. I vägen för Akori står hundmonstret Am-Heh.

Skorpionryttarna

av Dan Hunter. Inläst ur Bergh, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Quest of the Gods. Akori lever i det forntida Egypten. Han blev tidigt föräldralös och har växt upp hos sin farbror. Den ondskefulle faraonen Obe har dödat sin egen far för att komma till makten. Obe har även tillfångatagit de goda gudarna och onda monster styr landet. Enligt en gammal profetia finns det en utvald pojke som ska ta upp kampen och slåss mot monstret. Den pojken visar sig vara Akori.

Vi ses i Obsan

av Cilla Jackert. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

12-åriga Annika drar runt ensam i Stockholm på sommarlovet. Hennes lillebror föddes alldeles för tidigt så föräldrarna är mycket på sjukhuset hos honom. I Observatorielunden lär hon känna Kaja och flera andra barn som spenderar sommaren utan närvarande vuxna. De utmanar henne på "sanning eller konsekvens". Fast bara med konsekvens - för sanningen är ofta jobbig.

Drakens håla

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur B. Wahlström, 2012 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 6, fristående, i serien som börjar med Vampyren. Axel är en kille i trean som inte är särskilt modig, men ofta råkar ut för äventyr. Vampyrer, häxor, varulvar och mumier dyker upp i hans närhet. Nu brinner det i gympasalen och söta Ruts lillebror Pär måste räddas. Instängd i gympasalen upptäcker Axel att han inte är ensam: i en av plintarna döljer sig något. Något stort, fjälligt, som gnistrar och sprider rök.

Spindlar och spöken

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1, fristående, i serien Spökhuset. Syskonen Milda och Malte hälsar på sin moster. Hon bor i ett stort hus där det ska finnas ett spöke på vinden. Milda slår vad med Malte om att han inte vågar gå upp ensam på vinden. Om Malte vinner vadet ska han få allt Mildas lördagsgodis men om han förlorar måste han städa hennes rum. På darrande ben går Malte upp på vinden och får där en överraskning.

Vero hit & dit

av Katarina Kieri. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Vero och Markus blir vänner när Vero kommer ny till klassen. Vero, som är van att ha ont om pengar. Markus, som är bra på att klara sig själv på eftermiddagarna när mamma ligger och vilar i mörkret. De är olika men trivs ihop och lär också känna en snäll granne. Så får Veros pappa jobb i en annan stad och Vero måste flytta igen. Men den här gången känner Vero att hon har fått nog: tillsammans med Markus ska hon stoppa flytten!.

Inte vem som helst

av Nina LaCour. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Under en vecka på sommaren efter gymnasiet ska Colby vara roadie åt bandet The Disenchantments. En av de tre bandmedlemmarna är Colbys bästis Bev, som han är olyckligt kär i. De båda ska till hösten åka iväg och hänga runt i Europa under ett år medan alla andra ska plugga vidare på college. Men just när turnén börjar berättar Bev att hon ändrat sig.

Spökskuggan

av Dan Larsson. Inläst ur Pennan, 2013 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Spökskuggan, som ingen vet vad det är, börjar stjäla saker i ett sommarstugeområde. Samtidigt börjar hemska skrik höras i den närliggande skogen. Otäcka saker fortsätter hända och en ladugård brinner ner. Spännande och lättläst ungdomsdeckare som också tar upp svåra ämnen som föräldrars alkoholism och manipulation. Spökskuggan är en fristående fortsättning på Berlockens hemlighet.

De hundra hästarnas hemlighet

av Sarah Lean. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Nell har inga förväntningar inför att tillbringa påsklovet hos släktingar på landet. Hon tar med en skinnväska med en trasig leksakskarusell, det enda hon har kvar efter sin pappa. Men när den ensamma, stökiga flickan Angel stjäl Nells väska, dras hon in i ett äventyr med nattliga ridturer och en häst som är en aning magisk.

Den utvalde

av Lois Lowry. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Jonas lever i ett samhälle utan konflikter, fattigdom eller skilsmässor. När han fyller 12 år får han komma i lära hos en gammal man för att bli samhällets nye minnesbevarare. Ju mer Jonas lär av den gamle desto mer förstår han att något är fel. Han inser att mörka hemligheter döljs bakom det perfekta samhället.

Spökhuset

av Reby Edmond MacDonald. Inläst ur Richter, 1991 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

15-årige Donald får oväntat ärva en avlägsen släkting. Hans yngre syskon blir nyfikna när arvet visar sig vara en modell av släktens herrgård. Lik ett stort dockskåp i Tudorstil. Till det hör också dockor från olika tidsperioder, men där finns en handskriven varning: det här är ingen leksak, lämna dockorna i lådan! Barnen kan förstås inte motstå att leka med dockorna i dockskåpet. När de lämnas där över natten börjar underligt saker att hända.

Fallet med den förstörda skejtparken

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien som börjar med Fallet med de stulna smyckena. Någon har förstört den nya skejtparken i Stan. Moa och Måns börjar genast att leta efter de skyldiga.

Fallet med den gåtfulla damen

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Fallet med de stulna smyckena. Moa och Måns är på invigningen av en utställning där en världsberömd tavla finns. Men när tyget dras ifrån den övertäckta tavlan så är den saboterad. Någon har skurit sönder den. Vem? Varför? Detta blir ett fall för hemliga klubben.

Fallet med den listiga snattaren

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien som börjar med Fallet med de stulna smyckena. Moa och Måns deltar i en tävling i stadens varuhus. Plötsligt tjuter stöldlarmet över hela huset. Måns och Moa bestämmer sig för att lista ut vem tjuven är.

Fallet med den stora explosionen

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien som börjar med Fallet med de stulna smyckena. I denna del går Måns och Moa på teater på Nolhaga slott. I teaterns slutscen exploderar något med en stor smäll. Vad var det? Hemliga klubben börjar genast att undersöka vad som hänt.

Vilda Våghals

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2011 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Första delen i serien om Vilda Våghals. Bröderna Felix och Simon blir vänner med flickan Vilda som bor för sig själv på en husbåt. Hon tar med pojkarna på en massa roliga äventyr.

Vilda Våghals på nya äventyr

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2012 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Andra delen i serien som börjar med Vilda Våghals. Syskonen Felix och Simon har blivit kompis med Vilda som bor ensam på en husbåt. Vilda hittar på mycket spännande saker. Hon anordnar parader, auktioner och bygger små läshus till stadens barn.

Elsie Cool

av Michaela Morgan. Inläst ur Argasso, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

15-åriga Elsie Cole är mobbad i skolan, allmänt blyg och tafatt. Så kommer en ny flicka, Charmaine, till klassen och tar med Elsie på street dance. Genom dansen upptäcker Elsie en ny sida av sig själv och får bättre självförtroende. Med en ny attityd och nytt namn, LC Cool, möter hon mobbarna. En roligt berättad historia och luftig layout gör det till en lättläst bok.

Hovslag i natten

av Maggie Mundy. Inläst ur Stabenfeldt, 2001 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sommarlovsäventyr på landet med tvillingarna Minnie och Barney. Minnie har just fått en egen ponny och Barney en mountainbike. Snart träffar de vännerna Sally och David och allt är toppen. Men underliga saker händer på gården. Vad är det för hovslag som hörs i natten? Vem är pojken som räddar livet på Minnie i stallet? De tältar i skogen för att lösa mysteriet som visar sig ha kopplingar till hemska händelser på gården för hundra år sedan.

Emmas bok

av Magnus Nordin. Inläst ur Bergh, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Elias bok. Emma och Sebbe är på flykt undan zombiemassakern i Kappelshamn. Hela Gotland är isolerat sedan zombiesmittan slog till. Emmas mål är att hitta sin bror, Elias. Inte bara zombierna är fiender. I ett övergivet hus träffar Emma tre ungdomar som hotar henne. Hon lyckas ta sig därifrån och resan går vidare. Emma och Sebbe träffar en dam som barrikerat sig i sitt hus. Där får de tillfälligt skydd.

Iskalla äventyr

av Mary Pope Osborne. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Syskonen Viktor, 8 år, och Hanna, 7 år, har en magiska trädkoja som tar dem på resor genom tid och rum. Den här gången hamnar de på äventyr bland istidens cromagnon-människor och urtidsdjur.

Bomba och flod-demonen

av Roy Rockwood. Inläst ur B. Wahlström, 1969 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 40 min..

Fristående del i serie om Bomba, djungelpojken. Bomba har levt en tid i New York när han nås av ett telegram från Afrika: hans far har tillfångatagits av kannibaler! Tillsammans med sin följeslagare Gibo utrustar han en expedition och ger sin in i djungeln. Och kommer lagom i tid för att finna fadern bunden i en ceremoni där han överlämnas till Floddemonen. Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruk och handling är präglat av tiden för bokens utgivning.

Älgbarnet

av Meg Rosoff. Inläst ur Argasso, 2014 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

"Vi har haft en liten samling, ett kluster, av icke-mänskliga födslar i år" säger överläkaren till Jess, 17 år och nybliven mamma till en tiokilos älgkalv. Jess och pojkvännen Nick tar sig an babyn Älgis med stor värme, påpassade av föräldrar och socialarbetare, men möter förstås på unika svårigheter med sitt speciella barn. Till slut bestämmer de sig för att plantera ut Älgis i den kanadensiska vildmarken. Även det tar en komiskt oväntad vändning.

Allegiant

av Veronica Roth. Inläst ur Modernista, 2014 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Divergent. Det falangbaserade samhälle som Tris en gång trodde på är splittrat av våld, maktkamper och svek. Dystopins Chicago visade sig vara ett experiment och den riktiga världen finns utanför stängslen. Tris och Tobias ansluter sig till den grupp, Allegiants, som vill ta sig ut. Om möjligt till ett liv fritt från komplicerade lögner, hoptrasslade lojaliteter och plågsamma minnen.

Four

av Veronica Roth. Inläst ur Modernista, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Novellsamling där vi följer karaktären Four, Tobias, från Divergent-serien. I de olika historierna får vi en fördjupad bild av honom som misshandlad son, falangbytare och revolutionär från tiden innan Divergent. Men här skildras även hans inledande romans med Tris, huvudpersonen i Divergent. Boken kan knappast läsas fristående, utan får ses som ett extramaterial till den dystopiska triologin.

Allt som är

av Janne Teller. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En pojke som har misshandlat en annan och inte kan förklara varför. En flicka som får uppleva hur hennes far förnedrar en turkisk matthandlare men också sig själv. En författare som skriver för att inte bli galen. Åtta noveller om våld, straff och hämnd, om vilka vi är och vilket ansvar vi har för vårt samhälle.

Bara en liten nalle

av Diane Tullson. Inläst ur Nypon, 2014 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Liam och Tej är två snowboardkillar i övre tonåren. På väg upp i bergen tar de en genväg och råkar ut för en olycka. Bilen går sönder och mobiltelefonen har ingen täckning. De börjar en vandring genom skog och berg med mycket lite matsäck. Så dyker grizzlybjörnarna upp. Lättläst och spännande om killarnas kamp med naturen och spänningar dem emellan.

Eunomia

av Erika Vallin. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Speglarnas hemlighet. Föräldralösa Asrin har nått Eunomia, landet bortom speglarna. Där härskar en ond drottning med skräckmetoder och tiden står stilla. Asrin blir del av en revolution tillsammans med några ur väktarrådet. Det visar sig att bara hon kan befria befolkningen genom att starta tiden och ta död på drottningens makt. Hon är den utvalda blå rosen. Men för att lyckas måste Asrin först hitta sin tillfångatagna syster.

Sätt straffen, Charlotte!

av Jennifer Wegerup. Inläst ur Olika, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Charlotte älskar fotboll. En dag ska hon spela i landslaget. Nu är det dags för hennes lag IF Ekby att åka på sin första cup. Det föregås av pirriga känslor, småstressiga förberedelser och en stukad fot. Väl på plats blir det en härlig gemenskap när laget tar sig till final och övernattar på en skola. Finalmatchen är spännande och avgörs på straff. Berättelsen är inspirerad av landslagsstjärnan Charlotte Rohlins barndom.

Skallagrims bål

av Peter Wejsfelt. Inläst ur Peter Wejsfelt, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Första boken om Thunaus legender. Berättelser om en historisk sagovärld med inspiration från nordisk mytologi och schamanism. Kieran är 16 år när hans försvunne far plötsligt återvänder. Fadern tillhör Thunaus väktare, som vaktar den aktade men också hatade druidkvinnan Isia. Skallagrim är en hövding som handlar med slavar. Han ser till att kidnappa Isia och hennes dotter Elyn för att bränna Isia på bål. Strid uppstår med blodshämnd som följd.

Cherry Ames, mottagningssköterska

av Helen Wells. Inläst ur Bonnier, 1963 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar 5 tim., 21 min..

Cherry Ames vikarierar som mottagningssköterska hos dr Clem i en liten stad utanför New York. Stadens sociala förhållanden är bedrövliga och Cherry hjälper den unge politikern Harry Jenner att skaffa fram bevis för borgmästarens ohederlighet. Nostalgisk läsning för vuxna.

Ett monster går på bio

av Mats Wänblad. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Ebba vill gå på bio. Hon bjuder med sin kompis Boris Monstersson. Med till bion följer också Boris hund, Mysis. Men Mysis får inte följa med in i biosalongen utan får vänta utanför. Ebba och Boris ser en film om en varulv. Precis som det är som mest spännande och varulven ska attackera en människa händer något oväntat. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Rasande stjärna

av Moira Young. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Dustlands som börjar med Blodröd väg. Saba har alltid varit övertygad om att det är hennes öde att besegra DeMalo och hans tontoner. Men DeMalos charm och förföriska dröm om Nya Eden gör henne tveksam. Jack däremot är fortfarande övertygad om att de måste kämpa. Osäker på vad hon egentligen vill ansluter sig Saba till Jacks anhängare och rustar för den slutgiltiga striden.

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Tänk själv

av Peter Ekberg. Inläst ur Opal, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vad är lycka? Varför finns just du? Är hela livet en dröm? Får man ljuga? Det och mycket mer skriver författaren om. I fem kapitel diskuteras filosofi från en mängd olika synvinklar. Läsaren utmanas att tänka själv och får flera uppmaningar att fundera kring. En mängd klassiska filosofer presenteras och deras teorier knyts på ett lättfattligt sätt ihop med den moderna vardagen. Filosofer som tas upp är bland annat Platon, Descartes och Arendt.

Ekonomi och näringsväsen

Allt du behöver veta om din katt

av Katherine Starke. Inläst ur Bergh, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

I tjugofyra korta kapitel skriver författaren om vad man ska tänka på när man skaffar katt. Boken börjar med tankar kring hur man väljer sin katt, vad katten behöver för saker och hur man får katten att trivas hemma. Andra kapitel tar bland annat upp kattens mat, lekar, päls- och klovård, kattens språk samt att besöka veterinären.

Idrott, lek och spel

Vilda stadsboken

av Jo Schofield. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

70 tips på naturnära aktiviteter för barn i stan. Börja först med att hitta vildmarken i stadsmiljön: en balkong, en kyrkogård eller ett nedlagt järnvägsspår... Många fina konsthantverk och lekar presenteras utifrån olika tema. Både nyttigt (småkrypshotell) och mest skoj (fallskärmshoppare). Tydliga och lätta instruktioner. Flera pyssel kräver dock att du har tillgång till arbetsredskap som limpistol, lera och tejp i äventyrsväskan.

Naturvetenskap

Liv och miljö

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Nypon, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Lättläst faktabok om naturen och miljön. Berättarjaget är fiktive Sara, 13 år. Boken börjar med en berättelse om när Sara hittar en å med döda fiskar och fåglar i. Sara guidar sedan läsaren genom olika frågor kring klimat och miljö. Bland annat berättar hon om återvinning, bilar, matvaror som fraktas långa vägar samt jordens allt varmare klimat. Faktarutor med förklaringar av ord och företeelser återkommer vid sidan av den löpande texten.

Medicin

Jippie! Jag har ADHD

av Jessica Stigsdotter Axberg. Inläst ur Upnose, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Victor har alltid varit vild, glad och nyfiken. På samlingen har han svårt att sitta still och sjunger så högt att de andra barnen håller för öronen. Ibland får han inte vara med och leka, för de tycker att han är jobbig. Victor utreds för ADHD och det blir något positivt för honom. Färgstark och tydlig bilderbok med kort text. Boken riktar sig till såväl barnet med ADHD som föräldrar och närstående. Innehåller även diagnoskriterier.