Nya talböcker januari 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 170 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Zinkpojkar

av Svetlana Aleksijevitj. Inläst ur Ersatz, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 14 tim., 33 min..

Under Sovjetunionens krig i Afghanistan 1979-1989 tjänstgjorde över en miljon unga ryssar. Enligt myndigheterna hade de fredliga syften som att bygga broar. Men minst femtiotusen soldater dödades alltmedan regimen hemlighöll krigets brutalitet. De lemlästade liken efter stupade soldater skickades hem till de anhöriga i hopsvetsade zinkkistor. Här får överlevande soldater, sjuksköterskor, änkor och mödrar till stupade komma till tals.

Han åt mitt hjärta

av Viktor Algren. Inläst ur Pluribus, 2013 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 6 tim., 44 min..

Unge bibliotekarien Viktor bor i Malmö och umgås hellre med böcker än med människor. Men så händer något. Den mystiske Henry dyker upp och påstår att Viktor blivit varulv efter att ha smittats av en best. Inspirerade av politisk vänsterteori från bl.a. Baader-Meinhof börjar de verka som en terroristcell. De väljer ut sina offer bland sverigedemokrater och fascister som enligt Viktor och Henry förtjänar att dö. Samtidigt är de ett älskande par.

Från det förflutna

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Del 21 i serien Thea. Jenny har ställt till med stor konfirmationsfest för sonen Per, men festen tar en snabb vändning då predikanten Arve Olsen plötsligt dyker upp. Thea gläder sig över att Joakim har friat och lovat att skilja sig från Kirsten, men hennes lycka blir kortvarig.

Stöld av babian

av Anna Karolina. Inläst ur Norstedt, 2014 av Christopher Persson. Talboken omfattar 15 tim., 50 min..

Amanda är nyutbildad polis. Orsaken till yrkesvalet är systerns självmord. Hon vill att de som är ansvariga för systerns trasiga liv ska få betala. Två män ligger överst på listan. Adnan har just suttit av ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott och måste snabbt fixa stålar för att betala av sina skulder. Magnus är kriminalkommissarie, balanserar på lagens gräns och är svag för kvinnor. Amanda är beredd att offra allt.

Det röda arvet

av Henrik Berggren. Inläst ur Norstedt, 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 12 tim., 54 min..

Historikern Thomas Thorild är på Stockholms stadsarkiv för att gå igenom den legendariske kommunpolitikern Erik Johanssons efterlämnade handlingar. Men så en dag dyker journalisten Moira Byrne upp och frågar efter ett brev från Seamus O'Hara som kämpade tillsammans med Johansson i spanska inbördeskriget. Thomas börjar misstänka att de varit inblandade i ett fruktansvärt brott. Vad hände egentligen i Pyrenéerna 1938?.

Sömn till döds

av Christianna Brand. Inläst ur B. Wahlström, 1965 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

Det är mitt under Andra världskriget och de tyska bomberna regnar över den brittiska landsbygden. På ett militärsjukhus förbereder man sig för att operera en brevbärare med skadat ben. Men innan operationen hinner sätta igång är mannen död. Kommissarie Cockrill från Scotland Yard får i uppdrag att hitta mördaren som måste vara någon av läkarna eller sköterskorna på sjukhuset.

Innan vi faller

av Håkan Bravinger. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Familjen består av Bengt som är psykiater, läraren Mariette och sonen Erik. Bengt är på väg till en konferens i Kapstaden där han också i hemlighet planerar att träffa sin tidigare patient Anna. Ombord på planet byter han plats med en okänd man, Christian, och de inleder ett samtal. Det sätter igång en oväntad händelsekedja i vilken Christian nästlar sig in i familjen och börjar ta över Bengts hustru och son.

Stormigt hav

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Del 22 i serien Fjällrosor. Rise och Edvin är lättade över att fru Edel kom till rätta efter bortförandet, och de får god tid till att roa sig med både rävjakt och konserter den sista tiden de är i England. Och med varandra. I Lillehammer njuter Anna av julförberedelserna tillsammans med Viljar och barnen, men hon blir orolig allteftersom tiden går och systern inte kommer tillbaka från resan - Rise som var så angelägen om att hinna hem till jul.

En utredning med förhinder

av Lennart Brohed. Inläst ur Lennart Brohed, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Den tionde boken om överkonstapel Göran Persson i Lysekil Året är 1940. I Europa rasar kriget. Sverige lyckas hålla sig utanför, men svallvågor från kriget når Lysekil. Ransonering införs och skyddsvärn har börjat byggas. När en hel familj hittas mördas får Göran Persson återigen ett besvärligt fall på sitt bord. Ett fall som ytterligare kompliceras av att det finns personer i högre ställning som vill att affären tystas ner.

Papa Là-bas

av John Dickson Carr. Inläst ur Delta, 1975 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 8 tim., 43 min..

Deckare som utspelas i New Orleans 1858 i slutet av karnevalstiden. Den brittiske konsuln, Dick Macrae, sitter en kväll i sin patio. Han har en obehaglig känsla av att vara förföljd. Egendomliga saker händer. Macrae funderar över om den sköna kreolskan Margot står i förbindelse med djävulen, eller kanske med voodoo-drottningen Marie Laveau. Flickan försvann mitt framför ögonen på flera vittnen, var det kanske voodoo?.

Otrohet

av Paulo Coelho. Inläst ur Bazar, 2014 av Christina Hellman. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Linda är i trettioårsåldern, bor i Genève och verkar leva det perfekta livet: ett lyckligt äktenskap med en välbärgad man, välartade barn och en lyckad karriär som journalist. Men hon börjar ifrågasätta sin förutsägbara tillvaro. Så träffar hon på Jacob, en tidigare pojkvän som nu är framgångsrik politiker. För första gången på länge upplever Linda passion. Mötet får långtgående konsekvenser och leder till en total rannsakelse.

Storm över högländerna

av Christina Courtenay. Inläst ur EA, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 13 tim., 24 min..

Del 2 i trilogin inledd med Tigerporten. Den nya striden står i skotska högländerna. Familjen Kinross är etablerad både i Göteborg och i Skottland under 1750-talet. Sonen Brice Kinross på det nedslitna godset Rosyth gör anspråk på att vara klanledare. Stora uppoffringar krävs för att ordna upp ekonomin. Någon försöker sabotera Brices ansträngningar. Men det finns också hjälp att få, från en kvinna.

Nattens lekar

av Stig Dagerman. Inläst ur Norstedt, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 22 tim., 27 min..

Nyutgåva av en sammanställning av Stig Dagermans kortprosatexter. Första avdelningen innefattar sjutton noveller som författaren själv sammanställde, med samma titel, 1947. Här ingår även noveller som ej publicerades i bokform under Dagermans livstid liksom utkast till oavslutade bokprojekt. Till exempel prologen Tusen år hos Gud, upptakten till en roman om Carl Jonas Love Almqvist. Förord av den irländske författaren Colm Tóibín.

Snörök

av Ingemar Dahl. Inläst ur Axplock, 2013 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

Ett försvinnande som inte är ett försvinnande. En kremering som inte är en kremering. Ett lik som inte är ett lik. Leonard Bengtsson och Ronny Nyberg hos Örnsköldsvikspolisen får ett märkligt fall på halsen i vintermörkret som även inbegriper Leonards släkt bakåt i tiden. Dessutom försvinner arkeologen Sofia Hägglunds mormor, ett av byn Barnafjäls original, spårlöst i vintermörkret.

Skagens dotter

av Kerstin Dahlén. Inläst ur Romancedottir, cop. 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Helga Ancher växer upp i det lilla fiskeläget Skagen som enda barn till konstnärerna Anna och Michael Ancher. Samhället präglas av både vidskepelse och konstnärskap. Helga danas i kretsen av Skagenmålare, utbildas i måleri i Paris och reser till andra städer i Europa. Föräldrarnas höga förväntningar och stora krav medför att Helga mister sin stora ungdomskärlek, något som har inverkan på hela hennes liv.

Under Vintergatans alla stjärnor

av Camilla Davidsson. Inläst ur Bladh by Bladh, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

Första delen i en planerad trilogi. Trettioettåriga Emma söker efter kärleken och meningen med livet. Hon överger karriären i Stockholm och flyttar till London där pojkvännen Eric bor. Men förhållandet blir inte som hon tänkt sig. Av en slump hör Emma talas om den tusenåriga pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Utrustad med träningsskor och en packad ryggsäck påbörjar hon den åttio mil långa vandringen i Spaniens sommarvärme.

Ett så starkt ljus

av Lyra Ekström Lindbäck. Inläst ur Modernista, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Kärleksroman om Sara, som har svårt att få sina kärleksförhållanden att vara. Skådespelerskan Joanna vågar inte komma henne för nära och flyr, med barndomskärleken Linnéa ligger allt outtalat och ofärdigt. När Sara träffar C flammar passionen upp på nytt. En roman om svårigheten med kärlek, relationer och känslor i en heteronormativ värld.

De odödliga

av J. T. Ellison. Inläst ur Harlequin, cop. 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 46 min..

En bok om kriminalkommissarie Taylor Jackson. En natt under Samhain, eller halloween, återfinns åtta ungdomar i Nashville döda, med ockulta symboler inristade på sina nakna kroppar. Mördarna betraktar ritualen som välsignad av Döden själv. Allmänheten blir ursinnig och skräcklagen. Jackson måste agera snabbt men varsamt. Hon dras in i en kultur där man tror på mysticism och häxeri och inser hur otyglad vrede kan få en mördare desperat.

Frusna själar

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 11 min..

Del 16 i serien Lotsbarnen. Julie vaknar ned dåligt samvete på juldagen. Vad är det egentligen hon har gjort mot Gunnar, och hur kommer han att reagera på hemligheten? Maren sliter för att hon och Harry ska klara sig ensamma långt ute i skärgården. Ett oklokt beslut som visar sig bli ödesdigert.

Eldens tid och isens dagar

av Erik Eriksson. Inläst ur Ahlemarker, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

Del 3 i serien "Sagan om vår nya tid" som inleds med "Men fåglarna sjunger om natten" utspelar sig under tiden 1965-1968. Johan arbetar nu som journalist och rapporterar från Vietnamkriget. Under ett besök i Stockholm söker han upp ungdomskärleken Helena och de inleder ett förhållande trots att hon är gift och har barn. Men Johan måste tillbaka till kriget, till soldaterna som vet att de kanske snart ska stupa i striden.

Barfotadrottningen

av Ildefonso Falcones de Sierra. Inläst ur Bazar, 2014 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 28 tim., 12 min..

Året är 1748 och den kubanska slavinnan Caridad har just blivit en fri kvinna när hennes ägare har dött. Han dog under överfarten till Spanien och nu är Caridad ensam i ett främmande land, utan pengar eller kontakter. Av en slump slår hon följe med den tobakssmugglande romen Melchor och lär känna hans familj. En dramatisk roman som skildrar romernas historia och flamencons själ.

Silkesmasken

av Robert Galbraith. Inläst ur W&W, 2015 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 19 tim., 59 min..

Andra boken om privatdetektiven Cormoran Strike och hans assistent Robin Ellacott. Strike kontaktas av författaren Owen Quines fru. Quine har försvunnit och först tror hon att han som tidigare frivilligt gett sig av för några dagar. Men Strike upptäcker att det finns mer bakom Quines försvinnande än hans fru anar. Författaren har just avslutat ett manus med ofördelaktiga upplysningar om folk han känner. Många har anledning att tysta honom.

Ensamma hjärtans klubb

av Lotte Hammer. Inläst ur Bazar, 2014 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 15 tim., 45 min..

Andra boken om kriminalkommissarie Konrad Simonsen vid Köpenhamnspolisens våldsrotel. Efter en hjärtattack får Simonsen ett lågprioriterat fall angående en brevbärares död. Snart visar det sig vara en mordhistoria med koppling till ett olöst fall med en skolflicka som försvann för länge sedan. Den dödes präst vet vad som hände flickan men är bunden av sitt tysthetslöfte. En våldsam skolskjutning verkar ha samband med den döde brevbäraren.

I död och lust

av Elizabeth Haynes. Inläst ur Lind & Co, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 13 tim., 12 min..

I en engelsk by hittas två kvinnor döda. Den unga Polly är brutalt ihjälslagen. Under utredningen, som leds av Louisa Smith, framkommer att hon haft förhållanden med flera män och kvinnor i byn. Den andra kvinnan hittas i sin bil i botten av ett stenbrott. Eftersom hon är alkoholiserad utgår man från att hon kört av vägen. Men snart framkommer det att det finns ett samband mellan de döda kvinnorna. Pressen blir stark på Louisa.

Den som vill ha hare till frukost måste jaga om natten

av Anna Hedlin. Inläst ur Bonnier, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 5 tim., 58 min..

En roman om det engelska hovets fester, intriger och hemligheter under Tudor-renässansen på 1500-talet. Författaren berättar om Anne Boleyn, Henrik VIII:s andra hustru, som satt tre år på tronen. Hennes lyxiga leverne står i bjärt kontrast till efterföljande drottning Jane Seymours. Denna tidigare hovdam som är blek, lydig och tystlåten kommer här själv till tals.

Döden är till salu

av George V. Higgins. Inläst ur Askild & Kärnekull, 1975 av Lars Winclair. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

Eddie Coyle, en småhandlare i den undre världen, håller på med vapenhandel. Han är mellanhand i en kedja och vet inte vem han handlar av eller vilken höjdare som till sist köper vapnet. Eddie åker in och ut ur fängelset. Denna gång hotar ett långvarigt straff. Polisen kan se mellan fingrarna på brottet om Eddie lämnar upplysningar om en rånarliga. Men i så fall blir han säkert bestraffad av sina så kallade vänner.

1976

av Åke Högman. Inläst ur Mediavänner, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

En berättelse där handlingen är förlagd till Tranaröd, en liten skånsk ort belägen nära Sturups flygplats. Året är 1976. Joel, Linda och berättaren Bengt tillbringar sin sista sommar tillsammans. De tjuvbadar på slottet, rånar en bank, kör bilen i sjön, upplever den första kärleken och en relation jäser under ytan. Allt avslutas med ett skott. Händelserna ackompanjeras av Harpo, Led Zeppelin och David Bowie.

Kejsaren

av Conn Iggulden. Inläst ur Bonnier, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar Gudarnas blod: 14 tim., 52 min..

Del 5, fristående, i serien som inleds med Roms portar. Året är 44 f.Kr. och Roms store hjälte Julius Caesar har just blivit lönnmördad av sina närmaste män. Efter dådet spelar konspiratörerna ett högt spel, där de söker och får senatens skydd. Men det blir en kort respit. Ceasars adoptivson Octavianus gör gemensam sak med sin ärkerival Marcus Antonius för att hämnas faderns död. Ingen av konspiratörerna kommer att dö en naturlig död.

Rosornas krig

av Conn Iggulden. Inläst ur Bonnier, 2014 av Dodo Parikas. Talboken omfattar Bok 1: 17 tim., 26 min..

Del 1 i serien Rosornas krig. År 1437 ska den fromme Henry VI börja styra England. Han är en svag kung som förlitar sig på sina närmaste män, något som vissa ogillar. När Englands territorier i Frankrike hotas och det ryktas om uppror på hemmaplan, växer oron för att Henry och hans rådgivare ska låta landet gå förlorat. Farhågorna blir överhängande när ett hemligt avtal ingås om äktenskap mellan Henry och en ung fransk adelsdam.

Djävulens pentagram

av Björn B. Jakobsson. Inläst ur Damm, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 12 tim., 25 min..

En fristående avslutning på Nordlandstrilogin som inleddes med Vid vägs ände. Petra arbetar som journalist i Stockholm och reser i denna skräckroman tillbaka till Kirunaområdet - den plats där hon växte upp. Här ska hon skriva en artikel om en synsk flicka som hjälpt polisen att hitta en mördad pojke. Allteftersom Petra konfronteras med sitt förflutna blir fler i staden mördade och något tyder på att det kan röra sig om övernaturliga krafter.

Utvägar

av Allan Johansson. Inläst ur Johansson, 2014 av Olle Jernberg. Talboken omfattar 15 tim., 14 min..

Fristående fortsättning på Fritt fall och Nordkap. 18-årige Oskar fattar ett dåligt beslut som får stora konsekvenser. Samtidigt härjar koleran och Oskars lillasyster kommer att spela en viktig roll i kampen mot sjukdomen. Samhället förändras: ståndsriksdagen har upplösts, det finns en kvinnlig tandläkare och många svenskar emigrerar till USA.

Kvinnan som stal mitt liv

av Marian Keyes. Inläst ur Norstedt, 2015 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 16 tim., 1 min..

Stella Sweeney har återvänt hem till Dublin efter ett år i New York. Där levde hon ett drömliv, reste runt i USA och gjorde reklam för sin framgångsrika självhjälpsbok. Nu när hon är tillbaka i vardagen har hon fått skrivkramp och vet inte hur hon ska komma ur den. Hon frågar sig själv varför hon hade så bråttom att återkomma till Irland och undrar om hon kan bli sig själv igen. Dessutom är det någon som håller på att ringa henne.

Presidentens hatt

av Antoine Laurain. Inläst ur Lavender Lit, 2014 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Året är 1986 i Paris. Revisorn Daniel Mercier unnar sig en måltid på en fin restaurang medan hans familj är bortrest. Plötsligt slår sig president Francois Mitterand ner vid bordet intill. Daniel smyglyssnar på sällskapets samtal. När presidenten lämnar restaurangen har han glömt kvar sin svarta filthatt. Underligt nog passar den Daniel perfekt. När han går ut i Pariskvällen börjar han faktiskt känna sig annorlunda.

Snigelsommar

av Lars Lerin. Inläst ur Syntryck, 1987 av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Enkelt och utan åthävor skildrar Lars Lerin en sommar på landet någon gång på 1970-talet. Några äldre mäns och kvinnors vardagliga slit och glädjeämnen, en värld och ett sätt att leva som verkar vara på väg att försvinna.

Magistrarna i Österås

av Oscar Levertin. Inläst ur Åhlén & Åkerlund, 1913 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 1 min..

Framtiden ter sig dyster för den unge magistern Erland Stråle som kallats hem från Strassburg till hemstadens läroverk. I kollegierummet stirrar porträtt av föregångarna dystert ned på honom; de vars drömmar blivit till grått stoft. Erland vill inte bli som de och frestas att lämna sin trolovade Karin och sitt jobb tillsammans med den sköna fru Sylvi. Men vad händer om han bränner alla broar bakom sig? Kan han då någonsin komma tillbaka?.

Bortvald

av Helen Lindell. Inläst ur Marell, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Den första av två böcker, baserad på verkliga händelser. Marlens barndom präglas av fysisk och psykisk misshandel och efter en närståendes död faller familjen samman. När Marlen är tolv år gammal berättar hon för de sociala myndigheterna om missförhållandena. Men hon blir misstrodd när mamman, för att dölja en hemlighet, beskyller dottern för att ha ADHD och livlig fantasi. Marlen placeras på fosterhem vilket medför fortsatta svek och övergrepp.

Svarta vatten

av Attica Locke. Inläst ur Leopard, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 14 tim., 12 min..

En kriminalroman som utspelar sig i 1980-talets Texas. I sin ungdom var Jay Porter politisk aktivist, nu är han advokat och väntar sitt första barn. En sen kväll i Houston räddar han en kvinna från att drunkna i floden. Denna handling får långtgående konsekvenser som hotar inte bara hans karriär och familj, utan också hans liv. Spåren leder till Houstons maktelit och Jay inser att han måste konfrontera spöken ur sitt förflutna.

Skräckens labyrinter

av Howard Phillips Lovecraft. Inläst ur Askild & Kärnekull, 1973 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

Innehåller elva noveller av skräckmästaren Howard Philips Lovecraft, 1890-1937, översättning av Sam J. Lundewall. Här finns mer kända noveller såsom Pickamans modell, Råttorna i muren och Färg bortom tid och rum men även några mindre berömda berättelser från Lovecrafts omfattande produktion.

Riddaren av de sju konungarikena

av George R. R. Martin. Inläst ur Forum, 2014 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 11 tim., 59 min..

Föregångare till Kampen om järntronen, som inleder serien Sagan om is och eld. Nittio år före händelserna i seriens första bok sitter huset Targaryen på järntronen. Ett visst lugn råder i de sju konungarikena men kampen mellan oäkta och äkta söner inom drakens dynasti har inletts. Sjuttonårige Dunk får ta över efter ser Arlans död. Den unge klipske värdshuspojken Egg blir hans oumbärlige vapendragare i konflikten med prinsarna av huset Targaryen.

Fruktans tid

av Set Mattsson. Inläst ur Historiska media, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 14 tim., 58 min..

Tredje boken om kriminalöverkonstapel Douglas Palm vid Malmöpolisen. Maj 1948. En kvinna hittas mördad i en tom lagerlokal i Malmös hamn. Kroppen är brutalt misshandlad och förruttnelsen är inledd, därför tar det några dagar innan identifiering kan ske. Strax efteråt inträffar ett dramatiskt självmord på polishuset. Under den långa heta sommaren som följer leder spåren i utredningen till fruktade nazister och hemliga organisationer.

You had me at hello

av Mhairi McFarlane. Inläst ur Massolit, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

Mitt i ett gräl under bröllopsplaneringen bestämmer sig Rachel Woodford för att utnyttja sista chansen att slippa ur det 13-åriga förhållandet med sambon Rhys. I förvirringen som följer på den uppslagna förlovningen ser framtiden minst sagt oklar ut. Ännu krångligare blir det när ungdomskärleken Ben flyttar tillbaka till hennes stad, Manchester. Ben är nämligen gift och ser Rachel enbart som en gammal vän. Men är vänskap tillräckligt för Rachel?.

Nära ögat

av Erik Mertz. Inläst ur Hegas, 2000 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vi kastas rakt in i förberedelsen och genomförandet av ett väpnat bankrån. Efteråt blir en man ofrivilligt inblandad på sin väg hem till familjen. Intet ont anande hjälper han en skadad person och tar hand om dennes väska i sin bil. En väska som visar sig vara full av pengar. LL-bok.

Testamentet

av Judith Michael. Inläst ur Richter, 1989 av Marianne Engström. Talboken omfattar 16 tim., 49 min..

Laura Fairechild söker anställning i den rika familjen Salingers hem i avsikt att hjälpa sina bröder att planera en stöld av familjejuvelerna. Oväntat blir hon vän med Owen, familjens excentriska överhuvud. När Laura sedan förälskar sig i släktens unge Paul förstår hon att situationen kräver hennes fulla lojalitet. Owen avlider och Laura blir hans huvudarvinge till övriga familjemedlemmars stora förtret.

Elefantens sinne

av Marco Missiroli. Inläst ur Contempo, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En roman som vänder och vrider på värderingar om familj och trohet och tar upp frågan om dödshjälp. Pietro lämnar sin tjänst som präst i hemstaden Rimini för att bli portvakt i ett elegant bostadshus i Milano. Snart förstår vi att detta inte sker av en slump - människorna i huset bär på hemligheter och Pietro omfamnar de boende i huset som sin flock. M.M., 1981-, prisbelönt italiensk författare.

Joburg blues

av Nthikeng Mohlele. Inläst ur Weyler, 2014 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 49 min..

En kort roman om ett helt liv. Huvudpersonen är föräldralös, uppvuxen hos munkar, journalist som spenderar 18 år i fängelse under apartheid, blir skottskadad, lever uteliggarliv med trumpetspel som enda tröst och uttrycksmedel. En roman om en man som liksom bara drabbas av historien, en antihjälte. Boken beskriver det nya Johannesburg med nyrika och utslagna sida vid sida. N.M., sydafrikansk författare.

Maria Magdalena Mathsdotter

av Lilian O. Montmar. Inläst ur Alerta, 2012 av Marianne Engström. Talboken omfattar 11 tim..

Andra delen i den trilogi som inleddes med Kolonisterna på hjortronmyrarna. Dokumentärroman om samekvinnan Maria Magdalena Mathsdotter som vintern 1864 åkte 80 mil på skidor för att träffa kung Karl XV och be honom att grunda skolor i Lappland. I romanen skildras detaljerat både samernas traditionella liv och svenskarnas nedlåtande syn på deras kultur, men tonvikten ligger framför allt på Maria Magdalena och hennes kamp för sitt folks rättigheter.

Ondska

av Eiríkur Örn Norðdahl. Inläst ur Rámus, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 19 tim., 50 min..

En roman med två parallella handlingar. Den isländske författaren Eiríkur Örn Norddahl berättar en historia från Litauen under andra världskriget och en annan från dagens Island. En dotter till litauiska invandrare på Island inleder ett förhållande med en nynazist. Judeutrotningarna i Litauen ställs mot dagens högerpopulism och det nazistiska arvet i Norden.

Hemkomst

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

Del 54 i serien Tre systrar som inleds med Första dansen. I Tromsö går Fredrik Karlsen i land efter ett halvår på sjön med Linnea Cecilie. När han besöker Ailes hus blir han överraskad av att inte finna Aile där. Han fruktar att hon flyttat till inlandet, men får av David veta att hon rest till Amerika. Under ett dop på Björkemoen får Hilda syn på en välkänd gestalt innanför portarna på norrsidan av gården.

Nya roller

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 5 tim., 58 min..

Del 55 i serien Tre systrar. Rebekka känner att något är fel på Flomslett och ber Lille-Olaf att skjutsa henne dit. Väl där möts de av en förfärlig syn. Samtidigt ska Mathias konfirmeras och hans självförtroende är det inget fel på.

Axel på Amundsgården, snart 7 år

av Alf Peterson. Inläst ur ACD, 2011 av Martin Halland. Talboken omfattar 12 tim., 15 min..

Sedan fyra generationer tillbaka bor familjen Pettersson på Amundsgården. Gården som har varit i släktens ägo sedan 1698 är belägen vid sluttningarna kring Svansjön i nordvästra Småland. Varje år är det släktkalas under hela midsommarveckan. Nästan trehundra personer tältade eller bodde på höskullen 2011. Huvudperson är Axel, snart sju. Berättare är sjuttiotvåårige Alf Peterson, småbonde och fastighetsmäklare.

Splendid Hôtel

av Marie Redonnet. Inläst ur Bonnier, 1992 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 17 min..

Den första av tre fristående romaner, med olika kvinnliga berättare, som författaren betraktar som en triptyk. Berättaren ärver ett hotell, uppfört vid en sumpmark där ett järnvägsbygge är planerat. Men hotellet förfaller under de ofta förekommande ymniga regnen och järnvägen blir inte färdigställd . Hennes systrar Ada och Adel ställer jämt till trassel. Ett nytt järnvägsprojekt ökar belastningen på hotellet. Författaren är inspirerad av Becket.

Vi ses i morgon

av Tore Renberg. Inläst ur Atlas, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 19 tim., 14 min..

Första delen i en planerad trilogi om desperat sökande efter pengar och kärlek. Under några ovanligt varma septemberdagar i Stavanger korsas ett antal människors vägar på oväntade sätt. Det är kommunhandläggaren Pål Fagerland som har spelat bort sina pengar på nätpoker, det kriminella gänget med Jan Inge i spetsen och ett tonårspar redo att riskera allt för kärleken. Ett brott kommer att begås och en person kommer inte att överleva månadens slut.

Doften av regn

av Nora Roberts. Inläst ur Harlequin, cop. 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 7 tim., 55 min..

Del 1 i serien Berättelsen om syskonen O'Hurley. Journalisten Dylan Crosby har påbörjat arbetet med sin biografi över den avlidne racerföraren Chuck Rockwell. Abbey O'Hurley Rockwell, Chucks änka, tänker göra allt som står i hennes makt för att inte avslöja en rad familjehemligheter, trots att hon gått med på att låta Crosby skriva boken. Crosbys första möte med henne blir överraskande.

Jag kan inte se dig

av Eva Seeberg. Inläst ur Trevi, 1986 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Iva är en före detta filmskådespelerska som i flera år har tagit hand om sin döende far. Hon har isolerat sig från sina vänner, fått allt färre uppdrag och känner en allt större ångest inför sitt eget åldrande och oundvikliga död. När allt ser som mörkast ut möter hon Jan, en blind man. Tillsammans med honom känner hon inte samma ångest längre och så småningom börjar hon ta tag i sitt liv igen.

Brända skuggor

av Kamila Shamsie. Inläst ur Tranan, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 14 tim., 38 min..

Romanen gestaltar de stora tragedierna genom enskilda människors förluster med början den 9 augusti 1945 i Nagasaki. Den unga läraren Hiroko Tanaka överlever atombomben, men förlorar allt hon har kärt. På ryggen bränns tre tranor in från tyget i hennes kimono. Från hennes krossade drömmar går berättelsen via Indiens frigörelse, Sovjets invasion av Afghanistan, New York efter 9/11 till en ung namnlös man iförd orange overall i Guantanamo Bay.

Förtrollad

av Ida S. Skjelbakken. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 51 min..

Del 8 i serien Krönikan om Ylva Alm som inleds med Amuletten. För att bättre lära känna Tormod, sonen i huset, ska Ylva bo hos familjen Mellum i Elverum. Men Tormods syster Klara är av någon anledning fientligt inställd till Ylva. Johannes dyker överraskande upp för att stötta Lise under en svår tid. Glädjen över att han är tillbaka blir inte långvarig när Lise upptäcker att han har med sig den danska flickan.

Storasystern

av Danielle Steel. Inläst ur Massolit, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Victoria har alltid varit stor, inte minst inför sina slanka, snygga föräldrar. När hon får en perfekt lillasyster känner hon sig snart helt utfryst. Så fort hon blivit vuxen flyttar Victoria från Los Angeles till New York där hon, till föräldrarnas fasa, inleder en lärarkarriär. Hon älskar sitt jobb och på det privata planet tar hon upp kampen mot övervikten. Så smått börjar hon acceptera sig själv och undrar om någon kan älska henne som hon är.

Skriver mig ut ur världen

av Birgitta Stenberg. Inläst ur Norstedts, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 20 min..

Birgitta Stenberg har gjort ett urval av sina artiklar, noveller och dikter. Delar av materialet är tidigare ej publicerat och annat utgivet i vitt skilda sammanhang. Ämnena är alltifrån den svenska synden, luffare i Nice, fiske, till hennes älskade hem på ön Åstol i Bohuslän.

Omsorgen

av Andrzej Tichý. Inläst ur Glas, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 26 min..

Prosapoetisk ström av ord där berättaren observerar, minns och formulerar en slags skuggvärld. Det handlar om "outhärdlig sorg" och att "omsorgen sprider sig inte". Och det är mycket sorg i olika variationer och utsatta barn - barn med våld i sina sagor, barn på psyket, barn som "redan leker självmord". Texten är koncentrerad och insisterande - finns det ett sätt uthärda behövs omsorgen av varandra.

Ljudet av sådant som faller

av Juan Gabriel Vásquez. Inläst ur Bromberg, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

I Bogotá läser juridikläraren Antonio Yammara en artikel om en flodhäst som flytt från den legendariska knarkkungen Pablo Escobars zoo. Artikeln tar Antonio tillbaka till tiden för det våldsamma kriget mellan Escobars kartell Medellin och den colombianska regeringen. Då bevittnade Antonio mordet på sin vän Ricardo Laverde på öppen gata, något som förföljt honom och format hans liv. Nu konfronteras han återigen med händelsen.

Sista striden

av Rachel Vincent. Inläst ur Harlequin, cop. 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim., 47 min..

Del 6 i serien Shifters. Rådet har anklagat Jace, Marc och Faythe för intrång, mord och förräderi. Men de tänker istället ta rättvisan i egna händer och hämnas Faythes brors död och förgöra det korrumperade Rådet. Faythe har lovat att beskydda sin flock, vad som än händer. Med ett pris på sitt huvud och Marc vid sin sida är hon på väg mot ett slutgiltigt slag som kommer att förändra allt. Detta är den sista delen i serien om varkatten Faythe.

Hämnden bär Prada

av Lauren Weisberger. Inläst ur Norstedt, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 15 tim., 57 min..

Det har gått nästan tio år sedan Andy Sachs slutade som assistent till Miranda Priestley på Runway. Andy och Emily, hennes tidigare nemesis och assistentkollega, har sedan dess startat ett bröllopsmagasin och Andy ska gifta sig med den snygge och framgångsrike Max Harrison. Så en dag får de ett anbud om att sälja tidningen och tillvaron ställs på sin spets. Aldrig trodde hon att hon återigen skulle hamna i klorna på djävulen själv.

En dam försvinner

av Ethel Lina White. Inläst ur Norstedt, 1944 av Bruno Årfors. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

Iris Carr drabbas av en blackout innan hon stiger på ett tåg som ska ta henne genom Europa till London. Ombord blir hon bekant med miss Froy, en välvillig engelsk dam som försvinner när Iris tar sig en tupplur. Alla ombord på tåget förnekar att de har sett miss Froy när Iris frågar efter henne. Iris börjar tvivla på sina sinnen, men beslutar sig för att gå till botten med mysteriet. Boken har filmats av Hitchcock med titeln The lady vanishes.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Det osynliga folket

av Mariana Stjerna. Inläst ur Solrosen, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

Författaren är ett så kallat medium, i denna bok beskriver hon hur hon tillsammans med författaren Jan Fridegårds ande och två alver får följa med på en resa till Moder Jords gröna grotta i världens innandöme. Via grottan kan hon resa till olika historiska epoker och uppleva tider då människor, alver och naturandar samexisterat.

UFO

av Clas Svahn. Inläst ur Semic, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 16 tim., 56 min..

UFO är beteckningen på fenomen och föremål på himlen som människor sett men som inte kan förklaras. Clas Svahn, journalist på DN, har undersökt svenska ufoobservationer gjorda under etthundra år. Här berättar människor som säger sig ha sett okända varelser, de som står i kontakt med utomjordingar, har fotograferat främmande föremål eller hittat delar av dem på marken efter mötet. De så kallade spökraketerna är märkligast av alla fenomen.

Religion

På helig mark

av Carl Axel Aurelius. Inläst ur Artos, 2014 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

Författaren ger en överblick över vallfartens historia och tankeinnehåll som hjälp att reflektera över dess plats i evangeliskt kyrkoliv. Vallfarten hade sin storhetstid under medeltiden och var viktig för skapandet av Europa som en kristen kulturkrets. Reformationen medförde en nedgång i vallfarten i de evangeliska områdena. I våra dagar har den återkommit i hela den kristna världen. Aurelius är teologie doktor, biskop emeritus och Lutherkännare.

Religion utan gud

av Ronald Dworkin. Inläst ur Daidalos, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 5 tim., 7 min..

Ronald Dworkin var professor i juridik och filosofi vid New York University. Enligt Dworkin är religion ett sätt att se på världen som är förankrat i en tro på att människolivet och universum har inneboende, objektiva värden. Teister menar att det är en gud som har fyllt världen med värde och mening. Dworkin menar att först kommer en tro på existensen av objektiva värden. Tron på en gud är endast ett möjligt uttryck för en sådan världsåskådning.

Andliga rötter

av Ulf Ekman. Inläst ur Keryx, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 49 min..

Ulf Ekman grundade församlingen Livets ord i Uppsala. I den här boken uppmanar han till bejakande av kristenhetens historiska bakgrund och rötter. Han menar att det finns skatter att hämta, insikter att lära och föredömen att följa genom det Gud har verkat i den kristna historien. Traditionen blir då ett korrektiv som hjälper till att hålla kursen. Ulf Ekman har senare konverterat till katolska kyrkan.

Kom och se

av Marie Ericsson. Inläst ur Vipassanagruppen, 2011 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Marie Ericsson är aktiv som meditationslärare i Vipassanagruppen. Dhamma, den theravadabuddhistiska läran, vill vara öppen för alla att prova på, inbjudande och utan hemlighetsfulla invigningsriter. Här får vi följa med på författarens resor till buddhistiska kloster och meditationscenter i Asien och ta del av både teori och praktiska övningar i vipassanameditation. Boken är främst en sammanställning av artiklar från tidskriften Buddhism-nu.

Handbok i Frälsningsarméns lärosatser

Inläst ur FA-press, 2012 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 12 tim., 54 min..

Här presenteras lärosatserna för Frälsningsarméns kristna tro. Boken undersöker de 11 trosartiklarna, först formulerade 1878, och visar på hur de är rotade i Bibeln och i kyrkans tradition. Varje kapitel är uppdelat i två sektioner. Del 1 innehåller den formella och officiellt godkända utläggningen av relevant lärosats. Del 2 har rubriken För vidare studium och är tänkt som en användbar resurs för vidare reflektion, diskussion och aktiviteter.

Undervisning och uppfostran

av Rudolf Steiner. Inläst ur Telleby, 1982 av Martin Gribbe. Talboken omfattar 3 tim., 27 min..

Boken innehåller fem föredrag hållna inom ramen för en konferens om uppfostringsfrågor i Den Fria Waldorfskolan (grundad 1919) i Stuttgart 1924. Steiner berör i texterna kunskap om människans väsen, metodik och livsbetingelser. Människans moraliska fostran. Det handlar vidare om konstnärlig utformning av undervisningen i enskilda ämnen, samt användning av modellering, musik, recitation och eurytmi.

Änglar som gäster

av Inger Waern. Inläst ur Semnos, 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 2 tim., 47 min..

Genom gästfrihet har somliga fått änglar till gäster utan att veta om det. Citatet är hämtat från Hebreerbrevet 13:2. Denna bibelvers har inspirerat Inger Waern. Här har hon samlat sextio nya berättelser från svenskar som upplevt änglabesök och oförklarliga bönesvar. Änglar, menar författaren, verkar kunna se ut som vanliga människor men utgår alltid från himlen. Exempel på att människor själva kan agera som änglar finns också i boken.

Filosofi och psykologi

Det högkänsliga barnet

av Elaine N. Aron. Inläst ur Egia, 2014 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 15 tim., 42 min..

Elaine N Aron är den amerikanska psykoterapeut och forskare som myntat begreppet HSP - The Highly Sensitive Person. På svenska kallat högkänslighet. Boken inleds med beskrivningar och självtester av högkänslighet. Sedan följer en rad kapitel om hur man som förälder eller lärare kan stötta det högkänsliga barnet i alla åldrar upp till ung vuxen. Översättningen har bearbetats något för att bättre relatera till svensk barnuppfostran och skolväsen.

Den lyckliga pessimisten

av Jan Bylund. Inläst ur Forum, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

En bok, med en humoristisk ton, som är tänkt att vara en motvikt till alla självhjälpsböcker på temat positivt tänkande . Trots att man tänker positivt förblir livspusslet olöst, karriären på arbetet kommer av sig och den ljusnande framtiden tillhör någon annan. Författarna visar med en rad exempel hur man kan skapa realistiska förväntningar på sitt liv, vara ärlig mot sig själv och mot varandra, utan att styras enbart av positivt tänkande.

Den mogna människan

av Gene D. Cohen. Inläst ur Bromberg, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Den amerikanske psykiatern och pionjären inom gerontologin Gene D. Cohens studie om åldrandet presenteras på svenska med förord av Bodil Jönsson. Han går emot den gängse uppfattningen att vår hjärnkapacitet avtar med tiden. Tvärtom utvecklas vi hela livet och hjärnan formar om sig utifrån vår erfarenhet och kunskap. Ålderdomen kan bli en period av tillväxt och kreativitet. Teorierna baseras på forskningsrön och intervjuer med äldre personer.

Efter självmordet - vägen vidare

av Kari Dyregrov. Inläst ur Gothia, 2012 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

En bok där tre norska författare, varav två är forskare vid Nasjonalt folke-helseinstitutt, vänder sig både till efterlevande vid självmord och till de yrkesmän som möter dessa personer. Teman som behandlas är sorgeprocesser, förklaringsmodeller till självmord och stöd till efterlevande. I personliga berättelser delar efterlevande med sig av sina upplevelser och ger förslag på hur stödet kan förbättras.

Den frånvarande strukturen

av Umberto Eco. Inläst ur Cavefors, 1971 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 21 tim., 24 min..

En introduktion till den semiotiska forskningen som kom i svensk översättning 1971. Eco inleder med att definiera och presentera det semiotiska fältet. Han skriver vidare om Signalen och Meningen, De visuella meddelandenas semiotik, Funktionen och Tecknet och avslutar med ett kapitel om Den frånvarande strukturen. Boken innehåller sammanfattning, omfattande notsystem samt en bibliografi. U. E., 1932- , professor i semiotik, författare och filosof.

Ge och ta

av Adam Grant. Inläst ur Volante, 2013 av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 15 tim., 49 min..

Hårt arbete, talang och tur är tre välkända framgångsfaktorer. Författaren Adam Grant, professor vid handelshögskolan i Wharton, presenterar dock en fjärde framgångsfaktor: hur vi väljer att agera i samspelet med andra människor. Han menar att ju generösare du är, desto större chans har du att lyckas - oavsett område. I sin bok redogör han för en rad olika verktyg man kan använda för att kunna balansera mellan egenintresse och givande.

Hedra mysteriet!

av Klas Hallberg. Inläst ur Klas Hallberg, cop. 2013 av Bo Green. Talboken omfattar 3 tim., 18 min..

Klas Hallberg, föreläsare och författare, menar att vi människor behöver styra upp livet så att det blir som vi tänkt oss samtidigt som vi ibland behöver släppa taget och uppleva livet som det är. Detta kan orsaka förvirring, men enligt författaren är denna förvirring en resurs, inte ett problem. Det är att hedra mysteriet. I den här boken vill han inte komma med några svar, utan skapa frågeställningar.

Modern mystik

av Kajsa Ingemarsson. Inläst ur Bladh by Bladh, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 12 tim., 5 min..

Kajsa Ingemarsson fortsätter på temat livets mysterium, som hon tog upp i den förra boken Den magiska gnistan. Det handlar om att finna sin kraft men också om att lita till den universella intelligensen. Med exempel från sitt eget liv visar författaren hur var och en kan finna mening i tillvaron och lita på sitt eget inre vetande. Man vandrar den så kallade dolda vägen och möter utmaningar som får en att växa.

Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor

av Melanie Joy. Inläst ur Karneval, 2014 av Anna Westberg. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Melanie Joy utforskar de föreställningar som ligger till grund för att vi älskar vissa djur men inte andra, att vi äter somliga djur men inte andra likaså att vi behandlar olika djur på skilda sätt. Karnism är hennes begrepp för köttätares ideologi. Det är vårt mänskliga ansvar att återupprätta samhörigheten med djuren, menar Joy. Hon är professor i psykologi och sociologi vid University of Massachusetts i Boston.

Tänk som ett freak

av Steven D. Levitt. Inläst ur Volante, 2014 av David Zetterstad. Talboken omfattar 9 tim., 50 min..

Författarparet Levitt och Dubners vill lära oss att tänka lite mer positivt, lite mer kreativt och lite mer rationellt, det vill säga tänka som en freak. Vi får en kompass för ett nytt sätt att lösa problem på alla områden och gamla tankemönster utmanas. En japansk korvätarmästares hemligheter avslöjas och en australisk doktors motiv till att svälja livsfarliga bakterier. Likaså får veta varför mejlbedragare alltid påstår sig vara från Nigeria.

Den där jävla döden

av Anna Lindman. Inläst ur Forum, 2014 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

Anna Lindman har gjort olika livsåskådningsprogram på SVT. Inför dokumentärserien Döden, döden, döden intervjuade hon psykologer, cancerläkare, präster, begravningsentreprenörer, personer från olika religioner, politiker, människor som vet att de snart ska dö med flera. Sina tankar, lärdomar och reflektioner har hon samlat här. Författarens syfte är minska vår rädsla för döden och acceptera den som en del av livet.

Varför väljer jag alltid fel partner?

av Eva Rusz. Inläst ur Prisma, 2006 av Britt Ronström. Talboken omfattar 6 tim., 58 min..

Författaren menar att våra tidiga bindningsmönster från barndomen har format oss och styr hur vi ser på oss själva och andra samt vårt val av partner som vuxen. Genom ökade kunskaper om detta och bättre självkännedom ska vi lära oss att hantera våra känslor på ett bättre sätt. Kognitiva övningar och exempel från autentiska fall ska hjälpa oss på vägen till den kärleksrelation vi önskar. Eva Rusz är legitimerad psykolog och kognitiv psykoterapeut.

Litteraturvetenskap

Husmoderns död och andra texter

av Sara Danius. Inläst ur Bonnier, 2014 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 13 tim., 40 min..

Ett urval essäer och artiklar. Essän Bonniers kokbok och husmoderns död fungerar som en blixtbelysning av ett stycke svensk samtidshistoria. Andra texter handlar om Sara Danius faders bibliotek, hennes möte med existentialismen, Orrefors glasbruks historia, svindlaren Walter Serner, sex, socker och bakelser. Flera författarskap behandlas såsom Jane Austens, Marcel Prousts, Italo Calvinos och Torgny Lindgrens.

Kvicksand

av Henning Mankell. Inläst ur Leopard, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 15 min..

En tankebok om vad det innebär att vara människa - om en enskild människas och hela mänsklighetens livsvillkor. I januari 2014 fick författaren Henning Mankell besked om att han hade en allvarlig spridd cancer och har här gjort en vandring från barndomen till den han är idag. Han berättar om händelser som har varit av avgörande betydelse, om personer som gett honom nya perspektiv och om hur det är att leva med en dödshotande sjukdom.

Diktaren på dårhuset

av Christina Svensson. Inläst ur Gidlund, 2012 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 13 tim., 45 min..

Christina Svensson beskriver Esaias Tegnérs sjukdomshistoria och hans sjukdomsdiktning ur ett idéhistoriskt och ett litteraturvetenskapligt perspektiv. Ur olika synvinklar dokumenteras Tegnérs sjukdom: hans självbild i brev och dikter, vännernas, läkarnas och familjens uppfattning. Tre dikter från olika skeden i Tegnérs liv och författarskap behandlas i var sitt kapitel: Mjeltsjukan, Den Döde samt Porträtet.

Gare d'Austerlitz

av Per Arne Tjäder. Inläst ur Daidalos, 2014 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 6 tim., 59 min..

En introduktion till nobelpristagaren Patrick Modianos författarskap. Per Arne Tjäder, dramaturg, kritiker och doktor i litteraturvetenskap, guidar genom romanerna och det Paris där det förflutna och nuet ständigt tränger in i varandra. Här kan man när som helst möta gengångare från svunna liv och sammanhang. Personer byter namn och utger sig för att vara någon annan.

Konst, musik, teater och film

Dö inte nyfiken!

av Johannes Brost. Inläst ur Lind & Co, 2014 av Olle Jernberg. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Skådespelaren Johannes Brost, född 1946, berättar uppriktigt om sitt liv och sin karriär. Han är son till författaren Sven Forssell och skådespelerskan Gudrun Brost och växte upp bland teaterkulisserna. Under sin karriär har han blandat seriös teater och sängkammarfarser och är framför allt känd för rollen som Joker i SVT:s Rederiet. Han medverkade även i julkalendern 1981 och fick en Guldbagge 2013 för sin insats i filmen Avalon.

När jag inte hade nåt

av Ison Glasgow. Inläst ur Bromberg, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Ison Glasgow, en av Sveriges mest hyllade rappare, berättar om sin barndom och uppväxt. Som femåring kommer han till Stockholm med sin mamma, men pappan - som flyttat hit i förväg - överger dem och snart tvingas de tigga på gatorna för att överleva. Med hjälp av vänner, talang och den starka kärlek som finns mellan Ison och hans mamma lyckas han så småningom skapa sig ett tryggare liv och slå igenom som artist.

Fantasten Per Oscarsson

av Klas Gustafson. Inläst ur Leopard, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 37 min..

Journalisten Klas Gustafson karaktäriserar skådespelaren Per Oscarsson som en fantast, en man med storslagna men verklighetsfrämmande idéer som hänger sig åt fantasier och tror sig kunna förverkliga dem. Endast sjutton år gammal antas Oscarsson på Dramatens elevskola och räknas snart som ett stjärnskott. Under sin sextio år långa karriär medverkar han i ett hundratal filmer men tyckts ständigt vara på flykt från skådespelaryrket.

Johnny Cash

av Robert Hilburn. Inläst ur Norstedt, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 29 tim., 35 min..

Robert Hilburn var musikkritiker på Los Angeles Times i över tre decennier och följde Johnny Cash under större delen av hans karriär. Han skildrar de höga toppar och djupa dalar som präglade artistens liv och menar att hans musikaliska och lyriska uttryck var mer insiktsfulla än hans fans hittills kunnat föreställa sig. The man in black, som Cash kallades, inledde sin karriär på Sun Records på 1950-talet och gjorde comeback i mitten av 1990-talet.

Knis Karl

Inläst ur Dalarnas museum, cop. 2013 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Knis Karl Aronsson på Knisgården var en centralgestalt för folkmusiken i Leksand, Dalarna och hela Sverige under lång tid på 1900-talet. Som ordförande i Sveriges spelmäns riksförbund och Dalarnas spelmansförbund värnade han om folkmusiken, men intresserade sig även för övrig folkkultur i Dalarna. Tack vare honom har till exempel miljön i de gamla Leksandsbyarna bevarats. Till boken hör en cd med 39 visor och låtar.

Vafaan är det frågan om?

av Tony Thorén. Inläst ur Eldscript, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 18 min..

En självbiografi av basisten Tony Thorén i rockgruppen Eldkvarn. Han har befunnit sig i svenskt musikliv sedan 1971, givit ut åttio skivor och haft femtusen spelningar. Artist- och musikerlivet har bjudit på många tvära kast i tillvaron med inslag av "sex, drugs and rock'n'roll". Boken innehåller minnen, anekdoter, riff och fragment. Thorén tar upp dessutom upp filosofiska och existentiella frågeställningar.

Allt är en bild av mitt hjärta

av Margareta Wersäll. Inläst ur Vulkan, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 10 tim..

På hösten år 1900 började John Bauer och Esther Ellqvist på Konstakademin i Stockholm. Efter ett par år inledde de en kärleksrelation som så småningom följdes av förlovning och äktenskap. Berättelsen om konstnärsparet beskriver de bådas konstnärliga utveckling och tidvis mycket stormiga äktenskap. Deras förhållande under åren avspeglar sig bland annat i brev, vilka finns bevarade i Kungl. Biblioteket i Stockholm och i Stadsarkivet i Jönköping.

Arkeologi

Vikingatidens härskare

av Anna Lihammer. Inläst ur Historiska media, 2012 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 12 tim., 41 min..

Arkeologen Anna Limhammar vill med denna bok gå emot den föråldrade bilden av vikingatidens människor som vilda krigiska män på härjningståg. Här beskriver hon istället ett mycket mer komplext samhälle befolkat av till största del fredliga jordbrukare. Genom nytolkningar av arkeologiskt material lyfter hon även fram kvinnors roll i det tidigmedeltida Skandinavien.

Historia

Tystnadens triumf

av Gabriel Byström. Inläst ur Ordfront, 2014 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 11 tim., 51 min..

Journalisten Gabriel Byström beskriver här bakgrunden till utvecklingen i EU-landet Ungern och hur den ska förstås i ett större sammanhang. Journalister, politiker, statsvetare, kulturarbetare och vanliga ungrare ger sin bild av vad som sker. Förändringarna i landet inleddes 2010 då konservativa Fidesz kom till makten. De tog över de statliga medierna, skapade en ny konstitution och ändrade grundlagen. Klyftorna har ökat, värst utsatta är romerna.

Furstinnan och stjärntydaren

av Anna Carlstedt. Inläst ur Gidlund, 2014 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 17 tim., 21 min..

Stora män, som Columbus, Shakespeare och Leonardo da Vinci, förändrade världen under renässansen. Men från mitten av 1400-talet till början av 1600-talet fanns också cirka trettio kvinnor i regeringsställning. Här berättas om tre av dem: Drottning Kristina i Sverige, Elisabet I i England och Katarina av Medici i Frankrike. De tre furstinnorna hade nära relationer med vetenskapsmän och astrologiska rådgivare som de utbytte kunskap och idéer med.

Hederskriget

av Andreas Danielsen. Inläst ur Atlantis, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 11 min..

Historikern Andreas Danielsen omvärderar här motiven till utbrottet av första världskriget. Enligt den gängse bilden blev mordet på Österrike-Ungerns tronföljare Franz Ferdinand i Sarajevo gnistan som antände den europeiska krutdurken. Danielsen drar efter omfattande arkivstudier slutsatsen att Habsburgrikets ledare tog till vapen för att försvara sin heder. Mordet på Franz Ferdinand betraktades som en förödmjukelse som krävde ett bemötande.

Rule, Britannia!

av Johan Hakelius. Inläst ur Atlantis, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 39 min..

En samling historier om personer, situationer och egenheter under drygt 200 år av brittisk historia. Utgångspunkten är viktorianernas nyfikenhet, ingenjörskonst, framåtanda och märkliga intressen. I brittiska imperiet fanns original som tog seden dit de kom, till exempel lady Hester Stanhope som i Mellanöstern gick klädd som en turkisk man i trettio år. En böjelse fanns också i att förvandla djur till människor som i Beatrix Potters barnböcker.

Gulfen

av Bitte Hammargren. Inläst ur Leopard, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 28 tim., 6 min..

Journalisten och Mellanösterkännaren Bitte Hammargren berättar om Gulfstaterna på den arabiska halvön. Hon reser runt i de olika länderna i kölvattnet efter den arabiska våren och beskriver hur samhällen som på trettio år gått från fattiga till rika nu står i ett vägskäl mellan tradition och modernitet. En ungdomsgeneration törstar efter politiska rättigheter och social frihet, samtidigt som extrem islamism har står påverkan på människors liv.

Hitlers furier

av Wendy Lower. Inläst ur Fischer & Co, cop. 2014 av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 15 tim., 8 min..

En bok om kvinnornas roll i Tredje riket. Uppemot en halv miljon tyska kvinnor hamnade i situationer där de berördes av eller blev delaktiga i övergrepp och folkmord. Kvinnogenerationen som fötts in i ett besegrat Tyskland beskrivs som en moraliskt förlorad generation. Den sveptes med i nationalismen som följde det framväxande nazistpartiet. Kvinnorna plundrade och trakasserade judar i Polen, Ukraina och Vitryssland samt mördade civila.

Syrien brinner

av Aron Lund. Inläst ur Silc, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 36 tim., 26 min..

Fristående fortsättning på Drömmen om Damaskus i serien Hur går demokratiseringen. Syrien har hamnat i en våldsspiral efter att ha drabbats av den arabiska våren 2011. Det syriska inbördeskrigets framväxt och bakgrund i Assads diktatur skildras. Här berättas om mänskliga tragedier, religiösa strider och storpolitik - men även om hoppet om frihet och demokrati. Frilansskribenten Aron Lund har varit bosatt i Syrien.

Sanningen kryper fram

av Vilhelm Moberg. Inläst ur Bonnier, 1943 av Bo Green. Talboken omfattar 1 tim., 42 min..

Författaren Vilhelm Moberg, 1898-1973, skrev fyra artiklar mot eftergiftspolitiken under andra världskriget.. De har tidigare publicerats i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1940 respektive 1943. Moberg argumenterar för yttrandefrihet, demokrati och menar att dessa värden har åsidosatts under andra världskriget och att det svenska folket förtjänar att höra sanningen. Boken utkom 1943.

Kejsarens förintelse

av David Olusoga. Inläst ur Leopard, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 17 tim., 31 min..

Historikerna David Olusoga och Casper W. Erichsen skildrar, med stöd av nyfunna arkivdokument, ett folkmord som dolts under ett helt sekel. Den tyska flaggan hissades i dagens Namibia den 12 maj 1883. Folken herero och nama gjorde motstånd mot nybyggarna varvid tyskarna svarade med att starta krig. De inrättade koncentrationsläger och lät fångarna arbeta tills de stupade. Tyskarna i Afrika bar kolonialuniformer lika nazisternas bruna skjortor.

Biografi med genealogi

-vilka kvinnor!

av Magdalena Beck. Inläst ur Jürgen Lindemann, cop. 2013 av Anna Westberg. Talboken omfattar Bd. 1: 6 tim., 9 min..

Författarna menar att historien är full av kvinnor vilkas insatser har påverkat samtiden. Kvinnor som inte alltid fått det erkännande de förtjänar. Därför presenterar de kortfattade biografier över fyrtio olika kvinnor från hela världen. Bland annat kan man läsa om Kleopatra, Astrid Lindgren, Rosa Parks, Ulrike Meinhof, Elisbeth Gurley Flynn, Dolly Parton och Wu Zetian. Till de flesta biografierna finns lästips för de som vill veta mer.

En levande eld

av Hans Blomqvist. Inläst ur Bakhåll, 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 9 tim., 59 min..

Milena Jesenka (1896-1944) var journalist och under en period översättare åt Franz Kafka. De hade även ett passionerat kärleksförhållande. Som journalist skrev hon nazikritiska artiklar och hjälpte hundratals att fly undan Gestsapos skräckvälde i Prag under naziockupationen. För detta hamnade hon i koncentrationslägret Ravensbrück, trots att hon själv inte var judinna. Förf. är redaktör och Kafkakännare.

Greve Erik Dahlbergh

av Inga von Corswant-Naumburg. Inläst ur Liberans, 2008 av 358 MB. Talboken omfattar 17 tim., 21 min..

Biografi över Erik Dahlbergh, 1625-1703, svensk greve, militär och ämbetsman. Han planerade och redigerade planschverket Suecia antiqua et hodierna, deltog i tåget över Bält 1658 och i slaget vid Lund 1676. Vårt gränsförsvar byggdes upp under hans överinseende och fungerade i mer än tvåhundra år. Under hans tid som landshövding i Jönköping startades Husqvarna vapenfabrik. Inga von Corswant-Naumburg är filosofie doktor och tidigare museichef.

Märta och Hjalmar Söderberg

av Johan Cullberg. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 11 min..

En bok om Märta och Hjalmar Söderberg, om deras äktenskap och dess följder. Överklassflickan Märta Abenius blev författaren Hjalmar Söderbergs första hustru och mor till tre av hans barn. Efter tio års äktenskap tvångsintogs hon på sinnessjukhus. Några tecken på sinnessjukdom finner inte författarna i sjukjournaler och andra dokument. Cullhed är professor i psykiatri och tidigare överläkare. Sahlin är tidigare tidskriftsredaktör och bokförläggare.

Peders personer och Åkermans apa

av Peder Losten. Inläst ur Isaberg, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Peder Losten har arbetat som journalist i Småland i över 35 år. Här skildrar han femton människor han mött under årens lopp, människor som alla varit bosatta i Småland, samt en apa. Bland personerna märks Kulla-Gullas skapare Martha Sandwall-Bergström, Henry Björk som rymde från ålderdomshemmet och for till Filippinerna och Gunnar Andersson som återvänder från Amerika och träffar ungdomskärleken Signe som han inte sett på 72 år.

Sanningen gjorde mig fri

av Bert Lundgren. Inläst ur Bert Lundgren, 2012 av Anders Palm. Talboken omfattar 14 tim., 42 min..

Bert Lundgren växer upp i ett kristet hem på Hisingen, Göteborg. Fjorton år gammal börjar han bryta sig loss, byter ut namnet Samuel till Bert. Efter utbildning blir han framgångsrik inom företag som Atlas Copco och Electrolux men för samtidigt en kamp för familjen. Som sextioåring drabbas Bert av dödlig cancer, blir befriad från sjukdomen genom ett mirakel och får tillbaka barnatron. Ett samtal från Odd Fellow ger hans liv en oväntad vändning.

Barrikaden valde mig

av Kristina Lundgren. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 17 tim., 24 min..

Ada Nilsson föddes 1872. Hon blev en av den svenska kvinnokampens främsta förgrundsgestalter och den tolfte kvinnliga läkaren i Sverige. Hennes våning i Gamla stan var inte bara läkarmottagning och tidningsredaktion, utan också mötesplats för radikala kvinnor och män, intellektuella, konstnärer och politiker. Ada skrev själv att här fördes en kamp på fem fronter: för kvinnofrågan, fredsfrågan, befolkningsfrågan, jordfrågan och den liberala linjen.

Barndrottningen Filippa och hennes värld

av Eivor Martinus. Inläst ur Carlsson, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Vid 12 års ålder giftes den engelska prinsessan Filippa bort med Erik av Pommern. Hon anlände med HMS The Holy Ghost till Helsingborg i oktober 1406. Med tiden blev hon en mycket omtyckt och handlingskraftig drottning, men idag är hon nästan bortglömd. Här föreligger nu en levande skildring av Filippas bakgrund och familj, landet hon lämnade och landet hon kom till. E.M. är dramatiker och översättare, bosatt i London sedan fyrtio år.

Dagbok från östfronten

av Hans Roth. Inläst ur Historiska media, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim., 52 min..

Hans Roth börjar skriva dagbok tio dagar före Operation Barbarossa, Nazitysklands invasion av Sovjetunionen. Under flera decennier ligger krigsdagböckerna gömda på en vind. När barnbarnen finner dem avslöjas en skakande beskrivning av en pansarvärnssoldats brutala vardag vid fronten. Hans Roth rapporteras saknad i strid utanför Vitebsk i Vitryssland, vilket meddelas i ett brev till Hans maka Rosel sommaren 1944.

Minnet och elden

av Pierre Schori. Inläst ur Leopard, 2014 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 30 tim., 1 min..

P.S., född 1938, har varit aktiv inom internationell politik i femtio år. Han var Olof Palmes nära medarbetare i internationella frågor och en centralgestalt i Sveriges utrikespolitik. Här berättar han om samtal med Henry Kissinger, Francois Mitterand, Yasir Arafat och Fidel Castro, om det nya Östeuropa och om medlingsarbetet mellan den polska regeringen och Solidaritet.

Rädslan för svaghet

av Sverker Sörlin. Inläst ur Weyler, 2014 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

Professorn och idéhistorikern Sverker Sörlin följer upp sin bok om styrka med en om svaghet. Han berättar om sin egen sjukdom, gikt, som han haft i många år. Det finns lite kunskap om gikt och sjukdomen väcker mer löje än medkänsla. Ingen riktig bot finns heller för de fruktansvärda smärtorna som kommer i skov. Under smärtfria perioder tar Sörlin upp sin skidåkning och annan träning men upptäcker också ett mönster, i rädslan för svaghet.

Joni & Ken

av Ken Tada. Inläst ur Semnos, 2014 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Joni Eareckson Tada har grundat en organisation som vägleder familjer med särskilda behov. Hon lever själv med en ryggmärgsskada. Här berättas kärlekshistorian mellan henne och maken Ken. Ken försjönk i en depression när han stegvis förstod innebörden av att leva med en kvinna med stark kronisk smärta och enormt omsorgsbehov. Paret gled isär men ett gudsmöte förvandlade deras liv för alltid.

Det goda sovjetiska köket

av Anya Von Bremzen. Inläst ur 2244, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 17 tim., 9 min..

Här skildrar Anya von Bremzen, en av USA:s mest kända matskribenter, Ryssland från 1910-talet och en bit in på 2000- talet, ur sitt eget och hennes familjs perspektiv så långt som tre generationer tillbaka. Hon växte själv upp i Sovjetunionen och den röda tråden i berättelsen är matens stora betydelse både för hennes familj och för landet i stort. I boken ingår tio recept som representerar mat från tio olika decennier.

Sotarna

av Ian Wachtmeister. Inläst ur Lava, 2014 av David Zetterstad. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

Ian Wachtmeister ser sig som Sveriges sotare - en som inte är rädd för att klättra på taken. Han är inte rädd för att säga det som andra inte vågar säga och han bringar ny frisk luft i samhällsdebatten. Här berättar Ian historier ur sitt brokiga liv. Det handlar exempelvis om skandaler i näringslivet och romantiskt herrgårdsliv under andra världskriget. Politiker, myndigheter och media granskas och reseupplevelser delges med en hjärtlig värme.

Samhälls- och rättsvetenskap

Skådespelssamhället

av Guy Debord. Inläst ur Daidalos, 2002 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

En bok som utkom i Paris 1967. Författaren var en drivande kraft i Situationistiska Internationalen, en grupp intellektuella och konstnärer som bl.a. kritiserade livets tomhet i det kapitalistiska samhället. Debord ställer frågan varför människor trots kapitalismens framgångar fortfarande tvingas till livsbetingelser som de har få möjligheter att styra över. Marx analys om varufetischismen och Luckacs analys av förtingligandet ligger till grund.

Att döda en hustru

av Jeanette Ekström. Inläst ur Sinkadus Media, 2014 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 7 min..

En berättelse ur verkliga livet om vägen fram till ett hustrumord. Erik träffar Anja under ett uppdrag som FN-polis i Kosovo 2001. Anja flyttar till Sverige och de oroande sidor som Erik ser hos henne, tror han beror på hennes upplevelser under kriget. Anja börjar misshandla Erik och när polisen kommer anklagar hon Erik för att slå henne. Erik får sparken från polisen och förlorar sina barn. 2010 dödar han sin fru och döms till 15 års fängelse.

Offentlighetsprincipen

av Nils Funcke. Inläst ur Studentlitteratur, 2014 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 9 tim., 37 min..

En redogörelse för de författningar som reglerar medborgares rätt att ta del av allmänna handlingar. Begreppet allmän handling definieras och offentlighetsprincipen och begränsande sekretesser beskrivs. Fallbeskrivningar exemplifierar regelverkens innehåll och konkreta tips ges. Författaren visar också vad den så kallade meddelarfriheten innebär. Främst för journalister men även för andra som vill utnyttja en grundlagsfäst rättighet.

Det här är vår tid

av Fanny Härgestam. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 16 tim., 10 min..

Fanny Härgestam är journalist och har under de senaste åren rapporterat från Tunisien. Under tre års tid, från den arabiska vårens början fram till Tunisiens nya konstitution, har hon följt den ensamstående mamman Amira och tre andra kvinnor, varav flera är centrala politiska aktörer i det nya Tunisien. Kampen för kvinnors rättigheter är en central stridsfråga i det framväxande demokratiska samhället.

Nordisk kriminalkrönika

Inläst ur Svenska polisidrottsförlaget, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2013: 27 tim., 10 min.; 466 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

2013 års krönika över brott i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Uppmärksammade och mindre kända händelser från polisens verksamhetsfält, skrivna utifrån polisens perspektiv. Bland annat terrordåden i Norge 2011 då Anders Bering Breivik sprängde en bomb utanför regeringskvarteret och dödade 69 personer på Utøya, konstkuppen i Malmö och dubbelmordet i Hovs hallar.

Nordisk kriminalkrönika

Inläst ur Svenska polisidrottsförlaget, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 2014: 2 CD-ROM (28 tim., 59 min.); 464 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

2014 års krönika över brott i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Uppmärksammade och mindre kända händelser från polisens verksamhetsfält, skrivna utifrån polisens perspektiv. Bland annat dubbelmordet i Långared, den anlagda branden i Harry Scheins hus, information om det forensiska anlysteamet och mordet på Outlaws president.

Det otäcka könet

av Marcus Priftis. Inläst ur Leopard, 2014 av Anders Palm. Talboken omfattar 11 tim., 31 min..

Författaren Marcus Priftis analyserar manlighetens myter, mekanismer och motsättningar. En bok om framgång, oberoende och rädslan för att inte klara bögtestet. Om järnmän och mäns hjärnor, om manliga relationer och relativ manlighet. Och om hur jakten på att vara man kan förstöra livet både för männen och deras omgivning. Författaren menar att vi behöver uppgradera vårt mansideal och i boken förklarar han varför.

Frommare kan ingen vara

av Ilan Sadé. Inläst ur Mummelförlaget, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 44 min..

Ilan Sadé är jurist med inriktning på affärsjuridik och tvistemål. Tidigare har han varit centerpartistisk politiker och tidskriftsredaktör. I boken tar han upp olika ämnen som berör det svenska samhället. Ett kapitel handlar om villkoren för debatt. Andra ämnen är invandring och påstådd rasism, "den svenska värfärdsnationalismen" och "det fromhetssökande förhållningssättet" i flera viktiga samhällsfrågor.

Sossesverige

av Fredrik Segerfeldt. Inläst ur Hydra, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Den liberale statsvetaren och debattören Fredrik Segerfeldt visar på att arbetarrörelsens historia är allt annat än ärofull. Han menar att det är kapitalism och inte klasskamp som orsakat Sveriges höga levnadsstandard. Tillväxt, inte omfördelning, har förbättrat ekonomin för gemene man. Boken är en uppgörelse med socialdemokratins invandringsmotstånd, täta kontakter med förtryckare runt om i världen och den egna säkerhetspolisen.

Svenska politiker

Inläst ur Santérus, 2014 av Jonas Knutell. Talboken omfattar 20 tim., 22 min..

Politiker har en stor betydelse i en representativ demokrati som Sverige. Men det finns inga regler som styr hur politiker ska tolka sitt demokratiska uppdrag. Därför har författarna studerat vad svenska politiker tycker i en lång rad frågor, hur de ser på demokrati och representation, på konflikt, klientelism och korruption. Författarna lyfter särskilt fram flernivådemokratins och de politiska partiernas betydelse.

Ekonomi och näringsväsen

Att svära i kyrkan

Inläst ur Tillväxt-reflektera, 2013 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

En antologi framtagen av nätverket Steg 3. Så gott som samtliga 24 skribenter är medlemmar i nätverket, som sedan 2010 verkar för att få igång en diskussion om de stora frågorna på vägen till ett hållbart samhälle. Knäckfrågan är samhällets beroende av ekonomisk tillväxt. Vilka drivkrafter finns inbyggda i det ekonomiska systemet och hur inverkar dessa på samhällets utveckling? Kvalitativa utvecklingsmått som t.ex. människors hälsa presenteras.

Spelet i Saléninvest

av Hans Sjögren. Inläst ur Ekerlid, 1999 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 25 tim..

Salénrederiernas konkurs 1984 var den största efter Kreugerkraschen. Hans Sjögren, docent i ekonomisk historia, beskriver händelserna före, under och efter kollapsen. Den svenska rederibranschens uppgång och fall analyseras inklusive statens aktiva roll som tvingade fram felaktiga strategier för branschen. Boken ger inblick i maktspelet som pågick runt Salénaffären och visar hur konkursen blev en kommersiell framgång för ledningen och ägarna.

Äppelfabriken

av Katharina Ångström Isacsson. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok om äpplen ur olika perspektiv med utgångspunkt i Äppelfabriken på Färingsö i Mälaren. Här finns historiska fakta om äpplen, beskrivning av äppelsorter och recept på allt från marmelad och mos till vetebullar och pajer. Boken innehåller också avsnitt om cider och calvados, mustning, plantering av äppelträd och trevliga äppelställen att besöka. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Naturvetenskap

Människans natur

av Peter Sylwan. Inläst ur Fri tanke, 2014 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 11 tim., 56 min..

En populärvetenskaplig bok om vad som gör människan till människa. En tanke är att det som mest skiljer människans natur från de andra djurens är fantasin. Den har tagit oss till den tid vi nu befinner oss i. Kanske är det just den förmågan som också kommer att ta oss till en hållbar framtid. Boken grundar sig på en serie sommarseminarier som arrangerats av stiftelsen Axfoundation. Peter Sylwan är vetenskapsjournalist.

Medicin

Från strulpellar till psykopater

av Christina Gustavson. Inläst ur ICA, 2008 av Lars Thiel. Talboken omfattar 6 tim., 54 min..

Författaren ger exempel ur verkliga livet och från fiktionen på personer som kan beskrivas som strulpellar eller psykopater. Boken ger råd om vad man ska göra för att ta sig ur deras grepp. Tänkt för dem som själva drabbas av dessa personer och för vänner och anhöriga. Christina Gustavsson är forskare, specialistläkare inom allmänmedicin, allmän psykiatri och rättspsykiatri och har lång erfarenhet av arbete med människor med problem.

Gnisselzonen

av Anna Hallén. Inläst ur Tukan, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

Gnisselzonen kallar författaren gråzonen mellan hälsa och sjukdom. Personer som befinner sig här klassas inte som sjuka enligt sjukvården men de mår inte speciellt bra. Problem som kan ställa till bekymmer är värk, trötthet, håglöshet och magbesvär. Mediciner som skrivs ut dämpar bara symptomen. Boken är indelad i två delar. Först behandlas olika problemområden med orsaker och samband och sedan hur kroppen fungerar näringsfysiologiskt.

Psykoterapi för vuxna med ADHD

av Bernd Hesslinger. Inläst ur Hogrefe Psykologiförlaget, 2010 (tr. 2014) av Eva Werning. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Arbetsbok som används i samband med en psykoterapiform som är särskilt anpassad för vuxna med diagnosen ADHD. Metoden bygger på dialektisk beteendeterapi, DBT, som utarbetats av det tyska forskningsteam som också författat boken. Resultat utifrån metoden har visat på goda behandlingseffekter och har väckt stort internationellt intresse. Boken är tänkt att användas av såväl behandlare som patient.

Livslots för seniorer

Inläst ur Vårdalinstitutet, cop. 2009 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 2 tim., 24 min..

Bidragen kommer från forskare med olika bakgrund och med olika perspektiv på åldrandet. De försöker här ge en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer med kroppen när man blir gammal och hur detta påverkar hur man mår. Exempelvis handlar de olika kapitlen om fysisk aktivitet, mat, att klara vardagen, läkemedel, teknik i vardagen och minnet.

Leva med fibromyalgi

av Hans Norén. Inläst ur Vulkan, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

En självhjälpsbok för den som har fibromyalgi. Den innehåller över etthundra handfasta råd om smärtlindring. Dessutom redovisas orsaker till sjukdomen, tjugofem kvinnor som har fibromyalgi delger sina erfarenheter och ny kunskap om sjukdomen presenteras. Även om stresshantering, sömnens betydelse, yoga och avslappningshypnos/mental träning. Författarens syfte, förutom att ge tips om smärtlindring, är att öka kunskapen om fibromyalgi.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Vem är kär i Abel Svensson?

av Ebba Berg. Inläst ur Olika, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Abel är en finurlig pojke som funderar över kärlek. Själv är han kär i två flickor och en pojke. Storasyster är kär i en popstjärna som inte ens vet vem hon är. Men finns det någon som är kär i Abel? Förutom mamma. För att få reda på det delar Abel ut lappar till alla klasskamrater i Lyckeskolan. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Anna i mina mardrömmar

av Kendare Blake. Inläst ur Fenix, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del två i urban fantasy-serien som börjar med Anna klädd i blod. 17-årige Cas är spökjägare med uppgift att döda onda andar som mördar människor. Men det fruktade spöket Anna klädd i blod har istället fått honom förälskad och räddat honom från att vara för evigt halvdöd. Anna öppnade dörren till Helvetet och försvann. Cas kan inte glömma. Han förföljs av hemska dagdrömmar om hur Anna torteras och lider. Han vill i sin tur försöka rädda henne.

Unge Merlin

av Tony Bradman. Inläst ur Argasso, 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Unge Merlin växer upp under svåra förhållanden. Hans mamma är övertygad om att det är något alldeles speciellt med pojken och de blir illa sedda av omgivningen. Inom Merlin håller en magisk kraft på att vakna till liv. En kraft han själv inte riktigt förstår sig på. När kungen vänder sig till Merlin för att få hjälp vänds hans liv till ett stort äventyr. Berättelsen om trollkarlen Merlin som ung ingår i Argassos serie "Myter och Legender".

En julsaga

av Charles Dickens. Inläst ur B. Wahlström, ISBN 978-91-32-16236-7, 91-32-16236-7 (genererat) av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Charles Dickens klassiska julsaga från 1843 om den elake och snåle Ebenezer Scrooge som får besök av julens tre andar. Han konfronteras med sin barndoms jular, sin samtid som välbärgad Londonbo med fattigdom utanför porten, och hur han i framtiden riskerar att dö ensam och olycklig. Scrooge lär känna julens innersta mening och blir så snäll och generös. Nyutgåva som även omfattar novellen En julgran om den viktorianska julens olika traditioner.

Skotten från vildmarken

av Angela Dorsey. Inläst ur Stabenfeldt, 2010 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Evy, 13 år, bor med sin mamma ute i vildmarken. Där finns också en hjord vildhästar och Evy har förmågan att höra vad hästarna tänker och känner. Däremot får hon inte ta del av sin mammas bekymmer. Livet i vildmarken kantas av äventyr: en misstänksam skogsvaktare, tjuvskyttar och en föräldralös älgkalv kommer i Evys väg.

Den elaka vikarien

av Anders Fager. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När magistern en morgon måste till sjukhus har rektorn svårt att hitta en vikarie. Han blir tvungen att prova ett helt nytt nummer och får tag i en lärarvikarie från Jämmergrav. Ingenting blir sig mer likt i klassen. Hon är långtifrån deras vanliga snälla lärare. På rimmad vers serveras den ena skräckscenariot efter det andra. När magistern återvänder är barnen som förbytta.

Inkräktarna

av John Flanagan. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del två i serien Broderband. Hal Mikkelson leder ovilligt broderbandet Hägrarna. Ett broderband är ett pojklag som tränas till krigare och Hägrarna är ett lag som endast består av utstötta och bortvalda. När de i en avgörande tävling vinner över alla andra lag anklagas de för att ha stulit Skandias mest värdefulla föremål. De ger sig då ut på ett farligt uppdrag. De ska finna tjuven och det dyrbara föremålet för att därmed rentvå sig själva.

Det sabbade åket

av Maria Frensborg. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Stål-Stella är en superhjälte som alltid söker sanningen. Med hjälp av sin kompis Gustav löser hon mysterier och drar på sig superdräkten när det behövs. Annars är Stella en vanlig skoltjej i staden Dockvik. Nu är det dags för tävling i Skulebergets slalombacke. Mästarmötet står mellan X:et Eriksson, Heidi Välling och Ingrid Stegbark. Men vem är det som försöker sabotera för Heidi Välling? Stål-Stella får rycka ut.

Alva på klassresa

av Pernilla Gesén. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alva ser fram emot att åka på klassresa, paddla kanot och bo i tält. Men det finns några problem på himlen. Att mamma tänker följa med på klassresan. Alva är redan arg på henne för att hon gjort slut med Roberto. Och Alvas pojkvän Charlie har för roligt ihop med kompisen Julia, tycker Alva. På klassresan blir hon så sur och ledsen att hon springer till skogs.

Passa!

av Thomas Halling. Inläst ur Alfabeta, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Första boken i en serie om Wille och hans kompisar i klass 5b. Vi följer livet i skolan inför och under en klassturnering i fotboll. Killarna i klassen vill ha med Moa i sitt lag och får bråka med gympaläraren för att få sin vilja igenom. Moa och Wille lägger en snygg taktik med inspiration från schackklubben och tar hem segern. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Månfolkets land

av Caroline Hurtig. Inläst ur Antares, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Andra boken i serien som börjar med Ödesgudinnans val. Gudinnan Aria har i människornas värld fött tvillingarna Vilda och Vilja. De kämpar för att leva upp till sitt förpliktande arv, samtidigt som de lockas av andra krafter som smyger sig på och ställer dem inför stora utmaningar.

Själar i skymningen och andra spökhistorier

av Dan Höjer. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Fyra rysliga spökhistorier för lite yngre barn. Elsa bor granne med en kyrkogård. Spökkvällen i Villes skola blir oväntat läskig. Jonatan sover borta för första gången på ett sjukhus och möter en mystisk flicka från sal nummer 13. Och Kajsa är med om en konsert hon sent ska glömma.

De sömnlösa

av Sanna Juhlin. Inläst ur Mörkersdottir, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Mitt bland vanliga människor i städerna lever de Sömnlösas släkte. De behöver aldrig sova och är rastlösa varelser med djuriska instinkter. Smilla flyr sedan hennes pojkvän visat sig vara en av de Sömnlösa. Han har medvetet smittat henne med sitt blod. Smilla beger sig till den by där hon växte upp och försöker gömma sig i en enslig stuga. När hon inleder en relation med en man i byn väcks många frågor och problem från det förflutna.

De odödligas hunger

av Julie Kagawa. Inläst ur Harlequin, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del två i serien som börjar med De odödligas regler. I en post-apokalyps härskar vampyrerna över människorna. Huvudpersonen Allie har efter ett hårt liv som människa valt att bli vampyr. Men hennes skapare och lärare, härskarvampyren Kanin, tillfångatas. Allies blodsband driver henne att rädda honom. Det visar sig också att en pest hotar både vampyrer och människor och att bara Kanin sitter på räddningen. Om Allie kan hitta honom i tid.

Kejsarkoden

av Gordon Korman. Inläst ur Egmont Kärnan, 2010 av Lilly Bigestans. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien The 39 clues som börjar med Benknotornas labyrint. Syskonen Amy och Dan vet nu att de tillhör den hemska släkten Madrigalerna, befolkad av allehanda mördare och bedragare. De beger sig till Peking för att försöka komma över skatten innan någon annan hinner före. Det blir en resa där de snart även måste brottas med sina hemska släktingar.

Drömtraktorn

av Magnus Ljunggren. Inläst ur LL-förlaget, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Daniel och Zeke är två kompisar i 15-årsåldern som gillar traktorer och traktorpulling. I skolan får de till uppgift att laga något trasigt föremål. Båda kommer på samma idé: Traktorn i skogen! Den står där övergiven och rostar, men tillhör egentligen Gammelgösta; en riktigt sur gubbe i byn... Utan att fråga baxar Daniel och Zeke hem traktorn och börjar meka. Det går jättebra ända tills Gammelgösta får nys om saken.

Kanske är det allt du behöver veta

av E. Lockhart. Inläst ur Lavender Lit, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

17-åriga Cady är en rik flicka uppvuxen i den välartade familjen Sinclair. Om somrarna bor hon på familjens egen ö utanför Massachusetts kust i USA. Där finns också kusinerna. Umgänget är tillrättalagt och behärskat trevligt, något som stör ungdomarna. Sommaren när Cady fyllde 15 år hände något som gav henne minnesförlust och migränattacker. Nu börjar minnesbilder återuppstå och en tragisk sanning nystas fram i berättelsen om ungdomarna Sinclair.

Den farliga fabriken

av Tony Manieri. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tjuvligan X4 hjälper till när polisen i staden inte kan lösa mysterier. De är kända för att sätta dit brottslingar på sitt eget sätt - men ingen vet vilka de egentligen är. Fyra hemliga kompisar i 10-årsåldern med olika specialiteter som tillsammans blir oslagbara. Nu handlar det om att fabriken Germarica ska byggas ut. Tjuvligan får veta att ägaren inte sköter reningsverket och därför riskerar både människor och natur med sina utsläpp.

Mikain

av Linnéa Martinson. Inläst ur Recito, 2014 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Mikain är en 2000 år gammal ängel. På grund av dåligt uppförande har Gud nedgraderat honom från skyddsängel till julängel. Fortfarande bjuder han motstånd och går sin egen väg. Less på ett evigt liv i himlen söker sig Mikain ner till människornas värld på nya äventyr.

Hundtjuven

av Suzanne Mortensen. Inläst ur B. Wahlström, 2014 av Martin Halland. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Tove sitter utanför affären och gråter. Hennes hundvalp Ludde är borta. Kompisen Tim kommer förbi. Han är detektiv och hämtar genast sina deckarprylar. Så spanar de tillsammans. Men hur fångar man en argsint hundtjuv? LL-bok med versaler. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Lägret

av Oscar K.. Inläst ur Daidalos, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bilderbok för unga vuxna. Berättelsen som inleds med "barndomen drabbar alla" är en otäck skildring av en grupp barn som skickats till ett läger. De tvättas, rakas och fråntas sin egen identitet. De trängs ihop i baracker, äter ur bleckmuggar, arbetar och straffas hårt. Tankarna går till koncentrationsläger, men boken är också en grym allegori över en barndom där personligheten måste tonas ner för att man ska passa in i normalitetsmallen.

Utvisningen

av Åsa Oxenmyr. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Martin Halland. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Joel spelar innebandy i Osby. Han gillar att spela match. Den här gången ska de möta Eslöv. Det blir en spännande match där Joel både hinner vara klant och hjälte. I boken finns också lätta innebandyfakta om regler och laguppställning. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Sveket

av Ursula Poznanski. Inläst ur Opal, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del ett i en dystopisk triologi. I ett framtida samhälle har naturen ödelagts av människans miljöförstöring. Ria är en intelligent och priviligierad ung kvinna som lever inne i den sfär som är skyddad av en kupol. Utanför lever andra människor i kyla och svält. Ria och hennes vänner arbetar för att skapa en bättre värld för alla, men anklagas för konspiration mot makten och blir brutalt varse hur deras samhälle egentligen fungerar.

Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv

av Rachel Renée Russell. Inläst ur Modernista, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Nikki är 14 år och har precis börjat i en ny skola. I den nya skolan går Brandon som Nikki blir förälskad i och där går även den populära och elaka tjejen MacKenzie. Om detta och om en massa andra händelser och utmaningar i sitt tonårsliv skriver Nikki i sin hemliga dagbok. Det här är början på en amerikansk serie, som har lanserats som en motsvarighet till Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans.

Silverhästskon

av Irmelin Sandman Lilius. Inläst ur Bonnier, 1964 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sagosamling från 1964. Sex korta berättelser som rör sig mellan realism och fantasi. Allt utspelar sig i en smått magisk värld befolkad av tomtar, havsdrottningar, prinsessor, poeter och folket i Stövelskogarna.

Jag är fotbollsproffs!

av Malin Stehn. Inläst ur Opal, 2014 av Lily Bigestans. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ted är bra på att spela fotboll. Nu har han precis flyttat. Han ser fram emot att få börja spela igen och visa de nya lagkamraterna vilken stjärna han är. De andra spelarna är inte på samma nivå och Teds attityd ställer snart till problem och bråk.

Sista stridens bok

av John Stephens. Inläst ur Semic, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sista delen i serien som börjar med Smaragdernas bok. Syskonen Kate, Michael och Emma har vuxit upp på barnhem, då deras föräldrar försvann. Under sökandet efter föräldrarna har de också fått ett större uppdrag; att hitta de förlorade Trolldomens tre skrifter för att kunna rädda sig själva och världen. Nu återstår bara den sista boken. Emma har blivit tillfångatagen medan hennes syskon kämpar en sista hård strid i ruinstaden bortom jättarnas land.

Blod & stjärnstoft

av Laini Taylor. Inläst ur Bazar, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Önskemånglarens dotter som börjar med Mörk ängel. Karou är konststudent i Prag. Men hon tillhör också en annan värld befolkad av fantastiska monster: Eretz. I Eretz pågår ständiga krig mellan änglarna serafer och monstren kimärer. Karo går som lärling hos kimärerna och är med om att bygga en monsterarmé för att hämnas sitt folk. Hennes kärlek Akiva visade sig vara seraf. De befinner sig nu med andra ord på var sin sida i striden.

Anaché

av Maria Turtschaninoff. Inläst ur Schildt & Söderström, 2012 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nomadflickan Anaché växer upp i ett samhälle inspirerat av mongolisk kultur där andar alltid är närvarande. Akkadefolket är också präglat av manligt våld. Vissa saker är förbjudet för kvinnor att göra, men Anachés bror lär upp henne i smyg innan han dör i en storm. Maktstrider rubbar naturens balans och väcker skapelsegudinnans vrede. Anaché, som kan se andarna, blir utvald att rädda sitt folk och går vägar ingen akkadekvinna tagit förut.

En världsomsegling under havet

av Jules Verne. Inläst ur Hegas, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Lättläst bearbetning av berättelsen om professor Arronax och hans betjänt som reser till Stilla havet för att lösa mysteriet med odjuret som visat sig. De blir då tillfångatagna av Kapten Nemo som tar ombord dem på sin hemliga u-båt Nautilus. De kommer då med på märkvärdiga undervattensäventyr till Sydpolen och ruinerna av Atlantis. Språket är förenklat, men med en känsla för det tidstypiska i originalberättelsen.

Facklitteratur

Religion

En vän från himlen

av Ylva Eggehorn. Inläst ur Libris, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Ett urval av Gamla och Nya testamentets berättelser om Jesus. Del 1 innehåller berättelser kring Jesu födelse. Del 2 innehåller bibliska berättelser som Jesus själv hörde när han växte upp. Såsom Världen blir till, Noa och den stora översvämningen och Ut ur Egypten. I del 3 rider Jesus in i Jerusalem och vi får följa hans sista tid med lärljungarna innan korsfästelsen och uppståndelsen.

Teknik, industri och kommunikationer

Hallå, hallå!

av Per Demervall. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Hur var det förr, innan mobiltelefonen fanns? En kommunikationens tidsresa full av smarta uppfinningar. Från indianernas röksignaler via brev och telegram till utveckling av telefoner och datorer. Många tecknade illustrationer med pratbubblor visar olika typer av telefoner och situationer kring telefoni och datorer. LL-bok. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken används jämsides.