Nya talböcker mars 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 181 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Om du vågar

av Megan Abbott. Inläst ur Bokfabriken, 2015 av Birigitta Smiding. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

Addy Hanlon har alltid varit Beth Cassidys bästa vän. Beth är den som bestämmer och Addy ser till att det blir som hon vill. När tränaren Colette French kommer till skolan kan Addy inte låta bli att fascineras av henne, men Beth håller sig på sin kant. Ett självmord leder till en polisutredning av Colette. Addy försöker ta reda på sanningen. Snart inser hon att det är svårt att dra gränsen mellan lojalitet och kärlek.

Sirener

av Gabriella Ahlström. Inläst ur Norstedt, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En roman om tillit och passion. Henrik och Lotte kommer hem från USA där de haft ett spännande och lyckligt år. Väl hemma i radhuset i den fina förorten blir Lotte gravid med parets första barn. När Lotte får ett sent missfall rämnar idyllen, Henrik blir förälskad i en yngre kvinna och hamnar i en komplicerad konflikt med sin far. Gabriella Ahlström, 1963-, är journalist och författare, detta är hennes andra roman.

Nattens dagg

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

Del 22 i serien Thea. Thea är stolt och glad över att hennes butik går så bra, men det är tydligen inte alla som vill henne väl. I Vestbygden dyker Solveig plötsligt upp i handelsboden och Benjamin låter sig lätt förföras av hennes världsvana väsen.

Dagar i Alchan-Jurt

av Arkadij Babtjenko. Inläst ur Ersatz, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 4 tim., 4 min..

Arkadij Babtjenko är en rysk journalist och författare som kämpat i de båda ryska krigen i delrepubliken Tjetjenien. I denna berättelse får vi följa kontraktssoldaten Artiom under några dygn när ryska trupperna försöker driva ut tjetjenska rebeller från byn Alchan-Jurt. Babtjenko beskriver inte bara själva stridens fasa och berusning utan även om den totala meningslösheten med själva kriget.

Stum rädsla

av Nevada Barr. Inläst ur Hoodoo, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim.,51 min..

En thriller med skogvaktaren Anna Pigeon. I nationalparken Rocky mountain i Colorado försvinner tre trettonåriga flickor från ett ungdomsläger. Två av dem återfinns svårt medtagna efter sex veckor och kommer inte ihåg vad som hänt. Anna undrar om den sekt flickorna tillhör är inblandad. Mellan Heath Jarrod, kvinnan som hittade flickorna, och en av dem uppstår ett starkt band. Heaths engagemang blir mer riskfyllt än hon kunnat ana.

Akutbjällran

av Karin Brunk-Holmqvist. Inläst ur Kabusa, 2015 av Maria Kjellberg. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Systrarna Elsa och Julia Nilsson bor i en liten svensk landsortsby. De slås av häpnad när advokat Jörgensson läser upp kusin Ullas testamente. Än mer upprörande blir det när Ullas före detta särbo dyker upp och gör anspråk på äggkopparna han blivit lovad. Rykten börjar gå när sedan Julia - av misstag - stoppar femhundra kronor i handlarens bössa. Utanför ytterdörren hänger akutbjällran. När systrarna ringer i den kommer grannen Ragnar till hjälp.

Himlakroppar

av Eleanor Catton. Inläst ur Bromberg, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 2 CD-ROM (33 tim., 9 min.).

År 1866 har Walter Moody kommit till Nya Zeelands guldgruvor för att likt många andra söka lyckan. Samma natt som han anländer, stöter han på ett märkligt sällskap bestående av tolv män som har samlats för att i hemlighet diskutera en serie olösta brott. Walter Moody dras in i ett komplext och gåtfullt äventyr i en magisk, viktoriansk värld. Allting tycks hänga samman men ingenting är som det synes vara.

Aldrig mer!

av Jennifer Crusie. Inläst ur Richter, 2004 av Marianne Engström. Talboken omfattar 13 tim., 33 min..

När Maddie hittar ett par främmande svarta spetstrosor under bilsätet i sin mans bil bestämmer hon sig för att lämna honom. När hon dessutom stöter ihop med en gammal ungdomskärlek tycker hon att hon gott kan unna sig en romans. Men så blir hennes man mördad och nu är Maddie och hennes älskare huvudmisstänkta och hon måste bevisa sin oskuld.

Åka skridskor i Warszawa

av Emilia Degenius. Inläst ur Ersatz, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Självbiografisk roman om att försöka hitta hem till ett land, ett språk och en kultur man har förlorat. 1972 kommer den unga Emilia Degenius till Sverige, utan papper, ensam och statslös. Fyrtio år senare återvänder hon till Warszawa och försöker få svar på de frågor hon burit med sig under uppväxten.

I säkert förvar

av Anita Desai. Inläst ur Bakhåll, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 2 min..

Deven arbetar som lärare i hindi på ett college i Indien och på fritiden fascineras han av urdu-poesi i allmänhet och poeten Nur i synnerhet. När han erbjuds uppgiften att intervjua Nur för en litterär tidskrift tackar han ja. Men Nur visar sig vara en förfallen man som idag lever ett kaotiskt liv med många laster. Poeten vill inte prata poesi och ger inte några värdefulla svar vilket försvårar uppgiften avsevärt.

Uppvaknanden

av Georg Ebert. Inläst ur Georg Ebert, cop. 2014 av Anders Palm. Talboken omfattar 14 tim., 25 min..

Lars ska skriva en roman och hitta tillbaka till sig själv. I en liten by i Norrlands inland håller han sig undan mediedrevet. Hela tillvaron förändras när Linda flyttar in i grannhuset. Deras berättelse sammanflätas med en katastrofal seglats över Atlanten och en framgångsrik mediekarriär i New York. En bok om att komma vidare i sitt liv, även om det inte blir som man tänkt sig.

Upplaga noll

av Umberto Eco. Inläst ur Bromberg, 2015 av Johan Svensson. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

En av reportrarna i en udda samling journalister på en dagstidning i Milano undersöker en serie spektakulära händelser som ägt rum i staden. Han finner information om statskupper, kärlekshistorier och påvemord. Hemliga och ljusskygga högerorganisationer, terrorister och frimurarloger lurar i bakgrunden. Verkliga händelser i Italiens nutidshistoria driver berättelsen framåt. Läsaren får avgöra vad som är sant och inte.

På spaning efter Deborah

av Karin Edvall. Inläst ur Ord & Visor, 2011 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Fristående fortsättning på Vinkelgatan 53. Röntgenläkaren Ulf bor högst upp på Vinkelgatan 53. När han en dag stöter ihop med grannen mitt över, Christina, blir han handlöst förälskad. Snart kretsar hela hans tillvaro kring henne. Sverker, längre ner i huset, skriver på en roman om den mystiska Deborah. Så småningom upptäcker Ulf att även Deborah styr hans liv.

Jag är syster Ensams nattbarn

av Ellen Einan. Inläst ur Ellerström, 1999 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 1 tim., 6 min..

Ett urval vackra och gåtfulla dikter av den norska poeten Ellen Einan, i översättning av Görgen Antonsson. Dikterna skildrar psykiska realiteter på ett kodat språk. Författarinnan menar att hon i sitt skapande styrs av andar, som hon inte riktigt kan rå över. Den egenartade poesin präglas av stilla jubel och nattlig oro. Efterskrift av den norske lyrikern Jan Erik Vold.

Tiebreak

av Álvaro Enrigue. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

En allegori över hur Europa blev modernt. Den italienska konstnären Michelangelo Merisi da Caravaggio och den spanske poeten Francisco de Quevedo ska 1599 spela en match på Piazza Navona i Rom. I första set, game ett, tas läsaren med till Frankrike och Anne Boleyns bödel. Allt eftersom berättandet pendlar mellan tennisbanan och världen bortom den, nystar författaren upp en historia om barockens historia och koloniseringen av den nya världen.

Skeppsredaren

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Del 17 i serien Lotsbarnen som inleds med Jon och Julie. Det pratas mycket i Losvika efter Marens olycka. Julie och Gunnar har mycket att stå i och livet är inte lika enkelt som förut. Maren möter en främling och börjar prata med honom. Det är en vältalig herre, äldre än Maren och säkert bara ute efter att fördriva tiden tills båten kommer. En ny kärlekshistoria utvecklar sig ute i skärgården.

av Tomas Espedal. Inläst ur Lindelöw, 2014 av Anders Palm. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

Att gå är det ursprungliga sättet att resa. Romantiska drömmar leder till tuffa erfarenheter, att gå vilse, sova under bar himmel och möta sig själv och andra. Tomas Espedal älskar att vandra och har gjort det många gånger. Sina promenader i och kring hemstaden Bergen berättar han även om i boken Bergensare. I bland annat Paris, Tyskland och Wales har han följt i filosofers och konstnärers fotspår.

Esti

av Péter Esterházy. Inläst ur Weyler, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 14 tim., 4 min..

Kornel Esti var en återkommande gestalt under den ungerska litteraturens blomstringstid på 1930-talet och Peter Esterházy ser honom också som den främste litteräre hjälten. I Esterházys roman framträder Esti i en rad olika skepnader och historier. Denna bekännelse till litteraturen är också en lek som står i skarp kontrast till den cyniska, kommunistiska värld som författaren växt upp i.

Alruna

av Hanns Heinz Ewers. Inläst ur Hastur, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar 12 tim., 28 min..

Detta är den första svenska oförkortade och ocensurerade utgåvan av denna bok som på tyska utgavs för första gången 1911. Författaren Hanns Heinz Ewers var en pionjär inom skräckgenren som bland andra uppskattades av den amerikanske kultförfattaren H.P Lovecraft. I denna historia får vi följa Frank Baum och hans morbror som genom artificiell befruktning skapar barnet Alruna som har sällsamma krafter.

Evighetens rand

av Ken Follett. Inläst ur Bonnier, 2014 av Anita Molander. Talboken omfattar 38 tim., 41 min..

Del 3 i serien inledd med Giganternas fall. Sista delen i författarens romantrilogi om fem familjers öden under 1900-talet. Berättelsen har nått fram till de dramatiska årtiondena mellan 1960 och 1989. Familjemedlemmarnas liv flätas samman mot en fond av omvälvande händelser: medborgarrättsrörelsen i USA, Berlinmuren, kriget i Vietnam och Kubakrisen.

Klara, färdiga, dö!

av Lars Forsberg. Inläst ur Forum, 2015 av Dan Kandell. Talboken omfattar 11 tim., 17 min..

Andra boken med kommissarie Torsten "T-Rex" Rexelius. Tillvaron börjar bli osäker för Torsten. På arbetet sitter han inte säkert och blir dessutom utpekad som gärningsman när han klampar rakt in i ett pågående brott. Även på hemmaplan är det besvärligt och Torsten måste ideligen bevisa sin duglighet. Lyckligtvis inträffar ett brutalt mord när han som bäst behöver det. Dessvärre går ingenting som han tänkt sig, vare sig på jobbet eller hemma.

Lustgården

av Margit Geijer. Inläst ur Carlsson, 1991 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

Del 2 i serien inledd med De gjorde uppror. Historisk roman som utspelar sig i 1820-talets Sverige. Brita är husmor på Ekeby, en gammal skogsgård i Sörmland. Kring henne finns barnen och maken Jonas, som inte låter sig förtryckas av myndigheter och kyrka. Det sociala temat, kontrasterna mellan fattig och rik samt kvinnoperspektivet är några tydliga trådar i roman från.

Flugornas herre

av William Golding. Inläst ur Bonnier, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En grupp skolpojkar hamnar genom en flygolycka på en obebodd ö och inrättar sitt liv i väntan på räddningen. Kuslig men psykologiskt övertygande skildring av hur ondska och djurisk vildhet kan ta överhanden.

Morsarvet

av Christina Granbom. Inläst ur Hoi, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

När två döda och grovt skändade kroppar hittas i skogen utanför den lilla byn Kungsör blir det polisassistent Mildred Carlesten som får ta sig an fallet. Hon har egna problem i bagaget och blir dessutom förälskad i byns kyrkoherde, som hjälper henne med fallet. Mördaren fortsätter att terrorisera byn och det verkar alltmer som om någon med religiösa vanföreställningar ligger bakom.

Konsuln

av Kjerstin Göransson-Ljungman. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1949 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Kjerstin Göransson-Ljungman, 1901-1971, var en svensk författare, konstnär och arkitekt. Hon var dotterdotter till Henrik Göransson, bruksdisponent i Sandviken från 1864 till 1910. Boken handlar om hans far Fredrik Göransson, 1819-1900. Den börjar 1828 då släkten är samlad efter att Fredriks lillebror Herman har döpts. Vi får sedan följa hans uppväxt, livet som far och det idoga arbetet med det som kom att bli Sandvikens Jernverk.

Precis som att börja om

av Ninni Holmqvist. Inläst ur Norstedt, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 2 min..

I juni 1980, när Pia-Lisa är 22 år, ska huset där hon växte upp i Skåne säljas. Hennes pappa, den berömde, ständigt turnerande pianisten, finns inte längre. Barnflickan Ulla, som betydde så mycket för Pia-Lisa, försvann tolv år tidigare för att aldrig mer återses. Med början i sextiotalet skildras Pia-Lisas resa från barndom till ung vuxen. Vi möter hennes mamma, syster, Janne med hunden och Teresa som hon älskar.

Alla kan se dig

av Anna Jansson. Inläst ur Norstedt, 2015 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

Sextonde boken med Gotlandspolisen Maria Wern. En gammal skolfotograf hittas död i sitt hem på norra Gotland. Någon har också försökt tända eld på hans arkiv. Tove Hartmans mor blir misshandlad och övergiven i skogen. Hon tror att någon filmade henne. När Maria Wern tar över utredningen hotar mördaren att lägga ut Marias privatliv i offentligheten.

Måste man verkligen finna sig i allt?

av Karin Jarl Nydén. Inläst ur Recito, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim., 23 min..

Roman som delvis bygger på autentiska händelser. I början på 1940-talet föds Kristina och placeras på ett barnhem för fallandesjuka. I familjen föds ytterligare två barn, Karin och Bror. 1952 dör Kristina, men i bokens skildring lever hon vidare och lämnar som vuxen barnhemmet efter att ha vistats där i 16 år. Hon lyckas skapa sig ett gott liv utanför institutionen och blir pianist. Fin skildring med handlingen förlagd i parallella tidsplan.

Sista dagen av ensamhet

av Pamela Jaskoviak. Inläst ur LL-förlaget, 2015 av Eva Werning. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Lättläst kärleksnovell. Yvonne sitter på en restaurang och dricker ett glas vin. Hon väntar på Roger. De har inte setts på många år. Medan hon väntar ser Yvonne tillbaka på deras tidigare möten, 1987 och 1994. De gillade varandra redan då men gifte sig på var sitt håll. Nu är det 2013 och båda är nyskilda, de har fått kontakt via internet. Men Roger dröjer och efter tre glas vin orkar inte Yvonne vänta längre.

Den tredje passageraren

av Tony Johansson. Inläst ur Celander, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 8 tim., 20 min..

Strax efter elfte september-dåden 2001 hittas en lokal högerextremist död i Landskrona. Inga vittnen finns och polisen betraktar fallet som en smitningsolycka. Journalisten Erik Larsson skriver om händelsen. Så småningom blir han kontaktad av ett vittne. Det visar sig att han tävlar med den militära underrättelsetjänsten om att komma först fram till vittnet. Dödsfallet har fått återverkningar långt utanför landets gränser.

Motståndets melankoli

av László Krasznahorkai. Inläst ur Norstedt, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 56 min..

Med denna surrealistiska roman från 1989 introduceras författaren för svenska läsare. Handlingen utspelar sig i en liten ungersk stad. Fru Plaufs tåg är försenat. Hennes medpassagerare tycks alla vara sorgliga skepnader. Väl hemma får fru Plauf besök av fru Eszter som har illasinnade planer på att ta över hela staden genom politiskt ränkspel. Den naiva godheten symboliseras av hennes make, Valuska. I sin drömvärld skriver han musik för duvorna.

Månsbergets hemlighet

av Annika Langa. Inläst ur Natur och kultur, 2014. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Sten Syder - en lömsk och girig man - kommer till Abborrträsk för att bygga ett lyxigt vildmarkshotell med golfbana. 12-årige Napoleon "Nappe" Larsson är miljövän och försöker tillsammans med sina kompisar Khaya och Anders stoppa Syder. Samtidigt får Khaya ett mystiskt meddelande och luskar i det förgångna, medan Nappe är både kär och svartsjuk.

Emilys porträtt

av Margareta Lindholm. Inläst ur Kabusa, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

En roman om längtan att bli fri, om drivkraften att skriva och måla - och viljan att hålla det man älskar vid liv. Emily kommer till familjen Brontës prästgård för att arbeta i hushållet. Hennes liv förändras. Mötet med de tre systrarna som ägnar sina liv åt att skriva, framför allt Emily, ger Erin nya tankar. Ju närmre hon kommer systrarna desto mer inser hon att hennes avlägsna dröm är något livsviktigt, som är värt att kämpa för.

Blåsa liv

av Clarice Lispector. Inläst ur Tranan, 2014 av Martin Halland. Talboken omfattar 5 tim., 25 min..

En postumt utgiven roman från 1978 av en brasiliansk författare. Clarice Lispector karaktäriserade själv boken som en bok av spillror. Den fiktiva Författaren skapar Ângela genom att likt Gud blåsa liv i henne. Syftet är att han vill föra ett samtal med sitt mörka inre. När Författaren börjar tappa kontrollen över sin skapelse inser han att Ângela kanske måste dö. I så fall innebär det också slutet för honom själv.

Kungsgatan

av Ivar Lo-Johansson. Inläst ur LL-förlaget, 2015 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Klassisk Stockholmsskildring från 1935 om urbaniseringens effekter på samhället. Boken handlar om två personer som flyttar från landet till staden. Adrian, bondson från Sörmland, är brevbärare och byggnadsarbetare. Marta är statarflicka och hamnar snart i prostitution. Romanen skildrar 1930-talets stadsliv, sociala institutioner, statarlivet och klarabohemerna. Ivar Lo-Johansson, 1901-1990. Med förord av Susanna Alakoski. Stockholm läser 2015. Lättläst bok.

Ostadig och flyktig

av Lennart Lundstedt. Inläst ur Orda, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

Antikvariatsbokhandlare Staffan Modin i Göteborg får besked av två poliser att hans fru hittats mördad, tillsammans med en annan man, i familjens sommarstuga. När Modin återvänder till skånska Graneby och stugan, som också är hans föräldrahem, aktualiseras traumatiserande händelser som inträffade för exakt femtio år sedan. Modin värvas motvilligt i en förening kallad Förbundet. Allt för sent genomskådar han den och hans dotter Linda är i fara.

Skuggspel

av Pierre Magnan. Inläst ur Bra Bok, 1988 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Deckare i fransk miljö. En liten pittoresk stad i Provence, rik på historiska minnesmärken, är platsen för svårförklarliga mord och andra mystiska händelser med dunkla samband från motståndsrörelsens tid. Den skarpsynte kommissarie Laviolette får mycket att reda ut. P.M., 1922-2012, fransk författare som skrev många prisbelönade deckare.

Kanske jag kissar en skvätt

av Francesco Marciuliano. Inläst ur Känguru, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Här hittar du dikter om och av katter där ditt älskade husdjurs önskningar och dagliga konflikter uttrycks. Alla kattälskare kan glädjas åt denna samling fyndiga, knasiga och insiktsfulla dikter, författade ur kattens eget perspektiv. Dikterna är indelade i fyra olika områden; familjen, arbetet, leken och existensen.

Det man inte vet

av Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Inläst ur Forum, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 20 tim., 31 min..

Första boken om familjen Horn. Alice och Eric Horn flyttar på 1960-talet in i ett nytt villaområde i den danska förorten Vase. Alice ger upp sin sjuksköterskeutbildning och blir hemmafru. Erik arbetar för en revisionsbyrå och försörjer familjen. De får tre barn och lever ett till synes välordnat familjeliv. Men Erik vill utmana det traditionella äktenskapet. Alice är tveksam och oroar sig för barnen, speciellt den yngsta dottern, trotsiga Flora.

Det borde varit stjärnor

av Enel Melberg. Inläst ur Heidrun, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Fem säregna kvinnor berättar från sin personliga synvinkel om Gustaf Fröding. Tillsammans formar de en kort biografi över honom. Romanen har fått sin titel efter skaldens dikt Det borde varit stjärnor. Boken blir samtidigt en liten biografi över var och en av kvinnorna: modern Emilia, systrarna Matilda och Cecilia, beundrarinnan Ida Bäckman och sköterskan Signe Trotzig.

Guldlock och björnarna

av Folke Mellvig. Inläst ur Saxon & Lindström, 1954 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

Detektiven John Hillman får i uppdrag av sin tandläkare att spåra upp en kvinna som han varit bekant med i sin ungdom. Hillman tar sig an uppdraget men hamnar i en riktig härva som han måste nysta upp. En pusseldeckare som för första gången gavs ut 1954.

Gäst i byn

av Folke Mellvig. Inläst ur Saxon & Lindström, 1948 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 5 tim., 58 min..

Den unga lärarinnan Birgit från Stockholm kommer till Ovanby. Det lilla samhället skiljer sig drastiskt från det som hon är van vid. Både natur och människor är nya för henne, det är svårt att finna sig tillrätta. Allt blir lättare när Birgit förälskar sig. Men det skvallras i byn. Modig som hon är vill hon sätta sig över fördomarna och det otidsenliga synsättet på ungdomen.

Privata affärer

av Judith Michael. Inläst ur Richter, 1987 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar D. 1: 10 tim., 55 min..

Den första av två delar. Elizabeth och Matt Lowell träffades när de gick på college. De stora planer som de hade blev det inget av. Nu har de varit gifta i sexton år och är beredda att riskera allt för att bygga upp ett eget imperium. Snabbt når de framgång och dras in i en värld av rikedom och makt. Men med framgång följer frestelser och passioner som är svåra att motstå. Hur ska det gå med kärleken som de en gång hade till varandra?.

Blodbokens tid

av Bodil Mårtensson. Inläst ur Bokfabriken, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 12 tim., 31 min..

Del 1 i serien Clemenskrönikan. En roman där handlingen utspelar sig runt midsommar 1346. Kung Magnus Eriksson reser till bröllopet i Helsingborg mellan sin kusin, fru Inga, och den danske kungen Valdemar Atterdags syssling. Magnus känner inte till att fru Inga offrar sin egen stora kärlek för landets bästa. Kökspojken Odd uppdagar att unga adelsmän planerar ett blodigt uppror under bröllopsfesten. Samtidigt smids ränker på Stockholms slott.

Mörkerseende

Inläst ur Epok, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Novellsamling. Här finns elva noveller samlade på tema hemsökta hus, gengångare och demoner. Novellerna är skrivna av en rad olika författare som fått till uppgift att i sina berättelser utgå från det hemsökta huset och sedan fantisera fritt. Det hemsökta huset är en egen genre inom skräcklitteraturen och läsaren får här möta olika sorters gengångare i olika sorters hus.

Det är alldeles för få som ger upp

av Stefan Norrthon. Inläst ur Norstedt, 2014 av Lars Winclair. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

Jockes karriär som skådespelare befinner sig på ett sluttande plan. Men han är lika engagerad för det och intalar sig att hans insatser är teaterns själva kärna. Jocke märker inte att flickvännen Madde inleder ett samarbete med författaren och kvinnokarlen Dan Stadell. Inför en föreställning kollapsar Jocke bakom scenen. Han fortsätter att låtsas att allt är som det ska, trots en partiell ansiktsförlamning. Det går inte särskilt bra.

Mios blues

av Kristina Ohlsson. Inläst ur Piratförlaget, 2015 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 43 min..

Den andra boken med advokaten Martin Benner. Mot sin vilja har Benner dragits in i jakten på den försvunne fyraårige Mio. Desperat följer han upp de få spår som finns. Samtidigt måste han ta reda på vem som försöker sätta dit honom för mord som han inte begått. Jakten på sanningen ställer honom inför ett ohyggligt dilemma. Det är frågan om han kan rädda både sig själv och Mio eller om ytterligare ett offer kommer att krävas.

Glödens färger

av Vibeke Olsson. Inläst ur Libris, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien inledd med Sågverksungen. Våren 1909, trettio år efter Sundsvallsstrejken, behöver ingen lägga sig hungrig. Nog är Bricken tacksam, trots att hon saknar den där bottenglädjen som hon hade när Natan levde. Men Bricken oroar sig för att Nikanor kan ha anslutit sig till hinkeanerna. De som förespråkar blodig revolution. Bricken minns sågverksarbetarnas glöd när de gick ut i strejk, men det gör inte Nikanor eller de andra unga.

Trumvirveln

av Dudley Pope. Inläst ur Norstedt, 1969 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 15 tim., 49 min..

Historisk sjöroman som utspelar sig 1796 och 1797 under de franska revolutionskrigen och bygger på verkliga händelser. Detta är den första och andra boken om löjtnant Nicholas Ramage. I den första boken ska han segla till den italienska kusten och rädda en grupp strandade aristokrater från Napeoleons armé. I den andra boken får han order om att snabbt ta sig till Gibraltar för att stödja Lord Nelson i kriget mot spanjorerna. D.P., 1925-1997.

Madonnan i Notre-Dame

av Alexis Ragougneau. Inläst ur Sekwa, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim..

Dagen efter firandet av jungfru Maria i Notre-Dame, hittas en ung vitklädd kvinna död på en av kyrkans bänkar. Åklagaren Claire Kauffman leder utredningen där misstankarna snart pekar mot en fanatiskt religiös man, kallad den blonda ängeln. Men en av Notre-Dames präster anar att mannen är ett villospår och påbörjar en privat utredning inom kyrkans väggar. Alla som har med kyrkan att göra blir misstänkta, alltifrån präster till turister.

5-bussen

av Staffan Rodebrand. Inläst ur Fantasi-förlaget, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 7 min..

En roman där handlingen utspelas på Öland, på Stora Alvarets mest undanskymda delar. Emma vaknar i tältet och är varm och svettig. Tommys sovsäck är tom, han finns inte i tältet. Utifrån hörs skrik av smärta och skrik på hjälp. Sakta inser Emma att det är Tommy som försöker nå henne. Hon störtar barfota ut på det blöta varma gräset. Medan hon försöker lokalisera skriken blir de mer som ett utdraget gnyende.

Ljuset i dina ögon

av Margit Sandemo. Inläst ur Schibsted, 2010 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 8 tim., 20 min..

Del 2 i serien Häxmästaren. Tiril flyr från två män som båda vill döda henne. Hon blir strandsatt på en ö där en gåtfull ensam kvinna bor. Vännen Erling gör förtvivlade försök att finna henne. Häxmästaren Móri försöker mana upp trolldomsboken Rödskinna från en gammal grav på Island. Så får Tiril ett telepatiskt bud om att han är i fara och gör allt för att skynda till undsättning.

Trolldom

av Margit Sandemo. Inläst ur Boknöje, cop. 1991 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

Del 1 i serien Häxmästaren. Tiril Dahl växer upp i Bergen under slutet av 1600-talet, ensam och osjälvständig i skuggan av sin syster Carla. Allt eftersom åren går börjar onda saker ske. När Tiril befinner sig i ett hopplöst, livsfarligt dilemma får hon hjälp av den unge affärsmannen Erling. Men ödet vill annorlunda. Móri, en mystisk, skrämmande islänning dyker upp. Hans avsikt är att bli den störste häxmästaren av alla.

Sommarsång

av Ida S. Skjelbakken. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Del 9 i serien Krönikan om Ylva Alm som inleds med Amuletten. Silje reser till Nikolas i Köpenhamn. Väl framme får hon en chock som paralyserar henne. Det känns som ett knytnävsslag i bröstet och hennes hjärta slår så långsamt att hon tror att det ska stanna. Aksel kan inte sluta tänka på Ylva, även om det antagligen inte längre finns något hopp. Frågan är om hon har gett sig iväg utan att svara på brevet.

Agnes

av Peter Stamm. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

På ett bibliotek i Chicago träffas Agnes och en schweizisk författare och de inleder en försiktig relation. Varken författaren eller Agnes känner särskilt många andra i staden och de blir snart beroende av varandra. Agnes uppmanar sin pojkvän att skriva om deras förhållande, han tvekar men börjar till slut skriva. Peter Stamm, 1963-, schweizisk författare. Agnes är hans romandebut från 1998 som översatts till 26 språk.

Den vita duken

av Benjamin Stein. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2013 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 27 min..

En historia som berättas från två olika håll. Romanen kan läsas antingen framifrån eller bakifrån. Vid mitten läser man från andra hållet. Eller följer man ett antal stickspår. Minsky uppmanas av sin vän Amnon Zichroni, psykoanalytiker i Zürich, att skriva om sin barndom i nazisternas koncentrationsläger. Journalisten Jan Wechsler fördömer memoarerna. Tio år senare får Wechsler tillbaka en väska han påstås ha förlorat på ett flyg från Jerusalem.

Adak-Ulla

av Britta Stenberg. Inläst ur Britta Stenberg, 1997 av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 39 min..

Adak-Ulla är en roman med biografiska drag. Den berättar om nybyggardottern Ulrika Andersdotter-Asp (1819-97), även kallad Adak-Ulla från sydöstra Lappland. I korta kapitel får vi följa Adak-Ulla från barndomen då hon är hjälpreda åt sin far till vuxenlivet där hon driver en gård och jordbruk samt ensam åker på långa handelsresor.

Pappas låt

av Stor. Inläst ur LL-förlaget, 2015 av Martin Halland. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Tecknad serie baserad på rapparen Stors (Ulises Infante Azokar) Pappas låt. Självbiografisk berättelse om uppväxten med pappan, som inspirerat sonens skrivande. Det är också en hyllning till alla farsor och morsor som är invandrare i Sverige. Pappas låt finns med på albumet Shere Khan XIII.

Cool, kallare, kallast

av Lisbet Svedlind. Inläst ur Lisbet Svedlind, 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 11 tim., 21 min..

En berättelse om Pära, en ung och lovande grabb som trampade snett i en välfärd som kom av sig. Och om Anna-Lena, hennes vinpavor och brustna drömmar om det perfekta livet. Här finns också Cissie som, liten och tunn, håller i maskorna i välfärdens skyddsnät. Så många hon ser, orkar och klarar att hantera. En roman om hur det också kan se ut i ett annat Sverige.

Kuriren

av Thomas Svensén. Inläst ur Idus, 2012 av Lars Winclair. Talboken omfattar 11 tim., 42 min..

Del 1 i serien om före detta polisen Henrik och historieläraren Sebastian. De båda männen är vänner sedan barndomen och delar intresset att köra Harley- Davidsonmotorcykel. Under höstens sista mc-träff vid Uppsala högar försvinner Henrik spårlöst. Nycklarna till hans motorcykel hittas vid skeppssättningen en bit från kyrkan. Tre år senare ringer det på Sebastians dörr. Utanför står en ärrad, utmärglad och smutsig Henrik, klädd i karolineruniform.

Oanständiga förslag

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

Del 3 i serien Där vinden viskar inledd med Gabriellas flykt. Direktör Stablum besöker oväntat Övre Tronstad. Amanda är rädd att han ska hämnas för att hon upptäckt att han haft en opassande förbindelse med Amine. Bakom ryggen på Gabriella ger han Amanda en så skarp och varnande blick att hon måste kämpa mot gråten. Gabriella bjuds hem till paret Stablum. Efter middagen lägger makarna fram ett mycket chockerande förslag.

Bartleby & Co

av Enrique Vila-Matas. Inläst ur Tranan, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Kontoristen Bartleby i Herman Melvilles novell vill helst slippa när han uppmanas att utföra arbetsuppgifter. Denna roman är en exposé över författare i litteraturhistorien som, likt Bartleby, bestämt sig för att säga nej. Huvudpersonen är en kontorist i Barcelona som efter att ha gett ut en kortroman om kärlekens omöjlighet avslutat sitt författarskap. Nu påbörjar han en serie fotnoter utan huvudtext om andra författare som slutat skriva.

Gatfågeln

av Janwillem van de Wetering. Inläst ur Bra böcker, 1985 av Anders Palm. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

En vidrig hallick hittas i en gränd i Amsterdam på 1980-talet, skjuten med sex skott i bröstet. En svart katt smyger runt liket och på natthimlen ovanför seglar en svart gam. Kriminalarna de Gier och Grijpstra söker efter mördaren i bordellträsket. Deras chef, en gammal reumatisk kommissarie, ses i en sällsam förklädnad. Katten och gamen visar sig tillhöra en magiker med märkliga krafter. Motivet till mordet finns i en värld där inget är gripbart.

Stjärnklart

av Lars Wilderäng. Inläst ur Massolit, 2014 av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 55 min..

Del 1 i en ny dystopisk serie. Allt fler trasiga mobiltelefoner lämnas in för reparation. Mobilerna är stendöda, men fyllda av damm som snabbt sprider sig och irriterar luftvägarna. Så slutar bilarna och tågen att fungera, mataffärerna töms och inga nya leveranser är i sikte. Ett i raden av strömavbrott orsakar till sist att den mörka hösten blir till en stjärnklar vinter. Få överlever i kaoset.

Det enda jag vet

av Majken Öst-Söderlund. Inläst ur Artos, 2013 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

Frilansjournalisten Majken Öst-Söderlund berättar om sin uppväxt i en liten österbottnisk by i Finland, präglad av väckelserörelsen. Då, på 1960-talet, är allt möjligt. Tuberkulosen är utrotad, kriget är över och bilen har blivit var mans egendom. Men resan till framtidslandet Sverige, med Bob-saft och Gevalia-kaffe, blir inställd på grund av mammans cancersjukdom.

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Bibliograv

av Andrei Codrescu. Inläst ur 2244, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 10 tim., 39 min..

En bok om boken, dess förflutna och framtid. Författaren utgår från sig själv och sitt eget förhållande till böcker. Framför allt skärskådar han hur begreppet "bok" och därmed även begreppen "arkiv" och "bibliotek" drastiskt förvandlats under hans livstid och förändrat litteraturens utseende. För Codrescu är boken inte död men den har genomgått en reinkarnation, lämnat sin papperskropp och blivit virtuell alltmedan själen fortlevt.

Skriv och skriv vidare

av Helga Härle. Inläst ur Textstället, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

En handbok i skrivande. Poeten och folkbildaren Helga Härle ger ett antal olika vägar till att skapa en text. Hon utvecklar skrivpedagogiken i teori och praktik och bokens många övningar ger olika ingångar till skrivande. Det handlar om att skapa trovärdiga miljöer, personer och situationer och att lägga upp och skriva dialog. Även om grepp och tekniker som kan användas i noveller och romaner samt utforskning av lyrik och språk.

Allmänt och blandat

I svärmen

av Pyong-ch'ol Han. Inläst ur Ersatz, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 3 tim., 8 min..

Den koreanske filosofen Han reflekterar över det digitala som förändrar samhället. Både människors verklighetsuppfattning och tänkande påverkas liksom deras umgängesformer. Medan Internet med sin omedelbarhet är ett affektmedium har varseblivningen en djupare innebörd som innefattar begreppet respekt, som ordagrant betyder återblick. När man umgås respektfullt med andra håller man sig tillbaka med nyfiket distanserad blick.

Religion

Memoarer

av Ulf Ekman. Inläst ur Livets ord, 2013 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar D. 2: 8 tim., 31 min..

Andra delen av Ulf Ekmans självbiografi där han berättar om församlingen Livets ords första decennium. Från församlingens grundande, genom 1980-talets påhopp i media till bombattentat och avhopp. Även om det stora byggprojekt som mynnade ut i lokaler med 5500 sittplatser, om abortmarscher i Stockholm och starten av en kristen friskola. Ett försök att förklara Livets ords intentioner som, enligt författaren, ofta har blivit misstolkade.

Vad händer när man dör?

av Dan Johansson. Inläst ur Dan Johansson, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

Författaren, lekmannapredikant inom Pingströrelsen, gör här en vandring genom de av bibelns texter som belyser frågan om vad som händer när man dör. Systematiskt går han igenom texterna och ger sin egen tolkning och förklarar varför han resonerar som han gör. Exempel på rubriker är Människans trefaldiga natur, Övergången till dödsriket, Dödsriket, Paradiset, Skyldig eller frikänd, Uppståndelsen, Himlen, Jesu återkomst, Helvetet, Spiritism, Synd.

Jag är bara Nathan Söderblom satt till tjänst

av Jonas Jonson. Inläst ur Verbum, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 23 tim., 30 min..

Biografi över Nathan Söderblom, svensk ärkebiskop 1914-1931. Tyngdpunkten ligger på Söderbloms internationella verksamhet. Han ville förena de olika kyrkorna som kommit att stå mot varandra genom första världskriget. Främst ägnade han sig åt det ekumeniska arbetet och på hans initiativ ägde det stora ekumeniska Stockholmsmötet rum 1925. Här deltog alla kyrkliga samfund utom romersk-katolska kyrkan.

Filosofi och psykologi

Stå på dig

av Stefan Ekberg. Inläst ur Ego, cop. 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 34 min..

En självhjälpsbok för den som behöver verktyg för att kunna stå upp för sig själv och inte låta sig nedtryckas. Det handlar om att bygga en ryggrad eller med andra ord att skaffa sig integritet för att få andras respekt. Man får till exempel lära sig att sätta gränser, att bli självisk på ett bra sätt och att säga nej utan att få ångest. Vidare att kritisera konstruktivt och att göra sig mer synlig på jobbet.

Det blå arkivet

av Lars H. Gustafsson. Inläst ur Libris, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 45 min..

Barnläkaren Lars H. Gustafsson bestämmer sig för att ta döden - och därmed livet - på allvar. Han bemöter frågor som dyker upp, både praktiska som till exempel vilket begravningssätt man önskar och metafysiska om livets mening och dödens innebörd. Via Vita och Röda arkivet kommer man fram till det Blå arkivet präglat av hopp, uppståndelse, ljus och nya vyer. Under resans gång förundras vi alltmer över det enkla och släpper fram minnen och drömmar.

Litteraturvetenskap

Mitt hjärta står öppet

av Marcus Birro. Inläst ur Livets ord, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Personliga betraktelser kring kristen tro, familjeliv, solidaritet, nåd och religionens plats i dagens Sverige.

Jag är skapad för stormen och striden och regnet

av Chris Forsne. Inläst ur Ordfront, 2014 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 8 tim..

Biografi över Christina Lilliestierna (1923-2000), framträdande svensk journalist under 1950- och början av 1960-talet. Hon var bl.a. Pariskorrespondent för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och Aftonbladet. Under sin tid som utlandsreporter för Veckojournalen hade hon i uppdrag att bevaka Nordafrika, Kongo och Frankrike. Författaren, själv journalist, bygger sin framställning på dagböcker, brev, tidningsurklipp och Lilliestiernas romaner.

Brev från Tove Jansson

av Tove Jansson. Inläst ur Schildt & Söderström, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 20 tim., 51 min..

Boken innehåller ett urval brev från Tove Jansson, från 1930- till 1980-talet. Här finns brev till familjen, särskilt till modern Ham, till vännen Eva Konikoff som emigrerade till USA, till journalisten, politikern och filosofen Atos Wirtanen, till Viveka Bandler samt till livskamraten, konstnären Tuulikki Pietilä. Många brev innehåller rapporter från sommarlivet i Pellinge skärgård, söder om Borgå, där paret har byggt ett hus.

När andra skriver

av Mara Lee. Inläst ur Glänta, 2014 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 13 tim., 23 min..

M.L. skriver i sin avhandling om erfarenheten av att skriva utifrån en Annan kropp. Hon vill visa hur denna erfarenhet är intimt sammanbunden med olika typer av temporalitet som bryter upp och ifrågasätter vår linjära tidsuppfattning. Avhandlingen utgör också ett svar och ett försök att skriva vidare på den litterära/teoretiska skriftpraktik som lanserades på 1970-talet av den franska författaren Hélène Cixous under namnet écriture féminine.

Sven Stolpe

av Svante Nordin. Inläst ur Atlantis, 2014 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 12 tim., 48 min..

Biografi över författaren Sven Stolpe, som skrivit romaner, essäer, litteraturhistoria och biografier över den heliga Birgitta och drottning Kristina. Dessutom var han debattör, filmmakare, tevekändis och företrädare för katolicismen. Framställningen är baserad på ett stort antal brev, dagboksanteckningar, publicerade verk och dokument som nyligen blivit tillgängliga.

Stå i bredd

av Ebba Witt-Brattström. Inläst ur Norstedt, 2014 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 10 tim., 44 min..

Den könspolitiska dimension som kännetecknat 1970-talets litteratur började snart kritiseras. Professor Ebba Witt-Brattström visar att decenniet var både livaktigt och litterärt innovativt. En tematiskt upplagd litteraturhistoria som vill övertyga om att sjuttiotalets feminism var banbrytande för litteraturen. Teman som kännetecknar perioden är kvinnohistoria, sexuella tabun, flicksocialisering, manskris, mor-dotterdynamik och depressiv feminism.

Konst, musik, teater och film

Men hur som helst-

av John Cleese. Inläst ur Forum, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 18 tim., 3 min..

John Cleese berättar om sitt liv. Han inledde sin komikerbana som medlem i Cambridge Footlights Revue när han studerade juridik, blev erbjuden arbete som manusförfattare på BBC Radio, senare både medverkar han i och skriver manus till den satiriska tv-serien The Frost report och träffar de framtida Monty Python-medlemmarna. Han är både rollinnehavare i och manusförfattare till filmerna Life of Brian, Meningen med livet och en fisk som heter Wanda.

Mozart

av Piero Melograni. Inläst ur Ordalaget, 2014 av Anna Westberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Boken innehåller verkförteckning. Den tryckta förlagan är illustrerad. P.M. italiensk historiker.

Detta är en berättelse om livet

av Ken Ring. Inläst ur Bonnier, 2014 av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Ken Ring, född 1979, är musiker och rappare. Han har gjort musik i över 15 år, släppt 11 album och 300 låtar. Hösten 2013 medverkade han i tv-programmet Så mycket bättre. Här berättar han öppenhjärtigt och utan filter om sitt liv. Om sin mamma som dog i cancer när han var 13 år, missbruk, knarkdomar, rättegångar och fängelsestraff, men även hans karriär, vänner, familj och kärlek. Medförfattare är journalisten Klas Ekman.

Black Sabbath

av Mick Wall. Inläst ur Forum, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En biografi över hårdrocksbandet Black Sabbath. Rockjournalisten och författaren Mick Wall går igenom bandets historia från debuten 1970 med albumen Black Sabbath och Paranoid. Vidare skildrar han de otaliga skandalerna, storhetstiden med Ozzy Osbourne, drogerna och det ockulta formspråket som kom att påverka hela metalscenen. Den tryckta boken innehåller fotografier.

Historia

En dag i Delhi

av Henrik Chetan Aspengren. Inläst ur Norstedt, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 8 tim., 1 min..

Under ett par års tid återkommer Henrik Chetan Aspengren till Delhi där han forskar om den moderna tidens påverkan på indiska förhållanden. I sina egna reflektioner om Indiens och Europas sammanlänkade historia placerar författaren berättelsen om hur han som barn adopterades från Mangalore på Indiens västkust till Sverige. Frågan om det går att finna en hemvist där man kan slå rot är universell.

Yom Kippur, oktoberkriget 1973

av Simon Dunstan. Inläst ur Svenskt militärhistoriskt bibliotek, 2007 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den 6 oktober 1973 under Yom Kippur-högtiden attackerades ett oförberett Israel från två håll av Egypten och Syrien. Efter månader av strider fick Israel övertaget. I denna bok kan du läsa om De kämpande ländernas militära organisationer. Hur det internationella samfundet reagerade och vilka konsekvenser kriget fick i mellanöstern.

Kapare och pirater i Nordeuropa under 800 år

av Lars Ericson Wolke. Inläst ur Historiska media, 2014 av Björn Sjöquist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mellan cirka 1050 till 1856 härjade pirater och sjörövare i Östersjön och Nordsjön innan kuststaterna började bekämpa kriminaliteten. L.E.W., professor i historia, skildrar för första gången i sin helhet hur nordeuropeiska handelsfartyg, fiskare och kustsamhällen försvarade sig mot angreppen från kapare och pirater genom århundraden. Genom ny arkivforskning har han kunnat lyfta fram olika dramatiska händelser och fascinerande människoöden.

Den döende kommunismen

av Wolfgang Hansson. Inläst ur Historiska media, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

När Berlinmuren föll 1989 kollapsade Östeuropas kommunistiska system på kort tid och kalla kriget upphörde. Journalisten Wolfgang Hansson bevakade händelseutvecklingen på plats som Aftonbladets utsända reporter. Boken är hans personliga berättelse om de avgörande ögonblicken som ledde fram till murens fall, men också om vad som hände sedan. Om nya krig och konflikter i det forna Jugoslavien och i Ukraina.

Andra världskrigets olösta mysterier

av Jeremy Harwood. Inläst ur Fischer & Co, 2014 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 39 min..

Sjuttio år efter andra världskrigets slut återstår fortfarande en rad olösta mysterier. Här redogör författaren för vad forskningen kommit fram till i några av dessa fall. Vissa hemligheter får sin slutliga förklaring medan man i andra ges ledtrådar till det som kan ha hänt. Bland annat berättas om den svenska spionen Jane Hornby i Stockholm, hur nära det var att nazisterna utvecklade kärnvapen och plundringen av europeiska konstskatter.

I den kungliga kulissen

av Barbro Hultman. Inläst ur Langenskiöld, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Hovreportern Barbro Hultman vill bredda den bild av kungen och hans familj som finns idag. Kungen, som alltid har långa arbetsdagar, visar sig här som en humoristisk man. Han har besökt fler länder än de flesta, älskar maskerader, är engagerad i scouterna, värderar familjeliv och naturliv högt. Men vem kunde ana att kungen drömt om att stå på Kungliga Operans scen?.

Brusten regnbåge

av Disa Håstad. Inläst ur Bonnier, 2015 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Reportagebok om Sydafrika. Journalisten Disa Håstad, 1940-, har intervjuat arbetslösa i kåkstäder, gruvarbetare, politiker och akademiker. Genom mötet med dessa människor växer en bild fram av vad författaren menar är världens mest ojämlika land där rasfrågan fortfarande är brännhet. Vad hände med löftena om demokrati och jämlikhet och varför har ANC inte kunnat leva upp till förväntningarna efter befrielsen 1994?.

Övergivna platser

av Jan Jörnmark. Inläst ur Historiska Media, 2007 av Peter Mattsson. Talboken omfattar Speltid: 4 tim., 45 min.; 191 s. : ill. (: 4). DAISY text och ljud.

Jan Jörnmark är docent i ekonomisk historia på Chalmers. På sin fritid började han fotografera övergivna platser som folkparker, nöjesfält, bruksorter och industribyggnader. Detta publicerade han på sin hemsida tillsammans med texter som resonerade kring dessa platser och dess historia. I denna bok presenteras några av dessa övergivna platser.

Brittisk politik i förändring

av Lena Karlsson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2015 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

I maj 2015 är det parlamentsval i Storbritannien. Det politiska läget är mer oförutsägbart än på länge. Under hösten 2014 röstade en majoritet i Skottland för att förbli en del av Storbritannien, det var dock 45 procent som ville lämna. Det Skotska nationalistpartiet ser ut at vinna många väljare från Labour samtidigt som det brittiska självständighetspartiet, Ukip, tar röster från de konservativa och liberaldemokraterna.

Den ståndaktiga nationalstaten

av Mikael af Malmborg. Inläst ur LUP, cop. 1994 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 34 tim., 56 min..

En doktorsavhandling om Sveriges roll i ett begynnande europeiskt samarbete och svenska attityder till Europa efter krigsslutet 1945. En rad gemensamma organisationer upprättades i Europa för att säkra freden, skapa välstånd och värna om den europeiska kulturen. Sverige ingick till exempel i Marshallorganisationen och Europarådet. En anpassning skedde också till samarbetet i kol- och stålgemenskapen, försvarsgemenskapen och EEC.

Den nya staden

av Lennart Pehrson. Inläst ur Bonnier, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 19 tim., 36 min..

Andra delen i en trilogi om den svenska utvandringen till Amerika. I slutet av 1800-talet är den svenska utvandringen som störst och nu är det främst storstaden som lockar. Chicago växte snabbt och var under en tid Sveriges andra stad. Många, om än inte alla, fick sina förhoppningar om frihet och framgång infriade. Före detta pigor från Sverige blev hembiträden i Chicago och unga män deltog i byggandet av de första skyskraporna.

Warszawasvenskarna

av Staffan Thorsell. Inläst ur Bonnier, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 31 min..

Fyra höga chefer på L.M. Ericson och Tändsticksbolagets företag i Polen greps av Gestapo sommaren 1942 och dömdes till döden. ASEA:s man i Polen, Sven Norrman, råkade vara i Sverige när Gestapo slog till. När han flugit hem till Stockholm i maj 1942 hade han haft med sig en detaljerad berättelse om judeutrotningen. Med hjälp av denna kunde engelska BBC börja berätta för världen om vad som pågick i Polen.

Biografi med genealogi

Oförglömligt

av Ulf Beijbom. Inläst ur Carlsson, 2014 av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 30 tim., 12 min..

Här berättar Ulf Beijbom om sig själv och sitt livsverk Emigrantinstitutet i hemstaden Växjö. Han förestod detta arkiv och forskningscenter mellan 1966 och 2002. Beijbom har vistats, rest och forskat i USA. Ringar på vattnet är en resa i tid och rum där Beijbom möter svenskar som bor där. Skildringen bygger på författarens besök i arkiv och bibliotek, museer och redaktioner, intervjuer med forskare och utvandrare, möten med politiker m.fl..

Från Röda huset till Stadshuset

av Ulf Broberg. Inläst ur Arx, 2014 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Mohamad Hassan flyr från Beirut för att slippa militärtjänstgöring i den syriska armen. Om han återvänder riskerar han att dömas till döden. Planen är att resa till Kanada men släktingar och vänner hjälper honom istället att ta sig till Sverige med hjälp av ett falskt pass. Mohamad söker asyl i Uppsala. Efter en karriär inom restaurangvärlden är han nu stadens kommunalråd. Även om krigets fasor i Libanon.

Ansikte mot ansikte med Jesus

av Samaa Habib. Inläst ur Sjöberg, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 8 tim., 26 min..

En islamistgrupp gömmer fyra bomber i en kyrka för kristna. Tonårsflickan Samaa Habib, förföljd av sin muslimska familj för sin kristna tro, står intill ett brandskåp där en av bomberna exploderar. En del av de närvarande femhundra personerna omkommer i kaoset. Samaa möter döden men hon möter också Jesus. Hon ingjuts mod att sprida vittnesmål om himlens verklighet och Jesu återkomst.

Ingenting är anstötligare än sanningen

av Christer Hedin. Inläst ur Molin & Sorgenfrei, cop. 2013 av Christer Modin. Talboken omfattar 14 tim., 32 min..

En skrift utgiven med anledning av hundraårsjubileet av Torgny Segerstedts professur i religionshistoria. Christer Hedin, även han religionshistoriker, redogör för Segerstedts forskning och akademiska karriär från disputationen 1903 till professuren 1913. Även om Segerstedts teoretiska bakgrund och dess betydelse för hans publicistiska gärning och kamp för mänskliga rättigheter.

Morfar föddes i en diktatur

av Krister Kronlid. Inläst ur Ord & kultur, cop. 2012 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Författarens morfar föddes i Uddevalla 1894. Han växer upp i ett Sverige med fattigdom, sociala orättvisor och religiöst förtryck. 1921 röstar han i Sveriges första fria val. Förf. har ett starkt samhällsengagemang och berättar här om arbetarrörelsens framväxt, om fackföreningar, om utvecklingen av olika folkrörelser och nykterhetsrörelsen.

Röd kärlek

av Maxim Leo. Inläst ur Historiska media, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 50 min..

När Maxim Leo växer upp i Östberlin är inga frågor tillåtna. Hans rebelliska föräldrar grälar om den "stora saken" och om morfaderns socialistiska åsikter. Drygt tjugo år senare, efter murens fall, beslutar sig Maxim för att hitta svaren på de frågor han aldrig fick ställa som barn. Fram växer en historia fylld av hopp, lögner och svek, men också av kärlek. Berättelsen om familjen blir till en skildring av Östtyskland i miniatyr.

Oogy

av Larry Levin. Inläst ur Bokfabriken, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

En bok som tillägnas alla som kämpar med att trösta och hjälpa djur som har det svårt. Advokaten Larry Levin och hans två söner övertygas att adoptera en olycksalig, ful valp som mirakulöst överlevt efter att ha använts vid träning av kamphundar. Polisen fann honom blodig och sönderbiten. Istället för avlivning blev det operation och ett nytt liv hos Levins. Namnet Oogy är en kärleksfull variant av ordet ugly. Hunden är nu fjorton år gammal.

I Hitlers våld

av Jan-Åke Lindahl. Inläst ur Sekel, cop. 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 57 min..

Denna boks huvudperson Egon Schramm växte upp i Hamburg under mellankrigstiden. Som alla andra pojkar under denna tid är han medlem i Hitlerjugend och 17 år gammal blir han inkallad till Wehrmacht. Han blir krigsfånge och hamnar efter krigsslutet i Sverige. Men tiden i det nazistiska Tyskland förföljer honom och han ägnar mycket av sin tid att åka runt i skolor och berätta om nazismens fasor.

Var är mitt hem

av Danjin Malinovic. Inläst ur Danjin Malinovic, 2014 av Torsten Arnbro. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

D.M., född 1985, var bara sju år när kriget kom till hans hemstad Derventa i norra Bosnien. Innan den dagen hade han en trygg och lycklig barndom. Tillsammans med sin familj flydde han under dramatiska omständigheter till Kroatien och sedan via Moskva till Sverige 1994. Han beskriver det svåra livet som illegal flykting och ett godtyckligt bemötande från myndigheter. D.M. är skådespelare och texten har dramatiserats för scenen med författaren i rollen.

Lenas dagbok

av Lena Muchina. Inläst ur Bazar, 2013 av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I september 1941 belägrades Leningrad av tyska styrkor. Det pågick i 872 dagar och stod det ryska folket dyrt. Lena är då sexton år gammal och hon intresserar sig för samma saker som andra unga flickor: väninnor, pojkvänner, betyg. Men nu breder nöden ut sig, människor fryser ihjäl och dör av svält. En efter en försvinner de ur Lenas liv, ett liv som till slut bara handlar om att skaffa mat och att överleva. Lenas dagbok hittades först 2010.

Räkna med känslorna

av Jan Scherman. Inläst ur Norstedt, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 19 tim., 31 min..

Jan Scherman har under nästan ett halvt sekel arbetat i mediebranschen som journalist, bl.a. på Sveriges radio och Sveriges television och senare som vd för TV4-gruppen. Själv beskriver Scherman sin bok som en blandning av erfarenheter från chefandet och avslöjande inblickar i mediernas utveckling. Tidigare opublicerat material från interna möten, styrelsebeslut och andra händelser ingår. Även om ansvaret i den maktutövning journalistik innebär.

Taylors gåva

av Todd Storch. Inläst ur Borneling, 2013 av 271 MB. Talboken omfattar 13 tim., 8 min..

Den trettonåriga flickan Taylor Storch omkommer under en skidsemester med familjen. Föräldrarna Todd och Tara är utom sig av sorg när de får frågan om Taylors organ kan doneras. Att de svarar ja kommer att förändra deras liv för alltid och dessutom rädda livet på fem desperata människor. Familjen får kontakt med mottagarna av organen, en möjlighet som inte finns i Sverige. Även Taylors båda syskon får nu ork att blicka framåt.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Berörd

av Jonas Frykman. Inläst ur Carlsson, 2012 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

Jonas Frykman, professor emeritus i etnologi vid Lunds universitet, belyser den affektiva vändningen inom den samtida kulturforskningen. Han intresserar sig för vad känslor gör och berör samt hur de kan förstås kulturellt. Författarens egna upplevelser i det forna Jugoslavien ligger till grund för diskussionerna. Teoretiskt hänvisas till fenomenologin som fokuserar på vad som händer i praxis, i mötet med ting, människor och platser.

Geografi

Japan

av Sara Alinder. Inläst ur Horisont, cop. 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Här får läsaren följa med fotografen Sara Alinder och författaren Magnus Jonsson till Japan. Ett land som många känner till men få vet särskilt mycket om. Vi får möta geishor, sumobrottare och helt vanliga japaner på färden från Tokyos skyskrapor och Kyotos tempel till små avlägsna bergsbyar och tropiska öar i söder. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Gotländskt arkiv

Inläst ur Fornsalens förlag, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 2014: 12 tim., 9 min..

Gotländskt arkivs, tillika Gotlands fornvänners årsbok 2014 har temat glas. Glaset har spelat en central roll för människan under flera tusen år. Olika aspekter av glas kopplat till Gotland belyses av femton olika skribenter, antikvarier och forskare. Det handlar om allt ifrån jordfynd till fönster i kyrka och bostad. Även om glas som används till bords, spegelglas och konstglas.

Kamrat med kannibaler

av Eric Lundqvist. Inläst ur Bonnier, 1949 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

I början av 1940-talet reste den svenske skogsmästaren Eric Lundqvist till Nya Guinea för att hitta avverkningsbar skog och odlingsbar mark åt ett holländskt bolag. Förf. gifte sig så småningom med en indonesisk kvinna och bosatte sig på Java. I denna bok berättar han om sina äventyr och sina möten med lokalbefolkningen. Sanna historier, legender och myter blandas med varandra.

Wallanders värld

av Annika McClintock. Inläst ur Roos & Tegnér, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Böckerna och filmerna om poliskommissarie Kurt Wallander har nått framgångar över hela världen. Ystadregionen, där filmerna spelas in, är idag ett av de mest besökta områdena i Sverige. Här får vi bekanta oss med en mängd platser som på olika sätt är knutna till berättelserna som Backåkra, Simrishamn och hotell Continental i Ystad. Personer som varit med i arbetet med filminspelningarna intervjuas.

Skinnarmo - isbiten

av Ola Skinnarmo. Inläst ur Ström, 2014 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 24 min..

Äventyraren Ola Skinnarmo har under femton års tid genomfört ett stort antal expeditioner. Här berättar han om de sex mest spektakulära. Skinnarmo är den förste svensk som skidat till både Sydpolen och Nordpolen. Han har följt i Fridtjof Nansens spår över Grönland, Ernest Schackletons på Antarktis, Adolf Erik Nordenskiölds genom Nordostpassagen och senast, på expedition Vega, letat efter Nordenskiölds sjunkna skepp.

100 platser du aldrig kommer att besöka

av Daniel Smith. Inläst ur Tukan, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Världen är full av hemliga platser som vi inte känner till eller inte kan besöka även om vi skulle vilja. Författaren Daniel Smith tar oss med på en rundtur till hundra skumma, undanskymda och mystiska platser runt om i världen. Bland annat till spökstäder som Varosha på Cypern, dolda kärnenergianläggningar som Yongbyon i Nordkorea och Area 51, Fort Knox gulddepåer och drottningens sovrum i Buckingham Palace. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Samhälls- och rättsvetenskap

Arbetsmiljölagen

av Kerstin Ahlberg. Inläst ur Prevent, 2014 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Arbetsmiljölagen med tillhörande Arbetsmiljöförordning återges i sin helhet. Likaså ingår utdrag ur Brottsbalken samt Plan- och bygglagen. I kommentarerna finns även hänvisningar till föreskrifter som anknyter till lagtexten. I denna 11 upplaga redogörs för mer än 30 ändrade AFS, till följd av att arbetsmiljölagens påföljdssystem har gjorts om.

Bevara Sverige svenskt

av David Baas. Inläst ur Bonnier, 2014 av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Expressenjournalisten David Baas avslöjade den så kallade järnrörsskandalen. Här tar han med läsaren in bakom Sverigedemokraternas fasad, in i partikansliets korridorer. D.B. redogör för hemliga dokument och partiets egna smyginspelningar. Från feltryckta kampanjkondomer till nedtystande av gräsrötterna och kartläggning av partiföreträdare, här ges en bild av ett parti som kokar av motsättningar under en städad yta.

Du gamla, du fria

av Ann-Sofie Dahl. Inläst ur Medström, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 46 min..

En analys av moderat utrikes- och säkerhetspolitik. Inom moderatpartiet finns en lång tradition av utrikespolitisk aktivism, från Gösta Bagge och krigsårens solidaritet med Finland via den västvänlige Jarl Hjalmarson, Gösta Bohman under Vietnamårens opposition och till Carl Bildt. Den sistnämnde har varit aktuell i ubåtsjakt på 1980-talet, Baltikums frigörelse på 1990-talet och Ukrainakrisen 2014. Författaren är docent i internationell politik.

Därför gör kärlek ont

av Eva Illouz. Inläst ur Daidalos, 2014. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Professorn i sociologi Eva Illouz hävdar att kärleken genomgått en stor omdaning. Känslorna och romantiken har svalnat och kärlekens betydelse för självkänslan är större än någonsin. Många upplever att deras egen förmåga är otillräcklig och kärleksrelationen därför tar slut. Därför kräver den moderna kärleken samtalsterapi, ändlösa samtal med vänner, råd och tröst. Huvudtesen är att det moderna kärlekslivet formats av omvandlingen av partnerval.

Alkohollagen

av Stefan Lundin. Inläst ur Norstedts juridik, 2015 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Alkohollagens samtliga paragrafer kommenteras tillsammans med förarbeten och referat av rättsfall. Dessutom sammanfattas anslutande bestämmelser i alkoholförordningen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Fokus ligger på avsnitten som berör servering av alkoholdrycker och tillsyn. Boken vänder sig till jurister, handläggare och beslutsfattare vid myndigheter samt andra som kommer i kontakt med alkohollagens bestämmelser.

Drömmen om Sverige

av Niklas Orrenius. Inläst ur Natur och Kultur, 2014 av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En samling reportage ur DN 2014 om kriget i Syrien, syriernas flykt och om Sverige som mottagare av dem. Författaren följer några av dem som är på flykt och diskuterar vad vi egentligen vet om vad som sker i Syrien, vad gör vi för dem som drabbas? Nästan hälften av landets invånare är på flykt, några av dem tar sig in i Europa på dyra och farliga vägar. Sverige, känt som ett humanistiskt land, är en dröm för många.

Om de politiska partiernas allmänna avskaffande

av Simone Weil. Inläst ur h:ström, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 1 CD-ROMa1 tim., 51 min..

En essä av den franske tänkaren, religiöse mystikern och den politiske aktivisten Simone Weil. Weil flydde till USA när Frankrike ockuperades av nazisterna. Hon såg varje parti som en organisation som utövar ett kollektivt tryck på sina medlemmars tänkesätt. Partiers mål är ohämmad tillväxt vilket, enligt Weil, visar att alla partiers rötter och målsättningar är totalitära. Fascismen skulle därför kunna avskaffas om inga politiska partier fanns.

Teknik, industri och kommunikationer

Trådbuss Landskrona

av Per Gunnar Andersson. Inläst ur Trivector, 2005 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den 27 september 2003 invigdes trådbusslinjen i Landskrona och markerade formellt att detta trafikmedel återkommit till Sverige efter nästan 39 års frånvaro. Trådbussarna ersattes under 1960-talet av dieselbussar men i takt med ökande betoning på miljö- och energifrågor har trådbussarna blivit intressanta igen. Förutom hur projektet utvecklades i Landskrona ges också en detaljerad beskrivning av bussarnas konstruktion.

Ekonomi och näringsväsen

Te

av Petter Bjerke. Inläst ur Natur och Kultur, 2006 av Eva Werning. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Grönt te, oolong-te, svart och vitt te, smaksatt te och knutet te. Indiskt, lankesiskt och kinesiskt te. I den här boken finns en mängda fakta kring världens teer samlat. Ett hundratal tesorter beskrivs utifrån smak, ursprung och vilken bryggmetod som passar bäst. Dessutom berättar boken om olika länders odling, produktion och tekultur. P.B. är mat- och dryckesskribent. V.M. är te-expert och handlar sedan 1970-talet med teer från hela världen.

Sött utan vitt socker

av Emelie Holm. Inläst ur Norstedt, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

Här presenteras recept på sådant som småkakor, tårtor, mousser och parfaiter där det vita sockret ersatts med honung, lönnsirap, kokossocker, agavesirap och björksocker. Exempel: rawchokladtårta, spirulinaglass med mynta och kokosmacarons. Även klassiker som kladdkaka och muffins. Många av sötsakerna är gluten-, laktos- eller äggfria. Frön, nötter, frukter och bär är vanliga ingredienser i recepten.

Algots

av Mats Segerblom. Inläst ur Liber, 1983 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 14 min..

En bok om företaget Algots, tillverkare och försäljare av konfektion från Borås. Företaget grundades år 1907 av Algot Johansson och försattes i konkurs 1977. Mats Segerblom förklarar konkursen med att Algots fortsatte att satsa på billiga tekovaror trots konkurrensen från länder i Sydostasien. Företagets satsning i Västerbotten slog heller inte väl ut. Algots uppgick i den statliga tekokoncernen Eiser efter konkursen.

Renzo

av Johan Wallman. Inläst ur Ancarcronan, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Renzo var en gatuhund i Rumänien som mobbades och angreps av de andra hundarna. Renzo adopterades av familjen Wallman i Stockholm och förändrade livet för alla inblandade. Det här är en berättelse om Renzos liv - upptåg som den dagen han flyttade in i skafferiet och vägrade flytta ut, hans kamp för att bli kompis med familjens storpudlar och hans stora rädsla för nästan allting.

Idrott, lek och spel

Salming

av Hasse Andersson. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2014 av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Börje Salming, 1951- , är en av Sveriges bästa ishockeyspelare genom tiderna. Han berättar om sitt liv från uppväxten i Kiruna till succén i Brynäs, Tre kronor och i Toronto Maple Leafs, ett av de klassiska lagen i den nordamerikanska hockeyligan NHL. Det handlar även en del om livet efter karriären där han bland annat använt sitt namn som ett varumärke och varit sommarpratare. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Ferry tales

av Björn Ferry. Inläst ur Forum, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 7 min..

En biografi i dagboksform. Björn Ferry är Sveriges mest framgångsrika manliga skidskytt. När han i mars 2014 avslutade sin karriär började han skriva en bok om sitt liv. Den handlar om livet som elitidrottsman, om skidskytte, skog och politik - om träningen, pengarna och kärleken. Även om omgivningens uppoffringar, rädslan för att bli smittad, att vara en frånvarande pappa och att bli smygkapitalist.

Helvetet tur och retur

av Andreas Haddad. Inläst ur Bladh by Bladh, 2014 av Anders Palm. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Andreas Haddad, född 1982, växte upp i Solna, en av Stockholms många förorter. En bra uppväxt på många sätt, men där sorgen och skammen över att ha blivit övergiven av sin pappa färgade hans liv. Fotbollen blev hans fristad. Han lyckades nå toppen, men drabbades av många skador vilket ledde till en dom om fotbollsinvaliditet. Andreas låter oss följa med bakom kulisserna och berättar öppenhjärtigt om sitt livs upp- och nergångar.

Vägen till Vasaloppet

av Mattias Klefbeck. Inläst ur LL-förlaget, 2015 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lättläst faktabok. Boken berättar om Elin som bor med sin sambo Arne i Rimforsa. Elin arbetar som brevbärare. I sitt arbete får Elin motion när hon springer i trappor. Dessutom springer hon och åker rullskidor. Varje vinter deltar Elin i skidtävlingen Vasaloppet. Vasaloppet är till minne av Gustav Vasa. Elin minns sin pappa när hon åker loppet, han åkte Vasaloppet varje år. Boken berättar om Gustav Vasas flykt och om skidtävlingens historia.

Matematik

Räkna med Simpsons!

av Simon Singh. Inläst ur Leopard, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 36 min..

I tv-serien Simpsons, liksom i systerserien Futurama, spelar matematik en viktig roll i handlingen. Här har förekommit alltifrån välkända ekvationer till forskningens nya djärva hypoteser. Homer, Lisa och Bart refererar exempelvis till Eulers ekvation, perfekta och narcissistiska tal. Ett minnesvärt avsnitt är Geniet Bart. Författaren har träffat Simpsons manusförfattare som visade sig besitta avancerade kunskaper i matematik.

Medicin

Psykopatologi

av Claudia Fahlke. Inläst ur Natur och Kultur, 2012 av Anna Westberg. Talboken omfattar 15 tim., 29 min..

Det sötaste vi har

av Ann Fernholm. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Anna Westberg. Talboken omfattar 13 tim., 35 min..

En bok om vilken inverkan den historiskt höga konsumtionen av socker och vitt mjöl har på barnkroppar. Författaren visar hur de sjukdomar som ökar bland barn över hela världen - allergier, glutenintolerans, typ 1-diabetes, depression, fetma, autism, ADHD, akne m.m. - kan knytas till söt skräpmat och ett stillasittande liv. Författaren är vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik.

Ordination motion

Inläst ur Bromberg, 2009 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 9 tim., 51 min..

Detta är en populärvetenskaplig version av FYSS 2008 (Fysisk aktivitet och sjukdomsbehandling). Den första halvan av boken behandlar vikten av motion för hälsans skull. Medan den andra delen tar upp olika livsrelaterade sjukdomar och ger råd om motionsformer som passar den som lider av dessa. Innehållet bygger på kunskap och råd från sjuk- och friskvård i Norge och Sverige.

Äldrepsykiatri

Inläst ur Gothia , 2013 av Eva Sigrand. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

Riktlinjer för arbete inom äldrepsykiatri. En bok som vänder sig till psykiatrer och andra läkare med ansvar för äldre. Den kan även användas som lärobok inom ST-utbildningen eller läsas av annan sjukvårdspersonal. Äldrepsykiatri omfattar alla tillstånd med psykiska symptom hos äldre, till exempel demenssjukdomar, affektiva sjukdomar, ångest, psykoser, personlighetsstörningar och kriser. Tillstånden förekommer även tillsammans.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Porten

av Astrid Ahlberg. Inläst ur Antares, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Första boken i serien om Ön. Miranda har växt upp som ensambarn på en lantgård och arbetar där som djurskötare. När hon fyller 20 år förändras allt. Hon hittar Porten: öppningen till andra världar. Där lever människor under andra villkor, med helt andra värderingar än hon själv. Det blir många konfliktfyllda möten, men även kärlek. Miranda upptäcker att hon har speciella krafter. Genom berättelsen har även djuren en central roll.

Uppstigandet

av Karen Bao. Inläst ur Modernista, 2015 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

15-åriga Phaet är uppvuxen i en koloni på månen, Månbas 4. Hon arbetar med att vårda plantorna i Växthus 22. Sedan hennes far dog för nio år sedan är hon tyst. Så arresteras Phaets mor av auktoriteterna och förs bort. Då måste Phaet ta värvning i armén som övervakar månbaserna. En hård militär utbildning väntar. Phaet gör allt för att kunna försörja syskonen och befria mamman. Hon ingår en allians och tar risker.

Ett regn av bomber

av Torsten Bengtsson. Inläst ur LL-förlaget, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Femtonårige Hans bor i den tyska staden Köln. Året är 1944 och andra världskriget pågår. Hans tvingas bli soldat i Hitlers armé. Snart måste han vara med och försvara staden mot amerikanska soldater. Han berättar om bombanfall, våld, skräck och svält. Tillslut blir han allvarligt skadad. Lättläst bok.

Fang - den jättelika fladdermusen

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien En värld i lågor som börjar med Komodo Ödlekungen. För att befria sin mor från den onde trollkarlen Vemals makt måste Tom besegra sex grymma bestar. Varje best har en ingrediens som Tom behöver för att blanda en medicin mot förhäxningen. Den jättelika fladdermusen Fang vaktar slavar som bryter guld i underjordiska grottor. Han berövar även slavarna deras synförmåga. Tom behöver använda mycket list i mötet med Fang.

Murk - träskmannen

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2014 av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien En värld i lågor som börjar med Komodo Ödlekungen. För att befria sin mor från den onde trollkarlen Vemals makt måste Tom besegra sex grymma bestar. Varje best har en ingrediens som Tom behöver för att blanda en medicin mot förhäxningen. Just när en av hans följeslagare, vargen Silver, blir kidnappad reser sig den oerhörde träskmannen ur träskets lera. Vemal visar sig ha lejt en lönnmördare för att röja Tom ur vägen.

Kristallstaden

av Maths Claesson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Uttagningen. Linux är nu uttagen som rymdambassadör och kommer till Kristallstaden för att utbildas på internatskola. Allt ifrån matematik till konsten att vara i tyngdlöshet står på schemat. På idrotten övar de fäktning med ljussvärd. Eleverna har en viktig och mycket svår uppgift i att leda en framtida kolonisation av rymden, sedan jorden förstörts av miljökatastrofer. Linux har ibland hemlängtan men får nya vänner.

Stjärnklart, Sally!

av Anna Ehn. Inläst ur Opal, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En enda sak finns på Sallys önskelista i år: en stjärnkikare! Men mamma och pappa har just sagt att det inte blir några julklappar i år. Istället ska hela familjen få en upplevelse tillsammans. Nu måste Sally bevisa att hon är universums snällaste barn så att de ändrar sig. Här ska städas, skötas hamster, hon ska följa med på skidutflykter och hjälpa till på jobbet. Men allt blir tokroligt fel i ett högt tempo med kul illustrationer.

Beautiful creatures

av Kami Garcia. Inläst ur Semic, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar Speltid: 11 tim., 6 min.; 397 s. (: 1). DAISY text och ljud.

Del 4, avslutande, i serien som börjar med Beautiful Creatures. Ethan är fast i limbo i en värld mellan den verkliga världen och den för de döda. Han träffar här andra som är fast, bland annat sin mamma. Glädjen att träffa henne överskuggas av längtan tillbaka till Lena. Ethan beger sig iväg för att hitta hem. I Gatlin kämpar Lena på eget håll med att få Ethan levande och tillbaka igen. Det innebär att hon måste lita på och samarbeta med fienden.

Bellman på rånarjakt

av Peter Gissy. Inläst ur Bergh, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Bellman har en deckarfirma ihop med sin kompanjon Ryssen. Den här gången är de på rånarjakt, eftersom polisen står handfallen efter ett bankrån. Bellman snubblar över en nyckel som kanske kan ge dem lösningen. Genom spaning och list hjälper han polisen, eller? En skojdeckare för de som gillar Bellmanhistorier.

Tornrummets hemlighet

av Niklas Janz. Inläst ur Alfabeta, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mirjam flyttar med familjen till en ny ort sedan hon blivit mobbad på sin högstadieskola. En dag upptäcker Mirjam ett lönnfack i husets tornrum. Där finns tolv svarta skrivböcker, skrivna av en pojke som heter Milan. Mirjam tar del av hans spännande berättelser om drömlandet Kangar, Snart händer det saker i hennes liv som vävs ihop med Milans drömvärld. Men någon stryker runt i trädgården och en av skrivböckerna blir stulna.

Drömmen som brast

av Jørn Jensen. Inläst ur Nypon, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Tjejen som ville hämnas. Polisen hittar hasch i Toves skolväska. Tove måste gå med mamma till socialkontoret. Men det var ju någon vill sätta dit Tove som placerat drogerna i väskan. Med hjälp av kompisen Nick, och en spårande mobiltelefon, ger hon sig in i ett livsfarligt spel med langare. Lättläst.

Killen som hotade

av Jørn Jensen. Inläst ur Nypon, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fjärde delen i serien som börjar med Tjejen som ville hämnas.

Mannen som väckte drömmar

av Jørn Jensen. Inläst ur Nypon, 2012 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del två i serien som börjar med Tjejen som vill hämnas. Sedan Tove råkade ut för ett överfall reagerar hon starkt på orättvisor och vill hämnas oförrätter. En klasskamrat som ställde upp på modellfotografering råkade illa ut. Fotografen tvingade henne till nakenbilder. Tove tänker sätta dit fotografen genom att filma hans agerande med unga flickor och hon hackar datorer för att få bevis. Bevis som leder till en smärtsam upptäckt. LL-bok.

Fullmåne

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur Hegas, cop. 2011 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lukas och hans familj återvänder till huset de lämnade för sex år sedan. Ingenting är sig likt sedan morbror Cal försvann därifrån. Alla verkar så rädda för huset. Lukas vaknar på nätterna av mystiska ljud från husets vind. När det är fullmåne blir det som värst. Lukas gör snart läskiga upptäckter om huset och familjen. Lättläst.

Flickan i drömfångaren

av Ingrid Jönsson. Inläst ur 1. uppl. Beta pedagog, 2014 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

12-åriga Tess har just flyttat från storstaden till ett litet samhälle. Hon saknar sin pappa och bästis. Mamma jobbar mycket och gråter över skilsmässan från pappa. En dag hänger mamma upp en drömfångare i Tess rum. I den sitter en bild av en indianflicka med en skimrande brosch. Hur ska den kunna få Tess drömmar att slå in? Jo, flickan väcks till liv av Tess tårar och hjälper henne att komma tillrätta med sitt liv.

Napoleon & T-kex

av Annika Langa. Inläst ur Natur och kultur, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I den norrländska byn Abborrträsk bor Napoleon "Nappe" Larsson. De flesta andra elvaåringar på orten spelar fotboll, men Nappe är mest intresserad av utrotningshotade djur. Den här sommaren har en tjuvjägare spårat det mytomspunna Storsjöodjuret till Ångermanälven. Och då händer det fantastiska att Nappe och hans kompisar hittar Storsjöodjurets unge i vattnet hemmavid. Odjursbebisen får flytta in hos Nappe, men det blir inte helt lätt.

Farligt prassel, Dante

av Bengt Linder. Inläst ur B. Wahlström, 1978 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 2 tim., 36 min..

Dante får en hundralapp av sin pappa som visar sig vara förfalskad. Genast börjar Dante och hans detektivpolare Tvärsan spåra sedeln tillbaka till falskmyntarna. Via en antikhandlare som just blivit av med ett skrivbord. Ett skrivbord flera vill åt. Berättat med humoristisk jargong, slang och rapp dialog.

Full sprutt, Dante

av Bengt Linder. Inläst ur B. Wahlström, 1980 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 33 min..

Dante och Tvärsan jagar frimärkstjuvar, men blir hela tiden störda av kommissarie Axelsson. De träffar de en rörmokare som är ormtjusare och en riksdagsman som vill sälja Skåne till Saudiarabien. Berättat med fart, humoristisk jargong och rapp dialog.

Gasen i botten, Dante!

av Bengt Linder. Inläst ur B. Wahlström, 1970 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 2 tim., 53 min..

Nionde boken om tonåringarna Dante och Tvärsan som med fart och humor löser sina detektivfall. Denna gång är de en liga på spåret som handlar med bilar. De får lite oväntat hjälp av hemmafrun Hildegard. Berättat med humoristisk jargong och rapp dialog.

Fallet med den försvunna flaggan

av Susanne MacFie. Inläst ur Memo, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Moa och Måns, Hemliga klubben, får ett nytt fall att lösa när den årliga tomteparaden hålls i Alingsås. En utländsk delegation ska komma för att inspektera, så flaggorna ska vara i topp. Men var är vänortsflaggan i siden som ska hänga tillsammans med kommunflaggan? Den är försvunnen! Och den finns bara i ett enda exemplar. Moa och Måns letar förklaringar och misstänkta i Rådhuset. De arbetar som vanligt med hjälp av sitt hemliga skriftspråk.

Arizonas bok

av Eden Maguire. Inläst ur Semic, 2010 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Del två i serien Beautiful Dead som börjar med Jonas bok. Fyra ungdomar på den amerikanska skolan Ellerton High har dött på mindre än ett år. De kan inte få ro förrän någon har rett ut varför. De visar sig som spöken, men bara bokens huvudperson Darina kan hjälpa dem. Enligt polisrapporten dränkte sig Arizona i sjön - varför skulle hon göra det som verkade ha ett perfekt liv? Det blir inte lätt för Darina att hitta svaret.

Varm tass i mörkret

av Mårten Melin. Inläst ur Hegas, 2007 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En poesibok om någon som ligger sömnlös i mörkret om natten. Någon som funderar kring rädslor, drömmar och stjärnorna på himlen. Kanske spöken, skelett och varulvar också är mörkrädda?.

Mysteriet vid galgträdet

av Uno Modin. Inläst ur B. Wahlström, 1971 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 23 min..

Äventyrsbok om bröderna Perrys cowboy-liv i vilda västern. Vad har storranchägaren John Rafferty i kikaren när han talar om fred och grannsämja bland de trettiotalet ranchägarna i Hjortdalen? Ska småranchägarna kunna lita på honom? Finns det cowboys bland dem som låter sig mutas? Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruk och handling är präglat av tiden för bokens utgivning.

Loka och monsterspegeln

av Lisa Moroni. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Lokas nya glasögon gör att hon kan se monster överallt. Hon har blivit vän med flera av dem och de är snälla. När hon får en mystisk spegel i present på 9-årsdagen visar sig dock ett riktigt otäckt monster. Ett monster som vill bli synligt för alla människor för att kunna skrämmas ordentligt. Och monstret börjar stöka hos henne på natten. För att få slut på det beger sig Loka med vänner till monstrens tivoli och det blir riktigt äventyrligt.

Jag ger dig solen

av Jandy Nelson. Inläst ur Gilla böcker, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

13-åriga tvillingarna Noah och Jude är nära vänner, men de är mycket olika. Noah är oftast ensam med sitt skissblock. Jude är supersocial och hänger med surfare. Så ändras allt när tvillingarnas mamma plötsligt dör. De går skilda vägar och pratar inte längre med varandra. Noah slutar måla och Jude blir ensamvarg. När de tre år senare återupptar kontakten lägger syskonen ett pussel som ändrar bilden av vad som egentligen hände.

Världens bästa kompis

av Sören Olsson. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Alva är Allans bästa kompis. Men han lite blyg ibland när han ska prata med henne. Hon fattar och pratar så snabbt och han hinner inte alltid med. Allans andra kompis heter Emil. En dag träffar pojkarna Alva när de är hemma på Galna Gatan. Emil blir helt förändrad och börjar skoja, skratta och busa med Alva. Allan förstår ingenting. Han blir ledsen men vet inte riktigt varför.

Bomba i den hemliga dalen

av Roy Rockwood. Inläst ur B. Wahlström, 1973 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 17 min..

Fristående del i serien om Bomba, djungelpojken. Tillsammans med Honduras män ska Bomba möta både huvudjägare och Abaragohövdingen, som vill hämnas honom personligen för att ha tagit magiska örter. Bomba blir tillfångatagen och förs till den hemliga dalen: dödskalledalen! Där finns fler slavar att befria. Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruk och handling är präglat av tiden för bokens utgivning. Översatt till svenska på 1950-talet.

Bomba och eldgrottornas hemlighet

av Roy Rockwood. Inläst ur B. Wahlström, 1976 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 46 min..

Fristående del i serien om Bomba, djungelpojken. Fjortonårige Bomba är vig och snabb som en panter i djungeln, utrustad med både kniv och pistol i bältet. Men varifrån kommer han egentligen? Han söker sanningen om sitt ursprung hos medicinmannen Jojasta i Eldgrottorna vid Vandrande bergen. Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruk och handling är präglat av tiden för bokens utgivning. Översatt till svenska på 1950-talet.

Ön

av Annika Runnerus. Inläst ur Till & från, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Rimmad ABC-bok som skildrar härliga sommarlovsdagar på skärgårdsö. Alfabetet spänner över skärgårdens djurliv, växter och aktiviteter. På pärmens insida finns de nautiska flaggor som också "gömmer sig" i varje illustration.

Röd som blod

av Salla Simukka. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

17-åriga Lumikki blev förut mobbad och har en ganska ensam gymnasietillvaro. Hon är stark och tuff. I skolans mörkrum hittar Lumikki massor av tvättade och blodiga sedlar. Till en början drivs hon av nyfikenhet, sedan är det försent att vända. Hon dras in i en härva av narkotikasmuggling med koppling till estniska och ryska brottssyndikat. Flera mord begås och Lumikki tvingas med på en livsfarlig flykt.

Blodsband

av Anette Skåhlberg. Inläst ur Sagolikt, 2012 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Vattenspår. Maya har blivit väktare åt Havsfolket - deras länk till mänskligheten. När hennes vän pojken Yaz är nära att avslöjas som sjöjungfru, eller tvingas ta ett blodprov med risk att förblöda, är Maya där för att rädda honom. Även med risk för sitt eget liv. I undervattensvärlden får hon till slut uppleva en magisk förvandling. LL-bok.

Månkraft

av Anette Skåhlberg. Inläst ur Sagolikt, 2011 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar (: 5). DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Vattenspår. Maya får följa med när pojken Yaz, som tillhör Havsfolket, ska "måna" sig. Hon lovar att inte visa sig i vattnet. Havsfolket kan bli arga och farliga. Men Maya kan inte låta bli och dras långt ner på djupet av några havsvarelser. Ska hon dö nu? Det är bara Yaz som kan rädda henne genom att övertyga de andra sjöjungfrurna. LL-bok.

Vattenspår

av Anette Skåhlberg. Inläst ur Sagolikt, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Första boken om Maya och Havsfolket. Mayas familj får nya grannar. En familj som badar mitt i natten. Och på morgonen är klipporna fulla av fiskskelett. Snart får Maya förklaringen: de är sjöjungfrur! Grannpojken Yaz visar sig för henne i vattnet, men Maya måste lova att bevara Havsfolkets hemlighet när han ger henne en opal. LL-bok.

Stranden där fladdermössen dör

av Jesper Tillberg. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Tonårstjejen Robin tillbringar sommaren på Fårö med sin pappa fladdermusforskaren. Han utreder varför så många fladdermöss dött på den gotländska ön. Kan det vara ett virus? Pappa och Robin börjar samla in döda djur för att undersöka. Men så träffar Robin på ett gäng surfare och lär sig surfa istället. Hon blir förälskad i en av killarna och det skapar rivalitet mellan henne och snygga Sandra. De möts i en dramatisk surftävling.

Mammas liv

av Mi Tyler. Inläst ur Nimmi, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Liv, fem år, berättar om när hennes mamma blev svårt sjuk i cancer. Doktorn sa att han skulle göra mamma frisk. Men mamma tappade sitt långa hår och kräktes av medicinen. Det var så tråkigt att hon bara sov. Tillslut hamnade mamma på sjukhus. Liv längtade så efter sin vanliga, friska mamma. De började då trösta varandra med små berättelser om hamstern Pysens äventyr. En bok att läsa tillsammans med barn när frågor väcks kring sjukdom i familjen.

Julia & jag och det stora ekollonkriget

av Sanna Töringe. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2012 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Edvin är 6 år och bor i det gula huset på berget. Bredvid finns ett grönt hus. Alla barn som bor där är dumma, säger storasyster Anna. Men så blir Edvin vän med Julia i gröna huset. Hon är snäll och hittar på så roliga saker. De börjar träffas i smyg, eftersom deras äldre syskon avskyr varandra. En höstdag bryter det stora ekollonkriget ut mellan barnen i de två husen.

Astronauten som inte fick landa

av Bea Uusma. Inläst ur Rabén & Sjögren, ISBN 978-91-29-69424-6, 91-29-69424-8 (genererat) av Martin Halland. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok om astronauterna på Apollo 11 som 1969 for till månen. I centrum står Michael Collins, den av de tre som aldrig fick sätta sin fot på månen. Under tiden de andra hade hela världens uppmärksamhet, gled Michael runt i en rymdkapsel i mörkret på andra sidan månen. Berättelsen om resan till månen varvas med fakta och kuriosa, skisser, foton och citat av Michael Collins.

Myrstacken

av Jenny Valentine. Inläst ur Atrium, 2012 av Martin Halland. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

17-årige Sam har rymt hemifrån och flyttar in på Georgiana Street 33 i London. Där bor redan 10-åriga Bohemia med sin struliga, missbrukande mamma, gamla damen Isabel med sin hund och några andra udda typer. Sams och Bohemias röster varvas i berättelsen om människorna i huset. För Sam blir det inte så anonymt som han önskat. Allas vägar korsas i huset likt myrstigar och oväntad vänskap uppstår. Sam får svårt att fly undan sin hemlighet.

Cherry Ames, sköterska på sommarläger

av Helen Wells. Inläst ur Bonnier, 1963 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar 4 tim., 19 min..

Cherry Ames arbetar som sköterska på ett sommarläger för unga flickor. Flickorna intresserar sig för ett rån på lånekassan i New York. Den misstänkte gärningsmannen har inte återvänt från sin planerade campingsemester i Pennsylvania, där också flickornas läger äger rum. Samtidigt besväras Cherry av en pensionerad fotograf som gömmer undan något i en lada. Nostalgisk läsning för vuxna.

Brandkårsmysteriet

av Martin Widmark. Inläst ur 1. uppl. Bonnier Carlsen, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den 23:e boken om LasseMajas detektivbyrå. Det har brunnit två gånger i Valleby den senaste veckan. Efter varje släckningsarbete har nästa katastrof uppdagats: hos juveleraren Muhammed Karat är ett dyrbart guldhalsband försvunnet och på museet är den värdefulla vasen från Ming-dynastin stulen. Ett fall utöver de vanliga för Lasse och Maja! De släpper genast storstädningen av detektivbyrån för att hjälpa de drabbade.

Hemliga nyckeln

av Carin Wirsén. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Alma och Egon hittar en nyckel hemma på gården. En nyckel med en liten apa på. Vart går den? De provar många lås i huset. De går till förråden på vinden, fast de inte får vara där själva. Där är ett förråd öppet, med täcken och kläder på golvet. Plötsligt blir det helt mörkt. Och barnen hör någon gråta. LL-bok. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller den tryckta boken jämsides.

Droppstensgrottans hemlighet

av Åsa Öhnell. Inläst ur Idus, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Klara är på semester med familjen i Grekland. Till en början har hon lite tråkigt, men sedan dyker både Bellas familj och en dokusåpa-kändis upp på ön. När kändisen blir av med sina smycken på hotellet ger sig flickorna in i mysteriet. Det blir en spännande tjuvjakt som leder ner i en droppstensgrotta och flickorna är nära att råka illa ut.

Elefantförarens hemlighet

av Åsa Öhnell. Inläst ur Idus, 2013 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Klara och Bella - Klarabelladeckarna - är två kompisar i 12-årsåldern som löser mysterier ihop. Den här gången är de på semester i Thailand och köper varsitt bästishalsband av en elefantförare. När de får reda på att smyckena förmodligen är gjorda av elfenben, som är förbjudet i Sverige, börjar de läsa på om djurrätt. De kommer farliga tjuvjägare och smugglare på spåren.

Snögubbens hemlighet

av Åsa Öhnell. Inläst ur Idus, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En bensinmack i Dalarna har just blivit rånad när Klara och Bella åker på skidresa till Sälen. Rånarna grips i närheten av skidorten, men pengarna är borta. Under den mysiga skidveckan med Klaras familj sker mystiska saker. Klara och Bella hittar ledtrådar till de gömda pengarna. Några killar verkar ha ögonen på familjen och Klara blir hotad i skidbacken.

Tallskogens hemlighet

av Åsa Öhnell. Inläst ur Idus, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Klara och Bella - Klarabelladeckarna - är två kompisar i 12-årsåldern som löser mysterier. Flickorna passar den lilla chihuahuavalpen Napoleon åt grannen Rut. Och han försvinner! Flickornas jakt på hundvalpen leder dem till en hemsk upptäckt i skogen och en mystisk man. De börjar nysta i ett otäckt fall av djurhandel.

Facklitteratur

Naturvetenskap

Soltrappan

av Agneta Nilsson. Inläst ur Hands-On Science Text, 2013 av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Faktabok om naturen för låg- och mellanstadiebarn. Författarna vill göra biologi både konkret och kreativ. Boken passar bra att ta med sig ut i fält. Innehåller kapitlen Samla och sortera, Svampar och lavar, Mossor och ormbunkar, Fröväxter, Små kryp, Djur med ett inre skelett och Samband. Varje kapitel inleds med faktaavsnitt följt av undersökningar och experiment med handfasta enkla beskrivningar och fotoillustrationer.