Nya talböcker december 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 186 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ondskans spår

av Mats Ahlstedt. Inläst ur Hoi, 2014 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 11 tim., 19 min..

Tredje boken om fängelseprästen Johannes Brobeck och åttonde boken om Fatima Wallinder och hennes kolleger vid länskriminalen i Göteborg. Artonåriga Matilda Frimansson försvann spårlöst för tolv år sedan. Hennes mamma Linn ber den pensionerade Johannes Brobeck om hjälp att hitta Matilda. Fatima Wallinder får ett mejl som hotar hela hennes existens och Johannes får ett mystiskt telefonsamtal. Frågan är om Linn har berättat allt.

Egenmäktigt förfarande

av Lena Andersson. Inläst ur NoK, 2013 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 5 tim., 7 min..

Trettioettåriga Ester Nilsson är en förnuftig människa, poet och essäist. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Konstnären själv sitter i publiken. Deras samtal efter föredraget får konsekvenser för resten av Esters liv. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan de båda. Den visar hur benägna vi är att bedra oss själva för att bli älskade.

I dunklet döden

av J. G. N. Bergfors. Inläst ur Semic, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 13 tim., 33 min..

Hösten 1959 skakas gruvsamhället Norberg av en rad till synes oberoende händelser. Den nytillsatte polischefen Albert Mood kastas direkt in i en härva som både innehåller rysk smuggelsprit och en man som hittas död men som sedan försvinner. Snart leder utredningen allt djupare ner i både gruvor och till ett visst företags ljusskygga verksamhet. Debutdeckare som är första boken i retrodeckarserien "Brott i brytningstid".

Det hänger en ängel ensam i skogen

av Samuel Bjørk. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 29 min..

Mordutredaren Mia Krüger har lämnat polisen. Men hennes gamle kollega, den godmodige kriminalkommissarien Holger Munch, lyckas övertala henne att återvända till jobbet. Han behöver hennes hjälp i ett skrämmande och besynnerligt fall. En flicka har hittats hängande livlös i skogen med en skolväska på ryggen och en lapp om halsen: "Jag reser ensam". Utredningen visar sig ha trådar bakåt i tiden och blir mer personlig än vad utredarna tänkt sig.

Standard

av Nina Bouraoui. Inläst ur Grate, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

Bruno är en genomsnittsman. Varken för dum eller för smart, för snygg eller för ful, för rik eller för fattig. Han är ett standardexemplar, en medelmåtta. Men även en medelmåtta vill ha kärlek och när Bruno får höra att hans barndomsvän Marlene har kommit hem igen bestämmer han sig för att besöka henne och se om han har en chans. Det är dags att ta tag i livet.

Av samma släkt

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Del 20 i serien Fjällrosor. Det närmar sig bröllop på Torgilstad, men när det lyses för Edvin och Rise i kyrkan. Kräver en främmande man att bröllopet ska skjutas upp eller avlysas. Han säger sig föra familjen Torgilstad talan. Rise kan inte tro att det fortfarande ska vara krångel runt ägarskapet av gården. Vad är det Hallvard har hållit dolt för henne? Det är tur att hon har besöket från England att trösta sig med.

Hemliga möten

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

Del 19 i serien Fjällrosor. Anna njuter av dagarna i Lillehammer tillsammans med Viljar och barnen. Det är nästan otroligt att de snart ska få vara tillsammans som en riktig familj. Medan Anna är på resa, håller de dop för lilla Liv på Torgistad Övre. Rise fruktar att det inte är länge till prästen tar ungen från henne, och sätter all sin lit till att Edvin ska säga ja till att ta henne till sig.

Resan

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Del 21 i serien Fjällrosor. Jo är stolt som en tupp efter att ha fällt två rentjurar, medan Rise är betänksam. Vem var mannen som sköt på dem? Och är han fortfarande i närheten? Efter allt som har skett den senaste tiden, ser Edvin och Rise fram emot besöket på Ley. De gläder sig åt resan och nya intryck i England - men saker och ting blir aldrig riktigt som man tänker sig.

De andras hus

av Rhidian Brook. Inläst ur Forum, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 10 tim. 29 min..

Året är 1946 och Hamburg är ockuperat efter kriget. Britterna tar över staden och hemmen och kastar ut folket på gatorna. När överste Lewis Morgan blir tilldelad ett hus har han inte hjärta att kasta ut den drabbade familj som redan bor där. Istället får vi följa dessa forna fiender som försöker leva tillsammans, under samma tak. En tysk änkling med sin traumatiserade dotter och en brittisk överste med sin fru och deras enda överlevande son.

Smutstvätt

av Charles Bukowski. Inläst ur Lindelöw, 2013 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 10 tim., 5 min..

26 noveller som C.B. ursprungligen skrev för en undergroundtidskrift. Berättelserna utspelas i sjaskiga miljöer, på bakgårdar och barer, hallucinationer blandas med skildringar av våld, sex och spritorgier, allt skrivet på ett grovt och handfast språk. C.B. sågs länge som en udda kultförfattare, men betraktas idag som en av de stora moderna amerikanska berättarna och som den främste representanten för det som brukar kallas "dirty realism".

Kalla stjärnor blinka

av Ingemar Dahl. Inläst ur Axplock, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Ett upphittat kranium från stenåldern och en mystisk drunkningsolycka i en myr bildar upptakten till två annorlunda mordgåtor i två olika tidsepoker i den lilla byn Banafjäl i närheten av Örnsköldsvik. Arkeologen Sofia Hägglund börjar skönja ett uråldrigt samband mellan morden. Kriminalpoliserna Ronny Nyberg och Leonard Bengtsson kopplas in på fallet och det förflutna smyger sig på dem som en begynnande istid.

Så tuktas en svinpäls

av Pia F. Davidson. Inläst ur Hoi, 2013 av Marianne Engström. Talboken omfattar 17 tim., 23 min..

Tre kvinnor sammanstrålar en försommarkväll i en kolonistuga på Järvafältet i Stockholm. Över några drinkar delar de med sig av sina hopplösa livsöden och finner tröst i varandras sällskap. Kvinnorna bestämmer sig för att hjälpa varandra tillrätta med livets orättvisor. Snart har vännerna tre projekt klara för sig, projekt som innebär att de tar tillbaka kontrollen över sina liv. Detta är författarens romandebut.

Längta

av Sylvia Day. Inläst ur Bookmark, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 14 min..

Någon försöker skrämma den intelligenta arvtagerskan Eliza till äktenskap, men hon har inga planer på att låta sig duperas. I stället hyr hon en man som ska infiltrera friarna. När privatdetektiven Jasper Bond inte kan motstå Elizas svala skönhet ger han sig själv ett dubbelt uppdrag - att avslöja den skyldige och övertyga Eliza om att det finns något som kallas äkta kärlek.

Robinson Crusoe

av Daniel Defoe. Inläst ur Bra böcker, 1988 (tr. 1990) av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Daniel Defoes, 1660-1731, klassiska berättelse från 1719 om den unge engelske matrosen Robinson Crusoe. R.C. spolas som ende överlevande efter ett skeppsbrott upp på stranden av en öde ö. Efter flera år kommer kannibaler till ön och Robinson räddar livet på en av deras fångar och kallar honom Fredag. I 28 år lever Robinson på ön innan han lyckas återvända hem. Boken speglar upplysningstidens optimism inför det mänskliga förnuftet.

Sanningen om fallet Harry Quebert

av Joël Dicker. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 21 tim., 36 min..

Sommaren 1975 förvinner den unga Nola Kellergan under oklara omständigheter. Mer än trettio år senare hittas hennes kropp nergrävd i författaren Harry Queberts trädgård, tillsammans med en kopia av manuskriptet till hans genombrottsroman. När Quebert anklagas för mordet griper hans före detta elev Marcus in och inleder en egen utredning, men han har dolda avsikter och är inte riktigt den han utger sig för att vara.

Att skriva

av Marguerite Duras. Inläst ur Ellerström, 2014 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 52 min..

Fem korta essäer om skönlitterärt skrivande. Boken blev Marguerite Duras sista och handlar bland annat om filmkonstens inflytande på hennes författarskap.

Alkemistens dotter

av Carl-Michael Edenborg. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 27 min..

Rebis Aurora Drakenstierna är den sist födda i en släkt av alkemister i slutet på 1700-talet. Hon växer upp på gården Hermestorp och mister oväntat sin far. Ensam står hon med den ofattbara hemligheten att hon blivit utvald att genomföra ett uppdrag som kommer att förändra universum. Rebi beger sig ut i Europa för att söka efter släktens hemlighet. I Paris smutsiga hamnar möter hon släktens avfälling Andreas men vet inte om hon kan lita på honom.

Gustaf

av Eva Emanuelsson. Inläst ur Göran Källgården, 2013 av Peter Mattsson. Talboken omfattar Bok 2: 13 tim., 21 min..

Fristående fortsättning på Gustaf. Den uppländska landsbygden vid mitten av 1800-talet. Gustaf är en ansvarsfull och flitig bonde med en vacker hustru och fina barn. Livet kunde varit perfekt om det inte var för de fientligt inställda svärföräldrarna och de rykten som går vilka ställer Gustafs på prov.

Livets hemligheter

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

Del 15 i serien Lotsbarnen. Julie är upprörd över nyheten om att Haralds föräldrar är i livet. Historien om varför barnet blev övergivet, gör djupt intryck, och nu måste hon dölja sanningen för Gunnar, antingen hon vill eller inte.

Bergensare

av Tomas Espedal. Inläst ur Lindelöw, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Romanen inleds på ett hotell i New York och avslutas på pensionat i Berlin. Däremellan berättar Tomas Espedal om sin barndomstid i Bergen. Läsaren får följa med längs gatorna i hans hemkvarter. James Joyce Dubliners är en diskret ledsagare. Espedal reflekterar, antecknar, skriver dagbok och brev, porträtterar människor och företeelser. Han möter författarkolleger, kulturjournalister och vanliga stadsbor. Så längtar han bort, och längtar hem.

Statskuppen i Norrland

av Grzegorz Flakierski. Inläst ur Mandatus, 2013 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

Satirisk roman om hur Norrland blir ett eget rike. När det socialdemokratiska statsrådet Sven Luser hånar norrlänningar i ett tal och pekar ut dem som lata bidragstagare får de nog och gör uppror. Snart har Norrland utropat sig självständigt och Sverige är plötsligt bara hälften så stort. Vad ska myndigheterna i Stockholm göra? Och hur ska norrlänningarna klara sig på egen hand?.

Helveteselden

av Karin Fossum. Inläst ur Forum, 2015 av Johan Svensson. Talboken omfattar 6 tim., 29 min..

Den tolfte kriminalromanen om kommissarie Konrad Sejer. En dag i början av juli hittas en kvinna och hennes femårige son brutalt mördade i en gammal husvagn, i en sänka intill en träddunge. På golvet bredvid ligger det blodiga mordvapnet, en kniv med långt blad. Kniven och ett blodigt fotavtryck är de enda spår som Sejer har. Han måste ta reda på varför kvinnan befann sig i husvagnen med sin son och motivet till morden.

Syskonen Malaquias

av Andréa del Fuego. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

Skildring av tre livsöden i Brasilien under 1900-talets första hälft, då det moderna ställs mot det traditionella. Syskonen Nico, Julia och Antonio skiljs åt efter att deras föräldrar dött. Nico börjar arbeta på kaffeplantagen och hans två yngre syskon skickas till ett barnhem i staden. De två bröderna återförenas och så småningom reser de med en mystisk båt på andra sidan berget för att leta efter sin syster.

Monsieur Lecoq

av Émile Gaboriau. Inläst ur Åhlén & Åkerlund, 1920 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

En poliskonstapel som patrullerar ett av de mest skumma kvarteren i Paris hör plötsligt skrik från en bar. När han kommer dit hittar han tre döda män liggande på golvet. En sårad man i närheten arresteras snabbt. Inspektör Gévrol betraktar fallet som löst - ett slagsmål med ödesdigra konsekvenser. Men Gévrols yngre kollega, Monsieur Lecoq, tycker det finns oklarheter och inleder en egen undersökning. Deckarklassiker från 1868.

Tsarens guld

av Brian Garfield. Inläst ur Bra böcker, 1979 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 15 tim., 10 min..

Skildrar jakten efter en enorm guldskatt som gömdes under den ryska revolutionen. Harry Bristow forskar kring tyskarnas belägring av Sevastopol under andra världskriget, när han kommer skatten på spåren. Som medtävlare får han amerikanska CIA, ryska KGB och israeliska MOSSAD. Och han upptäcker att han befinner sig i den fruktansvärda belägenheten att vara den enda som verkligen vet var skatten finns. Och de andra vet att han vet.

Kvinna 22

av Melanie Gideon. Inläst ur Forum, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 42 min..

Alice flyr verkligheten genom Facebook och Twitter och får en inbjudan att delta i en undersökning om äktenskap och kärlek. Anonymt svarar hon på en forskares frågor via nätet under alias "Kvinna 22". Alice är gift och har två tonårsbarn, men då äktenskapet har gått i stå och hon gillar forskarens visade intresse för hennes liv börjar hon falla för mannen med alias "Forskare 101".

Britannia Road

av Amanda Hodgkinson. Inläst ur Historiska media, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

När andra världskriget bryter ut splittras det polska paret Silvana och Janusz som just fått sitt första barn. Silvana flyr med sonen Aurek till de stora skogarna i öster. Janusz blir soldat i kriget. Först efter sex långa år kan de återförenas. De slår sig ner i den engelska staden Ipswich för att börja om på nytt, men kriget visar sig ha satt djupa spår. Alla tre måste göra upp med sina traumatiska minnen.

En mörkare himmel

av Mari Jungstedt. Inläst ur Bonnier, 2015 av Björn Pedersen. Talboken omfattar 11 tim., 6 min..

Första boken av flera planerade som utspelar sig på Gran Canaria. I gryningen hittas en död kvinna på klipporna nedanför den norska sjömanskyrkan i Arguineguin. Kroppen är arrangerad efter målningen Venus födelse. Polisen får oväntad hjälp av den svenska journalisten Sara Moberg och den norske f.d. polisen Kristian Wede. Ytterligare en kvinna hittas död, arrangerad efter ett känt konstverk. Spåren leder till ett yogacenter och ett massageinstitut.

Jordstorm

av Mons Kallentoft. Inläst ur Forum, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

Tredje fristående boken om kriminalinspektör Malin Fors. En ung man hittas död i ett dike intill Göta kanal. Mannen identifieras som Peder Åkerlund, före detta sverigedemokrat, utesluten ur partiet på grund av sina rasistiska uttalanden men numera omvänd. När den unga flickan Nadja Lundin samma kväll anmäls saknad, finns tecken på samband mellan fallen. Det är bråttom att ta reda på mördarens motiv.

Flickan som vandrade i öknen

av Vénus Khoury-Ghata. Inläst ur Grate, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En mörk historia om litteraturforskaren Anne som ska skriva en bok om den uppburne författaren Saint-Giles. I författarens hus träffar Anne hans änka Mathilde och änkans halvsyster Zorah. Kvinnorna är bittra fiender, rivaler om den avlidne mannens kärlek. Romanen är tillägnad Torgny Lindgren, vars roman Hummelhonung från 1995 har inspirerat den fransk-libanesiska Khoury-Ghata, 1937-, att skriva den här berättelsen.

Smutstvätt

av Kalle Lind. Inläst ur Roos & Tegnér, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 12 tim., 5 min..

Fristående fortsättning på Blandfärs. Sveriges mest överhettade Icahandlare och amatörsnut Stellan Kask har gått in i väggen. Dessutom vill hans bäste kompis Vasilis, inte ha med honom att göra. Som tur är för Stellan utsätts plötsligt Malmö för en kidnappningsvåg. När även Vasilis familj drabbas ser Stellan sin chans att både lösa fallet och få tillbaka sin bäste vän. Höghastighetskomedi om människor som påverkar varandra i storstaden Malmö.

Gamla och nya flarn i livets luskam

av Ulf Lindén. Inläst ur Visto, 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 16 tim., 22 min..

En rad halsbrytande skrönor om kufiska människor och bisarra händelser, illustrerad av författaren själv. "Historier om saker som hänt eller i vart fall kunde ha hänt ifall de faktiskt inte har hänt".

Zakris arv

av Åke Lundgren. Inläst ur Ord & visor, 2014 av Tobias Jacobsson. Talboken omfattar 4 tim., 38 min..

Släktkrönika från Västerbotten med rötter i 1670-talet. Orten Qwaas i det inre av landskapet är utgångspunkten. Två historier berättas parallellt, en med början 1671, en 1920. Det handlar om Zakri och Sara och det oundvikliga arvet; om levande och döda genom flera generationer. Och om hur en man och en kvinna försöker skapa en gemensam framtid - trots fattigdom och stängda grindar. Anslaget är delvis skrönans. Dialektala inslag.

Lejonet från Zagros

av Lena Matthijs. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2014 av Anders Palm. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

En varm julidag hittas en styckad kropp flytande i ån Ätran. Några dagar senare görs ännu ett makabert fynd i en soptunna i Borås. Finns det något samband mellan de styckade manskropparna? Offren är okända och inte saknade av någon och polisens utredning går trögt. Tredje boken i den fristående serien om Hasse Nelander-Wein, chef för länskriminalen i Borås, och hans utredningsgrupp.

Kolonisterna på hjortronmyrarna

av Lilian O. Montmar. Inläst ur Alerta, 2010 av Marianne Engström. Talboken omfattar 12 tim., 14 min..

Mellan 1800-talet och 1920-talet utvandrade 1,3 miljoner svenskar till framför allt USA. Sociala och ekonomiska problem hade fått dem att lämna sitt hemland och söka ett nytt liv på andra sidan Atlanten. För att hejda utvandringen och få fart på skogsindustrin upplät regeringen så kallade kolonat i norr där arbetslösa svenskar kunde slå sig ner, bruka jorden och arbeta i skogen. I denna dokumentärroman får vi följa en av dem, Per Albin Andersson.

På fri fot

av Alice Munro. Inläst ur Atlas, 2014 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 11 tim., 12 min..

En novellsamling av Alice Munro, nobelpristagaren i litteratur 2013. Samlingen innehåller åtta noveller och utgavs på engelska 2004. Kvinnor i olika åldrar och i olika situationer i livet står i centrum, som vanligt i Munros författarskap. Titelberättelsen handlar om en kvinna som, trots att hon tror att hon vill, är oförmögen att lämna sin man. I tre berättelser är den unga kvinnan Julia och hennes känslor inför intima relationer huvudtema.

Den mörka sidan

av Mikael Nabrink. Inläst ur Budgetförlag, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar [Begäret]: 18 tim., 16 min..

Del 3 i serien inledd med Vreden. Martin Nordvall anses trots sin ringa ålder vara en av världens främsta cancerforskare. Efter en familjetragedi förvandlas hans vardag till mardröm och får honom att genomgå en personlighetsförändring. I denna sista del i trilogin fullföljer M.N. sina planer. Flotta flygplan, snabba bilar, mängder av pengar och kokain. Snart riktas misstankarna mot honom samtidigt som hans fiender vill hämnas. Vem hinner först?.

Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek

av Ulf Karl Olov Nilsson. Inläst ur Norstedt, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 43 min..

En roman om Henrik VIII, 1491-1547, där fakta blandas med fiktion i gestaltningen av hans liv från barndomen ändå fram till slutet. Här skildras makt, hovliv, avrättningar, inte mindre än sex äktenskap och en oerhörd längtan efter en son. Detta är poeten, UKON, Ulf Karl Olov Nilssons debutroman och hans poetiska stil och psykoanalytiska blick gör att detta inte liknar andra historiska romaner.

Straffa och låta dö

av Mats Olsson. Inläst ur Norstedt, 2014 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 15 tim., 24 min..

Första kriminalromanen om journalisten Harry Svensson. Harry har bestämt sig för att byta bana och bli krögare i Skåne. En kväll när Harry är på ett hotell i Malmö har en prostituerad kvinna blivit mördad. Några månader senare sker ett liknande mord i Göteborg. Det visar sig att den döda är en kvinna Harry träffat tidigare. Han håller tyst för att inte bli misstänkt för morden. Men mördaren vet sanningen om Harry.

Svarta lansen

av Nik Perumov. Inläst ur Coltso, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 31 tim., 30 min..

Del 2 av 3 i serien Mörkrets ring. Hobbiten Folco och dvärgarna Lillen och Thorin släpar sig fram på Midgårds leriga vägar. Målet för deras irrfärder är nära, men ouppnåeligt. De förföljer Olmer, kungen utan kungarike och Mörkerringens siste bärare. Runtomkring rasar kriget och endast ett mirakel kan rädda Ljusets försvarare från den vrede som fyller den som förberett Den svarta lansen för ett sista, dödligt hugg.

Härskarinnan

av Tiffany Reisz. Inläst ur Harlequin, cop. 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 3 min..

Nora Sutherlin hålls fången, hårt bunden och naken. Under andra omständigheter hade hon njutit av situationen, men hennes kidnappare är inte intresserad av lek. För att överleva börjar Nora spela rollen av Scheherazade och berättar sensuella sagor om män som frestat, prövat och plågat henne. Men i Noras värld är ingen människa helt och hållet hjälplös. En armé av vänner, beskyddare och älskare är redo att göra vad som helst för att rädda henne.

Lockfågel för en mördare

av Vera Rohde. Inläst ur Spektra, 1973 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 8 tim., 55 min..

Gertrud Lund ska ta hand om sin väninnas hus medan hon är bortrest. När Gertrud känner en obehaglig lukt från sovrummet upptäcker hon dock att Ebba inte alls är bortrest utan ligger mördad i garderoben. Gertrud bestämmer sig för att tillsammans med Martin, Ebbas systerson, själv försöka fånga in mördaren vilket visar sig vara ett ödesdigert beslut. Deckare av den danska författarinnan Vera Rohde.

Vinterkaos

av Pernille Rygg. Inläst ur Trevi, 1996 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 9 tim., 23 min..

När Igi Heitmanns far, en tämligen misslyckad privatdetektiv, hastigt går bort kastas hon in i ett virrvarr av ouppklarade mysterier. På faderns kontor finner hon en halskedja i ett kuvert med ett kvinnonamn på. Igi, själv psykolog, beslutar sig för att lämna tillbaka smycket och blir därmed indragen i faderns sista uppdrag. Men halskedjans ägare är försvunnen och snart kompliceras fallet ytterligare. Psykologisk deckare i ett vintrigt Oslo.

Systrarna Knightly

av Maj Siljeclev Henrysson. Inläst ur Recito, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 13 tim., 46 min..

Romantisk berättelse med drag av Jane Austen fast i modern tappning. Sommaren 1992 blir omvälvande för systrarna Nellie och Lina Ekholm Knightly. I sällskap med deras mor Nancy anländer de till Elleholm, som ägs greve Lilienhöök. När de träffar greve Magnus sätts systrarnas relation på svåra prov. Linas längtan efter välstånd ligger bakom hennes intresse. Men Magnus förälskar sig i Lina. När sedan hon försvinner ställs allt på sin spets.

Sub Rosa

av Kim Småge. Inläst ur Rabén Prisma, 1995 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

Kriminalroman som utspelas i Trondheim, Norge. En kvinnlig galleriägare mördas och en av hennes pojkväns tavlor stjäls. Konstapel Anne-kin Halvorsen är en av de som arbetar på fallet. Tillsammans med sina kollegor undersöker hon bland annat den mördades kopplingar till flera olika konstnärer samt en kvinnlig keramiker. Levande miljöskildringar från ett vinterkallt Trondheim.

Maus

av Art Spiegelman. Inläst ur Bromberg, 1996 (tr. 2011) av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Klassiskt seriealbum där författaren skildrar fasorna på koncentrationsläger under andra världskriget. Boken är baserad på författarens intervjuer med sin far, Vladek som var fånge i Auschwitz och Dachau. Judarna är skildrade som möss och nazisterna som katter. Bilderna är svartvita och mycket detaljerade, ritade med skarpa linjer. Passar även för ungdomar.

De tre fasorna

av Jonathan Stagge. Inläst ur Skoglund, 1949 av Anders Palm. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Den stora skådespelerskan Daphne Winters, den amerikanska scenens största prydnad, bor under sommaren i en elegant semesterort. Hon anfäktas av tre fobier - gift, stängda dörrar och eld - och hon blir utsatt för alla tre fasorna. Två av hennes elever faller offer för förföljelsen medan hon slipper undan. Byläkaren Hugh Westlake blir indragen i mysteriet och kretsen av misstänkta är begränsad. Deckare från 1949.

Islossning

av Leonard Strömberg. Inläst ur Lindblad, 1980 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

Den unge Herman Darnell var en man med många laster, men han hade ett gott hjärta. För Sylvia, flickan som Herman räddade till livet, kom kärleken som en befriare. Men hon fick gömma den i sitt allra innersta. För hennes familj hade helt andra planer för henne. Roman, från 1921, med religiösa inslag och mycket dramatik. Leonard Strömberg, 1871-1941, var verksam som pastor i Nebraska och skrev många böcker med religiösa motiv.

I ditt hjärtas sista slag

av Ragnar Strömberg. Inläst ur Bonnier, 2014 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1 tim., 23 min..

Diktsamling som är författarens återkomst till poesin efter fjorton år. Samlingen har dedikationen: "till Nenne min storebror utanför tiden i saknad och hemsökelse". Det handlar mycket om döden, om minnen ur det egna livet och minnen av andras, om saker som bränns. Med sitt djärva bildspråk och sitt starka val av motiv lyckas han förena känsla och stilistisk exakthet. I andra dikter är det stillhet och eftertanke som råder. R.S., 1950-.

Gabriellas flykt

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Del 1 i serien Där vinden viskar. Tillsammans med sin son och en barnpiga flyttar den egensinniga Gabriella in på storgården Övre Tronstad. Byborna undrar varför en rikemansdotter väljer att bosätta sig där. Vad de inte vet är att Gabriella tvingades lämna sitt barndomshem i Drammen på grund av en skandal. Två år tidigare inträffade en tragedi på Övre Tronstad, men ingen vill prata om den hemska händelsen. Vad var det egentligen som hände?.

Ön

av Jana Vagner. Inläst ur Ersatz, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

Rysk dystopi. Ett okänt virus orsakar en global pandemi. Dödligheten är hög men myndigheterna håller inne med informationen. När armén spärrar av infarterna till städerna och låter invånarna dö för att hindra smittspridning bryter paniken ut. Anja och hennes familj bestämmer sig för att fly till sin stuga, långt ute i ödemarken. Men färden blir en mardröm när de drabbas av snöstormar, bensinbrist och våldsamt desperata människor.

Dödsskuggornas dal

av Jack Vance. Inläst ur B. Wahlström, 1978 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

Allt började med ett ruggigt mord flera år tidigare. I den lilla lugna dalen flöt livet sedan i samma stilla fåror som före händelsen - ända tills den man som dömts för brottet kom tillbaka efter avtjänat straff. Och plötsligt inträffade ett nytt tragiskt dödsfall. Så ännu ett. En tillfällighet? Eller hade han börjat döda igen? Skräcken och hatet spred sig medan sheriff Joe Bain försöker finna svaret på gåtan med morden i dödsskuggans dal.

Det förflutnas kraft

av Sandro Veronesi. Inläst ur Contempo, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Prisbelönt roman om att omvärdera allt man hållit för sant. Gianni Orzan är lyckligt gift, pappa till en åttaåring och prisbelönt barnboksförfattare. En kväll blir han kontaktad av en man som påstår att Giannis nyligen avlidna far var KGB-agent som dödat en italienare och stulit dennes identitet. Gianni tvingas konfrontera sin historia medan hans liv långsamt rasar samman. S.V., 1959-, italiensk författare som skrivit både fack- och skönlitteratur.

Bytet

av Rachel Vincent. Inläst ur Harlequin, 2011 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 13 tim., 29 min..

Del 4 i serien Shifters. Faythes flocks existens är i fara och hennes pappas ställning som ledare ifrågasätts. Dessutom tvingas hennes pojkvän Marc att leva i exil bland strykarkatter. Ett bakhåll iscensatt av en grupp vilda strykarkatter blir det slutgiltiga beviset för att någon verkligen är ute efter dem. Faythe inser att hon behöver all sin list för att kunna kämpa för sin flock och för sin familjs överlevnad.

Flocken

av Rachel Vincent. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 13 tim., 29 min..

Del 3 i serien Shifters. Faythe är oskyldigt anklagad för att ha smittat sin före detta pojkvän och mördat honom för att dölja sitt brott. Att smitta en människa är något av det värsta en varkatt kan göra. Straffet är döden. Samtidigt terroriserar en strykarkatt bergstrakterna i norra Montana och har anfallit en tonårig vildkatt. Faythe vill försöka hitta vildkatten - om hon nu bara överlever sin egen rättegång.

Riven

av Rachel Vincent. Inläst ur Harlequin, cop. 2011 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 10 tim., 41 min..

Del 5 i serien Shifters. Faythe är det första kvinnliga varkatts-underhuggaren, vilket inte är lätt. Ända sedan Faythes bror dog och hennes fars ställning började ifrågasättas har hon inte gjort annat än att kämpa. Till råga på allt är Faythes privatliv minst sagt komplicerat. Nu hotas hennes flock av en grupp åskfåglar som är ute efter hämnd. Att sluta fred med deras nya fiender är kanske det bästa sättet att göra sig av med de gamla?.

Vägen hem

av Fritz Widqvist. Inläst ur Books 4 u, 2014 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

Alexander Gortjenko alias Adam Josefsson står framför spegeln i herrummet och har alldeles nyss tvättat sina händer. Medan han torkar dem på en pappersservett dyker det upp en man bakom honom. Först kan han inte placera mannen. Men strax inser han att det är hans egen spegelbild - i dubbel upplaga. Han hinner se en hand höjas bakom sig. Allt går mycket fort men ändå i ultrarapid.

Bravo, Jeeves!

av Pelham Grenville Wodehouse. Inläst ur Bonnier, 1947 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 9 tim., 22 min..

Bertie övertalas att agera som värd för ett möte mellan hans farbror Percy och redaren J. Chichester Clam då dessa i hemlighet ska diskutera en fusion. Det hela ska ske i Steeple Bumpleigh, den ort där Percy bor med Berties faster Agatha. Naturligtvis uppstår massa missförstånd, kärleksproblem och katastrofer och Jeeves får som vanligt gripa in för att lösa det hela med sitt skarpa intellekt.

Löftet

av Mari Åberg. Inläst ur Lava, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

Fristående forts. på Och kvar stod en röd resväska. Hälsingland, 1920-tal. Göran växer upp som son till en sågverksarbetare. Fadern uppmanar honom att fortsätta i samma fotspår, men Göran vill inte utsätta sig för det hårda och farliga arbetet. Men slita får han då han utauktionerats till en bondgård efter det att modern dör och spriten sätter klorna i fader. Som vuxen anmäler han sig som frivillig under Finska vinterkriget.

Flickorna i speceriaffären

av Eli Åhman Owetz. Inläst ur Orda, 2014 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Del 2 i serien inledd med Anna-Lisas antik. Den unga antikhandlaren Anna-Lisa har övertagit byns nedlagda lanthandel. Nittiofemåriga Britta, som under ungdomsåren arbetat som biträde i affären, blir hennes väninna. Vid Brittas bortgång får Anna-Lisa dagböcker och brev som avslöjar en sextio år lång passionerad kärlekshistoria. Breven innehåller också ledtrådar till en skatt som Britta gömt åt henne.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst ur MTM, 2013- . ISSN 2001-7103 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2014.4: 1 tim., 4 min. ; 20 s. : ill. $bn. DAISY text och ljud.

Innehåll: Nytt från MTM. Tema demokrati: Talböcker på Västbergaskolans bibliotek. Nyheter i korthet. Aktuellt: Fotografi som berör. 5 frågor till årets Amypristagare Anne Ljungdahl. Barn & ungdom. Utblick i världen: MTM i Indien. Tidsfördriv. Boktipset: Fransk jakt på det förflutna.

Allmänt och blandat

Öppningar

av Peter Cornell. Inläst ur Gidlund, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Är en samling artiklar från 1980-talet och framåt. De flesta har tidigare publicerats på Expressens kultursida. Författaren är professor på Konstfack och kungliga konsthögskolan. I korta texter avhandlas film, teater, konst och olika konstnär- och författarskap, allt i associativa texter som vindlar sig från ämne till ämne.

Sätt fart på arbetsmötet

av Maria Eliasson. Inläst ur Meetings International Publishing, 2011 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Facilitering innebär enligt författarna "konsten att leda en grupp människor mot överenskomna mål på ett sätt som skapar delaktighet, ägarskap och kreativitet hos alla deltagare." I denna handbok presenterar författarna en rad modeller för hur man arbetar som facilitator, samt olika metoder för möten och workshops.

Makten över åsikterna

av Svante Nycander. Inläst ur Atlantis, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 8 tim., 29 min..

När den färgstarke chefredaktören Herbert Tingsten avgick som chefredaktör för Dagens Nyheter 1960 blev både Sven-Erik Larsson och Olof Lagercrantz chefredaktörer med gemensamt ansvar för kultur- och ledarsidorna. Om denna dynamiska och konfliktfyllda period berättar Svante Nycander som själv var politisk chefredaktör på Dagens Nyheter mellan 1979-1994 utifrån Larssons "klippböcker" och Lagercrantz dagböcker.

Religion

Ett vilt hjärta

av John Eldredge. Inläst ur Livets ord, 2011 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

Här ställer författaren frågan om vad en kristen man är. Han menar att barndomens drömmar om hjältemod och äventyr försvinner på vägen till vuxenlivet. Många kristna män känner sig uttråkade. Istället vill författaren utmana vår tids män att återerövra sitt maskulina hjärta, som han menar är skapat i avbild av en nådefull Gud. Han utmanar även vår tids kvinnor att upptäcka hemligheten med mannens själ och att glädja sig åt hans styrka och vildhet.

Kallad till soldat

av Frälsningsarmén. Inläst ur FA-press, 1987 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

Reglemente och riktlinjer för soldater i Frälsningsarmén. Detta reglemente utarbetades ursprungligen av William Booth, frälsningsarméns grundare och har reviderats under senare generalers överinseende. Kårledarna är ansvariga för att alla blivande frälsningssoldater erhåller ett exemplar innan eller samtidigt som de får krigsartiklarna för undertecknande. Boken bör studeras före soldatinvigningen. Pronominet han står i texten för både hon och han.

Laga världen

av Antoon Geels. Inläst ur Norma, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim., 47 min..

Laga världen är ett uttryck som används inom judisk tradition. Här presenteras nio verktyg som behövs för att laga världen. Ickevåld och medkänsla är de två viktigaste. I några kapitel går författaren igenom vad ickevåld och medkänsla betyder i världens fem stora religioner. I sista kapitlet ges konkreta förslag på hur vi alla kan bidra till att laga vår trasiga värld. Anton Geels är professor i religionshistoria.

Såvitt jag minns

av Bo Lundmark. Inläst ur Ord & visor, 2014 av Bo Lundmark. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Den legendariske Lappmarksprästen Bo Lundmark skriver här om sina upplevelser från Härjedalens fjällvärld i söder till Torneträsk i norr. Han skildrar många möten med färgstarka profiler bland samer och bofasta i både helg och vardag. Här finns också berättelserna om kampen för att rädda Vindelälven och om engagemanget för de strejkande arbetarna i Kiruna. Naturupplevelser och fiske är återkommande ackord i hans skildring.

Filosofi och psykologi

Oändliga möjligheter

av Mike Dooley. Inläst ur ICA, 2012 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Praktisk handbok för hur vi hittar det vi mest önskar oss i livet. Författaren menar att det mänskliga livet är ett äventyr fullt av möjligheter där vi skapar vår egen verklighet och lycka. Här utforskar han hur vi alla kan vända oss inåt och hitta vårt verkliga syfte. Våra drömmar är varken slumpartade eller meningslösa, de bjuder in till sanningen om oss själva. M.D. är före detta skattekonsult som sadlat om till författare.

Vanans makt

av Charles Duhigg. Inläst ur Natur och Kultur, 2014 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 17 tim., 43 min..

Författaren är ekonomireporter på New York Times. Han har tagit del av den senaste forskningen om hur vanor formas och hur de lagras i hjärnan. Vanor påverkar individens val, gruppers beteende och hela samhällets inriktning. Men de är inte för alltid givna. Genom exempel förklarar han varför kunskap om hur vanor fungerar hjälper oss att styra och förändra vårt eget och andra människors beteende.

Finna själens styrka

av James Hillman. Inläst ur Natur och kultur, 2001 av Martin Gribbe. Talboken omfattar 11 tim., 55 min..

Den jungianske analytikern James Hillman vänder här uppochner på föreställningen om att ålderdomen alltid är ett gissel. Han kritiserar nutidens intresse för gamla hus och antika möbler, samtidigt som den gamla människan ringaktas. Åldrandet är inte ett förfall, utan en fas i den själsliga utvecklingen. J.H. förfäktar tesen att människan har en livsuppgift och vill genom denna livsbejakande bok återupprätta åldrandets värdighet.

Vägen till maxade betyg

av Mattias Ribbing. Inläst ur Forum, 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Minnesmästaren Mattias Ribbing presenterar här en inlärningsmodell där läsaren kan lära sig ett nytt sätt att studera. Författaren menar att målet för inlärningen bör vara att få kunskap för livet. Steg för steg tränar du med hjälpa av bokens övningar upp ett superminne. Du kan också förbättra koncentrationsförmåga, kreativitet och visualiseringsförmåga. Boken bygger på den så kallade GMS-modellen för inlärning och innehåller 60 övningar.

100 % Charlotte 2.0

av Charlotte Rudenstam. Inläst ur Encourager, cop. 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

En bok om att våga acceptera och älska alla delar av sig själv. Författaren delar med sig av sin egen livsresa och episoder som format hennes liv. Hon menar att kärleken är det viktigaste i livet. Boken är indelad i 52 kapitel och till vart och ett hör en reflektionsfråga som kan bidra till ökad självkännedom. C.R. är författare, inspiratör och coach, hon har skrivit flera böcker i liknande ämnen.

Befria tanken

av Miguel Ruiz. Inläst ur Livsenergi, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 38 min..

Författaren anser sig ha sin härstamning från de toltekiska örnriddarna, män och kvinnor som levde för flera tusen år sedan i det område som nu kallas södra centrala Mexiko. Inom hans släkt har muntliga traditioner fört vidare speciella kunskaper och han anser sig nu vara förvaltare av dessa. I 14-årsåldern började han följa med sin farmor som tolk och lärde traditionerna av henne. Nu förenar han även släktens kunskaper med egna erfarenheter.

Uppfostran och undervisning

Samtal i pedagogernas rum

av Karl-Gunnar Norén. Inläst ur Nielsen & Norén, 2005 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

En introduktion till pedagogiskt tänkande. Ung kvinnlig pedagogikstuderande träffar nio av 1900-talets stora reformpedagoger. Genom dialoger tar hon del av deras tankar. Scener målas upp där pedagogens idéer förankras i en dåtida verklighet. Det avslutas med en faktadel om varje pedagog och en översikt över de olika pedagogiska inriktningarna. Boken är tänkt för yrkesutbildning och fortbildning inom fritidssektorn.

Språkvetenskap

Ordens makt i politiken

av Sara Gunnerud. Inläst ur Kata, 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

S.G., språkkonsult och aktiv i Socialdemokraterna, skriver om hur valet av ord och bilder påverkar den politiska dagordningen och styr över vad vi ser och hur vi tänker på det som diskuteras i samhällsdebatten. Det politiska språket dissekeras genom exempel, både från vänstern och högern. S.G. vill visa att det finns mycket makt i det politiska språket och att progressiva rörelser skulle kunna utnyttja den makten för att få genomslag i debatten.

Litteraturvetenskap

Finlands svenska litteratur 1900-2012

Inläst ur Atlantis, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 36 min..

Översikt över den finlandssvenska litteraturens utveckling med början vid sekelskiftet 1900. Boken omfattar såväl poesi, skönlitterär prosa, barn- och ungdomslitteratur, reseskildringar och memoarer. Den finlandssvenska litteraturens plats i samhället och relationer till litteraturen i Finland och Sverige studeras också. Boken bygger på verket Finlands svenska litteraturhistoria från 1999-2000 men innehåller många nyskrivna kapitel.

Älska - det är allt!

av Lena Kåreland. Inläst ur Atlantis, 2014 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 19 tim., 8 min..

En biografi över George Sand, 1804-1876, en fransk författare och en tidig förkämpe för kvinnors rättigheter. Som frånskild tvåbarnsmor med många kärlekshistorier med berömda män och ett författarskap uppbyggt av bland annat ämnen som sexualitet och incest och av kritik mot kvinnans underordnade roll chockerade hon sin samtid. Här presenteras hennes liv och författarskap av Lena Kåreland, forskare och professor emerita i litteraturvetenskap.

Konst, musik, teater och film

Margaretha Krook

av Astrid Hasselrot. Inläst ur Atlantis, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 18 min..

Biografi över aktrisen Margaretha Krook, 1925-2001. Boken bygger på samtal med tolv personer som stått henne nära inom artist- och privatlivet. Under flera decennier framträdde Margaretha Krook i karaktärsroller på Dramaten och vid TV-teatern. Hon medverkade också i radioprogrammet På minuten, i tv-sketcher och i Svenska Ords filmer. I boken medverkar bl.a. Hans Alfredson, Gösta Ekman, Marie-Louise Ekman, Yvonne Lombard och Jan-Olof Strandberg.

Glömda pärlor och gamla bekanta

av Anneli Hedlund. Inläst ur Sköld design, 2013 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En presentation av Östergötlands slott och herrgårdar - från det enkla till det monumentala och påkostade. Journalisten Anneli Hedlund har tagit med både välkända slott och herrgårdar och de mer bortglömda pärlorna. Hon berättar både om byggnadernas arkitektur och historia samt de personer som levde där. Bland annat presenteras Vasaborg i Vadstena, Ekenäs utanför Linköping och Mauritzberg utanför Norrköping.

Harold Prince and the American musical theatre

av Foster Hirsch. Inläst ur Applause Theatre & Cinema Books, cop. 1989 av David Sverkel. Talboken omfattar 13 tim., 29 min..

H.P., född 1928, är en inflytelserik och framgångsrik amerikansk teaterregissör och producent. Han står bakom några av de mest kända amerikanska musikalerna, som till exempel Fiddler on the roof, Cabaret, Sweeney Todd, Evita och The phantom of the opera. F.H., professor i filmvetenskap, analyserar i detalj de olika produktionerna från 1954 till 2003 och har även intervjuat H.P. Innehåller förord av H.P. själv och Stephen Sondheim.

Whitney

av Cissy Houston. Inläst ur Bonnier, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Biografi av Cissy Houston över hennes dotter Whitney Houston, 1963-2012. Världsberömd rhytm and blues-sångerska och filmskådespelerska som sålde flera miljoner skivor och medverkade i några framgångsrika filmer. Samtidigt kantades hennes tillvaro av problem med droger och ett destruktivt äktenskap. De sista åren av hennes liv kämpade hon för att behålla sin röst. Hon dog ensam på ett hotellrum endast 48 år gammal.

Historia

Krigsförbrytarna inför domstol

av Fritz Bauer. Inläst ur Natur och kultur, 1944 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Den tyske domaren Fritz Bauer behandlar de politiska och juridiska problem som kan uppstå när det omedelbart efter kriget gäller att ta ställning till frågan om behandlingen av krigsförbrytare och quislingar och om dessa personers eventuella asylrätt i neutrala länder. Fritz Bauer, 1903-1968, gjorde betydelsefulla insatser för att Auschwitzrättegångarna kom till stånd och var delaktig i uppspårandet av Adolf Eichmann i Argentina.

Saudivapen

av Bo-Göran Bodin. Inläst ur Bonnier, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 16 tim., 21 min..

Den 6 mars 2012 avslöjade Ekot-reportrarna Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman att Sverige hjälpt Saudiarabien med en hemlig vapenfabrik. Det hemliga samarbetet gick under namnet Projekt Simoon. Först förnekade regeringen all kännedom. Tre veckor senare avgick försvarsministern Sven Tolgfors och fabriken stoppades. Författarna berättar här historien bakom scoopet. De har bland annat fått Stora Journalistpriset och IRE Medal i USA för sitt reportage.

Det stora uppdraget

av Pierre Clostermann. Inläst ur Gleerup, 1951 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 28 min..

Pierre Clostermann var en av Frankrikes främsta militärflygare under andra världskriget. Han trädde 1941 in i de fria franska styrkornas flygvapen och gick senare in det Brittiska flygvapnet. Han deltog i sammanlagt 420 operationer över nästan hela Västeuropa. I denna bok berättar han om sin tid som stridspilot och om mängder av raider, luftstrider, kollisioner och störtningar med stor inlevelse och högt tempo. Boken är utgiven 1951.

Den arbetande klassens läge i England

av Friedrich Engels. Inläst ur Proletärkultur, 1983 av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 57 min..

En politisk klassiker, skriven av en 24-årig Friedrich Engels. Boken är utgiven på tyska 1845. Här beskrivs situationen för engelska industriarbetare i Manchester där Engels ägde fabriker. Förutom att skildra de miserabla levnadsvillkor som många arbetare levde under så beskriver även Engels den tidiga fackliga organiseringen i Storbritannien.

Historien om västfronten

av Nils Fabiansson. Inläst ur Norstedt, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 23 tim., 50 min..

Författaren är arkeolog specialiserad på slagfält, samt redaktionssekreterare på Historisk tidskrift. Här beskriver han skyttegravskriget på Västfronten genom samtida brev, dagböcker och nyhetsskildringar. Vi får följa krigets landskap då och nu längs med hela frontavsnittet från Flandern till Elsass.

Hur är det med MacBeth, Blot-Sven och Gandalf?

av Dick Harrison. Inläst ur Norstedt, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sedan D.H. började besvara frågor i Historiebloggen i Svenska Dagbladets internetupplaga har det blivit hundratals artiklar om allt möjligt, från äldsta forntid till nutid. Här presenterar han ett hundratals svar på läsarnas frågor; allt ifrån hur Tutankhamon dog till hur svenskt midsommarfirandet är. D.H. är professor i historia. Detta är en uppföljare till författarens tidigare bok Jourhavande historiker.

Erik XIV

av Herman Lindqvist. Inläst ur Bonnier, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Gustav Vasas son Erik XIV har fått ett ganska negativt eftermäle, vi minns honom som kungen som blev galen och gifte sig med den ofrälse Karin Månsdotter. I denna lättlästa och populärhistoriska bok försöker Herman Lindqvist få oss att ändra vår bild av kungen. Erik XVI var enligt Lindqvist en riktig renässansfurste som hade kunnat styra Sverige minst lika bra, om inte bättre än vad hans bröder kom att göra.

Finlands val 1941-1944

av Henrik O. Lunde. Inläst ur Fischer & Co, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 25 tim., 41 min..

Mellan 1941-1944 kämpade Finland i ett slags förbund med Nazi-Tyskland mot Sovjetunionen. Henrik O Lunde är en amerikansk militär och historiker som i denna bok främst beskriver de rent militärhistoriska aspekterna av kriget och de interna konflikterna mellan tysk och finsk militär. Han beskriver även problematiken med krigsföring i nordiskt mörker och kyla. Författaren har i största utsträckning använt sig av engelskt källmaterial.

Sven Hedin-institutet

av Tommy Lundmark. Inläst ur Ord & visor, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 11 min..

En bok om Sven Hedin-institutet och människorna som skapade det. År 1943 inviger den svenske upptäcktsresanden Sven Hedin ett forskningsinstitut vid Münchenuniversitetet. På direktiv av SS-ledaren Heinrich Himmler namnges det efter Hedin. Institutet var både en hyllning till Hedins gärning som upptäcktsresande och ett tack för hans stöd till Hitlertyskland.

Midway 1942

av Johan Lupander. Inläst ur Norstedt, 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vid Midway-atollen i Stilla havet stod i juni 1942 ett av andra världskrigets mest betydelsefulla slag. Det var kulmen på den japanska planen att neutralisera USA. Striderna fördes mestadels med torped- och störtbombplan från hangarfartyg. Det var dock amerikanerna som gick segrande ur striden och därmed blev slaget en vändpunkt i kriget. Dem tryckta boken innehåller en stor mängd kartor och bilder. J. L., 1946-.

101 historiska möten

av Daniel Rydén. Inläst ur Historiska media, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 17 min..

101 korta berättelser om politiker, popstjärnor, agitatorer, astronauter, kärlekspar och idrottare som med sina möten förändrat vår värld eller åtminstone puffat den ett litet stycke i en eller annan riktning. Vad hade hänt om inte Björn och Benny träffats på vägen vid Ålleberg? Hade det blivit någon revolution om inte Ernesto Guevara hamnat på samma fest som Fidel Castro? Daniel Rydén är reporter på Sydsvenska dagbladet.

Hitlers svenska SS-soldater

av Bosse Schön. Inläst ur Fischer & Co, 2014 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 10 tim., 51 min..

Under andra världskriget stred 270 svenskar i Waffen-SS. Journalisten Ebbe Schön har i Säpos tidigare hemligstämplade personakter hittat beslagtagna brev, avskrifter från avlyssnade telefonsamtal, skuggningsrapporter och andra dokument. Med hjälp av dessa samt dagböcker, fotografier och intervjuer berättar han om de frivilliga svenska soldaterna. Schön har tidigare skrivit boken Svenskarna som stred för Hitler.

Första världskriget

av Marco Smedberg. Inläst ur Historiska media, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 20 tim., 39 min..

Hundra år efter det första världskrigets utbrott har militärhistorikern och redaktören för Militär historia skrivit ett standardverk där han skildrar bakgrunden till krigsutbrottet, de olika fronterna, samt hur krigsförloppet gick till rent kronologisk. Smedberg tar hjälp av en mängd ögonvittnesskildringar för att återge krigets realiteter genom krigsåren.

Dystopiernas seger

av Johan Stenfeldt. Inläst ur Agering, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 20 tim., 57 min..

I sin doktorsavhandling tar historikern Johan Stenfeldt ett samlat grepp om de dystopiska erfarenheternas inverkan på den ideologiska debatten i efterkrigstidens Sverige. Utgångspunkten är den nazi-kommunistiska jämförelsens, totalitarismteoriens, växlande popularitet. Författaren analyserar debatterna kring bland annat Vietnamfrågan, terrorismen i Västtyskland, sovjetimperiets sammanbrott och steriliseringsfrågan.

Doften av storstad

av Stefan Wilhelm. Inläst ur Stefan Lönnqvist Kommunikation, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 17 tim., 3 min..

I denna bok berättas om livet i Berlin under 1800- och 1900-talet och främst om alla de kreativa svenskar som levt och verkat i staden, här få vi följa flera av dessa, från Per Daniel Amadeus Atterbom och August Strindberg via Greta Garbo, Karin Boye, Wilhelm Ekelund och Hjalmar Bergman till Zarah Leander. Alla dessa får egna kapitel där vi får följa deras liv i staden som under årens lopp ändrar karaktär gång på gång.

Biografi med genealogi

Jag ska inte dö idag

av Pamela Andersson. Inläst ur Bonnier fakta, 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 58 min..

P.A., född 1965, faller 2012 ihop i joggingspåret. Mitt i livet med aktiv yrkeskarriär och mycket fysisk träning får hon nu en ny fiende att kämpa mot, en hjärntumör. Med hjälp av sin mentala styrka, fysisk träning och en spirande kärlek jämnar hon ut oddsen mot en tuff motståndare.

Halvhalt

av Therése Birnstingl. Inläst ur Vulkan, cop. 2013 av Lars Winclair. Talboken omfattar 16 tim., 41 min..

Självbiografi som skildrar hur det är att leva med Aspergers syndrom, ADHD och bulimi. Här får vi följa Torkel Nyberg och Therése Birnstigel från den första dejten fram till Theréses ADHD-diagnos ett och ett halvt år senare. Torkel har sedan 2002 diagnosen Aspergers syndrom. I den självutlämnande boken finns brevväxling och löpande text samt bilagor med självskattningar och analyser.

Jag var inte Stasispion

av Marianne Ersson. Inläst ur Faun, cop. 2013 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 57 min..

Under hösten 2011 blev författaren utpekad som Stasis smartaste svenska spion i Birgitta Almgrens bok "Inte bara spioner". 1984-85 inledde Säpo en förundersökning gällande eventuellt spionage. Den lades ner efter knappt ett halvår och man konstaterade då att inget brott var begånget. Här vi följa författarens väg att rentvå sig men även inblickar i vardagslivet i DDR och hur det var att arbeta som svensklektor vid universitetet i Greifswald.

De små prinsarna

av Conor Grennan. Inläst ur Nona, 2014 av Johan Beer. Talboken omfattar 10 tim., 14 min..

Förf. var 29 år då han bestämde sig för att sluta sitt nio till fem-jobb och stilla äventyrslusten med en jorden runt-resa. Den inleddes med tre månaders volontärarbete på ett barnhem i Nepal. Engagemanget i barnen där blev ingen lätt uppgift vare sig emotionellt eller praktiskt och han riskerade nästan livet på sin resa genom bergen där rebellerna hade positionerat sig under den blodiga revolten.

1960-2014

av Per Holknekt. Inläst ur Norstedt, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 13 tim., 15 min..

P. H., född 1960, är känd som skateboardproffs, grundare av varumärken som Svea och Odd Molly, Big Brother-deltagare, chefredaktör, textförfattare, föreläsare, formgivare, mångmiljonär och multientreprenör. Men även som utblottad alkoholist. Själv kallar han sig helst diversearbetare. Det här är hans egen berättelse om sitt liv.

Sorgeliga saker hände

av Kathinka Lindhe. Inläst ur Utblick media, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Författaren är barnbarnsbarn till löjtnant Sixten Sparre. 1889 rymde han från Sverige med den firade lindanserskan Elvira Madigan. Sparres hustru hette Luitgard men kallades Lycka. I hennes version blir myten om den vidunderliga romansen en berättelse om en make och far som lever skyhögt över sina tillgångar och bedrar dem som står honom närmast. Fängslande skildring av ett kvinnoöde.

Under ganska romantiska omständigheter

av Nina Lundeberg. Inläst ur Bokverket, 2005 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 12 tim..

Sommaren 1905 befinner sig den unga norskan Ava och den unge svenske officeren Christer på var sin sida gränsen. Unionen mellan Norge och Sverige ifrågasätts och risken för krig är överhängande. Framåt hösten förenas paret och en dotter föds. Då inträffar en stor tragedi i familjen. Dotterdottern till paret, Nina Lundeberg, berättar den korta kärlekssagan med hjälp av deras brev till varandra. Genom tidningsartiklar skildras unionsupplösningen.

Ett brev - ett liv

av Gunnel Lundén. Inläst ur Cogere, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

Kulturskribenten Gunnel Lundén bestämmer sig vid åttiofyra års ålder att skriva sina memoarer från ett händelserikt liv med många mänskliga möten. Hon skildrar sin tidsresa från 1930-talets depression i det fattiga Sverige, över social utveckling, världskrig, operautbildning i ett krigshärjat Wien och återkomsten till ett annorlunda Sverige. En mängd existentiella frågor utvecklas under resans gång, främst den om Gud.

Malcolm X

av Manning Marable. Inläst ur Leopard, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 3). DAISY text och ljud.

Malcolm X, 1925-1965, är en av den amerikanska 1900-talshistoriens mest kontroversiella och komplexa ikoner. I denna biografi skildras bland annat USA:s ras- och klasskillnader, Malcolms svåra uppväxt, arbetet med Nation of Islam och uppkomsten av den svarta nationalismen. Malcom X sköts till döds i New York, 1965. Författaren, 1951-2011, var professor i afroamerikanska studier och vann Pulizerpriset för boken.

Berättelsen om Gertrud "Calle" Wallenberg

av Ulf Olsson. Inläst ur Atlantis, 2014 av Christina Hellman. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Ulf Olsson, professor emeritus i ekonomisk historia, har skrivit flera böcker om släkten Wallenbergs berömda, mäktiga och rika män. Men här väljer han att istället gestalta en av släktens alla kvinnor - Gertrud "Calle" Wallenberg. Här skildras band annat hennes uppväxt, hennes familjerelationer, hennes olyckliga äktenskap med en österrikisk greve och hennes relation med Carl Gustav Mannerheim. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Måndagar med Kerstin

av Eileen Rönnlund Holmgren. Inläst ur Axplock, 2012 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

Författaren föddes i Gällivare på 1940-talet av en samisk mor och växte upp i fjällvärlden. Efter faderns död, som femåring, blir tillvaron otrygg; sorg och skräck präglar hennes liv. Som vuxen hamnar hon i en situation då hon tvingas bearbeta de svåra minnena som hon förträngt under flera decennier. Ärlig och självutlämnande berättelse om en svår barndom.

Partiledaren som klev in i kylan

av Daniel Suhonen. Inläst ur Leopard, 2014 av Håkan Julander. Talboken omfattar 29 tim., 31 min..

Här skildras de händelser som ledde till att Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt fick avgå i januari 2012 efter bara tio månader. Som grund för framställningen finns bland annat 120 djupintervjuer och läckta hemliga protokoll och inspelningar från partiets verkställande utskott. Författaren Daniel Suhonen är socialdemokrat och var rådgivare och talskrivare åt Håkan Juholt.

Hövdingen

av Olle Svenning. Inläst ur Bonnier, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 25 tim., 24 min..

Biografi över politikern och tidningsmannen Hjalmar Branting. Han blev 1920 Sveriges första socialdemokratiska statsminister och lade grunden för partiets långa regeringsinnehav. Det blir ett porträtt över en man med många nyanser och motsättningar, men som arbetade hårt för att på fredlig väg och under starkt motstånd från högern driva igenom sociala reformer och lika rösträtt för män och kvinnor. Branting tilldelades Nobels fredspris 1921.

520 dagar

av Torbjörn Svensson. Inläst ur T. Svensson, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

T.S. berättar om vad som händer med ens liv då man inser att synen är på väg att försvinna. Vardagliga betraktelser, dagboksanteckningar och tankar om sjukdomen. Författaren är dövblind och har Ushers syndrom, en obotlig degenererande genetisk sjukdom som påverkar syn och hörsel. Boken är baserad på bloggen Att leva med RP.

Geografi

Stockholms historia före Gustav Vasa

av Nils Ahnlund. Inläst ur Norstedt, 1953 av Örjan Blix. Talboken omfattar 36 tim., 17 min..

En historik över Stockholm med början i Birkas och Sigtunas blomstringstid och slut i och med Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523. Avsnitten är kronologiskt eller tematiskt indelade under rubriker som kungastad, klosterstad, köpstad eller Tyskarna vid makten och Yngre Sturetiden. N.A., 1889-1957, var professor i historia och ledamot av Svenska Akademin från 1941. Boken är utgiven på uppdrag av Stockholms stad 1953.

Med trasiga fötter mot ett helt hjärta

av Nina Granbom. Inläst ur Idé blå, 2008 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 3 tim., 32 min..

N.G. delar med sig av sin nästan 60 mil långa vandring längs leden El Camino de Santiago i norra Spanien. Vandringen, långt från vardagens stress, lämnar utrymme för reflektion som skalar bort allt och leder N.G. till hennes inre kärna. Kapitlen är indelade efter varje dags vandringssträcka och innehåller funderingar kring livet, citat och dikter. Författaren är beteendevetare och arbetar som hälso- och livscoach. Dent ryckta boken är illustrerad.

Segla Mälaren

av Claes Lindahl. Inläst ur Senten, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En kärleksförklaring till seglingen och till Mälaren. Författaren blandar seglingsbeskrivningar med fakta om Mälaren, sjöns historia, byggnader och platser kring sjön. Resan börjar vid Grönsöö för vidare färd mot bland annat Enköping, Stockholm, Torshälla och Västerås. Vi får möta arkitekter som varit verksamma kring Mälaren och farkoster som seglat hennes vatten. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Nya upptäckter

av Per Nordangård. Inläst ur Tre böcker, 2014 av Joakim Saedén. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Per Nordangård, före detta chefredaktör och utrikeskorrespondent på Göteborgsposten, har här samlat 27 kåserier om England och 30 om drömmen om Amerika. I Englandsdelen skriver han bland annat om en expedition för att upptäcka Themsens källor och om en fest hos borgmästaren. I kåserierna om Amerika reser han i spåren efter sina morföräldrar. År 1939 reste de till Amerika för att se hur det gått för dem som utvandrat dit några decennier tidigare.

Samhälls- och rättsvetenskap

Svensk mångfaldspolitik

av Göran Adamson. Inläst ur Arx, cop. 2014 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

G.A., lektor i sociologi, vill visa att mångfalden inte är en motpol till rasism - i själva verket innehåller multikulturalismen en mängd egenskaper som vetter mot rasism. Extremhögern har en rasistisk syn på andra kulturer. Författaren menar att multikulturalister ersätter rasism med fascination och nyfikenhet. I båda fallen sätter man minoritetsgruppen på piedestal för avsky eller idealisering och utestänger den från normalt mänskligt liv.

Sekretess!

av Irja Hed. Inläst ur Jure, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Nordkorea

av Eunsun Kim. Inläst ur Libris, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

År 1998 i Nordkorea. Efter att pappan dött lämnas Eunsun i lägenheten i industristaden Eundeok, medan mamman och systern söker efter mat. Hon är elva år och skriver sitt testamente efter sex dagar i ensamhet. Under nio års tid är sedan Eunsun Kim på flykt från landet tillsammans med familjen. De blir tagna i Kina, skickas tillbaka och sätts i fångläger, flyr till Kina igen och lever illegalt tills de till sist försöker korsa den mongoliska öknen.

Liten handbok i konsten att bli lesbisk

av Mian Lodalen. Inläst ur Leopard, 2014 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Är det inte dags att bli lesbisk? Det är den fråga som författarna till denna bok ställer alla heterosexuella kvinnor. Lättsamt och humoristiskt radar de upp nackdelarna med heterolivet och kontrasterar dem mot det sköna livet som lesbisk. Lesbiska kvinnor intervjuas om sina erfarenheter och ett antal experter berättar om hur lesbisk sex går till - och mycket mer. Olika lesbiska subkulturer presenteras också.

Ofärdsland

av Kent Werne. Inläst ur Atlas, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

Är Sverige ett välfärdsland eller ett ofärdland? Journalisten och författaren Kent Werne har träffat arbetslösa, sjuka och ekonomiskt utsatta. Människor som är beroende av att välfärden och arbetsmarknadspolitiken fungerar. Samtidigt granskas politiken som format deras villkor. Den som Alliansen lovade skulle bryta utanförskapet, återupprätta arbetslinjen och skapa fler jobb. Hur blev livet längs arbetslinjen?.

Teknik, industri och kommunikationer

Yrke filmfotograf

av Peter Östlund. Inläst ur Carlsson, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Författaren, verksam som filmfotograf sedan 1981, skriver personligt om hur det är att arbeta som filmfotograf. Kapitelrubriker: Att vara filmfotograf, Innan inspelningen, Ljus, Inspelning, Specialteknik, Kamerateknik, Efterbearbetning, Andra filmfotografers syn på arbetet. Vänder sig både till dem som vill utbilda sig till filmfotograf och till de som är allmänt intresserade av film och nyfikna på hur den blir till.

Ekonomi och näringsväsen

Mera vego

av Sara Ask. Inläst ur Ordfront, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En kokbok för den som vill laga vegetarisk mat till hela familjen. Boken vänder sig såväl till den som vill minska köttätandet som till den som är vegetarian. De 60 recepten är familjeanpassade och sorterade efter hur lång tid det tar att laga rätterna. Recepten innehåller allt från lyxiga helgrätter till snabbmat som tar max 30 minuter. Här finns också plockmat, mellanmål och efterrätter. S.A. är barndietist och L.B. är författare och journalist.

Det goda enkla

av Anna Bergenström. Inläst ur Trio förlag, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Anna och Fanny Bergenström återkommer här i god form, med en gedigen kokbok där ambitionen är att inspirera till nya vägar in i köket, med maten som de tror på för framtiden. Detta innebär recept med mer grönt, bönor, linser och nygamla korn. Här finns många helt vegetariska recept men också en del fisk- och kötträtter. Dessutom innehåller boken några bröd och kakrecept samt ett litet dessertkapitel. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Vinlandet Frankrike

av Britt Karlsson. Inläst ur Carlsson, 2014 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 14 tim., 12 min..

Frankrike har alltid haft en särställning i vinvärlden. Den här boken tar avstamp i dagens situation och presenterar vindistrikten och deras viner. Författare undersöker hu tradition och nytänkande förenas. Här fångas själen i den franska vinvärlden samtidigt som en mängd fakta presenteras. B.K. är journalist, vinexpert och vinprovare. P.K. är vinkännare och fotograf, de är bosatta i Frankrike.

Husmanskost

av Karin Nileskog. Inläst ur Semic, 2013 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En kokbok med husmansrecept som är pointsberäknade enligt ViktVäktarnas koncept. Boken är uppdelad i åtta kapitel under rubrikerna grytor, gratänger, kött & kyckling, färs & fläsk, fisk & skaldjur, grönt, paj, dessert. Recepten är framtagna utifrån tanken att maten ska vara hälsosam men också billig och lättlagad. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Saabs sista strid

av Jens B. Nordström. Inläst ur Lind & Co, 2014 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 7 tim., 26 min..

Jens B. Nordström är ekonomireporter på TV4. Här skriver han om turerna runt Saabs konkurs, den största i Sverige sedan Kreugerkraschen. När ägaren General Motors ville lägga ner fabriken i Trollhättan, uppenbarade sig holländaren Victor Muller. Han ägde den lilla sportbilstillverkaren Spyker och lovade att rädda det svenska märket. Som grund för boken ligger 79 intervjuer.

Thomas Pikettys Kapitalet i det tjugoförsta århundradet

av Jesper Roine. Inläst ur Volante, cop. 2014 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

En sammanfattning och analys av boken Kapitalet i det tjugoförsta århundradet. Nationalekonomen Jesper Roine förklarar här Pikettys forskning, resonemang och förslag till åtgärder. Han undersöker bl.a. vilken betydelse resultaten och teorierna har för Sverige. Roine, verksam vid Handelshögskolan i Stockholm, har tillsammans med kollegan Daniel Waldenström varit den som bidragit med svenska data till Pikettys forskning.

Skärgårdssommar

av Viveca Sten. Inläst ur Ström, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 3 tim., 57 min..

Deckarförfattaren Viveca Steen tar med oss till sitt Sandhamn. I deckarna är det platsen för ond bråd död men i den här boken möter vi sommaren med glatt umgänge och god mat. V.S. bjuder in till några av sina favoritöar i skärgården och vi får träffa skärgårdsbor som har en sak gemensamt: kärleken till god mat. Boken innehåller en rad recept på traditionell sommarmat och en del bakverk. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Idrott, lek och spel

Överlevnadshandboken

av John Wiseman. Inläst ur Bonnier fakta, 2011 (tr. 2013) av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

John Wiseman, tidigare anställd vid brittiska armens Special Air Service, lär ut grundläggande tekniker för överlevnad i vildmarken. Om man nödlandar i bergen, i djungeln eller i öknen, hur klarar man sig då? Hur hittar man mat, hur vårdar man skadade och hur tar man sig levande tillbaka till civilisationen? Men boken lär också ut hur man klarar sig i hemmet om till exempel el och vatten slutar fungera. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Militärväsen

Kungl. Smålands husarregementes historia

Inläst ur Atremi, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 34 tim., 46 min..

Gustav Vasa hade slagit ner bondeupproret i Småland under Nils Dackes ledning, men den svenska arméorganisationen hade visat stora brister. Det ledde bland annat till att Smålands kavalleriregemente upprättades 1543. Regementet lades ner först 1927. Vi får följa den historiska utvecklingen av ryttarregementet med sina insatser i fredstid, dess olika utrustningar, boställen och dagliga liv. Regementet deltog i flera krig bland annat Poltava 1709.

Naturvetenskap

Vår tid är nu

av Svante Axelsson. Inläst ur Ordfront, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

Författaren är generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. Han menar att det största hotet mot klimatet är den pessimism och uppgivenhet som sprider sig. Vi människor tycks vara mer rädda för en grundläggande samhällsförändring än det klimatkaos han anser att vi håller på att skapa. Svante Axelsson argumenter för att det faktiskt går att bromsa den globala uppvärmningen och ger en bild av hur övergången till ett hållbart samhälle kan se ut.

Upplev Sveriges natur

av Martin Emtenäs. Inläst ur Bonnier fakta, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Sveriges natur skildrad i text och bild av SVT:s Martin Emtenäs och fotografen Mikael Gustafsson. Läsaren får följa med till 96 kända och okända platser från Söderåsens undersköna skog och Kullabergs branta bergväggar i söder, via kalkrika kärr vid Omberg, skärgårdens broar vid Stenförren, vidare till orkidéer på Vackermyren och Muddus urskog i norr. Vi möter lom och mårdhund, hasselmus och utter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Medicin

Vitamin D

av Martin Carlsson. Inläst ur Studentlitteratur, 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Läkaren Martin Carlsson bedriver forskning med inriktning på D-vitaminets effekt på människors hälsa. En modern livsstil, med minskad utomhusvistelse, innebär risk för D-vitaminbrist. Carlsson beskriver här orsaker till det med fokus på riskgrupper, D-vitamin i kosten, mätmetoder samt profylax och behandling med D-vitamin. Målgrupp är läkare och sjukvårdspersonal och övriga med intresse för hälsa och näringslära.

Vindarna vänder

av Per Danielsson. Inläst ur Erik Edin-stiftelsen, 2013. av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 5 min..

Erik Edinstiftelsen grundades 1997 av Erik Edin, 1920-2002, föreståndare för LP-stiftelsen och politiker. Stiftelsen behandlar män, kvinnor eller familjer för alkohol- eller narkotikamissbruk utifrån en kristen värdegrund. Journalisten Per Danielsson har under ett antal år följt åtta personer som genom stiftelsen blivit fria från sitt missbruk.

Medicin mot fattigdom

av Göran Djurfeldt. Inläst ur Zenit, 1980 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 15 tim., 7 min..

Tidstypisk sociologisk undersökning från 1980 som avhandlar sjukdomar, sjukvård och familjeplanering i en indisk by. Förf. menar att vad som vanligen kallas tropiska sjukdomar orsakas av fattigdom. Den offentliga sjukvården och europeiska hjälpinsatser i byn fungerar lika illa som traditionell medicin eftersom man inte bekämpar orsaken till sjukdomarna - fattigdomen. Förf. har sedan 1970-talet varit verksamma vid sociologiska institutionen i Lund.

Föda utan rädsla

av Susanna Heli. Inläst ur Bonnier Existens, 2009 (tr. 2013) av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Här presenteras fyra effektiva verktyg som kan användas för att undvika stress och rädsla i förlossningssituationen. Med hjälp av andning, avspänning, röst, samt tankens kraft kan man komma närmare trygghet och styrka. Boken vänder sig till såväl förstföderskor som omföderskor. Författaren har i rollen som doula, ett mentalt stöd för födande kvinnor, hjälpt till vid hundratals förlossningar. Hon är också sjukgymnast med psykosomatisk inriktning.

Parkinsons sjukdom

Inläst ur Svenska Parkinsonstiftelsen, 2007 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här beskrivs Parkinsons sjukdom, bakgrund och historik kring sjukdomen, samt diagnos och tänkbara orsaker. Några avsnitt diskuterar krishantering och bemötande. Boken tar också upp de flesta symptom som förekommer vid Parkinsons sjukdom. Här beskrivs symptom och besvär ingående. Några exempel är aptitlöshet, depression, synbesvär, sömnbesvär, smärta och svårighet att svälja. Dessutom redovisas möjliga hjälpinsatser samt patienträttigheter.

Ländryggssmärta och bålkontroll

av Eva Rasmussen Barr. Inläst ur Studentlitteratur, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Boken ger en gedigen grund och helhetsbild för sjukgymnaster som arbetar med ländryggssmärta. Här finns såväl praktiska tips som redovisning av forskningsresultat. Författarna diskuterar också aspekter som har betydelse i bemötandet med patienterna. De konstaterar vidare att det inte finns någon kur som botar ländryggsbesvär men det finns många metoder att lindra besvären. Författarna är sjukgymnaster och forskare.

"Jag kände mig speciell"

av Ulrika Rogland. Inläst ur Kalla kulor, 2012 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok om de faror unga människor möter på internet. Grooming betyder att vuxna aktivt försöker skapa en relation med barn på nätet för att sedan utsätta dem för sexuella övergrepp. Här beskrivs groomingtekniken genom det så kallade Alexandraärendet. Grooming har visat sig mycket effektivt för att vinna barns förtroende. Barnet får känslomässiga band som sedan utnyttjas i övergreppssituationer. U.R. är åklagare och S.Å.C. är psykolog.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Koko och Bosse törs inte!

av Lisen Adbåge. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det som är läskigt för den ena är det kanske inte för den andra. Tillsammans möter barnet Koko och den vuxne Bosse sina rädslor. I badhuset, på väg hem med bussen och genom parken. Väl hemma ringer någon på dörren.

Farfars mammas soffa

av Anna Bengtsson. Inläst ur Alfabeta, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I ett sommarhus i Västergötland står en gammal träsoffa. Det är farfars mammas kökssoffa som inhandlades på en marknad 1915. När nu soffan berättar om sitt liv får vi inblick i vardagshistoria under 1900-talets gång. Utifrån familjens kök följer vi släktens generationer och samhällets utveckling. Berättelsen är indelad i korta uppslag för olika viktiga årtal.

Kronan i Svarta sjön

av Beth Bracken. Inläst ur Nypon, cop. 2013 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Soli letar efter Svarta Kronan för att kunna rädda sin vän Lucy från fedrottningen Calandra. Soli upptäcker samtidigt nya saker om sitt liv. De två vännerna tror att de vet allt om varandra, men när de kommer till feernas rike förändras allt.

Ut ur skuggan

av Beth Bracken. Inläst ur Nypon, 2013 (tr. 2014) av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Soli önskade i ett anfall av svartsjuka att bästa vännen Lucy bara kunde försvinna. Om man uttalar sin önskan i Svarta skogen där feerna bor blir en önskning verklighet. Därför är nu Lucy försvunnen. Soli ångrar sig och inser att bara hon kan rädda sin vän från de hotfulla feerna. Hon får en glasburk och ett hängsmycke av Lucys mamma och ger sig av in i skogen.

Dödsgreppet

av Chris Bradford. Inläst ur Argasso, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Japan, år 1580. Taka är en pojke som fått svart bälte i Ninjornas svåra stridskonst. Han har just fått lära sig "dödsgreppet" av sin läromästare. Då anfaller Samurajerna Ninjornas by och Taka måste kämpa för att rädda sin klan från undergång. När Samurajledaren Oda dödar Takas mor i striden ser sig Taka tvungen att använda "dödsgreppet" mot honom. Men Oda visar sig odödlig. Då anländer en ny Ninja-klan.

Johnny - ingen aning

av Jonatan Brännström. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Johnny bor på en skärgårdsö där det inte finns några kompisar. Storebror kan han ju inte leka med. Förut var farmor hans bästa vän, men nu är hon snurrig och har hon flyttat till ett ålderdomshem inne i stan. Så en dag tar Johnny båten in till fastlandet själv för att hälsa på henne. Johnny är full av energi och har många bra idéer. Men han tänker sällan efter i förväg och hamnar lätt i trubbel.

Blandband

av Steven Camden. Inläst ur Atrium, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

År 1993: Ryan, 13 år, har just flyttat ihop med sin pappas nya flickvän och hennes otrevlige son. Ryan bearbetar sorgen efter mammans död genom att spela in en dagbok på kassettband. År 2013: Ameliah, 13 år, flyttar till sin mormor sedan hennes föräldrar dött. När Ameliah går igenom deras saker hittar hon ett kasettband där en pojkes röst anas. Berättelserna om de två tonåringarnas vardagsliv växlar på blandbandet och visar sig höra tätt ihop.

Hur du krossar en drakes hjärta

av Cressida Cowell. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien som börjar med Hur du tränar din drake. Ett nytt äventyr för Hicke Hiskelig Halvuk III väntar. Hickes kompis Kamikatzi har försvunnit ute på havet och Hicke måste nu ge sig av för att hitta henne. Han måste även rädda sin vän Fiskfot från en ondskefull drake. Hicke råkar också ut för en grym hövding, Alvin den bedräglige. List och mod hjälper den lilla hjälten.

Drakduellen

av Michael Dahl. Inläst ur Nypon, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det finns unga människor runt om i världen som har drakblod i sina ådror. Blodet ger dem mäktiga krafter. Men innan de kan visa sig för världen måste de finna varandra och samarbeta. Allt börjar då Sam återvänder till ett stentorn där hans föräldrar höll honom fången som barn. Där väntar andra ungdomar och Sam utmanas på duell för att göra upp om vem som ska vara ledare. De förvandlas då till drakar. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Viggo, du ljuger!

av Kim Dalsgaard. Inläst ur Nypon, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det gäller att ha en bra förklaring om man kommer försent till skolan. Varken klasskompisar eller fröken tror Viggo när han målande berättar om hur han överlistade den farliga tigern på väg till skolan. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Nyckeln

av Michael Grant. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien De magiska 12. 12 tolvåringar har utsetts av den uråldrige Grimluk att rädda världen från onda krafter. Mack McAvoy är en av dem. Nu är de i Skottland för att leta efter Nyckeln (som är en sten med inristningar) med vilken de ska kunna lösa det magiska språket vargrans kraft. Och på så sätt bekämpa den ondskefulla drottningen. Den fartfyllda jakten leder vidare till Paris. Boken kan ej läsas fristående.

Den andre Will Grayson

av John Green. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Will Grayson är namnet på de två 16-åriga huvudpersonerna. Samma namn, men väldigt olika. Deras vägar korsas av en slump i ett skumt hörn av Chicago. Samtidigt infinner sig den excentriske gaykillen Tiny Cooper i centrum av berättelsen. Han vill sätta upp en high school-musikal. Will och Will dras båda in i den. Boken är ett samarbete mellan två författare som skrivit vartannat kapitel. Stilen varierar mellan rakt berättande och dialog och chatt.

Hej, det är jag!

av Nina Elisabeth Grøntvedt. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2012 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Oda, 12 år, skriver en superhemlig dagbok som är 110 procent sann. Om spaningar och bus med bästisen Helle, eller tjafs med lillasyster Erla. I Odas dagbok finns små roliga berättelser, funderingar om livet och människor hon känner. Det finns också flera listor över bra eller jobbiga saker. När vännerna plötsligt blir osams på grund av en töntig storebror känner sig Oda ensammast i världen. Boken innehåller många illustrationer.

Ett väldigt bra litet djur

av Emi Gunér. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Simon Jonsson fyller snart åtta år. Mest av allt önskar han sig ett eget husdjur. Hur ska han kunna komma över sin djurlängtan när föräldrarna säger nej? Kanske är det lika roligt att ha en köttätande växt som att ha ett djur? Och hur skaffar man pengar till det? Tillsammans med kompisen Ville gör han en plan.

Mamma borta

av Chris Haughton. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2012 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En liten uggleunge har ramlat ur sitt bo. Ekorren är snäll och vill hjälpa. Hur ser mamma ut, frågar han. Mamma är stor, svarar uggleungen. Då vet jag, svarar ekorren, och leder honom till den han tror är uggleungens mamma. Fast det visar sig såklart vara en björn. Så letar vidare bland skogens djur.

Monstret vid Örnklippan

av Amanda Hellberg. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Martin Halland. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I Villa Månskugga bor en lite annorlunda familj där det kryllar av spöken och (o)djur. Det är höstlov när Hedvig och hennes och syskon tältar uppe vid Örnklippan. Och det blir spöklikt spännande! Mitt i natten hör ett ylande utanför tältet. Det låter som en jättestor hund. Hedvig bestämmer sig för att följa dess spår och drar med syskonen på en spännande jakt.

Dagens katastrofer

av Cilla Jackert. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

12-åriga Majken bor i Stockholm. En dag kommer mamma hem med en hund. Det var tänkt som en glad överraskning; mamma jobbar mycket på restaurang och då är Majken ensam. Men Majken vill inte ägna sommarlovet åt att ta hand om en hund. Hon har fullt sjå med att undvika alla tänkbara katastrofer. Hon oroar sig för sjukdomar, olyckor, klimathot, kemikalier, slukhål och tjuvar... Ska hunden lyckas hjälpa henne ur detta på deras dagliga promenader?.

Berts dagbok

av Anders Jacobsson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1987 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Bert 11 år, skriver dagbok i hemlighet, och kallar sig Treb på sitt hemliga språk. Han berättar om sig själv, sina kompisar, sina kärleksbekymmer och lite om de vuxna i sin omgivning. Han blir allt säkrare på sig själv och vågar sig på nya saker som att ringa upp en tjej, använda sina nya glasögon och kalla sig vid sitt riktiga namn.

Spionflygarna

av William Earl Johns. Inläst ur B. Wahlström, 1975 av Christopher Persson. Talboken omfattar 3 tim., 57 min..

I denna äventyrsberättelse, av författaren till Biggles-böckerna, kastas vi in i Första världskrigets luftvärnsstrider. De engelska stridspiloterna Rex och Tony får farliga kontraspionage-uppdrag av Major Trevor utanför Maranique.

Skolans nya kändis

av Pete Johnson. Inläst ur Argasso, 2014 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Ben börjar på en ny skola. Jasmine, den vackraste flickan i skolan misstar honom för att vara Ben Moore, stjärnan i teveserien Awesome. Ben har inte hjärta att säga henne sanningen. Fler och fler personer börjar tro det. Frågan är om Ben kan sluta låtsas vara någon annan innan situationen blir ohållbar. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller den tryckta boken jämsides.

Värre än vanligt

av Jeff Kinney. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien som börjar med Gregs bravader. Greg fortsätter att skriva dagbok om sitt liv. Nu har han det riktigt tråkigt. Bästa kompisen Rowley har blivit tillsammans med en tjej och Greg är övergiven. Greg gör allt för att hitta nya kompisar i skolan men det är svårt, alla har redan fullt med kompisar. Hemma försöker mamma trösta Greg med att säga att det är släkten som räknas. Det tycker inte Greg. Särskilt inte när släktingarna är galna.

Blatten annorlunda

av Nemrud Kurt. Inläst ur Nemrud Kurt, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Isak är en kille i Väsby Nya gymnasium som leker sig igenom skolan med kompisarna Nahir och Reza. Han är kung på fotbollsplanen och populär bland kompisarna. Men han är ändå inte riktigt som alla andra. Han lever med rädslan att det ska märkas att han är autistisk. En snabb och rak berättarröst följer Isak i hans vardag, fångar talspråk och dialoger präglade av förortsslang.

Mitt hjärta hoppar och skrattar

av Rose Lagercrantz. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Dunnes bästa vän Frida har flyttat till Norrköping. Stolen bredvid Dunnes i klassrummet är plötsligt så tom. Istället placerar fröken henne mellan Vickan och Mickan som inte alls är snälla mot Dunne. Det leder till bråk och förvecklingar. Tur att Dunne kan trösta sig med sina marsvin hemma tills det blir bättre igen.

Ormboet

av Peter Lerangis. Inläst ur Egmont Kärnan, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

De 7 i serien The 39 clues. Fjortonåriga Amy och hennes lillebror Dan fortsätter jakten på de 39 ledtrådar som kan göra dem mäktigast i världen. Den här gången leder äventyret till Sydafrika. De är jagade av indonesisk polis och sitter plötsligt fast på en ö med en man som vet alltför mycket om hur deras föräldrar dog. Den fruktansvärda sanningen om deras egen släktgren uppenbaras.

Vi leker att vi är pippifåglar

av Barbro Lindgren. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Två barn leker pippifåglar. De flyger bland molnen, blir anfallna av örnar och jagade av mörkret. Här finns inga regler, begränsningar eller tjatiga vuxna. Mamma och pappa har förvandlats till hönor.

Lunds hund

av Eva Lindström. Inläst ur Alfabeta, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Lund bor tillsammans med sin hund Kulan som han gör allt för att ta hand om på bästa sätt. När Kulan säger att han tycker så mycket om månen börjar Lund bygga en rymdraket. Vad händer sedan när Kulan faktiskt får det han tycker så mycket om?.

Maja & döden

av Ann-Marie Ljungberg. Inläst ur Kabusa, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Maja är 13 år och ligger på canceravdelningen på Östra Sjukhuset i Göteborg. I sin dagbok berättar hon om livet på sjukhuset. Om mamma och mormor som alltid bråkar, om avlösaren Evalena, om vännerna i punkbandet och om kärleken Leonard. Om att få cancer, bli frisk lagom till att börja 8:an, och sedan sjuk igen.

Champion

av Marie Lu. Inläst ur Modernista, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del tre i serien som börjar med Legend. Framtidsdystopi som utspelar sig i USA. När det äntligen ser ut att bli fred mellan Republiken och Kolonierna slår pesten till. Det orsakar panik - kriget börjar om. June sitter nu i ledningen för Republikerna men vårdar ändå Day, som blivit folkets hjälte, när han hamnar i koma på grund av smittan. Samtidigt närmar sig den sista striden och stora uppoffringar krävs för att rädda folket från pesten.

M som i Mackan

av Helena Lund-Isaksson. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Mackan ser fram emot att åka på fotbollsläger för första gången. Hans lag, Gif, ska till en scoutstuga i skogen tillsammans med rivalerna Södra Bro och tjejernas lag Äppelviken. Det är pirrigt av flera anledningar: Hur är det att sova borta själv? Ska det bli bråk med kaxiga Viktor? Och ska han våga säga till Magda att han gillar henne?.

Fallet med det sjunkna skeppet

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2014 av Lo Tamburini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Moa och Måns, Hemliga klubben, är förstås på plats när kommunen bärgar ett gammalt skepp vid Playa Mjörn i Alingsås. Ombord hittar man en silverskatt som dykarna genast visar upp på piren. Men plötsligt är silvret försvunnet och Hemliga klubben har ännu ett fall att lösa.

Vilda Våghals vilda liv

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tredje delen i serien som börjar med Vilda Våghals. Vilda ordnar en hattfest och bygger ett spökhus till Simon och Felix. Men hon längtar efter sina försvunna föräldrar. Kommer hon att få träffa dem igen?.

Aldrig förlåt

av Mårten Melin. Inläst ur Nypon, 2011 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Antons syster Lena återvänder till sitt rum. Något skaver. Det visar sig att Lena faktiskt är död och hemsöker sin familj för att hon inte kan förlåta mamman. Stegvis berättar Lena sin hemska historia. Lätt bok. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Min lilla apa

av Ulf Nilsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

I Sydafrika ligger fälten med de stora träden inte så långt bort från barnets hus. Och där finns babianerna. De stora aporna som människorna är rädda för. Babianerna kan ställa till en väldig förstörelse om de kommer in bland husen. Ändå kan inte barnet låta bli att söka upp en liten apa och locka den med banan.

Tusen och en chans

av Annabel Pitcher. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

15-åriga Alice i en engelsk småstad har nyligen dödat en människa. Ingen mer än hon själv vet om det och det tär på henne. För att lätta sitt sinne börjar Alice skriva brev till en dödsdömd mördare i Texas. Genom hennes brev nystas en historia om kärlek, svartsjuka och hemska händelser upp.

Mitt nya jag

av Rosie Rushton. Inläst ur Argasso, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jemma, 16 år, tror att hon är för vanlig för att kunna fånga någons intresse. För att få drömkillen Tim att lägga märke till henne tar hon kompisen Lisa till hjälp. Lisa stylar om Jemma totalt inför ett besök på nattklubben. Och det är bråttom: snart ska familjen mot Jemmas vilja flytta ut på landet. Men vad är det egentligen Tim vill ha?.

En stackars liten haj

av Mårten Sandén. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Pojken blir livrädd när han hittar en levande haj i sitt badkar. Men det visar sig vara en hajbebis, den gråter och är ännu räddare. Den har tappat bort sin mamma. Nu är det viktigt för pojken att vara modig och hitta hajbebisens mamma så fort det bara går.

Katten Adamantios

av Irmelin Sandman Lilius. Inläst ur Bonnier, 1965 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Åtta sagor som utspelar sig i grekisk miljö. Katten Adamantios som målar tavlor med svansen, herrelöse hunden Tubbu, dockan Antoulla, gycklaren Palamidi och sjömannen Don Rhododenron figurerar i berättelserna som glider mellan fantasi och realism.

Skuggor över Svavelköping

av Johan Sjöberg. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Demondeckarna. Klass 6A har fått en ny lärarvikarie, den mystiske magister Sephirot. På utflykt till svarta skogstjärnen, som brukar kallas Dödsrikets port, hittar eleverna ett surrande gyllene klot. Det blir början på ett fantastiskt mysterium för vännerna Dante, Miriam och Elton. De upptäcker en ny övernaturlig sida av lilla lugna staden Svavelköping.

Herr Grums och körsbärsträdet

av Andy Stanton. Inläst ur Argasso, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Herr Grums. Herr Grums försöker nu ta kommandot över människornas själar genom att låtsas vara en högre makt. Han vill bli härskare över staden. Uppifrån ett körsbärsträd basunerar han ut sin lära. Vad händer när alla i staden utom Polly och Allan Knapp tycks gå på det?.

Marsvinssommar

av Sara Strömberg. Inläst ur Opal, 2009 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sanna, 10 år, vill så gärna ha ett marsvin, precis som kompisen Mia. Hon läser böcker om att sköta marsvin och tjatar på sina föräldrar. Och hennes önskan blir uppfylld på födelsedagen. Sedan uppstår en rad oväntade situationer, det är inte alltid som i marsvinsboken precis, och vänskap sätts ibland på prov. Men mest av allt blir det en härlig marsvinssommar.

Tusen tips till en bluffis

av Eva Susso. Inläst ur Bonnier Carlsen, cop. 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Rolf som bor med sin rika familj i Paris tjusigare kvarter. Rolf är förtjust i Ofelia som hjälper sin pappa i kvartersbutiken intill deras hus. Nu vågar Rolf äntligen prata med henne, men vad ska han säga för att imponera? När han spelar poker med sin bluffande mormor får han inspiration, men trasslar till det för sig.

Dömd

av Pascale Vallin Johansson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Amargitriologin. Amir, Lo och Vidar kommer som fosterbarn till gården Himmelsfrid. Där omhändertas barn till dömda mördare av en fostermor som försöker tukta dem med hårt arbete och straff för minsta fel. Himmelsfrid är omgärdat av murar med elstängsel. Men de nyanlända barnen tror att deras mammor är oskyldigt dömda. Tillsammans vill de ta reda på sanningen. De får oväntad hjälp av djur när berättelsen tar magiska vändningar.

Flykt

av Pascale Vallin Johansson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Amargitrilogin. Amir, 11 år, Lo och Vidar, 13 år, är på flykt från fosterhemmet Himmelsfrid. Där var de omhändertagna sedan deras mammor dömts för mord. De kommer till Stockholm för att söka sanningen om mammorna och fria dem. Men snart är de indragna i något mycket större när de kommer i kontakt med Mästaren och hans ödestavlor. Äventyr vänds i skräck, där ingen längre vet vem de kan lita på.

Överlevarna

av Chris Weitz. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

New York efter katastrofen: en mystisk sjukdom har tagit död på alla vuxna och små barn. De unga överlevarna för en kaotisk tillvaro i spillrorna av en civilisation. Det är en värld fylld av våld där alla dör när de fyller 18. Tonåringarna är uppdelade i klaner. Jefferson har motvilligt blivit ledare för Washington Square-klanen och ger sig ut på ett farligt uppdrag tillsammans med Donna, sedan de fått en ledtråd om ett botemedel.

Facklitteratur

Geografi

Jordens rekordbok

av Jens Hansegård. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Martin Halland. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Här står jordens egna rekord i centrum. Man får lära sig om jordens mest extrema platser och naturkrafter, djur och växter: det högsta berget, djupaste havet, den största vulkanen och det minsta djuret. Boken ingår i serien Lätt att läsa - Fakta. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken används jämsides.

Samhälls- och rättsvetenskap

Boken om bovar

av Ulf Sindt. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Bokens huvudberättelse handlar om Lasse-Maja; pojken som i 1800-talets svenska bondesamhälle växer upp till bedragare i kvinnokläder. Expert på att fuska i kortspel och lura av folk pengar och värdesaker. Flera gånger rymmer han ur fängelset och blir mycket känd. Andra bedragare som presenteras är tjeckiske Victor Lustig (som säljer Eiffeltornet två gånger) och Taylor Barnum med en berömd bluffshow i 1800-talets USA. Lätt bok.

Medicin

Lätta sexboken

av Inti Chavez Perez. Inläst ur LL-förlaget, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En lättläst bok om kroppen och om sex. Boken förklarar tydligt och enkelt hur kroppen fungerar och att vi alla är normala. Olika former av onani och sex med andra förklaras och preventivmedel och könssjukdomar presenteras. Men boken handlar också om känslor och tankar, normer och värderingar och om vikten av samtycke och respekt. Förf. är journalist och sexualupplysare och har arbetat som expert åt regeringen. En bok för både unga och vuxnaEn lättläst bok om kroppen och om sex. Boken förklarar tydligt och enkelt hur kroppen fungerar och att vi alla är normala. Olika former av onani och sex med andra förklaras och preventivmedel och könssjukdomar presenteras. Men boken handlar också om känslor och tankar, normer och värderingar och om vikten av samtycke och respekt. Förf. är journalist och sexualupplysare och har arbetat som expert åt regeringen. En bok för både unga och vuxna.