Nya talböcker april 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 204 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den gränslöse

av Jussi Adler-Olsen. Inläst ur Bonnier, 2015 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 17 tim., 55 min..

Sjätte boken om avdelning Q vid Köpenhamnspolisen. Kriminalinspektör Carl Mörck väcks av en telefonsignal från sin sedvanliga morgonlur vid skrivbordet. Han avvisar en kollega på Bornholm som vill ha hjälp med ett sjutton år gammalt fall. Konsekvenserna blir katastrofala. En ung kvinna från en folkhögskola på Bornholm har hittats död, hängande i ett träd. Utredningen leder till en soldyrkande sekt på Öland och en manipulatör med järnvilja.

Det lilla landet

av Núria Amat. Inläst ur Tranan, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 37 min..

I två parallella berättelser skildras historien om Nena och Baltus som vid första mötet blir omedelbart förälskade. Det är 1940-tal i Francos Spanien. Katalanerna förbjuds att tala sitt eget språk och gör motstånd i hemlighet. Den vackra Nena drömmer om Paris och Amerika och döljer sin kropps sönderfall. Baltus, som oroar sig för sin hustru, planerar ständigt för det hus han ska bygga åt henne.

Indialänderna

av Erik Andersson. Inläst ur Bonnier, 2015 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

Hjälten i romanen, Ingvar Fransson, reser gång på gång till Indialänderna, som nuförtiden är uppdelade i nationalstater. Här berättar han om den stora världen, men ofrånkomligen en del om Västergötland också. Resandet kostar honom till sist livet. Ett tiotal personer träder fram och berättar om de tillfällen då deras och Ingvars vägar korsats.

Försenad hemkomst

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Del 23 i serien Thea. Tobine har fått slita hårt då Gabriel varit sjuk, men nu när hon har berättat sanningen om faderns sjukdom för Magnus, och Victoria har slutat hoppas hon att hon äntligen kan pusta ut. Per och Arve har kommit tillbaka till Vestbygden, och Per skall hålla predikan för hela hembygden på bygdegården.

Par i hjärter

av Trine Angelsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

Jetta och Stian går skilda vägar. Stian har överraskat Jetta med sitt beslut att resa söderöver. Samtidigt är hon lättad. Benjamin berättar att han avslöjat för Solveig att det är Jetta han är kär i. Thea och Fabian har gift sig med varandra i Lofotkatedralen. Men Joakim har fortfarande stor plats i Theas hjärta fastän hon gärna vill vara en god hustru för sin nye make.

Samlade dikter 1943-1997

av Werner Aspenström. Inläst ur Bonnier, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 13 tim., 25 min..

Werner Aspenströms alla dikter mellan 1943 och 1997. Samlingen inleds med ett förord av Hans Isaksson som sätter in dikterna i ett litterärt tidsmässigt sammanhang och analyserar hans sätt att uttrycka sig.

De jagade

av David Baldacci. Inläst ur Bokfabriken, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 15 tim., 7 min..

Tredje boken om yrkesmördaren Will Robie. Presidenten anlitar Will Robie och Jessica Reel, även hon professionell lönnmördare. De måste lyckas med det omöjliga för att avvärja ett starkt hot mot nationen. Men det finns personer i deras egen organisation som inte litar på dem och är beredda att göra allt för att Will och Jessica inte ska komma levande från uppdraget.

Vargavinter

av Nevada Barr. Inläst ur Hoodoo, 2014 av Anders Palm. Talboken omfattar 13 tim., 11 min..

Andra boken med skogvaktaren Anna Pigeon. Anna deltar i ett forskningsprojekt i en nationalpark i norra USA, belägen på en obefolkad ö i Lake Superior. Det är vinter och man studerar samspelet mellan varg och älg. Vid kartläggningen av vargflockarnas förflyttning hittar forskarna spår efter en enorm varg, ett genetiskt monster. Ön blir helt isolerad på grund av dåligt väder. Allas nerver är på helspänn. Så försvinner en av forskarna.

Mina möten med de verkliga författarna

av Claus Beck-Nielsen. Inläst ur Kabusa, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Satirisk roman om en ung man som har bestämt sig för att bli författare. Han skriver ett antal dikter som blir refuserade, men lyckas så småningom (efter att ha gjort dem mer "konstnärliga" med kroppsavtryck med rödbetsfärg) få några av dem publicerade. För att utvecklas beslutar han sig för söka upp de "verkliga författarna", den danska litteraturens främsta. Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2014.

Gården

av Simon Beckett. Inläst ur Minotaur, 2014 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 9 tim., 58 min..

Den unge engelsmannen Sean är på flykt men vi vet inte varför eller från vem. Han övergav sin blodiga bil i en ödslig avkrok i Frankrikes tryckande sommarhetta. Efter att ha trampat i en rostig rävsax blir han medvetslös av smärta och blodförlust. Två systrar från en nedsliten lantgård i närheten kommer till hans räddning. Det är nu Seans verkliga problem börjar.

Submarino

av Jonas T. Bengtsson. Inläst ur Sadura, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 12 tim., 42 min..

Nic och hans bror har glidit ifrån varandra efter en hård barndom med en missbrukande mamma. Den ene brodern är en brutal slagskämpe och den andre är en heroinmissbrukare och langare som offrar allt för sin son. Miljön är Köpenhamns undre värld. Plötsligt dör deras mor och starka barndomsminnen kommer tillbaka. Sakta tvingas bröderna närma sig varandra igen.

Ett oemotståndligt förslag

av Birgitta Bergin. Inläst ur Bokfabriken, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Trettioåriga Anna Holm i Kungälv trivs med sin pojkvän Jesper och jobbet som fastighetsanalytiker. Ändå tycker hon att det saknas något i livet. En dag kommer ett rekommenderat brev från en advokatbyrå. Anna är angiven som arvtagare till fem miljoner euro - om hon utför ett uppdrag. Det känns fullständigt osannolikt men två veckor senare är hon på plats i sin nya lägenhet i Stockholm. Men vem är egentligen jetsetaren Carl-Henrik Vansbo?.

Du äter mitt ansikte och ännu fler historier

av Gunnar Blå. Inläst ur Vertigo, 2012 av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tjugo noveller kopplade till ätande och erotik. I samlingen ingår även den textlösa bildnovellen "Balettskolan".

Porträttet

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Del 23 i serien Fjällrosor. Äntligen kan Rise slå armarna runt systern och släppa loss känslorna. Hon är hemma i Norge, och alla är trygga och glada. Men på Torgilstad är det oroliga tider. Samma natt som Jo försvinner ut i mörkret, packar Tulla sin saker och lämnar gården. Hon orkar inte med tanken på att vara en börda för Rise, men hur långt måste hon bege sig för att komma undan sitt dåliga rykte?.

Djävulens vändkrets

av Michail Bulgakov. Inläst ur Ellerström, cop. 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Tio tidiga noveller av den sovjetryske författaren Michail Bulgakov, 1891-1940. Med ett omfattande efterord av översättaren Bengt Samuelson. Merparten av berättelserna tidigare publicerade i En diaboliad, Manschettanteckningar och Rött och vitt. Bakgrunden till berättelserna är författarens upplevelser efter ryska revolutionen. Med humor och fatalism skildras den enskildes kamp i tillvaron och djävulens svans piskar under tjänstemannens kappa.

Den ryska tsaren

av Karin Carlsson. Inläst ur Vulkan, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 40 min..

Den andra boken med kriminalinspektör Kajsa Johannesson. Affärsmannen Alexander Sokolenko hittas brutalt mördad i Tylösand utanför Halmstad. Spåren i utredningen leder till Cecilia Klinga med familj, som har hemligheter som måste beskyddas till vilket pris som helst. Arbetet går trögt för Kajsa och fler kanske kommer att behöva sätta livet till om hon inte hittar en lösning till mordgåtan.

Rysk roulette

av Tom Clancy. Inläst ur Bookmark, 2014 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 27 tim., 21 min..

Den nionde boken om Jack Ryan. Ryssland har fått en ny diktatorisk ledare, Valerij Volodin. Han tänker återta makten över de forna satellitstaterna. Men Volodin döljer en mörk, flera decennier gammal hemlighet och frågan är om kärnvapen är det enda sättet att stoppa honom. Jack Ryan, president i USA, antar utmaningen och anlitar sin son Jack Ryan jr för att infiltrera utländska säkerhetstjänster.

Det brinnande rummet

av Michael Connelly. Inläst ur Norstedt, 2015 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 11 tim., 11 min..

Kriminalroman med Harry Bosch i Los Angeles. En person avlider i komplikationer efter att ha träffats av en förlupen kula många år tidigare. Bosch och Lucia Soto ställs inför ett fall där bevisen är så gott som obefintliga och som visar sig ha politisk laddning. Vid studier av gamla uppgifter och vittnesmål framkommer det snart att kulan kanske inte alls var förlupen.

Kär och galen

av Jennifer Crusie. Inläst ur Richter, 2001 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 12 tim., 4 min..

Quinn tar hand om en övergiven hund med oemotståndliga bedjande ögon. Medan hon är på jobbet tar hennes sambo Bill med sig hunden för att avliva den. Nu får hon nog av hans tyranni och deras trista liv tillsammans. Quinn beslutar sig för att få bli både kär och galen. Tiden är inne att fånga den inbitne ungkarlen och kvinnojägaren Nick. När hon gör slut blir Bill tokig och börjar bevaka henne dygnet runt.

Solkemisten

av Lionel Davidson. Inläst ur Spektra, 1978 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 13 min..

En thriller från 1976 som utspelar sig i Israel. I ett arkiv som tillhör kemisten Weizmann upptäcker man några brev. Där framgår att han hittat en metod för att framställa petroleum på syntetisk väg. Detta skulle radikalt förändra behovet av olja och många välkomnar möjligheten. Andra väjer inte för något i sin iver att stoppa utvecklingen. L.D. 1922-2009, brittisk författare, flerfaldigt prisbelönt för sina spionromaner.

Separatorn

av Birger Ekerlid. Inläst ur Jengel, 2009 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Fristående fortsättning på dokumentärromanen Fattiga som de voro. I början av 1900-talet arbetar Filip på en firma som säljer mjölkseparatorer. Han har brutit med sin frikyrkliga familj i Östersund. Under en resa förälskar han sig i sameflickan Nora, dotter i en nybyggarfamilj i Västerbotten. Det blir en kulturkrock. Spänningar uppstår mellan de vitt skilda miljöerna medan Östersund växer. Separatorn blir symbolen för det som skiljer och söndrar.

Den som väntar

av Kristin Emilsson. Inläst ur Lind & Co., cop. 2015 av Ove Ström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som inleds med Äta kakan och ha den kvar. Amanda vill skriva en självbiografisk roman men den utlämnande texten skakar om hennes sköra äktenskap med Erik. Han har å sin sida problem på jobbet och med hälsan. En bebis och två tonårsbarn gör inte situationen lättare. En räcka missförstånd tvingar Amanda och Erik att omvärdera mycket de har tagit för givet.

Ensam

av Dorthe Erichsen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

Del 18 i serien Lotsbarnen. Julie vaknar upp till en ny vardag. Hon känner att det är svårt att leva vidare trots stödet från sina goda vänner. När sköterskan kommer med medicin försöker Julie slå bort skeden. Hon vill inte känna sig bättre utan istället få veta vad som hände. Maren överraskar alla med sina nya planer och begynnande förälskelse.

Vedergällning

av Thomas Erikson. Inläst ur Massolit, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim., 40 min..

Fjärde boken om beteendevetaren Alex King. En man har anmält sig själv för grova brott, han ska sköta sitt eget försvar och är tämligen säker på att han inte kan dömas. En annan man sitter i häkte i väntan på rättegång. Ingenting får gå fel, därför kallar polisen in Alex King. Men den åtalades advokater mördas en efter en och rättegången skjuts upp gång efter annan. Ett gigantiskt hål har uppenbarat sig i det svenska rättssystemet.

Dubbelspel

av Clare Francis. Inläst ur Norstedt, 1997 av Martin Halland. Talboken omfattar 14 tim., 24 min..

Hugh Wellesley står inför en katastrof. En konkurrent håller på att överta familjeföretagets aktiemajoritet och han är beredd att satsa allt. Men så hittas Sylvie Mathieson, Hughs tidigare älskarinna, död. Paret Wellesley dras in i mordutredningen. Svägerskan Mary är ett starkt stöd. När sanningen till sist kommer fram är den både kuslig och oväntad - dubbelspel på många plan.

Skugga av svek

av Diana Gabaldon. Inläst ur Bookmark, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar D. 1: 26 tim., 30 min..

Första volymen av del 8 i Outlanderserien inledd med Främlingen. I tron att hennes make Jamie Fraser är död har Claire Randall gift om sig med hans bäste vän lord John Grey. År 1778 återvänder Jamie plötsligt från de döda. Claires son förstår vem som är hans biologiska pappa och situationen blir katastrofal. Brianna, dotter till Claire och Jamie, befinner sig i knipa på 1900-talet. Någon vill avslöja familjen Randalls stora hemlighet.

Falleri, fallera, falleralla

av Carin Gerhardsen. Inläst ur Norstedt, 2015 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 15 tim., 37 min..

Den åttonde boken om Hammarbypolisen. Kriminalkommissarie Conny Sjöberg sitter uppgiven i baksätet på en civil polisbil. Han funderar över de människofientliga vindar som blåser över landet. Hela teamet är för övrigt ur form när de kliver av och får se den mest fasanfulla brottsplats de någonsin upplevt. En medelålders kvinna och en liten pojke är brutalt nedklubbade med en hammare, på öppen gata i centrala Stockholm.

Granta

Inläst ur Bonnier, 2013 av Anna Döbling. Talboken omfattar Nr 1: (9 tim., 1 min.); 256 s. ($bc). DAISY text och ljud.

Tidskriften Grantas premiärnummer på svenska innehåller noveller och essäer av bland annat A.S. Byatt, Junot Díaz, Peter Fröberg Idling, Karin Johannisson, Haruki Murakami, Julie Otsuka, Lena Sundström, Amanda Svensson och Jerker Virdborg. Temat är gränser och hur de definierar världen: åtskiljer, håller tillbaka eller utmanar.

Aldrig vid din sida

av Märta Holmerin. Inläst ur Alberget ; cop. 2013 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

Första boken om kriminalkommissarie Alexander Malmsten och Julia. En äldre kvinna hittas död på Gotland under Stockholmsveckan. Hon ingår i en turistgrupp tillsammans med bland andra kriminologiprofessorn Margareta Drake och hennes systerdotter Julia. Alexander Malmsten från Stockholmpolisen tar sig an fallet. Hans förtjusning är måttlig när ett av vittnena är Margareta Drake. Ännu mer motstånd finner Alex hos Julia.

Strandsittaren

av Anna Ihrén. Inläst ur Fri press, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

Första boken om polisen Dennis Wilhelmson. Wilhelmson är tjänstledig från polisen i Göteborg och befinner sig på sin barndomsö Smögen för att återhämta sig från en livskris han genomgått under våren. Men ofrivilligt dras han in i Sotenäsets mest uppmärksammade mordutredning någonsin. En ung man hittas död i hamnen och en vän till honom försvinner spårlöst. Den unga polisaspiranten Sandra Haraldsson kommer till hjälp.

I ditt kvarter händer saker du inte ser

av Jenny Jacobsson. Inläst ur Ariton, cop. 2014 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

En roman om vad som kan dölja sig under en perfekt fasad i grannskapet. Trettiosjuåriga Viggo är nyhetsankare på TV4. Han bor ihop med den galet vackra Melissa och de har tillsammans sonen Kevin, fem år. Melissa har ett nattsvart temperament och Viggo kämpar dagligen med frågan om han ska lämna henne eller stanna för Kevins skull. Det blir allt svårare för honom att dölja sina blåmärken.

Parasitus

av Christian Johansson. Inläst ur Epok, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Familjen Billgren lämnar storstan övertygade om att barnen ska få en tryggare uppväxt ute på landsbygden. Strax efter att de plockat upp en misshandlad man i rullstol i vinternatten utanför en bensinstation börjar de upptäcka vad som finns där ute i ödemarken. Samerna kallar det onda för Mubpienpålmaj. Familjen Billgren lär känna det närmare än vad de någonsin önskat.

Två sekunder i Byron Hemmings liv

av Rachel Joyce. Inläst ur Norstedt, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 12 tim., 37 min..

Huvuddelen av berättelsen utspelar sig 1972 då två sekunder läggs till tiden för att balansera klocktiden med solens rörelse. När den elvaårige Byron Hemmings stressade mor kör honom till skolan den morgonen, gör hon ett misstag och deras perfekta värld krossas för alltid. Går det att skylla på de två sekunderna? Och kan det som hände någonsin rättas till?.

Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig

av Emma Karinsdotter. Inläst ur Sadura, 2013 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Jonna arbetar som turnéledare och lever ett tryggt liv tillsammans med sin flickvän Elin. Tidigare hade hon en självutplånande relation med den amerikanska trummisen Niki. I parallella handlingar skildras Jonnas liv nu och hennes tid med Niki. Rockbandet som Niki spelar i ska släppa en ny skiva och starka känslor från det förflutna gör sig påminda i Jonnas samvaro med Elin.

Parsifaldirektivet

av Kaj Karlsson. Inläst ur Stella Borealis, 2013 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

Andra boken med kustjägarofficeren Gustav Sterner. Red team, en hemlig grupp specialister från den svenska militära säkerhetstjänsten upptäcker, under ett säkerhetstest, ett förberett sabotage mot Ringhals kärnkraftverk. Kort därefter utsätts gruppen för ett attentat. Samtidigt drabbas vatten- och eldistributionen runt om i Europa av driftstörningar. Red team, under ledning av Sterner, måste stoppa en konspiration som hotar hela Europas framtid.

Skymning över Europa

av Alexander Koistinen. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

Europa är sargat av den finansiella krisen och nationalstaternas makt och inflytande minskar. Alltmer kontrolleras av den Europeiska unionen och samtidigt pågår den Arabiska hösten i Nordafrika och Mellanöstern. Nya världsomspännande aktörer agerar. Flera faktorer samverkar till att en säkerhetspolitisk kris uppstår. Axel Hägerstedt, operatör vid EU:s strategiska underrättelsetjänst tvingas till tjänstgöring i Nigeria, Sverige och Spanien.

Faserland

av Christian Kracht. Inläst ur Ersatz, 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

En namnlös jag-berättare åker till synes utan mål runt med sin Porsche, med Intercitytåg och flyg genom Tyskland, från ön Sylt i norr till Bodensjön i söder. Han vistas enbart i överklassmiljöer och träffar enbart rika människor. Med cynism och alkohol bedövar denne melankoliske unge man sin leda. Överallt ser han fulheten och hopplösheten. Debutroman som utkom 1995 och väckte stort uppseende i Tyskland. C.H., 1966-.

Kärlek i maskinernas tid

Inläst ur Affront, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En antologi med 15 noveller, alla skrivna av olika författare. Novellerna knyter an till temana: erotik, romantik, svek och passion. Författare utforskar kärleken, eller kanske bristen på den, i berättelser där vad som helst kan hända. Vi får möta androider, vara med om rymdresor och kliva in i den virtuella verkligheten, virtual reality.

Adrienne

av Amy Le Feuvre. Inläst ur SAM-förlaget, 1975 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

Unga Adrienne lämnar sina två farbröder, som har tagit hand om henne sedan hon var liten, och reser iväg till sin faster Cecily, som är sjuk och behöver sällskap. Fastern bor på ett mindre slott i Frankrike. Adrienne sprider värme och lycka omkring sig men lär sig också själv en del om livet. Viktigast av allt är kanske att hon lär hon känna fasterns styvson Guy.

För hennes skull

av Amy Le Feuvre. Inläst ur Harrier, 1957 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Roman om den unga flickan Betty som går igenom olika svårigheter men med stöd från sin familj, och då framförallt sin mor, tar sig igenom dem alla för att mer erfaren och stärkt i sin kristna tro.

Vanliga människor glömmer och går vidare

av Anne Liljeroth. Inläst ur Hoi, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

Del 2 i serien inledd med Bara människor. Huset på Smedjegatan 6 har renoverats sedan Saga Widerbäck flyttade in för ett år sedan. De boende är på sin vakt för ingen vet vem Saga ska avslöja härnäst. Saga själv känner sig hotad på grund av sin bok om fröken Andersson. Att den snygge entreprenören Anders Månsson ska flytta hem med oklara motiv stör också ordningen. Allt ställs på sin spets när bankdirektör Per Norder vill rentvå sitt namn.

Arkitekt

av Merethe Lindstrøm. Inläst ur Weyler, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 36 min..

Sex noveller av en av Norges främsta novellister. Temat är familjen - familjer som på ytan kan se ut att ha det bra, men som är så pass sköra att små, till synes obetydliga händelser kan vända upp och ner på allt. Om sammanhållning och sönderfall.

Rädda barn

av Ulf Lindström. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2014 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 12 tim., 19 min..

Tredje boken med advokaten Andreas Falck. Det börjar med ett slagsmål på en skolgård i Borås och slutar i en katastrof. De enda som reagerar när barn dödar barn är Falck och polisinspektör Marie Miller. De menar att alla barn föds med ett behov av att hitta en vuxen att ta efter - frågan är bara vem de hittar. Andreas och Marie måste finna den man som lär barn i Borås att bli farliga, innan han förmår dem att döda på nytt.

Försvunnen

av Lotta Luxenburg. Inläst ur Isaberg, 2013 av Eva Werning. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

En man kliver ombord på en husbåt med ett tungt bylte. Ur en sliten trasmatta rullar han försiktigt fram en sovande flicka. Han är säker på att han lyckats denna gång. Petra tappar totalt fotfästet när hennes sexåriga dotter Ava försvinner. Kriminalkommissarie Nick Johansson med kollegan Klara Pil får hand om utredningen av fallet. Det man kommer fram till får oanade konsekvenser för alla inblandade.

Lösen

av David Malouf. Inläst ur Tranan, 2012 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 41 min..

Roman av en samtida prisbelönt australiensisk författare. David Malouf tar sin utgångspunkt i en litteraturhistorisk känd passage i Homeros Iliaden. Patroklos, kungen av Trojas son dödas av den trojanske prinsen Hektor under kriget mellan Grekland och Troja. Som hämnd dräper Akilles Hektor. Kung Priamos beger sig på en enkel kärra dragen av två mulåsnor till grekernas läger för att vädja till Akilles om att få ta hem sin döda sons kropp.

Privata affärer

av Judith Michael. Inläst ur Richter, 1987 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar D. 2: 11 tim., 32 min..

Den andra av två delar. Elizabeth och Matt Lowell träffades när de gick på college. De stora planer som de hade blev det inget av. Nu har de varit gifta i sexton år och är beredda att riskera allt för att bygga upp ett eget imperium. Snabbt når de framgång och dras in i en värld av rikedom och makt. Men med framgång följer frestelser och passioner som är svåra att motstå. Hur ska det gå med kärleken som de en gång hade till varandra?.

Förlorade själar

av Nadifa Mohamed. Inläst ur Natur och kultur, 2015 av Marianne Engström. Talboken omfattar 9 tim., 41 min..

En roman om tre kvinnor i inbördeskrigets Somalia. Det börjar i slutet av åttiotalet. Landets politiska system är sönderslaget, den kommunistiska diktaturen bekämpas av klaner som inbördes strider mot varandra. Den kvinnliga soldaten Filsan kämpar för att försvara landets kommunistiska militärjunta, änkan Kawsar kämpar bokstavligt talat för sitt liv efter en svår misshandel av polisen och den nioåriga flickan Deqo drömmer om sitt första par skor.

Duell i gryningen och andra skrönor

av Lars Molin. Inläst ur Litteraturfrämjandet, 1990 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 38 min..

Arton skrönor från Ångermanland. Temat är den lilla människans kamp mot myndigheter och maktmissbruk. En del berättelser är lätt burleska, andra är finstämda och gripande. Det är den norrländska glesbygdens udda människoöden - långpendlare, grävmaskinister, uppstudsiga kommunister, passionerade jägare med flera - som skildras på enkelt och rättframt språk.

En fransk curry

av Richard C. Morais. Inläst ur Bookmark, 2014 av Hans Cederberg. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

Familjen Haji startar en restaurang i ett förnämt kvarter i Bombay. Alla ser inte med blida ögon på deras klassresa och de tvingas fly landet. Senare öppnar de en enkel indisk servering mittemot en lyxrestaurang i en fransk alpby. Återigen drivs familjen iväg, denna gång av stjärnkocken Madame Mallory. Men nu får den unge Hassan Haji chansen att öppna en egen gourmetrestaurang i Paris.

Rambo

av David Morrell. Inläst ur Bra böcker, 1986 av Anders Palm. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Andra boken om Rambo. Baserad på filmen First blood där Rambo överlevde, vilket inte var fallet i första boken. John Rambo återvänder från Vietnams ångande djungler. Han är trött på lögner, svek och på att utkämpa andra människors krig. Hatet väller upp inom honom när han sorgset betraktar sin kvinnas grav. Så föds hämnden, Rambo ska kriga på sitt eget vis - och han tänker vinna den här gången.

Medicis ring

av Jan Mårtenson. Inläst ur W&W, 2015 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

Den 43:e Homan-deckaren. Johan Kristian Homan lockas med på en semesterresa till Toscana av trätobrodern och kollegan Eric Gustafson. I den medeltida byn Panicale ska de njuta av vin och mat och i Florens lockar konstskatterna och arkitekturen. Men den idylliska bildningsresan avbryts och Homan dras motvilligt in i en händelseutvecklig med oanade konsekvenser.

Ladivine

av Marie Ndiaye. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 11 tim., 27 min..

Malinka växer upp i en förort till Paris med sin afrikanska mamma, den ensamstående städerskan Ladivine. I tonåren bryter hon sig loss, byter namn till Clarisse och skaffar sig ett eget liv med man och barn. En gång i månaden besöker hon pliktskyldigt och i hemlighet sin mor. Hon berättar inget om sitt liv, inte ens att hon har en dotter som fått namnet Ladivine.

H

av Åsa Nilsonne. Inläst ur Natur och kultur, 2015 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 52 min..

En roman om minnet av den seniora professorn i medicinsk psykiatri Åsa Nilsonne. H är hjärnforskare, specialist på minnesfunktionen och dess betydelse för beslutsfattande. Han befinner sig mitt uppe i karriären och innehar en professur. Men han håller dessutom på att bli förälskad i D, som egentligen inte är hans typ. Under ett dygn konfronteras H med frågor om vem han är och vad han vill med sitt liv och han berättar själv historien.

Vaggvisor för små kriminella

av Heather O'Neill. Inläst ur Etta, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 21 min..

Berättaren döps till Baby av sina unga föräldrar. Hennes uppväxt sker till stor del på Montreals gator. Pappa Jules och Baby tvingas ofta förklara för förvirrade människor att hennes namn är ironiskt och betyder att man är snygg och häftig. Den magra flickan Baby med sitt stripiga blonda hår längtar efter att bli just en sådan vuxen kvinna. Jules kompis Lester säger att hon snart kommer att bli en hjärtekrossare.

Rosa Candida

av Auður Ólafsdóttir. Inläst ur Weyler, 2015 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Lobbi förlorade tidigt sin mor och efter henne har han ärvt en passion för trädgård. Han lämnar sin far och autistiske bror och åker till södra Europa för att ge nytt liv åt en bortglömd klosterträdgård. På Island lämnar han dessutom en kvinna och deras oplanerade barn. Till klosterträdgården tar Lobbi med sig ett exemplar av sin egen ros, Rosa Candida. Plötsligt dyker kvinnan och det späda barnet upp i trädgården och klosterlivet ställs på ända.

De rotlösa

av Marcus Olausson. Inläst ur Mörkersdottir, cop. 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 16 tim., 8 min..

Del 1 i den planerade serien Serahema Saporium. Den unge Elderims läromästare dödas och Elderim tvingas fly till den främmande världen Serahema. Där blir han indragen i ett triangeldrama tillsammans med de två legoknektarna Rendon och Cal och i en komplott mot Menadors kungahus. Hela världen hotas att förgås i en kamp som innefattar både blodshämnd och svart magi. Han som viskar i natten har återigen vaknat.

Hur stålet härdades

av Nikolaj Ostrovskij. Inläst ur Proletärkultur, 1972 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 17 tim., 40 min..

Romantiserad skildring av en ung mans kamp i det unga Sovjetunionen. Pavel Kortjagin, författarens alter ego, strider för arbetarklassen mot godsägare, präster, kapitalister och utländska invasionsarméer. Handlingen sträcker sig från tiden före oktoberrevolutionen 1917 över inbördeskriget till slutet av 1920-talet. Författaren själv sårades svårt i striderna och drabbades även av annan sjukdom som till slut gjorde honom helt blind. N.O, 1904-1936.

Orätt

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

Del 56 i serien Tre systrar inledd med Första dansen. Stina försöker hjälpa sömmerskan Ragnhild, som har stora problem, men det får oförutsedda konsekvenser. På Västergatan bultar det på dörren till det som varit konditoriet. När David öppnar fönstret slår ett röd-orange sken emot honom och röklukt känns. Nelles dräng skriker nerifrån att Linnea brinner. Mikal beslutar sig för att undersöka förhållandena i gruvorna.

Tillbaka hem

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Del 57 i serien Tre systrar inledd med Första dansen. Alie är hemma på familjens vinterboplats när de får besök av en svårt skadad person. Efterhand förstår Aile vem den grönögde mannen är som ligger på morbror Antes släde. Stina vill fortfarande gifta sig med Iver för att rädda Ailes barn. Men hennes hjärta tillhör Johannes på bageriet och hon inser att han känner motsvarande för henne.

Nekromantikerns krig

av Nik Perumov. Inläst ur Coltso, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar D. 3: 22 tim., 46 min..

Nekromantikerns krig del 3 och del 10 i serien Svärdens väktare. Fess och fader Etlau har ofrivilligt blivit vapenbröder. I Arkin inväntar de Saxklornas fruktansvärda kohorter. Kejsaren ger sig ut för att finna lösningen på Rämnans gåta och stoppa de bockfotades framfart. Alla stridande viljor måste enas för att kunna stå emot både Ljusets och Mörkrets makter.

Katt och råtta

av Ian Rankin. Inläst ur Modernista, 2015 av Dan Kandell. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Kriminalroman med kommissarie John Rebus i Edinburgh. En narkoman hittas död i ett ockuperat hyreshus. Den döde har placerats som ett kors, med utsträckta armar, på golvet. Två nedbrunna stearinljus flankerar kroppen och på väggen bakom syns en slarvigt målad femuddig stjärna. Rebus, som tycks vara den ende som intresserar sig för fallet, börjar ana att det kan röra sig om ett mord. Något talar till de mörkaste sidorna hos honom.

Jeanne

av Jakob Ringbom. Inläst ur Leander Publishing, 2014 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

Omarbetad historisk roman, ursprungligen utgiven 2013. År 1431 i Frankrike ställs den nittonåriga Jeanne inför rätta och anklagas för kätteri. Hon är fjättrad till händer och fötter och hotas att bli bränd på bål. Här skildras hennes liv och tankar i inkvisitionens fängelse. Sägnen om Jeanne d'Arc, kallad av Gud att leda kungens här i det medeltida Frankrike, är en berättelse om det mänskliga, om det goda och det onda samt om tro och tvivel.

När äppelträden blommar

av Jakob Ringbom. Inläst ur Leander Publishing, 2014 av Anders Palm. Talboken omfattar 10 tim., 41 min..

Gotlandsångaren Hansa försvinner mystiskt under sin nattliga färd mot Visby 24 november 1944. Två överlevande hittas på en flotte i det stormiga havet. Rådman Erik Vilhelmsson leder haverikommissionens utredning. En svår fråga är vem som har haft motiv att sänka ett svenskt passagerarfartyg. Spåren leder till Gotland och krigets konsekvenser blir tydligare. Så kontaktas Erik av Viktor och får erbjudande om information. Men den har sitt pris.

Flickan under bron

av Francine Rivers. Inläst ur Borneling, 2014 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 12 min..

Lena Scott är ett starkt lysande stjärnskott på vita duken. Men för pastor Ezekiel Freeman förblir hon alltid Abra, den lilla flickan som hann fann övergiven under bron utanför Haven. Zekes son Joshua blir Abras bästa vän. De ser henne utvecklas till en exotisk skönhet. Abra förälskar sig i en man som lockar med henne till Hollywood. Under karriären bränner hon alla broar men inser så småningom att hon bara vill hitta hem.

Från denna dag

av Nora Roberts. Inläst ur Harlequin, 2014. 978-91-640-9806-1, 91-640-9806-0 (genererat) av Anna Godenius. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Hester Wallace lever för jobbet och sin nioårige son. Efter en uppslitande separation vill hon inte ens tänka på ett nytt förhållande. Men när hennes son blir vän med serietecknaren som bor i samma hus blir det svårt att värja sig. Hester blir förtjust i grannen men vill inte riskera den trygga tillvaro hon byggt upp genom ett nytt, osäkert förhållande. Ska hon finna mod att visa sina känslor?.

Casca

av Barry Sadler. Inläst ur B. Wahlström, 1994 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 4: 10 tim., 20 min..

Den romerske legionären Casca stöter sitt spjut i sidan på Frälsaren, då denne hänger på korset. För denna missgärning får han ett straff värre än döden - han döms till evigt liv och att genomlida världens krig med alla de fasor som är förknippade med dem. Casca vandrar genom århundradena och upplever de historiska slagen... Del 4 av en våldsam, fantasy-artad äventyrsberättelse.

Och runt mig faller världen

av Marit Sahlström. Inläst ur Ordfront, 2015 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Ett och hennes tre systrar bor med sina föräldrar i en by på landet. Deras liv är idylliskt, men snart drabbas de av en katastrof. Sjukdomen får Etts systrar att tyna bort och föräldrarna kämpar förtvivlat. Och medan allt rasar försöker Ett stå kvar och hålla fast vid livet.

Avdelning 73

av Sofie Sarenbrant. Inläst ur Massolit, 2015 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

Fjärde boken med kriminalinspektör Emma Sköld. Emma vaknar upp på sjukhuset. Det sista hon minns är att hon lämnade sin fyra veckor gamla dotter med sambon Kristoffer och åkte till stallet. Emma får reda på att hon varit med om en ridolycka och legat i koma i fem månader. Kristoffers före detta flickvän har övertagit hennes mammaroll. En känsla av att något inte stämmer smyger sig på och Emma ber sin kollega Nyllet om hjälp.

Vår egen lilla hemlighet

av Ninni Schulman. Inläst ur Forum, 2015 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

Fjärde boken med journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wikander och Christer Berglund i Hagfors. En kväll kommer socialsekreteraren Anna-Karin Ehn inte hem från sitt arbete. Hennes man Torsten anmäler henne försvunnen. Han känner till att hon blivit hotad på jobbet. Dagen därpå hittas Anna-Karins bil övergiven vid vägkanten. Polisen hittar spår av blod i bilen. Samtidigt som utredningen pågår kämpar polischef Wikander med sin hälsa.

Dikt, prosa, essä

av Winfried Georg Sebald. Inläst ur Bonnier, 2011 av Ove Ström. Talboken omfattar 34 tim., 10 min..

Boken innehåller författarens prosaböcker Svindel, känslor, Utvandrade, Saturnus ringar och Austerlitz samt för första gången på svenska författarens skönlitterära debut, den långa och berättande dikten Efter naturen. Dessutom ingår essän Luftkrig och litteratur där författaren tar upp problematiken kring Tysklands försök att efter andra världskriget formulera ett trovärdigt minne av kriget och dess inverkan på landet.

Följeslagaren

av Ida S. Skjelbakken. Inläst ur Schibsted, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

Del 10 i serien Krönikan om Ylva Alm. Aksel är på väg till Akershus för att söka arbete. Ylva följer efter honom men stöter på många faror på vägen. En grå skugga rör sig mellan träden i skogen. Tenjar stegrar sig och sticker iväg åt motsatt håll. Ylva kastas av men håller fast i tyglarna och släpas med. Silje kommer hem från Danmark och får oroväckande nyheter av herr och fru Alm.

Öster om lustgården

av Ingegerd Stadener. Inläst ur B. Wahlström, 1958 av Jakob Stefansson. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

Det är i mitten av 1920-talet och Margareta gifter sig med löjtnanten Axel utan att egentligen vara förälskad. Hon har svårt att finna sig tillrätta, är litet för utbildad, litet för opraktisk, litet för modern för att passa in i Axels familj. Åren går och äktenskapet blir inte mycket bättre. Men så börjar Margareta skriva.

Det ringde på dörren

av Rex Stout. Inläst ur Norstedt, 1967 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Den välbärgade änkan Rachel Bruner sänder ut kopior av en bok innehållande kritik mot FBI och chefen John Edgar Hoover till tiotusen inflytelserika personer. Byrån börjar trakassera henne och hon anlitar Nero Woolf. Tillsammans med sin rådiga assistent Archie upptäcker han FBI:s svaga punkt och sätter igång motåtgärder som garanterat tvingar FBI att lämna både Rachel och honom själv i fred.

Svart advent

Inläst ur Bookmark, 2014 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Antologi med 18 korta deckarberättelser av svenska författare. Bland författaren finns Inger Frimansson, Åke Edwardson, Malin Persson Giolito, Stieg Larsson, Maj Sjöwall & Per Wahlöö, Åsa Larsson, Anna Jansson, Johan Theorin, Sara Stridsberg, Henning Mankell & Håkan Nesser, Tove Alsterdal och Katarina Wennstam. Innehåller också en essä, "Om svensk kriminallitteratur", av John-Henri Holmberg.

Kaplanen

av Thomas Svensén. Inläst ur Idus, 2014 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 10 tim., 34 min..

Del 2 i en serie inledd med Kuriren. Före detta kriminalaren Henrik Björksten har återvänt till sin egen tid efter flera års ofrivillig vistelse i det förflutna. Nerverna trasslar och hans tillvaro blir alltmer isolerad. Vännen historieläraren Sebastian är den ende som vet vad som skett och han hjälper Henrik att återanpassa sig. Men så försvinner Sebastian spårlöst. Henrik inser att han måste återvända till det förflutna för att rädda sin vän.

Den andre sonen

av Alexander Söderberg. Inläst ur Norstedt, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 11 tim., 29 min..

Andra boken med Sophie Brinkmann. Hector Guzman ligger i koma och hans imperium vittrar långsamt sönder. Sophie utnyttjas för att övertyga samarbetspartners och fiender att allt är som vanligt. I Stockholm arbetar poliserna Antonia Miller och Miles Ingvarsson vidare med massmordet på restaurang Trasten. Ju längre utredningen fortgår desto tydligare blir Sophies inblandning.

Jerusalems vaka

av Bodie Thoene. Inläst ur KM & Borneling, 2003 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 12 tim., 29 min..

Del 1 i serien Sionsarvet. Den fjortonde maj 1948 är spänningen hög i världens heligaste stad, Jerusalem. De brittiska trupperna ska överlämna nyckeln till Sions portar och dra sig tillbaka. Efter sig lämnar de judiska och muslimska styrkor som krigat i månader för att få kontroll över den heliga stad de är villiga att dö för. Författarna skildrar en rad levnadsöden och händelser efter det brittiska avlägsnandet.

Tredje nattväkten

av Bodie Thoene. Inläst ur KM & Borneling, 2007 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 15 tim., 58 min..

Del 3 i serien Anno Domini inledd med Första ljuset. Under det första århundradet frågar man sig över hela Israel vem Yeshua från Nasaret är. Zahav, som är ensam ogift dotter till en rabbin, väntar på Messias. Hon dras till Alexander, vars lille son plågas av mörkrets krafter. Manaen kan inte acceptera sin blindhet och hans gemensamma liv med Shoshana påfrestas. Frågan är om sanningen om Yeshua kan besegra den ondska som finns i landet.

Jungfrukällorna

av Carolina Thorell. Inläst ur Bonnier, 2015 av Helena Gripe. Talboken omfattar 46 min..

Diktsamling som börjar med ett samtal mellan Orfeus och Eurydike om dödens ofrånkomlighet och språkets förutsättningar och konsekvenser. Samtalet färgar hela verket, där sorgen efter en älskad person är påtaglig. Författaren förenar sinnlighet med en andlig dimension. Kring kallkällan och dess ansamlingar och utflöden finner texten sin grundläggande bild.

Flykten från det förflutna

av Torill Thorup. Inläst ur Schibsted, 2013 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Del 4 i serien Där vinden viskar inledd med Gabriellas flykt. Efter hotbrevet flyr Gabriella till Storhöi. Där arrangerar hennes mor den årliga trädgårdsfesten. Bland familjens vänner och bekanta smyger sig en objuden gäst in. Av Karine, som känner till Gabriellas hemligheter, får Amanda veta vad som egentligen hände nyårsafton 1907. Hon kan inte tro vad hon nyss fått höra.

Region X

av Pär Thörn. Inläst ur Orosdi-Back, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

En kollektivroman i stafettform där ett antal människors aktiviteter griper in i varandra. Motionssimmare, taxiförare, black metal-musiker, pizzabagare. De är åtskilda, men sammanlänkade förenas de av ett osynligt yttre hot. Region X syftar på den ovanliga form av supersolstorm som kan slå ut världens elekricitet. Pär Thörn är författare och ljudkonstnär. Andrzej Tichý är författare.

Vår

av Martin Tistedt. Inläst ur Vertigo, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En kort men intensiv roman om en ung människas kärlek, längtan och ensamhet, och om hur en intensiv förälskelse kan tränga undan den starkaste ångest men också i sin tur välta allt över ända.

Ensamfjäril

av Gabriella Ullberg Westin. Inläst ur Hoi, 2014 av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är julafton och ett våldsamt snöväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen nås polisen av ett larm. Hanna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats ihjälskjuten i hemmet med parets två små barn som enda vittnen. Familjen har just återvänt från Italien. Polisen Johan Rokka får utredningen på sitt bord och ju mer han nystar i brottet desto säkrare blir han att fotbollsspelaren döljer något avgörande.

Skyddsrummet Luxgatan

av Jerker Virdborg. Inläst ur Bonnier, 2015 av Lars Winclair. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

En samling berättelser om ett igenkännbart land där allting ändå är främmande. I ett Småland härjat av inbördeskrig forcerar en man milisens vägspärrar i sökandet efter sin familj. I en stad samlas tusentals människor i ett klaustrofobiskt skyddsrum på flykt efter ett flyganfall. Stockholms tunnelbana patrulleras av brutala ordningsvakter. En världsbild har gått itu. Det välbekanta har invaderats och trygghet är en lyx.

Mitt envisa hjärta

av Becky Wade. Inläst ur Borneling, 2012 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 14 tim., 14 min..

Kate Donovan är trött på sitt arbete och trött på att leva singelliv. Hon antar direkt erbjudandet om att följa med sin farmor till Redbud i Pennsylvania för att renovera hennes gamla barndomshem. Väl där träffar Kate Matt Jarreau som anlitats för att rusta upp huset. Hon blir attraherad av honom men märker tydligt att han är sårad och drar sig undan andra. När relationen djupnar undrar Kate om hon är bönhörd eller om hon måste avstå mycket.

Hyresgästerna

av Sarah Waters. Inläst ur NoK, 2015 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 21 tim., 26 min..

London 1922. Kriget har vänt upp och ner på allt, pojkar och män är borta. Landets kvinnor vaknar upp till en helt ny värld. Frances Wray och hennes mor blir tvungna att hyra ut en del av sitt stora hus i Camberwell. In flyttar ett par ur den lägre tjänstemannaklassen, Lilian och Leonard Barber. Frances, med sina moderna idéer om kärlek, kommer allt närmare Lilian. Ett kammarspel inleds som får en klimax med oförutsedda konsekvenser.

Falsk hand med döden

av Leif Woxlin. Inläst ur Orda, 2014 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar 9 tim., 19 min..

Tionde fristående boken om kriminalpolisen i Hudiksvall. Flera gånger om dagen såg han sina egna tre initialer på bilarnas registreringsnummer, som om hjärnan såg bilder som kanske inte fanns. Allt hade börjat på ishockeyarenan i Gävle då han fick se ett märkligt surrealistiskt ansikte. Ett år därefter försvinner en utländsk hantverkare, som just skulle påbörja ett svartbygge, utanför Hudiksvall. Poliserna Sofia Berger och Ludde Markh kopplas in.

Ord

av Ginny L. Yttrup. Inläst ur Borneling, 2013 av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 29 min..

Tioåriga Kaylee Wren pratar inte. Hon tystnade när hennes missbrukande mamma lämnade henne i en avlägset belägen timmerstuga i skogen. Där bor hon tillsammans med en farlig och ondskefull man. I sina tankar, onåbara för mannen, samlar Kaylee ord från en ordbok som mamman lämnade kvar. En dag möter hon Sara Dawn. Denna trettiofyraåriga konstnär har valt att begrava sin smärta genom att inte släppa någon in på livet.

Facklitteratur

Religion

Bortom bekvämligheten

av Linda Alexandersson. Inläst ur Argument, cop. 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 3 tim., 50 min..

En bok om vardagstro. När Linda Alexandersson vistades i Filippinerna såg hon att människor var generösa och delade med sig av det lilla man hade. Linda övertygades om att kristen tro kan göra skillnad. Med utgångspunkt från Bibeln vill hon inspirera oss att dela med oss, av tro, pengar, tid och själva livet. På så vis blir både vi själva och andra helare människor. Det som krävs är att vi tar ett litet steg bortom bekvämligheten.

Just idag

av Olle Carlsson. Inläst ur Bonnier fakta, 2014 av Lars Winclair. Talboken omfattar 4 tim., 52 min..

Bok som vill inspirera till kraft och närvaro i den enda tid vi har enligt författaren, nuet. Rådet är att börja varje morgon med en sinnesrostund och ta vara på de möjligheter vi har att utvecklas som människa. Om man låter varma tankar av tro, hopp och kärlek sjunka in i medvetandet på morgonen kommer de att påverka ens dag. I boken finns 365 tankar för minnesro. Förf. O. C., 1955-, är kyrkoherde i Katarina församling och präst sedan 30 år.

En påve för en global era?

av Ulla Gudmundson. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2015 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Världspolitikens dagsfrågor om Påven Franciskus. Argentinaren Jorge Bergoglio utsågs till ny påve i mars 2013. Han har charmat många, också utanför den katolska världen, med sitt direkta tilltal och sin enkla livsstil. Här analyseras påvens försök att reformera den påvliga förvaltningen och betydelsen av hans starka betoning av social rättvisa. U.G. är före detta Svensk ambassadör vid den Heliga Stolen, det vill säga Vatikanstaten.

Se Herrens härlighet

av Lillemor Hallin. Inläst ur Artos, 2012 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Reviderad utgåva av en bok från 1991. Olika samfund i Lillemor Hallins förort inledde ett samarbete under 1970-talet i syfte att komma närmare Gud. Människor började helas från sjukdomar, befrias från laster och kunde leva ett helt nytt liv. Denna bok, som även innehåller vittnesbörd, kan fungera som handbok i hur man kan be för människors läkedom. Författaren är verksam inom den ekumeniska själavårdsrörelsen Helhet genom Kristus.

Trovärdig

av Tomas Hammar. Inläst ur Marcus, 2014 av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

En bok om att finna meningen med livet och förvalta det förtroende som Gud givit oss. Tomas Hammar skriver om tillitsbristen i vår tid och om befrielsen i att leva ett trovärdigt liv. Den som förankrar sin själ hos Gud finner tillit på ett djupare plan. Författaren är regional kyrkoledare inom Equmeniakyrkan och föreläsare i frågor om etik och värdegrunder.

Filosofi och psykologi

Livets små omvägar

av Regina Brett. Inläst ur Libris, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim., 44 min..

Regina Brett skrev en krönika som blev ett internetfenomen och spreds över hela världen. Hennes bok är en samling texter om femtio lärdomar som livet gett henne. Regina växte upp i en liten stad i Ohio som mittenbarn i en familj med elva syskon. Där tappade hon bort sig på en massa omvägar i livet. Mest oväntat var när hon vid tjugoett års ålder blev ensamstående mamma och att hon överlevde bröstcancer vid fyrtioett.

Att vara utom sig inom sig

av Victoria Fareld. Inläst ur Glänta, 2008 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 17 tim., 14 min..

I en omarbetning av sin doktorsavhandling analyserar och omformulerar idéhistorikern Victoria Fareld den politisk-filosofiska frågan om erkännande. Hon lyfter fram filosofen Hegels aktualitet, främst via Charles Taylors användning av hans tänkande. Fareld argumenterar för en filosofi som är vidkännande och utgår från människors utsatthet. Men Hegel visar på att ett dilemma präglar varje filosofi om erkännande.

Att förlora och finna sig själv

av Stephen Grosz. Inläst ur Bromberg, 2015 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Psykoanalytikern Stephen Grosz har arbetat med samtalsterapi i tjugofem år. I denna bok berättar han om ett antal olika fall och låter läsaren följa behandlingen och vara med när han och hans patienter långsamt finner en lösning på problemen.

Nystart!

av Peter Hassmén. Inläst ur Natur och kultur, 2015 av Christer Modin. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

En bok om stresshantering, passion och livsmål. Genom att vi lär känna våra drivkrafter och identifierar de motkrafter som hindrar oss från att göra det som vi brinner för, kan vi uppnå mindre stress och mer passion och motivation. Det gäller att sätta upp tydliga mål, surfa på medkrafterna, hitta balans mellan vilja och vila samt mellan ansträngning och avspänning. Författaren är professor i psykologi vid Umeå universitet.

Fasans makt

av Julia Kristeva. Inläst ur Daidalos, 1992 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 14 tim., 1 min..

Författaren är professor i lingvistik i Paris. Denna bok behandlar termen "abjektion" som hämtas från latinets abjicere vilket betyder ungefär kasta ifrån sig. Kristeva skildrar denna term dels genom litterärt skapande, dels genom att beskriva religioner och riter kring renhet/orenhet samt genom att beskriva Célines författarskap. För att tillgodogöra sig boken bör man ha förkunskaper i psykoanalytisk teori.

Dilemman i vardagen

av Kent Källqvist. Inläst ur Premiss, 2014 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Fyrtio stycken dilemman, som författaren samlat in från vardagen på jobbet i Tidningen Vision. De har diskuterats runt fikabord på arbetsplatser runt om i Sverige. Här finns vanliga normkonflikter som att smita från jobbet eller städning av det gemensamma köket. Andra frågor är till exempel hur man ställer sig till kärleksrelation på jobbet, om man måste prata om allt och om man behöver vara kompisar på Facebook.

Kärlek och vänskap

av Plutarchos. Inläst ur Atlantis, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 36 min..

Plutarchos, ca 46-120 e.Kr., var en grekisk filosof, författare och levnadstecknare. Här finns sju essäer på temat kärlek och vänskap hämtade ur hans digra skriftsamling Moralia. Texterna belyser synen på frågor om sexualitet, kvinnosyn och samlevnad för tvåtusen år sedan. Inledning och översättning av filosofie doktor i språkhistoria Sven-Tage Teodorsson.

Hallucinationer

av Oliver W. Sacks. Inläst ur Bromberg, 2015 av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Neurologen Oliver Sacks berättar om hallucinationer, hur de yttrar sig, vad de kan bero på och hur de har påverkat konsten och kulturen. Enligt Sacks är hallucinationer en del av det mänskliga livet och något som forskarna under senare år har intresserat sig mycket för. Han kallar denna bok "ett slags hallucinationernas naturhistoria".

Vad som inte kan köpas för pengar

av Michael J. Sandel. Inläst ur Daidalos, 2014 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 10 tim., 41 min..

Under de tre senaste decennierna har marknaden och dess värden styrt våra liv i högre grad än någonsin. Ett sådant samhälle missgynnar, enligt författaren, dem som inte har så mycket pengar. Vidare menar han att marknadens värden kan tränga undan andra värden som vi omhuldar. Allt bör inte hanteras som varor, till exempel inte människor så som skedde under slaveriet. Vi måste ta ställning till inom vilka områden marknaden bör hållas på avstånd.

Humlans hemlighet

av Patricia Tudor-Sandahl. Inläst ur Bromberg, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 31 min..

Författaren och föreläsaren Patricia Tudor-Sandahls tankar om tillvaron samlade i små aforismer i en presentbok. Hennes vardagsfilosofiska betraktelser kan ingjuta förtröstan, hopp och mod hos läsare i livets olika skeenden. Budskapet är att vi kan mer än vi tror om vi litar på vår egen förmåga. På så sätt kan våra begränsningar övervinnas och livets motgångar blir lättare att hantera.

Uppfostran och undervisning

Funktionsnedsättning, funktionsuppsättning

av Stewe Gårdare. Inläst ur Sveriges musik- och kulturskoleråd (SMoK), 2011 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

Ett slags efterord till projektet PASCAL 2007 vars syfte var att ge nya redskap för att möta deltagare i landets musik- och kulturskolor med fysiska och psykiska funktionshinder. Den är också ett inlägg i debatten om hur vi ser på människor som är funktionsnedsatta. Innehåller slutsatser från projektet, en tipskatalog samt bidrag från kända och okända människor som berättar om sina erfarenheter, bland annat Elisabeth Reslegård och Palle Sandstrak.

Vad är bildning och 100 andra jätteviktiga frågor

av Odd Zschiedrich. Inläst ur Langenskiöld, 2014 av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 2 tim., 53 min..

En bok om begreppet bildning. Här försöker författaren klargöra vad begreppet bildning innebär, om det finns olika slags bildning och vad allmänbildning innefattar. Bildning ställs även i relation till utbildning och han undersöker hur bildningsbegreppet förändrats över tid. Etthundra frågor får ett kort och ett långt svar. Framställningen illustreras av anekdoter. Förr sa man att bildning var det som blev kvar när man glömt vad man lärt sig.

Litteraturvetenskap

Denna dagen, ett liv

av Jens Andersen. Inläst ur Norstedt, 2014 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 16 tim., 15 min..

Biografi över Astrid Lindgren som bygger på brev, många tidigare okända och ej publicerade, dagböcker och fotografier samt samtal med Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman. Orden "Denna dagen, ett liv" följde Astrid Lindgren hela vägen genom livet, kärleken och konsten. Hon tyckte att man ska behandla var dag som om den är den enda man har. Jens Andersen är dansk litteraturkritiker och författare.

Lever Stig Dagerman?

av Lars Åke Augustsson. Inläst ur Carlsson, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 36 min..

En biografi över Stig Dagerman. Hans bana som journalist och författare skildras. Verk presenteras i kortform, liksom texter. Även om Stig Dagerman dog ung, 1954, tillhör han den levande litteraturen och presenteras här för den nya generationen läsare. Teman är ångest och existentiella problem. Lars Åke Augustsson är författare, kritiker och kulturjournalist och tidigare medarbetare på Expressen.

Käre ledare

av Chin-song Chang. Inläst ur Norstedt, 2014 av David Zetterstad. Talboken omfattar 13 tim., 33 min..

Poeten och pianisten Jang Jin-Sung tillhörde Nordkoreas propagandaministerium där han skrev hyllningstexter till Kim Jong Il. Han hamnar i onåd när han lånar ut en förbjuden tidskrift till en vän 2004. På flykt jagas han sedan under trettiofem dramatiska dagar av säkerhetstjänst från Nordkorea, Kina och Sydkorea innan han lyckas ta sig till Sydkorea.

Stilens munterhet

av Sara Lidman. Inläst ur Bonnier, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar 20 tim., 42 min..

Ett kommenterat urval ur Sara Lidmans författardagböcker från åren 1975 till 1985. Under den här perioden flyttar Lidman hem till byn Missenträsk i norra Västerbotten och skriver de fem första delarna i Jernbanesviten. Dagböckerna ger inblick i författarens liv och arbete liksom i hennes position som vänsterradikal förgrundsgestalt. Författarvänner skildras i korta porträtt. Urval och kommentarer av litteraturprofessor Annelie Bränström-Öhman.

Logi på landet

av Winfried Georg Sebald. Inläst ur Bonnier, 2014 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Fem studier av fem författare som ursprungligen hörde till dem som fick följa Sebald på hans landsflykt till England 1966, nerpackade i ryggsäcken. Det är Johann Peter Hebel, Jean-Jacques Rousseau, Eduard Mörike, Gottfried Keller och Robert Walser. Trompe l'oil-målaren Jan Peter Tripp porträtteras dessutom. I den svenska utgåvan finns ytterligare två litterära studier med, en om Peter Weiss och en om Vladimir Nabokov.

Den lilla historien

av Carl Henrik Svenstedt. Inläst ur Atlantis, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Carl Henrik Svenstedt var 15 år, uppväxt i Västra Harg, söder om Mjölby, och hade aldrig varit längre bort än till Linköping när hans farbror i Paris en dag ringde och erbjöd sig att ta sig an sin brorson. Carl Henrik blev så småningom både journalist, författare, filmare, professor och chef för Svenska Kulturhuset i Paris, och i denna bok berättar han om sitt brokiga och fascinerande liv.

Lövfällning

av Per Erik Wahlund. Inläst ur Bonnier, 1978 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 41 min..

En biografi över den japanske haikumästaren Kobayashi Issa, 1763-1828. Issa betraktas som en av fyra stora haikumästare i Japan. Han tillhörde en buddistisk sekt som var känd för sina haikudikter. Trots ett liv med flera stora personliga motgångar kunde Issa i sina poem göra reflektioner över små glädjeämnen i livet. Per Erik Wahlund var litteratur- och teaterkritiker.

Du har funnits här

av Jacques Werup. Inläst ur Bonnier, 2015 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 2 min..

En bok om diktkonstens skönhet och komplikation, om poesin som kulturarv och livsnödvändighet. Poeten Jacques Werup skriver i denna självbiografiska essä: "Den urgamla diktkonsten tycks som gjord för nutida meddelanden från människa till människa." Dikter som författaren haft med sig under det senaste halvseklet kompletterar framställningen som tillkommit som ett svar på frågan: Varför blir man poet?.

Konst, musik, teater och film

Hasse & Tage och musiken

av Göran Tonström. Inläst ur Ehrlingförlagen, 2005 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 7 min..

En bok om Hans Alfredson och Tage Danielsson. Om deras barndom och uppväxt i Helsingborg respektive Linköping. De träffades på radions underhållningsavdelning, startade AB Svenska ord och resten är historia. Här kan man läsa om legendariska revyer, radioprogram, filmer, böcker och teaterpjäser. Melodi, text och ackord till trettiotre av radarparets melodier ingår.

Den oväntade resan

av Simon Ådahl. Inläst ur Sjöberg, 2014 av Lars Winclair. Talboken omfattar 12 tim., 58 min..

Självbiografi av evangelisten Simon Ådahl. Redan som barn på 1960-talet, i en finsk invandrarfamilj, drömde Simon Ådahl om att skriva popmusik med kristna förtecken. Istället framträdde han med två av sina bröder och sjöng stillsamma sånger i svenska och finska frikyrkor. Men 1990 förverkligades Ådahls dröm när kvartetten Edin-Ådahl vann Melodifestivalen med låten Som en vind. En mörk period utan gudstro följde men det kom en dramatisk vändning.

Historia

365 dagar

Inläst ur Historiska media, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 11 min..

En samling utdrag ur kända och okända dagböcker, från antiken till vår egen tid. Varje dag presenteras en ny person. Högt och lågt blandas liksom stora och små händelser. Kända och okända historiska personer kommer till tals och delar med sig av födelse och död, glädje och sorg samt krig och fred. Exempelvis får man en inblick i konstnären Dalis toalettvanor och regissören Lars Noréns känslor efter terrordåden i New York elfte september 2001.

Europas revolutioner

av Håkan Arvidsson. Inläst ur Carlsson, 2014 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 9 tim., 32 min..

Europa har under sin mer än tusenåriga historia endast genomlevt fyra revolutioner. Den första är den engelska under 1600-talet, även benämnd engelska inbördeskriget. Den andra är franska revolutionen, inledd 1789. Oktoberrevolutionen i Ryssland 1917 räknas som nummer tre. Revolution nummer fyra är, enligt historikern Håkan Arvidsson, nazisternas maktövertagande i Tyskland. Denna händelse har tidigare karaktäriserats på flera andra olika sätt.

Kalla kriget

av Michael Kerrigan. Inläst ur Fischer & Co, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Det kalla kriget satte sin prägel på många människors liv under flera generationer. I den här boken redogörs för några av de galna krigsplaner som skapades i det politiska spänningsfältet under åren 1945-1991. Bland annat så berättas om den amerikanska planen att använda katter i avlyssningsuppdrag, britternas planer på att invadera Sovjetunionen och Store Ivan, sovjets mest kraftfulla kärnvapen någonsin. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Undsättningen

av Stefan Persson. Inläst ur Historiska media, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Sommaren 1678. Det skånska kriget går in på tredje året. Danska armén sänds iväg för att undsätta den belägrade fästningen Kristianstad. Invånarna där har drabbats av svält och sjukdomar. Den svenska hären möter upp en bit utanför fästningen. Nu kommer Kristianstads öde att avgöras - och i ett större perspektiv också Skånelandskapens. Historikern Stefan Persson har tidigare skrivit flera böcker om Skånelandskapens historia.

Levnadsteckningar

av Plutarchos. Inläst ur Daidalos, 2013 av Örjan Blix. Talboken omfattar 22 tim., 6 min..

Tio parallella biografier på temat Syrakusa av den grekiske filosofen Plutarchos, ca 46-120 e. Kr. Plutarchosspecialisten Sven-Tage Teodorsson har valt biografier som är relevanta för grekernas historia på Sicilien och kampen om herraväldet över ön. Först porträtteras en grek och därpå en romare. Författaren jämför dem sedan med avseende på deras personligheter och gärningar. Exempel: Nikias & Crassus, Dion & Brutus, Timoleon & Aemilius Paullus.

Huset på Stureplan

av Nathan Shachar. Inläst ur Atlantis, 2013 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Med utgångspunkt från Nordstjernanhuset vid Stureplan beskriver förf. Stockholm vid sekelskiftet 1900 samt hur de företag och människor som verkade i huset kom att påverka Sveriges ekonomiska och sociala historia fram till början av 2000-talet. En vackert illustrerad bok med en rad fascinerande människoöden.

Konsten att härska

av Henrika Tandefelt. Inläst ur Atlantis, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 27 tim., 53 min..

En bearbetad version av författarens doktorsavhandling från 2007. Henrika Tandefelt undersöker i tre delstudier hur kung Gustav III genom s.k. nådevedermälen, ceremonier och krigiska dåd skapade sig själv som härskare. När han 1771 besteg tronen utnyttjade han många symboler för att stärka sin makt, till exempel ordnar, titlar och medaljer. I välregisserade ceremonier framträdde kungen i olika härskarroller, exempelvis som lagstiftande konung.

Vår kungafamilj

Inläst ur Semic, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar Speltid: 2 tim., 17 min.; 64 s. : ill. (: 2). DAISY text och ljud.

Årsbok om kungafamiljen från Semic förlag. I 2014 års bok handlar det mest om prinsessor. Prinsessan Leonores dop på Drottningholm, Estelles första officiella uppdrag och Drottning Silvias 70-årsfirande. Här finns också en artikel om prinsessan Ingrid och reportage om flera kungligheter i Europa. Carl Philips förlovning med Sofia Hellqvist finns också med, liksom kronprinsessparets resa till Paris.

Biografi med genealogi

Fru Petrovas sko

av Wilhelm Agrell. Inläst ur Atlantis, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar 12 tim., 3 min..

År 1954 sökte makarna Jevdokia och Vladimir Petrov politisk asyl i Australien. De var kalla krigets första stora avhoppare och hade tjänstgjort som officerare inom KGB. Bland annat gav de västliga underrättelsetjänster information om Sverige vilket ledde till att flera agenter kunde gripas. Vladimirs avhopp orsakades av skräcken för ett obevekligt öde och Jevdokia försattes därmed i en trängande valsituation.

Och jag är fri

av Ulf Bjereld. Inläst ur Atlas, 2015 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 13 tim., 17 min..

Biografi över den tidigare justitieministern Lennart Geijer. Geijers liv och politiska gärning skildras och hans idéer sätts i ett idéhistoriskt sammanhang. Boken är således även en berättelse om socialdemokratin i nittonhundratalets Sverige. Professorn i statsvetenskap Ulf Bjereld bygger sin framställning på Geijers dagboksanteckningar, från tonåren till år 1976 då han lämnar regeringen.

Jag vill fan leva

av Karin Björkegren Jones. Inläst ur Pocketförlaget, 2014 av Marianne Engström. Talboken omfattar 8 tim., 56 min..

Journalisten, författaren och yogaläraren Karin Björkegren delger sina tankar, genom en blogg, från ett år då hon genomgick behandling för inflammatorisk bröstcancer. Det året var allt upp och ned, fullt med sorg, ledsenhet och rädsla men också av glädje och jävlar anamma. Författaren visar att man kan njuta mitt i helvetet och att man kan ta för sig om viljan finns.

Män som jag mött

av Carl von Horn. Inläst ur Fritze, 1940 av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Förf. (1903-1989) var svensk militär och här berättar han om en rad män han mött under sitt liv. Bland andra presenteras Gustaf Mannerheim, Gustaf Celsing, Robert von Rosen, C.G. Wrangel, Earl Beatty, Sir Ian Hamilton, olika baltiska feodalherrar, skogsvaktare Rydh samt en rad kadettofficerare.

Huset von Fersens uppgång och fall

av Göran Norrby. Inläst ur Atlantis, 2014 av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 21 tim., 15 min..

Berättelsen om släkten von Fersens uppgång och fall. Från förhärjade gränsmarker i Estland till triumfer på slagfält i norra Europa, från politisk maktkamp till lyxliv vid hov, från kungars gunst till fängelse och folkligt raseri, från rikedom till konkurs, vanära och död. Släktkrönikan följer Sveriges historiska utveckling och släkten von Fersen anpassade sig väl till de olika epokernas krav på den yttersta samhällseliten, som den tillhörde.

Fröken på Tagel

av Adelheid von Schmiterlöw. Inläst ur Bonnier, 1977 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 12 tim., 18 min..

Adelheid von Schmiterlöw blev 1883 ägare till den småländska gården Tagel. Före sin död testamenterade "fröken" 1959 gården till en vetenskaplig stiftelse för jord- och skogsbruksforskning. Hennes anteckningar om den stora släkten och livet på gården är grunden för denna skildring. Även om hennes bekantskap med konstnärer som Carl Kylberg med flera. Gunnar Helén, tidigare landshövding i Kronobergs län har redigerat memoarerna.

Född till terror

av Mosab Hassan Yousef. Inläst ur Livets ord, 2010 av Martin Gribbe. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

Mosab Hassan Yousef är äldste son och tronarvinge till schejk Hassan Yousef, en av grundarna till Hamas. Mosab fostrades först att gå i sin fars fotspår men började senare följa en annan ledargestalt från Mellanöstern. Han blev så småningom kristen. Efter en smärtsam separation från familj och land har Mosab sökt politisk asyl i Amerika. Enda vägen till fred i Mellanöstern är enligt honom att älska sin nästa.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Känslor äger rum

av Pia Ingström. Inläst ur Schildt & Söderström, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

I tre essäer försöker den finlandssvenska författaren och litteraturkritikern Pia Ingström svara på frågorna: Vad är ett hem? Hur blir en bostad ett hem? Det handlar om att möblera och pynta men också lika mycket att nöta, rådda och förfula. I den första essän presenteras hem av olika slag, i den andra behandlas fritidsboende. Till sist en levnadsteckning över kvinnosakskvinnan Ida Salin och hennes hem Villa Salin på Drumsö i Helsingfors.

Geografi

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap

av Thorsten Jansson. Inläst ur Länsstyrelsen i Kalmar län, 2002 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 13 min..

Södra Ölands odlingslandskap är ett kulturarv i kategorin levande kulturlandskap och skrevs in på världsarvslistan år 2000. Det omfattar hela lanskapet med byar, åkrar, sjömarker och Stora alvaret. Samspelet mellan den öländska bonden, hans kreatur och landskapet är unikt och har pågått i mer än femtusen år. Världsarvsutnämningen konstaterar att bönderna och deras föränderliga anpassning är en förutsättning för odlingslandskapet.

Rörstrand och Birkastan

av Anna Lundqvist. Inläst ur Galanthus, 2014 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok om området vid Rörstrand. På 1200-talet tillhörde Rörstrand Klara kloster i Stockholm. Ibland sågs vargar på Rörstrands hage. På 1700-talet anlades porslinsfabriken vid Sabbatsberg och ett enkelt brukssamhälle byggdes upp kring fabriken, och på 1900-talet togs området över av nya bostadshus. Boken beskriver områdets historia, det sociala livet och människor som levt sina liv vid Rörstrand. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Jugoslavien u.p.a

av Torgny Sommelius. Inläst ur Bonnier, 1954 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 50 min..

Författaren berättar i denna mycket personliga reseskildring om sina resor i Jugoslavien under 1950-talet. Han beskriver människorna han möter och de konflikter som finns kvar i samhället tio år efter andra världskrigets slut samt Titos hårdhänta styre. Torgny Sommelius kallas ibland för den siste resenären i svensk litteratur. Han färdades ensam genom världen med skrivmaskin och kamera och gav ut fyra omdiskuterade reseskildringar.

Ingenting händer

av Joar Tiberg. Inläst ur Manifest, 2002 av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Författaren reser runt och besöker platser i glesbygdens Sverige där ingenting händer, eller där ingenting påstås hända. Men på dessa platser finns det människor som envisas med att detta ingenting ska fortsätta att hända. Men får följa med på folkrace, fågelskådning och armbrytningsmästerskap, till kärnkraftverk, gruvor och de tystaste skogar. Poeten och samhällsreportern har stämt möte i dessa tidlösa samtidsreportage från periferin.

Samhälls- och rättsvetenskap

Administrationssamhället

av Anders Forssell. Inläst ur Studentlitteratur, 2014 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Samtidigt som det administrativa arbetet ökar inom olika sektorer av arbetslivet sparas det allt mer på administrativ personal som sekreterare och assistenter. Förf., som är docenter i företagsekonomi, menar att detta beror på ett systemfel kopplat till det som brukar New Public Management: istället för ökad effektivitet administrerar vi oss till döds. Hur ska vi hantera administrationssamhället?.

3 ml

av Sara Gunnarsdotter. Inläst ur Läkartidningens förlag, 2012 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

En bok om vad som hände före, under och efter den uppmärksammade rättsprocessen där en narkosläkare åtalades för barmhärtighetsmord på flickan Linnéa. Läkaren greps på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Man hade konstaterat i ett rättsmedicinskt utlåtande att en kraftig överdosering av narkosmedlet tiopental orsakat Linnéas död. Narkosläkaren friades i tingsrätten två och ett halvt år senare. Ett tiotal personer med koppling till ämnet intervjuas.

Polisen bakom kulisserna

av Stefan Holgersson. Inläst ur GML, 2014 av Christer Modin. Talboken omfattar 11 tim., 32 min..

Polisen Stefan Holgersson, verksam sedan början av 1990-talet, har forskat på polisen sedan slutet av samma årtionde. Här redovisas resultatet av tio års datainsamling som visar att myndigheter agerar för att försvåra insyn och förskönar bilden av sin verksamhet. Boken passar för journalister, politiker och personer med intresse för samhälls- och demokratifrågor.

Kvinnokamp i uppförsbacke

av Fanny Härgestam. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2015 av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

När islamisterna kom till makten i Tunisien våren 2011 fanns en stark oro för att kvinnors ställning i samhället skulle försämras. Tunisien hade setts som ett av arabvärldens föregångsländer på området. Fyra år senare har farhågorna inte besannats, utan Tunisiska kvinnor har större friheter i jämförelse med kvinnor i exempelvis Libyen och Syrien. Trots stora brister finns det tecken på en positiv utveckling för kvinnor i arabvärlden generellt.

Bättre arbetsmiljö

av Robert Jakobsson. Inläst ur Prevent, 2014. Talboken omfattar Handbok: ca 9 tim., 30 min.; 297 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Uppslagsbok med de baskunskaper som behövs för att hantera de flesta arbetsmiljöfrågor som kan förekomma på en arbetsplats. Boken tar upp såväl den fysiska arbetsmiljön som den psykosociala. Om man på arbetsplatsen vill ha ytterligare kunskap inom ett eller flera arbetsmiljöområden innehåller handboken referenser till fördjupningslitteratur.

Bättre arbetsmiljö

av Robert Jakobsson. Inläst ur Prevent, 2014. Talboken omfattar Skyddsombudets och chefens roll: ca 1 tim., 30 min.; 54 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Allt arbetsmiljöarbete bygger på samverkan mellan chefer, skyddsombud och medarbetare. Här beskrivs skyddsombudets och chefens roller och deras arbetsuppgifter med arbetsmiljöfrågor. Boken ger ett bra underlag för kompetensutveckling om arbetsmiljöfrågor och hur chefer och skyddsombud praktiskt kan samverka i ett förebyggande arbetsmiljöarbete.

Bortom rimligt tvivel

av Christer van der Kwast. Inläst ur Bladh by Bladh, 2015 av David Zetterstad. Talboken omfattar 20 tim., 29 min..

Christer van der Kwast ger sin bild av hanteringen av rättsfallet Thomas Quick. Under tjugo års tid har han varit åklagare i åtta mål med fällande domar, suttit i förhör, medverkat vid vallningar, upplevt resningsansökningar och frikännande. I media har Christer van der Kwast anklagats för att vara inkompetent och manipulativ. Hans personliga åsikt är att rättsväsendet inte höll måttet när Bergwall beviljades resning och frikändes.

Jag är ju svensk

av Cheko Pekgul. Inläst ur Recito, 2014 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Cheko och Nalin Pekgul resonerar om islams allt större inflytande i Tensta. Det råder hög arbetslöshet och fördomar skapar spänningar mellan olika etniska grupper i stadsdelen. Starkaste spänningen finns mellan sekulära och fundamentalistiska muslimer. Kvinnors rörelsefrihet begränsas och barn indoktrineras allt tidigare i takt med att den islamiska väckelserörelsen växer. Paret ställer frågan om hur islamisters liering med vänstern kan bestå.

Urban express

av Per Schlingmann. Inläst ur Forum, 2014 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Författarna menar att staden är vår tids vinnare. De guidar oss i vad som händer i världen, staden och för oss människor. Dessutom ser de andra dramatiska förändringar som påverkar våra villkor: framgång i den digitala världen kräver kompetenser som inte är digitala. Det är kvinnornas tid och de är utrustade med kunskap och mobiler. Nu är det vild kunskap som gäller, något utöver den vanliga universitetsutbildningen.

En färdplan för prekariatet

av Guy Standing. Inläst ur Daidalos, 2014 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 20 tim., 42 min..

Prekariatet, den grupp människor som lever i ekonomisk osäkerhet med korttidsanställningar, är globalt förekommande. Ekonomen Guy Standing lägger här fram 29 politiska förslag som skulle förbättra villkoren för dessa individer. Några förslag är övergripande och systemkritiska medan andra är mer vardagsnära. Boken har tillkommit i protest mot beslutsfattarnas brist på empati för prekariatet.

Vem ska betala för välfärden?

av Mikael Törnwall. Inläst ur Atlas, 2014 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

Samhällets utveckling har lett till att färre arbetande ska försörja en växande äldre befolkning. Sjukvården blir allt dyrare och Sverige har fått starkare konkurrens som industrination från till exempel Kina och Indien. Författaren försöker svara på frågan om vem som ska betala framtidens välfärd när dagens trettioåringar pensioneras. Med framtidsanpassade lösningar kan vi lägga grunden till ytterligare etthundra års välstånd.

Teknik, industri och kommunikationer

Varför försvinner våra kronjuveler?

av Lars Bern. Inläst ur Ekerlid, 2014 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

Sverige var länge en av världens mest framgångsrika industrinationer med flera världsledande industrier. Denna position har till största delen gått förlorad under de trettio senaste åren. Teknologie doktor Lars Bern ger en historisk bakgrund och redogör för de politiska förutsättningar som rått för företagandet. I en analys visar han på affärer där Sverige som nation skadat eller förlorat viktiga industriföretag.

Ekonomi och näringsväsen

Länge leve kapitalismen

av Urban Bäckström. Inläst ur Aktiespararna kunskap, 2012 av Christer Modin. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Urban Bäckström, VD för Svenskt näringsliv, delar med sig sina tankar om marknadsekonomin. Konkurrensen i den globala ekonomin skärps när marknadsekonomin har framgångar i många framväxande industriländer. Samtidigt flyttas tyngdpunkten i världens ekonomier österut. Marknadsekonomin måste utvecklas, inte begränsas, om vi ska kunna behålla det svenska välståndet. Författaren konstaterar också att finansmarknaderna är centrala för marknadsekonomin.

The Bread Exchange

av Malin Elmlid. Inläst ur Norstedt, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

Sedan slutet av 2008 driver Malin Elmlid projektet The bread exchange där hon byter sitt egenhändigt bakade bröd mot sådant som kan inspirera. Hon skriver om sina resor över hela jorden: Berlin, Stockholm, Kabul och San Francisco. Surdegen får följa med, hon bakar och börjar byta. Boken följer idén om byteshandel, allt är bytt mot bröd - fotografier, recept, formgivning och ingredienser.

Hunden som skäms

av Per Jensen. Inläst ur NoK, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Hundar har en unik förmåga att förstå och kommunicera med människor, utvecklad under årtusenden av nära samliv. Under senare år har forskare börja intressera sig för hundarnas inre liv. När man studerat hundarna har man sett att deras tankar och känslor framför allt kretsar runt en sak: relationen till människor. P.J., professor i etologi, redogör för forskningens senaste rön kring hundarnas intelligens och känsloliv.

Kontinentaldrift

av Dan Jönsson. Inläst ur 10tal bok, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

Författaren och kritikern Dan Jönsson beskriver Europas sönderfall i den ekonomiska krisens spår mellan 2012 och 2014. Den enande idén om en liberal ekonomi, gemensam valuta, enighet för fred och samtycke bortom nationsgränserna har misslyckats. Ojämlikheter har kommit i stället. Här finns exempel som avstannade spanska renoveringsprojekt och situationen för rumänska tiggare. Men boken är också en appell för att en annan ordning är möjlig.

Languedoc

Inläst ur Carlsson, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 11 tim., 24 min..

Området Languedoc i Frankrike har närhet till både hav och berg, sol och värme samt särskild jordmån. Allt samverkar i vinets egenskaper. Här möter vi människor som arbetar med vin, besöker vingårdar och provar produkterna. Författarna redogör för druvsorter, jordmån, klassificering och appellationer. Landskapets olika regioner presenteras liksom lokala specialiteter.

Fem svenska ekonomer

av Mats Lundahl. Inläst ur Timbro, 2009 av Henrik Dahlgren. Talboken omfattar 14 tim., 48 min..

Professorn i utvecklingsekonomi Mats Lundahl presenterar fem ekonomer, versamma i Sverige från slutet av 1800-talet och framåt. Samtliga var framstående akademiker och dessutom aktiva i den allmänna samhällsdebatten. Knut Wicksell omskrivs som Sveriges främste nationalekonom någonsin. Eli Heckscher, Bertil Ohlin och Staffan Burenstam Linder var verksamma bl.a. inom utrikeshandelsteorin och Torsten Gårdlund var ekonomisk historiker m.m..

Fiskarglädje vid älv och sjö

av Ludvig Munsterhjelm. Inläst ur Svensk natur, 1952 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 7 tim., 52 min..

I denna bok från 1952 får vi följa med den finlandssvenske författaren Ludvig Munsterhjelm, 1880-1955, på fiskeäventyr. Bland innehållet märks kapitel med rubriker som Det förlorade paradiset, Iden nappar vid midnatt, En bröllopsdans i sommarkvällen och Hos öringarna på Jyrkkä. L.M. var journalist och tidskriftsredaktör som i huvudsak skrev om jakt, fiske och vildmarksliv. Han genomförde tidigt resor till Svalbard, Japan, Sachalin och Grönland.

Lögn, förbannad lögn & prognoser

av Alf Riple. Inläst ur Norstedt, 2013 av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 11 tim., 11 min..

En bok om varför människor ofta gör felinvesteringar och hur finansiella bubblor uppstår. Genomgång av hur psykologiska faktorer och våra känslor får oss att begå ekonomiska misstag. Vilken chans har vi att undvika finanskriser? I en ny ekonomisk disciplin, så kallad behavioural finance, analyseras beslutsprocesserna och tips ges på hur vi kan undvika felaktiga beslut.

Sent i september

av Jujja Wieslander. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 25 min..

En bok om det som lever, växer och dör i trädgården och livet. Läsaren får följa Jujja Wieslander under ett trädgårdsår. Det handlar om arbetet med jorden och reflektioner och tankar som då uppstår. Här finns lyckan över det som växer men även mörkret och tungsinnet finns med. Boken börjar och slutar sent i september. Trädgårdsintresset har Jujja fått av sina föräldrar och deras berättelse ger samtidigt en bit av Sveriges.

Idrott, lek och spel

Den magiska milen

av Maria Akraka. Inläst ur Norstedt, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Maria Akraka var under många år Sveriges bästa kvinnliga löpare på medeldistans. Hon anser att alla kan springa en mil och om man redan springer en mil kan man med största sannolikhet göra det bättre, snabbare och mer effektivt. Akraka har skapat ett träningsprogram för tre olika nivåer som sträcker sig över ett år med tanken att man kan starta med det program som passar en bäst och byta nivå längs vägen. Massor med tips, inspiration och fakta.

Yoga girl

av Rachel Brathen. Inläst ur Bonnier fakta, 2014 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Yogabok med tydligt beskrivna yogaövningar i olika svårighetsgrad. R.B. är en svensk yogainstruktör som håller populära workshops, yogaklasser och retreats över hela världen. Hon vill inspirera läsarna till att må bättre i kropp och själ genom att ta efter hennes livsfilosofi som går ut på att finna lycka, skapa balans i livet och leva med ett öppet hjärta. Boken innehåller också en handfull recept. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

När vi var bäst

av Mats Holm. Inläst ur Offside Press, 2014 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 15 tim., 40 min..

De tre världsettorna i tennis Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg, berättar om sina livsresor. Det handlar om glamour, slit, segrar, stolthet men också om ögonblick då de ville lägga av. Även om tiden då Sverige och svenskarna betraktade sig som världens bästa land och hade flest tennisbanor per invånare. Slutligen ställs frågan: Hur kunde allt bara försvinna över en natt?.

Militärväsen

Bomben

av Eric Schlosser. Inläst ur Ordfront, 2014 av Bo Green. Talboken omfattar 2 CD-ROM (53 tim., 49 min.).

Atombombens historia - både den vi känner till och den som varit dold. Förf., som i sin förra bok avslöjade fusk inom snabbmatsindustrin, har här studerat tidigare hemligstämplat material som visar på skrämmande slarv i hanteringen av detta livsfarliga vapen: bomber som tappats i havet, kärnvapenbestyckade plan som störtar, missilvarningssystem som tror att månen är en sovjetisk attack. Hur nära ett kärnvapenkrig har vi egentligen varit?.

Medicin

Barn-HLR

Inläst ur Svenska rådet för hjärt-lungräddning, 2011 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kursbok utgiven av Svenska rådet för hjärt-lungräddning där man går igenom hur man ger första hjälpen till barn från 0 år till pubertet. Här finns noggranna instruktioner för hur man agerar vid andningsstopp, luftvägsstopp, hur man lägger barn i stabilt sidoläge, hur man gör bröstkompressioner. Det finns också riktlinjer för hur man gör om ett barn till exempel blivit förgiftat, har råkat ut för en allvarlig skada eller blivit brännskadat.

Vänta barn

av Ulla Björklund. Inläst ur Gothia, 2012 tr. 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Beskrivning av graviditetens förlopp, fostrets utveckling vecka för vecka och förlossningen. Boken tar också upp kroppsliga och psykiska förändringar hos den gravida kvinnan och ger kost- och träningsråd. Författarna, som är barnmorskor och läkare, berättar även om vad som händer på mödravårdscentralen och på BB.

Charmen med tarmen

av Giulia Enders. Inläst ur Forum, 2015 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En informativ bok om magens och tarmarnas stora betydelse för hur vi mår. Här diskuteras bland annat den viktiga kopplingen mellan tarmarna och hjärnan. Den unga tyska läkaren G.E. beskriver matens väg genom kroppen utifrån aktuella vetenskapliga rön på ett både underhållande och initierat sätt. Hon menar att många av våra välfärdssjukdomar orsakas av obalans i tarmfloran och förklarar hur vi kan uppnå välbefinnande och leva friskare.

Hälsofällan

av Ulla Gabay. Inläst ur EA, 2014 av Inga Pyk. Talboken omfattar 17 tim., 34 min..

En självhjälpsbok i konsten att få ett friskare liv. I bokens första del, Miljöbomben i magen, visar författaren hur livsmedel prepareras med syntetiska ämnen och gifter för att de ska se aptitliga ut. Den andra delen, Hälsans ABC, handlar om hur vi ska få ett friskare liv. Det behövs kunskap om alltifrån matsmältning till vilken näring kroppen behöver. Ulla Gabay har egen erfarenhet av att piller och hälsodieter inte är någon genväg till hälsa.

Arbeta med människor med autismspektrumtillstånd

av Gunilla Gerland. Inläst ur Pavus utbildning, 2014 av Britt Ronström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok som vänder sig till alla yrkeskategorier som arbetar med barn, unga och vuxna med autismspektrumtillstånd. Författaren beskriver och delar med sig av egna och andras erfarenheter och visar i konkreta exempel på hur vi kan tänka och tolka ett svårförståeligt beteende. G.G. 1963-, är föreläsare, debattör och författare. Hon har skrivit flera böcker om autism och har själv Aspergers syndrom.

Den stökiga psykiatrin

av Per Christian Jersild. Inläst ur Fri tanke, 2015 av Anno Lindblad. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

En bok om den svenska psykiatrin, formad av trender, politik och ideologier. Detta sjukvårdens sorgebarn har drabbats av konflikter och resursbrist. Mycket tyder, enligt läkaren P.C. Jersild, på att svensk psykiatrisk forskning hamnat efter. När forskningens kvalitet sjunker förlorar disciplinen i legitimitet, dess status sjunker, anslagen sinar, rekryteringen minskar vilket leder till sämre vårdkvalitet.

KBT vid ADHD

Inläst ur Recito, 2011 av Britt Ronström. Talboken omfattar Terapeutmanual: 5 tim., 16 min..

Terapeutmanual till KBT vid ADHD. De flesta vuxna med ADHD som medicinerar har symptom som kräver extra färdigheter för att kunna hanteras. Boken erbjuder behandlingstekniker att använda i arbetet med dessa personer. Stegvisa instruktioner ger klinikern metoder att lära klienten vetenskapligt testade strategier. Kompletterad med Klienthandboken ger Terapeutmanualen tillräckligt underlag för behandling med individuell KBT-terapi för vuxna med ADHD-problematik.

Varför hatar män kvinnor som älskar dem?

av Eva Rusz. Inläst ur Norstedt, 2011 av Lena Strömberg. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Bok om relationer där män misshandlar kvinnor psykiskt och fysiskt. Dessa män har ofta en narcissistisk personlighetsstörning. Kvinnor som lever med dessa män tror att de kan åstadkomma en förändring. Men det är näst intill omöjligt att förändra en narcissistisk person, eftersom hen saknar självinsikt och betraktar sig själv som ett offer. Fallbeskrivningar och den senaste neurovetenskapliga forskningen.

Fokuserad ACT

av Kirk Strosahl. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 12 tim., 26 min..

Här beskriver tre ledande psykologer en fokuserad behandlingsinsats på upp till fem samtal, utifrån kärnkomponenterna i den psykologiska korttidsterapin acceptance and commitment therapy, ACT. Syftet är att stödja det förändringsarbete som patienten är beredd att genomföra för att höja sin livskvalitet och funktionsnivå. Metoden illustreras med fallexempel. I ett extra kapitel visas hur ACT kan implementeras i befintliga verksamheter i Sverige.

Musikalier

Röda sångboken

Inläst ur Leopard, 2014 av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Sången förenar och stärker, väcker värderingar och ställer krav, skapar glädje och lindrar sorg. Röda sångboken tillhör en lång tradition av utgivning som förvaltar arbetarrörelsens sångskatter. Den sträcker sig från tidiga kampsånger, via den politiska visan och proggen till dagens arvtagare. Boken innehåller även ett förstaradsregister.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Våra vänner från ifjol

av Louisa M. Alcott. Inläst ur Svensk läraretidnings förlag, 1967 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

Del 2 i serien som börjar med Unga kvinnor. Mera om prästfamiljen March med de sinsemellan högst olika döttrarna. Stora syster Meg gifter sig med John. Amy reser över till Europa och blir en världsdam. Jo arbetar tillfälligt som guvernant i New York och hennes liv får en ny inriktning. Men musikaliska Beth blir aldrig frisk, till familjens stora sorg.

Mumievinter

av Lena Arro. Inläst ur Opal, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Benrangelskuggan. De döda Inkabröderna Setremes och Amapocs vålnader har återvänt och hotar med att ställa till med en lång kall mumievinter. De vill komma åt Ordet, en artefakt som kan ge dem obegränsad makt. Kompisarna och detektiverna Figge och Zorro spårar dem till muséets källare. Samtidigt måste de hinna före antikhandlare Lodman i jakten på det försvunna skrinet.

Svart passion

av Annika Banfield. Inläst ur Idus, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar (: 1). DAISY text och ljud.

Första delen i serien Dimmornas folk. Vampyrer planerar att ta över Sverige. I Göteborg börjar människor försvinna, man hittar blodspår som vittnar om bestialiska mord. På Hvitfeldska gymnasiet dras 16-åriga Mathilda in i något hon aldrig anat: hon är märkt av vampyrflocken sedan hon föddes. Det blir skräckladdat. Hon möter också kärleken i en sefyr och kämpar för att rädda mänskligheten.

Järnprovet

av Holly Black. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2015 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Första delen i serien Magisterium. Callum blir trollkarlsstudent vid Magisteriet. Trots att han gjorde allt för att misslyckas på provet! Pappa har nämligen alltid avrått Callum från magi. Under det första året får eleverna lära sig att kontrollera sina specialförmågor inför Järnprovet. För Callum innebär skolan en ny värld av gemenskap. Samtidigt hotas han av mörka krafter utifrån: Dödens fiende visar sig ha kopplingar till honom i det förflutna.

Outtalat

av Sarah Rees Brennan. Inläst ur Modernista, 2014 av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kami Glass lever ett trivsamt liv i den engelska småstaden Sorry-in-the-Vale. En tonårsflicka som betraktas som lite udda för att hon ständigt talar med en person i sitt huvud, pojken Jared. Så återvänder familjen Lynburn till slottet de övergav för tio år sedan. Konstiga saker händer och otäcka skrik hörs i natten. Som reporter på skoltidningen börjar Kami nysta i Lynburns historia. Jared visar sig plötsligt verklig och blir en viktig nyckel.

Var inte rädd!

av Mymi Doinet. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2013 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Flickan Julia och hennes kusin Tim campar med föräldrarna vid havet. En dag ser de en delfinunge som simmat vilse och kommit för nära stranden. Tillsammans med badvakten kör de delfinen ut på havets djup igen. På kvällen uppstår ett nytt äventyr där barnen behöver räddas. Boken avslutas med korta fakta om delfinen.

Lockrop från vildmarken

av Angela Dorsey. Inläst ur Stabenfeldt, 2010 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Evy, 13 år, bor i vildmarken med sin mamma och deras hästar. Intill dem lever en flock vildhästar. En vildhingst försöker locka med sig Evys hästar. Hittills har Evy stoppat honom: hon har förmåga att läsa hästarnas tankar och känslor. Hon kan även tala med vissa hästar. Evy tränar sin Rusty för rodeo. Samtidigt plågas Evy av att hennes enda vän snart flyttar från vildmarken och att hennes mamma är en så udda enstöring.

Fotbollsboken

av Tomas Dömstedt. Inläst ur Hegas, 2014 av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alla i Martins fotbollslag får en egen "Fotbollsbok". Där ska de skriva sin träningsdagbok. Martin börjar skriva om hur knäpp tränaren är och om orättvisor kring vilka som får spela match.

Svarta madam

av Katarina Genar. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Greta går på en mycket gammal och mystisk skola. På väggarna hänger svartvita foton på elever från länge sedan. Det knakar och knackar i väggarna. Sally i trean lockar de yngre eleverna att vara med på "Svarta madam": att möta häxan i spegeln inne på den mörka toaletten. Leken är snart över. Då upptäcker Greta att Malte saknas. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Siri reser inte till Japan

av Kajsa Gordan. Inläst ur Berghs, 2014 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Siri har aldrig träffat sin pappa. En dag säger Siris mamma att hon ska få åka till Japan, till sin pappa som bor i staden Tokyo! Han vill att hon kommer dit. Men Siri vill inte - hon är ledsen för att han aldrig tidigare sökt kontakt. Mamma hjälper henne att tillslut våga möta sin pappa. Det blir också ett spännade möte med japanskt storstadsliv. Lättläst bok.

Elak & Pucko - tidsresekalsongerna

av Fredde Granberg. Inläst ur Telegram, 2011 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Femte boken i serien som börjar med Elak och Pucko - sämst i rymden. Rymdskurken Elak funderar på att ta över en planet sedan han träffat alien-flickan Tripolina med jättenallerobotarna. Pucko gör som vanligt sitt bästa för att hänga på. Högt tempo och uppskruvad humor i text och bild.

Hedda -och den bästa presenten

av Åsa Hofverberg. Inläst ur Rosa huset, 2014 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Sommaren innan Hedda börjar högstadiet händer något sorgligt: farmor dör. Hedda får en bok där farmor skrivit sina memoarer. Hedda skriver själv mycket dagboksanteckningar om sina funderingar kring kompisar i den nya skolan, fotboll, discon och relationen till pojkvännen Gustav. Samtidigt sörjer Hedda farmor.

I min värld

Inläst ur Egmont, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

15-åriga Violetta återvänder med sin pappa till Buenos Aires efter flera år i Europa. Hon anmäler sig i smyg till sång- och musikskolan Studio 21. Violetta drömmer om att bli en stor sångerska, så som hennes mamma var innan hon dog i en olycka. Skolan ger henne en ny värld av musik och vänskap. Boken är baserad på tv-serien om Violetta.

Pelle Puck - tur och retur

av Bengt Ingelstam. Inläst ur Ord & visor, 2014 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Pelle Puck - gul och blå. Pelle trivs bra hemma i Mittnäs och sitt hockeylag. En dag berättar mamma och pappa att de ska flytta. Till grannstaden Kubiksvall. Där finns ju Pelles värsta motståndarlag! Hur ska han kunna lämna sina lagkamrater? Det blir en jobbig tid för Pelle. Samtidigt sker en fickstöld och Pelle misstänker en kompis.

Pärlan

av Nina Langenskiöld. Inläst ur Fontana media, cop. 2007 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

10-åriga Katja reser på semester med familjen till en paradisö i Indiska Oceanen utanför Afrikas kust. Morfar har just dött och familjen sörjer honom. På ön träffar de fiskaren Punjab och hans son Malev. De tar med familjen på bad- och fisketurer i sin båt. Då berättar de också sagor om hur man fiskade pärlor där förr. Och varför pärlfisket tog slut. Vänskap uppstår mellan barnen fastän de inte talar samma språk. Boken passar bra för högläsning.

Bjäran

av Åsa Larsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2015 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 3 tim., 8 min..

Del 4 i serien PAX som börjar med Nidstången. En myling har härjat i Mariefred. Bröderna Alrik och Viggo har hjälpt den att få ro. Den mystiska Iris smider planer. Vem är hon och vad vill hon med Alrik och Viggo? Saker börjar försvinna från stadens invånare och bröderna misstänks. Men det visar sig att det ligger magi bakom stölderna för någon har skapat en bjära.

Mylingen

av Åsa Larsson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2015 av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 3 tim., 6 min..

Del 3 i serien PAX som börjar med Nidstången. Alrik är svårt skadad efter att han tillsammans med sin bror Viggo kämpat mot en kyrkogrim. Det magiska hemliga biblioteket har angripits av onda krafter. Snart stundar Halloween, tiden då oknytt och spöken får extra krafter. En av dem är ute efter hämnd och Alrik och Viggo måste stoppa det. De undrar också vem den mystiska Iris är.

Nattens jägare

av Mattias Lönnebo. Inläst ur Pythia, 2014 av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Tonårstjejen Emma kommer över en amulett hemma i Uppsala. Hon försöker rädda sin kompis Thomas som blivit värvad av nynazister, men vill lämna gruppen. Samtidigt utspelas en kamp mellan gott och ont i en helt annan del av världen. Pojken Sentwali sliter som hamnskiftare, men tar ibland även en panters skepnad. Amuletten kommer att föra samman de två världarna.

Phoenix bok

av Eden Maguire. Inläst ur Semic, 2011 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Sista delen i serien Beautiful Dead, som börjar med Jonas bok. Darina har nu hjälpt tre av de fyra levande döda ungdomarna från Ellerton High att komma till ro, genom att lösa mysterierna kring deras död. Nu återstår bara Phoenix, hennes pojkvän, som dödades i ett knivbråk. Men om hon hjälper honom över till andra sidan blir det ett slutligt avsked och slutet på deras kärlekshistoria. Eller?.

Summers bok

av Eden Maguire. Inläst ur Semic, 2011 av Eva Werning. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del tre i serien Beautiful Dead, som börjar med Jonas bok. Fyra ungdomar på den amerikanska skolan Ellerton high har dött på mindre än ett år. De dröjer sig kvar som levande döda, osaliga andar. Darina kan hjälpa dem att få ro genom att påvisa omständigheterna kring deras mystiska död. Summer föll offer för ett vansinnesdåd i en shoppinggalleria. Var det så slumpmässigt som det kan tyckas?.

Änglar, kakor och tappade tänder

av Moni Nilsson. Inläst ur Lilla Piratförlaget, 2012 av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Kakan älskar kakor, det hörs ju på namnet. Tillsammans med kompisen Slatten går hon för att handla. Men vad ska de göra när pengarna knappt räcker till kakorna? Slatten får en idé; han vet att en tappad tand är värd en guldpeng! Det läskiga gänget Änglarna dyker upp. De är farliga för mindre. Eller? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Odinsbarn

av Siri Pettersen. Inläst ur B. Wahlström, 2015 av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Korpringarna. När Hirka är 15 vintrar får hon veta att hon är ett odinsbarn. Ett svanslöst odjur från en annan värld. Myten säger att odinsbarnen sprider röta och död. De är avskydda och fruktade i Huldrasamhället. Hirkas far har dolt hennes ursprung, så att hon inte ska bli förföljd. Nu måste hon förstå sin egen identitet och upptäcker att det finns fler som kommit genom stenportarna från den andra världen. Berättelse med rötter i den nordiska mytologin.

Coolt med ADHD

av Malin Roca Ahlgren. Inläst ur Kikkuli, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

11-åriga Alice vardag är kantad av svårigheter och vuxentjat. Hon försvinner lätt i sin egen värld när hon ska skynda på med något. Hon har svårt att sitta still i skolan och göra klart uppgifterna. Samtidigt är Alice en skapande och kreativ person. Så får Alice hjälp genom en utredning som visar att hon har ADHD. Hon får stöd och bättre förutsättningar i skolan. Då kan hon också se fördelar med ADHD. Boken avslutas med tips och råd.

Fru Alms magiska resebyrå

av Annakarin Rosengren. Inläst ur Idus, 2014 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fru Alm har en magisk resebyrå. Hon är nämligen ett släktträd som står rotat på en gård i Lysekil. Därifrån tar hon med flickan Hilma på resor både i tid och rum. Hilma får uppleva fantastisk saker. Samtidigt måste hon kämpa emot den sura grannen "Harry- i-Huset" som hotar att sätta stopp för Fru Alm. I slutet av boken delar Hilma med sig av recept och pysseltips från sina tidsresor.

Star Wars, episod 2

av R. A. Salvatore. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2002 av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Boken följer handlingen i filmen Star Wars, episod 2. I Republiken är senaten splittrad och separatisterna hotar med krig. Den mörka sidan växer sig starkare. Fartfyllda beskrivningar av våldsamma jakter och strider varvas med förbjuden kärlek som spirar mellan jedin Anakin Skywalker och Padmé.

Systrars öde

av Jessica Spotswood. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2015 av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tredje delen i serien som börjar med Farlig förmåga. Systrarna Cahill, i 1890-talets New England, har särskilda förmågor. De kämpar mot det brödraskap som styr samhället. Eftersom kvinnor med magisk förmåga riskerar att anklagas för häxeri gör de inget när en feberepedemi smittar många omkring dem. Samtidigt får en av systrarna, Tess, visioner med en profetia: en syster kommer att döda en annan.

Ormbiten

av Robert Swindells. Inläst ur Argasso, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

17-årige Alex har i åratal varit trakasserad av ett gäng kriminella mobbare som leds av Mark. Nu anklagas Alex för att ha tjallat på Mark i samband med en stöld. Han ligger riktigt illa till. Den enda tröst och trygghet Alex har är en orm han fick i födelsedagspresent. Han bär strumpebandssnoken Pila i sin ficka när han rör sig ute på stan och tvingas fly undan mobbarna. Lättläst bok..

Mamma Mu simmar

av Jujja Wieslander. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mamma Mu cyklar till badhuset med flickan Lina. De ska åka i ett rör och ta simmärken. Kråkan protesterar som vanligt. Mamma Mu kan ju fastna i röret! Men det går hur bra som helst och Mamma Mu satsar på det svåraste provet: Guldfisken. Kråkan blir lite avundsjuk och får ett eget prov.

Terra Hexa

av A. R. Yngve. Inläst ur Wela, 2014 av Helena Gripe. Talboken omfattar D. 3: 8 tim., 25 min.; 247 s. $bc. DAISY text och ljud.

Tredje delen i serien som börjar med Terra Hexa 1.Systrarna Henna och Gala lever på planeten Terra Hexa - en plats där solen aldrig går ner. Nu har de hittat hexahissen som kan ta dem till andra sidor av den kvadratiska planeten. Tillsammans med Mick och morbror Ingo far de till kontinenten Columbion och får uppleva både politiska strider och kärlek.

Någon annanstans

av Gabrielle Zevin. Inläst ur Damm, 2005 av Helena Gripe. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Femtonåriga Liz dör i en cykelolycka. Hon kommer då till landet Annanstans. Där fortsätter livet efter döden, fast baklänges. När du blivit baby igen återförs du till jorden. Liz får bo tillsammans med mormor och blir allt yngre, men saknar sitt tidigare liv. Från landet Annastans kan de döda följa livet på jorden genom kikare.

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Våldboken

av Pernilla Stalfelt. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2012 av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Faktabok i bilderboksformat om våld. Vad är våld? Med humoristiska illustrationer diskuteras olika slags våld, vad som kan orsaka det, och våldets historia genom tiderna. Är våld verkligen nödvändigt? Boken bjuder in till samtal om hur man kan skydda sig och undvika våld. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

Samhälls- och rättsvetenskap

Vilken vecka!?

av Jennie Persson. Inläst ur Natur och kultur, 2014 av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här berättar Lisa, Sigge, Tove och andra 10-åringar om hur det blev när deras föräldrar skilde sig. De listar sådant som är bra och dåligt. Det varvas med faktafrågor till jurister och barnpsykologer som ger råd och beskriver barnets rättigheter och de vuxnas skyldigheter. Det finns tips om vart barn kan vända sig för att få hjälp. Ett kapitel handlar om olika känslor och "tjuvläsarsidan" ger tips till föräldrar.

Teknik, industri och kommunikationer

Kom in i huset

av Johanna von Horn. Inläst ur Natur och kultur, 2006 av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Varje dag gör vi många olika saker hemma som att öppna kylskåpet, tända lampan, låsa upp dörren, spola i toaletten eller värma mat i mikron. Men hur håller sig maten kall och varför fungerar just min nyckel i dörrens lås? De här frågorna och många andra får du som är nyfiken på hur saker och ting i huset fungerar svar på i den här boken. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides..

Ekonomi och näringsväsen

Skaffa gerbil

av Laura Howell. Inläst ur 2006 av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Praktisk handbok för barn som vill ta hand om en gerbil, ökenråtta. Fakta om gerbilen och vad den behöver för att må bra. Rätt sorts bostad, rätt mat, lek och motion, skötsel. Även fakta om hur man kan förstå gerbilens beteende och kroppsspråk. Boken har många illustrationer och foton på gerbiler. Facklitteratur för seende.