Nya talböcker maj 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 208 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den hemliga porten

av Miroslav J. Acimovic. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 2 tim., 57 min..

En roman som utspelar sig mellan verklighet och illusion. Inledningsvis finns en översikt över serbisk litteraturhistoria. Författaren räknas som en förnyare av den serbiska litteraturen. En försynt tjänsteman söker kontakt med en besynnerlig figur på en kyrkogård. Männen samtalar, i hemlighet, om tillvaron och allt tydligare framgår att valet av gravplats åt tjänstemannen är essentiellt. Det går att ordna en plats, men vissa offer krävs.

MediaNr: CA18497

Den nionde graven

av Stefan Ahnhem. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 16 tim., 43 min..

Andra boken med Fabian Risk, handlingen utspelar sig ett halvår före händelserna i Offer utan ansikte. Efter en hård debatt lämnar justitieministern riksdagen genom den bakre utgången. Men han kommer aldrig fram till den väntande bilen. Fabian Risk kallas in för att i hemlighet utreda justitieministerns försvinnande. Samtidigt hittas hustrun till en dansk tv-profil brutalt mördad i Köpenhamn. Utredningen för Dunja Hougaard till Sverige.

MediaNr: CA20946

En enda hemlighet

av Simona Ahrnstedt. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 17 tim..

Andra boken med släkten De la Grip. Trettioettåriga fältläkaren Isobel Sørensen får reda på att hennes skötebarn, den ideella organisationen Medpax, har problem. När jetsetprinsen Alexander De la Grip träffar den vackra läkaren, bestämmer han att hon ska bli hans nästa erövring. Isobel ser i Alexander den som kan rädda Medpax. De tvingas ompröva allt. Men ska Isobel våga avslöja sin hemlighet?.

MediaNr: CA20604

Kolarhistorier

av Dan Andersson. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 2 tim., 16 min..

En novellsamling som utgavs första gången 1914 och är Dan Anderssons debut. Han levde 1888-1920, var poet och författare av bland annat arbetarlitteratur. Berättarjaget är en ung kolare som under en vinter i skogen skrivit ner sina betraktelser på lediga stunder. Det handlar om det tunga arbetet vid milorna men även om det berättande, med inslag av mystik och magi, som försiggick under vardagarna.

MediaNr: CA20777

Allting nytt

av Lynn Austin. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim..

Det amerikanska inbördeskriget är över. Södern har förlorat och den tidigare privilegierade Josephine Weatherly återvänder till plantagen i Virginia för att återuppbygga sitt liv. Allt är förändrat. Huset och marken har förlorat sin prakt. Josephines far och bror har stupat och den överlevande brodern Daniel är nedbruten. Det handlar nu om daglig överlevnad. Lizzie, en av få kvarvarande tjänare, är den enda som kan hjälpa Josephine.

MediaNr: CA21197

Flickan med läderkängorna

av Åke Axelsson. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Den fjärde boken om Umeåpoliserna Hamberg och Fahlén. Den 22-åriga konstnären Erika, som arbetar tillfälligt i en affär, attackeras av en knivbeväpnad person. Mannen vill ha betalning för beskydd men Erika, som är tränad i kampsport, klarar sig undan. Hon blir till stor hjälp i polisernas utredningsarbete. Hamberg och Fahlén har denna gång sin unge kollega Björn Larsson till hjälp.

MediaNr: CA20824

True murder

av Yaba Badoe. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim..

När Ajubas mamma blir psykiskt sjuk och läggs in för vård skickar hennes pappa iväg henne till en internatskola i England. Ensam, ledsen och förvirrad grubblar hon på vad som egentligen hände. Snart blir hon vän med Polly och de två flickornas lekar kretsar alltmer kring mordgåtor och mysterier. När de så hittar kvarlevorna av två spädbarn på Pollys vind bestämmer de sig för att lösa mysteriet.

MediaNr: CA18155

Skuggan på väggen

av Henry Christopher Bailey. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 9 tim., 22 min..

En bok om mästerdetektiven Fortune, ursprungligen läkare, som verkar som konsult i rättsmedicin. Han rör sig obehindrat bland alla möjliga slags människor och i New Scotland Yards innersta cirkel. En rad händelser inträffar som Fortune finner ett samband mellan och han nystar upp hela den brottsliga intrigen. Interiörer från sällskapslivets, politikens och teaterns världar i 1940-talets London.

MediaNr: CA21144

Vinden bär mot Frankrike

av Herbert Ernest Bates. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

En roman som utkom i svensk översättning 1944. Handlingen är förlagd till det ockuperade Frankrike. Ett engelskt bombplan tvingas nödlanda. Besättningen får efter svåra strapatser beskydd av en fransk familj. Farmor, far och dotter tar hand om engelsmännen med stor risk för sin egen säkerhet. Bombplanets unge chef och flickan blir starkt förälskade. Båda är medvetna om hur lätt deras livstråd kan brista.

MediaNr: CA20923

Till mormor

av Catherine Berg. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

En omvändelseroman från 1957. Barnaba, huvudpersonen, bor med sin syster Thomasine hos mormodern efter föräldrarnas skilsmässa. Nu ligger mormor på sjukhus efter en hjärtattack och flickorna får klara sig själva. Historien berättas i två plan: Barnaba skriver om sin kris till mormor och Thomasine gör inlägg i munter flickjargong. Barnaby förälskar sig i en gift man, något som slutar i förtvivlan och ett gudsmöte.

MediaNr: CA21208

Ett oönskat kärleksbarn

av Vera Bouveng Hermansson. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

Ett autentiskt drama som utspelar sig i Europa i början av andra världskriget. Wally och Fritz har flytt från Berlin och befinner sig på flyktingförläggningen i Prag. Ett kärleksbarn blir till. Alla råder Wally att göra abort, speciellt mamman och mormodern. Pappan däremot säger att hon får göra som hon vill. En kärlekshistoria med många komplikationer följer.

MediaNr: CA20744

Amandas arv

av Laila Brenden. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

Del 24 i serien Fjällrosor. När Anna kommer tillbaka från besöket på prästgården, möts hon av en uppslitande syn. Hon har haft objudna gäster medan hon var borta. Viljar är i färd med att avsluta resan, och vet ingenting om det som har skett hemma på Nyheim. Han har träffat på en ilsken företagsledare på sitt sista stopp, och försöker hjälpa en trevlig glasarbetare.

MediaNr: CA21034

Naturens gång

av Laila Brenden. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

Del 25 i serien Fjällrosor. Anna och Rise, två föräldralösa systrar, har vuxit upp i fjällvärlden. De är övertygade om att de klarar livets alla med- och motgångar, så länge de har varandra. Det är vackert väder kvällen före oslmässfesten och Rise njuter, inte minst av den goda nyheten som Edvin kommit med. Men på natten blåser det upp och båtfärden hem blir farofylld.

MediaNr: CA20239

Orosmoln

av Laila Brenden. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Del 26 i serien Fjällrosor. Tattarna har inte gett upp kravet på Övre, men Rise tänker inte ge upp kampen. En otrygg stämning råder på gården. Hon förklarar för Torodd vad som ligger bakom. I Skjolden stundar ett bröllop som Rise och Edvin kan glädja sig åt. Tulla hjälper Torodd att glömma sorgen efter Lisa. Men det är fler än Torodd som intresserar sig för Tulla.

MediaNr: CA20665

Kupongligan

av Lennart Brohed. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 12 tim., 31 min..

Den elfte boken om överkonstapel Göran Persson i Lysekil. Persson är tillbaka i tjänst efter ett års tjänstledighet. Året är 1941, på våren. Andra världskriget medför varubrist och ransoneringskuponger. Ett lik upptäcks på Stångehuvud. Offret visar sig vara kontorschefen för stadens kristidsnämnd. Persson, hans fru Inga, konstaplarna Lundin och Fredriksson med familjer undrar varför denne oförarglige man drabbats.

MediaNr: CA21169

Grönmantel

av John Buchan. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar D. 2: 4 tim., 25 min..

MediaNr: CA20853

Grönmantel

av John Buchan. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar D. 1: 4 tim., 43 min..

MediaNr: CA20971

John Carter och dödens spel

av Edgar Rice Burroughs. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

Del 5 i den s.k. Mars-sviten. Huvudperson är Tara, John Carter och Dejah Thoris dotter. Prins Gahan har förälskat sig i Tara, men hon vill inte veta av honom. När hon tillfångatas av Kaldanerna ger sig Gahan genast av för att rädda henne. Det visar sig vara svårare än han trott. Föga anar de att Kaldanerna tänker använda dom som levande spelpjäser och priset är deras liv. Sist i boken finns en beskrivning av spelet Jetan.

MediaNr: CA19882

John Carter och marsfurstinnan

av Edgar Rice Burroughs. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

Efter att ha flytt undan apachekrigare och gömt sig i en helig grotta i Arizonas öknar finner sig John Carter plötsligt förflyttad till en värld som invånarna kallar Barsoom. Den lägre gravitationen ger honom närmast övermänskliga krafter. Han blir vän med en grön, fyrarmad vilde och räddar den sköna prinsessan Dejah Thoris. Detta är första delen i serien om John Carter. E. R. B., 1875-1950, amerikansk författare känd för sina romaner om Tarzan.

MediaNr: CA19883

Hämnaren

av Dan Buthler. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 10 tim., 27 min..

Sjätte boken om psykopaten Christopher Silfverbielke och kriminalkommissarie Jacob Colt. Stjärnmäklaren och mördaren Silfverbielke har frigivits ur fängelset och inlett en framgångsrik karriär som kristdemokrat. På väg mot partitoppen måste han undanröja några hinder, inte minst Jacob Colt som smider sina egna hämndlystna planer vid Europol i Haag. Silvferbielke räknar med att få hjälp av sin syster Anna, men hon vill inte vara med längre.

MediaNr: CA20602

Här är jag nu

av Karen Campbell. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 32 min..

Abdi, flykting från Somalia, söker asyl i Skottland tillsammans med sin fyraåriga dotter Rebecca. Fasansfulla händelser i hemlandet har gjort Rebecca traumatiserad och hon har slutat att prata. Abdi känner sig förvirrad i det nya landet. Tidigare var han fiskare, lärare och familjefar men hur blir det nu? Den drygt fyrtioåriga änkan Deborah blir hans mentor. En vänskap växer sakta fram.

MediaNr: CA21020

Hans hjärtas utvalda

av Barbara Cartland. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Den unga lady Caroline, dotter till markisen av Vulcan, har en förmåga att alltid hamna i händelsernas centrum. Hon undgår med knapp nöd att bli förförd av sir Montagu Reversby genom att fly ut i skogen i nattens mörker. Därefter blir hon vittne till mord, omintetgör en mordkomplott och får reda på slottet Brecon Castles fruktansvärda hemlighet. Caroline upplever hjärtesorgens plågor och förödmjukelse - men också kärlekens ljuva sällhet.

MediaNr: CA19876

Isjungfrun

av Barbara Cartland. Inläst av Eva Sigrand. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Zoia försöker desperat nå fram till Moskva före Napoleons segerrika armé. Hon undrar om hon någonsin får träffa den fascinerande hertigen av Welminster igen. Öknamnet Isjungfrun har Zoia fått på grund av att hon visat så litet intresse för män och istället ägnat sig åt musik och dans. Men nu brinner hennes kropp av längtan. Hon hoppas att det hemlighetsfulla bandet mellan hertigen och henne ska överbrygga avståndet mellan dem.

MediaNr: CA20508

Prästens lilla flicka

av Susan Casserfelt. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 11 tim., 25 min..

Första boken om polisaspiranten Kajsa Nordin och jetsetaren Zeta. Den kände Modotränarens dotter sextonåriga Josefin kommer aldrig hem efter sin sånglektion. Skallgången efter henne försvåras av en snöstorm. Den oerfarna polisaspiranten Kajsa Nordin i Örnsköldsvik inser att många hemligheter döljer sig i fallet. Konstnären Zeta i Stockholm, nyss hemkommen från New York, dras in i fallet när hon får besök av en man på flykt.

MediaNr: CA20660

Poirots jul

av Agatha Christie. Inläst av Per Westrin. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Den åldrade miljonären Simeon Lee har tre vuxna söner; alla fyllda med hat mot varandra och sin far. Med sadistisk tillfredsställelse inbjuder Simeon hela familjen att fira jul tillsammans men något går snett och Simeon hittas ihjälslagen. Hercule Poirot kallas till familjen Lees gods och finner många mörka hemligheter. Nyöversättning av denna pusseldeckare som utkom i original 1938. Tidigare utgiven på svenska med titeln Hercule Poirots jul.

MediaNr: CA20912

Hallonbergen

av Tommy Deogan. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vännerna Hannaan, Daniel och Dalil bor i stockholmsförorten Hallonbergen. En vardag med inslag av fotboll, bråk, upplopp och polisingripanden har skapat förbrödring dem emellan. De lever i en kultur med egna spelregler och syn på livet, där respekt och heder är ledord. Det ger en stark känsla av solidaritet inom gruppen, men utanförskap i relation till det omgivande samhället.

MediaNr: CA20220

Kom, madame, fru

av Carl-Göran Ekerwald. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 45 min..

Carl-Göran Ekerwald, född 1923, förälskade sig i Sigrid Kahle vid åttiosju års ålder. Hon var då åttiotvå. De båda författarna framträdde som sjuttonåringar även om de sa "Vi gör kärlek på schavotten" och förberedde ett vackert slut. Carl-Göran berättar här om de 1288 dagar och nätter de fick tillsammans, innan Sigrid gick bort 2013. Författaren har också gett ut diktsamlingen Sigridiana.

MediaNr: CA20838

Enklaven

av Mattias Engström. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Enklaven. Året är 2196. Miljöförstöring och ekonomisk kollaps har förändrat världen och Sverige är endast beboeligt i de södra delarna. I en bräcklig symbios med inrikesförsvaret försöker Enklaven, en organisation utanför statens gränser, erbjuda mänskligheten en sista chans. Ett oväntat hot växer fram och fyra vänner väljs ut för ett uppdrag. Ett uppdrag vars misslyckande skulle få fruktansvärda konsekvenser.

MediaNr: CA19969

Alettes tid

av Dorthe Erichsen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Del 19 i serien Lotsbarnen inledd med Jon och Julie. Under dramatiska omständigheter föder Julie en dotter och barnets namn står klart för henne meddetsamma. En är på väg ut ur livet och en är på väg in. Fortfarande är saknaden efter Gunnar stark och hans familj underlättar inte livet för Julia. Fru Berggren förnekar att Julias dotter är hennes barnbarn och ljuger för Mari.

MediaNr: CA19841

Missionären i Lekebruk

av Tomas Eriksson. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 13 tim., 17 min..

Sommaren 1974 flyttar den nyutexaminerade läraren Håkan Ågren från Stockholm till Lekebruk i Närke. Där tror han att människor är vänligare än i storstaden och att han ska lyckas i sin lärargärning. Det blir precis tvärtom. I det lilla samhället frodas nepotism, homofobi, en aggressiv motvilja mot förändringar och dessutom ett förakt för stockholmare. Håkan kämpar men dras mot undergången.

MediaNr: CA20152

Öga för öga, tass för tass

av Maria Ernestam. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sara. Björn och katten Miszka flyttar ut på landet till sitt nyrenoverade hus. De hoppas på ett nytt och lugnare liv. Redan första kvällen kommer grannparet och hälsar på. De är också kattägare och grunden verkar vara lagd för god gemenskap över staketet. Men snart förändras allt. Grannarnas katt är ett stridbart djur som försvarar sitt revir och därmed ökar spänningen mellan deras ägare.

MediaNr: CA20737

Varg bland vargar

av Hans Fallada. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 38 tim., 44 min..

En modernisering av första svenska utgåvan, 1939, av en roman som utspelar sig i Berlin år 1923. Här skildras den vanliga människans kamp för att överleva. Inflationen är närmast ofattbar och samhället präglas av korruption och dekadens. I centrum står kärlekshistorien mellan rumlaren Wolf och den tidigare prostituerade Petra. Gång på gång tvingas Petra pantsätta sin enda uppsättning kläder för att Wolf ska få pengar till kortspel.

MediaNr: CA20753

Låtsas som ingenting

av Lena Forsman. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Eva lever ett stillsamt liv. En dag möter hon Paul, en klasskamrat från högstadiet. De inleder en romans och det blir en dramatisk resa tillbaka i tiden, till barndom och tonår under sextio- och sjuttiotalet som rör sig mellan Stockholm och Västerbotten. Framförallt blir det en resa in i den värld som ett livslångt missbruk och ett medberoende skapar. Den värld där det gäller att låtsas som ingenting. Förord av Katerina Janouch.

MediaNr: CA20678

Skugga av svek

av Diana Gabaldon. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar D. 2: 19 tim., 10 min..

Andra volymen av del 8 i Outlanderserien inledd med Främlingen. Jamie lämnar armén. Han beger sig tillsammans med Claire till Philadelphia, där de flyttar in hos Fergus och Marsali i ett tryckeri. Efter en eldsvåda med tragisk utgång återvänder de hem till Fraser's Ridge. Människor är ute efter Brianna i Skottland. Hon får oväntat ett meddelande från maken Roger och det blir dags för en ny tidsresa.

MediaNr: CA20653

Katarinas bok

av Maria Gustavsdotter. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som inleddes med Ulrikas bok. Året är 1651 och Katarina är på väg hem till prästgården i Morlanda, Hon är lycklig, i flera timmar ska hon och hennes älskade Sten få sitta bredvid varandra på kuskbocken. Men hemma ser de inte med blida ögon på hennes relation med Sten. Hon får ta hand om hushållet och sina yngre syskon. Katarina vill dock något mer och snart är hon på väg söderut, mot ett nytt liv i danska Ribe.

MediaNr: CA20544

Under höststjärnan

av Knut Hamsun. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 15 min..

Knut Pedersen har fått nog av det förljugna och onaturliga livet i storstaden. Han vill ut i naturen och leva på ett mer äkta och jordnära sätt. Han vandrar mellan olika gårdar och tar tillfälliga påhugg som bland annat dräng, murare och timmerhuggare. Men han har svårt att verkligen göra sig fri från storstadsmentaliteten och livet på landet är inte så romantiskt som han har trott. En vacker natur- och människoskildring av Nobelpristagaren K.H..

MediaNr: CA20905

Tokyo blues

av Pia Hintze. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Psykoterapeuten Lola är på väg att bli utbränd och tar ledigt från arbetet för att följa med sin man till Tokyo. Han ska arbeta, hon blir hemmafru. Till en början trivs hon inte alls. Maken arbetar jämt, klimatet är hemskt och hon förstår inte språket. Men så en dag träffar Lola den sorgsne Akira Kimura och får ett mycket speciellt uppdrag. En humoristisk roman om kulturkrockar och klimakterium.

MediaNr: CA20717

Meddelandet

av Angela Elwell Hunt. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 10 tim., 40 min..

Flight 848 från New York störtar på väg till Tampa. Samtliga 261 passagerare och personal ombord omkommer när planet exploderar i Tampa bay. Tidningskolumnisten Peyton MacGruder rapporterar från olyckan. Hon blir uppsökt av en okänd kvinna som funnit en plastpåse som spolats upp bakom hennes hus. På ett handskrivet meddelande i den står: T - Jag älskar dig. Allt är förlåtet. Pappa. Peyton beslutar sig för att finna meddelandets rätta mottagare.

MediaNr: CA19942

Anton Modin - i rikets tjänst

av Anders Jallai. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

Del 5, fristående, i serien om Anton Modin. Sommaren 1984 är Anton Modin 18 år och gör militärtjänst som attackdykare på Kustjägarskolan. Livet leker. När han oväntat får sparken rasar hans värld samman. Då dyker Chris Loklinth upp. Han är chef för SSI:s inrikesavdelning, Byrån, en hemlig militär enhet med långt större befogenheter än Säpo. Och Chris vill värva Anton till sin avdelning för våta uppdrag - Black Ops.

MediaNr: CA20526

Babyrace

av Katerina Janouch. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Chick-lit om Sandra och Emily som är bästa vänner. De jobbar nästan jämt och har knappt tid att umgås. Ändå märker de av den biologiska klockan som börjat ticka när de nu närmar sig 30. Under en middag med ganska många glas vin erkänner de för varandra att de är rätt sugna på att få barn. De bestämmer sig för att tävla om vem av dem som blir gravid först, de ska ha ett babyrace.

MediaNr: CA20449

Rapport från en ishink

av Kar de Mumma. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

Kåserier från 1970, som inspirerats av Maja Ekelöfs prisbelönta Rapport från en skurhink. Kar de Mumma ansåg denna vara en av de bästa böcker han läst på senare år. Han ville lämna Maja Ekelöf en rapport från den motsatta världen, som han själv studerat på nära håll. Majas ambition var att inte drunkna i skurhinken. Kar de Mumma skildrar några människor som är på väg att drunkna i ishinken.

MediaNr: CA20849

Tyskt rekviem

av Philip Kerr. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 28 min..

Sista delen i trilogin Berlin noir inledd med Falkspel. I ett sönderbombat och sargat Berlin år 1947 försöker Bernie Günther återuppta sitt arbete som privatdetektiv. Han får till uppgift att utreda mordet på en amerikansk officer i Wien och beger sig dit. Här hamnar han snabbt i ett getingbo med gamla nazispioner och ryska och amerikanska agenter.

MediaNr: CA20883

För evigt

av Karen Kingsbury. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 11 tim., 52 min..

Del 2 i serien som inleds med Trots allt. Emily går nu på college och där möter hon Justin som förändrar hennes liv. Deras kärleksfulla relation har sin grund i en gemensam tro på Gud och fungerar som en inspirationskälla för alla de känner, särskilt för Emilys biologiska föräldrar som nyligen återförenats. Föräldrarna kämpar dock med att överbrygga sina motsatta åsikter och värderingar. Kan en tragedi som drabbar familjen få kärleken att segra?.

MediaNr: CA19943

Trots allt

av Karen Kingsbury. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 12 min..

En berättelse om tre människor vars öden visar sig vara sammanvävda sedan lång tid. Shane Galanter är en man som är redo att stadga sig. Är det något nytt som är svaret eller finns det en gammal kärlek att återknyta till? Lauren Gibbs är en yrkeskvinna som en gång gav upp sitt barn och sitt livs kärlek. Kan hon få svar på varför livet känns så tomt? Emily Anderson är en högskolestudent som börjar söka efter den mor hon aldrig lärt känna.

MediaNr: CA21058

Domens dag

av Arthur Koestler. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

En generationsroman. Den unge intellektuelle flyktingen Peter Slavek är på väg till England. Nazisterna har torterat honom och han har förlorat tron på omvärlden. I landet Neutralia söker Peter en tillfällig fristad. Trots att han känner sig botad från heroiska idéer drivs han att fortsätta kampen. Frågan är om han är en hjälte, en neurotiker eller, med författarens ord, en skeptisk korsfarare som söker sitt kors.

MediaNr: CA21305

Munins skärvor

av Oskar Källner. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

En novellsamling som innehåller tio berättelser inom genrerna skräck och science fiction och som även ställer frågan vad det är att vara människa idag och i en avlägsen framtid. Två av novellerna är nyskrivna - Yulebocken och Det enda som betyder något. Resterande noveller är publicerade tidigare, exempelvis Yi, Byssan lull samt Lucifers säd.

MediaNr: CA20190

Kan du inte säga något snällt i stället

av Per Landin. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 3 tim., 39 min..

Drygt femtio år gamla Peter Magnelius kommer, som han gjort sedan barnsben, på sommaren till huset på Bjärehalvön. Huset tillhör numera honom och hans moder bor på ett exklusivt hem för äldre. Under två veckor försöker Peter hålla stilen medan fasaden krackelerar alltmer. Han hemsöks av minnena av den manipulerande modern som tidigt fick makten över honom.

MediaNr: CA21004

Förvandlerskan

av Charlotta Larsson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Vera är tolv år när hennes mamma ger sig ut i den ryska vildmarken för att leta efter en by befolkad av bara kvinnor. Mamman försvinner spårlöst och hörs aldrig mera av. Tretton år senare har Vera lämnat barndomens Wien och flyttat till Paris, hon är gravid och måste ta reda på vad som hände. Vera följer sin mammas spår via Sverige till Ryssland. Fanns den mytomspunna kvinnobyn eller var det bara en fantasi, och hur kan någon bara försvinna?.

MediaNr: CA20543

Serenad

av Ömer Zülfü Livaneli. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 14 tim., 50 min..

Maximilian Wagner, en åldrande professor med tysk-amerikanskt påbrå återvänder till Istanbul för att försonas med sitt förflutna. Universitetssekreteraren Maya assisterar honom. Inblicken i Max tragiska kärlekshistoria med judiska Nadia förändrar Mayas liv. Plågsamma hemligheter om Mayas farmors och mormors upplevelser under andra världskriget kommer i dagen.

MediaNr: CA21042

Lova

av Eva Ludvigsen. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lova flyr undan sina besvikelser hemma i Sverige och tar jobb på en fårfarm i Australien. Trots att livet bland djuren egentligen inte alls passar henne gör hon sig snart hemmastadd. Och så träffar hon Chris, traktens veterinär. Ska hon våga förälska sig igen?.

MediaNr: CA20703

Citymorden

av Lars Bill Lundholm. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 12 tim., 5 min..

Den femte romanen med kriminalkommissarie Axel Hake. Ett mycket brutalt dåd genomförs i en tunnelbanevagn i Stockholm. Tre maskerade rånare skjuter vilt och avkräver resenärerna på värdesaker. Lokföraren och en passagerare mördas. Tre unga kvinnor ligger bakom. De tar sin tillflykt till en gammal fabriksbyggnad i hamnen. Medan de lyssnar till Beatleslåten For no one rinner deras tårar. Axel Hake utreder. Rånarna verkar ha en annorlunda agenda.

MediaNr: CA20189

Hamarsmans dotter

av Ronnie G. Lundin. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 15 tim., 35 min..

Andra boken om familjen Hamarsman. Johanna och Håkan flyttar som nygifta in på Hoburga gård, den gård deras fäder en gång stridit om. Snart utökas familjen med flera barn. Håkan dras på ett obegripligt sätt till den vackra grannfrun Märit. Svek följs av dråp och mord. I skogen vakar en osalig ande, en gotländsk byse. Han vaktar den skatt som han en gång stal.

MediaNr: CA20903

Otyglad passion

av Christine Merrill. Inläst av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Bok i serien Damer i onåd. Lady Drusilla Rudney är ungmö och tvingas alltid agera förkläde åt sin lillasyster. När systern rymmer med sin älskare måste Drusilla ingripa för att förhindra en skandal. Den före detta kaptenen John Hendricks, hennes medpassagerare i hästskjutsen, erbjuder sin hjälp. Det utvecklar sig till en vansinnesfärd över England. Men under resans gång fattar han tycke för Drusilla och vill skapa en alldeles egen liten skandal.

MediaNr: CA20502

Blod på snö

av Jo Nesbø. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

Del 1, fristående, i en serie. Oslo i december. Det är den kallaste vintern i mannaminne. Olav är en mycket ensam person som mördar på uppdrag. När man sysslar med sådant är det svårt att komma nära någon. Nu har han dock mött sin drömkvinna. Hon heter Corina och är chefens fru. Problemet är bara att det är henne Olav har fått i uppdrag att döda härnäst.

MediaNr: CA20786

Guldskorna

av Else-Marie Nohr. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Inger Andreasson återvänder till sin gamla skola som lärarinna. I hennes högstadieklass finns Ann-Marie Tanninger, lillasyster till Daniel som hon en gång tiden var förälskad i. Ann-Marie visar sig vara både intelligent och snäll, men Daniel har förändrats till det sämre och är inblandad i diverse skumraskaffärer. Hon blir istället alltmer förtjust i Allan Nyblom, skolans rektor och Daniels motsats. Men så försvinner Ann-Marie.

MediaNr: CA20924

Och ge oss skuggorna

av Lars Norén. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 5 tim., 11 min..

En pjästext som i huvudsak utgår från Dramatens uppsättning av "Och ge oss skuggorna" 1991. Händelserna utspelar sig på dramatikern Eugene O"Neills födelsedag i oktober 1949 i hans hus på Atlantkusten. Författaren, som belönats med Nobelpriset, plågas av ångest. Ännu har inte hans stora mästerverk nått publiken. De båda vuxna sönerna från olika förhållanden kommer på besök till honom och hustrun Carlotta och söker svar på varför de övergivits.

MediaNr: CA21006

Sommargästerna

av Lise Nørgaard. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Kvick och humoristisk skildring av dansk borgerlighet vid 1980-talets början. En arkitektfamilj på en själländsk badort hyr en sommar ut sitt hus till "ett spännande danskt par från utlandet", som tros vara notabiliteter med adelssköld. Det blir en förtrollad sommar med fester och förlustelser. Men så kommer det överraskande efterspelet. L.N., 1917-, dansk författare och journalist.

MediaNr: CA20926

Allt som stiger måste stråla samman

av Flannery O'Connor. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författaren dog 1964 endast 39 år gammal. Detta är Flannery O'Connors andra novellsamling som nu ges ut i nyöversättning. Novellerna utspelar sig på landsbygden i den amerikanske södern och behandlar relationerna mellan svarta och vita, föräldrar och barn. O'Connor tvekar inte för att skildra både våld och det rent groteska.

MediaNr: CA20908

Inom familjen

av Bente Pedersen. Inläst av Eva Sigrand. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

Del 58 i serien Tre systrar. Familjen har bröllopsfest på Mattisgården. Men Gjermund stannar hemma på Jabobvollen hos Ingrid som fortfarande är sjuk. Han finner henne liggande mitt på golvet i köket, halvvägs upp på en av mattorna. Det är mycket blod och vid sidan om henne ligger en okänd täljkniv. Fröken Else Marie Vibe har blivit erbjuden att följa med Nelle och Henrik till Danmark. Olaf förstår äntligen att han inte har någon tid att förlora.

MediaNr: CA20297

Peters princip

av Laurence J. Peter. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 27 min..

En humoristisk skildring av arbetslivet från 1969. Författarna redogör för vad de kallar en hierarkologisk studie som går ut på "att varje anställd i ett företag, ett statligt verk eller en akademisk institution löper risken att befordras tills han nått sin inkompetensnivå". De olika faserna beskrivs med skräckblandad förtjusning över att våra chefer redan nått sin inkompetensnivå, samtidigt som vi själva kanske är på god väg.

MediaNr: CA21025

V

av Thomas Pynchon. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 22 tim., 37 min..

Thomas Pynchons debutroman från 1963 för första gången på svenska. Romanen är en civilisationskritisk berättelse med nedslag i olika tider och platser: Kairo 1898, Florens 1899, Paris 1913, tyska Sydvästafrika 1922, Malta på 1940- talet och under kriget samt New York medan romanen skrivs. I korthet är boken ett svar på omslagets bildgåta: Vad är det som saknas och vad har vi fått istället?.

MediaNr: CA20113

Nikolaj

av Stellan Ranebo. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 13 tim., 52 min..

Roman baserad på den sanna historien om Nikolaj Burenin, konsertpianist, motståndsman och underjordisk revolutionär i Ryssland strax efter sekelskiftet 1900.

MediaNr: CA20674

En doft av snö

av Nora Roberts. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Vance har lämnat sitt gamla liv av jobb, stress och otaliga förhållanden bakom sig och köpt ett gammalt hus på landet. Han längtar efter ensamhet, att få renovera det gamla huset i lugn och ro. Men hans nya granne Shane har andra planer, hon försöker envist att lära känna Vance och trots att han värjer sig är hon svår att motstå.

MediaNr: CA20666

En tillfällig lösning

av Denise Rudberg. Inläst av Ester Claesson. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Lisen lever ett perfekt liv med man och dotter och hennes karriär på pr-byrån pekar uppåt. Teddy är en sorglös, stormrik och arbetsskygg arvtagare vars största problem är att välja skinnklädsel till sportbilen. Tillvaron rämnar samtidigt för de båda och de möts av en slump. En oväntad vänskap byggs upp och deras historia skildras växelvis ur Lisens respektive Teddys perspektiv.

MediaNr: CA20957

Casca

av Barry Sadler. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar D. 11: 6 tim., 7 min..

Casca del 11. Den romerske legionären Casca är dömd till evigt liv, förbannad av Kristus på Golgata. Casca är dömd att vandra genom seklerna tills Kristus återvänder. I djungelhelvetet Dien Bien Phu hoppas Casca att han ska bli dödad, för sista gången, av Viet Minhgerillan. Först då skulle han bli befriad från sitt eviga straff.

MediaNr: CA20657

Casca

av Barry Sadler. Inläst av Gert Lundstedt. Talboken omfattar D. 12: 6 tim., 21 min..

Den romerske legionären Casca stöter sitt spjut i sidan på Frälsaren, då denne hänger på korset. För denna missgärning får han ett straff värre än döden - han döms till evigt liv och att genomlida världens krig med alla de fasor som är förknippade med dem. Casca vandrar genom århundradena och upplever de historiska slagen... Del 12 av en våldsam, fantasy-artad äventyrsberättelse.

MediaNr: CA20659

Konspirationen

av Simon Scarrow. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 14 tim., 38 min..

Del 11 i Silverörnserien inledd med Legionären. År 51 e.Kr. hotar förrädare att störta Rom i ett blodigt kaos. Soldaterna Marco och Cato beordras att ansluta sig till kejsarens livgarde. Deras uppdrag är att finna förrädaren i de innersta kretsarna innan riket faller samman. Snart inser de att konspirationen är omfattande. De båda männen för en ojämn kamp och måste försöka rädda både imperiet och sig själva.

MediaNr: CA20451

Vita spår

av Emelie Schepp. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 10 tim., 13 min..

Andra boken med åklagaren Jana Berzelius. Ombord på ett stillastående X2000-tåg i Norrköping hittas en kvinna död. Det visar sig att kvinnan hade med sig en väninna som nu är försvunnen. Vilka är kvinnorna och vad har hänt med dem? Jana Berzelius kopplas in som åklagare. Det dröjer inte länge förrän fallet blir mer personligt än hon hade tänkt sig. Polisen får upp ett spår och en person i Janas närhet misstänks.

MediaNr: CA20789

En delikat förförelse

av Bronwyn Scott. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

En roman i serien Obotliga charmörer. Den ökände libertinen Ashton Bedevere är tillbaka i London efter flera år i Italien. Det ryktas om hans liv i synd och överflöd. Men det ljuva livet tar slut när Ashton får besked om sin fars död. För att få sitt arv måste han stadga sig, något han aldrig ens drömt om. Ingen vill väl gifta sig med en sådan man? Den förtjusande Genevra Ralston är motvillig men Ashton kan vara oemotståndligt charmig och flirtig.

MediaNr: CA20503

Dit vägen leder

av Rita Simu. Inläst av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 9 tim., 13 min..

En roman där handlingen utspelar sig i Tornedalen 1939. Mor Laura får besked att hennes Kalevi avlidit. Det är upp till henne att klara jordbruket och de fem barnen. Mormor Helmi finns till hjälp. Mellan henne och barnbarnet Maja finns en speciell samhörighet. Vi följer de tre kvinnornas öden under kriget. Maja möter kärleken. Sonen Antti blir inkallad medan tusentals soldater stupar i striderna mot Röda armén.

MediaNr: CA20835

Försvinnanden

av Åke Smedberg. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

Efter att en artikelserie om försvinnande publicerats dyker en okänd man upp i trakten av Bräcke i Jämtland. Där försvann en flicka i tjugoårsåldern trettio år tidigare, ett fall som aldrig klarades upp. Mannen blir ertappad och avlägsnar sig snabbt från området, men kvar finns en plastsäck med den försvunna flickans kvarlevor. De trettio år gamla händelserna aktualiseras och jakten på mannen sätts igång. Historien avtäcks lager för lager.

MediaNr: CA20922

Det avlägset nära

av Rebecca Solnit. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

Rebecca Solnit kliver fritt mellan olika sammanhang som i den tidigare boken Gå vilse. Här berättas om en komplicerad mor- och dotterrelation, mamman drabbades av alzheimer. Vidare om författarens förmodade cancer, om en vistelse på Island, om Mary Shelley och hennes monster, om Che Guevaras möte med leprasjuka i Amazonas och om eskimåkvinnan Atagutaluk som tvingades till kannibalism.

MediaNr: CA20196

Gå vilse

av Rebecca Solnit. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

I denna långa essä avhandlar konst- och kulturkritikern Solnit vikten av att gå vilse. Genom att ibland virra bort sig och hamna på främmande, okända platser dit man inte hade tänkt bege sig vidgar man sina vyer och får nya idéer och tankar. "Att aldrig gå vilse är att inte leva", menar Solnit. Konstnären Yves Klein och nybyggardottern Mary Jemison, som rövades bort av indianer, är bara två av personerna som figurerar i essän.

MediaNr: CA20199

Trappan

av Martin Spellman. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

Trappan utgavs år 1978 och var då skriven under pseudonym. Författaren visade sig vara Runar Mangs, son till den finske predikanten och evangelisten Frank Mangs. Författaren målar upp en svår barndom med frireligiösa förtecken. Den är skriven i dagboksform där den 48-åriga huvudpersonen redogör för sitt liv under det halvår då han går i allt intensivare närkamp med sina minnen.

MediaNr: CA21176

Ekeby trafikförening

av Jesper Svenbro. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 20 min..

En del av Jesper Svenbros lyriska självbiografi. En diktsamling om filosofikollektivet Ekeby trafikförening som iscensätter den försokratiska filosofin. Platsen är Boserup, strax öster om Helsingborg och detta skedde under 1950- och 60-talen. Här finns till exempel Pythagoras med sin vita labradortik och zenbuddhisten Zenon. Tvärviggen Herakleitos tar emot en ström av besökare vid sin kosmiska eld vid bäcken i Boserup.

MediaNr: CA20830

Paradisbaden

av Akli Tadjer. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Adèle känner sig misslyckad. Hon är trettio år, har ingen pojkvän, äter onyttigt, struntar i att motionera och är dessutom begravningsentreprenör. Men så möter hon Leo, en före detta akrobat som har förlorat synen och numera arbetar som massör. Adèle blir omedelbart förälskad och Leo verkar intresserad. Men det finns ett problem: hans exflickvän Clara som inte riktigt vill släppa taget. En ömsint och rolig roman om vikten av att se bortom ytan.

MediaNr: CA20831

Misstankar

av Torill Thorup. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 14 min..

Del 5 i serien Där vinden viskar inledd med Gabriellas flykt. Othilie chockerar Gabriella genom att berätta sanningen om vad som hände natten då paret Tromstad sköts till döds. Det var inte som Gabriella hade trott, deras äktenskap byggde på en lögn. Ida vill helst inte gå hem till styvfadern Even på Korslien. Han är elak och oberäknelig, speciellt när han dricker. En dag kommer han med ett ohyggligt förslag och Ida vågar inte säga emot.

MediaNr: CA20299

Kongospår

av Christian Unge. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En döende patient påstår sig veta saker om kirurgen Martins familjs förflutna. Det handlar om Kongokrisen på 1960-talet, men innan patienten hinner berätta mer avlider han. Martin börjar undersöka saken och det han upptäcker är skrämmande - har hans egen farfar verkligen varit inblandad i fruktansvärda övergrepp? Han sökande leder honom rakt in i en politiskt känslig härva och snart är han en jagad man.

MediaNr: CA20405

De fyra rättvisa männen

av Edgar Wallace. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 21 min..

Det är i början av 1900-talet och den brittiska regeringen är på väg att lägga fram ett lagförslag som ska göra det möjligt att utvisa oönskade utländska element. En grupp om fyra sammansvurna bestämmer sig för att hindra förslaget, som de menar kommer att sända politiska flyktingar i döden. Om regeringen inte ändrar sig kommer de att mörda utrikesministern. En på sin tid mycket uppmärksammad thriller om terrorister som agerar i det godas namn.

MediaNr: CA20907

Bengtssons hemlighet

av Camilla Wallqvister. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Johanna är bonde och god vän med sina närmsta grannar. Med alla utom den argsinte Bengtsson. En dag rymmer Johannas får, de tar sig in på Bengtssons gård. Det gör honom vansinnig och han skrämmer Johanna. Läsaren får möta Bengtsson i sin ensamhet och kan förstå varför han är bitter. En dag inträffar en händelse som ställer allt på ända. Kanske kan det bli en vändpunkt för Bengtsson och Johanna? En lätt pocket. Lättläst.

MediaNr: CA20750

Före dig

av Lucie Whitehouse. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 20 min..

En thriller. Hannah Reilly jobbar med reklam i New York. När hon blir förälskad i Mark gifter hon sig och flyttar med honom till ett stort viktorianskt hus i London. En dag kommer han inte hem från en affärsresa. Hannah anar oråd och börjar undersöka vad som kan ligga bakom. Mark har aldrig pratat om sin familj och när lögnerna om hans förflutna uppdagas blir konsekvenserna livsfarliga.

MediaNr: CA21289

Om Ni behagar

av Anna Lisa Wärnlöf. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 26 min..

Kåserier som utspelar sig i Stockholmsmiljö på femtiotalet. Vi får bland andra lära känna flickan Pella som återkommer i flera av Claques böcker.

MediaNr: CA21110

Turist

av Ruben Östlund. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok som innehåller manuset till filmen Turist av Ruben Östlund. Handlingen utspelar sig i alperna dit Tomas och Ebba åkt med sina två barn på skidsemester. Väl på plats uppstår en kris mellan Tomas och Ebba. Med manuset följer också filmens storyboard i form av illustrationer samt en intervju med Östlund.

MediaNr: CA20673

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Medie- och informationskunnighet i en biblioteks- och informationsvetenskaplig belysning

Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Antologi utgiven av svensk biblioteksförening som behandlar begreppet medie- och informationskunnighet MIK. Nio forskare från tre olika lärosäten beskriver MIK inom biblioteks- och informationsvetenskap. Man konstaterar att både bibliotekarier och lärare under en lång tid arbetat med MIK och att det är en av bibliotekens kärnfrågor.

MediaNr: CA21290

Allmänt och blandat

Mina chefredaktörer

av Clas Barkman. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

DN-medarbetaren Clas Barkman har intervjuat de elva chefredaktörer som verkat på tidningen mellan åren 1964 och 2014. Han har arbetat på DN i snart fyrtiotre år och har samarbetat med alla han skriver om. Under de etthundrafemtio år tidningen har getts ut har villkoren för medier förändrats drastiskt. DN har inte längre redaktioner över hela landet och kraven på digitalisering har ökat. Papperstidningens framtid är oviss.

MediaNr: CA17840

Parthenonsyndromet

av Ove Bring. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 15 tim., 48 min..

Greklands krav gentemot British Museum att återfå marmorfriser från Parthenontemplet inspirerar andra länder att kämpa i kulturtvister. Bortförda eller konfiskerade arkeologiska föremål, ursprungsbefolkningars kulturskatter och privatägda konstverk dyker upp på museer. Regimer, folkgrupper och privatpersoner vänder sig till domstolar för att få tillbaka föremålen. Författaren är professor emeritus i internationell rätt och folkrättsexpert.

MediaNr: CA19892

Religion

Hemligheten med fasta och bön

av Jentezen Franklin. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 6 tim., 42 min..

En bok om fasta av den amerikanske före detta pastorn Jentezen Franklin. Genom bön och fasta kan människa skapa ett djupare och starkare förhållande till Gud. Här beskrivs hur man får tag i kraften i den bibliska fastan, olika slags fasta som förekommer i Bibeln, sambandet mellan fasta och bön, beståndsdelarna i den framgångsrika fastan och fysiska, mentala och andliga konsekvenser av fasta.

MediaNr: CA20889

Gud, om vi ska talas vid du och jag måste jag vara helt ärlig

av Ann Heberlein. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 3 tim., 29 min..

Ann Heberlein söker svar på de klassiska teologiska frågorna om Guds egenskaper, om allmakten och ondskan och ifrågasätter Guds patriarkala framtoning. Svaren hon finner och får är inte vad hon förväntar sig. Gud visar sig vara en annan än den hon föreställt sig. Vidräkningen med Gud är svidande Heberlein frågar till exempel: Ska vi ta vår relation vidare, eller ska vi bryta här?.

MediaNr: CA21154

Saint-Denis

av Gilles Kepel. Inläst av Jens Jacobson. Talboken omfattar 18 tim., 1 min..

En studie om den muslimska invandringens effekter i förorten Saint-Denis, norr om Paris. Området kännetecknas av industrinedläggningar, långtidsarbetslöshet och integrationsproblem. Men där finns också en ny generation med muslimsk bakgrund som verkar inom politik, kultur och ekonomi. Kontrasterna inom denna grupp är stora, konstaterar islamologen Kepel. En del gör extrema tolkningar av religionen medan andra vänder sig mot traditionerna.

MediaNr: CA20900

Kännetecken

av Magnus Malm. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

Är det möjligt att behålla kontakten med Gud i ett splittrat vardagsliv? Hur ber man när själen känns som ett kaotiskt internetflimmer? M.M., med mångårig erfarenhet av retreat- och själavårdsarbete skriver här om en särskild böneteknik, grundad i den ignatianska spiritualiteten. Som hjälp att utföra de dagliga bönerna har han skapat tre fysiska kännetecken gjorda i olivträ att hålla i handen under bönen: krubban, korset och ringen.

MediaNr: CA20485

De gav sig själva

av Herman Schlyter. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 3 tim., 35 min..

Här presenterar prosten och docenten Herman Schlyter några gestalter i den kristna kyrkans historia. De kan fungera som förebilder för vår tro och deras leverne kan ge inspiration. Deras egen bekvämlighet åsidosattes och istället stod medmänniskorna i centrum. Vi möter Franciskus av Assisi, Friedrich von Bodelschwingh, Wilson Carlile, Albert Schweitzer och moder Teresa. Deras liv och gärningar präglas av kärleken till nästan.

MediaNr: CA20987

Det är mycket man inte måste

av Tomas Sjödin. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar 5 tim., 2 min..

Pastorn och författaren Tomas Sjödins andra bok med krönikor från Göteborgs-Posten. Här finns 77 kolumner från åren 2011-2014 samlade. Rubriker ur innehållet: Säga som det är, Det är roligt att ha en mamma, Thomas Mertons öga, De dova dagarna, Alla tvivlares tvilling, Längtar du till Kokkola?, Fånga inte dagen, Till oss som misslyckas och Ilningar i själen.

MediaNr: CA20995

Heliga ögonblick

av Joni Eareckson Tada. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Kristen andaktsbok där författaren vill förmedla sin egen upplevelse av Guds kärlek. Författaren är verksam inom den evangelikala kyrkosfären i USA och arbetar också med ett eget center för rehabilitering av personer med funktionsnedsättningar. Författaren, som själv är helförlamad sedan en dykolycka, är dessutom verksam som konstnär. Den tryckta boken innehåller ett flertal illustrationer som författaren själv målat med hjälp av munnen.

MediaNr: CA20410

Silverstänk

av Joni Eareckson Tada. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 15 tim., 21 min..

En andaktsbok med 365 andakter, en andakt för varje dag på året. Avsedd för såväl enskild som gemensam andakt. Silverstänken är tecknen på Guds närvaro. Joni Eareckson Tada berättar om Guds omsorg mitt i vardagen, mitt i det som kan kännas hopplöst. Hon lever med en ryggmärgsskada och berättar om sitt liv och vägval i flera andra böcker.

MediaNr: CA19992

Filosofi och psykologi

Vägvisaren till himlen

av Eben Alexander. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Här har neurokirurgen Eben Alexander samlat berättelser från människor han träffat efter boken Till himlen och tillbaka. De handlar om nära-döden-upplevelser, möten med andliga väsen och meddelanden från saknade avlidna. Han har också studerat vad våra religiösa traditioner och filosofer kan berätta om själens resa efter döden. Många överensstämmelser finns med de nutida berättelserna.

MediaNr: CA20895

Vi och dom

av Joshua David Greene. Inläst av Jens Jacobson. Talboken omfattar 27 tim., 8 min..

Pedagogen och forskaren Joshua Greene belyser de underliggande orsakerna till moderna konflikter med utgångspunkt i neurovetenskap, psykologi och filosofi. Genom att förändra vår syn på moraliskt tänkande inser vi hur bristfällig vår förmåga att fatta beslut är. För att kunna leva i en värld som blir allt mindre måste vi finna en gemensam värdegrund, så att vi kan komma överens med de andra fastän det de vill känns främmande för oss.

MediaNr: CA21007

En förnimmelse av det okända

av Jörgen Gustafsson. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

En bok om Jörgen Gustafsson som arbetar som medium. Hela sitt liv har Jörgen Gustafsson förundrat omgivningen med träffsäkra uttalanden om vad som ska ske. I trettioårsåldern förstod han att hans förmåga var något utöver det vanliga och bestämde sig för att satsa på att utveckla den. Resan börjar i barndomens Eksjö och slutar i TV-studior i Japan. Framställningen bygger på intervjuer, genomförda av Per Ola Thornell.

MediaNr: CA21171

Krisstöd vid olyckor, katastrofer och svåra händelser

av Sara Hedrenius. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Utifrån aktuell forskning beskrivs här hur man arbetar med "psykologisk första hjälp" för att stärka människors motståndskraft. Barns behov ägnas särskild uppmärksamhet, samt hur man som personal tar hand om sig själv. Boken vänder sig till studenter och yrkesverksamma inom yrken som möter människor i kris. Författarna är specialiserade i psykotraumatologi och verksamma inom Röda Korset. Boken är faktagranskad av en docent i katastrofpsykiatri.

MediaNr: CA20991

Det kommer att gå över

av Maggan Hägglund. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 3 tim., 8 min..

En överlevnadsguide och tröstebok för dig som är deprimerad, nedstämd eller saknar livsglädje. Här finns bilder att vila blicken på, korta texter och kloka ord att känna igen sig i. Författaren och frilansjournalisten Maggan Hägglund ger tanketips och praktiska råd samt visar var det finns ljus och kraft att hämta. Även om hur Maggan själv fick hjälp att ta sig ur en mångårig depression.

MediaNr: CA20719

Simple living

av Gitte Jørgensen. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 8 tim., 39 min..

Författaren delger sina erfarenheter av att försöka skapa ett annat, enklare och mera medvetet liv. Hon blev trött på stressen, förvirringen och att jämt ha dåligt samvete för att inte hinna allt. Här inbjuds läsaren att bli en del av det som ibland kallas den tysta revolutionen. Livet ska kännas mer som du - ett liv med tid, frihet och närvaro. Framförallt ska livet kännas meningsfullt.

MediaNr: CA20982

Försök att läsa Nietzsche

av Arne Melberg. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 4 min..

En komprimerad framställning av hela Nietzsches författarskap. Utifrån hans publikationer, brev och anteckningsböcker går Arne Melberg igenom Nietzsches filosofi. Intentionen är att förmedla bilden av Nietzsche som en experimenterande tänkare som ständigt prövar och omprövar sina tankar. Författaren poängterar också spänningen i att läsa Nietzsche, med alla tankesprång, idéer, vilda påståenden och geniala uppslag.

MediaNr: CA21027

Kvinna maximalt

av Ann Meyer. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

A.M. menar att både män och kvinnor måste börja använda sig av det kvinnliga för att planeten ska kunna räddas. Hon vill ge kvinnor chansen att upptäcka och ta till sig sina genuina kvinnliga egenskaper på ett praktiskt sätt. Bland annat svarar hon på vad som är manligt och kvinnliga utifrån ett metafysiskt perspektiv. Boken är upplagd i form av en kurs på tio veckor. A.M. grundade organisationen Teachings of the inner Christ 1966.

MediaNr: CA21132

Trygga barn & trygga föräldrar

av Cecilia Moen. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim..

I denna bok uppmuntrar författaren föräldrar att vara nära sina barn och istället för att följa scheman och krav låta glädje, närhet och lyhördhet prägla samspelet med sitt barn. Boken innehåller rikligt med praktiska råd.

MediaNr: CA21053

När livet måste gå vidare

av Ken Olofsson. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 54 min..

Journalisten Ken Olofsson återger 23 personers berättelser om hur det känns att bli lämnad ensam när ens partner gått bort. Några namn är: Sven Wollter, Lena Rainer, Arne Ljungqvist, Mona Tumba, Veijo Agardh, Toini Rönnlund och Edna Alsterlund. Även författaren medverkar med sina upplevelser av sorg. Hans stora kärlek, Marina, avled alldeles för tidigt under dramatiska omständigheter.

MediaNr: CA20910

Hannah Arendts 1940-tal

av Annika Ruth Persson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 14 tim., 55 min..

År 1941 kommer den politiska tänkaren Hannah Arendt till New York som statslös flykting. Här skildras genom tre essäer hur hon blir en betydelsefull röst i tidskriftsvärlden. Arendt skriver om alltifrån pariapolitik till Kafka, från massmord till historieskrivning, från existensfilosofi till statsgrundande. Allt mynnar ut i en stor analys om Förintelsen 1951, samma år som hon blir amerikansk medborgare.

MediaNr: CA21023

De dödas etikett

av Lena Ranehag. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

Lena Ranehag är ett medium. Här skriver hon om de avtryck eller etiketter som hon menar att de döda lämnar till oss levande, tecken som är bevis på att de döda fortfarande är med oss. Om hur vi kan tyda och tolka dessa etiketter och vad andevärlden har att lära oss om vårt liv på jorden om vi är villiga att se och lyssna. Framställningen grundar sig på författarens egna erfarenheter och på andra personers berättelser.

MediaNr: CA21189

Bli en vinnare med kognitiv coaching

av Eva Rusz. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Eva Rusz vill ge läsaren kunskap om och redskap för hur man kan realisera sina målsättningar, må bättre både fysiskt och psykiskt samt minska oro och stress och få ökad motståndskraft. Målet är att bli vinnare över sig själv och sitt liv. Författaren, legitimerad psykolog och kognitiv psykoterapeut, bygger sina råd på erfarenheter med behandling av klienter baserad på den kognitiva beteendevetenskapen.

MediaNr: CA20415

Yasuragi på svenska

Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Yasuragi är det japanskaordet för inre ro och harmoni. I den här boken får läsaren ett antal tips på hur man kan uppnå just yasuragi. Här tipsas om ett antal sätt att uppnå välbefinnande, allt från det lugnande badets effekt till rörelsens energi och måltidens betydelse för såväl kropp som själ samt zenmeditation. Ett antal skribenter medverkar, till exempel psykologen Åsa Nilsonne och japanologen Lars Vargö. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA19698

Litteraturvetenskap

Den begravda skrivmaskinen

av Carmen Bugan. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

När Carmen Bugan var 13 år gammal reste hennes far in till Bukarest för att dela ut regimkritiska flygblad. Från och med den dagen vändes familjens liv upp och ner: fadern fördes bort, Carmen och hennes mor utsattes för utdragna förhör, hon isolerades från de andra barnen i byn och Securitate-agenterna fanns alltid i närheten. I denna självbiografi berättar hon om sin uppväxt och hur familjen till sist tog sig ut ur Rumänien.

MediaNr: CA20732

Språnget ut i friheten

av Birgitta Holm. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Litteraturforskaren Birgitta Holm återvänder här till de stora böckerna, filmerna och sångerna som format henne som människa. Visor av Bellman och Ferlin, franska, engelska och amerikanska filmklassiker och stilbildande romaner. Den röda tråden är en särskild sorts eufori, känslan av att språnget ut i friheten är möjligt. Också ett svar på frågan hur det går till när konst blir frihet och revolt.

MediaNr: CA21288

Fransk-algeriern Albert Camus

av Ingmar Simonsson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Biografi över författaren Albert Camus (1913-1960). Förf. försöker synliggöra bredden i Camus liv och verk, som både regissör, skådespelare, journalist, romanförfattare, essäist och dramatiker. Boken försöker också levandegöra den värld som Camus levde i: situationen i Algeriet, de filosofiska strömningar och de politiska händelser som kom att påverka honom.

MediaNr: CA20549

Resonerande katalog

av Stig Strömholm. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 29 tim., 58 min..

Stig Strömholm är en av Sveriges ledande kulturpersonligheter. Han är jurist, författare och ledamot av ett stort antal akademier, till exempel Kungliga Vetenskapsakademien. Här berättar han om sitt mångskiftande liv och många olika erfarenheter. Det blir på samma gång en skildring av ett omvälvande skede i Sveriges historia och kulturliv. En rad ledande personligheter porträtteras.

MediaNr: CA20733

Konst, musik, teater och film

Gerillaslöjd

av Frida Arnqvist Engström. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Om samtida slöjd och hur slöjd kan göra skillnad genom att påverka sätt att tänka och även förändra världen. Med hjälp av garn, nål och tråd har många s.k. garngraffititaggare, hantverksaktivister och anarkibrodöser tagit plats i det offentliga rummet. Vi får träffa några av dessa personer men får också tips om fem olika projekt där man själv kan prova på att t.ex. fröbomba eller brodera en protestbanderoll. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA20134

Kjelle Berka från Högdalen

av Kjell Bergqvist. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Skådespelaren Kjell Bergqvist berättar här om sitt liv. Han växte upp i en arbetarklassfamilj i Stockholmsförorten Högdalen. Teatern kom in i hans liv sedan han blivit relegerad från gymnasiet. Om alla kollegor, från Sif Ruud till Tommy Körberg, som påverkat honom i hans yrke och om alla kvinnor. Även om livet med en förbrytare, om möten med drottningen och middag med regeringen.

MediaNr: CA21155

Carl Malmsten

av Lena Blomquist. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

MediaNr: CA19972

Rosa Taikon

av Brita Åsbrink. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En bok om Rosa Taikon, 1926- , silversmed. Boken behandlar i huvudsak Taikons konstnärskap med utgångspunkt i den romska kulturen och människor hon mött. R.T. har gjort en lång livsresa från ett liv i tält och husvagn till Konstfack där hon som 35-åring fick möjligheten att föra sin familjs hantverkstradition vidare. Vid sidan av sitt konstnärskap har R.T. varit engagerad i bevarandet av det romska kulturarvet och mänskliga rättigheter.

MediaNr: CA21247

Arkeologi

Kontinuitet och förändring

av Jan-Henrik Fallgren. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 21 tim., 39 min..

Avhandling som behandlar bebyggelsen på Öland från och med äldre järnålder och fram till högmedeltid, 200-1300 e Kr. Frågeställningar som avhandlingen vill besvara är: Vad är bebyggelsemönstren på Öland ett uttryck för? Varför förändras bebyggelsen och vilka är orsakerna till dessa förändringar? Avhandlingen är indelad i två kronologiska avsnitt. Det första omfattar fossila lämningar från 200-700 e Kr, den andra bebyggelsen från 700-1300 e Kr.

MediaNr: CA19671

Historia

Förhöret i Havanna

av Hans Magnus Enzensberger. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 8 tim., 22 min..

Introduktionen Självporträtt av kontrarevolutionen 1961 ger det historiska och politiska sammanhanget till händelserna i boken. Innehållet är en sammanställning av ett urval av de förhör som hölls med ett fyrtiotal fångar efter invasionen vid Grisbukten på Cuba 1961. Texten är en slags dokumentär pjäs. Författaren intresserar sig för hur den kubanska bourgeoisien motiverade en kontrarevolution.

MediaNr: CA20851

Förhoppningar och farhågor - Sveriges första 20 år i EU

Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 27 tim., 36 min..

En bok med ett tjugotal bidrag från forskare om frågor som berör Sveriges tjugoåriga medlemskap i EU. Forskarna är knutna till det mångvetenskapliga Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet. Texterna är indelade i fyra teman: Relationen till Europa, Förändringar över tid inom olika politikområden, EU:s politiska system och dess aktörer, samt Utanför EU:s gränser. Förord av EU-kommissionären Cecilia Malmström.

MediaNr: CA20727

Andra världskriget

av Michael Kerrigan. Inläst av Per Westrin. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Här redogörs för en del av de hemliga operationer som planerades under andra världskriget - men som aldrig blev av. Nazisterna tänkte till exempel kidnappa påven, IRA planerade att invadera Nordirland, japanerna ville angripa Panamakanalen och det fanns en brittisk plan att mörda Hitler. Författaren förklarar de hemliga planerna och spekulerar i vilken inverkan de skulle haft på kriget, om de genomförts. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA20123

Krim tillhör oss

av Kalle Kniivilä. Inläst av Jens Jacobson. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

I mars 2014 annekterade Ryssland Krim. Vad har ändrats för vanliga Krim-bor? Anna Aleksandrovna undervisar på universitetet i Sevastopol. Hon är nöjd med att Moskva styr, som på Sovjettiden. Eksender Bariev, krimtartar, fick möta de nya makthavarna när tungt beväpnade poliser tidigt på morgonen knackade på dörren. Författaren har rest runt på Krim och sett hur annekteringen rivit upp gamla sår och skapat nya konflikter.

MediaNr: CA21010

Burmas historia

av Bertil Lintner. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Burmas historia är skildringen av ett konfliktfyllt land vars gränser tog form först på 1800-talet. För mer än tvåtusen år sedan existerade en rad kungariken och imperier på det centrala slättlandet. Burma hamnade under brittiskt styre och blev självständigt först 1948. Efter en kort tid av demokrati tog militären makten 1962. Sedan en halvcivil regering tog över 2011 är landet öppet igen. Första heltäckande boken på svenska om Burma.

MediaNr: CA19967

Biografi med genealogi

En flykting korsar ditt spår

av Zulmay Afzali. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar 5 tim., 54 min. $bc.

Zulmay Afzali, nu flykting i Sverige, berättar sin historia. Zulmay växte upp med en ensamstående mamma i Afghanistan sedan pappa, polisen, stupat i tjänst. Efter ambitiösa studier blev han regeringstjänsteman. Även om omöjlig kärlek, första mötet med västerlänningar och om hur han som nittonåring upplevde terroristattacken 11/9. I Sverige startar han ett nytt liv i Söderköping och förvånar sig över svenskars rädsla att stöta sig med invandrare.

MediaNr: CA21213

Mitt krig mot Putin

av Bill Browder. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar 14 tim., 6 min..

Verklighetsbaserad thriller om finansmannen som utmanade Putin och hur mordet på hans advokat blev till storpolitik och återuppväckte kalla kriget. Bill Browder var fram till mitten av 2000-talet den största utländska investeraren i Ryssland. År 2009 avled hans advokat, Sergej Magnitskij, i fängelset efter att ha avslöjat att ryska regeringstjänstemän låg bakom en pengasvindel.

MediaNr: CA20819

Vykort till litteraturen

av Anatole Broyard. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Postum självbiografi. Den före detta litteraturkritikern i New York Times Anatole Broyard återvänder som veteran från andra världskriget och bosätter sig i Greenwich Village, New York. Stadsdelen präglas av beatgenerationens framväxande, intresset för abstrakt konst, psykoanalys och den fria kärleken. Möten med personer som W.H. Auden, Dylan Thomas och Anaïs Nin formar författaren. En tid som påverkar hela den amerikanska efterkrigskulturen.

MediaNr: CA21205

Jag minns-

av Carl. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 44 min..

Prins Carl, son till Oscar den II, berättar i sina memoarer om sin barndom och uppväxt, om din tid vid det svenska kavalleriet. Och om sin resor i Mellanöstern och om sin tid inom det svenska Röda korset.

MediaNr: CA20871

Lady Catherine och verklighetens Downton Abbey

av Fiona Carnarvon. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 12 tim., 48 min..

Den andra boken om verklighetens Downton Abbey. Lady Alminas sonhustru Lady Catherine flyttade in på Highclere Castle 1923 tillsammans med sin make Lord Henry Porchester. Det till en början lyckliga äktenskapet prövades snart av svårigheter. Grunden för boken är texter och fotografier från Highclere Castles privata arkiv. Författarinnan övertog slottet tillsammans med sin make, earlen av Carnarvon, år 2001.

MediaNr: CA21011

Flykten över järnridån

av Hans Christian Cars. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Under en studieresa på 60-talet träffar den unge Hans Christian Isolde från Östberlin. De blir förälskade men mellan dem står järnridån som ett hinder och de börjar snart planera en flykt. Han bestämmer sig för att lära sig flyga och på så sätt enlevera sin älskade över muren. En sann historia om kärlek som trotsar gränser och om hur envishet och målmedvetenhet kan övervinna alla hinder.

MediaNr: CA20894

Ansvarets sköna börda

av Hans Dalborg. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar 20 tim., 26 min..

Hans Dalborg verkade under åren 1991 till 2011 i Nordea som koncernchef, vice ordförande och styrelseordförande. Här berättar han historien om hur Nordbanken restaurerades, man byggde praktiskt taget upp en ny bank. En fusion utfördes med Gota bank. Även om fusionsförhandlingarna med banker i Finland, Norge och Danmark och hur Nordea kunde stå stark i den senaste finanskrisen.

MediaNr: CA20728

Jonas Wenström - välkänt och okänt

av Sture Eriksson. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar 13 tim., 8 min..

Biografi över uppfinnaren Jonas Wenström. Hans dynamomaskiner och trefassystem utgjorde grunden till ASEA, numera ABB, och elektrifieringen av Sverige. Även om vännen och kollegan elektroteknikern Ernst Danielsons liv och arbete, med bland annat växelströmssystem. Brevcitat ger texten tidsmässig karaktär. Boken är rikt illustrerad och innehåller även faktarutor med förklaringar till elektriska maskiner.

MediaNr: CA20891

Facebookpolisen

av Scott Goodwin. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Vad får en polis egentligen skriva på Facebook? Hur rolig, elak och satirisk får han eller hon vara? Sociala medier blir ett allt viktigare sätt för myndigheter att närma sig medborgarna. Men det är inte alltid lätt att veta var gränserna går. Scott Goodwin i Alvesta har blivit känd som "Facebookpolisen". Här berättar han om sitt arbete och publicerar ett antal av sina inlägg i bokform.

MediaNr: CA20680

Den ofrivillige bankiren

av Olof G. Hedengren. Inläst av Anders Göransson. Talboken omfattar 16 tim., 58 min..

Olof G. Hedengren var operativt ansvarig för tillståndspliktig finansverksamhet i tjugofem år, tills hans bankfirma ACH Securities S.A. gick i konkurs år 2009. Han har arbetat nära tungviktare inom svensk industri, till exempel Anders Wall, Jan Stenbeck, Sten A. Olsson och Tomas Fisher. Här berättas om hur det kunde gå till bakom kulisserna i affärslivet och om insideraffärer. En mängd olika personer från affärsliv och media figurerar i boken.

MediaNr: CA21190

Medici

av Göran Hägg. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

I början av 1400-talet skapade bankirerna Giovanni och Cosimo de Medici, far och son, världens då största förmögenhet genom att framgångsrikt hantera påvens inkomster och vävarnas betalningar. Snart ägde man i princip hela näringslivet i Florens, krossade sina konkurrenter och gynnade renässansens filosofer och konstnärer. Två påvar i släktens femte generation gjorde familjen till storhertigar efter att förmögenheten investerats i jord.

MediaNr: CA20195

Run! Run! Run!

av Bertil Karlefors. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Om TV-rapportering från utlandet från 1970-talet och framåt, om krig, revolutioner och om hur vanliga människor har det. Förf. skriver om sitt eget arbete samt om vännerna Patrick från Frankrike och Nikita från Sovjetunionen. Rapporter från Berlinmurens fall, Polens frigörelse, Pragvåren, mordet på Ceausesco, krisen i Rumänien, oroligheterna i Israel, Tjetjenienkriget, kuppen i Moskva med Jeltsin som segerherre, händelserna i Albanien med flera.

MediaNr: CA20546

Pionjär och veteran

av Göran Leijonhufvud. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar 32 tim., 52 min..

När Göran Leijonhufvud första gången kom till Peking, hamnade han mitt i utbrottet av kulturrevolutionen. Han åkte hem och lärde sig kinesiska för att tre år senare återvända som journalist. Det blev 45 år som journalist och gräsrotsforskare i Kina. Här berättar han om hur ett isolerat u-land blev världsekonomins tillväxtmotor. Själv gick han från att ha varit sökande maoist till att bli kritisk observatör.

MediaNr: CA20676

Jag har ångrat mig

av Vanessa López. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 54 min..

Författarinnan berättar om hur hon blev den kvinna hon är idag. Hon föddes som pojke i Chile 1983, växte upp i Malmö och bor numera i Stockholm. Som omyndig tonåring hamnade hon på gatan och levde ett riskfyllt liv. Vid sjutton års ålder valde Vanessa att påbörja en könskorrigerande behandling, som på den tiden inbegrep sterilisering. Här berättar hon även om sjukvårdens bemötande av en tonåring som var fast i fel kropp.

MediaNr: CA19556

Gerda - konturer av ett liv

av Stellan Ranebo. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 30 min..

Stellan Ranebo berättar sin mormors syster Gerda Andréns historia. Hon föddes 1873 och växte upp i Sankt Olof på Österlen. Efter en karriär som sångerska i Tyskland gifte hon sig med sonen till en godsägarfamilj i Livland. Under inbördeskriget 1918-1922 i Ryssland flydde Gerda från hemmet i Ukraina och bosatte sig i det nya Sovjetunionen. Under andra världskriget isolerades hon med ett sexårigt barnbarn och de flydde via Polen genom Tyskland 1945.

MediaNr: CA21220

Domarens dårkista

av Bo Severin. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 12 min..

Den tidigare domaren Bo Severin tar oss med bakom kulisserna i domstolen genom rätt och orätt samt genom sanning och falskhet. I dårkistan lägger den förståndige domaren allt som är ohållbart av det som inkommer till domstolen. Men är kistan bara ett påhitt? Författaren påstår att domare behöver bli mer kompetenta och det är upp till läsaren att avgöra om han har rätt.

MediaNr: CA21172

Örnen har landat på en åker

av Lars Westman. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

I september 1944 flydde trettiotusen balter över havet till Sverige. Det var den första stora flyktingvågen i modern tid till Sverige. Familjen Lepp med mamma Salme, pappa Eduard och deras två pojkar kom hit och kunde börja ett nytt liv. Det enda de fått med sig i flykten var familjens fotoalbum. 70 år senare följde förf. med barnen tillbaka till det gamla huset, där tiden stannat..

MediaNr: CA20245

Bara de riktiga orden

av Erik Wijk. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 44 min..

Författaren och tidigare förläggaren Erik Wijk skriver om sin mamma Ulla. Hon betraktades som kusinen från landet, blev självförsörjande vid femton års ålder och gifte sig senare med arvtagaren till ett företag med världsomspännande verksamhet. Äktenskapet slutade i katastrof. Denna begåvade och charmiga men outbildade kvinna var sjuklig och okänd i det offentliga livet men imponerade starkt på sina vänner.

MediaNr: CA21142

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Mystik på svenska slott

av Amelie Ehrensvärd Cardell. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 6 tim., 37 min..

En guidning genom sexton olika slott och herresäten i Sverige. Slottsägare, anställda och gäster berättar samtidigt om upplevelser utöver det vanliga. Det bjuds på slottshistoria men även på intervjuer med experter på övernaturliga fenomen, till exempel folklivsforskaren Ebbe Schön och biskop emeritus Lennart Koskinen. Många gånger handlar det om snälla spöken men här figurerar också elaka troll, hämndlystna slottsfruar och mystiska föremål.

MediaNr: CA18744

Vi är romer

av Cecilia Köljing. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Romer berättar sin historia. Alla talar de utifrån sin egen situation och sina egna erfarenheter om hur det är att vara rom i Sverige idag. Trots att romer levt i vårt land i över femhundra år och är en erkänd nationell minoritet sker dagligen diskriminering av dem. Även historiskt sett har denna grupp förföljts, fördrivits och tvångssteriliserats i Sverige. Här lyfts problematiken fram genom intervjuer, faktatexter och fotografier.

MediaNr: CA21056

Geografi

Strövtåg på Ölands Stora Alvar 2

av Thorsten Jansson. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Ölands Alvar är en del av Sveriges elfte världsarv. Stora Alvaret har använts som betesmark i mer än tusen år. Men Alvaret är också ett kulturlandskap med bronsåldersrösen, fornborgar järnåldersruiner och lämningar från 1800-talet. T.J. har skrivit ett antal böcker om Alvaret och här kompletterar han tidigare böcker med flera nya vandringsleder på södra delen av alvaret. Kartor och GPS-koordinater ger vägledning under utflykterna.

MediaNr: CA20528

Skogarnas folk

av Emil Mäkipiha. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

Emil Mäkipiha, 1919-1989, berättar om livet i Jänkisjärvi med omnejd i Övertorneå kommun. Han var småbrukare, skogsarbetare, flottare och virkesmätare. Livet i de stora skogarna i det inre Tornedalen var fattigt och ofta förnedrande kring förra sekelskiftet. Efter pensioneringen samlade Mäkipiha in berättelser från gamla tider och skrev ned dessa jämte sina egna iakttagelser. Materialet bearbetades av Bengt Matti och utgavs postumt.

MediaNr: CA19873

Kvällarna i Helsingfors

av Jan Olof Olsson. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 33 min..

Del 9 i Jolosällskapets skriftserie. Texter om och av Jolo, DN-journalisten Jan Olof Olsson, redigerade av Johan Erséus. Boken innehåller fyrtiofyra kåserier, nyhetsartiklar, intervjuer, reportage och historiska essäer, samtliga om Finland. Även om Jolos finlandsresor. Vibeke Olssons berättar om sin fars relationer till grannlandet och familjens besök där.

MediaNr: CA21269

Samhälls- och rättsvetenskap

Det nödvändiga greppet

av Per Engdahl. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 20 tim 31 min..

Den nysvenska rörelsens grundare Per Engdahl presenterade sin ideologiska grundinställning och sina idéer i Vägen Framåts ledarartiklar under sju decennier. Boken tar avstamp i det symboliska året 1968 och avslutas med Per Engdahls sista ledare i Vägen Framåt 1992. Sammantaget ger ledarna konturerna av den nysvenska idédebatten genom åren. Texterna behöver ej läsas kronologiskt.

MediaNr: CA20726

Den nya familjerätten

av Anders Eriksson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Kortfattad introduktion i den nya familjerätten. Boken syftar till att ge läsaren grundläggande information om det regelsystem som gäller rörande makars och sambors egendomsförhållanden, bodelning och arv. Även reglerna om testamente och utredning av dödsbo tas upp. Boken innehåller exempel på hur familjerättsliga handlingar kan se ut, till exempel äktenskapsförord eller testamente.

MediaNr: CA20969

Bakom leendet

av Börje Eriksson. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar 11 tim., 31 min..

En bok om skadliga processer i arbetslivet. Författaren, som är bildlärare och är aktiv i nätverk när det gäller mobbning, utgår från egna erfarenheter och intervjuer med drabbade, forskare och makthavare. Problemen mobbare och mobbade sätts i ett större samhällsperspektiv. Vad står det i lagen om mobbning och vad betyder det ur folkhälsoperspektiv? Vidare undersöks hur dessa frågor hanteras fackligt, politiskt och ledningsmässigt.

MediaNr: CA20655

Mot en ny tidsålder

av Marilyn Ferguson. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 22 tim., 34 min..

Översättning av en New Age-klassiker som utgavs 1980 i Amerika. Författarinnan har en vision om en ny värld och en ny människa. Hon ger exempel på att en omvandling av människors föreställningar om världen och om människans natur och möjligheter är på gång. Denna nya medvetenhet är en intellektuell revolution som kan härröras till högutbildade och känsliga människor med längtan efter ett nytt sätt att leva.

MediaNr: CA20826

Jämställdheten börjar i plånboken

av Madeleine Gauffin. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Grundbok om kvinnor och ekonomi. Den som har pengarna har också makten. Författarna menar att kvinnor måste erövra sin egen ekonomi för att inte vara beroende av någon annan och att jämställdhet till stor del är en ekonomisk fråga. De varvar bakgrundsfakta om Sverige och världen med intervjuer med både kända och okända kvinnor. De ger också konkreta råd på förändringar i vardagen så att man undviker "ekonomisk misshandel".

MediaNr: CA21510

Ingen kommer undan politiken

av Lena Josefsson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författarna beskriver hur ett politiskt beslut går till, hur politiker tänker och varför en del får politikerna med sig och därmed gehör för sina krav. Boken vänder sig också till den som vill ge sig in i politiken. Personer från det politiska området delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Bland annat finns tips på hur man klär sig, hur man argumenterar, hur man kan använda sig av sociala medier och vad som krävs av en politiker.

MediaNr: CA20289

Hur blir man vald?

av Jenny Madestam. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 21 tim., 26 min..

Om partiledarrekrytering och ledarskiften i Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna. Ett material bestående av intervjuer med mer än hundra personer ligger till grund för framställningen. Resonemang förs om var makten över de olika skiftena legat, med utgångspunkt från partiteorier men även utifrån synvinkeln att ledarskiften är en policyprocess. För studenter inom samhällsvetenskap liksom för den intresserade allmänheten.

MediaNr: CA21000

De förklädda flickorna i Kabul

av Jenny Nordberg. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Azita är en av få kvinnliga politiker i Afghanistan. Efter att ha fött sin fjärde dotter i ett samhälle där bara pojkar räknas, bestämmer hon sig för att den yngsta dottern ska förvandlas till pojke. I Afghanistan är detta ett spritt fenomen. De förklädda flickorna är firare i det hårt segregerade samhället och kan arbeta och gå i skolan, till dess att puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor. J.N. är journalist bosatt i New York.

MediaNr: CA20909

Utvisningen

av Ingemar Olsson. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Två iranska kvinnor har flytt från våld och förtryck. Efter fyra år i Sverige står de inför beslutet att utvisas. Musikern och vikarierande pastorn Ingemar Olsson gör allt för att de ska få stanna. Plötsligt är han mitt uppe i ett händelseförlopp som överträffar de flesta spänningsromaner. Men detta är verklighet och inga garantier finns för att det ska bli ett lyckligt slut.

MediaNr: CA20344

Vi bara lyder

av Roland Paulsen. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Doktorn i sociologi Roland Paulsen skriver in sig på Arbetsförmedlingen. Omgående blir han oense med sin handläggare om åtgärdernas meningslöshet. Han återvänder till arbetsförmedlingskontoret i den mellanstora svenska staden för att genomföra en sociologisk studie om "funktionell dumhet". Resultatet blir en personlig uppgörelse med idén om lönearbetets nödvändighet.

MediaNr: CA20868

En stad för de många eller för de få

av Ulf Stahre. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar 13 tim., 20 min..

Stockholm har fått genomgå stora förändringar de senaste femtio åren för att staden ska bli konkurrenskraftig. Rörelser som motsätter sig stora ingrepp i stadsmiljöerna har formerats i snabb takt. I ett antal essäer beskrivs utvecklingen. Stadsbyggandet skildras med avseende på cityomvandlingen, allmänningar och de nya galleriorna. Rörelserna skildras, både ur historiskt perspektiv och hur det ser ut i dag. Ulf Stahre är etnolog.

MediaNr: CA20025

Ekonomi och näringsväsen

Den hemliga trädgården

av Ronny Ambjörnsson. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 6 tim., 10 min..

Boken skildrar idéer och föreställningar om trädgårdar. Ronny Ambjörnsson besöker trädgårdar från olika epoker ur fantasin och ur verkligheten. Trädgården har förutom att vara till nytta också varit en plats för umgänge. Författaren skriver även om det konkreta i trädgårdsskötseln, kroppsarbetet som terapi och njutning och om trädgården som metafor för våra känslor och inre rum - rädslan för det vilda och strävan efter ordning.

MediaNr: CA21161

Laga nytt

av Maria Blohm. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En mängd glutenfria grundrecept på pizzadeg, piroger, smördeg och färsk pasta. Här presenteras olika varianter av exempelvis glutenfria pajdegar. En med kikärtor, en annan med bovete och en tredje med durra och hirs. De många alternativen gör att boken är en bra baskokbok för den som inte äter gluten men ändå vill laga mat från grunden och slippa färdiga mjölmixer. Boken innehåller också tips och tekniker för att säkert lyckas med recepten.

MediaNr: CA20162

Myten om moroten

av Stefan Boëthius. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 27 min..

Ett företag får en ny VD med en ny och annorlunda syn på ledarskap. Budskapet till personalen är att han inte tänker motivera sina medarbetare. Han vill istället skapa förutsättningar för att de ska hitta sin egen inre motivation. Förväntningarna på personalen klargörs liksom vilka förväntningar den kan ha på chefen. Det blir en tvåvägskommunikation där de anställda får möjlighet att diskutera sina frågor.

MediaNr: CA20292

Europaperspektiv

Talboken omfattar 2015: ca 11 tim., 30 min.; 274 s. $bc. DAISY text och ljud.

MediaNr: CA21327

Nytt fikabröd

av Jessica Frej. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I den här boken finns en hel rad glutenfria grundrecept på småkakor, söta pajer, desserter och bullar. Det är stor variation på recepten, här finns såväl pepparkakor och lussebullar som äppelpaj, hallongrottor och våfflor. En bra bok för den som inte äter gluten men ändå vill baka gott kaffebröd från grunden och slippa färdiga mjölmixer. Boken innehåller också tips och tekniker för att säkert lyckas med recepten.

MediaNr: CA20161

Sjukdomar, parasiter och skadegörare i bisamhället

av Ingemar Fries. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En bok som ger en översikt av binas sjukdomar och fiender. Här redogörs för de senaste rönen kring parasiter och virus som hotar bina och vad som gäller skötsel och botemedel. Ett avsnitt behandlar varroakvalstret och de följdsjukdomar de orsakat bland bin i världen. Författarna har lång erfarenhet av att arbeta med bin i sina yrkesroller som professor vid SLU respektive bisjukdomskonsulent.

MediaNr: CA19929

Den svenska varmblodshästens historia under 200 år

av Kurt Graaf. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

De senaste 200 åren har aveln med hästar i Sverige varit betydande. Boken behandlar åren 1800-2000 och de förändringar som avelsverksamheten genomgått. Författaren går igenom den viktiga importen av hingstar, från England, Tyskland och Ryssland. Han behandlar vidare arméns remontering av hästar, statens stuteriverksamhet och dess avveckling samt införandet av premieringssystem och stamböcker. K.G. chef för hästavdelningen på Lantbruksstyrelsen.

MediaNr: CA19935

Hälsokick!

av Marita Karlson. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Här presenteras 70 recept på smoothies, juicer, nötmjök och snacks med ingredienser från växtriket. Boken fokuserar på de hälsotrender som är i ropet just nu och recepten innehåller mycket gröna blad, kokos, kombucha och chiafrön. Boken inleds med författarens hälsofilosofi och en genomgång av basingredienser. M.K. är tidigare fotomodell som bosatt sig i USA och boken präglas av en solig Kalifornisk känsla.

MediaNr: CA20197

Skatteparadisen och hotet mot välfärden

av Tom Lundborg. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Vi hör ofta talas om att stater går miste om stora skatteinkomster till förmån för vad som brukar benämnas skatteparadis. Författaren beskriver här problematiken genom konkreta exempel från Luxemburg och Caymanöarna. Strikta sekretesslagar gör det svårt att bekämpa skatteparadisen som i många fall är suveräna stater, och kan på egen hand fatta beslut om skattesatser. T.L. forskar inom Global politik och styrning vid Utrikespolitiska institutet.

MediaNr: CA21392

Råvarumarknaden

av Marian Radetzki. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 15 tim., 29 min..

Råvarupriserna exploderade år 2004 och internationella råvarumarknader kom då i mediernas, politikernas och allmänhetens blickfång. Många oroade sig för en förestående resurstömnings konsekvenser. Här analyseras råvarornas globala geografi, prisbildning och prisutveckling. Råvarubörsernas allt större betydelse diskuteras liksom hur råvarukarteller fungerar. Författaren är professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet.

MediaNr: CA20839

Lönesänkarna

av Erik Sandberg. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 17 tim., 42 min..

Journalisten Erik Sandberg stod bakom tv-dokumentären Lönesänkarna 2013. I den här boken går han vidare i sin granskning av hur politiska beslut, från höger till vänster, har påverkat de svenska lönerna. De allra rikaste blir ännu rikare medan levnadsstandarden för allmänheten inte ökar i samma takt som tidigare. Sverige, som förut var ett av världens mest jämlika välfärdssamhälle, går nu i täten med snabbt växande ekonomiska skillnader.

MediaNr: CA20899

Idrott, lek och spel

Poker

av Peter Arnold. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En handbok i hur man spelar poker. Här finns regler, tabeller, jargong och exempel för de olika pokervarianterna som Texas Hold'em, Omaha, stötpoker och mörkpoker. Satsningsrundor och turordning förklaras i detalj. Vidare får man lära sig när hur och varför man ska satsa, syna, höja och bluffa. Allt som behövs för att komma igång och spela. Utöver poker presenteras också andra kortspel som Baccarat, Gin Rummy och Blackjack.

MediaNr: CA20671

Hellas

av Jan Falk. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jubileumsbok som hyllar idrottsklubben Hellas historia under ett sekel, 1899-1999. Klubben bildades 14 maj 1899 i en kåk i Vitabergsparken där pastor Ernst Klefbeck samlat några av sina gamla konfirmander. De bestämde att de skulle fortsätta att träffas och ägna sig år olika idrotter. Klubben har genom åren varit aktiva bland annat inom simning, friidrott, handboll och tennis. Känd är också Hellasgården i Nackareservatet som byggdes på 1940-talet.

MediaNr: CA20435

Hälsa på recept

av Anders Hansen. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Två läkare på Karolinska institutet argumenterar entusiastiskt kring vilka positiva effekter man kan uppnå för hälsan genom regelbunden fysisk träning. Man behöver inte satsa på maraton eller Vasaloppet, det viktiga är att man under en halvtimme varje dag gör något där man är lika aktiv som vid en promenad. Boken bygger på vad den bästa och senaste medicinska forskningen kommit fram till.

MediaNr: CA20545

Det är bara lite cancer

av Klas Ingesson. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Åtta år efter karriärens slut diagnosticeras den före detta fotbollspelaren på elitnivå Klas Ingesson med obotlig benmärgscancer. Många kända och okända människor trodde på hans förmåga att klara av svårigheter. Men de visste inte vem han egentligen var. Här berättar Klas om sig själv och sin sista match i livet. Begreppet att göra sitt bästa fick en ny innebörd för honom.

MediaNr: CA21125

Militärväsen

Haveriet

av Ulf Eneroth. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar 16 tim., 33 min..

I början av 1960-talet hade en stark ledning inom flygvapnet med hjälp av en expansiv flygindustri och försvarsvänliga politiker skapat världens fjärde största flygvapen. Samtidigt hade planen Tunnan och Lansen ett förfärligt haverifacit. Ett haveri i Vikbo där sju civila omkom betraktades som en slumpartad olycka och kom aldrig med i olycksstatistiken. Senare har det uppdagats att kända brister i Lansens bränslesystem negligerats av ledningen.

MediaNr: CA19503

Naturvetenskap

Lodjuret

av Roger Bergström. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 11 tim., 23 min..

Ytterst få har haft kontakt med lodjuret, Nordens tiger, som har blivit ett av våra mest sägenomspunna rovdjur. Våra förfäder skrämdes av lon som sög blodet ur sina byten och sargade hundar med sina vassa klor. Adeln prydde sig med pälsverk från lodjur. Här ger tolv forskare en bild av hur kunskapen om lodjuret växt fram och hur lon behandlats i konsten, språket och i litteraturen. Även om jakt och fångst samt om arbetet med att bevara lodjuret.

MediaNr: CA21057

Medicin

Eat clean

av Kristina Andersson. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

Om att äta hälsosamt, få mer energi och näring av kosten samt stärka immunförsvaret. Näringsfysiologen Kristina Andersson visar på samband mellan hur, vad och varför vi äter och hur vi mår. Utgångspunkten är att äta mer rena råvaror och därmed undvika socker, onödiga kemiska tillsatser och tillagningsprocesser i hel- och halvfabrikat. Här ges t.ex. tips på hur man tillverkar sitt eget halvfabrikat och eget pålägg.

MediaNr: CA21094

Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen

Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Kursbok utgiven av Svenska rådet för hjärt-lungräddning. Den avancerade hjärt-lungräddningen, A-HLR, är avsedd för personal på akutavdelningar, i akutgrupper och inom ambulanssjukvård med mera. Kursens målsättning är att lära personal att självständigt kunna behandla en patient med hjärtstopp inkluderande defibrillering och läkemedel enligt riktlinjer från HLR-rådet. I den fullständiga kursen ingår även en webbutbildningsdel.

MediaNr: CA20552

21 dagar till ett lättare och friskare liv

av Karin Björkegren Jones. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 5 min..

En självhjälpsbok. Karin Björkegren Jones började ifrågasätta kostens betydelse när hon fick cancer. Hon tog bort allt "vitt" ur kosten och kände sig mycket bättre. Med hjälp av Karins så kallade detox-metod kan man hjälpa kroppen att rensa ut gifter. Under 21 dagar ska spannmål, socker, animaliska produkter, kaffe och alkohol uteslutas ur kosten. Även om mindful eating, tips på yoga- och andningsövningar samt gröna recept för de tre veckorna.

MediaNr: CA20293

Wellnessyndromet

av Carl Cederström. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 7 tim..

Carl Cederström hävdar att det sociala kravet att maximera vårt välbefinnande har börjat slå tillbaka mot oss själva. Vi mår inte bättre utan är istället skuldtyngda och ångestladdade. Här får vi följa hälsofreaks som satsar allt på att hitta den perfekta dieten men deras personliga välbefinnande tycks förväxlas med etiskt handlande. Individen sätts i fokus, politik förvandlas till moraliserande och vetenskap ersätts med andlig villfarelse.

MediaNr: CA21089

Nya självläkande människan

av Sanna Ehdin Anandala. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 26 tim., 3 min..

I tretton kapitel presenteras ett nytt hälsotänkande och en översikt av de senaste forskningsrönen om kroppens självläkande kraft. Matvanor, näringslära, motion, tarmflora, känslor och tankens skapande kraft är viktiga faktorer. Vidare har samspelet mellan själ, kropp och psyke tillsammans med bön, musik, skratt och dans stor betydelse för läkandets process. Författaren presenterar också Happy Heart-teorin. Ny omarbetad upplaga.

MediaNr: CA20291

Laserterapi - en praktisk guide

av Cecilia Lind. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 10 tim., 51 min..

En praktisk guide i laserterapi av sjukgymnasten, tillika legitimerade laserterapeuten, Cecilia Lind. Med boken vänder hon sig till den som är manuell terapeut, till exempel massör, läkare, naprapat, sjukgymnast/fysioterapeut och kiropraktor. Här förklaras vad laserljus är och hur det kan användas i behandlingar. Även om kontraindikationer och om vad patienterna bör informeras om.

MediaNr: CA20840

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk

av Christina Renlund. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Uppföljare till en bok med samma titel från 2004. Ett antal ungdomar med olika muskelsjukdomar kom till tals och berättade om sina funderingar kring sjukdomen. Samma ungdomar, som nu har blivit vuxna, återkommer här tio år senare. Hur ser deras liv ut i dag, hur har deras syn på sjukdomen förändrats och vad vill de berätta? Boken innehåller också fakta om muskelsjukdomar rörande diagnostik, behandling och aktuellt forskningsläge.

MediaNr: CA20661

ADHD-hjälpen

av Katarina A. Sörngård. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok med konkreta strategier för att få vardagen att fungera för den som har adhd. Metoderna bygger på KBT. Här finns också information om kärnproblemen vid adhd. Boken beskriver hur en utredning går till och vilket stöd samhället erbjuder. Boken vänder sig till såväl vuxna med adhd som närstående och behandlare. Författaren är psykolog och psykoterapeut med lång erfarenhet av att utreda och behandla personer med adhd.

MediaNr: CA19836

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Vitello gör en monsterfälla

av Kim Fupz Aakeson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vitello gillar monster, zombies och döskallar. Tillsammans med kompisarna leker han monsterlekar. Men när han ska somna i mörkret på kvällen blir det otäckt. Vitello känner att monster lurar överallt. Mamma vill inte tända ljuset. Nästa kväll bygger Vitello en monsterfälla framför dörren och där fastnar något stort.

MediaNr: CA21227

Dödlig passion

av Annika Banfield. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del två i serien Dimmornas folk som börjar med Svart passion. Mathilda har blivit lämnad av sin älskade sefyr Matteo som farit till England för att utrota ondskans rötter. Onda makter som härrör från Graalens tidevarv har nämligen väckts till liv. Mathilda går kvar i skolan i Göteborg, men ger sig av efter Matteo då hon misstänker att han är otrogen. Samtidigt bevakas hon av hämndlystna vampyrer.

MediaNr: CA19953

Evig passion

av Annika Banfield. Inläst av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del tre i serien Dimmornas folk som börjar med Svart Passion. 16-åriga Mathilda från Göteborg har övernaturliga krafter och lever med en sefyr. Tillsammans med en stor grupp sefyrer reser de nu till Transsylvanien för strid, men vägen dit kantas av ett mord i gruppen. En förrädare? Fortfarande hotas människorna att förgöras av onda makter om inte Graalen hittas innan sefyrerna anfaller Dracula.

MediaNr: CA19954

Försvunnen

av Torsten Bengtsson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Adam är försvunnen. Olle, Elsa och Vera väntar förgäves på honom vid biografen. När han inte kommer till skolan på måndagen kopplas polisen in. Adam har fått nog. Hans pappa har alkoholproblem och slår Adam när han är full. Han skämmer ut Adam på hans fotbollsmatcher med sitt skrikande. Som tur är har han fina kompisar som vill hjälpa. Spännande bok skriven med korta meningar och textrader. Lättläst.

MediaNr: CA20843

Hjärta av eld

av Adam Blade. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 23 min..

Del 4 i serien Legenden om Avantien som börjar med Fågelryttaren. Kriget i Avantien har kommit till sitt avgörande. Tanner och hans vänner står öga mot öga med krigsherren Derthsin långt inne i vulkanens innersta bland de dödliga flammorna. Den onde Derthsin är segerviss. Ska Tanner och hans vänner lyckas hålla ihop eller kommer Derthsins ondska att splittra dem för alltid?.

MediaNr: CA20993

Försoning

av Phyllis Christine Cast. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 12 i serien som börjar med Vampyrens märke. Neferet är galnare än någonsin och farligare. Hennes hetaste önskan är att få härska i de dödligas värld som Mörkers Gudinna. Som ett första steg har hon gjort Mayo Hotels alla gäster och personal till sina undersåtar. Inte bara Tulsa, utan hela världen är hotad. Och det är bara Zoey och hennes vänner som kan stoppa henne. Slutstriden är här.

MediaNr: CA20722

Bellas band

av Tomas Dömstedt. Inläst av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Bella älskar att spela trummor och drömmer om ett eget rockband. Vi följer Bella under några dagar när hon får med sina kompisar på idén att starta bandet. En lättläst bok om musik, vänskap och att våga satsa på sina drömmar.

MediaNr: CA21224

Stå ut

av Mattias Edvardsson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Tre personer berättar omväxlande om sitt liv. Nike är en skötsam tjej som lever ut som snygga bloggerskan Nicole. Liam skolkar och bråkar. Hans mamma är sjuk i cancer och Liam är så rädd att hon ska dö. Christer är ungdomarnas klassföreståndare. På dagarna omgiven av kollegor och elever, men annars en mycket ensam person. Det har ett gemensamt: det gäller att stå ut! I den här berättelsen kommer också deras liv att korsa varandra på olika sätt.

MediaNr: CA20734

Kallelsen

av James Frey. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I tusentals år har släkterna tränat sina barn för en kommande slutstrid. Nu är tiden inne. Tolv ungdomar har kallats genom meteoritnedslag. Spelet kräver överlevnadsstrategier och stridskonst. De tolv har olika styrkor. Deras första mål är att hitta Jordnyckeln och de har hela jordklotet som spelplan. Den släkt som vinner blir ensam kvar på jorden. Kampen blir brutal, men det uppstår allianser. Berättarperspektivet växlar mellan ungdomarna.

MediaNr: CA20525

Uppvaknande

av Mark Frost. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tonårige Will lever tillsammans med sina kringflyttande föräldrar i ett framtida USA. Föräldrarna har satt upp en rad levnadsregler för honom, de vill av någon anledning att han inte ska bli uppmärksammad. Men en dag får Will toppresultat på ett landsomfattande prov och blir utvald att studera vid en mystisk elitskola. Där har alla elever specialförmågor. Samtidigt börjar Will förstå att han är förföljd av mystiska män.

MediaNr: CA20231

Elak & Pucko - jättenallerobotarna

av Fredde Granberg. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Elak och Pucko - sämst i rymden. De misslyckade rymdskurkarna Elak och Pucko försöker bli medlemmar i Rymskurkförbundet på nytt. Hur ska det gå till? Jo, de använder sig av Puckos kalsonger! Om man sätter dem på huvudet kan man visst resa bakåt i tiden. Högt tempo och uppskruvad humor i text och bild.

MediaNr: CA20651

Gunga åt Väster

av Anna-Klara Mehlich. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på boken Gunga åt öster. 10-åriga Aina firar jul hos morfar, men det är en grön vinter. En dag sitter en flicka i morfars gungstol. Hon har ett meddelande åt Aina: hämta Åskfröet. Med gungstolens hjälp kommer Aina till landet Väster. Där har den onde Vädrets furste tagit kontrollen över klimatet. Det ser illa ut för människorna på jorden, som redan orsakat miljöförstöring. Återigen har Aina ett viktigt räddningsuppdrag.

MediaNr: CA20539

Slatten, Kakan och tjuven

av Moni Nilsson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Det är sommarlov och kompisarna i bostadsområdet Paradiset är ute och leker burken. Då upptäcker de uteliggaren Bultens koja långt inne i en buske. Först uppstår bråk när ett av barnen vill ta Bultens pantburkar. Sedan hjälps de åt med en överraskning; de bygger ett tält och samlar saker åt Bulten så att han får det riktigt mysigt. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA20520

Tom och den blå fågeln

av Susanna Nissinen. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

12-årige Tom trivs inte med att flytta från landet till Stockholm. Han gillar inte trafiken och tunnelbanan. En dag tunnelbanan upptäcker han dock något märkligt: små bleka varelser i gammeldags kläder. Är det bara han som ser dem? Tom lockas till en undre värld befolkad av vättar, älvor, häxor och magiker av olika slag. Uråldriga väsen som ligger i fejd med varandra och drar in Tom i äventyr.

MediaNr: CA21026

Önskeringen

av Sören Olsson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

12-åriga Aminah ska återigen flytta med sina föräldrar till en ny stad. Hon tycker att det är jobbigt, men får snart nya kompisar i Mo, My, Tariq och Farouk. Och hittar en magisk plats i skogen. Kommer önskeringen på stenen att kunna uppfylla alla deras önskningar? Kanske måste det nya kompisgänget hjälpa den lite på traven ibland. Men vad händer med onda önskningar?.

MediaNr: CA20716

Hamstern är borta!

av Andreas Palmaer. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Elliot älskar sin hamster Stoffe. När han ska bo hos pappa en vecka måste mamma lova att ta väl hand om Stoffe. Hon får en hel komihåglista att följa. Dagen innan Elliot kommer hem igen glömmer hon att stänga buren och Stoffe är borta. Elliot kommer aldrig att förlåta henne! Mamma köper en ny hamster och sätter i buren. Hon hoppas att det inte ska märkas.

MediaNr: CA21340

Trasdockan

av Chris Powling. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Som liten pojke får Robbie en trasdocka, Trask. Dockan blir hans favorit och följer honom under skolåren. När han blir äldre och retas av kompisarna försöker Robbie göra sig av med den. Men det är som om Trask får liv. Robbie blir inte av med dockan hur han än försöker - den återvänder alltmer arg och ondskefull. En mardrömslik spökhistoria som också innehåller mycket symbolik. Lättläst.

MediaNr: CA21316

Den röda pyramiden

av Rick Riordan. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första delen i Kanekrönikan. Carter och Sadie är syskon. Deras pappa, Julius Kane, är känd egyptolog och magiker. En kväll sammanför han barnen på British Museum i London för att använda dem i ett "vetenskapligt experiment". Men explosionen Julius Kane startar slår fel: han väcker den ondskefulle guden Set till liv. Barnen flyr och drar ut på en lång resa för att kunna stoppa ondskan. Spänning blandat med mycket fakta om fornegyptisk mytologi.

MediaNr: CA20591

Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet

av Jennifer E. Smith. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

17-åriga Hadley befinner sig på en flygplats i New York. Hon är på väg till London där hennes far ska gifta sig med en ny kvinna. Hon har inte alls lust att vara med på bröllopet. Dessutom missade hon planet och tvingas vänta på nästa. Den slumpen för henne samman med drömkillen Oliver vid gaten. En charmig engelsman som ska resa hem till London. Den statistiska sannolikheten är låg, men de följande 24 timmarna blir en kärlekssaga.

MediaNr: CA20668

Hockeylägret

av Mia Söderberg. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Freddes hockeylag reser bort för träningsläger på höstlovet. De ska bo på ett vandrarhem som är en gammal byskola. Det sägs att det spökar där. Hockeyträningar varvas med spökberättelsen om lärarinnan Fröken Lagerström. Lättläst.

MediaNr: CA20295

Isvaken

av Catarina Söderquist. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Det är sista året på gymnasiet i Lerum. Kompisarna Moa, Amanda, Felix, Daniel och Jacob fyller sina helger med alkohol och droger. Ibland begår de brott för att finansiera festandet. Bastun nere vid sjön Aspen är deras tillhåll. En festnatt händer en olycka som splittrar gruppen. Läsaren får följa tiden efteråt där ingen stöttar de vilsna ungdomarna som har svårt att lämna sina destruktiva banor.

MediaNr: CA21251

Nalle är sjuk

av Tom Sölvberg. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Björnen Nalle är sjuk. Hans vän räven Sture kommer över med mat till honom. Då överraskas de av ett gäng vargar som hört sägas att Nalle har en massa pengar hemma. Med snabbtänkt list lyckas Nalle och Sture till sist, efter en del dramatik, övermanna vargarna och slå larm till polishundarna.

MediaNr: CA21201

Katitzi

av Katarina Taikon. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

7-åriga Katitzi lämnar barnhemmet för att flytta till sin pappa, tre äldre syskon och pappas nya fru. Det är 1940-tal i Sverige och Katitzis romska familj reser genom hela landet med sitt tivoli. Sällan får de stanna mer än ett par veckor innan myndigheterna kör bort dem. Katitzi hinner inte gå så mycket i skolan och möter många fördomar. Men det finns också äventyr och snälla människor i hennes liv. Nyutgåva med varsam språklig revidering.

MediaNr: CA20921

Dukat för hämnd

av Jesper Tillberg. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Andra boken i serien som börjar med Den hemliga boken. Lennart van Helsing är monsterjägare. Han är också en hejare på att laga mat. För att rädda sina föräldrars restaurang ställer Lennart upp i en matlagningstävling med recept från en mycket gammal bok. Nu är det delfinal i Rom. Tillsammans med sin vampyrkompis Louella möter Lennart monster på vägen som inspirerar kokkonsten, men de jagas också av onda fiender.

MediaNr: CA20735

En smak av rädsla

av Jesper Tillberg. Inläst av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del tre i serien som börjar med Den hemliga boken. Lennart van Helsing beger sig till London på jakt efter sin vampyrkompis Louella, som kidnappats av en förskräcklig professor. Han träffar monstertjejen Lucy Jekyll och hennes motsats Edwardina. De hjälper honom i jakten som leder till ett fängelse på den övernaturliga Dartmoorheden. Samtidigt pågår fortfarande Lennarts matlagningstävling.

MediaNr: CA20736

Fem och slottsmysteriet

av Claude Voilier. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sommarlovsäventyr med Fem-gänget. Kusinerna tältar på en ö med mystisk slottsruin. Snart är de en stöldliga på spåren och hör hur de planerar att stjäla smaragder från en rik dam på fastlandet. Detta är en av de två böckerna om Fem-gänget som inte är skriven av Enid Blyton. Claude Voilier berättar vidare om de fem i samproduktion med illustratören Jean Sidobre som skildrar historien parallellt i serieteckningsformat.

MediaNr: CA18977

Det oändliga havet

av Rick Yancey. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del två i triologin som börjar med Den femte vågen. En utomjordisk attack har dödat miljarder människor på jorden i en tsunami med påföljande pandemi. Kommunikationsnäten är saboterade och överlevande jagas av krypskyttar. Huvudpersonen Cassie har äntligen hittat sin lillebror. Tre tonåringar och två yngre barn försöker nu upprätthålla motståndskampen mot de onda inkräktarna, men de har svårt att lita på någon och se hur de kan gå vidare.

MediaNr: CA20384