] > Nya talböcker februari 2015

Nya talböcker februari 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 127 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ett liv för lite

av Kristofer Ahlström. Inläst ur Forum, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 16 min..

Syskonen Caroline och David växer upp på Södermalm. De står varandra nära och skapar sig en värld långt från det som är svårt och obegripligt. Så småningom kryper världens sorger allt närmare David och till slut kan Caroline inte längre skydda honom. Under många år lever de parallella liv, men så sker något som för dem samman. En berättelse med magiska inslag, som utspelar sig från 1950-talet fram till millennieskiftet.

Såningsmannen

av Violette Ailhaud. Inläst ur Grate, 2014 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 50 min..

Året är 1919 och efter Första världskrigets slut är den lilla byn Le Saule Mort tömd på män. För den gamla Violette innebär det att minnen från hennes ungdom gör sig påminda, minnen från den tid för nästan 70 år sedan då byn berövades sina män efter ett uppror. Kvinnorna ingick en pakt - den förste man som dök upp skulle bli deras gemensamme älskare. Men det visade sig vara svårare än de hade trott att hålla känslorna i styr när det blev allvar.

Du och jag

av Niccolò Ammaniti. Inläst ur Contempo, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Lorenzo trivs bäst när han är för sig själv. Hans mamma vill däremot att han umgås med vänner och har ett rikt socialt liv. För att glädja sin mamma låtsas han åka på skidresa till Alperna, när han i själva verket låser in sig i källaren med godis, dataspel och skräckböcker. Där upptäcks Lorenzo av sin förskjutna halvsyster Olivia. Genom deras oväntade möte öppnas dörrar till familjens dolda rum. N.A., 1966-, italiensk författare.

Här och nu

av Elisabeth Andersson. Inläst ur Pocketförlaget, 2007 av Eva Werning. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

Del 2, fristående, i serien som inleddes med På andra sidan Venus. Allt går planenligt för Sofie, men plötsligt spricker alla hennes planer. Hennes förhållande tar slut och Look, där Sofie jobbar, köps upp av den danska modekoncernen Fashion. Sofie väljer istället att börja om i Köpenhamn. Till en början går allt bra. Men så inser Kirsten, dotter till Vibeke som leder Fashion, att Sofie är en tuff konkurrent om jobbet som vd efter Vibeke.

De förrådda

av António Lobo Antunes. Inläst ur Modernista, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 8 tim., 5 min..

Ny svensk utgåva av en roman från 1979. En ung portugisisk läkare håller en lång monolog för en kvinna. Han berättar om de dryga två år han tillbringade som militärläkare i kolonialkrigets Angola vid 1970-talets början. Åter hemma i Lissabon förstod han knappt på vilken planet han hamnat. Romanen präglas starkt av mannens hat inför kriget och makthavarna. Förordet är nyskrivet av kritikern och poeten Erik Bergqvist.

Befrielsen

av Åke Axelsson. Inläst ur Isaberg, 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Den femte och sista boken om Umeåpoliserna Hamberg, Fahlén och Hedström. Våren 1990 utsätts en kvinna för en våldtäkt under en joggingrunda och ytterligare ett par våldtäktsförsök äger rum. Samtidigt blir ett antal unga män angripna av en gärningsman som verkar leta efter något hos offren. Fahlén får gruppen utökad med en ung jurist, Therese Sandin. Åke Axelsson är före detta kriminalkommissarie.

Fallers stora kärlek

av Thommie Bayer. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2013 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Antikvariatsbokhandlaren Alexander bjuds med som chaufför och sällskap åt Faller, en okänd man som kommer in i antikvariatet. I Jaguaren på väg genom Tyskland berättar Faller inget om resan och Alexander försöker förstå vad som förbinder platserna de besöker. Medan de talar om livet, kärleken och litteraturen blir det tydligt för Alexander att han måste få klarhet i vad som hände med Agnes, hans stora kärlek i livet.

Hur människoöden tvinnas

av Oscar Busch. Inläst ur Vattumannen, 2013 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 2 min..

En bok om reinkarnation, utgiven för första gången för etthundra år sedan. En berättelse om bröderna Grane och Ulf, som föddes i Sverige i brytningstiden mellan hedendom och kristendom. Den äldre brodern ärvde familjegården. När båda ville gifta sig med samma kvinna slutade det med mord och mordbrand. På den andra sidan beslöt de sig för att gottgöra varandra. Men inte förrän efter fyra inkarnationer lyckades de.

Och så var de bara en

av Agatha Christie. Inläst ur Bookmark, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

Tio personer som inte känner varandra inbjuds till en herrgård på en isolerad ö utanför Englands sydkust. Gårdens okände ägare, som själv inte är närvarande, låter gästerna förstå att de kommer att bli bestraffade. De är alla moraliskt skyldiga till mord som de inte stått till svars för. En död kropp hittas och det framgår att all kontakt med omvärlden är bruten. Nu börjar en mardrömslik kamp på liv och död. Även med titeln Tio små negerpojkar.

Den hedniske krigaren

av Bernard Cornwell. Inläst ur Bazar, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

Del 7 i serien om Uhtred. England är ett fredligt land efter kung Alfreds död. I norr regerar danerna och i söder saxarna. Krigaren Uhtred, en av kung Alfreds bästa män, blir bannlyst och utstött. Han drar norrut för att ta tillbaka den stora fästningen, Bebbanburg, som tillhört hans släkt i generationer. Samtidigt blir alla kungadömen indragna i krig. Rikets framtid står på spel. Uhtred blir den som ska avgöra var det slutliga slaget ska stå.

Arvtagerskan

av Vera Cowie. Inläst ur B. Wahlström, 1989 av Helena Gripe. Talboken omfattar 18 tim., 43 min..

Industrimagnaten och mångmiljardären Richard Tempest har plötsligt avlidit. Dödsfallet orsakar förstämning i internationella finanskretsar men släktingarna som samlas för att ta del av testamentet är förväntansfulla. Besvikelsen blir stor när det avslöjas att Tempests okända dotter Elizabeth Sheridan står som ensam arvtagerska till all egendom. Den tjugosjuåriga fotomodellen, uppvuxen på barnhem, är nu en av världens mest förmögna personer.

Tripoli

av Clive Cussler. Inläst ur Massolit, 2014 av Martin Halland. Talboken omfattar 14 tim., 15 min..

Del 6 i serien om Oregonarkiven. År 1803 räddas piraten Suleiman Al-Jama av sina amerikanska fiender vid en batalj. Drygt tvåhundra år senare hoppas arkeologer finna de handskrifter som Al-Jama sägs ha efterlämnat. Samtidigt kidnappar en terroristledare som kallar sig Al-Jama USA:s utrikesminister inför ett toppmöte i Tripoli. Juan Cabrillo med besättning ger sig iväg för att undsätta ministern och identifiera terroristledaren.

Hundra omistliga ting

av Lucy Dillon. Inläst ur Forum, 2015 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 14 tim., 58 min..

Gina Bellamy ska efter sjukdom och skilsmässa flytta från ett vackert hus till en betydligt mindre lägenhet. Hon bestämmer sig för att slänga det mesta - endast hundra saker ska hon spara. Att rensa bland ägodelarna väcker minnen till liv som får Gina att omvärdera sådant som hon tidigare trott på och tagit för givet. Ett husrenoveringsprojekt, bästa väninnan och en hemlös greyhound medverkar till att Gina kan börja blicka framåt.

Lång väg hem

av Eva Dolan. Inläst ur Modernista, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 28 min..

Första boken i en planerad serie om kriminalpoliserna Zigic och Ferreira. När en man bränns till döds i ett trädgårdsskjul i en förort tillkallas kriminalkommissarie Zigic och Ferreira från Peterboroughs hatbrottsenhet. Mannen visar sig vara en illegal arbetsinvandrare. Vittnen har sett offret i slagsmål med ökända hyresvärdar. En dömd högerextrem mordbrännare är nyligen frisläppt från fängelset. Ännu en invandrare angrips och spänningen stiger.

Förödmjukade och förnedrade

av Fedor Michajlovitj Dostojevskij. Inläst ur Bakhåll, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 54 min..

En roman om synd, skuld och försoning, som Dostojevskij skrev i Sankt Petersburg, dit han återkom efter tio års förvisning i Sibirien. Författaren Ivan Petrojitj, döende i turbekulos, ser tillbaka på sitt liv. Hans kärlek till Natasja var gränslös. De levde i skuggan av den girige och elake fursten Valkovskij som skadade alla i sin omgivning genom ekonomisk manipulation. Nyöversättning av Bengt Samuelson som tillika skrivit förord.

Ett djupare mörker

av J. T. Ellison. Inläst ur Harlequin, cop. 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 29 min..

En bok om rättsläkaren Samantha Owens. Sam är försjunken i en djup depression efter att hennes familj drunknat vid den stora översvämningen i Nashville. Men så får hon ett egendomligt samtal från en tidigare pojkväns mamma, som vill att hennes son ska obduceras en andra gång, och blir uppslukad av ett mysterium. En mörk historia uppdagas genom Eddies dagboksanteckningar och spåren leder till den onåbare Xander, en före detta Afghanistansoldat.

Evighetens rand

av Ken Follett. Inläst ur Bonnier, 2014 av Anita Molander. Talboken omfattar 38 tim., 41 min..

Del 3 i serien inledd med Giganternas fall. Sista delen i författarens romantrilogi om fem familjers öden under 1900-talet. Berättelsen har nått fram till de dramatiska årtiondena mellan 1960 och 1989. Familjemedlemmarnas liv flätas samman mot en fond av omvälvande händelser: medborgarrättsrörelsen i USA, Berlinmuren, kriget i Vietnam och Kubakrisen.

Livet suger och sen dansar man disco!

av Jonas Gardell. Inläst ur Norstedt, 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 1 tim., 4 min..

Den tredje samlingen med författaren, komikern och dramatikern Jonas Gardells tweets. Gardell har varit Sveriges mest framgångsrika twittrare tre år i rad. Cirka en halv miljon människor följer honom dagligen via Twitter och Facebook. Med etthundrafyrtio tecken skämtar Gardell elegant, elakt och träffsäkert om vad som händer i samtiden.

Granta

Inläst ur Bonnier, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar Nr 4: 9 tim., 20 min.; 256 s. $bc. DAISY text och ljud.

Nummer 4 av svenska Granta innehåller noveller och essäer av bland annat Sara Stridsberg, Ulrika Kärnborg, Johanne Lykke Holm, Aase Berg, Fredrik Sjöberg, Karin Tidbeck, Hilary Mantel och Stepen King. Temat är spöken: gengångare och onda väsen, hemsökelser och hemligheter.

Toscana tur och retur

av Åsa Hellberg. Inläst ur Forum, 2015 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Sara Raphael saknar uppslag till sitt nästa reportage. Så köper hon en motorcykel och ser en annons som lockar med slott, vingårdar, olivolja och solrosfält. Nu gäller det att få med bästa vännen Jessica och åka dit. Det blir en minnesvärd resa. Slottet visar sig vara en plats där Sara känner igen sig alltför väl. Jessica möter Anders och får en chans att glömma J.P., sitt livs största kärlek.

Någon annans skuld

av Sarah Hilary. Inläst ur Minotaur, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 16 tim., 58 min..

Marnie Rome är polis i London, pålitlig, hårdför, briljant och på väg uppåt i karriären. För fem år sedan tog hennes fosterbror livet av hennes föräldrar. När Marnie och en kollega besöker kvinnohuset, ett hem för misshandlade kvinnor, ligger en man knivskuren på golvet. Hans hustru Hope hävdar att hon agerat i självförsvar. En annan kvinna, Ayana, ger polisen sin version av händelsen. Några dagar senare försvinner Ayana från boendet.

Jorden vi miste

av Murat Isik. Inläst ur 2244, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 24 min..

Mehmet växer upp med sina föräldrar och två syskon i en liten by i östra Turkiet på 1960-talet. Fadern, Selim, är herde och en respekterad och uppskattad man i byn, inte minst p.g.a. sin förmåga att berätta trollbindande historier. Modern, Asme, är en stark och orädd kvinna. Men allt förändras plötsligt när fadern råkar ut för en olycka. Familjen beger sig först till Selims hemby där han äger jord men tvingas sedan vidare till hamnstaden Izmir.

Väckelse

av Stephen King. Inläst ur Bonnier, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 16 tim., 4 min..

Jamie Morton möter som barn pastor Charles Jacobs. Eftersom Jamie delar Jacobs besatthet av elektriska experiment knyts ett särskilt band mellan dem. Men när en tragedi drabbar Jacobs familj chockar pastorn samhället i grunden och tvingas lämna staden. När de båda möts igen får Jacobs Jamies liv ånyo att ändra riktning. Den före detta pastorn försöker väcka liv i universums dolda krafter och Jamie, nu en trettioårig heroinmissbrukare, dras med.

Varför inte tala såsom ett barn

av Barbro Lindgren. Inläst ur Karneval, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Här fortsätter Barbro Lindgren att fundera över livets stora och små frågor i dagboksform. Anteckningarna sträcker sig från april 2013 till juli 2014. Filosofisk hjälp hämtar hon nu framför allt i den portugisiske författaren Fernando Pessoa. Men även hunden Mimmi, grannar, barnbarn och inte minst korvskinnen utanför Fäholmen spelar viktiga roller. Filosofisk tankebok av Barbro Lindgren, 1937- , författare av framför allt barn-och ungdomsböcker.

Dödens mannekänger

av Folke Mellvig. Inläst ur Aldus/Bonnier, 1968 av Marianne Engström. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

En deckare om Pi Nyberg på Sveriges Radio. Under en filminspelning om ouppklarade brott hittar Pi ett lik. Det verkar först som om någon i filmteamet skämtat och placerat en påklädd docka över badkarskanten i "mordlägenheten". Men efter ett ögonblick ser hon den röda fläcken på badrumsgolvet. Den är glittrande färsk. Dockan är i själva verket en man.

Den genomskinliga rättikan

av Yan Mo. Inläst ur Tranan, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 8 tim., 26 min..

En samling med 14 noveller av den kinesiske Nobelpristagaren Mo Yan. Här ingår bland annat förf. genombrottsnovell "Den genomskinliga rättikan", om den hunsade och nästan stumme Svartungen som får jobb i en smedja, samt en längre novell om en långdistanskapplöpning under kulturrevolutionen där förf. ironiskt vänder upp och ner på det för sin tid "politiskt korrekta". De långa texterna kompletteras av mininoveller i klassisk kinesisk stil.

För inte så länge sedan

av Lilian O. Montmar. Inläst ur Alerta, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 12 tim., 11 min..

Sista delen av den Norrlandstrilogi som inleddes med Kolonisterna på hjortronmyrarna. I denna dokumentärroman skildrar förf. en rad olika kvinnors öden under första halvan av 1900-talet. Bland annat får läsaren följa Elise Ottesen-Jensens arbete med sexualupplysning, glädjeflickan Ruth som bestämmer sig för att bli tvätterska och lärarinnan Susanna som kommer i kontakt med Fogelstadsgruppen.

Öppnas i händelse av min död

av Liane Moriarty. Inläst ur Bonnier, 2014 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 13 tim., 51 min..

Cecilia Fitzpatrick är en framgångsrik affärskvinna som lever ett välordnat liv med man och barn i Sydney, Australien. En dag hittar hon ett förslutet kuvert på vinden. Brevet är från Cecilias man John-Paul, men får öppnas endast när han är död. Han avfärdar det under ett telefonsamtal på sin tjänsteresa. Cecilia blir ännu mer förbryllad. Plötsligt har hennes liv tagit en helt ny vändning. Aldrig hade hon kunnat föreställa sig brevets innehåll.

Aisha - de troendes moder

av Kamran Pasha. Inläst ur Norstedt, 2011 av Anna Döbling. Talboken omfattar 22 tim., 10 min..

En historisk berättelse om profeten Muhammeds tolfte och yngsta hustru Aisha. Hon utmärker sig på olika sätt, inte minst på slagfältet. Som nittonårig änka blir hon kalifens rådgivare, stiftar lagar och kämpar för kvinnornas rättigheter, blir en läromästare och till sist krigare och befälhavare. Aisha skildrar sin och Muhammeds kamp för att sprida islam i 1600-talets Arabien, genomsyrat av avgudadyrkan.

Som man sår får man skörda

av Björn Persson. Inläst ur Ultima-Esperanza, cop. 2014 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 13 tim., 25 min..

Det är höst i den sömniga staden i mellersta Norrland. En hemvändare med onda avsikter anländer. Hen verkar ha bråttom att utföra sitt uppdrag. En bilreparatör och en travtränare hittas döda, badande i blod. Ingen koppling verkar finnas mellan de båda offren. Den desillusionerade polisinspektören Stig Elofsson tvingas ansvara för utredningen. Lennart "Lenny" Eriksson, vikarierande reporter på Extrabladet, hamnar i smeten direkt.

Slaktmånad

av Lars Pettersson. Inläst ur Ordfront, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim., 47 min..

Andra kriminalromanen om åklagare Anna Magnusson. I oktober 2013 hittas en man skjuten med ett prickskyttegevär på en myr utanför Kautokeino. Det är Torben Nyhlén, statssekreterare i svenska näringsdepartementet. Säkerhetspolisen i både Oslo och Stockholm kopplas in. Så inträffar ännu ett mord. Anna Magnusson, aktiv renägare på deltid, dras in i en konflikt om att öppna en gruva på marker som familjen enligt tradition nyttjar för renskötsel.

Hämnden

av Tony Samuelsson. Inläst ur LL-förlaget, 2015 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Lättläst novell. Inez skulle köra sin allra första tur med nya körkortet, och så hamnar hon på sjukhuset, medvetslös. Inez vaknar inte och hennes mamma Karin tror sig veta vem som är skyldig till olyckan. En gammal alkoholist som förstås varit ute och fyllekört. Karin tycker att hon har rätt att hata alkoholisten för vad han orsakat och bestämmer sig för att hämnas.

Ska doktorn dömas?

av Elizabeth Seifert. Inläst ur B. Wahlström, 1976 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Doktor Red Cahill bevittnar hur en ung flicka blir påkörd av en bil. Red följer med henne i ambulansen och inser att det bara är han som har rätt kompetens och erfarenhet för att genomföra operationen. Om han ingriper kommer han att begå ett regelbrott som kan äventyra hans framtid som neurokirurg. Om han låter bli kommer flickan troligen att dö. För honom är valet enkelt, men kommer omvärlden att förstå? Hans enda stöd är den trogna Celie.

Tåg till Pakistan

av Khushwant Singh. Inläst ur Tranan, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En roman från 1956 som skildrar delningen mellan Indien och Pakistan. Boken är en klassiker i Indien, nu för första gången i svensk översättning. Handlingen utspelas 1947 i den lilla byn Mano Majra. Livet fortgår som vanligt trots den omvälvande delningen av landet som också innebär en uppdelning av människor efter religion. Konflikter blossar upp i byn, som aldrig blir sig lik igen. Khushwant Singh, 1915-2014, indisk författare och journalist.

Venushår

av Michail Sjisjkin. Inläst ur Ersatz, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 23 tim., 45 min..

En namnlös berättare arbetar som tolk på en immigrationsmyndighet i Schweiz. Han deltar i förhören av flyktingar från forna Sovjetunionen. Flera gånger per dag översätter han till ryska frasen: Uppge kortfattat skälen till er asylansökan. Själv är han också en emigrant i världen och i tiden, hans egen historia gör sig påmind. Barndomsminnen, ej avsända brev till sonen och läsefrukter blandas med återblickar från en äktenskapskris i Rom.

Tre systrar och en berättare

av Lars Sund. Inläst ur Norstedt, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 17 tim., 46 min..

Den första boken i en planerad trilogi om Finland under 1900-talets senare hälft och 2000-talets första decennium. År 1948 i den lilla hamnstaden vid Bottenviken ska amatörteatersällskapet sätta upp Tjechovs Tre systrar. Tre teaterintresserade men oerfarna unga kvinnor får huvudrollerna som Olga, Masja och Irina. Regissören är ett proffs. En tragedi som drabbar teaterensemblen strax innan ridån går upp kastar sin skugga över skådespelarnas liv.

Löften

av Ann Tatlock. Inläst ur Borneling, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 4 min..

11-åriga Roz och hennes mor har lämna Roz alkoholiserade och våldsamme far och köpt sig ett gammalt hus i en ny stad. Men husets förra ägarinna är inte nöjd med att bo på ålderdomshem och flyttar helt sonika tillbaka. Snart är hon en i familjen. Roz skaffar en kompis och drömmer om att fadern ska bli den han en gång var. Han har lovat att han ska ändra sig, men kommer han att hålla sitt löfte?.

Nattvandraren

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

Gabriella får veta mer av gamla fröken Berglund om vad som hände vid skottlossningen på Övre Tronstad. I Emmelis urklippsalbum gör de ett omskakande fynd. Aksel Tronstads far hade varit gift förut. Han måste ha återvänt till gården som änkeman. Men enligt fröken Berglund hade han bara med sig en dotter. Så vad hände då med den andra dottern, Konstanse? Amanda upptäcker lillasyster Amine tillsammans med den otäcke direktör Stablum.

Är sex nödvändigt?

av James Thurber. Inläst ur Christofer, 1960 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 32 min..

Den amerikanske författaren Elwyn Brooks White, 1899-1985 och tecknaren och författaren James Thurber 1894-1961, har skrivit en parodi över 1920-talets vetenskapliga syn på sex. Några av bokens kapitel är: Den amerikanske mannens natur : en undersökning av piedestalismen, Hur man skiljer på kärlek och passion, Frigiditet hos män, Klaustrofobi eller vad varje ung hustru bör veta och Svar på besvärliga frågor. Boken utkom första gången 1929.

De skugglösa

av Hasan Ali Toptas. Inläst ur Tranan, 2014 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

I en turkisk bergsby börjar folk mystiskt försvinna vilket leder till att en panik sprider sig i byn. Byfogden tappar inom kort förtroendet bland invånarna när han inte kan lösa denna gåta och till slut försvinner även han. Dröm blandas med verklighet och vissa personer kommer tillbaka, ibland i nya skepnader, medan andra verkar vara borta för alltid.

Livet går vidare

av Karin Wahlberg. Inläst ur W&W, 2015 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 16 tim., 36 min..

Andra boken om människorna kring lasarettet i en småstad på 1950-talet. Nancy Brandt väntar sitt tredje barn och ska snart flytta till ett nytt hus. Hennes kvällar är långa med radion som enda sällskap när hennes man, överläkaren Egon, är borta. Sjuksköterskeeleven Ella-Kristin oroar sig för Evelina Winnerstrand som kommit in med knivhugg i buken efter ett överfall av en okänd gärningsman. Den annars så lugna småstaden är skakad.

Älskade Elijah

av Christie Watson. Inläst ur Massolit, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 44 min..

Sjuårige Elijahs pappa dör i en bilolycka kort tid efter att familjen kommit till England från Nigeria. En nigeriansk frikyrkopräst övertygar mamman om att en demon intagit Elijahs kropp. När mamman tvångsintas på mentalsjukhus omhändertas Elijah av flera olika fosterfamiljer och hamnar slutligen hos Nikki och Obi. Så börjar han skylla på en elak trollkarl varje gång han gör något olämpligt. Speciellt hotfullt blir det när Nikki ska få en baby.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Guinness world records

Inläst ur Bonnier fakta, 2014 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 2015: 22 tim., 7 min.; 255 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Världens största, minsta, längsta, kortaste av allt mellan himmel och jord. Den mest stinkande lukten, världens intelligentaste husdjur och det största diamantrånet. Det handlar om spektakulära ting och mer alldagliga. Detta är en specialutgåva med anledning av att Guinness World Records firar 60 år, 1955-2015. Bland annat har man undersökt hur rekorden stått sig eller ändrats de senaste 60 åren.

Religion

Mahabharata

av Kenneth Anderson. Inläst ur Puri, cop. 2012 av Marika Bergström. Talboken omfattar D. 2: 24 tim., 7 min..

Del 2. Återgivning i romanform av det fornindiska eposet i vilket dikten Bhagavadgita ingår. Traditionen tillskriver Vyasa författarskapet, men tillkomsttiden sträcker sig över flera århundranden. Sin slutgiltiga form fick eposet 300-400 e.Kr. Det väldiga verket består av ett mycket disparat material. Den episka kärnan utgörs av konflikterna och fejderna mellan brödrasläkterna Kaurava och Pandava och mynnar ut i det stora slaget i Kurukshetra.

Filosofi och psykologi

Lycka på fullt allvar

av Katarina Blom. Inläst ur Natur & Kultur, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 10 tim., 28 min..

Den nya positiva psykologin fokuserar på hur vi människor kan fungera optimalt. Det handlar om att lära känna sig själv, vad man mår bra av och hur man kan stå starkare i såväl medgång som motgång. Utifrån aktuell forskning visar författarna hur vi kan bygga välmående på lång sikt. Konkreta förslag på hur vi kan stärka vårt välbefinnande genom att tillföra fler positiva upplevelser.

Silver

av Bodil Jönsson. Inläst ur Bromberg, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 3 tim., 7 min..

Bodil Jönsson resonerar kring hur äldre - eller årsrika som hon själv uttrycker det - personer tänker. I boken redovisas sextio tankar om tid och ålder. Materialet är delvis hämtat från författarens tidigare publicerade böcker om åldrandet men även från inslag i radioprogram och föreläsningar. Det medicinska åldrandet har förskjutits tio år under en generation. Åldrandet kan, enligt Bodil Jönsson, betraktas som livets silverperiod.

Marshmallowtestet

av Walter Mischel. Inläst ur Volante, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 44 min..

Psykologiprofessor Mischel har forskat ett halvt sekel kring självkontroll och uppskjutna belöningar. Hans tester vid Stanford, när ett barn får valet att äta en marshmallow eller vänta och få två stycken, är legendariska. I denna bok visas att vi kan använda olika strategier och tankeknep för att kontrollera våra impulser och sträva mot långsiktiga mål. Praktiska exempel ges på hur självkontroll kan användas i livet.

Din väg till mindfulness

av Mark Williams. Inläst ur Natur och kultur, 2013 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 11 tim., 15 min..

Hur ska man bryta destruktiva mönster av stress och oro? Författarna till denna bok, som har studerat oro, stress och depressioner i över trettio år, erbjuder här att konkret åttaveckorsprogram i mindfulness som ska leda till nya och mer harmoniska vanor. Originalbokens cd-skiva medföljer ej.

Språkvetenskap

Retorikens imperium

av Chaïm Perelman. Inläst ur Retorikförlaget, 2013 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Litteraturvetenskap

221 Bra deckare du bör läsa innan du mördas

Inläst ur BTJ, 2011 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Medlemmarna i Svenska Deckarakademin tipsar om 221 olika deckare. Alla upptänkliga genrer och smakriktningar finns representerade: polisromaner, brottsskildringar, hårdkokta storstadsskildringar och mysiga pusseldeckare samsas med skräckrysare, spionromaner och rättegångsthrillers. Urvalet omfattar böcker utgivna 1818 till 2008. Sist finns också en förteckning över Svenska Deckarakademins alla priser till och med 2010.

Promenader i Virginia Woolfs London

av Lisbeth Larsson. Inläst ur Atlantis, 2014 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 14 tim., 11 min..

En guidning in i ett av världslitteraturens författarskap. Scenen är London, en stad som Virginia Woolf älskade. Stadens centrum stod för utveckling och förnyelse. Woolf promenerade längs de stora shoppingstråken och paradgatorna, genom parkerna och i små gränder och prång. Så gör också hennes tidiga romanfigurer, för att möta verkligheten, medan de senare kastas därifrån. Författaren är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

Slut

av Kristoffer Leandoer. Inläst ur Pequod Press, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 28 min..

En introduktion till symbolismen. Nya versmått, könsroller och berusningsmedel testades av författare som Baudelaire, Mallarmé och Oscar Wilde, på jakt efter en ny verklighet. Det vimlar av transvestiter, bokmalar och trollkarlar. Tiden präglades av stark kvinnoskräck. Här finns också texter, av bland andra Saint-Pol-Roux, Oscar Milosz, Marie Krysinska, Max Elskamp, Renée Vivien och Huysmans. De skrev om robotar och svanar, ånglok och prinsessor.

Konst, musik, teater och film

Medeltidskyrkor runt Kalmar

av Per Anderö. Inläst ur GML, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Nio kyrkor i Kalmartrakten beskrivs i ord och bild. Genom besökande köpmän kom kustens befolkning tidigt i kontakt med kristendomen. Kyrkorna byggdes för snart tusen år sedan och berättar om bygden och dess människor. Församlingarna har genom århundradena haft många mer eller mindre färgstarka präster och några av dessa presenteras i anslutning till kyrkorna.

Not that kind of girl

av Lena Dunham. Inläst ur Norstedt, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Skådespelerskan och manusförfattaren Lena Dunham riktar strålkastarljuset mot det hon har lärt sig i livet - från den tidiga barndomen fram till idag. Rättframt och med humor berättar hon om sina erfarenheter av ensamhet, vänskap, övervikt, könsmaktsordningen, jakten på den sanna kärleken och den svåra konsten att göra sig av med dåliga pojkvänner. Och inte minst vikten av att tro på sin egen historia. Att den också är värd att berättas.

Diskoteken i Sverige

av Håkan Hjulström. Inläst ur Ekerlid, 2014 av Anders Palm. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Författaren Håkan Hjulström, som själv startade discot Olympia i Norrköping, presenterar diskotekens historia i Sverige. Han beskriver diskotekens uppgång, storhetstid och fall. I boken beskrivs diskotekens inredning, musiken, klädstilen, artisterna, diskjockeyerna och mycket annat. Som en bakgrund till branschens utveckling i Sverige beskrivs även diskoteken i omvärlden och den framväxande discokulturen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Naturlära

av Lars Lerin. Inläst ur Bonnier, 2014 av Torsten Arnbro. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Konstnären Lars Lerin varvar akvareller med dagboksanteckningar, nedkastade funderingar och naturbetraktelser. De kompletteras med citat ur kända och okända verk av författare som August Strindberg, Werner Aspenström, Eva-Stina Byggmästar och Harry Martinson, som har det gemensamt att de i sina texter liksom Lerin själv utgår från naturen som inspiration och ämne. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Augustprisvinnare i fackbokskategorin 2014.

Under stjärnan

av Paul Stanley. Inläst ur Bokfabriken, 2014 av 296 MB. Talboken omfattar 14 tim., 17 min..

Kiss-medlemen Paul Stanleys självbiografi. Stanley har varit med i bandet från starten på de små klubbarna i New York. Här berättar han om sitt medfödda handikapp och om uppväxten i en dysfunktionell familj, om ensamhet och social fobi, om ett liv fyllt av utsvävningar och pengar. Även om konflikterna med originalmedlemmarna Ace Frehley och Peter Criss och om det fyrtio år långa förhållandet med parhästen Gene Simmons.

Lou Reed

av Mick Wall. Inläst ur Massolit, 2014 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 11 tim..

Biografi över rockmusikern Lou Reed (1942-2013). Lou Reed är känd både som medlem i rockgruppen Velvet Underground och genom sin solokarriär. Han var ofta kontroversiell, frispråkig och missförstådd, men har haft bestående inflytande på bl.a. punken och den alternativa rockscenen. Här berättas till exempel om inspelningen av ett kritikerrosat album med Velvet Underground & Nico, Lou Reeds tunga drogmissbruk och uppträdande för påven.

Historia

Härskarna i Kreml

av Örjan Berner. Inläst ur Bonnier, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 23 tim., 12 min..

Örjan Berner tjänstgjorde vid ambassaden i Moskva 1970-1974 och var ambassadör där 1989-1994. Imperiet Sovjetunionen löstes upp inom loppet av några år och fjorton nya stater bildades. I boken står frågorna kring Rysslands identitet i centrum. Är den hållning som idag präglar Moskvas ledare en återgång till rysk imperialism eller är den en reaktion mot smäleken att ha förlorat status som supermakt?.

Vi från Jedwabne

av Anna Bikont. Inläst ur Atlas, 2014 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 19 tim., 37 min..

Sommaren 1941 utsattes polska judar för fruktansvärda övergrepp i sina hembyar. Allra värst drabbades den judiska befolkningen i Jedwabne, där minst en fjärdedel av byns samtliga invånare mördades. De tyska nazisterna fick skulden, först på 2000-talet kom sanningen om förövarna fram. Den polska journalisten Anna Bikont har träffat både judar som överlevde, de som dömdes men ännu förnekar sin inblandning och barnen till både offer och förövare.

Ett stort lidande har kommit över oss

av Dick Harrison. Inläst ur Ordfront, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 30 tim., 35 min..

Trettioåriga kriget, 1618-1648, framställs på olika sätt i de inblandade länderna. Dick Harrison vill här ta ett helhetsgrepp på detta krig, en global konflikt som utkämpades på flera kontinenter och kan betraktas som ett första världskrig. Vi får följa ryttare och fotfolk, nunnor och abbotar, skomakare och bönder likaväl som kungar och kardinaler. En bok för universitetsstudenter såväl som för historieintresserade.

En engelsk korsfarare hos Djingis khan

av Henrik Höjer. Inläst ur Bonnier, 2014 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 9 tim., 46 min..

I olika essäer får vi möta människor som av eget val eller p.g.a. andra omständigheter brutit mönster. Doldisar i historien har blivit indragna i världshistoriska omvälvningar. Här finns bl.a. en engelsman som hamnade i Djingis khans tjänst på 1200-talet, en conquistador som slog larm om folkmordet i Den nya världen på 1500-talet och en svensk radikal publicist som ville starta en egen teater på 1800-talet.

Ryssland i en återvändsgränd?

av Lena Jonson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2014 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Rysk utrikespolitik förändrades dramatiskt under 2014 i och med annekteringen av Krim och den aggressivare hållningen i närområdet. Tre statsvetare och Rysslandsforskare skriver här om det ryska samhällets förändring sedan Putins återkomst på presidentposten 2012. Oppositionen tystas, samhället utvecklas i en auktoritär och konservativ riktning. Trots detta har Putin högt stöd bland befolkningen. Men vad händer när ekonomin försämras?.

Tre revolutioner

av Stefan Jonsson. Inläst ur Norstedt, 2005 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

Författaren skildrar tre händelser där folket spelat en viktig roll: revolutionen i Paris 1789, den proletära messianismen i Bryssel 1889 och omvälvningarna år 1989. Här får vi möta författare, konstnärer, filosofer och politiker som skulle kunna återuppliva den demokratiska idén i en globaliserad värld. Bakomliggande problematik är konstnärernas eviga lust att gestalta sitt samhälle och människors envisa vilja att styra det.

Lyx och mode i stormaktstidens Sverige

av Håkan Möller. Inläst ur Atlantis, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En bok om framväxten av den moderna storstadsindividen. Stormaktstidens ekonomiska uppsving ledde till en märkbar konsumtionsökning. En luxuös livsstil blev ett sätt att uttrycka status. Många, inte minst prästerskapet, reagerade mot begäret efter lyx. I den här boken ställer författaren frågan varför man blev så upptagen av lyx, mode och moral. H.M. är professor vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet.

Den amerikanska drömmen

av Claus Stolpe. Inläst ur Scriptum, 2013 av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

C.S., filosofie doktor i historia och statsvetenskap, presenterar USA:s alla presidenter - från George Washington till Barack Obama. Vidare beskriver han USA:s tillkomst och samhällsutveckling liksom tekniska landvinningar och intressanta personligheter som har bidragit till att USA blev vad det blev. Boken avslutas med författarens egen rangordning av USA:s presidenter. Detta är en populariserad version av hans doktorsavhandling i historia.

Biografi med genealogi

En vacker dag lämnar jag honom

av Maria Blomqvist. Inläst ur Ordberoende, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

En bok om fysisk och psykisk kvinnomisshandel. Maria Blomqvist berättar om sitt liv tillsammans med Erik vilket präglades av våld, hot, misshandel och sexuella kränkningar men också positiva saker som resor och fester. Hon skildrar hur hon tog sig ur förhållandet och hur hon försökte återhämta sig efter åratal av våld. I slutet av boken finns tips, fakta, studiematerial och frågeformulär.

Jag blev frisk av kärlek

av Cecilia Johansson. Inläst ur Vulkan, cop. 2012 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 3 tim., 22 min..

Förf. föddes med FAS, alkoholrelaterade fosterskador, orsakade av hennes mammas alkoholmissbruk. Ett år gammal placerades hon i familjehem och fick där möjlighet att utvecklas i en stor, varm familj.

Vem var Olof Palme?

av Håkan Lahger. Inläst ur Telegram, cop. 2014 av Martin Gribbe. Talboken omfattar 1 tim., 4 min..

En text om Olof Palme som ursprungligen publicerades i magasinet Intrig 1995. Författaren menar att Olof Palme efter sin död klätts i förgudningens pansar, en lögnaktig och omänsklig bild har skapats om honom. Det är dags att börja diskutera Olof Palme igen, både som politiker och människa. Hans död var en gåta likväl som hans liv menar journalisten och författaren Håkan Lahger.

Victoria - prinsessa och mamma

av Johan T. Lindwall. Inläst ur Forum, 2012 av David Zetterstad. Talboken omfattar 12 tim., 43 min..

Expressens hovreporter Johan T. Lindwall har följt kronprinsessan Victoria från hennes artonde födelsedag. Här ger han en bild av hennes liv från födelsen fram tills hon själv blir mamma. Vi får följa med innanför slottsmurarna, får skildringar från bröllopet, smekmånaden och BB. Även om sådant som skandalerna kring kungaboken och prins Daniels hälsa efter njurtransplantationen. Ny, utökad upplaga.

Mysteriet mamma

av Trude Lorentzen. Inläst ur Ordfront, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

När den norska journalisten Trude Lorentzen är femton år tar hennes mamma livet av sig efter en kort tids psykisk sjukdom. Trude, som inte kan förstå varför, flyttar hem till sin pappa och stuvar undan mammans saker osorterade på vinden. När Trude själv får barn, inser hon att hon måste göra upp med sitt förflutna. Hon beslutar sig för att gå upp på vinden, försöka förstå vad som hände och få en förklaring till hur mamman kunde överge henne.

Jag har ju ett bra liv

av Marian Nygård. Inläst ur Libris, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 31 min..

Från det att Adrian var fem månader ägnade hans föräldrar all tid åt honom och hans livshotande sjukdomar. Hans immunförsvar var hyperkänsligt och kunde bli våldsamt sjuk. Till slut hade hans muskler blivit så svaga att han var tvungen att använda rullstol. När Adrian var tolv år reste de till USA och deltog i en kristen konferens där man ofta bad för sjuka. Förf. är mamma till Adrian och hon berättar om det mirakel som sedan hände.

Varför har du ritat siffror på din arm farmor?

av Rolf Tardell. Inläst ur Ekerlid, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 14 min..

När Rolf Tardell, redaktör på SVT, är 33 år berättar hans mamma om sin uppväxt i Frankrike under andra världskriget. Först nu får han veta vad som hände när hon tvingades ut ur den tillbommade boskapsvagnen tillsammans med sina föräldrar i Auschwitz i slutet av maj 1944. Doktor Mengele satt vid ett bord längst fram på plattformen. Där fick hon skiljas från sin mamma för alltid. Även om hur människor i Sverige kämpade för sina judiska släktingar.

Geografi

Till häst genom Västerbotten

av Sven Björklund. Inläst ur Bonnier, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

I juni 2014 lämnar Sven Björklund och Olof Wretling Umeå till häst för en berättarjakt genom Västerbotten. Med hjälp av en sherpa från Arbetsförmedlingen Kultur bärgas en muntlig berättarskatt. Boken är en reseskildring genom avfolkningsbygd där en ny bild av länet växer fram. Visste du att Åsele var först med att ha en dödsklinik och att inaveln i Västerbotten länge ansågs vara extra arbetsför? Författarna är medlemmar i humorgruppen Klungan.

Resa i Sverige från Smygehuk till Pajala

av Fredrik Böök. Inläst ur Norstedt, 1924 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 4 min..

I denna reseskildring berättar Fredrik Böök på ett lättsamt och personligt sätt hur han reser genom Sverige i sin Cadillac. Han beskriver resan i sig och historier förknippade med platserna han besöker, bland annat Kalmar och Öland, Siljan stränder, Östersund och Frösön samt Tornedalen. Boken utkom 1924. Fredrik Böök, 1883-1961, var svensk litteraturhistoriker och medlem av svenska akademien 1922-1961.

Samhälls- och rättsvetenskap

Kort om mänskliga rättigheter

av Andrew Clapham. Inläst ur Fri tanke, 2011 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 10 tim., 22 min..

Andrew Clapham, professor i internationell rätt, ger ett internationellt perspektiv på dagens diskussion om kränkningar av mänskliga rättigheter. Här berörs bland annat frågor om tortyr, godtyckligt fängslande och diskriminering. Vidare undersöks rättigheternas historia och filosofiska grund. Det handlar om vad mänskliga rättigheter faktiskt är, men också om vad de skulle kunna vara och om människorättsrörelsens framtid.

Etik i polisarbete

av Rolf Granér. Inläst ur Studentlitteratur, 2000 (tr. 2011) av Hans Cederberg. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

En bok baserad på intervjuer, diskussioner och enkäter om polisarbetets villkor ur ett yrkesetiskt perspektiv. Polisen ska arbeta för trygghet, sanning och rättvisa i samhället. I arbetet uppstår ofta moraliska konflikter, t.ex. kan ett polisingripande upplevas som kränkande. Grundläggande i boken är att dialog och öppenhet ska vara utgångspunkten för polisarbetet. Fokus läggs på vad som styr bedömningar och handlande. Många exempel finns.

Giftmord och gästabud

av Andreas Karlsson. Inläst ur Utblick media, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Författarna Anna och Andreas Karlsson redogör för 25 olika mordhistorier från Halland; bland annat ett julfirande i Nissandalen 1670 som spårade ur och giftmorden i Varberg 1651. De detaljerade protokollen rymmer mängder av lokal- och kulturhistoria, liksom skildringar av gamla tiders seder, bruk och föreställningsvärld. Samtidigt får vi en bild av vardagslivet på 1600-talet - vad de trodde på, vad de åt och vilka sjukdomar de drabbades av.

Massans psykologi

av Gustave Le Bon. Inläst ur Bonnier, 1912 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

Den franske socialpsykologen Gustave Le Bon, 1841-1931, menade att det finns ett kollektivt medvetande i en folkmassa som gör att deltagarna känner, tänker och agerar helt annorlunda än de skulle göra ensamma. En folkmassa tenderar att dras mot det extrema och okontrollerade och att bli en irrationell och destruktiv kraft där individernas egenart försvinner och ersätts av kollektiva instinkter. Boken publicerades ursprungligen 1895.

Lex Bogesund

av Lennart Lenke. Inläst ur CKM, 2001 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 55 min..

År 1946 tvångsinlöste staten slottet Bogesund och dess mark på grund av vanvård genom "Lex Bogesund", en lag som enbart skapades och användes vid detta tillfälle. Vad drev myndigheterna till en sådan drastisk åtgärd? Författaren Lennart Lenke har tagit del av alla dokument och presenterar en kronologisk redogörelse för händelsen från 1906, då friherre Nils von Höpken övertog Bogesund, till hans död 1952.

Mellan äldreomsorg och psykiatri

av Susanne Rolfner Suvanto. Inläst ur Gothia, cop. 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Äldre med psykisk ohälsa hamnar ofta mitt emellan äldreomsorgen och psykiatrin. Därför får de inte den hjälp de behöver och har rätt till. Här ges kunskap och konkreta råd om hur man kan förhålla sig till och bemöta äldre personer som har psykisk ohälsa. Fallbeskrivningar illustrerar texten. Fakta presenteras för de vanligaste psykiska ohälsotillstånden, såsom depression, konfusion och missbruk. Författaren är filosofie magister i vårdpedagogik.

Teknik, industri och kommunikationer

Makt, plast, gift & våra barn

av Ethel Forsberg. Inläst ur Sarstad Press, 2014 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

En debatt- och handbok om maktspelet mellan kemiindustri, marknad, myndigheter och politiker. Författaren visar att barn påverkas betydligt mer än vuxna av partiklar i luft, mat och dryck. Orsaken är att de omsätter mer inandningsluft och livsmedel per kilo kroppsvikt. Även information om kemikalier och råd med checklistor om hur kemikalierna omkring oss kan hanteras. Ethel Forsberg har under nio år varit generaldirektör för kemikalieinspektionen.

Ringsläp till dagens slut

av Ingemar Håvik. Inläst ur Göteborgs spårvägar, 1985 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 25 min..

Historisk framställning om hur det har varit att arbeta vid Göteborgs Spårvägar. Det handlar om tuffa arbetspass, dålig lön och stress men också om stor stolthet över sitt arbeta och en bra kamratanda. Förutom en beskrivning av den historiska utvecklingen finns här många personliga betraktelser, många från början av 1900-talet, av hur det var att arbeta på en spårvagn.

Olyckshändelser och missöden vid Sveriges järnvägar

av Kenneth Landgren. Inläst ur SNJ förlag, 2013 av Inga Pyk. Talboken omfattar D. 1: 6 tim., 7 min..

Första boken i en serie om olyckshändelser och missöden vid Sveriges järnvägar behandlar tiden 1863-1899. Olyckorna kan bero på många orsaker: urspåringar, sammanstötningar, banvallsras, bränder med mera. Mycket uppmärksammad på sin tid var Sandsjöolyckan 1874 när ett godståg kolliderade med ett snälltåg på Sandsjö station. Boken innehåller många detaljerade referat från protokoll och tidningsartiklar.

Ringar på vattnet

av Moa Samuelsson. Inläst ur Printz Publishing, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den 28 september 1994 förliste färjan M/S Estonia i hårt väder på Östersjön. 852 passagerare förolyckades. Här berättar nio personer om hur olyckan förändrade deras liv. Bland de intervjuade finns överlevare, anhöriga till omkomna, räddningsarbetare, psykolog som arbetade med krishantering och Ingvar Carlsson, statsminister vid tidpunkten för Estonias förlisning.

Ekonomi och näringsväsen

Allt om bröllop

Inläst ur Bonnier fakta, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Handfasta tips och inspiration till den som planerar bröllop. Förslag för både det mer traditionella och högtidliga bröllopet och det litet enklare och mer okonventionella. Rikt illustrerad.

Nödrop

av Lottie Knutson. Inläst ur Bonnier, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

Lottie Knutson är informationsdirektör på Fritidsresegruppen i Norden. Här ger hon sin personliga bild av vad som hände under tsunamikatastrofen 2004 men också vid andra kriser. Hon möter människor, drar lärdomar och ger verktyg inför den dag läsaren hamnar i en kritisk situation. Frågor som tas upp är till exempel vilka krafter stora trauman sätter igång, hur myndigheter och politiker reagerar och vad som händer med dem som drabbats personligen.

Varför gör min hund så?

av Caroline Spencer. Inläst ur Pagina, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 18 min..

Författaren vill lära hundägaren ett sätt att få kontakt med sin hund och en större förståelse för varför den uppför sig som den gör. Syftet är att man ska kunna korrigera dåligt beteende och bygga en vänskap som baseras på kärlek, harmoni och ömsesidigt förtroende. Tanken är inte att man ska styra och dominera, utan visa att ägaren är den som bestämmer. Man får lära sig att tyda de meddelanden som hunden kommunicerar med sitt kroppsspråk.

Det enda som räknas

av Björn Söderberg. Inläst ur BookHouse Publishing, 2012 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Björn Söderberg är en social entreprenör som åkte till Nepal efter gymnasiet och därefter har verkat i landet under elva år. Han upptäckte att det går att göra skillnad. Här delar han med sig av erfarenheter från framgångar och misslyckanden. Tips och verktyg för dem som vill skapa förändring och inte bara prata om den. Det enda som räknas är vad som görs och varför vi gör det.

Charter till solen

av Göran Willis. Inläst ur Trafik-nostalgiska förlaget, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

K-spanare G.W. tar oss med på en nostalgitripp till charterland och en tid när utlandsresan blev ett folknöje. Plötsligt hade alla råd att åka iväg en vecka. Följ med till 1960-talets Mallorca, Svin-Antonios grisfester och Frankrikes Florida. Författaren har även intervjuat reseledarna Mimmi och Birgitta och folklivsforskaren Orvar Löfgren funderar kring vad vi vill ha ut av resan till landet annorlunda. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Medicin

Motiverande samtal i arbete med våld i nära relationer

av Liria Ortiz. Inläst ur Gothia fortbildning, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 29 min..

En uppdragsutbildning som ger en kort introduktion av förhållningssättet och den grundläggande samtalstekniken i motiverande samtal. Metoden kan tillämpas vid arbete med personer som utsätts för psykiskt eller fysiskt våld i nära relationer. Ofta förekommer ambivalenta känslor gentemot partnern vilket gör det svårare att lämna förhållandet. Samtalen ska underlätta för våldsutsatta så de lättare kan göra konstruktiva livsval.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Delad identitet

av Astrid Ahlberg. Inläst ur Antares förlag, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Andra delen i serien som börjar med Porten. När Miranda fyllde 20 år upptäckte hon porten till en annan värld. Hon mötte människor med andra levnadsvillkor och värderingar. Hon drogs in i dramatiska händelser och utmaningar. Här får vi följa en pojke bortom Porten som genom ett grymt experiment får den felaktiga diagnosen personlighetsklyvning. Han söker sig till Ön för att hitta den enda person som han tror kan rädda honom.

Peter Pan och Wendy

av James Matthew Barrie. Inläst ur B. Wahlström, 2006 (tr. 2013) av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Syskonen Wendy, John och Michael Darling får en kväll besök i sovrummet av en flygande pojke. Han heter Peter Pan och är pojken som inte vill bli stor. Tillsammans med Peter Pan och älvan Tingeling flyger syskonen till landet Ingenstans. Där bor De borttappade pojkarna som vill att Wendy ska ta hand om dem. I landet Ingenstans finns även den elaka kapten Krok. Syskonen får vara med om fantastiska äventyr. Klassisk engelsk barnbok i nyutgåva.

Stickan

av Guy Bass. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Det gamla slottet i Bökehåla har en märklig källare. Där huserar den galne professor Erasmus som skapar nästan-liv åt de mest besynnerliga varelser. Lille Stickan lever i skuggan av professorns nyare monsterskapelser och drömmer om Erasmus uppmärksamhet. Så dyker en freakshow upp i staden och lockar Stickan med ett liv i rampljuset.

I krigets skugga

av Torsten Bengtsson. Inläst ur LL-förlaget, 2015 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del två i serien som börjar med Ett regn av bomber. 15-årige Hans från Tyskland kom till Sverige som krigsbarn under andra världskriget. När kriget är över fortsätter han att plågas av mardrömmar och hemlängtan. I skolan blir Hans kallad nazist och tjuv av de svenska barnen. Det finns de i byn som hatar honom bara för att han är tysk. Men fosterfamiljens dotter visar något annat och han får framgångar i fotbollslaget. Lättläst bok.

Gudarnas återkomst

av Patrik Bergström. Inläst ur Lilla piratförlaget, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Den eviga eldens magi som börjar med Alex och Corintha. Axel och Corinthia reser ner till havsalvernas rike Nifelheim på havets botten. Där får de träffa sin farfar och lär sig behärska den vita eldens magi. De lär sig också om de sköldar som skyddar landet Eyrvandis. Det är bråttom - snart ska de möta draken Grimaug i slutstriden där de ska kämpa för att rädda Eyrvandis framtid.

Komodo - ödlekungen

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första delen i serien En värld i lågor. Den unge pojken Toms mor har blivit förhäxad. Det är den onde trollkarlen Velmal som nu styr det karga och ogästvänliga landet Kayonien. För att befria sin mor från trollkarlens makt måste Tom, tillsammans med sin vän Elenna, besegra sex grymma bestar. Varje best har en ingrediens som Tom behöver för att blanda en medicin mot förhäxningen. Först ut är ödlekungen Komodo.

Muro - råttmonstret

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien En värld i lågor som börjar med Komodo Ödlekungen. Den unge pojken Tom måste besegra sex bestar för att få de ingredienser han behöver till en medicin. Medicinen ska bryta hans mors förhäxning och frigöra henne från den onde Trollkarlen Vemal. Nu har turen kommit till råttmonstret Muro. Tom möter då även människor som är passiviserade till robotar av trollkarlens makt och de får hjälp av Tom och hans vänner.

En mördarkatts dagbok

av Anne Fine. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Den egensinniga katten Tuffy berättar här i sin dagbok om hur det är att vara en cool mördarkatt. Tuffy kan inte förstå varför lill-matte Ellie tycker det är hemskt att han kommer hem med döda småfåglar och möss. När Tuffy släpar in grannarnas kanin Stampe genom kattluckan drabbas hela familjen av katastroftankar. Vad ska grannarna säga? Hur ska de dölja det faktum att Tuffy dödat Stampe? Men är det verkligen Tuffy som är skyldig?.

Martrådar

av Mia Franck. Inläst ur Schildt & Söderström, 2013 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Björknäs är en idyllisk stad vid havet. Men onda krafter växer sig starka på dess skuggsida. Matilda är framgångsrik fotbollsspelare, stadens blivande stjärna. Men när hennes syster tar sitt liv rämnar tillvaron. Matilda förvandlas till en mara. Maran är den som väver människornas drömmar om nätterna och kan därför se deras tankar. Matilda inspireras till att våldsamt hämnas gamla oförrätter men blir också själv manipulerad av de onda krafterna.

Den ruttna hämnden

av Maria Frensborg. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Martin Halland. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Stella och Gustav bor i Dockvik, en norrländsk kustby. En dag har det varit inbrott på Ica. Tjuven stal all surströmming! Genast börjar de två vännerna nysta i brottet. Samtidigt får Stella en påse med mycket speciellt innehåll: ett brev och en dräkt. En superhjältedräkt som gör henne till Stål-Stella!.

Den smutsiga kuppen

av Maria Frensborg. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När miljöaktivisterna i Greenpeace angör den norrländska kustbyn Dockvik med sin båt Rainbow Warrior börjar skumma saker att hända. Det smetas tjära på båtens landgång, alla vänsterskor stjäls från pingishallen, och någon förstör foppatofflor i affären. Är det Greenpeace som försöker göra en kupp för att väcka bybornas miljömedvetenhet? Stella rycker in som superhjälte för att lösa mysteriet och hittar en helt annan förklaring.

Blodsmagi

av Tessa Gratton. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

17-åriga Silla finner sina föräldrar döda i en pöl av blod. Till skillnad från resten av familjen vägrar hon tro att det är hennes far som är mördaren. Då skickas en bok till henne med mystisk avsändare. Det är en bok om blodsmagi som verkar ha tillhört hennes far. Med hjälp av sin bror Reese och grannen Nicholas söker hon lära sig allt om faderns magi för att ta reda på vem som mördade föräldrarna och varför.

Blodsväktaren

av Tessa Gratton. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Britt Ronström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mab har ända sedan hon var liten utövat blodsmagi. Precis som sina föräldrar är hon en blodshäxa. Hon vill bevara de traditionella riterna och praktiserar sin farliga kunskap i skogen. En dag råkar Mabs besvärjelse väcka en gammal förbannelse som hon inte kan kontrollera. Den drabbar tyvärr den unge Will som bara är åskådare. Han försöker fly, men dras in i en kamp på liv och död tillsammans med Mab.

Spökkattens hämnd

av Samantha Hay. Inläst ur Bergh, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Zombiedjur. Joe fick en egyptisk amulett av sin morbror. Den skulle uppfylla en önskan och Joe önskade sig ett husdjur. Men han blev istället alla zombiedjurens beskyddare; han ska hjälpa de odöda att få frid så att de kan gå vidare till andra sidan. Nu dyker spökkatten Tassan upp ur en toalett och ber honom rädda hennes syster.

Vampyrvarning

av Anna Holmström Degerman. Inläst ur Opal, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Titti tycker inte om Halloween och vampyrer. Och nu är det så hemskt att en vampyr flyttat in i hennes hus! Tillsammans med kompisarna Jonas och Irma börjar Titti spana och fundera ut hur hon ska kunna skydda sin familj från vampyrerna, med vitlök och annat...

Salamandergåtan

av Jørn Lier Horst. Inläst ur Bergh, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Cecilias familj driver ett pensionat vid den idylliska Skutbukten. En dag hittar Cecilia en död man på stranden. Mannen har en salamander tatuerad på armen. Tillsammans med sina vänner börjar Cecilia nysta i vad som pågår. Flera mystiska typer har tagit in på pensionatet och barnen snokar runt med hjälp av pensionatets nycklar. Det visar sig att stora pengar och en salamander står på spel.

Krokodilfursten

av Dan Hunter. Inläst ur Bergh, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del tre i serien Quest of the Gods som börjar med Skorpionryttarna. I det gamla Egypten fortsätter kampen mot de onda gudar som är i farao Obas tjänst. Pojken Akori måste fara över Nilens vatten för att befria de goda gudarna. I en undervattenshåla väntar gudinnan Isis tillfångatagen. Men i Nilen väntar tyvärr också den blodtörstige krokodilguden Sobek med en hel armé av krokodiler.

Ödesgudinnans val

av Caroline Hurtig. Inläst ur Antares, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första delen i serien Själarnas öden. I en dimension bortom människornas verkar de fem ödesgudinnorna. De spinner livets trådar och vakar över alla själars öden. I dimensionen finns även svartänglar, demoner, tomtar och troll i fredlig samexistens. När gudinnan Aria blir kär i svartängeln Kol överskrider hon gränserna för det tänkbara. Aria tvingas fly till människornas värld för att inte straffas av demonerna. Kaos och krig tornar upp sig.

Tjejen som ville hämnas

av Jørn Jensen. Inläst ur Nypon, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tove blev överfallen av några äldre killar i nian, men vill inte berätta för någon vad som hände. Inte ens för sin mamma eller bästa vännen Nick. Hon är tyst, sluten, och har börjat träna judo. Så brinner det en dag på Toves bakgård. Polis och brandkår söker förövare och motiv. Men det blir Tove som lyckas komma över bildbevis och på så sätt kan hämnas killarna. LL-bok.

Den eviga nattens riddare

av Mattias Johnsson. Inläst ur Cassius Creative, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Efter föräldrarnas död lämnar Vidinia motvilligt drottningens jägarkår för att ta hand om sin yngre bror. Han vill ge sig ut på äventyr i Davokarskogen. Lite oväntat får de två en uppgift att söka orsaken till en förbannelse i skogen. Ett äventyr som präglas av religiösa motsättningar inom drottnings rike och mellan syskonen. Boken hör ihop med rollspelet Symbaroum.

Som syskon på riktigt

av Helena Karlsson. Inläst ur Hegas, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

När Emma var 11 år träffade hennes frånskilde pappa en ny kvinna och Emma fick snart acceptera en halvsyster: Malin. Från början tyckte Emma inte om henne. Men sedan blev Emma och Malin nästan som syskon. På riktigt. Ingenting skulle kunna skilja dem åt. Så en dag när Emma är 14 år kommer hon hem och upptäcker att de plötsligt flyttat. Kvar finns bara en ledsen pappa.

Sist jag var som lyckligast

av Rose Lagercrantz. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Snart är det dags för Dunnes första sommarlov. Hon ser tillbaka på både bra och dåliga saker. Men sista dagen i skolan blir det plötsligt alldeles hemskt. Fröken säger att mormor ska hämta Dunne i skolan. Det har hänt en olycka. Hennes pappa har blivit påkörd av en bil och ligger på sjukhuset för intensivvård. Vi får följa Dunnes hemska väntan tills pappan vaknar upp igen och livet återvänder till det vanliga.

Mackan vågar

av Helena Lund-Isaksson. Inläst ur B. Wahlström, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Mackan älskar att spela fotboll. Han spelar i Gif och de har äntligen vunnit en match! Då berättar tränarna att det ska komma en ny kille till laget. Allt förändras. Mackans bästa lagkompis Ante blir en mobbare. Inför nästa match är laget splittrat av konflikter. Mackan får ont i magen innan träningarna, men vågar tillslut säga ifrån.

Jonas bok

av Eden Maguire. Inläst ur Semic, 2010 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Fyra ungdomar på den amerikanska skolan Ellerton High har dött på mindre än ett år. De visar sig snart i spöklika syner för Darina, som sörjer sin döde pojkvän. Hon förstår snart att de de fyra ungdomarna dröjer sig kvar i livet som levande döda. De måste lösa mysteriet med sina dödsfall för att kunna få ro. Darina blir den som kan hjälpa dem.

Pappa och jag

av Ulf Nilsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Maja, 4 år, tycker om att göra saker tillsammans med sin pappa. I vardagsnära berättelser får vi följa med i deras julförberedelser och utflykter till biblioteket, järnaffären och skogen. Ibland blir det smådramatiskt. När de måste utmana mörkret i källaren och när de närma sig grannens arga hund. Mest betraktar de livet runtikring och har det sådär skönt vardagsmysigt.

För evigt

av Alyson Noël. Inläst ur Buster Nordic, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 6, sista delen i serien som börjar med Evermore. Ever och Damen har genom många liv kämpat för sin kärlek. Mot svartsjuka, rivaler och dödsfiender. Nu kommer de till Sommarlandet och Ever gör en resa in i sitt tidigare liv som Adelina. Hon får sedan i uppgift att hämta frukt från livets träd, medan Damen kämpar för att hitta ett motgift som kan häva förbannelsen och göra att de kanske kan leva tillsammans tillslut på jordeplanet.

Modigaste killen i världen

av Ingrid Olsson. Inläst ur Opal, 2014 av Martin Skoglund. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Ibland blir Einar röd. Alldeles illröd som en tomat. Syskon och kompisar fnissar och retas med honom då. Det känns som vassa tänder i bröstet. Einar fantiserar gärna om hur det skulle vara om det röda inte fanns. Om allt han skulle våga göra då. LL-bok. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Den tryckta boken används jämsides.

Första träningen

av Åsa Oxenmyr. Inläst ur Rabén & Sjögren, ISBN 978-91-29-68924-2, 91-29-68924-4 (genererat) av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Joel ska börja spela innebandy. Han har redan provat tennis och ishockey, men det var inte för honom. Vi får följa honom på första träningen. Innebandy är också svårare än det ser ut - men det är roligt! I boken finns lätta fakta om innebandy.

Tom Gates fantastiska värld

av Liz Pichon. Inläst ur Alfabeta, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Dagbok där Tom skriver och ritar om sin familj, kompisar och skola. Skämtsamt berättar han om sådant som är pinsamt (föräldrar) och jobbigt (läxor). När en hund äter upp biljetterna till en popkonsert Tom ser fram emot får familjen oväntad hjälp av magister Fullerman.

Herr Grums och Trollberget

av Andy Stanton. Inläst ur Argasso, 2011 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tredje boken om den gräslige Herr Grums - en synnerligen otrevlig personlighet i den lilla staden Stora Pimplarby. Flickan Polly och hennes vän den vise gamle Fredag ser onda krafter slå till i samhället. Den här gången måste de ge sig upp på Trollberget och möta både troll och häxor. Vem är den där Trollkungen med en förskräcklig plan som hotar deras stad? Är Herr Grums inblandad nu igen, tro?.

Skattkammarön

av Robert Louis Stevenson. Inläst ur B. Wahlström, 2008 (tr. 2013) av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Klassisk äventyrsberättelse om den unge pojken Jim Hawkins som hittar en skattkarta bland tillhörigheterna hos en gäst på sin fars värdshus. Tillsammans med två vänner ger sig Jim ut för att hitta Kapten Flints skatt. De slår sig samman med pirater på väg mot Skattkammarön. Under resans gång blir det myteri ombord. Jim hamnar i flera strider med den enbente skeppskocken Long John Silver i kampen om att hinna först till skatten.

Ökensagor

av Oscar Trimbel. Inläst ur Oscar Olofsson, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sagosamling med berättelser från de nomader som förr vandrade långt med sin boskap i Somalias öken. En saga per uppslag tillsammans med en akvarellmålning i milda ökentoner. Berättelserna återspeglar situationer som ofta är lite kluriga eller roliga på ett sedelärande vis. Ett muntligt berättande som än idag lever kvar i Somalia. Oscar Trimbel, som sammanställt och översatt sagorna, har rest runt och arbetat dokumentärt flera år i Somalia.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

När jag reste till jordens medelpunkt och andra sanna eller falska historier

av Andreas Palmaer. Inläst ur Alfabeta, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sant eller falskt? I den här boken finns en samling otroliga historier. Några av alla saker som berättas har hänt i verkligheten. Kan du gissa vilka? Personer som överlevt katastrofer på de mest otroliga vis, hypnotisörer, trollkarlar och mannen som reste till jordens medelpunkt. Avslutningsvis tipsar författaren om hur du själv hittar på liknande historier.

Filosofi och psykologi

Vad är det som händer?

av Karin Björkegren. Inläst ur LL-förlaget, 2004 av Helena Gripe.

En bok för nyfikna ungdomar på väg in i puberteten. Här ges svar på tonårsflickors frågor om vänskap och kärlek, om killar och sex, om förändringar i den unga kvinnans kropp och om jobbiga föräldrar. Den förmedlar att man som ung kvinna ska våga stå på sig.

Geografi

Visby för små och stora

av Bisse Falk. Inläst ur Gotlandsboken, 2013 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Historisk faktabok. Med avstamp i berättelsen om valkyrian Visna, som gett staden Visby dess namn, skildras dess utveckling från stenåldern. Om vikingarna, det kristna Visby, bygget av stadsmuren, kung Birger, oroliga tider under Erik av Pommern, häxprocesser och ryssarnas anfall 1808. Avslutningsvis presenteras växter, djur och byggnader typiska för staden. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Idrott, lek och spel

1.114 finurliga gåtor & andra klurigheter

av Reid Persson. Inläst ur Semic, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

1114 gåtor, ordvitsar och logiska tankenötter samlade i 143 kapitel under skojiga temarubriker. Enkla gåtor att testa på kompisarna och familjen. Även matematiska klurigheter och ordbetydelser att fundera på själv en stund. Svaren ges direkt efter frågan.