Nya talböcker juni 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 261 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Första telefonsamtalet från himlen

av Mitch Albom. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Den lilla sömniga staden Coldwater blir centrum för världens medier när det en morgon kommer telefonsamtal från himlen. Släktingar och vänner hör av sig till stadens invånare och man undrar om det verkligen finns ett liv efter detta. Änklingen och tonårspappan Sully Harding beslutar sig för att forska i saken. Han får hjälp av en tillrest journalist med att undersöka människors inställning till livet, döden och tron.

MediaNr: CA21508

Hovtraktörens ABC-bok

av Hans Alfredson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Festskrift till Tore Wretmans 70-årsdag, författad och illustrerad av Hans och Gunilla Alfredson. Boken är en humoristisk ABC-bok där varje bokstav ackompanjeras av en rimmad vers och en illustration. Text och bild anspelar på ett kamratligt sätt till Tore Wretman och hans liv inom mat- och restaurangvärlden. Tore Wretman, 1916-2003, hovtraktör. Hans Alfredson, 1931-, författare och regissör.

MediaNr: CA21212

Star

av Pamela Anderson. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Ena stunden arbetar 21-åriga Star Wood dag på skönhetssalong och natt på restaurang, i nästa är hon omslagsflicka och mitt i hetluften. Det är inte alldeles lätt för en naiv och troskyldig småstadstjej att hitta sin plats i en värld där alla slåss om utrymmet med näbbar och klor. Och där många är beredda att göra vad som helst för sina femton minuter i rampljuset. Romanen bygger delvis på skådespelerskan Pamela Andersons egna erfarenheter.

MediaNr: CA21139

Den vita pesten

av Trine Angelsen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Del 25 i serien Thea inledd med Bygdens hemligheter. Thea röjer på vinden. På golvet ser hon en pappersbit där det står Anna, året 1900. När hon vänder på den ser hon ett fotografi på en liten flicka, samma flicka som sett utanför köksfönstret. Hon som bara försvann i tomma intet. Siri hade släppts ut från fängelset, men återseendet med hembygden blir inte särskilt hjärtligt.

MediaNr: CA20664

Dödlig utgång

av Trine Angelsen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Del 26 i serien Thea inledd med Bygdens hemligheter. Joakim blir chockerad när han förstår att hustrun Kirsten gömmer flaskor på olika ställen i huset. Han känner sig som en idiot som inte har förstått vad som pågår. Inte heller är han karl nog att göra Kirsten med barn så hon vänder sig till andra män. Gina i Bodö är svårt skadad efter ett fall i trappan. Thea misstänker att Karl inte är att lita på.

MediaNr: CA20833

I tolfte timmen

av Trine Angelsen. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Del 29 i serien Thea. Karl har friat till Regine och de planerar att gifta sig till en förmögenhet. Men så inser Karl att Regine inte är den hon utger sig för att vara. Hon heter egentligen Birgit och har anknytning till Lofoten. Karl menar att han vet allt om hennes våldsamma förflutna. Benjamin, som grälat med Jetta, beger sig till Svolvär för att bringa klarhet i sina tankar. Där möter han Solveig som flyttat norröver.

MediaNr: CA21109

Ont blod

av Trine Angelsen. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 3 min..

Del 28 i serien Thea inledd med Bygdens hemligheter. Erika måste berätta för Adrian att hon är gravid och bär en annan mans barn. Joakim har fått nog av hustrun Kirsten och vill att hon flyttar till Oslo. Kirsten vill inte mista sin position som läkarfru och påstår att hon är för sjuk för att resa. Men skådespelet visar sig kunna slå tillbaka på henne själv.

MediaNr: CA21063

Samvetslös

av Trine Angelsen. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

Del 27 i serien Thea inledd med Bygdens hemligheter. Arve Olsen har återvänt till Västbygden och Jenny fruktar att han än en gång ska försöka ta sonen Per ifrån henne. Tillsammans med väninnan Thea planerar hon för att få bort honom en gång för alla. Solveig i Oslo är trött på att bli hunsad av sin husfru och bestämmer sig för att förföra hennes man.

MediaNr: CA20890

De vackra är ännu inte födda

av Ayi Kwei Armah. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Roman om hur korruption och maktkamp i landets ledning drabbar folket i Ghana. Handlingen utspelar sig år 1965, året innan Ghanas första självständiga regering störtades. En ung idealistisk tjänsteman vägrar ta emot mutor. Varken hustrun eller vännerna förstår honom. Hans motstånd får följder både för honom och för familjen. A. K. A., f. 1939 i Ghana. Även utgiven med titeln De ännu inte födda.

MediaNr: CA21383

Rättslös

av Karin Aspenström. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Fortsättning på Brännmärkt. Peter arbetar nu som dörrvakt och indrivare åt Hells Angels. Han börjar bli alltmer trött på det hårda livet som infiltratör och längtar bort, till en normal tillvaro. Men hans hanterare, Sven Lilja, vill inte släppa taget och pressar Peter att ta allt större risker för att komma åt mc-gängets hårda kärna. När Sven förälskar sig i en kokainmissbrukande överklassflicka ställs allt på sin spets.

MediaNr: CA20740

Konsten att vara Caroline

av Peter Barlach. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 6 tim., 3 min..

Caroline är 25 år och arbetar i delikatessdisken på Maxfood. Hon väntar på att livet ska börja och drömmer om att öppna en egen restaurang. Men det saknas startkapital, minst en halv miljon. På fritiden lagar Caroline mat, träffar fel slags män, umgås med sin pappa och lär känna den ensamstående mamman Bente. Men en dag blir hon tillfrågad av en kollega om att delta i brottslig verksamhet, något som skulle kunna finansiera hennes drömmar.

MediaNr: CA21726

Gurun i Pomonadalen

av Mikael Bergstrand. Inläst av Johan Svensson. Talboken omfattar 11 tim., 7 min..

Tredje boken om Göran Borg som nu har återvänt till Sverige efter den karismatiske Yogis indiska bröllop. Göran är arbetslös, förhållandet knakar i fogarna och han dricker för mycket. Så dyker Yogi upp i Sverige och tillsammans beger de sig till Pomonadalen på Österlen. Här blir Yogi mycket populär och huset fylls av sökare. Men det är inte alla som gillar det främmande.

MediaNr: CA21443

HHhH

av Laurent Binet. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Roman om mordförsöket på Reinhard Heydrich, riksprotektor för Böhmen-Mähren och chef för Säkerhetsministeriet i Prag 1942, och om de två tjeckiska motståndsmän som utförde det. Titeln är en förkortning av ett dåtida talesätt - "Himmlers hjärna heter Heydrich" - och författaren ger ett porträtt av riksprotektorn som Hitler kallade "Tredje rikets farligaste man". Boken är också en metaroman där författaren hela tiden kommenterar sitt eget skrivande.

MediaNr: CA20801

Privatsekreteraren

av Ole Blegel. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 5 tim., 25 min..

En roman som gått som följetong i veckotidningen Allers 1966. Kvinnan fick platsen som chefens högra hand trots att hon var yngst och minst rutinerad. Ingen förstod att det kunde bli så, inte minst hon själv. Så hände det värsta. Privatsekreteraren förälskade sig i sin chef.

MediaNr: CA21229

Bygdebok

av Johanna Boholm. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bygdebok är traditionellt en bok där en socken eller en trakts historia samlas. Här är det två systrar som funderar över barndomsminnen som är suddiga, undflyende och ibland rakt på tvärs mot varandra. Vad är verkligt och vad är fantasi? Varför skiljer sig deras minnen så kraftigt från varandra? Är de verkligen olika personer eller två sidor av samma flicka? En kort och suggestiv prosapoetisk debutroman.

MediaNr: CA20879

Mord är ingen barnlek

av C. Alan Bradley. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 10 tim., 58 min..

Andra boken om den smarta elvaåringen Flavia de Luce som älskar mysterier. I den idylliska engelska byn Bishop's Lacey råkar Rupert Porsons marionettdockor komma i kontakt med elektricitet. Men frågan är vem som skulle kunna orsaka något sådant. Kanske den galna kvinnan i Gibbet Wood vet mer än hon ger sken av. Och hur ligger det till med Porsons oberäkneliga assistent? Ledtrådar pekar på ett mystiskt dödsfall som inträffade för flera år sedan.

MediaNr: CA21300

Uppbrott

av Laila Brenden. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 33 min..

Del 27 i serien Fjällrosor. Viljar får en fin stund på Garmo tillsammans med sin mor. Men han bekymrar sig för att Lill-Borghild kommer att växa upp ensam på gården tillsammans med fadern Even. Tulla på Övre erbjuds hjälp av domaren från Lillehammer. Om hon gifter sig med honom finns det nog möjlighet att myndigheterna ger dem vårdnaden om Tullas dotter Lill-Borghild. Frågan är om hon verkligen vill ha honom.

MediaNr: CA21481

Mitt Österlen

av Karin Brunk-Holmqvist. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Dikter med motiv från författarens hembygd kring Österlen. De är skrivna på fri vers med enkelhet i tilltal och stil. Många lokala interiörer: strippan på Kiviks marknad, ålagillet, Kåsabergs sillrökerier och den förlamande arbetslösheten när byns fabrik läggs ner. Ger även en släng med sleven åt förstockade kommunalråd och gubbsjuka män. Författarens debut med dikter som tidigare varit publicerade i samlingen Nära verkligheten, 1996.

MediaNr: CA20809

Nanna och Johanna - vägen hem

av Theres Brännmark. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Johanna arbetar tillfälligt som lantbrevbärare i Kalix älvdal. Hon kommer i kontakt med den mycket äldre kvinnan Nanna. En vänskap inleds och den blir starten för förändring i båda väninnornas liv. Nanna kan äntligen släppa fram en sorg som ingen hittills känt till. Johanna ställs inför ett livsavgörande beslut som utmanar hennes självvalda ensamhet på grund av olycklig kärlek.

MediaNr: CA21479

Frostbett

av Peter Bäckman. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Kriminalroman som utspelar sig i ett vintrigt Östersund med omnejd. Kriminalinspektör Stefan Tideman får i uppdrag att lösa ett mordfall. Snart hittas ännu ett mordoffer och jakten på mördaren trappas upp. Berättelsen utspelas i nutid med tillbakablickar till sjuttiotalet. Det visar sig att lösningen på mordgåtan finns i dåtidens relation mellan offer och gärningsman.

MediaNr: CA21088

Dödens klackar

av Rebecca Chance. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 14 min..

Endast de starkaste och mest hänsynslösa kan hålla sig kvar på toppen i modebranschen. Den unga Jodie Raeburn, från arbetarklassen, gör allt för att bli chefredaktör på en stor modetidning i New York. På väg till karriärens mål hamnar hon i London. Victoria Glossop, chefredaktör på Style Magazine, är Jodies förebild. Victoria har dock inte räknat med att drabbas av passionen. Hon ber ägaren till tidningen att bli placerad i New York.

MediaNr: CA21141

Källan

av Catherine Chanter. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I England har det inte regnat på tre år. Utom på en plats - på gården Källan. Där bor Ruth Ardling med sin man och dit kommer också en religiös sekt med sin karismatiske ledare för att dyrka den fruktbara jorden. Utanför Källan blir situationen bara värre och värre och gården blir måltavla för omgivningens frustration. När barnbarnet Lucien hittas död riktas misstankarna mot Ruth. Spänningsroman med dystopiska drag.

MediaNr: CA21258

Fem stjärnor för Färglösa

av Sölve Dahlgren. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Färglösa kommun håller på att gå i konkurs och politikerna gör allt för att dölja sanningen för invånarna. Samtidigt får journalisten Filip ett erbjudande om att återvända hem och ta över ortens tidning av den 112-åriga tidningsägaren. När han börjar granska kommunens ekonomi dras han in i en mängd sannolika och osannolika händelser. En burlesk historia om den påhittade småkommunen Färglösa i Skåne.

MediaNr: CA20893

Kvinnan från skuggorna

av Dorothy Daniels. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 1 min..

Cora Taylor återvänder till Europa och familjens egendom på den lilla ön. Faror tycks lura från alla håll. Coras föräldrar har omkommit under mystiska omständigheter, kanske blev de mördade båda två. Nu verkar turen ha kommit till henne. Den stilige unge advokaten Joel Lancing kommer till hjälp men även han råkar illa ut och undergången verkar oundviklig.

MediaNr: CA20507

Millie Birds bok om döda saker

av Brooke Davis. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Sjuåriga Millie Bird har hunnit lista 27 föremål i sin Bok om döda saker när hennes pappa plötsligt blir nummer 28. En dag blir Millie lämnad ensam kvar i köpcentret. Den 86-årige Karl hittar henne. Tillsammans med Millies vresiga 82-åriga granne Agatha ger de sig av på en resa genom Australien på jakt efter Millies mamma. De är beredda att bryta mot alla regler.

MediaNr: CA21725

De tysta tänker högst

Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En samling noveller av unga författare. Nio tjejer i tonåren har skrivit varsin berättelse. Boken är utgiven inom ramen för ett samarbete mellan Berättarministeriet och Bokförlaget Forum. Här varvas fantasy, kärlek och äventyr med vardagsdramatik och tonårsupplevelser. Här finns passion och starka känslor som kan inspirera andra ungdomar att börja skriva. Förutom novellerna finns en kort presentation om varje författare.

MediaNr: CA20663

Allt att förlora

av Sabine Durrant. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Programledaren Gaby Mortimer har det perfekta livet, men allt förändras då hon en morgon hittar Ania Dudek död i en park. En mängd indicier får polisen att rikta sina misstankar mot henne och hon grips för mordet. Alla verkar övertygade om hennes skuld. När Gaby släpps fri, i brist på bindande bevis, startar hon en egen utredning för att bevisa sin oskuld, men istället upptäcker hon fler och fler saker som tyder på att hon är skyldig.

MediaNr: CA21230

I vargavinterns land

av Cecilia Ekbäck. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Året är 1717 och för att undkomma kriget i Österbotten flyr Maija och hennes familj till Lappland. Livet däruppe är fattigt och präglas av konflikterna mellan samer och nybyggare. När en död man hittas blir Maija övertygad om att ett mord har skett, men ingen tar henne på allvar. Samtidigt som hennes man ger sig av för att söka arbete drabbas bygden av den värsta vintern i mannaminne. Maija måste ensam sätta stopp för mördaren. Debutroman.

MediaNr: CA20776

Cirkeln sluts

av Dorthe Erichsen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim..

Del 20 i serien Lotsbarnen inledd med Jon och Julie. Julie kämpar med näbbar och klor för att få behålla vårdnaden om sin dotter Alette. Hon får hjälp från ett mycket oväntat håll. Ungdomsförälskelsen Jon sörjer sin mamma men de båda lotsbarnen kommer närmare varandra igen. Julie känner sin skyldighet, både mot Alette och även mot Gunnar, att ta tag i sitt liv på riktigt.

MediaNr: CA19840

Gift med djävulen

av Ramona Fransson. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 10 tim., 12 min..

Den nionde boken om spaningschef Greger Thulin och hans kolleger. Grova brottsroteln i Göteborg får ännu ett märkligt fall. Tvåbarnsmamman Maria Eriksson anmäls saknad av sin arbetsgivare. Hennes svärfar är övertygad om att hon lämnat familjen för en annan man, men Maria älskar sina söner. En tvist uppstår mellan familjerna Eriksson och Marias föräldrar. De små pojkarna Lars och Johan får inte träffa sina morföräldrar.

MediaNr: CA20880

Med blod i skägget

av Daniel Galera. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I denna berättelse får vi följa en ung man som vi aldrig får veta namnet på. På flykt undan minnena från sin fars självmord slår han sig ner i den lilla brasilianska kuststaden Garopaba. En stad där huvudpersonens farfar levde och dog under mystiska omständigheter.

MediaNr: CA20198

Singöspionen

av Anders Gustafson. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 8 min..

Första boken om den 62-åriga kriminalinspektören Solbritt Andersson. Solbritt och hennes man Rune har köpt en sommarstuga på Singö i Roslagen. En granne berättar om att det skett ett mord på marinbasen i närheten år 1986, i anslutning till mordet på Olof Palme. Mordgåtan är ännu inte löst och Solbritt börjar göra efterforskningar under sin semester. Sökandet sätter igång hänsynslösa krafter, inriktade på att stoppa henne till varje pris.

MediaNr: CA21395

De användbara

av Mattias Hagberg. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

I december 1938 skickas den unge läkaren Ludwig Malmström ut till en anstalt för sinnesslöa i Jämtland. Flera oväntade dödsfall har inträffat, och man misstänker en ovanligt aggressiv form av TBC. Malmström är fascinerad av de tankar som präglar politiken i Tyskland och Sovjet, och han drömmer om att skapa ett nytt folk och ett nytt samhälle med hjälp av teknik och medicin. Men i de jämtländska skogarna möter han något han inte har väntat sig.

MediaNr: CA20919

Violencia och hennes far

av Lina Hagelbäck. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 17 min..

Den andra berättelsen om den vulkaniska och oberäkneliga Violencia, som blev övergiven av sin far Esra som liten. Violencia får nu ett brev från en barägare som känner Esra. Fadern visar sig vara poet, precis som hon själv. Violencias försök att finna honom resulterar i ett ödesmättat drama. Boken är enligt författarens förord en postum hyllning till hennes karismatiske far. Den bygger på tolkningar av hans efterlämnade opublicerade dikter.

MediaNr: CA21248

Från slutna rum

av Peter Handberg. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 4 tim., 1 min..

En samling prosastycken från en vistelse i Berlin. Huvudpersonen är en ung man som flanerar på gatorna i Berlins dunkla förorter. Han förödmjukas av östtyska gränsvakter, blir hänförd av Bachkonserter i stadens kyrkor och har kortvariga förhållanden med kvinnor. Desperationen han ger uttryck för balanserar på gränsen till galenskap och fullständig desorientering.

MediaNr: CA21456

Väggen

av Marlen Haushofer. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 30 min..

En kvinna inbjuds av sin kusin och hennes man att följa med till deras jaktstuga i bergen. Väl framme beger sig värdparet i väg ut men återkommer inte. Kvinnan letar efter dem men stöter mot en osynlig, ogenomtränglig vägg och ser att alla levande varelser på andra sidan är döda. Isolerad tvingas hon inrikta sig på att överleva och börjar ett slags Robinson Crusoe-liv i stugan tillsammans med hunden Lo, en katt och en ko.

MediaNr: CA19810

Manne vid Storhammaren

av Nils Holmstrand. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

En roman där handlingen utspelar sig från mitten av 1800-talet fram till modern tid. Manne går ut ur brytningsåren som en "stålman", fallen för modiga bravader. I hans väg kommer en äldre kvinna som hjälper honom till andlig klarhet och förvissning. Men han blir ingen hjälte. Istället håller han söndagsskola för barn under 22 år hemma i sitt kök i stugan. Så småningom växer en andlig rörelse fram och en ny generation finner vägen till Mannes tro.

MediaNr: CA20933

Hönan som drömde om att flyga

av Son-mi Hwang. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 2 tim., 56 min..

En dag tröttnar hönan Knopp på att lägga ägg efter ägg bara för att se dem köras bort till marknaden. Genom lagårdsdörrarna ser hon de andra djuren ströva fritt och längtar efter ett annat liv, ett liv i frihet, och drömmer om att få ta hand om ett av sina ägg själv. Romanen, som är en hymn för frihet, individualitet och moderskap, har gjorts som animerad film i Sydkorea.

MediaNr: CA21438

Rosornas krig

av Conn Iggulden. Inläst av Hans Bergquist. Talboken omfattar Bok 2: 16 tim., 27 min..

Del 2 i serien Rosornas krig. År 1454 har Englands kung Henry VI legat sjuk och sängbunden i över ett år. Under tiden ökar riksföreståndaren Richard, hertig av York, sitt inflytande över landet. Tillsammans med de två earlarna av Salisbury och Warwick verkar han för att krossa stödet till kungen. Men när Henry oväntat får hälsan tillbaka och återvänder till London, kastas maktbalansen om och tumult bryter ut..

MediaNr: CA20949

Linjen

av Elise Karlsson. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 2 tim., 38 min..

En kvinna har fått arbete efter en tid som arbetslös. Företaget gör manualer i självhjälpssegmentet. Romanjaget klättrar snabbt inom företaget. Arbetet tar upp alltmer av hennes tid och hon umgås intensivt med kollegorna. Men snart börjar det ryktas om nedskärningar. Kvinnan vet, genom alla sina tillfälliga anställningar, att det gäller att hålla sig på rätt sida. Det finns en linje som skiljer innanför från utanför.

MediaNr: CA21541

Jagad av elden

av Alex Kava. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En kall vinternatt börjar en lagerbyggnad brinna i Washington, D.C. Utredarna ser likheter med en rad nyligen inträffade bränder. Det finns emellertid en skillnad: Nu rör det sig om mordbrand. Den lokala polisen hävdar att den skyldige är någon som bara behöver få utlopp för sin ilska eller sexuella frustration. Men när profileraren Maggie O'Dell kallas in kan hon bara dra en slutsats - det här är ett verk av en iskall och behärskad brottsling.

MediaNr: CA21226

Mr Mercedes

av Stephen King. Inläst av Björn Pedersen. Talboken omfattar 15 tim., 49 min..

I en amerikansk stad kör en ensam förare i en stulen Mercedes in i en kö med arbetslösa utanför en jobbmässa. Åtta människor dör. Mördaren lyckas fly. När den nypensionerade och deprimerade kriminalaren Bill Hodges får ett brev från någon som påstår sig vara gärningsmannen, inser han att Mr Mercedes kan slå till igen. Snart befinner han sig i en katt-och-råtta lek i kamp mot klockan. Till sin hjälp har han två oväntade personer.

MediaNr: CA20783

I galen tunna

av Hans Hellmut Kirst. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 47 min..

Siegfried Siegert är en väl ansedd medborgare. Den lilla staden är helt beroende av hans pappersbruk. Men av någon oklar anledning börjar Siegert hata familjen Golder. Kanske beror det på att Gertrud Golder tidigare försmått honom. Dessutom visar hans egen son intresse för den unga Margaret Golder. Allra värst är barnets födelse. Ett barn som kanske inte är Siegerts. Han beslutar sig för att krossa familjen Golder.

MediaNr: CA21526

Brandkåren som släckte törsten

av Ingvar Kjörck. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 1 tim., 56 min..

Den tredje samlingsvolymen med kåserier av Ingvar Kjörck, mångårig medarbetare på Göteborgsposten. Humoristiska och finurliga funderingar kring allt från hemlighusets roll som allmänbildningens oas till det lugna livet på landet.

MediaNr: CA20931

Medföljer ej tåget

av Ingvar Kjörck. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 1 tim., 31 min..

Den fjärde samlingsvolymen med kåserier av Ingvar Kjörck, mångårig medarbetare på Göteborgsposten. Titeln syftar på ett inte alltför allvarligt brott som författaren en gång begick, men också på hans känsla av att inte alltid vara i takt med den moderna tiden.

MediaNr: CA20929

Morfars skägg

av Ingvar Kjörck. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 1 tim., 29 min..

Den andra samlingsvolymen med kåserier av Ingvar Kjörck, mångårig medarbetare på Göteborgsposten. Nostalgiska och humoristiska reflektioner över vardagens bekymmer och glädjeämnen.

MediaNr: CA20932

Despotens dotter

av Anders Lignell. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar 8 tim., 20 min..

En mordhistoria och samtidigt en tragikomisk skröna om en dysfunktionell familj. Femtiotreåriga Agnes har hållits i strama tyglar av sin far på Tofta herrgård. När fadern plötsligt dör bestämmer sig Agnes för att ta igen sina förlorade år. Hon blir indragen i en rad omskakande händelser och tvingas omvärdera mycket i sitt liv och sin familj. Vi möter en nyskild advokat, en död kung, en skeptisk Leif G. W. Persson och en kriminalkommissarie.

MediaNr: CA21287

Mognad

av Krister Lumme. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Del 3 i serien som inleds med Guds lilla barnaskara. Thomas Luma är i tjugoårsåldern och försöker lägga det svåra förflutna bakom sig. Det är inte lätt att få livet att gå ihop. Han har nu fru och två små barn och arbetar dels på järnbruket i Oxelösund men också som sjöman. Besök på krogen blir Thomas tröst. Han lär sig nya läxor, möter nya människor och äventyr.

MediaNr: CA21200

Ivar Hamarsman

av Ronnie G. Lundin. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 14 tim., 20 min..

Första boken om familjen Hamarsman. En ung man flyr under dramatiska omständigheter från Estland till Fårö på 1300-talet. Han gifter sig med Maria och övertar hennes fars gård Hamars. Genom list, svek och hårt arbete blir han så småningom den mäktigaste mannen på Fårö, Ivar Hamarsman. Men mot slutet av sitt liv tvingas Ivar ta ett beslut som bara han själv förlorar på.

MediaNr: CA20927

Flicka försvunnen

av Sara Lövestam. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första boken om privatdetektiven Kouplan. För att få in pengar vänder sig Kouplan till kunder som skyr polisen. Nu håller han på med ett kidnappningsfall. Flickan Julia försvann fastän hon sekunden innan höll Pernillas hand. Att polisanmäla var inget alternativ för Pernilla. Jakten på kidnapparen leder in i Stockholms undre värld. Samtidigt visar det sig att Pernillas förflutna ser annorlunda ut än Kouplan trott. Lättläst.

MediaNr: CA21028

Det här är hjärtat

av Bodil Malmsten. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Diktsamling som skildrar smärtan efter en kär väns bortgång. Om hur sorgen förlamar och förstenar, om hur omöjligt det kan kännas att den man älskar inte längre finns här, när livet i övrigt bubblar och sjuder omkring en.

MediaNr: CA21022

Oktober, klockan åtta

av Norman Manea. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Norman Manea föddes i Rumänien 1936 och tillbringade en stor del av sin barndom i ett koncentrationsläger i Transnistrien, dit han och hans judiska familj deporterats. Efter krigsslutet omvandlades samhället gradvis till en ny totalitarism, något som Manea vände sig mot som ung författare på 1960-talet. Han tvingades så småningom att gå i exil. Boken innehåller femton självbiografiska berättelser.

MediaNr: CA21542

Järnblod

av Liza Marklund. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 11 tim., 22 min..

Den elfte boken om journalisten Annika Bengtzon. Annika Bengtzons syster Birgitta är försvunnen. I ett sms ber hon Annika om hjälp. Ett mirakel behövs om inte chefredaktör Anders Schyman ska gå till historien som den som tvingades lägga ner den svenska journalistiken. Samtidigt pågår en rättegång om ett bestialiskt mord på en uteliggare. Birgittas försvinnande medför att Annika måste konfrontera sitt komplicerade förflutna.

MediaNr: CA20953

Lewispjäserna

av Peter May. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 11 tim., 3 min..

Tredje boken i Isle of Lewis-trilogin. Fin Macleod, som nu är säkerhetschef på en egendom på Isle of Lewis, utreder en våg av illegal jakt på ön. Han kommer i kontakt med tjuvskytten Whistler Macaskill, en tidigare barndomsvän. Whistler bär på en mörk gammal hemlighet och Fin inser att konsekvenserna för ön skulle bli förödande om sanningen avslöjades.

MediaNr: CA21746

Oscar Levertins vänner

av Martina Montelius. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 19 min..

En erotisk thriller eller en berättelse om skuld, nåd och längtan efter närhet. Boel Märgåker, 62 år, är Kulturtant med vilt känsloliv och fullständigt förlamad av ångest, vrede och sexuella begär. På en författarkryssning bestämmer hon sig för att släppa alla hämningar och går på erotisk bärsärkagång. När hennes utläggningar om Joyce Carol Oates ointresserat avfärdas börjar hon smida mordplaner.

MediaNr: CA21505

Rambo III

av David Morrell. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Tredje boken om Rambo, världens farligaste man. Rambo har tackat nej till ett uppdrag. Han lever i exil långt borta och har lämnat krig och blod bakom sig. Istället går uppdraget till överste Trautman, Rambos tidigare chef. Trautman, den ende som Rambo kan lita på, svävar nu i livsfara i fångenskap hos sovjetiska trupper vid gränsen till Afghanistan. Rambo beväpnar sig igen och låter sig störtas in i helvetet. Baserad på ett filmmanus.

MediaNr: CA20013

Fragment

av Lars Norén. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar 1 tim., 30 min..

Drygt 500 textfragment samlade av Lars Norén. En eller två sammanhängande meningar som ger en aning om en tanke, ett förhållningssätt till världen, en fundering.

MediaNr: CA20731

Änglasynden

av Ann Olerot. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 9 tim., 48 min..

Första boken om änglasynden. En man blir brutalt mördad i sitt eget hem mitt på ljusa dagen och inga vittnen finns. Mördaren är oövervinnlig tack vare änglasynden. Julian Eriksson och Falköpingskollegan Susanne får snart fler mordgåtor att lösa. Oscar förstår inte varför han är inlåst i källaren. Och varför hänger det saker i trädet? Mördaren blir oförsiktig när fler offer dyker upp.

MediaNr: CA21406

De blå skorna

av Linda Olsson. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Novell om en kvinna som just förlorat sin far. Hon reser till faderns lägenhet i Paris för att gå igenom hans kvarlåtenskap. Hon finner där ett par skor som hon aldrig sett förut; ett par ljusblå damskor i blå mocka, storlek 36. Hon begriper inte var hennes far har fått tag i skorna och inte vad hon skall göra med dem. Vemodig text om en kvinnas funderingar över vem hennes far var och vilka de egentligen var för varandra.

MediaNr: CA21382

Skymning öfver Upsala

av Mohamed Omar. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En samling långa dikter, ofta liknande korta noveller, med motiv från Uppsala. Funderingar kring filosofi, religion och mystik ger staden ett mystiskt skimmer.

MediaNr: CA20904

Bara till graven

av Uno Palmström. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Åttonde kriminalromanen med journalisten Olle Lyck och östermalmspoliserna Sven Thorén och Leonard Bergström. Temat är det "Det slutna rummets gåta". Handlingen utspelas i Stockholm på 1990-talet. En ockrare med många förstörda öden på sitt samvete påträffas död i sin bostad. Dörren till lägenheten har reglats inifrån. Har han blivit mördad? Samtidigt jagar poliserna en galen knivman.

MediaNr: CA21368

1983

av David Peace. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar 15 tim., 24 min..

Del 4 i serien Yorkshire-kvartetten som börjar med 1974. I maj år 1983 försvinner tioåriga Hazel Atkins när hon är på hemväg från skolan. Polisen anar ett samband med tidigare händelser där barn försvunnit och mördats. Kriminalpolisöverintendent Maurice Jobson söker efter flickan. Michael Myshkin, som fällts för de tidigare morden tar tillbaka sitt erkännande i ett av fallen. Hans advokat leds in i en härva av lögner och korruption.

MediaNr: CA21177

Det svarta fåret

av Bente Pedersen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Del 59 i serien Tre systrar. Mathilde vägrar att berätta för Stina varför hon övergav både Dima och Ivan Johan i Archangelsk. Modern för henne till Målselvdalen så hon ska slippa allt skvaller. Mathilde anförtror Anna att Dmitrij har en vän som står honom närmare än någon annan. Musikläraren Håkon Evensen ska bege sig till Amerika men först vill han ge sin före detta elev Mathias en gåva.

MediaNr: CA21389

Vrakgods

av Bente Pedersen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Del 60 i serien Tre systrar. När en tragedi drabbar familjen på Rehnbergsgården låter Stina sorgen och ilskan gå ut över fostersonen Reijer. David måste prata förstånd med sin fru. Olof, som tidigare varit så hemkär, beger sig till Tromsö så fort han får tillfälle. Hemma i Målselvdalen försöker familjen förstå vad det är som lockar honom till staden.

MediaNr: CA21454

Rävgiftet

av Anne-Lie Pettersson. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 54 min..

I slutet av januari rasar snöstormen utanför boningshuset på den gamla gården. Därinne är det varmt och livet står stilla, som om det pausats i väntan på något. Men något har börjat vakna och livet kommer att förändras för många. Vi möter människor från tre generationer. För Hilma och Bertil dominerar maktlösheten. Elisabeth, Kahle och Mia håller på att bli vuxna och flera personer befinner sig mitt emellan.

MediaNr: CA21524

Blå flicka

av Ana Porss. Inläst av Malin Sternbrink. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Ett psykologiskt drama som utspelar sig i Göteborg. Margot vill känna sig älskad men hennes man, författaren Ernst, förklarar att hon bara är ett ting och en liten människa. Detta gör Margot alltmer destruktiv och hon upplever att hennes inre tudelas. Inuti hennes föds Otter som tvingar henne att ständigt anpassa sig för att kunna handskas med det djupa självförakt hon känner.

MediaNr: CA21256

Lyckan är ett lån

av Erling Poulsen. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 13 min..

Roman som först publicerades som följetong i veckotidningen Allers 1957. Den tjugosexåriga Nora Nord är allvarlig och karaktärsfast, samt lyckligt gift. Hennes nästan jämnåriga syster Sonja är lättsinnig och hållningslös. Ett expressbrev anländer från Århus. Sonja har avlidit i hjärtförlamning och Nora reser till begravningen. På hotellet råkar en ung man slå svängdörren i Noras huvud så hon svimmar. När hon vaknar påstår hon att hon är Sonja.

MediaNr: CA21564

En skärva hopp

av Göran Redin. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 14 tim., 38 min..

Del 2 i serien inledd med Ett fjärran krig. Handlingen utspelar sig under den tidiga svenska stormaktstiden. Syskonen från Lövberga gård ställs, varför sig, inför svåra prov. När gamla och nya fiender samlar sina krafter är allt de har till sitt försvar intelligens, beslutsamhet och kärlek. Men när inte detta räcker mot övermakten och inte mer än en skärva hopp återstår, vad ska man då ta sig till?.

MediaNr: CA20994

Väv av drömmar

av Emilie Richards. Inläst av Malin Sternbrink. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

För Tessa MacRae känns det som bortkastad tid att ägna semestern åt att hjälpa sin mamma och mormor att röja ur den gamla släktgården. Men tack vare tiden de har tillsammans öppnas Tessas ögon och hon börjar se att bakom mamman och mormoderns brister, döljer sig två modiga kvinnor. Medan Tess lagar ett gammalt lapptäcke de sytt uppdagas hemligheter som överskuggar de tre kvinnornas liv. Hemligheter som bär med sig nya insikter och hopp.

MediaNr: CA20505

Stjärnor över Broadway

av Nora Roberts. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 26 min..

Maddy O'Hurley är en berömd dansare och artist. Hon bryr sig inte mycket om sitt kändisskap, utan hänger sig åt sitt dansande. Märkligt nog dras hon till affärsmannen Reed Valentine som är besatt av att tjäna pengar. Det omaka paret försöker trots sin olikheter hålla ihop.

MediaNr: CA21296

Farsan går igen

av Olle Rosin. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Fristående fortsättning på skrönan Den tatuerade geten. Farsan behöver hjälp men han håller tyst om sitt största problem. Många frågor dyker upp som varken Påven eller Filosoferna har svaret på. Till exempel den om varför talibanerna vill spränga kommunhuset i Granåträsk. Polarna Ägget, Evalena, Greken och Edith löser problemen med hjälp av humor, råstyrka och okunnighet. Och det går ju som det går.

MediaNr: CA21146

Casca

av Barry Sadler. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar D. 13: 4 tim., 34 min..

Casca del 13. Den romerske legionären Casca är dömd till evigt liv, förbannad av Kristus på Golgata. Han är dömd att vandra genom seklerna tills Kristus återvänder. Denna gång befinner Casca sig i strid med slavhandlare Mamud ibn Said utanför Bagdad och blir tillfångatagen. En stjärna faller, ett omen. Han känner att han aldrig borde ha återvänt till Persien.

MediaNr: CA21323

Min familj och andra monster

av David Safier. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Safier är en av Tyskland bäst säljande författare. Här berättar han om Familjen Wuschmann som är en olycklig och stressad tvåbarnsfamilj. Föräldrarna är stressade och barnen är olyckliga tonåringar. På en maskerad träffar de den ryska häxan Baba Jaga som förtrollar familjen till det de är utklädda till. Nu måste en vampyr, en mumie, en varulv och Frankensteins monster försöka lösa förtrollningen och bli sig själva igen.

MediaNr: CA20906

Brilliance

av Marcus Sakey. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

År 1980 föddes ett stort antal barn med unika förmågor. År 2015 håller USA på att slitas sönder av inhemska terroristdåd, troligen utförda av en grupp specialbegåvade. Agent Nick Cooper spårar upp misstänkta terrorister och är själv specialbegåvad. I ett försök att avvärja en terrorattack prövar han att närma sig terroristerna på egen hand. Nu är han jagad av alla och inser att världen inte är så svart och vit som han tidigare trott.

MediaNr: CA21003

Jag är skillnad

av Bobbi A. Sand. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

22-åriga Max Delica, eller Jonathan Lindgren som han egentligen heter, är sångare i Permafrost och böjar få status som rockikon. Men pendeln svänger allt snabbare mellan depression och skapande. Det utsvävande livet på turnéerna och den provocerande attityden som får människor att antingen avsky eller beundra honom börjar ta ut sin rätt. Men vem är Jonathan egentligen när han inte längre står på en scen? Lämplig även för ungdom.

MediaNr: CA21112

Spindelväv

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 3 min..

Det sägs att det finns en skatt på godset i den norska bygden Lakselia i Vestlandet och att det spökar där. Syskonen Rud, med David och Anna i spetsen, bestämmer sig för att undersöka det gamla tomma och ödsliga kråkslottet från källare till vind. Den nye länsmannen, som är förtjust i Anna, kommer till deras hjälp. Godsets hemlighet visar sig vara mer avskräckande än ungdomarna kunnat ana. De måste bekämpa ondskan och försöka få fram sanningen.

MediaNr: CA21455

Återkomsten

av Simon Scarrow. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 16 tim., 11 min..

Del 12 i Silverörnserien inledd med Legionären. Det romerska imperiet kämpar för att befästa sin makt i Britannien sedan ett årtionde tillbaka. Motståndet från de infödda stammarna är hårt och de romerska soldaterna riskerar att tillintetgöras. Prefekten Cato och centurion Macro anländer till Wales bergiga utmarker för att rädda situationen, annars riskeras kejsar Claudios och hela romarrikets framtid.

MediaNr: CA20450

Döden kvittar det lika

av Anne-Marie Schjetlein. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 9 tim., 19 min..

På ett sjukhus i Halmstad ligger Andreas rödhåriga älskarinna medvetslös på en bår. Han blir chockerad. Hemma i den fashionabla villan finns frun och barnen. Medan Andreas försöker hålla situationen under kontroll kommer det förflutna ikapp honom. Han är inte mottaglig för att hans fru försöker säga vad hon vet. Stöter han bort henne eller är det kanske hon som drar sig undan?.

MediaNr: CA21411

Jag är Shosha

av Anna Schlachet. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Stockholm, sommaren 1967. Krysia och Erik väntar barn. När hon berättar det för sina polsk-katolska föräldrar uteblir glädjeropen. Nu får hon reda på en väl dold sanning: Krysias mamma är judinna och föräldrarna lämnade bort modern undan nazisterna. För Krysia börjar en resa som tar henne till Polen och vidare till Israel för att söka sina rötter. En berättelse om identitet och ursprung.

MediaNr: CA21204

Hamlet

av William Shakespeare. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Hamlet, prins av Danmark, är en av världslitteraturens stora gestalter. Detta är den första av Shakespeares stora tragedier, uppförd omkring 1603. Det är en spännande revanschhistoria, där Hamlet hämnas sin faders död. En psykologisk studie i människans förhållande till livet och döden samt en dagsaktuell anspelning på politiska händelser i England.

MediaNr: CA21196

Natt över Christiania

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 41 min..

Del 11 i serien Krönikan om Ylva Alm. En kväll när Ylva tar genvägen genom Mörkergången under slottet hör hon steg från någon som förföljer henne. Hon håller andan och vänder sig om, men facklans ljus faller bara på de fuktiga, gråsvarta stenväggarna. Det kanske ligger något i ryktena om att där finns en spökhund. Augusta tar dottern Silje med sig ut i skogen. Ett lodjur dyker upp och hon försöker skydda flickan.

MediaNr: CA21390

Tellurien

av Vladimir Sorokin. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

I ett framtida Europa har Ryssland, Tyskland och andra nationer sönderfallit i en mängd småstater. Alla har sin egen ideologi och politik och på många håll innehåller framtiden dessutom inslag av det förflutna. I detta Europa utspelas den satiriska, skrämmande och humoristiska berättelsen. Tellurium är grundämnet som blir till en drog som försätter människorna i ett drömtillstånd.

MediaNr: CA21191

Svedda vingar

av Selma Ståhl-Andersson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 28 min..

Ett blixtnedslag tänder på Nicklas stuga i ekdungen under ett dundrande åskväder. Femtonårige Helge på Björnbackagården tror att det är hans fel. Väl hemma igen hör han mors och fars upprörda röster. De talar om konkurs. Han blir dessutom ett oskyldigt offer för den svartsjuka Irja. Men i Helges tankar finns ständigt hans älskade Irene, lärarens väna och ljuva dotter.

MediaNr: CA21237

Marken brinner

av Kjell Söderlund. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Året är 1608. Platsen Satakunda i Finland. Lauri har i vredesmod slagit ihjäl sin granne. Nu lever han under dödshot. Sverige har misskött Finland under årtionden och fogdarna skor sig på folkets bekostnad. Den svenska härens knektar från krigen mot Ryssland äter finnarna ur husen och våldför sig på hustrur, döttrar och pigor. Det finns en inbjudan från kungen att bygga, bo och svedjeodla i svenska skogar. Men kan familjen lämna sin hembygd?.

MediaNr: CA21140

Lögnerskan

av Torill Thorup. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim..

Del 6 i serien Där vinden viskar inledd med Gabriellas flykt. Gabriella är övertygad om att Emmeli försöker glömma något som hon upplevt i barndomen. När hon en dag besöker Berglund får hon syn på ett vitt tygstycke bakom dörren. Nyfiken tar hon tag i ett hörn av tyget och drar bort det. Ida vill rädda sina småbröder från styvfadern. Hon ställer in sig på att gifta sig med herr Paulsen, som är dubbelt så gammal som hon själv.

MediaNr: CA20298

En världsomsegling under havet

av Jules Verne. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Klassisk roman från 1870. Professor Arronax, hans betjänt Conseille och harpuneraren Ned Land reser till Stilla havet men hamnar i sjönöd. De räddas av kapten Nemo som fängslar dem ombord på sin märkliga undervattensfarkost Nautilus. Arronax och hans kumpaner får uppleva häpnadsväckande äventyr på färden mot Sydpolen och ruinerna av Atlantis. Samtidigt letar de flyktvägar och kämpar för sin frihet. J.V., 1828-1905, fransk författare.

MediaNr: CA21085

Vår kamp

Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Nio noveller av olika författare på temat feminism. De flesta handlar om unga kvinnors och mäns väg ut i livet, ett par om vuxna eller äldre kvinnor - gifta och ogifta, barn och föräldrar, nyfikna och resignerade.

MediaNr: CA20742

Hamed och statsministern

av Christina Wahldén. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Lättläst bok om Hamed som är på studiebesök i Riksdagshuset. Plötsligt tappar han bort resten av sin grupp och går vilse. Efter en stund går han i en hiss samtidigt som statsministern, men hissen stannar och de kan inte komma ut. Vakterna i Riksdagshuset får panik och tror att Hamed är terrorist. Hela riksdagshuset omringas av polis medan Hamed småpratar med den trevliga statsministern i hissen. Boken avslutas med fakta om riksdag och regering.

MediaNr: CA20867

Borgmästaren

av Tina Westerlund. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är morgonen den 11 september 1624 och hela Stockholm är på fötter. Man är på väg mot Stortorget där två män ska halshuggas. De två är betrodda ämbetsmän: borgmästare Zacharias Anthelius som är Täljes delegat till riksdagen och den kunglige sekreteraren Jöran Bähr. Deras brott är att de är katoliker. Gustav II Adolf kunde benådat dem man han är rädd för de katolska strömningarna i landet. Historisk roman som bygger på verkliga händelser.

MediaNr: CA21117

Moln över morgonrodnad

av Yvonne Wærn. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 10 min..

Tredje boken om familjen Stråle på Karsjöhult vid säteriet Fräckestad i Undenäs socken. Efter makens självmord anpassar sig Aurora Ottiliana motvilligt till sin nya roll som husmoder på Fräckestad. Hennes självständighet inskränks av en ny förälskelse. Kusken Kalle avlar ett oäkta barn men får nåd hos prosten. Det blir ett bröllop med komplikationer.

MediaNr: CA21480

Utan dusch i 352 dagar

av Inger Ödebrink. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 55 min..

Journalisten på tidningen Norran i Skellefteå Inger Ödebrink tillbringade 352 dagar i en enkel stuga i byn Finnträsk i Västerbotten. Hon ville återuppleva 1960-talet ensam utan bekvämligheter, med undantag för dator som hon använde för att blogga. En gammal popidol lurar bakom dasset och stolsdynor stoppar draget. Man får bland annat lära sig att lägga yxan i blöt och att inte glömma bort grovsaltet.

MediaNr: CA20928

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst av Anders Jansson. Talboken omfattar 2015.1: 1 tim., 17 min. ; 24 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Nytt från MTM. Tema lättläst: Författaren Sara Lövestam ; Lättlästa böcker - en väg till svenska språket. 5 frågor till Alice Bah Kunke - kultur- och demokratiminister. Såpa-tv i bokform. Taltidningskampanj. Porträttet: Doda Parikas läser in talböcker. Barn & ungdom. Tidsfördriv. Boktipset: Ett påskägg med deckare.

MediaNr: CA20469

Läsliv

Inläst av Anders Jansson. Talboken omfattar 2015.2: 1 tim., 16 min.; 24 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Nytt från MTM. Barn & ungdom: Läshundar. Barn & ungdom: Boktips. Taltidningar på bibliotek. Nyheter i korthet. Tema lättläst: Läsombud. Porträttet: Ryttaren Jane Eriksen. 5 frågor till doktorand Evelina Rennes. Dyslektikerna vid Uppsala universitet. Tidsfördriv. Boktipset: Reseböcker.

MediaNr: CA21776

Allmänt och blandat

Kissar fiskar i vattnet?

av Dan Glimne. Inläst av Per Westrin. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Uppföljare till boken "Varför är en boxningsring fyrkantig?". Här finns ett antal nya frågor som du länge undrat över som: Hur fungerar ett japanskt lexikon? Varför är det säkert att sitta i en bil när det åskar? Varför kan man inte kittla sig själv? Varför anses just fredagen den 13:e vara en otursdag? Varför kallas en tröja ibland för en olle? Vilka är de sju haven? Svaren är utförliga och pedagogiska.

MediaNr: CA21265

Materia, maskiner och människor

av Norbert Wiener. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

Den amerikanske matematikern och vetenskaplige författaren Norbert Wieners bok om cybernetik och samhälle utgavs ursprungligen 1950. Wiener lanserade begreppet cybernetik, en benämning på studier av kommunikation med och styrning av komplexa system. Här diskuteras cybernetikens samhälleliga och filosofiska konsekvenser. Författaren argumenterar för samhällets fördelar av automatisering.

MediaNr: CA21584

Religion

Brännpunkt Jerusalem

av Sture Ahlberg. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 20 tim., 12 min..

Teologen och filosofie doktorn i religion Sture Ahlberg redogör för judendomens, kristendomens och islams historiska förankring vid Jerusalems berg genom tiderna. Han utreder frågor om helighet, fundamentalism samt fred och försoning. Slutsatsen blir att det är bristande enighet kring bibliska grundtankar som är parternas största hinder i fredsprocessen i Mellanöstern.

MediaNr: CA21506

Djungelpiloter - bland maffia och gerilla

av Sune K. Andersson. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Förf. bodde med sin familj i Colombia under tolv år där han var verksam som djungelpilot. Sex månader om året besökte han enkla bönder, boskapsskötare och nybyggare på slätten, i bergen och i djungeln. Överallt lurade faror som malariamyggor, giftormar, våldsamma åskväder och knarkmaffians listiga agenter. Utifrån sin kristna tro berättar han om sitt liv och sina dramatiska äventyr.

MediaNr: CA21116

Resan - ett herdabrev

av Åke Bonnier. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Herdabrev till församlingarna i Skara stift, skrivet av Åke Bonnier, biskop i Skara sedan mars 2012. Efter 28 år som församlingspräst i Stockholm lämnar han för första gången staden för en längre period. I Kapitlet Hållplatser beskriver han den livslånga resan han är med på, från barndomen fram till prästvigningen 1984 och slutligen biskopsvigningen. I kapitlet Teologi förklarar kyrkans tro och i kapitlet Stift kyrkans roll i det dagliga livet.

MediaNr: CA20781

Vår tro som min

av Cristina Grenholm. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Läsaren ledsagas genom den apostoliska trosbekännelsen, som varit en samlingspunkt för kristna över hela världen i snart tvåtusen år. Den inleds med skapelsen och avslutas med himlen. Författaren för resonemang kring bibeltexter, psalmer, traditioner och teologer. Kyrkans tro möter den egna och inspirerar till tankar och samtal. Prästen uppmanar oss att stämma in i kyrkans bekännelse under gudstjänsten men vad innebär det egentligen?.

MediaNr: CA20996

Bonhoeffer

av Eric Metaxas. Inläst av 209 MB. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

Prästen och författaren Dietrich Bonhoeffer ingick i en liten grupp motståndsmän som arbetade för att förstöra Tredje riket inifrån. Man försökte bland annat mörda Hitler i det så kallade tjugonde juli-attentatet. Bonhoeffer greps, sattes i koncentrationsläger och avrättades några veckor innan andra världskriget tog slut. Framställningen bygger på personliga brev, intervjuer, journalanteckningar och tidigare ej tillgängliga dokument.

MediaNr: CA21350

Solens hjärta

av Ngawang. Inläst av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 13 tim., 3 min..

Elin Lagerkvist har redigerat material från undervisning som lama Ngawang gett på buddistcentret Karma Shedrup Dargye Ling i Mälarhöjden, Stockholm. Fraser och citat från lamans favorittexter återkommer i boken och han gör dem levande och begripliga. Ngawang betonar vikten av att någon som tillhör en levande buddistisk tradition förmedlar undervisningen och påminner om att vi själva måste begrunda och utöva den för att det ska bli meningsfullt.

MediaNr: CA20870

Pilgrimslivet

Inläst av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 9 tim., 4 min..

Pilgrimer och pilgrimsvänner berättar om sina erfarenheter. Aktiviteter pågår överallt i Sverige. Man packar en ryggsäck, provgår skor och väljer vandringsstav. Det handlar bland annat om skoskav, möten, matraster, mödor, packningstips, bibelläsning, vackra platser, andakter, perspektiv, mål och mening samt gemenskap. Platserna varierar från svenska Fogdö till Alagoinhas i Brasilien.

MediaNr: CA20984

Filosofi och psykologi

Våra älskade orkade inte leva

av Joanna Björkqvist. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En bok där nära anhöriga till personer som avslutat sina liv på egen hand berättar om sina erfarenheter. Författaren har intervjuat ett antal personer som delar med sig av sina personliga historier med förhoppning om att kunna stötta andra i samma situation och motverka tabun. Boken vänder sig främst till dem som mist en anhörig genom självmord. Författaren är frilansjournalist och lärare.

MediaNr: CA20992

Att gå sönder och bli hel igen

av Laila Dahl. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Otrohet är vanligt, kanske vanligare än vi tror. Författaren, som är diplomerad par- och relationsterapeut, försöker här visa hur otrohet kan vara en flyktväg ur inre och yttre konflikter samt vad man kan göra för att komma vidare efter en otrohetssituation. Hon exemplifierar med erfarenheter ur sitt eget liv. Boken är avsedd både för den som privat vill veta mer om känslomässig läkning, samt för personer som arbetar med relationsfrågor.

MediaNr: CA20832

Mindset

av Carol S. Dweck. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

denna bok vill författaren visa att en människas inställning till sig själv och omgivningen, det som här kallas "mindset", påverkar hur framgångsrik hon blir. Ett dynamiskt mindset ger lust att prova nya saker, dra lärdomar av misstag, gå vidare och lära nytt. Den som har ett statiskt mindset är däremot rädd för att misslyckas och söker bekräftelse. Men det går att förvandla sitt och andras mindset och frigöra sin fulla potential.

MediaNr: CA21583

Tiden är den drabbades vän

av Dan Jansson. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok om sorg och om att kunna gå vidare i livet. Boken är enligt författaren Dan Jansson en del i hans eget sorgearbete efter det att hans son begått självmord. Det började som brev till den döde sonen, för att hålla kvar minnen. Jansson vänder sig till andra personer som förlorat en anhörig eller vän genom självmord och ambitionen är att kunna ge tröst. Författaren önskar också ge en tankeställare till personer som funderar på att ta sitt liv.

MediaNr: CA21315

Äkta robotar

av Linda Johansson. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

Författaren diskuterar hur vi ska se på de robotar som skapas för att de ska utföra arbeten som vi själva anser vara för tråkiga, farliga eller smutsiga. Vi konstruerar dem alltmer autonoma och människoliknande. Detta leder till paradoxer och etiska frågor, såsom vad det egentligen innerbär att var människa och vad som händer i samhället om robotarna tar över de flesta jobben. L. J. är filosofie doktor i filosofi.

MediaNr: CA21249

Litteraturvetenskap

Beröringens ABC

av Horace Engdahl. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En lång essä om rösten i litteraturen, om författarens stämma som tränger igenom texten, om kommunikationen eller icke-kommunikationen med den tänkta publiken. Engdahl börjar under romantiken och diskuterar författare som Goethe, Schlegel och Novalis för att så småningom nå fram till 1900-talsförfattarna Beckett, Ekelöf och Blanchot.

MediaNr: CA20332

Jag har en plats

av Marie Hjalmarsson Engelke. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 1 min..

En studie av de brev som göteborgskan Sophie Elkan, 1853-1921, skrev till Selma Lagerlöf. De båda författarinnorna var mycket nära vänner men bodde på långt avstånd från varandra. Periodvis bestod umgänget i en intensiv brevväxling. Sophie Elkan var en stark och självständig kvinna och beskrivningen av henne speglas i den tid hon verkade i, främst under 1800-talets sista år då hennes romaner hade stora framgångar.

MediaNr: CA21330

Berättaren Fritiof Nilsson Piraten

av Ulla Ravell. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Biografi över Fritiof Nilsson Piraten där hans gärning som berättare står i förgrunden. Piraten växte upp i skånska Vollsjö där fadern var stins. Trots att han ansågs som vanartig studerade han sedan juridik i Lund. Efter tio års arbete som advokat i Tranås debuterade Piraten med Bombi Bitt och jag år 1932. Snart blev han författare på heltid och flyttade med hustrun Tora till Kivik.

MediaNr: CA20898

Konst, musik, teater och film

101 gangsterfilmer du måste se innan du dör

Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En guide till gangsterfilmer från 1912 till 2006. De 101 filmerna handlar om gangstergenrens utveckling från förbudstiden till nutid. Varje film presenteras på ett eget uppslag med information kring regissör, skådespelare, med mera samt en kort beskrivning av filmens handling. Bland annat finns filmer som Public Enemy, dr. Mabuses testamente, Scarface och the Departed. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA20967

101 sci-fi-filmer du måste se innan du dör

Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En guide till science fiction filmer från 1902 till 2006. De 101 filmerna är valda utifrån att de i viss mån gett en återklang i vår verklighet. Varje film presenteras på ett eget uppslag med information kring regissör, skådespelare, med mera samt en kort beskrivning av filmens handling. Bland annat finns filmer som Solaris, Blade runner, Soylent green, Tidsmaskinen och Children of men. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA19928

Robin Williams

av Emily Herbert. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Biografi över den amerikanske skådespelaren Robin Williams 1951-2014. Boken utkom endast tre månader efter dennes död och är den första biografin utgiven på svenska om Williams. Vi får följa honom från att han var ett ensamt och olyckligt barn i Illinois till att han blev en älskad och berömd komiker och skådespelare. Boken tar också upp hans livslånga problem med missbruk och depressioner.

MediaNr: CA21399

En hel massa Lasse

av Lasse Holm. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Låtskrivaren och pianisten Lasse Holm berättar här om sitt liv. Han har vunnit Melodifestivalen fem gånger och haft över sjuttio låtar på Svensktoppen. Om samarbetet med Mariann Records och Bert Karlsson, om arbetet med den unga Carola Häggqvist och om hur han blev programledare i TV4. Även om familjen och golfen som gett honom möjlighet att vila och koppla av.

MediaNr: CA21107

Morsning & goodbye

av Magnus Härenstam. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 13 min..

Magnus Härenstam berättar om sitt liv - karriären, den kärlekslösa uppväxten, den utomäktenskapliga dottern, om hustrun som dog och om sin egen cancersjukdom. Men också om sin okända karriär som racerförare, nattklubbskung, orkesterdirigent och knarksmugglare. Härenstam blev Sveriges första ståuppkomiker och i många år samarbetade han med Brasse Brännström. Deras sista möte, innan Brasses bortgång 2014, skildras i boken.

MediaNr: CA21437

Historien om Nisse Hellberg & Wilmer X

av Micke Sjöblom. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Nisse Hellberg, 1959- , bildade 1978, tillsammans med några vänner i Malmö, rockgruppen Wilmer Pitt, som senare ändrade namn till Wilmer X. Musikjournalister och en snabbt växande publik över hela landet upptäckte det nya kultbandet, dess medryckande raka rockmusik och Nisses texter. Hellberg berättar om gruppens historia och om sin egen solokarriär. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA21221

Sebbe Staxx

av Sebastian Stakset. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

I november 2013 avtjänar tjugoåttaårige Sebastian Stakset sitt tredje straff på sju år. Han känner att det får räcka nu. Här berättar han om uppväxten i Stockholmsförorten Bagarmossen där han lockas in i den kriminella världen. Det blir en revansch mot alla som misstrott honom men medför också stress och drogberoende. Samtidigt finns kreativitetens kraft. Sebbe är med och startar hiphopgruppen Kartellen. Album och pjäser följer.

MediaNr: CA20966

Världen känner Elvis Presley -men ingen känner mig

av Bruno Tillander. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Artistbokaren Bruno Tillander försöker att presentera en ny bild av rocksångaren, musikern och skådespelaren Elvis Presley, 1935-1977, fjärran från den vita dukens ytliga bild och den officiella, tillrättalagda bilden. I boken medverkar bland annat George Klein, Larry Geller och Åke Ölvestad. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA20682

Henry Weman

av Gunnar Weman. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

Teologie doktor Gunnar Weman berättar om sin far Henry Weman, 1927-1964. Henry var under många år verksam som organist i Uppsala domkyrka. Han var dessutom körledare, sånganförare, debattör, organisatör och inspiratör. Runt om i landet gav Henry konserter, föreläste och gjorde utredningar. Efter många resor till Europa avslutade han med flera resor till södra Afrika. Där inspirerade han kyrkorna att använda sin egen folkmusik i gudstjänsten.

MediaNr: CA21666

Berättaren

av Dag Öhrlund. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 14 tim., 5 min..

Journalisten och författaren Dag Öhrlunds fyrtio yrkesverksamma år har gjort honom till en berättare. Han har skrivit tusentals reportage, tagit en miljon bilder och arbetat i trettio länder. Äventyren har varit många bland annat under tiden som korrespondent i Hollywood. Dag har beskjutits i Brasilien, överlevt en IRA-bomb i London, förlamats, blivit rullstolsburen och legat på intensiven.

MediaNr: CA21231

Arkeologi

Mannen i isen

av Konrad Spindler. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 21 tim., 8 min..

År 1991 påträffades kroppen av en man som dött för mer än femtusen år sedan i de sydtyrolska alperna, på gränsen mellan Österrike och Italien. Stenåldersmannen, kallad Ötzi, hade bevarats genom årtusenden infrusen i glaciärisen på hög höjd. Den enastående upptäckten undersöktes sedan av ett internationellt forskarlag under ledning av författaren som här berättar om fyndet och fyndplatsen. Ny utgåva med förord om de senaste forskningsrönen.

MediaNr: CA21207

Historia

Historia

av Winston S. Churchill. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar D. 2: 21 tim., 25 min..

Del 2 av sir Winston S. Churchills Historia. Om hur engelsmännen började sprida sig över jorden mellan år 1485 och 1688, hur de amerikanska kolonierna grundades, kampen mot Spanien, det blodiga inbördeskriget, protestantismens framväxt i England och Skottland och om parlamentets väg mot bestämmanderätt i statens angelägenheter. Också om hur filosofi, religion, konst och litteratur öppnade nya vägar.

MediaNr: CA21233

Historia

av Winston S. Churchill. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar D. 3: 19 tim., 44 min..

Del 3 av Winston S. Churchills Historia. Här behandlas tiden från 1688 till 1815. Under loppet av etthundra år inträffar tre revolutioner som alla tre leder till krig mellan britter och fransmän. Först sker den brittiska revolutionen, år 1688, följd av den amerikanska 1775 och till sist den franska 1789. Samtidigt pågår tämligen obemärkta revolutioner i fråga om vetenskap och teknik som lägger grunden till industrialismens tidsålder.

MediaNr: CA21234

Svenska klassiker

av Katarina Danielsson. Inläst av Per Westrin. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

I den här boken möter läsaren många folkkära varumärken och föremål, och inte minst i historien bakom dem. Bakom varje uppfinning finns en människa och ett öde. Här berättas bland annat om träleksaker från Brio, halstabletter från Läkerol, dricka från Pommac och Ramlösa, tvål från Barnängen, ljus från Liljeholmen och dammsugare från Electrolux. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA21093

Det svenska näringslivets historia 1864-2014

Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

2014 var det 150 år sedan allmän näringsfrihet infördes i Sverige. I denna bok, utgiven i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria, vill författarna visa på näringslivets betydelse i den svenska historien sedan dess. De skildrar hur det har påverkats av och påverkat i krig och fred, samt hur näringslivets och statens roller har sett ut under olika perioder. Författarna är ekonomhistoriker vid Uppsala, Umeå och Göteborgs universitet.

MediaNr: CA20406

Baltikum nästa!

av Vera Efron. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Författaren är journalist född och uppväxt i Ryssland. Hon var på plats i Ukraina och rapporterade från Krim under den ryska invasionen 2014. I denna bok varnar hon för ytterligare rysk expansion främst gentemot baltstaterna med dess ryska minoritetsbefolkningar.

MediaNr: CA20221

Stridens skönhet och sorg

av Peter Englund. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 1915: 19 tim., 27 min.; 402 s. $bc. DAISY text och ljud.

Andra delen i Peter Englunds vek om Första världskrigets historia. Englund utgår från vanliga människors vittnesmål och beskriver kriget ur deras ögon. I denna bok skildrar han de allt hårdare striderna på öst- och västfronten samt på andra håll i världen, samtidigt som han lyfter fram vardagen för de som inte drog ut på slagfältet.

MediaNr: CA20395

Estlandssvenskarnas flykt över Östersjön

Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 CD-ROM (59 tim., 42 min.).

En bok utgiven av Estlandssvenskarnas kulturförening Svenska Odlingens Vänner till minne av flykten från hembygden för sjuttio år sedan. Här finns 111 berättelser från 119 båtlags flykt över Östersjön och berättelser från överflyttningarna med S/S Odin och M/S Juhan. Huvudkapitlet, av Viktor Aman, handlar om situationen då för befolkningen i Estlands svenskbygd och tankegångarna kring att stanna kvar eller inte.

MediaNr: CA20888

Banditerna

av Eric John Hobsbawm. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Nils Dacke, Pancho Villa och Robin Hood - idag ses de som frihetshjältar men en gång i tiden betraktades de som rövare och banditer. Förf., som är professor i historia i London, har studerat banditism i olika delar av världen, från Balkans hajduker, Perus bandoleros och Rysslands rasboiniki, för att få veta mer om hur den här sortens primitiva frihetskämpar och hämnare fungerar och vilken roll de spelar som företrädare för social rättvisa.

MediaNr: CA21588

Jemen är bra!

av Tanja Holm. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jemen, det är landet som romarna kallade Arabia felix - det lyckliga Arabien. Enligt legenden var det också drottningen av Sabas hemland, mytomspunnet för sitt överdåd och sin rikedom. Idag är Jemen Mellanösterns fattigaste land som präglas av djupa inre konflikter - landet står vid randen till ett inbördeskrig. I en samling unika reportage tränger journalisten T.H. bakom tidningsrubrikerna och berättar om ett fascinerande och mångfacetterat land.

MediaNr: CA21413

Kina som stormakt

Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Texter om utrikespolitik, strategier och paradoxer i Kina av åtta olika författare. Redaktören sinologen Nils Hedberg Grimlund medverkar själv med ett inlägg om två sammanhang som underlättar för förståelsen av Kina idag: betydelsen av historiska idétraditioner och om hur kommunistpartiet påverkas av idéarvet. Även om ekonomi och inrikespolitiska osäkerheter. Omarbetad upplaga. Boken är ursprungligen utgiven 2012.

MediaNr: CA21449

Spanskt testamente

av Arthur Koestler. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 15 tim., 15 min..

Spanskt testamente, första delen, från 1939. Den engelske tidningsmannen Arthur Koestler ger en inblick i tidens Spanien med den fascistiska terrorn, blodtörsten och mentaliteten. Malagas fall skildras. Realistiska dagboksanteckningar beskriver författarens tid i fängelset i Sevilla, efter att han dömts till döden för att ha avslöjat oärligheten i noninterventionen. Koestler förutser här det kommande andra världskriget.

MediaNr: CA21270

Politiska rum

Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 16 tim., 21 min..

En grupp historiker undersöker platser där konflikter utspelades mellan överhet och undersåtar under förmodern tid. De vill veta hur rummet eller platsen påverkat politiken och vad som betraktades som en politisk handling . Men även tvärtom hur politiken format platserna. På så vis kan man förklara konflikter som annars inte betraktats som politiska. Redaktörerna är båda filosofie doktor i historia vid Stockholms universitet.

MediaNr: CA21170

Biografi med genealogi

Hederlighetens pris

av Zulmay Afzali. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

Del 2 i serien inledd med En flykting korsar ditt spår. Den före detta regeringstjänstemannen Zulmay Afzali berättar om sin flykt från Afghanistan till Sverige. Om orsakerna till flykten, tillvägagångssättet, priset och om vilka som organiserade den. Han berättar om ångesten över att ibland inte ens veta var man befinner sig. Många människor förs till Sverige med förfalskade handlingar och påhittade asylhistorier av välorganiserade flyktingsmugglare.

MediaNr: CA20964

I skuggan av Napoleon

av Hortense de Beauharnais. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 14 tim., 4 min..

Hortense Bonaparte, 1783-1837, (född Hortense de Beauharnais) var drottning av Holland. Hon var gift med Louis Bonaparte, kung av Holland 1806-10. Äktenskapet var olyckligt och de levde tidvis åtskilda. 1815 landsförvisades hon bodde sedan huvudsakligen på slottet Arenenberg i Schweiz. Med Louis fick hon tre söner, däribland Napoleon III som uppfostrades i exil hos henne i Schweiz. Hon berättar om sitt liv, från barndomen till landsflykten.

MediaNr: CA21228

Olles Ellos och mina 60 första år

av Olle Blomqvist. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 45 min..

Olle Blomqvist, född 1928 i Växjö, grundade postorderföretaget Ellos 1947. Här blandar han hågkomster från sitt liv från barndomens dagar till försäljningen av företaget till ICA på 1980-talet.

MediaNr: CA21203

Mina medfångar

av Michail Chodorkovskij. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 1 tim., 59 min..

Den tidigare oljemagnaten Michail Chodorkovskij förlorade maktkampen mot Putin och fick tillbringa mer än tio år som politisk fånge i Ryssland. Efter en modern skådeprocess skickades han runt mellan olika läger i Sibirien och Karelen. Här porträtterar han kärleksfullt sina medfångar i lägrens extrema värld. Några har krossats av systemet medan andra lyckats bevara sin värdighet.

MediaNr: CA21013

Livets sköra tråd

av Vuokko Elner. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Förf. är i fyrtioårsåldern, gift och har en fyraårig dotter då hon drabbas symptom som sen ska visa sig vara en form av cancer. Hon skildrar här den oerhörda kraft som finns i lusten att leva. Det friska livet löper parallellt med sjukdomen och berättelsen skildrar hur hela familjen påverkas men också om hur svåra erfarenheter kan vändas till styrka.

MediaNr: CA21206

Älskad

av Yvonne Gröning. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

Journalisten Yvonne Gröning, som är släkt med Florrie Hamilton, berättar om sina besök hos en åldrande herrgårdsfröken som bodde på Högfors med sina böcker och minnen. Ur Florries perspektiv skildras familjen och livet på herrgården. Här publiceras även brev till väninnan Emilia Fogelklou. I deras vänskap speglas tidens strömningar och en framväxande kvinnorörelse.

MediaNr: CA21143

Mitt liv

av Anita Hammarstedt. Inläst av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 11 tim., 23 min..

Som nybliven pensionär berättar Anita Hammarstedt om sitt liv från barndomen i Fredhäll till slutet av yrkeslivet. Hon konstaterar att hennes liv inte innehåller något sensationellt men till minst nittio procent har det bestått av glädje. Det handlar bland annat om de två olika kärlekarna, barnen, olika anställningar och engagemanget i Friskis och Svettis. Berättelsen varvas med fakta om samhällets utveckling och stora händelser.

MediaNr: CA21522

En vägg kommer sällan ensam

av Maria Hedenberg. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 1 tim., 34 min..

Journalisten Maria Hedenberg berättar om en omvälvande tid i sitt liv. Hon drabbas av utmattningssyndrom efter tjugo yrkesverksamma år och tar slutligen beslutet att lämna sitt arbete. Här analyserar hon det som hände: hur hon tänkte och kände, omgivningens reaktioner, de anhörigas upplevelser och arbetsgivarens agerande. Boken fungerar även som faktabok för den som söker information om utmattningssyndrom.

MediaNr: CA21241

Reagan

av Karin Henriksson. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar 11 tim., 19 min..

Biografi över politikern Ronald Reagan, 1911-94. Vi får följa Reagan under hela hans liv, från uppväxten, Hollywoodkarriären och kommunistjakten, via rollen som talesman för storföretag, guvernör i Kalifornien till president i Vita huset. Reagan vred USA:s politik åt höger, trots att han var demokrat halva livet, krossade en fackförening fast han varit fackföreningsledare.

MediaNr: CA21517

Medan jag var ung

av Yvonne Hirdman. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Självbiografi av Yvonne Hirdman, 1943-. Historien utspelar sig medan Sverige genomgick en enorm förändring, vad författaren kallar en diskret revolution. Från sepiabrunt land där hemmafruarna anades bakom gardinerna och flickorna tuperade håret, till ett färgstarkt land fyllt av tjejer i alla åldrar som krävde medborgerliga rättigheter och sexuell frihet. Y.H. är historiker och professor i kvinnohistoria och samtidshistoria.

MediaNr: CA21080

American sniper

av Chris Kyle. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar 11 tim., 17 min..

Chris Kyle, 1974-2013, beskriver sig själv som en fiende till alla USA:s fiender och berättar här rakt och till synes ärligt om kriget i Irak där han var prickskytt inom amerikansk militär. Han beskriver sin tid i Navy SEAL och sin del av verkligheten i de irakiska krigszonerna. År 2009 återvände han hem till sin fru och sina två barn och i februari 2013 dödades han av en traumatiserad krigsveteran under en skjutövning.

MediaNr: CA19387

Innan jag glömmer bort mig själv

av Kalle Lind. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 41 min..

Sextio kända svenskar har fått skriva sina egna nekrologer, korta levnadsbeskrivningar och porträtt över hur man vill bli ihågkommen efter sin död. Överskottet av boken kommer att tillfalla Alzheimerfonden. Några av de medverkande är: Stefan Sauk, Ernst Billgren, Leif Mannerström, Helen Alfredsson, Lasse Åberg, Bruno K. Öijer, Adam Alsing, Loa Falkman och Kenta Nilsson.

MediaNr: CA21586

En spion bland vänner

av Ben Macintyre. Inläst av Jens Jacobson. Talboken omfattar 20 tim., 8 min..

Kim Philby, 1912-1988, tillhörde den brittiska överklassen. Efter studier i Cambridge blev han övertygad kommunist och rekryterades på 1930-talet till Komintern. En ideologisk kamp utspelade sig mellan Philby och bäste vännen Nicholas Elliott. Under det kalla kriget avslöjade Philby under tjugo års tid de allierades samtliga operationer. Boken bygger på nytt material från den hemliga brittiska underrättelsetjänsten MI6, brev och intervjuer.

MediaNr: CA20464

Ur askan i elden

av Herbert Maeger. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Herbert Maeger var vid frontlinjen i Leibstandarte mellan 1941 och 1943. Han var utlandstysk från Belgien med hade katolsk bakgrund så han skilde sig en hel del från sina vapenkamrater. Här skildrar han livet och striderna på Östfronten.

MediaNr: CA20837

Agneta Horn

av Karin Milles. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Agneta Horn, 1629-72, var dotterdotter till Axel Oxenstierna och levde mitt i händelsernas centrum. Både hennes far och make var fältherrar i det trettioåriga kriget och hon var med dem i fält. I sin självbiografi skräder hon inte orden när hon skriver om personer hon ogillar. Språkforskaren Karin Milles har bearbetat Agneta Horns text och satt in den i sitt sammanhang.

MediaNr: CA21398

Himlen tur/retur

av Mary C. Neal. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Kirurgen Mary C. Neal fastnar med sin kajak när hon paddlar nerför ett vattenfall. Hon hamnar helt under vattnet och drunknar. Det här är hennes berättelse om hur hon förs från livet genom döden och vidare till evigt liv och sedan tillbaka igen. Mary förändras för alltid. Hon får en ny syn på livets mening, blir starkare i tron och tar ett stort steg framåt i sin andliga resa.

MediaNr: CA20700

Adolf Galland

av Göran Nilzén. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 37 min..

Biografi över den tyske jaktpiloten Adolf Joseph Ferdinand Galland, 1912-1996. Dolfo, som han kallades, inledde sin flygarkarriär i Condorlegionen under spanska inbördeskriget, deltog i slaget om Storbritannien och utnämndes till general 1941. Vid slutet av andra världskriget satte han upp ett eget förband med jaktplanet Messerschmitt Me 262 och blev tillfångatagen av amerikanarna. Författaren är docent i historia.

MediaNr: CA21457

Löparens hjärta

av Markus Torgeby. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 3 min..

Markus Torgeby berättar om sin uppväxt på Öckerö, en kommun utan fast förbindelse med fastlandet. Tidigt fick han ta ansvar för sin sjuka mamma. Att löpa blev hans mentala frizon. En tränare ville ta Markus till elitnivå men hans fotvalv kollapsade. Vid tjugo års ålder bosatte han sig i en kåta i den jämtländska skogen och levde under fyra år som en eremit. Naturen och ensamheten gav Markus kraft att kliva av ekorrhjulet.

MediaNr: CA21332

Från galler till glädje

av Karin Volo. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 49 min..

Svenskan Karin Volo arresteras på flygplatsen i San Diego efter en affärsresa i USA år 2006. I 1352 dagar vistades hon i ett amerikanskt häkte. Anledningen till att hon greps var hennes samröre med exmannen som visade sig vara en bedragare som ljög om det mesta. Här skildras den inre resa hon gjorde innan hon slutligen frigavs, friad på alla punkter.

MediaNr: CA21121

Madonna, Lucifer och Caroline

av Charlotte Wrangel. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

Ett halvår efter sin studentexamen insjuknar Caroline i en djup depression och psykos. Hon tillbringar sju månader på en sluten psykiatrisk avdelning. År 2012 får hon tre autismdiagnoser och preliminärt en psykosdiagnos. Mamman berättar om hur hon vårdar Caroline hemma och kämpar med kommunen för att skapa ett bra liv för sin dotter. Idag bor Caroline i egen lägenhet på ett boende med kvinnor som har blanddiagnoser.

MediaNr: CA21124

Geografi

Norrbotten värt en resa

av Ulf Boström. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En guidebok över Norrbotten. Denna nyutgåva från 2008 är genomgående reviderad med bland annat ett tiotal nya sevärdheter. Totalt presenteras här 100 av Norrbottens alla sevärdheter; bland annat de tre världsarven, Bodens fästning, Treriksröset och Ishotellet. Boken är indelad i olika resvägar genom Norrbotten. Upp efter älvdalarna, längs kusten eller mellan skärgårdens alla öar. Varje sevärdhet har en egen vägbeskrivning och karta.

MediaNr: CA21301

Asien

av Sven Hedin. Inläst av Christer Bjärehag. Talboken omfattar 46 tim., 47 min..

Monumental reseskildring från 1903 om Sven Hedins många resor i Asien från och med 1899. I boken, som översattes till ett dussin språk, berättar Hedin bland annat om hur han färdas till hjärtat av Taklamakanöknen, hur han letar efter den försvunna sjön Lop-nor, hur han tar sig fram genom snöstormar i Arka Tag och hur han sitter fånge hos vildsinta tibetaner. Boken befäste bilden av Hedin som oförvägen och hjältemodig upptäcktsresande.

MediaNr: CA21133

Miranda i Sverige och Norge 1787

av Francisco de Miranda. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar 15 tim., 42 min..

Francisco de Miranda, 1750-1816, var sydamerikansk militär och rebelledare som kämpade för att befria kolonier i norra Sydamerika från Spanien. Han var i landsflykt många år och försökte få stöd för kolonisternas frihetssträvanden. Mellan september och december 1787 reste han i Sverige och Norge och under resan skrev han utförlig dagbok. Utgavs på svenska 1950 med en levnadsteckning och kommentarer. Ingår texter på franska och spanska.

MediaNr: CA21149

Samhälls- och rättsvetenskap

Alltid någon annan som väntar

Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

En antologi med texter om äldrevården i Sverige i dag, tillkomna i samarbete med föreningen Liv i Sverige. Bidragen är skrivna av anhöriga, vårdtagare och personal. Döttrar berättar om sina mödrar, en lillasyster sörjer när storasystern blir dement, en brorsdotter gläds åt att hennes farbror klarar sig hemma tack vare hjälp från hemtjänsten. Marta Szebehely, professor i socialt arbete kommenterar antologin.

MediaNr: CA21556

Den skenhelige svensken

av Louise Brown. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författaren Louise Brown menar att det är dags att vi svenskar omprövar bilden av oss själva som västvärldens Bror Duktig. Hon har granskat hur svenskens relation till korruption alltmer har förändrats, från förnekelse till normalisering och acceptans. Hon tar upp olika exempel, bland annat muthärvan i Göteborg och bygget av Friends Arena i Solna. Louise Brown har arbetat med affärsutveckling och är även utbildad antikorruptionsrevisor.

MediaNr: CA21065

Jagade

av Alice Goffman. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mike, Chuck och Alex bor i Philadelphia och lever ett liv med domstolsförhandlingar och advokater, polistrakasserier, våld och brott. De har som unga vuxna suttit nästan lika mycket inlåsta som de varit utanför fängelsemurarna. A.G. har följt de unga männen och deras familjer i sex år. Resultatet är en skakande skildring av ojämlikhetens USA och en svidande kritik mot statens krig mot drogerna och det övervakningssamhället som byggts upp.

MediaNr: CA21458

Kan välfärden räddas?

av Sören Häggroth. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

De flesta i Sverige är överens om att behovet, inte köpkraften, ska avgöra vilken insats som ska göras för den som behöver samhällelig omsorg. Men befolkningsutvecklingen leder till att färre arbetande måste försörja allt fler unga och äldre. Här presenteras 99 förslag på hur den kommunala välfärdsproduktionen kan utvecklas. Förändringsarbete krävs inom alla områden.

MediaNr: CA21313

Så funkar lagarna!

av Ylva Killander. Inläst av Eva Sigrand. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Det finns tusentals lagar som påverkar våra liv varje dag. Här presenteras de allra viktigaste. Många lagar är självklara. Den som rånar en butik eller slår ner en främlig på gatan bryter mot lagen. Men ibland blir det komplicerat. Vad är egentligen allemansrätten? Hur gör man vid en skilsmässa? Om man vill att ens sambos barn ska ärva en, hur gör man då? Författaren ger praktiska råd och tips på lättläst svenska. Lättläst.

MediaNr: CA21070

Utsatta föräldrar

av Lennart Lindqvist. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Psykologen Lars Lindqvist har skrivit en kunskapsöversikt över neuropsykiatriska diagnoser och om de svåra och oönskade konsekvenser som kan uppstå när kunskap saknas hos de myndigheter och vårdenheter som ska utgöra stöd- och skyddssystem. Vänder sig till föräldrar som har erfarenhet av att kämpa för att deras barn med funktionsnedsättning ska få stöd liksom till alla som möter dessa föräldrar i sin yrkesroll.

MediaNr: CA20738

Shakiba - ny i Sverige

av Agneta Slonawski. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Shakiba var 16 år när hon flydde från Iran. Hon packade en ryggsäck och åkte ensam till Sverige. Nu bor hon i egen lägenhet i Göteborg. Journalisten och författaren Agneta Slonawski och fotografen Carolin Freiholts har följt Shakiba under hennes första tid i Sverige. Shakiba berättar om vännerna, skolan och drömmarna om framtiden.

MediaNr: CA21067

Män förklarar saker för mig

av Rebecca Solnit. Inläst av Malin Sternbrink. Talboken omfattar (: 5). DAISY text och ljud.

Består av den uppmärksammade essän Män förklarar saker för mig som är en uppgörelse med självupptagna kulturmän och olika former av kvinnoförtryck. Dessutom finns här ytterligare 8 besläktade texter. Rebecka Solnit tar i dessa bland annat upp våldtäktsanklagelserna mot den dåvarande IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn 2011 och dödsskjutningarna på ett campus i Isla Vista i Kalifornien 2014. Men hon fördjupar sig också i bildkonst och litteratur.

MediaNr: CA20902

Sverige och rättsstaten på 2000-talet

av Brita Sundberg-Weitman. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Är Sverige på 2000-talet en rättsstat? Är domstolarna självständiga under lagen? Uppfyller JO sin skyldighet att "särskilt tillse att domstolar och förvaltningsmyndigheter i sin verksamhet iakttager regeringsformens bud om saklighet och opartiskhet och att medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter ej träds för när i den offentliga verksamheten"? Dessa och andra, näraliggande frågor behandlas av författaren Brita Sundberg-Weitman.

MediaNr: CA21071

Gemenskap utan gräns

av Joni Eareckson Tada. Inläst av Eva Sigrand. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Hur agerar man då man vill hjälpa en synskadad över gatan? Vad ska man svara då en totalförlamad granne vill följa med ut på restaurang? Har handikappade någon uppgift att fylla i det kyrkliga livet? Här hjälper förf. oss att klara av situationer vi kan hamna i när vi möter handikappade människor. Handikappade är en tillgång både i samhället och i det kyrkliga livet, menar hon, Tar vi vara på denna resurs?.

MediaNr: CA20997

Utvägar

Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Redaktörerna har samlat ett axplock feministiska röster: Katrine Kielos, Tiina Rosenberg, Pauline de los Reyes med flera som diskuterar allt från Säkerhetspolitik, ekonomi och migration till sexualitet, våld, arbete och miljö. Förutom nyskrivna texter finns här också några av de anföranden och intervjuer med inbjudna gäster som tog plats på scenen Feministisk Talkshow, arrangerad av Settings och Feministiskt Perspektiv på Feministiskt Forum 2014.

MediaNr: CA20743

Teknik, industri och kommunikationer

Johans lilla egen el-bok

av Johan Ehrenberg. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Författaren menar att ett av de snabbaste och enklaste sätten att göra en insats för att rädda planeten är genom att göra sin egen el. Det betyder att alla kan vara med och göra el till varandra, med solceller på taket, på tomten och på balkongen. Det är kloka och långsiktiga satsningar som gör att man vet vilket elpris man har i flera år framåt. Han berättar om varför man ska göra egen el och delar med sig av tips och idéer hur han själv gjort.

MediaNr: CA21351

Boken om tåg

av C. Hamilton Ellis. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Omfattande framställning om tågets utveckling från början av 1800-talet fram till 1970-talet. Det handlar om tågets ursprungsformer, drivkraftens revolution, ångans stora dagar och viktiga uppfinningar på olika kontinenter genom alla årtionden. Framställningen är faktaspäckad med mycket information om den tekniska utvecklingen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA19927

Korthuset

av Daniel Goldberg. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Journalisterna D. G. och L. L. har synat kortbedrägerierna och bankernas agerande i frågan. De har intervjuat poliser, kortbedragare och personer inom bankväsendet. Visas säkerhetschef berättar att hans jobb inte är att förhindra alla stölder, utan se till att precis lagom många släpps igenom. Författarna menar att bankerna väljer att ersätta de kunder som utsatts för bedrägeri eftersom det är billigare än att förhindra att bedrägerierna sker.

MediaNr: CA20701

Inlandsbanan

av Bengt Sandhammar. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 17 tim., 31 min..

En bok om Inlandsbanan och dess historia. Den nästan 1300 kilometer långa Inlandsbanan går genom hela Sveriges inland, från Kristinehamn till Gällivare. Under sin hundraåriga tillvaro har banan haft godstrafiken som sin viktigaste uppgift. Här finns också kulturhistoria kring många av de platser som järnvägen passerar. Även om människorna i inlandet - rälsbussförare, platsvakter, banvakter, stinsar, postfröknar och tågresenärer.

MediaNr: CA21410

Vasa 1628

av Anders Wahlgren. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

I Vasa 1628 får vi följa dels förloppet när skeppet Vasa förliser men även räddningsarbetet på 1960-talet. Författaren bjuder även på en rik skildring av 1600-talets Stockholm. En mycket välskriven berättelse om en av Sveriges största turistattraktioner.

MediaNr: CA21145

Ekonomi och näringsväsen

Folk och potatis

av Gunnar Arnborg. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 24 tim., 30 min..

Om potatisens historia, odlingsmetoder skördearbete, olika potatissorter, benämningar, sjukdomar, redskap, förvaring med mera. Folkliga berättelser och personliga iakttagelser blandas med fakta. Potatisen möttes av misstro men skapade sedan fullständigt beroende och förändrade matvanor, hushållning, jordbruksorganisation, politik och samhällsplanering. Andra inslag i boken är potatisen i konst och litteratur.

MediaNr: CA20936

Bortom GMO

av Roland von Bothmer. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Ett antal artiklar om genmodifierade grödor, skrivna av en rad professorer som bland annat är engagerade i Kungliga Vetenskapsakademiens GM-grupp. Artiklarna förklarar hur genmodifiering går till samt hur genmodifiering påverkar ekonomi, samhälle och framtida jordbruksteknik.

MediaNr: CA21626

Brödglädje

Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En inspirationsbok för både bagare och fåtöljbläddrare. I den här boken möter man barnfamiljer och bagarproffs, pensionärer och studenter, missionärer och spannmålsspecialister. De bjuder både på recept och tankar. Innehåller även texter av bland andra Vibeke Olsson Falk, Peter Reinhart, Marie Tonkin, Tomas Sjödin, Karin Wiborn och Tomas Boström samt över 200 recept.

MediaNr: CA21325

Sammansvärjningen

av Joel Dahlberg. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Författaren, som är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet, granskar här bankernas hantering av fondförvaltning. Författaren menar att bankerna döljer passiv förvaltning samt ljuger om det dåliga utfallet för att vilseleda sina kunder och locka till ytterligare investeringar som bankerna själva tjänar på.

MediaNr: CA21623

Sälj!

av Fredrik Eklund. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Fastighetsmäklaren och dokusåpakändisen Fredrik Eklund, född 1977, har gjort sig ett namn som fastighetsmäklaren megakändisarna använder sig av. Han har flitigt delat med sig av sina kunskaper på sociala medier, i tidningar och tv-program. Här ger han råd om allt från träning och klädsel till hur man får sina kunder att gilla och lita på en. Författarens tes är att om du klarar att sälja dig själv, klarar du att sälja vad som helst.

MediaNr: CA21415

Bortom glastaket

av Lena Gustafsson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

26 ledande kvinnor berättar om sin väg till toppen. I öppenhjärtiga intervjuer delar de med sig av sina livsresor och erfarenheter. Vad driver dem? Varför lyckades just de? Hur hanterar de motstånd och framgång? Hur ser de på ledarskap? Bland annat medverkar Elisabeth Massi Fritz, Kristina Axén-Olin, Marie Säll, Ulrica Messing, Camilla Littorin och Eva Hamilton. Intervjuporträtten varvas med resonemang och tips kring karriär och ledarskap.

MediaNr: CA21606

Spara mindre - få ut mer

av Claes Hemberg. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Dina sparpengar är ditt livs viktigaste affär. Ändå är det få som ägnar ens en timme per år åt detta. Vi sparare tror att det är svårt att spara pengar, och att man därför behöver hjälp, något som man får till priset av höga avgifter. Men sparandet behöver inte vara svårt när man har kunskaperna, menar förf. Här får man råd om hur man kan göra sparandet enkelt och billigt. C. H. har många års erfarenhet som sparekonom.

MediaNr: CA21622

Vad är pengar och 100 andra jätteviktiga frågor

av Claes Hemberg. Inläst av Gert Lundstedt. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Hur görs pengar? Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna bara tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Förf., ekonomijournalist, förklarar på ett lättförståeligt sätt hur allt hänger ihop i den allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomin. Texterna har tidigare publicerats i Svenska Dagbladet.

MediaNr: CA21331

Det medvetna företaget

av David H. Ingvar. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

David H. Ingvar (1924-2000) var professor i klinisk neurofysiologi i Lund. I denna bok studerar han företags verksamhet utifrån rön om hjärnans funktion. Medvetandet har enligt förf. tre beståndsdelar: minnet av tidigare erfarenheter, information om nuet och förväntningar på framtiden. Detta gäller även för företag, och med denna utgångspunkt drar förf. upp riktlinjer för ett "biologiskt ledarskap" som ger ökat gemenskap och arbetsglädje.

MediaNr: CA21501

Året med Ernst

av Ernst Kirchsteiger. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Här bjuder tv-profilen Ernst Kirchsteiger på sina bästa recept och blomsterarrangemang, sina smartaste inredningstips och hemmafix. Genom vår, sommar, höst och vinter får vi med oss Ernst egen filosofi och syn på världen, hans personliga tankar om livet, naturen och tillvaron. Fokus ligger dock på recepten som är enkla att följa, med tydliga instruktioner. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA21245

Lydnadsträning i teori och praktik

av Cecilie Køste. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Omfattande framställning om tävlingsinriktad lydnadsträning för hundar. Centralt är konceptet grundfärdigheter. Det läggs stor vikt vid att träna in en stor repertoar med basfärdigheter hos hunden innan man börjar inlärningen av de färdiga lydnadsmomenten. All inlärning sker med positiv förstärkning och det rekommenderas att använda träningstekniker där hunden själv aktivt deltar i träningsprocessen.

MediaNr: CA20217

Rätt ur jorden

av Bella Linde. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok med grundläggande information och praktiska råd om odling av egna grönsaker. Här kan du lära dig om sådd, gödsel och skörd. Dessutom innehåller boken tips på grönsaker som ger god näring, hur du beräknar avkastning, vilka miljövänliga metoder som står till buds för att bekämpa ogräs och inte minst hur du skapar en livskraftig kompost. Författarna är journalist respektive fotograf, båda med fokus på trädgård och mat.

MediaNr: CA21285

Ekonomiska kriser förr och nu

av Erik Lundberg. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 11 tim., 34 min..

I den här boken från 1983 ställde sig författaren frågan vilka likheter 1970- och 1980-talskrisen hade med de ekonomiska kriserna i Sverige 1919-23, 1929-33 och 1945-49. Tyngdpunkten ligger på den förda ekonomiska politiken. I den nya utgåvan har Lars Jonung skrivit en efterskrift om 1990-talets ekonomiska kris, för att komplettera och uppdatera Lundbergs framställning.

MediaNr: CA20978

Ägg

av Tove Nilsson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den stora boken om ägg. Här får du veta det mesta om hur ett ägg kan tillagas. Hur får jag till det ultimata koka ägget? Hur blir min omelett perfekt krämig? Här finns teknik och fakta för att lyckas med allt från pocherat ägg till sufflé. Författaren är kock, sommelier och matskribent.

MediaNr: CA21001

Idrott, lek och spel

Snabbare än blixten

av Usain Bolt. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Usain Bolt är den snabbaste människan genom tiderna. Han är ett olympiskt fenomen som två gånger om har vunnit guld på distanserna 100, 200 och stafett 4x100 meter och slagit världsrekord på alla tre. Han berättar om uppväxten i en avsides belägen by på Jamaica och hur han slog igenom när han som tonåring 2004 slog ett världsrekord. Han beskriver den verkliga historien bakom sina framgångar och de utmaningar han ställts inför genom hela sitt liv.

MediaNr: CA21046

Varför är en boxningsring fyrkantig?

av Dan Glimne. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Författaren har försökt svara på ett antal vardagsfrågor som inte brukar besvaras i vanliga uppslagsböcker. Bland annat får man reda på varför vi har örsnibbar, varför lim inte fastnar inuti limtuben, varför klockar går medurs och varför en vecka har just sju dagar.

MediaNr: CA21493

Det gröna finrummet

av Ebba Lisberg Jensen. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sedan nästan hundra år har idén om kärleken till naturen varit central i svensk nationell identitet. När Sverige blir ett mångkulturellt samhälle möts nya sätt att vara i naturen. Här undersöks friluftsvanornas kulturella bakgrund. Finns det något givet sätt att utöva friluftsliv? Vilka normer gäller? I boken, som bygger på ett forskningsprojekt, hävdas att modernisering, migration och urbanisering förändrat människors förhållande till naturen.

MediaNr: CA21072

Northug

av Sverre M. Nyrønning. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

När han rattfull kraschar med sin lyxbil förändras livet för världens bäste längdskidåkare Petter Northug. Här redogör han vad som låg bakom och hur han kämpade för att komma tillbaka till världseliten. Hela familjen Northug ger sin version av fenomenet Petter. Själv berättar han om den ständiga pressen att prestera. Även om uppväxten på en avlägset belägen gård i Nordnorge där han lärde sig att gå sin egen väg. Omarbetad efter originalet.

MediaNr: CA21338

Naturvetenskap

Galen i humor

av Dave Goulson. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

Med engagemang och värme berättar professorn i biologi Dave Goulson allt om humlor. Men perspektivet är större än så. Humlornas välbefinnande är en spegling av hur vår planet mår, menar författaren. Slutsatsen blir därför att vi ska odla vår egen trädgård. Goulson är grundare av Bumblebee Conservation Trust, en organisation som jobbar för humlans miljö och överlevnad.

MediaNr: CA21604

Vad är liv

Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En tvärvetenskaplig bok som vill inspirera till mer forskning om livets mirakler. Kartläggningen av livets minsta beståndsdelar, cellernas uppbyggnad och arvsmassan går i rasande fart. Ändå vet vi mycket lite om vad liv egentligen är och hur det uppkom. En grupp forskare skriver här om den pågående kunskapsrevolution som pågår inom biomedicinen. De vänder sig till en nyfiken allmänhet som vill förstå liv på ett djupare plan.

MediaNr: CA20963

Medicin

Kärlek till döds

av Gunnar Bergström. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Förf., som har mångårig erfarenhet av människor med drogberoende och kriminalitet, diskuterar här den besatthet som personer med drogberoende utvecklar. Det handlar även om andra beroenden som spel, mat, arbetsnarkomani och sexmissbruk. Här beskrivs också det gemensamma hos dessa beroenden: besatthet, fixering, förnekelse och skam. Även moderna teorier om missbruk och beroende tas upp och den alltmer medicininriktade missbruksvården diskuteras.

MediaNr: CA21120

Ett långsamt farväl

av Carl Dahlbäck. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

När kyrkoherden Carl Dahlbäck lär känna den energiska skolledaren och tvåbarnsmamman Carina, kallad C, flyttar han snart till henne. C drabbas vid 57 års ålder av nervsjukdomen ALS. Här berättar Carl om hennes sista tid i livet. Det handlar om hur sjukdomen inverkar på deras gemensamma liv men också om allt som fanns innan den kom. Vissa saker växer sig starkare fastän C blir allt svagare. Föregående utgåva med titeln 40 betraktelser av C.

MediaNr: CA21528

Första hjälpen och hjärt-lungräddning till vuxna

Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Detta är en kursbok om första hjälpen och hjärt-lungräddning till vuxna. Här kan man också läsa om olycksfall och sjukdomsfall som kan inträffa i vardagen. Boken ger information om hur man ska ge första hjälpen till drabbade personer - bland annat hjärt-lungräddning med hjärtstartare och vid luftvägsstopp. Vidare får man veta hur man agerar till exempel vid stroke, diabetes, svimning, allergisk reaktion, hjärtinfarkt, elolycka och stukning.

MediaNr: CA19535

Mål i mun

av Isabella von Hofsten. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Denna bok tar upp de specifika aspekter av ätstörningar som rör idrott och idrottsutövare. Boken ger en teoretisk bakgrund och förklarar komplexiteten kring ätstörningar. Här finns historiska fakta om diagnoser och beskrivning av fysiska följder av ätstörningar. Dessutom beskrivs hur tränaren bör förhålla sig till en person md ätstörning och på vilka sätt sjukdomen kan yttra sig. Boken vänder sig i första hand till tränare.

MediaNr: CA20174

Sjukdomsförebyggande metoder

av Barbro Holm Ivarsson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tobak, alkohol, bristande fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor orsakar många av de sjukdomar människor dör av idag. Socialstyrelsen har utfärdat "nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder" för att motverka detta. Här beskrivs hur man kan arbeta praktiskt med patienterna utifrån socialstyrelsen rekommendationer. En grundbok som främst vänder sig till studerande och yrkesverksamma inom vården. B.H.I. är psykolog.

MediaNr: CA20998

Hjärnkoll på vikten

av Martin Ingvar. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Övervikt sitter inte kring magen utan i hjärnans belöningssystem menar författarna; hjärnforskare respektive medicinjournalist. I hjärnan finns de osynliga krafter som styr matvanor och många andra val i vardagslivet. Om man lär sig att samarbeta med sin hjärna blir det lättare att byta vanor. I denna andra upplaga finns en veckomeny samt motionstips för den som vill gå ner i vikt och komma i form. Här beskrivs också GI och LCHF.

MediaNr: CA21246

När hjärnan inte orkar

av Birgitta Johansson. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Samhället ställer krav på människors effektivitet, men vad händer när det inte längre fungerar? Det som inte syns är svårt att förstå. Men det kan ändå vara det osynliga som har störst betydelse för hur vardagen fungerar för den som haft en skallskada, stroke eller annan sjukdom som påverkar hjärnan. Boken tar upp en funktionsnedsättning som är vanlig vid skada eller i sjukdom i nervsystemet och som kan bli ett långvarigt problem - hjärntrötthet.

MediaNr: CA20153

5:2-dieten & korttidsfasta

av Ola Lauritzson. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

I den här boken om 5:2-dieten berättar kostrådgivaren Ola Lauritzson om sina personliga upplevelser av att korttidsfasta. Han kombinerar praktiska tips med aktuell forskning. Boken riktar sig till den som vill lägga upp ett eget fasteprogram och behöver veta mer om hur det kan fungera i vardagen. O. L. svara på frågor om fasta och träning, långsiktiga hälsoeffekter och viktnedgång.

MediaNr: CA20841

MINI-D 5

Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 18 tim., 47 min..

Mini-D 5 är en ny version av kriterierna i DSM, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Kriterierna, som finns på många olika språk, ger stöd i klinisk diagnostik och underlättar kommunikation mellan olika vårdgivare världen över. Kodtranskription från DSM till ICD-10-koder, som svensk psykiatri använder för registrering av diagnoser, inkluderas. Boken kan användas av både studenter och personal inom psykiatrisk vård.

MediaNr: CA21578

Sexualpolitiska nyckeltexter

Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Här presenteras historiska sexualpolitiska texter från eller om Sverige, kommenterade av flera av Sveriges främsta forskare i sexualitetshistoria. Ett sextiotal texter ger tillsammans en fördjupad förståelse av hur sexualitet förståtts, praktiserats, politiserats och förändrats från 1600-talet till idag. Ämnen som tas upp är bland många andra: njutning, äckel, barnamord och änglamakeri, sedlighetsdebatter, preventivmedel, den svenska synden.

MediaNr: CA20846

Generation ångest

av Scott Stossel. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Självutlämnande och humoristiskt berättar den amerikanske journalisten S.S. om sina psykiska besvär. Han har prövat det mesta, från terapi till läkemedel och alkohol. Utifrån sin egen historia tar han ett helhetsgrepp på vår ångestfyllda samtid. Författaren gör också en historisk och medicinsk tillbakablick på begreppet ångest. S.S. menar att ångest är en del av att vara människa och att det kan ge oss nya insikter om oss själva.

MediaNr: CA21257

Musikalier

Kompa på gitarr!

av Thomas Allander. Inläst av Gert Lundstedt. Talboken omfattar Speltid: 5 tim., 39 min.; 183 s. : ill. (: 5). DAISY text och ljud.

Låtarna är sorterade i olika fack utifrån vilka ackord de innehåller. Vilka ackordföljder de har gemensamt, vilket högerhandskomp de kräver eller annat som förenar dem. Här finns allt ifrån Små grodorna till A whiter shade of pale. Innehåller också förklaringar till olika begrepp som mollbarré, transponering, dimackord med mera. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA21210

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Jakten på båttjuvarna

av Mats Alm. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sigge har precis slutat sexan och sommarlovet lockar med fiske. Tillsammans med Jasmina, Jens och Mange utgör han fiskegänget i det lilla skånska samhället. I småbåtshamnen rör sig skumma typer och båtar blir stulna. Fiskegänget hamnar snart i en spännande och farlig tjuvjakt.

MediaNr: CA21122

Hej Flugo!

av Tedd Arnold. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Pojken letar efter något kul att fånga. Något för tävlingen "häftiga husdjur". Han råkar krocka med en fluga och lyckas fånga den i sin burk. Och de blir kompisar! Men är flugan ett husdjur eller busdjur? På tävlingen får flugan chans att imponera. Talbok för lästräning. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA20681

Terra - skogens fasa

av Adam Blade. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien En värld i lågor som börjar med Komodo Ödlekungen. Tom söker den femte ingrediensen till den magiska dryck som ska rädda hans mor från trollkarlen Vemars makt. Toms magiska karta leder honom till en speciell vit blomma i skogen. Där upptäcker han att Terra, skogens vidunder, har stängt in byinvånare i trädstammar. Tim och Elenna måste försöka överlista Terra, men är nära att själva bli levande begravda.

MediaNr: CA20515

Vespick - getingdrottningen

av Adam Blade. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien En värld i lågor som börjar med Komodo Ödlekungen. Resan närmar sig sitt slut. Den sjätte och sista ingrediensen Tom behöver samla, för att rädda sin mor från trollkarlen Vemars makt, finns i den enorma getingdrottningen Vespicks gadd. Tom behöver all hjälp han kan få från sina vänner då hans krafter är försvagade. Hela riket Kayoniens öde avgörs dessutom i denna sista kamp.

MediaNr: CA20516

Drakblodsfröna

av Henry Bronett. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Charles Grandpier är en föräldralös pojke i en värld full av magi. En sanndröm uppmärksammar Charles på en mycket speciell låda: knussloromatorn. Laddar han lådan med drakblodsfrön kommer den att uppfylla hans önskningar. Med hjälp av sin magikunnige farfar ger sig Charles ut på ett farligt sökande efter drakblodsfröna och tvingas övervinna sina rädslor.

MediaNr: CA21492

Johnny Delgado: privatdetektiv

av Kevin Brooks. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

När den snygga Carly ber 15-årige Johnny om hjälp att spionera på sin pojkvän tvekar han inte. Han tar på sig uppdraget. Det är hans första fall som privatdetektiv, men kanske också hans sista. Det finns gott om faror i Johnnys slitna höghusområde i södra London - knivar, droger, massor av skumma affärer. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA21018

Hemligheternas hus

av Chris Columbus. Inläst av Åsa Källén-Lindh. Talboken omfattar Bestarnas kamp: 12 tim.; 396 s. $bc. DAISY text och ljud.

Del två i serien Hemligheternas hus. Syskonen Brendan, Eleanor och Cordelia Walker har lyckats fördriva Vindhäxan och börjat komma till ro i Hemligheternas hus. De botaniserar bland de böcker den förre ägaren, en författare, lämnat. Böckerna drar dem bokstavligt talat in i nya äventyr. De hamnar både i antikens Rom och mitt i andra världskriget, på en hisnande resa med ett viktigt uppdrag.

MediaNr: CA21298

Draken i spegeln

av Michael Dahl. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Andra delen i serien som börjar med Drakduellen. Erik är en av alla de unga människor på jorden som har drakblod i sina ådror. Blodet ger dem mäktiga krafter. Men det vet inte Erik förrän hans spegelbild förvandlas till en drake. Samtidigt söker en flicka upp honom för att få hjälp. Hon vet mer om Eriks nya drakmärke på armen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA21525

I dödens stad

av James Dashner. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tredje delen i serien som börjar med I dödens labyrint. Thomas överlevde labyrinten. Han överlevde vansinnets öken. Nu har hans vänner tagits ifrån honom. Han kämpar helt ensam i en stad som ligger i ruiner. Vad motståndarna inte vet är att Thomas har en del minnen kvar från sitt tidigare liv. Tillräckligt mycket för att vilja göra uppror.

MediaNr: CA21261

Tunnel 13

av Johanna Ejdeholm. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

13-årige Oskar är en urban explorer. Han undersöker hemliga, förbjudna platser. Nu ska han tillsammans med Isak och Jamal utforska Hedö: ett gammalt sjukhus från andra världskriget. Det sägs att där fortfarande finns dolda militära rum. I somras dog en kille där. Oskar vill visa sig duktig, även om de andra inte alls är schyssta mot honom. På Hedö blir han den som får det farliga uppdraget att leda vägen in i tunneln. Lättläst.

MediaNr: CA20523

Stella och mysteriet på Capri

av Ingegerd Enström. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Katten Stella hoppar på båten ut till den italienska ön Capri. På Capri finns vulkanen Vesuvius. Där finns också ett hus som blivit museum efter den kände svenske läkaren Axel Munthe: Villa San Michele. Stella träffar katten Axel. Samtidigt blir en bronsstaty stulen och de två nyfunna vännerna får ett mysterium att lösa. En blandning av äventyr och faktabok om Capri. Rikt illustrerad med foton där de tecknade katterna är infogade.

MediaNr: CA21222

Mitt namn är O

av Sam Enthoven. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Ett framtida dystopiskt London. Pojken O är på väg mot ett uppdrag. Han ska ta sig in i ett bankvalv. Han arbetar sig effektivt fram genom hisschakt och låsta dörrar. På plats uppstår ett oväntat möte med hans mor, som blir en våldsam urladdning. En uppgörelse med makthavarna som styrt O hela hans liv. En spännande berättelse i kort format. Lättläst.

MediaNr: CA21014

Den förtrollade stenen

av Alan Garner. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Den förtrollade stenen Brisingamen håller en skara riddare i sömn. Trollkarlen som skulle vakta Brisingamen och riddarna har tappat bort stenen. I trakten bor två barn, Colin och Susan. Susan har ett armband med en flammande blå sten som berlock. Kan det vara Brisingamen? När barnen får höra trollkarlens berättelse om riddarna - och strax därefter förlorar armbandet - ger de sig ut på jakt. Det blir ett fantastiskt äventyr i kamp mot en ond häxa.

MediaNr: CA21372

Smyga, spana, snoka

av Pernilla Gesén. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Maja går i klass 1A. På rasten leker hon skola med Teo och får lov att låna fröken Tinas stora, gammeldags ringklocka. När klockan plötsligt är borta skyller barnen på varandra och fröken blir förstås arg på Maja. Maja springer och gömmer sig, gråter och får oväntad hjälp av en kille i nian. På eftermiddagen leker de detektiver istället. Talbok för lästräning. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA20836

Det var du!

av Keith Gray. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tonårige Toby väcks av en vålnad mitt i natten. Vålnaden anklagar honom för att vara mördare. Toby kastade i vredesmod ett slagträ på kricketplanen dagen innan. Det utlöste en våldsam kedjereaktion, men Toby är omedveten om konsekvenserna. Vålnaden vill nu att han ska leva om dagen. Då visar sig en annan, positiv orsakskedja utifrån Tobys kastade slagträ. Lättläst bok.

MediaNr: CA20232

Half bad - ondskans son

av Sally Green. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

16-årige Nathan är halvblodshäxa. Varken svart eller vit magiker. En otydlighet som skapar osäkerhet och illvilja hos omgivningen. Halvblodshäxorna ska helst utrotas. När berättelsen börjar är Nathan satt i fängelse. På den sjuttonde födelsedagen kommer nämligen hans fruktade kraft att kunna träda i kraft - bara någon ger honom de magiska gåvorna. Utan gåvorna kommer han att dö i fängelset, men att fly därifrån är också förenat med livsfara.

MediaNr: CA20827

Drömmen

av Pia Hagmar. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Millan. Livet har varit lite lättare för Millan sedan pappa slutat missbruka alkohol. Hon drömmer om en riktig jul för familjen i år. Men när pappa får ett återfall sticker hon med lillebror Josef till stallet. Där finns vuxna som förstår och hjälper dem. Och där finns Millans älskade häst Glimra.

MediaNr: CA20925

Skorpionens skugga

av Pia Hagmar. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Femtonde fristående boken om Dalslandsdeckarna. Kompisarna Leo, Henke, Aron och Myggan är ute i skogen för att plocka svamp. Henke hittar ett uppbrutet kassaskåp, en del kringspridda dokument och en tusenlapp! Dalslandsdeckarna polisanmäler saken. När de sedan på egen hand vill lämna tillbaka tusenlappen till dess förmodade ägare kommer de farligt nära en otäck familjehistoria med kvinnomisshandel.

MediaNr: CA21779

En farlig vän

av Ritta Jacobsson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

15-åriga Leo förälskar sig i Jonna. Hon är vild och vacker. Hon har en farlig glimt i ögonen. I Jonnas sällskap blir han inte längre mobbad i skolan. Men hon drar med honom på farliga och dumma saker. Snart tycker Leo att det går för långt, men hur ska han säga ifrån utan att förlora Jonna? Lättläst.

MediaNr: CA20749

Rosor och rassel

av Ewa Christina Johansson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien Spökhuset. Syskonen Malte och Milda ska äta tårta hos moster Ros för att fira Maltes födelsedag. De måste ha rosor på kalasbordet, tycker moster. De finaste blommorna växer utanför källardörren. Men i källaren bor ett ovanligt otrevligt spöke. Lättläst.

MediaNr: CA20723

Nivå 13

av KG Johansson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

13-årige Jim är dataspelsfantast. Spelandet har också blivit en verklighetsflykt från mobbning. Han får chansen att testa det nya spelet Odyzeus gratis. Men snart dyker både hans vänner och fiender upp i den virtuella verkligheten inne i Odyzeus. I en kamp där bara den smartaste klarar sig. Nivå 13 har tidigare varit utgiven som lättläst bok på Hegas förlag. Detta är en omarbetad längre version.

MediaNr: CA20986

Enhörningens hemlighet

av Pamela Kavanagh. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Lisa har påsklov från sin engelska internatskola. Istället för att resa hem får Lisa tillbringa fyra veckor på ett gammalt slott. Med till slottet kommer också Lisas två egna hästar Månstråle och Magic. Lisa ska träna dem för tävlingar. Slottet omgärdas av en vacker skog. Legenden säger att där betar enhörningar. Om nätterna hör Lisa mystiska hovslag. Så blir slottets silver stulet och Lisa är mitt i ett mysterium.

MediaNr: CA20981

Häxboken

av Jan Kjær. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Mias farmor har precis dött och Mia får hennes guldarmband som minne. När armbandet stjäls är Mia jättearg och upptäcker att hon har gåvan att kunna bli en häxa. Ska hon bli en vit eller svart häxa? Hennes förmågor prövas. Berättelsen är en form av grafisk bok med omväxlande korta textstycken och bilder med pratbubblor. Lättläst. Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA21474

Trollstaven

av Niklas Krog. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del två i serien som börjar med Häxmästaren. Barnen Ella och Rand letar efter häxmästaren som kanske kan hjälpa dem att rädda folket från drottning Krias soldater. På sin vandring använder de trollstaven som Rand fick av en vätte. Den behövs när de möter olika vidunder. Mötet med häxmästaren blir dock inte som de tänkt sig. Lättläst.

MediaNr: CA21900

Boken om Pippi Långstrump

av Astrid Lindgren. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Den här boken innehåller det bästa och det mesta om Pippis äventyr. Innehållet har hämtats ur böckerna Pippi Långstrump, Pippi Långstrump går ombord och Pippi Långstrump i Söderhavet. Här möter vi Pippi när hon, bland många andra äventyr, flyttar in i Villa Villekulla, är sakletare, leker kull med poliser, går på cirkus, firar födelsedag, är skeppsbruten, hittar en spunk, får fint besök, håller avskedskalas, går ombord och inte vill bli stor.

MediaNr: CA21302

I Skymningslandet

av Astrid Lindgren. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Novell hämtad ur samlingen Nils Karlsson-Pyssling. Göran är sängbunden på grund av att han har ont i ett ben. Varje skymning knackar herr Liljonkvast på rutan, och sedan tar han ut pojken på alla möjliga äventyr i Stockholm - men bara under skymningstimmen. Och inget spelar någon roll i skymningslandet, inte ens ett ben man har så ont i att man inte kan gå på det.

MediaNr: CA21844

Prinsessan som inte ville leka

av Astrid Lindgren. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Saga hämtad ur samlingen Nils Karlsson-Pyssling. Prinsessan bodde i ett slott tillsammans med pappa kungen och mamma drottningen och hundra hovdamer och lika många hovherrar. Några barn fanns det inte i hela slottet, för Lise-Lotta hade inga syskon och drottningen ville inte att hon skulle leka med vanliga barn. Och eftersom Lise-Lotta aldrig såg några barn trodde hon att det bara fanns stora människor i världen och så hon själv, som var liten.

MediaNr: CA21843

Gunga åt Öster

av Anna-Klara Mehlich. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

10-åriga Aina ska tillbringa sommaren hos morfar i Dalsland som vanligt. Men en natt sitter en okänd kvinna i morfars gungstol och säger att de behöver hennes hjälp. Det är början på det äventyr som ska ta Aina till Öster där hon och den nya vännen Elmi är ödesbestämda att försöka hindra härskaren från att fortsätta missbruka Iluret. Det är den klocka som styr tiden inte bara i Öster, utan också i vår värld.

MediaNr: CA20754

En häxa sitter barnvakt

av Suzanne Mortensen. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

8-årige Danne ska passas av en barnvakt medan föräldrarna går på fest. När barnvakten är sen går föräldrarna iväg ändå. Strax knackar det på fönstret till deras lägenhet på 7:e våningen och in kommer barnvakten: en livslevande häxa. Maja Stormhatt! Hon tar med Danne på en fantastisk äventyrskväll på sin flygande kvast.

MediaNr: CA20884

Vild

av Brandon Mull. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Första delen i serien Spirit animals. I riket Erdas får vissa barn möta sitt andedjur på 11-årsdagen. Mellan människa och djur uppstår då ett magiskt band som ger speciella förmågor. När mörka krafter väcks till liv och landet hotas av krig blir det några barn med andedjuren varg, leopard, panda och falk som måste lära känna varandra och samarbeta för att stoppa ondskan.

MediaNr: CA21462

Bästa vänner

av Moni Nilsson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Slatten, 6 år, bor med sin familj i höghusområdet Paradiset. Där finns barnfamiljer och några lite kantstötta personer. Slattens äldre bröder älskar att spela fotboll, det gör inte Slatten. En dag när Slatten klantat till det med bollen dyker en ny flicka upp. Hon heter Kakan, har guldglittrande ögon, och kan få honom att skratta. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA21388

Gamla synder

av Kim Olin. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 7, fristående fortsättning, i serien som börjar med Avhopparen. Knarkbossen Doktor Glas regerar den undre världen i Pulverland. Filip, 17 år, och hans allierade är hårt kontrollerade. Drogerna sprids på gatan och lockar till sig innegängen. När kampen mot Doktor Glas känns hopplös för Filip dyker en gammal bekant upp.

MediaNr: CA20522

Vilse i Amazonas

av Mary Pope Osborne. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Syskonen Viktor, 8 år, och Hanna, 7 år, har en magiska trädkoja som tar dem på resor genom tid och rum. Nu far den iväg till Amazonas där barnen går vilse i regnskogen. De möter farliga djur som ormen anakonda, en krokodil och pirayor när de paddlar kanot längst floden.

MediaNr: CA20844

Teseus och de tre portarna

av Josefine Ottesen. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Första boken i serien om den grekiske, antike sagohjälten Teseus. Teseus är ung och stark. Nu ska han lämna sin mor och sitt hem och bege sig till Aten för att möta sin far, kungen av Aten. På sin väg passerar han tre portar som leder till dödsriket och som vaktas av var sin ond ande. Vid varje port är han i fara och måste kämpa hårt för att rädda både sig själv och andra. Men tack vare sin vänlighet och sin styrka har han en chans att överleva.

MediaNr: CA21337

Den försvunne hjälten

av Rick Riordan. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första delen i serien om Olympens hjältar. Mörka krafter från antikens gudavärld hotar nu både gudar och människor. Vår hjälte Percy Jackson är försvunnen. I de romerska halvgudarnas läger upptäcks tonåringarna Jason, Piper och Leo som halvgudar. Jason visar sig stark och bra i strid. Genom kamp mot antikens värsta monster och jättar ska de rädda Hera och hela världen! Rak, men detaljrik, äventyrsberättelse i högt tempo.

MediaNr: CA21167

Fangirl

av Rainbow Rowell. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tvillingarna Cath och Wren börjar på college. Cath är ett Simon Snow-fan och ägnar mycket tid åt att skriva framgångsrik fanfiction om honom: hon har tusentals följare. Wren stod henne nära förut, men försvinner nu på egna äventyr. Vi får följa Caths skrivande och boken innehåller många utdrag ur hennes fanfiction. Fangirl handlar alltmer om hennes eget liv och identitet, relationen till föräldrarna, och kärlekshistorien med studenten Levi.

MediaNr: CA21076

Berättelser om en (inte så) talangfull popstjärna

av Rachel Renée Russell. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Tredje boken i serien som börjar med Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv. 14-åriga Nikki skriver och ritar vidare i sin humoristiska dagbok full av vardagsdramatik och dråpligheter. Om vänner, förälskelse, och drömmen om att lyckas som popstjärna. Ovännen MacKenzie filmar ett framträdande Nikki gör på en restaurang och lägger ut pinsamheten på youtube. Men Nikki går segrande ur striden när de ställer upp i talangtävling.

MediaNr: CA21476

Hjälp! Var är skatten?

av Jo Salmson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Läraren har gjort en skattjakt och gömt skatterna ute i skogen. Eleverna delas in i lag och ger sig ut med varsin karta. Efter en stunds letande hittar en grupp barn parkbänken där deras skatt ligger. Ett guldpaket! Men på bänken sitter två okända män. När barnen lyckats smyga åt sig skatten blir det en oväntad överraskning. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA19974

Tatuerade tårar

av Bobbi A. Sand. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Strax innan sin 18-årsdag hamnar Micki på sjukhus på grund av självsvält. Familjens perfekta yta spricker och lillasyster sticker hemifrån till ett musikkollektiv. Danny, som just gjort slut med Micki, plågas i sin tur av skuldkänslor och oro. Han försöker fly på olika sätt, medan har kontakt med Micki på sjukhuset.

MediaNr: CA20917

Marcus hämnd

av Simon Scarrow. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Marcus hämnd är fjärde boken i serien som börjar med Kampen för frihet. Efter flera år av gladiatorträning och tjänstgöring som en av kejsare Ceasars livvakter är Marcus en fri ung man. Han ger sig av för att söka efter sin mamma, som tillfångatagits som slav. Under den äventyrliga jakten uppdagas sanningen om Marcus ursprung - en sanning som är farlig för honom.

MediaNr: CA21432

Det största bytet

av Dan Smith. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

I den avlägset belägna finska bergsby där Oskari växer upp finns en tradition som alla pojkar måste genomgå inför sin trettonde födelsedag. Beväpnad med endast pil och båge ska Oskari överleva en natt i vildmarken. Men denna natt ruvar skogen på ett hot som ingen har kunnat förutse. En explosion lyser upp himlen, ett flygplan skjuts ner över skogen och i det finns USA:s president. Kan Oskari rädda honom undan de terrorister som nu jagar dem båda?.

MediaNr: CA20725

Lilla vampyren

av Angela Sommer-Bodenburg. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En kväll sitter vampyren Rutger utanför Antons fönster. Rutger lånar honom en slängkappa så att de kan flyga tillsammans om nätterna. Han visar sig vara en kul kompis, men det är med skräckblandad förtjusning Anton blir introducerad för familjen som sover i kistor.

MediaNr: CA21503

Systern från havet

av Ulf Stark. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sirkka måste resa ensam med en stor grupp barn över havet från krigsdrabbade Finland till Sverige. Där väntar en familj som hon inte känner. Hon ska få bo hos dem tills kriget är över. I den svenska familjen finns den jämnåriga flickan Margareta, som inte alls är glad att få en fostersyster. Sirkka förstår inte heller deras språk. Trots Margaretas svartsjuka och språksvårigheterna blir flickorna sakta vänner.

MediaNr: CA20513

Sovarna

av Maggie Stiefvater. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Kretsen. De fyra pojkarna från internatskolan utforskar den förtrollade skogen Cabeswater i jakten på kung Glendowers mytomspunna grav. Deras väg kantas av möten med övernaturliga väsen och onda vålnader. Där finns ingångar till parallella världar. I en grotta finner de så en uråldrig walesisk kista. Kanske finns där de tre sovarna, varav kung Glendower är en. Men bara två av dem får väckas.

MediaNr: CA21262

Julius på solsemester

av Martin Svensson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Julius familj åker på semester till den grekiska ön Rhodos. Julius försöker komma över att Linn gjort slut bara genom att lämna en lapp. På Rhodos dyker kompisen Klaras familj upp på samma hotell. Klara är lite efterhängsen, Julius blir mer intresserad av Elena från Linköping som han möter i barnklubben. Lättsam berättelse med flera överraskningar.

MediaNr: CA20885

Kräftfisket

av Mia Söderberg. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tvillingarna Fredde och Frida får följa med vänner ut på landet för att fiska kräftor. Första dagen fiskar de mört för att ha som bete. När de ror ut med ekan nästa kväll är kräftburarna i sjön tomma. Är det någon som redan har vittjat dem? Lättläst.

MediaNr: CA20294

Min brorsa heter Noa

av Anna-Clara Tidholm. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Saga är 8 år och bor tillsammans med sin mamma och storebror Noa, 16 år. Noa är nästan alltid arg. Han vill byta namn till Viking. Saga upptäcker att han sprayar hakkors ute på stan och gömmer knivar på sitt rum. Han säger att nazister är det bästa som finns - att de hatar sådana som Sagas bästa kompis Anisa. Vad kan Saga och Anisa göra? Hur ska de kunna få Noa att ändra sig? Allvarlig kapitelbok för yngre att läsa tillsammans med vuxen.

MediaNr: CA20724

Mitt extra liv

av Johan Unenge. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

15-årige Mattias bor i det lilla samhället Hellevik. Där frodas intolerans och främlingsfientlighet: ett medborgargarde jagar flyktingar. Mattias ägnar mesta tiden åt att spela Mortal Combat 3 med kompisen Ubbe. Han tittar på basket och drömmer om Alva. Han är en av de få i klassen som inte håller med rasisterna. Men det är inte så enkelt att stå emot. Grafisk roman där historien delvis berättas som tecknad serie. Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA21115

Solo för gitarr

av Cynthia Voigt. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning i serien om familjen Tillerman. 7-årige Jeff är övergiven av sin mor och hänvisad till sin far som gräver ner sig i arbete. Några år senare får Jeff hälsa på modern, men hon sviker honom igen. Sakta hittar Jeff och fadern vägen till varandra. I bokens senare del träffar Jeff syskonen Tillerman (från de 2 tidigare böckerna). Lämplig även för vuxna.

MediaNr: CA21243

Bränd

av Marianne Wallin. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

14-åriga Ellen älskar att rida och tränar en drömhäst: Besten. Men att få rida Besten har ett högt pris: Ellen utnyttjas sexuellt av sin tränare Jonas som betalning. Tillslut plågas hon så svårt av äckel och självförakt att hon sätter huset vid stallet i brand. Berättelsen börjar där sanningen om den anlagda branden och Jonas brott nystas fram. Läsaren får följa en process som är plågsam, svår och skrämmande både för Ellen och hennes föräldrar.

MediaNr: CA21478

Facklitteratur

Språkvetenskap

Koden är knäckt

av Per Lange. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Handbok i konsten att argumentera. 11-årige Benny har "knäckt koden" och delar med sig av sina hemliga tips till andra barn. Mycket handlar om att övertyga de vuxna i familjen. Att förvandla ett nej till ja utan vanligt tjat. Att förverkliga drömmar och med kloka argument få sin vilja igenom. Benny illustrerar detta med tydliga exempel, steg för steg. Avslutningsvis en talarskola för de som tycker att det är läskigt att prata inför klassen.

MediaNr: CA20236

Teknik, industri och kommunikationer

Racerbilar

av K. M. Daynes. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Informationsrik bok om racerbilar genom historien och olika sorters tävlingsbilar idag. Hur man skapar den optimala racerbilen. Körteknik, flaggor och aktiviteterna runt banan. Kartor över olika kända tävlingsbanor i världen. Rikligt illustrerad, samt ordförklaringar av engelska och svenska termer. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA20999

Ekonomi och näringsväsen

Odla steg för steg

av Clara Lidström. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Odlingsbok för lågstadiebarn. Enkla projekt som att sätta potatis i hink, plantera solrosor eller harpluttar, och ta skott från pelargoner. Ett avsnitt berättar om olika örter i naturens skafferi. Boken innehåller även pyssel att göra med naturmaterial. Steg för steg-illustrationer med tydliga beskrivningar. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA21422

Tinas recept för unga kockar

av Tina Nordström. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kokbok för unga med tv-kocken Tina Nordström. Inleds med grundskola om redskap, mått och olika matlagningstermer och tekniker. Modern receptsamling strukturerad utifrån olika typer av måltider: frukostar, vardagsmiddagar, "impa på vuxna", kompishäng och söta saker. Mycket text och relativt hög svårighetsgrad med tydliga och välstrukturerade beskrivningar.

MediaNr: CA20828

Idrott, lek och spel

Minecraft - bygghandboken

av Matthew Needler. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Bygghandbok för spelet Minecraft. Inspiration och steg-för-steg instruktioner till byggen. Trähus, slott, magiska skepp, steampunk cities, palatsträdgårdar eller en berg-och-dalbana. För varje bygge medföljer tips på byggmaterial och saker att tänka på. Instruktionerna är gjorda av expertbyggarna FyreUK. Facklitteratur för seende, den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA21348

Naturvetenskap

Vilda husdjur

av Jessika Berglund. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Faktabok om de fåglar, insekter, groddjur och däggdjur som lever nära människorna. I stadens parker och trädgårdar. Kanske i din källare eller badrummet? Varje djur presenteras utifrån rollen som husdjur. Lättillgängliga texter som riktar sig med frågor, beskrivningar och tips i direkt tilltal till ett läsande barn. Tecknade illustrationer och kapitelsymboler på varje uppslag. Passar skolår 3-6.

MediaNr: CA21312

Experimentera mera

av Linda Pelenius. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

50 roliga experiment som lätt kan utföras hemma. Materialet är sådant som finns i de flesta hushåll. Boken handlar om vardagens fysik, kemi och biologi och visar på olika naturkrafter och fenomen. Lätta förklaringar under rubriken "visste du att?" Tydliga beskrivningar med illustrationer. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA20105